11 srpna, 2020

KRTINEC č.473

206 komentářů:

  1. Prší! Díky, zdenku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, dešti jsem neporučil... :o).
      Taky by tu mohlo ukápnout.

      Vymazat
    2. Vždyť to říkám - chaos! Ani graficky neumím oddělit 2 věty...
      Určitě zaprší, trpělivost. Tady to taky trvalo.

      Vymazat
    3. Marie, a jak to děláte s těmi titulky, nějak mi to nejde...

      Vymazat
  2. Aleno, jak psala BJ - použít prohlížeč Microsoft Edge. Mám ho na ploše, i když ne jako výchozí, ale asi mi ho nainstalovali, funguje.
    Hned jak jsem tam zadala naši obvyklou adresu do Met, tak se mi to v pravém horním rohu zeptalo, zda chci překlad a do jaké řeči, to jako webová stránka se přeloží. Ale rovnou to překládá nejen ten obecný text na stránce, to dělá i Google Chrom; ale překládá se i text titulků a všech textů - tedy ne z italštiny, když jsou názvy árií italsky, to bych musela převolit z italštiny do češtiny (je to nastavené jen z angličtiny do češtiny).
    Takže Edge udělá automaticky více práce než Google, ten titulky opery nepřeloží. Jinak nevolím nic, jen v pravém horním rohu - je tam ikonka takový modrý čtyřlístek, "Přeložit stránku", kliknu na "čeština".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, díky, já si nevšimla, že ho vlastně mám taky na ploše.
      Už jdu na to! :-)

      Vymazat
    2. Tak Edge se mě na nic neptá a žádná ikonka tam není...Zkouším si to přiinstalovat...
      Mám to nainstalované, ale překládá mi to jen stránku, ne titulky.
      Nevadí, anglické mi stačí.

      Vymazat
    3. To mě mrzí, že vám neumím poradit.
      Na této adrese např.

      https://www.metopera.org/season/on-demand/opera/?upc=811357011751

      mám hned za tím směrem doprava, na stejném řádku, ikonky: hvězdičku (přidat tuto stránku k oblíbeným) a ten modrý čtyřúhelník/čtyřlístek (zobrazit možnosti překladu; tím to zvolím). Možná v tom bude ještě nějaké kopýtko, to už bohužel nevím. Ale vy si poradíte s angličtinou. Kdoví, co mi tam můj ajťák dal...

      Vymazat
    4. Aha, no, já po doinstalování nemám čtyřúhelník modrý, jen černobílý a nabízí mi pouze výběr z jazyků, ne to, co má překládat.
      Asi mám starší verzi Edge, ale to je jedno, mně stačí anglické titulky.

      Vymazat
    5. Jo, to je možné, že máte starší verzi. V lednu mi ho ajťák aktualizoval - změnila se barva ikonky Edge oproti staré, kterou jsem nepoužívala. Ale Edge vyžaduje W10, napsal mi tehdy ten ajťák:

      mozna by pomohlo Firefox zaktualizovat (vybrat z nabidky napovedu - pak
      o aplikaci Firefox a tam bude Restartovat a aktualizovat Firefox)

      prip. pouzit jiny prohlizec, bud Edge (pokud mate w10) nebo si
      nainstalovat Google Chrome.

      Vymazat
  3. Peču korpus pro dort pavlova, zítra má syn narozeniny. Budeme celé odpoledne slavit. Malá má nachystaný bazének, premiéru měla v neděli, budou bifteky z úžasně naležené svíčkové, mám tu 'moravské uzené' z Rakouska, chladí se skvělá znojemská vína. Život je k užívání, bohudík ;o)
    Neuvěřitelně si letos užívám úrody, je to snad nejvíc, co mi kdy vyrostlo. Melouny se zvětšují, hokaido sklízím, rajčata zrají v množství nemalém, švestky teprve modrají, ale i těch je spoustu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky řádím se zeleninou, ale ne vlastní. Nakoupila jsem dýně, lilek a cukety, sýry, a zítra jedu za dcerou, budeme šít závěsy a vařit. Přijedu až večer.
      Ať se oslava vydaří!

      Vymazat
    2. Taky jsem spokojená,9 velkých dýní hokaido

      Vymazat
    3. Liško, to je krásné léto! Užívejte si s rodinou, kdybych byla muška, hned bych se přiletěla trochu napást na těch dobrotách, které chystáte, mňam...

      Vymazat
  4. Už třetí večer v tuhle dobu chodím na čumendu oblohy. Čekám na perseidy, ale ony snad nevědí, že by měly proletět letní oblohou! Ach jo, a já bych si toho tolik přála! ;o)

    OdpovědětVymazat
  5. Tady je Verdiho Ernani z roku 1983 jako audio:
    https://www.uschovna.cz/zasilka/BJFVUU4YCSM6K97I-7W2/
    Dobrou noc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až uslyšíte a uvidíte ve zprávách, že se po Plzni potuluje podivná osoba se sluchátky na uších, prozpěvující si italské árie a vykřikující Vivat Bellini! Vivat Donizetti! Ó, Verdi, Amore mio!! - tak vám bude jasné, o koho jde. Ještě ta sluchátka si pořídit.... :-)))

      Díky moc. Stáhnu zítra, jdu spát. Dobrou.

      Vymazat
    2. Mám to, díky!

      Vymazat
  6. Tužka napíše,...dnes v noci má svatá Klára nejvíce plakat,...tak slzy budou plout oblohou,...před mnoha lety jsem se na ně pravidelně dívala,....letos by měla být docela jasná obloha,....tak se snad zadaří,....Před pár dny jsem zvečera zvedla hlavu k obloze, protože jsem zahlédla létat netopýry,...a jak jsem je sledovala a jejich letecké umění, když se proplétali mezi stromy, tak jsem taky zahlédla pár padajících hvězd. Už slzy svaté Kláry.

    Nic jsem si nepřála,...protože vím,....ža na plnění svých přání mám jen dvě svoje ruce,...tak o ně musím pečovat,....abych si semotamo nějaké to přání splnila.

    Dnes mi paní Liška pečením dortu Pavlova připomenula, že jsem si ho jednou dala v cukrárně v Lysé n/L,...byl i s pusinkami a vypeckovanými sladkovišněmi,...povedl se jim,....to nakyslé ovoce a sladký pečený sníh,....byl bez čokolády a dalších přízdob,...tvrdili, že je to podle čistokrevného originálu, a že ho pečou jen v době, kdy jsou čerstvé sladkovišně.

    V nabídce cukráren nebývá,...už jsem ho neviděla dost dlouho,...ono to bude umění, aby se povedl, na to si se svou netrpělivostí netroufnu,...nikdy jsem to nepekla,...ani bezé,....to bývá kávové v cukrárnách často.

    Dělám si chutě,...ale je po západu slunce,...takže u mne s jídlem šmitec,...až po východu slunce,...zítra,....když se probudím,...co ty na to, Anděli Strážný,...? Probudím?

    Tužka. Díky za novou Noru, Zdenkub.

    OdpovědětVymazat
  7. 16500 kroků, suchý východní vítr, 21°C. Odpoledne pod Lysou.

    OdpovědětVymazat
  8. Dávejte si pozor na to,co si přejete. Ono se to někdy i vyplní.

    OdpovědětVymazat
  9. Je pod dvacet, slabý mráz
    tuhne člověk, tuhne plaz
    dobře se to dýchá;
    do ranního ticha
    nezapípá ani ptáček
    ani kosík, ani špaček.
    Nebude v tom háček?
    Nebe nemá mráček
    na kostele zvoní zvon
    v Plzni troubí saxofon
    díky za všechno, co máme
    už toho moc nevnímáme;
    starají se mnohá hnutí
    ať jsme dobře oblbnutí.

    OdpovědětVymazat
  10. Devadesát lidí letí
    všichni dávno plnoletí
    vzali by i Fischerovou...
    je mrtvá... tak Kuberovou.
    Co jim asi vrtá v hlavě?
    Jednají tak tvrdohlavě.
    Svoboda té kolonie?
    Jsou to čínské Řeporyje?
    V tom se těžko vyzná prase.
    Anebo to leží v trase
    cestou vyfotí se v Lhase
    a pak šup na Maledivy -
    politika, to jsou divy.

    OdpovědětVymazat
  11. Rusko má vakcínu na kovid a borci v ČT hned na ni hážou hnůj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to nechutné.Dnes půjdu na plovku už v 10. To je jediné řešení

      Vymazat
    2. Hele, putinovci, už stojíte frontu na vakcínu? Dokažte svou víru!
      Svobodné forum
      Nejvíce toho bude vědět asi pan Kopíček.

      Vymazat
    3. Ruská vakcína na covid není standardně analyzovaná.

      Vymazat
  12. Stříbřenka pod Lysou - měli tam levný vrták SDS-plus 20x800, se 4 břity.
    https://imgur.com/wh8DS4Q

    OdpovědětVymazat
  13. Dnes asi Marie na operu nebude mít při šití čas, tak píši sama. Met nám nabídla Bizetovu Carmen, tak známý, přímo profláklý kus. Nic jsem si od toho neslibovala a .. byla jsem příjemně překvapena.
    Představitelky Carmen (Clémentine Margaine) a Micaely (Aleksandra Kurzak) byly mladé zpěvačky s čistými, neunavenými hlasy, snad paní Margaine mohla mít trochu znělejší a víc barevný hlas. Dona Josého zpíval pan Alagna, jo, něco by se tam našlo, ale v rámci tak pěkného představení pár nečistých výšek přehlédnu. Zpíval srdcem, nepřehrával, ani Carmen ne, přitom tam bylo od začátku napětí. Představitelka Carmen navíc byla krásná ženská, plnokrevná, myslím si, že muže na pódiu přitahovala skutečně, že to ani nemuseli moc hrát.
    Jako mladá jsem jednou poslouchala v rozhlase Carmen s jelenou Obrazcevovou, Micaelu zpívala nějaká Kanaďanka a zpívala ji tak čistě, dojemně, že to u mě převýšilo vše ostatní.
    Pak jsem viděla dobře desítku Carmen v ND a jinde, slyšela dost nahrávek, ale zázrak se už neopakoval, až dnes. Paní Kurzak mě skutečně dojala, večer si to pustím ještě jednou, krása. Při závěrečných rozhovorech s umělci vyplynulo, že je manželkou pana Alagni a že mají pětiletou dceru. Navíc Agagna i Margaine jsou rodilí Francouzi, tak jim ve frankofonních zemích dobře rozuměli.
    Díky, Met!
    Lidé, co viděli toto představení s Garančou jako Carmen, jí dávají přednost, asi ano, ale i takto jsem spokojená.
    https://magazin.aktualne.cz/kultura/klasicka-hudba/bizet-carmen-met-roberto-alagna-jiri-cerny-recenze-opera/r~6a5471d8285c11e9aaa70cc47ab5f122/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po tak dobrých referencích jsem se musela na inscenaci také podívat.
      Budu kritická - hlavní představitelka mi připomínala od začátku do konce spíše pohlednou knihovnici než divokou, vášnivou mrchu, plnou svobody a živočišnosti... A především mi od prvního pohledu chybělo pohybové kouzlo: Carmen má stále tančit, i když jen jde nebo stojí, tak z ní sálá taneční pohyb, sama je tekutou hudbou. Tato paní nic, i v tanečních číslech za ni museli odvést práci jevištní tanečníci. Jak jen vydrží muzikální člověk při téhle Bizetově hudbě tak strnule stát, a nic! ... Hlas bych si představovala ryzejší, kovovější, i když nebyl špatný, ale na Carmen ne.
      S hodnocením Michaely zcela souhlasím, uměla bych si pěvkyni polského původu představit i jako Rusalku... Má hodně citu, něhy, měkce lyrický, zvonivý sopránek (36, aj.).
      Z žen se mi více než p. Margaine líbily Frasquita a Mercédès (Sydney Mancasola a Samantha Hankey), viz např. scéna 34 s vykládáním karet, tam je dobrá i Margaine.
      Alagnovi role sedí hlasově a herecky, pěkně se poslouchal.
      Tak jsem nakonec ráda, že jsem se přece podívala - je co srovnávat.

      Vymazat
    2. "pohledná knihovnice" ! :-)
      Marie :-)
      No, máte asi pravdu, že jí chyběl více pohyb, ale na druhou stranu ono je to takové nastudovaní, s Garančou taky tančili tanečníci, tak to prostě režisér chtěl. Já bych spíš viděla problém v hlase, místy jí to moc neznělo...
      Ale Micaela mi nahradila vše. Máte pravdu, to by BYLA Rusalka!

      Vymazat
    3. Mě pobavil překladač, když mi oznámil jméno autora: Jiří Bizét.
      :-)

      Vymazat
  14. To byla šichta a blaho labůžo. Taková plovárnička ve městě zlepší kvalitu života o 1000%. Akorát ta vysušená kůže,nemůžu se domazat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosový tuk.
      https://www.grizly.cz/fabio-laureta-kokosovy-tuk-500-ml-doza?gclid=EAIaIQobChMIyNiHvpyW6wIVEiwYCh0_Hg1EEAQYASABEgKCafD_BwE

      Vymazat
    2. Byla bych k sežrání

      Vymazat
    3. Kupte si v lékárně Excipial
      U Lipolotio
      nebo
      Excipial mast s mandlovým olejem

      Vymazat
    4. Děkuji za doporučení něco vyzkouším

      Vymazat
  15. https://michalpohanka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755622

    Dobrou noc všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem četla, je to stále šílenější! A to má být budoucnost národa?

      Vymazat
    2. A což teprve život alfasamců po zániku sekundární rodiny!

      Vymazat
    3. A co je harém - terciární rodina?

      Vymazat
    4. To už se dostáváme do kvarteeru.

      Vymazat
    5. Tohle je taky dobrý chlap si nechal přiooerovat silikony,dole vše při starém,ale chce porodit. Chocholouska na něj nepošlou.Naopak bude mit v TV reality show

      Vymazat
    6. Hledám muže, který bude otcem mého dítěte, říká po změně pohlaví Alvesová
      Zdroj: https://www.idnes.cz/revue/vztahy-a-sex/jessica-alves-transgender-reality-show-vztah-materstvi-celebrita-model-ken.A200812_143645_sex_sub

      Vymazat
  16. Dukovany, Dukovany
    výběr bude redukovaný
    dostaví je vestynkhauz,
    teď to ví i mikymauz.
    Výběrové řízení
    tohle naše zřízení
    otevře jen vítězi,
    tak demoška vítězí!
    Zvěstoval to Tlustý Majk
    že takhle to bude cajk;
    ostatní nechť utřou hubu
    uděláme na ně bubu.
    ——
    Rychle domů, je mi úzko
    za rohem je Čína, Rusko
    strká do mě Přikrčil
    už se zase vyprčil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem ráno na Prima News, tak si představuju, že probíhalo PŠM. Bububu a hlavně Dukovany, bububu. Kdyby to nebylo k pláči, byla by to dobrá groteska.

      Vymazat
  17. Eště mrknu do Lublaně
    z letadla tam huknu na ně
    esli nechcou elektrarnu
    ať tu cestu nemam marnu.

    OdpovědětVymazat
  18. Tlustý Majk má zlatý klíč
    že kdyby ho chytl chtíč
    může zajít do senátu
    na omáčku ze špenátu.
    Bude silný jako Pepek
    najde tam i tajný sklépek
    kde sedávaj senátorky
    u skleniček tulamorky.

    OdpovědětVymazat
  19. Máme tu vzduch z afriky
    krabatějí papriky
    nasejeme sukulenty
    ať je žrádlo pro klienty.
    Suchá huba, suchý nos
    suchý potok, Suchá Loz.
    Voda bude ve skanzenu
    co si dáme do bazénu?
    Vidím to, že nejspíše
    budem chovat chřestýše.

    OdpovědětVymazat
  20. Marie Terezie uzákonila povinnou školní docházku, coronavirus (resp. Plaga) uzákoní povinnou výuku na dálku. Možná se dočkáme i léčení pacientů na dálku, úřadování na dálku.... Jen bary a kluby se ničím omezit nedají, všelijaké techtlemechtle vyzrají nad všechna nařízení.
    Několik mých kolegů a známých je v preventivní karanténě, byli v kontaktu s podezřelým, čeká se na výsledky. Šíří se to. A za týden prakticky začínáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Léčení na dálku už existuje web ulékare.cz rada za 90 korun

      Vymazat
    2. Léčitelé léčí i přes televizi, masově. Po plyšáku to bylo běžné.

      Vymazat
    3. Asi je těch zázračných léčitelů málo, protože nemocných, kteří nemohou najít doktora, přibývá.

      Vymazat
  21. V Tchaji Peji na Tchajwanu
    už mu napouštějí vanu;
    schůdky z éra, klapy klap
    sestupuje špína chlap,
    na zemi se přikrčil
    ááá, to bude on, Vystrčil.
    Neholený, nemytý,
    jenom leb má vymytý,
    hledá, kde je chéb a sůl...
    sežer žábu, ty seš vůl.
    ----
    Tož mu trčí nohy z huby
    zalyká se, polknul zuby;
    Kuberová! Herdu do zad!
    Tu se zase dáme pozvat.

    OdpovědětVymazat
  22. Tužka napíše,..Jessica Alves,...nějak nechápu, že se doktoři, kterým ještě zůstaly v hlavě základní poznatky a principy biologie neozvou, a neřeknou, nebo nenapíší obecnou pravdu, že tato cesta je cestou do pekel.

    Na první pohled, a ještě k tomu na upravené fotografii, je vidět, že tento jedinec je nemocný,...asi léky, jeho tělo zadržuje vodu, aby nepopraskalo to množství vnitřních jizev. Kdyby chtěl dělat jen běžné sporty a obyčejnou manuální práci s velkým rozsahem pohybu a práce svalů,...tak se postupně rozpadne a všechny ty umělé výplně budou jeho tělem putovat a dál deformovat a trhat tkáně.

    Bože, ta bytost si zadělala na problémy do budoucna.

    Kdyby se o tom dozvěděla moje nevlastní babička, tak ta by asi řekla něco v tomto znění,....to dítě v mládí málo hladili a objímali,...to je důsledek malé rodičovské lásky a zájmu.
    Óóovšem,....můj nevlastní dědeček by měl na to onačejší názor,...a jsem si téměř jistá, že by řekl toto,....měli mu zvednout žlab, včas nasadit ohlávku, zkrátit cvičnou oprať a prodloužit si bič, už je pozdě, jak se prošvihne ten správný okamžik k dobrému výcviku, nikdy se to už nedohoní.

    Ovšem, pokud tomu dají velkou publicitu, tak tu hrozí u vnímavých jedinců rezonance blbosti....a gangy plastických chamtivců si budou mastit kapsy.

    Tužka,....léto v plném proudu,....mám zalito, dnes ještě nebudu zalévat,...budu se kochat pohledem na výsledky své práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidstvo je přemnožené, poruch tělesných i duševních bude přibývat. V zájmu zdraví je lepší to nečíst.
      Zvlášť když víme, že více než o "poznatky a principy biologie" jde o prachy a politiku.

      Vymazat
  23. Policajti kupují auta, vybavená pro hraniční kontroly.

    OdpovědětVymazat
  24. “Muže a ženu středního věku napadl ve středu odpolede čtyřiasedmdesátiletý senior ve Vysokém Mýtě. Vzal na ně sekeru, oba skončili v nemocnici v Hradci Králové, muže tam přepravil vrtulník.“

    Důchodci v Mejtě už berou právo do rukou.

    OdpovědětVymazat
  25. Raději dopředu píšu, že následující není myšleno pejorativně vůči žádnému městu či městečku! :-)

    Mnoho z vás jistě vidělo ve vlaku či jinde plakáty, propagující pobyt v ČR: "Místo Bora Bora zlákala mě Kutná Hora“; „Místo Palm Beach objevujte Třebíč“; „Místo Srí Lanky letos frčí Mariánky“, atd.

    Lidová tvořivost dodala také pár dobrých:
    - Co hledat v Africe u divé zvěře, když mohu zajet do Jaroměře!
    - A co dělat u Baltu, když fasáda čeká na maltu?
    - Větší nežli v Nepálu, dobrodružství v Bruntálu!
    - Víc než sloni v Africe, láká mě Most, velice.
    - Co bych dělal na Srí Lance, když můžu stát v zácpě v Blance.
    - Před odletem na Bali, upřednostním Úvaly!
    - K čemu jezdit za čáru, když můžu jet do Žďáru.
    - Vysměju se Jadranu – dám si Fernet na vanu!
    - Nežli jezdit do Benátek, dám si v Plzni karbanátek.
    - Koupák v moři býval top, letos dáme biotop.
    - Než-li upal v Egyptě, dám si pivo na Rychtě.
    - Lepší, než ten z ciziny, je náš covid z Karviný.
    - Než italské Napoli, vyvalím se na poli.
    - A když nemáš na nic love, zajeď kouknout do Orlové.
    - Neláká mne Rusko, Čína, radši zmizím do Jičína,
    neláká mne širý Nil, odjedu si do Semil.
    - Černobyl je pouhý stín – kouzlo má i Temelín!
    - Pln občanské kázně, volím české lázně.

    a jeden obrázkový:
    https://i.postimg.cc/63sspmxw/dovolen-2020.jpg
    :-)

    OdpovědětVymazat
  26. 13500, kadence 151/min., měřený úsek 4km za 24 minut; 24°C.

    OdpovědětVymazat
  27. Nějak sem nešlo vlézt celý večer......
    Tak dnes Verdiho Rigoletto s asi nejlepším závěrečným kvartetem, na jaře jsem to sem dávala jako ukázku špičkového provedení.
    https://www.youtube.com/watch?v=N58YERAi8X8
    Jen už po tolika Rigolettech už při závěrečné scéně nepláču...
    Operu v přímém přenosu uváděl Peter Allen, o kterém jsem se tu snad už zmiňovala. Jeho hlas i já znám z nahrávek živých přenosů z Met (ty jsem získala v roce 2009 z Todopery). Pan Allen provázel americké i světové posluchače operami z Met přes 29 let!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Allen_(US_broadcaster)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkouška spojení...

      Ano, byl to pěvecký koncert, sledovala jsem pouze některé části, také už Rigolettem lehce unavená. Tato scéna je jedinečná.

      Vymazat
  28. Místo abych mířil k Baltu
    hoďku a půl po asfaltu
    potím triko temnotou
    týrán hroznou teplotou.
    Nejsem třeba trochu blázen?
    Neměl bych být vodou chlazen?
    Jsem já vůbec v cajku?
    Neměl bych spát v hájku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelamte si hlavu - každý dělá, co umí a čeho je schopen! :-) A když se vám chce.... Přes den se sportovat nedá, v noci to může být i romantika.

      Dobrou noc.

      Vymazat
  29. Tužka napíše,....zážitek z dnešní noční procházky,....v naší ulici mají mladí manželé tři malé pejsky, dnes bych mohla napsat, že asi i čubinky. Nechodí s nimi mimo zahradu, nevím ani, jaký je to druh,...moc neštěkají, jsou hodně doma, bez dozoru majitelů jsem je ještě venku samotné neviděla.

    Tak před půlnocí je majitelka, jen ve spodním prádle, šla vyvenčit. Měla jsem čas, tak jsem ve stínu stromů sledovala jejich počínání.
    Pověsila lampu na větev, přinesla si kropičku, psi zatím pobíhali kolem ní. Mají v rohu několik dřevěných nevysokých kůlů zaražených v zemi,...říkala jsem si, že asi je tam wcinka pro psy a dnes jsem se přesvědčila, že je.

    Tak majitelka líbezným hláskem pobízela pejsky,...."tak, miláčkové, čůůrat, čůrat. Čůrejte miláčkové." Miláčkové kolem ní rejdili a k čůrání se neměli.
    "Tak miláčkové, honem, honem, čůrat:" Pak následovaly pobídky jmenovitě každého pejska a postrčení a přinesení ke kolíkům. Ale miláčkové se k tomu neměli.
    "Tak, hergot, kdy budete už čůrat, tak honem."
    A zase nic.
    Majitelka začala dupat a vzteklým sopránem na ně zaječela,..."Tak, bestie, a chcát, chci jít už do postele." V ten moment dva jedinci přidřeply a čůraly, asi fenky, třetí kropil jednu z tyček. Nervózní ječák zaúčinkoval,....načež začalo líbezným hláskem zase, miláčkování a chválení, že se vyčůrali. Kropičkou naředila moč a šli do domu.

    V takových situacích mívám touhu hlasitě se smát, ale udržela jsem se, počkala až zajdou do domu, aby mě pejsci nezaregistrovali.

    Pobavili mě, to ano,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristepane,jestli psi mají nykturii,tak panička může skončit v blázinci.

      Vymazat
  30. Včera na fotbale (vzadu Javorový)
    https://imgur.com/BCx7uGO

    a včera v noci pod lampami
    https://imgur.com/SIhryXq

    Tropická noc, už ať je těch veder konec. Každé ráno máme 5 litrů moštu a všechno zařve, kaufland má smůlu - vody neberem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jak ze Stínadel,ta druhá fotka

      Vymazat
    2. To je nejsvětlejší místo, cesta, světla, pár domů.

      Vymazat
  31. Jestli se mi to odešle, tak je to dnes asi 20. pokus...

    Šetřte síly, krtci. U nás v okolí už dnes dvě rychlé záchranné - pro pána 70 a paní 94. Je to náročné, je dusno a špatně se dýchá, nezávidím kovidovým pacientům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já to teda zkusím. Zavřu se do klimatizované vinotéky ;o)
      Sklidila jsem čtyři velké cukety a čtyři hokaida, zpracovala jsem rajčata na sugo, ročně jich udělám tak deset skleniček, kdyby se náhodou paní Zima ptala, a začínají slivoně. To bude mazec! Je jich požehnaně, budu muset rozdávat, do hoboku to nebude, i když...

      Vymazat
  32. I já se tedy podívala odkaz pana domácího asi doporučený blog idnes. Nevím přesně, zda úplně stejný výčet studijních oborů na UP neproběhl maily či už i tady. Ale kdo ví, co asi vystudoval bloger pan Michal Pohanka – ze seznamu titulů jeho blogů jsem to věru nepoznala. WIKI o něm neví nic – bývalý poslanec to asi není.

    To: Marie
    K povinné dálkové školní výuce snad stát každou rodinu se žáčky řádně vybaví vším potřebným včetně internetu či dat do mobilů? Přejme si, ať k déletrvajícímu zavírání škol docházet nebude – i když někteří dodavatelé potřebného jsou možná mínění opačného.

    To: Liška
    Dort Pavlova byl určitě bez vady. Někdy na začátku distanční výuky ho z dlouhé chvíle vyráběla naše mlsná mladší – s malinami a borůvkami ze supermarketu. Povedl se jí.
    Nu, brzy Vám se vším bude pomáhat Vaše potěšení, čas běží fofrem.

    To: Alena
    Máte-li balkon, je Vaše tuhle napsané přání snadno splnitelné:
    http://www.bytweb.cz/zahrada/chcete-zimni-zahradu-zasklete-si-balkon
    Už se těším na fotečky , co u té dvojité kamenné stěny budou pěstovat u Ládiků!!!.

    Pro zchlazení titulní list kalendáře, co už ho máme doma:
    https://www.luxor.cz/product/nastenny-kalendar-tatry-sk-2021-33-46-cm-zbo000337605
    Mějte se fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ:
      Žáčků ZŠ je skoro milión, plus žáčkové SŠ a učilišť... to by se stát pěkně prohnul, dát každému třeba i jen 10 tis.
      Mnozí doma PC s netem mají, ale pracovat se jim nechtělo. Jindy selhávají učitelé, nemotivují, kašlou na to, nebaví je to, jsou konzervativní, atd. atd. Nebo nepomáhají a nepodporují dítě rodiče... Faktorů je mnoho. Bude to muset řešit vedení té které školy, jen oni znají realitu.

      Vymazat
    2. BJ, nevím, co má seznam naprosto zbytečných a absurdních diplomových prací společného s tím, kdo je blogger Pohanka a co vystudoval? Pěkný úkrok stranou...

      Vymazat
    3. Tak ještě k Pohankově blogu: Univerzita Karlova i Univerzita Palackého jsou veřejné vysoké školy, financované státem. Nelze se divit obecné kritice, jaké zbytečné nepotřebné obory a kvalifikační práce jsou ze státního rozpočtu hrazeny.
      Pak se ovšem také nelze divit, že nejsou prostředky na základní školství - a nejde jen o počítače, tam už dávno nejsou finance ani na nákup základních učebnic, sešitů a dalších pomůcek, o příspěvcích na školy v přírodě, které bývaly dlouho velice oblíbené a prospěšné, vůbec nemluvě. O vybavenosti pro sportování, hudební kroužky po vyučování, knihovny, a mn. j. věcí, rovněž. Na odměny učitelům za dobrovolnou činnost jako vedení kroužků, atd. atd. Žákovské pěvecké sbory na školách a jejich veřejné aktivity už jsou také minulostí - potřebují finanční podporu školy. Na to vše dříve prostředky byly!! Jenže dnes Brusel velí - podpořit jen něco, např. genderová studia.

      Vymazat
  33. Tak jsem musela prchnout z plovárny,naštěstí jsem šla už v 10 a tak si to ráno užila. Teď mi net tvrdí,že déšť skončí za 50 minut

    OdpovědětVymazat
  34. Vana mně natekla tak za čtvrt hodiny,to už je pěkný příval a ty kapajzny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvíli hřmělo, celkový spad H2O = 0,000mm.

      Vymazat
    2. Tak jsme vám to vyžrali

      Vymazat
    3. Ve spodní části města to muselo být minimálně 10mm, u nás to byly čtyři. Ale než by to mělo být třeba s kroupami, raději nic, respektive to, co napadlo. Mám zalito a hlavně je venku příjemně. Budu v práci do pondělí, tak si chystám proviant. Prý je okolo spoustu rekreantů, vypadá to na hodně pracovní víkend.

      Jaguško, dort pavlova mám už vychytaný, A protože jsem ten Vodnář, jsem kreativní a mé dorty jsou díky květům a ovoci ze zahrádky hotovým uměleckým dílem ;o))

      Vymazat
  35. Richterová bude bonzovat u Romea

    OdpovědětVymazat
  36. A já měla dostaveníčko s Puccinim :-)
    2016. Turandot v klasické produkci F. Zeffirelliho poskytla očekávanou podívanou. Stává se mi, že mě orchestrální složka pohltí více než pěvci a dění na jevišti - a to, chvílemi, i dnes. Barvité instrumentální prvky včetně čínských modů a témbrů i moderních evropských harmonií mě okouzlily a početné, krásně secvičené sbory ještě zvýšily působivost.
    Pěvci tentokrát nic moc. Kalaf - Marco Berti - zpíval velmi často hrdelně tlačeným tónem s "knedlíkem v krku". Wagnerovská pěvkyně v roli princezny Turandot - Nina Stemme sice zpívá dokonalou technikou, ale pálila hlas citově netečně a velmi silně, jako by se oni dva zpěvem přetahovali, kdo s koho. Ani v intimní scéně (36 Del primo pianto) nebyl žádný hlubší prožitek, žádná řeč těla... prostě chlad.
    Mnohem procítěněji, s lyrickým patosem, dokázala zazpívat rumunská sopranistka Anita Hartig, líbil se mi i starý Timur -bas A. Cymbalyuk.

    Pustila jsem si pro zlepšení nálady Nessun dorma s prvním skvělým tenorem, kterého mi YT nabídl -Kaufmannem. A to je rozdíl, to je síla! :-) I když jsou i jiní, já vím.

    Puccini: Nessun Dorma from 'Turandot' - BBC Proms
    https://www.youtube.com/watch?v=suj-2sbSFKs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sem (možná už podruhé) dávám obrazově vetchý záznam Turandot s Francem Corellim a paní Udovich z roku 1958. Ale výkony špičkové!
      https://www.youtube.com/watch?v=v8lYZTDHCi4
      Vedle hlavních protagonistů tu excelují i další,především tři úředníci, tak zazpívanou vzpomínku na rodný kraj jsem nikde neslyšela, je to s anglickými titulky a stojí to za shlédnutí.
      Tuto Turandot z Met jsem jen přelétla, souhlasím s recenzí zde:
      https://kulturio.cz/recenze-opera-turandot-v-met/

      Zítra jedu na chatu, teď jsem odpočívala, nějak mi kolísá tlak a dělá se mi mdlo...

      Vymazat
  37. Vybírám přilbu a bude to MET.

    OdpovědětVymazat
  38. Poklekat před jinou rasou
    Mogadišem a Mombasou
    je výmysl choré hlavy.
    Že by člověk černohlavý
    byl lepší, než bílý, žlutý?
    Že by byl i více kutý
    v otáčení zeměkoule?
    Vždyť má za ušima boule
    když má lavor potravy.
    Ten se štítí Ostravy -
    mist, co smrdí prací,
    má reflexy hrací,
    nejraděj by stále plodil
    a s rukama v kapsách chodil.

    OdpovědětVymazat
  39. Udeřily deště, bouře
    bez ohně prý není kouře.
    Napínám si ucho
    pozoruji sucho.
    Hasič čerpá sklepy
    novinář je happy
    jak se mu to psaní daří
    Míková se šťastně tváří;
    škoda, tady uschnul pepř,
    v chlívku horkem pošel vepř,
    země má zas praskliny
    jak poprsí Haliny.

    OdpovědětVymazat
  40. Zataženo, déšť asi dorazí i sem.
    Potřebuji skafandr pro pobyt na zahradě, štípou, ty bestie.

    OdpovědětVymazat
  41. Přemýšlím, že bych zajel se čváchnout k moři. Dneska nebo zítra nebo v noci, to je jedno. Pod stan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty praskliny bych přirovnala k jiné části Haliny, ale jak myslíte ;o))
      Jinak to koupání v moři je rozhodně skvělý nápad!

      Vymazat
    2. Hlavní je, co na to říkají spolucestující. Protože stan sám pro sebe stavět nebudete. To už bych se vyspala na pláži - jako my jednou, když nám němečtí turisté odmítli uvolnit předem zaplacený hotel. U Baltu polského možná Němci nejsou, mají svůj.

      Vymazat
    3. Mlaďošky pohrdly, tak jedem hned.

      Vymazat
    4. Hlaste polohu, stav mužstva a proviantu, ztráty.
      Pořádně zatlučte kolíky, má foukat.

      Vymazat
  42. Biochemik o vakcíně i o kulturněpolitické falešné korektnosti, která se na nás valí ze Západu. Konec svobody názorů

    Svět se zbláznil?
    Svět se zbláznil, ano. Je to kombinace sektářství a kariérismu. Ti lidé opravdu věří, že budují nový lepší svět. A myslí si, že nejlepší cestou k tomu je zákaz zlých myšlenek. Navíc si na tom chtějí vybudovat svoji kariéru, protože když se zlikvidují staří pánové, dostanou prostor pro sebe.

    https://www.denik.cz/z_domova/biochemik-konvalinka-rozhovor-svet-se-zblaznil-20200813.html

    OdpovědětVymazat
  43. Tužka napíše,...

    Ničí zemi kanonem negace,
    budou budovat nový svět.
    Na troskách ze starých cihel
    se zrůdnost světa bude skvět.

    Hvězdy se dotknou horizontu,
    moře bude slané dál,
    jedinec zapřažený do chomoutu,
    potáhne káru, než by to vzdal.

    A tak dál,....nic nového pod sluncem,...umanutci byli, jsou a budou,....jen dnes, díky informačním technologiím, mají víc možností nabalit na své zcestné názory větší kouli blbostí.

    Nenechat se manipulovat,....stále se držet základních přírodních zákonů, které řídí Sluneční soustavu. nebo lépe, které vytváří energie Sluneční soustavy.

    Bude dusno,...máme u nás pokličku z řídké oblačnosti,...to si užijeme teplé vysoké vlhkosti.

    JÓÓ, taky jsem včera dumala nad tím, že by to chtělo móoře.
    Tak bude moře potu.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  44. Vyrojili se plzáci a chtějí žrát hokaido

    OdpovědětVymazat
  45. Tristana a Izoldu dnes ne, necítím se vůbec king, tohle by mě dorazilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se podívala. Naštěstí včera v noci a dnes dopoledne, večer bych to nezvládla.
      Osobně sice Wagnerova Tristana a Isoldu nemám tak ráda, jako Prsten a Parsifala, ale jsou tu úžasné pasáže, prakticky celé druhé dějství, kde Wagner dokázal vyjádřit hudbou absolutní naplnění lásky, splynutí duší; stav, který mnozí z nás poznali...
      A dnešní provedení s paní Voigt a panem Smithem bylo prakticky dokonalé, čtyři hodiny blaženosti a krásy hudby. A navíc jejich láska je uvěřitelná, zatímco v nastudování z roku 99 to bylo (nic ve zlém) jak milování dvou rypoušů; a v tom, které jsme viděly na jaře, byla celá opera převedena do válečného Německa, což ji zničilo. A Isoldu v roce 2016 zpívala paní Stemme (nedávná Turandot :-) Ta se do válečného Německa hodila, jen člověk skoro nepoznal, kdy začala Tristana milovat, křičela pořád stejně...
      https://i.postimg.cc/zGhTpc2G/Nina-Stemme.png
      Takže dnes jsem se konečně dočkala špičkového provedení této opery. Díky Met!

      Vymazat
    2. Jsem ráda, že jste si Tristana užila. Mě i ten námět odjakživa děsil, nevím proč, tak celkově.

      Vymazat
  46. Neteče mně voda,kdo ví,co je to za poruchu.

    OdpovědětVymazat
  47. My všichni Krtci se nejspíš dnes shodnem na jediném:
    BUDE HŮŘ !!!

    Není to mnoho, pravda ...

    Ale - jak praví (mnou) mnohokrát propagovaná definice optimismu:
    NEDOSTATEK INFORMACÍ...
    ------
    Tak či onak - my Krtcí jsme se snažili,a né že né !

    Pokud bych se nedožil rána,(což nepředpokládám, ale nevylučuji), zdravím především Tužku, Ládika a Lišku.

    Ostatní pochopitelně také !!! ...!

    Zatraceně nás ubývá....





    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mladí by tolik důchodců neuživili

      Vymazat
    2. Jáchyme, vše nejlepší k virtuálnímu svátku! Však on Vás ten optimismus přejde. A nebojte se, nikdo tady z nás z toho živý nevyvázneme ;o))

      Ony i Aleny měly svátek, ale na Alenu jsem ne že zapomněla, jen si neudělala čas včas :)

      A zatím, co tu píšu, jsem zapomněla, že smažím cukeťáky...

      Vymazat
    3. Vše nej k svátku! Aleluja! (To zrovna zpívá farář. )

      Vymazat
    4. Sláva všem nickům, které něco slaví.

      Moudrá paní Fialová říkávala: Čím hůř, tím líp!

      Vymazat
  48. Jáchyme, vám asi není dobře. Ach jo...
    Zkusím vás trochu pobavit mým zmatkářstvím :-) - jak jsem jela na chatu tři hodiny a přijela až za hluboké tmy.
    Vyjela jsem vesele po 18 hodině, najednou si v autě říkám - ježiš, vždyť jsem slíbíla dceři, že jí dnes nakrmím kočku (a vyčistím kočičí wc atd.) :-(
    Tak jsem změnila směr, dojela, kočku obstarala, koukám u nich na ledničku a - ježiš, vždyť já doma nechala v ledničce maso na neděli na oběd!
    Tak jsem se vrátila přes kus Prahy zpátky do bytu, naložila jsem maso a vyrazila na chatu. Na kraji Prahy si říkám, mám notebook? Ježiš, že já ho nechala za dveřmi v pokoji, jak jsem si chystala věci.
    Tak jsem se asi deset minut snažila najít místo, kde bych mohla podjet Jižní spojku a najet do protisměru, pak jsem se vrátila opět do bytu. Potřetí jsem vyjela v půl desáté, rozhodnutá, že ať už jsem doma nechala cokoliv, vracet se nebudu. Celou cestu v černé tmě, naštěstí pak v lesních partiích skoro nikdo nejel, tak jsem mohla svítit dálkovými.
    Teď jsem konečně v posteli.
    Dobrou noc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Den blbec,taky to mívám

      Vymazat
    2. Po mnoha podobných zkušenostech, kdy se to s věkem a stupněm roztržitosti zhoršuje, řeším to zapomínání lístečky. Všechno si píšu a dám si seznam věcí, které je třeba ještě přibalit nebo udělat, pod mobil nebo pod hodinky, abych ho našla. To jedině pomáhá.
      I když jsem v práci a dám si tam třeba cestou koupené maso do lednice, musím si dát na svůj stůl ceduli MASO, jinak je tam zapomenu. Ač se to nezdá, že by člověk byl takový blbec zapomínací, ale je.

      Vymazat
    3. Já ztrácím ty lístečky

      Vymazat
    4. Gaio, to nic není. To já jednou nakoupila podle cizího lístečku. Můj mi asi z vozíku v obchoďáku vypadl a já "jela" podle jiného, ani písmo mi nepřišlo divné... nosím slabší brýle na nákupy, to je fakt... :-))
      Kolikrát já už asi omylem vyměnila i vozíky s nákupem.....

      Vymazat
  49. Pouze v úterý tady trochu sprchlo, jinak sucho a dokonce bezvětří, většinou. Člověk by nevěřil, že o kousek dál průtrže a vichry ničí chmelnice... Dnes zase slunečno a klidno. Jakpak je asi u Baltu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupal jste se v moři? Já musela pod studenou sprchu, přitom bych raději skočila do vln ☺

      Vymazat
    2. Tak se nezapomeňte pomodlit za víc deště, aby vám ho tam do vašeho SV výběžku polský Pánbůh více dodati ráčil!

      Vymazat
  50. Tužka napíše,..mně včera bouřka obešla zahradu obloukem o poloměru tak pět kilometrů, jen trochu zalila, abych zase nemusela zalévat a rozpadla se. Ve vesnici, kde se zastavila, shodila centimetr krup,...tam ji proklínali,....soused před ní ujížděl, aby mu nepoďubala fáro, zadařilo se mu, nemá ani jeden dolíček,....jo, letošní léto je opravdu onačejší, než těch několik minulých.

    Otava u chalupy bude řádná, až pořádná, už si ji soused postupně seká pro své strávníky, něco v září budeme sušit ve stodole,...to až haranti přestanou ve stodole stanovat. Protože i u chalupy pravidelně prší, tak jsou děti veskutečnosti stále venku, protože vrata jsou dokořán a mají ze stodoly hernu. Sousedi si tu možnost velice pochvalují, mají tam od příbuzenstva harantů celou hordu. Kdežto já se těším, až vypadnou a zas ten život nabere klidný řád.

    Ááále, co,...ať se děti vydovádí, musím se na to dívat z té plusové strany. Jo.

    Jdu si upéct rychlý ovocný koláč,...už se těším,...a dobré kafe k němu,....život je třeba si osladit,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  51. Vsetko najlepsie Jachymovi.

    OdpovědětVymazat
  52. Vykvetl mně hlaváček jarní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně dokvétá brambořík - ten musel mít kvetoucí energie, na tak malý květináček... :-) Od Vánoc.... s pauzami. Asi mu dám lekci, otrhám část listů a půjde do sklepa spát.

      A za oknem venku "chovaný" petrklíč v červenci shodil všechny listy, úplně zhnědly a opadly. Už jsem ho chtěla vyhodit. - A před 2 týdny nasadil nové lístky jako zjara, krásně zelenkavé, a už má i poupátko! Ztrácím docela přehled o těch botanických a agrotechnických lhůtách... ! :-)

      Vymazat
  53. To: Jáchym!!!
    Ať sem píšete hodně dlouho, když navždy je nereálné, pane Jáchyme – i já krásný „krtčí“ svátek přeju. Virtuální kytka, přípitek a muzika dle vlastního výběru
    k tomu.
    Zkuste doplnit své přesvědčení o myšlenku, že nedostatkem informací lze definovat i pesimismus. (Mnozí bývalí krtci se realizují jinde, takže úbytek jest relativní.)
    Já si naposledy hledala, k čemu že je ten Tik Tok, co si ho možná my v USA můžeme koupit. Já ne, nepřipadá mi ona sociální síť ničím zajímavá.
    TikTok | KOVY
    https://www.youtube.com/watch?v=BDc9nLil140
    Pan Zelený mi na ACZ 2.9.2014 sdělil, že: „Optimismus slov se platí nepochopením a optimismus činů se platí zklamáním.“ Příklady mi pravděpodobně neuvedl, diskuse už jen na FB, tak se nepodívám, asi mi zdůvodňoval, že nic není zadarmo. U slov je mi to jakž tak jasné, ale co ty činy – nevíte to náhodou Vy, pane Jáchyme?

    To: Ládik!!!
    Copak, nuda i „za hranicemi všedních dnů“ na Baltu? Zato dobré připojení. Ať Vám to v té dáli vydrží alespoň obvyklý týden, pokud se prázdninujete „konečně sami“… Těším se na fotečky.

    To: Marie
    Mám skromný dotaz k prohlížeči ME, Maruško. Vpravo nahoře mám "bez synchronizace" - Vy ji užíváte? Mně se různá další propojení zdají zbytečná.

    U nás právě letně příjemně, tropy nás dnes i v příštích dnech minou, bouřky prý nikoliv. Snad v rozumné míře a bez přívalů – totéž přeju všem.

    OdpovědětVymazat
  54. BJ:
    Na liště nikde, ani vpravo nahoře, nic o synchronizaci nemám. Jen když otevřu Nastavení, úplně vpravo pod puntíky, tak se mi nabídne udělat si Profil... :

    Profil 1

    Přihlaste se a můžete synchronizovat data procházení mezi zařízeními.
    --
    Já přídatná zařízení nepoužívám, maximálně externí disk, a ten nic synchronizovat nemusí. Takže konkrétně nevím, nemám zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  55. Odpovědi
    1. Zvedají nožičky?

      Vymazat
    2. Se ví, že zvedají, jak by to množství vody měli jinak pod kontrolou ;))

      Vymazat
  56. Marie, ten nákup podle cizího lístečku mě dostal, jsem se pobavila ;o)
    Ostříhala jsem naši 91 letou sousedku, že měla holička zavřeno a schody jsou tam, tak jsem jí udělala sestřih a pěkně nagelovala, jak jí to slušelo. No a vyslužila jsem si dvacet vajec! Tak jsem dvě udělala k večeři se spoustou vlastní zeleniny. V práci mi vyhládlo, docela jsem měla fofr. Ještě zítra a dva dny budu mít volno. Čeká mě dokončit moje sekání trávy. Ale taky zpracování zeleniny a speciálních rostlin, říkejme jim rajčata ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však kdyby tam bylo napsáno pár lahví vína... jistě bych to odhalila :-)
      Místo toho tam byla mrkev, brambory, mouka a jogurty. Přišla jsem na to až u kočičích konzerv na konci... :-)

      Vymazat
  57. Celé odpoledne jsem spisovala, cítila pak únavu a do opery se mi nechtělo. Ale krásná hudba mě občerstvila a vtáhla během pár taktů... (La Boheme, Puccini, 2014)

    Kromě Kr. Opolais se mi líbili všichni, bylo to pěkné obsazení - vizuelně i na poslech. I Grigolo byl výborný, bylo to trochu vášnivěji podané, ale podle mě přiměřeně, v italském duchu, slavnou "studenou ručku" zazpíval překrásně, i všechna další proslavená dueta. Moc se mi líbili chlapci pějící smutně o lásce, č. 32 (Grigolo, Cavalletti). Musetta také moc milá, krásný Musettin valčík...
    Jediné, co bylo lze inscenaci vytknout, byl opět výraz K. Opolais. Hlasově není špatná, techniku má dobrou, ale co se týče výrazu a citu v hlase, je to bída. Škoda, že se od svého partnera nepřiučila ty jemné procítěné nuance, co posluchače dojímají a zpěvu dávají to nejcennější. Ona umí jen vnější výraz, vnitřně je vůči tomu, co zpívá, inertní. Lituji, že musela zaskakovat za onemocnělou Anitu Hartig, to by jistě bylo o něčem jiném. Ale i tak, ráda jsem si poslechla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, Marie, včera jste hodnotila jen vy. Já tu mám vnuka, přitom jsem celý den strádala problémy, které mě nutily zdržovat se poblíž jisté místnosti. Když jsem večer snědla suchý rohlík a uložila ditě, těšila jsem se na operu, ta už ale byla od cca 21 hodin zavřená, volná jen za poplatek. Pak už nic nevím, vzbudila jsem se nad notebookem ve dvě v noci, došla se vykoupat atd, a spala jsem dál.
      Nevím, co se to na stránkách Met dělo, snad se to dnes nebude opakovat, já se teď pár dní dřív k opeře nedostanu...
      Držte mi palce, nějak mi docházejí síly. Jenže snaše jsem to slíbila už v červenci, nemůžu couvnout, to by mi připomínali celý život.
      Takže vyrážíme na hřiště, na trampolínu... držte mi palce.

      Vymazat
    2. Já vám to řeknu na rovinu: vy jste velká trpitelka. Nakládáte si břemena, asi musíte. Nu, jestli vám pomůžou moje palce, tak držím všechny - ale vy z toho vyváznete dobře, jako vždy. Vnuci vyrostou, jak víme, a všechno je pak zase jinak, tak si prostě užívejte situace a hleďte na to pozitivně.
      A nejezte tučné a nepijte na ovoce, to se pak jeden nalítá. :-)
      Oper taky ještě uvidíte, žádná škoda, já když mi to půjde jako dosud, tak pár slov zase napíšu.
      TAK SE DRŽTE!

      Vymazat
    3. Ještě mě napadlo, jestli není lepší otevřít si operu dříve. Já jsem si ji pustila už odpoledne, ale odešla od ní hned na začátku, protože mě tížily povinnosti a nesoustředila bych se na to, dokud tamto neudělám. Ale nechala jsem si ji otevřenou v okně prohlížeče, pak jsem se k ní vracela a dosledovala ji až do těch cca 22 hod., bez problému.

      Vymazat
    4. Ano, tak to udělám...resp. pokusím se to udělat. :-)
      Dcera přivezla zase kočku, doktorka jí nakonec řekla, že kočka má plíseň, co je přenosná na člověka. To jsem tedy "ráda" :(

      Vymazat
    5. Zde
      https://www.metopera.org/user-information/nightly-met-opera-streams/
      je poznámka, že Bohéma má jiný vysílací čas... byla to výjimka.

      Vymazat
  58. Jestlipak náš cestovatel běhá, po noční pláži, se smečkou psů v patách?
    Nevím, jestli jsou psi u Baltu, v Itálii u moře byli.

    OdpovědětVymazat
  59. Odpovědi
    1. Ládik je muž činu! Ta vaše čtvrtka se má :-)

      Vymazat
  60. Krásné ráno. Bio snídaně na terase . Na jednom parte jsem četla A byla dlouhá noc a po ní žádné ráno. Jednoduché stručněé výstižné

    OdpovědětVymazat
  61. Odpovědi
    1. Homolkovi jsou u moře.

      Vymazat
    2. Příroda, to je chrám. Teď mně řekni, co člověk potřebuje. Jenom trochu toho klidu a míru a hned je člověk spokojenej. Já to něco řeknu, kdyby bylo na mně, já bych to sem nahnal, ty lidi, všechny a povinně.

      Vymazat
  62. Konečně zalito! To ale byla průtrž, krupobití, vlny vody létaly vzduchem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A u nás krásně,takový univerzální den to byl. Kdo chtěl na plovku,tak to stačilo a kdo nechtěl,tak to nebylo tak kruté,třeba na práci na zahradě.

      Vymazat
  63. Zdravím a děkuji za přání k včerejším virtuálním jmeninám .
    ----
    Dneska ráno umřel králíček Bilbo.
    Přežil během dvou měsíců tři prudká krvácení, dnešní už ne.

    Máme tady dvě malé děti - neteře "čtvrtky".
    Takže jsem nejprve uklízel krev po podlaze (nezavírali jsme ho v noci do klece,pořád se chtěl někam schovat...)Přes den byl v kleci venku pod šípkovým keřem, kam jsme mu nosili jeho nejoblíbenější pamlsky - žral je, ale jen z ruky, sám si bral jen vodu.

    Tak jsem "vyráběl" rakvičku, vystlal senem a zavřel ho do ní a kopal hrob, ještě než všichni vstanou.

    Celkem ale moc netrpěl - vždycky mu bylo blbě nejvýš pár hodin a pak byl veselý, jen unavený.


    Už jsme ho oplakali dvakrát, ale stejně mi není do ejchuchu.




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj, to je mi líto, sama jsem nedávno pohřbila kočičí přítelkyni Kolombínku a moc mě to vzalo. Ona mě tolik milovala! Vlastně my obě navzájem. Zvířecí přátelé jsou stejně členy rodiny, proto i tolik bolí jejich odchod. Ale vědí, že je my lidé máme rádi.

      Vymazat
    2. Jáchyme, upřímnou soustrast, znám tu bolest, už několikrát... Všichni, kdo k sobě připoutáme ty němé tváře, s tím musíme počítat. Ano, útěchou snad je, že jim s námi nebylo zle.

      Vymazat
    3. a neteře z toho budou mít doživotní trauma

      Vymazat
    4. Ale ne, Gaio, děti se taky mají setkávat se smrtí, je přirozená. Trauma by měly, kdyby se jim to špatně podalo, někoho by dospělí obviňovali, apod., ale když se jim to podá laskavě, tak na smrti jako takové, když přijde přirozeně, nic tragického nebo traumatizujícího nemusí být.

      Vymazat
    5. My jsme jako děcka dělaly všem mrtvým zvířátkům hrobečky. A plakaly jsme nad mrtvými kuřaty, sýkorkami, koťaty... Nemyslím, že by to bylo tramatizující, spíš naopak

      Vymazat
    6. Děti občas se smrtí experimentují a nějaké to zvířátko zabijí.

      Vymazat
    7. Pane Jáchyme, včerejší virtuální jmeniny jsem prošvihl, pardon.

      Tak tedy dnes upřímnou soustrast...
      Králíček Bilbo je legenda Nory, Vaše povídání o něm mě vždy pobavilo.
      Mohl byste jej literárně zpracovat, ať má život V Ječný!

      Vymazat
    8. Myslel jsem, že už umřel dříve. Tak vstal z mrtvých a bude z něj Bilbo Kristus králičí říše.

      Vymazat
    9. Veru, dobry napad od p. zdenkab. Az Vas, p. Jachyme, preboli strata, mohol by ste jeho put s Vami literarne spracovat. Urcite to bude dobre citanie.

      Vymazat
  64. Luisa Miller od Verdiho, starší snímek z r. 1979. Hudba a provedení - naprostá nádhera a dokonalost. Na rozdíl od minulého obsazení, s Jončevou a Beczalou, Domingem v roli starého otce, to tentokrát obsadili skvělí Renata Scotto a Pl. Domingo (Rodolfo), oba vynikající. P. Scotto jsem obdivovala, jak tehdy, přece jen v mladším věku, překrásně procítila i technicky zvládala obtížné melodie. Nepřehrává, působí přirozeně, a přitom zcela přesvědčivě ve vypjatých dramatických pasážích. Totéž i její partner, a velmi krásně zazpíval též S. Milnes starého vysloužilce. Tolik ovací, zcela zasloužených! Zprvu jsem si psala nejhezčí výstupy, ale postupně jich přibývalo a výčet by nestačil.
    Všechna čest tomuto obsazení, i celému nastudování - chválím také perfektní výkon sborů i orchestru. Jen ty tragické konce, kdy upřímná láska je zničena intrikami, chamtivostí a odporným charakterem nejbližších osob, ty by nemusely být. Nevím, jestli víc pláču pro Jáchymova králíčka, nebo nad tím nejsmutnějším koncem, jaký lze k příběhu o lásce vymyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byl to pěvecký koncert, jsem nadšená!

      Dnes jsem začala pro jistotu koukat hned, jak jsem vnuka zahnala do postele, přečetla mu dvě pohádky a zazpívala ukolébavku, resp. písničku na spaní.

      V této opeře plně vyniklo pěvecké umění paní Scotto! Domingo a S.Milnes byl též fantastičtí.
      A myslím si, že pan Gionotti a Morris je doplnili taky na nejvyšší úrovni. Krása!!! Napíšu pánovi!

      Vymazat
  65. Mně se dneska zdálo, že Ládikovi spadl domeček - normálně se skutálel se svahu dolů. A my a hromádkáři jsme se mu skládali na nový.
    Tak snad vás po návratu nečeká překvapení! to bych si to musela vyčítat..

    OdpovědětVymazat
  66. Jakub Železný je hajzl.
    https://www.youtube.com/watch?v=20rb-CumkZ4

    OdpovědětVymazat
  67. Odpovědi
    1. A myslím, že u vás doma leje...
      Tady se to tak honí...
      Mám půl hodiny klid, dcera s kluky jela na kole...áááá zrovna přijeli, tak nic.
      Na operu se kouknu až v noci, jestli neusnu... :-)

      Vymazat
    2. To: Ládik!!!
      To my doma denně, dnes na vyžádání první žemlovka.
      Pozdní po chuti přeju, vracíte se docela fofrem. Ale co, Vaše stříbrné potěšení si třeba delší projížďku užilo. Kolik jste po písku naběhal či nachodil a ve slané vodě naplaval?

      Vymazat
    3. To už jsou letní jablka? No jo, vlastně to tu už někdo zmínil, že dozrávají.
      Ta já jsem naposledy trhala u babičky, když mi bylo asi 18. Pak se babi odstěhovala k nám a stavení zpustlo. Letní jablka, táta jim říkal žitnavky, už ani neznám. Jen ta z obchodů, dovezená, ta jsou od jara do zimy stejná a za 40 bych je na žemlovku nekoupila, to až - snad - zlevní.
      Mně začíná sezóna švestek, dozrávají naplno. Zítra bude koláč. Dnes čekám další kalamitu, bouří ze všech stran, ale zatím nepršelo.
      Ládikovi dobrý dojezd a rovné cesty.

      Vymazat
    4. Co polak na cestě, to pičus.

      Vymazat
    5. Nejen na cestě.

      Vymazat
    6. Stříbřenka chrochtala blahem; porazila navigaci přesně o 2 hodiny s průměrem 5,7 L/100km.

      Vymazat
    7. To mají auta ráda,pěkně daleko se projet a ne nějaké popojíždění po městě

      Vymazat
    8. I řidiči to mají rádi, jenom ne dálnice - pěkně po okreskách a šouskách.

      Vymazat
  68. Tosca (2013) u mě dnes bez nadšení. Výborně zpíval R. Alagna, role malíře Cavaradossiho mu seděla, je to takový bohémsky rozevlátý, romantický hrdina, hlasem i zjevem. Také J. Gagnidze zpíval dobře Scorpia, pevným basem. Tosca v podání P. Racette, to nebylo ono. Hlas jaksi jemný, značně rozklepaný, pucciniovské role vyžadují palbu, aspoň místy. Také nová inscenace je oproti té starší méně malebná. Zážitek tedy celkově průměrný.

    Až teď dodatečně jsem našla recenzi, shodujeme se.
    https://www.idnes.cz/kultura/hudba/tosca-metropolitni-opera.A131110_161852_hudba_vdr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to poslechla teď v noci. SHoduji se s vámi, paní Racette se tak ve výškách klepal hlas, že člověk neslyšel, jaký tón to vlastně zpívá.
      Alagna výborný, začínám ho mít ráda, je to srdcař! :-)

      A tady je dárek od pána:
      Luisa Miller
      https://www.uschovna.cz/zasilka/BQR5CZAME589UXPX-DEJ/

      Vymazat
  69. Tužka napíše,...opožděně pro pana Jáchyma,...soucítím,...těch bolavých dnů, kdy mne opustil zvířecí přítel bylo taky hodně. Vždycky si říkám, v těch prvních hodinách,...už žádné zvíře,... a přitom už v koutku duše se skrývá přání a touha po novém chlupáči.

    O svých zvířecích miláčcích jsem toho za ty roky napsala,....asi nejvíc pod blogy pana Klána.

    Nejhorší pro mne je, když musím rozhodnout o jejich uspání, protože jasně vidím, že to už není k životu a je to blíž k smrti a jen se nechává trápit,...to jsou těžké dny a hodiny.
    Váš králíček je určitě ve zvířecím ráji,....

    Nebe opět trochu zalilo,..óó, to se mám,..po skleněnkách/ to jsou jablka Průsvitné letní/, tak začalo dozrávat načervenalé, navinulé Starkovo, kterému se říkalo spíš Jáchymovo, protože se na Jáchyma začalo česat. Obě odrůdy ovšem vydrží svěží chuti jen pár dní a pak zmoučnatí a jsou tak akorát na rychlá povidla. Mám ještě jeden pokusný zákrsek, můj vlastní výpěstek, malinově rudou slupku má, plodí ale jen každý druhý rok, jeden rok vždycky odpočívá. Loni, taky že bylo sucho, neudělal ani jeden kvítek. Letos jsou, už jsem dva košíky rozdala, a dost snědla,...začala sezóna jablek,...to bude jízda, stromy mají úrodu,...jen aby kroupy a vichr nepokazily radostné očekávání.

    Jak psala paní Alena,....jdete pod stromem, utrhnete,...já tedy jablka omývám, i když chemii nepoužívám,...ale, ptačí guáno se na nich občas objeví,...a ta slast, nepodtržené, správně dozrálé, nezavadlé,....no slast.

    Tužka....Pane Ládíku, byl Balt klidný,?...zítra je nov, tak nemusely být velké vlny. Mám na Balt smůlu, vždycky černá vlajka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První den byl olej. Budou fotky.

      Vymazat
    2. Nov zvyšuje dmutí hladiny moře na maximum, Slunce + Měsíc + Země jsou v jedné čáře.

      Vymazat
    3. Syrové zelí zase zvyšuje dmutí břicha.

      Vymazat
    4. Není nad vlastní zkušenost.
      Já syrové zelí nejím.

      Vymazat
    5. Totéž činí i čerstvý hruškový mošt.

      Vymazat
    6. "je nov, tak nemusely být velké vlny"
      Naopak.

      Vymazat
    7. Syrové zelí je zdravé

      Vymazat
    8. Máte po něm nadýmání?

      Vymazat
  70. Dnes tedy prší, za noc zatím 25mm; předtím v nepřítomnosti 6,8mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 44mm a leje. Jako na objednávku.

      Vymazat
    2. Já to viděla na radaru, říkala jsem si, konečně se zase Ládik dočkal...

      Vymazat
    3. 2.stupeňpovodňového nebezpečí na Olze

      Vymazat
  71. Pro BJ: kroků málo (třeba včera 2100), běh v PLR letos žádný - vyhrála pláž a voda. Jednou jsem na hodinu usnul a připekl se. První vodní den (neděle) byl úplný rybník - u hladiny 22°, u dna ve 180cm 15-16° a dost lidí bylo po pás ve vodě - musel jsem na volné moře. V pondělí byl vítr, voda promíchaná na 16° a lidi utekli na pláž; přišly mraky a utekli i z pláže. Pravé Polsko. Dokonce byly u břehu i ryby do 20-25 cm. Vlny ale malé, dalo se plavat. Byl jsem víc ve vodě, než na pláži.

    OdpovědětVymazat
  72. Teď leje příšerně - rýna to nebere. Objednal jsem z Polska tu Meridu, tak budu muset ven.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky koukám, že vám tam prší až moc, tak snad to brzy přestane...

      Vymazat
  73. Nám připršelo 19mm a tráva roste před očima. Je ale mokro a sekat se teď nedá. Podvečer přijde návštěva a já nebudu mít anglický trávník! Chacha, aspoň se včelky napasou. Od rána totiž svítí sluníčko. Zahradu nelze nazvat jinak než džunglí, po bramborách ještě ale zkusím vyset hrách, bude to zelené hnojení, když by nedorostl. A bílou ředkev, ale jen pár semínek, ono zase není tolik strávníků.

    OdpovědětVymazat
  74. Moje pláž úplně vpravo na konci:
    https://rowy-plaza.webcamera.pl/

    OdpovědětVymazat