27 dubna, 2020

KRTINEC č.455

201 komentářů:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=Yl4hRZsLZ9o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nějaký navedený pošuk? Před 35 lety bych ho tipoval na funkcionáře Agitačního střediska SSM. Zajímala by mě jeho profese a výsledky práce, že je tak šťastný a usměvavý.

      Vymazat
    2. Není Minář jako Mynář28 dubna, 2020 16:22

      Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář byl britským deníkem The Times zařazen na seznam dvaceti zajímavých osobností, které se díky jejich aktivitě a vzrůstající popularitě vyplatí v roce 2020 bedlivě sledovat.
      3. 1. 2020

      Vymazat
  2. Marie, časem vám k opeře něco pošlu, překvapení .-)

    OdpovědětVymazat
  3. Plukovník mě vykázal, stěžuje si ekonom. Dehonestuje lidi, míní Prymula
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/spor-data-koronavirus-nakazeni-prymula-ministerstvo-zdravotnictvi.A200427_120708_domaci_lre
    Podle náměstka ministerstva zdravotnictví ekonom Daniel Münich pouze „všechny mediálně dehonestuje“ a sám nepřišel s žádným řešením.

    K tomu pár komentů:
    - Pan Münich je levicově liberální exhibicionista. Pro to vyloučení si došel jak Limberský pro penaltu.
    - Nechápu proč by se měla uvolňovat data z ohraničeného neúplného výzkumu.
    To má být nějaké S mikrofonem za Covidem?
    - Teda mně vykázat z nějaké odborné skupiny, nejdu se vyplakat na facebook. Ale já nejsem odborník, Munich asi ví, jak se správně diskutuje a na obvinění z mediálního špinění odpoví mediálním špiněním
    - Doc. Ing. Daniel Münich, Ph.D. se rád prezentuje jako akademický ekonom zabývající se výzkumem v oblasti ekonomie trhu práce a vzdělávání. Až bude mít za sebou praxi, jako pan Prof. Prymula, pak se s ním může začít poměřovat. Zatím ale není ani plukovník, ani Profesor, nebyl ani rektorem univerzity, ani ředitelem nemocnice a ani náměstkem ministra zdravotnictví. Myslím, že pan akademický ekonom bude muset vytáhnout paty z akademického prostředí a ještě trochu máknout, než mu dosáhne alespoň po kotníky.
    - předpokládám, že pan Munich je alespoň desátník v záloze.
    - Jestli mu chybí data, ať se ptá těch, co je sbírají. Ať třeba posbírá SROVNATELNÁ data zcelého světa. Ať navrhne, jak sebrat lepší data. Ale proboha ať neprudí při práci ty, co mají odpovědnost, ti na něj v rozhodovacím procesu čas nemají, zejména, když je to odborník jiného "vědního" oboru a potřebuje se jenom mediálně zviditelnit. Já se taky na operačním sále nepotřebují radit s ekonomem, už napáchali a páchají ve zdravotnictví škod dost...

    OdpovědětVymazat
  4. Tlačil ho Sitting Pink
    tlačil ho Hrad.
    Bejvával Teplic kink,
    míval mě rád.

    Společenství s bývalými nomenklaturní kádry a tuneláři, podivné privatizace a vysoké schodky financované prodejem takřka všechno, co město má, mohou představovat kostlivce v Kuberově skříni. Poslední jeho výmysl, že bude vracet kupcům pozemků 50 — 75 procent z nákupní ceny, pokud na něm postaví obytný dům, je další originální nápad, který nemá ve světě obdoby, a je evidentní, komu asi nejvíce prospěje. A s ohledem na zlé teplické jazyky, které tvrdí, že z každé úspěšné privatizace tečou i příjemné provize, není divu, že teplického senátora slova Ilony Švihlíkové o trestání gaunerů tak vylekala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je citace z "deníku referendum", asi něco jako reflex nebo respekt, zečíná to na "re" - čili renomované noviny.

      Vymazat
    2. Nebo respirátor. Renomovaný spirátor.

      Vymazat
    3. „Nevěřím médiím, a právě proto si občas přečtu teletext."

      Vymazat
    4. Hlavě že poslední dny chodil zadumán... :-)
      Že se ta manželka a dcera nechají k takové komedii propůjčit?
      Anebo se už taky bojí, co vyjde po smrti Kubery najevo? Teplicestan asi moc nejásá, tam se podepsal hodně. Pátá kolona. Sto cigár denně, poslední dva roky pořád venku, na větru, v mraze, žlutý, vysušený, ale utrápil ho dopis od Číňana...

      Vymazat
  5. Ach jo, Dnes je tak smutná opera, že bych se nejraději nedívala. Ještě nevím, začátek si pustím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podívejte se. Už to asi takto pohromadě neuvidíte nikdy.
      Tři královny: Anna Boleynová, Marie Stuartovna a Alžběta I.
      Nemůže být každý den tak veselo, jako včera na kanapíčku u Alidorů.:-)
      Na "valet" jsem se musela kouknout do slovníku, znám jen "walet".

      Jsem na zahradě, včera jsem nechala uložit rodiče do hrobu. Chtěla jsem jim do uren dát jejich snubní prstýnky, ale ona ta pouzdra jsou zaletovaná nebo mají přilepená víka, tak jsem to nechala být.
      Jsou ve dvouurně, jak si to matka přála. Zapálila jsem jim dvě svíčky a popřála jim klidný odpočinek.
      Ale zase mě to rozhodilo, nějak letos to jaro nezvládám... drží mě jen opery a zahrada (+ vnoučata a děti, jasně, když jsem s nimi).
      Je hezký jarní den, asi po vzoru třešně najdu štěteček a půjdu jablůňkám dělat včelku.

      Vymazat
    2. I to dá rozum, takové věci nejsou nic uklidňujícího... Dobrá stránka věci je, že jste si splnila povinnost a úkol.
      Já taky dnes přežívám, venku pod mrakem a nic z toho, zatím. Od rána už dva průšvihy ve škole, ne mé, ale musím je řešit.
      Tak mě ty krvavé osudy korunovaných hlav asi dodělají. Zkusím to brát jen po pěvecké stránce.

      Vymazat
  6. A je po jaru.Tulipány narcisy pryč a začínají kvést kytky,které jinak kvetou až v červnu.

    OdpovědětVymazat
  7. Létající Jáchyme, jestli nevylezete ze záhrobí, tak já tu zase spustím o opeře!

    Poslouchám hudbu, a už si brousím brk.

    OdpovědětVymazat
  8. Nedá se nic dělat, jsem tu s Annou Boleynovou z pera Donizettiho.
    Dnes je zvláštní to, že jsem tuhle operu s tragickým námětem poslouchala téměř celou jako kulisu (fakt jsem měla práci). Myslela jsem, že to nepůjde a nebudu z poslechu nic mít, ale opak byl pravdou. Ta hudba je tak krásná, že je neutrální, i když tam jsou nejhorší zrady a intriky a popravy, tak téměř stále se kocháte nádherou melodie, zvukem orchestru a sborů, a jak to všechno ladí. Až ten konec, to bylo i v hlasech znát, samozřejmě, i stavba melodie a intenzita se změnila.

    Nakoukla jsem do nějakých kritik, a prý američtí kritici vytýkají Netrebko nějaké věci k výrazu. Něco jí nesedlo, špatně se tvářila, nebyla koncentrovaná, neumí tak dobře koloratury. Tak na to jsem dávala pozor, a nemůžu nic z toho potvrdit. Nezněla falešně, zpěv jí seděl, hlas má nádherný, barvitý, ta poloha smutku, dojetí, něhy i závěrečného spravedlivého odhodlání jít na smrt, jí seděla.
    Však taky Donizetti - nevím, jestli to ostatní (Aleno? :-) ) taky tak vidíte, ale řekla bych, že proti Rossinimu aj. je v opeře mnohem méně opravdu lehkých, doslova létajících koloratur. Však ty se váží spíše k radosti a bezstarostnosti děje. Takže vážné téma bylo vyjádřeno spíše lyrikou, zpívanou ovšem dokonalým bel cantem, a to Netrebko umí. Skutečná lehoučká koloratura byla až v arii ve scéně 50 - odvezte mě na můj rodný hrad, nebo tak nějak. To byla duchem jinde a zpěv byl z jiného světa. - Takže mně se zde Netrebko líbila velmi.

    Ostatní pěvci všichni výborní, chlapi - Abdrazakov, Costello, Miller, i p. Gubanova. Poslouchalo se to krásně, celkový děj ovšem znám a nebylo třeba sledovat dění na scéně. Kostýmy se mi líbily, dobové, obrovské výstřihy (že dámy tenkrát nenastydly! :-)), dokonce i dva psy jsem na scéně zahlédla.
    --
    Popularizační dodatek.
    Anna Boleynová prý měla narostlý 6. prst na ruce za malíčkem, a proto nosila dlouhé rukávy s takovým cípkem, aby jej zakryla. Na zelených šatech. A na její památku byla složena i známá hitovka Greensleeves. Našla jsem i Loreenu, a naše dvě dámy - L. Filipovou a M. Rottrovou, zřejmě s irskou verzí písně. - tak na dobrou noc.

    https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/mckennitt-loreena/greensleeves-177717

    https://www.youtube.com/watch?v=IyOR6mF4gh8

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na památku A.B.28 dubna, 2020 23:25

      .... green sleeves – byl eufemismus pro lehkou děvu...

      Vymazat
    2. Já,Marie, souhlasím se vším.
      Vidíte, že jste se nemusela bát, je to sice smutné téma, ale Donizettiho hudba a perfektní výkony + krásné a citlivé nastudování nám zase umožnily velký operní zážitek!
      Díky za doplňující informace, já na chatě přes den neměla čas, tak jsem si to teď ráda přečetla. Doukoukávám to totiž v noci a honem píšu, musela jsem večer hlídat a uspávat vnuka a k vlastní opeře jsem se dostala až po desáté večer.
      Honem spát, zítra nás čeká Marie Stuartovna!

      Vymazat
    3. S tím původem písně to může být opravdu všelijak. Taky se dozvídám, že to byla renesanční odrhovačka, ale oni si tenkrát na podobné obsahy textu potrpěli, znám jich víc. A že je píseň spojovaná i s osobou Anny, to může mít také více příčin. Nakonec, na každého z nás by jistě sedlo několik písní.

      Vymazat
  9. Dneska mi ňák fóry nelezly přes pysky.
    Navíc se mi při odeslání vymazal příspěvek.

    Je mi krušno, nedokážu vymyslet větší kravinu než naši politici.
    Narazil jsem na dno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, zítra bude líp!
      Já měla podobnou krizi přede dvema dny, samota v bytě mě tíží, začínám přemýšlet, jestli by nebylo lepší sestěhovat se s dcerou a její rodinou do dvougeneračního bytu, za stanovených podmínek. Ale ještě jsem svůj nápad s nikým neprobrala, jen tak mudruji, jak ze samoty ven.

      Vymazat
    2. Kdo má wifi,tak není nikdy sám,psali v NG.

      Vymazat
    3. Jáchyme, to je dobrý, od dna se už dobře odráží!

      Jo, samota tíží. Někdy je vítaná, někdy je jí příliš.

      Vymazat
    4. Samota je pořád lepší, než samotka!!! Havel byl určitě na samotce a co z něj vyrostlo!

      Vymazat
    5. Ládik ladí témata. Jsem zvědavá, co z něj ještě dnes vypadne. Gaio, smilujte se a už se některého chyťte..... (myslím tématu)

      Vymazat
    6. Gaia má v Mejtě bouřku a chytá vodu do každé nádoby, to je teď její thema.

      Vymazat
  10. Včera jsme si ve třech sedly na sluníčko, udělala jsem rýžové nudle s krevetami, kachní paštiku a uzená kachní prsa jsem nakrájela, k tomu vínečko, joj, to nám bylo dobře! A doplnily jsme i vitamín D...
    Ráno pršelo, jen nějakých 5 mm, ale snad to ještě přijde. Tak i vám přeji šťavnaté ráno :))

    OdpovědětVymazat
  11. Zaujali mě ti psi na jevišti. Měli role? Třeba hlavní?
    Byla už zdivadelněna Babička? Tam byla celá smečka.
    I Don Kýchot by byl zajímavý, kdyby Rozinanta udělala na jevišti hromadu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si jich Ládiku všimla, když byli oba zadkem do hlediště. Asi je tam nějakou dobrotou udržovali na místě - všude kolem sboristi i sólist a pěli naplno. Byli velcí, jako vlci nebo spíš větší, šedí, ale plemeno neurčím, mám tmavý obraz, viděla jsem fakt jen obrysy. První mě napadlo, jestli jim dali špunty do uší (psí špunty?), protože při citlivosti sluchu to pro ně muselo být všechno dohromady jako zvuk tryskáče.

      Vymazat
    2. Být režisérem, měl bych ze zvířat na jevišti strach - kdoví, co udělají; hlavně pes. Klidně může mít někdo v hledišti pod kabátem kočku, pes ji ucítí a bylo by úplně jiné divadlo!

      Jak to teď bude v divadlech ve virové době? V hledišti obsazeno každé 3. sedadlo a každá druhá řada volná? Všichni s rouškama, sedadla mokrá od desinfekce?

      Vymazat
    3. Jasně, to napadne každého - jak tomu zvířeti asi je a co by ho mohlo napadnout udělat. Možná ty chuděry zdrogují. A vyberou obzvlášť krotké, klidné. Pro mě je to zbytečné, ale mnohé diváky tím asi přitáhnou. Je to v mých očích takové americké, ukázat, že pro nás nic není nemožné, sneseme klientovi modré z nebe až pod nos.
      Některé inscenace jsou v reálné dobové atmosféře, kostýmy, rekvizity i kulisy. Tak to chtějí ještě zdokonalit třeba i živým zvířetem.
      Nu, snad tam ti psíci netrpěli dlouho. A na druhou stranu - mnohem radši mám tyto snahy o historický ráz, než ultramoderní nesmysly.

      Vymazat
    4. Pes a hudba ? Operní psi – Nejlepší v celé show
      REDAKCE, 02.04.2018 10:00

      Vymazat
    5. Dík za odkaz, pěkné čtení, ale neudivuje. Zpěváci a herci jsou stejní jako jiní lidé, také mají doma psy či jiná zvířata. A pes reaguje podle okolností, návyků, svého temperamentu, povahy. Znám učitele, kteří občas mají v hodinách svého psa, i jiná zvířata. V některých profesích to nejde.
      Pes má dvě tendence - společenská plemena chtějí být co nejvíce se svými páníky, i za cenu diskomfortu. Divočejší jedinci upřednostní volnost, tahat je do kamenných budov a děsit je bůhvíjakými člověčími nápady je trápení.
      V uvedeném případě bylo vidět, že oba obrovští psi tam byli jako rekvizita, protože připomínali lovecké psy šlechty. Scéna byla na hradě.

      Vymazat
  12. Moje téma je práce. Mám na zítra 3 termíny:
    - domov seniorů v Osoblažském výběžku
    - halu pro skladování čajů v Oticích, s administrativní přístavbou
    - extrémistická domek v Beskydech

    První případ je naštěstí jen pro stavební povolení, druhé 2 věci jsou realizačky s rozpočtem.

    Do toho loudím auta, bo Bronto si získalo u mládeže odpor tím, že vzadu nemá místo a tím pádem by byla mládež vyloučena z přepravy. Jedno auto už jsem vyloudil, teď zkoumám schéma automatické převodovky s morkou spojkou.

    A do toho si píšu se spartanem.

    A k tomu vymýšlet témata do Nory.

    Chtělo by to něco zjednodušit. Nejjednodušší zjednodušení mě napadá u Jáchyma, který je dvojjediný a zrovna se potácí kolem dna nějaké flašky. Navrhoval bych (po vzoru Quetzalcoatla - létajícího hada), aby se stal létajícím krtkem, třeba i térovým.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, a jdu pro vodu a sežrat list pampelišky.

      Vymazat
    2. Ládiku,
      já už jsem tak jednoduchej, že už se víc jednodušit nemůžu, to bych vypustil minimílně jednoduši, možná i dvojduši.

      Vymazat
    3. Slyšel jste o bezdušových pneumatikách?

      Vymazat
    4. Já nejsem pneumatickej, spíše hydraulickej.

      Vymazat
    5. Tak pryžová memrána... dá se nahradit přepouštěním a zpětnými ventily.

      Vymazat
  13. Venku to voní květy, nějak divně intenzivně. Asi před deštěm. Modrá obloha se začíná bělat a uklidňuje se stálý vítr. Praskliny do země jsou všude, krtci vymizeli (neproniknou betonem). Tráva ještě není hnědá, jako v červenci 2015, ale světle zelená, řídká, mnohde jsou fleky hlíny bez trávy. Kosové a drozdi marně hladají žížaly. Nasypal jsem neroztlučené ořechy do bedny na vodojem, mlátí do toho strakapoudi a občas přiletí brhlík, který ztratil plachost. Krajina je kvetoucí, ale kvetoucí step.
    Podle norských fondů má v našem prostoru napršet 12mm, to by bylo terno! Ještě před 2 dny to mělo být 30mm, to by možná pár kapek proniklo i do spodních vod.... Na jižní Moravě si chrochtají, tam prší pořád, jako v deštném lese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Berte to tak, že jste široko daleko jediný, kdo běduje. Příroda si poradí, je zvyklá za miliony let, něco zahyne, uschne, a něco se zase obrodí, život nezanikne. Zatím, nejspíš ne.
      Lidi si odjakživa rozváděli vodu po krajině - tak holt vás to donutí se napojit na veřejný vodovod. Jinou tragédii nemá cenu v tom vidět. - Když nebude úroda, lidi budou mít hlad, ale to v době globalizace nehrozí.
      Já mám z klimatu takový pocit, že se do budoucna budou prohlubovat kontrasty, rozdíly, extrémy.

      Vymazat
    2. Bude sranda,až se k nám bude místo hader, dovážet voda z Bangladéše

      Vymazat
    3. "Když nebude úroda, lidi budou mít hlad, ale to v době globalizace nehrozí."

      Marie,
      teď jste mě dostala!
      Já fakt nevím, jestli jste tuhle větu myslela krutě ironicky(jak by ji vyřkl cumbajšpíl Asfaltový holub), nebo jestli jste ji snad nedejpánbu nemyslela vážně.

      Množství vody, které mají k dispozici veřejné vodovody je PODSTATNĚ NIŽŠÍ než v letech, kdy do mnoha obcí, kde vyschly vodovody, byla dovážena voda v cisternách...rozdíl je v tom, že dnes podstatně poklesla kvůli zdražení spotřeba vody!

      Máme u nás největší sucho - zatím JEN za posledních 500 let.
      A to ještě neuschly lesy, napadené pečlivě chráněným a s neošetřovanými kládami celoplošně roztrušovaným kůrovcem.
      včetně jeho sibiřského bratříčka, který je mnohem nebezpečnější (napadá mladé stromy nastojato) a začíná mu konkurovat.

      Jeden stát za druhým zakazuje vývoz klíčových potravin (nejklíčovější je rýže, kterouse živí většina planety.
      OSN velmi optimisticky odhaduje počet mrtvých hladem do několika měsíců na tři Česka, hladovějících na půl miliardy.

      Ale je pravda, že PRÝ se stále ještě 40% potravin vyrábí v České republice..
      Takže po jejich částečném výprodeji do zahraničí bude možná část ozbrojených obyvatel Prahy chráněna před hladem.

      Vymazat
    4. Příroda mě nedonutí napojit se na veřejný vodovod. Prstenec skruže DN1000 o výšce 25cm váží jen 180kg, to si sám dovezu a sám můžu kopat studnu, jsou elektrické sbíječky (zatím mám malou). Nemusím to mít hotové za 3 dny.

      Vymazat
    5. Jáchyme, já se nehádám, a před suchem mám respekt, to víte, že jo! :-) Jenže něco jiného čtu ve zprávách, a něco jiného vidím kolem sebe. Sousedi tu kolem nás kropí vodou z hadice trávníky, rovnou z vodovodu, ani se nenamáhají zřídit si sud na zahradě na dešťovou. Vodař, co byl měřit spotřebu, mi málem vynadal, že máme malou spotřebu. Řeka tu blízko nás teče furt, další dvě o kus dál taky, tak já jsem klidná.
      A jestli se to zhorší, kéž by se přijala nějaká rázná a účinná opatření, celostátně a celosvětově. Ale tomu já nepomohu.

      Vymazat
    6. Myslim,že se dožijeme těch amarounů,co jedli v seriálu Návštěvníci. Kmenové buňky svalu se namnozi v tanku,ve druhem kvasinky a mastné kyseliny uměl v továrně vyrábět už Hitler,pak se to smíchá,udělá kostka a granule pro lidi budou na světě. Už nás na to připravují,co je výrobků obohacených proteiny,teď ty moučky z hmuzu a veganské burgery,to jsou jen první vypouštěné balónky.Lidi si musí postupně zvykat a namluvit jim,že to je zdravé.A občas něco z vertikální farmy,kde se bude recyklovat pořád stejná voda.

      Vymazat
    7. marie,ale co se tam kolem vás pěstuje? Tak leda satelitní sídliště.

      Vymazat
    8. S tou globalizací - trochu si zafantazíruju: umím si představit, že - kdyby začal být opravdu nedostatek potravin (zatím je v civilizovaném světě nadbytek, ceny klesají a stoupají podle poptávky, tak to v kapitalismu má být), tak že by se ty tisíce výrobců a producentů všeho možného, kteří nemají odbyt pro své spotřební výrobky (co je všude hadrů, bot, domácích potřeb, drogistických výrobků, elektrospotřebičů, atd., nikdo to nekupuje) vrhli na produkci potravin. Přírodních, umělých, geneticky zmutovaných, všechno by se zkoušelo. Umělé maso, nepředstavitelné náhražky, živočišná i rostlinná výroba - na půdě založené na nových způsobech zavlažování, najednou by byla snaha a vůle něco vymyslet a udělat. Protože by šlo o jediné - PRACHY! Takže se nebojím.

      Vymazat
    9. Na okrajích Plzně jsou většinou výrobní, skladové a hlavně obchodní objekty, nebo univerzitní městečko, apod.

      Vymazat
    10. Tam se toho teda tak vypěstuje ve skladovacích centrech a halách.

      Vymazat
    11. Prosím vás, proč by pěstovali, když všechno dovezou? Kamiony plné zboží stojí v řadě a čekají na vyložení.

      Vymazat
    12. Z Itálie a Španělska toho letos asi moc nedovezou

      Vymazat
    13. Jdu zase na pampelišku. Za chvíli se naučím pást se na zeleném. Horší bude přechod na seno. A podívám se na bidlo pro jestřába, myslím, že ho vyvrátil nebo uhnilo.

      Vymazat
    14. Sušte pampelišky včetně kořenů ! Nebudou!!
      A pečlivě utajte, kde máte pampeseno uskladněné, nedávejte obrázek pampeliškového úložiště na internet, když bude hlad, i taková notorická humanistka jako je Gaia se vydá loupit !

      Vymazat
    15. Budku pro sýkorky jsem pověsil na strom loni a byla obydlená už za dvě hodiny ..., ale bidlo pro jestřába? To by přece potřeboval maximálně na nějaké rovinaté pláni bez stromů, ne?

      Vymazat
    16. Bidlo je v pořádku, jen se pootočilo. Je to 4m vysoká tyč s příčkou na konci, uprosřed hektarové louky, abych dobře viděl z okna. Starý jestřáb si sedne jen brzy ráno a zmizí okamžitě, když zaregistruje pohyb za oknem. Mlaďoch si sedne i přes den. Hnízdí někde blízko, snad 200m od domu, ve starém listnatém lese.

      Vymazat
    17. Tak to máte opravdu romantický výhled z okna ... Děkuji za vysvětlení.

      Vymazat
  14. Tak jsem koukala na UčíTelku dnes to měli hezké,prirodoveda pro třetí a druhou třídu.Ale kdyby takhle měl člověk učit,těch pomůcek a přípravy,musel by tim scháněním strávit celý víkend.

    OdpovědětVymazat
  15. Počet mrtvych na virus v pomere k počtu obyvatelov.
    https://lnk.sk/sOT5

    OdpovědětVymazat
  16. Teď mi přistála v mejlu zubní ordinace na Stodolní a světe div se - projektant je architekt ze Znojma (ulice Na Valech). Místo aby projektoval vinné sklepy nebo nadzemní části vinařství, strká chapadla do uhelných slojí.

    OdpovědětVymazat
  17. Dole v potůčku teče voda, celkem slušně. Budu muset prosekat mezi vývraty sestičku do rokle a udělat splávek. Jako před 5 lety.
    Vidím to na jho, jinak budu mít ruce jak opice nebo krk jak golem. Podívám se na jho na netu, co nabízí výrobci.

    OdpovědětVymazat
  18. Dešťové zprávy:
    před hodinou hlásil norský model na dnešní odpoledne 11,5mm
    nyní ukazuje již jen 2,4 mm !!!!! déšť někde zmizel, jak se dalo čekat.
    Venku 21°C ve stínu a polojasno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady pršelo docela slušně, však také po čtvrt roce na suchu

      Vymazat
  19. Jho pro mě stojí 3900!! Člověk aby si všechno vyráběl sám. Nabídka vůbec nereaguje na poptávku, ruka trhu je v gypsu či co, nebo je má trh obě levé.
    http://www.antique-shopping.cz/product.php?lang=cz&II=2267

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve vašem věku bych už nic netahala ale koupila bych kolečko na motorek od firmy Bravo

      Vymazat
    2. A nezapomenout na naviják pak si můžete z mototůčks udělat i lyžařský vlek

      Vymazat
    3. jo jho? a já si říkal co je to za novou značku bagru ... :-)

      Vymazat
    4. 30 roků do smrti - to je celé dětství a mládí!!!

      Vymazat
    5. Jenže to se člověk vyvíjel a měl potenciál, teď už jen degraduje a je za zenitem plus nějaké roky na plínách jako v dětství Plus průměrný věk dožití u mužů je nějakých 78,takže do smrti tak polovina.A jako jste v dětství nic na zádech netahala tak teď už taky ne

      Vymazat
    6. Předkové umírali v 90 a pracoval jsem od 10, tak 20 let můžu tahat.

      Vymazat
    7. Všechno se opotřebuje i člověk

      Vymazat
    8. ŤIK, ŤAK.....

      Vymazat
    9. Předkům nedevastoval tělo koronáč a ducha Jáchym a Asfaltový holub.

      Vymazat
    10. Já se celý život šetřil a běh po 55r mi otevřel štauferky do kloubů. Nikdy jsem neměl takový výkon, jako teď.

      Vymazat
  20. Aktuální foto travního porostu na zahradě, konec dubna. Tráva na ústupu, vznik sukulentních druhů a kypření půdy srstnatou hospodářskou zvěří:
    https://imgur.com/CsnhSfA

    OdpovědětVymazat
  21. Furt řikám, pěstujte kaktusy, dá se z nich pálit perspektivni ostravsky šnaps, se zbylou destilkou se můžete otřít či svlažit vyprahlé rety.

    A za dlouhých tropických nocí můžete škubat trny při čekání na zakázku mafiána na projekt klimatizace s žentourovým pohonem..

    Obšlehněte jho, dokud je čas! Je to nejperspektivnější způsob získávání energie budoucnosti! Alesoň do doby, než slave biomotorům dojdou sušení granulovaní důchodci a spolustraníky skartovaní politici coby krmivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším, až budu mít meziramenní mozol. A na domácí tekylu.
      ... zatáhlo se a na radaru není nic. Tolasz mi psal, že zpoždění od reálu je 5 minut - to kecal.

      Vymazat
  22. Četl jsem ty 2 básničky od Arše-brenera (odkaz dnes v kydech). Jsou inspirující!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou. Hotový KHB
      U nás zase vylezlo slunce, místo aby řádně napršelo. Snad ještě něco přijde, byla by škoda nevyužít potenciál!

      Vymazat
  23. Přešla frontální vlna
    malinko neúplná
    chyběla jí voda
    to je věčná škoda.
    Teplota klesla o deset
    vidím to opět na reset
    studených kamínek,
    jdu dělat plamínek.

    OdpovědětVymazat
  24. Co jsem slyšel z čt24:

    ČR má nejnižší VDJ na hektar. VDJ = velká dobytčí jednotka. Hodnota VDJ = 0,3/ha. Okolní státy mají 1,2-1,5 VDJ/ha a mají proto více kravinců do hnoje, více hmoty k zaorání a tedy půdu, ze které voda neuteče.

    Navrhuji zavést MDJ - malé dobytčí jednotky = kozy. Když babiš nepotřebuje krávy (aby mohl Agrofert vyrábět půdní chemii a neorat), každý člověk by měl přiděleny 2 kozy a choval by je na bobky, které by agrofert musel vykupovat a zaorávat. Kozí mléko by bylo pro držitele koz zdarma.

    OdpovědětVymazat
  25. Mladý benda už je kmet
    neměl by teď otálet.
    Já mu návod upředu:
    měl by se hnát kupředu
    rvát se zuby nehty
    plnit všechny krechty
    slibovat a slibovat
    aby si moh libovat
    na nějakém trůnu,
    napnout řádně strunu.
    Tak dlouho být politikem
    utírat si bradu s mlíkem
    to je táty potupa
    každému je za hňupa.

    OdpovědětVymazat
  26. Tak u Prahy lilo v noci, a přes den skoro pořád, musela jsem pustit čerpadlo vody z nádrže na dešťovku, aby nám zase nenatekla voda do sklepa.
    Pouštím ji k velkým stromům.
    Už se to zase žene... ráda bych vám trochu poslala i na Moravu, snad to tam dojde v noci.

    OdpovědětVymazat
  27. Jdu se projít29 dubna, 2020 19:25

    Na procházku Milionu chvilek přišly stovky lidí. Z Letné se vydali ke Kramářově vile
    Dnes 18:08 – Praha • Aktualizováno 18:51Novinky, ČTK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Vy zde? Proč ne s nimi? Taková úžasná akce :-)

      Vymazat
    2. Stovky lidí??
      :))))))))
      https://zpravy.aktualne.cz/galerie-a-videa/protest-v-dobe-omezeni-lide-chodili-po-letne-s-transparenty/r~791d13608a3911ea8b230cc47ab5f122/v~hint/

      Vymazat
    3. Milion chvilek29 dubna, 2020 19:55

      Pracuji.
      Mám zastoupení - děti a psa.
      Otázky.
      Proč jste už v lednu odmítli projednávat hrozbu epidemie koronaviru a stav ochranných pomůcek, což navrhla opozice?
      Proč se hned na začátku vyhlášení nouzového stavu nezřídil krizový štáb, jak je to stanoveno zákonem?
      Proč se neřídíte pandemickým plánem České republiky?
      Proč jednáte a komunikujete tak chaoticky a měníte rozhodnutí ze dne na den bez jasného odůvodnění?
      Proč vydáváte celonárodní šití roušek kvůli vaší neschopnosti je zařídit za váš úspěch?
      Proč se náš stát v uplynulých “tučných létech” nepřipravoval na “léta hubená”?
      Proč jsou ekonomická záchranná opatření ušitá na míru velkým korporacím typu Agrofertu?
      Proč dáváte drobným živnostníkům a OSVČ jen držhubné namísto pravidelné podpory, která by jim umožnila udržet živnosti?
      Proč jste nastavili balíčky ekonomické podpory v tak malém objemu, že na ně obrovské množství lidí vůbec nedosáhlo?
      Proč bylo obrovské množství lidí a firem odmítnuto z banálních formálních důvodů?
      Co jste udělali pro ochranu těch nejohroženějších - pro seniory, domovy důchodců a zařízení sociálních služeb?
      Proč jste tak dlouho nechtěli zřídit Ústřední krizový štáb?
      Proč jste tak dlouho nepředstavili veřejnosti žádný plán?
      Proč jste se, pane Babiši, v takto kritické době snažil zbavit svého střetu zájmů skrze návrh zákona o evidenci skutečných majitelů předložený do vlády, místo toho, abyste věnoval všechen svůj čas pandemii?
      Proč ve stínu coronaviru nakupuje vláda datová úložiště od čínské firmy, která je označena za bezpečnostní riziko?

      Vymazat
    4. V práci a na netu. Takže hodný elf. No když to vynáší :-)

      Vymazat
    5. Božínku, tolik kokotin!!!
      jdu k rozehřátému náhrobnímu kameni k Edovi na maso, na procházku.

      Vymazat
  28. Milión žvástů proti demokracii!
    Škoda Chvilkaře, který padne /na hlavu/ vedle!
    Německý husita - náš vzor!
    Za milión - trocha chvilek proti demokracii

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prof.Hejdánek29 dubna, 2020 22:56

      "Demokracii tady teď máme, ale nemáme demokraty. Dokud je nebudeme mít, žádné volby nám nepomůžou. Když volí blbci, volí blbě… Instituce nás nezachrání. Potřebujeme vychovat vědomí a sebevědomí. A politicky gramotné občany."
      Prof.Hejdánek

      Vymazat
    2. Bál bych se "výchovy" od lidí, kteří mají druhé za blbce, jen protože "volí blbě" (= jinak než oni). Ale doba k tomu asi směřuje.
      Rezaté MiMi se prošlo po Letné se správnými otázkami, a média mají událost.

      Vymazat
    3. Cyril Höschl /Miloš Zeman30 dubna, 2020 00:35

      "Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt."

      Vymazat
    4. Je mi celkem fuk, co před lety citoval Miloš Zeman, když chtěl být zrovna vtipný (a ČSSD neměla úplně vysokou podporu).

      Jde mi o to, co navrhují slovutné elity v situaci, kdy "lid volí blbě".
      Omezit volební právo, nebo jen "správně vychovávat"?

      To druhé se asi líp skryje pod kecy o liberální demokracii, kde jsme si všichni rovni (pokud zrovna "nevolíte blbě")...

      Na školách už to běží. Převýchova, pardon - výuka "politické gramotnosti".
      Podobnost s minulým režimem čistě nenáhodná.

      Vymazat
    5. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt, druhá zhruba polovina obyvatel této země má nadprůměrný intelekt.
      Anonym z 00:35 očividně patří do té podprůměrné poloviny.
      :))

      Vymazat
    6. Nám všichni učitelé pedagogiky říkali, že i pro rozumové schopnosti populace platí Gaussova křivka. Podle mě to tak je.

      Anonym míchá hrách a kroupy. Kolik je mezi námi pořád ještě havlistických pravdoláskařů, scházejících se jako on v kavárnách a řvoucích na demonstracích ve stylu "nás je hodně a máme pravdu", to si netroufám odhadnout.

      Vymazat
  29. Když se na slavnosti ve Westminsterském paláci objevila královna Alžběta v bílém rouchu, nemohla jsem věřit svým očím: kolébavý těžkopádný krok, vypadala jak oživlá betonová socha. Probůh, kdo to je, jak může být stará, a nějaká nemocná, ani chodit nemůže.... řekla jsem si. Pak začala zpívat a mně spadla čelist. Nu, koukám honem ne net, a ona to jihoafrická sopranistka, mladého věku a normální šťabajzna, na svém webu. Anglickou královnu tedy zpívala - Elza Van der Heever.
    https://elzavandenheever.com/
    A pak mi došlo, že Elisabeth asi tak opravdu vypadala a chodila, jak ji diva předvádí.

    Tak tohle byl překvapivý začátek mého dnešního navštívení Donizettiho Marie Studardy (2013 v Met). :-)
    Jestli královna zpívala úžasně a skvěle, tak druhá hlavní ženská postava, Marie Stuartovna, vězněná skotská královna, byla přímo božská. Joyce DiDonato prý dostala za tuto roli nejvyšší ocenění, pro belcantové opery. Nedivím se, byla opět nejlepší. Člověk jen žasne, jak se někdo naučí takovou dokonalou techniku zpěvu, ovládání dechu i hlasu na tak mistrovské úrovni a tak působivě.

    Opět skvělí všichni účastníci té nádherné jízdy na jevišti - jako Leicester náš milý Polenzani, Talbot - krásný bas M. Rose, baryton J. Hopkins, často viděná M. Zifchak, a skvělý sbor.
    Tentokrát žádná živá zvířata, ale zato popravčí s obrovskou blyštivou sekyrou. Naštěstí ne v akci, včas zhasla světla. Děkovačka byla zaslouženě bouřlivá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádhera, já vám to říkala, že bude stát za to shlédnout tři královské opery Donizettiho, ale že to bude takové, to jsem fakt nečekala.
      Od začátku do konce, zpěvné melodie, dokonale vedený orchestr, citlivě udělaná scéna - a ty hlasy!!!!
      Našla jsem zajímavou adresu, jsou tam k nalezení libreta a další informace k operám (možná to znáte, já do dneška ne):
      http://opera.stanford.edu/
      http://opera.stanford.edu/Donizetti/MariaStuarda/libretto.html

      A teď honem spát, jen si ještě jednou doklikám zpátky na krásnou árii Roberta (Matthewa Polenzaniho) - Se fida tanto (Ukázka je s Callejou, s Polenzanim jsem to nenašla.
      https://www.youtube.com/watch?v=d9Cfhi7tKoY
      Dobrou noc.

      Vymazat
    2. Na libreto se ráda podívám, díky, ale zrovna jsem zjistila, že zpěvu nějak vnitřně rozumím, emoce sdělují tito interpreti dokonale, i kdybych přesně neznala děj, tak člověk rozumí jinou cestou než rozumem.
      Když některou operu neznám, obsah, podívám se do wiki, a pak už stačí sem tam kouknout na titulky. Opravdu je to vysoce sdělné, tyhle opery, zvlášť ty belcantové. U wagnerovských to bylo s dějem složitější, hodně symboliky z mýtů, (mně) ne zcela známých. U italských skladatelů je to všechno nějak přímo od srdce.

      Vymazat
  30. Soused Eda dal folii na lesní jahody a očekává větší kusy...

    OdpovědětVymazat
  31. Tužka napíše,...četla jsem si,....dnes jste se rozpovídali,....přidám něco ze svého dnešního prožitku,....teda,...chodila jsem naším městem,... dopoledne. Týdny předtím to bylo vždy v noci, abych nedráždila zbytečně, když bylo doporučení se moc nepotulovat po ulicích,...doporučovali jen do práce a z práce,/ momentálně nepracuji/, jen na nákupy,/ zbytečné courání po nákupech nevyhledávám, považuji to za marnění času,/...jóó, šla bych do kafáče, dala si něco dobrého, sladkého,...to jo,...a pozorovala cvrkot kolem,...to mi chybí, když se dívám na zavřené dveře kaváren. Ale, jedna měla otevřeno,...a kávu do umělohmotného kelímku sebou nabízela,....to ne, cestou nejím ani zmrzlinu,...protože mám obavy, že se pokydám a budu za čunču.

    Sledovala jsem oblohu,...černo, temno,...ale zapršelo až později,...trochu,...no, díky i za tu trochu, snad v příštích dnech něco přibude.

    Na chalupě pramen fungáčuje,...potůček teče stále,...a tak jsem udělala zalejvání části louky kolem něho.
    Udělala jsem po vrstevnici zápichy rycími vidlemi,/ bolela mě z toho ramana, zem byla tvrdá/,...no a v těch místech jsem potůček přehradila prknem, zajistila vyvrácení kameny,...a nechala několik hodin téct vodu do zápichů do louky.
    A další zápichy po deseti metrech dolů loukou.
    A že bylo teplo, pomohlo to, kolem je větší pruh vyšší a zelenější trávy. Ovce a kozy budou mít seno.

    Je teplo, patnáct stupňů pana Celsia,...plevel se vzpamatuje,...jak byla někde tvrdší zem, tak se všechny kořeny nepodařilo vytrhnout,....tak mi zase vyplní volný koronavirový čas.

    Kvetou jabloně, pod rannými druhy jsou už spadané okvětní lístečky jak o Božím Těle.

    Jo, nikdy jsem nemohla jít v průvodu o Božím Těle,....protože jsem odmítla jít ke zpovědi,....tak jsem neměla ani bílý košíček a bílé dlouhé princeznovské šaty,...ale,....moje nevlastní babička mi vždycky před Božím Tělem říkala,....když půjdeš ke zpovědi, dostaneš bílý košíček, bílé krajkové šaty, bílé punčochy a bílé boty,....mně hned tak někdo na vařený nudli neutáhne,...to byla v dětství jediná věc, kterou jsem odmítla splnit.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  32. Úhrn srážek za včerejší deštivý den a večer je celkem 1,2mm, měřeno profesionální stanicí, vzdálené 580m od baráku. Jsou mokré listy a nic víc, na hlíně déšť nezanechal stopy.

    OdpovědětVymazat
  33. Dát už ven kedlubny,nedat už ven kedlubny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My dáváme kedlubny už na stůl!

      Vymazat
    2. Já je mám venku, těm nic nehrozí. Já už přemýšlím nad rajčaty, jen bych je na noc zakrývala bílou netkanou folií. Uvidím. ¨
      Jinak dnes na filipojakubskou noc nezapomeňte připravit košťata, obloha jasná, letecký provoz minimální ☺ ☺ ☺

      Vymazat
    3. Tak ještěrka ještě žije. Zas jsem ji viděla v jiné části zahrady.
      Dnes pálit nebudu,přijde mi to přežitek ale spíš nez upalovani čarodějnic,jak se domnívá Valdrová , mi to přijde spíš jak pálení Morany z predkresťanskych dob a loučení se ze zimou.

      Vymazat
    4. To byla té ještěrky sestra.

      Vymazat
  34. A.cz: "Od počátku května uzavíráme většinu čtenářských diskusí pod našimi články, zachováme je v omezené míře pouze na sekci redakčních blogů."

    To jsem zvědav na tu "omezenou míru"... :o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To směřuje k "omezení" internetu v blízké budoucnosti.

      Vymazat
    2. :D)
      ŠITIJO milan hradecky • před hodinou
      No jo, ale co ti rozbíječi diskuzí, kam se vrtnou? Plné kanceláře elfů nebudou mít co žr**.

      Vymazat
    3. Konec diskusí v Čechách.

      Vymazat
    4. Živí lidé zraňují a ubližují,virtuální budou zakázáni, kam se člověk vrtne?

      Vymazat
    5. Možná by Zdenekb mohl vykopat ještě jednu noru, pro disíky rozvraceče.

      Vymazat
    6. Nebylo by špatné je tam všechny na něco nalákat, a pak ji rychle zasypat. Ládik s Jáchymem vymyslí rychletvrdnoucí směs.

      Vymazat
  35. Mám stresy, nestíhám ... včera večer jsem poslal 2 splněné termíny, ten přeložený na dnešek pořád nemám (rozpočet).. a ještě mám na zítra večer novou věc, kotelnu do Domu s pečovatelskou službou, maras. Už ať je důchod!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buďte rád,že nejste učitel,11. května,to bude masakr.

      Vymazat
    2. Pochybuju, že nějaký deváťák přijde v půli května do školy. Leda by ho tam rodiče dostrkali. Motivací by mohlo být, že se doma nudí a že očekávají srandu s rouškami.

      Vymazat
    3. Oni snad mají dělat ještě nějaké přijímačky

      Vymazat
    4. Nu, vzhledem k tomu, že probíhá a už se zaběhla domácí příprava na přijímačky, měli na to spoustu opor, a i Scio testy zřejmě proběhnou z domova, tak bych to moc žhavě s tím zájmem o docházku na vyučování neviděla.

      Vymazat
  36. Zasedla jsem k Donizettimu brzy odpoledne, celkem nedočkavá, co přinese třetí díl o tudorovské královně.
    Opera Robert Devereux (v Met 2016) rozhodně nezklamala. Po stránce špičkových představitelů a výkonů možná nejlepší, protože každý z těch čtyř byl dokonalost sama.
    Sondra Radvanovsky jako Alžběta I. mi zpočátku připadala hlasově příliš tvrdá, průrazná až urputná, ale to právě k stárnoucí královně patřilo, tak to mělo být zahráno. Později předvedla i jiné, mnohem měkčí polohy hlasu. Radvanovsky sklidila ovace, jaké se málokdy vidí - možná právě pro ten nejen pěvecký, ale i herecký výkon.
    Druhá ženská hlavní role, vévodkyně Sára - Elīna Garanča, byla též naprosto vynikající, pro sluch i na pohled. Oba přátelé a poté sokové, Matthew Polenzani a Mariusz Kwiecien, předvedli vrchol operního umění. Asi nejvíc jsem se těšila z 1. jednání, kde zazněly nádherné duety obou dam, obou pánů a pak Polenzaniho s Garančou. Hudba z nebes.
    Nebýt tragického vývoje a scén po celé 3. dějství, usínala bych na růžích.

    Zmínit musím i výpravu na jevišti - dobová atmosféra byla dokonalá, kostýmy sólistů i četných sboristů byly přepychové a vypadaly autenticky. Škoda jich, jistě by se uplatnily v Hollywoodu, jak někde napsali. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem si, že Marii Stuardu nic nepřekoná, a přece se to Met podařilo! Nebo to bylo alespoň stejně dobré jako ty dvě předchozí.
      O Polenzanim ani nepíšu, zase mě dostal do kolen, prostě lyrický tenor je moje záliba :-). Radvanovsky úplně kouzlila, tolik ohlasu z hlediště jsem už dlouho neslyšela, a bylo to zasloužené.
      Na konci sama říkala, jak je to náročné, dát do zpěvu všechno to zoufalství, zlost, vášeň,a přitom ještě taky takovou náročnou roli uzpívat (a uhrát), a jí se to podařilo dokonale.
      Garanča a Kwiecen je zdatně doplnili, prostě to byla vysněná čtveřice zpěváků pro takovou operu.
      Já vám, marie, na začátku říkala, že to za to stojí zkouknout tyto opery, které u nás jen tak někde neuvidíme, a když, tak to vždy dost drhne...
      ALe to, co jsme viděly a slyšely, jsem vůbec nepředpokládala. Zázrak!
      Na konci si zkusím udělat seznam oper z Met, které se mi líbily nejvíc. A tudorovská série v nich rozhodně bude!
      Pro vás chystám překvapení, ale teprve na tom pracuji...
      Dnes jsem chtěla operu přeskočit, ale když jsem se dočetla, že to má být opera-detektivka, tak se na to přece jen alespoň na kousek podívám... :-)
      Zítra má být starý záznam AIdy. No škoda, že neuvidíme mladou Leontynu Price, někde jsem četla, že měla debut v této roli jako záskok za nemocnou Nilssen v roce 61, takže v roce 85 už byla pomalu u konce své kariéry, právě tak James McCracken, Cossotto - vše uzpívají, určitě to bude v pořádku, ale podle mne (dívala jsem se na ukázky) to už bude takové - bez náboje. Asi nejlepší bude Simon Estes v roli Amonasra, také postarší, ale stále ve výborné formě.
      No, nebudeme předbíhat, Met nám nabídla zase další týden, je na co se těšit. Především a Sedláka kavalíra a Komedianty, pak Bohému s mladým Pavarottim a Renatou Scotto..
      Děkuji za záchranu, Metropolitní opero!

      Vymazat
    2. Taky už jsem si kolikrát dělala svoji malou reminiscenci celé té plejády oper... a vždycky se mi jako první vybaví Lovci perel. Musím se k tomu vrátit na YT, jestli svému velkému dojmu přijdu na kloub...
      Na první dobrou a rozhodně bez nároku na kompletnost vzpomínek, napíšu Popelku, Hoffmannovy povídky, Tannhäusera, Lazebníka a všechny tři poslední Donizetti. Možná i ty "valkýrové", ale tam spíš utkvěly dějové prvky než hudba. Myslím ale také, že u mě došlo k posunu v hodnocení a přístupu k operám, tohle byly přece jen velké a přesvědčivé lekce. Jo a také Godunov, to byla hudebně síla.
      Na překvápko se těším a nechci je zakřiknout. :-)

      Vymazat
  37. Tužka napíše,...vím, že jsem to tady a i na Akt. v blahých dobách svobodné diskuse i za pana Mihalco,....tak jsem psala,...
    Když vás všichni opustí, odejdou, nevrací se, zradí,...zahrada a rostliny zůstávají,...a dokáží potěšit, okouzlit, dát užitek. Není třeba se trápit, někdy stačí i jen jeden kvetoucí květináč k potěšení.

    JO,...k rovnováze a pevnému ukotvení roviny jsou třeba tři různé body,...když jeden selže, zůstane pevně daná přímka a to je cesta. Když další bod selže, stále jeden pevný bod zůstává,...to je jistota,...pokud i ten se kamsi vypaří,...jsou ještě veřeje u dveří, o ktré se lze opřít,...a ty dveře otevřít,....vyvětrat, vyvětrat hlavu i srdeční záležitosti,....a hledat nové tři body a jejich rovinu v rovnováze k životu,....jóó,...nic nevzdávat,...jen sfouklou životní svíčku nikdo a nic znovu nezapálí.

    jójó,...Tužka,... byli jsme a budem, a když ne, tak pod zem pudem.

    OdpovědětVymazat
  38. Jsem rad,že už nehoním, krávy černým údolím.

    No to se pěkně vyjadřují o ženách.

    OdpovědětVymazat
  39. Čtvrtka koupila 10 jahod za 220. Hodinu čtu o hlíně a sázení - všechno je špatně, půda musí být vloni vyhnojená, ani suchá ani mokrá, hlinitopísčitá bez spodní vody, nehnojit hnojem, vylepšit výluhem z žížalího kompostu - no milion kravin a výsledek dopředu nulový.
    Asi udělám epifytní sloup 4-5 pater a hlínu dodám odjinud. Ale teď ne, mám termín.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já také,tak hluboko jsem klesla.Poprvé v životě,jinak 50 roků si vždy vyměňujeme se sousedy a samy pěstujeme odnože,ale teď ta sucha po sobě,tak se nezadařilo. Vloni jsem koupila půl kila polských a vůbec mně nechutnaly,tak jsem koupila 5 sazenic stále plodících a 5 nějakých jantarů též za 220.Prý z Holandska a mám přijít říci,jakébyly a jestli mají za rok zas dovézt,za tu cenu a oni už ti Holanďani jsou šmejdi,že jim chodili zákazníci reklamovat,že cibule za 50 korun za kus nevykvetly.

      Vymazat
    2. Mně teď po deštíku jahody vyrazily do květu, je to krása!
      Nejvíc kvetou ty tříleté, které letos vytrhám...
      Já tedy i přes sucho oplégry vždy vypěstuji, dávám je do malých květináčků, přichytím je tam ohnutým drátem s bužírkou, aby mi zz hlíny nevyklouzly, a pak je holt zalévám. Tak po měsíci je odstřihnu od mateční rostliny, dám je k sobě na jedno místo a zase zalévám až do září, kdy je vysadím na nový záhon.
      Loni jsem v září rozdala sousedům dobře dvacet květináčků, nové sazenice jsou neskutečně drahé, tady v Praze prodávají osm kousků za 170,-...

      Vymazat
    3. Večer vám napíšu víc k vašemu pěstování, teď se mi to smazalo a odjíždím na chatu...

      Vymazat
    4. Jahodama se nebudu zabývat, sbírám lesní. U nás jsou sazenice levnější, než v drahé praze - 22Kč/ks (praha má 21,25Kč/ks, ale jiná měřítka). Nemíním se ohýbat v záhoně, nemám čas. Porostou ve džberu nebo na sloupu a na podzim to vyhodím.

      Vymazat
  40. Úkol pro školy: Musí zabránit dětem, aby se shlukovaly před budovou

    No to aby školník vyfasoval o ubušek nebo ještě lépe paralyzér.

    OdpovědětVymazat
  41. Už kape... podle norských fondů (ještě ráno) byl plán 12,5mm; teď ukazují jen 1,5mm - dá se odhadnout reál pod 0,5mm. Alespoň nesvítí Slunce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jestli vám tam TEĎ neprší, tak už nevím, na radaru je u vás pořádný déšť!

      Vymazat
    2. Už je modrá obloha.. vydatný déšť čítal 3,3mm. Ve studánkách se zatím neprojevil, se spodní vodou to nemělo nic společného - snad se trochu zahustí hlína trávou.

      Vymazat
  42. Všechny zdravím v máji, u blogů na ACZ se zatím diskutuje.

    To: Ládik!!!
    Kdepak já a kolektivní slety – košťátko včera odpočívalo.
    Jak jste tuhle vzpomněl rýmy u Vidláka. Není Nula „ona“ ? – soudě podle deníčku, mopu a autorské vizitky. Svůj původní názor na dobrý kup beru zpět, i když mezi tamní zapadl(a) asi fest.
    U nás dnes zahradnicky 2 mm, jahody (nejspíše ještě Senga Sengana) i malé, plodící až do zámrzu, se v naší dvorní džungli spolu s malinami stěhují dle svého, mladí mají záhon u domu.

    Přetočila jsem ráno kalendáře – měsíc budeme koukat do Litvorové doliny, kterou jsme šli přes Polský hřeben do Lysé Polany jen jednou a dávno – dcerence bylo 12 (Bielovodská dolina je předlouhá i dolů kopcem). Nenarazím-li u nás na Tatry, bude u nás pro rok 2021 viset nejspíše Praha.

    Vláda vs Virus | KOVY
    https://www.youtube.com/watch?v=_nNQlMUOZGE
    Už jste si tu někdo koupil jednorázovou roušku? – internetová cena 16 až 29 Kč? Já nikoliv.

    17.4.2021 asi i na Heggieho operu půjdeme (nebudou-li kina znovu zavřena):
    DEAD MAN WALKING - MET OPERA LIVE IM KINO | SAISON 2020/2021
    https://www.youtube.com/watch?v=kt_bz0GsfIY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1rázovou roušku jsme dostali (4ks) od spřátelené laborantky. Nepoužil jsem ji, nosím šálu spartana.

      Vymazat
    2. Doufala jsem, BJ, že ten název je zavádějící. Ale když se dívám na obsah opery, ač jsme v 21. století, zase se musíme "dojímat" vraždami a popravou. Ach jo. Ten mladý autor neměl k napsání nic lepšího? (řečnická otázka)

      Vymazat
    3. To: Marie
      Děj sem, děj tam - i když podle ukázek z jiných divadel jsem ji z výběru vyloučila - takhle si ještě počkám, až MET pustí ukázky z generálky.
      A dnes na ARTu v přímém přenosu prvomájová "komorní" Berlínská filharmonie. Tak se tu mějte.
      Co myslíte, Maruško - zpívají někdy ptáci falešně? U našich to nepoznám, pták pršák - tedy kos, prý opakuje tytéž melodie. Budu se muset zaposlouchat více.

      Vymazat
    4. Jaguško, jak to můžu vědět - jestli zpívají ptáci falešně! Oni nemají lidský sluch ani naše stupnice, mají své ptačí.
      Mně zní jejich zpěv vždy libozvučně.
      Já jsem chvíli koukala na moderní Marnie z Met, ale nelíbí se mi to, nebudu se nutit. Dám po dlouhé době seriál. :-) Zpěvu už jsem si na zahradě užila.

      Vymazat
    5. Já tedy vytrvala, už pro zajímavost, a byly tam zajímavé pasáže, moc trefně byly udělány kostýmy a scéna vůbec. Ale znovu bych si to už nepustila :-)
      Já sase pro změnu asi vynechám Aidu, takové obstarožní obsazení, i když zpěváci vše řádně odvedou (kromě nedotažené intonace v úvodní árii Radama, k tomu jsem četla na youtube povzdech jednoho posluchače, podle něj Mc Cracken měl takovou vadu, že když slabika, na kterou bral vysoký tón, měla v sobě písmeno "a", tak nedotáhl výšku :-), no všechno je možné...).
      A kdyby takto zazpívali zpěváci v Národním, tak diváci zbourají potleskem hlediště :-)
      To vše vím, ale Aid jsem už viděla tolik, že tuto můžu přeskočit.
      Pro zajímavost tady je Aida v jejím podání v roce 58. Přede dvěma měsíci oslavila paní Price 93. narozeniny (je ročník 1927).
      https://www.youtube.com/watch?v=RQ_l2-NBg0w

      Vymazat
    6. Aid jsem právě moc neviděla, a pro srovnání s tou poslední bych si to tedy ráda poslechla - uvidím, jak mi to půjde do ucha. Na rozdíl od sálu "naživo" se tady dá odejít snadno. :-)
      S těmi výškami u zpěváků, to je taky legrace. Vlastně ne, ono je to dáno pěveckými vlohami, tedy anatomií a fyziologií, krom hudebních schopností. U Gotta se zase tradovalo, že odmítá texty písní, kde byly vysoké držené tóny (obvykle před koncem) na "í" nebo "é", tedy úzké samohlásky - i když je uměl, tak nezněly dost otevřeně. S tím ani sebelepší technika nic nezmůže.
      Odkazy si přečtu, taky ráda hledám informace, když je čas.

      Vymazat
  43. Strhli jste mě k zahradničení - já jen prozaické plení, hlavně rýpání pampelišek. Ptáci mi k tomu zpívali, možná měli nějakou pěveckou soutěž. Tak jsem si pak chvíli sedla do křesílka a poslouchala je. Je tu kolem docela hodně vysokých stromů a snad na každém sídlí ptačí rodinka nebo pár. Přelétávali vysoko i nízko, a štěbetali mnoha hlásky. Z toho nejmenšího opeřence na nejvyšším smrku jsem viděla jen hlavičku, ale neustálým protáhlým "píííp, píííp" se ozýval nejhlasitěji. Pak zmlknul, dostal asi dlabanec.

    OdpovědětVymazat
  44. Ládiku, i když sám se tím pravděpodobně nehodláte zabývat, napíšu vám pár podnětů k založení jahodového záhonu pro vaši čtvrtku nebo i pro děvčata.
    Půda, kterou máte, není pro jahody ideální, mně tu jdou, protože mám opravdu hlinitopísčitou, spíš písčitou, než hlinitou. Vše má se pro a proti, vám v zemi vydrží živiny i vláha, mně vše odtéká a mizí pryč. Zase mně se lépe půda obdělává atd.
    K záhonu. Letos bych fakt udělala nějakou pyramidku nebo tak, v obchodech se nabízejí různé možnosti, do toho bych jahody dala. Ale oplégry byste mohli zachytit, napřed je nechat zakořenit v maličkém květináčku, ještě spojené s mateřskou rostlinou, pak odstřihnout… anebo koupit nové, to je na vás.
    V létě bych založila záhon, vyrýt zeminu na rýč hluboko, stačí pruh pro dvě sazenice, moc pěkně to má udělané na fóru zahrada Mr. Bigggs (tedy bez těch bílých polštářků :-) ) :
    http://jdem.cz/fge2s9
    Koupila bych pár pytlů substrátu s hnojivem a promíchala to s hlínou, dala bych tam pruh fólie, pán používá tu 80g silnou, já tak 60g, protože po třech letech ji vyhodím… ta silná je nezničitelná…
    V září bych tam zasadila oplégry nebo novou sadbu jahod a příští rok budete mít pěknou úrodu. Na jaře, pokud jahody pokvetou a budou noční mrazíky, přikryla bych je bílou netkanou tkaninou a ráno to vždy sundala, tak vám květy neomrznou.
    Plno dobrých rad i dotazů je na fóru Zahrada.
    http://jdem.cz/fge2r5
    Někdo to dělá tak, jiný jinak, taky jsou všude různé podmínky. U odrůd jahod bych se podívala po nějakých, co jsou více odolné, protože u vás je přece drsnější podnebí. Taky bych koupila víc odrůd, třebas vám i někdo jednu dvě sazeničky v létě dá, a vyzkoušela bych, které u vás jdou a taky které vám chutnají. Dejte si k nim jmenovky, pak je poznáte.
    U nás třebas jde dobře Sonáta a Karmen, ty nám chutnají.
    Možná to vaši čtvrtku chytí a dá se do pěstování. Pokud ne, tak se nic neděje…

    OdpovědětVymazat
  45. Tuka napíše,....jahody a jejich pěstování je má parketa,....miluji je od malička,....vždycky jich bylo plno,...různých.

    Na zahradě u domu jsem jahodový záhon zdědila,....paní byla vyučená zahradnice,....všechno bylo tipťop,...což se mi nepodařilo udržet,...moje pracovní zaměření se s prací na zahradě velice tříštilo.

    Nejlepší chuťově a vzhledem je Karmena, pak Překvapení tržnice, Senga Sengána,...u mne má malé mínus, že se po utržení musí rychle zpracovat,...jinak je jedinečná.
    Sucho a malou péči, kdy se sama o sebe postará, rozroste se i do louky, je Libuše.

    Libušku jsem si přesázela i na chalupu,...zcela jednoduše,...odryla jsem travní drny na svahu, dala půl metru za sebou po svahu rovnoběžně po vrstevnici menší klády, zajistila sesuv kolíky, něco jako schody,...zryla do hloubky půdu, přivezla několik pytlů kompostu a nasázela tak na stopu sazenice Libušky.Už dost dávno. Ty si dělají aplégry,...v chytrých knihách píší, že nejlepší jsou první tři od sazenice,...další ve šlahounu zastřihnout. No, šlahouny jdou kam je libo, řádky se už dávno změnily v přiměřenou množinu rostlin,...některé došly až do louky a dají úrodu taky. Každý rok jim přihrnu na jaře kompost,....v srpnu prostříhám,...moc o ně nepečuji,...ale přiměřená úroda je stále. Mám i jeden řádek jahod donesených z přírody z meze,...jsou malé, ale voňavé,...deset kousků udělá ve sklenici šampusu, nebo v misce pudingu čí tvarohu hotový jahodový zázrak.
    Tyhle polní někdy usuším a v zimě si je hodím do černého čaje, jahodová vůně a chuť jak v červnu.

    Jahody jsou fajn,...v jejich sezóně je večeřím,...třeba jen s kusem namazaného chleba,....a když jsou ve sklenici šampusu, za červnového úplňku, se svatojánskými broučky kolem, doplněné vůní Pustorylu,...je to ománkový čas.

    Jediné, na co je dobré si dát pozor při sázení jahod, co nemají rády a co je brzdí v růstu a úrodě, je, nezasadit pod povrch půdy střed, to růstové srdíčko, to musí být nad půdou, jinak rostlina stojí, nebo chřadne a neplodí.
    Půdu obohacenou průmyslovými hnojivy bych nedávala,...dělají hodně odnožů, když se to přepískne, udělají víc zeleně než plodů, a plody méně voní a jsou řídké. Je jich méně a jsou velké,...no,....velkopěstitelům s hektary jahod to vyhovuje, velké plody upoutají pozornost.

    Jo, jahody kvetou, chodím se štětečkem,....mezi 11-12. letního času, tedy podle rad chytrých knih, kdy doporučují opylovat, když je málo hmyzu,...tam píší 10-11, to bude ten SEČ čas, to prý má pyl tu nejlepší teplotu a vlhkost. Letos mám čas, tak si hraju na včeličku.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám včelku jabloním.

      Vymazat
    2. Tak včelko, smíte se živit jen nektarem a pylem....nezapomeňte. Jinak to nebude fungovat!

      Vymazat
  46. Z rybízů, angreštů i josty mám letos trojí radost. Krásně se zazelenaly, parádně kvetly a teď - nepomrzly - jsou už docela obsypané malými plůdky. Tak se těším, z těch jsou nejlepší marmelády/džemy.
    Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  47. Srdečný pozdrav všem :-)
    Dnes jsem na Aktuálně napsala:
    Monika Petr Klan • před 4 hodinami

    Srdečně zdravím, Petře, není mi dobře, potřebuju si odpočinout, dám si zase na nějaký čas pauzu od počítače, vrátím se, až mi bude líp. Z celého srdce děkuju Tobě a všem, kteří se podílejí na naší rebélii, jste moji hrdinové "boží". Renata

    Petr Novák - Přátelství na n-tou
    https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím , Anno - ať je Vám lépe co nejdříve. S PC či bez - třeba s panem Fulghumem, co jsem s ním na Vaše doporučení začala. Co je Váš nejdůležitější životní rituál? Ty jsem vzala na přeskáčku a začala spořádaně od jeho prvního povídání.

      To: Marie
      Včerejší koncert z Berlína s muzikanty bez roušek se mi moc líbil. Na internetu zatím není - chtěla jsem se znovu podívat, jak se na konci skladby diriguje ticho a pustit si znovu Mahlerovu Čtvrtou v komorním provedení.

      V noci nám připrchly celé 4 mm, teď už je venku modro a jarně voňavě.
      Hezký den všem.

      Vymazat
    2. BJ, A. Pärta poslouchám ráda, přišla jsem mu na chuť celkem nedávno. Skladbu Fratres znám. V jakém obsazení ji včera hráli? Existuje v několika verzích - pro smyčce, nebo dechy, bicí, samá violoncella, atd.
      Zrovna tahle skladba mě zaujala hloubkou, proměnami, pocitem spirituální očisty. Je to jejím stylem - Tintinnabuli styl, zvláštními harmonickými postupy, kontrasty. Nezdá se to, ale je za tím vysoká matematika, samé vzorce a výpočty... tak snad se Vám skladba taky líbila.
      Fratres je latinsky bratři, a prý to má vyjadřovat "bratření se" melodických hlasů v úžasných a nejrozmanitějších harmonických postupech, tak to lze i dobře pochopit :-)

      Vymazat
    3. Anno, držte se, odpočívejte a ať je Vám brzy dobře.
      Já včera všem přála krásný lásky čas, ale neodeslal se mi příspěvek. Nu což, lásky není nikdy dost, tak alespoň dnes.
      Jinak už druhé ráno s cca 3-4mm, sice je jen zalito, ale je to milé. V barelu mám 400 litrů, ještě třikrát taková zálivka a bude plný. A obešla jsem jahody se štětcem :)) Pod oknem dělám záhon, budou tam ty skalničky, rajčata ještě odkládám, ale příští týden už do toho půjdu.

      Vymazat
    4. Anno, nevím, proč sama sebe tak trápíte. Vždy se na A.cz rozloučíte, oznámíte, že už tam nebudete psát, pak zase začnete a pořád dokola. Tak o tom přestaňte mudrovat, když máte chuť, tak tam jděte, a když ne, tak tam nechoďte. Není to přece žádný úkol nebo povinnost. Můžete dělat, co chcete a jak vám to vyhovuje.
      Píši jen svůj názor.

      Vymazat
    5. Já bych řekla po těch mnoha zkušenostech, nekomentujme zbytečně, možná že to je právě takový její rituálek, potřeba něco měnit, někam se vyvíjet, aspoň náznakem. O něčem si rozhodovat, byť jen o formě psaní na net. Hledání čehosi, kdy cesta je důležitější než cíl... Anna má stejně svou hlavu, udělá si to, jak chce ona.
      Já také zdravím a přeju pěkný máj, Anno.

      Vymazat
    6. Zdravý nemocnému nevěří.

      Vymazat
    7. Anonymní: ano, tak to beru také. Jinak se dohaduji se zdravým, jinak (nejlépe nijak) s nemocným.

      Venku jsou takové nárazy větru, že nevytáhnu paty. Pampelišky počkají.

      Vymazat
    8. marie, protože nejste Alena.

      Vymazat
    9. Anonymní, ba ne, tak to není, Alena jí chce pomoct. Ale ono to nejde.

      Vymazat
  48. Tohle vyprávění o průběhu nemoci a jak mimoňské je její zlehčování, by si měl přečíst každý. Jenže někdo má klapky na očích, na pravdu nedohlédne.

    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vyleceny-taxikar-vzdyt-je-to-jen-chripka-rikali-mi-napred-lekari-k-praci-uz-se-nevrati-40322614

    OdpovědětVymazat
  49. Též mi napršelo,ale přemýšlím o té propagované šedé vodě. Moje voda ze střechy,nehledě,že je jí na nějaké splachovani málo,tak je velmi špinavá. Dlouho nepršelo a na střechu sraly hrdličky,tudíž plno vysušených zakroucených hovínek,některé možná i od kuny, hrdličky prý roznášejí nějakou provokovou nákazu,ani prý na krmitka neni radno je pouštět,to prý radši nepřikrmovat. Plus různé zbytky mechů a lišejníků a prach pyl,voda má barvu kafebraun do zelena, jak by záchod vypadal,tímto spláchnout plus jak by tak hnila v těch trubkach a nádrži,smrdelo by to jistě víc,nez to,co bychom chtěli v záchodě splachnout. Ti zelení mi prijdou jako nějací měšťáci z paneláku,co nikdy nebyli za humny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro jistotu zalívejte jen na zeminu, ne na listy a plod. Já mám v nádrži vodu se střechy normální barvy a bez zápachu, tak to neposoudím. Možná že tu pršelo víc.

      Vymazat
    2. Tu vodu si necham jen pro kytky a stromy,zeleninu budu dal zalivat z hadice.

      Vymazat
  50. Zdravím po obědě. Dnes mám na chatě celou rodinu a poprvé po zimě jsem dělala oběd pro osm lidí. Zeleninovou polévku (hrstkovou) pro děti a pro znalce :-) (zeť odmítá, prý je to tak dobré, že je to pro něj škoda :-)). Sekanou s bramborem a okurkový salát.
    Pak nádobí do myčky. Sama jsem měla myčku cca 16 let, tak nejsem myčkou nepolíbená, ale než to tam člověk naskládá, odmyje věci, co tam nechce dát kvůli prostoru, a vůbec sklidí po obědě, tak to zabere stejně tolik času, jako když jsem nádobí myla, utírala a zrovna uklidila.
    Ráno (dopoledne) jsem šla snídat, na kuchyni hora nádobí po snídani, myčka myla... Tak jsem snídaňové nádobí umyla ve dřezu, abych mohla začít vařit, v tom se myčka otevřela a ... mohla jsem ještě uklidit nádobí z myčky :-)
    Takže tak. Ale není to stížnost, syn uklízel věci v garáži, snacha jezdila s kočárem, dcera si hrála s kluky venku a zeť zase něco dělal na zahradě, není to tak, že by mi nepomohli. A když už jeden vaří, tak se tam nechtějí motat.
    Zvykám si na novou kuchyni, někdy ji vyfotím, je to fajn.
    Celý den tu letí mraky a čas od času prší. Dopoledne dokonce padaly kroupy!
    Tak si člověk k práci na zahradě musí vyhlídnout chvíli, kdy se mraky roztrhají a vykoukne sluníčko. Celkově je chladno, topíme.
    Dnes bych mohla mít bezoperový večer, je to po šesti týdnech divné, asi si přece tu Aidu dám... :-)
    A. Pärta neznám, já moc na symfonickou hudbu nejsem. Tak si od něj něco vyhledám a poslechnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, mít na starosti třeba jen občas 8 strávníků, tak si snad i tu zástěru koupím! :-)

      Já řeším jiný "problém". Před časem byl úkol - kde sehnat zásoby potravin. Teď - jak se toho všeho zbavit. A tak dnes došlo na malinové knedlíky s tvarohem, protože maliny na mrazáku překážely. Představte si, že ani ve čtvrtek ještě nebylo ve třech obchodech droždí! Snad všechny hospodyňky doma vaří, a samé knedlíky a buchty... Tak jsem našla na netu, že z polohrubé mouky se dají udělat i s práškem do pečiva. Těsto jsem vystihla dobře, akorát poddajné, ale po uvaření byl knedlíček přece jen malinko tužší, ne tak nadýchaný jako kynutý. Ale stejně to bylo moc dobré.

      Vymazat
    2. Tohle je docela pěkná nahrávka:
      Arvo Pärt Fratres par le Tallinn Chamber Orchestra
      https://www.youtube.com/watch?v=UTSsdcMBBCs

      Vymazat
    3. Díky, kouknu se a poslechnu si.

      Vymazat
  51. A co říkátete tomu, že Kim je ok? Tedy živý a zdravý, jak to vypadá? Jo, dějí se věci:-)
    Mohla bych zase sekat zahradu, ale počkám do pátku, třeba ještě pár pampelišek vykvete, aby měly včely potravu. Jinak zítra snad oběd s mladými, poprvé skoro za dva měsíce! Těším se.

    OdpovědětVymazat
  52. Syn udělal zase další úpravu na zahradě - ohniště!
    Toužili jsme po něm dlouho.
    Celá desetiletí jsme měli provizorní ohniště ve vyřazené spodní části Brutaru, jestli si pamatujete, co to bylo.
    Ohřívala se tím voda v koupelnách, já jsem to zažila párkrát na návštěvě u tety, tam bydleli v bytovce, ale topilo se v kamnech a v koupelně měli ohřívač vody na dřevo.
    A ještě v 70. letech to měli rodiče kamarádky v Olomouci, pro mě, která vyrostla v bytě s ústředním topením, to byla vzácnost! Zatopit si (tím se udělalo v zimě ve studené koupelně krásné teplíčko), pak si vlézt do vany a hovět si v horké vodě.
    Muž získal někde spodek toho brutaru, stálo to na nožičkách, bylo to přenosné, opékali jsme na tom buřty a fungovalo to dlouho.
    Teď syn udělal náhradu, skutečné ohniště, prvně jsme se sesedli u ohníčku, opekli si buřty a měli se primovně.
    https://i.postimg.cc/RVVFgyT0/aaa-ohniste1.jpg
    Ovšem, ohniště lze využít i k dalšímu účelu!
    https://i.postimg.cc/V6pxXS4M/aaa-ohniste2.jpg
    Když se neopékají buřty, vejde se tam sud a v něm se už úplně bezpečně může spalovat dřevo.
    No, a když tu marie psala o tom, jak jí všechno kvete, tak přidám jeden bílý rybíz:
    https://i.postimg.cc/MpVYdn5x/aaa-kvetouci-rybiz.jpg



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když vidím fotky nějaké zahrady,tak mě začnou bolet ruce.

      Vymazat
    2. Vy jste šikulové, takové pěkné ohniště vymyslet a udělat. :-) Dobrý nápad, spojit to s velikostí sudu a pálením.
      A tohle že je rybíz?? Vždyť je to obrovské jako keř lísky u našich sousedů! Já s Vámi nehraju, to nemá cenu. :-(

      Vymazat
    3. Pěkně udělané... až budu dělat ohniště, bude z velkých kamenů, nadzemní, zakomponované do svahu (do kamenné rovnaniny), multifunkční (rošt, uzák).

      Vymazat
  53. Kdepak, Aida a Verdi jsou Aida a Verdi, a hned tak něco je nezkazí! :-)
    Náhodou se to poslouchalo dobře. Teď jsem skončila.
    Zpočátku mi neseděl hlas L. Price, vadil mi jakýsi šelest, houkavý zvuk... Podívala jsem se na ukázku z YT, co jste mi, Aleno, ráno poslala - a to byl rozdíl! Tak jsem si řekla, že ještě počkám a uvidím. A hned po chvíli zpívala jemným, tišším hlasem nějakou arii, a to bylo nesrovnatelně lepší. Takže jsem si všimla, že když zpívá naplno, tak tlačí rezonanci někam, kde to zní nepěkně - a taky už hlas není nejmladší. Kupodivu později se uvolnila, rozezpívala, nebo čím to bylo, a těch ošklivě znějících míst bylo jen minimálně.

    Úplně nádherně přednesla právě obraz 25 - O patria mia. Ten dlouhotrvající aplaus, a její dojetí! Budu si to ještě znovu pouštět, to bylo až silně na city. Kolik emocí umí dát do hlasu!
    Jinak jsem si ještě pustila, jak zpívá Měsíčku na nebi hlubokém - a uchvátila mě, zase svým citem v hlase, v duši. Mnohem lepší než Flemingová...
    LEONTYNE PRICE - SONG TO THE MOON, RUSALKA
    https://www.youtube.com/watch?v=fdgKA_gfz7Y

    I všichni ostatní zpívali výborně, nemůžu nikoho nepochválit. Mezzosopranistka se mi dokonce zpočátku líbila více než Aida. Všichni chlapi výborní, nejen tenor, ten měl pár trochu slabších míst, ale dorovnal to, také bych řekla, že mu neprospívalo pálit na plné pecky - tam, kde mohl zjemnit a ubrat, hned zněl příjemněji.
    Překvapivá byla statičnost na scéně, celková, ale to je dáno dobou.
    Takže dnes opět krása. Závěrečná scéna obou dvou - také božské zpívání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem psala, že v našem Národním by ještě olízli všech deset :-)
      Ale já, milovnice Franca Corelliho, jsem v tom nenašla ten náboj, připadalo mi to utahané, Price měla chvílemi co dělat, hlas se jí ztrácel a tak nějak šustil...znám její nahrávky z konce 60. let, a to její hlas tryskal, zvonil.
      Prostě byla to Aida šedesátníků :-), ale vše odvedli řádně, všechna čest.
      Teď nás čeká Verdiho Luisa miller, a k tomu jsem (díky vám, marie) našla zasvěcený program v kině Náchod:
      http://www.kinonachod.cz/luisamiller.htm
      Tak se necháme překvapit. Já budu ještě asi hodinu vzhůru, tak si poslechnu první dějství...

      Vymazat
  54. Člověk člověku - čím? Asi čím více nebezpečím. Na jedné straně se svět zmenšil, každý může být za chvilku, kde se mu zlíbí. Ale začíná se ukazovat i druhá strana mince, šíření nemocí. Prý je konec podávání si rukou.
    Každopádně mnohým by osvojení si hygienických návyků, z hlediska jeho okolí, vůbec neškodilo.

    https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/bude-pandemie-covidu-19-znamenat-konec-pro-podani-ruky-40322688

    OdpovědětVymazat
  55. Pro opravdové chlapy: tohle musíte dokázat!

    https://www.sport.cz/ostatni/ostatni/clanek/1377320-pul-tuny-a-kilo-navrch-silak-ze-hry-o-truny-je-novym-rekordmanem-v-mrtvem-tahu.html

    Myslím, že kdyby autor dnešních kydů trochu potrénoval, přestal by mít problém se ženami, což na sebe dnes zase profláknul.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K čemu je mu to vzpirani dobře
      https://www.blesk.cz/galerie/celebrity-svetove-celebrity/920258/mraziva-slova-emilie-clarkeove-ze-hry-o-truny-sex-se-mi-pricil-prechlastala-jsem-to?foto=5

      Vymazat
  56. Včera jsem dělal epifytní sloup na ty jahody (mají být převislé. Nejhorší bylo zapustit sloupek 80cm do země, bo skála. Ale mám takovou 2,5m dlouhou monterajznu, váha 15-18kg, s kovaným ostřím - a s tou to za 2 hoďky bylo v zemi. Už je v nádobách i prsť z OBI (výjez z parkoviště u obi byl na 25 minut)... prší, za noc 9mm.

    https://imgur.com/Ele8RrP
    https://imgur.com/fPfb2po
    https://imgur.com/iMp6KXp

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak v tom udržíte vodu?

      https://www.worksafety.cz/7659-gefa-gefa-kvetinac-na-sloup-royal-650mm/?combination=4256

      Vymazat
    2. Dolů jsem dal mech a vedle je konvička s vodou. Sláto to celé kolem 350 kaček. A je to vyhazovací, dřeva je v lese dost.

      Vymazat
    3. Mám dojem,že mám ty stejné jahody,jako vy,za stejnou cenu a též převislé,ale prodavačka mi říkala,že klidně mohou zůstat na zemi abudou se pnout.Tak uvidíme.Budeme vzájemně globálně propojení,až budeme mlsat ty stejné jahody vypestovane v Holandsku námezdním gastarbajtrem.

      Vymazat
    4. Nejlepší jahody bude mít Eda, který přikryl lesní jahody fólií. Nemusel nic sadit.

      Vymazat
    5. Však jahody jsou svojí přirozeností trávník rostliny a nejlépe rostou,když se moc neokooávají. Ale sucho na jaře a v době,kdy odnožují,jim škodí.Naopak v době,kdy plodí,je suché a slunečné počasí žádoucí. Mně ale uschlz i ty trávničky v rohu zahrady,letos poprvé snad za 20 let,co mne tam v trusu semínko zanesl zřejmě nějaký pták.

      Vymazat
    6. My měli kdysi dávno jahody na pyramidě, 3 patra. Pár let to šlo, bez přihnojování a okopávání, jen jsem občas vyplela. Ale hodně to vysychalo, pořád bylo třeba zalívat. A když je plastový květináč ze všech stran na vzduchu a slunci, bude hodně vysychat.

      Vymazat
    7. Nejlepší jsou stejně lesní jahody, nic nevoní lépe, než miska lesních jahod. Letos kvetly hodně a teď dostávají i vodu. Nejvíc se ale těším na borůvky - když nebude Balt (na 95%), budu chodit do Beskyd na borůvky; tam dozrávají o hodně dříve, než v Jeseníkách. Vzhledem k očekávané zimní bídě bych zavařil po dlouhé době i nějakou borůvkovou marmeládu (do jogurtu, na chleba s máslem (pokud bude))..

      Vymazat
    8. Myslím, že letos budou lesy vysmějčené, všichni lidi v lese a všichni něco ponesou ven. Nakonec vynesou i zvěř, moc živých tvorů koroňák zahubí (srny, laně..). Kdoví, jak chutná mlok.

      Vymazat
    9. Salamandr je jedovatý,tudíž nejedlý,ale kočka ho jednou chytila a nesla v hubě,viděla jsem to na vlastní oči na návštěvě u známých na chalupě kousek od nás.

      Vymazat
  57. Teď ministr Vojtěch v TV plká, jaké je škola nebezpečné infekční a nehygienické misto

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vojtěcha jsem neslyšela, ale daleko od pravdy není.
      Kdysi jsem učila pár hodin na menší škole. Děti tam byly neskutečná prasata. Už platila zásada, že se nesmí žákům bránit se kdykoli napít, a toho tedy využívaly po celý den. A tak se všude všechno lepilo od rozlitých šťáv a limonád, všechny sešity ulepené a oblemcané, po podlaze fleky, lavice odporné na dotek, hrůza. O přestávkách to dodělaly jídlem, zbytky se válely všude. Po každé hodině jsem ke konci dávala čas na úklid na svém místě, ale když odešli, další třída odmítala obsadit po nich lavice. A ovšem ještě přidala špínu po sobě..... a tak po 4. hodině výuky v hudebně jsem nakonec uklízela já, aspoň nejhrubší odpadky po zemi a v lavicích. Styděla jsem se nechat třídu uklízečce, co si pomyslí, ani děti k uklizení po sobě nedovedu přimět. Zážitky z WC tu vůbec nebudu tlumočit.
      Teď je situace ještě horší.

      Vymazat
    2. Že prý bude chápat,když se tam nekteri rodiče budou bát děti posílat a on je nebude moci nutit.
      Myslim,že bude konec povinné školní docházky

      Vymazat
    3. Tak to je humus. Za nás se v lavicích mohlo (pít) svačit jen o velké přestávce.

      Vymazat
  58. Od rána napršely další 2mm, celkem dnes 11mm .... za celý prodloužený víkend to je zatím 26mm, naprosto nečekaných a nepředpovídaných. Louky a ozimy dostaly vláhu, strony taky trochu; jenom studánky a studna zatím o nové vláze nic neví - to je taky dobře, vsakuje to pomalu a všecko.

    OdpovědětVymazat
  59. Nahé zahradničeni; to by se mi moc nelíbilo,
    https://tv.idnes.cz/lifestyle/den-naheho-zahradniceni-oslava-kveten.V200502_110746_idnestv_rejs

    OdpovědětVymazat