27 října, 2018

KRTINEC č.351

200 komentářů:

  1. "BEZ VŘSR by NEbylo ČSR"
    Zeman rozdal 38 medailí svým přátelům a podporovatelům.
    ECHO

    OdpovědětVymazat
  2. Patřím k nim, i bez medaile.

    Pěknou pracovní sobotu všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie,
      několik významných jmen současné české kulturní elity na seznamu Zemanem vybraných oceněných pohříchu opravdu chybí:

      Na prvním místě LÁDIK !!!

      (Jako samozvaný předseda Ládikova fanklubu to chápu i jako své osobní selhání.)

      Vymazat
    2. Proslýchá se, Jáchyme, něco jako že prezident chystá ještě další kolo a kategorie vyznamenávání. Ládik má našlápnuto na Skokana roku, protože má nejvíc naběháno, nabásněno a ještě doskočil nejdál - z A.cz na Echo, a doskočil!

      Vymazat
    3. Já zaslechl, že snad ministr kultury prosazuje Ládika na udělení Řádu bílého lva.
      Součástí má být vydání překladu Ládikových Sebraných spisů do arabštiny a pastúnštiny.
      Ve skvostné úpravě, vázaných ve vembludí kůži a se zlatou obřízkou.

      Vymazat
    4. Dost mě pak ale děsí představa, že autor bude muset všechno své dílo přepracovat, ve smyslu opěvování způsobů arabských bojovníků a stěhování jejich národů k nám. Je to přece jasné, jinak by na něj, v důsledku protimohamedánských veršů, vyhlásili klatbu. A při všeobecné známosti bydliště, typu užívaných dopravních prostředků, fotografické dokumentace částí rukou, nohou, klobouku, siluety...., by nebylo co řešit.

      Vymazat
    5. :-):-)
      Ládik už to má od vás nalajnované, už tomu neujde.

      Vymazat
    6. :-))
      Není nad to, když má umělec pořádný profi štáb, že jo, Jáchyme? Jedině tak ho nic nepřekvapí.
      Ještě bychom měli včas naplánovat, co s nalezenými pětikačkami, aby to bylo racionální.

      Vymazat
  3. Marie, možná by vás taky zajímal Liturgický rok na svatojakubském kůru. Já někde najdu link na úložiště, to bude nejsnazší. Až to budu mít, tak to sem dám.
    Jinak nerozumím tomu, proč to rozhlas nemá v archivu komplet, když jsem to začala poslouchat, tak už odvysílali Liturgický rok v pravoslaví, v archivu měli jen polovinu a tak už to zůstalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten sv. Jakub určitě... Když byste něco našla, bylo by to bezva. Můžu se taky zeptat kolegy, to je největší vyznavač duchovní hudby. Nemusím mít všechno najednou, ale je to moc krásná věc, tenhle liturgický rok, i u různých ritů, a aspoň vím, co hledat. Díky.

      Vymazat
    2. Aleno, koukám se na obsah 55 dílů s nadšením, i kdyby bylo dostupné jen toto, je to prima. Nejvíc stojím o to 15. - 16. st. a pak o pravoslaví (zpívali jsme Bortňanského), to je úplně jiná muzika, než latina... Mám zábavu až do Vánoc :-)
      Musím to prokládat Breaking Badem, aby mě to duchovno úplně neodpoutalo od reality (ten je taky bezva, chemik to hraje bezvadně)... :-)












      Vymazat
  4. UF, tak tohle je smutná zpráva. Mladého jsem nepotkala, jen jej znám z povídání, k Ivanovi se jezdilo na praxi. Tohle je bohužel smrt, která občas vinaře zabije, letos už je to druhá oběť.... Také spolužák mé sestry takto zemřel, nebylo mu ani třicet

    Obrovská tragédie postihla v pátek vinařství v Chrámcích na Mostecku. Spolumajitel a výrobce košer vína František Moše Váňa zemřel pravděpodobně na otravu oxidem uhličitým, který ve velkém množství produkuje kvasící víno.

    OdpovědětVymazat
  5. Na hřbitově bylo celkem liduprázdno, všichni už měli hroby vyzdobené. Bohužel plno květináčů s velkými chryzantémami všude popadáno, převráceno a odkutáleno, ty nemají žádnou stabilitu. Já to tušila, co ty vichry budou dělat za paseku, a tak jsem se nakonec rozhodla koupit hezký truhlík a nazdobit jej, místo dvou menších květníků. Zatížila jsem ho na dně kameny, je těžký a má stabilitu, tak doufám, že přežije.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Priznam sa, ze "liduprazdny" cintorin som este nevidel.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Ládiku, tak tenhle třídílný rébus nevyřeším. To víno by možná zhodnotila liška.

      Vymazat
    2. Marie,
      my Ládikovi mluvčí slyšíme hlas svého pána a rozumíme mu!

      Ládik se snaží sdělit, že právě experimetálně zjistil, že novozélanďané vyrábějí víno s vyšším obsahem alkoholu, než povolují normy EU a současná kondice Ládikových jater.

      Vymazat
    3. Ne! Mám ambice na pouhého kulturního poradce, ale tak hloupá nejsem, abych si nespočítala, že kandidát právě propíjí erární pětikačky!!
      Ty měly jít na kampaň. Ale já mu nepřispěju ani korunu!

      Vymazat
    4. Já se z vás zblázním! :-)

      Vymazat
  7. Koukám na StarDance, prvorepublikový háv jim sluší, je to pěkné pokoukání.

    OdpovědětVymazat
  8. Probralo se tu opět kde co, Ládik!!! se kdesi už asi sám nenudí, přidávám omoklé místo posledního spočinutí popela prarodičů a rodičů, maminka se narodila současně s republikou - však jsme si dnes povzpomínali:
    https://jpeg.cz/obrazek/jAQ0A

    To: Alena
    "Poslech hudby se učí jako vše ostatní, resp. k požitku z hudby se člověk musí propracovat." - dovolím si s Vámi nesouhlasit, mnohé zasáhne třeba při náhodném poslechu (Pretty Woman jste možná viděla). Vnímání se možná mění s věkem, některé stálice přetrvávají - je úplně jedno, jaké hudbě kdo z nás dává přednost a kdo ví, kolik lidí má stejně jako já rádo i ticho.
    Verzí Trubadúra je na YT mnoho, dvě i z doby a Vámi doporučovanými sólisty - příležitostně si poslechnu, snad to nebude příliš rozdílné od Vámi doporučené nahrávky - stahovat si cokoliv asi nezačnu nikdy. Pan Verdi skládal krásnou "pop" hudbu - snad se nezapomenu podívat na přenos ČT - Attila z La Scaly - pokud jsem si dobře zapamatovala termín 7.12., tak asi úplně přímý ne, když tam začínají v 18 (i když Vy jste vlastně televizi zrušila, že.) Hráli kdysi v Olomouci, byli jsme 2x.

    To: Marie
    Já dnes zvolila ticho (na Libuši nebyla nálada) - teď jsem viděla paní Tomicovou a StarDance přehled, ještě zvědavě mrknu, kdo vypadne. Nemá dnes pan Eben hůře padnoucí sako než jindy?
    Potěšil mne tuhle odkaz na Nory(?), housle mi zněly krásně a různorodý oděv účinkujících mě nerušil.

    Ať mají zítra v Praze hezky, aby uniformy nezmokly a přišlo dost diváků, když se nacvičovalo asi řádně. Ani nevím, kdy tu přehlídková tradice vlastně začala..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baba Jaga
      Sako neposoudím, dívala jsem se tentokrát výjimečně, ale je možné, že trochu pnulo. Vtipy páně Ebena se mi líbily. Hlas jsem neposlala, ale s hodnocením diváků se ztotožňuji. Jde hodně o to vyzařování, imidž, jak se tu tuhle řešila.
      Jsem ráda, že se Vám Svendsenova Romance líbila, mně taky.
      Chci pochválit věnec na hrobě, vkusný, takový velký aspoň vítr neodfoukne.

      Vymazat
    2. Co já už slyšela názorů na to, jak někoho přivést k vážné hudbě. Pretty Woman ponechám stranou, protože to je pohádka. I když podobné zázraky se někdy dějí i v reálu, ale týkají se většinou jen operních šlágrů, které se tak krásně poslouchají i bez průpravy.
      Celý pracovní život učím děti poslouchat vážnou hudbu, a jde to ztuha. Pedagogové se shodují, že nejlepší průprava pro poslech je aktivní muzicírování - zpívat, hrát na nástroje, tím že si člověk vybuduje zásobu hudebních zkušeností, které mu pak pomáhají se v hudbě nějak orientovat, zachytávat se.

      Já sama jsem byla v divadle, na baletu Z pohádky do pohádky (Ostrčil), poprvé v 16ti na gymnáziu, jeli jsme na představení do Plzně. Naši do divadla nechodili a doma to neposlouchali. Rozumět opeře jsem se začala učit, až jsem začala studovat hudební výchovu na vysoké, tedy hodně pozdě věkem, a nešlo to snadno, i když jsem od mala ráda a všude zpívala, ale písničky jsou něco jiného.
      Proto vím, jak těžké je někomu poradit, jestli má zkusit najít cestu k opeře, zvlášť ve zralém věku - jak byla "řeč" mezi Gaiou a Alenou. Kdyby to bylo tak snadné, jako u Pretty W., jistě by už z Gaiy byla nadšená posluchačka oper. Je to ale složitější a u každého zcela individuální. Jako s mnoha jinými věcmi.
      Jen připomenu, že milovníků opery je pouhých cca 5 % z nás.

      Vymazat
  9. Viňa sardasol tempranillo 2915

    OdpovědětVymazat
  10. Už OK, jeli jsme pro kytky do Prostějova, pak Neveklov, Rejkovice... 5kačky jindy. Víno mělo ještěrku a pak byl Jágrmajstr.

    OdpovědětVymazat
  11. Upřímnou soustrast Vídni
    Čechové milí a vlídní
    rozbili starou monarchii
    nastolili si anarchii.
    Byli povahy holubičí
    ohraničili si pohraničí
    prahu vyhlásili metropolí
    monarchiemi se dále drolí.
    Upřímnou soustrast pešti
    bačové hole leští
    salaše mají svobodu
    dělají národní obrodu.

    OdpovědětVymazat
  12. Přemýšlím, čím té naší republice připiju na zdraví, jak už učinili někteří krtci včera. Pěkný sváteční den přeju, zdá se, že tady proprší.

    OdpovědětVymazat
  13. Tož hezký svátek, Republiko. I když jsi jiná, než ta před sto lety.
    Marie, stylový by byl božkov Republika
    Já včera ochutnala mladý Müller ze Znovínu, je příjemný. Připila jsem na památku mladého Váni. Jinak jsem si uspořádala tu chodbu, ještě zítra převlíknu postele a syn mi shora přinese toho Verneho svazky a návštěvy mohou dorazit. Chystám takové dušičkové menu, upeču kachny a červené zelí, polívka bude kaldoun, desert bude jablečný koláč. Další bude takové lesní - jelení medailonky s bramborovo-dýňovým pyré a polévka kulajda, k tomu medové řezy. A upeču husí paštiku, ta je luxusní a dá se jíst i při večerním popíjení vína, já nachystám dvě mladá, švagr taky přiveze pár vzorků. Nostalgie a smutky lze částečně přežít kvalitní gastronomií...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško,
      dám na vás, jdu si léčit smutek kvalitní instantní pytlíkajdou.

      Vymazat
  14. Tužka napíše,...dobrý den, Noro,...dobrých dalších sto let, Republiko CZ.
    Ráno jsem oslavila čajem s citrónem a chlebem,...jak jinak,..chlebíček je moje nejoblíbenější jídlo,...občas si ho na chalupě upeču sama, klasika, žitnopšeničný kvasný chléb, tak jak jsme ho pekávali doma na statku, a jak mě to naučila na chalupě moje nevlastní prateta.

    Každá pec má svůj systém pečení, záleží, jak je velká, jaké jsou rozměry,....délka, šířka, výška. Když mě to prateta učila, tak jsem si to napsala, ten sešit mám pořád, a v něm všechno, co bylo potřeba vědět, když mi chalupu,...jako prodávala,...protože jsem nebyla vlastní a chalupa by propadla státu, nebylo přímých dědiců,...vlastně už nebylo žádné příbuzenstvo.
    I když jsem už byla majitelkou,...pokračoval její život v chalupě až do její smrti v nezměněné podobě, jen jsem tam jezdila pomáhat a pracovat podle jejích pokynů a přání. Zemřela doma u stolu, tak ji našel otec souseda.
    Sedávám na stejné židli, na stejném místě,....dokážu se tak přenést roky zpět,...až mě někdy vyděsí, jak se dokáže časová smyčka mých myšlenek vrátit o tolik let a navodit uplynulé zážitky,...a jak obtížně se vracím do reality současnosti.

    Prší drobně a vytrvale,...je chladno,...voda se vsakuje, na polích, loukách, nikam neodtéká, prší milióny,...vody je třeba.
    Včera jsem dokonale uklidila listí kolem baráku, díky dešti přestalo opadávat, to zelené drží, chodníky jsou naprosto čisté.

    Občas se stane, že příjde na mokré listí přímrazek a to pak okamžitě skoro všechno spadne a úklid je tak jen na dvakrát,...letos uklízím průběžně, když se jím nechci brodit.
    Asi si odpoledne upeču další dávku vánočního cukroví,...když bude pořád pršet,...ještě nevím jaké,...no uvidíme,....třeba přestane déšť a budu mít o zábavu postaráno,....zahrada,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  15. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Neni-co-slavit-Biolog-Jirovec-sepsal-drsne-hodnoceni-dnesniho-stavu-nasi-zeme-A-zuctoval-i-s-Taberym-a-jeho-knihou-556836

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jan Keller:

      "Co pro mě znamená výročí sto let Československa?

      Jsem tak trochu na rozpacích.
      Před několika lety jsem jednomu francouzskému kolegovi při prohlídce opevněného města ve východní Francii řekl, že naši předci opevnění republiky koncem 30. let ani nevyužili.
      On mi na to odpověděl, že studoval materiály shromážděné svojí kolegyní historičkou, které dosvědčují, že francouzští bankéři se už někdy koncem 20. let 20. století dohodli s německými finančníky, že jim prostor Česka přepouštějí.
      Bylo to v době, kdy velení československé armády obstarávali francouzští vysocí důstojníci. Je to už pár let, co mi to profesor Alain Bihr tvrdil. Od té doby mi vrtá hlavou, jak to vlastně bylo s naší republikou od samého počátku myšleno.

      Co bych České republice přál do dalších sta let?

      Přeji našemu státu do další stovky, aby se o něho francouzské finanční kruhy
      a jejich politické loutky
      s německými finančními kruhy anebo s někým jiným zase nešábly.

      Nechtěl bych, aby páté koloně u nás doma někdo takovou radost udělal."

      Vymazat
  16. Příští týden má být pěkně, tak pojedu na chatu poprat se s listím.
    Jak Vás tak čtu, Tužko, tak pociťuji nejasné nutkání žít na chatě natrvalo, být venku, a ne zalezlá v pražském bytě.
    Kdo ví, jestli se k tomu nakonec neodhodlám, jen bych musela vyklidit pražský byt a pronajmout ho - a kam s knihami a spoustou krámů?

    OdpovědětVymazat
  17. Své "uprchlíky z města" jedu navštívit zítra, máme všichni tři volno. Zatím jsou prý maximálně spokojeni, tak uvidím. :-) Je tam i autobusové spojení, tak je vyzkouším. Snad přestane pršet.

    OdpovědětVymazat
  18. Zkusím D1. Pijetní akt skončil.

    OdpovědětVymazat
  19. Přehlídka nic moc, žádná Armata.

    OdpovědětVymazat
  20. Jáchyme, mám zlé tušení, že kandidát někam emigroval. Doufám, že ho nahradíte, máte na to.

    OdpovědětVymazat
  21. Marie,
    nikoli, nemám na to.

    Moje zásoba pětikorun by nastačila ani na volební buřtguláš.
    Plovárny, cochtárny a rybníky coby slibné pětikorunové doly brzy zamrznou.

    Kromě toho začal včera Ládik trénovat odolnost proti alkoholu - a zde namám šanci. A chtít po kterémkoli současném českém prezidentovi, aby absolvoval celé období střízlivý - to by se musel zbláznit nabo několik let nečíst noviny a nezapínat internet.

    Dále mě diskvalifikuje moje chorobná slušnost.

    Jako kompenzaci své neschopnosti používat na veřejnosti sprostá slova bych požadoval obrněný dvoukolák s několika přepravkami uleželých vajec plus prak s laserovým zaměřovačem za účelem sebeobrany proti rudokaretníkům z amerického velvyslanectví a nosičům červených trenýrek.

    Což by mělo za následek zásah jednotek OSN kvůli porušení zákazu chemicko-biologických zbraní hromadného ničení euroatlantické demokracie.
    Ne, ne!

    Tatíček Ládik ve své oblíbené fufajce se nesporně brzy stane oblíbeným objektem světových sběratelů známek - a běda tomu smělci, který by se odvážil zakopat jeho portrét do kompostu, jako to udělal ten ředitel gymnázia!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, to jsou všechno výmluvy! A prkotiny. Máte závity? máte. Prašule seženeme, možná dá Horáček, určitě mu zbylo a je taky komediant, bude s Vámi soucítit.
      Budete první stepující a králiky chovající prezident, lid Vás bude milovat. Sprostá slova už nefrčí, alkohol nahradíte čajem. Akorát by to chtělo nějaké dámské povyražení a publikaci o něm, v tom jsou si - až na Zemana - všichni rovni, musíte držet tradici.

      S Ládikem fakt nevím - už dva dny mele cosi nesrozumitelného, no co je do prezidenta, když mu lid nerozumí??
      A šmytec.

      Leje už zase jako z konve a odněkud z náměstí slyším salvy ohňostroje. To se to zrovna dnes nevyvedlo. Ale co, budou jiné oslavy a tyátry.

      Vymazat
    2. Na druhou stranu, pokud byste, pane Jáchyme, napodobil presidenta Uruquaye José Mujica, zřejmě byste si získal na svou stranu nejednoho čecha i s čéškou
      Mujica v prezidentském paláci pouze úřadoval, jinak žije na rodinném statku nedaleko Montevidea a živí se pěstováním květin. Jeho nejcennějším majetkem je Volkswagen Brouk z roku 1987. Devadesát procent prezidentského platu dává do fondu, který pomáhá chudým lidem rozběhnout vlastní podnikání.[2] Z jeho iniciativy se stala Uruguay prvním státem na světě, který legalizoval marihuanu. Od státem kontrolovaného pěstování a prodeje konopí si Mujica sliboval vyšší výběr daní.[3] Za jeho prezidentování byly také v Uruguayi povoleny sňatky homosexuálů.[4] ...tedy nikoliv manželství, že :))


      Vymazat
    3. Dámy,
      musím jednoznačně odmítnout, jakkoli jsem poctěn Vaši důvěrou ve své schopnosti.
      Moje loajalita k prezidentu Ládikovi je silnější než já.
      Kdybych chtěl zneužít každého drobného zakolísání tohoto politického, sportovního a uměleckého pilíře naší Nory, šli bychom si zde za chvíli po krku jako socdemáci a dopadlo by to s námi podobně.
      ****
      Pravda, pokud by hledali nástupce populárního Mujici v Uruqai, asi bych neodolal, jeho skromnost mne fascinuje.
      ****
      Ke sňatkům homosexuálů mám ale drobnou osobní hypotézu, podloženou celoživotním pozorováním cvrkotu:
      Sňatky homosexuálů jsou darwinovská past, která povede k vyhynutí homosexuálstva.
      Homosexualita se podle mého názoru v genofondu udržuje díky tomu, že průměrný homosexuální muž míval větší počet dětí než průměrný muž heterosexuální.
      Homosexuálové jsou pro značnou část žen oblíbenými milenci- a vzhledem ke společenským předsudkům se spokojují se ženami místo mužů.
      Je to nouzovka - asi jako nafukovací panna nebo vibrátor, ale není holt každý týden rektální posvícení.

      Homosexuálové sou značně promiskuitní a tak počet jejich dětí, rozsévaných v lůnech manželek sousedů, kolegů či rodáků dosahuje občas téměř počtu potomků plodnějších a aktivnějších příslušníků katolického kléru.

      Pokud se homosexuál ožení, jeho manželk se promění v pěkného semetrika a vyžaduje věrnost.
      Díky tomu se homosexuál nenamnoží a jeho rod vymře po meči i přeslici zároveň.

      Řekl bych, že dobrák Mujica není žádný blbec a ví, že během pár generací pěkně zatne uruqayským gayům genderový tipec.

      Pěkně prefíkané, už žádnou neprefíknou!


      Vymazat
    4. Ste se teda vybarvil, hotovej Uzel.

      Ale Zeman mluvil dobře, obsah i forma, není-liž pravda?
      :-)

      Vymazat
    5. Já se přiznám, že jsem Zemana neviděl a neslyšel, snad to na internetu najdu.
      Ale věřím, že jako Ládikův prezidentský předskokan neudělal ostudu.
      Je to ostatně zkušený mazák, žádný Drahouš!

      Vymazat
    6. Jo, už jsem si Zemanův projev přečetl, dobrý !
      (I když to nebylo ve verších, jak by to spatra dokázal Ládik)

      Vymazat
    7. Obdivuhodná paměť a vyjadřovací schopnosti. Jen s tím pokračováním afgh. vojáčkování nesouhlasím.

      Vymazat
  22. Jízda byl humus. Déšť, uzavřená D1, zácpy, nakonec mlha. 150 levÿ pruh, v Místku poliši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, jak zjistíte, nebýt mých morálně-volních vlastností, došlo tady v době vaší nepřítomnosti k palácovému převratu...Být na mém místě někdo méně eticky vyfutrovaný, mohl místo Vás psát dějiny on!

      Vymazat
    2. Budu muset se stáhnout do úsraní.

      Vymazat
    3. Tak to já nesouhlasím. Za prvé, žádný palácový převrat, za druhé, pokud by nebyl Ládik!!! ochoten tuto funkci přijmout, ponecháme místo zase nějakým zdrahošům, nebo postavíme jiného kvakvakvalitního kandidáta!? Hmmm, nemůžeme se zachovat jako kavárníci, křičet, a pak tam šupnout tu svoji nevolitelnou loutku. My budeme připraveni minimálně dvakrát!!!

      Jinak, jedli jste už někdo dýňovou zmrzlinu? Nebo z jehličí? Jsou báječné obě. Ale rakouský mladý Veltlín na ten včerejší Müller ze Znovína nemá ;o)

      Vymazat
  23. Až teď jsem si přečetl průběh puče. Jak málo stačilo, ani neproběhl za zády. Stačilo jen mžiknout a už to bylo. Nebýt lojálního Jáchyma, byla kandida v loji.
    I tak si myslím, že Jáchym nechce jít do příští řeže s Drhošem ze strachu o Bilbaa. Celé roky se s ním piplá, aby mu vštípíl zásady krizového myšlení a teď by ho měl vydat všanc nebezpečí střetu s mazaným králikátorem, který stahuje kožku jedním pohybem. Strach o Bilbaa stál jako hráz proti pučistce Marii.

    Já viděl z projevu bimba poslední 2 slova, s těmi jsem se ztotožnil. Pak jsem čekal, jak připíchne Lacovi Déčimu řád na holou hruď, aby sa nedosral - a nedočkal jsem se, Déčiho asi zadrželi. Kvitové medaili ztratili. Souhlasil jsem s blahořečením hejmy, bo uměl čínsky už v totáči.

    OdpovědětVymazat
  24. Je po pucci.
    Jepo pučije popuči jepopuči
    co se v té hudebce naučí
    učitel za sebe neručí.
    Když mu tam nástroj nepučí
    intrika z boku vypučí;
    teď, kdy už v břichu nekručí
    hodí si po mě papučí
    jako ten novinář z iráku
    švihnul botou po rypáku
    presidentu buši nebo fordu
    a málem mu rozbil mordu.
    Děkuji jáchymu a bohu
    že ještě dýchat mohu
    i když dýchání po puči
    sebevědomí popučí.

    OdpovědětVymazat
  25. Ta baba řvala jak na lesy
    na pralesy a útesy
    bylo jí vidět do břucha
    myslel jsem že je porucha
    živého vysílání.
    To byla hlučná paní!
    Vysoko špulils ústa
    nebyla ani tak tlustá
    ale ty vysoké tóny
    to vůbec nebyly ony
    které by hladily duši
    tyhlety drásaly duši.

    (po udílení cen)

    OdpovědětVymazat
  26. Ivanka měla pápěří
    vypadalo to na peří
    Janukivyčova pštrosa,
    to nebylo od albatrosa
    ale od přízemního ptáka
    který už málem kdáká.
    Měli ho naučit létání
    to přece ptáky pohání
    plachtit mezi vzdušnými proudy
    daleko od rodné hroudy.
    Oni se na něj vybodli
    na vidličku ho nabodli
    a těžko se tomu věří,
    nakonec jeho peří
    nosí na šatech Ivanka.
    Kdyby Tatanka Jotanka!
    To by mi přišlo přírodní
    nositele to zvýhodní;
    ale lepit to na šaty....
    to je takový šišatý....

    OdpovědětVymazat
  27. Cestovní horečku mám po cestě
    měl bych spát s jazykem na vestě
    to přece není možné
    abych v pozici ložné
    takhle spaní ojebal.
    Anebo že bych se bál?
    Že přišla pozdní předtucha?
    To už by byla zátucha!
    Nedá mi spát ten puč
    něco mi říká buč
    ale to bych byl volem.
    Vezmu to kolem a kolem.
    Náhodou to dobře dopadlo
    nebudu tady hrát divadlo
    že mě to od pučistky mrzí
    nebudu přece drzý
    nebo dokonce netaktní;
    puč zas není tak kontaktní
    dělá se zpravidla na dálku
    mohl jsem dostat i obálku
    s plastickou trhavinou
    skončil bych svojí vinou...
    Musím jít trochu do sebe
    nemůžu dělat pod sebe
    jako to hovádko boží,
    i když jdou na mě s noži.

    OdpovědětVymazat
  28. Kdybych měl nosné téma
    jako ho míval Kléma
    to by se mi to psalo
    nejenom takhle málo.

    OdpovědětVymazat
  29. Budík jsem nastavil o šesti
    těžko se usnout poštěstí
    myslím na tolik věcí.
    Jací jsou v Mýtě měccí.
    Pro pětikačky nevidět vodu
    a oni ji nechtějí vypustit.
    že by ji museli napustit
    a byla by to škoda
    tak drahá je jim voda.
    Volení zástupci lidu
    zvolili pro Mýto bídu.
    Vyskoé Mýto
    je mi tě líto
    zpíval už kdysi stárek
    v plovárně plno marek...
    něco se v světě děje
    kampak ten vývoj spěje.

    OdpovědětVymazat
  30. Jdu na živnostenský úřad
    snad se jim zachtělo kuřat
    jdu na odbor vnitra,
    kontrolovali i Pitra.
    Uvidím, zda na mě zaklekli
    nebo se prostě zalekli
    že v práci málo makají
    a jenom na ni kakají...

    OdpovědětVymazat
  31. Ten Štěch měl zase pech.
    V kabátě plném blech
    všichni ho obešli obloukem
    trčel tam se svým kloboukem
    jako ten jakešův kůl
    nebo petr ůl.
    Hlavně, že má tu maturu
    s ní už může jít na túru
    na Starou baštírnu nebo Jordán
    flek mu byl dávno prodán.

    OdpovědětVymazat
  32. Snad tu nechytnu lenoru
    na tom národním výboru;
    všude se kafe vaří
    asi se dobře daří
    za dveřmi ozývá se smích
    v čekárně další kých.

    OdpovědětVymazat
  33. Ládiku, to jsem si početla, je vidět, že už jste měl básnický absťák! :-)

    OdpovědětVymazat
  34. Prý Trumpa prověřovala StB. Aby nebyl Zelníček.

    OdpovědětVymazat
  35. Nebo je to negativní humanitární puč. Všichni pučisti se schovali a já tu zůstal jako jakešův kůl.

    OdpovědětVymazat
  36. Pučisti, nástup! :-)

    Jsem doma a ještě musím proběhat psa. Výlet byl fajn.

    OdpovědětVymazat
  37. Liško,
    mohl bych ještě teď prořezat jabloně? Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě mohl, dnes by se jim to možná velmi líbilo! Samozřejmě ne žádné zmlazující hluboké řezy, ale běžný řez do jednoletého a dvouletého dřeva.

      Jsem pilně pracovala do večera. Doma,na zahradě, v různých skříních a jiných skovkách jsem vyhrabala dvě plná auta odpadu, takže jsem byla i ve sběrném dvoru, inu komu se nelení, ten je večer totálně hotový :))

      Vymazat
  38. Foto středního traktu Národního výboru (příčka v písmenu H), kde mě prověřovali, jestli něco nedělám 30 roků špatně.

    https://imgur.com/a/SEYngMj

    Na detailním snímku chodby je vidět (po zvětšení) nad dveřmi A105 (2. patro) nápis VIDIMACE a LEGALIZACE. Mě kontrolovali v A104 a vidimace tam nebyla, nebo jsem si nevšiml. Viděl jsem tam celkem dobře a ta paní mě asi taky viděla, brýle si dávala jen při psaní na pc (byly toho 3 listy za 40 minut kontroly). Vedle seděla asi vidimoložka. Já byl možná venitant a za vidimoložkou seděla vedoucí vicioložka. Celé to zastřešoval legalizátor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podotýkám, že se nejedná o okresní město, ale normální střediskový národní výbor, který má ještě detašovaná pracoviště. Parkoviště jsou 2 - jedno pro zaměstnance (to větší) a jedno placené, pro klienty národního výboru. MĚ BY URVALO!!!!!!! Komunističtí pohrobci zasraní!!!!

      Vymazat
  39. Už to v blesku píší
    padne vláda v Říši.
    Makrela je na mělčině
    subdodávky dělaj v Číně
    nebo líní Bulhaři
    co jsou jak Tataři.
    Leopardy vraždí Jemen
    brzy bude málo vemen
    která můžou dojit.
    Němci nesmí pojít!
    Jsou to přece nadlidi
    Slovani jsou pralidi
    Říše půjde zas nach Osten
    brzy budem doma hostem.

    OdpovědětVymazat
  40. Ládiku,
    vzhledm k tomu, že Osudy našeho národa zůstaly na nás nornících coby výkvětu českomoravskoslezské inteligence,
    ještě se vrátím k zaplaťpánbu zažehnanému sestrovražednému boji o Hrad: Jsme všichni vyčerpáni oslavami zbytků naší protektorátní nezávislosti, jakož i přechodem na zimní čas.

    Kromě toho ti citlivější z nás nechávají v sobě doznívat silný umělecký zážitek z vašich dnešních veršů.

    Po úvaze se domnívám, že se ve skutečnosti nejednalo o pravý puč, nýbrž o dámský test loajality, kterým jsem, všechna čest stranou, proplul bez ztráty květinky.

    Domnívám se dále, že Marie trpí vcelku pochopitelnou a oprávněnou obavou, zda nebudete výkonem prezidentské funkce natolik přetížen, že by se to mohlo podepsat na Vaší básnické potenci.

    Navrhuji proto zřízení funkce viceprezidentky, která vás bude zastupovat v případě prezidentských viróz a jiných indispozic.

    Něžná ženská ruka se může na hradě vždycky hodit i jinak.

    Protože se však obávám, že by mohlo vypuknout určité soutěživé napětí o tuto funkci mezi zdejšími krticemi, navrhuji, aby se jednalo o funkci putovní, o které se budou naše krtky pravidelně střídat.

    Navrhuji pouze, aby Gaia měla z bezpečnostních důvodů určité privilegium.
    Ve Vladislavském sále nechť je nafouknut vyhřívaný nafukovací bazén zpola naplněný vodou a zpola pětikorunami.
    To by mohlo odstranit určité budoucí zákonité tenze mezi prezidentem a asertivní viceprezidentkou.

    (Já osobně se zcela spokojím s funkcí hradního ovčáčka, jehož úkolem bude srát novináře, které se Vám nepodaří dostatečně rozehřát na zápalnou teplotu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hospodine pomilujny
      Jachym už je zase bujny
      sprasiž ny i uspišiš
      hospodine kecy našě.

      Vymazat
  41. Teď mně odjela návštěva se 4 dětmi, šla jsem je vyprovodit k vlaku a když jsem šla domů, tak jak jsem už byla z toho za 3 dny zblblá, potkala jsem psa a povídám samomluvou bafik haf haf

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukal jak puk a já se začla rozhlížet, jestli nebyl svědkem mého úletu někdo další

      Vymazat
  42. To je zase vítr, toho se vždy bojím

    OdpovědětVymazat
  43. Mám fajn práci pro strojírnu, dělají harvestory, české ručičky:
    https://www.youtube.com/watch?v=hc6D17vRHfE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Větší harvestor rabuje les:
      https://www.youtube.com/watch?v=soLjGPknv2o

      Vymazat
  44. Kolega Zdeněk Škromach kdysi s nadsázkou říkal, že člověk pozná, že už není v politice, tak, když si v autě sedne dozadu, otevře noviny a ono to nejede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšela jsem, že ministři mají po odchodu z funkce nárok na auto se šoférem ještě po dva měsíce, asi aby ten skok do vody tolik nestudil... :-)

      Vymazat
  45. Já jsem nějak z těch oslav v Praze znechucená, ani nemám náladu něco psát.
    K tomu ob den u matky, Praha přecpaná turisty, už je to odporné, to vám jsou úplné průvody, jako o spartakiádě.
    Nastupovala jsem do metra na Malostranské, vlezu dole do nástupního prostoru a vpravo se z metra, přijíždějícího z centra, vyrojilo asi třista lidí-turistů, jen z jednoho metra. Jako sarančata.

    OdpovědětVymazat
  46. Tužka napíše,...v milování i v soubojích preferuji a jen toto uplatňuji,....1 ku 1, nic jiného neuznávám,...nevstupuji do cizích lásek ani cizích soubojů,...to mám taky ze sportu,...protože sudí při hromadných kontaktních potyčkách často zapomene, kdo vlastně začal a nakonec to odskáče ten, co do toho vstoupil jako poslední, a kterého si zapamatoval. Řeším jen své vlastní souboje,...a preferuji zvednuté hledí, aby bylo vidět, kdojekdo.
    Odemne puč nehrozí,...bojkot, bojkot to ano, to umím,....vyznávám čtyři kategorie,...krátkodobý, dlouhodobý, průběžně s přestávkami, a taky až za hrob.

    Napršelo, a podle radarů ještě bude, nebude třeba na zimu zalévat,...tak dobrý,...a je teplo,...15°C, to tu dlouho nebylo,...naposled si pamatuji teplý listopad v roce 1973,...to jsem ještě v listopadu spávala na tenisových kurtech pod přístřeškem, kam se ukládaly lavičky, aby přes zimu nebyly zbytečně poničeny vlhkem,....a kam se občas chodila milovat neplnoletá omladina, protože tam bylo bezpečno, že je někdo nenačapá,...plot bylo třeba přelézt,...a to dvakrát, i ten kolem přístřešku, aby krádeže laviček byly obtížnější,...jóó, to byl suchý a teplý pozdní podzim.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  47. Nejste vy chlapi nějak příliš cimprlich? To už si člověk nesmí udělat ani legraci? Asi hloupou, no dobře. Tak od příště zas vážně, no.
    Dobrou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, naši norničtí chlapi nijak příliš nepřečnívají ty z běžné komunikace, snad jen, že ti naši jsou vždy o chlup chytřejší. Nechci zde rozvádět, zda o chlup psí, kočičí, či králičí ;o))

      Vymazat
    2. Zdraím, Marie,
      mně to od Vás připadlo jako docela fajn legrace, vůbec ne hloupá!!
      Naopak jsem to uvítal jako přihrávku na nosné téma, kterou mohu vytočit do nebetyčné spirály absurdních konin o puči.


      Pokud si vzpomenete, s Ládikem se vzájemně častujeme mnohem většími kravinami, než jsou ty, které jsem tady v souvislosti s pučem rozpoutal.

      Co se týče mne, minimálně v tomto prostoru opravdu cimprlich nejsem.

      Máte moje stoprocentní svolení, SMÍTE si ze mně dělat srandu libovolného kalibru. Opravdu se neurazím ...i když to možná budu předstírat a ronit krokodýlí slzy nebo naopak stejně předstíraně ďábelsky zuřit. :-)

      Vymazat
    3. Já to beru smrtelně vážně. Jsem rád, že jsem popuči.

      Vymazat
    4. Od mužských mě to tolik nepřekvapí, prostě jsou z Marsu... Ale že i paní Tužka... no to už jsem se musela zamyslet.

      Vymazat
    5. Marie, mám paní Tužku ráda a vždy si s potěšením přečtu její příspěvky. Jde asi jen o nedorozumění...
      Vy jste mi, spolu s Liškou, presidentem Ládikem a jeho mluvčím rozjasnili minulé dva chmurné dny.
      Děkuji! :-)

      Vymazat
    6. No já určitě nic nerozjasňovala, to jste si nejspíš omylem nasadila čelovku!
      Ježiš, nesmím žertovat, tak honem vážně... Ládik jaksi nemá smysl pro humor, ten můj. Už mlčím. Dnes stejně zařezávám do šesti, bavte se beze mě.

      Vymazat
  48. Tužka napíše pro paní Marii,...jsem pořád venkovský balík,...s tím nic nenadělám,....moje první myšlenka, kdy řeším nějaký problém, má vždycky ten dobře známý punc venkovského dvora se spoustou zvířat a jejich exkrementů. To je ta podstatná baze,...obyčejně mi až později docvakne, že to dost často bylo myšleno zcela jinak.
    Jinak,...zdejší slovní hrátky beru právě z toho nadhledu venkovského dvora,...vylezla jsem si na žebřiňák,...a,..koukám, abych viděla, nemusím mít k pokoukání zážitek z osmitisícovky,....a z Venuše nebo odkud to jsme,...?....nečetla jsem to,...tak z Venuše rozhodně nebudu,...jsem terestrické nátury.

    Nora mi vyhovuje,...ranní verše pana Ládíka, /pane, Vy tak brzo vstáváte/,...neuvěřitelné propojení bizarních pojmů s realitou pana Jáchyma,...lakonická přímočará konstatování paní Gaii,...školení o víně, životě a informace z Jižní Moravy od paní Lišky,...školní problémy s učením a školou, /kterým rozumím a mám k nim blízko, protože s omladinou celý život taky pracuji převážně na hřišti a v tělocvičně /, tak toto od paní Marie,...a k tomu hudba a seriály a o tom, že život není peříčko od paní Aleny,....a další vstupy, dalších přispěvovatelů, musela bych proběhnout tolik Nor, abych na někoho nezapomenula, tak to zkrátím,...čtu si,....něco si pomyslím, nebo jen mávnu rukou /obrazně /,....

    ....jen pište dál,...budu si v Noře číst, tak jako dosud,...díky za ní, pane domácí zřizovateli, který jste tak úsporný v příspěvcích,....asi vynakládáte energii na jiné, energičtější činnosti,....je Vám přáno, pfujpfujpfuj.

    Tak pro dnešek dobrý,...Tužka....o hudbě jsem se nezmínila,...jsem milovník ticha a lehkých tichých přírodních zvuků.

    OdpovědětVymazat
  49. Když byl ještě Jižní Jemen
    byl tu režim jako řemen.
    Svědomí mě dosud hryže
    poslal jsem tam dětem lyže.
    Jiní dali stará kola
    nebo kožich ze sobola.
    Dnes je Jemen sjednocený
    MbS určuje tam ceny
    Saudy vytěžené ropy
    ani nezametá stopy.
    Politici chválí Saudy
    že i oni jezdí v Audi
    občas ven prosákne fórek
    že má Jemen hladomorek.
    Pošleme tam lékaře bez hranic
    ač jsme proti Saudům z Nemanic
    pošleme tam sunar, deky
    lidi jsou tam nějak měkký.

    OdpovědětVymazat
  50. Kdybych chodil ráno do práce
    nemoh bych se v lůžku obracet
    dlouho ze strany na stranu
    a říkat - ještě nevstanu.
    Kdybych byl navíc muslim
    štvalo by mě, že musím
    mít v posteli koberec
    na něm vystřihnout kozelec
    hned těsně po ránu
    a podle polohy v koránu
    vytrčit prdel k severu
    dříve, než něco sežeru.
    Zrovna dnes máme škvarky
    zítra podélně prasklé párky
    s 20% masa -
    jaká je to ráno krása
    když člověk dělá na ičo
    to může dělat všeličo.
    K tomu mě netíží Bůh
    ani jeho druh
    jeho zástupce na Zemi
    co z bedny háže frázemi.

    OdpovědětVymazat
  51. Dneska tam fučí děsně
    naštěstí mám okna těsně
    s kováním kolem dokola.
    Za oknem probíhá tombola
    která větev do světa poletí
    všechny ty z minulého století;
    slyším je naříkat “už ne!
    už jsme málo pružné
    máme křehkou strukturu
    lehce chytneme rupturu!
    Běž větře fučet nad moře
    co děláš tady na dvoře
    ještě přineseš hromy
    a vyvrátíš stromy”.

    OdpovědětVymazat
  52. Ve vysokém mýtě
    řádí vítr lítě.
    Vyfoukal vodu z plovárny
    kovadliny letí z kovárny
    hele- on je stříbrný!
    Pětikačky letí pod drny
    Gaia sežene hledačku
    už má levnou v hledáčku
    půjde vypípat oraniště
    určitě dnes a každé příště.

    OdpovědětVymazat
  53. Nám to zklátilo popelnici
    slyším veni vidi vici
    jak kvílí meluzína
    dneska je hodně jiná
    taková teplá
    jakoby přišla z pekla.
    V Chorvatsku mají vlny
    v itošce kýbl plný
    na Lysé řádí obleva
    a když se podívám doleva
    vidím se plácat tetřeva
    nebo je to černá husa?
    Chtěla obletět Rusa
    mířila na zimní hnízdiště
    musí to nechat na příště
    bo zadními vrátky
    ji to přifouklo zpátky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Byl takový vítr, že naše slepice snesla jedno a to samé vejce třikrát!"

      Vymazat
  54. Když už jsem u té práce...
    ještě Martinská deklarace.
    Seděli Slováci v Martině
    všichni s rukama na klíně
    čakali na Hodžu Milana
    jak karta byla rozdána.
    (Nebol to Hodža Enver -
    ten bol Ďaleký ak Denver).
    Sedeli v budove Tatrabanky
    už prázdne od žinčice džbánky
    v mozolnatých rukách mali.
    Hodža mává zdáli:
    Sloboda, ludia, sloboda!
    Budem váš nový vévoda.
    Česi zahnali uheráky
    máme republiku taky
    bola to náhoda jak sviňa
    zatial budem s nima.
    Počkáme 20 let na tátu
    ten nám pomôže ku státu
    samoststných ludí.
    Už sa prasa udí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samy baca. Este stastie, ze prisiel Hodza a ucil ich podpisovat sa. Inac by nebolo z deklaracie nic:-).

      P. S. Opomenieme, ze poniektori maju take vedomosti z historie, ku ktorej sa vyjadruju, ze ani netusia, ze Hodza deklaraciu nepodpisal, lebo prisiel az neskoro vecer - po akcii...

      https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_signat%C3%A1rov_Martinskej_deklar%C3%A1cie

      Vymazat
  55. Dneska norníkem
    zítra horníkem.

    OdpovědětVymazat
  56. Masaryka plný pult
    vypadá to jako kult
    další osobnosti
    už jich bylo dosti.

    OdpovědětVymazat
  57. Je moderní doba.
    Na šichtu jdou oba,
    otec i matka.
    Pracovní doba je krátká
    jenom dvanáct hodin.
    Je to hobby rodin
    co chtěj hypotéku.
    Není na to léku.

    OdpovědětVymazat
  58. Pod Picburkem kraj Ohája.
    Chytili tam s revolverom šohaja.

    OdpovědětVymazat
  59. Dotaz na učitelský sbor:
    Už jsem dlouho ze školy pryč a zrovna mám na prkně střední školu v Opavě, kde je místnost s účelem "SNOZELEN". Nevíte, co to je? Jakou teplotu mám do ní dát? Možná by mi pomohl i Jáchym, chtěl jít učit fyziku a snozelen má určitě v malíčku. Dík.
    https://imgur.com/a/h1Leb2X

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím ale rychle, má to šibeniční termín. S výřivkou bych si poradil, bo jsem předtím dělal tetřeví líheň na Řepčonce. Ale snozelen mi fakt uniká. Nepomohla ani vidimace.

      Vymazat
    2. Nojo, to není snozelen, ale snoezelen ... to mě zmátlo.
      Snoezelen má každá dobrá škola.

      "V edukačním procesu slouží také jako podpůrné pedagogické opatření, zprostředkovává základní zkušenosti těla, rozvíjí motoriku, podporuje rozvoj v oblasti vnímání, poznávání a emocionality. Zároveň může sloužit jako nabídka pro trávení volného času, ke zklidnění a k relaxaci. Umožňuje vystoupit z běžného prostředí do bezpečných prostor, kde může klient dobrovolně využít nabízených smyslových podnětů a kde „ se ni nemusí a vše je dovoleno“."

      Vymazat
    3. Cleland a Clark, psychologové, kteří pracovali v USA, vyvinuli „smyslovou samoobsluhu“ pro lidi s intelektuálním postižením, kteří žili v ústavu, kde se odborníci snažili mírnit jejich nenormální chování. O několik let později, počátkem 70. let 20. stol. Wikipedie

      Tedy proč něco pro lidi s intelektuálním postižením potřebují na normální střední škole?

      Vymazat
    4. To bude spíš pro učitele, aby dokázali jít do další hodiny, protože dnes učit na střední škole je o zdraví, především o to duševní.

      Vymazat
    5. "zprostředkovává základní zkušenosti těla, rozvíjí motoriku, podporuje rozvoj v oblasti vnímání, poznávání a emocionality. Zároveň může sloužit jako nabídka pro trávení volného času, ke zklidnění a k relaxaci. Umožňuje vystoupit z běžného prostředí do bezpečných pro
      stor, kde může klient dobrovolně využít nabízených smyslových podnětů a kde „ se nic nemusí a vše je dovoleno“."
      ****
      Naprosto dokonalá, byť zbytečně mnohomluvná definice instituce zvané veřejný dům, hampejz, bordel... prostě takový ten barák, co má nad vchodem neonové Havlovo srdéčko.

      Důležité je ono "vše je dovoleno" - zde se poukazuje na nutnost tolerování netradičních inovativních duhových praktik, kvůli kterým by vás tradiční bordelmamá nechala vyvést nahého na mráz.

      Pro Ládika tedy jednoznačný pokyn - místnost musí být vytopena na teplotu minimálně 26°C s ohledem na minimální až nulové množství textilií na tělech snoezelenujících se účastníků podpůrného pedagogického procesu.
      Doporučuje se měkká a lehce omyvatelná vytápěná podlaha o teplote 36,5°C.

      Výjimkou je tzv. "studený koutek" pro obzvláště teplé studentky/y a pedagožky/gy, zabraňující přehřátí a nadměrnému pedagogickému či studijnímu zápalu.

      Navrhuji pro onu snoezelenárnu český název "rajcovna"
      Nedílnou součástí by měla být meditační Válenda Václava Havla.


      Vymazat
    6. Válenda ve tvaru rudého opičího zadku (fuj, co to píšu, rudého srdíčka u Národního divadla). To bude dvouválenda.
      https://i.postimg.cc/Bb4S7SLb/zadek1.jpg

      Vymazat
  60. "Tedy proč něco pro lidi s intelektuálním postižením potřebují na normální střední škole?"

    Gaio,
    je neuvěřitelné a zároveň záviděníhodné, že bývalá pedagožka dosud nic nezaslechla o rušení pomocných a zvláštních gymnázií pro studenty s IQ lehce nad 50 a jejich inkludování do dnešních normálních gymnázií pro studenty s IQ lehce pod 90.

    Je vidět, že jste naše školství opustila právě včas!
    Šťastná to žena!

    OdpovědětVymazat
  61. Ad: Ladik

    Ku prispevku 08:25 mate malu poznamku (ako vzdy korigujucu dezinformacie natlacene do hlav pocas "socializmu", ale ako vidno i dnes):-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nechcel by som, aby ste z toho dostal zapal basnickeho creva a aby Vas to obmedzovalo v rozlete:-). Len som daval na pravu mieru JEDNU z viacerych nepravd, ktore z basnicky vyplyvali...

      Vymazat
    2. Právě, že Martinská deklarece se mi už dávno vykouřila z hlavy - a včera bylo o ní povídání v ČT, takové divné, jaké jsem nikdy neslyšel.

      Vymazat
  62. Ad: Alena

    Pani Alene, ale i dalsim, ktorym idu turisti zo sveta na nervy (aj ked na tom najviac Cesko zaraba:-), odporucam pri najblizsej navsteve Prahy nepouzivat metro, ale tuto elektricku. Moze v nej cestovat i sama.

    https://lnk.sk/iBV2

    OdpovědětVymazat
  63. Ještě se houpají břízy
    https://imgur.com/a/PThgync
    už bude řízy řízy
    a naložím to do ramen
    ať je co hodit do kamen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor na pozorovatelov. Ja mam uz tie brezy spocitane:-).

      Vymazat
  64. Ostrava si nechala postavit multykulturni Majku z Gurunu, keru nam cely svět može zavidět
    http://jdem.cz/ej3xd9
    Větvička, trefný jako vždy. Odkaz je z Větvovin, na Idnesu mu neumožnili zveřejnit jiné podivuhodné sochy autora sochy tlusté staré baletky.

    Komentář k soše Kryla: "V ostravskem radyju mu řekli: „Zrob nam sochu Kryla, kery nese pokažene PC do servisu a je naštvany, bo pravě zjistil, že přišel po zaviračce...." :-)
    A socha Špinarky"...Nadherny multykulturni artefakt, kery v sobě skryva klubajiciho se Vetřelca, Majku z Gurunu v duchodu a Štajndlerovu předsmrtnu masku šmrncnutu vudkyni multykulturni Řiše a vudkyni ze Sexmise..." :-)
    --
    Mimochodem, pamatujete Majku z Gurunu? Já jo, byl to takový slovenský dětský sci-fi seriál, k dětem přiletěla mimozemská bytost, holčička - dívala jsem se na to se synovci, docela se mi to tehdy líbilo, holčička zvládala různá kouzla... děti ji vzaly mezi sebe, daly jí paruku a šatičky. Mělo to takovou veselou znělku...
    https://www.youtube.com/watch?v=pZBog4aAkIk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten Kryl je malinký, na ulici B. Šmerala, před komunistickým rozhlasem:
      https://www.youtube.com/watch?v=Oj0JgyyaSpU

      Vymazat
    2. Ja by som povedal, ze je vo (svojej) zivotnej velkosti. Posoval by vyskou ku Spinarovej. Nie kazdy cesky velikan je ozruta ako Pacho:-).

      Vymazat
  65. dnes mně vítr odnesl jídlonosič, naštěstí se zaklínil u plotu a ještě jsem ho našla, ale musela jsem hlídat dědka, co vozí obědy, kdyby mi vítr odnesl ještě ten plný, tak bych byla bez oběda.

    OdpovědětVymazat
  66. No, esteze tak. Uz som myslel, ze na dnesny mimoriadny sviatok a volno, kym sa my vyvalujeme, sa nikto neodvdaci nejakym svetovym uspechom. A tu ho mas...

    https://lnk.sk/cyCV

    P. S. Tento tyzden je u nas veru dost divny. Utorok, stvrtok volno, pondelok, streda, piatok praca:-))).

    OdpovědětVymazat
  67. http://casopisargument.cz/2018/10/30/skola-zaklad-zivota/
    Vřele doporučuji všem pedagožkám i nepedagogům.

    Rakousko - další země, kde zítra již znamená včera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni umí své děti vychovat k tomu,čemu chtějí, proč ne my?

      Vymazat
    2. My umíme, ale nesmíme.

      Vymazat
    3. Neumíme, všestranné rozvinuteho budovatele komunismu,což byl cíl výchovy 40 let, nevychovali nikde

      Vymazat
  68. Ladik Větvička mi vyfoukl heslo, které bych mu s chutí ukradl:

    "Tvrdy k sobě, brutalni k ostatnim…"

    Bohužel jsem se narodil jako přeslušnělý jihočeský dobrák.

    OdpovědětVymazat
  69. Já byla dnes na zubní hygieně. Hodinu v zubař sem křesle jsem avizovala, že nevydržím, vydržela, ale teď jsem z toho úplně nemocná, jak mi všude kolem zubů skube. Snad z spraví šálek heřmánkoveho čaje. Veceret nebudu,doufám,že se nebudu hlady budit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zubařský krtek30 října, 2018 19:59

      Gaio
      vatový smotek smočte v silném heřmánku či v Herbadentu a masírujte tím dásně pod tlakem. Hrňte dásen směrem k zubu, nekružte a vydržte. Co nejčastěji opakovat. Čau.

      Vymazat
  70. Šojdrová včera tajně odjela s komandem vybírat do Řecka sirotky!

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tajilo-se-to-Sojdrova-odjela-do-Recka-Vybirat-sirotky-557479

    Gaio,možná byste dostala zvláštní povolení zkusit vychovat z některého z nich budovatele komunismu.
    Třeba by se to s jejich dosavadní šariátnickou výchovou zneutralizovalo a vyrostli by z nich standartní příslušníci pražské kavárny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já neumím vychovávat, i když jsem dostávala ve škole pořád jedničky a přispívala svými moudry do časopisu Přírodní vědy ve škole. Ale výsledky jsem nikdy žádné neviděla

      Vymazat
  71. Já se pod vlivem krásného počasí chystám na chatu, mám tam sebrané ještě čtyři lísky ořechů, jsou jen trochu vlhké, myslím, že je ještě usuším. Probrala jsem je a ty, které se mi nezdály, jsem roztloukla, takže mám ještě dvě velké sklenice vyloupaných.

    Zítra tam budu sázet jahody! :-) Gaia se asi obkreslí, agrotechnické lhůty! :-)
    Ale co, je patnáct nad nulou, v noci nemrzne, občas prší...

    V Praze jsem totiž zašla na Francouzskou ulici, ke svému oblíbenému zahrádkáři, šla jsem se poradit o výsadbě trávníku a koukám, on má venku sazenice jahod, takové polozvadlé, a mezi nimi Ostaru! Po té pasu, chci ty Aromas vyhodit a držet se chutné české odrůdy.
    Tak jsem si řekla, co, mám si je nechat na jaře posílat kdovíodkud nebo obrážet zahradnictví, risknu to. Vysadím osm sazenic a do jara určitě dvě vydrží. A ty pak budou základem pro další pěstování.
    Chci taky moštovat, mám spoustu malých jablíček, ty se na nic jiného nehodí. A asi budu dosívat travní semeno na narušený trávník a uválcuji to. Jak jsem totiž na jaře postříkala jetel a plevely Bofixem, tak jsem netušila, že nebude pět měsíců prakticky pršet a že se udělají strašné pleše, které se už nevzpamatovaly.
    Tak se ještě kouknu na seriál a honem spát, abych byla zítra včas na pracovišti. Dobrou noc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jdu na kutě, jsem K.O.

      Vymazat
    2. tak s těmi jahodami dejte vědět za 9 měsíců, příroda je mocná čarodějka.Ale uschlé a sázené v listopadu....

      Vymazat
  72. 1000 kroků za kosou.
    Osiřelé kýble: https://imgur.com/a/GahFMgL

    OdpovědětVymazat
  73. tak vítr přestal jak když utne. Aspoň něco. Zápasím s georgem a dásněmi.

    OdpovědětVymazat
  74. Kontroluje to poštolka: https://imgur.com/a/7JKkKRE

    OdpovědětVymazat
  75. Už zase se na idnesu manipuluje se "zimním" a letním časem. Žádný zimní čas přitom u nás není, je tady normální středoevropský čas, třeba dnes. Po.urvený je ten letní čas, který je o hodinu vedle. Zimní čas není žádný.

    OdpovědětVymazat
  76. Patél má 182m.
    Jen o 13m méně, než Cukrák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych udělal sbírku mezi fanoušky Baníku a nechal vysochat sochu Špinarové o výšce 183 m.

      Ve vztyčené ruce by držela mikrofon (s podobným gestem jako americká socha svobody pochodeň).
      V mikrofonu by byl samoobslužný bar, v němž by se čepovala ostravska vařonka.

      Nehet malíčku u nohy by se dal vyrobit z roztaveného bronzu z té zprzněné sochy, aby se ušetřilo.

      Vymazat
    2. Já bych ji dal naležato a stadion do ní.

      Vymazat
  77. Sodoma komora.
    Kráva na dálnici D1 zřejmě nedodržela minimální povolenou rychlost.

    Ty krávy se už začínají na dálnici chovat málem jako lidi.
    Auto skončilo na střeše, na čem skončila kráva zpráva neuvádí.

    https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/doprava/krava-zpusobila-nehodu-dalnice-d1-zustala-neprujezdna_501450.html

    Dálnice neprůjezdná - krávě se nárazem ve vemeni stazilo mléko a auta jedou (jako) po másle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdoví, po čem auta klouzala. Viníkem byli řidiči, kteří nepřízpusobili rychlost stavu povrchu (hovnu).

      Vymazat
  78. Kosti dívek ve Vatikánu:

    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/574302/delnici-nasli-ve-vatikanu-lidske-kosti-patri-jedne-ze-zahadne-zmizelych-divek.html

    Kardinálové s Janem Papežem Pavlem Druhým dívky rozčtvrtili a možná i snědli, tehdy ještě nebyly Apple Watch.
    Kamery ale byly. Těším se na podobné komentáře, jako u čtvrcení toho Sauda.

    OdpovědětVymazat
  79. Nemáme dnes národní svátek helovín?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neslavim ale moje čtyřletá sousedka mi dnes vyprávěla, že se ve školce prevlekali do čarodějnických šatiček

      Vymazat
    2. Zrovna mi přišla reklama na halloweenské spodní prádlo. Úplný děs: černá krajka se vzorem rozcuchaných hlaviček a lebek, mezi tím spojovací řetězy, no nekup to!

      Vymazat
  80. Byla jsem na hřbitově a vichřice se tam ani neprojevila,vše pěkně uklizené a nic ne převrácení. Ale kolik tam už leží našich vrstevníků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi záleží na poloze hřbitova, náš je dost vysoko na kopci a fouká tam ze všech stran, vysoké stromy skoro žádné, jen tůje kolem.

      Vymazat
  81. A tady je ten chlapec31 října, 2018 18:36

    Deník N

    Libor Stejskal

    libor.stejskal@denikn.cz
    Zakládal blogy na Aktuálně.cz a dlouhé roky o ně editorsky pečoval. Dříve pracoval jako šéfeditor v Lidových novinách, MF Dnes a Hospodářských novinách, kde v poslední době rediguje komentářovou rubriku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přímo prezidentské01 listopadu, 2018 07:49

      „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“

      Vymazat
    2. To je nějaká blbost, ne?
      zpívat s anděly má úplně stejný význam jako výti s vlky
      s vlky vyjeme všichni, kdo žijeme v nějaké tlupě
      rozdíl vidím jen v tom, že s vlky jsme v životě, s anděly (možná) po smrti

      Vymazat
    3. Blbost ? Jak pro koho...01 listopadu, 2018 12:08

      ...Následně se soud věnoval tvrzení Miloše Zemana, že Peroutka napsal větu „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". A tady došel k jinému závěru....
      Ferdinand Peroutka,Miloš Zeman,Soud

      Vymazat
    4. Historický význam jazyka se mění, kdoví, jak to tehdy bylo užíváno.
      Ale že ze Zemana občas nevypadne blbost jsem nikdy netvrdila, stejně jako ze mě nebo z vás, anonyme.
      Však taky nehodnotím mluvčího, ale to rčení samotné.

      Vymazat
  82. "Název halloween je zkratkou spojení All Hallows‘ Eve, kterým se ve staroangličtině označoval předvečer dne všech svatých. Lidé si ten den připomínají své zesnulé předky. První zmínky o svátku sahají přibližně do roku 1745, jméno se v průběhu let komolilo, až vznikl Halloween.

    Historie Halloweenu sahá k slavnostem Samhain, kdy skotští Keltové slavili konec žní a příchod zimy, temnější části roku. Od 16. století bylo zvykem chodit v kostýmech stavení od stavení a výměnou za básničku či koledu vybírat potraviny. Strašidelné kostýmy měly představovat duše zemřelých.
    Do Ameriky se Halloween rozšířil s masovou imigrací Irů a Skotů v 19. století." https://chcidoameriky.cz/svatek-halloween-symboly-zvyky-a-tradice

    Duchů ani duší zemřelých se nebojím, zato mi nahání strach neustálé řinčení zbraněmi všude možně. Můžu si ale akorát zpívat s Marií Rottrovou: Řekni, kde ty kytky jsou (mimochodem dnes tenhle starý hit chtěli v každé třídě zpívat dvakrát, asi skvrny na Měsíci :-) )

    https://www.youtube.com/watch?v=hgZcyrllL8A

    OdpovědětVymazat
  83. zítra zas hlásí vichr.

    OdpovědětVymazat
  84. Ty můj malý senátore
    zase ležíš pupkem hore
    běž mi stáhnout králíka
    ale nebuď nešika!
    Minule sis přeťal žíly
    byl jsi potom celý bílý;
    ještě že mám doma šití
    přivýdělek moh být v riti
    stáhnu si ho radši sama
    i když jsem teď druhá dáma.
    Běž bojovat o přecedu
    ať nejezdíš na mopedu,
    ať ti dají řidiče
    jinak táhni do Jablunkova.

    OdpovědětVymazat
  85. Ládiku, dík! :-) A Jáchymovi za krávu na dálnici.. Já vím, že jste ji tam sám nezavedl :-), ale když už tam byla, tak proč ji nepřesunout na informační dálnici pro krtky!

    OdpovědětVymazat
  86. Uháním spát. Ráno vyrážím hlídat vnoučka, snacha má nějaké problémy, tak jsem na chatě upekla štrůdl, uvařila oběd, nakoupila, vše dala do kufru auta a ráno fičím...
    Udělala jsem taky 4 litry moštu z parmén a jonaredu.
    Od snachy pojedu odpoledne k dceři. Ta chce, abych se věnovala taky druhému vnukovi, pochopitelně. A v pozadí vše pozoruje VELKÁ MATKA. :-) Ta mě má jistou!
    Na chatě je mi blaze, dnes jsem hrabala listí z ořechu, odvezla 7 zahradních vaků (ohromných) do bioodpadu. Zasadila jsem ty jahody, no, uvidíme... budu je zalévat.
    Aromas, jako by věděly, že příští rok poletí, se stále tuží:
    https://i.postimg.cc/V6xXpnKY/jahoda3.jpg
    Zasadila jsem tři řádky česneku, vybrala jsem si odrůdu Havran.
    Venku pracuji čím dál tím raději. A věřte mi, že to není jen na mém majetku, když jsem u kamarádky na návštěvě na zahradě, tak se tam ryju v zemi zrovna tak ráda.
    Jen je otrava, že v půl páté se už stmívá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý krtek je v hlíně ve svém živlu.

      Vymazat
    2. Půda má svou energii a styk s rukou tu energii předává do těla a špatnou energii vysává dále je to jednotvárný pohyb,který ukoleba a vymyje mozek styk s matkou přírodou regeneruje.Ale nic se nemá přehánět, člověk si mnohdy uvědomí tu jednotvarnost a řekne si,ze by mohl dělat něco zábavnějšího

      Vymazat
  87. V půl šesté se rozednívá
    končí vláda temnoty
    člobrda se na čas dívá
    a pílí do roboty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdy už tomu bude konec?
      Kdy bude ten důchod?
      Nejsem žádný maratonec
      lenoře dám průchod.

      Vymazat
    2. Po šedesáti už příroda připravuje tělo na smrt,člověk se zklidní, začne být nespolečenský a vadit mu shon a ruch taky už není schopen závodit a podávat výkony, v 60 by se mělo v práci končit.

      Vymazat
    3. https://youtu.be/mxTWFf_xMu4

      Vymazat
    4. Já nebyl schopen závodit ani ve 20 nebo 30. V Gottwaldově v nějaké vitríně jsem si jednou přečetl, že někde hrají (v kině, divadle... nevím) "Závod se smrtí". To mě provází celý další život, že život je vlastně závod se smrtí. Tak proč bych závodil ještě jinak.

      Vymazat
    5. v práci musíte být lepší, servilnější než ostatní a pořád závodit, abyste neměl výsledky nejhorší, jinak vás vyštípou

      Vymazat
    6. V práci musím být profesionál ( = přesnost a spolehlivost) a okolí mě nezajímá.

      Vymazat
    7. na ten film bych taky nešla, jak někdo závodí s rakovinou,radši se nestresovat, ale člověk je tvor společenský a musí umět existovat s jinými, koukněte na tu Johanu Kroupovou na Acz jak je nešťastná ze svého synka co je extra svůj a na okolí prdí, sehnala mu diagnózu a chtěla by i důchod.

      Vymazat
  88. koukám, že aby Baníkovci vyhráli nad Plzní, tak museli odrovnat Krmenčíka. To se mají s čím chlubit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.youtube.com/watch?v=c4f4aFRu_5s

      Vymazat
    2. to je síla, tady by mohla Valdrová studovat gender

      Vymazat
    3. https://www.youtube.com/watch?v=83nmGDhlaRQ

      Vymazat
    4. Nejlíp se mají autisti, ti do té vřavy nemusí. Ostatně já taky ne.

      Vymazat
    5. Nevěděl jsem, že i Skoti milují banik.

      Vymazat
    6. Aspergeři se zas vyřádí

      Vymazat
  89. Sušené rubíny: https://imgur.com/a/CM5mjcp

    OdpovědětVymazat
  90. Venku 19°C, jižní vichr - asi zase obleva. Pravděpodobně končí jabka, natrhal jsem 1 přepravku na mošt a 1 koš na křížaly. Ještě tam visí to samé a končí se. U moštování ani jedna vosa, asi už měly 60 a připravují se na smrt.
    Hliníkový dvoják (4m) vítr vždy shodí, když na něm nestojím. Aby nakonec nezačali vyrábět litinové žebře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady severovýchodní a 12 stupňů

      Vymazat
    2. Sice nevím, kolik, ale dnes v noci byla letošní rekordní kosa.

      Vymazat
    3. Ládiku,
      pomoc je jednoduchá:
      Litinový žebř shánět netřeba, stačí duté hliníkové jekly vašeho žebříku vylít olovem a problém je elegantně vyřešený.

      Vymazat
  91. ACZ: "Od prosince se budou svrchně kvašená 11° a 12° piva nazývat "plnými" pivy. Nově se zavádí kategorie silných piv, vyplývá z vyhlášky, kterou novelizovalo ministerstvo zemědělství"

    A co birell? To bude prázdné nebo slabé pivo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad 12° jsou piva silná nebo obézní.
      11° a 12°piva jsou plná.
      Desítka je pivo plnoštíhlé,
      osmička hubené,
      sedmička pivo vyzáblé.

      Birel a spol. patří do kategorie "pivní kostra".

      Vymazat
  92. Poslušně hlásím, že za dobu mé nepřítomnosti se mi nic nestalo. Jen jsem pohostila dvě návštěvy, tři dny jsem vařila, pekla a smažila, taky jsem se snažila, aby všechna ústa byla pěkně plná a nikomu a ničemu se nic nestalo. Je to pěkný záhul, ještě jsem vše vyprala, uklidila a tradá do práce. Až do neděle. Aspoň mi zbývá míň času na smutnění.
    Neteřinčina dcera si vše fotila, aby zdokumentovala, co všechno tady jedla, pila, viděla, a posílala tyhle fotky kamarádkám ve Švédsku. Prý měla velkou sledovanost. No jo, pečenou kachnu se zelím tam neznají ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já vařila vše předem, abych na návštěvu měla čas, tudíž co lze ohřát, takže sekanou.

      Vymazat
  93. Obezita se stala loni globálně častější příčinou smrti u lidí než hlad.

    https://www.national-geographic.cz/clanky/za-obezitu-mohou-bakterie-prejidani-je-pouze-reakce-organismu-20181025.html?photo=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obžerství a neukázněnost si musí nějak zdůvodnit

      Vymazat
  94. Babu Jagu na koštěti někam zahnal vítr. Jen aby neproletěla větrákem na Hostýně.

    OdpovědětVymazat
  95. Přátelé, popojedem. Budu mimo drát. :o)

    OdpovědětVymazat