20 listopadu, 2020

KRTINEC č.493

229 komentářů:

  1. Zdravím v Noře. Zdeňkovi dík!

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu běhat do 23:00, to je výhoda! Dnes ale ne.

    OdpovědětVymazat
  3. Tužka napíše,....ta jednadvacítka mi taky komplikovala život,...tak se rozvolním až do dvacetitří.

    Díky, pane zdenkub,...příjemnou neděli přeji. U mne bude štrůdlová,...štrůdle napeču a sezvu hosty,...o den dřív,...2+2+2=6...a osm táflí štrůdlu, taky pro mne dva.
    Jeden druh jablek je dobrý jen do Vánoc,...musím je odbourat včas.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já včera taky pekla + jsem zase udělala vepřovou roládu, tu budeme mít dnes k obědu se špenátem.
      A dnes tu je první mráz, mám ještě doplet jeden záhon, nevím, jestli to stihnu. V létě se mi tam vysemenila JEDNA rostlina měsíčku zahradního, a už asi potřetí plaju desítky sazeniček, hrůza. Dcera ho totiž vysadila do té "japonské zahrady", já myslela, že je její součástí, tak jsem jí to nechávala být, když odjeli na podzim do Prahy, teprve jsem vše vytrhala, ale to už bylo pozdě. Zato jsem získala plno semen z jiných kytek, ty dám kamarádce k Mikuláši:
      https://i.postimg.cc/k41rsBWY/semena.jpg
      Teď jdu zatopit v kamnech, přijede vnuk a ten nechává všude otevřeno (je z léta zvyklý nezavírat), to wawky neutáhnou.

      Vymazat
  4. Prodlužovačka tuhne a majzl i kámen jsou ledové.

    OdpovědětVymazat
  5. Půda už taky mrzne, zkusím to ještě zítra dodělat, zbývá mi už jen půl záhonu vyplet, přikopčit vinnou révu a přikrýt záhon netkanou textilií.
    Teď odjela dcera s vnukem, roláda a štrůdl jim chutnaly, s vnoučkem jsme zase šli na koloběžku, on se na to tak těšil! :-) ostříhala jsem ho strojkem, má teď krásného ježourka, dělám mu taky "blatníky" (kolem uší), už trpělivě drží, na jaře jsme ho tu ještě honily se strojkem po zahradě (hrozně se bál toho vrčení).
    Představte si, že na malinách Heritage ještě stále dozrávají maliny, dala jsem mu deset malin jak z tácku v obchodě. Nevím, tyhle maliny budou asi na tom prutu rodit ještě na jaře, a pak se bude muset vyřezat, ne?
    Včera jsem šla spát asi ve dvě, vaření se nějak protáhlo, tak dnes půjdu do postele brzy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty maliny,kvůli tomu je nepěstuji,některé jsou jednoleté,některé dvouleté a ja nikdy nevěděla,co stříhat. A úroda byla rok co rok menší a menší.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Je to dost trapné a Občan to ještě dorazil. Ten nenávidí Židy, katolíky, porozumění má jen pro Palestince a Araby obecně.

      Vymazat
    2. Vizáž se tam zatím nekydala, a ještě tak drsně.

      Vymazat
  7. Druhý Obamba:
    Druhá nejlidnatější země Afriky padá do propasti občanské války. Etiopský premiér Abyi Ahmed, který před rokem dostal Nobelovu cenu za mír, poslal armádu proti odbojnému regionu Tigraj na severu země. Přicházejí zprávy o masakrech civilistů, sousední země se obávají nezvladatelné vlny uprchlíků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak Nobelova cena míru, to je spíš výsměch! Zábavné je, jak ji dávají dopředu, když její nositel ještě nic nedokázal.

      Vymazat
  8. Nedalo mi to a podíval jsem se na tu Lipovskou. Narozená před 17.11.1989 a hned je jasno. Sudičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je narozená v listopadu 1990

      Vymazat
    2. Myslím si, že Lipovská je pěkná mladá žena (mohla by jen dát pryč ofinu a vyměnit obroučky brýlí :-) ). Targusovi a dalším postarším pánům je zcela nedostupná, a navíc je možná chytřejší, než oni, to dokáže naštvat.

      Vymazat
  9. Trocha konspirace k neděli ;o)

    https://rumble.com/embed/v8jqxv/?pub=4&fbclid=IwAR25xYZjzd59hAKBmz4mx1MkLDuGMFxdI_96RouGemwc3l58ulxQdO1PQc0

    https://www.arfa.cz/sesli-se-aby-spasili-svet-tim-ze-snizi-jeho-populaci-tajne-zalozeni-klubu-nejbohatsich-lidi-objasnuje-mnohe-o-koronavirove-krizi-maji-vetsi-moc-nez-staty-patri-jim-vakciny-i-media/#.X7o0_1CLrIV

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes je tu krásně, osm nad nulou, slunce svítí...
    Začala jsem topit v kamnech, přece jen v noci už mrzne...
    Jdu dodělat poslední úkol na zahradě, pak začnu mlít ořechy a připravovat těsta.

    OdpovědětVymazat
  11. Nejspíš se vypravím na hory, dost bylo kamenace.

    OdpovědětVymazat
  12. Targus u Vidláka neměl klidu a vyplodil obhajobu svého urážlivého výroku ze včerejška. A pánové si s ním notují.... Podle mne, když už člověk šlápne do ..., neměl by se v tom hrabat.

    Janek Ledecký si naříká na Kovid, přišel o miliony, může za to vláda, "Dokud nesvrhneme vládu, tak zřejmě hrát nebudeme. Musíme asi jít do ulic, jinak se tahle země nevzpamatuje,“.
    Chudák, lidé by měli vyhlásit sbírku a poslat mu trochu šatstva a jídla :-)
    https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/661695/janek-ledecky-si-stezuje-kvuli-covidu-prisel-o-miliony.html

    OdpovědětVymazat
  13. Ropice z Řeky za 1:10h, bez vody, nahoře mráz, vichr a tvrdo. Krátký rukáv a bez rukavic naposled. Dolú už potmě, 19000kroků. Perun v poho.
    http://imgway.cz/s/Hlb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se rozestoupí vrcholový les:
      http://imgway.cz/s/Hlk

      Vymazat
    2. A dole, už ve vysokém lese:
      http://imgway.cz/s/Hll

      Vymazat
    3. Podle mapy.cz je čas okruhu 4:01h, v reálu to bylo za 2:25, což je slabé. Normálně údaj z mapy dělím dvěma. Asi ztráta vitality žízní.

      Vymazat
  14. Já dnes dodělala poslední práce na zahradě, vypustila jsem sud u přístěnku, byl už v něm led, zamrzly mi i konve s vodou. V hlíně už jsou zmrzlé hroudy.
    Končím solný proces (díky, Tužko, za radu), spotřebovala jsem asi 15 kg soli, uvidím na jaře, snad to trochu pomůže. Živý plot z lesních smrků mám půl metru od plotu, kdybych od začátku nevyřezávala větve, vedoucí k nám, tak nevím.... Ta bláznivá sobecká ženská tehdy při výsadbě (cca před 15 lety) tvrdila, že už nemá peníze na cypřiše a túje, tak vzadu, kam nechodí, vysadila pár smrčků z lesa, rozumíte tomu?

    A ještě ze včerejší diskuse v PL o Havlovi:
    "Kdo je Havel? To je prej nějaký výrobce luxusních laviček a asi je hodně bohatej, protože koupil letiště!" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám takové trhlé sousedy,ti zasázeli smrky k plotu na 30 cm.plus lísku,to je něco,listí na valník plus v létě plná klišťat,do toho rohu zahrady vůbec nemůžu.

      Vymazat
  15. To: Ládik!!!
    Dík za fotečky, Ládiku!!! – já dnes mám před večerním venčení odchozeno kroků 13137. Zoraná pole, krásně modrobílo, bez foťáku či mobilu. Co Vaše mládež – kam zamíří příští školní rok se vybírá distančně či až nyní po návratu do školy?

    Znovu tu zopakuji, že bych se na Kydech nechytla – konec konců už tam mají svou Klekánici, pokud tam setrvá. Řeči jsem projela fofrem a že se stejné téma probíralo o něco dříve i na Ozvěnách24, tak sem svůj názor přenesu a doplním.
    Baba Jaga • před 2 dny (20.11. ve 14:39)
    „Kdepak, v tomto měsíci 30-letá slečna Ing.Lipovská, Ph.D. se "dala na vojnu", tak ať za to své měsíční ČT kapesné "bojuje" celé volební období, třeba jí to prospěje - když tam asi ekonomicky nevynikne, naučí se možná být na jednání vždy řádně připravená a respektovat názory jiných, aby o ni byla mezi podnikateli rvačka, nechce-li pouze teoretizovat.
    I když by jí to asi lépe slušelo v tom dozorčím spolku ČT, co ho na její návrh odvolávali. Pokud tedy nemíní (?) platit televizní poplatek a posuzovat obsah či kvalitu vysílání a chce se zabývat pouze hospodařením.“
    Docházením na schůze R-ČT se z ní s velkou pravděpodobností odbornice na ceníky a různé odhady nestane, ba ani cifršpiónka – tohle chce cvik. Kdo ví, zda ho ze své již delší praxe leckde má její možná spolubojovnice, rovněž vystudovaná ekonomka paní Ing. Jana Bobošíková či zda obě raději zkoumají svobodu a demokracii v paní Bobošíkové Institutu.

    Pány Trumpa a Obamu porovnávat nebudu, ale chápu, že pokud pan president Trump svou funkci neobhájí přepočty, soudně či ho náhodou přece jen nezvolí už daní volitelé (v zemi velkých možností se to také jistě může stát), rozumím jeho rozhořčení, když se to panu Obamovi podařilo. No jo, kdo umí, umí své voliče přesvědčit. A kdo ví, kdo Ameriku opravdu ovládá – já ne.

    Nového či neobvyklého u nás nic, tak jen pozdrav všem.

    OdpovědětVymazat
  16. Ráno udělal jabloňce prohlídku pan strakapoud, myslím, že bude mít ještě nějakou práci. Zrovna včera jsme sledovaly se sousedkou, kolik je ptáčků, viděly jsme kosa a dvě sýkorky, ale pak se jejich počet trochu zvětšil. Letos v létě za naším zlikvidovali spoustu keřů a stromů zrovna v době, kdy mláďata ptáků měla začít vylétat z hnízd. Proto jich tolik ubylo. Chtěly jsme volat na odbor životního prostředí, ale motorovky byly rychlejší. Na naši domluvu nám ti dělníci řekli, že dostali příkaz... Zmizeli bažanti, už ani srna se neukázala. No jo, půjdu dorýt poslední úsek zahrady, včera byla půda opravdu pěkně zmrzlá.

    OdpovědětVymazat
  17. Tužka napíše,...mám neopakovatelný zážitek z mládí, sedmdesátá léta,...brzy ráno jedno jaro jem šla za svítání na chalupu za nevlastní pratetou. Na louce mnoho zajíců,.. i samičky s mláďaty,...nedalo se to dopočítat, hopkali z místa na místo,...desítky,....už nikdy jsem nic podobného nezažila, a tou cestou chodím stále a opakovaně,...každé jaro si na to vzpomenu.

    Letos mám na louce jednoho zajíce, nebo zaječici?,...hon nebyl, polesí ho zrušilo....snad žije.

    K chalupě chodili bažanti,...ti na bramborách na poli sbírali mandelinky,...uměly to i koroptve,...a pamatuji se i na křepelky,...ty jsem viděla naposled v jedné reservaci lesních zvířat,...roky zpět.

    Ze srn mám lufta,...když jdou silnicí a já zrovna jedu na moto,...to obyčejně jedu pomaleji, než krokem,...střet se zvěří zatím nemám,...jen jednou mi v Jeseníkách přešel přes přední kapotu jelen, čtyři důlky, ale ta rána,...stará Oktávka, důlky se daly bez problémů vrátit zpět a ani lak neodpadl. A o tom jsem už taky psala.

    Jo, a taky v Maďarsku tah žab, hlavně ropuch přes silnici poblíž Balatonu,...tak to byl taky zážitek.

    Je nevlídno,...co nadělám, listopad.

    Tužka,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale! za měsíc bude nejkratší den, a pak se to zase začne vracet! Pro mne je listopad vždy nejhorší, pak už to jde.
      Na mé parcele v příměstské části Prahy běhají zajíci běžně. V říjnu mě tam oslovil soused. Prosil, zda si může k mé tyčce plotu přivázat dřevěnou lať. Vysvětlil mi, že musí nad svým plotem táhnout ještě pár drátů, protože mu do zahrádky skákaly přes plot srnky :-).
      Možná, že se zajíci i vysoká zvěř stěhují ku Praze?:-)

      Vymazat
    2. Tenhle advent je nejhorší pocasi a člověk nejunavenejsi,taky to nemám ráda,dá se to přežít jen díky přípravam na vánoce,oni to naši předci dokázali nacasovat,kdy slavit a kdy pracovat.

      Vymazat
  18. Tužka napíše,...když sledujete dnešní zemědělské pěstitelství, teda spíš výrobu, než pěstování, tak na pole stále a opakovaně během roku vyjíždí s chemií. Na to dřív neměli JZDáci peníze, aby furt stříkali obilí, .... aby rovnoměrně kvetlo, aby si zpevnili kolínka rostlin a to jim nepolehlo, aby rovnoměrně dozrálo zrno v klasu, aby zralé zrno nepříjimalo vodu,...to všechno pro kombajnovou sklizeň,...to nebylo,...takže ta chemie je, pár dní cítit a k tomu biologický škůdce. Zvěř i ptáci mají sníženou plodnost, zajíc má jedno až dvě mláďata, spoustu nepřátel.
    Divoké prase má až patnáct mláďat a samice si je dokáže uhlídat,...proto se množí,..no a do kukuřice tolik s chemií nejezdí, jako do obilí, je to křehká rostlina,

    Kolem Prahy už nejsou pole, ale spousty staveb, tak zajíci mají možnost se tam lépe rozmnožovat,...a hlavně, divocí králíci. Těch je teď taky hodně, ve městech, vidím to v parcích, to dřív nebylo.

    U řek, hlavně u Labe se přemnožily nutrie,...v Poděbradech se dožadují zcela bezostyěně pamlsků,...lázeňáci je krmí a mají zábavu.

    V Mariánkách jsou houfy ochočených sýkor všeho druhu. Je s tím zábava,...sednete v parku na lavičku, za pár minut na vás přistane sýkora,...a když nic nemáte, začne vám, ale zcela mírně a jemně, oštipovat ucho, a do ucha i zaštěbetá,...jsou pozoruhodné,...vydržím tak dlouhé chvíle s touhle zábavou. Jedna odletí, jíná, nebo jiné přiletí, včetně vrabců, ti na zem k nohám a oštipují prsty, pokud vám koukají z bot.

    Ještě nedávám do krmítek,...ještě nemrzne a také musí osbírat škůdce.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Tužko,
      pište častěji, vždycky si rád počtu, ať píšete o čemkoliv.

      Vymazat
  19. včera jsme šli s ohařkou na kopce, do vinohradu,
    svítilo sluníčko,
    kromě lidí se psy nikde ani živáčka,
    snad jen káně shora sledovalo
    ten lidský mumraj se psy, plašící zvěř široko, daleko
    bez interpunkce
    snad už i bez covidu
    i tak dcera špitál ještě zaměstnává,
    až jí vyčištěné rány zašijí,
    možná se pak dostane na Mikuláše,
    či alespoň na vánoce, domů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Peruna včera pozdě
      zeptal se mě jeden v hvozdě:
      Kam to valíš, na Třinec?
      Nejsem zdatný jedinec
      odbočil jsem pod Šindelnou
      a za hoďku cestou temnou
      seběhl jsem mezi lidi
      kde už oko na zem vidí.

      Vymazat
    2. Přes tu dálku velikou
      přes výšku několikanásobnou
      k nám nelze dohlédnout,
      do naší nížiny,
      stejně tak, jak každý den sleduji
      vzdálenou Pálavu.
      Dnes je mlhou, mračny skryta,
      nevidět ani její bílé vrcholy.
      Spolehnout se na Fata Morganu?
      Lépe je vidět na stránkách,
      kde webkamery živě přenáší.
      Krásně bylo dnes u moře v 9,33 zde:

      https://www.youtube.com/watch?v=wqeVrTpmGxs

      I když se skutečností porovnat nemohu,
      tak jsem vděčna i za onu kameru.

      Vymazat
  20. Paní liška udělala u vidláků záraz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněla na místní agrodružstvo, které má vinice na terasách (Weinperky).
      A pokud se nemýlím, tak Hanzel se z podnikání stáhl, nejen z vinařství. Pokud nový majitel značku drží, tak jen kvůli dobíhajícímu času za poskytnuté dotace. Stejně tak Znovín zřejmě získal část vinic kvůli jménu Weinperky, aby se touto značkou (viniční tratí) mohl v reklamách chválit,...a vozit sem v ne-covidových časech autobusy lidi na ochutnávky,... Asi dobrej kšeft pro ně.

      Vymazat
    2. Na Weinperkách jsou nejlepší veltlíny na Znojemsku. Martin Hanzel si ponechal třetinu, nabral si úvěry, neměl hrozny a nestíhal platit...
      Jinak Znovín, ať můžu mít všelijaké výhrady, tak Znovín byl ten, kdo přitáhl do Znojma tisíce lidí a později až 2x do roka. Přiživili se všichni. Hoteliéři, hospodští i jiní vinaři, když už tu ty lidi byli, tak chtěli ochutnat i jiná vína, než jen ta ze Znovínu. Už víc jak dvacet let. Medaili bych jim dala.

      Vymazat
    3. Ale tak proti Znovínu celkem nic nemám. Vajčner nejspíš umí.

      Vymazat
  21. Jela jsem, už opravdu naposledy :-) se dvěma zahradními vaky do sběrného dvora. Plevel si prostě do kompostu nehážu. Dvůr má mít otevřeno až do Vánoc, koukala jsem, co tam lidé vozí - stále ořešákové listí.
    Však jiné roky jsem taky neměla tak shrabáno jako letos, kdy tu bydlím.
    Chodím kolem jedné zanedbané zahrady, ta mi připomíná nás před léty. Mají tam takový půldomek, jako když od dvojdomku jeden ubouráte. Na zahradě různé hromady, přikryté igelitem (to se přece může ještě hodit :-)), listí neodvážejí, ani nepálí, takže jen hráběmi přemísťují hromady sem a tam. Uplně vidím své rodiče, jak by to vedli, kdyby je můj muž býval nechal. Když jsme se vzali, tak před chatou verze3 byla hromada suti, už zarostlá travou, naši tomu říkali "kopeček". Muž sjednal auto, naložil to a vyvezl, naši si pomalu zoufali, "vždyť to bylo vlastně pěkné, maminka to měla ráda...". Větve a další jsme začali pálit, předtím tu byly různé prorostlé hromady.
    Tak se teď dívám na zanedbanou zahradu a vidím, co jednou nové majitele bude čekat...


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zavolají firmu,ta to zplanýruje, položí tolik zasadil jehliciny trávy a skalnik a za týden ti nepoznate

      Vymazat
    2. Gaio, trošku se na tom mobilu víc snažte! :-)
      Snažím se text pochopit, no, asi to tak snadné nebude, budou muset napřed zbourat ten zděný půldomek.
      Já jsem tu loni měla dělníky, co mi vykopávali stromy , živý plot a převezli ohromnou hromadu hlíny. Tak si troufnu rozsah a výkon práce posoudit. Za týden se planýrování a bourání nestihne...

      Vymazat
    3. Když jich bude dost plus bagr,stihnou všechno

      Vymazat
  22. BJ - mladší distancuje a starší má indivindy, led v PLR jí končí ve 22:20. Obě berou jen za jedna a přihlášky prý mají čas.

    OdpovědětVymazat
  23. Asfaltový holub23 listopadu, 2020 16:35

    Napsal uživatel Ládik!!!

    Jsem tu vyjímečně,

    kvůli vínu. Za chvíli je tu stalker s předností v jízdě.
    ztráta času



    -----

    Asfaltový holub


    ---
    Ládiku,

    když Vy tak rád děláte stalkerovi radost tím, že se necháte vytočit a nasrat - což je důvod, proč to dělá... prostě mu děláte pomyšlení....

    Já jsem taky slovanská holubičí povaha, rád se tu a tam stalkerům recipročně odměńuji za jejich pozornost nastřádanou porcí guána, ale že by mě jejich kloakové chlístance dokázaly vytočit tak jako Vás, to se mi zatím ještě nestalo, (snad jen pokud si všimnu, že se dávka odrazila ode mne a nějaká spřízněná duše dostala zásah do oka)

    Vy jste prostě taková jemná citlivá básnická duše...

    (Je ovšem pravda, že pro mne coby jedince s letitým zájmem o psychopatologii jsou stalkeří chlísty tímtéž co opilcova moč pro kopřivu lačnící po dusičnanech)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím kydech... dnes nic nedělám. Oraz.

      Vymazat
    2. "Jen bzučení mouchy v mých uších.
      Stříkám vodu na vaše tabulky."

      Vymazat
  24. Tužka napíše,....zdravím do Nory,...těm z vás, co vás dostihly problémy přeji,...ať to odezní,...nepsali jste, říkala jsem si, zda vás to nesrazilo až do kolen,...tak snad ne,...i pan Jáchym se ozval,...co králíček, ? dělá víc radosti, nebo starostí,...zvířata to někdy umí oboje v dostatečných dávkách.

    Dnes jsem si řekla, že nebudu za cukrovou panenku,...a ač málo příznivé počasí, tak jsem pracovala na zahradě,...přiznám,...pracuji vlastně na ni stále,....i když mrzne, tak dávám větve k choulostivějším rostlinám,...a když nemrzne, tak se vždycky najde něco, co potřebuje,...tu dodělat, tu vylepšit, nebo předělat.

    Z jedné konifery, kterou jsem si před lety vypěstovala z větvičky, co jsem uzmula jakémusi stromu v zámeckém parku,...stejně jsem přesně nezjistila, co to bylo za strom,...tak se zadařilo, a větvička zakořenila, dala docela jiný tvar než v parku byl,..a před pár lety se z ní na vrcholku vyklubal nějaký pazgřivec,...čekala jsem několik sezón, jak bude vypadat,...no pořád pazgřivec,...ale letos se mu dostane pocty, strašit u dveří v květináči v písku, ozdobím ho řetězy z nakrájených zaschlých rohlíků,...opeřenci budou mít Vánoce, a já budu mít o zábavu postaráno. Navlékat řetězy, a uklízet kolem pazgřivce.
    Dnes jsem mu to oznámila, že ho odříznu,....tak to ví,....neuschl hrůzou,...

    Jo,...měla bych psát k těm třešním, abych splnila slib,...jo, měla.

    Tak pište, budu si zase v noci číst.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měřil jsem sklon svahu pod vlekem v Řece... na 450m vodorovné délky je 222m stoupání. To je lepší, než Javorový. Před nedávnem jsem to sbíhal a musel jsem 2x zastavit... dobré místo na trénink.

      Vymazat
  25. Tužka napíše,...pane Ládíku,....odjakživa nerada běhám s kopců dolů,...obzvlášť s pořádných krpálů. Mám při tom pocit, že to mám uvnitř kolen nějak moc rozvolněné. Do kopců mi to nevadí,...a taky, nikdy nepoužívám výtah, takže schody dělám dnes a denně, to mi nevadí. V průměru udělám za den doma 500 schodů nahoru, dolů,...když jsem v práci tak 700-800, je to stará historická budova bez výtahu, a na schodech ten pocit nemám. Byly doby, že jsem to nahoru dolu brala přes dva, zejména dolů jsem si to užívala, co nejrychleji, to mi nevadilo,...venku mám obavu, že po něčem klouznu, tím to bude...a venku je to vždycky delší štreka.

    Těch podpatků, co jsem na schodech ulámala. Klasika lodičky ze Snahy Brno, moje favoritky, měly podpatek připevněný k botě zvlášť.
    Parkrát jsem ulomila dokonce oba najednou. Ve skříňce jsem měla v KPZ i kladívko a krabičku hřebíčků a hřebíků různých délek....Kde ty bláznivé časy jsou,...nevrátí se,...

    Už chodím důstojně, držkopád by se nemusel tak dobře hojit jako před lety,...tak proto.

    Chodím, chodím ráda,... nikdo se mnou nechce chodit,...tvrdí, nemáme zájem absolvovat leteckou přepravu až do zpocení,...moc se nepotím, nemám z čeho, ale psi se na každou vycházku náramně těší, na zahradě to už mají všechno očuchané.

    Špatné to bude, až začnou solit,...to budou doma a trénovat jen na zahradě.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na chození zatím nemám čas, tak běhám. Seběh prověří tělesnou schránku a výstup srdce. Mozek vypínám... a pak zapomenu pít

      Vymazat
    2. Tužko,
      KPZ je k přitloukání podpatků prospěšná, ale některé kreativní ženy kladívko k přitloukáné podpatků nepotřebovaly.

      Povšiml jsem si kdysi výrazného zhoršení zvukové kvality zpráv u jedné známé hlasatelky. Ptal jsem se rozhlasového technika po příčině. " Ta kr...si přitloukala podpatek studiovým mikrofonem. tak má teď přidělený svůj osobní mikrofon, který nikdo jiný nepoužívá, aby si ji posluchači vychutnali", odtušil popuzeně.

      Prostě za socialismu ani ty dovozové anglické mikrofony nic nevydržely.

      Vymazat
    3. Podpatky k Tužce se mně tak nějak nehodí. Čokli motorka stáj telocvična a teď podpatky?

      Vymazat
    4. Sousedka zakopla i bez podpadků a vyhodila si obě ramena. Pak nemohla půl roku vzít do ruky hrábě.

      Vymazat
    5. Tužka kecá. :)

      Vymazat
  26. Koblihu pokryla plíseň
    všude zní pohřební píseň
    co bude co bude co bude
    když na mě už nic nezbude.
    Zase si utáhnu opasek
    zase budu ten mamlásek
    co pořád sleduje televizi.
    Náhle tam přišli s blbou vizí.
    Hyena s hadem se spojí
    už vidím, jak mě dojí
    bude to hrozná doba
    jako když vládl Koba.

    OdpovědětVymazat
  27. Odpovědi
    1. To zamrzí, že.

      Vymazat
    2. Příprava na válku. Ano, zamrzí.

      Vymazat
    3. Njn, je to blbý, ušlechtilý mírotvůrce prohrál.

      Vymazat
    4. :)))
      Brzy se prezidentské trucovitosti bude říkat trumpovitost.

      Vymazat
  28. Džon Ktery bude bojovat s klimatem. Umí jezdit na kole.

    OdpovědětVymazat
  29. Dnes na idnes:
    Ostreava:
    "Jedna řada garáží z přední strany, na dohled od blízkých domků, vypadá netknutě. Jenže zezadu a ve stěnách jsou vybourané otvory. „Dostanou se tak do jedné a uvnitř probourávají příčky. Ukradnou vše, odnesou všechno kovové, i celá vrata, vyřežou disky kol. Co víme, tak na začátku vyšlou někoho nezletilého, na kterého jsou zákony krátké a pak už pokračují starší,“ líčil muž."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako mně předloni ta vrata! :-) To byl také příslušník nejmenované menšiny...
      https://i.postimg.cc/yYhcJK3r/dira-po-vratech.jpg
      Teď je mám v pantech přichycené, tak doufám, že by mu to dalo víc práce a mohlo by ho to odradit :-)

      Vymazat
  30. Tužka napíše pro Gaia,...jsem jako totem,....mám mnoho stran a tváří,...a zdobím se různě a na pokračování,...jednou tak a později jinak,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale měla byste si kupovat kvalitnější boty,nebo je nenosit 30 let. To pak ani hřebíky nepomůžou.

      Vymazat
    2. Stařeček byl švícko a boty spravoval dřevěnými hřebíčky, lepidlem, něco sešil (přesné názvy materiálů i nástrojů i verpánku jsem již zapomněla),... boty uměl ušít i nové a že vydržely i to, co se vydržet nedalo,....a čižmy nachystané na hody byly krásně nabarvené, navarhánkované, naleštěné,... krása.

      Vymazat
    3. Tužka je grafoman, ale dá se to číst. Před časem zde jí kdosi poradil, aby napsala knihu např. o tom, jak byla vychovávaná nevlastními prarodiči. Určitě by měla úspěch, ale ona raději mrhá svým talentem tady

      Vymazat
    4. Sirotek Lowodský a Oliver Twist,to už někdo napsal.Jen by se opakovala

      Vymazat
    5. a Rozina sebranec.

      Vymazat
    6. Ano, taktéž Jenůfa. S Covidem by však mohla jít s dobou, už není třeba jít do tragické hloubky.

      Vymazat
    7. To bude nejblíž Paralova Profesionální žena

      Vymazat
    8. Staré, neaktuální.

      Vymazat
    9. Gaio, nezdá se vám debata o Tužce ... nevhodná?

      Vymazat
    10. Já si ji nedovedu představit v lodičkách s podpatkem. Tim mi nabourala její mediální obraz

      Vymazat
    11. Pokud si je nevezme na motorku, proč ne?

      Vymazat
  31. Tužka napíše,...pokračujte v debatě,...mně to zajímá, co jste se dopátrali/y/ z mých příspěvků,...paní Aleno, mně to vůbec nevadí, naopak,...víte, když hrajete kolektivní hru, hrála jsem míčové hry,...tak se hra hodnotí, hodnotí trenér, hodnotí spoluhráči, mnoho věcí a situací se rozebere pěkně natvrdo,...nejsem cimprlich, a nikdy jsem nebyla,...z vlastních chyb se poučím, nechci je opakovat,...a beru si poučení i z chyb druhých, to je také dobré,....ovšem platí,...

    Zkušenost je nepřebosná, teprve, když to zažijete na vlastní kůži, tak teprve stoprocentně poznáte, o čem to je.

    Některé své zážitky bych ani nemohla napsat proto,že by mi je nikdo nevěřil,...a na některé zážitky, taky nevěrohodné, mám dokonce svědky,... viděli to, a ti mne od té doby raději obchází velkým obloukem,....ta zrzavá bosorka, o mně mluvil kdysi jeden jedinec,...

    Díky, Anděli Strážný, bez tvého mávání křidel bych to nezvládla,...vím, že to je Tvá zásluha.

    Tužka,...tak pište, fakt se těším, čím jsem vás,...doplňte si,...xxxxx?.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znovu apeluji: napište a vydejte knihu, určitě neproděláte. Na místní tlachaly nedejte, ti nic netvoří.

      Vymazat
    2. tsssssss....
      Jste mne potěšila. Už v dětství mi říkali čarodějnice, citlivka. Později různě, i vědma,... apod. a často i velmi nelaskavě.
      jj, jsou to dary, a ano, jen je umět pochopit, zvládnout :-)
      A vůbec, Žítkovské děvčice se také nebály :-) Tedy nedávno mi trnulo velmi, to jsem se fakt bála, že situaci nezvládnu. No, musím si ověřit, jak to dopadlo, jestli to jde k dobrému...
      Nyní je ten strach jiný, o vlastní rodinu, ale jde to pomaličku k dobrému :-)

      Vymazat
  32. Na osobní útoky je tu podvraťák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak neúltočte.

      Vymazat
    2. Ládiku, vy takto ošklivě píšete o osobě, která se tak snaží? Koriguje chybné informace a názory, opravuje vás, když "pochybíte", rozumí prakticky všemu a umí výborně gůglovat, radí vám, i když o radu nežádáte?
      Sleduje vás a archivuje si každý váš výrok?
      Jiní za ostrahu blogu draze platí a tady to máme zadarmo!
      Jen se o této osobě nesmíte vyjádřit hanlivě! Na to pozor! :-)
      Že vy jste to ještě nepochopil, Ládiku? :-) Vy nejste uznalý....

      Vymazat
    3. Zvláštní, schizofrenní situace se opakuje. Nevyznám se v tom, kdo je kdo, v jedno jste mi splynuli.

      Vymazat
    4. Alena je ta nejvíce schizofrenní, přesněji paranoidní. Proto podle sebe...atd. :)

      Vymazat
    5. Zrzavá bosorka?
      https://www.csfd.cz/tvurce/1034-bara-stepanova/

      Vymazat
    6. Anonymní - koho jen mi připomínáte, jste snad bengáltiger, další různé nicky tančící na špičce jehly? Tehdy jsem se neptala a stálo mne to málem rozum. Proto se dnes ptám - kdo jste? Kdo? Máte odvahu napsat, kdo jste? Jaký je Váš stálý nick? Tedy, pokud Vám ho někdo neukradl, nebo jste jej s někým nesdílel, ať již dobrovolně, nebo Vám byl bez Vašeho souhlasu ukraden,... Kdopak jste?

      Vymazat
    7. Ládiku, a navíc ta osoba výtečně hlídá! Pořád na stráži, vždy reaguje na sebemenší podnět! :-)
      Dáme jí piškot ... a mohla by už dnes zalézt do boudy, ne?

      Vymazat
    8. "to je jedno" - vy se tím netrapte, v Noře se zabydlela jistá osoba bez nicku a dělá tu "pořádek" podle svých ujetých představ. Je to otravné, ale majitel blogu s tím nic nemůže dělat, tak musíme doufat, že se ta osoba časem unaví...

      Vymazat
    9. Aleno, zrovna Vy jste ta pravá, kdo tady může mluvit o pořádku. Není to tak dávno, co jsem Vás musel odnaučit nadávání, takže se nepouštějte do známkování jiných slušných diskutérů.

      Vymazat
    10. to je jedno:
      Jsem ten, který s Vámi vedl diskuzi končící otázkou na sdělení identity otce zatajované matkou.
      Po negativních zkušenostech zejména s Alenou a Ládikem jsem se rozhodl zůstat v anonymitě.

      Vymazat
    11. ad. "....Anonymní24 listopadu, 2020 15:36
      to je jedno:
      Jsem ten, který s Vámi vedl diskuzi končící otázkou na sdělení identity otce zatajované matkou.
      Po negativních zkušenostech zejména s Alenou a Ládikem jsem se rozhodl zůstat v anonymitě...."
      Nu, obojí je Vaše rozhodnutí, více Vám do toho zasahovat nebudu, na to právo nemám, radit Vám. Také jsem kdysi chtěla být co nejvíce v anonymitě, ale nepodařilo se mi to. Fakt je, že mohu změnit opět nick, ale to by smysl nemělo, i když můj nick zde "to je jedno" k nicotě směřuje, také nick, který používám na všech dalších stránkách "matka" (kovová maličká, rezavá, se ztrhaným závitem) je neurčitý.

      Vymazat
    12. Všechno je o zkušenostech. Nemám ve zvyku pohybovat se na jiných fórech, před více léty jsem začal na diskuzním fóru ČSSD až do jeho likvidace, občas jsem něco prohodil na diskuzi k blogům Aktuálně, tam teď zavedli přihlašování přes Facebook a znepřehlednili to natolik, že od té doby tam nechodím. Takže jsem zůstal v Noře od jejího počátku, proto si troufám hodnotit její evoluci jako dlouhodobě sestupnou. Možná přijde nějakaá mutace...

      Vymazat
    13. Matko, vy si toho nevšímejte, nebo se na vás taky nalepí...
      Je to chudák, ale je děsně úporný a otravný, lépe je nechat ho být.
      Nepište sem nic soukromého, o dceři a tak, nebo byste se mohla dočkat nechutností.
      Dokud bude tchoř v noře, bude to tu nevoňavé...

      Vymazat
    14. Aleno, opravdu si nedáte pokoj? Jakým právem si dovolujete pomlouvat diskutéra slušnějšího, než jste Vy? Už Vám otrnulo? Naposledy Vás varuji, pokud nepřestanete lživě pomlouvat, vrátím Vám to.

      Vymazat
    15. Tak už zase píše pod mým nickem.... "Já už budu hodná" jsem nepsala, asi mu to působí perverzní radost vystupovat v ženském rodě.

      A předtím vyhrožoval, že mi to vrátí... Co asi? Popis zdejší reality pro matku a varování?
      Člověče, dejte už pokoj!

      Vymazat
    16. Aleno, jste ještě trapnější, než jsem si dosud myslel, a to je co říct! Přece každý může vidět, (zejména ´matka´), že do naší diskuze jste se vlomila Vy!
      Soudný člověk musí žasnout nad zdejším suterénem. Zase tak jsem si tu mutaci nepředstavoval.

      Vymazat
    17. ad.
      "...Alena24 listopadu, 2020 18:09
      Matko, vy si toho nevšímejte, nebo se na vás taky nalepí...
      Je to chudák, ale je děsně úporný a otravný, lépe je nechat ho být.
      Nepište sem nic soukromého, o dceři a tak, nebo byste se mohla dočkat nechutností.
      Dokud bude tchoř v noře, bude to tu nevoňavé..."

      *- po zkušenostech z Hospody u Josefa, Kavárny u R. i jinde - sama určím, koho případně považovat za tchoře.
      Mám tak trochu nestandardní posuzování....

      Vymazat
    18. OK, myslela jsem to dobře, ale vy sama se rozhodnete, co a jak.
      Možná věci vidíme odlišně, já například z Kavárny odešla, protože jsem tam občas dávala linky na politické dění a někteří tam byli pravdoláskaři, tak to nějak nešlo dohromady. Ale nikdo mi tam neurážel nebo tak něco, jen jsem nechtěla majitelce blogu dělat problémy.

      Vymazat
    19. Alenko, zdraví Vás Vámi pojmenovaný diskutér. :)

      Vymazat
    20. Aleno, vždyť je to Kopíček, Matyáš (to mi vadí nejvíc, tak se jmenoval oblíbený profesor), chudák hozený do Prahy, ani neví, co si tam má počít!

      Vymazat
    21. Husa trapně zakejhala všechno, o čem se domnívá, že ví. Přestože Znojemačka, nezná Burgetské bílé. :)
      Díky za důkaz, jste na dně.

      Vymazat
  33. Tužka napíše,...na Seznamu je rozhovor s paní Danou Drábovou,....je to, v mých očích, velice chytrá paní,...navíc, jaderná fyzika byla při mých studiích pro mne noční můrou,...chyby zde mají dalekonosné následky,...jeden můj spolužák z gymplu studoval jadernou fyziku, vzpomínám, jak mě lákal, abych to studovala taky, že jen toto má jistou budoucnost,....ani pomyšlení, to raději do kravína dojit, to taky má stálou budoucnost, mléko, základní prvotní pokrm,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je dnes venku mlíko. Není to moc povzbudivé, ale našla jsem pavučiny celé bíle ojíněné, docela hezké...
      Mně bosorky nevadí, jem jedna se na mě naštvala, když se do mě zakoukal její zajíček, mstila se mi, přitom já o něj vůbec nestála. Ale mě to stálo rozbité boční zrcátko a rozbitý zip na drahé kabelce. Pak jsem se očistila ohněm a měla po čárech ;o)

      Vymazat
    2. Trampoty zrzavé bosorky.
      https://www.facebook.com/Trampoty-zrzav%C3%A9-bosorky-533954787027181/

      Vymazat
    3. Běžte někam, vy parazite. Jste ubohá fraška člověka, co sem kdysi psal, jste stárnoucí obraz chlapa, co miloval Valašsko. Praha z Vás udělala ubožáka, co se musí pořád na někoho lepit, i ta Vaše přítelkyně, co se bude radovat ze CH.n.5, kdyby věděla o nabídkách, které děláte paní Gaie, by Vás poslala někam. Tak se laskavě vzpamatujte, nebo běžte tam, kam slunce nesvítí.
      Nebudu na Vás reagovat, jako to dělám doposud, jste mi ukradený, takže Vaše reakce si klidně odpusťte. Pokud ne, je mi to opravdu přesně tam. Howg.

      Vymazat
    4. Liško, máte špatný nick, lépe by Vám pasoval husa (zrovna mi to napověděla ČT). Když už chcete kejhat drby, aspoň byste to měla umět, nemám vůbec šajn o nějaké přítelkyni ze CH.n.5. Co se týče "nabídky" paní Gaie, žádná nebyla, lhářko.
      Nakonec Vám však musím poděkovat za pregnantní důkaz úpadku Nory.

      Vymazat
    5. Aha, už mi to došlo, jde o ten parfém. :)) A husa kejhavá z toho usoudila, že jde o mou přítelkyni. :))
      Božebože, tady to tak strmě klesá, že hrozí volný pád. Už ne partička, ale banda frustrátů.

      Vymazat
  34. Ano, nesmí se však vylévat do polí.
    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/farmari-vylevaji-do-poli-stovky-tisic-litru-mleka-19665

    OdpovědětVymazat
  35. Já se omlouvám, nejsem bojeschopný, potím se v posteli. Včera mrtvola a dneska hůř. Čich výborný, bez horečky. Gůglil jsem - asi vyčerpání po tom horském nedělním odpoledni. Promrznutí a dehydratace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to bylo divné, Ládiku, jak jste psal, že už to nebude na krátký rukáv... Hlavně není dobře venku se zpotit, a pak prochladnout.
      Já v těchto případech beru Nurofen Stopgrip (v lékárně při prodeji chtějí občanku :-( ), fakt to pomáhá. Přeji vám, ať je brzy líp!!!

      Vymazat
    2. Právě, že jsem nechtěl prochladnout, byl silný vítr a mráz, tak jsem jel přes 2 hodiny nadoraz, s vědomím, že mám natrénováno. Asi mám, svaly mě nebolí a klouby vůbec, jen mi zmizla vitalita, hned se zpotím. Odpoledne přivezli 2 křesla nahoru na louku a než jsem je dostal dolů, jsem durch. Asi mi už něco nefunguje jako kdysi, termoreg. systém nebo ledviny, čert ví.

      Vymazat
    3. Já si myslela, že mám zánět ucha, teplota 38,6 a trvalo to pět dní. Nakonec to vypadá, že to byl takový kovid, abych věděla. Nebojte se o sebe, ale doufám, že nemáte rizikového člověka kolem sebe. Neměla jsem kašel, vše odešlo po pár dnech, snížené čichové vjemy, ale jen dva dny, chuť v pohodě. Sama jsem si naordinovala týden bez kontaktů. Jestli to byl on, jsem promořená ;o))

      Vymazat
    4. Vy jste na sebe moc tvrdý, klidně ležte a odpočiňte si. nemusíte jet pořád na 120 %!
      Pečujete o druhé, tak teď se zase postarají o vás. Odpočívejte a vystonejte se.

      Vymazat
    5. Lišce také přeji, ať je jí líp, či zcela dobře :-) Já jsem reagovala na Ládika, a teprve pak jsem četla váš příspěvek.

      Vymazat
  36. Tužka napíše, pane Ládíku,...jitrocel,...jitrocel jako čaj, jitrocel jako obklad na mízní uzliny na krku a jinde, pokud se zduří,...mám na zahradě ještě živý, ještě neodumřel,....v lékárně mají sušený, pokud nemáte vlastní.

    Totéž s podbělem,...stačí list, ten teď není, květ taky ne, tak sušený,....pít tak tři dny, pak přestávka,....jsou v něm látky, které zas až tak neprospívají sliznicím v trávící soustavě,...není jedovatý, jen víc dráždivý. Obklady z živých listů, které se objeví brzy na jaře, když je bolest v krku, ty dělají za pár desítek minut v krku hotový hojivý zázrak. Škoda, že nejsou.

    Vypotit se s lipovým čajem je taky dobrá akce.

    Tak,,...vydržať.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  37. Tady dnes byla mlha, vypadalo to, že nakonec vykoukne sluníčko, ale nic.
    Topím, je tu krásně teploučko, vytápím i chodbu, tam mám pod schodištěm džemy, tak to půjdu přebrat a oddělím část, kterou mám na dárky, na Mikuláše a tak, zbytek dám do sklepa.
    Bohužel, moje mikulášská směs (rybíz a angrešt), na kterou jsem byla tak pyšná, se slila barevně dohromady... :-)
    https://i.postimg.cc/5NBqwbvC/a-jam.jpg
    Účastním se aukce pro dobré účely, dala jsem tam jako položku semena kytek, co jsem nasbírala, a lidé projevili nečekaný zájem!
    No, nakonec, aby ne, když v pytlíčku se semeny za cca 15 korun najdete dvacet třicet semínek, já nabízím 1-10g, to je semen na stovky rostlin.

    OdpovědětVymazat
  38. "Cizinci vtrhli na nákupy bez košíků a roušek, ..."
    https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/cizinec-rouska-kaufland-plzen-nakupni-vozik-kosik-koronavirus-vladni-narizeni.A201111_580705_plzen-zpravy_vb
    Jakto, cizinci? Vždyť jsou hranice řady států zavřené? To je nikdo nikde
    nezastavil? Autobusy "cizinců"? Přijeli do Plzně a hned šli do Kauflandu?

    Pod článkem je zábavná diskuse, dejte si Doporučené :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě Paříž, sladká Paříž...
      "...Policisté podle šéfky francouzské pobočky organizace Lékaři bez hranic Corinne Torreové bourali stany, v nichž ještě byli lidé a ty, kteří vzdorovali, kopali a bili obušky..."
      https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francie-migranti-policie-interni-vysetrovani-pariz-nasili-biti-kopani-policiste.A201124_160905_zahranicni_dtt

      Vymazat
  39. ad. "...Alena24 listopadu, 2020 19:33
    OK, myslela jsem to dobře, ale vy sama se rozhodnete, co a jak.
    Možná věci vidíme odlišně, já například z Kavárny odešla, protože jsem tam občas dávala linky na politické dění a někteří tam byli pravdoláskaři, tak to nějak nešlo dohromady. Ale nikdo mi tam neurážel nebo tak něco, jen jsem nechtěla majitelce blogu dělat problémy...."

    I na tu Kavárnu máme různé názory. Kdyby mi tam bylo dobře, nemusela jsem odcházet. Naštěstí pro mne je to pryč.

    OdpovědětVymazat
  40. Tak už mám uňahňaná 2 těsta a zítra začnu péci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co budete letos péct?

      Já si musím napřed z Prahy přivézt formičky a recepty :-)
      Mám tu jen recept na linecké těsto...

      Vymazat
    2. Klasika zítra vanilkove rohlicky a pracky pak linecke potom pařížské rohlicky a ořechy a nakonec marokánky a išelské a dost.

      Vymazat
  41. Svetr ze zbytků vlny
    v gumákách modré tepláky
    máminy kaše plný
    za stromem vidím bubáky.

    Žimrovice Moravice Meleček
    na fotkách malý blbeček.

    Kapesník se čtyřmi uzlíky
    pasoval přesně na hlavu
    nad hlavou kotec s králíky
    ségra se chlamala u splavu.

    Žimrovice....

    Neměl jsem volební právo
    a to mě příšerně hnětlo.
    Uhnite, kozo i krávo!
    Já tu teď udělám světlo.

    OdpovědětVymazat
  42. Kdeže má člověk ty kořeny
    proč nejdou z člověka vyrvat?
    V zemi mu byly stvořeny
    obnaží je až vývrat.

    OdpovědětVymazat
  43. Drahý anonymní má potřebu z výšin posledního patra kázat morálku plebsu dole. To je jeho životní role. Nepoznán, nedoceněn, špatně zařazen ... uplatní sílu svojí boty díle mravenců, s lupou v ruce pozoruje jejich agónii. 😂😂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdejšímu alfa-samcovi přeji, aby s uzdravením těla došlo i ke zlepšení psychického stavu, aby se nemusel uchylovat k vulgárním nadávkám.

      Vymazat
    2. Búúú, húúú, paní učitelko, prosím, on mi nadával! :-)

      Vymazat
    3. A alfa-samice přiběhla podpořit svého samce. Správně fungující smečka. :))

      Vymazat
  44. Veze vůbec týlové vojsko ČSLA české prapory? Ne vlaječky. Velké prapory, aby byly vidět na Rajchstágu, až je tam Josef Novák zarazí jak nedávno Kantaria.

    OdpovědětVymazat
  45. Když kozy tahaly vozy
    a Drahoš vršil hráze
    v kostelích byli bozi,
    žilo se lidu snáze?

    Na návsi kejhaly husy
    večer se dralo peří
    z nebe nám mávali Rusi
    kuřinec na kadeři.

    Slepice a záhumenek, kopačka
    z obchodu jen petrolej a svíčky
    králík kompot hnědá omáčka
    brzy budeš muset do školičky.

    OdpovědětVymazat
  46. Postel, pocení, bez horečky, závratě. Klasifikoval jsem to na poškození svalových buněk vysokým namáháním v neděli, podle barvy moči. Rabdomyolýza. Intenzivní sekání kamene, narušení svalových vláken. Večer seběh s Ropice po tvrdém podkladu, boty s nízkým tlumením (pod lanem je pohyblivé kamení, potřeboval jsem vzorek na záběr pro cestu nahoru). Teď piju heřmánek a matonku, pak si dám bílý jogurt- bílkovina hojí ranky. Pocením odvádím to, co teď nestíhají ledviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, vy jste se prostě ztrhal.
      Pár dni odpočinku na lůžku vás zase vrátí do formy.
      Básničky byly tentokrát obzvláště vypečené!!!
      Kapesník se čtyřmi růžky :-) To bylo v našem dětství běžné, že. A široké tepláky dole s gumou. Když jsme šly na chatě se sousedovic holkami na lusky nebo na mák, strkaly jsme si lup do tepláků...
      V parném létě u vody měli kapesník na hlavě dědeček i tatínek, jen matka ne, protože měla trvalou...
      Pak už se začaly nosit slamáky, ale v případě nečekaného pobytu na parném slunci kapesník posloužil vždy (tehdy ještě tatínkové i dědečkové nosili v kapse alespoň jeden čistý kapesník pro případ...). I můj muž nosil v kapse vždy kapesník, kolikrát se to hodilo, při úrazech dětí, při pláči a tak. Byla to taková jistota.

      Vymazat
    2. Přes den teploty nebývají, uvidíte kolem deváté, desáté.
      Držím pěsti, ale byl-li to kovid, co jsem měla já, dá se to vydržet. Holt nesmí být člověk jinak nemocný. Teplotu jsem nesrážela, aby si tělo pomohlo samo. Hlavně pevné nervy a hodně pohody a štěstí.

      Vymazat
    3. Díky.. kovidový není ani jeden příznak. Gůgl straší dialýzou.

      Vymazat
    4. Záleží na tom, jaké příznaky máte. Cítíte nějakou bolest?
      Kdybyste měl zánět, třebas ledvin, určitě by to strašně bolelo, tekutiny by z těla neodcházely řádnou cestou....

      Vymazat
    5. Nebolí vůbec nic, dýchání Ok, tep 60, tlak 120/80. Jen strašná únava, závrať a tmavá moč. Rabdomyolýza jak vyšitá.

      Vymazat
    6. Nojo, pak ale:
      "...Pacient by měl ležet na JIP s monitorací základních životních funkcí a vnitřního prostředí. Je nutná zejména hydratace jako prevence poškození ledvin. Pokud dojde k výraznému zhoršení ledvinných funkcí, pak je nutná alespoň dočasná dialýza..."

      Měl byste si zavolat rychlou, to doma asi nezdoláte...

      Vymazat
    7. Mám zkušenosti. Špitál a doktory ne.

      Vymazat
  47. Už je to na čepici a rukavice

    OdpovědětVymazat
  48. Tužka napíše,...pane Ládíku,...vidím na obrazovce, že spánek lelkoval někde po horách,...ale zato se Vám dařilo obnažit místy dřeň,...tu v životní pouti,...no, povedlo se.

    Mřemýšlím, co odhalila paní Drábová,..to, že naše obsluha jaderných bloků nezná do detailu technologické parametry,...tak pokud by se v té oblasti udělal, jemně napíšu, průůůser,....tak ho nemají možnost řešit a vyřešit,... ?a navázat akci s Rusy, mají nás v hrsti, ?,...jo, a čas nepočká a běží a problém taky,...a jak by mohla mezi tím dopadnout Česká kotlina,...a kdyby bylo k tomu bezvětří a inverze,...jestlipak mají připravené, dobře připravené, katastrofické scénáře,...nebo hajají na matracích a čekají,...vonotoňákdopadne. No nazdar hodiny.

    Opět jsem se přesvědčila, že , že jsme vydání na milost a nemilost,...tu selhání lidského faktoru, tu technické chybě, tu naivitě odborníků, tu radám rádobyodborníků,...tu události s kterou se v plánech nepočítalo..... a nakonec události, kterou nelze řešit.

    Mně se katastrofické scénáře, dobře vypracované, vyplatily,...a víckrát.

    Jo, a v jednu čtyřicetpět,...to byl zásah na komoru.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl mimo, jsem dobře zařazen. K plebsu se ovšem řadíte sama, namísto uplatnění svého talentu klábosíte ve smečce. Jacqueline Vás vystihl. :)

      Vymazat
  49. Blatník odbrzdí a má na idnes Premium, Hamtáček v Rudém svetru pochybuje a má utrum.

    OdpovědětVymazat
  50. odbrzdí, přesto, že pokles se velmi zpomalil a včera již byl nárůst nakažených cca 1650 lidí oproti minulému úterý. Půjde to velmi rychle nahoru. Pokud se v rodině někdo nakazí, motá se v tom celá rodina nejméně měsíc, spíš však více.
    U nás to bylo velmi mírné, ale ne každý musí mít to štěstí.
    Na Hamáčka nikdo nedá, nemá sílu něco zvrátit. I kdyby zlatej svatej byl, vyhrají prachy, lidi, kteří si myslí, že je omezována jejich svoboda. Že jim ji může definitivně sebrat covid? Raději prý umřou svobodní s covidem, než by trpěli nesvobodou. Covid není svoboda. Rozvolněním ji nezískají. Ale to si připustit nechtějí. Jak si ovšem zdůvodní, pokud infekci roznesou a někdo z nevinných bude trpět? Aha, svoboda = sobectví a hloupost, absence opatrnosti, kázně,...

    OdpovědětVymazat
  51. Bude o tendru na JEDu rozhodovat Koudelka?

    OdpovědětVymazat
  52. Jen přerušení mých prázdnin:

    22. Počasí na časy?
    Jako dítě jsem měla i knížku Ondřeje Sekory Malované počasí. Co by asi teď vyjadřovala podobná knížka, když v ČR od r. 2015 padají teplotní rekordy, jsou sucha, takže za deště voda po půdě steče, jsou povodně, na území ČR žádná voda řekami nepřitéká a podzemní zásoby vody stále ubývají? V takové knížce z ČR by neměly chybět obrázky:
    - cisteren, ve kterých musejí některé obce v létě a na podzim dovážet vodu, protože ve studnách není
    - narovnání říčních toků od konce 19. století a jak se zmešila rozloha mokřadů, rybníků
    - jak díky extrémním suchům vysychají rybníky, řeky, nádrže (např. v r. 2018 byla bez vody i přehrada Pařížov na Chrudimsku nebo nádrž Harcov u Liberce).
    Časy se mění, i počasí se mění, otepluje se, přibývá sucha, přívalových dešťů, povodní...
    V ČR je rozhodně třeba co nejvíc zadržovat vodu v krajině, takže stavět přehrady, nádrže už v horách (tam v minulosti malé nádrže byly, např. na Šumavě staré nádrže ještě jsou, nad Modravou jich je osm, ale nepoužívají se), mokřady... Bez vody nelze žít.
    --------------------------------------------

    Přeju všem pohodový Advent, milí krtci :-)
    Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky Vám přeji nejen advent, ale vůbec pohodu vždy a všude, milá Renato, Moniko, Anno ;o)

      Vymazat
    2. Já se přidávám a taky přeju !

      Vymazat
    3. Přidávám se i já a přeji nejen autorce milé úvahy, ale všem zdejším hlavně zdraví či uzdravení. Jó, co počasí - to ovlivňovat prakticky nelze, ale zdejší vyjadřování se jistě ano (třeba vzájemným tichem).
      U koho se dnes Kateřina klouzala na ledě? U nás byl led pouze po ránu na vodě v kbelíku. Takže Vánoce...?

      Vymazat
  53. Někdo klepe.
    Bude lépe!
    Není to Mikuláš, ani čert
    ani s koblihou Agrofert.
    To klepe Bidet kopytem.
    Znaven pozemským pobytem
    celému městu a světu
    vyjeví poslední větu:
    “Victory!”
    Mrkneme se do Tóry.

    OdpovědětVymazat
  54. Ach Diego, Diego :(

    https://www.youtube.com/watch?v=KD_1Z8iUDho&list=RD0y6zsxneu6g&index=18

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podvodník.
      https://www.youtube.com/watch?v=-ccNkksrfls

      Vymazat
  55. Dnes jsem měla špatný den, první nedobrý za celý podzim. Snad bude zítra líp...

    OdpovědětVymazat
  56. Já jsem plán splnila. Dokonce jsem šla na procházku po tmě. Je novinka v dekoracích baráků. Lidé si promítají na zdi vánoční vločky. To jsem ještě neviděla. Taky jsem koupila v Albertu hladkou mouku ve vánočním přebalu. A v květinářství krásnou vánoční růži. Tu jsem neměla snad 5 let,neb tu poslední jsem osetrovala snad do července a pořád byla hezká a nechtělo se mi ji vyhodit,ale přišlo mi nepatřičné mit v létě na stole vánoční růži,tak jsem nechtěla otročit a už to nekoupila,ale letos mě to zas nějak popadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ tomu říkala lunapark. Ani nevím, kde to skončilo.

      Vymazat
  57. Tužka napíše, paní Gaio,...jaké barvy máte vánoční růži,.?..přiznám, nikdy jsem ji neměla.

    Vánoční výzdoba je u mne jen z jehličin. Smrk jen malounko,...rychle padá.

    Na zahradu přinesli ptáci semínko citronového jalovce,...byl v drobných trvalkách, jako malinkatý stromeček,...docela nevzhledný, a tak jsem ho chtěla před lety vytrhnout a vyhodit, to jsem ještě nevěděla, že je to ten citronový,...jak jsem ho vytrhla, tak krásně zavoněl,...a to ho zachránilo.
    Ač byl pochroumaný, zasadila jsem ho do rohu zahrady, takový málo využívaný prázdný kout, aby to tam vůní kultivoval.

    Rozrostl se rychle, velké přírustky,...letos jsem byla rozhodnutá, uříznout vrcholové výhony,...zrovna před pár dny jsem je obhlížela, že z nich bude citronová výzdoba celého domu.

    Zželelo se mi ho, je krásný,... tak ještě rok mu dám,...ořežu jen, částečně větve, co míří k plotu. Soused si tam postavil, ještě před jeho zasazením, zeď,...má tam v rohu bazén, tak aby ho náhodou neokukovali psi,...mě až tak nezajímá,...i když,ještě je mladý, udržuje se, cvičí,...ale celý potetovaný.

    To, že si někdo nechá tak rozrušit imunitní strukturu kůže, vpichy, řezy, barvy,...to považuji za druh úchylky,...takže tady jen vždy několik společenských vět.

    Je pravda, že mě požádal o souhlas s postavením zdi, písemný, odůvodnil tu zeď tím, že tam bude mít víc tepla, zabrání proudění vzduchu,...v tom měl pravdu, byl tam otevřený prostor a tah,....mně je to jedno,...na svůj plot si vždycky naseju barevné popínavky, ty pak přelezou i na jeho zeď,...teda, hlídám je, aby ji nepřelezly až úplně k sousedom,...co se děje za zdí jde mimo můj zájem.

    Tak letos bude zas jen velká váza plná větví citronového jalovce u vchodových dveří.

    Už jsem začala plánovat další vánoční doplňky,...advent se přibližuje,...hlásí příchod.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu tetování, nedávno mě pobavilo toto:
      https://1url.cz/KzvX7
      Mladá slečna si v opilosti nechala na krk zezadu vytetovat vulgaritu, a namísto aby si to dala odstranit laserem (bylo to dost slabě vybarvené a jen čtyři písmena), anebo přes to nosila vlasy, dokud to nevybledne, tak ji to v tetovacím salonu překryli obrovskou nevkusnou růží, tu už tedy jen tak neodstraní, až dostane rozum...

      Vymazat
  58. Tužka napíše,...pane Ládíku,...už jsem to při různých příležitostech za ty roky psala víckrát,...pokud chceme udělat něco pro svoje ledviny,...trochu tu naší vodní čističku vyčistit, tak jsou dvě skutečně báječné věci.

    Z bylin přeslička,...přeslička rolní. Někteří bylináři ji zařazují do jedovatých rostlin prvního stupně,...no,...přesličku jsem pila, kam má paměť sahá,...vařila se u nás ve velkém zvířatům, patří mezi vlajkové lodi čistících bylin,...a přidávala se občas do pití kravám a kozám, aby měly chutné mléko bez pachů po různých aromatických rostlinách které v té době byly v travním krmení.
    A přitom jsme se toho vývaru napili i všichni, kdo zrovna byl poblíž.

    Vývar je téměř bez chuti a zápachu, skoro bezbarvý, až po čase zezelená. A kdo s ním chce začít, tak opatrně, pár centimetrů jedné rostliny do dvoudecky vody, a sledovat, co to udělá,....dávám si tak dvanácticentimetrový vrcholek rostliny...kdykoliv mě běhen sezóny napadne se jí napít, ráno, při východu slunce,...startovné,....

    Velice účinná je i v obkladech. To se rostliny natrhají tak na dva snopečky, které se napaří na pařáčku na knedlíky, zabalí do řídké gázoviny, jsou totiž velice křehké, drtí se, rozpadají, tak jen jedna vrstva gázoviny, aby rostlina přilnula na tělo.Přiloží se teplé na oblast ledvin. Na to se dá igelitový sáček a zabalí se to ručníky, nechá, dokud je pocit tepla, mezitím se dají další dva snopečky přesličky napařit, a tak se to opakuje. Lze to nahřívat i v troše vroucí vody.

    Mám zkušenost, kdy jsem i zcela cizím lidem takhle pomohla od ledvinové koliky,...vždycky v kempech,...bylo léto, mobily nebyly, a přeslička se dá lehce dohledat,...meze , okraje lesa,...ale pozor, pozor na přesličku bahenní, vypadá jinak, je robustní, při rozdrcení vydává bahnitý pach, a ta je už na škále jedovatosti ve třetím stupni,...a hlavně, není léčivá.

    Druhá velice účinná ingredience na ledviny je voda Rudolfova pramene z Marianských lázní. Dá se koupit v lékárně, nebo přes lékárnu objednat,...jsou to u nás vydřiduši, chtějí za pulitrovou flaštičku padesát kaček. Když se dostanu do blízkosti Mariánek na svých cestách, tak neopomenu si vzít vypařené plastové lahve a natočím si Rudolfku tak na pět dní,..pět litrů, pramen je volně přístupný a teče furt,...alespoň to tak bylo, letos jsem tam nebyla.

    Rudolfka je velice účinná, s acypyrinem dokáže vyléčit i zánět ledvin tak, že testy jsou nakonec v pořádku,....ovšem, trvá to týdny, a Rudolfky se musí pít tak dva litry za den a tři acy. k tomu.

    Pane Ládíku, přeji, ať to odezní,...jo, ledviny a vysoký krevní tlak jsou spojené nádoby,...kdo má trvale vysoký krevní tlak, měl by léčit ledviny,...přeslička je součástí mnohých čajů na čištění ledvin,...tak je popíjet, tím nelze nic pokazit,...lehce, zvolna, pomalý rozjezd v malých dávkách,... Ten krevní tlak, co inzerujete je bez léků,...když ano, tak je to přímo parádní,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  59. Trochu matonky udržím pod minutu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaký heřmánek nebo pelynek by nebylo od věci vyzkoušet.

      Vymazat
    2. A na blití podchlazená Coca-Cola

      Vymazat
    3. Jé, on je tady! S colou má Gaia pravdu, zkuste.

      Vymazat
    4. Ale po doušcích,dnes oblíbené anglické slovo siping ne vyslopat

      Vymazat
    5. Zdravím,
      pod minutu? To vypadá spíš na zažívání, i když z celostního hlediska vše souvisí se vším.
      Tož nevadí, že to jde ven, odchází s matonkou snad i to, co stačila uvnitř propláchnout.
      Toto mým dětem dělalo kiwi + krvácení z jazyka, rtů,...
      Ale pokud přijdou další příznaky, tož opatrně a říci si i o pomoc doktorů, prosím pěkně....tělo je velmi, velmi křehká nádoba.

      Vymazat
    6. Zažil jsem něco podobného, až mne odvezli rychlou na Bulovku s rozvratem metabolismu. Ladik sice není zrovna můj kámoš, ale tohle bych mu prožít nepřál.

      Vymazat
  60. Já v noci spala velmi špatně, usnula jsem znovu až o půl šesté, byl to čas, kdy mi před čtyřmi lety odešel lišák. Dvě hodiny sice zázrak neudělaly, ale je to o trochu lepší.
    A co náš marod, jak je, pane Ládiku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jede sem vytírací sanitka, bo nezajdu k autu. Moč barvy kofoly zčervenala, to doktorku nezajímalo. Závratě, zvracení, mrtvola.

      Vymazat
    2. Tak sanitka zítra, možná. A je to. Kovid jede.

      Vymazat
    3. Tfuj, tfuj, tfuj! Držte se! Děsíte mě, dnes jsem opravdu velmi citlivá, naštěstí jdu do práce, snad přijdu na jiné myšlenky. Vám hodně sil přeju!

      Vymazat
    4. Ládiku, proboha, držte se! A nebojte se nemocnice, tohle už domácí léčbou nezvládnete. Zavolejte si znovu rychlou !!!, kašlete na to, jak se k vám ta která doktorka chová, o váš spor z doktory teď přece nejde, jde o VÁS!
      Doma si infuzi nedáte, dialýzu neuděláte!

      Vymazat
    5. Tentokrát výjimečně musím souhlasit s alfa-samicí.

      Vymazat
    6. Podle barvy moče to vypadá na játra-žlučník.

      Vymazat
    7. A potom doktorku nahlásit ČLK.

      Vymazat
    8. Bych spíše tipnul tu rhabdomyolýzu s počínajícím selháváním ledvin.
      Do špitálu, dovyšetřit.

      Vymazat
    9. Možná, hypotenze však zpochybňuje. Každopádně ohrožuje.

      Vymazat
  61. Tlak 100/55, tep 80... doktora se nedovoláš. Kdyby něco, tak nic.

    OdpovědětVymazat
  62. Tužka napíše,...pane LÁDÍKU, ZAVOLEJTE SI URGENTNÍ RYCHLOU, NEBO NĚKOHO, AŤ VÁS DOVEZE DO NEMOCNICE, KDYŽ NEDŮVĚŘUJETE TĚM U VÁS, POŽÁDEJTE V BRNĚ, v HRADCI KRÁLOVÉ...SELHÁNÍ LEDVIN JE VELICE,...ZDŮRAZNÍM, VELICE NEBEZPEČNÝ STAV,....DNEŠNÍ MEDICÍNA SI S TÍM UMÍ PORADIT,...ALE, NESMÍ SE PŘIJÍT POZDĚ,....VARUJI VÁS, NESMÍ SE PŘIJÍT POZDĚ.

    Nemávejte nad tím rukou,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stoprocentní souhlas!!!

      Vymazat
    2. Seru na ně, zklamali 2x, zklamou potřetí.

      Vymazat
    3. Nikdy jsem od nikoho nic nechtěl a nebudu to měnit.

      Vymazat
    4. Vzpamatujte se a volejte, prosím!!!

      Vymazat
    5. Tak to vám děvčata "poděkují", až vás budou muset vozit dvakrát týdně na dialýzu až do smrti. To jim dáte dárek :-(
      Už volejte a jeďte, nebo vás mají odvézt v bezvěědomí, až je zavolá čtvrtka?

      Vymazat