06 srpna, 2019

KRTINEC č.410

204 komentářů:

  1. Jsem říkala, že se mi nechce spát :)
    Díky, pane domácí za 410.jamku!

    OdpovědětVymazat
  2. Květiny paní Lišce!

    A omluva všem, kterým v minulých měsících zmizely příspěvky.
    Nakoukl jsem po hooodně dlouhé době do "košíku", a objevil tam několik marií, ann a JAHů. Nebylo jich moc, a povětšinou z roku 18.
    Ale i tak - zkusím se polepšit. :o)

    Dobrou noc všem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré ráno, prý jde Xavier. Já půjdu raději pro vodu, dokud trochu kape.

    OdpovědětVymazat
  4. Trochu Kuffu nezaskodi. Iba 3 min. ☺.

    https://lnk.sk/lqDY

    OdpovědětVymazat
  5. pro paní Tužku:
    liju vodu do 1 místa celé měsíce, denně 300-4o0 litrů. Kolem je zahrada, posečená letos 1x. Je vidět rozdíl odstínů. V zeleném krtá poslední krtek, jen tam jsou žížaly. Ostatní je beton, to neproryje.
    https://imgur.com/GLDb0dN

    OdpovědětVymazat
  6. Výstraha jako hrom
    http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html
    Má tady bouřit a fučet.
    Svítí slunko, 24°C ve stínu, lístek se nepohne. V noci ani nekáplo, bylo 18-20°C. Něco dělají ti praháci špatně. To nemají zpětnou vazbu z meteostanic? Ani na Lysé nic není, 15°C a vánek, celou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady lilo celou noc a zalito řádně, ještě zásoba ve 2 sudech,teď už zalévat nebudu a začnu zase šetřit vodou.Za toto ctvrtleti vsak zaplatim 2000(kveten az srpen) To mi ta zelenina prijde hodne draho,akorat ze je bio.Ve vzduchu závan podzimu,floxy jsou pryč,též rebricky zhnědly a hlediky tvoří semena, musela jsem orezat též levanduli a tak mi tu kvetou jen růže,na ty byl letos rok.Ale už probleskuje slunce,desátá hodina rozhodne,říkávala vždy moje babička,když susila seno a nevěděla,zda rozhazet kupy.Ještě mam 3 vstupy na plovarnu,ale meteo hlásí,dnes budete potřebovat deštník.

      Vymazat
    2. V noci třaskaly hromy, že jsem se bála, bylo to blízko. Lilo asi hodinu. Převrácené dva truhlíky, všechno nosím do závětří, ještě něco přijde. Zataženo, jen teď se zase projasnilo a hned 25, ale před tím 17°. Nádrž na vodu mám stabilně plnou, budu upouštět.
      Anomálie jsou letos švestky - visí v narvaných trsech, tlačí se na sebe, tak husto nepamatuju. Některé konce ustříhávám i s plody, abych větvím odlehčila a nebylo tolik spadáno. Ještě že mám sítě...

      Vymazat
  7. Pozná někdo, co to je za barák? Tohle je 5. patro:
    https://imgur.com/L5eb5SS

    OdpovědětVymazat
  8. Prohlédněte si fotogalerii, pobavila jsem se, vtipné :)
    https://www.reflex.cz/clanek/fotogalerie/88310/venuse-jde-na-nuda-plaz-ukrajinka-si-sikovne-pohrava-se-znamymi-obrazy-podivejte-se.html

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem v Praze a mám splín. Přemýšlím, že se ještě jednou přestěhuji, nejsem v tomto místě šťastná. Spokojená jsem jen na chatě. Tak nevím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K stáru člověk tíhne ke klidu, přírodě, to je normální. Zvlášť když Vás zahradničení baví... Máte možnost volby, tak ji využívejte, možná že přes tuhou zimu je to zase pohodlnější ve městě. Na rodinu se už snad nemusíte tolik ohlížet, tak se rozhodujte pro sebe a pro své dobro.

      Vymazat
    2. Proč nebydlite na chatě celoročně?Vždyť to tam přeci rekonstruujete.
      Mně zas letos přestalo bavit zahradničení,suchem klesla urodnost pudy,voda dražší a dražší a žaludek tu zeleninu hur a hůř tráví.Ale co bych dělala místo toho?

      Vymazat
  10. Evergreen: čerstvá zpráva.

    „Do čtvrtečního rána spadne v Česku až 15 milimetrů srážek, v bouřkách v Čechách ojediněle kolem 30 milimetrů, na Moravě a ve Slezsku kolem 40 milimetrů. V kombinaci bouřek a deště však může na některých místech spadnout až 70 milimetrů,“ dodávají meteorologové.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bourky-pocasi-chmu-predpoved-vystraha.A190807_101441_domaci_hm1

    Tak 40mm je jistých a možná bude i 70mm. Já su tak šťastný!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meteorologové jsou v tom nevinně07 srpna, 2019 13:06

      Obecnou a zjednodušenou předpověď pro určitou oblast máme tendenci vztahovat jen vůči místu, kde se zrovna nacházíme. Pokud tedy meteorolog předpoví dešťové srážky na Jižní Moravě, mají obyvatelé Brna po celém dni bez mráčku oprávněný pocit, že předpověď zase nevyšla, přestože nad Znojmem vzdáleným pouhých 50 km vzdušnou čarou skutečně vydatně pršelo a předpověď tedy byla korektní.

      Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/veda/spolehlivost-predpovedi-pocasi.A161021_122257_veda_mla

      Vymazat
    2. Když se zkombinuje déšť
      s bouřkou z oblaků
      vyběhni a vřešť:
      mám to na háku!

      Už nemusím nosit kýble
      šetřit jako vůl
      je potopa jako z bible
      raší i ten kůl.

      V suché rokli skáčí pstruzi
      přeskakují peřeje
      za prsa vyměním chůzi,
      jen ať naleje.

      Vymazat
    3. Když takhle meteorolog předpovídá hodně let, že někde prší a ono tam neprší, nepoužívá zpětnou vazbu a stal se debilem. Třeba existuje srážkový stín nebo konfigurace terénu, která pravidelně ovlivňuje počasí za určitých podmínek (třeba směr větru nebo roční doba atd.). Třeba v Gorolsku platí spíše předpověď pro jižní Polsko, než pro Moravu. Přitom Ostravsko má stejně lidí, jako praha. Ale prahácký expert na to sere.

      Vymazat
    4. Pro Ládika - jednoduché řešení: chaloupka na počasí
      Když jsem byla malá, měl to pan domácí na verandě a fungovalo to dobře.

      https://www.meteoshop.cz/produkt/barometr-chaloupka-tfa-48-1501/942/?gclid=CjwKCAjw7anqBRALEiwAgvGgm9-iV5MRC57zYCpK_3ydkWcLydFL9-XbZrXYsTRn1yyAZh4o-51B9BoCnvsQAvD_BwE&show_id_thread=2139&box=discussion#tabs

      Vymazat
    5. http://oplustil.radek.sweb.cz/

      Vymazat
    6. S krátkodobou předpovědí nemám problém - táta dělal meteorologa na vojenském letišti, v dětství jsem uměl rozeznávat mraky a kreslit synoptickou mapu přímo na pauzák, když ji v 9h hlásili v rozhlase (slušně se umím orientovat ve 2D), mám i nějaké životní zkušenosti - pozoruji počasí a podnebí denně, otec dodnes zapisuje (tužkou) teploty, tlaky i srážky, má toho desítky let z 1 místa.
      Ale myslím si, že moderní "předpovídači" nejsou profesionálové, možná Míková má k tomu náběh, ale ještě ji hodně chybí. Ti mladí jsou marní.

      Vymazat
    7. Věřím, že amatér může počasí předpovídat mnohem přesněji, lokálně, než televize. To je zábavní médium a pravdu bych od ní vůbec nečekala - snad kromě výsledků voleb, ty ještě získat dovedou.
      Mně se osvědčuje tenhle web - tak na 80 % platnost, teplota a srážky (procento pravděpodobnosti). Teď máme srážky na 47 %, od 14 hod., a má to stoupat k 75, a opravdu začalo pršet.
      Dodejte si svou adresu a uvidíte, jestli to sedí.

      https://www.google.com/search?safe=active&client=firefox-b-ab&ei=9uPoXNSvHOnisAeZ25roCQ&q=po%C4%8Das%C3%AD+plze%C5%88&oq=po%C4%8Das%C3%AD&gs_l=psy-ab.1.1.0i71l8.0.0..4926...0.0..0.0.0.......0......gws-wiz.-q2zzC59-hE

      Vymazat
    8. Mám mezi oblíbenými weby pod záložkou "počasí" asi 20 různých možností, trefuje se málokdo, spíš je to náhoda. Když vezmu jejich průměr, tak na zbytek dneška je srážkový úhrn 0,3-0,8mm (to jsem v oblasti oranžové výstrahy u ČHMÚ, právě je ten největší běs ... 30°C, jasno, bezvětří), na zítra je průměr srážek 20mm (kdeže je 70!!!) - když spadnou 2mm, bude to velký úspěch.

      Vymazat
    9. No jo, to se lišíme. Já srážkové úhrny nesleduju, mně stačí vědět, jaké si mám vzít boty a zda i deštník (neboť jsem pěší člověk). O vodu jako takovou strach nemám, protože jsme připojeni k vodovodu a na zahradu stačí dešťová voda, až na řídké výjimky.

      Vymazat
  11. Navíc si myslím, že tlaková níže evropského významu, ovlivňující celá území velkých států, jako fr a de, nebude mít jen lokální dopad na malé území, vyčleněné okresním městem a jeho extravilánem. Výše uvedená předpověď je formulována jasně.

    OdpovědětVymazat
  12. Měla jsem popojížďky po městě a docela mě namíchli mnozí starší spoluobčané. Až jsem se před mladšími za své vrstevníky styděla. Uhádaní, tvrdošíjně hájící nesmyslné blbosti, i když nemají pravdu (neplatná jízdní karta, nároky na všechno možné, i když už je to dávno zrušené), hádání se a urážení druhých.... nebyl nějaký smolný den? Pak ještě dvě bouračky osobáku s tramvajemi, nutnost čekat - a zase to odnesla od hubatého dědka chudák řidička tramvaje, i když za čekání vůbec nemohla...

    Normálně by mi asi tekly nervy ještě doma, ale dnes ne. Spavé naladění je asi počasím, dávám čtvrté kafe.... a šlofíku asi stejně neujdu.

    OdpovědětVymazat
  13. Soused posekal oves a sbalíkoval slámu https://imgur.com/a7fGqE5
    30°C v 15:30 letního času, bouřky mají být zrovna zde a jediný mrak je u Pzně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zbalíkoval.. to je tedy výraz...

      Vymazat
    2. Mrak potvrzuji, skoro abych svítila. A prší pořád.
      Balíkování rozumím, cestou do Domažlic jsem je vídala mnohde, přímo ukázkové.

      Vymazat
  14. ad JAHA, dnes 7:48

    Zajímalo by mě, proč jste to sem dal - když víte, že nikdo z nás ke zpovědi ani do kostela pravidelně nechodí.
    Opravdu si Vy osobně myslíte, že vyzpovídat se faráři smyje hřích? Každý?
    A co vypovídat se nevysvěcené osobě, to nepomůže? I králové mívali své duté vrby... a jak jim pomáhaly.

    OdpovědětVymazat
  15. Je zima, 28°C, bezvětří, beze srážek.

    OdpovědětVymazat
  16. Medvěd na Slovensku napadl turistu na tur. chodníku. Někde mají migranty, jinde zvířata. Někde na Polaně, tak to asi nebyl jedinec.

    OdpovědětVymazat
  17. A tady leje od tří imrvére, několik průtrží, voda stojí a neodtéká. Ani psa nemůžu jít nakrmit, natož procházka. Kdyby tak šlo vzít bidlo a odstrčit ty mraky dál. Dnes bez bouřky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nic, mraky jsou už v Krakově. Jde to bokem.

      Vymazat
    2. Ládik by asi bral. Tady záclony pršet až v 5,jen trochu,pak přestávka a teď zas trochu. Mraky se ale honili už od 2,takže dilema,jít na plovku či ne,nakonec procházka,ale vedro upoceno,možná by to bývalo bylo šlo.Ale mam už jen 3 vstupy,tak snad bude lip a uziju si to.

      Vymazat
  18. Zahrádkáři a chataři v Krkonoších zase zlobí - zamořují horské louky jedovatou lupinou z Ameriky.

    https://eurozpravy.cz/domaci/zivot/265342-krkonosske-louky-zamoruje-vlci-bob-mnoholisty-jde-o-invazivni-druh/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ráda lupinu pěstovala,ale mně na zahradě nejde.Chutná myším i mšicím.

      Vymazat
  19. Elektroauto za půl mega plus článek Češi na nová auta nemají. Limitem je 200 tisíc, kde je nabídka minimální
    Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/driveto-ojetina-ojete-auto-operaivni-leasing.A190806_105902_automoto_fdv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niedermayer na blozích:

      Na nejnižší cenovou úroveň nastoupí mini Škoda e-Citigo (a její dva bratři), která obstarožní low cost design obohatí o větší baterii (dojez výrazně nad 200 km) a cenu prý kolem 500 tisíc (což dokonce i ekonomicky může dávat jasný smysl).

      Hodně lidí může oslovit o velikost větší duo Peugeot 208/Opel Corsa, které má mít v základu nejen slušnou výbavu, ale i dříve „nepředstavitelnou“ baterku 50 kW (a s ní dojezd mezi 205 a 435 km –starší i3 má baterku ani ne poloviční). Za cenu pod 30 tisíc euro.
      http://blog.aktualne.cz/blogy/ludek-niedermayer.php?itemid=34524

      Stará (stávající) auta snad nechají dojezdit.

      Vymazat
    2. Já už se toho nedoziju,to je moje jediná naděje

      Vymazat
    3. Nová auta budou dostávat invazisti.

      Vymazat
    4. Taky mám ten pocit.

      Vymazat
    5. Technické parametry Tesla Model 3 Long Range

      Vymazat
    6. Tesla - technicky slabé.

      Vymazat
  20. Cyklon Xavier pobloudil nebo vyšuměl, je mediálně nezajímavý. A s takovou pompou o něm ráno informovali. Teď neštěkne pes, natož meteorolog. Hlavně, že shrábli výplatu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jestli tak do hodiny u vás nezačne pršet, tak i radar CHMI je vadný! :-)
      http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/data_jsradview.html

      V Praze bylo pěkně, pršet začalo až kolem 17. hodiny, a spíš jen tak krápalo, ale setmělo se, nebe plné černých mračen.
      Já dnes poprvé vyzvedávala zásilku z Mallboxu, napřed jsem to hledala asi půl hodiny, nepodívala jsem se na fotku a myslela jsem, že to budou boxy v nějaké místnosti a ony ty boxy byly umístěny venku na zdi obchoďáku. Tak jsem tam na displej, umístěný mezi skříňky, napsala vše požadované, zaplatila kartou a... najednou se dveře jednoho z boxů rozlétly a byla tam má objednaná věc. Člověk se pořád učí. Výhodou boxu je, že si věc můžete vyzvednout 24 hodin denně, i když po půlnoci by se mi na liduprázdné parkoviště před zavřený obchoďák nechtělo...

      Byla jsem za matkou, chřadne... Už ji nemůžu dostat do křesla a na kolečkové křeslo, musím si zavolat výpomoc. Poslední věc, co ji těší, je jídlo, tak jsem jí přinesla čtvrtku kuřete na večeři, odpoledně měla indiánka a kafe, po večeři má na nočním stolku meruňky a bobule vína. A čokoládový bonbón na noc.
      Dnes měla kognitivní cvičení a hodinu jógy, oni se jim tam opravdu věnují.

      Taky jsem jela dceři nakrmit kočku a uklidit její záchůdek. Kočka vždy čeká u dveří, nechá se tři minuty hladit a ... pak už ke mně nejde. To není žádný mazel, spíš by mě sekla. Já ale nedbám, mluvím na ni, udělám, co je třeba, dám ji i trochu trávy do skleničky a nazdar!
      Zítra snad nemá pršet, tak pojedu sekat na parcelu. Vrata už mi konečně odvezli na opravu, tak snad do konce léta na tom budu jako loni touto dobou. A že mě to stálo úsilí a peněz. Tak vypadá život ženské bez muže.

      Vymazat
  21. A co Alena, splín už snad odplaval? :-)
    Včera jsem objevila Mirandu a je opravdu zábavná, vtipná. Závidím jí tu spontánnost a kolik radosti dovede vytěžit z každé situace! :-) Ta by si, děvčata, i ty Vaše matky namazala na chleba. Virtuálně.
    Tak dobrou noc a ať je Vám zítra líp!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, už je líp. Ale nějak to budu řešit, možná pobytem na chatě až do října, a pak už od března... jenže hlídám taky vnoučata a musím jezdit za matkou...
      Miranda je fajn. Teď vyhrál cenu kritiků seriál Potvora (Fleabag) s jinou herečkou, taky one-woman-story, prý pro britskou mládež, to asi jo, ale na mě je to moc vulgární a kapku nechutné. Já zůstanu u Mirandy! :-)
      Nevím, jestli jste viděla všechny série, jsou čtyři a až do konce je to dobré, dcera Mirandu miluje.

      Vymazat
    2. Kdepak, já viděla zatím jen první dva díly 1. série, ale už si to umím představit :-)

      Vymazat
    3. Docela dobrý, tedy až překvapivě, na srpen a okrukovou sezónu, je seriál The Boys.
      Ukazuje dokonalou sedmičku superhrdinů (takových z komiksů), co zachraňují svět, ale pod povrchem jsou velké trhliny, hraje se tu o velké prachy a lajky na sociálních sítích, hrdinové se šklebí do kamer, aby si mimo záběr nevybíravě z obětí zločinu utahovali; sami svým babráctvím naopak zločiny páchají a vše jim prochází. Proti nim jde z mnoha osobních důvodů partička zoufalců, je to i zábavné, chvílemi, ale spíš to ukazuje současnou společnost, kde se činy hodnotí podle lajků na ksichtoknize a vš, proti čemu se hlasitě protestuje, se skrytě stále děje včetně zneužívání moci na pracovišti, zneužívání moci celebrit atd.
      Amazon do toho nacpal hodně peněz, takže seriál je i dobře filmově a trikově udělaný.
      https://www.csfd.cz/film/657621-the-boys/komentare/

      Vymazat
    4. Na ty Hochy se časem mrknu, dle nálady.
      Ale tak si říkám, proč jsou skoro všechny seriály americké nebo britské výroby, případně ve španělštině... kde jsou francouzské výtvory? Že by točili jen filmy? Uvítala bych mluvené slovo s titulky (možná i bez), na procvičení... :-) Musím asi líp hledat.

      Vymazat
  22. Xaviera jsem se nedočkal, přestože jsem byl vystražený a ubezpečený. Snad bude ráno zalito.

    OdpovědětVymazat
  23. Odpovědi
    1. To mi neříkejte, že něco nenapršelo!

      Vymazat
    2. Je po Xavierovi, i blesk byl, ale nehřmělo. V kombinaci bouřky a deště nenapršelo 70mm, ani blbých 15, co mělo být všude, ale jenom 8,7mm. Proč byla ta výstraha?

      Vymazat
  24. Tak co zas dnes bude,jsem nervózní hned po ránu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi hezký den. V noci a ráno mlha jako mlíko, teď slunce. Rozkvetla mi na parapetu fuchsie, malinká, stolní, jen 15 cm, ale poprvé se rozvil kvítek naplno. Už jsem myslela, že ty centimetrové lampionky se nikdy úplně nerozvinou, a ono to chce slunce. :-)

      Jeden keř pozdní josty mám ještě neotrhaný, tak si upeču koláč s tvarohem a tou jostou. Zkouším kulatou koláčovou formu, minule jsem dělala jablkový, byl dobrý. Recept jsem našla na školním webu

      http://zsjablunka.cz/html/akce/07_08/projekt1/kucharka.html

      - je to ten Moničin jablkový koláč. Fakt je výborný, budu dělat.

      Vymazat
    2. Mně teď začnou ostružiny

      Vymazat
    3. To je vlastně linecké těsto též něco podobného dělám nebo hraběnčiny řezy s jablky jsou výborně

      Vymazat
    4. Ostružiny mám tříleté, vloni minimální úroda, letos už snědené 2 hrsti, tak ještě odhadem pár hrstí a půjdou rovnou do pusy. :-)

      Ten koláč měl být původně tento
      https://www.apetitonline.cz/recepty/215-jablkovy-kolac.html
      ale neměla jsem vhodný alkohol, a ten první recept se mi líbil jednoduchostí. Trochu jsem si ho přizpůsobila - méně tuku i mouky, dala jsem špaldovou, jablka jsem pomázla zbytkem džemu ze švestek - dalo to vláčnost i chuť, navrch pak ještě sypaný vanilkový cukr - pěkně zkaramelizoval.
      Hraběnčiny řezy taky dělám, ale na velký plech, to je pro víc strávníků.

      Vymazat
  25. Dnes je MDŽO, píše se v tisku. Proč to není v kalendáři?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si to pěkně oslavte.

      Vymazat
    2. pokud máte starší kočičku, nebo trochu těžší kočičku, než by měla být, a není moc hravá, doporučuji vám toto: https://www.zoohit.cz/shop/kocky/hracky/udice/vabnicky_ostatni/122152 …

      Vymazat
  26. Severem Čech se možná prohnalo tornádo. Tak vidíte, čeho se tu ještě dočkáme.

    https://tn.nova.cz/clanek/severem-cech-se-mozna-prohnalo-tornado-vitr-zlomil-stromy-vejpul.html

    OdpovědětVymazat
  27. U nás pršelo od osmi, úplně se zatmělo a pršelo až skoro do deseti. Chvílemi i lilo, ale většinou jen deštík doprovázející bouřku. My jsme od šesti likvidovali tu polámanou a seřezanou meruňku a ještě nějaké větve ostatních stromů, takže to vypadá na zahradě, jako by tam vstoupil drVoštěp, najednou takového světla! :))

    OdpovědětVymazat
  28. Posekala bych trávník, ale je mokro. Včera jsem ještě vykopala brambory, tak z těch malých, které jsem uvařila, udělám bramborové těsto a nějaké gnocchi a šupnu to do mrazáku. Odpadla mi zálivka a ani na hrob teď nemusím, co já s tím časem udělám?
    Pane Ládiku, myslela jsem si, že se jedná o železniční odbory, ale prý ne, no neva... Duhové vlajky už vlají nad Prahou, možná o tom nepíší, že je to jaksi genderově nevyrovnané.

    OdpovědětVymazat
  29. Trochu deště a hned rostou: https://imgur.com/dE4IKQS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takhle Vy na to jdete! Přes houby!

      http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/vikendoviny-houby-sex-a-buchty.A100901_232818_p_spolecnost_wag

      Vymazat
    2. Je ale jenom jeden, myslel jsem na smaženici, nebude.

      Vymazat
  30. Trochu retra nezaškodí:
    https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/turisticke-vybaveni-pred-sametovou-revoluci.A190807_141241_po-cesku_hig

    OdpovědětVymazat
  31. Pro mě bývalo na letních prázdninách nejhorší, že jsem je - až na jeden-dva týdny nějaké rekreace - prostála u plotny. Den co den něco vařit. Stále nakupovat, přemýšlet, kdy jak co... Takže letos mám poprvé Havaj! Muž si přes rok jezdil 3x v týdnu pro obědy do školní jídelny, ale přes prázdniny nevaří. Sousedi berou obědy od profesionální firmy, přemluvila jsem ho, aby je taky zkusil - a má to i s dovozem, od pondělka do čtvrtka. V pátek, sobotu a neděli vařím. To je nádhera!! :-) Já si přes týden dělám jen jednoduché rychlovky, nějaké maso s bramborem, rýží, nebo těstoviny s tuňákem, na sladko s mákem, s kedlubnovým zelím, atd. To je letos pohodička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte vařit na víc dní, přes mrazák,občas si někam zajít, občas rychlovku nebo polotovar,pak se to dá vydržet

      Vymazat
    2. Jediné, co snese ohřívaného, jsou řízky.

      Venku je opravdu střídavo - chvíli to připaluje, chvíli fouká ze strnišť. Byla jsem se psem půldruhé hodiny, stará známá trasa, ale courá se holka pomalu a já ji nechci silou táhnout na vodítku. Horší je, že už taky ztrácím kondici.
      V řece je hodně vody, až po molo, a úplně hnědá, rozbahněná.
      Teď jsem otrhala zbytky modré josty, ale jsem podrápaná od trnů, horší než angrešt.

      Vymazat
    3. Máte ho rozmazleného, což takhle že by si uvařil něco sám?

      Vymazat
    4. To je pevná mámina výchova, chlap nesmí ani uklidit hrnek po snídani. Jsem ráda, že k stáru zvládl míchaná vajíčka.

      Vymazat
  32. paní Gaio,
    když plavete prsa, vydechujete s celou hlavou pod vodou? A máte čepici?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes zas nejdu,je vachrlato. Čepici nemám a plavu jak paní radová, hlavu na stranu,akorát občas, když musím kvůli paprskům zchladit hlavu,to pak plavu jako Michael Phelps, hlavu pod vodou a nadechuji se stranou na každé druhé tempo.

      Vymazat
    2. Až se ochladí ještě víc, vezměte si čepici.

      Vymazat
  33. Taky mám dnes nostalgickou, článek na blogu p. Bavora mi kápl do noty. A v diskusi pod článkem stojí za pozornost knížka pro dětičky, odkaz je v komentáři p. Bavora.

    https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2019/08/08/cas-ribezli/#comments

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukla jsem, protože budoucí babička musí vědět, co je in. Inu, nakonec, no bóže... Uvidíme, ale asi zůstanu u Hrubína :))

      Vymazat
    2. No jo, když za to někdo chce dát dva stovky, jeho věc. Americké umění pro děti v české podobě.
      Ale moc to nechápu. Neslušné básničky pro chlapečky a holčičky, že prý to rozvíjí hravost se slovíčky. - Mě teda taky v předškolním věku paní sousedka naučila neslušnou písničku a pak mě vodila k své známé a té jsem to musela zpívat - babky se řehtaly a já nechápala. Dítě bere všechno vážně, i sprosté texty, věří jim, když to říkají i dospělí... Naštěstí jsem nechodila do školky, tam by to asi velký obdiv nezískalo. A ve škole už vůbec ne, o tom mě naštěstí rodiče včas poučili.

      Vymazat
  34. Jak noviny lžou (idnes):

    Video a titulek "blesk udeřil přímo do auta". Každý, i já debil, si může video zastavit a uvidí, jak blesk udeřil před autem. Do auta nic. Mají novináři za lži prémie nebo jsou opravdu takové svině?

    https://tv.idnes.cz/lifestyle/blesk-auto-boure-florida.V190726_164955_idnestv_pest

    OdpovědětVymazat
  35. Amnesty International varuje: Pozor na cesty do USA. Nemáte garantováno, že vás nezastřelí
    Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/amnesty-international-varuje-pozor-na-cesty-do-usa-nemate-garantovano-ze-vas-nezastreli.A190808_165926_ln_zahranici_form
    Tak já tam radši nepojedu. Jinak tedy, to je kreténismus... nebo greténismus? Asi obé

    OdpovědětVymazat
  36. Tužka napíše,....taky jsem chvíli brouzdala po televizních kanálech,...to abych byla v obraze, co je ve světě nového,...když se hrabu v hlíně a věnuji se v tichosti lehoučkým pracem domácím.

    A co jsem taky viděla,...mimo samé informace o katastrofách všeho druhu, /podezřívám reportéry, že lid obecný chtějí dohnat k přesvědčení, že marnost nad marnost a vše je marnost,...áále, se mnou nehnou,...mám své záchytné body,....tři, zatím pevně drží,...takže furt je tu rovina,...ikdyž, někdy nakloněná,...ale opřená o zem,...takže dobrý.

    Jo, taky jsem zachytila reportáže o ekologii,...zas budou blábolit celosvětově na podzim v New Yorku.
    A i studenti se sešli, prázdniny sem, prázdniny tam,...bylo to mezinárodní a Greta Thunberg měla hlavní slovo. A díky všímavému kameramanovi jsme mohli nahlédnout i do restauračních prostor, kde měli účastníci občerstvení,...a ejhle,...stohy plastových talířů, stohy plastových kelímků, kupy plastových příborů, brček,...stohy ubrousků, hory balené vody v plastu,...jóó,...tak jsem si vzpomenula na své chmelové brigády,..povinnost mít vlastní ešus, lžíci, plechový hrneček, pěkně z domova,... po jídle na chmelnici nabrat trochu teplé vody z plechového kotle, oplácnout, a nalít do brázdy po štoku.
    Taky si to mohli uspořádat někde u řeky, vyčistit pár kilometrů břehů, aby za nimi byla vidět i práce, nejen slova.

    Blábolí o ochraně životního prostředí a zbude po nich hora plastového odpadu, jsou nevěrohodní,....měli mít vlstní ešus,....atd.

    Zítra navařím na tři dny,....a budu dělat na krpálu další brázdu, aby ani kapka z nebe nestekla dolů k silnici,... to kdyby náhodou přišly vydatné podzimní deště, aby všechna vláha zůstala na louce,....zapršelo, není žár,...tráva roste, zelená se,...vypadá to na druhé sečení,...jistěže ještě za nějaký ten pátek.

    Neklesat na mysli,...furt může být hůř,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  37. Včera jsem kosil vysokou buřinu kolem lesa, až téměř do tmy, asi 2hodinky. Srna má 2 mladé, věděli jsme o jednom. Chodí pít do studánky. Našel jsem jedno vlhčí místo ve svahu, zakopu tam plastovou drenážní trubku a třeba se podaří vyvést na povrch další kapky.
    Jedno selfíčko po kosení: https://imgur.com/RzR69DF

    OdpovědětVymazat
  38. „Smile for Future“ je krajně nebezpečný
    Odkaz na originál: https://jsvp.ch/blog/smile-for-future-ist-brandgefaehrlich/
    Pod neškodně znějícím názvem „Smile for Future“ se od 5. srpna koná [v Lausanne] kongres tvrdého jádra mladých socialistů z celé Evropy, kteří se maskují jako klimatičtí aktivisté. To vše se děje pod zástěrkou boje proti „Climate Change“, avšak místo opatření proti změně klimatu zde jsou slyšet hlavně velmi nebezpečná hesla o „System Change“.
    JSVP požaduje, aby se konečně začala kriticky hodnotit socialistická síť, která stojí za Gretou Thunbergovou, a to kvůli její populistické rétorice, krajně nebezpečným požadavkům a strachu, který šíří ve svých demagogických projevech.
    Kongres bude uveden samotnou Gretou Thunbergovou, která bude celý týden přítomná na kongresu i na demonstraci. Přitom bude opět pronášet prázdné fráze a banality, které ignorují komplexitu hospodářství a společnosti a nejsou tudíž nic jiného než laciný ekopopulismus. Uniformní a nekritické zpravodajství, které o Thunbergové a tomto kongresu přinášejí po týdny média, je důkazem jejich ubohosti. Požadavky, které chtějí stávkující za klima, totiž nejsou uskutečnitelné a ani obyvatelstvo by je nepřijalo. Také se vědomě přehlížejí podstatné aspekty. Stávkující za klima i Greta Thunbergová mluví třeba neustále o „klimatické spravedlnosti“, což mimo jiné znamená i neomezenou migraci. Údajně zlý Západ má prý totiž vinu za bídu ostatních částí Země. Aktivisté za klima ovšem zapomínají, že právě migrace povede k tomu, že Švýcarsko nedosáhne svých klimatických cílů. Hodnotí se totiž celé národní hospodářství a ne jen emise CO2 na obyvatele. Kvůli přistěhovalectví jsou naše snahy z větší části obráceny vniveč. K tomu přidejme, že ve Švýcarsku vyprodukuje jeden člověk více CO2, než kdyby zůstal v Africe. Greta Thunbergová a její stoupenci zapomínají také, že daně a zákazy žádné inovace nevytvoří. Povedou spíš k tomu, že odsud odejdou podniky, které inovace mohou vytvořit a financovat a my kvůli tomu ztratíme náš pokrok i blahobyt. Ve své naivitě a neznalosti se tito lidé chystají zničit celá národní hospodářství, a to v mylné víře, že se tím dá zachránit klima.
    JSVP žádá naléhavě pracovníky médií, aby kriticky osvětlili nelidskou ideologii, která se skrývá za kongresem „Smile for Future“ ve Švýcarsku. K tomu jsme poskytli materiál zde a také v našem posledním tiskovém prohlášení „Radši Kréta než Greta“.

    Prohlášení „Lieber Kreta statt Greta“ (3.8.2019) https://jsvp.ch/blog/lieber-kreta-statt-greta/. A.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky po spartakiádě se zvýšil počet nakažených syfilis,tady to nebude jiné,horší o to,ze AIDS je daleko horší.

      Vymazat
    2. Taky něco ze Švédska
      http://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/svedsko-proc-v-zemi-zlehcuji-problemy-s-bombovymi-utoky.A190807_220057_p_zahranici_wag

      Vymazat
  39. Vezmu bágl a jdu chytat pandu. Pamlsky mám.

    https://tn.nova.cz/clanek/chlupac-na-uteku-z-plzenske-zoo-uprchla-panda-cervena.html

    OdpovědětVymazat
  40. Možná pojedu na otočku Náchod. Královna tam trénuje a má 39°.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To má ve smlouvě, že musí trénovat i v život ohrožujícím zdravotním stavu? Jestli má v poledne 39, kolik má večer?

      Vymazat
    2. Prý jí to srazili a nemáme jezdit. Tohle trénování nesouvisí se Sněhurkou, trénuje žactvo v oddíle. V Náchodě je levnější led.
      Ježdění mám právě dost, jel jsem 20 minut na jedničku: https://imgur.com/WFfVIzx

      Vymazat
    3. Já jen že ta teplota nebude sama od sebe...

      Vymazat
    4. Nechce... stejně budu připravený, nechlastám.

      Vymazat
    5. Já tomu nerozumím, proč pro ni máte jezdit Vy, ale měla by ležet. Nebo aspoň sedět, v autobusu nebo vlaku domů. To je vše, co jsem chtěla říct, a už mlčím.

      Vymazat
    6. Bo rodiče ji pomoc nenabídnou.

      Vymazat
    7. Tak když budu hodně kousavá, a neaktuální, tak tátu bych odvážením nebyla nikdy obtěžovala. Maximálně tak svézt mě na vlak na nádraží. Jezdila jsem jen tam, odkud jsem se taky dokázala sama vrátit. - Ale to už mluvím jako buzna, dnes mají jinou výchovu, Jen to pobaveně pozoruju a občas si holt přisadím. Nelze nesrovnávat.

      Vymazat
  41. Myslím, že BJ právě sbíhá po modré ze Slavkovského štítu, když předtím byla na halušky u Zeleného plesa.

    OdpovědětVymazat
  42. Dneska v Lozan blbost kvete:
    novináři vypadněte!
    rozkázala malá Greta.
    Už má na to nejspíš léta
    brzy bude plnoletá;
    ale už teď řídí svět
    základ se začíná chvět
    základ světa vratký
    to zas budou jatky.
    Já ale na gretu seru
    ať ji hodí do Nigeru.

    OdpovědětVymazat
  43. Díky za krtince, pane domácí.
    Katie Melua - Dreams On Fire
    https://www.youtube.com/watch?v=CofMpBvcSzA

    Tres Lagrimas
    https://www.youtube.com/watch?v=-XTAK0avUEw

    LETOKRUHY - WABI + MIKI RYVOLOVÉ
    https://www.youtube.com/watch?v=bAzTf0esXOo

    Srdečný pozdrav všem :-)
    Zítra jedeme s vnoučaty na Lipno. Místo cestovní horečky mám zánět močáku. Balit budu až zítra, dcera odpoledne vzala děti na chatu a já jsem hned zalehla a usnula. Do jedné v noci jsem pekla kachnu, máma chtěla, abych ji objednala v Tescu a v osm večer ji dovezli zmraženou s droby. Ráno jsem uvařila bramborové knedlíky, máma chtěla mít upečenou kachnu a knedlíky (přitom kachnu jsme měli k obědu v pondělí) s sebou k mojí sestře (ta to nechápala, ale naše máma, když si něco usmyslí, tak to být musí a hned) - muž moji mámu ráno odvezl na týden k sestře na chalupu. Snad mi zítra bude líp, je to pech, ale muž počítá s tím, že mi bude často stavět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno, zdravím také! Zánět je nepříjemný, ale snad brzy zmizí.... Pusťte z hlavy všechny starosti a užívejte si pobyt na Lipně, určitě tam bude krásně a počasí má být dobré, na procházky a pobyt venku :-)

      Vymazat
  44. Dnes bylo hodně teplo, ale takové podmračené a čerstvý větřík. Uschly mi za chviličku dvě várky prádla, včetně silnější deky, která už to děsně potřebovala a kterou jsem se bála vyprat, aby nestrhla pračku. Ale je to částečně umělotina a pračka ji zvládla dočista dočista. :-)
    Jen se nemůžu zbavit dojmu, že je dnes sobota, tak nevím, co budu mít zítra.

    Nevíte někdo, jak se anglicky řekne "Nedělej Zagorku"? Bylo to v titulkách k Mirandě, začátek 3. dílu. Docela by mě zajímalo, jestli si to ten číman překladatel vymyslel ajak je to doopravdy. :-)

    OdpovědětVymazat
  45. Na plovče žůžo labůžo a zvlášť Ted večer,to nízké slunce,co hřeje,ale už nespaluje.Hrozím se podzimu,ale pak to zas přežiju,jako vloni,předloni,predpredloni a tak.

    OdpovědětVymazat
  46. Odpovědi
    1. Jáchym s poštou:09 srpna, 2019 23:48

      Maskovaný Putinožka nejspíš hrál na burze karty a měl v rukávu falešná česká esa. Navíc nabízel svým spoluhráčům šňupavý tabák napuštěný úplně novým čokem, syntetizovaným (Nikoli vyráběným!) v Česku. Prodává mu ho vrchní velitel našich odzbrojených sil Miloš Zeman
      To samé se nedavno málem stalo brarskému německému lidu, ale věrná kolonie ho několik dní držela nad vodou:

      "Velmi napjatá situace byla podle mluvčího německé sítě zvládnuta jen s pomocí evropských partnerů.

      Nouzovou pomoc z Česka potvrdila Aktuálně.cz státní společnost ČEPS, která je správcem české přenosové sítě. "ČEPS ve dnech 12. 6., 25. 6. a 26. 6. poskytovala havarijní výpomoc německé společnosti Tennet ve výši až 400 MW a těmito dodávkami pomáhala udržet v Německu vyrovnanou výkonovou bilanci," uvedla pro Aktuálně.cz Kristýna Foubíková z odboru komunikace společnosti.
      Za propadem mohou být spekulanti

      Němečtí experti však nevidí příčinu problémů na straně elektráren, nýbrž mezi spekulanty. Například v sobotu 29. června na trhu prudce stoupla cena elektřiny u takzvané minutové rezervy z obvyklých zhruba 10 eur za gigawatthodinu až na 37 856 eur. Náklady na vyrovnání výpadku se proto vyšplhaly na astronomických 17 milionů eur oproti několika tisíci eur v běžné dny."
      *****

      Tím pádem jsme málem řetězově blekli také. Ale byla to prý jen náhodná shoda okolností - české problémy byly podle našich astrologů způsobeny skvrnami na Slunci, nikoli přenosem problémů z Německa. Věrná oholená kolonie nenechá své protektory na holičkách!


      Napsal uživatel Asfaltový holub (neověřeno) dne Pá, 09. 08. 2019, 22:58

      hulahejové pelety plus sojoknedlozelo
      ------------------------------------

      "Čína zastavila dovoz amerických zemědělských produktů a v budoucnosti může naopak ukončit nebo omezit export drahých kovů do Spojených států. Tedy suroviny, kterou by americké firmy měly problém sehnat jinde.

      Jde o kovy, které potřebují například výrobci chytrých telefonů, obrazovek nebo lékařských přístrojů. Osmdesát procent z těchto vzácných kovů - například dysprosium nebo ytrium - dováží USA právě z Číny, v níž se nacházejí největší naleziště na světě."
      ****************
      Amerika se s tímto faktem lehce vyrovná: Povolí dovoz čínských telefonů hulahej bratrsky demokratické Saudské Arábii, postaví tam velkou továrnu na drcení těchto telefonů a separaci surovin, z nichž se skládají.
      Koupí čínskou licenci na telefony Hulahej výměnou za několik set Boeningů.
      Pod nějakým vlasteneckým názvem se americké Nonhulahej budou vyrábět v supermoderní továrně, kterou postaví v Albánii dovozoví ilegální migranti z Jižní do Severní Ameriky za příslib, že nebudou zastřeleni při pokusu o útěk zpět do své domoviny.
      Dovoz Boeingů sice posléze Trump zakáže, ale mezitím je Číňani zkopírují, podstatně vylepší a začnou vyrábět sami.
      Takže všichni budou spokojeni.
      (Zvláště my v Česku, protože u nás bude vydán generální zákaz produkce a dovozu vepřového i jiného masa. Místo něj se bude dovážet z USAgeneticky modifikované maso sojové, takže se k nám začne sjíždět celá muslimská Eurázie na populární halal sojo-knedlo-zelo.
      Vděčný ajjatolah za to nechá zdarma přistavět na pražskou Mešitu sv. víta další dvě patra, aby se tam všichni věřící z Pražské muslimské kavárenské obce vešli lespoň ve čtyřsměnném provozu (plus malou střešní nástavbu se synagogou jako projev dobré vůle).

      Vymazat
  47. Jazykové okénko.

    Hned na začátku rozhovoru se vymezuje proti pojmu homosexuálové. "Je to terminologie ze 20. století, pořád je stigmatizující, a navíc to není ani přesné. Bavíme se o neheterosexuálech, kam patří lidé různých sexualit, včetně bisexuálů nebo pansexuálů. Od používání pojmu homosexuálové se již ustupuje," vysvětluje Pitoňák.

    Zkrátka nehe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už ti všichni nehe pěkně s.rou. A ti Greténi taky! Novináři jsou normálně totálně podplacení, mě by ani nenapadlo být na takové akci, ale navíc se nechat vykázat, mě v životě ani jeden Gretén už neuvidí! O akci raději ani nemluvit, páč to je banda vydrb.ných pionýrů!!!

      Vymazat
  48. Mám puštěné Bobule. Nikdy jsem je neviděla a ani teď nevím, o čem to je. Ale když vinař říká "saviňon" místo "soviňon", což je správně po francouzsku, tak mě to sejří. Asi to natočili Pražáci, co francouzsky neumí, neb se to píše Sauvignon...

    OdpovědětVymazat
  49. Mam tu vedro,26,3 to je na spaní moc.

    OdpovědětVymazat
  50. Byla smaženice ze žampionů. Výýýborná.

    OdpovědětVymazat
  51. Piju skvělý PG, alias Burgundské šedé, z vinařství Václav, lahvinka za 290,- No jo, za tři dny bude mít syn kulaté narozeniny a navíc bude otcem!!! A já babičkou, heč :)) Chystám se na oslavu, budu muset posekat tu zahradu, nachystat pohoštění pro cca 15-20 lidí, což není problém, pokud mám volno. Ale jsem do středy v práci, takže budu muset v mnohém improvizovat. A ta naše Charlottka už je moc veliká, možná se dočkáme vyvolání porodu... Moc o to nestojíme, jen maminka je moc malá a plod je velký. Ovšem sestra se narodila s těmito mírami: 5,60kg/57cm! Takže si to možná odskáče malá maminečka od Ch.... Doufám, že snad ne, že to bude ok!

    OdpovědětVymazat
  52. Kdyby jen bleknutí! teď i tornádo!

    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/jihozapad-lucemburska-zasahlo-torn…
    *******
    Putinovi hackeři ovládli software větrných elektráren!
    Místo aby vyráběly elektřinu, elrktřinu odčerpávají (čímž způsobili britské belknutí) a reverzně se pomocí ní roztáčejí. všechy větrníky se natočily na Lucebursko, změnily se na superventilátory a způsobily tornádo v Lucembursku.
    ZATÍM je v Lucembursku! Musím brnknout longsádlové a jandovi, aby netápali.



    OdpovědětVymazat
  53. Probudil mě vítr a hlad. Houby nejsou maso.

    OdpovědětVymazat
  54. To je tím, že sbíráte příliš mladé a a tudíž libové houby. Starší bývají prorostlejší, tučnější.
    Navíc obvykle obsahují i živočišné proteiny ve formě nezanedbatelného množství červů - potraviny budoucnosti.

    OdpovědětVymazat
  55. Vymyslel jsem dostatek vody v Labi. V ústí do říše bude jez, u něj větrná přečerpávací elektrárna pro čerpadla a od jezu do Chvaletic trubky DN4000. Voda půjde zpět a bude zabezpečena vnitrostátní lodní doprava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako první nástřel to není špatné řešení.
      Nicméně mnohem lepší bude celé Labe zatrubnit dvěma protisměrnými rourami, ve kterých by kolovala voda.
      Rourami by proplouvaly kontejnerové i dopravní ponorky. Ty nebudou potřebovat žádný pohon, protože budou unášeny prudkým proudem vody v potrubí.
      V potrubí bude navíc vyloučeno odpařování vody jako z volné hladiny řeky, čímž se vyřeší dnešní ztráta vody.
      Dvoutrubní Trubolabe bude mít stálou stoprocentní hladinu vody a při dostatečném zateplení trub bude naším ponorkovým loďstvem celoročně splavné i při největších čtyřicetistupňových mrazech.

      Vymazat
  56. Jedu kolem Lucemburku
    vidím sedět černou burku.
    Jesť nádo tornádo?
    A už fičí, už se točí
    burka jak na kolotoči
    z výšky padá k zemi
    za Vizovicemi.

    OdpovědětVymazat
  57. Ženský rod od slova burčák je burka?

    OdpovědětVymazat
  58. “Vláda by se o to měla pokusit v co nejkratší době. Ministerstvo práce v této souvislosti do meziresortu poslalo materiál „Zpráva o stavu důchodového systému“. Ten na základě výpočtů Českého statistického úřadu každých pět let vyhodnocuje, jak se prodlužuje délka života a jak by se podle toho měl posunout důchodový věk, aby jednotlivé ročníky prožily v penzi přibližně čtvrtinu svého života.“

    Takže když plánuji život do 100 let, půjdu do důchodu v 75. A cigán, který jde do důchodu v 18 letech, by měl žít do 24. Uvažuji správně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D))
      Ach ty Vaše propočty!

      Vymazat
    2. Neuvažujete správně, Ládiku.
      Většinu obyvatelstva budou tvořit připrchlíci, kteří budou ekonomicky činní od okamžiku svého importu Froteximoprtem až do smrti, nebudou tedy nuceni pobírat důchod nikdy.. Budou totiž zaměstnáni jako profesionální celoživotní pracovnín poradci a zaměstnavatelé zbylého původního obyvatelstva a dárci nového života.S platem rovnajícím se dosavadnímu průměru příjmů v EU.
      Z jejich řádnéhě zdaněného příjmu bude lehce placen i důchodový systém pro malé procento původního obyvatelstva, kteří se dožijí nadsandartního důchodového věku pětatřiceti let.
      (Průměrná doba přežití dovozových otroků na území USA byla mnoho let tři a půl roku. Teprve po zvýčení nákladu na jejich odlov, výkup od afrických vládců zafungovala neviditelná ruka trhu a věk se zvýšil na dvojnásobek.
      Ne tak v pracovních táborech pro židovské a slovanské obyvatelstvo v Ýbrmenšlandu. Tam zvítězily zájmy chemicko-průmyslového komplexu. Poklesla válečná výroba a dovoz pšenice a tím i zájem o Cyklon B jako prostředku proti obilním škůdcům.
      Přebytky se musely někde využít. Předpokládaným cenným vedlejším účinkem bylo uvolnění zdejšího lébensraumu a získání cenného materiálu pro výrobu mýdla a kostní moučky z pracovně neefektivní či politicky nespolehlivé části našeho obyvatelstva.

      Vymazat
  59. Muž, který za den řekne víc než 99 slov, je podezřelý. Říkají Indiáni.
    Nejvíc sexy jsou muži, kteří málo mluví. = výsledky současných výzkumů na několika univerzitách ve světě.

    Takže v noře jsou jasnými favority pánové Zdenek a Vasja. Gratuluji :-))
    (ještě že to neplatí o ženách, ty mají tradičně proříznutá ústa)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V noře se píše, nemluví.

      Vymazat
    2. Němota nevadí, slova produkujeme a je jim rozuměno.

      Vymazat
    3. Marie,
      ženy dokážou současně komunikovat oběma konci současně.
      Muži se při sexu musí soustředit na ten dolní.
      Jinak jim klesne komunikační schopnost.

      Vymazat
    4. Jáchym: takže nadbytek aktivity horního konce bývá důsledkem nedostatku komunikace dolního konce....? U těch indiánů by to teda platilo.

      Vymazat
    5. Marie,
      v tomto ohledu dosud tápu.
      To je interdisciplinární otázka, na pomezí filosofie a gynekologie.
      Z gynekologického hlediska lze konstatovat, že ženy (na rozdíl od mužů) mají prořízlá nejen ústa. Na druhé straně směr proříznutí se na obou koncích liší pootočením o 90°.
      Z filosofického pohledu bych odpovědět dokázal NEJMÉNĚ dvěma způsoby,které se, jak to již u filosofů bývá, vzájemně dialekticky vylučují.

      Vezmeme-li si na pomoc biologii, pak v darwinovském boji o přežití nejkvalitnějšího se indiáni moc nevycajchnovali: Nechali se nejprve ukecat, pak zbavit (podobně jako my) potravinové základny a zroje živočišných bílkovin ve formě bizonů a nyní se tiše a mlčky uchlastávají k smrti v rezervacích ohnivou whiskej, zatímco jejich opilé sqaf dílem plodí mestice s bílými zaměstnanci heren, dílem neplodně, tiše či s teatrálními výkřiky předstírané rozkoše za úplatu souloží s turisty vybavenými kaučukovou ochranou.

      Obávám se, že budoucnost jejich genofondu je stejně chmurná jako genofondu našeho.

      Vymazat
    6. marie:

      To jste trefila. :o)
      Přítelkyně se mnou občas cloumá, jestli žiju, že vůbec nemluvím.
      Ale když já nemám potřebu chrlit historky nebo všechno komentovat.
      Jestli je to sexy, nevím. Musím se zeptat.
      I když - takové zeptání zabere slov...! :o).

      Vymazat
    7. Na to můžete vzít jed, zdenku, že to tak je :-)
      Přece i Vinnetou říkal Ribanně, aby naslouchala jeho srdci, a ne ústům. Že muž, který mnoho mluví, je podobný staré ženě s plechovou hubou! :o)

      Ale jestli můžu, tak se za potřeby přítelkyně přimlouvám. Občas jí uděláte radost, když prohodíte pár slov, lépe o čemkoli, než mlčet.. :-) Ženy mají tu neustálou potřebu sdílení pocitů....

      Vymazat
  60. Baba Jaga na koštěti
    přiletí dnes po paměti
    od Vysokých Tater
    do své alma mater.
    Do nory, do nory
    mezi známé kantory.

    OdpovědětVymazat
  61. Hruškoně mají takovéhle listy:
    https://imgur.com/pbQlCvX

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak na skácení

      Vymazat
    2. Takhle vypadají všechny v okolí. Momentálně je krásných 31°C a parno k zalknutí.

      Vymazat
    3. Leze to nahoru ... 32,5°C, Lysá hora má 25°C ve výšce 1326m.

      Vymazat
    4. DUhový průvod zmokl a vypadá bídně, sem tam někdo zkouší pořídit naaranžované selfie, jinak pláštěnky a deštníky, to ta jejich hrdost moc nevynikne.
      https://www.novinky.cz/domaci/clanek/prahou-projde-pochod-prague-pride-40292733

      Příští rok by to mohli pořádat u Ládiků, pochod na LH, tam je pořád slunečno.

      Vymazat
    5. U hrušní je to proto, že někde kolem dokola jsou jehličnany, hlavně jalovce
      https://zahradnickakucharka.cz/ochrana-ovocnych-drevin-rez-hrusnova-strupovitost-jadrovin/

      Vymazat
    6. U nás prší a teplota šla z 32°C na 28°C. Což je přijatelné. I když mně to je v práci vlastně celkem jedno ☺

      Vymazat
    7. Jalovce máme... a smrky taky, i borovice a modříny. Jenom jedle a tisy ne.

      Vymazat
  62. Ženy pijí a tančí
    hormony mají samčí
    muži pijí a tancují
    spermie s nimi lomcují;
    ale přitom nejsou muži
    příroda jim prý dluží
    kusy těl a kusy mozků
    zastavují u kiosků
    požadují prejt
    mají na to glejt.
    Jsme jiní jsme jiní jsme jiní!
    Mnohý prst si nasliní
    zjistí, odkud vítr fouká
    a jestli se někdo kouká
    jde to jako po másle
    v oknech oči užaslé...

    OdpovědětVymazat
  63. Kolem káby nebo Letná
    akce je to ošemetná
    karavany pošuků
    kukurukú kukuků
    davy lidí s ďáblem v těle
    s pohledem jen do prdele.

    OdpovědětVymazat
  64. Podle idnesu se má oteplit až v září. Teď je 28°C. To jsou hnusné vyhlídky - z vedra do ještě většího vedra. Nebo mají praháci zimu?

    OdpovědětVymazat
  65. Epstein prý spáchal v cele sebevraždu. Na to. kolik toho věděl na různé Clintony a jiné, je to zcela pochopitelné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pedofil ?
      Dětské porno u Zemana v počítači překvapilo i policii.



      Vymazat
    2. No, zkusili to na Zemana narafičit, protože věděli, že není nijak moc obeznámen s PC, ale on hned vše nahlásil. Smůla, že?

      Vymazat
    3. Někdo z Alabamy se krutě přepočítal.

      Vymazat
    4. Zeman není úchyl a tyto věci nevyhledává. Takže mu to bylo jasné. Kdyby to byl okamžitě neohlásil a jen to přeskočil (třeba že by mu bylo trapné o tom mluvit), tak by se k němu časem dostavil nějaký počítačový "expert" a jako náhodou by to u něj v PC objevil a jako nechtěně by to prozradil médiím. To by byl poprask. To by se stalo stejně populární jako "ožral se u klenotů".

      Vymazat
  66. Podle čt24 na východě Moravy vydatné deště, podle Norů 0,3mm, teplota v noci 23°C - jak v prádelně, ale bez vody. Ať už je leden, to bude krásných 15-20°C.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Posílám vám trochu deště, každou chvíli to tam máte! :-)

      Vymazat
    2. U mě prší,prenosila jsem vodu z pod okapu do sudů u skleníku.Pro letos už mam zásob dost,už nebudu zalévat z vodovodu. Koncem srpna zaplatím 2 litry za toto čtvrtletí a pak zas sklouznu na svých průměrných 2,5 kubíků za měsíc,teď jich mam 7

      Vymazat
  67. Ještě sklidim 7 okurek salátovek a pár prerostlych nakladacek a bude po sezoně. Zato rajčat hafo,už mi ty vselijaká leča pizy a srbské a šopské oblohy lezou krkem a dělat ty různé čalamády a kečupy,z toho jsem už vyrostla,už toho bylo dost a člověk se opotrebuje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si dělám talíř - nakrájená rajčata posolená + opepřená, posekaná bazalka, mozarella a plátek veky. Mňam!
      Jím to skoro každý večer, to se nepřejí.

      Vymazat
    2. Mně jo a ještě to tlačí v žaludku.

      Vymazat
    3. Gaio, já bych si vaše odpovědi někdy mohla napsat předem! :-)
      Já taky vidím některé věci pesimisticky, ale tak vytrvalá nejsem.

      Vymazat
  68. Naděje na déšť 30% podle ajfonu. 23°C.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já tuhle chtěla jít na plovku,kouknu v 1 na meteo,tam hláška,za 42 minut začne pršet.Seděla jsem doma,venku celkem prijatelně až do 5

      Vymazat
    2. Ono možná pršet začne, ale o 2-20 km dál... :-)
      Tady pršelo půl dne, venku nevidět ani nohu, je aspoň klid, ani auta moc nejezdí.

      Vymazat
  69. Tak jsem plánovala velký úklid, ale díky nízkému atmosf. tlaku, který mě ovšem taky ovládl, jsem se zmohla jen na úklid ve složkách. Zato jsem 3x usnula. :-)
    Ale ono smazat přes 2 000 doručených a odeslaných zpráv taky není malý výkon. Ještě by to chtělo aspoń dvakrát tolik.

    OdpovědětVymazat
  70. Odpovědi
    1. Vážně? U nás tak kolem 15mm, možná někde víc, řeka vypadá hodně plná, přitom někdo dělá z JM skoro Saharu...

      Vymazat
    2. Kdo ví, jak to Ládik měří! Možná má v měřičí dole dírku... :-) protože podle radaru na severovýchodě Moravy leje.

      Vymazat
    3. Celkem je to 7,5mm, to ujde. Hlavní je 14°C, jde větrat. Dírku neověřím, je to údaj automatické stanice Povodí Odry, změny dává na net po 20 minutách. I v zimě - rozpouští sníh a dává mm vody v desetinách mm, vč. grafu.

      Vymazat
  71. A je 21, jasno ... to nevypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
  72. Astrologické heslo, ktere pomáhá pro mé znamení dle Blesku

    Obavy nikdy nezmění výsledek


    Tak to akceptuji. To jsem přesně já,co bych si měla zapamatovat. Já se všeho bojím 3x, ještě než to přijde,když to přijde a pak ještě za 20 let,když si na to vzpomenu, takže toto heslo jsem si zapsala na ledničku.Ale člověka víc ovládají emoce,než rozum,tak nevim,jestli se něco změní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je to odpozorované ze života. Když mám z něčeho předem spíše obavu, jak to dopadne, a ono dobře, tak je to úleva a příjemné prožitky. Když to beru zlehka a očekávám pohodu, a ono to dopadne špatně, pak mě to sebere o to víc a mám tendenci si dávat vinu za předčasné "vítězství". Tak ono je relativní, zda je to s obavami vždy špatně. Spíš bych pro sebe upravila - přílišné obavy škodí a svazují, i kdyby nebyl důvod. - Jenže, jak píšete, těžké s tím něco dělat :-)

      POkud Vás ty Bleskové astrorady inspirují, tak je čtěte. Na mě sedí tak napůl, jsou moc zjednodušené a ani nemůžou na všechny z jednoho znamení sedět. Tak to radši beru kriticky.

      Vymazat
    2. Já to čtu pro zábavu,co taky dělat,když se probudite uprostřed noci,to chce jen něco lehkého neintelektualniho pro mozek. Tak čtu a hledám moudra na mne se hodící.

      Vymazat
    3. Tak na to radím jedině Mirandu! Stačí jeden půlhodinový díl, a máte namoženou bránici (a zavřít okno, budete se řehtat jako kůň) :-)

      https://sledujserialy.to/episode/miranda-s01e01

      Vymazat
  73. Tady včera vytrvale pršelo. Naštěstí v Praze taky, tak teplouši museli chodit pod deštníky nebo v pláštěnkách a ti ze zahraničí nemohli tolik exhibovat v kožených oblečcích.
    Připadala jsem si jako za totáče na prvního máje, taky jsme se radovali, když "jim" pršelo. To mi tehdy nenapadlo, že jednou budou místo komunistů buzny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přišlo kouzelné, jak na konec na té letenské pláni stály dlouhatánské fronty na kadibudky, asi každý po té náročné cestě potřeboval... :-)
      A skoro mi přišlo líto těch (tisíců?) promáčených a blátem zničených tenisek. Všude stála voda a v těch loužích ještě tancovat, no,....

      Vymazat
    2. na prvního máje si na déšť ani nepamatuji,ale ze byla zima a já šla v zimním kabátě nebo sněžilo,to ano.

      Vymazat
  74. Dnes je slunečno, frišno a voňavo. Musím toho využít a být aktivní, dokud sebou zase nešlehnu - kvečeru má přijít další boží dopuštění a já na ty tlaky trpím. :-)
    Po vaření a uklízení si upeču borůvky (dodal Albert) v tvarohu, ať mám motivaci!

    https://www.apetitonline.cz/recepty/5107-boruvky-v-tvarohu.html#comment-11777

    OdpovědětVymazat
  75. Já dnes zkusím presadit jahody,snad se ujmout,když napršelo. Vloni se neujaly a ja letos poprvé v životě koupila nejprve belgické a pak polské ,ale ani mě nechutnaly,jahody jsou nejlepší z vlastního záhonu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jich pár rozsadím, narostly mi pěkné oddenky.
      Jinak zase jedna "veselá" zpráva:
      Berlínský správní soud bude rozhodovat o tom, zda je nepřijetí devítileté dívky do nejstaršího berlínského chlapeckého sboru diskriminací na základě pohlaví. Berlínský Státní a katedrální pěvecký sbor (Staats- und Domchor Berlin) funguje od poloviny 15. století a za celou svou historii v jeho řadách nepěla jediná dívka, píše britský The Guardian...
      ...více na Echu

      Vymazat
  76. Tak mám dešťovku v bečce a myju wapkou pískovec.

    https://imgur.com/v3fXfwX
    https://imgur.com/qumG7bt
    https://imgur.com/ZxWT8vU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co vy mate doma stroječků

      Vymazat
    2. Taky vám jej někdo posprejoval? Takový barel jsem koupila v pátek, ještě jsem jej nestihla nainstalovat. Sama to neudělám a pomocná ruka v nedohlednu :-(

      Vymazat
    3. Sprejují to 20 let mechy a povětrnost. Bečku mám 3 roky a až letos jsem ji zprovoznil..
      Paní Gaio, ocelovým kartáčem to nejde. Tohle je Kärcher, ne Wap.

      Vymazat
  77. Novinář je tak líný, že si nezjistí nic o chlapeckých sborech, ale dá jako hlavní argument – že je to tradice. Fakt je to jen tradice? Jinak nic?
    Chlapecké sbory měly hluboké opodstatnění odedávna. Je v tom rovina duchovní, mentální, filozofická nebo mystická a další. Kvalita zvukové a emocionální energie různých hlasů a jejich nositelů, a jejich vliv na posluchače, je fenomén, který ještě nikdo nezměřil, ale taky nezpochybnil.
    Mnoho by se dalo vysvětlit analýzou a srovnáním akustických spekter zvuku různých pěveckých sborů, včetně chlapeckých. Ale to není zdaleka vše.

    Matka té dívky neví, o čem mluví. Především si protiřečí – volá po nejlepším vedení a rozvíjení hlasu své dcery, ale nezjistila si ani základní poznatek, že ve sboru se pěvecké hlasy deformují. Cílem hlasové výchovy ve sboru není optimální individuální rozvoj hlasu jako při výchově sólisty, ale podřízení všech hlasů celku, tedy jednotné barvitosti zvuku (aby nikdo netrčel, vše musí být vyrovnáno a srovnáno). Naučí se možná zpívat čistě a rytmicky přesně, ale ztratí svůj hlas.
    Jediné, co mi z toho vychází, je, že je to další pokus o provokaci a zkouška, co vše si dnes můžou dovolit genderisté a spol.

    OdpovědětVymazat
  78. Všechny zdravím - vrátili jsem se včera večer, vlaky jezdily načas. Tatry z druhé strany nezklamaly - nenapadlo mě, že dohlédneme až na Giewont nad Zakopaným: https://www.zonerama.com/Bj10/Album/5498715?secret=7YlB8X080yH2gTMWoPNGg5AJc
    Krásně jako jindy, jen lidí a nových budov čím dál víc. Ba i turistujících hafušek - to nebývalo.
    Tu i jinde si teprve počtu, týden se nám zprávy vyhýbaly. Jen jsem se pocvičila s rodinnými na Messengeru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám z cest ... reklamace ... to je málo fotek! Jenom Bachledovka.

      Vymazat
  79. Taky zdravím Jagušku! Turistické hafušky, to je mi hezké označení! Ale sama bych našeho pesáka na túry nevzala. Bála bych se, že bude plašit místní faunu.
    Včera jsem po cestě domů potkala na silnici sraženou srnku. Chtělo se mi brečet. A dnes mi sem vlítl motýl, tak jsem si zase pro změnu zazpívala. Jen jsem zvědavá, jestli najde cestu ven.

    OdpovědětVymazat