25 března, 2020

KRTINEC č.450

200 komentářů:

  1. Není nutno...
    https://youtu.be/pxZRaJFY3fE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odporný stařec, ředím ho tak asi na úroveň Honzáka... a zošklivil se mi tak, že už mě netěší ani Cimrmani. Fuj.

      Vymazat
    2. A lépe bych to sama neřekla (diskuse na IDnes - vyberte doporučené)
      http://jdem.cz/ffxay3
      Např.:
      - no nevím jestli je úplně nejlepší zpívat z oken "nemít prachy - nevadí", když parlament i vláda furt řeší, jak finančně pomoci zaměstnancům i podnikatelům. Aby vás pak politici nevzali vážně :-)
      - Sborové písně v obyváku, no budiž, proti gustu žádný dišputát. Z úst Svěráka mi to ovšem připomíná zástupnou akci jeho milovaných milionu chvilek nenávisti. ..

      Vymazat
  2. Tužka napíše,...jóó,...není to jednoduché, a nebude to jednoduché,....je to běh na dost dlouhou časovou trať,....oni to vědí, já to vím taky,....mlaďoši si dělají naději, že to brzy skončí a oni zas budou mít své grupáče všeho druhu,...nebudou,...nebudou, protože,...v republice je přes dvaapůl miliónu lidí 65+. A tihle, když se nakazí, tak léčení jim trvá o dost dlouho,...kdyby se nakazil jen každý stý, tak, že by musel zalehnout do nemocnice, tedy jedno procento,...tak by pro ně během pár dní potřebovali 25 000 lůžek,...umíte si představit tu pohromu ve zdravotnictví, chudáci zdravotní sestry a doktoři,...tak se to snaží ukočírovat. To, co vláda dělá, je umění možného,....dál je to na pochopení ve společnosti. Musí nás trochu děsit,...když se budeme bát, tak se spíš ukázníme a příjmeme ta všemožná omezení. Nejsou jen nemocní koronavirem,...v nemocnicích leží velké množství nositelů jiných diagnos, a ty je také třeba uchránit.

    Pamatuji si,...na začátku března, když přivezli první koronaviry z Itálie,....vláda doporučovala,....a byla v Tv reportáž,...reportér se ptal těch, co nastupovali do autobusu směr Alpy,...a nemáte obavy z koronaviru?,...a chechtající se tvář mu odpověděla,...ani né, vždyť je to jen taková rýmička,....jo,...Odpusť jim, Bože, vždyť nevěděli co činí,...řekl Ježíš na Velký Pátek na adresu svých trýznitelů,...

    Já si ovšem myslým, že byli nezodpovědní sobci, že by nevěděli, co se dělo v Číně,....věděli,...jistěže by sem koronavirus přišel,...nežijeme na opuštěném ostrově uprostřed oceánu,...jaký by byl postup?...toť otázka.

    COBY, KDYBY,....na to se nehraje,...řeší se co je.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, ona byla nějaká výzva k poděkování lékařům a hasičům... Tak Svěrák si hned vzpomněl, že býval kdysi v pravěku učitelem a hlásí se na pomoc národu. V televizi tajtrlíkovaly nějaké velké děti s orffovskými tlukátky a zpívaly tak falešně, že jsem utekla.
    V tom iDnesu někdo zmiňuje, že Češi, podobně jako Italové, povzbuzují ducha zpěvem. Ale to bych si už radši zapěla "prostež od Boha pomoci a úfajte v Něho", jako v tom 15. století.
    A Svěrák by si měl často zpívat mantru z Není nutno: Nemít prachy - nevadí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až teď jsem to dočetla u Aleny, s těmi prachy, taky mě to právě napadlo, v souvislosti s politiky u nás.

      Vymazat
    2. Na všem se dá vydělat a on mít prachy bude a o tom to je čest jeho manželce, ač doma miliony,ona pořád až do důchodu chodila za mrzký peníz učit rozcapené pražské spratky

      Vymazat
    3. Zdeněk Svěrák zazpíval s Českem píseň "Není nutno". Děkoval hlavně sestřičkám.

      Vymazat
    4. Ještě jednou děkuji za vaši práci. Společně to zvládneme!

      V hluboké úctě
      Jan Hamáček, ministr vnitra
      https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/ministr-vnitra-lekarum-a-sestram-sklanim-se-pred-vasim-nasazenim-dekuji

      Kolik se jich ještě přiživí na situaci, aby se zviditelnili? Před chvílí jsem slyšela blekotat Halíka, že děkuje... a že se máme semknout.

      Vymazat
    5. ZviditelniI se i neviditelný prezident25 března, 2020 17:00

      Jiří Ovčáček
      @PREZIDENTmluvci
      Přál bych vám, abychom se měli rádi, abychom k sobě byli laskaví a vstřícní, abychom pomáhali jeden druhému a abychom dokázali v této těžké době svoji lidskost.
      prezident republiky Miloš Zeman

      Vymazat
  4. Mně vcelku nevadí být doma, nevytáhla jsem paty z domu 7 dní. Jednak je pes nemocný, a zeť zůstal od pátku z práce doma - přecházejí na práci z domova, tak si ho hlídá. Najdu si dost práce po domě i pro školu, jenže to je sezení u PC, takže pohybu přece jen ubylo. Na zahradě byla hrozná zima a vítr, teprve dnes jsem něco pozalívala - nádrž na vodu je plná a do vyschlé země to jen zahučelo.
    Takže nechybí nic, jen ten pohyb. Něco s tím udělám, už kvůli lepšímu trávení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak chvilku se to vydržet dá, ale jak se začne lepšit počasí, lidi to bavit doma bude čím dál míň a pokud začne z regálů mizet zboží a začne se zdražovat, teď ta děcka doma utržená ze řetězu, míra stresu se bude zvyšovat, a bude to čím dál těžší. Jestli v létě zůstanou zavřené plovárny a sportoviště, lidé ve městech se zblázní.

      Vymazat
  5. Tak zase jeden jubilejní:-)
    Dík, pane domácí, vedete to báječně! Chtělo by to nějakou odměnu, ale musím popřemýšlet.
    Jinak se mi sem zas tak moc nechtělo, ten, co nás tu má na starost, je tak blbý, že fakt odpuzuje. To jejich školení musí být horší, jak schůze ksč !
    No nic, držme se a ať je zas klid a mír :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blbý a horlivý, vražedná kombinace! :-)

      Vymazat
    2. Že bychom panu domácímu sborem zazpívali Není nutno, není nutno? :-)
      Jako poděkování....

      Vymazat
  6. Zlato Rýna se mi líbilo. Krásná hudba i pro mé uši, srozumitelná symbolika, místy až úchvatné momenty. I scéna - tradičnější, v mytologických kostýmech, na to se dobře dívá. Hned 3 Rusalky na začátku! Inu i náš mladý začínající Dvořák měl co obdivovat... Opravdu parádní kus opery, se vším všudy.
    Jen ta mentalita mě dost děsila. Tak obrovská touha po moci a zlatě. Ještě že ale přece jen happy end...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlato Rýna se jim moc povedlo. I ta scéna - konstrukce v patře, jednou je z ní Rýn, podruhé cesta do podzemí. A hudba, co tam zní, se bude jako leitmotiv objevovat i v dalších částech Prstenu.
      Třebas motiv obrů Fafnera a a Fasolda:
      https://www.youtube.com/watch?v=Q1-ILVJxQLg
      nebo Rýn:
      https://www.youtube.com/watch?v=gH4947fQcgo
      anebo tento:
      https://www.youtube.com/watch?v=Pq_slOPWrGI
      Nebudu plevelit, je to nádherné.
      Zítra chci jet na chatu, tak musím přijet tak, abych měla dost času na Valkýru.
      Tam jsou úžasné momenty, mě třebas překvapilo, jak skladatel dokázal hudbou vyjádřit manželskou hádku mezi Wotanem a Frickou. Přesně jako v životě, manžel má máslo na hlavě, a tak ženě raději ustoupí, aby měl klid...

      Jo, kdo Wagnera nemusí, ať se koukne na tu stránku znovu.
      https://www.metopera.org/user-information/nightly-met-opera-streams/
      Met prodloužila program i na další týden, takže uvidíme třebas Normu, Mackbetha, Lazebníka sevillského a taky Poulencovy Dialogy karmelitek nebo Bizetovy Lovce perel. Každý si může vybrat tu svou, nejmilejší.

      Vymazat
    2. Prsten Nibelungův a Pán prstenů - podobnost asi ne náhodná? Že by také pramenem pro Tolkiena byly islandské ságy? Vláda nad světem prostřednictvím prstenu...

      Vymazat
    3. Tolkien napsal své smyšlené příběhy včetně Pána prstenů jako mytologii pro Anglii, která na tomto poli značně zaostávala za severogermánskými bratry.

      Vymazat
  7. Tak v Americe mají fronty na toaleťák.To to kapitalismus dopracoval

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fronty na toaleťák jsou důkazem národního optimismu:
      Eště je z čoho srať!

      Vymazat
  8. Kníže Albert nakazil prince Charlese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevymyslíš! Oni hoši mají asi dojem, že na modrou krev virus nejde...

      Vymazat
    2. Furt někde trajdají a kují pikle,lyžovačky mejdany a tak.

      Vymazat
  9. Ono to k smíchu není, ale přece jen....(reakce na článek o 13 nakažených seniorech v Thomayerově nem.)

    Tomáš Tesařík, Příbram (Novinky.cz)
    Dnes 21:08
    +3
    |
    -0
    Já jsem v klidu. Já již mám vyrobenou plicní ventilaci. A s mimotělním objehem již také finišuji. Nehodlám čekat na povel krizového štábu. Chce to být o krok napřed.

    OdpovědětVymazat
  10. Kdo se díval na Zlato Rýna, viděl po děkovačce i pasáž ze zkoušek a příprav na představení (je to až na konci- část 34).
    Já se třebas u filmů nikdy nedívám na to, jak vznikaly ty které scény nebo triky, ráda se nechám ošálit, nechci vidět "pravdu" :-), ale tady u opery to bylo zajímavé.
    Ale tady jsem to přece chtěla vědět..Tedy, být dcerami Rýna, tak asi na tom provaze ve vzduchu nevydám ze sebe ani hlásek, taky se chudinky bály a zvládly to úžasně!
    Na konci, kdy všichni bohové odcházejí do nebes, do vysněné Valhally, tak tam po šikmých schodech, na provaze vedená určitě nebyla Fricka (Stephanie Blythe), ale nějaká dublerka. Protože to by bylo už fakt velké riziko :-)

    A za mou osobu, nejvíc mě uchvátil Eric Owen jako Alberich (uvidíme ho ještě v Siegfriedovi). Dočetla jsem se o něm, že jako malý začal s klavírem, pak hrál na hoboj a studoval hru na hoboj na jejich konzervatoři, nakonec se začal věnovat zpěvu.
    https://www.youtube.com/watch?v=ebvmvQkfiNE

    OdpovědětVymazat
  11. Profesor Budil: Rakousko zakrývá symboly EU. Itálie je nahrazuje ruskou vlajkou. Západ končí. Čechy čeká velký úkol
    http://jdem.cz/ffxbs6
    "...Desetimilionový národ, což je počet obyvatel většího čínského města, dnes těžko může mezinárodní prostředí nějak výrazně ovlivnit. Je ale pravda, že v právě probíhající krizi jsme díky razantním krokům vlády a pochopení a kázni většiny obyvatelstva v zásadě obstáli, a to lépe než řada západoevropských států, které nám byly až doposud dávány za vzor. Veškeré moralizující a paternalistické výhrady a kárání ze strany „vyspělých západních demokracií“ vytýkající „zaostalým“ zemím střední a východní Evropy demokratický deficit, xenofobii, populismus či korupci budou působit nadále pokrytecky.
    Zdá se, že konečně nadešla chvíle, kdy si český národ může říct, že byl úspěšným, a na tomto základě vytyčit pozitivní program svého dalšího rozvoje. Můžeme být ohniskem obrody kontinentu, ale pouze v úzké součinnosti se zeměmi s podobnou kulturou a historickou zkušeností. Vytvoření takové aliance by mělo být zásadním úkolem pro českou diplomacii v nejbližším období..."

    OdpovědětVymazat
  12. Odpovědi
    1. Já už jsem se dívala po 19. hodině - asi to je přístupné déle než 24 hodin. Ještě před chvílí jsem se podívala na záběry ze Zlata Rýna, také to ještě bylo přístupné.
      Valkýru si ale nechám na zítra, viděla jsem jen začátek. Vypadá také zajímavě.
      Owen je skvělý, přirozený, spontánní talent, krásně sytý bas baryton.

      Vymazat
    2. Aha, tak to je dobrá zpráva! Tím lépe!
      Já se teď podívala na první dějství, no, nádhera. Jonas Kaufmann jako Siegmund - vražedná kombinace, výtečně zpívá a navíc je ještě krásný chlap. A Eva-Maria Westbroek mu zdatně sekunduje, osud poručil a oni se milují, co dodat. Wagner dokáže hudbou fakt kouzlit.
      https://www.youtube.com/watch?v=uLPL1osxTBw

      Vymazat
  13. Tužka napíše,...dnes jsem šla dvakrát městem,...ráno,..šla jsem si pro noviny,...byl čas, kdy jindy chodí už první děti do školy. Dávala jsem pozor, zda uvidím něco dětí, nebo mládeže,...ani jedno. Lidí moc nechodilo,...auta sem tam,...přecházet se dalo bez problémů.

    A teď v noci. Nepotkala jsem ani jednoho človrdu,...tři auta,...dálkový autobus, jednou městskou policii a jednou státní,...v autech. Dnes jeli rychleji než v minulých dnech,...asi už měli na stanici navařenou kávu,...ne žertuji,...vůbec jim toto období nepřeju,...oni budou projíždět městem a okolím,...já si půjdu spát.

    Zvláštní,...čas je dost jednotvárný,...fakt mi chybí ten ruch kolemdokola, který mne obklopoval vlastně celý život. Nejprve plný dvůr, chlévy a stáje zvířat,...později spousty lidí, život na kolejích, svobodárnách, práce ve velkých kolektivech,...a teď to ticho, pusto, ulice bez lidí. Restaurace, kavárny, ... tma,....

    Ještěže ráno výjde slunce,.....budu pracovat na zahradě, tenhle smutek rozchodím,....

    Pište,...pište, co děláte,.?..čtu si,....mějte se, jak nejlépe umíte.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes musím do viroviště nakoupit,ohlédnout situaci a na týden zas šlus

    OdpovědětVymazat
  15. Kam se poděl pan Ládik!!! V nové noře ani stopa, snad nezběhl z cesty?
    Jinak už bych si moc přála, aby se ten podělaný koronavir ráčil poroučet do virového pekla, jsem společenský člověk a ta samotě mě ničí. Procházka se psem je fajn, ale jinak být jen na telefonu, to není dostačující...

    OdpovědětVymazat
  16. Zajímavý blog:

    https://krtek-v-exilu.blogspot.com/2020/03/krtinec-c450.html

    OdpovědětVymazat
  17. To: Liška
    Zajímavost zdejšího prostředí svými písmenky sice nevylepším, ale pár poznámek dám.
    Překvapila jste mne – myslela bych, že si vystačíte sama se sebou, je-li to nutné. Však si ještě vnučky a dalších Vám nejmilejších užijete dosti a přeju nám všem, ať tato doba nastane brzy.
    Jinak Ládik!!! Sice včera poznamenal, že „už nebude“ bez specifikace délky budoucího času, ale čítám, že to není navždy, i když s některými může mailovat. Kdo ví, zda si v rámci zdravé kostry zachovává stále své docentství , když má asi na běh při ubytí pojížděk po okolí více času.

    To: Alena a Marie
    Líbil by se panu Wagnerovi černý Nibelung (že tuhle paní Alena pochybovala o tmavých Skotech)? Pokud dá MET záznamy z přenosů do kin postupně všechny (kéž by pro mne měli i balety), tak letos 1.2. zpíval pan Owens Porgyho – zde jeho vizitka:
    https://www.metopera.org/discover/artists/baritone-and-bass/eric-owens/

    Nejspíše se znalecky díváte bez titulků, ale kdyby se náhodou někomu zachtělo českých:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/12305591866-g-bizet-lovci-perel/21838775620/
    Puritáni s paní Netrebko zatím vybráni nejsou:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/12443891842-v-bellini-puritani/

    Záznam Puritánů mně připomněl, že jsem se Googlu či jinému vhodnému prohlížeči zatím nepropracovala, neb prý na něm nelze dětem jako na M-Edge omezit pro ně nevhodné pořady, jak napsal Microsoft dospělému z mé rodiny. Korespondovat se mi s nimi nechce, asi na počítač přihlásím u všeho toho dospělého (tedy mého jedince), když nám zatím stačil jeden. Jó, šidit se nemá.
    Slunce opět spořádaně vyšlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ, co se týče titulků, ráda jsem u Zlata Rýny využila možnosti volby v ruštině. Potěšilo mě, jak je to dobře srozumitelné. Asi si ještě něco pamatuju.
      Díky za odkazy, zatím chci využívat nabídky z MET a ta končí hned druhý den, více oper než jednu denně bych nezkousla. Archiv počká.

      Vymazat
    2. Jaguško, do dobrovolné izolace jsem se uzavřela před třemi lety, vlastně jsem žila jen smutkem a steskem, nemohla jsem jinak. Bylo to dlouhé, smutné i nutné... a stačilo by to do konce života.
      Nevšimla jsem si, že pan Ladik!!! učinil takové rozhodnutí, nebyla jsem tu dva dny. Pokud ano, tak doufám, že jej to brzy přejde, potřebuji nějakou antivirovou básničku :-)

      Vymazat
  18. Na pondělí 30. 3. jsem objednaná ke kadeřnici, termín mám od ledna. Tak jsem nevěděla, jak to dopadne - neboť je samoživitelka s dospívajícím synem a každá koruna dobrá. Teď jsem jí volala, co a jak. Tak mě překvapila, má zavřeno (něco naznačovala, že "nutné" případy dělá v kuchyni, ale v přízemí v provozovně nesmí...). Skočila jsem jí do řeči, že si dám přerostlé vlasy do culíku a vydržím, stejně nikam nechodím. Tak mi nabídla přeobjednání na půli května. Docela jsem si oddychla - nechtěla jsem ji zklamat, kdyby zavelela - přijďte, asi bych šla, ale s obavou.

    Zatím je to doma dobré. Jedu v režimu - Nic nemusím. Všechno můžu. :-))

    OdpovědětVymazat
  19. NA KYDECH JE PO LÁDIKOVI POCHOPITELNĚ TAKY SHÁŇKA:


    Nevím co bude a bojím se

    v tuto chvíli neřeším, zda děti půjdou do školy. Mám v Anglii dceru a v červenci by měla rodit. Mám strach z toho, jak se to tam vyvine při jejich úrovni zdravotnictví a jejich disciplíně. Jsem hotový z těch snímků přeplněného metra a všichni bez roušky. Bojím se toho, že jim zdravotnictví pod náporem klekne, bojím se toho aby dcera něco nechytla, bojím se toho, že bude rodit doma bez pomoci. Taky se bojím, že na potomka si sáhnu kdoví kdy.
    Taky jsem na worldometru a sleduji jak se to vyvíjí nejen u nás, v Británii a vůbec ve světě a vůbec si nedovedu představit další vývoj . Nevím jak to odskáče Afrika při její úrovni hygieny, zdravotnictví a promoření HIV, ale asi to bude tanec. O to více jsem rád že žiji, kde žiji , jsem rád, že k problému se nejen vláda staví jako k problému, Jsem rád, že většina lidí má zodpovědnost a zdravý rozum.
    Přeji si a přeji to i svému okolí, ať to v rámci možností slušně dopadne i když vím, že to bude bolet.
    V nouzi se projeví charaktery a taky kdo je kdo. Příjemně překvapil Kellner a dnes jsem si přečetl o mladém fotbalistovi 21 let co věnuje půl mega uničovské nemocni a nemocnici na Slovácku, kde se narodil. Krásné gesto. Ze světa celebrit už nic takového nečekám.

    ps. Co je s Ládíkem ? Chybí mi jeho úderná poezie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. marie25 března, 2020 10:24
      Kromě toho, Ládiku, kdybyste se aspoň jednou snažil vžít do někoho druhého a neprdal tu jen to svoje já, já, tak by vám došlo, že se tím snažím utěšit Annu. Ona má deprese, my třeba zase ponorku - aby jí nebylo smutno. Chápete to? Můžu trochu nadsadit... a vy zase uděláte z komára velblouda, jen abyste zazářil.
      Pardon, musela jsem, občas mě to štve. Možná to jako vychloubání neberete, ale já to tak čtu.


      Ládik !!!25 března, 2020 11:21
      Já už nebudu.


      marie25 března, 2020 11:39
      Ale budete, vy musíte. A já to musela napsat. no nic

      Vymazat
    2. Jáchyme, tak to máte dost perné starosti, nezávidím...

      Tahle komunikace mi unikla, snad bude pan Ladik!!! brzy opět s námi, oni si to s Marií nějak vyřeší. To ty ponorky.

      Vymazat
  20. Tak jsem doma,hadry hned ven na luft.V Albertu jedna bába chrchlala jak blbá vyhnula jsem se obloukem Zítra půjdu ještě pro maso,marketu se vyhnu obloukem.

    OdpovědětVymazat
  21. Nikde jsem nenašla obsah Valkýry, tak ho sem dávám, protože děj je opravdu složitý:
    První dějství
    Vyčerpaný muž hledá v Hundingově chatě úkryt před pronásledovateli. Hundlingova žena Sieglinde mu dá pít. Muž chce běžet dál, protože přináší neštěstí. Sieglinde ho však zadrží tvrzením, že také v tomto domě sídlí neštěstí. Vracející se Hunding hledí s nedůvěrou na hosta, jenž se nápadně podobá jeho ženě. Neujde mu klíčící vztah mezi nimi. Respektuje zásadu pohostinnosti, chce však vědět cizincovo jméno. Ten vypráví, že ztratil matku a sestru dvojče, a poté i otce. Hunding v něm pozná muže, kterého pronásledoval. Ohlašuje na ráno souboj a odchází ze Sieglindou spát. Sieglinde podala Hundlingovi omamný prostředek a vrací se k hostu. Vypráví o původu meče, jenž vězí v kmeni jasanu uprostřed jizby. V den její svatby s Huntingem jej tam zaťal jednooký cizinec a doposud jej nikdo nedokázal vytáhnout. On je ten, komu by se to mělo podařit. Oba si vyznají lásku, poznají však v sobě také ztracené sourozence – dvojčata. Jejich otec byl Wälse, jednooký cizinec. Sieglinde osloví bratra jménem Siegmund, ten vytáhne meč, který nazývá Nothung, z kmene a oba si padnou vášnivš do náručí.

    Druhé dějství
    Wotan nakazuje své dceři, valkýře Brünnhildě, aby Siegmundovi v boji s Huntingem pomohla. Wotanova žena, Fricka, ochránkyně manželství, však žádá Siegmundovu smrt. Siegmund porušil zákon manželství a navíc se provinil krvesmilstvem. Také Wotanovi vyčítá nevěru, dvojčata zplodil jako Wäls. Přinutí Wotana, aby Brünnhildě zakázal Siegmundovi pomáhat. Wotan prozradí Brünnhildě pohnutky svého jednání: vševědoucí Erda mu zvěstovala zánik bohů, pokud se mu nepodaří získat zpátky prsten. To však pro něj může učinit pouze hrdina, který bude jednat z vlastní vůle, bez pomoci bohů. Přesto pomohl Siegmundovi k meči Nothungu, který mu má přinést vítězství. Siegmund a Sieglinde odpočívají na útěku. Brünnhilde zvěstuje Siegmundovi nadcházející smrt a slibuje radosti Wallhaly, kam jej má přivést. \na otázku, zda jej smí provázet Sieglinde, dostane Siegmund zápornou odpověd. Tak chce raději Siegmunde zabít, než aby se od ní odloučil. Oblomena takovým projevem lásky, ochraňuje Brünnhilde Siegmunda v boji s Huntingem. Wotan však zlomí meč Nothung svým kopím a Siegmund je Huntingem zabit. Brünnhilde vezme úlomky meče a prchá se Sieglinde. Wotan usmrtí Huntinga a naplněn hněvem se vydá pronásledovat neposlušnou valkýru.

    Třetí dějství
    Valkýry se shromažďují, aby odvedly mrtvé hrdiny do Walhally (jízda valkýr). Brünnhilde přichází se Sieglindou a prosí sestry valkýry o pomoc proti Wotanovi. Předpovídá Sieglindě narození syna, „nejvznešenějšího hrdiny světa“, předá ji úlomky Nothungu a ukazuje jí cestu do lesa, kde hlídá Fafner v podobě draka poklad Nibelungů. Objeví se rozzuřený Wotan a oznamuje své dceři trest. Bude zbavena božství a ve spánku bude náležet tomu, kdo ji nalezne. Na její prosbu trest zmírní, obklopí skálu kruhem z plamenů (bůh Loge v podobě ohně), který dokáže překročit pouze ten, jenž je svobodnější než bůh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tisíceré díky, Aleno.
      Tohle by opravdu nikdo jiný v Noře vyhledat neuměl.

      Vymazat
    2. Tak pro anonyma ještě libreto. Může si je protáhnout překladačem, doporučuji po částech. :-)

      http://www.operalib.eu/zpdf/walkure.pdf

      Vymazat
    3. Osah Valkýry jsem našla takovýto, malinko se liší ve stylizaci. Už jsem to včera studovala, je to fakt náročné... :-)

      Valkýra - Die Walküre
      O s o b y: Siegmund (tenor); Hunding (bas); Wotan (baryton); Sieglinda (soprán); Brünnhilda (soprán); Fricka (mezzosoprán); osm valkýr: Gerhilda, Ortlinda, Waltrauta, Schwerleita, Helmwiega, Siegruna, Grimgerda a Rossweisse (soprány a alty).
      I. dějství: Za bouřlivého večera přichází do Hundingova statku neznámý muž, pronásledovaný nepřáteli. Vypráví, že matku nikdy nepoznal, měl kdysi sestru - dvojče, ale tu kdosi unesl a jeho otec zmizel před lety na lovu. Hunding pociťuje k cizinci, nápadně podobnému jeho ženě Sieglindě, nepřátelství a vypovídá mu pohostinnost - ráno se spolu budou bít. Sieglinda namíchá Hundingovi uspávací nápoj a dozvídá se v dlouhém rozhovoru od cizince jeho jméno i to, že mu kdysi otec slíbil pro chvíli největšího nebezpečí pevný meč. Ta chvíle přichází; Hunding totiž kdysi Sieglindu unesl a přinutil ji ke svatbě, během níž neznámý muž zarazil meč do jasanu rostoucího uprostřed sálu. Prohlásil, že bude patřit tomu, kdo bude mít sílu, aby jej z kmene vyrval. Sieglinda poznává v cizinci svého bratra Siegmunda. Siegmund vytrhne meč z kmene jasanu. Láska spojí Sieglindu a Siegmunda i jako milence.
      II. dějství: Wotan, zděšený proroctvím Erdy o zániku bohů, se vydal za ní, matkou země, a zplodil s ní devět valkýr, aby přivážely do Walhally mrtvé hrdiny. První z nich je Brünnhilda - ztělesněná Wotanova vůle. Ta má teď také na Wotanovo přání chránit Siegmunda v zápase s Hundingem. Proti tomu je ale Fricka - ochránkyně manželství, která donutí Wotana, aby Siegmunda přestal chránit a zničil meč, který mu daroval. Brünnhilda se novému přání vzepře, ale zakročí sám Wotan. Srazí Siegmundovu ránu svým kopím a Hunding Siegmunda probodne. Brünnhilda unese omdlelou Sieglindu; Wotan jí hrozí trestem a zabije Hundinga.
      III. dějství: Valkýry svážejí mrtvé hrdiny do Walhally. Přijíždí Brünnhilda se Sieglindou a prosí sestry o ochranu před Wotanem; ty ji však odmítají. Brünnhilda zvěstuje Sieglindě početí Siegmundova syna, posílá ji hledat útulek v Alberichově sluji a podstupuje Wotanův trest: je vyloučena z řad bohů a upadne do čarovného spánku, aby se stala kořistí prvního muže, který půjde kolem. Na její prosby však Wotan obklopí horu, na níž má spát, plameny blesků, které k ní nepustí nikoho, kdo není celý muž a hrdina.

      Vymazat
    4. "Může si je protáhnout překladačem, doporučuji po částech. "
      Tak, marie,
      anonym Valkýru velmi dobře zná, je i občasný návštěvník Bayreuther Festspiele.
      Překladač netřeba, angličtinou i němčinou vládne.
      Nazdar.

      Vymazat
    5. Ježiš, otravo, pane všeználku, tak to nečtěte!

      Vymazat
  22. A ještě Macek, hlavně ta pasáž o cvičení americké armády.

    http://www.macekvbotach.cz/ctvrtecni-glosy-26-3-2020/

    OdpovědětVymazat
  23. Já jsem, marie, asi špatně hledala, tak jsem obsah opsala z materiálu, který jsem si zakoupila v ND v době, kdy uváděli ccelý Prsten. Jsou tam i libreta jednotlivých částí, ale děkuji za tip.
    Protože v noci jsem si teprve vzpomínala na to, jak to všechno bylo, ono to má dost zamotaný děj. Siegfieda a Soumrak sem už dávat nebudu...:-)
    Ta manželská hádka, to mi připomělo mé rodiče, tedy otec nevěrný nebyl, ale chtěl mít pokoj, a když na něj matka takto zostra vyrukovala, vždy mě obětoval pro svůj klid....zalezl do komory a rozsvítil červené světlo - nevstupovat (tam vyvolával filmy). A bylo to. Jen já nebyla ani bohyně, ani valkýra....jen holka.
    Kaufmann si, myslím, na Wagnerovi oddělal hlas, ono to není pro každého. Každopádně, na další nahrávce Met, co tu snad šla do kin (2018) Siegmunda zpívá Stuart Shelton, což o to, hlas má úžasný:
    https://www.youtube.com/watch?v=zM-12u3OftE
    ale je přescent a má co dělat, aby se zvedl ze země, když si klekne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děje oper jsou většinou o ničem a tenoři často otylí

      Vymazat
    2. Jak jsem psala, mě zatím Wagner více méně míjel, až na drobné ukázky. Ale zajímavé je, že jsem se se zmínkami setkávala dost často v rámci muzikoterapie, seminářů i klinické, v ústavu. Vždy byl uváděn jako příklad jednak emočně nesmírně komplikované hudby - kdy mnohý citlivě vnímající posluchač může na tu smršť kontrastních emocí reagovat negativně, i čistě fyziologicky. Nepouštět tuto hudbu nervově labilním! nám kladli na srdce. Snad žádný jiný autor nestřídá tak bombově kontrastní plochy nálad, emocí, a v takovém množství, jako Wagner. A z toho důvodu se uvádí i mnoho případů dirigentů, kteří při jeho dílech zkolabovali...
      Za druhé je to nesmírná kláda pro zpěváky, to píšete přesně. Málokdo to fyzicky uzpívá na plno, v hlavních rolích. Mnozí si na tom zničí hlasy, často vinou zaslepených producentů. Proto klobouk dolů před všemi, na koho se tu díváme.. !

      Že tam jsou archetypy lidských povah a osudů, to je patrné. Bohové se slabostmi jako lidé, to bylo v Řecku podobné. Ta Wagnerova filozofie, co vkládá do oper, mě zajímá asi stejně jako hudba. Nu, začínám střípky toho pomalu objevovat.. :-) - O slabošském otci jste tu psala, znám takové, ale příčiny v osobnosti člověka si netroufnu domýšlet, musela bych vědět více. Tak tátovi odpusťte, možná se za své chování nakonec styděl. Mnohdy se svým vzorcům chování, prožívání, neumíme vzepřít, jsou příliš zakořeněné.

      Něco dokončuju a jdu poslouchat. Pohádka to není. :-)

      Vymazat
    3. Já, už dávno jsem odpustila. Jen se to člověku vybaví, když ho něco tak zasáhne, jako právě třebas Wagner.
      Já si to jdu dát ještě jednou, alespoň část, protože Kaufmann mě tedy úplně okouzlil! :-)
      Ještě kdyby tak člověk mohl sedět v té opeře, aby mu hudba rezonovala tělem, v Prstenu jsou zdvojené dechové sekce a když se orchestr do toho opře, tak to je božský pocit -čistá radost z hudby.

      Vymazat
    4. Po stopách Wagnera26 března, 2020 15:42

      a návštěvě Ravella a nádherného parku, který se mi stal inspirací / voskovky vysázené pod vysokými stromy/. Koncert Bohužel nebyl.
      ...
      When Richard Wagner, the famous German composer, visited the villa in 1880 he was so impressed by what he saw that he famously exclaimed: “I have discovered Klingsor’s garden”.
      Wagner, who was 67 years old at the time of his visit, was so inspired that he stayed in Ravello long enough to write the second act of Parsifal, an opera that he had been working on for over two decades.
      If he had not visited the Villa Rufolo, he might never have completed the opera, for he died just three years later.

      Vymazat
    5. To musí být nádhera26 března, 2020 15:48

      Ravello Festival - Wikipedia

      Vymazat
    6. Aleno, ta zvuková složka u Wagnera - ta je taky vymakaná. Někde jsem četla, že v rámci rozšíření dramatických možností orchestru mohutně posílil smyčcovou i dechovou sekci, bicí - přidal několik tympánů a také asi 6 harf (nevím, v které části Prstenu). A především vyvinul nový dechový nástroj - Wagnerovu tubu, něco mezi lesním rohem a trombónem, případně upravil nástroje stávající a vytvořil basovou trubku a kontrabasový trombón. To pak ty emoce přímo střílejí! A husí kůže naskakuje...

      Zlato Rýna slaví 150 let - Wagnerova tuba
      https://www.youtube.com/watch?v=Q9UCNSmpRHM

      Vymazat
  24. To: Jáchym
    Vy už jste teď dočista trojjediný, pane Jáchyme či jste sem jen pana Otu 51 zapomněl zkopírovat? Tak či onak držím mladé mamince pěsti, aby vše dobře dopadlo.
    U Vidláka jste dobře koupili pana Alefa Nulu, pokud už tam není dlouho. Soudím tedy podle jeho „odlehčujícího“ vyprávění Loď snů, kterému jsem přidala slepici i já (nejen za to, že je z Tater), vtípkům na str. 2 jsem se zasmála a pošlu je asi dál, další názory si přečetla jen náhodně. Není to tam bez Elfa přece jen nuda?
    No, znovu jsem se ujistila, že bych se v tamní také hojně kopírující, na leccos odkazující poučné společnosti nechytla.

    To: Marie
    Já venkovanka-nepedagožka čerpán obsahy oper z Hostomské – Průvodce operní tvorbou (z r. 1993). Zjistila jsem právě, co neznám českých operních skladatelů. Na Wagnerovi jsem živě byla 2x, u MET jsme limitováni délkou představení a na něho navazující dopravu. Takže jsem za tento týden rovněž ráda.
    Musím nicméně podotknout, že do divadla a na koncerty chodíme rádi naživo – atmosféru v hledišti dle mého ani hvězdné výkony v přímém přenosu nenahradí. Tak se snad opět dočkáme.
    Vy, Maruško, vždy sedáváte tak, abyste viděla do orchestřiště? V divadle v našem krajském městečku to jde z první řady a z koncových lóží.

    Také jsem se dnes dočetla, že to včerejší společné zpívání, o kterém jsem nic netušila, nebyl nápad pana Svěráka, ale tuším kavárníka z teras na střeše Lucerny a bude možná pokračovat. Pro mne nic, ale Vás zkušenou možná napadne, co dalšího by si veřejnost ráda zanotovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaguško, Hostomská je výborná, já ale tištěnou knihu ztratila, a tak v případě potřeby hledám na netu. Pro školu i zde - s ukázkami:
      https://decko.ceskatelevize.cz/opera-nas-bavi

      O tom, že člověk preferuje živé provedení, jsme tu přece už všichni psali, to platí naprosto. Pokud jdu živě, tak většinou na pozvání dcery, a vstupenky se slevou pro zaměstnance jsou v přízemí vzadu nebo na balkónech ve vyšších řadách - odevšad je dobře vidět do orchestřiště, i když na tom netrvám. Chci hlavně slyšet, a to je všude dobře.
      Úplně jiná situace je teď - jednak MET přináší vysokou kvalitu, a jednak ji vždy nemáte možnost vidět, když je zrovna čas a nálada. Zde je přístupno mnoho oper na výběr a větší časové rozpětí. A hlavně - člověk nikam ven nemůže, nikde se ani nic nehraje, ostatně bych se bála nákazy, takže toto je jediné a výborné řešení, pomoc lidem v izolaci.

      Svěrák s Uhlířem mají oblíbené písničky, proti žádné nic nemám a zpíváme je s dětmi docela často. Svěrák mi ale silně vypadl z oka se svými politickými řečmi, nemůžu ho už ani cítit. Buď ať dělá do muziky, anebo politického agitátora!!

      Vymazat
    2. Otu 51 (resp. jeho nick) jsem zapomněl zkopírovat, omlouvám se, trojjediný nejsem a kdo je ota 51 nevím...

      V Anglii nikoho nemám, jen v Norsku.
      Zkopíroval jsem to hlavně kvůli Ládikovi, aby viděl, že i lidé s velkými starostmi ho potřebují, protože přispívá j jejich duševnímu klidu.

      Vymazat
  25. V první řadě26 března, 2020 16:00

    Jistého divadla, jsme v mládí sedávali při operách velmi často. Neboť maminka mojich prátel měla v orchestru " přitele", koncertního mistra violoncella. Tak jsme si orchestru nepřímo užívali...ale ... mládí.

    OdpovědětVymazat
  26. Janžurová vypadá v té roušce pěkně blbě a to nám leze do obýváku stokrát denně úplně se mi zvedá kufr

    OdpovědětVymazat
  27. Co bych měl s paní marií řešit?
    Nemám rád plané kecy, všechno transformuji na osobní zkušenost (věřím už jen sobě), protože žiju svůj život a ne nějaký smyšlený. Zkrátka se s někým nedomluvím a tím je to pro mě skončeno. Se mnou se taky nedomluví všichni, protože jsem na některá jednání háklivý.
    V kydech jsem se rozloučil v pátek a doplnil to v sobotu, tam mám stůl čistý.

    OdpovědětVymazat
  28. Libor Stejskal ����������������������������
    @libor_stejskal
    editor názorové rubriky, Deník N, dříve HN a ještě předtím Hlídací pes, Aktuálně, MfD a LN. Bláboly, co tu zveřejňuju, píšu na vlastní zodpovědnost.
    ...Chtěl bych ještě jednou společně s panem prezidentem a dalšími ústavními činiteli poděkovat Číně za její nezištnou pomoc....
    Čína v Česku skupuje respirátory a roušky, varovala Babiše a ministry BIS
    Počátkem března přišla premiérovi i některým ministrům zpráva tajných služeb, že čínská ambasáda začala v Česku skupovat zdravotnické potřeby a přes třetí firmy je vyváží do Číny. Šlo o respirátory...
    denikn.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je poněkud nejasné, Pozdrave!
      odkud jste to zkopíroval (pokud někde?)

      Můžete dát odkaz ?

      Kromě toho upozorňuji, že existují (a publikují)DVA Liborové Stejskalové !
      Tohle vypadá zrovna na toho druhého...




      Vymazat
    2. Vyhledejte celý odkaz26 března, 2020 19:57

      Libor Stejskal ����������������������������
      @libor_stejskal
      editor názorové rubriky, Deník N, dříve HN a ještě předtím Hlídací pes, Aktuálně, MfD a LN. Bláboly, co tu zveřejňuju, píšu na vlastní zodpovědnostr

      Vymazat
    3. Libor Stejskal – Deník Ndenikn.cz › autor › libor-stejskal
      Zakládal blogy na Aktuálně.cz a dlouhé roky o ně editorsky pečoval. Dříve pracoval jako šéfeditor v Lidových novinách, MF Dnes a Hospodářských novinách.
      Je tam i pana Stejskala foto.

      Vymazat
  29. My jsme stejně ukazneny národ roušky si každý ušil a jak to ukázněně všichni nosí, to jede rodinka v autě a všichni sedí v roušce.Jdu v parku nikde ani noha,tak to sundam a najednou se vynoří jiná bába ale v roušce

    OdpovědětVymazat
  30. Jáchym s poštou:26 března, 2020 18:39


    Napsal uživatel Targus (neověřeno) dne Čt, 26. 03. 2020, 16:04
    Trvalý odkaz
    Hola! Ládiku!!!

    Kde jsi, ty pacholku?
    Jak to, že tu dnes nezasíráš digitální prostor svými neumětelskými říkankami?
    Kdo to tu má bez tebe vydržet?
    Kurva, vylez!!!
    ztráta času
    nic moc, ale zítra příjdu zas
    kvůli tomu sem chodím
    slušně zaražené vidle
    autor je bůh
    Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

    Odpovědět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JÁCHYM26 března, 2020 18:47

      Otu 51 (resp. jeho nick) jsem zapomněl zkopírovat, omlouvám se, trojjediný nejsem a kdo je ota 51 nevím...

      V Anglii nikoho nemám, jen v Norsku.
      Zkopíroval jsem to hlavně kvůli Ládikovi, aby viděl, že i lidé s velkými starostmi ho potřebují, protože přispívá j jejich duševnímu klidu.

      Vymazat
  31. Tak se nezlobte - já ještě k tomu wagnerovskému maratónu, co jím tu někteří žijeme (protože nemít koníčka je vražedné, zvlášť když zavřeni doma :-) ).

    Dnes nic zásadně nového - zase krása hudby i obdivuhodné výkony. Tuhle muziku bych mohla poslouchat dlouho, i bez zpěvu, je parádní a sdělná, příjemná v harmoniích, rytmu a všem dalším, čím se hudba vyjadřuje.
    O čem jsme tu mluvili - o pěvci Kaufmannovi, opravdu je požitek ho slyšet, ušlechtilá barva hlasu, jemné modulace výrazu, o vzhledu ani nemluvě - ale ten obrovský aplaus, ba řev, byl určitě kvůli zpěvu (a herectví) :-)
    Musela jsem občas dlouhé pasáže přeskakovat, nevydržela bych ani tak dlouho sedět v hledišti (přes 4 hodiny, kdo to neznáte).
    Každopádně spokojenost na mé straně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. !Tuhle muziku bych mohla poslouchat dlouho, i bez zpěvu, je parádní a sdělná, příjemná v harmoniích, rytmu a všem dalším, čím se hudba vyjadřuje.!
      ?Musela jsem občas dlouhé pasáže přeskakovat, ?

      Vymazat
    2. Provokatére - kdybych si to rozložila do dvou týdnů a denně si dala dle chuti, tak 15 min., tak to by se vám líbilo víc? Píšu, že dávka více než 4 hodin by umořila osla, mě tedy rozhodně. Že jsem vydržela bezmála dvě a půl hodiny, je rekord.
      Trhněte si, píšu to jen pro ostatní, kdo to nezažil, aby měl představu. Vám nemá cenu nic obhajovat, jste mezek s hadrem přes oči, koukáte, jak druhého pokořit a dostat do hajzlu.

      Vymazat
    3. Naopak, marie, dělala jste to dobře, po kouskách, tak, abyste se s tím seznámila. Teď jste poučený divák, a příště, až budete mít příležitost vidět Valkýru, třebas naživo, už to podniknete a uvidíte, že vám čtyři hodiny utečou jako nic, protože už to budete znát!
      Na pana všechno znám, všechno vím, se vykašlete.
      Já kdysi taky poprvé nevydržela poslouchat dlouho, chce to trénink :-)
      A zítra nás čeká další jízda- Siegfried!!!

      Vymazat
    4. ! dávka více než 4 hodin by umořila osla,!
      ? Proč jsou Wagnerovská představenívyprodána?

      Vymazat
    5. Aleno, mě chytá po hodině sezení křeč do zad, tohle bych nezvládla. Ani s přestávkami.

      Vymazat
    6. Ale jo, to byste viděla:-)

      Vymazat
  32. Jak se vám teď spí?
    Já procházím nějakou časovou transformací.... V zimě jsem spala jako dřevo běžně do 9, mimo dva pracovní dny. Teď - budím se pravidelně s rozbřeskem, jak trochu svítí slunce, tak mezi 6-7 hod. Většinou se mi ale ještě podaří usnout. - Usínala bych taky po zešeření - teď je půl osmé večer a já zívám jak na lesy. Lehnout, tak určitě usnu. Pak to předržím a usnu až o půlnoci, což je asi blbé.... Zkracuji si spánek.
    Organismus asi tuší blízkou změnu času, proto už jančí.

    OdpovědětVymazat
  33. A Bryn Terfel jako Wotan taky vynikající. Vezměte si, co je to za pěvecké výkony. Běžně v opeře tak trochu pozpěvují, mají pár arií, trvá to celé 2-2,5 hodiny..on tady zpívá hodinové pasáže, a za chvíli zas...tři hodiny prakticky nesleze ze scény a zpívá naplno.
    A Stephanie Blythe jako Fricka věru zazářila... já si prostě bažím.
    Jo, když jsem byla na Prstenu, dostala jsem vždy příšerná místa, ale shodou náhod jsem vždy viděla na dechovou sekci, byly tam čtyři fagoty a ti chlapi to nevydali prakticky z hu..., jen vylili sliny a jeli dál...
    Proto taky zpěváci tolik ukazují do orchestřiště, tady opravdu mají hudební nástroje rovnocenný part se zpěvem.

    OdpovědětVymazat
  34. Nějak se v té naší noře ztrácím. Marie s Alenou sedí 4 hodiny na valkýře, pak se jim zcuchají prsteny, anonym chodil odmala na operu a klidně ve svém skořicovém saku jede do Bavorska, Jáchym nemá těhotnou dceru v Anglii, Ladik!!! odmítá psát verše, Targus sem nepatří, ale stejně se tu objevil, dokonce i nějaký ota, o asfaltovém holubovi nemluvě, Jaguška našla nové božstvo, kdo se v tom má vyznat???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro lišku.
      Nechávám šít v DELORu. Dnes zaslali svým zákazníkům, jako pozornost, stylové roušky.

      Vymazat
    2. Už ani já, Lištičko - které že božstvo jsem našla? Tady či snad u Vidláků? - tam já se na slepicování kouknu, když je tu někdo vzpomene.
      Dnes už všem dobrou noc.

      Vymazat
    3. Kdo ví, kolik nás sem vlastně chodí?

      Vymazat
  35. snímek pracovního dne v karanténě
    https://imgur.com/1QzKjHu

    OdpovědětVymazat
  36. Toto trvá toto trvá...
    amerika už je prvá!!
    Už je v čele pelotonu
    od El Ej až do Bostonu
    samá lůžka ventilační
    worldometr čísla lační.
    Druhá už je Italy
    mají plné špitály
    na třetím je Spain
    tam není moc fajn.
    China se nám propadá
    tak to vždycky dopadá
    když je v zemi tuhý režim.
    Jsem rád, že v ČR ležím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A britšti vědci
      věděli přeci
      už v lednu,
      že země půjde ke dnu...:-)

      http://jdem.cz/ffxc73
      Londýňané houfně odjíždějí na venkov. To pomůže...

      Vymazat
    2. Ládiku, dík!
      I černý humor posílí !

      Vymazat
  37. Tužka napíše,..chodím sem, do Nory, čtu si,...a chodím ven. Dnes jsem vyšla dřív, neb jsem si myslela, že potkám pejskaře,...budou venčit před spaním, tak jsem prošla novým sídlištěm,..ani noha,...v oknech se svítí, nespí,.. asi, pokud nespí u Tv nebo počítače. Jsou vzorní, jsou doma.

    Na zastávce čekali spřádaně čtyři mladí muži na dálkový autobus,...ve tvaru vrcholů kosodélníka,...přešla jsem rovněž spořádaně na druhou stranu,...protože šířka chodníku mi nedovolovala dodržet i jen metrový rozestup, a aby neměli obavy,...roušku jsem už měla po hodině chůze pěkně prodýchanou a už mě začala na nose studit,...tak jsem se jim raději vyhnula. Policii jsem opět potkala a oni mne,...jinak náměstí liduprázdné, osvětlené,...jo, taky mi přeběhly kočky přes cestu,...doufám, že pro štěstí.

    Jsem asi jediný chodec městem,...všichni ostatní jsou vzorní,...podle doporučení jsou doma.

    Doufám, že i pan Ládík taky běhá v přírodě, že v tom vycházení bez závažné příčiny nebudu sama,...pohyb na vzduchu je potřeba,....vlastně v mém životě neexistuje den, kdy bych nechodila venku. I když mě položili na nemocniční postel, a doporučovali klid na lůžku,...tak jsem suterénními dveřmi, které sloužily na vyvážení mrtvol/ klíč visel na hřebíku na futrech/, tak jsem těmi dveřmi tajně chodila do nemocniční zahrady.

    Dnes by to nešlo,...všechno zmodernizované,....musela bych uhranout vrátného, aby mě pustil,....tak jsem šťastná, že tam prozatím nemusím,....Anděli Strážný,...odmávni křídli koronavirus z mých cest,...karanténa by mi vzala mnoho sil všeho druhu.

    Už dnes se mi několikrát stalo, když jsem šla tím prázdným městem,....že jsem si řekla na zlomek vteřiny,...chci se proudit z toho smutného sna,...ten střet, kdy ztratím jistotu,..., snímčibdím,...ten se mi občas stává při duševním vyčerpání,....to pak klepu hlavou a přeji si se probudit,...jo a nespím.

    Pracovala jsem několik hodin na zahradě,....bylo teplo 12°C.

    Potřebuji uklidit hrobku a hroby před Velikonocemi,...vyberu si krásný slunečný den.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás zavřeli i hřbitovy! Takže měsíc bez kytek, svíček, úklidu, bez návštěvy hrobu, na bráně visí řetěz. Psala jsem starostovi, jaký to má význam, že virus přenášejí živí... neodpověděl...

      Vymazat
    2. Liško, nechejte Lišáka v klidu odpočinout bez výkladních cetek, je to přirozenější. Netouží po nich ani moje Mladé.

      Vymazat
    3. Nedávám cetky. Jen zapálím svíčku a přinesu kytku jednou za týden. A za hrobem by teď po sněženkách měla pro mě kvést ladoňka...

      Vymazat
    4. Moje Malade si přála rozsypat její popel ve valašských horách.

      Vymazat
  38. To mě fascinuje, v USA,v tom kapitalistickém ráji, došel toaleťák.A ti svobodní lidé si prý utíkají zadek,považte, tričkama beztak dovezenýma z té hrozné Číny, čímž ucpávání kanalizaci. Jak jsme to my,tady ti chudáci za totáče dělali, že ač papír nebyl,kanalizace jsme nechávali a splachovat tričko nikoho nenapadlo.Že by zas 7.div kapitalismu nikde nic není, ale všichni všechno mají a nedostatek nebyl,jen si ho vymysleli vrazi z Volstrýru?

    OdpovědětVymazat
  39. Zpět z viroviště, z kaufu. Plno lidí, asi to je pátkem. Na gumové rulavice nereaguje dotyková obrazovka (u pokladny mi ovoce nezvážili, na váze to nešlo, tak jsem jim to nechal). Desinfikuju všechno ještě venku před autem, mám pojízdnou chemickou laboratoř - abych doma nešahal na kliky zaprasený americkým virem.
    Roušky nechávám 3 dny ležet a beru jinou, abych nemusel prát. Boty taky nechávám venku a střídám; hadry visí na jednom místě a netahám je dovnitř.

    BJ - ačkoliv jsem zvedl dávky běhu na cca 12-15km (15-20000 kroků) ob den, váha se drží nad 100 (100,0-100,5) - bude to žrádlem. Každá návštěva viroviště je 800Kč, všechno je žrádlo a pamlsky.

    Dnes musím do Ostravy (razítkovat) a do Beskyd (nová zakázka).
    Ráno klasická jinovatka (zmrzlé auto, škrabka), naštěstí nic nekvetlo, sněhu jen zbytky.

    p. Tužka - večer nikoho nepotkávám, běhám po lesních cestách, je celkem vidět (i když Měsíc zapadal chvíli po setmění).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na kliky zaprasené americkým virem- NESAHAT
      Na kliky zaprasené čínským virem - DOVOLENO ?

      Vymazat
    2. Zprávy»Svět»Ne netopýři, ale migranti a Američané. Koronavirová propaganda útočí

      Vymazat
  40. Taky musím do viroviste (drogerka masna Albert zásilkovna).To já si rozdělila ruce jako Indové, levá je nečistá a tou dělám ty nečisté věci, třeba držím madlo vozíku a tou druhou nakladam zboží. Mam přitom na té levé nasunuty igeliťák,který hned při odchodu vyhodím. Doma jen otevřu a dotknu se kliky jen z té vnější strany,kterou na závěr přetřením Savem. Věci hodím do chodbičky a tam se i svlíknu a umyje si vedle ruce.Pak výnosem ty věci, to už dělám na prahu v hale a do chodbičky nevstupuji. Tašky tam ale mám. No a potom všechny hadry i tašky odnesu na luft na šňůry a to myslím, že slunce a vzduch je ta nejlepší desinfekce. A pak ty tašky mám v té chodbičce dřív jsem je uklizela do komory.Hadry nosím pořád jedny,ne jak dřív, že jsem to střídala. Nechci si infikovat skříň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště si na madlo vozíku přidělám svoje madlo.

      Vymazat
  41. "Tomu se říká sbor" - poslala mi dnes bývalá paní učitelka hudebky, co ještě stále
    u mládežnických soutěží porotcuje: https://www.youtube.com/embed/5DrwY21nP1Q

    Venku už ojediněle kvetou "přisedlé" pampelišky, na dvorní zahrádce nad nimi zatím vedu. Jinak u nás nového nic, na desinfekci prý postačí mýdlo a jarová voda.

    To: Gaia
    Čím Vás zásilkovna potěší dnes? Já bych potřebovala nové boty na chození s psisky, ty ale potřebuju vyzkoušet (na dálku jsem kupovala pouze úplně stejné, co jsem měla).

    OdpovědětVymazat
  42. Tak dnes zážitek z viroviště.Snažila jsem se co nejméně kontaminovat, což vyžaduje hodně energie a člověk potřebuje obě rovnocenné ruce,ne jednu čistou a jednu nečistou, ale všechno jsem zvládla, až při dekontaminaci v chodbičce se mně taška s nákupem převrhla na ty boty a nákup se vysypal v té virové zóně.. Hrůza a děs.

    OdpovědětVymazat
  43. Tužka napíše,...vidím, že můžete od minuty nastoupit jak proškolené síly na operační sál,...u mne to je, že si umeju ruce u kompostu vodou a mýdlem,....roušku pověsím na slunce na vzduch, boty taky nechávám na vzduchu venku,...a tím to končí.
    Psi jsou jen na zahradě,...nikdo nechodí dovnitř,...poprvé v životě jsem zamkla vrata a vrátka,....aby nepřenášeli návštěvníci na podrážkách zbytky flusanců,....ještě nevíme, jak na koronavirus budou reagovat domácí zvířata,....ta paseka, kdyby se dodtával do mléka jako TBC a jiná onemocnění,...to by byl opravdový kolaps, to by přežila asi jenom panda, co konzumuje jen bambus,...pokud, óóovšem, by bambus nákaze koronaviru odolával.

    Ďáblové jsou skryti v detailech,...koronavirus se jim plíží vpatách.

    Tužka. Paní Liško,...díky,...to mne nenapadlo, že by zavřeli hřbitov, musím si to u starosty telefonem ověřit,....i když,...plot je ze živých keřů, jen vstupní strana má zeď a vrata....pro mne není problém se protáhnout,....uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  44. Náměstí Lidových milicí prázdné https://imgur.com/Zbx8yMj
    stavby jedou, na cestách cvrkot, obchvat FM s nasazením 100%, pivovar Radegast 100%... zákazníky jsem naučil zdravit nohou a pod rouškou můžu žvýkat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to samé. Cestou do města jsem nepotkala živá článku, tak jsem si sundala roušku,jen 1x staveniště a 2x cestáři. Ve městě pár lidí bylo,ale jen díky tomu,že lidi stojí fronty před obchody,dovnitř pouštějí jen po 2.Asi kupují jen ve velkém a méně často. Navíc taky co ve městě, kde je většina obchodů zavřených.

      Vymazat
  45. Už několik dní je hrozný vítr, ani se nechce ven. Dala jsem se do úklidu části sklepů, výhoda je, že v slunci je dobře vidět všechnu tu špínu a prach po zimě. :-)

    OdpovědětVymazat
  46. Pro jagy a jiné baby:

    "Já bych potřebovala nové boty na chození s psisky, ty ale potřebuju vyzkoušet (na dálku jsem kupovala pouze úplně stejné, co jsem měla)."

    To je úplně jednoduché!

    - Objednejte si libovolné boty dle vlastního výběru a vkusu - o tři čísla větší než obvykle.

    - Plus pytlík sádry.
    - Sádru nasypeme do vody, nikoli naopak!

    - Řídkou sádrovou kašičku hustoty smetany nalijeme do volného prostoru mezi botu a nohu.

    Počkáme až sádra ztuhne.

    ZJISTÍTE, ŽE VÁM POPRVÉ V ŽIVOTĚ BOTY PADNOU SKUTEČNĚ JAKO ULITÉ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rada téměř nad zlato, jak se ale z botiček v případě potřeby zout, pane Jáchyme? Pokud se tedy nečeká, až časem samy odpadnou.

      Dnes krásně sluní, prádlo venku povívá, včely bzučí na meruňce, které asi zbylé květy pomrznou po neděli. Políčko se sázení dočká až po mínusech.

      Vymazat
    2. Botičky jsou natolik pohodlné, že by byl hřích je zouvat dřív než vyjdou z módy.
      Protože se na nohy nedostane ani špína, není zapotřebí si ani mýt nohy, omýváme jen boty - zvenčí.
      V botách pak pochopitelně i spíme.

      Pokud je boty po roce nutno vyměnit za čerstvě módní model, zouváme je za pomocí příklepové vrtačky, rozbrusky či pilky na kov.

      Vymazat
    3. Opravdu nic pro BJ, co rády chodí v sandálech s plnou špičkou naboso - už aby to bylo...

      To: Gaia
      Určitě zazáříte. A přejme si, abyste si k nim už nemusela vyrábět apartní roušku tón v tónu. I květinová by vlastně mohla být.

      Vymazat
  47. UDÁNÍ

    Ládiku,
    Asfaltový holub odcizil vaši poslední báseň a bez Vašeho svolení ji publikoval na Kydech.

    Snažil jsem se tomu zabránit vlastním tělem i hlavou - ale přepral mě, prý je to z humanitárních důvodů, na kydech hrozí bez Vašich veršů rozvrat kolektivní duševní rovnováhy!

    Holub argumentuje tím, že nechat se vyštvat jedním či dvěma zlomyslnými hovady či nedejpánbu eurotrolly je nedůstojné básnického ducha Vašeho formátu!

    Uznává ale, že něžná duše básníkova je z jemnějšího materiálu než duše křížence hrocha, opeřence a asfaltového pohyblivého terče:
    Jinými slovy než Asfaltového holuba.
    Který je neustále ostřelován nejrůznějšími sprosťáky, občas dokonce těžkokaliberního Targuse či dokonce Jáchyma!


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doník se střelil do nohy
      a Boris Prime ubohý...
      uléhá horký na betli.
      Ti dva to zase popletli.
      Sedmdesát procent lidí
      kýchá smrká blbě vidí;
      tři procenta z nich
      doprovází mnich
      na poslední cestě;
      žádné bubny, žádné žestě
      jenom fuga, táhlé skřipky
      nevylezli z víru chřipky.

      Vymazat
    2. To nebylo jedno nebo dvě... to bylo 1, které poslalo čtvrtku do plynu a 7 to lajklo, a to je pro mě hodně. Není každý to, co píše.

      Vymazat
    3. Ládiku, vy jste tam o paní "čtvrtce" něco psal, nebo snad posílal fotky? Jak ji můžou znát?

      Vymazat
    4. To je místní stalker. Tam jsem nepsal vůbec nic.

      Vymazat
    5. Jako že trol ve skořicovém saku tam chodí donášet a trolit? tak to by byla síla.

      Vymazat
    6. A bohužel ho tam adorují.

      Vymazat
    7. Boha jeho,
      placených i neplacených práskačů a rozesíračů je na všech jen trochu víc čtených blozích čím dál tím víc!

      Vždyť byly několikrát publikovány výše odměn, které se platí tzv. Kartouzovým elfům za znechucování diskutujících, útočení na každého, kdo je tam jen trochu populární a programové rozbíjení diskuzí na tzv. alternativních webech!

      Mně opakovaně vyhrožovali ještě za Stejskala smrtí - nikoliv ze srandy, z opravdové snahy mě zastrašit. Ten, co vyhrožoval, byl ajťák, podařilo se mu mě lokalizovat...podle mailu. Pochopitelně - nevíte nikdy, kdo je psychopat, nicméně míra nebezpečí byla podle mého zanedbatelná.

      Opravdu "není každý to, co píše". Koneckonců - nesmiřitelní rivalové Asfaltový holub kontra Jáchym by mohli vyprávět ! :-)

      Už jsem byl za ta léta podle mínění těch, co mě napadali, komunistou, fašistou, cikánem, homosexuálem, lesbičkou, prostitutkou, nevzdělaným primitivem, vysokoškolským pedagogem, pedofilem, impotentem nenávidějícím ženy, latentním muslimem, židem, antisemitou... jen co si namátkou vzpomínám.

      Přiznám se, že jsem za ta léta poněkud teflonový.
      Často přemýšlím, jaká INTERNETOVÁ urážka by se mne dnes dokázala dotknout...

      Snažím se (pokud vůbec)odpovídat asymetricky - ne tak, jak útočník čeká.

      Takže pokud se mě snaží vyštvat, nejspíš mu nevyhovím. Takový dobrácký altruista fakt nejsem! :-)








      Vymazat
    8. Říkal to Jim Bridger: já měl jsem v noci sen
      Blízko Little Big Hornu

      Vymazat
  48. Koledníci o Velikonocích 2020:
    https://i.postimg.cc/wBYrdJQK/kolednici.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už dlouho jsem si nepoprskala monitor, teď ale pořádně! :-))

      Vymazat
  49. Tak už mám 4 roušky. První byl respirátor z dílny, ale s tím ventilem vypadám jak blbec.Druhou jsem ušila dle střihu prý vhodného na evropské frňáky, ta perfektně sedí, ale neměla jsem vhodný materiál a je moc teplá.Pak mi jednu dala sousedka, ale ta táhne na krku no a teď jsem v té zásilkovně koupila jednu od firmy Teplo domova,na té je vidět, že je od profesionálů. Mam jednu puntíkovanou a druhou černou do společnosti. Má takový střih, že když 2 sesiju k sobě, budu mít pěknou podprsenku na zahradu na pletí. A to se počítá, mají se věci recyklovat,když doslouží ,tím zachráníme planetu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když už jste v ráži, ušijte si i nějakou zimní, vatovanou nebo kožešinovou.

      Vymazat
    2. Do zimy se to snad nosit nebude muset

      Vymazat
    3. On se ten virus taky recykluje nebo co, ten se nás tu ještě natrápí. Roušky schovejte.

      Vymazat
  50. Doktor ve sněmovně lordů:
    sire, open mordu!
    Whiskey už ti nezabírá
    vrazím ti tam antivira
    máme léky z ameryky
    budeš dělat kykyryký
    stejně byls vždy kokotem
    měl jsi ho i za totem.

    OdpovědětVymazat
  51. 2020 since:
    kníže nakazil prince.

    Princ Karel s Albertem knížou
    popili whisky pár doušků
    teď remdesivir lížou
    a uši mají na roušku.

    Co čumíš páže, dej novou
    nemůžu dýchat přes hleny
    nějakou hedvábnou fajnovou
    a podívej se na pleny.

    Zdálo se mi dnes o leču
    čert ví, co to znamená
    myslím že spodkem proteču
    bolí mě klouby a ramena.

    OdpovědětVymazat
  52. Jen se trochu udělá hezký, hned vylezou paliči a otráví vzduch a zasmradí prádlo

    OdpovědětVymazat
  53. Urvi et orvi letos do ticha.
    Franta nepije víno z kalicha
    v rukavici jí hostie
    bo koroňák je bestie.
    Franta se málo modlíval
    kačenu mešním podlíval
    má v těle ložiska hříchu...
    ve vatikánském tichu
    na něj serou i holubi
    kdopak mu prdel polubí?

    OdpovědětVymazat
  54. Jáchym s poštou:27 března, 2020 19:52


    Napsal uživatel Anonym (neověřeno) dne Pá, 27. 03. 2020, 18:19

    In reply to Krádež 2 by A.HOLUBÍ POŠTA (neověřeno)
    Trvalý odkaz
    Ládiku!!! ty čacký reku…

    Ládiku!!! ty čacký reku
    Neschovávej se pod deku
    Vrať se mezi nás
    Už je na to čas

    Postrádáme tvoje stichi
    Bez tebe jsou Kydy tichý
    Tichý jak vánoční noc
    Nechcem přece zas tak moc

    I ten scallop zaslintá
    Ládikova!!! pointa
    Když rozjasní den

    Vylez z Nory ven

    OdpovědětVymazat
  55. Moje známá mi dnes volala. Byla v Thajsku a vrátila se do tohoto stavu - roušku, zavřené obchody a restaurace... Ale píšu to z jiného důvodu, jeli se známými, které nadchnul jejich kamarád, jak je tam krásně, báječně... Dva dny po návratu umřel na plicní embolii. Tak prý jeli cestu na jeho památku. Ptám se mé známé, jestli ví, že dlouhá cesta letadlem může mít následek právě tu plicní embolii? Netušila. A nějaký koronavirus v březnu ji taky nevystrašil. 70 plus,co dodat? Být všude, po mně potopa...

    OdpovědětVymazat
  56. Tužka napíše,...byla jsem celé odpoledne na zahradě. Po západu slunce domů a pustila jsem čété24, aby mi řekli, kolik vítězných tažení má dnes koronavirus,...jo,...tam se objevil pan Fiala ODS, píšu pan Fiala, jen proto, že jsem se slušně vychovala,....a teď popravdě napíšu,...bylo to nechutné divadlo, podle něho vláda všechno dělá buď špatně, nebo kopíruje jejich návrhy ve špatném vydání,...uprostřed svého projevu řekl, že musí jednou v něčem vládu pochválit, aby v zápětí řekl, že to zase udělala špatně,...protiřečil si,....byl to projev zákeřného, úlisného baziliška. Slečna nebo paní redaktorka mu vůbec nevstupovala do projevů,...to bylo dobře, mohl tak v celém spektru ukázat svou ubohost, nechala ho, ať se v těch jedovatinách, co mu odkapávaly z pod roušky, ať se v nich vymáchá.

    Doufám, že politické propadliště pro něho a jeho stranu se v příštích volbách otevře dokořán,...pryč s ním.

    Toužím jet na chalupu,...narodila se u sousedů spousta jehňat a kůzlat,....chalupu jsem půjčila mladé spolupracovnici,...mají malý byt,...dva neposedné kluky,...to by byla pro ně pohroma,....takhle mají stodolu vybavenou jak malá tělocvična,.../vyřazeným, odepsaným,odřeným, ale funkčním a bezpečným nářadím/.
    Jen fotbal hrát nemohou,....není tam plácek,...je tam svah, míč by skončil bůhví kde.

    Dnes jsem slyšela toho mladšího, když jsem si s jejich mami telefonovala, jak jí šeptá do ucha,....-mamí, pros, hodně pros, ať tu můžem ještě být,-....původně jsem si chtěla v příštím týdnu užívat radostí s kůzlaty a jehňaty,...nojono, je to dobrý skutek, zadarmiko, půjčku na ten krcálek mají jak prase na zabití. Každý měsíc musí dobře počítat, aby vyšli.

    Jo, problémy byly, jsou, a budou se rozmnožovat,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  57. Tak nevím, jsetli se někdo dnes díval na Siegfrieda. To je asi (z mého pohledu) nejvíc zdlouhavý díl. Ale spřádá se zde vše, co bude klíčové v posledním díle - Soumraku bohů. A ten opravdu doporučuji shlédnout!
    Jay Morris jako Siefried je dokonalý, zpěvem, vzhledem a dokonce i herectvím.
    Dokázal být tak přirozeně zmatený a rozpačitý z objevu ženství v poslední části dílu :-)
    Přitom jsem se dočetla, že byl také obsazen skoro na poslední chvíli, kdy jiný zpěvák odřekl už v čase kostýmových zkoušek! Moc se na něj těším v Soumraku, to je opravdu zkouška ohněm, tak ještě v poslední části, kdy umírá, musí zazpívat náročný, vysoko posazený part ptáčka, co mu v minulém díle radil.
    Gerhart Siegel jako Mime byl také vynikající, krásná je pasáž, kdy už Siegfried rozumí řeči zvířat (ochutnal dračí krev) a slyší i jeho postranní myšlenky...
    Zítra si Soumrak vychutnám. Hans Peter König, který ve Zlatu a tady zpíval Fafnera, se nám v Soumraku představí jako Hagen. Tak zítra!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lou Fanánek Hagen a Hagen Baden?

      Vymazat
    2. Dívala jsem se, bylo to zase krásné jako i dva předchozí. V námětu dost pohádkových prvků, obdivuji technická zařízení pro nadpřirozené jevy na scéně i samozřejmě výkony zpěváků. Siegfried byl dokonalý, ale nemůžu vyzdvihnout nikoho víc než ostatní, opravdu všichni byli skvělí. Hudbu chválit už snad ani není třeba. Nechápu morálku a jednání bohů, ale už je to asi o jejich úpadku, hlavně toho nejvyššího.
      Odpustím si své komentáře, nebudu provokovat všeznalce stalkera anonyma.

      Vymazat
    3. Výborné.
      Až na toho nešťastného draka, zabloudivšího k Lepageovi, jako z KOČKOVA lunaparku.

      Vymazat
    4. Soumrak bohů z Met: Snad by to šlo i bez plechového vraníka Grana
      ALEŠ BRÁZA, 12.02.2012 12:40

      Vymazat
  58. Česko má v boku díru
    pro vnik koronaviru.
    Nemůže být tak zdravé
    když německo je pravé
    jen to prodává výrobky
    otroci jsou jen na drobky
    které upadnou od stolu
    když páni mlaskaj pospolu.
    Otrok nemůže prodávat
    jeho úkol je dodávat.
    Přikládat ruce k součásti
    večer se v kaufu napásti
    ráno naběhnout k pásu
    uctívat německou rasu.

    OdpovědětVymazat
  59. Vietnam si váží rýži
    asi se hladomor blíží
    píší to české noviny
    a ty jsou přece povinny
    nebudit v lidech paniku.
    Někdo už bude v balíku.
    Veď dú tri úrody ročne!
    Čo si s tým žrádlom počne?
    Rýži sadil i soused Eda
    dnes v rybníku sadbu hledá
    rostou mu jenom užovky
    krájí je v době hladovky.

    OdpovědětVymazat
  60. Je dneska den učitelů nebo učitelek? Asi to bude jedno... tak pěkně slavte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, není co. Není kde, není jak. Věkový průměr učitelstva je 47 let, vidím to na soumrak bohů.

      Vymazat
    2. A co všichni ti mladí dělají? Influencery,digitální no mámy, startupáře? Tím se nemohou všichni uživit.

      Vymazat
  61. Vidím veverku. Jsem zvědav, za jak dlouho ji budu lovit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pesimista? Realista? Fuj!
      Já byla na zahradě, syn poryl část nepoužívané zahrady, chci tam dát brambory. Vybral žížaly, ale plevel nechal. Tak mě to čeká, bude to na půl dne. Budu jej likvidovat při sázení, byla jsem necelou hodinu,ale efekt je takový nijaký. Zem je tvrdá jak beton, chybí voda.

      Vymazat
    2. Proč vybíral žížaly? Buďte ráda, že nějaké máte, zlepšují pudu tvorbou humusu.Mně vlivem sucha vymřeli a úroda klesá. Květák se už vůbec nesnažím pěstovat.

      Vymazat
    3. Možná rybář... :-)
      Já si žížalky hýčkám, jak ji vyrýpnu, hned jí zase udělám postýlku hlouběji.
      K tomu suchu - tady často pršelo, celou tu teplou zimu vlastně. Tak jsem překvapená, jak je vlastně sucho. Deště byly zřejmě slabé a povrchní provlhčení na větru rychle vyschne. Mám hodně vody a jsem za ni vděčná, zalívám, hlavně keře.

      Vymazat
    4. Tak hotovo, pět řádků brambor je v zemi, vybrala jsem plevel, teď by mělo zapršet. Taky mrkev, cibule, špenát, do truhlíku bazalku, uvařila bramborové knedle plněné uzeným, vyprala, myslím, že pro dnešek stačí... Dám si sklenku vína :-)

      Vymazat
  62. Dnes opravdu hezky a Babiš se rozhodl prodloužit nouzový stav až do 11 . května. Nevím, jak lidi udrží doma,zatím jsou všichni ukázněně, ale s přibývajícími hezkými dny bude trpělivost docházet

    OdpovědětVymazat
  63. Vážně mě překvapuje, i znepokojuje, ten vysoký počet nakažených seniorů a personálu v domovech důchodců. Měla bych za to, že jsou dostatečně izolovaní a zabezpečeni proti okolí. Zřejmě ne, možná že i návštěvy příbuzných se podepsaly, kontakty se zaměstnanci různých služeb, atd. Dnes si člověk není jistý nikde mimo své osobní soukromí.

    Nejvíc mě děsí, co chodí mezi námi nakažených, u nichž nejsou příznaky a roznášejí to. Teď prý vyvinuli další test, který to pozná během pár minut.... a má se hodně testovat; aspoň že tak. Jinak je to nekonečný kruh, a už jsou prý případy, že to dostali znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty důchodce z DD vozí po nemocnicích a špitáleCh po vyšetřeníCh. Dnes do málokterého dochází doktor a v rámci šetření někde nemají už ani zdravotní sestru a když, tak jen na ranní směnu. U nás mají dokonce řidiče, co celý den nic jiného nedělá, než za poplatek takto převáží. No a v těch čekárnách se snadno nakazí. Navíc návštěvy plus personál, může se to tam dostat z venku.

      Vymazat
  64. TOM HANKS
    Tom Hanks přežil 4 roky na ostrově jako trosečník.
    Strávil rok na letišti, aniž by ho mohl opustit.
    Chytil AIDS ve Philadelphii.
    Byl ve druhé světové válce a zachránil vojína Ryana.
    Šel do Vietnamu a zachránil poručíka Dana.
    Byl na lodi unesen somálskými piráty.
    Přežil Apollo 13, když se pokoušel dostat na Měsíc.
    Přistál s Boeingem na řece Hudson.

    Pokud toho chlapa dostane Coronavirus, jsme všichni v prdeli!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neprožil strašnou Husákovu totalitu, ne? :-) Je žabař.

      Vymazat
  65. Mám sedmery hodiny,všechny jsem musela přetočit

    OdpovědětVymazat
  66. Tak jsem doposlouchala, zcela očarovaná, Soumrak bohů, a než se mi okénko navždy zavře, kouknu se ještě jednou na poslední část.
    Dcery Rýna byly božské, režie pochopila, že nemusí viset na provaze, jako to bylo ve Zlatě, že stačí, když se roztomile občas sklouznou a budou hlavně krásně zpívat.
    A Morris, pro to nemám slov. Slyšela jsem už několik provedení Soumraku bohů, ale většinou v poslední části, kdy má zpěvák ze sebe vydat ještě víc, než doposud a hlas je již unavený, pomáhají si různými technikami, lezou na vysoké tóny zezdola a tak, ale on vše odzpíval tak samozřejmě, neforzíroval, fakt čirá radost.
    A k tomu přirozeně i hrál, třebas zmatení, když vypil čarovný nápoj, a byl takový přítulný, Deborah líbal, Gutrune objimal, fakt něco! Prostě hrdina!
    Hagen je smutná role, když ji někdo zazpívá a zahraje dobře, tak pak diváci v první chvíli nevědí, zda mají při děkovačce tleskat nebo ho nenávidět :-)
    A Deborah, taky až do poslední noty naplno. Bravi!
    Nakonec ta scéna z posuvných desek byla moc zajímavá, jen to asi bylo hodně náročné na obsluhu a dost drahé.Aa kůň byl neviditelný, ne, tak co...člověk musí trochu využít představivost, horší je, když ji má použít na šedesátiletého stokilového Siegfrieda, co mu to nezpívá, proti tomu je kůn prkotina.
    Jdu se ještě potěšit dcerami Rýna a Jayem, a pak spát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala jste to hezky. Také jsem byla spokojená, do poloviny. Pak mi přišly nějaké starosti... bylo po náladě. Dokončím to zítra.
      Všem dobrou.

      Vymazat
    2. Tak zkuste ještě tu poslední část chytit, začíná to tak ve 3.09.
      Já vím, pokud máte osobní starosti, tak to asi píšu nevhod.
      Jen to zkouším...

      Vymazat
    3. A ještě k Soumraku, při poslechu jsem si vzpomněla, že v Národním divadle "troubili" ve třetím jednání (v lese) vybraní muzikanti z druhého balkonu nebo první galerie...
      taky na konci tohoto přenosu dirigent Luisi řekl, že asi nejobtížnější part mají v Soumraku bohů žestě...

      Vymazat
    4. Viděla jsem to. A nesmutněte, na YT je několik arií z Met provedení. Morris je opravdu jedinečný.

      https://www.youtube.com/watch?v=-r7GqrDHGvs
      https://www.youtube.com/watch?v=dc0yLN2AQgo

      A J. Kaufmann:
      https://www.youtube.com/watch?v=vaBuZ42lTss

      --
      K těm všelikým troubám, trumpetám a tubám: mají nejprůraznější zvuk, nejvíce alikvotních tónů a zvukově, intenzitou i témbrem, působí na vnímání zdaleka nejsilněji ze všech nástrojů. Je zajímavé, že Číňané žádný podobný nástroj neužívají - jejich dechové nástroje jsou většinou bambusové flétny, kovové znají leda zvonky a gong, apod. Asi už dávno věděli, že zvuk těchhle velkých dechových nástrojů, jako máme my v Evropě nebo Arabové, jde do člověka jako úder palicí.

      Vymazat
    5. Ještě k tetralogii: zajímavé komentáře ke všem čtyřem částem má hudební znalec Pavel Eckstein. S chutí jsem si poslechla.

      https://d-dur.rozhlas.cz/operni-maraton-aneb-kolik-wagnera-jste-zvladli-5171001

      Začínám s Mistry pěvci, - vítám odklon od děsivě (na mě) působící mytologie.
      Zde Wagner vykresluje "skutečné postavy z Norimberka 16. století v éře reformace; jedním z nich je básník Hans Sachs, hlavní postava opery. Tento, v Norimberku a v celé oblasti jižního Německa oblíbený a uznávaný básník a švec (1494–1576), byl se svými více než 6000 díly (cca 4000 mistrovskými písněmi, cca 1800 rýmovanými básněmi, cca 200 dramaty, bajkami a fraškami) jedním z nejplodnějších německých básníků." Velmi tělnatý Johan Botha krátce po natočení zemřel, ve věku 51 let. Roli zpívá krásně, vzhled opravdu trochu vadí.

      Vymazat
  67. Paní Tužko,
    díky Vám za kluky Vaší spolupracovnice. Jste konkrétním příkladem současného morálního vzepětí většiny národa.

    OdpovědětVymazat
  68. Tužka napíše,....pane Anonymní,...to je úplná prkotina,...v Čechách jsou jiní kaliči,....znám zubního lékaře,...kterému došly respirátory, a tak jen v obyčejné látkové roušce,...co mu ušila vlastní žena, ošetřuje pacienty,...dokonce i ty z vedlejších obvodů,...od rána do noci,....nenechá je trpět bolestí,...a je mu 65+,....nepovažuje se za hrdinu a dělá to jako samozřejmost i s úsměvem a dobrým slovem,...a na hlubokosklon je v dnešních dnech bezpočet kandidátů,....jsou to, fakt, kaliči.

    Už jsem v minulosti psala víckrát, že půjčím chalupu přálelům a sousedovic příbuzným,...jen tak z radosti, že dům žije a větrá,....mám podmínku,....nepůjčuju kuřákům,...hádejte proč,...a nepůjčuji tu část bez elektřiny, kde se svítí petrolejkou,...důvod je jeden,....

    Kdybych jen tušila, že tohle napíšete, tak se o tom nezmíním,...mně bohatě stačí, že mé dobré skutky sčítá jen Prozřetelnost,....ráda bych do nebe,....pak se konečně budu povalovat na obláčku,....doufám.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pandemie jednou skončí, české frflání se vrátí. Ale kluci jsou teď vděční a dobrý skutek si budou pamatovat po celý život.

      Vymazat
    2. nahání ženskou

      Vymazat
  69. Dlouhá a krátká.

    Rouška na řiti se nosí běžně
    sluší knížeti i paní kněžně.
    Že ji kníža občas proleje?
    I tramvaj mívá troleje...
    Hadr na hubě bude zvykem
    ochrání okolí před únikem
    virů bacilů zubů i jazyka
    bude vyžadován u publika
    v metropolitní opeře.
    Člověk s klapačkou v zástěře
    může vyřešit traumata
    že má chřípí moc huňatá
    píseň na rtech či málo zubů
    nebo - nedejbůh - křivou hubu.
    Bude to otázka módy
    na roušku zapějí ódy
    že září v barvách vlajky
    nebo má okraj z krajky.
    TOP rouška v barvě duhy
    přátelská s rudými pruhy
    a černá s klikyháky
    bude moderní taky.

    ----

    Polibek přes roušku
    je taky polibek?
    Visela na oušku?
    Bude dost kolíbek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě nikdy nenapadlo, že spoďáry jsou vlastně rouška na prdel.I když už mail s návodem, jak udělat roušku z trenek internetem obíhá

      Vymazat
  70. To: Gaia
    Sedmery hodiny máte v kolika místnostech? To my jen dvoje kuchyňské, když jsou v domě kuchyně dvě, ostatní se na "léto" přeladily dálkově, jen krokoměr se musel po ránu spojit se svým "velícím" mobilem, když bluetooth zapínám jen pro tento účel.

    To: Marie a Alena
    Co z Wagnera se „sboruje“ a Vy si z toho nejraději zanotujete? Já bych zvládla jen pro sebe a beze slov Svatební pochod. Je tu někdo, komu ho při té příležitosti hráli?

    To: Liška
    Se máte, ať Vám shora vysázené a zaseté záhony opravdu vydatně zavlaží. U nás už se zatahuje. Podle loňska jsme mírně pozadu. Popátrala jsem, jak bylo dle loňského krtince 387 - už nám plně kvetla mahonie a první jahoda, letos ani bršlice – pochoutka to pro slepice, zatím za vykopávání nestojí.
    Naše největší narcisoviště zde:
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/5570743/221823316?secret=97l4WDnEO7iFLTwSb1YDnyoy3

    Včera mb na ACZ připomněl jedny Elány: Neobzerajte sa, pani Lótová
    https://www.youtube.com/watch?v=wmoestEChoI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ: sbory v operách? Ve všech čtyřech shlédnutých je jediná sborová scéna (svolávání Guntherových poddaných a uvítání Brünhildy a Siegfrieda u krále Gunthera). Vidíte, to bude možná pravý důvod, proč jsem k Prstenu N. zatím nenašla cestu! :-)

      Vymazat
    2. Marie, doposud! DOufám, že teď už ve vás střípek uvázl.:-)
      Miluji sborovou tvorbu, ale Wagnera neposlouchám kvůli sborovým písním...:-)
      Snad by šla zazpívat Píseň poutníků z Tannhäusera (bude ke shlédnutí zítra).
      https://www.youtube.com/watch?v=r6OQCncAiC8
      Dnes dávají Mistry pěvce norimberské. To byla jediná Wagnerova opera, kterou jsem za totáče viděla a kterou taky uváděla Hostomská ve své knize pro mládež. Ale mě to krutě nebavilo. Tak snad v dobrém provedení si mě po čtyřiceti letech ještě získá.

      Vymazat
    3. To: Alena
      Já bych vybrala tenhle z Bludného Holanďana, ctěná paní wagnerianko.
      https://www.youtube.com/watch?v=ULXeP1tV9hQ
      A co třeba ne sbor, ale nejoblíbenější árie, když už tu padlo tolik hodnotících slov.
      Za sebe sděluji, že já u tohoto skladatele nemám žádnou. Ale až nám třeba ČT zopakuje seriál o jeho životě, podívám se znovu ráda.
      Mějte se. Zatím neprší, tak jdu s hafuškami mezi pole.
      Pěkný zbytek neděle všem.

      Vymazat
    4. Jaguško, trochu mě taky napadla souvislost se Sodomou a tou druhou...
      Já jsem musela jít do toho sázení, v půdě ještě nějaká vlhkost je a byla by škoda ji nechat bez využití, po zrytí by to vyschlo a hotovo.
      Jinak víte, že dnes má česká vlajka sto let?

      Vymazat
    5. Richard WAGNER-Entrée des chevaliers du Graal (choeur)- PARSIFAL

      Vymazat
    6. Babo, já budu velmi ráda, když se do "tolika hodnotících slov" o wagnerových operách taky zapojíte! Ale zkoušet nás tu jako žáčky z otázek, které nedávají smysl - kdo to kdy slyšel, pěvecké sbory u W. - navíc tu týden píšu, že já to sleduju poprvé, tak jak bych asi mohla znát všechny jeho opery! - to je dětinská zlovolnost.
      Věřím, že to je z Vaší strany jen takové bavení se na cizí účet, i s tím hanlivým označením prý ctěné paní wagneriánky.
      Mlčela bych, jako vždy, ale tentokrát mě to na Vás hodně mrzí. Jste stejná jako anonym, jen najít skulinu a udeřit. Navíc jste ťala vedle.
      P.S. Ten sbor z Bludného Holanďana je podle Vás určen k běžnému prozpěvování na ulici? Vždyť ho ani ten školený dětský sbor nezvládl, ani dost průměrně.

      Vymazat
    7. Sailor's Chorus - Richard Wagner, The Flying Dutchman

      Vymazat
    8. „Lépe mlčet a být považován za hlupáka, než promluvit a odstranit všechny pochybnosti.“ — Abraham Lincoln

      Vymazat
    9. To: Marie
      Kdepak a zklidněte prosím své emoce, Maruško. Dobře víte, že mé laické hodnocení přenosů z MET či čehokoliv bývá vždy většinou stručné ve smyslu "pěkné to bylo", někdy s odkazem na video. A jaké zkoušení, hledání skulin a údery, jsem prostě zvědavá, tak se ptám.
      Já psala něco o zpívání na ulici? Nedovedu posoudit, jak moc je školený ten dětský sbor, co jsem vybrala, jevilo se mi, že se mládež u zpěvu nenudí a "vážná" hudba jim přejde do krve. Však jsou na YT i jiná "dospělá" provedení. No co už, když "jsem se ťala vedle".

      Ale 10 tisíc kroků už mám. Obvyklý dnes jen jeden zajíček-březňáček, 2 stádečka srn, labutě a nevím, zda už jsem tu psala, že i čáp už je dva dny ve svém hnízdě - celý pár jsem zatím nezahlédla.

      Vymazat
    10. Nakonec, marie, osm valkýr je taky sbor, ne? Ale zpívat bych to nechtěla, to je Jízda :-)

      Vymazat
  71. Pořádný střep. Na ty dva heroje nezapomenu, na valkýry a dcery Rýna taky ne. Jediné, co mě mrzí, jsou ti šílení bohové (že by tady pramenili ti nadlidé u Němců?). Lidi mají víc citu i rozumu než oni.
    Každopádně musím moc poděkovat, že jste mě na tu Met upozornila, a zrovna v čase, kdy si to můžu denně přehrávat, dokonce to přijde vhod.
    Tady je od rána ošklivo, zataženo, možná zaprší (pár kapek).
    Dospěla jsem právě na konec 2. dějství Mistrů a jdu si udělat kávu před třetím. Nu, to je lehká komedie. Mě baví líčení o těch pěveckých školách a technice, jsou legrační, Mistři zpěvu. Nábojem a závažností se to ovšem Prstenu nemůže rovnat, je to odpočinkové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem doufala, že mě Mistři pěvci po těch desetiletích, co jsem je viděla, zaujmou víc - a bohužel. Krásná hudba, výborné provedení, ale je to pro mě první Wagnerova opera, kde by se mi zdály i dvě hodiny moc dlouhé. :-)
      Takže ještě Tannhäuser, to jsem nikdy neviděla, a končíme s wagnerovským týdnem.
      škoda, že nedali ještě Parsifala.
      Mimochodem, Placido Domingo je v mexiku v nemocnici, chytl koronu,
      https://operaplus.cz/placido-domingo-hospitalizovan-v-mexiku/
      a Anne-Sophie Mutter je také pozitivně diagnostikována na koronavirus.
      Nebude Salzburský festival a ruší se postupně vše, po celém světě.
      Někteří muzikanti na to reagují humorem, někdy trochu drsným..., ale dole ten Peter Whelan s Bachovou kantátou je boží!
      https://operaplus.cz/hudebni-humor-v-case-koronavirove-rany-video/

      Vymazat
    2. Ten Whelan je nejen vtipný, ale fakt všestranný, před tím klobouk dolů! :-) ten by se uživil i sám.

      Vymazat
  72. Cvrlikají vlny na anténě
    kardinál Duka je v karanténě.
    Neochránila ho ruka Páně,
    ani jeho šedé skráně...
    spoléhá na ruku Trhu
    plete si měsíček a prhu...
    zato požehnal kulometu
    možná i sapíku a minometu
    z vrtulníku nad Bagramem.
    Teďka je jeho programem
    svařovat víno mešní
    dát si pohárek s třešní
    běhat z postele do kuchyňky
    a loudit zpověď hospodyňky.

    OdpovědětVymazat
  73. Tak vyrazím do viroviště,drobný nákup plus květena, upravím hroby.Pak až ve čtvrtek. Mam novou roušku, čtvrtou

    OdpovědětVymazat
  74. Venku -4°C, 4cm sněhu, z viroviště doma:
    https://imgur.com/WYa75sz

    Dnes jsou to 2 týdny
    člověk už je klidný
    přestal spěchat jako pako;
    i hamáček pere sako
    střídá svetry modrý rudý
    hraje dojem, že je chudý
    vlísává sev přízeň lidu.
    Tolik roků byl za hnidu.
    Probouzí se straky modré
    všechno špatné bude dobré
    nemohou si pomoci
    musí se zas domoci
    řídit správně volný trh,
    který před virusem zdrh.
    Tahle volná demoška
    je mrtvá, je nebožka
    zabouchla si zadní vrátka
    na sedláka je už krátká.

    OdpovědětVymazat
  75. V našem českém kráteru
    bude méně páterů
    méně darmošlapů, lapků
    nenajdou tu ani kapku
    vína nebo alkoholu
    lid má jenom prdel holů.
    Kraj mechů a lišejníků
    vyžraný i od gazdíků
    neuslyšíš slova díků;
    Václave Miloši Jyrko Mirku!
    Každý tesař nechal dírku.
    Práce lidu zmizla v Říši.
    Tihle zmetci nechť jsou tiší.
    Vzal je čert a ať se smaží
    ať se noví zase snaží
    narvat kráter poklady.
    Virus změnil nálady.

    OdpovědětVymazat
  76. Bylo -7°, před vchodem pomrzly macešky a petrklíče, olámu spálené květy a nechám je po ty mrazivé dny uvnitř v domě. To jsou mrazy!

    Začínám rozumět, proč se Západ neobejde bez importovaných manuálních pracovníků. Oni opravdu na práci rukama nejsou stavění! Teď slyším zprávy, že v Británii bude chybět asi 90 000 sběračů ovoce a že farmáři žádají vládu o umožnění charterových letů brigádníků z Východu. Chápete to? My, kteří za studentských let běžně pomáhali na senech, chmelu i bramborách, o sklizeň jahod apod. se studenti rvali, bylo málo míst ... na to jen zíráme. Ono se už nechce dělat ani našim mladým, přece jen ale bych je viděla jako pracovitější oproti vrstevníkům v některých zemích.

    OdpovědětVymazat
  77. Když vydělím počet lidí v ČR (10 500 000 ks) střední délkou života a počtem dní v roce, mám průměrný počet úmrtí 364 ks/den. A ejhle ... umře 1 nebo 2 denně s koroňákem, a jaký je humbuk! Přitom měli třeba 95 let a srdeční vadu, nebo rakovinu v posledním stadiu nebo něco jiného. Vždyť hodně lidí umírá i na zápal plic bez koroňáku. Se mi to zdá jako pěkný humbuk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je podezření, že tu pandemii organizuje Bill Gates.Už před 5 lety dělal simulace a teď si opět mastí kapsy.
      A práce se musí vyplatit.Ono někde denně jezdit na farmu zničit si své hadry hřbitov se jak otrok a za pár šupů na dohodu bez pojištění, to si málokdo může dovolit.

      Vymazat
  78. Já to zase nevydržel a vlez do kydů... to bude mít stalker radost.

    OdpovědětVymazat
  79. Dělala jsem dezinfekci domácnosti, hrála mi k tomu Nora 168. Joj, to je síla! Šikmooký Čang roznáší po světě nejen koroňáka, ale i dezinformace a komunistickou ideologii, jak potvrzují všichni sinologové, co jich u nás máme, dokonce i Hamáček nosí červený svetr kdoví proč. Měla jsem na rukou rukavice a střídala vše savem, ale tohle je lepší, to vám vyčistí mozek dočista do čista. Potom spustí kanál 3 a dá tam všecky natočené sra.ky z normalizační televize. Vše při starém...:-)

    OdpovědětVymazat
  80. Byla jsem ve městě v roušce č.4.
    Klady: je hezká,netěsní, takže hezky luftuje
    Záporynesedí vyhrnuje se nahoru do očí.

    Takže ač mám roušky 4,všechny mají mouchy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rouška číslo štyry
      jdu si koupit sýry
      tvarůžky a romadury
      nebo babišové kury
      z klecového chovu.
      Uzávěrku zápachovů
      natáhl jsem na šňupák
      ať mě nepřepadne šmak.

      Vymazat
  81. Rouška se mi lepí.
    Prase, už to nepij!
    Co to máš za lepihub
    ty jsi ale starý hňup!
    Proč si nedáš krutipysk
    vypadáš jak ptakopysk
    udělej si v roušce díru
    podívej na Kaldu Míru.

    OdpovědětVymazat