21 ledna, 2020

KRTINEC č.439

201 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Taky zdravím všechny krtky. Vařím na zítra, jdu nečekaně do práce a nemám, co bych do úst dala :)) No jo, jsem prostě postižená touhou uvařit nějakou mňamku, ať to stojí, co to stojí. Ale kdybych uměla malovat, bylo by to stejné, všude samý obraz ;o)
      Dík, pane domácí a Aleno, je to tu Vaše!

      Vymazat
  2. Já jsem liško hlavně ráda, víte proč! [;>))
    Kdybych mohla, tak bych se k vám zítra nenápadně vplížila a pochutnala si na vašich dobrotách! Ti klienti se tedy mají.
    No, budu mít zapečené filé.

    OdpovědětVymazat
  3. Vidím, že jsem tu jednička. Ve vaření. Dnes tu zbyly z dovezeného oběda 2 plátky knedlíku, tak si ho dám ve čtvrtek s vejci - k obědu. Už se těším!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A abyste mě nelitovali, jak trpím, tak zítra mám v práci k obědu krůtí řízek.

      Vymazat
    2. Knedlík s vejci není vůbec k litování, alespoň za mě... :o)

      Vymazat
    3. Já bych si taky dala, s okurkou... :-)
      A díky za nový krtinec, Zdeňku!

      Vymazat
  4. Přijďte, popijeme. A oni nepřišli... Co se děje kolem ČT?
    http://jdem.cz/ffuzt3
    "Boj o rozpočet i funkce. To v současné době charakterizuje vztahy mezi Radou České televize a jejím managementem. Před Vánocemi se v luxusní pražské restauraci Bokovka konal večírek, na který ale většina členů Rady, i přes pozvání, nepřišla (lahev vína v Bokovce stojí od 600 – 13000, jen pro ilustraci).
    Česká televize nemá stále schválený rozpočet….Generální ředitel Petr Dvořák v listopadu přinesl na zasedání Rady ČT návrh rozpočtu, který se sice tvářil jako vyrovnaný, ale ve skutečnosti v něm byl ukrytý schodek zhruba 700 milionů korun. Ten byl „zaplácnutý“ z finanční rezervy, která v ČT zůstala po předešlém šéfovi Jiřím Janečkovi, a kterou současné vedení postupně rozpouští. …O měsíc později předložil šéf ČT nový návrh rozpočtu, kde byl sice skrytý schodek nižší, ale pořád tam byl. Opět nedošlo ke schválení. Podobné to bylo i na dalším zasedání Rady počátkem ledna tohoto roku..."
    --
    A já podotýkám, že za vyrovnaný rozpočet bere ředitel ČT odměnu kolem 2 milionů.
    Pod článkem dva delší komenty:
    - V termovizi vypukla panika. Má 3000 "zaměstnanců" a 5000 externistů a pražské "živé kultůře" už nestačilo 7 miliard výpalného, postupně zlikvidovali i cca 3 miliardy, co našetřil v rezervním fondu minulej ředitel. Je potřeba zvýšit výpalné, jinak zaměstnanci, externisté a komedianti budou mít hlad.
    - Pokud by šel do vedení ČT někdo normální, viděl by do všech věčně utajovaných smluv, kolik šlo komu peněz a za co - a z toho by možná hrozil Dvořákovi a spol kriminál. A m.j. - kdyby minulé volby nedopadly, jak dopadly, a vládla by klasická stará politická mafie, Dvořák by tyto problémy neměl - mezi nimi to bylo dohodnuté a ošéfované, dokonce už se spolu chystali na "privatizaci" majetků ČT - lukrativní pozemky v Praze atp. To by zase bylo rejdiště zlodějů, politiků a kmotrů. Celé se to rozsypalo díky tomu, že stará politická mafie už nevládne. Chystali stejnou tunelářskou šmejdovinu ODS a TOP, jako byla ta jejich superhrubá mzda, či megatunel, zvaný jejich důchodový pilíř.

    OdpovědětVymazat
  5. Jáchyme, vidím, že moje kamarádka, co "proto nebyla na Letné", je už slavná i jinde! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jí pošlete odkaz, ať vidí, že má stovky obdivovatelů :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes byla pořádná kosa, auta jsou ledové koule a na jinovatce by se snad dalo lyžovat. Měl jsem psavou náladu, tak to schytal Vidlák - sem z mobilu pořád nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, já taky škrabu...
      Napadlo mě, že by stálo za to postavit si na parkovišti jednoduché kryté stání. Nepomůže to proti zavátému sněhu, ale přece je to dobré.

      Vymazat
    2. No jo, pan Vidlák si stejně jako pan prof. Hořejší (ten před chvílí začal u svého blogu i diskutovat) troufá komentovat všechno. Pěkné od něho je, že u sebe necenzuruje - stejně jako náš pan domácí.

      Ještě ke včerejšku - co takový oběh peněz i s novoroční slevou? https://www.cemi.cz/cenamba
      Jinam než na CEMI jsem se nedívala a kdo ví, zda za ten peníz za rok někoho nechají bez titulu, že. To by pak možná nešlo dát do nákladů.

      V tomhle nevlídném počasí mám kroků také docela málo - včera jsem se na travnaté cestě zablátila víc než hafušky.

      Vymazat
    3. Koupit si MBA za 100táců - vyhozené prachy. Raději je užít ihned nebo strčit do baráku.

      Vymazat
  8. Kdybych byl lidovec
    koho bych volil?
    Všude jen pískovec
    vítr ho drolil.

    Když byl živ had na tři
    bývali jsme skála
    vzhůru sestry bratři
    budoucnost se smála.

    Budu volit Mariana
    Toma nebo Honzíka
    nějakého mafiána
    nebo přímo hrobníka.

    OdpovědětVymazat
  9. "Policie ve švýcarském Davosu, který je aktuálně dějištěm Světového ekonomického fóra, odhalila v srpnu dva údajné ruské špiony. Vydávali se za instalatéry, ale měli u sebe diplomatické pasy. Vzbudili tak podezření, že měsíce před schůzkou představitelů světové politiky a ekonomiky prováděli pro ruskou rozvědku přípravné práce." (idnes)

    Instalovali do hajzlíků štěnice.

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes je zase den - všichni se omlouvají pro nemoc, třídy ani ne poloprázdné, všechno domluvené odpadá.

    S tím slovem "válka" to je síla. Vzpomeňte, jak za našeho mládí jsme vzývali mír - všude básničky a písničky o míru, všichni jej opěvovali a radovali se z něj. Válce tenkrát konečně odzvonilo... Dnes? Zdá se, že mnozí po té krvelačné potvoře přímo touží, aby je vytrhla z nudy. Nebojí se války, bojí se, že nebudou mít dost prachů, a těch nemají nikdy dost.

    Obchodní válka je něco jiného než v. jaderná, ale přece by se s tím slovem mělo šetřit, protože až opravdu něco velkého nebezpečného vypukne třeba tady, nikdo to nebude chápat, vždyť takových řečí už bylo, přece.

    Válku jsme si naše generace spojovali s Amerikou, i proto se dnes od nich valí snaha přesunout tu špatnou gloriolu na Rusko. Logiku to mít nemusí a vysvětlovat, že z jeho strany je to prokazatelně mnohem častěji obrana než útok, je pro chytrolíny taky zbytečné. Vidí, co chtějí a hlásají i to, co nevidí.
    Budoucnost je nejistá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budoucnost nebyla jistá nikdy ... s termojadernou válkou bych ale nepočítal, a jiná by u nás nebyla. Co by bylo po TJV nás nemusí zajímat.

      Vymazat
  11. Hantaviroza:

    "Na rozdíl například od eboly, což je také krvácivá horečka, se nemoc nepřenáší z člověka na člověka, ale zdrojem nákazy jsou drobní hlodavci..
    Příznaky zpočátku vypadají jako u chřipky, hantavirus přenášený hlodavci však napadá ledviny či plíce a bez léčby hrozí nakaženému člověku smrt."
    (idnes)
    Nějak se ti korona a hantaviři rozmohli, z ničeho nic.

    OdpovědětVymazat
  12. Teď mám témeř nulový domek Stachy, až kajsi na Šumavě.

    OdpovědětVymazat
  13. Jak vypadá nabídka na solární systém domku:
    https://imgur.com/SnHezOo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba investor:-).

      Vymazat
    2. Pokusil som sa o dvojzmysel - zavtipkovat. Jasne, ze nedate zakaznika:-).

      Vymazat
    3. Dokončím to.... tohle je nabídka elektrické podlahovky.

      https://imgur.com/Lu4Y8pN

      Domek má tepelnou ztrátu 9kW (před rekuperací). Zdroj tepla (elektrický) stojí 355000, topná soustava 192000, dohromady = 547 000 Kč. Plocha topných podlah = 200m2.
      1m2 podlahovky s el. rohoží tedy stojí 1000Kč a k tomu zdroj o ceně 39 000 Kč/kW. To je absurdní řešení!!!! A stát to podporuje tím, že jiným plátcům daní vezme z kapsy 150 000 Kč a dá je žadateli o tento paskvil.
      Jáchyme, dokázal byste si udělat do domku 9kW topení za 550 000? Já asi ano a hodně peněz by mi zbylo na něco jiného. A mělo by to určitě delší odpisovou lhlůtu, než 10-20 let.

      Vymazat
    4. Musel jsem to hodit do jímky u Vidlákova hnojiště, abych obohatil její obsah a touto živou vodou mohl být pokropen hnůj v dnešním suchém čase.

      Vymazat
  14. Díky za krtince, pane domácí.
    Amália Rodrigues Maiores Sucessos - Melhores Músicas Do Amália Rodrigues
    https://www.youtube.com/watch?v=fIn9ccVbBzI

    Scorpions, Bon Jovi, The Eagles, Aerosmith, U2, Led Zeppelin Now That's What I Call Power Ball
    https://www.youtube.com/watch?v=pSYwRhZJOOs

    WABI RYVOLA RYCHLÉ ŠÍPY
    https://www.youtube.com/watch?v=WZGXnq0AE3I

    Srdečný pozdrav všem :-)
    Před chvílí jsem dala do trouby - vejdou se mi tam dva pekáčky z varného skla vedle sebe - závitky z krůtích prsou s anglickou slaninou a sušenými švestkami a vepřovou plec prošpikovanou česnekem na cibuli, bílém víně, rozmarýnu, tymiánu, zeleném pepři a se slaninou. Zítra jedu k doktorce a pak budu dělat bramborový salát a řízky, muž v pátek odjíždí do Rakouska na víkend si zalyžovat, tak mu chystám jídlo s sebou. Včera jsme měli jet k mladší dceři, těšila jsem se na dvouletou vnučku a půlročního vnuka, ale nezbavila jsem se kašle, tak jsme to museli přesunout na příští týden. Naštěstí čas nějak rychle utíká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ste mi narobili slinky...:-).

      Pozdravujem.

      Vymazat
    2. Taky, zdravím. :-)
      Jak se máte? Koupil jste si byt v té lokalitě, jak jste tu jednou zmínil?

      Vymazat
    3. To je nekonecna story. Este nie je skolaudovany, svoj povodny som predal, investor ma oblbol, ze byt bude v oktobri stopercentne. Este mal drzost prisahat na mojho brata - toho lekara, co som kedysi spomina - ze boli spoluziaci, tak ze mi neklame...

      Takze teraz som pomaly bezdomovec. Musel som si prenajat byt, ale to chce kazdy aspon na rok. Na posledne dni, nez som musel vypratat svoj byt, som cosi zohnal, ale koncom buduceho tyzdna musim zhanat nieco ine, lebo som mal dohodu na 3 mesiace a uz ju nechce najomca predlzit. Rozisiel sa s frajerkou, u ktorej byval, takze svoj byt potrebuje. Takze ma cakak dalsie stahovanie...

      No, vraj (mam informacie z mesta) v januari by novy byt mali kolaudovat. Takze uvidim, kolko budem musiet este byt tulakom...

      Vymazat
    4. Tak držím palce, abyste se mohl co nejdřív nastěhovat do nového bytu.

      Už jdu spát, přijdu zase ve středu. Dobrou noc

      Vymazat
  15. Mám ráda humor bloggera Josefa Prouzy. Např. jeho nový článek na IDnes: "Británie brexit absolutně nezvládla"
    https://josefprouza.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743038
    "... I Česká republika pocítila devastační účinky BUDu. Europoslankyně Šojdrová navrhla, aby stát přijal 50 britských dětských sirotků. Nakonec po dlouhých tahanicích to sice nebyly děti, ani sirotci, ale členové pakistánského gangu, obchodujícího s unesenými a zneužívanými děvčátky, protože ti jediní byli schopni českým úřadům řádně zdokladovat, že byli ve své vlasti krutě pronásledováni Tommym Robinsonem. K naprostému údivu všech přijal sto britských uprchlíků i prezident Zeman a ubytoval je na zámku v Lánech. Bdělý novinář z forum24 si však na hradní tiskovce všiml, že z kohoutků na záchodech na Hradě přestala kapat voda a rychle zjistil, že „uprchlíci“ jsou do jednoho polští instalatéři. „Zase jsme se tím starým lišákem nechali oblafnout,“...

    OdpovědětVymazat
  16. Tak jsem večer chtěla psát,ale zralo to příspěvky,tak jsem zvědavá teď.

    OdpovědětVymazat
  17. Chtěla jsem si pochválit ,jak teď v zimě,když je tolik tmy,krásně spím,úplný zimní spánek. Letní čas je určitě skodlivypro organismuss tim,ze je večer dlouho světlo,už před spanim by se mělo stmivat,aby se člověk ve tmě naladil a zklidnil.Ale chodit spát sotva záležet slunce,to jistě vadí a člověk se pak porad budí. Vůbec se netesim na jaro,taky kvůli zahradě,ze zas bude dřina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi nechce opouštět pelech před východem Slunce (u nás za kopečkem), t.j. momentálně v 8h. Na jaro se ale těším, budu kamenovat. Kamenování je bohulibá činnost - může potvrdit 9 muslimů z deseti.

      Vymazat
    2. I já vstala do růžového rána, slunce kouzlilo na obloze a hodiny ukazovaly 7:55. Hezké spaní :)

      Vymazat
    3. Mělo by se žít víc v souladu s přírodou,tohle by ti gretenisti měli prosazovat.

      Vymazat
  18. Macron řekl, že Francie nedopustí, aby Írán získal jadernou zbraň.

    To se žabožrout cítí hodně pevný v kramflecích. Jak by to udělal? Sám určitě ne, ale rukama někoho jiného by se mohl pokusit.

    OdpovědětVymazat
  19. Ládiku, ad Vaše "debilizace lidí". Jak byste to zařídil, aby školy nechrlily učitele, kteří neumějí učit? A podle čeho tak usuzujete?

    Možná by dle Vás měl každý učitel dělat na živnosťák, dostat přiděleného žáka a kolik by mu natloukl do hlavy, za to by byl placený (jak to měřit? testy?). Pokud by se žák dopracoval profese, kterou si přeje, tak by dostal zaplaceno - ten učitel, za x let nazpět? Pak by to fungovalo jako u Vás - smlouva o dílo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věděl jsem, že se ten provokativní vstup dotkne učitelů. Ale mluvím jen o učitelích, vyprodukovaných režimem po 1989. Znám znalosti absolventů ZDŠ v roce 89-90 a znám také znalosti stejných ročníků ve 2000 nebo 2017. Kolem mě bylo dost dětí, inteligentních, na kterých jsem mohl vidět výsledky školství. Postupnou degradaci školství. Absolvent ZŠ z roku cca 2000 uměl podstatně méně, než v roce 90 - a trend pokračuje. Absolvent ZŠ2000 má cca 35 let a učí na pajdáku budoucí učitele. Jak je učí a co je učí? Znalostí stále méně. Nemyslím penzum pouček a konstant, které jdou nabiflovat zpaměti. Myslím, že mi rozumíte.
      Nemám moc času na sáhodlouhé psaní, místo Stachů jede Štiřín... hýbu se po republice a slepou mapu bych už pořádně zaplnil. A zkuste nechat zaplnit slepou mapu premiantovi z 9. třídy dnes.

      Vymazat
    2. Vaše prohlášení se učitelů nemusí dotknout, snad jen těch, kteří o sobě pochybují.
      Vašim uvedeným názorům na úpadek vzdělávacích výsledků školství se vůbec nedivím, je to všeobecně známé. Jen mi přijde úsměvné říkat, že je to všechno tím (debilizace lidí), že UČITELÉ NEUMĚJÍ UČIT. Jednak to, jak učí, nikdo neví a nezajímá to nijak zvlášť ani vedoucí škol, jednak to není předmětem diskuse.
      Pravdou je, že o vzdělání, tj. poznávání, jak věci fungují, a naučení se různým praktickým kompetencím, ve skutečnosti stojí málokdo. Společnost vzdělané lidi neocení, jsou tu jiné hodnoty.
      Výsledek práce školy nestojí jen na kvalitě učitelů, ale také na předpokladech a zájmu, motivaci žáka (vliv rodiny!) a tlaku úředníků, řídících rezort. Tedy systému - nejvíc na nás tlačí bruselští, jako na vše.
      Jinými slovy - nikdo nezjišťuje, jak učíme - to si pamatuji spíše z doby před sametem, kdy se na další vzdělávání učitelů a třeba akce Exodus na jejich cestování - dávaly velké peníze. Hlavní je, abychom nenaštvali rodiče, zřizovatele a úředníky. Hodnotí se, jak dobře umíte evidovat svoji práci v tabulkách a podle požadavků shora. -- Takže na učitele a jejich neschopnost učit bych určitě všechno nesváděla.
      A to Vám tu ani nebudu vyprávět, jak moc musíte od svých nejlepších metod výuky upustit, když stojíte před 7. třídou, kde 3/4 žáků neumí solidně číst ani psát a nemají sebemenší zájem se to doučit.

      Vymazat
    3. No jo, máte pravdu, jste profík a to se cení, nemám zájem fušovat někomu do řemesla (taky to nemám rád). Že debilizace lidí je jen vinou učitelského sporu, to je samozřejmě nadnesené, ale rozhodně má na debilizaci lidí učitelstvo svůj podíl, protože debilizováni jsou i ti učitelé. Myslím ti noví, kteří nemají pevné kořeny.

      Vymazat
    4. :-)
      V tom případě ovšem dodejme, že na debilizaci lidí má vliv úplně všechno - politika, zdravotnictví, farmacie, ekonomie, média, kultura atd., a vlastně styl života nás všech.
      Ať se Vám dobře jezdí a bez nehod.

      Vymazat
    5. Zkráceně - pokud člověk není přírodním debilem, má stát zájem na tom, aby se debilem stal uměle. A kdo se šprajcuje, bude postižen.

      Vymazat
    6. Vzhledem k tomu,jak učitelům najednou porad priidavaji,zdá se, ze se blíží pěkný kolaps,učitele,co studovali za totace půjdou během jedné petiletky všichni do penze a v 90. letech byl pěkný propad,pajdak nikdo normální studovat nešel,bylo mnoho jinych moznosti.Tak se mi teď zda, ze potřebují nalákat nové adepty.Aspoň na prachy,ale tahle pakárna se pro peníze nebo kvůli červenci a srpnu dělat nedá.

      Vymazat
    7. Ládik má pravdu a pokusy s debilizací nejsou nic nového,známé a historie pokus debilizovat Číňany prostřednictvím opia,byly kvůli tomu i opiove války. Neni divu,že reformy našeho školství se opisují z anglosaských zemí.

      Vymazat
  20. ad Ládik: Kdo je to "stát"? Má jméno? Mohu ho hnát k zodpovědnosti?
    Stát je nástroj v něčích rukou.

    ad Gaia: kolaps čeká postupně všechny obory. Lidi (školy) měli přilepšeno díky mnoha rozjetým grantům a akcím, na inkluzi a cikány, které platil štědře bru sel. Tam už ale začínají šetřit, tak je jasné, že až rozjeté projekty skončí, nové už nebudou a penízky nebude odkud brát. Zůstane nám zase jen mzdový tarif, a ten je u řadového učitele mnohem nižší, než čtete v novinách o průměrných platech učitelů.

    Opiem lidstva jsou ideje, více než ta chemická látka z drogy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dojdou peníze,ale ti inkludi a rozjeté projekty zůstanou a vy to budete muset dojet bez asistentů a peněz.Jako změna vzdělávací soustavy v80. letech. To se nejdřív ověřovali na vybraných školách s nižším počtem žáků a u učitelů s osobními příplatky plus prednostni dodavka pomucek z ustredni rozesilky za to a pak se to rozjelo plošné bez peněz,pomůcek a s husakovymi dětmi 39 kusů na třídu.

      Vymazat
    2. Ano, tak je to vždycky. Asistenti už vědí, že od září nebudou mít smlouvu. Ale stává se, že je ředitel rovnou přijme za učitele, kteří chybí a nebudou. I když nemají kvalifikaci ani aprobaci, nějak se to udělá.

      Vymazat
    3. Udělá - jako s bývalými ruštinářkami.

      Vymazat
    4. .. a mnoha jinými. - Tak vidíte, Ládiku, příčinou debilizace není jen, že učitelé "neumějí učit", to by bylo příliš velké zjednodušení.
      A vůbec, zkuste se na to podívat jinak. Jak je krásné býti bláznem!, říkali jsme si jako mládež v době hippies i později. Takový debil netrpí, bere všechno jako super a je v pohodě. A o to přece jde... :-)
      Možná že se v dnešní době paradoxů a zvráceností ani jinak přežít nedá.

      Vymazat
    5. Ale takhle přežije jen 1-2 generace. Ani se nemusí lidstvo vymlátit válkami - zdechne samo hladem.

      Vymazat
    6. Je fakt, že současný trend světa je spíš destruktivní než konstruktivní, a neumím si představit sílu, která by to srovnala.

      Vymazat
    7. Pomohlo by, kdyby začali učit před obdržením výsluh naše vojákyně a vojáci? Snad by jim to šlo nejméně stejně dobře jako někdejším vysloužilcům.

      "Bouře" z kraso- sportovních dvojic:
      HAVASI — The Storm (Official Video) - na YT i při premiéře
      https://www.youtube.com/watch?v=53UG28poX84
      Při úpravě ledu byl včera záznam z naší mládežnické olympiády - mladší žáček z Č. Těšína. Teď koukám na internetu na rytmické tance - naše jsem nestihla, možná se do volných dostanou. Venku modro, tak půjdu s hafuškami a projedu si dodatečně.

      Vymazat
    8. Proč zrovna vojáci a vojákyně, Jaguško? To já bych si radši vybrala, aby si šli zaučit tatínkové a maminky dětí... No, když by nebylo zbytí, tak i ti vojáci. Jenže disciplině by žactvo nenaučili, na to je těch pár měsíců, co by před tabulí vydrželi, málo, to je nejtěžší předmět. Obsluhu zbraní - o tom by se dalo uvažovat, to může být praktický a potřebný předmět pro život.

      Váleční invalidé, jací dříve vyučovali, by se hodili jako příklad inkluze!! Ovšem už vidím, jak by jim žactvo prokazovalo laskavou péči a ohledy.

      Vymazat
    9. Jo učitelka,to není povolání,ale diagnóza.Na to se nejde vystudovat,to se člověk musí narodit.Povaha MarieTerezie zkřížená se Stalinem.

      Vymazat
    10. BJ - to byl Damiám Malczyk, ještě má 2 bráchy, jsou boží... T jim "dělá" ruce a nějaké dvojáky.

      Vymazat
  21. Přijel jsem z vřavy města (dopravní špičky) a ze zakázky Domova mládeže, strašný humbuk. Vystoupím z auta a ticho. Absolutní. Srny, zajíci, bezvětří, Slunce právě zapadlo, komín (výfuk) kouří. Utéct z města byl dobrý tah.

    OdpovědětVymazat
  22. Přečteno:
    „Praha od března přijde o přímou linku do Pekingu.“
    Další úspěch Podpapíráka...
    K tomu někdo napsal: "Zato se můžeme chlubit, že máme nejdražší houbu na světě. Hřib může vyjít daleko dráž, než lanýž!"

    OdpovědětVymazat
  23. Tužka napíše,...něco z informací z hvězdných sfér,...
    Až se v sobotu, 25.1. 2020, odpoledne, začne probouzet spící Černá Luna,...začne směrovat svůj zvětšující se jas na Vodnářské zrozence.
    Její nové světlo probudí jejich intuici, nové nápady, rozšíří škálu řešení problémů....pokud některé zůstaly a čekají na řešení.

    Takže, sobotní odpoledne napomáhá co nejlépe k řešení osobních, nebo stavebních, technických problémů, protože Vodnář-slunce i Vodnář-měsíc spojily/i/ své síly a pomohou v řešení,...a kdo je ještě zrozencem ve znamení Vodnáře, má k tomu třetího pomocníka,...svojí konstelaci hvězd. Ale,...na problému se musí pracovat individuálně, konstelace hvězd nepřeje diskusím. Tato příznivá doba vzniká na Zodiaku jen jednou do roka na pár hodin....takže,...pokud máme odložený, neřešený problém, máme šanci se na něj podívat i z úhlů, které jsme zatím neviděli,...a třeba se nám rozsvítí jako to naprosto správné řešní.

    Osobně ráda řeším problémy zapochodu,...smetené pod stůl, nebo pod koberec, stejně se časem objeví,...a když hnijí, tak zasmrádají prostor.

    Průběh letošní zimy,...k nevíře,....kolem dvacátého ledna mají být, podle dlouhodobých statistik, nejchladnější období zimy,...na teploměru plus čtyři stupně....kvetou petrklíče, macešky,...hnuly se pupeny šeříků a magnólií.Jestli to půjde pod nulu,...tak magnólie budou spálené a pupeny odpadnou, ta je choulostivka....ta to má asi pro letošek spočítané.

    Co nadělám,...příroda může překvapit,...v dobrém a špatném,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, my máme na sobotní odpoledne naplánováno kino...

      Místo abych vyřešil všechny své odložené stavebně-technické problémy, a že jich tu mám!!! :o) Ale zase nejsem Vodnář, ale Beran...
      Tak to řešení budu muset zase vysedět v neděli.

      Vymazat
    2. Luna a zvětšující se jas.....to se zase nevyspím.

      Vymazat
    3. Já spala dobře. Ale sluníčko je dnes kdesi za mraky a mlhou. Jako pravý Vodnář narozený na Hromnice, bych v sobotu měla šanci vidět věci z nadhledu, ale budu spíš trošku pod zemí a v práci ;o)

      Vymazat
    4. Tak v sobotu bych měl něco vymyslet. Uvidíme. Třeba nějaké pěkné topení někomu.

      Vymazat
    5. Musí se mi rozsvítit ještě dnes, mám termín.

      Vymazat
  24. Nevíte, co je dobré na ten korunavír? Slivovice?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že prý něco sežrali,takže asi opravdu ta slivka plus mýt si ruce.Nejhorší viry jsou ty,co se šíří vzduchem,před těmi neutečete.

      Vymazat
  25. To: Marie
    Proč zrovna vojáci a vojákyně (rozšířit lze i na další státní zaměstnance)? Protože končí aktivní službu relativně brzy, všichni mají minimálně maturitu a předpokládám, že umí číst, psát a počítat. Pokud je Vaše tvrzení, že v „7. třídě 3/4 žáků neumí solidně číst ani psát“ pravdivé jen z 5 %, nemůže to být horší než nyní – pokud se tedy náhodou všichni ti žáčci nedostali tak vysoko jen náhodně a končí tam povinnou školní docházku.
    Vyloučit nelze ani fakt, že by své vědomosti dovedli předávat i bez absolvování pedagogického minima lépe než mnozí pedagogové a bavilo by je to.

    To: Ládik!!!
    Je Vaše Královna nejlepší, že své dovednosti pouze nepředvádí, ale trénuje v nich jiné. Ať se krasobruslení v Českém Těšíně daří.
    Včera mé držení pěstí panu Březinovi pomohlo snad alespoň v tom, že po neúspěchu se čtverákem jízdu nezabalil a k mé radosti ji svižně a elegantně dojel.

    I u nás po včerejším pěkném dnu nevlídno. Zaručená zpráva - jaro letos zase bude! Kdo nevěří, ať tam běží… Frédéric Chopin - Spring Waltz
    https://www.youtube.com/watch?v=a0hFZPvanMs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Alieva by neměl, ani kdyby vyšlo všecko.. je mu 28, stříbrnou získal 16letý kluk. Být Březinou, na nervy bych se dávno vyprd.

      Vymazat
    2. Trénuje v obou Těšínech, 2jazyčně. Sněhurka je až v prosinci a matka jí na jídlo nepřispívá.

      Vymazat
  26. Vyloučit nelze ani fakt, že by své vědomosti dovedli předávat i bez absolvování pedagogického minima lépe než mnozí pedagogové a bavilo by je to. 

    No jo,ale ověřit toto tvrzení, to by se musely dělat pokusy na dětech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakože nikdo takový na základkách neučí, Gaio? I když většinou si takoví pozvolna pajdák dálkově dodělají.
      "Základem terezianské školské reformy bylo vybudování škol ve všech farních obcích." - kdo ví, kdo na nic učil. Pravda je, že mnohé školy mají delší trvání než trvale osídlené fary, ba jsou i tam, kdy fara nikdy nebyla.

      Vymazat
    2. Jo,zažila jsem vyslouzileho vojáka,pajdák si dělal dálkově ještě coby lampasák,za jakoukoli VŠ byla frčka a pár stovek k platu navíc,tak se mu pajdak zdálo cesta nejlepšího odporu.V50 šel do penze s vysluhou a učil fyziku dílny. Byl jediný mužský ve sboru,ale ze by mu to nějak šlo nebo Mel nějaké mimoradne výsledky se říci nedá. S jeho osobou si vzpomínám na docela velký průšvih,který řešila i policie,při dílnách něco natirali a jeden blbeček ze zlomyslnosti barvu zapálil,z úleku to odstrcil a hořící plechovka spadla spoluzakovi do klína s docela hroznymi následky. Pak ještě policie řešila,matku,která když toho blbá potkala,tak se na nej vrhla a způsobila krvácení z nosu.To je ma zkušenost s vyslouzilym vojákem.

      Vymazat
    3. Jen jsem chtěla říci,že velet armádě a dětem jsou 2 různé věci a bývalí lampasaci nemají žádné zvláštní vlastnosti predurcuji i je k nějakému lepšímu zvládání pledagogicjeho procesu.A proč učili za Marie Terezie? Protože byli jedni z mála,co uměli číst a psát.
      Vyslouzily voják třeba vychovával korunního prince Rudolfa a tato výchova v daném dětství se často dává do souvislosti s jeho pozdějším precitlivelym způsobem života i sebevraždou.

      Vymazat
    4. Ale no tak, Gaio - každý voják či policajt nevelí a jsou mezi nimi nejspíše i absolventi pajdáků, ženy určitě - co si jen právě chtějí vydělávat víc.
      Vaše studnice špatných zkušeností je opravdu nevyčerpatelná.
      Co "Vaše" babičky z domova, chodíte je povzbudit i v zimě?

      Na ME přitažlivost zemská dnes odpoledne výraznější než včera, Kláru Štěpánovou ve volných neuvidíme.

      Vymazat
    5. Jednou jsem učila 3 roky s vyslouzilym vojákem,tak jsem napsala zážitek,nic víc,nic míň

      Vymazat
    6. Ale jo, jen ať jdou učit, brala bych je všema deseti. A proč tedy nejdou? Vždyť jim nikdo nebrání!

      Vojáka za katedrou jsem nezažila, policistů víc než je zdrávo - různá školení dětí a pak služebně. V úterý i ve středu byl v tělocvičně úraz žáka, takže záchranka a policajti... Tělocvik nechce už nikdo učit, je to nejobávanější předmět. Pro učitele. Kéž by vojsko pomohlo!!
      --
      BJ: Větu o existujících 7. třídách, kde 3/4 žáků neumí solidně číst a psát, jste ošklivě vytrhla z kontextu. Ale to Vy činíte ráda.

      Vymazat
    7. Jak by vojsko pomohlo? Dávali by za trest rajóny nebo pobyt na samotce?

      Vymazat
    8. Lampasák zpravidla umí zařvat a vydusit.

      Vymazat
    9. Gaio, to ne, za rajóny i za samotku by jim strhli prémie nebo by byl vyhazov, nesmíte žáka nikterak uvádět do traumatizovaného stavu! Možná že by děti zaujala uniforma a flinta (třeba atrapa) a nějaký čas by dali pokoj. - Ale můj nápad to s tím vojskem nebyl!

      Vymazat
    10. A to se ve škole nesmí,brzy by narazil na matku lvici či taťku prudiče.

      Vymazat
    11. ale BJ to vojsko obhajovala a zdálo se jí přínosné.
      To ja jen premitam o těch zelených mozcich.Ale Pavel Pavel jistě již též někde učí po vysloužení,zaklaska to zcela jistě nebude

      Vymazat
    12. Sprývný lampasák postaví do latě nejen taťku prudiče, ale i matku lvici. Stačí 2-3 slova a matka bude lapat po dechu.

      Vymazat
    13. Když jsem tady tuhle psala,že učitel musí byt diktátorská megera ,marie odporovala,že prý vás jen musí mit rádi.

      Vymazat
  27. Střelba v Říši - 6 mrtvých někde za Norimnerkem. Nikdo nic neví, neonaciti to tedy nebudou, to by už byly plné noviny fotek a adres. Je to asi nějaké temné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny oběti jsou členy jedné rodiny
      to mnohé napoví,kdo má z domorodců tak velkou rodinu,aby ve všední den zaplnili restauraci?

      Vymazat
  28. Muže, který zemřel v metru u Anděla, do kolejí někdo strčil, tvrdí svědci


    stoupat si zásadně zády ke sloupu. Ale do Prahy se nechystám. Naštěstí

    OdpovědětVymazat
  29. Jáchym dnes u Vidláka maloval čerta na zeď. Já si to představuji asi takhle:
    https://imgur.com/zHuB2m4

    OdpovědětVymazat
  30. Byla jsem se podívat na chatě, jak pokračuje montáž kuchyně. Obkladač už taky dokončil práci, ještě zbývá přidělat reklamovaná dvířka od skříňky a naistalovat plynový sporák.
    Takhle místo vypadalo v říjnu:
    https://i.postimg.cc/KznvXrkR/kuchyne2.jpg
    Takhle v prosinci, před vymalováním...
    https://i.postimg.cc/Nj3cg2wT/kuchyne2a.jpg
    A takhle dneska!
    https://i.postimg.cc/ZnMQVXb3/kuchyne3.jpg

    Dcera, která tam s vnukem taky přijela, mě ale upozornila, že dohlédne na to, aby tam za čas zase netrůnily všude mističky s tím, a lahvičky s oním... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezké, povedlo se vám to.

      Vymazat
    2. Soudruzi si práci náležitě šetří! Ta stará kuchyně byla pěkná, ten kredenc... ledničku bych šoupl jinam a zbytek zrenovoval.
      4 kolkované flašky, nedopitý Jameson - to byla asi nějaká sláva. A naprostá absence domácího pití, trestuhodné!

      Vymazat
    3. To staré vypadalo malebně, to souhlasím s Ládikem. Ale je vidět, že tam nemají co kam odkládat a uklidit, kuchyň užívá jistě více lidí, takže chápu nutnost úložných prostorů. ...

      Vymazat
    4. Všechno, co se nachystá, se má dojíst a dopít a hned umýt. Já to tak dělám, jenom to mytí mi moc nejde.

      Vymazat
    5. No to pardon - kdo mluví o neumytém nádobí?? Všechno co je vidět na fotce je jistě umyté, ale není to kam dávat.

      Vymazat
    6. Taky bych nechala tu starou kredenc,polovinu věcí vyhodila a tomu stolku uokna ušila záclonou,aby nebyl ten bordel vidět a nad to pridelala poličky a bylo by za pětistovku hotovo.

      Vymazat
    7. Však starou kredenc necháme, právě od ní se odvíjel výběr kuchyně.
      Máme ji vedle a taky starou úložnou lavici. V kredenci bude pěkný porcelán a vůbec hezké věci.
      Záclonky pod stolem byly - ale už mám záclonek a podobných krámů na zakrytí věcí plné zuby. Já byla nucena hospodařit na chatě čtyřicet let v provizóriu, všude poličky, záclonky, s ničím se nesmělo hnout, staré krámy za závěsem...
      Tak teď jsem si to udělala po svém a ZA SVÉ. :-)

      Vymazat
    8. Taky jsem pyšná na vše za své. Opravdu za své, mnou vydělané, mnou udělané. Po nikom jsem nedědila, snad jen ten vdovský důchod... Stačí to, chvála bohu, na krmeni pro tu moji zvířenu

      Vymazat
    9. Za své jsem si koupil svoje první kolo v 15 letech...

      Vymazat
    10. "Šlo o moje vydělané a zdaněné peníze. Od roku 1993 jsem jako fyzická osoba oficiálně vydělal 1,8 miliardy korun, za tu dobu jsem na dani z příjmů zaplatil 310 milionů korun a 27 milionů korun na pojistném. Můj čistý příjem tedy byl 1,526 miliardy korun a za ně jsem nakoupil dluhopisy v ceně 1,482 miliardy korun," sdělil Deníku Babiš.

      Více na https://www.e15.cz/domaci/kde-jste-vzal-penize-na-dluhopisy-agrofertu-ptal-se-babise-poslanec-cssd-1327896

      Vymazat
  31. "Lidé omdlévající na ulici, přeplněné nemocnice a těla zesnulých ležící na chodbách. Kvůli nebezpečnému koronaviru už v Číně uvrhli do karantény nejméně třináct měst a mnohde je situace kritická...." (idnes)
    Ještě, že nemáme ulici, nemůžu omdlít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ale leží někde 260 000 mrtvých, tak to je průser. Bohužel nemáme informace, jenom videa a číslo 26, co pustili novináři ven. Komu ti novináři slouží?

      Vymazat
    2. To bych okamžitě těsmě uzavřel a střežil státní hranice (se střelbou) a vyhlásil bezletovou zónu nad ČSR do odvolání.

      Vymazat
    3. Třeba se rozhodli řešit duchodovou reformu a ten virus je opravdu z laboratoře.

      Vymazat
    4. Ušetřila bych planetu a svoji kapsu a bylo by to retro.

      Vymazat
  32. Jak se bagruje základ pro nemocnici:
    https://vod.idnes.cz/a/2001/24/VF200124_113306_flv_middle_salv.mp4
    Kdoví, jestli mají povolení. A chybí mi tam auta, na které se hlína nakládá.
    Zatím to tam vypadá jako akopálípsa nebo jak se to říká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V takovém studeném městě,kde teď teploty dosahují minus 20. přijde mi divné,že by se ten virus takhle rychle šířil.
      A ňáká bába s teplotou odtamtud pronikla až do Paříže.

      Vymazat
  33. Tak na dobrou noc - nenacházím žádnou potěšitelnou ani vtipnou zprávu, ale dám sem úsek z LN, jak děti jdoucí na střední školy špatně čtou. I když většinu to nepřekvapí, ví se o tom dávno.

    LN: Lze říct, co dělalo dětem v loňských přijímačkách větší problémy?
    Od začátku realizace jednotných přijímacích zkoušek mají žáci největší problémy s úlohami, kde musí pracovat s textem. Mnozí z nich ho neumějí vyhodnotit, respektive z něj získat určité informace. A to se týká nejen testu z češtiny, kde jsou právě úlohy na čtenářskou gramotnost, ale i testu z matematiky. V matematice žáci často text slovní úlohy takzvaně neučtou. Nejsou schopni pochopit, co se po nich vlastně chce.
    https://www.lidovky.cz/domov/i-slovni-ulohy-v-matematice-delaji-zakum-problemy-casto-je-neuctou-rika-reditelka-cermatu-v-novem-se.A200123_152423_ln_domov_vlh

    Možná by se mohlo MŠMT navrhnout, aby zkusilo na Čj a M zaměstnat vojenské vysloužilce, za pokus by to stálo... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, sice děti neumějí pochopit psaný text, ale zase elf Kartous na pravidelném školení (nebo speciálním předmětem) zajistí, že budou extra citlivé na "fejkňůs".

      Stačí přečíst název webu a srovnat s oficiálním seznamem závadových stránek. To určitě zvládnou... a budou volit, jak se správně má.

      Vymazat
    2. To se při ničení českého základního školství argumentovalo, že biflování a memorování je špatně, že fakta si najdou žáci sami (asi doma) a škola že má rozvíjet myšlení, tvůrčí schopnosti dětí, učit hrou, o všem se mají psát eseje atd.
      No a dnes děti v devítce nedovedou to, co uměli naši praprarodiče, kteří vychodili pět tříd obecné školy. Neumějí gramatiku, nedovedou počítat zpaměti ani malou násobilku, o trojčlence ani nemluvím.
      Neznají dějiny, neznají spisovatele a jejich díla.
      Dnes se ani nesmějí tomu, čemu jsme se v různých divadelních a rozhlasových či televizních pořadech smáli my, protože nechápou souvislosti.

      Vymazat
    3. Přilítlo jaro z daleka,
      a všude plno touhy,
      vše tlačilo se k slunci ven,
      že snilo sen tak dlouhý...
      Vítězslav Hálek, Večerní písně.
      "Odkud že přilétlo jaro, Hubáčku?"
      "Prosím, z daleka."
      "Odpovídejte celou větou."
      "Jaro přilétlo z daleka."
      "Co tím chtěl básník říci?"
      "Básník tím chtěl říci, že jaro bylo pryč a teď najednou přilítlo."
      "Kdopak by mi to vyložil lépe? Nuže, Korecká?"
      "Básník nás chce upozornit, že jaro lítá."
      "Jak to myslíte?"
      Korecká neumí blíže vysvětliti svoji zajímavou ideu. Hlásí se Troníček.
      "Prosím, básník nám tu ukazuje, jak ten čas letí."
      "Nuže, přátelé, přemýšlejte. Létá jaro nebo nelétá?"
      "Jaro, prosím, lítat nemůže, poněvadž nemá křídla."
      "Jak si to tedy vyložíme, Hakle?"
      "Vyložíme si to básnickou fantazií."
      "Co znamená druhý verš básně, Šaufele?"
      "Druhý verš básně znamená, že všude je plno touhy."
      "Jak tomu rozumíte?"
      "Prosím, já tomu vůbec nerozumím."
      "Sedněte si hlupáku. Co je tím míněno, Boučku? Copak to tam máte pod lavicí?"
      "Prosím nic. Prosím, v tom verši básník praví, že na jaře je všude plno touhy."
      "Jaké touhy?"
      "To je, prosím, různé. Lidé touží hlavně po penězích."




      Vymazat
  34. Tužka napíše,...inspirovali jste mne,...že učit může kdekdo,...třeba i tu matematiku,....

    Dám sem příklad z matematiky, který zaznamenal nejmenší úspěšnost řešení při přijímací zkoušce na VŠ,....studijní obor matematika a deskriptivní geometrie....je to pár let zpět.

    Jezero zarůstá lekníny, každý další den se jejich počet přes noc zdvojnásobí. Dnes je zarostlé do poloviny. Jak velká plocha jezera bude zarostlá zítra ?

    A nejméně úspěšný příklad na počet správných řešení od státní maturity v loňském roce.
    Teď nevím, zda se ten bazén plnil, nebo vypouštěl,...v podstatě příkladu to je jedno,...Tak bazén se naplní dvěma čerpadly za N hodin. Za jak dlouho se naplní X čerpadly?

    Zítra si upeču něco dobrého s jablky,...ještě nevím co,...ale tuším, že zas to bude imrvére stejné,...štrůdle.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. x.n hodin
      47dní

      Vymazat
    2. Matematik jsem sice slabý, ale řekl bych X krát N/2 (pokud mají čerpadla stejný výkon).

      A zítra bude jezero zarostlé celé, možná.
      Pokud zarůstá od včerejška.
      Jinak ta rovnice bude složitější s časovou neznámou...
      1=t krát 2/t

      To bude ostuda a pětka! :o) Dobrou všem.

      V neděli napíšu, jestli "Vlastníci" stojí za to. Snad ano.

      https://www.youtube.com/watch?v=Ihmk0Zd_R5s

      Vymazat
    3. Tém nesmyslum,co vymýšlí Cermat do testů nerozumí ani sami ti intoši,co je vytvářejí

      Vymazat
    4. Gaio, nesouhlasím. Jednak úkoly do testů vytvářejí učitelé, jednak si přečtěte nějaké diskuse na ceskaskola.cz. Sami učitelé tam píší, že i čtvrtletky a srovnávací práce z matematiky na jejich školách dopadají tragicky.

      Vymazat
    5. Já si ty testy cvicně dělala a šla mi z toho hlava kolem,přehnaně dlouhé texty plno souvětí s vlozenymi větami a pak se v tom nimrat,toto tvrzení je pravdivé,toto se v textu nenachází které synonymum se tam hodi,Úplně mimo trendy dnešní doby,kdy chybí hlavně čas a sdělení se zkracují až na hesla.
      No a otázky typu co tim chtel autor říci,dnešní bulvarizace zbavila básníky aureoly a zjistilo se,ze to byli vesměs opilci,devkari asocialove a nemakacenka nebo dokonce až duševně nemocni a sami asi ani nevěděli,co v rauši vyblili na papír.

      Vymazat
    6. Škola by snad právě ty trendy na hesla měla bourat! To bych v hudebce taky mohla říct, že přece nebudu někoho učit lidové písničky, proti trendům doby... kdy se nejlépe nezpívá nic, a nebo se řvou metaly.
      Jste v propagandě horší než Śteffl s Feřtkem dohromady.

      Vymazat
    7. A dětem byste mohla namísto zpěvu vyprávět, jakou špínu vyhrabal bulvár na hudební skladatele! :-)... "sami asi ani nevěděli,co v rauši vyblili na papír." (notový).
      A jak to, že se to pořád hraje? Gaiu na ně!

      Vymazat
    8. No ty lidovky,zpívat o panence nebo šohajíčkovi,když stejně něco takového už neexistuje.A o těch spisovatelich teď v příloze Práva bylo několikrát, že žili způsobem,který jejich basnim vůbec neodpovídal.

      Vymazat
    9. Ta pozice svaté inkvizitorky je opravdu odporná. Jako by se ve škole nesměla říkat pravda, i co se týče života skladatelů, literátů, malířů, a taky vynálezců, objevitelů všeho možného... Všichni jsme lidi, jen někteří jsou prostě větší zrůdy (např. alkoholik, který terorizuje své okolí; pokud se tiše zpíjí do němoty, je to jeho věc) než ostatní, a ti jsou jak mezi umělci a matematiky, tak mezi ostatními, méně známými.
      To jsme se učili už v pedagogickém studiu, že nejlépe děti zaujmeme i nějakými historkami ze života velikánů. Třeba o Bachovi a jeho četné rodině, to děti oceňují. Dnes se každý může podívat na Amadea, snad nikdo si jeho život neidealizuje. A co? Nic. Prostě něčí soukromý život a jeho dílo jsou dvě rozdílné věci - to pochopí každý osmák. Kdoví, jak bychom my obstáli v jejich kůži.
      I o Smetanovi se v Hv říkalo mnoho věcí ze života, snad kromě té syfilis, to většinou ne, ani to nebylo potvrzené. Naštěstí se nešířila lež, protože dnes se ví, že za vším byl zřejmě úraz s výbušninou. Žákům by to mohlo být jedno, možná že ta hra s výbušninou je účinnější, v jejich věku, a víc je zaujme.

      Vymazat
    10. Gaio, kdyby autoři těch článků dávali ve škole pozor, tak by nebyli tak nevědomí. Skoro každý umělec všech žánrů tvoří něco, co nemá, protože nejvíce emocí vzniká z touhy nebo utrpení, případně z rozporu mezi tím, co je, a co by si přáli, aby bylo. To není jen v romantismu, to platí stále a v umění, má-li silně evokovat city, dvojnásob.

      Vymazat
    11. Gaio, co vy víte o lidové písni?!? To raději desetkrát vnukům zazpívám, než bych se trápila tím, zda jim text i dnes něco řekne. To nechám na nich.

      Vymazat
    12. A co pohádky? Vodníci, čarodějnice a princezny už taky neexistují, zrušíme je tedy? A necháme jen bulvár, protože ten je současný?
      V našem dětství už se taky šohajíček a panenka neříkalo běžně, a přece jsme si ty písničky zamilovali, pro úplně jiné věci, než jsou občasné zastaralé výrazy.

      Vymazat
  35. Těch zpráv o požárech a výbuších v domech začíná být nepřehledně mnoho. Zase něco v Kladně, panelák, 11. patro. Zapnou topení a usnou, zřejmě.
    Píše se o muži, roč. 1958, který rychle vybíhal z domu... snad to nebyl náš soukrtek.

    OdpovědětVymazat
  36. Konečně jsem se dorval k práci ... zatím samé neproduktivní činnosti.

    OdpovědětVymazat
  37. Vyděláno, dám sklenku portského.

    OdpovědětVymazat
  38. Tak na idnes je sciotest zdali byste se dostali na VŠ,Dle mého úplně debioni vzhledem k tomu,o čem jsme diskutovali ráno.Nevim,jestli děti nerozumí psanému textu nebo jsou debilni zadavatelé.
    Tak třeba tato úloha

    Ve třídě by bylo stejně dívek jako chlapců, kdyby bylo chlapců o čtvrtinu více a dívek o čtvrtinu méně. Kolik je ve třídě celkem žáků, je-li chlapců 12?

    Výsledek má být 32,že takhle ale anihilují ze třídy 2 děcka nikoho netrápí.


    A výsledek je 32.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio, díky, ale se Scio testy na mě nechoďte. To je bohapustý byznys soukromé firmy, taky jsme tím prošli. Pokud vím, většina vysokých škol se od toho dávno distancovala.

      Vymazat
    2. Ale kam se poděla ta 2 děcka?

      Vymazat
    3. Ráno moudřejší večera,asi mají třetí pohlaví.

      Vymazat
    4. Někdo si spletl třetinu se čtvrtinou a trval na svém.

      Vymazat
  39. Marie, našla jsem zajímavý zdroj lidových moravských písní - sbírky Bartoše a Sušila:
    http://www.nulk.cz/ek-obsah/pisne/
    Tam se najde ledacos!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, tam je pokladů! :-) A to si představte, že jsem celého Sušila kdysi sehnala, pak půjčila na její velkou prosbu jedné profesorce Hv z gymplu, ona se neměla k tomu to vrátit, pak umřela a její muž o ničem nevěděl a nenašel jej prý, tak jsem o sbírku přišla :-( Písničky tam jsou nádherné, i ze starších období, ještě ve starých církevních tóninách... ostatně takové upravoval i Janáček, jeho úpravy moravských písní taky mám a zpívala jsem je s klavírem. Upravil vše s nesmírným citem, ne příliš vyumělkovaně, i když prostě svým stylem. Podobně jako Martinů, Písničky na jednu stránku a P. na dvě stránky, ty se zpívají i na ZUŠ, krásně upravené.

      Jinak kdybych někdy měla čas, napočítala bych doma tak 20 zpěvníků českých a moravských písní, v práci ještě několik dalších. Včetně 7 dílů chodského Jindřichova zp., to je hned asi 1200 nápěvů a ještě víc textů... Myslím, že to do smrti všechno nepřezpívám. :-)

      Vymazat
    2. Já mám celého Erbena...vycházel koncem 80. let.

      Vymazat
  40. Syndrom nezdravých budov. Znáte to? Přijdete do budovy s velkými prostorami, jako jsou různé úřady, zdravotnická zařízení, a není vám tam dobře. Asi ta spousta lidí, umělé světlo, říkám si. A ono je to i vzduchem - nedá se tam dobře větrat, kvůli tepelné izolaci. To je prý hlavní příčina, že tam zaměstnanci trpí a jsou často nemocní.
    Tak si važme, kdo bydlí ve svém, že si můžeme kdykoli přes den vyvětrat a vůbec si vytvořit vyhovující podmínky. Ve škole u nás to taky jde - pořád někdo otvírá okno na chodbě, protože z kuchyně se linou různé vůně i pachy. Ve třídách mohu kdykoli větrat, což dělám každou hodinu, nejen kvůli dechovému cvičení. :-)

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/verejne-budovy-nezdrave-prostredi-open-space-cesko_2001260658_ako

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vnitční prostředí baráku není žádná sranda. Ovlivní ho zejména architekt už ve stadiu návrhu. Nejvíc to mrší mladí archali, kteří nemají životní zkušenosti a jsou nakukaní ze školy učiteli, nesojenými s praxí. Hodně dělá výška prostoru, podíl zasklení, proporce schodišťových stupňů, orientace ke svěrovým stranám, zasazení do terénu. A to nemluvím o umělém osvětlení nebo topení a větrání. Ataké pocit tepla a pohody má každý člověk jinak a rozdíl je i mezi pocity muže a ženy, neřkuli pocity jiných 75 pohlaví.. do těch se neumímm vžít a tedy vůbec něco komentovat nebo dokonce posoudit. Věřím i v geopatogenní zóny, taky je začínám cítit.. terénní zlomy a spodní vodu.

      Vymazat
    2. Svinstvo je rosný bod na vnitřním povrchu, tepelné mosty (jdou ucítit hřbetem ruky), netěsná vodorovná izolace, špatně odvětrané WC, zápach z nevětraného sklepa, vydýchaný vzduch a do toho nepříjemní nebo dokonce arogantní lidi - takových prostředí je ve městě milion a je potřeba utéct na vesnici mezi lesní zvěř.

      Vymazat
    3. To máte, Ládiku, nejspíš pravdu, i když ty faktory neumím úplně chápat. Že se tu přejímají megalomanské a různé pitomé nápady architektů a vývojářů zpoza oceánu, to je normální, jako ve všem. Někdo si z toho sedne na zadek, jaká nádhera, ale pak se ukáže, že se v tom nedá zdravě žít.
      Na vesnice a samoty utíká lidí stále více, už neznám mladé, kteří by dobrovolně zůstávali ve městě. Ale až jich tam bude jen čtvrtina městských, tak bude po vesnicích, i les skončí. A rozbořené panelákové čtvrti se asi začnou rozorávat na pole.

      Vymazat
    4. Chodím po stavbách málem denně; určitě denně chodím po výkrese a umím se do stavby vžít, když mám půdorysy a řezy. Někleré moderní domky vyvolávají pocit, jako bych byl na nádraží. Velké výšky, sklo, hluché prostory, ozvěny, průhledy - absence intimity a útulnosti, které od domova očekávám. Studené barvy nábytku, málo nábytku, "chytré domy", leské povrchy s nečekanými odrazy, průzvučnost vzduchotechnického potrubí (přeslechy), hlasité odpadní potrubí (splachování v patře) - někomu to třeba nevadí, protože je mladý a nic jiného nezažil. Myslím si, že takový prostor při dlouhodobém užívání dokonce formuje charakter nebo alespoň nálady nebo názory. Všeho s mírou.

      Vymazat
  41. Tužka napíše pro Gaiu,...že jste to Vy, tak Vám najdu ty dvě děti.
    Postupujte při řešení podle tohoto návodu.

    Počet dětí ve třídě,.....X dětí.
    Počet chlapců....12
    Počet dívek.....X-12 /celkový počet bez dvanácti/
    Čtvrtina chlapců jsou 3, tak je připočteme k těm 12 , číslo je 15
    Čtvrtina dívek (X-12):4
    Tu čtvrtinu odečteme od počtu dívek (X-12)-(X-12):4
    Sestavíme rovnici
    15=(X-12)-(X-12):4
    Tuto rovnici vynásobíme 4 a odstraníme závorky, pak má podobu...
    60=4X-48-X+12 Je li před závorkou mínus, znaménka se mění v opačná, proto mínus X a plus 12
    Řešíme 60=3X-36 převedeme mínus 36 na druhou stranu s opačným znaménkem, takže,....
    96=3X
    32=X

    Ve třídě je 32 dětí.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nerozporuji a dokonce bych to i spočítala výsledek testu 77 percentil,to bych se dokonce i dostala na VŠ kde by brali jen každého třetího, ale certovo kopyto je v tom ..Ve třídě by bylo stejně dívek jako chlapců, kdyby 
      pak by muselo být 15 chlapců a 15 dívek a pokud by třída nejela na Bermudy tak by bylo asi velké vyšetřování, kde ta 2 děcka jsou
      tudíž debilní zadání navíc genderově diskriminační

      Vymazat
  42. Tužka napíše,...ještě zkoušku správnosti výpočtu.

    Ve třídě je 32 dětí, 12 chlapců a 20 dívek.
    Čtvrtina z počtu chlapců jsou 3, přičteno, rovná se 15.
    Čtvrtina dívek je 5 odečteno tak taky patnáct.

    Kouzlo mámení matematikou je v té formulaci,...kdyby bylo,....ale ono není,...ono je jich 12 a 20

    Není čtvrtina jako čtvrtina,...a vůbec,...s díly a dílky je to velice ošidné,....dávat bacha na slovíčka,....to se taky vyplatí,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže paradoxně blbec by to spočetl a kdo opravdu myslí by s tím měl problém.

      Vymazat
  43. Tužko, jste dobrá. Já bych se o řešení ani nepokoušela.
    Ale vypadá to, že se při řešení matematických úloh opravdu musí umět číst a rozumět textu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych na to šel jinak. Rovnice by vypadala takto:
      chlapci = ch, dívky = d:
      5/4ch = 3/4d. to je z textu jasné; přichom ch = 12.
      60/4 = 3/4d ... odstraním jmenovatel (rozšíří obě strany x4):
      60 = 3d
      d = 20
      ch = 12.
      d+ch = 20+12 = 32 a mám za 1.

      Vymazat
    2. Blbé je, když člověk 40 roků takhle nepočítá a pak to po něm někdo najednou chce (s očekáváním, že to automaticky půjde). Něco jiného je paní Tužka, pro kterou jde o denní chleba - nebo něco jiného jsou studenti před maturou, kteří jsou 13 let imrvére ve škole a nic jiného nedělají, navíc mají pružný mozek.

      Vymazat
    3. To byl test,byly 4 možnosti a měla se jen jedna zaškrtnout. Nemělo se ani nic počítat, bylo upozornění na zákaz kalkulačka. Buď děcka mizely nebo se čtvrtily osoby,takže jak píšu, přijde mi to zadání úplně debilní. Měli si dát práci a udělat příklad, aby dece bylo v jedné třídě porad stejně.

      Vymazat
  44. Jáchyme,
    vím, že jste neogeniální a proto očekávám(e) třetí metodu řešení příkladu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hejného metoda už nějak zastarává, mohl by vyvinout Jáchymovu metodu. Určitě bych to viděla na počítání přes králíky....

      Vymazat
    2. Ve místnosti by bylo stejně Bilbek jako Bilbů, kdyby bylo Bilbů o čtvrtinu více a Bilbek o čtvrtinu méně. Kolik je v místnosti celkem králíků, je-li Bilbů 12?

      Vymazat
  45. "Každý nakažený člověk nemoc přenese na další dva až tři lidi, uvádějí dvě na sobě nezávislé britské studie." (i dnes)

    Nakažených je právě dnes 1372 číňanů.
    Za kolik dní budou nakažení všichni ve WuChanu, když denně zemře 26 lidí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím na to radši nechci ani myslet.

      Vymazat
    2. AKTUALIZOVÁNO
      26. ledna 2020 9:41 Peking/Vídeň/Toronto
      Koronavirus se podle Číny šíří stále rychleji, podezření na infekci hlásí Rakousko

      Vymazat
    3. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/babis-zverejnil-manual-pro-obcany-jak-se-chovat-v-dobe-koronaviru-87252
      Kdo ví, zda budou doručovány zásilky z Číny...

      Vymazat
    4. Já bych ten koronavirus vykašlal, kdyby mi vlezl na plíce.

      Vymazat
    5. Masové šíření lze předpokládat. Lidstvo se přemísťuje jako šílené....

      "Ve vzduchu byl historicky největší počet letadel. Nad zemským povrchem se v jeden moment pohybovalo 202 157 strojů (1. 7. 2018).
      V roce 2017 se celkově letecky nechaly přepravit 4 miliardy lidí.

      https://refresher.cz/55896-Ve-vzduchu-byl-historicky-nejvetsi-pocet-letadel-Nad-zemskym-povrchem-se-v-jeden-moment-pohybovalo-202-157-stroju?gdpr-accept=1

      A ty zásilky z Číny, to je taky věc, pošta odtud jede v obrovských rozměrech.

      Vymazat
  46. Inspirace pro zdejší chlapy:
    Dubňany (Hodonínsko) Silák René Richter vytvořil v sobotu v Dubňanech na Hodonínsku světový rekord, když překousl 33 plechovek za minutu. Překonal tak vlastní loňský rekord 31 plechovek. Richter chce letos každý měsíc překonat jeden ze světových rekordů, chce například zvednout v zubech koně o váze tři čtvrtě tuny. Cílem akce nazvané Golem’s hand je odradit mladé lidi od braní steroidů a ukázat jim, že člověk může docílit velkých věcí i bez anabolik, řekl Richter.

    https://www.lidovky.cz/lide/silak-prekousl-33-plechovek-za-minutu-a-vytvoril-svetovy-rekord.A200125_191514_lide_ele

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic pro mě... já z plechovky vyjím obsah.

      Vymazat
    2. ... ehm, no, že navštěvujete zubaře, o tom víme, nemusíte se stydět... :-)

      Vymazat
    3. Zuby nasel na hno ji a asi má dobrého zubaře. Fakt velké věci.

      Vymazat
  47. Dnešní odpolední vycházka se čtvrtkou:

    https://imgur.com/4PWvEXw
    https://imgur.com/QtYEwIj

    OdpovědětVymazat
  48. Přátelé,
    ten matematický příklad s osobami školního věku mne pobouřil!
    Je to nepřípustě nekorektní návrat do minulého století!
    Podle mého se jedná možná dokonce i o naplnění skutkové podstaty trestného činu.

    Vždyť je téměř vyloučené, že by - jak se nám snaží předkladatelé testu vsugerovat - nebyly ve třídě kromě "chlapců" (co to je,) a "děvčat" (Kdo to jsou??) zástupci či zástupkiňcilyn několika dalších pohlaví!
    Při současném množství registrovaných pohlaví je korektní výsledek příkladu jediný:
    Počet chlapců ve třídě je v intervalu nula až třicet dva.
    Počet děvčat je v intervalu nula až třicet dva.
    počet ostatních pohlaví je TAKÉ v intervalu nula až třicet dva, přičemž počet příslušníkůnic se může v čase plynule měnit.

    Pokus o určení pohlaví žáků lze hodnotit buď jako porušení práva na soukromí, v lepším případě jako pohlavní zneužití.

    Já bych autora úlohy žaloval minimálně pro narušování mravní a genderové výchovy mládeže (výjimku bych povolil pouze ve třídách dětských uprchlíků starších pětadvaceti let)
    ----
    co se týče králiků školního věku:
    S výjimkou nebožky Bobinky, která měla IQ srovnatelné s absolventkou méně náročné střední školy jsem se ZATÍM nesetkal s králikem, který by dokázal absolvovat současnou základní školu bez asistenta.
    Ale během deseti let se jistě úroveń výuky natolik sníží, že i Bilbo do školy zcela zapadne. Navíc by se jistě stal okresním žákovským přeborníkem v běhu.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, kolik člověků byste chtěl do té třídy nacpat, pane bože? Napočetla jsem jich až 96! A to tam ještě někde dupou králíci ��

      Vymazat
    2. Liško,
      Vaše nedůvěra mne bolí. Za chvíli bude půlnoc a já teď nebudu moct usnout.
      Vycházím ze zjednodušeného předpokladu, že člověků je ve třídě 32. (Počet člověků ve třídě zjistíme tak, že spočítáme nohy a vydělíme dvěma. V případě, že nám nevyjde číslo celé, ale např. 31,5 , narazili jsme na jednonohého žáka a musíme volit jiný způsob, např. sčítání nepárových orgánů. I když ani to není zcela spolehlivé: Pokud nám vyjde při sčítání jiných orgánů na spodní polovině těla např. 33, ačkoliv při kontrolním sčítání hlav vychází 32, máme ve třídě hermafrodita. A již zde se ukazuje, že i při ignorování genderů nebude situace tak jednoduchá, jak se původně zdálo!

      Dnes je pohlaví otázkou svobodné momentální volby každého z nás. Volbu můžeme měnit třeba i několikrát za den. Bipolarita pohlaví je konstrukt. Navíc může mít žák současně několik pohlaví najednou.

      Takže jediné čeho si SMÍME být jakžtakž jisti je počet osob, sedících ve třídě...
      Pokud ovšem nemáme ve třídě schizofrenika či osobu s vícenásobnou osobností....
      Prostě matematika je dnes naprosto nevhodný nástroj ke zjišťování,kolikžeto, hergot, máme ve třídě kluků a holek. Samo položení otázky, tím spíše hledání odpovědi je krajně rizikové.

      Vymazat
    3. Pane Jáchyme,

      zapomínáte, že dnes už neexistuje pouze právo cítit se opačným, resp. odlišným pohlavím, ale být i zcela odlišnou bytostí (nepoužíval bych proto zpátečnické slovo "osoba"). Pokud se někdo cítí být psem (nebo králíkem!), může mít pod lavicí všechny čtyři končetiny a nelze mu to upřít.
      A pokud čápem nebo plameňákem, je počet nohou zcela neprůkazný, protože někteří žáci mohou mít druhou nohu právě schovánu pod peřím...

      Zůstal bych proto u nepárových orgánů, nebo - raději - čestných (momentálních) prohlášení.

      Dobrou noc!

      Vymazat
  49. Tužka napíše pro pana zdenekb,....jako první jste odvážně zvedl pohozenou matematickou rukavici a šel s příklady na zteč,...diky, překvapil jste.

    A pro další,...co přečetli a řešili-neřešili,....dám nápovědu k vyřešení.

    V obou příkladech matematicky kouzlí číslo dvě, v podobě dvakrát, nebo polovina.

    Místo jezera si můžeme představit půlku koláče na stole,..a ta se zdvojnásobí,/představa dobroty napomůže správnému řešení/, kolik těch polovin koláče máme na stole.

    Představy, náčrtky, jsou při řešení v matematice hodně důležité,...ostatně, u mne i v životě při řešení čehokoliv.

    Tak ten bazén,...když nás neinspirují písmena, stačí si dosadit čísla,...a řešení se vyloupne.

    Třeba,...dva přítoky naplní bazén za deset hodin, za jak dlouho bude naplněn pěti přítoky.
    Úvaha,...,jeden přítok bude muset pracovat i za ten druhý, takže mu to bude trvat dvakrát déle. No a těch pět přítoků se o čas práce toho jednoho podělí.
    Pak už stačí dosadit písmena a je hotovo.

    Takhle radím často těm z omladiny, co pátrají a nemohou se dopočítat v rámci algebry,....ať přejdou do řešení v aritmetice, tedy s čísly.
    Druhý příklad je ze základní školy, z kapitoly buď na společnou práci, nebo na nepřímou úměrnost.
    Pro větší obtížnost se to zpestřuje o rozdílné intervaly práce, rozdílnou výkonnost,....lahůdkou, z které mívají počtáři kopřivku, jsou procenta.

    Tím se příklady stávají málo přehledné, jsou dlouhá souvětí,...počtáři tápou.
    Chce si to osekat na holá konstatování, a udělat nákres,...píšu to proto, že třeba někoho z vás někdo z omladiny kolem vás požádá o pomoc v řešení,...cesty jsou, jen je využít.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tušil, že to bude blbě...! :o)

      (Zkouším opravný termín.)

      Teď mi připadá jako správné řešení:
      X krát N krát 2

      Lekníny jsou na mě teď moc, zkusím to (jako posledně) až po dvakrát dvou deckách, když jsme u těch dvojek.

      PS:

      Vlastníci chvalitební - tím, že jsem se na film těšil dlouho, měl jsem asi přehnaná očekávání. Závěr - podle mě - neodpovídal předchozímu průběhu.
      Místy přehnaná (těžko uvěřitelná) karikatura.
      Ale spousta vtipných momentů a dialogů...

      Vymazat
  50. Tužka napíše pro pana Ládíka,....Vaše řešení příkladu s počtem dětí 32 je velice elegantně matematické.

    Ze zkušeností vím, že omladina zrovna moc nemiluje zlomky,...ostatně, s celými čísly počítají od první třídy, zlomky se nastolují postupně,...nevím přesně, ale asi, odhaduji, tak ve čtvrté třídě,...nepočítá se s tím průběžně, takže tato zlomková kapitola není zdaleka tak upevněna v paměti,....takže, když jim něco vysvětluji, hledám řešení, pokud to je možné, v množině celých čísel,...pak teprve hledáme další možné varianty postupů.

    Jsem zvědavá, co s tou povinnou maturitou z matematiky udělají,....tento týden, co byl, měli v plánu to rozhodnout,...jóó, vstoupily jim do plánů nečekané události,...a zítra budou jednat, mimo jiné, taky na téma koronavir v České republice.

    Pokud bude řádit jako španělská chřipka po první světový,...tak to bude koronervir,....???

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  51. Tak já se zmůžu akorát na takovou úroveň příkladů:

    Ríša se vrátil z fotbalového tréninku a má nějaký volný čas, než bude v sedm hodin večeře. Vypočítal si, že by se za tento čas akorát stihl podívat na 6 osmiminutových videí svého oblíbeného youtubera. Nebo by si mohl zahrát online logickou hru Červená Karkulka, jejíž jedno kolo trvá 3 minuty. Kolik kol Karkulky by Ríša stihl před večeří odehrát?
    Vyřešeno správně na 1. pokus! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je otázka,co to má ověřovat

      Vymazat
    2. Původně jsem chtěla pro srandu vymyslet příklad na přímou úměru - něco o krtcích a králících. Nemohouc se na to soustředit, nebo poslouchám něco z rádia, jsem zadala příklady na přímou úměru.... a vypadl mi tento, který je - jak je uvedeno - na nepřímou (to by mně ani nedošlo). Líbila se mi ta Červená Karkulka. Vůbec jsem si nevšimla, že tam původně měli Kalkulka, a já blbec to dvakrát opravila jako překlep.
      --
      Takže příklad ověřil moji debilitu.

      Vymazat
    3. Ten příklad vůbec na úměru není,spíš na malou a velkou nasobilku.
      Na úměru byl prý tento příklad
      Houslové kvarteto zahraje skladbu za 12 minut,za jak dlouho ji zahraje trio.

      Vymazat
    4. Je to z těchle stránek, ale jiný díl, už mi to generuje jiné příklady - viz tento:

      Pokud se postaví 63 Mimoňů na sebe, může ten, který stojí nejvýše, špehovat pana Vopršálka v 9. patře. Kolik Mimoňů by se muselo na sebe postavit, pokud by chtěli špehovat i padoucha Gargamela ve 13. patře?
      --
      Více než typ úměry mě upoutává snaha autorů motivovat žáky k počítání, a zároveň i ke čtení (úplně ten komiks s Mimoni vidím...). No odolali byste takovým zadáním? :-)

      https://www.umimematiku.cz/slovni-ulohy-prima-neprima-umera-2-uroven/1004

      Vymazat
    5. Jinak - k tomu příkladu o kvartetu a triu: záleží na jediném - jak rychle si které těleso nastaví metronom. O podmínce, že na stejnou rychlost, se tam nepíše... a tak je možné, že ji trio zahraje rychleji. Je to chyták.

      Vymazat
    6. Dobré ráno, hodinu matematiky jsem téměř zaspala, ale doučím se, teď bude čeština? ;o)

      Vymazat
    7. Škola hrou do krajnosti vyvedená. Za nás zas musely byt v zadanich branné prvky,tak se počítaly tanky,produkce masa za pětiletou a tak.

      Vymazat
  52. Pro lišky a jinou havěť tu máme stránky pro žáky s odlišným mateřským jazykem. :-)

    https://www.inkluzivniskola.cz/uvod-do-tematu

    OdpovědětVymazat
  53. "Andělem Páně si střílím laskavým humorem do vlastních křesťanských nebo katolických řad", říká režisér Strach. V rozhovoru se Štruncem se staví proti vulgaritě dnešních obhájců "demokracie", dobře se to celé poslouchá.

    Strach: Jsme rozmazlení a pyšní. I díky politické korektnosti ztrácíme smysl pro humor
    https://www.youtube.com/watch?v=LkzeUUMOWzY

    OdpovědětVymazat
  54. Tak mi včera skončilo kraso-, pěkné bylo. Překvapil mě náš TV přijímač – poprvé se mě zeptal, zda nemá být pro nečinnost z naší strany vypnut.
    Včera o přestávce exhibice byly „otitulkované“ jízdy, vč. našeho Březiny z r.2018 – oficiální video té písně má 1 042 793 644 zhlédnutí, já ji tu dávám s titulky. Zajímavý text – i když pro mne úplně stačí vcítění se do hudby, neb ta slova v pohybu bruslařů moc nevidím:
    Rag'n'Bone Man - Human Lyrics
    https://www.youtube.com/watch?v=RpimiNvcRC4

    U nás opět šedo, tak něco z mé pošty, co možná znáte:
    https://slunecnyzivot.cz/
    „A je to tady!“ – úplně jak Národní investiční plán… Je tam kde co, snad si rady alespoň na jednom webu neprotiřečí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta exhibice byla fakt dobrá a slovanské ksichty opravdu rozlišitelné,ty rusandy fakt kočky

      Vymazat
  55. Dnes ráno jsem přišel na jednání do podkrovního kanclu - byl tam pěkný kulatý stůl, udělaný z dřevěné špulky na kabely. Stabilní, velký vkusný.
    https://imgur.com/LgsmeS6

    OdpovědětVymazat
  56. Odpovědi
    1. V Kroměříži a na Bulovce už jsou případy korunového viru.

      Vymazat
    2. Od Jáchymů z jihu se sem žene chřipková epidemie. Rouška nepomůže. Mýt ruce a před chrchlajícími spolucestujícími prchat co nejdál. Platí pro všechny viry i bacily.
      Nebo je tu někdo, kdo by v roušce chodil po městě a v práci? No uvidíme.

      Vymazat
    3. K čemu tady ty technické pracovníky máme?!
      Kdybych nestrkala zrovna do trouby koláč a nepustila rádio, tak ani nevím, že mi proti čínskému viru není obyčejná rouška nic platná.
      Ta netěsní, brání jen prskání slin nakaženého na druhé.
      Na ochranu před koronavirem je jedině účinná rouška s nanovlákny. Jsou však beznadějně vyprodané. A pomáhají i sluneční brýle, protože se to šíří i sliznicí očí.
      Ty brýle mi vyhovujou, zatím musí stačit.

      Vymazat
    4. Nanodírky do plechové roušky vyvrtá Jáchym nanovrtákem.

      Vymazat
  57. Kdyby byl býval letěl Miloš do Číny, byl by býval tam musel zůstat nebo by musel být izolován na Hradě či v Lánech, možná třeba i Uchrchla.

    OdpovědětVymazat
  58. Vrátil jsem se k příkladu s bezénem a čerpadly, nějak mi utekl.

    "bazén se naplní dvěma čerpadly za N hodin. Za jak dlouho se naplní X čerpadly?"

    Myslím, že 1čerpadlem se naplní za 2x delší dobu, tedy za 2N hodin. X čerpadly (pokud budou všechna stejně výkonná) by to mohlo být za 2N/X hodin.

    OdpovědětVymazat
  59. A ty lekníny...
    "Jezero zarůstá lekníny, každý další den se jejich počet přes noc zdvojnásobí. Dnes je zarostlé do poloviny. Jak velká plocha jezera bude zarostlá zítra ?"

    Každých 24 hodin se zdvojnásobí zarostlá plocha... když dnes je zakrytá 1/2, zítra (za 24h ve stejný čas) budou zakryty 2/2... se mi to zdá nějaké jednoduché. Jestli tam není fígl v zadání.

    OdpovědětVymazat
  60. Heslo na tento týden z mého kalendáře
    Neztrácej čas hledáním překážky,možná že žádná není.
    Franz Kafka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překážky hledá jedině prudič.

      Vymazat
    2. Přes překážky ke hvězdám, jinak to nejde. Jen neznám nikoho, kdo by je hledal - ty se vynoří samy, když je nejmíň čekáme.

      Vymazat
    3. Na stužce jsme měli Per aspera ad astra.. přes balvany.. někdy v zimě v roce 76.

      Vymazat
  61. Zdravím. Trochu jsem se odmlčela, měla jsem víkendovou depku...
    Dnes jsem byla přiznat novou daň a vyplnit taky nové přiznání.. strávila jsem tam pěkné odpoledne :-)
    Hajzlové utahují šroub, v Praze zvedli daň z nemovitosti nejméně na dvojnásobek a na chatě to bude taky tak - máme ji v lukrativní příměstské části, ach jo. Kdysi to byla malá vesnička s návsí... dnes je plná pražských mileniálů a jejich satelitů.
    Jinak jsem se bavila předáním anticeny Zlatý citrón Xaverovi Veselému (za vedení televizních debat! :-)). On si pro ni na Trilobit v Berouně zajel a byla to dobrá komedie:
    https://www.youtube.com/watch?v=ncrwYi51MAg
    Moderátor mu nechtěl půjčit mikrofon a celou dobu ho svíral spolu s Xaverem, snad aby mu s ním neutekl?
    Cenu Xaver draží na Aukru, zatím je to na 30.000,-, dražit se bude do středy.
    http://jdem.cz/ffu574

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě dodám, že jsem četla (televizi nemám, tak jsem viděla jen video od Xavera), že v publiku zasedli Jan Kačer, Vladimír Pucholt a další. Smutné.
      Jeden koment: Dostal anticenu za to, že "projevuje své sympatie či antipatie k hostům"? To by ČT z hromady citrónů nekoukala ani střecha! :-)

      Vymazat
    2. Xaverovi tleskám za skvělý projev!

      Vymazat
    3. U nás taky budou zvedat daně. A o hodně.

      Vymazat