30 května, 2020

KRTINEC č.460

202 komentářů:

  1. Dobré ráno.
    Dík za jamku.
    Pac a pussy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardón.
      Už jsem jako ta předbíhavá zdejší Alena.

      Vymazat
  2. marie30 května, 2020 09:25
    Děkujeme, milý pane domácí. A měl byste tam přisypávat odpuzovač prezervních mollů, nebo trollů či co to je, kteří nedodržují pravidla..........

    -------------------
    Voláte tím snad po cenzuře ? Ať ji pan zdenekb tady zavede ?
    Čím by se pak lišil od těch zmetků , působících v jistých částech privatizovaného veřejného prostoru, např. od zmetků žijících ve Švýcarsku ?
    Na trolly prostě nereagujte, přestane je to pak bavit a odtáhnou jinam.
    A ještě pozor na jedno : Pro trolla každý trollem.
    Na to dávat setsakra velký pozor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíte to dobře, ale nevíte, která bije. Nebudu to rozvádět.

      Vymazat
  3. Včera jsme objeli 4 hospody (Kohútka, Bebek, Visalaje, Rajská).. na Morávce začlo pršet
    https://imgur.com/27i8UiO

    Večeře byla U LIŠKY https://imgur.com/Bd1mvwJ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudinku malou vycpali?!? Lidé jsou zlé.
      U nás lije, je chladno a depresivno. Vůbec se mi taková neděle nelíbí, ale mířím za vnučkou, snad se nálada zlepší. Udělala jsem nepečený dezert, ale než se naleží, bude asi zítra..
      Zítra zajedu mrknout na třešně, už zrají. V Lidlu mají za 36,90/100g! Tak mrknu na Hradiště, tam bývají rané, stačí kilo, jen na chuť.

      Vymazat
  4. Prší utěšeně.
    Za včerejšek a dnešek zatím 24,5mm. Naštěstí mám vše posekáno, jenom neprůjezdné části nechávám na kosu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad Bebkem jsme meli kdysi pronajatou chatu, mezi spalky a nastipanym drevem byly zmije.

      Hrebenem boruvky nesbirejte, chovejte se v prirode jako zvire, ne jako clovek.

      Vymazat
    2. Není hřeben jako hřeben. Můj nesbírá listy, natož aby trhal celé rostliny. Nadělá menší škody, než ruční sběr - nemusím tolik chodit a šlapat po rostlinách.

      Vymazat
  5. Ještě byste Mel nechat měsíc louku,kvůli kytickam a užitečným hmyzákům

    OdpovědětVymazat
  6. včerejší

    Co to tu lítá
    v sadě nad stromy?
    Na nebi pípá
    sputnik soukromý.

    Soukronaut mává
    na lidi v úžasu
    strom švestky dává
    bude dost zákvasu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trampolína funguje, vrátil Musk rýpnutí Rogozinovi po startu rakety Falcon 9
      Dnes 11:36 – Mys CanaveralNovinky, ČTK

      Vymazat
    2. Chacha, před 59 lety vyletěl Gagarin, jinak jak trampolína od uplynulé doby se tomu říkat nedá.

      Vymazat
  7. Běžný průtok na řese Stonávce stoupl z obvyklých 1m3/h na 8 m3/h a je 1. stupeň PA. Na Ropičance z 0,4m3/s na 2,4 - tam je to v pohodě.
    Vyšní Lhoty (řeka Morávka) z 0,6 m3/s na 21 m3/s a je 2. SPA ... a to je přehrada nad dědinou plná na 80% (viz ranní foto). Asi upouští přehradu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak řeky, ty se naplní, jakmile víc zaprší. Horší je to se zůstávající vodou v krajině - teď o tom mluvil vodohospodář od plzeňského Boleveckého rybníku, největšího zdejšího koupaliště. Vody je v něm málo, vynořují se ostrůvky, ani deště nepomohly.
      Vinu vidí v tom, že zastavěné zpevněné plochy nepropustí vodu pod zem a ta rychle odtéká do řek. A hned vedle Boleváku je největší sídliště i jiná zástavba.... Je prý nutné úplně jinak zachycovat dešťovou vodu, jinak se v městech upečeme vedrem (mokrost má vliv i na teplotu země a vzduchu).

      Vymazat
  8. Zajímavé. Hlavně že naši vládu a časná opatření někteří zesměšňují horem dolem.
    Země se skoro sto miliony obyvatel nemá ani jednu oběť koronaviru

    Respekt i poslušnost
    Guy Thwaites připouští, že Vietnam má s epidemiemi infekčních chorob bohaté zkušenosti, které pomohly vládu i veřejnost připravit na aktuální světovou pandemii. „Lidé tu rozumí, že se tyto věci musejí brát vážně a řídí se tím, co vláda v rámci prevence šíření dané choroby rozhodne. Mají tu daleko větší respekt k infekčním chorobám než některé bohatší země či také země, které se s nimi nesetkávají tak často,” uvedl Thwaites a jako příklad uvedl Velkou Británii, Evropu obecně či Spojené státy.

    https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/zeme-se-skoro-sto-miliony-obyvatel-nema-ani-jednu-obet-koronaviru-40325982

    OdpovědětVymazat
  9. To: Ládik!!!
    Musel jste mít fest hospodsko-pojížděcí absťák. Až javornická Kohútka či máte i nějakou blíže? Kolik auto-km a vlastních kroků to hodilo? Já za květen kroků v průměru něco přes 11 tisíc, o 2 tisíce méně než loni.
    Prší chválabohu i tady, jsem zvědavá, zda přece jen doprší na loňských májových 100.

    To: Marie
    Děkuji za odkaz s ÚUD – pěkné to tam je. Vašemu dětskému sboru ať se daří a ať Vás to s dětmi baví pořád. Naopak to určitě platí plně - znovu ode mne upřímný obdiv.

    To: Anna
    Tak klávesy pro procvičování mozku máte… Asi tedy nejen hraní po paměti, jak umím třeba Ovčáky čtveráky a některé další melodie vyťukat já. Ve Fulghumovi je fakt všechno téměř jako v bibli. Tak třeba v „Možná,možná ne“ končí jeho zkušenost s dirigováním Beethovenovy Deváté: „…hudba je příliš důležitá, aby byla vyhrazená jenom profesionálům.“
    Nevím, jestli se někdo díval na Nohavicovy „noční“: Na Edge mi nehrají, u PC v tu dobu nebývám a včas jsem si pravda vzpomněla před 22 hod. až včera, když dnes po 2 týdnech končí – na programu mají být jeho známé a jedna na nové album.
    http://www.nohavica.cz/cz/tvorba/jarkovanocni/jarkova_nocni.htm

    Včera hrál z Prahy, těšil se, že si ji dnes prohlídne a hrál tématicky k ní, i pohádka byla – nikoliv o Praze, ale o zajících. Letitá Stanice Jiřího z Poděbrad, neznala jsem Povězte mi, milý pane Hašler:
    https://www.youtube.com/watch?v=c1S5EsSxYNU
    Ani Náplava blues - najít se mi nepodařilo. A tak přidám pro mne pozapomenutou Na Virtually! – našla jsem se v ní taky:
    https://www.youtube.com/watch?v=KvH0IKLLpSE

    V souladu s jejím textem jsem si do oblíbených místo blogů ACZ dala pro občasný pokec s kdysi místními - Violkou, drakem Fafnirem či třeba i mb(éčkem) Ozveny24. „Moderátoři“ si to tam asi ohlídávají přiměřeně. Kdo ví, zda se také kdysi „naše“paní Damúza dá na FB. No nedozvím se to – pokud se třeba nevrátí sem.

    Pozdrav všem - zítra je Dětský den.
    "První červnový den roku 1925 se poprvé začal slavit Mezinárodní den dětí. Je to den, ve kterém se připomíná, že děti znamenají budoucnost, a je tedy důležité pečovat o jejich blaho."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kohutka pod Prašivou
      https://www.kudyznudy.cz/aktivity/minipivovar-kohutka-vysni-lhoty
      Deště je zatím (od včerejšího večera) 32 mm a ještě trochu prší.

      Vymazat
    2. Se těším. Malá dostává ode mne knížky, hračky kupují prarodiče od maminky. Já ještě pleny a různé ovocné přesnídávky, vlastní výpěstky, jsem holt taková víc po ruce. Budoucnost dětí je jasná priorita, měla jsem kdysi na starosti všechny děti mých sourozenců, protože jezdily k babičce, kde jsem byla i já. Máme krásné vzpomínky na letní prázdniny, kde jsem s nimi řádila, vyvařovala jim a odvšivovala je po návratu z táborů, dodnes na to vzpomínají a vracejí se sem i třeba ze Švédska. I dcera neteře cítí, že tady bylo něco výjimečného. Jen jedna už nepřijde, bude mít za pět dní výročí a za měsíc ješte jedno, to nejsmutnější...

      Vymazat
  10. Tak mě náš milý Polenzani zase potěšil. Nebyl on hlavní důvod, že jsem dnešní Nápoj lásky začala poslouchat už odpoledne? :-) A zdali tomu někdy bude jinak? Nejspíš ne, on má opravdu silné charisma, ať hraje prince, nebo prosťáčka.

    Donizettiho opera o dvou dějstvích je na lidové motivy, což je poznat nejen na scéně italského venkova z 19. stol., ale i na veselých optimistických melodiích a hlavně - šťastném konci milostné zápletky. Trochu připomíná naši Prodanku.

    Vesnický chasník Nemorino se souží láskou k mladé, krásné selce Adině. Je přesvědčen, že nemá šanci ji získat - ona vzdělaná, sečtělá, a on jen obyčejný. Navíc se objeví sok - seržant, který se Adině dvoří a nabízí jí manželství. Adininy city patří Nemorinovi, ale zlobí se na něj, že neprojeví více odvahy ji získat, i když věří, že ji upřímně miluje. - Do vsi přijíždí mastičkář a prodává Nemorinovi NÁPOJ LÁSKY, který mu pomůže v jeho soužení. Nemorino jej vypije - je dobrý, skoro jako víno (také to víno je), a najednou je vůči Adině odvážnější. Ta, aby ho více povzbudila, předstírá, že přijme seržantovu nabídku k sňatku.
    Nešťastný Nemorino, který již nemá další tolar na koupi elixíru, se nechá naverbovat na vojnu. Vtom se však jeho osud obrací - zdědil bohatství po svém strýci. Všechny dívky se o něj náhle začnou zajímat. Adina žárlí, ale lichotí jí, že se Nemorino dal kvůli ní naverbovat. Odkoupí jeho vojenskou smlouvu a zasnubuje se s ním, po bouřlivém vzájemném vyznání lásky. Teprve pak se dozvídá o jeho bohatství. Mastičkář honem využívá situace a prohlašuje, že vše způsobil jeho nápoj. Celá vesnice kupuje ten zázrak.....
    --
    Mám ráda obrázky z lidového prostředí a celkově mě tedy nálada opery těšila, i když se jedná o velmi jednoduchý námět. Krásné zpěvy sborů i sólové a ansámblové arie, ovšem především od začátku M. Polenzani v různých tragikomických scénách, které skvěle zahrál i zazpíval. 13 Chiedi all´aura lusingheira, 17 Voglio dire, lo stupendo Elisir, 21 Tran, tran, tran, 23 Adina credi mi,
    37 Una furtiva lagrima (!) aj.

    https://www.youtube.com/watch?v=-nFNzHZXSCY

    Pretty Yende je také přirozená, krásně zpívá, v závěru společně jsou oba boží, strhující, to je energie! Určitě budou také na trubce, najdu si. 39 Per me sei libere.
    Každopádně potěšující zpívání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme se dívaly obě.
      Našla jsem si na netu, že Donizetti dostal na odevzdání této opery šibeniční termín - 14 dní! To tedy je něco!
      Sice se říká, že je to taková lehká opera s jednoduchým dějem, ale snad není nic špatného na tom, že se lidé chtějí v opeře taky pobavit, ne jen si zoufat nad tragédiemi a hrůzami, kterých je kolem nás i tak dost.
      Polenzani nezklamal, zpívám mu to a navíc je takový - roztomilý! :-)
      Paní Yende zpívala výtečně, bylo to milé překvapení.
      Já jsem viděla Nápoj lásky poprvé v ND v roce 2010 nebo tak nějak, zpívala Kněžíková, Briscein a Mráz (Drápelová to strhala, ono to fakt mělo takovou krkolomnou režii, Kněžíková při zpěvu árie v prvním dějství běhala po jezdícím zemědělském dopravním pásu, Briscein při zpěvu jezdil na mopedu). Předtím to dlouho v Praze nedávali, teď se, myslím, s Nápojem rozthl pytel, dávají ho na několuka místech ČR zároveň, lidé se chtějí trochu potěšit hudbou.
      A zítra nás čeká Salome, je tedy zase Strauss, a jaký! Ale když jsme šla na koncertní provedení v Praze, musela jsem se připravit a trochu se s dílem seznámit předem, abych si to vychutnala.
      Je to opera s erotickým nábojem, i když se Salome při tanci sedmi závojů ve většině inscenací nesvlékne...:-). No, uvidíte sama.
      Nápoj seženu - snad zítra....je to psina, s tím pánem se vůbec osobně neznám, jen sdílíme stejný hudební zájem, tak na to je internet fajn.

      Vymazat
    2. Jo, jen jsem si říkala, že je jistě prima, když mladá, krásná (a slavná) žena se honosí křestním jménem Pretty (hezká, pěkná), ale na stáří to nebude výhra...

      Vymazat
    3. Na Salome se těším, jsem zvědavá. Snad jsem ji jednou nebo i dvakrát viděla, ale už si to nepamatuju.
      Inu, některá je i v důchodu Petruška, některá Prettynka... ono si na to okolí zvykne a kdoví, jak jí říkají. Jsou i bizarnější jména, prý Corona...nebo Coronavirus? už nevím. :-)
      Ostatně, tahle má s Julií Roberts docela podobný temperament :-)

      Vymazat
    4. Ona je to oprášená inscenace z roku 2012, kdy s Polenzanim zpívala Adinu Netrebko.
      Musím říci, že tedy Polenzani si dokáže udržovat hlas jako málokterý tenor, už mu taky není dvacet, ale zpívá mu to pořád dobře a na jevišti je mi milý takovou nestrojenou přirozeností! :-)

      Vymazat
  11. Byla tu záchranka, budu mít starosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach Marie, ať vše dobře dopadne!

      Vymazat
    2. Všechno se v dobré obrátí.

      Vymazat
    3. Tak to je mi líto, Marie, doufám, že vše dobře dopadne.
      Jinak přeji všem hezké a klidně i slunečné pondělí.

      Vymazat
  12. To: Marie
    Držím obě své pěsti, Maruško.

    Na pana Nohavici "noční" jsem si vzpomněla včas - na novém albu má být:
    Nohavica - Máma mi na krk dala klíč
    https://www.youtube.com/watch?v=3O6Q4k1lt2M

    Tuhle jsem neznala (mám H+H velké mezery). Naživo i dnes z Prahy byla poprvé, pravil pan Nohavica. (Je na YT ještě animovaná verze).
    Jaromír Nohavica, Hapka a Horáček - Neodolatelná
    https://www.youtube.com/watch?v=5OjX3Bj4Ke0

    Tak ještě na chvilku ven s Mišpulí, dobrou noc všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neodolatelná je opravdu neodolatelná :)) Díky za ní, je to pohlazení.

      Vymazat
    2. Dusí mě z penzionu Oremba, lidi na stavbě a nemají rozteče trubek ... tak dělají hlavní rovody.
      A to mě v noci honil medvěd.

      Vymazat
    3. Opravdu anebo ve snu? :-)

      Vymazat
  13. Po pořádném dešti (37,7mm za 15 hodin):
    https://imgur.com/zFtdHvJ
    https://imgur.com/42h2JiD
    https://imgur.com/RyOPNe7

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové krásné kopretiny kvetou na hřbitově za lišákem. Má nejhezčí květinovou výzdobu. Sama příroda předvedla.

      Vymazat
    2. Na mém se někdy sluní i rosnička, hřbitůvek je u rybníka

      Vymazat
  14. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ďáblický_hřbitov

    OdpovědětVymazat
  15. https://www.kudyznudy.cz/aktivity/nejmensi-hrbitov-v-ceske-republice

    Živý slepýš se tam však vešel.
    Nedaleko je fakt hogo fogo pivovar..... ale pivo kvalitní, ceny slušné, obsluha vzorná.

    Všimli jste si, že diskuse utnuli ve více tkzv. masmediích , tedy v částech zprivatizovaného veřejného prostoru ? A že se to děje zhruba v době, kdy jistá liberální západní nenacionalistická demokratická atd. země chystá anexi části jiné země (bez referenda) ? To když znovupřipojoval se Krym, tak se jelo na plné obrátky, dnem i nocí.

    Marie, myslete (to není přivolávání, přivoláváním by bylo přání si nejhoršího) vždycky na nejhorší, nemůžete tak být zklamaná či zarmoucená, nebo když tak jen trošku. Samozřejmě pokud nemůžete pomoci (třeba i milosrdnou lží) , to je jasné. Pokud skutečně můžete jen přemýšlet.
    Za sebe pak přeji ať se stane to nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  16. Já nechci do země, mi stačí rozprášit někde na Ropici nabo na Dřevině, to je mi jedno.

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji všem, že na mě myslíte. Zatím se neví nic. (snad jen, že to není Covid)
    Na operu se možná podívám, ale psát nebudu, nesoustředím se na to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bude dobré, nebojte´!
      Salome bude asi děsná, protože ta zpěvačka, co ji zpívá, je skoro padesátnice, má to být mladé děvčátko, takže budu hlavně poslouchat...:-(

      Vymazat
    2. Ale tančila dobře... :-) A zpívala taky.

      Vymazat
  18. Tak Uhlíř se prý už našel! :-)
    https://temp.crudo.cz/ryba/files/20200601130818/1863002675_uc0FM8vXjN.png

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska si už člověk nemůže ani na chvilku vypnout mobil

      Vymazat
  19. Ruská stopa! Hahaha! ČT informuje o násilí v USA. Čí pozadí? Lid se baví
    http://jdem.cz/fgm326
    Česká televize vzbudila bouřlivou diskusi kvůli podivnému informování o tom, co stojí v pozadí nepokojů ve Spojených státech. V jedné větě totiž zmiňuje Rusko s odkazem na Obamovu bezpečnostní poradkyni Susan Riceovou.

    K tomu pár komentů:
    - Nejhorší není to, že je Rusko v pozadí, ale to, že to ještě celé platí. To taky řekla Susan Rýže.
    - Tu informaci získala CIA v rámci vzorné spolupráce anonymním dopisem od BIS...
    - Od samého začátku jsem tušil, že to není jen tak, afroameričani jsou přece takoví inteligentní, vzdělaní a jemní lidé. A už je vše jasnější, bordel dělají černí Putinovi agenti z Ruska :-)
    - Ruská stopa byla i 9/11, protože zbourat 3 mrakodrapy 2 letadly nedokáže nikdo než Rus...;
    - Když má Putin špatné spaní, nevezme si něco na usnutí, ale přemýšlí. Ani ho tak moc nezajímá koronavirus v Rusku, ale zejména myslí na to, jak zorganizovat nějakou neplechu v USA a Řeporyjích...;
    - Samozřejmě je to pravda. Agenti KGB jsou v Rusku natíráni na černo a vozeni do USA, aby tam řídili rasovou válku. Měly by se proti Rusku vyhlásit další sankce.--;
    Něco na tom bude, ... v davu demonstrantů zahlédli Lenina... Typický on :) A žádal parník z Ňujorku do Petersburgu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I za tlakovou níži v Botnickém zálivu nese odpovědnost Rusko, o teplotě rosného bodu v Svrčinovci ani nemluvě.

      Prý je nějakým způsobem odpovědné i za výskyt čuníků v Řeporyjích.
      No, snad nebude odpovědné i za porážku.....nebo dovážku, do Moskvy. Proč taky, mají svých určitě přehršel.

      Vymazat
  20. https://imgur.com/1UymKIT

    Dnes Javorový nahoru+dolů za 1:10h od parkoviště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamera mě chytla při zapínání předního pásku na ruksaku:
      https://imgur.com/uRQ1Uim

      Vymazat
  21. Tužka napíše,...jóó, kamery jsou zrádkyně,...dnes jsou téměř všude.
    V naší malé prdelce už radní instalovali patnáct kamer. Hned ta první je asi 150 metrů od mého výjezdu z domu. Na motorce pravidelně nemám zapnutá světla,...zapínám je prakticky pod kamerou a vždycky čekám předvolání. I v noci jsem parkrát jela bez zapnutého světla, protože je dost pouličních lamp a je vidět.

    No, žádné předvolání nepřišlo,...prozatím,...řekla bych, že je nebaví, stále čumákovat na monitory,...i když,...radní při jejich zavedení tvrdili, že je to pro potřebu zpětného dohledání při nahlášení trestné činnosti. Měli jsme ve městě před pár lety opakované vloupačky,...tak město obšancovali a dali kamery.,....fakt se to zlepšilo,...i rušení nočního klidu je menší. To rušení byly soukromé večírky na zahradách s grilovačkamí,..jo,...díky mobilu lidí kolem, co je to obtěžuje,/ někdy to bylo slyšet přes půl města,/ ohlásí, natočí a i kamera na sloupu zachytí kouřové signály. Městská policie dodává do místního měsíčníku výčetku přestupků s oznámením v které ulici,...další informaci ne,...a ono to stačí.

    Dokonce si jednou troufla i upozornit, že v téaté ulici je přerostlý živý plot a zasahuje až do poloviny chodníku, což je přestupek. A v tom domě byl na nové adrese u nové přítelkyně jeden z radních.

    Zlí jazykové mi donesli, že ten radní byl opakovaně upozorněn, že omezuje veřejný prostor,...hodil na to bobek,...ono stříhat desítky metrů živého plotu vrostlého do pletiva dá práci,...a zadat to firmě,...to je dost peněz,....takže,...radní si chtěl na vedení městské policie došlápnout, a zjistil, že ta podléhá vedení města,...a pak se to dokonce projednávalo na veřejné schůzi,...nebyla jsem tam, radní dostal od veřejnosti pořádný kartáč,....někdo dokonce požadoval poplatek za zábor veřejného prostranství za celý rok zpět,... a poukazoval, že když měl na chodníku kupku písku, tak musel taky platit.

    Závěr je půvabný,...ten radní se svou přítelkyní celou noc stříhali přesahující živý plot,...svítili si k tomu světly z auta,...a jak byli navztekaní a unavení, zapomenuli světla vypnout a ráno auto nenatočili, a radní měl jakýsi zadaný úkol a musel si na realizaci objednat taxi,....no, někdy se dělání mrtvého brouka nevyplatí.

    Tak to bylo něco z našeho zapadákova,...už staršího data,...jinak, dnes krásný den s ještě jarní teplotou a zbytky vláhy z minulých přepršek,...skoro pohádkový den. JO, SKORO.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se bojím v lese na procházce i vyčůrat.Myslivci mají fotopasti a tuhle bylo dokonce v Blesku,jak mladi se šli na mýtinu pomuchlovat a obrázky z té fotopasti a co to jako ti mladí vyváděli.

      Vymazat
  22. A já ještě přispěchám s operou, když marie dnes nehodnotí.
    Richard Strauss napsal svou nejskandálnější operu Salome v roce 1905, v Met byla uvedena v roce 1907 a po skandálu byla stažena z programu. V Paříži zpívala Salome Emma Destinová.
    Je to opera, plná erotického napětí, hlavní představitelka zde tančí smyslný tanec sedmi závojů..
    Ovšem to, co jsem dnes viděla a slyšela, snad byla parodie na Straussovu Salome, jinak si to nedovedu vysvětlit? Jestli někdo měl připomínky k Renatě Scotto jako Manon, tak to byl slabý čajíček proti padesátileté Salome. Paní Katile Mattila bylo v roce 2008 (kdy se film natočil) 48! let a představitelce její matky, paní Ildikó Komlósi, bylo v době natáčení 49 let.
    Salome ve Straussově opeře je mladičká dívka, princezna, zkažená bohatstvím, rozmazlovaná králem, nevlastním otcem, který po ni okatě touží. Když Salome uslyší křesťanského proroka Jochaanana, probudí se v ní dosud spící sexualita a ona touží toho špinavého, páchnoucího blouznivce líbat a prostě po něm zatouží.
    Král ji nabídne za to, když mu zatančí, že ji splní každé přání. Ona zatančí smyslný tanec a žádá hlavu proroka. Král odmítá, nakonec ji hlavu Jochaanana přinesou a ona tu hlavu začne líbat na ústa, dotýkat se ho…když to král vidí, nechá matku i s dcerou popravit.
    Bohužel paní Mattila vypadá jako stárnoucí štětka, má už i hlubší, unavený hlas, vedle Jochaanana vypadá, jako když ho obtěžuje stará ku…, a ne jako nezkušená mladá dívka. Smyslný tanec sedmi závojů v jejím podání je jak někde v třetiřadém podniku u tyče.
    Dál už o tom raději nebudu psát, zmizel prostě celý smysl opery a i hlasově se mi to nelíbilo. Snad nejzajímavější byla část 15 a 16, kdy se Židé, co chtějí, aby jim král odevzdal proroka, hádají…
    Dobrou noc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě nepochopím, proč bych měl trávit hodiny u dávno známých věcí, které ještě někdo navíc nekvalitně interpretuje. Na obraz se podívám, to je dílo autora. Reprodukci si můžu dát na stěnu. Hudbu si můžu poslechnout při práci. Kejklíře můžu pozorovat, když odpočívám a mám na ně náladu. Mařit čas se mi jeví barbarstvím.
      Ale chápu záliby lidí, každý má svoje. Někdo chodí 2x denně na Lysou nebo 4x na Javorový, jen pro dobrý pocit nebo pro zdraví nebo to má jako společenskou událost. Ale musí mít čas a být jeho pánem.

      Vymazat
    2. Zaujal mě citát Richarda Gere v Pretty woman Operu můžete buď milovat nebo nenávidět nic mezi tím není.
      A jak to máte se sexem. Aby se nedala první věta použít partnerkou.Pozor

      Vymazat
    3. To není interpretace, ale originál.

      Vymazat
    4. Jeden z významů slova interpretace je
      způsob podání díla výkonným umělcem takže jaký original

      Vymazat
    5. A jak se pozná výkonnost umělce? Kolik permanentek prodá?

      Vymazat
    6. Výkon a výkonnost jsou různé pojmy

      Vymazat
    7. Výkonnost je jen opakování výkonu.

      Vymazat
    8. Ládiku, jak jednou prožijete krásný hudební zážitek, toužíte po tom, abyste to prožil znovu a hudba vám to umožňuje.
      Ale i zde se někdy něco nevydaří, to milovníka hudby neodradí, protože hudba zůstává, odradilo vás jen třebas špatné provedení nebo indisponovaný interpret.

      Vymazat
    9. ad Alena: a jsou i lidi, kteří berou hudbu rozumově. Při poslechu stále analyzují, co slyší, rozebírají si, jak tomu rozumí, atd. Prostě intelektuální přístup, kde emoce jsou potlačeny. Dělají to hudební kritici, někteří, aby pak podávali sofistikovaná svědectví a rozbory. Prostě každý přistupuje jinak, podle svého, a také se to mění v čase. Jinak jsem vnímala náročnější hudbu v mládí, jinak dnes.

      Zkrátka, říci, že poslouchat operu je ztráta času, je asi takové, jako bych řekla dívat se na film nebo na hokej, číst knihu, psát básničky, psát si s ostatními lidmi na netu atd atd. je ztráta času. Osobně jsem velmi ráda, že jsem k opeře našla vztah a že mě baví A provedení nejsou nikdy stejná, vždy se liší, někdy i úplně diametrálně - toto vůbec neberu jako negativum, že opery dávno znám. To, že je znám, je výhoda, umožňující srovnávat. Vy taky používáte stále stejné vzorce a principy a technologie při konstruování systémů topení, a není to otrava, naopak. Je to pokaždé jiné.

      Vymazat
    10. Nikomu neberu jeho záliby, ani k nim nemám výhrady. Jen popisuju svoje vidění. Rád si hudbu poslechnu, ne každou, třeba mě nebaví jazz nebo jiné břinkání nebo dlouhé písklavé operní tóny, kde se navíc překřikuje i více lidí a nedá se vůbec poznat, o co jde a co se děje. To už je lepší zkouška sirén 1. středu v měsíci v 12:00, to mi vůbec nevadí.
      Ale abych ctil nějaký dress code kvůli pištění, z toho jsem vyléčený u Jakobína, to mi nasměrovalo můj "hudební život" směrem od opery kamkoliv jinam - i ten jazz je lepší. Melodie, harmonie a až potom rytmus, hluboké tóny a text. To jo, to si pustím z flešky v autě místo hloupých opakovaných keců na Kantráči.

      Vymazat
    11. Ládiku, no já nevím, neberete prý druhým jejich záliby, ale slovně tu po nich dupete jako slon, vymýšlíte co nejvíc přirovnání, jak je to pro Vás hnusné a nepřijatelné, a proč. Tak řeknu - to není nic pro mě, a stačí!
      Já taky nehoruju, jak je běhání a kamenování hnusné, protože... ani si nechci vymýšlet, co všechno bych tu na ně mohla napsat odpuzujícího. Neberte nám operu a nešpiňte ji tu, nepomlouvejte a nezdůvodňujte, proč je hnusná, nám ji stejně nezošklivíte! :-)
      Není to žádné pištění, jsou to krásné ušlechtilé zvuky. A sako ani žádný dress code po Vás přece nikdo nechce! Kde jste tu něco takového četl? Ale vážně - kde? Já bych se o něčem takovém, jako mít druhému zazlé nebo nějak vyčítat, že taky nehoruje pro operu, ani náznakem nezmínila. To už bych spíš přiznala, že těch, co mají operu a koncerty rádi, je pomálu a považuji za div, že se nás tu v té malinké Noře - nějakým řízením osudu - tolik sešlo! (tři-čtyři z deseti.... k nevíře!)
      A ještě: kdyby opery zakázali, já si vystačím s písničkami. Ale bylo by to o hodně chudší.

      Vymazat
    12. Ládiku, ještě: sere Vás to, jak tu píšeme o svých zážitcích z poslechu oper, tolik, že chcete, abychom s tím přestali? Jestli je to tak nepřijatelné či provokující, nemám problém s operami skončit (v noře).

      Vymazat
    13. Nic mě ne.ere, každý si píšeme, co chceme a děkujeme za to ZdenkoviB. Nepřestávejte, pro mě to je poučné. Pro mě je totiž poučné všechno, co čtu. Jinak bych to nečetl. Poznávám, co všechno je možné za hranicí mé představivosti; dokonce mě to vaše psaní baví číst - kde jinde bych k takovým myšlenkám přišel?

      Vymazat
    14. Dneska jsme byli se čtvrtkou na pohřbu - jejího dávného kolegy, architekta. Sešli se tam mnozí spolupracovníci, i já jich znal 5-6. Čtvrtka jednomu povídá: "sundej si tu šklabošku, bo nevím, kerý ty si".
      Nemusí být všude vážná atmosféra, jako u opery.

      Vymazat
    15. Já asi operu beru taky příliš "rozumově" (to zní hrdě! :o) ), takže jsem jí nepřišel na chuť. Nějak jsem pořád nepochopil, proč se věci, které lze normálně říct, a mají nějakou váhu, musejí zazpívat. Dost nepřirozeně - dle mého laického soudu - zazpívat. Hudba (někdy) kvalitní, operní hlasy (často) nepochybně kvalitní, ale uniká mi podstata. (Ze stejného důvodu nemám moc v oblibě muzikál, i když některé mám rád - Hair, My Fair Lady, The Wiz - s mladým Majklem). Většinou jdu první po textu. Autoři, které mám rád, většinou píší tak, že se to nemusí ani zpívat - ale hudba tomu dodá něco navíc. (Uznávám - mám i několik výjimek - kdy se mi líbí písnička se zajímavou melodií a naprosto debilními slovy...). :o)

      Ale operu nikomu neberu. Dívat se na hokej je taky kolikrát ztráta času.
      Zvlášť při rozpočtu, sestavě a nasazení zlínských Beranů. :o)
      Co skončil Čája, mám pocit, že je to všem hráčům i funkcionářům úplně jedno... že se sezónou propotácíme vždy na hezkém desátém místě.

      Dobrou noc všem.

      Vymazat
    16. Hurá, nejsem bílá vrána. Navíc mi doma říkají, že nakonec se ze mě stane inteligent.

      Vymazat
  23. Ládik !!!02 června, 2020 07:52
    Já právě nepochopím, proč bych měl trávit hodiny u dávno známých věcí, které ještě někdo navíc nekvalitně interpretuje. Na obraz se podívám, to je dílo autora. Reprodukci si můžu dát na stěnu. Hudbu si můžu poslechnout při práci. Kejklíře můžu pozorovat, když odpočívám a mám na ně náladu. Mařit čas se mi jeví barbarstvím.
    Ale chápu záliby lidí, každý má svoje. Někdo chodí 2x denně na Lysou nebo 4x na Javorový, jen pro dobrý pocit nebo pro zdraví nebo to má jako společenskou událost. Ale musí mít čas a být jeho pánem.
    ----------------
    A co Vaše fotografování ? Co při tom interpretujete - a jak ? (a to nezmiňuji ten fakt, že Vaše aktuální usuzování už není tim usuzováním, které bylo aktuální v době pořízení dané fotografie)
    Technická - skutečným autorem " obrazu " je ona příroda, kterou Ioňané :-) nazývali fysis (a jeji vylučování se a opětovne slučování), představy už nejsou autorským obrazem, jsou jeho reprodukci, občas velmi vychýlenou (a proto i komerčně úspěšnou). Příroda spontánní, neustále opakující se a přitom neopakovatelná.
    Někdy dochází k tomu, že v procesu imitace přírody nějakým " tvůrcem", se ta příroda z výsledného produktu naprosto vytrati, je vykuchána. Což se ale kupodivu také prodává dobře ( má to zřejmě co dělat s tužbami stát se bohem, tedy nesmrtelným tvůrcem aspoň části " přírody").
    Tato tvrzení samozřejmě velmi komplikuje ten fakt, že i dotyčný či dotčený člověk jsou přírodou.
    :-D))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu Ládikovu sdělení rozumím asi tak: smysl má zabývat se hmotnými věcmi, nehmotné jsou neprůkazné a nemají cenu. Leda pro toho, kdo neví, co s časem.

      Náš svět je duální, vše existuje v polaritách. Svět hmotný je polaritou k světu nehmotnému, jak vně, tak i uvnitř nás. Že nás duševní hnutí ovládají někdy silněji než hmotné motivy, je zřejmé, takže je hloupost vyzdvihovat jen hmotu, nebo naopak.
      Někdo k vyjádření svých emočních (citových, tvořivých, názorových, morálních...) přetlaků použije formu opery, někdo vytvoří obraz nebo sochu, někdo preferuje tanec, pohyb, někdo píše básně (to fotografování je u Ládika opravdu spíše dokumentární než umělecká záležitost, ale myslím, že i do něj dává svých emocí tucty - je to z těch fotek cítit, i když je sám za umělecké nepovažuje).
      Takže je to o způsobech, jak svým emocím dáváme průchod a které formy umění nebo i jen užitných věcí, činností, jsou nám nejbližší - to je podle našeho osobního zaměření, nadání, preferencí, vkusu, přesvědčení, zkušeností.....
      Opera využívá podněcování sluchu, zraku, vnitřní motoriky (zpívám si v duchu = hýbu hlasivkami, pohupuji nohou do taktu atd.) a hmatu (cítím melodii v prstech, jako když hraju na nástroj), tedy smyslů, a směřuje je do oblasti citového prožívání. To je pak v důsledku všech těch podnětů, vzbuzujících emoce a city, velmi intenzivní. Opera je opravdu hlavně o emocích.
      Z Ládikových básniček emoce také tryskají a prýští, takže jistá podobnost s operou by tu byla.
      :-)

      Vymazat
    2. Nu a ještě je to o potřebách. Jako potřebuji hmotnou stravu, stejně tak cítím aspoň čas od času potřebu stravy duševní (případně duchovní, jak si kdo ty pojmy vysvětluje, je na něm).
      Ostatně bych řekla, že té duševní spotřebuji za den nesouměřitelně více než materiální. Zvlášť když se snažím držet dietu. :-)

      Vymazat
    3. Ano, pocity jsou základ všeho.

      Vymazat
    4. ... Jako potřebuji hmotnou stravu, stejně tak cítím aspoň čas od času potřebu stravy duševní (případně duchovní, jak si kdo ty pojmy vysvětluje, je na něm)....
      Neplatné pro oroanální typy.

      Vymazat
    5. "Oroanální typy" (nějaká nová klasifikace , typologie ?) mohou hromadit třeba i ty zážitky, stravovat je v onom nejprimitivnějším modu přivlastňování si.
      Ostatně jak sám píšete : " STRAVA" (tedy i požírání, i trávení a také to i vylučování).
      Hezký den, pane Neplatné.

      Vymazat
    6. Emoce, vášně...v dnešním světě člověk - stroj jsou považovány, vyzdvihovány, stavěny na piedestal....
      Asi to tak musí být, nějaké kompenzace je asi třeba, nějaké té nehmotné " stravy" jak to tady někteří docela trefně (a mimoděk, to je vždy nejcennější, mnohem cennější jak nějaký pečlivě připravený, strojený konstrukt) nazvali. Nějaký ten konzum vznešenějších modů a typů. Nejen dobré (na)mazání (se), utáhnutí , zašroubování nebo přibití apod.

      Málokdo si dnes přečte Epikura (dejme tomu že zprostředkovaně přes Diogena Laertia ) ....nebo aspoň Kreutzerovu sonátu, když už je tedy řeč o bránění se světu člověk - stroj feminizací , vyzdvihováním vášní apod. pomůckami údajně to zkulturňujícími. A že tedy vášně (emoce) je třeba především umět krotit, vyvarovat se jich.

      Douška.
      Včera jsme také podlehl emoci smíchu, když jsem se v Gorkého " Rozhovory o řemesle" dočetl k tomu, že jedna z postav nazvala kněze " herci císařských paláců ". :-D
      Takže nevyděluji se z davu člověk - stroj - kompenzační úsilí , jsem také jeho součástí. Tak jako např. pán (paní, potažmo něco jiného) Neplatné. I když....dávám přednost těm řemeslům coby výrazivu toho, jak někdo uměl zvládnout " svůj" úděl na tomto světě sám pro sebe, konzumování už beru jen jako vztah víceméně ošizený, takový jakýsi mrzácký (řemeslnící -konzumenti prominou).
      Gorkij nás nazývá " normálními", ty obzvláště vypečené pak " železnými".

      Vymazat
    7. Pardon, " herci císařských kostelů".

      Vymazat
  24. Gaia02 června, 2020 08:14
    Já už se bojím v lese na procházce i vyčůrat.Myslivci mají fotopasti a tuhle bylo dokonce v Blesku,jak mladi se šli na mýtinu pomuchlovat a obrázky z té fotopasti a co to jako ti mladí vyváděli.
    --------------
    To je opravdu hnus. Slyšel jsem i o rybářských spolcích, nejen o myslivcích.

    Vy jak Vy, čapnete si a není nic vidět....... ale co my chlapi ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My chlapi hodíme na fotopast kabát a potom uděláme velkou potřebu.

      Vymazat
    2. Bílý zadek v lese při čapnutí přímo svítí. Vy to můžete schovat v ruce.

      Vymazat
  25. Marie, Matropolitní dnes oznámila, že ruší i podzimní sezónu...
    https://operaplus.cz/metropolitni-opera-rusi-prvni-polovinu-sezony-2020-2021/
    Ale přitom mi dnes nejde I Puritani otevřít... možná už zrušili i ten poslední, 12 týden? Uvidíme...
    V noci to šlo, já se ještě dívala... napíšu.

    OdpovědětVymazat
  26. Taky mi to pozdě v noci šlo, kousek. Teď ne. Tak uvidíme později. Já se připravuju na večerní videoschůzi, tak stejně budu moci až tak po deváté hodině.
    Prý streamuje i drážďanská opera....
    https://www.semperoper.de/unser-haus/semperoper-zuhause/wochenend-streams.html

    OdpovědětVymazat
  27. Když se tak dívám, jdou ty naše umělecké ikony pěkně do ... Menzel, Uhlíř, nepřeju jim ani nikomu takové stáří...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ke stáří patří,bohužel

      Vymazat
    2. Menzel podle mne měl spoustu žen a se žádnou neměl děti (domnívám se, ale je to jen moje domněnka, že se nechtěl vázat, nést odpovědnost).
      Rozhodně si žádnou nevzal, furt byl volný....
      A v sedmdesáti na to dojel. Je plně invalidní, má dvě děti, které má jeho žena oficiálně s milencem...Podle mne se Menzelová o něj stará jako Havlová o Havla... hlavně před kamerou.
      Nevím, ale nějak ho nelituji...

      Vymazat
    3. A čtyřiadevadesátiletá královna Alžběta II. se projíždí na koni... :-)

      https://stars24.cz/celebrity/svetove-celebrity/20206-kralovna-alzbeta-ii-se-poprve-od-pandemie-objevila-na-verejnosti-rousku-nemela

      Vymazat
    4. To je tím, že královna pravidelně neběhala jako Ládik!
      V pouhých 94 letech už jí nohy začínají vypovídat a musí teď jezdit na koni !
      Kdyby si alespoń místo třmenů namontovala dva steplery ...

      (jsem zvědavý, jestli tenhle příspěvek na rozdíl od včerejška projde).

      Vymazat
    5. Ano, běh je totéž, jakoby si přimontovala ke kloubům štauferky a nacpala je vazelínou.

      Vymazat
    6. Stará a mlaďoch03 června, 2020 09:34

      https://pbs.twimg.com/media/EZifVR4WkAEQE7B?format=jpg&name=small

      Vymazat
    7. Stará a mlaďoch... to bych tedy chtěla vidět "starou", jak by se dokázala rozvalit do půl těla v nafukovacím člunu a nechala se u toho ještě fotit!!! Je jasné, kdo je odvážnější!

      Vymazat
    8. „Jediné místo, kde mohu opravdu relaxovat,“ prohlásila královna Alžběta II. o své lodi Britannia. https://img.instory.cz/content/images/55/96/559665462a272.jpg

      Vymazat
  28. Puritáni jsou zde, 2007 z Met s Netrebko:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/12443891842-v-bellini-puritani/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéžiši, to jsou 2,5 hodiny! Já jim nerozumím, ani když zpívají česky. A takhle nepoznám ani jazyk, natož nějaký děj, jestli tam vůbec je. No zajímavé, kolika lidem to působí potěšení.

      Vymazat
    2. Někdo má rád vdolky,jiný holky,tak už to na světě chodí

      Vymazat
  29. Kdo byli puritáni - to jsem potřebovala zjistit. Nevím to přesně, asi nějaké křesťanské skupiny po anglické reformaci. V Belliniho opeře jsou proti sobě dva politické tábory. Hlavní hrdinka, Elvíra, patří mezi puritány, druzí jsou cromwellovci. Její strýc, u něhož žije, jí chystá svatbu s Arturem, kterého Elvíra miluje a on ji. Zdá se vše v dokonalém pořádku, když tu se do všeho vmísí politika a u muže jeho poslání zvítězí nad láskou. Arturo pozná v jedné z dam vdovu po králi Karlu I. Aby ji vyvedl a zachránil z pevnosti ovládané puritány, odebere své nastávající svatební závoj a v něm se utajovaná královna vdova dostane do bezpečí. Arturo se vrátí do pevnosti, hnán láskou k Elvíře. Padnou si do náruče, ale Arturo je zajat a má být popraven jako nepřítel. Nečekaně přibíhá posel z parlamentu a Arturo dostává amnestii.

    Zdrojem nejsilnějších emocí je Elvířino šílenství. Nebohá dívka, po stavu zamilovanosti, přichází o svého ženicha a myslí si, že ji zradil a odešel s jinou. Koloraturní zpěvy nejvyšší náročnosti, opravdu těžko uzpívatelné, přednesla A. Netrebko skvěle a báječně, hlas zněl příjemně zvonivě a jasně, v různých a četných citových polohách a výrazech.
    Její milý Arturo byl pohledný, urostlý a také krásně pěl, tenor hrdinný a lyrický, pěkně mu to znělo a slušně hrál. Výborně zpívali strýc - bas John Relyea a barytonista Franco Vassallo jako vůdce puritánů Riccardo.
    Děj se odehrával v pol. 16. st., čas (v ariích, ansámblech i sborech) se odvíjel velmi pomalu oproti dnešku, ale to zpomalení působí přímo terapeuticky. Člověka to donutí zklidnit dech a užívat si nádherných souzvuků, vzletných melodií a líbezných doprovodných harmonií. Orchestr byl řízen lehkou rukou, přesně jak to italské hudbě sluší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se moc potěšila a díky vám jsem konečně poznala podrobně děj opery, protože na ČT mají dokonce české titulky!! :-)
      To bel-canto je krásná věc! Já znám moc pěknou nahrávku Puritánů z roku 76, pouštím si ji často, je s Pavarottim a Sutherland, záznam z živého představení, vysílaný rozhlasem.
      https://www.uschovna.cz/zasilka/YXL4GUFB5C6TKUKY-DGW/
      (Met, 1976, Director: Richard Bonynge, Interpretes: Joan Sutherland, Luciano Pavarotti, James Morris, Sherril Milnes.)
      Tak mám melodie a jednotlivé árie naposlouchané a můžu srovnávat.
      Musím říci, že mě nahrávka s Netrebko a dalšími interpery mile překvapila, kromě pár maličkých! nečistot ve výškách a jednoho či dvou méně jistých souzvuků na tom nenalézám chybu! A navíc to bylo pěkně zahrané (Netrebko je tedy fakt umí nejen zpívat, ale i hrát divadlo), navíc se na zpěváky pěkně koukalo (hezký, mladý, vysoký tenor?? no toto?), výprava a scéna byly luxusní, sbor tradičně výborný, orchestr hrál citlivě a lehce, dirigent nechával tempo na zpěvácích, nehnal je koloraturami a obtížnými pasážemi ozlomkrk - opravdu vynikající představení!
      Jsem ráda, že jsem to mohla vidět a slyšet.
      Dobrou noc.
      P.S: Ten barytonista Vassallo mě překvapil, hned na začátku, a pak ve druhém dějství, to bylo něco, má takový lahodný hlas...

      Vymazat
  30. Před Hrad se vrátili demonstranti. Potlesk pro ČT, Smoljak, Hilšer, a jako vrchol Láska mával dopisem a křičel „zrádce“
    http://jdem.cz/fgm6b4
    "Na Hradčanském náměstí v Praze v úterý v podvečer demonstrovaly stovky lidí proti politice prezidenta Miloše Zemana a vlády. Na akci, kterou pořádal spolek Masaryk, vystoupili mezi řečníky například senátoři David Smoljak, Marek Hilšer a Václav Láska, kteří kritizovali volbu nových členů Rady České televize či přístup vlády k Číně..."
    K tomu pár komentů:
    Taky bych se do nějaké demošky zapojil..., jenže u nás je to o ničem... Jó Amerika to je jiná. Pořádný 100palcový Samsung by se mi do obýváku hodil...:-/
    - Láska je mnohem víc než pravda...;
    - holt "naši" negři plní svůj Henleinovský úkol...
    - Ray Baseley ze spolku Masaryk? Profesionál jako na Ukrajině?
    - Na tom fotu není placený informátor Pepek z Putimi, .. to je placený senátor z Prahy...;
    - Kam se poděl spejbl, pardon, senátor Fischer? Bez něj není sestava kompletní. Též bolestně postrádám přítomnost senátora Drahoše...;
    - Láska mával nějakým dopisem a křičel “zrádce”, ale navzdory tomu přiznání ho policie ze zrady národa neobvinila...;
    - Ještě že se toho nedožil Václav Havel,on by o tom napsal zase nějakou dramatickou blbost a sklady jeho díla jsou už plné... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, von klukům končí senátorský mandát a na podzim jsou volby! Tak teď je uvidíme na všech manifestacích, aby se zviditelnili, hnus...

      Vymazat
  31. Všechny zdravím,
    včera mi ani na mnohokrít opakované pokusy nešel uložit žádný příspěvek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promazat historii

      Vymazat
    2. Kukys mažu na mobilu denně a stejně se tady přes gůgl nepřihlásím. Jenom z pc.

      Vymazat
    3. Kam se budem chodit vykecávat,sem to nepustí,vidlák se zhroutí a jinde nikoho neznám.

      Vymazat
    4. Jedině sem. Já tedy z pc, pokud si asi nekoupím nový ajfon - ale to se mi nechce, bo starý kroutí 7. rok a je jak nový. Ale končí mu paměť (má jenom 16GB) - je zasekaná systémem a vejde se na ni max. 200 fotek, pak je musím přetáhnout na exterák.

      Vymazat
    5. anebo... návrh ... kdyby všechno kleklo, tak kdokoliv se může pokusit vytvořit blog "nora 005" a ten budeme hledat.

      Vymazat
    6. Jinak by to byla jako virtuální smrt.

      Vymazat
  32. Jáchyme, mně včera vypadávalo připojení často, odeslaný příspěvek mizel, je to mezi PC a vysílačem, nedá se nic dělat než čekat, až to naskočí.

    Dívám se na ta videa o rabování a pláču dvakrát. Jednou pro to, kam systém naštvané lidi vyhnal (a kolik se pak projeví lidských hyen, přece jen rabování není přijatelné, ať se děje a je příčinou, co chce). A jednak - podívejte se na ty zabetonované plochy! Všude tuny betonu nebo asfaltu, k tomu se blížíme i u nás. A pak mějme vodu!

    https://www.youtube.com/watch?v=nO0UoRZOhFY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda s tim betonem přitom beton se za 30 let začne rozpadávat a co s tím
      Viz hradecké sídliště postavené teprve na začátku 80 .let
      https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/opravy-benesova-trida-hradec-kralove-sidliste.A180411_394562_hradec-zpravy_the

      A vedle starší sídliště se zelení celkem k žití,ale tam musel někdo tu zeleň opečovávat,ale ve výsledků to stejně vyjde levněji,nez teď po 30 lety opravovat tu hrůzu

      Vymazat
  33. Dám to sem,hezká písnička Hotel California často jsem v kavárně kvůli ni nacházela do džuboxu i 10 korun a obrázky z dnešní Kalifornie. 62 tisíc bezdomovců sere na ulici v jednom z nejbohatších měst planety
    https://youtu.be/a0z5wn3S00Y

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu má ráda liška. Za chvíli přiběhne.

      Vymazat
    2. V době,kdy za 10 korun byly 4 litry benzinu a tim pádem plná nádrž do Pionyra

      Vymazat
    3. Stany v bewerly a melrose...
      Raději jezdit v karose
      nebo za ní ve vlečce
      mít výdobytky v bečce
      mít roztrhané botasky
      a v uzáku klobásky..
      a bořit vlny na Baltu
      než tábořit na asfaltu
      v el ej a holyvůdu.

      Vymazat
    4. Mimochodem, víte, jaký dopravní prostředek pan Sopor používá? Říkala jsem si, na čem to asi tak sviští, že občas jede rychle i po chodníku, v úzkých prostorách, kde by se s kolem asi nevešel. Moped? El. koloběžka?
      Na, jezdí na elektrickém skateboardu! Tedy možná že to už víte anebo vás to neudivuje, ale mě jo!
      Tady je video z prohlídky Standfordské univerzity, tam ten skate uvidíte.
      https://www.youtube.com/watch?v=cMZPO6B0MYs

      Vymazat
    5. Taky mě zaujalo, na čem že jede. On hned na začátku toho posledního videa z Melrose říká, že na boosteru. Už jsem si ho objednala :-)

      https://www.datart.cz/Kolonozka-Eljet-Double-drive-elektricky-longboard.html?gclid=Cj0KCQjwlN32BRCCARIsADZ-J4suiCN5BM-tB5VOhlDI0-7WBWFUFBgL4aD4OXYNju1mWWYbzrImXKwaAl4mEALw_wcB

      Vymazat
    6. Marie, Met stream skončil. Bylo to krásných 11 týdnů s operou!
      Myslím si, že to rozhodnutí nazačít na podzim sezónu je pro Met hodně bolestivé, tak se budou snažit něco si vydělat alespoň již natočenými operami.

      Vymazat
    7. Nedá se nic dělat. Bylo to krásné a bylo toho dost, ale nic nekončí - mě to docela nakoplo! :-) Budu se pídit po zajímavých nahrávkách, když něco objevím nebo Vy, tak se na to podíváme třeba společně a poklábosíme.

      Stejně nemůže být každý den s operou, to by to přestala být sváteční záležitost. A on to opravdu sváteční zážitek je, no ne? :-)

      Vymazat
    8. A stejně podezírám Ládika, má všude konexe, jistě i v NY. A že už to tu nemůže poslouchat, ty naše "recenze", tak je dotlačil ke konci. Že jo, pane Ládik?

      Vymazat
    9. marie! :-)

      Tady máte Donizettiho Nápoj lásky:
      https://www.uschovna.cz/zasilka/YWUZ8Y2MDBXE38BP-SAI/

      Vymazat
    10. Mám teď lepší "starosti", měla by být připravena Stříbřenka, budu tam volat, jestli už má značky a nabídky pojistek.

      Vymazat
    11. Šmankote, děkuju!! Stáhnu později, budu muset odvézt mužovi do nemocnice nějaké věci. Tak to mám radost.

      Vymazat
    12. První stažení se nepovedlo, nejde to načíst (otevřít). Zkouším znovu, jen záznam opery, článek prošel dobře.

      Vymazat
  34. Multikulturní Amerika je konstrukt, jenž neexistuje, míní velvyslanec Kmoníček
    http://jdem.cz/fgm6s2
    „Společnost nikdy nebude taková, aby si všichni byli rovni bez ohledu na to, jestli pracují, mají nebo nemají vzdělání, bohatství či majetek z minulých generací.“

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěli by vládnout světu,ale doma si pořádek zjednat neumí

      Vymazat
    2. Lidi jsou schopni žít dlouhodobě v pořádku (řádu, pokoji, míru) jen v malých společenstvích, jako byly rody, s jejich stařešinou. Jak je členů společenství víc, nikdy se nedohodnou, i kdyby si byli rovni vzděláním, sociálně, příjmy a majetky, stejně by se našly důvody k rozporům - hlavně ideové, náboženské, politické - viz poslední rozbroje na kydech (četla jsem jen něco, neznám přesně podrobnosti, ale tuším). A to tam nejde o nic víc, než prosadit svůj názor, o němž je dotyčný skálopevně přesvědčen.
      Asi by si lidi museli být schopni uvědomit, že všechno ví a zná jedině pánbůh, a být pokornější k "pravdě" a právu. A to je to nejtěžší.

      Vymazat
    3. Hlavně by se rvali o ženské, a kvuli zenské viz Trojská válka Francouzská revoluce

      Vymazat
    4. To by se časem dalo vyřešit matriarchátem, Gaio. Pak by se zase prali o chlapy.
      :-)

      Vymazat
    5. To by nemusely,chlapi jsou rozsévači,tem by mnohozenstvi nevadilo je to tak i v přírodě

      Vymazat
    6. Toho Kmoníčka jsem četla v noci. Konečně normální čtení. A chápete, že šéf policie jde demonstrovat? Ten by měl letět! Prostě bizár...
      Hotel California miluju, ten od Gaii je podivný, fakt ;o)

      Vymazat
  35. Jaroslav Dušek...
    Kdysi, v roce 98, mě jeden známý vzal do Archy na Divadlo Vizita a já byla Duškem unešena. Ta hra se slovy, fantazie, improvizace - bylo to neuvěřitelné!
    Tak jsem na něj párkrát šla, pak jsem musela přestat z osobních důvodů.
    ALe nadšení přetrvávalo, jen jsem měla někdy takový matný dojem, že trochu pohrdá ženami (koncem roku 99 ještě žádný genderismus nebo vypjatý feminismus nefrčel, byl to jen takový můj pocit).
    Viděla jsem taky představení Cavemana, to bylo vynikající, Dušek exceloval.
    Pak, asi před před deseti lety začala kauza "hliněnka".
    http://jdem.cz/fgm6w8
    A já viděla, jak Dušek využívá naivity mladých lidí, nechá je plnit pytle hlínou a stavět kolový dům jako "objev" (u nás asi nebyly domky z vepřovic, my jsme čekali na nějakou ženskou z Afriky, aby nás poučila). Asi už jsem to tu psala...
    Jenže "objevitelé" si neuvědomili, že nejsou v Africe a že u nás občas prší... Stavbu nepřikryli a zvrchu se jim celý ten val z hlíny (ještě bez střechy) promočil. Domek bylo zapotřebí stále vytápět, aby vyschl, ale přišla zima.
    Tak našel jednu svou ctitelku, naivku, a ta v domku v zimě bydlela, topila tam, spala ve vlhku a ve 12 stupních Celsia. A on to vydával za svůj projekt, asi kvůli reklamě a propagaci.
    Tehdy jsem si poprvé uvědomila, jak bezohledný a zlý je to člověk. Já bych to nemohla slečně udělat, ničit jí zdraví (protože celou zimu dýchala plesnivý vzduch) a na její úkor se propagovat.
    Od té doby mu nevěřím.
    TeĎ zase propagoval léčitele Calábka a jeho rady, jak se léčit z covidu-19. Youtube to stáhlo a Emma Máslo s ním dělala rozhovor. Jak ji nesnáším, tak tady jsem byla ráda, že na něj byla ostrá, Dušek ji do kouta nezahnal, naopak, ukázalo se, že je to jen obyčejný žvanil.
    http://jdem.cz/fgm622

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý extrém je pořád jenom extrém.

      Vymazat
    2. Já znám Duška hrozně málo, ani bych se neměla vyjadřovat, tak jen k tomu, jak jsem ho poznala.
      Před časem se o něm hodně psalo, leckde a v různých souvislostech, jako o člověku uvědomělém, který se nebojí establishmentu a naopak jde proti němu. Svobodu, hlavně svou vlastní, staví nade vše. V tom může mnohým imponovat, ale....
      Někdy v devadesátkách jsem s nadšením okukovala různé alternativní názory a poznání, leccos mě okouzlilo, včetně neobvyklých přístupů k muzice, léčení, bylinky, ezoterika... Časem ale člověk hledí více kriticky a mnohé věci odhalí svou lživou podstatu, není to tak, jak bylo proklamováno. Tak to bylo i s Duškem. Viděla jsem v nedávné době pár jeho pořadů z divadla, kde měl zajímavé hosty, ne vždy jsem s nimi souhlasila, ale leccos podnětného tam bylo. Můžu ale říci, že tolikrát jsem ze slyšených věcí nakonec prozřela, že už o Duškovi vcelku nechci slyšet. Jedna moudrost je zaplacena pěti demagogiemi. Možná deseti.

      Vymazat
  36. Vlastimil Vondruška: Historie a současnost
    http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/z-medii/historie-soucasnost-ocima-vlastimila-vondrusky
    Je to text z roku 2016!

    A ještě jeden článek, aktuální:
    Vzbouřenci v USA vzali útokem Apple Store a několik jich vyrabovali
    https://mobilenet.cz/clanky/vzbourenci-v-usa-vzali-utokem-apple-store-a-nekolik-jich-vyrabovali-40900
    "...Rabující zřejmě vůbec netuší, že Apple pro vystavené přístroje využívá speciální software, který je vázán na konkrétní Apple Store. Pokud ukradené zařízení chce člověk začít používat, je vyzván k navrácení produktu." :-)

    OdpovědětVymazat
  37. Doporučuji čerstvá videa Michala Šopora za poslední tři dny (začít pochopitelně tím nejstarším, tři dny starým).
    Včera jsem nad nimi strávil večer. mějte prst na stopce, zastavujte a prohlížejte si zastavené obrazy.Doporučuji nastavit vyšší rozlišení.

    https://www.youtube.com/user/M4jkl2/featured

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díval jsem se už předevčírem, na první odkaz z kydů... hógo fógo amíci.

      Vymazat
  38. Sněhurka na ledě je finito... královna je je jen vzpomínkou. Ale vyhrála konkurs v divadle (reference) na tanec, nějakých 20 vystoupení; tak může chodit vesele do školy a trénovat děcka. Třeba i závodit, má formu, uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  39. Tak zahradní jarni práce už mám hotové predpestovano zasazeno zaseto teď budu už jen sklízet dnes 4 jahody kos už mi nechal a v sobotu bude už na jahodový dort

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To Vám závidím. Já mám vyplenou a upravenou tak 1/20 zahrady, takže když denně udělám 1/20, tak každé 3 týdny začínám znovu dokolečka. Někdy v říjnu bych snad mohla skončit.
      Zase leje. Jahody jsem stačila sníst včas, tak 10 g měsíčních, ale dobré jsou.

      Vymazat
    2. Sebrala jsem asi půl kila. Rajčata jsem vyvázala, okurky rostou, špenát zítra sklidím, jablek je moc, musím probírat plody, aby byly větší, švestek plno a prší! I dnes spadlo 5mm. Byl to super máj ;o)

      Vymazat
  40. Absťáku se musí předejít pomalým odvykáním. Nejkrásnější melodie z La bohème, v podání M. Polenzaniho a tentokrát fešné mladice M. Agresty.

    Giacomo Puccini, La bohème (Polenzani/Agresta)
    https://www.youtube.com/watch?v=8ThSFiCmv7k
    --
    Na YT jsem, Aleno, našla spoustu méně (mně) známých oper, od Rossiniho a mn. j., to je zásoba na dlouho.
    Nápoj mi nějak nejde stáhnout, pořád to ukazuje chybu, ale netrapte se s tím. Za týden jedu za dcerou a naučím se stahovat z YT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lulu jde! Ale zvládnu jen úryvky, nemám už dnes sílu.

      Vymazat
    2. Marie, zkusila jsem to a jde to stáhnout v pořádku. Asi máte slabý příjem internetu. Večer je to nejhorší, zkuste to znovu brzy ráno nebo přes den.
      Jinak na youtube je Nápoj Lásky z Vídeˇnské opery s Netrebko a Villazonem, podívám se a možná to taky stáhnu.
      https://www.youtube.com/watch?v=zx1Y5ljpmzk
      Našla jsem tam i jiné poklady, ale s těmi vyrukuji, až tedy dokoukáme Met, protože Lulu už mi taky funguje, nevím, co s tím bylo, myslela jsem si, že už je konec, pořád se mi objevovala je ta červená hláška.
      Hlavně že to jde! Takže jedeme ještě týden!!! :-)
      To se z nás tady v Noře už zblázní! :-)

      Vymazat
    3. Teda fakt,že z nás milovníky opery neudelate

      Vymazat
    4. Lulu jsem dělal, když jsem byl malý.

      Vymazat
    5. Už to je stažené, měla jste pravdu, ráno to šlo hned.
      Teď mi jde Berg i následující Orfeo, to je zajímavé. Možná taky nějaký technický zádrhel.

      Vymazat
  41. Tak nevím, zda Bergovu Lulu dnes zvládnu, trvá to přes 4 hodiny, němčina mi je tak protivná, snesu ji ještě ve Wagnerovi, ale tady prořád recitují, pokřikují, nějak se do toho nemůžu zabrat.
    Našla jsem k opeře toto:
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Lulu_(Berg)
    https://operaplus.cz/newyorske-dobrodruzstvi-zvane-opera/

    Přečetla jsem si děj, a nevím, no, kousek zkusím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vydržela jsem 10 min.

      Vymazat
    2. Já to tak nějak přeskákala do konce, ale žádnou oblíbenou árii jsem tam tedy nenašla :-)
      Stahuji ještě ten Nápoj s Netrebko a Villazonem, jde to hodně pomalu, pak vám to pošlu. Mladá netrebko byla tedy něco, musím říci, že už chápu, proč se stala ikonou opery let 2005-2015. Zpívá jí to, je přirozená, krásná, umí hrát - to se sešlo věcí dohromady... Třebas Sutherland, Bůh mě netrestej, byla ošklivá i jako mladá, pro zpěv to jistě nevadilo, ale když jsou zpěvačka nebo zpěvák ještě krásní, tak je to takový bonus...

      Vymazat
  42. Tužka napíše,...pro změnu vám doporučím si číst pana Vondrušku...jak tady byl zmíněn. Jsou to opravdu zajímavé články,...a těch knih, co napsal. Míval i přednášky pro veřejnost,...prostě lidi vyzval, ať se ptají,...a on odpovídal. Zaujalo mne, že to tak precizně zná,...a protože jsem nevěřícítomáška,...a chvílemi jsem si myslela, že je s tazateli třeba domluven,....tak jsem se přihlásila s otázkou z mnou preferovaného historického období, kde mám docela dobré znalosti, a hned mě tak nikdo neopije rohlíkem.
    Přiznám bez mučení,...mé znalosti byly jen slabý odvar toho, co zná on.

    Áááno,..meteoléto budiž pochváleno,...teplo dělá divy,...plevel roste jako divý.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  43. Co dům dal.
    https://imgur.com/OWDazE8

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíte, jaký jste úrodný kraj. To já měla tak třetinu těch samých, ale dobré jsou.

      Vymazat
    2. Celé se to červená, budu muset ještě nasbírat (i pro sebe), aby nepřišly nazmar.

      Vymazat
  44. Historie zurück.

    Koněv leží ve sklepě
    tváří k zemi, pláče;
    germán pořád sveřepě
    po náměstí skáče.
    Vztyčuje sloup poroby
    za pomoci zrádců
    sere lidem na hroby
    po způsobu vládců.

    OdpovědětVymazat
  45. Fijala má roušky
    Mirda pije doušky
    zase sedí v lavici
    po levici opici
    co má v hlavě dredy
    z úst lítají jedy.
    Zase řeší, co už bylo.
    Národ by to zahubilo
    kdyby byli u moci,
    těm už není pomoci.
    Hilšre! Drahoši! Vstávat!
    Pozadu nezůstávat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na každou z Vašich básní by se dala napsat opera. A jaká, to byl dramatický, ba tragický, trhák!
      Nezměníte obor tvorby?

      Jdu do viroviště, nějak se mi tam zalíbilo. A děsně utrácím.... :-)

      Vymazat
    2. Opera ne, ale dala by se udělat operace, třeba i vojenská.

      Vymazat
  46. Dostal jsme se k zajímavému odkazu, možná to někoho z vás tady také zaujme.

    https://www.idnes.cz/xman/styl/who-banglades-voda-arzen-otraveni-pitna-voda-pomoc-dobrovolnik-afera.A200601_102542_xman-styl_taj

    WHO (neplést s vynikající kapelou, podnes existující !!) to ale háže na UNICEF (aj.) :
    https://www.who.int/bulletin/archives/78%289%291093.pdf?ua=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nedělali rozbor vody, jako u nás?

      Vymazat
    2. Ne na arzen, jak lze se docisti v tech odkazech.

      Vymazat
    3. No jo, nejsem důsledný v odkazech, mám dneska 2 termíny a venku je pěkně.

      Vymazat
    4. Takže dnes jde zcela snadno kohokoli otrávit, zničit, zlikvidovat, a ještě za potlesku sdělovacích prostředků.
      Člověka při čtení jen napadne, jestli bylo motivem spíše získání pochvaly veřejnosti a tím obhájení vlastní činnosti celé té zadavatelské organizace WHO, nebo to byla mazaná strategie řízené likvidace přebujelého obyvatelstva.
      Všechny zásahy bílých "nadlidí", většinou se zaštiťujících demokratickými principy, se v původním prostředí nakonec ukáží jako likvidační.
      A to hlavní je opět - nikdo nenese odpovědnost!

      Však kdyby si pánové z WHO nechali sami vykopat studnu, ti by si rozbor udělat nechali, a důkladný, i na případný arzén, o tom nepochybuji.

      Vymazat
  47. Je fajn, ze sa Slovaci dohodli a od dnesneho dna sa otvorili hranice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím to na fatranský výlet, Terchová a tak...

      Vymazat
    2. A nasinci juzna Morava a Praha, asi, zo zaciatku...

      Vymazat
  48. Z parlamentu mizí hřívy
    mladý Benda už je sivý
    necítit už ani prky
    tlustnou řitě, tuční krky.
    Pultík mastný, ochytaný
    mikrofon zle oslintaný
    pod nohama igelitky
    se zbytkama z noční pitky.
    Uklízečka s kýblem sava
    čistí sako Miroslava
    nejenže mu teče z nosu,
    ale ještě hodil kosu.

    OdpovědětVymazat
  49. Přátelé Norníci, právě odjíždím do neděle na Moravu, tak dám opět s předstihem novou jamku. Mějte se tu (i jinde) hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jamek není nikdy dost.

      Vymazat
    2. Na administrátorské stránce mi hlásí, že od půlky června budou mít jiný vzhled a nové funkce... snad se zorientuju, a vše bude fungovat jako dosud.
      Kdybych něco omylem smazal nebo něco přenastavil, předem se omlouvám! :o)
      Dle mé zkušenosti je 90% pokrokových změn směrem k horšímu...

      Pro krtky se ale, doufám, nic nemění.

      Vymazat
    3. Třeba se půjde přihlásit gůglem z mobilu.

      Vymazat
    4. Zdenku, užijte si v krásném počasí a čarovné přírodě výlet i rodinu!
      My krtci se neztratíme, všichni jsme PC gramotní a nějak bude. :-)
      (s Vaší pomocí, ovšem, v niž stále doufáme)

      Vymazat
    5. Také přeji pěkný výlet a díky za Noru!
      V koronavirovém čas mi její existence zachránila duševní zdraví, protože jsem se tu mohla vypovídat, povzbudily mě postřehy ostatních krtků a s marií jsme si dva a půl měsíce užily oper (o kterých jsme tu pak klábosily).

      Vymazat
    6. Vlezla jsem do budoucího krtince, s rozmyslem, aby nás tam nevítal vlezlý stalker.

      Vymazat
  50. Dnes v práci pilně pracuji, tak nemám mnoho času, jen jsem koukla na tenhle blog a docela se mi líbil. Zdenkub příjemný pobyt na Moravě ☺

    https://josefprouza.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A200603_752472_blogidnes

    OdpovědětVymazat
  51. Pěkně popsaný koroňák. Pozor na křik a zpěv!
    https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2020/cislo-6/paradoxy-infekce-zpusobene-sar-cov-2.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne ne! Zpěv posiluje plíce, nejlíp ze všeho.

      Křik ano, ten je špatný. Protože křičet umí jen novorozenci, větší děti už to dělají špatně (málo se zpívá, nechodí halekat na pastvy, atd.) a dospělí už neumí křičet vůbec. Nemají techniku. Zařvou, a mají po hlase.

      Vymazat
    2. Píší to vědci, já ne.

      Vymazat
    3. Ládiku, díky za článek, je to popsané srozumitelně a jasně.

      Vymazat
  52. Když se píše o emocích v různých souvislostech, tak tedy, přátelé, jestli byly emoce někdy vyzdvihovány a oficiálně i neoficiálně probouzeny úplně nejvíc, např. duchovenstvem u věřících, nebo v umění, tak to bylo v baroku. Však tehdy také uznávali afektovou teorii, neboli nauku o vášních, která zacloumala veškerým tehdejším poznáním i praktickým životem (květomluva, Bachovy esence vůní, v hudbě celá přehršel kompozičních postupů souvisejících s evokací a umocněním citů….).
    Z vlastního prožitku můžu říci, že když jsme hráli např. Pergolessiho Stabat mater, tak to byla taková síla, že se člověk během hraní cítil většinou jako v očistci, chvílemi v ráji a pak v pekle nebo při umírání, slzy se rvaly ven a srdce bušilo jako málokdy. Chudák dirigent, když to musí všechno ukočírovat… A to tuhle skladbu Pergolessi napsal jako dvacetiletý mladík (zemřel v 26 letech).
    A my se dnes setkali s jiným barokním tvůrcem, Gluckem. Ten si zase dal za cíl reformovat operu tak, aby už nebyla poplatná konvenci virtuózního zpěvu, ani (pařížské) pompézní dekorativnosti své doby. Hlavní pro operu je přece drama, napětí, řev vášní…! Téma antické báje o Orfeovi a Eurydice dává k tomu dobrý prostor. Gluck v té přímo revoluční dramatičnosti předznamenal Wagnera, ten ji později dotáhl ještě o kus dále.

    Orfeus teskní nad smrtí milované Eurydiky a obžalovává bohy z krutosti. Žádá, aby mu ženu vrátili, a chce se odvážit až do podsvětí, aby ji vyrval bohům třeba násilím. Jeho nářek dojme samotného Dia. Ten posílá boha lásky Erota, aby byl Orfeovi průvodcem v podsvětí. Podmínkou je, aby Orfeus svým zpěvem přemohl bohy i příšery podsvětí a aby vyvedl Eurydiku z podsvětí bez jediného pohledu na ni. Orfeus vše zvládne, ale na prosby a slzy Eurydiky, že ji už nemiluje, když jí nevěnoval ani jediný pohled, se na ni ohlédne. Eurydika klesá zasažena bleskem bohů. Orfeus zvedá proti sobě dýku, ale Eros mu zadrží ruku. Bohové se opět ustrnou a dovolí mu Eurydiku odvést z podsvětí. „Ať láska v tomto světě zvítězí!“ zní sbor díkůvzdání z Erotova chrámu.

    Tak už jen stručně k dění na jevišti. Nejvíc mě překvapilo novátorské, jakoby současné pojetí. Taneční skupina v civilním mladistvém oblečení (triko, džíny, sukně, tenisky) se mi zpočátku moc nelíbila, ale postupně jsem uznala, že choreografie vyjadřuje výraz hudby celkem zdařile, a ten (emoce) je nadčasový. Nejvíc se mi líbila závěrečná scéna – to by si člověk s nimi zaskákal a zakřepčil hned také. Hotové disko – to by se líbilo i našim krtkům odpůrcům oper. 33 Trionfi Amore.
    Sbor v lóžích – aspoň na scéně nepřekáželi a mohli se tam opírat, což je jistě příjemné, i výhled měli. No a pěvci – to byla záležitost tří žen: Orfea zpívala mezzosopranistka St. Blythe, podle mě velmi dobře, krásně jí znějí hlavně dramatické pasáže, ale umí i lyriku a byla tam i malá koloratura… příjemně se poslouchala, herecky – tělesná rozložitost sice je nevýhodou, ale nějak to nehrálo takovou roli. Pěkný soprán ukázala Euridice – Danielle de Niese, dobrý výkon. Bůh Eros, přiletivší na laně, s křidélky, mě překvapil coby letitější dáma – H. D. Murphy. Po úvodních divných tónech se mi zdálo, že zpívá neženským, divně modulovaným hlasem, jsem pochopila, že zpívá boha mužského rodu a navíc dítě (Amorek, ne?), proto se trochu pitvoří. Dále už se mi ale líbila velmi, pěkný, lehký, zvonivý hlas.
    Poznamenala jsem si č. 13, sólo p. Murphy, a č. 26, souzpěv Orfea a Euridiky. Hezkých míst ale bylo více.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem viděla Orfea a Euridiku v Národním, Orfea zpíval Janál a bylo to moc pěkné. Více o představení i o Gluckově opeře zde:
      https://operaplus.cz/gluckuv-orfeus-a-eurydika/
      Gluck napsal několik verzí opery, roli Orfea původně pro kastráta (alt), pak pro kastráta (soprán) a nakonec pro tenor. Berlioz operu upravil a od těch dob se dávala s Orfeem pro mezzosoprán (kalhotková role). Ovšem lze to transponovat pro baryton a podle mne je to tedy lepší, já ty ženy coby muže nějak (od časů vousaté Conchity a spol.) nemám ráda, ani v opeře.
      Tady krásnou árii: "Che faro senza Euridice" (30., 3. dějství) nazpíval Pavarotti:
      https://www.youtube.com/watch?v=KgIslun-xhU
      a tady Hvorostovsky:
      https://www.youtube.com/watch?v=S0RF66Gw5ow
      Mně to připadá nějak přirozenější, ten baryton je nejlepší.
      Krásné byly sbory a líbilo se mi i uspořádání, že sbor stál jako diváci v aréně divadla.
      Ovšem soudobý balet, na ten už jsem alergická, cukání, máchání rukama,pracovní oděvy, ať se jdou s takovým baletem vycpat. Snad jen ten poslední kousek, na konci ušel. A o andělovi raději psát nebudu...
      Gluckova hudba je krásná, taková utěšující.
      Jinak, nevím, zda jste si všimla, máme prodlouženo ještě o dva týdny!!!
      Sice jsou tam nějaké moderní věci, které možná mineme, ale je tam Verdiho Síla osudu, Gluckova Ifigenie (ta je krásná) a další pěkné věci (Handel, Rossini).
      Tak to se máme my v ostatní v Noře na co těšit!!! :-)

      Vymazat
    2. No tak kdybyste viděla každý týden mé sedmáky a osmáky improvizovat taneční kreace na různou hudbu i nehudbu, tak to byste k tomu Met-baletu byla určitě shovívavější!!! :-)

      O tom barytovém problému vím - zastánci pravého dobového pojetí o něm nechtějí slyšet, moderní člověk je samozřejmě považuje za lepší.

      A já jen čekala, kdy do mně udeří kamenem nějaký stalker, protože s Gluckem jako barokním tvůrcem jsem o pár let ujela. On patří svým průkopnictvím spíše už do raného klasicismu, ale touto operou snad ještě do pozdního baroka - rokoka. Tak to se omlouvám.

      Vymazat
    3. Tak jsme si po včerejšku užily trochu hudby, ne sice té dvanáctitónové, ale normální, krásné hudby... a máme před sebou ještě skoro tři týdny!

      Vymazat
    4. Jo, taky se těším. Dobrou noc.

      Vymazat
  53. Na Idnesu se posmívají konspiračním teoriím o tom, kdo stojí za současným rabováním a zabíjením v USA.
    http://jdem.cz/aaaa2
    No, že to nejsou Rusové, to si asi myslíme všichni, ale že je Soros, to není žádný hoax. Hnutí "Black Lives Matter" není žádná malá neziskovka, od Sorose z Open Society Fundations dostalo 33 milionů dolarů na své akce, od jiných nadací přes 100 milionů, Antifa tam taky určitě není zadarmo.
    https://www.washingtontimes.com/news/2016/aug/16/black-lives-matter-cashes-100-million-liberal-foun/
    To se to pak protestuje a rabuje...
    Ale musíme se ptát s filosofy: Cui bono?

    OdpovědětVymazat
  54. Mě vzbudily kapky deště. K tomu zpěv ptáků a mám operu, že by i Metropolitní záviděla!
    Dnes mám akci pro 30 lidí, vzbudila mě nervozita, víc jak tři měsíce jsem nic nechytala, tak mám trochu starosti. Ale Prymula říká, že roušky už ztrácí svůj účel, nebudu trvat na jejich používání, tak to snad nějak zvládnu...

    OdpovědětVymazat
  55. V 01:18 mě probudil vichr, ale do teď nespadla ani kapka.

    OdpovědětVymazat
  56. Teď,když zrají jahody,tak prší skoro denně. Mělo to být obráceně,když rostly rostlinky,tak bylo sucho,zalévala jsem to jak blbá,za vodu dala 1500. Ted skludim misku nahnilých.Asi se na to vykašlu.

    OdpovědětVymazat
  57. Občan:
    U nás pršelo až lilo od asi páté odpolední do pozdní noci. Skoro až moc; ale ono to je potřeba, bo předtím dva roky skoro nic. Konečně zase máme na zahradě trávu.
    ...
    A taky jsem vás konečně našel :o) Úplnou náhodou. Podařilo se mi totiž smazat záložku a nemohl jsem si vzpomenout, kudy sem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítáme Vás v noře!
      U nás prší od 5:45. Sem tam i lije. Zajdu pro ty jahody, byť zmoknu, ale shnít je nenechám

      Vymazat
    2. Občan:
      Díky, fakt mám radost :o)

      Jahody ještě nemáme, ale včera jsme sežrali k večeři ředkvičky a byly skvostné.

      O.T.: Mám prosbu. Jak se sem přihlásit, abych nepsal jako anonym?
      Nabízí mi to účet google, ale nebude se zobrazovat můj e-mail?
      Za případnou radu dík!

      Vymazat
    3. Dobrý den,
      ráda poradím:
      Pod rámečkem s odpovědí máte "Odpovědět jako: a šedivé políčko s rozklikávací šipkou - tam si zvolíte: Název/Adresa URL - a nahoru vepíšete svůj nick

      a to je vše, jen "pokračovat"....
      Kdo to chce mít červeně, tak tam pod to ještě do jednoho okénka asi zkopíruje adresu nory (adresu URL), nevím to jistě.

      Tak buďte zdráv a přispějte nějakým tím pánským tématem nebo politikou, my jsme to tu dost zabrali dámskými a kulturními náměty... :-)

      Vymazat
    4. Marie, díky moc :o)

      Politikou snad raději ani ne. Nebo se pokusím najít nějaké ne moc výbušné téma.

      Vymazat