24 dubna, 2017

KRTINEC č.213

207 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Květiny pro Alenu!
      Ale že byste nám s Gaiou měla tentokrát poděkovat za přihrávku na branku, což? :-) Za ty naše klevety na minulé straně.
      Dobrou noc.

      Vymazat
    2. Aha, to jsem nevěděla, musím si to přečíst. Já přišla plná dojmů z divadla, chtěla jsem o tom napsat, kliknu na Noru a hle - nový krtinec. Tak to jsem nezaváhala... :-)

      Vymazat
  2. Já přišla z nečekané návštěvy divadla, známé zbyl lístek, tak jsem šla do Divadla v Celetné na Srpen v zemi Indiánů.
    No, hra je o problémových vztazích v rodině, které, doufám, nikdy já ani nikdo z mých blízkých neprožijeme... a mluví se tam velice vulgárně, což nemám ráda, myslím si, že důraz se dá vyjádřit i jinou hereckou formou, než sprostou nadávkou - ale to jen na okraj, dnes to asi jinak nejde, nevím.
    Možná by ze hry mohlo plynout naučení, které jsem razila celý život - nic nezametat pod koberec, nenechávat tzv. vyhnít, to jde dělat v práci, ale ne v manželství, protože zamlčované věci člověka jednou dohoní. Lepší je vše vybalit a prohovořit, když je dobrá vůle, tak se manželé nakonec domluví, ale nezůstane to mezi nimi ležet jako stín...
    Milena Steinmaslová v roli šílené matky exceluje a ostatní jí výborně sekundují, pár scén člověka vzalo pořádně za srdce...
    Recenzi najdete zde:
    http://jdem.cz/c693k7
    Mohu doporučit, je to tedy srdcerváč, ale výtečné herecké výkony.
    Možná jste hru viděli už u vás v jiném nastudování, dávali to ve Zlíně i v Hradci Králové.

    OdpovědětVymazat
  3. kam se ztrácejí příspěvky? To se samy smažou? Do minulého krtince jsem nakonec napsala obzvlášť dlouhý, odpověď marii, chvíli to tam bylo a pak najednou fuć, ale znovu to už psát nebudu.Pry klevety, no něco na tom bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio, to se někdy stává, myslím si, že to je jen technická závada. Ale naštve to, já vím, když se tu smolím s dlouhým příspěvkem a ono to zmizí. :-)
      Někdy to pan Zdeněk vyloví ze spamu, ale někdy to zmizí nenávratně.
      Já, když si na to vzpomenu a mastím něco dlouhého, raději udělám zálohu v textovém editoru... abych to nemusela psát znovu.

      Vymazat
    2. Žádná závada, ve spamu nic (nového) není. Zdejší prostředí zvládne 200 komentářů. Pokud je příspěvků víc než 200, musíte, Gaio, dole kliknout na nápis "Načíst další". Pak se příspěvky 200+ objeví (nebo taky ne - dle nálady Googlu). Proto tu děláme to pravidelné cvičení s otevíráním nových krtinců.
      Aby to bylo pro všechny jednodušší.

      K aktuálnímu tématu se příliš vyjadřovat nebudu - jsem zaujatý, jako potomek porodníka a porodní báby. Moje zkušenost je jiná. Nepamatuji si rodiče jako arogantní despoty a sadisty, co se vyžívají v týrání a ponižování těhotných žen, ale jako obětavé uštvané lidi, kteří pomáhají komukoliv kdykoliv.
      Uznávám, že by lékaři měli být více empatičtí, ale umanuté biomatky s romantickou představou báječného porodu v obýváku nemám zrovna v lásce...

      Vymazat
    3. týrá a ponižuje ženy systém, že se najde pár nadšenců nerozporuji. Tlak na domaporody nepramení z romantických představ, ale je reakci na odlidštěný systém, kde se přístrojům a monitorům věří víc, než pocitům a instinktům daným přírodou. Jak vidět pod novým příspěvkem Pixové, je , zřejmě hlavně mezi muži ( neboť se domnívám, že těm patří nicky které tam dnes jsou) rozšířen názor, zřejmě je to uklidňuje, že když je někde doktor, tak že se nemůže nic stát a pokud ani, doktor nějaký polobůh, co vše spraví, opak je pravdou, množství postižených dětí po zprasených porodech roste a že doktoři udrží na živu kdekoho, nemá s kvalitou života nic společného a začíná být kontraproduktivní. Plní se nám akorát LDNky , ústavy a roste počet rodin, co nežijí, jen dělají slouhy postiženým na službě, co se zove příspěvek na péči.
      Systém funguje špatně a vyvolává to reakci, nic víc.
      Obdobně roste počet lidí, co se vyhýbají špitálům a hledají alternativní léčby a léčitelé, těm se postaví čínskà klinika, kde se zavedou nosorožčí rohy, ale pro ženy tento patriarchální systém neudělá nic.

      Vymazat
    4. Gaio, nerozporuju mnohé z toho, co píšete. Ale ona je chyba nejspíš i na druhé straně. My jako rodičky jsme byly disciplinovanější, než mnohé ty dnešní. Mezi sebou se chlubí, jak do posledního dne před porodem běhají, někdy i chlastají, kouří úplně nezřízeně a nekrytě nebo to nasávají v lokálech, kolikrát bych na ně sama vyjela, ale nesmím, mají svobodu.

      Vymazat
    5. zatímco jejich matky musely až do porodu hákovat,do porodnice často jezdily od linky nebo z pole, dokonce v Mitasu mají jednu paní, co se jim tam v 60. letech narodila v šatně, neb to do špitálu ani nestihli, na Idnesu byl nedávno článek, jak ji tam pozvali a slavili.
      takže jiný extrém

      Vymazat
  4. Jsem taková rozpumpovaná, ale musím se zklidnit a jít spát.
    Poslouchám další úlovek ze svého objevu na externím disku, White album od Beatles. Bohužel to na youtube není...resp. je toho tam dost, ale nic z White alba. Já ho měla půjčené od kamarádky, její tatínek hrál v Semaforu a dostal se v 60. letech do Anglie a udělal dcerušce radost!
    Legrační je, že teď písničkám rozumím, protože umím líp anglicky, jako mladé se mi líbily hlavně melodie a pak jsem milovala Paula! :-)

    Tak jsem vám, pro radost, dala přece dvě písničky z dvojalba White Album:
    Julia (John Lennon)
    Blackbird (Paul MC Cartney)
    http://leteckaposta.cz/656981948

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Aleno, za leteckou zásilku, kupodivu jsem to bez problému otevřela.
      Písničky jsou fajn, ta o kosovi akusticky zajímavá, s těmi ptačími zvuky! Dobré, i když Paula jsem já zrovna nemusela (jako hezoun byl podezřelý..) :-)

      Vymazat
    2. Našel jsem to album: https://www.youtube.com/playlist?list=PLBAE56FBD3D266DD7

      Vymazat
  5. Jsem mimo debatu, mi nedělali ani klystýr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíte mluvit do všeho.... :-)

      Vymazat
    2. když přirovnávat porod k zácpě, to je pak těžké. Ale tyto 2 věty


      Systém funguje špatně a vyvolává to reakci, nic víc.
      Obdobně roste počet lidí, co se vyhýbají z různých důvodů, ač racionálních či iracionálních špitálům a hledají alternativní léčby a léčitele, těm se postaví čínskà klinika, kde se zavedou nosorožčí rohy, ale pro ženy tento patriarchální systém neudělá nic.

      bych vás poprosila , pod příkladem Tužky, překopírovat do diskuse pod Pixovou, když už tam jsem doživotně zabanovaná. Předem děkuji.

      Vymazat
  6. Gaio,
    to "klevetění" bylo myšleno nikoliv kriticky, ale láskyplně, jakož i ostatní, co jsem včera napsala. Doufám, že i ostatní to tak vzali! ... :-)

    Josef Kopíček
    Pokud vím, rooming-in byl zaveden již na začátku 80. let, ne-li dříve. Není nutno tedy mluvit o "dnešním přístupu r-in".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a proč byl zaveden? Pod tlakem rodiček a alternativek. A protože to mělo výhody pro systém, že se ušetřilo na personálu a místnosti, tak to prošlo, jinak by děcka zavírali na novorozeneckém a oddělovali od matek dodnes.

      to alternativní porody by jen bílou mafii ochudili o pojišťovně vykazované kusy

      Vymazat
    2. marie:
      Máte pravdu, do ´dnešního přístupu´ zahrnuji porod ve vlastním pokoji, což je významově skutečný rooming-in. Tako rodila před 10 léty Na Bulovce moje dcera.

      Vymazat
    3. Gaia:
      Zavedení rooming-in byl reálný výstup vývoje porodnictví u nás, za reálsocializmu tlak rodiček a alternativek tuplem by byl k ničemu.

      Vymazat
    4. reálný výstup vývoje porodnictví dnes je 5 ultrazvuků za 40 týdnů a porod na hadičkách a kabelech monitorů, každá třetí císařem. S personálem se zraky upřenými na monitor a brousícími skalpely , za takový vývoj pěkně děkuji a nedivím se, že se mnozí bouří.
      stav, kdy rodička dítě neviděla rozbalené za celý pobyt v nemocnici a vlastnímu otci ukazovala z okna byl pochopitelně neudržitelný, přesto se udržel 30 let! to byl tedy vývoj jak u dinosaurů.

      Vymazat
  7. čím jsem starší, tím víc mi přijde společnost patriarchální a mužům nadržující a naopak ženy a jejich potřeby nereflektují čí a zanedbávající.
    Máte dámy taky takový pocit?
    A ve zdravotnictví dokonce jsou z USA studie, že tomu tak skutečně je, tuhle o tom psali v National geografic.
    A u nás, stačí jen mrknout na statistiku nejdražších pacientů v ČR, což zdravotní pojišťovny vedou, tam je to z prvních deseti jen 1 žena a když koukáme na dokumenty o převratných lékařských metodách a špičkových pracovištích, tak tam ukazují léčené jen muže, zas jen pro muže, hlavně staré dědky, takový IKEM je toho zářným příkladem. Převládají pacoši mužského pohlaví a mezi doktory ženu nevidět.
    Teď v TV zas seriál o kapacitních doktorech a zas jen chlapi, co tráví půl dne v práci a druhý půl dne na tenise. Tragedie medicíny i zurnalistiky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaia:
      Přeháníte, zvláště co se týče lékařek.

      Vymazat
    2. tak schválně, kolik jich dělá v Ikemu? Nebo kolik je prednostkyň ve fakultkách. Nulanulaprd

      Vymazat
    3. Genderové studie nestuduji. Pokud lékařka má dvě děti, je zřejmé, kde je zdroj kvalifikačního náskoku mužů lékařů.

      Vymazat
    4. Já takový pocit nemám. U nás se ženy dožívají vyššího věku než muži. Tož jim tu vyšší péči přejme :-)

      Vymazat
  8. někdo napsal

    africké ženy sní o porodu v evropské nemocnici a evropské ženy sní o porodu v africké chýši


    já si naopak myslím, že nízká porodnost v ČR je způsobena tristní stavem porodnic v ČR a až i africké ženy začnou rodit v našich porodnicích, jejich porodnost dramatický klesne až na hodnoty, které nyní vykazují naše ženy a přelidnění planety bude vyřešeno.Mozna dokonce i lidstvo vymře, pokud se do porodnice dostanou i všechny asijské ženy, třeba Indky a Pakistánky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Současná naše nízká porodnost je zaviněna především zhýčkaností převážné části dnešní naší mladé populace.

      Vymazat
    2. ono je jedno s druhým.

      Vymazat
    3. Rozhodně ne tristním stavem porodnic.

      Vymazat
    4. Podle mě není nízká porodnost v ČR způsobena tristním stavem porodnic. Stav porodnic byl horší před r.89 a porodnost byla vyšší.

      Vymazat
  9. Krtinec načnutý v 00:00 snad byl jen jednou, to byl dobrý zářez.

    OdpovědětVymazat
  10. Krasobruslařka má češtinu a dělá rozbor Těžké hodiny ...
    http://www.jpeg.cz/obrazek/gdIL
    takovéhle obrázky mi chodí z vyučování...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. proboha, proletářská poezie z dob kapitalismu volné soutěže v 21. století počátku postindustriální éry a vypjatého antikomusmu sdělovacích prostředků? Kam na to ten Cermat chodí a co za dědky(jasný produkt patriarchální společnosti , jistě tam žádné ženy nepracují) tam na svých hemoroidech vysedává?

      Vymazat
    2. Balada o námořníku.
      Nádherná, strašně smutná báseň. Nadčasová.

      Vymazat
    3. balada helgolandská je také hezká, ale proč by měly děti číst a znát všechny sto a víc let staré balady?

      Vymazat
    4. Nevím, neznám je ani já, češtinu neučím. Ale tahle je působivá, mimořádně. Na nezvedené puberťáky může mít výchovný dopad. Tuší, že tohle se v životě stává, budou prožívat stejné úzkosti.

      Vymazat
    5. V roce 2013 byla na Acz Píseň o starém námořníkoví od Coledriga, u p. Klána...

      Šel, jako by byl omráčen
      a rozum postrádal;
      a smutnější a moudřejší
      nazítří ráno vstal.

      Vymazat
    6. mnozí básníci psali svá díla pod vlivem absintu nebo duševní poruchy, dnes se chce po dětech, aby to rozebíraly a vysvětlovaly, co tím básník myslel? V konzumní společnosti plné technologií založené na dvojkové soustavě?

      Vymazat
    7. Spousta umělců tvořila pod nějakým "vlivem", vemte si, kde pořád brát inspiraci, když se tvorbou většina z nich musela živit a vykazovat náležitou produktivitu. Ti dnešní se moc neliší, ti zase nemají z čeho brát, o všem už se psalo, skládalo, básnilo, malovalo. Tak se hrabou v hov-ch a provokují politicky. Těžko říct, co je hodnotnější pro dnešní děti, to staré, nebo současné.

      Já to neberu jako pamatovací záležitosti. Nemusí si pamatovat autory ani jejich díla. Měli by být schopni podívat se na svět jinak než je obvyklé, z jiné perspektivy, nebýt hned hotov s úsudkem. A hlavně rozvíjet citovost. Zeptejte se učitelek v 1. a 2. třídách, jak jsou děti citově ploché, omezené. V tom bych viděla katastrofu.

      Vymazat
    8. Dnes už je absinth pod kontrolou.

      Vymazat
  11. K dlohověkosti - výživový poradce:
    https://xman.idnes.cz/nejstarsi-clovek-sveta-emma-morano-dui-/xman-styl.aspx?c=A170424_190333_xman-styl_fro

    OdpovědětVymazat
  12. 4500 kroků za motorovou sekačkou a sousedův pes
    http://www.jpeg.cz/obrazek/gdQd

    OdpovědětVymazat
  13. Takže tak: kuchyň je hotová, sestavení byl Rómulus a Rébus, trvalo to 28 hodin. Zítra přijde plynař zapojit plyn a vodu a já začnu stěhovat zpět, třídit, vyhazovat a nahrazovat, byť si někdy říkám
    Neopuštěj staré věci pro nové,
    i když barva šediví a prýská,
    byly kdysi lesklé, byly chromové
    a teď se jim na smetišti stýská.
    Jinak jsem měla doma nefunkční ińternet, ba ještě jej mám, takže jsem si vás občas četla, ale přes telefon se ozývám tak akorát na viberu rodině.
    Pocit mám docela dobrý, vypadá to hezky. Chvíli jsem měla dojem, že je ta kuchyňská linka do mé kuchyně příliš velká, ale když se vyřízl dřez a vsadila se vařící deska, tak mě ten pocit opustil. Teď mě čeká rozmístění věcí, kam co dám, aby to mělo smysl a návaznost. A hlavně se potřebuji zbavit všudypřítomného prachu v celém domě!
    Děkuji, že jste o mě měli starost a držte mi pěsti na úspěšné dokončení. Až bude hotovo, zkusím foto
    Pane Ládik !!!, i má kuchyně měla spoustu přiznaných věcí , mně se líbí francouzský styl. Dokonce jsem po návštěvě synových přátel uvažovala o otevřené kuchyni. Místo dvířek různé koše, pracovní pult z masivního dřeva, konzoly a tak. Jen jsem se bála, že budu muset víc uklízet kvůli prachu ☻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moderní linky se mi zdají takové studené. Jenže to bude o zvyku, kdysi stačil kredenc, starší zelený hranatý nebo moderní béžový, s kulatými rohy.

      Vymazat
  14. Ještě dodatek. V sobotu v noci srazilo našeho pesáka auto. Odjeli kluci, co skládali nábytek, a nechali otevřenou bránu. A já to za nimi o půlnoci holt nešla zkontrolovat. Přišel s odřeným čumákem, přejetou packou, vyraženými třemi spodními zuby, takže jsem se ještě změnila v ošetřovatelku psího pacienta. Neuvěřitelné, jakou rychlou regeneraci to psí stvoření prošlo! Snad mu pomohla ta dávka člověčí lásky a přátelství...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a přeji pesákovi, ať si to alespoň nějakou dobu pamatuje a drží se domu.
      Můj špacírovací společník Andy vrazil co mlaďoch do autobusu, od bolestí mu pomáhal veterinář. Po vyzdravění se otřepal a když může, uteče - ale s věkem už mnohem méně často. A na rozdíl od Vašeho se vrací sám.
      Chystala jsem se na políčko naset slunečnice, mák a krmnou řepu. Ale začalo poprchávat, tak z toho dnes nebude nic.

      Vymazat
    2. Moje setí zatím nikam nedospělo, respektive se téměř nekonalo. Posekla jsem trávu, sekačka naštěstí nastartovala hned napodruhé, bála jsem se, že po zimě a bez údržby to nedám.
      Hodně mě vzal ten náš mladý šíša, brečela jsem a on mě s pochopením dával hlavu na rameno, že to zvládnem a že mě má taky rád.

      Vymazat
  15. No a tohle si nemohu dovolit sedm nepastnout, když je to k mému povolání ☺

    Pití vína je pro lidský mozek lepší než řešení matematických rovnic
    Špičkový neurovědec dr. Gordon Shepard ze slavné Yale University má dobrou zprávu pro všechny milovníky vína. V konzumaci se totiž nemusejí omezovat zdaleka tolik, jak by jeden čekal.
    Neexistuje žádná jiná lidská činnost, která by byla prospěšnější pro šedou kůru mozkovou, než je pití vína, uvádí Shepherd...
    Víno je totiž látka nesmírně bohatá na chutě. Tedy samozřejmě víno kvalitní, nikoliv mnoho laciných variant, které najdete v českých obchodech. Když ho člověk povaluje po jazyce, chuťové receptory se snaží analyzovat, s jakou látkou právě přišly do styku. A pro nejednoznačnou povahu vína to pro ně není vůbec snadné: chutí a jejich variací je totiž tolik, že se do procesu rozboru musí zapojit obrovské množství mozkové hmoty. Stejná věc se děje i při čichání k vínu – jen tentokrát se do analýzy nezapojují buňky chuťové, nýbrž čichové. Což ve výsledku znamená, že se rozvíjí další část mozku.
    Neurovědec tvrdí, že se za svou kariéru zatím nesetkal s jinou činností, jež by aktivovala tolik mozkových oblastí jako právě správná konzumace vína; konkrétně ji porovnával například s luštěním různých rébusů nebo počítáním složitých matematických rovnic.

    Popíjení vína zapojuje dokonce i více emocionálních oblastí mozku než poslech vážné hudby, který byl doposud považován za rekordní činnost. Podle Shepherda je totiž konzumace vína i velmi emocionální záležitostí, při níž se aktivují centra vzpomínek, emocí a dalších zásadních fenoménů, které činí člověka člověkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to platí do litru. Potom je analýza v loji a je to jedno.

      Vymazat
    2. Protialkoholická léčebna - nemusí být vězení. Léčte se u nás - hnedted.cz‎

      Vymazat
    3. liško,
      zdravím a jsem ráda, že jste už skoro vše úspěšně zvládla! Užijte hodně radosti z nové kuchyně, klidně i s vínkem při hudbě. Pejskovi přeju uzdravení i bez medicíny.

      Vymazat
  16. Teď přiletěla poštolka, ale sedí do oblohy v protisvětle..
    http://www.jpeg.cz/obrazek/gdQq

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, Ládik prostě je spíš na lovy beze zbraní, než na prezidentování.
      Pěknej obrázek, i ten sousedův psík, aj., díky za ně.

      Vymazat
    2. Rozkvetla hrušeň:
      http://www.jpeg.cz/images/2017/04/25/F6hOQ.jpg
      http://www.jpeg.cz/images/2017/04/25/0VSyv.jpg

      Vymazat
    3. teďka déšť a duha
      http://www.jpeg.cz/images/2017/04/25/iz25Y.jpg
      http://www.jpeg.cz/images/2017/04/25/zviFI.jpg

      Vymazat
    4. Pořádnej liják, a zachytilo to krápance. S foťákem jste spokojený?

      Vymazat
    5. Ale jsem z něj nadšený. Skoro jako kdysi z Praktiky s plátěnou závěrkou (typ FX).

      Vymazat
  17. Enya Greatest Hits
    https://www.youtube.com/watch?v=5S-5GpKUdj8

    OdpovědětVymazat
  18. https://www.youtube.com/watch?v=hnVo65KSujY

    OdpovědětVymazat
  19. konečně prší a se mi to trochu zaleje

    OdpovědětVymazat
  20. Tak tu máme další článek od Spencerové.

    http://www.literarky.cz/civilizace/89-civilizace/24088-pro-nevladni-organizace-pomahaji-paerakm-lidi

    Už se na plnou hubu mluví o tom, že pašeráci lidí a tzv. nevládní "neziskovky" a pravděpodobně i Frontex úzce spolupracují s pašeráky lidí.

    A že o tom vlády přinejmenším vědí.
    Asi jsou pro své ministry ty vlády také neziskové - přestože ti ministři nějakým nepochopitelným řízením Osudu záhadným způsobem během během své funkce nebo po jejím opuštění utrpí značné zisky.
    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten vtip - "pokud se vám nelíbí, jak lid volí, tak...vyměňte lid" se začíná uskutečňovat.

      Vymazat
  21. Aleno,
    zásadním problémem voleb je to, komu je umožněno zúčastnit se voleb na VOLITELNÉM (!) místě.

    O tom, kdo se dostane na kandidátku rozhodují PENÍZE na kampaň a možnost dostat se do médií, která sleduje velký počet lidí.

    Je sice vždycky možnost, že se pak zaplacený gauner vzbouří - ale od toho jsou Dallasy, Oswaldové, znásilněné pokojské, pokusy europoslanců vybílit banku, nálezy neregistrované pistole v kufru auta, červené karty, oranžové revoluce, v nejhorším případě stará, dobrá a osvědčená autonehody, po které se ukáže, že zranění, které nevypadalo vážné, bylo přes péči ve vybrané prominentní nemocnici přece jen smrtelné či vlivem několikaminutové zástavy srdce poškodilo nevratně mozek.

    Před nedávnem vlastnilo čtyřiašedesát lidí tolik co polovina obyvatel zeměkoule.

    Takže je naděje, že za tři až pět let bude půlku zeměkoule vlastnit jeden jediný člověk, který si rychle koupí ten zbytek od těch, kdo budou z nějakých důvodů ještě chtít zůstat naživu.

    No a my budeme volit jen a jen jednoho z jeho místodržících.
    Pochopitelně budou tím pádem všichni superprověřeně demokratičtí, takže je úplně jedno, kterému z nich to hodíme.

    Úplně jako dneska, akorát budeme mít stoprocentní jistotu, že do toho nebude kecat Putin či snad dokonce nedejpánbu někdo, kdo by připomínal svým způsobem myšlení člověka v dosavadním slova smyslu a nikoli psychopatickou zombii.

    Já se na muslimy nezlobím, jsou pouze psychologicky zpracovanou biologickou zbraní pro naši likvidaci - stejně jako my jsme zpracovanou biologickou zbraní pro likvidaci jejich.

    A zpracovávají nás možná jedni a ti samí führeři a führerky globálnědemokratickonáboženských euroamerickoasijských hodnot.

    Můžeme si možná hodit korunou, eurem, dolarem či rublem , zda cheme být masovým prejtem či radioaktivním živočišným uhlím.

    Já su tak ščastné, že v našem čele stojí hygienicky umytá vyleštěná mozkovna, zaručeně bez jakékoli chuti a zápachu, přístupná číkoli radě a zájmu -
    - s výjimkou těch 90% neuvědomělých čecháčků, stále ještě kontaminujících svou přítomností území, které konečně patří všem uvědomělým nečecháčkům!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude. Podívejte se:
      Rakouský prezident Alexander Van der Bellen oslavil prvních sto dnů v úřadu osobitým způsobem. Navrhl, aby se v rámci solidarity s muslimskými ženami všechny ženy v Rakousku zahalily do šátku.

      Vymazat
    2. Nevěřím, že tomu někdo může přikládat skutečný význam, té věci se šátečky.

      Vymazat
    3. Tak to je opravdu kus k pohledání, ten jelen.

      Vymazat
    4. To neznáte písničku českého pionýrského muslima

      Červený šátečku kolem se toč
      má milá se hněvá, já nevím proč?

      (Nebo to možná byl muslimský Ferda brabenec? Už stárnu a zapomínám...)

      JÁCHYM

      Vymazat
    5. Jáchym:
      no, jestli bude to povětří u nás i nadále takové, jako je v posledních týdnech, tak na tu šátkovou tradici (dodržovanou venkovankami zcela samozřejmě) ještě i u nás dojde, i ve městech. Když se člověk rýpe v zemi, kšiltovka nemá šanci v tom vichru zůstat na hlavě. Jedině šátek je optimální!

      Muslimky, které se budou chtít dostat do médií, se ale pak budou muset soudit kvůli něčemu jinému. Potěšeny tím naším šátkováním tak nejspíše nebudou.

      Vymazat
    6. no vidíte, já vždy myslela, že ony ty šátky nosí dobrovolně, tak jakápak solidarita.

      Vymazat
  22. Dnes dobrá zakázka. Skupina prosklených domků pravoúhlých tvarů, v jedné enklávě. Odpoledne dám fotku interiéru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.jpeg.cz/images/2017/04/26/DdT5.jpg
      http://www.jpeg.cz/images/2017/04/26/C2FP0.jpg

      Vymazat
  23. https://www.youtube.com/watch?v=4zLfCnGVeL4

    dnes je to pět měsíců...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslouchám - cítím a vzpomínám s Vámi, Lištičko. I na všechny své blízké, co už jsou také v nebi...

      Vymazat
    2. já už to mám 4 roky 2 měsíce a 20 dnů...

      https://youtu.be/IwIGZKzc3CY

      Vymazat
    3. To je mi líto, Gaio. Já dnes prožívám dračí den velmi intenzivně, nejsem možná dost citlivá, nebo spíše jsem přecitlivělá... Je to strašně bolavé, tak mi promiňte

      Vymazat
    4. já vás nechtěla urazit, jen být spojencem.Nekdy se na tu nebeskou louku sama těším.

      Vymazat
    5. Děvčata, koukněte na Peldu. Barevná pohádka na dobrou noc. :-)

      http://blog.aktualne.cz/blogy/zdenek-pelda.php?itemid=29177

      Vymazat
    6. já na houby už vůbec nemůžu chodit, neb mi zemřel zrovna ten, se kterým jsem na ně chodila nejradsi, takže tam se mi to vždy vybaví a brečím a brečím.A to mne to tak bavilo, ale mí spoluhoubaři jsou už v hrobě jen já tu pořád straším.

      Vymazat
    7. Gaio, i bez chození na houby se dá uvařit houbovka. A nikdy nevíte, s kým ještě na ty houby půjdete.

      Vymazat
  24. Tužka napíše,....dnes je v konstelace trojúhekník Býka. Uzavření mezi třemi body,...kam se podíváš, samej bejk.

    Tak pozor, nedráždit,...nakrmit,...neklást příliš náročné otázky a požadavky,...jinak to bude volskej prostor až do zítra.

    A nedráždit,....nejlépe se obléci do tmavě modré,...a nechat bejky, ať si dělají co je libo a projistotu se jim vyhnout, atˇ si řádí na svém písečku a válí se ve své ohradě.

    Klídek,...je heslo dne.

    Zítra večer už body trojúhelníka získají křídla a bejk zůstane jen ten sluneční,...no,...s jedním si už poradíme.

    Čtu si,...Tužka.

    OdpovědětVymazat
  25. Přeprchá u nás od rána - celé dva milimetry. Přelítla jsem, co se tu probíralo.

    TO: Marie
    Potěšilo mě, že jsem Vás ještě v minulém krtinci pobavila. Presidenství opravdu přeju každému, kdo je zvolen, ne že ne (když už to musí být). Až jsem se ze zvědavosti koukla na WIKI, co se za tu ústavou danou funkční nezodpovědnost u nás měsíčně dostává. Plat, náhrady mínus dobrovolných 60 tisíc na státní dluh (nebo už někam jinam - nevím) obnáší 363 tisíc, danění jsem nezkoumala. Plus naturální požitky. Po skončení funkce renta 100 tisíc a ochranka. Ale možná tohle opravdu není ten důvod, proč paní Zemanová zahajovala kampaň. O její úloze v ní příliš nevím, snad přesvědčí i více dárců na volební výdaje než v té minulé pan Mynář.

    To: Gaia
    Mám pocit, že o výživových poradcích a porodech už se na ACZ prodiskutovalo všechno, spolu jsme si kdysi probraly i poezii, nemýlím-li se. Uťápnutá ženuška Vy určitě nejste. Myslím, že se prosadí ten, kdo na to má a chce to či ono vykonávat, patriarchát ze zákona nám nehrozí.

    To: Alena a Anna
    Za Beatles a Enyu dík.

    To: Josef Kopíček
    Tu Enyu já neznám stejně jako makroekonomii. Nemyslím si nicméně, že se zadlužení domácnosti či státu liší. Bankrotem to lze řešit tu i tam.

    Psal tu tuhle asi Ládik!!! o jednání o účtu v bance. My (máme jen jeden účet mého jedince) byli ve spořce, co na ní za minulý rok Erste tak vydělala, včera. Po dvouletém neplacení vedení účtu a výpisů nám nastavili tenhle původně sporožirový účet bez poplatků - jen za papírový účet má být měsíčně asi 30 korunek. No, možná už jsem tu poslední, kdo tohohle dosud nevyužil.

    Mějte se - jdu si ještě malinko počíst blogy na ACZ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaguško,
      Snad jste si to nevzala osobně? :-)
      Něco Vám prozradím: na celé té funkci prezidenta mě vlastně nezajímá vůbec nic. Na Zemanovi se mi líbí jedna věc: když se zakouká do blba. Na tom jeho pohledu naprosto ujíždím a neodolám mu! Toť celé jeho kouzlo (pro mě). :-)

      Na tom, co píše Tužka k dnešnímu dni, něco bude. Ráno jsem se nabalila do samých modrých věcí, intuitivně. Není to náhoda?
      Z dnešních zpráv jsem úplně perplex, jedna horší než druhá, nic nevyberu. Ale perský horoskop by se k dnešku hodil, kdo má zájem. Na mě platí tak z půlky.

      http://www.kafe.cz/horoskopy/persky-horoskop-poznejte-svoje-znameni-4984.aspx?part=2#multipartmenu

      Vymazat
    2. Kdepak osobně - asi Vašim vyjádřením někdy dostatečně nerozumím, Maruško.
      U nás den jako jindy. Perský horoskop má krásně zvolená znamení, zdá se, že pravdivý je úplně jako každý jiný.

      Koukla jsem se i na "přijímací" test z matiky. Ne všechno jde tak rychle jako odmocnina z jedné. Kdo ví, za jakou nejkratší dobu lze oba testy napsat a zda to zkoušel třeba ředitel CERMATu.
      No jo, Ládik!!! umí...

      Vymazat
  26. http://data-mat.cz/PrijimaciTestCeskyJazyk2017.pdf
    - hm, hnedle v první otázce ježibaba
    Zkoušel už někdo, zda by se na střední dostal? Tisknout si nebudu, jen prolítnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. třeba by vás taky nevzali, o projití nejde , záleží na konkurenci

      Vymazat
    2. Na jedné průmce stačí 20% maxima pro přijetí. V Ostravě.

      Vymazat
    3. však taky na průmky by měla být jiná kritéria, než pitvat zlomené a kamenné srdce sto let staré básničky. Třeba složit hlavolam nebo podle plánku sestavit poličku.

      Vymazat
  27. Prepacte. Necital som prispevky za poslednych cca 20 hodin dozadu. Len som si teraz, po prichode z prace (lebo, co uz, priznam sa, ze beriem i dochodok i mzdu, lebo este pracujem, aj ked by som uz nemusel) sadol na balkon, pozrel sa okolo a rozmyslal, kolko a akych prispevkov by ma napadlo napisat - kto si pamäta "serial" extempore.

    Ale, napadlo ma tiez. Existuju este osoby, ktore by to zaujimalo? Hlavne, ked su schopne naskocit na podvodnickeho anonymneho anonyma, ktory takmer rozvratil tuto stranku, pokial by som sa nestiahol posledne tyzdne.

    Reakcie mnohych dam mi dali nadej, ze este to nie je tak zle, a ze vedia, kedy anonymnemu anonymu maju dat vediet, ze to so svojim svinstvom a rozvracanim tohoto priestoeru PREHNAL.

    Takze sa chcem podakovat vsetkym damam (lebo, bohuzial, chlapi sa ukazali ako poserkovia), ktore pekne, slusne a nenapadne vykazali rozvracaca tachto stranok tym, ze s nim nesuhlasili, aj ked o to skoro doslova ZOBRAL.

    Takze, damy, dakujem.

    No a este radsej by som bol, keby si niekto spomenul na pani liny cerny pes (LCP), neviem ci este zije, lebo som nezachytil ziadnu stopu a skusil (zo zenskeho hladiska, samozerejme, je to k zenam) byt aspon trochu na takej intelektualnej urovni, na ktorej bola spominana dama. To by tie debaty v nasom KRTKU vyzerali asi INAC!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechce se mi to hledat, ale v tom tažení anonymního anonyma proti Vám (kdy jste se pak na týdny stáhl) se Vás zastal Ládik!!! a pan domácí - tomu bylo doporučeno, aby Vám zakázal přístup, ale místo toho se zapojil do hovoru k místu nového bytu, co se Vám líbil.

      Podle mě je dobré vyjadřovat se k obsahu příspěvků a nikoliv k osobám, nálepkování diskutujících diskusi nezlepší.

      Na paní líný černý pes si vzpomínám, před lety se ještě párkrát objevila na Aktuálně, ale asi tam dřív bývala častěji.
      Co se týká intelektuální úrovně, omlouvám se, že ji nemám ani na takové úrovni jako zdejší krtci, takže ji snižuji. Ale jsem aspoň nekonfliktní :-)

      Vymazat
  28. Tak nejhorší je, že jim chtějí dát rychle hlasovací právo a přitom vůbec neověřují, o koho jde, zda se naučí jazyk a zda dodržují to, co po nich vlády chtějí. Občanství na zkušební dobu 10let - při problémech ztráta, to nikdo neplánuje. Dočasný azyl pro skutečné válečné uprchlíky nikdo neplánuje. Testy kvalifikace pro migranty nikdo neplánuje - podle mě nejde o náhodu a někdo chce zničit národní státy Evropy, víc BBC - http://www.bbc.com/news/uk-politics-18519395
    Cituji P. Sutherlanda, dříve Goldman Sachs, Bilderberg, nyní šéf OSN pro migraci: "Evropská unie by měla rozbít národní jednolitost svých členských států a otevřít se migrantům z jiných kultur." Na Bilderbergu dodal: "Evropa a USA nemají pouze morální, nýbrž zákonnou povinnost chránit utečence. Chci požádat vlády, aby spolupracovaly, aby pochopily, že suverenita je pouhou iluzí. Že pojem hranice je zastaralý. K tomu patří pochopit, že stará slova a vzpomínky na vlastní zemi je nutné pohřbít a že my všichni jsme jedno lidstvo."
    Like · Reply · 1 · 31 mins · Edited
    Václav Mihulka
    Jak to " kulantně vyjádřit." : " Cherchez la femme," za tím patrně nebude. I když, v této " zoufalé době " je už možné téměř všechno. Jelikož se jedná výslovně o " pachatele dobra " i tak je možný druhý motiv : " Za vším hledej peníze." Ne ony " pejorativní," páchnoucí tu močí, tu neřestmi, atd. atd. Prostě ony čistoskvoucí, provoněné dobrotou přejících srdéček. Jenom ona Itálie do toho " dobra " a " slunečna," mnoho nezapadá, ale musíme být přece jenom " pozitivní " a nehledat za vším jenom " organizované " dobro v rámci organizovaného zločinu. Jenom malá poznámka. V Afganistanu nezuří, v žádném případě válka, ale přece ušlechtilá operace " Trvalá svoboda." A ta, jak snad každý dobrosrdečný příznivec humanitární organizace NATO chápe, trvá téměř celou věčnost a ne jenom pouhých, ušmudlaných sedmáct let. Jsou tam i naši " čatští vojáci," kteří, dle " slunečného " výkladu prezidenta, tam bojují za " Prahu." Inu, jak se dříve říkávalo : " Učení, mučení." Umět demokraticky, svobodně a lidskoprávně vládnout, se přece nedá naučit hned, tedy za pouhých sedmáct let, byť pod laskavým, pozorným a chápajícím dohledem. NATO.
    Like · Reply · 28 mins

    OdpovědětVymazat
  29. Jacques Brel - Ne me quitte pas and greatest hits
    https://www.youtube.com/watch?v=Dca0kbeh_y8

    Vnuk už spí, tak mám volno :-)

    V jednom z truhlíků, kam jsem vysela koření, se mi objevila bílá plíseň, jako kdybych tam poházela vatu. Koupili jsme zeminu přímo pro koření. Naštěstí to je jen v jednom truhlíku.
    Nevíte někdo, co s tím provést?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkypřit, méně zalévat a více větrat, ale myslím, že to ničemu neškodí, v těch substrátech to bývá často, vidličkou to provzdušním a pěstuji klidně dál.

      Vymazat
    2. Díky, Gaio, jdu hned provést.

      Vymazat
    3. Ještě je možné použít hypermangán. Zálivkou ve velmi slabém roztoku - pár zrnek, aby byl růžový

      Vymazat
    4. Díky, liško, zítra koupím v lékárně, abych případně mohla použít.

      Vymazat
    5. zbytečně vyhodíte peníze, kypřete a kypřete, ono to nemá rádo vzduch , ale pozor abyste nevyhrabala tak semínka a méně zalévat.

      Vymazat
  30. právo na dítě, ber kde ber

    v té sněmovně se všichni už asi zbláznili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojďme všichni do Bohnic.

      https://video.aktualne.cz/z-domova/hledal-jsem-misto-kde-bych-se-citil-normalne-tomas-kluse-odv/r~8035f80c24e211e794b9002590604f2e/?utm_source=aktualne.cz&utm_medium=carousel

      Vymazat
    2. To rozhodně nedoporučuju, marie. Je ale fakt, že jsou obrovské rozdíly mezi jednotlivými pavilony. Např. na uzavřené 27 se nedostanete vůbec ven, zato se tam můžete dostat přikurtovaná na lůžko, protipólem k tomu může být 3, kde je poměrně volnost.

      Vymazat
    3. Anno,
      já myslela, že s tím Klůsem naznačím, o co jde.. :-)
      Už jsem byla i ve věznici na Borech, celý den, v porotě jejich hudební soutěže. V jednom psychiatrickém ústavu taky, tak kdoví, co mě ještě čeká. Do jednoho blázince jsme chodili na praxi. Tak jsem to myslela.
      Stejně, člověk nikdy neví.

      Vymazat
    4. Anno, neberte vše jako poselství k Vaší osobě!

      Vymazat
  31. BJ:
    Nemyslím si nicméně, že se zadlužení domácnosti či státu liší. Bankrotem to lze řešit tu i tam.
    Liší, a to zásadně. A nejde o bankroty. Doporučuji nastudovat, jak V. Británie se vypořádala se státním dluhem po WWI.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebuďte tak přísný, prosím! Tady je docela pohoda, mám to tu ráda. Jinam nechodím.

      Vymazat
    2. To: Liška
      Pohoda trvá. Že si pan Kopíček myslí něco jiného než já na závadu není. A ještě mně poradil, odkud začít, abych se jeho názoru přiblížila. Makroekonomií jsem se nikdy nezabývala, on možná také ne - nevím. Poučit se nechám kdykoliv ráda.

      Vymazat
    3. logicky se to liší tím, že člověk je smrtelný, tak to musí do smrti splatit, kdežto stát je věčný, tak dluh může mít na věčné časy a vydávat dluhopisy taky na věčnost.

      Vymazat
    4. D j smrtelný
      p j živá
      antonín umírá
      žárovka zpívá....

      Vymazat
    5. Vám JW nedá spát, Ládiku? Stejně jsem ráda, že mě pan Kopíček neodkázal až někam k Chetitům.

      Kroků já 4386, do deště nemusím.

      Vymazat
    6. BJ:
      Nemyslím si, nýbrž vím a znám fakta. Mohla byste znát také:
      https://www.grada.cz/investicni-strategie-pro-treti-tisicileti-(1)-8048

      liška:
      Přesnost není přísnost.

      Vymazat
    7. Btw.: Gaio, ještě jste neslyšela o úmrtí zadluženého člověka?

      Vymazat
    8. a jak se dluhy jednoduše přepíší. Nebo když zemře věřitel, to je pak paráda. Nebo se banka jednoduše zruší a dluhy sanují daňoví poplatníci, i to tu už jednou bylo.

      Vymazat
    9. To: Josef Kopíček
      Jste větší drobný hýřil než já a máte asi i více času. Škoda, že se nedožiju (Vy možná ano) poznání, zda má pan Kohout a třeba i jiní finanční experti pravdu. Neznám ho - možná už je přinejmenším "vesnický boháč" už nyní...

      Vymazat
    10. budoucnost vidím tak, že se lidstvo utopí ve svých vlastních sračkách a pak zjistí, že se peníze nedají jíst, jak pravil jeden dávný indiánský náčelník.Ale jak z toho ven vážně nevím.Leda tak každého chlapa po druhém děcku kastrovat.Ale trend jde opačně, viz včerejší můj příspěvek, že prý na dítě je právo.

      Vymazat
    11. Ládiku, báseň o Antonínovi je jednoduše o tom, že se nějaký dělník nedožil důchodu a před penzí už ani neměl erekci, dnes též běžná věc a i za socialismu, s tím nic nikdo nenadělá, akorát Hnízdil, že se má změnit životní styl.Ale jak, když dělat se musí.Ale tohle napsat do testu, tak mi to v Cermatu neuznají.

      Vymazat
    12. Kopíčku a jak to tedy udělali ti Angláni? Poučné nás ať nemusíme googlovat? Že by Soroš a jeho hedgefondy, co znehodnotili libru 4000x?

      Vymazat
    13. Jsem děsně ráda, že tu máme přispěvatelku Gaiu. Učme se od ní nebrat život moc vážně. Teda já to potřebuju, už se lepším. Anno, i Vám to doporučuju!
      :-))

      Vymazat
    14. Dělník myši je na tom lépe.

      Vymazat
    15. dělník myši oslepne také, znám už 2 takové případy a bude jich víc a víc, neb myši se používají teprve čtvr století, ale na důchod se musí klikat 35 let.A ty karpaly a krční páteř...

      Vymazat
    16. BJ:
      Hahaha, já mám víc času než Vy? :))))))))))))))
      Asi si neumíte představit, kolik času je zapotřebí na obstarání domu se zahradou a oranžerií a domácnosti s nechodícím invalidou, o jakémstakéms sebevzdělávání nemluvě.
      Proto také nemám dost času se vykecávat v Noře.
      Určitě se dožijete více, než já ve svém věku.
      Gaia:
      Jste na stopě, o řízeném znehodnocení libry šlo. Státní dluhopisy emitované ve velkém nákladu po skončení války ztratily většinu reálné hodnoty. Konkrétně více Pavel Kohout ve zmíněné publikaci.
      Vy jste ještě nic neslyšela o dědickém řízení, že do dědictví náleží i dluhy zemřelého? A že pokud všichni dědicové, pokud existují, se mohou dědictví vzdát (což zhusta právě z důvodu dědění dluhů dělají) a dědictví pak připadne státu?

      Vymazat
    17. Oprava:
      ....o řízené znehodnocení...

      Vymazat
    18. Já myslel na tu Vaši poznámku o erekci.

      Vymazat
    19. Ládiku, ta Antonínova žena se v básni vyjadřuje jasně, že už to není tak, jak za mlada. To se pitvání básně, hledají se skryté významy a jak to básník myslel, ale na tohle jasné upozornění nikdo děti neupozorní. Ostatně i Wolker měl vlastně štěstí, že zemřel mlád, kdo ví, co by ještě napsal a soudruhům se zprotivil

      Vymazat
    20. A kdoví, jestli mu někdo nepomohl.
      Kolem otce vlasti taky všichni umřeli.

      Vymazat
  32. 5°C, mlha, mrholení, vítr, tma jakvpytli, 13,2km s krátkým rukávem a maslákovými návleky na ruce. Skrznaskrz. Pocit vynikající.

    OdpovědětVymazat
  33. Tužka napíše,...dotřetice,....naposled, ztrácí se to,....

    OdpovědětVymazat
  34. Tužka napíše,...helemese, helemese,...když jsem napsala obdivný text pro pana Ládíka, jak běhá v nečase,...tak se to vytratilo,...tak ještě poslední zkouška a odcházím,...ráno brzy vstávám,....

    Přeji příjemné dny i když je nečasí,...Tužka....všem,...nejen panu Ládíkovi na běhání a focení,....

    OdpovědětVymazat
  35. Mendelssohn Violin Concerto E Minor OP.64 (Full Length) : Hilary Hahn & FRSO
    https://www.youtube.com/watch?v=o1dBg__wsuo

    OdpovědětVymazat
  36. Šedé nebe
    šedá tráva
    včely zebe
    šedá zpráva
    šedý vzduch
    a šedé všecko
    z hutě puch
    a šedé plecko.
    Svět je šedý
    samé jedy
    Gott má dredy
    plují ledy.

    U nás za noc 15mm, za posledních 36 hodin 25 mm.

    OdpovědětVymazat
  37. Zeman má prý soupeře. Ve druhém kole to bude remíza.... ano, to bude. I kdyby proti němu kandidovala opice, dostane všechny protihlasy, bez ohledu na rozum.

    OdpovědětVymazat
  38. Nečasí mi bere energii, tu bych teď hodně potřebovala, čeká mě generální úklid, mám dnes na to volno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak se na to vykašlete, dnes je Jaroslav, tak slavte jaro a úklid nechte až na květen, to se to pak uklízí, když člověk může rozotvírat všechna okna a dveře a textilie hned pěkně vynést ven a větrat.

      Vymazat
    2. Vy jste neviděla můj rozkramařený dům! Všude jsou věci, co patří do kredence a já tomu hledám místo, abych potom mohla zlikvidovat prach ze sekání a bourání.
      Nechápu, kdo vymyslel to šílené obalování každé poličky do igelitu a kartonu a nevím čeho ještě. To je na náklaďák. Potřebuji to odvézt do sběrného dvoru. V mém malém autíčku?!? Ach jo...

      Vymazat
    3. Jak si to slavení Jaroslava představujete, Gaio? Mám pro Lišku jinou radu - radujte se, že Vám venku díky počasí nic neuteče a že zavlažuje do zásoby (pro nás, co nemáme všechno zaseto). A k práci si pusťte něco vyhovujícně rychlého a hlučného dle vlastního výběru - já bych začala asi takto:
      https://www.youtube.com/watch?v=7D1_8d5hje4
      A úsměv, prosím - co nestihnete nedejbože dnes, doděláte jindy.

      U nás přes noc do teď milimetříků vody přibylo 10.
      Jo, já si svá delší písání sem jen cvičně zkopíruji myší - ztratí se mi neomylně vždy, když zapomenu.

      Vymazat
    4. tak nejlépe se nějakeho Jaroslava zeptat, jak se slaví Jaro. Asi nějakým jarním salátem k obědu.

      Vymazat
  39. lék ani prevenci na sklářskou slepotu taky ještě nenašli, slévači tím taky často trpí, 100 let od Wolkera a žádný pokrok.V horkých provozech neustále pracují tisíce lidí.Co s tím, s tou bídou? Dnes už nevědí ani komouši, na milionáře si netroufnou, ale tvrdí, že boháč je ten s 50 litry singrovek.Předvoj dnes dělníci žádný nemají, tak je přejmenovali na operátor výroby, aby ta děcka zmátla ještě víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. GAIO,
      To s tou sklářskou slepotou je zajímavé - termín jsem neznal.
      Ale na 99% jde o poškození sítnice působením neviditelného infračerveného záření.

      Podařilo se mi přechodně si něco podobného před lety v malém uhnat - naštěstí jsem si po prvních příznacích uvědomil vocode.
      Měl jsem před sebou na stole starou, spolehlivou keramickou pec z druhé ruky s mmalým pozorovacím skleněným průzorem.
      Takže jsem mimoděk, stejně jako tisíce dalších uživatelů tohoto výdobytku sionských synů čuměl do velmi intenzivního zdroje NEVIDITELNÉHO (tedy pro člověka neviditelného, pro některé živočichy jasně svítícího jako tisíciwattový reflektor napálený přímo do xichtu.

      Takže jsem si griloval sítnici na pomalém ohni.

      Když zajdete do prodejny s ochrannými pomůckami, dostanete hafo tmavých brýlí, které zachytí ono neviditelné uzáření - ovšem spolu s ním i viditelné světlo, takže jste slepej jako slepejš a dříve či později se na to vyprdnete.

      Přitom pochopitelně existují i téměř čirá skla (čirá ve viditelné části světelného spektra), která ovšem infračervené čili tepelné záření odrážejí nebo zachycují podobně jako ta v "černých" brýlích.

      Tato skla jsou v každém filmovém projektoru, jimnak by film vydržel jen jedno promítání.
      Mám je doma v jedné místnosti, tuším se prodávala pod označení Neutral.Brání přehřívání místnosti, když v létě pere slunce a byla drahá jako prase.

      (O trošku podobných sklech, pro změnu odrážejících jen v dlouhovlnné části IR záření a brání úniku tepla z místnosti by jistě pohovořil teploznalec Ládik a možná je máte doma v okně).
      JÁCHYM

      Vymazat
    2. pochybuji, že takové brýle dělníci v horkých provozech fasují. A ono jde i o rohovku, ta je z bílkovin a bílkoviny už při poměrně nízké teplotě koagulují, známe to při smažení vajíček, nebo vaření, to lze uvařit už ponořením do vody 60° C teplé a pak je rohovka neprůhledná, dnes se to transplantuje, ale asi ne běžně, takže ta Topičová diagnóza je dnes běžná a ve světě ještě víc, nejvíc slepců je dle NG v Indii, kde si svítí v chatrčích petrolejkami. Zavedení solárních lampiček do každé chatrče by prý mohlo tuto Antoninovu chorobu v Indii mnohonásobně snížit.Takze jeden indický slepý topič by vlastně zachránil mnoho Indů, ta metafora o zářících očích z každé žárovky, ta sedí. Poškození rohovky je nevratné, takže Jáchyme, přechodně se to uhnat nedá.

      Vymazat
    3. Dík za doplnění - člověk se pořád učí...
      Je zajímavé, že mi to uniklo
      Na druhé straně jsem se ani nedomníval, že bych měl grilovanou rohovku, nicméně k jakési - možná zhojitelné, možná nevratné a pouze díky neuroplasticitě mozku "softwarově vykompenzované" poškození sítnice jsem si nejspíš vykoledoval.

      Ale zajímavá je v této souvislosti úvaha, jak se podepisuje na oku uklidňující zírání do plamenů krbu,
      kdy zářivý výkon rozfajrovaných polen je v infračervené oblasti
      zhruba stonásobný ve srovnání s petrolejkou.

      V dobách, kdy vesničané a zvláště hospodyňky ve čtyřiceti letech odcházeli od ohniště v černé kuchyni na zasloužený vejminek a v osmačtyřiceti umírali/y na sešlost stářím, se to ažtak neřešilo, dřevěnou lžící se do dědovy mísy trefili a bystrozraká koza je z pastvy dovedla, protože v chlívě se nesvítilo ani loučí, natož Iljičovými lampičkami, takže měla sítnici jako zamlada.
      JÁCHYM

      Vymazat
    4. zajímavý podnět někomu na diplomku, zda se současná obliba každosobotního grilování nějak promítá do zvýšeného výskytu Antoninovy choroby.
      Já do krbu čumím tak ze 2 metrů, takže tam to teplo už není.

      Vymazat
    5. Včera jsem na prohlídku provozu fasoval k přilbě i brýle. A přitom to nebyl horký provoz - jediné, co mi vadilo, byly výpary z mořicích lázní s kyselinou sírovou. Raději jsem to nefotil, abych nepoškodil mobil a taky ze strachu, abych venku nedostal na budku (jednou jsem vyfotil provoz s hliníkovým práškem v vznosu a poslal to kamsi do Havly na ústřední výbor bezpečnosti práce ... příští den tam byli a provoz zavřeli ... potom se tam chodilo jen ve skafandrech).

      Vymazat
    6. mořící lázně bývají horké 80°C, jinak by nic nenamořili, stejně tak v galvanovně, do kotlů se musejí až 100x denně naklánět dělníci, dnes operátoři výroby, vyměňovat palety s materiálem, ani Antonín by neměnil, jen dnes o takových nikdo báseň nenapíše,
      pravičák řekne, měl ses líp učit, nebo nikdo tě nenutí tam pracovat, můžeš za lepším...

      Vymazat
    7. Ještě horší je pájení cínem - z výparů vypadávají zuby. Myslím si (ale nemám doloženo), že posléze ty lidi vypadnou i ze života, úplně za živa.

      Vymazat
  40. Ach jo, leje a leje. V Havle ráno 4 nad nulou, už mě to nebaví....
    Nevím, jestli se tu někdo z vás kouká na seriály, pokud ano, tak běží už třetí série Better Call Saul.

    OdpovědětVymazat
  41. rodiče Ewy Farné dali Wronkovi židličku s nápisem "Hezčí než hudba je jen ticho" zajímavé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud bych se měla dopustit polední úvahy....
      1. neznám rodiče Ewy F. a neznám ani Wronka, tak nevím, co tím mysleli.
      2. Někdy léčí (těší) hudba, někdy léčí (těší) ticho, podle situace.
      3. Tento citát stoprocentně podepíše učitel hudby po šestihodinové šichtě.

      Vymazat
  42. Konečně je tu plynař-vodař! Budu moct oplachovat, ukládat a snad i vařit :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak liško, gratulace! Ať se Vám v nové kuchyni dobře vaří!

      Vymazat
    2. to si tedy přispal

      Vymazat
    3. Včera byl ve sklepě. První můj dotaz byl: "Tak co, pěkně ses ožral?" Prý jo :o))

      Vymazat
  43. ....informovala o bouři nevole, která zaplavila sociální sítě po kontroverzním prohlášení prezidenta Alexandera Van der Bellena. Bývalý šéf Zelených a v mládí příznivce komunismu navrhl, aby si jeden den v roce rakouské ženy na sebe vzaly šátky a vyjádřily tak solidaritu s muslimkami.
    ******************
    Náhodou, já v tomhle prezidentskému zelenému příznivci komunismu fandím!Je to dobrý nápad, který by prospěl indickému šátkotextilnímu exportu.

    Za předpokladu, že nám muslimky pomohou v našem klopotném boji proti Putinovi tím, že druhý den po ošátkovaných rakušankách vyrazí nahé do mešity
    a budou tam po vzoru protiputinovských bojovnic Pussy Riot za zpěvu Hospodine, vyžeň Putina masturbovat mraženými (podle některých zastánců evropských hodnot pouze chlazenými ) kuřaty.

    V zájmu politické vyváženosti by další den by si mohl rakouský prasident uvázat na ztopořený pyj památeční pionýrský šátek a jít demonstrovat proti ruskému kapitalismu před ruské velvyslanectví.

    Škodže se toho Venca Ruzyňský nedožil! Určitě by ho napadlo něco ještě blbějšího či perverznějšího. Pokoj jeho popeli, spočinutí věčné prdelím na jeho patentovaných lavičkách dejž Pane !

    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
  44. Bohuš vyjel po Andym. Bude se vířit žumpa. Trochu brzo, čekal jsem to v září.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Překážím jejich kšeftům, píše šéf ANO." A zase bude mít více voličů...

      Vymazat
  45. To: Josef Kopíček
    Hluboká úcta za Vaši péči o manželku (snad se v osobě nepletu). Věk a množství povinností porovnávat netřeba, jak dlouho tu kdo budeme to nezaručuje. Pokud se o své nemovitosti staráte pouze Vy, jistě máte ujasněno, kdy a jak se jich nejlépe zbavit.

    O tom, jak stát ožebračením vlastních občanů získá prostředky na splátky jiné měny a na jak dlouho, podumám. Nějaký příklad ze současnosti ve třetím tisíciletí by náhodou nebyl? Opravdu se ráda poučím, tohle sleduji jen úplně okrajově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ -
      makropohyby nesleduju vůbec. Ponejvíce sleduji peristaltiku střev a pohyby na účtech.

      Vymazat
    2. BJ:
      Zkuste podumat, komu prospívá řízená inflace $ v souvislosti s faktem, že $ je zásobní měnou většiny CNB.
      V osobě se nepletete, úctu nevyžaduji.
      Nemovitosti se zbaví pozůstalý, až ji nebude potřebovat.

      Vymazat
    3. Nevyžadujete, ale plně zasloužíte, pane Kopíčku - tak to z venku vidím já.
      Makroekonomii zase šťastně opouštím, neb ji stejně neovlivním, tu mikro- naší domácnosti malinko ano.
      Za poučení děkuji.

      Vymazat
  46. Jan Zelenka je opět ředitelem ČST, jenom se mu teď říká dvořák. Dalších 6 let má jistý příjem a může směle pokračovat ve správně nastoupené cestě vzhůru k výškám.

    OdpovědětVymazat
  47. Bohuš dočká dubna konce
    potom rozhoupou se zvonce
    a agrofertí volské stádo
    od koryta, ač nerado
    poběží na žírná pole
    do kedlubnů, na fazole
    sežrat co tam právě roste
    už ne "na stůl noste!"
    dopřeje si volný výběh
    kde začíná nový příběh
    bučícího stáda
    z něhož vzejde nová vláda.

    OdpovědětVymazat
  48. Ráno jsme s N opakovali přírodovědu, učivo o trávicím a vyměšovacím ústrojí. Žaludeční šťávy, tenké střevo - dvanáctník, lačník ... klky.. vstřebávání živin....atd.
    N se zamyslela a říká: "Tak proto musíme chodit k mamce."

    OdpovědětVymazat
  49. Měli by vrátit Ararat, smetci.


    palec nahoru a souhlas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rád bych tam vylezl, bez víza.

      Vymazat
    2. Které zemi Ararat patřil, když tam přistál Noe? On byl Armén? A potom?
      Každé vraždění je odsouzeníhodné, ale proč se něco, co se stalo více než před 100 lety, řeší teď? Změní to něco? Pokud v současném náhledu na svět a války, bylo by dobře.

      Být Vámi, Ládiku!!!, tak si svá přání plním i za cenu víz. Aby Vás tam potom třeba nemuseli postrkovat nosiči, kdyby se to Turecko přece jen dostalo do EU...

      Vymazat
    3. Noe byl žid a Arménie tam byla od starověku, Turci to zabrali až 1915, právě po té genocidě.Kdy byla potopa nevím, na počátku lidstva, to tam byla asi Mezopotámie , kolébka lidstva.

      Vymazat
    4. Noe ještě nebyl Žid.

      Vymazat
    5. ale byl, v Bibli se o jiných nepíše

      Vymazat
  50. Není krásný?
    http://www.praha.cz/karel/img/ararat/Ararat%205137%20mnm.jpg

    OdpovědětVymazat
  51. Konečně po třech dnech ustal déšť, ale je pořád zataženo. Potřebuju, aby zítra moc nepršelo - jedu za mami. A aspoň trochu tepla na cestu. Dnes ráno byly taky jen 4.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jedu do Brna - ve vlaku i tramvaji bude jistě teplo.
      Tak se tu zítra mějte.
      (I poznávání autobusů mně teď šlo...)

      Vymazat
    2. Tak šťastnou cestu.
      To já vyfoukám při čekání na autobus - fronta se tvoří už 20 minut před odjezdem. A pak pěšky 1,5 km, proti větru.

      Vymazat
  52. Ráda bych se podělila o nějaké legrační obrázky z mailu, ale moc to neumím hledat z netu a kopírovat, tak si u těch druhých dvou musíte kliknout na jeden a zvětšit si jej.

    Po žních k Turkovi, oba.
    https://www.peugeot-club.com/index.php?/topic/85707-vtipy/&page=299

    Když hlídá táta.
    1url.cz/rtsbN

    Ser na ni!
    1url.cz/mtsXR

    OdpovědětVymazat
  53. Maruš! :-)

    Ládik !!! Je úchvatný. Mí rodiče kdysi byli na poznávací dovolené - Gruzie, Arménie, trošku Ruska a Ararat na ně udělal velký dojem

    Jinak mám sklizeno asi třetinu, tu jednodušší, teď dělám paštiku a peču maso. Zítra udělám Waldorfský salát a něco s chřestem, asi taky salát, kde bych ohřívala holandskou omáčku, že...

    OdpovědětVymazat
  54. Worrisome Heart - Melody Gardot Album
    https://www.youtube.com/watch?v=UsLf-TxcDO0

    OdpovědětVymazat
  55. Když nebude Ararat, bude něco domácího nebo Slovenského, v podstatě jsem nikde nebyl. Hlavní je zdraví.

    OdpovědětVymazat
  56. Alena27 dubna, 2017 09:11

    Anno, neberte vše jako poselství k Vaší osobě!
    ---------------------------------------------

    Jak ráda bych, jenže nejsem normální tak řeším i věci, kterých bych si vůbec nevšímala, kdybych byla v pohodě. Momentálně řeším (padl na mě splín) co dělat, jestli bych zvládla obejít se bez virtuálního světa, tzn. krtků a Aktuálně (toho bez problémů). Kdybych nikam nepsala, neměla bych takové problémy. Mé pocity, že je mi věnovaná extra pozornost (kdybych byla ok, tak by mi to bylo jedno, teď je mi to hrozně nepříjemné) se rozjitřily, když jsem na A.cz zahlédla nick s příjmením jednoho spolužáka ze základky.
    Vůbec nechápu, co může vést někoho ke sledování plků napsaných starou bláznivou ženskou.
    Nevím, co mám dělat. Naštěstí si ještě stále uvědomuju i pozitiva - mám tu kamarády krtky, seznámila jsem se přes internet s rejpalem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gerry and Pacemakers: You ll Never Walk Alone: https://www.youtube.com/watch?v=OV5_LQArLa0

      Vymazat
    2. Nevím, jak poděkovat. MOC A MOC DĚKUJU

      Vymazat
  57. Charlie Rich skvělý pianista, zpěvák kdejakého žánru, ale album s titulní skladbou se mi pořád líbí nejvíc: https://www.youtube.com/watch?v=ew9f-Pq3Wsk

    OdpovědětVymazat
  58. Jediný kousek Abby se saxofony ala Billy Vaughn /I Do I Do I Do/: https://www.youtube.com/watch?v=tW3HN_pvbE4

    OdpovědětVymazat
  59. Kdo má rád Jiřího Grossmanna, jistě tuhle zná. Originál s Jimem Reevesem: https://www.youtube.com/watch?v=ZAz3odasyo0

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jednou moc děkuju. Hned při první písničce jsem se rozbrečela dojetím a probrečela se až sem. Vše špatné se ze mě vyplavilo, jsem teď klidná a mám naprosto jasno - pozitiva jednoznačně výrazně převyšují negativa. Teď se mi bude dobře spát. DÍKY a dobrou noc :-)

      Vymazat
  60. Díky praguefrankovi za muziku, všechno se dá dobře poslouchat! a za vzpomenutého Jirku Gr., ráda jsem si připomněla pár jeho písniček (Jako kotě si příst, aj.).

    Anno, myslím si, že Vám ta připomínka neměla přitížit, ale naopak odlehčit ve starostech. Všichni jsme tu na Vaší straně. Přeju klidnou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiří Grossmann byl skvělý textař, komik,rozuměl muzice a dokonce mu šel i zpěv. Nebylo mu přáno moc času, ale stihl toho i tak dost. Dobrou noc všem.

      Vymazat
  61. Andulinko, klídek. Mám sice málo času, peču tu paštiku, ale Rejpal je v plné polní! Držte se a zítra v poho :o)

    OdpovědětVymazat
  62. Díky moc všem. Mám pocit, že jsou všichni na mé straně a to nejen tady, i na Aktuálně, i v reálném životě, i všichni mí bývalí spolužáci i ze základky...já jsem asi vždycky mívala a mám dobré vztahy s lidmi. Jenže je mi to houby platné, paranoia je mrcha. Dneska jsem ji díky rjpalovi vyplavila brekem a je mi už dobře. Tak dobrou všem

    Petr Novák - Přátelství na n-tou
    https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo

    OdpovědětVymazat
  63. Tužka napíše,...nefotím, ukládám si do své paměti tisíce příběhů a obrazů, zvuků a slov...stačí přimhouřit oči a vidím film událostí, starých jak má paměť,...

    Dost dávno,...jedu v Praze tramvají, stojím nad dvojicí staroušků, ...vypráví si, byli na nějakém přátelském posezení,...oslavovali Jaroslava,...povídají si, smějí se,...a pak paní položila ruce na ruku svého partnera a povídá,....Jaroušku, dneska si ještě , ale už opravdu naposled, rozsvítíš svíčičky na vánočním stromečku a už ho opravdu uklidíme. A pán odpoví,...čokoládu jsme už snědli, jehličí už taky není, tak sundáš ty svíčičky a já ti z něho vyřežu dvě kvedlačky na památku,....Ale, Jaroušku, kvedlaček z vánočních stromků už mám ve sklepě dvě ohromné krabice,....Ale nemáš tam ty z tohodle stromku,.....vystoupili, Břevnov,.. 22, U Kaštanu,...jezdí tam ta 22 ještě,? měla bych si zjistit, až budu v Praze,...jela jsem na Bílou horu na rande,....jóó jo.

    Vítr a déšť servaly smrčkům čepičky z pupenů,....a tak to na slunci vypadá, jakože mají na konci zelinkavé svíčičky,...asociace,...vždycky na Jaroslava si na tu dvojici z tramvaje vzpomenu.

    Neprší, ale teplota jde dolů,...otužuji muškáty, ale na noc je ukládám....už začínají kvést, mám staré, stromkové.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  64. Bohuš snová puč
    ať je Andy fuč!
    Je jak špona v oku
    už tři a půl roku
    rozkopává bábovky
    schovává si úlovky
    do čapího hnízda
    vesele si hvízdá
    bere straně hlasy
    oblbuje masy
    poškozuje stát
    ten slovenský brat.

    OdpovědětVymazat
  65. Nám ještě nerozkvetly švestky, a jabloně už vůbec. Vánoční stromek je už venku, jehličí drží, ale žloutne.

    OdpovědětVymazat
  66. teď jsem zas četla v NG hezký citát

    kdo má WiFi, ten není nikdy sám.

    OdpovědětVymazat