16 září, 2020

KRTINEC č.479

219 komentářů:

  1. Kohouti už kokrhají, noc pomalu končí, elfové ještě nenastoupili do služby, tak potichu otvírám dveře do nové jamky a všem přeji krásné ráno ;o)

    OdpovědětVymazat
  2. 6. Kde je zdravý rozum?
    Listina základních práv a svobod, kde je ukotven princip rovnosti, je uznávaná na Západě řadu let, v ČR je ústavním zákonem č. 2/1993 Sb.
    Jsem žena, 57. ročník a už za mého mládí moje generace dívek se neřídila tím, jak se o ženách mluvilo a psalo (nebo nepsalo). Dívky studovaly i na středních průmyslových školách a vysokých školách technického směru, já jsem studovala na fakultě strojní ČVUT a už tehdy tam ženy nejen studovaly, ale i vyučovaly. Většina žen mojí generace byla zaměstnaná, já jsem od 80. let pracovala v profesi programátor analytik. Ženy se podílely na vědě a výzkumu, politice, soudnictví, školství, kultuře, zdravotnictví, pracovaly v různých odvětvích průmyslu... Většina žen mojí generace vedla své děti k tomu, že podílet na domácích pracích se mají všichni členové domácnosti. Nežádoucí sexuální pozornosti mužů ženy řešily odmítnutím, případně fackou, já jsem v životě řekla mnohokrát mužům "Ne" a vždy to všichni respektovali. Znásilnění bylo trestné, to bylo i násilí bez ohledu na pohlaví oběti a pachatele.
    Kde je zdravý rozum se ptám při pohledu na to, co se v posledních letech děje na Západě:
    - Škola v Barceloně zakázala knihy o Karkulce či Růžence. Jsou moc sexistické
    - Galerie skryla obraz s nymfami. Ukazuje prý ženu pouze jako objekt krásy
    - přestože v EU je zakázaná jakákoliv diskriminace, dost zemí EU ratifikovalo Istanbulskou úmluvu, která diskriminuje muže a je tam předepsaná politika, vzdělávání, financování, sběr dat, ohlašování a monitorování (což evokuje působení Velké sestry-gender zřejmě dvojčete Velkého bratra z Orwellovy knihy 1984)
    - některé ženy berou různé projevy mužů za sexuální obtěžování (i zírání do výstřihu, vtipy, pozvání na rande) a muže kvůli tomu žalují
    - není stanoveno, co je sexuální obtěžování, záleží na vnímání oběti a jsou snahy nahradit presumpci neviny presumpcí viny
    - České dráhy zavedly kupé pro ženy
    - velký vliv má genderismus a politická korektnost, rozmáhá se "kultura rušení" - cancel culture (vymazávání lidí z uměleckého žánru, z vysokých škol, z historie).
    Jsem přesvědčením "historická" feministka, mám 2 dospělé dcery a 4 vnoučata a věřím, že zdravý rozum zvítězí, že brzy hodně žen a mužů ze zatím k tomu mlčící většiny řekne "Ne" genderismu, politické korektnosti, kultuře rušení a Istanbulské úmluvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srdečný pozdrav všem a díky panu domácímu za krtince :-)
      Nebudu se účastnit žádných diskusí, je možné mi napsat na monika.taky@volny.cz - nebudu odpovídat mailem, budu se snažit napsat k tomu úvahu a dám ji sem do Nory.
      Petr Novák - Přátelství na n-tou
      https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo

      Vymazat
    2. Dobře už bylo

      Vymazat
  3. Doporučuju shlédnout závěr dnešní etapy TdF.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neviděla jsem, to byla lišákova doména a já to ráda sledovala s ním, pokud jsem byla doma. Teď mě neberou motorky, F1, vlastně sleduju sport velmi sporadicky. Holt mi chybí ten motor...

      Vymazat
  4. Voní otavy. Máme posekanou louku, je 20°C a čeká se horký letní den. Ořešáky mají suché listy a jinak je vše zelené, jako v Irsku. Do toho voní švestky a dám si večerní mošt.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem svoji povlečenou peřinu opět svlékla a kvůli vedru zas spala jen pod povlakem

    OdpovědětVymazat
  6. Den byl horký, bylo dusno, ještě půjdu uklidit podsedáky, kdyby přišla nějaká bouřka. Dnes jsem měla čtecí den, na zahradě jsem jen posbírala spadaná jablka a zalila venkovní truhlíky a závěsy s kytkami. Zítra zase budu vařit pro všechny, tak se docela těším, už mám absťák ;o))

    OdpovědětVymazat
  7. Všichni jsou v přírodě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ne, dělám rozpočet na halu ... ale vyrazím běhat.

      Vymazat
  8. Kilo jablek je prý za 50Kč https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/jablko-cena-potraviny-rekord-ovoce-prodej.A200916_162645_ekonomika_mato

    a my pijem denně 5 litrů moštu z trhaných... není nad bydlení na dědině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes zakázali klecový chov a vajíčka prý budou za 11 korun,to abyste si pár slípek pořídil

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Opět po transplantaci?

      Vymazat
    2. Anebo extirpaci.

      Vymazat
    3. Dagmar vás vypátrala, dokonce ve dvojím provedení, Ládiku! :-)

      Vymazat
  10. Dnes tu není Marie, tak musím napsat něco o Rossiniho opeře Hrabě Ory sama.
    Je to opravdu komická opera, zasmála jsem se mnohokrát, přitom zpěváci předvádějí to nejlepší rossiniovské bel canto.

    Nezbedný hrabě Ory (Juan Floréz) se nevydal na křižáckou výpravu, ale svádí se svými kumpány opuštěné manželky rytířů.
    Ale narazí, když se v přestrojení za jeptišku vetře do zámku a jako sestra Colette se zkouší přiblížit k hraběnce Adéle (paní Damrau). Ta má u sebe milence (kalhotková role-paní DiDonato) a obě si z Oryho ztropí šprým, který ale nakonec baví v posteli všechny tři :-)
    Přitom excelentně celou dobu zpívají!!!
    Těch deset minut stojí za shlédnutí, abyste viděli/y, že i v opeře se může zpívat v posteli a ve trojce!
    https://www.youtube.com/watch?v=-NOvYXa5SNE
    :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jinak jsem se dnes projížděla autem po virovišti, večer jsem byla na schůzi, parkovala jsem na placeném stání u chodníku rušné ulice ve svahu (jezdí tam tramvaje, autobusy, auta, je tam výjezd z obchodního centra...).
    Vrátila jsem se za šera do auta, sednu, rozhlédnu se za sebe, nic nevidím, tak chci vyjet do vozovky, naštěstí jsem si ještě pustila CD a to zaváhání mě zachránilo. V ten moment si to totiž kolem mne šustla neosvětlená cyklistka, slušnou rychlostí, byla bych ji jistě srazila, protože v té skoro tmě nebyla vůbec zdálky vidět. Jen až když mě míjela...
    No, to se mnou byl anděl strážný, jinak to není možné. Uf!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jste zavolat policii,porušení předpisů a určitě vystraší někoho jiného

      Vymazat
    2. Gaio, vy máte nápady. Jak bych to asi udělala, to jsem jí měla autem stopovat, zadržet a volat policii? V Praze?
      Tady jsou silniční vši rozlezlé po chodnících i ulicích, cestou jsem viděla dva, jak jeli na červenou po přechodu pro chodce, člověk musí být jako ostříž, protože při případném střetu je vždy na vině automobilista.
      A řádně nesvítí skoro žádný, v konkrétném případě šlo hlavně o to, že jsem ji neviděla, i když jsem se otočila, přitom mě zatím míjela, v šedém oblečení v šeru...

      Vymazat
  12. Ráno je teplé, chybí rosa, ta byla v posledních dnech výrazná. Rajčata pomalu končí, ale na kompostu mám ještě zelená, tak snad dozrají. Dnes budou k obědu bramboráky a polévka kulajda, z lesa jsem donesla pár hub, ale nebyla jsem daleko, horko a dotěrný hmyz mě vyhnali domů. Teď mám až do neděle práci, ale v pondělí si zkusím zajet do míst, kde by mohly růst hřiby, ještě bych pár nasušila.

    OdpovědětVymazat
  13. Jedu z viroviště na chatu, zítra musím vyrazit na parcelu, bojím se, co tam najdu, skoro po sedmi týdnech....
    Jinak, co se týče kovidu opatrnost je na místě, ale svou roli hraje i náhoda.
    Minulý týden jsem vzala na chatu kamarádku, a protože před tím pár dní vnuk smrkal a kašlal, na mne taky den dva něco lezlo, nechtěla jsem ji nakazit. Proto jsem v autě seděla s respirátem, tam jeden, nazpět druhý. A jinak jsme byly venku nebo v pořádné vzdálenosti od sebe.
    Dnes mi volala, že její dcera má kovid, je jí hrozně, ztratila čich, chuť, má horečky a bolí ji svaly a klouby. A ona s ní ve styku byla, takže co...
    To by člověk musel rezignovat na jakýkoliv styk s lidmi.

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsem šla na špacír a v okrajové části města měli nasetou tu letní louku,nahoře ještě květy a dole už suchá květenství, tak jsem si od každého druhu sebrala semínka, snad 20 druhů a na jaře, dá li pánbůh vyreju někde pruh a naseju to tam nejvíc se mi líbí mini slunečnice, ty jsem dala zvlášť a naseju někde kolo jen z nich i když ještě nevím kde,zahrada neni nafukovací

    OdpovědětVymazat
  15. Balsaminy pořád kvetou,ty se letos vyplatily

    OdpovědětVymazat
  16. Takový normální rozhovor ke kovidu
    https://www.youtube.com/watch?v=25O_QW07OyM

    OdpovědětVymazat
  17. Tužka napíše,...jak jsem afrikánům obrala všechna semena,...néé, že bych si všechna nechala, jen ta nejkvalitnější,...ostatní jsem jen tak lehce pohodila k plotu, posypala půdou,...a nechala přírodnímu osudu. Každý rok z nich mám na jaře pár nezmarů, co přežijí a brzy pak po přesazení kvetou. Jinak teda na jaře pečlivě vysévám, abych měla dost, protože slimáci si na nich umí debužírovat. Tak ty rostliny, co jsem je obrala o semena, nasadily poupata do druhé fáze. Přihrnula jsem k nim kompostovou zem s NPK, to je vybičuje k růstu,....a pokud nepříjdou časné říjnové mrazíky, tak dají ještě květinovou parádu.

    Už jsem psala, teď mám nejkrásnější mísy s ledovkami.

    Na jednom náměstí jsem viděla velké betonové truhlíky oseté spoustou barevných letniček a dvouletek,....taky mě to lákalo sebrat si semínka,....jenže,....celé náměstí hlídá kamerový systém,....nevím, jak by byli policajti tolerantní k mému oňupování květinové výzdoby,....nechala jsem si zajít chuť,....ale fakt, měli zajímavé letničky. Budu muset navštívit nějaký větší podnik s rozsáhlejší nabídkou,...u nás jen základní rozsah,...bojí se, aby to nezůstalo, a nemusela to majitelka vyhodit do stoupy.

    Byl větříček, sklátil lískové oříšky,....tak bude vánoční ořechové cukroví už na podzim,....je to mňamka.

    Zítra upeču vepřovou flákotu a tři dny makám na podzimních pracech,...až se zima zeptá, co jsem dělala v létě a v časném podzimu, tak ji nabídnu křížaly z padanek....natlučenou půlku z jablek chroupají sousedovic pašíci,...a jak při tom mlaskají,....snad nepoznají, že se živím jejich soukmenovci,....ježíšku, já bych tak ráda byla vegetariánem,...ale narodila jsem se jako masožravec,....bez masa ztrácím sílu, jsem pomalá a věčně ospalá,....třikrát jsem to zkoušela,...vydržela i několik týdnů,...pokračovat v tom,...byla bych šípkovojablečnou vegetariánskou růženkou....a nebo beruškou, v chaloupce kde aspaliaspaliaspali.

    Ochladilo se,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  18. Na konci roku může být 3,5 mil. nakažených.
    Z toho nejméně milion pražáků.

    OdpovědětVymazat
  19. Na nebesích otec náš
    pod ornicí satanáš.
    Kdo mi dneska zaručí
    komu skončím v náručí?
    Ve výsledku je to Putna
    hlavně, že mi pořád chutná.
    Jednou biftek, jednou stejk
    musí to být mladý bejk
    nejlíp z šlechtického chovu.
    Nepůjdu na převýchovu.
    Tůdle!
    Žádnou sóju nebo nudle.
    Na náhrobku chci mít doušku:
    preferoval mastnou roušku.

    OdpovědětVymazat
  20. Já mám teďka roušku levnou
    od Babiše, ale pevnou.
    Jednu jako druhou
    všechny jsou mi vzpruhou
    v bohulibém počínání.
    Jednu dolů, druhou na ni,
    třetí, čtvrtou, pátou -
    pátá je mi svatou.
    Přes ně napnu respirátor
    a pak jako terminátor
    půjdu sehnat mouku.
    Ty seš blbej, brouku
    mouku vzali ztečí
    prodavačky klečí
    do kozelce svázané,
    byli tady Pražané.

    OdpovědětVymazat
  21. Pastelka napíše:
    Dnes jsou vidět z Prahy Krkonoše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co napíše vypsaná fixa?

      Vymazat
    2. Že Znojma Alpy nevidno.

      Vymazat
    3. Z
      e Znojma Alpy nevidno.

      Vymazat
    4. Nepiš, když neumíš.

      Vymazat
    5. Vypsaná fixa.
      Proč tolik sebekritiky, liško?

      Vymazat
  22. Včera jsem usnula a opomněla jsem komentovat operu, tak to dnes napravím. Již potřetí jsem se s chutí podívala na Donizettiho Dceru pluku ve výtečném obsazení - paní Dessay a pana Floréze, včetně stejně úspěšných zpěváků vedlejších rolí.
    Drápelová dala v roce 2008 tomuto provedení 100 %, a to je už co říci, ta stovkou opravdu šetří...
    https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/kdyz-je-opera-fantastickym-divadlem.A080428_173939_divadlo_kot
    Návštěvu parcely jsem zbaběle odložila na zítra, chlácholím se, že bude menší provoz, protože Jižní spojka je plná zúžení a jízd v jednom pruhu, takže ve všední den je to maso.
    Jdu si připravovat záhon pro jahody a pokračuji v česání jablek... Postřik pomohl, soused vyhazuje každý týden kýble jablek, mně spadlo jen minimum.

    OdpovědětVymazat
  23. Přes původní dohady už není pochyb o tom, že za požárem uprchlického tábora Moria stojí jeho obyvatelé, tedy migranti, kteří si podle řecké vlády chtěli vydupat cestu na pevninu. Policie už dopadla dokonce šest viníků. Jde o Afghánce, z nichž některým už ďábelský plán skoro vyšel.
    Šestici Afghánců policie zadržela na základě výpovědí svědků a také podle kamerových záznamů. Oficiálně bližší informace ovšem nesdělila.
    Řecká média každopádně informují o tom, že dva migranti byli nezletilí a zbývajícím čtyřem je od devatenácti do dvaceti let. Všem měla být žádost o řecký azyl zamítnuta.

    Tak ty dva nezletilé by si mohla vzít paní Šojdrová, chudáčky malé. Už by jí chybělo ke štěstí jen 48 podobných...

    OdpovědětVymazat
  24. Nedavno som pri nejakej diskusii (kde sa pisalo o tom, ze Cesi vsetko od leta ignorovali,robili si zurky, napr. na Karlovom moste, a teraz sa obvinuju navzajom, kto moze sa enormny narast nakazenych) zaregistroval jeden prispevok, ktory bol asi v takom tone: oni su uz taki, u nich napr. tazia uhlie hornici v dolech.

    Doteraz som sa nad tym slovnym "oxymoronom" nikdy nezamyslel. Ako obyvatela byvaleho Cesko-Slovenska ma to slovne spojenie vobec nevyrusovalo, neuvedomoval som si to. Ako vidno, dnesna generacia, ktora nezazila spolocny stat vidi i to, co sme my nevideli - hornik v dole (v slovencine to implikuje, ze ten, co je hore, robi dole:-)).

    Tož, i to prinasa korona:-))).

    Pozdravujem vsetkych, a nad predstavou hubovej omacky od p. lisky mi tiez tiekli sliny:-)))

    OdpovědětVymazat
  25. Našel jsem u popelnice zrcadlo, už je doma:
    http://imgway.cz/s/1VRq

    OdpovědětVymazat
  26. Burčákový výlet dostává trhliny - v úterý vyklízím sklep a ve středu/čtvrtek se měmí kotel+bojler, nechám přitom jinak zapojit kotelnu, tentokrát bez anuloidu. I tak nám letos vraceli plynaři 8000, teplo je nejlepší zadarmo.

    OdpovědětVymazat
  27. Koukém, že tu dneska maká parta chytrých Čechů, tak to nebudu rušit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nerušte a nechejte si pokálet jenom vlastní hlavu.
      Ve Znojmě nejsou hory?

      Vymazat
    2. Ráno jedem na hřiby, na hřeben se Slovenskem, tak se podívám sousedům do lesa.

      Vymazat
    3. Ale no tak, copak jste si nevšiml pochvaly paní lišky od pana Harčarika?

      Vymazat
    4. Katatsja za gríbami

      Vymazat
  28. Já dnes dostala košík hub,takže večer smazenice a zítra kulajda plus řízky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, nedělejte mi chutě! :-)
      Pamatuji si, jak jsme byli s mužem a partou někde na kolech a šli jsme v poledne ve Sloupu pod hradem na oběd. Tehdy byl týden ohromných nálezů hub. Tak pan hostinský improvizoval a dal na jídelníček řízky z hub s tatarkou a bramborem. Ach, to byla dobrota, byly to řízky ohromných hlav hřibů-modráků, dodnes se mi sbíhají sliny, když si na ten božský pokrm vzpomenu...

      Vymazat
    2. Tatarka tak k zampionum lesni houby by jen zkazila

      Vymazat
    3. Gaio, každému chutná něco jiného, pro mne to byla božská mana, právě s tatarkou!!! :-)

      Vymazat
  29. Dnes je na pořadu Met Rossiniho Popelka (La Cenerentola) v podání paní Garanči a pana Brownleeho. Takže to vynechám, stačilo jednou.
    V opeře uvěřím ledačemus a snesu ledacos, ale když se hrabě vydává v přestrojení za svého sluhu do domu, kde si má vybrat nevěstu, tak asi by se k nim proláklo, že pan hrabě je černoch, že.... Navíc paní Garanča je o hlavu větší, takže vše působí spíš komicky. I když zpívají výtečně.
    https://i.postimg.cc/zXLPRp9n/frak.jpg
    Zítra budou Puritáni a uvidíme, zda Met přidá ještě týden....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak přidali, zase jsme vše již viděly, já jsem ale na jaře propásla Vlaštovku, tak se ráda podívám...

      Vymazat
  30. Kopíčka ta fustracia a posadnutost stale neopustila, alebo ma nasledovnikov?:-))

    OdpovědětVymazat
  31. Jonas Kaufman - hlas ocel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dva anonymní blbové se opravují? :-)

      Vymazat
    2. A trhovkyně Alena komentuje.

      Vymazat
    3. Hloupé trhovkyni nedošlo, že




      Hloupé trhovkyni nedošlo, že jsem opravil vlastní výtvor "upravený" korektorem. Takoví jsou zde téměř všichni mudrci.


      Vymazat
    4. No ale ta úprava!

      Vymazat
    5. Poŕåd lepší než Aleny odkrytī ega a Jåchymovy žvåsty.

      Vymazat
    6. Ani ostatní nejsou o moc lepší, ještě že my to tady občas vylepšíme.

      Vymazat
    7. Co kdybyste už odtáhli pryč a "vylepšovali" to někde jinde?
      Jste tak otravní....

      Vymazat
    8. Zklidněte hormony, Alenko, a držte se své rady Na anonynymy nereagovat. Nebo to už neplatí?

      Vymazat
  32. Ládiku,
    už jsem trestuhodně dlouho nepochválil vaši poetickou tvorbu, takže to dnes rychle před spaním doháním!

    Myslím, že i na Kydech jste populárnější než - namátkou - třeba takový Asfaltový holub. Přeju mu to, neměl vás tam tahat na vařené nudli, těstoviny budou drahé.

    OdpovědětVymazat
  33. Tužka napíše,....tak jsem byla zase jednou na Kydech,...pane Ládíku, chválili Vaše básnění,...oprávněně,....taky mě vždycky pobaví a jsem hned v politickém obraze.

    Až koroňácká exponenciála chytne dvojku, no to bude početní vzlet nakažených.
    Taky jsem si udělala pár matematických výpočtů a prognóz,...a doufám, že všechno bude nakonec jinak,....jak,....uvidíme.

    Jak vyjádřit krátce a stručně budoucnost,....TO PŘEJDE.

    Zas se ochlazuje,...je jasno,...to chladno má jedinou výhodu,...zbrzdí se odpar zalité zahrady,....chození po trávníku v ranní rose za východu slunce,....asi se konat nebude,..
    Jdu na kontrolní obchůzku a zalehnu,...docela jsem si dnes mákla.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez vakcíny nepřejde.

      Vymazat
    2. Španělská chřipka přešla za 3 roky a virus,který ji způsobil už není

      Vymazat
    3. Nepřešla.

      Vymazat
    4. Virus H1N1.

      Vymazat
    5. Variola - pravé neštovice: virus vymýcen v 1980
      Poliomyelitis - dětská obrna: úplné vymýcení se předpokládá letos.

      Vymazat
  34. Tužka napíše,...pane Jáchyme,...vstup do Nory je vícekolejný, nebo rozhodovaly vteřiny,....kdo dřív, kdo lépe,...tím se neřídím,....mně stačí třeba jen tichá účast z povzdálí,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  35. Ked tak rozmyslam s urcitym casovym odstupom, tak sme mali stastie. Totiz, schadzame sa niekolko poslednych rokov bratranci a sesternice vzdy okolo 1. septembra (ktore dni vyjdu na piatok-nedelu). No a ako som davno pisal, ujov a tety mam (alebo som mal) i v Cesku, tak je zrejme, ze na stretnutia prichadzaju poniektori (e) aj odtial. Kedze sa to pripravuje dlhsie a ludia sa na to tesia, tak sme mali obavy, co bude tento rok. Nakoniec ale, prave v obdobi nasej stretavky, bola situacia priazniva, takze prisla rodina i z Ceska. Nepresli ani dva tyzdne a situacia sa uplne zmenila. Tak to sme mali tento rok stastie...

    OdpovědětVymazat
  36. Za chvíli se vstává, berem 2 obéznější osoby a jede se na hřiby.

    OdpovědětVymazat
  37. Ve světle Orionu
    zabrousím do rajonu
    kde jsou hřiby, jeleni,
    bo se mi to nelení.
    Beru si jen krátké gatě
    poběhám po cizím státě
    pofotím si boletusy
    bo robit se pořád musí.
    Pár jich vezmu na kulajdu
    určitě jich plno najdu
    velké nechám stát,
    teď už musím vstát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, včera jste u Vidláka fakt zaperlil, četla jsem to až v noci. Vynikající!!

      Vymazat
  38. To jsem dnes měla biooběd, kulajda z lesních hub plus vlastní kopr plus houbově rizecky plus křehký zavin s vlastními jablky plus salát z vlastního salátu paprik a bazalky

    OdpovědětVymazat
  39. Odpovědi
    1. No Ládiku!!! – ušpiněnou botou na hranečník našich (mých určitě) nejmilejších sousedů? To nejsou ty boty, co se na ně nechytá bláto, že. Houby bez komentáře.

      Včera ČT potěšila zpožděným přenosem z Vídně, dnes asi doma dáme záznam
      z Mnichova - Donizettiho Favoritku.

      Je už někdo zdejší přihlášený na YT? Já nikoliv.Tohle se tu možná celé ještě nehrálo:
      D. Shostakovich -- Jazz Suite No. 2 (Sekundový valčík i co přídavek)
      https://www.youtube.com/watch?v=MZ9l_VQBJ5Y1:0čera0 / 4:45

      Pozdrav všem a obdiv Gaie - pokud kuchtila jen pro sebe.

      Vymazat
    2. Vy si nevaříte?

      Vymazat
  40. Čuba breše, žandár laje
    tam dole jsou Visalaje
    tam U Bebka auto stojí
    tam přijímej pod obojí.
    Držkovku i placek.
    Berou na tě klacek
    že zamoříš Slovákii,
    bacha na jelena v říji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte vědět,co jste ukuchtili já jdu na řízečky,druhé kolo

      Vymazat
    2. U Edy na náhrobním kamenu maso.

      Vymazat
  41. Zdravím Noru i s obyvatelstvem. Noťas ještě nemám, bude až v pondělí, píšu z jiného.
    Obdiv všem houbařům! Já dnes jen hlívu z regálu.

    OdpovědětVymazat
  42. Dědečci hříbečci jak z Mrazíka

    OdpovědětVymazat
  43. Ze starého slabikáře
    Podzimní sluníčko
    nehřeje nepálí
    přesto se zatřesem
    když se nám zakalí

    OdpovědětVymazat
  44. Zdravím všechny krtky.
    Já jsem dnes byla také akční a navíc jsem pořádně zaměstnala zeťáka. To nečekal, jednou taky musel pracovat...
    Dcera tu totiž byla s vnukem, manželem a jeho dcerou. Dnes měli jet vlakem na výlet, tak jsem se opatrně včera zetě zeptala, zda by se mnou dnes sjel tak v 9.30 (před výletem) pro brambory. Prý jo.
    Dala jsem si budíka na 8.30, abych se stihla nasnídat, ovšem v 9 zeť ještě spal... no, dojeli jsme tam v deset...
    Paní má letos nádherné brambory, několik druhů, my si vzali červené a žluté, oproti loňskému roku jsou velké a prakticky nepoškozené. Koupila jsem metrák.
    Dojedeme do chaty a dcera měnila plány, prý vnuk kašle, a tak raději pojedou na výlet z Prahy a zůstanou již doma.
    Tak jsem hned chytila zetě, napřed mi nanosil do sklepa lísky s jablky, zatím jsem vybalila pytle s bramborami (naštěstí jsem si ve sklepě vše již připravila). Zaměstnala jsem i jeho dceru, vnuk taky pomáhal, přebírali jsme brambory a zeť nosil kýble do sklepa... a bylo vše hotovo. To nečekal, myslel, že si před jízdou dá tak leda kávičku a cigárko...
    Chudák se tak zapotil, že se musel jít ještě vysprchovat...:-)
    No a já jsem si chvíli odpočala, pak jsem se sebrala a konečně vyrazila na parcelu.
    Počasí bylo prima, slunce, ale ne vedro. Napřed jsem očesala jabloně, mám tam mladé stromy, ale přivezla jsem asi 15 kilo jablek. Pak jsem si vše připravila na sekání se zvednutým deklem (nebyla jsem tam šest týdnů!) a začala jsem. Za tři hodiny jsem vše posekala, jednou jsem za chodu dolila benzín, sekačku jsem nechala běžet, i když jsem mezi tím chvíli odpočívala, protože napodruhé již nemám sílu ji nastartovat lankem.
    Vydržela ona i já, mám vše hotovo a teď už tam pojedu jen v říjnu zazimovat...
    Přijela jsem za šera a zítra si dám odpočinkový den.
    Teď znovu poslouchám Belliniho Puritány, je to vynikající provedení, to se neomrzí.

    OdpovědětVymazat
  45. Ranní mráz: http://imgway.cz/s/1VSc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víte, Beskydy! :-)
      Tady tedy ještě ráno nemrzne, ale je už chladno. Ovšem přes den je nádherně.

      Vymazat
  46. BJ -
    bota na hraničním kamení není fotka s nějakou symbolikou, ale radost z toho, že jsem se dostal na značení. Předtím jsem snad hodinu postupoval dost neprůchodným lesem, celkem strmě do kopce, přes bahna a roští.

    Tady je momentka z běhu stáda jelenů a laní kolem mě - vpředu laň, vzadu jsou vidět 2 lekeni (šesterák a desaterák). Běželi na mě, ale všimli si, tak změnili směr. Než jsem vytáhl mobil, byli dál, než jsem chtěl.
    http://imgway.cz/s/1VSf
    http://imgway.cz/s/1VSf

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kámen je tady: 49.5088494N, 18.5892483E

      Vymazat
    2. Na mapě najdete samotu Kršle (louka v lese, na ní domek), takhle to vypadá v reálu:
      http://imgway.cz/s/1VSg

      Vymazat
  47. V 11:00 běží Boltka finále 400m (U22) v Jablonci, tady je stream:
    https://www.facebook.com/watch/live/?v=1185231671848794&ref=search

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady líp https://www.facebook.com/323334703489/videos/3662672270423206/

      Vymazat
    2. přesunuli sem: https://www.facebook.com/czatletika/videos/3662672270423206

      Vymazat
  48. Když se zasním dlouze
    uvidím stav nouze.
    Doklad bídy v celém státě
    cachtáme se v černém blátě
    marná byla snaha
    moří celá praha.
    Říkal Přemek Prymula
    že křivka je plynulá
    téměř jako hyperbola
    a tak volá hola hola:
    zavřem školy, hospody
    i masové pochody
    zavřem banik ba i spartu
    na hranice dáme vartu!

    OdpovědětVymazat
  49. Dopoledne jsem nevěděla, kam dřív skočit, teď si tak akorát čtu knihu a občas někomu odpovím ne na dotaz, jestli máme burčák. Už bych chtěla být doma, ale vydržím, těším se na zítřek, zkusím vyrazit zase do lesa, nebude to horko, co bylo minulý týden. A pes se zase vyřádí, potom padne jako špalek ☺
    Tak všem hezkou neděli a držím palce tomu želízku pana Ládika ☻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to už bylo. No jo, čtu pozdě a nepozorně.

      Vymazat
  50. Ládiku, jak dopadla Boltka? A co jsou to špancveky, co je házejí kolařům?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pátá.. ve štafetě 3.
      Špancveky jsou po našimu připínáčky. Na horských cestách.

      Vymazat
  51. Dnešní operu jsme již také viděly, je to Nápoj lásky s Polenzanim a Pretty Yende.
    Ve čtyřiceti letech jsem prakticky od Donizettiho žádnou operu neznala a když jsem prvně viděla Nápoj lásky, tak jsem nechápala, proč se znalci trochu pohrdlivě vyjadřují o této opeře jako o lehké, líbivé.
    No, ale pak jsem poznala další Donizettiho práce, poslouchala jsem audio nahrávky, viděla jsem je na operních festivalech, v Moravskoslezské opeře (tam nastudovali celou tudorovskou trilogii), a nakonec jsme letos ve výborném provedení Met shlédly celkem 9! Donizettiho oper!
    Takže dnes mám/e trochu jiný pohled i na L'Elisir d'Amore. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi důležité a významné.

      Vymazat
    2. Ovšem nejdůležitější a nejvýznamnější, přímo zpráva dne, je od anonyma. Ještě že ho tu máme! :-)

      Nápoje jsem si, Aleno, musela loknout, a chutnal, jak jinak :-) Večer napíšu.

      Vymazat
  52. Věřím, že tu už Marie od zítřka zase bude. Budeme se těšit Belliniho Normou, sice jsme ji také již viděly, ale ... Normy není nikdy dost! :-)

    OdpovědětVymazat
  53. Odpovědi
    1. Mrknu do Hlubokých Mašůvek ;)
      Ráno docela chladné, sluníčko se dere ven přes mraky, ale prý to má vyhrát. Peču si ke snídani housky, snad budou obzvlášť vypečené, těsto na ně jsem koupila včera cestou domů v takové tubě. Po otevření lezlo ven jak šaty z oříšků Popelky.

      Vymazat
  54. Ještě musím, naprosto mi mluví z duše: Laco G. Mlynář na Kydech, dnes v 10:50. Snad se nedopustím plagiátství, když to sem zkopíruju, protože přesně tohle si, zejména to o Češích, myslím já už hodně dlouho. A nic s tím nenaděláme...

    Kdo za to může?
    V odpovědi na tuto otázku mají dnes jasno příslušníci řvoucí menšiny. Podle Václavky Moravcové prý Kantar říká, že menšinou už je současná vládní koalice. Nemyslím si to. Ostatně nejlepším průzkumem veřejného mínění jsou volby a ty tu budou za 10 dní. Doufám, že nám je Babiš nezruší. Prý dnes ve 20,00 cosi řekne národu.

    Ale vraťme se k odpovědi na otázku Kdo za to může, takže za nárůst CV-19. Předně slezme z Řípu a přestaňme se bahnit v místním zatuchlém rybníce, neboli porovnejme naši situaci minimálně s ostatní Evropou. Napsal jsem tu nedávno, že až za rok od začátku pandemie u nás budeme hodnotit, jak si vedla vláda, porovnáme kumulované výsledky v rámci Evropy 4 základních ukazatelů:
    - počet zemřelých na CV-19 na 1 milion obyvatel
    - pokles HDP vlivem pandemie
    - růst zadlužení vlivem pandemie
    - počet nezaměstnaných po roce trvání pandemie
    Ve všech uvedených ukazatelích si stále vláda vede v evropských poměrech velmi dobře, nadprůměrně, zatím.
    O co tedy vlastně jde? Proč všechno to vyřvávání? Jde pořád o to samé od posledních parlamentních voleb. O politický boj s Babišem a o snahu o jeho politické zničení, nebo alespoň oslabení. O TO TU JDE! Ne o CV-19.
    Takže udělal Babiš a jeho vláda nějakou chybu? Nepochybně, mnoho chyb, jako každá jiná vláda před ním za posledních 30 let. Rozdíl je jenom v tom, že ta současná má zatím nejlepší výsledky ze všech vlád za posledních 30 let.
    Co si myslím, že tedy bude dál?
    Krizový manažer Babiš i tuto krizi zvládne. Když se ale dívám po Evropě, v jakých podmínkách Babiš vládne, zejména ve srovnání se sousedním Německem, nebo Rakouskem, musím konstatovat děsivou dlouhodobou úroveň české politické kultury a zejména médií, která mají na současném stavu lví podíl. Zejména veřejnoprávní ČT je vlastně samostatným politickým opozičním centrem, na rozdíl od politických stran prakticky bez jakékoliv kontroly, neustále štvoucím proti vládě. V Německu, ani Rakousku by si veřejnoprávní média NIKDY nedovolila takové hrubé a neomalené útoky na vládu, jako ČT, zejména ČT24. Porovnávat se například se Švédskem a říkat, že to je cesta? Tak ano, nejdřív ti, co takto mluví, nechť nechají nakazit a zemřít své rodiče a prarodiče a potom budu věřit, že jim nepřeskočilo.
    Česko je země kverulantů, opozičníků a části nedisciplinovaných lidí, kteří jsou ochotni určité sebekontroly pouze po omezenou dobu a následně na ně platí jen MALÝ DVŮR A DLOUHÝ BIČ. V žádném případě na ně neplatí doporučování a apely na osobní zodpovědnost. Tady si stačí vzpomenout, jak Češi dodržují dopravní předpisy, jak zodpovědně se chovají ke svému životnímu prostředí atd. atd..
    Prostě tvrdá restrikce je na většinu Čechů (a méně Moravanů) jediná možná cesta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, svůj příspěvek níže jsem zveřejnila, aniž bych váš četla, tak to teď vypadá trochu divně "něco pro nás".
      Laco má vždy dobré příspěvky a s tímto taky plně souhlasím.
      Třebas svatba, kterou popisuji níže. Lidé vědí, že je to nebezpečné, že se tam mohou rodiče (kamarádka má vážně nemocného muže) nakazit, ale přece to plánovali a chtějí se pobavit, potěšit s ostatními, tak se to nemůže nijak omezit...

      Vymazat
  55. Marie, něco pro nás! :-)

    Pískot a křik v opeře. Diváci si vynutili zrušení představení kvůli koronavirovým opatřením
    http://jdem.cz/fgrqe7

    Mé kamarádce se teď ženil syn. Měl velkou svatbu, někde v přírodě, ale přes sto lidí, po obřadu a obědu se veselili až do rána, zpívali, tancovali, objímali se atd... Tedy hlavně mladí.
    Ale teď se kamarádka třese, jak to vše dopadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro operní odbornice21 září, 2020 16:46

      Vojtěch dozpíval poslední árii. Čekáme na konec skřehotavých monologů premiéra.
      Forum4

      Vymazat
    2. Stasvte se ještě na Kydech a dalších, co máte na starosti, všichni tam dychtivě čekají na váš příspěvek ;)

      Vymazat
    3. Vivat Vojtěch! Konečně si zazpívá klidně a od plic.
      V přetahovačkách s chechtači vašeho typu prokázal nadobyčejnou trpělivost.
      Nejradši bych na jeho místě viděla Fialu, to bych si hrozně přála.
      A díky za nejhumornější přihrávku celého dnešního dne, fakt jsem neodolala a musela reagovat. :-)

      Vymazat
    4. Jo, pravdoláskařská média a havloidi holt neměli štěkat jak zběsilí psi po slušném a kvalifikovaném ministrovi Vojtěchovi, který dobře vedl ministerstvo několik let.
      Teď bude vojna! :-)
      A na kecy o Číně, prověrce a Biomedu vám s... Bílý Tesák!

      Vymazat
    5. To je vzkaz pro blbečka anonyma...

      Vymazat
    6. On se sem Andrej stejně chodí potěšit a zahojit, když na Kydech ho ženou lískovkou a ani ho tam nečtou, jak vidím. Provokuje, aby s ním vůbec někdo mluvil. Ten dopad´.

      Vymazat
  56. Ta pro vaši potěchu21 září, 2020 19:45

    Jiří Ovčáček
    @PREZIDENTmluvci
    Záznam jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví České republiky, OVTV, Zámek Lány, pondělí 21. září 2020: https://facebook.com/417747541641010/posts/3335375289878206/?vh=e&d=n

    OdpovědětVymazat
  57. Tak už jsem dosledovala Normu. Z obdivu ke kráse hudby i interpretačního provedení jsem se, koukám, vyznala zde již 6. dubna, tak se nebudu opakovat.
    Snad jen, že bych před zítřejším těžkým dnem potřebovala nějakou emoční vzpruhu, když už nejsem na ty alkoholové. A tohle je opravdu zasmušilý a tragický kus, i když velmi působivý. Poslední čísla jsou doslova hypnotická...
    Asi se půjdu na chvíli projít a uklidnit, je tam hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím říci, že jsem fanynkou všech tří hlavních představitelů, takže jsem si to krásně užila.
      Marie, snad zítřejší den nebude tak těžký, myslím na vás a držím palce.

      Vymazat
    2. Díky, budu to potřebovat.

      Vymazat
  58. Ládik snad zůstal v Jeseníkách? Snad tam nejsou medvědi...
    Jáchym se taky fláká, lítá, kde nemá...
    A jak tu nejsou chlapi, tak nepřijde ani Gaia.

    OdpovědětVymazat
  59. Tužka napíše,....zítřejší den,...slunce vstupuje do znamení Vah,...na patnáctém poledníku v 15:31,...vteřiny si detailisti dopočítají sami,...Země má momentálně rychlost 29,89 km/s, pohyb je pravidelně nepravidelný,...pádí si po ekliptice se zlomkovými přískoky,....kdo je více vnímavý, ten má před sebou houpavý týden různých pocitů na těle i na duši,...Váhy, jako vahadlo,...houpity hou.

    A počasí se rovněž přidá,...bude tu krásně, tu méně krásné,....a začne podzim,....hrome, zase,...ale mám už některé druhy jablek očesané,....za tak krásného počasí je to radostná práce,...to trhání borůvek je horší,....borůvka kontra jablko.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astronomické jevy i počasí bych ráda sledovala, Tužko, ale čeká mě 7 hodin mluvení, v roušce. Beru si tři bavlněné, vždy je nechám uschnout na sluníčku přes židli... Aspoń že se zatím dá větrat.
      Dobrou noc všem.

      Vymazat
    2. Jsem zvědavá,jak dlouho odoláte,nez to chytnete

      Vymazat
  60. Prymula je malým králem
    z lampasáka generálem
    v prvé řadě virovým,
    zatím ještě mírovým.
    Chráněnec šel přes palubu
    ze všech směrů slyším bubu.
    Ruce roušky rozestupy
    neškrábat si žádné strupy
    odevzdávat nadhodnotu
    dobývat si chléb svůj v potu
    ruměncové tváře
    pro svého vladaře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I generál je lampasák. Koukněte na Petra-Pavla, to je lampasák každým coulem.

      Vymazat
    2. Není lampas jako lampas22 září, 2020 09:09

      Petr Pavel
      Také nedostal bezpečnostní prověrku?

      Vymazat
    3. Generál má 2 lampasy, to je jiná šajba, jiný level.. toho voják spatří max. tak za řečnickým pultem.

      Vymazat
    4. Musí mít ten generál se dvěma lampasy bezpečnostní prověrku?

      Vymazat
    5. Na bezpečnostní prověrku generála se nikdo neptá. Před generálem se staví do pozoru a zdraví se. Za mě prověrku mít nemusí - kdyby ji měl, nemůže být generálem. Generál je jmenovaná funkce, s demokracií nemá nic společného. Generál má vidět les v souvislosti s územím a nějaké třísky ho nesmí zajímat.

      Vymazat
    6. Nevíte, proč profesor Primula bezpečnostní prověrku nedostal?

      Vymazat
    7. Odpověď máte o pár řádků výš. Kdo prověrky vydává? Má na to licenci? Od koho a za kolik?

      Vymazat
    8. Petr a Pavel je zrádce, prověřený.

      Vymazat
    9. Zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů.

      Vymazat
    10. Řeč byla o lampasákovi, parametry k bezpečnostním prověrkám jste dodal vy, o těch tu zmínka nebyla. Veďte si debatu sám se sebou. Však vy si vyhovíte.

      Vymazat
  61. Kovidová totallita se blíží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádné obavy, roušky na prsty ani klávesnice nehrozí.

      Vymazat
    2. Jen aby,tady je možné všechno,budete povinně sledování,právě přes tu klávesnici

      Vymazat
    3. Já se umím špionskych programů zbavit, pokud se někomu náhodou podaří je mně nainstalovat.

      Vymazat
  62. Babiš umí vybrat lidi na práci. To je jeho základní přednost. Uvidíme Prymulu - voják ví, kam leze a že má kam utéct.

    OdpovědětVymazat
  63. Fiala vždycky říkal, že funkce ministra je politická funkce. U Vojtěcha mu vadilo, že není odborník na zdravotnictví. Není ten Fiala blbec?

    OdpovědětVymazat
  64. O víkendu má lít, půjdu se proto prospat do lesa do rezervace, nebude tam ani noha. Ale je tam pořádná škarpa, tak na stromě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno suché na troud,déšť se bude hodit

      Vymazat
  65. Já trávím další krásný, slunečný den na chatě. Kéž by to nemuselo končit...
    Večer jsem dlouho nemohla spát, Norma byla tak strhující, v závěru opery jsem fakt plakala... asi to dojme každou ženu, co má děti.

    OdpovědětVymazat
  66. Video, natočené před měsícem v New Yorku, v centru města na Manhattanu:
    https://www.youtube.com/watch?v=kb8yDhPBoaw
    Demokrati zruinovali NY. Vše je pryč.
    ---
    Největší kšeft mají výrobci OSB desek a výrobci mříží a drátěných krytů.
    A na Manhattanu klesl v červenci prodej bytů o více než polovinu. V porovnání s minulými roky tak jde o obrovskou změnu.
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/new-york-city-nemovitosti-koronavirus.A200831_123825_eko-zahranicni_kou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. říká se tomu "white flight" - Bílá letka....a zažívají to všechna města, kde se rabovalo. NYC to zažil ve dvou vlnách kde to sebralo i ty nejluxusnější ulice a přežil jen Trumpův mrakodrap, který měl vlastní ochranku. Městská policie na vše úplně rezignovala a národní gardu nikdo nezavolal, aby to nevypadalo, že měl Trump pravdu.
      https://www.youtube.com/results?search_query=New+your+looting
      Tato spirála už půjde velice těžko zastavit. Odchod boháčů = propad příjmů, propad příjmů = propad výdajů, propad výdajů = zvýšení kriminality a exodu dalších obyvatel.
      Zůstanou jen ti, kteří si předměstí nemůžou dovolit a pak ti, kteří celé toto rodeo rozjeli.

      V září se ve státě New York (v USA je to občas matoucí, je tam město New York a stát New York - uplně jinde; je tam město Washington a stát Washington -úplně jinde) BLM a Antifa zaměřili na třetí největší město státu Rochester. Takto přepadli vyhlášenou restauraci The Ox and Stone na East Avenue. Zde žijící lidé patří k liberálům a mají často na trávnících vysekaná písmena BLM.
      https://www.youtube.com/watch?v=UgBMU2B4OyI
      Ve videu vše uvidíte od 0.58, dobré je, jak lidé spěšně prchají, sotva si stačí pobrat věci, zatímco antifák křičí – Není potřeba utíkat! Nikdo vám neublíží!

      Vymazat
    2. Hladoví půjdou proti najedeným,říkávala moje babička už před 50 lety.

      Vymazat
    3. Stát New York zahrnuje i město New York.

      Vymazat
    4. Jo, to jsem se sekla, platí to jen u Washingtonu. Tady jde ale o to, že BLM řádí ve státě New York, nejen ve městě....

      Vymazat
    5. Není to však úplně jinde.

      Vymazat
    6. Alena - soudružka učitelka zeměpisu.

      Vymazat
    7. Zkuste někdy něco přidat k tématu, psala jsem o BLM a Antifě v USA, dala jsem video z vybrakovaného a deskami zatlučené Páté avenue v New Yorku.
      A vy jen školometsky opravujete chyby.

      Vymazat
  67. Člověk člověku brojlerem
    navzájem se požerem;
    každý ať je správně tučný,
    oholený, ne moc hlučný;
    nejlepší je střední třída
    kde se maso s tukem střídá.
    Nechutní jsou bezdomovci,
    vytrvalostní sportovci..
    to je samá kost a kůže,
    vyvolat to šavli může.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brojleři jsou vegetariáni.

      Vymazat
    2. Opravdu? Fakt nesezobne červa ani žížalu? Kecy, anonyme.

      Vymazat
  68. Přivezli kotel a bojler, ve čtvrtek je montáž, v pátek se píše revize.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bojler není vegetarián, bude však jako kůl v plotě.

      Vymazat
    2. Blbečci mají druhé vánoce z toho, že se někdo spletl, a navíc se spletla ženská! :-)
      Tak si to užijte, dědové...

      Vymazat
  69. Letos je hrozně myší. To jsem ještě nezažila. Normálně si okopávám zahonky a myš mně málem přešla přes ruku. Píši přešla,ne přeběhla,jak jsou krotké. Přitom tu je varoval koček,ty kufry se však zřejmě specializovaly na rybičky z bazénku a ještěrky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koček varoval myši marně a kufry to popletly.

      Vymazat
    2. Hafo a ludry a co z toho udělala inteligentní klávesnice

      Vymazat
    3. Jaký autor, taková klávesnice.

      Vymazat
    4. Stalker je tu nalepený celý den. Nikde ho nechtějí...

      Vymazat
  70. Abraka dabraka Mamula
    ministrem je Prymula.
    Nejde tu o rébus;
    Prymulus a Rémus
    to jsou ti dva bráši
    co slabochy straší.
    Synové velké medvědice
    pracují na metodice
    jak zakroutit krkem viru
    ve fialkách, dredech, číru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neberte nám naši víru.

      Vymazat
    2. Romulus a Rébus byli syny vlčice a ne Velké medvědice ;o))

      Vymazat
    3. Ale komanči byli od medvědice.

      Vymazat
    4. Rebus byl synem křížovky, jak pravil Miloslav Šimek.

      Vymazat
  71. Dnes jsem kopala krumpáčem, ale jde mi to pomalu...
    Kdysi mi vzadu na zahradě udělal muž záhon na bylinky, pak se tam něco budovalo, záhon se ušlapal, porostl travou a teď je v trávníku takový dlouhý pahrbek. Půlku už jsem odkopala před dvěma lety, ale je to děsná dřina. Tehdy to bylo mokré, tak jsem mlátila s drny, abych z nich dostala hlínu...teď je to zase suché jak troud a jde to jen krumpáčem. Naštěstí mám dámský :-) Ale jsem z toho celá uprášená.
    Udělala jsem tak třetinu, z hlíny vybírám kamení a dávám ji na záhon, který si připravuji na jahody. Nejvyšší čas je zasadit, květináčky s oplégry zalévám už třetí měsíc...
    Snad konečně zaprší...
    Vypustila jsem dva sudy k jabloním a k ořechu.

    OdpovědětVymazat
  72. Marie, vy jste měla dnes těžký den... tak jak jste to zvládla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Zrovna tu sedím u obrazovky a čučím na to, co se tu vylíhlo ... nějak tomu nerozumím, asi jsme moc unavená. :-)
      Byl to dnes ve škole záhul, až jsem z toho frmolu a gumiček za ušima někde ztratila zlatou náušnici (sice stará, dětská, jen tak aby v uchu něco bylo, ale trochu mě to mrzí, no ale už to přešlo). Dnes nic nevyplodím, odhodlávám se k Vlaštovce, neznám ji. Nejspíš u ní usnu, tak zítra napíšu víc. Zatím dobrou.

      Vymazat
    2. Jsou to krásné pucciniovské melodie, stojí za poslech.
      Obsah a historii najdete tady:
      https://operaplus.cz/pucciniho-vlastovka-mela-vzdycky-povest-popelky/
      Tak hlavně že to máte za sebou! Náušnice je škoda, ach jo...
      Dám vám sem ke stažení starou filmovou Aidu od pána (Aidu představuje Sofia Loren, zpívá Renata Tebaldi - u nás se dřív natáčely opery podobně, s činoherci, kteří dělali, že zpívají).
      Je to z roku 1953, přitom barevné!, s titulky, v dobré kvalitě, tak se kouknout můžeme, ne?
      https://www.uschovna.cz/zasilka/CV7PGM44D2453GPM-2P9/

      Vymazat
    3. Jo, a jednu z lehkých dam zpívá Elisabeth DeShong, ta mě uchvátila v roli Arsaceho v Semiramide, taky zpívala Suzuki v Butterfly....
      Jinak ta Gheorgiou je výtečná, ne?

      Vymazat
    4. Před dvěma dny zemřela vnučka Pucciniho:
      https://operaplus.cz/muzete-mi-zavolat-zemrela-simonetta-puccini-vnucka-slavneho-skladatele/

      Vymazat
    5. Pardon, zemřela před třemi lety, já jsem si nevzala správné brejle a špatně jsem přečetla datum... :-)
      Ale článek je moc zajímavý, doporučuji..

      Vymazat