20 března, 2020

KRTINEC č.449

209 komentářů:

  1. Klidnou mysl do příštích dnů všem v krtkovišti. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenkovi jako vždy díky, a jak je vidět, podezření z bankovní loupeže na něj nepadlo! Gratulujeme. Směle vyražte v roušce i do ulic :-)

      Vymazat
  2. Ládik !!!20 března, 2020 10:27

    Nevím, jestli se nepojedem podívat do Telče na náměstí. Čumím na D1 a žádný provoz.

    Odpovědět

    Odpovědi

    Anonymní 20 března, 2020 12:58

    Zakázáno.

    https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vyhlaseni-nouzoveho-stavu-180234/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidi na prdeli nevydrží,kód teď na jaře a bez chat a chalup,co zakázali, už vůbec ne.

      Vymazat
  3. Taky zdravím do nové noy a doufám, že bude klidná a bezpečná. A totéž přeji všem, klid, rozvahu, dobré zdraví a trochu víc ohleduplnosti. Co se objevuje za hrůzy, které musí prožívat Italové, přitom se navzájem podporují, u nás otevřu internet a vyvalí se špíny a hnusu, až jsem ráda, že mi doma blbne noťas a televizní anténu mi vyřadily kočičky ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Teď jsem napsala dlouhý text o zahradě a práci, jak to vidím na letošek - a celé mi to propadliště komentářů schramstlo.
    Tak jen, že mám ze zahrady les - všude kolem samé jehličnany, i hodně vysoké smrky. Takže plno mechu a lišejníků, na rajčata bude akorát tak terasa, na záhonech to vidím na bylinky, o vlastních jahodách si asi nechám zdát. A bobuloviny, ty přežily a obrůstají vesele.

    Ale s přírodou se nemá až tak moc bojovat, zvlášť když člověk už nemůže.. :-) Hlavně, že máme kde protáhnout kostru a nadýchnout se něčeho snad ještě trochu čistého. Takže vivat zahrádky!
    Z hřejivého sluníčka je sílící vítr a mraky, něco se žene.

    OdpovědětVymazat
  5. Doma nejde nic, zkouším tablet. Napíšu příspěvek, vyplním políčka, odešlu, frnk a je to v perdeli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to blbne můžu psát jen z mobilu a to já nerada,protože to je všechno moc malinký pan domácí by s tím měl něco udělat.

      Vymazat
  6. Podvečer v městě duchů.

    https://imgur.com/ux2bJ2N
    https://imgur.com/PMIpXUi
    https://imgur.com/KBOrq46

    OdpovědětVymazat
  7. Budu muset šít roušku ale šití mě nebaví a nemam na to talent každý návod začíná vytiskněte se střih, ale já nemám tiskárnu a nikde nejsou rozměry

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se udělat i rouška bez šití, z látky a gumiček.

      https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3063778-jak-si-vyrobit-nouzovou-rousku-bez-siti-socialni-site-radi-kus-latky-ministerstvo-i

      S tím vypadáváním Zdeněk nic neudělá - jsou výpadky internetového připojení, zřejmě je přetížená síť. Každý hledá informace o kor-viru, lidi jsou doma a často připojení k netu. Koukám na seriál a každých 10 min. se to seká.

      Vymazat
  8. Já dnes byla na chatě, potřebovala jsem tam něco vyřídit. Tak jsem prvně vyšla v roušce, k autu, řídila jsem bez, to by ani nešlo.
    Na chatě žádný kontakt, jen přes cestu pár slov se sousedem.
    Vyčistila jsem jahody, pohnojila jsem je na květ a přihrnula kompostem, to je zvláštní, jak ty starší, dvou až tříleté tak nějak zdřevnatí a vylezou nad povrch záhonu, usí se jim přidat hlína.
    Meruňky kvetou jak vzteklé, nevím, jesti přijde mráz nebo se to udrží.
    Chtěla jsem stříkat stromy, ale hnal se déšť, taky se pěkně ochladilo, tak jsem vzala tašku brambor, u pumpy nabrala benzín, u bankomatu prachy a hajdy domů.
    Přivezla jsem si dva respirátory, ty budu používat při nakupování. zatím žiju z toho, co mám.
    Hodlám si udělat bramborové placky z vařených brambor, pak bramborák, taky žemlovku ze zbytku jablek. Mám nakoupený trvanlivý toustový chléb, tak vystačím.
    Co dělají lidé na netu, je hrůza. Tu Čínu nemůžou spolknout, právníci chtějí na stát podávat žaloby, koroňáka na ně!

    OdpovědětVymazat
  9. Tužka napíše,...tak roušky,...svěřím vám, jaké mám. Z pánských bavlněných kapesníků. Ty mi původně slouží na zavázání zápěstí pod lyžařské rukavice,...jsou to čtverce,...čtyřicet cenťáků strana. Přeložím na trojúhelník, ten dám na hřbet ruky a dvakrát ovinu a udělám uzel. Krásně mi hřejí šlachy kolem kloubů a palce, abych si je nepotrhala, když celý den šaškuji na svahu a opírám se o hůlky.

    No,...a z těch kapesníků jsem si udělala roušky.
    Tak ten čtverec složím na třetiny,....mám pruh 40cm na 13 cm.
    Trochu jsem to v ruce prošila, aby se to nerozjíždělo,...ale, dá se to slepit i leukoplastí.
    Přeložím 13 centimetrů k sobě, sešiju, mám, matematicky vyjádřeno,...plášť válce /látkový věnec/...vezmu dvě gumičky, navlíknu, ony to stahnou, zavěsím na vlastní uši a razím do mrtvých ulic našeho maloměsta.

    Z malých, dětských kapesníků se to dá udělat dětem,....tak si to dělali sousedovic kluci u plotu pod mým dozorem, jistěže jsem byla v roušce,...a dělali roušky pro celé příbuzenstvo,...a jak na to byli pyšní. Dala jsem jim kus plátna od ubrusu,...a ještě šili,....jen litovali, že nepeču vánoční cukroví,...teda, mám napečeno,...ale bez roušku,...tak nedostali,....až po vládě koronaviru jim na oslavu konce napeču víc druhů,....mám takový dojem, že to bude až po oslavě letního slunovratu,...když se zadaří.

    Vydržať,...heslo měsíců......Tužka.

    OdpovědětVymazat
  10. gaia, marie, liška:

    Ano, bohužel s připojením nic neudělám.
    Ve spamovém košíku taky žádné nové příspěvky nejsou, takže skončily spíš tam, co napsala paní Liška... A tam správce nejsem. :o)

    Trpělivost, a dobrou noc všem.

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím všechny,
    potvrzuji, že je celosvětově přetížená síť.
    Už uměle snižují kvalitu/rozlišení videa (tj. omezují datový tok), protože "pohyblivé obrázky" užírají z kapacity internetu nejvíc.

    Doporučuji před každým odesláním příspěvku jej nejprve systémem CtrlC provizorně "zazálohovat" a v případě, že zmizí, znovu jej "napsat"- CtrlV.

    Pokud zmizí zase, opakovat CtrlV až do chvíle, kdy se příspěvek objeví.

    Je to otrava, ale nesrovnatelně menší, než jej psát popaměti znovu.

    Internet mi vypadává pravidelně, pozoruji to při poslechu internetového rádia. To se v těchto dnech často zcela odpojí a musím ho znovu resetovat. Nebo vypadne spojení s některou stanicí a musím přeladit jinam.

    OdpovědětVymazat
  12. Dnes jsem spala do šesti, hodinu jsem si četla, slunce nikde, chtěla jsem převléknout postele a umýt okna. Čekám na syna, aby mi zprovoznil tv a snad i noťas, odpoledne vezmu psa na nějaký výšlap, bohužel s vnučkou si nevyjdu. Už aby to bylo za námi. Tak všem trochu pohodovou sobotu :-)

    OdpovědětVymazat
  13. V noci sníh s deštěm, i teď bílý poprašek. Muž využil doby pro důchodce a jel si v půl osmé do Billy pro pivo a pár drobností. Spokojenost maximální, pečivo balené i po 2 ks, lidi disciplinovaní. Jen ochranku před vchodem je nutné mít - domáhali se tam vstupu mladí snědí spoluobčané, a to velmi neústupně...

    Velkou část dne jsem na PC, musíme vykazovat činnost. Přiznávám, že beru na milost ČT1 a často na ni přepínám - kvůli aktuálním zprávám. Co se to stalo s milou telkou, najednou je normální, žádné rebelské rozepře a zbytečné politizování. Najednou je jasné, co je pro lidi v této zemi, i jinde, důležité.
    Také jsem se neudržela a šla si zadiskutovat do jednoho webu. Ale jak píše Alena, všude jsou oportunisté a s těmi nemá cenu se hádat.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak jsem se v noci probudila o půl třetí ,když je klid a málo lidí na netu a stejně se mi to neodeslalo tak asi chyba budu někde jinde než ve slabém připojení

    OdpovědětVymazat
  15. No dnes si moc ne pokecáme

    OdpovědětVymazat
  16. Meruňky asi zase odkvetou naplano, zachránil by je jen vytrvalý déšť, to by ranní mrazíky květy přežily.
    Jsem ráda, že jsem stihla pěkně pohnojit a přihrnout jahody, teď mi na to zapršelo a výživa se dostala do země.
    Pokud Prahu nezavřou, zajedu tam příští týden zas, postříkat stromy.
    Sleduji
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    Pomaličku lezeme po žebříčku nahoru, ach jo.
    Syn i snacha stonají, bojí se, že to mají, ale zatím nikam nejdou. Drží se doma v izolaci, s nikým se nestýkají, ani se sousedy. Jídlo objednávají přes Rohlík.
    Nakonec bylo štěstí, že jsem se se snachou před 14 dny "chytla" a další týden jsem se vymluvila z hlídání. Teď jsem ráda.
    Druhý vnouček a jeho maminka mi do telefonu zpívali "Já bych vám nebyl sám přes noc ve starodávném hradu"
    https://www.youtube.com/watch?v=mJj9N7ngu4A
    Dcera to vždy milovala, jako malá to zpívala s dědou, já na tom vyrostla... tak mě to potěšilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte v rodině hudební génie! Teda tohle zazpívat... ! :-)

      Držím palce, ať to v druhé rodině nemají - jsou tam děti.

      Vymazat
  17. Ládiku, co tam u vás v MS kraji děláte, máte nakažených skoro jako Středočeši! A vůbec celá Morava... To je z Polska, nebo jezdíte masově lyžovat do Alp?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná z Moravy jezdili do Rakouska... :-)
      http://jdem.cz/ffw5u5
      Kdepak Rakušani, to jsou lepší lidé, tam by se to stát nemohlo...

      Vymazat
    2. Ségra říkala, že v Bruntále přijela MUDr. z lyžování v Itošce a šla ordinovat - udělala 19 lidí. To potom čísla naskáčou. Možná za to dostane příplatek od státu, že zaměstnala tolik dalších doktorů. Já mám na ně svůj názor, podle toho, co mi nebo čtvrtce dělají. Nejhorší verbež, nadlidé. Dávno měli nás podlidi opustit a ordinovat u svých soukmenovců v říši.

      Vymazat
  18. Pár komentů odjinud:
    Copak teď dělají KLIMADĚTI?
    Jak mají stávkovat za klima, když jsou školy zavřené?
    Jak mají v pátek demonstrovat, když jsou zákazy shromažďování?
    Jak mají protestovat proti letecké dopravě, když je zastavená?
    Jak mají protestovat proti automobilkám, když jsou zavřené?
    A navíc musí být doma 24 hodin s rodiči a ti je nutí dělat úkoly!
    :-)

    A rodiče, takto absolventi současných "vysokých" škol mají též problém, v matice s metodou Hajného. Představme si například sociální etanoložku Mgr et Mgr, takto svobodnou matku, jak svým nevychovaným fakanům vysvětluje úlohu typu, že když vyjede vlak z Plzně rychlostí 50 kmh a zároveň naproti z Prahy rychlostí průměrnou 17.5 km/h, jakého pohlaví je pan výpravčí?
    :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Pro BJ, Marii a další milovnice a milovníky opery.
    Metropolitní opera dává v této době posluchačům možnost shlédnout nahrávky oper zdarma.
    Každý den nabízí jedno představení. Program najdete zde:
    https://www.metopera.org/user-information/nightly-met-opera-streams/
    Představení je vždy dostupné po dobu 23 hodin, do půl sedmé ráno druhého dne (vzhledem k časovým pásmům).
    Tak hezky se obléci, skleničku něčeho dobrého a vzhůru do světa opery!
    Já se těším na příští týden, to budou dávat kompletní Prsten Nibelungů, už jsem tu psala, že to je moje srdeční záležitost. Ale nikomu to nenutím, svět se dělí na ty, co Wagnera milují a na ty druhé :-)
    Jo, nevím, jestli není třeba se na stránky zaregistrovat, já to tedy udělala dřív, než jsem vyzkoušela, zda jde včerejší opera pustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, napsala jsem to špatně, lze se koukat vždy od 19.30 ten den do 18.30 druhého dne. Takže teď ještě můžete shlédnout Dceru pluku ve výborném obsazení s Natalie Dessay a Juan Diego Flórezem. Anglické titulky. Registrace není nutná a ani nefunguje z českých domén..
      Já jsem Dceru pluku viděla v noci a dnes se podívám na Lucii - těším se, těším! Mám operovou absenci.

      Vymazat
    2. Z Wagnera, pokud se pamatuju, jsem v Plzni slyšela jen Lohengrina a kdysi dávno koncertní provedení Valkýry. Ani z jednoho jsem neměla špičkový pocit, pěvci byli dobří, ale ne vynikající, pro tyto hlasově náročné role. Takže na metské představení se zřejmě podívám - díky za odkaz.

      Vymazat
    3. Koukněte se na program, dnes večer Lucia di Lammermoor s Netrebko a Beczałou, zítra Evžen Oněgin s Reneé Fleming...
      Wagnera můžete klidně vynechat anebo si dát jen Tristana a Isoldu, to je takové - více stravitelné. Prsten je jen pro tvrďáky! :-)

      Vymazat
    4. Nerušit, už sem v půlce Dcery pluku. Bezvadné!

      Vymazat
    5. To bylo krásné, roztomile režírováno a oba zpívali nádherně! Pouštím si Dessay ještě z trubky, nemůžu se nabažit.

      Vymazat
  20. Konečně u kompu, můžu normálně dělat.
    Budu tady o hodně více.. v kydech se začaly šířit osobní útoky nejen na mě, ale i na čtvrtku; tak to jsem o ně zcela ztratil zájem. Ještě si to slepicují. Bylo mi tam celkem přijatelně, ale po dnešku už nic. Snad někdy. Práce mám dost a ušetřím nějaký čas, když tam nebudu číst. Tady mě mrzí nemožnost psát z mobilu, protože kraviny mě napadají jen vleže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zabrousil tam náš elfí fízl. Se na něj vybodněte. Já tam kouknu jednou za čas, asi bych i domácího mohla znát, ale tak mě to tam natáhne. Stejně jako na blogy na acz, přitom jsme odsud všichni přišli. Koukala jsem, že tam jsou teď nějaké záhumenky nebo co :-)

      Vymazat
    2. Procovně jsem toho šmíru nazval Stalker Dagmar, jak se jednou podepisoval. Dnes tam to prase napsalo, ať pošlu do obchodu svoji čtvrtku a nejméně 5 lidí si myslí totéž. Ať jdou proto do hajzlu všichni, když nepoznám, kdo je kdo. Nikdy jsem si nemyslel, že po světě pobíhá tolik zmrdů, i když iluze jsem si nedělal žádné. Zejména po zapálení baráku.

      Vymazat
    3. Ale Ládiku, já jsem si to schválně přečetla a nic takového bych z toho nevyvozovala. Prostě předpokládá, že máte ženu a chtěl si rýpnout.
      Řekněte si, že je to blb. A že se dalších pět lidí myslí to samé?
      To budou škeblovi klikači, automat.
      Že se necháte takovou hloupostí vytočit.
      Berte to v klidu, jste tady i na Kydech oceňovaný. Psi štěkají, karavana jede dál.

      Vymazat
    4. Všechno má své meze, tohle už je mimo slušnost.

      Vymazat
    5. S tím oceňováním nebo oslepicováním bych to tak nebral, chodím na net jen proto, že mě to baví. Všechna sláva polní tráva... sejde z očí, sejde z mysli .. a ani pes po něm neštěkne.

      Vymazat
  21. Dost mě obtěžují nasírací noviny. Když není článek prémiový, kliknu na obyčejný a tam je video. Na něm jdou reklamy - 2-3 za sebou. Tak to vypnu a je po srandě. Ještě si musím zvyknout, že noviny jsou na hovno a smažu je z postranní lišty.

    OdpovědětVymazat
  22. Něco trošku veselejšího - z Kydů.
    Všimli jste si, že koronavirus napadá jen muže a ženy?
    Těch ostatních 155 pohlaví si vůbec nevšímá!

    „Haló, to je policie? Do domu se mi vloupal lupič.“
    „My kvůli koronaviru pracujeme z domova. Můžete mi ho dát k telefonu?“

    V životopise máte mezeru. Co jste dělal v roce 2020?!“
    „Myl jsem si ruce.“

    Slyšel jsem, že máme opatřit roušky i domácím mazlíčkům.
    Kdo nešil pro hejno neonek, neví, co je krejčovin

    OdpovědětVymazat
  23. Tužka napíše,....no,....napnelismus se stupňuje.

    Před týdnem, v sobotu 14.3., když ještě rouška nebyla povinná, jsem si vzala jeden respirátor a nasadila jsem si ho před Penny a dělala nákup drogerie. Všimla jsem si, že jeden pár lidí se průběžně v obchodě hádá,...tak jsem čekala, až se mi vzdálí ze zorného pole.
    Vybírám si drogérii,...oni se mezitím vrátili pro cosi, madam mi odstrčila vozík s tvrzením, že mám od ní udržovat dva metry,...noóó, nebyla jsem zrovna dobře naladěná,...tak jsem ji doporučila, ať si dá něco na huběnku a neprská na mě koromavir, že já ji s respirátorem nenakazím.

    Ten respirátor jsem si vzala jako test, ..., co lidi nato. Nic,...nikdo neměl nic na ústech a nosu, ani pokladní, ani prodavačky u masa a lahůdek,...byla jsem jediná.

    Od té doby jsem byla jen u pekaře pro chleba a u řezníka pro maso.

    U nás nechali radní natisknout leták, že kdyby občan cokoliv potřeboval, že má volat,...jsou tam tři čísla,...většina občanů jsou dospělí, mají občanku, děti snad mají rodiče,...no a senioři mají taky svá čísla na pomoc,...tak, halt, se musíme starat.

    Děsně se bavím, když někdo začne vykládat, že jsme ve válce s koronavirem,....válka z tepla domova, za klávesnicí počítače, s ledničkou a špajskou plnou jídla,....škoda, že generace, co prožila obě světový nám už nemůže dopodrobna vyprávět, jak vypadá ta opravdová nattůrválka.

    Jo,...s pudingovou civilizací pak jakékoliv omezení pěkně třese.
    Padá tvrdý na tvrdý,...krákorání za mikrofonem, předváděčka všeho možného i nemožného, odhalování druhotných pohlavních znaků, není nejdůležitějším počinem dne.
    Dnes jde o to, kdo upeče chleba, kdo ho přiveze, kdo zajistí vše do zdravotnictví, kdo podojí krávy, nakrmí drůběž a zaseje obilí a zeleninu, zasází brambory, abychom i po útoku koronaviru měli co do huběnek,...i těm, do těch nevymáchaných.

    Votomtoje. Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ona se tento týden měnila situace ze dne na den. Ještě v pondělí jsem byla ve škole, tam se nás sešlo v jedné místnosti několik a roušku samozřejmě nikdo. Jen sekretářka, postarší paní jezdící tramvají, prohlásila, že od zítřka bude nosit v MHD šátek přes ústa.
      Já v úterý jsem o novém nařízení dopoledne ještě nevěděla, a šla jsem nakoupit bez roušky, tak mi ji Vietnamec daroval.... :-) Další den už byla povinná pro každého na veřejnosti, a lidi ji poctivě nasazovali, kdo co měl, aspoň šátek nebo šálu. Pak se to rozjelo a dnes jich všude je, lidi je vyrábí sobě i druhým, Češi jsou docela disciplinovaní, když jde do tuhého.

      Ne tak Italové a Francouzi - ta jejich "nonšalantnost" a přehlížení nebezpečí je bude stát hodně životů. Vždyť ve světě už na koronu zemřelo 12 000 lidu. A určitě to nejsou jen samí senioři. Kolik miliónů zůstane skrytě nakažených a přenašečů, jako časované bomby pro druhé, to nechci vidět.

      Vymazat
  24. Jarní pozdrav všem.
    Streamuje se i jinde:
    https://magazin.aktualne.cz/kultura/klasicka-hudba/klasicka-hudba-stream-zdarma-koronavirus/r~45c0527e66b811eab115ac1f6b220ee8/v~sl:98d1a7c79bae71d9e9048b6749a4be08/
    Na ARTu dnes první televizní Rusalka z r. 1960.
    Papírové noviny a časopisy budou vycházet bez omezení?

    Sázení brambor a cibule, ba i setí semínek jsme odložili, s meruňkovými květy to obdobně jako u paní Aleny nešlo. Však si počasí vždy dělá, co chce – silný studený vítr začal už v noci (také trochu napršelo). Právě dokonce i modro na nebe přihnal, tak se projdu s Andym a Mišpulí. Mějte se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď bude i nějaký nový televizní kanál, čt trojka, abychom se doma nenudili. :-)

      Vymazat
  25. Tužka napíše,...zaslechla jsem, že ta Tv3 má být něco jako RETRO pořady,...tak uvidíme, čím nám budou chtít zaplácnout čas mezi jednotlivými vítěznými bitvami koronaviru.

    U mne je to jenajen o práci,...vypiplám zahradu, uhrabu louku na krpálu, podrobně probádám les,...budu hodně česat a kartáčovat psy a péct si něco dobrého, ....a už mám vytýčenou trasu po zahradě a budu, až bude tma, po ní běhat,....abych nebyla pro srandu králíkům,...neb je z některých věžáků vidět ke mně na zahradu,...a platí definice o rozhledně. Odkud je vidět rozhledna, tam je vidět i z rozhledny,...a lidi mají dalekohledy.

    Před mnoha lety žil v desátém patře věžáku Jugoslávec. Ten se jednou zastavil u plotu a říkal mi, že se dívá po městě dalekohledem, a vyndal ho z baťohu, měl i zápisník, a tam si psal, co kde, kdy viděl. A četl mi, co jsem kdy na jednom místě zahrady dělala,tam, kam viděl. A moc litoval, že mám hodně stromů a není toho tolik vidět,...chtěl si povídat, pozval se dál,.....ááále, řekla jsem, že mám zlé psy,...to jsem měla v té době boxera, ten opravdu vypadal nepřátelsky, ač to byl dobrotisko. Tak z návštěvy nic nebylo. Pak jsem si dávala majzla, abych ho nepotkala,.....už nežije,...je to pár let,....měl u kolombária parte.

    Pokud dají nějaký pěkný starý film,...tak se kouknu,...ani nevím, jak to naladím,...jsem na to negramota.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se, paní Tužko, neurazíte, ale já si Vás vždy představovala asi nějak jako Pipi punčochatou - s nazrzlými cůpky, v podkolenkách a kostkované sukýnce, jak hopsáte a poskakujete po zahradě a v okolí. Jen ta motorka a velcí psi mi k Vám jaksi nejdou, ale to si dokážu i odmyslet. Ten mladý elán Vám asi kdekdo závidí...

      Vymazat
  26. Mám zaregulovaný další baráček.. jsou čím dál, tím složitější ... s novými předpisy je stále studenější voda do podlahovky (třeba i 32°C při -15°C), vachrlatější hydraulická stabilita a větší vliv rekuperace. Na to tvůrci norem moc nemyslí. Přitom anhydridové zálivky jsou stále lehčí, baráky též, akumulace jde do háje, pak foukne vítr a není zdroj, který by pokryl nárazovou spotřebu... dynamika v háji.

    OdpovědětVymazat
  27. Tužka napíše pro paní Marii,...jako Pipi jsem vypadala do šestnácti a půl,...to jsem nosila jen sukně, i v zimě a k tomu pletené kamaše. Moji pěstouni měli družbu s paní, která k nám na statek přijela a šila a spravovala co bylo třeba, u nás i spala třeba týden. Doma pak napletla a uháčkovala co bylo dohodnuto. Ta mě taky všechny ruční práce naučila,...obě nevlastní babičky to taky uměly, ale neměly čas se tomu věnovat.
    Měla jsem množství skládaných a plisovaných sukní,...to je pravda. Musím říct, že na mně nešetřili, a v příbuzenstvu měli ševce, ten nakupoval v Řempu kůže a materiál a šil mi boty. Vždycky plánoval, jaké lodičky mi ušije do tanečních,...jo, místo toho boty na pohřby, když pěstouni zemřeli,...na taneční nebylo ani pomyšlení.

    Když jste bez střechy nad hlavou, musíte všechno překopat. Garderóbu volit s minimální udržbou,....tak kalhoty, štruksáky, rifle, kostokované košile,....jen mašlí do vlasů jsem se nevzdala,...cop jeden,...a bylo. Dnes mám vlasy nakrátko, u holiče jsem nikdy nebyla,...stříhám se sama...rile a kostkované košile zůstaly taky.

    Tužka.

    Tak asi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty útrapy a nesnáze Vás asi právě dobře připravily na samostatný dospělý život. Mám kamarádku s podobným osudem, a je z nejvitálnějších lidí, jaké znám. A že máte stále mladou duši, ať oděnou v sukni, nebo v kalhotách, o tom nepochybuji.

      Vymazat
  28. Aha, třetí doplnění k té metropolitní - čas počítají americký, takže pro nás bude možno operu shlédnout asi od půl dvanácté v noci a pak celý následující den. To jsem nedomyslela...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mi vyjde dobře - na Luciu se budu těšit zítra, dvě za jeden den by bylo moc... Asi je člověk unavený z těch toků zpráv k jednomu tématu, byť důležitému. Moc mi ten Donizetti přišel vhod. I když teda v pyžamu a s hrnkem čaje, moc nobl to nebylo, no.
      :-)
      Dobrou všem.

      Vymazat
  29. V pondělí budu muset do viroviště už se starám, jednak v té rousce z garáže vypadám jak debilní, ještě gumové rukavice k tomu a jak už jsem nebyla 9 dní nakoupit,tak mám takový seznam,že to ani neunesu

    OdpovědětVymazat
  30. Kdo vypustil džina z lahve
    čínský bůh anebo Jahve?
    Teď už je to šumafuk
    raději však ani muk
    šmírák s hrnkem u ucha
    hnusný je jak ropucha.
    Džin už skočil na germány
    na hispánce na romany..
    Jen slovanští otroci
    dokáží si pomoci.

    OdpovědětVymazat
  31. A ta děcka jak zvlčí prý budou mít 5 měsíců prázdniny to všechno zapomenou a kdo je pak v září zkrotí a marodit budou stejně pořád

    OdpovědětVymazat
  32. Jen si tak představuji, co by asi Donizetti říkal na to, že v armádě rodiny Ashtonů z Lammermooru je plno černochů? Typický anglický venkov 19. století.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zase vedle. Libreto bylo napsané volně podle románu Nevěsta z Lammermooru od Waltra Scotta. Tento román byl inspirován skutečnou událostí v rodině skotského právníka Sira Jamese Dalrymplea z roku 1669.
      Takže skotský venkov 17. století. Tím spíš.
      Jo, to byly výkony! Anna Netrebko, Piotr Beczała, and Mariusz Kwiecien. Mezi námi, měla jsem dojem, že mezi Kwiecienem a Netrebko to rezonovalo spíš. Víc jsem jim to věřila, asi tak.
      Pro Beszalu to byl nečekaný debut v této roli na prknech Met, Villazon byl indisponován a odřekl. Celé obsazení bylo z Východu, kaplana Raimonda zpíval (výtečně) Ildar Abdrazakov. Když jsem se na něj dívala a poslouchala jeho hlas, řekla jsem si, to by byl Boris Godunov nebo Don Carlo! A taky ano, zpívá právě tyto role, v pařížské opeře, v Met a jinde ve světě. Jo, basy, ty nestárnou! :-)
      Ale to už vyzrazuji moc, zítra se dívejte a užívejte si jako já.

      Vymazat
    2. Tak dokoukáno. Tragédie, poznatelná už od prvních tónů předehry... Jako Romeo a Julie. Kolik podobných nešťastných lidí a lásek už tu bylo, kvůli rodovému bohatství.
      Sama nevím, proč do rolí milovníků obsazují nejčastěji tenory, samozřejmě že i bas má své kouzlo. A mám dojem, že zrají s věkem :-) Viz náš proslulý Vodník - Haken.
      Jinak, celá opera je nejvybranější lahůdkou pro obdivovatele pěvecké techniky bel canta, zde si zpěváci i posluchači vskutku přijdou na své. Nádhera! A ano, duety N. s Beczalou byly prkennější, chyběla mi tam víc herecká akce, přesvědčivost. Líbila se mi scéna, jako že v lese.
      Tak se budu těšit na další skvosty! :-)

      Vymazat
  33. Přiletělo stotun z číny
    odpusťte nám naše viny
    za hřiba s vystrčila
    spolupráce bude čilá
    i ten kanál dunaj labe
    první rota rýčem dlabe.
    Díky číno za vira
    EU se už zavírá
    čekají nás lepší časy
    hadí sádlo, psí klobásy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daň původci současné globální krize22 března, 2020 09:24

      ČR zdarma dodala, Čína nám zpět prodala............
      Předseda vlády Andrej Babiš v České televizi vysvětloval, jak je to s respirátory FFP3 doopravdy. Z Číny dorazily respirátory třídy FFP2, protože respirátory vyšší třídy FFP3 Čína v tuto chvíli nevyrábí. Tyto pomůcky nejvyšší ochrany měly dorazit z Nizozemí, ale nestalo se tak. Prý proto, že pracovníci skladu, kde jsou tyto respirátory umístěny, zamířili do karantény.

      Vymazat
    2. Povinný plivanec. Azore, dostaneš kostičku!

      Vymazat
    3. Čína dodává respiratory s 97% účinností, trojky jsou od 98% účinností,Čína tedy dodává fakticky trojky, kecale.

      Vymazat
    4. Tak to jsem v klidu, stačí FFP2 z Číny22 března, 2020 16:27

      Nemocnice mají fatální nedostatek respirátorů FFP3, které jediné ochrání před viry
      DALIBOR BALŠÍNEK 22. BŘEZNA 2020
      ... V reakci na kritický stav s respirátory FFP3 je ministerstvo vnitra začalo stahovat od policejního sboru, aby byly poskytnuty právě nemocnicím...

      Vymazat
  34. Roušku míval každý jinou
    teď jsme ale bratři s čínou
    tak ji máme jednotně
    jako rýži na plotně.
    Dělník fásnul uniformu
    s písní na rtech plní normu
    do fabriky chodí v tvaru
    vlajky vlají na bulváru.
    Haj hou! Haj hou!
    Slunce nad hlavou!

    OdpovědětVymazat
  35. Až budou bez práce roboti
    kteří se nikdy nezpotí
    co budou dělat odbory?
    Možná, že vyjdou z obory
    ve které střílely trofeje
    za plotem budou pompeje
    kol kolem divný klid.
    Kam kua zmizel lid?
    Jaké má teďka potřeby?
    Podíváme se na Théby.

    OdpovědětVymazat
  36. Bureš hamtáček Prymula
    proti Anděle tři nula
    nějak vypadnul zpěvák Ken
    co to napsal ten Däniken?
    Jakpak to bude kdysi?
    Copak královna Sisi?
    Co dělal Maxík v mexiku?
    A co ten řidič z taxíku?

    OdpovědětVymazat
  37. Nedělní chvilka poezie! Nevídané! U vidláka jsou bez :-)
    Včerejší den v Itálii byl velmi krutý a začíná být zle i ve Španělsku. Tam to bude zlé ještě dlouho, inu, když sexismus je horší, s tím se nedá nic dělat, to pak musíte do průvodu o 120 tisících lidech...
    Svítí slunce, bylo prý -2˚, ale není bílo, tak snad to nebylo tak kruté a meruňky to nepoškodilo. Hezkou neděli všem a ať je koroňák pryč nejpozději do velikonoc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem tam za blba a trola, musí si vystačit sami.

      Vymazat
    2. ... spíš do Dušiček, to tak vypadá. :-(

      Vymazat
    3. Český rozhlas22 března, 2020 09:34

      Je to špatné, ale asi je to pravda.
      „Profesor Pirk má pravdu. Společnost se musí virem promořit. A má pravdu i profesor Prymula. Teď jde o to najít kompromis. K promoření musí dojít, ale tak, aby nedošlo k velkým ztrátám na životech. Jedinou ochranou v tuto dobu, kdy není vakcína, je prodělání choroby, pokud možno v co nejmírnějším projevu. Když se chráníme rouškami, tak snižujeme množství viru, který se pohybuje ve vzduchu. Snižujeme rizikovou dávku, což je dobře. Promořujeme se tedy pomalu, nedochází k masivní kolonizaci sliznice koronavirem. Když bude těch částic méně, imunitní systém získá dostatek času, aby vir rozpoznal a začal s ním bojovat,“ vysvětluje Zuzana Bílková.

      Vymazat
    4. U nás jsme to prodělali všichni, v první polovině února.

      Vymazat
    5. Pirk už dávno odvolal, stejně tak i Johnson... Na chřipku si imunitu nevytvoříte, když ji proděláte, klidně ji příště dostanete znovu. Viry naučíte skákat, jak pískáte.

      Vymazat
    6. Já chřipku v životě neměla, rýmu kašel průdušky, na ty trpím obzvláště a od mala,to jo,ale chřipku nikdy. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.

      Vymazat
    7. Imunitu na chřipku chřipkou ne, ale po vyléčení první chřipky si dám majzla na životosprávu ... teď doplňuju B6, B12, C, mám více jogurtů, jablek a jsem více venku, víc spím a zbavuju se stresů - tím mám větší imunitu proti nějaké nákaze... a s nikým se moc nepotkávat. Ani v Telči jsme se nablízko nepotkali, jenom přes plot... a na náměstí nikdo nebyl.

      Vymazat
    8. Nejde o vytvoření imunity, ale o obranu imunitního systemu
      .... Snižujeme rizikovou dávku, což je dobře. Promořujeme se tedy pomalu, nedochází k masivní kolonizaci sliznice koronavirem. Když bude těch částic méně, imunitní systém získá dostatek času, aby vir rozpoznal a začal s ním bojovat,“ ....

      Vymazat
    9. Čím tedy snížim dávku virusů, které nadechnu? Tou rouškou? Místo milionu jich nadechnu 600 000?

      Vymazat
    10. Profesionální respirátory FFP2 u dospělých snižují riziko nakažení 66× až 113×, chirurgické roušky 4,1× až 5,3×, roušky z utěrky na nádobí 2,2× až 2,5×.
      Účinná ochrana respirátory FFP3. Chrání jen po určitou dobu – zpravidla maximálně 24 hodin

      Vymazat
    11. Díky za info - lepší, než číst tolik novin... a co maska M10 s bočními filtry? To je proti otravným látkám, sarinu, VX - chytí filtry i nějaké viry? Asi ne. https://www.army-surplus.cz/plynova-maska-m10-csla/

      Vymazat
    12. Bude-li filtr s nanovláknovou membránou odpovídající normě FFP3.
      Jinak dobrá pro pohyb mezi osobami s flatuencí, pomůže i s konturováním obličeje.

      Vymazat
  38. Musím ušít 2 roušky a vůbec šít neumím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vojně jsme to koníkovali ... koníka máte a střelivo do něj též. Navíc jsou typy roušek, kde nemusíte nic šít - pro uši prostřihnete hadru ajeto hotový. Nebo pásku na ústa a něco do nosu.

      Vymazat
    2. Dostala jsem jednu a jeden respirátor. A mám šátek. Ale myslím, že zítra ji dostanete do schránky:-)

      A já dnes upeču tento koláč. A ještě svíčkovou welligton...
      https://www.nejrecept.cz/recept/jednoduchy-tvarohovo-boruvkovy-kolac-s-drobenkou-r7074

      Vymazat
    3. U nás bude španělský ptáček.. podle velikosti to bude roj kolibříků nebo přímo koroňáčci. A rýže z Číny.

      Vymazat
    4. Mám chlupaté knedlíky a kachní prsa polévku silný drůbeží vývar pro sílu a odolnost

      Vymazat
    5. Bramboráky s pikantní kuřecí směsí.

      Vymazat
    6. Kobzolových placků jsme včera odpoledne měli ze 2kg brambor.

      Vymazat
  39. Většině stačí kapky na kašel a vitamíny.

    Kdo je tedy „zdravý pacient“? „Obecně platí, že k tomu, aby pacient byl prohlášen za zdravého, nesmí mít žádné projevy přítomnosti infekce. To znamená horečku, rýmu, kašel a podobně. A musí mít dvakrát v odstupu několika dnů ve vzorcích z nosohltanu a z krve negativní test na tento virus, abychom měli jistotu, že je opravdu z těla pryč,“ vysvětluje....

    Dále je to PREMIUM, tak běžte do pr.... řílá primář.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A prý musí v nose tak zarajblovat,až se počůráte, psali tuhle na Novinkách, jinak je prý test falešně negativní. Děkuji nechci,nechat si poškodit sliznici.To je jak s mamografem, taky vám záření spíš uškodí a raka vyvolá.
      No a neviditelná ruka trhu nějak nezafungovala jinak by už plná tržiště byla módních rouše v různých provedení a disajnů ladící k pleti i k outfitům

      Vymazat
    2. Berte to tak, že každý z nás má v sobě "zoologickou zahradu" všech možných potvor, které tam vytvářejí konkrétní živé prostředí, které - když se cítíte zdráv - je v rovnováze. Záleží pak, co a kolik toho do Vás nově vejde - třeba toho nového viru, a jak to bude reagovat s tím vaším prostředím. Kdo vyhraje, a kdo podlehne, po proběhlém boji.... To nejspíš nikdo předem přesně neodhadne.

      Vymazat
    3. Gaio, nezafungovala chamtivá ruka trhu, ale laskavost a dobrá vůle. U nás visí roušky, bavlněné doma šité, v každém obchodě s potravinami, u vstupů do otevřených úřadů, bank, pošt, a zdarma. Lidi jich vyrobili spousty, mně poslala dcera už podruhé 4, dvě dámské a dvě pánské - ani jsem nevěděla, že umí šít.
      Perfektně zhotovené, s vyndavacím filtrem, je vidět, že ji to baví dělat, je tvořivá. Ušila jich už prý několik desítek a rozdala. Takhle se to dělá v Česku.

      Vymazat
    4. Mně je ušila snacha, tedy, darovanému koni na zuby nehleď, ale asi se spletla a poslala mi dětské, mám ji jen tak kolem nosu, takový čtvereček.

      Vymazat
  40. Není to povinné nošení roušek jen další krok NWO k postupné islamizaci lidstva?Není účelem jen navykynout ženy k trvalému zahalování obličeje? Vždyť co je burka než jen druh roušky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A muži by zatím místo turbanu mohli nosit přilby, třeba moderní měděné, bo koroňák vydrží na mědi jenom 4 hodiny a pak dodýchá.

      Vymazat
  41. Zprávy»Koronavirus»Lékaři, zapomeňte na karanténu. I když se potkali s nakaženým, mají ordinovat
    Lékaři, zapomeňte na karanténu. I když se potkali s nakaženým, mají ordinovat

    OdpovědětVymazat
  42. Tužka napíše,...teorie je šedá,...koronavirus teprve ukáže, jak to s ním je doopravdy,....vždyť o něm víme aniné půl roku,...virus, něco tak rychle se množící, tak rychle dělající varianty a posléze i mutanty,....za dva měsíce to může být všechno úplně jinak.

    Všichni, i vědecké kapacity, sumasumárum tápou, domnívají se, vyvozují z poznatků o jiných virech,...jakmile se řekne,...PRAVDĚPODOBNĚ,....tak je to 50:50 zda se náhodou strefí, nebo ne.

    Nenechat se vyděsit, to bere sílu a ochromuje rozhodování.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  43. Tak dílo dokonáno, docela mě to sluší, ale dýchat se v tom moc nedá.Jít vykrást banku tak super.Co ještě budu muset na stará kolena všechno dělat?

    OdpovědětVymazat
  44. Umíte si představit, že Putin a kubánští doktoři jdou pomáhat Itálii? To bude prů..r !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Putina 100 specialistů s technikou, se sankcemi v zádech.. to si umím představit. Naše média je označí za špiony.

      Vymazat
    2. "Nevěřte tomu koni, Trójané. Ať je to cokoliv, bojím se Danaů, i když přinášejí dary."

      Vymazat
    3. Plavec už je označil. Ví svoje...

      Vymazat
  45. Po první dopolední přeháňce. Teď přibylo a zatuhlo, -2°C.
    https://imgur.com/WLQAKly

    OdpovědětVymazat
  46. Nové onemocnění COVID-19 přetěžuje zdravotnické systémy po celém světě. Po Itálii začalo mít velké problémy i Španělsko. Madridské nemocnice jsou přeplněné a některé nemocné nad 75 let zdravotníci v podstatě neléčí, pouze jim podají sedativa a nechají je zemřít. Vyplývá to ze svědectví slovenské lékařky v Madridu pro deník SME.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Británii totéž, v Itálii nad šedesát let.
      Z Norska volala dcera, že přestávají úplně testovat - nemají čím.
      Roušky nikdo nenosí,ani je nikdo nemá.

      Přitom je Norsko několikanásobně promořenější než ČR (kolik mají případů na milión jsem dnes ještě nekoukal, ale protože stejně skoro netestují, jsou i ty hrozivé údaje údaje ještě drasticky podhodnocené.
      Je otázka, jestli nepřestanou počítat i mrtvé...mohli třeba teoreticky umřít na něco jiného, že...

      Ošetřovatelky - pendlerky, co jezdí do Německa, říkají, že tam roušku nikdo nenosí a když přijdou s rouškou, jsou pro smích.

      Celkově je obdivuhodné, jak se Češi alespoň snaží.
      Z vlastní iniciativy a zadarmo.

      Vymazat
    2. V Británii stav popisuje tam pobývající Češka. Roušky tam prý lidi nenosí - doporučuje se nosit latexové rukavice a mýt si ruce. Roušky se i dostanou, ale musí se hodně shánět. Není k dostání desinfekce.

      https://tn.nova.cz/clanek/britanie-musi-pritvrdit-boris-johnson-ma-obavy-ze-jinak-selze-zdravotnictvi.html

      Vymazat
  47. Už dvakrát mi zmizel komentář - ještě před uložením

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horší to bude, až začneme mizet my.... :-)

      Lidi, dneska jsem kolem sedmé večer viděla z okna neskutečnou podívanou - trojbarevně světélkující útvar, který se po určitém výseku oblohy střemhlav vrhal dolů a nahoru, dělal po obloze kliky háky, zastavoval se, stál a zase prudce rozjížděl z místa, no byla jsem z toho paf. Nakonec přistál na sportovní ploše kousek odtud, asi to byl dron. A já už myslela, že pro mě letí UFO!

      Vymazat
    2. Jáchyme,
      každého Vašeho zmizelého komentáře je škoda a myslím to upřímně.

      Vymazat
  48. Západ se zbavuje důchodců
    mizí duch matek i duch otců,
    nedá jim nemocniční lůžka,
    zbývá oprátka nebo puška.
    Západ jsou velcí humanisti
    žije jen to, co zisk zajistí
    ostatní může jít do kytek
    starý člověk je dobytek.
    Říká to španělský král
    s prdelí v avirilu
    říká to liberál
    i král pedofilů
    říká to jistě i papež
    a neřek by to Jakeš
    co trčel jako kůl,
    ač neměl mozku půl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je důchodce pán23 března, 2020 10:05

      Není to žádný kmán.
      Jen pracujte na naše důchody
      my vám zas loupíme obchody
      a děláme si zásoby.
      Duchodci se tak nadřeli
      socialismus vám vydřeli.
      U nás to není konečná
      vy jedna bando nevděčná

      Vymazat
    2. Předchozí generace dělaly pro své potomky. Dnešní generece dělají z ruky do huby pro sebe a zisk teče k protektorovi, který si zve hrdlořezy k budoucí likvidaci našeho národa.

      Vymazat
  49. Když vidím ty stovky kamiónů v kolonách, které buď jedou k nám, nebo projíždějí, je mi úzko. Co všechno asi vezou - a co by bylo, kdyby jezdit přestaly. Většina potravin se dováží... Umřeli bychom za pár dní hlady. My, kteří jsme bývali jednou z mála zcela soběstačných zemí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My neumřeme hlady
      Agrofert, ten nás jistí.
      Založili ho pro naše blaho
      bývalí komunisti.

      Vymazat
    2. To bychom potřebovali ještě aspoň tak 20 takových agrofertů, aby nás někdo živil. Já už na poli dělat nebudu, a vy, starý antikomouši, nejspíš taky ne. Jenže vás jako prána živí nenávist, tak to jo. S tou už to nějak doklepete.

      Vymazat
    3. https://twitter.com/i/status/1242019660733853696

      Vymazat
    4. Díky, pohled na Vláďu vždy potěší. Můžu si představovat, že mě zrovna slyšel hrát na housle.....

      Vymazat
  50. School of the Air, n23 března, 2020 10:17

    Chudáci učitelé
    at už jdou do ......
    Co takhle v Austrálii?
    Tak tam jsou zcela jiní.
    Distanční výuka tam vzkvétá
    praktikují ji léta.

    OdpovědětVymazat
  51. Fialky kvetou i ve sněhu https://imgur.com/h1GqTu4

    OdpovědětVymazat
  52. Tužka napíše,....krásné modré chladné ráno,...co chladné,...mrazivé, dva pod nulou. Na obloze ani jedna čára od letadla. Když byl běžný provoz, tak se jich v takovém ránu napočítalo i dvacet.

    Copak dělá Gréta a její spolek,...co vymysleli na koronavirus.
    Do školy nechodí imrvére furt,...
    Ekologická stopa na nebi, na moři a vůbec se o hodně snížila.
    Ekonomika brzdí,...nebudou chechtáky,....nebude se zdaleka tolik utrácet,...nebudou se vyrábět a prodávat naprosté zbytečnosti.

    Čekám,...čím nás Grétina skvadra překvapí v době koronavirové pandemie,....nechám se překvapit.

    A teď něco jarního,...domnívala jsem se, že si to kosí pár rozmyslel s tím hnízdem za květináčem, už jsem je neslyšela a neviděla poskakovat po parapetu. Tak jsem nakoukla za květináč,...včera odpoledne, div jsem kosici necvrnkla prsty do zobáku. Sedí na hnízdě, neuletěla,...jen kos na mne ze stromu vřísknul výstražnou písničku,...pak na mě koukali,....budu mít jarní ptačí nadělení,...jen aby jim to nezachladlo. Tam na ně kočky nemohou,...straky už na zahradě nemám.

    Před lety mi straky hnízdily na jednom jehličňanu,....zdecimovaly mi hnízdo rehků,... viděla jsem ji, jak vyhazuje z hnízda holátka a druhá je dole požírá,...a to rozhodlo,..ráno jsem si přivstala, ještě dřív než vyšlo slunce a vzala brokovnici a za rohem baráku čekala. Když vzlétla první straka, sundala jsem ji na první ránu. Sice mi to bylo moc líto, ale trest musí být hned za hříchem,... druhá straka se odstěhovala,...jak to dopadlo s hnízdem nevím,...sice jsem měla úmysl, že tam vylezu a podívám se, zda tam něco měly,...ale,....vzdala jsem to,...kdyby tam byla holátka,...nebylo by mi to jedno,...začala bych pochybovat o svém zásahu do běhu přírodních dějů,....jo,...občas se rozhodnu dát událostem jiný směr.

    Kličkuji mezi viry koronaviru, uvidíme, zda se mi to podaří bez úhony,...roušku mám, ruce si umývám, na pampeliškách se pasu,....tak uvidíme,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  53. Kladivo + tanec stojí za přečtení:
    https://medium.com/@DahnJahn/koronavirus-kladivo-a-tanec-e6ba3281ca51

    OdpovědětVymazat
  54. Nevěřím nějakým úlevám v platbách, mám zkušenosti. Budu dál platit všechno tak, jako dříve. Pokud stát něco myslí vážně, tak peníze vrátí - ale nepočítám s tím. I když vím, že prachy, vražené do státu, jsou prachy hozené do hajzlu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Německo vrhne do záchrany ekonomiky třináct bilionů a nezadluží se. My jsme přebytky projedli, říká Nerudová

      Vymazat
    2. Zisky se vyvezly do němec. Prodávali jsme na trhu jen ruce (pracovní sílu) za nejnižší cenu, ne výrobky.

      Vymazat
    3. Anebo povinně přes Německo, to se taky vyplatí.
      Doufejme, že to pandemie omezí.

      Vymazat
  55. Teď mě napadlo, že ruské letadlo Ruslan (od rusko-ukrajinské společnosti) letělo z Číny do Pardubic přes Karáčí jižní cestou, aby se vyhlo Ukrajině, kde by ho mohli sestřelit.

    OdpovědětVymazat
  56. Tak jsem se vrátila z města, všude jen pár lidí a to ticho,nikdo se s nikým nebaví v Bille pár lidí a taky to hrozné ticho.Jen silničáři a pár stavebních dělníků makalo. V roušce jsem se málem udusila mám ji z blbého materiálu a ještě dvojitou ( návod na netu byl dokonce trojitý) plátno doma nemám a prostěradlo ničit nebudu.Naštěstí jsem potkala známou a ta mi 2 plátěné roušky venovala. Tak pohoda.České ručičky, jak umí improvizovat,v té Bille jsem víc než do regálů koukala co má kdo na ksichte a těch různých střihů a barev. Škoda, že mi nebylo dáno a nemám je též. Reklamovat rodiče?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsou tady - rouškomaty.

      První dva automaty na prodej roušek stojí od pondělí ve Vyškově na Moravě. Lidé za jednu zaplatí 50 korun, celý výtěžek z prodeje ale poputuje na charitu. Do jednoho stroje se vejde zhruba 1500 kusů. Podle organizátora celé akce Petra Čáslavy se první automat vyprodal během hodiny. Zboží se však bude doplňovat průběžně.

      https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/v-cesku-se-objevily-prvni-rouskomaty-40317732

      Vymazat
  57. Když bude skopčák dloho nemocný, rozjede výrobu později, než bychom mohli my (zdravější). Je nutno se zbavit závislosti na protektorovi (německé ůnyji) a jít na trh sami za sebe.

    OdpovědětVymazat
  58. S těmi maturitami to bude pěkně nespravedlivé, letos nebudou mít slohy testy v režii školy a ne Čermák a když se to nestihne, tak jim známku dopočítají podle prospěchu před tím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte lepší řešení?

      Vymazat
    2. Zažila jste někdy, že by maturant nebo jiný státně vyzkoušený řekl, že zkouška byla úplně spravedlivá? Ani být nemůže, nastává tolik různorodých situací, že to ani žádný zákon nesjednotí.
      Letos - no tak je mimořádná situace, kdyby byly povodně, zemětřesení nebo nedej bože válka, budeme rádi za vůbec nějaké řešení, relativně přiměřené situaci.
      Já to celé naopak vítám. Bylo ve všem tolik napětí, že už to dál nešlo. Jen ty nepřiměřené nároky některých učitelů na své předměty - teď to vidí veřejnost i na základkách, jak mají děti naloženo, a že tomu ani dospělí často vůbec nerozumí. Proč se to tedy mají děti učit, a v takových kvantech? A naopak - nezopakují a neupevní s nimi nejzákladnější věci, furt jedou dál přes mrtvoly, už jim posílají kvanta nové látky domů... musím se smát, jak to dopadne. Jen ať se to pořádně protřese a usadí, to je jediné možné řešení.

      Nikdy nebylo jasně dokázáno, že centrální opravování a klasifikace je zásadně, vždy lepší pro kvalitu hodnocení a předchozí přípravy žáků. Myslím, že co se nenaučili dosud, to už nedoženou. Takže učitelé měli dost prostoru je naučit psát slohy a taky mají o každém představu, jaký v tom je.
      Jsem přesvědčená, že tohle "mimořádno" zvýší u naprosté většiny učitelů jejich zodpovědný přístup, ve všem, včetně maturit a přijímaček. Spousta věcí taky vyplave na povrch.

      Vymazat
  59. Zajímavý článek:
    Umí Evropa ve stínu pandemie překročit stín ideologie?
    http://www.osel.cz/11086-umi-evropa-ve-stinu-pandemie-prekrocit-stin-ideologie.html
    A pod článkem neméně zajímavá diskuse s nemnoho elfy

    A další:
    Koronavirus: Kladivo a tanec
    https://medium.com/@DahnJahn/koronavirus-kladivo-a-tanec-e6ba3281ca51
    Shrnutí článku: Současná přísná opatření proti koronaviru by měla trvat jen několik týdnů, poté by nemělo nastat žádné výrazné vyvrcholení nákazy. Toho by mohlo být dosaženo za vynaložení přiměřených nákladů a zachrání se miliony životů. Pokud tato opatření nepřijmeme, nakazí se desítky milionů lidí, mnoho z nich zemře, stejně jako kdokoliv, jehož zdravotní stav vyžaduje intenzivní péči, protože zdravotnický systém zkolabuje....

    Doporučuji první článek přečíst i s diskusí a v druhém se přinejmenším kouknout na graf :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.23 března, 2020 16:32

      ...Jakmile virus vstoupí do lidského organismu, snaží se co nejdříve dostat k vnímavé hostitelské buňce,
      která zajistí jeho množení (replikaci). Vnímavá hostitelská buňka je taková, která má na svém povrchu
      receptor, ke kterému se virus přichytí svým glykoproteinovým výběžkem a poté vnikne do buňky. Uvnitř
      buňky probíhají jednotlivé děje rozmnožování a kompletace viru.
      Jakmile je virus uvnitř, buňky imunitního systému jej nemohou „vidět“, a proto nevědí, že hostitelská
      buňka je infikována. K překonání tohoto problému používají buňky hlavní histokompatibilní systém
      (HLA=Human Leucocyte Antigen) k zobrazování peptidů z vnitřku buňky na buněčném povrchu.
      Umožňují tak ukázat ostatním buňkám co je cizí a co je vlastní. Pokud je buňka infikována virem,
      budou na povrchu zobrazované části peptidu zahrnuty i fragmenty proteinů vytvořených virem.
      V těle cirkulují prvky přirozené imunity, z nichž nejdůležitějšími v ochraně před virovou infekcí jsou tzv.
      NK (Natural Killers) buňky. Jakmile NK buňky detekují, že je v buňce virus, snaží se buňku
      zlikvidovat (perforin a granzymy).
      NK buňky tak slouží od počátku infekce ke zpomalení infekčního procesu, aby mohla být
      aktivována adaptivní imunita, která pak infekční proces zastaví. Musí nejprve proběhnout
      prezentace viru resp. jeho antigenů imunitnímu systému za pomocí buněk prezentujících antigen (APC)
      s pomocnými Th lymfocyty. Poté dochází ke klonální proliferaci a vznikají nové klony specifických
      buněk, tzv. cytotoxických T lymfocytů (Tc), které ničí virem napadenou buňku stejně jako NK buňky, ale
      2
      naprosto specificky. Tc vytvořené proti specifickému viru ničí jen tento virus, naproti tomu NK buňky ničí
      jakýkoliv virus v lidském těle. Společně ještě vznikají specifické protilátky, které se váží na cirkulující
      virus a snaží se ho tak označit, agregovat, neutralizovat atd.
      Zásadní pro ochranu před virovou infekcí a pro její prognózu je tedy dostatečná hladina NK
      buněk od počátku infekce....

      Vymazat
    2. 2. Je v něčem specifické vniknutí viru SARS-CoV-2 a infekce Covid-19 oproti jiným virovým
      infekcím?
      V současnosti se zdá, že většina genetické informace kódující virus SARS-CoV-2 se podobá
      koronaviru, jež se nalézá u netopýra Vrápence prostředního, na druhou stranu povrchové
      glykoproteinové výběžky vypadají, že pocházejí z koronavirů izolovaných od Luskouna ostrovního. To
      proč se dobře SARS-CoV-2 šíří v lidském organismu nesouvisí ani tolik s tím, že se prostřednictvím
      glykoproteinu vážou k receptoru ACE2 (a ke vší smůle jsou tyto receptory více na apikální než na
      basální straně vnímavých hostitelských buněk respiračního, trávicího traktu a plic), protože se k němu
      vázal již předchozí virus SARS-CoV. U viru SARS-CoV-2 ale došlo ke změně na povrchu
      glykoproteinového výběžku, především na jeho podjednotce S1, kde vznikla nová verze vazebného
      místa pro receptor ACE2. Vazba mezi ACE2 a vazebným místem je velmi pevná. Druhou nepříznivou
      situací je to, že podjednotky glykoproteinového výběžku S1 a S2 viru SARS-CoV-2 jsou od sebe
      odštěpeny lidskou proteázou (furin) a tak vazba na vnímavou hostitelskou buňku a průnik do nitra buňky
      je podstatně jednodušší. Téměř identickým způsobem se do buněk respiračního traktu a plic dostávají
      vysoce patogenní ptačí chřipkové viry. Virus tak obsahuje nejlepší kombinaci jak pro šíření, tak i pro
      vznik infekce.
      Právě pro dobrou vazbu mezi glykoproteinovým výběžkem SARS-CoV-2 a receptorem
      hostitelské buňky je více než důležitá hladina NK buněk jako základní „brzdy“ rozvoje infekčního
      procesu do doby, než bude aktivní adaptivní imunita tvořená Tc a protilátkami.
      Je proto vhodné u vysoce exponovaných osob (zdravotníci pečující o nemocně s Covid-19)
      zvýšit aktivitu a počet NK buněk jako nejdůležitějšího prvku přirozené imunity v ochraně před
      virovou infekcí Covid-19.

      Vymazat
    3. Nejvíc zabijáckých buněk má anonym, stačí mu ukázat obrázek Putina nebo Zemana, případně jeho rodiny. Navrhnu prof. Beranovi ze zdejšího anonyma vyrábět vakcínu.

      Vymazat
    4. A tato informace nám pomůže jak?
      Jo aha, že si musím zvýšit aktivitu a počet NK buněk, tak už jdu na to! :-)

      Vymazat
  60. Maire, dnes Evžen Oněgin, no, nějak to nikdy nebylo zrovna moje kafe. Což o to, výkony výborné, Hvorostovsky uhrančivý, ale Ramon Vargas vypadá spíš jako P. Bezuchov z Vojny a míru :-)
    Ale od 23.30 a během zítřka poběží Wagner: Tristan a Isolda
    https://www.metopera.org/user-information/nightly-met-opera-streams/

    Z wiki: Během celé opery Wagner pozoruhodně využívá barevného rozsahu orchestru, harmonie i polyfonie a to s volností, jež u jeho předchozích děl lze nalézt jen vzácně. První akord, tzv. tristanovský (F-H-Dis-Gis; leitmotiv Tristana), je významný svým odklonem od klasické harmonie, když je rozveden dále do dalšího disonantního akordu. V průběhu celé opery takto Wagner používá harmonických průtahů. Ty nejsou až do konce třetího dějství rozvedeny. Tonalita opery měla obrovský dopad na západní klasickou hudbu (stejně tak v opeře Prsten Nibelungův) a ovlivnila spoustu dalších skladatelů, např. Gustava Mahlera, Richarda Strausse nebo Karla Szymanowského. Využití barev orchestru také později ovlivnilo i filmovou hudbu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem dodělala písemnosti, protáhla se a s kafíčkem a džusem uvelebená jdu začít. Pak dám vědět, ale na melodie já jsem... :-)

      Vymazat
    2. Taky nemusel umřít tak mladý, bojoval statečně. Škoda.

      Vymazat
    3. Nu, končí to zase bouří dramatických emocí - a přitom pro mě by to mohlo klidně zůstat v původním idylickém a lyrickém duchu, u vřelých ruských zpěvů. Tenhle mistr kantilény mě dostává, jako bych roztáhla křídla a lítala vzduchem, není většího pocitu volnosti... Je nádhera se pohroužit, když člověk hrál z opery Waltz, Mazurku i Polonézu, zpívali jsme Oj, děvice, krasavice, to se to vrací ve vzpomínkách.
      Jste náročná na vizáž! Ten mexický Ramón sice není takový štramák, ale zpívá úžasně - dokonce se mi v kantilénách (např. těsně před soubojem) líbil víc než Hvorostovský. U toho se mi vybavují spíše písně, komorní tvorba, tam jeho styl vynikne řekla bych nejlépe, ale to nechci zobecňovat, určitě zpívá skvěle i řadu arií.
      Tak, to bylo zase pohlazení. :-) Na Wagnera se také těším, možná budu trochu přeskakovat, když to bude moc dlouhé.

      Vymazat
    4. Máte pravdu, v noci jsem se nesoustředila, teď jsem si to vychutnala ještě jednou a panu Vargasovi se omlouvám, chytil mě za srdce!
      A na Čajkovského taky nežehrám, nevím, co to do mě v noci vjelo. Krása!

      Jediná věc, která mi na těchto představeních vadí, je, že se nemůžu přitom koukat i do orchestru, když třebas při árii Lenského hraje klarinet, hoboj, fagot, čela - to se vždy ráda dívám i na muzikanty, to je pak dohromady úplný zázrak.

      Scénu měli strašnou - Lenskij ve zcela prázdném čtverci jeviště = v lesíku před soubojem :-)
      Už jsem tu asi psala, jak jsem vzala kdysi dceru na Oněgina a ta scéna byla asi tak romantická jako tahle. Nic, židle, atd...

      Vymazat
    5. Taky jsem si všimla, že z orchestřiště dělají záběry většinou jen na dirigenta. Asi je tam namířená kamera. Jen harfenistku při Lucii zabírali, při dlouhém sólu... Jinak, oceňuju, že si v klidu poslechnu předehry. Výhoda je, že si to můžu i vrátit a přehrát něco znovu.... Ony ty předehry jsou - zatím u všech tří, co jsem viděla - opravdové zkratky děje celé opery, mistrovská dílka. Jako u Smetany a romantiků, tam je to také. Nějak jsem to nedoceňovala - asi tím, že v divadle naživo je při předehře ještě trochu šum, nebo se člověk tak nějak rozkoukává, než se plně soustředí...
      Tak beru Met zcela na milost, tenhle projekt se jí povedl. Ty modernistické scény jí odpustím, zavírám oči případně. :-)

      Vymazat
  61. S MET v kině jsme my začali sezónou 2010/2011 v našem okresním městečku, od další už musíme do městečka krajského. Opery se opakují různě často – další záznam Evžena Oněgina z r. 2013 s jinou scénou, s paní Netrebko a pro mne žel bez pana Hvorostovského (mám ho v paměti bez CH) byl už 3x na ARTu (2016-18), v r.2017 už byl nemocný. Chodíme tak na polovinu přenosů, 2x jsme asi byli jen na Traviatě - teď dali tu s přezdobnou scénou z r.2018, mně víc okouzlila „gaučová“ (scéna obdobná salcburské). 14.3. už Bludný Holanďan nebyl, na Toscu a Marii Stuartovnu už nejspíše také nedojde.

    To: Marie
    Jak už je to vlastně dlouho, co jste byla v kině tuším na Donu Giovannim s panem Plachetkou? Za rok bude v MET znovu už bez něho a podle programu na úsporné tmavé scéně.
    No, pro mne je mimo YT velký přínosem právě ČT, však má i v archívu ukryté klasické skvosty.

    Dnes u nás opět studeně fučelo při tom modru převelice, takže kroků nic moc.
    Všem dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ, ani nevím - tak 2 roky tomu nazad? :-) Musela bych to někde najít. No, že operní domy střídají různá obsazení, to je zcela v pořádku, vždycky je dobré vidět i jiné provedení, pokud to není propad kvality, což zde jistě ne, mají z čeho vybírat. Mně se právě líbí, jak to podají pěvci z Východu, jak jejich západní kolegové... nebo jak se cizinec naučí třeba ruský nebo český part, i když jen sborista... Pořád je na co se se zájmem koukat. Zajímá mě i publikum, jak reaguje, a takové věci okolo.
      Archiv ČT je ovšem výborná věc. Přiznám ale, že ne u všeho, co nabízejí, jsem vydržela od začátku do konce.

      Vymazat
    2. Který nebyl tázán.
      RECENZE: Plachetka v Metropolitní předvedl „svépomoc“, ale nebyl sám
      23. října 2016 18:56
      Při sobotním kinopřenosu Mozartova Dona Giovanniho z Metropolitní opery byli diváci napříč Českem bezesporu napjatější než obvykle. V jedné z hlavních rolí totiž vystoupil Adam Plachetka....
      Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/hudba/adam-plachetka-metropolitni-opera.A161023_125653_hudba_era

      Vymazat
  62. Viroviště v kaufu příjemné, všude rukavice (musel jsem dát na svoje jejich). U auta jsem provedl odmoření, doma ještě další speciální očistu. A už voní kafe.

    OdpovědětVymazat
  63. Podíl nakažených lidí nad 60 let mezi již nakaženými v ČR je 17%. V Itálii a Španělsku 50%. Z toho lze vyvodit, že slovanské národy si starších lidí váží a chrání je před nebezpečím. Románské národy jsou bezcitné a serou na ně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych příčinu viděla třeba i v tom, že naši senioři nežijí tak rozjásaným způsobem života jako jejich vrstevníci západněji. Mnohem méně cestují, rekreují se, myslím že i společensky žijí uzavřeněji než jinde. Vystačí si s rodinou nebo i sami.
      A možná si více dávají pozor, když hrozí nebezpečí - zde nákaza.
      Ono je to na obě strany: zase je nám předhazováno, že si neumíme užívat života. Asi je to o tom, jak byl kdo vychován a jaké měl podmínky k životu. Většina lidí u nás byli pracující a ti většinou nemají takové roupy užívat života v tom divočejším smyslu. Zatímco ve Francii, tam se lidi jakoby stydí za to, že si musí vydělávat prací. Nevím jak dnes, ale mé zkušenosti s tamními byly jasně takové.

      Vymazat
    2. Vážně Itálie „nezvládla“ koronavirus? ...www.seznamzpravy.cz › clanek › vazne-italie-nezvladla-koronavirus-...
      před 5 dny - ..Itálie má navíc v průměru jednu z nejstarších populací na světě (na špičce je i Německo). Podle Italského statistického úřadu bylo v roce 2018 přes 22,6 % italské populace starší 65 let. Nejrizikovější skupina je tak v Itálii velice podstatně zastoupená. A aby toho nebylo málo, tak nejhůře zasažené oblasti na severu Itálie mají také podle statistik nejvyšší míru pohybu obyvatelstva, a to jak mezinárodně, tak regionálně. To mohlo výrazně pomoci při šíření viru nejen do dalších evropských zemí, ale i v rámci samotné Itálie.

      Věk ale není jediným ukazatelem. Z dat vyplývá, že ohroženější skupinou jsou také muži, kteří jsou mezi oběťmi zastoupeni oproti ženám více než dvojnásobně.


      Tento poznatek nedávno uvedlo i Čínské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Podle něj je v Číně smrtnost u mužů 2,8 %, zatímco u žen o více než procento nižší, tedy 1,7 %.

      Co je smrtnost?
      Smrtnost neboli letalita je demografický ukazatel, udávající podíl zemřelých z celkového počtu známých nakažených. Je vedle úmrtnosti druhým statistickým údajem popisujícím pravděpodobnost úmrtí. V případě, že existují asymptomatické průběhy nemoci, jako v případě COVID-19, může být číslo nakažených vyšší a smrtnost tím pádem statisticky nižší.

      Data z Itálie také v neposlední řadě zmiňují i riziko pro nakažené, kteří již trpí chronickými chorobami. Dvě třetiny obětí měly tři a více již existujících zdravotních komplikací, píše ústav v tiskové zprávě z 5. března. Nejnovější data dokonce uvádějí, že z testovaného vzorku (355 případů úmrtí) trpělo chronickými chorobami 48,5 % obětí infekce COVID-19.

      Vymazat
    3. Škoda, že článek nebyl delší, příště sem okopírujte celou knihu.

      Vymazat
    4. Česká populace je více sedřená prací, než italská nebo jiná "maňana". Má jiný žebříček hodnot, než okupanti a kolonizátoři.

      Vymazat
    5. "Více děr, více syslů, více hlav, více smyslů."
      "Ano, pane. Jak říká jedno z nejkrutějších, ale nejpravdivějších přísloví: kam čert nemůže, nastrčí babu." … A. právě dorazila

      Vymazat
    6. No vidíte, že to jde! :-)
      I anonym se dokáže poučit.

      Vymazat
    7. https://youtu.be/No1EtVrSqVE

      Vymazat
    8. Mádl je maximální posera, navíc prodejný - natáčí reklamy. Ani nenasadí upřímný kukuč, má to na háku....
      Proč je posera? Nejdřív se bál, že ho bába s dědkem přehlasují ve volbách. Teď se bojí, že mu bába s dědkem obsadí plicní ventilátor. Nemáš tolik hulit, frajere, nemusel by ses bát virů.

      Anonyme, dost ubohé. I s tím Bohem níže. Pan farář říká, že bůh je největší komunista, myslí na lidi a nehrabe pod sebe.
      --
      Po dobrém obědě (mražená pizza od Vánoc) jdu chvíli písemničit a pak už se těším na operu.

      Vymazat
    9. Pan farář říká, že bůh je největší komunista24 března, 2020 12:37

      Z jaké sekty ten soudruh farář pochází?
      ÚV KSČ?
      Ty komunistické lágry a čistky to byl už očistec zde, na zemi?

      Vymazat
    10. Nepleťte si komunisty s prevíty a hajzly. Těch bychom stejné množství dohledali i mezi demokraty. Spíš mnohem více.

      Vymazat
    11. 41 let vlády od Vítězného února24 března, 2020 14:30

      snad stačilo.
      Nazývalo se to skrytá diktatura jedné strany pod zástěrkou vlády národní jednoty a konec demokracie.
      Která z dnešních parlamentních stran zavírá politické odpůrce do koncentračních a pracovních táborů či PPT? Používají snad brutální metody stalinismu, justiční či jiné vraždy/ Němcov, Litviněnko, Politkovská /?Označují „nespolehlivé občany“? Máme absenci svobodných voleb? Mrtvé z pokusů o překonání železné opony?
      Kde jste žila?
      Vám o tom rodiče a prarodiče neřekli?

      Vymazat
  64. Tužka napíše,...něco z vlastních zkušeností s Italy a Španěly,...jistě i Italkami a Španělkami.

    Tyto národy jsou velice družné,...usmívají se, hodně mluví, rádi si ve společnosti přátel zazpívají,...bez rozpaků vám nabídnou k napití vlastní sklenici nebo hrnek, dají vám líznout zmrzliny, kousnout do pečiva, poplácavají se, rádi se při setkání líbají na tváře,....my jsme o dost zdrženliví.

    Tyhle jejich vlastnosti je ráj pro koronavirus a peklo pro starší a už životem opotřebovanou generaci. Tam vnoučata považují za svou povinnost dědu a babi při každém setkání políbit,....já se tomu nárustu vůbec nedivím.

    Němci jsou zdrženlivější, drží od vás distanc, ani v podávání ruky neznámým osobám při prvním setkání to nepřehání,....výsledná čísla to potvrzují,...nárust zemřelých je podstatně pomalejší.

    Francouzi jsou nadvěcí, bonvivání,....nemají rádi otravné omezující zbytečnosti, jsou velice svobodomyslní,...dobré rady moc nepřijímají, ani ve chvíli, když jdou dokolen.

    No uvidíme,...jisté je jedno, Evropa i celá civilizace bude koronavirem pěkně profackována,...kdo si z toho vezme jaké ponaučení,...to záleží na každém jedinci, pak na komunitách, enklávach, státech, na civilizaci jako celku.

    Za rok, v předvelikonočním půstu budeme vědět o hodně víc,...zatím víme velkýkulový,...zatím se domníváme,...tápeme,...jsme v koronavirovém tunelu,...světýlka východu zatím nezáří,...ale,...jsou tam, někde zarohem.....tak vydrřať.

    Jsem netrpělivá,...o půlnoci jsem hodinu chodila městem,...potkala jsem celkem pět lidí,...mlaďochy tak20-30, v těch rouškách se to špatně identifikuje. Třikrát mě potkalo auto policiie,...jeli krokem,...při prvním setkání přibrzdili,...pak zas jeli dál, při dalším už ne.

    Chce to pohyb,...jinak ztratím kondici,...nádech-výdech,...dřepěla jsem hodinu nad záhonem jahod.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  65. Vedle v Havířově zemřel druhý člověk s koroňákem (45 let) ... měl rakovinu.

    OdpovědětVymazat
  66. Fučí jak na polské pláži, sníh ve stínu netaje, kosa šílená... ale projel jsem 15 minut vřetenovku z tréninkových důvodů. Chtělo by to poběhat, energie je hodně.

    OdpovědětVymazat
  67. Tak to už bude opravdu vážné, když bývalý komunista Andrej Babiš vzývá v parlamentu Boha
    Dej nám, drahý Bože, sílu ducha k nápravě věcí ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi zabrala ta homeopatika proti křivdě.

      Vymazat
  68. Maláčové teče z nosu krev do roušky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No fakt,to vypadá dost blbě.Ale ono sehnat narychlo doma vhodné plátno není lehké. Já sama s tím měla problém a nakonec po první vycházce zjistila,žemám blbý materiál a nejde v tom déle pobývat.

      Vymazat
  69. Někde psali, že jsme měli tři štěstí v neštěstí.
    První, že Babiš je vytrénovaný na krizové situace a nebojí se je rázně řešit. Možná mu není rozumět, možná neumí prefektně česky, ale s ničím se nesere. Tak a tak, hotovo.
    Druhá, že náměstkem ministra zdravotnictví je člověk, který věci rozumí a dovedl včas odborně posoudit situaci ve světě a naše vyhlídky a možnosti.
    Třetí, že Babiš se dokáže ukáznit, přijmout názor druhého a vzít ho za své, nechat ho řídit tu odbornou část, nemyslí si, že musí všemu rozumět a o všem rozhodovat sám (delegování pravomocí...).
    Proto jsme nastoupili naši cestu, která by doufejme, měla zajistit to, že se během týdnů zase budou věci pomalu vracet k normálu.
    I když nic nebude jako dřív, možná časem bude i něco k lepšímu.

    Zato v Anglii Johnson neměl dobré poradce. Tak zvolili napřed halasně cestu úplného promoření populace s tím, že většina těch, co nezemřou, pak už bude imunní a hospodařství se nebude muset moc omezovat. Staří měli zůstat doma.Angličani jsou přece jiní lidí než ti na kontinentu, ne?
    Ještě 15. března se běžel dostih v Cheltenhamu, kam v klidu přišlo přes 250000 diváků! (Např. dva z obsluhujících u jídelních stánků upozorňovali šéfa na to, že mají horečku a špatně se jim dýchá, ale hnali je do práce).
    https://www.dostihy.cz/dostihovy-sport/vysledky/cheltenham-festival-2020/

    No a včera B. Johnson vyhlásil následující:
    "V zemi řádí pandemie, země je v situaci, v jaké nebyla od 2. světové války.
    Od dnešního večera dávám občanům země příkaz- musíte zůstat doma. Protože musíme zamezit šíření nemoci mezi domácnostmi.
    Jsou zavřeny kluby, hřiště, knihovny, nejsou povolena shromáždění, tedy i svatby a náboženská shromáždění, pouze pohřby.
    Lidem je povoleno opouštět byt jen kvůli nutnému nákupu, jednomu cvičení denně, návštěvě lékaře a chození do práce, pokud je to absolutně nezbytné.
    To je vše- to jsou jediné důvody, proč byste měli vycházet z bytu.
    Neměli byste se scházet s přáteli. Když vás pozvou, řekněte NE. Neměli byste navštěvovat rodinné příslušníky, pokud s vámi nežijí v domě.
    Pokud nebudete tato pravidla dodržovat, policie má prostředky jak vás přinutit. atd.
    https://edition.cnn.com/2020/03/23/uk/uk-coronavirus-lockdown-gbr-intl/index.html
    Copak tak najednou? No, vybuchlo jim to do obličeje. Virus Covid-19 je na rozdíl od chřipky velmi nakažlivý, a když na to stát nemá připravená lůžka a kapacity v nemocnicích, najednou jim tam umírají lidé po destíkách. A nejsou to jen důchodci.
    Britský lékař: Na tu hrůzu mě nemohlo připravit nic. Musíme volit, koho necháme zemřít
    http://jdem.cz/ffw622

    Takže tudy asi opravdu cesta nevede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe musím říct, že jsem rád, že krizový štáb nyní neřídí madam Nagyová, prostřednictvím svého "ňoumy a debila", nebo jak to v soukromí titulovala tehdejšího předsedu české vlády...

      Babiš není zdaleka ideál, ale aspoň že tak.

      Vymazat
  70. Jak jste na tom s botanikou? Já nepoznala či se netrefila 3x (u 2.,3.,4.)
    http://ankety.aktualne.cz/s3/b88c2c28d12a

    I u nás setrvale sice slunečno, ale studeno-větrno. Snad se opravdu ve čtvrtek oteplí a bude to venku s hafuškami (bez roušek)zábavnější a bez rukavic. Slepice nesou.

    OdpovědětVymazat
  71. Na zemi hedvábí, satén
    plamen vybíhá z Athén.
    Živijó živijó živijó
    Sapporo Ósaka Tokio
    To je ta správná lokalita
    tam jsou poddaní Hirohita!
    Vybíhá vybíhá vybíhá
    běží pomalu, nestíhá
    měl jít nejdříve na testy
    vir se mu postavil do cesty.
    Zabíhá zpátky do Athén
    co teďka s ním, je pomaten.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Japonsko zkrachuje jako Řecko po olympiádě

      Vymazat
    2. A co ten rychlotest ala BJ, jak jste dopadla? Mě překvapilo, kolikrát jsem trefil.

      Vymazat
    3. To se ani nechci chlubit já profesionální bioložka a neprošla jsem.No holt když v tom člověk hledá vědu tak to věda je

      Vymazat
  72. Distanční zkoušení je srandovní ... učitelka volala královnu v 10h dopoledne, videohovor .. a v pyžamu... prý "kolik je ti let?" - 18 - vždyť máš medvídky!

    OdpovědětVymazat
  73. A co ta Ester Letecká? Taky dozávodila? Aspoň má reklamu na Milku. To Polrajch žebral o peníze s číslem účtu přes ústa v přímém přenosu.

    OdpovědětVymazat
  74. Italové měli 2 dny po sobě "jen" 600 mrtvých a naději na sešup... a dnes 743.. +5700 nově nakažených. Jenže .. USA first.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odvoz mrtvých přes víkend nestíhal, nejdříve je třeba úředně potvrdit příčinu smrti.Teď se dohánějí resty.

      Vymazat
  75. Tak jsem zkoumala Wagnerovo hudební drama. Kompoziční stránka se dá ocenit, jak pravil J. Černý, i velice ocenit, stejně jako hrdinní interpreti, kteří to vydrží celou dobu zpívat:

    https://archiv.ihned.cz/c1-65470360-tristan-a-isolda-wagner-met-prenos-recenze

    Účinek na moji psychiku je však drtivý. Tragédie každým coulem. Asi si půjdu přečíst kousek Medvídka Pú... :-)
    Nevadí, věřím v obrat u Mistrů pěvců a Tannhäusera. A příští týden se dozajista zahojím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem hrdinný divák ni posluchač, takže si raději zbaběle neposlechnu.

      Vymazat
    2. Já, takto wagnerián, jsem (musím se zahanbeně přiznat) při třetím dějství chvíli usnula :-)
      Jo, to je tak, když se zvolí scéna a výtvarno, jdoucí úplně proti duchu opery. Ředitele Trelińskiho při premiéře vypískali a vybučeli.
      Namísto toho, aby nechali hudbu plynout a sprominutím se nesr... do děje, tak to rozbíjejí různými filmy (jakoby vzpomínkami Tristana), nacpou tam i dítě, prostě dělají si s libretem, co chtějí.
      K tomu samozřejmě nezbytné uniformy a bombry, pro teplouše scénografa není nic víc vzrušujícího, než pořádný voják!
      Už když to začalo a Isolda zpívala celé první dějství v hubertusu, tak mi bylo jasné, o co jde. To je současné parazitování na opeře (činohru už zničili, tady alespoň zatím musejí zachovat hudbu).
      Stuart Skelton vypadal, působil i pohyboval se jako Milan Neděla křížený s Hardym. Mezi těmi dvěma to jiskřilo asi tak jako mezi těmi sudy, co byly celé druhé dějství na scéně. Paní Nina Stemme zpívala výborně, ale tohle celé spiknutí proti duchu opery, to nemohla sama zrušit.
      Ach jo.
      Ale Prsten dávají ve starším nastudování, tak snad tam valkýry nebudou vousaté a Siegfried nebude transvestita v prolamovaných punčocháčích.

      Vymazat
    3. Mohli celou operu nechat zahrát nejen bez výpravy, ale i bez zpěváků.

      Stačilo by, kdyby operu beze slov zahrála nahá sedmdesátiletá harmonikářka online na internetu, vsedě na záchodové míse.
      Ušetřilo by se a bylo by to sdostatek avantgardní a jistě i sledované.

      Vymazat
    4. Dobrá recenze... :-)

      Vymazat
    5. Wagner’s Das Rheingold
      Starring Wendy Bryn Harmer, Stephanie Blythe, Richard Croft, Gerhard Siegel, Dwayne Croft, Bryn Terfel, Eric Owens, and Hans-Peter König, conducted by James Levine. From October 9, 2010.

      Vymazat
    6. Jáchyme, čtyři hodiny na záchodě? Což o to, nahá, to by šlo, hrát - to by taky uhrála, ale co s hemeroidy! :-)

      Vymazat
    7. Mohu Vás ubezpečit, že Jay Hunter Morris opravdu nebude běhat v prolamovaných punčocháčích.

      Vymazat
    8. Jáchyme, tahací harmonika váží 20 kg! Seniorka by ji vůbec neudržela. Musela by si nástroj přivézt na vozíku a na klín vysadit leda za pomoci asistentů!
      To není jako sedět na záchodě s noťasem.....

      Vymazat
  76. A teď z jiného hudebního soudku24 března, 2020 23:51

    Nearer, My God, to Thee....aneb
    Zázraky ve Sněmovně: Andrej Babiš se obrátil na víru a stal se demokratem
    Forum24

    OdpovědětVymazat
  77. 16000kroků - silný východní vítr a taková kosa, že jsem po návratu musel dát 4štamprle meruňky u morsa. Meruňku nikdy nemám, ale tahle je domácí a vůbec nevím, kdo ji přinesl. Výborná.
    Trojúhelník Betelgeuz - Rigel - Aldebaran. Orion už leze za obzor.

    OdpovědětVymazat
  78. Díky za krtince, pane domácí.
    Nick Cave - To Be By Your Side
    https://www.youtube.com/watch?v=P0v9vd4JEeo

    Petr Novák - Přátelství na n-tou
    https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo

    Dvorak - Humoresque (original)
    https://www.youtube.com/watch?v=LR9msTsmpZs

    Břehy mé duše (Wabi Ryvola)
    https://www.youtube.com/watch?v=3jm1p_o43kE

    Srdečný pozdrav všem :-)
    Spadla jsem do deprese (trpím atypickou - spím, jím, nemyslím a jsem unavená), tak se neúčastním diskusí na A.cz, zapojím se zase, až budu v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Anno,
      zdá se, že činnosti a projevy, které u sebe popisujete, jsou optimální pro přežití současného ponorkového stavu každého z nás.
      Beru si z Vás inspiraci a činím nadále totéž co Vy. :-)
      Mějte se jak chcete! A ať se Vám viry vyhýbají.

      Posílám nabíječku. (takhle prý už válí Alena...)
      https://www.youtube.com/watch?v=EPUpURbLCXk

      Vymazat
    2. Dlouhé spaní prý prodlužuje život, Anno, tak ať Vás i depresí rychle zbaví. Vy detektivky nečtete - já u McNeilova Poradce dumala, zda jste ve své profesi zažila počítače jako menší stodola a děrné štítky. Bylo to mnohem složitější dělat do programů myší díry a vypouštět myšky.

      Vymazat
    3. Taky jsem divně nervózní, že nemůžu trajdat po městě, zastavovat se se známými, jít do bazénu nebo zajet autobusem do lesa.Že jsem vypadla z těch svých stereotypů, které jak známe z psychologie, ulehčují nevědomě život.

      Vymazat