12 července, 2019

KRTINEC č.406

202 komentářů:

  1. Tužka napíše,....vítám čtyřistašestku,...díky za ní. pane zřizovateli.

    Déšť jde pomalu a opatrně přes celé Čechy,doufám, že radary nelžou,...všude bude jistě alespoň pár kapek,...pořád jepší, než lautr nic.
    U nás pod starými lískami zatím zem suchá,....mají spoustu pater listí,...už jsem je dvakrát zalévala, aby nebyl propad,....mají nasazeno - hodně. To budou mít veveruše žně, až začnou dozrávat,...a já starost, aby psi od nich nedostali blechy. Jak se prodírají a skáčí ve větvích, tak mohou blechy naklepat na zem. Budu muset dát mobilní plot, aby tam psi nemohli.
    Mobilní plot jsou kovové tyčky s navařenými úchyty,...zarazím do země,... a na ně zavěsím plastovou síťovinu. Psi to respektují, i když by to mohli podlézt, nebo rozervat, i přelézt,...ale, natahuji, zírají na mne, já ukazuji prstem, -nesmíš-,...odcouvají a už si toho nevšimnou.

    Pořádek a dobrá výchova musí být,...to je základ.

    Ptáci sedí na plotě a vychutnávají si ten mírný déšť, probírají si peří a družně mezi sebou švitoří, vyloženě jsou šťastní,....jak málo toho víme o duši živých tvorů kolem nás,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je taky sledovala, kosáci si hrdě vykračují po zahradě, hrdličky se cukrují, pesák spí v pelíšku... A já běhám na záchod, protože jím spadené meruňky v poměrně značném množství. Jsou totiž strašně dobré:))
      Taky dík panu domácímu! A květiny paní Aleně :)

      Vymazat
    2. Kosi mají rádi vodu i když zalevam hadicí,oni to slyší a vždy od nekud přiletí a pletou se do proudu

      Vymazat
    3. Mám mulč pod stromky, a když je večer zaleju, tak přiletí kosáci a prohrabují se mokrou podestýlkou. Dávám ptákům a nočním zvířatům na zem do stínu pekáče s vodou, ráno tam je jen troška, vše vypijí nebo si naberou do kožichu či do peří.
      Teď mě ze zahrady vyhnala místní přeprška, ale na Moravě by snad mělo pršet souvisle a dojde to i k Ládikovu. :-)
      Přivazuji letošní výhony ostružin, rovnám kmínky stromkového angreštu a uzobávám sladké plody. Vyčistila jsem jahodiní, ty stále plodící nic nemají, plody jim zasychají, i když je každý den zalévám. Žár slunce je silnější.
      Přestalo pršet, tak to vyrazím dodělat, dokud vnuk spí. Pak se dám do štrůdlu...

      Vymazat
    4. Napršelo tak 8mm, ale snad ještě bude déšť pokračovat. Tráva vypadala jako strniště po žních, ale ta troška vody se hned projevila, začaly vyrůstat zelené stvoly. Rajčata už tradičně začnou zrát až koncem července, nevím, co se s nimi stalo, dříve zrály už na začátku prázdnin. Taky chodím zobat angrešt, od dětství jej miluju.
      Syn odjel na Pohodu do Trenčína, tak jsem zvědavá, zda zmokne a mnoho-li ☺

      Vymazat
  2. Tak toto sa Putinovi nebude pacit...Akosi si v poslednej dobe ti Slovaci dovoluju. Caputova kritizuje Cinu za ludske prava a Gal nechce ruskej moci odovzdat "teroristu". Mhm, mhm...Kam to povedie, ked si takto slovenski cinitelia vyskakuju proti najmocnejsim...☺.

    https://www.postoj.sk/45258/podnikatela-vinogradova-do-ruska-nevydame-rozhodol-minister-spravodlivosti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si teroristu nechte. Kdyby nebyl z Ruska, ale třeba z Pákistánu, taky byste tak hýkal nadšením?

      Vymazat
    2. Vyskakují proti takovým, kde to mají dovolené. Jestli by si vyskakovali proti Makronovi, Merkelové, Saudům, Bruseli? Nedělejte z vašich činitelů žádné hrdiny, tohle hrdinství rozhodně není.

      Vymazat
    3. Býval takový vtip:
      Babička na Slovensku dostala vyznamenání za to, že nosila jídlo hrdinům slovenského národního povstání. Medaili ji předali na místním výboru a televize dělala s babičkou rozhovor. Ptají se: "Copak vám babičko, řekli, když jste jim do hor přinesla jídlo?" "Danke schön!"

      Vymazat
    4. Na SNP bylo hodně vtipů, zasraný náledí se interpretovalo jako za stranu za lidi, partyáan nevěděl,jestli dostal lopatkou mezi kulky nebo kulkou mezi lopatky babička řekla stranickemu funkcionáři pánko velkomožný.

      Vymazat
    5. Ještě jeden z dnešního Macka:
      "Hrdinná slovenská prezidentka se nezalekla Číny, když pravila: Buď lidská práva, nebo…!
      Což mi připomnělo starý dobrý vtip, jak Slovensko vyhlásilo Číně válku, Číňané chvíli pátrali, co je to Slovensko a pak poslali nótu, která končila „Vzpamatujte se, nás je přes jednu miliardu!“, na kterou Slovensko odpovědělo: „Proboha! Kde vás všechny pohřbíme?“
      :-)

      Vymazat
    6. No, vidno, ze tu treba pisat polopatisticky, s vysvetlivkami:-)))

      Samozrejme, ze som to daval ako srandu. Moje politicke zameranie davno poznate. Caputovu a smer, ktory prezentuje a odkial vysla, by som nevolil nikdy. A co sa tyka toho Rusa, tak to putinova vlada tvrdi, ze je terorista, ale o to neslo. Nepochopili ste ten vtip, ze ta ista vlada, ktora sa zucastnila na unose Vietnamca do Vietnamu, (byvaly minister Kalinak a Vietnamec tiez to bol pre vietnamskych komunistov terorista:-)) sa teraz rozhodla nevydat nejakeho Rusa.

      No ale co uz. Ten certik je vo vas asi vecne, ako v tej krabicke. Vyskoci vzdy este predtym, nez sa zamysli:-)))

      Vymazat
  3. Ad: liska

    Dakujem za gratulaciu k vitazstvu Sagana. No ako spravne uviedol Ladik!!!, vsjo ravno, "fšetci su naši" ☺.


    Vid najlepsi cesky sachista.

    https://www.postoj.sk/45185/richard-reti-sachovy-genius-z-pezinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Českomaďarský šachista bydlel v Pezinku ... no a co?
      Někdo musel i domorodcům z Jahistánu přinést světlo Poznání.

      Třeba neměl nejprve dostatek peněz na lodní lístek, aby jel do Austrálie učit vyspělejší Aboridžince šachy - no a pak si i na ten Pezinok zvyknul, jen si občas jezdil zahrát šachy do vyspělejších zemí, když už si mezi drotáry nemohl najít soupeře.

      Vymazat
    2. Mhm. Ked ste tak poctivo studoval jeho rodokmen, nenasiel ste tam niekde, ze bol Zid, ten cechomadar?:-).

      A spravne cesky sa pise z Pezinoka:-))

      Vymazat
    3. Ad: Nepise

      Zasa nepochopenie. Vy budete asi dobre zatvrdli (ci na?) (myslim vseobecne, nie konkretne Vas).

      To bol VTIP!!! Ceski rozhlasovi, televizni...komentatori roky rokuce (na com sme sa vzdy dobre pobavili, lebo predsa len by nieco o cestine vediet mali) pri slovach ako Ružomberok, Pezinok...vzdy hovorili z RužomberOka, PezinOka.. Podobne sklonovali napr. krstne meno Peter - od PetEra...a pod.

      Vymazat
  4. Stýská se mi po plovárně,červenec a už jsem tam nebyla snad 10 dní

    OdpovědětVymazat
  5. Jdu na návštěvu. Snad ten nudný červenec nějak přežiju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad bez těch puberťáků ani nemůžete být

      Vymazat
    2. Já se nikdy nenudím, něco upeču, jdu do města,někoho potkám a něco se dozvím, sedím na zahradě, jdu na vernisáž nebo za kulturou nebo do lesa je toho hodně,co může člověk dělat.

      Vymazat
  6. Tady zase přechází bouřka, leje, už jsou plné sudy, zaplaťbůh to zase dva týdny vydrží.
    Dcera někam rozčíleně odjela s vnukem, tak nevím, jestli je to někde nechytlo. Není jí už pár týdnů dobře, mívá odpoledne zimnici nebo je jí prostě zima, slabo. Musí jít k doktorce, mám starost. Já měla v zimě také týden zimnice a byl to ten zánět v noze...

    OdpovědětVymazat
  7. U nás je teď bouřka a krátký přívalový déšť. Vypadává internet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady u Prahy taky. Úplně anglické počasí, tedy ne, že bych byla kdovíjaký znalec, ale když jsem tam před léty pár týdnů pobývala, pochopila jsem, že něco jiného je kontinentální počasí, a něco jiného je příbřežní ostrovní počasí. To se měnilo několikrát denně, přiletěly mraky, pršelo, pak odletěly a třebas dvě hodiny bylo krásně. A tak pořád dokola.
      Dnes tu máme taky tak. Déšť, který přichází, bude už asi pátý v pořadí.
      Dcera jela nakrmit domů kočku, já hlídám. Vnuk už dokáže poslouchat kratší pohádky, tak jsem mu četla Hrnečku vař.
      Léto budiž pochváleno!

      Vymazat
  8. Stav deště: 0,0mm, slovy nula milimetrů. Přesně, jak jsem včera tvrdil, na rozdíl od předvídačů z prahy. U nás není praha, ani Morava, ale Slezsko. To je pod rozlišovací schopnost státu, ten chce jen daně a na ostatní sere, nebo lže a nechává si za to platit. Ať už v praze vybuchne atomovka nebo ji přerodí mimozemšťani.
    Posekal jsem původní trávu, stejně je to dřevo. Nadvakrát, tohle je po druhém hrabání:
    https://imgur.com/ZKm5x4Y

    O víkendu má napršet dalších 20mm, jako každý den teďka. Že ty svině pražské huba nebolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psal brácha, že ani nic. U nás sucho, ale u vás totální sucho. Zkusíme vydržet, pražské sv.ně mohou za mnoho, ale za to sucho asi ne.

      Vymazat
  9. Prý se vlní 3soutěsky. To by bylo vody!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už se psalo před 40 lety o významu deštných pralesů,ze se tam tvoří počasí,ze denně ubývá plocha fotbalového hřiště,ze se to musí zastavit a neudělali se nic a Ted jsou výsledky. Kolem rovniku se odparovalo z pralesů velké množství vodu a vlivem rotace a tlakové níže se to poslalo do oběhu k pólům a to je Ted narušené.

      Vymazat
  10. VW chce od zaměstnanců v Blavě prachy zpátky. Das auto. To je možné jen v kolonii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psali o nějakých 3600, tak to je tedy opravdu od nich trapárna.

      Vymazat
    2. Dostali priemernu odmenu 1630 €, spat od zamestnancov pytaju pre chybu softwaru cca 100 €...

      Zo zakona je jasne, ze neopravnene prijmy je povinny kazdy vratit, i keby Vam napr. zle vyratali vyuctovanie bytu a vratili by vam viac a pod.

      Ak by to bola nejaka "prasarna", tak by si to nedovolili, to da rozum.

      Vymazat
    3. „Je nám ľúto vzniknutej situácie a opakovane sme sa za ňu dotknutým ospravedlnili,“ reagovala hovorkyňa Volkswagenu Lucia Kovarovič Makayová. „Po zvážení viacerých riešení takto vzniknutej situácie zamestnávateľ navrhol a dohodol s odborovou organizáciou spôsob, ktorý prihliada na záujmy zamestnanca. Sumu vyplatenú nad rámec oprávnenej odmeny nebude musieť zamestnanec zamestnávateľovi vrátiť. Uvedená suma sa považuje za preddavok na odmenu za hospodárske výsledky za rok 2019. V prípade bývalých zamestnancov je však potrebné túto sumu vrátiť,“ doplnila Kovarovič Makayová.

      Odborársky predák vo firme Volkswagen Branislav Chmúrny konštatoval, že táto záležitosť sa odborárov netýka, pretože je to vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom. „Nemáme právo vstupovať do mzdového systému. Ale oslovili nás ľudia a pýtali sa, ako majú postupovať, čo sme im aj poradili. Zamestnávateľ si priznal vinu a poslal listy s oznamom. Zachoval sa korektne,“ mieni Chmúrny.

      Advokát na pracovné právo, ktorý si neželal uviesť meno, priblížil, že ak sa potvrdí, že nastal problém v systéme a firma to dokázateľne vie preukázať, ľudia by mali peniaze vrátiť. „Mohlo by sa to považovať ako bezdôvodné obohatenie. Záleží už na spoločnosti, či bude takto postupovať,“ poznamenal advokát.

      Vymazat
    4. je v přepočtu cca 42 400 Kč.

      Vymazat
  11. Ráno je deštivé. Napršelo u nás zatím dobře 15-20mm. Zadělala jsem na kváskový chleba, upeču jej večer. Teď si nachystám oběd, jedu do práce, tak jen nějakou rychlovku. V noci se mi zdálo o lišákovi...
    Uschla mi jedna jabloň a třešeň, zlomila se meruňka, mám na podzim práci, budu sázet nové stromy. Třešeň určitě a také nějakou meruňku, jabloň bych brala nějakou starou odrůdu, třeba Matčino.

    OdpovědětVymazat
  12. Tady též prší,od rána,dnes budu pridelavat uchytit k proletěl,snad to zvládnu.Naštěstí je pod mrakem a tak se i bez rolety dalo spát,okno je na jihovýchodní straně a slunce by pralo od 5 rovnou do obličeje.

    OdpovědětVymazat
  13. U nás včera odpoledne přerušované vody celých 2,5 mm, městečkem jsem prošla bez deštníku. Večer jasné hvězdičky, dnes zataženo, neměřitelně pomžilo, chodníky už suché.
    Že bychom letos po letech brali na začátku srpna i zimní bundy?
    https://tn.nova.cz/clanek/slovaky-sokovala-zmena-pocasi-lomnicky-stit-pokryl-snih.html

    To: Gaia
    Dostala jsem k přečtení rozhovor s režisérem Jakubiskem ve čtvrtečním právu. Co jste na něj říkala? – mě zaujal. Jsem opravdu zvědavá, zda letos v listopadu bude po letech v některé TV jeho film Je lepší být bohatý a zdravý než chudý a nemocný, kterého si až tolik necení a dávali ho letos ve Varech. Jinak to mám s nudou stejně jako Vy.
    Ve čtvrtek jsme se dívali na Primě na novozélandské krimi - o vinařích díl byl, včera na Seznamu na Nadějné vyhlídky – jako Dickensův další vleklý horor to posoudil můj jedinec. Knihu jsem četla hódně dávno, stejně jako Kroniku Pickwickova klubu – ta mi přišla nudná. Na co za krátkých letních večerů koukáte Vy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právo beru jen středa sobota,kvůli Domu a bydlení a TV programu a na TV večer v podstatě nekoukam,neni na co.Až se mi tahle TV rozbije,novou už kupovat nebudu a poplatky odhlasim. Večer jsem na netu,procházce nebo za kulturou či v posteli.

      Vymazat
    2. Nadějné vyhlídky mě taky nebavily, v mládí, ani teď.
      Zato Kronika Pickwickova klubu je fakt zábavná. Člověk musí přistoupit na Dickensův styl, střídá se tam vážné zamyšlení se zábavou, ale jako celek to stojí za to.
      Dickens to psal (podobně jako Dumas) na objednávku novin - na pokračování. Sám netušil, jak se to rozkošatí a hlavně, že to čtenáře bude tak bavit.
      Myslím si, že je to kniha právě pro nás, starší, vždyť hlavní hrdina byl také postarší pán. Mám ráda třeba pasáž, jak pan Pickwick v obrovském zájezdním hostinci v noci zabloudil a omylem vlezl do pokoje starší dámy a uložil se tam ke spaní... Není to nic erotického, jen pořádný trapas, který měl ještě své následky později.
      Dickens tu také rozuebral anglické soudnictví, už tehdy plné korupce, a to strašné vězení pro dlužníky.
      Anglie se celá staletí považuje za něco extra, za zemi s obrovskou kulturou a tradicí, ale po pravdě, takové hnusné věci, jako je vězení pro dlužníky nebo dětské nevěstince, u nás tradicí nebyly, fuj!
      Někdy sem dám jednu či dva kousky z načteného románu, četl to myslím Milan Neděla a stojí to za poslech.

      Jinak tady zase prší. Ládik je nazlobený, chápu, že je to na vztek, ale nám se po třech nedělích sucha zrovna dnes déšť nehodí, protože slavíme narozeniny nejmladšího vnuka, grilujeme a budeme muset sedět uvnitř a topit v kamnech, je 16 nad nulou.
      Přeji všem, aby i u nich zapršelo, posílám mraky k nim!

      Vymazat
    3. Jistě že za to stojí!:-) Jen mi to připadá velice nereálné...
      Dickense jsem četla jako povinnou četbu, myslím že kromě Olivera i Copperfielda a Dorritku. Příběhy mě zaujaly, ale četba sama byla příliš rozvleklá - ty podrobné barvité popisy a podrobné charakteristiky, přeskakovala jsem je.
      Vůbec si myslím, že je škoda, jak je to nastavené - člověk se seznamuje povinně s literaturou ve věku, kdy nemá ještě skoro žádné životní zkušenosti a mnoho věcí prostě nemůže pochopit a prožít s postavami. Později už zase není čas nebo nálada číst beletrii a třeba si o ní s někým povídat, kdo tomu rozumí - besedy s učiteli o knihách byly dobré, člověk si rád konfrontuje názory.
      Tak leda že bychom z Nory učinili debatní kroužek, on už vlatně trochu funguje...
      Od Aleny jsem si stáhla Dickensovu Vánoční koledu. Líbí se mi, poslech tedy četba kompletního textu má hodně do sebe. Jazyk je obdivuhodný, skvělá vyjádření a popisy, velmi působivé. Co z toho pak udělá filmový přepis, to už je ve hvězdách. Nadějné vyhlídky ani Kroniku P. k. neznám nebo se nepamatuju.

      Vymazat
  14. Už jsem tu psala, že jsem televizi odhlásila na poště, to se vyplní nějaký formulář a zastaví se platby SIPO. A hotovo. Přístroj nemám, v počítači televizní kartu taky ne. A taková masochistka, abych se dívala na pořady TV v počítači, fakt nejsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám,že tu v Noře máme hodně společného.

      Vymazat
    2. Občas masochismus skousnu - muzika nebo Kluci v akci, mají dobrá videa a některé věci jsem se od nich naučila, i když zdaleka ne vše je pro mě.

      Vymazat
  15. Tužka napíše,...na nových technologiích mě nejvice zaujaly meteodrůžice. Dívám se po celém světě na pohyb oblačnosti,...snímky zemského povrchu, vednevnoci,...to považuji za úžasné. A to mi neumožní sledovat to prostřednictvím špionážních družic....to by teprve bylo pokoukáníčko.

    Vždycky jsem měla ráda cestopisy, cestovatelské deníky, kroniky cestovatelských plaveb. Ve škole jsem neměla ráda ruštinu, dost zavinili vyučující, protože nás překrmovali láskou k Sovětskému svazu. Na vysoký jsem si z ruštiny udělala státnice,...riskla jsem to, přihlásila se bez jakékoliv přípravy,...říkala jsem si, když jsem ji měla tolik let, tak snad dám minimum potřebných bodů a dostanu ten glejt,...i zadařilo se, udělala jsem. Asi taky díky tomu, že jsem si už ruštinu docela oblíbila a četla jsem právě cestopisy psané rusky. Těch je,...mnoho jich nenajdete přeložených do jiných jazyků, a jsou velice zajímavé,...a poučné. Z Kavkazu, pobřeží Severního ledového oceánu, Střední Asie, Dálného východu.

    Prostřednictvím těchto cestopisů si lze udělat i obrázek chování -bílého muže- k domorodým kmenům a národům.
    Nejhůř z toho vychází,...právě podle přečtení určitě skoro stovky různých cestopisů,....tak z toho nejhůře vychází Angličani, nebo lépe, Britové,....jejich povýšené, arogantní, nesmlouvavé, bezohledné, až kruté chování, zaměřené jen na dosažení svých cílů a úspěchů.

    Už není moc času na čtení,....pravím s Buddhou,...kdo rozmnožuje své statky, rozmnožuje i své starosti,...a Malý Princ mě nabádá,...jsi zodpovědný za to, cos k sobě připoutal,....ale to mi už vštípili dávno tomu v dětství a mládí,....nejdřív se šlo do stáje, chlévů a na dvůr, opatřit zvěř všeho druhu,...pak teprve jsme sedli k snídani my.

    Dopoledne opět zapršelo,...takže sumasumárum 11 mm srážek,....no, do hloubky to není, ale dopoledne to bylo na okraji bouřky s větrem a ten tu vodu sklepal pod stromy, takže i tam je trochu zalito. Třeba zítřek ještě něco přidá,...a podle družic by mělo být i podešti v Ládikově,...tak snad byl dešťový stín překonán.
    Ono v létě je to někdy velice zajímavé,....znám z motorky,....slejvák, a v dalších stometrech sucho, a za dalších pár set metrů vjedete znovu do deště,....vzdušné proudy vlivem vyšší teploty se chovají v teplém létě jinak naž na jaře, v podzimu, či zimě.

    Volám déšť,....ještě, ještě pár mm by to chtělo,....uvidíme,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si také, Tužko, už kolikrát řekla, že ono to bylo snadné být bohatým Britem v 19. století, rodiny měly uloženy peníze v akciích, cenných papírech, ty jim přinášely každoročně dividenty - ale z čeho byly ty dividendy a vůbec peníze? Zjednodušeně řečeno, z parazitování na majetku a bohatství kolonizovaných států.
      Pak, když se kolonie osvobodily + po válkách, náhle Britové zchudli a nastalo velké divení.
      Ale já je nelituji, východní Evropa je pro ně póvl a muslimáci jsou zázrak, protože jsou z kolonií. Tak jo, Britanistán je dnes už ztracenou vartou, i když to sám ještě neví.
      Teď na chatě čtu Thackeraye: Jarmark marnosti, koupila jsem si to v antikvariátu a doháním četbu autora, co mě dřív míjel. Výborné čtení.
      Lidé, kteří žili tehdy, byli stejní, jako ti, co je vidíme kolem sebe a v politice dnes. Nic nového pod sluncem.
      Jeden z "hrdinů" knihy pracuje v Indii jako britský zástupce...a jeho jedinou "dovedností" je to, že je Angličan=zástupce Boží na Zemi. Kašpaři.

      Vymazat
    2. Kdysi jsem viděla na ZOOMu nějaké dokumenty, asi britské nebo americké, o koloniální době a významu kolonizace pro Indy.. Málokdo to přizná, ale měla jsem už tenkrát z pořadů pocit, že Britové Indii tak dlouho "kultivovali", až ji úplně zdecimovali. Otevřeně to říká jen snímek o umělcích, kteří hledají původní kulturní kořeny Indů, tam je ta ztráta indentity patrná dobře. A jakou práci nyní dá ji znovu hledat a obnovovat....
      Že mají Angličani slabost (může to být i jen hlasitě hlásaná konvence) pro Indy a muslimy atd.? No bodejť by ne, vždyť co je mezi nimi potomků bohatých Britů a Indek, to nikdo nespočítá. Mnozí ti míšenci se i hodně proslavili, jména si nepamatuji, mají i šlechtické tituly.

      Vloni jsem si koupila knihu Indický hlavolam od Zdeňka Mahlera. Miluju jeho povídání o hudbě a její historii, proč se neseznámit i s cestopisem o Indii z 50. let.. Jenže začátek mně vůbec neučaroval, ztrácela jsem se v poetických úvahách, kde nic, tu nic dokumentujícího - tak jsem knihu odložila. Mám ji někde v práci, zkusím ji znovu číst, až si ji přinesu.

      Vymazat
  16. Lex napsal u pana Bavora zajímavý článek o Ústavě a presidentovi, voleném v přímé volbě
    http://jdem.cz/fbyb63
    "...Do doby zavedení volby prezidenta přímo občany ČR byl prezident volen oběma komorami Parlamentu ČR, tedy politicky konstituovaného subjektu, a byl proto „produktem“ politických zájmů většinového kvora poslanců a senátorů...
    ...Jinak je to teď. Prezidentem republiky a hlavou státu se stává ten z kandidátů, ať už nominovaný politickými či jinými subjekty, anebo jako „selfmademan“, který kandiduje se svým VLASTNÍM POLITICKÝM PROGRAMEM, pro který /anebo také pro jiný důvod/ musí získat ve druhém kole volby většinu z voličů účastnících se volby...
    ...Posléze, jsa zvolen, skládá „designovaný“ prezident při své inauguraci prezidentský slib, jehož složením se teprve ujímá úřadu. Ten slib tu připomenu – „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“...
    ... tedy s přímou volbou prezidenta republiky se mohou či někdy dokonce musí měnit doktrinární výklady Ústavy, a především tzv. „ústavní zvyklosti“, které zde byly z doby volby prezidenta parlamentem, tedy prezidenta bez vlastního politického programu aprobovaného „lidem, zdrojem veškeré státní moci“. Ty ústavní zvyklosti, jejichž prostřednictvím se nejednou Ústava a zákony ZACHOVÁVAJÍ..."

    OdpovědětVymazat
  17. Dívala jsem se na kus dnešních pořadů k oslavě zítřejších narozenin K. Gotta - od klipu Zdvořilý Woody (jak coby kovboj účinkuje s krávami) až po Hapku. Dá se říci, že i když se mladší zpěváci hodně snaží, Kájova pěveckého umění nedosáhne nikdo z nich. Na jeho písních jen vynikne, jak je těžké je zpívat, plným, zvučným a dobře posazeným hlasem. Všichni ti zpěváčci mi připadají spíše jako písničkáři, skutečný hlas zazněl jen výjimečně. Máme skutečně národní poklad, který nám může i cizina závidět. Hodně zdraví a stále ještě radost ze zpívání, Karle!!

    OdpovědětVymazat
  18. čtu diskuzi pod Chromým a děsně se bavím. Pan PŘ a Jemnický jsou hvězdy, viz např.

    Avatar
    Jemnický Řehoř Samsa • před 13 hodinami
    Chromý učitel na čelo, zasmál se a všichni se pohnuli, zasmál se a ono to zaznělo, jako když kus šmardy pleskne o zem.

    OdpovědětVymazat
  19. Zase máme absenci pana Ládika a Jáchyma. Chlapci, chlapci, kam vy to chcete tv životě dotáhnout?? (Krásná učitelská výchovná práce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, já jsem tady, ale přijela mi mladší dcera s mou norskou vnučkou. Teď šly spát.

      Jsem poněkud uondán.
      Zdravím a prosím o podepsání omluvenky.

      Vymazat
    2. Vše omluveno, ale pan Ládik!!! má černou tečku!!!

      Vymazat
  20. Já jsem taky strašně uondaná a to hned po ránu.

    OdpovědětVymazat
  21. Sesbírala jsem tak litr meruňkovice, padá to nejlepší, co dozraje na stromě. Zítra upeču meruňkový táč a uvařím knedle. Teď ještě uvařím psovi slezinky a nachystám si oblečení na koncert, musím si je vzít s sebou do práce, pojedu rovnou, začíná to v sedm. K obědu si nachystám salát a mám kousek grilovaného kuřete. Vypadá to na hezký den, ale nechval den před večerem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos asi byla velká úroda meruněk,u nás jimi je zavalené celé město.V obchodech,marketech,kramcich,větnamské vecerky,na tržišti,všude sama meruňka,ale spis cizokrajné

      Vymazat
  22. V Den Bastily imigranti z Afriky řádí v Panthéonu.

    Francie právě dnes slaví svůj nejvýznamější státní svátek, tzv. Den Bastily. Dobytí tohoto vězení, ke kterému došlo právě 14.7. v roce 1789, je považováno za počátek Velké francouzské revoluce, od které odvozuje své tradice francouzská republika. Letos jsou díky kulatému výročí oslavy ještě sledovanější. V pozornosti jsou, jak je ve Francii posledních čtyř let zvykem, zejména bezpečnostní složky. Nikdo totiž nechce, aby se opakoval teroristický útok z Nice, kdy právě na Den Bastily před třemi lety přistěhovalec z Tuniska usmrtil najetím kamionem do davu sledujícího ohňostroj 87 lidí a 400 dalších zranil. PL

    OdpovědětVymazat
  23. Tužka napíše,...pan Ládík píše u Vidláka,....tímto ho zdravím,....stále asi nejde z mobilu psát do Nory.

    Rovněž nepíšu z mobilu,.....mobily jsou vždycky někde uzavřeny v šuplíku,...těch šuplíku je povícero,....když nejsou doma, tak asi jsou na pracovišti, nebo na chalupě,...jednou byly na chalupě ve stodole,....ještě jsem je nehledala,....ale vlčák seděl u židle ve stodole a kňoural, jakože si chce něco vzít,...šla jsem se podívat, co ho to zajímá,...no a ona moje příruční taštička s mobily,....právě jsem se chystala odjet,...takže bych to zjistila až doma, až bych si připravovala týdení program a chtěla kontrolovat SMS na pracovním mobilu.
    Pes byl pochválen, dostal kus koláče,...má rád ovocné koláče stejně jako maso,...ale moc mu je nedávám, aby se mu nekazil chrup. Ušetřil mi noční cestu tam a zpět a hledání, kde jsem ty mobily nechala.

    Nežiju na pustém ostrově, všichni kolem mobilují,....takže minimum musím taky,...ale nejraději řeším vše per-huba.

    V noci se mi podařilo přivolat déšť, další 2 mm, je zalito,....budu večer odpočívat,...žádná hadice, žádná kropička,....a tráva se vzpamatovala,....místa, která byla úplně režná, ta udupaná, cestičky mimo cesty se už začaly zelenat.
    Zhrada viditelně pookřála, krpál taky,...snad bude i druhé kosení na seno,...kéž by,...ovečky a kozy mají spotřebu,....měly mladé,...stádo nechal soused zvětšit,...říkal, že v krajním případě půjdou nejstarší kusy na návštěvu k řezníkovi a ten jim udělá teplý chlíveček s česnekem pod hlavou.
    Mám ve stádě i oblíbenou ovečku,....dala jsem podmíněné přání, aby ji nechal dožít sešlost a smrt věkem,...počítám natutovku, že mi bude splněno,...když dovoluji, aby se pásly na mém území a poskytuji zadara vodu i seno.

    Je příjemný letní den,...na koupání moc ne, je trochu vítr.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sešlost a smrt věkem,to tedy té ovečce přejete pěkně věci.

      Vymazat
  24. Přešla přes nás bouřka, pěkně lilo!
    Dnes mám hodně pracovní den, budu mít co dělat, abych stihla všecko a byla včas na koncertu. Chci ujet o pět minut dříve, snad mi to nikdo nepokazí svou touhou po víně ☺

    OdpovědětVymazat
  25. Pražská sv..ně se raduje, protože i dnes pršelo. To víte, Praha a okolí, tam si to dovedeme zařídit, přímá linka ke Sv. Petru! :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Plzeň hlásí také déšť už třetí den, střídavě se sluníčkem. Zásoby vody nadměrné, upouštím. Zajímavé, že máma hlásí u nich sucho, ani se nezalilo a pořád slunečno.
    Užívám si příjemného počasí, na zahradě je voňavo a milo, všechno kvete, i floxy tří barev, na ty jsem se těšila nejvíc. Zítra otrhám rybíz, teprve teď přišel jeho čas.
    Procházky vítány, ale s parapletem, a jelikož na psa nemám kabátek, musíme jen do bezpečné vzdálenosti kvůli návratu, přeháňky se přiženou i nečekaně. A někdy jsou brutální.

    OdpovědětVymazat
  27. Vrátím se ještě ke koukání na televizní pořady - u nás s přibývajícím věkem jistě častější než kdysi(čítám, že tak bude i pokračovat). Televize máme dvě, když se několikrát za rok stane, že je zároveň nějaký sport (pro mne kraso- vždy) či cokoliv a druhý má vybráno něco jiného.
    Dnes jsme si pocvičili v Hostýnkách chození po asfaltkách - deštníky jsme potřebovali 2x, po původně uvažované zkratce na Tesák jít nešlo. Se psy jsme s dcerenkou před večerem byly jen krátce. Kroků 23 tisíc.
    Co nenáročná divačka jsem se pak na internetu podívala na dnešní Cukrárnu a teď ještě zabrousím alespoň krátce do Paříže.
    K počasí pouze opět to, že "lepší takové než žádné".

    To: Liška
    Koncert vyvedený? Jste mi tuhle s ochutnávkami vána připomněla, jak za mého mládí bývávaly i milé hudební večery při svíčkách a vínu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaguško, ano, bylo to takové jemné, něžné. Oba mužští protagonisté byli velmi příjemní, pohlední a hlavně skvělí! Konala se dražba vín, pan starosta dal nejvyšší nabídku - 10 tisíc... Jinak vína od Piálka&Jägra skvělá, kluci jsou moc šikovní, Jarda Jäger mně vždy vítá polibky na tvář, což je takové milé, taky jsem se bavila s Pavlem Šporclem. I v práci to bylo docela fajn, přijel pár hluchoněmých, byli celkem mladí. Paní mluvila a odezírala, pán byl trošku v ústraní. Tak jsem jim nalila vzorky, pěkně jsem artikulovala a myslím, že byli spokojení, i pán se usmíval a hezky se loučil. Potom přijeli lidi z latinské Ameriky, pán pocházel z Bolívie, ale žijí ve Venezuele, byl nadšený ze Sauvignonu, koupili si i náš Veritas, to je odrůda vyšlechtěná ve Šlechtitelské stanici ve Vrbovci a je to křížení Ryzlinku červeného - pupencová mutace Ryzlinku rýnského a Bouvierova hroznu. Brali to jako zpestření, prostě lokální odrůda a ne žádná globální záležitost.
      Tak to je ve zkratce můj dnešní den :))

      Vymazat
    2. Ta naše liška umí o víně, jako kdyby psala symfonii.... :-) Chci říct - hezky.

      Jáchyme, díky za pozdrav a českonorským potomkům jej opětujeme! Už umíte něco norsky? Taky tam mají vedra jako u nás?

      Vymazat
    3. Chacha, Maruško, máte mě vidět, když jim představuju veganská vína! Začnu tím, že již existují veganské krémy a šampóny, takže vína jsou jen logickým pokračováním. No a to znamená, že při výrobě vína nebylo použito žádného živočišného materiálu (čiřidla mohou obsahovat bílek, želatinu, tedy tu z prasete atd...), nýbrž byl použit hráškový protein. Potom přidám takovou vsuvku, že musejí doufat, že při výrobě vína nepadla do moštu žádná muška, octomilka a tak, no jsem prostě děsně vtipná :))

      Vymazat
  28. Znovu zdravice ode mne a známé českonorské hérečky (mojí dcery).Dopíjíme láhev flašky,zdejší neprohibiční víno je podstatně levnější než tam.

    Moje vikingská vnučka už naštěstí spí.

    OdpovědětVymazat
  29. Jsem si dnes pospala, když ohňostroj po koncertu byl půl hodiny a my se na něj užasle dívali. Tolik penízků a kdo ví kolik kilo v luftu…
    Program sestavený pestře, potěšil výběr z Rusalky – už tu tuším dávala kdysi Lištička s jiným sólistou, včera k tomu panu Gautieru Capuçonovi i svítil téměř úplněk nad Paříží:
    https://www.youtube.com/watch?v=YVKJStoAaWw
    Připomněla jsem si také, že jsem nikdy neviděla Halévyho Židovku – jedna (z více) je na YT docela čerstvě, tak to vezmu na pokračování: https://www.youtube.com/watch?v=vRWOLZtb1ME

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy jste byli za kulturou taky ve Vídni, Jaguško, nebo byl ohňostroj u vás?

      Vymazat
  30. Přečetla jsem si na dnešní rozjezd blog p. Klána. BJ, píšete tam: "Virtuálna mně netřeba, stačí lidé, příroda, umění." Jak to myslíte? Přece blogy a diskuse pod nimi, Nora, e-mailová pošta, vše na netu, atd. - jsou taky virtuálno, a užíváte je.

    OdpovědětVymazat
  31. Čtu si pořád, jenomže k pc jsem se dostal až teď.

    V sobotu jsme čekali návštěvu (3ks, 75, 52, 50), kterou máme hodně rádi - vše připraveno pro venkovní grilování (elektro)... jenže po 2 měsících sucha zrovna nevhod déšť (pražáci poslali naschvál).
    "75" je ten správný řízek, který 30 let nebyl v praze, a teď byl 2x za sebou, na václaváku a na letné (!!!). No to byla debata; on je hodně nervní typ, "52" je jeho syn a ten ho popichoval, bo má normální pohled na svět; rudý obličej, oči a krkavice vystouplé, řevem málem padaly tašky - ale tento typ diskuse je u něj běžný, létají ku a pi, u toho jsme ve 2 vypili flašku whisky ... déšť ustal (9mm) a grilovalo se..

    nedělní ráno:

    Zbylo hodně masa
    to je dnešní spása;
    vepřové i kuřecí
    obé s vnější sekrecí
    propečené na grilu
    chtělo by to tequilu.
    Stalo se to po dešti
    kdy kýblaři nebeští
    chrstli 9 milimetrů
    zahradnicky, ne ve větru.

    Za neděli dalších 9 mm, tráva dostala potřebné, podzemní vody nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle se uměl rozlítit nad politikou u televize nebo při rozhovoru s oponentem můj táta. :-) Nebyl sprostý, ale pohledem i hlasem a gesty se dovedl taky pěkně rozčílit... ale za chvíli jako beránek, potřeboval to ze sebe občas dostat. Hlavně když nepraskne žilka..

      Aspoň že bylo dost jídla a konečně Vám sprchlo.
      Já obírám rybíz, asi 1,5 kg, což mi bohatě stačí na rok. Odstopkované kuličky půjdou do krabiček a na mrazák. Našla jsem jen 2 vyděšené mravence, mšice jen v míře malé. Pouze někdy v březnu jsem to přestříkla Pirimorem, možná to pomohlo.

      Vymazat
  32. Chyt jsem černou tečku
    to si do rámečku
    nedám...
    Oči k nebi zvedám
    panebože ty to vidíš
    všechny moje kroky řídíš
    dávám tečku tobě
    nebo vlastně obě.

    OdpovědětVymazat
  33. To: Marie
    No, Lištička byla – nemýlím-li se - u nich ve Znojmě, já s ČT „přímo“ v Paříži, jak jsem se zmínila včera i dnes. Na internetu záznam ještě nějakou dobu bude – na podobné události se dívám z našeho lontu na větší obrazovku (či na přenosy z MET dokonce v kině) raději. Ohňostroje už nyní nejsou žádná zvláštnost, cíleně je nevyhledávám, ale tak dlouhý a vyšmajchlovaný jako včera jsme viděli poprvé. Kdo ví, jak bude Francie slavit 150. výročí dobytí Bastily – pokud nebudou podobné kratochvíle zakázány.

    Vše na netu pro mne virtuální rozhodně není – maily posílám místo dopisů, tady se sice neznáme osobně, ale už dlouho, nejsme fiktivní a darujeme si virtuálně maximálně tak kytky. Pohádkáří se tu dle mého vyskytují minimálně, Vy třeba jste mi kdysi objasnila něco, co jste napsala, jako žertování.
    Cizí světy už v mém věku opravdu objevovat nepotřebuji, využívat nových vymožeností, které mi mohou pomoci, se nezdráhám.

    To: Ládik!!!
    Neměl byste počasí místo sv. Petra či Pražáků spravovat Vy osobně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ - u pražáků mi vadí, že si počasí předpovídají pro sebe a myslí si, že to je pro celou republiku. Třeba v pátek, jedeme v autě, stanice Kántryrádio: "Na celém území rovnoměrně prší". Možná na celém území prahy, ale u nás zrovna v tu dobu bylo úplně jasno a slunko pralo do suché země.
      Třeba Poláci mají zprávy o počasí po územních celcích a celkem to sedí; i když je Polsko 4x větší, trefují se do počasí Slezska mnohem lépe, než pražáci.

      Vymazat
    2. BJ, no já chápu jako virtuální všechno, co není osobní, ale zprostředkované počítačem nebo podobnou technologií.
      Buď mi žáci sedí ve třídě osobně, nebo jsou doma u PC a učíme se na dálku. Jestli přitom zlobí, nebo jim dávám jedničky nebo pětky, nehraje žádnou roli - pořád je to virtuální prostor. Tak to aspoň chápu já.

      Vymazat
    3. To chápete špatně.

      Vymazat
    4. To by i ti žáci museli být imaginární.

      Vymazat
    5. Staří žáci jsou vlastě pražáci... jak jednoduchý je ten svět.

      Vymazat
    6. Virtuální žáci byli ti,o kterých jsme se učili ve škole,neexistující,nebo existující jen v naší hlavě(podobně je to se štěstím,to je nakonec jen muška zlatá),ti co jsou připojení k netu jsou pořád ti stejní zmrdi,ale jejich výsledky mohou byt virtuální,i největší idiot by mohl byt ve virtuálním prostoru za premianta,když by testy za nej psal někdo jiný

      Vymazat
    7. Asi čteme každý jiné články. Já to odjakživa vnímám tak, jak píšu. Např. pod heslem virutalita, virtuální prostor - najdete mezi mnohými tento článek, a je to od technika:

      "Vážení čtenáři, říká se, že internet ruší prostor, že pomocí něj jednoduše překonáváme vzdálenosti, které bychom jinak museli obtížně zdolávat, nebo jejichž překlenutí by bylo zcela nemyslitelné. To je v jistém smyslu jistě pravda – stačí pár ťuknutí či kliknutí a můžeme prohlížet např. katalogy téměř libovolných světových knihoven. Nebo se na serveru Facebook (či v jiném podobném prostředí, např. Knihovna4u.cz) setkáme s lidmi, na které bychom normálně vůbec nenarazili. Už skoro notoricky známý a čím dál více i pro oborové aplikace využívaný je také virtuální prostor Second Life.

      Naskýtá se však jedna otázka: zatímco brouzdáme ve virtuálním prostoru, nepřicházíme o příležitosti, které se nám – mnohem blíž a mnohem přirozeněji – naskýtají v prostoru reálném? Nebylo by někdy lepší se při cestě metrem nebo autobusem místo psaní smsky rozhlédnout kolem sebe a zavést hovor s člověkem, který sedí vedle nás? Nebo se odtrhnout od Wikipedie a místo četby o krásách bledulích jarních jít nějaké objevit do okolí svého bydliště? ... atd."

      https://ikaros.cz/virtualita-prostoru-a-prostor-ve-virtualite

      Nemám co dodat.

      Vymazat
    8. Tak to chápete stejně jako BJ, takže nechápu tu vaši otázku na ni.

      Vymazat
    9. Mám za to, že BJ rozlišuje "virtuální reálně existující" a "virtuální reálně neexistující". To nejde, protože nikdo není schopen toto rozlišit. Můžu se tu např. léta vydávat za někoho jiného, a nikdo to nepoznáte. I kdybyste mě osobně znali, pořád je to komunikace "vzduchem", virtuální, tedy opak reálné, skutečné.

      V blogu se píše o virtuální realitě. To je něco jiného. Jsou to počítačové simulace, které Vás mají přesvědčit, že jste v realitě - tedy uvěřit, aspoň po dobu hry, že vše je skutečné. Používají se k tomu brýle, sluchátka, smyslové stimulátory atd. Do toho bych nešla, mám to za vymývání mozku..
      ---
      O virtuální třídě něco málo vím, pro jednu jsem zpracovala kurz a taky jej vedla. Je to např. zde:

      https://modernirizeni.ihned.cz/c1-13441840-e-learning-virtualni-trida

      Vymazat
    10. E learning nemá s virtuální realitou nic společného

      Vymazat
    11. To přece ani nemůže mít. Ale Vy tvrdíte, že virtuální třída je smyšlenka, v naší hlavě, tak to tedy ani náhodou.

      Vymazat
    12. nemám splněny dva testy v e learningu, zítra musím udělat. Dík za připomenutí :)

      Vymazat
    13. Co se učíte, anglicky? :-) Nebo vinařský marketing?

      Vymazat
    14. Já toho mám! Byli tu přátelé Angláni a slíbili mi, že po několika společných ochutnávkách budu perfektně ovládat angličtinu, takže angličtina ne. Ale učila jsem se před deseti lety a učitel mě chválil. Taky mi dal jedničku na vízo. Pak jsme skončili a mně to bylo líto. Pro pět lidí to vyšlo 300/hod/osoba, ale sama bych to nedala. Vinařský marketing bych zase mohla učit já :))

      Vymazat
    15. Teď mě napadlo, že bych si tím mohla vydělávat na tu angličtinu :D)

      Vymazat
    16. Jasně, neváhejte! ☺

      Vymazat
  34. Jáchyme,
    přemýšlel jsem, jakýmže stylem vlastně píšete. Myslím, že jsem na to konečně kápnul, bo mi pomohl ten písečný fjord.. Je to sandskrt.

    OdpovědětVymazat
  35. Strategické ministerstvo kultury
    nemá sice nejtučnější faktury,
    pro herce však k nakrmení stačí,
    darmošlapi pro granty tam kráčí.
    Kdo má správně proříznutou hubu
    může jezdit na stáže na Kubu;
    prkna pro ně znamenají svět
    stačí píseň řiťoleze pět:
    ----
    Prdeli otevři se
    ty jsi teď moje mise
    v tobě hledám manu
    jen pro tebe planu.

    OdpovědětVymazat
  36. Máme burešovu jachtu
    natáhněte lidi plachtu
    třeba zase bude fučet
    tohle není na náš účet!
    Prohodíme třeba křesla
    jen ať nedržíme vesla
    naše je jen kormidlo
    takhle jedem pro jídlo.

    OdpovědětVymazat
  37. Letos pěstuji poprvé dýni hokaido a nemám s tím zkušenosti nevím, jestli se to má zaštipovat, aby byl jen ten přímý šlahoun,nebo ne a jak dlouhý ho nechat plazit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji nechávám plazit. Od včerejška jí přirostlo tak 70cm a začíná kvést. Už se na ni těším. Dnes jsem smažila řízky a taky cuketu, ale dala bych si ji spíš v nějaké lehčí variantě. Naštěstí byl skvělý salát. Na zítřek si upeču pizzu se spoustou sýrů, mám doma snad pět druhů, ale gorgonzolu nebudu otevírat, to až přijede návštěva v neděli.

      Vymazat
  38. No hurá! Pan Ládik!!! se neutopil, on žije!
    Potěším jej touto zprávou, bezva diskuze pod
    Novým tajným agentem s označením 007 bude po Danielu Craigovi poprvé v dějinách bondovek žena a černoška, britská herečka Lashana Lynchová. Uvádí to britský deník Daily Mail, který se odvolává na zdroj z filmového průmyslu.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/james-bond.A190715_180307_filmvideo_lesa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to neuvidím ani jeden díl.

      Vymazat
    2. Já na bondovky nikdy nebyl, a asi jsem viděl jen náhodné úryvky.
      Takže nijak zvlášť neutrpím.

      Ale dokud 007 nebude transgender muslimka s downovým syndromem na speciálně upraveném agentském invalidním vozíku, připadá mi ten pokrok jen takový... na půl cesty.

      Vymazat
  39. Hamáček je konsul strany
    vypadá jak nevysraný
    naditý jak prejt ve střívku
    odchovaný z kýblu v chlívku.
    Nandali mu pravomoci
    rozhodovat ve dne v noci
    za straníky, za stranu
    jedním hlasem v hrtanu.

    OdpovědětVymazat
  40. Ten James Bond hodně zčernal,na idnes je ukázka,bílý je snad jen ten Craig, asi kvůli kontinuitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta Jameska,to bude asi taková ženská,jako atlet Semenay.Vypadá to jako chlap ,strojí se to jako chlap,za ma šeku ma ženu jako chlap,XY chromozomy má jako chlap,ale bude si hrát na hérečku.

      Vymazat
  41. Ládiku, s tou přímou linkou na Sv. Petra, myslím, že se Vám naznačuje, že i svatí jsou dnes zkorumpovaní, takže máte vzít tak čtvrt melounu a šupnout ho tam nahoru! :-) Jinak voda nebude.

    Konečně sekali trávníky, kterému svatému mám za to poděkovat.... ? Pro jistotu všem.

    OdpovědětVymazat
  42. Proč ten šmarda, proč?
    Má světlejší moč?
    Má nějaké kouzlo?
    Něco do něj vklouzlo?
    Vypadá tak zanedbaně
    kdoví, jestli platí daně
    beztak dříve somroval
    a kdoví, co šlukoval.
    Proč ho tam tak tlačí?
    Do Akády Stračí?

    OdpovědětVymazat
  43. Čto dělať? Aspoň do 6.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co žluté boty? Chodí večer místo televize?

      Vymazat
    2. Ne pravidelně,ale jít ve 4 ráno,to bych asi nedala

      Vymazat
  44. Dva cizinci posprejovali Karlův most. Pitomci. Ještě že je chytli! Copak to asi bylo za národnost.

    https://tn.nova.cz/clanek/dva-cizinci-posprejovali-karluv-most-skoncili-na-policii.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angláni nebo Dánové,jistě někdo z té vyspělé západní Evropy.Která si dovoluje kdekoho mistrovat.

      Vymazat
    2. Taky si myslím, že to těžko udělá Rus nebo Korejec, i když výjimky by se jistě našly.

      Vymazat
    3. Bych ten karlíkův most odstranil a hned by ubylo v praze čumilů.

      Vymazat
    4. .. se obávám, že by nalezli jinam :-) Se vsadím, že plno těch mladých eroplánů ani neví, po jakém mostě kráčí....

      Vymazat
    5. 2016

      https://tn.nova.cz/clanek/sprejer-ponicil-karluv-most-hleda-ho-policie-hrozi-mu-i-vezeni.html

      Vymazat
  45. K popravě spolužačky stačilo její "ne"

    https://www.novinky.cz/krimi/510538-vrazdu-spoluzacky-na-plzensku-sdilel-mladik-na-socialni-siti.html

    Lidi volají po trestu smrti. Jenže tahle stvůra se ani vlastní smrti nebojí, jak vyplývá z článku. On sám rozhoduje o tom, kdo je špatný, a ten je jím také potrestán (včetně jeho samého). Je to hra na život, virtuální realita, zabít druhého je jen kliknutí....
    Těch případů bude přibývat, maximálně takové "oběti" prohlásí za nesvéprávné a osvobodí, nebo pro ně budou zřizovat ústavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tímhle názorem pod článkem bych souhlasila:

      Tomáš Katz, Praha 4
      Nerad bych soudil, aniž o tom vím něco bližšího, ale tento případ mi tak nějak zapadá do dnešního "moderního" způsobu výchovy dětí. Nejsem žádný puritán, ani zapšklý fotr, je mi sedmačtyřicet, mám pochopení a respektuji vývoj, ale rozdíly ve výchově dětí pociťuji markantně. Dnešní děti jsou často vychovávány jako "osobnosti", což ovšem v praxi znamená, že ve výsledku absolutně neznávají žádné autority. A autoritou pochopitelně nemám na mysli jen člověka, autoritou je také zákon, předpis, pravidlo, zvyklost, nařízení, prostě cokoliv co člověka drží v nějakých "kolejích". Když je někdo vychován v tom smyslu, že pro něj neexistuje žádné omezení a vše je otázka pouze jeho potřeb a schopností, může to někdy dojít třeba až k takovémuto hrůznému konci. Je to tragédie :-( Ten pachatel už by se nikdy neměl podívat mezi lidi, ale podle mě na tomto činu mají svůj díl viny i rodiče. Neříkám, že dřív se takové věci neděly, ale podle mě je k nim dnes mnohem blíž.

      Vymazat
    2. Ten vrah je plodem politického systému, kde absentuje právo a spravedlnost, kde morálka je neznámý pojem a slušnost je slabost.

      Vymazat
    3. A kde se neustále ukazuje, jak to provést, že už jim to ani nepřipadá zvrácené; a nabízejí se k tomu technické možnosti.
      A to právo, morálka a spravedlnost existují, ale každý si je vykládá po svém a každý věří jen své pravdě.

      Vymazat
  46. jste konzervy -odvazte se !

    https://tn.nova.cz/clanek/uzivate-si-dostatecne-zivota-jednoduchy-test-vam-to-prozradi.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konzerva? Sám jste konzerva! Já mám 55 bodů, já byla i zatčená! No jo, kdyby to byl až takový zážitek, tak bych vlastně mohla hrát toho Bonda, ne o)

      Vymazat
  47. S těmi afghánskými stříleči nevydrží už ani jejich vlastní ženské. Z festivalu na Slovensku zmizely z hotelu 4 členky orchestru, mají zřejmě namířeno za příbuzným do Německa.

    "Mladé členky souboru patří v Afghánistánu k prvním ženám, které za posledních 30 let studovaly hudbu. Za své působení často čelí výhrůžkám a perzekucím." Ty se v Německu aspoň uživí.

    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/510648-zmizely-ctyri-clenky-afghanskeho-orchestru-ktery-vystoupil-na-festivalu-pohoda.html

    OdpovědětVymazat
  48. Odjela neplánovaná návštěva z Telče a hurá na 2 termíny!

    OdpovědětVymazat
  49. Ty "bílé labutě" jsou opravdu krásné stroje.

    OdpovědětVymazat
  50. Jsem zvědav, kdo přijde se zjištěním, že bůh je žena. A navíc černá nebo v burce.

    OdpovědětVymazat
  51. Tužka napíše,....o tom, zda náhodou může být Bůh žena, tak o tom je nová moderní Bible. Krátká a dokonale zábavná.

    Ze starého zákona si pamatuji bezva větu,....dívá se na své dílo a s povzdechem konstatuje,.....hele, Bóžo, ten Adam se ti zrovna moc nepovedl,...tak budu dělat reparát, snad ta Eva se mi povede o trochu víc,....udělám ji navíc jednu dírku, třeba to pomůže. Ďáble, přines lavór s vodou, budu pracovat podle sebe.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám představu, že Bůh je všechno a ve všem, takže ani muž, ani žena, ale obojí. Není ale člověk, nelze na něj pasovat lidské pojmy a měřítka, takže ani jakýsi "ženo-muž", prostě pro něj nemáme jiné lepší označení než v mužském rodě.
      Takhle bych tomu mohla rozumět:

      Bůh je jiný...

      Nesmíme zapomínat, že všechna naše pojmenování Boha mohou být ve svém důsledku značně zavádějící. Bůh není muž, není ani žena. Je to Bůh, přesahující naše pojmy a chápání. Bůh Bible v žádném případě nemá jen otcovské rysy! Ve Starém i v Novém zákoně Bůh zjevuje i vlastnosti a způsoby jednání, které jsou typicky mateřské: utěšuje, ochraňuje, živí, je něžný. Bůh je náš Otec a naše Matka (srov. Iz 49,15). Bůh není ani muž, ani žena, my však zakoušíme jeho ruku, kterou se nás dotýká, jako otcovskou i mateřskou.

      https://www.vira.cz/texty/clanky/buh-otec

      Vymazat
    2. Zase jsem Ládikovi nalítla, byl to fór.

      Vymazat
  52. Já byla v práci, pak jsem sebrala spadené meruňky, zašla jsem za lišákem a mám toho docela plné brejle. Namočila jsem fazole, krásně nabyly a už ukazují klíčky, tak jich ale deset dám do země, když je teď docela zalito, ony ještě vyrostou. Zbytek uvařím a udělám fazolový guláš. Nebo salát, nebo chilli con carne. Koupila jsem krásnou kytku, doplním ji zítra zase nějakou luční "řezankou" a bude nádherná. Kytek musím mít doma pořád hodně, naštěstí nejsou tak drahé a za ten efekt to stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A těším se na sobotu. Budu mít volno a má být hezky. Potřebuju na sluníčko, už blednu :(

      Vymazat
    2. Mně zas už uschly petůnie v truhlíku,jindy vydrží celé léto,nevím,co s nimi letos bylo a rozmýšlela jsem,čím to nahradit a nějak levné mi kytičky nepřipadly,nakonec jsem koupila zvonek dalmatský,2 květináčky za 110 Kč celkem.Tak uvidím,jestli to vydrží aspoň měsíc.

      Vymazat
    3. Jestli byly na jih, tak se upekly. Já už pěstuju kytky v květináčích a truhlíku jen na severní straně, tam se daří všem, mám i namnožené řízky. Zvonky jsem taky kdysi měla, 2 barvy, byly pěkné.

      Vymazat
  53. K socdemákům, vandalsky pomalovanému mostu ani k odsouzeníhodným vraždám nic, ženou by ve Svaté trojici mohl být třeba Svatý duch – možná je proto pro mne tolik tajemný... Duška by to byla, když duše významově asi neodpovídá?

    To: Liška
    Tak mám po bondovce, když to fešný „farář“ nebude. Že jsem dnes začínala krtinec od začátku – nepřivezl Vám náhodou z Pohody syn jednu z těch ztracených sboristek? Meruňky, které neplesniví, stačím spadlé jíst. Sobota ať se vydaří ještě více nežli jindy.

    To: Marie:
    Blog pana Klána jsem pochopila jinak nežli Vy či někteří diskutující – dle mého je o světech zatím nám neznámých.
    Snažila jsem se nicméně představit si, jak zavádíte ve veřejných dopravních prostředcích hovory s neznámými lidmi. Vydáváte se při tom sama za sebe či za někoho jiného a poznají to? Já podobné kratochvíle nevyhledávám, jen vždy pozdravím – i ty, kteří bez pozdravu přisednou vedle mne. Při delším cestování se občas pár slov prohodí.
    Co třeba mobil či i klasický telefon? Virtuální – když to také není „z oka do oka“? A Skype, kdy se i vidíme? V té virtuální škole se učilo o existujícím či o čem?

    To: Gaia
    Dnes sice úplněk, ale brzy prý už teploučko a plovka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roleta už pověšená,tak to snad přežiju,i když dnes jsem byla vzhůru od 4

      Vymazat
    2. Jaguško, nevím, ještě jsem s ním nemluvila a ani neviděla, ale nevím, nevím, zda by jeho Anička neměla námitky :))

      Vymazat
    3. Já jsem to jen přelítla a zachytila pár slov, na mě je to vždy hodně abstraktní. A matematice nehovím.

      Vymazat
  54. A Uršula prý těsně prošla. No, máme se na co těšit.

    OdpovědětVymazat
  55. Proč mám furt takové dusno... normální lidi už nepracují.

    OdpovědětVymazat
  56. Tužka napíše,...Řecko to zas zchytává,....prochází jím pořádná bouře,...a ve Španělsku leje na suchou vyprahlou zem,...to taky není dobré.

    Nejvíce bouřek prošlo od jara Rumunskem,....Karpatský oblouk je přitahuje.

    Jednou jsme celá parta šli po hřebenech deset dní,...červenec, každý den bouřka,...zcela pravidelně popoledni,...už jsme vždycky preventivně hledali travnatou dolinu jen s keři,...aby nás bouře nesejmula a nesmetla,...hledali jsme Drákulův hrad,....toužil ho najít jeden náš kamarád,....bylo to v dobách, kdy o Drákulovi se toho zas tak moc nevědělo. Poslal na nás letní sněhovou bouři, s blesky,...takže to hlavní navigátor a organizátor akce Drákula,...když si zlomil ruku na mokrém kořenu,....odpískal a dovlekli jsme ho dolů, do nejbližšího města na ošetření,....už jsem o tom někde na Akt. psala,...dost let zpět.

    Pár bouří v přírodě, pod širým nebem, jsem zažila,....není o co stát,...parkrát mi bylo pěkně úzko,....tiše se modlím k Pannence Marii,...to se přiznám.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě jednou chytla noční bouřka ve stanu na vrcholu Trojačka (978m) v Beskydech, byl jsem na 3denní túře se 2 kluky cca 10-11let ... ti měli zážitek!

      Vymazat
  57. Končím, nejdu ani ven, jenom na bednu..

    OdpovědětVymazat
  58. Ten Tolaz tam má v blogu tolik školackych chyb, asi ho minula chemie v 7.třídě

    OdpovědětVymazat
  59. Už jsem se s Mišpulí byla kouknout, ještě si tu hodinu počkám - škoda, že nám Ládik!!! asi nevyfotí, naše foťáčky na to nemají:
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pri-castecnem-zatmeni-mesice-bude-v-noci-videt-i-nebesky-usm/r~b42b2fa4a70011e999160cc47ab5f122/

    To: Gaia
    Znalosti chemie doktora přírodních věd pana Tolasze si já pouzovat netroufnu, z chemie si nepamatuju téměř nic.
    Co kdybyste v truhlících pěstovala něco trvanlivého - třeba muškáty? Ty vydrží mnoho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muskaty jsem vyhodila,neb je nemám kde mit přes zimu.

      Vymazat
  60. Odpovědi
    1. Já taky nespala, jsem unavená a zívám, ale musím do práce, tak ty dvě hodiny, co jsem napsala nad ránem, mi musí stačit...

      Vymazat
  61. https://imgur.com/beEnGSJ
    Je to z ruky, 51200 ASA, byly mraky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pevnou ruku. Já fotila jen pidi-foťáčkem na pidi-fota bez nočního režimu, měsíční úsměv tomu odpovídá. Nejzajímavější "úlovek" je tedy včera srst Míši, když jsem si chtěla zdokumentovat ji a nechala maximální přiblížení.
      Kdo ví, zda jpeg už co úložiště neskončilo.
      Se na té daleké cestě neztraťte a trefte zdárně domů.

      Vymazat
  62. Vrtá mě v hlavě,když stoupá v atmosféře množství oxidu uhličitého,jak to,že neklesá množství kyslíku v atmosféře?Kde se ten kyslík,co se sloučí s uhlikem na ty skleníkové plyny vezme?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bylo by dobré si zjistit, že kyslíku je ve vzduchu přes 23 %, kdežto oxidu uhličitého 0,043 %, paní učitelko ve výslužbě.

      Vymazat
    2. Zatím. Ale když by se zoxidoval vsechem uhlík,mohla by se atmosféra vrátit do doby před fotosyntézou.

      Vymazat
  63. Tužka napíše,...Gaio,....chce to pročíst něco o oceánech. Až je total zasviníme, a povrch bude uzavřen mastnotou všeho druhu, bude kyslík rapidně v atmosféře klesat,...a největší spotřebovači kyslíku půjdou do kopru,...jako první to budou savci,...

    Jak prosté,...Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A o tomhle se nemluví a nikdo se tohoto nebojí,pořád jen to oteplování

      Vymazat
    2. No na Marsu zmizel kyslík,protože se zoxidovalo všechno železo na Zemi by mohl zmizet kyslík,když by se zoxidoval všechen uhlík. Myslim,ze to zas taková kravina neni.A lidstvo může ztratit i vodu až budou ta auta na vidím a pomalu to uteče do vesmíru.

      Vymazat
  64. Tužka napíše,...Gaio, četla jste Ve znamení KON-TIKI,...tohle by měla být povinná četba ve všech školách. Už v roce 1947 byly oceány znečištěny ropou a dehtem, olejem,.....moc poučné čtení,...pak už o oceánech nemusíte nic číst, stačí tato kniha.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úryvky jsem čítávala dětem ve škole,ale většinu děcek nic nezajímalo,to až teď,když se mohou ulít ze školy a taky dopis náčelníka kmene Seatlů bílému muži v bílém domě ohledně odprodeje jejich kmenových území pro stavbu železnice,ale též to bylo jak hrách na stěnu hází,v myšlení se nezměnilo nic a možná zrovna tato generace je ta nejkonzumnejsi a nejbezohlednejsi v historii,Husakovy děti
      Bylo jich bohužel ve třídě až 41 a to se projeví,byl to dav nikoli kolektiv,ve kterém by malá lidská mláďata vychovávána.

      Vymazat
  65. Jesenická zákoutí:

    https://imgur.com/hrDcda3
    https://imgur.com/stfKBpq

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záhony předpisové a soužití s pavoučky taky. Takže kde je problém?

      Vymazat
  66. Dnes je 30. výročí legendární řeči M. Jakeše. Za sebe můžu říct, že mnohé se po čase jeví o dost jinak, než kdysi, protože můžeme srovnávat.
    Zajímaly mě názory čtenářů v médiích, a ani mě moc nepřekvapují. Mně blízce to napsal např. tento:

    Josef Kufa, Loučka
    Nemohu hodnotit politicky pana Jakeše.....ale jedno je fakt: 30 let po "sametu" si stojí pevně za svými názory.
    A mnozí z těch, kteří byli "pod ním", si skvěle namastili kapsy zahozením rudé stranické knížky, když se vrhli do kalných vln privatizace majetku "ideově vyprázdněného státu".

    Ne podnikáním, ale kšefty s majetkem státu ČSSR se stali miliardáři. A obyčejný člověk jen koukal, "jak se to dělá": Zloději ukradli fabriky, bankám nechali jako zálohu sklíčka (jakože diamanty) a stát pak sanoval všechny zkrachovalé banky z peněz státu - tedy nás všech, kteří nepochopili včas, že někdo úmyslně "zhasnul"... Novinky.cz

    OdpovědětVymazat
  67. Gaia17 července, 2019 10:22

    Vrtá mě v hlavě,když stoupá v atmosféře množství oxidu uhličitého,jak to,že neklesá množství kyslíku v atmosféře?Kde se ten kyslík,co se sloučí s uhlikem na ty skleníkové plyny vezme?
    ******
    Gaio,
    odpověď není složitá.
    Vzduchobsahuje většinu dusíku (ten náse teď nezajímá)a přibližně jednadvacet procent kyslíku.

    pak nějakou tu vodní páru,
    a "vzácné" plyny.
    nejméně vzácný je argon, toho je skoro jedno procento.
    Oxidu uhličitého je přibližně PĚTADVACETKRÁT MÉNĚ než "vzácného" argonu, TEDY ubohých 0,04%, pouhé čtyři desetiny promile !
    A cca pětsetkrát méně než kyslíku!

    Takže úbytek kyslíku vlivem spalování je prakticky neměřitelný, množství kyslíku vázaného v CO2 je oproti volnému atmosférickému kyslíku řádově tisíckrát menší, čili zanedbatelné.
    Úbytek kyslíku nastal, ale je neměřitelně malý.

    (Hnidopich by mohl namítat, že počítám objemová procenta místo hmotnosti a zanedbávám rozdílné složení v různých výškách, ale klidně nechám výpočet na někom pilnějším,kdo si chce zopáknout učivo z gymplu.
    Třeba na nějaké učitelce :-)

    Takže pro představu:
    V kuchyni máte zhruba 10 m3 kyslíku, asi 1m3 argonu (nevšímejte si, ho, je netečný), pokud je zde tatínek, maminka a dvě malé děti, zaujímají dohromady objem cca 200 litrů, tj 0,2 m3, tedy pětkrát méně než argon v místnosti spolu s nimi obsažený( z čehož vidíme, jak je rodina oproti vzácným plynům vzácná).

    No a pak ještě v luftu poletuje ten CO2, kdybychom jej oddělili, vešel by se nestlačený do malého dvacetilitrového akvárka.

    Přepočítejte si to, jestli jsem se zpaměti někde neseknul:

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Atmosf%C3%A9ra_Zem%C4%9B#Slo%C5%BEen%C3%AD_p%C5%99i_povrchu_Zem%C4%9B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helejte, kopíčku, mně je v této chvíli i starej Avogadro u prdele.
      Nehodlám dělat fyzikálně-chemickou přednášku, prostě přináším několik prostých zjednodušených záblesků Vědění, aby je popřípadě pobrala i nějaká ta gréta, kdyby se tu náhodou vyskytla.

      Koneckonců gympl nebo průmyslovku tu máme každej, většina dokonce i nějakej ten VŠ titul,přestože jej nepoužíváme.
      A co už nenajdem v hlavě, najdem v gůglu.

      Vymazat
    2. Já si na nějakou Gretu jakživa nevzpomenu. Kdyby mi ji pořád někdo nepřipomínal....
      Že se, chlapi, bojíte, aby vám nakonec nezakázali auta? No, dnes už i ženský by se mračily, ale ne tolik.
      :-)

      Vymazat
    3. Tedy říkávala jsem každý rok v 7 a později,když přidali devitku,tak v 8 třídě,21% kyslíku 78%dusiku a 1% dalších plynu ale nikdy žádného koumáka,včetně mě, nikdy nenapadlo šťourat,jestli objemových nebo hmotnostních.

      Vymazat
    4. Bo hmotnostní jsou jasné. Přece Bojl-Maryjot p*v=konst a Gej-Husák v1*t2=konst platí, tak to by ináč ani nešlo.

      Vymazat
  68. Pokrok,už se nebudím před třetí,ale po třetí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem spala jako mimino, byla jsem unavená z práce a z předchozí noci. Ještě jsem včera trochu okopala rajčata a sebrala meruňky, v noci trochu pršelo, samé činnosti podporující spánek :)

      Vymazat
    2. Mrkněte se na štítnou žlázu, jestli je OK.

      Vymazat
    3. Prý se má na noc vypinat wifina

      Vymazat
  69. Venku je letních 25°, ale nadějně se zatahuje.
    Jedeme nakoupit, pak se dám do uklízení, zítra je tu akce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady též,teplo,příjemně,ale černé mráčky,váhám s plovkou,aby me to za hoďku vyhnalo,to je za stovku moc

      Vymazat
  70. Včera jsem jel byl na Opavsku na Prajzké (vesnice Prajzáků) u zákazníka. Volám mu: "Jak Vás najdu?" "... tam a tam .. (info) .. až uvidíte zlaté Volvo". No vyprskl jsem smíchy, bo vidět bych měl zlaté prase se zahnutými zuby nahoru. Jedu podle pokynů a opravdu vidím u baráku zlaté Volvo. Tak šup k brance, ale na zvonku jiné jméno ... nevadí, pro jistotu nezvoním a volám, že jsem u zlatého Volva. Říkal, že taky je u zlatého Volva a mě nevidí .... no ... jeho zlaté Volvo bylo o 200m dál a o tom prvním zlatém Volvu nevěděl. Poučení - zlaté Volvo není směrodatný orientační bod.

    OdpovědětVymazat
  71. Setkání s okotem, kopíruji můj mail z dneška:


    "Dobrý den,
    kalkulace ceny projektu úpravy vytápění Vašeho domu:

    vzdálenost 25,6kW - 2x tam a zpět = 102,4km; náhrada za použití vozidla (r. 2019) = 102,4x4,10 = 420 Kč;
    spotřeba benzínu: motor 1998ccm, spotřeba 6,5l/100km, cena 33Kč/l ... 220 Kč
    náhrada za ztrátu času řízením vozidla: 40min x 4 jízdy = 160min = 2h 40min; minimální mzda řidiče = 2,66h*79,80 = 212 Kč
    překreslení výkresu z papíru do pc = 1hodina = 120 Kč
    chození po stavbě a kolem stavby, projektant ... 1 hodina = 150 Kč
    tepelné výpočty, hydraulické výpočty, psaní textů, kreslení výkresů, přemýšlení, návrh ... 8 hodin x 110 Kč/h = 880 Kč
    sleva: 0,1% = -2 Kč (bez tisku).
    Celkem bez DPH: 2000 Kč
    DPH, které odnesu soudruhu Babišovi: 21%: 420 Kč
    CELKEM vč. DPH: 2420 Kč

    Prosím o schválení vyúčtování a o Vaše fakturační údaje. Jakou mám uvést splatnost faktury?"

    Tak tohle je zákazníkovi, která je kamarád od kamaráda a chtěl to téměř zadarmo. Kdyby byl každý, kdo dělá rekonstrukci baráku (cca za 3 mega), takový vůl, tak jsem na pracáku. Je to první vůl, který chtěl kalkulaci ceny. Stáj má ve Frýdku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě info - ty 2 jízdy byly proto, že poprvé nebyl doma, když si smluvil schůzku.

      Vymazat
    2. Ale, měla jsem cosi na klábosnici, radši jsem to smazala ☺

      Vymazat
    3. Ad: Ladik!!!

      2420 Kč, teda cca 95 €.

      Vy ste samaritan. U nas by za taku cenu nikto ani nedvihol telefon, nie ze by robil upravu projektu...

      Vymazat
    4. To byl extrém, pro kamaráda kamaráda, který to chtěl téměř zadarmo... Jinak tak nedělám, samozřejmě; běžně by to bylo za 4t.

      Vymazat
    5. "Chození po stavbě a kolem stavby" pobavilo (mimo jiné).
      Kamarádi kamarádů bývají nejhorší klienti...

      Vymazat
  72. Oboje sousedi jsou na dovče,tak tu je jak po vymření a já jako kul v plotě. A třetí sousedi asi brzy umřou,jsou porad dona v posteli,tak to je smutné

    OdpovědětVymazat
  73. Jáchym s poštou:18 července, 2019 15:38

    Pánská židle cudnosti a dámská židle necudnosti?
    (Z dnešní Kávičky)

    → v Británii získala cenu mladá designérka, která vymyslela židli, na níž muži nemohou sedět s roztaženýma nohama… a k tomu navrch i židli, na níž mohou sedět s roztaženýma nohama ženy… vážně…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnešní kávičku jsem nenašla, ale když mě bolí nohy, sednu na všechno.

      Vymazat
  74. Sprejeři z Karlova mostu jsou z Německa. Tak jste Gaio nebyla daleko od pravdy. Do Němců bych řekla, že jsou chytřejší a nebudou stříkat na historickou památku, ale o mladých už to asi neplatí. Museli být pořádně podroušení.

    https://www.novinky.cz/krimi/510825-sprejeri-z-karlova-mostu-jsou-z-nemecka-dostali-podminky.html

    OdpovědětVymazat
  75. To: Marie
    Vandalové žijí všude, Maruško. Kdo ví, zda tihle budou vyhoštěni teprve po zaplacení pokuty i škody.
    Na té Gretě asi něco bude, když se k ní rádo vyjadřuje tolik dospělých. (Za její školní docházku nejspíše odpovídají její rodiče, od kterých pravděpodobně dostává na své aktivity i kapesné.)

    Calvin Harris - Summer
    https://www.youtube.com/watch?v=ebXbLfLACGM&list=RDebXbLfLACGM&start_radio=1

    My dnes před polednem posbírali první dva řádky brambor. U Calvina Harrise by nám to možná šlo i údernickým tempem.
    Nebude-li dle místní předpovědi opravdu pršet, pokračování budeme zítra po ránu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaguško, jasně že vandalové žijí všude. Ale musíte uznat, i když si stejně jako já asi nevedete přehled, že nejvíc si k nám jezdí vyhazovat z kopýtka (a nejvíc škod a přestupků, ba kriminálních činů tu napáchají) - "turisti" odkud? Kdo sleduje zprávy aspoň průměrně, ten ví.

      O té dívce nevím skoro nic a nesleduju ji, ale snad má nějaké mentální postižení. V tom případě má ve škole individuální studijní plán, a jistě není obtížné splnit v takovém případě požadavky školy. Aspoň u nás jsou takové plány pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami velmi benevolentní. Jak řeší ulejvání ze školy její spolužáci bez podobných výhod, to netuším.

      Vymazat
  76. Brdský expres rodí. Zatím je venku 1 kus.

    OdpovědětVymazat
  77. Dnes jsem dřela na zahradě a jsem zničená,uvidím,v kolik se v noci vzbudím,je pořád ten úplněk .Tvarovala jsem stromy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je tvarujete? Chtělo by to foto... viděl jsem přivazovat kameny na větve, nebo poutat větve k sobě, ohýbat celé kmeny... já stromy tvaruji nejvíce do podoby špalků.

      Vymazat
    2. Měli jsme večer tatarák s topinkou, to se bude taky 8 hodin trávit v trávicí soustavě. A po o jsem usnul v křesle asi na hodinu. Po dovolené spím jako mimino, klidně 8 hodin denně, to je paráda.

      Vymazat
    3. Ládiku,
      zkuste si tatarák na noc odložit z trávicí soustavy někam mimo trávicí soustavu.
      Ráno si jej již natrávený dáte ke zdravé snídani, takžev noci nezatížíte organizmus a pochutnáte si dvakrát !

      Vymazat
    4. Dělám kouličky a z buxusu vytvarim slona jsou to v podstatě koulicky 2 plus jeden velký výhony necháme plazit u země
      Ale po te dřine už v 0:59 a bolí me cele tělo.

      Vymazat
    5. Jste blázínek, vyrábíte slony, přitom brzy u nás budou jako doma :)

      Vymazat
    6. To bych tedy do Gaiy taky neřekla - každou práci druhého tady pomalu kritizuje, že se zbytečně namáhá, a sama si hraje s vyřezáváním slonů z buxusu... Proč to děláte, Gaio? Zvyk, nebo Vás to fakt baví?

      Vymazat
    7. Tak orezat se to musí a jak,to už neni práce navíc

      Vymazat
  78. Pro pohodový večer, strašně jsem se nasmála, je toho celá série. Takové uvádění pohádek na pravou míru :))
    https://www.televizeseznam.cz/video/mraziva-tajemstvi/pinocchio-283472

    OdpovědětVymazat
  79. Pro Marii čtvrteční kávičku, kterou nenašla:
    https://prima.iprima.cz/ranni-kavicka-terezy-spencerove/18-7-2019-svet-pri-ctvrtecni-ranni-kavicce-terezy-spencerove

    Dnes měla Tereza zpoždění, byla to spíš dopolední kívička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, díky, tak tam jsem i byla, ale nedorolovala až na konec...
      Feministická židle je dobrá pro každého, hlavně kdo má kalhoty. Občas mě mužský, roztažený přes dvě sedadla, taky štve a ostentativně se vrtím a v zatáčkách do něj vrážím, pokud nikde není místo a musím si sednout k němu. Většinou to nepomůže. Ani výchovný vliv židle nevidím optimisticky.
      Nedočetla jsem se, jak to zařídí, aby si mužští nesedali na ty "ženské" židle a zůstali u svých.
      A co Vaše norská vnučka, kterou židli by si vybrala?

      Vymazat
  80. Dnes to na plovku zase nebude,teplo sice je,ale kaboní se a neni slunce,což je na plovku dost zásadní podmínka

    OdpovědětVymazat