05 března, 2019

KRTINEC č.382

224 komentářů:

  1. Tužka napíše,....a zachvíli je půlnoc,...čas strašit zlobivce,....
    Bububu,....

    Tututužžžka.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejede wifi, taky dobrá situace.

    OdpovědětVymazat
  3. Pacák dnes nestihl, tak blahopřání paní Tuźce a dík panu domácímu.
    Včera jsem byla hodnotit vína na znojemský košt, bylo přes 600 vzorků, já měla cuvee, millerky a pak bobulové výběry, ty byly skvělé, ale toho cukru! Jinak jsem nasmažila masopustní koblihy, tak mám počin k dnešní škaredé středě :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za krtinec, pane domácí.
    Loreena McKennitt - The old ways
    https://www.youtube.com/watch?v=0SG6ZITbWpU

    Vangelis - Beautiful Planet Earth
    https://www.youtube.com/watch?v=8Akb1t37T4E

    Wabi Ryvola Bledá hvězda
    https://www.youtube.com/watch?v=uU79ppkxG28

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to my včera byli na koncertu paní Urbanové s Moravským klavírním triem, ve smetanových šatech (ty jsem si blikla jen jednou)zpívala české skladby, v modrých https://jpeg.cz/obrazek/8fT1O cizozemské.
    Včetně přídavku: https://www.youtube.com/watch?v=cELQL6T7o6c
    Krásné to bylo.

    No jo, půst dnes po masopustu začíná, jak připomíná Lištička. U nás ale guláš od včera, i když už nejsme pracující, co ho dle mé maminky dodržovat nemuseli. Na koblihy u nás nedošlo, nějako mě ty tradice neberou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sukně, ne? Já myslel, že do pasu je sukně a všechno nad pás jsou šaty. Třeba ta paní za křídlem má šaty po prsa a pak nic. Nebo to je sukně s vyšším pasem? To by určitě věděl Jáchym, já jsem lajk a můžu jenom lajkovat.
      Naty začala masopust ranním gulášem. To je její. Za mlada (byly jí 3) si dala guláš v hospodě místo zmrzliny.

      Vymazat
    2. Ale ta Urbanová jela jak pila.

      Vymazat
    3. Vypadá jak báryšňa

      Vymazat
    4. Baryšňa bývá ještě více při těle a mívá na hlavě takový látkový patvar (nevím, jak se tomu odborně říká, ale něco podobného míval na hlavě faraon nebo kobra).

      Vymazat
    5. Gaia je přísná kritička. Ještě jeden snímek - slušelo to dle mého oběma dámám, ba hlavně i zpívalo a hrálo, pánům rovněž: https://jpeg.cz/obrazek/8foVi
      Zda byl modrý živůtek se sukní paní Urbanové spojený pevně zodpovědně neposoudím, přicházela na jeviště za klavírem a pak byla na opačné straně než my.
      4 skladby zahrálo trio samo, variaci na naši hymnu Kde domov náš si loni objednali u pana Zdeňka Krále pro koncerty k výročí rozpadlé republiky, na YT jsem nenašla. Mohlo se fotit, dokonce i natáčet, fotograf z místního tisku tam kupodivu nepobíhal.

      Vymazat
    6. Já jsem byla velká fanynka Urbanové - ve své době. Prvně jsem jí slyšela a viděla v Jakobínovi (94), chodila jsem pak prakticky na všechno, v čem zpívala.
      Nezapomenu na její Toscu s Peterem Dvorským, Miladu v Daliborovi, Pucciniho Děvče ze Západu, taky vynikající byla jako Kostelnička v Její pastorkyni. Ovšem čas nestojí a každý nemá osobní kázeň, vysokou inteligenci a dobré rádce jako třebas Edita Gruberová.
      Takže třebas v Donu Carlosovi už jí táhlo pomalu na padesát a prostě to bylo znát.
      Ještě zazářila v Parsifalovi, to jsem viděla všech šest představení, bylo to bez alternace a tam byla dokonalá (ale v kuloárech se říkalo, že ji ukáznil zahraniční dirigent, který ji prostě donutil k soustředěnému výkonu).
      Teď vystupuje na koncertech, myslím, že už nikde v opeře nezpívá.
      Prosím, neberte to jako chlubení, já jsem jen v Praze měla příležitost chodit víc naživo do Národního a operu mám ráda, to víte.
      Vším tím psaním chci jen říci, že je mi líto, že takový nádherný hlas, jakým Urbanová disponovala, nedostal víc příležitostí v době, kdy byla na vrcholu - tedy v 90. letech.

      Vymazat
  6. Konečně doma a wifi jede... dostal jsem od výrobce flešku na kartě a ani jsem nevěděl, jak se do toho leze. Už vím... a QRkód do mobilu pro spuštění výpočtové aplikace na ventily. Nakonec budu muset na tom mobilu i dělat, to abych koupil 8plus.

    OdpovědětVymazat
  7. U vajthauzu stojí gazík;
    Melány jí koblihu
    džem jí káp do výstřihu,
    bureš plazí mlsný jazyk.

    To zas bude ostuda;
    v burešovi dříme zvíře
    daleko má do rytíře
    chová se jak pobuda.

    A už na něj letí facka;
    Doník rychle zasahuje
    přes rty mu jí natahuje
    takového máme fracka.

    OdpovědětVymazat
  8. Paní Gaio,
    co běh? Vyšmíroval jsem Vaše boty:
    https://www.nordblanc-obchod.cz/cs/products/zlute-damske-sportovni-boty-elevate-lady-nblc75-jzl
    Mě kdysi Maximus poučil, ať neběhám denně (měl jsem z toho svalové problémy), ale ob den - měl pravdu. Došlap na střed chodidla (i z kopce) a držet trup rovně (hlídat si pánev) - to jsou všechny moje nevyžádané rady, jinak si tělo poradí samo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm,to jsou ony,velmi fotogenické,že.Běhat jsem ještě nebyla,až vítr vysuší stezky.Zatim mám ještě 400 kredit do fitka.

      Vymazat
  9. Ládik:
    Já myslel, že do pasu je sukně a všechno nad pás jsou šaty. Třeba ta paní za křídlem má šaty po prsa a pak nic. Nebo to je sukně s vyšším pasem? To by určitě věděl Jáchym, ...
    ***************
    Ládiku,
    i župan či kabát jsou vpodstatě rozpínací sukně s pasem zvýšeným ke krku.

    "Šatům po prsa a pak nic" se tuším říká šála.
    Ačkoli nic nemám proti nahým klavíristkám, přece jenom to zhoršuje koncentraci. Nahé lavíristky proto spoléhá, že se oko diváka zafixuje na tu šálu a nepoklesne poklesle níže. Ty obzvláště cudné si místo šály oblékají sobréro.
    (Musím si to video pustit na větší monitor, abych se mohl lépe soustředit na poslech.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teď to BJ pohnojila ještě s nějakým živůtkem. Co to proboha je? Malý život? Znám takový ftip, jak cigánka kupuje časopis Život. Ale živůtek - něco kolem krku?

      Vymazat
    2. A kdyby se tu objevil raglán a hladce obratce, to by bylo těžší, než s Popíčkem.

      Vymazat
    3. To: Ládik!!!
      Gůglujte či se doptejte třeba Vaší čtvrtky. Sako (či celou šolnu) na maturitní ples Vašeho želízka už máte vyhlídnuté či dokonce už ve skříni? Ono to uteče...
      Na koncerty či do divadla už teď každý nosí, co doma má, na plesy asi zatím ne.

      Vymazat
    4. Živůtek je od slova život,tak se dřív říkalo břichu,tudíž sukně a co zakryje břicho a šaty byly na světě

      Vymazat
    5. Na ples půjdou rodičové. Já si dám Javorový nebo Ostrý.

      Vymazat
    6. U nás se břichu říká bendžo.

      Vymazat
    7. A jak se oblíká na pohřeb? Babinec se oblékl takhle, do barvy:
      https://imgur.com/tIhyN3H

      Vymazat
    8. Prsa byla v korzetu ale většina jich musela koukat,takže dnes se říká živůtku tomu minivršku šatů,přesně jak má ta klavíristka.
      Můj muž neznal ani barvy,třeba lila,sůl a pepř Pepito,tomu nerozuměl.
      Dnes se místo lila říká levandulová

      Vymazat
    9. Bendžo je nářečně,život bylo spisovné v obrozenecké češtině,používala to dost i Němcová,proto to vím.

      Vymazat
    10. Hm, pohřby - s těmi je to nyní jako s koncerty a divadly i Ládíkem!!! zveřejněnými fotkami - každý si na sebe vezme to, co má, v hlubokém smutku nebývá občas ani nejbližší rodina.
      To svatby, co nejsou někde neformálně na louce či diskotéce, bývají nastrojenější.
      Jednorázově si lze vhodný oděv půjčit k jakékoliv události - třeba se i já ještě dočkám , že tu Ládik!!! dá nějaké to sáčku k dobru.

      Nejsem na módu odbornice. Nicméně u jednodílných nepytlovitých šatů já považuji horní část za živůtek, "sukně" začíná od přestřižení v pase, nad či pod ním. Nebo má Gaia pro horní díl šatů nějaký správný jednoslovný název? A jsou i dvoudílné šaty - s horním dílem třeba přes hlavu. Variant prostě mnoho.

      Hezky se den prodlužuje a Mišpule je venku bez vodítka čím dál oraženější, musím se po ní ohlížet stále častěji. Mých kroků dnes 10 tisíc nebude, Andy i ona jich udělali mnohem víc.

      Vymazat
    11. Myslím si, že všichni na fotce byli v černém, a to na pohřeb stačí.
      Aby člověk měl ještě v zimě šikézní oblečení komplet v černém, to by se musel na pohřby nějak zaměřit :-) anebo být milionářka s vizážistou za zády.
      Já sama jsem si před léty pořídila malé černé (do divadla), černé sáčko (jen k bokům) a na zimu mám černý kožich. Při koupi sáčka (cca před 15 lety) jsem si říkala, že se mi to bude hodit, až třebas jednou rodiče zemřou, protože jinak černou nenosím, to pro starší dámy není vhodné.
      Nemyslela jsem si, že to prvně vezmu na pohřeb manžela...

      Vymazat
  10. Pro zajímavost ta fleška ve vesničanově kartě.
    https://imgur.com/uzJwfxF

    OdpovědětVymazat
  11. Kopíček Popíček.
    Ládiku Smrádiku !!!, proč někomu komolíte jméno ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popíček je jiný nick, podobnost čistě náhodná.

      Vymazat
  12. Tužka napíše,....vše, co jsem zažila popré, to si dokonale pamatuji. To, co se opakovalo dencoden,...to si taky pamatuji, ale jako jakousi zprůměrovanou veličinu,...už nemá ty detaily,....zrnka písku a kamínky na cestě, která byla ta úplně první.

    Tak si taky pamatuji své první setkání s voňavkou, tedy parfémem. U nás byly všude látkové sáčky s bylinkami, takže to vonělo touto směsí. A taky,....nevlastní babi i prababi si potrpěly na toaletní mýdla,...nejvíc si pamatuji ta kulatá, lisovaná jako květ jiřiny, nebo astry,....myslím, že ty papírové kazety, vyložené látkou a na ní vložená mýdla, že se jmenovaly Astra.

    To mě jednou pan řídící,/ tak se říkalo řediteli a v jedné osobě i učiteli, školníkovi a topičovi naší jednotřídky,/...tak pan řídící mě poslal se vzkazem do nejváženější rodiny ve nesnici. Rodina doktorů, jediní měli auto, veliký dům, na zahradě pobíhali chrti,...honorace,...ale starého pána za války postřelilo gestapo, když tím autem v době stanného práva vezl mladou ženu do města do porodnice, do porodnice dojel, dítě se narodilo, rodička taky přežila,....ale starý pán zemřel. Pěší německá patrola je stavěla, on nezastavil,....nikdo to na ně tenkrát neprozradil,...ale ve vesnici se to vědělo,...i bolševik je nechal napokoji a nechal jim velký dům, velikou zahradu s malým parkrem i rybníčkem, paní byla také doktorkou a pracovala ve městě v nemocnici,...lidi si jich vážili, protože tušili, že by je mohli taky potřebovat na záchranu života, tak je nikdo nepronásledoval a možná nebylo tolik závistivců.

    A k té voňavce,....když jsem tam přišla, tak za hlavními dveřmi bylo v chodbě veliké zrcadlo s poličkou, na poličce broušená zvláštní váza, uzávěr, hedvábný střapec,....já, vesnickej šestiletej balík, jsem na to začala zírat, úplně jsem zapomněla, co mám vyřídit,.....paní, a její dcera se na mě s úsměvem dívaly, pak vzaly tu vázu, a několikrát mi pšikly do vlasů na mašle. To je francouzský parfém, krásně voní,...řekly.

    Voněl opravdu krásně,...mašle jsem opatrovala, abych je nemusela dát vyprat,...ovšem, zvířatům to nevonělo,...vždycky si odfrkly, a odtáhly hlavu od mých vlasů, psi, kočky, ovce, kozy, koně, cítili to z hlavy kolik dní, než jsem si umyla vlasy,...a pamatuji si, že jsem si říkala, že si hlavu nebudu dlouho mýt, a pořád jsem k copu přičichávala.

    Jak jsem začala dojíždět do školy do města, tak hned první týden jsem si koupila parfém. Jediný parfém, co tam byl. Jmenoval se Bridž, Malá čtverhranná lahvička, ve střední části rozšířená, takže správně matematicky popsáno: dvojitý čtyřhranný pravidelný komolý hranol, spojený v místě větších základen. Uzávěry byly na obou stranách, byl v tom dvojí parfém. Vůně mi v paměti nezůstala,...pak jsem si nakupovala spousty voňavek, a dala za ně někdy nehorázné peníze.
    Parkrát se mi stalo, že mi nakonec nevoněly,...lehká pomoc, nechávala jsem je v umývárnách, vždycky se ztratily.

    Svítí slunce, jdu ven.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  13. Před chvílí jsme dorazili z příbuzenské oslavy osmdesátin mé tety, sešlo se nás 26, chybělo 9 do plného počtu našeho příbuzenstva, se kterým slavíme nejen kulatiny. Bylo to moc fajn.

    Jiří Šlitr - Tři tety (1965)
    https://www.youtube.com/watch?v=4KVgEbmKYcI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je paráda, Anno, takových lidí v příbuzenstvu, a ještě se všichni navzájem snesou :-). Docela lituju, že jsme ani s rodiči, ani později velké rodinné sešlosti nepěstovali.

      Vymazat
  14. Tužka napíše,...to já o něco později,...na vlak,....no,...nebojím se,...nikdy se nic závažného neudálo, kromě incidentu uvnitř ve vagónu, ovšem, za to dopraváci nemohli. To je o lidech, a to se stává kdekoliv.

    Ale že mají poslední dny pech,....mám takový dojem, že už se k tomu nepřistupuje s takovou opravdovou bezpečností a vědomím, ža mají v rukách stovky životů.
    Znala jsem spousty strojvedoucích, nedali by si pivo večer, když šli ráno na šichtu, a nikdo jim nedával dýchat.....a mám utkvělou představu, dalo by se to ověřit, že dřív jezdilo vlaků víc, jezdilo hodně nákladních vlaků, a v době ruské okupace ještě jejich vlaky s pohonnými hmotami a dalším proviantem, každý den určitě jeden jsem na trati viděla. Dávala se mu přednost, rychlíky čekaly, až si okupant ten svůj verk dopraví kam potřebuje.
    Vždyť jich tady bylo,...to už se pozapomíná, a pořád pendlovali, po silnici i po kolejích.
    Na silnici kolony,...z maléru, kdy mě mohli několikrát převálcovat s obrněncem, jsem vyvázla jen taktak, projela jsem pangejtem,....vždycky byl mělký a Anděl Strážný seděl na tandému.

    Tak zítra,...je to o štěstí,....
    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  15. Pár postřehů ze včerejších médií:
    Víte, co je to kolorismus?
    USA, náš vzor – populární černošský herec Will Smith (např. film Já, robot, nebo Muži v černém, ovšem taky pilot ve Dni nezávislosti) prý nemůže hrát v biografickém snímku otce tenistek Williamsových, protože je málo…. černý !!!
    Prý je to hnusný kolorismus, angažovat světlejšího černocha, protože táta Williams je černější atd. A že je nutno proti tomu bojovat.
    http://jdem.cz/evzch6

    Naši novináři jsou taky překorektní, např. na IDnes titulek zní: “V Německu odsoudili šestnáctiletého za pokus o vraždu těhotné přítelkyně”
    a poslední odstavec samotného článku: “Podle německých médií se jednalo o tři německé občany tureckého původu a jednoho občana Švédska původem z Iráku, který v Německu žije od roku 2013.”
    http://jdem.cz/evzcj2

    A do třetice všeho dobrého či zlého:
    Karel Schwarzenberg právě leží v nemocnici, kde se chystá na operaci srdce. Přesto zde přijal reportéry z Deníku N….
    "Hajzlové, nezkurví... Schwarzenberg přirovnal Čechy ke šlapce a zkosil úplně vše..."
    http://jdem.cz/evzck5

    Moderátorce (Renata Kalenská) se nelíbilo, že Schwarzenberg nebere vážně českou občanskou společnost a připomněla mu „ty tisíce lidí, jež protestovaly proti politice Andreje Babiše“. …. „Máme co jíst, máme levné pivo, tak fajn. Nic nám nechybí,“ shrnul současný postoj české společnosti. Redaktorka se jej vyděšeně zeptala, jestli takovéhle zemi skutečně chce člověk jeho formátu sloužit.
    A kníže Schwarzenberg reagoval podobenstvím českého národa jako sexuální pracovnice: „Někdy v temných hodinách si připadám jako kluk, který ve škole miloval krásnou holku. Byli ve stejné třídě… Pak ten kluk v nešťastné době musel emigrovat, holka zůstala tady, on na ni nikdy nezapomněl. Ty její oči… Pak se vrátil a navštívil ji. Setkali se a láska zase vzplanula. On pak ale přišel na to, že ta holka šlape,“ básnil.
    Jenže jemu je prý té šlapky pořád líto a touží ji zachraňovat. „Jsem asi blbej,“ zakončil na nemocniční posteli své vyprávění.

    Lidé mu v komentech napsali hodně názorů, zítra už asi PL diskusi vymažou, tak alespoň pár:
    - A že pan Schláfenberg tolik toužil té šlapce dělat hlavu státu. Asi chtěl být titulárním pasákem…
    - Prý děvka... ale zatraceně štědrá ke "knišetipanu" - viz velkorysé navrácení majetku, kšeftík s Becherovkou, vysoké politické funkce... A jak je jeho vulgarita roztomile "noblesní"!
    - To mu nevadilo, že léta ho tato šlapka živila a vyplácela mu takové nehorázné peníze?
    - Hodně diskutujících se ptá, proč se Schwarzenberg neléčí ve Vídni. Na to je jednoduchá odpověď, stařeček čerpá naši péči protože je spořivý, ono v té luxusní vídeňské nemocnici by to stálo hodně. U "hajzlů " to bude zadarmo, druhý nejbohatší Rakušan nevěří rakouskému zdravotnictví, a proto bude provedena operace v Praze. Pan "kníže" za vaše daně do státní kasy i pro výdaje ve zdravotnictví bude zase fit a bude Vás oblažovat svoji elegancí a vybranou češtinou.
    - Vše je na dobré cestě. Skorolesníkovo setkání se skorodramatikem se svižně blíží. Kmocháček už má pohotovost…

    Tak dobrou a ještě lepší noc!

    OdpovědětVymazat
  16. Tak tady zakázali chov kožešinových zvířat,ale Monika jede do Ameriky reprezentovat s modrou lištičkou za krkem.Tomu říkám pokrytectví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To může mít z půjčovny.
      Cestování je snad dnes za mnou: https://imgur.com/ROFJQud

      Vymazat
  17. Zprávy z Alžírska:

    ..."Protestující zaplavili celou zemi, když byla oznámena pátá kandidatura těžce nemocného prezidenta Abdelazíze Butefliky, který se léči ve Švýcarsku a jeho zdravotní stav je tajemstvím. Prezident veřejně nepromluvil od roku 2013 a v minulém roce se 82letý prezident objevil jen krátce schoulený na vozíku."... (Argument)

    A jde to. Třeba je po smrti, to se neví, ale kandidovat může. Třeba je to demokrat a v Alžírsku se blýská na lepší časy.

    OdpovědětVymazat
  18. Doník, ty sedíš v oválu?
    Ťažké pre ožralu
    v ňom najísť roh,
    kde by vychcat sa moh.
    Kde tu máš hajzl?
    Dole bol pajzl
    dal som tri plzně
    rozkrok mi mrzně.
    Zatop v tym pecku
    dáme si decku
    pokecáme o svetě
    a čo je na netě.

    OdpovědětVymazat
  19. Včera na Líze první klíště. No, bylo už i hůře - kdysi i v půlce února.
    Razím do "světa", mějte se fajn.

    OdpovědětVymazat
  20. Jsem jen na tabletu, noťas mi klekl. Jedu do práce, tam si kliknu na vaše odkazy. Musím udělat karbanátky, salát je hotový a já si dám kapra. Teď mě zajímají samé kočárky a dětské oblečky, tak mi promiňte moji absenci :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Mi přijede na 10h buderusák na Buderus... vypustil jsem vodu z kotle, odstavil ho z provozu. Tak uvidíme, jestli přijede. Vylívám z lavoru a dopouštím 5 litrů denně, kotel ale vesele jede. Asi někde prasklo těsnění - a já dovnitř nevlezu. Když to bude něco vážnějšího, vypláznu 80tis a přemýšlím, jestli nedát čerpadlo. Ale Morso všechno jistí.

    OdpovědětVymazat
  22. Z okna to vypadá venku pěkně,ale vítr fouká, včera už prodávali sadbu salátu,ale ještě jsem se ovládla,ono může ještě klidně mrznout a spálilo by se to i ve skleníku.A pak ta voda,zdrazili mi ji o 6 korun a do vany nic nepříteli,vlastně poslední vláha byl sníh v lednu,myslím,že to sucho bude i letos a nutno tomu přizpůsobit zahradnické aktivity, takže dnes nebudu dělat nic. Akorát včera jsem dočetla že hřbitova ještě vánoční věci,tak to rozeberou a příští Vánoce zas recyklují.Bylo 6 let výročí od úmrtí,z úterka na pátek to bylo a tento rok to zas tak vyšlo,takže mě to obzvlášť zas bralo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamelot - Za mokrou horou
      https://www.youtube.com/watch?v=IFNRwWqGabg&list=PLpMeh3O-MdfrPJqmQmgMQR-T7o7RGFrLG&index=25

      Vymazat
    2. Děkuji,to je má oblíbená

      Vymazat
  23. Ještě napíši úvahu ke Stefflove článku Odřená kolena.
    Nevím,jak by se rodiče tvářili,kdyby chodila děcka že skoly zraněná, já mám špatné vzpomínky,třeba jednou jsem suplovala TV a děcka jak se hojila,tak jeden chytl druhého a roztrhl mu tričko, z toho byla úplná aféra,tričko za 50 korun a matinka se málem soudila o odškodnění, já vzala triko domu a na stroji to sešila. A jednou se děcko opatlalo od uhlí,složeného před školou, též matka fúrie vyváděla,že musela prát a mour stejně nepustil, rifle jsem nesla na vlastní náklady do čistírny.

    OdpovědětVymazat
  24. Jak si tak čtu toho Pokoru,tak myslím,že jsem udělala dobře,že jsem zrušila to divadelní abonmá a ušetřila tak 1560 korun za rok.
    Půjdu akorát v květnu na Plíhala a v červnu na Lišku Bystroušku a pak bude pár koncertů v parku zdarma,takže kultury dost a dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nebyla v divadle ani na koncertě od doby, co jsem onemocněla bipolaritou (před 16 roky), něco se mi stalo v mozku, takže je mi zle i jen z představy, že kolem mě bude hodně lidí. Tak si někdy pouštím divadelní hry, co jsou na YT.

      Vymazat
  25. Pokora má do divadla nějaké divné boty,vůbec je divadelně oblečen jen v horní polovině a v dolní jak na fotbal, máma od 5 dětí a do divadla elasťáky, no nevím,akorát to lososové sako plus ,též uvažuji na jaro o nějaké barvičce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článku ani fotce bych raději nevytkla nic. Ale zamrazilo mě u posledního odstavce. Prý "...ačkoli byla podle mě hra vyvážená a jednoznačně se nesnaží vyvolat dojem, že „kdo není gay, je proti nám“, tak jsem si v hledišti připadal jako ne-gay v jasné menšině. Páry muž a žena byly vzácné. Naopak zde bylo mnoho skupinek lidí stejného pohlaví."
      Tak to abych radši přestala chodit s kamarádkou do divadla a jinam, jinak jsem v podezření. A to jsem si vzpomněla, jak před 40 lety ve Francii, když jsme jezdily s fr. kamarádkou po cestách necestách, kolikrát jsem i já rozuměla narážkám a chichotu ostatní mládeže, když viděly nás dvě spolu v autě, že jsme teplé. A už to tu máme taky.

      Vymazat
    2. Tak u nás chodí do divadla že 2 třetin báby přes 50, většinou kamarádky v menšině jsou mladší manželské páry a teenageři úplně chybí

      Vymazat
    3. Tak to je zajímavé07 března, 2019 15:28

      Marie,
      Vy jste mohla před 40 lety/1979/ jezdit křížem krážem po Francii?

      Vymazat
    4. Už jsem to tu párkrát psala. Dvakrát moji žádost zamítli, i když jsem měla pozvání z rodiny a vše od nich potvrzené. Až na třetí pokus, když jsem jako důvod neuvedla turistiku, ale studium hudby a folkloru v severozápadní Francii a doložila to svou ročníkovou prací na toto téma, jsem dostala povolení. Jestli pomohl ten folklor, nevím. - Tam jsem byla 2 týdny v rodině korespondentky (dopisovaly jsme si už několik let, možná byly dopisy i otevírány a kontrolovány) a nikdy nikdo mě tam nekontroloval.

      Vymazat
    5. Tak to zajímavé07 března, 2019 16:09

      To jste měla štěstí.
      Děkuji za odpověď.
      Každému to dopřáno nebylo.

      Vymazat
  26. K tomu adagiu (BJ na Popolcovú stredu), len tolko:

    https://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu ještě připomínka jiného Adagia, ve španělském koloritu. Také velmi známý motiv, úžasná souhra kytary a angl. rohu.

      Concierto de Aranjuez - II. Adagio - Pablo Sáinz Villegas - LIVE
      https://www.youtube.com/watch?v=KzEFQW9CXGc

      Nenazpíval dosud nikdo. Některé melodie vyzpívají nástroje lépe než sebelepší lidský hlas. Proto mám stejně ráda operu a vokální skladby jako instrumentální, cítím zpívat duši, ať tím, nebo oním prostředkem.
      Možná že u tohoto intrpreta kytaristy někdo řekne, že hru příliš prožívá, ale mně ty emoce právě dnes sedí, ladí.
      Dělá se pěkný den.

      Vymazat
    2. Il Divo - Adagio
      Karel Gott - Adagio (1971)
      atd.

      Vymazat
    3. Ad: Marie

      Hraje krasne, dokonca som nezachytil ani nejaky nasledny, ci predchadzajuci pazvuk, ako sa obcas stava i dobrym gitaristom pri pohybe po hmatniku, no...

      ...ten az mysticky zvuk, stupnovanie, pocit akoby stupania po nehmotnych schodoch do vysin...citim jedine v nahravkach v klasickom prevedeni a so slacikmi a organom, samozrejme, ako som dal vyssie.

      Vymazat
  27. Post s KBS (konferencia biskupov Slovenska).

    Ku včerajšej strede:

    Askéza

    Zriecť sa jedla či pohodlia, to nie je radosť z vedomého ubližovania vlastnému telu. Uprázdniť miesto ľudským veciam znamená pripraviť priestor duchovným hodnotám. Aj Ježiš upozorňuje, že v niektorých prípadoch pomôže len pôst a modlitba.


    Dnesny stvrtok po Popolcovej strede:

    Svedectvo


    Ježiš ma posiela ohlasovať jeho slovo tam, kde sa iní nedostanú. Odovzdávanie viery je spojené so svedectvom života. Nech ľudia pri pohľade na mňa vidia a počujú, v koho verím a čo hlásam.

    OdpovědětVymazat
  28. No, a kto sa prejedol vcera masa, tak trochu duchovnej pozivne na cely marec☺.

    P. S. Inac,zdrziavat sa od masa musia rimskokatolici na Popolcovu stredu a Velky piatok VSETCI od 14 roku veku. Blizsie vid:
    https://sk.wikipedia.org/wiki/P%C3%B4st


    Teraz to duchovne jedlo.

    http://focolare.sk/2019/03/marec-2019-milosrdni-ako-otec/

    OdpovědětVymazat
  29. Předseda Sněmovny Radek Vondráček proměnil místo, odkud řídí dolní komoru parlamentu, v pódium. V roce 2017, po večírku ve sněmovní restauraci, vyrazil s partou kolegů do jednacího sálu a v botách a s kytarou v ruce pak vyskočil na předsednický pultík. Podle bývalé šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové z ODS i další opoziční strany TOP 09 by měl rezignovat.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vondracek-predseda-snemovny-ano-na-stole-nemcova-odstoupit.A190307_110337_domaci_kop

    Docela veselá diskuze pod ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych uspořádal souboj mezi Němcovou a Vondráčkem v hraní na kytaru.
      Kdo by prohrál, musel by odstoupit.

      Vymazat
    2. Odkaz už nefunguje,pouze výtah v PL.
      Asi se nelábila ta diskuze. :-)

      https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zdesena-Nemcova-Odstup-Vondracku-Obcane-musi-mit-ke-snemovne-uctu-573037

      Vymazat
  30. Kotel v cajku, 500... https://imgur.com/aAOXXzf

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 20let mu rostl ledvinový kámen v odvzdušňováku.

      Vymazat
    2. Je prima číst taky někdy dobrou zprávu! Tak ať Buderus dál slouží!

      Vymazat
  31. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta je asi čerstvě a poprvé zamilovaná.Jinak na toto období připadá nejvíce sebevražd.

      Vymazat
  32. Slovo pre vahajucich katolikov. (Alebo byvalych?).


    https://lnk.sk/zEOQ

    OdpovědětVymazat
  33. Zo vcerajska - Lidovky.

    https://www.lidovky.cz/svet/dite-je-to-nejhorsi-co-muze-nekdo-provest-zivotnimu-prostredi-tvrdi-nemecka-autorka.A190306_143100_ln_zahranici_mha?

    OdpovědětVymazat
  34. Jáchym s poštou:07 března, 2019 15:26

    K úvahám o obnově Rakouska-Uherska:

    Obnova Rakousko-Uherska není na pořadu dne, nevstoupíš dvakrát do téže řeky.

    Kromě toho by rakouští uheráci s námi čechomoravoslezany zase vyčůrali jako minule.
    Navrhuji proto zřídit přibližně v hranicích bývalého mocnářstí Středočeské císřství se sídelním městem Ostravou. Jednalo by se o konstituční kryptokracii (s tím, že Ústava by byla tajná a její znění průběžně upravováno po vzoru EU.)

    Z mocnářství bych vyňal pouze despotickou Prahu, která by se stala ostrovní kolonií Českomoravského království.. .Prvním dekretem císaře by byl přísný zákaz pražských kaváren a celosvětové embargo na prodej kávy do Prahy.

    Středočeského císaře a českomoravskoslezského krále bych demokraticky vybral já sám a jeho identita by byla doživotně zachována v tajnosti, čímž bychom se vyhnuli jeho kritice a urážkám.

    Každých pět let by se konaly zpětné volby - úkolem voličů by bylo mocnáře a jeho vládu zpětně buď pochválit, nebo nepochválit.

    Pokud by byl pochválen, byla by prozrazena jeho totožnost a byl by uspořádáno triumfální turné po všech vlastech, načež by předal vládu jinému anonymnímu vládci.

    Pokud by jeho vládu odsoudili voliči jako příšernou, zůstal by v anonymitě a musel by vládnout dalších deset let, aby dostal příležitost se polepšit. (Přiznám se, že jsem se inspiroval u ČSSD.)

    Po posledních špatných zkušenostech se lvy navrhuji, aby se heraldickým zvířetem našeho království stal dvouhlavý holub. (O počtu jeho ocasů navrhuji uspořádat lidové referendum.)

    (Asfaltový holub)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tym zasadne suhlasia vsetci nacisti, fasisti a co ja este viem kto vobec iny existuje na Slovensku, ale jednoznacne su to slovenski zmmrdi, ktori ako celok spolu reprezentuju volu slovenskeho naroda. Heil (ci hail? Havel).

      Holub, to je to, kde sme vas chceli dotlacit. Takze sa necudujte nasej vrelej podpore!!!

      Vymazat
  35. Jáchym s poštou:07 března, 2019 16:16

    Andyho schůzka s Donem
    07. 03. 2019 - EB

    „Teď, když dámy odešly, pane premiére – můžu ti říkat Andy, já jsem Don, fakt rád tě poznávám – co to je za bullshit od toho Forbesu? Načasovali to, abych vypadal blbě, žejo? A co jako, že je v Bílým domě poprvý politik, kterej má víc peněz než já? Ale no tak, milionkrát jsem řek, že mám majetek v hodnotě DESETI MILIARD, a oni mi tam napíšou co, tři a nějaký drobný? Ale prosímtě. Jenom moje hotely mají větší cenu. A s Jaredem rozjíždíme fantastický dealy, jen o nich ještě nemůžu mluvit. A co ty? Proboha, viděl jsem tvoji rozvahu. Sedíš na třech miliardách dolarů nerozdělenejch zisků. Musíš se naučit pracovat s dluhem, kamaráde. Co takhle rekapitalizovat formou dividend jako ten druhej českej chlápek, jak ten se jmenuje, jasně, Bakala. Dělá v Praze prý pro nás skvělý věci. Mý lidi mi říkají, že spolu máte nějakej problém, ale fakt bysme potřebovali, abyste se nějak domluvili, ok, skvěle. Teď k tomu Huawei...“

    OdpovědětVymazat
  36. Fajn, a teď si jdu dát jitrničku s jelítkem, se zelím a nefalšovaným tyrolským špekovým knedlíkem


    Tak to bych měla na 3 dny.Myslim,že to ta Valdrová s rovnoprávností dost přehání.

    OdpovědětVymazat
  37. V oválné pracovně
    jako ve vzorkovně:
    raptor, abrams, apač
    podprahový tlampač
    bakterie, virus chřipky
    rakety co dělaj hříbky
    nejaderný Thor
    a pak Hugo Zhor.
    Andy tak si vyber
    všecko to je kyber
    nikde žádný šunt
    ochráníš si grunt.

    OdpovědětVymazat
  38. Ben Webster - Soulville (1957) [Full Album]
    https://www.youtube.com/watch?v=dZhmuUhcn9k

    Radůza - Odyssea
    https://www.youtube.com/watch?v=h_yZb19cFUU

    OdpovědětVymazat
  39. Jitrnici bych snědla opečenou s chlebem, druhý den jelítko se zelím a brambory a ty špekové knedlíky další den se zelím a osmaženou cibulkou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to snědla taky tak, jen k té jitrnici s chlebem bych si dala hořčici.

      Vymazat
    2. Já bych si dal k jitrnici druhou jitrnici.

      Vymazat
    3. V každém případě je genderově nespravedlivé,že ženy toho mohou oproti mužům sežrat tak třetinu.

      Vymazat
  40. 7. března 2019 18:47
    Lidovky.cz > Zprávy > Domov
    Rychlík na jihu Čech projel návěst. Nikdo nebyl zraněn, trať u Tábora stojí

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/rychlik-na-jihu-cech-projel-navest-nikdo-nebyl-zranen-trat-u-tabora-stoji.A190307_184421_ln_domov_ele

    *****
    Dnes ani žádné zranění!
    Tak se jim to zase nepovedlo!

    OdpovědětVymazat
  41. V mojí pracovně hranaté
    vypínám o půl desáté
    všechny pracovní nástroje
    a převlíkám se do kroje
    s vodorovnými pruhy
    pod očima mám kruhy.
    Nechtěl bych žádný ovál,
    kdoví, jak bych se choval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tamté pracovně oválné
      zříme vždy stvoření nezdárné
      Zkuste na pyžamo se zipsy
      místo pruhů dát elipsy
      rád potom na fotkách budu
      koukat jak makáte v sudu
      pracovna oválná šišatě
      lepší žít v dubu než ve zlatě!

      Usa maj jen svého Doníka
      Nora však básníka Ládika!

      Vymazat
  42. Dejte si dnešního Kellera. Třeba se nám za tu hodinu a půl do zítřka zlepší nálada.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/To-nam-pri-vstupu-do-EU-nerekli-Jan-Keller-bez-milosti-o-Bruselu-Nemecku-a-Francii-572912

    OdpovědětVymazat
  43. O té Valdrové byl článek na PL.

    "její příbuzní byli po druhé světové válce odsunuti do Německa a Rakouska. Valdrová řekla, že ji to motivovalo ke zkoumání toho, co je fér a co je nefér. Nyní působí na rakouské univerzitě jako genderová lingvistka. Prý byla před dvaceti lety první, kdo prohlásil, že český jazyk může být „pěkně sexistický“. „Tehdy jsem zkoumala vyjadřování o ženách, ale to platí o různých sexuálních menšinách zcela obecně, no a dnes je o tom povědomí na veřejnosti, takže to mě hrozně těší, a když jsem se nedávno dívala do databáze bakalářských a diplomových prací, tak jsem našla přes 900 odkazů na toto téma,“ svěřila se Valdrová a dodala, že si připadá jako matka toho tématu u nás. „Matka kritické reflexe sexismu,“ pojmenovala se Valdrová lingvisticky přesně...
    http://jdem.cz/evz3y2
    ___
    Prostě odrodilec, co hanobí a ničí češtinu, svůj rodný jazyk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A na podzim roku 2016 (po uměle vyvolané kauze Brady) napsala petici, že by naším presidentem měl být Daniel Herman!
      ..."ministr kultury Daniel Herman - člověk moudrý, vzdělaný, kultivovaný, skromný, poctivý, pracovitý, čestný a statečný - by, jako prezident ČR, více než důstojně reprezentoval naši zemi, hájil a ctil právo, spravedlnost a morální hodnoty...!??!
      http://jdem.cz/evz347

      Vymazat
  44. Tužka napíše,...zprávy z Bílého domu a jeho blízkého i vzdáleného okolí se budou chrlit jedna za druhou,...nechám to na těch, co se tím živí a přiživují,...

    Četla jsem si blog paní Valdrové:Příkaz doby,...pod blogem naznačila, že občas přehání,....ovšem,...né příkaz, ale dopručení potravin a nejen potravin, ale duchovních a tělesných cvičení, rozdělených podle pohlaví, není vůbec nic nového.

    Setkáme se s tím v józe,...píše o tom Žlutý Císař ve všech třech spisech, které se z jeho období zachovaly.
    Ve spisu Moudrosti z chrámů bohů se podrobně zabývá principy jin a jang, hadím symbolem a jeho mocí nad ženským a mužským tělem a jeho odlišnými projevy podle pohlaví.

    Ve spisu Zásady vnitřní medicíny popisuje 3600 bylin a přírodnin, které lze v lékařství použít, a doporučuje, co je vhodné jen pro ženy, co je jen pro muže. Jsou v těch 3600přírodninách rovněž potraviny, a doporučení, co má které pohlaví jíst,...a čeho se v zájmu rovnováhy přelévání jin a jang vyvarovat.

    V Lékopisu východu pak všechny tyto ingredience míchá v různé směsi,...je to jakýsi přehled receptů na léky i rozpisy do kuchyně.

    To by bojovnice za rovnoprávnost omdlévaly zuřivostí, kdyby si to četly,...diškriminace , diškriminace,...pryč s ní.

    Neřídím se tím,....ale, protože to znám,...tak občas si dám pár dní s potravinami kde převažuje podle Žlutého Césaře ženský princip,....abych udržela tělo v přírodou dané genetické rovině....Den osmého března mi dohromady nic neříká,...když je potřeba, tak si svůj prostor uhájím, nebo vybojuji,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  45. Jestli ten bureš nepojal cestu do vajthauzu jako sexuální turistiku.

    OdpovědětVymazat
  46. Vtip na dobrou noc:

    Jede v pražské tramvaji černoch. Babička si ho prohlíží a po chvilce se zeptá „Mladý muži, nejste vy náhodou Žid?“ Mládenec vyděšeně odpoví „To by mi tak eště chýbalo!“

    OdpovědětVymazat
  47. Dnes na noc trochu dlouhý název
    Hermes les jardine in jardine sun de nill

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedno šplíchnutí 27 korun

      Vymazat
    2. A ještě jsem pochopila,co je to ta žardinka(květináč s látkami,kulatý) to jardine je francouzsky zahrada. Sluníčko na Nilu,no nevím,jestli to tam takto voní,.Hlava
      grep, mango, mrkev, rajčata
      Srdce
      hyacint, lotos, pivoňka, pomeranč, rákos
      Základ
      kadidlo, kosatec, labdanum, pižmo, skořice
      Druh vůně
      květinová, ovocná


      Nil asi páchne bahnem močí a mrtvými rybami.

      Vymazat
    3. Piculi bylo predvcirem a ve vaně

      Vymazat
  48. Tužka napíše,...Gaio,...která z těch vůní je Vaše nejoblíbenější,...musím si je opsat, a až pojedu do krajského města, tak vorazim pár obchodů s parfémy,...a snad bude možnost si k nim přivonět, žádnou z nich jsem neměla,...teď zrovna používám pánský Denim gold,....hrome,...od zítra jím jen ženské potraviny,...že by se mi to zase stáčelo jinam, a ani bych o tom nevěděla,...jen ta voňavka by to prozradila,....už mě parkrát oslovily/ženy to byly/, jako muže, u benzinky, když mám helmu, vlasy vyhrnuté pod ní,... a dlouhým krokem jdu zaplatit pohonhmoty,....-pro vás, pane-,...a vysekne částku,....nasadím co nejhlubší tón a řeknu jen,.... děkuji,.... protože zadržuji smích.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já experimentuji a zjistila jsem,že pak líp spím

      Vymazat
  49. Vošinktonský atentát.
    Jenže nebyl potentát
    který by zved z prachu vlajku
    či pohladil mrtvou Lajku;
    vyznělo to amatérsky
    burešův post premiérský
    drží jako přilbitý.
    Prohrábli mu tři byty
    prošmejdili čapák
    bureš je furt chlapák.

    OdpovědětVymazat
  50. Třeba to byl převrat státní.
    Kňučhubo, už hubu sklapni.
    Jenže ouha ouha!
    Spiklenecká touha
    minula se účinkem
    plála slabým plamínkem;
    ištván sotva vzdechl
    a plamínek zdechl.
    Teď bych čekal vendetu
    bude konec sametu
    nastane tu třídní boj
    počkám si, co na to Znoj
    nebo jiný prostý tut
    či celičký institut
    hodnot Atlantiku,
    pravých politiků.


    OdpovědětVymazat
  51. Nebo že by Monika
    předváděla konyka?
    Kolem krku lišku
    konyk v kapse šišku?

    OdpovědětVymazat
  52. Mám z jednání rozpaky.
    Měli prázdné kloaky
    vystříleli náboje
    či snad bylo oboje.
    V té oválné pracovně
    povídali o hovně
    jak tam leží dole v trávě
    a že doňho šlape právě
    europiská ůnyje
    kdo jí boty umyjw?

    OdpovědětVymazat
  53. Nevíte někdo jak voní ten Nil nebo smrdí

    OdpovědětVymazat
  54. Nevím a ani už nezjistím, do Egypta nepojedu. Ty Vaše voňavé experimenty mě baví :)

    OdpovědětVymazat
  55. Je MDŽ, tak všechno nej a posílám kytku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jdu si koupit posly jara frézie

      Vymazat
    2. Díky. Já k MDŽ přidávám:
      Kdyby tisíc klarinetu - Tak abyste to vedela
      https://www.youtube.com/watch?v=-bGBATc6fDw

      Karel Kryl 7 básniček na zrcadlo
      https://teenage.cz/texty/kryl-karel/dve-pule-lunety-aneb-rebelant-o-lasce/7-basnicek-na-zrcadlo

      Vymazat
    3. Taky děkuji. Budu se na chatě těšit sněženkami.

      Vymazat
  56. Zlata Adamovská píše v AHA,jak to bylo za totáče hrozné, že nebyla k sehnání západní kosmetika a její pleť trpěla a uzavírá
     Na to, že jsem se dlouhé roky mazala jen indulonou, je moje pleť realitně v pohodě,“ 

    Já dodám, není to spíš diky tomu?Ono méně je více a mohla též vypadat jako Ivanka Trumpová nebo Donatela Versace

    OdpovědětVymazat
  57. Tužka napíše,....moje obě nevlastní babi a prababi se mazaly jetelovoměsíčkovou mastí, kterou si vyráběli.

    Postup,...čerstvé sádlo z prasete nakrájíte na větší kostičky, když začnou kostičky zlátnout, odlejete si sádlo na masti. Do toho odlitého sádla vhodíte čersté květy jetele a měsíčku, necháte chvíli zpěnit, trochu vychladnout, slejete do skleničky s uzávěrem, uskladníte v chladnu a temnu a máte na tři měsíce mast na všechno. Zejména na doléčení spálenin a opařenin, aby nebyly jizvy, Touto mastí si v létě přilepily listy jitrocele na nos, čelo a tváře a šly dělat na pole na slunce celý den.

    Jóó, a to zbylé sádlo a kostičky doškvaříte dozlatova a mažete na chleba, nebo si uděláte škvarkové placky, slanou škvarkovou bábovku, bramboráky, škubánky se škvarkama,....prostě spoustu obyčejných dobrot.

    Mně tím v dětství a mládí taky mazaly obličej a záda, abych se nespálila na slunci,...no a dobrý,....

    Papalášské manželky si vládním letadlem létaly do Paříže na nákupy,....láklo se to, jednou se tam potkaly s našimi sportovci, co tam zrovna byli,..a Husákova manželka se už toho nesměla účastnit, ...tak alespoň létala helouškou do Budapešti, tam se dalo koupit víc západního zboží z Rakouska,...a to se ji stalo osudným.

    I když,....v Tuzexu a Pragoimpu se dalo koupit taky dost zboží,...tam jsem si kupovala Diora,...děsný prachy, půlka vejplaty.
    A celá vejplata originál rifle z USA.

    Bolševik marnivce a marnivky dral,...chceš západní šunt, ?, tak zaplať. Šuntem byly italské boty,...krásné, krásně drahé lodičky jsem si koupila jen jednou. Za deště jsem v nich ušla půl kiláku a odpadly podrážky, zbyl jen kovový podpatek....šla jsem spoustu kiláků bosky....
    To boty ze Snahy Brno vydržely neuvěřitelné akce,...v loďkách hop z vlaku, podpatek vydržel tisíce skoků,...zlatá Snaha....kde je jí konec.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  58. (Neviditelný pes /a budoucí železniční neštěstí)
    ******
    ŽELEZNICE: Obávám se, že prezident má pravdu
    dnes

    Asi každého, kdo denně využívá veřejnou dopravu, vyděsily zprávy o nehodách na železnicí, k nimž došlo v posledních týdnech. Stejně jako děsí letecké katastrofy ty lidi kolem nás, kteří se bojí posadit do letadla.

    Jakkoli je nutné každý případ posuzovat individuálně – na železnici i ve vzduchu (viz kanadský dokumentární TV seriál Letecké katastrofy) –, nelze se vyhnout pocitu, zda kromě kromě fatálních selhání jednotlivců nejsou na vině také systémové chyby.

    Kdo zná poměry v tuzemských firmách a společnostech, ať už přímo nebo zprostředkovaně, bezpochyby zaznamenal trend, kterému se říká redukce zaměstnanců. Má to své ekonomické důvody, ale také odvrácenou stranu.

    Když jsem slyšel o posledním neštěstí v Brně, napadlo mě, tak jako i u předchozích případů, jaké asi procento negativního podílu na těchto neblahých událostech mají konkrétní poměry na železnici. Vzápětí přišla odpověď od prezidenta Federace strojvůdců ČR. Jaroslav Vondrovic na webu této profesní odborové organizace 4. března 2019 mimo jiné napsal:

    I nadále však musíme poukazovat na skutečnost, že na současném stavu se velkou měrou odráží systémové chyby, k nimž došlo v uplynulých desetiletích. Máme na mysli současnou situaci na trhu práce, kde se dopravcům nedostává již několika stovek strojvedoucích. Z nadměrného počtu přesčasových hodin strojvedoucích pak pramení jejich často až chronická únava. A také dle nás je nepřijatelné, že na naše tratě často do „ostrého“ železničního provozu často vyjíždějí kolegové, jimž se dosud nedostává dostatek provozních a praktických zkušeností. Není tomu přitom tak dlouho, co jiní naši „nadbyteční“ kolegové strojvedoucí byli přinuceni odcházet na předčasný odpočinek, byť tehdy alespoň s využitím doprovodného sociálního programu! Na mnoho let se pak také zanedbala příprava a výchova nových strojvedoucích. To vše díky nekoncepčnosti v práci a plánování tehdejších představitelů ministerstva dopravy!"

    Toto jsou vážná slova a nezbývá než si přát, aby - kromě postihu jednotlivých viníků - kompetentní orgány včetně vládních vzaly tyto věci do úvahy.

    Jak v dnešním (6/3) vyjádření na stejném webu napsal viceprezident Federace Jaroslav Vincour: Je potřeba zabývat se důvody, které ke všem těm případům projetých návěstidel vedou, a „ne jen přijmout opatření zvýšené kontrolní činnosti a represivních opatření“.

    Budou tito lidé, kteří jistě ví, o čem píší, vyslyšeni, anebo se vše zredukuje toliko na zvýšenou kontrolu a tvrdší represi? Budou se vedle následků řešit také skutečné obecné příčiny?

    To uvidíme v příštích týdnech či měsících.

    Každopádně platí to, co říkám při diskusích na toto téma mezi přáteli. Klub Viktoria Plzeň má podle svých internetových stránek v kádru celkem 3 brankaře a 24 hráčů pro boj v poli. Zkusme si představit, že by vedení klubu řeklo trenéru Pavlu Vrbovi: „V rámci úspor budeš mít k dispozici pouze 1 gólmana a 10 hráčů. Úkol vyhrát nejvyšší ligu ale zůstává.“

    Co by jim na to asi Pavel Vrba odpověděl?

    OdpovědětVymazat
  59. Post s KBS - myslienka na piatok-

    Spoločenstvo veriacich


    Viac ako hmotné dary je pre druhých vzácnosťou náš čas, ktorý im venujeme. Zostať s človekom a počúvať myšlienky jeho srdca, to je reč kresťanstva, ktoré opúšťa individualizmus a uprednostňuje spoločenstvo a blízkosť pri človeku.

    OdpovědětVymazat
  60. Klobúk dolu pred touto zenou!

    https://sport.sme.sk/c/22069747/online-sprint-ms-v-biatlone-2019-kuzminova-fialkova.html

    OdpovědětVymazat
  61. Tak dnes jsem oslavila mezinárodní den žen tvarohem s první pažitkou,ale ještě ji nebylo dost,frezie neměli,tak nic a na noc zvolím Dior pure poison ten bergamot v ní vypadá nadějně, čaje s bergamotovou silicí mám nejraději,vedle jasminoveho.šplíchnutí za 35kč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na noc nové vůně nemůžu, neusnula bych. Pokud voním svojí vůničkou, tak nemám problém. Jinak k MDŽ mi přáli, ale jen telefonicky, takže bez kytky ☺
      Konečně jedu domů z práce, měla jsem toho dost a zítra znovu...

      Vymazat
    2. Je to jak u blbých,pořád dokola a ještě se musíte usmívat. Ale každý k moři dopluje.....

      Vymazat
  62. Soused měl 83... po kávě, závinu a marlence přišlo domácí pečené vepřové, starší zelí s kostkou cukru, hromada míchaných brambor, jitrnice. Jíst budu až zítra večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já povečeřela genderově vhodněji.Tvaroh s pažitkou.

      Vymazat
  63. Autoři brožurky například navrhují, aby šly dívky na karneval za pirátky. Chlapci si podle nich mohou obléci kostýmy mořských mužů, kteří jsou obdobou mořských panen.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-deti-skola-karneval-rasismus-stereotypy-predsudky.A190308_171447_zahranicni_luka

    OdpovědětVymazat
  64. Včera jsem obědval v nově otevřené restauraci Vietnamců,se kterými se znám a kterým fandím.

    Chuťově vynikající úprava vepřového bůčku, z něhož byl ovšem vyškvařen téměř veškerý tuk.
    Macerované tenké plátky se sevřou mezi dvě síta a rychle a intenzivně vyškvaří nad žhavým dřevěným uhlím. Příloha skleněné nudle se zvláštní sladkokyselou zálivkou plus nudličky zeleniny.

    Ccuťově bez chyby, ale griluje se prakticky na planoucím stékajícím tuku...Kancerogeny jako bejk.
    Podle mého jsou dočerna karbonizované české špekáčky proti tomu dieta.
    Ale chuťově to nemělo chybu.
    Prý se to dá dělat i na elektrickém grilu, ale zdaleka prý to nemá to aroma.Záleží i na kvalitě onoho uhlí. Věřím.

    Jak praví okřídlený výrok jedné herečky: Všechno, co v životě za něco stojí je buď nemravné, nebo zakázané, nebo se z toho tloustne!


    OdpovědětVymazat
  65. Tak u nás se MDŽ nedrželo, nedrží a tudíž neslaví, jen na besídky dcerenky se chodilo, u vnuček už na Den matek. Však drobné radosti lze jiným i sobě činit každodenně, ono to „jen tak“ stejně většinou potěší nejvíc.

    Venku dnes byly při západu slunce hodně fotogenické různobarevné mraky, z tmavě šedého spadající růžový „závoj“ za focení hodně stál, ale nebylo čím. Že už zase začíná dorůstat měsíc, vzpomněla jsem si, jak některým kazí spaní. Pomohla by postel?
    O posteli za necelý milion, v jaké prý spávají některé naše celebrity jako v bavlnce (utkvěl mi pan Gott), je v loňském zářijovém Story, výrobce neuveden – mohlo být čerpáno zde, na lepší odkaz jsem já zvědavá nenarazila:
    https://www.living.cz/nejdrazsi-postel-na-svete/

    Pro psy koupíte i od našeho výrobce: https://www.zcech.cz/dogwood/luxusni-psi-postel

    To: Ládik!!!
    V takové posteli se možná vleže dobře čte i Jungova Červená kniha, je-li k tomu nějaké udělátko, co ta 4,5 kila podrží a možná v ní i listuje. No, ležet lze vlastně nejen na zádech či máte jiného Junga.
    Mimochodem – nějaké moudro z ní by k mání nebylo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje oblíbená písnička Postel od skupiny Zřídlo (na Portě 84)

      R: Spát, klidně spát, jen to má pro mě význam,
      to bez váhání přiznám, to mám rád,
      snít dlouhý sen, co růžový má nádech
      a postel ve všech pádech skloňovat.

      1. Postel je v každém pádu nejlepší,
      bez postele nemám pocit bezpečí,
      k posteli jsou moje city nejprudší,
      jak vidím postel, tak padám v její náručí.
      Já volám: posteli, posteli má,
      mně se o posteli jenom zdá,
      s postelí se loučit bývá nejtěžší.
      R:
      2. Postel je čarodějný vynález,
      z postele bych radši ani nevylez',
      dík posteli máme snubní prstýnky,
      na měkkou postel mám nejkrásnější vzpomínky.
      [: Já volám: posteli, posteli má,
      život v posteli se počíná,
      postelí ho nejeden z nás ukončí. :]
      3.=1.

      Procvičení českých pádů - Postel
      https://www.youtube.com/watch?v=8lUnXLUKWDs

      Vymazat
  66. Zpívám zpěv míru
    bo v mír ztrácím víru;
    poslední dobou už čtvrtý;
    v Brdech se hloubí vrty
    plyn k nám přijede lodí
    muslimové se plodí
    jako hmyz nebo myši
    nechtějí přežívat v chýši;
    tlačí se do Evropy
    přes Alpy přes Rodopy
    v kaftanech skryté nože
    a vesty na nálože.
    V prešpurku pí Čaputová
    slovenská vítačka tutová
    vítá afghánské němce
    úplně bez ruměnce;
    šojdrová veze siroty,
    máme jen čtyři piloty
    a nepojízdný tank,
    velet nám bude frank.

    OdpovědětVymazat
  67. Tak zatial dnes iba tekutiny. Dufam, ze to vydrzim do rana a nevyrabujem hladnicku:-)

    P. S. Prisiel som na to, ako skusit vybabrat s recaptchou (stale mi dava 333 semaforov za sebou a ani raz ponuku "overit". Tak som skusil zapnut zvukove hadanky. Je to dost tazke (anglicka rychla hatlanina a tu potom treba ale napisat gramaticky spravne), no nic ine mi tamto domacom laptope asi nezbyva...:-(. Tak skusim, ci to zachytim este dnes a dobre to napisem...

    OdpovědětVymazat
  68. Tedy ta Diorka Pure poison je fakt dobrá,vůbec ty Diorky mi nejvíc voní,ale jsou zároveň nejdražší. Už vím,co budu chtít k Vánocům

    OdpovědětVymazat
  69. Tužka napíše,...kupovala jsem si DIORESSENCI,...roky ji měli v krásné, nebesky modré neprůhledné lahvičce. V té prodejně, kde jsou takové lepší parfémy ji už delší čas nemají.
    I Naomi měla, když začínala, dobrý parfém,...lahvička jak raketa, byl z něho cítit jasmín, to mám ráda. Teď už jsou v nabídce jen parfémované vody,...škoda peněz, po půl hodině není po vůni ani památky.

    Na noc si vůni nemůžu dát, neusnula bych. Používám neparfémované dětské mýdlo. Prádlo nechávám větrat pod balkónem, aby z něho nebylo nic cítit. Kvůli tomu peru většinou ve vířivce právě v tom nastrouhaném mýdle,...jak by to táhlo z polštáře, tak neusnu a děsně mě to rozčiluje. Mně stačí, když mám pootevřené okno, a někde někdo v noci něco vaří, a mně ty páry a vůně se smrady dojdou až k posteli. Vzbudí mě, kolikrát vyskočím, když je to podobné s tím, co jsem dělala k večeři, že jsem to nechala na sporáku.

    Nekouřím, nekořením,...příroda mi nadělila citlivý nos,....ovšem, zato mi nedala hudební sluch, a ještě jsem si ho pokazila z řevu motorů a řevu v tělocvičnách a kotlech stadiónů.

    Je čas zalehnout,...játra chtějí teplo a klid,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle mě taky štve,že pořád se mluví,jak se máme dobře a žijeme v nejlepší době,ale parfém si nemůžeme dovolit,jen něco ředěného vodou, smetanovou zmrzlinu též ne,jen něco z palmového tuku a sušeného podmáslí, vlněný kabát by stál 135 tisíc,jak předvedla Monika a koženou kabelku si člověk mohl koupit naposled za těch zlých komunistů, dnes už člověk nemá na nic pořádného, přitom lidí pracují čím dál víc a intenzivněji,jak tu naznačil Jáchym ve vstupu o strojvedoucích.
      To slavné Notino má v té své naddimenzovane nabídce,kterou by člověk mohl testovat 3 životy,parfémy asi jen 3 a vrchol drzosti jsou ty jejich mlhy,to už kupujete fakt jen skleničku a vodu.Pritom za několik set.

      Vymazat
    2. Co si člověk neudělá sám, to stojí za starou bačkoru.

      Vymazat
    3. https://nejlevnejsiparfem.cz/d/christian-dior-dioressence/11236

      Některé parfémy od Diora prý jinde než na internetu dneska u nás nekoupíte.
      Tahle kolínská je poměrně levná, jen několik málo set přes dva tisíce za decku.

      Vymazat
    4. Kdybyste chtěl objednat,tak zjistíte,že nabízejí jen toaletní vodu,což je ještě větší slabota, než ta parfémovaná voda. Pouze 4 až 5 procentní vodní roztok.Parfemovana voda je aspoň 15 až 20 procentní.

      Vymazat
    5. Je parfém parfémovaná voda toaletní voda a vlasová mlha ta už voní ale jen když vylézá z lahvičky.Pritom parfémy mají tzv ocas,kdy voní třeba za 4 hodiny úplně jinak,než na začátku a měly by na konci vonět nejlíp,ale toho konce se u ředění člověk nedočká.

      Vymazat
  70. Čtvrtka koupila máslo s 82% tuku a po rozpuštění to byla voda. Raději kupuju nástroje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I nástroje můžou být šunty,třeba vše od firmy Sencor.

      Vymazat
    2. Jsem strojař a v tom se vyznám. Od sencoru nemám nic. V prodejně Mountfield jsem ani nebyl a v Obi jen v nouzi v neděli, když chybí cement.

      Vymazat
    3. Já měla od Sencoru elektronický slovník, asi 5 nabití a po 6.utrum pak mixerek,co nic neutáhl a nějakou vrtačku a od té doby nikdy víc,měli to pekne,šumné,ale vždy s nějakou mouchou.

      Vymazat
  71. Ač nejsem odbornice na řeč těla,hned jsem si u fotek z White Housu všimla,že Andy zaujímá submisivní postoje a Donik je velké macho až neomalené.Monika obstála se ctí,zato Melanie musí v životě mnoho s Doníkem překousnout a nemá už ani energii to skrývat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nedokážu to zpeněžit,to jiná odbornice hned na honorář za komentář v Blesku.

      Vymazat
    2. Nespoléhal bych u Andyho na řeč těla a jiné nonverbální signály. V tomto ohledu je dobrý herec a vědomě často hrál defenzivu a předstíral submisivní postoj - aby se pak ukolébaný protivník divil.


      Naproti tomu Doník používá předimenzované projevy dominance v až groteskní podobě.

      Vymazat
    3. No uvidíme,co tam dojednal

      Vymazat
  72. Post s KBS

    Na dnes.

    Spoveď


    Každý túži po odpustení. Na spovedi netrpíme, ale slávime to, že Boh objíma kajúcnika a chce ho zahrnúť svojou láskou. Sme milovaní, je nám odpustené a znovu sme začlenení do jednoty s ostatnými.

    OdpovědětVymazat
  73. No dobře, Jaha, tak já vám pro dnešek až do večera odpouštím a můžete si dát dnes výjimečně k obědu prorostlý bůček.

    (S tím objímáním a milováním si to momentálně netroufnu - nevím, jaké jste orientace a nerad bych v této době multisexuální narazil/a/o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osviezujuce:-).

      Palec hore!

      Akurat, nie som si isty, ci spravne chapem nick. Bud sa mi ozval ten najvyssi, alebo je to skratka troch slov - Jachym h...o (alebo holt?) wie.

      (dablju je reminiscencia na pisanie v v 19. storoci).

      Vymazat
  74. Tužka napíše,...můj nevlastní dědeček byl nekřtěňátko,...což v té době nebylo obvyklé.
    Narodil se v zimě v horách Monte Negro, dva metry sněhu, mrzlo,...jít pěšo do kostela, zmrzli by všichni, nejen novorozenec. Tak to nechali na léto, ovšem, mnoho dětí, mnoho práce,...nějak se na to pozapomenulo.
    Nebyl nikdy v kostele, nikdy se nemodlil,...vždycky říkal, že jako kovář si lépe rozumí s ohněm a peklem než s anděly a nebem.

    Ten říkal,...-Bůh má raději polepšeného hříšníka, než věrného farníka. Polepším se až na smrtelné posteli-

    Na smrtelné posteli jsem ležela vedle něho, objímala ho,....Boha nevolal, ale umíral těžce, byl to boj jinak zdravého těla se zničenými plícemi,...halt kovář.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  75. Zkusím udělat fotky na termosublimační tiskárně.

    OdpovědětVymazat
  76. Tužka napíše pro Gaiu,...mám tu starou lahvičku od Dioressence,...šla jsem se na ní podívat. Dávali na parfém záruku pět let. Je tam datum výroby i datum spotřeby.
    Dříve se do parfémů, tedy kvalitních, přidával vorvaní tuk rozpuštěný v alkoholu jako nosné médium pro ostatní vůně. Po použití to vonělo týdny,...ale, mělo to nevýhodu, na světlých látkách to udělalo skvrnu, špatně se prala,...oni také psali, použití jen na zápěstí a na kotníky,...to je tam vyloženě napsáno.
    Vorvaň je přísně chráněn,...už to má jiné složení,...a trochu jinou vůní,....už to není ono,...ale, když to zachrání vorvaně, tak se všech parfémů vzdám.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  77. Inspiracovala jsem se liškou a dělám bavorské vdoleček, koblížky jsou na mě moc těžké. K tomu buřtguláš

    OdpovědětVymazat
  78. Jak končí jasany:
    https://imgur.com/M7EP4MS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. znovu a lépe: https://imgur.com/EvMitry

      Vymazat
    2. tak nic, nenačte se dávka souborů...

      Vymazat
    3. Tedy ten les by potřeboval trochu pročistit...

      Vymazat
    4. Je to nepřístupný les, podmáčený, mezi roklema, kolová technika nemá šanci... tak to tam hnije bez užitku, majitelé jsou ta vodou, lesní správce mi říká, ať beru, co leží a BJ píše, že kradu.

      Vymazat
    5. No jo, to jsem už ani nechtěla psát :-), že byste tu byl hned kárán!! :-)
      Tak ne, ať to tam hnije, tak je to správné, tak to má být!

      Vymazat
    6. No ale ona ta biomasa je v lese také potřeba,nemusí se všechno odnosit domů a spálit.

      Vymazat
    7. všetci kradnú...................

      Vymazat
    8. Jo, Gaio, hlavně když les, kam se chodíte projít, bude v pořádku, jinde ať tleje biomasa, hlavně proboha, aby si nikdo domů nevzal soušku, a když, tak bude BJ na kraji lesa kontrolovat průměr a běda, pokud to bude víc než 7 cm!
      Nebo že by platil zákon?
      Zákon č. 289/1995 Sb. – Zákon o lesích (lesní zákon)
      Paragraf 19 Užívání lesů
      (1) Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců....

      Vymazat
  79. Tak už mám domluvený pobyt matky v jednom domově.
    Začínám připravovat její věci, oděvy a tak. Matka mi u oběda asi dvacetkrát řekla: "tak to tu spolu takhle jíme naposled"..., kdepak, nebude to jednoduché.
    Příští týden s ní jedu opět k zubaři, pak na trvalou...
    Na parcele jsem přeházela kompost, od léta do teď se tráva ani nespekla v páchnoucí hmotu jako vloni, zůstala prostě usušenou travou (protože prakticky nepršelo). Přitom jsem tam nasypala celou krabici urychlovače kompostu. No, nedá se nic dělat.
    Založila jsem do té "trávy" jednu jabloň a dva rybízy, zasadím je, až přejde tohle hnusné počasí.
    Včera jsem byla na chatě, postříkala jsem rybízy Pirimorem a za hodinu lilo... No, nevadí, udělám to taky za týden znovu. Na Fóru Zahrada doporučují postříkat už teď, před rašením (rybíz už raší, ale ještě to snad půjde).
    Dnes jsem odpoledne jela od matky kolem Baumaxu, tak jsem tam strávila příjemnou hodinku nákupy (vše od vozíku přímo do auta, žádné tahání v ruce) - pytle s hlínou na sázení (na parcele mám jíl a kámen); nějaké sazenice, všelijaká udělátka (např. plastové hřeby na uchycení netkané textilie, kterou používám na záhonech s jahodami. Mám tam místo toho cihly a prkna, nevypadá to hezky). Malý kyblíček s věcmi na písek - přijde ke mně vnuk a půjdeme na hřiště; roztomilé dětské hrabičky pro druhého vnuka, toho pracovitého :-); keř rakytníku pro dceru, pořád po něm toužila. A jedno omyvatelné velikonoční vajíčko do kytky na hrob, teď jsem tam za mužem málo chodila, musím se polepšit. Myslím na něj hodně, doma, ale když už si někdo, neznalý věci, pořídí tmavý leštěný mramor, tak musí hrob víc udržovat, na tom je vidět všechno.
    Přemýšlím ještě o koupi kanadské borůvky, ale my tam máme písčitou lehkou zem, to pro ně není vhodné. V manželově rodišti měli tyto borůvky moc úrodné, pamatuji si, jak jsem tam přijela s mužem v srpnu a natrhala jsem jich plnou misku, slaďoučké, dobré.
    Koupila jsem taky žlutou malinu, pro vnoučata na mlsání. Loni jsem koupila červenou, ale jak bylo sucho, tak chudák nevyrazila ani jeden letošní výhon, snad už takové sucho letos nebude.
    V Praze hrozně fičí, už druhý den, takové poryvy, je to docela drsné. V Baumaxu jim to venku povalilo celé stoly s květináči a keři...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě nezačal ani prořezávat jabloně a ničit letorosty od švestek. Na 90% koupím ten jednoosý traktor s mulčovačem 120cm, tak to srovnám strojně... Vedle je MČR žactva v kraso, tak je tomu všechno podřízeno. A ty termíny ... na pondělí ráno. Člověk nakonec ty prachy ani nepotřebuje, ale nejde říct ne, protože jednou bude zase hůř.

      Vymazat
    2. Ta termosublimační tiskárna je boží. Fotky jako z obchodu (10x15), tiskne se to přímo z mobilu nebo netu (messengeru) nebo z SD karty. Čtvrtka si doplní deficit alb s děckama, nějak rychle to rostlo a alba jsou někdy do 2008.

      Vymazat
  80. Včera jsem si nadělila novou formu na bábovku. Chci upéct jednu mlaďochovi, ale zjistila jsem, že se vnitřek formy (nějaký teflon, ale levná) začíná odlupovat, a to dost. Tak mám krásnou, trochu větší, z něčeho tvrdého a sypaného prachem z něčeho ještě tvrdšího, český výrobek. Jasná volba.
    Beru tu formu jako sportovní trofej. Zapomněla jsem, že je poslední den v týdnu, když chci na pondělí upéct. Po čtvrt na šest, ještě v práci, ve mně hrklo, a vyrazila jsem směr náměstí, kde je za rohem spolehlivý kamenný krámek s kuchyňskými potřebami. Buď zavřeli v pět, nebo to na šestou stejně nestihnu... Za 7 min. šest beru za kliku. Za pultem stojí v pozoru dvě známé usměvavé penzistky - prodavačky, nabídly, vysvětlily, zasmály jsme se, já si omrkla i skleněnou formu pro příště. Úderem šesté jsem vypadla z obchůdku, dopadlo to přesně a dobře. Snad vyjde i to první pečení.

    Nevíte někdo, jestli se dá dělit-rozmnožovat šalvěj lékařská? Dcera ode mě chce kousek. Zítra to zkusím nějak urýpnout a zasadit do květináče, jestli se ujme. Nebo že by řízkem?
    A nepamatuju si, jak se sází afrikány. Muž mi je kdysi zakázal pěstovat, že jsou to ošklivé "hřbitovní kytky". Mám semínka a mají se sázet v dubnu do skleníku, který nemám. Vyseju je asi co nevidět do misky, za okno. Myslím, že jsou nenáročné, nějak to dopadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na afrikány je ještě brzo,ty nesmí stejně ven do zmrzlých,jsou choulostivé ,ale ze semínka vyrostou docela brzy,takže v tom dubnu to bude stačit.

      Vymazat
    2. Myslíte, že je mám přikrýt sklem, aby se jako pařily? Nebo stačí rosit, jen tak volně?

      Vymazat
    3. Šalvěj já řízkuji,ale též ještě brzo,moje šalvěj ještě spí a množit se nechce.Musi se počkat,až nasadí mladé výhonky a ty pak ustřihnout a nasadit do květináče.Vubec heslo březen za kamna vlezzem bych doporučila a mimo prořezávání stromů ještě tak 14 dní nedělala nic.

      Vymazat
    4. Tak díky za dobrou zprávu, z toho možného řízkování mám radost. Má to čas. Já sázím taky až po zmrzlících, většinou. Na popud Aleny jsem dnes koupila Pirimor (probůh, ono se to musí ředit, snad ta minipísmenka na návodu přeluštím a odhadnu ředění), na rybízy a asi i angrešty. Mravenci zatím ne (nebo málo), ale mšice jsou.

      Vymazat
    5. Afrikány klíči úplně samy,vůbec není těžké je pěstovat,to zvládnete úplně jednoduše,do bedýnky zeminu,trochu utlačit,udělat řádky 5 cm od sebe, vysit,zahrabat,utlačit,zalévat.pak přepykýrovat.A chtějí dost teplo,jsou z tropů Jižní Ameriky,nesnesou teplotu pod 5 stupňů.A rostou ještě při vyšší

      Vymazat
    6. No, Gaio, afrikány jsou jedny z nejodolnějších kytek, co znám. Mohou se předpěstovat, to jistě, ale já je vysévám v dubnu volně na záhon, řadu let, a když semínka nevyklobou ptáci, tak vyklíčí na tutovku vždycky. Mám je na záhoně až do zámrazu, dávám dvě várky, druhou v cca červnu, z uschlých květů si beru spoustu semen na další rok.
      Jen letos mi v garáži rozkousala sáčky se semeny afrikánů právě ta myš, než jsem ji chytila do pastičky. Tak mám všechny druhy afrikánů smíchané a budu to muset dát ven, jak to je.
      Myš jsem chytila na opečený chleba, sýrem a slaninou pohrdla.
      Nové plastové pastičky jsou dobré, odpadne manipulace s myší, člověk ji jen vyklopí na kompost a zahrábne.

      Vymazat
    7. Já to ráda sázím kam potrebuji a ne kde to samo vyroste,tudíž předpěstovávám

      Vymazat
  81. Tužka napíše,...s afrikány opravdu není problém,...když chci pár raných, tak naseju do květináče, na noc dám do garáže, aby je nespálil přímrazek, ráno vynesu, rozsázím asi deset do malých květináčků a v květnu po zmrzlicích už s poupaty do misek nebo na záhon,...ostatní vyseju dost často přímo na místo. Je jich mnoho druhů, od vysokých po miniatury, a krásné svítivé barvy.

    Milují je hlemýždi a slimáci, a nejen ti. Salát kolem osázím afrikány, slimáci se na ně vrhnou a salát už přežije.
    Na chalupě jsem je jednou dala do velké mísy ke dveřím, a když jsem časně ráno přicházela k chalupě, pásla se na afrikánech srna. Taky mají v oblibě karafiáty,...jak to objeví, pamatují si, a příjdou znovu, je zbytečné je dávat opakovaně. Nemají rády muškáty, tak dávám ke dveřím jen ty.

    Už to začíná, už taky plánuji, co kam a kolik,...zatím je ale nepříjemný vítr s deštěm, hory a lyže jsem vzdala.

    Ve Špindlu z toho určitě budou mít nepříjemnou noc,....přála bych jim krásné počasí, aby si to užili se vší parádou. Nevypadá to zrovna dobře,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  82. Naše první rozkvetlá fialka, klívie si dává na čas, spokojená psiska:
    https://www.jpeg.cz/album/XY7T
    V naší dvorní džungli chemii nepoužívám, na políčku protiplísňovou na cibuli a brambory. Občas na mšice, je-li jich přesmoc. Nejraději tam mám - na rozdíl od Gaii - to, co se pěstuje s minimem korekcí samo. Letos bych neměla zapomenout dosít měsíček lékařský, co se mi vytratil.

    Trocha „knižní“ hudby od Kostrhuna – epilog Besedy se čtenáři začíná moravskou lidovou, tu 3. sloku v podání Argemy jsem raději opsala:
    Neber si, synečku, co kdo dává, z takových jablíček bolí hlava.
    Hlava bolí, srdce svírá, všecko, cos miloval, konec mívá.
    Argema - Když jsem šel z Hradišťa
    https://www.youtube.com/watch?v=dy-ZNRVxGmI

    To: Alena
    Kdo ví, proč mou osůbku občas (ráda?) zmíníte. Vaše ochranitelství Ládika!!! Vám neberu, třeba ho i těší. A třeba už má i písemné povolení na úklid lesa a na řezání si tak pořídí – nemá-li dosud - i nějaké motorové tintítko, řve pravda každé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda hledíky, ty se vysemení samy, ty měsíčky taky, měsíčních též,to nechám,ale z afrikanů tvořím bordury záhonků a různé ostrůvky a tak,ty musí být v řádku.
      Kupuji toho už minimum,co se týče hnojiv a pesticidů i nářadí.Skoda peněz

      Vymazat
    2. Mně vadí, když se lidé starají o věci, do kterých jim nic není.
      A že se zastávám Ládika? No, možná proto, že se snaží svou, často nelehkou situaci řešit vlastní prací, ba spíš nelehkou dřinou. To oceňuji. Kibicovat dovede každý.
      A vy nejste žádná "osůbka", ale Baba Jaga.

      Vymazat
    3. I kecy jsou v životě cenné. Povznášejí mlčení.

      Vymazat
    4. To: Alena
      No co už, všichni nemůžeme být dokonalí, vševědoucí a ti poslední spravedliví, že. Svůj nick BJ pro ACZ jsem si co přiléhavý zvolila sama, někdy ale mívám pocit, že na Vás zdaleka nemám, paní Aleno. Nemrzí mne to.
      Dobrou noc a přeju Vaší mamince i Vám, že jste pro ni našla nový domov s celodenní péčí. I když mi do toho vlastně nic není.

      Vymazat
  83. Dexter Gordon - Ballads
    https://www.youtube.com/watch?v=geCLMB5N-90

    WABI RYVOLA-Prokletá vůně hor
    https://www.youtube.com/watch?v=iwztv0_C8vk

    OdpovědětVymazat
  84. Tužka napíše pro pana Jáchyma,...díky za odkaz k Dioressenci,...alespoň vím, jak teď vyzerá.
    Nakupuji jedině tak, že si to prohlédnu a dožaduji se vzít si to do ruky.

    Už jsem ji neměla roky,...čeká mě cesta do Prahy,....vím, kde měl Dior svůj obchod,...zjistím to, pokud to o mnoho nenatáhnou výš, tak si ji znovu dopřeji,...ale blbce ze sebe dělat nenechám, platit jen za značku se šuntem uvnitř,...tak na to mne nikdo nenachytá,....uvidíme.

    Před lety byli v prodejně Dior jen muži tak kolem 35-40 let, ale opravdoví profesioálové,....jeden u dveří,...otvíral a zavíral,...další vedl k vitrínám a otvíral je a podával zboží,...donesl k pokladně,...-přejete si dárkové balení-,...a na rozloučenou dali malou plastovou krabičku s polštářkem, který navoněli právě tou vybranou vůní,...na chvíli si připadáte jak anglická královna.

    A máte taky nějaké zkušenosti s vůněmi,...pochlubte se,....znám jednoho, který říká, že ho zaujme jen vůně vepřové pečeně, zelí a knedlíků...., a když to ženě voní z vlasů, tak je to pro něho ta nejpřitažlivější vůně,...protože bude mít doma asi navařeno.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tužko,
      domnívám se, že i pro nákup parfémů přes internet platí stejná pravidla jako pro jiné zboží - totiž že je můžete vrátit bez udání důvodů.
      Ale raději bych se zeptal.
      ****
      Co se týče parfémů, považoval jsem je za hezkou, méně hezkou, někdy i komickou či obtěžující masku.

      Patřil jsem mezi menšinu lidí, kteří dokázali (s věkem se to zhoršuje) poznat známé lidi po čichu - podle vůně, zanechané ve vzduchu (nemusel jsem nic očichávat.)

      Zajímavé je, že čichové podněty vnímám třeba tak, že NĚKDY cítím i některé alergeny - ale jen tehdy, když hrozí, že mi způsobí (v kombinaci s jiným alergenem nebo při oslabení infekcí) problémy, jindy je nevnímám Podvědomě je určitě vnímám stále, ale za běžných okolností neprojdou do vědomí.

      Cítil jsem a (někdy stále cítím) lidské feromony - vnímám, která žena je fertilní, která je těhotná. Ovulace je výraznější než menstruace. (Menstruace není při zachování hygieny cítit nepříjemně, je cítit za normálních okolností z kůže (potu?), nejedná se tedy o pach krve.)

      Parfémy jsou něco jako brož či šperk, mohou být hezké i samy o sobě - nejen když jsou součástí ženy.

      Jsem asi barbar. Ženy se mi vždycky líbily víc oděné do své přirozené vůně a obalené minimálním či nulovým množstvím textilu. :-)







      Vymazat
  85. Mám rád vůni deště a moře, jsem vodnář. Pak vůni čerstvě posekané trávy, sena, kvetoucí lípy a jehličí. Zcela zvláštní je vůně růže čerstvého shozu jelena. Dior mi může být ukradený i s celým Notinem.

    OdpovědětVymazat
  86. Teď mě u Junga napadlo, že Franta spojil Boha a Satana do jedné osoby. Nevím, jestli to není imaginace a jestli nesměřuju do hlubin nevědomí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobro a zlo je z hlediska matky přírody kategorie naprosto indiferentní to jsem zas vyčetla u Dawkinse a podobně to bude i s tím Bohem a Satanem,ale JAHA se to nesmí dozvědět,zvencnul by se.

      Vymazat
    2. Jaha je mimořádný a zplnomocněný zástupce Trepifajxla.

      Vymazat
  87. Kdyby mě neštípaly oči, nakreslil bych mandalu.

    OdpovědětVymazat
  88. Tak jsem chtěla napsat,co dnes na sebe nakapu, mám 11 vzorků,ale když vy takhle,tak vám nenapíšu nic.

    OdpovědětVymazat
  89. Dneska se mi dobře spalo
    ani moc a ani málo;
    Slunko prozařuje závěsy
    nalézá na stole nákresy
    zase bude všední den
    byl jsem Slunkem podveden.
    Vypadalo to jak neděle
    svítilo nějak vesele
    nakonec se tváří smutně
    paprsky schovává v kutně.

    OdpovědětVymazat
  90. Brytové na to kápli
    příčině na krk šlápli
    dlouho je píchaly nože
    pronikaly do kože
    a potom dále do masa
    rukojeť jako okrasa
    ledviny nebo hrudi,
    takhle tam nože prudí.
    Brytové vydali zákaz
    konec nožových nákaz
    píchání skončí v pondělí
    nože jsou teďka v prdeli.
    Nesmí se prodávat v tesku
    ani v anglickém lídlu
    lžička a vidlička k jídlu
    teď bude bohatě stačit
    když budou stejky svačit.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím teď oloupou tresku?
      Nesmí se prodávat....

      Vymazat
    2. Pozvete si akreditovanou firmu a ta bude řezat s certifikátem

      Vymazat
  91. A jitra jsou zde tichá
    střenka mi trčí z břicha
    taková stříbrná maličká
    bude to asi rybička.
    Kdoví kam pronikl hrot?
    Propíchl životní bod?
    Asi ne, je to k breku
    zase skončil ve špeku.

    OdpovědětVymazat
  92. Špekový bezpečnostní pás
    měl by mít každý z nás
    myslím tím každý ze Slovanů
    tukový pás po vzoru lachtanů
    lvounů tuleňů a mrožů
    aby se nemusel bát nožů.

    OdpovědětVymazat
  93. Když tě propíchne meč
    tak to si potom breč.
    Před mečem uskoč doprava
    jinak to bude poprava;
    ale pokud máš brnění
    můžeš se oddávat vrnění
    a spokojeně příst
    nebo si knížku číst.

    OdpovědětVymazat
  94. Vcera ma recaptcha znova k nicomu nepustila. Tak skusim dnes.

    P. Tuzke som chcel odpovedat na jej text o dedkovi:

    Slobodna vola, to je to najzakladnejsie co mame a co nas robi clovekom. Nech uz sa podla svojej slobodnej vole rozhodneme akokolvek a v comkolvek, je to nase slobodne rozhodnutie. A tak je to v poriadku.
    09 března, 2019 11:09


    A toto je na dnes, post s KBS.

    Pochybnosť

    Mnohí odchádzajú z Cirkvi, lebo v kresťanoch nevidia obraz Boha. Pomôžme im nájsť Ježiša, ktorý je blízko pochybujúceho človeka. On sám zakúsil pokúšanie. Ježiš kráča s nami tak, ako sprevádzal emauzských učeníkov.


    Pozdravuje zvlastny a splnomocneny velvyslanec inych nezvlastnych a nesplnomocnenych.

    OdpovědětVymazat
  95. Odpovědi
    1. Který? U nás po dvou větrných dnes foukat přestalo, předpověď říká, že nás čeká jen slabý vítr. Ale také to, že tu prší - kéž přiměřeně i začne, neb vláhy třeba.

      Vymazat
    2. Tak nad 118 je to orkan, teda uragan. Skoro 33 m/s. Tak to bude asi dost skodovych udalosti.

      Ale mozno pride aj organ - napr. uz sa vratil Babis? Nejako som to nesledoval:-).

      Vymazat