15 října, 2020

KRTINEC č.485

201 komentářů:

  1. Díky,... mám 5l moštu, neprší.

    OdpovědětVymazat
  2. Já k doktoroj nepojedu já k doktoroj nepudu kdyby na mě kovid přišel vezmu na nej sekeru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uzdravený Čtvrtníček poslal vzkaz Klausovi a Šmuclerovi
      http://jdem.cz/fgsbs9

      Vymazat
  3. CHtěla jsem odjet, ale potřebovala jsem předtím upravit a vytisknout návrh důležitých smluv a ... laserová tiskárna stávkuje. No, už má odslouženo, mám ji asi 12 let, což o to, i teď kopíruje, skenuje, ale nechce tisknout, hlásí pořád chybovou hlášku.
    Tak mě čeká nákup nové, starou zkusím nabídnout za odvoz na náhradní díly.

    OdpovědětVymazat
  4. Přátelé Norníci, od zítřka do úterý budu mimo dráty, tak snad jamka postačí.
    Nebo dát raději ještě jednu? Asi to tak udělám...

    Hezký večer všem. Pan Ládik!!! skončil, mně večerní směna zase začíná...

    OdpovědětVymazat
  5. Tužka napíše,...díky za novou Noru,...jo,...asi se někde zanořím,...nevím ještě kde,...musím pro benzin,....já toho ještě musím zařídit, a pan Prymula dal hlášku,...buďte doma.

    Kdy pak se ta denní sazba přehoupne přes deset tisíc,...testují fest,...exponenciála stoupá,...opozičníci to jistě dají za vinu panu Babišovi,...to on nařídil, aby se pilo jedním brčkem v techtlemechtla,...taky dal pokyn omladině, aby měla před nástupem studia mnoho seznamovacích večírků, doporučil všechny ty venkovní i domácí líbačky,...za tu situaci může vláda a hlavně Babiš,...hlásá Fiala na každém kroku.

    A pan Babiš už na konci srpna chodil na nákup s rouškou, nějaký posměváček ho vyfotil a dal to na internet, s hláškou, že se bojí koronaviru. Šel příkladem, který nebyl následován,...já ji taky nenosila,...ale mám novou, z nového dvojitého hedvábí,....drží, nemohu v ní utáhnot dech, budu si brát tu z lékárny, v ní se dýchá lépe,...to hedvábí je pěkně husté a lepí se na kůži,...elektrostatika.

    A co doktor Pirk, a doktor Hnízdil, a další,...kam ti se zašili se svými hláškami,....nemuseli se angažovat, covid širokostopě vstoupil do populace.

    Kouknu na Akt. co tam dnes napindali.

    Jo, měla jsem noc bez snů, bez probuzení, jak jsem večer zalehla, tak jsem se ráno vzbudila,...s odkrvenou a necitlivou rukou a nohou, co byla vespod, spala jsem na boku, Chvíli to trvalo, než jsem ty ochablé končetiny rozmasírovala a dala do provozu,...to taky nemám v oblibě,...to mrtvolné spaní bez hnutí.
    Na svobodárně mě jedna spolubydlicí pravidelně budila,...zdůvodňovala to tím, že moc pomalu dýchám, a vůbec se nehýbu,...zachraňovala mě,...ona měla špatné spaní a v noci courala do kuřárny kouřit. To mě pak ten smrad co z ní táhnul spolehlivě probudil,...čich je můj záchranný smysl, mohu mít zavřené oči, a po čichu poznám, kdo kolem přešel,...zatím cítím dobře, tak snad ještě jsem covid neabsorbovala,....uvidíme.

    Zítra musím do viroviště,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  6. Pan Šopor zase dal dobré video:
    Může Venice Beach vypadat ještě hůř? Nejhorší turistické místo..
    https://www.youtube.com/watch?v=S9MlV8koo9s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem měla za totality známého,studoval medicínu a děsně obdivoval Ameriku co bylo tady,bylo všechno hrozné co americké ,to boží.Po revoluci se dostal na rok a půl do americké nemocnice na staž a přijel už tehdá vyléčený.
      Tolik narkomanů a bezdomovců je možná taky výsledek tamního zdravotnictví,že chuďase tam neléčí,jen zvyknou na opiáty.

      Vymazat
    2. Ono je tam pořád teplo, takže mohou být ve stanech celý rok; a radnice města s nimi nic nedělá, však pan Šopor ukazuje, jak vedle v Santa Monice už stany na pláži a v parku nejsou. Obyvatele už to přestává bavit, na jedné straně promenády platí za ubytování 3 tisíce měsíčně a na druhé straně chodníku se jim válejí narkomani ve stanech.

      Vymazat
  7. Pokud se přátelé podíváte ma Masterovy grafy, zjistíte, že hygiena v posledních dnech těžce nestíhá. Ano, Master má graf i na toto. Takže včerejší a předvčerejší čísla považujeme za první skutečná hausnumera, která s realitou mají stále méně společného. Že to nastane, jsme předpokládali. Tu a tam můžeme tedy čekat, že někdo čísla doplní a budeme tedy mít něco, co známe z jarní Francie - jednou za čas připsali za den třeba dvacet tisíc nakažených, zapomenutých z minulých dní.

    OdpovědětVymazat
  8. To z vlkova blogu že Stanford univerzity je přesně to, co jsem sem dávala na začátku choroby, dokonce Jaguška psala, že jí to došlo ještě i z ruského překladu. No vida, jak s tím socialismem, odejde z východu a vrátí se že západu ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Země je kulatá.

      Vymazat
    2. Dohnat a předehnat a my teď už naštěstí jen držíme stopu

      Vymazat
  9. Leje od rána, venku úplně černo. Sledoval jsem tiskovku - vypadali, jako odborníci. Jenom jeden z nich měl netransparentní prezentaci. Prymula se mi zatím jeví, jako člověk na svém místě.

    OdpovědětVymazat
  10. Ad: Ladik

    Odpoved na Vasu uvahu z predchadzajucej nory, ci budu vediet postavit stan (nemocnicu). Opakujem, lebo som si nevsimol, ze uz je nova jamka.

    JAHA16 října, 2020 11:07
    Svojho casu moja tankova rota postavila velky vojensky stan pre cca 60 ludi, ktory sme nasli zasypany pod skoro 2 metrovym snehom, behom troch-styroch hodin, vratane toho, ze kdesi zohnali postele, matrace,... a vytopili ho tak, ze sa dalo chodit vnutri v trenirkach - take bolo teplucko. Takze, vojaci to dufam vedia i dnes. P. S. Samozrejme, neskor som sa dozvedel, ze niektore veci ukradli bigosom, no ale na zdivocelych tankistov v doupovskej pustatine si nikto velmi netrufol, akurat sa to riesilo na porade velenia nejakym dohovorom...:-))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co na to vytápění řekne ekologická stopa a uhlíkově neutrální ekonomika?

      Vymazat
  11. Tak toto je super!

    Predseda parlamentu sa riadne nasrdil. Oplati sa to vidiet cele:-)))

    https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/565818-nasrdeny-kollar-vyhodil-poslancov-z-bufetu-nechal-im-len-pitnu-vodu-na-wc/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box-najcitanejsie&utm_campaign=shp_rightbox

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to byl jenom nasrdený! Kdyby byl nasratý, pili by z mušle.

      Vymazat
    2. Povodne som tam mal napisane nasraty, ale suhlasim s Vami, este to len asi pride:-).

      P. S. Dobre, ze ste nemame v parlamente kvotovany pocet 9aspon 50 %) zien. Lebo chlapi sa mozu v pripade navalu smadnych napit z musle, ale co zeny?

      Vymazat
    3. Ženy by musely mít delší papírové eurobrčko.

      Vymazat
  12. Dnes jsem viděla frontu na kovid testování.Brr. A to prý byli všichni zaregistrovaní

    OdpovědětVymazat
  13. Opět kupuji, čtvrtka má zákaz. Tentokrát v kaufu... běžné žrádlo - kobzole, mlíko, maso, tuňáka... ale to sem nepatří. Bylo to kolem 12:00; plno seniorů - a brali zejména mouku a pevné potraviny, v kvádrových obalech. Plné vozíky. Venku vozíky téměř nebyly, všechno u regálů.
    V lekárně žádné leknutí - jenom 500Kč za 2 krabky na e-recept (předvedl jsem qr-kód za plexisklem)... ne pro mě, pochopitelně.

    OdpovědětVymazat
  14. Kudy hýbat údy?
    Semafor je rudý.
    Vir přenáší komunita
    nikde žádná imunita
    zdroj je vlastně všude;
    kam se pohneš, úde?
    Do práce a do lídlu
    ožrat se a k vozidlu
    fízli mají kovida
    Prymula to povídá.

    OdpovědětVymazat
  15. Žiji v rudém kraji
    nikde žádná hvězda
    všichni kovid mají
    něco se mi nezdá.

    Někdo to tu řídí
    vyvolává strach
    dost se mi to břídí
    asi starý brach.

    OdpovědětVymazat
  16. Též to mám s tím údem těžký
    chtělo by to mladší ženský.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak, vyvézt popelnici jsem stihla doslova za pět minut dvanáct! Dojela jsem, nechala si otevřená dvířka u auta, abych slyšela Rossiniho, vyvalila popelnici před vrata a...jeli popeláři. Byla jsem ráda, šla jsem sbírat ořechy,
    https://i.postimg.cc/s2c8VQWh/aaa-orechy1.jpg
    pustit vodu v chatě a zapnout kamna, vybaluji a chci jet nakoupil... jenže jsem jaksi měla hodinu otevřená dvířka a vybila se mi baterka. Tak co teď?
    Syn mě navigoval, kapotu jsem neotevírala asi dva roky, ale podařilo se :-), našla jsem baterii, v garáži máme nabíječku, jenže kde je na baterii plus a minus? Musela jsem poprosit souseda a hned jsem si to vyfotila, abych to pro podruhé věděla.
    Takže nabíjím, ještě že můj muž měl všechno, i nabíječku na baterii.
    Ořechy suším vevnitř, jsou mokré a bude to trvat dva tři týdny, než proschnou. Naštěstí tu letos budu.
    https://i.postimg.cc/s2v6R63t/aaa-suseni-orechu.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos jen 36 ořechů. Bída.

      Vymazat
    2. Milovnice opery nepozná + a - na autobaterií. :)))

      Vymazat
    3. Ale zato poslouchala Rossiniho u vysypávané popelnice.

      Vymazat
    4. Ládiku, kdybych mohla, tak bych vám dala kýbl či dva kýble ořechů a natrhala si u vás pár hrušek... Bohužel to nejde.
      Musela jsem ořechy vyprat, byly plné hlíny, teď se tu s tím mořím, čistím je, než půjdou na první sušení do trouby. Ještě štěstí, že jsem vloni kvůli obavám z dřevomorky nevyhodila všechny dřevěné lísky, v plastových se ořechy suší hůře.
      Na baterii a další věci kolem auta má žena muže :-), já jsem dala sousedovi cigára a on byl rád. Jsou muži, co rádi ženy ponižují (ubožáci), a naštěstí také jiní, co ženě v nouzi gentlemansky pomohou.

      Vymazat
    5. S ořechy je práce kolikrát se s tím člověk suší a stejně zčernají

      Vymazat
    6. Aleno to víte, tíží ho úd,jak sám přiznal, tihle štvanci jsou nejhorší to v Kanadě jen dokonce ženské zabíjel ze msty,že mu žádná nedala

      Vymazat
    7. Jsou ženy, které svou nepraktičností se samy ponižují a proto vyžadují galantnost mužů. Běda těm negalantním.

      Vymazat
    8. Gaio, viděla jste mejtský orloj?

      Vymazat
    9. S údy začal Ládik!!!

      Vymazat
    10. Mně odešla baterie minulý týden, měla jsem ji čtyři roky, tak už teď je tam nová.
      Místní anonymní je starý čuňák, jeho tíží spíš malý úd. Normální chlap tohle neřeší. Náš spolužák k tomu měl průpovídku - máš-li malý úd, nezoufej, strč jej do úlu a zabouchej ;o))

      Vymazat
    11. Anonymů je zde více. Já o údu nepsal.

      Vymazat
    12. liška v tom má zmatek, měla však chytrého spolužáka.

      Vymazat
    13. Údy to je zdejší gusto16 října, 2020 21:11

      bez údu tu bývá pusto
      PJ16 října, 2020 20:19
      S údy začal Ládik!!
      ...
      Tak buďme shovívaví, když má problém.
      ...
      "starý čuňák, jeho tíží spíš malý úd. Normální chlap tohle neřeší. Náš spolužák k tomu měl průpovídku - máš-li malý úd, nezoufej, strč jej do úlu a zabouchej"
      A lištice se odvázala
      svoji mysl rozvázala
      fantazii rozbouřila
      podvědomí rozjitřila.



      Vymazat
    14. Jste stallker, fízl a odporná existence.

      Takže pane Zbyňku, chcete patřit do téhle množiny, nebo se vyhradíte? Vaše rozhodnutí.

      Vymazat
    15. Nemýlil jsem se, Vy ano.

      Vymazat
  18. Syn mi radí, ať nechám baterku nabíjet do rána, tak ho poslechnu, snad se nic nestane...
    Gaio, pokud vám ořechy zčernají, tak to spíš mají nějakou nemoc, normálně při špatném usušení zplesniví nebo naopak se upečou, když je sušíme v troubě na moc...
    Já jsem konečně ořechy očistila a ráno pro ně budu hledat místo na sušení...
    Teď se jdu dívat podruhé na Annu Bolenu - kdyby tu tak byla Marie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě alespoň do rána, klidně se nabíjí i 24 hodin. Když jsem byla na dovolené před dvěma lety, vybila se mi a nabíjel mi ji servisman celý den, aby byla zase funkční a nespadla každou chvíli

      Vymazat
    2. Liško, díky.
      Mám tu baterku už čtyři roky, stojím celou zimu na ulici, tak počítám, že mě letos začne zlobit.
      Někde mám startovací kabely, asi je začnu vozit v autě. Muž je koupil poté, když jsme v Rokytnici při odjezdu ze zimních prázdnin nenastartovali, mrzlo, až praštělo, museli jsme čekat dvě hodiny, než jeden automechanik přijel a nastartoval nám to kabelem. To bylo poučení. :-)

      Vymazat
    3. Mně blbla baterka,tak jsem schválně parkovala pod kopec a vždy mně někdo roztlačil a ono se to dobilo a zas byl chvíli pokoj.

      Vymazat
  19. Nabíječku jedině CTEK, mikroprocesorovou, inteligentní. Otestuje baterku a sama zvolí režim dobíjení. Mám ji 3 roky, stála kolem 4,5t.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych žádnou nabíječku neměla, tak si ji určitě koupím.
      Ale tady mi tato stačí, snad už si tak hloupě baterku nevybiji, a v Praze to stejně na ulici nemůžu nabíjet.

      Ládiku, chci se vás už dlouho na něco zeptat: Mohou v domě někdy tzv. být cítit kanály? nevím, čím to je, ale občas po dešti ráno je hrozný puch na WC v přízemí. Přitom tam teď nikdo nechodí (dolní vecko používá jen rodina syna, když tu je), mám tam nový splachovač, WC normálně funguje, je v něm voda.... Dveře od WC jsou zavřené, i okénko, aby nešla do předsíně zima.
      Před deseti dny to páchlo tak, že jsem se po otevření dveří (hledala jsem zdroj) honem podívala za mísu, jestli tam něco nechcíplo, i když to byl zřejmý nesmysl. Dcera říkala, že to v létě občas po dešti také cítila, jen jsme tehdy měli stále všude otevřeno, dveře i okna, tak se to rychle větralo pryč.
      Kanalizaci máme připojenou asi dvacet let, předtím jsme vypouštěli odpad do septiku, od té doby ho nepoužíváme. Kopal to a připojoval manžel, myslím, že tam by chyba být neměla.
      Na tomto WC máme i plynový ohřívač vody, ale plyn to není, pach plynu poznám. Nenapadá vás něco?

      Vymazat
    2. Kanál je cítit, když se podtlakem vycucne zápachová uávěrka (vpusť, pračkový ventil apod.), nebo když vyschne.

      Vymazat
    3. Tj. nefunkční odvětrání odpadního potrubí nad střechu, to je klasika.

      Vymazat
    4. Aha, ale není nic rozbité nebo tak? Ono se to objeví jen párkrát do roka, tak to vydržíme.
      Možná by se to dalo ještě nějak napravit, ne?

      Vymazat
    5. Rozhodně by to měl majitel opravit.

      Vymazat
    6. Ženskou k ničemu nepouštět.
      Chlor.

      Vymazat
    7. Radši anonymní17 října, 2020 11:46

      Jen připouštět,že.

      Vymazat
  20. Tak Babica vařil dršťkovou polévku s kmínem a česnekem,to myslim tam vůbec nepatří,česnek možná,ale kmín nikdy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ba jo, patří, ale podle Babicy bych nevařila ani vodu na čaj ;)
      Kdo a kde jej vykopal, patlala jednoho?

      Vymazat
    2. Má videa a streamu

      Vymazat
    3. Vyučil se v pražských hotelích Palace a Ambassador.
      Mezi lety 2008–2014 moderoval pořad Babicovy dobroty na TV Nova a v letech 2015–2016 pořad Babica vs. Sapík na TV Barrandov. Vedle svého působení v televizních pořadech provozuje v Praze SKI servis a půjčovnu lyží.
      Od konce 80. let působil v Německu v Kolíně nad Rýnem.[1]
      V důsledku pandemie covidu-19 si v roce 2020 založil YouTube kanál s názvem „Babicova televize“, kde publikuje videa s recepty a zábavným obsahem.

      Vymazat
    4. Cibulku spálil do černa a povídá u toho:" Pěkně to opečte,ať to má barvu,asi takhle."

      Vymazat
    5. Cibulka, necibulka17 října, 2020 11:56

      Takhle žije kuchař Jiří Babica: Má barák za 14 milionů!
      9. listopadu 2013 ●
      Oblíbený televizní kuchař Jiří Babica nás pozval do svého domu na pražském Zahradním Městě. Řeznický dům svého dědy proměnil v moderní rezidenci, která skrývá nejedno překvapení!

      Vymazat
    6. Když to zdědil,tak 14 melounů mít nemusel

      Vymazat
  21. http://imgway.cz/s/16iB
    řez novostavbou domku lékaře, který nepočítá s pohybem na invalidním vozíku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšels někdy o GDPR, šmírácký zloději projektů?

      Vymazat
    2. Má tam celkem 26 různých rozměrů oken a dveří.. to nebude normální doktor, to bude rndr. Zvlášť garáže na auta, na motorku a zahradní traktor. Podle množství schodišť to může být ortoped (je tam nakreslený i moped!), ve fitness ale chybí rotoped. Zato vedle sauny je solárium.
      http://imgway.cz/s/16iC

      Vymazat
    3. Vypadá to, že skútr nemá řídítka. Možná na něm jezdí rndr. Bezruč.

      Vymazat
    4. Od dřezu je daleko ke sporáku,to se paní nadře,tak daleko přenášet vodu v hrncich na polévku

      Vymazat
    5. To je gastrodřez ve špajzu.... dřez a sporák v kuchyni jsou tady:
      http://imgway.cz/s/16iD

      Vymazat
    6. Digestoř má odvětranou ven, asi sere na nějaký pasivní dům, když dělá do obálky díry. Zato krb nemá přívod vzduchu zvenku, spaluje vzduch z místnosti. Kdyby třeba v zimě zavřeli okna a zapli digestoř (má výkon 500 m3/h), cucne si vzduch z komína, když nebudou těsnit dvířka krbu. Holt doktoři - nadýchají se kysličníku uhelnatého a jdou se léčit.

      Vymazat
    7. Normální běžný lid si dává krb do centra dispozice domu, lepšolidé do venkovního rohu. Bývají to vědci.

      Vymazat
    8. Nebo pokoj hosta 111: bude chtít běžet v noci na svoje WC (110 = WC hosta) - musí na chodbu a po schodech dolů a za roh! Nebezpečí potřísnění schodiště a zlomená noha v zatáčce. První pomoc je na místě.
      http://imgway.cz/s/16iE

      Vymazat
    9. Třeba se mu chtěl projektant za něco pomstít.
      Ale ta domácí moštárna,tedy vyčlenit celýho pokoj při drtivé ovoce a dřez,by vás mohlo inspirovat.Chudák paní doktorová,jestli tohle bude muset dělat.

      Vymazat
    10. Paní doktorová je taky doktorka, MUDr. Ve sklepě nemají studenou místnost - sklad ovoce. Kotelna, prádelna, garáže, chodby, schody. Nejsou to zemědělští doktoři.

      Vymazat
    11. Proč tam teda mají tu moštárnu? Drtička ovoce a gastrodřez?

      Vymazat
    12. Doktoři rádi kupují drahé věci.

      Vymazat
    13. Mě by spíš zajímalo, kdo jim dělal projekt. To asi nebyl seriózní architekt, jinak by jim spoustu věcí rozmluvil.

      Vymazat
    14. Klient si řekne, co chce.

      Vymazat
    15. Tiez si myslim, ze projektant je tak trochu "škodolibý" a nasrany konkretne na toho doktora, alebo na bohatych, co machruju a chcu si presadzovat svoje. Inak by mu tych xyz somarin vyhovoril.
      Ja som sa nedavno konecne po dvoch rokoch prestahoval do novej bytovky. Pred definitivnou stavbou som trochu menil naprojektovane veci v byte(inde dvere, z komory druhe WC, premiestnenie kabla na indukcnu varnu dosku, zmenu rozmiestnenia vypinacov, zasuviek a pod., ale vsetko som konzultoval. I naslednu vyrobu nabytku, zariadenia, rozlozenia veci..., svietidla, farby stien...farby a druh podlah, vybavenie kupelne a obklady...Nechal som si urobit vizualizaciu, a ak sme sa nezhodovali, nechal som si to odbornikom vysvetlit.

      Vymazat
  22. Tužka napíše,...včera k půlnoci jsem sem dávala příspěvek,...nic veselého,...asi Prozřetelnost chtěla, abych zase neděsila,...tak se to nezobrazilo,...taky dobře,....takže zkušební,...a jdu vařit kotel zeleninové polévky na mé snídaně, obědy i večeře,...

    Uvidíme,...Tužka.

    OdpovědětVymazat
  23. Ládiku,
    Vy jste inženýr?

    OdpovědětVymazat
  24. Tak jsem byla nakupovat, koukala jsem, že restaurace i jídelna vydávají jídlo jen okýnkem - fajn! Minulý týden jsem si chtěla v jídelně dát oběd, ale bylo tam tolik lidí a takové dusno, že jsem raději odešla.
    V pondělí nebo v úterý si tam skočím.
    Auto už funguje, dofoukla jsem u pumpy taky gumy, mám plnou...
    Koupila jsem slaměné věnce na ozdobení, začnu příští týden.
    Budu teď večer péci maso a uvařím brambory na noky, štrůdl upeču dopoledne...
    Večer budu podruhé sledovat Marii Stuardu, pokud to Marie čte, tak ji zdravím!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky budu zítra péci štrůdl

      Vymazat
    2. Mám hotovo. Maso chladne na verandě, ještě jsem vytřela a fičím do postele. V koupelně nahoře si přitápím olejovým radiátorem, tak to po sprchování nebude tak hrozné vylézt ke sprcháče.
      Zítra zase udělám bramborové noky, to mají všichni rádi a nedá to ani tolik práce. Polévka se taky chladí, úkol splněn.
      Dobrou noc.

      Vymazat
  25. Dnes byl docela fajn den. Stihla jsem spoustu práce, jen jablka ještě nemám všechna sebraná, ale protože jsou to Goldeny, tak mě to netrápí, ty ještě klidně mohou být týden na stromě. Má být docela hezky. Žebřík se mi bořil do rozmoklé půdy, tak jen kam jsem dosáhla. Spadaná a poškozená půjdou v pátek do moštárny. Taky jsem zlikvidovala letničky, půjdou ven i rajčata. Hnědá popelnice je plná, tak až ji vyvezou.
    Jinak jsem krouhala zelí, dusala jsem je rukou, až mě bolí, ale mám pětilitrovou sklenici plnou a pořádně jsem ji zatížila, našla jsem dřevěné špalíky, ty jsou nejlepší. Coronavire, třes se ;o)
    A nakonec jsem zvládla hodinovou návštěvu vnučky, učila jsem ji ahoj babi, počítání do pěti a ráznou chůzi raz, dva, to ji hrozně baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to radost, liško, malé děti jsou tak roztomilé... a tak rychle to pomine. Musíme si to užít teď.

      Vymazat
  26. Odpovědi
    1. Já koukala na radar.
      No jo, pořád jste si stěžoval, že jste v dešťovém stínu, tak se vám to počasí snaží vynahradit.. :-)
      Ne, já vím, že je to nepříjemné, ale snad zítra už přestane.

      Vymazat
  27. Marie, zrovna Polenzani zpívá "Se fida tanto colei mi amò"!
    https://www.youtube.com/watch?v=eK_Q50wdICQ
    (5.55)

    OdpovědětVymazat
  28. Máme další 4 ořechy, celkem 40. Ale zbylo 20 kilo z loňska, možná žluklých.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alespoň polovina jich bude v pořádku, určitě na vánoční pečení stačí. Při louskání je přeberete, nedobré vyřadíte, ono je to vidět na první pohled.
      Já budu příští týden venku louskat právě loňské ořechy. Chci je tu umlít a zmrazit v sáčcích po 100 g. Bude to dobrý Mikuláš pro dceru i snachu. A já snad letos taky něco upeču, loni se mi právě nechtělo do toho mletí...

      Vymazat
  29. Bude zákaz vycházení
    nebudu smět do lesa
    nezažiju ochlazení
    neuvidím nebesa.

    Budu topit jenom plynem
    žrát nudle a rýži
    užírat se nudou, splínem
    oko na mě shlíží.

    Schovám mobil v alobalu
    vyběhnu si na trasu
    přes potok i do krpálu
    za sucha i v marasu.

    OdpovědětVymazat
  30. Dneska letěly husy ve formaci. Bylo jich jen 10 a mířily k severovýchodu. Čudné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před 10 lety tuto situaci N komentovala slovy: Viděla jsem stádo orelů. Letěli vysoko na obloze.
      Vždycky se mi to vybaví.

      Vymazat
    2. Tyhle dětské přežblety se člověku vybavují celý život.

      Vymazat
  31. Hala v Letňanech pro 500 ležáků má vytápění plynovými generátory Lersen s indukčními žaluziemi, na stropě jsou destratifikační ventilátory. V TV byly vidět jen cirkulační jednotky - snad tam bude i nějaká ventilační s dostatečným výkonem, aby to Hygiena nemusela zavřít. 500 lidí + personál, 22°C, to už je pěkný vzduchový výkon. Kdoví, jaké dají filtry a co rekuperace...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořádají se tam běžně trhy, výstavy, koncerty a další masové akce, s běžným veřejným stravováním,samozřejmě s povolením hygieny a ostatních
      příslušných úřadů. No ale občas se vyskytne privátní všeznalec - horlivý inženýr expert na vesmír.

      Vymazat
    2. Bude tam pěkná rychna

      Vymazat
    3. To není Vysoké Mýto.

      Vymazat
    4. Ing. ne, má jen18 října, 2020 00:52

      bakaláře.

      Vymazat
    5. Aha, to mnohé vysvětluje. Nenaplněné ambice frustrují, tak aspoň tady.

      Vymazat
    6. Virtuální prohlídka:
      https://pvaexpo.cz/aktuality/menu/Virtu%C3%A1ln%C3%AD+prohl%C3%ADdka

      Vymazat
  32. Šedá mlha, tmavý den
    prší nebo mrholí
    už to trvá přes týden
    zdalipak to vrcholí?

    Mokrá tráva mokré listí
    jíl se lepí na boty
    v televizi fatalisti
    zaplňují Golgoty.

    V karabachu všichni v šachu
    král střelec i kobyla
    furt se může do hornbachu
    rouška všecko zakryla.

    OdpovědětVymazat
  33. A kdo příště z viroviště
    přitáhne si kovida?
    Je to horší nežli klíště.
    Za týden se dovídá.

    Bohužel jste pozitivní
    byl jste asi v špatném klastru
    už nejste moc perspektivní.
    Vyřiďte si na katastru

    převod domu na potomky.
    Zahoďte ten respirátor
    plic už máte jenom zlomky
    a půjčte si ventilátor.

    Vy nemáte svoji postel?
    Tak to potom máte smůlu,
    tady je to jako v úlu.
    Už Vám zvoní kostel.

    OdpovědětVymazat
  34. Teď už žádné chichi chacha
    na varhany hrají, bacha!
    Každým dnem jen víc a více
    brzy dojdou voskovice
    dochází i kadidlo,
    do kostela vnadidlo.
    Už i kněz je jenom polský
    tváří se tak apoštolsky
    že prý v nebi bude blaze
    jako v techtlemechtle v praze.

    OdpovědětVymazat
  35. Tužka napíše,...zkušební vstup,...vypadává to,....tak uvidíme,...

    OdpovědětVymazat
  36. Tužka napíše,...asi mám nějakého soukromého cenzora, a ten rozhodne, co pustí, a co ne,...když si neškrtnu do politiky, tak se to zobrazí,...včera jsem si trochu opět zarépala do politické garnitury a bylo to fuč.

    Měla bych teda zkusit zarépat do nějakého PJ,..co to je, to PJ,...něco jako Permanentní Jedovatosti,...pod tou zkratkou by mohlo být ukryto velké množství možností,...a docela trefných,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tužko, měla byste zarejt do svého soudruha a soudružky, jejich bláboly o PVA Letňany jsou unterhunds. No ale ty Vaše nebývají o nic lepší, jste jedné krve.

      Vymazat
  37. Tužka napíše,....k jedovatostem a napadání buď připraven,....PJ,...vždy připraven.

    Mám čas, mám navařeno,...občas si zarépu,..aby nebyla koronavirová nuda.

    Jednou, když byla chřipková epidemie, a v podnikových jeslích byl nedostatek lidí,...jesle byly celotýdenní, takže se tam mohlo dítě dát na celých sedm dní bez vyzvednutí,...jo, tak mě vedení závodu požádalo, zda bych tam nevypomohla.

    Fofrem k závodnímu doktorovi, sedimentace, kouknul do krku, zakašlejte, nemáte oteklé klouby, nemáte teplotu, poslechl srdce a plíce, vystavil potvrzení a za pár hodin jsem už byla na výpomoc v jeslích.

    Ta výpomoc se protáhla až přes Vánoce a Nový rok. V rodinách, kde měli chřipku, tak si nechali batolata v jeslích i na Štědrý den, aby se nenakazila. Celkem pět. Můj jeden Štědrý večer s pěti batolaty. Zdravotní sestra, co se mnou měla sužbu, si na pár hodin odešla domů k rodině, oslavit Štědrý večer. Měla k tomu svolení z nemocnice, od lékaře, který měl jesle ve svém pracovním programu. Několikrát telefonoval, jsk to zvládám,...no, zvládla jsem uvařit kaši do pěti lahví a nakrmit, odříhnout,...proběhlo to bez problémů, ale měla jsem po celou dobu půlky stažené, aby nevznikl problém. Pět cizích kojenců na triku,...dopadlo to dobře,...

    Tak jsem si to v Novoroční noci zopakovala,....taky nebyl problém,...

    Kdo bere dnešní situaci ve zdravotnictví vážně a zodpovědně, je v permanentním stresu,...a je to na mnoho týdnů,...dostanou zabrat,... I když, je li člověk mladý a zdravý, vydrží neuvěřitelně moc. Kdo je chcípák, tak padne v prvním dnu.

    Tak asi.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tužko, doporučuji Vám namísto slovní omáčky pokuste se, zvládnete-li, vyjádřit se k věci,tj. k PVA Letňany. Jenomže víte o věci velké kulové,
      tak aspoň smradíte. Je vás takových tady víc, pokud budete takto pokračovat, kompletně zasmradíte celou Noru.

      Vymazat
    2. ...říká PJ-tchoř. Fuj!

      Vymazat
    3. Alena, další smradlena.

      Vymazat
    4. Aleno, PJ by sedělo. P = putorius, J = nějaké druhové jméno, možná jebavý.

      Vymazat
    5. Trkat nebudu, chytrý ví, je-li tu nějaký.

      Vymazat
    6. Ad: PJ Jediny chytry ste tu predsa Vy, tak kludne trkajte.

      Vymazat
    7. Vy jste šedivý průměr, chytří jsou raději v anonymitě.

      Vymazat
    8. Moudrý by se tu však nikdy nepovyšoval.

      Vymazat
  38. Hala letňany na mapách cz: jen 2 haly (č. 3+4) = v podstatě 1 hala, mají malou jednotku pro úpravu vzduchu, 2 haly (1+2) nemají nic, jen světlíky v hřebeni.
    Střecha nemocnice (kterékoliv) vypadá úplně jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Směrujte svou kritiku ministerstvu a navrhněte vhodnější objekt. Experte na vše.

      Vymazat
    2. Armádní generál Ing. Aleš Opata, Správa státních hmotných rezerv, a ministr zdravotnictví vás již žádají o povolení a expertní vyjádření k hale v Letňanech.
      Neví si rady.

      Vymazat
    3. že žádají "experta" Ládíka.
      Držíme palce.

      Vymazat
    4. Bakalář expert na dálku na všechno ví, jak to vypadá v PVA Letňany, a ti, kteří tam působí, jsou hlupáci.
      Tak působí klaka v Noře.




      Vymazat
    5. Boooze. To sa tu zislo frustratov. Ladik nikomu nedava rozumy, dava sem tam nejaku zaujimavost, nevyvysuje sa, prehliada vase zachvaty zloby...Ak vam ani to nestaci, tak ho necitajte. Je to velmi jednoduche. Ak uvidite obrazok sympatickeho muza a pri tom napis Ládik!!!, tak ten prispevok necitajte.

      Neviem, ci vam to ako navod staci. Ak nie, napiste, skusim nieco jednoduchsie.

      Vymazat
    6. Jste další kecal, co o PVA Letňany neví nic stejně jako Ládik!!! Tady se vás opravdu nakotilo moc.

      Vymazat
  39. Teď dělám MŠ v jednom středním městě a zaujala mě místnost "výtluk vajec". Normálně je na to stroj nebo extra dřez.
    Jenže tady si myslím, že výtluk vajec může být součástí přípravy dětí na školu. Proč by jinak vyčlenili v MŠ celou místnost? MŠ je podle mě malý provoz a vytloukárna vajec je docela komfort. Nebo je tam vytloukají na zakázku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně je to normální. Třeba v jednom domku měli místnost "mytí psa". Tam mě napadlo, že kdyby měli 2 psy, byly by 2 místnosti.

      Vymazat
    2. Takže podle Vás je normální mýt psa v koupelně. Všichni pejskaři však nechovají drobné čivavy.

      Vymazat
    3. Chráněná kuna18 října, 2020 15:18

      Některé seniorky mají být v době pandemie chráněné.
      Ať se jdou vycpat.

      Vymazat
    4. Ládiku,
      speciální místnost na výtluk vajec je investice do budoucna!
      Zapomínáte exponenciální růst boje proti mužské nadřazenosti pod praporem extrémních džendrtet.
      (Mrkněte, jestli má výtlukovna akustické obložení.)

      Vymazat
    5. Právě proto je to už v MŠ. Muslimové dospívají v 6 letech.

      Vymazat
    6. Některým chlapům se ani vytloukat nemusí.
      Příroda to zařídí sama.

      Vymazat
  40. Tužka napíše,...nechápu, proč bych se měla vyjadřovat k hale v Letňanech,...nikdy jsem tam nebyla, ani nevím, že tam nějaká hala je,...a haly mě nezajímají,....moje pole působnosti jsou na zcela jiných místech. KDO CHCE, AŤ SE VYJÁDŘÍ, PROČ NE,....NĚKDY NÁZOR LAIKA JE LEPŠÍ NEŽ NÁZORY RÁDOBY EXPERTŮ S TITULY PŘED JMÉNEM I ZA JMÉNEM,....KTEŘÍ V PRAXI VTRŠÍ JEDNU CHYBU ZA DRUHOU,...i pár takových jsem poznala,...a jaké paseky po nich zůstaly. A teď dělají mrtvé brouky,...jakože se jich to netýká.

    Dám celostátně známý příklad.

    Namátkou třeba,... to neštěstí s mrtvými se spadlou mostní výstuží na rychlík na Severu Moravy. Pár prkýnek jako podpěra,....hrůza.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu o tom bylo vlákno. Někdo o voze, jiný o koze. Chápu, že nechápete.

      Vymazat
    2. Ta výztuž ve Studénce nespadla na rychlík, ale na trať a rychlík do spadlého mostu najel.

      Vymazat
  41. Včera jsem tu měla souseda, přišel mě poprosit o něco na krtky, má zahradu samý krtinec. Obrátil se na deratizační stanici a tam mu řekli - proboha, krtek je chráněný!!!
    O mně ví, že jsem tu zápasila s krtky roky. Dala jsem mu něco ze svých zásob včetně účinného, ale nebezpečného prášku, u mě nakonec fungoval (i když možná moji krtci zašli věkem...).
    Prostředky proti krtkům se už nesmí inzerovat, tak všechny přípravky nazývají "proti hrabošům" atd.
    Kuna je taky chráněná - ať se jdou vycpat!
    Když jsem v pátek jela z Prahy, koukám, že od zpětného zrcátka mi visí velký pavouk na vlákně. Ale spěchala jsem, tak jsem to neřešila. Včera, když jsem vyjela na nákup, vídím, jak se ohromný křižák leze po palubní desce. Tak jsem zastavila a kapesníkem jsem ho vynesla do keřů. Asi si myslel, že auto bude dobrý úkryt na zimu, no, měl zůstat v garáži, jeho chyba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chráněná kuna18 října, 2020 15:20

      A znovu, pro Alenu.
      Některé seniorky mají být v době pandemie ochraňované.
      Ať se jdou vycpat.

      Vymazat
  42. Předběžný návrh rozložení topných ploch v přízemí MŠ tak, aby měly podobnou hydrodynamickou ztrátu, před iteračním výpočtem:
    http://imgway.cz/s/Gje
    Patro se nekryje s přízemím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A něco z virologie18 října, 2020 16:21

      Co se děje v lidském organismu a jeho imunitním systému po vniknutí viru.
      Určitě nemá cenu se rozepisovat o tom, jaké viry máme, z čeho se skládají, protože těchto informací
      jsou plné weby. Velmi zjednodušeně si tyto informace můžete najít třeba na wikipedii:
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Virus.
      Jakmile virus vstoupí do lidského organismu, snaží se co nejdříve dostat k vnímavé hostitelské buňce,
      která zajistí jeho množení (replikaci). Vnímavá hostitelská buňka je taková, která má na svém povrchu
      receptor, ke kterému se virus přichytí svým glykoproteinovým výběžkem a poté vnikne do buňky. Uvnitř
      buňky probíhají jednotlivé děje rozmnožování a kompletace viru.
      Jakmile je virus uvnitř, buňky imunitního systému jej nemohou „vidět“, a proto nevědí, že hostitelská
      buňka je infikována. K překonání tohoto problému používají buňky hlavní histokompatibilní systém
      (HLA=Human Leucocyte Antigen) k zobrazování peptidů z vnitřku buňky na buněčném povrchu.
      Umožňují tak ukázat ostatním buňkám co je cizí a co je vlastní. Pokud je buňka infikována virem,
      budou na povrchu zobrazované části peptidu zahrnuty i fragmenty proteinů vytvořených virem.
      V těle cirkulují prvky přirozené imunity, z nichž nejdůležitějšími v ochraně před virovou infekcí jsou tzv.
      NK (Natural Killers) buňky. Jakmile NK buňky detekují, že je v buňce virus, snaží se buňku
      zlikvidovat (perforin a granzymy).
      NK buňky tak slouží od počátku infekce ke zpomalení infekčního procesu, aby mohla být
      aktivována adaptivní imunita, která pak infekční proces zastaví. Musí nejprve proběhnout
      prezentace viru resp. jeho antigenů imunitnímu systému za pomocí buněk prezentujících antigen (APC)
      s pomocnými Th lymfocyty. Poté dochází ke klonální proliferaci a vznikají nové klony specifických
      buněk, tzv. cytotoxických T lymfocytů (Tc), které ničí virem napadenou buňku stejně jako NK buňky, ale naprosto specificky. Tc vytvořené proti specifickému viru ničí jen tento virus, naproti tomu NK buňky ničí
      jakýkoliv virus v lidském těle. Společně ještě vznikají specifické protilátky, které se váží na cirkulujícívirus a snaží se ho tak označit, agregovat, neutralizovat atd.

      Vymazat
    2. Jsem zvědav, kdo tohle nastuduje. :)

      Vymazat
    3. Kolik těch iterací pro tu MŠ bude?

      Vymazat
  43. S kunama nemám problém. Ale copak takový skunk! Zasmradí a ještě si myslí, že to snad ostatním voní jako Chanel. Jak je starý, tak je hlúpy ☻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve Znojmě používá Jador.

      Vymazat
    2. Alza tam má box v Kauflandu.

      Vymazat
    3. AlzaBox Znojmo
      Poštovní a doručovací služba ve Znojmě
      Adresa: Jarošova 1234/2, 662 00 Znojmo

      Vymazat
  44. Pražáci demostrují v houfu proti viru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spratci přijeli z celého Česka.

      Vymazat
    2. ten má protipražskou mánii. Nejvíc tam bude ostravaku.

      Vymazat
  45. Tak jsem vypravila rodinu domů s nákladem jídla -- taky jsme jezdívali od manželových rodičů se štrůdlem a s ovocem, historie se opakuje. Vepřové s bramborovými noky a se zelím se mi fakt povedlo a štrůdl byl dobrý (dělám vždy tři šišky a dcera sama snědla skoro jednu celou ...)
    S vnukem jsme byli zase na vycházce, trochu jsem se s ním pomazlila, virus nevirus, člověk bez kontaktu s dětmi prostě být nemůže.
    Mám vařeno i na zítra, tak si jdu pustit třetí část Donizettiho tudorovské trilogie, Roberta Devereux. Sandra Radvanovsky, která zpívá Alžbětu I., se vlastně jmenuje Radvanovská, má českého otce.
    Příští týden má být pěkné podzimní počasí, tak snad bude čas na práce na zahrádce. Já zítra jedu do viroviště k doktorovi, pak se stavím na hřbitově a uklidím tam listí + dám synovi a vnukům také šišku štrůdlu a uvidím se s nimi alespoň přes plot (mají karanténu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pekla a vařila totéž včera. Jen místo štrůdlu jsem dělala jablka v županu. Dovnitř jsem dala brusinkovou marmeládu a rozinky namočené v ořechovce, simulovaly ořechy. Dnes jsem strávila den v práci, ale dostala jsem video s vnučkou, jak si vykračuje v parku. To je tak úžasné, jak jsou ta dítka šikovná! ;))

      Vymazat
  46. Šutrem proti uniformě
    v nouzovém to stavu
    to asi nebude v normě,
    bez roušky a v davu.

    Pozvedne se ukazovák
    ty ty chuligáne
    že ty sis vzal oblbovák!
    Měl bys to posrané

    kdybys hanil politiky
    kdybys kreslil tykadla
    to bys dostal skotské střiky
    hlava by ti upadla.

    OdpovědětVymazat
  47. Odpovědi
    1. Mně psalo 503.Kdo ví,jestli je někde seznam těch errorů

      Vymazat
    2. https://www.vas-hosting.cz/blog-error-500#uvod500

      Pokud se setkáváte u vašeho webu s chybou „503 Service Temporarily Unavailable„, většinou to znamená problém s vytěžováním serveru vašimi PHP skripty.
      Každý webhosting má na serveru rezervováno 7 PHP procesů (10 u balíčku Extra), které mohou běžet paralelně. To znamená, že v jeden okamžik může být zpracováváno nejvýše 7 požadavků na vykonání PHP skriptu jednoho webu. Avšak to neznamená, že by další požadavky byly odmítány – zařadí se do fronty a počkají, až se na ně dostane. Za normálních okolností je 7 PHP procesů zcela dostatečných – máte-li správně optimalizované stránky a používáte cachování, na tento problém nenarazíte.
      Může se stát, že další požadavky se volného PHP procesu v nějakém timeoutu nedočkají. Což znamená, že všech 7 PHP procesů něco velmi dlouho dělá. Pak jsou čekající požadavky po nějaké době odmítnuty s chybou 503.
      https://kb.wedos.com/cs/webhosting/php/chyba-503-service-temporarily-unavailable/

      Vymazat
    3. Vnitřek mého tabletu si žije svým životem,který moc nechápu

      Vymazat
  48. Ta školka mi zabere ještě celé 2 dny a pak se vrhnu na blázinec ve Šternberku (klientů přibývá) a potom na chlazení lisovny na břehu Bečvy. A s domkama je roztrhnutý pytel. Kamenace proto stagnuje a to mě hněte nejvíc. Stagnuje i Merida a běh. Je nějak málo hodin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kolik klientů, co má volný pohyb!
      Na všechno je teď míň času, den se krátí, příští neděli se vrátí zimní čas, tma bude už ve čtyři. Čekám na příval energie, mám taky plno práce, ale ten impuls chybí. Alespoň jsem dala vařit šunkové kolínko, udělám k němu křenovou omáčku a kynutý knedlík. Jak já bych chystala nějakou hostinu pro plno lidí! Takhle to rozvezu, ale to není ono.

      Vymazat
    2. Taky bych pozvala návštěvu na Dušičky ale blbý kovid už mi leze na nervy

      Vymazat
    3. Já jsem dnes zaskočila do viroviště a s chutí jsem se vrátila zase na chatu.

      Vymazat
  49. Za chvíli bude potřeba vstávat a spaní nikde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To dělá stres začarovaný kruh,čím více člověk je unavený a víc potřebuje spát,tím větší má nespavost.

      Vymazat
    2. Čím více psaní, tím více blbin.

      Vymazat
    3. To je pravda,aspoň bych to poznala

      Vymazat
  50. Tak ještě další blbinu.
    Došel mi Mon jasmine Noir a uvažuji o Magnolia senzuel,ale asi se na Notino vykašlu a nic nekoupím,mají to předražené a 80% je stejně jen obyč. voda .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při Covid-19 se stejně ztratí čich.

      Vymazat
    2. Koupila jsem jej švagrové k výročí, stálo na Hatích asi 20 euro. To byla dobrá cena, většinu vůní kupuji tam, ale moji Bottega veneta tam nemají a mně moc voní, ta pudrovo-kožená vůně je mi příjemná. Zbytek nakupuji podle nálady, ale druhou stálicí je CC Mademoiselle, ta mi vydrží i tři roky, protože na akce s vínem ji nepoužívám, je příliš výrazná a vadila by při ochutnávce.

      Vymazat
    3. Na Notinu je 30 ml za litr a stovka za 2 litry.Jsou to zloději

      Vymazat
    4. Budu se muset po něčem podívat, vánoce na krku.

      Vymazat
    5. To jste mi připomněl, že se na Vánocemi taky musím zamyslet.

      Vymazat
  51. Tak u nas definitivne celoplosne testovanie obyvatelstva na Covid! Zacnu tuto sobotu so styrmi okresmi ako pilotny projekt a o dva tyzdne zbytok Slovenska. Po tyzdni po prvom testovani, kazdy na druhe. No, uvidime. Este to nerobila takto ziadna krajina, bude to riadna zataz to organizacne zvladnut. Ak to nevyjde - riadny medzinarodny trapas. Ak ano - velka slava. To bude potom nas premier hviezda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel ale méně citlivé antigenní testy, ne testy na RNA.

      Vymazat
    2. ráno vás otestují a za hodinu to můžete chytit.

      Vymazat
    3. Nebo to chytíte v té čekárně.
      Povinné plošné a státní,nevím nevím to bude průšvih jako státní maturita,nulová vypovídací hodnota.

      Vymazat
    4. Nevím, co je horší: jestli testovat, nebo tetovat.

      Vymazat
  52. Nejlepší jsou zakázky, kde realizační projekt pošle montážní firma - že podle toho nejde dělat. Teď mám třeba domek v Novém Hrozenkově se ztrátou 7,2kW a podlahovka ze 3 rozdělovačů má celkem 20 smyček ... to je naprosto absurdní i laikovi, čili to musí být podezřelé i firmě, která to dělá 20 let. Autorem je bakalář..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A něco z virologie19 října, 2020 15:39

      V současnosti se zdá, že většina genetické informace kódující virus SARS-CoV-2 se podobá
      koronaviru, jež se nalézá u netopýra Vrápence prostředního, na druhou stranu povrchové
      glykoproteinové výběžky vypadají, že pocházejí z koronavirů izolovaných od Luskouna ostrovního. To
      proč se dobře SARS-CoV-2 šíří v lidském organismu nesouvisí ani tolik s tím, že se prostřednictvím
      glykoproteinu vážou k receptoru ACE2 (a ke vší smůle jsou tyto receptory více na apikální než na
      basální straně vnímavých hostitelských buněk respiračního, trávicího traktu a plic), protože se k němu
      vázal již předchozí virus SARS-CoV. U viru SARS-CoV-2 ale došlo ke změně na povrchu
      glykoproteinového výběžku, především na jeho podjednotce S1, kde vznikla nová verze vazebného
      místa pro receptor ACE2. Vazba mezi ACE2 a vazebným místem je velmi pevná. Druhou nepříznivou
      situací je to, že podjednotky glykoproteinového výběžku S1 a S2 viru SARS-CoV-2 jsou od sebe
      odštěpeny lidskou proteázou (furin) a tak vazba na vnímavou hostitelskou buňku a průnik do nitra buňky
      je podstatně jednodušší. Téměř identickým způsobem se do buněk respiračního traktu a plic dostávají
      vysoce patogenní ptačí chřipkové viry. Virus tak obsahuje nejlepší kombinaci jak pro šíření, tak i pro
      vznik infekce.
      Právě pro dobrou vazbu mezi glykoproteinovým výběžkem SARS-CoV-2 a receptorem
      hostitelské buňky je více než důležitá hladina NK buněk jako základní „brzdy“ rozvoje infekčního
      procesu do doby, než bude aktivní adaptivní imunita tvořená Tc a protilátkami.
      Je proto vhodné u vysoce exponovaných osob (zdravotníci pečující o nemocně s Covid-19)
      zvýšit aktivitu a počet NK buněk jako nejdůležitějšího prvku přirozené imunity v ochraně před
      virovou infekcí Covid-19.

      Vymazat
  53. Slintavka kulhavka kapavka
    to byla jen přípravka;
    úplavice neštovice žloutenka
    už je do špitálu místenka;
    pijavka škrkavka třesavka -
    začíná po zdraví škytavka.
    Ptačí chřipka a kovídek
    když míří z prahy na Frýdek
    to už je důvod k obavám
    že budu potravou ponravám.

    OdpovědětVymazat
  54. 16000, právě po sprše, balada.

    OdpovědětVymazat
  55. Tužka napíše,...dnes jsem očesala poslední jabloňe. Dvě, jsou to mé vlastní výpěstky. Jezdím jednou okreskou, na jejích okrajích byly jabloně,/loni to vše vykáceli/,...staré druhy. Jedna se mi obzvlášť zamlouvala, každý rok měla spousty jablek, krásně červenožlutě žíhaných. Tak jsem se rozhodla, že si ji pokusím napěstovat. Semenáčky z jejích plodů a rovněž rouby,...zadařilo se.
    Úroda třetím rokem, tvrdá zimní jablka, dozrají konzumní zralosti až po Vánocích. Mají výdrž, poškození dobře zavalí, uvnitř pod slupkou se zbarví do oranžova jak pomeranč, když se opravdu nechají dozrát.

    Chystám se, že stejný pokus udělám u chalupy,...blíže k lesu, když se toho dožiju, budu moci srovnávat, zda budou plody stejné, nebo doznají změny. Půda i genetika dělá divy.
    U chalupy je nechám růst podle libosti, jen založím pravidelnou korunu a pak bude mít příroda volný prostor k působení,...a zvířecí osazenstvo bude mít poblíž něco k přilepšení.

    Taky jsem už před lety roznosila po lese lískové oříšky, keře už roky dávají úrodu,...rozlouskaných plodů je na zemi naseto, a taky další malé keříky,...tak budu rozsazovat další,..ať mají potěšení.
    Na plochých kamenech to roztluču, druhý den jsou vybradé i ty nejmenší drobečky. Tuhle jsem u oříšků viděla dva ježky, a jak chroupali a mlaskali, tak taky pro ně. A dělám jim z větví a listí zimní bejváčky,...zkušebně dám každý rok kolem útržky papírů, vtahují si je dovnitř. Papír je dobrý izolátor tepla. Hromádky nerozhrabuji,..co když by tam byla ježčata, tak jen přihrábnu na zetlelou část novou vrstvu.

    Má být teplo, to je ještě budu potkávat,...spát ještě nepůjdou.
    Ani se mě nebojí,...jdou si svou cestou, moc nevidí, boty mi obejdou na poslední chvíli. Je to zábavné je pozorovat.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  56. Dnes jsem běžel dříve, mezi 18. a 20. h, po asfaltkách, dost kolem domů. Auta už nejezdila, všichni zalezlí doma, psi štěkali, a topilo se. Plyn je málokde, nejvíc se pálí černé uhlí, občas hučí tepelné čerpadlo. Ve 2 místech pálili nějaké plasty, to byl smrad. Nejraději běžím místy, kde je tma, nic nesvítí a je otevřená krajina. Oči si rychle zvyknou na detaily a sluch bere každé prasknutí na kraji lesa nebo zvuk kopýtek na asfaltu daleko vpředu. Měsíc byl v dorůstajícím tenkém srpku a zapadl hned po setmění. Obloha se zatáhla vysokou oblačností, hory byly venku - v té tmě je to jednolitá hradba, s jedním obzorem. Bezvětří a ani sovy, které jinak pravidelně potkávám. Ježci jsou tady vyjímeční, ani na cestách nejsou žádní přejetí. To spíš kuny.
    Tělesná schránka je přivyklá běhu natolik, že mozek běh ani nevnímá, jestli je kopec nebo seběh. Kdysi to tak nebylo. Nikdy bych nevěřil, že je možné 2 hodiny souvisle běžet krajinou a málem o tom nevědět. Kéž by to tak vydrželo dlouho.

    OdpovědětVymazat