25 července, 2018

KRTINEC č.326

207 komentářů:

  1. Ládiku, četla jsem vaše povzdechnutí na konci minulého krtince. Je to těžké vidět odcházet své blízké nebo přátele, člověk pocítí, že vše je pomíjivé a jen do času.
    Dejte pak, prosím, nějakou fotku vaší kamenické práce, ráda se dívám na dobře udělané dílo.
    Já zrovna mudruju, jestli mám zítra jít na setkání se známými, když vím, že pán umírá na tu samou nemoc, co můj muž, prý zhubl dvacet kilo - nevím, jestli to dokážu jít tam a dělat, že nic... Nějak už je té smrti a umírání kolem mne moc. Matka ztrácí zrak, vidím, jak slábne a chátrá...

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně že gratuluji prvním dvěma. Ale všimli jste si, že čas strašně letí? Už je skoro polovina prázdnin !!! A tak je to s celým životem.. Až to děsí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj muž říkal, že červenec je vlastně, co se týče stmívání, červen, srpen pak jako květen a ... v září už zase bude tma v půl osmé.
      Tak si honem užijme konec července a srpen - to je ještě fajn! :-)

      Vymazat
    2. Učitelům už šimrá kolem žaludku.

      Vymazat
  3. Tužka napíše,...původně jsem chtěla psát o něčem jiném,....ale,...ale napíšu, jak jinak,....radu s malou, malinkatou nadějí.

    Jsou dvě byliny s velkou, nedoceněnou silou. Rostou, je léto, jsou v plné síle, v pátek je úplněk, kdy jindy, než právě teď.
    Moje nevlastní prababička je vždycky doporučovala, když už bylo nejhůř.

    Protože mám její zápisky, tak z nich vím, že někdy opravdu pomohly. Není tam napsáno, jakou nemoc měly tyto byliny léčit,...je tam napsáno, jak pomáhaly.

    Tak ty byliny. Jitrocel a řebříček.
    Jitrocel kopinatý,...opláchnout, rozdrtit třeba lžící v polévkovém talíři a natírat místo, kde je problém....i několik centimetrů kolem. Pak dávat jitrocel do bot, do ponožek, aby působil na kůži chodidla. A přidat do ranního čaje z řebříčku.

    Tak ze řebříčku se vaří čaj. Květ má největší sílu. Množství je takové, že jedna polévková lžíce natrhané byliny se zaleje čtvrt litrem vroucí vody a nechá louhovat asi deset minut, pak se lžící teplý nápoj předává do jiného šálku a průběžně pije. Po dopití se ještě čeká dvacet minut s přijímáním pokrmů, aby byliny mohly vykonat své poslání.
    Vychází to tak, že do šálku se dá jeden roztrhaný okolík kvítků a jeden list jitrocele. Za den se pijí maximálně tři šálky,...další dva mezi jídlem.

    Když s bylinami začínáme,...tak první den jen od každé malý kousek,... když nedošlo k žádné nevhodné reakci, tak druhý den o něco víc, je li to opět bez reakce, tak už třetí den dáme tu polévkovou lžíci. Po týdnu si uděláme den pausu,...a pak byliny pijeme v nepravidelném intervalu,...po pár dnech vynecháváme, aby tělo nevyřadilo vlastní obranné síly, ale využilo sílu bylin k boji s nemocí.

    Pokud to nepomůže, tak to neublíží,...tím jitrocelem se natíráme na noc, a necháváme to na kůži,...chlorofyl barví a špatně se pere, tak nějaké starší oblečení.

    Nejsme nesmrtelní,...s tím faktem je třeba se smířit,...není vyhnutí, okamžik smrti je jedinou absolutně spravedlivou veličinou pro všechny.

    Pro ty, co zůstali opuštěni,...ti se tím obdobím smutku musí probrodit,...čas běží, běží, a smutek konce nemá,
    slzy už vyschly a ústa důstala němá.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Než byliny sušit a potom louhovat nebo vařit, to bych je raději přímo jedl na louce. Zvířata to tak dělají samovolně. Člověk tak konzumuje jen ovoce a zeleninu a nepase se jen z neznalosti.

      Vymazat
    2. Já mám nejradši heřmánek bez a meruňku.rebricek jsem nikdy nepila,ale mám no plnou zahradu,letos mám pocit,že v tom suchu mi z trávníku nic nezbude než ten rebříček.

      Vymazat
  4. Neběží jenom měsíce, ale i dny, hodiny a vteřiny. To běží život. Je na nás, jestli poběžíme s ním nebo se budeme dívat, jak běží kolem. Nebo ho nechat, ať si běží? Ideální bude indiánský běh nebo fartlek, nejhorší asi intervaly. A vůbec nejhorší je běh na povel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo má rád nirvánu, někdo musí letět.Smrt je osvobození od toho všeho pinožení.

      Vymazat
  5. Polární den nemá rána
    pro Jáchyma to je rána.
    Kdy má vylézt z pelechu?
    Slunce svítí na střechu
    jeho chýše o půlnoci
    a on svépomocí
    musí chystat jídlo...
    vzít do ruky bidlo
    přivézt bárku k rybě
    nesmí dojít k chybě.
    Oběd či snídaně?
    Vnuci jak piraně
    čekají na břehu
    všichni jsou ve střehu
    co děda chytí...
    jenom ne housera
    to bysme cholera
    neměli večeři
    kdy už se zešeří?
    Takový dlouhý den...
    dlouho už nebyl sen...
    zatmění Měsíce
    Hradec a Řečice...

    OdpovědětVymazat
  6. Je tam teplo z rána
    to má svátek Anna;
    všechno je naruby
    dám pastu na zuby
    nebo na kartáček?
    K snídani koláček
    nebo vejce čtyři,
    vůně už se šíří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě poležím.Ale už větrám. Teplota se musí srazit.

      Vymazat
    2. I u nás příjemně vyvětráno - nahoře bylo otevřeno do průvanu celou noc, 16 z rána za teplo nepovažuji. Okolí nám po podmítkách hnědne nezvykle brzy, zelená se kukuřice a podsevy.
      Teploučko neteploučko, musíme do městečka. Mamince Anně (co by se letos se zaniklou republikou dožila 100 let) zažehnout svíčky a konečně předat kamínek z Tater, zajednat si podzimní kulturu a ještě pár dalších pochůzek nás čeká.

      Vymazat
    3. Hezky jste to napsala pod Hermanna o těch poutích...

      Vymazat
  7. Mně už od rána budí stroje. Brousí silnici před domem. Rachot, že ani zavřená okna nepomahaji...

    OdpovědětVymazat
  8. První letošní kámen, rozseklý napříč lomové roviny, cca 200 ran to chtělo, aby se neštípl vedle. Stěna pozře cca 3,6m3 kamene a betonu. Je to poslední část, bude tvarově rozmanitá - podpěry pro nádoby na hlínu, závity pro budoucí stříšku ze solárních panelů, výdechy do skleníku...
    https://imgur.com/a/XyonAvF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych potrepotřeb takového pracanta. Aspoň na vymalování. Ale všichni umřeli.Jsem jak ten poslední Mohykán nebo ara škraboškový.
      Tak jsem teď aspoň celou hodinu zalévala,aby aspoň kytičky vydržely.

      Vymazat
    2. Jj, Gaia praví dobře, že takové pracanty hledat lupou. Lišák byl městské dítě, byl vedený ke sportu, ale pracovat s nářadím mu moc nešlo. Ale nikdo nevyplel záhonek tak jako on :)

      Vymazat
    3. Můj byl pracant,ale neměl čas,trávil 12 hodin denně v práci a ještě když přišel domů,tak mu pořád někdo volal nebo vyřizoval maily,pro rodinný život v podstatě nepoužitelný.

      Vymazat
  9. Zdravím všechny dámy,
    a ze všeho nejvíc barda Ládika!

    Ládiku, srdečně děkuji za chmurné severské verše!
    Početl jsem si, byly jedním z nemnoha povzbuzení v uplynulém týdnu.

    Neměl jsem to srdce reagovat ani ve dnech, kdy jsem už plul ve vlnách Vifiny.
    Důvod je prostý - svět by byl ochuzen o pohled, který si nezadá s Čapkovými zápisky ze Severu.

    Nic na tom nemění, že jsem neletěl, ale jel, nebylo to na sever, ale na severozápad a nebylo to stovky, ale jen cca desítky kilometrů.

    Byl jsem na pronajaté chalupě nedaleko Písku.
    (To je ten městys, kde mají pískovou sochu Masaryka, která možná vydrží do konce prázdnin, pokud nebude moc pršet a noční opilci ji nebudou občurávat.)

    Mám DVĚ dcery, obě žily a studovaly mimo jiné i v Norsku, mladší tam žije s mou vnučkou a jejím vikingským otcem dodnes.
    Starší se již před drahně lety vrátila do Čech, vdala se a má dceru a syna, oba česky mluvící a norsky nemluvící, na rozdíl od norské vnučky-Trolinky, vyrůstající pod křídly barnevernetu, která česky mluvit odmítá s odůvodněním, že je Norka a žádná Češka.(Ta měla spolu s mou dvojjazyčnou dcerou přiletět na chalupu u Písku také, ale sešlo z toho.)

    Nicméně Ládikovy verše jsou krásné.
    Zklamal JAHA, spoléhal jsem na to, že v Noře za dobu nepřítomnosti obnoví svou misijní činnost a posílí mužský element, takto dočasně redukovaný na 1 kus!

    Zdravím všechny věrné krtky bez rozdílu věku, druhu, barvy a velikosti pohlaví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítejte doma, byť jste nám s těmi norčaty pěkně zamotal hlavu :) Ale i Písek má cosi do sebe. Moje neteř má ve Švédsku dvě děti, Natalka česky mluví, Samík ne. A teprve nyní říká, že je to škoda, že jej neučila. S prarodiči z Česka si moc nepokecá.
      Jaha nás opravdu zasklil, ale ono to zase přijde :)

      Vymazat
    2. Já nejsem třetí pohlaví, tak mě taky započítejte... :o).
      Vítejte zpět ze severozápadu!

      Vymazat
    3. Zdeňkube,
      haňba mě fackuje!

      Pochopitelně Vás považuji za šéfa a hlavní postavu zdejšího krtstva a chystal jsem se Vám večer napsat speciální zdravici! Problém je v tom, že se nacházíte v hierarchii krtstva tak vysoko nade mnou, že když si stoupnu na špičky, vidím jen lem vašich ponožek a pro ponožky Vás přestávám vnímat komplexně (tj. včetně pohlaví).

      To, že se hrdě a bez ohledu na případná budoucí rizika hlásíte k naší utiskované maskulinitě můj respekt k Vám ještě zvyšuje.

      Jen si nejsem jistý, zda vaše poznámka o tom, že nejste třetí pohlaví nemůže být považována za homofobii.
      Pokud by vás však někdo v budocnosti kdokoli za cokoli popotahoval, můžete se prohlásit za pohlaví třiadvacáté či sedmdesáté šesté. Dnes je prý genderů usilujících o registraci údajně již přes stovku.

      Takže, my muži, neztrácejmež naději, vykecáme se ze všeho, i z pohlaví!
      Ešče krtka nezgynula!

      Vymazat
    4. Vítám z dědečkovské dovolené, pane Jáchyme a konstatuji, že i u krtků je velmi snadné vyrobit dezinformaci. Jak jste se měl?
      Pokud si tu pan JAHA ještě také chodí číst, jistě Vašemu vábení neodolá.

      Vymazat
  10. Tužka napíše,...tak jsem skoukla ten kámen,...s kameny neumím,....vybírám takové, co už příroda opracovala. Ale jinak, při rekonstrukci starého baráku jsem se naučila mnoho ze zedničiny.
    Na jádro vnitřních omítek jsem si dohodla mladého zedníka. Nikdo mě nevaroval, že je to spiťar,...a tak, když měl poprvé přijít, a přál si mít namíchanou maltu, tak jsem měla plnou velkou míchačku připravené hmoty a zedník nikde. Jela jsem pro něho,..spal,...ožralej jak sviňa. Co s maltou v míchačce. Jezdila jsem městem a hledala, kde něco staví, abych se poradila, co s tím. Jeden starý pán se obětoval, sedl na tandem a poradil mi jak na to.

    Jenže,...nahodila jsem jeden sklep a odpoledne to včechno spadlo.
    Tak znova za pánem, a kde dělám chybu. Nechtěl už na motorku sednout, nebyl zvyklý, když jsem brzdila, tak skoro spadl, stačila jsem ho jednou rukou zadržet,...přišel pěšky,...předtím mi poradil,...maltu znovu shrábnout,...znovu do míchačky, jen půlku a druhou půlku nový písek, cement, vodu.
    Naučil mě to, držel mi ruku se zednickou lžící a naučil ten fígl, jak maltu na strop a zeď nahodit.
    Nespadlo to. Pán se přišel na mé dílo druhý den podívat, na začátečníka dobrý,...pochválil mě.

    To léto jsem si mákla, udělala jsem si všechny vnitřní omítky.
    Nezapomenutelné léto. Z práce do montérek, když bylo krásné počasí, tak kolem osmé večer na moto, zaplavat v řece, sníst kus chleba s něčím,...a do půlnoci makačka. V pět vstát, a před šestou už u píchaček.

    No co, ženský v Rusku za druhý světový postavily za Uralem celá města, dělaly v dolech, hutích,....jednou jsem slyšela ošklivý vtip,...ve vlaku si vtipy vyprávěli takoví dva vobejdové,....prkno a ženská naležato musí vydržet všechno. Kvůli těmto vobejdům jsem šla do jiného vagónu,...bylo nás tam dost mladých holek,...provokovali,....oplzlosti neposlouchám.

    Večer jsem upekla kus flákoty, vyvětrala teplo,...a na tři dny vystaráno,....stačí k tomu chleba a nějaký salát, budu dělat lehoučké práce domácí v suterénu, tam je jen dvacet °C.

    Letos mám taky tak krásně obalené stromy jablky,...Melba, nebo Red Melba, letní, ?,....nebo jaký druh je na obrázku?


    A nezapršelo,...Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím najít knížku, do které jsem si zapsal, kam jsem kterou odrůdu sadil.

      Vymazat
  11. Já mrznu v kraťasech ve Werkaréně celé 2 hodiny a Jáchym se vyhrabal z písku ve fjordu! Vicu v tom hicu.
    Sněhurka je OK, už znám i děj. Verner si včera pohmoždil kotník o obrubník, alternoval ho Lukáš R. Nejlepší je rejža.

    OdpovědětVymazat
  12. Tady je to samá kultura, koukám
    No nic, jdu pro mleté maso a jdu varit plněné papriky. Rajčata budou čerstvá. Mám neskutečně zarostlou zahradu, pleju a pořád se nemůžu toho plevele zbavit. A musím vycistit koberec. To bude zážitek. Přišla mi i bouřka, musela jsem se schovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady od května pršelo jen 3x,takže ani plevel neroste.Travu jsem sekala jen 2x.

      Vymazat
    2. Čtvrtka bude škvařit sádlo, paráda.

      Vymazat
    3. Já škvařila před 14 dny. Tak báječné škvarky a podařené sádlo jsem dlouho neměla. Dělám to 4x do roka, vždy tak z 2-2,5 kila. Když dojde, škvařím nové.

      Vymazat
  13. https://imgur.com/a/W2WMc9K
    Návcik je neveřejný; queen uprostřed. Na recepci se ptal pikolík, co tam chceme, tak jsem řekl, že neseme skřítkům svačinu a zůstali jsme 2 hodiny sami v hledišti ... režisér si nás všiml, ale jenom zamával. Po 12h přijela regionální TV a vypadli jsme, musím zítra odevzávat nějaký skleněný dům zbohatlíka.

    OdpovědětVymazat
  14. Jáchym nechal stopy v písku
    nezadřel do paty třísku;
    kdyby běhal po jehličí
    tak už dávno sténá, křičí
    bo trénink na stepleru
    je jak vánek éteru;
    písek brousí tvrdou kůži
    noha potom lépe pruží
    je jí opět do skoku
    i po tvrdém doskoku.

    OdpovědětVymazat
  15. Z dnešní IDnes o tom, jak tajná služba USA kontrolovala fotbalový míč, který dal Putin Trumpovi pro syna Baronna:
    "Míč od Putina prověřila tajná služba, byl v něm čip pro bezdrátové spojení"
    http://jdem.cz/ebur78
    To vypadá strašidelně, ovšem v článku se pak dočtete, že firma Adidas dává z nějakého důvodu do všech míčů čip. Ten pak slouží k bezdrátové komunikaci na velmi krátké vzdálenosti.
    K tomu komenty:
    - Kdyby tam čip nebyl, tak by titulek zněl: Putin ukradl Trumpovi čip z míče...
    - Tajná služba míč rozřezala a po zajištění , že v něm nic není, předala všech 50 kousků míče zpět panu prezidentovi.

    OdpovědětVymazat
  16. Po dlouhé době je mlha.

    Mlha i na idnesu:

    „Kabylové jsou totiž sekulární, se zájmem o západní životní styl a kulturu, nepraktikují, pijí pivo a dokonce bez problémů jedí i vepřové. Jejich strategie je se zde oženit, podnikat a splynout s českou majoritou. Obloukem se vyhýbají nejen ostatním muslimům, ale speciálně alžírským arabsky hovořícím krajanům,“ vysvětluje Černý, jak je v Česku obtížné poznat, kdo je muslim. „Pro ně islám není důležitý ani jako náboženství, ani jako kultura, ale přesto jsou to migranti původem z převážně muslimské země,“

    Vzdělání ukončené maturitou a vyšší má totiž 51 procent všech obyvatel ČR, zatímco u muslimů je to 69 procent.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaký kabyl se tu určitě udá, nejsou tak černí,z horského života budou jistě vytrénovaní a bezsádelnatí a vdavek chtivých bab je vždy víc,než zenitby chtivých mládenců,navíc zde jdou baby do chomoutu zdarma,u kabylu se jistě musí za nevěstu dost zaplatit rodičům.

      Vymazat
  17. Až já budu radikálem
    budu mávat samopalem
    budu volat budliky
    že je aláh veliký.

    Hloupý Honza byl též králem
    pak princeznu táhl sálem
    vyrval ji ze spárů draka,
    agbar abraka dabraka.

    Tři oříšky pro popelku.
    I ty byly nejdřív vcelku
    a najednou pukly
    jak němci u Dukly.

    OdpovědětVymazat
  18. Jáchyme,
    až budete stavět další domek, mám pro Vás vzorový text do technické zprávy, abyste věděl, jak na to - a nelpěl na dávno překonaných postupech:

    "Veškeré svislé nosné konstrukce jsou řešeny jako monolitické železobetonové stěny, stěnové pilíře a sloupy. V 1.NP jsou zvlášť navrženy vnější ocelové sloupy podporující předstupující konstrukce 2.NP. Uvnitř dispozice tvoří železobetonové stěny monolitické jádro výtahové šachty. Stěny jsou tl. 250 a 300 mm na celou výšku objektu. Zděné konstrukce jsou pouze výplňové a dělící nenosné konstrukce.
    V 1.PP jsou navrženy vnitřní sloupy průřezu 300 x 300 mm výšky 2,8 m
    V jižní části dispozice, kde stropní konstrukce předstupuje za hranici dispozice 1.NP jsou stropní konstrukce podporovány vnějšími ocelovými sloupy tvořené ocelovou trubkou průměru 194 mm s tloušťkou stěny 16 mm. Stěnové konstrukce jsou tl. 250, 300 mm. Ve 2.NP jsou navrženy vnitřní sloupy podporující střešní desky v části úžlabí průřezu 250 x 250 mm výšky 2,8 m. Stěnové konstrukce jsou tl. 250 mm.

    Stropní konstrukce nad 1. PP je navržena jako železobetonová monolitická stropní deska tl.200 mm. Deska je podepírána železobetonovými stěnami a sloupy a v klíčových místech zesílená stropními monolitickými trámy. Uvnitř dispozice jsou v podélném směru v sloupovém pruhu a u vnější obvodové zdi 1.PP trámy průřezu šířky 300 mm a výšky 400 mm včetně desky. Po vnějším obvodu stropní konstrukce, kde 1.NP předstupuje 1.PP je okraj desky, kde nejsou stěnové konstrukce 1.NP zesílena monolitickým trámem šířky 250 mm a výšky 300 mm včetně desky.
    Stropní konstrukce nad 1. NP je navržena jako železobetonová monolitická stropní deska tl. 200 mm a pod venkovní terasou s těžkou zelenou střechou je tl. 230 mm. Deska je podporována železobetonovými stěnami a v klíčových místech zesílená stropními monolitickými trámy. V předsazené části na jižní straně, kde stropní konstrukce předstupuje ven z dispozice 1.NP je deska zesílena stropním trámem šířky 400 mm a výšky 400 mm včetně desky uloženým na vnější ocelové sloupy 1.NP. Uvnitř dispozice jsou v podélném směru a u vnějšího okraje desky trámy průřezu šířky 250, 300 mm a výšky 400 mm včetně desky. Trámy jsou podle situace vyvedeny pod stropní konstrukcí , nebo nad její horní hranu. Střešní konstrukce je tvořena dvojicí šikmých desek tl. 200 mm s vnitřním odvodněním se sklonem 10. V úžlabí je zesílena stropním trámem šířky 250 mm a výšky 450 mm včetně desky."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že mi to přijde poněkud třeskuté - ale asi bych musel vidět plány.
      Zatravněným zeleným střechám fandím, ve skandinávii jsou relativně běžné a už jsem jich pár viděl i u nás.
      Podle popisu mi to celé ale přijde jako kombinace skeletu, betonového monolitu a bunkru, zvenku pro jistotu podšprajcnutého rourama... U jednopatrové (?) stavby poněkud praštěná exhibice.

      Asi to stavět nebudu a vydržím ve své osmdesát let staré rodinné řadovce dalších sto let. Snad to nespadne.

      Vymazat
  19. Ale že jsou Novinky genderově nevyvážené, když nemají podrubriku "Muž"... Neb v "Ženě" jsem našla ranní titulek, jak "Oatružiny ochraňují naše zdraví". Našich jsem si zatím zobla jen pár - dnes žádnou, neb zrají uvážlivě - přidala jsem do alba "jiné" (ještě Lízu, co se nenechala zalít):
    https://www.jpeg.cz/album/EElj

    To: Gaia
    Jste mne tuhle zaujala, že si jste si ostružiny mixovala? Je to ještě zdravější či proč?

    Sádlo už kupuju vyškvařené a v jednom řeznictví mívají i dobroučké škvarky - pro nás dva je to optimální.
    Jinak jsem včera přehodnotila svůj původní názor na internetové bankovnictví (neb už mi dcerenka vypomáhala svým účtem čím dále častěji) a zavedli jsme ho. Taky jsem zjistila, že ti, co umí číst, zjistili už doma, že předprodej vstupenek začne až 1.8.. Nebyli jste někdo náhodou na Carmen Y Carmen s paní Peckovou a paní Hrzánovou? Podle ukázky na YT se nějako nemohu rozhodnout, zda jít.

    Vedro (u nás bez deště) trvá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaujaly mě ty dorty (levý by sedal sníst na posezení) a pařez - to určitě kácel Škipetar (ti jsou hrdí a neohnou se, proto mají pařezy ve výši pasu).

      Vymazat
    2. O ostružinách jsem také četla a hned i našla recept na kachní prsa s ostružinovou omáčkou

      Vymazat
    3. Tak ty mixované ostružiny mají tu výhodu,že se zároveň i napijete a ušetříte za šťávu,taky toho v polotekutem stavu člověk sní víc,než když to má kousat,navíc pak zrníčka nelezou do zubů.A když mám ten mixerek,tak ho navíc použiji,takže samé plusy a pozitiva pro rozhodování,zda mixovat.

      Vymazat
  20. Vidím to odpoledne na borůvky, v 1000m je 18-20°C. Dnes ale beru hřeben.

    OdpovědětVymazat
  21. Kvóty dorazily i na hudební festivaly. Žádají minimálně polovinu žen

    Přes sto festivalů se v rámci inciativy Keychange upsalo k dodržování pravidla, které požaduje minimálně padesátiprocentní podíl žen v programu. Jako první zareagoval islandský Iceland Airwaves nebo švédský Way Out West. Velké festivaly typu Glastonbury nebo Primavera však upozorňují, že nemají šanci kvóty naplnit.
    Zdroj: https://kultura.zpravy.idnes.cz/kvoty-hudebni-festivaly-polovina-zeny-fever-ray-f6z-/hudba.aspx?c=A180727_094556_hudba_kiz
    Na tu bezbřehou korektnost zhyneme...

    OdpovědětVymazat
  22. Zdravím krtky všech pohlaví! a s dovolením si přisedám k besednímu stolu.
    Říkala jsem si - dej si pauzu, a dej šanci dalším, třeba se najde nějaká nová krev do Nory - ale zatím nic, jak koukám. :-)

    Tak půlka prázdnin téměř pryč, zatím to celkem jde.

    BJ - hru neznám a nechystám se na ni, ale na netu je pár recenzí, na YT i ukázky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste zajisté vítána, Maruško. Něco zajímavého Vás už o prázdninách potkalo?

      To: Ládik!!!
      Ten pařez už jsme spolu nejspíše probrali, když jsem ho do alba dala. Možná z něj bude hmyzí domeček.

      Vymazat
    2. Říkal jsem si, že marie nevydrží...

      Vymazat
    3. I Vy provokatére, co jsem jako měla vydržet?! :-)
      4 týdny dovolené utekly, dneska z práce přinesen štos papírovin a v srpnu už zase pěkně sepisovat u počítače všeliké bludy.

      Zajímavosti - jen zprostředkované, Babo Jago. Jedna po Irsku, druhá po Francii, a já přes skype a fotky to měla všechno on-line. Díky bohu, vrátili se ve zdraví, to těší nejvíc.

      U mě - muž už skoro nechodí, běduje, čeká na operaci páteře. Mámě taky není dobře. Ach jo. Na ty Vaše stesky na začátku krtince bych mohla chutě navázat.

      Vymazat
    4. Jo, toho znám, to byl globálně zasloužilý severský Norník.

      Českočínského krtečka původně maloval Zdeněk M. podle jeho fotografie.
      Ibsen znamenal pro vývoj severského dramatu totéž jako Ládik pro rozvoj středoevropské sociálně-protestní poezie.
      Kromě toho inspiroval i Zdeňkuba k názvu našeho blogu, čímž přispěl k rozvoji nezávislé internetové žurnalistiky, na níž jsme závislí/é.

      Vymazat
  23. Tak k tomu dnešnímu zatmění, trocha hudby.
    Byli jste někdy náměsíční? Já jo, naštěstí mě to přešlo :-)

    Pink Floyd - The Dark Side of The Moon (Full Album)
    https://vimeo.com/250113878

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za Floydy dík. A doufám, že z toho nebeského divadla něco uvidím, nějak se mračí.

      Vymazat
    2. Tady se taky mračí.a to chci jít na koncert po širé nebe.

      Vymazat
  24. Včera jsem byla na rautu a podávaly se kostičky melounu s bobulkami hrozneveho vína,pěkná kombinace,jak vizuálně,tak chuťově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupila jsem si zelený meloun, přijede mi návštěva a budu jej podávat s pršutem. Mám už zralý Irsay, ten používám na waldorfský salát, budeme zobat takové dobroty, abych nemusela moc vařit

      Vymazat
    2. Vy si umíte vybrat i udělat dobroty...
      Zelený meloun jsem nikdy nejedla, nebo si nevzpomínám. Jakou má chuť?
      Letos si normální meloun užívám skoro pořád - je akorát zralý a hrozně chutný už touhle dobou, nemusím ho ani s ničím kombinovat. Prý je zdravý hlavně na ledviny (tekutiny), asi toho pro zdraví bude víc.

      Příjemně mě překvapil na nějaké akci kdysi vydloubaný meloun, naplněný různým ovocem na způsob kompotu - každý si nabral naběračkou do misky.
      Pamatuju se, že se má jíst co nejvíc i slupka, že je nejzdravější.

      Vymazat
    3. Ještě byla červená řepa s kozím sýrem,též dobré barevně i chuťově a tzaziky s kukuřičnými lupínky.A mozaika z rozpulenych švestek a nakrájených letních jablek plus domácí chléb a tvaroh s petrželkou.

      Vymazat
    4. Mňam, sbíhají se sliny..
      Petrželku kudrnku jsem si zjara zasadila, sazeničku. Pořád z ní nic nebylo, jen holé větvičky. Až jsem se dočetla, že na ni mají spadeno plži. Tak jsem udělala zátah, a opravdu jednoho našla ve štěrbině blízké zdi, schovaného před denním sluncem. Odsouzen bez soudu. A petrželka už obrůstá, konečně.

      Vymazat
  25. Liško,
    napadlo mě, že jsme vzorní norníci, páč máme co se žen týče dokonce překvótováno!
    Kdo se tím může dneska chlubit?
    Jsme vzrní(é) Evropanéky.
    Škoda jen, že nás před časem (částečně bohužel asi i mou vinou) opustil(a) Aga, mohli(y) jsme mít ještě o půl ženy více!

    Navíc se musíme pochlubit i... například mnou!
    Vzorně se starám (navzdory občasným výkyvům) o narovnávání rovnosti pohlaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, když se tu zjeví stalker apík a pan Jaha, je to skoro fifty fifty. Někdy sem koukne pan Kopíček. Prostě to máme srovnané, s migrujícím diskutujícím Jahou jsme vzorem evropských hodnot :))
      Jinak krvavý úplněk je úplně ohrožený, bouřka kam se podíváš.

      Vymazat
    2. Já bych měla nápad. Kdybychom dělali hodně pravopisných a stylistických chyb, jistě by se pan Kopíček nechal zlákat častěji....
      A to ani nemluvím o věcných, na ty on je jako vosa na med :-)

      Vymazat
  26. 14600 kroků, převýšení 600m, 3 hodiny i s litrem borůvek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://imgur.com/a/8jJsfK8
      2x půl litru, bez listí, za pár minut.

      Vymazat
    2. Mňam. I za cenu modrých prstů (a pusy:))

      Vymazat
  27. Odpovědi
    1. Pokud jde o krizi na Ukrajině, která začala tzv. Majdanem, komentoval veškerý vývoj v této věci Tomáš Haas velmi často. „Jsem naštvaný na Evropskou unii. Pro EU byl Janukovyč solidním partnerem, se kterým se jednalo, a nikdo nezpochybňoval jeho legitimitu demokraticky zvoleného prezidenta. Ale v momentě, kdy jim odmítnul podepsat, co chtěli, se z něj stal zločinec. Ukázalo se, že EU není ochotna Ukrajině v ničem pomoci. Ta nabídka byl směšná. Já na jeho místě bych také odmítl schválit tu asociační dohodu s EU, a to i kdybych byl pro vstup do EU. Přijmout nabídku EU znamenalo okamžitý krach a bankrot Ukrajiny. To nemohl příčetný člověk podpořit. Komisař pro rozšíření Štefan Füle s ním nejprve vyjednával a pak zmizel. Když propukla krize, tak v České televizi mluvil jako expert každý, kdo byl jednou v životě v Kyjevě nebo uměl azbuku. Ale pan Füle se neobjevil. Najednou se objevil, až když bylo po všem,“ řekl pro ParlamentníListy.cz před čtyřmi lety.

      „Pobavil mě pravdivý komentář na Facebooku, že na náměstí v Kyjevě se sešli americký viceprezident, americká ministryně zahraničí, německá ministryně zahraničí, švédský ministr zahraničí, český ministr zahraničí a další – a pokárali Rusko za vměšování se do vnitřních věcí Ukrajiny (smích). To dobře vystihuje situaci takovou, jaká je. Je neuvěřitelné, že se tito politici vůbec bavili s těmi ukrajinskými neonacisty. Tím jim dali legitimitu a lidem dávali najevo, že mají z nejvyšších míst Evropy a Ameriky podporu a pomoc, kterou samozřejmě nemají,“ sdělil Tomáš Haas ve stejném interviev.
      Tady mi začal být sympatický...

      Vymazat
    2. Tomáš Haas byl jeden z mála známých lidí, kteří sami, bez toho, že by je o to někdo žádal, dokázali na základě argumentů oponenta změnit své původní stanovisko a veřejně to uznat.
      Párkrát jsem s ním diskutoval.

      Jeho názory na zahraniční politiku měly vždycky hlavu a patu.

      Vymazat
  28. Tak ani kousek měsíce jsem zatím neviděla. Bouřka skoro bez vody, ale přes celé nebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady taky nic,utrum,tak příště

      Vymazat
    2. U nás - měsíc (chvilku po 21.), pak mrak a už nic:
      https://www.jpeg.cz/obrazek/1KH6k

      Vymazat
    3. I u nás po bouřce zataženo, ani paprsek není vidět. Jen nad jižním obzorem je pár jasných hvězd.

      Vymazat
  29. Za poledne lásky pukaj žárem
    Cmaj7 Bmaj7 Cmi7 C#maj7
    zkamení ten kdo se otáčí
    Dmaj7 Cmaj7 Dmaj7 Cmaj7
    s bílou leží na kameni kámen
    Dmaj7 Cmaj7 Hmi7 Emaj7
    výšku drží pámbu ví jen čím

    2. Za poledne lásky pukaj žárem
    za poledne zvoní ve věžích
    za poledne kytky vzdychaj stárnem
    dřív, než boty cáknou do louží

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za poledne lásky pukaj žárem
      pěna hasit žízeň nestačí
      za poledne kytky vzdychaj stárnem
      pozejtří už budem jinačí

      Vymazat
  30. Co je to ta spiritualita?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napojování se na síly, které nejsou vidět, jsou iracionální, a o nichž se domníváme, že by mohly stát za vším, co se nám a s námi děje v tomto světě.

      Vymazat
  31. Kobzole jsou v řádku
    Měsíc je v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  32. Ach jo, měla jsem den blbec a ten závěr byl nejhorší - přečetla jsem si odpověď na můj mail poslanci Kopřivovi - Piráti, za kterého píše jeho asistent Guth Jarkovský, tak jsem porušila mé předsevzetí dát si pohov do 7. září a rovnou jsem odpověděla:

    Vážený pane Guthe Jarkovský,

    upozorňuji Vás, že princip rovnosti je ukotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. V tomto případě se rovností rozumí aplikace stejných možností, práv a povinností na všechny a rovnost člověka a státu před zákonem takovým způsobem, aby bylo uplatňováno právo bez jakéhokoliv popírání práv a diskriminace a nebylo rozlišováno mezi lidmi skrze jejich ekonomický či společenský status, věk, pohlaví, etnickou příslušnost a další diskriminační měřítka.

    Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí zřejmě porušuje princip rovnosti ukotvený v Listině základních práv a svobod, protože jednoznačně rozlišuje lidi podle jejich pohlaví.

    K tomu se ptám:

    Podle pana poslance Kopřivy:

    - poslanec nemusí ctít princip rovnosti ukotvený v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky? - Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí nerozlišuje lidi podle pohlaví, když přímo v názvu je "vůči ženám"?

    I. Napsal jste: "Ratifikací úmluvy se nezavazujeme ke konkrétním krokům, ale k zlepšení přístupu a k věnování dostatečné pozornosti.
    Doufám, že jsem dostatečně odpovědel na Vaše otázky a rozumíte našemu postoji."

    Naprosto nerozumím Vašemu postoji a mám pocit, že jste buď nečetl Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, nebo nerozumíte psanému textu, protože v Úmluvě je několikrát doslova uvedeno "Strany zajistí", "Strany učiní"...
    https://rm.coe.int/1680462471

    K tomu se ptám:

    1. Pan poslanec Kopřiva a Vy nepovažujete za konkrétní závazek při ratifikaci Úmluvy, když je tam uvedeno - cituji:

    Článek 30 – Odškodnění

    Těm, kteří utrpěli natolik závažnou fyzickou újmu či poškození zdraví, že k odškodnění nepostačují zdroje od pachatele, pojišťovny či ze státem financovaného systému zdravotního a sociálního zabezpečení, bude přiznáno přiměřené odškodnění od státu. To ovšem nebude bránit stranám ve vymáhání náhrady odškodnění od pachatele, za předpokladu, že bude náležitě postaráno o bezpečnost oběti.
    https://rm.coe.int/1680462471
    ?

    II. Napsal jste: "Úmluva nás k ničemu nenutí, nemůže nás nijak postihnout, může nám doslova jenom pomoci.".

    "Jako jedna z nesporných výhod je zmiňovaná skupina GREMIO. Skupina expertů, kteří budou naši situaci posuzovat a radit v jejím dodržování. Již jsou k dispozici posuzování některých jiných signatářů a zdá se to být jako dosti konstruktivní rady, které jsou jždy dostatečně rozumě stupňované podle toho jako je konkrétní země v tématice daleko, aby nebyly nezrealizovatelné."

    K tomu se Vás ptám:

    1. Když nás Úmluva k ničemu nenutí, proč není možné si vyhradit právo neuplatnit nebo uplatnit pouze ve specifických případech nebo za specifických podmínek kterékoliv z ustanovení, ale pouze podle Článku 78 - Výhrady?

    2. K čemu je "nesporná výhoda zmiňovaná skupina GREMIO. Skupina expertů, kteří budou naši situaci posuzovat a radit v jejím dodržování.", když "Úmluva nás k ničemu nenutí, nemůže nás nijak postihnout"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (pokračování toho mailu)

      III. Napsal jste: "Mimo tento již velmi zřejmě kladný dopad je ještě jeden velký, možná i obdobně důležitý. Řekneme celému světu, že i Česká republika chce konečně zatočit s domácím násilím a násilím na ženách."

      K tomu se ptám:

      1. Zajímal se pan poslanec Kopřiva a Vy o to, jaké kroky proti domácímu násilí na ženách byly v ČR v předcházejících letech provedeny?

      2. Četl pan poslanec Kopřiva a Vy např. - cituji:

      Prevence domácího násilí
      22. 8. 2014 13:46

      Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách

      Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách je poradním orgánem Rady vlády pro rovnost žen a mužů.

      Výbor zejména

      předkládá Radě návrhy opatření směřujících k prevenci domácího násilí a násilí na ženách a vytváření národní strategie pro prevenci a potírání domácího násilí a násilí na ženách,
      za účelem koordinace postupů v oblasti prevence domácího násilí a násilí na ženách spolupracuje s orgány veřejné správy (státní správy i územní samosprávy), zástupci odborné veřejnosti a zástupci nestátních neziskových organizací,
      sleduje statistické údaje o různých formách domácího násilí a násilí na ženách,
      navrhuje opatření v oblasti prevence domácího násilí a násilí na ženách,
      zpracovává pro Radu koncepční podklady, stanoviska a doporučení k návrhům právních předpisů v oblasti prevence domácího násilí a násilí na ženách,
      podporuje vzdělávání profesionálů, kteří přicházejí do styku s oběťmi domácího násilí a násilí na ženách.

      Na základě usnesení Vlády ČR ze dne 23. února 2015 č. 126 plní Výbor monitorovací roli Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 - 2018. Výbor každoročně schvaluje Souhrnnou zprávu o plnění akčního plánu, ke které zaujímá stanovisko a formuluje doporučení.

      Seznam členek a členů Výboru je k dispozici pod tímto odkazem.

      Zápisy z jednání Výboru jsou k dispozici pod tímto odkazem.
      Kontaktní osoba: Mgr. Michal Pavlíček, Oddělení sekretariátu Rady vlády pro rovnost žen a mužů, e-mail: pavlicek.michal@vlada.cz, tel.: 234 062 411
      https://www.vlada.cz/cz/ppov/rovne-prilezitosti-zen-a-muzu/prevence_domaciho_nasili/vybor-pro-prevenci-domaciho-nasili-121940/
      ?

      3. Jestliže jste to četli a víte o tom, proč jste napsal "Řekneme celému světu, že i Česká republika chce konečně zatočit s domácím násilím a násilím na ženách."?

      IV. Napsal jste: "Ano, v listině základních práv a svobod je garantována rovnost před zákonem, nicméně dovolím si nesouhlasit, že by speciální opatření na ochranu žen byla nutně diskriminací. Například existují speciální opatření na ochranu dětí a nikdo to nenazývá diskriminací na základě věku."

      K tomu se ptám:

      1. Pan poslanec Kopřiva a Vy stavíte ženy na roveň dětem?

      2. Pan poslanec Kopřiva a Vy nevíte, že v Listině základních práv a svobod je uvedeno - cituji:

      Článek 32
      (1) Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona. Zvláštní ochrana dětí a mladistvých je zaručena.
      https://www.psp.cz/docs/laws/listina.html
      ?

      3. Proč je podle pana poslance Kopřivy a podle Vás v Úmluvě uvedeno - cituji:

      Článek 4 – Základní práva, rovnost a nediskriminace
      4 Speciální opatření, jichž by bylo zapotřebí pro prevenci a ochranu žen před genderově podmíněným násilím, nebudou v intencích této úmluvy považována za diskriminaci
      https://rm.coe.int/1680462471

      Vymazat
    2. (pokračování toho mailu)

      V. Napsal jste: "A stejně tak to bude velká zpráva západnímu světu, že nejsme jen zastydlá postkomunistická země z V4, kde nechceme přijmout ani jednoho uprchlíka a naše hlava státu pálí spodní prádlo a adoruje rusko. Tentokrát udržíme se západem krok."
      K tomu se ptám:
      1. Pan poslanec Kopřiva a Vy toto vážně považujete za důvod pro schválení ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, která zřejmě porušuje princip rovnosti ukotvený v Listině základních práv a svobod, protože jednoznačně rozlišuje lidi podle jejich pohlaví a týká se pouze násilí vůči ženám?
      2. Pan poslanec Kopřiva a Vy jste přesvědčeni, že co Západ činí, jen dobře činí? - a co nelegální a nelegitimní válka v Iráku - cituji:
      Druhá válka v Iráku se stala válkou velice kontroverzní a stejný charakter má i její zpětné hodnocení. Do moderních světových dějin vešla jako ukázkový případ nejen nelegální, ale také nelegitimní války. Neměla mandát RB OSN a navíc neobstála z hlediska důvodů, kvůli kterým byla zahájena.
      Velký význam měla skutečnost, že mezi signatáře Dopisu osmi a stoupence druhé irácké války se zařadil také prezident Václav Havel. Ten jej podepsal, přestože původně ani nebyl osloven. Dopis byl totiž určen premiérům, v českém případě Vladimíru Špidlovi. Po jeho odmítnutí svůj podpis připojil Václav Havel a při jeho zdůvodňování se pokusil legitimizovat válku tím, že argumentoval koncentračními tábory v Evropě na konci druhé světové války, kdy Američané nechtěli věřit, že by v Evropě mohlo něco takového existovat a uvěřili, až když je spatřili na vlastní oči. Tím naznačoval, že stejně tak svět uvěří, až američtí vojáci v Iráku najdou jaderné zbraně.
      http://www.vojenskerozhledy.cz/kategorie/legitimni-a-nelegitimni-valky-po-roce-1990
      S pozdravem
      Renata Vostrovská
      ----------------------------------------------------------

      Jsem z odpovědi Gutha Jarkovského natolik otrávená, že jsem se rozhodla, že jestli Piráti budou hlasovat pro ratifikaci Istanbulské úmluvy, tak je nikdy volit nebudu. Pro mě je princip rovnosti naprosto zásadní, Istanbulská úmluva jednoznačně porušuje princip rovnosti a Pirát napsal: "A stejně tak to bude velká zpráva západnímu světu, že nejsme jen zastydlá postkomunistická země z V4, kde nechceme přijmout ani jednoho uprchlíka a naše hlava státu pálí spodní prádlo a adoruje rusko. Tentokrát udržíme se západem krok." - pro mě nepochopitelné.

      Vymazat
  33. Já bych s politikem vyřizoval věci stručně, škoda času.

    OdpovědětVymazat
  34. Včera jsem pozoroval zatmění zpoza okna od začátku do konce a byl líný vytáhnout stativ a udělat fotku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec jsem kousek viděla - kolem půl dvanácté už bylo docela jasno a byl vidět srpek C, zatmění už ustupovalo. Pod měsícem byly husté drobné vlnky beránků, jako když se vynořuje z moře, všechno modrošedý nádech - hezké to bylo.

      K tomu "vydržení".. Někdy je lepší klábosení, někdy samota. Když by na to přišlo, vydržela bych rok, nebo dva, pak už by člověk asi odvykl.

      Vymazat
    2. Zdravím, Marie,
      od nás nebylo vidět nic - jen chvíli světlo měsíce neurčitě prosvitalo mraky.
      Podle online družicových snímků jsme byli celou dobu na okraji pásu oblačnosti, tak dvacet kiláků jižněji už muselo být zatmění vidět.

      Vymazat
  35. Zdravím, Anno,
    Piráti jsou nestabilizovaná směska osobností i pseudouosobností s mnohdy vzájemně antagonistickými názory.

    Může z nich vykrystalizovat vpodstatě cokoliv.
    Vzhledem k tomu, že měli úspěch ve volbách, mnozí jejich starší a hlavně novější členové se rychle přeorientují na těžení svého osobního prospěchu - naprosto stejně jako minimálně osmdesát procent členů ostatních stran.
    Co se týče Kopřivy - tvrdí pitomosti podle mého názoru zcela vědomě, ve snaze na sebe upozornit.
    Tvrzení servilně provokativních hovadin je běžný způsob jak ukázat, že je do budoucnosti připraven flexibilně sloužit ve kterékoli jiné straně, která jej bude ochotna vynést k mocia tím i osobnímu prospěchu, což nemusí být výhradně jen peníze.

    Váš rozbor nemá žádnou chybu,myslím, že Vaše obava, že medikace trvale ovlivňuje kognitivní funkce je ve vašem případě lichá.

    Kopřiva se nejspíš na Váš dopis ani nepodíval a asistent sestavil prefabrikovanou odpověď.
    Alespoň si pár desítek minut zasloužil svůj asistentský plat.

    Nicméně by bylo fajn, kdyby si Váš mail i odpověď Jarkovského přečetlo víc lidí, Vaše argumentace je zajímavá.
    Zkuste jej poslat Kláře Samkové, zajímal by mne její názor.

    (Ale asi bych teď trochu zvýšil medikaci a snažil se od problému "politiků" dočasně odpoutat. Oni na nás ve své většině v lepším (!)
    případě jenom kálej. V tom má Ládik pravdu.)








    OdpovědětVymazat
  36. Takovy výplod frázi vytvoří jakýkoliv asistent z kterékoliv strany. Obzvlášť ta poslední část, to je diagnóza.
    Anně přeju hodně sil, ukousla si veliký kus a dává jí to dost zabrat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, je to pár frází, za víc jim voliči nestojí.
      U Anny si myslím, že to nebere jako problém, jak psala, spíše jako zábavu, má se čím zaměstnat. To je dobře. Poslanci už si s tím poradí.

      Vymazat
  37. Ládiku,
    k Vašemu včerejšímu popisu betonové stavby (a mému večernímu komentáři pod ním):
    Samotná koncepce těžké betonové střechy plus ještě vrstva zeminy a zatravnění pitomá není.
    Mám třeba vystřižený třeba stručný článek z přílohy Dům a bydlení s názvem Masivní střecha místo klimatizace
    (využití akumulační schopnosti střechy s plošnou hmotností nad 150kg/m2, která zprůměruje teplotu mezi dnem a nocí)
    Pokud by se navíc střecha s vrstvou zeminy a zatravněním v době veder automaticky kropila např.akumulovanou dešťovou vodou, byla by to levná klimatizace (skupenské teplo odpařování).
    Ale rozhodně bych projekt s těžkou zatravněnou betonovou střechou nezadal někomu bez dlouholetých zkušeností. V USA se tím pár firem zabývá. Uvidíme, jestli jim to po pár desítkách let či mrazových cyklů spadne.

    Napadá mě několik slabých míst, kde se každá chybička či neznámá doba životnosti moderních materiálů může setsakra vymstít.
    Rozhodně bych nevolil "motýlkovou" střechu s odvodem vody z úžlabí uprostřed.
    Ale jsem laik, třeba to vidím z úzce fyzikálního hlediska blbě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zde pohledy: https://imgur.com/a/dsgCNGF
      Barák je šíleně nekompaktní, má 3 podlaží a ta se jen v malé části překrývají, v podstatě jen schodiště a výtah. Proto je betoňák, ze statických důvodů, aby držel po kupě. Ztráta 27kW (při zateplení 200mm vaty a střecha 200mm PIR s lambdou 0,022). Na podlahách 25mm masivní dřevo a přitom požadavek na podlahovku z TČ. Kolem dokola okna (2skla U=1,2 - dřevo/hliník) - z podlahy nejde pokrýt ztrátu a už vůbec ne ošetřovat dynamické stavy. Musí tam být vzduchotechnika, jenže naní prostor pro rekuperaci. Tak má 2 multisplity, bo v létě potřebuje chladit. Na střeše 60m2 fotovoltaických panelů a 6 m2 fototermických. Čerpadla 2x18kW, vzducháče. Pán obchoduje s nemovitostmi, tak je mu všechno jedno...

      Vymazat
    2. Dispozice 2.N.P., obývák 140m2, stěn tam moc není a nad hlavou ty betonové desky... https://imgur.com/a/ht5yE2u

      Vymazat
    3. Ještě řez https://imgur.com/a/Ge48SDC
      Budou se mu dobře mýt neotvíravá okna ve 2NP, delší žebřík to jistí.

      Vymazat
    4. Když tam foukne z koksovny z werku ... zřejmě lokální patriot.

      Vymazat
    5. Není to ani trochu šálek mého čaje, ale vzhledově mě to nepopuzuje.
      Ale architekta bych žaloval za to, že něco takového vyprojektuje, aniž by měl nejmenší ponětí o šíření a prostupu tepla.
      Poslal bych ho alespoň na víkendové školení abecedy tepelných úspor.
      Na jedné straně si instalovat v rámci úspor tepelná čerpadla a solární panely, na druhé straně tyhle šílené kiksy...
      (Zkuste mu třeba navrhnout, že podlahové vytápění dáte navrch na tu stávající dřevěnou podlahu a na něj jako konečnou podlahovou krytinu měděný plech. Když blbnout, tak důsledně! :-)

      Vymazat
    6. Na té dispozici je hezky vidět, že i když má člověk hodně peněz, má pořád (plus minus) stejně velkou zadnici i vše ostatní. Pokud ten dům nebude pravidelně využívat dvacet lidí, bude investor sedět na úplně normální sedačce uprostřed hangáru. Podobně jsem viděl navrženou ložnici 5x5 metrů s osamělým lůžkem uprostřed. Velkorysé prostory ano, ale i ty mají hranice (kde velkorysost začímá být nesmyslná). Pán i paní domu mají, doufám, místo pantoflí kolečkové brusle...

      Kdysi, ještě na škole, jeden kolega vyskládal půdorys svého domu místo nábytkem klavírními křídly. Aby bylo vidět, jak je prostorný. Tady by to taky šlo... :o).

      Vymazat
  38. Oschla rosa, jdu dělat kameníka, návrat večer.

    OdpovědětVymazat
  39. Hospodský kvíz na ACZ - chlubit se nemám, ale Wosipiwa jsem fakt trefila:
    "Odpověděl/a jste správně na 6 otázek z 13.
    "Chlubit se výsledkem úplně nedoporučujeme, ale toho Wosipiwa jste snad trefili, ne?" - ono se to ale hospod dotýká jen tematicky a s některými jmény jsem se potkala zcela poprvé.

    Měsíc nad naším ořechem dnes v 0:11: https://www.jpeg.cz/obrazek/1QHuN
    Byl vidět už dříve, ale jen nejasně a na úplně tmavém pozadí.

    To: Ládik!!!
    Škoda, že jste své fotografické dělo a stativ nevytáhl. Já neměním nabízené "scény" a nechám "auto" bez blesku - udržet nehybně ruku při "noční" mám velký problém.
    Tu lehce fialovou ruku Vám způsobil ten hřeben či nějaký vylepšený způsob podání "z ruky do huby"? Dnes byl borůvkový koláč už k snídani či Vás doma budou čekat třeba tvarohové knedlíčky se žahourem?

    To: Anna
    Odpověď Vám zatím přišla ta jedna? Však možná stačilo, kdybyste Pirátům i těm ostatním osloveným napsala jen to, proč je volit nebudete, když už cítíte potřebu s nimi komunikovat - cítím se malinko provinile, že jsem Vás k tomu nepřímo vybídla. Kdybych já byla političkou, očekávala bych korespondenci stručnou, věcnou a s návrhem, jak problém nejlépe řešit.
    Co procházky s psisky? - já s Andym vyrážím teprve, až je relativně chladněji. A čtu pořád ještě staré Vlasty, občas při tom i oči vyvalím, ale neurazí tam nic. Bezkonkurenční zatím ale byly ty rady pro dobré naladění.

    To: Liška
    Co Váš bývalý útěkář a kočky?

    To: Marie
    V pondělí opakují na ARTu Pucciniho Madama Butterfly - bude i na internetu, tak to pak vezmu po částech. U té dvojité Carmen jsem na rozdíl od Vás na recenzi nenarazila - mohu poprosit o odkaz (na YT nikoliv)?

    To: Jáchym
    Ještě k relativně časnému odchodu do nebe pana Haase. Já už své děravé paměti musela připomenout, o koho se jedná (a to jsem u něj občas i něco poznamenala), přece jen už na ACZ nebyl dost dlouho. Pojednal někdy i o tom, proč se natrvalo vrátil? - tu otázku si kladu u mnohých, pokud jinde byli úspěšní a spokojení. Vlastenectví a touha pomoci (nikoliv po moci)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jago,
      vlastenectví je dost široký a různě chápaný pojem.
      Je dost pravděpodobné, že se prostě vrátil tam, kde se cítil doma a jinde než tady se doma necítil.

      Jestli byl venku úspěšnější než tady?
      To záleží na tom, co on sám považuje za "úspěch". Hodně peněz? Ocenění druhých? Smysluplnou práci? Pocit moci - nebo pocit, že mohu něco ovlivňovat? Klid? Vzrušení? Je to strašně individuální a vždy se jedná o komplex motivů, proč se vrátit - nebo proč se nevrátit.
      Alespoň pokud člověk nepatří svým založením mezi globální nomády, kteří jsou doma všude, kde na věšáku momentálně visí jejich ručník. Některým takový život vyhovuje a byli by naopak nešťastní na jednom místě.
      Lidé jsou jak známo za a)různé a za b)jiné.

      Vymazat
    2. Při sběru nejím, ani jednu. Levá ruka přidržuje keřík a čistí zuby, pravá drží hřeben hodně vpředu, aby měla cit. Listí se netrhá a část borůvek se nechává.

      Vymazat
  40. BJ
    Za odkaz na Butterfly díky. Znám ji skoro zpaměti, tak nevím, jestli budu mít náladu. Hledám spíše věci, které neznám a lákají mě.

    K té Carmen y Carmen, např. zde:
    http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/postrehy/carmen-y-carmen-recenze-jaroslava-korecka

    Odkazů je tam několik, ale je fakt, že většinou jsou to upoutávky.
    https://jicinsky.denik.cz/tipy/carmen-y-carmen-286053.html

    Tak ať se dobře rozhodnete, a když ne, taky se nic nestane. :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Dnes je mi od rána divně, nedobře. Nemůže to být vliv toho zatmění? Čtu, že podle hinduistů nebeská tělesa Slunce a Měsíc při zatmění vydávají negativní energii, něco na tom může být. Nebo je to počasím.
    Ani u blogů nevydržím, mnohé komentáře se nedají číst. Možná mám otravu sítěmi.
    Tak zase někdy na psanou, až se zlepší vibrace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně je už třetí den taky blbě, od srdce.
      Je docela reálné, že úplněk - dokonce v souběhu se zatměním Měsíce na zdraví působí. Přinejmenším gravitačním polem, možná i jinými fyzikálními vlivy.

      Trochu lépe se mi udělalo po přečtení následujícího vtipu.
      Navíc je to dobrý návod, jak jedním jídlem potěšit několik strávníků a ještě zhubnout..
      Berte si, co hrdlo ráčí, pravil klasik:

      Chlap v krčme má pred sebou guláš a číta noviny. Noviny má pred sebou tak naširoko rozložené, že na ten guláš nevidí, čo využije prísediaci bezdomovec a šlohne mu celý tanier a začne jesť o dušu. Ako tak dojedá, nájde na dne taniera hrebeň s chumáčom vlasov. Nevydrží ten pohľaď, natiahne ho a celý guláš vyvráti do taniera naspäť. Chce ho vrátiť pred chlapa, lenže ako ho tam dáva drgne doňho. Chlap sa pozrie spoza novín a pýta sa:
      „Aj vy ste našli ten hrebeň?“

      Vymazat
    2. https://www.pronaladu.cz/energie-vysokych-vibraci-na-jake-frekvenci-vibrujeme/

      Vymazat
  42. Tenhle článek od Spencerové se trochu vymyká jejímu obvyklému přehledu.
    Je postavený na pokusu vysvětlit poněkud odlišnou psychologii, než je ta naše.
    Vzpomínáte, jak náš nezapomenutelný hrdinný spáč Scwarzenberg chodil s plackou Putine, k noze? Vynikající kvalifikace pro ministra zahraničí
    A jak náš hrdinný ráčkující humanbombardér se vyjádřil v jednom intervijůku pro Právo, že na Rusy stačí zadupat a oni se podělaj?

    No, nepodělali se, k noze nešli, a Iránci se k tomu taky nechystají.
    Potřebovali by infiltrovat spermatem našich poblitiků, pak by se s nimi každý vypořádal levou zadní.

    Článek je dobrý včetně komentářů pod ním.
    http://literarky.cz/blogy/tereza-spencerova/26689-pycha-a-pedsudek-v-teheranu-aneb-o-akcich-a-protiakcich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hymnu mají nearabskou, bez pištců.

      Vymazat
    2. Možná proto, že nejsou Arabi.

      Vymazat
    3. Peršanů je tam 49mil., z 80 celkem.

      Vymazat
    4. Sedmdesát procent Íránců je potomky árjských (indoevropských) kmenů, které začaly do dnešního Íránu migrovat ze Střední Asie v 4. tisíciletí př. n. l. Většina obyvatel hovoří jedním z íránských jazyků, mezi které patří i oficiální jazyk země, perština. Nejvýznamnějšími etnickými skupinami jsou Peršané (51 %), Ázeři (24 %), Gílánci a Mázandaránci (8 %), Kurdové (8 %), Arabové (3 %), Lúrové (2 %) a Turkmeni (2 %).
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Írán#Etnické_skupiny

      Vymazat
  43. Hřmí,uvidíme,co z toho bude.

    OdpovědětVymazat
  44. Na ACZ žádný nový blog a vedro nás neopouští. Tak jsem si dle Gaii (Gai?)pustila Za poledne od Nerez: https://www.youtube.com/watch?v=bJTjPnY7gEM

    Vlasty beru z darované hromady hezky shora, dnes jsem se ke kafi dopracovala do února. V zajímavém rozhovoru s paní Zuzanou Nemčíkovou jsem se dočetla o její "smetákové terapii", co jí změnila celkové vyladění. Třeba dvouminutové vzpřímení a dýchání s násadou za rameny působí na leckterý divný neduh. Poprvé jsem o něm asi četla v Kutinové Gabře a Málince.
    Já si takhle záda občas narovnávám s lehkou srdíčkovou motykou - bez měření času. Nepořizovali jste si někdy v poslední době okopávací motyku? U mé nejmilejší po babičce násada odešla, kdo ví, zda někde mají stejně lehkou. Kouknu na internet a podle něho zkusím v některém kvelbu potěžkat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kupovala na jaře. Všechny mé motyky jsou buď bez násad, nebo strašně tupé. Potřebovaly by nakout, ale kdo to dnes dělá? Tak jsem koupila novou. Rozhodovala jsem se mezi srdcovkou, ale vyhrála tahle
      https://www.zznhp.cz/e-shop/3528-motyka-kovana-lichobeznik-enpro-klasik-s-nasadou-120cm-144910?cat_id=0

      Vymazat
    2. Já kupoval báňský špičák. Ručně kované motyky se dají koupit v Polsku, hned za Olzou. Jiných tvarů, než u nás.

      Vymazat
    3. https://allegro.pl/kuta-motyka-kopaczka-haczka-15-i7393892027.html

      Vymazat
    4. Já letos kupovala rýč a hrábě od Fiskars,umělohmotné.Ale dobré. A kolečko na motorek,to byla pálka,ale v podstatě nutnost,už nic neuvezu.

      Vymazat
    5. Ale každý rok říkám,že už se na všechno vykašlu,jak mám letos plný květák molice,to nedopestuju a přitom 2x mospilan plus jednou roztok mýdla.A drží se jak helvetská víra a množí geometrickou řadou.

      Vymazat
    6. Nám krásně zčernaly tornáda.

      Vymazat
    7. Jestli zregeneruje trávník,to bude zázrak

      Vymazat
  45. Pod Hostýnem by se mohla používat i keltská motyka. Té bude nejblíže magna graecia: http://kosimesnadno.cz/index.php?route=product/product&path=60&product_id=50 za 9 stovek. Na větší hroudy a pořádný plevel.

    OdpovědětVymazat
  46. Hospodský kvíz: 6/13. Pražské hospody neznám, ani jednu a tak to zůstane.

    OdpovědětVymazat
  47. "....Benalla je syn migranta z Maroka, který byl do minulého pátku Macronovým osobním strážcem. „Alexandre nikdy neměl nukleární kódy,“ uvedl Macron, zřejmě v pokusu o vtip, a dodal: „Benalla nikdy nebyl mým milencem.“...."

    OdpovědětVymazat
  48. Priamy prenos z ukoncenia 4- dnoveho narodneho stretnutia mladeze v Presove.

    http://www.tvlux.sk/nazivo/

    OdpovědětVymazat
  49. https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441294653-hyde-park-civilizace/218411058090224/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysledok?

      Profesorka z Cambridge university:-))))

      https://www.facebook.com/CurrentYearisBestYear/videos/1868454893462946/UzpfSTU4Mzc4OTc0NToxMDE1NzYwMjE0MzY0OTc0Ng/?q=victoria%20bateman

      Vymazat
    2. A navíc hloupost.
      Jako obvykle.

      Vymazat
    3. Tak aby ste pane Kopicku lepsie pochopil, co som chcel naznacit, tak nieco zrozumitelnejsie, dufam☺.

      https://www.youtube.com/watch?v=BxTSI76MbQ8

      P. S. A ak sa Vam chce hladat, najdete desiatky, az stovky roznych prac, ktore sa zaoberaju filozofovanim takeho typu, ako pan vo Vasom prispevku...☺

      Vymazat
    4. Podívejte, pane Harčariku, nejen já vím, že jste v principu mimoň, svými odkazy to jenom potvrzujete.
      Určitě Vás utěší, že v tom nejste sám.

      Vymazat
  50. Mám v pokoji 31,4°C, noc dnes bude žhavá i po přechodu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám 28°C, v tom největším horku jsem montovala nové garnýže a žehlila. Jsem splavená absolutně, přes poledne jsem se jela vykoupat do lomu, voda tam má kolem 23°C, mohla bych jet znovu...

      Vymazat
  51. Vyklízíme byt v Havířově (RPG), budou měnit koupelnu, hajzlík, kuchyň... to je maras. Teplíčko, prach. Ráno začnou. Tady na baráku máme 24°C, i to je moc. Na běh ani pomyšlení.

    OdpovědětVymazat
  52. Já měním obývák a chodbu, jen malování a nábytek, a nemá to konce. Knihy, oblečení, závěsy... V tom vedru je to na nic, měla jsem počkat na chladnější období

    OdpovědětVymazat
  53. Když počasí se poručit nedá...
    Venku právě 23,5, tak už tu nahoře v našem starém domě se silnými zdmi těch 25 průvanuju, když v přízemí také teplota pomalu stoupla až na 22,6. Se psem jsem nebyla, neb byl ještě po koupání vlhký a bylo škoda, aby si čistý a vyčesaný kožich hraboš hned zaprášil. Už mají jen Mourinku, Garfield už dnes spí ve svém novém domově.
    Mladší vnučka se včera vrátila z tábora, starší z něho ještě odjela za kamarády.

    Před večerem jsme se podívali na políčko, voda byla vylita na krmnou řepu, neb jí listy klapaly nejvíc. Brambor nám 4 kopce někdo sklidil - asi včera potmě, neb tam i dvě velké nechal.

    Dík za "motykové" rady - kouknu k zahrádkářům i jinam, protože tohle důležité nářadí si po internetu nepotěžkám. Správně Ládik!!! vzpomněl na Kelty na Hostýně, ale až tak kamenito u nás není, aby mi ho bylo třeba.

    Jsem docela zvědavá, jaké řešení pan Babiš navrhne vládě pro Horoměřické a kolik dalších chybami v zákonech postižených se bude o případnou státní podporu hlásit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych vraždil. 4 kopce je veká plocha?

      Vymazat
    2. To jste nemusela obírat ty americké brouky. A kopačku kupte co nejtěží, aby se tomu hovadu zarazila dobře do hlavy.

      Vymazat
  54. Tužka napíše,...jóó,...horůčavy,....taky bych mohla napsat story z horkých dní,...jsem ráda, že jsem to přežila.

    Uprostřed týdne jsem se rozhodla, že důkladně zaleju celou zahradu,...ještě se nikdy nestalo, aby tak dlouho nezapršelo,...aby tak sálalo slunce a byla šňůra tropických nocí zasebou a zahrada byla tak poničená suchem. Takovou akci jsem dělala poprvé.

    Začala jsem se sluncem západu, zalévat,... pak o půlnoci, kdy se v řádu vrátí tlak do normálu, protože už se v ulici nesvítí, takže se ani nekoupe, nepere, neuklízí,...tak jsem na hadici nasadila tenkou proudnici a kropila nad vrcholky stromů, aby voda padala jako déšť do větví. U těch nejstarších a nejvyšších se mi to nepodařilo až nad ně, tak jen tam, kam to dosáhlo. Vyrušila jsem i nějaké ptáky,...někteří se i hlasitě ozvali.
    Takhle jsem kropila až do půl třetí nad ránem. Prolila i trávníky. Den potom bylo nádherné, chladné a orosené ráno. Zahrada jak znovuzrozená. Tak, jak bývá, když celou noc prší,...a dnes,....mohla bych to zopakovat,..tráva opět zavadlá, a to jsem při této akci vycmrndala čtyři kubiky třista litrů a nějaké drobné. Přesně jsem si to, pro zajímavost, spočítala.

    V pátek, když jsem jela domů, tak pár kilometrů od našeho města bouřka a déšť, stěrače to ani nepobíraly při tom nejrychlejším sepnutí,...půl kilometru od domova na několika desítkách metrů konec a na zahradě sucho, ani kapka.

    Vím, že dohle letní déšť dokáže,...zklamal mě, ale pár minut jsem se radovala, že nebudu zalévat,...jo,...zalévám,...a zrovna jsem letos dala různé druhy zeleniny, že s ní nahuknu mrazák,...abych měla pak leho, protože se chystám, že v časném podzimu udělám pár terénních úprav u chalupy na horách. Sice tam občas zaprší, ale je to tvrdé,...stálo by to moc sil a energie navíc dělat to teď,...tak až to deštivé dny prolejí,...doufám, že ano.

    Je 25°C,..ani kapka večerní rosy. Tužka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Tužko,
      tipuju Vaši lokalitu na Povrly, odtamdud byl obchodní zástupce firmy Wieland, co vozil do ČR trubky Sanco, dělal jsem tam nějaký barák a podle Vašich popisů by to místo sedělo. Nebo jsem moc vedle?

      Vymazat
  55. Nám před 2 týdny nalilo 150mm, spodní vody je dost, ale povrch je na troud. Rok 2015 byl horší, poslední déšť v dubnu a pak až ve 2016, teploty nad 35, tráva hnědá a praskliny do země. Letos paráda, jen 30-33° a voda je. U velké řeky (Labe?) se to stříká a zalévá... tam nemusí pršet vůbec, viz Nil.

    OdpovědětVymazat
  56. Tak se mi podařilo srazit přes noc teplotu z těch 31,4°C, na příjemných 25 ,ale s tím už budu muset vydržet.Dopooedne to půjde a odpoledne,až začne skunk prát na jižní stranu baráku,tak se to zas vytopi,odpoledne strávíme na plovce,to je moje velká radost.
    Teď jsem hodinu zalévala, večer též hodinu,co je náchylné na plísně dělám ráno. Vosíci ještě spali v 8 ráno. Nekoupím si Dior J'Adore a ušetřené 2 litry vynaložím na účty za vodu. Obojí je předražené, na notinu je otázka zlato nebo parfém. Kdy se budem ptát voda nad zlato....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám vodu zatím v sudu a barelech, takže Miss Dior možná bude... I když jsem se teď pěkně plácla přes kapsu tou změnou interiéru. Ale není to tolik, co jsem utratila vloni. Ráno jsem posekala přední část zahrady, předtím jsem polovinu udělala v sobotu, nastěhovala zbytky oblečení a tvrdě jsem vyhazovala. Zajedu do sběrného dvora, bude toho plné auto. Na koupání dnes nebude čas, přijdou na řadu knihy...

      Vymazat
  57. Odpovedam na tuzobne ocakavania voci mne uvedene v zaciatkoch krtinca 326 (☺) a davam do pozornosti archiv vsetkych akcii pocas narodneho stretnutia v Presove.

    https://www.tvlux.sk/archiv/listing/&type=relacia&id=277

    OdpovědětVymazat
  58. marie27 července, 2018 20:45
    Já bych měla nápad. Kdybychom dělali hodně pravopisných a stylistických chyb, jistě by se pan Kopíček nechal zlákat častěji....
    A to ani nemluvím o věcných, na ty on je jako vosa na med :-)


    Na aktivity p. Kopicka su najvacsim lakadlom cirkevne a nabozensky naladene prispevky Jaha ☺.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ja Vas tiez. Ze sa nesnazite ani trochu zamysliet sa, co vam predkladam...:-))).

      Len pouzivate zazite klise, (bez toho aby ste NIECO!!! z toho precitali, pozreli a zamysleli sa) ktoremu sa sama bojite odolat:-))). Lebo tak je to predsa lepsie, nez rozmyslat, zamyslat sa a pripadne zmenit zauzivane klise ze...

      Vymazat
    2. Na aktivity p. Harčarika su najvacsim lakadlom ateisticky naladene prispevky pana Kopíčka. ☺
      A to ani nemluvím o nevěcných, na ty on je jako vosa na med :-)
      Souznění s marií.
      Pečlivá Marta je zavrženíhodná. A Gaiu nechejte na pokoji, nemáte na ni.

      Vymazat
  59. Dobře o Tomáši Haasovi napsal Štěpánek
    http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/88909/zemrel-vlivny-internetovy-publicista-tomas-haas.html

    OdpovědětVymazat
  60. Odpovědi
    1. U nás se zatahuje od jihozápadU, ve stínu je 33,1°C... ten pocit sdílím s Vámi. To jsou litry potu, při sekání trávy mi tekly čůrky až do očí
      Jedu do toho sběrného dvora a nakoupit, zítra přijede návštěva.

      Vymazat
  61. To: Ládik!!!
    Ten, co si u nás na políčku pomohl možná k večeři, vybíral každou rostlinu z jiného řádku - 4 rostliny jsou max. 1,5 - 2 metry délky řádku, na zabíjení to není. Kdyby po sobě dotyčný uklidil, tak jsme to ani nepoznali a doufám, že se už nevrátí.

    Já dnes po ránu byla s tou mladší na vstupním rehabilitačním vyšetření, doporučeném ortopedem. Jsem hleděla, jak to s ní paní doktorka uměla. Více bolícímu kolenu má pomoci elektroléčba, celému tělu protahovací cvičení a plavání. No jo, vyrostla.

    Tak nám předpověď počasí opět upravili - žádných 25 od pátku, ale i přes víkend stále přes 30. Bude, nebude... Proč jen se to teplo přece jen nedá naštosovat někam na zimu. Nějaké technické řešení by nebylo?
    Častěji si nyní opakujit moudro, že "lepší takové počasí než žádné".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to byly jenom 4 rostliny? To bych i já oželel. Ale fotopast bych přecejen nastražil. Prý až 70% lapených jsou známí a příbuzní.

      Vymazat
  62. Asfalt teče, štípe ovád
    žluně se už nechce klovat
    ptáci sklapli zobáky
    ani rozkaz vojáky
    nerozhýbe k činnosti,
    naxerou i drobnosti.
    Na silnici samý hňup
    nejlíp vyrazit mu chrup;
    u pokladny operátor
    s mastnou držkou jak senátor
    ten si taky koleduje,
    klima nikde, vedro tu je.
    Na zahrádce u hospody
    jsou taky spíš nevýhody;
    vedle kouří prase
    v koutě hovno v řase
    možná bylo člověčí
    uklízeč ho neléčí
    asi už tam dlouho leží
    ježíšmarjá, ať už sněží.

    OdpovědětVymazat
  63. V potu tváře rubeš chleba.
    Říkáš, že už tě to neba.
    No tak si dej šlofíka;
    lepší, než by klinika
    přijala tě na áro;
    udělej si leháro
    dej si dvacku, masaryka
    brána snů se odemyká.
    Ruka těžká, hlava jako z olova
    vyspíš se do růžova.

    OdpovědětVymazat
  64. Pokud si to, přátelé, stále neuvědomujete, tak právě my jsme ta "komunistická lůza", neboť jsme v té době žili jako dělný lid, a tudíž za všechny špatné přežitky můžeme. Styďme se!! Nebýt nás, vypadala by ta naše současná gastronomie prý úplně jinak!

    https://www.lidovky.cz/za-stav-ceske-gastronomie-muze-komunisticka-luza-rika-kuchar-jakubec-12f-/dobra-chut.aspx?c=A180710_114637_dobra-chut_ape

    Jinak by to byl docela pěkný článek s chytrými myšlenkami kuchaře Jakubce, (trochu PR pro jeho podnik). Jen to ideologické smýšlení je zase dost mimo a právě název článku mě nejvíc upoutal. Ti novináři umí zvednout adrenalin už jen titulky.

    Kdo by nesouhlasil, že to, co je zde totalitní lůze vytýkáno, lze najít už mnohem dříve a v mnoha obdobích, tomu půjčím přečíst ženské časopisy po pratetě z dob tzv. 1. republiky. Tenkrát se vařilo a jedlo v úplně stejném duchu - „Lidé se v té době (v totalitě) chtěli jednorázově hodně najíst za co nejméně peněz“...
    I když si myslím, že jíst kvalitně a zdravě se dá i za nepříliš mnoho peněz, přece jen tito gastro-mágové asi chtějí, aby lidé vydávali velké částky za hodování v drahých kvalitních restauracích. A takových, kdo mají kapsy přeplněné korunkami a jsou ochotni je tam nechávat, je u nás nepříliš i dávno po totalitních letech.
    Mimochodem, ten vychvalovaný a postrádaný tuřín si můj děda pěstoval a vařilo se z něj hlavně "zelí", co moje paměť sahá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cítím se být lůzou
      jsem osypán hrůzou
      že to lidi zjistí;
      žeru totiž listí.
      Žeru listí salátu
      zajdu si i pro mátu
      a po listech špenátu
      sním i listy zelí
      či co cuť mi velí.

      Vymazat
    2. Ad: Marie

      Ja tam nepisem, ale keby ste mohli, tak tam dajte tento moj komentar.

      "Tajtrlíku, ktorý si o sebe myslíš, že si kuchár. Ešte skôr, než si sa narodil, potom prežil obdobie, keď si bol hýčkaný rodičmi a veľké H si vedel a robil, len si si užíval, ja som, práve v tom čase, o ktorom píšeš, sám na svojom políčku pestoval napr. kvaku (pre nevzdelanca, ako ty - tuřín), čierny koreň - pre nevzdelanca ako ty - ani dnes nevieš, čo to je, a mnoho, mnoho ďalších "neznámych" rastlín, ale i kríkov, plodov a pod.
      Samozrejme, že som ako antikomunista v tej dobe trpel, bol perzekvovaný...Ale idiotiny, ktoré píšeš - že sme vraj nemohli pestovať, čo sme chceli a na vine je komunizmus, tak to už chce naozaj servilného ducha a doslova hlupáka.

      Prajem ti, chlapče, aby si si svoju popularitu a miesto pod slnkom hľadal iným spôsobom a nie písaním hlúpostí.

      Harčarik Ján"

      Vymazat
    3. Ládiku, jen tak dál, cuť je nejlepší velitelka :-)

      JAHo, ne, nepíšu tam. V diskusi je dost různých názorů.

      Vymazat
  65. Šlofík trval hodinu
    teď si kladu za vinu
    že jsem proved zahálku
    a mám hlavu na špalku.
    Zkrátil jsem si příjem
    budou mě bít kyjem
    že jsem zkrátil také daň.
    A já, plachý jako laň
    rychle všechno doženu
    myš po stole proženu
    aby státní úředník
    nemusel být koledník.

    OdpovědětVymazat
  66. Pro Jáchyma vzpomínka na Norsko:
    http://webcam.kozlovnauplechandy.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo,fakt!
      Zahlédl jsem dokonce dva soby písečné!

      Vymazat
  67. Tak dnes bylo tak velké vedro,že jsem půl hodinové přestávky mezi plaváním zkrátila na deset minut,tudíž jsem byla ve vodě od 2 do půl 6 skoro nepřetržitě.
    A teď jsem si udělala výborné lečo s čabajkou a vejci,praví Maďaři prý vejce nedávají,ale mně to tak víc chutná.
    V bytě opět 31.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý tip s lečem, taky začnu. Já včera čočku, zítra mrkev s vepřovým, tak jsem to dnes proložila kuřecími řízky a okurkovým salátem. Navrch bábovka cuketovo-citronová z internetu, dobrá je. Stihla jsem vše do 11 hod., pak bylo nutno z kuchyně utéct kvůli vedru z plotny a trouby.
      Ve sklepích je 13 st., to jde.

      Vymazat
  68. Mám radost z prvních čtyř rajčat - krásně červená, velká, tvrdá, voní jinak než z obchodu. Konečně vím, kde a jak je pěstovat. V naší kamenité zemi ne, musí do velkých květináčů s dobrou zemí, na jižní závětrnou stranu. Příště jich zasadím víc.

    V Tv jde nějaký Vinnetou, ale nejdu na něj. Už se neumím naladit na tu správnou prázdninovou romantiku.
    Ve 22 je rozhovor s Babišem a Contem, to se podívám, jak to dopadne. Pro dnešek dobrou, zítra PC nezapnu - hřeje jako kamínka.

    OdpovědětVymazat
  69. Tužka napíše pro pana Ládíka,...za ty roky vím, když Vás čtu, že jste dobrý stopař. Pro muže je to díky vývojové genetice snadnější,...a když se od dětství pohybují v dostatečném čase ve volné přírodě,...stávají se mistry orientace a pozorování.

    Dostal jste se do zóny, kde je možné zasáhnout cíl. Nasměrovat to pří zeměpisné šířce o pár fousů jižněji,...a zeměpisné délce o pár delších fousů na východ, a byl by asi bodovací zásah.

    Díky rozmarům Osudu jsem žila a pracovala na dosti místech Čech nad padesátou rovnoběžkou. V Praze jsem studovala. Pod padesátkou jen kratší dobu v Třeboni a Bechyni, díky tomuto pobytu mám i dobře zmapované Jižní Čechy.
    Sudičky mi určily být od šestnácti a půl roku věku nomádem,...napíšu namátkou,....od Aše, Ústí n/L /tam jsem byla čtyři roky/, Dolní Poustevnu, Liberec/ tam dva roky/...atd,..., mám to všechno sepsané s přesnými daty,...až po Králíky....cik-cak, tam a zpět.

    Je ti teplo, děvenko,?.... letošní léto mě už sejří, Dědečku Mrazíku,....pár studených kapek deště, alespoň milimetr-dva, by to chtělo,...a vononic, doprkvančic.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čučím do mapy... tam jsem nikdy nebyl. V Zubrnicích končí železnice a nic tam není. Že by vojenská výroba? Myslel jsem, že jste přímo u Labe.

      Vymazat
  70. A šup na šichtu. Jabka se pořád stříkají.

    OdpovědětVymazat
  71. Tři kubíky jedu
    do bečky a jedu.
    Jedu mezi jabka
    na zem ani kapka.

    OdpovědětVymazat
  72. Na cestách docela cvrkot, autobusy se to jen hemží. Slunko pod obzorem. U přehrady 17°, nahoře v lese 18°C. Silná rosa, bezvětří, Měsíc pere a ptáci ještě spí. Taky ještě nezapnu lopatu.

    OdpovědětVymazat
  73. Až teď mě probudilo teplo. Zdálo se mi, že babiš mi dělal šéfa.

    OdpovědětVymazat
  74. Včerejší teplotní maximum na Javorovém bylo 21°C, to je šikovné místo. Měl jsem jít na borůvky.

    OdpovědětVymazat
  75. U mě dobrý, v práci 22°C. Konečně ze mě přestalo lejt ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě špatný... pokojová teplota 30°, a do okna mi bude svítit až do večera.
      V noci bezvětří - nevyvětratelno.

      Aspoň něco veselého (z diskuse na Idnes):

      "Vodácké zpravodajství:

      Všechny české řeky jsou sjízdné. Doporučujeme Range Rover, Jeep či jiné SUV, s vyjímkou Labe, kde stačí Felicie."

      Vymazat
    2. Tak určitě ☺)

      Já přidám něco z jiné diskuze z Echa
      https://echo24.cz/a/S2Qr5/nasi-politici-jsou-zbabelci-svedsko-se-trapi-s-detskymi-snatky
      ...
      I ve Švédsku jsou lidé, kteří muslimy nechtějí, ale položili si už otázku, jestli muslimové ve Švédsku chtějí je?

      Vymazat
  76. V tom Písku řádí nejen píseční sobi, ale i traktory (s pískem??)

    Písek Při srážce traktoru s vlakem na železničním přejezdu u Písku bylo zraněno devět cestujících, strojvůdce a traktorista. Šest lidí skončilo v nemocnici, ostatní byli ošetřeni na místě. Původně hasiči informovali o 14 zraněných, ale policisté na místě počet upřesnili...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško,
      já bych na policisty nedal, víte jak jsou na tom s matematikou.
      Ti chybějící tři budou v té hromadě písku, kam se ukryli před polárním hicem.

      Vymazat
    2. To už položili ve fjordu koleje?

      Vymazat
    3. A nedivil bych se, kdyby všichni zranění byli z traktoru.

      Vymazat
    4. Ládiku,
      koleje vedou po dně píseckého fjordu. Lokomotiva i vagony mají kola na vysokách nohách, aby vozidla vyčnívala nad hladinu i při vysokém stavu vody.
      V zimě pluje před vlakem malý elektrický ledoborec, aby se lokomotiva nepraštila do nohy.

      Vymazat
    5. Písfjord.
      My jihosefeřani zme flastenci.

      Vymazat
  77. Nadavame na tajtrlika Macrona. A mame vacsinou pravdu. Ale nie je oproti nemu tajtrlik i taka "velicina" ako Zeman, ktory zatial nedosiahol NIC!!! podstatne? Okrem teda, honenia si svojho ega?

    A predtym, iny prezident a ina vlada, vydali vo Francuzsku zakaz nosenia moslimskych satiek v skolach. A ten zakaz bol i po odvolaniach i za sucasneho tajtrlika Macrona, POTVRDENY!!!

    Takze tajtrlik dokazal zabezpecit minimalne DVA!!! zasadne zakony, minimalne ich dodrziavanie a PLATNOST (neodvolal sa, neagitoval proti!!!).

    A co cesky "velikan", ktory vidi to, co nikde nie je (Peroutka a dalsie trapnosti...), ktory nema ani na to, co sa vola elementarna slusnost - po omyle sa ospravedlnit - ani po sudnom rozhodnuti...:-(.

    Jednoduche dva zakony - netreba na to ani Japonca...

    Kde je sudruh Zeman, bojovnik? Nejako zaostava i s Ovcackom:-))).

    And how simple it is that really...

    Ale ako - pre koho, ze:-))))



    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/478704-francuzi-zakazali-mobily-na-skolach-privitali-by-ste-podobny-krok-u-nas/

    OdpovědětVymazat
  78. Mám tady 31,9 C ještě o půl stupně víc než včera

    OdpovědětVymazat
  79. Volala mě kosa, věnoval jsem jí 3 hodiny.

    OdpovědětVymazat
  80. Vrátili muslimy do libyje
    páchali invazi do únyje.
    Bylo jich na člunu stoosum
    páchli už více, než oposum.
    Italská pobřežní hlídka
    čapla tyhlety kvítka
    šoupla je zpět do benghází
    teď si to u soudů rozhází.

    OdpovědětVymazat