19 února, 2017

KRTINEC č.193

201 komentářů:

  1. Gratulace!
    Nevystřelil tu někdo o půlnoci z děla? Já málem spadla z postele, a honem utíkám k počítači, co se stalo. A on Ládik první! Teď neusnu. Taková událost.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad: Alena.

      O krtka nazad mate vysvetlenie nedorozumenia medzi nami ohladom reci Trumpa na Floride.

      Vymazat
  2. Co dodat..Ládik je jednička! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Noční proud na Noře

    Nevím, jestli to tu už nebylo, když tak to přeskočte.
    Proč je Západ vyřízen. Názor inženýra
    http://leva-net.webnode.cz/products/proc-je-zapad-vyrizen-nazor-inzenyra/
    ..."Když jsem ukázal skupinovou fotografii inženýrů kalifornského oddělení mým přátelům v Rusku, všichni se jako jeden muž ptali: „To je někde v Thajsku?“. Opravdu, z padesáti lidí nebylo víc, než pět evropských tváří...

    ...Kvalita anglického vzdělání již způsobuje krizi v britském jaderném průmyslu. Není kým zaměnit specialisty odcházející do důchodu. Přitom zatím nejsou připraveni přijímat do takového zranitelného sektoru cizince a kromě toho nemohou nabídnout stejné peníze, jako v USA..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To snad všechno ani nemůže být pravda...

      Vymazat
  4. A ještě něco ke Švédsku, pisálkové asi nepostřehli, co se to ve Švédsku stalo - a ve večerních zprávách 1.programu centrální ruské televize ukázali reportáž z Malmö, zda se tam skutečně „nic neděje“ – najdete to po 40. minutě vysílání a naše generace tomu bude rozumět…
    http://jdem.cz/c2pvc9

    Dodám, že by mě v životě nenapadlo, že ruská televize bude vysílat objektivně a v západních televizních vysíláních to neuvidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trumpov tweet bol, že s tým Švédskom reagoval na reportáž na Fox (tuším) news.

      oldo

      Vymazat
    2. a pekný je aj tweet P. J. Watsona, ručný granát vo švédskych farbách a 4D šachu Trumpa, lebo teraz sa môže začať diskusia o problémoch Švédska s imigrantami

      https://twitter.com/PrisonPlanet/status/833407939524300800

      Vtipné je aj toto video v lietadle, syn s matkou Allah akbar, americký agent a tak:

      https://twitter.com/BBassem7/status/833470194882187264

      oldo

      Vymazat
    3. Aleno, ještě jednou moc děkuju za odkazy a překlady Trumpa. Já bych to nedala. Před onemocněním jsem se anglicky domluvila bez problému. Po první atace, kdy jsem byla v Bohnicích, se mi něco stalo s mozkem, takže mi zmizela valná část slovní zásoby v angličtině i ruštině, ale co je horší, protože se mi to děje i v češtině, čím víc se snažím soustředit na hovor, nebo jsem hodně unavená, pak to jde mimo mě a já vůbec nevím, co bylo řečeno. Prosím, můžete mi říct, co se dělo v Malmö? Díky.

      Vymazat
    4. keď si pustíte video od 40. min., tak je tam reportáž ruskej TV o Malmö. Rozbité sklá aút, horiace auto, vraj nejaká streľba,
      43 % obyvateľov sú vraj cudzinci, vyše 60 % bez práce, trieda s 24 žiakmi má len 1-2 Švédov, domáci sa boja hovoriť a tak. Klasika.

      oldo

      Vymazat
    5. video má asi 6 minút, je tam aj o tom zápise policajta na Facebooku, že 100 % času im zaberie vyšetrovanie kriminality imigrantov a nejaký mŕtvy (zabitý) imigrant na námestí, jeho fotka, sviečky...
      Toľko v skratke

      oldo

      Vymazat
  5. Za chvíli zazvoní budík a pokazí mi náladu.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobré ráno. Pan Ládik !!! by mohl z fleku dělat ponocného. O jeho přesnosti by se poté psaly eseje a Japonci by jej fotili coby raritu

    A tady je video, než přijde jaro
    https://www.youtube.com/embed/dXApBvgUNBQ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych po nocích raději spal, ale někdy se nedá..
      Včera mi mobil naměřil 16 kroků, rekord. To se potom těžko dělá 10 000 průměr za den. Momentálně mám roční průměr 8390 denně.

      Vymazat
    2. liško,
      tak pro Vás ještě jedny jarní květiny s hudebním doprovodem.
      https://www.youtube.com/watch?v=-Usy6iIbwjg

      A je tam přísloví - speciálně na Vaše pracovní choutky! :-)

      "Nebojte se, nemusíte se o nic starat, přichází jaro a tráva roste sama od sebe." Zen přísloví

      Vymazat
  7. Majitel AAA Auto prodává svoji vilku v havle za 400mega.
    http://bydleni.idnes.cz/vila-v-troji-za-15-milionu-euro-aaa-auto-dxl-/stavba.aspx?c=A170219_110659_stavba_rez
    Ani jsem nevěděl, že je to Australan; kdoví, zda i v Austrálii mohou přetáčet tachomatry za účelem zisku. Možná mu hoří koudel u zadku, kdoví.

    OdpovědětVymazat
  8. co se děje v Beskydech
    https://www.youtube.com/watch?v=RZs2cyhs5tw

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé - krásný rys i ostatní zvěř i ptactvo.

      Ta trojská "činžáková" vila mě neuchvátila, pořád bych dala přednost Kramářově. I když ji znám jen zdálky a z obrázků, frontu tam se mi zatím dělat nechtělo. A můj jedinec by raději by budoval další vedle - tak to vidím, že zůstaneme v naší vísce...

      Vymazat
  9. Klášter v Louce u Znojma - schválená národní kulturní památka. Kdo ví, proč bylo vyjmuto pardubické nádraží - i když relativně udržované je a zbourat se ho asi nikdo nechystá.

    A že tu Liška s Marií připomněly jaro, tak jsem šla obhlídnout čemeřice - ze sněhu zatím kouká jen listí. Jsem zvědavá, jak nám přežijí chejry, co se také o sebe starají vlastně samy, já ty namnožené jen přesazuji.

    Také gratuluji Ládikovi!!! k půlnočnímu prvenství. Velký pokrok učinil, když jsou za jedničkou dokonce tečky dvě. Co tak příště 1!!!?

    No, jdu si počíst, případně i pokecat k panu Štefflovi o školství. Včera mě překvapil pan Brom, jak mají v nějaké vísce s 500 obyvateli a s asi 35 žáky včetně dojíždějících jednu školu státní a druhou soukromou a že je na 1 žáčka třeba 3x3 m.

    Velmi mě teď potěšilo, že jsem si před chvílí tohle své nesourodé psaní zrušila, ale "proskákala" se k němu zpět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím BJ,
      je škoda, že p. Šteffl neodpovídá. Ale stejně víme, co by říkal. Za sebe - nejvíc souhlasím s p. Štysem, dnes i minule mu dávám plně za pravdu.

      Ládiku, tak jsem našla dva dobrovolníky z 2. třídy, kteří za pytlík bonbónů nosili celou přestávku v každé ruce jednu školní tašku, cca 5 kg. Radši jsem neposlouchala, jak to komentují. Pendlovali mezi WC a tělocvičnou... řekla jsem, že dělám vědecký pokus. - Měli po té akci snad ještě kulatější záda, než před ní. Tak nevím. Technika? :-)

      Vymazat
    2. marie -
      do kopce to je lepší, než po rovině ... příště mohou nosit do schodů.

      Vymazat
    3. To se mi prodraží, to koštne nejmíň tři pytlíky... ale jo, pro vědu se musí něco obětovat.

      Vymazat
    4. Hromadnou bitku u brněnského nádraží museli krotit policisté
      20. února 2017 11:00
      Divoké kopance a rány pěstí byly v pátečním večeru k vidění před brněnským hlavním nádražím. Dvě agresivní skupiny mladíků, kteří se oháněli rovněž teleskopickými obušky, od sebe museli oddělit policisté.
      Zdroj: http://brno.idnes.cz/hromadna-bitka-brnenske-nadrazi-policie-f0j-/brno-zpravy.aspx?c=A170220_101901_brno-zpravy_krut

      Vymazat
    5. Není pět kilo v každé ruce pro osmileté dítě moc?

      Pan Šteffl mně včera nějako před večerem odpověděl, že blog o veřejném školství bude pokračovat, ve stejnou dobu reagoval ještě jednou. Jinak asi naznal, že si v debatě vystačíme sami. I s jedním bývalým ministrem školství, co ho chválíte a včera znovu napsal, že "jedním z hlavních úkolů školy v moderní době je hlídání dětí, když jsou rodiče v práci".
      I pana Klause m.- školství trápí - kdo ví, čím se teď vlastně živí?
      https://www.novinky.cz/komentare/429814-komentar-pred-branami-ceka-financni-inkluze-ve-skolach-vaclav-klaus-ml.html
      Třeba dojedná i pobočku Oxfordu u nás - proč by ji měli mít (možná) jen Francouzi. Kdo vlastně ví, jak to nyní chodí na střední třeba v Etonu.

      Vymazat
    6. Amatérské pokusy na dětech.Rodiče souhlasili?

      Vymazat
    7. Anonymní
      Myslíte to nošení aktovky? To já jen tak bavím Ládika. Na přímení zad mám jiné recepty. :-)

      Vymazat
    8. Ano.Tak to jsem nepochopil,že jde o žert.Děkuji za odpověď.

      Vymazat
  10. AD: Oldo

    Co sa tyka arogancie, tak to teda jooo:-). Pretoze napisem, ze prekladatel bol blbecek? Cestina mala aj v tej dobe dost slov, aby sa dal urobit obecnejsi (vystiznejsi) preklad uvedeneho slova nez "soudruh". Ale vydavatel nie celkom dobre (neverne) neprelozil len toto slovo. On si aj menil lubovolne nazvy knih.

    Soudruhu.

    Pro české čtenáře objevil knihy Julese Vernea Jan Neruda, který si během svého pobytu v Paříži v roce 1863 koupil knihu Pět neděl v balóně a přivezl ji do Prahy. V roce 1869 díky Nerudovi vyšel v knižnici Matice lidu první Verneův román přeložený do češtiny – Cesta kolem Měsíce. Nakladatel Josef Richard Vilímek v letech 1893–1935 vydal 52 Verneových románů. Vilímek také nepoužil přesný překlad názvů knih a názvy značně upravil. Tyto úpravy se používají dodnes.[5]

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napr. Cinq semaines en ballon

      je vystizne (vseobecnejsie, presnejsie z francuzskeho "semaines" prelozit "Pět neděl v balóne" , alebo "Pět týdnu v balóne" ?

      Kapisto?

      Vymazat
    2. Definície výrazu semaine
      podstatné meno
      Période de sept jours (lundi, mardi, mercredi, jeudi, vendredi, samedi, dimanche).
      Nous nous retrouverons vers la fin de la semaine .
      Période consacrée au travail.
      Une semaine de 35 heures .

      Vymazat
    3. Tak sa Vilímkovi ospravedlnujem. Sice bol tento roman pripraveny na vydanie u neho, ale nakoniec ho nevydal a prve ceske vydanie dal niekto iny.

      Prekladal to Robert Nápravník pod pseudonymom (priznacnym!) J. Drn :-).

      https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_N%C3%A1pravn%C3%ADk


      Napr. jeho vydanie knihy s nazvom "Cesta DO Měsíce" dava moznost hadat, ci ide o knihu "De la Terre à la Lune" , alebo "Autour de la Lune" . Asi ta prva :-).

      Vymazat
    4. Vy máte zaujímavú záľubu, že keď šliapnete do houna, tak si ho potom rozpatlávate, rozmazávate a ešte strkáte pod nos druhým ako krásne vonia. Pravéééé slovenskéééé, z Preshowa. Ach jo.

      oldo

      Vymazat
    5. Oldo,
      vzpommínám na prastarý slovenský vtip o Jahovi a Marience.

      Jaha:
      Marienka, vidíš to hovno pod oblokom?

      Marienka:
      Hej, Jaha, naozaj pekné hovno! Také dĺhé, tlsté...

      Jaha (hrdě, buší se v prsa:)
      TO SOM UROBIL JA !!!

      Vymazat
    6. http://www.ucl.cas.cz/edicee/data/soubory/Neruda/literatura%20II/14_vysvetlivky.pdf

      Od bodu 104, krásna čeština, "země se zmalila", "mezitím byli musili již přemoci..", "dveře salónu se odevrou.."

      ...a je to tam aj s tým vydávaním Verneoviek (Vernoviek)

      A v češtine je ozaj jedno, či je to pět týdnů, či pět neděl, ale Slovákom je to zbytočné vysvetľovať...

      oldo

      Vymazat
    7. Ad: Oldo

      Zlodej krici, chytte zlodeja. A ked uz inac nemoze, uraza. Dal som si tu namahu a popytal som krstneho mojho vnuka, Francuza, u ktoreho syn byval v case studia na strednej skole, aby sa opytal svojho otca, ktory sa umeniu tak trochu venuje (a je starsi, ako ja), aby sa prezvedel, ako chapali (chapu) Francuzi vyraz "compagnon" v uvedenom diele J. Verna. Jednoznacne z jeho odpovede vyplyva, ze ako vyraz pre cloveka, ktory zdiela nas osud spolu s nami, teda ako SPOLOCNIK na nasej ceste, na nasich prezitych udalostiach. Nie ako druh, toboz "sudruh". No, ale, to by neboli anonymi annonymni, abi si "neprisadili", ked je to zadarmo, netreba nic vediet, len niekoho pourazat.
      A Oldo, pokial viete ako tak slovensky, tak urcite viete zname uslovie, ze JEDNO je akurak koliesko na furiku:-).

      Takze asi je zbytocne vysvetlovat Vam, ze je potrebne VEDIET a CHAPAT DUCHA diela a textu a suvislosti, aby prekladatel vybral to spravne SYNONYMUM!!! z vlastneho jazyka, aby co najvernejsie vystihol povodny text. Vy to samozrejme, za pomoci anonymov, odbyjete jednoducho. Zavidim Vam, ako sa Vam musi jednoducho zit, prisposobovat sa a rozmyslat. Len ziadna namaha. No, niektori sme trochu zlozitejsi:-). Citime aj nuansy.

      Vymazat
    8. A k tomu Vasmu - A v češtine je ozaj jedno, či je to pět týdnů, či pět neděl, ale Slovákom je to zbytočné vysvetľovať...

      Urcite vsetci Cesi vrelo suhlasia, hlavne ten anonym, s tym, co ste napisali:-))).

      V tej suvislosti ma napadla jedna drobnost, ktoru som napisal pred desiatkami rokov.
      Pokial si to pamatam, tak to bolo asi nieco take (text nemam pri sebe).

      Nie je jedno,
      či je jedna,
      a či jeden.
      Rozmýšľajme!
      Veď prienikom jedničiek
      môže byť aj sedem...


      Tak nejako, ale presne by som vedel mozno pozajtra, ked by som to vyhrabal z docasneho miesta ulozenia. Na Vase JEDNO to ale myslim staci:-).

      Vymazat
    9. Spomenul som si male upresnenie:

      Rozmýšľajme vedno!
      Veď prienikom...

      Vymazat
    10. len sa v tom matlajte.
      "druh, -a, mn. č. -ovia muž. r.

      1. spoločník (napr. pri práci al. pri inej činnosti): d. v práci, d. v boji

      ● kniž. druh druha, druh druhovi ap. navzájom, vzájomne;

      2. kniž. priateľ, kamarát: „Viete čo, chlapci,“ povie druhom, „poďme tam pod Rajskú záhradu.“ (Ráz.)

      http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=druh

      oldo

      Vymazat
    11. súdruh, -a, mn. č. -ovia muž. r.

      1. občianske oslovenie v socialistickom zriadení: Tak čo, ako vám to ide, súdruhovia? (Hor.) Súdruh kapitán sa ubytoval u nás v prednej izbe. (Zát.)

      2. oslovenie pre člena komunistickej strany;

      hovor. komunista;

      3. trochu zastar. kamarát, druh, priateľ: Jeho súdruh bol vysoký, štíhly mladík. (Čaj.) Videli sme, ako ten alebo onen súdruh zo školských lavíc prestal zrazu chodiť do školy. (Al.);

      Bod 3. pre tých "zložitejších", ktorý neostali zaseknutý v bode 1. a v 2.

      A pod zemou je ten smrad ešte horší, nie je kam utiecť. Nasadzujemm masku a prestávam na Vás reagovať.
      Dúfam, že mi to dlho vydržím.

      oldo

      Vymazat
    12. Oldo, madarcina a cestina Vam ide. A tiez Vam ide TRAPNOST prvej triedy. Ja nemam moznost (vo svojom nastaveni, ktore tu pouzivam) opravit pripadne chyby, alebo zmazat prispevok. Co napisem, to napisem. Musim sa zmierit i s tym, ze niekedy (ja pisem VSETKO z HLAVY!!!, nerobim si ZIADNE slohove pripravy!!!) sa stane, ze nieco preklepnem, ci neuvediem spravne. Ja ale s tym problem nemam. A viete PRECO??? Ja NEPOTREBUJEM sa robit iny, ako som, ani sa nikomu ospravedlnovat a toboz sa niekomu pchat do riti!!! Mne je v podstate jedno, ci si Vy, ci niekto iny, vylejete tu svoje spinavosti, zvlast na mna. Je to Vas problem, nie moj.
      Ale ukazal ste sa, co ste zac a asi ako Vam funguje myslidlo. Dobry poznatok.

      Vymazat
    13. Na PODSTATNU VEC - spravne SYNONYMUM!!! ste neuviedli NIC. A, som si isty, ze NIC neuvediete. Citovat mozete Lenina, Nerudu, Masarika, Benesa...koho chcete. PRINCIP a PODSTATU veci som Vam napisal JASNE. Prekladatel je tym lepsi, cim lepsie vystihne ducha diela. Ale to by som uz len hadzal hrach na madarsku stenu:-).

      Vymazat
  11. Miliarda z kampeličky
    putovala za kmotříčky
    do přístavu v Číně;
    teď se hledá svině
    co za zvuků muziky
    osedlala koníky.
    Podkovičky pěkně zvoní
    u soudu je třináct koní
    a sedmička prostředníků;
    bude dosti podhlavníků
    na kavalcích v base?
    Viník v tomto čase
    leží někde na pláži
    nebo stojí na stráži
    ministerstva daní,
    poslušně se klaní.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak budu mít o zábavu postaráno - budeme tu mít vnuka, spustila se mu rýma, dcera ho sem večer přiveze.

    Coleman Hawkins & Lester Young- The Famous JATP Performances- FULL ALBUM
    https://www.youtube.com/watch?v=2kM4_Yds1rQ

    THE WHITE BUFFALO (JAKE SMITH)
    https://www.youtube.com/watch?v=kZK2kuhPugk

    Radůza: I will go where I want (Půjdu kam chci)
    https://www.youtube.com/watch?v=L3RbtfRke2Y

    tvrdohlavá szidi
    https://www.youtube.com/watch?v=eLJXEXkyICE&list=PLske0uu0TB7nV7wQDeEMl-ZDkBDqvE-kI

    Zvláštní znamení touha / Wabi Ryvola
    https://www.youtube.com/watch?v=aVylw02oObI

    OdpovědětVymazat
  13. Kdo by si chtěl večer užít drama s Donizettim - už bylo a bude chvíli i na internetu:
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10840038386-lucrezia-borgia/21438775150/

    S rýmou po pobytu na horách do školky neberou, Anno? Doufám, že Vy jste proti ní odolná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že do školky berou děti s rýmou, Babo Jago :-) Ale když vnuk (i vnučka) není fit a může být u nás, tak je u nás. Na tom jsme se dohodli s dcerou než nastoupila do práce. Pro vnuka je to lepší a ve školce je o jedno unudlené dítě míň, což je taky lepší.
      Na rýmu jsem odolná. Zato kašle, co jsem chytla na začátku prosince od vnučky, jsem se nezbavila. A to jsem brala vše, co máme odzkoušené, že zabírá - lichořeřišnici, sléz maurský, jitrocel, cibuli, "zelňačku" bez zelí podle Jahy, zábal z cibule, sádla, soli... Před třemi týdny už to vypadalo nadějně, ale teď mé chrmlání muž už nervově nezvládá, tak budu muset k doktorovi.

      Vymazat
  14. Barabasov dalsi skvely film.


    http://ix.sk/m1Nxx

    OdpovědětVymazat
  15. A este trocha romantiky. ked som to uz daval, tak sorry.

    https://www.youtube.com/watch?v=zLgRsqWKMYM

    OdpovědětVymazat
  16. Ládik !!!20 února, 2017 09:09

    Já bych po nocích raději spal, ale někdy se nedá..
    Včera mi mobil naměřil 16 kroků, rekord.
    ***********************
    Ládiku, už se nedivím Vašemu luxusnímu záchodu!
    Člověk totiž nemůže během dne nenjít několikrát na WC.
    Takže Váš chytrý mobil na Vás prozrazuje nebezpečně moc:

    - z postele až k míse to máte 8 kroků

    - ráno po čtvrté vstanete, přesunete se na WC, kde máte připraven stolek s počítačem a celodenní zásobou jídla a energidrinků.
    Zde se vsedě na míse odehraje Váš pracovní den, prokládaný konzumací potravy, uměleckou tvorbou a periodickám vykonáním fyziologické potřeby.

    - Večer kolem půlnoci opět zvítězíte v soutěži o prvenství v dalším krtinci, utřete se
    a vyčerpáte zbylých povolených 8 kroků denního přídělu při přesunu do postele.

    A MNĚ budete zrazovat od náhradního sportovního vyžití v koupelně na stepleru !!! :-)
    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To abych zde uvedl něco o SPD.
      Snímek mého pracovního dne vypadá úplně jinak. Podstatné je to, že mobil nenosím na záchod. Jednomu příbuznému tam spadl po vykonání veliké potřeby a byl pak na rozpacích, jaký postup zvolit.., co dřív... a stejně byl potom na houno.
      Těch 16 kroků bylo od pracovního stolu k televizi.
      Od 15 do 17h jsem byl ve svařovně odborného v jednom okresním městě, loudil jsem si tam informace pro své obrázky; pak jsem pochodil po venku mezi pavilony učňů, abych zjistil, kdeže jsou horkovody (sníh dole ve městě zmizel, tak podle rostlinstva), protože situační plány zmizly. Takhle jsem nachodil 2968 kroků
      http://www.imgup.cz/image/LN60 a více toho nebude, protože musím doregulovat radiátory v nemocnici, aby to ráno bylo u investora v kompu.

      Vymazat
    2. Teď čtu, jaký to mám zmateční text, protože ťok myšlenek byl 2x přerušen mobilem. To je ďáblův přístroj, příčina mnoha negativních stavů.

      Vymazat
  17. Mládek - socan - parazit
    měl by taky narazit
    do sociální sítě
    z které zbyly nitě.
    Kdo na jeho místo?
    Je více než jisto
    že to bude prouza
    už mě jímá hrouza
    kolik mešit postaví
    bílí budou bezhlaví
    ležet kolem cest,
    alea iacta est.

    OdpovědětVymazat
  18. Když se tu dnes mluví o školství, copak by asi p. Šteffl, podporovatel americké demokracie a jejích metod, řekl výuce malých dětí radikály Islámského státu.

    "Písmeno N je třeba ve slově sniper, žena je pouze zahalená, učil Islámský stát děti

    Když chlapci poprvé vstoupili do výcvikového zařízení, plakali a ptali se, kde jsou jejich rodiče, zmizelí v roce 2014, kdy IS začal zabírat území severního Iráku. Po týdnech výcviku začali vstřebávat ideologii IS a o rodičích a příbuzných mluvili jako o odpadlících. Většina hochů byla z komunity iráckých šíitů nebo jezídů, které sunnitský IS tímto termínem označuje.

    V učebnici Angličtina pro Islámský stát se slovní zásoba učila s pomocí vojenských termínů - slova jako jablko a mravenec vedle termínů armáda, bomba a odstřelovač. Pojmy mučedník, špión a minomet se objevily vedle výrazů pro silniční přechod nebo zívání. Slovo žena vysvětloval obrázek zcela zakryté beztvaré černé figury. Všechny obličejové části jak lidí, tak zvířat byly v učebnici prázdné.

    Radikálové, mezi nimiž byli hlavně Iráčané, učili šíitské děti modlit se podle sunnitské tradice a jezídy přinutili ke konverzi. Chlapci se učili recitovat korán zpaměti a s lidmi z ostatních komunit jednat jako s bezvěrci. Výcvik fyzické průpravy se odehrával na dvoře areálu...."

    https://www.novinky.cz/zahranicni/429694-pismeno-n-je-treba-ve-slove-sniper-zena-je-pouze-zahalena-ucil-islamsky-stat-deti.html

    OdpovědětVymazat
  19. Sociální systém
    v tomto čase hmlistém
    zachytí jen obézní
    výkřik štíhlých odezní
    ve vesmírném prostoru;
    od obzoru k obzoru
    zeje v síti díra
    zbývá jenom víra;
    nemusím mít oře,
    stačí krtat v noře.

    OdpovědětVymazat
  20. V pražských Nuslích se v září otevře první střední škola v Česku, na které budou studenti skládat americkou maturitu. Výuka na American Academy se bude zaměřovat na cizí jazyky a výběr z několika volitelných předmětů. Studenti budou platit statisíce korun školného ročně. Školu na Dni otevřených dveří představil její spoluzakladatel Ondřej Kania, spoluvlastník agentury J&K Consulting, která mladým lidem zprostředkovává studijní stipendia na školách v zahraničí.

    Absolventi školy získají stejné vysvědčení, jako by byli v Americe. Pokud se pak budou hlásit na českou vysokou školu, budou si muset nechat americkou maturitu úředně uznat. V případě, že bude posouzena jako rovnocenná s českým vysvědčením, budou muset ještě složit povinnou státní část české maturity.

    Nastupující ročník studentů bude platit školné 160 tisíc korun každý rok. Těm, kteří nastoupí o rok později, se školné zvedne na 240 tisíc korun ročně.
    ...
    panečku, to je láce. To bude maturitních vysvědčení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Maturant si koupil gympl

      Ondřej Kania dokazuje, že už ve 23 letech se dá dělat zajímavý byznys. Do roka chce vlastnit tři střední školy.

      Kania má heslo: Tlak na podporu technického vzdělání je obsese. Může za ni průmyslová lobby a určitá prvoplánovost v myšlení lidí na ministerstvu školství. A také absolutní neznalost politiků."

      http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/maturant-si-koupil-gympl-84433.html

      P.S.: Ne že bych někomu, třeba p. Kaniovi, nepřála byznys, ale s těmito názory a praxí našemu vzdělávacímu systému prokazuje spíše medvědí službu.

      Vymazat
    2. Mladý podnikatel zřejmě našel, kde nechal tesař díru na trhu.
      Američtí odborníci brečej, že 15-20% amerických středních školo produkuje funkčně negramotné absolventy.

      K tomuto žádoucímu stavu se u nás teprve pracně, i když nadějně blížíme.

      Domnívám se, že by ale stačilo přeškolit funkčně negramotné absolventy nejmizernějších českých středních škol z českých negramotů na negramoty americké.

      Podle mě by se to dalo zvládnout za dva roky a poplatek čtvrt miliónu korun.
      Zájem by jistě byl - a oddálil by se o další dva roky jejich nástup na pracák.

      JÁCHYM

      Vymazat
  21. Marie,
    až teď jsem si dodatečně přečetl celou diskuzi, která se rozpoutala na základě "soudruhů" ve verneovkách.
    Musím říct, že jsem se královsky bavil. Jak správně tušíte, etymologii slova "sou-druh" , jakož i posuny jeho významu v běhu času vcelku znám.
    Potěšilo mě, že Jaha coby osvědčený bavič nezklamal.
    Popravdě řečeno je dost podstatným ochuzením češtiny, že se tohle původně naprosto neutrální slovo stalo označením s politickým zabarvením.
    Zajímavé je, že dodnes nebylo nahrazeno jiným slovem se stejným obsahem, jaký mělo původně slovo "soudruh".
    "Kolega" ani "spolupracovník" se překrývají jen částečně, "souputník" je mírně archaické a také se významově překrývá jen málo...

    To, že mladší děti školou povinné zcela ztotožňovali význam slov "soudružka" (soudruhy pro jejich vzácnost na 1. stupni neuvádím)se slovem "učitelka" je stejný jev jako ztotožňování doktora a lékaře.

    Či před nedávnem lékárníka a magistra.
    Než v tom nadělali zmatek například magistři-učitelé,
    a než se "magistři" v lékárnách stali většinou doktory farmacie...což babičkám nevysvětlíte a jahům se to pro jistotu ani vysvětlovat nepokoušejmež.

    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Jáchyme, dobře to povídáte. Škoda některých slov, měly svůj půvab! :-)
      Škoda také toho nepochopení - my o voze, dotyčný o koze. Bohužel tak je to skoro vždy, že emoce vybuzená politikou (zde je rudým hadrem to dotyčné slovo) u něj naprosto převálcuje veškerý rozum. Už déle volím Oldův přístup, a jsem OK.

      K těm zaniklým slovům - u nás doma ještě byly výrazy nářeční, silně zažité, jimiž jsem spolužáky i vyučující uváděla v hysterický chechot. Občas si na ně vzpomenu a obsedantně používám, aspoň hovorově.

      Vymazat
    2. Potěšilo mě, že Jaha coby osvědčený bavič nezklamal.

      Mna zasa tesi, ze etymologicke nuansy, hladanie povodnych umyslov autora a posudzovanie toho, ci prekladatel vystihol svojimi vyrazovymi prostriedkami podstatu, a ich rozbor pokladate za bavenie od bavica. Vskutku, to vela hovori o tom, aka je asi Vasa uroven:-).

      Vymazat
    3. P. S.

      Myslel som si, ze ako stary chren uz nebudete ohybat chrbat, aby ste sa tu niekomu zapacil a ked uz, tak UVAZLIVO posudite debatu. Ale, zasa som sa presvedcil, ze udrzat si charakter je v ceskej kotline problem:-).

      Vymazat
  22. Jan Keller: "Blížící se jaro neomylně poznáme podle návratu prvých tažných ptáků. Stejně bezpečně poznáme blížící se prezidentské volby ze zvýšené četnosti výskytu ekonoma Jana Švejnara na našich obrazovkách.".. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám z těch předvolebních válečných tanců panickou hrůzu. Už teď nějak přituhuje - když se kouknu na titulky článků, nic hezkého. Zlatá protitrumpovská kampaň a krimi ve Švédsku aj., tohle bude drsnější.

      Vymazat
  23. Este dovetok.

    V sutazi vystupila i jedna skupina ludovych spevov (hrali na citarach) z Buzice. Mali VELKU!!! smolu, ze sutazili spolu s predsa len lepsimi skupinami. Osobne som smutny, ze nepostupili, ale, bohuzial, boli tam lepsie skupiny. Napriek tomu si myslim, ze urobili madarskej kulture na Slovensku velmi dobru propagandu. Akurat - ked si vsimnete ich vystupenie PO sutazi - zistite, kde a aky je problem. Aj ked sa vsetky narodili na Slovensku, slovensky vedela - ako - tak , teda nevedela velmi, rozpravat iba JEDNA OSOBA!!! A to sa NARODILI a ZIJU na Slovensku!!! Ako integrovat cudzincov, ked cigani slovensky vedia, nech ziju kdekolvek, ale clenky folklorneho suboru, ktore vyrastli a ziju na Slovensku, slovensky dobre NEVEDIA!!!

    http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/11752/117581#4100

    cas 1:07 cca - naozaj perfektna skupina CITAROVA!!! Skoda, ze nepostupili!!! Je to sice skupina z vychodu (mala byt nominovana zo zapadu, ale vznikol problem), su naozaj dobe a klobuk dolu pred veducim, ktory udrziava madarsku kulturu na Slovensku.

    OdpovědětVymazat
  24. Urcite sa budem snazit, aby na presovskom (nie OLDO na preshowskom!!!, my nie sme Madari, ani Nemci, ale Šarišania, ym VIEME, kam patrime!!!) lete, ci jeseni vystupila i tato skupina. Osobne sa budem o tom bavit s primatorkou Prešova. Dam vam vediet, tak o dva mesiace, ako to dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  25. Antonin Dvorak - Slavonic Dances [Op. 46 & Op. 72]
    https://www.youtube.com/watch?v=fN4z8HjSCI8

    OdpovědětVymazat
  26. Prouza je z Boží vůle předseda socanů a potenciální premiér. Sesadit ho může jedině socanský trump, a takový ani není.

    OdpovědětVymazat
  27. To je opět velice vážná debata, jdoucí do debetu.

    OdpovědětVymazat
  28. Slovenský dialog o češtině pobavil. ☺
    Aktérům dík.

    P.S.: Etymologie slova je jednoznačná: soudruh se vyvinul ze staršího pojmu spolu-druh, tedy druhové společní ve věci, záležitosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bať, bať, Kopíčče, tentokrát jednoznačnou pravdu díte!

      Na druhé straně - není Jahova produkce jostomilá - když odstraníte (máte-li tu trpělivost) nános logorhey, zbyde tu ryzí humor bez vtipu podle zásad Křížovnické školy, tu kosmické vakuum.

      Občas mu závidím. Co mi dá někdy práce udělat z prdu kuličku - jemu to jde samo! A ještě z prdu vybrousí virtuální briliant!
      JÁCHYM




      Vymazat
    2. O briliantech (i virtuálních) mám zcela odlišnou představu.

      Vymazat
    3. K čemu je humor bez vtipu? Otravuje.

      Vymazat
  29. Jachyme, ditko Bozi. Zanechajte potrebu byt obdivovany tym, ze sklonite kedykolvek hlavu, ked si budete mysliet, ze Vas niekto bude adorovat.

    Pustste si v tichosti, v kutiku duse, toto a skuste byt otvoreny pre nazory inych.

    https://www.youtube.com/watch?v=iNh_hD6DCcU

    OdpovědětVymazat
  30. Mamuta ze slona
    jelena z muflona
    ze soudruha mecenáše
    od chovance po jidáše
    dělá vědec z ameriky;
    z bolševiků menševiky
    z demokratů diktátory
    ze třetihor druhohory.

    OdpovědětVymazat
  31. Přepošlu jeden koment zasvěceného diskutéra k podzimním volbám - je realistický (za vulgarismy se omlouvám, ale nechce se mi to uhlazovat):

    "V nadcházejících volbách vůbec nejde o levo/pravé nebo sociální/nesociální záležitosti, ale o náš stát a bezpečnost – o kozomrdy. To je zcela zásadní otázka. A pak o EUhniji.

    Do voleb mají všichni z Brusele befel neprovokovat, ale hned po volbách uvidíme, kdo je kdo – jenže to už bude pozdě. Kozomrdi dostanou z EUhnije stejné sociální dávky jako v Německu a jelikož u nás je život levnější, začne invaze k nám – hranice neexistují a policie už dnes má zákaz „uprchlíky“ zatýkat a vracet do Německa.

    Další věc je centralizace EUhnije, kde je velká snaha nám sebrat jakoukoliv možnost odporovat diktátu bruselní Komise. Klidně to může být tak, že letošní volby budou poslední volby v České republice – protože za 4 roky už budeme jen „region“ v EUhniji, na úrovni spolkové země Německa.

    Polovina naší armády byla již – zcela protiústavně – převedena pod přímé velení německého Bundeswehru. Ano, skutečně jde o polovinu, protože armáda má dvě bojové brigády, schopné nasazení, a jedna nyní spadá pod Němčoury. Zbytek jsou expediční vojska a specialisté různých oborů.
    Takových věcí je plno, jedná se prostě o bezpečnost a holou existenci státu. Proto je nutno volit jen takové strany, které hned po volbách úplně neotočí.

    Vychází mi z toho jen Japončík a KSČM, ostatním se nedá věřit ani pozdravení. U socanů je varující jejich lhaní o církevní megaloupeži, se kterou neudělali vůbec nic (a plno dalších věcí)..."
    --
    Já vím, komunisti, kdepak by mě někdy napadlo, že se nad tím budu i jen zamýšlet, řekla bych NIKDY!
    Tak to vypadá na Japonce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na japonské auto nemůžu říct jedinou výtku.

      Vymazat
    2. Krásný čistý vzduch po dlouhé době.

      Vymazat
    3. Z teplíčka do pryč... celý den zaměřování, barák jak prase, co ho nikdo nechtěl nebo na něj neměl, jenom číňani.

      Vymazat
  32. Pod migrační skálou
    vidím stezku stálou;
    na migrační stezce
    (prouzova to gesce)
    proudí proudy lidí
    novináři šidí
    že prý to jsou doktoři
    kteří nás tu podpoří.

    OdpovědětVymazat
  33. Z dnešního Macka:
    “Všimli jste si, jak jsou media plná komentování situace ve Francii, kde již po mnoho dnů zuří nepokoje, hoří auta a ničí se další majetek? Nevšimli? No, bodejť! Ještě byste si mohli myslet, že to je důsledek kulturního obohacování!”

    OdpovědětVymazat
  34. Putin si nechal vypracovat Trumpův psychologický profil. A znervózněl z něj
    Ruský prezident Vladimir Putin si nechává sestavit psychologický profil svého nového amerického protějšku Donalda Trumpa. Podle předběžných závěrů analýzy prý Trump rád riskuje, ale dokáže být i naivní. Uvedla to v pondělí americká televize NBC News.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běžná praxe v politice.
      Pouze u Putina se to komentuje.
      Trumpiáda pokračuje.

      Vymazat
    2. Čerpáte své znalosti z A.cz?

      https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/trump-riskuje-je-naivni-a-nechape-kdo-proti-nemu-v-kremlu-st/r~4c3a29e2f80511e6b0800025900fea04/?_ga=1.170002467.242365055.1487665168

      Ty já beru s rezervou, asi tak půl na půl: staví vše, co je protibruselské, do špatného nebo podezřelého světla, takže já si to obracím o 180°. Doporučuji.

      Vymazat
    3. Psychologický profil má mít Putin k dispozici pro své první setkání s americkým prezidentem, jehož datum zatím nebylo oznámeno. Text se pravidelně doplňuje a reviduje, prozradil Fjodorov.

      Trump prý chápe výkon prezidentské funkce jako byznys. Kreml se obává, že prezident nebude mít sílu změnit vztahy s Ruskem, které se na sklonku vlády Baracka Obamy ocitly na bodu mrazu.

      Moskvu podle Fjodorova znepokojuje i Trumpův neustálý souboj s novináři. „Pohybuje se na tenkém ledě, je to riskantní hra,” poznamenal bývalý ruský diplomat.

      Novinky, ČTK

      Vymazat
    4. Dovolím si zeptat se - proč to sem dáváte? Vám se to líbí, nebo s tím nesouhlasíte, nebo to má někoho vystrašit....?

      Psychologický profil si dělám na každého žáka, s ostatními kolegy jej upřesňujeme, mění se v čase. Jinak by naše práce byla na vodě, neznat ty, koho máme učit. Každý státník si nechá vypracovat psychologickou analýzu státníků, s nimiž se má setkat a které zatím osobně nezná. Navíc - ruská psychologická škola je vynikající, takže dobře dělají, ten profil bude sedět. Možná o něj požádá i sám americký prezident, to se na sebe dozví věci! :-)

      Vymazat
    5. Marie:
      Škoda času ztraceného s hloupým anonymním rejpalem.

      Vymazat
    6. marie:

      Možná nějaký bejbyanalytik z tingltanglu Jakuba Jandy.
      Nebo Mephisto... tomu z Putina už taky slušně hrabe.

      Jakmile se něco šustne v Rusku (negativního, jak jinak), je třeba to osvětově poslat mezi nás, staré hybridní hrozby... :o)

      Vymazat
    7. zdenekb:

      Ať je to kdo chce, u nás to má marný.

      Vymazat
  35. Ruský „zlý muž v OSN“ náhle zemřel. Podle Kremlu měl srdeční záchvat
    20. února 2017 21:24
    Ve věku 64 let zemřel v pondělí v New Yorku stálý zástupce Ruské federace při OSN Vitalij Čurkin. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí. Čurkinův zástupce podle agentury AP řekl, že ambasadorovi se v kanceláři náhle udělalo nevolno, proto byl převezen do nemocnice, kde ale zemřel. Šéfa OSN zpráva o jeho smrti šokovala, uvedla agentura TASS.
    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/vitalij-curkin-velvyslanec-rusko-osn-zemrel-fnc-/zahranicni.aspx?c=A170220_210406_zahranicni_ale

    OdpovědětVymazat
  36. A jsem doma, řežu zázvor do čaje ... na čtvrtku leze virus, to má z těch nákupů.

    OdpovědětVymazat
  37. Islám že je tolerantní k ostatním?!

    "Soud v sicilském Palermu potrestal šest muslimských migrantů 18 roky vězení za to, že při plavbě přes Středozemní moře svrhli do vody 12 běženců křesťanské víry, kteří se utopili. Prokuratura viníky obžalovala z vraždy a žádala pro ně doživotí, soud ale podle listu Corriere della Sera odmítl uznat závažnou přitěžující okolnost, kterou měla být nenávist z náboženských důvodů.

    Proces se týkal události z dubna 2015, kdy na člunu plném uprchlíků z afrických zemí propukl spor mezi věřícími různých náboženství. Podle svědeckých výpovědí při něm muslimští běženci fyzicky napadli křesťany z Nigérie a Ghany a shodili je do moře.

    Svědci, kteří v člunu rovněž byli, uvedli, že muslimští běženci svrhli do moře nezletilého křesťana, protože se nahlas modlil k Ježíši. „Byli jako smyslů zbavení. Chtěli po nás všech, abychom se obrátili na muslimskou víru. Kdo odmítl, toho hodili do vody,“ uvedl podle médií jeden z přeživších. Ostatním nemuslimům se podle něj podařilo přežít, protože se postavili na odpor a vytvořili lidský řetěz, aby nespadli do vody."

    http://echo24.cz/a/imfVR/muslimsti-migranti-utopili-krestany-v-italii-dostali-18-let

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Putin v Moskvě otevřel největší mešitu v Evropě
      Ruský prezident Vladimir Putin se ve středu v Moskvě zúčastnil slavnostního otevření staronové chrámové mešity, kterou kompletní přestavba za více než čtyři miliardy korun změnila v největší islámský chrám na starém kontinentu. Při proslovu apeloval na „pravé hodnoty islámu”. Kromě Putina na ceremonii promluvil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a palestinský vůdce Mahmúd Abbás.
      novinky

      Vymazat
    2. "Právem můžeme říci, že jsme právními následníky nejen Sovětského svazu, carské říše, Moskevské a Kyjevské Rusi, ale i Volžského Bulharska, Zlaté hordy a kavkazských státních útvarů, vytvořených ještě současníky proroka Mohameda," připomněl Putin, než si vyzul boty a vstoupil do mešity, následován svými hosty.

      Vymazat
    3. Muslimové, kteří jsou na území ruských republik usazeni dlouhodobě, jsou díky rozumnému státnímu uspořádání a řízení veřejných věcí trvale v relativním náboženském klidu. O jeho nabourání a poštvání věřících i proti státní moci se pokusily známé PUSINY, s výsledkem dosti nejistým.

      Je pustý nesmysl srovnávat tyto muslimy, zvyklé na klidné soužití, s tím, co připlouvá do Evropy přes moře v současnosti.

      Vymazat
    4. marie21 února, 2017 12:00
      Islám že je tolerantní k ostatním?!

      Vymazat
    5. Anonymní21 února, 2017 14:19:
      Povídali to nějací u Jílkové.

      Vymazat
  38. Ostuda: "Čeští vojáci se opili a poprali na cvičení v Litvě.

    Skupina opilých pěti českých vojáků, kteří jsou součástí jednotky poslané na tříměsíční cvičení do Litvy, se v noci ze soboty na neděli dožadovala vstupu do nočního klubu Portas v přístavu Klajpeda. Podle svodky litevské policie a několika litevskojazyčných i ruskojazyčných médií s odvoláním na litevské policejní zdroje a agenturu BNS musela zasahovat policie. Ruskojazyčná média hovoří i o tom, že policie se s vojáky poprala a musela použit elektrické paralyzéry, což litevské zdroje nepotvrzují. V původní policejní svodce se podle litevských zdrojů hovoří o opilých vojácích, kteří odmítli uposlechnout pokynů policie a odmítli také dechovou zkoušku."

    http://1url.cz/8tRjD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V době, kdy se vyšetřuje falešné obvinění německých vojáků v Litvě ze znásilnění, je to citlivá zpráva, která nahrává ruské propagandě. Ta se snaží zpochybnit vojenskou přítomnost spojenců v Pobaltí, kteří tam budují posílené prapory jako odstrašení před možným ruským útokem či provokací.

      Vymazat
    2. Děkuji anonymnímu za potvrzení, že celá vojenská přítomnost vojsk NATO u hranic s Ruskem je pěkná sviňárna, která nenese nic dobrého.

      Vymazat
    3. Čeští vojáci vyrazí do Litvy. Jako součást NATO mají Rusy odradit od útoku

      Vymazat
    4. Šéf odboru informací Estonska Mikk Marran připouští, že může docházet k rvačkám britských vojáků NATO, přijíždějících do Estonska, s místními obyvateli, vidí v tom ale „ruku Moskvy“, informuje list Times.
      „Už se to děje. Už se začíná mluvit o tom, že místní obyvatelé tu vojáky nechtějí. Bude tu 800 mladých britských vojáků. Ze svých základen budou jezdit do měst. A zřejmě budou navštěvovat i hospody. Nějaké rvačky samozřejmě vyloučit nemůžeme, mohou ale být iniciovány opačným týmem, jak tomu my v Estonsku říkáme. Například klasické „medové pasti" a podobně," prohlásil úředník v interview pro britský list.

      Vymazat
    5. anonymní anonym nás přišel proškolit. Abychom tu nezvlčili.

      Vymazat
    6. No jo, holčička se nám radikalizuje.

      Vymazat
    7. Měřicí stanice v sedmi evropských státech včetně České republiky zjistily v ovzduší nepatrné množství radioaktivního izotopu jodu 131. Množství izotopu, jehož vznik je vázán na lidskou činnost, je podle mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové zveličováno a špatně interpretováno. Množství je natolik nízké, že nepředstavuje hrozbu pro lidské zdraví. Zdroj izotopu je nejasný, některá média spekulují o ruském původu, neboť ho poprvé zachytila norská stanice u ruských hranic.
      Zdroj: http://www.lidovky.cz/sedm-zemi-vcetne-cr-hlasi-radioaktivni-jod-americane-vyslali-specialni-letadlo-19p-/zpravy-domov.aspx?c=A170221_120300_ln_domov_sij

      Vymazat
    8. Mírné dávky radioaktivity živým organismům spíše prospívají.
      Ti urostlejší jedinci holt budou muset obětovat svůj vzhled a chodit v radioaktivním ochranném obleku, když bude nejhůř. Ostatní to uvítají, stejně už budou zvyklí na burky.

      U nás doma stejně fouká vítr pořád od západu, takže zpráva je mi u zadele.

      Vymazat
  39. Izraelský voják, který dostřelil zraněného palestinského vraha, dostal 18 měsíců na tvrdo.

    OdpovědětVymazat
  40. Otevřel bych národnostní okénko.
    Někde výše jsem četl jméno Karol Plicka. Podle mě jde o Karla Plicku, v 1. pádě jegnotného čísla Karel. Narozen v Čechách v Rakousko-Uhersku, do Horních Uher se dostal poprvé ve svých 20 letech (1914). Jeho otec měl zámečnickou firmu ve Vídni.
    Aršík z 2008 http://www.infofila.cz/zpravodaj-01-2009-a-0575-karel-plicka-r-11-c-4273

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku,
      snad to vysvětluje slovenská wiki:
      Karol Plicka (pôvodným menom Karel Plicka) (* 14. október 1894, Viedeň, Rakúsko-Uhorsko – † 6. máj 1987, Praha, Česko-Slovensko) bol významný slovenský a český výtvarník, fotograf, filmový režisér, kameraman, folklorista a hudobný vedec, patril medzi zakladateľov Akadémie múzických umení v Prahe. Sám sa označoval za muža deviatich remesiel.

      https://sk.wikipedia.org/wiki/Karol_Plicka

      Vymazat
    2. V české wiki je Karel
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Plicka

      Vymazat
    3. To musel konvertovat na Slováka!

      Vymazat
    4. Ládiku,
      nemusel konvertovat! On prostě miloval necivilizované domorodce v podtatranské kolonii, kterým přinášel kulturu a seznamoval je s vynálezem fotografie, v tamních končinách dosud neznámé.

      Břemeno bílého muže, řekl by kipling.
      JÁCHYM

      Vymazat
    5. Nenašel jsem kopii jeho OP nebo pasu.

      Vymazat
  41. 21 února, 2017 13:03

    Čeští vojáci vyrazí do Litvy. Jako součást NATO mají Rusy odradit od útoku
    **********************
    Putin české voje rozhodně nepodceňuje!

    Kdyby se nějaký ruský velitel ožral a zavelel k útoku na Litvu, určitě by ruští vojáci v tom fofru naše jednotky přehlédli.
    Čímž by se ovšem čeští vojáci rázem ocitli za nimi.

    A došlo by na obávanou českou zbraň hromadného ničení:
    Remcání v týlu nepřítele!
    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
  42. Muž ukradl v Barceloně nákladní auto plné propanbutanových lahví a řítil se do centra
    Policie ho zastavila střelbou. Auto zřejmě řídil psychicky narušený muž...

    No jistě, vždycky se jedná o psychicky narušeného muže. Jak je to dlouho, co byla v Barce ta stošedesátitisícová demonstrace? Pět dní? Měli docela štěstí, že přišlo to narušení až dnes...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chceme vítat. Barcelona demonstrovala za přijetí více uprchlíků
      19. února 2017 9:18
      Na 160 tisíc lidí přišlo v sobotu v Barceloně na demonstraci za přijetí více uprchlíků, jak se k tomu úřady zavázaly v roce 2015. Levicová starostka Ada Colauová demonstranty vyzvala, aby zaplnili ulice při pochodu nazvaném Chceme vítat. Plná lidí tak byla i třída, která prochází starým městem.
      Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/barcelona-demonstrace-uprchlici-dod-/zahranicni.aspx?c=A170219_090147_zahranicni_aha

      Vymazat
    2. Zaplaťpánbu že neměl starý dobrý mechanický budík!
      Nařídil si budíka v mobilu, uklepl se a vyjel s pětidenním zpožděním. To by mě taky psychicky narušilo.
      JÁCHYM

      Vymazat
    3. Ukradený náklaďák řídil švédský občan Joakim Robin Berggren.

      Vymazat
    4. https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/na-300-migrantu-proniklo-z-maroka-do-spanelske-enklavy-desit/r~ad6bf526f74f11e69d89002590604f2e/

      Vymazat
    5. Ve Francii jsou podobné demonstrace, za přijetí více uprchlíků. Chodí na ně většinou sami přistěhovalci (nebo jejich zdejší známí, ze zaměstnání apod.) a jde jim o to, aby za nimi mohli přijet i další jejich rodinní příslušníci. Dokud to ještě jde..

      Vymazat
  43. Právě jsem se vrátil z kšeftu. Slezsko, konec světa, bláto, afaltka už byla ... kdoví, kde zapadnu. Stodola, škvírou ve vratech proniká bílé světlo. Otevřu - soustruhy, 3 se točí, špony padají pod lože, hřídele v lunetách, délka 4-5m, největší průměr 600mm - jak ve velké fabtice. "Co tu děláte,lodní hřídele?" .. "Ne, hřídele do větrných elektráren".
    Tak to chodí u nás ve Slezsku, kde běhají vlkopsi, lišky už dávno daly dobrou noc, havíři dokutali uhlí a hutníci dohutnili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná že je to dobře, a že by se do takového pracovního prostředí báli i bruselští kontroloři vstoupit. O vlkopsovi ani nemluvě, je to zvíře vůbec podle platných norem?

      Vymazat
    2. Jdu se na něj podívat, beru čelovku.

      Vymazat
  44. Muži preferují pevná ňadra, peníze na podobnou studii se shání celkem snadno, říká vědec

    https://video.aktualne.cz/dvtv/muzi-preferuji-pevna-nadra-penize-na-podobnou-studii-se-shan/r~c895d28cdcd211e683bb002590604f2e/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co na to komunita gayů? To si to nechají líbit, takový jednostranný zájem vědců? Kde je genderová vyrovnanost výzkumů?!

      Vymazat
    2. ženy i gayové preferují....pevné údy

      Vymazat
    3. Příroda je nespravedlivá, jednostranně preferuje ženy.
      Pevná ňadra vydrží bez přestávek pevná kolikrát i desítky let.
      Úd jen několik minut či desítek minut.
      A k stáru kolikrát ani to ne!

      JÁCHYM

      Vymazat
    4. ale zas i ta nejpevnější ňadra jsou oproti tomu chvilku pevnému údu vlastně nepevná, tak se to v absolutní hodnotě vyrovná. Hrabal psal v Tanečních hodinách, že borci soutěžili, jak na údu udrží zavěšený kbelík s vodou, to by žádná na prsu neudržela.

      Vymazat
    5. Vy tu máte starosti... Včera jsem prošla ortopedií, a tam - co by za to přítomní dali, mít aspoň jeden úd pevný. Byli buď na vozíku, nebo o berlích. Taky nás to čeká!

      Vymazat
    6. proč by zrovna nás měla čekat zrovna ortopedie? Víte co je oborů? A mít pro ně diagnózu není nic povinného.

      Vymazat
    7. Nějak si nemůžu vzpomenout na nikoho, kdo by křepce běhal až do smrti. Možná se pletu.
      No Ládik, už to mám!

      Vymazat
    8. moje paní doktorka 71let,nejenže pracuje ,ale i sportuje-tenis

      Vymazat
    9. No jo, ale to je ještě mladice. Moje babi hrála fotbal ještě v 80ti. A jak jí to šlo, dokonce jí dali slavnostní výkop na hřišti, při nějakém vesnickém šampionátu. A zvládla to!

      Vymazat
    10. zvládla jistě i bez ortopeda, i když ne křepce. Chodit po doktorech opravdu není povinné

      Vymazat
    11. Jáchyme, souhlasím, že příroda je nespravedlivá. Muži jsou od přírody silnější, přesto nosí jen lehký úd, zatímco ženy tahají prsa (v horších případech téměř po zemi).

      Vymazat
  45. Ve Svanhovdu lidoop
    našel ruský izotop.
    Hele, ten je z jódu
    zažlutil mi vodu!
    Téda trole, ty jsi bedna!
    To bude stotřicetjedna!
    Ještě že jsme nuklid chytli
    za osm dní bude v pytli
    tenhleten je freš
    tak to rychle řeš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomínám, jak před pár lety v Německu a Rakousku prodával jakýsi podnikavec rozdvojku do zásuvky, která obsahovala speciální patentovaný obvod, který spolehlivě zachycoval radioaktivní elektřtinu z Temelína a do spotřebičů pouštěla jen neškodnou německou elektřinu.
      Prý si dost vydělal, přestože ten přístroj stál jen pár set Euro.

      Já bych ten jód rozlišil podle typicky ruského elektronového spinu.
      JÁCHYM

      Vymazat
  46. Zdravím v noře a jdu také ještě na moment ven - bez čelovky. Však tu vlkopsy nemáme.

    OdpovědětVymazat
  47. Zelený mordor, zločin na Šumavě. Proč jste toho fanatika Bursíka neposlali do blázince, hovořil Zeman k poslancům
    http://jdem.cz/c2vjc4
    Ohledně pramenů Vltavy
    "...A konečně fakt číslo 3: V noci za svitu reflektorů byly pod uschlé stromy dováženy čerstvé sazenice. A v noci se vytvářela iluze, že se příroda krásně omlazuje přirozenou cestou, nu a když reflektory zhasly a noc skončila, tak různí špidlové a další naivní politici přišli na denní světlo a radovali se z přirozeného omlazování. Dokonce je ani netrklo, že občas pod uschlým smrkem vyrašil čerstvý javor,“ vyprávěl, zatímco vicepremiér Bělobrádek se za ním začal potit a otíral si čelo.
    Prezident se vyznal, že nemá rád, když někdo vytváří potěmkinovské vesnice. A pokládá ho za podvodníka. „Ale člověka, který věří potěmkinovským vesnicím, pokládám za hlupáka,“ dodal. A právě proto na závěr svého vystoupení přednesl k poslancům prosbu: „Nevěřte zeleným fanatikům. Nevěřte těm, kdož z jednoho z nejkrásnějších koutů české přírody dělají svoje experimentální pole. Už toho zničili dost. A myslím si, že pokud nedojde k nápravě a pokud se budou dále zvětšovat bezzásahové zóny, tak se setkáme s tím, když ne my, tedy naši potomci, že už uschne i ten zbytek Šumavy,“ dodal pochmurně.
    „Dámy a pánové, byli jsme svědky zločinu. Byla vytvořena fiktivní divočina, nikoliv přírodní divočina. Byla vytvořena poušť. Co byste řekli člověku, který v polovině Šumavy vytvoří poušť. Kdyby se hájil tím, že je zapotřebí dezertifikace, čili rozšíření pouště, tak byste ho poslali do blázince. Proč jste neposlali do blázince Martina Bursíka? To je ta nejprostší a nejjednodušší otázka, kterou vám mohu položit.“
    „Není nic smutnějšího, než když umírají stromy. Když umírají v důsledku fanatiků, kteří si přáli umělou, nikoliv přírodní divočinu. Mluvíme o obrovském lesním masivu, který byl našimi předky po staletí řádně spravován. Mimochodem sousední les, les v Boleticích, to jsou vojenské lesy, je řádně spravován i nadále a rakouský les jakéhosi kláštera je rovněž spravován řádně.
    „Máte-li opravdu pocit, že chcete chránit přírodu: Je opravdu ochranou přírody zničení lesa? Přemýšlejte o tom, abychom neopakovali zločin, doslova zločin, který se v minulosti na šumavské přírodě odehrál. ..
    ---
    Naprostý souhlas, já už na Šumavu nejezdím, vidět uschlé stromy nastojato tam, kde nedávno byly husté zelené hvozdy, je zoufalost. Plešné jezero, Březník, hrůza!
    A to hazlové si už začali brousit zuby na Jeseníky!!! Dávejte si tam bacha! Máte je tam už nasáčkované, Miroslav Kutal - zločinec první třídy!

    OdpovědětVymazat
  48. Měl Trump vizi? Litoval Švédy za teror uprchlíků, pak v zemi vypukly nepokoje
    Kdekdo si dobíral amerického prezidenta Donalda Trumpa poté, co ve svém sobotním projevu litoval Švédy za jejich agresivní uprchlíky. Jenže ve Stockholmu přesně dva dny po jeho výroku vypukly v uprchlickém předměstí Rinkeby agresivní nepokoje, při kterých musela zasáhnout policie

    tak a může za to Doník, nebo VVP?

    OdpovědětVymazat
  49. 13865 kroků, pořád hodně mokro, ale teplo, 3°C.
    Pás suchého lesa je taky v Tatrách, mezi 1300 a 1500m n. m. Pokud je blízko svážnice, vytěžilo bych to a zalesnil z místních semenáčků.

    OdpovědětVymazat
  50. Pořád běží nějaká reklama na islámský jogurt skyr? To je z kozy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tradičně je skyr vyráběn ze syrového mléka, současný skyr se vyrábí z pasterovaného odstředěného kravského mléka. Výsledný produkt má lehce nakyslou příchuť, současní výrobci produkují varianty skyru např. s příchutí vanilky, lesních plodů, jahod atd., podobně jako u jogurtu.
      Na Island jedu v dubnu.Až se vrátím sdělím Vám složení originálu.

      Vymazat
    2. Se máte. Já už nikam nejedu. Zbyly mi alba, Island byl nej.

      Vymazat
    3. Islámský, nebo islandský? Ať se poučím.

      Vymazat
    4. Co začíná na "i", je islámský.

      Vymazat
  51. Tak tohle jsem nečekal!
    Dostal jsem odkaz na Britské listy - nasraný podnikatel z Ostravska Čulíkovi poslal článek o přistěhovalcích - a Čulík mu ho otiskl!

    Asi po roce první nepřevzatý článek v Britských listech, který není pitomě nenávistně protičeský, protiruský a proimigrantský.

    Doporučuji zvláště Ládikovi.
    Možná autora zná.

    http://blisty.cz/art/85803.html

    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jáchyme za odkaz. Podle mě výborně napsaný článek. Vidím to jako autor.

      Vymazat
    2. Takových autorů může být na Ostravsku více, prosperujících strojírenských firem neznám zrovna málo. Tenhle autor je ale příliš rozvláčný, to ani neypadá na ostravaka. Ten by se s tím tak nexral.

      Vymazat
  52. To byly tenkrát časy!
    http://bavor.blogspot.cz/2017/02/to-byly-krasne-casy.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to byly krásné časy! Mrzí mě, že je autorka neznámá, ráda bych si od ní ještě něco přečetla, moc se mi její styl líbí.
      Píseň práce jsem nikdy opisovat nemusela, přesto mě pravidelně provází při mém vyšilování. Asi to bude tím, že jsem tak blbá, že bych opravdu, ale opravdu chtěla ČEST PRÁCI. Ale to rozhodně není IN. No, můžou mě potkat horší věci. :-)

      Vymazat
    2. Jo, to jsem si všimla, že když jste loni divočila, tak jste pořád dávala Píseň práce. Tak snad jsem ve vás článkem nic nevyvolala... :-)

      Vymazat
    3. Aleno, vyvolala jste, resp. ten článek, vzpomínky na krásné časy. Ale z těch jsem nikdy nevyšilovala. :-)

      Vymazat
    4. Horečka - Big beat - 1964 Krátký film(Olympic,Přenosilová, Laufer,Volek..)
      https://www.youtube.com/watch?v=DfBeRSYO93Y

      1 Beat festival - Praha 1967
      https://www.youtube.com/watch?v=_RJhD-InmV8

      Porta 1 [1967 - 1968]
      https://www.youtube.com/watch?v=G3vhvnzIgZs

      20 let Porty '86
      https://www.youtube.com/watch?v=338K5J7zR9c

      Písničky 60th
      https://www.youtube.com/watch?v=yp8dhtm249I&list=PL88EBAB40F88744BA

      Vymazat
  53. Tak tu hledám nejpřiléhavější označení pro to, že velitelství MÍROVÝCH sil KFOR pro KFOR's Multinational Battle Group East (MNBG-E)je v Kosovu na americké vojenské základně Camp Bondsteel, pojmenované po americkém vojákovi Jamesi Leroyovi Bondsteelovi, který BYL VYZNAMENANÝ ZA BOJ VE VIETNEMSKÉ VÁLCE.
    Hodilo by se absurdní, vypovídající, příznačné, neuvěřitelné...?

    OdpovědětVymazat
  54. EVROPA: Unie ve víru migrační krize
    http://jdem.cz/c2wjv2
    Podívejte se na mapy, stojí to za to!
    …již francouzský president Sarkozy navrhoval v roce 2008 vytvoření „Unie pro Středomoří“ ze 43 zemí: 28 členských států Evropské unie a 15 středomořských partnerských zemí ze severní Afriky, na Středním východě a na jihovýchodě Evropy. Podle Sarkozyho a mnoha europolitiků mělo být součástí evropsko-středomořské partnerství přijetí až 50 milionů obyvatel těchto až na výjimky muslimských států do Evropy. Dnešní Německo a Brusel tak navazují na starší plány, jak „vyrobit“ nové „Bruselo-evropany“, kteří dodají voličské hlasy a fyzickou hmotu ideálu „Nové bruselské Evropy“…
    … Vypadá to tak, že jen odpor nových členů EU a politické napětí v některých západních státech okolo této otázky neumožnilo bruselské byrokracii a tzv. pokrokářským silám tuto věc realizovat. Čeká se jen na vhodnou příležitost a vhodné podmínky, aby byla věc i z hlediska právního realizována i ve „vzbouřeneckých provinciích“ (východní část Evropy a země Visegrádské čtyřky).

    OdpovědětVymazat
  55. Snad se Zdeněk nebude hněvat, když sem dám ještě jeden nekorektní a trochu vulgární koment (ne můj :-) ) k této knize a mapám, kvůli troše naděje:
    ..."V podstatě se dá říci, že proti kozomrdům jsou všechny státy, které byly postiženy nebo ohroženy kozomrdným vpádem koncem středověku a začátkem novověku. A co je zajímavé, i tenkrát to platili a organizovali z pozadí Žabožrouti a Londýnské City, všechno ve snaze zničit konkurenci Rakouska (Habsburků), když ještě neměli sílu na vojenské vítězství, k čemuž se dopracovali o sto a něco let později pod vedením Napoleona.
    Teď je otázka, zda první začne válka „modrých proti zeleným“ (z té mapky) nebo se „modří“ jako první zhroutí do občanské války s kozomrdy – což předpokládám. Architekti plánu prostě podcenili kozomrdnou vypatlanost a útočnost islamismu. Kozomrdi nejsou schopni o deset let projevy nepřátelství odložit a dost přesvědčivě simulovat poklidné multi-kulti, než jich bude dost pro generální útok. Díky tomu celý ten šílený plán selže.
    Jde o to, vydržet následujících 5-10 let s co nejmenším průnikem kozomrdů, než ve všech „modrých“ zemích propukne občanská válka. Vybudovat pohraniční ploty a zábrany, ozbrojit se a začít stavět novou regionální armádu proti útokům malých skupin s ručními zbraněmi a kulometnými pick-upy, něco jako Národní gardu...
    Pokud k této „horké fázi“ nepravidelné hybridní války dojde, jistě to poběží známým způsobem pomocí „věrohodného popření“, Západní vlády budou dělat, že s útoky nemají nic společného, ale ve skutečnosti je budou volně podporovat a organizovat.
    Plán selhává, díky kozomrdné blbosti, a také díky tuposti „elit“, které si představovaly, že příliv kozomrdů pěkně multi-kulti zapracují, díky tomu vždy vyhrají volby a demokraticky potlačí domácí bílou národní opozici, načež odpor společnosti ve finále zkrotí válkou směrem na Východ – to jest v první řadě proti nám.
    Naštěstí to nevyjde, je to od začátku bláznivé. Asi jako když Západ usilovně vyzbrojoval Hitlera proti Sojůzu a nakonec byl první obětí (vlastně třetí, po nás a Polsku)."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi námi, ve Francii a Švédsku už to začíná.
      Trump se se Švédskem bodl jen o den, teď se na předměstí Stockolmu mydlí, v Malmö je to už ztracený boj...
      Paříž, sladká Paříž.. to je to cestování, po kterém jsme tak toužili. Kolem Eifelky chtějí vybudovat vysokou neprůstřelnou skleněnou zeď.
      Já už nikam nepojedu, jen po ČR, dokud to ještě jde.

      Vymazat
    2. Kdyby pustili v noci na ajfelovku české cigány, tak ráno je jí půlka ve sběru.

      Vymazat
  56. Pálím pálím po ránu,
    brožovaný výtisk koránu,
    nechce hořet ten salát,
    asi ho chrání agbar Alláh,
    budu ho muset polít benzínem,
    co těží imámové s vezírem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pálím korán benzínem
      před posvátným vepřínem
      maso sádlo lůj
      korán není můj.
      Můj korán je bůček
      od něho je krůček
      k uzenému špeku
      pak už jenom deku
      nohy stočit k mekce
      a usínat měkce.

      Vymazat
    2. Asi takto?

      http://ix.sk/7THrO

      Vymazat
  57. Možná by taky nepohrdli
    vyměnili by korán za podhrdlí
    kozičku za jitrnici
    možná by ztloustli všici
    kdyby ochutnali špeku
    vysmáli by se na mekku
    na ten její blbý kámen
    začali by říkat ámen
    ještě jeden škopek
    to jsem se tam opek
    tam v dálce na jihu
    dej sem koblihu.

    OdpovědětVymazat
  58. Max Kasparu

    https://www.postoj.sk/21511/max-kasparu-ked-branite-prirodzenost-oznacia-vas-za-nepriatela-slobody

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A este, trochu tiez k teme (vychova a pod) znamy psycholog. Je to sice z decembra, ale aktualne vzdy.

      https://www.postoj.sk/20011/cloveka-reklamovat-nemozno

      Vymazat
  59. Reguluju ventily
    aby dobře škrtily
    aby v nich byl průtok
    a ne vody útok
    hvízdáním do uší
    to se nesluší.
    Přitom ať to topí
    nechci chytnout kopí
    někam mezi vnitřnosti
    v lidech je moc krutosti.
    Dříve, než bych uhnul
    jednu bych mu struhnul
    člověk má být bystrý,
    nechlemtat před bistry.

    OdpovědětVymazat
  60. Ad 22:53
    Už je všechno zase v lajně - šéfredaktor Čulík v BL akorát rozšířil svůj seznam nacistů - vedle standartního Hitlera, Trumpa a Zemana se ocitl i autor článku Beneš.

    http://blisty.cz/art/85815.html

    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
  61. Pan Maximus se vrátil :-)
    Jsem vzhůru od šesti, mám plno práce, v deset bych měla mít schůzku, ale zatím se nikdo neozývá. Tak mám uvařeno, relativně uklizeno a čekám... Jdu se mrknout, co nového, kromě toho, že Líbala zase líbala ta divná múza. Jen není-li to harpyje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a vida, hnedle zásah...
      Britský radikální islamista Jamal Udeen al-Harith, který dostal odškodnění milión liber (32 miliónů korun) za dva roky strávené v americké věznici Guantánamo, spáchal tento týden sebevražedný atentát v iráckém Mosulu. A Tony Blair, který jako tehdejší premiér ve Washingtonu lobboval za jeho propuštění, je teď na ostrovech pod palbou kritiky.

      Vymazat
  62. Tak to já si teprve prohlídla nového poradce pro národní bezpečnost generála Herberta R. McMastera. Opravdu mu letos bude teprve 55?
    A v "Nýdrlandu" možná budou beztrestně pěstovat a ve velkém prodávat marjánku... No, my políčko nemáme oplocené, tak bychom se na to stejně nedali.

    Vůbec si nevybavuji, kdy tu byl naposledy pan Xerox a zda kopíroval ve velkém - pokud vůbec. Pokud si tu čte, tak ho zdraví, všechny ostatní také.

    OdpovědětVymazat
  63. http://casopisargument.cz/2017/02/14/evropsky-akcni-plan-k-omezeni-hotovostnich-penez/

    Jeden z nejzávažnějších článků měsíce
    JÁCHYM


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Nechval dne před večerem", říká přísloví.

      Vymazat
    2. k rusákům???nebo budeme zase nárazníkem???
      jsme ekonomicky soběstační???

      Vymazat
    3. Jako programově hospodářsky zlikvidovaná kolonie samozřejmě ekonomicky soběstační nejsme ( takových zemí je už na planetě ostatně málo a pracuje se na tom, aby nebyly žádné.)

      Vůdce kdysi daroval město Terezín Židům za účelem jejich rozvoje...neslyšel jsem, že by Židé tuto jeho velkorysost odmítli.
      Nynější kancléřka a Vůdkyně čtvrté říše tuším ani darování Protektorátu Čechům Moravanům (natož Slezanům) nenabídla.
      Do nějakého budoucího osudu dětí či vnuků nemáme už dávno co mluvit.



      Vymazat
    4. Mejk Čžechija gréjt egejn

      Vymazat
  64. Možná jste viděli, přesto
    https://www.youtube.com/embed/x49sWgjsSCk

    OdpovědětVymazat
  65. Ládik !!!22 února, 2017 10:59

    "Nechval dne před večerem", říká přísloví.
    ******
    Ládiku,
    měl jsem na mysli "měsíc" coby "uplynulé čtyři týdny", tj. minulých 28 dní.

    Nikoli čtyři po sobě následující poslední dny křesťanského týdne zvané "neděle", které tak zmátly cizozemce JAHU.
    Ani kalendářní měsíc od 1. 2. 2017 do 28.2. 2017

    Tím méně časovĚ nejednoznačný časový úsek v proměnlivé délce 28, 30, 31 (či každé čtyři roky v únoru dokonce 29)dnů.

    Přesnost je vlastností králů (a RNDra Kopíčka). Což je ovšem důvod, proč netoužím být králem (a RNDrem kopíčkem).
    Bolej od toho prsty při klofání do klávesnice.

    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (A to jsem ještě milosrdně vynechal astronomii či měření času ženami fertilního věku, nepoužívajícími hormonální antikoncepci!)

      Vymazat
    2. Já myslel měsíc podle lunárního kalendáře. Ale to nevadí, hlavně, že si rozumíme.

      Vymazat
  66. Excesy dělají obě bojující strany, Kyjev ale páchá genocidu obyvatel vlastní země - říká bývalý slovenský pozorovatel OBSE na hranici Ruska s donbaskými povstaleckými republikami Martin Gutten (42). Na misi musel skončit, protože bloger Ján Levoslav Benčík zveřejnil jeho komunikaci s jedním ze slovenských povstaleckých bojovníků na sociálních sítích. On-line deníku TÝDEN.CZ poskytl následující rozhovor. Více o kauze se dočtete ZDE a také v aktuálním vydání časopisu Týden.
    ...
    Co si myslíte o dění na východní Ukrajině?

    Je to genocida ukrajinského obyvatelstva ze strany vlastní země. Minské dohody se proměnily na cár papíru. Nikdo není svatý a obě strany mají máslo na hlavě, ale Kyjev těmi dohodami doslova pohrdá. Stačí se podívat na denní svodky a reporty monitorovací mise OBSE na Ukrajině. Já nejsem politik, ale názor mám jasný, a ten budu publikovat až na Slovensku a podpořím ho důkazy.

    http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/odvolany-pozorovatel-je-to-genocida-ze-strany-kyjeva_418557.html

    OdpovědětVymazat
  67. Protikorupční zákon je mrtev
    jdu si ostrouhat mrkev.
    Chroupu ji místo masa
    na to má monopol chasa
    na matracích státní správy,
    takové jsou dobré mravy.

    OdpovědětVymazat
  68. Tak se dostalo ven z jednoho média,
    že venku je moc radioaktivního césia,
    když jsem večer v hospodě na WC močil,
    svítil jsem a na chvilku jsem se zděsil,
    že by ománkové víno jak od pana Menšíka?
    Kdepak, to zas radioaktivita někde utíká,
    buďto někde bouchla bomba atomová,
    nebo v Černobylu to zkusili znova!
    Nicméně máme tedy jistotu zase,
    že porostou houby velké jako prase!

    Zdravím všechny kucí a cholky
    Noráky i naše pěkné Norky!

    OdpovědětVymazat
  69. Spadl ze mě stres
    dodělám to dnes,
    utichne mobil
    málem mě dobil
    investor prudil
    ráno mě budil
    blbými dotazy
    jestli to pude
    kdy už to bude
    proč to už nemá
    neměnil téma,
    nějaký Kléma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. takhle vypadá 113 zaregulovaných radiátorů, budou rovnoměrně topit na první šup:
      http://www.imgup.cz/image/LNRy

      Vymazat
  70. AD: Jachym

    Nikoli čtyři po sobě následující poslední dny křesťanského týdne zvané "neděle", které tak zmátly cizozemce JAHU.
    Ani kalendářní měsíc od 1. 2. 2017 do 28.2. 2017

    Mna nic "nezmatlo" ☺. To Vy ste bud zmateny, alebo, naozaj, s prepacenim taky narvrdly?

    Nadalej robite zo seba ...?

    Ja som len poukazal na nuansy v pouzivani synonym. Naozaj ste taky natvrdly? myslel som si o Vas trochu viac.

    Zobrazim dalsie komentare z ceskych zdrojov, lebo ste nepochopil, o com som pisal.

    Jules Verne: Pět neděl v balónu
    František Šec, Jan Filip, Jan Ódl, Přemysl Matoušek, Pavel Kabzan, Richard Liberda

    Pět NEDĚL!!! v balonu je prvním románem Julese Verna. Ličí dobrodružství vynálezce polořiditelného balonu doktora Fergussona, který se spolu se svými přáteli odvážil přeletět za pět TÝDNU africkou pevninu od Zanzibaru až po Senegal, takřka k západnímu pobřeží Afriky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslel, že letěli jenom v neděli a od pondělí do soboty opravovli balón.

      Vymazat
  71. Norníci, musím pryč, tak otevírám nové působiště...

    OdpovědětVymazat
  72. Jejda, a já tam udělal šlápotu nevědomky..... omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  73. to tam bude hnedle pěknej nátřesk ☺

    OdpovědětVymazat