31 srpna, 2022

KRTINEC č.583

200 komentářů:

  1. K minulému krtinci nepřidám nic nového - však to každý máme tak, jak si to uděláme, Včera jsme byli výletovat - z Tesáku na Hostýn o necelý týden dříve než loni. Takže ktoková bilance vylepšena ještě v srpnu.
    https://eu.zonerama.com/Bj10/Album/8839996?secret=98N9r5mP58kvBO1yE6ih4m662
    Popisovat fotky budu až zítra - pár novot se našlo. Den to byl jako vymalovaný, ozkoušela jsem Sony i na panorama. Předtím už vyřešena záhad s nabíjením, adaptér Sony nebyl dán mezi ostatní.
    Jak tak tuhle pršelo, vytáhla jsem Mackovi po delší době klíště. Ostatní zvěřinec nic. Dorazily Tatry 2023 - žel ne 2 ks, ale jen jeden kalendář. Snad reklamace bude vyřízena stejně tychle jako objednávka.
    Dobrou noc všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad vás neodradím od focení, ale dobré jsou ty panoramatické.

      Vymazat
    2. Kolik to udělalo kroků?
      Mi to nedávno při rytí udělalo zajímavý úkaz. Nohama 2500, rukama 10000 (mobil a hodinky). Jinak 10000 nohama mám jen vyjímečně. Dnes mě rehabilitátorka postrašila, že mohu dostat zánět (včera jsem v pneuservisu hodinu cvičil visící nohu a v noci mě vzbudila bolest).

      Vymazat
  2. Zavřena plovárna a do údržby dána,
    siroty po ní zůstaly;
    i přicházely každičkého rána
    a plovárnu svou hledaly.

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda, že na demošku není appka.

    OdpovědětVymazat
  4. JÁCHYM
    Zdravím všechny vespolek a hlásím, že žiji.
    Pokuouším se omezit psaní - a tím šíření blbé nálady.
    Ale ještě bych potřeboval silně omezit čtení. Zjiš´tuji, že je to návykové víc než jsem myslel.

    A nakonec asi tak o 95% omezit myšlení...pak bych se cítil vcelku fajn.
    ---------------


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děláš to blbě. Právě psaním, a nejlépe blbostí, ze sebe dostaneš blbou náladu. Nebo se říká, že máš pohladit psa. Tím mu předáš svoje stesky, on se otřepe, vypadne to z něj a všechno je opět OK.
      Čtení taky nejde moc omezit - to je, jako bys zavřel uši - a to umí jenom vydra.

      Já dneska koupil v rybářských potřebách 1,5kg řepky za 52Kčs, večer vezmu čelovku a doryju louku. Zítra rýtiště (oraniště) pokypřím motykou a posypu řepkou. Pokusím se sehnat ledek; v listopadu sklidím řepku a provedu hloublové porytí, načež vyčkám jara.
      Práce osvobozuje! To věděli už staří myslitelé a mohu potvrdit správnost tohoto moudra.

      Vymazat
    2. Zdravím, Jáchyme, souhlasím s reakcí Ládika!!! na toto Vaše vyjádření. Prosím, pište, nejlépe blbosti - ráda si počtu :-) Místo psa hlaďte králíka nebo pohlaďte neočekávaně čtvrtku, třeba ji to potěší...

      Vymazat
  5. To: Ládik!!! a výjimečně i Anonym
    Fotky jsou stejné jako jindy - obláčkové modro dělá divy. Reportážní, podpůrné pro mou nevalnou paměť, chvály mi netřeba. Až si někdy vyrobím jejich seznam, tak v nich budu i rychleji hledat. Panoramatické jdou se Sony s nezvykle"plechovým" zvukem lehce, ale jejich velikost 2 MB proti těm plus mínus 160 kB mě nikterak netěší. Na jedné se mi nicméně povedly dvě baziliky vedle sebe - ve výběru není.

    To: Jáchym
    Nebudete se nudit, když omezíte své návyky? No, získáte tím možná spoustu času, jistě si poradíte. Potom napište, co se Vám nejlépe osvědčuje. "Blbá nálada" je v hlavě a určit umíte sám sebe přesvědčit, že se jí lze vyhnout.

    Přišlo nám roční vyúčtování za plyn. Méně jsme spotřebovali, krátce jsem se zaradovala, že byl levnější. Kdepak - při započtení prominuté DPH bylo za kubík o 2 korunky více, jak mě upozornila dcerenka. Tak jsem si sníženou zálohu opět zvedla, snad to bude stačit. Smlouva nám platí ještě rok a má být opakovací, pokud nám ji Innogy nevypoví.
    V ČEZu máme smlouvu stále na dobu neurčitou, fa dostaneme tento měsíc.
    No jo, a nedostáváme v září my "rentiéři" opět přidáno?
    K dění u nás i ve světě bez komentáře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baba Jaga: Tak pokud vám slouží jen jako podpůrná paměť a nemáte potřebu se zlepšovat, tak proč ne.
      Fotograf

      Vymazat
  6. Díky za krtince, Zdenkub.
    Katie Melua Greatest Hits
    https://www.youtube.com/watch?v=RhDrIEQ3eIM

    Poselství Wabiho Ryvoly
    https://www.youtube.com/watch?v=vYTQ2QHiCr4

    Ondřej Havelka a Melody Makers
    https://www.youtube.com/watch?v=LdsnP1m8pR4

    Zdravím vespolek :-)
    Babo Jago, díky za opakovaný odkaz (v minulých krtincích) na akci Luxoru 11 knih za 333 Kč (jestli si to dobře pamatuji), zase jsem to však nevyužila, protože při koupi knih se v poslední době vždy musím rozloučit s nějakými knihami, které máme doma, kvůli nedostatku místa. Tak si hodně vybírám, před dvěma dny mi doručili knihu LIDSTVO Dějiny naděje, autor Rutger Bregman - tu jsem si koupila pro radost, celý život jsem přesvědčená, že většina lidí má v sobě "zakódovaný" dobrý vztah k lidem (kdyby tomu tak nebylo, tak by nedošlo k současnému obrovskému počtu lidí na světě). Zatím jsem ji přečetla do str. 103 (z 425) a jsem ráda, že jsem ji zakoupila.

    OdpovědětVymazat
  7. To: A.M.Re
    Tak to já si pro potvrzení svého optimismu podobná teoretická pojednání číst nemusím. Ukázku jsem neobjevila, ale možná by mě tolik teorie ani nebavilo.
    Remarque se ve Třech kamarádech vyjádřil, že" "Člověk je zlý, ale miluje dobro - když ho dělají jiní." No, není takových většina.

    To: Anonymní Fotograf
    Přidejte se k nám se zveřejňováním svých oblíbených snímků. Potěšíte a inspirujete tak pravděpodobně nejen mne. Fotíte barevně či raději černobíle?

    To: Ládik!!!
    Kroků mám za úterý 28321 - asi 8 km bez zacházek je základ T-H, další domácí ke slepicím a 3x venkovní s Mišpulí. Můj náramek pohyby rukama neměří.
    Zkuste se radami své rehabilitátorky řídit a venkovní práce zajistit třeba s pomocí mechanizace sousedů či i svých nejbližších. Zhuntované tělo - byť prospěšnou prací - asi napravit fofrem nelze.

    Na odreagování se je jistě pes vhodný tvor, svobodomyslné kočky ale lepší - a vrní. S králíčky zkušenost nemám. No, pokec lze hodit s kýmkoliv a dokonce i s čímkoliv - i když s rostlinami to zkoušet nebudu.

    Jinak chválím dodavatele kalendářů. Po včerejší reklamaci dnes omluva a oznámení o předání druhého kusu poště.
    A možná se dnes konečně bude hádat "princ", abych si užila radosti ještě víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babo Jago, já jsem si tu knihu objednala po přečtení této recenze: "Jan Schneider recenzuje knihu Rutgera Bregmana „Lidstvo (Dějiny naděje)“. Proč stojí v současnosti za pozornost?" https://casopisargument.cz/?p=44927 Nepotřebovala jsem se utvrdit ve svém optimismu, chtěla jsem si jen udělat radost. :-) Navíc se jedná o knihu napsanou velmi čtivě a obsahující spoustu informací z historie, k nim komentář a odkazy, takže mě fakt těší, že jsem ji zakoupila (je pro mě přínosnější než 11 knih za 333 Kč z nabídky Luxoru, přestože stála 409 Kč).

      Vymazat
    2. Baba Jaga: fotil jsem barevně. Když jsem se ale po nějakém čase na ty fotky podíval, tak jen jedno promile nebylo úplně blbé. Zbytek byl špatný po technické stránce (neostré, přepálené, špatné barvy atd) nebo kompoziční nebo prostě nebyl důvod se na tu fotku dívat. Síto času je dobrý soudce. Pokud se přinutím zaregistrovat, tak pár fotek někam nahraju.
      Krásné fotky jsou v tomto odkazu. Je to profík, úplně jiná liga, ale jako inspirace je to fajn.
      https://www.fotoguru.cz/jak-fotografovat-krajinu-10-tipu/

      Fotograf
      https://www.fotoguru.cz/jak-fotografovat-krajinu-10-tipu/

      Vymazat
  8. JÁCHYM
    Mezi králíčky jsou neuvěřitelné povahové rozdíly i rozdíly v inteligenci - větší než mezi lidmi nebo psy.
    Většinou budete mít štěstí, mám zkušenost (vlastní plus u sestry) s osmi králíky. Ale ten můj poslední se povahově moc nepovedl. Připadám si s ním jako ve zvláštní škole.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nedal byste ho, že? Však by to byla docela nuda, kdybychom my a všechno živé okolo bylo zcela stejné, pane Jáchyme.

      Kdepak "princ" - sice "N" bylo užitečné, ale "nanuk" jsem uhádla až napočtvrté. V mrazáčku zrovna žádný není.
      Tak to rozchodím s dcerenkou a psisky.

      Vymazat
    2. Já jsem nikdy žádného králíčka neměla, ale vím, že jsou mezi nimi velké rozdíly, protože jsem kdysi viděla všechny díly
      Bob a Bobek – králíci z klobouku - Kompletní večerníček - Všechny díly
      https://www.youtube.com/watch?v=4G_YXo1Igyc

      Vymazat
    3. jaxi

      Neměl by králíček nárok na asistenta pedagoga?
      Sypu si popel na hlavu za takovou otázku, ale neodolám nahrávce na smeč. :-)

      Vymazat
    4. JÁCHYM:
      Králíček by nárok na asistenty pedagogy určitě měl, a to na 24 hodin denně/7 dní v týdnu. Problém je v tom, že všichni by museli mít jednak patřičné VŠ pedagogické a etologické vzdělání plus praxi v oboru a dále v tom, že ne každý asistent pedagoga psychologicky vyhovuje každému králikovi. Vyžadovalo by si to tedy pečlivý výběr všech minimálně pěti asistentů ke králičkovi přidělených.
      Rozhodně je to podnětná myšlenka a budu o ní uvažovat. Zvláště proto, že do ČR jistě přibude několik desítek či set tisíc válečných invalidů z praporu Azov a spol, z nichž jistě bude nemálo nezaměstnaných učitelů.
      Ukrajinští učitelé u nás těžko najdou zaměstnání, protože je třeba ukrajinské děti co nejrychleji integrovat tím, že se naučí česky v českých školách od tuzemských učitelů.

      Přimlouval bych se tedy o co nejrychlejší rozšíření chovů pokojových zakrslých králíčků. Považuji to za výzvu eurostrategického významu.

      Vymazat
    5. Co kdybys změnil filosofii chovu a přešel k belgickým obrům?

      Vymazat
    6. jaxi

      Ládík!!! - sice trochu větší spotřeba, ale ta možnost obrovských dotací!

      Vymazat
    7. V rámci svého dobra
      belgického obra
      pořiď si do kuchyně,
      u sebe i u tchýně.
      Masa bude neúrekom
      neodídeš potom vekom
      nemoc posledná
      bude potom dna.

      Vymazat
  9. Olaf vytáh rákosku
    prásk Fijalu přes plosku:
    nebudeš chtít právo veta!
    Měla ti to říct už teta
    když tu byla posledně,
    ta dopadla šeredně!
    Trochu se nám začla třepat,
    tak to neber jako přepad,
    verstehst du?
    Už můžeš dát Hände dolů!
    A pošli mi stádo volů!

    OdpovědětVymazat
  10. Vlítnem na ně, žádná chmura!
    Hurá hurá hurá!
    Zaženeme Rusy k Dněpru,
    vyčistíme Krym
    ujdem stovky kilometrů
    budeme hrát prim!
    Copak na to strýček Sam?
    "Já nad vámi nejásám,
    stáhněte se rychle domů
    vypadá to na pohromu,
    přijde vás jen půlka zpátky
    a musíte platit splátky!

    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-valka-invaze-ofenziva-jih-spojene-staty-vyzvy.A220901_152741_zahranicni_kha

    OdpovědětVymazat
  11. Začala zima.
    https://imgway.cz/4Kxs/BF1724A9-E0E1-4069-8AE8-72DCE5BDC053.jpeg

    OdpovědětVymazat
  12. Také všechny zdravím, po delší době. Jsem v podobném rozpoložení jako pan Jáchym - čím víc sleduji situaci kolem, tím míň se mi ji chce komentovat...
    Ale neznamená to, že se tady neúčastním - čtu!

    Naposled jsem Vás žádal o psychickou podporu s tím, že jdu po letech sportovat.
    Tedy hlásím, že jsem přežil, ale bylo to jen o fous...

    Úplně jsem zapomněl:
    - jak moc to na ledě klouže
    - jak moc váží brankářská výstroj
    - jak moc obtížné je předstírat, že každý pád je vlastně zákrok

    Musím to zlepšit - vypadá to, že mi začíná sezóna...
    (Pokud budou ještě chvíli fungovat stadiony).

    Dobrou noc všem.
    A díky paní Anně za hudbu.

    OdpovědětVymazat
  13. Fotograf:

    Moc hezké fotografie - na tom odkazu...

    OdpovědětVymazat
  14. U focení se snažím myslet na Šmoka, kdysi jsem zhltal jeho knížku. Ale chce to chodit ven, nejde fotit pořád na zahradě. Jenže mám i chůzi za sport a sport vede k invaliditě.

    OdpovědětVymazat
  15. U dnešního Vidláka mě napadlo, že kdo nejde/nejede na demošku, je volič 5kolky. Že účast je podmínkou příslušnosti. To už jsem jednou zažíval. Nejsem z toho smutný, ale zdá se mi to blbé. Už nějakou dobu mám pocit, že tam není třeba psát, že stačí být u kořenů a psát jenom tady, u zdenkab. I když už píšu téměř sám, bo ostatní jsem odpudil.

    OdpovědětVymazat
  16. Myslím, že to je tato knížka:
    https://www.antikvariat-brdy.cz/Zacnete-fotografovat-J-Smok-d76009.htm?gclid=CjwKCAjwsMGYBhAEEiwAGUXJaX3MrS9-G6LR8kg1LTqgwmA83ICtq_ycTP0DpoI-Hyzc3e9nMDRNlxoCdjsQAvD_BwE

    Ale byla ještě jedna.

    OdpovědětVymazat
  17. Myslím, že jsem doryl správný rozměr. Ráno se ryje dobře.
    https://imgway.cz/d8PT/1B05DAA7-3F66-4311-A9F4-CD06A508927E.jpeg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem přišel na to (ráno mi to vždycky víc myslí), že to pole vlastně nebudu muset kosit! Stačí jenom rýt, okopávat a sklízet.

      Vymazat
    2. Vždycky je něco za něco. Teď ještě co je pohodlnější nebo ekonomicky výhodnější či zábavnější. Rozhodnutí individuální.

      Vymazat
    3. Jestli nakonec nebudu muset koupit traktor a postavit stodolu.

      Vymazat
    4. Vyrval jsem pralesu plochu prsti
      pokořil jsem ho, mám ho v hrsti
      na ploše 3x7 sáhů
      na mírném jižním svahu.
      Nyní ho prosypu séměm řepky,
      rychle, dokud jsem ještě křepký!
      Za přítomnosti zvířeny
      prorostou její kořeny
      tvrdým jílovým podložím.
      Jak já s tou prstí naložím?
      Seženu vůbec sadbu?
      Neměl bych postavit hradbu?
      K pluhu přivařit samopal?
      Co kdybych brambory vykopal
      a přišel na mě ukrajinec
      anebo jiný dobrodinec?

      Vymazat
    5. Traktor ne! Provoz tažného čtyřspřeží politologú, genderových studiózů či dalších z mnoha absolventů z pečlivě vybudovaných nadnormativních zásob tě vyjde brzy levněji než živit traktor.Pokud ho ovšem nepřebuduješ na trávoplynový pohon.

      Vymazat
    6. "Trávoplyn" je pro mě zatím nový termín. Nedovedu určit, jestli jde o trávu z plynu nebo plyn z trávy. Nesmím opominout žádný úhel pohledu v době, kdy vládnou alžbětka. Prosím o dovysvětlení.

      Vymazat
    7. JÁCHYM
      Myslel jsi jistě O-travu z plynu, tu jsem pochopitelně neměl na mysli, na tu měli monopol naši sousedi a nynější přátelé nejvěrnější.
      Trávoplyn je můj vynález (jeden z mnoha). technologické postupy výroby jsou zhruba dva:
      1) suchá destilace sena
      2) pojíst něco trávy, počkat, až ho organizmus se symbiotickými bakteriemi přemění na metan, ten vhodnou hadicí přivést do vaku na zádech a posléze použít pro pohon malotraktoru.
      Při větší úrodě sena je možno pro výrobu trávoplynu najmout hladové brigádníky na byt - a sennou stravu.
      (Otec vzpomínal, jak je při totálním nasazení v EU (tehdy se jmenovala Reich) jednou týdně krmili vařenými kopřivami.)

      Vymazat
    8. 4 překvapivé recepty, aneb chutné pokrmy z kopřiv
      Claudie Kornelová
      Hranice mezi láskou a nenávistí ke kopřivám je velice tenká. Přitom tato žahavá rostlina je našemu zdraví velice prospěšná. Obsahuje totiž spoustu antioxidantů a vitamínů. I přesto kopřivy na zahradách nejsou vítané. Je to však velká škoda. Podívejte se na nejlepší možné využití kopřiv v kuchyni.

      Vymazat
    9. Proč malotraktoru? Proč si pořád klást jen malý cíl? Jsme snad malí? Malý králík = malý traktor? Proč nekoupit ojetý John Deere?

      Vymazat
    10. Koupil jsem Džon Dýra
      polí bohatýra
      jak ten umí táhnout pluhy!
      Po poli jsou za ním pruhy
      na nebi mu svítí hvězdy
      nikde zakázané vjezdy
      tam kde chce, tak tam si orá
      u Bavora, u Igora
      hluboko, i do podloží.
      Malý ten, kdo se z něj složí.

      Vymazat
    11. Píšeš "O-travu". To už je po "Z" zakázáno i "s"?

      Vymazat
  18. Zpívám si Žalmanovu Já bych se v kočárku vozil
    https://www.youtube.com/watch?v=wgkvWpJPabA
    od neděle mě hrozně bolí levé koleno, takže se jen belhám po bytě a neužívám si
    Rána v trávě
    https://www.youtube.com/watch?v=oPsdbuIh1HM
    a k tomu si broukám
    Hana a Petr Ulrychovi-Díky za každé nové ráno
    https://www.youtube.com/watch?v=jSyWl3pgons

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za ranní příděl muziky i s příběhem. Ať Vás bolest opustí co nejdříve.
      Jste mnohem náročnější čtenářka než já, recenze sleduji asi také méě.. O cenách se zmiňuji málokdy, jisté ale je, že v Luxorské lákavé nabídce vybírám ráda nejen pro sebe.

      Teorii fotografování se už také věnovat nebudu, na čekání na krásné záběry trpělivost nemám. Vzpomíná se u prohlížení ale báječně.

      Vymazat
    2. Na teorii se dá vykašlat, stačí cit a třetiny na výšku i šířku obrázku. V průsečících třetin jsou hlavní body, první třetina zdola je popředí, zbytek se nemusí dotvořit čekáním, ale stačí trochu pohnout foťákem, nebo udělat pár kroků, nebo dokonce použít zoom. Fotit při nízkém osvětlení, ať je v obrázku hloubka a není placatý. Nefotit při čistě modré obloze - chce to obláčky, ať z jejich odrazu jsou stíny trochu víc prokreslené. To je celé. Na ruční hloubku ostrosti se při focení kompaktem nebo mobilem dá zapomenout, stejně jako na citlivost "filmu".

      Vymazat
    3. Mrkněte na obrázek v 8:34. Nechci se chlubit, ale kompozici má. Popředí původní hlína, střed nové pole, pozadí = okolí, hlavní bod rýč.

      Vymazat
    4. JÁCHYM
      Snímek je bezmála dokonalý, jak po stránce estetické, tak ideové.Oslava lidské práce, rýč jako symbol vítězství lidské fyzické i duševní (dokonalá geometrie políčka!) práce nad nad Hmotou a Přírodou.

      Škoda jem, že není ta železná část překována na meč, rýč není zapíchnut obráceně, nestéká po něm tmavý kečup barvy Putlerovy krve a násada nemá barvy Ukrajiny!

      Tkhle

      Vymazat
  19. Jsem pravicová chudina
    severně od Budína
    pode mnou jsou černé sloje
    gumáky mám nejmíň troje.

    Slyším svého srdce buchot
    přiznali mi slušný důchod,
    bude mi to stačit?
    Budu ještě svačit?

    Nemám v domě vodoměr
    vrátím němcům plynoměr
    nakonec ustřihnu dráty,
    z listí dělám maceráty.

    Švestky pálím na kaborku
    špunty budou zase z korku
    na dveřích mám rygel,
    nemusím mít krygel.

    OdpovědětVymazat
  20. Komentáře k zítřku na idnesu:

    Jakub Sobotka 64876

    A, prostý lid jede do Prahy. Jen jim na to musí někdo zajistit odvoz a namalovat transparenty, aby věděli kam jít a co mají křičet. 😀
    +22/−21
    doporučit

    2.9.2022 12:24

    Foto
    Adam Křibík 19888

    Rozhněvaný lid? Spíše slabošmýšlející tlupa
    +4/0

    Foto
    Jan Ziegler 11618

    Facebook
    Blog

    Asi tak. :-)

    V sobotu bude na Václaváku slet trosek a exekucí - Blog iDNES.cz
    +4/0

    Foto
    Michal Koutný 25713

    Jsem zvědavej, kolik dezolátů dorazí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, jestli se tam objeví
      „Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha“
      nebo se vzbudí Blaničtí rytíři,
      případně se tam ukáže rytíř,
      který nedávno vedl zdejší slavnostní průvod.

      Rozhodně to nebudou lidé z médií, milionu chvilek,....

      Vymazat
    2. "Kdo přijde v sobotu? Rajchl udělal jasno. „Lže,“ řekl o Fialovi"
      02.09.2022 https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kdo-prijde-v-sobotu-Rajchl-udelal-jasno-Lze-rekl-o-Fialovi-712998 - cituji: "Všem vřele doporučuji, aby na demonstraci přišli a aby se přesvědčili sami, jestli tam uvidí nějaké šílence, anebo obyčejné lidi, kteří už toho prostě mají dost. "

      Vymazat
  21. Zasel jsem řepku jako Babiš. Kilo na 25m2.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jestli řepka udělá to, co napsal Vidlák. A jak se příští rok urodí.

      Vymazat
    2. Já dala pelušku

      Vymazat
    3. Motykou ty hroudy nešlo rozbít, jak jsou tvrdé. Na to platí jedině krumpáč. Trošku jsem pole pokropil (30 litrů na 25m2) a uvidím, co bude.

      Vymazat
  22. First Light Bert Jansch and John Renbourn
    https://www.youtube.com/watch?v=YL2BxzwwLps&list=RDmPqe1Gh2UjQ&index=3

    Mark Knopfler - The Long Road
    https://www.youtube.com/watch?v=zqHdzatTBhA

    Babo Jago, já nejsem náročná čtenářka, ráda čtu i naprosté oddechovky (např. Wodehouse Výborně, Jeevsi, i další jeho knížky, Klimtová Sexuální přitažlivost domácích kutilů, moc se mi líbí její Lexikony ohrožených druhů strašidel, mám ráda knížky Ermy Bombeckové, Betty MacDonaldové, Jane Austenové... - mám je doma a vracívám se k nim). Od dětství jsem ráda a hodně četla, v mládí, co mi přišlo pod ruku - chodila jsem do knihovny. Vždy jsem nerada nakupovala, ale knížky byly vyjímkou, pro ty jsem vždy měla slabost.

    OdpovědětVymazat
  23. To: Ládik!!!
    Dík za odborný popis Vaší ranní pro mé oko na první pohled jen reportážní fotečky - přemýšlel jste o kompozici dlouho? Co ta suchá větev? Ale moc pěkné geometrické políčko máte. Šetřete ale především své zdraví, krumpáč Vám doporučila Vaše terapeutka?
    Pro vzpomínky já si budu fotit bez velkého rozmýšlení a za každého počasí klidně dál.

    To: Matka.D4
    Každý rok je jiný. Vidlákovu předpověď k řepce bych asi hledala dlouho. Ale ono to na poli vždycky nějak dopadne. Mají vlastně Vidlákovi krávu či alespoň kozu?
    Vidlákov vyráží demonstrovat na Václavák či si vystačí na domácí návsi či náměstí? Mohu poprosit o vysvětlení, kterýže je ten "rytíř, který nedávno vedl zdejší slavnostní průvod"? - opravdu se nechytám.
    Nevěřím, že se revoluce zahajují na náměstí a jsem dost zvědavá, který z avizovaných mnoha řečníků přítomné nabudí nejvíce a čím se budou jejich projevy lišit.

    To: A.M.Re
    Za tu dobu, co se známe, už opravdu víme o tom, co rády čteme, hodně. Já neměla na mysli beletrii, ale všeliká odborná pojednání. Možná Vám utkvělo, že třeba do knih zde uznávaného pana prof. Koukolíka mi stačilo nahlédnout v knihkupectví.
    Co koleno - bolí méně? Nějaké zázračné mazání máte?


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. - řepka - myšleno zasít touto dobou proti plevelu. Ale asi to bude účelné jen na malém kousku půdy, posléze se to zaryje jako zelené hnojivo. My to nesejeme a trávy máme hodně.
      - Nemyslím, že by Vidlákovi měli Krávu, nebo kozu, ale osobně jsem u nich na "dvoře" nikdy nebyla, takže možné je vše.
      - Nevím, kolik lidí do Prahy pojede, zatím se zmínil Vidlák na litterate, že pojede.
      - Rytíř - na Meruňkobraní byl průvod, který vedli dva maskovaní "rytíři" (oba píší na Vidlákových blozích).
      - Nevím, co se děje v zákulisí, jaké budou projevy,... Jestli se tam ukáže i nějaký kněz, který umí dav ovládat (kdysi Jan hus, v moderních dějinách biskup Malý,....)
      Jaký bude výsledek demonstrace? No, možná je to jen jakási zkouška, nebo generálka.
      V parlamentu se zatím nic nezměnilo. A i kdyby se změnilo, nebylo by to k ničemu. Nenažranost má zatím stále navrch, ve jménu zlata se hned tak něco nezmění.

      Vymazat
    2. My naše prakticky monokulturní políčko zeleně hnojíme, nikoliv tedy proti plevelu, to čtu poprvé - většinou řepkou s hořčicí.
      Včerejší a dnešní předvolební taškařici ve sněmovně znám jen okrajově. Byli by dle mého opozičníci hóóódně překvapeni, kdyby se k nim někdo přidal a nedůvěra vládě byla odhlasována. Vy myslíte, že o to skutečně usilovali?

      Vymazat
    3. Nesleduji to, ani v rozhlase, ani v TV. Platy mají i opozičníci dost vysoké, aby něco takového zkoušeli na ostro, padli by i oni.

      Vymazat
  24. Sousedka trhá pampeliškové listy pro mladé slípky:
    https://imgway.cz/d8RJ/83541F87-1F89-46C6-B06C-DDAD3622C4A6.jpeg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta oblaka jsou dobrá. Nejvíc se mně ale letos líbily ty slunečnice

      Vymazat
    2. Tyhle https://imgway.cz/d8RP/884BBE00-1EE5-4AC5-9795-143F25739726.jpeg

      Vymazat
  25. Baba Jaga: Pro své potěšení si foťte jak je libo a nezatěžujte se nějakým přemýšlením. Stejně vám to ale asi nedá a máte potřebu se o své foto úlovky podělit i s ostatními, viďte? Jen ale nečekejte, že oni budou na těch fotkách vidět to, co vy. Nebudou.
    Fotograf

    OdpovědětVymazat
  26. Můj autoportrét, kompozičně špatně:
    https://imgway.cz/d8RQ/364C3267-1677-49E4-9BF3-2147A8382500.jpeg

    OdpovědětVymazat
  27. Jede sem koulařka. Úklid, bábovka, guláš, vybrat hospodu.

    OdpovědětVymazat
  28. Ve filmu Jan Žižka se dozvíme,že Václav IV. byl gay.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je to možné. Děti žádné nezplodil.

      Vymazat
    2. Já jsem se dozvěděla pro mě neznámé v "7 věcí, které nevíte o... Václavovi IV." https://www.kudyznudy.cz/aktuality/7-veci-ktere-nevite-o-vaclavovi-iv

      Vymazat
  29. Tak jsem si včera díky ČT malinko pohojila smutek po Praze - koncert ČF pro Evropu se vyvedl. Dívali jsme se oba - dnes si asi můj jedinec Zázraky přírody, takže tohle drámo si budu vychutnávat sama:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/14526451157-giuseppe-verdi-trubadur/
    Má na příští týden ČTv programu i další bonbónky. A přenosy z Metropolitky už olomoucký Metropol ohlásil - ještě jsem nevybírala.

    To: Fotograf
    Fotečky já pro zájemce co reportážní popisuji, tak předpokládám, že tam vidí to stejné co já.

    Mějte se tu - vyrážíme za 5 minut s hafuškami.

    OdpovědětVymazat
  30. Dnešní zlatobýl. https://imgway.cz/hl1U/F0334C82-E2D3-424B-8E01-D692615541AC.jpeg

    OdpovědětVymazat
  31. Baba Jaga: nevidí.
    Fotograf

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi vím, jak to myslíte. Já když se dívám na naše fotky z míst, kde jsme s mužem byli, tak se mi většinou vybaví vzpomínky, "vidím" i tehdejší cestu tam a dění, atmosféru...

      Vymazat
    2. Bingo!
      Fotograf

      Vymazat
  32. Zlatý orel. https://imgway.cz/d8T1/45F96C63-B8AC-46C7-8CBE-0AEE88DBA8ED.jpeg

    OdpovědětVymazat
  33. Na echo-ozvěnách jim ujíždějí nervy, když se naváží do pacifisty BJ. Tentokrát to na samet nevypadá.

    OdpovědětVymazat
  34. Dědova mísa 2.

    70000 trolů
    sešlo se prý pod koněm.
    Počítají u kastrolu
    vykulenec s mimoněm.

    Je to tam jak u Asada!
    Potřebujem nové noty!
    Pruhovaná ambasáda
    posílá je do roboty.

    Dojídají kaši z mísy,
    nebyla to dědova.
    Brzy bude, jako kdysi,
    Medvěděvova.

    OdpovědětVymazat
  35. Fiallah na mrtvém koni
    cválá černou krajinou.
    Netopýři a kaloni
    na pozdrav mu pokynou.

    Hopsa hejsa Fialláhu
    dobře ti to cválá!
    Podívej na svoji Prahu,
    už ti bude malá!

    Nadmut pýchou přitisk stehna
    i zabořil ostruhy.
    Děda bidet z dálky žehná:
    Přitáhni si popruhy!

    OdpovědětVymazat
  36. Rostou.
    https://imgway.cz/d8Tx/44F6465A-8EA4-4C3E-9CA7-5673B1433DEE.jpeg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já včera k večeři řízky z vatovce a dnes smaženice z kozáčků.

      Vymazat
  37. Bloumat pouští bez cíle
    vykašlávat bacile
    to je hovno perspektiva,
    to je život primitiva.

    Člověk musí pustit haluz
    nemyslet pořád na falus
    tvář má točit proti větru
    nekrčit se v plísni, svetru.

    Má mít svoji Fatu Hivu
    má mít pořádek v archivu
    aby věděl, s kým má cestu,
    odvahu mít za nevěstu.

    OdpovědětVymazat
  38. Fiallah nám plesní
    už ho nikdo nesní,
    zkrabatělý, olysalý…
    furt obráží pražské sály,
    myslí si, že to je móda,
    z bluselu mu hraje Óda.
    Je to Óda na blbost,
    už jí ale bylo dost.
    Pětikolka na ni tančí
    pekari si v chlívku jančí
    vyhulenec šňupe čáru
    vykulenec drbe škáru
    zpřízněnému praseti:
    To je konec, zdá se ti?

    OdpovědětVymazat
  39. Tolik hoven od titánů
    celé pluky kapitánů
    a kdo bude robit?
    Ten ušatý hobit?
    To jsi, péťo, na omylu!
    Ty bys škrtil i Ludmilu!
    Kamarádi Gomon, Tuna,
    Muřínová Megatuna,
    zaprodal jsi národ!
    Hoď se, vole, marod
    když už nevíš, co se sluší.
    Uřežou ti nos i uši.

    OdpovědětVymazat
  40. Pro příjemnější den (jestli si dobře pamatuji dvě z oblíbenkyň pana domácího)
    K.Melua Greatest Hits Full Album - Best Songs Of K.Melua Playlist 2021
    https://www.youtube.com/watch?v=lQdPyyXXM74

    Tracy Chapman Greatest Hits - Best Songs Tracy Chapman Full Album - Tracy Chapman Top Hits 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=o0EZZyKXUAw

    pro Ládika!!!
    Wardruna - Best Of All Albums (Pagan/Nordic/Viking Music)
    https://www.youtube.com/watch?v=5EuWiI8z9N8

    OdpovědětVymazat
  41. Malý zajíc si hraje na pštrosa:
    https://imgway.cz/8WL5/2176B330-8CA8-4503-B4E0-AD9E3A432954.jpeg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc vyvedený, tady si nejsem jistá, co si vždy u prohlížení vybavíte.
      Tím své připomínky k fotografování končím.

      Vymazat
    2. Nenapsal žádný anonymní, leč já, BJ.

      Vymazat

  42. Ládik!!! 03 září, 2022 23:15
    No nezdálo se mi to nijak divoké. Pan Zbynek Lipka, co jsem ho neskutečně urazila - dnes jsem si přečetla, že mě nazval individuem a zablokoval si mne, souhlasí s ním J. Appleseed.
    Tak se dělá z komára velbloud. Však mě i tady kdysi umravňovaly Vaše tehdy ještě ochránkyně až tak, že i Vás přesvědčily, že má otázka na užívání mobilu(?) byla osobní a zcela nepatřičná.

    A ještě k focení.Na Vašem snímku, daném sem 04 září, 2022 18:13, vidím, že houby rostou. Nepředpokládám, že jste ho vybral ze svého archivu a usuzuji, že Vy si u něho vždy vzpomenete, kde a s kým jste je našel a zda třeba i chutnaly jinak než obvykle.
    Toto pravděpodobně měli na mysli pan Fotograf a A.M.Re, že.

    To: A.M.Re
    Tuhle jsem si přečetla, že se uvažovalo o zrušení výuky zeměpisu. Zarazilo mne, že "nově by v žádné hodině zeměpisu neměl žákovi scházet chytrý mobil". Už na základce, prosím - to je asi budou žáčci dostávat stejně jako (zatím) učebnice zadarmo? Co Vy na to?
    Docela lituji ty turisty, co místo po okolí koukají do mobilu a zjišťují všechny na internetu dostupné informace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly úplně čerstvé, právě nesené z lesa, leč sousedovy. Já sbírám praváky střední velikosti. Malé nechám být a velké si vyfotím. Obyčejně je to v místech, kde nikdo nechodí, jen já nebo zvěř. Ke konci sezóny seberu košík suchohřibů na sušení. Ségra toho v Jeseníkách nasuší pytle a na jaře je vyhodí. Mi je to líto sbírat, stejně jako chytat pstruhy. V dětství to bylo jinak.

      "Ochránkyně" nakonec ochránkyněmi nebyly, jedna z nich mě před pár dny natřela v litterate a hned je jí lépe, tak, jako mi. Na popud zdejšího stalkera. Zakladatel avizoval, že bude mazat trolí texty včetně reakcí na ně, tak jsem myslel, že to bude pravda. Njn, stalo se, není tomu tak. Kdyby nebyla právě ona "veselá" politická situace, asi bych tam nepsal delší dobu... no nevydržel jsem to. Zato v ozvěnách mě směle ignorují, i fafnír si dává pozor.

      Vymazat
    2. jaxi

      K probírání Newtonova zákona stačí na podzim posadit žáky pod jabloň a zatřást stromem. Vybaví se jim automaticky, kdykoliv si sáhnou na hlavu.
      V Africe je učení důraznější, tam padají na hlavu kokosové ořechy nebo opice.

      Vymazat
  43. Žiju si to bez plynu
    spěchám s žitem ku mlýnu.
    Dlouho jsem jed jenom brouky
    nechám umlít kilo mouky;
    nasbíral jsem si pár klacků
    upeču si z žitnou placku
    stočím ji do ruličky
    a nechám si pod víčky
    pochodovat vzpomínky
    na buchtu od maminky...
    na veřejnou dopravu..
    na prasátko, na krávu..
    na tátova moskviče...
    dospěli jsme do konce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do konce čeho? Stále něco končí a něco začíná... Teď si zpívám s Nezmary
      Nezmaři - Musíš jít dál
      https://www.youtube.com/watch?v=L33AYeWVBOY

      Vymazat
    2. Nechtěl jsem to zakončit sprostě.

      Vymazat
    3. V šedesátkách fakt bylo blaze.Táta měl wartburga a jezdili jsme za dědou a babičkou. Žádnou Hurgadu a Turecko nebo Chorvatsko jsme k životu nepotřebovali.

      Vymazat

  44. To: A.M.Re
    Mají v té Austrálii recht:
    https://echo24.cz/a/SNjjY/zakaz-mobily-skoly-mladez-vyucovani-australie

    To: Ládik!!!
    Když Vy se na Ozvěnách realizujete převážně jen v Kecárně, tak se nedivte.
    Koukla jsem tedy i otci Zakladateli - přelítla jsem Vidlákův popis demonstrace. Z něho fakt něco velkého bude, když ho něco malého nesežere (to už jsem tu jistě někdy psala). Vyhledává si dle mého docela podivné spojence a to, že na Václaváku dle něho bylo lidí až 200000 je dost nedůvěryhodné To by se paní Marbéz, co jsem si s ní dnes v "Kritické množství na Václaváku" hodně divila.
    Nu, v názoru na pana Petra Fialu jsme se hrubo neshodly. Premiér vlády má mít nervy ze železa a lidu se nebát.

    Dobrou noc všem.

    OdpovědětVymazat
  45. Demonstrace a počty lidí - jiný člověk, který tam osobně byl, píše toto:
    Václavské náměstí má zhruba 45000 m2. V místě, kde jsem stál, byla hustota tak zhruba 4 -5 demonstrantů na kvadrátní metr, tedy při takové hustotě je to 180 000-225 000 tisíc. Pokud bych byl velkorysý slevil bych kvůli mezerám a podobně na polovinu a vyšlo by mi 90 000-125 000 demonstrantů, ale já bych jich s klidným svědomím odhadl na těch 100 000.

    Více zde: https://karel-blog.webnode.cz/news/ja-tam-byl/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matko, ten pán počítá celou plochu Václaváku. Demonstrace byla ale jen v horní polovině.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. matka.Dea406 září, 2022 08:22
      ad.
      Anonymní06 září, 2022 06:06

      Za proluky snižoval na 50 %, na oněch 100000. Pokud byli lidé i v přilehlých ulicích, nezapočítal to. Takže těch 100 tis. vidím celkem reálně. Navíc další lidé se chystají, že pojedou příště. Bez nějakých větších reklam.
      Ostatně uvidíme, kolik lidí přijede na výzvu odborů, nakoupit si a tak, že ano. Zkrátka není jen 10 horních milionů, ...
      Ovšem - jestli se něco reálně změní?
      Říká se: "Dočkej času, jako husa klasu".
      Nebo také : "Nevěř nikomu, věř sobě."

      Vymazat
  46. Na západě krásně svítí Arcturus. Ráno kolem 4h je už vidět celý zimní Orion.

    OdpovědětVymazat
  47. Rudá, bílá, rudá, bílá
    čumí na to i Sibyla
    modré pole, hvězda.
    Něco se mi nezdá.
    Pruhy jako u řezníka
    každý druhý už oniká
    alžbětko má svoje dveře
    a cizák mi práci béře.
    Vláda kráká černé skřeky
    mrtvé ryby tahaj z řeky.
    Na zlato je třeba rtuť.
    Ještě chvíli hlavou kruť!
    Farský se to rychle učí,
    nestačí, že jsi v područí,
    nevíš, jak bys zmizel,
    všude kolem svízel.

    OdpovědětVymazat
  48. Je šestého, klesá tenze
    osmého zas přijde penze
    proč bych chodil loupit
    když si mohu koupit
    na co kývnu
    nebo plivnu.
    Celý život jsem se snažil
    abych v stáří řízek smažil
    a teď péťa mi ho bere!
    Milý péťo, to mě sere.
    Budu s tebou něco dělat.
    Prý ubývá kravek, selat
    a ty máš v té věci pracky.
    Nechals v lese jenom klacky.

    OdpovědětVymazat
  49. Kdesi v dálce zuří válka.
    To zas bude pro mě pálka.
    Pásek na poslední dírce
    síra na poslední sirce.
    Na pomník když dáváš kvítí…
    pozor, tajný! A jsi v řiti.
    Šoupli tě na špatnou stranu
    máš úplně jinou pránu
    než má třeba Muřínová
    či Korán Teng z TV Nova.

    OdpovědětVymazat
  50. Mám strach, že má Jáchym depku
    furt někde vyhlíží pepku
    místo aby od kosti
    psal pořádné blbosti.

    OdpovědětVymazat
  51. Mám tu lídl, kaufland, billu
    mám přítele na mobilu
    tatarák z tvarůžek, rybí
    tak co mi tu vlastně chybí?
    Vláda se tu za mě stará
    že mi penze nezastará
    pořád jede valori,
    stoupám si, jak Mallory.
    Nevadí, že Irvin spadl
    je tu Issová a Mádl
    ti mě vždycky přemluví
    abych chodil v obuvi.

    OdpovědětVymazat
  52. JÁCHYM
    Zdravím, Ládiku a ostatní!
    Máš pravdu, depku mám.
    Nicméně nejsrandovnější a podle mého názoru nejlepší fóry jsem psal i v dobách pořádné deprese.
    Problém je ve ztrátě naděje, že to má cenu.
    Ale třeba se zase brzo nadechnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Jáchyme. Chápu, jak je v depce, ale naštěstí v ní teď nejsem, tak můžu s plnou vážností konstatovat, že srandy není nikdy dost a je tu naděje, že se o ni přičiníte, tak tu zpívám "Z hluboka dýchat..."
      Voskovec Werich Jezek - 02 - Holduj tanci, pohybu
      https://www.youtube.com/watch?v=cw-mZenTiPM

      Vymazat
  53. Wabi Ryvola- Věřím
    https://www.youtube.com/watch?v=Vj1xLhlJ_3c

    Všední den
    https://www.youtube.com/watch?v=y6CUAPzx39U

    Radůza - Rixum pix
    https://www.youtube.com/watch?v=IqoUOngvJDQ

    OdpovědětVymazat
  54. ad.
    Anonymní06 září, 2022 06:06

    Za proluky snižoval na 50 %, na oněch 100000. Pokud byli lidé i v přilehlých ulicích, nezapočítal to. Takže těch 100 tis. vidím celkem reálně. Navíc další lidé se chystají, že pojedou příště. Bez nějakých větších reklam.
    Ostatně uvidíme, kolik lidí přijede na výzvu odborů, nakoupit si a tak, že ano. Zkrátka není jen 10 horních milionů, ...
    Ovšem - jestli se něco reálně změní?
    Říká se: "Dočkej času, jako husa klasu".
    Nebo také : "Nevěř nikomu, věř sobě."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sám jsem zvědavý kolik lidí přijede příště.
      S odborářskou demonstrací to ale nemůžete srovnávat, ta je ve všední den.

      Vymazat
    2. Není dle mého důležité, kolik lidí přijde projevit svůj názor na demonstrace - však ani není jisté, zda souhlasí se všemi řečníky a mnozí jsou jen zvědaví (no, já až natolik ne). Ale nejsme co obyvatelstvo ještě až tak potřební, když své vlastní penízky vydáváme takto dle mého zcela neúčelně.
      Nejsou vlastně volby téměř častěji než demonstrace? Snad tam všichni ti, co se rádi nechávají vidět a slyšet na náměstích, vždy zajdou či ti nejvíc nespokojení i kandidují, aby sami mohli dění přímo ovlivňovat.

      Vymazat
  55. Hlavně přispět06 září, 2022 09:45

    Peníze na demonstrace končí u muže bez příjmů. Dluží tři miliony a měl 27 exekucí
    Lukáš Valášek
    Radek Dragoun
    Aktuálně.cz
    před 4 hodinami

    OdpovědětVymazat
  56. https://pbs.twimg.com/media/Fbv64DGXkAEzW5e?format=png&name=medium

    OdpovědětVymazat
  57. To: Ládik!!!
    Tak jste začal dávat své rýmovačky i jinam než do Kecárny. Zdá se, že je mnozí stejně jako já nečtou či nemají tak vytříbený vkus jako pan Jáchym, aby je ocenili Zdejší čtyřverší v 5:55 ale chybu nemá.
    Zkuste to na Ozvěnách s prózou. Nikoliv provokační.

    OdpovědětVymazat
  58. Prý rostou. Tak jsem šel ráno kolem baráku - a nic, holubinky, bedly, babky a tak jsem v Beskydách.
    https://imgway.cz/d8V3/5297F8A6-20F1-4A0B-9E54-87EB1ABF7E11.jpeg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úspěšný "lov" přeju.
      Před týdnem v Hostýnkách ani dosti časté muchomůrky. Já od 14 budu Sonym fotit lidičky, zkusím i "hladkou pleť".

      Vymazat
    2. Kde je červená muchomůrka, tam rostou praváky.

      Vymazat
  59. Jsou jenom nové.
    https://imgway.cz/8WM2/2AB24E92-8ED5-427C-A384-5FACB46BA5A6.jpeg

    OdpovědětVymazat
  60. Hřib kovář (lidově modrák)
    https://imgway.cz/8WM4/860C9BE5-7F33-4351-A498-DD156B2A92BB.jpeg

    OdpovědětVymazat
  61. Rostou i na cestě.
    https://imgway.cz/8WM5/829C7EB8-AA06-4AB6-B959-9AD6355418A7.jpeg

    OdpovědětVymazat
  62. Dneska mě píchala Smrtka. Tak se říká rachitické střapaté sestřičce na odběrovém oddělení, čtvrtka ji zná už asi 50 let. Vůbec nepodváže paži a nedělají se cviky rukou, namacá prstem žílu a píchne. Dneska mi jehlu zarazila až do konce a říká: vy to máte nějak hluboko. Po vpichu nezůstane stopa. Po jiných sestrách je modřina nebo píchají víckrát, než něco najdou a ještě nadávají, že to neteče. Myslím, že píchají šlachy. Dnes mi Smrtka vysála 5 stříkaček, určitě víc, než dává dárce.

    OdpovědětVymazat
  63. https://imgway.cz/hl4I/FEBD1DB9-F86A-4C8E-ABA9-26E104D04CA3.jpeg

    OdpovědětVymazat
  64. Na poli rostou houbičky:
    http://imgway.cz/s/hl4J
    http://imgway.cz/s/hl4K
    http://imgway.cz/s/hl4L
    vyoráváme brambory:
    http://imgway.cz/s/hl4M
    http://imgway.cz/s/hl4N
    S ohledem na sousedovic trávu, stromy, sucho,... tam letos bramboru nevidět, je to u nažrané,.... uvidíme na dalších řádcích, ty bývají lepší.
    byly hody:
    http://imgway.cz/s/hl4O
    i s cimbálovkou:
    http://imgway.cz/s/hl4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani my jsme pytle nepotřebovali, ale naše brambořiště má 2m2 a vešlo mi na ně 6 řádků. Plody velikosti bonbonů jsme už snědli.
      Nový lán má ale 25m2, zatím jen obrácené drny, posypané řepkou.
      Houbičky mě zajímají, nejvíce ty lesní. Až budu mít zase chvíli, půjdu najít korálovec jedlový a přitom určitě pofotím nějaké praváky.

      Vymazat
  65. Leze ze mě teze.

    Na konci tunelu
    rožnuli svíci
    trenky mám z flanelu
    nějací menševici.

    Svítí jim na hrobě
    na ten jim seru
    ty mě a já tobě
    vešky oberu.

    Je konec kapíku
    co bude dále?
    jen žádnou paniku.
    Trenky mám malé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po kapíku imperialismus jako jeho konečná fáze a vyznačuje se válkami o teritiria a nerostná bohatství. Vidíme v přímém přenosu.

      Vymazat
    2. Začne vše znova,bojovat se bude ale jen kamennými sekerami.

      Vymazat
  66. Nedostal se sem můj dnešní příspěvek, tak znovu:
    Dnešní ranní zmínky o Smrtce a cimbálovce mi vybavily
    SMRTI - Jiří Pavlica / Hradišťan & Vlasta Redl / kapela
    https://www.youtube.com/watch?v=6vKurvcJg4k
    k tomu připojuji
    Karel Gott - Žít (oficiální video)
    https://www.youtube.com/watch?v=M_K2MHNZhKQ

    Radůza - Dobrý lidi (feat. Robert Křesťan)
    https://www.youtube.com/watch?v=2CB8hb1UIVk

    OdpovědětVymazat
  67. JÁCHYM
    Babičku (matku čtvrtky) odvezla před hodinou záchranka s infarktem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať to dobře dopadne, bez následků.

      Vymazat
  68. Zimou proti Putinovi!
    Metál dáme hrdinovi
    co zmrzne ve jménu víry,
    neucpal si v oknech švíry.

    Hladem proti Putinovi!
    Komise ti ustanoví
    co můžeš nechávat v spíži
    a jak budeš půlit rýži.

    Pěšky proti Putinovi!
    Všichni, i ti, co jsou noví
    vypustí si v autě nádrž.
    Raději na kole zavrž!

    OdpovědětVymazat
  69. ENERGETIKA
    Česko už týden nedostává plyn z Ruska. Na pokrytí spotřeby zcela stačí dodávky z Norska a zámoří
    6.9.2022

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ČSÚ: Zemní plyn neslouží jen k vytápění

      "Zemní plyn patří v Česku mezi významné energetické zdroje a je nezbytnou součástí portfolia paliv a energií, které jsou spotřebovávány v národním hospodářství. V budoucnu, pokud bude zařazen mezi přechodné bezemisní energetické zdroje, by měl jeho podíl na spotřebě energetických zdrojů v souvislosti s útlumem využívání uhelných paliv dále stoupat. Podle Energetické bilance Eurostatu z roku 2021 zaujímá v Česku 16,8 % hrubé domácí spotřeby paliv a energií a přibližuje se podílu jaderné energie, který činil 17,7 %. Zemní plyn se u nás využívá především na přímé vytápění, výrobu elektrické a tepelné energie a také jako surovina v chemickém průmyslu. Z hrubé domácí spotřeby zemního plynu se spotřebuje 28,3 % v sektoru průmyslu, 25,0 % v domácnostech, 23,5 % na výrobu elektřiny a tepla a 16,3 % v komerčním a veřejném sektoru. Zbývající zemní plyn je spotřebován v sektorech dopravy, zemědělství a lesnictví a rybolovu."

      Vymazat
    2. Ze stejného plátku (proč si tak debilně odporují??):
      Téměř 100% plynu u nás je z Ruska. Nakoupeného přes vesměs německé prostředníky - proudí sem přes Krušné hory.

      https://ekonomickydenik.cz/nejasny-puvod-zemniho-plynu-kupujeme-trzni-smesku-ale-fakticky-se-jedna-o-rusky-plyn/

      Dejte sem denní diagram spotřeby ZP v ČR a uvidíte, že to 1%, které je těženo bůhvíkde, nepokryje spotřebu ČR.

      Vymazat
  70. https://pbs.twimg.com/media/Fb9N5rTWAAAG7Qg?format=jpg&name=medium

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě tlačíte do hlavy párky, já ne.

      Vymazat
    2. Zajistě netlačíte. Vždyť to ani nejde. Je tam plno. Jakže to napsal Honzák o jisté a čísi transplantaci?

      Vymazat
    3. JÁCHYM
      Ládiku, já si fakt myslel, že to Anonymní myslel jako stokrát opakovaný fousatý vtip, ironii, parodující naše vládní lháře:
      "Česko už týden nedostává plyn z Ruska. Na pokrytí spotřeby zcela stačí dodávky z Norska a zámoří
      6.9.2022"
      ----
      Vůbec mě nenapadlo, že to snad ještě dnes Anonymní může myslet vážně!
      Bartošku nebo Fialu či "experty" na něj navázané chápu, německý kancléř také čtrnáct dní před pádem Berlína sliboval vítězství německých zázračných zbraní. Ale ne takhle pitomými argumenty!

      Vymazat
    4. Asi, obávám se, nejrealističtější článek:
      https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/09/07/plyn-za-10-000-dolaru-ropa-za-370-dolaru-co-se-nyni-deje-na-energetickych-trzich-a-jake-budou-ceny/#more-989178

      JÁCHYM

      Vymazat
    5. A ještě ke všemu z Vuelty odstoupil Roglič. To je den, to je den...

      Vymazat
  71. 2 hoďky jsem kosil a potom 1 hodinu klusal, celkem 12000 kroků a všechno stresující mi může být ukradené. Teď hodím posilovačku, bo strečink už byl.

    OdpovědětVymazat
  72. Tulacky rano
    https://www.youtube.com/watch?v=N4XADoZ4ikc

    Jdem zpátky do lesů
    https://www.youtube.com/watch?v=x1OUPndiboE

    Radůza - Až půjdu po úbočí
    https://www.youtube.com/watch?v=aAgD5-x8F08

    OdpovědětVymazat
  73. Pole lán je posetý lístky řepky.
    https://imgway.cz/d8Xe/F9573D58-4931-4E21-9BCB-D147EA6E2466.jpeg

    OdpovědětVymazat
  74. Becoky zalívám denně.
    https://imgway.cz/d8Xf/02EB0CB1-FFB2-4A7D-805B-C880FD5F9827.jpeg

    OdpovědětVymazat
  75. Je třeba jít chrápat.

    OdpovědětVymazat
  76. Na třetím až pátém řádku je brambor trošku víc, ale tráva vyrostla, musíme ji nejdřív posekat, odvézt a pak teprve vybíráme,...
    http://imgway.cz/s/8WP5
    https://imgway.cz/s/8WP6

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krása! Takovou půdu jsem ještě neviděl. Do takové bych zarazil krumpáč i s násadou.

      Vymazat
  77. Chrles se málem nedočkal. Už trůní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, jestli si na tu sesli už teď smí sednout. Korunu si na hlavu nasadit nesmí, až po korunovaci. Jestli se to týká i trůnění fakt nevím. Rozhodně bude na trůně sedět při korunovaci.
      Tak či onak není dosud hlava pomazaná z Boží vůle, takže je na tom asi jako naše vláda před vyjádřením důvěry parlamentem, akorát mu důvěru ještě nevyjádřil Bůh za asistence dvou tisíc oficiálních svědků.
      JÁCHYM

      Vymazat
    2. Charles třetí trůní
      kolem ksichty kuní
      páže zvedá závoj
      plebs nalívá Savoy.

      Kamila se tetelí
      pro korunu metelí
      v ofsajdu je Harry
      i ta Matahari.

      Topolánek truchlí
      (jak s Dalíkem zpuchli)!
      truchlí Indi, Skoti
      i naši maskoti.

      Vymazat
  78. Na bubínek gurkha tříská
    na píšťalu pištec píská
    šašci hážou kozelce,
    odřezávaj viselce.

    Karel třetí v teplé vodě
    přestává si pouštět lodě
    trhat křídla mouše,
    hermelín ho kouše.

    V ruce svírá žezlo, jabko
    smutně volá “Kamčo, babko
    nekopnu ti merunu,
    mám na hlavě korunu”.

    OdpovědětVymazat
  79. ad. Ládik !!!09 září, 2022 09:32
    Ta půda dostává hnůj, ale není příliš kvalitní, jsme na kopci a tak pluhem vlastně škrábeme dno dávného oceánu....Na druhém kopci, kde je pole po manželových rodičích, je půda kvalitnější. Ve vedlejší satelitní dědině, která k našemu městečku také patří, je skoro černozem, tedy daleko kvalitnější. Ovšem pole, kde hospodaří Agrodružstvo a další soukromí podnikatelé, má "strukturu Sahary", není to vlastně půda, spíš jakýsi substrát, který bez umělých hnojiv nic nevydá, pokud ho neodnese voda, vítr,....když jsem ta jejich pole po delší době viděla, byla jsem zděšena, tam nemůže žít ani žížala, nebo další půdní živočichové,....
    Dnes mám světabol, už nemáme Peggy, naši ohařku. Tak nějak mi byla blížší, než královny, politici,....
    A ve Znojmě je vinobraní, svět se raduje, zpívá, tancuje a Titanik se potápí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. Nečekala jsem, že mne to tak zasáhne. A na její poslední podání packy nezapomenu,....Já jí kdysi podala packu jako první a ona nyní dala mě své poslední podání packy,....

      Vymazat
    2. Proto už nemůžu mít psa. Mi stačil jeho pohled. 29.8.2013.

      Vymazat
  80. Riviere du mat …ananas. Asi se přihlásím naB7 2023, Mčr v horském maratonudvojic, s hasičem zTelče. 95km bych měl pŕece zaběhnout, i kdybych ho nesl. To je motivace. A ve 2024 bych tím protáhl Jáchyma, to by ty svoje depkyzadeptal nadobro

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, pokud mě v r. 2024 poneseš, budu o tom uvažovat. Tuším ale, že počítáš s tím, že se kdyžtak nechám z urny přesypat do igelitového pytlíku, abych byl lehčí (možná by stačilo nasypat mě přes trychtýř do petky a zašroubovat. Mohl bych vesele chrastit do kroku)
      Ale počítej s tím, že poneseš ještě kuši, protože se budeš muset během maratonu živit lovem a bránit před cizojazyčnými potravními konkurenty.

      Přemýšlel jsem o tom, jestli bys nechtěl vyvinout zdokonalenou obdobu svého borůvkohřebene pro sběr semen trav. Tvůj vzor, kterého máš coby avatara, měl v žaludku desítky druhů travních semen!
      JÁCHYM

      Vymazat
    2. Jedna rhabdomyolýza mu nestačila

      Vymazat
  81. Dnes máme za chvíli setkání u dcerky, tak snad i mne přejde světabol,... Svítí sluníčko, je teplo, tak snad to vyjde, i když druhá dcera jede na ono vinobraní,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad Vás potěší (jestli si dobře vzpomínám, Vaše oblíbená)
      Lásko, Bože lásko - Jožka Černý
      https://www.youtube.com/watch?v=WHgJJTQK2vY

      Vymazat
  82. Fiallah má desku pamětní.
    Nejde o místo pietní
    bo ještě třepe nohama.
    Deska se čtyřma rohama
    v Kyjevě v Aleji odvahy;
    napadají mě úvahy:
    kdo by to byl řekl -
    nemá aportdekl!
    kdo to vymyslel, proboha!
    Dřepět nad ní je poloha
    která je jediná možná.
    Jistě i jeptiška zbožná
    si nad ni chvíli čapne.
    Další pak jenom šlápne.

    OdpovědětVymazat
  83. To: Matka.D4
    Prožila s Vámi Vaše Peggy krásný psí život. Žel tu na světě psi, kočky či další domácí mazlíčci obecně nepobudou tak dlouho jako my, doporučuje prý pořídit si dalšího co nejdříve. Váš manžel ji nejspíše užíval co lovnou - chystá si vycvičit psa stejně velkého, jiného či žádného?

    Mé úterní "extra" focení obličejů nic moc, Sony přeladěn zpět na "krajinu".

    Od 18 dnes na TV dobrých zpráv Noe dobročinný koncert z Hostýna, hrát bude i Pavel Šporcl. Budeme se doma dívat, přípravy tam jsou v plném proudu:
    http://hostyn.simlogic.cz/index.html

    OdpovědětVymazat
  84. Tužka napíše, četla jsem si,....dost jsem si mákla a nebyla jsem u klábosnice od posledního psaného příspěvku,...dokonce musím hlídat písmenka, protože jsem od mládí psala na psacím stroji, co je měl posazdené jinak. Je to i únavou těla i duše,..asi jsem to přepískla vyčerpání,...,...jo, a taky je úplněk, tak i ten pomůže rozhodit psyché.
    Mějte se fajn, jdu si lízat rány,...na těle i na duši. uvidíme,...Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a přeji, ať jste co nejdřív v pohodě... Snad potěší Vaši duši
      Leo Rojas - El Condor Pasa (Videoclip)
      https://www.youtube.com/watch?v=8kQZHYbZkLs

      Vymazat
    2. Srdečně zdravÍm,Tužko, přeji co nejrychlejší regeneraci těla i ducha. Lidí jako vy bude moc zapotřebí,ať už nás čeká cokoliv špatného.
      Škoda, že jsme se nikdy nepotkali tváří v tvář..
      JÁCHYM

      Vymazat
    3. Paní Tužko, já si Vás představuji, jak vypadáte. Jste éterická bytost, máte cop, modré oči a bílá křídla.

      Vymazat
  85. Wabi Ryvola Live II
    https://www.youtube.com/watch?v=Kqz7Wv2-73I

    Jak mi dupou králíci
    https://www.youtube.com/watch?v=pwqTCR3HsY4

    Adam Plachetka - Make 'Em Laugh (From "Singing in the Rain")
    https://www.youtube.com/watch?v=YKWWHo7FeY0

    OdpovědětVymazat
  86. ad. Anna.Monika.Re10 září, 2022 19:19
    Ano, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  87. ad. Baba Jaga10 září, 2022 15:16 Ona byla pes obveselovací, i poslední minuty se snažila dát mi packu, jako že nazdar. Už se loučila. Takový konec si nezasloužila.
    Ano, byla pes lovecký, ještě minulou sobotu byla na honu na kačeny, neváhala pro ně jít do rybníka a 3 přinést na břeh, aniž ji manžel pobízel,....nevím, jestli si manžel bude chtít sehnat dalšího psa, osobně to nemohu vydýchat, chybí stejně jako předchozí Bety, Dick. Znova zažívat jejich odchod? To je na mne příliš kruté,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Berte to z té lepší stránky. Již jistě nikomu nesere na předzahrádku a neobechcává branku.

      Vymazat
    2. Vím, jaké to je, zažil jsem totéž opakovaně s našimi králíčky. JÁCHYM

      Vymazat
  88. Jak Halík z čerta klerikem
    tak Karlík z prince králíkem
    stal se v mžiku z Boží vůle;
    jsou u moci, při vší smůle.

    Král Karel s Lízou z Trusu
    teď zasedli si k dubovému stolu
    ti nechodili s řiťu holú
    a přes dluhy jsou v plusu.

    Teď kují pikle na Rusa
    pod patronací USA;
    tráví studny, kladou miny
    už jde jenom o termíny.

    OdpovědětVymazat
  89. Toto je text psaný pokusně v aplikaci Pages v ajfonu. Dnes je to přesně 23 let od žhářského útoku na náš dům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kruci. Asociace - ohnivý pes, či jaké příšery běhaly kolem vašeho domova,... Vím, člověk.... Ale zvládl jste to, jste velmi silný člověk.

      Vymazat
    2. Nám sousede kdysi "jen" otočili svod z rýny tak, aby nám šla voda do sklepa (hrubá stavba, nebydleli jsme tam ještě. A druzí sousedé, o nic lepší, to manželovi povykládali, že to viděli,...No, nemstíme se ani jedněm, ani druhým. Jen jednomu jsem nešla na pohřeb a druhé, když vyslovila, že by chtěla napravit normální sousedské vztahy, jsem slůvkem neodpověděla. Jo, odpovím na pozdrav, když su na poli a chce vykládat, tak prosím, ale nic víc. Pryč od toho.

      Vymazat
  90. V hloubi Říše
    kručí v břiše
    zima je na krku
    úspory v úprku.

    Všechno je cizí
    důvěra mizí
    nic není jisté.
    Jsme finalisté
    na konci kapíku.

    Jsme v roli strávníků
    co nemaj na jídlo,
    na teplo, na bydlo
    po letech práce.

    Má cenu ptát se
    kdo za to může?
    Zas do kaluže
    mám vylézt z bláta?
    Cesta je započata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nestrašte, nechte to slovenskému hotentotovi a japonskému prodavači popcornu.

      Vymazat
    2. Nestojí to za to vylézat. Myslím, že i mnoho Vidláků i Vidlák sám tuší, že důsledná změna by mohla být jen po zhroucení EU a NATO, ale v jejich "křeči" se může stát cokoliv. A nám nezbývá, než stát každý tam, kde je a snažit se přežít, jak jen to jde. Nebo alespoň naše děti a vnuci....

      Vymazat
    3. NATO v křeči ? Přání ruské ideologie?

      Vstup Finska a Švédska do NATO: Prezident Zeman podepsal ratifikační listiny
      Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/zeman-svedsko-finsko-nato-20220831.html

      Vymazat
  91. Tak jsem si včera se Sonym zkusila "krajinně" momentky - doma ibišek, Mišpuli bleskem v noci, úplněk bez blesku a před bouřkou, která nás nestihla, Hostýn.
    https://eu.zonerama.com/Bj10/Photo/8049611/343409404?secret=p6i54681Vi1oPfX0JFAeN5cy0
    V kostele tam ještě v tu dobu zkoušeli na večerní koncert. Bezva bylo všechno.
    Mlaďoši, ministr pan Jurečka se svou kapelou. Pan Šporcl co interpret jako vždy výborný, jeho modré housle mně snad zněly ještě krásněji než před jejich velkou opravou.
    V závěru bylo společné provedení Jednou budem dál - tohle je ale z Valmezu:
    https://www.youtube.com/watch?v=zFzHx5Y2qX8
    Přihazuji v jiném provedení ze země původu:
    https://www.youtube.com/watch?v=JcAxZ6fXGPc
    Nu, ať je to "jednou" brzy.
    Odpoledne razíme na Přerovské dvorky, hledala jsem si, kam všude zajdem. Třeba nezačne pršet hned v 17, jak je psáno. Mějte se nedělně, já jdu vyrábět oběd. Úplně "sváteční" dle mé maminky: řízky, brambory, okurky se smetnou. Bez polévky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jurečka?
      1. Vyměnit varhaníka, případně ať ještě trošku potrénuje, má-li být profík....
      (já bych to ale nedala ani tak, jak on, protože už jsem cca 50 let nehrála - na klavír - a zapomněla jsem to)
      2. Jurečka - no, ať zpívá , to se bude v kostele líbit a jezdí když tak s traktorem na svých polích, tam by byl užitečnější, než je jako politik.
      Ostatně i jeho bratr zpívá s cimbálovkou Donava. Říká se, ševče, drž se svého kopyta.

      Vymazat
  92. https://imgway.cz/d91A/09D3A0CC-2ED0-41E3-9646-33A1F1EF6702.jpeg

    Dnešní Kypr (od koulařky).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nádhera,
      tam se stýká nebe s mořem
      a moře se zemí,
      je tam určitě i stezka,
      která vede k moři,
      kopce s keři poblíž cest,....

      Vymazat
  93. Jáchyme, znáš Velký pařezitý rybník u Řásné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, jen podle jména, nikdy jsem tam nebyl. JÁCHYM

      Vymazat
  94. ad. Jáchym 11 září, 2022 08:01
    Ano, bylo by to na romány, co kdo prožil ať již z králíčky, psy, nebo i kočkami,... časem zůstane jen milá vzpomínka na radost, kterou nám třeba ta naše ohařka do posledních minut dávala. A třeba i takový žako umí potěšit, ale toho bych si netroufala chovat, pod mýma rukama by brzy zahynul.

    OdpovědětVymazat
  95. Odpoledne pojedu pofotit nějaké hřiby. Už by mohly být i velké.

    OdpovědětVymazat
  96. Ach jo,tak už zase nosit ponožky a košilku. To bude prádla navíc a když se nebude topit,kde to uschne?

    OdpovědětVymazat