02 listopadu, 2021

KRTINEC č.563

202 komentářů:

  1. Děkujeme


    Tak mám vygruntováno ve špajze. To nejhorší za sebou. Teď už budu jen po troškách šolichat. Pak trochu horší koupelna,ale mám nové od Tescomy čistič na vodní kámen,to se nasprejuje,nechá pracovat čas a pak setře a je.

    OdpovědětVymazat
  2. Začli jsme zdravou výživu. Od rána samé plotoviny. Dal bych si buřtguláš, třeba zeleninový.

    OdpovědětVymazat
  3. Mladý muž zemřel pod koly auta
    http://jdem.cz/fgx9g9
    To si fakt může jen málokdo představit, musel by to napřed zažít.
    Tato zastávka v Ječné ulici je jako mnoho dalších zastávek tramvaje nebezpečná pro lidi i řidiče. Vede kolem ní hlavní cesta na Vinohrady z centra města. Jezdí tam cca 6 linek tramvají, z toho tři tzv. páteřní (vedou přes celé město - 10, 16, 22), vystupují a nastupují tam davy. Auta tam jedou dvěma pruhy, je tam jeden přechod, ale lidé přebíhají z ostrůvku na chodník a zpět, pochopitelně, ale také občas nečekaně. Já tam jezdím často autem a mám vždy oči na stopkách, dívám se do tváří lidí a přemýšlím, zda se chystají přejít nebo ne. Často tam stojí kolony, řidiči jsou nervózní, lidé na zastávce taky, protože stojí třebas deset minut v zápachu výfukových plynů, co dodat.
    Nepíšu to na omluvu řidiče, ale kvůli širším souvislostem. - nemá to řešení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás jsou taky podobná místa. Na Masarykově nám. nedávno přejelo auto studentku (16) při přebíhání vozovky mimo přechod. Taky kolony, nervozní řidiči... Dřív jen ve špičkách, dneska po celý den, je to peklo.

      Vymazat
  4. Zkus uvařit buřtguláš ze sojových buřtů a špenátu.
    Tím nemůžeš nic zkazit a zaručeně zhubneš.

    OdpovědětVymazat
  5. Vidlák byl u Bohemky. Naletěl šmejdovi. Vždyť ví, že žije v kapíku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale včas vycouval,snad ještě před tim krachem,píše že na základě diskutéra Kadlase. Měl čuch.

      Vymazat
  6. Jedu na výlet, zdá se, že bude hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych se přidala

      Vymazat
    2. Já tu mám nečekaně v zahradě pána, co ořezává té bláznivé sousedce živý plot a ... jaký div, musí to dělat od nás, protože baba to před 25 lety vysadila půl metru od plotu. Tak jsem zaťala zuby, pustila ho sem a musím tu vytrvat do odpoledne. Dokonce jsem mu půjčila svoje fiskars teleskopické nůžky.
      Plot se sníží z cca 5 metrů na cca 3,5m. Ale i tak jsem ráda, protože ze své strany to stříhám řadu let sama a už mi ani ty teleskopické nůžky nestačily.
      No a teď, když prší, zase začnu záškodnickou práci a dokončím zkázu živého plotu z lesních smrků - přežily dva. Mně už to nebaví stříhat, tuje ještě dejme tomu, ale lesní smrky? Jeden, který zasadila do rohu, jsem ořezala jen tak, aby nešel větvemi k nám - teď je už vysoký 15 m a stále roste. Copak se z takových stromů dělají živé ploty? A kořeny její další smrky a borovice mají do poloviny mé zahrady, na té straně nic neroste, ničemu se tam nedaří, jen mechu.

      Vymazat
    3. Aleno,
      navrhuji zakopat válečnou sekeru.
      K minulé poznámce - že zápach kanalizace v domě způsobuje často vadné odvětrání - to mám od dobrého instalatéra (má pravdu), já jsem topenář.

      Vymazat
    4. Takového debila mám taky a ještě na jižní straně. V 71. roce nasadil řadu smrčků 30 cm od plotu,když jsme se ohradili,prý že to budou postupně řezat na vánoce. Prdlajs. Ty nižší jsem začala chloudit asi před 15 lety,když uriznete vzrostný vrchol,tak se růst trochu zpomalí. Vdova od debilka mi hrozila trestním oznámením. Tři stromy jsou už opravdu vysoké a privezly větru se bojím kouknout z okna. Stín v létě man už 3 metry od oken. A nenadelam nic.

      Vymazat
    5. Já bych kopnul rýhu kolem plotu, 50cm, přes kořeny, a vrazil bych tam nerezové plechy + nopovou folii. Pak bych to zaházel. Ke stromům bych napružil "šprajc", aby mi to nespadlo na zahradu. A z mé strany bych im ojel větve v rovině nad plotem.

      Vymazat
  7. Snad už má Jáchym po vorazu a pokomentuje situaci v energetice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stručně?
      Plánovaný skokový přechod od energetického nevolnictví k energetickému otroctví.

      (Delší text bych musel po napsání a před odesláním příliš pracně čistit nahrazování spousty slov méně vulgárnímy synonymy.)
      -----

      Jdu vorážet.
      U Vidláka houstne toxické prostředí.
      Nic s tím nenadělá ani Asfaltový holub.
      Je neschopnej, navzdory svým životním zkušenostem v komunikaci dokonce i s mentálně retardovanými psychopaty, to byť i jen v malé míře ovlivnit.



      Vymazat
    2. Taky jsem u vidláka dnes ujel a dám si tam voraz, to bude nejlepší. Teď už jsem u pc, tak budu "přispívat" sem... z mobilu to celé dopoledne nešlo.

      Vymazat
  8. Zavrtáme, zakuklíme?
    Nadarmo se chlácholíme
    že po růstu přijde růst.
    Po žranici bývá půst.
    Zdravý detox, zdravý pohyb,
    mnohý nevydrží ohyb
    nebo jiné namáhání,
    jiní budou roztrhaní.
    Tlusté myši v kostele
    celebrity z postele
    budou čučet na tu bídu
    vzešlou hlasováním lidu.

    OdpovědětVymazat
  9. Vřele tentokrát doporučuji Vlka!

    Jeho článku o energetické krizi se po delší době nedá nic vytknout.
    Snad jen opomenutí, že upřímně blbí "ekofanatici"jsou ve skutečnosti řízeni odjinud.

    Cílem je drastická depopulace, nejprvě v Evropě.
    Toho Vlka si dej:

    https://vlkovobloguje.wordpress.com/2021/11/03/politicka-plynatost-kolem-plynu-a-nordstreamu-2-zejmena-dil-ix-2/#more-976004

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak jsem si fungování obchodu s plynem představoval, jenom nemám tu vůli a ani schpnosti se podrobnostmi zabývat tak, jako vlk. K problému se stavím sobecky. Co já s tím? Kdysi jsme plyn neměli a žili jsme, měli jsme teplo i jídlo. Ségra v Jeseníkách také nemá plynovod a nikdy tam nepovede. Já bych se mohl odpojit už teď, vařit můžeme elektricky nebo na Morsu. Mohu vyměnit Morso za kuchyňský sporák, je to v centru dispozice baráku a budu mít teplo v celém domě vždycky a zadarmo. Budu zase sadit stromy, pozemek máme velký. Trochu voltaických panelů pro občasnou práci na pc a komunikaci. Co víc?

      Vymazat
    2. Ve městě v zástavbě nás do plynu nutili,kvůli ekologii,kouři. Toho času stavěli plynovody z Ruska a byl levnější než uhlí,plus pohodlí. Ale to už je 50. let.Někteří se plynu báli,asi 2 kusy a ti když zatopí,je tu opravdu dost kouře,zpočátku. Kdyby tak utopili všichni,bylo by to hrozné.Asi 3 domácnosti mají doposud kotle 2 ,co nevěřili. Bordel pálí v kotli. A dnes zas móda,dělají krbová kamna,že budou topit dřevem jen v 1. místnosti a plynem v celém baráku jen při mrazech. Ale o dřevo taky bude nouze. Pak věřím,že padnou i stromy v parcích.

      Vymazat
    3. Kdysi byly "selské bouře". Jaké bouře nás čekají v současnosti? Nejsou ani sedláci, ani dělníci. Jen operátoři strojů. Operátorské bouře? A budou se bouřit i voliči paterčat?
      Povídali, že jsme se ještě nikdy v historii neměli tak dobře, jako nyní. Naposled to povídal Babiš. Koho myslel? A na jak dlouho?

      Vymazat
    4. Tak měli jsme se dobře,to nemůžete popřít. Ale ten kapitalismus začíná být opravdu drsný.Já chtěla ušetřit a dala automat na 22,5. což znamená,že topit začne až při méně nez 21,5 a to je málo,nemám tu tu pohodu.Asi to zvednu.

      Vymazat
    5. Máte venkovní teplotní čidlo?

      Vymazat
    6. Venkovní čidlo? Myslíš kvůli ekvitermní regulaci?
      ----
      Já bych se asi nejprve podíval do návodu k tomu "automatu", jestli se nedá nastavit menší rozdíl mezi teplotou, při které spíná a při které vypíná.
      U mého ovladače jde natavit ve stupních tuším od 0,3°C do asi 1,5°C.

      Jeden stupeń je moc, teplota pak kolísá více než o ten jeden nastavený stupeň (dvoustavová regulace, hystereze..) Kromě toho regulátor měří teplotu VZDUCHU a pocitovou teplotu určuje stejně tak momentální teplota povrchů (stěn, podlahy, stropu).

      Osobně dávám i z tohoto důvodu přednost nastavení co nejmenšího rozdílu mezi denní a noční teplotou, i za cenu třeba nižší nastavené teploty ve dne (akumulace tepla stěnami).

      Ale třeba se na to jako odborník díváš jinak...

      Vymazat
    7. Zvolil bych ekvitemní křivku (sklon a posuv podle osy y) podle baráku (kvality obálky a akumulačních vlastností) a vnitřnímu čidlu bych přiřadil vliv 0 (nula). Hystereze žádná. Když bude aktuální ztráta nad minimálním výkonem kotle, ten bude jen opatrně dýchat a vůbec nevypne. Omezit starty, start = vyšší spotřeba.

      Vymazat
    8. Podmínkou je hydraulicky zaregulovaná soustava, aby to topilo tak, jak si představuji. Aby hlavice zavíraly opravdu jen při tepelném zisku, ne proto, že radiátor je velký. Tím mám nejvíc pohlídanou zpátečku (nejstudenější, která mi ještě plní účel) a tím mám nejvyšší míru kondenzace (využití energie vodíku z plynu).

      Vymazat
    9. Mužů to regulovat po půl stupně,tak zkusím jen tu trošku

      Vymazat
    10. Když Vám nenamontovali venkovní čidlo, ponížili tím kvalitu kotle - nespoří tolik, kolik by mohl.
      Například.... abych neprudil jenom já...
      https://www.chytre-bydleni.cz/usporne-bydleni/ekvitermni-regulace-kondenzacnich-kotlu-jak-funguje-a-proc-diky-ni-usetrite

      Vymazat
    11. Ládik!!!

      Ještě pořád mohou být farmářské biobouře...

      Vymazat
  10. Greta má bráchu, 12 let, Francisco Vera. Už mluví v parlamentech, bylo by dobré ho pozvat, ať máme směr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gréta je přestárlá, je nejvyšší čas předat mladšímu vládci planety zelené žezlo, respektive zelený dudlík.

      Teď jen aby princ nezanedbával chození za školu a pilně trénoval senzorické schopnosti při vyňuchávání oxidu uhličitého.

      Vymazat
    2. Francisco Javier Vera
      medvídek z Bogoty
      potomek Lucifera.
      Jdou na mě mrákoty.

      Vykopl starou Gretu
      ze zeleného výsluní.
      Absurdnost kabaretu
      ještě lépe vytuní.

      Stár je přes 12 roků -
      už to nabírá grady.
      Možná v Ružomberoku
      odstraní z Váhu smrady.

      Vymazat
  11. Suchý z nosu bude ministrem školství, já se po!

    OdpovědětVymazat
  12. Pokud by byl na členy jakékoliv loutkové vlády delegován úkol co nejvíce poškodit zájmy obyvatelstva, jsou kritéria pro výběr ministrů jasná:

    Vybrat do každého ministerstva toho prokazatelně nejneschopnějšího v daném oboru. Takže zatím to vypadá z tohoto hlediska nadějně....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děti se soše pokloní.
      Ministr gazdík na koni
      s výrazem vítěze voleb,
      záda mu plakátem polep!
      Tak abyste to věděli
      nasedl směrem k prdeli
      takový je to borec,
      pádí jak ledoborec.

      Vymazat
  13. Jízdy busem podzimní krajinou miluju. Podél silnice každou chvíli les, háj nebo zemědělské pozemky, takže oko vnímá téměř nepřetržitý tok teplých podzimních barev. A bylo to dnes odstínů a barevných kombinací, zostřených ještě ranním sluncem a jasně modrou oblohou. Pastva pro oči, balzám pro duši městského člověka.

    Za polovinou cesty začíná přibývat nadmořská výška až do cíle průběžně, a je to poznat na obvyklé změně počasí. Přibylo mlh, vzduch ztěžkl hustými mraky a do rodiště jsem dojela v zataženém mrazivém oparu a větru.

    A bohužel došlo opět na nehodu. Na obchvatu u Staňkova jsme míjeli místo havárie - osobní auto za pangejtem v poli, převrácené úplně na střechu. Na trávě ležel zřejmě muž na zádech, nad ním několik záchranářů... Přijíždělo několik sanitek z obou směrů, zraněných mohlo být více. Hrozný pocit... A pár metrů jízdy dál - pomníček se svíčkami při kraji silnice, o pár set metrů dál to samé... křížek a svíčky. Kolik takových míst tam asi je? Raději jsem to nepočítala. Provoz v obou směrech nepřetržitý, místy kolony. Nepsali někde, že je dražší benzín?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste se prošla po Náměstí Míru.

      Vymazat
    2. To vůbec. Prošla jsem se na nákup a pak už jsem skákala jen doma po dvorku a po kuchyni. Ale splnila jsem, co jsem chtěla, takže blaho.

      Vymazat
  14. Není bez ohně kouře;
    nákupní fronta se pohla.
    Budou volební bouře,
    strana rozpočet šlohla.

    Budou i bouře zmrzlíků
    co kácí v parku akát.
    I stahovačů králíků,
    nad chovem musí plakat.

    I hladové bouře budou!
    Kdo se jim postaví v čelo?
    Každou sobotu sudou!
    V davu to zabučelo.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Ládiku,
    protože patříš mezi básnické opěvatele všeho islámského :-)
    chtěl bych tě poprosit, jestli bys nevěnoval cca půlhodinu svého času tomuto rozhovoru:

    https://www.youtube.com/watch?v=EpKiU2G5whc

    Myslím, že je to mimořádně realistické.
    Jak asi víš, po několik let byla většina kamarádů mých dcer z muslimských zemí, starší dcera platonicky s muslimem chodila, moje sestřenice - skorosestra se kterou jsem vyrůstal se za muslima provdala a žila v Libanonu(a mezitím jsem s ním chodil na pivo)
    můj bratranec několik let pracoval v Emirátech.

    Pelikán je jedním z největších tuzemských znalců islámského světa (a zná ho zevnitř)- a zároveń jeden z největších odpůrců imigrace.
    V tomto rozhovoru je velmi upřímný.

    Prostě si myslím, že strávíš půlhodinu užitečněji než když ji jako já(!) z osmdesáti procent proplýtváš hledáním několika jehel pravdy v diskuzním stohu Kydů.
    Dej si bolavou nohu nahoru a pusť si to.

    https://www.youtube.com/watch?v=EpKiU2G5whc





    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pustím si to se zvědavostí, ale ještě ne... mám termín, teď tu byl u mě chlap pro dokumentaci - čučel, kam ho zavedla navigace podle souřadnic... tma jak v pytli, u lesa, bez asfaltu. Vidím to na zítra jako zvukový podkres k jiné bohulibé práci. Dík.

      Vymazat
    2. ... poslechnuto. Tristní účast armády, která neví, po kom má střílet. Pak vypadáme, jak vypadáme.

      Vymazat
    3. Znám se s bývalým "feldkurátem", který byl nasazen v Afganistánu v době, kdy naše jednotka byla podřízena německému velení.

      To, co celá ta léta žvanila naše - a ještě více americká - sdělovadla, nemělo vůbec žádný dotyk s místní realitou. To už nebyly ani bláboly, to byla kombinace halucinace a dětských omalovánek.

      Věřit našim sdělovadlům půl slova je přesně o půl slova víc než je zdrávo.

      Vymazat
  16. Marie, tak už je to jasné! :-)

    "Mějte se rádi, vaše Daniela!"
    http://jdem.cz/fgx932
    Dosluhující ředitel Činohry Národního divadla na svém profilu na sociální síti Facebook oznámil, že není gayem, ale je heterosexuální ženou....
    ---
    Ženská s plnovousem a penisem....
    Já jsem na Psu viděla návod (i pro LGTBQ+), jak se zcela jednoduše orientovat, kam máme jít na WC:
    https://i.postimg.cc/VsXnWzXK/WC.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to si představte, že ponesu pytlík s cvičkama, a bez váhání se dám doleva... snad to nebudou kontrolovat :-)

      Jinak jsem nesmírně šťastná, že jsem se tu skutečnost od 42leté Danielky dozvěděla. Já nevím, že mají takovou potřebu tyhle věci sdělovat. To už snad ani není popularita, nebo jo? Jsem z toho jelen.
      Dobrou noc.

      Vymazat
    2. Pytlík s cvičkama! :-)
      Dobrou...

      Vymazat
    3. Jo a ještě k Daniele - když byl gay, tak spal s chlapama, teď bude heterosexuální žena (jak zdůrazňuje) a bude tedy spát s chlapama, tak o co jde? :-)

      Vymazat
    4. To budou na dámských pořád pochcaný prkýnka.

      Vymazat
    5. S tím zachodem je to opravdu jednoduché,akorát v aAmerice s tím delaji problemy.

      Vymazat
    6. Začínám se podezírat, že jsem byl celý život lesbická žena s penisem, akorát mi to v mateřské škole zatajili.

      Teď z toho budu mít doživotní trauma.
      Zkusím požádat stát o odškodnění, byla to státní mateřská škola.
      moje učitelky už pomřely sešlostí věkem, takže z těch už nic nevyrazím.

      Vymazat
    7. Dámy,
      pokud jste správné džendrtety, začněte hned zítra trénovat močení ve stoje do mušle pánských pisoárů!

      Co se v stáří doučíš, před smrtí jako když najdeš! :-)

      Vymazat
    8. Já byla v mládí taky divná holčička,být to dnes,tak mě dají přeooerovat. Například matka,když mě chtěla udělat kulmou lokny,tak jsem vždycky řvala, babička mě koupila šaty s krejzlíkem a fiží( vy starší asi víte,co to je,dřív to bylo moderni) a já řvala jak tur a nechtěla to nosit,z hraček jsem preferovla míče badminton a kolečkové brusle a tvrdošíjně odmítala kanavu a bavlnky,bez kteréžto dovednosti mi matka tvrdila,že se nevdám.

      Vymazat
    9. Dnes byste byla již jistě jednou nohou v politice. Podívejte na Richterovou, takový umíněný našpulený chlapeček... :-)
      Takových je nás víc. Já panenky a fiží taky nemusela, jen to pletení mě bavilo. Ale to znám i chlapy, kteří háčkují.

      Vymazat
    10. Pletla jsem taky,ale to šití mě nějak nechytlo.Přitom babička byla švadlena,ale geny se nějak ztratily.

      Vymazat
  17. Tak jsem zvedla o půl stupně a pocitový rozdíl nepopsatelný. Ale až bude venku mrznout,bude potřeba přidat zase,protože jak psal výše holub,záleží i na teplotě zdí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, přečtěte si raději ještě jednou, co jsem psal... :-)

      Vymazat
    2. Napsal jste
      pocitovou teplotu určuje stejně tak momentální teplota povrchů (stěn, podlahy, stropu).

      Vymazat
    3. To rozseknu... teplota se měří kulovým teploměrem ve středu místnosti. Není levný, stojí 20 000 Kč.

      https://vetrani.tzb-info.cz/vnitrni-prostredi/2896-kulovy-teplomer-a-jeho-vyvoj-z-hlediska-hodnoceni-tepelne-pohody-organismu

      Vymazat
    4. Nejhorší je průvan,to podepisuji.

      Vymazat
    5. Ládiku, dík za odkaz.
      Škoda, že v článku zcela chybí technické informace o onom vyvíjeném stereoteploměru.
      A že je článek starý sedmnáct let...takže není jasné, zda a kam se vývoj psunul.

      Nicméně jinak je článek psán srozumitelně a věcně, včetně patřičných vzorců, uložím si ho.
      ---
      Každopádně možnost, že někdy bude zkonstruován přesný univerzální přístroj na měření pocitové teploty je zcela iluzorní.

      Objektivní tepelné zisky/ ztráty se u téhož člověka i ve zcela neměnných podmínkách mohou měnit v řádu vteřin:
      Stačí sebemenší pohyb - nebo když se nám neviditelně "orosí čelo"- stoupne vlhkost či prokrvení pokožky. A hned se prodce mění odpar a ztráta tělesného tepla. Biologické autoregulační mechanismy fungují mnohem rychleji než jakýkoliv otopný systém - a u každého v téže místnosti jinak.

      Vymazat
    6. Ano, může to být i mimo místnost, např. teplo v nohavici.

      Vymazat
    7. manželé v důchodu se nejvíc hádají kvůli teplu,jsem někde četla.

      Vymazat
  18. Doktor Pitva na pitevně
    i přes špičku stojí pevně:
    Je tu sice trochu zima
    ale slivka hřeje prima.
    Pitvával jsem kdysi méně,
    méně kusů v stejné ceně,
    sem tam zaslechnu i vzlyk
    ale na to jsem si zvyk.
    Dneska pitvám všecky stejně
    je jich tu, jak na prodejně
    kdysi plné police.
    Už mě bere stolice.

    OdpovědětVymazat
  19. Naše rodina bere nepřetržitě od roku 46 Právo,nejdřív to bylo Rudé. Nejprve každý den,od 70. let jsme nějak přestali stíhat to číst,tak jen středa sobota. A letos už to ukončím. Jednak nestíhám číst a jednak uspořím 1200. Křížovky oželím,balík noviny budu mít na čas v zásobě a pak asi občas koupím roli baličáku,snad to nahradí.

    OdpovědětVymazat
  20. Převlékla jsem si vánoční povlečení. Červené vločky,hvězdičky,řada sobů....

    OdpovědětVymazat
  21. Vytáhnu zimní boty

    OdpovědětVymazat
  22. Se dívám, že existují i pracovní kozy.
    https://www.promistry.cz/stavebni-a-pracovni-kozy/pracovni-koza-lumberjack--nastavitelna--skladaci/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My měli oranžovou.

      Vymazat
    2. Mně zajímá, zda existují i odočinkové a rekreační kozy.
      Přesněji - jestli se prodávají.
      Ještě přesněji - jestli se prodávají i jinde než v domech s rudým havlovým neonovým srdéčkem nad vchodem.

      (O tělocvičných kozách nemluvte, to je mučící nástroj.)

      Vymazat
  23. jaxi
    Směrovek netřeba.
    V sobotu odpoledne, podzim úplně nejkrásnější ( neprávem opomíjený 4. st. přídavného jména krásný), jsme zastavili na benzince u Olomouce.
    Auta jedno vedle druhého, zaparkovali jsme v dlouhé řadě u obrubníku, za ním asi metr a půl trávníku a dlouhá zahradní zeď.
    Někde zpoza rohu se vyrojil ve žlutých tričkách zástup zástupců mužského rodu různého věku, vrhli se tryskem na ten úzký trávník, naštěstí se otočili zády k autům a jali se zavlažovat zeď. Vůbec jim nevadilo, že auta mezitím odjíždějí a oni tam stojí jako ve výkladní skříni, hádám, že se v Olomouci hrál fotbal nebo hokej a zapíjeli buď vítězství nebo depresi z porážky.
    Směrovky zjevně nepotřebovali a okolí mělo dnes tolik moderní realityšou bez TV poplatků.
    .
    Patří ještě pod Alenu 03 listopadu, 2021 21:23.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víte, v jednotě (kolektivu) je síla. Jeden sám by se spíše styděl... :-)

      Ale zrovna tohle je příklad nevyrovnaného genderu: jakpak by asi dopadly na jejich místě ženské? Pokud by to nebyly nějaké ty femen aktivistky... Spíše by tu "odvahu" neměly. A pokud jo, zajímalo by mě, zda by šly do akce zepředu, nebo zezadu...

      Vymazat
    2. Ještě tedy podotknu, že moderní záležitost - pitný režim - má zřejmě na svědomí častější potřebu odskočení si. Vidět mužského u křoví je běžné... A přiznám se, že v nedávné době jsem měla dvakrát potřebu odlehčit si na frekventované ulici - pokaždé se zdařilo, jestli mě někdo zahlédl, tak snad nenese následky...

      Vymazat
  24. Se tu tedy řeší věci předůležité. Zatímco já mám radost, že nám na pondělí poorané políčko v úterý spadlo 10 mm a dnes dalších 7, včera jsem koupila každoroční vánoční dárek - Toulavou kameru 32 pro sestru, 33 prý vyjde do 14 dnů. A ještě sadbový česnek.

    Dorazila dnes ke mně žádost o vyplnění dotazníku (v Aktualitách). "Jedná se o vyplnění internetového dotazníku, ve kterém respondenti odpovídají na otázky týkající se vlastní osobnosti." https://u3v.upol.cz/u3v_students/
    Někde jsem měla problém si z možností vybrat - však koukněte, posílat nemusíte.

    Nepsal tu někdo o "martinské" hostině? No, já od peří pravda pořád nemusím nic, včera jsem si ale přečetla tohle neměnné menu na objednávku, cena 410 korunek za vše se mi nezdála vysoká - za úplnou přesnost neručím.
    Polévka hovězí s knedlíčky, konfitovaná husa, 2 druhy zelí, 3 knedlíků, povidlové buchty s krémem, svatomartinské víno. Váha porcí neuvedena. Jak dlouho se asi tolik jídla konzumuje? Je to přímo společenská událost?

    To: Jaxi
    Tenhle odkaz už jsem tu dávala vícekráte, tak jen připomínám, kde Vás to třeba poinspiruje či jen potěší: https://alena.ilcik.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyplnil jsem to štefkovi za pár minut.

      Vymazat
    2. Taky jsem vyplnila, ale některé odpovědi vyšly rozporuplně, jiné jen velmi přibližně. Měla tam být třetí, úniková možnost, nebo možnost doplnit jinou odpověď.

      Vymazat
  25. O přestávce jsem navštívil les, donesl a nařezal pokosovou pilou suché jasanové větve, odhadem 50-60 kilo - bo je teplo 18°C a vichřice z východu určitě něco přinese (zatím odnesla balík izolace 20kg). Nalilo nám předevčírem 4mm, jinak nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady bylo ráno boží dopuštění ohledně větru,ale už je klid.

      Vymazat
  26. na včerejšek u nás spadlo 7 mm, na dnešek cca 8 mm, tak snad půjde zorat, až to natáhne vláhu.
    Před hodinou vysvitlo sluníčko, půjdu do skleníku pomalu chystat další rostliny na zimu,...

    OdpovědětVymazat
  27. Dcerka kdysi, snad ještě na střední škole psala jakousi práci o výsadbě japonských stromů - topolů. Škoda, že jsme je tehdy nevysázeli, dnes by se již daly kácet a časem by se s tím dalo topit. Pokud tedy kotle na dřevo nebudou dříve zakázány.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 20 let byste čekali,za zimu protopili a čekali zas 20 let na novou sklizeň.

      Vymazat
    2. Exot do ČR nepatří, topol zlikviduje druhovou skladbu pod sebou, je to čistá monokultura, naprostý hnus, hnus.

      Vymazat
    3. a tak máme tu na poli sucho, tak na našem stromy nemáme. Ani ovocné, jen jednu meruňku na dvoře a 2 jabloně + višeň vedle baráku,...a ořechy, ale jsou červivé. Příští rok vypadá, že některý z nich uschne,...Nové stromy už nejspíš dosazovat nebudeme,...

      Vymazat
  28. Narostly nové klouzky modřínové, úplně čerstvé, bez červů, pevné. Už voní cibulka.

    OdpovědětVymazat
  29. Tak už mám skoro vygruntováno. Mimo obýváku,ten by se ještě zamazal,koupelny,ta je malá a polovinu práce zastane čas a ten čistič vodního kamene ,takže brnkačka a kuchyň a tu budu dělat po kouskách,jeden kout druhý kout prostředek a takže průběžně s malou časovou dotací. A za sporakem nechám klidně chcíplou myš,to nedokážu odmontovat,posunout a zas vrátit,plyn je holt plyn. To Ládik asi vaří na elektrice,tak odsunuje před Vánoci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vařili jsme na plynu, pak na elektrice, pak na kombinaci a čtvrtý sporák (za 22 let) je opět plynový. Mám metrovou pancéřovanou hadici, tak se sporákem jde dobře pohybovat.
      Když mě nase...rou, odmontuju plyn (třeba ho i odhlásím) a bude se vařit na dřevu, jako kdysi nebo jako ségra na chalupě v Jeseníkách.

      Vymazat
    2. Lid už panikaří a Innogy dnes rozesilala uklidňující SMS

      Vymazat
  30. Tady je ale klidno. Do debaty mě nic nového nenapadá - kvalitu obsahu v láhvi, co sem dal včera Ládik!!! neposoudím. Musela jsem se sem dnes zdlouhavě přihlásit přes google mého jedince, budu muset něco na svůj "internetový věk" do 3 let asi přece jen nějaký fígl najít.
    Pěkný zbytek soboty a vlastně pořád všem.

    OdpovědětVymazat
  31. Nastal čas podzimních honů, tož jsem dnes byla sama doma, tedy na zahradě. Ale abych pravdu řekla, jde mi ta práce jak "psovi pastva". Teď jsem přišla domů, zatopila, na sraz ze střední školy nejedu, upeču bramboráky,....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty já smažím a dělám v zimě skoro každou sobotu.

      Vymazat
  32. Konečne doma, 920km bez dálniční známkx a bez navigace, po kotěhulkách, v Suzuki SX4 1,6 benzin bez turba, max. 120km/h

    OdpovědětVymazat
  33. Rváčov. Dům oběšených panenek. Jsem čučel.
    https://www.denik.cz/regiony/dum-obesenych-panenek-se-nachazi-ve-rvacove-u-hlinska-20190729.html

    OdpovědětVymazat
  34. Porota byla podlá
    opustila nás godla.
    Vlastně to nebyla porota
    ale ta slovanská holota
    bestie s hubou od ucha k uchu.
    Teďka už je to v suchu
    zůstali jenom krásní
    lidi se normálně zasní
    nad Romeem a Julií
    Prokofjevovi připijí.

    OdpovědětVymazat
  35. Jako bych se vrátil ze zahraničí.

    OdpovědětVymazat
  36. Asfaltový holub07 listopadu, 2021 11:16

    Dal jsem k Vidlákovi odkaz na exkurzi do pořádného "zahraničí".
    Několik posledních let se tam koukám vpodstatě každý týden, nejdřív přes Cocika, teď, co cocik uvízl vinou pandemie v Irsku přes Dvořáka.

    https://www.youtube.com/watch?v=R0fOzjJavdg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidlákovy názory asi mají pro mnohé neodolatelné kouzlo vedoucí ke sdílení - včera je i na Ozvěnách vzpomněl pan Čech z Čech, tamní moderátor pan Kotraba k tomu poznamenal, že jsou zveřejňovány i na Pravém prostoru a zahlédla jsem jeden dokonce i v doručených e-mailech mého jedince. Nepřeposlal mi ho, takže ho možná ještě nečetl či nepovažoval za zajímavý.
      Asi tak Kydy mají velkou čtenost. Kdo ví, zda se tam denně u každého čtenáře počítá jen vstup jen jednou či každé přihlášení.

      To: Ládik!!!
      Jste v tom Domě oběšených panenek i byl? Tam bych nemusela ani tehdy, kdyby za to platili...

      To: Matka.D4
      Co se tam u vás loví? Zážitky či dokonce i myslivci zvěř a bažanty, co se o ně celoročně starají, i střílejí?

      Vymazat
    2. Na videjko mrknu zítra při práci.

      Vymazat
  37. Včera jsem jela v cca 17 hodin z Chlumce nad C. po dálnici. Asi 30 km před Prahou najednou začala auta přede mnou brzdit, pak jsme jeli do Prahy doslova krokem, v koloně. Proč? Při sjezdu do města byly označené "práce na silnici", tzn. dálnice byla zúžená do jednoho pruhu. Nic se tam nedělo, žádné stroje, žádní lidé.
    Nejvíc mě pobavilo, že asi 2 km před Prahou na nás blikala značka - zpomal na 100 km/hod, pak na 80 km, a my jsem celou dobu jeli max. 5 km/hod. To je dnešní pirátská Praha.
    V pátek jsem byla na parcele, pohnojila jsem stromy a keře, zazimovala boudu. Lezou mi tam zajíci a okusují stromky, prokousali se i ochranným umělohmotným pletivem, musela jsem ho zdvojit. Jednu jablůňku skoro vyvrátila nedávná vichřice, k tomu má na polovině kmínku ohryzáno, no, snad se ještě vzpamatuje.
    Dnes to samé dělám tady na zahradě a poprvé topím v kamnech! Doposud jsem pouštěla plynová kamna, teď topím briketami. Musím vše dodělat zavčas, příští týden tu mám od čtvrtka vnuka a na víkend dorazí syn s rodinou, tak to nebude na nic čas.

    OdpovědětVymazat
  38. Pooráno jest.
    http://imgway.cz/s/d301
    Kolem dokola samá hovna. Tak jsem je sebral.
    http://imgway.cz/s/d302

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady bys za ně platil nekřesťanské peníze, jakož i za dopravu.
      Tam u vás ti je hodná zviřátka naservírují bezplatně až k baráku!

      Pohádka! Takhle hodná a nezištná zviřátka měl jen Jiřík se Zlatovláskou a tuším Popelka.
      ----
      (To, jak ses musel vinou chybějící dálniční známky loudat po okreskách rychlostí pouhých 130 km/hod mě dojalo.)

      Vymazat
    2. První hnojivo, které půda kdy dostala (dostane). Je to bývalá tráva střižená sekačkou, shromažďovaná cca 10-14 let a cca 6 let používaná na rajčata. Úroda byla 2x.

      Vymazat
    3. To je ještě lepší!
      Lidé jsou postupně nahrazováni roboty, nebo alespoń v mezičase stroji,mechanickými otroky či mechanickými "domácími zvířaty", které za lidi konají jejich práci (Viz stáda kopytníků pod kapotou Tvých aut).

      Tvá ekačka tedy koná mj. i hovno!
      Ještě by to chtělo učinit poslední krok - objednat emancipovanou robotickou sekačku na solární pohon, která by zcela odsranila ponižující potřebu lidského, tj, tvého doprovodu, oné globální nadvlády bílého muže a zcela se emancipovala při výrobě oněch biohoven.

      (Jistě sis všiml,že "sekačka" je nikoli náhodou rodu ženského, což znamená, že se jí do výroby hoven nemáš právo srát!)

      Vymazat
  39. Odpovědi
    1. https://ozveny24.cz/category/ozveny24/

      Zatím třináctidílný seriál od Anny.
      Četl jsem dnes jen pár dílů, ale doporučuji.

      Vymazat
    2. Tam nakukuju a občas něco napíšu.

      Vymazat
  40. Měla jsem tu od pátku dceru s vnučkou, střídavě i zetě, a mám toho docela plné kecky. Těším se, až se v klidu vyspím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám! :-) je to nápor, od chvíle, kdy otevře očíčka, až po večer, kdy jde spát.
      Já tu budu mít vnuka od čtvrtka, tak se taky připravuji. On je takový lichotník, říká mi, že jsem jeho nejkrásnější babička a vždy si ke mně přivoní a libuje si, jak krásně voním... Tak jsem si vzala Chloe i na chatu a budu se ráno vždy vonět! Co by ženská neudělala pro muže! :-)

      Vymazat
    2. :-)
      S vůněmi já se moc neuplatním - stále nemám čich, téměř. Ale objevila jsem v sobě dramatický talent, úspěšně hraji scénky typu na schovávanou, kdepak je, není tady - á, tady je!!, a malou baví i ukazovat si obrázky a povídat o nich. Nejvíc pejskové - umí říkat "haf, haf", a naštěstí leporel s pejsky máme dost, tak se zabaví.

      Vymazat
  41. Včera jsem viděl velký lampionový průvod. V Dvorcích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lampiony bych brala! Tady borci slaví (opruzují) jinak - dělbuchy a rachejtle, obden, už nejmíň měsíc. Asi zbytky od loňského Silvestra ... hovada, jinak to nelze říct. O půlnoci...

      Jdu se podívat na Ochránce. Upadá to, první díl se mi celkem líbil, ale čím dál stupidnější.

      Vymazat
    2. Já jsem dětem udělala lampionový průvod tady, koupila jsem tyčky s háčkem a žárovičkou, baterie, lampiony - a mohlo se jít. Ovšem dcera i snacha mě poprosily a vzaly si vybavení do Prahy, na lampionový průvod se školkou.
      Takže na tento víkend musím nakoupit novou verzi, tu už si tu nechám.
      Děti to mají rády a já nakonec taky! :_(
      Topím v kamnech, to je pohoda!

      Vymazat
  42. Pro příjemnější večer
    Annies Song with Lyrics John Denver 3d BEAUTIFUL :)
    https://www.youtube.com/watch?v=3091MHksLM4

    Simon & Garfunkel, Alan Jackson, Jim Croce, Neil Young, John Denver, Don McLean | Classic Folk Music
    https://www.youtube.com/watch?v=J3Shixh9XpM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      zdravím a budu si číst Váš seriál na Ozvěnách 24 častěji!
      Trochu jsem vás na čas ztratil ze zřetele, za což se stydím.

      Vymazat
  43. Píšu si s Targusem o motoru, má dobré názory, dělá v tom celý život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče znalostí o motorech, nesahám Targusovi ani po kotníky, ba mám podezření, že pokud by stál na asfaltu a nemá ploché nohy, mohl bych mu úspěšně probíhat pod chodidly.

      Vymazat
  44. Tužka napíše,...podařilo se mi si všechno podrobně přečíst,...něco k tomu psát,...nic není staršího něž zprávy z minulého, tady i z minulých dní,...jo. Trochu sleduji, jak zbrojí pětikartel. Tak je nazval pan Babiš, a to se mi zalíbilo.
    Jak oni pořád zdůrazňují tu pevnou soudržnost, tak moc, až mi to je podezřelé, že to je jen na myším ocásku. Příjde onačejší chuťovka a ostřílení političtí harcovníci po ní vystartují,...a ti mladí, bez zkušeností, narazí do zdi.

    Jestli to dopadne, tak dredař a spol, co mají jen čtyři křesla ve sněmovně, budou mít tři ministerstva. To bude novinka. Však si museli tři korejtka přidat, aby se na všechny přední mlaskaly dostalo.

    Podotýkám, že nejsem obdivovatelkou pana Babiše, ale pravda je ta, že svůj plat a všechny finanční výhody, které mu post poskytoval, trvale převáděl na dobročinné účely. To pan Fiala, předpokládám správně, nepřevezme. Nemůže, nemůže být jako Babiš, na jeho politické tanečky se těším. I na to, jak dlouho bude čtít na pana Babiše trvale oheň a síru.

    Poslední dobou mám dny bez internetu, tak až se zas připojím, tak si budu číst, a bude li čas i tuha s touhou, tak i něco připodotknu.

    Zdravím návštěvníky Nory, pana zdenkab zvlášť, za stálé zřizování Norní útulny. Díky,...čas kvačí k Adventu, snad se mi podaří udělat zítra venkovní zimní výzdobu,....dělám ji tak, abych mohla přidat něco vánočních pozlátek a Vánoce mohou stanout u dveří,...zatím tam je jen mlhavá listopadová chladná noc.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravíma těším se, až zase budete mít dny s internetem!

      Vymazat
    2. paní Tužka:

      Také zdravím.

      Myslím, že nás čekají velmi "veselé" časy. Babiše jsem nikdy nevolil (s výjimkou jedněch lokálních voleb), ale už teď mi přijde zlatý, oproti tomu, co přijde. Tak nesourodý slepenec s tak slabým premiérem tu podle mě ještě asi nebyl. O smutnou zábavu postaráno...

      Dobrou noc všem.

      Vymazat
  45. Já už mám vánoční povlaky.

    OdpovědětVymazat
  46. Mi se teďka zdálo, že… raději nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé,někdy se člověku zdají hezké věci a někdy horory. Já mám teď období beze snů.

      Vymazat
    2. Jel jsem na fošně lesem po písku mezi stromy, na konci byla zatáčka a hlubina.... hned jsem vylezl z postele a ven na mráz, abych se dobře probral.

      Vymazat
  47. Zdravím, sny se mi zdají, někdy se i splní. Což v případě, kdy se mi zdá, že přímo vedle mne padá z regálu pexeso a při tom se dotýká mých vlasů, není příliš příjemné. V okamžiku těsně po probuzení z tohoto snu pak spadl těsně vedle mé hlavy květináč. A pod.
    Teď, když dcerka nemůže na letiště do Quita a musí se jinak dostat do Limy na letiště, čekám sny hororové. No co, budu se těšit na probuzení, kdy vše pomine. A snad se nevyplní :-)

    OdpovědětVymazat
  48. Tak to slyším prvně, že lampiony jsou jako baterky, no jo, pokrok nezastavíš. Já je znám jen se svíčkou... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Marie, zeťák je tradicionalista, tak loni, když byly vnukovi tři, vyrazili se svíčkou v lampionu. Jak to dopadlo? Nakloněný lampion, požár, brek a domů.
      Já sázím na lampion-lampičku, oni ti menší to drží jako prase kost, kolikrát jim lampion upadne, kývají s ním atd. A mezi námi, ta legrace není zadarmo, lampiony dnes stojí cca 40 Kč a víc, + hůlka, baterie krát tři - tak ať to alespoň neshoří! :-)
      http://jdem.cz/fgybf4

      Vymazat
    2. Mám já to výhodu, že se tu vždycky všechno dozvím a nemusím tápat..
      A to i ta hůlka a držák na obrázku jsou svítící?

      Vymazat
    3. Ne, do držáku strčíte dvě tužkové baterie, na modrý háček zavěsíte lampion a rozsvícenou žárovčičku strčíte dovnitř. Je to praktické, hlavně pro ty malé.
      Jo, marie, mám dva roky náskok! :-)

      Vymazat
  49. Soused orá stále více
    Kubotovi trhá plíce
    orá louky napříč mezí
    v čem ten háček asi vězí
    všude cítit hlína
    jako zatuchlina.
    Zprvu porozmetal mrvu
    příští rok mu ruce urvú
    až bude mít obilí.
    Bohatci, co drobili
    budou zobat zrní,
    trhat šípky v trní.

    OdpovědětVymazat
  50. Marek Benda není cizí
    za ty roky v televizi
    znám ho jako známé herce,
    jak topůrko na sekerce.
    Znám ho jako svoje boty.
    Ten nepůjde do roboty.
    Kdyby trpěl úplavicí
    dá si lavor pod lavici;
    v lavici je jeho místo!
    Nemusí mít vůbec čisto,
    chrochtá u každého sousta,
    sere, prdí, smrdí, šoustá.

    OdpovědětVymazat
  51. Martin kupka složil slib.
    Kolik už měl plných slip!
    Nejvíc, když byl z druhé strany.
    Jako by byl odpáraný,
    jako by byl přes palubu,
    posrán sprškou od holubů
    kteří se nad římsu vznesli,
    málem neměl žádnou sesli.
    To nemělo obdoby.
    Teď je lepší období.
    Teď to vyšlo napoprvé,
    i tu funkci zase urve.

    OdpovědětVymazat
  52. Parlamentem hymna duní
    pozoruji ksichty kuní;
    mnozí se už strašně těší
    jak práci na háček věší.
    Půjdou v stopách marka bendy
    pro prachy a pro prebendy.
    Říkají, že slibují
    přitom už si libují
    v křesle nebo divanu.
    Svíčky dávaj na vanu
    přítmím voní snítky růží
    poslanci se k sobě druží
    všude teplo, láska, hojnost.
    Na lid platí bohabojnost.

    OdpovědětVymazat
  53. Fijala čte pořád jména
    jinou práci ještě nemá.
    Pěkně podle abecedy,
    nevýrazný, nudný, šedý.
    Král a za ním králík,
    Malý, maloch, malík,
    samí trpaslíci,
    verbež na ulici.
    A hned konec schůze,
    zůstáváme v hrůze
    co zas bude příště -
    jaký kloš či klíště
    vysaje mi účet,
    aniž by šel bručet.

    OdpovědětVymazat
  54. Poselství Wabiho Ryvoly
    https://www.youtube.com/watch?v=vYTQ2QHiCr4

    Ben Webster - My One And Only Love (2)
    https://www.youtube.com/watch?v=ePICzHrvcC0&list=RDP75ujfUWw20&index=12

    Zdravím vespolek.
    Konečně se mi podařilo zbavit se zánětu močáku, přes týden mi dával pořádně zabrat. Tak snad už budu víc fungovat, zvládala jsem jen uvařit.

    Jáchyme, já jsem zase v poslední době téměř nechodila do Nory, takže si můžeme být kvit v tom stydění se. :-)

    OdpovědětVymazat
  55. Koupila jsem si vánoční růži.

    OdpovědětVymazat
  56. Své sny já většinou zaspím a vůbec si neuvědomuji, zda jsou barevné. Hrozivé pravděpodobně ne, když mě nebudí.

    To: Matka.D4
    Vaši cestovatelé už se vrací? Uteklo to. S problémy si jistě poradí.

    U nás nového nic. Dnes jsme oba byli na preventivce u zubařky. Od příštího roku už tak bude v rámci zdravotního pojištění ne 2x, ale jen 1x ročně. Časem možná jen za hotové?

    Dobrou nerušenou noc s příjemnými sny všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vrací se dříve, místo 30.11 budou v Evropě (Praze) 13.11.
      A vrací se do poněkud jiné situace, než byla při jejich odletu 23.9. Dost se toho za tu dobu v republice stalo. No, jsou mladí, určitě to zvládnou, o mnohém si přečetli. Pokud budou chtít zůstat spolu, budou muset najít bydlení, práci,...Ale myslím, že zkušeností mají dost, tak by to mělo jít. Uvidíme, jak na tom budou zdravotně.

      Vymazat
    2. Cestovatelské vášně mě naštěstí opustily. Stačí naše republika…

      Vymazat
    3. Uvidíme, jestli jim tato zkušenost bude stačit.

      Vymazat
    4. Musí být parťáci do nepohody.

      Vymazat
    5. jj, dcerka mu pomohla dostudovat, on jí pomáhá v době nemoci, a v Peru si určitě museli pomáhat vzájemně. Ale lehké to mít nebudou. Ale přes veškeré problémy jsou silní dost.
      Ale jinak dnes byl zajímavý den, občas, když jdu do města nakoupit, mám potkávací den, když potkám několik lidí, kteří mi mají co říci. To se stalo i dnes. A člověk se mnohdy dovídá co se stalo třeba před 100 lety. Teď to potřebuji ověřit v rodinném stromu, jestli mi to potvrdí a zařadit si to i v hlavě :-)

      Vymazat
  57. Hups do mých vánočních povláčků

    OdpovědětVymazat
  58. Ten Cimický je úchyl až po řádu od Zemana?

    OdpovědětVymazat
  59. Měl jsem vojensko válečný tajný sen.

    OdpovědětVymazat
  60. To se hned tak nevidí
    copak je to za lidi?
    Čuraj zády ke plotu;
    je to vláda kokotů:
    Bez bázně a studu
    močit na vás budu,
    pšoukat jako biden
    třebas celý týden -
    tak vypadá vládní slib.
    A pak jim řiť nepolib!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si přisadím.
      Aspoň že jediné ANO si uchovalo čistý štít a poctivost vůči voličům - neudělali předvolební koalici a šli do voleb sami za sebe. Sláva jim.

      Za druhé - jestli jste volil jednu z malých stran, tak jste ty pětilháře přímo či nepřímo dovedl k vítězství. Tak máte jásat! Zdařilo se.

      Vymazat
  61. Píše mi e-rouška, že končí. Asi nastala tečka.

    OdpovědětVymazat
  62. Měli by pustit Ratha. Rath na hrad! Než Svatý Petr a Pavel…nebo babish…

    OdpovědětVymazat
  63. No, když Ruzyň přivedla Havla na hrad, tak proč by to nezkusil Rath.
    Syn pro Rátha kdysi cosi montoval na baráku a neřekl proti němu špatné slovo.
    Myslím, kdyby Rath promluvil o různých krabicích (nemohl mít případně jen krabici pro sebe), dlouho by nepřežil. Tehdy. Jak dnes, netuším.

    OdpovědětVymazat
  64. Doporučený dopis 59 korun,to kdybych si udělala do Jablonného výlet,tak by to ani tolik nestálo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ode dneška jsem neplátcem DPH!!!
      Posílám dopisem projekty (A4) - na některé poště platím 27, na jiné i 54 - dopisy jsou váhově cca totožné a posílám "obyčejně". Každá pošta má svůj ceník nebo svého zloděje.

      Vymazat
    2. Takže ode dneška prduch?

      Vymazat
    3. Ne… prduch od ledna.

      Budiž teplo: http://imgway.cz/s/d32D

      Vymazat
  65. Tam toho ještě je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suchý jasan je jak kámen. Dal jsem novou lištu i řetěz a od kmene lítaly občas jiskry. Nepořezal jsem ho najednou, ještě vidím řezání tak na 3 hodiny. Nebo na 2 nádrže.

      Vymazat
    2. Zas tvrdé dřevo je vyhrevnejsi

      Vymazat
    3. Ne, není tomu tak. Podívejte se do tabulky. Opticky výhřevnější je (smrk je objemově lehčí), ale fyzilálně ne (energie vztažená k hmotnosti):
      https://www.drevorubec.cz/c/21/vyhrevnost-dreva

      Vymazat
  66. Tak vydrbaná koupelna,ještě mi zbývá obývák a třetina kuchyně.Příští týden už něco upeču.

    OdpovědětVymazat
  67. Konečně končím s prací. Normálně bych šel poběhat, ale koleno ještě nedovolí ani normálně chodit. Tak pracuju na hmotnosti, ze 106 mám 101 a jedu na 95 do vánoc. Normálně nežeru, nebo miniporce. Proteinový chléb, rybičky, acido.

    OdpovědětVymazat
  68. Jestlipak přijede Martin na bílém koni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je čtvrtek. To má D41 41. narozeniny, pojedu se k němu podívat, jak se tratí voda z čovky v trativodu.
      Motor ve Stříbřence budou otevírat až 15.11., přijede i likvidátor s ortelem.

      Vymazat
    2. Podle ajfonu bude jasno, v noci +2, ve dne 13°. Zaryju ten hnůj a pořežu kus jasanu.

      Vymazat
    3. Nemáte strach,že začne být podmáčená zahrada?

      Vymazat
    4. Tak to nemám v žádném případě. V roce 2016 jsem fotil výkop pro čističku
      zde http://imgway.cz/s/d33s
      Dole je vidět betonovou trubku, kterou bagr porušil a dělníci ji nahradili kusem oranžové HT-trubky DN150 a zapěnili. Postavil jsem se nad trubku tak, aby paralaxa byla nulová a udělal fotku pro buducnost. No a nyní jsem to použil. Podle Mapy.cz jsem zaměřil polohu trubky (měl jsem přesný směr a bod) a změřil dálku od "vsakovací" studny. Kopnul jsem do 100cm a trubku jsem našel přesně(najisto). 565cm od studny. Vyvrtal jsem do ní díru DN110 - v trubce tekla voda, pod cestou do lesa, nad vodoteč. Tak jsem odpad ze studny shora napojil, utěsnil medvědím hovnem a betonem, trochu zaházel a D41 si to dohází už sám (má po 2 operacích - kolono + srdce). Betonová trubka je od vzdáleného horního souseda, D41 koupil pozemek pro barák i s trubkou. Pro mě to je trativod.

      Vymazat
    5. Já jen že tohle měl brácha,trativod a v jednom čase mu udělali kolem baráku silnici,čímž to odrizli plus pristehovala se družka,co furt prala v automatce a během 3 měsíců na zahradě laguna. Musel dělat sumou a vypouštět to po kouskách tenkrát to ještě šlo,dnes by musel mit taky tu čističkylu,naštěstí už nemusí nic,bo kovid.

      Vymazat
    6. Nějaké podzemní jezero na té fotce vidím

      Vymazat
    7. Jezero je vsakovací jáma v jílu... požehnáno vodoprávním řízením a stavebním úřadem.

      Vymazat
  69. Jáchyme, máš solární nabíječku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám tři.
      Ani jedna už nefunguje (zřejmě kurvítka)
      Chystám se poskládat si sám další, potřebné panýlky mám už od léta v regále.
      Jen nevím,jestli mi budou stačit šuplíkové zásoby součástek a zbylé trosky znalostí.

      Vymazat
    2. Uvažuju o tom a nechci koupit úplnou kravinu.
      co tahle?
      https://solarni-nabijecky.heureka.cz/crossio-solarpower-21w/

      Vymazat
    3. Technické údaje jsou poněkud skoupé, ale na nabíjení mobilu či jiných přístrojů s USB vstupem (5V) mi to připadá dobré.

      Pod názvem solární nabíječka se prodává několik různých tříd výrobků.
      všechny obsahují solární panel.
      Dále elektroniku, která upravuje napětí ze solárního panelu na napětí vhodné k nabíjení, nejčastěji buď běžných Ni-Mhčlánků (třeba těch tužkových) nebo - jako asi v tomto případě - se výstup "tváří" jako běžná nabíječka. V noci s ní tedy nic nenabíješ. Asi.

      Protože další rozšířený typ solární nabíječky obsahuje ještě lithiový akumulátor nabíjený solárním panelem, z akumulátoru se pak čerpá energie, a z tohoto vestavěného akumulátoru odebíráš proud na nabíjení mobilu. Tedy - nabíjíš, když svítí slunce a energii z vestavěného akumulátoru využiješ třeba za týden.

      Zdá se, že tebou zvolená nabíječka akumulátor neobsahuje, je asi určena k přímému nabíjení zvl. mobilů jen když svítí slunce.

      Jinak působí solidním dojmem.
      Předpokládám, že by s ní šly nabíjet tzv. powerbanky, ze kterých by sis pak kdykoliv nabil mobil.
      Akční cena některých powerbank poklesla pod cca 200,-Kč za 10000 mWh typ a pod 400,- Kč za 2000mWh typ. Ve skutečnosti však vždy reálně počítej s poloviční kapacitou než je udávaná!
      Tyto powerbanky můžeš mimo solární nabíječky nabíjet jakoukoliv USB nabíječkou, kterou máš doma

      To, že dnes nekoupíš ksindl ti nikdo nezaručí u žádného výrobku.
      Ale asi bych ti koupi spíše doporučil.

      Vymazat
    4. Oprava - 20 000 mwh, Li Pol baterie, 299,- Kč na Planeo elektro.

      Vymazat
    5. Dík za popis, zatím jsem se oháněl sekyrou poslední instance.
      http://imgway.cz/s/d33D

      Vymazat
    6. Vy si kupte mototůčko, křížky na zádech se hromadí....

      Vymazat
    7. Každé polinko zahřeje 2x

      Vymazat
    8. Křížky nic neznamenají, rozhoduje hlava. Motůčko nikdy.

      Vymazat
    9. Nejenom hlava, i hormony

      Vymazat
    10. Polínko hřeje 3x.
      - když se dobývá v lese a dopravuje domů
      - když se štípe a ukládá
      - když hoří.
      Vždycky mám předsevzetí, že dřevo nachystám v létě, aby dobře proschlo, a pak mám problém něco schrastit v listopadu. Nakonec vždycky něco málo do vánoc a potom to doženu v zimě, ale doschne mi to až v březnu. Klasika i letos. Naštěstí ten spadlý jasan je 2 roky suchý nastojato, tak moc nepotřebuje - 14 dnů poštípaný na jižní stěně.

      Vymazat
    11. Myslíte testosteron? Jako že svalová atrofie? Píšou o tom, ale já na sobě ztrátu výkonu nepozoruju. Nejsem lemra a mám vůli.

      Vymazat
  70. Surikatě hučí v prutě
    dnešní TV vidím žlutě.
    Svátek v Aspen institutě.
    U soroše bouchaj zátky
    kolo dějin jede zpátky
    nad kotlinou knuta práská
    zvítězila pravdoláska.
    Kolem cesty leží třísky
    Feri, Rath a jiné řízky,
    Hamáček i Cimický.
    Září Mirek Chemický.

    OdpovědětVymazat
  71. Zas mě zavalili prací, domov důchodců Sokolnice, baráky v Dobšicích, jakýsi hotel v Horní Lomné a 2 "domky" po 500m2 na Valachách, psychina va Šternberku, důchoďák v Jakartovicích ... mimo normální domky, co jedou pravidelně. Je to na budku. A teče mi hrnek, je pod ním louže.

    OdpovědětVymazat