01 dubna, 2021

KRTINEC č.530

281 komentářů:

  1. Jedna, co zase ponocuje, i když by neměla, zdraví ostatní Krtky v Noře.
    Díky, Zdeňku!

    OdpovědětVymazat
  2. Nepřijde vám poslední dobou všechno, co tu na světě odžíváme, jako jeden veliký apríl?
    Mně docela jo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzápětí po plyšáku jsem vyslovil hypotézu, že nastává reindexace ekonomických, morálních, náboženských a vlastně všech společenských hodnot, jež začíná deindexací, tj. všechno má stejný význam. Dosud necítím potřebu na tomto názoru něco měnit.

      Vymazat
    2. To máte pravdu, člověk si myslel, že co prožil v době vlády jedné strany, nemůže být překonáno, a ejhle může! Každý každičký den! Tady jeden malý příklad:
      "Bidenovy kiksy zneklidňují demokraty" zmizelo z titulky hned, ale článek na Novinkách zůstal. Oni jsou zneklidněni? Oni netušili?

      Vymazat
    3. Asi dokouřil tu pohanku.

      Vymazat
  3. Srdečný pozdrav všem :-)
    Je sice 1.4., ale nehodlám psát aprílově. Nejsem normální, tak některé věci považuji za "zvláštní znamení" - např. blog Petra Klána "Na konci reliéfu" jsem si vyložila, že jsme na konci naší rebélie, dnes na YT se mi po mém "DĚKUJI, PŘÁTELÉ" objevilo "KONEC", takže mám radost, budu slavit a nebudu už psát úvahy (nerada píšu), do Nory občas zajdu poklábosit jako Anna.
    Přeju všem pevné zdraví a příjemné prožití Velikonoc
    Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijďte, jste tu vždy vítána ☺
      I Vám a celé rodině krásné velikonočn í svátky a hlavně Vám přeji tu radost, je solí života. Mně dnes moje radost přijde navštívit, těším se, už je venku hezky a může se tu vyřádit. Jdu vařit, bude špenát a moravský vrabec.

      Vymazat
    2. Ad: Monika

      Vzdy ked sa ozvete som rad. Lebo to znamena, ze este ste (a dnes je to uz pomaly vzacnost, pri tom kovide) a ze napriek tomu, ze sa hodnotite tvrdo, ale asi sama viete preco (...Nejsem normální, tak některé věci považuji za "zvláštní znamení" ), casto su Vase prispevky, podla mna, celkom normalne. Ako napr. dnesny.

      Peknu Velku noc.

      Vymazat
  4. Když tak 14 dní ležíte a střídavě jen jíte, chodíte pár kroků a spíte, tak se Vám honí hlavou spousta myšlenek. I na tu politiku si vzpomenete, narazíte na různé příhody.
    Jak v nemocnici, tak i na lůžkovém měli ukrajinské uklízečky. Ta první vůbec nemluvila, ta druhá pusu nezavřela. Sotva přišla do práce, už jí bylo všude plno, člověk by řekl, že tam všechny sestry a často i pacienty komanduje. Uklízela nádobí po jídle, a kdo snědl vše, byl chválen, kdo málo jedl, byl hlasitě napomínán k polepšení se. Mluvila s dost silným přízvukem, ale rozumět jí bylo. Hlas více než průrazný, takže se nedala přeslechnout.

    Jednou jsem šla po chodbě a Máša si zrovna dvěma sestrám stýskala, že by si tak moc přála podívat se někdy k moři, ale že z mizerného platu na to asi nenašetří. Nedalo mi to a přimíchala jsem se do hovoru. A odkud jste? ptám se. Z Ukrajiny, povídá Máša. Ale tam přece máte moře, a jaké! Byla jsem u něho, pobývali jsme v Oděse, na Jaltě, v Soči, je tam nádherně, nejméně jako v Řecku! - Hm, kroutila se, jako že neví nebo nechce. Dál jsem se trochu nechala strhnout vzpomínkami a říkám, jak jsme byli nadšeni lány černozemě s dvěma úrodami za rok, krásami země a její štědrostí, atd. Máša se mračila, jako by to nechtěla slyšet.
    Tak mi to tak přišlo, že mnozí, kteří tamodtud odejdou, podlehnou vábení zlatého telete, a kdoví, jestli jim pak za to stojí. Lidé jsou to velmi šikovní, manuálně zruční, pracovití - berou každou práci, ale není škoda vyplácat jejich potenciál v pomocných profesích, jako uklízečky apod.? Místo aby si tu Máša udělala odbornou školu a umožnila si nějaké hodnotnější uplatnění, když už jde "za lepším"? Jde na západ, aby tu 50 let šmidlala hadrem podlahy? Neměli by Ukrajinci konečně vzít vládu ve své nádherné a bohaté zemi do zodpovědných rukou, vyhnat příživníky a rozkrádače, vykašlat se na západní "kamarády", kteří si chtějí také nahrabat, a více si věřit, vzchopit se?
    Mám silný pocit, že ano.

    OdpovědětVymazat
  5. Vzápětí po plyšáku jsme byli vůči západní Evropě na tom stejně jako dnes Ukrajina. Jezdil jsem do Jižních Tyrol česat jablka a za 3 týdny jsem tam vydělal víc než u nás za celý rok. Pracovaly tam mraky Čechů, teď už žádný. Třeba se tak časem vyvine i Ukrajina, když tam nebudou válčit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přála bych jim to.

      Vymazat
    2. Pravda. Aj Slovaci chodili na rozne polnohospodarske prace do Talianska, Spanielska, Grecka, Anglicka, Irska, ... a nielen na polnohospodarske, ale studenti hotelovych skol aj ako casnici, chyzne...hlavne v Taliansku a Grecku pocas sezony. Teraz najviac do Rakuska sestricky vytierat rite v nemocniciach a ako sluzky do rodin, ako opatrovatelky...A chodi ich tam aj dnes dost vela (tzv. pendleri, dvojtyzdnove turnusy z vychodneho Slovenska).

      Vymazat
    3. V Praze je Slováků habaděj, jeden dělá premiéra.

      Vymazat
    4. Tahle Máša tu není na brigádě, vdala se tu a má rodinu. A běduje, jak nevystačí s platem uklízečky, jak je tu vše drahé, že za výplatu celkem nic nenakoupí.

      Vymazat
    5. marie:

      Dost záleží, koho má doma - jestli může (a chce) ji podpořit.

      Vymazat
    6. Zdenek:
      To určitě, souhlas. Ale tahle je taková rázná, rozhodná a energická, všechny pomalu mentorovala, že bych se divila, kdyby měla doma drsňáka. Taky mě štvala dennodenním nadáváním na poměry v Česku. Tak proč sem šla? A proč se nesnaží o změnu? Zvláštní případ, mně nesrozumitelný.

      Vymazat
    7. K Máše: doma je všechno špatně, nejvíc nenávidí Putina a Rusko. U nás je taky všechno špatně, všechna opatření k pandemii by se měla zrušit, naše vláda je neschopná. - Tak nevím, snad aby se stěhovala dál na západ, tam jí bude líp :-)

      Vymazat
  6. V Albertu bylo boží dopuštění,všichni chtěli dělat nádivkou a neměli rohlíky,u uzenin fronta jak za války,tak jsem musela s plnou taškou ještě si zajít do jiného krámku navíc jsem podcenila vyketnění a jarní sako bylo moc,chtělo to krátké rukávy,ale jak jsem měla ty tašky,tak jsem to nemohla ani svléci,tak jsem přišla domů úplně hotova. Ted si zásadním macešky do zardiny před schody a udělám velikonoční dekoraci a pak padnu a budu už jen 4 dny relaxovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Viroviště Penny.
    V davu utopený,
    plný vozík žrádla,
    pro mě dneska padla.

    Ruce umýt slivovicí
    ve stříbrné krasavici
    rychle domů, do lesa,
    to je dobrá adresa.

    OdpovědětVymazat
  8. Taky jsem nakupovala, s taškou na kolečkách. Manžel doma upadl, má na jednom oku dvojité vidění a za 3 týdny je objednán na oční. Nemůže jezdit, tak je zásobování na mně. Zvládám to, i když dnes v tom vedru jsem to s jarní bundou taky přehnala, stačilo triko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem šel na první vakcinaci v kraťasech a košili a v sandálech naboso. Koncem dubna budu mít pandemii pro sebe vyřešenou.

      Vymazat
    2. Určitě, začínají se mi tvořit protilátky, už covid nechytím a tedy nepřenesu. Jsem odborník, tak vím.

      Vymazat
    3. Inu nevzdělancovi zbývají pochyby. :)

      Vymazat
    4. Možná Vás potěší, že moje 90letá máma si na doporučení praktického lékaře dala píchnout vakcínu, toho Pfizera. Po 2. dávce jí bylo trochu blbě, okolí vpichu zarudlé a mírná horečka, ale po pár dnech to přešlo. Moc jí fandím, aby jí píchanec prospěl.

      Vymazat
    5. Ta lokální reakce po 2. vpichu je důkazem účinnosti vakcíny. Máte šikovnou mámu a ona praktika.

      Vymazat
  9. Singapursky vnuk ma meniny:-).

    OdpovědětVymazat
  10. Jáchyme? Nemám něco přivézt?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jseš hodnej, ale radši zatím ne! Jsem odpudivě protivnej.

      Momentálně úpím, bolí mě moha jako pes, už jsem začal brát i prášky proti bolesti, v noci to stálo za hovno. Ani chlastat nemůžu, dokonce ani v množství menším než malém.
      Nicméně se nedusím, dýchám bez problémů a občas si, což je důležité, projedu i Noru či Kydy.
      (Kydy mě v posledních dnech spíše naplňují beznadějí. Napadá mě, jak by asi dopadlo Vidlákovo Šimpanzium, pokud by(chom) se tam sešli všichni diskutující, každý měl v kapse pistoli a popil půl lahve slivovice.
      Nebo kdybychom si měli z tohoto malého okruhu relativní intelektuální elity zvolit česká vláda, jejíž členové by se vzájemně respektovali a měli za úkol se shodnout a o něčem společně rozhodnout...)



      ---
      Přeju všem co nejhezčí Velikonoce a pěkné počasí!!


      Vymazat
    2. Jáchyme, k těm diskusím a diskutérům... Po dlouhé době jsem nahlédla na Kydy, a víte že mě napadlo to samé, co Vás? Že se mnozí těší na sešlost (moc jim ji přeju a doufám, že to vyjde), ale jak by to asi dopadlo, kdyby tam každý zubynehty hájil své přesvědčení? To by nemohlo skončit jinak než pořádnou rvačkou, téměř každého s každým... Nu, snad se dokážou ovládnout, ale s alkoholem bych to tam pro jistotu moc nepřeháněla... což asi nepůjde.
      Noha určitě povolí, vydržte.

      Vymazat
    3. Ad: Jachym

      Ja by som preventivne, aspon na 10 dni, na kydy ani nepozrel. Tu, v krtkovisti, predsa len su, napriek vsetkym averziam, sem tam pozitivne spravy.

      Pozrite sa, co stvara od radosti Ladik!!!, Marie sa ako tak zotavila z kovidu (aj keď este ma problem s cuchom i mozno chutou), Monika (a jej aliasy) sa dnes celkom zrozumitelne zapojila do diskusie a urcite by ste nasiel i dalsie dobre spravy. Takze, odporucam Noru, ako liek:-).

      Vymazat
    4. Já jsem covid neměla, jsem si jistá. Ale když myslíte, tak třeba měla.

      Vymazat
    5. Ad: Marie

      Viem, ze ste pisali, ze nie, ale minimalne 2 zo 4-5 hlavnych priznakov ste mali. Saturaciu kyslika a strata cuchu. Tak len preto si myslim, ze ano. Ale ja to nepisem preto, aby som strasil, alebo vas (a Vasich lekarov) presvedcoval. Jednoducho neviem, pri akej doteraz znamej inej chorobe sa tieto dve dost podstatne veci vyskytuju naraz. Takze osobne si myslim, ze ste ho prekonali (nejaku jeho formu) a mozno v decembri (ako som pisal o svojich priznakoch) i ja. Aj ked testy mi vysli negativne. Takze ja to myslim v dobrom, aby ste boli opatrna, nic viac.

      Vymazat
    6. Ztráta čichu se mi doma ještě zhoršila, to ukazatel nebude. A necítím nic už od ledna, kdy začaly pyly. - Já vím, že nechcete provokovat ani strašit, ale občas se na někoho utrhnu, kdo mi tvrdošíjně opakuje, jak že jsem ten covid zvládla...

      Vymazat
    7. Netvrdím, zřejmě by to alergie, (s níž mám půlživotní zkušenosti a vím, že mi v krizi bylo tak zle, že mě napadala možnost se vším skoncovat, jasně že jen napadala - ale dušení bylo hrozné, celé noci jsem nespala a mohla jen sedět v křesle s hlavou vzhůru, ležet se nedalo) - samotná nebyla. I když ani to bych nevyloučila. Připouštím nějaký virus, v kombinaci. Ale to je jedno, to jen pro můj klid si to tak vysvětluji jako nejpravděpodobnější.

      Takhle jsem do sebe ládovala různé léky proti covidu (např. Isoprinosine), místo abych si důkladně prokapala nos (dýchání) a užívala Bromhexin na odkašlání. Ten mi pak dávali v nemocnici každý den.

      Vymazat
  11. Také bych mnohé Nornice a Norníky rád po letech poznal osobně... ale na sraz to moc nevypadá. Jednak covid (a jsme s různých okresů), "druhak" bychom se asi těžko shodli na termínu a místě (jsme z velmi různých okresů!), treťjak - dost možná by to skončilo taky rvačkou - nebo aspoň zklamáním... :o)

    Ale vždycky mě to lákalo - málem jsem přišel i na sraz bloggerů a diskutérů ještě za Libora Ámose. Podívat se, jestli všichni ti sympaťáci jsou opravdu tak sympatičtí a virtuální pitomci mému dojmu dostojí i ve skutečnosti.

    Vlastně mám jediný zážitek (pro mě dost bizarní), kdy jsem se potkal s virtuální identitou i skutečně. U Vlka (ještě za otevřené diskuse) psala paní s přezdívkou Hairyfish, a dost jsme si rozuměli. Hrála (hraje) na harfu a zvala pravidelně na koncerty. Tak jsem na jeden dorazil. A ocitnul se na srazu harfeníků, jediný bez harfy (i bez trianglu). Ale byl to moc hezký večer. S Hairyfish jsme se - po chvilce pátrání - já jsem přemýšlel, která to asi bude, a všichni se na mě zas zkoumavě dívali, odkud že mě to sakra znají, a jak drahou harfu asi mám, že se ji bojím vytáhnout :o) - krátce pozdravili a popovídali.
    Co je s ní ale dnes, netuším...

    Pánům Jáchymovi a Ládik!!!ovi každopádně přeji hezké setkání a držte se (zdravotně i jinak).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja som naopak optimista a verim, ze ani hranice (nielen okresov) nezabrania normalnym ludom (az sa k normalu, mozno po skusenosti s kovidom a zamysleni o com ten zivot je, raz vratia:-)) stretnut sa bez nevrazivosti, "rvačky" a sklamania. Podstatne, aby od toho nikto nic zvlastne neocakaval.

      Cakam na nejake okruhle vyrocie (alebo aj neokruhle - nasa trieda sa stretla po maturitach po 13 rokoch, stretnutie bolo superperfektne, prisli vsetci z celej, vtedy este spolocnej republiky, bavili sme sa az do uplneho rana, ci skor doobedia nasledujuceho dna - a odvtedy sme uz stretnutie nemali ani raz:-)), kedy domaci zaveli a my prideme. A budeme prvych par hodin hadat, who is who. Na prvy pohlad som v nevyhode, ze budem odhaleny ako prvy, ale...:-))).

      Vymazat
    2. Po 50 létech po maturitě jsme ukončili pravidelná setkávání maturantů, organizátorům se už nechtělo. Přišlo mi to líto, tak jsem sehnal bývalé spolužáky a ve spolupráci s mou první dětskou láskou zorganizoval první setkání po 50 létech. A scházíme se každoročně, dokonce i vloni covidu na truc.
      Začátkem května pojedu na Moravu přes Vysoké Mýto, vyfotím Brandla, navštívím hřbitov a vrátím se oklikou zpět, možná přes Znojmo.

      Vymazat
    3. Já bych to nechala, jak to je. Ve virtuální rovině. Každý má o každém nějakou představu, a je s ní srovnaný. Realita by tím mohla natolik otřást (pozitivně nebo negativně), že nevím nevím co by bylo výsledkem.

      Vymazat
    4. Doplněk: Spolužáky se základky.

      Vymazat
    5. Ad marie:
      Možná i pár facek.

      Vymazat
    6. Brabenče, nepřehánějte. Já například se ve společnosti vždy chovám slušně! Fakt.

      Vymazat
    7. Vám věřím. Nezapomněl jsem na plné hlasy ukrajinských Občas se však najde taková výjimka ze slušného chování, že na ni nelze zapomenout.
      https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/lidove-pisne/nese-halja-vodu-596521

      Vymazat
  12. Ono bavit se o politice jinde nez na netu,je docela ošidné. Lidi se rozhádají nebo spolu pak nemluví nebo se dokonce i poperou,ve slušné společnosti řešit politiku bývá tabu. A taky na netu diskutuje určitá sorta lidí,málokdo má čas nebo radši má živé. Ja začala diskutovat,když jsem zůstala sama doma ,abych se po ránu zabavila. To nejdřív člověk nevěděl co dřív a pak najednou se ráno probudil a co teď. Nákup a vařit tak od 10. Tak jsem si uvařila snídani a kafíčko a jdu k netu a tam se pobavila,bývala i sranda,něco jsem si začala i googlovat,takže zaměstnat hlavu ,no ale postupně jsem si přiznala,že mám závislost,nakonec jsem byla ráda,když mě zabanovali. Tady mi to vyhovuje,pár ženských s podobnými problémy plus básník Ládik,tak si dělám svoje věci a říkám si,co dělali oni a co mi zase napíší.a tak 2x nebo 3x za den,když se unavím,tak si na chvíli lehnu,stavím se tady,hraju pasiáns přečtu si zprávy a pak dodelam ty své věci a takhle mi to ubíhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas někoho řádně naseru, že.

      Vymazat
    2. Nejsem žádný básník, opisuju jednu technickou zprávu, báseň je mimo mé možnosti.

      Vymazat
    3. Já jsem začala diskutovat na Aktuálně asi v r. 2009 (to už jsem asi 6 let trpěla bipolaritou a z velmi společenského tvora se ze mě stal bláznivý "samotář"), přišlo mi to tam jako hospoda s inteligentními štamgasty, tak jsem tam začla chodit "na jedno". Když tam vznikla Nora, tak mě do ní tam pozval Zdenekb (moc děkuju), tady to mám celou dobu za "druhý domov" (moc děkuju). Vždy jsem byla rebelka, hrozně mě štval genderismus a protimužské tažení. V prosinci 2017 pod blogem Vendlové "Kam se vytratila poctivá mužská síla" jsem založila rebélii "Ve dvou se to lépe táhne" a na mou prosbu mi v ní pomáhal rebel Petr Klán, mám pocit, že se vydařila. Včera jsem na oslavu úspěšného konce snědla dvě margotky a z přeslazení mi bylo blbě. :-)

      Vymazat
    4. Za tu dobu jsem si sice nevypěstovala závislost, ale za poslední dva roky téměř žaludeční vředy - dnes poprvé po té dlouhé době jsem pustila počítač bez odporu, někdy mi bylo až fyzicky zle, vadilo mi stálé sledování a tak jsem stále bojovala, aby mě nepřemohla paranoia (paranoidní stavy jsou pro mě nejhorší, to bych byla schopná spáchat sebevraždu - každý druhý bipolarik se o ni aspoň jednou pokusil). Blázni to nemají lehké, horší to však mají jejich blízcí. Mám štěstí, mám skvělou rodinu, muž o mě vzorně pečuje.
      Apocalyptica - 'Nothing Else Matters'
      https://www.youtube.com/watch?v=mjvGjUovxPU

      Vymazat
  13. Krásné klidné Velikonoce všem, bez bolestí i jarní únavy (tu já mívám celý rok):
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/6124144/260502118?secret=LB0aNUD2OO8Je6Y3LR5quhj5k
    V naší dvorní džungli dnes na nejslunnějším místě slavně rozkvetl první narcis,
    - "panu Chopinovi" se tu jarní rozmanitěji:
    https://www.youtube.com/watch?v=a0hFZPvanMs

    OdpovědětVymazat
  14. Po kamenaci legraci: http://imgway.cz/s/M9o

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím.
    V tom případě, pokud byste se chtěli setkat, tak pod vymyšlenými jmény a kdo by chtěl říci svůj nick, či skutečné jméno, by záleželo jen a jen na něm. Pokud by se na setkání necítil dobře, mohl by klidně odejít a zůstat inkognito.
    Jednou jsem takto potkala člověka z virtuality (jiných webů) a mohu říci, že jsem to neunesla, nebyla jsem na to připravena, bylo to nečekané, tedy šok (nejen¨).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to jen taková rychlá vzpomínka na něco, co už mi z hlavy málem vypadlo.
      Je to tak sedm let, ten můj zážitek, možná víc.

      Žádný konkrétní návrh na všekrtkovský slet nemám, nebojte...

      A jak píše paní Marie, možná bude lepší zůstat u představ, než se srazit s realitou... :o).

      Vymazat
    2. Třeba někdo smrdí

      Vymazat
    3. ad. zdenekb01 dubna, 2021 20:53
      Pokud byste byli na setkání připraveni, nejspíš by to bylo fajn.
      Já připravena nebyla, ani jsem setkání nedomlouvala, ale stalo se.
      Ale bylo to tak nečekané, že jsem to unést nemohla, i když to bylo v dobrém. Ale čas hojí, možná i ta samota je někdy hojivá.

      Vymazat
    4. Nikdy bych se nezúčastnil reálného setkání se skupinou, ve které by byla autorka největší podlosti, kterou jsem byl kdy na netu počastován. Na druhé straně nemohu zcela uvolnit virtuální prostor jenom proto, že se v něm pohybuje. Proto jsem zde.

      Vymazat
    5. To jste mi připomněl sousedku - z-gruntu hodná ženská, ale do očí se mi podívat nemůže a pokud jsem na poli, vrátí se na dvůr, aby mne nemusela náhodou zdravit...Pole, o které připravili horního souseda, nestíhá obdělávat, vše je zatravněno, plno stromů poraženo,... No, vrátí se sem postupně to, co zde bývalo dřív - zatravněný kopec.
      A sraz? Myslím, že v dnešní době pouhá utopie. Sama jsem jezdila na třídní srazy, které jsme mívali 2 x do roka, zatím čekáme na vhodnější dobu, až se budeme moci sejít i s třídním, který je ještě ve slušné kondici,...

      Vymazat
    6. Rozhodl jsem dát sem podrobnější informace o mé péči, abych zřetelněji prokázal primitivitu zdejších pomlouvaček.
      Nám se každoroční setkání zbytku třídy ze základky líbí, bohužel nás ubývá. Přestože naše první setkání bylo po 50 létech od absolvování tehdejší základní osmiletky, sešli jsme už 14x. Organizuje to moje dětská láska, ke které se rád vracím.

      Vymazat
  16. Kousek kamenace http://imgway.cz/s/M9o

    OdpovědětVymazat
  17. Tužka napíše,...Velikonoce,....osobně se těším, až bude po Velikonocích,...tedy povelikonoční úterý,..

    Jinak,...koleda,...

    Hody, hody doprovody,
    běží zajíc podle vody.
    Co to nese v košíčku?
    Vajíčka pro svou samičku.

    Ale je tu problém,...
    Zajícova samička,
    ta má ráda králíčka.

    Klidné a bezproblémové velikonoční dny se sluncem a štěstím v duši a v srdci přeji do Nory všem, co s mírem a zelenou ratolestí přichází.

    Jaro budiž pochvákeno,...krásné počasí, průběžně plním všechny plány a předsevzetí,...zatím neškrtám,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  18. Nabití a vybití, stres: http://imgway.cz/s/M9v

    OdpovědětVymazat
  19. Já tady někdy hubuji :-) Ládika, že to přehání, aby pamatoval na ... atd., ale sama nejsem lepší.
    Resp. někdy v depresi nedělám nic a jindy to přeženu, jako třeba dnes.
    Naplánovala jsem si cestu do Prahy, dovezla jsem věci synovi a dceři ( byli rádi, normálně by si pro to zajeli sami), stavila jsem se vybrat schránku a zalít kytky v bytě..., a pak jsem vyrazila na parcelu.
    Cestou do Prahy i zpět byly kontroly, mne ale nevyhmátly. Cestou na parcelu a zpět jsem policii neviděla.
    Na parcele jsem ostříhala stromy, postříkala jádroviny i peckoviny zimním postřikem, obryla jsem kolem stromů kola. Postříkala jsem rybízy Pirimorem. Všechny stromy jsem pohnojila.
    Byla bych to pochopitelně udělala dřív, ale bála jsem se tam jet, teď vidím, že asi zbytečně.
    Odjížděla jsem kolem sedmě, na chatu dorazila v osm. Měla jsem hlad, ale řekla jsem si, že v noci má pršet, zítra taky, a to se mi pak bude mech z trávníku špatně vyhrabávat. A nepůjde spálit, bude mokrý a těžký... Tak jsem si jen vzala tepláky, skočila do kolny pro hrábě, rozsvítila jsem si na verandě a v přístěnku, abych na práci lépe viděla, a začala jsem hrabat.
    Udělala jsem to jen nahrubo, ale mech byl proschlý, naplnila jsem jím čtyři zahradní vaky, a odpotácela jsem se do postele.
    Teď si "lížu rány", myslím, že zítra si asi udělám postelový den.:-)
    A dívám se na Roberta Devereux, Marie, jsem nenapravitelná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň někdo zachraňuje kulturu! Já v teplácích zachraňovala saturaci kyslíku.
      :-)

      Vymazat
  20. Srdečně zdravím, jsem moc ráda tady zpátky, jdu si to tu pročíst, abych se dostala do obrazu.
    Jaroslav Jezek, Jiri Voskovec & Jan Werich - Svita
    https://www.youtube.com/watch?v=e38nThw0_3I

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také zdravím, pozdravuje i Zorka.

      Vymazat
    2. Děkuji, to mě potěšilo :-) Vyřiďte, prosím, Zorce můj pozdrav a přání pevného zdraví a pohody všem.

      Vymazat
    3. Děkuji za ni, stane se.

      Vymazat
  21. Odpovědi
    1. Dnes mi to spalo jen 4 hodiny. Asi to bylo tím, že jsem noční uherák zajedl čokoládou.

      Vymazat
    2. Takové kombinace jsou mimo můj výběr, vyhýbám se cukrům. Moje paní se projedla k úmrtí.

      Vymazat
    3. Ani se jí nedivím

      Vymazat
    4. Parazit je tady zase, už jsem myslel, že jsi to vzdal. Čekal jsem, že moje zmínka o zdejších pomlouvačkách tě vyvolá. Kterou z nich zastupuješ, Gaiu? Dobrý výběr, ta je nejdrzejší.

      Vymazat
  22. Tužka napíše, hezké ráno, Noro.
    Včera v noci jsem hledala, kde jsme s nickem Honolulu podrobně probírali Pašijový týden. On má,...doufám, že žije, tak má veliké znalosti z dějin Starého Říma a mnoho knih o tomto období.
    Podrobně jsme vedli rozhovor, jak asi probíhala Poslední večeře a co bylo dál na Velký pátek.

    Bohužel, nenašla jsem to,...budu li mít čas, budu pokračovat v hledání. Zato jsem našla onačejší diskuse,...jo, taky poučné připomenutí.

    Bylo by zajímavé se optat, co ví, dnešní jedinci mladé generace v ateistické atmosféře o Velkém pátku,...dokonce ho dostali jako státní svátek.

    No nic,...to jen tak v myšlenkách na Křížovou cestu,...a zelené ratolesti míru poněkud zavadlé.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě stojí za přečtení Člověk, který se stal Bohem, kniha od: Gerald Messadié.

      Vymazat
  23. Na seznamu je recept na velikonoční hlavičku s majoránkou a česnekem. To bych tam tedy nedala.Dnes ji budu dělat k obědu a ještě se rozhoduji,zda péci s kurecim prsem či nikoli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaxi
      Není půst?

      Vymazat
    2. Dokonca dnes aj prisny. Zakaz masa od 14 rokov a iba raz do sytosti a na ranajky a veceru len malo, nie do sytosti.

      Niekto vsak prave preto si ten den da "nosu" :-).

      Vymazat
    3. Tak bez prsa,přesvědčili jste mě

      Vymazat
  24. Prajem všetkým krásne prežité sviatky, veľa pokoja, Božieho požehnania a zdravia.

    V odkaze pekne zhrnutý Veľký týždeň:

    https://www.facebook.com/photo?fbid=10215982294375731&set=a.3863987203698

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Židé oslavují Pesach letos od 27. března do 4. dubna.

      Vymazat
  25. Pohodové Velikonoce všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Vám. Jestli si dobře vzpomínám, tak máte taky ráda Hradišťan, tak přidávám (text se podle mě k velikonočnímu dnešku docela hodí)
      Jiří Pavlica & Hradišťan - Až bude moje duše
      https://www.youtube.com/watch?v=RqHDv1G_-4w

      Vymazat
    2. Díky, Anno, Hradišťan mohu vždycky. I Čechomor.
      Copak teď asi chlapci dělají, když nemůžou koncertovat. Mohli by něco nového natáčet.

      Vymazat
    3. Vnukovi jsem koupila k sedmým narozeninám (má je zítra) CD Čechomoru, aby nás mohl coby sbormistr vést ke zpěvu těch písniček.

      Vymazat
  26. Nevíte prosím někdo, k čemu je dobrý jablečný ocet?
    Omylem jsem ho koupila místo běžného kvasného, viděla jsem značku Bzenecký a dál jsem nečetla... Přinejmenším na čištění klik, dlaždic, apod.? to by se i hodilo, s úklidem pořád nejsem hotova a v neděli přijde návštěva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do všeho jako normální ocet. Kyselina octová je jedno a to samé a ten jablečný jinak voní

      Vymazat
    2. Já jen vím, že minule - už jsem si to takhle jednou spletla - jsem ho vylila, do jídel nešel, měl úplně jinou chuť.

      Vymazat
    3. Vylít je škoda. Do salátů na okyselení na vlasy

      Vymazat
    4. Můj otec dělal léta jablečný ocet a používal ho do salátu. Asi to rodičům přispělo k dlouhověkosti, ale mně se úplně zdvíhal žaludek, stačilo jen cítit ten puch (pro mne má jablečný ocet nelibou vůni i chuť).
      Já bych to vylila do záchodu... :-)

      Vymazat
    5. Já věděla, proč mě to včera ještě hnalo dodělat práci. Znám se a tušila jsem, že dnes bych se na to vykašlala - a měla jsem pravdu. :-)

      Vymazat
    6. Na Velký pátek se nemá dělat s půdou. A ani prát prádlo.
      Lžička jablečného octa ráno prý vede ke zhubnutí.

      Vymazat
    7. Nu, byla jsem zvědavá, jestli má někdo zkušenosti, a jistě že - krtci znají všechno. :-) Díky. Opravdu s ním asi pročistím odpad, a ještě před tím přečistím po bytě, co se dá, došlo mi totiž Savo. Já tu "vůni" a chuť tohohle octa opravdu taky nesnáším, zvedá mi žaludek, a v tom se shodnu i s mužem. Ten než svoji tlačenku s cibulí a tímto, tak raději nic.
      Ani to hubnutí mi za to nestojí. Teď jsem nemocí pár kilo shodila a raději vsadím na chůzi. Přesto všem dík.

      Vymazat
    8. Kdyby mi dal někdo tlačenku s cibulí a jablečným octem... tak to sním leda tak pod namířenou pistolí :-)

      Vymazat
    9. Ale kliky a dřez čistí dobře :-)

      Vymazat
  27. 5 obrobených kamenů dopoledne http://imgway.cz/s/1CbG

    OdpovědětVymazat
  28. Nikdy nevím, jestli vánoční ježíšek a velikonoční Ježíš je ten samý člověk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimino a33 mletý chlap,to je rozdíl světelných let
      https://youtu.be/yBrnn0ux-fU

      Vymazat
  29. Proč tomu Ježíšovi dělali takové utrpení? Aby potom byly pořádné pašije? Mám s tím problém. Proč je tolik náboženství a proč tolik lidí se tím živí a tolik lidí tomu věří? A ještě mají vůli se proto vraždit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že Ježíš je vymyšlený. Někdo takový podobný žít mohl, ale tu legendu si někdo vytvořil, komu se to hodilo do krámu. Kdo asi.

      Vymazat
    2. Flavius Iosephus, "Židovské starožitnosti":

      Vymazat
    3. Byl to první komunista,tak se ho mocní pochopitelně báli,než si uvědomili,že ho mohou zneužít.

      Vymazat
  30. A ty vigilie. Člověk se ani nevyspí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív bylo obilí často napadeno paličkovicí nachovou a strávníci pak jeli na amfetamin

      Vymazat
    2. Nesmysl, amfetamin je uměle vyráběná droga.
      Námel produkuje deriváty kyseliny lysergové (jednoduché amidy a peptidové alkaloidy především ergotaminové, ergotoxinové a ergostinové řady) a klavinové alkaloidy.

      Vymazat
    3. O alkaloidech jsi asi nikdy nic neslyšel blbečku. Já psala Ládikovi a ne nějakému chemikovi,takže nikoli kopírovat wiki,ale po lopatě,aby tomu rozuměl, amfetamin je alkaloid ,docela známý a námel je alkaloidú plný a ty mají vliv na psychiku. Mam to od Součka,to byl sice zubař,ale celkem racionálně mohl odhalit příčinu Ježíšova blouznění

      Vymazat
    4. Nejen drzá, ale i blbá, pro kterou je chroust totéž co hovnivál, protože obojí je brouk.
      Námelové alkaloidy, např. LSD, vytváří Paličkovice nachová, kdežto alkaloid amfetamin vyrábí člověk. Noha a ruka je totéž, obě jsou končetiny, snad psal Souček? Prostě žádní strávníci obilí nemohli jet na amfetamin, protože nikdo v Římské říši ho nevyráběl.
      Tak příště se nesnaž oblbovat ani Ládika, to se tobě nemůže podařit. Tu wiki jsem kopíroval pro ostatní odborníky v jiných disciplínách, na tebe by to bylo příliš náročné.
      Pro přesnost, nejsem chemik.

      Vymazat
  31. Liško, jste na přijmu?
    Mně začala kvést meruňka, asi už se z toho zblázním. Ona kvete jednou za dva roky a jako na potvoru, vždy, když kvete, přijdou mrazíky, a když nekvete, celé jaro nemrzne. Loni, kdy měl každý kolem úrodu meruněk, nekvetla a teď, potvora, rozkvetla už na apríla!
    Ze soboty na neděli má mrznout v noci, co s tím mám udělat?
    Někde píší, že pomůže postřik Championem, ale to asi spíš, aby nezmrzly pupeny.
    Přemýšlím, že koupím deset hřbitovních svíček a dám je pod korunu stromu , mohla bych tam dát taky olejový radiátor...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy byste pořád něčím stříkala. Kvůli pár padavkám zamoříte zahradu chemikáliemi

      Vymazat
    2. Nevím, jak by mohl postřik určený proti plísňovým chorobám uchránit před mrazem. Je tu spíš možnost zapálit oheň, aby kouř mráz nepustil k zemi, ale to se dělá v květnu a nad ránem. Mně naštěstí nekvetou, byť k tomu nemají daleko. Musíme doufat, že se meteorologové netrefí. Což zase není tak nepravděpodobné ;)

      Vymazat
    3. Liško, koukala jsem se do návodu Championu a tam píšou - proti houbovým chorobám 10g na 10 litrů vody, ochrana proti mrazu 10g na 5 litrů vody - postříkat den dva před očekávaným mrazem.

      Vymazat
    4. meruňka korové nekrózy 0,2-0,4 % ; (20-40 g/10 l vody) při opadu listů, na počátku rašení; 2x/rok, interval 14 dnů
      meruňka ochrana květů proti mrazu 0,2 % ; (20 g/10 l vody) 1-2 dny před předpokládanými mrazíky;2x/rok


      https://agromanualshop.cz/champion-50-wg-4-50g/

      Vymazat
    5. A můžete mi, prosím, bez použití google říct, jak se ochrání květ před mrazem? Jistě je míněno, že postřik ochrání pupen tím, že jej vlastně slepí a proto nevykvete, ale květ??? Jako že blizny neomrznou??? A jak je potom mohou včely opylovat?

      Vymazat
    6. Film z aerosolu roztoku o sníženém bodu mrznutí na květech nejen meruněk může ochránit květy před krátkodobém mrazem.
      Google používám pouze kvůli věrohodnosti, nemám zájem vést dlouhé řeči.

      Vymazat
    7. V současnosti existují i speciální přípravky pro tento účel, například postřik Champion 50 WP, který se prodává ve formě prášku. Nejprve jej smícháme s vodou v doporučené koncentraci a poté roztok stříkáme přímo na květy. Pokud teplota klesne k bodu mrazu, postřik vytvoří tzv. „ledové jádro“ na květech a na ošetřených částech stromu vznikne ochranný film, který brání mrazu, aby poškodil či dokonce zcela zničil květy.

      Vymazat
    8. Takže totéž, co jsem napsal vlastními slovy já.

      Vymazat
    9. No, Liško, prostě jsem to vyzkoušela a uvidíme. Syna meruňka pálí a chtěl by ji porazit, argumentuje tím, že nerodí (a má pravdu). Ale já zase vím, jak dobré plody ten strom má, tak chci, aby se jednou předvedl. :-)
      Jinak, liško, máte pravdu:
      http://jdem.cz/fgvnw6
      A teď předpověď mrazy přesunula až na příští týden, od úterka, takže má dnešní opatření byla stejně na nic.

      Našla jsem k této problematice šikovný obrázek, možná vás bude zajímat:
      https://i.postimg.cc/t4Lrqgcr/merunka.jpg

      Vymazat
    10. To je jedno, nezmrzne, ale včela jej stejně neopyluje.

      Vymazat
    11. Jo, však píšu, že máte pravdu, no, už jsem se ukvapila...

      Vymazat
    12. Aleno, to nebylo Vám, ale Pytlíkovi a jeho nohsledovi

      Vymazat
    13. Njn, když Pytlík zná víc než prohnaná liška, tak je nutno aspoň ňafnout. :)
      Včely meruňky opylovaly i po mrazech, a pokud mráz květy spálil, vykvetly další z pupenů druhého sledu.
      Vyrůstal jsem s meruňkami od dětství, rostly na jižní straně domu a plody jsme trhali z balkónu.

      Vymazat
    14. Aha. Mně to bylo divné... :-)
      Jinak, alespoň jsem se donutila k nějaké aktivitě, pohnojila jsem ovocné stromy a vyhrabala jsem ze sudu na pálení popel (3 kýble, z papíru je takový protivný popel a když na to do sudu zaprší, tak pak musím vyndavat hnusnou popelovou kaši, tak jsem si ušetřila nepříjemnou práci). Sud odpočívá, čeká na mech :-), ale to až bude lepší počasí.
      Kvetou fialky!

      Vymazat
    15. Jsem nevěděla, že jsou i remontantní meruňky, tedy podruhé kvetoucí. Těch blbejch ovocnářů, co si dělají starost s mrazem u kvetoucích stromů! A sklizeň z balkónu je přímo geniální, já abych měla šestimetrový žebřík. ☺

      Vymazat
    16. Nevíte toho hodně, ale to už je mi dávno známo. Meruňky nejsou remontatní, jenom ne všechny květní pupeny vypučí v prvním sledu koncem dubna. Protože meruňky z ovocných stromů kvetou nejdříve, vyvinul se u nich mechanizmus, že ne všechny květy vykvetou v prvním sledu, ty přijdou na řadu v případě zmrznutí vykvetlých, jinak zůstanou pupeny do konce vegetačního období.
      Remontantní znamená současné kvetení s dozrávajícími i zralými plody na jednom stromku, např. citrusu. Ty jsme btw pěstovali také ve skleníku z okurkových pohárů. Při sklizni jablek v Jižních Tyrolích jsem viděl i remontantní jabloň, která měla kvetoucí větev spolu s ostatními větvemi s plody. "Nur Ausnahme", vysvětlil nám pan sadař.
      Když nám narostla větev s meruňkami až na balkón, bylo by nesmyslné ji obírat ze stromu.
      Pokud akceptujete tyto informace, budete mou nezištnou zásluhou o něco informovanější. Obávám se však, že to ve své zavilosti nepoberete.

      Vymazat
  32. Ládiku, víte něco o Jáchymovi? Psal jste tu, jestli nemáte přijet... on bude na Velikonoce sám doma? Nemocný?
    Kdyby to nějak šlo, taky bych pomohla, ale nevím, jak....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, jestli jste s Jáchymem ve spojení, prosím, pozdravujte ho ode mě a že mu moc děkuju, že mi hodně prodloužil život - před časem mi tu doporučil Jak cestovat s lososem a jiné eseje (od Umberta Eco), z toho už znám téměř zpaměti Jak uvést umělecký katalog, často si to znovu čtu a vždy u toho slzím smíchy.

      Vymazat
    2. Zdravím všechny!
      Anno, jsem rád, že jsem se trefil s Umbertovým lososem. :-)
      Aleno, není to zatím tak hrozné, doma je čtvrtka a králik, na telefonu sestra se švagrem (pár minut chůze od baráku)

      Naskákaly mi bolestivé puchýře po celé noze - nevylučuji pásový opar nebo nějakou podivnou alergii.Možná tzv. "kovidová noha" nebo opožděná reakce na očkování...nevím. bohužel do toho vlítly velikonoce, takže dostat se k doktoroi jde těžko.

      Ale kromě bolestivosti, kvůli které nemůžu v noci spát (a toho, že si v pravidelných intervalech osvěžuji slovník těžkokaliberních sprostých slov) to zatím nevypadá vážně.
      Mám i vyrážku i na chodidle, takže to není ani na kratší vycházky na stepleru.

      Díky všem, kdo na mě myslíte, potěší to a zahřeje!:-)
      ---
      Králik Bubák nějak pochopil, že se mnou není sranda, podezřele málo provokuje a přestal dokonce ohryzávat nábytek a pantofle. Snad taky něco nechyt.

      Vymazat
    3. Já mám na obou chodidlech otoky a pravý kotník + lýtko mi zvyšují BMI. Teď jsem na nich udělal 11t kroků po lese a už mě to nebaví. Na žílologii jdu 7.4.. Ještě horší je držka, kam se přesouvají hmoty z pr...... nevím, kam si mám oblíkat prádlo.

      Vymazat
    4. Habrový les http://imgway.cz/s/Mbk

      Vymazat
    5. Jáchyme, ať je to, co je to, je paradoxně dobře, že se vám vysely puchýřky. To bude asi hlavní projev nemoci, zatímco předtím to byla jen příprava - hnusná, bolestivá, ale teď by se to snad mohlo zlepšovat. Já bych to léčila jako pásový opar, i když je na prazvláštním místě.
      s doktory je teď potíž, je obtížné se k nim dostat. Kór o Velikonocích.
      Myslím na vás a přeji vám, ať už je to jen lepší a lepší...

      Vymazat
    6. Ládiku, já vám radím už podruhé, noste punčochy! Stačí podkolenky, ty stahovací lze koupit ve zdravotnických potřebách i v některých lékárnách.
      Natáhnou se na nohy ještě v leže v posteli, zabraňují otokům a podpírají žilní stěnu. Zeptejte se doktora, až půjdete na žilní. Taky asi není dobré honit rekordy v počtu kroků, ale to je vám marné říkat....

      Vymazat
    7. Nosím kompresní podkolenky celý měsíc. Climatex.

      Vymazat
    8. Jo, tak to pardon, to jsem nevěděla.
      A i přesto máte otoky?

      Vymazat
    9. Přesto. Dělají to kortikoidy.

      Vymazat
  33. Celé odpoledne střídavě uklízím a polehávám, mám toho docela dost. Ale bylo to nutné - v neděli přijede i malinká, tak musí být aspoň relativně čisto. Moc se na ni těším.
    Ještě v nemocnici jsem si plánovala setkání s dcerami a zeti, abychom jim mohli poděkovat za pomoc. A k jídlu jsem nejvíc snila o dobré pizze (už jsem ji nejedla snad rok), a pak mám chuť na nanuka s čokoládou a oříšky. A abych nemusela vařit, tak že objednáme pizzu a hovězí vývar (polévku) s dovozem. Udělám jen salát, nápoje, nanuky jsou v mrazáku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vám přeji, potěšíte se s rodinou a s malým miláčkem, co chtít víc!

      Vymazat
    2. Marie, to je fajn, že pobudete i s malinkou. Taky se těším na vnoučata, pobyt s nimi na mě působí blahodárně.
      Asi měsíc beru antidepresiva, musela jsem je začít brát, protože několik dní mě bezdůvodně napadalo, že by bylo fajn, kdybych umřela. 17 dní beru antibiotika, špatně je snáším a ještě 7 dní je musím brát. Moje máma (bydlí s námi) minulý týden na tom byla hrozně špatně a aby toho nebylo málo, tak jsem s jejími zvratky spláchla do záchodu i její horní zuby. Tento týden už je jí líp, ale bez horní protézy nemůže pořádně kousat (k zubaři je objednaná za 3 týdny), tak jí vařím jídla, při kterých není třeba moc kousat - litovala, že si s námi nemůže dát pizzu, dělám ji z listového těsta.

      Vymazat
  34. A něco pro zlepšení nálady všech marodů a krtků vůbec:
    https://i.postimg.cc/3R9VxTmd/led.jpg
    :-)

    OdpovědětVymazat
  35. To: Ládik!!!
    Vaše téměř nejnovější hračka, sledující tělo, je pravděpodobně něčím užitečná, mně ta čísílka neříkají nic. (Stejnou má podle zveřejněného obrázku i pan Brabenec?).. Hm, O2.cz vlevo nahoře znamená, že jste oba u Kyslíků? Nápis „Skrýt stres“ mě docela pobavil – příští verze ho možná bude umět pro mě neuvěřitelně stres nejen měřit, leč i odstraňovat či alespoň dávat v tomto směru na výběr různé rady.

    Vy znáte plno krásných stromů, v lese i jinde - tak máte možnost:
    Do 22.4.2021 https://www.stromroku.cz/Nominace
    Či jejich snímky i bez příběhů přidávejte dál sem, prosím.

    To: Gaia 02 dubna, 2021 14:15
    Ježíš – „ první komunista“? Nebyl on spíše jedním z prvních vůdců neziskovek? Pokud se tedy se svými apoštolskými učedníky neživili tím, co se v mládí naučili – on byl po svém otci (pěstounovi?) tesařem, nemýlím-li se.
    S Velikonocemi tato moje myšlenka nikterak nesouvisí a neuvádím jistě poprvé, že ve znalosti bible nemám jen díry, ale přímo propasti, dohnat se mi už asi nepodaří.

    Reálné setkání „krtků“… Distančně by to šlo. I když má skypová zkušenost je, že už 4 najednou je moc, někdy i 3, znám i takové, co raději píší než z monitoru mluví. Má někdo spočítané, kolik míst má právě zdejší virtuální stůl?

    Držme se, milí spolu-psavci. U nás dny běží jako obvykle. Prý léčí i spánek (hlavně noční), tak ho přeju co nejdelší včetně pěkných snů všem. Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omylem jsem uveřejnil Ládikův obrázek, omlouvám.
      Správně mělo být https://imgway.cz/s/Mbz, hydraulický nosič, který jsem používal při transportu manželky, abych si nezničil páteř.

      Vymazat
    2. Stres tam má stupnici 0-100, odvozen je z rozboru tepu.

      Vymazat
  36. Tužka napíše,...Taky jsem párkrát řešila záchranu nakvetlé meruňky před mrazy. Tedy mám vždy dvě meruňky. Bylo štěstí, že jsem si ze sběrného dvora pár let před tím přivezla vyřazené drátěné koše na pálení dřeva, už dost poničené. Chtěla jsem původně s jejich použitím chránit mladé stromky u chalupy před okusem od zajíců, ale zajíci se vytratili.

    Tak jsem pod stromy dala ty koše, narovnala velké kusy tvrdého dřeva a kolem půlnoci, když začal teploměr klesat, tak roztopila. Spaní, jak noty nabuben, ale spodní větve jsem ochránila, daly úrodu, vršky zčernaly,....květ vydrží i několik hodin mínus 4°C, nesmí ale na něj ráno zasvítit brzy slunce, je to živý organismus, brání se mrazu, proudí v něm tekutina, šok je ten náraz teplých paprsků. V chytrých knihách se píše, že má rozmrzání probíhat pomalu, asi čtyři hodiny.

    U malých stromů to lze řešit netkanou textilií, přehodit, upevnit k větvím, něco uvnitř stromu se ochrání, pod strom navést kupku hnoje, nebo zrajícího kompostu, stoupá biologické teplo. Část květů se poláme, trochu úrody ale je.

    To jsou mé zkušenosti.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to příští týden ještě zkusím s hřbitovními svíčkami (s tím krytem), dám pod strom stůl a k půlnoci tam svíčky rozsvítím...
      když už jsem tady uvízla a mám na to čas.
      Snad si sousedi nebudou myslet, že tu čaruji. :-)

      Vymazat
    2. To mě baví, když si lidi zkoušejí pomoci svépomocí a mají různé nápady. To, co tu popisuje Tužka a Alena, nevypadá vůbec špatně.
      Škoda že nemáme meruňku. Když jednou zmrzne švestka a neplodí, ani to nepoznám - džemů a klevery mám pořád dost. A myslím, že naše plodí taky ob rok. Já to beru úplně jinak než vy - budou švestky, bude práce (spadané se musí chytat do sítí, uklízet...) ☺

      Vymazat
    3. Ty hřbitovní svíčky na stole pod stromem budou kouzelné. A účinné.
      Duch Přemysla Podlahy žije dál. :)

      Vymazat
    4. Já, Marie, to taky tak beru. jenže meruňka je vysazená u chaty (otec ji tam dal kvůli tomu, aby byla chráněná domem) asynovi stíní okno v pokoji, tak má zájem na to, strom porazit.
      Přála bych si, aby se meruňka "převedla", letos tak pěkně kvete..., no nic.
      Ty hřbitovní svíčky mě napadly poté, když jsem si uvědomila, že ohěň v sudu či otevřené svíce by uhasil déšť -sníh.
      Ale tady už padají sněhové krupky, tak z toho nebude nic, zbytečná snaha.

      Vymazat
    5. Ono taky meruňky jsou cennější než švestky, já vím, že to nelze srovnávat.
      Ale nešlo by ten Váš strom trochu zformovat? Buď přiříznout větve, které stíní - syn stejně asi nemá o úrodu zájem, tak stačí méně, pro Vás samotnou. Nebo - vzpomínám si, že u našich je už letitá meruňka, také na jižní straně těsně u domu (je tam jen úzká předzahrádka), a táta větve přivazoval a podpíral - tak, aby nešly nad obecný chodník, a aby nestínily příliš okna. Někdy použil podpěru, někdy přivázal slabší větev k silnější... mají ji dodnes. Stejně jako asi 60tiletou broskvoň, do té už udeřil blesk, a oklepala se... Mně ale ani meruňky, ani broskve z těchto stromů nechutnají, přiznám se, že si je raději koupím. I na džem, v sezóně to vyjde levně.

      Vymazat
  37. Pata habru a solitérní dub;
    http://imgway.cz/s/1Cdz
    http://imgway.cz/s/1CdA
    http://imgway.cz/s/1CdB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strom
      https://www.youtube.com/watch?v=d9zMeHb2X1E

      Vymazat
    2. Takové kořeny mají stromy v lese v Hukvaldech, když se jde cestou nahoru kolem sochy Lišky Bystroušky.

      Vymazat
    3. To je kmen. Na Hukvaldech jsou kořeny buků.

      Vymazat
    4. Aha, tak to jsem se poučila.

      Vymazat
  38. Metoděj či Cyril
    cos do kosti vyryl.
    Vole, to jsou runy!
    Ty seš synem Brůny.
    Brunhilda je tvoje mutti
    dějepis nás balamutí
    prý že to je hlaholice
    tloukli nám to do palice.
    Na vědecké bázi
    nový směr se razí.
    Kdo je jednou Slave
    navždy v sračkách plave.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miki & Wabi Ryvola- Země tří sluncí
      https://www.youtube.com/watch?v=Szq8o0tP2ms&list=PLnSYu-5Yu7JUk4p7ftts2BDSLLZnNSWrX

      Vymazat
  39. Dnes by měl narozeniny lišák...
    https://www.youtube.com/watch?v=3AUsZwck0_c

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná, že by ho potěšila Vaše oblíbená
      Eagles - Hotel California
      https://www.youtube.com/watch?v=EqPtz5qN7HM

      Vymazat
    2. Jo, včera by měl narozeniny můj manžel. Taky na to myslím...
      Možná proto jsem tak včera vyváděla s meruňkou, ani jsem si to neuvědomila.

      Vymazat
    3. Aleno, možná by Vašeho manžela potěšil Váš oblíbený Schubert
      Schubert - Serenade
      https://www.youtube.com/watch?v=0bjB-IWEYI0

      Vymazat
  40. https://youtu.be/tmtQqY8PiSU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám Vaši oblíbenou (snad si to pamatuju správně)
      Za mokrou horou
      https://www.youtube.com/watch?v=qUoDVqhiKf8

      Vymazat
  41. Dnes má narozeniny syn čtvrtky. Sněží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sněží - vybavilo se mi, že jste měl rád norskou skupinu, ale nepamatovala jsem si přesně jméno, měla jsem za to, že to je Waldruna - není, musela jsem vyhledat na wiki a našla - Wardruna
      Wardruna - Ragnarok (Full New Album)
      https://www.youtube.com/watch?v=zyzGRbbha3E

      Vymazat
  42. Fousaté kočičky http://imgway.cz/s/1CdC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až kočka zapřede
      https://www.youtube.com/watch?v=VGt_2ZDruXs

      Vymazat
  43. Piano (Olomouc) - Já si ležim a spim
    https://www.youtube.com/watch?v=XuT9bRLXo-w

    OdpovědětVymazat
  44. Tužka napíše,...slovo remontantní se používá pro OPAKOVANÉ kvetení.
    Hodně se to používá u květin všeho druhu, u ozdobných kvetoucích keřů i stromů....platí to zejména pro rostliny mírného pásu.

    Remontantní jsou některé odrůdy jahod,...vykvetou ještě jednou a dají úrodu.

    Tropické a subtropické rostliny, některé, patří do skupiny stále kvetoucích a plodících,...tady se to řídí množstvím vláhy v přírodě,...při šlechtěném způsobu pěstování to lze ovlivnit.

    Jabloně nepatří do remnontantních druhů, protože dají jen jednu úrodu do roka /12 měsíců/.

    Sadař správně podotknul,...JEN VÝJÍMKA.

    Ani v subtropech nedají jabloně dvě úrody do roka,...viz Jižní Afrika, Jižní Amerika, Kalifornie,...

    Doufám, že teta wiki má na to taky nějaký přípodotek,...najít teorii a slova ještě neznamená je pochopit a umět použít v praktickém životě.

    Tak to bychom měli.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměli, ještě to souvisí s obdobím dormance. Pokud jím jabloně a další ovocné stromy mírného pásma neprojdou, v dalším vegetačním období nevykvetou. Nelze tedy pěstovat jabloně na ovoce v subtropech.
      Tetu wiki používám pro odborníky jiných disciplín. Vidím, že pro někoho vskutku opakování matka moudrosti, ale musí ho být více. Ale toto by snad mohla zvládnout i Tužka.

      Vymazat
    2. A ještě upřesnění:
      Remontantní
      Opakovaně kvetoucí a plodící odrůda – růže (remontantky), jahodník, maliník. U květin jsou takto charakterizovány odrůdy kvetoucí s malými přestávkami po celý rok.

      https://izahradkar.cz/slovnik/remontantni/
      Snad i Tužka pochopí, že to není totéž, jako opakované kvetení.

      Vymazat
    3. Ano, Tužko, já mám remontantní jahodník a maliník. Odrůda jahod plodí na jaře, a pak znovu na podzim, ale upřímně, ty podzimní plody už nemají tu chuť, nejsou zcela dozrálé. Spíš je to pro děti, taková zvláštnost.
      Maliník Heritage plodil na podzim a na stejných prutech má plodit ještě na jaře, pak se má prut vyříznout. Sama jsem zvědavá, jak to bude, ale odplozené pruty jsem na podzim nechala být, uvidím.

      Vymazat
    4. Holky moje, já se bavím. Vidíte, stačí si udělat legraci z názoru Pytlíka a už vyskakuje jak papírový čert. Ten, co chce rozebirat světové názory a ne nějaké zahrádkářské pindy... ☺
      Hezkou bílou sobotu, jedu za lišákem a pak zkusím udělat medovníkové řezy, ale chci je vypíchnout ve tvaru vajíčka. Udělám je jen z poloviční dávky, mám ne odpoledne program. Barvit vejcew budu až zítra

      Vymazat
    5. Liško, tak se bavíme oba. Trochu mně Vás bylo líto, svou omezenost nezamaskujete.
      Jinak upřímně: osobně jste mi fuk.
      Chystám se na Moravu, možná u vás nějakou lahvinku koupím. :)

      Vymazat
    6. A já Vás mám tam kdesi u ...
      Kupte si, na co máte chuť, klidně lahvinku.

      Vymazat
  45. Ad: Marie

    Cital som si az teraz.

    Jablcný ocot je jedna z NAJLEPSICH potravin. Ostatne octy sa mu nicim nevyrovnaju. Preto PRAVY jablcny ocot ja aj najdrahsi.

    Ma stovky ucinkov - od cholesterolu, na chudnutie, cukrovka, tlak....Ja ho pijem roky, spravne rano na lacno (samozrejme trochu zriedeny, kolko sily znesiele, tak pol deci az dcl cisteho.)

    https://www.naturevia.sk/jablcny-ocot-na-pokozku-akne-recept/

    P.S. Ak by Ladik!!! vyrabal prirodny jablcny ocot miesto piria mustov, tak by bol davno v baliku...

    Predava sa i s usadeninami, ten je najlepsi, najprirodnejsi.

    OdpovědětVymazat
  46. Brabenec:
    Baví Vás neustále urážet ženské - aniž by Vám něco psaly, jen tak, že prostě rád neustále urážíte? Silná potřeba?

    Kéž by sek aspoň jednou jedinkrát Ládik !!! pochlapil a dal Vám za ty urážky a vysmívání, ponižování žen, aspoň virtuálně do držky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kdyby přece jen jste chtěla vidět mstu, tak mám oblíbený romantický film Valhalla Rising, kde jsem zosobněn v hrdinovi ... fragment zde:

      https://www.youtube.com/watch?v=I8COiFW64t8

      Nemusíte celé 4 minuty, stačí úsek mezi 1:58 a 2:35.

      Vymazat
    2. Ad marie:
      Nebaví, ale když to baví je? Opravdu jste si nevšimla, že neustále s urážkami začínají? Jste nespravedlivá, čekal bych od Vás více objektivity. Díky za poskytnutí informace, že marně.
      Btw. Ládik jako jediný zde se ozval proti urážkám, kterými jsem byl počastován a na které nikdy nezapomenu.
      No nic, považoval jsem Vás za lepší.

      Vymazat
  47. Válečnou sekyru jsem zakopal.
    Raději sem dám kořeny buku na Hukvaldech z 10/2009:
    http://imgway.cz/s/Mc4

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak tady jde o válku??
      Chodíme si sem přátelsky pokecat, ne válčit. To jen ten jeden.
      A od Vás bych chtěla zastat se slabších, ne válčit. Když už jste dotyčného oblíbenec, snad by na Vás dal. Kdo tu má ty arogance furt číst?

      Vymazat
    2. Každý jsme jiný a každý máme pro své samostatné jednání dobré důvody.

      Vymazat
    3. Copak to tam je za trpaslíčky?

      Vymazat
    4. Čím jsme starší, tím více máme vyhraněné osobnostní rysy a tím menší je šance (nebo vůle) je měnit. Zastávat se slabších je přirozený reflex, ale podle mě jen v reálném životě, kde mám pro posuzování situace více vjemů. Tady se mohu zastat jen virtuálně, což může být jenom póza. A ta je k ničemu, nebo k třeba smíchu. Člověk se učí z chyb; nejlépe i z cizích.

      Vymazat
    5. Gaia - to jsou slečny před 11,5 roky.

      Vymazat
  48. Ten brablajz nás chce utvrdit,že s tou jeho ženou jsem měla pravdu. Tohle mít doma,tak dobrovolně spáchám sepuku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba jídlem.

      Vymazat
    2. Asi se opět stáhnu do úsraní.

      Vymazat
    3. To on chce,všechny nás tu otrávit abychom sem nechodili.

      Vymazat
    4. Ládiku, klídek, zůstaňte. My jsme zvyklé se o sebe postarat. Ale potřebujeme Vaše krásné fotky a hlavně básničky ;o)

      Vymazat
    5. Ba ne, Ládika !!! tu chce, protože je odborník.

      Já už se k tématu nebudu vracet a budu si tedy hledět svého, když zastat se ostatních krtků je nežádoucí.
      Ale ještě napíšu svůj názor na tu Gainu "těžkou urážku".
      Kdo žije v lidovém prostředí mezi obyčejnými lidmi, kteří se s nějakým akademickým vyjadřováním nemažou, ten slyší podobné věci dost často: Ta radši umřela, než by se nechala týrat. Ten věděl, kdy umřít, stejně by měl hrozný život s těmi krkavci. - apod. Podotýkám, že tyto řeči jsou vedeny často i bez nenávisti, jen jako konstatování. Na základně pozorování vztahů mezi lidmi a jejich následků. Nikdo se pro to neuráží, každý rozumí, co chtěl mluvčí naznačit.
      Pan Brabenec by si méně komplikoval život, kdyby zkusil Gaiu a její průpovídky vzít jako neformální výrok ženy z lidu. Možná by se i naštval, ale měl by se z toho brzy oklepat - je to výrok oplácející zlé zlým, ale nikterak neobvyklý. Gainu naštvání a uraženosti se také nedivím. Jinak řečeno - jeden za 18, druhý bez 2 za 20. Omlouvám se za formulaci svého názoru, překročila jsem mez slušnosti nemíchat se, ale v tomto případě je mi to jedno.

      A ještě, pane Brabenče: lidí si snad vážíme pro jejich lidskost, ne pro to, co si pamatují ze školy nebo z profese a co dovedou vygooglit. Pro mě zůstáváte jedním příšerně nafouklým egem, a lituji toho, občas by se zdálo, že s Vámi může být i dobrá řeč. Ten balón ve Vás ale vždy zvítězí.

      Vymazat
  49. Jo jo opakovaně kvetoucí a opakované kvetení to asi bude opravdu velký rozdíl,to nabodeníčko tedy opravdu mění smysl,hahaha.

    OdpovědětVymazat
  50. https://www.youtube.com/watch?v=XtRd6Bw83RM ☻☺☻

    OdpovědětVymazat