22 dubna, 2021

KRTINEC č.538

218 komentářů:

  1. Na staveniště bude zakázán vstup cizích osob. Každá osoba vstupující na staveniště proto musí být považována za osobu, která se zdržuje na staveništi s vědomím jednotlivých zaměstnavatelů. Povinnosti stavbyvedoucího bude sledovat výskyt cizích osob na jemu svěřeném úseku stavby a zajistit této osobě bezpečný doprovod po staveništi, v případě nepovolané osoby, její vyvedení vně staveniště. Stavbyvedoucí zajistí poučení všech povolaných osob vstupujících na staveniště v rozsahu potřebném pro zajištění bezpečnosti práce při splnění účelu návštěvy této osoby a její vybavení potřebnými osobními ochrannými pracovními prostředky. Tato povinnost se vztahuje také na osoby vykonávajících případné kontroly.

    OdpovědětVymazat
  2. Dědeček v Saturninovi měl na dveřích nápis: Nevstupovat, vstupuje samo!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za krtince, Zdenkub.

    Katie Melua - If You Were A Sailboat
    https://www.youtube.com/watch?v=8hOwLap5Je8

    Radůza/22. Čutora
    https://www.youtube.com/watch?v=hwRM54iJBVE

    Wabi Ryvola - Slet divnejch ptáků
    https://www.youtube.com/watch?v=sdzWbUUWtPA


    Padla na mě hrozná únava, tak si dám pár dní pohov od počítače.
    Posledních 5 měsíců jsem vedla mailový boj za vodu, včera k večeru jsem se dozvěděla, že úspěšně. I diskuse v poslední době v Noře pro mě byly dost náročné, potřebuju si odpočinout. Tak nashle v úterý :-)


    Přátelství
    https://www.youtube.com/watch?v=ablIo_j_9W0

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a souhlasím!
      Mám podobné pocity a taky bych rád někam zalezl, vypnul počítač, rádio i vnímání a uložil se k jarnímu spánku.
      Je toho všeho nějak moc najednou.

      Ještě jednou moc děkuji za ten komplet Vodňanského a Skoumala, na etapy jsem si poslechl celé ty skoro tři hodiny...Jsou to skvosty. Budu si to pouštět znovu, poslech těch nádherných šíleností byl prakticky to jediné bezvýhradně pozitivní, co jsem za posledních čtrnáct dní zažil.


      Vymazat
  4. Tužka napíše pro pana zdenekb...dík za novou Noru,...považuji si toho, že nic nevzdáváte.

    Je chladné dubnové ráno,...ale už jsem taky zažila, že jsem se šla 22. dubna koupat do řeky, byl nádherný den,... měla 16°C. Vzala jsem si s sebou teploměr, abych byla vobraze. Je to nejprvnější datum, kdy jsem se na jaře koupala v řece. Nejzazší datum je 22. říjen,....taky dávno tomu, ale to nebylo dobrovolné,...tady šlo o život,...

    Doufám, že budou ještě krásná, teplá rána a v nich vstoupím do nových teplých vod v řekách různých velikostí,...doufám,...

    Tak se mějte vespolek,...jak je libo.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes to vypadá na pěkný dubnový den. Vyrážím do sběrného dvora se třemi zahradními vaky vyrytého plevele. Dokončila jsem všechny rycí práce, mám připravený záhon pro "babiččinu zahrádku" a "japonskou zahradu" - směsi trav.
    Kamarádka mi poslala dva balíky hlíz jiřin, tak je tam taky umístím, i když na ten záhon nesvítí moc slunce, někam je dát musím.
    Vybrala jsem už čtyři kýble kamení. Do popelnice je nedávám (Gaio! :-)), tak je také vyvezu, do směsného odpadu.
    Chci koupit plastový obrubník záhonů. Když syn položil dlažbu do přístěnku, nenapadlo ho podložit ho fólií, která by přesahovala ven. Posypal okraje dlažby drobným štěrkem, tím ale prorůstá tráva a plevel.
    Tak štěrk vyberu, properu, okraje vyhrabu tak do deseti čísel do hloubky, položím na dno silnou netkanou textilii a kraje uzavřu obrubníkem, aby tam znovu nelezla tráva.. Prodávají to megaknihy! :-)
    http://jdem.cz/fgvwe6
    To se dá dělat leda teď, dokud nepere slunce.

    OdpovědětVymazat
  6. Gaia tu psávala, že si objednává oblečení z Bonprixu.
    Já jsem během posledních let nepříjemně zvětšila rozměry, tak musím měnit šatník. Objednala jsem si pár věcí z Wittu, ale teď mi dorazil katalog z Bonprixu a jseu tam jedny šaty, které musím mít!
    Jsou v katalogu na straně 25 (krajkové šaty s potiskem), k tomu si objednám i blejzr a budu mít jedno společenské oblečení v současné velikosti :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tieto? Za 32,99? Ci konvencnejsie a jednofarebne?

      https://www.bonprix.sk/style/saty-s-cipkou-1194084260/?catalogueNumber=963649&type=image&category=1703&return=ref

      Vymazat
  7. Ad: Anna
    Az pred chvilou mi napadlo pozriet sa predchadzajuci krtinec. Pisali ste, ze zakuknente az v utorok, ale ak by nahodou predtym, tak poprosim tiez odovzdat sustrast rodine.


    No, teraz, akosi sa citim trochu divne. V minulom krtinci som ho pochvalil, ze nereaguje na niektore prispevky a ze si snad zobral moje rady k srdcu, no a on zatial...Ani vnucika sa velmi neuzil...

    OdpovědětVymazat
  8. Venku se začínají modrat pomněnky a mě dnes potkala ranní mrzutost (snad nic víc) – nejen 2 klíšťata na zrzundovi, leč 1 i na mém boku. Nasáté jen nepatrně, odstraněno úspěšně, ranka desinfikována švestkovou slivovicí z r. 2007 z ledničky. Nicméně mě z opatrnosti či „žensky logicky“ napadlo uhradit daň z nemovitých věcí.

    To: Anna
    Mám radost, že Vám stávající zdroj vody zůstává zachován. V úterý na psanou.

    To: Evička čtenářka
    I já Vás zdravím. Já už doplňuji naši knihovnu opravdu vzácně – od jiných či vlastním výběrem. I když číst si v úplně nové neohmatané knize (čtečku nemám) je až slast – také bych já (ani mí bližní) nikdy výtisk, určený co dárek, jako první nepřečetla.
    Nevím, zda ještě dojde i na všechny dějiny států, co jsem si schraňovala na důchod a zatím si v nich listuji jen v případě potřeby. Na generální úklid knih, uložených na více místech už si ale já asi netroufnu..
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/6978796/262417488?secret=HwP1Ofk0WJn18cstaR7k1dC62
    Můj poslední pro mne čtivý odpočinkový velký nákup se mi zadařil v Levných knihách, pořídila jsem tam Ježíškovi najednou (mimo Líbejte mne) za tři stovky celkem 7 knížek – poslední díl pokračovací trilogie Muchachas vyšel ve stejném nakladatelství v r. 2016, tak někdy potom. Tady jsem o tom psala, neb jsem si dle nich i leccos přehrávala.
    https://www.jota.cz/katherine-pancolova


    Také jsem si na základě poznámky pana Jáchyma našla slovo, které jsem jednoznačně vysvětlit neuměla. „Intelektuál je novověké označení pro humanitně či jinak vzdělané lidi, kteří se vyjadřují k veřejným otázkám, ačkoli se sami nepodílejí na vládě a moci.“
    Takže všichni, co chodili někam do školy? Vlastně takřka všichni – mimo těch, co se podílejí na vládě a moci, jak lze z definice vyvodit, že. Neb neznám nikoho, kdo by se k veřejným otázkám nevyjadřoval.

    Místa na povídání je tu díky tolerantnímu panu domácímu pro všechny a stále dost.
    Zdravím nejen jeho, všechny místní rovněž.

    OdpovědětVymazat
  9. Definice intelektuála:
    No tak to vidíte, BJ....
    Nejuznávanějším českým intelektuálem minulého a zčásti i předminulého století byl T.G. Masaryk.

    Naštěstí chudák nevěděl, že přinejmenším v den svého zvolení československým prezidentem intelektuálem být z definice přestal.

    Z toho plyne poučení, že se musím rozhodnout, zda se stanu prezidentem (a tím pádem se navždy zbavím ohavného podezření, že jsem intelektuál) nebo zda to mám tady s tímto cejchem spolu s vámi ostatními spoluintelektuály už nějak doklepat...

    OdpovědětVymazat
  10. Tak dneska 2 domky realizačně (Trnávka a Olovnice), časově by vešel ještě jeden - ale musím na vzduch, něco udělat nebo pochodit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dneska nespal, bolí mě celej člověk včetně duše a nejpodstatnější dnešní aktivitou jsou sprosté nadávky, vrhané směle do tváře okolnímu vesmíru, když nikdo není nablízku. Ale inspiroval jsi mě, zkusím si obalit šlapadlo stepleru molitanem a udělat alespoň pár desítek kroků před otevřeným oknem.

      Ty výlety na záchod a k popelnici k udržení kondice nestačí.
      Ale už mám jen necelých šedesát devět kilo, tak to nesmím s fyzickou aktivitou přehánět, abych nemusel dělat dírky na pásku u kalhot.

      Dnes jsem ale měl k obědu sojový guláš z mrazáku, který jsem uvařil asi před měsícem plus čerstvý houskový knedlík od Vietnamce, takže si debužíruju.

      Králik Bubák neskutečně provokuje, chová se ke mně jak česká politická galerka k Rusovi, akorát ne tak blbě, více rafinovaně. Asi poslouchal zprávy.


      Vymazat
    2. Paní čtvrtka dělá nerada knedlíky? Vlastně se, pokud je to tak, nedivím. To, co teď prodávají jako "čerstvé droždí", vůbec nekyne a výsledek má poloviční objem. Nevím, jak se může i z kvasnic udělat kšunt.

      Vymazat
    3. Marie, zdravím.
      V Praze prakticky jiné droždí, než ty kostky z ciziny, neprodávají.
      Přece v ČR bývaly drožďárny, kdo ví, co se s nimi stalo.

      Vymazat
    4. Marie, čtvrtka vaří nerada, já za normálních okolností docela rád, ale podle názorů čtvrtky úplně blbě. Což jí vyhovuje, protože ráda podrobuje moje špičkové inovativní výrobky zdrcující kritice, takže se snažím tuto její potřebu co nejčastěji saturovat.
      Knedlíka nevaříme ani jeden, tzv. "babiččin knedlík" je za přijatelnou cenu a z jedné šišky jsou čtyři porce, když se nakrájí a dá do mrazáku, vydrží měsíce v pohotovosti.

      Vymazat
    5. Přiměl jste mě, Jáchyme, najít si význam slova saturovat, neb jsem si to nedávno užila v souvislosti s kyslíkem. Možná že paní s Vámi hraje hru - čím víc nadává a kritizuje, tím víc se snažíte - nebo ne? :-) Každopádně se nedejte odradit a vesele inovujte.
      Nu, jestli je to droždí, Aleno, opravdu z ciziny, tak se nedivím. Divím se jen zániku českého droždí - jak je to vůbec možné?! I já už pomalu přecházím na jiné přílohy než knedle, vždyť takový nok skoro vyjde na stejno.

      Vymazat
  11. Potkal jsem Edu, krmil kočky, má 5 koťat. To je správný intelektuál. Nosí tepláky zasunuté do ponožek, podle toho se intelektuál pozná. Zkusím tak zajít do kaufu.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to já šel tuhle před barák, přivezli mi hliníkové sedátko, tak jsem vyšel na ulici ve fialových kalhotách od pyžama a měl jsem je taky zastrčené, do bulíků.Furt mě zebou nohy a nesmím si je strkat do lavoru s horkou vodou.

    Obávám se, že až dostanu povolení se celoplošně mýt, sprchovat a louhovat, budu provádět hygienickou očistu škrabkou na brambory a šmirglpapírem.
    K těm kalhotám od pyžama ale nosím takovou tu mikinu s kapuckou na šňůrku, co v ní jezděj skejťáci.
    Prostě pečuji o svůj imidž, v ulici se to nastávajícíma intelektuálama jen hemží a udržet si pozici nambr van v těžké konkurenci, když člověk navíc nemůže do sekáče utratit další krvavou dvacetikorunu za další kus šatníku, vyžaduje vytříbený vkus, improvizaci a inovativní myšlení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky dobrá intelektuálka. Do nemocnice mě vezli v noční košili již týden nošené a propocené, neboť vysvětlit mužovi, kde mám čisté noční košile, jsem prostě nezvládla a dojít pro něco o patro výš už vůbec ne. Župan musel nahradit starý svetr, který jsem nahmatala poblíž postele. K tomu dvě ponožky, jedna bílá a druhá černá, byly pod postelí, takže jsem na ně dosáhla. Nevím, jak se mi podařilo přihodit zubní kartáček a hřeben... Zdálo se, že saniťák, který mě vezl na vozíku do sanitky, byl na leccos zvyklý, ani nemrkl.
      A když mě v tomtéž ohozu vezli zpátky domů, tak taky ne. Prostě profíci.

      Vymazat
  13. jaxi
    Pro odlehčení
    Nedávno tady měl Ládík!!! fotky tekutého produktu pro převážně vnitřní léčení.
    Nějak přišla řeč a zjistilo se, že příbuzný před několika měsíci zakoupil láhev /viz odkaz/ této značky za 4500 Kč.

    https://www.destilerka.cz/hammerhead-whisky-28yo-43-7-0-7l

    Cena mezitím jaxi vyskočila asi trojnásobně.
    Zatím neupřesnil, k jakému jubileu či významnému dni by se mohla láhev otevřít, uvažuje se, že odměřovat se bude na mililitry injekční stříkačkou a pořídí se sada skleněných náprstků. Nalévající odměřující bude důvěryhodný občan sledovaný kamerami, aby nepodlehl a šestý náprstek z pěti mililitrů vždycky neulil do sebe.
    Návrh, aby se na dalších 28 let uchovala whisky v neprůstřelném trezoru byl zamítnutý.

    OdpovědětVymazat
  14. Neda mi, aby som aspon trocha neozrejmil niektore veci ohladom mojej komunikacie s vami vsetkymi a zvlast s p. ZM.

    1. Od malicka som studoval egyptologiu. Karlova uneverzita mi poslala list, v ktorom mi oznamila, ze ma prijime na egyptologiu na zaklade nasich konzultacii, akurat potrebovali maturitne vysvedcenie. Otvarali rocnik studia tak raz za 5-6 rokov, podla POTREBY egyptologov. Bol som v 2. rocniku SVS (3 rocna). Dotycna stredna skola (stredna vseobecnovzdelavacia skola) mi odmietla urobit skusky, odpovede, maturitu...v 2. rocniku, lebo to bola jednoznacne na vychodnom Slovensku najlepsia skola - ako to tvrdili - s latinou, francuzstinou, anglictinou,...a nemysleli si, ze by mi to MALI povolit).
    2. Skusil som o rok archeologiu v Bratislave, poslal som vsetky veci, odporucania Karlovej univerzity...Archeologiu otvarali raz za 2-3 roky, takze chceli odo mna este maturitu (vo februari) a ze ma beru. Skola mi nedovolila urobit predcasnu maturitu. Naopak. Na polrocne vysvedcenie mi dali zo slovenciny stvorku!!! (NIKDY som nemal od zakladnej skoly, ani na strednej skole priemer horsi ako 1,01 zo vsetkych predmetov, od diktatu, po literaturu), zo zemepisu mi dali 2 (mal som ho v malicku a nikdy som nemal znamku horsiu ako 1) z dejepisu podobne, najsmiesnejsie, z latiny, ktoru vsetci odo mna odpisovali rano pred vyucovanim, a samozrejme to vedela cela skola, mi dali trojku, atd.

    3. Ma zmysel pokracovat? jedine, co ma "zachranilo" bolo to, ze som v tej dobe hral volejbal za Slovensko, ako junior. Takze prislusni funkcionari (ja som o tom nevedel, povedala mi to az po desiatkach kokov moja mama) vybavili u komunistickych havadach, ze mi dovolili dostudovat aj s tymi znamkami.

    OdpovědětVymazat
  15. Pokracovanie

    4. Ja, "blbecek" som o tom, samozrejme, nic nevedel, takze som sa prihlasil na pravnicku fakultu. Prijimali 300 ludi z 530. Ja som bol podla vysledkov (ako som, samozrejme, neskor zistil) dvadsiatypiaty!!! bez bodov za otca partizana, komunistu... - len na zaklade mojich vedomosti. Napriek tomu som dostal papier, ze som neprijaty. Samozrejme, este pocas leta som zistil, ze som mal peciatku od okresneho uradu, skolskeho odboru, v prihlaske krizom vo vnutri mojej ziadosti peciatku "NEPRIJAT!"

    5.Na prihovor volejbaloveho zvazu v Bratislave (mal som v Bratislave hrat za Slovan) mi "dovolili" miesto uplneho zaslapnutia, studovat na nejakej technickej skole, v ziadnom pripade na humanitnej, pravnickej, socialnej a pod. Vtedy sa mi (pocas prazdnin) ozvali znami z Bratislavy, ktori o tom vsetkom vedeli a DUSILI ma mesiac, aby som predsa len isiel na dodatocne prijimacky na nejaku technicku skolu. Odporucali mi Chemicko - technologicku fakultu SVST, co bola dost velka sranda, kedze, ak som nieco nemal rad pocas strednej skoly, tak to bola matematiky, fyzika a chemia, co boli ZASADNE predmety na CHTF-SVST!!.

    Vela dalej nebudem pisat, lebo to by bolo na roman. Len tolko, ze som nedostal v 2. 3. rocniku internat, spaval som na lavickach pred Manderlakom...ze z 570 studentov, ktori nastupili v 1. rocniku, nas skoncilo po piatom rocniku 220 i s tymi, ktori opakovali 2.,3.,4. rocnik. Ze za vysledky v tretom, najhorsom rocniku na Chemicko-technologickej fakulte (po prvom semestri mali skusky iba 2 % studentov, preto urobili semester otvoreny, predtym bol VZDY UZAVRETY!!!) som v 4. a 5. rocniku bral prospechove stipendium, stipendium ako vedecka pomocne sila najvyssieho stupna...(Nikdy som nemal tolko penazi, ako vtedy)...

    Takze, ked nas zosnuly nick tu daval rozne chemickotechnologicke mudrosti, tak som sa VZDY!!! zdrzal, aby som jeho "machrovacie" prispevky nekomentoval odborne, ako uspesny absolvent, vedec, v odboroch vystudovanych na vysokej skole. Ak mal dalsie "mudre" poucenia, tiez som sa VZDY!!! zdrzal, aby som nepisal svoje dalsie odbornosti (vypoctova technika, informatika, operacna analyza, operacny vyskum, matematicke ekonomicke metody, systemova analyza, synteza, operacny vyskum, dopravne ulohy...) a prakticke skusenosti (vybudoval som 3 vypoctove strediska, doucoval som desiatky ludi z matematiky, fyziky, chemie, zavadzal som a menil informacne systemy v 4 podnikoch, robil som riaditela statistickeho uradu, vybudoval som krajsku spravu statistickeho uradu v Presovskom kraji, robil som veduceho odporu vnutornej spravy - ekonomika, prevadzka, personalistika...).

    No a v roznych IQ testoch som nemal nikdy menej ako 130. U Jachymom spominaneho americkeho, nejakych 168, alebo podobne:-).

    To je (asi) vsetko, mili diskutujuci...

    Teraz, ked uz p. ZM tu nie je - na Zemi (ja verim, ze je a ze mi teraz dava za pravdu, ako ten z evanjelia), tak to mozem v pohode napisat bez toho, aby som sa musel hadat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. * 1. Strach lže a my mu věříme
      * 2. Co je ztráta trochy času proti ztrátě naděje
      * 3. Marnost nad marnost
      * 4. IQ 130? Troškař, jste troškař.

      1. Strach, že přijde nezvaná návštěva z matrixu? Jó, varování přišlo, člověk se mohl připravit. Já nemohla, návštěva mi přišla neočekávaně, bez varování.
      2. Vaše naděje, že ZM odejde se splnila, tak nefňukejte, bavte se po svým se stálými nicky a nerejte furt dokola do zesnulýho. Zvýší Vám to když ne IQ, tak morální profil určitě.
      3. Marnost nad marnost - v neděli a pondělí mi bylo zle, šla jsem od toho, a výsledek je marnost nad marnost. Někdo se holt raduje, já nemohu.
      4. Tak myslete nad 130 i zde. Rytí Vás není hodno.

      Závěr?

      Raději čtěte vnoučatům pohádky, než byste je učili rýt.

      Vymazat
  16. Posílám jabkový závin http://imgway.cz/s/2sDC

    OdpovědětVymazat
  17. A ked uz robim taku "spoved", tak sa priznam i dalsim veciam. Bol som to ja, ktory na zjazde odborov miestneho hospodarstva (vtedy zahrnoval obrovsku skalu, vratane vyrobny, druzstevnych a inych druzstiev a podnikov miesteho hospodarstva) v Prahe, v roku 1990 presadil vytvorenie samostaneho odboroveho zvazu odclenenim od spolocneho cesko-slovenskeho, co sa aj stalo druhy den jednania v Prahe - boli sme prvi, ktori vytvorili samostany slovensky zvaz, za predsedu bol zvoleny - v Prahe - Kalman.

    Bolo to prve rozdelenie, davno pred rozdelenim Cesko-Slovenska.

    Bol som clenom skupiny pre majetkove vyrovnanie tohoto zvazu, a presadil som, ze sme neprijali navrh ceskej strany (chceli 2/3 majetku, ale nie vo financnom vyjadreni, ale chceli vsetky zaujimave odborarske destinacie na Slovensku a nam ponukali nejaky zamo pri Ostrave a Machovo jazero - prsadil som financne vyrovnanie a iba dve destinacie na Slovensku!

    Bol som to ja, ktory bol pri zakladani samostanych odborov na Slovensku. Zisli sme sa v marci v PKO Bratislava a vtedy vsetky velke slovenske zvazy boli PROTI vzniku samostatnej odborovej centraly na Slovensku (KOVO, Stavbari, Energetici...a vsetci dnesni podvodnici) a vtedy v PKO rozdavali letaky proti vzniku samostatnej centraly. Vtedy bol pracovny nazov samostatnyvh odborov NSO - nezavisle slovenske odbory. Uzniesli sa, ze sa stretnu v juni a dkoncia proces delenia i BEZ velkych zvazov, ktore boli PROTI. Ja som bol zvoleny takmer jednohlasne za predsedu komisie pre stanovy (najdolezitejsia vec)!

    Pocas troch mesiacov meciarovski mafiani z OZ STAVBA, KOVO, ENERGETIKA, ZDRAVOTNICTVO...nakonie vstupili do NSO a tym ziskali POCETNU prevahu. Vykonny vybor, ktoreho som bol predsedom bol paralyzovany, robili stretnutia a rozhodnutia poza moj chrbat v Bratislave...az to skoncilo tak, ze si "vymysleli" samostatny meciarovsky odborovy zvaz, ktory aj v juni, za posvatenia popularnej kusovky z Ciech na zjazde v Istropolise aj DOKONALI!!!

    Odvtedy oxistuje tzv. KOZ SR, ako to vtedy slavnostne vyhlasili a pomenovali.

    Ale ja som ten, ktory vie, čo sa dva dni zjazdu preberalo, ako sa MONIPULOVALO, ako sa nedodrzali schvalene stanovy NSOa mnoho, mnoho dalsich veci. Je pravda, ze som dosiahol na zjazde v ISTROPOLISE aspon nieco. Po prvom dni jednania som odkazal tym vsivavym bohatym zvazom, ze pokial sa na druhy den bude hlasovat tak, ze ich kibici budu ukazovat palcom, ako maju delegati hlasovat, tak ze zidem dole na podium a VSETKO VSETKYM poviem, ako podvadzali. Takze, druhy den hlasovania uz nebol az tak ovplyvnovany, ale na veci to aj tak nic nezmenilo. Zvitazili postkomunisti (ako asi vacsinou ste aj tu vy), ale tie najhorsie veci sa mi vtedy podarilo odvratit.

    OdpovědětVymazat
  18. No a este snad jednu podstatnu vec.

    Bol som jeden zo zakladatelov neskorsej strany KDH. Bola to vyznamna strana na Slovensku. Vznikala tak, ze boli tzv. kluby krestanskeho hnutia. Ziadna strana. No a ja som viedol jeden taky klub na dost velkom sidlisku. A chcel som ho viest krestansky. Ked sme sa stretavali a mnohi chceli (katolici, katolicky), aby sme sa vzdy pred stretnutim (stretavali sme sa na ZS Smeralova na sidl. III. v Presove) pomodlili Zdravas Maria - tak na tretom stretnuti som vysvetlil, ze takto nemozeme a NEBUDEME, lebo chceme byt krestanky klub. A krestania su i protestanti, ktori sa to nemodlia. Pozyval som na stretnutia klubu jednak knazov katolickej cirkvi, ale aj greckokatolickej (voci ktorej rimokatolici vtedy mali dost odmerany vztah, aj ked to boli katolici, ale pre rimokatolikov, nie dost:-)), knazov (kazatelov) evanjelikov, cirkvi bratskej...Z nasho klubu sa stal za par mesiacov najvacsi klub v Presove. Svoju "karieru" som skoncil, ked ma navrhli, aby som kandidoval. Ja som povedal, ze dobre, ale ze chcem povedat, ze ja NIE som registrovany clen (nemam preukaz, neplatim clenske, ako stranik, a ze ani ako stranik nebudem, aj ked prispievam viac ako oni, mozno).

    Skoro ma vtedy prizabili - ze som nasadeny komunisticky spion, podvodnik, ako som ich mohol roky viest, ked nie som strannik. Darmo som im vysvetloval, ze v hajhorsich casoch svojho zivota som Bohu slubil, ze ak ma z toho marazmu dostane (ked odmietnem vstup do KSC!!!-to som im ale nepovedal), tak ze nikdy nevstupim do ziadnej strany. Blizsie veci, o co islo a ze islo o natlak do vstupu do KSC, tak to som im nepovedal, pravda. Boh ma zachranil i moju rodinu (lebo vtedy islo o moju rodinu, deti, velmi tvrde a osobne veci a natlak..., ked som odmietol vstupit do KSC).
    Takze aspon tolko k mojej politickej cinnosti. Samozrejme, normalni clenovia KDH ma registruju, ved som roky chodil na okresne stretnutia, kym sa z KDH nestala typicka strana.

    Howgh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byl v Jiskrách, v Pionýru ne, a v SSM jsem byl od 4. ročníku průmky do konce VŠ. Na vojně už ne. To je moje kariéra.

      Vymazat
  19. Tužka napíše pro pana JAHA,...četla jsem si,...samozřejmě, jak je mým zvykem,...porovnávám se svým životem a se svými událostmi co mě doprovázely. U Vás nenapíšu, že se liší, jak vzdálenost planety Země od mlhoviny v Andromédě.
    Je tam pár styčných bodů,...namátkou, ta statistika,....když se na to všechno vzpomíná a promítá se to jako film před očima,...mně stačí je na chvíli přivřít oči a je to jakoby se některé události staly dnes dopoledne.

    Je krásná píseň,...ničeho nelituji,...pár událostí bych s chutí ze svého života vymazala,...a na některé si néané vzpomenout. Třeba si vůbec nepamatuji na svůj první den ve škole,...taky si nepamatuji na svůj jediný let ve vrtulníku,....kamarád mě přesvědčil,...létal s tím křápem,...pamatuji si, že jsem vyžadovala padák, a všichni kolem se mi smáli, ... mě to tak vykolejilo, že jsem celou dobu o tom přemýšlela a prosila Anděla Strážného, ať popožene čas a budu zase na letišti zpět. Ale na tu úlevu, když jsem z toho vystoupila,...to si pamatuji dobře.

    Těch životních rozcestí, těch křižovatek,...váhání a rozhodování,...to patří k životu,...jen udržet správný směr.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si pamatuju dokonce svůj první den ve školce!

      (Na základní škole ne - tam už jen aktovky, a jak jsme koncem prázdnin vždy s napětím u vrat ze seznamu zjišťovali, v jaké třídě - a hlavně S KÝM - budeme).

      Tak v té školce jsem dostal skříňku se značkou "rýče" (autíčka, mašinky, sluníčka, ba i triangly byly už obsazené), tak jsem byl rýč. Pak jsem měl za úkol něco nakreslit... naproti mě do sebe šťouchají dva čtyř- pětiletí "mazáci": "Podívej, ten nový zase brečí..."

      Cítil jsem se tehdy odložen, a nevěděl jsem proč.

      To už je dávno. A už vím proč.

      Dobrou noc všem.

      Vymazat
    2. Zdeňku!
      Můj syn se taky zprvu ve školce trápil. Tehdy děti šly podle měsíce narození, tak jsem ho tam dala v březnu. V té době ovšem většina dětí odjela na tři neděle na školku v přírodě, zbylo tam jen pár starších zlobilů, které školka nechtěla vzít sebou, a můj syn. Chudák!

      Vymazat
    3. A já měla trauma ve škole. Protože jsem nechodila do školky a při bydlení na kraji města neměla ani žádné kamarády, tak jsem do 1. třídy vstoupila jako těžký asociál. Nechápala jsem, co je to za ty malé bytosti kolem mě. Jediný normální mi připadal pan učitel, prostě dospěláci byli ok.

      Vymazat
    4. Já bych tomu neříkal přímo trauma. Ale je to má vůbec nejdávnější vzpomínka (dřív se mi asi nic pozoruhodného nestalo), takže to ve mě zanechalo nějakou stopu. Ze školky mám ještě dalších pár vzpomínek... drožďová pomazánka nebo kolečka citronu ke svačině - taky dost silná stopa... :o).

      Nebo jednou "teta Zdena" přišla šíleně ubrečená.
      Teta Zdena byla hodná, ale musela být taky hodně dobře kovaná.
      "Děti, dnes zemřel soudruh Brežněv", oznámila nám.
      Tak jsme všichni řvali jak diví. (Kvůli ní, ne kvůli soudruhovi...!).

      Nemám moc rád, když v současných filmech mladí a nadějní umělci, co nezažili dobu minulou, ukazují tehdejší školy jako málem koncentrák, nebo organizovanou vymývárnu mozků - nebylo to tak časté a tak intenzivní.

      Ale toto jsem opravdu zažil, to se vážně stalo.

      Vymazat
  20. Tužka napíše pro paní Alenu,...díky, že píšete,...že píšete o tom, co všechno jste už stihla na zahradě a na parcele udělat,...popohání mě to k plnění agrotechnických lhůt,..jo,...taky se s Vaší prací porovnávám,...jste vždycky napřed,...nakonec mě ta příroda taky potěší, že dá úrodu.

    Ještě k tomu Bonprixu,...vždycky bych si něco vybrala,...ááále, vzpomenu si, že chodím stále v kalhotách a pánských košilích/ mám dlouhé ruce, tak kvůli tomu/ v tomto mi dámské velikosti nevyhovují,...ale,...všechno si zkouším, nemám odvahu objednat bez zkoušení. A které jste si objednala,.?..světlé, nebo tmavé,...bývá tam nápaditá móda.

    Když chci nakoupit hadérky, tak musím někam do větších měst a nákupních center a navštívit chrámy hojnosti.

    Dnes byl docela vítr, tak jsem toho zas tak moc neudělala,...tak pěkně pište, co už máte zahradnického hotovo,...a pak se přinutím k většímu tempu taky.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zájem, já vás taky vždy ráda čtu.
      Dnes jsem vyvezla čtyři zahradnické vaky plevele do sběrného dvora a v obchodě jsem si koupila 20m lemů záhonů. Odpoledne jsem "zrevidovala" tzv. kruh pro kytky, které kdysi založila matka a po ní převzala dcera...
      Vyryla jsem odtud z hlubin osm! dlouhých keramických obkladů (tak si asi matka kdysi kruh ohradila a časem se to zaneslo hlínou), odstranila kameny, kterými to pro změnu zase olemovala dcera :-), Opatrně proplela (jsou tam trvalky), olemovala do hloubky 15 cm a lem zasypala.
      Olemovala jsem také nový záhon, do kterého dám jiřiny a trávy. Lem slouží jako zábrana proti prorůstání vytrvalého plevele - pýru a tak.
      Naložila jsem do auta 8 kýblů oblázků a kamínků, vybraných ze záhonů, a zítra ráno to i s dalšími vaky plevele vyvezu do sběrného dvora.
      A tím už definitivně skončí mé letošní jarní rycí práce :-)
      O víkendu vysadím mečíky a afrikány.

      Vymazat
  21. Tužka musí ještě napsat pro pana Jáchyma,....četla jsem si texty od Vás taky. Nemohu hodnotit,....nemám s takovými texty zkušenosti,...dělám jenom místní mikropolitiku,...založenou na dobrých skutcích, které, když je udělám, tak mi nezruinují tělo, duši, ani finance,...a dělám je pro konkrétní lidi o kterých vím, že si jich budou považovat a nenapadne je považovat je za mou samozřejmou povinnost.

    Vám přeji v současné době,....vydržte, vydržte, lečte se,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  22. Nemocnice v 3nci po sněhové přeháňce http://imgway.cz/s/1CC6

    OdpovědětVymazat
  23. Tak se mi povedl kousek! :-)

    Jsem dva měsíce objednaná k lékaři, žila jsem v představě, že je to v 16 hodin. Ještě jsem si říkala, ten je dobrý, v pátek a ve čtyři odpoledne...
    Dnes jsem vše připravila, mám sbalené věci do auta, jdu se kouknout na přesný čas a ...ono to bylo v 10.30!
    Ach jo!
    Minule jsem u něj byla v 16 hodin a nějak mi to splynulo. Ale proč jsem se nekoukla do kalendáře včera, to nechápu.
    No, tak se pokusím mu zavolat v pondělí, omluvím se, případně neuskutečněnou návštěvu zaplatím, mám na sebe zlost.
    Vybaluji věci, zítra alespoň vyrazím na parcelu, zprovozním sekačku a možná už poprvé posekám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tak jak bylo na parcele? :-)
      U nás slunečno a na pohled krásně, ale silný vítr, pobyt venku nepříjemný.
      Já tyhle utkvělé představy, že mám něco v určitý čas, a ono je v diáři něco úplně jiného, mívám taky. A všechno mě pudí, že to přece nepůjdu kontrolovat, nejsem blbá, ne... Hodně mrzuté bylo, když jsem si vsugerovala, že mi první vyučovací hodina začíná v 10, a ona byla o hodinu dřív. Ještě že se mi dítka dovolala, naštěstí jsem měla puštěný počítač a tam to signalizuje hovor. Za týden jsem si to málem zopakovala, chybělo 5 minut. Kdoví, kde se ty pohnutky - "nepůjdu se přesvědčit, vím to přece jistě" - berou.

      Vymazat
  24. To: Ládik 10:20
    Krásně to v Třinci kvete (sakury?). U nás rovněž, navíc i voňavě.
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/6978796/262495871?secret=HwP1Ofk0WJn18cstaR7k1dC62

    To. Marie
    Takže přece jen jste si tu četla dál. Psaní o průběhu Vaší nemoci pro mne bylo poučné, dík za sdílení. Co škola – zapojujete se i do učení přímo tam?
    Přihazuji tip na dárek pro Vaši vnučku, co by se mohl zamlouvat jí i Vám:
    https://www.drevenedarky.cz/kategorie/drevene-pohyblive-hracky/drevene-tahaci-hracky-drevene-pohyblive-hracky/page/2/

    To: Matka.Dea4 7:46
    Výstižné závěrečné vyjádření, Připodotknu pouze to, že rytí půdy je naopak aktivita přínosná, která se časem může mnohým vnoučatům hodit.

    To: JAHA
    Svěřil jste se nám tu s tím, co Vás asi lákalo dlouho. Takže když už se tak stalo:
    Poprvé jsem si přečetla, že někdo na střední žádal o předčasnou individuální(?) maturitu. V textu mi uniklo, kdo a proč Vám vlastně v dalším vybraném studiu bránil, když jste byl nejen vynikající student, ale mohl mít i body za aktivity otce.
    Nejvíc jsem ale zvědavá, zda a jak jste svůj zájem o egyptologii a archeologii prohluboval i co amatér – samouk, určitě jste a pořád máte mnoho možností i v okolí Prešova. Já tu už určitě někdy psala, jak mě překvapili mamuti pod Tatrami. Hm, expozice Knížecí hrobka stále ještě v Popradě přístupná není.

    IQ mi změřeno nikdy nebylo – že bych právě proto necítila potřebu zveřejňovat běh svého celého žití? Ano, drobné „zocelující“ křivdy mě jistě potkávaly, však nejvíce si pamatuji, jak jsem v mateřince musela za nikoliv mnou rozbitou hračku vydat svého tahacího dřevěného bílého králíka, co žral trávu. „Odložená“ jsem se ale necítila nikdy, i když o něm rozhodla maminka.
    Každému z nás ale také jistě mnozí pomohli a my to pak stejně nezištně oplatili třeba i jiným. S křivdami je to obdobné, i když ty lze většinou vůči ukřivděným napravit a naopak neoplácet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. B.J.,
      Musím se Jahy zastat: Významným způsobem jsem přece rozšířil jeho obzory v oblasti egyptologické už kdysi dávno v dobách Stejskalova Aktuálněho, když jsem mu potvrdil jeho tušení, že potulní slovenští zvěrozvěsti již před tisíciletím šířili základní civilizační dovednosti prakticky po celé planetě.

      Například je nesporné, že Praslováci učili Egypťany stavět pyramidy.
      ---
      S odstupem času je mi čím dál tím víc líto, že se československo rozpadlo. postupem času mohl vzájemným míšením Čechů a Slováků skutečně vzniknout onen "československý národ" o kterém se prvorepublikoví politici domnívali, že již existuje.

      Třeba by se vyznačoval optimálním poměrem národního sebevědomí, kterým Slováci poněkud přečnívají nad zbytek světa (s výjimkou dnešních USA a snad Německa ve třicátých a čtyřicátých letech). No a nám naopak sebevědomí a národní hrdost poněkud chybí.

      Kdyby se to zprůměrovalo, nemáme chybu.

      Vymazat
    2. BJ -
      nekvete ale nic jiného, kromě zlatého deště. Z ovocných stromů nic - mrazy asi květům neublíží. Nekvetou ani štestkoně, natož jablkoně. Meruňkoně nejsou vůbec.

      Vymazat
    3. BJ,
      do školy chodím jen sporadicky, v "mých" třídách se stále učí distančně.
      Za odkaz na web s tahacími dřevěnými hračkami děkuji - jsou moc hezké, sama bych si hned něco objednala :-) Pro malou to zatím není, všechno strká do pusy a okusuje. Už se jí daří, občas, sama se překulit ze zádíček na břicho, a to je nejšťastnější - má lepší rozhled po světě a ručkama všechno v dosahu bere a zkoumá, ovšem za pomoci úst.

      Vymazat
    4. ad. Baba Jaga23 dubna, 2021 13:12
      Závěr? Vidím tam určitou podobnost, či spojitost s "Volfem",...
      Rytí půdy a vnuci? Sama jsem kdysi v mládí nasadila a mezi stromky ryla a ryla. Sousedka na poli u našich to nasazení ani nemohla pochopit,... ale to je dávno. Vnuci? No, snad se naučí orat s traktorem, traktůrkem, frézou,... Jedna dcera se Zetorem - traktorem umí alespoň popojíždět při vyvážení hnoje,... Jinak co jde, tak ruční rytí co nejvíce omezujeme. Těla máme dost zatížená i tak a děti mají své práce dost a postcovidové stavy nepotřebují takovou dřinu. Pole a zahrada by měla být spíše na relax, nikoliv dřinu až zotročení na poli, pokud to není nutné.

      Vymazat
    5. Jáchyme, k mým oblíbeným autorům patří i Kingsley Amis, jeho Šťastný Jim patří k mým oblíbeným knížkám. Nedávno jsem znovu četla jeho (spoluautorem je Conquest Robert) knížku Egyptologové. Tak mě napadlo, jestli jste nebyl v ČR zakladatelem Egyptologické společnosti, což se Vaší tehdejší manželce nepozdávalo... :-)

      Vymazat
  25. Vybírám palisádu nebo obrubu dvou půlkruhových záhonů. Stará, letitá ze dřeva, se už rozpadla a tráva okamžitě útočí a vrůstá, kam nemá. Teď roste po těch deštích dvojnásob, budu co nejdřív sekat.
    Tak tahle se mi zatím asi líbí nejvíc. Má být tmavě hnědá; ta dvě zákoutí s kytkami jsou zdobné prvky zahrady, tak aby to bylo aspoň trochu dekorativní.
    https://www.4home.cz/zahradni-palisada-pul---kolikova-hneda-2,15m/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, je to pěkné. Přemýšlím, že bych si to taky mohla dát, jako ohrádku kolem jednoho zákoutí.
      Ale pokud nechcete, by vám tam lezla tráva, tak bych ješte do země zapustila ten lem záhonů. Já používám jen šířku 10 cm, to postačí na pýr a podobné potvory.
      Vyčistila bych si ten prostor, na kraj zapustila do země lem a před něj vpíchla palisádu, pak to je jistota.
      No jen tak píšu, já jsem teď v plné práci kolem přístěnku, válčím s pleveli, tak jsem toho plná :-)
      A tráva najednou začala růst, hrůza! Zase šest měsíců sekat...

      Vymazat
    2. Ten lem doma mám, zbytek asi půldruhého metru, to bude stačit. Dám to tam - pokud akci zrealizuji, ale asi ano. Objednám zatím jedno balení, do zásilkovny.

      Vymazat
    3. Včera dávali Simona Boccanegru ve starším provedení, hlavní roli zpíval Sherill Millnes. Tak jsem se na to koukla, bylo to špičkové představení.
      Sice zpěvákům bylo tak nějak věkem všem stejně :-), ale Verdi potřebuje spolehlivé pěvce, co jsou schopni dozpívat vše až do konce... Milnes má určité kouzlo v hlase, mám ho moc ráda.
      Těšila jsem se na jednu z posledních árií, kdy umírající Simon odhalí svému tchánovi pravdu o Amélii, a pak spolu zpívají nádhernou, dojímavou pasáž - bas a bariton. Zase jsem přitom zaslzela, to mne spolehlivě dojme.
      Tady je to v provedení Chernov-LLoyd, od 2.30:
      https://www.youtube.com/watch?v=F0eUuClzT4I
      Krása!
      Zítra máme Beethovenova Fidelia, tuto operu uslyším poprvé v životě, jsem zvědavá.

      Vymazat
  26. Zdravím všechny,
    dnes jsem dostal chytý telefon, složily se mi na něj dcery k předminulým Vánocům, tak jsem si jako "vybíral" nejvhodnější model, čímž se mi dařilo rok a kus nákup odkládat. Úplně mi stačí maličký blbý důchodcovský, který jednou za deset dní nabiju. Naneštěstí prokoukly mou taktiku a vybraly mi samy.

    No, ale aspoň to dobře fotí (má to pět foťáků)a pokud bych někdy uprostřd jezera ztratil pádlo svého nafukovacího člunu, tenhle macek ho spolehlivě nahradí.
    A má to výkonnou baterku, rozuměj svítilnu.
    Rozměrově by se na něm dal servírovat i menší párek či utopenec, pokud by nebyl příliš naditý cibulí.

    No a v neposlední řadě přestanu dělat ostudu svým vnukům.Statusově symbolicky jsem poporostl o dva levely.
    Budu si muset pořídit fufajku a sám si ji prostřelit, abych to nějak vykompenzoval. Jinak budu exkludován z řad t.č. nepracující inteligence u nás v hospodě. Dost na tom, že budu muset pít nealko!

    Ach jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, mě to taky čeká, ale fakt se bojím. Protože na to kloudně nevidím...

      Vymazat
    2. Soucítím. Nemám rád "chytré" technologie, co jsou chytřejší než já.
      (U lidí mi to kupodivu nevadí.) Takže telefon mám starý dobrý tlačítkový, po tátovi. Věřím, že ještě dlouho vydrží. (Kdyby ne, mám v krabici po babičce, s anténkou...).

      Přátelé soukrtci, zítra jedu na Moravu (vlakem - statusově symbolicky taky nic moc), zpět u drátů budu snad v úterý. Kdyby tu bylo těsno, vydržte!

      Dobrou noc a hezký víkend všem!

      Vymazat
    3. Za chvíli mi začíná virtuální konference o nových výukových technologiích. Uteču, abych uvařila virtuální oběd a mohla ho virtuálně sníst. Nebo ne? Už ztrácím přehled, co je realita....
      A hlavně: nových úžasných technologií je už na světě tolik. Ale na to, aby našly pod vodou, přímo na naší planetě a v poměrně vytýčeném prostředí, jednu ztracenou ponorku, to pořád nestačí.

      Vymazat
    4. Stáhni si Kalorické tabulky.

      Vymazat
    5. Ládiku,
      přepadl mě podnikatelský záměr:
      Vydat kalorické tabulky tištěné na jedlém rýžovém papíře!

      Při četbě kalorických tabulek jsem vždycky dostával hlad a tohle by byla okamžitá první pomoc při ruce.
      Zároveň by rýžový papír plnil roli tzv. kurvítka, takže by si čtenáři tabulek museli u mne objednávat další a další výtisky, až by se z toho stal návyk...
      Další z mnoha mých nápadů, jak se stát milionářem a zároveń prospět Lidstvu!
      Věčná škoda pro Lidstvo, že už takhle nevím co s penězma.

      Vymazat
    6. Rozebírám z lešení připravené kameny soklu, budu wapkovat, 10°C je akorát. Možná potom budu bourat poslední kapsy, když budu mít elán. Slunko dává sílu a Body Battery mám 95.

      Vymazat
  27. Dogtreking Krušné hory, 25km, dnes
    http://imgway.cz/s/22Jm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaxi
      Hezké.
      Z pravidel: Psi musí být po celou dobu závodu připoutání ke svému dvounožci.

      Vymazat
    2. Běžci jsou tam jen 2, oba ultra. Zbytek nemá ambice na umístění. Před 3 lety při tréninku v Beskydech jsme 2 kousky museli donést v náručí, byli moc mladí a neměli vytrvalost. Tihle běhají denně 5-10km.

      Vymazat
    3. Tam, kde jsem léta bydlela, jsme měli za plotem pole, louky, lesík (i když to bylo kousek od centra Prahy - pěšky k Vltavě 15 minut). A chodil tam trénovat pán se psy v zápřahu, jel za nimi na kolečkových lyžích, někdy psi táhli pneumatiku...
      Když jsem je potkala s našim psem, volal, ať jdeme na stranu, aby se smečka nenechala strhnout...
      Byly to pěkné časy.

      Vymazat
  28. Wapkování obrobených kamenů
    http://imgway.cz/s/22Jq

    OdpovědětVymazat
  29. Cítím potřebu pozdravit lišku a Ponder (?), snad se máte dobře. Mně tu chybíte, ale chápu Váš postoj. Chodím si vás číst na blízké weby.
    --
    Mám enormě podlimitní množství vitamínu D, ačkoli do sebe už celý měsíc fedruju Vigantol. Tak jsem si dopřála dávku sluníčka - opalování jako za mlada, hřeje to dnes přímo letně, i vítr se utišil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také zdravím. Věřím, že až trpkost pomine, zase se do Nory vrátí.
      Teď, když tu můžeme zase volně debatit, by mi obě chyběly!

      Vymazat
  30. Pro Jáchyma:
    kdybych pálil zákvas z kiwi, vyrobil bych kiwivici nebo kiwici?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mého názoru máš coby prvopalník nárok si nápoj pojmenovat podle sých jazykových preferencí.
      Ústav pro jazyk český by nejspíš preferoval kiwiovice, ale mně se z ryze estetického hlediska více zamlouvá tvoje kiwivice...

      Vzhledm k tomu, že se u nás na názor předních národních slovesných tvůrců vždy dalo, zkus do slovníku prosadit kiwivici (s odkazem na svou dlouholetou básnickou činnost). A kdyby byly námitky, tak já to nějak dodatečně okecám.

      Vymazat
    2. V důchodu koupím domácí destilační kolonu a nejdřív všechno ochutnám. Myslím, že dobrá by byla i mrkvovice a borůvkovice.

      Vymazat
    3. https://www.kovodel.cz/destilacni-zarizeni/dvouplastove-kotle/

      Vymazat
  31. Na dobrou noc hra. Dělá mi děsně dobře, když můžu toho krtka majznout po hlavě.

    https://wordwall.net/cs/resource/12869340/intervaly-v-hudb%c4%9b

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho jsem pako, při 4. Úrovni mám 314
      http://imgway.cz/s/2sMz

      Vymazat
    2. To není tak špatný.

      Vymazat
  32. Kdo jiného kopá..
    https://www.idnes.cz/sport/mma/chris-wiedman-uriah-hall-ufc-mma.A210425_102511_sport-mma_rmp

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi nějak připomíná současnou mezinárodní politiku...
      Nevím proč.

      Vymazat
    2. Teď jsem dodělal nějakého Ševčoviče, třeba to je onen slovenský uchazeč o koryto v Brusli, čert ví... nemělo to křestní jméno, bylo to pro známého architekta. Hajdy ven.

      Vymazat
  33. Že Beethoven nekomponoval skladby pro lidské hlasy a pokud přece, moc to neuměl a zacházel s hlasy jako s hudebními nástroji - to se často dočteme. Na Fidelia jsem tedy byla zvědavá (ještě jsem jej nikdy neviděla).
    Barvitě, s proměnlivými náladami napsaná předehra mi hned připomněla Beethovenovy symfonie. V nich je skutečný mistr výrazových prostředků a přesvědčivosti hudby. Jestliže mi operní části svým střídáním árií a recitativů připomněly Mozarta a jeho singspiel, pak právě orchestrace a harmonická složka už prozrazují jasné vlivy romantismu, včetně námětu (téma osvobození neprávem žalářovaného vězně, dokonce hrdinnou ženou, jeho vlastní, převlečenou za muže; č. 29!).
    Takže hudební složkou jsem byla nadšená - též díky Met provedení.

    Velmi příjemně mi zněl soprán J. Welch-Babidge, dvojnásob krásný zážitek pak spolu s Karitou Mattilou. Potěšil M. Polenzani, ale i ostatní mužské postavy se mi pěvecky líbily (kvartet v č. 7, aj.). A opět i krásně interpretované mužské sbory s citově vřelým projevem. Mimořádně dobrých čísel by se našlo mnohem víc. - Takže potěšení na mé straně, pane Beethovene a operní ansámble z Met.

    OdpovědětVymazat
  34. Tužka napíše,...chladno bylo, vitr taky občas zafoukal, ale, když vydrželo chvíli svítit slunce, tak to bylo parádní.

    Uklízela jsem boudu s nářadím a přitom objevila jednu přepravku jablek, co jsem tam dala na podzim. V tom mumraji, kdy se jablka třídila, uskladňovala a odvážela,...vzpomenula jsem si, že už byla tma, tak jsem přepravku přikryla starou lyžařskou bundou a dala k nářadí,...na to se později dalo pár krabic a zůstalo to tam. Nechtěný pokus, co jablka vydrží. Vydržela, stará, mně neznámá odrůda,...žlutá, kolem vršku narůžovělá slupka, navinulá, trochu zploštělá,...přežila, ani jedno nahnilé. Kolik bylo u nich v přepravce pod nulou se už nedozvím,

    Ale, rozhodla jsem se, že z nich vypěstuji několik semenáčků, když starý strom vydrží,/ a já taky/, ...tak naroubuju. Zaslouží si rozmnožit, jsou otužilá, mají výdrž....byl z několika dnes kompot,...dobrý,...tak uvidíme,....plán práce na roky,...abych nebyla naivka,...

    Jinak,...už jsem potkala na zahradě ježky,...přiletěly vlaštovky,...a u řeky na louce byli čápi,...asi pár,...zamilovaný, předávali si ze zobáku do zobáku něco, co ulovili,...radost pohledět.

    Jaro pokračuje,...jo, a plevel už vyhlásil nástup,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  35. To: Ládik!!! 10:55
    Co konkrétně, prosím?

    Do zítřejšího návratu pana domácího ještě hodně hodin. A že je tu opět tak krásně volno, hlásím, že už dnes nade mnou na dvorku jako každoročně pampelišky zvítězily. Dva první květy byly s dalším zeleným předloženy slepicím. Venku slunečno, čerstvo.

    To: Matka.Dea4
    Ještě k tomu rytí. Ne každý potřebuje na obdělávání svých latifundií mechanizaci, záleží na jejich rozloze. Na přípravu dvou zeleninových záhonků u domu rýč stačí, já ho potřebuji i na občasné vyrývání cibulí narcisů. To jsem loni odložila a kupodivu jich letos vykvetlo opět přes moc, tak ho letos vynechám zas. A motyka se k něčemu kolem domu a nám i na políčku sejde taky. Ale ona se omladina v případě potřeby "vyučí" sama, jen je to malinko delší než předaný návyk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vepřově je dle Vás špatně, Ládiku!!!? Uvidíme - však Vy budete, pokud už nejste - na jiné výběrové fórum s nejlepšími zdejšími přispěvatelkami(i) pozván a zvládnete jistě i (nejméně) 3 - tedy i s námi zde u ke všem tolerantního pana ZdenkaB zbylými. Bude-li Vás to tu dál zajímat.
      Naopak to tu snad přestane bavit všeliké Anonymní.

      Vymazat
    2. Tlumím už i kydy, jen si čtu a občas mi to nedá. Jsem velkým zklamáním, tak si to probírám a nevidím jiný postup.

      Vymazat
    3. Ahoj Ládiku,
      třetí den se odhodlávám Ti napsat mail.
      Ne že by v něm mělo být něco, co by zde nemohli číst všichni norníci, ale nejsem schopen to formulovat tak, aby(ste) všichni pochopili stejná slova stejně...
      .......

      Co se týče pesimistickým či optimistickým výhledům k budoucnosti Nory - POCHOPITELNĚ je mnohem pravděpodobnější verze, že zanikne....Ale nejpravděpodobněji proto, že v praxi zaniknou/ budou prakticky znemožněny veškeré podobné internetové aktivity Dříve než Nora např. Vidlákovy kydy.

      Míra rozesranosti mezi všemi skupinami přátel či dokonce uvnitř rodin dosahuje bezmála úrovně srovnatelné se situací ve Španělsku uprostřed občanské války, kdy proti sobě běžně stříleli a zabíjeli se bráchové z jedné rodiny. Protože oba bráchové subjektivně a neprůstřelně "věděli" že ten druhý je zrádce a amorální hajzl...

      Totéž zažívají dnes USA - kdo není s námi, je nejen proti nám a zaslouží.... nejen zaslouží, je nutné ho OKAMŽITĚ buď postavit před soud, nebo alespoň nejpozději do druhého dne vyhodit z univerzity, novin, televize, přestat kupovat jeho knihy...
      Nebodokonce, pokud se jedná třeba o majitelku prestižního módního salónu, která nepřerušila dodávky hadérek pro čerstvě exkludovanou celebritu, okamžitě jí zlikvidovat firmu blokováním jejích obchodů - nebo nově tím, že budu poukazovat na každé fotografii na kohokoliv, kdo má na sobě cokoliv s logem z její produkce.

      Kdo si neposype hlavu popelem - třeba jen za své mlčení - může zabalit svou celoživotní práci, rychle zavřít firmu a prodat barák a odhlásit děti ze škol, protože jednoduše nebude mít ze svého budoucího průměrného příjmu ani na to, aby za svůj stávající barák či byt platil americké daně z majetku/nemovitosti - i kdyby pracoval dvanáct hodin denně v mekáči a jeho děti okamžitě přerušily docházku do soukromých škol a živil se výhradně nudlemi z potravinové pomoci.. což dnes znamená pro celou rodinu i totální ztrátu všech přátel, nebo alespoň možnosti se s nimi potkat veřejně, aniž bychom je ohrozili tím, že dopadnou jako my, protože je automatický počítačový systém rozeznávání tváří zachytí v naší blízkosti. Čemuž v městech, kde na každém pátém domě je kamera prostě neunikne nikdo.

      Odsuzovat v této situaci kteréhokoliv Američana nebo i kteréhokoliv obyvatele některého z vazalských států Ameriky si netroufám.

      Uvědomme si, že VŠICHNI čeští učitelé bez jediné výjimky, včetně těch největších vlastenců zapojených v protektorátním odboji při vsupu do třídy hailovali! Jinak by do týdne letěli ze škol.
      A uvolnili by vědomě místo některému z kolaborantů formátu hyperkolaborantů dnešních , sami si tím znemožnili pozitivně ovlivňovat budoucnost alespoň v míře, v jaké to situace dovolovala....

      ------
      No a Nora.... abych se nezakecal .... je malou kapičkou v celkovém současném českém moři vzájemné ...nikoliv přímo nenávisti, ale nedůvěry a ostražitosti.
      Podmíněné i tím, že už nám prakticky všem po roce covidové atmosféry, resrikcí, nemocí a úmrtí přátel či známých ve větší či menší míře pochopitelně (!) jebe. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu/či sami sobě/ protestovat...atd.








      Vymazat
    4. To Jáchym hned věděl,na kterou stranu barikády se přidat.

      Vymazat
    5. Jáchyme, kdyby nám to někdo řekl v roce 90, tak bychom tomu nevěřili.
      Cítím v kostech, že historie se bude zase opakovat.
      Už jsem se rozhodla, jeden byt prodám, dokud ještě má nějakou cenu, protože ho nehodlám odevzdávat dobrodějským pirátům.
      Taky jsem ráda, že chatu máme zapsanou jako chatu pro rekreaci. Muž, když dokončil poslední přestavbu, ji chtěl zapsat jako rodinný domek. V roce 2008 určitě nikdo neočekával to, v čem žijeme a budeme žít, ale já jsem mu v tom přesto zabránila. Člověk nikdy neví, sousedům chtěl národní výbor obce dát do rodinného domku, který používali k rekreaci, nájemníka, a to se psal rok 86! Dnes jsem ráda.
      My už to nějak přečkáme a děti to holt budou muset zase prožít a poučit se, nám nevěří.
      Mně kolikrát taky nejde text vložit, musím vypnout počítač a zkusit to znovu. Ale nemyslím, že je v tom nějaký záměr, spíš jsou to tajemné síly :-)

      Vymazat
    6. Nemaluj čerta na zeď nebo tam zůstane

      Vymazat
  36. Klobouckej šmejd tu bude mít pomníček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že zřejmě vlivem momentálně snížené duševní výkonnosti vlivem prášků a nevyspání nejsem v obraze, o koho se jedná či jaké značky je jeho klobouk.

      Vymazat
    2. Taky tu budeš mít pomníček

      Vymazat
    3. A Nánna,co zítra začne spamovat CtrlC CtrlV též

      Vymazat
    4. jaxi
      https://www.youtube.com/watch?v=fwXDYi8-3ek

      Vymazat
  37. Koudelka je navždy plukas
    nepředloží nikdy důkaz;
    jenom tvrdit vždycky musí:
    v muničáku byli Rusi
    hořela jim koudelka
    pálila je prdelka.

    OdpovědětVymazat
  38. A já si jezdím po výletech. Dnes za dcerou a vnučkou. Změnili jízdní řády i trasy, tak si ráno musím přivstat, ale zato jízda trvá jen 25 minut a cestou vidím krásné výhledy do kraje (který neznám). Všude se probouzí zeleň, stromy kvetou, na poli se proháněli zajíci a srnky, prostě ráj. V autobusu tři cestující, nazpátek jen já sama. Vnučka je kouzelná, batolí se, je radostná a vnímavá, ani to nechci zakřiknout.
    Smutné bylo, že jsme nevzkřísily jedno z čerstvě narozených jehňátek - v noci namrzl. Dcera se radila po telefonu s veterinářem, zahřála ho v igelitu v teplé vodě a beránek docela ožil, ale jak se mu snažila dostat do krku nejdřív z kojenecké láhve, pak i injekční stříkačkou trochu mleziva, zřejmě neměl sací reflex a zadusil se. Holka moc plakala, dávala si to za vinu. Jo, chovat zvířata není jen radost, ale i trpké zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  39. Odpovědi
    1. Zase jsem se nemohl několik hodin vkládat do nory, ačkoliv jsem zresetoval co se dalo. No nic...

      Vymazat
    2. Z noťasu, obvyklým způsobem. Všchny jiné stránky fungovaly. Pokusil jsem se asi pětkrát, vždy se text vymazal.

      Vymazat
    3. Ježiš, nechte už těch anonymních hlášek, k čemu je to dobré?
      Buď sem choďte a pište něco smysluplného, nebo se na to vykašlete!

      Vymazat
    4. Aleno,
      někteří lidé si mylně vysvětlují úsloví Všechno zlé je k něčemu dobré tak, že cokoliv zlého řeknou či udělají druhým, vždy jim to přinese něco dobrého - třeba uspokojení z "vítězství" či slastný pocit, že někoho ponížili - a tím pádem sami sebe ve vlastních očích povýšili.

      Tragické může být, pokud na sebe narazí dva lidé podobného založení a začnou vytáčet svůj souboj do spirály.

      Vymazat
    5. Kdo zabil Noru?26 dubna, 2021 23:00

      Jáchym takovýma mravokárnýma žvástama

      Vymazat
    6. Je to smutné. Myslela jsem si, že po ... to skončí, ale popsal jste to přesně. Nevím, co k tomu některé lidi vede.

      Vymazat
    7. Kdo zabil Noru?26 dubna, 2021 23:28

      Nemůžou se tvářit,že se nic nestalo.

      Vymazat
  40. To: Marie
    Nemají se jak babičky rozmilých malochů. Však se těšte, jak se zanedlouho už se od vnučky leccos nového dozvíte a přiučíte. Zájmu o pomáhání v jakékoliv Vaší činnosti se dočkáte také brzy. (U nás žel ani jedné co automatický nevydržel.) Jo, krtky se mi bouchat dařilo nic moc, výsledek proti rekordmanům za zmínku nestojí ani za přidávaných časů. V oku to prostě nemám.

    Loni jsme přišli o mnoho hudebních oslav Beethovenova výročí – však Fidelio měl mít po letech premiéru i v Olomouci (tuhle sobotu 24.4. na TV Noe jsem ji propásla), z MET byl přenos do kin naplánován na 12.12.. Starší včerejší MET záznam jste tu okomentovala jako vždy co znalkyně, když já napíšu jako obvykle: pěkné to bylo.
    Jeden kvartet k tomu:
    Quatuor Ébène – Beethoven: String Quartet No. 12 in E-Flat Major, Op. 127
    https://www.youtube.com/watch?v=IZfR3JzCV8I

    Dobrou noc všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ: s tím pomáháním bude stačit, když bude malá k plotně. To dcera opravdu nemusí...
      Kvartet je zajímavý, i interpreti, díky.
      K těm krtkům by se možná snesla nápověda? :-)
      Čisté intervaly jsou pouze 1, 4, 5, 8, tedy prima, kvarta, kvinta, oktáva. A mlátit to hlava nehlava, je to na postřeh a šikovnou myš v pravé ruce.

      Taky dobrou noc všem, jdu dohnat dnešní deficit. Z cestovní horečky jsem naspala jen 3,5 hodiny.

      Vymazat
  41. Dnes jsem vyrazila do Prahy k doktorovi. Připravovala jsem si různé omluvy, promýšlela jsem, jak mu to vysvětlím... a on vůbec nezaregistroval, že jsem v pátek nepřišla! :-) (Nemyslím, že jsem nějak důležitá, spíš jsem měla strach, že mě vyhodí..).
    Napsal mi léky, zajela jsem do bytu, vzala pár věcí a vyrazila na parcelu.
    Tam jsem okopala stromky, dohnojila Cereritem, pak jsem vyměnila olej v sekačce, promazala ji a začala jsem sekat. Bylo z toho asi 40 košů, většinu trávy jsem nasypala ke stromkům a keřům jako mulč, protože moc neprší, tak aby alespoň hlína nevysychala.
    Co mne ale zarazilo, byla má slabost. Ještě loni jsem posekala na dvakrát, dnes jsem si chodila odpočinout asi pětkrát, byla jsem ráda, že jsem práci vůbec dokončila. A to bylo chladno, nevím, jak si porádím ve vedrech. Jednak mám trávník samý hrb a dolík, takže musím sekačku kočírovat jako neposedného koníka, udržet ji, a ty koše posekané trávy jsou taky docela těžké. Když jich člověk vysype pár, tak to jde, ale 40, to už parádně bolí ruce i záda. No nebudu se tím trápit předem, uvidím..
    Jelo se pěkně, přes celou Prahu a na chatu. Jak psala Marie, všude to kvete, třešně, špendlíky, ozdobné keře, jarní zeleň je svěží, musela jsem se soustředit na cestu před sebou, ale lákalo mě to koukat z okna.
    Před chvílí jsem zase zapálila pod meruňkou svíčky, zavěsila kolem ní záclonu, zabalila jsem rozkvetlou třešínku - a jdu do postele. Čaj a Brufen to jistí! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžou funebráci odvézt celou Noru naráz

      Vymazat
    2. Tak to se jdu rovnou zahrabat pod šípkový keř. Já dám tak 6, možná 8 košů, a jsem na odpis - odjakživa, co sekám, už pár let.
      Ještě že mám tu karmu... Stvořitel mi nadělil jen tak velkou zahradu, jak si zasloužím... :-)

      Vymazat
    3. Já vím.
      No, budu to dělat tak, jak to půjde.
      Ale dnes to na operu nevypadá... :-)

      Vymazat
    4. Aleno,
      po tak dlouhé pauze je naprosto normální, že člověku klesne výkonnost třeba na desetinu.

      Já teď přes měsíc nebyl schopen kvůli puchýřům a příškvarům na chodidle víc než se dobelhat na záchod - a kondice je tak na dvacetině.
      Snad to už bude lepší a začnu alespoň pomalu trápit stepler.

      Dnes někdo zvonil - a já poprvé sešel ze schodů bez toho, abych si ulevil jediným sprostým slovem!

      Vnadíte mě s marií tak, že si snad po delší době nějakou operu či alespoň pár árií pustím. Je fakt, že většinu oper ze záznamu poslouchám nadvakrát, dva večery po sobě. Nedokážu si představit, že bych absolvoval a ve zdraví přežil takovýn Prsten Nibelungů v reálném čase!


      Vymazat
    5. Kdo zabil Noru?26 dubna, 2021 22:58

      Jáchym nic,já muzikant

      Vymazat
    6. Jáchyme, vidíte, a jde to! :-) (tedy ten Prsten - vyslechnout a jít na to ještě jednou!).

      Je dobře, že už se vám to lepší, já se nechtěla ptát, ten pásový opar je fakt opruz. A vy jste chytil hodně protivnou formu.
      Teď už se to bude jistě zlepšovat každý den.

      Vymazat
  42. Gratulace panu Ládik!!!ovi k titulu Třince a pozdrav všem.

    Anonymní bych ani nadále nepřekrmoval... není to zdravé - pro nikoho.

    OdpovědětVymazat
  43. Myslím, že Pásovův opar je příjemnější, než opera.

    OdpovědětVymazat
  44. Halo, Noro, jsi tam?
    - Jsem tu.

    A máš nějaké obyvatele?
    - Ale jo, pár bl.ečků se tu pořád ještě vyskytuje.

    Máš pro ně nějaký vzkaz?
    - Mám: neseďte doma a neřešte nesmrtelnost chrousta, jděte ven, do přírody nebo mezi lidi, je tam hezky.

    Tak ti Noro dík.

    OdpovědětVymazat
  45. Wabi Ryvola - Slet divnejch ptáků
    https://www.youtube.com/watch?v=sdzWbUUWtPA

    Břehy mé duše (Wabi Ryvola)
    https://www.youtube.com/watch?v=3jm1p_o43kE


    Srdečně zdravím po mém odpočinku od počítače :-)

    Včera dopoledne mi poštou přišla knížka
    Přelom: Od velké recese k velké transformaci - Ilona Švihlíková

    Teď ráno jsem ji letem dočetla, jsem ráda, že jsem si ji koupila, vede k zamyšlení...
    Doporučuji tuto knihu k přečtení všem, nad jejím obsahem tu můžeme diskutovat roky.

    Právě si tu zpívám:

    NA LIDECH JEN ZÁLEŽÍ, JAKÝ ČAS DÁL POBĚŽÍ

    Milena Zíchová - Barvy všedních dnů 1983 Porta
    https://www.youtube.com/watch?v=YUoeAlGbWac&list=RDGMEMc6JZQrQ__ROET3gGdz-Trw&start_radio=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle Švihlíkovou jsem nečetl.
      Ale většina toho co napsala je dobrá, stejně jako její půlhodinky v Jak to vidí na ČRo2 (viz archiv na internetu).
      Naprostou výjimkou je kniha Kapitalizmus, socialismus a budoucnost, kterou napsala s Miroslavem Tejklem. Ta se jako celek krutě nepovedla - evidentně vlivem spoluautora. I když i tam je možno najít řadu stran s výbornými postřehy.
      --------------
      K té Portě 1983:
      Nikdy mě nenapadlo se podívat, jestli čirou náhodou neexistuje záznam z Porty tuším 1988 - teď přesně nevím. Měl jsem tam jeden písňový text, mělo to vyjít i na desce, ale nakonec místo toho prosadil kapelník píseň se svým "nezávadným" textem.Bál se, bylo to prý takové trochu na předlistopadové poměry moc riskantní. Párkrát se to ale hrálo v rádiu, ani nemám nahrávku...No a po listopadu se s tím naopak dodatečně vytahoval, jak odvážné věci hráli. Dokonce mi tam bez mého vědomí sám dodatečně připsal jednu "odvážnou" sloku, aby textu rozuměl i hroch, kdyby nějaký přišel.
      Mám strašně rád takové dodatečné hrdiny.

      Vymazat
    2. Jáchyme, vřele doporučuju tu knihu Přelom od Švihlíkové. Začnu si ji znovu číst pomalu, abych u toho mohla přemýšlet.
      Souhlasím se slovy na zadním obalu knihy:

      Přestože nemusíme souhlasit se všemi závěry či s hodnoceními jednotlivých událostí, jak je předkládá autorka, kniha je nesporně inspirující a otvírá prostor pro další diskuzi.
      doc. PhDr. Vladimír Prorok, CSc.

      Vymazat
  46. Tak jsem zaregistroval 3 lidi na vakcinaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jdu/kulhám/ pozítří na druhou pfajzrovou dávku.
      Měl jsem ji odloženou o tři týdny kvůli pásovcovému opaření.

      Vymazat
    2. Já čekám na sms, potom mi změní genom nebo co.

      Vymazat
    3. Ládiku, změna je život a ten starý nemoderní genom už nosíme dost dlouho!

      Vymazat
  47. Vezmu tě, ulhánku za ruku
    potřebuju mít záruku
    že nešlápneš opět do hovna.
    Spraví tě facka výchovná
    a kopanec do řiti
    aby ses mohl tvářiti
    žes protřelý světák.
    Zatím jsi nový smeták.
    Nejsi ani koště
    přišel jsi nám v poště
    jako zajíc v pytli
    to jsme to zas chytli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakkoliv je zde obecně známou skutečností, že si s Asfaltovým holubem vzájemně lezeme na nervy (protože spolu máme bohužel mnoho společného) jsou okamžiky, kdy mu musím dát stoprocentně zapravdu.
      Takže kopíruji z Kydů:
      -------------

      Napsal uživatel Maneca (neověřeno) dne Út, 27. 04. 2021, 12:26

      In reply to Vezmu tě, ulhánku za ruku… by Ládik!!! (neověřeno)

      Udělat z Kulhánka ulhánka je mistrovský postřeh. Tiše závidím. On tu vlastnost lhát má vlastně ve jméně, nomen omen.
      ------

      Napsal uživatel Asfaltový holub (neověřeno) dne Út, 27. 04. 2021, 12:53

      In reply to Udělat z Kulhánka ulhánka je… by Maneca (neověřeno)


      Maneco,

      vy tady všichni Ládika podceňujete! Včetně jeho fandů. Mistrovská práce s jazykem je jeho norma. Já už ho ani nechválím, protože bych se furt opakoval.

      Ládik tu kdysi řekl, že jsem ho na Kydy přitáhl na vařené nudli.
      Pokud je tomu tak, pak skromně přenechám část své nesporné zásluhy za zvýšení kulturní úrovně Kydů našemu nudlárenskému průmyslu.

      Ládik je prostě king a kulturní fenomén!

      Vymazat
    2. Ládik je barbar. Teď otočil míchačku nahoru, bo byla otočená dírou dolů a na lopatce si rehek budoval hnízdo. Ještě ho neměl hotové, bude muset zamakat na jiném..

      Vymazat
  48. Rval se na hejtmanství
    rval se do Brusle
    chtěl jen lepší panství
    někam nad Nusle.

    Stal se prvním důstojníkem
    na palubě džunky
    razí cestu pod Blaníkem
    přes potůčky, tůňky.

    Ošlehaný respirátor
    účes blbečka
    málem imperátor
    ejhle dravečka!

    OdpovědětVymazat
  49. ad.
    Baba Jaga26 dubna, 2021 11:00
    Ano, záleží na výměře pozemku. Ale já si zvykla, že i zeleninové záhony rýt nemusím, mám je nachystány včetně uvláčení, a tak se nemusím zbytečně dřít a dělám jen doladění - hrabání, vykopání nebo vyrytí plevele, který stihl vyrůst (oset, pampelišky, kokoška, sléz, pýr,...) no a pak vyznačím řádky, co kde vyseju, zasázím, rajčata i papriky mají ještě čas, zatím čekají ve skleníku, než půjdou ven. Okurky jsem letos také pozdržela, je zima a zatím nezapršelo, tak by to v zemi zbytečně leželo.
    Zatím se tedy bavím kytkama, snažím se v tom udělat jiný systém, jenže potíž je v tom, že krtek a pes, který pak také hrabe všude, kytky nekytky. Ale co jsem udělala vyvýšené záhony, tak tam mi zatím nejde, krtek to má přes betonový chodník a taras, pes má vyhlédnutá lepší místa.
    Takže ano, různého nářadí potřebuji dost, a máme tedy různé rýče, motyky i srdcovky, krompáče, pilky, sekyrky, hrábě kovové i dřevěné, vidle, kopáče, ale také se najde fréza - traktůrek, traktor, různé sekačky, vály, strojek na setí řepy a další, ani nevím, jak se to všechno jmenuje. Protože jetel sekat kosou již nemíníme, ani pro králíky jednorázově na krmení, totéž s trávou buď pro králíky, nebo pro slepice, i na sušení bereme trektůrek, na svezení traktor,....
    Vnuci jsou zatím malí, ale rádi se svezou na traktůrku i traktorem, natrhají trávu králíkům, slepicím, kačenám, sledují, rádi jim rozhazují obilí, jestli nemáme malé králíčky, kačenky,... na podzim se již snažili sbírat brambory za svezení na traktůrku,...Ten nejstarší raději rybaří a daří se mu.
    No, v sobotu jsem si chvilku sedla, že si odpočinu, jenže jsem na slunku usnula a tak si kurýruju obličej, snad se podaří. Do toho se zubem, no, všelijaké "radosti" plno, tak jdu prohlédnout magnolii, jestli se probudí, nebo budu muset řezat suché větve, nebo to zvládnu "pákovkama" a zbytek vykopat,.....

    Píšu foneticky a po našem, takže s chybama.

    OdpovědětVymazat
  50. Díky vám! Díky vám,
    chlapíku statečný,
    za vaši odvahu, rozum a sílu!
    Vy jste náš kapitán
    - oni jsou zbyteční!
    Přidal jste blankytu
    do křídel míru.

    OdpovědětVymazat
  51. Ládiku,
    ptáci jsou neuvěřitelně paličatí a asertivní!
    Doporučuji připojit k míchačce cyklovač a každou hodinu ji nechat protočit.

    Já mám v kuchyni dvoumetrovou rouru od digestoře, která ústí nad balkonovými dveřmi. Už asi deset let si říkám, že na ni dám kus sítě, aby do ní nelezli ptáci a čmeláci.
    Předloni tam opakovaně vlezl ptáček zpěváček a začal stavět hnízdo.
    Zapnul jsem digestoř (má dvousetwattový motor) a opeřenec byl vystřelen jako z indiánské foukačky ocasem napřed. Je zajímavé, (nevím, zda nemám prvenství v tomto pozorování) že ptáci uměj lítat i pozpátku!

    Nicméně opeřenec počkal, až se mu přestane točit hlava, posbíral rozfoukaný materiál a obnovil hrubou stavbu. Následoval další výlet se zpátečkou.
    Počtvrté to vzdal a já odejel na prodloužený víkend.

    V pondělí to v kuchyni z digestoře vesele a hlasitě cvrilkalo.
    Tak jsem ji vypnul a několik týdnů jsme poslouchali v kuchyni radostné a hladové písně mládí.

    Všechno tedy skončilo hepyendem, robátka šťastně přistála nejprve na balkóně a posléze na naší a sousedovic předzahrádce, kde je během dvou dnů všechny tři roztrhaly a sežraly kočky.

    Z toho určitě plyne řada poučení....jen mě teď honem nenapadá jaké vybrat.



    OdpovědětVymazat
  52. Ládik !!!27 dubna, 2021 00:56
    Díky. Berani zase jindy

    Na brzké "jindy" to nevypadá, chybí sponzor. Jako vždy jde o peníze (až v první řadě). Jsme chudý klub - jakmile začne někdo z Beranů hrát jen trochu dobře, dostane lepší nabídku odjinud a valí pryč... :o(.
    Ale řada 2004-2014-(2024?) vypadá slibně. To bych ještě vydržel.

    OdpovědětVymazat
  53. Jáchyme, vracím se k Vaší (Stropnikým odmítnuté) práci, konkrétně k:
    "Hledá-li konzervativní levice nosná témata, která by mohla oslovit širší okruh zájemců, boj proti okázalé plýtvavé spotřebě se nabízí jako priorita. Zasáhne totiž každého – bez ohledu na politické preference.".

    Snížit současnou plýtvavou spotřebu by bylo velmi chvályhodné, protože:
    - snížila by se spotřeba různých surovin
    - snížila by se spotřeba nafty a benzínu na rozvoz zboží
    - asi každý by tím pádem míň utrácel, bylo by míň dluhů
    - snížila by se výroba
    - snížila by se pracovní doba na 4 hodinovou (místo 8 hodinové).

    Jenže je dost těžké začít se omezovat ve spotřebě (nejen pro jídlo platí rčení "S jídlem roste chuť."), přestože ke spokojenému životu člověk nepotřebuje moc věcí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Esej jsem drasticky seškrtal(to co jsem zde zkopíroval jsou kusy původní verze, ze kterých jsem po úpravě narychlo editoval finální verzi.

      Původně to bylo poněkud šířeji a hlouběji vyargumentované.
      Problém byl, že jsem neměl vůbec představu o tom, jestli je sborník určený pro nejširší veřejnost nebo má jít o víceméně akademickou debatu.
      Tak jsem si z toho dělal napůl srandu, aby to bylo čtivé (viz americký sex v autě i mimo něj včera a dnes).

      Navážel jsem se jak do socdemáckého levicového liberalizmu sobotkovsko-blairovského střihu, tak do paternalistického pohledu levicových intelektuálů na tzv. "lid" .A nakonec i do extrémně kontraproduktivní- a ve svých důsledcích přírodu ve skutečnosti ohrožující politiky současných tzv. "zelených".
      ----
      Kdybych měl konkrétnější představu o cílové skupině předpokládaných čtenářů sborníku, napsal bych to jinak.
      Přemýšlím o tom,napsat to znovu buď pro !Argument (tj. Švihlíková+ Salminen) nebo pro Vidláka.
      Jenže obě verze by musely být psané diametrálně odlišným jazykem, v případě Vidláka navíc na pokračování.

      Píšu strašně pomalu, protože musím neustále škrtat. Jinak by moje texty vypadaly jako od Vlka z Kosy. Jsem při psaní hrozně užvaněný.

      No a ztrácím vnitřní motivaci.
      -----
      Nejde o to,že by se člověk musel nějak zvlášť omezovat co do pořizování věcí. Jde o to, aby je nemusel po čtyřech-pěti letech vyhodit kvůli několika součástkám s cenou několika haléřů či korun. Aby vydržely jako dřív - když už máme ten technický pokrok.
      A hlavně aby se omezila výroba drahých věcí, které mají úplně stejnou nebo (často) nižší užitnou hodnotu než ty, které stojí desetinu.


      Vymazat
    2. No, u nás doma by se našla spousta zbytných věcí, např. sem jsme se přestěhovali před 17 roky a ve sklepě máme několik ještě nevybalených krabic z toho stěhování - co si vzpomínám, tak já tam mám nevybalené 2 velké krabice plné různých váz a váziček :-)

      Bohužel díku tomu technickému pokroku dnes už jen málokdo je schopný opravit vlastní pračku, ale i auto...

      Omezit výrobu drahých věcí podle mě jde tak, že je málokdo bude kupovat.
      Jinak výše ceny je fakt mnohdy zarážející. Hezky to zachytil Marek Eben o květáku (četla jsem nedávno v jeho knížce Myšlenky za volantem).

      Vymazat
  54. Zabetonoval jsem 6 kamenů
    http://imgway.cz/s/22Nu
    kosa, východní ledový vítr, kvete pár pampelišek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaxi
      V každém případě beru raději kameny než politiku.
      Ládíku!!!, neberte to, prosím, jako vlichocení do přízně, ale je to krása.

      Vymazat
    2. Má to 18m na délku a 2,40 na výšku.

      Vymazat
    3. Jaxi, ně se ty šutry taky líbí.
      A taky dnes raději koukám na kameny než na politiku.
      Popravdě řečeno - raději se dívám na COKOLIV než na politiku těchto dnů.

      I když se navzdory své holubičí povaze nedokážu chvílema ubránit myšlence, zda by nešlo obé propojit - tj. majzout tu a tam nějakého toho politika šutrem.
      Nevím, kde se to ve mně bere. Takovej jsem nikdy nebejval.

      Vymazat
  55. Teď jsem si přečetla článek "Braňte se! Cenzura bude vládnout a popravovat. Český vědec rozkryl hrozbu i jména"
    https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Brante-se-Cenzura-bude-vladnout-a-popravovat-Cesky-vedec-rozkryl-hrozbu-i-jmena-662095

    Nic mě v tom článku nepřekvapilo. Jen jsem si vzpomněla na článek z 19.8.2019:
    ""Chybné názory" už neznáme, vzkázalo centrum hybridních hrozeb čínské ambasádě "
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chybne-nazory-uz-nezname-vzkazalo-centrum-hybridnich-hrozeb/r~21109990c29211e9be22ac1f6b220ee8/
    z něhož cituji:

    V Česku se termín "chybné názory'' od roku 1989 nepoužívá, reagovalo na víkendové vyjádření čínské ambasády v Praze Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které spadá pod ministerstvo vnitra. Číňané označili ve svém prohlášení za chybná vyjádření některých politiků a institucí o demonstracích v Hongkongu.

    Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) v pondělí na Twitteru sdílelo čínské prohlášení a přidalo komentář, že v Česku se od roku 1989 termín chybné názory nepoužívá. "Listina základních práv a svobod naopak v článku 17 zavedla používání termínu 'svoboda projevu'. V ČR používejte prosím výhradně českou ústavní terminologii a důsledně respektujte pravidla stanovená ústavou," vzkázalo centrum ambasádě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem si vzpomněla na článek z 24.1.2008:
      "Bush a Irák? Tisíc lží o válce během dvou let "
      https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/bush-a-irak-tisic-lzi-o-valce-behem-dvou-let/r~i:article:519428/
      z něhož cituji:

      Manipulace se týkaly jaderného arzenálu a Al-Káidy

      Washington - Americký prezident George Bush a sedm dalších vysokých činitelů jeho administrativy učinili v prvních dvou letech po útocích z 11. září 2001 celkem 935 lživých prohlášení o Iráku.

      Vyplývá to z prvního průzkumu na toto téma, který provedlo Středisko pro veřejnou integritu (CPI). Podle výzkumníků nešlo o omyly, ale o cílenou kampaň.

      "Vyčerpávající šetření záznamů ukazuje, že tato tvrzení byla součástí řízené kampaně, která efektivně zpracovala mínění veřejnosti a zavedla národ do války na základě záměrně nepravdivých informací," píše se ve studii.

      Nepravdivá tvrzení se týkala iráckého jaderného programu a vazeb režimu bývalého diktátora Saddáma Husajna na Al-Káidu.

      Vymazat
    2. Ještě jsem si vzpomněla na
      https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/iraq-invasion-2003-bloody-warnings-six-wise-men-gave-tony-blair-he-prepared-launch-poorly-planned-campaign-10000839.html

      z toho zřejmě čerpali v článku
      " Za Islámský stát může absurdní invaze USA do Iráku, shodují se experti"

      https://www.lidovky.cz/svet/za-islamsky-stat-muze-absurdni-invaze-usa-do-iraku-tvrdi-britsti-experti.A150125_134543_ln_zahranici_mmu

      Vymazat
    3. Teď jsem si přečetla "Důkazy a fakta", napsal Leo K.
      https://vlkovobloguje.wordpress.com/2021/04/27/dukazy-a-fakta/#more-971450

      Vřele doporučuji k přečtení.

      Vymazat
    4. Lea K jsem už četl dopoledne a souhlasím, že je výborný. Jako skoro vždycky.

      Vymazat
  56. Tak jsem se dozvěděl, že jsem vzácný!
    Po první, méně často po druhé dávce vykciny proti covidu proběhne nečekané pásový opar, zjistili Izraelci.
    Po publikování se ale ze světa přihlásilo mnoho stejně postižených...

    Popravdě řečeno jsem si to nezávisle na Izraelcích myslel, diskutovali jsme o tom s dcerou.
    Ale je hezké mít to vědecky potvrzeno.
    (Teď jen nepatřit k té menšině, která po podání vakcíny do tří dnů zemře.)

    https://tn.nova.cz/clanek/vzacny-vedlejsi-ucinek-vakciny-proti-covidu-u-lidi-se-objevil-pasovy-opar.html

    OdpovědětVymazat
  57. Wabi Ryvola- Věřím
    https://www.youtube.com/watch?v=Vj1xLhlJ_3c

    Radůza - Ale že musím + van Gogh
    https://www.youtube.com/watch?v=jSQMvxZQawI

    Wardruna - Raido
    https://www.youtube.com/watch?v=3fnPwj1AMpo




    1968 Jiří Suchý - Tulipán
    https://www.youtube.com/watch?v=3v23nLviqws

    Karel Kryl Píseň neznámého vojína
    https://www.youtube.com/watch?v=JYcDjz3MJ0E

    Karel Gott - Žít
    https://www.youtube.com/watch?v=M_K2MHNZhKQ

    ... než mocní zametou s touto planetou ...

    OdpovědětVymazat
  58. Teď jsem si poslechla a vřele doporučuji k poslechu

    Ilona Švihlíková: Týden podle !A17: Víra v BIS je novým znakem liberálního demokrata. Bývalo...
    https://www.youtube.com/watch?v=Rh8X8hOOO58

    OdpovědětVymazat
  59. Tužka napíše,...dobré ráno, Noro,...a ještě lepší den. Ve vstávání jsem předběhla hvězdu ranní,....byla jasná obloha bez mráčku,...óóvšem, mráčky dorazily a začínají se houfovat. Na déšť to zatím nevypadá.

    Objevila jsem v trávě pár sazenic jahod,...jak se tam dostaly,.?..vypadá to na šlechtěnce podle listů,....bude pokus,...už jsem je zalila a zasadím je na záhon,...dám jim šanci,jak se vycajchujou, co z nich bude. Ale sazenice to jsou pěkné a v srdíčku mají připravená poupata.

    Obyčejně mi na prvního máje kvetly první jahody a daly k prvnímu červnu plody. Letos to nebude, květen to asi nedohoní.

    Mračouni se rozestupují,...slunce se dere z oblačnosti,...uvidíme,....

    Mějte se fajn,...Tužka.

    OdpovědětVymazat
  60. Včera registrace, zítra vakcinace. Těším se na Pásovův opar, u mě možná na něco ještě lepšího, možná bych měl doplnit závěť.

    OdpovědětVymazat
  61. Tužka napíše,...kvetou pampelišky,...dalajláma ve svém pojednání o bylinách napsal, že pampeliška je jaderná elektrárna mezi bylinami, že má největší a nejjasnější auru, že má největší léčivou sílu ze všech bylin.
    Je širokostopá,...čistí játra a krevní oběh,...když se to s jejím použitím přežene,...je hnědá moč a někdy i hnačka,...prostě čistička,...levná a účinná. Jeden kvítek dopoledne, jeden kvítek odpoledne, jeden lísteček večer,...sníst,...to by mohlo pro začátek stačit.
    Pampeliškové upletené věnečky kolem hlavy měly také svůj význam,....dodávaly energii do akupresurních bodů v té oblasti.

    Na spáncích máme akupresurní body,...říká se jim dvě slunce. Na bříšku palce jsou body tisíce mílí,...když třeme vlastím ukazovákem o bod tisíce mílí a pak ho přiložíme na spánek k bodu slunce, aktivujeme energtický záchranný okruh v situaci, kdy musíme jít, nebo utíkat, protože se potřebujeme zachránit a dochází síly,...tak ještě dodáme tělu síly na určitý čas,...několik minut, nebo i půlhodinu, záleží, kolik té síly máme momentálně na dně ve svém energetickém kbelíčku,...tolik o možnostech práce s energiemi podle jógy.

    Jednou jsem květem pampelišky, jako pokus, co to udělá, třela sluneční body,...už bych to nikdy neudělala,....brněla mě hlava a motala jsem se, jakobych slezla po půlhodině z kolotoče,.....ještěže to netrvalo dlouho,....

    Kde jsou ale tyto body překryté sádlem, tak tam se špatně aktivují,...izolace funguje....je to různé,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama jsem byla překvapenů, když jsem v mládí zjistila, že u pampelišek má léčivý účinek především jejich kořen - na záněty močových cest atd.; pak list, nikoliv květ.
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Pampeli%C5%A1ky_smet%C3%A1nky
      Přišla jsem na to v době, kdy bylo módní z květu vyrábět pampeliškový med, který měl pomáhat při léčbě kašle. Ve skutečnosti se vyrobí cukerný sirup, příjemně obarvený květem pampelišky, to je celé.
      Já teď pampelišky vyrýpávám, protože jsem je už dost vymýtila, takže těch pár kousků nemá cenu stříkat.
      Na parcele mám žluto, tam to neřeším, je pravdou, že mi tam vytlačují trávník, ale to mi nevadí, celé léto pak mám plochy, kde tráva nebují, a to je leda dobře.
      Jinak postřik Bofixem na parcele na podzim byl účinný, ta hnusná vikev zmizela, ovšem jen tam, kde to bylo nejhorší. Letos postřik zopakuji na dalších místech, zase na podzim.

      Vymazat
  62. Čest a sláva pampeliškám!
    Pro zahrádkáře jsou však hotová pohroma, i s bršlicí a dalšími lahůdkami. Když je nechám růst, za rok už tu nebude ani trávník, vše zaplevelí. A tak beru postřiky, leccos tu zbylo od loňska, a jdu na to. Vyrýpávala bych, ale záda už ten tělocvik odmítají.

    OdpovědětVymazat
  63. Dnes v noci zase mrzlo, tak jsem zase svítila svíčkami pod meruňkou, třešínku a vinnou révu jsem zabalila, révu ovšem pozdě, tak se bojím, že letos omrzla.
    Mám měsíc vysetý hrášek (tehdy mě pobláznila liška :-)), ale teprve tento týden začíná lézt ze země, a ne všechen. první mrkev vůbec nevylezla, tak nevím.
    Jdu odhrábnout poslední hrůbky u keřů a u malin, pak budu přesazovat pelargonie, ty dám už ven.
    Zasadím jiřiny a vysypu na nový záhon japonskou zahradu a "chodníček našich babiček" - divoká kombinace :-), ale ono se to už nějak porovná.

    OdpovědětVymazat
  64. jaxi
    https://www.youtube.com/watch?v=dPZnEUaqxiU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a nebo, jak vzpomínají pubescenti, co všechno odvál čas :-)
      Slza - Chmýří pampelišek
      https://www.youtube.com/watch?v=aEzFyoqZwmY

      Nakonec jsem postříkala jen souvislé koberce bršlice na skalce, stejně to nebude stačit, budu muset opakovat a vzít i rýč. Pampeliškám v trávníku jsem dala pro tentokrát milost, k večeru je jen posekám.

      Vymazat
    2. Bršlici jsme si na zahradu v 60. letech přenesli se sazenicí, od té doby zde zapustila kořeny a otravuje všude. Je to nezmar.

      Vymazat
    3. Slza mi připomněla:
      Slza - Hana Ulrychová
      https://www.youtube.com/watch?v=mwDFSvynLkU

      Vymazat
  65. Pojedl jsem pampelišky + modřín a vyvezl beton na lešení:
    http://imgway.cz/s/1CN6
    Už je na místě
    http://imgway.cz/s/1CN7

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to víru pevnou jak kámen, že jste se bejlím dobře obrnil proti všem nekalým účinkům vakcíny. A dobře to dopadne.

      Určitě bych si dala pár dní oraz a nedráždila zdraví.

      Vymazat
    2. Radůza: 10 Stojí kámen, stojí
      https://www.youtube.com/watch?v=J5J4vhsE54k

      Vymazat
  66. Na afterparty po Oscarech to prý bylo divoké.
    Media si dělají starost o slečnu, která prý zapomněla podprsenku.
    Já se zase spíš podivila nad tím chlapem vedle ní, co má žilnaté ruce, korunku na hlavě a domnívá se, že je okouzlující ženská! Blé.
    https://i.postimg.cc/mgRSMwns/slecna.jpg
    A na pochod úchylů v Praze dá letos Prašivka ze Slavičína 650 tisíc. Prý to pomůže turismu..., na takové turisty se v Praze třeseme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději bez komentáře. .. Dala jsem si do vyhledávače Oscar 2021 afterparty (česky nic nenaběhlo, v angličtině ovšem záplava komentářů), a to je zase snůška excesů, nic pro normální lidi. Že to někoho pořád baví.

      Vymazat
    2. Ztratila se podprsenka
      v holyvůdu, v holyvůdu
      ošoupaná, tuze tenká
      pro obludu.
      Nebyla to podprsenka
      byl to frak, byl to frak
      možná že to byla plenka
      nebo pytlík na herák.

      Vymazat
    3. Nebyla to holubička,
      byl to pták, byl to pták,
      když si myslíš, že jsi holka,
      seš smeták.
      :-)

      Vymazat
    4. Po pečlivém zhodnocení fotografie té dívky bez podprsenky jsem nabyl přesvědčení, že osobám s podobně estetickou horní polovinou těla bych bez váhání povolil chodit nahoře bez kamkoliv.

      Koneckonců by to významně přispělo k omezení spotřeby textilií, jejichž výroba, jak je známo, nezanedbatelným způsobem zatěžuje biosféru, což jistě potvrdí nejméně devět Gaí z deseti.

      Vymazat
    5. Však jim letos klesla sledovanost o polovinu. Lidi už na ty "umjelce", co si myslí, že mohou kecat do všeho, přestávají být zvědaví.

      Vymazat
  67. Až budu mít zítra jehlu v rameni
    uvidím pak, odkud geny pramení.
    Třeba začnu štěkat jako pes
    nebo si na hlavu nandám fez
    nebo začnu chrochtat jako prase
    poseru si zadní nohy v celé kráse.
    Jáchym je po jehle celý v oparu
    málem už ho farář chytl do spárů;
    Matyáš se vaří v pekle v kotli.
    Očkováním vzpurní vždycky zkrotli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všimněte si všichni, PROSÍM, že mě Ládik už zase napadá!
      Nerespektuje mou duševní i tělesnou labilitu, způsobenou pokročilým věkem, postupným chátráním vlivem dlouhodobé absence šlapání na stepleru plus vynucenou abstinencí !

      Po poledni jsem se vrátil z lékařského kožního kovidária. Byla mi pochválena noha, váhavě povoleno se po třech týdnech pořádně osprchovat.

      Jinak kožařka pravila, že proti situaci v minulých letech pozorovala spíše mírné snížení počtu případů pásového oparu.
      Je možné, že - podobně jako u jiných následků očkování - se pásový opar projevuje pouze u osob se semitskými geny(výzkum pochází z Izraele).
      V tom případě je možné, že je to s mým árijským původem opravdu nahnuté a pravdu má rodinná šeptanda, že jakási má chudá, leč půvabná prapra..babička z matčiny strany zaplatila židovskému lékaři za záchranu dítěte, trpícího záškrtem tím, co měla poruce, respektive po noze, a lékař nepoužil antikoncepci.

      Je fakt, že řada mých židovských známých mě považuje za Žida, což přičítám svému, přiznávám, že poněkud zvrhlému, dialektickému myšlení a skobovitému nosu.

      Takže, Ládiku, pásového oparu bych se neobával.

      Jen tě snažně prosím, abys tak tři-čtyři dny po očkování omezil jakoukoliv tělesnou aktivitu co nejblíže nule, a to i když se budeš cítit naprosto v pohodě.
      ------------------
      Kožní lékařka se mnou byla natolik spokojena, že se uvolila mi lupou prohlédnout celou sbírku mých kožních novotvarů, latinsky je pojmenovat - a dokonce mě poleptala/pomrazila kapalným dusíkem a pozvala za týden na doleptání!

      Vymazat
    2. Jáchyme, to jsou zážitky...
      Nakonec si s vámi dá rande! :-)
      Žertuji, opar vám fakt nezávidím, ale hlavně, že se to lepší a že si dnes konečně dáte sprchu. To bude úleva, viďte!

      Vymazat
    3. A co kroky? 10000 denně? Před chvílí jsem pro jistotu protočil nůž sekačce
      http://imgway.cz/s/2sQu
      podíval se na amputovanou větev třešně (konzultováno kdys s liškou, když na mě ještě nebyla na....á)
      http://imgway.cz/s/2sQv
      a mrknul na počítadlo (jen 6000 kroků).
      Potřebuju dojet kameny a betony, abych mohl okopat omítku a dělat rošt.
      Teď ovšem spěchá domek ve Višňové, kdesi u Vidlákova.

      Vymazat
    4. Jáchyme, kdy sem dáš fotku Bajgaru z pentamobilu?

      Vymazat
    5. Ládiku,
      co se týče chytromobilu, zatím s bídou umím přijmout hovor či videohovor.
      A přiznávám, že výuka zacházení s ním nepatří k mým prioritám.
      Nechal jsem si starý tlačítkový, toho chytrolína mám zatím jen k připojení přes wifi k internetu, když se chci zadarmo podívat do Norska za dcerou a vnučkou, co neumí česky. Ale dostat se s ním třeba na Kydy bych zatím nedokázal.
      Co se týče fotoaparátů, zatím jsem vyfotil (omylem) kuchyňskou linku a pravidelně přepočítávám objektivy, jestli jsem nějaký nevytrousil.

      K Bajgaru bych zatím ani nedokulhal. Tuším, že je stále stejně mokrý, ale ověřeno to nemám.

      Vymazat
  68. Na sekání bylo ještě brzy - jen 5 košů z celé zahrady. On porost trávníku s těmi kvetoucími pampeliškami a chudobkami vypadá mohutnější, než to je. Ale potřebovala jsem si udělat místo, abych neušlapala trávu - co nevidět chci osadit palisády, už došly. To byl fofr, hned druhý den byly v zásilkovně. Dnes už jsem nemohla, je tam hrozné vedro. Teď má zase pršet, tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky místo sázení sekala, ale musím říci, že mě to unavilo i tady, a to jsem měla jen deset košů, a na této sekačce jsou koše malé. Zmáhá mě, když tahám sekačku dozadu a zas dopředu, bez pojezdu - kolem keřů a stromků.
      No, trávu jsem dala k rybízům a angreštům jako mulč, teď odpočívám a sbírám síly - měla bych ještě pálit. Uvidím...
      Nechala jsem v ní na podzim benzín, tak jsem nemohla nastartovat, musím na to letos myslet.

      Vymazat
  69. Všechny zdravím - počtu si tu zítra.
    My dnes konečně zasázeli brambory, další kroky mi přibyly z původně krátkého špacíru s hafuškami, zakončeného "honbou" na šibu Juru - vrátila se sama. A tak já i dcerenka máme kroků těsně přes 20 tisíc, Jurina bůhvíkolik, Andy a Mišpulka méně. Radostí se zvířátky není nikdy dost...

    OdpovědětVymazat
  70. Edův sad: http://imgway.cz/s/22Qq

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co na to říct?
      Nádhera, ty barvy, ta příroda...
      Hrůza, tolik stromů a trávy, má na to nádeníky?
      Tady u starších lidí pracují na zahradách najatí Ukroši. A to mají lidi třeba jen dva záhony s rajčaty a jahodami, a musí si práci zaplatit. A přesto...

      Vymazat
  71. Tužka napíše,....jedna z největších zbytečností, kterou nechali u nás v republice udělat v posledních dnech.

    Praha,... Mural na holešovické budově Tesly dokáže čistit vzduch,...obraz na fasádě za milion kaček na půl roku.

    Kdyby za ten milion pořídili kvalitní mobilní zeleň.

    Před lety jsem navrhla mobilní zeleň pro město, kde jsem nikdy nežila,....ale, zachytila jsem výpis soutěže od zastupitelstva,....zajímalo mě to,....zeleň to je moje,...a uspěla jsem.

    Odměnu jsem rozdělila na tři díly,...pro kovářskou dílnu, co kontejnery z kovových pruhů vykovala, pro psí útulek v oblasti a pro zahradnictví, které přesně vypěstovalo rostliny do kontejnerů a provedlo první osázení. Dělají to i nadále,....letos už šestnáctý rok. Když se dají jiné rostliny a jiná sestava kontejnerů, tak to vypadá jinak. Lze to upravovat během sezóny.
    Lidi jim z toho občas nějakou rostlinu seberou,...lze to rychle doplnit.

    Rok co rok, se tam jezdím podívat,...jak si to osazují, naplánovala jsem jim i variace z rostlin,....těší mě, že se zadařilo,...paletizační vozík to i osázené bezproblémů přemístí podle potřeby.

    Zajímalo by mne, co na tu pražskou hámotinu říkají ekologové,...a která skopová hlava to povolila,...a kdo ten milión zacáloval.

    Paní Aleno,...jsou ještě noviny Večerní Praha ?....bývaly v každém kafáči už odpoledne,...a byly tam docela aktuality i s programy kin, divadel, sportu,....atd.

    Jóó,...časy se mění ....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  72. Rána v trávě - Žalman a spol. 1987
    https://www.youtube.com/watch?v=Xq37DF8wBsA

    Miki & Wabi Ryvola- Země tří sluncí
    https://www.youtube.com/watch?v=Szq8o0tP2ms&list=PLnSYu-5Yu7JUk4p7ftts2BDSLLZnNSWrX

    OdpovědětVymazat
  73. Včera jsem si poslechla
    George Tilesch online Dialogue
    https://zo.pirati.cz/digi/
    pak jsem si našla o jeho knize
    https://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=en&u=https://techilosophy.com/2020/10/04/dr-george-a-tilesch-on-artificial-intelligence-and-the-future-of-work/&prev=search&pto=aue

    Zatím mě ještě nepřešel splín, který pak na mě padl. Značnou část života jsem strávila u počítače, je mi jasné, jak snadné je lidmi přes internet manipulovat, jak technický pokrok vede ke stálému sledování, že sofistikovanější robotizace a výroba na 3D tiskárnách povede k nezaměstnanosti lidí s nižším vzděláním...

    Podle mě je nezbytně třeba, aby mezi základními lidskými práva v Listině základních práv a svobod byly uvedeny i PRÁVO NA SOUKROMÍ a PRÁVO NA PRÁCI.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě:

      - zcela rozhodně nemá být zavedený všeobecný základní příjem, jak o něm uvažují piráti.
      https://wiki.pirati.cz/stanoviska/pirati_ke_konceptu_vseobecneho_zakladniho_prijmu

      - všude na světě každý člověk k životu potřebuje vodu, jídlo, obydlí a základní potřeby - téměř všichni lidé kvůli tomu potřebují peníze a valná většina lidí proto potřebuje práci se mzdou, za kterou je možné zaplatit bydlení, základní potřeby a všechny poplatky.

      - je velmi špatně, že společenství (stát) dává peníze na živobytí a bydlení svým zdravým členům v produktivním věku, kteří nemají práci - má jim umožnit zaměstnání v minimální mzdě a kdo by nepracoval (kromě zdravotně postižených a důchodců), nedostával by nic, ani životní minimum.

      - právo na práci má být mezi základními lidskými právy a stát má zavést "garantovanou práci" - možnost (nikoliv povinnost) zaměstnání v minimální mzdě pro všechny lidi bez práce a sociální dávky, podpory, příspěvky dávat jen pracujícím, zdravotně postiženým a důchodcům.

      Vymazat
    2. Naprosto souhlasím s vyjádřením Klára Samkové - cituji z
      https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Klara-Samkova-Luza-si-chce-povidat-panove-z-CT-EU-se-zhrouti-Kdyby-se-prizivnici-z-neziskovek-meli-zivit-rukama-zahynou-v-pangejtu-526146

      vzpomněla jsem si na ust. čl. 11 odst. 3 Listiny základních práv a svobod. Dovolím si jej přesně citovat:

      „Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem.“

      A nyní si, prosím, zaměňte slovo „vlastnictví“ za slovo „intelekt“. A jste přesně v tom názorovém modu, ve kterém se nacházím já. INTELEKT ZAVAZUJE. Intelekt není vaše soukromé vlastnictví. Intelekt je svým způsobem veřejný statek, který byl někomu svěřen, a někomu ne. Intelekt každý z nás dostal bezzásluhově. Základem bylo genetické dědictví po našich rodičích a dalším vkladem byla výchova. To, co kdo dostal do „kyblíku“, mohl maximálně vlastními silami, úsilím, pracovitostí – ale i šťastnou náhodou – rozvinout. Není ani zásluha, ani vina kohokoliv, že se ocitnul tu na jedné, tu na druhé straně Gaussovy křivky, která nám s hořkou přímostí ukazuje smutnou pravdu, že, řečeno zkratkou, platí, že „kolik chytrejch – tolik blbejch“. Každý, kdo se ocitnul na té pravé části křivky s IQ nad průměrnou stovkou, by si měl dennodenně uvědomovat, že jeho mimořádné schopnosti jsou vyvažovány existencí jedince na druhé straně křivky, jehož deficit přesně odpovídá míře, v jaké si intelektuál obdařený vysokým IQ užívá mentálního luxusu.

      Vymazat
    3. (pokračování citace):

      Toto povědomí o vzájemné provázanosti mezi jednotlivými částmi společnosti (a jedná se o provázání dané biologickými a matematickými zákony, žádnou politologicko-sociologickou konstrukcí!) zcela fatálně chybí. A, dodávám se smutkem nad stavem mého vlastního „kmene“ intelektuálů, chybí především – ne-li výlučně – na té straně společnosti, která se honosí oním IQ 100+. Jen máloco považuji za smutnější než to, že ze strany naší „intelektuální špičky“ došlo k naprostému opuštění intelektuální solidarity s druhou částí národa. Protože Ústavu mám takřka i v noci pod polštářem, ocituji z Listiny základních práv a svobod ještě jedno ustanovení, a to čl. 1. Zní takto:

      „Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.“

      Vymazat
    4. (pokračování citace):

      Intelekt není zásluha. Schopnost porozumění, abstrakce, kritického a exaktního myšlení je pro určení hodnoty lidství zcela irelevantní. Lidskou důstojností je nadán i jedinec s IQ 65. Třeba i jen proto, že svou pouhou existencí z hlediska statistiky a rozložení intelektu v populaci umožnil někomu jinému, aby měl IQ 135. Připomínám znovu, že Gaussova křivka je symetrická. Těch, co mají 35 bodů nad průměrem je stejně jako těch, co mají 35 bodů pod průměrem. Je pro mne naprosto nepochopitelné a neakceptovatelné, že ten, kdo si užívá mentálního luxusu, pohrdá tím, komu nebyl dopřán. Je to totiž otázka nejen soucitu, ale je to především otázka pochopení vlastní podstaty lidství.

      Vymazat
    5. Teď si tu zpívám s Voskovcem a Werichem

      Voskovec Werich Jezek - 22 - Svet patri nam
      https://www.youtube.com/watch?v=g9WZxinB4Dg

      Pravda je s námi to si počkáte,

      nikdy se nebudem Kazimírů bát.

      Pravda je s námi však se dočkáte,

      že se nakonec my budem nejlíp smát.


      R: Svět patří nám pro všechny dosti místa

      Jen za to vzít a plivnout do dlaní.


      Svět patří nám a kdo je optimista

      bez řečí půjde s námi bez ptaní.


      Svůj život utrácí, kdo se bojí snad

      Jít s námi za prací, za mír bojovat.Protože

      svět patří nám pro všechny dosti místa,

      jen za to vzít a plivnout do dlaní.

      Vymazat
    6. Nesu si svůj kyblík s intelektem životem a občas zakopnu.

      Vymazat
  74. Jde o to, že každý si jede ve svým "ranku".Pro někoho je vysoké IQ požehnáním, pro druhého prokletím.
    Totiž když jsem po jednom testování zjistila výši IQ své dcerky a své, nevěděla jsem v první chvíli, jak se k dceři chovat, jestli to mohu vůbec zvládnout, když ho měla o 1/3 vyšší než já.
    No, dodnes je paličatá, jede si ve svým ranku, ale naučila se praktickým věcem pro život, takže zvládá.
    Při dalším testu to bylo naopak a to jsem zase zírala já.
    Takže pokud někde chybí a jinde přebývá, je potřeba se s tím naučit zacházet a kde chybí, nahradit to - rozvinout - jiné schopnosti, bez ohledu na to, že pro druhé bude člověk za blázna, čarodějnici apod.
    Protože na některé schopnosti certifikát nedostanete. Ale kde problesknou a člověk je u druhého zahlédne, pak to stojí za to.
    A přesně dle jednoho z mých obrázků jsem to zahlédla i u lidí, kteří by se dle jiných měli smažit v pekle.
    Zvláštní, co dokáží "vyprodukovat" třeba lidé, kteří vypadají zvnějšku jako bezdomovci.
    A co na rozdíl od nich někteří načančaní lidé, kde je "nahoře huj, dole fuj"....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eh, zase jsem narazila, neznalost, nepochopení srandy,... tož sorry.

      Vymazat
    2. Já trpím bipolární poruchou (dřívější označení je maniodepresivní psychóza) a můj intelekt je přímo úměrný stavu, ve kterém právě jsem - v těžké depresi mám intelekt nulový, to nejsem schopná vůbec myslet díky obrovské únavě, v těžké mánii mám myšlenkový guláš díky tryskem uhánějícím myšlenkám, takže je nejsem schopná vyjádřit...

      Podle mě v každém člověku je dobro i zlo bez ohledu na jeho IQ.

      Vymazat
    3. Současná škola směřuje ke všemu jinému, jen ne k rozvoji intelektu nebo snad zdravého selského rozumu. A že by byl intelekt vyvážen rozvojem inteligence emoční nebo sociální, o tom se nám může leda zdát - to bychom nesměli žít v ryze konzumní společnosti, kde vládnou peníze a zisk. Zájem o rozvoj jedince musí projevit jedině ten jedinec sám.

      Vymazat
    4. Marie, co se týká školy, asi jak která - já jsem moc spokojená s výukou ke kritickému myšlení už od 1. třídy ve FZŠ prof. Otokara Chlupa, kam chodí vnoučata.

      Cituji ze stránek té školy:

      Vize školy
      Škola aktivního učení – šance pro každého.
      Naším hlavním cílem je vytvořit systém výuky, který by

      1. vyhovoval každému dítěti podle jeho individuálních potřeb bez ohledu na jeho nadání či sociální původ
      2. podporoval pozitivní vztah k celoživotnímu vzdělávání
      3. rozvíjel rovnoměrně všechny stránky osobnosti
      ---

      Co je kritické myšlení?

      Projekt Čtením a psaním ke kritickému myšlení (RWCT) vznikl díky spolupráci učitelů z celého světa. Jeho cílem je zavádět ve školách výukové metody, které u žáků všech věkových skupin podporují a rozvíjejí kritické myšlení a potřebu celoživotního vzdělávání.

      Aby žáci v dnešním světě uspěli, musí být schopni informace třídit, určovat, co je důležité, myslet tvořivě, kriticky a produktivně. Mají-li obstát a zvládnout řadu praktických dovedností, bez kterých tento druh myšlení není možný, musí se takový přístup rozvíjet již od dětství.

      Kritické myšlení tedy znamená

      - porozumění informaci
      - uchopení myšlenky a její důsledné prozkoumání
      - porovnání myšlenky s jinými názory a s tím, co už o problému víme
      - zaujetí stanoviska a jeho obhájení

      Tyto schopnosti se zpravidla očekávají od studentů vyšších ročníků. Ve skutečnosti i malé děti dokáží rozumně uvažovat na úrovni odpovídající jejich věku. Rády řeší komplexní problémy a jsou schopny činit rozhodnutí, která dokáží vysvětlit a obhájit. V naší škole úspěšně pracujeme touto metodou již od 1.ročníku.

      Program nabízí účinný učební model, kdy se dítě na základě toho, co už zná, dobere znalostí a dovedností vyššího řádu a uvědomuje si, jakým způsobem k nim došlo. Učitel používá řadu konkrétních vyučovacích metod (brainstorming, myšlenkovou mapu, I.N.S.E.R.T., řízené čtení, diskuzi, referáty, dílnu čtení, metody psaní, metody reflexe a sebereflexe, metody sebehodnocení).

      Tento funkční přístup k učení a jednotlivé metody dále rozvíjíme především v oblasti sebereflexe a sebehodnocení, zvláště propracováváním strategie práce s portfoliem.

      Vymazat
    5. Ale no jo, Anno, já taky znám několik výborných kantorů, kteří umí a chtějí učit v zájmu žáků. Píšu o celkové tendenci, plánech a strategiích, které sahají na ministerstvo a dále do Brusle. Odtud vane mráz.
      Poslední petici proti připravovaným změnám podepsalo přes 1000 učitelů a stejně to ničemu nepomůže. A to ani nepíšu o ideologizaci školství, která je přímo proti zdravému rozumu. Kdo myslí vlastní hlavou, bude nežádoucí element. Protože politika, víte? O tom nemá cenu tady diskutovat.

      Vymazat
  75. ad matka.Dea429 dubna, 2021 08:55

    Tomu nerozumím, nechápu, tak prosím o vysvětlení.

    OdpovědětVymazat
  76. Ládiku!!!, přidávám se k Jáchymově včerejší prosbě:

    "Jen tě snažně prosím, abys tak tři-čtyři dny po očkování omezil jakoukoliv tělesnou aktivitu co nejblíže nule, a to i když se budeš cítit naprosto v pohodě."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seďte nebo ležte a pište sem básničky - tím jistě potěšíte nejen mě.

      Vymazat
    2. To mě sežerou Mec, Klus, Janoš, Oremba, Balko, Holík a mnozí jiní, kteří čekají na projekty.

      Vymazat
    3. Nesežerou.
      Když už ne kvůli sobě, tak aspoň kvůli svým blízkým (potřebují Vás) se snažte vyhovět té Jáchymově snažné prosbě.

      Vymazat