21 července, 2020

KRTINEC č.469

207 komentářů:

  1. Hezké úterý přeji! A dobrou noc...

    OdpovědětVymazat
  2. Evropa pumpuje do jímky
    ať státy mají kde sát
    osmkrát těhotné muslimky
    nebudou u ponku stát.

    Vydrž můj milý opasku
    zase ti udělám dírku
    večer si nedám klobásku
    nasadím brigadýrku.

    Pojedu bouchat na noční
    jako kdys, autobusem
    zapomenu na půlnoční,
    kapitalisme, tu jsem!

    Měls nám vytrhnout z prdele trn
    prosvětlit životní cestu
    namísto ráje vidím svůj drn
    belhám se bez protestu.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdybych já neplatil dluhy
    kdybych já neplatil úroky
    měl bysem svislé pruhy
    a vystaráno na roky.

    Může mít pruhy stát?
    Jedině s modrým polem.
    Ten nikdy nepůjde srát
    Je to hliněný Golem.

    OdpovědětVymazat
  4. Evropa by potřebovala vypumpovat, ne napumpovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Proč jen ti sportovci mluví o morálu? V žádné jiné oblasti se morálka nijak neřeší, kdypak slyšíme, že by si nějaký politik měl srovnat morálku? :-) Nebo celá sněmovna? Martin Doktor za ČOV (poslouchala jsem o Tokiu 2020) to řekl jasně: "Ukáže se, kdo má ten morál na to, aby se připravil." Vlastně je to hezké nové slovo..... jen by je měli používat jinde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ČOV = čistírna odpadních vod.

      Vymazat
    2. Tak to je velice užitečné zařízení, ne?

      Vymazat
    3. Od sportovců se vyžaduje morálka: disciplína, výdrž a píle v tréninku, dravost a soutěživost.... no, aspoň nějaký "ten morál". Jinde se o morálu raději vůbec nemluví.

      Vymazat
    4. Morálka je když ... člověk dělá, co by měl dělat.

      Vymazat
    5. A nedělá, co se dělat nemá.
      Geniální.

      Vymazat
    6. Dravost soutezivost nevim jestli je morál měli by se naučit dělit a pomáhat slabším

      Vymazat
    7. Gaia: obecně ano, ale když to takhle napíšete, tak si to někdo vezme jako pokyn brát migranty. Třeba. Obecná hesla moc neplatí.

      Vymazat
    8. Souhlas všeho moc škodí

      Vymazat
    9. V nedělní Velké ceně Maďarska si připsal 86. výhru v kariéře a poprvé v sezoně se vyšvihl do čela pořadí mistrovství světa formule 1. Přesto Lewis Hamilton nebyl spokojen. Britský pilot zkritizoval kolegy a celou F1 za to, že nevyjadřují dostatečnou podporu boji proti rasismu. „Zdá, že hodně lidí má názor, že to jednou udělali a znovu už to opakovat nebudou,“ uvedl.
      A jak by si tedy aktuálně vedoucí muž šampionátu představoval budoucnost?

      „Mým snem je, že jednoho dne na to ostatní jezdci přijdou a pokud se dostaneme do posledního závodu, tak tam všichni poklekneme a ukážeme, že jsme jednotní. Myslím, že to by bylo krásné.“

      Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/motorsport/lewis-hamilton-f1-boj-proti-rasismu-kritika.A200721_151535_motorsport_elv

      Vymazat
  6. Milí krtci, za chvíli vyrážím na nedaleký zámeček, na 2,5denní kurz. Mám tam děti a dospělé, musela jsem kvůli tomu měnit náplň, tak uvidím. Je tam staré PC s internetem, ale špatné připojení, tak možná na kus opery kouknu, ale psát nebudu.
    Mějte se dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Marie! Já mám tento týden pohodový, jsem sama na chatě, tak vás zastoupím! :-)
      Ovšem dnes Figarovu svatbu asi vynechám... Je to ta samé nastudování, které jsme viděly ve hvězdném obsazení, s Florézem a Matteiem, ale hraběte zpívá Brownlee...
      Nic proti jeho hlasu, ba naopak, ale mám v takovýchto zápletkách, kdy se někdo vydává za někoho jiného, trochu problém právě s panem Brownleem, víc to nebudu rozepisovat, protože do Nory lezou i tchoři.
      Ať se vám kurs vydaří!

      Vymazat
  7. Od sportovců se ale také vyžaduje, aby nikde nevykdákali své (nejen své) fungování v rámci sázkového byznyzu. To by pak moral taky mohl se ocitnout v base, což by bylo nečestné a nesportovní ve vztahu k naší kapitalistické mládeži.

    Jedna citace :

    "....Stokrát jsem měl takovýhle rozhovor : ´Což to není hanebnost, že ten a ten člověk získal nejpodlejšími a nejhnusnějšími prostředky veliké jmění, a přece jej přes všechny zločiny , kterými se provinil, snášejí vaši občané mezi sebou a zastávají se ho ? To je přece hotový skandál.´- ´Ano, pane." - ´Vždyť je to usvědčený lhář ?´- ´Ano, pane.´- ´ - Byl vyhozen a zbit pěstmi i holí.´- ´Ano, pane.´ - ´ Je přeci do hloubi duše nečestný, zkažený a zvrhlý ?´- ´Ano, pane.´ - ´Jaké jsou tedy, proboha, jeho zásluhy ?´- ´Je to mazaný člověk, pane.´..."

    (Charles Dickens : Americké poznámky)

    OdpovědětVymazat
  8. Ministr Zaorálek odvolal ředitele Národní knihovny. Kvůli řízení a projektům
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zaoralek-ministr-narodni-knihovna-kocanda.A200721_112258_domaci_jadv
    No, to už musel být tunel do nebe volající, když pan Veleopatrný odvolal Kocandu. Ten měl přitom pro vedení Národní knihovny ty nejvyšší kvality! Vystudoval teologii, pedagogiku a práva, od roku 1996 působil jako duchovní, v roce 1998 přešel do Vězeňské služby ČR , kde prošel různými pozicemi. Pak působil v Českobratrské církvi evangelické, poté byl zástupcem ředitele odboru na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR.
    V čele NK byl od 1. června 2017. Jmenován byl tehdejším ministrem kultury Danielem Hermanem.
    http://jdem.cz/fgphq4
    http://jdem.cz/fgnwu8
    http://jdem.cz/fgphr5

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duchovno nejspíše přerostlo do materialismu.

      Vymazat
    2. :-)
      Jo, to byli ti "kluci z Národní"... :-) a strejček Brady, vlastně Herman... :-)

      Vymazat
  9. Ministr Zaorálek: Chci vrátit Národní knihovnu knihovníkům
    21.07.2020 15:19
    Komentář na facebookovém profilu k odvolání generálního ředitele Národní knihovny kvůli netransparentním veřejným zakázkám na IT
    "Za ministra Hermana se pan Kocanda a další lidé z prostředí vězeňské služby ujali vedení knihovny, aniž by ke knihovnictví měli nějaký vztah. Tímto mým krokem chci vrátit Národní knihovnu knihovníkům, a proto do výběru nového generálního ředitele, který vzejde z otevřeného výběrového řízení, jmenuji dočasným vedením NK doktora Víta Richtera, který patří mezi nejvýznamnější osobnosti českého knihovnictví. Věřím, že společně se nám podaří situaci v Národní knihovně stabilizovat."
    http://jdem.cz/fgph63

    OdpovědětVymazat
  10. Pro Marii, kdyby se chtěla ještě někdy kouknout:
    Rigoletto - Pavarotti, Gruberova, Wixell
    https://www.uschovna.cz/zasilka/AJTZI328GIU6DD4E-KST

    Puccini-La Boheme-Met-Carreras, Stratas
    https://www.uschovna.cz/zasilka/APPAE8C4XW2B8NPV-R92/

    OdpovědětVymazat
  11. Měla jsem práce jak na kostele, tedy nikoliv příprava žhářství, či snad hašení, ale čekalo mě doma opravdu plno práce. Takové vyvazování rajčat, pletí, kopání brambor, sbírání meruněk atd. není nic proti rychlému sekání zahrady pod hrozbou náhlého deště! Nakonec je posečeno asi 3/4 zahrady, pak přišel... Tak jsem se sebrala a jela se pomazlit s vnučkou. Jen málo co se tomu vyrovná :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase doufala, že bude pršet a já nebudu muset zalévat, ono nic...

      Vymazat
    2. U nás za posledních asi pět dní cca 30-35 mm. Na zahradě džungle, doslova.

      Vymazat
    3. Zalévat? Vždyť je to nacucané na měsíc

      Vymazat
  12. Tužka napíše,...zalévám,....když přejdou mraky, tak jen přeprška co skropí jen prach. Pokud bych napsala zkropí,....tak by to znamenalo, že pokropí důkladně,...to si pamatuji ještě ze základky, tak nám to češtinář vysvětloval, málo je s es, hodně je se z,...tak nevím, zda úpravy pravopisu to už mezitím nesjednotily. Měla bych si koupit novou učebnici jazyka českého,...a opakovat, opakovat,....a ještě jednou zopakovat pravopis.

    Mladé jahody nasadily aplégry, tak je zalévám, aby byly silné. Taky jsem nerozsázela jednu mísu vysetých afrikánů,...a jak se musí tísnit jeden vedle druhého a nemají dost prostoru a někdy i na slunci důkladně vyschnou,....tak jsou nízké tak do dvaceti centimetrů, každý udělal jen jeden kvítek,...a právě v těchto dnech ta mísa vypadá nejlépe. Krásný kopeček kvítků,...a protože jsem tam vysela zbytky různých barevných a tvarových druhů, tak je to zajímavé. Kdo se podívá jen zběžně a z více metrů,...tak se ptá, co je to za květiny.
    Ty afrikány byly dobrá volba, jsou skutečně velice skromní,...snesou proschnutí a neuhynou,....snesou přemokření a neshnijou. Když se dožiju, tak to příští rok udělám stejně, krásně svítí už z dálky.

    Jen je třeba bránit je před plzáky. V posledních dnech se malí plzáčkové vylíhli v záhonu zelí a kapusty,...to je otrava, sbírat tuhle drobotinu, a děr nadělají spoustu. Ještěže oba druhy zeleniny dokáží kousance zavalit bez hnití a úhynu. Horší jsou mravenci, když se rozhodnou, že kolem dokola naleptají nad kořeny stonek,...to je pak rostlina lautrkaput.

    Na jednom privátě, co jsem bydlela, měli velikou zahradu,...okrasné rostliny nepěstovali, jen užitkové. Paní nechodila do práce, hoření patro pronajímali, bylo nás tam šest, a paní od rána do večera dělala na zahradě. Hodně zavařovala, vyhrála si s tím.
    Vzpomínám, jak zavařovala do okurkového nálevu různé druhy zeleniny. Obdivovala jsem její sklenice s pečlivě narovnanými vrstvami,...patizony velikosti naší padesátikoruny, malé cuketky, okurčičky, povařená kolečka mrkve a petržele stejné velikosti, kostičky celeru, na sklo přilepených několik vinných lístků, jako ozdobu.

    Jedna komora byla plná jen regálů a různých zavařenin a kompotů i šťávy dělala.

    No a přesto byli každou zimu nemocní. To mne pak požádali, zda bych jim nevyvenčila psa, ohaře, mladý divoch. Když se uzdravili a zase se o psa starali sami,...tak mě paní zavedla do komory a mohla jsem si vybrat tři kusy něčeho ve skle. Jednou jsem si vybrala právě tu zeleninovou směs,...měla to moc dobré, vybrala jsem si jen jednu sklenici, věděla jsem, co to dá práce, zas tolik sklenic toho neměli.

    Se psem jsem chodila jen já, pes mě miloval, až si toho majitelé všimli a skoro žárlili, že mě má pes raději. Vzpomínám, když jsem prvně přišla k braňce, jak pes vystartoval a začal mě vítat,...připisovala jsem to tomu, že ze mne cítil taky psa,...svého psa jsem měla dočasně taky na privátě u mé nevlastní pratety.

    Je jasno,...asi se zítra zase bude zalévat.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plzáci nejsou rozmístění rovnoměrně. Na 11km okruhu byli v podstatě v 1 místě, dlouhém cca 300m. Jinak minimálně.

      Vymazat
    2. Slimáků jsme tento víkend nasbírali plnou 1,5 litrovou petku... :o(.

      Když se vyskytli dva tři za den, jako v minulých letech, řešil jsem to domluvou a vyhozením za vrata. Tentokrát jsme je posypali solí a zalili savem. Snad mi Matka Příroda odpustí... ale tohle už nebyla náhodná návštěva, ale opravdová invaze.

      Vymazat
    3. V jednej vesnici na Opavsku si lidi navzájem půjčují indické běžce.

      Vymazat
  13. 14000 kroků, dnes ve 21:50h. Třín, Venuše a vodojem.

    https://imgur.com/3lgw1Rn
    https://imgur.com/6mz4Qr7

    OdpovědětVymazat
  14. Já se rozhodla kouknout se v noci na kometu, měla jsem popis, kde ji na obloze hledat, v cca 23 hodin, pod kolem Velkého vozu. Vzala jsem si dalekohled.¨Na Lazebníka s Brownleem jsem se nechtěla koukat, zdálo se tedy, že budu mít na vše čas.
    Ale- jen tak jsem zatěkala do nabídky jiných Lazebníků na stránce MET, a oni dnes , resp. včera nabídli ke shlédnutí též vynikajícího Lazebníka ve špičkovém obsazení- DiDonato, Floréz, Mattei a DonCarlo. Tak jsem se začala v jedenáct namísto na kometu koukat znovu na Lazebníka, teď to končí, ohromně jsem se pobavila. Tam tedy chemie fungovala, a vůbec se zdálo, že se bavili nejen diváci, ale i sami zpěváci. Dokonalé představení.
    A to Rossini tuto operu napsal za tři týdny! Génius.
    Napíšu si o ni zase internetovému pánovi, uvidím, zda si ji nenastřádal...
    Buona notte! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Možná se podívám na Lysou, uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má přijet DPD, tak odklad... asi přes Albinovo náměstí, kolem Zbuja.

      Vymazat
  16. Návrat Čapí nohy.

    Velký bílý táta
    dal ohnivou vodu
    bude pro nás svatá
    jako z vodovodu.
    Máme i plán pití
    říká se mu režim
    žijem na Tahiti
    já už jenom ležím.

    OdpovědětVymazat
  17. Jitra jsou zde tichá
    všem se plní břicha
    občas něco ujde
    tak takhle to půjde
    minimálně 20 let,
    nesmíme teď otálet.
    Vzhůru k sýpkám!
    Ty seš cyp, kam
    kam bys chodil jinam
    už se nezapínám
    máme pružnou kůži.
    Přece každý dluží!

    OdpovědětVymazat
  18. Afrikány jsou vděčné kytky,ale musí být obsypány granulemi proti plžům neb jim výjimečně chutnají

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velké rostliny už nežerou, za to malé! Loni jsem vysazovala afrikány třikrát! Vždy za týden předpěstované sazenice úplně zmizely, na záhoně prostě nezbylo nic! :-)

      Vymazat
  19. Petr Hampl - USA: Poslední bitva Donalda Trumpa
    http://jdem.cz/fgpmm3

    Bohužel si myslím, že pan Hampl má pravdu...

    OdpovědětVymazat
  20. Podl Lysou bylo 2x více aut, než v zimě, kdy je plno. Nedalo se zaparkovat. Tak jsme jeli tam, kde nikdo není ani na obědě, prošel jsem lesy a nic... z hub jenom masáky a borůvčí bez borůvek.

    https://imgur.com/nwbDZft
    https://imgur.com/CHKO01o
    https://imgur.com/p34KVeA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky les a zeleň bují ale šplhat do těch kotárů by se mně nechtělo

      Vymazat
    2. Právě to snadné šplhání je adrenalin. Paráda. Tak velký akční rádius (pěšky) jsem neměl ani v mládí. Kolo je taky super, 100km není nic moc, to je jako 20 pěšky. Dnes večer vyrazím opět, snad se ochladí.

      Vymazat
    3. Motivační heslo je:
      “Raději mrtvý, než druhý!”

      Vymazat
    4. To: Ládik!!!
      Proto většinou týráte své tělo sám?
      Na tuhle radu Vy jste ještě mladý, ale třeba se Vám časem sejde. Já ji tuhle dostala od spolužáka, když byla debata o testech paměti:
      "Pokud jde o test stařecké blbosti, mohu ti poradit následující - pokud rozeznáš světlo a tmu, jsi v normě, a pokud to dovedeš pojmenovat (tj. den a noc), jsi na tom skvěle. Ale musíš otevřít oči, na což senioři často zapomínají …"
      Fotečky - i minulé - bezva, oči ještě otevírám.

      Pozdrav všem zdejším a dobrou noc.

      Vymazat
    5. "Pokud muž po padesátce otevře ráno oči a zjistí, že ho nic nebolí, může klidně zůstat ležet.
      Je totiž mrtev."

      Vymazat
    6. To musel napsat Eskymák. Jsem zpět z běhu, jen půl hoďky a musel jsem otočit.

      Vymazat
    7. Baba Jaga se objevila už jsem chtěla připodotknout,že tu dlouho nebyla. Já měla namále včera,štípla mě včela do ruky,když jsem obirala kytky. Mám alergii,vždycky mám hroznou vyrážku a kůži jak v ohni,musela jsem ležet 2 hodiny ve vaně plné studené vody a jak jsem starší,ještě mě bolelo za hrudní kostí a vystřelovalo do levé ruky. Dnes jsem šla na plovku,aby mně splaskly oči ve studené vode a tam samý jetýlek. Plný včel,ale dopadlo to dobře.

      Vymazat
  21. Starý báby jsou z chlorované plovárny hrozně vysušené,tak na obličej hyaluron od Astrid na ruce levandule od vivaca na nohy ozalin a na tělo olej z norka

    OdpovědětVymazat
  22. Nepřijde vám nápad psát černoch s vekým Č trochu perverzní?
    Dnes les, pár lišek, ale byli jsme s malou, tak jen kolem cesty. Stejně nějaká dobrota bude...Pak koncert se Šporclem. Výborný! A víno nasprostý top. Takže super den ;o)

    OdpovědětVymazat
  23. Tužka napíše,....byl krásný výletový den. Občas slunce, chvíli je zastínil mrak, a teplota se nedotkla pětadvacítky,...tak jsem si řekla, že na obchůzku kolem města ideální čas. Psy jsem nechala doma,...přecijenom, kožich nemohou svléknout a chtěla jsem chodit tak dlouho, dokud mě to bude bavit.

    Takhle kolem města jsem nešla už několik let,...a časy se mění,...pár starých baráků padlo a místo nich zbrusu nové, moderní,...taky město odprodalo do soukromí několik pozemků a na nich rostou rovněž nové domy,...a všude, tedy téměř všude, bazény,...i ty, na jedno letní použití,...takže jsem zase vobraze, jak to vypadá na konci ulic než zaslepnou.
    Nemám krokoměr, a protože jsem se občas zastavila, abych si podrobněji prohlédla zahrádky a zahrady, tak jen odhadem, jsem nachodila asi12-13 kilometrů.

    A teď napíšu poznatek, že Boží Mlýny pořád melou,...a namlely,...
    Jeden spoluobčan města dostal zpět v devadesátkách pozemky, které původně patřily jeho dědovi. Velice výhodně umístěné, těsně u katastru města. Původně patřily JZD blízké vesnice,...to se rozpadlo, protože pozemky se vracely, a zbytek hospodaří soukromě.

    Město chtělo od něho pozemky odkoupit, chtělo postavit velké hřiště /máme furt krcálek a jednotlivé hrací plochy na malých parcelách roztroušených po městě,/ takže jsem se zúčastnila několika jednání s oním občanem. Z jeho chování, povýšenosti a arogance se mi dělalo chvílemi zle,...ále, musela jsem se udržet, hlavně udržet jazyk za zuby,... zaťatými.
    Navrhl nepřijatelně vysokou cenu za metr čtverečný, to si radní nemohli dovolit, vyluxovat obecní pokladnu.
    Takže, z hřiště, parčíku pro pejskaře u sídliště, přírodního fitcentra mezi stromy, sešlo.

    Pár let se nedělo nic,....pozemky nechal jednou za rok posekat a zbavit náletových dřevin,...až,...až se našel investor, který zaplatil požadovanou cenu a na pozemcích se měly stavět přízemní skladové prostory.

    Udělal chybu, že odprodal i ty metry pozemků blízko svého baráku. Vidina prachů mu zaslepila rozum a intuici. Nechal si postavit nový barec jak malý činžák.

    Investor porušil smlouvu s kupujícím, k hranici pozemku postavil patrová skladiště a nájezdní rampu má chamtivec,... tak odhaduji, třicet metrů od oken baráku. A plot polepený poutači,...pozemek i dúm na prodej.

    Jo, investor ho pěkně doběh, soudit se, tak prosoudí i poslední cihlu na baráku,...tak raději vycouvá,....ale zatím tam bydlí, seděli na zahradě,...jo, mohl tam mít za plotem stromy, keře, parčík,...ale to mu vadilo, že tam budou děti vřískat,...ikdyž, město slibovalo a splnilo by, že hřiště budou na nejvzdálenější straně.
    Tak místo vřískání dětí pár hodin ve dne, má vednevnoci rachot špeditérů a k tomu prach a smrad,...protože zatím je tam nezpevněná cesta.

    Moc mlaskal a nabryndal si do bot. Chamtivost, jeden ze smrtelných hříchů,...škoda té půdy, mohla tam být zelená plocha sloužící dětem a mnoha lidem.

    Tužka....pane Ládíku, ? pokud to není příliš otázka natělo, co tak krátký běh,...snad koleno drží,...jinak, kolena jsou na léčení značně problematická a musí se dodržet regenerační lhůty. Rádo se to vrací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byly útroby. Hrušky a škvarky, i smetana.

      Vymazat
    2. Koukám,že závidíte,že někdo něco měl a mohl se rozhodnout,jak s tim naložit. Parčík pro čoklaře a feťáci za plotem je možná horší varianta nez ta rampa

      Vymazat
    3. Koukám, že úča gaia je roky konzistentní a nijak se nevyvíjí.
      http://blog.aktualne.cz/blogy/radkin-honzak.php/radkin-honzak.php?itemid=15332&from=300

      Vymazat
    4. A to je dobře nebo špatně?

      Vymazat
    5. Podle vkusu. Mně se bezdůvodné napadání diskutéra ze závisti nelíbí.

      Vymazat
  24. Tolik lidí, tolik aut
    nebyl dneska někde raut?
    Pod Lysou byl autobazar
    nahoru šly děti, lazar
    všichni rozhýbali nohy
    zamířili do oblohy.
    Kamion za kamionem,
    motorkáři, honem honem
    valili se jako fronta.
    Na mě, jako na geronta
    to bylo moc hury bury
    celý den jdou na mě chmury.

    OdpovědětVymazat
  25. Tužka napíše,...pane Ládíku,...tak tahle kombinace by mne zprovodila ze světa.
    Když hruška, tak jedna a k ní kus housky. Když škvarky, tak několik a s chlebem. A smetana, tak tu používám na omáčky a do cukrářských výrobků,...do kávy si dávám buď rum, nebo čokoládu.

    Tak hlavně, že to není to koleno.

    Snad noc bude dobrá,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  26. Tužka napíše,..koukla jsem na snímky z polárních družic,...dnes bych nechtěla být v některých Alpských údolích,...jsou tam velice silné bouře, když se voda valí po strmém svahu a dole údolím,...zažila jsem jednou,...měla jsem štěstí, že ubytování bylo v soukromí a na jakési louce, uměle vytvořené rovině a kolem staré hráze z kamení zarostlé mnoha keři, které valící se proudy vod rozčísly,...ale ten celonoční hukot a hrom, jeho ozvěna putovala údolím,...velice nepříjemný zážitek.

    Domácí ale byli docela v poklidu,...nebylo to pro ně poprvé,...pro mne ano. Moje chalupa na horách stojí v bouřkovém stínu, bouří vždycky na druhé straně kopce,...i soused, co tam žije od dětství říká, že bouřku s blesky a hromy nad jeho chalupou nezažil.

    Další velice nepříjemnou bouři jsem zažila v Hamru u Hamerského rybníka kterému se říká Jezero. Tam je v zemi uran, ten přitahoval blesky,...ty šly rovnou do jezera,...rovněž velice nepříjemný zážitek,...klepe se zem pod nohama. Bouře tam stála skoro půl hodiny, desítky blesků, do stromů kolem vody, do jezera,...a já na břehu ve dřepu pod bundou.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  27. Já měla dnes už druhý den operní Vánoce!
    Dnes dávala Met archivní nahrávku Wagnerova Tannhäusera (1982), ale dole zase nabídla možnost shlédnout tutéž operu v nahrávce z roku 2015, s Peterem Matteiem coby Wolframem- ta se mi tehdy tuze líbila, tak jsem se napřed podívala na starý záznam, po pravdě tenor měl v druhém jednání co dělat, jak už jsme tu kdysi psali, tato opera je pro hlas velice náročná a tenor musí se silami vydržet tři dějství...

    A teď se honem koukám ještě na novou nahrávku - Peter Mattei je úžasný!
    "Oh, du mein holden Abendstern"
    https://www.youtube.com/watch?v=dEveAPMYowA
    Kometu jsem neviděla, mám špatný triédr, tak se spokojím s její fotkou z netu.

    Jinak jsem dnes stříkala jabloně proti obaleči, ostružiny a vinnou révu proti plísni šedé..., a pak trávník Bofixem.
    To byla zase komedie, syn se snachou jsou hrozně eko-bio a nechtějí na zahradě žádnou chemii. Kór na trávník, tam pak budou běhat dětičky, tráva se bude dávat na kompost atd. Já jim vysvětlovala, že Bofix je řešení, stačí pak dvě seče trávy nedat do kompostu... ne, ne. Tak ne.
    Dva roky bylo děsné sucho, tráva žádná, tak se to nemuselo řešit. Ale letos!
    Tráva rostla, já sekala, dcera se zetěm to ještě kritizovali, že prý se jim líbí vzrostlá tráva, sedmikrásky atd. (hlavně si tím zdůvodňovali, proč nesekají sami a nechají to dělat mě...)
    No jo, ale kolem chaty vyrostl jetelíček a začala zábavička. Sekala jsem na nejnižší polohu sekačky, ale jetel se přizpůsobil, kvetl úplně u země, všude plno včel. Vnuk dostal pár žihadel, odjela jsem do Prahy a najednou telefon: "Mami, jak se pouští sekačka, kluk má zase žihadlo a bojí se na trávu"..
    Vše vyvrcholilo v neděli (posekáno bylo v pátek, takže to nejhorší bylo pryč), ovšem všichni tři vnuci dostali žihadlo a navíc včely poštípaly do chodidel i bratra snachy a jejího otce.
    Tak jsem dostala povolení trávník postříkat. Oni to berou jako nějakou milost, ale já dnes stříkala skoro dvě hodiny, k tomu to znamená koupit postřik (700,-), mít postřikovač a umět s ním zacházet... pak budu muset dvě seče napytlovat a odvézt do sběrného dvora. Ale vše MŮŽU udělat! :-), mám to povolené... No nic.
    Zítra si jedu vyzvednout roušky s vložkou z nano vlákna. A příští týden zajdu za obvodní doktorkou, chci se dát před podzimem do pořádku, to zase bude, v Praze kovid řádí..

    OdpovědětVymazat
  28. Taky jsemsi říkala,jestli je legální si dát do obecního rybníka,jistě bez dovolení,čerpadlo a čerpat si vodu na zahradku. Kdyby to tak dělal každý. Člověk aby se bal se někde v přírodě vykoupat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně se stalo, takový zločin je třeba trestat smrtí.

      Vymazat
    2. Měl nosit kýble a žili by všichni spokojeně sž do smrti.

      Vymazat
    3. Potrestal se sám a ještě zabil 2 lidi, z toho 1 dítě. Elektrikář.

      Vymazat
    4. Revizní technik zjistil, že rozvody elektřiny v domě jsou v pořádku. Jediná možnost je technická závada na čerpadle.
      https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/173886/tri-mrtvi-v-rybnice-zemrel-dedecek-syn-i-vnoucek.html

      Vymazat
    5. V Česku jsou podle vodohospodářů takových divokých přípojek tisíce... (idnes)

      Vymazat
    6. Mohli zabít někoho cizího,kdo se šel koupat nebo zvířata. Moje původní otázka zněla,zda je legální dát si do rybníka nebo řeky bez dovolení čerpadlo jsou i zákony vodoprávní

      Vymazat
    7. "Pokud bylo čerpadlo na 230 V, tak ano. Pokud na 400 V, je zapotřebí přivést ještě ochranný vodič navíc a zapojení je komplikovanější. Standardně by se měl odpojit klasický jistič. Soudní znalec bude muset posoudit, proč k tomu nedošlo," uvedli pro TN.cz oslovení odborníci ze společnosti MR revize, která se zabývá revizemi a kontrolami elektrických přístrojů, rozvodů a hromosvodů.
      https://tn.nova.cz/clanek/levny-chranic-mohl-zabranit-tragedii-na-pribramsku-toto-radi-odbornici.html

      Vymazat
    8. Ale jestli si může každý čerpat vodu kde chce a jak chce a dávat si čerpadlo bez dovolení do obecniho rybníka.Jak to,že to nikomu nevadilo.Nebo vadilo a tak s tim něco udělal?

      Vymazat
    9. To je věc policie.

      Vymazat
    10. Čerpat veřejnou vodu se nesmí, na to je zákon. Proto nosím kýble, to se může a nikdo mi proto nemůže nic říkat.
      Taky mi jedno čerpadlo probíjí a do studny bych k němu nevlez. K žádnému, ani nezávadnému. Když lezu do studny, musí elektrika ven. Fyzicky. Nestačí jen vypnout neb vytáhnout vidlici.

      Vymazat
    11. Bába by ještě mela dostat pokutu plus veřejné ohrožení

      Vymazat
    12. Bába odebírala vodu a čerpadlo zapojila?

      Vymazat
    13. Věděla využívala nenahlasila a beztak dědkovinabulíkovala

      Vymazat
    14. No a to slovo " obecní" má (respektive původně vyjadřovalo) znamenat co ?
      Byl dotyčný (plus jeho domácnost) členem obce ?

      Voda se jen velmi těžko ukrade, většinou se opět sama vrací (viz např. Ládík). Možná že zalévání vlastní zahrádky kvůli zvýšení potravinové soběstačnosti je dokonce větším přínosem jak vystavování tabulek s textem : Vstup zakázán, hrozí povodně.

      Daleko jsme to dopracovali, od časů občinového vlastnictví. Hodně daleko, skoro až k časům otrokářským jsme dospěli.

      Paní učitelka matematiky by nám mohla spočítat, kolik za měsíc červen a červenec odteklo desítek miliard, jen tak (to znamená nad normálními objemovými průtoky ) , tu do Polska, jindy např. do Německa. Vycházejme z ceny vodného v Ostravě.
      No ale lid ušmudlaný stejně raději si kopne do nešťastníka, který bral 50 litrů denně a 45 l denně vracel, a to ze (do) společného (obecního, apropo - řeky jsou obecní ?!??).

      Vymazat
    15. Když už tři zemřeli, lid ušmudlaný žádá potrestat aspoň zbylou bábu, když už nedopatřením zůstala naživu.

      Vymazat
  29. Však vy jste, Ládiku, zde v Noře pečlivě sledován! Ale kýble vám ještě nepočítají... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ty kýble leju zpátky na zem, jenom o nějaký metr výš. Zadržuju vodu v krajině. Zdarma.

      Vymazat
    2. Vy se vlastně řídíte plánem MŽP na zadržování vody v krajině! :-)

      Vymazat
    3. Podle § 19 Lesního zákona (289/1995 Sb.) má každý právo vstupu do lesa bez ohledu na to, komu les patří, s výjimkou vojenských lesů, chráněných území, školek a plantáží (viz § 3 odst. 2), obor, bažantnic atd., kde režim vstupu určuje vlastník
      Je otázka, zda "užívání vody ze studánky" nenarušuje lesní prostředí (viz odst. 1, §19) - to by však bylo na zvážení soudu.

      Vymazat
    4. Tchoř zase zasmrděl v Noře - anonymně, ale stejně to páchne.

      Vymazat
    5. Gaia je anonymní tchoř?

      Vymazat
    6. Ne, jste to vy, anonyme. Neotravujte.

      Vymazat
    7. Jste vedle, samolibá Aleno, já to nebyl, je nás víc. Nikdo z nás ale nevyzyva ke trestání pozůstale nešťastné vdovy. Humanita je vám cizí.

      Vymazat
    8. Kde něco takového píšu? Otravo!

      Vymazat
    9. Solidarizujete se s Gaiou a odsuzujete nás, odpůrce její nechutné nehumanosti.

      Vymazat
    10. nečtěte to tu, když ani nerozumíte tomu, co píšu.
      Vy, i ten druhý anonym - dva tchoři.

      Vymazat
    11. Studánku mohu zničit, udělal jsem ji já.

      Vymazat
    12. Udělal jsem ji na cizím pozemku

      Vymazat
    13. A Gaia tchoř není, pokrytecká Aleno?

      Vymazat
  30. Jinak plno lidí dodnes čerpá vodu na zalévání z řek nebo rybníků. Spíš mě překvapuje, že když čerpadlo probíjelo, nezabilo to ryby a další živočichy... Asi začalo probíjet teprve poté, kdy s tím ten dědeček začal něco dělat, předtím jen netáhlo.
    "Čerpadlo koupili v jednom z řetězců..., jestli byla na čerpadle ochrana proti probíjení, která by zařízení ve chvíli ohrožení vypnula, žena neví".
    Je to fakt smutné, pán si byl sebou tak jistý, že nevypnul před opravou proud a nevyndal si čerpadlo ven. Syn se lekl, že se otci udělalo ve vodě špatně, nenapadla ho souvislost, tomu rozumím. A o dítěti raději nemluvím, to je zoufalé.
    Já si před pár lety koupila elektrickou ploténku, na sporák se mi nevešel zavařovací hrnec. Když jsem poprvé zavařovala, skoro jsem si propálila stůl, na kterém el. vařič stál, protože vařič neměl žádnou ochranu vespod, takovou, jakou běžně měly české vařiče. Pak už jsem zavařovala jen venku na prkně a nakonec jsem vařič raději vyhodila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden můj známý elektrikář se zabil před léty při opravě ruční el. vrtačky. Profesionální chyba ho stála život, nikdo pozůstalé vdově za jeho melouchaření nenadával.

      Vymazat
    2. Co se stalo těm třem mužům napříč generacemi, je tak strašné neštěstí, že bych si nikdy nedovolila jakoliv kohokoliv odsuzovat. Byla by snad jediná věc, kdyby to bylo pod vlivem. Stejně jako u dopravní nehody. Ale život prostě není jednoduchý a člověk je tvor chybující. Přeji všem, aby se jim nikdy nic tak hrozného nestalo, mně je z této nehody velmi smutno.

      Vymazat
    3. Mně taky, nejhorší je, že se tomu asi nedalo zabránit, byl to sled událostí. jediná věc, která mě jako laika napadla, by bylo vypnout elektřinu, ovšem vím, že můj muž i syn často hřeší, říkají (muž říkal) "mám zkoušečku", a mohlo by se taky ledacos stát. A já bych asi k nim skočila, v té chvíli bych nemyslela na to, že mě to může taky zabít. Jo, nejvíc lituji chlapečka, když vidím své vnuky, jak se do všeho vrhají a jsou na nás, dospělých, plně závislí...

      Vymazat
  31. Tak v praze se nakazili na párty v podniku Techtle mechtle proto, že používali jedno brčko! :-)
    http://jdem.cz/fgpsr5
    To je komedie! Co to tam hulili? Brčko... :-)
    A ta slečna, co to mezi ně roznesla, tak to byla jen hromadná líbačka nebo co? Celé týmy fotbalistů, hokejistů a florbalistů ruší letní soustředění, tréninky - to musela být kontaktáž! :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Tak tohle se mně ještě nestalo
    Šla jsem o půl druhé na plovču,udělala svoji plaveckou půlhodinku,pak lehla na deku a usnula,když jsem se probudila,bylo čtvrt na 5,takže jsem spala na slunci asi 2 hodiny,naštěstí bylo oblačno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem letos taky schopná usnout kdykoli přes den, to jsem dřív téměř neznala. Přikládám to "divnému počasí", střídání tlaků. Aspoň jste se prospala, peněženka byla jistě pod hlavou :-)

      Vymazat
    2. Jaký byl kurs, marie?
      Dávám lahůdku. Lazebníka z roku 2007, s Florézem, DiDonato, Matteiem a DonCarlem:
      https://www.uschovna.cz/zasilka/AQR955936MN24BKC-CVE/
      a Tannhausera s Matteiem, jak jsme ho videly v dubnu!
      https://www.uschovna.cz/zasilka/AQI6ZN3YU3FNP3ZA-4GV/
      Jinak, zase máme o týden navíc :-)

      Vymazat
    3. Díky, Aleno, stáhnu až zítra, dnes se těším do postele.
      Kurz se prý povedl, ale už na to nemám sílu, jsem hodně unavená. Ještě jednou dle plánu, a končím, ať si to dělá někdo mladší.

      Musela jsem hned zalít zahradu - tráva je hnědá, spálená od slunce, a záhony na troud. Prý tu taky nepršelo, jen jeden liják, to to do vyschlé země jen zasyčelo.

      Poslechla jsem si 1. jednání z Macbeth. Lučič není moc přesvědčivý, stejně jako posledně, a Guleghina má akorát pěkný výstřih, ale hlas zní místy divně, jako ze záhrobí, i sem tam falešné tóny mi vadily.

      Vymazat
    4. Já jsem to taky zkusila, ale mě Lučič přímo popouzí, scéna strašná, tak to asi přeskočím... Měla jsem teď opery až dost, dva Tannhausery, dva lazebníky :-)
      Mimochodem, pan B. se opravdu nehodí pro role, kde se vydává za někoho jiného. Podoba je jedna věc a barva druhá, to by se asi těžko utajilo, že hrabě Almaviva nebo princ Ramir (Cenenterola) není běloch. Navíc, pan B. je malý a paní Leonard je vysoká a krásná, bylo znát, že tam není žádné napětí.
      Kdežto Floréz a DiDonato si spolu doslova užívali. Koukněte se na to někdy znovu, je to lahůdka!

      Vymazat
    5. Lučič a Lubić mi splývají. Je Lučič kobas, koalt nebo kotenor?

      Vymazat
    6. Kobaryton, Ládiku. :-)
      Ale používá se jen označení kontratenor a kontraalt. A kontrabas, ale to není hlas, nýbrž nástroj.

      Vymazat
    7. Ještě že to nebyl kontraband!

      Vymazat
    8. Staženo, v pořádku, díky!

      Vymazat
  33. Tak jsem šla obírat růže dokud nelétají včely a zas lítali komáři a musela jsem utéci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na chatě se líhnou komáři v sudech. Já občas larvy vyberu velkým sítkem a vyhodím ven. Některé sudy mám zakryté.

      Vymazat
  34. Ještě k tomu mejdanu v Techtle Mechtle v Praze, pár komentů:
    - Na celý bar jen jedno plastové brčko? Zatracený ekologisti...
    - Slečna odbrčkovala Spartu, Duklu, Bohemku a jednoho joudu z Opavy...
    - Tak ještě že tam nevaří, možná by koloval jeden příbor...
    - Dva dny zavřeno, ale jak k tomu přijdou další zájemci o covid? inu, musí počkat...
    - Kvůli pár retardům a jedné profesionální společnici budou povinné roušky. Neděkujeme, Pražáci.
    - Kluci do toho šli srdíčkem a tvrdě. Držme palce, aby ta holčina byla pozitivní jen na Covid :)

    OdpovědětVymazat
  35. To byl můj poslední den v samotě na chatě. Zítra přijede dcera a nechá mi tu vnuka do neděle... pak mi přijede do Prahy návštěva.
    Ovšem svůj den jsem si trochu pokazila vlastní hloupostí, nechala jsem totiž v Praze mobil, tak jsem si pro něj musela na otočku zajet, dvě hodiny v čoudu. Když už jsem byla v autě a viděla, jak je zanedbané, pěkně jsem ho na chatě umyla, přitom jsem zjistila, jak ho mám vzadu i vepředu odřené - holt to je daň za parkování na ulici.
    Zítra budu nakládat okurky a s dcerou ochutnáme kvašáky, snad budou dobré, dělala jsem je jen jednou, před třiceti lety. Napíšu, jak to dopadlo, možná skončí na kompostu? :-(
    V lékárně jsem si koupila vitamin C na zimu (na jaře nebyl k dostání) a taky dva respirátory FF2, pro jistotu. Mám sto jednorázových roušek, nákrčník z nanovlákna se stříbrem a pár roušek s vložkou z nanovlákna. Objednala jsem si to u firmy, kterou mi doporučila je´dna docentka za liberecké fakulty, kde vyrábějí speciální tkaninu.
    Tak jsem se přednostně připravila na návrat koronáče, v Praze to nevypadá dobře. A na podzim zase nikde nic nebude.

    OdpovědětVymazat
  36. 16600 kroků; Měsíc dorústá, zapadal kolem 22:10, když jsem vybíhal. Venuše už předběhla Jupiter o pěkný kus, odhaduju 5 úhlových stupňů. Pod jednou lampou v lesním úseku mi zastavila liška, ale nenechala se vyfotit, utekla. V listnatém lese pod zápojem není vidět vůbec nic, musel jsem posvítit mobilem (čelovku netahám). Docela dobrý pocit z běhu na 103 kg, musím zapracovat na 93, ale jen stravovací kázní. Cítím velké výkonové rezervy, jenom to nepřehnat...

    OdpovědětVymazat
  37. Ještě nezpívají ptáci. Ani nebzučí komáři.

    OdpovědětVymazat
  38. Ve 4 pípnul první pták
    srna přivedla koloucha
    slepice dělá kokodák
    farář se oblíká do roucha.

    OdpovědětVymazat
  39. Přivezem roušky z Číny?
    Budeme vítat Ruslana?
    Češi maj šňupák jiný,
    lepší je rouška dělaná.

    Na stroji Juki ušitá
    nitěma z Hanoje
    Konosuke Macušita
    dá špulky do stroje.

    OdpovědětVymazat
  40. Soužka učitelka asi neumí násobit.
    Že by spavá nemoc ?
    A to psali, že sem má teprve přiletět - komár Anopheles, o mouchách tse tse nepsali nic.
    No, hlavně umět vyhubovat i mrtvým, kvůli několik sudům vody. To by šlo.

    OdpovědětVymazat
  41. Noro, Noro, naše Noro,
    krtčích stesků temná horo,
    kdo tě to furt zanáší,
    podobáš se guláši.
    :-(
    Prosím, nebrat si to osobně!!! To mě napadlo hned po probuzení, tak jsem si to sem zapsala, protože básnickou tvorbou neoplývám... Mělo to i pokračování, ale to už radši ne.

    Byla jsem v obchoďáku, pár lidí mělo roušky - zajímavé, že samí mladí, jen jedna babka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jsem udělala opačného smajlíka, já blbnu.

      Vymazat
    2. Zanáší mě parazit,
      ví, že nejde narazit.

      Vymazat
    3. Dobrý!! :-)
      Já tam měla dokonaný(lý?) mord.

      Vymazat
  42. Včerejší úpatí Javorového.
    https://imgur.com/HdknXJO
    https://imgur.com/jWDgSSF

    OdpovědětVymazat
  43. Měsíc včera ve 22:10 a pokus o video v osvětlené občině.

    https://imgur.com/Kl6xlcS
    https://imgur.com/Kl6xlcS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si chtěla prohlédnout kometu, ale neviděla jsem ji. Buď pršelo, byla zamračeno, nebo jsem i usnula... Tak zas za nějakých 6 tisíc let ☺

      Vymazat
    2. Kometa- Nohavica24 července, 2020 15:53

      ...až příště přiletí my už tu nebudem...
      ...až příště přiletí ach pýcho marnivá
      my už tu nebudem jiný jí zazpívá..
      O vodě o trávě o lese
      o smrti se kterou smířit
      nejde se
      o lásce o zradě o světě
      a o všech lidech co kdy žili na téhle planetě.........

      Vymazat
    3. Já se kometám spíše vyhýbám, nesleduji, mám vsugerováno, že nosí něco neblahého... Tak mi i tato ušla. - Ale pořád se mi vnucují nějaká videa o Neowise, tak jsem se na to podívala. Prý jedna byla vloni, ale nejasná. A jedna před 23 roky. A že za jedno století jich proletí - dobře viditelných - tak 5-6.

      Kometa Neowise - jak si ji v červenci 2020 užít.
      https://www.youtube.com/watch?v=Y8N2lCWkkMI

      Co ten pán asi tlačí před sebou? Vypadá to na dětský kočárek, ale to nebude, v lese. Tak něco pod kameru.

      Vymazat
  44. Kapík zrušil okresy. A ejhle! ČT je plná výrazů Karvinsko, Frýdecko-Místecko, Bruntálsko, Jihlavsko, Kutnohorsko atd. atd., mapa se kryje s bývalými hranicemi okresů. Tyto kdysiokresy mají svá koroňácká opatření, aby se neopakoval plošný ekonomický průser. Zatím se sdělovadla termínu “okres” vyhýbají jako upír česneku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navíc EU chce rušit státy, proto likviduje migrací národy. Místo toho mají být Euroregiony, to by si Němci, Poláci a Rakušáci, rozporcovali Kotlinku a nám by zbyl region asi ve hranicích Boehmen-Maehren z časů Protektorátu.
      https://i.postimg.cc/nL1jHHkp/mapa-euroregion-l.jpg

      Vymazat
  45. Tak čtyřlitrová láhev kvašáků letěla do kompostu - tedy její obsah. Fakt bych se kousla, dohaduji se, čím to mohlo být. Asi jsem to měla přiklopit pokličkou, já na to dala igelit a ono to nemohlo dýchat, nahoře se udělala zelená, hnusná plíšeň, žádný kříst... no, mám na sebe vztek.
    Na příští rok koupím pětilitrový zelák a pokud budeme mít okurky, naložím to do zeláku a přiklopím poklicí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S kvašáky neporadím, neb bohužel nemám zkušenost :-(
      Snad se tu najde nějaká znalkyně kvašného procesu.

      Vymazat
    2. Mléčné kvašení probíhá za nepřístupu vzduchu takže asi nějaký vzduch tam byl nebo málo koncentrovaný lák

      Vymazat
    3. Ale ne, mléčné kvašení je běžné u zelí, ale i u hroznového moštu, tedy burčáku, takže vzduch nevadí. Měla jste to málo osolené, proto shnily ty okurky, tím to je. A dala jste také listy révy(višní) a kopr?

      Vymazat
    4. Aha, já reagovala na Gaiu, stačilo ten igelit propíchat, no nic...

      Vymazat
    5. Však taky zelí musí být pořádně udusané a víčko oblité vodou,jinak to hnije a nekysá

      Vymazat
    6. Kvašení je anaerobní proces, kyslík škodí.

      Vymazat
    7. Vzduch vadí i burčáku, oxiduje ho na ocet.

      Vymazat
    8. Kvašení je i aerobní, octové a citronové.

      Vymazat
    9. Když kvasí mošt, nikdy se nezakrývá, vždy je otevřený. Jinak by bouchnul, vy octe. Ano, po ukončení mléčného kvašení se nádoby zavírají nějakým uzávěrem, ale nikoliv vzduchotěsně. Víno žije, to není mrtvý nápoj.

      Vymazat
    10. Jo, liško, já si s tím tak vyhrála! Kopr, křen, vinné listy, višňové listy, asi jsem dala málo slaný roztok (4 dkg na litr vody), ale jinak tedy nejsem z toho moudrá. škodí vzduch nebo neškodí?
      Mohla bych to naložit příště do zeláku a do žlábku dát vodu... kdyby vzduch škodil, jinak nevím, co dělat.
      A já se na kvašené okurky tak těšila!

      Vymazat
    11. Aha, tak dodám přístup vzduchu, neuzavřu... OK.
      Díky, liško.

      Vymazat
    12. Když kvasi mošt, vyvíjí se tolik CO2, že kyslík se k moštu nedostane a mošt by bouchnul. CO2 je je těžší než vzduch a nahrazuje zátku. Víno žije, nadále uvolňuje trochu CO2, přesto se musí zazátkovat, uložit naležato. Vzduch k němu nesmí.

      Nebudu nikoho vyučovat, dostudujte si to, liško, sama.

      Vymazat
    13. Alkoholové a mléčné kvašení jsou různé druhy kvašení. Při prvním vzniká alkohol při druhém kyselina mléčná. Okurky se musí zakrýt. A víno kvasi zakryté kvasnou rourkou,kde uniká oxid uhličitý,ale kyslík k vínu nemůže

      Vymazat
    14. Kontrolní otázka: K čemu slouží kvasná rourka při kvašení vína v menší nádobě?

      Vymazat
    15. Odpověď předešla otázku, ale od někoho jiného.

      Vymazat
    16. Okurky se zakrýt nemusí, jde o aerobní kvašení.

      Vymazat
  46. Zítra budou borůvkové knedlíky a bramboračka s pravákem.Heč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já vařím boršč, vytrhla jsem jednu krásnou červenou řepu :)
      V neděli jdeme na koncert do NP Podyjí, do Hnanic. Bude formou pikniku, tak zase vymýšlím piknikové dobroty do koše, abychom si to užili. Asi nějakou roládu s uzeným lososem, pršut s melounem a grilovaná kuřecí křidélka s dipem, jedním či dvěma, a bylinkovou bagetu...

      Vymazat
    2. Já bych vzala sekanou a vejce natvrdo a bylo by

      Vymazat
    3. To by byl smrad :))
      Mně baví jídlo, když je skvělé, dobré nestačí. Stejně tak víno.

      Vymazat
    4. Mě... zase jsem měla nachystanou jinou odpověď, něco o chutnání ))

      Vymazat
  47. Netrebko jako Julie v Gounodově Romeovi a Julii (Met 2007) dnes zazářila. Krásný zjev a stejně kvalitní hlas a zpěv, herecky taktéž. Opravdu byla skvělá. Představitele Romea- Roberta Alagnu - neznám, takže nechci podle jednoho vystoupení posuzovat. Byl jistě dobrý, místy hlavně zpočátku mi hlas připadal poněkud mečivý, ostrý, plochý, ale jen zřídka. Celkově velmi dobrý, i když znám už lepší tenory. A herecky také tak napůl. Výborně zpíval Mercutio (L. Gunn) i někteří další. Gounodova hudba je osvěžující, melodická, s barvitými harmoniemi; občas jsem měla dojem nedostatečnosti zvuku z orchestřiště - to ale nebylo zřejmě vinou orchestru vedeného Placido Domingem, ale spíše ozvučnou technikou. Celkově hezký dojem, krásná scéna.
    Jen ty tragické konce mi vadí, nechce se mi tolik trpět, proč tam nemůže být nějaké smíření a moudrý konec. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívám se ještě na provedení s Damrau, 2017, a musím říci, že Netrebko se mi líbí o poznání více (scéna 13). Zato Grigolo je zřejmě lepší než výše zmíněný Alagna, i výrazem i zpěvem (scéna 19). Ale více už nedám, jen pro krátké srovnání mi to stačí.

      Vymazat
    2. Souhlasím, škoda, že se to nedalo prokombinovat - Grigolo a mladá Netrebko, to by byla nádhera.
      Jinak si libuji, že jak Lazebníka s Florézem atd, tak nahrávku Romea, kterou jsme již viděly, můžeme vidět znovu. Dvojitý dárek.
      Jdu pomalu spát, hlídám dva dny vnuka, tak bude brzy budíček! :-)

      Vymazat
    3. Zase jsem nešla spát, dokoukala jsem nakonec operu... Ráno si budu zoufat :-)
      Musím říci, že kromě povznášející hudby nám Met nabízí i zajímavou zkušenost. Vuděla jsem už v Traviatě s tím květovaným kanapem a hodinami několik tenorů v květovaných trenkách, dnes se nám zase Netrebko a Alagna předvedli v postelové scéně (tedy zpívat vleže je dost krkolomná záležitost). Pan Alagna měl pro změnu trenky bílé, paní Netrebko to jako vždy slušelo. Ale bylo to skoro na vysílání s hvězdičkou! :-)
      Ŕíkám si, že to zpěvák musí být ze železa, aby se přes takovou scénu dostal a neohrozil si soukromý život...
      https://www.youtube.com/watch?v=rywOPSlNWLc

      Vymazat
    4. Však taky s nimi někdy manželky jezdily i na představení, psala jste o F. Corellim, ne? :-) A taky někdy takto vznikají vztahy, to se ví, ale častěji ve filmu. Když holt si režisér přeje...
      Druhý úhel pohledu je ze strany diváka. Ne vždy mi to musí připadat vkusné nebo přiměřené, ale beru v potaz, že dnešek žádá show a odhalování, v Met určitě také. Tak pořád ještě toto bylo přijatelnější, než některé úlety i z našich divadel...
      Rozesmál mě ale postřeh jednoho NY diváka k té postelové scéně, tomu jsem rozuměla i já: že těch holých nohou tam bylo příliš.. a to psal chlap :-)
      Že musí zpívat pěvci v různých polohách, to také patří k předvádění se a "řemeslu". Kdysi jsem tomu říkala pěvecký akrobatismus - na scéně zpívala nějaká zpěvačka zavěšená na nějaké hrazdě hlavou dolů - to tedy byl vrchol. Dlouho by to nevydržela. Už je to dávno, nevím, v čem to bylo, ale v paměti to zůstalo.

      Vymazat
  48. Starostka Chicaga, Lori Lightfootová, a její žena, první dáma Chicaga, Amy Eshlemanová.
    https://i.postimg.cc/1XZq0sQj/starostka-Chicaga.jpg
    Svět se v .... obrací!

    OdpovědětVymazat
  49. Boršč hotov, zdá se být chutný, ale do rána se chutě ještě rozloží, tak snad bude skvělý :o)
    Nalila jsem si do sleničky moji vlastnoručně vyráběnou metaxu. No jo, ona už má dva roky! Je báječná, Jáchyme, asi lepší, než ta Vaš whiskey z Jindřichova Hradce ;o))
    Dobrou noc všem krtkům!

    OdpovědětVymazat
  50. Tužka napíše,...kvete Buddleia, mám tu purpurovou,...starý keř, mohutně se rozšířil za ty roky, takže už kvetou stovky hroznů,...motýlí šeřík mu taky říkají, ano láká motýly,...ale letos jich je málo. Kde jsou ty roky, kdy jsem se motýlů nemohla dopočítat, co jich poletovalo, vířilo jeden přes druhého.
    V prvních dnech, letos, kdy vykvetly první kvítky, jsem nezahlédla několik dní ani jednoho,...v těchto dnech, kdy už je keř v plném květu jich bylo alespoň kolem deseti. Taky poprvé jsem ještě neviděla některé druhy. Třeba v podvečer ani jeden lišaj, a to jich na padesáté rovnoběžce v Evropě má žít deset druhů. Chodím s baterkou, svítím na keř,...nic. Jiné roky se ke světlu zvedaly desítky různých nočních motýlů.

    Ještě jsem neviděla ani jednoho otakárka. Mnoho let udrřuji asi dva metry záhonu v poklidu, úhoruji,...líhnou se tam motýli. Vysévám jim tam kopr, co mají v oblibě, zalévám, aby to nevyschlo,...žádná chemie není na zahradě,...a nic. Taky babočka osiková se neukázala,...je krásná, velká, a ten bílý lem na tmavých křídlech,...je to smutné,...protože bývaly roky, že na keři byly v jeden moment desítky druhů. To jsem se vždycky navoněla nějakou květinovou vůní,...a oni se nechali ošálit a usedali mi do vlasů na ramena,...upažila jsem,...sedali na ruce.

    Jednou mi, při cestě přírodou, tahle hra s motýly,...možná zachránila život. To jsem se navoněla, a bavila jsem se tím, že ke mně z louky a mezí přilétali.

    Tuhle hru dělám od dětství,...to dělala moje nevlastní prababička,....ta se natírala vůní meduňky a dobromysli, natřela i mne, a motýli kolem nás poletovali a usedali nám na místa, kde byly silice rozetřeny.

    Jóó,....hrávala jsem si na motýlí královnu.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  51. Teď se v TV babiš směje s erdoganem. To už turci zaplatili Yunus Emre?

    OdpovědětVymazat
  52. Odjela mazda a do brdy dána, zimáky po ní zůstaly. ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk se s autem, které mu dobře sloužilo, taky nerad loučí...

      Vymazat
    2. Proto není v áčkách, ale v rodině. Vím, komu udělalo a bude dělat službu i radost.

      Vymazat
  53. V chrámu Boží moudrosti
    hlásají se sprostosti.
    Notre Dame bylo málo
    a to, co se v Nice stalo
    to byla jen ukázka,
    jak vypadá pomlázka.
    Muslim tlačí na pilu
    saje prsní papilu
    křesťanského světa,
    bude po něm veta.

    OdpovědětVymazat
  54. Po dobytí Cařihradu
    nepřišel pád Stalingradu.
    To je naše spása!
    Makron Johnson hlásá:
    kupujte tuniky
    aláh je veliký!

    OdpovědětVymazat
  55. Turbanizaci západu
    vidí i papoušek kakadu.
    Erdogan si pobrukuje
    musulmanské pikle kuje
    západ kleká do bláta
    Franta stáhl gaťata.

    OdpovědětVymazat
  56. „Jsem Francouzka a představovala jsem symbol republiky Marianne, znají mě na celém světě a seru na vás a na vaše lekce z politické korektnosti, vy vymiškovaní hlupáci"
    Zdroj: https://www.lidovky.cz/kultura/vladnou-nam-zbabelci-a-bezkulcaci-vola-bardotova-kritizuje-bojovniky-proti-rasismu.A200724_154618_ln_kultura_ele?zdroj=vybava_recombee

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám smutný pocit, že ani Bardotka už na dnešní mladé nemá žádný vliv. To tak na nás, potvrzuje, co si taky myslíme.
      Jak tak mluvím s lidmi, a potkávám se s mnoha, tak mladé ročníky trápí např. to, jak jsme my starší zamindrákovaní, hlavně muži. Jak jsou v zajetí svých starých představ o životě, že musí všechno ovládat, i ženy. Jak jsou v důsledku svých mindráků i neurvalí při silničním provozu - ve srovnání se zahraničím (no, asi jak kde...), v chování na veřejnosti, násilí ve vlastních rodinách, atd. Neurvalost, hrubost, snaha ukázat svou mužnost formálními prostředky.
      Druhý problém - chtějí čistější planetu, méně odpadků a méně chemie. V tom bych souhlasila. Vlastně i s prvním bodem, ale myslím si realisticky, že s tím nestačí chtít něco dělat, je tu jistý vývoj a jeho důsledky. Kdo nepochopí a nerozhodne se dobrovolně a sám, ten se nezmění ani pod tlaky nějakých naprdlých aktivistů. Ostatně ti mají zase jiné neduhy.

      Vymazat
    2. Nepřipadám si zamindrákovaný a ovládat bych chtěl jedině čas.

      Vymazat
    3. ... a rychlá auta, jen se nedělejte! :-)
      Ba ne, vy nejste vzteklý a je s vámi upřímná legrace, tak jste OK. Proto taky tu s vámi ta zdejší naše ženská sešlost tak ráda pobývá. I vaši mladí Vás přece snesou, a jistě ne jen kvůli hmotné pomoci.

      Vymazat
    4. Jde pouze o zrychlení, o bezpečnost.

      Vymazat
  57. Dnes taky hlídám - druhého pejska, za chvíli ho přivezou. Ráda bych s ním šla větší okruh, kam jsme chodívaly s psicí, ale jak se dívám na stoupající teplotu, asi to zkrátím. Škoda, že tu nebyl už ráno, to by se dalo,, byl příjemný chládek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělám sbíječkou kapsy v betonovém jižním soklu, to je maso. Pití proti přehřátí nepomáhá.

      Vymazat
    2. My se teď vrátili. Ušla jsem to rychlejší chůzí, hurá! Ale pomohlo mi, že se zatáhlo, po celé obloze jsou mráčky a je to hned poznat.

      Vymazat
  58. Tak mi volala starší dcera, co bez cestování nemohou být, z Rakouska. Jsou tam 5. den, někde u Glockneru v horách. A že co tam je Čechů - každý druhý mluví česky. Že prý nikam mezi davy nechodí, jeli autem a spí ve stanu, zajdou jen do obchodu a s rouškou. Prochodili to tam řádně a jsou spokojení, už odjíždějí. Tak doufejme.... že něco nepřivezou.

    OdpovědětVymazat
  59. Všechny v parném létě zdravím, obzvláště Gaiu na plovku a Lištičku do živé kultury plného Znojma.

    To: Ládik!!!
    Kdepak ve Smokovci, to bych sem nepsala a už jsem se jistě zmínila, že mě tam letos zatím nic prudce netáhne. Za dešťů doma, bez nich jako obvykle po okolí či na převelice zapleveleném políčku – včera sklizeno 5 řádků brambor z 12, 3x krátký výlet také jen kousek – však do Chropyně už jsme se chystali nejméně 20 let:
    https://www.zonerama.com/Bj10/Album/6400939?secret=deLfCo1R84V3fNSSk2yPIAxNU

    "Listolet je tajný měsíc mezi říjnem a listopadem." (Už za chvilku a pak zase Vánoce, že.) A také živá kapela z Brna – i na Ozvěnách24 se hraje.
    Trocha mimoškolní inspirace pro veršotepce Ládika!!!, co neovládá (?) svůj čas – tady k mání další měsíc. Dík za Vaše poslední časně ranní čtyřverší – nemůžete
    v noci spát?
    "leden únor
    březen duben
    nejdřív basu
    potom buben

    květen červen
    a červenec
    potom trubec
    na to pěvec

    srpen
    a pak naposled
    září říjen
    listolet

    něco velkým
    něco dětem
    letem světem
    listoletem"


    K zítřejším „místním“ jmeninám Anny – třeba občas nahlédne – ze stejné Listoletové dílny,
    Kocour spí: https://www.youtube.com/watch?v=3eFLRjc0LTQ

    A hlasujte pro strom roku 2020: https://www.stromroku.cz/
    Z našeho kraje ve finále strom žádný, hlas jsem poslala č. 2 – javoru z Velké Lhoty, je to i místo dalekého výhledu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Jaguško, opravdu si to chci užít. Zítra piknik, pak holt do práce. Kolegyně doma vyhořela, tak mám málo prostoru, ale nestěžuji si, bylo spoustu chvil bez práce, tak to alespoň dohoním. Hlavně je mi jí líto, celý dům k asanaci, pojištění jen na asi půl milionu a škoda dnes dvojnásobná...

      Vymazat
  60. Docela toho Prouzu můžu...
    https://josefprouza.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754784

    OdpovědětVymazat
  61. Svatá Anna,chladna z rána. A už to jde s létem z kopce

    OdpovědětVymazat
  62. Do Falstaffa (Verdi, Met 1992) se mi původně nechtělo. Mé naladění nebylo s tématem komedie, vycházející z Veselých paniček windsorských, zrovna kompatibilní.
    Už v prvních jednáních mě ale zaujaly hlasy obsazených pěvců obého pohlaví. Nezvládnu je všechny vypsat - v hlavních rolích: Paul Plishka, Mirella Freni, Marilyn Horne, úžasní mladí milenci Barbara Bonney (nádherný zvonivý sopránek) jako Nannetta a tenor Frank Lopardo, a vlastně všichni další. Mohu říci, že jsem nezaznamenala pěvecký výkon, který by nebyl kvalitní, aspoň z mého pohledu.
    Nakonec mě tedy italská hudba, krásně provedená, potěšila, stejně jako nadšení všech aktérů.
    A taky už vím, kdy byla na jevišti obsazována i živá zvířata (zde psíci) a spousty dětí, v rolích elfů, atd. (33: Ninfe! Elfi! - Sul fil d´un soffio estesio).
    Pohledné kostýmy, prý z doby Tudorovců, zajímavá scéna oceňovaná potleskem (oproti Falstaffovi z r. 2013, s Meade a Oropesou, se mi tato režie líbila více)
    Takže dobré, pěkný zážitek, podruhé ale vidět nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dnes tak vyčerpána péčí o vnuka, že jsem večer operu zaspala..:-)
      Chtěla jsem s ním jít odpoledne k vodě, ale byly mraky, tak jsme objížděli hřiště v obci, dávali si nanuky a limonádu, přitom se udělal pařák, ale mně už se nechtělo vracet. Půl hodiny skákal na trampolíně, drandil na koloběžce, večer byl tak unavený, že padnul do postele, ale já to samé, i bez trampolíny!:-)
      Teď jsem se probrala, letím se osprchovat a dospat další kus noci.
      A zítra Růžový kavalír zase s Flemmingovou? To asi vynechám...

      Vymazat
    2. Odpoledne musím něco připravovat a večer mám jednání, kavalír ani s RF mě stejně neláká, takže taky tak.

      Vymazat
  63. Měsíc ve 22:50 mobilem
    https://imgur.com/XJbUc8u
    jen 10 000 kroků, furt kameny a cement, teďka 1/2 hodiny na pocit. V lese černá tma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, buďte opatrný na sebe, kameny počkají, čekají desetisíce let :-)
      Ve vedru a dusnu se nepřepínejte, vidím kolem sebe špatných konců, je to raz dva. Berte to ode mne v dobrém, vím, že rada nežádaná není vítaná...

      Vymazat
  64. Zítra jedu Vamberk Žamberk Dobruška.

    OdpovědětVymazat
  65. Tohle mě upoutalo - cožpak po Sibiři mohou jen tak jezdit tramvaje? Ale článek i video stojí za podívání. Obdiv ženám! :-)

    Ženy v tramvaji na Sibiři zbily opilce, jenž napadl průvodčí. Video je hitem

    https://magazin.aktualne.cz/zeny-v-tramvaji-na-sibiri-zbily-opilce-jenz-napadl-pruvodci/r~d67a303ecd6d11ea95caac1f6b220ee8/

    OdpovědětVymazat
  66. Ládiku! Aleno! a kdo další má po sekání přebytky trávy!
    Máte odbyt: budou automaty na trávu. Králíci budou nadšení. - Sice tam píšou o nějaké speciální trávě, ale to snad nebude vadit.

    https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/trava-z-automatu-konopne-vyrobky-bez-omezeni-budou-v-cesku-az-na-50-mistech.A200717_131348_firmy-trhy_tesa

    OdpovědětVymazat
  67. Tady prší zahradnický déšť, potřebovali bychom spíš liják...

    OdpovědětVymazat
  68. Smůla, že se rwanďan přiznal. Úmysl Černocha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čeština je pro vás problém?
      Tak se do jejích tajů nepleťte.

      Vymazat
    2. Ládiku, rwanďan Černoch svého činu lituje, musí uhradit škodu a zaplatit pokutu. To je přece dostatečný trest, ne? :-)
      Mohli by mu dát za trest veřejně prospěšné práce, mohl by třebas uklízet ve Versailles! :-)

      Vymazat
  69. Něco pro katolíky:
    https://www.youtube.com/watch?v=1-UX00-PFzU&feature=youtu.be

    OdpovědětVymazat
  70. Tak venku příjemných 22 uvnitř 27 tak jsem otevřela všech svých 17 oken plus vrata od garáže. Snad se ochladí , ale ty komáři, kdo ví kolik jich bude

    OdpovědětVymazat