21 září, 2017

KRTINEC č.249

207 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji.
      Tak mě jedna známá napsala, že už dnes jde oslavovat Mezinárodní den seniorů, připadající na 1. října. Není nutné ho trávit jen s babkami a dědky, ale třeba s mladými nadšenými architekty - pokud natrefíte právě na ně (možná se opakuji):
      http://www.denarchitektury.cz/index.php/program.html
      Výjimečný den si lze učinit kdykoliv, třeba i sám se sebou, že.

      Vymazat
  2. To: Praguefrank
    Jste znalec a fajnšmekr - to já náhodný hudební konzument.

    A jak tak koukám výš, jsem i pravopisná ignorantka (opravdu zlatý opravovatelný Disqus).
    No, jdu vařit zelené lusky na smetaně. Začínám si v mrazáčku dělat místo na mrkev a petržel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrazit mrkvu a petrzlen, to je hriech. Zoberte 4 litrove velke skla, pekne, neposkodene kusy (mrkev osobitne, petrzlen osobitne) naukladajte na vysku, zasypte pieskom, zatvorte dierkovanym vieckom , ulozte do pivnice. Pokial nemate piesok, da sa to i inac (ked sa mi uz nechcelo bavit s pieskom, tak som to tak robil). Naukladanu zeleninu som polozil na betonovu podlahu pivnice dnom hore, flasu som v tom pripade nezatvaral. Zelenina mi vydrzala dost dlho a to v pivnici panelaka!

      Vymazat
  3. Tak jsem dnes byla na chirurgii na kontrole, sundali mi nechodící sádru a dali ortézu, na kterou stejně nesmím stoupat, ale je to pokrok, že je menší a lehčí a mohu ji sundat na koupání, takže Xerox by mohl mít radost.Ale zaujalo mě, byla tam 2 batolata, tak rok max rok a půl a už ovázané packy a pod tím spáleniny od kamen, sotva se začlo topit a dnešní móda krbů i v domech s ústředním topením, přijde mi to hodně , 2 popálená děcka za dopoledne s identickým úrazem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať Vám to šlape a plave!


      V tom lijáku jsme sehnali suché domácí brambory, suché bukové brikety a membránu do vodárny. Říčka Stonávka v Třanovicích bývá v létě čůrček... a cestou domů u cesty se obevily hnojníky, ty nejsou jedlé a vydrží necelý den.
      http://www.imgup.cz/image/LHv9
      http://www.imgup.cz/image/LHvL
      http://www.imgup.cz/image/LHvk

      Vymazat
    2. Gaio
      Jste šikula, za pár dní budete skákat přes kaluže.
      Můj syn měl spálený prstík. Když měl rok, vařily se venku na kaborkách pro zvířata brambory... Od té doby věděl, že to "pájí"

      Pane Ládík !!!
      Úlovek dobrý, brambory musím taky pořídit. Ta bedna mi vystačí nejmíň do do Hromnic ☺

      Vymazat
    3. liško
      též si myslím, že úrazy mohou být způsobeny částečně špatnou výchovou, zvlášť když se začne topit v kamnech s otevřeným ohněm, to lidi přitahuje, zvlášť batolata, která to nikdy neviděla, tak se mají kamna buď ohradit, nebo naučit to slůvko pájí, ale není nikdo prorokem, neštěstí jednou po horách, ale po lidech a u batolat je to obzvlášť smutné, že sotva se po světě rozkoukají, už jsou ve špitále.
      Plus některé matky zvlášť debilní, dnes na Blesku, matka dala do postýlky děcku chůvička s nabíječkou v zásuvce, děcko se zřejmě zamotalo a uhořelo.
      Já jednou mohla uhořet též, v posteli, koupila jsem si lampičku s klipsem, tu připíchla na pelest a pod to dala anatomický polštář z paměťové pěny a spokojeně si na něm začala číst a najednou z toho tepla lampičky začal polštář hořet hned vedle mé hlavy.Paj jsem se dozvěděla, že jdou i žárovky, které neprodukují teplo, tak jsem ji zakoupila a od té doby pokoj, nikdy bych však to nenechala svítit bez dozoru a aby žárovka mířila přímo na polštář.

      Ládik
      Též jsem dnes na chirurgii čekala přes 2 hodiny, ale sestry kmitaly, ty 2 prcky vzaly přednostně, což mi vůbec nevadilo.
      Ale jinak si o zdravotnictví nedělám vůbec iluze, po špatných zkušenostech tam moc nelezu,to jen teď jsem potřebovala rentgen, zda to není prasklé.Plus problém sám o sobě, že tam léčitelní byli tak 4 osoby a zbytek narvané čekárny jen geronti nad hrobem, kteří jsou nevyléčitelní a neléčitelní, jen se jim v lepším případě ulevuje v horším utrpení prodlužuje.

      Vymazat
    4. Gaia -
      podle toho, co píšete, mě napadá, že by stát měl vybudovat čekárny před hřbitovy, kde místo doktorů by byly posudkové komise, určující datum skonu. Placené v úkole.

      Vymazat
    5. nejsem ageista, ale stárnutí populace a prodlužování neproduktivniho věku je problém.

      Vymazat
    6. Ad: Ladik!!!
      Hnojník obecný

      Jediný jedlý druh hnojníku - hnojník obecný - je jedlý pouze za předpokladu, že se po jeho konzumaci nepožije alkohol, především pivo. V kombinaci s alkoholem totiž působí houba jako antabus - lék, který se podává při léčbě alkoholismu. Současným užitím alkoholu s houbou dojde k nepříjemným příznakům, které alkoholiky "zastraší" a dodá jim šanci zůstat abstinenty. Mezi příznaky patří zarudnutí, dechové obtíže, bolení hlavy, bušení srdce, zvracení. Po hltu alkoholu tak je vyvolán pocit nechutenství, závratě a zvracení.

      Vymazat
  4. Altnerovy děti
    budou libě pěti
    oslavné písně na tátu
    který kýble dukátů
    přes socany doručil
    budoucnost jim zaručil
    nádhernou a světlou;
    žádnou práci s metlou
    či s krumpáčem na šachtě,
    ale život na jachtě
    někde v jižním moři
    kde se ruka noří
    mezi mořské tvory...
    Co to za potvory??
    Ježíš, to jsou černoši!
    Už nám jachtu pustoší!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak na toho si troufnou!
    Po 250 letech se v Německu objevil zubr. Zastřelili ho
    „Po více než 250 letech je v německé přírodě spatřen volně žijící zubr a vše, co jsou úřady schopné udělat, je, že ho nechají utratit,“ prohlásil Christoph Heinrich ze Světového fondu na ochranu přírody. „Rozhodně nejde o žádný nebezpečný druh, respektive zvíře, které by člověka ohrožovalo,“ dodal Heinrich. Připomněl, že zubr patří k nejohroženějším zvířecím druhům na světě. V Polsku žije ve volné přírodě asi 1350 z celkem čtyř tisíc zubrů. Je jich ještě méně než nosorožců či ledních medvědů.

    OdpovědětVymazat
  6. Jedna suchá budoucí myšilovka - nepostála ani chvilku:
    http://www.imgup.cz/image/LHvb

    Asi se na Krajinou domova díváte. Ve 21:30 na ČT2 Novohradské hory, Česká Kanada a Třeboňsko.

    To: Ládik!!!
    Vy jste se včera na té rehabce bál na sestry zaklepat a požádat, zda by Vaše želízko laskavě nezdržovaly od vzdělání? Pan Heger Vám asi nepomůže...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ -
      byla tam čtvrtka, já seděl v autě, takových akcí se nemohu účastnit. Už v posudku, když mě vyhazovali z práce, jsem měl napsáno "přímý a ostrý" ... škoda, že jsem si ho nevzal... řekl jsem šéfovi, ať si ho strčí do .... a hodil mu ho na zem.

      Vymazat
    2. V podstatě lidi by byli i zdravější, kdyby nemuseli tolik pracovat, tak ráno brzo vstávat, přenášet neúměrně těžká tělesa nebo 12 hodin do něčeho v práci zírat a pobývat v jedovatém prostředí atd, ale Hégr napíše Střídmě jíst, střídmě pít a s radostí se hýbat. Mimoň

      Vymazat
    3. U hegera jsem dodržel pepův kodex... číst jenom nadpis.

      Vymazat
    4. Asi se na Krajinou domova díváte. Ve 21:30 na ČT2 Novohradské hory, Česká Kanada a Třeboňsko.


      Kam vy, v Cesku na tie nazvy chodite. Ceske Svajciarsko, Ceska Kanada...Ceske Slovensko uz nie je ☺.

      Vymazat
    5. Ten Tesin, mi pripada bezne, lebo je to nazov mesta. U nas napr. chodi MHD do blizkej dediny, ktora sa vola Ruska Nova Ves, cca 15 km su Ruske Peklany a pod. Znamena to, ze sa tam kedysi usadili Rusi (lepsie povedane Rusnaci, ako ich my tu volame sarissky Rusinov). Ale Kanada, Svajciarsko...su krajiny, ktore su vzdialene☺.

      Vymazat
  7. Aleno -
    použil jsem Váš "klacík" na li-polda.

    OdpovědětVymazat
  8. "Seznámila" jsem se právě s youtuberem Kovym (příjemný inteligentní mladík to dle mého je) a zjistila, že se ke mně nedonese téměř nic:
    Despacito (ČESKÁ PARODIE) | KOVY
    https://www.youtube.com/watch?v=iKTPV-HJsEo

    Despacito - nebo se tu hrálo?
    https://www.youtube.com/watch?v=kJQP7kiw5Fk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Kluk má vlastní názor a vtipně i muzikálně ho umí vyjádřit.
      Originál jsem zhlédla jednou, a nikdy více - ani na koukání, ani na poslouchání. Laciná teplá limonáda.

      Vymazat
    2. Děkuji, Babo Jago, díky Vám jsem Despacito a jeho českou parodii (podle mě vydařenou) slyšela poprvé, neznala jsem ani youtubera Kovyho. Zaostávám, lepší už to nebude :-)

      Vymazat
  9. Přetahování se o Nohavicu (jen ať probůh nevezme to vyznamenání!) a teď i o Kájinka ze strany intelekťošských elit je trapná fraška. Oba mají naštěstí svůj vlastní rozum. A my, odsunutí do role diváků a bezvýznamných diskutérů, se aspoň máme čím bavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vyjádření JN jsem velmi zvědavý, čekám stručné a jasné.

      Vymazat
    2. Proč vyjádření? Přijde na Hrad, převezme a slušně poděkuje za medaili či co mu dají a bude.

      To: Anna
      Dík za přání. Tak nevím - uděláme tu z děkování panu domácímu za každý krtinec pravidlo? No, je to delší než prostá 1.

      Vymazat
    3. Profesionální lovci senzací a lidských emocí nejspíš Nohavicovi pokoj nedají, a jakmile převezme, začnou dotírat s dotazy. Aby pak měli další dva týdny do čeho vrtat, co rozebírat a čím lidi štvát.

      Vymazat
    4. Odpovědět stručně "bez komentáře" není zase tolik složité, Maruško. Na Hradě se rozdávají státní ceny, více se mi o tom hledat nechce.

      Vymazat
    5. BJ - to je taky jedna možnost. Tak se necháme překvapit, jestli bude vyjádření, nebo nic. Spíše bych se klonila k tomu, že ano. Pan Jarek je hrdý hoch a nenechá si ujít příležitost -pokud převezme, tak si užije pocit, že někomu foukl do karet. Možná že to "gesto" je pro něj důležitější, než sám metál, a za to nabuzení vášní může kdo? no naši novináři.

      Vymazat
    6. Nevidím to tolik dramaticky, Maruško.

      Dnes všem dobrou noc, pocvičím se po čase ve skenování.

      Vymazat
    7. Babo Jago, Zdenekb vytvářením dalších krtinců mi tu dává prostředí, kam ráda chodím, proto mu děkuji.

      Petr Novák - Přátelství na n-tou
      https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo

      Vymazat
    8. Anna, BJ:

      Rádo se děje - z děkování bych pravidlo nedělal... každopádně já děkuji za hudební pozdrav.

      Na oplátku přikládám svou novou favoritku a přeji všem dobrou noc.

      https://www.youtube.com/watch?v=F-vaRLYG3vA

      Vymazat
    9. Jak lidstvo pokročilo, dřív babičky šukaly po domě, do fěrtochu smetaly drobky pro ptáčky a v kapsáři hromadily pamlsky pro vnoučata a hle, dnes baby skenují.

      Vymazat
    10. Kdoví, co si mám pod tím skenováním představit.

      Vymazat
    11. Kdysi jsem měla známého, který v zájmu bezpečnosti, když si domů vodil holky na sex, tak aby no nevyrušili rodiče, tak to s nimi dělal ve fotokomoře a když se tam na něj dobývali rodiče , odpovídal nerušit, dělám fotky a tak se mu úsloví dělám fotky stalo synonymem sexu.

      Vymazat
    12. Takové vysvětlení má reálný základ.

      Vymazat
    13. No vidíte, i v tom je pokrok, Baba po nocích skenuje a Babička Boženy Němcové svého Jiříka už dávno pochovala v pruské válce.Ale nějaký vtip byl, končil, to jste vy pane Prošek?

      Vymazat
  10. Díky za krtinec, pane domácí.
    Dulce Pontes - Lagrima
    https://www.youtube.com/watch?v=QoEZB0XvEZQ&index=5&list=RDQMi4jMsMS3rFg

    Gratulace k prvenství, Babo Jago.
    Jaromir Nohavica Haleluja
    https://www.youtube.com/watch?v=WZ-Vzgq-fhc


    Classic Rock Greatest Hits 50s 60s and 70s | 50s Rock N Roll | 60s and 70s Rock
    https://www.youtube.com/watch?v=h8yOMgtuMTI

    Radůza - Chci oplakat to dobře
    https://www.youtube.com/watch?v=foZYnVFxJPk&index=19&list=PLaRQYLlu3p6-mjL5AwAcHHlJzQCh7zXrZ

    OdpovědětVymazat
  11. Kdysi byl bureš bolševik
    teď z něho bude menševik
    přeceda menšinové vlády,
    jinou nedá dohromady.
    Kdo mu vysloví důvěru?
    Každý pod puškou opěru
    trefí ho z dálky na komoru
    jsou přece rota matadorů
    s kyblíčkama na bábovičky;
    mají teď splihlé korouhvičky.
    Čekají, odkud zavane,
    zda konjunktura zůstane
    kde nafasujou lopatky
    a před kým sklapnou podpatky.

    OdpovědětVymazat
  12. Tužka napíše,...ááááá, tady se už přeje dobré noci,...a tak budu za čiperku,...teprve začínám u klábosnice.

    Četla jsem si,...
    Jsem zvědavá na Němce, jak se v neděli vycajchujou.

    Tandem kancléřky Merkelové s Schulzem bude,...doufám,...narušen AfD. AfD je posledních čtrnáct dní denodenně špiněna v německých novinách,...tak uvěří Němci novinářským manipulátorům,...neuvěří,...

    Si troufnu předpovídat, že AfD těch deset procent dostane,...pokud se přiblíží patnácti, bude to ojedinělý úspěch a signál, že Němcům pomalu dochází, že by to mohlo v dojčlandlandu taky špatně dopadnout,...i když mají prozatím nejlepší ekonomické postavení v EU.

    Ale statisíce negramotných mužských dospělců z Afganistánu a Syrie jim v uprchlických uzavřených ghettech dříve čí později zplodí další negramoty, o které se stárnoucí domorodá populace Němců bude muset starat,...v dnešní době, kdo neumí číst a psát,...i manuální práce s lopatou a koštětem potřebuje umět si občas něco přečíst,....to tohle bude každoroční zářez do německé ekonomiky.....a účinek těch zářezů má několikaleté zpoždění ve výsledné statistice. Aby za pět let nezírali na pokles.

    Tohle by nám sem,...třeba,...chtěli nalifrovat,.....tsscc,...ať si trhnou,...když si je paní kancléřka pozvala,...

    Tak ji nechají u vesla, ať to kormidluje dál,...stále tvrdí, že to zvládnou,...je jich na to přes osmdesát miliónů,...taky názor.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skopčáci jsou jen blbí a blbější.

      Vymazat
    2. Akorát naděje, že statisíce mužských dospělců ,když nebude mít statisíce ženských dospelkyň, tak těžko něco naplodí.

      Vymazat
    3. Jenže to, co se podaří naplodit, bude muslim(ka) a nikdy jinak.

      Vymazat
    4. Ale to v Bruselu možná vyřeší nějakou směrnicí, o které píše Svoboda, europoslanec...právo na reprodukční zdraví. Jeho odpírání rezoluce navíc povyšuje na formu násilí: ...

      tudíž možná žena, která odmítne nastavit a otěhotnět, bude zbičována, co jiného si představit od dohody zvoucí Istambulská.?

      Vymazat
    5. Tam cítím nedostatky v dikci zákona, bude potřebovat novelu. Bude zavedeno kamenování nebo kamenace - o správném termínu se v parlamentu povede demokratická diskuse.

      Vymazat
    6. Koule mezi 2 cihly by v tomto směru mohlo dost vyřešit.

      Vymazat
  13. Tužka napíše,...tak svatému Petrovi se zachtělo,...a s kropičkou fest zalévá na Moravě.

    U nás nic,...ptákům dávám vodu do koupališť a pítek,...všechno vycákají,...koupou se jak zjednaní,....několik jich čeká na větvích, až se uvolní místo.

    Tuhle se koupala najednou celá rodinka modřinek,...ještě jsem nikdy neviděla, aby staří rejdili zobákem po hřbetě mláděte. Koupali ho a čistili. Měli letos troje, vždy ve stejném hnízdě,...hluboko v přísavníku trojcípem, který roste u torza jalovce. Musela jsem jalovec seříznout, starý, začal se opírat o dům blízko okna,...měla jsem obavu, aby si tudy nenašly cestu dovnitř myši,...tak halt musel kus pryč,...a zatlouct silnou kovovou tyč a přivázat ho k ní. Tyč jsem zamaskovala přísavníkem, jalovec to stíní a modřinkám se tam zalíbilo,...bylo tam napadané jehličí, krásně ho srovnaly, doplnily trávou a chlupy ze psů. Když je češu, nechávám je ptákům v misce v pergole. A viděla jsem vrabce, jak si je vybíral.

    Teploměr jde dolů,....vyjasnilo se,....ráno jsou mlhy,....asi půjdu na vlak, tuhle nebylo vidět na deset metrů,...mlíko, mokro, musela jsem pustit stěrače, voda z mlhy.
    Uvidím jak ráno,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čekám na vyjasnění a mrazík na horách, že bych zašel na jelení říji a něco pěkného vyfotil. Začínám tušit, že svoje pracovní předsevzetí, co všechno letos stihnu na baráku udělat, opět nesplním. Pořád mi do plánů lezou nějaké povinnosti nebo počasí. V létě tropy, v září lijáky.

      Vymazat
    2. Vloni jsem ale zdil celý říjen, snad bude letos zase takový stavební. A v zimě že přijde taková níže, jako je teď a zasype krajinu metrem sněhu, abych konečně zase běhal i na lyžích a na jaře bylo dost vody.

      Vymazat
  14. samuraj na svobodném rádiu ...

    https://goo.gl/keAzqr

    OdpovědětVymazat
  15. Po návratu z lochu
    osvěty trochu:
    hej, kanaráde,
    co se teďka krade?
    Jako vždycky přeci,
    jenom drahé věci.
    Když se v tesku zhaslo,
    hned zmizelo máslo.
    Kilo za tři kila,
    to samé jak Billa
    Kauf Penny i Lídl,
    každý se v něm zhlídl.

    OdpovědětVymazat
  16. Za včerejšek napršelo 55mm, za tuto noc dalších 25 a pořád prší. Drobný zahradnický déšť, už 3 dny v kuse. Studna je po okraj kalné vody, tady na kopci.

    OdpovědětVymazat
  17. Obul jsem kroxy a zašel pro snídani: http://www.imgup.cz/image/LHO7

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oblíbená miska mých dcer, pořád ji mám. :-)
      Akorát že houby v ní asi nikdy nebyly.
      Dostala jsem od mlaďochů dvě skleničky houbiček, zavařených v nálevu, s cibulí. Naprostá lahoda!

      Vymazat
    2. To: Ládik!!!
      Dobrou po chuti přeju. U nás už neprší, prý dnes i ☼ zasvítí - už se malinko zamodralo.

      Ke Kovymu já včera přišla tady (není to marné), celý jeho rozhovor s panem Junckerem hledat nebudu:
      https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/babis-je-zbabelec-zeman-ma-invalidni-nazory-seznamte-se-s-youtuberem-kovym-ktery-zpovidal-junckera-37379?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

      To: Anna
      Vy "hudebňujete" doma i tady mnohem více a lépe než já, vybrat pro jiné si troufám je výjimečně, pro pana domácího či pana Praguefranka raději vůbec.

      Vymazat
  18. Čo sa týky paradajok, netreba zúfat, ze su zelene. Mam este od babky stary trik, ktory som roky (ked som mal zahradku) praktizoval koncom sezony. V podstate koncom septembra, zaciatkom oktobra som vsetky zelene paradajky pooberal, zo 10-15 najviac zrelych oddelil a ostatne (samozrejme zdrave) som kazdu osobitne zabalil do papiera (aj do novinoveho, ked nebol iny, ale do hrubsieho) a potom takto balene paradajky naukladal do stareho kufra (nie plateneho, kozeneho a pod. - nahradou by mohla byt papierova, dobre uzatvaratelna krabica, aby sa dnu nedostal velmi vzduch). Ten kufor som potom dal do spalne na ksrinu a o mesiac uz som postupne vyberal cervene paradajky. Samozrejme, obcas je potrebne sa do kufra pozriet, lebo u niektorych sme si nemuseli vsimnut poskodenie a mohli zacat hnit. Ale kvoli tomu su balene ho hrubsieho papiera, aby sa od nich nepokazili dalsie.

    OdpovědětVymazat
  19. A.cz dalo článek o soukromí kancléřky. Asi bude bouřlivá diskuse.
    Vcelku mám dojem, že to může být hodná paní. Jen kdyby neměla tak šílené nápady.

    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/soukromy-zivot-nemecke-kanclerky/r~421127248eee11e7867b002590604f2e/?redirected=1506065193

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nebouří, Maruško - 41 příspěvků právě teď.
      Dnes mě v našem městečku upoutali Piráti svou výzvou: "Pusťte nás na ně. Porveme se za Vás." A co když jim přitom někdo vážně ublíží? Budou se potom voliči zodpovídat u soudu?

      A jak se tak dívám na Soudce A.K. - ten tuhle vyřkl (no, možná to není úplně přesně): "Svědek všechno viděl, nic neví a nemusí rozhodnout. Soudní znalec nic neviděl, všechno ví a nemusí rozhodnout. Soudce nic neviděl, nic neví a musí rozhodnout."
      Kdo ví, jak to dopadne se soudkyní Královou...

      Vymazat
    2. Nebouří, Jaguško, ale zato Vás osobně si bere do huby bloger Větvička! Tak pozor na něj :-)

      "Zajimave je, že dnešni bavorsko - česka hranica je zase označovana jako zemska (Landesgrenze). Co to kura znamena? Považuje už nas snad ta berlinska Baba Jaga za sučast te svoji muslimske spolkove jednotky? Tuž to by se mohla postarat o navyšeni platu na bavorsku uroveň, ni?

      http://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616425

      Vymazat
    3. Ale kdepak, Maruško. Já jsem moravská BJ - to je z Berlína ještě přes celé Čechy.
      Pan Větvička se slovně vyjadřuje dle toho, pro koho píše? Když na něho tuhle dávala odkaz Liška, tak to bylo hezky česky, nikoliv touto hatmatilkou či možná úplně správným nářečím ("po našemu" to snad není), aby mu "jeho lid" porozuměl.

      Vymazat
    4. BJ: Zas tak moc pozorně nečtu, ale mám dojem, že se zmínil, že na svém blogu píše po ostravsku jadrně, kdežto když je to pro jiný tisk, tam zřejmě pro PL, tak musí spisovně.

      To spíš mám problém s Ládikovým nářečím, tedy ne problém, ale nejsem si jistá, to občas u vás všech Moraváků. Když napíše "jeli tu snad všichni", tak nevím, jestli to znamená "jeli tam, jeli tudy, jeli sem...", prostě jsem zmatená. :-)

      Vymazat
  20. Mezi Kimem a usa to vůbec neutichá, naopak. Ráno jsem slyšela v rádiu několik úvah, co by kdyby, a jak snadno mohou státy vymazat Kimovu zemi úplně z mapy. A rozvahy kolem toho, důsledky. Člověk se snad pomalu dá na modlení, jde z toho hrůza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy si myslí, jestli Kimčon Kuň není agentem USA. Dohazovač zakázek.

      Vymazat
    2. Kim je především infantil, který si vášnivě rád hraje. A není, kdo by ho včas praštil přes ruku.
      Touha všech zbrojit k tomu nepřispívá, naopak, v tom souhlas.

      Vymazat
    3. On bude něco jako figurka, něco jako Kellner, tam jsou zájmy všech 3 mocností.

      Vymazat
  21. Něco pro Gaiu:

    https://rungo.idnes.cz/herbar-bezec-v-uzkych-05s-/behani.aspx?c=A170502_194022_behani_ura

    Mám jiný žebříček, než novinový. U mě vede letorost maliny a hned za ním je starček hajní, který je lepší, než starček Fuchsův. Pak už je to jedno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u mě teď aktuální tak kostival lékařský.
      Jinak nejradši mám hledík lví hubičky, letos celý záhon, každý jinou barvu a kvetou doslova od jara do podzimu.

      Vymazat
    2. Hmmm... od záhonu bych to asi stihl k papíru.

      Vymazat
    3. Zajímaly by mě i Jáchymovy preference, co mu roste kolem stepleru.

      Vymazat
    4. Pozor na xeroxe! Hledík v tomto použití může propouštět skvrny, budete muset zvýšit frekvenci koupání.

      Vymazat
    5. marie -
      tak zkuste ty maliny, ty nepropouští.

      Vymazat
    6. Maliny mají dle mého mínění dost pichlavé chlupy.

      Vymazat
    7. Kdepak, to jsou ostružiny. Maliny (zejména mladé listy na nových výhonech) mají zespodu stříbřitý sametový povrch, opravdu hodně hebký a přitom přilnavý. Samozřejmě se nepoužívají jednotlivé listy (jako kdysi vlaková jízdenka), ale v trsech.

      Vymazat
    8. No to jsem tedy botanik...Přitom z biologie mám státnici za 2.
      Ale bohužel se na peďáku nedělají státnice z diktátorství, ty bych neudělala a tudíž se nemusela ve školství tolik let trápit.

      Vymazat
    9. K diktátorství jsou vychovávány spíše dětičky, kdoví jak to ti rodiče dělají.

      Vymazat
    10. Vychovat diktátora možná není ani těžké, stačí v něm to diktátorství pořád podporovat a že si může všechno dovolit.

      Vymazat
    11. kdyby v tom království mustang nezrušili krále , jenž byl dle všeho volen na základě počtu much který se kolem něho motali , mohla by tam gaia dělat klidně královnu ...

      pak by mohla vyhlásit národní program vodofikace a pozvat ládíka , aby to tam všechno změřil , navrhl a po sléze vyvrhl fakturu ve formě básně poskládané z jačího trusu ...

      Vymazat
  22. Těmi hledíky by se člověk moc neutřel, to připouštím , ale jsou hezké.
    lední medvědi se čistí, že jezdí zadkem po sněhu .Videla jsem na Zoomu.Tak bych to aplikovala na člověka, jezdit zadkem po trávě.Po takové Kim Kardashian by byla úplná sjezdofka.

    OdpovědětVymazat
  23. BJ -
    ani jsem nevěděl, že Tomio je z Bystřice pod Hostýnem a má tam bráchu. https://zpravy.aktualne.cz/domaci/tomio-v-bystrici-vyhrava-volby-hayata-zna-malokdo-bratr-je-e/r~705f5b309ebd11e7a9d00025900fea04/?_ga=2.257676488.253315726.1505120228-1164594378.1444747937

    OdpovědětVymazat
  24. samuraj o tomto bráchovi vyprávěl docela barvitě v rádiu , tahal z něho prachy a když přestal dávat tak se postavil proti němu ... klasika ...

    OdpovědětVymazat
  25. Rostou. V pondělí nastupuju. Přijel pán s kotrčem jak hlava. A je teplo, svítí slunko. Že by konečně babí léto, Jaguško?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se máte. Zrovna si říkáme se sousedkou venku, že co začala škola, slunce se ukázalo tak 3-4x, na chvilku. Pořád pošmourno, celé září.

      Vymazat
    2. To: Liška
      Úspěšný houbařský lov přeju, Lištičko.
      Babí léto a jarní únavu já mívám občas celý rok. Příští týden by to mohlo být, v říjnu taky - však jsme ještě letos nebyli na Hostýně.

      To: Ládik!!!
      O Okamurových jsem si početla až teď - místní to asi nepovažují za nějakou zvláštnost, aby na to zaváděli řeč. Kdo koho a proč volí neřeším s nikým.
      Slunilo chvílemi i u nás, před večerem krátce popršelo, ale stihla jsem výšlap s Andym - s dopoledním městečkem už mám kroků 16511 a dohnala jsem včerejší výpadek.

      Vymazat
  26. Palik vaří z vody. Něco si někdo načetl a dává si to do podivných souvislostí.
    Měl by aspoň vědět, že tóny v melodiích samy o sobě nevyjadřují vůbec nic. Obdobou slov ve větách jsou jedině motivy, tedy skupiny tónů, spojené vzájemnými vztahy.
    V každém odstavci je něco, oč bych se musela hádat. Nemá to cenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle Palikův blog jsem nedočetla, přijde mi to dané dohromady nějak divně.

      Vymazat
  27. Nina Simone Feeling Good
    https://www.youtube.com/watch?v=D5Y11hwjMNs

    Gary Moore - No Reason To Cry
    https://www.youtube.com/watch?v=-P2RPrPRGVQ

    Robert Krestan a Druha trava - Jeste neni tma
    https://www.youtube.com/watch?v=969SdoaLTk8

    Amy Winehouse - Back To Black
    https://www.youtube.com/watch?v=TJAfLE39ZZ8

    Leo Rojas - El Condor Pasa
    https://www.youtube.com/watch?v=8kQZHYbZkLs

    Radůza -- Odyssea
    https://www.youtube.com/watch?v=-TjJXAQEChc

    Dnska mi povolily nervy, protože nám měli ráno dovézt skříň, kterou jsem objednala v červenci a jejíž doručení pětkrát odsunuli, a ještě v poledne tu nebyli, tak jsem zavolala do firmy a dozvěděla se, že bohužel dnes zase nic, až začátkem října. Tak jsem se rozhorlila, že majitel firmy mi nabídl podobnou, kterou mají na skladě, s tím, že by nám ji v neděli přivezli. Dušoval se, že vážně tuto neděli dopoledne ji přivezou. Zítra k nám stěhujeme moji mámu, její pokoj máme připravený, zato v ložnici nám chybí ta skříň (2,5m široká a 2,15 vysoká), takže tam máme haldy věcí. Doufám, že tu skříň v neděli přivezou, jinak mého muže z toho klepne (má rád pořádek a věci na svém místě). Naštěstí nám budou pomáhat mladí a budou tu i děti, takže do toho vnesou jiskru, po dnešku to potřebuju. Sem se dostanu až v pondělí, tak hezký víkend všem vinšuju.

    OdpovědětVymazat
  28. To: Anna
    Vydržet - vše se v dobré obrátí.

    To: JAHA
    Slovenský místopis já zase tolik neznám - jen Český štít mě napadl. Navrhnete změnu názvu? No, já bych naši republiku na dvě ještě menší nedělila, Vy jste nejspíše rád.
    Naši mrkev a petržel si zamrazím - je to pro mne nejlepší řešení.

    Všem dobrou noc, máme televizní pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad: Baba Jaga

      https://cestovani.idnes.cz/slovaci-kvuli-chybe-prejmenovali-cesky-stit-fmx-/kolem-sveta.aspx?c=A061123_103950_igsvet_tom

      Vymazat
    2. Dík, pane JAHo - naší mapě to nikdo nesdělil. Tatry máme a budeme mít rádi i s "těžkými" názvy místo "českých". Nemá ta moudrá hlava, co to po více než stoletém trvání omylu navrhla, náhodou někde pomník?

      Vymazat
    3. Pomnik urcite ma, ale pre nieco ine. Asi len bratia Grimmovci urobili taku pracu, ako on. Jeho zbierka slovenskych rozpravok je unikatnou na svete. A on prvy jasne dokazal, ze nazvat tento stit Českým je volovina na entu, ked miestne vrchy, vody, miesta...maju nazvy podla toho, ako ich nazvali MIESTNI!!! ludia, podla svojej reci. Nakoniec, mate to i v odkaze, keby ste si ho poriadne precitali. Takze hladat za tym nieco ine (ako podozrievam cesku stranu, ze v tom nieco ine hlada:-)), je v tomto pripade urcite od veci. Len sa napravila hlupost Nemca, ktory nepoznal dialekty na Slovensku. Citujem tu pasaz, ktoru ste si mohli vsimnut v odkaze:

      V minulosti tu pásli dobytek Goralové, a protože do doliny je velmi obtížný přístup, nazývali ji "čenska“, což ve spišském nářečí znamená "češka“, tedy těžká.
      Nesprávným překladem se tak v minulosti z "Češké“ doliny stala "Česká“. Na nelogičnost názvu upozornil Pavol Dobšinský v Karpatském geografickém sborníku - Karpatských letopisoch už v osmdesátých letech 19. století.


      Inac, pokial ste o jeho rozpravkach a inych pracach nepoculi, tak to je na Vasu skodu. Taku zbierku neviem ci niekto iny spracoval.

      https://sk.wikipedia.org/wiki/Pavol_Dob%C5%A1insk%C3%BD

      Vymazat
  29. Vařím, peču, smažím :-)
    Zítra jdu do práce, ale přijede mi návštěva, tak aby bylo hotovo. Konečně (snad) bude hotová kuchyň. Digestoř bude odsávat, lišta zakryje odhalené nožky mé nové kuchyně a u pergoly přibude osvětlení.

    OdpovědětVymazat
  30. Tak jsem na Ládika a další Moraváky myslela - lilo pořádně, na Moravě, a tady ani ťuk! Navíc jsem před týdnem vylila sudy, pořád hlásili déšť, takže musím zalévat přes čerpadlo...
    Snad už ten déšť u vás přestane, protože s takovými přívaly si příroda těžko poradí.
    Jiřiny kvetou, nasbírala jsem poslední ostružiny - letos cca 11 kg celkem, to je úspěch.
    Teď mě bude čekat méně příjemná práce - odvázat odplozené pruty, vyříznout je a zlikvidovat (nastříhám je na kousky a vyvezu do sběrného dvora). Každé rostlině nechávám max tři silné letošní pruty, ostatní také vyříznu. Pak pohnojit draslem a koncem října přihrnout kompostem...Mám ráda i podzimní práce, jen kdybych mohla na zahradě být pár dní vcelku, no, letos je to prostě tak.

    OdpovědětVymazat
  31. Zítra snad Pálava, když nebude lít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pálava, tam jsem byla s mužem týden na dovolené, v květnu, to ještě nebyli komáři :-) Pálavské vrchy, nádrž. Jeli jsme taky do Valtic na Vinné trhy, to byl neopakovatelný zážitek! Nádhera.

      Tak si to tam pěkně užijte!

      Vymazat
  32. Politico: Facebook předá Kongresu ruské inzeráty k volbám v USA
    http://jdem.cz/dfjv66
    Společnost Facebook se dohodla s americkým Kongresem na předání inzerátů, které si v sociální síti objednali Rusové ve snaze ovlivnit loňské prezidentské volby v USA. Vliv Moskvy na volby vyšetřuje několik výborů amerického parlamentu a FBI....
    ----
    K tomu pár komentů:
    - Cožpak oni se nesnaží ovlivňovat volby všude po světě a často i vojensky? Cožpak oni neplatí Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu, stanice, které nemají v náplni nic jiného, než ovlivňovat volby a politiku po celém světě?
    - Ale stejně jsou ti rusoví dobří. Přemluvit " 90 MILIONŮ " američanů, aby volili Trumpa a ne Hillary, se hned tak někomu nepovede.
    - V případě zjišťování vlivů by mne tedy zajímalo, kdo stojí za politickým projektem TOP09. Ke komu jezdí do USA druhý den po volbách pro instrukce Bělobrádek. Kde a od koho dostává noty Zubatá pleš, kdo financuje neziskovky, které krouží po mateřských, základních a středních školách a indoktrinují naše děti multikulturními neomarxistickými teoriemi, kdo stojí za rozvratem naší armády a policie.......
    - 17 bezpečnostních služeb, tolik miliard to stojí, a nakonec si Rus dosadí v USA svého prezidenta? Jen by mně zajímalo, kde asi udělali američtí soudruzi chybu? A ještě se tím chlubí....
    - Zajímavé je, že prokazatelným americkým ovlivňováním voleb a následného dění na Ukrajině se nikdo z kongresu nezabýval a to zdaleka nešlo o PR akci na Facebooku. Milí amíci, řiďte se heslem: nedělej nic, co nechceš, aby ti dělali druzí; a bude hned na světě klidnější a bezpečněji!!!!!

    OdpovědětVymazat
  33. Ládik !!!22 září, 2017 11:17

    Zajímaly by mě i Jáchymovy preference, co mu roste kolem stepleru.
    ******************
    Kolem stepleru mi rostou kaktusyv malých květináčcích.. K hygienickým účelům by je bylo teoreticky možno použít, pokud bychom je před použitím upnuli do akuvrtačky - pravděpodobně by pak byl hygién proveden dočista do čista.

    Nicméně má zvědavost není tak prudká, abych provedl praktickou zkoušku...pokud ale budete mít zájem, dodám vhodný kaktus.
    Předpokládám, že by se nouhau posléze dalo výhodně zpeněžit v aridních oblastech USA, příp.v Mexiku.
    (Ostatně - u Vás také dlouhá období prší málo, že ???)
    JÁCHYM

    OdpovědětVymazat
  34. Poslanec ČSSD je prý věčně „v pr*eli“: Ve Sněmovně tvrdne 14 let, létá po celém světě a odmítá už tři týdny sdělit, co tam dělá, kolik to stojí a s kým tam jezdí
    http://jdem.cz/dfjw52
    Závěr článku: Sociální demokrat a poslanec Böhnisch nebyl schopen doložit, co na svých zahraničních cestách dělal. Poslanecká sněmovna nebyla schopna prokázat, kdo s ním jezdil a jaké byly náklady. Asistenti poslance ČSSD Böhnische nebyli schopní dodat ani deset výstupů, které tento zástupce lidu v dolní komoře Parlamentu pronesl. Občanský demokrat a starosta Trutnova Adamec, který je jakýmsi politickým "šéfem" radnice, nedokázal ani na četné urgence odpovědět, co asistenti Böhnische na jeho území dělají. Drtivá většina sociálních demokratů v celých východních Čechách nebyla schopná dát dohromady kloudnou větu o tom, s čím jim Böhnisch pomohl, kdo jsou jeho asistenti, co dělají a zdali je normální, aby sociálně orientovaná strana tajila takovéto informace.
    Můj závěr: nevolit parlamentní strany!
    A jeden koment:
    - Opět nesprávný titulek!Pan poslanec Böhnisch totiž není v pr*eli, to ani náhodou, ten je v žitě! Ale my jsme v pr*eli kvůli idiotům, co pořád dokola volí socany! A z článku vyplývá, že ODS se snaží toho přiživníka krýt, jinak řečeno, je to jedná pakáž, jak ve vládě, tak i v parlamentu. Navenek se hraje divadlo "jak spolu válčí", ovšem interně si jdou na ruku všichni. Nevolte tzv."tradiční strany", ta pakáž musí kompletně do vězení, až zčerná! Probuďte se, lidé, jinak je s náma konec! Volte pouze vlastenecké strany!...

    OdpovědětVymazat
  35. alternativa se začíná utápět ve sračkách ... společným jmenovatelem je - ufo ...
    základní ,, myšlenkou ,, je - že nás ovládají zlý ufoni ...

    poté co se rozpadla komunita tzv. svobodného rádia jak cz tak sk , mimo jiné právě kvůli náboženským fanatikům a jakýmsi ufounům na jednotlivá už nespolupracující studia , to postihlo aeronet a další ... a teď i kupodivu i ty studia s jednotlivci , kteří s tím nechtěli nic mít ... neuvěřitelné ...

    obvykle platilo , že čím větší primitiv tím větší totem boha , teď začíná platit že čím větší imbecil tím zákeřnější alzasoft ...

    je to dáno tím , že pomatenci jenž věří na reformu tzv. demokracie nejsou schopni pochopit že jí reformovat nelze ... a tak přišli s tím , že takto údajně jediný dokonalý systém musí být ovládám kým jiným než - alzasoftem ...

    OdpovědětVymazat
  36. Už ať jsme doma, zatopím večer v morsu ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, koukám na radar a na Moravě fakt zase leje, hlavně u Ládika.
      Kalamita!
      A já budu muset večer zalívat...

      Vymazat
    2. Co zalíváte, když leje a na zahradě stejně už nic není?

      Vymazat
    3. Také zalívám23 září, 2017 11:07

      Astry,jiřinky, opakovaně kvetoucí denivky, buxusy, ještě kvetou některé floxy, růže ....je toho dost

      Vymazat
    4. Čest práci, zahradníci!
      A já zakoupila deset stáleplocích jahod (jiné neměli, ale rozhodla jsem se je zkusit), budu sázet na uvolněné místo. A vápnící přípravek, na trávník. Ptala jsem se paní prodavačky, jak hustě... tak prý: cukrovat, přesně cukrovat! Tak budu odpoledne cukrovat. Ale asi to odložím, až před deštěm, protože prý nejlepší je to právě když to hned pokropí déšť.
      U nás po dlouhé době polomodro a sluníčko!

      Vymazat
    5. S velkou nádrží na vodu je to super, máme ji pořád polovinu nebo mírně nad polovinu plnou - což je na moje zalívání až až zásoba. Holička, která má u domu tu samou, říká, že ji nechá částečně naplněnou i přes zimu. Tak nevím, musím zjistit, zda to plast opravdu vydrží, třeba jen trochu vody. Ale myslím, že je to zbytečné, protože bude tát sníh a voda stejně sem tam nateče.

      Vymazat
  37. Tak dnes bude k obědu poslední květák ze zahrady plus poslední rajčata, bohužel už bez chuti.A pak najednou na jídelníček pozdního podzimu, tudíž jídla jablečná, skořicová, maková,bramborová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyssie som pisal, ako sa daju zuzitkovat zelene paradajky a pochutnat si na vlastnych i v decembri.

      Vymazat
    2. četla jsem a taky to dělám,ale tolik jich zas zelených nemám, takže ten decembr ani náhodou. Navíc jsem letos dala přednost pěstování malé odrůdě cherry, neb mi přijdou sladší a ty pro svou malou velikost spíš vyschnou, než zčervenají.

      Vymazat
    3. Tak to mate pravdu. Tie by uschli, zbytocna praca:-).

      Vymazat
  38. Těžké zklamání, Věstonice, jacísi hluční jehovisti, asi 40, s malýma děckama, úchylácká banda. Špína, bordel, zanedbanost, hnus. Odjezd směr Břeclav.

    OdpovědětVymazat
  39. Turecký kostel a pomalý internet.

    OdpovědětVymazat
  40. kklikomo, pod Hamplovou:
    ...)
    Všimněte si třeba diskuzí našich ministrů s Moravcem. Například ministr Chovanec nezná ani nesmí znát žádnou kauzu a plně důvěřuje policejnímu prezidentovi. Policejní prezident se nevměšuje také do žádné kauzy a plně důvěřuje ředitelům krajských správ. Ředitel krajské správy se důsledně vyhýbá detailnímu pohledu do jednotlivých případů a plně důvěřuje svým podřízeným.
    Podobně je tomu na financích. Sám vidíte, že ministři sice za všechno zodpovídají, ale v podstatě nemají s žádnou kauzou nic společného.
    ____
    Z toho je zřetelné, že se čeští státní úředníci během volebního období do chodu českého státu nikterak nevměšují a ovládání a řízení života v kotlince ponechávají s plnou důvěrou zahraniční majitelům, ziskovkám a spolupracující mafii.

    OdpovědětVymazat
  41. Ad: Baba Jaga

    Mozete si nieco precitat, napr tu:

    http://zlatyfond.sme.sk/dielo/585/Dobsinsky_Prostonarodne-slovenske-povesti-Prvy-zvazok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já nicméně měla na mysli pomník novodobému slovenskému buditeli - iniciátorovi přejmenovávání v 21.století, pane JAHo. Tolik záslužný čin by si to zasloužil...

      To: Marie
      My naši plastovou nádrž vypouštíme úplně, žádný důvod, proč by v ní voda měla přezimovat, mě nenapadá.

      To: Gaia
      U nás dnes k pečenému masu po židovsku dušená mrkev, co jsem si pro ni včera předvídavě zašla na políčko.
      O tom skenování jsem se tuhle zmínila proto, že ho často neprovádím a tak pozapomínám postup. Ale zadařilo se.

      To: Ládik!!!
      Sice vláhy přibývá, ale já v TV zahlédla povídání, jak vodu zadržují terasy. Ale to Vy jistě víte a možná i máte - pokud by se to neminulo účinkem.
      Co Vás vlastně na ten výlet dnes vyhnalo? Zakázka či pevný neodkladný plán?
      "Náš" spartan je dnes v Liberci - počasí tam asi také nic moc.

      Vymazat
    2. Vybudovat proslulé rýžové terasy na Bali však trvalo stovkám generací tisíciletí.O údržbě nemluvě, bohužel dnes mladí nechtějí zemědělčit a prchají do měst a tento unikát je ohrožen.

      Vymazat
    3. Ad: Baba Jaga.

      Aha, nespravne a nepozorne som cital ja:-).

      Tak to neviem, ci to bola hlava jedna, ci nejaka kolektivna, ale urcite pomniz za to nema:-).

      Vymazat
  42. Tak po přečtení článku v příloze Práva o původu různých log už vím, odkud pocházejí a co znamenají ty 3 vykřičníky u nicku Ládík.

    OdpovědětVymazat
  43. Provokativne mapy.

    http://style.hnonline.sk/cestovanie/1030764-provokativne-mapy-europy-pozrite-sa-ako-nas-vidi-zvysok-sveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co to tam má Slovensko za modré trenýrky?

      Vymazat
    2. To neviem, je to nedobre viditelne, ale myslim si, ze je to nejaky atlet. Mozno majster sveta Toth.

      Vymazat
    3. Že by bylo Slovensko známé nějakými atlety, to koukám....

      Vymazat
  44. Jedu na koncert, návrat asi dost pozdě, tak ode mě dnes dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. společnost od vás po zářijových platových orgiích spíše očekává sebevzdělávání a návrhy pro zkvalitnění učiva , zkrátka iniciativu ... a né že si budete po nocích trajdat ...

      Vymazat
    2. .... já už se nepolepším

      Vymazat
    3. Myslím,že pro učitelku hudební výchovy je návštěva koncertu dobrým druhem sebevzdělávání.

      Vymazat
  45. Paní Tužko,
    pan Klán píše.

    Já mám 2l burčáku, Morso plane.

    OdpovědětVymazat
  46. Zaujimave citanie.

    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prekvapuji-hospodske-jako-pohlreich-po-me-navsteve-trzby-zaz/r~981632b29eb711e7b286002590604f2e/

    U nas sa pouzivaju pokladnice uz asi 10 rokov. I predajcovia zeleniny na trhovisku, predajcovia tabaku, casopisov, varenej kavy, ci vareneho vina v kioskoch... ich pouzivaju roky. Nikto sa u nas necuduje, nefrfle.

    OdpovědětVymazat
  47. Spiatočníkmi dneška sú ateisti, vedeckí komunisti, nihilisti a neomarxisti. Vedecký pokrok ich usvedčil zo zadubenosti a tmárstva.

    Tvrdi internetovy portal Konzervativny vyber a uvadza ako dokaz tento clanok na echu.

    https://echo24.cz/a/wS6TV/duse-neumira-ale-odchazi-do-vesmiru-tvrdi-vedci

    OdpovědětVymazat
  48. Slusna ukazka toho, ze Nemci su uz naozaj "ochoceny" narod a nic dobre (v zmysle ochrany Europy v jej tradicnych hodnotach) od nich nemozno uz ocakavat- Cim skor si to uvedomime, tam mame vacsiu sancu vcas na to reagovat. Oplati sa precitat cely rozhovor.

    https://www.postoj.sk/27045/nemci-su-slepi-na-jedno-oko

    OdpovědětVymazat
  49. A este jeden zaujimavy rozbor a na dnes asi dost:-)

    https://www.postoj.sk/26983/kolko-tazi-kotleba-z-kostolnych-veriacich

    OdpovědětVymazat
  50. Pocity z Dolních Věstonic:
    http://www.imgup.cz/image/LHtS
    http://www.imgup.cz/image/LHtH
    http://www.imgup.cz/image/LHtd
    http://www.imgup.cz/image/LHt3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víte, pravěk je pravěk, to chce hodně píle jej udržovat :o)

      Vymazat
    2. Burčák z vína se ani pít nedá, burčák z hroznů ano, ale jinak je z burčáku víno, nikoliv obráceně :)
      Po dvou litrech té sladké šťávičky Vám být nic nemůže, alkoholu na nule a kvašení slabé, tudíž neproháněcí. Kdyby to byl pravý burčák, ten ve varu, to by byla jiná.
      Pálava je krásná, ze strany od Věstonic ji neznám, ale od Mikulova je velmi romantická.

      Vymazat
    3. Ty kuličky (bobule) jsou víno hroznové, kterému se zkráceně říká hrozny nebo víno a lisuje se z nich hrozným tlakem víno, které trochu zkvasí a je to burřák a pak kvasí dál a je to víno. Tak to vidím já.

      Vymazat
    4. Nejsou víno hroznové. Jsou to hrozny. Hrozny révy vinné. Víno je nápoj.

      Vymazat
  51. BJ - co nás vyhnalo na Pálavu?
    Blbost. Slíbili jsme jednookému sousedovi, že ho zavezeme na sraz absolventů pekařského učiliště (po 49 letech) do Brna, 9:00 sobota. Konec srazu někdy odpoledne... A co v Brně? Nejbližší přírodnina byla Pálava. To je celé.
    Nikdy jsem tam nebyl, neviděl jsem Novomlýnské nádrže, nepil jsem burčák (z vína). Na místě toto: bída, bordel, neudržované stavby, kopřivy, mazlavo, kravál ze střelby. Myslel jsem, že čtvrtku nechám v nějaké rybí baště a oběhnu ten vápencový kopeček. Hospoda nikde, venku zima. Tak apoň se podívat někam na svah na vinici, po červené. Vynořila se skupina cca 30-40lidí s malými dětmi, pomalu lezli do kopce a dělali strašný kravál, děti nechtěly jít a dospělci jim slibovali řízek. Pak si stoupli do kruhu přes značku a jeden měl proslov. Pak si začli vzájemně šahat na hlavy ... nechtěli jsme jim rozrazit kruh, ale po 10 minutách (kdy jsem naznal, že jde asi o úchyly) jsme otočili a šli do dědiny (viz foto).
    Ale náhoda přála - volala Bílá rukavice, že Boltka je na MČR atletů žactva v Břeclavi, tak jsme odpoledne strávili na staďáku a souseda sebrali večer v Prostějově, kam ho někdo dopravil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neznám nikoho, Ládiku, kdo by se pro souseda takhle obětoval. Vézt ho tam, čekat na něj celý den a vézt ho zpátky. U vás je jiný svět.

      Vymazat
    2. Proč blbost - sliby se mají plnit nejen o Vánocích, že. Je to od Vás s cestováním přece jen komplikovanější a jaké bude počasí neví jistě ani stoletý kalendář.
      Ale že byste si neporadili v Brně i za deště... Já třeba pořád ještě nebyla na Myslivně. Boltka Vás ale jistě viděla fandit ráda.

      Vymazat
  52. Ovšem ten burčák ..... neměl jsem osobní zkušenost, jen z vyprávění šel strach. Moc dobré pití, petku 2 litry jsem rozdělil na 0,2+1,8 a vypil ho v podstatě na žízeň. A nic, ráno všechno v normálu. Asi zajedu do Věstonic pro další.

    OdpovědětVymazat
  53. Ještě jedny Věstonice s tureckým kostelem:
    http://www.imgup.cz/image/LHtY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, je vidět, že není Pálava jako Pálava... ale prosím, nemáte pro ně jiné úložiště? Tady na mě při prohlížení vykukují červi a jiní parazité z lidské pokožky, kroutí se křečové žíly a vůbec jsou tam věci, které nepotřebuji vidět. Možná to mám tak jenom já, pak nevím, co mi tím internet chce říci :-)

      Vymazat
    2. vidím kostel ... zkusím něco jiného

      Vymazat
    3. Ad: Alena

      Mame to pri pozerani fotiek vsetci...

      Vymazat
    4. pokus
      http://jyxo.info/uploads/16/1694e626d7c5bfad44274a5345f5ac16f179f0c9.jpg

      Vymazat
    5. Výborně, to je jiné kafe! Děkuji.

      Vymazat
  54. Při útoku chemikálií u nákupního centra v Londýně bylo zraněno šest lidí
    http://jdem.cz/dfngd2
    Já dodávám: Napřed to bylo zdivočelé auto, pak kamion, taky dodávka, minulou neděli v Londýně útočil kyblík a teď chemikálie. Prostě věci žijí svým vlastním životem....
    A komenty z IDnes:
    - Ubozí xenofobové, pamatujte si, že když vás někdo při nákupu polije kyselinou, není to terorismus, ale multikulturní obohacení. Pokud budete něco namítat, tak jste nahnědlí zaostalí náckové s nízkým stupněm vzdělání.
    - To vypadá na nějaké chemiky. Kdyby to byl inženýr, patrné by volil výbušninu.
    - To se jen tak parta Arabů rozhodne stříkat kyselinu po lidech a je to vlastně v pohodě.
    A jeden smutný a podstatný z centra dění v Anglii včetně aktuální slovní zásoby pro angličtináře :-):
    - Zas další povedený multikulturní víkend v západní Evropě... A tam se přitom všici domorodci (oficiálně) tolik snaží o equality, diversity & openness směrem k "Asians" (politkorektní přezdívka pro muslimy) a "non-whites" a opovrhují tou zaostalou post-komunistickou východní Evropou pro její údajnou bigot-nazi-chauvinist-racist xenophobia! A ono to budování multicoloured, inclusive society pořád nejde a nejde, ba je to vlastně stále horší, sluníčko zachází za mraky...
    Ne, proboha, čo to táram – o žádný terorismus se nejedná! Prime minister je sice naprosto šokován(a) nejnovějším případem, ale: nic nemá společného s ničím, už vůbec ne s tím skvělým "religion of peace"! Our communities (všimněte si toho množného čísla) se musí, pokolikáté už, semknout a nedovolit, aby hate převládla!! V duchu jsou všici potentáti s rodinami obětí, policie usilovně pátrá po pachatelích, které už roky měla v hledáčku. Takto to však dál nejde – chce to "více Evropy"! A Fejsbůček spustí kampaň a média nebudou informovat už raděj o ničem, aby "nenávist (pravice) nevyhrála"...
    Směji se, až brečím... Co už tak člověk může, při pohledu na tu neuvěřitelnou míru sebevražedné blbosti, která se zmocnila tak velké části Evropy, na tu míru lhaní a překrucování, která už převyšuje i tu komunistickou neblahé paměti! To už aj ti naši normalizační páprdové na tribunách měli větší smysl pro realitu, než současná evropská věrchuška/establishment (a voliči!) – a pak Kocábové, Halíkové, Schwarzenbergové, Prouzové, Sobotkové a další sebranka kňučí, že jsme prý moc euroskeptičtí a nevážíme si západních hodnot...

    OdpovědětVymazat
  55. Tříska skočil z mostu, v 80 letech je to divný počin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to byl ten člověk, o kterém psali v sobotu...
      Je to herec, tak chtěl asi život skončit nějak dramaticky, nenapadlo ho, že hned neumře. Prášky - to je pro ženskou, pistoli pravděpodobně neměl.

      Vymazat
    2. Proč tam není zábradlí jako na nuseláku?

      Vymazat
    3. Jeden z herců, kterých jsem si vážila. Tenkrát, dávno...
      Jestli chtěl skončit se životem, symbolické místo si vybral, to ano.
      Ale jestli je to o špatném zdraví a neschopnosti dál hrát, tak to nechápu. Život přece nekončí se září reflektorů. I když, pro mnohé asi ano.

      Vymazat
  56. Herec Tříska ani nepoděkuje dobrovolným záchranářům, co pro něj skočili z projíždějící lodi.... :-( Myslel si, že to má za sebou a teď se musí dál trápit.
    Viděla jsem Třísku jako Krále Leara v letním divadle na Hradě (hlavním trhákem pro média a lovce senzací bylo, že se s Langmajerem svlíkli do naha), nebylo to nic moc, hrál strojeně. I když, pár let jsem na Hrad v létě chodila a prakticky jsem tam neviděla žádné oslnivé představení, spíš hlavní roli hrála atmosféra, letní večer na hradním nádvoří...to bylo pěkné.
    Pak z toho začala být povinná návštěva pro snoby, bylo obtížné sehnat lístky a začalo se to politizovat, tak jsem skončila.
    Sám Tříska se tu také začal angažovat - podporoval Karla...
    http://jdem.cz/dfnmh5
    podepsal dokonce tzv. Výzvu tříkrálovou
    http://jdem.cz/dfnmj9
    ...volil Hillary...
    Ale taky hrál, teď měl roli u Svěráka: Po strništi bos, kde hraje dědečka.
    V jednom z letošních rozhovorů v médiích řekl:
    dotaz: "Febiofest k vaší poctě uvede film Radúz a Mahulena. Vybavíte si ještě, jak jste si tehdy, v roce 1970, představoval svou příští kariéru?"
    "V těch dobách jsem hrával prince, kteří jezdí na bílém koni a recitují romantické verše. Nepředstavoval jsem si, že budu číst scénáře, kde stojí – Děda leží v posteli a beze slova civí do stropu..."

    Tak asi tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já si maně myslela, že se stárnutím a změnou typu rolí mají problém jen ženy herečky.
      No, od časů vypravěče s loutnou ve staré Popelce a pana uč. Hnízda uplynulo pěkných pár roků a z toho amerického období toho moc nevím. Ale je známo, že když se herec montuje do politického života, dokazuje tím svou ambicióznost, snahu naplnit nějakou svoji představu, imidž ušlechtilého člověka s ideály, s vysokou úrovní morálky... Někdy se ale projeví spíše opačně. To je ale jeho věc.
      Jen se divím, že tak charismatický člověk by nakonec nevěděl, jak s tím (mizerným) životem skoncovat...

      Vymazat
    2. no v Americe asi nebyl tak slavný a tudíž placený herec, aby si platil na důchod, zde mu na žádný taky nevznikl nárok a když cítil, že už nebude moci hrát a zůstane tak bez prostředků, tak radši skočil. A že se angažoval v politice? Bez toho by role od pražské kavárny nedostal.

      Vymazat
    3. Ono stačí nemít dobrou angličtinu, ne každý se zbaví přízvuku, a je po rolích.

      A tady něco ze života, z doby Krále Leara na Hradě:
      http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/415145/manzelka-a-dcera-jana-trisky-v-praze-z-jejich-bot-a-kalhot-padnete.html

      Vymazat
    4. No, nárok na malý důchod v ČR asi měl, pár let přece pracoval. Mezi námi, pro české důchody z totáče si sem jezdí tisíce emigrantů, i pár stovek jim stojí za to. Když přijedou jednou za tři roky, ono se to naspoří...
      Ale Tříska to podle mne nedělal a ani neměl zapotřebí, jeho žena Karla Chadimová vede či vedla v LA luxusní restauraci, dcery má dospělé a z rolí, které zde natočil či vytvořil, mu určitě šlo peněz dost.
      Myslím si, že si pouze zahrál poslední roli, jen nečekal, že mu to pár záchranářů tak zbabrá. Tady člověk už prostě nemůže svobodně ani skočit z mostu :-)

      Vymazat
    5. Když nemáte odpracované roky, tak utřete, pokud si sem emigrant jezdil pro důchod, tak musel emigrovat až po 43. roce života, dřív stačilo pojištění 25 let a počítalo se od 18.
      A ti emigranti tu žijí v důchodu, jen za lékařskou péči by se v USA ve stáří nedoplatili , zde to mají levné.Trisku teď léčí na ARO v Motole, v USA by léčit nezačali, dokud by nezjistili, kdo to zatáhne.

      Vymazat
    6. Nevím, Gaio, částečný důchod snad existuje, ne?
      ALe, popravdě, je to jedno, o to tu jistě nešlo.
      ALe že se sem emigranti jezdí léčit, to je skutečnost, a ne jen z USA, z celé Evropy. Hlavně v 90. letech, kdy tu pro ně bylo vše doslova za hubičku, zubaři a td.
      Současnou situaci v americkém zdravotnictví popsal blogger Krutomýval zde:
      http://www.krutomyval.com/?p=2122
      I diskuse pod tímto článkem blogu je zajímavá, v USA prostě nesmíte onemocnět...

      Vymazat
    7. Vidím, že o tom nic nevíte

      Vymazat
    8. Gaio, nemáte pravdu, nechtělo se mi to hledat, ale když jinak nedáte - nazývá se to POMĚRNÝ důchod.
      http://www.duchodovareforma.cz/poradna/emigrace-a-duchod/
      Já znám několik lidí, co si to sem jezdí vybírat, jen jsem se nezajílala o to, jak to funguje.

      Vymazat
  57. To: Ládik!!!
    Věstoniční svůj kostel archanděla Michaela opravdu střelili Turkům?
    (Ne, že bych v té vísce byla - kopii věstonické Venuše jsme si kdysi osahali v Muzeu hlavního města Prahy.)
    Vy z Googlu se asi můžete bez problému vrátit na jpeg, já až uvedu přihlašovací jméno v požadovaném tvaru.

    Náš jediný letošní mečík, co se dnes nalomil (na cibule jsem zvědavá):
    http://jyxo.info/uploads/BD/bd30d5226e725f83976567f20d73229feac764a1.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ:
      Jediný, ale vytvořili jste mu královské aranžmá!
      A vůbec to celé vypadá na květinové zákoutí :-)
      Manželovi ty samé kytky na obrazech nevadí? Je zřejmě vzácně tolerantní.

      Vymazat
    2. Vypadá turecky... to jsou tapety nebo váleček?

      Vymazat
    3. Kytky snad některým mužům překážejí? Tohle je dolní obývák mých rodičů, obrázky pořizoval otec, drobnůstky mé mamince vyšívaly vnučky. Mimo tento roh jsou krajiny, ba i jeden matinkou vyšívaný jelen.
      Můj jedinec mně nikdy do výběru obrázků nemluvil - také máme nahoře mimo jiné pivoňky, růže a lekníny. Občas se mnou bez komentářů všechny oprašuje.

      Vymazat
    4. BJ
      Nu, muži jsou různí. U nás kromě dětského pokoje mohly viset vždy pouze obrazy mužových předků. A nechává malovat další a další... Posedlost.
      Tak jsem si jen ulevila závistivým povzdechem vůči těm Vašim růžím a pivoňkám. :-)

      Vymazat
    5. Ad: BJ

      Do toho interieru by "pasoval" nejaký klavír, ci aspon piano. Trebars moje:-).

      P. S. Koberec mam v obyvacke original (asi ako Vy) tzv. perzsky. Este za "socializmu", v osemdesiatych rokoch, 3x4 m stal cca 6-10 nasobok mesacneho platu...:-(

      Vymazat
  58. Byla věstonická Venuše černoška?

    http://jyxo.info/uploads/CD/cdd133e9ffa911698e40b07655c764fc0379bba2.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo ví - světlá hlína možná právě nebyla na skladě. Když je ale tolik černých Madon... Včera v Historii.cs přebírali lovce mamutů. Viděla jsem jen kousek. Poučila jsem se, že Lovci mamutů od Štorcha (já je snad ani nečetla - no, už nebudu) jsou fabulace a věda že ve výzkumu jejich života velmi pokročila. No přeju jí to.

      V Turecku já nikdy nebyla a také už nebudu, Ládiku!!!, ale mešity si představuju malinko jinak.
      U nás jsou místnosti dole vysoké tři metry, váleček už letitý to je.
      O činu pana Třísky nemedituji - kdo ví, co třeba jednou napadne nás.

      Vymazat
    2. Vypadá jako turecký stan na ploché věži, u nás nezvyklý tvar. Mešitu bych poznal (halekal by tam meluzín).

      Vymazat
    3. Tenhle typ kostela je i v Prosiměřicích u nás. Jestli tam nejsou reemigranti z Chorvatska. Třeba Charvátská Nová Ves u Břeclavi má taky pravoslavný kříž...

      Vymazat
    4. Ad: Ladik!!!

      Vsetky Venuse boli cernosky. Ako vieme, homo sapiens vznikol v Afrike. Ze poniektori z tych homo sapiens zbeleli (asi zavistou, alebo zimou v Europe), to nic nemeni na povode:-)))

      Vymazat
    5. Ad:Liska

      Chorvati su rimokatolici, ako my, verni veriaci Rima po starocia:-) (myslim vacsinovo Slovaci). Takze to mohli byt nejaki Srbi, predtym zijuci v Chorvatsku.

      Vymazat
    6. O Triskovi uz dost dlho pisu na roznych serveroch, ze SPADOL. Takze, vselijake konspiracie, ktore cele poobede viedli URCITE damy by som nechal tak. Blesky a ostatne metelesku blesku by som zatial (minimalne zo slusnosti!!! k jeho stavu) vynechal dovtedy, kym sa trochu slusnejsi nez novinarske hyeny k tomu vyjadria tiez. Potom si nazor urobim, podla informacii z viacerych zdrojov, sam. Agentury JPP z duse NEZNASAM, a hlavne ich BLESKove rozbory a ZAVERY...

      Pfuj.

      P. S. Musel som si trochu odplut, lebo som sa skoro cely den zdrziaval.

      Vymazat
    7. Damy a agentura JPP si zaiste vsimli, ze som vo svojom prispevku, ako ustretovy krok, vobec nepouzil hanlivy vyraz DRBY, na ich zavery a meditacie.

      Vymazat
    8. Zajímavé, jste si odplul, nepoužil jste drby, a stejně se držíte tématu, jak h.vno kosule, byť je nikdo dál nerozvádí...

      Vymazat
    9. A to jsem Vám chtěla popřát ke zlatu Sagana o)

      Vymazat
  59. Jo Radúz a Mahulena! https://www.youtube.com/watch?v=pq6iL5Fwp9Q
    Měla jsem tehdy z Třísky strach. Měl obočí takové divné. A Adamová s těmi dlouhými nehty! Přitom miluju Sukovu hudbu a Hra na labutě a pávy patří k mým z neoblíbenějších. Po letech jsem ale přišla na chuť tomu zpracování.
    Tříska sešel. Jeho asketický způsob života jej nakonec spíš poškodil.Jak se praví, nežereš maso, nerozumíš vtipu ...

    OdpovědětVymazat
  60. Napadlo mě, že jsme byli zřejmě málo ochotni nakupovat kunerol, tak nám holt ubrali máslo :-)

    Češi našli náhradu za zdražující máslo, houfně začali skupovat margarín
    https://zpravy.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/cesi-nasli-nahradu-za-zdrazujici-maslo-houfne-zacali-skupovat-margarin-1337805

    OdpovědětVymazat
  61. Mám odpočinkové odpoledne. Hotovo, po návštěvě, docela pohoda. Dojídám tataráček, k tomu dopíjím proseko, no nemám se dobře?! Odsavač odsává, kuchyňská linka má spodní lištu, vyžehleno... Tak si čtu. A tohle mě dostalo. http://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/495727/cizinec-vjel-s-autobusem-na-karluv-most-nerespektoval-zakazy-dostal-pokutu.html
    Chápete, že někdo s autobusem vjede na Karlův most? Já ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná vezl presidentského kandidáta na hrad, nějaké nové koště.

      Vymazat
  62. Chystám houbovou smaženici, sousedka mi donesla pár hub. Zítra nutně mažu. Se těším, jak malé děcko :o)

    OdpovědětVymazat
  63. Ten prešovský ubožák si tu zase léčí mindráky a sekýruje, mentoruje. Na tohle nemám žaludek. Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste byla rychlejší a tvrdší.

      Vymazat
    2. Ale Sagan je stejně borec.

      Vymazat
    3. Presovsky nie je ubozak. Ubozaci su ti, ktori na SLUSNE!!! upozornenia reaguju (dokonca ako UCITELKY!!!), ako sproste sedliacky, miesto toho, aby sa zamysleli nad tym, co pisal.

      Vymazat
    4. A este - vraj ucitelka! Nazvat niekoho ubozak, len preto, ze ma iny pohlad na Vase poobednajsie dristy, tak to je znak ubaziactva.

      Mozno len lutovat deti, ktore, akoze uci, clovek, ako Vy...:-(

      Mozno by bolo dobre, urobit experiment. Precitat detom, ktore ucite, co som napisal, a ako ste reagovali. Mozno to este zvazim. Aby deti, i rodicia vedeli, na com su.

      Vymazat
    5. To: JAHA
      Tak jsem to teď právě přebrala se sestrou, jak je asi možné spadnout jen tak z ničeho nic z Karlova mostu. Nevymyslely jsme nic - Vy možná vysvětlení máte. Tož tak - nevím, proč jste se tu do nás tak pustil.

      Normální asi moc nejsem - musela jsem si najít, jakým sportem se pan Sagan živí. Přeju mu i jeho fanouškům, ať se mu daří i nadále.

      Piano chtěla maminka pořizovat naší dceři. Není zase tolik hudebně nadaná, abych z něho utírala prach, tak jsem jí to rozmluvila. Naučila se potom sama malinko na kytaru, vnučky chodily na flétnu a na kytaru - už asi skončila i ta mladší.

      To: Ládik!!!
      Náš Spartan včera Liberec vzdal.

      Vymazat
  64. Jsem zvědavý, jak si Angola spočítala hlasy...

    OdpovědětVymazat
  65. Anděla už slaví
    němci budou tmaví;
    co nejvíce tmavé rasy!
    Začaly se sčítat hlasy
    aby vyšly podle plánů
    nadnárodních intrikánů.

    OdpovědětVymazat
  66. Predpokladam, ze kazdy normaly clovek sa pred tymto Slovakom MUSI sklonit!!!


    https://sport.aktuality.sk/c/296879/ms-fantazia-peter-sagan-to-dokazal-zlaty-hetrik-je-doma/

    OdpovědětVymazat