11 října, 2023

KRTINEC č.605

202 komentářů:

  1. Díky, už píšu téměř sám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A můžu si za to sám...

      Vymazat
    2. hlavně, že zdenekb funguje. U mě se nic zajímavého neděje. Ale kdo by chtěl vidět mraky mloků, tak v našem kraji Pivnická rokle květen červen, tam se líhnou.

      Vymazat
  2. Prales Mionší z nové Kolářovy chaty.
    https://imgway.cz/dk3C/IMG_6408.jpeg

    OdpovědětVymazat
  3. I z vlaku je svět hezký - zde v okně i můj podifoťáček (když jsme byli z mlhy ven):
    https://eu.zonerama.com/Bj10/Photo/10482774/417175729?secret=3xGR3PoYVHVwmJ0Y20HPv6D2A
    To jen aby tu nebylo Ládikovi!!! samotnému úplně smutno. Rozkvetlé kostely přidám až zítra.
    Dobrou noc všem.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jdu v pátek do jednoho na sušené svatební kytice.

      Vymazat
  4. Venčení před chvílí, Macek zůstal venku, asi má něco domluvené.
    https://eu.zonerama.com/Link/Photo/417205999/5570743?secret=97l4WDnEO7iFLTwSb1YDnyoy3
    BJ. 🐱

    OdpovědětVymazat
  5. Tužka napíše,....díky za novou Noru.
    Jak to je v té pohádce o společném bejváčku lesních zvířátek...
    Noro, noro, kdo v tobě přebejvá, ptá se nový návštěvník, když se chce ukrýt před nepřízni počasí,.......já myška Hrabalka, já ježek Dupálek, já zajíček Ušáček,...
    I ve zdejší Noře se stále pár jedinců vynachází,....čtu si....
    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  6. Vrátil bych se lživému anonymnímu komentáři na konci minulé stránky.
    Kolářova chata není ve výšce 1055m, ale ve výšce 915-920m, tedy zřejmě jinde. Procházel jsem starou chatu s budoucím majitelem a předchozím pronajímatelem osobně; ve sklepě pod stropem, na straně přiléhající ke svahu, byla dřevomorka, Celá chata skřípala, stropy se prohýbaly. V restauraci byly nevyhovující světlé výšky (hodně pod požadovaných 3,00m - odhadem 2,50-260m, jako v bytě).
    Například na Lysé hoře byl v provozu "Šantán" v rozporu snad se všemi předpisy (prostorovými, požárními, hygienickými atd) a vyřizování nové Bezručovy chaty (repliky po vyhořelé) trvalo panu Jiřímu Stejskalíkovi (KČT) 18 let. Tomu se chce každý jistě vyvarovat.
    Nová chata je postavena podle původní, má stejný půdorys i tvar, velikosti oken i dřevěné obložení. Jen má hřeben střechy o 80cm výše, protože musí splňovat současné obecné požadavky na výstavbu. Projektoval ji renomovaný architekt. Původní stavba byla před zbouráním zaměřena.
    V místě původní konírny (kde byl neskutečný binec a žádní koně) je zřízena nová stylová chata - v přízemí apartmány, v patře sál, kde se konají svatební hostiny.
    V současnosti je interiér chaty hotový, včetně kuchyně s nerezovým moderním vybavením. Pokoje i koupelny jsou luxusní. Tuto zimu se bude dofělávat wellness v 1PP. Zdrojem tepla jsou 2 tepelná čerpadla Stiebel Eltron 2x16kW. Ve strojovně je rovněž akumulace pitné vody.
    Majitel je velmi pracovitý, empatický člověk - budování nové chaty už věnoval 4 roky života.

    OdpovědětVymazat
  7. Dneska mi utekly krevní odběry, nečekal jsem, že už je 12.10. Udělám ze sebe blbce a zajdu zítra, co se dá dělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám v mobilu kalendář a ten mi dává upozornění

      Vymazat
    2. Já tozapsal do kalendáře na okno, ale blbě. Nepochopitelně. Přišel jsem na chybu pozdě.

      Vymazat
  8. Mal som teraz take cestovatelske dni, takze sa ozyvam az teraz.

    K volbam za mna iba tolko, ze progresivci (progresívne Slovensko - PS), liberali (SaS), prezidentka a leberalne a progresivne media dosiahli presne to - co nechceli, ked 3 roky, od prveho dna po volbach 2020, aj bez povestnych 100 dni pre novu vladu, podrazali vsemozne (i zvnutra koalicie - Sulik a jeho SaS) Matovica, jeho vladu a neskor vladu Hegera. Dotiahli to do stavu, ze jedna z vladnych stran hlasovala spolu so Smerom a Hlasom (smerom 2), tzv. fašistami z Republiky a z LSNS za pad vlady.
    Totiz - ich plan bol, po obrovskom sklamani v 2020, ked progresivci v koalicii nedosiahli 7 percent, cim skor odstavit vladu Matovica (nezelany nesystemovy element), nove volby a v nich sa spojit so stranou Hlas (to boli na jar 2020 po prehratych volbach, odidenci zo Smeru Roberta Fica). Aj z toho dovodu smeromafiamsku partiu a ich vodcu - Pellegriniho vo vsetkych mediach oprasovali, ocistovali, ze on nebude ako Fico, aj ked mu 20 rokov poctivo sluzil. Takze vysnivana zostava bola Hlas, PS, SaS. Totiz - Hlas dlho vo vsetkych prieskumoch viedol.

    No a vybojovali vladu - Smeromafia I., Smeromafia II. (Hlas) a mafia III. (SNS, ktore uz s Ficom vladlo a jeho 2 ministri sedia v base).

    Takze takto skoncili mokre sny neomarxistov na Slovensku. Dosiahli to, ze po vyse 40 ludi z ery Smeru v base a dalsich vyse 130 obzalovanych (vratane Pellegriniho a asi 10 dalsich ludi z prvach miest kandidatky Smer a Hlas) sa VSETKO vysetrovanie skonci, zastavi..."nasi" ludia uz nebudu vysetrovani a obvinovani, ako za nesystemoveho "blazna" Matovica.

    OdpovědětVymazat
  9. Druha vec - co aj niekoho zaujimalo, ze nepisem, je zemetrasenie s epicentrom niekolko km od Presova.
    V tomto som na tom skoro ako vy ostatni, lebo o zemetraseni som sa dozvedel par minut po jeho skonceni len zo spravy, ktoru dostala zo Slovenska moja dcera zo Slapanic, u ktorej som travil prave ten cas.

    Vcera vecer som prisiel domov a od sestry, susedov...viem, ze aj v Presove boli asi 15 sekund otrasy. Dokonca, ze i s takym skoro 100 kilovym clovekom sediacom v kresle to triaslo. Na konci Pesova blizsom k epicentru bolo zemetrasenie silnejsie (byva tam synovec s rodinou) a ludia v obavach vybezli z bytoviek von.

    Skody neboli velke (spadol nejaky pohar a pod.). V dedinkach okolo epicentra je te horsie, v niektorych je aj vyse 1/3 domov poskodenych. Cakaju na vyjadrenia statikov, ci budu moct domy obnovit, alebo musia zburat.

    O niektorych uz bolo rozhodnute, ze sa musia zburat, okrem ineho kostol v jednej z dedin.

    OdpovědětVymazat
  10. Este k volbam. Vysledkami volieb prefliaskani progresivci a ich media 3 roky cistiace v perwolle Pellegriniho robili vsetko mozne, aby dali Pellegrinimu taku ponuku, aby nemohol odmietnut a isiel do vlady s PS, KDH a SaS. Hlas totiz skoncil treti, druhe bolo PS. Tak to PS nakoniec ponukalo Pellegrinimu i miesto predsedu vlady, dokonca liberalna SaS verejne vyzyvala stranu PS, aby Hlasu ponukli aj ministerstvo vnutra!!!
    Hlupaci pisalkovia si mysleli, ze Hlas vytvori koaliciu s progresivcami, krestannmi a liberalmi, ak ho uz tri roky vybielovali.

    Samozrejme, Pellegrini trocha dribloval, aby ziskal troch na vaznosti, akoze sa rozhodoval, ale cele vedenie strany bolo za spojenie sa so Smerom (ved su to vsetci stari kovani smeraci).

    Ludia ako ja, ktori tvrdili od zaciatku vzniku Hlasu, ze je to len taktika, to rozdelenie Smeru (oligarchovia potrebovali mat nejako zabezpecene svoje zaujmy, ked 12 rokov v pohode vykradali Slovensko a hrozilo im zatvaranie - a mnohi vo vazeni su), dostali po 3 rokoch zlozenim novej vlady satisfakciu za to, ze toto pisali a hovorili od zaciatku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam se ty soc.dem. strany štěpí. Smer i ten Hlas, jsem se dočetla , vznikly odštěpením od něčeho. Připomíná mi to historii, v ČR 20. léta a v Německu 30. Výhled nic moc.

      Vymazat
    2. Smer zalozil Fico, ktory odisiel zo strany SDL (strana demokratickej lavice), ktora vznikla tak, ze odisla zo strany KSS (Komunisticka strana Slovenska - to bola este za bolsevizmu).
      Smer potom "pozbieral" dalsie mensie strany, ktore spolupracou s nim vlastne zanikli (napr. Robotnicka strana, polnohospodarska strana...), plus mensie socialnodemokraticke strany SDA a SDSS. Smer tiez vlastne prebral skoro vsetkych volicov (teda skor volicky) Meciarovho HZDS, ktore postupne tiez zaniklo. Smer si po pohlteni stran SDL, SDSS a SDA zmenil nazov na Smer-SD.

      Z tohoto Smeru sa odclenili v marci 2020 (uz ked bol Smer v parlamente) niekolki poslanci (nazyvali a nazyvaju ich biznis kridlo Smeru) a zalozili stranu Hlas.

      Vymazat
    3. Znal jsem osobně jen Jána Slotu, ze svatby, byl příbuzný prvního manžela dcery mojí Čtvrtky. Na Prašivé, to byla pěkná ožíračka. Cca 1995.

      Vymazat
  11. Děkuji panu Jahovi, to je lepší, než všechny naše noviny dohromady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak i radosti jste se dočkal.
      Já, drobná hýřilka, si jí dnes znovu dopřeju v Ol., kam právě směřuji.
      Pána JAHu zdravím, s obsahem našich novin objektivně porovnávat nedovedu. Cestoval jste na Moravu jak.
      BJ 🌞

      Vymazat
    2. To venčíte na chodníku?

      Vymazat
    3. Ad: Ládik!!! - dakujem. Este som doplnil nieco pre nick Duch.

      Ad: BJ isiel som autom. Bol som v Brne na promocii na Masarykovej univerzite, promovala moja neter (bratova dcera), ktorej som zaroven krstnym otcom.

      Vymazat
    4. To : Ládik!!!

      Vymazat
    5. Z domu chodíme po chodníku vždy a psi jsou zvyklí na trávníky. Uklízíme po nich.

      To: JAHA
      Asi taky rád řídíte. Měl jste pěkný v Rokytnice u

      Vymazat

    6. BJ a vlak.

      Vymazat
    7. Ad: BJ

      Nepochopil som - Rokytnice. Dcera byva v Šlapaniciach. Alebo sa da ist vlakom cez Rokytnice? Niekedy sa dalo ist do Brna priamo vlakom. Rychlik v Trencianskej Teplej rozpojili, 3 vozne z rychlika Kosice-Bratislava odpojili, nejake vozne pripojili a vlak isiel do Brna a druha cast do Bratislavy. Teraz sa priamo do Brna ist neda. Len do Bratislavy, alebo Ostravy a odtial do Brna.

      Vymazat
    8. Omluva převeliká, pane JAHo. Pěkný výlet jste měl.
      A já se po v 16:38 uďubla podruhé, tentokrát jinam než na "ý" a v osobáku právě zahlásili "Rokytnice u Přerova" - poslední zastávka před vystupováním.
      Tak psát hlasem jsem zatím nezkusila, učinil to za mne automat, nechala jsem si na památku. Potřebovat nebudu.
      Kdepak, tyhle technické věcičky jdou zcela mimo mne. No, zkusím stáhnout dnešní fotky, třeba si to ukládání od včera ještě pamatuju.

      Vymazat
    9. Přebírat budu fotečky až zítra, už jsem se dnes nazmatkovala dosti. Dobrou noc. ☺

      Vymazat
    10. Ad BJ
      Omlouvat sa netreba. Ja len, že mi to nedavalo zmysel😏

      Vymazat

  12. Jurečka tyje a tyje
    špek - hostie - špek - hostie;
    opásají ho obručí
    ať mu z otvorů nefučí.
    Je to reprezentant vlády,
    měl by spíše bučet hlady.
    Čemu to vlastně šéfuje?
    O co on vlastně pečuje?

    OdpovědětVymazat
  13. Včera se mi potkaly rotační nože v Dakru, dosekal jsem. Asi vytahané řetězy nebo opotřebené ozubení, nejspíš oboje - tak budu muset opravovat. Ale nehoří to. Spíš nabrousím řetěz do pily a půjdu posbírat nějaké stromy v roklích. Ale nejdřív ta krev a pak se čtvrtkou k zubaři v Beskydech, čili hřiby … asi poslední letošní.

    OdpovědětVymazat
  14. Asi to namířím směr Visalaje, Travenská chata.

    OdpovědětVymazat
  15. z vlaku, Rozkvetlé památky a 4 výstavy
    https://eu.zonerama.com/Bj10/Album/10482774?secret=3xGR3PoYVHVwmJ0Y20HPv6D2A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkné interiéry. Já mám interiér lesa.
      https://imgway.cz/dk6l/IMG_6460.jpeg

      Vymazat
    2. https://imgway.cz/dk6m/IMG_6466.jpeg

      Vymazat
    3. Všude krásně a pokaždé něco nového - i když i já navštěvuji místa opakovaně. Kolik hřibů?
      V poli před západem ☼ 2 zajíci a 1 srnčí, na číhané 4 kočky, 1 vlčák za plotem, kolař, 3 auta a my dvě s 3 psisky.

      Vymazat
    4. https://imgway.cz/dk6p/IMG_6472.jpeg

      Vymazat
    5. https://imgway.cz/dk6q/IMG_6471.jpeg

      Vymazat
    6. A samý krásný

      Vymazat
  16. Políčko vypleto a oseto řepkou. Fazole kvetou.
    https://imgway.cz/97Y7/IMG_6478.jpeg

    OdpovědětVymazat
  17. Čt09: máme sklidit zeleninu, ať ji nepoškodí mrazíky. Tak to jo. Oberu okurky, rajčata, vytahám cibuli a mrkev, vykopu brambory. Díky, ČT!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dcerenka sklízela pórek a mrkev včera.
      Co jiného Vás v televizi zaujalo?

      Vymazat
    2. Používám ji na YT a sport (momentálně ragby).

      Vymazat
  18. Tak Sterzik je už slavný i na Aktuálně
    https://blog.aktualne.cz/blogy/milan-smid.php?itemid=45842

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Acz je nástroj germanizace.

      Vymazat
    2. Blogeri tam jsou otřesní, dá se tak z masochismu. Číst tak Paroubka, ale ten už nemá žádný vliv. Kdyby měl, házeli vyjádřit něj vajíčka.

      Vymazat
    3. Acz zplodilo Sterzika.

      Vymazat
    4. A někdo je jím posedlý.

      Vymazat
  19. Sibyla to na Litterate trefila. Asi ji brzy smažou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro sebe jsem pro pomoc nikdy nešel.

      Vymazat
    2. Však jsem neoblíbená. Taky jsem už byla Nulou blokovaná. Mně v životě taky nikdo nepomohl, mimo manžela. Ostatní lidi mi vždy jen komplikovali život.

      Vymazat
    3. Oblíbenost nic neznamená. na netu.

      Vymazat
    4. Napíšete pravdu nebo vlastní názor a setkáte se s neomaleností a dehonestací nebo vás rovnou zablokují.

      Vymazat
    5. Nebrečte, nemusíte tam chodit!

      Vymazat
  20. „Vzala se zvlášť vakcína na sklíčko, krev, a zvlášť se dala krev, do které se dala vakcína. Zajímavě to reagovalo na magnetismus. Když Kuba potom začal telefonovat a vyvolával magnetické vlny, tak se tam objevilo něco, co vypadalo jako čip. Do té doby to tam vidět nebylo,“ tvrdí Rédová Fajmonová ve videu ve facebookové skupině Otevřete oči.
    .....................
    Petra Rédová lže o jódu!! Ano opět tato Vačice lže :(

    Jiri Cartman vs. dezoláti
    877 odběratelů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V každém případě je zvláštní. 25 let v Londýně na práci a teď by chtěla do senátu.

      Vymazat
    2. Zkrátka, je to taková "Matka Tereza" , jak napsal Vidlák.
      A kupte si trička, latináři!
      Sud kulatý, rys tu pije, tu je kára, Vidlák ryje....

      Vymazat
    3. Jen aby ji MPSV nezažaloval za autorská práva ke svým formulářům. To by se někomu líbilo parazitovat i na tomto.

      Vymazat
  21. od Bj1 | 1 z 41 fotek | smart
    Našich Micka. I kopírování si snad jednou zapamatuji.
    https://eu.zonerama.com/Link/Photo/417932007/5570743?secret=97l4WDnEO7iFLTwSb1YDnyoy3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerad dělám chytráka... ale je vždycky lepší fotit z výše očí foceného objektu.

      Vymazat
    2. od Bj1 | 1 z 42 fotek | smart https://eu.zonerama.com/Link/Photo/417962505/5570743?secret=97l4WDnEO7iFLTwSb1YDnyoy3
      Není nad dobré rady, na pana Fotografa si občas vzpomenu a Micka mi někdy třeba vyjde vstříc a bude i s
      Tahle hlava na jedné

      Vymazat
    3. Opět uďubnutí, jsem nepozorná. S "celým ocasem" a "na jedné noze", tu opět hned smažu.
      BJ 😀

      Vymazat
    4. Ještě kousek níž. Z pohledu kočky.

      Vymazat
    5. Vzor asi poslat nemůžete, škoda. Možná vy Vás to s takovým svobodomyslným chlupáčem těšilo, umí báječně projevovat svým lidem přízeň.
      Jinak jsem dnes zírala. Kočičí obydlí Micka zdědila, díru ve dveřích na dvůr má ale od včera úplně novou. Jako v naší rodině první, používat ji ještě neumí. Po střeše už se ale promenovala.

      Vymazat
    6. Např.:
      https://imgway.cz/9803/IMG_6480.png

      Vymazat
    7. Nejsem zvířecí fotografka, Ládiku!!! a kočky navíc na povel nedají a přízeň svým lidem projevují dle svého uvážení. (No, kdo si počká, ten se dočká, Micka ale žije ve vedlejším domě.) Ale pořiďte si nějakou pro radost, raději možná kocoura. I když se drží domu méně.
      Macek mi po snídani povrněl na klíně, projevil nelibost nad důkladnou prohlídkou kožíšku a odkráčel za svými zájmy.
      Kdo ví, kolik domácích mazlíčků má teď Lištička, A.Mo.Re asi pořád jednoho psa, doptám se jí příště. Matka.D4 žádného?
      BJ 🐱🐶


      Vymazat
    8. Máme srnčí. Dnes 3ks na 15m.

      Vymazat
  22. Dnes Zelí:
    https://imgway.cz/980u/IMG_6482.jpeg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://imgway.cz/980v/IMG_6484.jpeg

      Vymazat
  23. Tímto umřela naděje
    že chytnu v zimě kurděje
    za ministrování Válka.
    Všude kolem zuří válka,
    člověk neví, kde je fronta,
    inflace se pase z konta.
    I v Těšíně fronta stojí
    člověk si rád levně pojí
    jako kdysi za Husáka.
    Neznal ještě kulisáka,
    Kočárníka, Třísku, Klause…
    Z Ameriky Mikymause
    nastudoval nejvíce.
    Popelčiny střevíce
    měla Gusta Fučíková,
    doba byla pokroková
    šli jsme stále vpřed
    moh ses rozhořet
    láskou ke straně,
    vzkvétat mazaně.

    OdpovědětVymazat
  24. Tužka napíše,....čas podzimu pokročil, ještě mi zbývají očesat dva stromy zimních jablek. Čím déle budou na stromě spojeny s životadárnou mízou, tím déle vydrží při dobrém uskladnění.
    I letos jsem zkušebně nechala asi jeden kg do nových letních jablek.
    Pak jsem z nich udělala kompot. Už bylo třeba trochu pomoci chuti citrónem a jahodami,....ale jinak dobrý.
    Jedno z jablek jsem neprověřila, dala v jabkové úschovně do regálu. Nezplesnivělo,....leží tam, připomíná scvrklý míček z plastické gumy. Nechám ho tam,....další pokus co jablko vydrží.
    Občas pár zimních jablek někde zůstane nepovšimnutých v bedničce,....obyčejně vydrží do léta, než přepravky připravuji na novou úrodu.
    Listí na stromech drží,....čeká na první přímrazek, na dnešek tu nebyl.
    Poznávám to podle toho, že v ulici je milovník jiřin, má spousty různých sazenic,....ještě mu krásně kvetou. Někdy se mu stane, že je brzy přímrazek poničí,....jsou to křehulky, moc nevydrží.
    Dnešní noc má být taky mrazivá,...uvidíme,...jablkům na stromě nula neublíží.
    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  25. Trošku dřeva před obědem.
    https://imgway.cz/982n/IMG_6485.jpeg

    OdpovědětVymazat
  26. Jsem na výletě a ve Svitavách na 5. ZŠ visí izraelská vlajka. Co to cpou do dětí...

    OdpovědětVymazat
  27. Tak vidlákovský venkovský institut už se smrskl na odkazy na weby, somrování a nabídku dárečků za poskytnuté penízky. Není snad o akce zájem či na ně panu Vidlákovi nezbývá
    čas?
    Ráno bylo půl stupně +, teď sluní a je rovných 10. Vyrážím na babinec.
    BJ 👩‍🦳🧓👩‍🦳

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta závist jednou Babu zničí.

      Vymazat
    2. Každý svého štěstí strojvůdcem. Já teď dělám Bílou Hlínu - ani jsem nevěděl, že taková hlína je. Okres MB.
      Mi nečiní problém Vidlákovi něco poslat (posílal jsem). Když bude v průseru, klidně mu přivezu kešáky autem. Je slušný, pracuje, stará se a má vynikající sádlo.

      Vymazat
    3. Tak Bílá Hlína platila hned. Do 5 minut po odeslání výpočtů a návrhu. Tak je to spravne, tak to ma byť.

      Vymazat
    4. To: Anonymní
      Asi to nejste Vy, co tu Vidlákův blog vzpomínává.
      Takže otázka nejspíše této Anonymní. Ono je panu Vidlákovi co závidět? (Vám také?) Abych mohla začít.

      Vymazat
  28. Dnes v čekárně na hemošce
    https://imgway.cz/dkdO/IMG_6487.jpeg

    OdpovědětVymazat
  29. Ráno v 7 u nás bylo mínus 1,4 - ještě, že jsem včera truhlík s fuksiemi schovala. Asi už dnes zazimujeme i ostatní kytky včetně kaktusů.

    To: Ládik!!!
    Ach jo, Vy pana Vidláka neobdivujete, Vám je ho zcela normálně líto.
    "Kdyby byl ministrem zemědělství…" - ha, ha (a opět příliš rozsáhlé). Však jsem už na tom jeho institutu zvědavě zjistila, že venkovany i další dál na sousedských setkáních bez těch, které obdivuje, stmelovat dál nemíní.
    Ať je "svého štěstí strojvůdcem", jak jste napsal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obdivuju cílevědomost a pracovitost.

      Vymazat
    2. Tohle máte společné. I leccos jiného.

      Vymazat
    3. Kde bere na cestování s tou Rédovou prachy? Těch 350 za knihu a tričko určitě nestačí.

      Vymazat
    4. Institut českého venkova, o jednom členu, založil zahumenkář s celkovou výměrou1000 m².
      Se udře.
      🙂

      Vymazat
    5. Bych se o cizí prachy nikdy nezajímal. Ať si je přehazuje vidlema kdo chce a jak chce, když je získal poctivě.

      Vymazat
    6. Ale to nevíme. Ale sleduje cestu peněz, to by dost napovědělo.

      Vymazat
    7. "Žvýkal jsem právě suchý chléb, protože ze mne Pětidemolice jako z většiny národa udělala žebráka, když mi na dveře zaklepal Vidlák.

      "Nesu ti nějaké brambory. Na přilepšenou," svalil ze zad obrovský pytel brambor a odněkud ještě vytáhl dvěstělitrový barel, "a taky trochu loje, ať si to máš čím omastit."

      "Lůj já tuze rád! Neměl jsem ho v hubě od poslední Jindrovy demonstrace!" zavýskl jsem nadšením.

      Vidlák si sedl ke stolu, na stůl si položil svou čepici se štítkem a řekl: "Jdu za tebou. Je to vážná věc. Jak dobře víš, jsem zemědělec. Jsem zemědělec, ale pole mi leží ladem. Mám s počítáním prachů, co lidi pošlou Institutu českého venkova, tolik práce, že už ani nemám na pole čas. A do toho ještě ten prodej triček a knih a pole, chlapče, pole, to potřebuje čas. Musíš se mu věnovat od rána do večera, a i v noci na něj musíš myslet."...........
      http://vidlakovyhnidy.cz/blog/
      Vláda lháře Fialy systematicky likviduje české zemědělství
      18.10.202

      Vymazat
  30. Tak mám poměřený zrak, objednané a zaplacené nové multifokály. Docela se na ně těším. Myslel jsem, že dobře vidím (když rozliším Alkor), ale není tomu tak. Po sundání skel, kterými jsem zřetelně viděl ta nejmenší písmenka na spodním řádku optické obrazovky, jsem byl konsternován (a jsem do teď). Sice teď vidím z okna 600m vzdálené izolátory na VN, ale "ostřím" na ně. A další překvapení - prý mám ty brýle nosit pořád, nesundávat je. Já myslel, že bez brýlí si cvičím zrak (gymnastika očí), ale prý tomu tak není.... Kdoví, kolik hřibů jsem tak neviděl a nevyfotil.

    OdpovědětVymazat
  31. Na hemošce OK. Před týdnem jsem si píchnul poslední růstové hormony a odběry vyšly jako miminu. Primář mi říká (předtím jsme se bavili o běhání - říkal, že vypadám nějak strhaně): "Tak co byste teď navrhoval? Jakou léčbu?" Navrhl jsem - "objednal bych se za 2 měsíce na odběry". "tak přijďte 20. prosince". Ajeto. Můžu dělat primáře.

    OdpovědětVymazat
  32. BJ, prosím (nebo paní Tužko) -
    sbíráte šípky? Jak je upravujete? Vylupujete jadérka a sušíte slupky? Letos je méně ořechů, ale šípků je dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na sušení či cokoliv jiného nikoliv.
      BJ

      Vymazat
  33. Další faktura odletěla... ještě chvíli a brýle jsou zpět.

    OdpovědětVymazat
  34. Tužka napíše pro pana Ládíka.
    Šípky,....jak jsme to dělávaly s mojí nevlastní babičkou.
    Sušení,.....pevné, vyzrálé, lehce na stopce zalomit, aby se nepoškodily, opatrně seříznout šošolku a sušily jsme na sítě na kachlákách. V jedné vrstvě, lehce obracet. Sušit rychle, snesou vyšší teplotu než křížaly.
    Dělal se čaj,.... nedrtit,...na noc namočit so studené vody, ráno nechat přejít var, a přecedit přes husté plátno,....oni se tam vždycky objeví chloupky, tak třeba cedit dvakrát,....a ty chloupky mohou v zažívání dělat paseku. Žádná jiná rostlina nemá tolik vitamínu C jako dobře vyzrálý, za slunečného dne sebraný a rychle usušený plod Růže šípkové. Té, co kvete růžově. Jsou ještě kvetoucí bíle,....ale, plody jsou menší, vodnatější, hůř se suší, rády i začnou plesnivět.
    Taky jsme dělávaly marmeládu,....děsná práce,....chloupky koušou a svědí, stále jsem si omývala ruce,....kbelík vody vedle seba, naběračku, přelít ruce,....pracovalo se venku.
    Vypoupané šípky proplachovat, opakovaně proplachovat v množství vody,....chloupky na hladině plavou,....až tam není ani chloupek. Od dětství jsem to nedělala. To se nechal přejít var, rozdrtila se dužnina a smíchala se stejným množstvím cukru. Ve skleničkách, po vychladnutí, se povrch zasypal cukrem,....nikdy neplesnivěl,....vánoční linecké se šípkovou marmeládou bylo jedinečné. Nebo,...půlky hrušek Pařížanka, vydlabat jadřinec, narovnat do pekáče slupkou dolů, důlek vyplnit šípkovou marmeládou, dát pod hrušky trochu vody a másla, upéct,....áááách, to byla lahoda. Dělám to s malinovou marmeládou,....ale, šípková, je šípková.

    Každý rok si říkám, že si udělám radost a alespoň jednu skleničku šípkové marmelády,....neudělala jsem, letos taky nemám,....a u chalupy jsou šípkové keře,....šípky češou ptáci.
    Tak asi,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, něco zkusím, něco vymyslím. …
      Kam zítra na výlet? Zlatý chlum…

      Vymazat
    2. Rozhledny se Vám zachtělo, Ládiku!!!? Ať se výlet vydaří.
      BJ. 🌞

      Vymazat
  35. Oteplilo se, ale šedo. I pár kapek spadlo. Šípky jsou také hezká dekorace. Nejen v přírodě.
    A PC se nám včera po restartování zfanfrnělo, povolám pomoc. Možná i nový bude, zatím váhám.
    BJ 🍁🍂🍁

    OdpovědětVymazat
  36. Ad: Ládik!!!

    Sipky vzdy vylupane. Inak mozete mat probremy (nielen alergicke, ale i pri stolici:-).

    Niekolko receptov.

    https://www.zahrada.sk/magazine/8-fantastickych-receptov-zo-sipok/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A este k sipkam.

      Ako chlapca ma dost otravovalo to cistenie od semienok a chlpkov. Najvacsiu radost som mal z zime. To sipky uz boli na krikoch po mrazoch makke. Sipku som stlacil a vytlacil z nej obsah - samozrejme bez semienok. Malo to vybornu chut. Takze -nieco si skuste nechat na krikoch i na zimu...😉

      Vymazat
  37. Pozrite si fotky nasej novej velvyslankyne v Cesku pri odovzdavani poverovacich listin u prezidenta.

    Najblizsie pride asi Jurko Janosik a k nam domazlicky dudak😎.

    www.facebook.com/photo?fbid=643509851303685&set=pcb.643512964636707

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pávek vedle ní ja bezďák.

      Vymazat
    2. Ad: Ládik!!!

      🤣😎.

      Inak - ocenujem jej odvahu. Predsa len - velvyslankyna, a nehanbila sa prezentovať v kroji. V nasich zemepisnych sirkach nevidane...Vyslala dobry signal nielen pre Slovakov v Cesku...

      Vymazat
  38. Návrat z mlhy a deště
    https://imgway.cz/dkfW/IMG_6524.jpeg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zl. Chlum z Čertových kamenů
      https://imgway.cz/dkfZ/IMG_6518.jpeg

      Vymazat
    2. Paradny kontrast na oblohe. Rozhranie svetla a šera nad horou...

      Vymazat
  39. Noskova chata
    16.-17. stol.
    https://imgway.cz/9874/IMG_6497.jpeg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paradny kraj tam v okoli mate...Mozno sa nakoniec raz rozhybem a spravim si tyzdenny vylet po miestach, ktore ste vo Vasom okoli doteraz prezentovali...

      Vymazat
  40. Současní štamgasti
    https://imgway.cz/9876/IMG_6491.jpeg

    OdpovědětVymazat
  41. Disteira twitter
    8,371 posts
    https://twitter.com/75Ingraham/photo
    Alter ego?

    OdpovědětVymazat


  42. Kostel vylít do povětří
    kdo to byl - se nevyšetří.
    Putina v tom nelze máchat.
    Kdo to jenom mohl spáchat?
    Chráněnec či kamarád?
    Koho teď mám pokárat?

    OdpovědětVymazat
  43. Už jsem zase u vidlaka zablokovaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To snad ne, to by popíral všecko, co píše.

      Vymazat
    2. Už tam fungujete.

      Vymazat
  44. Kdyby si Vidlák koupil Dodge Durango nebo Chevrolet Pacifica (takové by mu vyhovovalo nejvíc), mohl by to směle postavit vedle Rajchlova poršete. Možná by to nyní lépe vystihovalo jeho status veřejné osoby. Teď má Dacii Logan combi, bílou - nebo něco podobného z Dacie, a to je málo, jenom litrový motor. Jezdí po republice dálky, ze zvyku to táhne k naftě, ale na cenu paliva by neměl hledět, Rajchl taky nehledí.
    Já jsem auto vyřešil zdárně - statusu důchodce vyhovuje Dacia Duster 4x4 150 koníků, žere 6 litrů (průměr za 4000km) a klidně přejede obrubník nebo škarpu. Díly za babku a když je od bláta, každý se vyhne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kdybych kupovala, tak asi ten Karoq. Taky se mně líbil svého času ten Ford Ka to bylo roztomilé autíčko, nebo ToyotaYaris pro jednoho. Ale asi doziju se svým Roomsterem, hezky se do něj nakládají náklady. I když má už 12 let. Pak, kdyby byly dotace na elektroauta pro důchodce, tak na to mé popojíždění po městě, do toho bych šla. Plus solárku na střechu.

      Asi jsem byla zablokovaná, že jsem kritizovala tuto větu

      brzy první děti odejdou z domu, ale pokud jsem je dobře vychoval, hned jak odejdou, začnou se jak na běžícím pásu objevovat vnoučata


      To na běžícím páse, to mě, vyznavačku trvale udržitelného života nadzvedlo. Naštěstí děti jsou sázka na nejistotu, jak jsem se dozvěděla v posledním díle detektivky Oktopus a tak je to dobře. Množící schopnost s výchovou nemá nic společného, protože na to musí být dva a ten druhý je výchovou potencionalniho tchána absolutně nedotčený. Naštěstí. Plus příroda, ta rozhoduje o mnohém nezávisle na vůli člověka.

      Vymazat
    2. Jako rugbyová šiška.

      Vymazat
  45. Žádný výlet - čtvrtce je ouvej, tak jsem servis.

    OdpovědětVymazat
  46. Vyrobil jsem květákové řízky a přinesl 1 smrk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://imgway.cz/9883/IMG_6565.jpeg
      https://imgway.cz/9884/IMG_6562.jpeg

      Vymazat
    2. Vaše péče jistě Vaší čtvrtce pomáhá. Umíte kde co, Ládiku!!! Přidávám se ke chvále jesenických fotografií pana Jahy. Pozvání pro něho na Moravu jsem si smazala, však on si určitě vybrat umí sám.
      PC už nám zeťák vylepšuje a já jdu převěsit prádlo.
      BJ 🌞

      Vymazat
    3. Imgwayi něco je, Ládiku???
      BJ 📩

      Vymazat
    4. Něco se jim po…

      Vymazat
    5. https://ibb.co/t2dYby3

      Vymazat
  47. Do strmějšího kopce kolobku vedu. Vypnu přední světlo (je chlazeno náporem vzduchu), nechám zadní blikačku a čelovku. Dnes mě předjelo auto a zastavilo 70-80m přede mnou. Vyšel řidič a říká: “Nepotřebujete pomoc? Á, vy máte kolobku!” Tak jsem mu poděkoval - málokdo zastaví potmě s nabídkou pomoci, sám od sebe. Mladý člověk, cca 30 let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych potřebovala víc pohybu, ale po tmě se venku bojím.

      Vymazat
  48. Už jsem zase zablokovaná. Velí tomu tam debil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kritika se špatně snáší.

      Vymazat
    2. S tou by měl každý začít u sebe, zrcadlo neunese. Už tam psát nebudu a Rajchla volit taky ne.

      Vymazat
    3. Já pořád o Rajchlovi nic nevím. Je to jen moje chyba, vím to, ale něco mi říká, že to je slepá cesta, která nevede ke změně systému.

      Vymazat
    4. Už toho víme dost, že je rentiér, že mu sponzoři navalili 6 melounů a teď se šedé eminence sjeli na potlach do Kozojídek podobně jako dřív jezdili jiní do Osvětiman.

      Vymazat
    5. Seznam
      Rajchlova pochybná minulost, paktoval se i s Berbrem
      JAN ZIEGLER

      Vymazat
    6. Zjišťovat o nikom nic nechci a nebudu, věřím jen sobě.

      Vymazat
  49. Nalilo 21mm a prší, 13°. Budu dělat uvnitř.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Průtok na Ropičance se za 6 hodin zvedl 9x (údaje z jezu).

      Vymazat
    2. Se Vám v dešti a tak brzy chtělo k dešťoměru, Ládiku!!!? Jaký a kde vlastně máte?
      Na našem dvorku mm 3 a už neprší, stupňů 15.
      No jo, pražský lidumil právník pan Rajchl... Pro mne už od pohledu divný. Jestli Vás zajímá, zajeďte si ho poslechnout na vlastní ucho, až bude šířit svá moudra někde poblíž. Nejspíš si s lidem i upřímně pokecá.
      BJ 😀😃😄

      Vymazat
    3. Byl v Ústí nad Orlicí, to mi uteklo.

      Vymazat
    4. Na politiky jsem byl 2x, ale vždy jen příležitostně a ze zvědavosti. Trefil jsem v Havířově (při nakupování) Sládka (dávno tomu) a minulý rok Babiše. Ten zrovna vylezl z auta vedle čtvrtky, běžel k ní, podal jí ruku a říkal: "Já jsem se zpozdil, já jsem se zpozdil!" A to je celé - kdyby se nezpozdil, tak jsme se minuli. Záměrně bych nikam nešel.
      K Vidlákovi jsem jel na pozvání a též to byla náhoda - letos - byli jsme na psích závodech na Vysočině a už jsme se chystali domů, když přišla sms, že si prase zlomilo nohu a musela být neplánovaná zabijačka a bude nadbytek sádla - tak se čtvrtka ulakomila a že si protáhnem výlet přes jižní Moravu.

      Vymazat
  50. BJ - podívejte se na měřicí stanice v okolí. Srážkoměry, teploměry. Nejvíc jich mají povodí. Nebo povodňový plán kraje. Třeba u nás máme povodí Odry.
    https://www.pod.cz/portal/Srazky/cz/pc/Prehled.aspx?data=1
    Rozkliknu si nejbližší stanici a mám srážky a teploty po 10 minutách. Mám štěstí - stanici máme necelých 600m vzduchem od baráku, tak ji mohu vzít jako reprezentanta. V letních bouřkách jsem naměřil rozdíly, ale u dlouhotrvajících dešťů rozdíl není. Za těch pár hodin zase přililo, teplota stéle 13. Vidím to i na mobilu v posteli, ven nemusím.

    OdpovědětVymazat
  51. Myšlenky se řetězí
    nespoutané řetězy
    jak bublinky v kalíšku.
    Roste hříšek po hříšku
    až je z toho těžká ťarcha
    takovou má patriarcha
    nebo papež František
    návštěvou u jeptišek.

    OdpovědětVymazat

  52. Nudle jen medium rare
    s mákem černým jako tér
    s cukrem bílým jako sníh
    s kostkou másla. Přejde smích.

    To je moje vyšší gastro
    to by žral i Fidel Castro
    oblíz by si rety rudé
    a zeptal se: “Ještě bude?”

    Člověk by měl umět vařit
    péci, dusit, škvarky škvařit,
    nebýt marný v tomto světě,
    příživníkem na planetě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste mě inspiroval, nudle s mákem jsem už dlouho neměla. A k tomu buřtguláš. To bude dlabanec, v úterý.

      Vymazat
  53. Tak nevím - buď jsem chybně odeslala nebo jsem spadla do koše. Už z vyspraveného rychlejšího PC. "Ztráty" mimo ovladačů tiskárny a skeneru mě přestalo bavit hledat, podívala jsem se raději na středeční architekturu a kraso-.

    To: Ládik!!!
    Okamžité počasí kde všude já z postele sledovat nepotřebuji, stačí mi to venkovní u našeho. Na stav vody Bečvy se můj jedinec dívá tak 2x ročně.

    Všem přeju dobrou noc a krásné sny.

    OdpovědětVymazat
  54. Alef pěkně popsal Kozojídky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to kde, prosím?
      Chystám se na hřbitov vyplet mezikaménkovu zeleň. 🌞, ale je docela chladno.
      BJ

      Vymazat
    2. Na svém webu, náhradním za Litterate.

      Vymazat
  55. U řezníka leží klenoty,
    šperky z masa a kůže.
    Nestačí prachy z rachoty,
    kdo si to koupit může?

    Právník, doktor a úředník
    tlačí do hlavy párek.
    Zvedají na mě prostředník,
    zdražuje komisárek.

    Soustružník celý v kontejneru
    zpod víka trčí lýtka:
    Tyvole já na to seru,
    tu je jak u korýtka!

    OdpovědětVymazat
  56. Odpovědi
    1. Z lídllu jde smrad jak ze žumpy.
      zas něco přivezli z Říše.
      Mohli to umýt u pumpy,
      ale kručí mi v břiše.

      Trochu to hnije, trochu plesní
      a něco z toho kape.
      Je tady někdo, kdo to nesní?
      Tak už to kupuj, chlape!

      Bezzubé dásně trhaj hmotu
      – neví se, co to bylo –
      ať mám dost síly na robotu.
      Na zítra nic nezbylo.

      Vymazat
    2. https://www.forum24.cz/wp-content/uploads/fly-images/633863/393614363_719558592839557_3186762941504009075_n-1440x810-c.jpg

      Vymazat
  57. Já projím 2 stovky denně, to mi nepřijde moc, ale mít 5 dětí, tak je to 30 litrů měsíčně, na to tu jsou malé platy. Ale zas, kdo z vás to má? Ale zas dostane na děcka 6 litrů a při nízkém platu 7,5 litru plus sleva na dani, těžko říci, zda je tu jídlo drahé či ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Životní náklady naší důchodové dvojice jsou cca 50/měs. Dalo by se to lehce snížit, ale zatím se to dá lehce ustát.

      Vymazat
    2. To jsem na tom taky tak. Nemůžu stěžovat, ale možná zlatý věk důchodců končí.Letos v lednu na valorizaci utřeme.

      Vymazat
  58. To: Ládik!!!
    Dík za radu. Koukla jsem, kde že jsou Kozojídky s Kozojídkou. Blogy je dlouhý a kolik se mimo majitelů sklepů účastnilo místních jsem nepostřehla. Ne, že by to pravda změnilo můj názor na pány Rajchla či Vidláka.
    Ještě si počtu o oblékání, probraném důkladně dávno. Nevím, zda pan Godot byl už na ACZ. Ale asi se svým soukromím chodí na trh rád.
    A přirovnal Vás už někdo, třeba pan Jáchym, až téměř k Erbenovi? Jste tam báječný spolek. Snižuje tam někdo věkový průměr jako zde pan domácí? I když sem bohužel píše méně než málo.
    Jo, utrácíme méně než Vy či Gaia, spočítané to nemám.
    BJ 🎭🃏🎭

    OdpovědětVymazat
  59. V kameňáku bublá zelí.
    Nebudeme rozmrzelí
    že nejíme vitamíny.
    Nepůjdeme do zeminy
    nesklátí nás kurděje
    zůstává nám naděje
    že dožijem máje.
    A ta vůně! Ta je!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj tchán , narozený ještě za Rakouska Uherska, vždy říkal, že když bylo doma zelí a brambory, že si oddechli, že nebudou mít v zimě hlad. Kozu měli pořád a tak dělali zelovku.

      Vymazat
  60. Ako je mojim zvykom z casu na cas vam predstavim dalsiu spevacku /spevaka, ktora/y asi nie je u vas znamaúy (i na Slovensku asi pomenej, i ked ich v niektorych radiach hraju). Teraz ide o spevacku Emmanuela Pudding, vlastnym menom Emmanuela Dobšovičová. Skusam tak rozsirovat vase znalosti😉.

    Naposledy bol osloveny Ládik!!!, ktoremu sa pacil styl hudby. Mozno aj inym, len to nedali najavo😉.

    Prva pesnicka nech nam rezonuje ako ozvena koncacieho leta a zaciatku jesene, ta druha nas moze vnutorne pripravit na Vianoce, otvorenost... Pekne pocuvanie.


    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=U2GADHR50Xw

    https://www.youtube.com/watch?v=bVwrdi5jbhM&t=1s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umí turecky... bude to mít těžké, konkurence je velká.

      Vymazat
  61. "Kto nádej má, ten nikdy nieje sám."
    Na Vánoce (a cokoliv jiného) se vnitřně sice nepřipravuju, ale tohle je hezké:
    Ráda jsem si poslechla, pane Jaho, vyhledávat nebudu. Možná mám dnes poruchu sluchu, ale nějak mi zpěvačka neladí, s panem Dvorským ještě méně.
    Nevíte, proč si zvolila ono "jedlé" umělecké jméno?

    OdpovědětVymazat
  62. Je lépe? Šetřete se. I spaní se lze "naučit".
    BJ

    OdpovědětVymazat
  63. Lidi chrchlou jak blázni, radši necchodit do města

    OdpovědětVymazat
  64. V Kecárně na Ozvěnách byl Ládik!!! před 3 hodinami, bacily se tam nepotulují.

    OdpovědětVymazat
  65. Tužka napíše pro pana Ládíka,....snad Vám bude zítra lépe. Informace,....na Čt 2 dávají, zítra ve čtvrtek, od 20:00 Krásy zemí z výšky. Island,.... natočeno VB.
    Atmosferický tlak dělá skopičiny,....ručička barometru v posledních dnech pěkně putuje semotamo,....někdy to tělo vnímá nelibě. A kolem půlnoci bývá nespokojený žlučník, když mu bylo naloženo co ho vykolejí,....a po něm i játra,....chce to klid, teplo, a polohu vleže.
    Tolik nevyžádané informace,....ať je líp,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  66. Hlava, oči, dýchací cesty, horečka.

    OdpovědětVymazat

  67. Bacil mě vyřadil z boje
    o chleba vezdejší.
    Dost nepříjemné to je,
    už ať je včerejší.

    OdpovědětVymazat

  68. Venku tiše mží.
    Pod praporem lži
    sedí agent Pávek,
    užívá si dávek.
    Zradil lidi, ideály.
    Teď čte jiné manuály
    jak zakroutit krkem.
    Stačí podpis brkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten je fakt hrozný, souhlasím s vámi. Uvidíme, koho v sobotu vyznamená. Mašiny a lichtenštejnského knížete Adama. A brzy bude z ČR akciovka.

      Vymazat
    2. Petr Pavel 3 358 926 hlasů (58,32 %)
      Andrej Babiš 2 400 271 hlasů (41,67 %).
      Volební účast 70,25 %.

      Vymazat
    3. Výsledek 33-leté debilizace.

      Vymazat
    4. Jste na to přišel docela sám s novými brýlemi a jak jste na tom Vy?
      Samoléčba doufám zabírá, já bych polykala snižující se dávky Paralenu a pila do sebe čaj s medem.
      BJ 🍯

      Vymazat
    5. Brýle dosud nejsou. Možná to byla kapitalistická finta.

      Vymazat
    6. Když jste tak útočná…. Čím déle žiju v přírodě, tím mám více selského rozumu.

      Vymazat
    7. No jo, selský rozum... Toto slovní spojení vypovídá úplně stejně jako některými opěvované kritické myšlení, Ládiku!!! Mnozí sedláci díky tomu svému probendili rodinný majetek.
      Neútočím, jen jsem zvědavá. Zvyklá na to, že vševědoucích netolerantních lidí je plný internet. S věkem jich přibývá.
      Co choroba - ta Vás opouští? Uzdravte se brzy. I veselá mysl prý pomáhá.
      BJ 🙋‍♀️

      Vymazat
    8. Jen ať si tady cerenka užije, s brýlí i bez toho vládnutí PePy . Nám Starým to může být už jedno.

      Vymazat
  69. Včerejší resumé
    https://ibb.co/CbgM1Hb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvalitní spánek na dnešek byl? Mně tedy stačí obyčejný.
      A já dnes po 4,5 letech zjistila, jakou má tenhle krám pěknou kalkulačku a hrající rádio. (No, stará Nokia taky.)
      Možná jsem k němu dostala i sluchátka.
      BJ

      Vymazat
    2. Posuďte
      https://ibb.co/RhF2kXK

      Vymazat
    3. Když dáte mobil naležato, máte vědeckou kalkulačku.

      Vymazat
    4. Jaký mobil tedy máte? Jabko?

      Vymazat
    5. Kdepak, určitě jsem tu už psala, že Honor, co mi byl věnován s náramkem na měření kroků, abych si prý i čas mohla rovnat sama. Umí toho mnohem víc, než potřebuju. Vy užíváte i QR kódy? A kdepak asi vyrobili Váš Apple iPhone? Nějaký má mladší vnučka, dost dlouho na něj střádala , jaký má právě ta starší nevím.
      Vaše hodinky jsou rovněž přechytré, tak moc se sledovat mi netřeba.
      Přehrála jsem si včerejší Architekturu s Brňáky, bezva pořad to je:
      https://www.ceskatelevize.cz/porady/11748097773-architektura-58-89/217562263100006/

      Dobrou noc a ničím nerušený spánek všem.

      Vymazat
  70. Právě na ČT2 skončil Island z výšky. V podstatě jsem všecko pojmenoval dřív, než komentátor a taky jsem víc věděl. Přece jen jsem tam byl měsíc, objeli jsme ho dokola s výpady dovnitř a chrápalo se venku. V 1995. Ale z výšky to je nádhera. Já vlezl i do Krafly (do geotermální elektrárny, bo tam se nezamyká) a na ukrajinskou plachetnici Chersones. A do kráterů, kde se dalo a kolem všech vodopádů, co se dalo stihnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejzvláštnější nocleh byl v kráteru Eldborg a nejděsivější pocit u vodopádu Dettifoss, kde můžete řvát z plna hrdla a neslyšíte se.

      Vymazat
    2. Tam mě to nikdy nelákálo. Ani na Sněžku už se nevypravíme.
      A 🌧️🌧️🌧️ úplně podle předpovědi.
      BJ

      Vymazat
    3. Na sněžce jsem nebyl. 10000 lidí denně.

      Vymazat
    4. Nebývalo prý vždy. Na Island jste se vypravili bez cestovky?
      BJ

      Vymazat
    5. Bylo nás 30 a nechodili jsme spolu. Měli jsme společný autobus.

      Vymazat
  71. V noci mi to nespalo a tak jsem četl. O Blízkém Východu. Od dávných dob - Sumerů, Babyloňanů, o jazycích, mísení kultur, o písmu, náboženstvích - zejména o judaismu. Snažil jsem se “dovzdělat” - doplnit bílá místa, kterých jsem měl hodně. Teď jich mám ještě víc. Jsem z toho rozčarovaný - informace jsou mnohdy protichůdné - vždy je asi psal vítěz. Jsou to v podstatě dějiny válek. Rezignoval jsem na zjištění pravdy (která by mě uspokojovala) a budu opravdu jen pozorovatel. Budu se dívat, komu co slouží. Tedy kdo má užitek z prodeje tamní ropy. Ten má moc, ten ji buduje dlouhodobě. I vznik státu Izrael je podivuhodný, má to daleko k evoluci, k přirozenosti. A těch názorů kolem! Raději nečíst, je to zbytečnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svět jde pořád dokola, jen technicky jde kupředu. Lidstvo je zatím nepoučitelné. Přesto jsem optimistická a věřím, že přežije.
      Se netrapte a zaměřte se raději na dostatek spánku, nejraději v noci. Jak na to poradit neumím. Ale zkuste třeba kočku domácí, tedy raději kocoura. No jo, opakuji se.
      BJ 🐱🐈🐱

      Vymazat
    2. Kočka je semeniště divných parazitů. U nás chodí po zahradě sousedova.

      Vymazat
    3. Na klíně Vám ale nevrní, že. Jak je vybarvená? Nechcete, nemáte. Zvířátka jsou starost, radosti ale převládají. A vždy máte s kým pokecat, odporují minimálně.
      BJ

      Vymazat
    4. Mám ještě dost kontaktů se zákazníky a spolupracovníky.

      Vymazat
  72. Minulý čtvrtek 19. října se v prezidentské Lánské oboře odehrála soukromá akce pro investiční firmu WOOD & Company. U ředitele Lesní správy Lány ji zařizoval Jan Sýkora, spolumajitel investiční skupiny a také jeden z velkých sponzorů kampaně Petra Pavla.
    Osm lovců se při honu vypravilo do hradních lesů střílet trofejní zvěř. Asistovali jim zaměstnanci Lesní správy Lány, organizace podřízené Hradu. Zajišťovali, aby se lovcům zvířata dostala na mušku. Uloveny byly kusy za 700 tisíc korun.
    Lesní správa Lány podobné lovy za poplatek oficiálně zájemcům zvenčí nabízí. Tenhle hon se ale lišil. Neexistovala k němu totiž standardní smlouva či objednávka. Dokumenty tak nebyly ani nemohly být, zveřejněny před konáním akce v registru smluv, jak vyžaduje zákon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vycpaná veverka27 října, 2023 14:15

      Co taky můžeme čekat od Rusa, kterého jmenoval Mynář.

      V Lánech hostili členy komise, kteří pro Mynáře vybrali šéfa hradní obory
      LUKÁŠ VALÁŠEK,
      24. 10. 15:40

      Vymazat
  73. Zelí je v kameninové nádobě 11.den, kolem ní je 22° a kvasí. Myslel jsem, že kvašení je rovnoměrnější proces. Měřím interval mezi úniky bublin přes vodní uzávěr a v průběhu 15minutového měření se interval pohyboval od 1:30 do 2:15min. Teď jsem přilil do uzávěru 3mm vodního sloupce a nemělo to měřitelný vliv. Dala by se z toho udělat disertační práce.

    OdpovědětVymazat
  74. Zatím 9mm, leje, 9°C.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás už mm 22. I tak jsem byla se svou dokonalou starší sestrou a letos žlutou kytkou na hřbitově. Když mamince by zítra bylo 105.

      Vymazat