05 července, 2019

KRTINEC č.405

202 komentářů:

  1. Panu domácímu děkuji za novou jamku.
    V novém krtinci už zase uvítáme Ládika, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ladikova energie tu každopádně chybí

      Vymazat
    2. Však se dočkáme, přejme čtvrtrodince pohodovou rekreaci a bezpečný návrat, až čas morze skončí.
      Panu domácímu díky a vítězce Svěceného a Suka.
      https://www.youtube.com/watch?v=vGv7uL1450s&list=RDEMIC5Ixiq1aDjAU3nz-btDHw&index=9

      Vymazat
    3. Z mobilu mu to porad nepůjde...

      Vymazat
  2. Hurá, jsme v červenci! Dík, zdenkub :)
    Aleně kytku
    https://www.youtube.com/watch?v=PWHOgS_oFWk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško, ten minulý Krtinec jsem zbrkle začala já 16., ale ve skutečnosti se tam debatit začalo až 26. června. Tak to není tak zlé.

      Vymazat
  3. Chlípný exministr (72) zneužíval mladé migranty: Práce a bydlení za sex
    http://jdem.cz/fax3h5
    Bývalý norský ministr rybolovu byl odsouzen na pět let do vězení za sexuální zneužívání tří žadatelů o azyl. Svein Ludvigsen byl shledán vinným ze zneužití svého postavení regionálního guvernéra, napsal server BBC...

    Jo, Norsko a ti, kdo vše organizují...

    OdpovědětVymazat
  4. Gaio, energie čiší i ze starších krtinců, stačí se jen na dotyčné zářiče napojit... :-) Ládikovy tvorby je tam spousta. Je docela zajímavé najít si stejné období, jako je nyní, a srovnávat. Dokonce ty záznamy z předchozích let fungují jako osobní záznamy - např. jsem si takto připomněla, s čím jsem vloni kombinovala angrešt (na popisce to nemám), kdy mi začala dozrávat rajčata, apod. I Ládikovy zážitky od moře z loňska a předchozích let jsou čtivé.... atd.

    Pokud vím, většina dam v krtkovišti není momentálně blond, ale i tak vás může pobavit tahle komička, Adéla Elbel - Proč jsou blondýny lepší.
    https://www.youtube.com/watch?v=U3vl0w__rM0
    A nakonec to pro brunety nevyznívá tak úplně nejhůř.
    Vlastně mě zaujalo složení publika a snaha poznat, čemu se dnes mladší ročníky rády smějí.

    OdpovědětVymazat
  5. V pondělí ma Nora svátek

    OdpovědětVymazat
  6. To: Alena - k prvenství v krtinci
    Pavlica - Missa Brevis 1/6 Kyrie
    https://www.youtube.com/watch?v=pPdWGqOUmpw&list=RDEMIC5Ixiq1aDjAU3nz-btDHw&index=3
    Naše cibule se zatím v krčcích příliš neláme a dokonce používám ještě loňskou.

    To: Gaia
    Tu Babičku jste vystřihla docela zpaměti? My se na základce učili kousek Kollárovy Slávy dcery, „stůj, noho posvátná“ je u nás citováno často, další 3 verše už nedám:
    „Aj, zde leží zem ta, před okem mým smutně slzícím, Někdy kolébka, nyní národu mého rakev.
    Stůj noho! posvátná místa jsou, kamkoli kráčíš, …“
    A potom ještě kousek ze závěrečného dílu trilogie Pujmanové, kdo ví, zda se o ní ještě učí: „Helenka pocítila širé nebe nad sebou, zhluboka vdechla hebký podvečerní vzduch- Byl čarokrásný červen, ten nejkrásnější v Čechách, kdy se jaro s létem dotýkají…“
    Jste si své krátké plovkové předplatné nezkoušela vyměnit za celosezónní (s ohřívanou vodou by se možná vyplatila)? No, možná se chystáte pár či více nocí prázdninovat mimo domov.
    Ládik!!! už možná bude k svátku Noře a místním i jinde k potěše v pondělí doma.

    Opakování zajímavého a stále poučného seriálu, který jsem neviděla od začátku a upozornila na něj tehdy Lištička – na internetu ještě 4 dny, v ČT sice 2x, ale jen pro nespavce hezky po půlnoci:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/11288739822-vlada/

    Včera jsem náhodou zabrousila na TV Seznam , nelitovala jsem:
    https://www.fdb.cz/film/philomena/111948


    OdpovědětVymazat
  7. BJ, pod filmem jsou silné komentáře, někdy se na něj podívám. Díky za tip.

    prvosenka

    PHILOMENA

    Mimořádně silný filmový prožitek. Nemám příliš v lásce filmy, které jsou obžalobou církve nebo společnosti, ale tento je výjimkou. Nejhorší na tom všem je, že film je natočen podle skutečné události.

    Na církve se v poslední době sype jedna obžaloba za druhou. A ony se brání tím, že se jedná vždy jen o selhání jedince, nikoliv systému a společenství. Tady je jasný důkaz, že tomu tak není. Tady nejde o poklesek jediné fanatické řádové sestry, tady selhalo celé vedení kláštera. Možná si řádové sestry myslely, že konají dobro, že pro děti vybraly lepší osud a jen tak mimochodem si přivydělaly na další provoz kláštera. Snad proto, aby mohly vykonávat ještě více „dobrých skutků“. Ale kdo má právo odebrat dítě matce, kdo se staví na roveň Boha, aby rozhodoval o lidských osudech. Ano, děti se nejspíš měly lépe než by se měly po boku svých skutečných matek. Ano, i Philomena říká, že by svému synovi nikdy nebyla schopna dopřát takový život. Ale stejně aspoň potom, po letech, když už si byla se synem tak blízko, i potom je ruka nevrlé řádové sestry rozdělila a nedopřála jim setkání. Neuvěřitelná krutost od člověka, která hlásá myšlenku: miluj bližního svého. Zatrpklá jeptiška, která sice možná zůstala tělesně čistá, zato s duší černou jako kolomaz. Ve směsi zášti a dost možná i závisti nad tím, že ta obyčejná a opovrhovaná žena prožila něco navíc, se projevuje nesmiřitelnost a tvrdost, která jeptišce nedovolí odpustit ani tolerovat dávný prohřešek. Kde ale bere právo soudit jiné – to má přece jen Bůh? Snažit se převzít jeho úlohu a nahradit Boha na zemi – není to už rouhání? A pýcha, se kterou se jeptiška povyšuje nad „pokleslé“ ženy, a která jí nedovolí odpustit jim - je rovněž hříchem…
    Zato Philomena, žena těžce zkoušená životem, ta se dokáže povznést a všechny křivdy odpustit. Pro většinu lidí možná nepochopitelné. Ale ona jediná dokázala všem kolem pravou sílu víry a lásky. Morální facka, kterou uštědřila všem pokryteckým věřícím pleskla do ticha vší silou a razancí morální obžaloby.
    --------------
    kiklopec

    PHILOMENA
    Křesťanská církev za svou existenci způsobila mnoho bolesti a nespravedlnosti. A činí to dodnes... Přiznávám se, že nejsem její příznivec, i když v dětství mne to neminulo, jelikož část rodiny ji vyznávala. Zlobil jsem se spolu s novinářem Sixsmithem a sdílím jeho rozčarování a názory na věc. Philomena prokázala své morální kvality, když ke konci filmu prohlásila, že sestře Hildegardě odpouští... A není to jen tak, je to velice těžké tohle odpustit. Morálně tak převýšila pokroucenou pokryteckou bohorovnou zrůdu Hildegardu, služebnici boží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste i dánskou Vládu, pokud jste neviděla, Maruško - možná Vás po 1. dílu také zaujme.

      Vymazat
    2. "Vladař nesmí mít jiný cíl, jinou starost a jinou povinnost než válku, její zákonitosti a řád." Machiavelli. - to to pěkně začíná :-)
      Možná to bude podobné Domku z karet.
      Jaguško, podívám se, jen právě začínám sledovat Grantchester a k tomu stále jedu na střídačku Poirota, Otce Browna nebo Big Bena plus některé další rozkoukané, tak až s něčím skončím. Ale asi je to dobrý seriál, ukládám si adresu.

      Vymazat
    3. Vláda byla dobrá, Dům z karet je hodně tvrdý, nějak mi ale odpadl z očí, když jej začali upravovat kvůli Kevinu Spacy, nabízí mi to českou verzi Špaček
      Granchester mě bavil, pan farář byl moc pěknej :))

      Vymazat
    4. To: Marie a Liška
      Neposoudím - Dům z karet jsem neviděla - sice ho ČT nyní dává přímo po Vládě (oprava – obojí jen jednou), ale bez internetu, tak ani nezkusím. Vládu nejspíše lze najít i jinde, na internetu ČT bude ale vždy jen týden, proto jsem uvedla, že tam píší - ještě 4 dny. Nahrávat pořady necítíme potřebu, pokud nejsou na internetu vůbec, snažíme se podívat se tehdy, kdy jsou vysílány a jinak je oželíme.
      Tak jsme to měli i u seriálu Grantchester – snad zjistíme začátek 4. série včas. No jo, pokud pana Jamese Nortona vyberou na Bonda, tak to se nejspíše vypravím i do kina, které je větší než televize či monitor. To možná sama, neb jsme na bondovce byli jednou a můj jedinec možná o vstupné na Dnes neumírej pláče ještě dnes.

      Vymazat
    5. Jaguško, Vy mě krásně bavíte :))

      Vymazat
  8. Mně zase vyhovuje možnost kdykoli si pustit seriál nebo film podle času a nálady. Dopřávám si je většinou v relaxační poloze ležmo nebo polosedě, koukám občas jen jedním okem a chvílemi jen poslouchám. :-) Tak jsem ráda za dabing, nemusím číst, většinou už stejně nevidím na oči.

    Grantchester a mnoho dalších je např. zde, pán je hodný a poskytuje své úložiště i zdarma:
    http://rezabek.info/tree/oblibene/Hercule_Poirot.html
    - vlevo si najeďte na vybraný film nebo seriál, liška kdysi viděla Sedmilhářky.

    Vládu, musí se hledat "Borgen", lze sledovat např. tady:
    https://www.topserialy.to/serialy/borgen-s01e01
    Nepříjemné jsou začáteční reklamy, musí se pozavírat a postupně klikat na spouštěcí šipku uprostřed, až je v modrém poli a rozjede se film.
    ---
    Já jsem si ráno přivstala a šla kultivovat skalku, už to potřebovala. Je to jen pruh částečně z větších kamenů, na svahu severo-jižním, při západní stěně domu. Takže polostín, skoro ji nezalévám a žije, jen rozrostlou hortenzii na dolním okraji musím občas zalít. Plení a ořezávání odrostů šlo dobře, ale najednou se zvedl prudký vichr, všechno mi šlo do obličeje a to nemělo cenu se trápit. Tak jsem to odložila.
    Kolem šesté večer trochu pršelo a teprve pak se vítr zklidnil, jinak foukalo celý den.
    Alena asi zápasila s rybízy, já mám zatím jen džem z angreštu - bílý, červený a josta, má to ve směsi hodně pikantní a výbornou chuť. Jednu skleničku jsem neodolala a už spořádala, k bagetkám, na svačiny.

    OdpovědětVymazat
  9. Udělala jsem tři skleničky malinového dzemu, dnes dva litry malinového sirupu, teď čekám na meruňky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, maliny bych si dala. Mám dvě kila nějakých cizích meruněk, sdělám je zítra. Ale budou taky dobré.

      Vymazat
    2. Marie to uhodla, dnes jsem strávila celý den s džemy.
      Našla jsem ve sklepě druhou sadu odšťavňovače k robotu ETA 022, možná ten robot některá z vás taky měla, já si ho kdysi koupila z novomanželské půjšky. Slouží mi už 40 let.
      http://jdem.cz/faycm6
      Odšťavňovač (není na fotce) funguje bezchybně, dnes jsem zpracovala 5 kg bílého a 3,5 kg červeného rybízu + 1,5 kg angreštu. Z toho bylo cca 6 litrů dřeně.
      Odpoledne jsem se dala do vaření džemu a udělala jsem šest dávek- cca. 26 skleniček. Ráda dělám džem do malých zavařovaček.
      Zleva jsou dvě sklenice džemu z bílého rybízu, dvě z červeného, jedna směs bílý+červený a poslední je angreštový džem.
      https://i.postimg.cc/T1fxqNSJ/dzemy2.jpg
      Tím mám letos to nejdůležitější splněno, zítra ještě udělám ovocný dort z višní a rybízu, do želé dám sebranou ovocnou pěnu z dnešního džemování.
      Pořádně mě bolí nohy, stála jsem prakticky celý den.
      Odpoledne šly mraky, ale nezapršelo, tak jsem musela zase zalévat...

      K seriálům, Grantchester se mi líbil, protože hlavní hrdina je fakt fešák :-);, ale ve 4. sérii, kde si Sidney vzal černošku a najelo se na multikulti téma, mě to přestalo bavit.
      Teď jsem dokoukala Friday Night Lights, všech pět sérií, je to jen s anglickými titulky, ale stojí to za to. Když se člověk kouká na notebooku, tak si to může stopnout a pokud něčemu nerozumí (terminologii amerického fotbalu neřeším :-)), tak si slovíčka dohledat.
      Jinak v létě asi znovu opráším seriál Frasier, ten nikdy nezklame! :-)

      Vymazat
    3. Jezuskote, kde jste vyhrabala tenhle robot! :-) Ten mám, ale jen šlehač, hnětač a strouhač. Hnětač jsem nikdy nepoužila, od strouhače se mi ztratilo bílé kolečko, tak jsem dlouho používala jen šlehač, a to pak byl lepší pozdější tyčový a ruční šlehač, ty využiju. Tento starý robůtek je někde ve sklepě a asi ho už nevytáhnu. Ale ráda jsem si ho připomněla!

      Vaše džemy mají krásnou barvu, určitě jsou výborné. Já dělám asi trochu řidší (dávám si je do jogurtu, ovesné nebo jáhlové kaše, apod., tak je dobře, když to provlhčí) a s kousky ovoce. Ale u rybízových to nejde, to je rosol. Pamatuju, jak s odšťavňováním strojkem pomáhal mámě i táta, byl to vždy proces s těmi zrníčky. - Já rybíz zase tradičně jen zamrazím, přidávám ho pár hrstí na ovocné koláče, pro chuť.

      S tím farářem z Grant., tedy ženy, vy toho naděláte s jedním fešákem! :-) No jo, je to hezoun, ale já jsem spíš na charaktery. :-) A to on je.

      Vymazat
    4. Já jsem ty věci na něj používala minimálně, snad jen mixér, a pak to kolečko muž rozbil, takže taky nic. Jo, mlela jsem na tom robotu mák, to jde fakt dobře a za totáče se mletý mák nedal koupit.
      Ale odšťavňovač - to má smysl. Teď se kvalitní koupí za cca 10 tisíc a to se mi nechce dávat.
      ono totiž je snadné odšťavňovat jablka, hrušky, švestky, prostě měkké ovoce bez peciček, ale rybíz, angrešt a ostružiny - na ty musí být šnekový odšťavňovač.
      A tedy odšťavnit na ručním strojku 7-8 kg rybízu, to by mě omylo! :-)
      Na robotu jsem to měla za dvě hodiny. Do toho počítám, že po každé dávce cca 1 kg jsem musela vše rozebrat a zase složit, přece jen se to zanese. Šlupek, zrníček a stonků jsem měla plnou velkou místu, vyvezla jsem to do bioodpadu.

      Vymazat
    5. Ano, to určitě. Na odšťavňování rybízu je to asi výborné, ale nemám nic takového a ani nechci, rybízovou marmeládu si případně koupím, na slepení lineckého. Co se týče mletí máku, dostala jsem starý litinový strojek po babičce, co se uchytí ke stolu a ručně mele klikou, drtí to zrnka jako v lisu. Většinou ale už kupuju mletý.
      Máte za sebou opravdu dobrou práci. :-)

      Vymazat
    6. Rybízová marmeláda neni nic moc,tak do lineckeho cukroví nebo pirožků.Do palačinek je moc kyselá a pálí mne po ni žáha a do jogurtu už vůbec,ten je nakyslý sám o sobě a ještě rybíz...brrr...Mám ještě zásoby z roku 2015.,takže letos nechám rybíz spadnout.Dřív jsme přebytky odnesli prodat do zeleniny, za totality to vykupovali a člověk dostal pár korun na ruku,vezla jsem to na vozíku,takže žádné další náklady na benzín,dnes by se to možná ani nevyplatilo.

      Vymazat
    7. A co Sachr, Gaio! A piškotový dort vůbec, proříznout a namazat rybízovou zavařeninou, teď v létě udělám párkrát piškotovou roládu a ta je s rybízovým džemem dokonalá!
      Taky si ráda namažu vánočku (třebas koupenou), máslem a džemem,, mňam.

      Vymazat
    8. Sachr vždy s meruňkovou marmeládou! To je v originální receptuře.

      Vymazat
    9. Mám známé, které jinou než rybízovou marmeládu neuznávají. Tak ji Aleně neberte, když jí chutná a rodině taky. Nakonec i ten Sachr může být někdy s rybízovou. A já ho neumím vůbec, občas si ho dám v cukrárně a jaká je v něm marmeláda, toho jsem si ještě nevšimla...

      Vymazat
    10. https://fresh.iprima.cz/sacheruv-dort ... a jiné odkazy
      prostě to je čokoládový dort, ale ne Sachrův, když tam není rozehřátá meruňková marmeláda.

      Vymazat
  10. https://imgur.com/2qFy6It
    https://imgur.com/uFvN0ya
    https://imgur.com/qT09L4Z

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám vás zase na netu, v novém krtinci.
      Kolik dní na Baltu trvala bouře?

      Vymazat
  11. čtvrtek (v kydech odkope se..)

    Dnes jsem nevylez z postele…

    Dnes jsem nevylez z postele
    ani když zvonili v kostele.
    Sežral jsem párek s muštardou
    stal jsem se tady retardou;
    kdybych žral normálně ryby
    nedopustil se chyby -
    mohl jsem běhat po mrazu
    dát časům ránu do vázu
    nebo se sápat z vln
    chaluh a písku pln.
    Tak žeru jenom espumisan
    ze čtvrtku trochu rozkolísán.

    pátek (tamtéž)

    Zítra jedu k Babě Jaze

    tam zas bude fajně, blaze
    křehké maso mezi květy
    žádný Sobibor či Lety.
    Nažhavená pec
    na kanárka klec
    pohádkové výjevy
    citronové polevy.
    Jednou ročně se to může
    nezůstane ani kůže
    z miruny či křepelky
    nebo z husí prdélky.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak vítejte! Užil jste si všeho, koukám a čtu :))

    OdpovědětVymazat
  13. To: Ládik!!!
    Krásné moře, dík. Jistě i mnoho kroků. Pokud ale bylo opravdu chladno - bylo Vaše dočasné obydlí dostatečně vyhřáté či čím si Poláci u Baltu topí?

    Ani já letos nebudu rybízovou marmeládu dělat - máme ještě z roku 2017. Maliny jsou letos malé, tak si každý natrhal do pusy dle chuti, meruňky zatím zralé nejsou - pokud jich na stromě úplně dozraje dostatečné množství, tak je zmarmeláduji.
    Stejný robot, co má paní Alena i Maruška, si pořídila maminka taky, já si koupila novou ETu s kovovou šlehací nádobou (bez dalšího příslušenství) asi před dvěma lety, neužívaný mixér možná ještě funguje. Moje sestra, která o něj pečuje lépe, ho užívá stále.
    Rybíz ale meleme na výbavovém mlýnku mé maminky, stejně tak dcerenka pro svou potřebu mák, maliny a ostružiny zbavuju zrníček pasírováním.




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Bosh a jsem s nim velmi spokojená
      https://www.mall.cz/kuchynske-roboty/bosch-mum-4405?gclid=EAIaIQobChMIjrGYr6Oi4wIVCc53Ch0vsgELEAQYCSABEgJgmfD

      Vymazat
    2. Pozor, dámy, zrníčka malin a ostružin jsou velmi zdravá - obsahují spoustu zinku a dalších látek. Mrkněte, hlavně na body 5 a 9 :-)

      https://www.extra.cz/bojite-se-starnuti-nebo-potrebujete-zhubnout-a-dalsich-12-duvodu-proc-se-letos-poradne-prejist-malinami

      Vymazat
    3. Ten ruční robůtek mám ještě z NDR :-) Je praktický a už přes třicet let v něm třu žloutky, šlehám bílky a mixuji tekutiny.
      Moji rodiče měli jeden z prvních robotů, koupili ho v 60. letech, ale taky jsme využívali leda mixér, někdy snad v něm matka hnětla těsto... Robot měl i loupač brambor, to byla ocelová mísa a uvnitř měla hrubý povlak s kamínky (jako šmirglpapír, ale hrubší a s výstupky). No, použili jsme to párkrát, brambory se stejně musely dočistit a té práce při mytí nádoby!
      V mixéru matka tehdy dělala banánový flip! To bylo něco, dnes to člověk může dělat, kdy ho to napadne, ale tehdy! Z banánu! Přitom to byl vlastně mléčný koktejl, jen na místo jahod se tam dal banán.


      Vymazat
    4. My měli i zmrzlinový strojek,ale nikomu se s tim nechtělo dělat a radši jsme vždy koupili zmrzlinu hotovou,průmyslovou,tenkrát to byly ještě opravdu smetanové krémy,ne jak dnes,cukr a kokosový olej,když odstředěná syrovátka,tak to už byl svátek. A stejně jsme zmrzliny doma jedli jen ve svátek,to už muselo byt,ne jako dnes,že to lidé žerou denně

      Vymazat
  14. Tento týden to asi zase nebude na plovárnu,20 stupňů je málo.

    OdpovědětVymazat
  15. Slupsk

    https://imgur.com/cYNLBNF
    https://imgur.com/jcFwHu8
    https://imgur.com/nrCxQXC

    Čtvrtek 10 kroků, pátek 26000 kroků, dole 4 kila.
    Obydlí vyhřáté, chlad příjemný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, střevní chřipka už zase řádí. Čekám, kdy se dostane k nám. Doufám, že nebudu doma sama, až mě to postihne. To si člověk sám ani neuvaří čaj...

      Vymazat
    2. Kytky tam asi kropí, ale tráva je vyprahlá jako tady. A co ty malby na fasádě, to je tam obvyklé?

      Tak aspoň vím, jak vypadá Slupsk. Někdy předloni jsem tam měla jet s hudebníky, ale autobusem z Plzně přes Ostravu na jeden zátah je to špatné, vzdala jsem to.

      Co se líbilo děvčatům?

      Vymazat
    3. Aleno,to myslíte,že Ládik tolik naběhal na záchod?

      Vymazat
    4. Na záchod jsem nemusel. Jenom bolel žaludek, to je celé.

      Vymazat
    5. Tak to bylo něco jiného. Snad už je vám dobře.

      Vymazat
  16. Jsem prostě slabota, nesnáším krutost a násilí. Proti koridě bych šla protestovat taky.
    https://tv.idnes.cz/zahranicni/ve-spanelsku-protestovali-proti-behu-s-byky.V190705_193321_idnestv_stan

    Někdo řekne - je to jejich tradice. Ale tradice byly i gladiátorské zápasy a nakonec se od nich upustilo (prý hlavně proto, že to byla nuda!). A tak se člověk zamýšlí, jak velmi se může změnit pojetí lidských práv za půldruhého tisíce let. Čímž nemyslím, že dnes je mezi lidmi méně agresivity a brutality. A těch býků je mi líto více než lidstva obecně.

    https://21stoleti.cz/2007/12/19/rimske-areny-jen-kruta-zabava-omyl/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na světě je hodně nešvarů

      Vymazat
    2. Marie, lidé takoví byli vždy, co byly veřejné popravy ve středověku?
      Vždy jsem se sama sebe ptala, jaké publikum tam chodilo a přihlíželo, rodiče tam brali děti...
      Tak bych Španělům koridu nechala, jako ventil, ale sama bych na to nešla ani za nic.
      Ti býci jsou na to chovaní, mají pěkný býčí život, nakonec každý býk či kráva zemře při porážce. A maso kupujeme, ne?

      Vymazat
    3. No jo, pohled z jiného úhlu může být až uklidňující, ale mně to vždycky zvedne žaludek, jsem z toho špatná.

      Vymazat
  17. Bouře netrvala dlouho, ani žádná nebyla. Jenom vítr. Kšiltovku jedině přibít hřebíkem - já to řešil utaženou kapucí goretexky. Pláž zmizela ve vodě.
    Holky byly 3ks (N, Boltka, královna), preferovaly obchodní centrum Jantar, zejména žraní hambáčů z papíru. Malované fasády nebyly všude, jenom na 1 místě... já chodil kolem vody, chodidla do hladka.

    https://imgur.com/rvaggYA
    https://imgur.com/XS71mut
    https://imgur.com/siHEVgs
    https://imgur.com/JawE1LQ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, teď už do Slupsku ani nemusím. :-) Ale k Baltu bych se podívala ráda. Sedla bych si na ten písečný svah a dlouho koukala na vlny a horizont. To musí být zážitek...
      Snad tam nejsou mravenci? :-)
      A holky jsou kočky, figurky mají jako malinu. Asi rodinné geny.

      Vymazat
    2. Ani mravenci, ani mouchy nebo komáři. Jenom ptáci.
      https://imgur.com/MaKWH9D

      Vymazat
  18. vítr

    https://imgur.com/wOuJ4sj
    https://imgur.com/WLUu10K
    https://imgur.com/j907zDu
    https://imgur.com/gazDmNU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bezvadné fotoalbum. Vlezu skoro do každé vody, ale tahle až zelená a vzteklá by mě asi nenalákala. Ale pohled na ni je rozhodně poutavý.

      Vymazat
    2. Já bych chodila po pláži, ráno a večer, u Baltu je léčivý vzduch, plný jódu a brómu. Dobré pro plíce a pro hlasivky.

      Vymazat
  19. To: Ládik!!!
    Tělo se holt našemu způsobu života občas vzepře – však si na odpočinek vyšetřete nejméně další týden, třeba až na podzim, kdy je příjemně i na jihu. I když třeba do Bulharska je to na čtyřech kolech přece jen malinko z ruky, k Jadranu blíže. Co jste si k Baltu vzal na čtení?
    Naše mladší vnučka je ode dneška na dvoutýdenním táboře a pak jede na 10 dní na další, starší i se šibou inu také doma není, co Vaše omladina?

    To: Alena a Gaia
    Robot – podívala jsem se na odkaz paní Aleny lépe – náš starý ETA robot byl dle pohonu asi s jiným číslem, ale se stejným základním vybavením. Když jsme doma měli první robot s mixerem, tak se pravda všeliké koktejly také vyráběly často . Pro mne poslední už jsem vybírala vzhledem k občas již gramlavým rukám s kovovou mísou s uchy.
    Vy tu tak občas na své maminky zabrbláte – ale neměly jste se s nimi dle mého vůbec zle a vychovaly z Vás obou přinejmenším výborné sebevědomé hospodyně.

    To: Liška
    Stárnutí se nebojím, stejně s ním nic nenadělám. Docela by mne zajímalo, kolik zinku se ze semínek dostane do těla, než ho tato opustí…

    To: Marie i další, co na ně odsud energie vyzařuje
    Jak se pozná, když tu z některých krtky napsaných slov srší energie a z jiných ne? Na koridu mám úplně stejný názor s paní Alenou.

    Na ACZ nic nového - zaujal mne nadpis „Betlémská kaple si připomněla smrt Jana Husa. Je čas se sjednotit, vyzval lidi biskup“ – půjdou svým sjednocením církve příkladem? Je-li jich u nás registrováno 41, tak alespoň ty, co uznávají Starý i Nový zákon.

    Dnes už dosti, pěkný zbytek neděle všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem ten iniciátor. Holky u Jadranu byly (před 2 lety v Jugošce), královna před 14 dny v Caorle na 11 dnů. Obě svorně: Polsko je lepší. Písek, čistota, klid, žádný humbuk, boso z moře až do bydlení. Mi by vyhověly více severské státy, jenže nikdo nechce zažívat tu dopravu (přitom Stockholm udělám za 18 hodin, přes Flensburg). V Polsku jen odpočívám po borovém lese a čvachtám se, když to jde. Letos ze 7 dnů byly 3 v moři, zbytek po pláži ... ale to nevadí. Ani ta zimní bunda nevadí, aspoň je v ní teplo, když voda má u břehu 15.

      Vymazat
    2. Jaguško, spletla jste si mne zřejmě s Marií, já se stárnutí taky nebojím, jen ve dvou se to, holt, stárne líp...

      Vymazat
    3. Já si stárnutí užívám. Zinek jsem nevážila, ale každý rok se mi podaří za léto někde ukrást tak 20 malin. Vypadám asi mladě i se tak cítím, tuhle mi někdo řekl "slečno", tak bych ty maliny měla mírně omezit.

      Vymazat
    4. No, BJ, ze mě hospodyni udělal až život. Vařit jsem se naučila s dětmi, protože jsem vařit musela, a dnes vařím tak asi jako většina žen.
      Matka mě k vaření nevedla, resp. když mě to učila, tak mě pořád jen kritizovala a posmívala se mi, nikdy jsem nevěděla, zda je to dobře nebo ne... Jednou, to mi bylo asi 16, odjela matka na 4 týdny do lázní. My byli s otcem doma sami, docela nám to vyhovovalo, začali jsme se zase trochu sbližovat, já se snažila matku zastoupit... před jejím příjezdem jsme uklidili byt a já uvařila oběd - a bylo zle! Scéna, vygradovaná do válení na zemi atd. Matka se zlobila, že nenašla byt v rozvalinách a že otec byl spokojený, že se nám vedlo dobře. Že tam čtyři týdny randila s nějakým moravským truhlářem, co jí pak posílal poličky a skříňky, přijel do Prahy, psal jí dopisy, kterým se s otcem posmívala, to bylo vedlejší. :-)
      V 18 jsem neuměla nakrájet cibuli, rozbít vejce, nevěděla jsem, co se dává do bramboráku, miliony věcí.
      Tak jsem se to snažila u své dcery nezanedbat a - narazila jsem na její nešťastnou povahu. Ona nesnese jakékoliv poučování. Já jí vysvětlovala, že jednou jí ukážu postup, jak se to či ono dělá, pak že to udělá sama třebas s mou mírnou pomocí a nakonec může uvařit celý oběd a já jí do toho nebudu mluvit! Ale to nešlo, prostě ne, já sama, já sama... tak jo.
      Musela si projít tu samou cestu jako já, i když kvůli sobě, teď už vaří, má dítě, tak se musí snažit. Na chatě ode mne něco pochytí, snažím se předat zkušenosti nenápadně, jen tak mimochodem.

      Vymazat
    5. Kus dál se dále rozvádí úvahy o matkách a mně to nedá nepřipsat ještě pár slov k tomu zde.
      Posuzovat vztah matky k dceři na základě toho, jestli ji naučila vařit a vést domácnost, není tak úplně jednoduché. Já jsem se k vaření nehrnula, protože máma dělala vše od oka a neměla ráda, když se jí kolem toho v malé kuchyni motám. Všechno jsem se učila za chodu až po své svatbě, to byl konečně motiv i možnosti, ba nutnost. A šlo to dobře, občasná rada od mámy byla vždy ochotně po ruce a třeba i po telefonu. Pokud mě něco vychovalo, tak mámin příklad, že se domácnosti věnovala bez reptání a s chutí, byla vyučená kuchařka... Robota ani šlehač či něco podobného jsme doma nikdy neměli, pouze ty strojky na maso, mák a rybíz. To já už jsem si je časem pořídila, i bez mámina vedení.

      V případě Aleny a jen podle toho, co sama píše, bych řekla, že lituju Alenu, že viděla matku takovou, jak o ní vypráví, a že matka si zřejmě neuvědomovala, jakou ji její muž i její dítě vnímají. Věděla (matka) o svých chybách? Bylo jí to jedno, omluvila se aspoň někdy? - atd., to už je na jiné povídání.
      Zrovna tak asi zaslouží politovat matka. Možná byla z domova rozmazlená, nebo psychicky ne zcela v pořádku, možná byla ve svém životě nešťastná, příliš náročná, něčeho se obávala... to už je taky na jiné úvahy. Nehodí se spekulovat, Aleně jen přeju, aby se nad ty špatné vzpomínky dokázala povznést a pokud jí jen trochu pomůže se třeba i tady z nich vypovídat, tak ji v tom podporuji.

      Vymazat
  20. BJ
    Až jsem se lekla a honem hledala, kde jsem napsala, že z některých krtky napsaných slov srší energie a z jiných ne?? To je přece nesmysl. Když píšu o energii slov, myslím tím to, že z těch slov vyzařuje energie mluvčího, a tu máme přece všichni - nějakou. Pro někoho příznivou, pro někoho třeba i nepříznivou, to záleží na tom, jak koho vnímáme.
    Já měla na mysli ten časový přenos. Kolikrát se mi stalo, že jsem omylem otevřela starý krtinec a začala číst, a vůbec mi nedošlo, že je to staré. Spíše autoři jsou nezaměnitelní. Takže když Gaie chyběl Ládik s jeho energií (Gaia06 července, 2019 06:28
    Ladikova energie tu každopádně chybí)
    tak jsem jí jen poradila přečíst si něco od něj z dřívějška. Mně to funguje, občas čtu staré blogy a diskuse pod nimi a jako by to ti dotyční říkali dnes.

    OdpovědětVymazat
  21. Americké stolování. Mi to připadá, jako u prasat. Nekulturní, hovadské, ohavné - nevím, jak to nazvat. Žere se z papíru, fet teče po předloktích. Maras, maras, maras. Houska s nějakým pomletým hnojem v přepočtu za 2 stovky, no nekup to.

    https://imgur.com/89F83tX
    https://imgur.com/o7sLmNC
    https://imgur.com/R11fqWK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt to není příliš estetický způsob konzumace. Představte si, že to maso bylo z konyka, což by u Poláků nebylo až tak neobvyklé, že...

      Vymazat
  22. Holub někam ulít. S poštou.

    Nebo jestli on se neproměňuje. O půlnoci, už jsem spala, mě probudilo hlasité ptačí pískání, stále stejné - dlouhé "píííísk", trylek a oblouk melodie vzhůru, jako když se ptáte. Seděl na protějším stromě, viděla jsem ho otevřeným oknem přímo z postele, jak na strom dopadá světlo pouliční lampy. Nenapadlo mě nic jiného, než jeho "písničku" imitovat... Zkusila jsem hvízdnout něco podobného, pak znovu. Moc hlasité to nebylo, už mi to nehvízdá, ale pták utichl a když jsem to znovu zopakovala, zazpíval on to své. A zase já, hned po mně on. Pak vždycky čekal, jestli se ozvu, a hned po mně... no působilo to jako nějaké čarování, povídat si s ptákem! Hlavní ale bylo, že pak už přestal vyvádět a já usnula. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://youtu.be/X3MuJ-krcuY

      Vymazat
    2. To se mi, marie, líbí! Měla jste půlnoční rozhovor zpěvem s holubem! :-)

      Vymazat
    3. Je fakt, že Jáchyma je někdy potřeba vyvolat, to je jak s rytířem Brtníkem z Brtníku. Musí se přečíst kouzelná formulace či co :)

      Vymazat
    4. :-)

      A kde jste ho, Gaio, vyštrachala, toho pěvce? V téhle písničce, co mi naskočila hned za tím sama, je dobrý rytmus. Ten by se mohl líbit i Zdenkovi.
      https://www.youtube.com/watch?v=uEzEimVDzBw

      Vymazat
    5. Ten tuhle zpíval u nás na náměstí

      Vymazat
  23. Jinak, teď Netflix vydal třetí sérii seriálu Stranger Things, kdo předchozí dvě série neviděl, doporučuji ke shlédnutí!
    Je to dojemné a milé, zároveň strašidelné, ale ne tak, aby se člověk přestal koukat.
    91 % na ČSFD, to je dobré vysvědčení!
    https://www.csfd.cz/film/430582-stranger-things/prehled/
    Já se na to koukla před trojkou, abych byla v obraze, a znovu se mi to líbilo. Možná ještě víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívala jsem se a pamatuju se, že to mělo divný konec, takže pokračování vítám. Jen si to budu muset taky připomenout, už je to zakryto nánosy jiných dějů. :-)
      Nejdřív ale dokončím Vládu. Jsem u 3. dílu, nevím, jestli jich pustím ještě víc. O hodné královně a zlých čarodějích, má to hezký osobní příběh té Birgit, ale obávám se, že tam bude propaganda. Taková, která mně nesedí. A celkově mi to nic nedává.

      Vymazat
    2. Tak se na to dívám, a třetí série začíná nalejvárnou, někdo znovu otevřel bránu zla, spojnici s podzemním světem, a kdopak to asi byl, no přece ruští generálové!
      ... už v minulé sérii jsem si všimla, že když někdo řekl - za 2. světové války Němci... a hoch ho opravil- nacisti.
      V Americe propaganda proti Rusku letí, ale toto, to už je moc.
      No, budu se koukat, a pak vám poreferuji, snad to nebude o zlém Rusku.

      Mimochodem, na schůzce G20 v Ósace při tiskovce Putina a Trumpa nějaká novinářka zakřičela na Trumpa: "Pane presidente, řeknete Rusku, aby se nevměšovalo do příštích amerických voleb?"
      "Jasně", odpověděl Trump, obrátil se k Putinovi a řekl mu: "Nevměšujte se do příštích amerických voleb!" A oba se tomu srdečně zasmáli.
      Video dole na stránce BBC.
      https://www.bbc.com/news/world-europe-48795764

      Vymazat
  24. Kalousek odšpuntoval fantazii: Jak by dopadli Cyril s Metodějem za vlády SPD?
    http://jdem.cz/fbhhv7
    K tomu komenty:
    - kombinace opojení mocí a opojení špiritusem, to má na soudnost velice zhoubný vliv….
    - jo, Delirius a Tremens. Zásadním způsobem zformovali obyvatelstvo na Moravě a důsledky jejich mise jsou na Moravě zřetelné dodnes. Müller a Thurgau měli při své pastorační cestě také jakési výsledky, ale proti výše zmíněnému ostrovnímu teamu měli jenom lokální jihomoravský dopad.
    - nejen na Moravě… I když tam měli hlavní působiště… Zvláště v hornaté oblasti Beskyd, kde zakládali svatyně, zvané pálenice…

    OdpovědětVymazat
  25. Tužka napíše,....prohlédla a pročetla jsem nový krtinec,...díky za něj,pane zřizovateli,...k něčemu bych něco podotkla,...ááále,...je to poskládané jak květy na Svatojanské ošatce,...od něčeho něco,....dělali jste někdy někdo Svatojanskou ošatku z bylin a z přání k Svatému Janu....
    V dětství, dokud žila moje nevlastní prababička, tak jsem ji vždycky před Svatým Janem sestavovala. Z bylin, které se nechaly na ošatce uschnout, pak se daly do zvláštního sáčku z plátna,....a používaly se ve chvílích, kdy bylo dost špatně,....měly dělat zázraky.
    Letos jsem ošatku vystlala, přání taky napsala, a dneska dala do sáčku, který jsem jako dítě vlastnoručně ušila a vyšila na něj kvítka a lístečky.
    Ten sáček jsem opatrovala jako památeční,....mnoho památečních věcí se mi ztratilo,...lépe, bylo ukradeno.
    Od šestnácti a půl jsem si platila mansardu ve městě, kde jsem chodila do školy,...nechávala jsem si tam věci, žít se tam nedalo,...nebylo tam ani světlo a svítit svíčkou jsem nesměla, byla to jen taková velká dřevěná bedna nad vchodem do domku, majitelka domu měla strach, aby to nevyhořelo. V létě se tam dalo spát, ale v zimě,...párkrát jsem tam v zimě přespala,...prkna se rozestupovala, na podlaze malé návjejky sněhu, který vítr navál,...jo, tak ta majitelka toho domu mi hrabala ve věcech, a co se jí hodilo a zalíbilo, to mi sebrala.

    Jsem sentimentální,...to ta Svatojanská ošatka a vzpomínky,...budu s tím muset něco udělat,....nejlepší je práce a soustředit se na něco, co minulost vůbec nepřipomíná.

    Zalévám,...kontolovala jsem vodoměr,....vycmrndala jsem zaléváním navíc jen sedm kubiku nad průměr, který si píšu. To není zas tak moc, počítala jsem s větším množstvím,....a tak jsem dnes důkladně zalila jabloně, aby nebyl propad suchem,...ty mi tu investici bohatě vrátí, netroškařila jsem, dostaly každá odhadem sto litrů a možná i víc,....má být ochlazení, tak nebude takový odpar a jabloně to investují do plodů. Letní plody jsou už jako tenisáky,...už se těším,....není nad právě utržené šťavnaté jablíčko,...hlavně aby nepřišly kroupy,...to by byla pohroma.

    Teploměr jde dolů,...kam až asi sleze?....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Tužko, já taky zalévám stromy, alespoň ty mladé, nové, žloutnou jim listy. Na parcele mi usychá jabloňka, ale tu asi nezachráním, to bych tam musela jezdit ob den.
      Vy přemýšlíte nad věcmi, o které jste přišla, a já zase přemýšlím, jak se zbavit věcí, ke kterým jsem přišla :-)
      Navíc, matka je živá, tak je mi to zatěžko, likvidovat její věci, ale na druhou stranu to udělat musím stejně.
      Život si s námi umí zahrát...

      Vymazat
    2. Co člověk za život nashromáždí zbytečných krámů

      Vymazat
  26. Reportáž ruské TV ze švédského města Malmö
    http://www.zvedavec.org/vezkratce/16411/
    Je to s českými titulky a je to dokument, který naše TV nebude vysílat.
    V 70. letech jsem ráda četla detektivky dvojice Sjöwallová – Wahlöö, tehdy to byl vzácný pohled za hranice. Jejich příběhy se odehrávaly právě v Malmö. A už tehdy tam bylo cizinců z Maroka, Alžírska atd. hafo. Autoři jim stranili, dělali ze Švédů rasisty a ukazovali, jak pěkně multi-kulti by se dalo žít. Jenže já to tehdy nechápala.
    V reportáži mluví jeden z generace, která přišla do Švédska tehdy, v 70. A 80. letech. Říká: „Oni dnes utíkají ze svých zemí před válkou, a když jsou tu, tak rozpoutávají válku tady“…

    OdpovědětVymazat
  27. Doma u Baby Jagi:

    https://imgur.com/ho8CjVg
    https://imgur.com/7ynqFLN
    https://imgur.com/tpFZD90
    https://imgur.com/g4W5dZi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta vaše Baba Jaga je chlap! Zřejmě sloužil jako model k vytesání nějaký vysloužilý baník.
      Děvčata jsou z toho Polska nějaká přepadlá.... nebo jen tak vážně studují jídelní lístek? Čekala bych, že se po té břečce vrhnou na cokoli domácího.
      Dětský koutek pro nejmenší má BJ krásný!

      Vymazat
    2. Jsou to studijní typy a studují jídelní lístek. Naštěstí byl ve 4 jazycích, tak si vybraly.
      Nakonec chtěly dezert - zvítězily "3 zlaté vlasy BJ":

      https://imgur.com/15lnUmn

      Vymazat
    3. To měly holky odvahu. Kdoví, čí vlasy jsou v tom přimíchané.. :-)
      A snad jim vlasy taky plnily přání, či aspoň odpovídaly na dotazy. Nebo BJ není vševěd? Tak aspoň nějaká kouzla by mohly ty vlasy umět.

      Vymazat
    4. Až teď dál čtu... tak to je v Polsku focené? Tak to jsou moje poznámky naprd.

      Vymazat
  28. Odpovědi
    1. Hledala jsem vhodnou píseň, ale našla jsem jen Krtka. Je v něm i sako pro pana Ládika!!!
      https://www.youtube.com/watch?v=KStcS_ZJWms

      Vymazat
  29. Jáchyme, vylezte z ogurek
    kolik tu máte Sněhurek
    každá na Vás čeká
    Fiona na Šreka
    Tornádo na Kolu Loku
    některé už píchá v boku
    jiné kanou suché slzy
    vylezte už hodně brzy
    čekání je kruté
    vylez, i ty Brute!

    OdpovědětVymazat
  30. Ed Sheeran zazpíval Pražanům. A asi dobře.... Mně se na něm nejvíc líbí přirozenost a srdečnost, v mluvení i zpívání. Ať mu vydrží.

    https://www.novinky.cz/kultura/509784-recenze-hlasity-kluk-s-kytarou-ed-sheeran-zacloumal-davem.html

    Concert ED SHEERAN Prague Airport Letňany 7.7.2019 Part 1
    https://www.youtube.com/watch?v=vh1monQazPM

    OdpovědětVymazat
  31. Trochu vody:
    https://www.youtube.com/watch?v=yhbotOIZrAg

    OdpovědětVymazat
  32. Kevinho - Uma Nora pra Cada Dia (Videoclipe Oficial)
    https://www.youtube.com/watch?v=hmgsrKYBpLo

    To: Marie
    Máte pravdu, jsou ty diskuse hodně podobné – i když leta, co nám přibývají, jsou v nich také patrná.
    Vrátila jsem namátkově až do krtčích jitrnic u pan Stejskala – první asi „reCAPTCHA končí, střídá ji Disqus“ a poslední u „Krásné velikonoce všem“.Chodila jsem tam z Disqusu mnohem méně často než sem do Nory, však tam také bylo hodně nicků a docela nepřehledno, marmelády se tam ale jistě vařily taky, ale nenarazila jsem na ně. S některými nicky jsem asi nepropsala ani slovíčko, jiní jsou na ACZ stále, další na Echu24 či i tu i onde – zrovna tuhle jsem si vzpomněla na pana draka Fafnira, který už má opravdu komentářů přemnoho a lajků ještě více.

    To: Ládik!!!
    Nemají u polské BJ zbytečně obsáhlou nabídku?
    Na Rajče už nedáváte nic? Že nyní už zase jpeg několik dní nefunguje, budu asi hledat něco podobného, kam by šlo do složek také přidávat.
    Odpočinkový týden nemusí být nutně u moře. Co tak třeba pár dnů bez Vaší omladiny třeba v Luhačovicích – tam se asi také běhá náramně.

    To: Liška
    Zdá se, že má hlava už je opravdu nejspíše jen na klobouk – když to vím, mám si údaje (včetně o zrníčkách od Marušky) ověřovat. Zdejší debatu o kloboucích jsem nějako opomenula – nosila jsem je jen za mlada a potom plátěné bílé k vodě. S kočárem po naší vísce už jsem chodila prostovlasá a mnoho let už jsem na hlavě neměla ani čepici – je-li nejhůře, tak to jistí kapuce bund.

    To: Alena
    Ráda jsem se dozvěděla, že všechno jen Vy sama. Vámi zmíněné dopisy Vám maminka předčítala za trest či kde jste se k nim dostala? Odpovídat netřeba a usuzuji, že nyní na ni nejste zbytečně ostrá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ -
      byli jsme tam naposled. Přistavěli kus baráku a atmosféra je pryč. 6 servírů a servírek tam běhá od ničeho k ničemu, překládají příbory a obracejí hrnky, s obsluhou to nemá nic společného.
      Také stálé ubytování v Rowech skončilo, po cca 13 letech. Majitel nebyl majitel, ale bratr od majitelky - a ta barák prodává. Januš má 65 a říkal, že už má práce dost, bude už jen doma v Gdaňsku. Tak příště jinam, přes Booking.com .... je to v podstatě jedno. Holky už projevily přání, že příští rok zase.

      Vymazat
    2. Baba Jaga na morální hlídce...
      BJ, bydleli jsme tři v malém bytě, tak jsem byla u toho, když matka dopisy četla a s otcem se smáli gramatickým chybám v dopise. Milostné dopisy to nebyly, pán byl ženatý a v lázních k ničemu nedošlo, moje matka jen ráda flirtovala. Myslím si, že pak dokonce k nám pan truhlář s manželkou přijeli a podívali se po Praze.
      Ale pána to asi vzalo, to se domnívám dnes, když vyhazuji na chatě všechny ty poličky a stolky.

      Vymazat
    3. Na morální hlídce
      nebo na obhlídce;
      pohlídat je třeba
      je to denní chleba -
      ten je lepší nežli veka
      či dokonce kartotéka.

      Vymazat
  33. To: Gaia
    Ještě jedna verze pro Vás, když dnes to na plovku nebude. (O čem se zpívá netuším a zkoumat nemíním.)
    Uma Nora para Cada Dia - Kevinho | FitDance TV (Coreografia Oficial)
    https://www.youtube.com/watch?v=mc6g9adXkNo

    OdpovědětVymazat
  34. Dvě zprávy, obě dobré: EU v troskách. Šéfka Bundeswehru velí Bruselu. Zeman zahájil koncovku.
    http://jdem.cz/fbkeg6
    "...Nejenže poprvé nějaká skupina zablokovala německou vůli, a povzbuzena se bude dále emancipovat. Ursula Leyenová se brzy stane pro vládce EU velkým problémem. Její schopnost ničit je nezastavitelná. Vyvolalo to (sice rychle utlumenou, ale o to reálnější) krizi i na německé vnitřní scéně. Všechny dohody a nacvičené podrazy byly znehodnoceny jako nikdy předtím. Unie se dál posunula k rozkladu. Mnohem víc, než napovídaly pro federalisty vcelku neškodné výsledky „eurovoleb“. EU se rozpadá. To je hlavní (nezamýšlený) výsledek kontrarevolučního vystoupení V4 a Itálie...
    ...Prezident poslal premiéra Babiše a předsedu socialistů Hamáčka z Lán domů "na ubikace" bez rozhřešení. Desinformační veřejnoprávní média a jejich pobočky se mohou pominout. Jsou beznadějní. Oni snad skutečně očekávali, že Miloš Zeman ve skvěle rozehrané partii, v níž si vydobyl neohrozitelnou pozici, slabému soupeři nečekaně nabídne remízu. Aby tento pak vyšel před dům a svým „Chvilkám“ hlásal vítězství?
    Je nad jejich schopnosti zaznamenat, že Zeman ryche převádí hru do koncovky, v níž jde už jen o to, zda to soupeř vzdá, nebo dostane mat. Babiš pochopil, a protože nechce být mezi poraženými, kývl na prezidentovu hru...
    ...Nic než otevřený střet už není možné. "

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem četla: Zeman zahájil hladovku. (za Staňka?)
      Fór je, že on žádnou hladovku držet nemusí. Pomalu ale jistě se všechno, co v politice chtěl, začíná plnit. I když oklikami.

      Vymazat
  35. Jak tohle vezmou naši čtvrkaři jsem zvědavá :))
    Babiše je čtvrtka, Zeman řídí stát. Spadli jsme do skrytého prezidentského systému
    Chachacha...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtvrtkaře tu prý zavedl Jáchym, ale ten je nezvěstný. Možná se odstěhoval.

      Vymazat
    2. Já myslím, že Jáchym je na dovolené anebo je nemocný. On se zase ozve!

      Vymazat
    3. Myslím, že Jáchym je v pískovém fjordu a nedal zprávu, je zralý na kárné řízení. Nebo jede na stepleru na rekord.

      Vymazat
    4. Čtvrtka babiše = rozvedený babiš z pohledu exbabišky, která by s ním po rozvodu zůstala.

      Vymazat
  36. Člověk se musí neustále rozvíjet. = učit.
    Zakoupila jsem kokosové mléko v plechovce, v akci za polovic tj. cca dvacku. Prohlížela jsem několik receptů, kde bylo předepsané....ale jako na potvoru nemám je uložené a zrovna jsem žádný nenašla. Tak jsem je jen tak zkusmo přijídala, k čemu se dalo jako mléko použít, např. teď jsem měla chuť na těstoviny s mákem a místo rozpuštěného másla si na to dávám smetánku do kafe, tak jsem použila to kokosové mléko. Nevím, jestli je znáte? A jakou máte zkušenost? Je takové tučnější, hezky mazlavé, tuhé části se dají rozetřít, ale stojí tam i vodnatá část a muselo by se to hodně protřepávat. Mírně nasládlé. V lednici (má se přelít do nekovové nádoby) mi už úplně ztuhlo a oddělilo se tuhé od tekutého. Příště asi nekoupím, leda bych měla lepší nápad na využití.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, jednou, cca před deseti lety mě dcera vzala do tehdy módní thajské restaurace ve Zborovské ulici na vyhlášenou specialitu, polévku TOM YAM KHUNG. Že prý tam chodí každý! :-)
      Čekaly jsme na jídlo skoro půl hodiny, pak nám přinesla znuděná servírka polévku, v ní plavalo rajče, takové to z konzervy s rajčaty vcelku, s nevyříznutým bubákem... stálo to asi 400,-
      Tak jsem si řekla, že takovou polévku dokážu uvařit taky. Našla jsem si recept. Tehdy jsem dělávala sushi, takže rybí omáčku jsem měla doma, houby taky, rajče taky, koupila jsem jen mražené krevetky (mají je ve věttších obchoďácích) a kokosové mléko, protože to se po otevření kazí, nedá se skladovat. Rybí omáčku mají u vietnamců vedle sojové omáčky, není to drahé a dá se to využít do číny.
      Přivedla jste mě na nápad, zakoupím ingredience a uvaříme si ji s dcerou na chatě, je to velice osvěžující polévka.
      TOM YAM KHUNG
      Suroviny - recept si upravuji podle váhy balení krevetek):
      1,5 litru kuřecího vývaru (případně stejné množství vývaru připraveného z kostky)
      500 g čerstvých oloupaných středně velkých krevet (lze i zmražených)
      2 stonky citronové trávy (lemongrass) … (nedávám)
      3 plátky čerstvého zázvoru
      1 polévková lžíce rozdrcených kořínků koriandru (lze nahradit drobnou vařenou petrželkou)
      150 g čerstvých nebo zavařených hub jemně nakrájených na kousky nebo na plátky
      1 středně velké rajče nakrájené na čtvrtky (já ho oloupu)
      1 lžíce nakrájené čerstvé chilli papričky
      3 polévkové lžíce rybí omáčky
      1 polévková lžíce tamarindové pasty (lze nahradit 5 polévkovými lžícemi čerstvé citronové šťávy)
      3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané limetkové nebo citronové šťávy
      1 čajová lžička mořské soli
      1 jarní cibulka nebo šalotka, případně pažitka a lístky koriandru (petržel /celer)
      Kokosové mléko
      PŘÍPRAVA :
      1/ Rozmražené krevety předem povaříme na mírném plameni v několika lžících vývaru, originálně ve velké pánvi (wong) asi 10 min., dokud nezmění barvu, pak slijeme a dáme stranou.
      2/ Hlavní část čerstvého kuřecího vývaru vaříme s nakrájenými kousky zázvoru a petrželkou na vysokém plameni až do varu. Plamen potom zmírníme a vaříme tento základ polévky intensivně ještě dalších 5 min. Potom přidáme zpět předvařené krevety, které jsme si dali po scezení stranou a dodáme nakrájené houby, rajče a za stálého míchání krátce povaříme asi další 2 – 3 min., dokud krevety nezrůžoví. Dejte pouze pozor, ať krevety zbytečně nepřevaříte!
      3/ Už téměř hotovou polévku sundáme z plamene a dodáme všechno ostatní koření, chilli, rybí omáčku a citronovou šťávu podle doporučené receptury anebo podle vlastní chuti.
      4/ chuť zjemníme kokosovým mlékem

      Dobrou letní chuť!

      Vymazat
    2. Kokosové mléko nemá s mlékem nic společného,akorát,že je bílé, já bych do toho dala rum a pila jako kokosový likér.

      Vymazat
    3. Nebo bych tim ochutila bábovku.

      Vymazat
    4. Marie má hlad a neví, co by zobla. Bere všechno.

      Vymazat
    5. Souhlasím s Gaiou, rum spraví všecko :))

      Vymazat
    6. Myslel jsem, že kokosové mléko není bílé, ale taková vodnatá nasládlá voda.

      Vymazat
    7. To je kokosová voda.
      Já dělávala léta na vánoce buď vaječný koňak,což bylo pracné,nez se uslehaly všechny ty žloutky nebo méně pracný kokosový likér,to se vařil kokos s mlékem a smetanou,potom se zcedilo a dolil se rum,bylo to dobré,ale obojí kaloricka bomba,takže když už jsem mela skoro 80 kilo,tak jsem ty vánoce musela trochu zjednodušit a už tak 15 let to nedělám,ale, bylo to dobre,recept z Praktické ženy,kterou jsem kdysi leta odebirala.

      Vymazat
    8. Tak za všechny rady i za recept na polévku moc děkuju!, ale asi ne. Krevety a ústřice jsem jedla jednou ve Fr., a od té doby už nikdy, nevyhledávám je. Mírně řečeno.

      Vymazat
  37. Dnes jsem pracovala na zahrádce,ale byla to smutná práce,jak je vše suché a vyprahlé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je tráva krásně zlatá a jsou v ní praskliny do Země. Druhá tráva nebude. Studánka teče, dnes 22 kýblů ... 3ks jsme rozvezli po nádražích a domovech, zbyl jen binec a zničená čtvrtka.

      Vymazat
    2. Tráva zatím jde,ale praskliny mam take a je to tvrdé jako kámen.
      Čtvrtka si odpočine a za chvíli ji bude zase smutno.Jako mne.Mela jsem tu minuly týden navstevu 3 dny a ještě teď mi je smutno z toho prázdna tady. Ale takhle se starat o vnoucata,to bych nedala.

      Vymazat
  38. Zdravím krtky!
    odešel mi ve čtvrtek noťas, teď jsem vyhrabal starou vyřazenou rachotinu, vyhnal z ní pavouky,nevím, jak dlouho vydrží, strašně se přehřívá, nejde aktualizovat.

    Takže končím, pokusím se alespoň některé zameškané příspěvky přečíst, až mašina vychladne.
    A taky se musím podívat do Kydů, jestli tam někdo za těch pět dnů neurážel Holuba nebo jestli tam Holub nedělal ostudu.

    Zdravím navrátilce Ládika, už se mi stýskalo po kvalitní poezii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, pošlu Vám syna na aktualizaci a hlavně řešení problémů. Mně odejde noťas a do druhého dne mám jiný. Není to poslední model, ale funguje. Takový malý koloběh noťasů v sítích. Tak se ozvěte :)

      Vymazat
    2. Nepoužívejte nb, ale normálně minitower, je to jako knížka a výkon může mít jako iMac, dá se v tom hrabat kolik let.. přístupné pro servis.

      Vymazat
  39. Tak jsem zalila,4 kubiky jsem zahrádce věnovala,což je 296 korun bez DPH.

    OdpovědětVymazat
  40. Oba psi, co jsme je tu minulý týden měli, zrovna přelínávají. Do domu se sice dostali jen největší lstí, ale přece - chuchvalců všude jako po boji. Včera a dnes jsem konečně všechno vyluxovala. Zítra jedu hned ráno do rodiště, podívat se na příbuzenstvo a do města - prý už i tam jsou všude kolony aut. Mě omejou! Nejklidnější město v Česku, hluk dělali vždycky jen halasní němečtí návštěvníci, a ona ta prokletá auta už jsou nacpaná i v tom mém idylickém ráji.....
    Návrat asi pozítří, tak se tu mějte a Jáchyma nešetřete!

    OdpovědětVymazat
  41. Nejlepší kytky jsou hledíky,lví hubičky.Mají spoustu barev,kvetou cele leto,samy se semení a cestují po zahradě,takže vždy překvapí a snáší sucho.

    OdpovědětVymazat
  42. A jedno moudrost
    Když máš cos chtěl míti,musíš jíti

    OdpovědětVymazat
  43. Mám posrané ráno, samé negativní věci a ještě musím vyjet na stavbu, kde debilové nedodali nejen regulační ventil, ale ani regulátor a investor si stěžuje, že měl v zimě teplo. Tak si to nejspíše ukradl sám. Hovado debilní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozitivní účinky dovolené jsou tímto v pr....

      Vymazat
    2. Kdybyste ji neměl,třeba by vás už kleplo.

      Vymazat
  44. Ten "kněz" Vácha je Orko? Jak k tomu proboha přišel? Že by rodiče? Nebo sám?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten je náš, lechovický. Orko je prý zkratka jeho skautího jména Orlí oko...

      Vymazat
  45. Tady je smutno,
    tak něco veselejšího.
    Indie předběhla USA metoo - a zdokonaluje kamasútru:
    → Indie dala světu kámásútru a ve svých osvětových snahách nepolevuje: jedna z bollywoodských hvězd obvinila jakéhosi chlapíka, že ji „znásilnil pohledem“… fascinující nový level „metoo“…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jáchyma!
      Snad to v Bollywoodu nebude tak zlé, vždyť dvě rivalky, herečky Deepika Padukone a Priyanka Chopra, se nyní objevily ve společném videoklipu Pinga! :-) Klip má 136 milionů shlédnutí! :-)
      https://www.youtube.com/watch?v=tzRFLMn4kpM
      To já jen, aby se tu oživil ospalý rybníček české a světové popiny trochou svěžího vánku z Indie. :-)
      Informace o obou dámách najdete zde:
      https://www.csfd.cz/tvurce/33099-priyanka-chopra/
      https://www.csfd.cz/tvurce/47391-deepika-padukone/

      Vymazat
    2. Tady je smutno, ale já měla veselo, byla u mě návštěva. Moje kamarádka a mí známí z Anglie Paul a Sheron. Upekla jsem jim kachnu se zelím a bramborovýma knedlema, cheesscace, pili jsme různá vína, včetně francouzských, mluvili o všem možném a naplánovali koncerty na znojemském festivalu. Hezké odpoledne a večer. Tak třeba bude nora večer taky aktivnější.

      Vymazat
  46. Tužka napíše,....jo,....mám jakousi pomalou reakci navšechno,...takže jsem se nechala vozit vnitrostátní dopravou,...projistotu,...jsem ospalá,....a kdybych se chtěla probrat ledovou sprchou,...tak si budu muset do kbelíku nandat led z mrazáku, protože mi z vodovodu teče voda teplá 23°C. Loni taky pár týdnů byla takhle teplá,....to znamená, že zem je dokonale vyschlá a prohřátá,...kdyby tam byla spodní voda, tak ty trubky ochladí.
    V zimě má ta z vodovodu 10-12°C,...když o to nestojím a raději bych si dopřála ráno tu teplou přes dvacet.

    Měli by mi odečíst díl stočného,...už od března se každý rok sprchuji venku, tak do začátku října, voda jde do prvního kompostu. Rovněž druhá a třetí voda z máchání je vynášena ven,....někdy na trávník, někdy do kompostu.
    Dělám to tak desetiletí,...příroda si se zbytky mýdla docela dobře poradí.

    Vždycka se u nás pralo venku pod jabloní,...jablka nebyla cítit mýdlem,...zem to přetransformovala. To už muselo opravdu mrznout, aby moje nevlastní babička, prababička, prateta, praly doma.
    Necky, mýdlo, valcha,....takže ekostopa podstatně menší, než u automatek.

    V ulici si koupili mladí manželé domek,...staří majitelé odešli do domova důchodců. Mají tři děti předškolního věku,....první, co si dali dokupy, byl veliký sušák,...je krásné počasí a je stále dokonale zaplněný prádlem. Tolik prádla, to nemůže snad jedna automatka utáhnout,...no, znám rodinu,...taky je jich pět, ....dvě holky, ta jedna tam má svého partnera,...no,...a ta rodina má automatky tři,...zaslechla jsem, když jsem šla kolem, jak říká sousedce,....dnes jedou od rána všechny tři automatky. Jo,....mají štěstí,...to když já jsem barák koupila, tak tyhle okrajové ulice byly napojené na starý vodovod. Když skončil nějaký seriál, na který se koukalo víc rodin, a pak se šlo osazenstvo mýt,...tak my, co jsme byli v horní části ulice,...tak jsme byli bez vody, než se zase naplnil vodojem a voda získala tlak. Pak s sebou vzala všechen kal z trubek, a mýt se stejně nešlo,....naplnit každý den kanystry jako jistič, že bude voda, byla každé ráno povinnost.

    Tak jsem odtajnila něco o sousedech,.....a už bude jedenáctá,...jo, na kostele dali dokupy bicí hodiny, takže bijou, ale docela s citem,....zvonky jsou příjemně vyladěny,...jinak bijou čtvrti,...jinak celé,...a půlnoc má jen tři tlumené údery,...takhle prý bily i ve středověku,....ponocného město nemělo,...lidi si nepřáli být buzeni,....píše se ve staré kronice.

    Před lety jsem si chodila v zimě kroniky půjčovat,...za padesát kaček za hodinu a vlastní funglnové rukavice, bílé z bavlny si přinést, nebo za třicet kaček zakoupit. V úschovně kronik byla pěkná kaltna,...hodinu u nich sedět bohatě stačilo. V létě na to nemám čas,...to tam bude tepleji.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  47. Fakt smutný den, naštěstí 12000 kroků při měsíčku, za bezvětří.

    OdpovědětVymazat
  48. Odpovědi
    1. Nepomohlo by Vám tohle, Gaio? Teda na spaní, ne wifi.
      https://postovnezdarma.cz/catalogsearch/result/?q=na+span%C3%AD+maska
      Co vlastně plovka, když se chválabohu ochladilo - pomáhají sluneční panely? U našich vnuček platívalo - a drží se toho asi pořád, že na koupání má být 25 asi ve stínu, na jednorázové odplavání tak stanoveného limita asi netřeba. Noci jsou u nás až studené, ba i ta Líza spí opět doma.
      Uvidíme, jaký bude zbytek léta a Vy spočtete výhody či ztráty svého předplatenkového rozhodnutí.
      Já včera kroků více než jindy - 16186, má naše Mišpule v tomto směru dobrý vliv. Ale na volno se loudá a hledá fuj věci čím dál víc.

      Vymazat
    2. Tak já teď plovku omezila,ono stejně bylo zavřeno, rozhodla jsem se dobře,20 vstupů, ještě nevyplýtvaných.
      Nějaké nesmysly kupovat nebudu,mám jich plný barák ,teď jsem tu měla návštěvu, včera pracovala na zahradě a resty ještě jsou, tak to tak nějak ubíhá má se oteplit,tak snad ještě něco uplavu.

      Vymazat
    3. Dyť ta voda musí být teplá, jak chcanky - tak 18-19°C, ne? I v 16°C se dá zvyknout za 2-3 vteřiny, pak vůbec nevadí. A žádní lidi, mouchy a hovada. Lehnu potom na deku, druhou se přikryju, hodím chvíli chrupnu a jdu zase... Tak to v Mejtě nejde?

      Vymazat
    4. V těch vedrech byla teplá 24 což byla hrůza a teď zavřeli. Nechápu smysl těch solárů a kvůli tomu to zdražení. To si asi jen namastila nějaká firma.A teď ještě budou zvedat daně o 50%!! a chtějí vybrat na tom 20 miliónů a určitě to zas vrazi do nějaké další kraviny.

      Vymazat
  49. Ochladilo se citelně. Bohužel voda chybí, takže ani chladno není pro přírodu kdoví jaká výhra. Kočky byly taky noci zalezlé doma, teď se šly vylepit na sluníčko. Byla jsem venku zalít a musím zajet vyřídit nějaké resty, např. zaplatit popelnice, nějak mi nedošlo, že už je červenec...
    https://www.youtube.com/watch?v=g5hgYbaheoM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, čas letí jak splašený konyk, za 16 dnů jsou chladná rána...

      Vymazat
    2. Co s tím?
      Ja včera málem padla,když mě kadeřnice objednala na příští týden a řekla sedmnáctého.Učit,tak už se hroutím

      Vymazat
    3. Co s tym?
      Nevšímat si toho a dělat svoji práci. Já měl před PLR 4 defekty na 1 hnacím kole u DAKRu, tak jsem je polepil, nazul pneu a nafoukal, dal do sklepa. Přijeli jsme a kolo drželo - tak namontovat a hurá .... prázdné přední pojezdové kolo. Ostny jako hřebíky, projel jsem nějakou 3 letou trnkou. Tak jsem lepil a zároveň objednal 2 duše, spolu byly levnější, než doprava. Lepení se nevedlo, ale včera pošta přivezla nové duše... Tak jsem včera po 20h asi hodinu rachotil po pozemku, čtvrtka byla v okně a řezala se smíchy, jak to se mnou mlátilo - stroj má cca 250kg, já 100 a jízda po vrstevnici nic moc, to monstrum chce dolů. Musím koupit příložky a zvětšit rozchod, nebo jezdit po spádnici. Metrová tráva není pro mulčování to nejlepší, nějaké zůstatky musím poslat do atmosféry přes mezisklad v lese.

      Vymazat
    4. Na stáří tedy nějak připravení nejste

      Vymazat
  50. Se mi dnes po ránu zdálo, že jsem byl v praze na vlakovém nádraží (!!!) a nebylo tam okýnko pro koupení jízdenky. Prý jde koupit jen z mobilu. Nešlo mi to, probudil jsem se hrůzou, že z té prdele budu muset jít domů pěšky.

    OdpovědětVymazat
  51. Něco k migraci v dnešních kydech:

    Všichni už jsou v dědinách
    hrabou se tam v plodinách
    skáčou šipky do bazénů
    k domu stopa od dezénu
    širokého es ú véčka
    bříško tlusté od pívečka.
    Kdo na jejich místo v městě?
    Na každý byt čeká dvěstě
    uchazečů z pakostanu
    za prachy ho nedostanú
    budou ho mít grátis
    stačí malý zápis
    na národním výboru,
    půlměsíc jde nahoru.

    OdpovědětVymazat
  52. Čas letí jak konyk
    mustank nebo ponyk
    hřiva mu jen vlaje
    Gája naňho laje.
    Nech ho Gájo utikat
    je to taký unykát
    letí, ani nefuní,
    neprdí a neduní.
    Či ho gdosi honí?
    Jen mu v uchu zvoní
    na poslední kolo
    čo bolo, to bolo.

    OdpovědětVymazat
  53. Docela dobré video
    https://video.info.cz/strunc/polacek-je-mi-zle-z-lidi-co-zemanovi-preji-smrt-tretinu-novinaru-bych-kvuli-aktivismu-vyhazel-42217.html

    OdpovědětVymazat
  54. No a panu Jahovi gratulace za prvenství Sagana v TdF. Šikovnej kluk...(tak bodejť by nebyl, třikrát mistr světa, že)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sagan je náš, ze Žiliny, to je hned za Svrčinovcem.

      Vymazat
  55. Dobrý večer krtkům, žádné velké zprávy nenesu.
    Všude je vidět sucho, a to ještě není srpen. Nekoupala jsem se, voda je na mě studená, nějak se málo otužuju. :-) Ale zase je fajn, že jsou chladné noci, dobře se spí. Nevím, jak to Gaia dělá s tím časným probouzením, to já jsem schopná usnout i kdykoli přes den, jak starý penzista. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doktor z Vesničky strediskove se též budil ve trictvrte na 4,to je znak staroby

      Vymazat
    2. U sousedů mají už druhého kojence, co se budí pravidelně v půl páté ráno. ... A známá dělala 10 let noční směny a budí se pořád mezi druhou a třetí. Tak si to tak neberte. Někomu stačí spát 4 hodiny, někomu ani 8.

      Vymazat
    3. Problémy se spaním má prý polovina populace,říká nějaký doktor na DVTV,co se na to specializuje,somnolog se mu říká.
      Miminka se budi brzy hlady,to časem přejde.
      A je lidová písnička,pověz ty mně má panenko zdali vstáváš za svítání zda je hodna upřímného milování
      takže i zvráceně podmíněná láska,znám ji od své matky,ta mě s ní často sadisticky budila o víkendech,když nemohla sama spát

      Vymazat
    4. Gaio, mám takový dojem, že jste si nasadila brouky do hlavy (nebo někdo). POkud vím, tak písničky byly vždycky nejen estetická záležitost, ale mnohem častěji měly působit na lidské city a myšlení. Vemte si nábožné písně, pro koho a co horují, nebo v minulých stoletích i písně pro děti s výchovným záměrem - o zbožné Bětulince, dítky k mravnosti a píli nabádající (buďmě pilné, nemeškejme, do školy hned všichni spějme), atd., a stejně tak i lidová tvorba. Patřilo tak nějak k folklóru, sociálnímu, dávat najevo, že jsem chasník s pěti pé - mladý, hezký, z dobré rodiny=majetný, a dívky totéž. Někdy to ovšem neplatilo, bohatý se zamiloval do chudé nebo naopak, a to pak jsou písně smutné, tomu doba nepřála. Tak se nedivte, že každý v písničkách hledal dívku pracovitou, však vládl feudalismus nebo kapitalismus.

      Napadá mě jich spousta:

      Což se mně, má milá, hezká zdáš
      Budeš-li tak hezká až se vdáš
      Ještě hezčejší, můj nejmilejší
      Vem si mě, vem si mě, uhlídáš

      Vem si mě, můj milý, vem, vem, vem
      Dobrá hospodyňka jsem, jsem, jsem
      Já ráno vstávám, kravičkám dávám
      Kuželíček každý den vypřádám

      Což se mně, má milá hezká zdáš
      Copak ti máti dá až se vdáš?
      Krávu s telátkem, ovci s jehňátkem
      Strakatou slepičku s kuřátkem

      Otočte to proti své matce, když z jejích požadavků na Vás máte stále strach: správné matky měly dát svým dcerám pořádnou výbavu. Hmotnou i morální. Tak holt se máma snažila, co mohla.... v duchu se jí postavte a zkritizujte ji, že to vlastně zvorala. A nebo taky ne - hodného mládence jste si našla a žila s ním spoustu hezkých let.

      Vymazat
    5. Doktor z VS není žádný etalon.

      Vymazat
  56. Jáchym pořád sprchuje noťas a nechodí s poštou, tak ho zasupluji:

    Jak Boží mlýny melou..
    Andělu semlely celou
    je jak osika ve větru
    jako ta tříska ve svetru
    nebo jak díra v botě;
    zůstane jako kůl v plotě
    v nějakém útulku u Sprévy;
    dostane léky na cévy
    na nervy a na hlavu,
    bude sedávat u splavu,
    myslet na černé myslivce
    a tahat jiné kostlivce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec jí v tom útulku může být báječně. Konečně klid, péče špičková, co si víc přát....
      Zažila jsem tolik dětí i dospělých, kterým se z trémy, že mají před lidmi zahrát na nástroj, tak šíleně klepaly ruce a nohy, že jim úplně cvakaly zuby nebo vypadl smyčec z ruky při hraní (mně), nebo kdysi se mi tak klepala ruka při rozčilení, že jsem nebyla schopná psát diktáty... naštěstí učitel měl pochopení. Za tohle bych se nikomu nesmála, a taky to nevidím jako trest. Možná trochu veřejnou potupu, ale na to ona je zvyklá.

      Leč chápu, že pro noviny a básníky života je toto dobré sousto, takže si dopřávejte.

      Vymazat
    2. U hymen to v ní drkotá
      nebo vaří a klokotá
      čert ví, co do ní vlezlo
      už neudrží žezlo
      možná ani moč,
      doktoři neví, proč.
      Snad tanec svatého Ndebele
      nebo má vibrátor v kabele
      bude muset před komisi
      jestli už není ve finiši.

      Vymazat
    3. Bába by měla být soudná a odejít na zasložený odpočinek, ne se předvádět před kamerami.

      Vymazat
    4. A sláva mu, on je pašák11 července, 2019 11:59

      To náš pan prezident, to je jiný pašák.

      Vymazat
    5. Prezident není ministerský předseda vlády, což Merkelová je. Třese se u každé hymny, lídryně Evropy :-(

      Vymazat
  57. Sleduji pravidelně Kávičku od Spencerové, mám ji v záložkách, ale unikaly mi některé její komentáře.

    Dodatečně jsem zjistil, že je má Prima všechny pohromadě - společně s kometáři jiných autorů, které mnohdy také stojí za to.

    Máte-li zájem, dejte si komentáře do záložek.
    Zvláště pro Ládika zde bude nepřeberný zdroj poetických inspirací.

    https://prima.iprima.cz/komentare

    OdpovědětVymazat
  58. Jáchyme, k té víře... Nemáte dojem, že spousta lidí se domnívá, že když budou věřit, že Bůh je ochrání od zlého? A obklopí je samým dobrem? Víru bych chápala spíš jako zkoušku, úkol, než pojistku bezpečí a prosperity.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víra v Boha (resp. v jednoho či několik z údajně cca 10 až 20 000 v sočasnosti "registrovaných" bohů)
      je neskutečně variabilní - a to i když mluvíte s příslušníky jedné jediné církve.

      Rozdílný je i hlavní "přínos" který věřící pro svou víru uvádějí.
      To není ode mne pokus vyhnout se otázce.
      Ale pravda je, že většina praktikujících křesťanů, se kterými jsem se setkal, je motivována strachem z věčného zatracení nebo vírou ve spásu.
      Pro některé je příslušnost k církvi především příležitostí ujistit sami sebe, že patří k nadřazené morální elitě.

      Ale hlavní motivací je často prostá psychická potřeba víry v něco, co nás přesahuje - a nemusí to být vždy Bůh.

      Vymazat
  59. http://blog.aktualne.cz/blogy/olga-lomova.php?itemid=34402

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olga Lomová je jednou z nejaktivnějších (a argumentačně nejprimitivnějších) antičínských propagandistek v ČR.
      Jediné, co je mi na ní sympatické, je její podobnost s babičkou Hurvínkovy kamarádky Máničky.
      Čímž netvrdím, že by dodržování lidských práv bylo v Číně na vyšší úrovni než třeba v USA - pokud ale dodržováním lidských práv míníme i dodržování práv nejen doma, ale i v ostatních zemích či na ostatních světadílech, pak ale asi přce jen ta Čína za USA nezaostává.

      Vymazat
    2. :-))
      A já pořád, koho mi ta baba připomíná....

      Vymazat
  60. Já si libuji, takhle si předtavuji léto! Tedy mohlo by zapršet, ale to se snad o víkendu splní.
    Klid, na zahradě celkem hotovo, sklízíme cukety, včera z nich dcera udělala k večeři cuketové špagety (koupila takovou škrabku do ruky a jde to prý snadno) s krevetkami a vinnou omáčkou. Moc dobré.
    Dnes jsem dělala fazolky na smetaně s novým bramborem a vajíčkem natvrdo, mňam. Ze sklepa vytáhnu poslední jablka a na víkend udělám štrůdl. Do šlehačky vmíchám lžičku růžového džemu a budu podávat štrůdl s růžovou šlehačkou.
    Takovéto dni by měly být pořád!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máte pravdu, takovéhle léto taky beru.

      Vymazat
    2. Já budu o vikendu dělat z cukety buchtu,sladkou.A jsem šťastná,když nemusím topit,nosit ponožky a košilku,to je hned prádla desetina.

      Vymazat
  61. Kdepak se nám dnes toulá Anna? Musím za ni vložit alespoň jeden hudební odkaz.Samé baby ☺
    https://www.youtube.com/watch?v=ghxVRnVIziQ&list=RD28jL8w_9M1U&index=19

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, Lištičko. Možná někde za hranicemi všedního čtvrtka Anna je. Jaké koncerty jste si vlastně tuhle vybrali?

      To: Ládik!!!
      Co zvědavá jsem pohledala, co sem měla Jáchymova pošta donést. Že ze včerejška? Začala jsem pravda dneškem, tak Vám sděluji (možná už od jiných u pana Vidláka víte), že dýcháte-li za cokoliv, na funus
      našetřeno mít nemusíte. Pokud budete bez majetku, zařídí Vám ho obecňák. K církvím a víře v cokoliv už opravdu nic.

      U nás nového také nic, tak alespoň všechny zdravím.

      Vymazat
    2. Oprava - až dnes Ládik!!! u Vidláků rýmoval, ale u článku ze včerejšího dne. Příležitostně si tam počtu, na první pohled není patrné, zda elfa s nevětšinovými názory nahradil někdo jiný.
      A vůbec - prší právě někde? U nás ani náhodou.

      Vymazat
    3. Zdravím, liško :-) Měli jsme dnes návštěvu, tak jsem se sem dostala až teď. Díky za zastoupení. Příští čtvrtek se sem nedostanu, budeme tu mít vnoučata, až v pátek.
      Eagles - Hotel California
      https://www.youtube.com/watch?v=EqPtz5qN7HM

      Vymazat
    4. Jaguško, jdeme neděli na koncert Rafaela Fingerse, sólisty Vídeňské státní opery a potom 24.7. do uherčického zámku na moderní královskou pohádku. Jedeme busem, součástí koncertů je ochutnávka vín :)

      Vymazat
    5. Rafael Fingerlos

      Vymazat
    6. Ano, Fingerlos. Špatně jsem opsala jméno. Díky

      Vymazat
  62. Lumík, motýle a kancléřka11 července, 2019 17:37

    Před více než 20 lety Merkelová řekla fotografce Herlinde Koelblové, že by si přála neodcházet z politiky jako „polomrtvá troska“. Po scénách s třesem z uplynulých týdnů se kancléřka nemůže divit, když si tolik lidí pokládá otázku: Nevybralo si trvalé krizové řízení v uplynulých letech na kancléřce příliš velkou daň?
    Víte, co jsou to lumíci, pane Soukupe?" (Otázka připomínající plukovníka Bedřicha Krause ze Švejka, majícího též přídomek von Zillergut, který přítomné obšťastňoval dotazy typu: Víte, co je to okno? Víte, co je to příkop? Víte, co je to motyka?) Prezident pokračoval: "Lumíci jsou dílem motýli, dílem brouci, podle zrovna stadia vývinu, a ti trpí sebevražedným komplexem, který spočívá v tom, že se vrhají do moře. A tam utonou, protože neumí plavat."
    https://pbs.twimg.com/media/Dh5DRMPWkAAMdSR.jpg "
    „My chceme znovu motýle. A ty včely mají rádi tu řepku, můžou si novináři kecat, co chtějí. Mají, je to pravda. Jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě,”

    OdpovědětVymazat
  63. Dnešní dojezd Turde Franc byla paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolo bylo a bude moje vášeň... v této životní etapě na něj nemám čas. Merida ve sklepě stárne morálně i fyzicky, budu muset mít nové - prý se to dá naštěstí hodit do nákladů, do 40t jako DKP, což se prý běžně dělá.
      Když už nestihnu ragby... to jsem měl dělat od mládí. Teď se těším na říjen, to bude MS celý měsíc v bedně. Pěkně u morsa.

      Vymazat
  64. Díky za krtince, pane domácí.
    Nick Cave & The Bad Seeds - Into My Arms
    https://www.youtube.com/watch?v=LnHoqHscTKE

    Chet Baker & Paul Desmond Together Full Album
    https://www.youtube.com/watch?v=puD9ZtZ8d8o

    Radůza - Marathon
    https://www.youtube.com/watch?v=zZr66tBNJ48&list=PLztyJWUZ0VOqie-KNzLhosrBVhKjijZpX

    Srdečný pozdrav všem :-)
    Od neděle do pátku tu budeme mít vnoučata, tak ve čtvrtek se sem nedostanu, až v pátek odpoledne. Věřím, že s vnoučaty se dostanu do normálu. Zatím i přes zvýšenou medikaci, kterou beru asi měsíc, je to střídavé "oblačno", ale nic kritického.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užijte si vnoučat, Anno, to má smysl. A pohodu, ať Vás nic neskolí :)

      Vymazat
    2. Díky, liško, těším se na vnoučata. Moje máma taky vždycky pookřeje, když jsou tady.

      Melody Gardot Some Lessons The Bedroom Sessions
      https://www.youtube.com/watch?v=0UjAdwy7kSE

      Vymazat
  65. Spadla mě roleta a teď už to nespravím,jestli kdy. A zrovna z tohohle směru mě svítí měsíc a ráno i slunce,to k mému vetchemu spánku vůbec nepřidá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si dnes lehněte jinam...

      Vymazat
    2. Svoji postylku neopustim

      Vymazat
    3. Třeba spíte nad geopatogenní zónou.

      Vymazat
    4. Asi ne,v postýlce je mi dobře.Dnes naštěstí bylo pod mrakem spala jsem do 6 v pohodě.

      Vymazat
    5. A máte vůbec dielektrickou podlahu?

      Vymazat
    6. Já nemám nic,vše staré

      Vymazat
  66. Šmarda
    http://jdem.cz/fbmja8
    "Prosím, prosím, já chci být opravdu tím ministrem kultury. Kulturu znám jako své boty, viděl jsem Makovou panenku a Nemocnici na kraji města znám nazpaměť. Kulturní fronta do mne vložila důvěru, tak to nezdržujte. Lístky na Spejbla budu rozdávat zdarma (toho mám totiž nejradši)..." :-)

    OdpovědětVymazat
  67. Rychlejší než pobřežní hlídka. Tonoucího na Sardinii zachránil medailový plavec
    http://jdem.cz/fbmjm5
    Dva dny po svatbě se pětačtyřicetiletý Andrea Benedetto projížděl podél pláže se svým novomanželem na nafukovacím jednorožci... :-)
    To nevymyslíte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas je to hezké,žijí jen pro svou lásku,to my heteraci měli vždy jen práci, starosti a problémy.Porad jsme se museli o něco a někoho starat a na nějaké projížďky,romantiky,nebyl čas ani energie

      Vymazat
  68. Odpovědi
    1. U nás jemně prší. Musím sebrat spadlé meruňky a jinak mám hotovo, nemusím zalévat!

      Vymazat
    2. K nám déšť nedojde. Předevčírem napršelo 0,2mm, docela příval. Za monzunové období po Medardovi (od 8.6. do 18.7.) máme zatím úhrn 2,9mm, pak přijde sucho.

      Vymazat
    3. Tady taky tak milimetr ale zaplať pánbu za to

      Vymazat
    4. Ve 23 začalo pršet, střídavě až do rána.
      Je zalito. Džungle na obecních trávnících, od začátku května nesekaná, ještě poporoste.

      Vymazat
  69. Tohle jste četli? Docela vtipné.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Platil-rok-89-Soros-Ano-delal-jsem-na-jeho-pocitacich-Milion-chvilek-je-Drahos-2-0-Uz-ne-Nevim-ale-Nechci-vedet-rika-spisovatel-587973

    OdpovědětVymazat