31 července, 2018

KRTINEC č.327

208 komentářů:

  1. Tužka napíše,....děkuji svému rozhodnutí, když jsem k prvnímu lednu opustila post kmenového pracovníka a uzavřela smlouvu jen jako pracovník externí na jednotlivé úkoly po dohodě.

    A už v přejaří se rozhodla, že nepovedu lehkoatletický letní kemp.
    Ten, co to po mně zdědil mě požádal, abych mu půjčila své osobní deníky z jednotlivých kempů a soustředění. Pár jsem mu jich půjčila, ty, kde si pouštím tužku našpacír a občas nějaké netáhlo popíšu jako totál blbce, tak ty jsem samozřejmě nedala z ruky.
    Ty oficiální, kde jsou denní plány a stručná konstatování, co se splnilo, co ne a proč,..ty toho moc neřeknou.

    Při všech těchto akcích jste dvacetčtyři hodin každý den jednou nohou v kriminále, ...jo,... zda je bezpečnost dokonale nastavena, hygiena bez pokázy,...žijete se sepnutým třetím okem na druhé straně hlavy, a stejně,...čert nikdy nespí, a rád sere na jednu hromadu,...ale,....nikdy jsem neměla jediný závažný problém,...ani jeden protokol o úrazu,...a jsem na to náležitě namyšlená,...jinak, děkuji Ti, Anděli Strážný,...jednou to bylo fousový.

    Patnáctiletý bláznivý káči se rozhodly, že půjdou o půlnoci do lesa vyvolávat duchy. Hlídku oblafly výmluvou, že dostaly ode mne úkol najít a donést z lesa nějaký šátek,..takže hlídka nic nehlásila, další hlídka nastoupila bez informace, a nevěděla, že jsou káči v lese, a já v polní kuchyni chystala jako i futérmaister jídlo na příští den, takže jsem nic nevěděla. Kolem druhé hodiny přiletěly dvě káči z lesa, že se jedné z nich udělalo při vyvolávání duchů špatně, že leží na zemi a heká a nemůže chodit.

    Tak hadry, kbelík se studenou vodou a trap.
    Jo, válela se po zemi v křeči, oči v sloup. Znalost protikřečových podů mě pomohla,...po pár minutách sedla a začala být normální,...nic si nepamatovala, nevěděla, co dělala.

    Vrátily jsme se, nepustila jsem ji ze zorného úhlu. Chodila se mnou po okolí, já s baterkou hledala meduňku a dobromysl. Navařila jsem jí toho pořádný hrnec a do rána u ní seděla když spala, abych nepropásla chvíli, kdyby se jí atak křečí vrátil. Do konce kempu byla stále se mnou, spala v mojí chatce..čert nikdy nespí.
    Pak mě čekal ještě pohovor s rodiči.

    Domnívám se, že se tím bláznivým nápadem vyvolávat duchy dostala do nějakého psychického transu, který přešel v křeče, vypadala jako když je v posledním tažení. Tenkrát jsem tu meduňku a dobromysl potřebovala taky,...já jsem pro změnu zas byla psychicky vyždímaná do mrti. No, celou noc nespíte, a čeká vás další den, kdy musíte být ve střehu, protože máte podpalcem program pro pětašedesát lidí,...a k tomu jste notný kus od výdobytků civilizace.

    Zítra začíná atletický kemp,..dostanou zabrat v tom horku, ale, vybrala jsem jim krásné údolí, potok, docela nedaleko pramen pitné vody, a i ta civilizace je blízko, je to i s elektřinou, lednice jedou imrvérefurt. Byla jsem tam dneska skoro celý den,...požádali mě o to, abych udělala předstartovní kontrolu. Třicítka tam na teploměru nebyla, tráva, voda, keře, stromy, stín,.. to to stahlo níž.

    Je to fajn, když něco chtějí, tak pěkně slušně požádají,...osobně,...žádný, že máte na pracovním stole kus papíru a na něm výpis, co je třeba udělat.
    A když nechci, tak s úsměvem řeknu,...omlouvám se, nemohu, mám už zcela jiný program,....zítra mám program, že si budu válet šunky,...asi nebudu, ono mi to nedá,....lehoučké práce domácí dělané v chladném suterému mě vyplní nějakou tu hodinku času.

    Větrám vedro,...je ho opravdu moc.
    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta odpovědnost za děti a věčný strach, aby se jim nic nestalo, je nejhorší, a na pobytových akcích nejvíc.
      Na táborech si dnes nejvíc vedoucí stěžují na mobily u dětí. Že s každou prkotinou volají domů a rodiče pak hned "řeší"... To je na mašli, a celý smysl tábora, aby se osamostatnily, je vniveč.

      Vymazat
  2. Tady se nehne vzduch, 21°C. Na to si nejde zvyknout.

    OdpovědětVymazat
  3. Mlha, 18, práce budou jen uvnitř, kde je 24. Na jižním soklu je přes poledne 50, v sobotu jsem vydržel 2 hodiny. Ale musím dnes do Fukušimy v Ostravě, to bude papu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co v Ostravě budou rozdávat, že tam musíte?
      Na kolik si vlastně Vy v zimě doma teplomilní vytápíte? No jo, pocitová teplota se asi mění. Zahřívá se i náš dům a že tu bylo po ránu 19,9, tak to zatím lepší nebude. V dolním obýváku právě 22,5, v horní kuchyni 24,5. I já musím do městečka, tak se také prohřeju.

      Přehrála jsem si včera už i otitulkovaného Pucciniho z ČT v pondělí. Pořád na ČT musím na Google, ale zase je tak chytrý, že mě při kouskování nemylně vrací tam, kde jsem přestala.

      To: Gaia
      Přibylo u Vás na plovce lidiček hodně?

      Vymazat
    2. N má narozeniny a má volnou ruku v Notinu.

      Vymazat
    3. Za severovýchodním oknem na slunci, v 8 hod. ráno, je 46. Ještě 4 dílky a praskne teploměr.

      Vymazat
    4. Ta N se má to bych taky chtěla

      Vymazat
    5. Nemusím chladit, slunce za chvíli zašlo za roh a už to jde dolů. Vyzkoušeno :-)

      Vymazat
    6. Na plovce bylo narváno a voda teplá jako chcanky

      Vymazat
  4. Jáchyme, rostou v Peesfjordu jumpiony? Za dřevních dob jsem tam projektoval kotelnu do jumpionárny s mobilním vyvíječem páry typu Meschle z Ende Er, mělo by to fungovat, tehdy ještě soudruzi chyby nedělali. Meschle se připojovaly k rozdělovači silnou pryžovou hadicí a přikládalo se do nich braunkóle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, nemám tušení.

      Do fjordu jsem pravidelně na pár dní jezdívával v sedmdesátých letech jako účastník celostátní soutěže Šrámkův Písek (pokud jseme zrovna nevymetali Wolkrův Prostějov). Zatímco jsme s exmanželkou a souborem dělali Umění, dcera konverzovala coby nejmladší účastnice festivalu se zasloužilými i méně zasloužilými umělci, nechala se fotit na titulní stranu festivalových novin a seděla při tom všem víceméně trvale na plastovém nočníku nebo některému známému divadelnímu Umělci za krkem.
      Byla velmi ukázněný, tichý a zasvěcený divák.
      Pokud si ji někdo vypůjčil a my nevěděli, kde je, spoléhali jsme, že ji dříve či později opět na nočník vrátí - mnohdy i nakrmenou nevhodnými potravinami.

      Od té doby jsem tam byl jen párkrát, vždy na pár hodin, prošel se kolem vody, zavzpomínal na staré časy, nakoupil, naobědval se a jel pryč.
      I letos jsem se Pískem jen mihl, byl jsem v nedaleké vísce, kde dcera,odrostlá nočníčku, pronajala reekreační chalupu za účelem širšího rodinného setkání, které se nakonec uskutečnilo jen v prořídlé sestavě.



      Vymazat
    2. Také jsem blahé paměti pronajal chalupu, Pod nebem, vzpomíná se na to v dobrém.

      Vymazat
  5. Máme zataženo, 20, na radaru jasno, i na snímku. Silný sv vítr.

    OdpovědětVymazat
  6. Jaguško, četla jsem Vaše dotazy na školní osnovy občanské výchovy. Jestli si je chcete prohlédnout, tak popíšu, jak.
    Tzv. osnovy se dnes nazývají rámcový vzdělávací program, je pro všechny státní školy závazný, ale je jen obecnější, rámec. Z něj si pak každá škola sepíše svůj vlastní, školní vzdělávací program, tam je více konkrétního pojmenování látky, učiva, a je to formou měsíčních plánů.

    Na RVP se dostanete např. zde. Rozklikněte si např. program pro základní vzdělávání. Hned v 1. souboru, v obsahu, se dočtete o klíčových kompetencích - to je nový název pro získané znalosti a dovednosti.

    http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/skolskareforma/ramcove-vzdelavaci-programy

    Rozklikněte si dále soubor 035_42 CaS (Člověk a společnost), kde je jednak dějepis a jednak výchova k občanství. A to je ono.

    K blogu - číst názory nějakého aktivisty, zmítaného politickým bojem za svá práva, nehodlám. Pana Klause ml. si vážím, protože je jeden z mála, kdo se vyzná v politickém prosazování potřeb školství a zároveň je vynikající pedagog. Jaký to rozdíl od různých úředníků, kteří o škoství legislativně rozhodují, aniž by kdy pořádně učili a něčeho ve výuce dosáhli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče učebnic, vše, co je obsahem RVP, musí být zajištěno i učebnicemi. Dejte si do vyhledávače Občanská výchova učebnice, nebo rovnou na Frausovo vyd., tam klikněte na kolečko Občanská výchova.

      https://ucebnice.fraus.cz/catalog/cs/ucebnice-ii-stupen-obcanska-vychova/cu2sovicu2sicu.html

      Vymazat
    2. Dík, Maruško. Vynikající pedagogové jsou dle mého nejprospěšnější ve škole a s tou chválou pana Klause ml. si počkejme, až něco opravdu prosadí. Rámcový vzdělávací program pravděpodobně není totéž, co závazné osnovy - od matematika bych já čekala přesné vyjadřování. Do diskuse jsem se zapojila jen proto, aby mi to tamní vševědoucí objasnili (odezva žádná), blog jsem jen přelítla očima. Učebnici si po prázdninách prohlídnu u našich -teens. Zdá se taky, že mnozí z diskutujících se s dospívajícími a čerstvě dospělými nepotkávají.

      Dorazily ke mně včera vtipy, kritizující školství. Zajímavý je ten, kde je požadováno přidání peněz, nikoliv 10 %. Když ono se tam zbytečně rozfrnká spousta penízků - asi jako všude jinde.

      Byla jsem si pro dešťovou vodu na domácí kytky - teplomilná Líza se zatím vyvaluje na slunci - kdy se stěhuje do chládku vypozorováno nemám. Předpověď počasí zatím žel neměnná, kdo ví, zda nám po ustání veder nebude zima.

      Vymazat
    3. BJ
      Osnovy, jak byly dříve, opravdu neexistují - již 11 let.

      http://www.ceskaskola.cz/2017/07/deset-let-po-zruseni-osnov-skolam-konci.html

      Vymazat
    4. ... ale veřejnost na to rvp stále neslyší a rozumí jen slovu "osnovy" :-)
      Tak se nedivte, že i Klaus to v nějakém rozhovoru řekl, ona to v podstatě osnova výuky je. Já to slyším v médiích užívat stále. Kdyby řekl Klaus, že "to" je v RVP, tak by leckdo oponoval, že to není v osnovách. S některými chytráky se těžko domluvíte, hlavně, když se domluvit ani nechtějí.

      Vymazat
    5. Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu a občance (ale báli jste se zeptat)01 srpna, 2018 10:04

      ....Zdenka Broma.....
      Občanská výchova 6 – nová generace
      Učebnice
      Obsah učebnice občanské výchovy je rozšířen o 22 stran. Původní témata jsou aktualizována v souladu se současnými poznatky a přepracována tak, aby byl kladen větší důraz na činnostní a projektovou výuku.

      ISBN
      978-80-7238-397-9
      EAN
      9788072383979
      Počet stránek
      120
      Vazba
      brožovaná
      Formát
      210 x 297
      Rok vydání
      2012 (1. vydání)
      Autoři
      Janošková Dagmar, Ondráčková Monika, Čábalová Dagmar, Čečilová Anna, Brom Zdeněk

      Vymazat
  7. Pro pana Kopíčka včerejší podvečerní koza:
    https://imgur.com/a/ZQBidbN

    OdpovědětVymazat
  8. Já už vypadám jako panda jak nosím do vody plavecké brýle a jinak sluneční tak mam kolem ok bílé kruhy a čáru za uši jinak mám barvu jak cikánka ovšem dobře udržovaná. Aby se nám tu někdo vykadil do vody,jak v tom Ústí, tak to se za 70 let nestalo. Zřejmě jiní lidé ale co není může být a to pak bude deprese,kam ten svět spěje

    OdpovědětVymazat
  9. Pořád zataženo, ale už 23, pořád větratelno. U 24 zavírám otvory. Za chvíli jedu do 3nce s kamarádem do nemocnice, Ostrava bude poté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno je jinak. Člověk podá prst a urvou mu ruku i s hlavou.

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Naše psice zpívá s nimi. To jsou neuvěřitelné koloratury a glissanda, kde se to ti psi učí? Ale hrdě prohlašuji, že v okolí žádný jiný pes takto neexhibuje.... :-)

      Vymazat
  11. Dánsko rozšiřuje řady evropských zemí, které zakazují nosit na veřejnosti oblečení zahalující obličej. Zákon, který předložila středopravá vládnoucí koalice, schválili poslanci dánského parlamentu. Dánská vláda zdůraznila, že opatření není namířené proti žádnému náboženství. Nejvíce se ale dotýká ženských muslimských oděvů.

    https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/uz-i-dansko-v-lete-zakaze-zahalovani-obliceje-na-verejnosti_482471.html

    Na RJ k tomu byla vyjádření dvou stran. Jedna žena zákon chválí jako nutný, druhá oponuje, že je to hrubý zásah do lidských práv. Dnes je opravdu všechno složité a vše se dá obrátit o 180°. Asi si tedy žena, pro niž je v Dánsku nesnesitelné existovat bez nikábu nebo burky, protože to není její identita, bude muset změnit bydliště - a nebo to vytrpět.

    OdpovědětVymazat
  12. U werku smrdí koksovna
    jak by si šlápnul hovna
    to je strašný smrad
    že by si šel srat
    na ulici na zem
    abys tu měl rázem
    milou libou vůni.
    Z komína prach funí
    něco zevnitř duní
    vegetovat v 3nci
    je jak v kočičinci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem četla, že frčí fekální poezie - tak už vím, co to je. :-)

      Vymazat
  13. Lidé kradou vodu
    u tůní i z brodů
    z potoků i řek
    kdo by to byl řek;

    že jednou bude sucho
    a s ním přijde hlad
    že bude prázdné břucho
    prázdný bude mlat.

    OdpovědětVymazat
  14. Jak si na základě seriálů dělám světový názor ☺

    Jak jsem stará, tak na některé věci prostě nemám odpovědi. Jako s tou individualizovanou výchovou. Je to prý tak, že Rusové a Němci, i další etnika, víc tíhnou k poslušnosti a k autoritativní výchově, v dospělosti pak dobře snášejí autokratické přístupy ve vedení státu. Prostě stádní typy. – Naproti tomu jsou stavěni Američané, jako vzor demokratického, nezávislého, svobodného člověka. Jsou vychováváni převáženě liberálně, volnou výchovou, vládne tam pedocentrismus atd., některé prvky jsou už známé i u nás. A teď jak se s tím popasovat – máme si je vzít za vzor? Je běžný Američan v dospělosti při vší té svobodě šťastnější než ti, co jsou od mala vedeni k poslušnosti (ovšem že ne absolutní, jen v trochu větší míře, jak velí tradice, i v tomto směru dosti různorodá…)?

    Uprostřed duševních zmatků mi přišel do cesty seriál To jsme my, o běžných i méně obvyklých problémech americké rodiny. Psáno jako by přímo ze současného života, ale v širokém časovém záběru, s mnoha peripetiemi, retrospektivami, příběhy, analýzami ztvárňovaných osob, mnoha různými typy postav – a zdá se (jak zde kdysi správně poznamenala Alena) s typickými problémy současné generace Američanů. Dost bohatá mozaika (v 38 dílech seriálu) na to, aby si člověk udělal obrázek o lidech tam a o jejich životě, jak jej prožívají, jak to vidí oni, a jak to vidím já jako divák odjinud.

    A tak si myslím, že ten individualismus tam opravdu ve výchově je, značný. Srovnávám a vzpomínám, jak se se mnou doma nemazlili (doslova), neměla jsem příliš na výběr při řešení různých problémů a situací a prostě jsem musela ustoupit nebo udělat to, co se ode mě chtělo. U ostatních to nebylo o mnoho jiné. Mnozí malí Američánci – a věřím, že to v reálu vypadá hodně podobně, vidíme to ve všech filmech a z vyprávění – se mají o dost jinak. Rodiče seženou drahý kostým na oslavu, ale mladá dáma se na poslední chvíli rozhodne, že ho nechce a přeje si jiný. Tak jí honem musí vyhovět, aby „neutrpěla újmu“… Děti mají vše, na co si vzpomenou, pořád se řeší jejich osobnost, jestli netrpí, nejsou opomíjeny, odstrkovány, mají prostor pro své sebevyjádření a jsou dost sebevědomé, atd. … V závěru epizod ale u každého z takto prezentovaných dětských osůbek, v jejich dospělosti, dochází k tolika zvratům, problémům, osobním krizím, pochybnostem a konfliktům, sami se sebou i s druhými, z tolika různých důvodů, co si jen lze představit.

    Takže seriál mi vnukl silné přesvědčení, že ta svobodná výchova (náročná i na finanční zajištění) je spíše jen takové gesto (ovšemže polovinou sociálních věd sofistikovaně podložené), které si pěstují pro svůj pocit výlučné kvality dospělí Američané. America first. Možná jim to pomáhá, ale z našeho pohledu je to směšné a spíše kontraproduktivní – člověka taková výchova nepřipraví na život o nic lépe, než ta méně liberální.
    Nevidět ten film, nevěřila bych tomu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co Homolkovi? "Obrázek o našich lidech a o jejich životě?"

      Vymazat
    2. Karikatura pobaví jen na chvilku, asi jako anekdota.
      Vy jste nějaké takové týpky (po)znal/a? Já ne.
      Asi platí to, že obrázek je obrázkem o autorovi.

      Vymazat
  15. A ještě dodatek (když už to blog p. Stránského nadhodil).

    Politický systém má sloužit blahu a prosperitě občanů státu. Ve zdravě fungujícím státu by mělo být velmi mnoho šťastných a spokojených občanů. Jak to je se sebevraždami?

    Z hlediska jednotlivců je podle statistik stejná míra sebevražednosti jak v ČR, tak v USA: na 100 000 obyvatel připadá v obou zemích 13-14 dokonaných sebevražd, jejich počet v obou zemích trvale vzrůstá. Takže odlišným typem výchovy to nebude.

    https://zpravy.idnes.cz/sebevrazd-je-v-usa-nejvic-za-30-let-d45-/zahranicni.aspx?c=A160423_113456_zahranicni_mlb

    http://www.sebevrazda.psychoweb.cz/3-2/statistiky-sebevrazednosti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Vámi, Marie.
      Liberální způsob výchovy přerostl v bezradnost, spojenou s leností a neochotou rodičů dětem se skutečně věnovat.
      Já jsem dětem ohlásila, že budu "přísná" babička (a protože jinou hlídací babičku nemají, tak to musí brát, jak to je, se vším).

      Vymazat
  16. Ze seriálů, Maruško? Asi jediný americký seriál o rodině, co jsem viděla, byl kdysi dávno v počátečních dílech vždy v závěru s radou do života (třeba že kouřit a pít alkohol se nemá) Beverly Hills 90210, však i o americkém školství tam je.
    Nějaký český Vás zaujal taky nebo u nás v nich lidem do hlavy správně nenahlížejí?

    "V teplý letní den..." - Lázeňský švihák s Jiřím Schelingerem (nikoliv proto, že Vás zaujal blog pana Stráského, kterého já vynechávám):
    https://www.youtube.com/watch?v=RcIe26APRRQ

    No jo, já v lázních byla 2x týden na ROH mariánskolázeňské rekreaci. Vždy s dcerenkou, co se tak ulila ze školy, poprvé s rodiči, podruhé s manželem - možná už se tu o tom psalo. Na lázeňského šviháka jsem žel nenarazila. Má tu někdo jinou zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  17. BJ
    Já si názvy nepamatuju, jen co mě víc zaujme. Z amerických ovšem pamatuju Bev. Hills, všichni mi připadali na hlavu, stejně jako Přátelé nebo Teorie velkého třesku, ale to je aspoň zábavné (sitcom) a taky trochu "studie podivností".

    Ještě mě šokoval zde také doporučovaný Domek z karet, s Kevinem Spacey. To byla pro mě taky škola vysoké politiky. Nedovedla bych předtím pochopit tu patologickou touhu po moci, nezastavení se před žádnou intrikou a dokonce ani vraždami protivníků. Ten konec (hrdina je ochoten zabít vlastní ženu, půjde-li proti němu) jsem přesně čekala...

    Z našich - už léta to v Tv nesleduji, tak jen co mi přišlo pod ruku, náhodně, odpočinkově: Dabing Street a Rapl, s H. Čermákem, toho můžu. Teď jsem koukala i na Až po uši, líbí se mi tam pár herců a hereček, taková limonáda. Na těch českých mě ale nic nepřekvapí, to je o našincích :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Když už tu dnes tak plácám o těch seriálech (ráda vzpomínám i na Doktorku Quinnovou, Esmeraldu, Ošklivku Katku), tak bych měla vzpomenout jeden, kterému jsem opravdu propadla.

    V r. 2009 - táta byl po smrti, holky už odrostly a nestály o péči, dušička pořebovala zahojit - a balzámem byl německý Sturm der Liebe, v překladu Síla lásky. Viděla jsem 1. řadu, Sladká Laura, a úplně jsem tím žila - do té míry, že jsem dělala všechno, abych byla na 15. hodinu doma a mohla vidět další díl, šlo to snad každé odpoledne. Nějaké dva roky jsem tím žila, to byla závislost! :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím do Nory.
    Marie, těší mě, že už jste zase na síti :-)
    Tak se díváte na This is us. Já jsem to shlédla poté, co to nasbíralo plno cen, říkala jsem si, že to snad nemůže být úplně pitomé... no, nebylo.
    Ale nyní, když točí další sérii, tak nevím, zda se na to ještě budu dívat, protože ono to bude zase o tom jejich tatínkovi a to už mě tak nějak nebaví. Aby se dospělí lidé pořád babrali v dětství, to je takové infantilní... a ta tlustá herečka už mi taky jde na nervy, ona prakticky nehraje, jen pořád někde stojí a buď se směje, nebo se mračí (anebo brečí :-))...
    Já teď sleduji seriál Sharp Objects, to je docela drsné, ale mě to oslovilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zdravím, Aleno :-)
      Dnes se tu vykecávám do rezervy, ale co jiného se dá dělat - u nás 36,5 už třetí den, před chvílí se zatáhlo a šlo to na 34, myslela jsem, že umrznu!
      Tak jsem ráno za chládku natrhala první bandasku polozralých švestek a riskla pokus. Celé jsem to hodila do hrnce, protože odpeckovat by to nešlo. Až se to po chvilce rozvařilo, přebírala jsem to po naběračce a vyndavala pecky. Přivařila jsem k tomu dvě nektarinky a dvě jablka, a je z toho naprosto bezvadná švestková balada!! Mám děsnou radost a jsem pyšná na výsledek :-)

      U seriálu jsem v půlce 2. série a taky už mě to nebaví, asi nic nového nebude, tak to jen přelítnu. Ta silná herečka se mi i dost líbila, má zajímavý výraz, není (možná to jen hraje, ale asi ne, neboť Američanka...) zamindrákovaná, je mi záhadou, že neshodila aspoň pár kilo kvůli natáčení... to jen tak přemýšlím, ze svého pohledu.
      Na ty ostré předměty možná taky dojde. Jsem překvapená, jak snadno lze všechno, na co si člověk vzpomene, najít on-line... Díky za tipy.

      Vymazat
  20. Obdiv Marušce, že se jí chce zvyšovat domácí teplotu vařením. Naše ostružiny už jsou nejen černé, ba některé i sladké, nejlepší čerstvé a marmelády z nich zatím dosti.

    K seriálům nic zajímavého sdělit nemohu. Dělám si pořádek v poště a možná bych měla i ve fotečkách - alespoň zjistit, kolik tam mám ještě místa, když už jsem tam naplácala 245 obrázků různé velikosti. Že tam ukládám jen pro místní zájemce, přidávám souhrnný odkaz: https://www.jpeg.cz/bj1/albums

    To: Ládik!!!
    Můžete pro zajímavost zkusit cvičně přidat něco Vašeho? Čítám, že to půjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaguško,
      díky, ale stejně denně vařím, tak to beru při jednom. A výhodou je, že se můžu přestěhovat o poschodí níže. Nahoře je 28, dole 24, to je poznat.
      Na ostružiny jsem zapomněla - mám je prvně zasazené a jsou hrozně dobré, ty končí rovnou v puse. Doufám, že se rozrostou - brala bych jich kila.

      Vymazat
  21. Notino nedopadlo, po 20 minutách čuchání všech smradů nebyl vybrán žádný.
    https://imgur.com/a/kU4LO5L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupila bych přes net Bvlgari Rose Essentielle

      parfémovaná voda pro ženy 25 ml + saténový sáček
      nebo bvlgari mini dárková sada č. 6
      toho je jen 5 ml na lahvicku takže by se snadno vystrikalo a člověk by si mohl vybrat do litru byste se vešel takže se nedá nic zkazit
      docela bych byla zvědavá i na splendid rose,je to prý novinka a pro mladé ale trochu dražší

      Vymazat
    2. Nebyl cenový limit. Nakonec mě poučila, že je na parfémy moc mladá. Ale ráda šopuje, dostala 2 hodiny a Emu na kroky po Fukušimě. To bylo správné řešení.

      Vymazat
    3. Já jsem na parfémy taky ještě moc mladá.
      Tak jsem myslela, že Notino je něco od Nutely.

      Vymazat
    4. Já jsem zas dost lakovna, vůbec to mají pro nás východoevropské chudáky s podhodnocenou korunou předražené

      Vymazat
  22. Když jsem si poprvé kupovala parfém, tak jsem vůbec nevěděla, jak na to. Tehdy už tu byla Sephora v jednom velkém obchodním domě v Praze, tak jsem zamířila tam.
    Měli (a mají) tam takové proužky papíru, na které si můžete vůni nastříknout. Já jsem ochotné prodavačce popsala, jakou vůni si představuji, ona mi dala tipy. Já jsem si přinesla sešítek (takový ten na slovíčka), papírky jsem si popsala jménem vůně a zastrkala jich cca 5 do sešitku. Vůně jsem si nastříkala též na ruce a..šla jsem domů. Po hodině jsem vše očuchala - některá vůně zmizela, jiná mi zase na pokožce moc nevoněla atd. Pak jsem si přivoněla ještě večer před koupáním. Vybrala jsem tu nejlepší z pěti.
    Příště jsem to samé udělala s jinými vůněmi, šla jsem tam asi pětkrát, pak jsem vybírala z těch pěti nejlepších - a vyplatilo se to. Měla jsem řadu let výtečný parfém od Y.S. Laurenta- In love again.
    https://s33.postimg.cc/m19yq4iy7/250616.jpg
    Teď mám v oblibě Chloe - tu základní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tak tomu nerozumím.
      Vlastně jsem si parfém nikdy nekupovala, mám problém sdělat ty darované, a to jich stejně většinu vyhazuju. Ale to jsou jen parfémové vody.

      Vymazat
  23. Dnes jsem byla sekat na parcele, vezla jsem sebou pro jistotu tři kanystry s vodou. Ale čekal tam na mne plný sud dešťovky (150 l), vodu jsem roznosila ke stromům a k rybízům. Pak jsem sekala, tráva i bodláky nerostou, ale kvete jitrocel a mléč, bylo toho pět košů.
    Udělala jsem začátkem července dvakrát dobře - jednak jsem postříkala ovocné stromy proti mšicím - a podařilo se je zachránit, letošní výhony jsou nepokroucené, olistěné.
    Pak jsem udělala dobře, že jsem ke stromkům zaryla granulát, co udrží vhkost. Protože na chatě stromky zalévám každý den, tady jsem se bála, že budu muset nezralá jablka otrhat, aby stromky přežily, ale ony se díky granulátu a namulčované trávě udržely a neprosychají.
    Tak každý dostal cca 20 litrů vody a uvidíme, jak to bude se suchem dál.
    V Praze a kolem Prahy už nepršelo cca tři týdny, na chatě jsem vybrala už tři sudy a zachraňuje nás jen podzemní nádrž na dešťovou vodu, kterou muž před třiceti lety vykopal a zprovoznil na základě podobně suchého léta.
    Zalévám velké jabloně a jablka celkem neopadávají, zatímco soused už sebral deset kýblů padanek, a nebyla to letní jablka...
    Mám obsypanou nancyjskou mirabelku, každý den sbírám spadané plody (nejsou červavé, jen zralé) a suším je na platech. Stravující vedro je tak alespoň trochu užitečné. Už mám nasušeno půl kila a budu pokračovat. Džem se mi dělat nechce...
    A začínají zrát ostružiny :-) Našla jsem si recept na pečený čaj z ostružin, tak se do toho asi pustím. Budu mít dárky na zimu, jen musím koupít pár pěkných skleniček, nemůžu to dávat v těch od přesnídávek nebo od jogurtů.
    Zítra jdu hlídat vnuka, a pak zase do služby (teď mě na chatě zastupuje dcera, stará se o matku).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pečený čaj je pěkný dárek. Dávaly si ho navzájem dcera s kamarádkami. Ty si vždycky dávaly takové osobní věci, vlastnoručně vyrobené, třeba humornou hloupost, než něco kupovaného.

      Vymazat
  24. U nás jabka nepadají a nezalévám je, jenom lámou větve, tak podpírám. Objednal jsem z Varesu Mnichovice drtič a lis, budu z toho dělat mošty a pít jak o dušu. Než to tahat do sklepa a pak do lesa.
    Venku 18°C, jasno.

    OdpovědětVymazat
  25. Dneska bude opět teplo
    mnohého už z toho kleplo;
    nelze svlíknout kůži
    nejlíp bude v skruži
    čtyři metry pod zemí
    nebo jinde v pozdemí.
    Třeba sklípek vinný
    nad ním metry hlíny
    to musí být boží dílo
    tam by se fajn v teple žilo.
    Nebo koupit multisplit
    ať je člověk v hicu fit;
    takhle bude ksždý rok.
    Lehni si na druhý bok.

    OdpovědětVymazat
  26. Já vzpomínám na totalitní polský parfém Być možné, lahvička za 9 korun,to byla dokonalá vůně pro chudé studentky a pracující ženy, škoda, že to už nevyrábí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Być može, taky pamatuju, měla jsem ji.

      Vymazat
    2. pitralon byl dobrý na zanícené beďary ale jinak odér vyloženě pro muže

      Vymazat
  27. Měla jsem zlý sen.
    Musela jsem si vybrat mezi knihou p. Kroupové a Slimákové. A ta Margitina byla vyprodaná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na podložení nohy od stolu dobrá.

      Vymazat
    2. Ani na podložení, to mám dost jiných.
      Všechno, co tu Margit kdy napsala, vím i bez ní, pokud se mě to týká.
      Chci zkusit čekankový sirup, jen ze zvědavosti, neznáte někdo? Je v pár receptech a zaujal mě.

      Vymazat
    3. V každém případě za deset tisíc výtisků má meloun doma,tak co by nepsala....

      Vymazat
    4. Já to Margit přeju. Když už muset kupovat knížky, tak radši si čtu o zdraví, než se zbláznit z bosorek (slovo je prý maďarsko-altajského původu, mně opravdu zní cizokrajně), protože z toho jejího vyprávění bych se asi zbláznila dost rychle. :-)

      Vymazat
    5. Třeba těch 10000 ks koupila vědecká knihovna. Paroubek též napsal podobný bezceler, musely ho kupovat národní výbory.

      Vymazat
    6. Mi zní bosorka slovensky, čarodějnice z Muráňske planiny. Kroupová vykreslila bosorku tak podrobně, že to šlo jedině z vlastní zkušenosti.

      Vymazat
    7. Do knihoven to asi koupili všude, takže to vysvětlí ten vysoký počet, mám pocit,že určité knihy musí kupovat od určitých vydavatelů knihovny povinně a ze zákona.

      Vymazat
  28. Tužka napíše pro paní Marii,...čekanka byla velice ceněnou a oblíbenou rostlinou v Starořímských enklávách.
    Receptáře té doby ji hodně používaly jako přidanou hodnotu do pokrmů a její krásné modré květy zdobily mísy s ovocnými a zeleninovými saláty,... květy také vkládali do pohárů s vínem,...tradovalo se, že pokud je v nich jed, tak květ rychle zavadne. Něco na tom bude, protože traviči používali jinou rostlinu, která opravdu vylučuje látky, když k ní do vázy přidáte jiné rostliny, tak rychle zvadnou.

    Čkanka byla i oblíbenou rostlinou ve středověku, z jejího sušeného a praženého kořene se vařila jakási pramáti dnešní kávy.
    Má to trochu jinou chuť, nemá to kofein, vůbec to není špatné.
    Podporuje trávení, urychluje líná střeva.

    Mladé čekankové puky, uvařené ve slané vodě, polité máslem s míchanými vajíčky a brambory dělala často má nevlastní prababička.

    Vždycky říkala, o tuhle zeleninu se vůbec nemusím starat, neseju, nezalévám, a jen cestou na mezi sklízím.

    Je i pohádka,...O Čekance. Jinak, čekanka je jako bylina součást čajů na trávení a podnik Kávoviny Pardubice dělá/ nebo dělal?/ z čekanky náhražku kávy a kolem Pardubic bývala modrá pole čekanky. Letos by se vyplatila,...není ji třeba zalévat.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslí se tím cichorium intybus, to modré, co roste kolem cesty?

      Vymazat
    2. Paní Tužko, díky za informace! Já mám čekanku v podvědomí zasunutou taky jako dobrou věc... Z těch kávových náhražek, typu Kávička, Caro apod., ji znám odedávna a k snídani jinou kávu nepiju než tyto.
      Zkrátka sirup zkusím, a na čekankové puky možná někde narazím, dík za připomenutí.

      Vymazat
  29. Tužka napíše pro pana Ládíka,...ano,...planá čekanka. Někdy má květy i bílé, růžové/ tam, kde je dost kysličníků železa, třeba kolem Lomnice nad Popelkou se najdou trsy s krásně růžovými květy, tam, kde půdou je takzvaná červenice. Když si ji přinesete domů na zahradu, což jsem udělala, tak druhý rok byly květy už zase modré./

    Za první republiky šlechtili čekanku, v zahradách ti šlechtěnci bývají, je neobyčejně dlouhověká, padesát let-žádná míra. Bylo to pro potřeby potravinářského průmyslu, protože pražený kořen s cukrem dá úžasně zvláštní karamel, krásně tmavé barvy....cílem byl mohutný kořen, který si zachoval tu zvláštně nahořklou chuť, ale vytratila se jedna z důležitých léčivých látek/ musela bych hledat její název, je to složenina ze čtyř pojmů/, takže šlechtěnci ztratili svou léčivost.

    Je krásná, vytrvalá, skromná, modrooká čekatelka,...jako v té pohádce.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že na zimu nějaký kořen vykopu, ze zvědavosti, díky.

      Vymazat
  30. Ani jsem nevěděl, že Tavíkovice jsou okres Znojmo, když leží na Rokytné. To Znojmo se nějak rozpíná.

    OdpovědětVymazat
  31. Tavíkovice patřily pod okres vždy. Je tam hezky, Rokytná a její okolí je chráněná přírodní rezervace. Jezdili jsme tam s klukama na soustředění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z té oblasti znám jen severnější Chvojnici, kam jsme utíkali z útvaru... naváděcí radiolokátor byl zde 49.1600119N, 16.2468242E

      Vymazat
  32. "Dlouhotrvající vedra jsou zapříčiněna především tlakovou výší nad evropskou částí Ruska, která blokuje příchod chladnějšího počasí ze západu..."

    Já to tušil, kdo za tím je. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zimě je ruská výše příšinou silných mrazů. Z toho není úniku.

      Vymazat
    2. Mráz přichází z Kremlu a ono i vedro...kdo by to byl řekl. ..

      Vymazat
    3. A přitom výše nic moc, jenom 1024 mb. http://notaminfo.com/synoptics

      Vymazat
    4. A příští 2 dny bude výše 1030 mb západně od Bretaně... co budou psát?

      Vymazat
    5. Nevím, o čem pochybujete, nedůvěřivci!

      Putinožka se tajně smluvil s kačerem Donaldem, že společně ovlivněj příští volby ve Francii, ale CIA zařídila takný televizní přenos z rozhovoru.
      Macronovi díky tomu stoupnul tlak a ten se indukcí přenesl na vzdušné masy a způsobí tlakovou výši.
      Noumání efekt motýlích křídel, uďo.

      Jakuba jandu a nás bdělé krtky ale Putin neoščije!

      Všimněte si ale, že se to ví na dva dny předem.
      Kdo meteorologům prozradil, že víme, že to víme?
      Ürčitě Miloš Zeman! To je velezrada! Vyimpíčovat a odsoudit na doživotí!

      Ládik na Hrad, furt to řikám! Ten je totálně tlakuvzdorný!
      Navíc by prezidentování mohl vzít i jaku bokovku - vzhledem k prodkému globálnímu oteplení poklesne zájem o projekty vytápění a prezidentovat by tudíž mohl i přes skype, s nonstop projekcí své vladařsky zachmuřené tatíčkovské tváře na velkoplošnou obrazovku na nad svatováclavským koněm!

      Vymazat
    6. Ale přibývá chlazení a na to mám rovněž razítko.

      Vymazat
    7. Toho jsem se bál, že vám polovina dosavadního milionářského příjmu plus prezidentský plat jako kapesné nebudou stačit!

      Vymazat
    8. Vy se vyznáte v okolí Peesfjordu. Není překlep ve slově Putim?

      Vymazat
    9. Není, naopak!
      Putinova babička ve skutečnosti porodila nemanželského syna - otce VVP - na turistické výpravě do rakouskouherské Putimi.
      Po návratu došlo k opožděnému křtu nahluchlým a opilým popem.
      Ten napsal do rubriky jméno PutiN místo PutiM - a navíc místo do rubriky Místo narození do rubriky Otec.
      Babička to pochopitelně nechala být a vydávala se za vdovu po jakémsi českém intelektuálním termošlechtici Put(i?)novi, který si ji potmě spletl se svým milencem.

      Život lidskej je kolikrát tak složitej, že život člověka je proti tomu úplný hovno.



      Vymazat
    10. Hlavně, že tyto nesrovnalosti jdou rozplést a uvést na pravoslavnou víru, chválapanubohu, car je veliký.

      Vymazat
  33. Švédsko ztrácí výšku.

    https://zpravy.idnes.cz/svedsko-tani-ledovcu-horko-nejvyssi-hora-se-zmensuje-pd3-/zahranicni.aspx?c=A180802_091619_zahranicni_mko

    Základna Tarfala pro mě byla nezapomenutelná. Po zdolání Kebnekaise v 1994 (24 hodin na cestě, poslední to dali za 48) bylo záhodno se dobře umýt. A v Tarfale byla na WC hadice s teplou vodou, paráda. Sprchy byly na mince a ty nebyly.

    OdpovědětVymazat
  34. Z Labe trčí granáty
    miny, bomby i hnáty;
    lodě se tím prodírají
    dna o šutry odírají;
    lodivodi maji fráj
    celé léto první máj.
    Němci čistí koryto
    bo v něm mají ukryto
    dost pokladů z české země
    čučí na to zcela němě:
    hovno vedle hovna
    a to žádná skromná
    každé jako ruka tlusté
    Labe je zas pěkně husté.
    Tady vzniko slovo němec
    k světovládě odsouzenec.
    Němec hledá čistou vodu
    bo pije jen ze záchodu.

    OdpovědětVymazat
  35. Tak dnes mám zážitek z plovárny, ve 2 metrech jsem na dně spatřila petikorunu a rozhodla se,že si ji výlov, ale pořád jsem se nemohla ponořit do takové hloubky, tuková prdel mě pořád táhla na hladinu nevím, jak to dělají ty lovkyně perel,ale nakonec se mi to povedlo vyndat nohou.Ale lidi,co plavali okolo,čuměli jak puci,co vyvádím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio,
      důrazně vás prosím, až v tomhle hicu uvidíte za plotem pírko, neskákejte pro něj, jakkoli jste dobrá hospodyňka.
      To vám doporučují čtyři z pěti Barunek!

      Vymazat
    2. Ovívejte mě, já snad omdlim. Jáchyme, hoďte to do stroje :D))

      Vymazat
    3. Bych navrhla nějaký fond poslední záchrany, tu vytvořit. Až zase někdo bude riskovat život kvůli grešli, tak by si z něho mohl patřičný obnos vyzvednout. Je nás tu na vymření, tak neblbněte, Gaio!

      Vymazat
    4. za utržený obnos jsem koupila nauk Pikao,co stojí 23,takže jsem ho měla za 18. Tak chutnalo sladce .A já se neutopím,maminka byla ryba a tatínek vodnář, já jsem naprosto vodní stvoření,potopit mi nejde ani pro petikorunu.

      Vymazat
    5. Měla jste si vzít závaží, třeba kámen na krk, ať máte volné ruce.

      Vymazat
    6. Kámen na krk není špatnej. Při nedostatku kameniva je možno alternativně před ponořením zhluboka vydechnout - a protože se pro změnu kvůli archimeděnkovu zákonu nepodaří vyplavat, dojít na břeh pohodlně po dně pěšky.
      Bohužel je při tomto postupu značná úmrtnost, poněvadž většina poutníků s pětikačkou či perlou v ruce reflexivně vdechne vodu, ztratí vědomí a utopí se.
      Ale přeživší si užijí zlevněného nanuka, okořeněného dávkou adrenalinu.

      Vymazat
    7. Lepší se utopit než zivorit na LDNce. Ale na naší plovárně se za 70 let její existence nikdo neutopil takže bych asi vstoupila do dějin

      Vymazat
    8. Pro jistotu bych si koupil nanuka PŘED POTOPENÍM a lízal ho pod vodou cestou (s pětikačkou ve druhé ruce) ke břehu.
      Proč si nezpříjemnit poslední chvilky života!

      Vymazat
    9. Taky se dalo to brouzdaliště nechat vyčerpat.

      Vymazat
    10. Gaio, Vy jste nejen nepotopitelná, ale máte i co obrýlená "koala" zrak jako ostříž (jó, toho jsem taky nikdy neviděla) a průzračný bazén.

      My ráno posbírali další dva řádky brambor, zítra zkusíme vyrazit ještě dříve a ostříhat natě ze zbylých. Rozkvetl mi jeden oranžový mečík, další květ už asi nebude, neb tolik nezalévám - asi zkusím objednat ty obecné, co prý venku i přezimují.

      To: Ládik!!!
      S mou "jpeg" domněnkou jsem se tedy pomýlila fest. Možná proto, že jsem při zkusmém ověřování přeposláním z jednoho mailu na druhý obrázkový web nevypnula.

      Tak nám předvídají ještě nejméně týden nejen horké dny, ale i tropické noci - třeba i nějaká vláha shora nepředvídaně dorazí.
      Zatím to nevypadá, tak jdu zalít ty mečíky a jiřiny a provětrám se s Andym.

      Vymazat
    11. To: Gaia
      "neutopitelná" tam mělo být.
      Maruška by mohla fond poslední záchrany spravovat a hlavně spravedlivě rozdělovat, ne

      Vymazat
    12. Nanuk za osmnáct, to se vyplatí. Ale že mi utekla ta scénka s nepotopitelnou tukovou prdelí, to mě mrzí :-))

      Vymazat
    13. Jak vidíte, BJ, žádné velké nadšení. Nakonec bych do něj přispívala jen já, tak to teda ne.

      Vymazat
  36. 28°C a 9000 kroků za vřetenovkou.

    OdpovědětVymazat
  37. Příznivci skandinávské přírody pláčou. Nejvyšší vrchol odtává rychlostí 14 cm denně... Tak jestli jim tam taky nezatápějí Rusové, za vším hledej politiku.

    https://www.respekt.cz/denni-menu/extremni-horko-rozpustilo-nejvyssi-vrchol-svedska

    OdpovědětVymazat
  38. Tak jsem si namočila šaty jen zepředu a ležím na gauči docela dobry

    OdpovědětVymazat
  39. Večer krtci umřeli horkem? Teď je krásných 18°. Najdu fotky z Kebnekaise94, to mi bylo 36 a nosily se těžké, ručně šité pohory z Popradu, které nešly sehnat.

    Přemýšlel jsem o té nepotopitelné prdeli. Nebyla to vzduchová kapsa v plavkách? Pokud ne, bylo by vhodné s tím navštívit odborníka, asi doprdelistu z prdelního oddělení fakultní nemocnice v Prdelovicích. Nebo si na tento handicap (prdelcap) vyřídit příspěvek v potápěčské nouzi.

    OdpovědětVymazat
  40. Našel jsem pětikorunu
    skočím si pro ni ze člunu
    do očí mi ze dna blyští
    skáču šipku, už to sviští.
    Nemůžu dolů, co se to děje?
    Mám hodně vzduchu, zle je..
    Z plic ho mám venku,
    hlava jde ke dnu,
    prdel mám nahoře,
    jak si tam sednu?
    Musím tu bublinu ze sebe vypustit
    takovou ostudu nemohu dopustit
    aby mi zústala prdel na hladině...
    a už mi uniká bioplyn v štěrbině.

    OdpovědětVymazat
  41. Kolem očí bílé kruhy
    otočí se každý druhý.
    Nebyla to panda?
    Nebo jakub janda?
    Jenom si synapse propoj
    tohle byl ten olgoj chorchoj!

    OdpovědětVymazat
  42. Zas je tady pátek
    poslední den v týdnu
    den letících zátek
    a já tady stydnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl bych vylézt z postele
      oblíknout si hadry
      čekají mě v kostele
      andílci ze sádry.

      Vymazat
    2. Pomodlím se u kaluže
      za pár kapek deště
      a když mi to nepomůže
      mám pro boha kleště.

      Vymazat
    3. Hej ty bože na nebesích
      pošli tady nimbostraty
      sucho v polích, sucho v lesích
      ty to umíš, dyť jsi svatý.

      Vymazat
  43. Naši podlehli volání přírody a stěhují se do nového obydlí, na malé vísce. Jedu s nimi, je tam práce jako na kostele a bývalý majitel tam nechal plno úrody, tak se nudit nebudu.

    OdpovědětVymazat
  44. Koukám, že jsem Ládika docela inspirovala. Doufám, že dneska na plovce zase něco zažiju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio,
      když pošlete čas a zeměpisné souřadnice plovárny, domluvím se se štábem TV nova, aby pro mne poslali klimatizovaný vůz a budu Vám před kamerami na dno házet padesátikoruny.

      Bude to rána z nemilosti České televizi, protože v takové konkurenci nemůže její zpravodajství obstát!

      Vymazat
    2. A to jsem měla komplexy, že se nepotrpí kvůli přebytečnému tuku,který jak známo pluje po hladině, neb je lehčí než voda a ono zatím je to vlivem vzduchu v plicích

      Vymazat
    3. Se dívejte na čt24, brífink před bouráním lávky v Nymburku. To je estráda!

      Vymazat
    4. Gaio,8:43
      jedná se o synergický efekt.
      Těžiště se pod vodou posouvá podle momentální převahy zadních či předních plováků.

      Není vyloučeno, že po vypuštění vzduchu z plic se sice bez obtíží potopíte, ale na břeh budete muset dojít po dně po rukou, protože zadní tukovo-plynové plováky prudce posunou těžiště těla.

      Každopádně pro jistotu neste ukořistěnou padesátikačku v zubech!

      Vymazat
    5. Ládiku,
      máte na mysli mýto pro převozníka Charona?
      Na jeho místě bych vzhledem k přepravě pod člunem namísto ve člunu poskytl slevu.

      Vymazat
    6. Se dívám do té plovárny - mají tam dokonce i WC mimo vodu, nemusely by tam být sinice nebo žabinec.

      Vymazat
  45. Paní Gaio,
    to máte blízko na Sykovec, sednete na kolo a za 2 hodiny máte větší koupání v lese.

    OdpovědětVymazat
  46. Ještě k ubývání sněhu na nejvyšší hoře Švédska Kebnekaise. Zde jsou 4 snímky z roku 1994: základní tábor vedle základny Tarfala, výstup na předvrchol, převěj na vrcholu (už není) a já na vrcholu (už tehdy bylo teplo, asi +5°C).
    https://imgur.com/a/Xq9gQar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Základní tábor zde: 67.8682528N, 18.6202353E

      Vymazat
    2. Když tam tolik lidí dupe v břečce, je jasné, že se to rozpustí

      Vymazat
  47. Ládiku,
    mrkněte na lávku:
    Dělníci přestřihli pouze pětadvacet procent kovových lan. Původně firma předpokládala, že bude muset přestřihnout asi polovinu lan.

    Podle místostarosty Nymburka Jana Rittera (Nymburští demokraté) to jen ukázalo vážný stav lávky. „Svědčí to o tom, že ten stav byl opravdu vážný a že bylo na místě neriskovat a opravdu tam už nikoho nepouštět po tom, co se zjistilo při zkoumání lávky v Troji,“ řekl.

    Zdroj: https://praha.idnes.cz/lavka-nymburk-demolice-havarijni-stav-dxl-/praha-zpravy.aspx?c=A180801_144507_praha-zpravy_rsr
    *******
    Není nad pořádný bezpečnostní koeficient§
    Na druhé straně - kdyby občané nedupali, nefoukal vítr a nepršelo, mohlo to celé klidně spadnout až za deset let.
    Do té doby se mohl naplnit fond pohřebného pro plánované budoucí pozůstalé v patřičné pojišťovně a celé by to vyšlo levněji než nový most, demolice a odvoz suti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Padla lávka, padla do Labe
      když jsem já tam na ní stál,
      kdo mě teď ze sutin vyhrabe,
      ten s rozbruškou vůbec nehvízdal.
      Dva frajeři co tam pro mně šli,
      taky do prdele odešli.
      Pan vedoucí potom sólo hrál,
      žádnej nevyrušoval.

      Vymazat
    2. Teď se bude chodit po dně
      člověk se musí oblíknout vhodně
      mít podrážky kecek z olova
      anebo si vzít s sebou z domova
      petku s ušetřenou rtutí,
      nebuďte, lidi, dutí
      to by vás odnesl proud
      před poslední soud.

      Vymazat
  48. Jáchyme,
    v Jindřichovým Hradcu je zrovna buřka, skliďte prádlo!

    OdpovědětVymazat
  49. To nestojí za to.
    Ono zas uschne a alespoň se pořádně dodatečně vymáchá a UV sterilizuje.

    OdpovědětVymazat
  50. Vzpomínka na léto, nějakých 16 let a Jagoši na statku.... Byli jsme s návštěvou na pivku a tohle se mi vybavilo ☺
    https://www.youtube.com/watch?v=K5_EBAzIPJM&list=RDSt6jyEFe5WM&index=22¨

    http://www.pivnicenastadionu.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plnotučný tam je pouze Radegast... ani nepamatuju, kdy byl naposled. Furt chlemtám birel, nikdo nechce řídit.

      Vymazat
  51. V Ústí si lidi na.erou do bazénu... já bych zavedl pranýř na náměstí a nechal tam to prase shnít zaživa.
    https://usti.idnes.cz/koupaliste-brna-dalsi-znecisteni-vykonal-potrebu-do-vody-kamera-straznici-1uh-/usti-zpravy.aspx?c=A180803_111034_usti-zpravy_vac2

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se na naší plovárně za 70 let existence nikdy nestalo,ale vedle v Ústí nad Orlicí jo,zrovna těsně po revoluci,když jsem tam jela na výlet a chtěla se tam vykoupat

      Vymazat
  52. https://www.denik.cz/ekonomika/v-petrohrade-vyrostl-nejvyssi-evropsky-mrakodrap-20180803.html
    Docela mě zaujala tabulka nejvyšších budov v Evropě, je to v článku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z dronu je to šílené: https://www.youtube.com/watch?v=HR1veyBM_7g

      Vymazat
    2. Musím ještě fotku, omlouvám se:
      https://i.redd.it/onojzspp7pe01.png

      Vymazat
    3. Nevím, jestli ten Petrohrad nezprznilit

      Vymazat
  53. Náš spartan právě veze Rumunskem Spartan Shop na zítřejší závod v Brašově ... přijel před most a má strach. Příhradová konstrukce nespadne najednou a z mostovky se odpařila hmotnost vody ... tak jsem ho uklidnil a je za mostem.
    https://imgur.com/a/mivd3HX

    OdpovědětVymazat
  54. Ládiku (ad 6:10), fotku nedám. Vy jste takový stopař, že byste mě za chvíli našel přes goo mapy, jak s vystrčenou p-lí žnu kopřivy.
    Je to přibližně na sever, blízko Plzně, ale pro mě doprava špatná, jen autem. Je tam moc krásně. Trávy obrovská kvanta, takže jim schvaluju na jaře pořídit dvě ovečky, budou spásat.

    OdpovědětVymazat
  55. V Egyptě zabil českého turistu prý žralok...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tragédie děsná, táta od dvou dětí...
      Nevíme o tom nic, jak se to stalo, ale prý tam jsou útoky dost časté.
      Kdybych to chtěla zlehčovat, tak řeknu, že se žralokům nedivím, že už mají někde turistů plné zuby.

      A švédská policie zastřelila postiženého (DS) mladíka, který si na ulici hrál s plastovou hračkou připomínající samopal. To už zavání nervozitou policistů, downíka přece mohli poznat na dálku... nebo střelit do nohy, ne?

      Vymazat
  56. Jsem si pobulila, smutný, leč přesto nadějný...
    https://valicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=673231

    OdpovědětVymazat
  57. Venku 22,5, tak si možná domy do rána trošičku zchladíme. A když nezaspíme, vyrazíme zítra na již dosti neodkladný výlet. Snad se neupečeme a nikdo z krtků taky ne, ať už budete kdekoliv.
    Dobrou noc krásný víkend všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neodkladný výlet je povinnost... to už není výlet.

      Vymazat
  58. Tužka napíše,...jóó, horůčavy,....podle jarních plánů jsem měla být dnes v 17:oo poblíž Budapešti v jedné soukromé galerii na vernisáži výtvarného umění jejich majitelů. Ona Češka, sklářská výtvarnice, on Maďar, každou chvíli dělá něco jiného, ale je to vždy zajímavé.

    Vždycky, když tam jedu, tak mě opakovaně žádají, ať něco přivezu. Ono to není jednoduché,...maluji totiž na dřevěná prkna,...zátiší,...dřív, když celníci kontrolovali zavazadlový prostor, tak se divili,...cože mám ta prkna zabalená v hadrech, na co to mám,...až když to rozbalili, tak pronesli táhlé,...nóónéééé, vono to je umění. Tak jsem jednou,.... tomu jednomu, který si to chtěl opravdu prohlédnout, a požádal mě, abych zajela na odstavnou plochu,...a opravdu všechno prohlížel a zase balil a skládal do auta,...dala vybrat z několika prken. Udělala jsem mu radost, vypadalo to děkování a chválení upřímné, a chtěl vědět, kdy se vracím, zda bude mít službu, nebo, že by i přišel v ten čas,...já opravdu nevěděla, myslel si, že se vymlouvám, že nemám zájem o setkání,....no muž to byl na první pohled pohledný,...na druhý pohled už nedošlo, mobily nebyly,...takže mě štěstí zase nedostihlo.

    Ačkoliv jsem si všechno už na jaře zorganizovala,....vzdala jsem to,...důvodem je právě ta horůčava. Chtěla jsem autem jen do Bratislavy, pok po Dunaji do Budapešti. Ani nevím, zda doprava po vodě funguje, odpískala jsem to už před deseti dny, už se o to nezajímám, omluvila jsem se,...třeba to uskutečním později,...oni mají stálé výstavní místnosti a pak doplňkové výstavy.
    Tentokrát jsem měla připravená malá prkénka, čtverce a obdélníky, jak jinak, ... zátiší,....
    Jejich galeríí je stará usedlost, kolem rovina, trávník a jen veliké staré ořechy a keře lísek. Zajímavé, květiny si kupuje jen do velkých skleněných váz vlastní výroby a roznáší je kolem domu a po zahradě. Každé ráno je přenáší někam jinam. Jednou jsem tam byla na podzim a přivezla jsem si krabici od vysavače plnou ořechů. Celý podzim jsem pekla ořechové koláče. Kynutý koláč s náplí tvaroh-ořechy, půlnapůl, je opravdová lahůdka.

    Nic naplat,....musím zalévat, plány měním každou chvíli, už mi to ani nepříjde. Včera jsen udělala zase celoplošnou zálivku,....ne tak intenzivní jako před týdnem,...záhony co úhoruji už nezalévám.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  59. Opět 18°, jdu nosit vodu. Spodní vody je pořád dost, stačil jeden pořádný déšť před měsícem - měli jsme štěstí. Dnes budu mýt kameny, zdít a betonovat, na vedro si musím zvyknout. I v tom horku roste tráva, včera 11400 kroků za sekačkou. Začínají padat švestky, vůně.... vyčistím vapkou pár sudů, letos bude zákvasu dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně tráva vůbec neroste mám hnědou plochu, co křupe, sekala jsem naposled někdy v květnu a to ještě jen vyčouhlý jitrocel a Řebříček

      Vymazat
    2. Já zalila a sklidila rajčata, přihnojila kytky v závěsech a v truhlících a prošla se bosky v rose. Vařit nebudu, udělám si salát a musím do práce. Naštěstí je tam klima.
      Švestky do sudu dávat nebudu, je jich hodně, ale ne zas tolik, mám jen jeden strom. Zkusím nasušit a nadělám švestkové čatní, je skvělé k sýrům na akce.

      Vymazat
    3. Je tu každý den 30-36, pod třicítku to horkotěžko klesá až k půlnoci.
      Předevčírem bouřka z dálky, spadlo pár kapek. Včera bouřka blíže, pršelo hustě a jemně asi půl hodiny, záhony jsou ještě lehce zalité, ale dusno a teplo je pořád stejně. Přes den se v tom vedru nedá nic dělat.

      Vymazat
  60. To zase bude článků o homosexualitě, až do toho (ne)slavného pochodu.
    Mám jednu čerstvou zkušenost.
    Mám kamarádku z vejšky. Byly jsme podobné mentality, stejný obor studia, rozuměly jsme si. Jednou měla známost, kluka z ročníku, ale nevyšlo to, od té doby chodila pořád v černém. Pak jsme se vídaly na srazech a občas na kafi, byla svobodná a cestovala. Vdala se asi v 50 letech, za Američana s velkou rodinou, odstěhovala se za ním do Států. Manžel zemřel. Jednou jsme se sešly, normálně pokecaly, byla naštvaná akorát na soudní tahanice o dědictví. Pak mi při pravidelných vánočních přáních naznačila, jen tak mezi řádky, že žije s ženou. Překvapil mě ani ne tak ten fakt, ale že by mě to bylo nikdy nenapadlo. Jo, život je složitej a proměnlivej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že ve stáří už ani tak nejde o sex,spíš přátelství a spřízněné duše
      Tohle udělala moje známá, 30 let byla normálně vdaná a 2 děti, když ty se odstěhovay, tak začala žít se ženou, ale takovým babochlapem, co se strojí a stylizuje do muže, ale ne úplně transvestita, žije s ní v důchodu v baracku se zahradou její muž se znovu oženil a všichni jsou spokojeni

      Vymazat
    2. Taky mi to tak připadá a rozuměla bych tomu. Zkrátka záleží na tom, co život přináší a co člověk potřebuje, podle toho se chová. Orientaci může mít leckdo ledasjakou, ale co z ní vzejde, záleží na spoustě okolností.
      Proto moc nechápu, jak chtějí vědci všechno propočítat a vysvětlit. Nějaký základ možná spočítají, ale to je tak všechno.

      Vymazat
    3. Něco vyzkoumaji a těhotné budou hned podrobovát další plošné zkoušce a vyšetřením, jako to dělají kvůli jiným vadám, které se vyskytují v řádu promile,ale k budoucím matkám se přistupuje jakoby to mel mít každý toho se bojím

      Vymazat
  61. Přivezl jsem cement, už se těším do jižní stěny.

    OdpovědětVymazat
  62. Dnes lehce vařím, ale pěkně mi to tu sporák vytopil na 30 stupňů co už nevyvětram neb venku je 30
    jen květákovou polévku a boloňske špagety a lančmítem od Babice

    OdpovědětVymazat
  63. Koupání kamenů vapkou:
    https://imgur.com/a/owUeuHL
    Teče ze mě jako z koně, vydlabal jsem spodní spáry v původním soklu, ať se to dobře sváže. Vedro k nevydržení, teď slunko svítí kolmo do stěny, pěkně v závětří. Spáry vystříkány, kameny umyty od mechů a lišejníků, můžu jít připravit suchý potěr pro pokládání šutrů, indulonu, spárovačku do ruky a jede se. Potom beton za ně ... ale nevím nevím, mám přestávku na pití, jestli to nenechám až na odpoledne, kdy tam bude stín.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste hrdina kapitalistické práce!
      Já taky, stojím u sporáku už dvě hodiny a mám šest skleniček švestkové balady (dvě už ze sklepa zmizely), teď dovářím oběd i s polévkou, ta musí být. Pak budu dělat mrtvou a ozvu se možná večer.
      Krásný slunečný den, krtci! :-)

      Vymazat
    2. Moje plovárna to v horku jistí, ještě že to tu máme

      Vymazat
    3. 8300 kroků za sekačkou, u stěny to nešlo. Ve stínu 32°C.

      Vymazat
    4. Mám pujcenou klimatizací na zkoušku fičí z toho slušně studeno kolik budu platit za elektriku? ??

      Vymazat
    5. Mně běží mobilní klimatizace od rána do večera, takže finančně asi dvě plzně v hospodě, resp. dvanáct ponorů pro pětikorunu na dno plovárny.
      Počítejte tak pětikačku za hodinu provozu (tedy za dobu, kdy skutečně běží tepelné čerpadlo, tj. kdy jede nahlas. Pokud máte nastavenou vyšší teplotu a klimatizace periodicky vypíná, a běží pouze vestavěný ventilátor, je to podstatně méně.

      Vymazat
    6. Chlapi mají větší důchody tak se mohou chladit ženy jsou trestány za výpadek příjmu během mateřství tak pak mají vánoce když si vylovi petikorunu ze dna. Je to diskriminace

      Vymazat
    7. 12 ponorů ... to už bych uvažoval o ponorce.

      Vymazat
  64. Tomuhle klukovi jde syn v září za svědka. Mám jej ráda, moc mi pomohl, když lišák odešel. Strašně hodný, staral se o mě kolem vánoc, abych nebyla sama. Vytáhl mě mezi své a synovy přátele, samozřejmě kosmopolitní společnost - na rameni mi usnula půlroční dcera Čecha a Francouzky, pak jsme šli celá skupina na štědrovečerní vycházku. Díky tomu jsem přežila a trochu i prožila první vánoce bez...
    Syn byl minulý týden za svědka tomu Čechovi a té Francouzce, smějeme se, že si na svědčení zřejmě udělal živnost ☺

    https://www.studenta.cz/life/kerka-neni-jen-obrazek-co-si-vystavite-na-instagram-rika-ond/r~79610026971411e89de10cc47ab5f122/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty kerky obecně jsou dost hrozné koukám na plovce po lidech a vidím jen neumele maluvky letí vážky na zadní straně krku nebo motýlci na rameni ještěrky vylezajici z kalhotek nebo výstřihu či andělská křídla na zádech tuhle celk hezký chlap ale mel tělo omotane rádoby hadem, často pochybuji i o inteligenci tech lidí syn mě spolužačky ze základky tak pomalovanýz, že z dálky vypadá jak oblečený do neoprenu kůže je orgán a má své funkce takhle ničit si to můžou leda masochisti

      Vymazat
  65. Prázdniny jsem v mládí měla vždy spojené s ručními pracemi, bavilo mě to. Prohlížet si různé návody a zkoušet to udělat. Asi se mi to zase vrací.

    Mám odněkud dlouhé korále z malých, úplně miniaturních mušliček, odhadem ze 70. let. Nebyla jsem na šperky, ani tohle jsem nenosila. Teď jsem si je párkrát vzala, omotané dvojmo, že trochu oživí halenku. Leckdo mi je pochválil, tak jsem začala uvažovat ještě o jiných. Je možnost si je sám vyrobit, všude jsou Korálkovny, kde se vše dostane. Nebo hotové. Zatím "pasu oči" na té kráse, někdo vůně, já asi korálky... :-) No ženy, není to boží? Ty tvary a barvy a kombinace.. :-)

    https://1url.cz/mMMkQ
    (adresa je zkrácena)

    OdpovědětVymazat
  66. Na tiskovce se ptají Pelého: „Myslíte si, že byste s vaším slavným týmem z roku 1970 dokázali porazit současnou Spartu Praha ?

    Pelé: Ano, porazili bychom je 1:0 …

    Jenom 1:0 ? Ten tým byl skvělý!

    Pelé: Ano, byli jsme hodně dobří a fotbal jsme pro Brazílii hráli opravdu srdcem, ale nezapomeňte, že některým spoluhráčům už bude 80 let, proto jenom 1:0 …
    (opsáno od Vlka)

    OdpovědětVymazat
  67. Tužka napíše,....šla jsem brzy ráno kouknout na zahradu, abych se pokochala pohleden na zalité záhony. Na půdě vlhkost byla znát, ale nikde ani kapka rosy,...noc byla teplá, část vody rostliny vstřebaly, /doufám, že větší část/, část se odpařila. Po rose na zbytcích trávy ani památky. Chce to déšť. Pokud se nás i dnes místní přepršky vyhnou, jsem rozhodnutá napojit hadice a ke každému starému jehličňanu dát alespoň sto litrů vody. Vezmu i stopky, abych žádný neošidila, možná, že půjdu na stopadesát.

    Ještěže nahoře na chalupě už několikrát zapršelo, soused už opakovaně mě upozornil, že by si posekal celý můj krpál otavy. Každý podzim čistím nad silnicí rygol před keři, aby zachytil co nejvíce sněhu a keře měly dost vláhy. Mám tam desítky planých, původních šeříků. Letos tam naváže ke kůlům ovce, aby to vypásly, ušetří trávu na své louce. Koukala jsem, že tam je dost kopřiv, ty se budou muset vytrhat, těm se vyhýbají, a stejně si někdy spálí čumáčky. Letos jsou kopřivy pěkně žahavé. Doma jsem trhala trsy u plotu, měla jsem slabé gumové rukavice a některé bodlinky je prořízly, stonky pevné jak větvičky u stromu, pak jsem si popálené ruce půl hodiny chladila ve studené vodě,..to se mi ještě nestalo,...halt slunce jak v Dubrovníku má sílu.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  68. Ještě chvíli a pojedu domů. Kšeft žádná sláva, docela chápu, že teď je lepší pivo...
    Musím se stavit zalít na hřbitově a jistě mě už netrpělivě vyhlíží moje zvířena. Hladová a žíznivá. No jo. Život není peříčko
    Tohle je tak krásný hymnus, že vám jej sem pastnu. Mám splín, ale snažím se
    https://www.youtube.com/watch?v=SZQzW_QfPew

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem odmítl jet na pivo. V to vedru sedět venku mezi kuřáky... humus.

      Vymazat
    2. Paráda, liško.
      Čajkovskij miloval ruskou ortodoxní pravoslavnou, napsal o ní i učebnici harmonie. Kdo by ne...

      Pouštím si občas, i v těch vedrech, Estonce Arvo Pärta. Tahle skladba spolehlivě zpomalí dýchání. Jinak je to minimalista, pracuje s pouhými pár tóny.

      Spiegel im Spiegel for Cello and Piano (Arvo Pärt)
      https://www.youtube.com/watch?v=FZe3mXlnfNc

      A konec idylky, žene se velká bouřka a vítr.

      Vymazat
    3. Taky to tak vypadalo, nakonec se bouře nekonala. Klidně by mohla být...

      Vymazat
    4. Můj milý rodný kraj,
      kde poprvé jsem otevřela oči,
      větrem můj popel rozfouká
      a deštěm rozptýlí po úbočí.


      Epitaf mé ženy, který složila předem.
      Do hrobu půjde prázdná urna, manželka odmítla jít mezi mrtvoly.

      Vymazat
  69. Tohle je zlá zpráva. Z nejen takových je mi smutno. Vadí mi utrpení dětí, starých lidí a zvířat. Těch, co se nemohou bránit
    https://zpravy.idnes.cz/trava-sucho-zivotni-prostredi-seno-kone-skot-fas-/domaci.aspx?c=A180803_171425_domaci_linv

    OdpovědětVymazat
  70. Kolik lidí už se letos utopilo dennodenně nějaká zpráva o útoku utonuti

    OdpovědětVymazat
  71. Teď jsem potkala na zahradě ježka.

    OdpovědětVymazat
  72. ZÁKAZ KONZUMACE VLASTNÍCH POTRAVIN KROMĚ MALÝCH DĚTÍ
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/

    OdpovědětVymazat
  73. Ranní výheň
    lítá listí
    bouřky líheň
    vzduch se čistí.

    OdpovědětVymazat
  74. Myšlenkové pochody
    jdou od vody do vody.
    Bo když je furt sucho,
    bude prázdné břucho.

    OdpovědětVymazat
  75. Přichází k nám doktoři
    po souši i po moři.
    Léčí srdce, trhaj zuby
    zachrání nás od záhuby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechte už to čtyřverší
      bo se osud završí
      a skončíte u trojverší.

      PS: Dementuji napsané, provokace z vedra. I když se trochu ochladilo.

      Vymazat
    2. Tak maximálně u Trojvrší (Buchlov + ty další 2).

      Vymazat
  76. Míchání ras
    raz dva tři raz.
    Tři dva fři čtyři
    jsou z nás netopýři.
    Dva tři čtyři pět
    a jaký byl svět.

    OdpovědětVymazat
  77. Čím tepleji, tím kratší verš.

    OdpovědětVymazat