04 června, 2020

KRTINEC č.461

204 komentářů:

  1. Začínám úmyslně a navracím se zpět do minulého krtince.

    OdpovědětVymazat
  2. vlezlý stalker.04 června, 2020 22:05

    No, Alenko.
    Vy šibalko. To jste mi ale vypekla.Co si počnu?
    Čert a Káča, Op. 112, B. 201, Act I: Act I: Ja ubohej Ovcacek (Jirka).

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem vedl rozhovor s člověkem, o kterém jsem si sice myslel již dříve svoje, ovšem to, co mi sdělil včera, mě přivedlo na myšlenku, zda s ním mám vůbec někdy ještě navazovat nějaký rozhovor, zda by nešlo jen o mou duchovní kontaminaci (byť by o duchovní stravu jistě šlo i tak, že.....).
    Tento genius (nerad bych se ho dotkl, možná to jen opapouškoval odjinud) totiž tvrdil, že i za zprávami (za jejich vznikem a rozšiřováním) , které očerňují Putina či Rusko - kdy později se ukáže , že ty zprávy byly vylhané, stojí Rusové a Putin. Dělají to proto, aby celkově zmátli co nejvíce lidí, zejména na Západě. Aby lidé prostě přestali věřit všem zprávám, aby je považovali za lživé apriori.
    To nemá chybu, uznejte sami.
    Takové tvrzení se nedá vyvrátit, to je jak s tvrzením o existenci Boha.
    Tady Rusové a Putin jednoznačně vyhráli, s tím nedokáže udělat už nic ani bába Šauerka. Snad jen pan Honzák (a spol.).

    Ještě citace z Palackého " Ohlídka ve staročeském místopisu " (Časopis českého muzea, rok 1846), tak trochu možná hodící se i k aktuální instalaci podivné repliky Mariánského sloupu (bohdá, že se nebude obnovovat i kult Bohyně Marie):
    "....Hlavní doba poněmčení krajin těchto bylať arci válka třicetiletá, ve kteréžto vlast naše celá popleněna i dvě třetiny národu Českého zahynuly..."
    ČČM je digitalizován, lze do něj nahlížet a po 20 stránkách i stahovat (digitalniknihovna.cz).

    OdpovědětVymazat
  4. Nazor redaktora internetoveho dennika Postoj k volbe jedej radnej do Rady CT. Myslim, ze celkom dobreee.

    https://www.postoj.sk/55901/hana-z-arku-pod-kobercovym-naletom-svaetych-bojovnikov-ich-demokracie

    OdpovědětVymazat
  5. Asfaltový holub05 června, 2020 13:04

    Občane,
    díky předem za generové vyvažování Nory!
    Nebýt Ládika a několika málo hostů,připadám si tu jako osamocený trn mezi růžemi!
    (Superchlapa Gaiu nepočítám, to je agresivní mačo!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím na Vašeho kamaráda. Spartan má hnědého, říká mu Conor (podle McGregora - bojovníka MMA), teď dostal 2patrový byteček se vším příslušentvím. Bobkuje ukázněně na 1 místo do pilin.

      Vymazat
    2. Já také Bilba i vás lituji. Králíčci holt mají krátký život...

      Vymazat
    3. Jáchyme, přidávám se. Nám odchází kamarádka, pomaloučku, ale jistě, už ji k nám mladí ani nevozí, sotva chodí. Až to nebude k žití, přijde milosrdná injekce. Měla pěkný život, doufám. Člověk k těm němým tvářím hrozně přilne.

      Vymazat
  6. Stříbřenka bude mít značky v pondělí odpoledne, tak jsem ji nechal odloženou mezi harampádím.
    https://imgur.com/uS9nvkI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji k novému přírůstku do rodiny

      Vymazat
  7. Pri snaze vstupu do sekce blogy na bakalarnecezet mi to hlasi, ze se " chystám navštívit nebezpečné stránky"...a ze je mam nahlasit.
    Konecne se nasel nekdo kdo tomu rozumi.
    :-D))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo by to řekl - mně se při kliknutí na záložku Blogy - Názory Aktuálně objeví červený plakát přes celou stránku: chystáte se navštívit podvodné webové stránky!, a varování, co vše se mi může stát, a jak mám pomoci chránit Chrom, atd. Návrat na bezpečné stránky - a šup, vrátí mě to do Nory! :-)

      Zahlédla jsem tam blog Honzáka, tak má smůlu, už si ho nepřečtu. Stejně jsem se jen chtěla podívat, kolik čtenářů ho ještě čte.

      Vymazat
    2. Tak kolem tisíce.Dnes kritizuje,že nějaký hampejz s prostitutkami dostal covid dotace,ze se nemohlo 2 měsíce šoustat. Tu zpravu jsem též četla a pomyslela si,že tady je mozne všechno.

      Vymazat
    3. Copak, copak, že je pan doktor najednou tak nepřející?

      Vymazat
    4. Je to starý dědek.Ale podporovat prostitutky z peněz daňových poplatníků mi přijde hodně přes čáru

      Vymazat
  8. Přivezla jsem si americkou borůvku, v nějaké slevě, ale obráží novými lístečky a zdá se, že i kvetla, byl to předposlední kousek, tak jsem po ní sáhla. Nevíte, jestli se dá pěstovat ve velkém květináči (hloubka asi 30 cm) na terase? Na záhonu by mi to ožraly různé potvory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle borůvky je těžké pěstovat

      Vymazat
    2. Beru to jako pokus, byly tak levné, že jich škoda nebude. A co kdyby...

      Ale vy byste si, Gaio, měla zřídit nějakou nádrž na dešťovou vodu, za 1500 už byste měla na 1000 l. Já od února zalívám jen z ní, a stále jsem v přebytku (nemám skleník).

      Vymazat
    3. Marie, nebojte se toho! Dejte borůvce do květináče rašelinu a kupte si hnojivo pro borůvky, ony chtějí... kyselé prostředí :-)
      Jinak dnes nemusíte mít dvě rostliny, na chatě jsem loni vysadila jednu a letos má už plno plodů (asi je to samosprašná odrůda a vy určitě máte taky takovou). Určitě to půjde. Ale na zimu bych květináč strčila do hlíny ven nebo někam do chladna...

      A abych tu neplevelila, ještě krásná árie z 3. dějství se Shirley: O dolce mani - je to z jiného představení, ale stejně úžasné:
      https://www.youtube.com/watch?v=BfjHBtfQhBU

      Vymazat
    4. Díky za rady, tak nějak to udělám. Mám i článek, kde se totéž potvrzuje, rašelinu seženu a kyselou půdu mám všude na zahradě, tak by se jí tu mohlo líbit, i kdybych ji třeba přesadila na záhon. Ale ti ptáci, to bych chtělo ochranu sítí, zrovna jsem takovou koupila, tak by se hodila.

      S. Verrett má obdivuhodný rozsah, jak píšete - tím se to vysvětluje, má světlé výšky i sametové znělé hloubky, tady je to dobře vidět. Nemá ale tu plnost barvy, jako Pavarotti, a také "Scorpio" MacNeil, to je hlas. "To" má ale málokterá z ženských zpěvaček, asi to chce tu extraširokou rezonující hruď, jako má Luciano. :-)

      Vymazat
  9. Tak Pucciniho Tosca v excelentním, dalo by se říci v dokonalém provedení: Shirley Verrett, Luciano Pavarotti a Cornell MacNeil.
    Co dodat! Leda Bravi!!!
    Známá árie E lucevan le stelle - musím říci, že jediný Pavarotti se v Tosce vyrovnal Francu Corellimu, lyrický i hrdinský tenor, plný kouzla :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=p8-APBmCQyQ
    Napíšu si pánovi, tak kdybyste, marie, chtěla, tak vám to pošlu. To je jedinečná nahrávka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě snad jen zajímavost: Shirley Verett začínala jako alt či mezzosoprán, teprve začátkem 70. let začala brát sopránové role!! A zpívala pak soprán až do konce pěvecké kariéry v 90. letech.
      U tenorů to bývá naopak.. :-)

      Vymazat
    2. Od prvních taktů si říkám - to bude pěvecký koncert! Pavarotti zpívá neskutečně, tolik síly a přesvědčivosti v hlase, to člověka zhypnotizuje. A zase se mi moc líbí 1. dějství, to si pouštím už podruhé. Druhé téměř nedávám, hudba ruku v ruce s dějem mě doslova traumatizuje, trpím, nepřemůžu se. Jde to někam do kostí, rozum nic nezmůže. Třetí, to už je jakási očista, to zvládám... V tom mám prožitky podobné při každém představení Tosky. Dnes ale zpěváci ještě zesilují působivost a naléhavost svým zpěvem - skutečná nádhera. Slova jsou zbytečná.

      V podání L. P. mě zaujala stejně jako E lucevan.. i tato: 3, Dammi i colori, k tomu není co dodat, jen tiše zírat. Kolik asi bylo takových zpěváků? Moc ne. A díky bohu, že existují nahrávky, i takto zvukově kvalitní. Je-li možno, určitě bych si ji stáhla.

      Vymazat
    3. Spletla jsem se (u borůvek), je to ten samý záznam, doporučuji, koukněte se ještě na 33 - kdy v polovině zpívají spolu ve výškách, jakoby bez námahy, jen tak to plyne, nádherně jim to ladí- to je tedy zážitek!
      Někde psali, že paní Verett patřila k Pavarottiho favoritkám, že s ní moc rád zpíval (a ona určitě taky).

      Vymazat
    4. Ano, naprostá nádhera. Myslím, cítím z nich, že mají hodně společného, i herecky, oba plně oddaní výrazu a prožitku. Když jeden hraje plně, a druhý předstírá, tak je to poznat a i jim to musí vadit. Naladěni na stejnou strunu.

      Vymazat
  10. Ja cely cas koronakrizy myslim na p. Ladika. Ako on musi trpiet pri neustalej a pocetnej vymene chlavospevov dvoch dam na vysielania z MET...Ze este zije a pise, ma moje sympatie.

    P. S. Nie som hudobny neznaboh. Som tak trochu vystudovany, roky v chramovych zboroch latinske omse (2 katolicke) i staroslovienske (1 greckokatolicky), bas, zakladatel, veduci, dirigent... mladeznickeho zboru, mladeznicke omse za totality... syn, dcera tiez nejake to hudobne vzdelanie... Dokonca som nieco aj zosmolil, a nieco si bratia, známi, kolegovia...aj opisali a hraju si to pre potesenie. Ale, co je vela, to je moc, ako sa hovori (teda, myslim, pre Ladika), preto obdivujem jeho vytrvalost i v tejto krize cosi basnicky tvorit:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám odolnost; jsem zocelený v hořících zákopech u Jamolic, když na nás nalétávaly SU (nevím už číslo). Opery jsou slabý čajíček.

      Vymazat
    2. A co je vám, Jaho, do toho?

      Vymazat
  11. Máme marmeládu. 1/4 nakoupila 5 kilo jahod po 65Kč a jsou ve sklínkách ... extra velké kousky ovoce do jogurtu.

    OdpovědětVymazat
  12. Já vůbec nevím, jestli mi letos jahody dozrají. Sklidila jsem zatím jen misku:
    https://i.postimg.cc/4dFcNdMh/jahody.jpg
    Loni jsem touto dobou už měla po sklizni...
    Jinak včera tu byli pánové, co mi zajišťují chatu proti kuně.
    Nakonec lešení nepostavili, dělali to krkolomně ze žebříku, ale zvládli to. Díry zadělané, přes parozábrany natlučené nerez králičí pletivo.
    (z díry u okapu vytáhli dvě ptačí křídla a patku chleba :-), kuna zřejmě žere všechno).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jsou krásné!
      U nás denně prší, dnes zase dvě průtrže odpoledne. Buďme rádi že aspoň teď.
      Já mám ještě velké jahody zelené, to se mi to mluví.

      Vymazat
    2. Já dnes sebrala 10 jahod a 4 byly naklovnuté od toho kosa,co za mnou furt leze

      Vymazat
    3. Gaio, máte na zahradě ctitele! A fešáka, v černém fráčku! :-)

      Vymazat
    4. Ale má takové prázdné vodové oči a ohraničené oranžovým kroužkem,to bych doma nesnesla

      Vymazat
  13. Na nejnovější hudební nástroje budou už nejspíše hrát elektrikáři.
    A inovace opery a hudby vůbec způsobí takové pí.oviny, jako jsou Martenotovy vlny, viz dnešní opera. Tak to budou emoce přímo tryskat.

    https://www.hisvoice.cz/ondes-martenot/

    Jinak přeju všem hezkou sobotu, u nás pořád leje. I ptáci jsou od včerejška zalezlí, asi si suší fráčky. Zato kočka tu o půlnoci vřeštěla do dvou, že by úplněk?

    OdpovědětVymazat
  14. Včera jsem po delší době jel ostravskou hromadnou dopravou, byl pozdní večer.
    Hrozné, co za svoloč v tom městě žije.
    Já bych jim naordinoval meducínu - šestkrát denně katolický JAHAva a třikrát denně opera (nejlépe nějaká o pekle) . Není boha, že by je to nezkulturnilo. Aspoň trošku. Čuť čuť li.
    Jinak fakt nevím, raději se ulici (ostravské, v Opavě bylo včera fajn) vyhýbat. Když už ani dva asistenti dopravy a dva policajti neumí zjednat pořádek, tak to už je asi něco v rozkvětu, v rozpuku - a lepší svět to asi nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu, on Ládik dobře ví, proč se odstěhoval na samotu a mimo velké město.

      U nás se občas taky vidí případy, někdy jich je i víc než únosno. Ale zrovna včera jsem v obchodech měla pocit, že se lidi navzájem chovají líp. Zákazníci vůči sobě ohleduplně, prodavači samá ochota a úslužnost, nějak mě to až zaskočilo. Předevčírem v jiné části města to samé. Jako by čistota a péče o hygienu pročistila i něco ve vzduchu. Tak hlavně ať nám to vydrží co nejdýl.

      Vymazat
  15. Všech 57 příslušníků pořádkové jednotky policie v americkém Buffalu podalo v reakci na domnělou nespravedlnost výpověď. Rozčílila je suspendace dvou kolegů, kteří tento týden během pouličních protestů srazili na zem a vážně zranili seniora.
    https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/policiste-v-buffalu-hromadne-opousti-sbor-zastali-se-kolegu-kteri-srazili-seniora-40326737

    OdpovědětVymazat
  16. Já jsem dnes dělala oběd pro osm lidí, docela jsem ušoupaná.
    Lasagne dají práci - udělat zvlášť maso s omáčkou, uvařit těstoviny, dát to zapéci, do toho polévku s masem, a navrch jsem upekla koláč s tvarohem a džemem.
    Při pečení koláče jsem navíc hlídala vnuky, protože syn je po nemoci a šel si po obědě lehnout...sama jsem ho hnala, ukončil předčasně neschopenku a dělá, tak je unavený.
    Teď jsem zalezla na chvíli k sobě do pokoje a relaxuji, než se vrhnu zpátky do rodinného kruhu :-)
    Už druhý den taky lije, jdou přeháňky, chvíli je hezky, vzadu už se připravuje mrak, přiletí a leje - a tak pořád dokola. Nedá se ani pořádně nikam jít, jsme tedy na zahradě a v chatě.

    .

    OdpovědětVymazat
  17. Dnes skoro všichni spí?

    Operu odbudu sdělením, že Adésův Anděl zkázy mě nezaujal, a dala jsem mu šanci celých čtvrt hodiny. Zajímal mě ten nejvyšší tón, o němž se píše, že je to světový rekord, i když trvá jen zlomek vteřiny. Je to zřejmě o tercii výš než dosavadní nejvyšší f3 (Královna noci), takže a3. Audrey Luna na to hlas a výšky má, ale jestli tím někoho okouzlí, tak mě ne.
    Přeju hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pracovala. A včera jsem byla v jednom kole až do noci. Tak skoro ani nechodím na net. Půjdu brzy spát...

      Vymazat
    2. Já jsem to tedy, marie, dokoukala, ale žádný závěr z toho nemůžu udělat. Byly to jen oktávové či vyšší skoky, nahoru a dolů, především u sopránů. Co se týče děje, probíhal tam společenský rozklad, obnažily se charaktery, ale to já u opery nehledám.
      Aby ještě i do opery zkoušeli zatáhnout dušezpyt, jakože nám má opera ukázat naše chyby, že se máme nad sebou zamyslet, trochu se zasebetrýznit - ať jdou do háje. Nad Adesem jsem už zlomila hůl a případnou jeho další operu zrovna přeskočím.
      Teď jdu zavřít kůlny, zkontroluji zahradu - je nás tu moc, a to každý spoléhá na toho druhého, že to udělá on.
      Zamknu všude a pustím si pro potěšení nahrávku Puritánů s Pavarottim a Sutherlandovou (taky jsem vám ji poslala), trochu se po tom Adesově trýznění upokojím. :-)

      Vymazat
  18. Petr Hampl: Kdo připravil drancování amerických měst?
    https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-hampl-kdo-pripravil-drancovani-americkych-mest/

    OdpovědětVymazat
  19. Tužka napíše,....když mám zalito, tak jsem se rozhodla, že kousek hodiny budu marnit v nákupním centru někde ve větším městě. Chodím tam výjimečně, byla jsem tam naposled někdy na začátku podzimu,...tak jsem se rozhodla, že zkontroluji, jak to vypadá po útoku koronaviru.

    Když jsem se blížila k hlavnímu vchodu, začalo se mi to v hlavě přeskupovat, že bych raději měla jít se někam projít,...jenže, začalo krápat,...a tak jsem nějak bezmyšlenkovitě vstoupila,...jak tak jdu hlavním koridorem, najednou mě někdo vzal zezadu za ramena,...a říká mi,...paní, nezlobte se, já vás musím vyvést, vy nemáte roušku, a tady musíte chodit v roušce,...a lehounce se mnou začal otáčet,...koukám, mladík tak pětadvacet, usmívá se, pohledný, a zezadu se mnou manipuluje jak s nákupním vozejčkem a strká mě zpět k hlavnímu vchodu.

    Přišlo mi to děsně k smíchu, jak mě tak drží zezadu za ramena a šafuje mě ven,...začala jsem se smát nahlas,...dostrkal mě až ven,...omlouval se, a obratem zmizel. No, roušku jsem měla v kapse,...ale, už jsem se nevrátila,...krápat přestalo, tak jsem hodinku prochodila městem,...bez roušky,...a zas jela domů.

    Jak si na to vzpomenu, tak se musím znovu smát,...jak jsem se viděla v těch zrcadlech kolem, tlačena za ramena z nákupního centra ven.

    Možná, že bych si nakonec koupila něco, co vůbec nepotřebuji a v baráku by bylo o krám víc.

    A dám zas na dlouhý čas s návštěvou v chrámu hojnosti pokoj.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte chodit na demonstrace chvilkařů, tam se na roušky nehraje.

      Vymazat
    2. Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Vláda dnes vzala na vědomí změnu mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, řekl na tiskové konferenci ministr Adam Vojtěch (za ANO). Nutné bude udržovat rozestupy nad dva metry. Už od úterý nebudou muset nosit roušky logopedi nebo účastníci přijímacích řízení na školách při rozestupu 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti.

      Povinnost nosit roušky zůstává pro vnitřní prostory, prostředky veřejné dopravy, taxislužby a dále pro vnější prostory v případě, že se alespoň dvě osoby nacházejí ve vzdálenosti bližší než dvou metrů. Netýká se to členů domácnosti. "Řešíme v tomto přechodném kroku situace, kdy lidé jsou osamoceni někde na procházce, není nikdo v blízké vzdálenosti kolem nich. V takových případech nebudou muset nosit roušku, v ostatních ano," řekl Vojtěch.

      Od úterý 12. května pak ministerstvo přidává do opatření výjimku pro žáky, studenty a účastníky vzdělávání, účastníky přijímacích řízení a členů zkušebních institucí na školách, a také u účastníků státních zkoušek na vysokých školách při dodržení rozestupů nejméně 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti.

      Co se týče povinnosti nosit roušku ve vnitřních prostorách, podle Vojtěcha by opatření mělo trvat ještě nějaký čas. "To jsou skutečně rizikové provozy, kde se setkává velký počet lidí nablízko," řekl ministr v souvislosti s MHD nebo obchody.

      Nařízení zakrývat si dýchací cesty bylo zavedeno 19. března. Použít je možné třeba roušku, respirátor, ústenku, ale také šálu nebo šátek, který brání šíření kapének od nositele, před případnou nákazou ho ale neochrání. Výjimku v nošení už mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

      Vymazat
    3. A má se rouška nosit v dešti?

      Vymazat
    4. I za deště je stanovena výjimka pro osoby s poruchou intelektu, kognitivní poruchou či závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu, a to vzhledem k povaze a projevům jejich onemocnění. Tato výjimka zahrnuje i osoby se závažnými poruchami autistického spektra.

      Vymazat
  20. Čert aby vzal operu
    říkám si, sakra práce
    s Marií se poperu
    žádný "in terris pace".

    Včera jsem lovil kameny
    byly vnořeny v hlíně
    létaly jiskry, plameny
    jak kdysi na Berlíně.

    USA zoval jsem rohový
    kámen pohledový
    našel jsem taký bohový
    bude se líbit? Kdoví.

    Večer jsem oživil kosu
    budu ji muset klepnout
    chtěla by holka rosu
    asi začínám slepnout.

    https://imgur.com/uUlUobN
    https://imgur.com/m7OWvIS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trošičku mi pomohl traktor:
      https://imgur.com/Rs7W3wx

      Vymazat
    2. Ládiku, to bude hřbitov? Asi jo, je tam i zubatá s kosou....

      Vymazat
    3. U nás opera ještě žije, to jste pohřbil asi nějakou nepravou :-)
      Jinak mě z té plochy jímá hrůza, tedy sekat bych to nechtěla, ani s traktorem, ale vy to zvládáte výtečně. Prima fotka.

      Vymazat
    4. Opera zajde na úbytě. Zůstane jen operák (operativní leasing). Nepotkal jsem muzikanta, jak je rok dlouhý. Kdysi jsem viděl muzikanty břinkat v prvomájovém původu - fučeli do trubek, třískali do bubínků, housle si nepamatuju a harfu určitě netáhli. U nás v lese jsem pozounistu nebo lesního roháka nepotkal vůbec nikdy. Občas se někde v hospodě vyskytne nějaký Pako de Luča s kitarem a jinak chcípl pes.

      Vymazat
    5. Opera se narodila v Itálii a určitě nezanikne, aspoň tam ne. Velká operní divadla se o to postarají. Mimochodem opera je společenská záležitost, takže lidi si na ni nenechají sáhnout, leda tak ji transformovat.
      A jak čtu, prodej předplatného na příští sezónu úspěšně jede, pokud už není vyprodáno.

      https://operaplus.cz/svetova-operni-divadla-teatro-san-carlo/

      Vymazat
    6. A chodí tam lidi pod 50 let? Píšete, že role mladých zpívají padesátnice...

      Vymazat
    7. Co jsem viděl v Itáliii, tak je možné, že tam se bude raději zpívat, než dělat. Vztah k práci tam není poc pevný. Raději siesta, pica, pasta, víno, stíneček palmového listu a maňána. To je vhodné podhoubí pro vznik oper. Halekat, napodobovat.. žádné dobývání chleba v potu tváře někde krumpáčem. Mezkem polisovat víno, posbírat po zemi olivy a spolehnout se, že zima bude teplá, jako normálně. Žádná nezámrzná hloubka, žádné pořádné základy, zateplení a vakuová okna. Pěkně kafíčko, vínečko a halekačka.

      Vymazat
    8. U nás Haken už toho nechal, Margita též není moc vidět a jiný snad ani není... baby to samé, Pecková, Dřízgová, Domanínská ... není nová krev? Tady se pořád omílá Netrebko - nejdřív jsem myslel, že je to chlap a nakonec se z toho vyklubala zpěvačka nad 50, co zpívá role dvacateraček.

      Vymazat
    9. U nás je konzervatoř, takže mladí chodí nejvíc, na koncerty i operu. Je hezké, když mlaďoši bouřlivě skandují a tleskají kamarádovi na jevišti, koupí si jeho CD, jdou na jeho vystoupení, v tom problém nevidím, líbí se mi to.

      V Itálii je sice maňána, ale v mnoha zemích, kde je podobné klima a slunce přes den pere, je ten vztah k práci podobný. Ale že by tam pěstovali operu, to tedy ne. Italové mají muziku v krvi a pro zpěv jsou mimořádně tělesně i citově vybaveni. Tam zpěv rozhodně nikdy nezanikne, u nás podobně.

      Ale že jde civilizace do kopru, včetně kulturních výdobytků, to se shodneme. Já jen doufám, že ještě těch pár let, co tu chci být, to vydrží.

      Vymazat
    10. Než konzervatoř - to je lepší konzervárna, a to Seliko. Bohužel Seliko spolkla firma Hamé a tu spolkla (za 5 mld) norská Orkla. Konzervovaná zelenina je základní životní potřeba a dělat v konzervárně - to je šance, že dmů pronesu kus řepy nebo celeru. Co z konzervatoře? Dívadla při koroňácích zejí prázdnotou a jak tady někdo psal, jenom subterra nebo subberetta nebo subreta (či tak nějak) jezdí po Hokkaidu a tam pěje za jeny. Jinak úřad práce, dávky, kompenzační bonusy a tak podobně.

      Vymazat
    11. Maňánu mají Španělé ☺

      Vymazat
    12. někdo potřebuje i duchovní potravu. Moje váha mi ordinuje 1300 kcal na den a co pak celý den dělat.

      Vymazat
    13. Maňánu rozvinuli k dokonalosti Kubánci.

      Vymazat
    14. Ty kameny mi zase připomínají Ládikovo Stonehenge, i když ta kosa, Maruško, a to přirovnání k zubaté má asi blíž!

      Vymazat
    15. Vznik opery a její udržování bylo vždy závislé na bohatých - aristokracie, duchovní, panovnický dvůr, kterým skladatelé a hudebníci sloužili i jako "zaměstnanci". A prosperovalo tudíž nejvíce v bohatých zemích. Vedle toho existuje lidová hudba, ta se uživí sama jen ze svateb, pohřbů, tanečních zábav a výuky dětí. Takže dokud tu budou bohatší (majetkem nebo vzděláním), bude i vyšší kultura - potřeba žít na jakési vyšší kulturní úrovni, není to jen o vynášení parády a setkávání se, i když to taky - tu bude vždy, dokud na to pár lidí bude mít. Kultura zase není tak drahá, důchodci mají slevy a pokud jinak nehýří, mají na lístek bohatě. Je tu i silná potřeba KRÁSY, o citovém prožívání píšeme u opery pořád, to ani nezmiňuju. V divadle je nádherné, povznášející prostředí, lidé se chovají hezky, navíc tu nejsou příliš velké sociální rozdíly, takže žádné opovrhování chudšími návštěvníky divadla, kteří nemají na sobě diamanty, tu nevidíte, lidi jsou si více méně rovni. Atd. Motivů pro navštěvování kulturních stánků bude spousta, u mladších i u statších. Lidi v produktivním věku by šli rádi, jak říkají, ale nemají ČAS!

      Vymazat
    16. V divadle je hlavně složitá vzduchotechnika a nebezpečí požáru.

      Vymazat
  21. Zahrada pozemských rozkoší
    Hijeronyma boše;
    obuju se do galoší
    nahromadím si groše.

    Zasadím řepku na záhon
    budu z ní lisovat olej
    nezapomenu na mahon
    když budeš potřebovat, volej.

    Vypěstuju ti, co bys ráda
    třebas i malé kvaky
    zeptám se Edy kamaráda
    ten má zahradu taky.

    Baba Jaga chce čtyřverší
    snad se to takhle vyřeší.

    OdpovědětVymazat
  22. Jeden Slovák na Zvědavci napsal, že na Slovensku plno lidí nosí roušku (on psal že " náhubek" ) v ulicích i poté, co to přestalo být povinné . A že se u toho smějí jak debilové.
    Chtěl bych proto vyzvědět na pánkovi JAHA zda na Slovensku nosí tamní slovenský lid roušky z průhledného materiálu. Možná se ozve, možná dokonce odpoví vážně, tedy že se u toho nebude smát.
    Byl by to velký přínos i např. pro české herečky - kdyby se zavedly roušky průhledné, pro některé zcela určitě. Nebo pro české mimy, možná i pro český stav učitelský (někdy je třeba se tvářit hrozivě, jindy zase výhodnějším jeví se vyjadřovat svým ksichtem schovívavost - např. na školách výběrových, s velkým výskytem dětí papalášů...), snad i úřednický či právničenský.
    Možná i operní diváctvo, vybavené průhlednými rouškami, by bylo hercům a spol. vzpruhou. Zejména ta jeho část , která během představení nespí.

    OdpovědětVymazat
  23. Matky zahrádkářky, dcery alternativářky, babice bylinkářky...mám dotaz.
    Jak nejlépe jít na přesazení či vypěstování si bezu černého ?

    Prý do nor zahrabané listí bezu vyhání krtky či hlodavce. To jsou mi ale věci, zkoušel to někdo z vás ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vykopal bych na kraji lesa a přesadil domů.

      Vymazat
    2. To jsem nikdy nezkoušela

      Vymazat
    3. Myslíte černý bez nebo bílý bez? S černým bude brzy problém jako s čertem nebo s černým petrem.

      Vymazat
    4. Černý bez sazenice skladem 80 Kč bez postovneho to nemá cenu vydávat energii za cestu s rycem a kopání

      Vymazat
    5. Když na zahradu vysadíme keř bezu, vyženeme z ní krtky a hlodavce. Jejich vyhnání urychlíme, když do nor zahrabeme čerstvé bezové listí Velmi specifický pach, navíc umocněný tlením, by je měl donutit k úprku.
      Pokud se pro pěstování bezových keřů rozhodneme, můžeme je pěstovat v blízkosti kompostu, kde poroste rychle a dobře. A navíc údajně černý bez vylučuje látky, které urychlují zrání kompostu.
      Černý bez množíme semeny, na jaře a v létě řízkováním či hřížením. Můžeme si najít pod keřem mladé, už vzrostlé rostlinky vyrašené ze semen a přesadit je na zahradu. Nebo na podzim posbírat zralé černé bezinky, semena z nich zasít do květináčků a na jaře přesadit na místo. Při výsadbě bychom měli mezi keři dodržovat vzdálenost 4,5–5,5 metrů.

      Vymazat
  24. To ano, ale až na podzim. A sestřihnout. Dá se vypěstovat i kmínek, takže roste jako strom.

    OdpovědětVymazat
  25. Tak já chtěla letos jít na operu Tři mušketýři od nějakého Jana Kučery pak na koncert Carmen ve víru Flamenca pak na Figarovu svatbu od Mozarta a koncertÓda na radost ale vše kvůli coroně zrušeno letos budu jen vegetovat kultura nula plavání nula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíte, že na plovárnu nakonec budete chodit. Rouškou bych se nedala odradit, stejně si ji shrnete, když nikdo není poblíž (to je tak do jednoho metru). Vodu nelokat, ale to by se nemělo nikdy, lidi jsou čuňata. Když Vám to ale nevadilo dosud, tak letos žádný rozdíl nebude, naopak, možná že budou větší hygienická opatření než dříve.

      Vymazat
  26. Ručníkáři zase mají inšalah. Maňana je zítra, to celkem ujde....ale inšalah může být i za týden, nebo taky nikdy.
    Nevím ale jak to mají ručníkáři doma, jestli jim manželka na jejich prosby může říct, že : " inšalah". Nikdy jsem totiž členem žádné ručníkářské domácnosti nebyl, ba ani se k tomu nechystám do budoucna.
    Kdoví proč mají některé ručníkářky furt zakryté tváře, jestli to nejsou jen ty, které právě že na různá žadonění svých ručníkářů neustále odpovídají: "inšalahah".

    OdpovědětVymazat
  27. No, dnešní operu tak nějak asi proskáču, protože ta parta: Sonya Yoncheva, Aleksandrs Antonenko a Željko Lučić mě tak nějak popouzí, Antonenka jsem snesla jen v Borisi Godunovi. Otella mám radši jako činohru, Verdiho opera mě tak nějak míjela, i jako film s DOmingem...
    Ale pro Marii mám dva dárky:
    Bellini-I Puritani– Met-2007
    https://www.uschovna.cz/zasilka/ZBB35UKNVBUT6EGV-XRI/
    Měla by to být ta verze s českými titulky :-)
    Puccini-Tosca-Met-Pavarotti-1978
    https://www.uschovna.cz/zasilka/YZ2RKC5DFVZHNYXU-8D5/
    Ještě že má člověk virtuální přátele na netu! :-)

    Jdu dělat pomerančové želé s květy černého bezu, našla jsem to na netu, a tak to chci vyzkoušet. Pokud to bude chutné, budu zase mít pro kamarádky prima selfmade dárek k Mikuláši - to si vždy dáváme takové věěci. Loni jsem pro ně měla růžový sirup a růžový džem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes nebudou chvalozpěvy, možná že u mě z jiného důvodu. Otello je tak tragický námět, že ani krásná Verdiho hudba s tím nic nenadělá. Pouštět si ty ubíjející žárlivé scény a podlé našeptávání Jaga, věřícího v krutého Boha, je dnes nad mé síly. Pouštět si to doma je sebetrýznění.

      Partu jsem ze začátku v 1. dějství skousla, ale Antonenko má opravdu nepěkný hlas - ploché výšky a knedlík v krku, taky herecky je toporný, čím víc hraje žárlivce, tím víc. Lučič místy ujde, ale jen hlasově, jinak odpudivý typ přesně podle scénáře. Jončeva zpívá, co to dá, dobře, i vcelku dobře hraje. Pár něžných arií a duet na začátku je beze zbytku setřeno krutostmi dále, nemám na to nervy.

      Nahrávky od Vás si stáhnu, Aleno, děkuji mnohokrát!
      A ať se želé vydaří.

      Vymazat
    2. Mám staženo, obě, šlo to dobře.
      Pro dnešek dobrou noc. Ráno jedu za dcerou s něčím pomoci, vrátím se až večer.

      Vymazat
    3. Jen ještě napíšu - jak jsou připodělaní, že si netroufnou dát Otella černého a blonďatou Desdemonu. Přitom v textu je na to stejně několikrát odkaz a nakonec hra se jmenuje: Otello, mouřenín benátský (Othello, The Moor of Venice). Ať se jdou vycpat!

      Vymazat
  28. Pokud někdo viděl film Voják v modrém a zajímají ho věci kolem, jak se pravděpodobně udály, tak tady je pár odkazů :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sand_Creek_massacre
    Z odkazů v textu lze se pak dozvědět, že John Chivington, který masakru velel, je v textu odkazu https://en.wikipedia.org/wiki/John_Chivington nazván masovým vrahem... a že krom toho že byl pastorem, byl i Velkým mistrem Řádu Svobodných (proč ne ženatých ?) zednářů.

    To jsou prosím realie USA z doby, kterou stále u nás počítají do éry demokratické tradice liberálního státu, někteří gauneři či gaunerky, plus hlupačky a hlupáci.
    Máme k ní vzhlížet s úctou a nechat se inspirovat, my totiž tenkrát dleli v žaláři národů.
    Masakrování horší jak ve vyhlazovacích táborech nacistů - vyřezávání plodu z těla matek, uřezaná varlata coby trofej a další chuťovky.
    Jen pár let scházelo a takoví masoví vrazi mohli ve Versailles diktovat Evropě jak má být pro příště uspořádána, aby se stala demokratickou a liberální, nestalo se, přijeli přeci jen ti ušlechtilejší :

    „That increase, that endless accretion, that rolling, restless tide, incalculable in its strength, infinite in its variety, has made us what we are, has put the resources of a huge continent at our disposal; has provoked us to invention and given us mighty captains of industry. This great pressure of a people moving always to new frontiers, in search of new lands, new power, the full freedom of a virgin world, has ruled our course and formed our policies like a Fate. It gave us, not Louisiana alone, but Florida also. It forced war with Mexico upon us, and gave us the coasts of the Pacific. It swept Texas into the Union. It made far Alaska a territory of the United States. Who shall say where it will end?“

    (W. Wilson, The ideals of America, 1901)

    :-D)

    OdpovědětVymazat
  29. To: Ládik!!!
    Až tak barevně nenápadná plechová přibližovadla (do lesa jste psal?) jsou teď módní? Zítra cestou k domovu raději opatrněji, zvlášť bude-li pršet. (U nás začalo teď, ba se i zatím v dáli blýská.)
    A jak vlastně ve srovnání k operám hodnotíte krasobruslení? Na mysli nemám jen ukončenou Sněhurku, ale i co amatérský až profi- sport.
    Každý jsme jiný a tak máme i různé zájmy - dle mého to o našich charakterech nevypovídá nic. Jó, možná by nějaký psycholog či sociolog mohl něco „vědecky“ vykoumat i z četby zdejších krtinců.

    To: Joseph Chlor
    Tak nevím, zda je moudré si co odpuzovač krtků pořizovat bez černý, u nás kozičky zvaný – pokud tedy nemáte obdobnou nechemizovanou dvorní džungli jako my. Tam se přistěhoval sám a také by se rád dál rychle množil. Krtky jsme tam ale měli taky – kdo ví, kolik těch keřů je třeba. Teď momentálně krtinec žádný – asi díky naší Líze a dalším chlupatcům, co u nás žijí či jen dvorem procházejí.

    Včera jsem poprvé viděla v ČT muzikál New York:
    Liza Minnelli - But The World Goes 'Round (New York, New York)
    https://www.youtube.com/watch?v=GZy3iF3z6Qs

    Všem dobrou noc a navrch lexikon ptáků – včetně zpěvu, co teď běhá maily:
    http://fotoales.cz/?page_id=748

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme v Noře, tak není dobré psát o boji proti Krtkům! :-)
      Možná jen tak naznačit, zda by zahradní krtek nešel o dům dál...
      Bez černý je sice léčivka, ale i podle mne se ho pak člověk těžko zbavuje. Zkusila bych natrhat listy, ale spíš pomáhá kovová tyčka, vpíchnutá do chodby, na ni pet lahev prostříhaná tak, aby se točila větrem a vydávala zvuk... to nemají rádi.
      A kdo má psa, to je jistota. Sousedi se psy krtky na zahradě nemají, protože on nemá rád dusání a zvuky.

      Vymazat
  30. Tužka napíše,...pane Ládíku,...kdepak Chvilkaři,...ani nápad....mým cílem budou parky a zámecké zahrady, tam rouška být nebude muset,....předpokládám, ikdyby se přikodrcala druhá vlna koronaviru,...tak lesy, skály, příroda mi dodá potěšení bez roušky.

    A když si chci vylepšit názor na lidskou civilizaci,...globálně,...mám velikou knihu o Minójské kultuře na Krétě. Koupila jsem si ji v muzeu v Iráklionu. Je uklidňující číst, že lidské společenství dokázalo přes patnáct století žít bez válek. Že nevyráběli meče, luky, šípy, nebojovaly proti sobě ani jednotlivé rody v různých enklávách,... určitě by existovala déle,...ale výbuch sopky a následná tsunami udělala konec tohoto úžasného společenství. A taky pokrok ve stavbách lodí,...dopluly tam útočné kmeny z okolních pevnin,...nakonec udolaly a zotročily zbytky přeživší populace.

    Tak na Krétu letos zase ne,...letadla skoro žádná nelétají,...a to před koronavirem jsem měla kolikrát obavu, že se na obloze střetnou, letěla proti sobě v letovém koridoru, ... v době dovolených jedno za druhým.
    V těchto dnech, semtam, jedno, dvě za den,...malá, asi soukromá,....musím si připravit ke dveřím dalekohled,...koupila jsem ho v Norsku v obchodě s použitým zbožím,...na první pohled mě zaujal,...malý, dost opotřebovaný futrál, uvnitř nápis,...sděláno dlja armii,...a nějaké invertární číslo napsané inkoustovou tužkou, rozpité, jak do něho zateklo, cosi, asi čaj, nebo alkohol.
    Pan prodavač uměl rusky, dalekohled chválil, a měl pravdu, přibližuje, nezkresluje,....dívám se jim na letadla.
    Jednou jsem v takovém malém letadle viděla, jak se okýnkem dívá pes,...i to, že má vyplazený jazyk.

    Dalekohled nikomu nepůjčuji,...takový tady nelze koupit....tohle byl obzvlášť dobrý kup.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dalekohledy mám 3 - první je ruský 7x50 do lesa, druhý je japojský zoom 8-20x50 a třetí je zrcalo na hvězdy, ale ten se na stativu třepe při sebemenším vánku, i když stativ přitížím kamenem na provaze.

      Vymazat
  31. Všude leje a u nás ani kapka, od rána.

    OdpovědětVymazat
  32. V Británii kácí Churchily

    OdpovědětVymazat
  33. Tak teď snad prší i v Ládikově? Tady poprchává celé odpoledne i večer, ale neleje.
    Sklidila jsem asi kilo jahod, ty první jsou nejhezčí, veliké kousky, děti měly radost. Už nám zraje i hrášek, taky na mlsání pro vnoučky, ale my ochutnáme též. Jinak oproti loňsku řádí slimáci, brambory se vytáhly do výše, už je nemám jak přihrnout. No, udělali jsme letos jen pokus, asi z toho nic nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tuto chvíli je 300m od nás úhrn srážek za dnešek 2,8mm. (Profesionální stanice Povodí Odry).

      Vymazat
    2. Moje jahody rozmáčené nedozrálé naklované od kosa plné molic obraz zkázy a utrpení

      Vymazat
    3. Gaio, já na to mám metodu. Kolem záhonu napíchám tyčky (používám na to v zimě ostříhané vlky z ovocných stromů), spojím je provázkem (rovně i křížem) a udělám na ně úzké fáborky z alobalu (prostě proužky, které zavěsím na provázky). Dále tu a tam pověsím na provázku zavěšená vyřazená CD, ta se lesknou a ve větru točí.
      Tam mi ptáci na záhony nelezou. Koncem června alobal i CD + odmotané provázky dám do sáčku a uložím na přesrok. Vlky spálím.
      Je to jen doporučení...

      Vymazat
  34. BJ -
    přibližovadlo není firemní - nebude v nákladech, je za kešáky. Nezmenšuju tím základ daně, ale mám ho na soukromé důchodcovské potřeby. Proto není nové, jako byla dosud všechna ostatní přibližovadla, ale je roční, z dobrých rukou (ověřeno), s cenou o 30% nižší, než bylo nové. Barvu jsem proto nevybíral - měl jsem jen tzv. zakázané barvy (hnědá, bílá, modrá, černá). Mým kritériem byl hlavně motor a DSG v olejové lázni, vyhřívaná sedadla, uzávěrka diferenciálu a dobrá světla. Zbytek mě celkem nezajímal (nikdy, ani u nového auta).

    Krasobruslení je sport a už z názvu je patrné, o co asi půjde. Není to box nebo MMA. Že je doprovázeno hudbou, je asi přirozené, když to nazvali kraso. Běžcům do rytmu nehrají a hokejistům jen při přerušení hry. Chápu, že příroda musí být rozmanitá a proto jsou i operní pěvci. Ale proč jich je pletora, to nevím. To někdo řídí. V každé obci vysoká škola, akvapark a divadlo. To není přirozené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co máte na těch barvách, já měla první auto bílou Skoda 105ku za jiné barvy se muselo dost brutálně priplácet pak modrou Felicii praktické autíčko a teď hnědého Roomstera ještě praktičtějšího.Takže samé vaše zakázané barvy a v pohodě.

      Vymazat
  35. V okolí Bělé (té prajzácké) je tradičně zaznamenáván zvýšený výskyt klíšťat (jsou tam dokonce někde i upozorňující tabulky) . Ovšem letos - to je síla.
    Avšak porce pstruha na místní farmě 99 rusnokovek, včetně chleba. A prý že zdražovat nehodlá.
    (no, na granuláče i tak dost...není nad pstruha žijícího aspoň ze dva roky z darů přírody, i když dám raději přednost línu či okounovi)

    Děkuji všem za rady ohledně bezu, ten nechci kvůli vypuzování krtků, již leta si bezem apod. (kopřiva, šípky, borůvky....) kompenzuji někdy to nezdravé zásahy do své životosprávy, ať již přicházejí zvenčí či jsem sám jejich strůjcem. Toť vše.
    Mi krtci nevadí, zatím. Až kdyby bylo kupek více nežli zdrávo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klíště se mě chytlo letos jenom jedno a hned jsem ho zjistil... žeru béčko každý den, už od zimy. Asi to pomáhá, v trávě u lesa jsem denně.

      Vymazat
    2. Já už měla letos 4 a béčko beru od prvního

      Vymazat
    3. Jste mi připoměl pstruha ... budu muset zajet do Týlova, tam měli vždycky vynikajícího na česneku.
      Kdysi jsem je chytal do ruky nebo na vidličku, teď bych neměl to srdce je vytáhnout z vody, beztak jich je málo. Na potoku jsem strávil dětství, pořád mokrý, plné gumáky vody, angíny, domácí dusno ... brali jsme nad 23cm (ryska na ruce), největšího jsem chytil 37cm pod kořenem olše (to jsem měl i prdel ve vodě), stál v proudu, ani jsem ho nemusel k něčemu tisknout ... pak jsem přestal a začlo mi jich být líto.

      Vymazat
    4. Bavilo mě to cca do 12-13 let. Dneska nechápu rybáře, co je vede k sezení u vody. U mě bylo pytlačení bojem... třeba pod mostkem, voda 10°C, ruce po ramena ve vodě, nad hladinou 50cm ke kamenům.. kde jsou ty doby. Strýc byl novátor na Švermě a nechal udělat dělo do vody, to se chytalo tlakovou vlnou, vystřelilo to tůň i s rybama. No nic... práce šlechtí.

      Vymazat
    5. Gaio, béčko se musí užívat tak od března, pak v létě působí. Od října do března užívám jen Pangamin (obyčejný, prodávají v lékárně).

      Vymazat
    6. Njn.
      novátor... to se pozná... vystřelit tůň i s rybama...
      Vót éto těchnika

      Vymazat
  36. Sluníčko sluníčko kde jsi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až mám z toho šera depku! Jahody zrají, ale není to žádná sláva, udělám ve středu jahodové knedlíky, ale sluníčko jim chybí. Skočím zítra do lesa, jestli nerostou houby, třeba se mi vrátí nálada :-)

      Vymazat
  37. Trocha radosti v šerém dni... Stříbřenka je doma, srny už ji prohlížely.
    https://imgur.com/ibM6L0z
    https://imgur.com/NQ5ACtD
    https://imgur.com/oQsq2ZP
    V prvním kopci jela 150, ale bylo mokro. Tahá ochotně, cítil jsem jenom kratší rozvor a tvrdší podvozek, automat byl příjemný. Zvuk OK, pocit bezpečí vysoký.

    OdpovědětVymazat
  38. Lopuchy za oknem: https://imgur.com/gxI9H8T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou nějaké kytičky vaší čtvrtky, ne?
      Jinak Stříbřenka je krásná, určitě vám dobře poslouží.

      Vymazat
    2. Ládik krásu neuznává, věci musí mít správné funkční parametry. Kytičky jsou jistě k jídlu, lopuch to nebude, s tím se vytírá pozadí.

      Vymazat
    3. Asi lichořeřišnice,ale nějak se táhne za světlem

      Vymazat
    4. Krásu vyhledávám, ale v opeře jsem ji nenašel.

      Vymazat
    5. Tak ten náš každodenní večerní operní potlach prostě vždy přeskočte, a je to.
      Nikdo nikoho nenutí milovat operu, naše operní meditace začaly jen kvůli koronaviru, kdy jsme uvízly doma a Met nám nabídla možnost každý den shlédnout jedno představení. Ale je to fajn!
      Mně to, Ládiku, psychicky moc pomohlo v prvním měsíci samoty, když rodina byla v karanténě, město pusté...
      Dobrou noc!

      Vymazat
    6. Nepřeskočím, pro mě je to zajímavé.

      Vymazat
  39. Tak: příjemné na Thaïs od Masseneta, kterou jsem právě doposlechla, bylo:
    - exotické téma a názvuky exotické hudby (Egypt, Orient?)
    - instrumentální části a mezihry, nejvíce houslová Meditace (20)
    - výstup tří mladých zpěvaček a břišní tanečnice (24)

    Nemůžu si pomoct, ale nesnáším zpěv, spíše hlas, R. Flemming. Nebylo to jen v Rusalce, zde opět. Nechci se v tom pitvat, ale opravdu mi ve většině míst zní velmi nepříjemně. Mám dojem, jestli není přeučená na soprán, vysoká poloha zní místy až ječivě a huhlavě, zatímco střední a hlubší polohy mi znějí přirozeněji.
    Dobře zní v duetech, např. 30 O messager de Dieu, s T. Hampsonem.

    Celkově průměrný dojem.
    Obsah neuvedu, dalo by se vyprávět až po 22. hod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, to samé, co máte s Flemming, mám já s Beczalou, nedávno jsem poslouchala Classic, tam uváděli jako novinku jeho CD, jmenuje se to "Vincero", a jak jsem slyšela jeho mečák, přepla jsem to jinam...
      Tady je k Renée informace, přecvičená není, ale je dost úzce specializovaná (a Rusalkou mě naštvala):
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9e_Flemingov%C3%A1
      K vlastní opeře - děj opery byl asi ve své době eroticky dráždivý, ale dnes už svár mezi vírou a tělesnou touhou většinu lidí nezaskočí. I když říci naplno: "Nebe není", zpochybnit víru, to i dnes může věřící zasáhnout (hlavně asi starokatolíky).
      Ovšem Massenetova hudba je krásná. A Meditace není jen sólo pro housle, ale ten hudební motiv se ozývá i v dalších částech opery a vyvrcholí při poslední společné árii Thais a Athanaëla, kdy Thais umírá..., to mne zaujalo. Po hudební stránce jsem si operu užila.
      A Hampson se mi líbil, i s těmi dredy :-)
      Zítra máme Mozarta.

      Vymazat
    2. Četla jsem, že v Liberci to pojali eroticky. V Met nic nebylo. Chtěla jsem jen Ládika popíchnout, a podařilo se! Tůdle nudle, koukněte se sám. :-)

      Odredovaní mniši byli všichni zajímaví, a hlasově též.
      Psychologicky to bylo složité na obou stranách, nepochopila jsem úplně vše, co tam probíhalo, ale chtít někomu kompletně změnit život a víru je vždy špatně, málokdo by to unesl. Takže smutný osud, fanatismus, atd. Tak nějak jsem to viděla.
      Dobrou noc.

      Vymazat
    3. Renée Flemingová připomněla Václava Havla
      10. 7. 2019, 14:23Vladimír Říha, Právo

      Vymazat
    4. Máme letiště, máme lavičky, nedejbože abychom měli taky operu?! :-)

      Vymazat
  40. Snobarna pokračuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tisíce lidí vyšly v evropských městech včetně Prahy demonstrovat proti rasismu
      Rada ČT začala prověřovat večerníčky. Trautenberk prošel, maxipes Fík má smůlu

      Vymazat
  41. V dnešní době nevíte, čemu věřit. Manipulace a lež kvetou, zprávy se dají převrátit na rub - kdo se v tom má vyznat?
    Tohle, o jakési americké metodě, k níž se rodiče dětí v Německu bouří, vzbuzuje opravdu ošklivá podezření. Proč se mají s dětmi ve školkách mazlit a tělesně si s nimi hrát úplně cizí lidé, jen proto, že si k tomu zaplatili proškolení? K tomuto by měly děti mít své vlastní rodiče a prarodiče. Zatím jsem o této věci neslyšela, ale prý je už i u nás.

    https://tn.nova.cz/clanek/deti-se-objimaji-s-dospelymi-vyukova-metoda-se-stala-tercem-kritiky.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi existovaly placené plačky, budou nyní existovat placené mazličky (mazlenky ?).
      Faktura pak bude vystavena např. takto :
      10 minut hlazení po tváři.....300 rusnokoffek
      10 minut hlazení po rukou.....200 rusnokoffek
      2 minuty hlazení na blíže nespecifikovaných místech....1000 rusnokoffek minus sleva 1100 rusnokoffek rovná se minus 100 rusnokoffek.
      Koronavirová přirážka 100 rusnokoffek.
      Nejsme plátci DPH.
      Záruka 2 roky.

      Vymazat
    2. Že dítě občas pohladí nebo pochová, obejme, když vidí, že třeba smutní, to je přece samozřejmé u učitelek v MŠ, kde se všichni vzájemně znají. Tak proč by na to měli zvát cizí lidi? Jako rodič bych se bránila.

      A že je pedofilie stále hlášená jen u mužů.... to je asi taky pravidlo. O ženě pedofilce jsem neslyšela.

      Vymazat
    3. mateřský a sexuální pud jsou rozdílné kategorie

      Vymazat
    4. Sexuální pud mají muži i ženy.

      Vymazat
    5. Klasika - zápaďácká pedofílie zase zkusila otevřít jedno okno. Zatím se rodiče bouří. Pedofilové to nechápu, vždyť oni jen mají děti rádi! (ovšem nedodají, že sexuálně).

      Vymazat
    6. Chtěl jsem si ho pohladit jako koťátko, prohlásil Putin o líbání chlapečka na bříško...

      Vymazat
    7. Ale jak vehementně se brání a jak ohnivě odmítá jakákoli nařčení z nekalostí - ten zakladatel "výchovné metody", ve věku dědy či pradědy. A jak vůbec něco tak podivného může získat provozní akreditaci! Že by dnes už bylo úplně všechno na prodej? řečnická otázka.

      Vymazat
    8. To už zkusil propagovat německý Zelený Cohn-Bendit, ten chodil do školky a bavil se tím, jak holčičky sledovaly jeho vzrušení - prase! Europoslanec!
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Daniel_Cohn-Bendit
      Zkoušejí otevřít další Overtonovo okno, u homosexuality jim to vyšlo, tak proč nezkusit další krok... Fuj!

      Vymazat
  42. Taxikářkou už raději nebudu. Ta profese je opravdu pro silné nátury: buď je někdo nakazí bůhvíčím, nebo na ně vytáhne pistoli, nebo.... Vozit v nočních hodinách ožralé a zfetované musí být lahůdka. Chtělo by to neprůstřelné plexisklo.

    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/opily-zakaznik-vytahl-v-taxi-zbran-a-vystrelil-40326871

    OdpovědětVymazat
  43. Seniltatni predseda na tiskovce prokázal, že je hnup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. od pohledu podivná postavička

      Vymazat
    2. Krteček a jeho druzi budou moc smutní, že šéf Senátu pojede na Tchaj-wan. Panda se bude zlobit.

      Vymazat
    3. Trucpodnik Havlovapohrobka.

      Vymazat
    4. Panda se bude zlobit09 června, 2020 13:12

      To si dovolil dost.Pouze druhý ústavní činitel.Ani výhružný dopis Kuberovi nepomohl.Hlavně aby se tam neopil v přímém přenosu.

      Vymazat
    5. U něj na tom nezáleží, pořád vypadá jako přestarly Pinocchio.

      Vymazat
    6. Další senior z ústavu ve Valdštejnske ho bude následovat v říjnu.

      Vymazat
    7. https://youtu.be/wpiby_qrUUM

      Vymazat
  44. Věřil by někdo, že přesně před rokem nás sužovaly šestatřicítky? A pěkně dlouho.

    Celé dny proprší, i když jemně. Klesla jsem tak hluboko, že pleju v dešti.

    OdpovědětVymazat
  45. A to ti povídám, Miloši, ten Tchajwan když si nevybojuješ - tak seš u mě mrtvej muž !
    A vemeš sebou i Kuberovic vdovu. A siroty. A jestli v tom vládním letadle bude dost místa, tak i Kuberovic psa a kočku, i myš. Roušky ti vyrobí v Číně, i pro tu myš.

    No a tak se velká část národa dozvěděla , kdo že je teď vlastně šéfem Senátu a co je také náplní jeho práce.
    A to není málo. To je velký krok pro náš lid, nejen pro naše cestovky.

    OdpovědětVymazat
  46. Šlachta: Když se na tu dobu podívám s odstupem času jako občan, tak si kladu zásadní otázky. V jaké zemi jsme to vlastně v době premiérování Petra Nečase žili? Předseda vlády se schovával před vnějším světem pod sukněmi své milenky. Hospodářská a personální politika vlády se tvořila v garáži soudem trestaného šmelináře, který si odseděl několik let v base. Tajná služba šmírovala manželku premiéra na pokyn jeho milenky. Česko prodělalo zbytečně kvůli Nečasově vládě 2 hospodářské recese, přestože sousední Polsko ekonomicky rostlo i v období finanční krize.

    Nečas je v podstatě lidsky zbabělý slaboch. Pokud říká, že policie dělala v době jeho premiérování nějaké nezákonné věci a on to věděl či měl o tom jakési indicie, měl jako předseda vlády jednat. V podstatě říká, děly se nezákonnosti a já jsem byl takový „sráč“, že jsem tomu z pozice premiéra jen nečinně přihlížel.
    https://www.info.cz/cesko/necas-lze-je-to-lidsky-zbabely-slaboch-ktery-se-schovaval-pod-suknemi-milenky-rika-slachta-45348.html

    OdpovědětVymazat
  47. Včera jsem napsala u Vidláka,že Číňanky mají malá prsa a dnes mě internet zásobuje reklamami na plastické operace na zvětšení. Je to tu prošpikované agenty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, to dělají automaty. Já jsem ráno hledala recept na něco z rebarbory a už půl dne mi chodí reklamy na sazenice rebarbory, návody na pěstování, kuchařky, dokonce loupač r-y a podobné komerční výmysly. Pozor na to, co za slova píšete do éteru, vše Váš počítač eviduje a vzápětí Vám přitáhne.

      Vymazat
  48. Podepsal jsem pachtovní smlouvu, jsem propachtovatel, mám pachtýře a předmět pachtu, budu brát imaginární pachtovné..

    OdpovědětVymazat
  49. Posekala jsem zahradu, okopala záhony květinové i zeleninové, šla jsem do lesa se psem, houby roste, udělala dezert s jahodami a odvezla mladým. Den utekl jako voda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A prý nám chvilkaři demonstrovali! To musela být krása, že se zase mohli ukázat v médiích, jak by jinak vykazovali svoje finance! Já jim držím všecky své údy, pěsti, palce, kosti nártní i zánártní...

      Vymazat
  50. Titus, neboli La Clemenza di Tito, je korunovační opera napsaná pro Prahu: ke korunovaci českého krále Leopolda II. Mozart 3 měsíce po její premiéře zemřel. Psal ji na objednávku českých stavů, a to velmi rychle, neboť korunovace se blížila.
    Mozartova hudba je ve své době novátorská, v dramatičnosti arií i v hudební stavbě a koncepci. Přesto si myslím, že libreto je na korunovační událost málo slavnostní a významné - vlastně jde jen o to, kdo s kým, včetně panovníka, císaře Tita, a žen kolem něj. Představí mocného vladaře jako laskavého a velkodušného člověka, kterého pro tyto vlastnosti nakonec všichni velebí. Odsudek díla prý pronesla sama císařovna: "Porcheria tedesca!" (německé svinstvo). Nu, Mozartovi to asi příliš nevadilo.

    Ve srovnání s pozdějším stylem oper a jejich dramatičností je i tato poměrně zdlouhavá a jednotvárná. Hudba ovšem nádherná a dokonalostí nebes se dotýkající, ale stále v podobném duchu. Líbily se mi ženské představitelky, např. Elina Garanča v procítěných ariích k panovníkovi (39, 40), krásně zněly i v souzpěvech (43 - trio Lindsey, Crowe, Frittoli). Nebo všichni v poslední scéně, č. 50.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já včera večer odpadla, tak píšu až dnes.
      Znovu děkuji Met, že nám umožňuje vidět plno oper, na které bych asi ani nešla. Měla jsem k Mozartovi rezervovaný vztah, ale musím přiznat, že nejen Idomeneo, ale i La Clemenza di Tito se mi moc líbily. Už předehra - svěží, veselá, člověku zvedne náladu. A některé árie byly opravdu nádherné, ono jde i o provedení a Garanča - to je hlas, to člověka úplně opájí!
      Úplně mě dostala v 19. a 20."Parto, parto… a Guardami…" se zadumaným doprovodem klarinetu, tady to zpívá koncertně:
      https://www.youtube.com/watch?v=AdeZBD4e-d4
      Jinak bych opisovala, to co píšete už vy.
      Jen říkám, že tady jsem přišla Mozartovi na chuť a asi o to pána zase požádám...

      Vymazat
  51. Tužka napíše,...dnes jsem skoro úplně zlikvidovala kopřivový háječek. Mám ho vedle paloučku léčivek.
    Suším listy na zimu,....mám jich od loňska a i předloňska ještě. Zbyly. Dost jsem jich používala na vlasy. Chvíli vařím, pak nechám stát několik hodin, zcedím přes gázovinu, ono to totiž udělá takový jemný sediment a ten by se na vlasy nalepil. No, vlasy si umývám březovým šampónem, opláchnu, a znovu namočím do toho tmavého výluhu z kopřiv a chvíli vlasy v tom nechám. Tak pět minut, mám připravené papírové utěrky, vlasy tím vysuším,...děsně to všechno barví a špatně se to pere. Vývar z kopřiv dělám ve starém hrnci,...hned první várka hrnec obarví a poničí.
    Už loni jsem to mockrát nepraktikovala, kopřivy zbyly,...čaj má zvláštní chuť, ze sušených mi moc nechutná, ten dělám jen občas,...tak šly kopřivy na kompost, tam udělají ozdravnou práci. Nechala jsem jen dva stvoly,...kdybych si chtěla uvařit čaj,...ze živých ho mám ráda,...ale momentálně piju jitrocelový,...čistí krk,....doufám, že i s koronaviry si poradí, pokud je někde nadechnu.

    Jsem pravidelným návštěvníkem různých virovišť, tak spoléhám na jitrocel.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  52. Včera 3mm, dnes už 0,2mm. Jezedáci by dělali seno, ale nejde to.

    OdpovědětVymazat
  53. Dnes se bude kydat v babišovi, pokolikáté. Raději budu dělat.

    OdpovědětVymazat
  54. Chyba je v systému, kde se musí někdo zvolit, i kdyby to byl gauner. Volba mezi zlem a zlem není volba. Jestli je jedno zlo menší a druhé větší, to není podstatné. Volba je mezi dobrem a zlem, kde si každý volí své dobro. Zloděj si volí soudce zloděje a dobrák dobráka hospodáře. Volba 1 nebo 0. Pokud mám rozhodovat mezi 0,499 a 0,501, není to volba, ale náhoda. Máme demošku a svobodnou náhodu, kde do sčítání hlasů nesmí skrutátorovi nikdo kecat a volební lístky se za 10 dnů pro jistotu skartují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsou lidi.Já bych to dělat nechtěla.

      Vymazat
    2. Jsou lidi, kteří by to dělali. A různí. Ti s poctivým úmyslem ale do toho nikdy nepůjdou, vždycky se do té oblasti vrhne deprivant a normální lidi utečou. Proto po 30 letech zkušeností zavládla apatie.

      Vymazat
    3. Lidi jsou hovada, v zámeckém areálu pod ochranou UNESCO,v Litomyšli,stojí v poklidi 300 let pískovcová socha. V noci z 20. na 21. května ji někdo posprejoval. Nenachazim slov.V České Třebové zas měl 100 let bronzovou sochu Mistr Jan Hus vyrobenou ke 400 výročí jeho upaleni, na výročí 500. ji někdo ukradl

      Vymazat
  55. Tak jsem týden odkládala "návštěvu" parcely, déšť byl dobrou záminkou a tráva zatím na nic nečekala a rostla... Letos mi zahradu zaplavil vikvovitý plevel, vikev chlupatá:
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vikev_chlupat%C3%A1
    Zahlcuje sekačku, musím sekat jen tak polovinou stroje, takže vše trvá jednou tak déle. Zase jsem jela se zvednutým krytem sekačky a trávu nechala ležet, protože s košem bych chodila asi stokrát (a ono je to taky namáhavé, když po padesáté vysypáváte koš do kompostu, tak už člověka vše bolí).
    Sekala jsem do devíti večer, končila jsem za šera...
    Zátiší s kolečkem:
    https://i.postimg.cc/qvSsTQQG/kolecko1.jpg
    https://i.postimg.cc/4NnHxVY2/kole-ko2.jpg
    a zátiší se sekačkou:
    https://i.postimg.cc/J7Ytv0pN/kolesko-sekacka1.jpg

    Pak jsem jela ještě dceři pro prášek na migrénu k nim domů, špatně jsem sjela z Jižní spojky a čtvrt hodiny jsem se motala, než jsem do jejich bytu dojela. Nakonec v noci na chatu, dcera tam na mne čekala jak na vysvobození, měla příšernou migrénu, vzala si prášek a konečně se jí ulevilo.
    Chudák, myslela si, že je sebou má, měla krabičku, platíčko se čytřmi nevyloupnutými prášky, ale uvnitř nic nebylo! Oni prodávají 2!! prášky v platu se šesti, takže čtyři prázdná místa na tabletu jen přetáhnou alobalem.
    Do postele jsem doslova upadla, štěstí, že jsem operu poslouchala dopoledne, jinak bych o ni přišla.
    Dnes pro změnu...prší, takže máme odpočinkový den. Chci jít ještě na bezinky a udělat další várku pomerančového želé, chutná to dobře a vypadá to skvěle.
    Jahody zrají, ale pomalu. V sobotu snad bude na knedlíky, ale džemu bude asi pomálu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na migrénu je chladicí čepice nebo řimbaba.

      Jinak k zelenému peklu - dobrá práce!!!(řekl by amík). Mě už tráva ne.ere... Dakr požere i metrovou a ani nezakolísají otáčky motoru. Nebo růčo kosou - čím vyšší, tím snažší. Ještě předloni jsem lítal s mulčovacím Dolmarem 5 hodin týdně (s vypnutým pojezdem), teď jsem v klidu; přeroste - přeroste.
      Pěkně zdražují náplně do tiskáren, teď si pojedu vytvednout 4ks za 15tis.

      Vymazat

  56. Napsal uživatel Laco G. Mlynář (neověřeno) dne St, 10. 06. 2020, 13:13
    Trvalý odkaz
    Milý Ládíku, ano na dnešek jsem chrápal jako uralský medvěd

    Včera jsem u kamaráda pomáhal na poli sbírat jahody a pobyt na čerstvém vzduchu byl lepší, než tuby uspáváků.

    Stran diskuzí o Ej Bí. Už se mnou nic nedělají, neb jsem seznal, že všechny ty útoky na něj ať už oprávněné, čili nic, mu jen zvyšují volební preference.
    Tak věc v klidu ponechávám na klábosnicích Ládíka, řečech Mináře, Kalouska a spol. a z virtuální medvědí babišovské hibernace se probudím někdy v říjnu 2021, kdy zajdu do volební místnosti vhodit příslušný lístek do urny.
    Hádejte koho na něm zaškrtnu!

    OdpovědětVymazat
  57. Nestíhám. Dnes v klidu u počítače asi až večer.
    A rovnou dvě pohádky, to bude mazec.

    OdpovědětVymazat
  58. Pršelo, jen se lilo, tak jsem umyla okna. Včerejší práce měla smysl, zelenina poskočila, rajčata letos budou asi dřív, už mám pěkně velká. Jahody seberu ráno, vařila jsem jahodové knedlíky a rozvezla je snaše i kamarádce. Dnes máme sraz v enotéce, přijede nějaký Brňák, prý ji chce vidět, tak budeme dělat křoví naší známé. Bude nás šest, to zvládneme. Ale je šero, klidně bych zalezla s knihou do postele.
    Odešly mi orchideje, na květ se chystá jen jedna, nevím, co se jim stalo. Budu muset nějaké koupit, je bez nich smutno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uhnijí jim po čase kořeny
      už by potřebovalo sluníčko,vše se táhne za světlem,jahody nezrají rajčata mají na spodních listech už plíseň

      Vymazat
  59. Napsal uživatel Asfaltový holub (neověřeno) dne St, 10. 06. 2020, 18:09

    In reply to Ládíku, na Podřipsku žádné bahno včera nebylo by Laco G. Mlynář (neověřeno)
    Trvalý odkaz
    Laco,

    omluvte Ládika, stáří si u něj neúprosně začíná vybírat svou daň.
    O deset let dříve než u mne!

    Neustále si mne plete s Jáchymem.
    Přitom já melatonin o své vůli nepolykám ( leda když mi ho Jáchym nenápadně podstrčí do mé večerní hromádky léků.)
    Takže se v tomto punktu od Ládika, Jáchyma i melatoninu co nejrozhodněji distancuji a místo něj si naordinuji koňak (nikoli koňák - kůň je nejlepší přítel člověka a kamarády nežeru.)

    Půjčím si tajně od Jáchyma stepler a jdu si na Ládika vyšlápnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otáčím se pořád a nikdo po mě nejde.

      Kdo poletí s vytrčilem?
      Kožený či kníža s čírem?
      Podnikavci mají strach
      že jim firmu sejme krach;
      ztratit velký čínský trh
      pro několik českých mrch
      to je velké riziko,
      to neberou na triko.
      Radši letět s presidentem
      než s vesnickým konzumentem.

      Vymazat
  60. Jih proti Severu a další. Z internetu mizí filmy kritizované za rasismus
    http://jdem.cz/fgng56
    "Poskytovatelé on-line filmů a seriálů stahují z nabídky snímky kritizované za rasové stereotypy či policejní brutalitu. Činí tak v souvislosti s celosvětovými protesty,..."

    To je legrace, jak se vše vrací. Mívali jsme doma libri prohibiti, mezi ně patřilo v 50. letech i prvorepublikové vydání Jihu proti severu. Komunisté to nevydali, protože to ukazovalo otrokářsk Jih v lepším světle než pokrokový Sever.
    No, a dnes to budou stahovat zase. Vsaďte se, že další vydání už nevyjde.
    Film si honem stáhněte z úložiště, nebude!
    Ať žije neoliberalismus!

    OdpovědětVymazat
  61. Mladé děvče se před svatbou dozví, že je od narození slepá a že jiní lidé vidí. Lékař jí dává naději na vyléčení, ale jen v případě, že vší svou vůlí bude chtít nabýt zraku. Její otec, král země, zakáže všem jí cokoli říkat, ať dál žije v nevědomosti o svém postižení. Ale přijíždí ženich, a s ním jeho přítel. Ten se do Jolanty zamiluje, vypráví jí o krásách světa a ona vší svou vůlí zatouží vidět. Díky tomu se léčba zdaří, ženich zaslíbený jí dávno v dětství už má stejně jinou, a tak se ti dva dostanou k sobě. Zazvonil zvonec....

    Čajkovského Jolanta mě mile překvapila. Půvabné, vrchovatě poetické dílko, křehce pohádkový příběh s vygradováním a šťastným koncem. Krásně zazpívaná hlavní role - Annou Netrebko, tentokrát mi věk nevadil a věřila jsem jí tu čistotu mládí i její touhy. Nádherný výraz, hltala jsem každou slabiku.
    A Vy, Aleno, vzala jste jejího milého, Beczalu, na milost? :-) V některých pasážích, zpočátku, když ještě netlačil na pilu, tak byl dobrý. - Pánské role zpívali podle jmen rusky mluvící pěvci a bylo to znát - velmi dobré, přesvědčivé výkony, s dobrou mluvní deklamací, což k hudbě dokonale sedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem viděla Jolantu spolu se Stravinského Slavíkem v roce 2015 v Národním, bylo to vydaření spojení dvou představení. Zdá se mi, že tady v Met volili spíš kontrast.
      https://operaplus.cz/slavik-a-jolanta-v-opere-narodniho-divadla/
      No ano, Beczala se tady tolik do hlasu neopíral, ale mne si stejně nezískal, nevím, proč. Jinak mne dnes večer uchvátil spíš Modrovous! :-)

      Vymazat
  62. Impresionistická opera Bély Bartóka Modrovousův hrad je psychotriller. Na úsporné scéně hrají a zpívají jen dva lidé, ona a on. Judit přišla do jeho zámku - jeho duše - a chce vidět všechna ukrytá tajemství ponurého milého. Postupně, jak otvírá jedny zamčené dveře za druhými, poznává, že za nimi jsou pohřbeny všechny jeho dosavadní lásky. Ji čeká stejný osud.
    Hudebně je to zajímavé dílo, pokud bych si mohla ale vybrat, pak určitě upřednostním jeho neofolklorní orchestrální díla. V maďarštině zpívající M. Petrenko a N. Michael byli hlasově i výrazově dobří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne tedy Bartók svou operou dostal hned v předehře - je to spíš prolog, tajemné hororové vyprávění ve smyslu Bylo nebylo, jednou...do toho se ozývají temné, skřípavé zvuky, vrzání otevíraných dveří...
      Stačí si poslechnout ten začátek...
      https://www.youtube.com/watch?v=g_O7bRQlYdI
      Bartók zde předběhl Tolkiena o pár desítek let. Maďarština tu zní jako řeč Mordoru.
      Sama opera je rozdělena na osm částí. Úvod, ve kterém si Modrovous přivádí svou ženu do hradu, po něm následuje sedm částí = sedm otevíraných dveří.
      Zápletka je klasická, žena chce otevřít zamčené dveře.
      Ale tady jí muž přemlouvá a odrazuje, nechce, aby to dopadlo jako již předtím vícekrát, bohužel marně. Hudba graduje, sedmé dveře se otevírají a žena vchází mezi zemřelé manželky Modrovouse, aby se k nim připojila.
      Oba zpěváci podali vynikající pěvecké i herecké výkony, byl to fakt operní thriler, napínavý a děsivý od začátku až do konce. Dobrá scéna se spoustou videoefektů k tomu taky pomohla.
      Opera je asi dobře známa, to jen já ji neznala. Když se kouknete na Youtube, najdete tam desítky provedení, na jevišti i koncertně.

      ještě dodám, že si z dětství pamatuji, jak jsme si v noci na horách nebo na škole v přírodě vyprávěly tajemné a strašidelné příběhy. Já jsme znala právě Modrovouse (asi jsme měli doma Slavičí hnízdo od Agathy Christie), tak jsem tím vždy holky strašila (sebe taky). Ať už se muž jmenuje Modrovous nebo Gerald, vždy skrývá nějaké strašné tajemnství za zamčenými dveřmi...
      Kdo by si chtěl Slavičí Hnízdo poslechnout jako rozhlasovou hru z roku 96, najde to tady:
      http://leteckaposta.cz/uploaded/499487311
      Dobrou noc!

      Vymazat
    2. Tušila jsem, že poselství je v psychologii obou a v tom naléhání odkrýt něco, co není pro mne. Ale nemám pro horory buňky, nějak jsem se jim vždycky vyhýbala :-). I tenhle jsem v sobě už dopředu odmítla, s tím blokem pak nic nenadělám. Jsem ráda, že jste měla hezčí dojmy.

      Vymazat
  63. Dusno venku, dusno v práci
    pracovat se nevyplácí
    a už ani ležet
    nejlepší je běžet.
    Vzít si nohy na ramena
    dokud je nelepí plena
    zmizet někde mezi lesy
    vykašlat se na výkresy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je psina, Pelosi chce dovolit lůze svrhnout sochy na Kapitolu!
      Jo, když muslimové ničili sochy Budhy, tak si lidé zoufali, jaké že je to obrazoborectví, ale když bíločerná lůza kácí sochy, tak je to v pořádku, ba naopak, je to statečný čin.
      To náš Kolář netušil, že je svým "hrdinným bojem se sochou" předeběhne. :-)

      Vymazat
    2. Tady je odkaz!
      http://jdem.cz/fgnhg4
      Už svrhli sochu Kryštofa Kolumba! Tak se na to musí, jakápak dobrodružná plavba do Ameriky, zakázala bych i knihy a rozhlasové hry o Kolumbovi, všude se musí změnit názvy ulic, dneska bylo pozdě! :-)

      Vymazat
    3. A k dění v USA pár komentů:
      - Kdy začnou pálit knihy?
      - Tak to tam dejte sochu Floyda, ten vás vyjadřuje celkem dobře. Velebený feťák a kriminalník.... to je modla, kterou si USA zaslouží...
      - Páchne to tu, řekl tchoř. A neodejdu odtud, dokud ten smrad nevyženu!
      - Přejmenujte rovnou Washington na Luther, spalte všechny knihy a filmy, co vyšly do roku 2010, a USA přejmenujte na NSA - New States of Africa!

      Vymazat
  64. Dcera má od rána pro změnu zase... migrénu, tak jsem dopoledne strávila s vnukem a teď jdu vařit oběd.
    Ona už byla na kolika vyšetřeních, zkusila kde co, ale nic jí nezabírá. Migrény má zničující, začíná to aurou, pak jí třeští hlava, zvrací, nemůže vystrčit hlavu z peřiny, protože ji bolí světlo... trpí tím od puberty. Přijde to bez varování, obvykle ráno se s tím už probudí. Chudák, nevím, co bude dělat, až bude chodit do práce...
    Teď má strašně drahý prášek, předevčírem jí zabral, ale dnes moc ne.
    Přitom cvičí, i na krční páteř, od toho to není. Tak nevím...
    Možná by Tužka znala nějakou radu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj otec trpíval migrénou, já od puberty také. Od zanechání kouření a zahájení léčby na snížení TK migrény okamžitě přestaly a desítky let už se neobjevily.

      Vymazat
    2. Migréna je asi sviňa... mě bolí hlava tehdy, když 3 dny hledím do monitoru a málo piju. Spolehlivým lékem je (pro mě) kombinace 4 věcí: více spánku (bez budíku), pitný režim, žádný stres a hlavně pravidelný pohyb (ten je nejlepší, ale min. 1 hodinu denně v kuse, s tepovou frekvencí 0,65-0,7 TFmax).

      Vymazat
    3. Nemám naštěstí zkušenosti, nebo ne přímo s tímto. Ale hodně bych dala na masáže šíje, nějakým příjemným olejíčkem - krásně to uvolní vše, co jde do hlavy a páteře. Někdy v sobě objevíte léčivé schopnosti, ani nevíte, jak - a druhému to pomáhá.
      Tady mi to potvrzují:
      https://www.ikem.cz/cs/migrena/a-1996/

      Vymazat
    4. Citrokola. Ale je tam dost cukru.
      Mozna kafe s citronem ??
      Znal jsem ale jednoho , tomu zase zabirala tatranka, ale ten to měl od trojklaného nervu (nemám potuchy zda jde v tomto případě o migrénu, možná googlisti budou vědět). Cukrovku nemá, ač je mu 80.

      Vymazat
    5. Má to spojené s menzes? Já protrpěla tři až čtyři dny v měsíci a nepomohla žádná léčba. Nebo jen oddálení bolesti na později. Někdy pomohlo kafe s citronem, taky cosi, co se jmenovalo ergofein, ale většinou to byla hrůza, zvracení, bolest a neschopnost fungovat v běžném životě. Mně nepomohl ani neurolog. Ztracené dva, tři roky života.

      Vymazat
  65. S tím Kolumbem , být Američany (Američanky prominou) , bych byl opatrný.
    Některé prameny totiž uvádějí (tvrdil to prý i Simon Wiesenthal)
    , že mohl být židovského původu. Což tedy by pak mohlo naplňovat skutkovou podstatu trestného činu šíření antisemitismu, kdyby někdo např. kálel na jeho sochu, nedejpanbů že by ji odvezl do skladu Paměti národa.
    Apropo - doufám že Koněv židovského původu nebyl ! To by také mohl být velký problém, kdyby náhodou byl, to by mohl být obrovský problém .
    Ostatně už jen kvůli tomu celebrování " vlasovců" (byli vyzbrojeni až na přímluvu samotného Himmlera u Hitlera , na Hitlerův rozkaz) by mohli mít někteří zástupci pražského lidu velký problém, možná nejen s Mossadem.....

    No a Marie Terezie byla dost velká germanizátorka, ale to i její synek.
    Takže tato socha zřejmě naopak bude opěvována. Asi nejen jistými Pražáky a Pražandami, i náplavy se přidají.
    (v této souvislosti zmíním projev dr. Grégra na českém sněmu, tuším že r. 1890, tvrdí v něm mj., že my (Češi) byli prvním negermánským národem, který zcela o své svobodné vůli podpořil relným skutkem projekt vybudování velkorakouského imperia...asi měl na mysli rok 1526...no, dr. Grégr si zaměnil určitou část šlechty za národ, ale myšlenka je to zajímavá - nejprve aktivně spoluvytvořit a pak rozbít /což ale chápu, centralistická germanizačně-maďarizační habsburgská moc už byla neudržitelná, zažívala agonii/....)

    OdpovědětVymazat
  66. Tak dnes jsem,jak je mým oblíbeným zvykem,očumovala v květinářství, a měli Marií oblíbenou balsamínu,tak jsem dvě koupila,červenou a bílou a jsem zvědavá,jak se povede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji k nákupu, budete spokojená! Jen ne na prudké slunce, já vždy na severní (SV) stranu. Letos jsem koupila menší, a už se obě rozrostly, úplně zaplní mísy. A to mám u každé pro pestrost ještě polovinu petúnie, taky se nařízkovala pěkně. A uštipovat odkvetlé květy.

      Vymazat
    2. Tak budu mit zas zábavu

      Vymazat
  67. Já jsem tu měla technika ze servisu, od vysavače. Prodlužuju si už poněkolikáté záruku a chodí mi poctivě na kontroly. Ovšem zase si mašinu odvezl, na týden, že vše pročistí a vymění opotřebované součástky, máme muzeální kousek, 16 let. Ale 2 tisíce do toho raději vždy investuju, jen ať ještě funguje.

    OdpovědětVymazat
  68. Martin Weiss: Základní organizace Black Lives Matter na každém pracovišti
    http://jdem.cz/fgnhw4
    "Antiliberalismus se rozlil z univerzitních kampusů, aktivistických kolektivů a sociálních sítí do „skutečného života“...
    ...Šéfredaktoři staré školy dnes operují s vědomím, že pokud jejich mladí uvědomělí podřízení nebudou spokojeni s jejich rozhodnutím, nespokojí se s možností projevení názorů v redakci, ale přenesou spor na sociální sítě. Tam je provinilec podroben útoku davu, vyzván k rezignaci, sebekritice, pokání. Jsou osloveni jeho korporátní nadřízení, je prohledána jeho stopa na sociálních sítích za léta nazpět. V případě anonymních nešťastníků je odhaleno jeho jméno a adresa. Nepřežije nikdo..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlajková loď svobody dojede na svobodu -všech proti všem.

      Vymazat
  69. Ponastavoval jsem Stříbřenku, ukázal jí okolí.. byla spokojená, temně si bručela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla vlakem na představení ročníku 2019 u Volaříka v Mikulově.Hezké odpoledne, taky jsem cestou domů spokojeně vrněla :))

      Vymazat
  70. Dnes zase pohádková opera - Hansel and Gretel neboli Perníková chaloupka, E. Humperdincka. Oči amerického diváka asi potěšily spousty pohádkových příšerek i scény z lesní chaloupky, až odporné pak jídelními orgiemi. Hudba svěží a nápaditá (učil se u Wagnera...), bohatě zvukomalebná, věrně vystihující a podtrhující náladu děje. Zpěvy také krásné, místy připomínají nebo varírují dětské a lidové písně, také různé populární melodie, dobře zinstrumentované.
    Zpěváci výborní - A. Coote a CH. Schäfer (M. a J.) i další, zejména L. Oropesa, divný otec Alan Held, aj. - Viděla jsem dílo poprvé, tak jsem ráda za tu možnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Operu napsal Humperdinck pro děti své sestry a v Německu se už desítky let tato opera dává o Vánocích (jako u nás Louskáček).
      Bylo to tak pestré, až oči přecházely. Já nějak na takové opery nejsem, ale v rámci našeho každodenního sledování jsem si přece jen operu vyslechla.
      Napsala jste to pěkně, nemám co dodat.

      Vymazat
  71. Vikingové se pohřbívali v rubáších s Alláhem, tvrdí archeologové
    http://jdem.cz/fgnhz3
    "Archeologové z univerzity ve švédské Uppsale objevili na fragmentech vikinských rubášů vyšitá jména Alláh a Ali v kufickém grafickém písmu. Dokazuje to podle nich vliv islámu na slavné severské válečníky a jejich víru ve věčný posmrtný život v ráji....
    ...Výšivky, které byly více než sto let považovány za typický vikinský vzor, by podle poslední studie archeologů z Uppsaly mohly být ve skutečnosti arabskými písmeny psanými geometrickým kufickým písmem...."

    K tomu pár komentů:
    - Nikde, ve při vykopávkách vikinských vesnic, archelogové nenašli dráty, Z toho usoudili, že již tenkrát měli bezdrátové spojení.
    - No a někteří archeologové jsou toho názoru, že vyobrazení boha Ódina lze najít i na Svatováclavské přilbě. Čímž se kruh uzavírá.:-)
    - Stačí vyměnit v slově Praha pouhá čtyři písmena a je tu Mekka. A v slově Brno jakbysmet a je tu Medina, jen dvě se přidají...:-)
    - Vikingy proslavila jejich mírumilovnost, takže na tom, že je to náboženství míru oslovilo, není nic divné...
    - Univerzita ve švédské Uppsale je asi podobná univerzitě v Praze Bohnicích...
    - Když ze slova LÁSKA odeberu jedno písmeno a ostatní nahradím, co vznikne? No přece PIVO! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-))

      A o kus dál na idnesu čtu titulek o miliardáři:

      "Ať mě nahradí černoch, vyzval manžel Sereny."
      To je správný přístup, vedle černé perly nemá bílý páprda co pohledávat! Snad se to rozšíří do nové kampaně!

      Vymazat