06 listopadu, 2018

KRTINEC č.353

204 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Vidíte, já zas hledám recept na srnčí paštiku, protože večer mě čeká akce. Jsou tu prostě jiní sekáči, ti se nazakecaj :))

      Vymazat
  2. Mrkváček se povedl, příště jen uberu trochu šťávy z nastrouhané mrkve. Dávám si ho k svačině, zrovna mám i řecký jogurt, je to dobrota. A zdravá! :-)

    https://www.vimcojim.cz/magazin/recepty/Mrkvovy-dort-s-reckym-jogurtem__s10007x11181.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale péci to večer o půl 11...

      Vymazat
    2. To: Marie
      Dobré po chuti, Maruško. Tak tolik mlsná, abych začala až tak v noci péci, jsem ani já nikdy nebyla. Na tenhle recept doma vedu 41,66 % surovin - mimo mrkve by šly nahradit, i když i ona možná jablky.
      Jo, jo - čokoláda je taky zdravá a k dispozici okamžitě.

      To: Gaia
      U nás modro - jak u Vás? I v opačném případě si možná zkuste vzpomenout tak na tři příjemné zážitky s Vaší maminkou (třeba od moře)- určitě jich bylo mnoho. Třeba mně zvědavé ten nej- sdělte - povinný úkol to ale není. Svou zálibu v pobytu ve vodě máte po ní?

      Vymazat
    3. Matka byla ve znamení ryb a otec vodnář, takže asi predurceni, ale přiznám se,že v krytem bazénu jsem od uzavření plovky ještě nebyla,teď užívám procházky zahrady a kola

      Vymazat
    4. Ten noční čas mi vyhovuje. Jednak jsem pekla často, a jak byly malé děti, tak mi vyhovovalo, že už spaly a taky že se v půl jedenácté zapínal noční proud... Dnes už tak nešetřím, ale zvyk mi zůstal. Nikdo se mi v kuchyni nemotá, po jedenácté je upečeno, nechám stydnout a jdu spát.
      BJ- náhrada jablky by určitě šla, ale z jablek je leccos, kdežto z mrkve tak moc jídel nedělám, a sladké vůbec. Javorový sirup nahradím medem, jogurt lecčíms, třeba i pudingem, v nahražování jsem také mistr. Mouku, nějakou tmavší celozrnnou, zrovna mám koupenou, tak ji zkouším. Na palačinky šla výborně.

      Vymazat
    5. Myslím, že mrkev jablky nahradit nelze,jablka se rozpecou na povidla a byla by kaše, mrkev má úplně jinou konzistenci.
      Já také pékávala večer, ale dřív, má děcka chodila spát po večerníčku, ale i tak jsem často usnula a pripalila minutníček býval nutností a teď už jsem docela ráda, že nemusím nic a v kuchyni se mi nikdo neplete.
      Já dělala mrkvové mufiny s maskarpone dle toprecety a též fajn,mufiny jsou pro samotnou ženu ideální, je to hned a je toho málo, takže se nepřejí, recepty bývají většinou na 12 kusů.

      Vymazat
    6. Gaio, máte pravdu, že mrkev má jinou konzistenci, ale dělávala jsem i řezy nebo bábovku z těsta s jablky, strouhanými nahrubo, a bylo to dobré.

      Vymazat
    7. Chce to vyzkoušet

      Vymazat
  3. Tady jede mrkev a mi jede (starý) mlýn Vranov, Náměstí 57 ... hodinový hovor.

    OdpovědětVymazat
  4. Tužka napíše,...když mrkvové pečivo tak sem dám své favority, které peču často.

    Mrkvové čtverečky,...teda, čtverce, tak o straně 7-8 cm,...pak je to natošup,...na plechu nejsou zbytečné mezery.
    300 g hladké mouky
    250 g másla
    150 g najemno strouhané mrkve,....na tom nejjemnějším.

    Rady na vál,...část mouky dejte stranou, když je sušší mrkev, tak je jí moc, těch 300.
    Rada do trouby,...péct zprudka, 180-190°C, do vyhřáté trouby.

    Horké obalit v moučkovém cukru.

    Dělám s tím varianty,...misto 1-2 lžic mouky dám mleté vločky, nebo mouku rýžovou, jahelnou, pohankovou, nebo zmenším množství másla a dám 1-2 lžíce mletých oříšků,....mám je ráda víc vypečené,...a návštěvy hádají, co je ve skladbě pečiva.
    Mrkev je lepší karotka, je sladší.

    Občas dělám mrkvové rohlíčky. Dříve jsem je dělala z héry, ale co do ní přidávají palmový olej, tak pečivo je příliš na chuť olejnaté, tak už peču všechno jen z másla.

    Tak ty rohlíčky.
    200 g strouhané mrkve,...zas jemně,/ to je největší problém, jsem netrpělivá/
    400 g polohrubé mouky
    250 g másla
    jedno velké vejce
    3/4 kypřicího prášku do pečiva, používám ten z Kávovin z Pardubic, rychle se rozvíjí a všechen vyprchá, pečivo po vychladnutí není od prášku cítit.

    Vypracujeme těsto, rozválíme plát na sílu špejle, nakrájíme trojúhelníčky /já trojúhelníky rovnoramenné/, na základnu dáme nějakou náplň, nejlepší je linecká s drcenými piškoty, aby to neteklo,...balíme rohlíček/ rohlík/, do horké trouby,...po upečení pocukrovat.

    Tohle dělám tak dvakrát doroka, je to víc práce,....a návštěvy to chválí, tak zbylé dostanou,...a já vostrouhám a pak si rychle, jako cenu útěchy, peču lineckou klasiku. Zas čtverce na plech.

    Nemám nic napečeno, všechno se snědlo,....tak vostrouhám, ale péct nebudu,...je krásně, budu na zahradě.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Tužko, díky za recepty, uložím a možná někdy něco zkusím.
      U mě doma se linecké moc neosvědčilo. Všichni oblibovali hlavně štrůdly a pak řezy nebo koláče "málo těsta, hodně tvarohu a ovoce". Třeba takový sypaný koláč jsem dva roky pekla pro celou kapelu i 2x měsíčně, nic jiného nechtěli... (suchá směs polohr. mouky, cukru a PP, polovina se vysype na plech, na to řídká náplň z tvarohů, mléka, puding. prášku a cukru, do toho na kousky nakrájené ovoce-nejlíp kiwi, posypat zbytkem směsi a na povrch pár plátků másla).

      Tou mrkví jen sama experimentuju, podle své chuti a když mě něco zaujme. Můžu myslet už i jen sama na sebe, co by mi mohlo prospět - je to zdravé a zasytí. Snažím se např. ubírat mouku a nahradit tou mrkví, to se mi líbí. V životě jsem jedla moc mouky a málo masa, bílkovin, i té zeleniny. Už to asi nedoženu, ale přece jen... :-)

      Vymazat
    2. Bílkoviny ve vašem věku už netřeba dohánět, moc jich člověk nepotřebuje, hrozí dna

      Vymazat
    3. Jak na sílu ve vyšším věku? Bílkoviny a pohyb

      Otázkou, co by člověk mohl dělat proti úbytku svalové hmoty ve stáří, se zabývá doktorka Kiesswetterová z Institutu biomedicíny v Norimberku. Její závěr je jasný. Jíst dostatek bílkoviny a sílu získat tréninkem. Obojí je důležité. Obojí je impulsem pro tvorbu svalstva. Ve stáří bohužel už méně intenzívněji než dříve.

      Odborníci proto doporučují zdravým seniorům dnes přijímat o 20 až 30 procent více bílkovin než v mladším věku. Podle toho by měla například starší žena s hmotností 65 kg konzumovat asi 65 g bílkoviny za den. Požadované množství splní například tři plátky chleba se sýrem, porce masa nebo ryby a sklenice mléka.
      https://penzista.net/zdravi/proc-jsou-v-seniorskem-veku-dulezite-bilkoviny/

      Vymazat
    4. Doporučuji girju, nikdy nezklame. Sám mám dvacítku.

      Vymazat
    5. http://www.girja.cz/co-je-girja

      Vymazat
    6. https://www.youtube.com/watch?v=Tfs4m-KIx0Y

      Vymazat
    7. já svaly nikdy neměla, tak nevím, proč bych je měla tvořit teĎ, též pochybuji, že je něco obecného jako senior.A 3 plátky chleba denně? To bych měla za chvíli metrák.

      Vymazat
    8. Máte štěstí, že jste nemusela dělat nádenickou práci. Třeba za dvě hodiny vyložit a přeložit 3 tuny zboží z vogónu. To se svaly udělat musely, nikdo se neptal, jestli jsou, nebo nejsou. A to trvalo roky. Nakonec jsem ráda, aspoň tělo něco vydrží, i když už ty svaly tak akční nejsou.

      Vymazat
    9. vy jste vykládala tuny zboží za dvě hodiny?

      Vymazat
    10. Jo, s jedním brigádníkem. Muselo to lítat.

      Vymazat
    11. A nebylo to lepší, než kantořina?

      Vymazat
    12. Ne, na skladnici nemám fyzičku. A s některými zákazníky je to horší než s dětmi.

      Vymazat
  5. 19°C, jasno... nevydržel jsem u kompu, mám 4900 kroků za vřetenovkou.

    OdpovědětVymazat
  6. Dámy,
    protože rády pečete, doporučuji přikoupit minimálně šest pečících trub a větší množství třípatrových paland, dokud jsou!
    Pro začátek ovšem stačí dát do mrazáku několik pecnů chleba a koupit pytlík soli na uvítání chlebem a solí.
    A pochopitelně cca dvacet karimatek a spacáků do každé domácnosti.


    Fakt jsem si původně myslel, že je ta studie fór, ale nejspíš není:

    "Podle studie EU by mohla Česká republika k dnešnímu stavu 10,6 milionů obyvatel absorbovat ještě 58 milionů migrantů na celkový počet 68 milionů obyvatel.

    Brusel již v roce 2009 dospěl ve Studii EU k závěru, že jednotlivé státy mohou absorbovat výrazně více migrantů než dříve.

    Ve studii bylo vypočítáno, kolik migrantů navíc mohou absorbovat jednotlivé země EU. Studie je neformálně nazvaná "Studie o proveditelnosti přemístění žadatelů o mezinárodní ochranu".



    Podle studie EU by mohla Česká republika k dnešnímu stavu 10,6 milionů obyvatel absorbovat ještě 58 milionů migrantů na celkový počet 68 milionů obyvatel."


    Prostě migrační pakt vyžadoval delší přípravu.
    Právně nezávaznou, pochopitelně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ovšem výměna obyvatelstva. "Migranti" budou mít volební právo šaría.

      Vymazat
    2. Jáchyme, takhle si Vás představuji při rozcvičce před prací na skalce. Čas 17:06:
      https://www.youtube.com/watch?v=AC8sm9h8lGw

      Vymazat
    3. Ládiku,
      jsem si sice s tím chlápkem tělesnou stavbou v mnohém podobný, ale mám víc vlasů a fousů.

      Akorát bych určitě nezvedal jeden šutr, ale dva najednou.
      I když jdu do Lidlu, beru si zásadně dvě tašky a rovnoměrně rozděluji zátěž na obě strany, jinak mě hrozně bolej záda. Takže bych k tomu šutru přibral druhý, pokud možno stejně velký a zvedal každou rukou jeden - po straně těla, protože nesnáším zvedání břemen v předklonu.
      A pokud by byla skalka dostatečně daleko a šutrů dostatečný počet, večer bych se šetřil a vynechal stepler , v mém či vašem věku se nic nemá přehánět.
      A PŘI PRÁCI BYCH SI MÍSTO JEDNOHO KAFETE ZA DEN dal alespoň několik piv - což je iontový nápoj a tekutý chléb v jednom.
      Pokud by ty šutry byly vápencové, občas bych si trochu uhryzl pro doplnění vápníku.

      Vymazat
    4. když chodím jen po našem blbákově, tak vidím, co je tu prázdných nebo prázdných a polorozpadlých staveb, o bydlení by nouze nebyla, kdyby si to opravili, stejně tak v naší čtvrti, většina baráků, kde žijí 2 nebo jeden důchodce. Ale proč ne mladí? Utekli, co by tu dělali. Takže těch 68 miliónů lidí by se ubytovalo, kdyby přiůožili ruku k dílu, ale co by tu dělali až by bydleli?
      Nebo na tom Bruntálsku, tam je baráků nebo i prázdné paneláky, ale proč? Proč mlaí utekli nebo se nenarodili?

      Vymazat
    5. Ti mladí odešli tam, kde jsou příležitosti, takže budou nejspíš makat a vydělávat. Aby měl kdo přispívat na dávky pro ty, kdo to tu zabydlí po nich a pracovat nebudou. Jenže tak to nedopadne, protože ti přišlíci budou chtít kolem sebe veselo, zábavu, večerní podniky, a to tam nemáte. Ani dealovat a šmelit se u vás pořádně nedá, smůla. Za pár desetiletí se to tam vylidní jako v pohraničí, zbude pár velkoměst a jinak nic.

      Vymazat
    6. ale 68 milionů lidí se do Prahy nevejde

      Vymazat
    7. Tolik jich nebude, sem přijde jen 3. a 4. liga.

      Vymazat
  7. Asi je mi souzeno napsat román o žebrácích. Studijní případy se mi přímo vnucují. Dnes mě na náměstí na zastávce oslovil stařík (vůbec nemůžu pochopit, že si z dvaceti lidí vždycky vyberou mě - vypadám na pohled tak debilně nebo přihlouple??), s prosbou, jestli nemám nějaké drobné. Vždycky dám na první dojem. Tenhle vystupoval velmi slušně, tichý, jako by se omlouval, že si dovolil. Dokonce i čisté oblečení, tašku sice odrbanou, ale ještě v normě, neřekla bych do něj, že je nuzák. Sáhla jsem do peněženky a dala mu dvacku. Jestli můžu věřit výrazu očí, tak měl radost, děkoval mi vřele. Z tramvaje jsem pak viděla, že míří k potravinám za rohem. Tak snad si koupil aspoň skromnou večeři, přísahala bych, že z něj alkohol cítit nebyl. Přemýšlela jsem, co se mu asi stalo, jestli fakt nemá na jídlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jste měla štěstí, že vám tu peněženku nevytrhl a vám nezůstala jen ta dvacka a oči pro pláč. Před bezdomovci nikdy peněženku nevytahovat, když chtít podarovat, mít jen drobné v kapse.Nebo mohl být na blízku jiný, co zjistil, kam a do které kapsy tu portmonku dáváte. Došla jste s ní vůbec domů?

      Vymazat
    2. To taky vím, a i si je tím testuju, jestli lezou k člověku moc blízko. Pokud se lepí, nedám nic. Situace byla taková, že děda by mi určitě neutekl, byl jako sušinka, a všude kolem stáli lidi.

      Vymazat
  8. Poslední letošní mošt, Jonagold. Další až září 2019.
    https://imgur.com/a/Or6AIrr

    Letos jsem se napil džusu
    že mám břicho nové zbrusu
    kulaté a pevné
    a jak bylo levné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku,
      před časem jsem četl o obézní intelektuálce, která nedokázala pochopit, že nehubne, ačkoli VŮBEC nic nejí.
      Akorát večer si dá litránek červeného před spaním.

      Pokud patříme mezi vyznavyče Zákona zachování energie, dvaapůl litránku (byť nezkvašeného)sladkého džusu plusmínus pokryje denní kalorickou spotřebu. To půlkilo špeku plus případná ta nestandartní dietní chybička navíc plus obídek se sedmi knedlíky rychle vyboulí břicho do nečekaných poloměrů.

      Mohl bych sám vyprávět, kdybych se nestyděl.

      Vymazat
    2. Já ho lehce splasknu. Ale dneska ještě ne.

      Vymazat
  9. Asfaltový holub06 listopadu, 2018 18:04

    Nejen přízemními úvahami o blízkém zániku, asimilaci, vyvraždění či konzumaci našich synů a vnuček (přechodně) živ je člověk!

    Bezprostřední hrozbou zdá se býti pravicový Putinožkův agent Nohavica s Vysockým a Okudžavou na rtech a Puškinovou medailí na hrudi.

    Což bohužel až se zpožděním pochopil náš oblíbený europoslanec, který až nyní odhalil svého lašského krajana coby mírového štváče!
    Teprve teď mu spadly šupiny z vočí!

    Na druhé straně - nikdy není pozdě přiznat chybu:
    ***********************************************

    „Jarek Nohavica převzal v Moskvě od Vladimira Putina Puškinovu cenu. Je udílena těm, kdo se zasloužili o rozvoj kultury.
    Asi už tak nějak patří k naší době a k naší společnosti, že tento akt vyvolal řadu vyloženě nekulturních reakcí. Nad Nohavicou vyjádřil opovržení například Jiří Dolejš, zásadový komunista, který se drží svého celoživotního hesla – Proti Rusku na věčné časy a nikdy jinak!“ podotkl k ocenění Keller. A všiml si i toho, že větší práci s morálním odsudkem si dala právnička Hana Marvanová, podle níž to u ní prohrál a přestane jej poslouchat.
    „Nohavica se skutečně dopustil něčeho, co musí být z jejího pohledu naprosto nepřijatelné.
    V závěru své děkovací řeči naznačil, že lidé by se neměli navzájem zabíjet, neměli by být nepřáteli, které někdo věčně žene proti těm druhým.
    Takové řeči z úst mírového štváče musely Hanu Marvanovou morálně nesmírně pobouřit,“ podotkl Keller a vzpomněl na článek Marvanové z října 2001, kdy vyzývala k tvrdému úderu po pádu newyorských dvojčat.
    „Naposledy jsem se viděl s Jarkem Nohavicou na peroně nádraží Ostrava–Svinov. Měl zrovna kulaté narozeniny a jel do Prahy na letiště, aby je oslavil ve Spojených státech, které miluje. Náš rozhovor ukončil slovy: To je zajímavé, vy jste levicový, já jsem pravicový, a můžeme se klidně bavit na jednom peroně.
    Kdybych tehdy tušil, že se z něho vyklube mírový štváč, ruku mu nepodám,“ uzavřel Keller.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby byli všichni štváči takoví...

      Vymazat
    2. :))
      No právě!
      To je mimochodem důvod, proč Vás nejen snáším, ale i oceňuji, ačkoliv s Vašimi politickými názory snad ze šedesáti procent nesouhlasím.
      Ale nikomu to neříkejte, byl bych mezi Vašimi dámskými obdivovatelkami nepopulární.






      Vymazat
    3. Dovolil bych si tvrdit, že nemám žádné politické názory a nemáte tedy z čeho počítat procenta nesouhlasu s nimi. Můj názor je takový: nech brouka žít a když po tobě vystartuje, tak ho zašlápni. Nebo alespoň odkopni co nejdál, třeba už nepřileze.

      Vymazat
    4. Laudo, laudas, laudare06 listopadu, 2018 19:20

      A Laudát...
      " aby pointa byla,
      vážení - vyberte si pro svoje svědomí -
      Nohavicu Jaromíra, nebo Karla Kryla!!!"

      Vymazat
    5. My jsme smějící se bestie a jsme na to patřičně hrdí. Není nic, z čeho bychom si nedokázali udělat srandu. A to je dobře, pomáhá nám to přežít. Už po staletí. Neznám na světě jiný takový národ, který si umí dělat v takové míře legraci sám za sebe.
      *****

      Není pochyb o tom, že v Rusku byl zločinný a mafiánský režim.
      Vznikl na počátku devadesátých let, vyrostl na rozvalinách bolševického Sovětského svazu a stál za ním slabý prezident Jelcin, který si nechal tak dlouho radit od dobrých, hodných strýčků ze Západu, až stálo v roce 1999 Rusko před rozpadem a totálním krachem. Ti, kteří podpořili Putina v roce 1999, s ním měli úplně jiné plány a velice brzy pochopili, že se jim vymkl z rukou a vede Rusko pryč od rozpadu.
      Pojďme se na chvíli vrátit o dvacet let zpět, ne každý si dnes tu situaci vybavuje.

      Putin byl v té době považován za nevýrazného, skromného pracanta.

      Pracoval jako pomocník primátora Petrohradu Sobčaka. V té době byly v Rusku dvě mocenské skupiny – moskevský klan, tzv. semja (rodina), okolo prezidenta Jelcina, a petrohradský klan. Moc ve státě fakticky patřila skupině sedmi oligarchů moskevského klanu, kteří byli mediálně přikryti věčně opilým Jelcinem.

      V roce 1999 bylo touto „rodinou“ Rusko už prakticky rozkradeno (tzv. zprivatizováno podle rad západních poradců) a byly připraveny podmínky na rozčlenění Ruské federace na několik nezávislých států. V některých oblastech už byl připraven tisk vlastních peněz (viz uralský frank, který byl vytištěn nedlouho po rozpadu SSSR a čekal v sejfech bank na využití).

      Ruský národ byl v té době zcela demoralizovaný.
      Moskevskému klanu bylo jasné, že až se vše zhroutí a národ pochopí, jaká šaškárna s nimi byla sehrána, veškerý hněv se snese na Jelcina a jeho kliku.

      Vymazat
    6. PPOKRAČOVÁNÍ

      Ideálním řešením by bylo svalit vinu za destrukci Ruska na petrohradský klan a najít obětního beránka. Lidé si vybijí vztek na petrohradském klanu, moskevský klan zůstane nepoškozen a zůstane mu moc. Někoho napadlo svalit vinu na staré struktury. Třeba KGB.
      Boris Berezovskij přišel s nápadem, že by se obětním beránkem mohl stát nevýrazný „úředník“ a bývalý agent KGB dočasně umístěný v NDR, se kterým občas jezdil na lyže do Švýcarska. Jmenoval se Putin a nikdo v Rusku, natož ve světě, o něm nikdy neslyšel.

      Jelcin souhlasil, a tak toho legračního úředníčka nejprve instalovali do funkce předsedy vlády a po pár měsících mu Jelcin předal moc. Tehdy 99 % analytiků předpokládalo, že ten, na koho Jelcin ukáže jako na svého nástupce, nepřežije příliš dlouho politicky a možná ani fyzicky. Odhadovali životnost Putina na několik měsíců, maximálně rok. Barevná revoluce byla fakticky v plném proudu.

      Putin začal vládnout v zemi, kde vše bylo rozkradeno, na mezinárodním poli na ni nikdo nebral ohled (uvědomme si, že tzv. obranné společenství NATO nedlouho předtím poprvé popřelo samo sebe a zasáhlo proti zemi, která nikoho z jejich členů neohrožovala, a tehdejší Rusko se zmohlo jen na bezzubé protesty).

      Armáda nefungovala, zbraně byly rezavé, staré ponorky a lodě se šrotovaly, staré zbraně se vyvážely ven a výroba byla zastavena. Lidé byli demoralizováni, měsíce a léta mnohé firmy nevyplácely mzdy, měna se zhroutila, inflace znehodnotila důchody i sociální dávky (inflace v roce 1993: 875 %, inflace 1999: 86 %), hrubý domácí produkt byl na úrovni země velikosti Dánska. Čtvrtina ruských bank (cca 400!) zkrachovala a s nimi zmizely i úspory obyvatelstva i firem. Podmínky k dokončení barevné revoluce byly ideální.

      Jen sebevrah mohl převzít zemi v takovém stavu. Putin to udělal.

      Vymazat
    7. Brzy po nástupu k moci moskevský klan pochopil, jaké osudové chyby se dopustil. Berezovskij prohlásil, že Putin byl jeho největší životní omyl. Přiznal tak, že se v osobě Putina příšerně zmýlil a ten nesplnil úlohu, která se od něj očekávala, tedy dokončení destrukce Ruské federace a rozdělení na několik nezávislých celků, které by už mocnosti šikovně vmanévrovaly do bratrovražedných válek – ať už ekonomických, nebo klidně i horkých, aby pak mohly oběma stranám prodávat zbraně. Jak víme, to mocnosti umějí velice dobře.

      Berezovskij krátce poté, co zjistil, že se v Putinovi zmýlil a že role nenápadného, legračního úředníčka byla pryč, raději neprodleně emigroval do Británie.
      Konkurenční moskevský klan byl přinucen navrátit rozkradené – zprivatizované bohatství zpět do Ruska. Kdo nechtěl a dělal ramena, šel sedět.

      Byla to dlouhá výprava do historie, že? Ale pro pochopení tehdejší situace nutná, protože mnozí si to nepamatují, respektive nechtějí pamatovat.

      A teď zpátky k vaší otázce.
      Opravdu si někdo myslí, že v této fázi vývoje bylo možné jednat demokraticky? Opravdu si někdo myslí, že oligarchové odstavení od moci a od nakradených miliard se nechali zatlačit dobrovolně? Přirozeně že se pokusili o zvrat a snažili se Putina mezinárodně i vnitropoliticky zdiskreditovat. Byly tehdejší vraždy Putinových oponentů prací Putina a jeho klanu, anebo naopak operací pod cizí vlajkou s cílem zdiskreditovat jej? Kdo to dnes spolehlivě rozklíčuje?
      (Opsáno od Větvičky)

      Vymazat
    8. Vladimír Vladimirovič by neublížil ani mouše.
      Litviněnko, Politkovská, Magnitskij, Němcov....
      A taky má rád zviřátka.
      Reflex.czFotogalerie
      Roztomilý Vladimir a zvířátka aneb Putin filantrop?

      Vymazat
    9. S tou mouchou jste mě fakt naštval.

      Vladimír Vladimírovič je Biolit 21, století!
      A přestaňte bzučet, libový elfe!

      Vymazat
    10. Вы знаете Гера́симов процедур?

      Vymazat
  10. Francouzští policajti dělají čest svému jménu, zatkli 6 osob připravujících atentát na makarona. To je brzy, chlapče, ještě o něj začnu mít strach.

    Větvička o Nohavicovi, to se to čte. Jakub Janda versus Karel Gott, a jiné zajímavé pohledy. Parlamentní listy pro každou ženu a dívku!

    Musím psát hodnotící zprávu, a to chci ještě stihnou dia bábovku (nebo mi ten mrkvový dort nevydrží do zítřka!!) na noční proud! Nestíhám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie,
      taky jsem psávával hodnotící zprávy a musím konstatovat, že bábovky jsou jednoznačně užitečnější a měly by dostat prioritu.

      Vymazat
    2. Díky za účast, Jáchyme, a že cítíte tu rozpolcenost ženy dnešní doby.... V hierarchii hodnot se shodujeme!

      Vymazat
    3. Ale zas po zprávě se nepřibere

      Vymazat
    4. Po dia bábovce taky ne, ten můj pořád hubne.

      Vymazat
    5. Marie,
      já tehdy pociťoval taky rozpolcenost a neuvědomoval jsem si tehdy, že jde o rozpolcenost ženy nadcházející doby!

      To je tím že tehdy neexistovaly džedrstudie!
      Čímž mi život protekl mezi prsty.
      Dneska bych se určitě stal feministickým džendrstrejdou a naučil se péct bábovku.

      Vymazat
    6. Marie,
      pokud nepečete bábovku z pilin a sádry, dá se ztloustnout i po diabábovce.
      Problém hubnutí vašeho muže bude buď v tom, že mu poskytujete příliš málo diabábovek a požadujete příliš mnoho vyčerpávajícího sexu.

      Zkuste prohodit pořadí hodnot a kýžená obezita se zaručeně dostaví.

      Vymazat
    7. Když jsem byla mladá, tak jsem měla chlipneho nadřízeného a ten mi vždy při obědě, když byly buchty říkal, že nejlepší buchta je teplá a vlhká

      Vymazat
    8. 1 dávka semene má 8 kalorií (jako 4 tictacy) takže ztloustnout se dá i z nadměrného orálního sexu

      Vymazat
    9. Gaio,
      nepodceňuji vaše bohaté životní zkušenosti, nicméně ztloustnout Vámi muvedeným způsobem vyžaduje podobnou píli a vytrvalost jako stát se milionářkou lovem pětikorun na plovárnách.

      Absolvovat během JEDNOHO dne minimálně dvěstěpadesát orálních sexů vyžaduje tak intenzivní a vyčerpávající točení kabelkou a špulení ňader na sexuálně-turisticky frekventovaných místech, že energetický zisk je nutně v červených číslech.

      Vymazat
  11. Ládiku,
    nedorozumění spočívá v tom, že každý z nás jinak chápe obsah pojmu "politický"
    Ale nechme to koňovi.

    Nebo Větvičkovi. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já nevím ani, co je nedorozumění.

      Vymazat
    2. Ládiku,
      teď jste mě dostal.
      Já vlastně taky ne.

      Vymazat
    3. Jarkovi Nohavicovi vyznamenání přeju a zůstává pro mě stále šansoniérem a písničkářem + básníkem č.1!
      Jarek, Jarek! :-)

      Vymazat
    4. Aha, pánové, zase má zbrklost. Chtěla jsem to dát samostatně, jako výkřik do světlíku :-), ne jako reakci na vaše "politická nedorozumění"... :-)

      Vymazat
  12. Zdravím do Nory po návratu z chaty. Bylo tam tak krásně!
    V neděli přijela dcera s vnoučkem a on si to hrnul dozadu, k záhonu jahod, jak si to pamatoval z léta...najednou koukám, on něco jí u měsíčních jahod - a ono tam bylo asi deset jahůdek. A navrch jsem mu dala jednu velkou.
    Dcera se smála, že kdyby mě macecha namísto Marušky poslala v listopadu pro jahody, že bych je přinesla i bez pomoci 12 měsíčků.
    Letos si příroda s námi hraje.
    Ale je to lepší, než když v listopadu bylo deset pod nulou. To manžel jednou nevypustil včas vodu ze systému, a začátkem listopadu začalo nečekaně mrznout, hodně. V sobotu jsme přijeli na chatu a v koupelně nám stála baterie na dvou zmrzlých válcích vody, prostě jí tlak vody vyrazil ze zdi a jak hodně mrzlo, tak neupadla do umyvadla... Kdybych to neviděla na vlastní oči, tak bych tomu nevěřila.
    Jo, a stala se mi nemilá věc. Vyhodila jsem do popelnice pár starých krámů z otcovy kůlny, taky plastovou láhev s Mogulem, no a on mi vytekl přes popelnici na zámkovou dlažbu na cestě a je tam velký mastný flek. Nemám tuchu, čím to dostat pryč, zkoušela jsem to drbat jarem a horkou vodou, to nepomohlo. Sousedka mi doporučuje kyselinu sírovou?! A já si říkám, že když to tam při mé zbrklosti naleju, vypálím do dlažby ještě větší flek a přitom si popálím ruce nebo obličej...
    Tak nevím....
    Po otci mám ještě v zásobě na vyklizení velikou kůlnu, starou boudu, dílnu, komoru - vše plné krámů, drátů, součástek, láhviček s kdoví čím...do smrti budu mít co dělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Posypat mletou křídou, aby se vsáklo, pak zamést a opakovat.
      Kyselinu nebrat,ale možná po polití louhem byste mohla seškrábat mýdlo.Nebo si též ublížit.
      Nejlépe bude,když to necháte vyhnit.

      Vymazat
  13. Kopíček diskutuje o sudetech

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím Alenu, skvrny od Mogulu bohužel odstranit neumím. Zdá se, že už jste veselejší, to je dobře. S vyklízením haraburdí se přece nemusíte honit, to se dá dělat postupně. Když to tam vydrželo tak dlouho... :-)

    Dlužím Vám povědět, co jsme zpívali na té naší vzdělávací akci. Žádné moc náročné věci, bylo to pro cílovou skupinu školních dětí. Vždycky jsem trochu napjatá, jestli tam budou účastníci, kteří rádi zpívají, nebo ne. Zatím je to radost, zpívají snad všichni a rádi, aspoň to o sobě tvrdí a zní to opravdu pěkně, takže jim věřím. No a mladší ročníky tradičně neznají, nebo jen málo, lidové písničky, takže ze všech činností mají největší zájem hodně zpívat: české, moravské, slovenské (ty už skoro vůbec neznají) i cizí. Oblíbené jsou písničky z pohádek a dětských filmů, boduje Princezna ze mlejna, Tři oříšky pro Popelku, písničky z filmu O třech bratřích, samozřejmě všechno od Šípa-Uhlíře a Svěráka, leccos od Vodňanského, také různé dvojhlasy, kánony, pro starší i Kryl, Nohavica, Nedvědi, atd. Další oblíbenou činností je tanec, zejména křepčení po středověkém způsobu – to se uplatní české středověké tance (jedna skupina hraje a bubnuje, druhá tančí, při tom se opravdu nikdo nestydí a všichni si to užívají) nebo Orff se svými divoce rytmickými kousky. Oblíbená je i pohybová improvizace na hudbu a malování při poslechu, a mnoho dalšího, jeden den většinou nestačí. Posloucháme všechno – i populární hudbu, i klasiku od gotiky po 20. st., všechno se dá ve škole nějak tvořivě využít. Jen se musí dobře promyslet, co s tím dělat, aby dlouhý a náročný poslech děti neodradil.

    No a jelikož buchta už stydne na mřížce a já toho napovídala až až, jdu spát. Zítra se moc nevyskytnu, náročný den. Tak dobrou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to, Marie, máte tam nahoře plusové body! :-)
      S lidovými písněmi je to, jak píšete. My se je učili od první třídy, učili se je všichni, celá republika. A pak, když se lidi, úplně cizí a různého věku, sešli třebas u táboráku nebo na nějakém večírku, nakonec společně zpívali a všichni to znali, slova i melodii.
      Děláte moc záslužnou práci, i ten Orff, to děti baví, různé nástroje, dřívka, xylofonky, zvonky, rytmus hudby ...
      A nikdy nevíte, co může být impulzem, který v člověku spustí lásku k hudbě. Někdo si bude třebas jen sám zpívat, někdo bude hrát s kamarády, nebo najednou zajde na koncert, všechno je možné!
      No, já jdu na to alespoň přes vnoučata, budu jim zpívat, dokud je to bude bavit, a pak se uvidí.
      Tak dobrou noc a dík za recept na mrkvový dort, zkusím to udělat, tedy trochu po svém, polevu z jogurtu s čekankovým sirupem asi vynechám :-)

      Vymazat
    2. Ale ten hustý jogurt s mletou skořicí a kapkou medu je na tom hrozně dobrý!

      Vymazat
  15. Odpovědi
    1. Zahnojené motory se čistily od šmíru trichlorem, arwa, čipro.

      Vymazat
  16. Nebo dlaždice otočit nebo je předláždit jinam, před dveře zastupiče.

    OdpovědětVymazat
  17. Republikáni s 235 kongresmany ovládali také 435člennou Sněmovnu reprezentantů, ve které nyní budou dominovat demokraté. NYT odhaduje, že demokratických kongresmanů usedne v této komoře 231.

    NBC na základě svého propočtu demokratům přisoudila 229 budoucích kongresmanů.

    Na americké počty jsem slabý nebo nedostatečně zocelený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uklidňuje mě, že bufalo vyhrálo nad kojoty nebo karolajna nad brujns.

      Vymazat
    2. Je můj názor politický?
      Nebo blbý jako vždycky?
      Je to vůbec názor?
      Nejsem jak ten Azor?
      Když mi řeknou lehni
      a ani se nehni
      zatočím se do klubíčka
      a pomyslím na Smolíčka.

      Vymazat
    3. Ládiku,
      názor budoucího prezidenta na budoucího zámořského kolegu MUSÍ být už z principu politický. S tím nic nenaděláte.

      Vymazat
    4. Jsou i nepolitičtí presidenti. Třeba Vinetů.

      Vymazat
  18. 460 manů v 435 židlovém sále. 229 demokratů má věčinu a Trumpa na lopatě. Musím si to ještě promyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do 15 let prý povedou válku s Čínou povídal jejich jenerál

      Vymazat
  19. Slunce mi praží do postele, prý poslední hezký den před pliskanicemi, ale rosnička říkal se často pletou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nebyla rosa a studánka teče na 120% letního sucha.
      Budu uvažovat o přibližování dřeva.

      Vymazat
    2. Mně taky, musím zkontrolovat, jestli neležím v posteli Vaší.

      Vymazat
  20. Slunce má být v duši, ne v posteli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám postel blbě, hlava má být k severu a já ji mám na jihovýchod. Ale zas splňuji,že z postele se má vidět na dveře.

      Vymazat
  21. Sněmovna kongresmanů a sněmovna reprezentantů je jedna místnost? Aby se nakonec nepobili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakub Dopieralla, Jan Hornát, Institut mezinárodních studií FSV UK, vypadají, že jsou spolužáci, komentují americké volby. Moderátor říká, že to znamená obrat k dobrému... pak dodal pro demokraty...

      Vymazat
  22. Teď se rozhoduju, jestli mám jet na výlet nebo se procházet jen tady okolo nebo jít do duchoďáku jako dobrovolník a povozit nějakou babku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše koulařka (18) chodí do DD na šichty po škole obtírat ležáky.

      Vymazat
    2. To klobouk dolů
      Slunce už zalezlo a zvedá se vítr, takže asi bude po rozhodování

      Vymazat
  23. No jo, přátelé, jedu do těch Slatinic. Spala jsem jen pár hodin, to nebude věru bujará oslava. Tak zase zítra, mějte se.

    OdpovědětVymazat
  24. Teď zas nadávám na dětské pojistky,potřebovala jsem otevřít Savo a nešlo to,po urputnem zápolení jsem vzala rozzhaveny hřebík a musela udělat do víčka díru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to byla dědská pojistka.

      Vymazat
    2. Gaio,
      to jste neměla zveřejňovat!
      Teď začnou prodávat v EU hřebíky pouze osobám starším 18 let na předložení občanského průkazu!

      (Výjimku budou mít pouze dětští připrchlíci starší 25 let v doprovodu šojdrové)

      Vymazat
    3. Taky mám pocit,že ty pojistky jsou akorát pro blondýny nebo dedky a batolata se klidně otráví

      Vymazat
  25. Musím to sem honem dát, než to zapomenu. Takové pěkné verše, na zelených "ještěřích" plátech vyvedené... kdo to může dělat reklamu a komu?

    "V listopadu nebuď líný,
    navštiv nové Filipíny."
    Vzpomněla jsem na Ládika, není líný a určitě by někam jel.

    O kus dál:
    "Co dostanu asi k svátku?
    Možná novou kamarádku!"
    Pod tím orangutan, jak si hraje s bábovičkami.... To mi docvaklo.
    Ještě zjistit, jestli je v naší ZOO nějaký úsek Filipíny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsou nové Filipíny? Nejsou to Fii plíny? A Fia je Fio banka?

      Vymazat
    2. Potřebovala bych nějaké vnouče. Hned bych nebyla líná a vypravila se na nové Filipíny.

      http://www.zooplzen.cz/novinky/novinky-1/expozice-filipiny-otevrena.aspx

      Vymazat
  26. Tak jsem si dal toho Větvičku ještě jednou, tentokrát kompletního a na jeho stránkách.
    Vřele doporučuji!Není to tentokrát ostravštinou a člověk se příliš nenachechtá...ale řekl jsem si, že by to byl špíčkový ministr zahraničí.

    https://www.ladikvetvicka.cz/index.php/2018/11/06/chlupaty-bezdomovec-z-holandska-a-nevyrazny-urednicek-z-ruska-vite-o-koho-jde/

    Další důvod, proč volit Ládika! Určitě by mu nedělal obstrukce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My teď jedem na hroby, to už tam nikdo nebude.

      Vymazat
    2. Mám fotku, jak si s Nohavicou podává ruku náš spartan.. i bílá rukavice.

      Vymazat
  27. Na hřbitově pohoda. Kvítí zlevnilo ze 450 na 199. Nanča si tam všimla, že někdo ukradl profilovku a já našel centrální urnu:
    https://imgur.com/a/BFAkZ28

    OdpovědětVymazat
  28. Zimola má flintu v žitě;
    ten opouští koráb hbitě
    když se šprajcl na mělčině,
    nepojede na zdechlině.
    Vrátí se do jižních čech
    u hamáčka měl jen pech
    a v chaloupce na lipně
    pomyslí si: polib mě.
    Polib mě v šos
    proč chodit bos
    jedině tak na jachtě.
    Ty, hamáčku, na šachtě
    kopej pro bureše nuggety;
    nemáš ani parkety.

    OdpovědětVymazat
  29. Dnes je slavné výročí07 listopadu, 2018 16:16

    Sedmý listopad v Moskvě - Samuel Maršak

    Rudou barvou dneska září,
    sedmička v mém kalendáři.
    Podívej se oknem: všude v ulicích je všechno rudé.
    Každé okno, každá střecha, jakoby dnes hořela.
    Tam, kde jindy tramvaj spěchá, kapela jde zvesela.
    Celá země - i my děti velký svátek máme dnes.
    Rudý balonek můj letí, přímo k obloze se vznes.
    ...a motto
    s dělníky ruku v ruce
    prapory revoluce
    po celé zemi rozvinem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pryč s tyrany a zrádci všemi,
      nechť zhyne starý, podlý svět!
      My nový chcem život na zemi,
      v němž nesmí býti žádných běd.

      Dále jen, dále jen, vznesme zpěv!
      Náš prapor nade trůny vlaje,
      nese on pomsty hrom, lidu hněv,
      volnosti seje zjev
      a rudě do krvava plaje,
      je na něm pracovníků krev!

      Vymazat
  30. tak doma z výletu, chtěla jsem k večeři rybičky na chleba, prý sleď, ale je to samý olej za 64 korun plus pečený čaj za 80 zas samá stáva ovoce nikde.Samý podvod, ještě že ta příroda nezklamala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když takhle přijdu pozdě a chci rychlovku, ohřeju si zbytek brambor nebo těstovin a vyklepnu na to konzervičku tuňáka, v oleji nebo tomatě. Trochu zeleniny, čerstvé nebo nakládané, a je to dobrota.

      Vymazat
    2. Toho oleje bylo moc moc moc,kupovat takhle olej a za ty prachy...

      Vymazat
    3. Já havarijně sním pytlík brambůrků ajeto.

      Vymazat
    4. Právě že s tuňákem, ani s "olejovkami" tj. sardinkami, se mi nic takového ještě nestalo, tak nevím. Pokud bývá sleď plný oleje, tak ho nekupujte.

      Vymazat
    5. Tuňáka si dnes může dovolit snad jedině učitel nebo advokát a doktor.

      Vymazat
    6. Už nekoupím a varuji ostatní sleďove filety v rostlinném oleji Gianna jsou rostlinný olej se sleďovymi filety.

      Vymazat
    7. Se pletete. Tuňák malá konzerva 80 g stojí v akci 22 kaček, vždycky se zásobím. Větší, Tuna steak in sunflower oil Franz Josef Kaiser, 170 g, stojí asi 45, mám ho na dvakrát. Ještě mám ráda Tuňákový salát Giana, různé příchutě, např. Mechico, 185 g, ten je i se zeleninou, fazolemi, omáčkou, hodně masa, a stojí v akci 27. Ty akce jsou pravidelné ve všech hypermarketech, tedy u nás prakticky stále, ceny se v nich střídají a vždy někde probíhá akce. Když je v akci, je stále ještě v poloviční době použitelnosti, nic prošlého bych nejedla.

      Vymazat
    8. Rio mare je za 100 a ryba tam není.

      Vymazat
    9. Ládik: Rio mare je světoznámá značka. Značkové zboží nekupuju, platíte reklamu. Snad mimo botasek, ty bych Vám jedny ročně povolila.... :-)

      Vymazat
  31. Teď čekám před soukr. kadeřnictvím kdesi na sídlišti na královnu. Už jí to prý schne. Musí mít černou barvu, ráno jedou busem do Plzně. A ještě si teď chce zatrénovat v Polsku. Tak žeru ty brambůrky v autě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybyste nebydleli na samotě, mohla všude chodit sama a pěšky

      Vymazat
    2. Jen ji vozte, děláte to dobře, zatím vás potřebuje a jste se čtvrtkou její jistota a opora.

      Vymazat
  32. Ládiku,

    ta Vaše báseň ze 16:22 mě vzala za srdce.
    Je na ní znát, že je ze života.

    Ta pracovníků krev na praporu...úplně jsem stereoskopicky, barevně a eideticky viděl, jak z posledních sil otíráte zakrvácené prsty a zakrvácenou klávesnici po své šesnáctihodinové šichtě u kompu do praporu, nazouváte běžecké boty a vybíháte se zkrvavělým praporem nad hlavou do nočních kopců.

    A rodná valašská země hltavě vpíjí kapky krve lašského barda, odkapávající z našeho protektorátního praporu Made in PRC (protože textilní a praporářský průmysl jsme zrušili).

    Otru si zraky zvlhlé dojetím a rychle hupnu do postele, abych si ten luzný výjev ještě ve spánku zpakoval.

    Ještě jednou díky!
    Ladislav Zápotocký by to nenapsal lépe.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je zrovna plagiát

      Vymazat
    2. Zrovna mě zamrazilo, jak už mi to všechno splývá. Když čtu takovou báseň, jsem blízka toho představit si za ní Merkelici s makaronem, jak ji vykřikují. Buď už jsem ze všeho blázen, nebo blázní svět okolo. Nebo obojí. Kdoví, v kom vlastně vidí ty tyrany Ládik. Svět se v p. obrací.

      Vymazat
    3. Co my jsme se toho úderně napěli pod vedením bývalých marií při hudebce

      https://youtu.be/fYyQJ_CG7sc

      Vymazat
    4. Merkelice s makro něm a ony to jsou padesátá léta

      Vymazat
    5. My jsme při hudebce pěli pouze regionální, tj. chodské lidové písně, sem tam i něco národního. Na budovatelky se nepamatuju, z gymplu taky ne, tam nás učily babky z 1. republiky, takže samé Mozarty, Michny, folklor. Správné budovatelské až ve sboru na fak., ty jsme ale měli v oblibě - vybíraly se fakt melodické a dobře znějící kusy.

      Vymazat
    6. No vida ono dokonce 19.století jak říká strýček Google

      ://jansen.raichl.sweb.cz

      Vymazat
    7. No vidíte marie být o desetiletí starší, mohla jste pět i toto bylo ve zpěvníku.

      Vymazat
    8. Ta je přejatá z budovatelských.

      Vymazat
    9. Z těch se mi nejvíc líbil pochod demokratické mládeže divím se však ze si ho dnes neprisvojili slunickari těm by se hodil ale asi to bude tím že dnes lidé nepějí málo málo

      Vymazat
    10. Ládiku,
      asi jsem tady fakt nejstarší, to je kruté!
      My tuhle pjosoňku ještě fakt ve škole zpívali!

      Jen jsem netušil, že je údajně původem z Polska.
      A tím Ladislavem Zápotockým (otec Antonína)coby autorem toho "vašeho" překladu si taky nejsem jistý, něco otextoval, ale možná spíš Píseň práce, tohle mi připadá příliš intelektuálské.

      Vymazat
    11. Taky ji znám, a to jsem zde junior.

      Vymazat
    12. Za tohle může Nejedlý a jeho jednotná škola,všichni z jedné generace pěli stejné písně a všichni recitál adin dva tři četyre pak vyšel zajčik paguljať

      Vymazat
    13. G: jenom když byli debilní kantoři, a ti jsou pořád někde nějací. Kdo měl normální, jako já, tak ani nevěděl, že je nějaká doba, kterou budou jednou pomlouvat. Všechno, co jsme zpívali/dělali ve škole, mě bavilo. A totéž říkají ostatní.

      Vymazat
  33. Moštu hlt poslední.
    Petku lepkavou pozvedni
    do hlavy ji vylej
    jonagold byl milej
    rubín vrchol blaha
    kam se hrabe Praha
    i se stovkou věží.
    Za moštem se běží
    celý světa kraj.
    Lokej, hltej, saj.




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V práci máme v lednici pořád z 2/3 plnou petku moštu, už před týdnem byl řádně zkyslý (ochutnala jsem). Chodím se tam dívat, zda to už explodovalo.... a pak se budu kochat, až to bude někdo uklízet. :-)

      Vymazat
    2. Řeč jde o čerstvém moštu s přirozenou teplotou.

      Vymazat
    3. To jsem pochopila, ale můj případ je napínavější.

      Vymazat
    4. "jonagold byl milej,..."
      Ládiku, ta básnička o moštu je boží, už si ji ukládám.

      Vymazat
  34. Zase vědci objasnili stavbu pyramid. Opřel se provaz o trám a šlo to, jak po másle. Na idnesu.

    OdpovědětVymazat
  35. Běží liška ze slatinic
    jako slavata a martinic...

    OdpovědětVymazat
  36. Já jsem se vzchopila, možná těch pár dní na chatě do mě vlilo trochu energie. Uklidila jsem hromadu krámů a oblečení, vytřídila to, co je mi malé (všechno :-)), tak jsem si něco nechala, ale většina letí.
    Vařila jsem na zítra pro holky a pro vnoučata, vyprala jsem tři pračky a teď čtu vaše příspěvky.
    Jáchyme, vy vše vyjádříte přesně, vtipně a přitom mě někdy až zamrazí, jak jste se trefil...

    marie, my jsme zpívali budovatelské písně vždy v hospodě nebo na mejdanech, ke konci, jako psinu. A fakt je, že často po hudební stránce je to dobré, jen ten text! :-)
    Třeba píseň O sovětském atomu, to bylo tak pitomé, to byl vždy vrcholný hit mejdanů pěveckého sboru. Anebo Píseň o Fučíkovi, to bylo pro tenor a pro sbor, to se zpívalo vždy v autobuse na zájezdech, když se jeden tenorista namázl, tak měl sólo (part Fučíka) a my mu zpívali sbor... to jsme úplně plakali smíchy, no, je to pryč.
    Taky jsme u kamaráda na chalupě s partou občas nastudovali a připravili nějaký kousek. Jednou to byla píseň o mandelince bramborové, pak O Péťovi (jak odmítal na táboře cvičit a pracovat), to si možná taky někdo pamatuje.
    U řeky, u říčky, třepotá se prapor,
    stojí u té říčky pionárský tábor.
    Sbor: To je přece správná věc, pionýrský tábor.
    Svolává hlas trubky k čtvrthodince ranní,
    jen pionýr Péťa nejde cvičit s námi.
    Sbor: Copak je to správná věc, nechce cvičit s námi.
    atd.
    Ježiš, to jsme se vyblbli.

    A když se nad tím zamyslím dnes, tak je zřejmé, že ani stálá politická masáž v rozhlase, ve škole, v pionýru - nás nijak neovlivnila. Politickými písněmi jsme se bavili, třebas natajňačku, a po roce 90. už veřejně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně je to skoro líto, ale ze školy ani ze sboru v hudebce se na vyložené budovatelky nepamatuju, takové ty přiblblé pionýrské taky ne - snad jednu nebo dvě, ale to už si fakt nevybavím v paměti. V 1. a 2. třídě jsme měli učitele, který ministrantoval v kostele, ten by určitě nic takového nezpíval. Pak jsme měli učitelku, která vůbec neměla hudebku ráda a nezpívali jsme až do 5. třídy snad nic. Na 2. stupni jen ty naše písničky, jak jsem psala, a pak taky ruské - Kaťušu, Partyzánskou, nějaké gruzínské, i při ruštině určitě něco dalšího.
      A pak až ve sboru na té pajdě, s tím se muselo vystupovat při výročích. "To jsem já, já svoboda mladá, v červený květ rozkvetlá...", tím jsme se bavili, když někdo zaklepal, tak jsme mu to zpívali :-)
      A další tři z repertoáru jsem našla zde, je tam i ta Ládikova. Ten Rozkvetlý den je pěkný. Tak takových bylo ještě pár, musela bych to hledat.

      https://www.youtube.com/watch?v=o_zuN0U7H0I

      Jinak se zpívalo hodně ruských angažovaných i klasika, ale jak říkám, všechno se nám tak nějak líbilo. O tu legraci se cítím ochuzená, docela. :-)

      Vymazat
    2. To byla doba optimismu ze se lidstvo poučí a že už bude všechno dobré a ono prd,dnes je budoucnost samá katastrofa

      Vymazat
    3. jo, to byly časy08 listopadu, 2018 08:59

      Nejlepší byl ten 13 měsíček z pohádky o marušce - ten českoruského přátelství.Ten byl nekonečný.

      Vymazat
    4. Gaia - s tím se nedá než souhlasit.

      Vymazat
    5. jo, to byly...

      Teď máme měsíc česko-eurounijního přátelství 52 týdnů v roce, a nemůžu říct, že by to bylo lepší.

      Vymazat
    6. Do 15 let nás čeká válka s Čínou. tak tedy to bych dala radši prednost těm MČSP a zahanet týrany a škůdce zpěvem

      Vymazat
    7. Stejně přemýšlím, jak je to možné, s tím školním repertoárem. Možná tu někteří zažili ještě nižší stupeň školy v 50. letech... tam ty písničky byly. Já začala školní docházku až po r. 1960, kdy se změnilo státní zřízení i učebnice, nové osnovy... tím by se to dalo vysvětlit. Při výběru písní pro školu se dbalo více na uměleckou hodnotu, nejen ideovou. To je na těch písních v učebnicích vidět.

      Vymazat
    8. jo, to budou časy08 listopadu, 2018 09:44

      S tou Čínou bude válčit RF na Ussuri, nebo USA?
      Náš tatíček , vrchní velitel vojsk, se zatím s nimi líbá.
      Tak jsem v klidu.

      Vymazat
    9. Dnes je druhý extrém, děti neumí ani naši hymnu
      Já cvičila v 75. na Strahově spartakiadu a tyhle písně celý týden pouštěl na nástupišti

      Vymazat
  37. Jak ten čas letí
    roky, staletí.
    Tam u letohrádku
    smetli na hromádku
    všechny české vize.
    Jazyk jim zněl cize
    mají nás za otroky.
    Kdyby jenom na roky.
    Knuta v ruce germána
    je na věky vepsána
    do všech českých duší
    on to ví a tuší
    pro Čechy je navždy vrah.
    Zase přešel český práh.



    OdpovědětVymazat
  38. Germán - pro Čechy jen hoře.
    Teď nám tu chce vpustit moře
    kmenů, které Pouštní liška
    měl rád jako bratr Žižka
    adamity v Táboře.
    S ostřím meče v bachoře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že máme toho Babiša

      Vymazat
    2. Nojo, máme babiša.
      Slovák všude bratry má.

      Vymazat
    3. Marakes no pasaran včera jsem ho poslouchala ve zprávách.

      Vymazat
  39. Přátelé,
    tohle neprošvihněte, tohle je koncentrované.

    https://vlkovobloguje.wordpress.com/2018/11/08/dobroserove/#more-954462

    OdpovědětVymazat
  40. Nechci zažít hospic
    na planetě opic;
    chci mít pěkné stáří
    lidi s bílou tváří
    vidět všude kolem.
    Cpou je horem dolem
    Bruselem a Marakéšem
    Paříží a Bangladéšem;
    prý tu máme hodně strdí
    na západě že už smrdí
    je potřeba ředit
    nebo aspoň cedit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak vidět tváře, můžete zavřít oči, ale oni úplně jinak smrdí a před tím neutecete

      Vymazat
    2. ...lidi s bílou tváří
      cítit šude kolem

      Vymazat
  41. Venku je neskutečně krásně. Mohla jsem si dopřát ten luxus jít se psem dopoledne, když už svítilo sluníčko, jen tak ne moc a zprudka, jen mírně, skrz opar. Přesně tohle je ten "malíř podzim", o kterém jsme zpívali a četli básničky my kdysi. Barev všude jako na malířské paletě, beránky nad hlavou, mírný větřík... Kdo můžete, vyražte na vzduch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, byl jsem v Karviné v Baumann Springs, měli teplo, naakumulováno, lid láskyplně přikládal ruce k pásu, radost expedovat.
      Jinak 26 kýblů po barevném listí.

      Vymazat
    2. U mě slunce nesvítí a mlha ale jinak teplo

      Vymazat
    3. Plzeň Mikulka právě teď:
      https://imgur.com/a/FmPtVkf

      Vymazat
    4. Proč je měrný bod vedle největšího sídliště, to nevím.

      Ládiku, vím, že je tu v sobotu Sněhurka, ale mám třídní sraz v rodišti, spojený s hřbitovem. Slíbila jsem účast.

      Vymazat
    5. Ve Varech prý bylo 6000 lidí, vyprodáno. Při děkovačce královna skočila ukázkového dvojáka před první řadou VIP, z níž jeden děda na královnu zakřičel: "ty svině!" ... tak byl vtažen do děje.

      Vymazat
    6. .. a pak že jsou pohádky (jen) pro děti!
      Tady bude určitě taky vyprodáno.

      Vymazat
  42. Dejte si ještě tohle,
    ať líp víme, vo co gou.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Arabista-Pelikan-Ze-tu-mame-par-desitek-migrantu-Pry-se-sem-dostaly-tisice-Syranu-Ptejme-se-jak-558413

    OdpovědětVymazat
  43. "...útočník měl blízkovýchodní vzhled, bradku a byl celý oblečený do černého...." (echo)

    OdpovědětVymazat
  44. Tak nám hodní Jordánci dopadli a poslali zlého pražského imáma.

    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/denik-n-imam-obvineny-z-terorismu-byl-eskortovan-do-ceska/r~92c9f10ae37f11e8a0680cc47ab5f122/

    OdpovědětVymazat
  45. Ládiku,
    TOHLE by byl hit Vaší volební kampaně!

    "Devětašedesátiletý muž z Nizozemska se chce nechat úředně o dvacet let „omladit“. Tvrdí, že se svým datem narození se necítí dobře a je kvůli svému věku diskriminován. O neobvyklém případu na svých internetových stránkách informuje britský The Guardian.

    Emile Ratelband žaluje úřady, že mu v dokladech odmítly upravit rok narození. U soudu v Arnhemu vysvětlil, že kvůli tomu, že jeho oficiální věk neodráží jeho skutečný psychický stav, má problém najít práci i vztah. Svůj problém přirovnal k transgenderové osobě, která se neidentifikuje s pohlavím, které získala při narození. Proto chce, aby mu úřady změnily současné datum narození z 11. března 1949 na 11. března 1969."

    Nevidím důvod, proč kromě svobodné volby pohlaví neuzákonit i svobodnou volbu věku!

    (Uvažuji o možnosti nechat se prohlásit za sedmnáctiletou lesbickou dívenku a přihlásit se do baletu)


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přišel byste o důchod

      Vymazat
    2. To není problém, mně by určitě každý psychiatr uznal invalidní důchod na hlavu.
      V nejhorším případě bych obvinil honzáka, že mě před čtyřiceti - padesáti lety coby nevinnou pannu ve vodách Seiny sexuálně obtěžoval. Ve svém věku si každé me too zaharašení už nemůže pamatovat a rád by mi dal štempl.

      Horší je, že bych neměl tu senilní slevu na jízdu vlakem či autobusem a musel bych jezdit ke své gynekoložce za plné jízdné.

      Vymazat
  46. Jáchyme, pustil byste svou duši vykoupat se s tou Honzákovou ve vlnách Seiny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepustila bych ji, on by na mě stařecky harašil!
      Bála bych se že otře pel mojí těžce vysouzené virtuální nevinnosti!

      Vymazat
    2. Vidím, že transformace již proběhla. Co tomu ale řekne Ládik, s pochybnou ženštinou za zády.

      Vymazat
    3. Marie, to od vás opravdu není hezké!
      já nejsem pochybná ženština, já jsem nepochybná ženština!

      Vymazat
  47. Hlásím příchod. Vše ok, sestru jsme lehce oslavili a zjišťuju, že mi odloučení od aktuálního dění dělá dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji nepouštět tedy Jílkovou, je to o Afghanistánu.

      Vymazat
    2. Náhodou, Ondráček je boží, kabaret hadr

      Vymazat
  48. Nejde se mi celý večer připojit z mobilu, ač jsem přihlášen přes gůgl.
    Jáchymo, hoď ho do Sény!

    OdpovědětVymazat
  49. Ráno vezu hubu
    na sčítání zubů.
    Chybí mi tam zub a půl
    horní špičák v plotě kůl.
    Dolní špičák ještě mléčný
    za kousání jsem mu vděčný;
    mosty, korunky a plomby
    to jsou časované bomby
    mohou v jednom okamžiku
    zmizet spolu v jednom šiku.
    Pak bych dal do rypáku
    sadu nových klapáků.


    OdpovědětVymazat
  50. Prvé vystúpenie Kuffu po operácii. A zhromaždenie veriacich z Lendaku v sprievode.

    https://lnk.sk/pTY9

    OdpovědětVymazat
  51. Kéž by přišly vodní kapky
    tak jak kdysi kuní tlapky
    potichoučku na střechu,
    pak zahrály na plechu
    okapů a střešních svodů.
    Chtělo by to nutně vodu!

    OdpovědětVymazat
  52. Kolik může být v té Séně v Paříži vody? Odhaduju tak 30-40%, zbytek bude močka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však taky dnes už nikdo nepíše básničky o Seině, břehu řeky Svratky a tak

      Vymazat
    2. Svratka se čte německy zvratka.

      Vymazat
    3. Poezii se moc nedaří

      Vymazat
  53. Exorcistu Petricko v aprili tohoto roku v Levoci, na prednaske o vztahoch. A na konci oslobodzovanie od zlého, pre vnutorny pokoj.
    (To aby ste si nemysleli, ze sa zaznamenavaju iba prednasky Kuffu:-))).


    https://www.youtube.com/watch?v=dCJLFrVrdrc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vztahy vám nezlepší žádná přednáška. Vy potřebujete hlavně náhled a zpětnou vazbu.

      Vymazat
  54. Zas ráno a zas startuje to lidské pinožení a mně chybí životní energie. Proč lidé též neulehaji k zimnímu spánku planeta by si též odpocala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu pinožení se říká život. Mám z sebou 6 kýblů v silné rose, slunko vychází za lesem.

      Vymazat
    2. Co zase sbíráte, tam už snad nic není

      Vymazat
  55. Jáchymo,
    studoval jsem vlastnosti a schopnosti svařovacích současných strojů s metodou MMA a TiG s ohledem na svaření louskáčku a vyšel mi vítězně 3fázový invertor Omicron Gama 250 L, k tomu stmívací kuklu. Je to český výrobek dobré kvality, nemáte s ním zkušenosti? Třeba jste surově šlapala ( stepler) a zlomila ne kyčel, ale šlapací páky.

    OdpovědětVymazat