03 května, 2020

KRTINEC č.456

220 komentářů:

  1. Děkuji domácímu pánovi za novou jamku a zdravím všechny krtky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ládíku, na co by se vaše čtvrtka dělala se záhonem, když má vás! :-)
    Udělal jste to pěkně, myslím si, že vám jahody budou plodit a bude to ještě hezké na koukání, až se budou pnout nebo přetékat i s plody z květináčů.
    Tady včera celý den tu a tam pršelo, dnes je pořádná zima, topím v kamnech.
    Syn odjel, tak nás bylo na oběd míň. Vařila jsem koprovku, ale byl to pořádný opruz. Zeť ji sice jí, ale - ne s knedlíkem, ale s bramborem; ne s masem, ale s vejcem natvrdo. Takže jsem dělala polévku, vařila maso, oškrábala a uvařila brambory, uvařila vajíčka na tvrdo, dala na pařák (naštěstí kupované) knedlíky, uvařila kopr v octové vodě, připravila si základ omáčky ... a vše to muselo letět tak, aby vše bylo hotové včas a teplé. Ale na druhou stranu doma moc nevařím, takže alespoň na chatě nevyjdu z formy...
    Teď jdu zasadit mečíky a přesadit pelargonie do truhlíků.

    OdpovědětVymazat
  3. Marie, jedno překvapení možná nevyužijete, nebo ano, záleží na vás.
    Do zítřka budou na ulož.to ke stažení Lovci perel, s českými titulky!
    https://uloz.to/file/rBkVMDS4w2uY/bizet-georges-lovci-perel-2015-ny-metropolitan-opera-tsd-ts
    Ale je to ohromný soubor, 4,9 GB, mně se to stahovalo přes sedm hodin, tak záleží na vás.
    Zítra to zmizí.
    Další překvápka dodám, až budu v Praze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také virtuální kytka k prvenství, a místo kytky jeden takový trapný, ale přece jen vtípek:

      Pes sedí v baru a popíjí bourbon.
      Přisedne si další zákazník a nadhodí: "Tedy, psa popíjet bourbon jsem tu ještě neviděl!"
      Pes si odfrkne: "No, při takových cenách se ani nedivím."
      --
      To je nádhera, už stahuju, díky moc! Místa na externím mám dost.

      Vymazat
  4. To: Alena
    Virtuální kytka k prvenství, paní Aleno.
    Mimochodem ti dvouhodinoví Lovci perel visí od letošního ledna v archivu ČT pořád, pravda ve formátu DRM - takže ne na M-Edge, ale třeba na Googlu.

    OdpovědětVymazat
  5. Hotov nedělní barák u Brna, už neprší ... dnes 15mm!!!, ale jen 8°C. Co teď s časem? Na pc se mi už nechce. Zajdu pro 10 kýblů, nasekám třísky... a uvidíme. Kotel topí, ořechová bábovka voní, zítra mám delší výjezd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak konečně u vás prší, to je dobře...
      Tady taky, zase se ženou mraky, jsou to takové přeháňky, ale zima je pořádná...
      Přesazuji pelargonie, ale asi je ještě nechám na verandě....venku by přistydly.

      Vymazat
    2. U nás je od rána podivně zataženo, mám asi taky nízký tlak, jen se tak ploužím a do ničeho se mi moc nechce. Peru, žehlím, na to ještě intelektem stačím... :-)
      Představte si, co jsem našla. V zastrčené krabici na chodbě v nástavci, kde ani neuklízím, jsem objevila svůj svatební dar! Jeden z bratranců mi daroval žehličku, a já ji nepoužila, protože jsem měla jinou a že tedy počkám, až mi doslouží, jenže mezi tím mi dcery a bůhvíkdo darovaly další, napařovací, a na tamtu jsem úplně zapomněla. Teď mě napařovačka zlobí, je to nějaký šunt plastový, a tak jsem tuhle hned vyzkoušela - stará dobrá ETA, ani nechtějte vědět, z kterého roku výroby! :-)
      Trochu se z ní kouřilo, ale snad to byl jen prach... :-) Takhle "vymandlované" utěrky a ubrusy už jsem neměla dlouho!, fakt jede jak mašina. A lehce, klouže perfektně sbroušená, nezatrhává, prostě zázrak techniky. Snad přežije nějaký čas, a aby ještě nepřežila i mě, že jo.

      Aleno, jaké máte pelargonie - převislé, nebo velkokvěté? Já v poslední době od převislých upouštím, mám pěkné barvy velkokvětých, ty tak neničí omítku. Co jsme dělali zateplení, tak aby se to hned nezničilo. A asi u nich zůstanu, i když pár převislých taky nechám, na zídku.

      Vymazat
    3. Já mám velkokvěté, růžové po matce, já jsem dokoupila sytě červené. Přes zimu je mám v bytě ve čtyřech truhlících, pak je nařízkuji a přesadím do truhlíků na chatě. Ale zrovna jsem si říkala, že napřesrok je asi koupím, že už mě to celoroční pečování o pelargonie otravuje. když nemám zimní zahradu, ani sklep s oknem, nebo chodbu domu...jen dvě okna v bytě.

      Vymazat
    4. Taky me to mě to celoroční pečování o pelargonie otravovalo, tak si vždy něco koupím, na jaře sedmikrasky,pak třeba šeru by,lobelky,surdinie,petunie, verbeny,no co mě zrovna napadne nebo mají,každý rok jinak a třeba i 2x a pak to vyhodím a je to

      Vymazat
    5. Dcera si letos vypěstovala petunie ze semen, krásně jí jdou, to se mi tedy nikdy nepodařilo.
      Já jsem loni plna nadšení vypěstovala ze semen čínský karafiát a nevšimla jsem si, že je to dvouletka, takže se mi celé léto na záhoně krásně zelenal :-)
      Ale teď už žene do květu a bude to snad pěkné, mám ráda jeho vůni.

      Vymazat
    6. Člověk si nemá v ničem dělat násilí, a v kytičkách, které jsou jedině pro radost, už vůbec ne. Já kdybych neměla dobré podmínky ve sklepech i v nevytápěné místnosti, pro přezimování kytek, tak bych se s tím taky neplácala a kupovala bych si nové.
      Je fakt, že jsem přebírala zkušenosti s pěstováním muškátů od mámy, ta v tom je neomylná, vždy jí vyšly krásné. Pak taky se mi každá barva nelíbila, nebo neladila k barvě naší staré omítky na domě, atd. Petúnky jsem zkusila, ale nějak se jim tu nedařilo. Tak až mě přestanou bavit, což ale asi nehrozí... tak zkusím něco jiného. Taky to nesmí chutnat zdejším mšicím a jiným potvorám.... Karafiáty jsem dostala od jedné paní poblíž, ujaly se, ty nízké růžové. taky moc hezky voní a jsou půdopokryvné, neproroste skrz ně žádný plevel. Čínské jsou hrozně vděčné, ještě mám někde semínka, ale letos mám všude plno, měnit osazení nebudu.

      Vymazat
  6. Dnes máme, Marie, Luisu Miller, kouknu se, i když to není zrovna Verdiho nejlepší opera...
    Ale zítra, Kníže Igor v moderní úpravě! Nevím, nevím, tohle o tom píšou na Opera plus.
    https://operaplus.cz/borodinuv-knize-igor-v-met/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem nic nestudovala, jak sednu k počítači, hned vidím nové maily s úkoly, tak sem radši nechodím :-) Ale jedu, stahuju Lovce, začala jsem v 15:25 a ukazuje mi to ještě 2 hodiny, to to jde rychle, i při "pomalém stahování".
      Na ČT to sice je, taky české titulky - to se těším, já to pochytávala francouzsky - ale oni to v archivu můžou za chvíli znepřístupnit, tak je fajn to mít své.
      A leje, ale řádně. Proto jsem tak malátná.

      Vymazat
    2. Stahovala jjsem to do půl třetí v noci :-), přes den mi to spadlo a pán, co to tam dal, psal, že to tam bude jen do dnešního večera...
      Dnes si to pustím znovu, na Polenzanim ujíždím :-)

      Vymazat
    3. Luizu Miller jsem doposlouchala, trochu přeskakovala a taky mi vypadávalo připojení. Bylo to celé hodně ponuré, smutné, tragické. Navíc ta myšlenka, že otec synovi i nevěstě zničil život. Nu, hodně deprimující opera. I když dnes byly slyšet mimořádné výkony - moc se mi líbila Sonja Jončeva, krásný a výrazově plastický hlas, taktéž P. Beczala splnil očekávání k této roli. Úctyhodný výkon hodnotí asi každý u 77letého Placida Dominga, zpěv stále ovládá jako před lety.

      Ovšem na potetovaného rybáře s jednou nohavicí to nemělo! :-)
      Stáhlo se mi to za 4,5 hodiny, tak to šlo. Mám krásný obraz i zvuk, to se těším.

      Vymazat
  7. Celé odpoledne jsem byla s vnučkou a mladými. Bylo to úžasné, hopsákovala po mně, tančily jsme, já zpívala, ona mě tahala za vlasy a celou mě prozkoumala, bože, tolik úžasné energie!
    Jinak samozřejmě taky děkuji panu domácímu, Ladikovi přeji vodní příděl a všem hezký zbytek neděle. Moje byla mňam ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. liško, to jste si pěkně užila, pomuchlat se s dítětem je fajn, člověka to nabije energií...

      Vymazat
  8. To: Liška
    Vy jste a vždy budete báječná babička (jako zde všechny). Možná byste mohla pro vnučku začít psát „paměti“- jako moje sestra, co si je u ní „objednal“ její nejmladší vnuk, když jí daroval tuhle knihu:
    https://www.knihcentrum.cz/babicko-vypravej
    (Já se tedy na nic podobného nechystám.)

    To: Marie
    Ještě k Berlíňanům. Určitě by Vás potěšily detailní záběry na jednotlivce, první část byla smyčcová a škoda, že se tu nedíval nikdo, kdo by mě navedl na užívané mini „bicí“. Celý program zde: https://www.digitalconcerthall.com/de/concert/53366
    Estonce Arve Pärta jsem na rozdíl od Vás v paměti neměla, ty další z první části rovněž ne.
    Jeden z diváků velmi vychválil toto dílo:
    György Ligeti: Ramifications for string orchestra
    https://www.youtube.com/watch?v=FAuAFEFEFSo
    Vybrala jsem toto provedení (jsou na YT i jiná) , neb je na něm vidět to velké množství not,které mě docela překvapilo.

    Dobrou noc všem, jdu si doplňovat znalosti z naší historie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaguško, ta skladba G. Ligetiho není vůbec snadná na poslech. 12 smyčcových nástrojů je rozděleno na 2 skupiny, z nichž jedna má nástroje naladěny standardně, a druhá má naladěno o 1/4tón (!!) výše. Přitom prý to nemá rvát uši, ani vznikat napětí (což tedy u mě vzniká, pokud si uši nezacpu) a obě skupiny se snaží jedna druhou "přeladit". No tak na tyhle elektroakustické experimenty já nemám. - Jinak, hudba tohoto autora bývá užívána ve sci-fi filmech, tam to má dobré uplatnění.

      Vymazat
  9. Cestička k domovu po dešti https://imgur.com/m0STike

    OdpovědětVymazat
  10. Tak na Luise Miller se mi nejvíc líbil Alexandr Vinogradov, ta árie 13. "Il mio sangue, la vita darei" se mu povedla. Beczala je mi tak nějak protivný zpěvem i zjevem, na místo lyrického tenoru to vypadá spíš na hrdinný tenor, a pořád strašně otevírá pusu, vypadá, jako by ho zpívání bolelo, poulí oči, nevím. Jasně, vše uzpívá, ale mě to nebere.
    Sama opera má fakt slabý děj, a to od oper děj prakticky nečekám. Placido mě taky nezaujal, tuto operu vyhledávat nebudu. Možná si ještě spravím chuť kouskem Lovců... :-), třebas mou oblíbenou árií Nadíra "Je crois entendre encore"...
    https://www.youtube.com/watch?v=pRZ7vw13QiM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, marie, nevšimla jsem si, že jste k tomu psala výše, tak jsem se ozvala tady...
      Ale líbí se nám stejný rybář :-)

      Vymazat
    2. Jo jo, Vinogradova jsem taky chtěla pochválit, ale odbyla jsem to.
      Hodíme si o Matthewa korunou? Já si ho zřejmě pověsím na zeď, to mi stačí. :-)

      Vymazat
    3. Všimněte si, že jsem u oper v pozitivním modu! Jsem tak překvapená, co je hezkých oper, a zažila jsem teď pár opravdu excelentních, že v tomto rozpoložení nedokážu o něčem říci, že se mi to nelíbí, i kdyby to bylo průměrné; přijde mi to nepatřičné. Ale je to dobrý pocit.

      Vymazat
  11. Keller: Jeden hot a druhý čehý:
    https://imgur.com/4raOLYu

    OdpovědětVymazat
  12. Tužka napíše,....v máji nemá pastýřovi hůl oschnout,....no, pár kapek každý den,...jakokdyž mávne kropička,...lepší toto nežli nic,...nezalévám, musí si načerpat, když rostliny přijímají vláhu celým povrchem těla, tak ať se snaží.

    Letošní rok bude rok afrikánů, dobře snáší suché a horké podmínky. Vysela jsem pět druhů a jeden vlastní sběr,...vše už roste,...ale, hrozí, že půjde teplota v noci ještě k nule, tak nevysazuji, čekám, jen misky s výsevem přenáším k jižní zdi domu,...taky si musí zvykat na chlad.

    Na krpálu u chalupy napršelo víc,....už je to jisté, seno bude,...a našla jsem ve schránce první nabídku k posečení svahu a odkupu trávy,...cena dohodou,....takže jsem obratem odepsala a hodila do schránky na poště,...mám prázdnou stodolu, musím si udělat zásobu, ve stodole vždycky bylo seno, dávalo jí tu správnou atmosféru,...tak tam zase bude,....doufám.

    Tak maji,...ať je jako v ráji, ... když tam pršelo. Když v Ráji pršelo, tak Adam s Evou odhodili fíkové listy,...no a tím to všechno začalo,....a fauna a flóra od nich odkoukala, to množení a plození,...pak i ten boj, Kaina proti Abelovi.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  13. Neviem, ci som to tu daval, ak nie, pozrite sa na to a mozete priebezne sledovať stav, pripadne si robit napr. cez excel vlastne tabulky, pripadne v druhom linku pridavat dalsie krajiny.

    https://www.worldometers.info/coronavirus/

    https://ourworldindata.org/grapher/daily-covid-deaths-per-million-7-day-average?country=AUT+BEL+CHN+CZE+FRA+DEU+ITA+RUS+SVK+KOR+ESP+GBR+USA

    OdpovědětVymazat
  14. Já hříšnice (vím, že to nesmím, vždy to nějaký zub odnese) jsem už zase chroupala lískáče, a vypadla mi plomba. Vlašáky, kešu, para, vše v pohodě, ale tvrdé ne!
    Tak jsem volala zubařce, a hned příští týden jsem objednaná. Doufám, že si budu moci sundat roušku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy i zubařka musíte mít ochranný štít, jinak to nejde! :-)
      Teď vážně. lituji vás, je to otrava...

      Vymazat
    2. To jste hodná, že soucítíte, ale kdoví jak to je. Já si při každém bužírování vzpomněla na paní zubařku, možná že podvědomí pracovalo a nutilo mě ty ořechy jíst, abych tam zašla. Stejně je to přes půl roku, už mám jít na kontrolu. :-)
      Fakt si někdy říkám, jaké všechny pohnutky a motivy jednání nás ovládají, málokdy si to uvědomujeme, a ono to v nás šrotuje a mele. Dnes už mi to přijde humorné, když tomu tak nějak rozumím.

      Vymazat
  15. Šťastné pondělí04 května, 2020 10:17

    Šťastné pondělí: SPD už nenese, Okamura se vrací k cestovce pro plyšáky
    JINDŘICH ŠÍDLO

    OdpovědětVymazat
  16. Byla jsem povolána do školy, vyřídit agendu. Překvapilo mě množství lidí na náměstích a hlavních tepnách - řekla bych tak polovina až 2/3 obvyklého provozu, lidí i dopravy. Tak už to asi zase brzy začne.
    Zastavila jsem se na tržnici a zakoupila sazenice rajčat, různé druhy, prý se nepoperou. A dvě balzamíny, dokud mají "mou" barvu. A neodolala jsem jedné krásné petúnii, opravdu nádherná, do fialova s bílým proužkem, tak zítra budu sázet. Dnes jsem z toho fyzického výkonu úplně hotová, snad ještě zvládnu operu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Prahy přiletěli rorýsi.

      Vymazat
    2. Lepší rorýsi, než turisti, ne? :-)
      Jak se poznají? Vždyť jsou pořád ve vzduchu.

      Vymazat
    3. Právě podle letu. :)
      Před mnoha léty, kdy u nás ještě nestálo ani jedno sídliště, jsem je pozoroval, jak létají okolo věží Petrova - brněnského dómu.

      Vymazat
    4. Tak to jo, to máte rorýsy "ve voku" :-).

      Vymazat
  17. Byla jsem pro sadbu rajčat, dostala jsem i pár celerů a dvě cukety. Zasadím v pátek. A měli krásné diantusy, tak s nimi rychle na budoucí skalku k levanduli. Snažím se získat ten vitamín D, zřejmě se daří, začínám být celkem odpálená.
    Nějak nesleduju dění, snad o nic nepřicházíme, tu skladbu od Jagušky jsem raději vypnula, nebyl to můj šálek čaje. Tak snad je svět v pořádku :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Tak dnes Borodinův Kníže Igor.
    Jak vše ve stručnosti zhodnotit... Překrásná hudba, podobnost s Glinkou a jeho lidovými stylizacemi, k tomu značná dávka exotismu. Mé hodnocení zpěváků je jedině v superlativech, hlavní postavy - O. Dyka, I. Abdrazakov a A. Rachvelišvili pěvecky i herecky vynikající, zvlášť kníže, velké charisma, hlas jak zvon. I Petrenko a ten chán Končak zářili zvučnými basy, a tenor Semiškur.
    Trochu mohla mást scéna, snové vidiny se prolínaly s realitou, zřejmě byla i prohozená některá čísla opery, ale v tom bych celkem chápala názor recenzenta:
    https://operaplus.cz/borodinuv-knize-igor-v-met/

    Co mi hodně vadilo, bylo taneční zpracování Poloveckých tanců. Poskakující a kroutící se jakoby nazí tanečníci mi připomínali spíše opilé moučné červy v makovém poli, než obvyklý tanec břišních tanečnic se závoji a další prvky tanečníků z blízkomongolských zemí Ruska. V Plzni pamatuji z r. 2012 tradičnější pojetí, speciálně této části, mně bližší. Ale nejsem odborník na scénografii, tak možná se to někomu líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Igor je úžasný obsazením! Především jsou to samí zpěváci ruského původu, takže nekomolí jazyk, a navíc, tedy hlavně zpívají jak o život – ohromující pěvecké výkony!
      Vedle Ildara Abdrazakova v roli Igora mě zaujal jak Sergej Semiškur jako jeho syn Vladimír (i když tedy vypadali spíš jako bratři) a představitel Knížete Galického Michail Petrenko (výtečně zahrál odporný charakter, tak dobře, že jsem se na něj vlastně při děkovačce zlobila :-)). Oxana Dyka byla taky výborná, nevím, co na ni kritika viděla špatného. A Slovák Štefan Kocán jako chán Kolčak exceloval.. U něj byla naše znalost ruštiny výhodou.
      Výborná byla i scéna 39, se Skulou a Jeroškou, dvou opilců a budižkničemu, kteří napřed proklínají Igora, pak na něj narazí…. Tak obrátí a svolávají lid – zase výtečný sbor.
      Sbor Metropolitní opery se opravdu ukázal ze své nejlepší stránky. Pan Palumbo se má čím chlubit. V rozhovoru říkal, jak to bylo obtížné naučit sbor vyslovovat ruský text, bylo toho tolik!
      Hudba Borodina je strhující, je v ní ruská duše, nic se nedá odbýt pár slovy, city i obtíže života a smrti.
      Režie byla v něčem dobrá, něco mi vadilo, třebas ty filmové záběry ruší, pak pole máků (no, chápu, že to byla vlastně vize raněného a poraženého Igora), suhlasím s Vámi, Marie, tanečníci se pohybovali jak magoři, to rozhodně nebyly polovecké tance…
      Ale když je výtečná hudba a výkony, zavřu oči a nedbám.
      Dirigent na konci řekl, že cítil, že se hudbou dotkl srdce lidí. Určitě!

      Vymazat
    2. A jedno překvapení:
      DNešní Borodinův Kníže Igor převedený na MP3, abychom si to mohly/i ještě někdy v klidu poslechnout.
      https://www.uschovna.cz/zasilka/XY6HIB5KW5FC55N9-DCW/
      Moc nahrávek Borodinova Knížete Igora není, je to vzácná příležitost.
      Dobrou noc!

      Vymazat
    3. Tak ten Š. Kocán je opravdu Slovák, jo? Myslela jsem si to.
      No, mě při sledování, v některých detailech, se zdálo, že režisér tak trochu ruskou duši prodává, nevím, jestli záměrně, ale já to tak cítila. Na kolik to odpovídá duchu hudby, to by chtělo podrobnější zkoumání. Proto si ráda poslechnu příležitostně nahrávku, a díky!

      Vymazat
    4. S tím prodejem máte pravdu (možná se spíš trochu podbízel Americe), ale na druhou stranu, kdy takhle Met ovládli Rusové? Režií, zpěváky... takže je to dvoustranné :-)

      Vymazat
    5. Ad: Alena

      Pokial viem (bol si zaspievat len tak cez leto i v Presove, kde ho pozvala jeho spoluziacka, co tu posobi) tak hovoril, ze v Metropolitnej ma stale angazma, teda ze je stalym hostom.

      https://www.snd.sk/profil/1624/stefan-kocan#

      Vymazat
  19. Ondřej Kolář předsedkyni Evropské komise: EU nesmí tolerovat chování jako vystřižené z dob SSSR
    https://www.forum24.cz/ondrej-kolar-predsedkyni-evropske-komise-eu-nesmi-tolerovat-chovani-jak-vystrizene-z-dob-sssr/
    Zoufalec Ondřej Kolář žaluje do Brusele Uršule Fonlejnové. Ten člověk opravdu nemá zábrany, anebo si myslí, že ho to nějak zachrání?
    Nebo mu to poradil tatínek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to nechutné a ten ukrajinský velvyslanec v Praze též.To je tam parta plná animozit.

      Vymazat
    2. Ted jsem si precetlaodkaz,jak Praha 6 chce vyhlásit války RF.

      Vymazat
    3. Synku, řekni uršule
      ať s tím cosik robi
      sereš si do košule
      tatik už se zlobi.
      Bonzni, že tě drži rusi
      že tu rycin čuješ
      že na tebe nože brúsi
      že ju vytancuješ.
      Řekni, ať ti ušije
      vermachťácku uniformu
      levý rukáv zašije
      že jenom tak splníš normu.

      Vymazat
    4. Docela zajímavý blog k soše a mnohému kolem ní napsal Radek Chlup. Na mladého člověka, bez osobních zkušeností ze starších časů a ovlivňovaného už bůhvíjakými politology a vykladači, je to překvapivě rozumné zamyšlení.
      http://blog.aktualne.cz/blogy/radek-chlup.php?itemid=36737

      Vymazat
  20. Studánky malinko ožily, studna ještě spí ... cca 36mm vody v 5 dnech ji nic neudělalo. Kýble jsou doma.
    https://imgur.com/wOynyq2

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás v noci asi dva milimetry, kape opravdu po troškách...
      Jedu vyřizovat pár povinností, dokonce i k doktorovi, což je u mě věc téměř nevídaná, zítra poseču trávu, dnes to asi nestíhám.
      Ti kteří tři pražští plpové, slovy Pepy řepy, to nemá cenu ani komentovat, stejně jako dnešní ráno na čétéčku s Jefimem a spol...

      Vymazat
  21. Dvojičky v kydech.



    Napsal uživatel Ládik!!! (neověřeno) dne Út, 05. 05. 2020, 13:13

    In reply to Koněv z auta. by Ládik!!! (neověřeno)
    Trvalý odkaz
    a ještě tam je napsáno

    NIKDY NEZAPOMENEME.
    Majitel kasina je pan Kulig (mi velmi sympatický), má i nějaké domy po práglu, dělal jsem mu do nich projekty ÚT.

    5.5. 13.13. 2020 ... kouzlo nechtěného. Co numerologové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1 - Jednotící síla.
      3 - Obratný talent.
      5 - Dobrodružná cesta.
      Vše ve zdvojené intenzitě, tak to už by mohlo být poznat.
      20 se rozládá jako 2+0=2 a dvojka - Vševědoucí klid.
      Tak si vyberte, jestli něco sedí.
      --
      Když to převedu na tóny a trochu přeházím, tak je to kus písničky Když jsem husy pásala.

      Vymazat
  22. Šla jsem do města a že si koupím zmrzlinu. 2 kopečky a 60 korun.Protočily se mně panenky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si můžete, Gaio, pustit Figarovu svatbu, a máte sladší požitek než zmrzlina! :-)
      Je to takové rokokové zábavné zpíváníčko. Pustím si to až večer, pekla jsem a jdu teď něco dělat ven, vysvitlo slunce.
      Z Figarky mám ještě noty, hráli jsme Předehru s orchestrem, je to docela těžké, rychlé běhy. A Zuzanku i Cherubínovu arii jsem zpívala u státnic i při různých vystoupeních, zjistím, jestli si ještě pamatuji texty. Melodie se nezapomene.

      Vymazat
  23. Celý večer nešel internet a zase to vypadává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste si asi Figarovu svatbu moc neužila? Byla pěkná...
      Metropolitní opera tímto týdnem zřejmě svou charitativní činnost končí.
      Faktem je, že už bych to dlouho nezvládala, protože na chatě nemám moc času sedět u počítače :-)
      Osm týdnů s operou bude asi mým letošním nejsilnějším hudebním zážitkem!
      Dnes máme Thomasova Hamleta a zítra bude fakt zvláštní opera, koukala jsem se na ukázku...

      Vymazat
    2. Starší představení (1998), ale dobré. Viděla jsem bez kousku dvě první dějství. Paní Fleming zpívala krásně, obě dívky též (u C. Bartoli - Zuzanky mi některé polohy hlasu přišly méně příjemné, ale to mohlo být subjektivní), velmi krásně zpívali Croft a Figaro - B. Terfel, i když ten se mi nějak nelíbil na pohled ani herecky, v těch částech, co jsem viděla.

      Ještě se chystám, dá-li internet, dokoukat vše do konce, ale jak díte, je to náročné, množstvím.

      Vymazat
  24. První,co mě napadlo po přečtení blogu oduleho Svobody z europarlamentu
    https://youtu.be/xWktIPGXxTA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co má společného s houslistou Šporclem, ten Svoboda, nemohla jsem na to přijít.
      Pak reklama skončila (pozvánka na Šporclův koncert z obýváku) a mně došlo. Tedy pouze částečně, blog jsem jen přelítla, souvislost se smrtí je dnes všude, no ne? :-)

      Vymazat
    2. Takovéhle štěkání válečných štváčů předchází každé válce,připomíná mi to učivo dějepisu.

      Vymazat
  25. Odpovědi
    1. U nás taky. Fouká vítr, chtěla jsem posekat zahradu, ale vzdala jsem to. Mám ještě čistit chodník od trávy, roste mezi kameny, část je hotová, ale ten zbytek je právě v tom průvanu...

      Vymazat
  26. Soukup ještě nedávno brojil proti lepšolidem a dnes má u sebe hřiba a řeporyjce. Asi mu dali nůž na krk, tak uhnul.

    OdpovědětVymazat
  27. Já to věděl hned!
    Ricin není jed,
    ricin bude skřípat.
    Je to řídký případ;
    když je spodek vykasán
    vyřeší to harmasan.

    OdpovědětVymazat
  28. Budou okurky, Znojmo má 19°C http://www.pmo.cz/portal/srazky/cz/index.htm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budou. Snad, jestli nepřijdou mrazy. Vzešly dobře, mám tři krátké řádky, ale mně to stačí. Když naložím dvacet-třicet sklenic, bohatě stačí.

      Vymazat
  29. Dělám fajný domek, 28x14m na 2 patra ... MUDr z malého okresního města ... ten se rozšoupl jako politolog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera mě můj nový gynekolog ( našli si mě po osmi letech:) přesvědčoval, abych určitě šla na mamograf. Dělá tam jeho žena. Prý záření je jen 20x vyšší než u rentgenu plic. Prostě to musím mít, vždyť nevadí, že nikdo v rodině nebyl onkologický pacient. S maminou už jistě domek mají, ale já na mamograf nepůjdu. Jen kdyby byla fakt nutnost... Jen se dívám, jak pro korunu fakt makají o)

      Vymazat
  30. Nevím, jestli jsem tak v rauši, že jsem přestála dlouhou videoschůzi, nebo je to tou fráninou, ale z Hamleta (autor A. Thomas) z Met 2010 jsem nadšená.

    Orchestrální složka - vynikající. Barvitá, originální, melodická hudba s bohatstvím harmonií líčí dojmy i signalizuje děje, speciálně účinná je dechová sekce.
    Oba hlavní představitelé se mi nesmírně líbili, pěvecky i herecky, vzhledem a celkovým dojmem. S. Keenlyside - mužný sympaťák, přesvědčivý, rozený pro podobné role. Pijácká píseň, v ní je skvělý: obraz 21 - Ah, pour nous, Monsiegneurs, quell honneur! nebo nádherný duet s Ofélií, obraz 6 - Doute de la lumiere, ale i mnoho dalších, těžko jmenovat.
    Ofélie - Marlis Petersen - se mi také velice líbila. Podle mě dokonale zosobnila křehkou, citlivou dívku, hlasem i zjevem a herectvím. Zajímavé jsou zřejmě značně rozporné názory na její výkon, vidno i zde v diskusi pod recenzí.
    https://operaplus.cz/met-v-kinech-hamlet-a-ofelie-nezklamali/
    Já se kloním k jejím obdivovatelům!
    Krásná hudba kolem jejího skonu, i když naturalistické scény, ale vše zahrála půvabně, přirozeně a zazpívala dokonale. Fakt nádhera.
    Další hlasově pěkné výkony, hlavně pánské, jsme slyšeli, ale to už ani nebudu vypisovat.
    Takže pro mě jasný palec nahoru, překrásný zážitek.
    Škoda jen, že bez happyendu, těch tragédií je moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se jdu dívat teĎ, byla jsem ve virovišti úředně, a pak jsem jela chvíli sekat na parcelu. Rozrostl se mi tam takový plevel, něco mezi jetelem a svízelem přítulou, je to taková Adéla (v dubnu jsem si u plotu položila lano a teď jsem ho z houštiny plevele vůbec nemohla vyrvat ven.)...:-)
      Tak jsem zase sekala s provázkem (tím mám omotaný a zvedlý dekl sekačky, takže tráva lítá ven a ne do koše). Tráva byla mokrá, když jsem se večer převlékala, měla jsem kompletně mokrý celý předek kalhot a mikiny (jak to na mě od sekačky lítalo). Ten pitomý plevel mi dvakrát sekačku zahltil, musela jsem sekat jen polovinou plochy, a stejně mám hotovou jen půlku.
      Budu tam muset jet to ještě dodělat příští týden, to přijdou mrazy a sníh...
      No nic, měla jsem tam jet dřív.
      Zítra budu sekat na chatě.
      Koupila jsem dětem bláznivý bazének, je to kýč, já vím, ale pro jejich věk je to akorát. Uvnitř je skuzavka a jsou tam dinosauři, to teď oba starší milují.
      https://i.postimg.cc/vmT4p6sp/bazenek.jpg
      Je to na letošek, oni to za chvíli stejně píchnou....

      Vymazat
    2. No tak rouška se při té sekací technice jistě hodí, ne? Možná i dvě...

      Bazének je super, to Liška určitě okouká a za rok to má taky, pro malou. Jen aby se nebáli těch dračích hlav! Aha, pardon, dinosauři... :-)

      Vymazat
    3. Právě! :-)
      a klouzačka je uvnitř, takže nenanosí do bazánku tolik smetí.
      Pro holčičky mají zase jiné bazény, s princeznou.

      Vymazat
    4. Pěkný kýč,děti se mají hračkami též vychovávat.

      Vymazat
    5. Gaia - pochybuju, že takový bazének z někoho vychová zlého nebo špatného člověka. Nebo třeba odpůrce opery... :-)

      Vymazat
    6. Takový bazének je pro číňany!

      Vymazat
    7. Vychová kýčaře,co volí Novotného a Ptákoviny.
      Plus souhlas s Ládikem.Je to pro jiné mentality.

      Vymazat
    8. Navíc ty barvičky budou jistě velmi jedovaté. Navíc ambiciózní Číňané své děti od malá drilují a neproduktivní zábavy jim nedovolují. Teď se roztrhl pytel s retezovymi maily, zachycující malé Číňánky delajici věci,co umí málokterý dospělý.A oni v batolecím věku.

      Vymazat
    9. Tak zaprvé: kýč je to, co si hraje na něco, co není. A to je téměř každá dětská hračka.
      Zadruhé: dětem máme kýče předkládat a ukazovat, aby vůbec mohly poznat, co je kýč a co je umění, a rozlišit je. Chtěla bych vidět, kolik hraček pro nejmenší obstojí jako "umělecky vhodné".
      Zatřetí: není to obyčejné vznášedlo? Loďka pro nejmenší, co plave po vodě? A ta madla na držení jsou naprosto potřebná! Zrovna u vodních hraček je těch barev vždy spousta, i plovací kola, vesty, brýle, nafukovací matrace, gumové čepice - a nikomu to nevadí!

      Vymazat
    10. Musím ale ocenit babičku, že na vnoučky nekašle a podstrojuje jim. Jsou jiné, které by nehly prstem.

      Vymazat
    11. Nesouhlasím s definicí hračky ani kýče. Kýč se snaží zapůsobit pomocí nevkusu a nízkých pudů. Babička se při pohledu rozněžní,dinosaurus barvičky princezna to je tak blbé,ze se bude líbit,jak pravil jiný kýčař Troška.

      Vymazat
    12. Nesouhlasím s učením rozlišování umění a kýče u předškoláka, když to třeba nerozezná ani mnohý dospělý.

      Vymazat
    13. Nesouhlasit může kdo chce s čím chce, ale definice kýče je zcela jiná:

      "Kýč (z německého Kitsch[1]) je druh umění, které se snaží sentimentálně zapůsobit pomocí jednoduchých, přehnaných emocí. Ty se snaží prezentovat jako velkolepější, než ve skutečnosti jsou. Často je označován za nízké umění.

      Toto označení se začalo používat v 19. století jako odpověď na zájem o přehnaně sentimentální a melodramatické umění. Kýč v umění je tedy značně spjat se sentimentalismem v umění.

      Z hlediska vizuální stránky je obecně označení „kýč“ chápáno pejorativně, jelikož naznačuje, že se bude jednat o nevkusné, okázalé a pokleslé dílo. Jako hlavní příklad současného kýče se často uvádí přezdobené malby Thomase Kinkadeho (1958–2012), které kritici považují za „přecitlivělé“.[2]" - wiki.

      Vymazat
    14. Ale zase ... nízké umění je taky umění.

      Vymazat
    15. Ládiku, kategorie "dítě" je v rozmezí 0 - 15 roků. Když píšu o rozeznávání kýče jako uměleckého hodnocení, s dětmi, tak to u mě znamená, že si o kýči povídám s dětmi na 2. stupni (mají to v "osnovách"). Ty předškoláky jste si dosadil sám - tak nevím, s kým nesouhlasíte. Výchovu k umění u tak malých dětí, jaké se vejdou do té plovoucí věci, bych vůbec neřešila, i když u nich se už vkus vychovává oblékáním, bydlením aj. Měly by si zvykat na pořádek a čistotu, kdežto barvičky na hračce daného typu by mi nevadily, to není věc denní potřeby (to k té výchově). A mimochodem, má to prvořadě užitnou, sportovní a zábavní, relaxační, nikoli estetickou hodnotu.

      Vymazat
    16. Jojo, nechci se hádat, dělám 3 zakázky najednou.

      Vymazat
    17. Je to přezdobené přeslazené a na koupání to nebude,ty výrůstky se budou plést.

      Vymazat
    18. marie -
      ale stejně jsem si myslel, že bazének je určen pro předškoláka - a ten mívá obyčejně hodně pod 15 let.

      Vymazat
  31. Marie, máme další týden opery!!! :-) Již devátý!
    Massenetova Werthera a Straussovu Ariadnu jsem viděla, ale ráda se podívám znovu. Na Brittena se vysloveně těším.
    A další opera od Thomase - uvidíme.
    Lucia di Lammermoor s Joan Sutherland - to by měla být lahůdka!
    Takže pokračujeme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmarjá, těch njújorčanů ale musí pořád ubývat šmahem, že tak drží lidi v karanténě doma...
      Šibeniční humor, omlouvám se nemocným.
      No tak jo, u mě žádný problém! Hlavně aby pak nevznikla závislost, nevím nevím. :-)

      Vymazat
    2. Hamletem jsem nadšená.
      9.-Prelude – trombónové sólo, podkreslené lesními rohy - krása!!
      Navození pochmurné atmosféry- vynikající. Však se to hraje:
      https://www.youtube.com/watch?v=ks_5k3JmxiE
      A skon 0félie: 36- Et maintenant écutez ma chanson - to zahrála i zazpívala tak přesvědčivě, že mě až mrazilo.
      Tak dnes jsem neměla žádná očekávání, tím větší mě čekalo potěšení.

      Vymazat
  32. Anna bude zas vdepresi,na Acz. je o lisabonské smlouvě.

    OdpovědětVymazat
  33. Ranní špacír pro 10 kýblů = 1000 kroků přes klíšťoviště u lesa. Zatím se mě nechytají, ačkoliv mají aktivitu č.8 ze stupnice 0-10. Ve studni stabilní metr vody. Dnes (snad) nebudu mít žádné výjezdy - přestávky budu věnovat kamení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. CHodíte stále s kýbly? Já myslela, že se to u vás s vodou trochu zlepšilo?

      Vymazat
    2. Povrch je zavlažený, tak do 30cm. Dole je sucho. Má pršet v pondělí-úterý, cca 25mm - to by pomohlo. Ale chodit budu stejně, kvůli tréninku, až do konce roku.

      Vymazat
  34. Koronavirus a léčba Putinem: Stěžující si ruští lékaři záhadně padají z oken Roman Máca07 května, 2020 14:20

    Věčně opilí mužíci v láptích. Snad nechtějí dohnat a předehnat Ameriku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala zdejší Bětka na Aktuálně.

      Vymazat
  35. Jak brutálně zvedli domovní daň. O skoro 900 Kč z roku na rok. Ještě v roce 2006 jsem platila 286 korun.Teď už 11x tolik a kvalita služeb se nijak nezvedla,zametaci vůz tu vidět tak 2x ročně jinak si musím zametat sama

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky budu platit za byty a chatu jednou tolik!

      Vymazat
  36. Zdravím krtky. Jedu na chatu sekat. Chtěla jsem i stříkat stromy, proti obaleči, ale večer mi tam syn převeze rodinu, tak z toho asi nic nebude. Oni jsou maniaci na chemii...
    Marie, večer máme fakt zajímavou věc, poslechla jsem si ukázku. Kdysi jsem vyhledávala pro jednoho člověka trubadúrské písně ze cca 10.- 13. století, tak se těším.
    https://operaplus.cz/laska-zdaleka-vse-co-o-ni-potrebujete-vedet/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď mi naskočil internet - nešel od 12 hod.! Všechna práce mi stála, tak nevím, jestli vůbec půjde a kdy..... to je pech, asi všichni začali dělat na maturity a zkoušky, celá Plzeň. Zatím se tu mějte, já jdu makat do školy.

      Vymazat
    2. Mně se nepodařilo rozchodit sekačku, syn to bude muset v sobotu zkouknout... když tak mám zatím tu náhradní, co jsem si loni koupila, když jsem měla tu svou ukradenou stále nedostupnou.
      Chvíli s ní sekat taky půjde.
      Je hezký, docela teplý večer, zpívají ptáci a já se jdu ponořit do hlubin finské tajemné opery...

      Vymazat
    3. Smutné.
      Souhlasím s recenzí, hudba pro mě přijatelná, ale jednotvárný proud. Pěvci dobří, nejvíc se mi líbil(a) Pilgrin, při světové prem. ji prý zpívala D. Pecková, to si neumím představit a asi bych jí roli nevěřila.

      Čekám zase výpadky připojení, tak hezký svátek všem.

      Vymazat
    4. Já jsem docela zklamaná. Taky se mi nejvíc líbil poutník, paní Mumford měla takový jiskrný, podmanivý hlas.
      Ale jinak to obsazení, nemůžu si pomoci, Erich Owens je úžasný jako Alberich, ale tady mi to připadalo divné, jako když důchodce touží po lásce víly. Prostě kdyby tam byl nějaký mladý člověk, tak bych tomu uvěřila víc.
      A bylo to opravdu jednotvárné, mmožná kdyby člověk seděl v opeře, že by ho to strhlo, nevím.
      Přeji, ať vám internet přestane vypadávat!

      Vymazat
  37. President Zeman to v dopise presidentu Putinovi k 75. výročí osvobození ČR od nacistů a německé poroby shrnul i za mne:
    http://jdem.cz/fggry2
    "..Každoročně si připomínáme konec nelidsky brutálního, zpupného a zotročujícího nacistického režimu, který si podmanil i naši zemi. Před pětasedmdesáti lety, 9. května 1945, občané Československa vítali rudoarmějce jako své osvoboditele a naše vděčnost a upřímné díky bojovníkům riskujícím své životy také pro naši svobodu se nezměnily, a to ani přesto, že osudy a vztah našich zemí nebyly po porážce hitlerovské tyranie nijak lehké a snadné nejsou ani nyní. Odmítáme však přepisovat historii..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten to zase schytá

      Vymazat
    2. To jsem zvědavá, kolik z tohoto dopisu bude, zda-li vůbec, citovat naše "nezávislá a nestranná" ČT v hlavních zprávách po 19:00.
      Nedávno se jeden pán rozčiloval, že prý v televizi pořád v březnu dávali tiskovky s vládou. Asi měli dávat rozhovory s Fialou :-)

      Vymazat
  38. Měsíc dnes zas svítil jak rybí oko

    OdpovědětVymazat
  39. Tak se nám zastal šéf NATO těch našich chudáků, co musí mít ochranu. To je štěstí, teď je muž s koženou brašnou docela vyřízený. I s ricinem! A na RA
    prasklo, že 8.5.45 bombardovala Most a zabila 13 lidí! A Rusi už nechtějí v Itálii, stejně tam podle médií byli k ničemu. Jj, dnes je 8.5.2020 a to je najednou hrdinů! Vždyť i my Češi jsme se osvobodili sami, jenže přijeli okupanti z východu a vítězství si přivlastnili...
    Tak hezký sváteční den všem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rusy, já měla nejdřív jinou verzi, ale předmět do správného tvaru jsem neopravila, hanba mi :-)

      Vymazat
    2. Já teď nejsem v Praze, ale příští týden zajdu na Olšana s kytičkou...

      Vymazat
    3. Mimochodem, to by mě celých 40. let, kdy oslavy byly povinné a já je pokud mmožno bojkotovala, nenapadlo, že jednou půjdu s kytičkou na protest...

      Vymazat
    4. A někdo k tomu napsal (asi četl ten odporný článek na Novinkách v Seznamu): "Dehonestace vítězů. Jakýsi potrhlý badatel Pomortzeff vyzkoumal, na co všechno zemřeli naši osvoboditelé z Olšanskejch hřbitovů. K dokonalému zneuctění padlejch už v jeho podrobných přehledech chybí jen ,kategorie' špinavejch kolen nebo páchnoucích holínek.
      Proti si, lidičky český, podruhý dávejte pozor, kdo vám zachraňuje kejhák - to aby vás pak nemrzelo, že měl tejden nepranou košili a roztrhaný kalhoty, nebo že pil.

      Vymazat
  40. Z hrdiny zloděj, od slávy k ostudě
    http://jdem.cz/fggs33
    Publicista Pavel Matocha na serveru Česká pozice píše o tom, jak Praha 6 přeplácela spolužáky a lidi z okruhu známých starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (za TOP 09). Jde o statisícové odměny.
    --
    To je ukázka liberálního fašismu a projevu demokracie. Kde jsou státní zástupci a prestituti, hlídací psi demokracie? Obávám se, že v případě trestního oznámeni lze očekávat stejné rozhodnutí jako u zloděje Fajta z NG - ještě se mu omluvíme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ted zrovna pořad o holocaustu,jak prezivsi Židé mluví o zverstvech Němců za války,co jim prováděli,tak si traktu říkám,že nebýt toho holocaustu,jehož památku oni neúnavně udržují,tak by už historie byla dávno přepsaná.

      Vymazat
    2. Přesné, bohužel.

      Vymazat
  41. To: Liška
    Hm, měla bych své „překlepy“ snad také začít opravovat…
    K přemílání historie nepřidám nic. K děkovnému dopisu našeho pana presidenta jen tolik, že mě na něm jen malinko udivilo, že po "náhradním termínu" nepřišlo pozvání presidenta Putina k nám. Kdo ví, zda Rusko obdrželo z naší strany i jiný dopis s radami, jak na koronavir - možná by nebylo marné, kdyby jim byl na nějakou dobu "půjčen" plk. prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

    Vy jste mne tuhle docela překvapila svým postojem k lékařské prevenci – tu já tedy na rozdíl od Vás dodržuju od doby, kdy začala být (možná už není) pro zaměstnavatele povinná. Ono je to zdraví asi hlavně v genech, ale objevit případné problémy raději včas na škodu není, Lištičko. Pokud jste si ale jistá, že jste zdravější než řepa a své milé vnučky a všech a všeho si budete užívat nejméně do sta, tak ať to tak i je.

    Nevím, zda se někdo dívá na pro nás doma zajímavý francouzský seriál Filharmonie (v úterý byl už 4. díl), tohle jsem siz tamní diskuse uložila do svých internetových úlovků: Hehe, to je fakt solidní blbost... ale čučet na to budu.
    Doporučuji i Velikány umění – Michelangelo na internetu ještě 5 dní, včerejší Rembrand ještě 7.
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10899982992-velikani-umeni/218387756060003-michelangelo-laska-a-smrt/
    Večer si dám na ARTu Joyce DiDonato.
    Pěkné klidné jarní dny všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sen všech totalitářských doktorů,vyšetřovat zdravé lidi a pokud možno ještě povinně a plošně. A že by něco objevili dřív,je stejná blbost,jako že dokáží něco správně diagnostikovat a vyléčit i kdyz výjimky potvrzují pravidla. Za všechny např. příběh hlasatelky Marie Retkové a její příběh rakoviny delozniho hrdla.Plus pohodlný bezpracny život majitele nadace STK pro chlapy.

      Vymazat
    2. Jaguško, já byla od roku 97 OSVČ, takže potvrzení o pracovní schopnosti bylo jen na mém rozhodnutí :)
      Jinak o doktorech, nikoliv lékařích, kteří skutečně léčí, jsem ztratila iluze v době lišákovy nemoci a jeho léčby...

      Vymazat
  42. Nějak to tu prořídlo....
    Ale když to srovnám s hnědou žumpou na bakalarně, tak je to asi k dobru věci.
    Takže 17, 5 bilionu se vrací....
    Jenže těch bilionů , které vrátit nejdou , je už mezitím přes 25, američtí soudruzi nezahálí !

    Zkusím tedy raději " Joseph Chlor", halogeny jsou furt halogeny, jen z Broma je zas někdo jiný.

    No a zdravím pracovitého Ládíka (ten už musí mít snad i na Kellnera), Gaiu a Violu. Zdenka jakbysmet.
    Doufám, že se na mě tady nenalepí slintalové z těch hnědých gebelsnovin, když tak bych zas odtáhl, aby se to tu nepromořovalo a nezhnědlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tu, Pepo, akorát jsem pasivní, páč jsem hodně na Vidlákových kydech, poněvadž hlídám Asfaltového holuba, aby náhodou neřekl něco, co nechci slyšet.

      Vymazat
    2. Maloměšťáku, vítejte ;o)

      Vymazat
    3. Víte, my jsme tady taková ospalá díra, Ládík tahá vodu, dělá roubenku z bývalého zděného baráku a je pořád stejně paličatý, Gaia nám všem nadává, že stejně všichni chcípnem, tak jako co (přitom se klidně potápí v bazénu pro pětikačku)...
      Jáchym se s asfaltovým holubem tahá o totožnost a někdy i osobnost, Maruška s Alenou si preludují Aidu i Lohengrina, Jaguška zůstává ledově klidná u každé okolností a pan domácí je neskutečný dobrák. Tak se u nás klidně zabydlete. Náš milý na elf nás sice stále vychovává, ale ví, že to stojí za ho.no, jenže práce je práce. Tak jen abyste věděl, do čeho jdete ;o)

      Vymazat
    4. Poběhal jsem 16000 https://imgur.com/y68JjnW
      Moc zdravím Chlora!

      Vymazat
  43. Nemám teď čas, dosekal jsem kameny a jedu do Ligotky.

    OdpovědětVymazat
  44. Tak náš vysílač má poruchu, snaží se to opravit. Zatím to jde, tak se vymáčknu k Straussově Capricciu z Met, 2011.

    Nesnáším snobismus a cukrblikové chování šlechty a jiných lepšolidí (srovnej s dneškem) a ten jejich příživnický život. Když vidím, jak tráví život a jakými zbytečnostmi se zabývají, hned bych je poslala kácet pařezy. (i když, raději ať se hádají o hudbu a poezii, než o politiku a jak zblbnout a zotročit občany)
    Hudbu napsal Strauss krásnou, hned úvodní smyčcový sextet zaujme, zdařile napsáno. Zpěváci zpívali, Flemingová zářila, kulisy se skvěly leskem a nádherou, ale nechytlo mě to. Ještě tak ze všeho nejvíc se mi líbilo, co se linulo z orchestřiště, to byla paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase teď přišla k počítači, jdu ještě na zítra péci kuřata s nádivkou, tak se k tomu dostanu až po desáté. Možná to i propasu...
      Ale dám jeden vtip pro vás, Marie:

      Výzva.
      Prosíme rodiče, aby při on-line výuce nechodili v pozadí v trenýrkách
      s pivem v ruce a nekomentovali výuku.
      Děkujeme, učitelé.
      :-)

      Vymazat
    2. Já se pobavila víc, pustila jsem si na popud kamarádů včerejší Jílkovou o školství.
      Mimochodem, ten Kartouz je malinkej! Měla jsem ho za většího, vedle Plagy nějak zanikl. A dokonce mu přizvukoval, to jsou věci. Konečně se ve Sciu dočkali, že se učí přes počítače.

      Vymazat
  45. A Větvička to rozčísl:
    SSSR nás osvobodil a odešel. Že jsme to pak doje*ali, je náš problém
    http://jdem.cz/fggtz3
    "K blbym kecum o tym, že nas Sovětský Svaz neosvobodil, se da idyjotum řict enem toto: Sovětský Svaz nas osvobodil od německých okupantu a jeho armada na podzim roku 1945 opustila naše uzemi a nechala vše v našich rukach. Že zme si to dojebali ve volbach a pak v unoru 48, je náš problem."

    OdpovědětVymazat
  46. U televize jsem usnula a teď v posteli nemůžu zabrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla byste si vzít do postele aspoň kocoura.

      Vymazat
    2. Mám tu bobra,kačenku,2 kozy, pavouky roztoče a občas i zlatoočko takže zvířat dost.

      Vymazat
  47. Jinak kdo se jeste zajimate o Ukrajinu (a mate vic jak 15 let a vyssi intelekt jak jarpor, coz asi v pohode a s vysokou rezervou splnujete vsici) , tak existuje serial dokumentu "Roses have thorns", dneska jseme shledl dil s nazvem Poroshenko I.
    Pochmurne, hrozive, mozna ze i pro nas (potazmo pro Slovaky) nebezpecne. Chtit takovy stat spojit s nasi republikou muze snad jen pitomec ci gauner.

    Jeste pro upresneni, nejsem Pepa.
    Prvni cenu proto vyhral(a) liška. Bohuzel je stejna jak ty dalsi ceny - tedy zadna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, Pepho, že nejste řepa, že jste biliónový maloměšťák!

      Vymazat
  48. Tužka napíše,...jo,...válka,...lépe,...obě světový, se u nás probíraly v kovárně.

    Sedávala jsem tam na pytli koksu, za nevlastním dědečkem přicházeli jeho přátelé,...on si nejčastěji koval podkovy do zásoby, a vyprávěli si zážitky z válek. Byli přímými účastníky.

    Taky jsem měla v minulosti několik spolupracovníků a spolupracovnic,...co prožili druhou světovou uprostřed bojů.

    Nezapomenutelné bylo vyprávění Rusky, která jako mladá dívka prožila čas od přepadení SSSR ve 41., do konce války v Praze,... se svým otcem v tanku. Myslím, že dvakrát nebo třikrát dostali zásah, zachránili se , měnili stroj, pokračovali. Bez několika týdnů čtyři roky života v tanku a boji. Měla jsem chvílemi až husí kůži z informací, které říkala.

    Nebo, znala jsem paní v pohraničí, která bydlela za války v Berlíně. V době bitvy o Berlín ona rodila na odpočivadle napůl zbořeného domu. Češka, vzala si Němce, padl na frontě. Ruský voják odložil samopal a donesl ji do přízemí,...dveře do krytu byly zavalené,...voda žádná,...přežila, dítě taky,....znala jsem jejího syna,....a mohla bych pokračovat,....desítky příběhů.

    Byla jsem u pamaátníku na Dukle,...tenkrát tam provázel přímý účastník bojů,...kulhal, ukazoval zranění po těle,...fotografie,... je to let,...a byla jsem si prohlédnout památníky v koncentračních táborech,....je nutné vše připomínat,...udržuje to v podvědomí citlivost na nebezpečné společenské proudy.

    Nejsem příznivkyní tlustých čar a zapomeneme, ...- cojsmesitojsmesi-...furt je třeba dávat bacha,...znát dobře historii je velmi poučné a potřebné,...manipulátoři s fakty se rojí vždycky.

    "Nepraví proroci přicházejí k vám v ovčím rouše, ale v nitru jsou dravci vlčí."

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  49. Tak ještě něco k tomu čínskému (americkému, italskému...????) fujtajblu.

    https://justthenews.com/politics-policy/coronavirus/does-militarys-secret-biodefense-lab-hold-key-future-coronavirus

    https://www.ireceptar.cz/zahrada/krasny-i-nebezpecny-oleandr-pestovani-a-mnozeni.html

    (mám takovou jakousi svou speciální teorii, vychází ze slovenské koronavirové reality....a sice že naši bratia borovičkáři mají ten svůj jalovec....co když ?!.....vychlazená se dá, v Makru mají tuším že 36 -ti % za něco málo před 2000 )

    Upozornění pro expodplukovnici a její Elf - manny (zdravím Syrovátko) :
    Nejde o propagaci alkoholismu či o navádění k uskutečňování pokusů s toxiny rostlinného původu . Ani o československý antieurounijní separatismus. Jde jen o názor, možná že dokonce o dosti exotický a poměrně nepravdivý.

    OdpovědětVymazat
  50. Německo na drogách
    Možná jste to četli dříve, kniha, z níž pocházejí tyto informace, od německého autora Normana Ohlera, bestseller Totální rauš - vyšla v českém překladu asi 2016. Odhaluje obrovské užívání pervitinu od r. 1938 v Německu, nejprve u vojáků obsazujících Sudety, kdy tito vojáci potřebovali jen třetinu spánku a netrpěli únavou. Na RJ o tom vyprávěli, že pak při pochodu na Rusko byli vojáci wehrmachtu dlouhodobě, i celé roky, na drogách, jinak by nevydrželi. .... atd. , je to hrůzné, co se dělá s lidmi, bojové stroje... Pak dále je kniha věnována Hitlerovi a jeho zdravotnímu stavu, podporovanému drogami a jinými látkami. To byl taky v podstatě nelidský stroj.

    https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/76397/hitler-v-rausi-pervitin-opiaty-kokain-a-dalsi-drogy-v-nacistickem-nemecku.html

    1938
    Je zahájena úspěšná reklamní kampaň na prodej pervitinu, která se inspirovala úspěchem kampaně na coca-colu z konce 19. století, pervitin je premiérově použit ve vojenské akci, kdy německé jednotky obsazovaly československé Sudety kolem Bruntálu.
    1939
    Pervitin užívá snad polovina Německa, berou ho kadeřníci, aby jim to lépe stříhalo, berou ho dělníci, aby déle vydrželi v zaměstnání, dokonce je vyráběna čokoláda s příměsí pervitinu pro služky v domácnostech.
    1940
    Pervitin je podáván pouze na lékařský předpis, přesto ho v dubnu Wehrmacht objednává v množství 35 miliónů tablet, o měsíc později jím nadopované jednotky obsazují Francii. ....

    OdpovědětVymazat
  51. Zajímavé. Tedy zfanatizování nepostačuje.

    Kokainistou byl svého času např. i Freud. Před několika lety zas dělali test na drogy členům italského parlamentu, nekolik desitek těchto zástupců monopolní moci lidu bylo pozitivnich.
    Záleží k jakému účelu se droga použije (viz např. podpora pracovního úsilí v latinskoamerických horských oblastech...nebo tišení bolesti).
    Napřiklad k ovládání jiných, třeba při pomoci psychologického teroru, ten se dá šířit i líbivými formami, už od základní školy, možná ještě dříve.

    Ostatně v začátcích výroby a masové konzumace coca coly byla koka obsažena i v tomto občerstvujícím nápoji. Masy si tento nápoj takřka zbožštily, symbolizoval jim jejich civilizaci. Symbolické ?

    O náboženských rituálech (nejen rituálech, ale třeba i zjeveních - syrská routa má prý obdobné účinky, co se týče změn vědomí, jako amazonská ayahuasca ) raději pomlčíme, z úcty k těm, kteří se kvůli tomu nechali třeba i umučit, nebo zabít, nejen oblbnout.

    Hitler si ale myslil, že je naopak obrovským přínosem pro lidstvo. Že zbavuje lidstvo toho nezdravého, zlého, škodlivého. A věděl, že musí být krutý, považoval to za velkou výzvu , chtěl být proto zřejmě silným za každou cenu ?
    Mnoho gaunerů si to myslí. Že konají Dobro. Žijou s tím celá leta, dokonce s tím i někteří umřou. Až na katolíky (katoličky prominou), ti se z toho vyzpovídají. A na bohaté, ti se někdy vykoupí, však již v Platonovi je zmíněna tato výhoda bohatých - že mohou jimi napáchané škody vykompenzovat aspoň peněžně (ale stále je to ve faktické rovině) , chudí se musejí spokojit s pouhou vírou (tedy s klamem, zde je to v rovině imaginární, leda je užito psychologického teroru).

    No, ještě že pervitin neberou v České televizi.
    To by tam pak asi vypadalo !!!
    V České televizi musí bejt pořádek. Jinak by to nešlo. Žádný teror, jen prostonárodno-eurounijní stereotyp, setrvačností nejdál dojdeš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíš měl zas své vidiny po pozření obilí s námelem obsahující alkaloidy a islámští teroristé prý jedou na amfetaminu.

      Vymazat
    2. Forejt Gump zas na hradě sněžil.

      Vymazat
  52. Jak to bylo s těmi malíři, básníky a hudebníky na Montmartru? Ti zase jeli na absintu, - Ládik by věděl, jak to chutná.

    Tak dnešní Bohéma, G. Pucciniho, Met r. 1977, je pravý pěvecký koncert. I kdyby zpívali jen dva hlavní protagonisté, Luciano Pavarotti (Rudolf) a Renata Scotto (Mimi), stačilo by to k zážitku. Hlasy obou jsou velmi příjemné na poslech, znějí měkce a zároveň velmi plasticky, výrazně. V obrazech 8 (L. P.), 9 (R. S.) a 10 (společný duet) jsem si naprosto medila, aplaus byl následně zasloužený a převeliký.
    Pro mě mohlo představení skončit zde, na šťastném vrcholu. Nicméně, i dále se hudba linula naprosto skvostně, navzdory smutnému závěru děje.
    Krásné hlasy i barytonů a basa, tj. ostatních pánů.
    --
    Jak tak sociologicky mudruju, zdá se mi na základě známých oper a románů, že v Paříži a nejen tam byla ještě před sto lety asi tak třetina žen zaměstnána jako švadlenky a služky, druhá třetina byla vdána za bohaté muže, kteří je ovšem živili a šatili, a poslední třetina se těmito bohatými muži nechávala vydržovat.
    Inu, milé kolegyně, nemáme to zrovna hrdinné tradice, co se týče samostatnosti a nezávislosti ženského pokolení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V USA zas prý do vynálezu kopírek byla třetina žen zaměstnaná že něco opisovaly

      Vymazat
    2. … (něčeho) opisováním.
      Ten češtin. ;{

      Vymazat
  53. Já jsem teď pauzirovala, tedy jen u počítače, Bohému jsem shlédla, naštěstí to jde pustit ještě v 10 večer a dokoukat.
    Nahrávka stará, hlasy úžasné, to se jen tak neslyší.
    Prostě Pavarotti a Scotto. I další zpěváci za nimi nezaostávali, ale hlavní krásné party mají Rodolfo a Mimi.
    Smutný příběh, jo, lidi se jen těžko živili, měli hlad, trpěli zimou, pro nás je to neuvěřitelné.
    Tuto nahrávku si zřejmě vyžádali posluchači (viewers' choice), asi je to jedna z nezapomenutelných nahrávek.
    Takhle klíčovou árii: "Che gelida manina" zazpíval Franco Corelli, už ke konci kariéry:
    https://www.youtube.com/watch?v=zJ3ATexsR8I
    Zítra, tedy vlastně dnes, si odpočineme, a pak máme Sedláka kavalíra a Komedianty.
    V těch Franco taky exceloval, jsou to role pro spinto tenor.
    Sedlák kavalír (Cavalleria rusticana) - Addio alla madre
    https://www.youtube.com/watch?v=lW4OQZ215zM
    Jo, to byl cíťa! :-)
    A z Komediantů známá árie Směj se paňáco:
    https://www.youtube.com/watch?v=E_UUS7DqVUQ
    Mimochodem, kdybyste oper měla málo :-), tak na youtube jsou celí Komedianti jako film z roku 54, kdy byl Franco na začátku své oslnivé kariéry.
    https://www.youtube.com/watch?v=IKpPGocnqLQ
    Dobrou noc!

    OdpovědětVymazat
  54. Já prožila dva rušné dny na chatě s rodinou. Oslavili jsme moje narozeniny. no, léta nestojí.
    Děti mi daly kolo pro městské ježdění, se zadní brzdou a s košíkem vepředu, tak tu začnu jezdit nakupovat s kolem, to je taky jejich cíl!
    Upekla jsem dvě kuřata s nádivkou, rodina mi dala dort, pěkně jsme si dva večery popovídali a zavzpomínali jsme si. Teď teprve (když mají vlastní děti) je začíná zajímat minulost - jak jsme žili jako rodina, co vše jsme s nimi podnikali, jak jsme se jim věnovali...
    Rozbila se nám definitivně sekačka, naštěstí mám tu malou, co jsem si ji loni koupila na parcelu, tak ji sem přivezu. V létě koupíme novou. Ale chci, aby měla elektrické startování, to tahání za lanko mě už zmáhá, to je pro silné chlapy, já s tím vždy zápasím, Nastartuji až po několika marných pokusech.
    Když se mi podaří nastartovat, přivážu si madla k sobě kapesníkem nebo šátkem a jezdím tak, když vysypávám koš, nechám sekačku v chodu. Jsem opatrná, sekám tak už šest let...
    Děti celé dva dny řádily, starší kluci spolu a malý za nimi běhal... ten ještě nemluví, ale vše si ukáže ručičkou :-)
    Nejstarší, čtyřletý, už píše velkým tiskacím písmem slova! Ne že by ho to nějak učili, ale on si vášnivě rád hraje na policajty a chce psát pokuty, tak se naučil své jméno, číslice, a dvě tři slova. Jasně, že ještě nedokáže chápat souvislost a skládat z písmen, která zná, jiná slova, ale i tak je to zajímavé - pro nás.
    Za to ten tříletý je asi barvoslepý nebo nevím, ale absolutně nerozezná barvy, žádnou barvu. Jen hádá. Dnes jsem mu ukázala sytě modrou a říkám: Jaká je to barva - prý zelená jako travička... Stáli jsme přitom na trávníku... ach, jo.
    Tak jsem se vypsala ze svých dvou dnů v rodinném kruhu. Bylo to fajn, vysvobození z koronavirové samoty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po Praze jezdit na kole a ve vašem věku. Ti mládí se vás asi chtějí zbavit.

      Vymazat
    2. Lepší by byla v tom věku koloběžka.

      Vymazat
    3. Kolo mám na chatě! :-) Tady je rovinka a cyklostezka + mírně rušné obecní cesty...

      Vymazat
    4. Tak ten tříletý má solidně nastoupeno stát se celosvětově hodně prodávaným (protože poměrně originálním) malířem. Nebo vysoce uznávaným vojevůdcem NATO, to pokud by nerozeznával ani čísla a písmenka.
      Pokud ho však dříve nepřejede například vlak.

      Co paní Viola, ta sem už nechodí ?

      Vymazat
    5. Mně se zase rozbila pračka, jede jen jeden cyklus, pak to znovu opakuje, no jo, má už deset let, je čas na novou...
      Včera jsme měli posezení, bylo úžasné, chřest s holandskou omáčkou, candát na rozmarýnu, telecí osobuko s parmazánovým rizotem a hovězí po burgundsku s bagetou. Končili jsme kachnou v šouletu, Angláni to jedli poprvé a byli spokojení. Dnes peču dort pavlova, musím zajet pro čerstvé ovoce na dozdobeni. A do lesa pro konvalinky. Ty dám mamince na hrob. Já už kytku dostala a dárek taky. Malá říká baba a táta a je rozkošná. Jsem tak ráda, že se nečílím u televizních debat a můžu být spokojená babička! Tak všem maminkám a nejen jim hezkou druhou májovou neděli ;o)

      Vymazat
    6. Liško, vy mě ničíte, kdybych bydlela blíž, tak bych si (kdyby to bylo možné) u Vás někdy předplatila obědovečeři! To jsou lahůdky!
      Ach jo, takovou kuchařkou už holt nikdy nebudu. Přávidím.

      Vymazat
    7. Vaření je můj relax. A když je komu, tak je to i výzva k tvorbě a hledání nových receptů. Mnohé si upravuji podle sebe a nálady, ale některé se musí dodržet, byť tam alespoň čtvrtina stejně bude osobitá. Hodně z toho mají oba synové, i toho ajťáka to baví:)

      Vymazat
  55. Nedělní oběd10 května, 2020 08:53

    Smažený lumík: Lumíky (což jsou dílem motýli, dílem brouci) důkladně osmažíme na ricinovém oleji. Nemáme-li, použijeme ricin, je to jedno. Poté zalijeme zahuštěným vývarem z dronte mauricijského, který žije na Madagaskaru. Ochutíme několika kapkami novičoku z českých laboratoří.
    Dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
  56. Marie, shodou náhod je o Francovi Corellim i dnešní film o stavbě a začátcích budovy Met.
    Vzpomíná na něj Leontyne Price (část 9). V roce 59 s ním zpívala Aidu ve Veroně a měli takový úspěch, že je zvali na Aidu všude jako dvojici (zpěváků).
    Do Verony zavítal taky pan Bing, známý ředitel a manažer Met (napsal o Met vzpomínkovou knihu). Když je uslyšel, byl tak unešený, že jim řekl, že v roce 61 musí začít vystupovat v Metropolitní opeře.
    Tak se taky stalo. Jediným problémem paní Price bylo to, že Franco byl tak hezký muž, že bylo těžké soustředit se na roli (asi se do něj zamilovala, ale Franco byl ženatý, žena jezdila všude s ním a on si nepotrpěl na románky, cele se věnoval zpěvu).
    Franca ovšem vystupování v Met zničilo (to už dodávám já). Byl to spinto tenor, ale měl zůstat spíš u lyrických rolí, v Met ho začali obsazovat hlavně do rolí hrdinného tenora a trochu si šetřit hlas, nacpali ho do všeho, začal mít zdravotní problémy, přestal si věřit, do začátku představení se někdy nevědělo, zda vystoupí...). S aktivní kariérou skončil v roce cca 70, pak ještě jezdil po světě a zpíval koncertně, lidi ho milovali a uctívali. Taky dlouhá léta učil mladé zpěváky, ale následovníka si nevychoval, holt takový hlas se rodí jen jednou za čas..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to "trochu si šetřit hlas" patří k"měl zústat spíš u lyrických rolí a".
      A když už jsem se sem vrátila, tak dávám debut Franca Corelliho spolu s Leontyne Price v lednu 1961 v Met ve Verdiho Il Trovatore (Trubadúr) - živá nahrávka, trochu to šumí:
      https://www.youtube.com/watch?v=Auuhwe4eEQc

      Vymazat
  57. Já dnes nemám den. Prší, fičí, všechno je naprd.
    A zas vypadává internet.
    Toho Corelliho jsem si na jedné nahrávce od Vás pustila, a je to děs, tlačí a hrne zvuk (může to být i špatná kvalita nahrávky, ale spíše je to jeho úsilím), až je to nepříjemné. Měl mít taky rozum a nepřepínat se tolik v síle, jenže co by neudělali pro diváky, když davy šílí, že jo. Divné ideály.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On takový hlas měl, silný, zvučný, vedle toho dovedl ztlumit i ve výškách na pianissimo a zase na stejném tónu přidat na síle. Zpíval s emocemi, hlasem plakal i zoufal si. A navíc byl krásný.
      Foto z dnešního filmu o Met - Franco v roce 66 (první zleva, ve svých 45 letech):
      https://i.postimg.cc/15yQBqKR/obr-2.png

      Přece by ho lidé na celém světě tak nemilovali, přečtěte si,co na youtube píší jeho obdivovatelé pod každou nahrávkou.
      A naživo, to strhnul celý sál. Při tom jeho debutu s Price v met jim tleskali lidé na scéně 30 minut!
      Jediné, co v jeho době nebylo, je medializace a propaganda, PR. To, co měl Pavarotti a Dominko (Tři tenoři atd). Takže za Franca mluvil jen jeho zpěv.
      Když poprvé vystoupil v roce 53 s Marií Callas jako Pollione v Normě, vyžádala si ho na další, i jiná představení a zpíval s ní pravidelně až do roku 58, kdy ukončila kariéru.
      Takže to bude asi spíš nahrávkou, snímanou tehdy často nekvalitním zařízením.
      Já tedy jeho hlas miluji, ale váš názor vám neberu.

      Vymazat
    2. To není názor, vždyť já ho prakticky neznám! Jen ve mně zarezonovalo to "šetření se", protože jsem zrovna pustila něco, kde řval. Tedy podle mého momentálního a zcela subjektivního pocitu. Možná že takhle zpíval často, maje k tomu vybavení, ale pak mu to nemuselo v zachování hlasu prospívat.

      Vymazat
  58. Tady je taky ošklivo. Dopoledne odjel syn s rodinou, teď dcera s rodinou a já mám uklízet! Ne po nich, ale svůj pokoj, kam jsem v době zimní přestavby obýváku a kuchyně natahala vše, o čem jsem si myslela, že je to třeba zachovat. + hromada prádla na žehlení atd.
    No, musím se do toho dát. Naštěstí dnes není opera. :-)

    OdpovědětVymazat
  59. Ládiku, teď by u vás mělo zapršet....

    OdpovědětVymazat
  60. Dnes jsem šla na procházku a sedla si u lesa a po louce běhali zajíci a pak se začli pářit, to jsem nikdy neviděla a krotcí byli docela podezřelé,snad neměli vzteklinu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, když zvířata nebo lidi ovládne chtíč, tak nedbají na okolí... vy vzteklino! :-)

      Vymazat
    2. Pozdní honcování zajíců.

      Vymazat
  61. Nový evropský intelektuální fašismus - Giulio Meotti
    https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2020/05/01/novy-evropsky-intelektualni-fasismus/
    "...Evropské univerzity — které by měly být domovem otevřeného pluralismu, debaty, výzkumu a myšlení — se místo toho staly rájem intelektuálního sektářství a teroru. Tento nový radikalismus posiluje na Západě nejen politickou korektnost, ale také podvolení se nátlaku, jsme „jako ovce jdoucí na porážku.“...
    ...Sociální média tomuto vývoji velmi napomohla vyvoláváním „lynčujícího davu“ v kyberprostoru. Nyní musíme všichni velebit multikulturalismus, islám a imigraci, musíme se kát za svoji koloniální vinu a téměř všechno vidět ve světle rasismu. Tato nová inkvizice netoleruje ani ty nejmenší pochybnosti nebo nesouhlas – a tvrdě je trestá!..."

    OdpovědětVymazat
  62. Brambory
    František Branislav
    Z bramboru vzali půlku,
    zahrabali ji v důlku.
    Bylo to brzy z jara.
    Sluníčko ať se stará.
    Ať mraky dají ještě
    deštíček – víc deště.
    Jak pole okopali,
    řádky se zelenaly.
    Když podzim přišel, z důlku
    nevykopali půlku.
    Co se to jenom stalo?
    Brambůrků vybíhalo
    už deset z toho důlku,
    kam zahrabali půlku.
    Dál ženy kopou v řádcích.
    Jak o velikých svátcích
    zpívají nad košíky:
    Dík tobě, pole, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byly pěkné básničky, takové pozitivní, a děti se k tomu vedly od mala, že bez práce nejsou koláče. A ne že práce je vopruz, zvlášť rukama a v hlíně.

      Vymazat
  63. Kdyby asfaltový holub postupoval podle tohoto nahoru,mohl mit z kilogramu sadvy 2,4 kg sklizně a produktivitu o 100% vyšší.

    OdpovědětVymazat
  64. Tužka napíše,....jela jsem přes naše sídliště,... paneláky, věžák, postavené v osmdesátých letech. Mezi domy bylo docela slušně zeleně,...stromy všeho druhu, velké solitéry, k tomu keře, taky ve velkém druhovém množství. Za těch třicet let slušně zarostlý prostor, takže ty paneláky nevypadaly tak ohyzdně betonově.

    Píšu v minulém čase. Město má od ledna nového architekta,...a byl to jeho nápad, revitalizace sídliště, radní mu to posvětili,...nechal vykácet desítky vzrostlých, naprosto zdravých stromů, skoro všechny keře,...když jsem dnes odpoledne projížděla sídlištěm,...občas si přes něj zkracuji cestu,...na okamžik jsem si myslela, že jsem duševně mimo a zajela jsem někam jinam, do jiného města. Zaparkovala jsem a prošla prostor,....z mého pohledu, běs.

    Pustina. Architekt si zavedl na internetu vlastní portál, tam to vysvětluje,....prostor prý potřeboval prosvětlit, upravit, doplnit květinovou výzdobou a udělat ho na způsob útulných atrií.

    JO,...horko a sucho v létě, trávník bude jako savana, lidi se bez stínů v bytech budou smažit ve vlastní šťávě,...jakto, že si to nechali líbit,...žijí tam stovky lidí,...díky koronaviru byli doma, viděli to kácení. Jo, díky koronaviru jsem nevyjížděla každý den za sjednanými povinnostmi, určitě bych projela i sídlištěm a viděla začátek té spouště. A jak se znám, do čtyřiadvaceti hodin bych byla na radnici a za architektem,....třeba bych něco zachránila z té zeleně,...jo, kdoví,...

    Taky si kladu otázku, jestli to je z jeho hlavy,...nebo,...nebo to má pozadí,...nějaká lobby tam bude cosi instalovat a vytříská na tom prachy,....pozdě,...prohlížela jsem pařezy,...stromy do jednoho zdravé, vyvrácení nehrozilo,...keře vytrhali i s kořeny,...volný prostor, to ano,...ale,...uvidíme, co bude dál. Možná, že tomu napomohl i ten nouzový stav,...na radnici jen telefonovat, návštěvy po telefonické dohodě,...je snadné říci do telefonu,...ne,...něco jiného je když vejdete, a argumentujete a hlavně, nenecháte se odbýt.

    Uvažuji, zda mám jít stejně zítra na radnici,...nebo ne,?...inzerují od pondělí normální provoz, jen roušky budou zachovány,...

    Příroda dostává naprdel, určitě už v některých jehličňanech byla obsazená hnízda,...smutno pomyslet.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  65. Tužka napíše,...Gaio, ta básnička o bramborách je bezva,...neznala jsem.
    Dnes jsem pekla na oběd bramboráky,...venku na chalupě na plátech, ve velkém,...byli hosti, chodili po horách, ...pak museli spěchat dolů k autům,...chystal se déšť.

    Byly to poslední brambory,...sadba už vykoukla, nakopala jsem k nim zem, mají být přímrazky, snad si nepospíší a nevylezou,...jak brambor o zmrzlicích namrzne, už nikdy nedá pořádnou úrodu,...no uvidíme, jak to půjde dolů s tou noční teplotou.

    Jinak je teplo a trochu zahradnicky zalito.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až na to,že je genderově nevyvážená.
      Dnes jsem zlikvidovala poslední zbytky brambor ze sklepa,ještě poslední bramboráky budou příští neděli.10 brambor jsem zakopala na kraj kompostu , uvidím,jestli v červenci něco sklidim. A říkala jsem si u toho tuhle básničku,byla v čítance asi ve třetí třídě.Tuhle jsem okopirovala byl u ni dovětek ze starší čítanky.

      Vymazat
  66. Sousedovi žloutne česnek. Kdy se to slízí? Už v květnu?
    https://imgur.com/RRoOSkt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u toho se nechejte poučit, jak na pěstování u lesa, Ládiku!!!. Česnek sklidí, až se mu ponechané květní stvoly začnou narovnávat, podle natí soudím, že i dostatečně velký.
      Kterou hospůdku dnes poctíte obědovou návštěvou?

      U nás mm tak půl, mandelinek po zimě vylezlo plno.
      Nepsal tu někdo (Liška?, Jáchym?), že cvičně zasadil nějaké cizokrajné (fialové?) brambory? Možná loni, možná i dříve - nepostřehla jsem tu, jak to dopadlo.

      Vymazat
    2. Sklízí se tehdy, když na něj dostane sklízející chuť.
      Samozřejmě že nějakou cibulku , hlízu by to chtělo, aby už měl.
      Pro uskladnění pak viz Baba Jaga, pozor na vlhkost, ať uskladňující nelituje, že raději nesežral úrodu čerstvou, než ji vyhodil zničenou.
      My dávali česnek do soli, ale to i zeleninu. Obojí pomleté. Pak pod maso, do polévek a tak různě.

      Vymazat
  67. Krásných 23°C, úplně jasno, silný vysušující vítr. Zrovna v době, kdy mělo spadnout 35mm deště, ještě před 2 dny. Proč to ti hňupi předpovídají? K čemu jsou ty suterpočítače a štáby televizních celebrit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera večer to vypadalo, ale nic. Tak uvidíme dnes, zatím jak píšete...
      Koukla jsem na odkaz článku fórum24. Úplně mě dostalo jakési jejich heslo, že oni jsou ti, kteří přinášejí ty zprávy, které by vám Zeman a Babiś rádi zatajili. Tak to je panečku bomba :-)

      Vymazat
  68. Paní Tužko,
    měla byste vydat knihu Vašich pamětí.

    OdpovědětVymazat
  69. Tohle jsem pobral opravdu se zájmem, včera z Kydů:
    https://d.tube/?fbclid=IwAR3uF-bowEvCXsoiicVuN4ep3pxxh_yzPHuOdIpbO_6Euhxoxt6gZ0eZyKg#!/v/3peterko3/AAD6TxxIj4yJTMCaeF9YWq_MRIwkFf5KYd0Q01ATO2afLw?fbclid=IwAR3uF-bowEvCXsoiicVuN4ep3pxxh_yzPHuOdIpbO_6Euhxoxt6gZ0eZyKg

    OdpovědětVymazat
  70. Nakonec se budu soudit se zkurvenou bankou, která zadržuje pozůstalost po otci - soudní příkazy jsou pro banku cárem papíru. Už jsem rozjel reklamaci. Zmrdi! Verbež zasraná! Všude samý právník - a zkurvené zlodějské hovado!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se, že dnes Vám nebude chutnat ani doma. Dědictví jste neřešili u notáře, ale už i u soudu? Vy snad všeliké patálie přitahujete... Ať se vše a rychle v dobré obrátí.

      Vymazat
    2. Dědictví bylo vyřizováno u notáře. Jenže otec měl peníze v bance a to je zřejmě potíž. Podle Usnesení okr. soudu nabývám dědictví, to vyřizuje notář. Ale banka je banka, té nějaký soud leží u prdele. Prvotní jsou jim cizí prachy, už tam leží týden.

      Patálie nepřitahuju, těm se vyhýbám. Bohužel lidi jsou svině a s tím nejde nic dělat, jenom jim to říkat do xichtů.

      Na zahrádku nepůjdu, birel si můžu koupit v plechu a vypít doma.
      Na zahrádce bych nemohl sekat kapsy a bojovat s varanem.

      https://imgur.com/08wYjke
      https://imgur.com/ccwkQJL
      https://imgur.com/PYVJlTT

      Vymazat
    3. Tu ještěrku jsem měla tady taky.A i k němu samičku.

      Vymazat
    4. Ládiku, člověk musí jít s usnesením od notáře do banky a ta mu pak do cca měsíce dvou pošle peníze. Co vám udělali jinak?

      Vymazat
    5. Prachy leží v bance už týden, kdo to má takovou dobu vydržet?

      Vymazat
    6. Tady se soudí sousedka o dědictví po manželovi už od roku 2013 a ještě neni konec.

      Vymazat
  71. Jaguško, fialové brambory bohužel nenarostly,jsem asi na sázení brambor zbytečně chytrá :-)

    OdpovědětVymazat
  72. Tak jestli ani teď u Ládika neprší, tak už fakt nevím...

    OdpovědětVymazat
  73. Ruský špion: V kufru jsem vezl dezinfekci a bonbony
    http://jdem.cz/fgg395
    Janek Kroupa opět investigativně: "Andrej Viktorovič Končakov je vysoký štíhlý muž. Vypadá mladší, než ve skutečnosti je. Ve 34 letech přitom řídí diplomatické zastoupení jedné z ruských federálních agentur v Česku.
    „Svůj ‚babyface‘ dokáže Andrej Viktorovič Končakov při rozhovoru s reportérem dokonale ovládat: na otázku, jak vysvětlí, že právě on je člověkem, který měl do Česka přivézt jed ricin, nehne ani brvou, žádná emoce ani překvapení, jako by byl na podobný dotaz připraven.
    „To musí být nějaký omyl, vezl jsem v kufru dezinfekci a bonbony,“ říká klidně před komplexem budov ruské ambasády v Praze 6.
    Mimoděk tak nepřímo potvrzuje malý detail příběhu – týdeník Respekt totiž dříve napsal, že ruský agent do Česka přivezl jed ricin právě v kufru.“
    --
    K tomu odjinud:
    Vždycky jsem si myslel, že vrcholem jemného, až filigránského umění výslechu byl výslech Švejka četnickým strážmistrem Flanderkou.
    Není tomu tak – Janek Kroupa rulez: Ta lehkost, s jakou z něho dostal nejstřeženější tajemství carské ambasády – kufr ! Cizinec přiletěl do země a měl KUFR !!
    Neuvěřitelné !
    :-)
    Na co potřebujeme BIS, když máme Kundru a Kroupu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavně Alenu11 května, 2020 17:31

      Bezpečnostní výbor PS - na utajeném zasedání.
      "považuje opatření bezpečnostních složek státu při hájení chráněných zájmu státu a zdraví obřanů ČR ZA ADEKVÁTNÍ A VYJADČUJE PODPORU OPATŘENÍM BIS proti působení cizích zpravodajských služeb.
      Pavel Žáček: Při jednání nebyl mezi námi v podstatě žádný spor, nikdo kroky BIS nezpochybni, závěrešné usnesení jsme schválili praktickyjednohlasně".

      Vymazat
  74. Potřebuji dostat mezi ženy informaci, že přístroje opravdu nejsou stoprocentní. Prošla jsem dvěma typy mamografu, dělali mi sono, kontrolovaly mě celkem tři lékařky. Jen díky pozdějšímu pohmatnému nálezu jsme nakonec věděli, kam vlastně mířit biopsii,“ řekla Michaela Kuklová v rozhovoru pro pořad Showtime.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/revue/vztahy-a-sex/michaela-kuklova-rakovina-prsu-nemoc-nador-mamograf-partner-vztah-rozchod.A200511_082927_sex_sub


    Další,co chodila poctivě na preventivky a byl ji to prd platné

    OdpovědětVymazat