27 července, 2019

KRTINEC č.408

210 komentářů:

  1. Pozdrav všem, Zdenkovi srdečný dík.

    OdpovědětVymazat
  2. Zas všude okolo čadí gorily a žhaví repráky,to zas bude večer

    OdpovědětVymazat
  3. U sousedů jsou tři auta ze Slovenska, dvě od včerejška. Ale mně to nevadí, mají prostě slet :))
    Zdeňkovib dík za jamku, letos máme zpoždění, ani ty čtyři nenaplníme. Marii vítám z pracovní dovolené, ale jí nevadí, že pracuje i ve volnu. To asi máme společné ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak pozná workoholik, že má zvolnit?
      Když už se mu peníze nevejdou do bytu.
      :-)
      P.S. Mě se to netýká, já už pěstuju jenom koníčky.

      Vymazat
    2. Chudák Ládik! :-)

      Vymazat
    3. Náhodou, občas jsou jeho vyúčtování hodna velkého podivení, viz předchozí? jamka. Bohatství není stav konta. Tedy někdy...

      Vymazat
    4. Workoholík jedině s kosou.

      Vymazat
    5. Tady workoholici zmizeli

      Vymazat
  4. “Přehřátá města. Teplota ve vedru dosahuje v centru města až 70 stupňů.”- píše idnes. Teplota čeho? Asi vzduchu, vždy se měří teplota vzduchu. Tak to mají města asi rekord. A lidé tam žijí a teď si toho všimli? Je nová doba, nové úhly pohledů.

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem hodinu klepal kosu a pak kosil na chatě suchou polehlou trávu, celé odpoledne. A opět s ní do lesa ke golfovému hřišti, na které dostal majitel dotaci 300mega.

    OdpovědětVymazat
  6. ze včerejšího podvečera https://imgur.com/KtoLVxE

    OdpovědětVymazat
  7. Zkoušel jsem kamenovat, ale po 10 minutách jsem kamenování nechal, nedá se v tom vedru. Dnes má pršet přívalově stejně jako včera, čili nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příští týden už bude lepší i u Vás, nižší teploty a má tam pršet.

      Vymazat
  8. Letos ani moc neplovárnuju, byla jsem jen 16x

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem v práci, je hodně lidí, někteří se vrací z dovolené, někteří zase přijeli. Dnes se mi opravdu nechtělo, ráno jsem byla nepoužitelná, úplně bez energie, takový stav neznám. Ani jsem nesebrala meruňky, budu mít večer co dělat. Psovi jsem uvařila, sobě těstoviny s tuňákem, ani nemám chuť na nic. Objednala jsem sedáky na venkovní nábytek, nějak jsem se netrefila, tak mě to štve. Budu je muset nějak upravit, našiju asi mašličky na upevnění. Tak hezkou neděli všem, já se z toho pokusím dostat ☻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci Vás, liško, odrazovat od práce, ale jste hodně činorodá, podle toho, co píšete. A za sebe musím říct, že v jistém věku už má každý své meze a nemá se přemáhat. Nestyďte se vypnout a jen odpočívat! ☺
      Taky počasí dělá své, tlak musí určitě lítat, ani se nedívám.

      Vymazat
    2. Dneska sedět ve vinotéce, takové lidi obdivuji,já nebyla ve vinotéce nikdy a vůbec mi to nechybí akorát občas, když má přijet návštěva tak vezmu plastovou láhev a nechám si natočit 2 litry červeného. Mají jen modrý Portugal savignon a Müller Thurgau

      Vymazat
    3. U nás byla jedna vinotéka hned vedle Vegetky, kam jsem svého času ráda chodila na oběd. A párkrát jsem do té vinotéky sešla, po schodech do sklepního chládku, ale zaboha už si nevzpomenu, co jsem tam šla kupovat. Víno to určitě nebylo... :-) Možná by liška napověděla, mám sklerozu.

      Vymazat
    4. Žíšmarjá Gaio,
      já tuhle v časové tísni koupil víno u řezníka.

      Poučení:
      NIKDY nepůjdu kupovat hovězí maso do vinotéky!

      Vymazat
    5. Gaio, ke mně byste si pro víno do plastové láhve nedošla. Takové neprodávám.

      Vymazat
  10. Jáchyme, dneska ode mě 10 slepic, za odvahu! Jste tam skoro takový sám voják v poli, čekala jsem, kolik bude oponentů, ale asi to zapíchli. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asfaltový holub28 července, 2019 16:28

      Naprosto průměrná účast - na neděli odpoledne.
      Jáchym odbourává zbytkový alkohol ze včerejšího výročního setkání čtvrčina příbuzenstva.
      (Co se týče slepic - konzumuji podobně jako on převážně vaječný bílek, slepičí a kuřecí mrtvolky jen po důkladném naložení a prokořenění, podobně jako maso ze sóji.)

      Vymazat
    2. Jeden nepřející, druhý vybíravej. Aby vám zobák upadl, oběma! :-)

      Vymazat
    3. Já bych holubovi slepice přál, ale co s nimi?

      Vymazat
    4. Já bych ty slepice bral za účelem snůšky, kdyby ráno nekdákaly, nesraly po dvoře a někdo je chodil krmit.

      Vymazat
    5. Počkám na geneticky zmanipulované němé slepice, které budou snášet vejce zvíci vajec husích, obsahující pouze bílek.
      A žrát budou odpadový papír a polyetylén, přičemž škodliviny budou ukládat do hypertrofovaných jater.
      (S těmi exportními játry mám konkrétní úmysly).

      Vymazat
    6. Němé slepice by musely žít pod vodou, nevím nevím.... kam by snášely ta vejce, a ty výtrusy? Akvária... ?

      Vymazat
  11. To: Marie
    Gratulace k prvenství ve 408, Maruško - takhle to tu vypadalo ještě před pár dny, teď už fouká z podmítnutých polí: LOLA - Červenec
    https://www.youtube.com/watch?v=maGd3crRaPw&list=RDmaGd3crRaPw&start_radio=1

    To: Gaia
    Ještě ke konvicím - co děláte s nadbytečně uvařenou vodou? Já ji schraňuji na zalívání domácích kytek. Na plovku u Vás dnes nebylo?

    Včera nakonec vody mm 11, dnes za krátkou chvíli stejně a ještě krápe.
    Do vinoték posedět také nechodíme, víno co dárek či "oslavné" domů tam občas koupím, klidně ale i někde v sámošce. Zkusím někdy hledat ty chutě podle Lištičkou doporučeného pořadu ČT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přebytečnou vodu nemám,udělám vždy celou konvici a mam to na cely den.

      Vymazat
    2. Jaguško, díky za LOLu. Hezcí chlapci a jak umí! neznala jsem.

      Zbytek převařené vody normálně sliju stranou a piju, snad není horší než točená, spíš naopak. Případně hned doplním studenou, přidám citron a popíjím během snídaně nebo po ní.

      Vymazat
  12. Kosil jsem přeschlou polehlou trávu 2 hodiny. Hřmělo ze 2 stran, ale opět klasický příval podle praháků - ani kapka. Zato potu hodně, v 15h bylo na blízké stanici 32°C. Teď po přívalech je 25 a dusno. Studánka ochabuje, nosím jen 24 kýblů, ale otevřel jsem ložisko dešťovky v podzemní nádrži, ukradl jsem 20 kýblů (pračka, sprcha). Ve studni držím metr, už 4 měsíce. Krize je při 70cm, to vypnu čerpadlo. Ale třeba se praháci fakt jednou trefí a doplní se dešťovka. Teď jde něco od Žiliny, snad se to zas nerozpadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dnes nedělala skoro nic,akorát ráno jsem zavařila 11 sklenic okurek a připravila si jednoduchý oběd,cuketové placičky.

      Vymazat
  13. Já měla opravdu velký kšeft, při kterém mluvím anglicky, německy, rusky, polsky, prodávám jako prodejce roku a myslím, že ode mě byste víno nakoupili bez jakýkoliv pochybností :)
    Doma mě čekala zahrada posetá meruňkami, jen teď už padají menší, takže čtyři kýble, ale dvakrát tolik práce. No a konečně sklizeň rajčat! Už bylo na čase, zítra udělám salát a taky lečo, těším se. Broskve mají neskutečnou barvu, ostatně ty meruňky taky, tento týden budu trhat první. Pak nějaké zavařím, jsou báječné.

    OdpovědětVymazat
  14. Jo, a Viktor Čistič vyčistil Karlův most od graffity. Tím naštval památkáře. Měli na to určitě baget a co teď?! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli to nesprejovali ti restaurátoři, kteří přišli o rito.

      Vymazat
  15. Tužka napíše,....teplotní rekord z minulé šňůry nad třicet nepřekonán. A protože byl k tomu lehký vánek i místy větřík, dalo se to docela vydržet,...asi si už i na horko zvykám. Teda jen dočasně.

    Jsem ráda, že jsem prosadila, aby sportovní kemp byl až v srpnu,...chtěli, většina, půlku července, kvůli většímu seskupení závodních dovolených, že si rodiče dají dítka na týden do kempu a vyrazí si na dovolenou,...jenže,...tady je i nebezpečí, že v případě problému dítěte, už se i stalo, že dost teskní a je to odloučení pro něj trauma,...tak nebude mít kdo rychle děti převzít,...když rodiče třeba bůhvíkde.

    Tak jen doufám, že v půlce srpna už nebudou nadtřicítky. A že moji aktivitu v rozhodování termínu ocení.
    A slunce už v srpnu svítí o něco méně,...i když, vzpomínám na jednoho 31. 8. , už nevím v kterém roce,....byl turnaj v míčových hrách,...celý den na slunci s píšťalkou mezi zuby a s jazykem přilepeným na patro,...to jsou dny, kdy psýcha musí zvítězit nad soma.

    Tento víkend vítězilo soma nad psýchou i plánem, co všechno udělám. Vyškrtala jsem toho dost,...ale pár dobrých skutků se mi mezi hodiny lenosti vešlo.

    Na Akt. jsou blogy k problémům s klimatem,....blogy jsem četla, protože mě to zajímá,... už dávno tomu. Vlastně od chvíle, kdy začaly chřadnout jilmy v lese u chalupy a moje nevlastní prateta chodila od jednoho k druhému a u každého říkala, kdy je její tatínek sázel. Při každé návštěvě u ní, to byl jakýsi smuteční obřad,...vždycky se jich dotýkala, viděla je jako dítě sázet a růst, já jsem je jako dítě viděla chřadnout a,...a sledovala jejich postupný zánik. Z jilmů jsou už jen trouchnivějící pahýly, dlouho, dlouho postupně umíraly,...vichřice trhaly suché větve,....jsou tam, jako výstraha, varování,...jo,....stromy umírají vstoje....dlouho a bolestně.

    Celosvětový zájem o klima a jeho změny začal významně roku 1975,...kdy bylo v Helsinkách první celosvětové jednání o klimatu pod záštitou OSN. Protože tam byli i zástupci z Československa, tak něco příspěvků proniklo i do zdejšího kontolovaného tisku.
    Vypadalo to na začátku nadějně,....ale,...čas ukázal, stejně jako další konference, že je to jen,.....blablabla,....vše jede ve stejných kolejích,...vztyčené ukazováčky,...tytyty,....

    Co kdo napsal pod blogy by možná,...možná, bylo místy zajímavé,...jaký je názor na problém,...teda dost velký problém.

    Stačí otevřít cestopis Hanzelky a Zikmunda,....Kilimandžáro, hora u rovníku s pořádnou čepicí ledovce na jejich fotografiích. Kde je tomu ledovci konec,...už spoustu let. A předtím tam staletí byl,...hora je zachycena na starých keramických nádobách i s bílou skvrnou na vrcholku.

    A tak bych mohla pokračovat,....neradostné, tristní,...důkazy jsou, néženéé.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  16. Na vstávání ještě brzo.Čto dělať?

    OdpovědětVymazat
  17. Nad ránem připršelo 0,1mm, deci na m2, nemusím zalévat, spodní vody jsou opět v normálu.... tak nějak by příval vláhy interpretovala pražská vědecká obec meteorologicko - klimatická. Pršelo? Ano. Že nespadlo inzerovaných až 70mm? Nevadí, malá odchylka je v toleranci.

    OdpovědětVymazat
  18. To platí spec. o doktorech. Tam se normální člověk nedostal. Musel mít správný kádrový profil.
    Žasnu nad drzostí, s jakou se tady lže, velkohubě generalizuje a odsuzuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno, pane Kopíčku.

      Vymazat
    2. Zobecňování je přirozený proces a odsuzování vůbec neproběhlo. Jen konstatování, bez dalších konsekvencí.

      Vymazat
    3. Objektivně a bez generalizací lze konstatovat, že pravdivost tvrzení "tam se normálníčlověk nedostal" zcela závisí na osobní definici pojmu "NORMÁLNÍ"

      Vymazat
    4. Mě se samýma jedničkama nevzali nikam.

      Vymazat
    5. Ale čtverkaři mohli kamkoliv. Čím to? Prospěchem ne.

      Vymazat
    6. To je jasné. Mít samé jedničky NENÍ NORMÁLNÍ.
      Mít čtyřky také NENÍ NORMÁLNÍ.

      Takže někde je logická chyba. Někteří nenormální studenti se na školu dostali, jiní, například vy, nikoliv!

      Při nedostatku nenormálních studentů byly pak počty doplněny studenty normálními, tj dvojkaři až trojkaři.

      Vymazat
    7. V případě, že by k přijetí na medicinu stačilo nepatřit do množiny normálních, nehrál by např. u Kopíčka prospěch v intervalu 1 až 5 naprosto žádnou roli.

      A to při použití jakékoli mně známé definice normálnosti s výjimkou kopíčkovské.

      Vymazat
  19. Tvrzení "Tam se normální člověk nedostal" je lež.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hloupý žvanil.

      Vymazat
    2. Je ze strojárny.
      To vše vysvětluje.

      Vymazat
    3. Není tady sám.
      Nora degeneruje.

      Vymazat
  20. To: Ládik!!!
    Přeju brzké doplnění bezpřívalové vody shora a prosím, zda byste pro mne cvičně ověřil, zda jde otevřít můj odkaz na fotky na konci krtince 407, když jsem tam opravila název a doplnila popisy.
    Přidávám zde již zmíněné videjko se Ščambou - 10 sekund zabírá hodně místa:
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/5486434/193907737?secret=DN5KT35689lG2Vo85gdp6TP0O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam 13 fotek, déšť, kobzole, Tesák... v dobré kvalitě.

      Vymazat
    2. Dík - umí toho Zonerama víc než možná už natrvalo nefungující jpeg.
      A když Vás s těmi jedničkami nevzali tam, kam jste toužil - zkoušel jste to opakovaně? Já si stále myslím, že pokud člověk něco opravdu chce a má na to, tak toho dosáhne.

      Vymazat
    3. Ne. Osud mi přehodil vyhýbku 2x, jednou v předškolním věku a jednou v pubertě. Jedu po 2. vedlejší koleji.

      Vymazat
    4. Vybavil se mi příběh kluka, který měl jediné přání - být lékařem.
      Spolužák, poznala jsem ho až na gymplu. Byl blázen, papíry na hlavu. Jinak chytrý. Mluvní projev hrůza, mlel páté přes deváté, hyperaktivní dyslektik, možná i autista. Písemný projev excelentní, šly mu i přírodovědné předměty. Odjakživa chtěl na medicínu. Každé volno a celé prázdniny trávil v nemocnici jako pomocník zřízenců, nic jiného neznal, tohle byl jeho život (myslím, že jeho máma nebo babi byla sestřička). Na medicínu ho nevzali, neudělal psychotesty. Nevzdal to, šel po maturitě na zdrávku a pak k záchranné službě. Časem se prý zklidnil tak, že se i na tu medinu dostal - to už ale vím z druhé ruky, žije někde daleko.

      Vymazat
    5. Ne. Mi řekl soudruh ještě v roce 2000 "vystěhujte se", 11 let po sametu. A to už jsem byl cca 27 let na vedlejší koleji. A napsal mi "doporučení", abych dostal zákaz výkonu povolání. U komise, která mě vyrazila (za technický odpor) jsem jim řekl, že počkám, až chcípnou. A oni chcípli...

      Vymazat
    6. A co tedy chcete?

      Vymazat
  21. Ad: Jachym

    Davam do pozornosti v suvislosti s Ruzomberokom, Pezinokom, Peterom...cast textu na vlkovo z 28. 07. 2019. ☺.

    "...který popisuje obsah komentáře kmenového komentátora deníku SME – Petera Schulze."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inac, je to Peter ShuTz, nie SchuLz, ako pise vlk, co nie je az take tazke dohladat a overit si...☺

      Vymazat
    2. Tak mu napište, jistě ho to potěší.
      petr vlk"

      Vymazat
    3. Zajímavé.
      Odseklo to mail.
      Zkusím znovu.
      vlkp@post.cz

      Vymazat
  22. A je to tady:
    https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/dovolena-na-baltu-polsko-balt-baltske-more-plaz-jastrzebia-gora-nadmorski-park-krajobrazowy.A190722_154724_kolem-sveta_hig

    OdpovědětVymazat
  23. Někdo mi kácí sazečku: https://imgur.com/UFDS2mT

    OdpovědětVymazat
  24. Pokus se Zoneramou https://www.zonerama.com/Ladik3v/Photo/5487063/193942801

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá hračka, ne? Jsem si teď Váš odkaz zadala 3x po sobě, započítal se kupodivu jen 1 divák. Změníte si cokoliv a můžete přidávat. Dobrý je i vodoznak, ale je na všech fotečkách v albu stejný, zatím se mi nehodil.
      Že by Vám cibulí něco proběhlo? Já už se několikrát zastavila na políčku kouknout, co nám tam překusuje stonky slunečnic a zarovnává lodyhy fazolek - na zajíce se mi to jeví vysoko, srnčího je u nás k vidění více. Není na mne ale místní zvěř zvědavá, takže nic.
      Vlastně včera vykukovala jedna myška z nory. A naše užitečná kočka Líza po včerejším přívalu do rána připravila na schodek ulovených myší 6.

      Vymazat
    2. To ona vždycky časem lehne,uschne a musí se sklidit.A pak brzo hnije.Cibuli už nepěstuju.

      Vymazat
  25. Co se týče výmluv, myslela jsem, že už mě nic nepřekvapí. Vynalézavost žáků nezná mezí. Ale vymlouvat se, že nenastoupím do domluveného zaměstnání kvůli úmrtí hafíka nebo kvůli parfému, to je už vyšší level fantazie.
    Mimochodem, Gaia by se ve vůních zorientovala jedna dvě, ta by byla u všech šéfů nejoblíbenější! :-) Tedy pokud by voněli také oni jí.

    https://zpravy.aktualne.cz/finance/spatny-parfem-ukradene-knedliky-i-umrti-hafika-duvod-vypoved/r~d34bb37caa2a11e98aa4ac1f6b220ee8/

    OdpovědětVymazat
  26. Eritrejec shodil matku s dítětem na nástupišti pod vlak, dítě zemřelo. Měl prý v úmyslu shodit více lidí a pak utéct.
    Mockrát mě napadlo, abych na refížích a nástupištích nechodila tak blízko k přijíždějící mašině, když vidím různá podivná individua motat se poblíž.

    Až se tihle mordýři vzchopí na nákup vlastních aut, to bude na silnicích veselo!

    https://www.novinky.cz/diskuse?id=572316&articleId=/zahranicni/evropa/511784-eritrejec-v-nemecku-shodil-pod-vlak-zenu-s-osmiletym-chlapcem-dite-zemrelo.html&sectionId=742

    OdpovědětVymazat
  27. Teď docela prší,konečně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za hodinu 60 mm vody na Tachovsku....
      https://tn.nova.cz/clanek/do-ceska-se-zenou-bourky-prinesou-privalovy-dest-a-kroupy.html

      Vymazat
  28. Byly si tu holky pro meruňky, blíží se to ke konci, ale ještě dva-tři dny se budu muset ohýbat, abych je sesbírala. Bylo a je mi smutno, že mi odešel jeden strom, ale na druhou stranu bych těch hoboků měla nejméně deset. Víc jak půl tuny meruněk! Po dešti mě taky čeká sečení zahrady, budu mít volný víkend, tak se do toho pustím. Přijede neteř ze Švédska, posílala minule fotky její zahrádky, inu má se k ní nemůže rovnat, ale utrhne si ona na ní rajče, papriku, jablíčko, broskev?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám teď plno letních jablek,pořád moštuju a už mě to moc nebaví.

      Vymazat
    2. Se máte. U nás ovoce není žádné.

      Vymazat
  29. Odpovědi
    1. Tady trochu sprchlo ale ne moc.Aspoň se procistil vzduch a trochu se ochladilo.

      Vymazat
    2. U nás je teď takový normální letní čas, občas prší, občas je horko, ale jinak dobrý.

      Vymazat
  30. http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/dokument-malajci-zabranili-fbi-ukoristit-cerne-skrinky-letu-mh17/
    Pořád se nedozvíme pravdu, asi bude opravdu trochu jiná, než ta od Bellincatu...

    OdpovědětVymazat
  31. No a protože je pod mrakem a teplota celkem příznivá, peču bůček. Říkal syn, že je tak unavený, že potřebuje nějaké jídlo s vysokou energetickou hodnotou. A za chvíli půjde do trouby kváskový chleba. Jsem dnes velmi aktivní a tvůrčí:) A jízdu autem jsem si úžasně užila, stačí klidně 90 kilometrů, když to není nuda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vám závidím,já jsem úplně bez energie chtěla jsem peci strudl,ale vůbec nemám chuť k jídlu.

      Vymazat
  32. Tužka napíše,...náhodou jsem zachytila, pro mne neuvěřitelnou informaci. Pokud je pravdivá, tak to opravdu je s ekologií a její podstatou zavedenou do každodenního života, značně,...řekněme nahnuté.
    Tak na tohle by se měla Greta Thunberg taky zaměřit.

    Tak ta informace,...Pan Babiš měl dojednanou schůzku s novou blonďatou velitelkou EU, schůzka byla dojednána do nějaké vily, sloužící vedení EU. Nová blonďatá velitelka /bohužel, nevím jak se její jméno správně píše/, tak měla zpoždění,...pan Babiš ne, ale,...do vily ho nepustili, před vilou je zákaz zastavení, ...takže,...takže jeho auto kroužilo xxminut/přeslechla jsem přesné číslo/, tak kroužili kolem vily,...až blonďatá madem dorazila a byla ochotná pana Babiše příjmout.

    Středověk hadr,...jenže ve středověku by kroužil na koni, nebo na oslu,popřípadě v kočáru,...a ekologická stopa by se dala smést na lopatu a pohnojit tím nejeden strom v zahradě.

    Oni nemohou v té vile zařídit místnost, kde hosta příjmou, zabaví, ATD,....HROM ABY DO TOHO,...příklady táhnou,...
    Gréta přerušila studium,...jen aby i její nápad nenásledovalo pár, větší pár, ekonadšenců.

    Nemám nic proti Grétě,...je to loutka v rukách svých rodičů,...ale,...aby se s ekologií pohlo,....musí přijít brzda rozchlámané lidské civilizace,...správně, těch brzd musí být povícero v mnoha směrech současného zběsilého úprku do problematických zítřků.

    Mnoho současných trendů se musí přehodnotit,...jo,....votomtoje.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem zaparkovala u obchodu, vedle stálo auto s nastartovaným motorem. Vrátila jsem se z nákupu a ono tam vrčí pořád. Dala jsem nákup do kufru a říkám mladému muži, že je to docela síla, když kvůli klimatizaci ostatním otravuje ovzduší, načež on se ohradil, že má autě dítě. Tak jsem si na tu svatou Grétu vzpomněla taky. Když je to o mně, mohu se zaštítit čímkoliv, přitom jíst z plastu, otravovat vzduch ostatním...

      Vymazat
    2. V Novém Jičíně jednou přijel investor na jednání k architektovi a nechal nastartovaný kabriolet, Dodge Viper žluté barvy. Dodával Ricolu před každou pokladnu do všech řetězců, tak na to měl. Oblečen do tepláků a zlatých řetězů. U něj ve firmě ve vestibulu vlály palmy ve větru axiálních ventilátorů. Stavěl kuču na Čeladné.

      Vymazat
  33. Tužka ještě napíše,...zajímavý další poznatek. Ode dne, kdy jsem koupila barák, jsem na zahradě zavedla pítka a koupaliště pro ptáky. Už pár let jich mám sedm.
    Každé ráno kontroluji, dolévám vodu, v létě musím často vymývat, řasy a prach z ptačích křídel.
    Dnes u skupiny koupališť,....mám tři blízko sebe, protože ptačí rodinky se chodí koupat společně,...zejména modřinky,...to je krásné divadlo, když se mlaďata osmělují koupat. Rodiče na ně doslova úmyslně stříkají křídly vodu,...pak se koupou v těch třech nádobách společně.

    Tak u těch tří nádob jsem dnes ráno našla spousty různých hovínek,...ptačí to nebyly. Dokonce bylo zadělané i jedno koupaliště, exkrementy i ve vodě a jedno z koupališť, které je z nerezového plechu s ohnutým okrajem tak akorát pro ptačí pařátky,...tak to koupaliště bylo vylité a posunuté kus dál.
    Kolem nádob s vodou se odehrávala jakási zvířecí akce,...kdo to byl???,...po zahradě mi chodí ježci,...letos jsem potala dva najednou,...loni i šest. Pak tam jsou veverky,...taky jsem už potkala kunu a hranostaje. Jistě jsou na zahradě i myši...no a chodí i toulavé kočky.

    Asi si značkovali místo, kde je voda,....je sucho, pár dní jsem trávu nezalévala, u nás nepršelo, pítka pro ptáky v žádné zahradě v ulicích kolem nevidím,...a voda v bazénech páchne chemií,...i když, jak se v bazénu napít, to je o utopení. Už jsem letos poránu v jednom bazénu viděla utopeného holuba.....že by náznak jakéhosi boje o vodu,...kdo ví.

    Tužka,...nezapršelo,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady pršelo,ale když jsem hrábla do hlíny,tak jsou vlhké 2centimetry a hloub stejně suché

      Vymazat
  34. Je 20°C a podle věštírny má za 4,5 hodiny začít pršet a pršet má potom 17 hodin v kuse, s výsledkem 9,8mm (už ochabují). Zatím pořád nic, zajíc žere pod stromem suché malé švestky. Vedle sazečky...

    OdpovědětVymazat
  35. Počasí je takové - šokové. Večer jsem byla se psem, foukal větřík, takže horko bylo snesitelné. Najednou se od západu zatáhlo, a to dost rychle, tak jsem hnala psa domů, aby nás to nechytlo. Ale ani kapka doteď. POřád nabito jak před bouřkou, tma, ani ptáci nezpívají, jen hrdličky občas slyším. V noci jsem se 3x probudila, ale zase hned usnula, spí se mi v tom podmračenu dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je počasí stabilní - vedro, dusno a sucho. Na večerní jasné obloze pozoruju Eliášovy ohně, už několik dnů.

      Včera odpoledne přijely 2 mikrobusy geodetů a měřili a měřili, potom tloukli do země plastové mezníky. Tak jim říkám - co mi tu měříte? Prý obecní hranice. Ptám se - je to ve veřejném zájmu? Prý je - jde o celostátní akci, řízenou nějakým pozemkovým úřadem ... mapují se všechny majetky mezi intravilány obcí a hranicemi obcí - tedy samoty a usedlosti mimo urbanizovanou zástavbu. Sice na zemi jsou kamenné historické mezníky, od kterých jsou odvozeny cesty nebo aleje (při koupi nemovitosti jsem kameny a hranice prošel s tehdejším otcem dnešního souseda (otec již zemřel)) - dohodli jsme se na poloze švestkového stromořadí, kam ho můžu vysadit. Teď mají stromy 20 let a polovina jich je u souseda - geodeti vytýčili novou hranici mimo hraniční kameny, jsou vedle cca o 3 metry. Na druhé straně pozemku o délce cca 200m mi posunuli hranici cca 5metrů k lesu, takže jsem získal stovky metrů čtverečních půdy ... večer jsem bral kosu a šel to vykosit... https://www.zonerama.com/Ladik3v/Album/5487063 --- Na otázku, co majetkové daně,když pohybují výměrami, mi řekli: to neřešte. Čili se dá očekávat budoucí bordel - přijdou jiní kolíci z FÚ a budou vymáhat nějaké daně, určitě i zpětně. Je potřeba zaměstnávat lidi, dnes i opice. Stát je podle mě HOVADO.

      Vymazat
    2. Taky mám pohotovost, vlast volá.
      Žákyně má průšvih, nedělala, co měla, a dělala, co neměla, takže zítra zasedá komis, která bude řešit, co s tím. Dovolená nedovolená, učitel musí být stále připraven. A dětičky si dělají čím dál víc, co chtějí.

      Vymazat
    3. To u nás též nesedí jediný plot,když běhal borec s tyčkou a theodolitem,tak to vyšlo jinak nez dnes když je satelit. Sousedi přes pozemek se soudili se sousedy o 30 cm a docilili predelani plotu! Kvůli 30 cm podtrhuji.
      A mě zmensili pozemek papirove o 36 metru daně za cele roky nevrátili.V dnešních cenách 1800 za metr je i dost snížena tržní cena.A clovek nenadela nic

      Vymazat
    4. A co ma co škola řešit,co dětičky dělají o prázdninách? Nechala bych si den dovolené připlatit nebo vybrala ve školním roce.

      Vymazat
  36. Už má 5 hodin pršet - zatím bez kapky, 27°C. Mobil ukazuje "občasný déšť, 22°C. Obloha je skoro jasná. Nevím, asi blbě vidím, nebo zkoušejí debilizaci.

    OdpovědětVymazat
  37. Politický systém se hroutí. Určujícím momentem ve společnosti je strach, říká Pavel Rychetský - v Lidovkách.
    Radši to celé nečtu, jen jsem nakousla a už mě ten strach z čteného jímá. Zní to dobře, ne? :-) Máme se na co těšit.

    A zlý Eritrejec má ženu a 3 děti. Logika už jde úplně stranou, oni to mají za dobro určitě, vybít bezvěrce.

    OdpovědětVymazat
  38. ...„Ve středu se kromě západu Čech mohou vyskytovat silné, ve východní polovině území i velmi silné bouřky, zejména s přívalovými srážkami s úhrny kolem 60 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami,” uvedl Český hydrometeorologický ústav. Bouřková činnost bude nejsilnější odpoledne a večer...."

    Tak tohle už psali praháci i na dnešek. Proč to dělají? Třeba se opírají o sloveso "mohou". Jako že pršet bude nebo nebude. Proč takovou práci dělají? Kdo to platí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Lidlu stála tři auta s pražskou SPZ, všechna tři měla puštěný motor, aby mohla jet klima. Včerejší Volvo bylo se středočeskou značkou. Neskutečná neomalenost, sobeckost, ignorance.
      Venku je hnusně, chtěla jsem jít na zahradu plet, ale mohlo by mi to být ukradené. Předpověď se změnila za 24 hodin asi desetkrát, naposledy tady mělo bouřit na 70% v 15 hodin...

      Vymazat
    2. Předpovědi nesleduju. Jedu 40 min. přes město a třikrát se změní počasí - prší, neprší, prší, všude jinak. Dá se věřit teplotě, tak plus mínus 5 stupňů se trefí, ale někdy taky ne. Koukám odjakživa na mraky, to funguje líp než předpovědi.

      Vymazat
    3. Ládik!!!

      Víte, kdyby se "praháci" trefovali alespoň ve věštění pro Prahu... :o).
      Tady má být už čtvrtý den zataženo, s pravděpodobností deště 60-80%.
      Dnes odpoledne poprvé byla půlhodinová bouřka s propagačním deštíkem.
      Pak zase modro (nebo polomodro), teploty těsně pod 30°C.
      (Jak venku, tak u mě pod střechou).

      To se to pak těžko kliká...
      I tak - dobrou noc všem.

      Třeba se s tím deštěm jednou trefí. (Na dnešek dávají zas 80%...).
      Nějak bylo, nějak bude. Ideální předpověď dle ČHMÚ.

      Vymazat
  39. "Těla dvou Čechů leží pod nejvyšší stěnou v Evropě! "

    "V Norsku našli na horské stěně dva české horolezce, zřejmě jsou mrtví".

    Jak to tak počítám, jsou celkem 4 mrtví. Na té stěně jsem byl v r. 1994, ale z druhé strany. Na výšce 1200m je převis 30m a ke kraji jsem se připlazil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. znovu, byla tam fotka s xichtem;

      Fotky z alba 1994; Jáchym to tam zná určitě taky - https://mapy.cz/turisticka?x=7.7358692&y=62.4733608&z=15&source=osm&id=6731585&gallery=1 - chodí se tam od horního parkoviště nad Trollstigvegen... když se klikne na vyhlídku 62.4747094N, 7.7375750E , je tam více novějších fotek.
      Kousek po cestě dál (směr Valldal) jsem chrápal ve stanu; bylo po dešti (jako vždy), našel jsem ve skále teplou kaluž velikosti velké vany, byla plná dešťové vody, ohřáté stékáním po sluncem rozehřáté skále... To bylo boží, takové koupání jsem měl v životě jenom jednou.

      https://imgur.com/LHXiJpp
      https://imgur.com/1b4nLdT

      Vymazat
    3. Dole tekla řeka Rauma
      z té vyhlídky jsem měl trauma
      třásla se mi kolena
      jak stračenám vemena.

      Vymazat
    4. Sebevrazi. To je kraj tak pro ty trolly.

      Vymazat
  40. Odpovědi
    1. Bylo to 8,6mm, přinesl jsem v kýblech 400 litrů. Po mnoha týdnech voda z nebe do pouště, 18°C.

      Vymazat
    2. Tak to vám tam na severu přeju! Už bylo načase, aby to spadlo! Sice je to drobet, ale uvidíte ráno, co to dělá se stromy, s trávou a i se zvířaty. A třeba se to ještě vrátí :)

      Vymazat
  41. Pane Jáchyme, tady je další neúspěšný pěstitel brambor, sám pan Pepa Řepa
    Samsa la Bim Jana Pechová • před 41 minutami
    Jednou jsem na chalupe zasadil brambory a uroda byla stejna jako sadba cimz mi stouplo sebevedomi protoze cim blbejsi sedlak tim vetsi brambory

    Je fakt, že tu paní Jaguška dala fota svých výpěstků, jenže v jejím případě se nejednalo o výzkumné téma, jako tomu bylo většinou u nás, ona to prostě má v sobě, ona to umí! Tím jí vzdávám hold a jednou bych to také chtěla umět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško,
      na jedné straně jsem hrdý, že se mohu inteligencí srovnávat s pepou Řepou - a děkuji srdečně za zkopírování.

      Na druhé straně doufám, že si to baba J. nevyloží jako rafinovanou urážku :-)

      Vymazat
    2. Jaguška, pane Jáchyme, je dáma vzdělaná a chytrá, která umí i s kouzly. Takže urazit ji by mě nikdy ani nenapadlo;)

      Vymazat
    3. Liško,
      i já mám pro Jagu určitou slabost, ale mate mě, že jako ruská čarodějná imigrantka stále coby vzdušný dopravní prostředek používá ruskou embargovanou kopist místo koštěte čarodějnic středoevropských.

      Obávám se, že se zcela neintegrovala a je tím pádem potenciální spící čarodějnou agentkou ruského mága Putinožky.

      Vymazat
  42. Všichni ještě chrapou.

    Je zajímavé,že ač jsem celou noc větrala a venku bylo 20, porad tu mam 26.
    Proč to nejde v zimě,to vammrzne v bytě hned.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechrapou. U Targuse jsem byl ve 4, bo mě včera lidi nasrali. Budu je posílat do prdele písemně, když ústně je jim to málo.

      Vymazat
    2. Jáchym s poštou:31 července, 2019 08:47

      31. 07. 2019, 03:59

      Mě vyhodili z práce v r. 1990

      a už jsem do žádné nenastoupil, tak jsem byl zaměstnavatelských buzerací ušetřen. Nesnesu nad sebou šéfa.
      ***
      Asfaltový holub (neověřeno) dne St, 31. 07. 2019, 07:21

      In reply to Mě vyhodili z práce v r. 1990 by Ládik!!! (neověřeno)
      Trvalý odkaz
      Ládiku, že nesnesete šéfa…

      Ládiku,
      že nesnesete šéfa rozpoznal i Jáchym a proto se stal zakladatelem hnutí Ládik for president!!!

      Pro básníka Vašeho formátu bylo třeba nají nějakou sociálně-ekologickou niku, v níž byste měl jen o něco nižší příjem než máte doposud, ale více času na básnickou tvorbu.
      *****************
      Ládik:
      Z článku čiší nadřazenost

      dělnické třídy nad podnikatelskou lůzou. Marnost selského myšlení nad arogancí ekonomické moci. Targusi, proč ses nechal zaměstnat? Abys ty gegoše mohl nasírat? Měls to dělat na ičo a vůbec by za tebou nechodili.

      Odpovědět

      Napsal uživatel Asfaltový holub (neověřeno) dne St, 31. 07. 2019, 07:38

      In reply to Z článku čiší nadřazenost by Ládik!!! (neověřeno)
      Trvalý odkaz
      LÁDIK FOR PREZIDENT!!!

      Ládiku,
      povšimněte si, že do VLKR jste se hrbil pod socialistickou šéfovskou knutou, ačkoli jste nemohl ztratit víc než své okovy, a pomáhal tím budovat komunismus!

      Jakmile však náš židovsko-křesťanský lid pod vedením Václava Ruzyňského (a amerických či německých poradců) začal budovat světlé kapitalistické zítřky /nyní již dnešky/, žádný reformovaný kapitalistický šéf Vám náhle nebyl dost dobrý.

      Lid Nory a Kydů od Vás očekává opožděné přijetí Vaší historické odpovědnosti za současný stav našeho středoevropského prostoru a volá:

      Ládik for prezident!!!
      ***************************

      I slepý by musel rozeznat, že náš lid Ládika ve svém (a možná i jeho) celku miluje!
      Navzdory tomu, že např. já do něj chlebem a on do mě buližníkem!

      Vymazat
    3. Pod knutou jsem se nehrbil ani před VKLR. Můj šéf byl alko holík, končil před desátou dopoledne, bo v 10 otvírali Na spolku. Dal "malé ukazování" nebo "velké ukazování" - obešel 1 patro nebo 2 patra (v Potravinoprojektu), aby ho všichni viděli v práci. Každý den stejně. Boty nechal pod věšákem, bílý plášť sbalil do krabice a v papučích byl v hospě do konce šichty. Já stíhal práci i za něj, bo byla v úkolu, plánovaná produktivita byla cca 20-25Kč/h. Pravidelně dostával prémie a já ne. Tak jsem šel za obršéfem, že s alko holíkem nechci pracovat a ten nás vyrazil oba. Jenže mě po roce, strávených v Báňských strojírnách, přijal zpět na šéfovo místo s platovou třídou T12 (šéf měl před důchodem T13) a záhy jsem mohl jít cinkat na rynek.

      Vymazat
  43. Ožíly žížaly
    kapaly čůrky
    ježkovy výkaly..
    v zemi jsou ďurky.
    Cítím vlhký vzduch
    ani se však nehne
    včera makal Bůh
    teď si asi lehne.
    Celých 9 milimetrů
    nakapalo z nebe
    chtělo by to závan větru
    Bůh na práci jebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až na poslední řádek, který bych opravila na
      Z práce Boha zebe
      se mi tato básnička tuze líbí :))

      Vymazat
    2. A právě poslední řádek je nosnou myšlénkou celého eposu.

      Vymazat
    3. Furt říkám, že Ládika je na jeho dosavadní pozici v seznamu Božích kádrových rezerv škoda!
      Ale dá si odemne Bůh poradit? Nedá!(to má mimochodem společné s Ládikem).

      Co bych Ládikovi ještě soudružsky kriticky vytkl?
      Nehledě na to, zda mají pravdu klimaskeptici či klimaalarmisté Ládik zcela jednoznačně přispívá svou prací ke globálnímu oteplování - lze říci, že je svou současnou profesí globální i lokální oteplovač !

      V tom s ním nemůže soutěžit nejen skot se svou produkcí skleníkového metanu, ale ani sebevýkonnější příslušník perspektivní čtyřprocentní komunity!

      Vymazat
    4. Jáchyme,
      slyšel jste někdy o teplu domova? Kdyby nebylo teplo domova, měli by lidé studený odchov a měli by studené čumáky. V domově nemusí svítit, nemusí téci pitná voda a odtékat odpadní voda, ale musí být teplo. A právě toto může být prapůvodem oteplování Země. Už možná dávný správce jeskyně vyžadoval její průkaz energetické náročnosti, bo šaman by ji nezkolaudoval. I v jeskyni se totiž topilo a tento zlozvyk lidstvo nakonec ubezduší.

      Vymazat
    5. Mimochodem:
      Napadlo již někoho zvýšit skleníkové výnosy tím, že do skleníku nechá prdět skota skleníkový plyn metan?

      Nebo musím jako obvykle oddřít všechny geniální myšlenky já?

      Vymazat
    6. Ládiku,
      je obecně známo skutečností, že ve sněhovém iglú byla teplota nad 20°C a mírně obézní Eskymáci se v něm pohybovali zásadně nazí!
      Když nepočítáme olejovou lampičku na tulení tuk (s tepelným výkonem max. 50W), pak jediné teplo domova bylo to, které si sami naprděli a nasálali!
      Přitom rozdíl vnitřní a venkovní teploty byl kolem 40°či více.

      Naprostou záhadou pro mne zůstává odstraňování CO2 (nejspíš rozpouštění do vnitřní povrchové vrstvičky směsi vody a ledu a postupná difúze sněholedovou vrstvou).Určitě nešlo opouhé věrání přístupovou chodbou, tak se mohl maximálně doplňovat O2, ale CO2 by jinak brzy dosáhl kritické koncentrace.

      Navíc zde asi nějak fungovala přirozená rekuperace - zřejmě i prostřednictvím přeměn skupenského tepla....

      Prostě mi to hlava nebere.

      Zatímco iglů je vzorným a snad jediným SKUTEČNÝM příkadem obydlí s nulovou energetickou spotřebou, jeskyni našich předků, vytápěné dřevnatými biopalivy, bych energetický štítek nedal ani za půlku mraženého mamuta.




      Záhadou pro mne je,

      Vymazat
  44. ..." Stovky tisíc domácností stále topí uhlím v nevyhovujících kotlích a znečišťují ovzduší. Vláda chce proto na výměnu kotlů dát dalších 1,5 miliardy. Vyměněno by tak mohlo být dalších deset až 15 tisíc kotlů. ..." (idnes)

    Tak stovky tisíc kotlů zasírá vzduch... a 10 tisíc bude vyměněno, 1ks za 100-150 tisíc. Chudší si na to mohou vzít úvěr a ručit domem. Paráda.



    OdpovědětVymazat
  45. Trápí mě absence p. Aleny, mám výčitky, že si moje antipražské nálady vztáhla na sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku,
      ne každý obyvatel Prahy je s odpuštěním pražák!
      Nadpoloviční (mlčící) většina obyvatel Havly jsou lidé - a p. Alena patří mezi ně!

      Jakkoli je to i pro mne těžké, nesmíme propadat generalizující pragofobii!

      Vymazat
    2. Když někdo umře,tak to ani nebudem vědět.Kdo odejde z naštvání,měl by to předem říci, abychom ho nepovažovali za mrtvého.

      Vymazat
    3. Ládiku, fakt mě to naštvalo, protože každý jsme odněkud.
      Ale už jsem se zase uklidnila.
      Snad vám dnes zase trochu napršelo. :-)

      Vymazat
  46. “Kriminalisté vyšetřují od neděle vraždu ženy v Třebovicích na Orlickoústecku. Po celodenním pátrání i s nasazením vrtulníku zadrželi její 26letou dceru, která se k činu přiznala. Matce po hádce zasadila víc než deset úderů sekerou. Pak se ztratila i s platební kartou zavražděné.”
    Dobře vychovaná holka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy jsou ty matky opravdu nesnesitelné,to vy jako kupec knihy Temné matky byste mohl vědět. A vychovat matku nelze.Já mam pro tyto excesy pochopení i když neříkám,že schvaluji.Ale v těchto případech mi vždy věta hlavou,proč se za ty špatné považují vždy děti.

      Vymazat
    2. Zapomněl jste dodat, že ta matka ji nutila, aby si našla práci! Víte Vy, jaké to je?!
      Jinak absence paní Aleny je opravdu dlouhá a doufám, že je jen na chatě s rodinou a užívá si vnoučátek a plodů zahrady :o)

      Vymazat
    3. V rámci duševní hygieny čtu jen nadpisy.

      Vymazat
    4. Ničit si v šestadvaceti letech dětství prací je opravdu traumatizující - zvlášť když dcera věděla, že matka má stále krytou platební kartu!
      *****
      Gaio,
      já mám psychologické pochopení nejen pro tuto vražedkyni, ale dokonce i pro Vás!Což pochopitelně neznamená, že s některou z vás dvou mohu souhlasit.

      Některé vaše názory vítám jako trénink v sebeovládání: Jakkoli bych vás také instinktivněrád umlátil sekerou,odolám.

      Nicméně - pokud máte děti, NIKDY nenechte ve své blízkosti povalovat sekeru! Pokud tak činíte, dejte vědět a já se zasadím za zřízení transparentní veřejné sbírky na financování jejich obhájce.

      Vymazat
    5. On si za všechno nakonec může člověk sám a o vše si vlastně řekl. To je moje zkušenost.

      Vymazat
    6. No tak vidíte!
      Svým neustálým podvědomým žadoněním o to, aby se k vám matka chovala tak jak se chovala, jste z ní učinila to, co byla.

      Ale odpusťte sama sobě a bude vám lépe i bez neustálého obsedantního smývání viny na plovárnách.

      (trocha psychoanalýzy nikoho nezabije)

      Vymazat
    7. Jsem jí to dovolila,že jsem byla měkká

      Vymazat
  47. “V Humpolci ráno najelo osobní auto do skupinky chodců, mezi nimiž byl i dětský kočárek se dvěma dětmi. Jedno z nich zemřelo, druhé je ve vážném stavu v nemocnici. Okolnosti nehody vyšetřují policisté.“
    To je den...

    OdpovědětVymazat
  48. Z čeho mám čerpat inspiraci? To jedině expiraci.

    OdpovědětVymazat
  49. Další nadpis:

    “Zemřela dvojnásobná vítězka Velké pardubické klisna Registana.”

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držkou ryju, v zemi ořu
      vidím slzy hříbat, ořů...
      dokopala matka klisna
      příroda k ní byla přísná;
      jen dvacettři let
      Wolker už byl kmet.
      Odešla nám Registana
      už vidím jak karavana
      koňů jde na pohřeb státní.
      Jo, to bude majestátní.

      Vymazat
    2. Uspali ji tak jaképak zemřela

      Vymazat
  50. Spadlé stromy zasáhly na Slovensku vůz s pětičlennou českou rodinou

    Tedy ten Jahův nacionalismus nezná mezí

    OdpovědětVymazat
  51. Tužka napíše,...četla jsem si,...tak bacha,...je před námi den, který s dvojitou lví silou a nasazením,...tak nás dovleče k dobrým nebo špatným nápadům a tudíž i činům.
    Kniha středověkých kouzel radí ho prospat,...stejně se budeme cítit pomalí a unavení,...a kóór, pokud si dáme pořádný flák masa.

    Něco k těm iglů,...to mám z ruských cestopisů,....tak v těch iglů severských národů se skutečně nedalo pobývat dlouho,píší cestovatelé, zápach, na který nebyli zvyklí a nedostatek kyslíku,...taky jsem četla, že nejednoho cestovatele museli po kolapsu a bezvědomí vynést ven. Přímo se tam psalo, že oni prostě mají jakousi imunitu na otravu tím vším, co se tam vyskytuje, a že asi,...úvaha jednoho z evropských cestovatelů,...tak, že je to tím, že mají celé tělo natřené vrstvou tuku, vlastního z potu i dalšího, takže nedýchají tak intenzivně kůží,...že to prostě u nich funguje jináče,....asi.

    Jinak,co mě taky zaujalo,....neumím si představit, že bych si nalovila mořské ptáky, zašila je neprodleně se vším všudy i s pařáty do tuleního vaku, zakopala na rok do země, pod veliký kámen, aby jim to zvěř nevyhrabala,...Loví v době polárního léta,....no a za rok vaky vykopou, vak otevřou,....nerozpadly se jen pařáty a zobáky, to vyhodí,... ostatní se v té úžasné polívce vše rozpadne. Kolem vaku se sesednou, a velikou dřevěnou lžící hodují až do bezvědomí,...doslova,....z toho se proberou další den. Fotografie tam byly, cestopis z počátku minulého století,...to se ještě fotky nefalšovaly a neupravovaly,...takže to považuji za věrohodnou informaci.

    Všemi deseti souhlasím s teplem domova,...to opravdu musí být. Ve staré části chalupy není elektřina, není voda, nejsou odpady,...ááále, jsou tam kachláky, pec,...a malý plechový bubínek na topení šiškami. Nasypou se suché šišky, škrtnete, do pěti minut bubínek hřeje, do deseti minut je rozpálený doruda, do patnácti minut máte uvařený čaj, kávu, ohřátou bramboračku,.....když nepřiložíte, do dalších patnácti minut bubínek vyhasne, a za další půl hodiny ho můžete používat jako židličku a nespálíte si prdelku, jen bude příjemně hřát.

    Jo, taky to dnes hřeje, zas to ťuká o třicítku,...dešťové mraky se nám trochu ukázaly,...a vyhnuly se. V dálce byla vidět i slyšet bouřka,....kapka ani jedna.

    Do večera času, třeba jsme v pořadí,....doufám v mírný, teplý déšť. Je skladba,...letní déšť,...orchestrálka,...a to padání kapek a jejich šumění na listech tam bylo,....starší nahrávka,...desku mi někdo na svobodárně ukradl i s gramofonem,... a ještě dalším stohem desek. Poměl se, desky mi vozili hoši od Plavby Labsko-oderské až z Hamburgu.

    Co nadělám, přišla jsem o víc,...přežila jsem to.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za zprávu o iglú a hypotézách o příčinách přežití severských národů v něm!

      V uzavřeném prostoru našinec upadne do bezvědomí a posléze zemře MNOHEM dříve než stačí svým dýcháním spotřebovat/zoxidovat významnou
      část kyslíku na CO2.(V atmosféře se nachází několiksetkrát(!) více O2 než CO2.)

      To, že u národů žijících v iglú vyvinuly darwinovským přírodním výběrem podstatně vyšší odolnost proti otravě CO2 je zajímavá hypotéza.

      Ostatně i my jsme jako potomci zemědělců, odkázaných po značnou část roku na příjem rostlinných bílkovin z obilí vpodstatě potomci cca 5% mutantů v tamní populaci:
      Většina (cca 95 populace) tehdy POSTUPNĚ vyhynula v důsledku toho, čemu se dnes říká celiakie.

      Dnes podobným způsobem přežívá a prosperuje cca 5% afrických prostitutek, pro které je neškodný virus HIV. Jejich potomků bude už teď nejspíš více.

      Racionálně uvažující zodpovědný český mladík by tedy měl hupky dupky počít čokoládového potomka s otestovanou africkou prostitutkou. Sice poté (pokud nebude mít na léčiva) zemře, jeho duch a geny však budou kráčet dál!

      Ke stravování: Bakteriálně upravené tekuté ptáky by nejspíš mohl požít i Evropan, pokud by byl krmen sondou v narkóze nebo by byl ve stádiu hluboké opilosti a s kolíčkem na nose:
      Koneckonců co jiného je extrémně uzrálý polotekutý syreček?

      (když se zkazí mléko, vznikne kyselé mléko. Když se zkazí kyselé mléko, vznikne tvaroh. Když se zkazí tvaroh, vznikne sýr. Když se zkazí sýr, vznikne syreček.
      Syreček se už dál zkazit nemůže a proto je jeho požívání zdravé!
      Ale vysvětlujte to Inuitovi, ten by se z něj určitě poblil.)

      Vymazat
    2. Tužko, nebylo to toto?
      https://www.youtube.com/watch?v=GAKpN04WWIk

      Vymazat
    3. Aleno, Vy máte přehled! To jsem určitě slyšela, ale nevzpomněla bych si. Je to moc hezké! A jsou tam i další části. Zlatá symfonická filmová tvorba 50. let! :-) (tedy jestli je to to, co myslela p. Tužka, nevím, ale je to parádní)

      Vymazat
    4. Aj, ztracená dcera Alena s úžasnou hudbou na dnešní odpoledne! Vítejte!
      A následuje Alžbětinská serenáda, tu milovala moje maminka, díky ještě jednou, paní Aleno!

      Vymazat
  52. Letní déšť tu dozurčel před chvílí, takový jemný a hodinu dlouhý. Jinak, vyjádření deště se mi z klasické hudby moc nevybavuje, kupodivu. Vivaldi z horké Itálie spojuje léto (Čtvero ročních období) s klidem, komáry, bouřkou a vichřicí. Náš V. Novák miloval horskou turistiku a řádně oslavil monumentalitu Vys. Tater, ale v symf. básni V Tatrách zase žádné deštíky, jen stísněnost před bouří, bouře a vyjasnění. Ona se ta dramatičnost lépe popisuje.
    Mně se ke spojení živlů země, vody a vzduchu vždycky vybaví panova flétna, třeba taková, určitě znáte:

    Leo Rojas - Der einsame Hirte (Videoclip)
    https://www.youtube.com/watch?v=uOIHHMnI_Ig

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na panovu flétnu se naučila hrát starší dcera - poté co v důsledku částečného ochrnutí nebyla schopna hrát na kytaru ani na zobcovou flétnu.

      Zkoušel jsem to a zjistil jsem, že to zdaleka není tak snadné jako na zobcovku.

      Vymazat
    2. Tak to je šikovná - a snad ji to těší stále! Asi na to musí být nějaké stylové skladby, české lidovky by nebyly to pravé :-)

      Vymazat
  53. Je tu bouřka, blíží se ukrutné hřmění a padají ty velké kapky. Můj mobil ukazuje polojasno a možná nějaké bouření kolem sedmé. A asi má pravdu, bouřka nás obchází! Celou dobu si přeju, aby bylo po meruňkách, ale nahlásila se mi sestra za Slovenska, tak bych byla ráda, kdyby nějaké ještě zůstaly. Snad se mi to podaří. A přeci jen prší :)

    OdpovědětVymazat
  54. Píše ve svém blogu na a.cz Vladimír Just, mimo jiné, že Šumava přerostla nejen Himaláje, ale i Mariánský příkop vzato obráceně!

    V bezzásahových hraničních partiích Šumavy mezi 11 000 a 13 500 m. n. m., je pod uschlým horním patrem lesa, včetně přeživších osamělých mohykánů, zakladatelů nové generace, tedy tam, kde člověk neléčil les motorovou pilou a nechával ji ať předvede, co umí, všude tam je pod uschlým patrem a někde už i vedle něho zeleno. Tak jako v Boubínském či Žofínském pralese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On Bursik je zelený terorista kvůli jiným věcem. Byznys s povolenkami,modrá šance plus ty kravky kolem nej ve vládě

      Vymazat
  55. Já byla letos jen 14x na plovce,dnes zase se kabonilo a ta předpověď,zůstala jsem doma a počasí se horší,nebylo by to na celoodpolední se válení na dece.

    OdpovědětVymazat
  56. Chci ještě Aleně poděkovat za tip na seriál: Stranger Things mě nadchly!
    Neviděla jsem víc než první asi dva díly, spletla jsem si to s Temným případem. Takže jsem do toho šla od začátku, a jela jsem vždy tak 3 díly za sebou, nešlo se odtrhnout! :-)
    Pochválila bych hlavně herce, včetně dětských rolí - byli úplně skvělí, jako by jim role byly šity na míru. První dvě řady se mi líbily dějově víc, ta třetí mi přišla trochu moc akční, barvitá a divoká díky prostředí lunaparku atd., ale pro mládež asi dobré. Takže moc díky, možná skouknu za rok znovu :-) A těším se na 4. řadu.
    Pustila jsem se do další mystérie, Dark, němčina nevadí, ale nějak mě to deptalo, první díly jsou opravdu temné až psycho, tak jsem to nechala být.
    Našla jsem český seriál Vraždy v kruhu, na to se dalo dívat. Teď si střídám různé detektivky a sem tam film.

    OdpovědětVymazat
  57. Praháci trefili šestku.
    Na východní Moravě mělo dnes spadnout v prudkých bouřích až 60mm srážek; automatická stanice hlásí 1,6mm.. tak to mají 50% úspěšnost.

    OdpovědětVymazat
  58. "Šestiletá youtuberka z Jižní Koreje si koupila dům za 6,5 milionu liber"
    (idnes)
    Jutuberismus by se měl učit jako učební obor společně s golfem a byli bychom bohatý stát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku,
      bohatě zatím postačuje naše světové prvenství v exekutorském průmyslu.
      Jů tuberáctví je pouhá nadstavba.

      Vymazat
  59. To: Jáchym
    Teda jo, dnešní den je pro noru počítačový. Počtu více časem - zaznamenala jsem ale Vaši BJ teorii, tak jen znovu připomínám, že jsem babuška moravská s keltskými předky. Pěstování čehokoliv bez komentáře - všechno buď roste či kvete a nebo ne.
    A ještě si dovolím poznámku k Ládikově!!! presidentství. Nebyl by při něm docela až na třetí koleji - pokud by tedy měl mít i "Hrad" - kdekoliv? Učiňme ho zdejším presidentem, výroční koncerty mohou být klidně tady, svátek Nořin už se tu vzpomíná, druhý by mohl být na jeho jmeniny - 2 "státní" za rok stačí.

    Nudili se dnes i ACZ blogeři - také si je nechám na jindy.
    Všem hezký zbytek dne a klidnou noc s optimistickými sny.

    OdpovědětVymazat
  60. Já jsem pro, s tím prezidentstvím. První čtvrtdáma se snad také zapojí, nějaké čtvrtslečny v rodině také jsou, to bude prima.
    A my ostatní bychom si mohli dát za úkol prezidentskou rodinu časem propašovat do Buckinghamského paláce, k té babi na návštěvu. Abychom s norou měli úroveň!
    Ládik by to nafotil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč by měl Ládik jezdit za babi do buckinghamu? Copak je nějaké ořezávátko?
      Jen ať babi přiletí do Ládikova Hradu.
      Ládik jí může v ušetřeném čase napsat pozdravnou báseň o malé brytányji!

      Může pro ni poslat svou služebí lůžkovou helikoptéru, která přistane za Matyášovou branou, aby ušetřila za letenku.

      Vymazat
    2. Jo, báseň! Jak ho znám, vrazí jí do rukou kosu a hybaj babo na jetel.

      Vymazat
  61. Tužka napíše,...kontrolní vstup, ztratil se mi příspěvek,...a že jsem si popsala,...to jo,....tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  62. Tužka napíše,....tak jen pro paní Alenu,...díky,...upřesním tu desku.
    Byly na ní nahrávky Mr. Acker Bilka,...samé orchestrálky,...skladby, jejichž názvy si pamatuji,...Most přes řeku Kwai, Most přes rozbouřené vody, Cizinec na pobřeží, Letní déšť,...a další,...všechny nějak souvisely s vodním živlem.
    I obal si pamatuji,....modrý,...blátivá cesta,...stopy okovaných bot a v jejich otiscích,...voda,....a kolem prody vod ze břehu uvozové cesty. Ten obal byl docela smutný,....ale hudba vybraná, pro můj vkus, dobře.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  63. Trávím týdny na chatě, většinou s dcerou a vnukem, někdy jen s vnukem, někdy tu je pár dní syn s rodinou. Do dneška bylo neustále vedro, chodili jsme každý den k řece, vnuk si užíval v mělké vodě, já jsem rehabilitovala zlomený prst chůzí po kamenitém dně. V lázních si lidé podobnou kúru platí.
    Krmili jsme s vnoučkem hejna malých rybiček rohlíkem, sbírali ulity škeblí.
    Pili jsme malinovku a dávali si zmrzlinu. Prostě letní idyla.
    https://i.postimg.cc/2yzVdbQm/idyla6.jpg
    https://i.postimg.cc/j2ZQyrJg/idyla03.jpg
    Včera večer přišla bouřka, nejedna, dnes bylo příjemně pod mrakem a odpoledne pršelo. Takže po měsíci poprvé večer nezaléváme! Ta úleva!
    Příroda si libuje a my taky. Ale děti musely mít holínky a mikinu, to už ani neznáme!
    Ráda bych si ten letní poklid, bez starostí, zakonzervovala na zimu - že bych konzervu otevřela a nadýchla se vůně řeky, opalovacího krému a chladného červeného melounu.

    Marie, jsem ráda, že se Vám Stranger Things líbily. Já teď v poklidném létě objevila seriál Dickensian (je na netu s českými nebo slovenskými titulky a jak už název napovídá, děj vychází z Dickensových knih).
    Angličané plánují několik sérií, takže zatím je vše pouze rozehráno, dvacátý a poslední díl první série končí tím, že - slečna Havishamová z Nadějných vyhlídek se po zmařené svatbě zabarikádovala v domě; Marley z Vánoční koledy teprve zemřel a malý Timíček onemocněl; atd., atd. :-)
    Myslím si, že seriál milovníky staré, dobré Anglie a drsného Londýna z Dickensových časů v létě potěší.
    Dobrou noc všem.

    OdpovědětVymazat
  64. Dolílo 0,4mm, celkem dnes 2,0mm - málem těch 60.

    OdpovědětVymazat
  65. V noci pršelo. Ještě nevim kolik, ale asi je zalito slušně. Slyšela jsem nejdřív slejvák, pak jemné pršeni. Zkusím dnes vyplet jahody a dosadit pár z mladých oddenků, jestli to půjde. Pak musím do práce. To sluníčko po dešti a celkem klidné noci nabíjí :))

    OdpovědětVymazat
  66. Dnes ráno ochlazení a závan podzimu,to jsem se otřásla hrůzou, že se zas bude muset topit.V marketu už plno školního zboží a reklamy,co koupit do školy (další otřesy)a jen tohle zmizí, bude už v září všude plno mikulášské čokolády. Úplně mě mrazí z toho hrozného kolotoče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To střídání sezón bylo vždycky, čas se nezrychlil. Jen ten bláznivý marketing všechno postrkává a převrací - zimní věci už do léta a naopak. Člověku je tak pořád něco vnucováno a vmanipulováváno, že se už ani neumíme těšit, z vlastní vůle a přirozeně.

      Vymazat
  67. To: Gaia
    Vám se zavděčit asi těžko, Gaio. Neměla byste na pár dnů cvičně změnit
    prostředí?

    To: Marie
    Jaké střídání sezón ausgerechnet 1.8.? U nás aspoň normální léto.

    To: Anna
    Nepodařilo se mi na YT najít písničku, co jsme tuhle při courání se psy vzpomněla dcerenka - její verš o kině a Chaplinovi tam není:
    http://volksmusik.blog.cz/1602/ja-a-moje-berta

    Narazila jsem ale na pana Rédla, co nerad skáče, jak se píská - slyšela jsem poprvé: Jsem špatný tanečník
    https://www.youtube.com/watch?v=kRzlFs1R8Gw

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ: Nerozumím dotazu, reagovala jsem na Gaiu.
      Jsem taky kozoroh, a tak trochu jejímu skepticismu rozumím. Vždycky je to otázka úhlu pohledu.
      Jinak, dámy, se mi čím dál víc potvzuje, co prý napsal kdosi do knihy o mužích z Marsu a ženách z Venuše. Jak tak čtu různé weby, vidím, že muž vyhledává fakta, čísla, údaje, jeho doménou je rozum. Ženy vůbec, nebo jen občas, když napodobují chlapy. My si potřebujeme sdělovat dojmy, nálady, pocity, prostě co cítíme. Když budete občas brát Gaiu takto, tak Vám vůbec nebude vadit. Jsou to jen a čistě její pocity a pokud je tu sděluje, tak je prostě jen potřebuje ze sebe dostat. Já to taky znám a dělám. Rozum(né řešení pro ostatní) ani snahu měnit svět v tom nehledejte.

      Vymazat
    2. No ale upřímně?Nezkazí Vám náladu uprostřed léta reklamy na školu? To dřív nebyli, naštěstí za mých mladých let si člověk mohl léto užít.

      Vymazat
  68. N má 13:
    “Lezeme ti do duše”.
    “Já vás nechám”.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkné téma na aktuální obrázek.
      AŤ se jí vše daří čím dále ještě více.

      Vymazat
    2. Pořád lepší do duše, než na nervy. Ať jí to vydrží!

      Vymazat
    3. Naše malinká už má prý 3,5kg. Taky to bude lvice, snad bude taky tak šikovná, jako ta vaše, uvidíme :)

      Vymazat
    4. Vzpomínám na dětství,odebírala jsem časopis Sedmička pionýrů a hltala rubriku Když mi bylo 13,kde známé osobnosti (třeba Roman Skamene)vzpomínali na tento věk.
      Pak mě uhranula písnička Opatruj svých 17 jako vzácný věk než se stačíš ohlédnout utečou ti hned
      A ony utekly a teď už jen čekat na smrt

      Vymazat
    5. https://youtu.be/u2eVc9h0aPc


      Opatruj svých 17 na křídlech si leť.....


      Jo jo, kdy jsem ztratila ta křídla? Ve 33? Nebo když jsem zjistila, že dnešní puboši jsou samí debilové?

      Vymazat
    6. Její hudba je Billie Eilish, 18 let...

      Vymazat
  69. Čistič nasprayovaného nápisu z Karlova mostu se přihlásil. Udělal to proudem páry pod tlakem.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fantom-z-karlova-mostu-na-seznamu-odkryva-svou-identitu-jak-pres-noc-odstranil-graffiti-76690

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hovado, středověký piskocec,takhle bytí mohlo za chvíli spadnout,stejný brutál jako sprejeri

      Vymazat
    2. Ale Gaio, to nemyslíte vážně!

      Vymazat
    3. Myslim,válkou ten piskovec mohl poškodit víc nez tim sprejem.

      Vymazat
    4. Oprava wapkou

      Vymazat
    5. Koukněte se, jak to dělala ta "soudružka restaurátorka" a jak vypadá most a památky na fotogalerii. Ten člověk si podle mě počínal naprosto v pořádku. A že šlo o peníze, je naprosto jasné. Připomnělo mi to návštěvu oranžérie na Hradě v roce 2012. Stavba nádherná, ale rostliny naskládané jak ve velkoobchodě a na dotaz, kde že jsou ty orange, jedno jestli pomerančovníky, citronovníky a tak, mi paní řekla, ať se zeptám vedení. Nikdo neudělá ani nic, za co není zaplacený, ta paní jen vybírala peníze za vstup. Mně by byla hanba!
      https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cistic-karlova-mostu-graffiti-napis-likvidace-pamatkari-miloslav-cerny.A190801_101608_domaci_hm1

      Vymazat
  70. Zas reklama na školu.A první Tesco ,hamba,už tam nikdy nevlezu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně se čilte, stejně je to prd platný :-)
      Taky můžete zakázat dodávání letáků do schránky, a nikdo Vás už nerozčílí.
      Nebo se na to podívat jinak. Žebrák nastavuje klobouk, aby si ho někdo všiml a hodil peníz. Tesco nastavuje leták, aby si ho někdo všiml a utratil peníz. Je to chudák, závislý na kupujících, kdyby zkrachovalo, přijde o práci i spousta zaměstnanců, atd. Dá se tomu zasmát a mávnout rukou, však pro ty školní potřeby stejně nepůjdu.

      Vymazat
    2. Ja vím,jako to cimrmanovské
      Může se vám to nelibit,můžete proti tomu protestovat,ale to je tak všechno,co proti tomu můžete dělat.

      Vymazat
    3. Přesně tak! :-)
      A navíc, doslechla jsem se na netu, že když na něco v režimu nadáváte, štvete se tím a nasíráte se, tak tím naopak systém, režim posilujete, živíte, dáváte mu svou energii. Místo abyste si ji nechala pro sebe a využívala ji pro svůj růst, duševní, duchovní. Hledala v sobě lásku a harmonii. Stojí to za zamyšlení.

      Vymazat
    4. Když ono byt pozitivní,to vyžaduje spoustu energie. Člověk se opotrebuje.

      Vymazat
  71. Tužka napíše,...proudem horké páry čistí v Itálii kde co,...zda do toho ještě něco dávají,...nevím,...nic jsem necítila,...jak byla pára teplá, taky nevím,...rychle se měnila ve vodu,...čistí tím sochy,...mramor,...vše..

    A taky, srance,...guáno ptáků, to dává i kameni zahulit když je na něm dlouho, jeho složení je agresivní,...a že je most a sochy posraný imrvére,...a trochu ohřáté páry by vadilo,..?..prdlajs,...ukázalo se, že jsou liknaví,...aby to pak dalo víc práce a mohli natáhnout výčetku na faktuře,....patří jim to,....mlaskaj,....tak dostali morální přesdržku.

    Tužka,....kdybych měla Prahu blíž, tak bych si to byla jela vyzkoušet, zda to nepustí jen obyčvodou,...to byl můj nápad, když začali památkáři chamtivé tanečky kolem toho. Pět lidí čumělo kdovíjakdlouho u nápisu. Důkazy jsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Hollabrunnu pracuje na sochách 300 let starých restaurátor. První, co udělal, tak je vzal wapkou. Syn se vztekal, protože měl všechen ten borčus na stolech a židlích, kluk se mu prý omlouval...

      Vymazat
    2. Taky mi to připadá jako trapné tanečky "odborníků" a zbytečné protahování. Pánovi fandím.

      Vymazat
  72. Čistím wapkou pískovec (godulsý) od mechů a hlíny každý rok. Má to 250b, ale jen studenou vodu. Kámen nikdy nenaruším -to se stane jen v místech, kde je narušen z dřívějška (odlupuje se); na kompaktním kameni wapka nic nezůsobí, kámen se ani nedrolí.
    Zvláštní je, že v 5-7 hodin ráno nikomu nevadil zvuk wapky. Kde bral elektriku, vodu? Měl centrálu? Voda by měla být přivedena ke stroji v přetlaku (nesmí sát) - hadice nikdo neviděl? Měšťáci? Lidi? Akuwapka by 2 hodiny nevydržela.

    OdpovědětVymazat
  73. Kámen na mostě nestárne rychleji, než na skále. Je tam třeba 600 let a nic mu není. To platí pro Tiwanaku, Angkor, Palenque, Maču Pikču nebo Komorní Lhotku.

    OdpovědětVymazat