26 srpna, 2018

KRTINEC č.334

211 komentářů:

  1. Luterská víra nevydržela. Napsala pod Vendlovou, že tam nebyl žádný soustružník, slévač a dojička, jenom honora. Je tam vulgarita nebo něco závadového?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není, ale chtějí vás otrávit. Aby se tam nediskutovalo

      Vymazat
    2. Udělali ze mě zabanovaného brojlera.

      Vymazat
    3. Jsou to hovada,za trest jim nic nenaklikám

      Vymazat
    4. No, mourec Pepa se statečně bije i za Vás.
      Soustružník, slévač či dojička jsou odpudiví příslušníci nepražského venkova, potenciální Bimbovi voliči, tak se nedivte.

      Vendlová neví, že brojler je umělec, Mistr slova a její budoucí prezident, jinak by se lísala.

      Vymazat
    5. Vulgarity jsou povoleny pouze miláčkům redakce, jako je cynic nebo šariátník. Ti bakalovým gumám zapadají přesně do kodexu...

      Vymazat
  2. Já už se tu pomalu bojím něco napsat... :-), ale fakt prosím lišku o názor, jestli může na skútru jezdit mladá holka bez velkých řidičských zkušeností. Dá se to uřídit? Nebo jí to mám zkusit rozmluvit? ale to stejně asi nebude mít cenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, za mého mládí na skútru jezdila každá druhá italská holka, která chtěla být in. A dost často i uřídila.
      Furt lepší než monocykl.

      Vymazat
    2. V dnešní dopravě bych měl strach.

      Vymazat
    3. Já mám doma sestru, tak jen krátce. Skútr je fajn po městě, ale nevím, jak to máte v Plzni, jestli není provoz velký. Já jezdila dvě sezóny, pak se mi pokazil a teď jsem bez. Stačí padesátka. Jáchym má pravdu, že v Itálii je to normální městské vozítko, ale oni jsou daleko víc ohleduplnější

      Vymazat
    4. Měla jsem Babetu,slovenský šunt z Považských strojíren,docela zlobila,ale tenkrát se dalo,už to bude 40let.Ale dnes bych se bála v tom provozu.

      Vymazat
    5. Babeta nebyla žádný šunt, jako jeden z prvních mopedů měla tyristorové zapalování. Odjezdil jsem na ní za několik let cca třicet tisíc kilometrů.

      Vymazat
    6. Bylo však zapotřebí občas vyčistit elektrody svíčky, zanášely se především zplodinami nekvalitního oleje.

      Vymazat
  3. Tužka napíše,...četla jsem si 333 krtinec,....uhájili jste ho před šťouraly,...dobrá, vždycky si vzpomenu, jak na kamenné bráně jednoho města na Balkáně, už nevím přesně kde, byl vytesán nápis,...Buď vítán, kdo s mírem přicházíš a jen s dobrými úmysly. V latině, a vedle byla veliká doprovodná tabule a bylo to tam napsáno snad v patnácti různých jazycích.

    Kdo ví, zda se mu válka vyhnula,...jo, byla jsem v Jugoslávii těsně před válkou, opravdu těsně, jednou jsem to na Akt. podrobně popisovala.

    Švédský parlament uvažuje, že navrhne znovu zavedení povinné vojenské přípravy,..a to i pro ženy. Lze si položit otázku,...proč asi ?, Odpovědí by bylo víc, záleží na úhlu pohledů,...třeba, že nogoozóny se jim rozrůstají.

    Ještě napíšu pro paní Marii,...na jednostopém dopravním prostředku je jedinec o moc víc zranitelnější,...a na silnici je dost bezohledných grázlů,...a taky, když vás míjí dobře rozjetý kamión, tak to s lehkým jednostopým vozidlem pěkně zamává. A silniční lišej se docela dlouho hojí.

    Zdravím do Nory,...Buď vítán, kdo,...atd. Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, vojenská příprava, ta visí ve vzduchu leckde, mám dojem.

      Se skútrem jste mě moc neuklidnili. Já si totiž nemůžu vybavit, že bych na tom viděla jezdit ženy, ale možná jsem to jen přehlédla, ono se na to v sukních asi moc nesedá.... Každopádně budu doufat, že to vezme jen po okreskách a místních cestách, dojde-li k ježdění.

      Pro dnešek dobrou.

      Vymazat
    2. Marie,
      právě že se na skútry v sukních SEDÁ! Na rozdíl od motorky sukně na skútru není problém. Pak taky dámě kvůli těm plechům vepředu nefouká zepředu na předek.
      A v dešti není člověk či ženská pocákaný/á.
      Taky je to elegantnější než motorka.
      Čímž výhody proti motorce nejspíš končí.
      Po špatných cestách se s tím jezdí blbě, v terénu jde občas o hubu, ale spíš o plechy.
      Jenže to zase nesvádí k riskantní jízdě , takže ve výsledku to možná vyjde bezpečnější než motorka, která vás svádí to pořádně vosolit.
      Neslyšel jsem o jediném motorkáři, který by se párkrát či mockrát nevyválel (kromě dvou superblbců, kteří se zabili hned napoprvé).
      Skútristky se sice nakonec vyválejí také, ale většinou pohodlněji,bez skútru, se skútrisou, kterého si vezou jako rezervu na tandemu.

      Vymazat
  4. Kdeže strništím konec, však foukalo studeně: https://jpeg.cz/obrazek/bEB7u
    Zrcadlení: https://jpeg.cz/obrazek/bEGk1

    Všem dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je bezpečné vozidlo do města:
    https://www.electronic-star.cz/Zahrada/Zahradni-naradi-a-technika/Kolecka-voziky/Park-Ranger-zelena-zahradni-sedacka-130-kg-pojizdna-odkladaci-prostor-ocel.html?gclid=EAIaIQobChMI1fO-j8iM3QIV0Zh3Ch3CgwceEAEYASACEgLY4fD_BwE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tak pohodlně táhnout rukama z bodu A do bodu B.... už Vás vidím, jak tím vozíte sousedy do nemocnic a po hospách.

      Vymazat
    2. Marie,
      pokud soused nemá tažného psa (viz níže) stačí mu zapůjčit delší lyžařské hole na odsrkování.

      Vymazat
  6. Podzim je tu,chladno z rána a vykvetly ocúny. Tak mohu opět jen zpívat
    re re rewind rewind summer time summer time right

    OdpovědětVymazat
  7. https://youtu.be/EsZLFCJKsL8

    OdpovědětVymazat
  8. On ten František taky přizná jen co musí...

    Papež František odmítl potvrdit nebo vyvrátit tvrzení bývalého papežského velvyslance ve Washingtonu Carla Marii Vigana, že hlava římskokatolické církve už v roce 2013 věděla o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick.

    OdpovědětVymazat
  9. Ládiku,
    srdečný dík za tu pojízdnou sedačku!
    Konečně univerzální sesle plus dopravní prostředek v jednom.
    Hodí se i do domácnosti - zvláště mé, přejede bez problémů i menší terénní nerovnosti (spadlý polštář, encyklopedii, dveřní práh, banán či mobilní telefon)

    Venku lze ekologicky motorizovat zapřažením jednoho velkého nebo několika malých psů - řízení je nenáročné, stačí dlouhý muškařský rybářský prut se zavěšeným buřtem.
    (V mém případě musím ještě dořešit instalaci polstrované sklápěcí radlice pro odsunutí pokojového králika Bilba z cesty - on totiž spoléhá na to, že se mu každý a všechno uhne, když leží.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli pojedu do Norska, trvám na tom, aby mi tu sedačku dcera přes internet objednala. A aby si znovu koupila jednokolku, aby mě mohla za sebou tahat po metropoli na šňůře. Co není zakázáno, je dovoleno - a dopravní předpisy zjevně mají pro tento způsob translace legislativní mezeru.

      Vymazat
    2. Jak již zde správně naznačil puntičkář-precizionista,posílat SMSky při jízdě metropolí na jedokolce je činnost navýsost diskutabilní.
      Ale dcera zásadně dělá několik věcí současně, jinak se při řízení v městském provozu nudí a hrozí, že usne.
      Zkusím jí navrhnout na jedokolku držák na televizi. Tím si uvolní ruce a kromě sledování oblíbeného filmu může při řízení ještě háčkovat.

      Vymazat
  10. Přátelé,
    stýská se mi po Anně.
    Nevíte, co je s ní a kdy se vrátí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Monika je aktivní pod Klánem .

      Vymazat
    2. Petr Vileta Monika 9 days ago

      Nejsem si úplně jistý, že vás chápu správně. Mám na sociálních sítích založit hovorovno, ale vy tam pak nevlezete? Ono totiž na Aktuálně nelze založit blog jen tak, to musí konkrétní osoba požádat redakci a ta jí buď blog založí, nebo také ne. Není to jako u nejmenované konkurence, kde si blog může založit každý sám a psát si tam "kremelské myšlenky", "nic-než-národní" jednoduchá řešení, či úplně pomatené fantasmagorie.
      Odpovědět
      Zobrazit v diskuz

      Vymazat
    3. To: Jáchym
      Anna dle blogu Slunce ve dvou do konce prázdnin hlídá vnoučata, možná tak bylo výjimečně i tento víkend, pane Jáchyme. Určitě se vrátí.

      To: Gaia
      Jak se vlastně vyvedlo grilování? Venkovní - aby z něho měli něco i sousedé? Taky jsem moc nepochopila, k čemu Vám nové kolo, pokud Vám ho netřeba za jiným účelem než to, co Vám doma stojí.
      Ať si bazénu ještě užijete, pokud Vám permanentka končí s prázdninami a ne s létem.

      Marie:
      Pokud si dcera na skútr troufá, proč jí to rozmlouvat. Zvláště pokud by ráda jezdila i v dešti a za mrazů - pokud si tedy nemůže vybírat, kdy se do zaměstnání vydá. Místa veřejnou dopravou málo dostupná mají výhody, konkrétně já bych tam ale trvale bydlet nemohla.

      To: Liška
      Co koťata? Mladých Mourina s hedvábnou srstí krásně přede a občas mě i řádně vytočí. Andyho už smutnění opouští, před chvílí si ale doma smutně povyl. Musí znovu zvykat, když už za týden začne škola.

      Pokud někdo rád díla pana Viewegha, vyprodávají je v Knihcentru. Já s ním pravda skončila u Účastníků zájezdu, docela jsem se u dnešní nabídky podivila, co všechno ještě sepsal.
      A těch blogů, co na ACZ přibylo...

      Vymazat
    4. Grilování se vyvedlo výborně akorát jsem to cítila ještě ráno, příště budu muset zmenšit velikost porcí
      na samotě bych též bydlet nechtěla, jsem městský člověk
      dnes jsem též moštovala ,jako Ládik,ale jen na kuchyňském odšťavňovači asi 5 kilo padanych jablek,odrůda nonetit, 2 litry moštu, krásně sladký.
      moje staré kolo mě opouští, mám ho od roku 92,to už je pěkně dávno.
      Od Wiewegha jsem četla tu prvotinu,jak napodobovaĺ styly jiných autorů, to bylo dost dobré, ani už ale nevím, jak se jmenovalo. Pak ta Báječná léta pod psa a u Účastníků zájezdu jsem se už nudila, to film byl lepší.
      Chudák chlap,musí mít depku,jak dopadl.

      Vymazat
    5. Na samotě bych zcvoknul.

      Vymazat
    6. BJ
      Díky za názory. Já sem ty nápady mladých dávám spíš pro pobavení a jaké máme "voliče" :-)
      V mistě je i hromadná doprava, i školka a škola 1. stupeň; že by cácora jezdila pravidelně do práce s houslemi za 200 tis. na zádech je dost divoká představa. Na druhé auto mají. Spíš jde o recesi, ale že by na té mašině jezdila, o tom nepochybuju - tak mě to zajímalo.

      Vymazat
    7. Za 200 tisíc musí být ty housle pojízdné.

      Vymazat
  11. Vidím to na mošt, přivezli lis: https://imgur.com/a/HELwGP1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké.
      Z mých 3 jabloní letní měla 10 jablek zimní 0 a ten nonetit něco málo, ale vše na zemi a s červem.

      Vymazat
    2. A já jsem letos stříkala a jablka drží... jen jsou malá.

      Vymazat
    3. Díky inspiraci zdejších norníků jsem letos poprvé zalívala švestku - a vyplatilo se, tak dobré jsme ještě asi neměli a jsou i větší a bez krepovatění. Nevím, možná pomohlo, že jsem na jaře krutě zalila vroucí vodou tři blízká mraveniště, takže najsou na stromě mšice. Zkrátka letošní švestky jsou asi nejlepší. Strom mi kdysi věnoval děda, že je odolný proti šarce, tak jsem ráda, že letos obhájil svou existenci. Ten strom :-)
      Zrovna jsem si opsala recept na bábovku se švestkami a jdu zadělat.

      Vymazat
  12. Razím na plovku,moc teplo není, ale slunce ještě pere,záplavu si a rozpustim starosti,ze léto v tahu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio,
      kupte si na lízink neoprén a sekeru na prosekávání ledu.
      Ve Vašem případě se to vyplatí.

      Vymazat
    2. Akorát se mi nepodařilo vypátrat, jestli luxusní parfémy neoprén nenaleptávají.

      Jestli ano, aplikoval bych je před ponorem místo na neoprén přímo na kůži a pod neoprén si vzal ještě polyetylénovou pláštěnku jako separační vrstvu.

      Vymazat
    3. Gaio,
      v tom neoprenovém obleku nechoďte po městě, dejte si ho na přívěs za tu kárku:
      https://www.electronic-star.cz/Outdoor-a-volny-cas/Vodacke-potreby/Prislusenstvi-k-lodim-a-clunum/Sea-Mule-BL-modry-vozik-na-kajak-podpera-hlinik-eloxovany-skladaci-Modra.html?gclid=EAIaIQobChMIldj3tLmN3QIVGEHgCh0ELQ3QEAEYASAEEgKrsPD_BwE

      Vymazat
    4. Já bych z toho J'adore zkusil nad kahanem extrahovat to pičuli. Pak by byly 2 vůně za 1 cenu.

      Vymazat
    5. Nojo, Ládiku, to je vynikající nápad - ale nebude to pak jen pro letní použití? Myslím, že pičuli leptá neopren ještě agresivnějinež J'adore!
      Ocitnout se o Vánocích náhle nahá pod ledem, na dně oblíbeného naleziště pětikorun...

      Vymazat
    6. Ten Jadore mi zas připomněl, že nic na světě není dokonalé. On totiž, jak je lihový, tak na kůži štípe. A když se dá na oblečení, tak aby člověk měl jen jeden parfém nebo si pamatoval, čím se šplíchal, neb víc parfémů na jedné kosili,to jsem zjistila minulý týden, jak jsem testovala, vytvoří takový odér, že jsem ji musela vyprat. Asi jako v dětství, když měl člověk novou modelinu, každý váleček krásné barvy,ale když něco vytvořil a s míchal se to,tak zbyla jen odporná khaki.

      Vymazat
    7. Zvu Vás na plzeňské náměstí - po.erou Vás tu holubi, jako mě dneska. Jdu normálně po chodníku vedle vysokých historických domů a najednou cítím, že na mě "prší"... mokro jsem setřela, ale rukáv zezadu jsem doma musela drhnout od hnědé hmoty. Br, potvory, jsou všude.

      Vymazat
    8. To byly nejspíš holubice míru. To jste šla po Americké ulici?

      Vymazat
    9. Z vůní mi nejvíce voní benzín a Difussil.

      Vymazat
    10. Ne, Americká je dopravní tepna, tam se holubi ani nevyskytují.
      Na náměstí se posedává a lidi je krmí, tam jsou jich hejna.

      Vymazat
  13. V zimě láme větve někdy sníh, v létě někdy jabka. Jsou toho tuny, trochu jsem obral z konců, co vypadají na prasknutí. Mošt zítra nebo ve středu, nedodali tu hadru do lisu.
    https://imgur.com/a/4otlyWG

    OdpovědětVymazat
  14. Lidi se jmenují různě.. a takových je někde plná vesnice.
    https://imgur.com/a/SLFIabi

    OdpovědětVymazat
  15. Tragicky zahynul vedoucí představitel afghánské alkajdy. Nebyla známá ani jeho podoba, neměl ani fotku. Jenom podle jeho občanského průkazu se vědělo, že se jmenuje Abú Sáad Arhabí nebo Abú Sajíd Orakzaí. Našla si ho přesná americká bomba vzdu v jeskyni u Pakistánu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku,
      inteligentní americká bomba Vám stihne ještě před výbuchem prolistovat občanský průkaz a pokud to nejste vy, hodí zpátečku a znovu zaparkuje pod křídlem bombardéru.

      Vymazat
  16. Jáchyme,
    chodíte na stepleru i vsedě? Určitě je to přínosnější, než obyčejně vestoje. Tento převratný stepler nový druh pohybu umožňuje (pozorně čtěte návod). Snad je součástí stepleru i reflektor, odrazky a zpětné zrcátko.

    https://www.electronic-star.cz/Fitness-a-sport/Trenazery/Steppery/mini-Mini-Bike-stepper-na-domaci-trenink-elipticky-cerny-Cerna.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A je to ekliptický stepler, s tím se projdete po ekliptice.

      Vymazat
    2. Ládiku, dík!
      Ale já mám co dělat, než upletu nohama kruhový oblouk. A ještě přemýšlet, jestli jsem správně vystřihnul elipsu?
      A ještě za příplatek tři tisíce korun, když to navíc ani není můj oblíbený značkový Lidl?

      Ale skoro jste mě nalomil, je to výzva...Rozhodlo, že jsem neměl svobodu ve výběru barvy: Černá! Jako ten můj lidlák. Určitě bych je prohodil, šlapal místo elipsy kruhový oblouk nebo naopak a namlel bych si hubu.

      Vymazat
  17. Tedy dnes bylo na plovce extranádherně.Slunce teplé, ale už neagresivní a zpočátku jen tak 30 lidí, chvíli jsem byla v bazénu úplně sama a představovala si,že jsem Džejár ve svém soukromém bazénu na svém Sausworku
    plaváníčko bez vln a rozčeřené hladiny a dětského vřískotu bylo úplně jedinečné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaký máte styl? Delfín?

      Vymazat
    2. Dnes,když bylo tak málo lidí, tak jsem pilovala znak

      Vymazat
  18. Tužka napíše,...jak málo někdy stačí k pocitu skoro absolutního štěstí,...u mne to bývá, když se po určité době vracím, že z dálky vidím, že barák stojí. Pak, že zahrada není zdevatovaná /to nebývá vždy, hlavně broskve se stávají cílovou komoditou nezvaných návštěvníků, někdy i růže,/ a pokud jsem doma nechala psy, tak že jsou zdraví a vše je tak, jak má být.

    Ta úleva,...ve své podstatě jsem veliký konzervativec,...ke změnám se odhodlávám dlouze,...vážím a převažuji pro a proti,...a lákavé novinky často odmítnu a zůstávám u stylu, který se osvědčil.

    Léto je za svým vrcholem, ráno bylo jen 7°C, teď je oblačnost, tak zítra bude, možná, víc.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  19. Krysa brammbor hryze
    to přichází krize.
    Pracovníci ve výrobě
    pracují jen krátkodobě
    zato státní úředníci
    na zadnici sedí všici.
    Hlídají si teplou židli
    mnozí dosud ještě bydlí
    v hypotečním bungalovu;
    všichni patu Achillovu
    prostřelenu šípem.
    Už přijíždí džípem
    exekutor soudní...
    Vidlemi ho bodni?

    OdpovědětVymazat
  20. Události, komentáře.
    Objeví se známé tváře
    poznávám tam sedmilháře
    zloděje a estébáky.
    Chvalozpěvy na somráky
    pěje paňác s čipem v uchu
    prý zas bude všechno v suchu
    jen když zvolím drahoše
    a potěším choroše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mamina (zkopírováno)27 srpna, 2018 21:52




      Z mailu mé kamarádky, dlouhodobě žijící v USA, toho času externí zaměstnanec ve školství :

      "S temi demonstracemi a neobjektivosti Ceske televize je to tu uplne stejne, minulych par tydnu tady vsechny skoly poradaly "walk-outs"- oficielne to byly pruvody o bezpecnosti studentu ve skolach, neoficielne proti Trumpovi. Tak me to pripomina nas Prvni Maj, jak jsme byli radi ze nemusime byt ve skole... jenze vsechna media rikaji jak deti jsou uvedomele a bojuji proti rezimu a proti zbranim...ale houby!
      A televize vsechny problemy velice rozdmychava, i kdyz nekde problem nebyl, tak diky mediim tam najednou je. Je to horsi a horsi a nedivila bych se kdyby to skoncilo obcanskou valkou. Trump- tak jak ho nemam rada jako cloveka- se snazi pomoct USA z ekonomicke bryndy ale at udela co udela, News to prekrouti a najdou na tom vsechno spatne. No, asi jako v Cesku. Vypada to ze lidi se skratka vsude zblaznili."

      Vymazat
    2. Díky, věřím, že to tak je. Jako kdyby někdo hrozně toužil po válce, nebo aspoň potřeboval rozeštvávat. A davy to baští, jen se podívejme na Vendlovou a další svazáky, a ještě se považují za hrdiny.

      Vymazat
    3. Ta Vendlová se asi zbláznila? Lítá s trenýrkami, organizuje štvanice na lidi, to je ježibaba!

      Vymazat
  21. V pátek ve 22:00 startuje B7. Kdo běží?

    OdpovědětVymazat
  22. Zdravím do Nory. Už poslední spanilá jízda z chaty do Prahy. V neděli převezu matku do bytu a nastane mi tanec kolem pečovatelek a královny, jak s dcerou matku přezdíváme. Na chatu budu jezdit jen na den na dva.
    Ládiku, to je úroda jablek! A bez chemie a jiné péče. Jo, když na agromapě u vás je nulový výskyt škůdců a u nás od května stále 100 %. Soused již vše otrhal, moštuje a shnilá jablka vynáší ze sklepa po taškách.
    Já vytrvala, jablka nepadají, ale i když jsem je v červnu protrhala, jsou malá a taková nanicovatá.
    https://s22.postimg.cc/cjchetwlt/a-jablon.jpg
    Jen nové mladé stromky mi dělají radost. Nechala jsem jim jablka, abych věděla, zda to je ta odrůda, protože už se mi to stalo...
    Tady je tříletý prý Boskop:
    https://s22.postimg.cc/5sw05ljsh/a-boskop.jpg
    zde švestička Stanley:
    https://s22.postimg.cc/b4awqf8gx/a-svestka2.jpg

    Taky mirabelka letos zarodila, už jsem sklidila asi osm kilo, jíme je, děláme koláče, chci udělat jednou ovocné knedlíky... na džem jsem neměla v těch vedrech náladu.
    https://s22.postimg.cc/tl5bgu3q9/a-mirabekla.jpg

    A k politice, fakt mě pobavilo, jak Drahoš vstoupil ve svých sedmdesáti letech do Skautu. Ono se už déle povídá, že skautské hnutí bylo indoktrinováno sluníčkáři a dobrosery, není divu, mladým lidem ve škole vymývají hlavu a tak to pak dopadá.
    http://jdem.cz/eeeuq8
    Pod článkem je i výživná diskuse stylu - kdyby přišli Číňani, půjde na plastiku očí...atd.:-)
    Sledovala jsem Ládikův zápas o nick na A.cz, jak to dopadlo, jste tam?

    Marii děkuji za přípomínku Jurkovičova Ptačího koncertu, znám skladbu moc dobře a jednou jsem dětem dokonce dělala kostýmy příslušných ptáků, protože to taky zpívaly ve sborech... tak jsem si u videa zavzpomínala a zazpívala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám zabanovanou IP adresu, jsem teď brojler.

      Vymazat
    2. Švestky jsou přesně jako naše. Máme strom snad 20 let a nikdo ho pořádně neprořezával, takže je zarostlý.... a přesto letos nezůstala jediná větvička neobalená. Kde se bere taková síla, na kamenitém podkladu, to nevím. Asi to zalévání... :-)
      Jablíčka i mirabelky vypadají pěkně, to se máte.
      Za písničku není zač, možná že v Praze se zpívala veřejně víc i na koncertech, já ji znám jen ze školních provedení, a to je dost bída.

      Vymazat
    3. To je hrozné, když se člověk neobstará ,koho jednou budem deptat my?

      Vymazat
  23. Tužka napíše,...blog pana Havla,...k prevenci sucha,...

    Viděla jsem letecké snímky měst, vesnic a krajiny pořízené v pětiletém intervalu za posledních třicet let v naší oblasti.

    Je k nevíře, kolik zelených ploch se z měst a vesnic vytratilo.
    Zámková dlažba vítězí,...ta se ukládá do směsi cementu a písku a ještě se cementem a pískem, jako konečná úprava, utemuje. Do podloží se nic nevsakuje, voda odtéká do kanalizace.

    Dřív byly na vesnici travnaté plochy kolem domů, dnes je zámková dlažba. Cesty v parcích se z pískových udělaly asfaltové. I městská dlažba z kostek, nebo desek položených do pískového lože bez cementu něco z dešťových srážek dokázala vstřebat.

    Na jaře jsem si dala práci a na padesáti délkových metrech chodníku u mého plotu jsem vypočítala, kolik metrů čtverečných plochy zůstane volných, když jsou na něm desky třicet centimetrů na třicet, při spárách půl centimetrů,...a zašla s tím za starostou,...chystá se u nás předělávka chodníků na zámkovou dlažbu,...nechtěl věřit mým výpočtům,...tak jsem ho donutila zvednout šunky ze židle a jít se přesvědčit,...nóó, přijel,...radnice má služební auto,...a chodník jsme znovu proměřovali a propočítávali,...i mně ta ztráta metrů plochy na vsakování překvapila,....budou volby,...zatím projekt stojí,....uvidíme, budeme protestovat proti zámkové dlažbě,....zahřívá se za slunečných dní více, je mohutnější, kumuluje teplo, není zespodu chlazena vlhkým pískem, tím zvyšuje i odpar vody na přilehlých travnatých plochách a větší odpar z listů rostlinstva za vyšších teplot celého mikroklimatu města.

    Celé jsem to sepsala a proti podpisu starostovi předala,...jako osobní protest proti betonové lobby, co chce zabetonovat město.

    Moře je z kapek,...každá kapka vody, co se udrží na povrchu, v půdě a nesteče do kanálu má svůj význam.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste dobrá. Kéž to pomůže.

      Vymazat
    2. Také chválím.
      U nás na chatě udělali zámkovku před léty. Dotace z EU, jinak se to v malých obcích ani nedělá. Už se to místy propadá, prorůstá tím plevel, zlatá bývalá šotolina, tu stačilo trochu doplnit a fungovalo to, vodu propouštěla, neprášila.

      Vymazat
    3. K baráku mám placaté kameny, asi 15m. Jinak trávu, hustou, krátkou.

      Vymazat
  24. Na soutoku Moravy a Dyje
    kožojed moravský žije.
    Našli ho vědci z Ostravy
    při rekognoskaci doubravy
    za účelem sběru dubáků,
    možná hledání bubáků.
    Brouka chytil Lukáš Čížek
    co přečetl hodně knížek
    a podnapilý merlotem
    našel brouka pod Lanžhotem
    když opíral se u dubu
    málem upadnul na hubu.
    Jak tak blije
    vidí, že dole žije
    nějaký brouk
    tak na něj kouk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to mimořádný nález
      Einsteine, ty zalez
      se svoji hloupou teorií
      pole teď ostraváci ryjí
      pole vědou neorané...
      co tu čumíš, venkovane!
      Všichni jste tu svědci
      že my, velcí vědci
      našli u vás brouka!
      Tamhle další kouká!
      Vždyť ostravští broukolozi
      pod Lanžhotem léta lozí
      celé roky spát jim nedá
      lokalita kožojeda.
      Místní indiáni hloupí
      si teď knížku koupí
      otvírati budou hubu
      co jim lezlo v dubu.

      Vymazat
    2. Morava je Amazonka
      moravských řek šampionka
      Dyje jako Río Negro
      ber vznášedlo, jedem ségro
      podívat se proti proudu
      kde má Gaia rodnou hroudu.

      Vymazat
    3. Hele, brácho, klíďo píďo, na vznášedlo sednu, klíďo,
      jestli Gaia v neoprenu poskakuje u bazénu. Nezvyšuje mýto?
      Bylo by mi líto každé pětikačky, co má na ně háčky ☺

      Vymazat
    4. Vysoké mýto
      to bude rito
      tam si na radnici
      zavřou okenici;
      takovéhle prachy -
      lidi, žádný strachy!

      Vymazat
    5. Že Ládik básničkovat umí, o tom žádná. Ale liščin rap, ten je tedy nutno ocenit!!

      Vymazat
  25. Od tří nespim, z dálky slyšet provoz na tom erku,jeden kamion za druhým, kik řidičů též nespí a valí s šuntem přes Evropu
    ještě že se mohu těšit na odpolko na plovce,ještě 4x a utrum.
    Hledat brouky za peníze nemusí být špatné zaměstnání, v přírodě, žádné normy určitě lepší než řídit kamion

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten obchvat už je hotový?

      Vymazat
    2. Ne, ještě ho ani nezačali stavět, ale nějaká precpana silnice tu vede,s tím erkem jsem to napsala blbe teď si to uvědomuji

      Vymazat
    3. Ten celonoční provoz je na E42

      Vymazat
    4. A na té plovárně se plove i v noci? A proč jsou tam tak vysoké startovní bloky?
      https://imgur.com/a/jNVj82v

      Vymazat
    5. Já to vidím na E442 nebo 35/I.

      Vymazat
    6. Máme i večerní plavání a z bloků se skáče

      Vymazat
    7. Ale tady (v galerii) http://plovarna-vm.cz/#prettyPhoto[gallery2]/9/ je blok vysoký aspoň 2m, jak se tam nahoru leze?

      Vymazat
  26. dnešní červánky byly fialovánky
    https://imgur.com/a/Z0W7tCM

    OdpovědětVymazat
  27. "Česká společnost si své historické prohry připomíná buď s přepjatým kýčovitým patosem..."
    .. napsal historik Kolář na Acz.
    Já nevím. Mi tam PATOS vůbec nesedí. Pro jistotu jsem se podíval na wiki, co píše o patosu. A přepjatý patos už je vůbec divný termín. Za takovéhle kecy někdo bere prachy? Profesor historického institutu ve Florencii?

    OdpovědětVymazat
  28. Gaia stojí na bloku
    hotoví se k skoku
    v hloubce vidí pětikačku
    kontroluje kalkulačku
    kolik kilo nanukáče...
    někdo křičí do tlampače
    neskákej tam na naháče
    tady u nás na bazénu
    skáčeme jen v neoprénu
    navoněném pičuli
    máme to i v klazuli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, ten neoprén se má postříkat zvenku nebo zevnitř?

      Vymazat
    2. V neoprénu budu chodit po městě, proti holubům. Je omyvatelný.

      Vymazat
    3. Ládiku,
      to je dost zrádná otázka, záleží na tom, z jakého úhlu pohledu na věc nahlížíte.
      Budeme předpokládat, že neopren je odolný nejen vůči mořské vodě, ale i vůči tuzemským plovárenským spaškům.

      Triviální odpověď běžného venkovského prosťáčka (a tudíž zemanovského voliče) by zněla, že záleží na tom, zda je Gaia introvert nebo extrovert.Ale není to zdaleka tak jednoduché.

      Gaia se stará o dobro celé planety a veškerých jejích živáčků i neživáčků.
      Z tohoto hlediska je věc jasná - určitě se před vstupem do bazénu namaže zvenku, aby z toho místní vodní fauna (včetně plavčíků, kaprů, případných koupajících se otužilců) něco měla.(Ekolog myslí globálně, ale jedná lokálně!)

      Na druhé straně Gaia používá parfém coby statusový symbol - a záleží jí především na na vnímání sebe samé.Navíc je evidentně hedonista.

      Z tohoto hlediska bych rozhodně neopren mazal zevnitř, ať si především užije sama, když už do toho vrazila ty prachy.

      Na třetí straně bych rád připomněl, že kromě destilované vody, macerovaných bylinek a ovoce v různém stádiu rozkladu parfém obsahuje i alkohol, aby se to nezkazilo ještě víc, než to je.

      Takže já bych doporučoval parfém vypít, ingrediencí s nelekejme, na pičule nehleďme.

      Zlepší to náladu a ovoní dech mnohem výrazněji než zubní pasta Thymolin.




      Vymazat
  29. Náš pes minulou noc utekl. Sestra mu házela hračky, on je radostně nosil, až najednou nebyl. Vrátil se o půl osmé. Tak mám zamotanou hlavu. Budu to zvíře týrat uvázáním na řetězu? Chlapi mi připravují nastříhanou kari síť, snad to pomůže, snad ji zase nepodhrabe.
    My se byly včera taky vykoupat v lomu, skoro bez lidí, voda parádní, večer pak bylo grilování. Večer už byl chladnější, ale nádherně vyhvězdíno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych se vykoupana v lomu u nás na plovce přeci jen nějaká chemie co vysušuje kůži

      Vymazat
    2. V Ostravě mají modrou lagunu a neplave tam ani noha.

      Vymazat
  30. Kdysi byli braniboři v čechách, teď jsou barbaři v německu. Ale ti jsou na pozvání, není to úplná analogie.

    OdpovědětVymazat
  31. Jsouc fascinována oběma Kurasovými blogy a gejzíry pojmů a myšlenek, jimž dávám za pravdu, docela bych zatoužila si něco od něj přečíst. Lze si objednat knihy i poštou, jak píše v profilu. Přece jen asi ale zůstanu jen u jeho článků zde, vrátím se i k starším. Ono tolik zneklidňujících myšlenek, v kombinaci se začátkem školního roku, by mi mohlo nežádoucně zvednout tlak.

    Tipovala bych tu současnou revoluci inkluzivních snah tak na 20-40 let, pak se to zase obrátí, až se dostatečně projeví důsledky.

    OdpovědětVymazat
  32. Sport většinou nesleduju a z rychlobruslařů znám jen Sáblíkovou. Tento titulek z novin mě zaujal. Dopis Erbanové na rozloučenou (FB) čtu skoro s dojetím, docela té neznámé mně holce věřím. Zřejmě by trenér měl víc vědět o psychice svěřenců a svěřenkyň, je-li údajně tak dobrý.

    https://echo24.cz/a/Sw2Ts/ponizujici-a-utocny-erbanova-konci-v-25-letech-kvuli-trenerovi-karieru-rychlobruslarky#disqusAnchor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že toho kojota Nováka potopila.

      Vymazat
    2. copak tlak,ten nebolí a člověk o něm ani neví, ale deprese, to je něco

      Vymazat
    3. Tlak sice nebolí, ale může se při něm zhebnout. Dceřina tchýně se takhle při televizi čílila a dostala mrtvici. Do roka zemřela. Vím, že to není od tlaku přímo, ale souvisí to.
      Deprese měla moje bytná, pustila si nakonec plyn. Tedy omlouvám se, ale když jste s tím začala..

      Vymazat
  33. Čtu na Acz hlavní titulek "Konec všech inkluzí" ... a ono to je "iluzí".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, ta pravá inkluze teprve začne.

      Vymazat
  34. Ten novinářský jazyk mě vytáčí. Sloveso "mít": rozumí se mít jako vlastnit, nebo mít, muset, mít za povinnost.
    Když čtu, že "papež měl o obtěžování vědět", tak to znamená, že to byla jeho povinnost, nebo - což se mi zdá spíše myšleno - povídá se, že jako papež o tom něco věděl, prý... - a teď si lamte hlavu, jak to bylo. Přitom je to docela zásadní tvrzení.

    Nebo: Plzeňský radní měl rozkrást milióny korun. - To jako že jedna paní povídala, že je snad rozkradl, nebo že mu to dal někdo za úkol?? To jim ta naše bohatá čeština nestačí k přesnějšímu vyjadřování? Já bych jim vzala novinářskou licenci.
    A nikomu to nevadí.

    OdpovědětVymazat
  35. A ještě povídka na dobrou noc :-)

    Bohužel má smutný konec, zbavila mě zase jedné iluze o ušlechtilosti mladé, demokraticky vychované generace.

    "Příběh, který přinesl americký deník The Washington Post, by se hodil jako scénář k romantickému filmu. Pohledné blondýnce Kate McClurové došel ve Philadelphii benzin. Zastavila přímo před bezdomovcem Johnnym Bobbittem, jenž spával pod nedalekým mostem. Nevěděla, co dělat, neměla ani palivo, ani hotovost. Johnny jí dal svých posledních dvacet dolarů, aby si dotankovala." ...
    https://magazin.aktualne.cz/vybirali-penize-na-domek-pro-bezdomovce-poridili-mu-karavan/r~551a8316a9db11e88bfaac1f6b220ee8/

    OdpovědětVymazat
  36. http://blog.aktualne.cz/blogy/benjamin-kuras.php?itemid=32305

    OdpovědětVymazat
  37. Nakreslím mohameda jako lidojeda
    aby měl nějakou podobiznu
    hlava škaredá, nohy pro ortopeda
    snad si tím ostudu neuříznu.

    Prý nikdo neviděl toho proroka
    pořád byl zalezlý a zašitý
    v jeskyních Jemenu nebo Maroka
    pletl koberce, vymýšlel mešity.

    Ani ten aláh nemá známou tvář
    kdoví, jestli nemá rohy
    měl by mít nad nimi svatozář
    proč muslimi nezobrazí bohy?

    Bo nemají tužku
    v ruce nosí pušku
    nemají žádnou představu
    nebo jí špatnou potravu.
    Nemají v chlívku bravka -
    datle jsou přesnídávka;
    neznají vůbec jitrnice
    a těší je vraždy v Nice.

    OdpovědětVymazat
  38. Proč jsou dnes němci beránci
    nenesou lopatku na ranci
    nemají samopal na rameni,
    v kotli už pára není?
    Není jim země malá?
    jaká touha je hnala
    vraždit za hranice,
    na východ ponejvíce?
    To Rus je stále okupant
    každodenní debutant
    který si nedopřeje klid
    z cizího poháru chce pít;
    zasévá dračí sémě
    zabírá celé země
    mezi nimi hraje prim
    jihoruský Krym.

    OdpovědětVymazat
  39. Pražák postavil Karlův most
    Kosťák postavil v lese Kost
    havíř postavil těžní věž
    tak s tím do prdele běž.
    Pražák si stavěl divadlo
    pritože pražáka napadlo
    že bude sedět v měkké sesli
    a už základní kámen nesli
    pražští pracanti z Řeporyjí.
    Jiní hlupáci pole ryjí
    aby měli co do huby
    nemají pečené holuby
    létající v pražském metru;
    valacha píchá tříska v svetru
    Chod nemá psovi co do misky
    pražák si kupuje tenisky
    minimálně značky Puma
    a jeden tiše dumá
    proč je ten pražák tak bohatý.
    Jestli to nemá od táty.

    OdpovědětVymazat
  40. Zdražují chaty a chalupy
    tak ať s tímhle jdou do dupy;
    chtěl jsem jich koupit dalších šest
    šetřil jsem na ně fest
    teďka jsou plány v loji.
    Lidi se o prachy bojí
    vytahují je z polštáře
    vozí je džípem či na káře
    do nejbližší realitky
    tam jsou o chaty bitky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pláču, nemám na chalupu a dukáty mi taky táta nedal...

      Vymazat
    2. můj bratranec vždy říkal
      Kdo má chalupu,má furt prdel v kalupu

      a měl pravdu, takže děkuji, nechci
      ale v článku je psáno, že to lidi chtějí na bydlení, nemají na byt či domek ve městě, tak bydlí na chatě, to je pokrok a výsledek kapitalistického blahobytu.

      Vymazat
  41. Dnes takové příležitosti nehledají. Hlavní cíl je odpočívat, ne mít další místo, kde budou muset pracovat,“ uvádí Tomáš Hejda, mluvčí realitní kanceláře RE/MAX.


    To bych chtěla vidět takovou chalupu,kde se všechno udělá samo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpočívali jsme prací 42 let.
      https://reality.idnes.cz/detail/prodej/dum/valasske-klobouky/5aa7d8f2a26e3a0a2311b4f4/?s-l=OBEC-585891#images-1

      Vymazat
    2. Vidím, že máte konvektory. To byl ještě Likov nebo předchůdce.

      Vymazat
    3. Časy i lidé se mění Ládik zřejmě čerpal z tohoto článku
      https://ekonomika.idnes.cz/chaty-chalupy-penize-ceny-nemovitosti-dyf-/ekonomika.aspx?c=A180823_422408_ekonomika_rts
      kde píší, hlavní cíl je odpočívat.

      Vymazat
    4. A mít tam wifi

      Vymazat
    5. Z prstu jsem cucal kdysi.

      Vymazat
    6. Ládik !!!:
      Likov, další dva kusy do obytného spodního podlaží jsem dovezl přímo z Liberce.
      Gaia:
      A co když se lidi nemění a pro dělníky, jimž se zvedla mzda a teď na tu chatu mají prostředky, je tvořivá práce na chalupě prospěšný protipól nudné monotónní činnosti u pásu?

      Vymazat
    7. nevím, prodávám jak jsem koupila v tom článku. Dnes jsou navíc dělníci asi víc udření z té práce, daleko víc, než dřív se dělá v nepřetržitých provozech,dřív si dokonce lidi spoustu věcí na chatu udělali z ušetřeného materiálu a v pracovní době, to dnes už není možné

      Vymazat
    8. Ušetřeného? :)))))))))))

      Vymazat
  42. Dnes je to 48 roků, co jsem se ženil.
    https://www.youtube.com/watch?v=_KRn_vTsXP8

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nebude to pro vás lehké, ale každý má v sobě hroby těch, které miloval,i když být vdova je častější než vdovec.

      Vymazat
    2. Já alba vyhodila,proč se mučit nějakým prohlížením něčeho co není.

      Vymazat
    3. Máte krásnou vzpomínku; klikal jsem asi 10 minut, příležitostně to projedu celé. Klobouk dolů.

      Vymazat
    4. Takže snad budu mít víc šancí.
      Bude to snad lepší, až odtud vypadnu. Vnuk se už těší, že budu blízko.

      Vymazat
    5. Ládik !!!
      Díky za uznání, od Vás vskutku potěší. Do jedné hodiny se vešlo 19 let.
      Možná ještě zapracuji na tom, Jak jsme dožili v 21. století. Jenomže materiálu je násobně víc, tak nevím.

      Vymazat
    6. Gaia:
      Alba vyhodím až po zdigitalizování fotek. Jejich prohlížením se nemučím, občas mi někoho/něco připomenou, co už jsem zapomněl.

      Vymazat
    7. Mi alba shořely ve 41 letech. Potom jsem ztratil shromažďovatelskou vášeň a dopřávám jiným.

      Vymazat
    8. Fotky však dáváte na net, ne?

      Vymazat
    9. Na vnuky moc nespoléhejte, ti stojí o prarodiče tak do 10 let a jak přijdou do puberty,tak mají své zájmy a prarodiče jsou na žebříčku na posledním místě.

      Vymazat
    10. Jednou je dám všechny na cloud.

      Vymazat
    11. Gaia -
      to o prarodičích platí jen v případě, když fungují rodiče, což není v každém případě.

      Vymazat
    12. Gaia:
      Možná jste si všimla, že jsem už dospělý a tudíž schopný posoudit vztahy ve vlastní rodině. Nebo nevšimla?

      Vymazat
    13. Všimla jsem si, že rád opravujete, já zas ráda radím a nevím, jaké máte zkušenosti, ale já mám takovou,že vnoučata v pubertě na prarodiče dost kašlou.

      Vymazat
    14. Ano, učitelky vesměs rády poučují, profesionální deformace.
      Já zase nerad čtu vytrvale opakované chyby.

      Vymazat
  43. Škromach se vrátil!
    Málem se ztratil
    blumal jak tělo bez duše
    uchlastával se v předtuše
    že už ho nikdo nenakrmí..
    socani povětrní
    vánek je ohnul doprava
    když tam byla potrava.
    A ejhle, spadla mana!
    na ministerstvu je máňa
    potřebující poradce -
    končí bazének v zahrádce
    hodí na sebe sako
    a bude dělat jako...

    OdpovědětVymazat
  44. Koukám, že je to tu samá učitelka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A právě proto dám v plen jazykový rébus: proč se píše ve slově Jevany "v", když Havana se píše Habana a je to taktéž pro mě španělská vesnice?

      Vymazat
  45. Pane Kopíčku, včera měla sestra 47.výročí. Bohužel její manželství nevydrželo, šťastných bylo sedm let, pak to šlo z kopce. Myslím, že vinou obou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zrovna mi čte syn inzerát. Někdo hledá svědka na svatbu. Za pětistovku + občerstvení ☺

      Vymazat
    2. Šťastné je prý jen každé 7. manželství a každé třetí se rozpadá, je to smutná instituce

      Vymazat
    3. liška:
      Naše manželství vydrželo díky její dobré povaze (lepší než mojí) a promptním vyventilováním rozporů. Škoda její nedisciplinovanosti v životosprávě při diabetu, mohla žít déle.

      Vymazat
    4. A co se Vám na ní nejvíc líbilo?

      Vymazat
    5. Byla se mnou kompatibilní.
      Měla úroveň, široký rozhled, výtvarné nadání, byla populární, vůdcovský a organizátorský typ.

      Vymazat
    6. budete jak přesazený strom

      Vymazat
  46. Opalovala jsem dveře a jsem úplně hotová, razím plavat,snad se seberu.
    Ještě jedny zítra a pak možná verandu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před pár týdny jste líně ležela na plovce a opalovala se.
      Teď, když slunce pomalu slábne a jeho paprsky začínají mít charakter zboží v posezonní slevě, teprve dopřáváte opalování svým dveřím.

      Kdybyste v oněch vrcholných hicech byla bývala vzala s sebou na plovku pokaždé jedny dveře, mohla jste být opálena všechna.*)

      *) Neutrum. Předpokládám, že si Gaia opalovala pouze tělo. Ne-li, pak mohly jste být opálena sakumprásk.

      Vymazat
    2. To jste dobrá, snad 1 ze sta, které by se do toho pustily.

      Vymazat
    3. Jáchym pochopil atmosféru končícího léta a já též, tudíž si musím najít zas nějakou činnost na babí léto. A ty dveře to potřebují, myslím, že jsou takhle nějakých 40 let. Nateraček není moc,myslím, že je to kvůli špinavé povaze té práce, ale jinak to není nějak fyzicky náročné, akorát to držení špachtle,to mě chytly křeče a pak shrbená záda. Já si natrela i štít na 3m žebříku. Od firmy by to stálo tisíce, neb oni nepustí zaměstnance na žebřík, stavěli by lešení a jen jeho pronájem by stál majlant. Takhle jsem to měla za dva puldne, ale to už je 5 let,byla jsem mladší, teď už to bude muset vydržet nadosmrti
      Vůbec, holčičky stráví tolik času hraním si s panenkami, kdyby se od dětství správně vedly,mohlo by být řemeslnic hafo.

      Vymazat
    4. Mohla jste to projet rotačním ocelovým kartáčem na vrtačce. Někdy za silného větru k sousedovi, ať nemusíte zametat.

      Vymazat
    5. Taky jsem přemýšlela o nějaké brusce, ale já na stroječky moc nejsem asi bych si ublížila

      Vymazat
  47. Přišla hadra do lisu, tak jsem na kamenickém pracovišti sestavil provizorní moštovací linku a zase musím odjet.. člověk nemůže dělat to, co by chtěl.
    https://imgur.com/a/dIJPDgy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z přepravky nateklo 12 litrů, neměl jsem petky. Hned mě napadlo, jak to udělat na 1 zdvih pístu. S tímhle by se dalo i vydělávat.
      Sladký je jak med, mám strach, že budu tlustý jak čuně.
      https://imgur.com/a/O0S0EFQ

      Vymazat
    2. Ládiku, úplně jako můj muž, my taky moštovali ve velkém. Pamatuji si dělný víkend, na manželově chalupě se sešli příbuzní a přátelé, česalo se, moštovalo, sklizená jablka se ukládala do sklepa, švagr obcházel s láhvemi moštu sousedy (to dovedl nejlíp :-)). Já hostila koláčem, kafem a manželovými výtvory z pálenice... krásný den!
      Tak ať se vám daří!

      Vymazat
    3. To není ve velkém, jablek jsou metráky (tuny), já semlel 20 kilo, to bylo ve flaškách za 10 minut. Budu moštovat podle potřeby až do zámrzu, pak zbytek jablek otrhám a budu moštovat do vánoc, ale ne na sklad. Nechci vozit na jaře jabka ze slepa do lesa.

      Zjistil jsem, že jsem na Acz zabanovaný kompletně, nenapíšu už nikam nic, ani z mobilu přes data. Ještě zkusím z nějaké hospody přes cizí adresu.

      Vymazat
    4. Musíte si sehnat demižóny. Ale jak to konzervování? Proto já mám jen odšťavňovač kuchyňský a dělám to tak po 3 litrech. Za 3 dny už se kazí, pak ještě jde tak 2 až 3 dny zvínovatelý,ale pak už to je na vyhození.

      Na Acz jsou hovada,už tam není co číst, nechávají tam jen dělily.

      Vymazat
    5. Já vypil první litr na ex a druhý postupně. 4 litry jsem už daroval a 2 se vypily po malých dávkách. Zbyly necelé 4 litry z 12, za odpoledne. Plánuju lisovat přepravku co 3 dny nebo podle potřeby. Skladovat nic nebudu, jenom udělám pokus s křenem.
      Demižony jsou, ale musím nechat 40 l na slivovici (do více nádob, z bezpečnostních důvodů). Zkusím jeden demižon s křenem.

      Vymazat
    6. Podařil se mi zápis pod Paroubka.

      Vymazat
    7. My měli pultový mrazák a do toho jsme házeli pětky s džusem zmrazit. Zavařování se ne osvědčilo, jak je to tak sladké, tak vždy dost sklenic chytlo takovou zelenou plíseň

      Vymazat
  48. Pozdržela jsem svůj odjezd, dnes vyřizuji zanedbávanou agendu - inzeráty, pošta, banking, atd. ono se toho za měsíc nahromadí.
    Včera jsem byla na parcele zalít po třech týdnech stromky a... našla jsem zajímavý úkaz. Jedna jablůňka s jablky zároveň kvete! Je to zvláštní, někdy opravdu stromy znovu nasadí květ, ale to spíš v říjnu... Byla jsem tm k večeru a fotila to mobilem, takže květy na špičkách výhonů nejsou moc vidět. Na druhé fotce jsem je sklonila rukou.
    https://s15.postimg.cc/ain16liwb/jablon1.jpg
    https://s15.postimg.cc/4dvitfj4r/jablon-kvet.jpg

    Marie, k inkluzi -co říci. Už jsme tu o tom psali/y mnohokrát, vy to máte z první ruky, devalvace školní výuky už od prvních tříd. Já jsem jeden čas sledovala stránky jedné maminky, co se snažila dát autistu do ZŠ namísto do zvláštní školy. Dva roky zoufalství, rozhlížení se kolem (kdo za co může a proč to nejde) a ve třetí třídě rezignace - jenže jak k tomu přijdou chlapcovi spolužáci a učitelé (jeden rok se chtěla soudit s učitelkou, co odmítala vést třídu s jejím synem)...
    Jedu na chatu a po neděli nashledanou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. květ s jabkem jsem ještě neviděl ..

      Vymazat
    2. Aleno, tentokrát je to trochu chyták. Líbil se mi obrat v jednom z blogů B. Kurase, kde mluví o inkluzi v sociálním smyslu. Nemám zrovna sílu to hledat, ale inkluze jako integrace všech "jiných" a "v menšinách", tedy všech těch, co se dnes nejhlasitěji hlásí o svá práva... Tak jsem ten termín použila, i když mi bylo jasné, že si to někdo spojí se školstvím :-) Tak se omlouvám za nevysvětlení.

      Jinak - nevíte, kdo vymyslel letní prázdniny?? Ihned bych mu dala Nobelovku. Po celém dnu ve škole jsem v těch vedrech úplně, ale dočista hotová. A to ještě i zítra a pozítří, aspoň že má přecházet studená fronta.

      Vymazat
    3. Ty kvítky jsou hezké a opravdu je to zvláštní.

      Vymazat
    4. mně to samé udělala kdoule, což je vlastně okrasné jablko,má plody i květy naráz

      Vymazat
    5. Kdouloň je spíš příbuzná hrušně, na kdouli se hrušně roubují a očkují. A plody jsou ke zpracování, vysoký obsah pektinů jim dává mnoho možností na výrobu marmelád a džemů.

      Vymazat
    6. Já na ní mám taková malá okrasná jablíčka, hrušce se nepodobá.

      Vymazat
  49. Ládiku, mošt aby nebyl moc sladký můžete ředit vodou, třeba kostkami ledu, dá se zvyknout i na málo sladkou chuť, nebo jak Vám chutná.

    A vzpomněla jsem si, že mi někdo říkal, že mošt zmrazuje. Fakt to jde -
    https://www.farmarik.cz/jak-si-vyrobit/jablecny-dzus-most/skladovani-stavy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ani nemyjete? :-)

      Vymazat
    2. Ale jo, na vanu, splachování a nádobí voda je. Ale na pití ... to ne, musí se šetřit na domácnost.

      Vymazat
    3. Pošlu na Vás Margit, ta Vám spraví pitný režim !!!
      A to jste prý sportovec....

      Vymazat
    4. Dal bych si Margot a sportovec nejsem.

      Vymazat
  50. Ráno, raníčko Gaia vstala
    boty si dobře zavázala.
    Půjdu dnes plovat na plovárnu
    co bych dnes dělala v tomhle parnu?

    Nechoď dnes, Gaio, na Tyršovku
    dávej si bacha přes vozovku
    americký konvoj vyjel z Vilsecku
    může nadělat paseku.

    OdpovědětVymazat
  51. Kdo ví, jestli lidstvo někdy vyřeší teleportaci,aby se nemuselo zboží vozit auty,to bych si hned trochu toho džusu a těch švestek a jablek teleportovala a peníze klidně poslala na účet.

    OdpovědětVymazat
  52. Včera opět přerovský den - výstavy v galerii a na zámku. Magnolie opět kvetou a přidala jsem jablůňku s odkvétajícími už květy z 2.10.2015.
    https://jpeg.cz/album/1wSm/?sort=date_asc&page=1
    Na AJB prakticky nechodíme a co mladíci na YT asi nejsou:
    https://www.youtube.com/watch?v=-7wyvMQu6zI
    https://www.youtube.com/watch?v=3srKIFJRQJo
    Kupodivu jsme se zdrželi i u druhé části výstavy k republikovému výročí, u map déle. Slezsko bylo jen na několika okrajích - jednou je tam mezi kopci asi i Ládikovo!!!. Možná by si mohl zavést i svou míli - právě u jejich porovnání jsem si pomyslela, jak daleko je asi ta hospůdka, co v ní nedočkal piva a ušel potom tolik kroků.

    Sklidili jsme dnes mrkev a petržel - až mě překvapilo, jak jsou mrkve dlouhé a kolik jich narostlo. Na polévku v zimě bude dost a jablečné kompoty budeme prokládat mrkvovým salátem a dušenou mrkví po židovsku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Římský krok je tedy 74cm, to museli být docela malí pindalové, takové by beskydský chasník vyfackal a meč zlomil.

      Vymazat
    2. mrkev po židovsku, to neznám

      Vymazat
  53. Zasloužená vzpomínka na Michaela J. a nedožité 60tiny.

    Michael Jackson byl nenapodobitelný, z jeho smutného života dosud mrazí

    https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/michael-jackson-60-hudba-pop-komentar-tryzna/r~b36d2006ab7d11e8b295ac1f6b220ee8/

    OdpovědětVymazat
  54. Na louce je tisíc malých žampionů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby to nebyli ti zápašní, ti mě jednou pěkně vypekli

      Vymazat
  55. Vysvobodila mě tma od glaspapírování

    OdpovědětVymazat
  56. Ládik !!!
    Několik sezón jsem jezdil trhat jablka do Jižních Tyrol a tam jsem jednou uviděl čerstvě kvetoucí větev jabloně. "Nur eine Ausnahme," sdělil nám náš šéf.

    OdpovědětVymazat
  57. Odpovědi
    1. Jo, hadra přišla do lisu a už neodešla.

      Vymazat
    2. U nás jabloně nekvetou, max. teplota byla 34°C, 1 den - jinak 30-31. Ve 2015 ale bylo 37-38 a jablka zaschla.

      Vymazat
  58. Tužka napíše,....byla to Marie Terezie, která rozhodla o reformě vzdělávání,...někoho tím pověřila, aby vypracoval Všeobecný školní řád.
    Šestého prosince 1774 dostaly dítka v zemích pod vládou Marie Terezie všeobecnou vzdělávací povinnost od šesti let, na šest let.
    Prázdniny v prvních letech byly od Svatojánské noci do svátku svaté Ludmily, tedy do 16. září,...to aby děti mohly pomáhat při sklizni.
    Školy měli podpalcem rychtáři a radní ve městech, ti mohli na osobní žádost rodičů děti uvolnit z docházky až do konce září, aby děti pomáhaly sbírat brambory. Taky mohli zrušit šestý rok povinné docházky, pokud rodiče přinesli potvrzení, že dítě odchází do učení nebo do služby.

    Moje nevlastní prababička mi vyprávěla, jak ve věku deset a půl roku byla vypravena vlakem do Vídně, kde měla dohodnutou službu jako společnice k dětem do bohaté rodiny. To obnášelo, že se třemi dětmi předškolního věku trávila všechen čas,...zejména v noci,...kdy rodiče spali, ... vychovatelka přicházela jen na čtyři hodiny dopoledne,...a pak už to bylo vše jen na ni. Každou sobotu se služkou kupaly děti ve vaně, v té vodě se pak vykoupala ona a po ní ještě služka.

    Její vyprávění by vydalo na celou knihu. Domů k rodičům se vrátila, když jí bylo sedmnáct,...jen si po celou dobu psali,...rodiče,...její otec byl hajný ve službách hraběte a její matka chodila vypomáhat na zámek do kuchyně,...tak její rodiče nemohli opustit službu. Jó,...vyprávějte tohle dnešním rozcapencům.

    Ještě k těm kvetoucím stromům,...můj nevlastní dědeček mi říkal, že ovocný strom dvakrát do roka vykvete, když prodělá nějakou velkou újmu. Nám tak vykvetla jednou jabloň, když se v její blízkosti kopalo a přerušilo se jí mnoho kořenů. Pak po dva roky nekvetla a nerodila, vzpamatovávala se z toho poškození. Letos stromy asi kvetou následkem šoku ze sucha a horka,...taková nepřerušená šňůra tropických dní tu ještě nebyla,...tvrdili páni z meteo.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za Marie Terezie mohli mít i vedřiny, to by se naší marii líbilo.

      Vymazat
    2. Myslíte peřiny? Ty nemůžu, jsem alergická na peří :-)

      Vymazat
    3. Já myslel vepříny, ale neznám smysl.

      Vymazat
    4. vedřiny byly mimořádné prazdniny vyhlašované když udeřila vedra

      Vymazat
    5. Ne,v mrazech šla děcka ráda do školy, neb tam se topilo a doma pro chudobu mnohdy ne

      Vymazat