12 ledna, 2021

KRTINEC č.508

210 komentářů:

  1. Tak nevím, jestli si nový krtinec zasloužíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, gratulace! Úplně jsem se bála, zda tam neuvidím pussinového anonyma anebo oranžového bubáka! :-)
      Tady již začalo sněžit, v kamnech vesele praská, jdu leštit zlato a stříbro od matky (dvoje náušnice a pytlík starých padesátníků, co dostali ke zlaté svatbě :-)) růžovou vatou, tu jsme tam taky našli.
      Padesátníky dám klukům do krabiček s pokladem, u nich teď letí piráti a truhly pokladů, tak to tu na jaře někde schovám a oni budou hledat. To milují! V plechových krabičkách mají i čokoládové penízky.
      Možná seženu nějakou truhličku, do ní dám matčiny korále a brože (chtěla jsem to dát do charity) a někde ji na zahradě lehce zahrábnu (aby to našli).

      Vymazat
    2. No to jo, poklady pirátů jsou pro kluky skvělé téma! Hlavně aby je to pustilo do věku, kdy půjdou k volbám :-)

      Vymazat
  2. Tužka napíše,...díky za Noru,...i nebe má své padlé anděly,...nelenili, ti padlí andělé,...a založili peklo,...a k tomu předpeklí,...je taky očistec,...a taky jsou schody do nebe,....stačí si vybrat, kterou cestu si zvolím,....křižovatky jsou a kříže u cest rovněž,...je to o osobním rozhodnutí,...a pnutí,...a...

    Musím zas do viroviště,...hurááá, bude vzrůšo.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně doma a do práce. Se mi normálně chce.

    OdpovědětVymazat
  4. Tady mokře chumelí do města nepůjdu uvažuji o louce s běžkami, ale nevím, možná až zítra až to přestane. To mokré chumelení nic moc

    OdpovědětVymazat
  5. To: Marie
    Gratulace k prvenství, Maruško. Pan domácí to jako Vy určitě nebere.
    Kdy se Vaše škola chystá na očkování?

    To: Ládik!!!
    Chystáte se na jaře doplnit svou stáj kol, či pro koho byl odkaz na jiné, než jste si pořídil naposledy?

    To: Gaia
    Potěšili mě v sobotu v programové příloze Práva – že je tedy čokoláda zdravá. A zaujal mě rozhovor s Patricií Fuxovou, i když s ní zrovna nesouzním. Co Vy? Zkusím oslovit i Annu-Moniku, co na tuhle letos 30-letou ona.
    VESNA - NA DRAČÍCH PERUTÍCH
    https://www.youtube.com/watch?v=n_oi9WMhnrY

    Zdravím obě místní frakce – je-li ji více, tak i ty. Připojovat se ke kterékoliv z nich necítím potřebu a ani ony o mou podporu či názory pravděpodobně nestojí.
    Pokud by si zdejší jemnocitné dámy s velkým rozhledem a panem Jáchymo-Holubem přece jen založily „výběrový“ web, zeptám se já stále zvědavá dvou z nich raději hned – pokud ovšem tázané budou chtít odpovědět:

    To: Alena
    Do vánočních medvědích tlapek jste asi přidala celou dávku „holandského“ kakaa, že se na fotečce jevily až černé? Přispělo to i k chuti?
    (Podívala jsem se na ni po zdejší chvále u dcery, neb Vámi užívaný zveřejňovací web je pro „nezletilé“, jako jsem já na našem PC pořád, nepřístupný)).

    To: Tužka
    Své „nevlastní“ prarodiče či i jiné (nevím přesně) jste oslovovala i s oním určujícím přídavným jménem, že tak o nich tak pro mne zvláštně pravidelně píšete? O Vašem věku jsem dodnes (12 ledna, 2021 00:20) měla buď mylnou představu či ve Vašich končinách panovaly ve Vašich 15 (14?) jiné poměry než třeba v Ládikově!!!.

    Ha, „5 miliard živých bakterií v jedné kapsli“ – no nekoupím to.
    https://www.drmax.cz/dr-max-laktobacily-6-tob-30

    To: Matka
    Vy jste tu dost psala o covidu – čím a kteří doktoři ho doporučují léčit, pokud nemocný zůstává doma? Všechno už u Vás lepší?

    Ráda jsem se podívala na zimu jinde – u nás byl sníh celkem 2x po ránu, mrzne druhý den a dnes opět šedo. Kroků mám v lednu zatím průměrně 8391, dnes ho určitě nevylepším.

    Tak jsem se tu dlouze vykecla na nejméně jeden krtinec, žádný další postřeh či otázka mě právě nenapadají. Mějte se. ☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zde nejsou žádné frakce, názor na ZM překvapivě jednotný. Fuxovou jsem ještě nečetla článek o cukrovinkach zajímavý. Tužka je asi z Rumunska nebo 100 letá

      Vymazat
    2. babo Jago,
      u nás to začalo již v říjnu, ale nejdříve operací dcerky, pak měla příznaky, po ní pak její přítel, pak syn, druhý syn, který to nejspíš ze školky donesl, byl negativní i bez příznaků. Následovaly další 2 operace dcerky během dvou, či tří dnů, to již na covidovém pokoji chirurgie. Nejsem si jista, jestli k rozbouření jejího stavu nepřispěl i covid,... 8.1. byla ve špitále na kontrole, další kontrola pokud vše půjde dobře, za 14 dnů. Její přítel má dodnes zřejmě po covidu problémy (zažívání, pocení, únava, psychické potíže), tak odešel k mamince. Dcera chtěla uzavřít v práci rok, jenže se tam potkala s nakaženým kolegou a teď se obává, jestli to nechytla znova a třeba i nějak nepřenesla opět na děti, protože mají zvýšenou teplotu,... ona sama má jen jakýsi špatný pocit, takže se čeká, co a jak bude,... Doporučení doktorů? Pokud vím, tak vitamíny v ovoci, zelenině, + Déčko, Céčko, E,,... snad i selen, zinek, wobenzym,...pokud to jde, tak tlumit kašel, bolest,... Ale druhá dcerka, která to sama absolvovala na bytě, říkala, že na bolest hlavy jí příliš nezabral ani migralgin. Tím, že ztratila čich a chuť, byl zřejmě napaden i mozek, proto ty bolesti hlavy. Vždy po hodině nějaké činnosti, si musela jít lehnout a odpočívat. ....
      Doporučení doktorů - no, po telefonu,....

      Vymazat
    3. ad. názor na ZM - z jednoty se ráda vymykám, jeho komentáře mi pomáhají.

      Vymazat
    4. Prostě jednoduchá rýpavá Gaia. :)

      Vymazat
    5. Ad: ZM

      Neviem, ci ste si vsimol. V predchadzajucom krtinci som Vam dal odkaz na cesky link ohladom Sirachovcov.

      Vymazat
    6. Babojago,
      přiznám se, že nerozumím, jak jste myslela(pokud) TOHLE:
      "To: Tužka
      Své „nevlastní“ prarodiče či i jiné (nevím přesně) jste oslovovala i s oním určujícím přídavným jménem, že tak o nich tak pro mne zvláštně pravidelně píšete? O Vašem věku jsem dodnes (12 ledna, 2021 00:20) měla buď mylnou představu či ve Vašich končinách panovaly ve Vašich 15 (14?) jiné poměry než třeba v Ládikově!!!."
      --------------------------------
      No bodejť, že v jiných končinách panovaly jiné poměry!
      Já se v té době pohyboval hlavně mezi jihočeským okresní městem a osmdesát kilometrů vzdáleným, taktéž jihočeským, městysem - a byly tu jiné světy. Se vším všudy, od životního stylu až po míru náboženské a politické tolerance.

      (A to jsem nežil v Ostravě a okolí!)
      Ale nejspíš jsem fakt o něco starší než Tužka. Sto let to bohužel není a už nebude a rumunsky neumím.

      Nicméně čtenářská gramotnost mi ještě slouží, děkuji za případné optání.

      Vymazat
    7. to BJ - já vašim tajemným náznakům na tránku, kam nemůžete, nerozumím. Recept jsem posílala buď přes úschovnu, nebo přes leteckou poštu, co vám vyhovuje? Pokud napíšete, pošlu. Také jsem zde psala, kakao bylo od známého sousedky, prý cukráře, říkala mi, že to není na ranní kakaíčko s mlékem, ale jen na pečení. Jinak dávám klasické české kakao v krabičce.

      Vymazat
    8. A k matce - vy sem chodíte krátce, tak těžko můžete hodnotit. Pokud vám Všeználek vyhovuje, tak fajn. Jen ho nesmíte naštvat! :-)

      Vymazat
    9. Ad JAHA:
      Pardon, odkaz jsem prověřil. Používám soubor bible21.pdf, porovnal jsem.

      Vymazat
    10. Alena zase perlí, ona jediná tady určuje, kdo co může hodnotit.
      Jste luza.

      Vymazat
    11. Tak tedy dnes v tomhle opět tolik slovně přemilém prostředí ještě jednou:

      To: Jáchym
      Nu, já paní Tužku mám zcela jistě (stejně jako Ládikovy!!! rýmovačky) načtenu hodně méně než Vy, který nejspíše znáte i "sociologické" vysvětlení, proč je nutné ono "nevlastní" stále zdůrazňovat, Rumunsko jsem na rozdíl od tohoto často užívaného přídavného jména v jejích sděleních opravdu nikdy nepostřehla a úspěšně se spolu jistě budeme k oboustranné spokojenosti míjet i dál.
      Nu, věk není to, co lidi názorově sbližuje a uvažujeme různě.

      To: Alena
      Dík za laskavou nabídku, není to nutné. Edge sice překládá titulky MET, ale na Vámi vybraný web pro zveřejňování snímků mě prostě právě nepouští. Je to škoda, ale ne katastrofa, třeba to časem pomine. Už je to hódně dlouho (a nejspíše jsem se o tom už i zmínila), co jsem si na Skypu po dotazu práskla co den narození novoroční datum toho roku a ten se přenesl dál a opravené už nepřehodnotil – měnit se mi proto ale všechno nechce.

      Přihazuji rekordně velké vejce ( asi 8 cm dlouhé, zatím nerozbité) jedné z našich „spotřebních“ slepic, neuškodilo jí to:
      https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/5570743/253843520?secret=97l4WDnEO7iFLTwSb1YDnyoy3

      Vymazat
    12. Jaguško, to by byla omeleta, jen chudák slepička!
      Přidám jednoho Nohavicu, aby nebylo smutno, natož aby se brečelo :)
      https://www.youtube.com/watch?v=9Ls3H780X0k

      Vymazat
    13. BJ: děkuji, děkuji!
      Pan domácí je zřejmě sám budhistický guru, jak je klidný. :-)
      O očkování se moc nestarám, sama je budu odkládat co nejdále, nejlépe na nikdy.

      Vymazat
    14. Já si počkám, až nám Němci začnou přeprodávat Sputnik, pak se očkovat nechám...

      Vymazat
  6. Zaujimave citanie. Na oddych i zamyslenie.

    https://www.postoj.sk/69319/ach-ti-bezbozni-cesi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně našli na Slovensku 3 pobožné Čechy

      Vymazat
    2. Ad: Gaia

      Tak asi, ked to pisete :-).

      Mna by skor zaujimalo, ako sa Vam paci clanok celkovo (pokial ste vobec precitali cely). Lebo nemyslim, ze redaktorke islo prave o hladanie poboznych Cechov, aspon ja som v nom videl nieco ine...

      Vymazat
    3. Proč se tady točí tolik pohádek mi je záhadou, nekoukám na to, Drtinova tady myslím nikoho nezajímá a že je Libuška pobožná slyším poprvé.

      Vymazat
    4. Plus bulvární lustrace herců jsou nechutné

      Vymazat
    5. Ad: Gaia

      Totalne nepochopenie clanku par excelance. No, ale tu to nie je nic vynimocne:-(

      Vymazat
  7. Dnes od rána v práci, kolik jsem potkala virů, raději nevědět, to se pozná později.
    Na náměstí odstrojovali vánoční strom. Na jeřábu dvě vysunutá ramena, na každém stál člobrda a odmotávali spousty metrů světýlek a ozdob, až se mi jen od pohledu na tu práci ve výšce točila hlava.

    V tramvaji jsem si sedla za dvojici asi 25letých lidí, ničím výjimečných. Snad jen že mladík byl bez roušky, slečna ji měla. Před nádražím dívka začala nahlas: "Budeme vystupovat a máme jen 7 minut do odjezdu vlaku, musíme běžet, abychom ho stihli. Zvládneš to, běžet?" Tu mi došlo: bude to mentál. S lehkou a střední mentální retardací mám zkušenosti ze školy a hlavně z kurzů, ale jak se chlapec zachová v docela náročné situaci? Tramvaj zastavila, slečna (bylo zvláštní, že byla úplně naboso, bez punčoch(áčů), v krátké sukni a bundě) rychle přeběhla přes koleje a teprve daleko za ní ten chlapec. Otočila se a vrací se pro něj, pak jej ještě pobízela, ale byl daleko pomalejší než ona a stále zůstával pozadu, i když se snažil. Nakonec ona na poslední chvíli ještě přeběhla na semaforu na zelenou, ale mladík nestihl... Málem vletěl do silnice pod už rozjíždějící se auta, ona na něj ale gestikulovala, aby zůstal na místě.... Nu, bylo mi z toho krátkého zážitku docela úzko. Vlak stihli, pouze pokud měl aspoň mírné zpoždění. Ale jak málo chybělo a byla by nehoda na přechodu... Dívka vypadala jako doprovod, asistentka, ale rozpačitá a určitě bez zkušeností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neviem, ako u vas, v Cesku, samozrejme, lisi sa to den odo dna, mesto od mesta...

      Vcera som musel ist do banky, dat nejake prikazy na platby. Asi na druhej zastavke po tom co som nastupil, sadol si oproti mne viackilovy mlady clovek (ja mam cca 115 kg, 184 cm, takze mal i vyzeral na to, podstatne viac, co sa tyka vahy i vysky. Na dalsej zastavke nastupili dalsi ludia a po par sekundach sa ten moj sused pustil do niekoho za mnou, ktoreho som nevidel (stal asi oproti mojho spolusediaceho). Nedal mu pokoj cely cas a tvrdo ho vyzyval, aby si dal rusko na tvar. Ked ten si asi dal, napriek tomu do neho dalej tvrdo dorazal, ze nie tak, ale ma si dat i na nos, nielen na usta. No, isiel i za vodicom, vodic na dalsej zastavke isiel na stedne dvere a dotycny poloruskovy musel vystupit. Je pravda, ze na dverach MHD je napisane, ze nesmie vstupit nikto bez riadneho prekrytia tvare. S postupom toho mladeho (ktory chcel, aby si dotycny dal rusko' som suhlasil a preto som ho (ako jediny v trolejbuse' i aktivne, vyzvou k dotycnemu, podporil. Na to sa ozvala nejaka dochodkyna z vedlajsieho sedadla v zmysle, "len aby sme sa neposrali", zjavna pochybovacka kovidu. Tak som jej len povedal, ci by suhlasila, aby k jej decku prisiel nakazeny na chripku a dychal na neho. Sklapla.

      Vymazat
  8. ad. "Alena12 ledna, 2021 14:38
    A k matce - vy sem chodíte krátce, tak těžko můžete hodnotit. Pokud vám Všeználek vyhovuje, tak fajn. Jen ho nesmíte naštvat! :-)"

    Ano, chodím sem jen velmi krátce, nejsem tedy zatížena zdejší minulostí.
    Hodnotit?
    Svým předchozím komentářem jsem reagovala na názor Gai, sama jsem názor nevyslovila, jen jsem v reakci na to napsala: " - z jednoty se ráda vymykám, jeho komentáře mi pomáhají."
    Pokud to chcete považovat za názor, prosím.

    ad. Jen ho nesmíte naštvat! :-) To je jasné, stejně, jako nesmím naštvat Vás, že ano. Protože pokud se někdo naštve, přestává být milým. Škoda, že ano, protože vím, že každý dovede být velmi milý, ale i naštvaný.
    Včetně mne, nebo dokonce i mě?.
    Jen nevím, proč někoho zbytečně úmyslně naštvávat a pak se ohánět pořekadlem: "Já nic, já muzikant."
    Další pořekadlo totiž zní: "Na hrubý pytel hrubá záplata."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pokud člověk není do věci zasvěcený, možná je lépe nevyjadřovat se vůbec, to si tedy myslím já.

      Vymazat
    2. ad. "...Alena12 ledna, 2021 23:50
      No, pokud člověk není do věci zasvěcený, možná je lépe nevyjadřovat se vůbec, to si tedy myslím já...."

      Nemám na tom, co jsem napsala, co měnit.
      Že jsem nezasvěcená? No, stejně tak Vy jste nebyla dostatečně zasvěcená do toho, co se dělo v kavárně (nejen) a také jste se mi snažila do mého názoru mluvit.
      Jde o to, že každý má trochu jiný vztah k tomu kterému člověku.
      Navrhuji - ponechme si každý to své a nesnažme se brát druhému to "jeho", protože je to stejně zbytečné, ....

      Vymazat
    3. Nebudete jediná, dělejte, jak myslíte.

      Vymazat
    4. Samozřejmě každý dělá, jak myslí, jenom luza navíc se snaží komandovat ostatní.
      Vám nestačí drezúra Vaší vlastní rodiny?

      Vymazat
  9. Sleduji již pátou sérii sci-fi seriálu Expanse. Kdo je fanda vesmírných letů a dobrodružství, měl by se na to podívat. Mám koupené i české překlady knih Expanse. Ale vím, že to každého nebaví, i v rodině jsem jediná... :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak si tipněte, co mám na stole?
    Vypadává internet, tak je to papírová kniha.
    Moderní kuchyně od artyčoku po žraločí steak. Docela dobré počtení. Mám ji asi 30 let... a nic jsem se nepřiučila. To je ignorance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já, Marie, jsem tady při úklidu knihovny narazila na kuchařky z mládí, některé jsem čítavala pořád dokola jako svatou knihu, a dnes si nic nepamatuji a nic z toho nepoužívám. To není ignorance, to je sám život. :-)

      Vymazat
    2. No, nechcem, aby to vyznelo hlupo, ale mam xyz knih o vareni. Vratane starych knih zo socializmu, kde su recepty podla normy, vratane starych knih starych materi a pod. Vratane, mal som aj super par excelance par knih, hrubych, obrazkovych, francuzskych, velmi drahych, vsetkeho druhu. Ale, zlutoval som sa po rokoch a podaroval som to jednej osobe, ktora si to, podla mna, za je spravanie, ani nezasluzila. Ale, ja som uz taky:-))).

      Taik nahodou, ak by chcel niekto nejaky navod na polievky, alebo zabijackove veci, alebo veci starej matere, zo zamiakov jedla, dietne,...kludne sa ozvite.

      Najdem, napisem, preposlem:-)))

      Vymazat
    3. Můj příspěvek není o tom, že chci a hledám nové recepty. Však jich je všude plno. Píšu o tom, že mám doma knihy a brožury o vaření, z nichž jsem si nevzala z různých důvodů nic. Píšu o tom s nadsázkou jako o ignoranci, ve skutečnosti je to normální.

      Vymazat
    4. Jaha je zde druhý ..., co mu uniká vlastní smysl sdělení, a tak se chytne nějaké podružnosti a o ní se dlouhosáhle rozepíše. :-)

      Vymazat
    5. ZB: Smí se úplně všechno - cožpak Vy umíte někomu něco zakázat?
      Ale pokud JAHA vytýká Gaie, že nepochopila smysl článku ("Totalne nepochopenie clanku par excelance. No, ale tu to nie je nic vynimocne:-( "
      A sám dělá to samé, co jinému kriticky vyčítá, tak je to s podivem.

      Vymazat
    6. Ale jo, já jenom nesnáším snahu někoho buzerovat.
      Jsem na to citlivý, protože jsem to nedávno zažil dost intenzívně.
      Btw: proč ZB?

      Vymazat
    7. Marie, když si vezmu, kolik času jsem v mládí strávila vystřihováním receptů z novin... teď vše letělo do kamen, děti to stejně vyhodí, tak co.
      Dnes mělo pšet(sněžit, namísto toho mě vzbudilo sluníčko. Ale teď fičí, uvidíme, v kamnech vesele praská, tak možná procházku oželím a budu tu probírat věci z bytu našich.
      Přemýšlela jsem, proč proboha tam měli tolik zbytečných a už za jejich života nepotřebných věcí. Asi to bylo tím, že se tam nastěhovali kolem třicítky a nikdy se nestěhovali (přitom člověk musí věci probrat).
      V neděli tam přijede i dcera, budeme tam kutat tři, tak to půjde od ruky. Ale až probereme byt, čeká nás ještě další perný oříšek-sklep, 60 let plněný, věci jsou tam až do stropu, to bude chtít kontejner...

      Vymazat
    8. Aleno, protože člověk si celý život upevňuje přesvědčení, že úspěšnost a kvalita jeho života závisí na hmotných věcech, stále jen něco vlastnit, mít, vše se může někdy hodit. Až zjistí, že do hrobu si z toho nevezme vůbec nic, tak už je většinou pozdě a uklidit ty majetky za něj musí jiní.

      Vymazat
    9. Já se snažím... :-).
      Už jsem musela likvidovat: věci po tchýni; věci po tchánovi a vlastně tam komplet byt; věci po manželovi a náš byt při stěhování; věci po rodičích na chatě (těch tu ještě je v kůlnách a dílnách); teď veci po rodičích v bytě - to poslední bych bez dětí nedokázala, oni dají podnět, syn mi dá termín, přijede celý nažhavený a vše udělá vmžiku, zatímco jáse tam štrachám a přebírám každou maličkost...).
      Tak vidím, že hromadění fakt nemá smysl - dcera mi říká: nežij cizí život - a má pravdu. Když věci zmizí, tak si na ně ani nevzpomeneme.

      Teď na jedněch stánkách píše zoufalá paní za Švédska. Je jí cca 80, bydlí na předměstí Göteborgu, má předzahrádku, v sedmdesáti si pořídila psa z nějaké akce -týraní psi v Rumunsku - teď už nic nezvládá a sousedé k ní chtějí přijít se sociálkou. Cítí se hrozně dotčená, ale když někdo poslal obrázek z Google map, tak fakt bych vedle ní bydlet nechtěla. Sebe i psa zanedbává, prostě stáří - hrůza.
      Tak člověk se musí zařídit podle věku, píšu to tady i Ládikovi, ale ten se zatím se stárnutím nesmířil. Jasně bude mu šedesát, myslím, ale to je věk, kdy se má člověk připravit na stáří.

      Vymazat
    10. Každý zraje svým tempem, s tím se nic nenadělá. Mně teprve začíná docházet, co všechno doma schraňuji zbytečně, že už to zřejmě nikdy nepoužiju: staré nádobí a domácí potřeby po tchýni, spousta "mužských" potřeb jako rýsovací a kancelářské potřeby, kufry výpisků a výstřižků, stará rádia a elektrospotřebiče po tchánovi, ..., ještě tak nějaké řemeslnické nástroje a přístroje po dědečcích - to se dosud dá použít. Tak on člověk za mlada opravdu neví a těžko odhadne, co vše se může v budoucnu hodit...

      Jen bych se zastala té generace našich rodičů. Myslím si stále, že kdo nezažil válku se vším příkořím, že ví kulové o tíži života. A nemusel to být jen politický útlak a příkoří, ale i jen právě ta hmotná bída a nedostatek všeho. Proto si ti naši rodiče pak všeho, co získali, hrozně vážili a schraňovali to jako poklad. Také nebyly spotřební věci "na jedno použití", ale co se koupilo, pořídilo, to vydrželo spoustu let - někdy i celý život. A tak schovávali všechno, nic se nevyhazovalo. - Naše doba je o něčem zcela jiném.

      A taky bych asi rozlišovala lidi, kteří jsou vrozenými bordeláři, neschopní udržet kolem sebe přiměřený pořádek (asi opak nedůtklivých puntičkářů, kteří nesnesou ani smítko na podlaze - druhý extrém). Gaussova křivka funguje ve všem... To k té paní ze Švédska, u nás je takových taky dost, jak o nich čtu. A nebo jsou tímto nemocní a vlastně trpí postižením - patologické shromažďování, které má příčiny:

      a) informačně-zpracovávající proces – deficity v rozhodování, v organizování a těžkosti s paměťovými funkcemi,
      b) emocionální vazba k majetku – kompulzivní shromažďovači věří, že majetek je jejich součástí, a tak vyřazení věcí vnímají jako vyřazení části sama sebe,
      c) klamné vnímání majetku – přesvědčení o nezbytnosti trvalé kontroly nad majetkem, o zodpovědnosti k majetku a o nezbytnosti perfekcionizmu,
      d) emocionální úzkost nebo vyhýbavé chování – čistý výsledek špatného rozhodování a potřeby být perfektní. Kompulzivní shromažďovači se nevyhýbají pouze rozhodování o vyřazení věci, ale také tomu, co dělat s věcí, kterou již vlastní.
      https://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2009/06/05.pdf

      Vymazat
    11. To je zajímavý článek! Díky!

      Vymazat
  11. Tužka napíše,...byla jsem ve virovišti, žádné vzrůšo nebylo. Někdo nosí roušku, někdo ne,...u odstrojeného vánočního stromu se bavila parta omladiny, tak deset, dvanáct na počet,...někdo měl roušku, někdo ne,...a zrovna jela kolem policie,....hodili na to bobek,...ani nepřibrzdili, aby napomínali,....nouzový stav, roušky a jen chůze ve dvojicích,...takhle ten boj s koronavirem tak hned nevybojujeme,...halt, i významné osobnosti jdou špatným příkladem a nejsou trestány,...tak dělejcodělej, jde to jen samospádem.

    Čemu věřit a čemu néé,....viděla jsem ve městě koronavir,?,...neviděla,...a jako spořádaný občan jsem měla roušku,...no,...taky bych ji nejraději zahodila, studila mne na nose.

    Četla jsem si,....můj nick tu byl několikrát připomenut,...díky, že si mne přečtete,...

    Tak proč opakovaně dávám přídavné jméno nevlastní,...to proto, že bez něho by si mohlo zdát, že jsem měla i vlastní, pokrevního dědu a babi. Neměla,...později jsem i několik let se snažila v dospělosti pátrat,zda se někoho pokrevního dopátrám,...neuspěla jsem.
    Nemám s kým porovnávat své geny,...teď už je to mnoho let zavřené v třinácté komnatě suterénu mého podvědomí,...ale přiznám, občas, v minulosti mne to dostihlo, jako neodbytný démon s otázkou,...?kdo jsi?, ?odkud?,.???..už to neřeším.

    Na některé události jsou doklady,...třeba školní kronika, kde jsem na konci každého roku od šestky vypsaná,...odmítla vstup do pionýrské organizace,...ta a ta soudružka učitelka dostala za úkol žákyni zařadit mezi pionýry,...a na ročníkových fotografiích jsem bez pionýrského šátku,...abych třídní učitelku moc nedráždila, tak jsem si vždycky na focení vzala modrou sukni a bílou blůzu. Do třídy se mnou chodila jedna z holek z bývalé továrnické rodiny, bylo jich víc i v jiných třídách,...ty taky nevstoupily do pionýra, narozdíl ode mne si na focení vzala vždycky nové šaty, výrazných barev, nebo kostkované. A ráno před focením se u mne zastavila a říkala něco ve smyslu,...dnes bude mít soudružka špatný den, až mě v těhlech šatech uvidí a pak i na fotografii.

    Tak na to focení mám bezvadnou vzpomínku,...že jsem musela stát v poslední řadě, aby nebylo vidět, že nemám pionýrský šátek, tak to byla normálka. Vedle mne vždycky stála továrnikovic holka, taky vzadu. Ta si vždycky stoupla na špičky,...aby měla soudružka jistotu, že tu jsem, říkávala s úšklebkem.

    V sedmičce se jí povedl príma kousek,...když nás fotograf pěkně srovnal, a říkal, tak se mládeži usmívejte a dívejte se na mou zvednutou ruku,...tak vyběhla a zalehla do trávy před přední řadu.
    Stačil to cvaknout.
    Třídní samozřejmě prohlásila, že snímek se musí vymazat,...fotilo se znovu,....ale továrnikovic dívka zařídila, že se snímek nevymazal, a pro pár spolehlivých, co bylo jasné, že to neláknou, přinesla,..tak jsme ho dostali.

    Mám ho,....ale,ve školní kronice je ten, kde není továrnikovic děvče, za trest musela odejít od focení.

    K výročí založení školy byly i v jedné vitríně kroniky,...tak jsme během oslav oslovili dozor, že si pár kronik prohlédnem, sešli jsme se tam parta z ročníku,...četli jsme si, vzpomínali a bavili se,....důkazy na některé záležitosti jsou,...na jiné už ne,... s každým, kdo z účastníku zemře, odchází i kus společného prožitého času.

    S touto prměnnou veličinou je třeba počítat,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rad si citam tie Vase veci z minulosti. Pri tomto citani o foteni som si spomenul ze, pe ostatnych bohuzial, pre mna to bolo podstatne, kvoli tomu, ze som si nechel zmenit fotku na maturitne tablo, tak tablo nasej triedy, gymnazia!!! nebolo vystavene v meste, ako sa to vtedy robilo. Mal som si podla riaditela dat ostrihat vlasy (pritom, nemal som ich dlhe, ntak trochu mi zakryvali usi) a znova sa vyfotit, inak tablo nebude. Pytal som sa spoluziakov, aby povedali, ci to mam urobit, nechcel som, aby prave jedna jedina trieda z mozno patdesiatich maturujucich tried v Presove namala vystavene tablo. No, ako sme rastli antikomunisticky pred poucenim z krizoveho vyvoja, tak ma podrzali i po nom. Takze tablo bolo vystavene, a to roky rokuce, iba v skole na chodbe:-). Ale bolo to zaujimave, ze o nasej triede, o table i nasej stuskovej sa na skole rozpravalo este desatrocia:-)

      Vymazat
    2. To jsou historky tak někde z Ruska krátce po válce.

      Vymazat
    3. Ale to by dědeček skončil za ty tulipány v gulagu,docela to zapadá, Tužka byla nejednou sama bez bytu

      Vymazat
    4. Dnešní děti budou mít jednou taky o čem psát. Třeba jak udávaly vlastní rodinu a rodiče úřadům. Každá doba má své hrdiny.

      https://www.lidovky.cz/svet/udala-matku-i-stryce-ze-demonstrovali-za-trumpa-byl-to-spravny-krok-rika-studentka.A210112_154134_ln_zahranici_lpik

      Vymazat
    5. Původně jsem na Tužčino vyprávění chtěla jen poznamenat, co mě nejvíc napadlo: že na rozdíl od ní já nejsem vůbec rebel, nemám k tomu sklony. Protože Kozoroh... V dětství nějaké neposlušnosti, to ano, ale později už nijak víc. Pocit rebelství mívám, ale jen vnitřní, takže si toho mnozí vůbec nevšimnou, že jsem vlastně udělala něco z rebelství.
      To politické vyznění v odkazu je náhoda, jen že mě zaujalo.

      Vymazat
    6. Ale ono továrny tom Ruskus pionyrem nebylo tak snadné. Já si v dětství psala s Ruskou a když jsem v páté třídě vstoupila do pionyra,ze tam budem hrát hry a ostatně chodil tam kazdy a napsala o tom své Rusce,ja uže pioněrka, ona se me ptala jaký hrdinský čin jsem vykonala,že mě tam vzali,ona že by chotěla byť pianěrkoj ale oni ji tam zatím nechtějí.

      Vymazat
    7. Vztahy obou žen se vyhrotily loni v červnu po zabití George Floyda. „Když jsem jí řekla, že půjdu na Black Lives Matter protesty, zakázala mi to, protože to prý je násilná organizace a hrozilo by mi nebezpečí."

      Vymazat
  12. Včera sněžilo, bylo i pod nulou, ale ta troška jen pocukrovala zahrady a střechy, co jsem sledovala za oknem. Dnes od rána sluníčko, ale mrzne, tak to mám ráda, jen toho sněhu aspoň pět centimetrů, to by byla pravá zima!

    https://janbarton.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=763763

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podvodné jednání na úrovni vlád se stalo normou. Demokracie zmizela, přijde násilí.

      Vymazat
    2. Stěží může zmizet něco, co reálně neexistovalo.

      Vymazat
    3. Existovalo jako zbožné přání...

      Vymazat
    4. To ano, osobně bych nazval systém ´demokracie´ spíše jako demokratura.

      Vymazat
  13. Dnes budu nasraný. Vyjel jsem do lidlu, hladká cesta, max.70, tak se dívám, budou zatáčky. Vidím, kde se potkám v nepřehledné... a taky že jo! Jel jsem do ní (pravé) snad 5-10, ale musel jsem zastavit. Svině zkurvená zasraná to řezala po mé straně! Baba! Ty prý jezdí bezpečně. Takú figu. Musela mě vidět, svítím ledkama. Možná pletla nebo psala zprávu. Další zmrd před Těšínem vyhraboval traktůrkem radlicí sníh ze svého pozemku doprostřed státní cesty, hajzl zajebany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že se nic nestalo

      Vymazat
    2. Jen díky mě, že předvídám, že druhý je svině. Pletu se vyjímečně.

      Vymazat
    3. Vyhazování sněhu že soukromého pozemku na veřejnou vozovku je časté, jeden dobrák hodil porci mi přímo před kola.

      Vymazat
    4. Ládiku, paní nevybrala zatáčku, to je něco jiného, než se lepit druhým na kufr a školit je na silnici. Já viním chlapy z agresivního chování vůči druhým řidičům, netvrdím, že blbě řídí.
      Mně otec vždy říkal (a v tom měl pravdu), že musím přemýšlet i za druhé, počítat s tím, že za zatáčkou nebo jinde může vyrazit blbec, co to nevybral anebo na rovince předjíždí, aniž by viděl protijedoucí auta - někdy je to osud, člověk tomu prostě nezabrání, ale myslet i za druhé se vyplatí.
      Vy sám to taky děláte, a ať už v zatáčce těsně minete ženskou nebo chlapa, postupujete správně.
      Já neviním všechny chlapy, jen ty, co jim za volantem naroste moc sebevědomí.

      Vymazat
    5. Nevybraka špatně zatáčku!!!!!!!! Najela do zatáčky v protisměru, i když do ni neviděla. Udělala to úmyslně nebo z přirozené debility.

      Vymazat
    6. No ano, o tom píšu. Myslet za druhé, předvídat jejich blbství. Vy jste to dokázal.
      Já, když najíždím tady v lese do prudké nepřehledné zatáčky do kopce, tak přeřadím a jedu co nejvíce vpravo, kdyby to někomu "nevyšlo"...

      Vymazat
    7. Když někdo "nevybere zatáčku", pozná se to podle toho, že za ní je mimo silnici - jel rychle a tření nestačilo na udržení jeho odstředivé síly na povinné trajektorii. Snažíte se hájit to, co jste vůbec neviděla, jen z nějakého pofiderního principu nebo utkvělé představy.

      BJ - pro něco nemám vysvětlení a tím ani omluvu. Byla to normální svině, ještě teď se mi otevírá kudla v kapse.

      Vymazat
    8. Nevím, proč se zlobíte i na mne, chválím vás, že jste to předvídal a vy zuříte? No tak nic...

      Vymazat
    9. Píšu to v 9:31, že dnes budu nasraný.

      Vymazat
    10. Některé zatáčky vynášejí bába jela asi moc rychle. Třeba se už poučila

      Vymazat
  14. Bohužel i v každé svini je slunce a když mám slabou chvilku, tak to slunko vidím zbytečně velké.

    OdpovědětVymazat
  15. Teď mám domek ve Slavětíně (okr. Louny). Dívám se do obce, je tam zajímavý menhir Baba.
    BJ - jedna Merida mi stačí; to video byla upoutávka na radost z jízdy na gravelu. Horské už nekoupím, to je fakt jen do terénu nebo do zimy, na cestu je pomalé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla by fotka?
      http://imgway.cz/v/Je5.jpg

      Vymazat
    2. Jo, je tady:
      https://www.turistika.cz/mista/slavetin-menhir-baba/detail

      Vymazat
    3. Asi tam nemohl čert... A od nádražíčka je to pěšo necelý kilometr, na vlastní oko neuvidím. (Nadhled nad "babami" dnes nezafungoval proč?)
      Nachumelilo mírně i tady, zasvitlo ☼ - razím s Mišpulí dohnat včera zanedbané, než dle předpovědi na umetené chodníky připadne.

      Vymazat
    4. Největší český menhir Kamenný pastýř u Klobuk v Čechách prý se přibližuje ke klobuckému kostelu každý rok o centimetr, až prý dorazí, bude konec světa.
      https://www.kudyznudy.cz/aktivity/kamenny-pastyr-nejvetsi-cesky-menhir

      Vymazat
    5. Další menhir je v Praze:
      https://m.praha8.cz/menhir.html

      Vymazat
    6. O všech menhirech v ČR zde:
      http://menhiry.mysteria.cz/seznam.htm

      Vymazat
  16. Jáchyme, vy dnes u Vidláka perlíte - Technická! :-) :-(
    Je to smutné čtení, vy vidíte pod povrch věcí a dění tady i v USA, bohužel s tím nic vy, ani my nemůžeme udělat.

    OdpovědětVymazat
  17. Bohužel.
    Můžeme se jen jako Hrabalův výpravčí Hubička chodit vyřvat do světlíku nebo holič Kukulín postěžovat do staré vrby.
    My máme obojí virtuální- a cokoli jsme řekli, říkáme či řekneme může být použito proti nám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě sem tedy zkopíruju Dr.Berana, kterého také přetiskl ten nechutný Asfaltový holub.:

      Pár dotazů přišlo i na podávání léku Isoprosine a také na Beranovu studii. Jeden tazatel kritizoval, že se epidemiolog nevyjadřuje k výtkám. „Připomínám, že říkají, že je to v zásadě metodologická pornografie a etické svinstvo,“ řekl. Beran odpověděl, že studie oficiálně vyšla 24. 12. 2020 a 28. prosince už přišla výzva na Státní ústav kontroly léčiv, aby publikaci vyšetřil. „Já v tuto chvíli odpovídám na dotazy Státního ústavu pro kontrolu léčiv a nemám ve své podstatě dovoleno odpovídat komukoliv jinému,“ vysvětlil Beran a dodal, že až toto řízení doběhne, tak se jistě ke všem kritikám vyjádří. Na dotaz stejného tazatele řekl, že nedoporučuje Isoprinosine užívat preventivně a popřel vědomost o cestách českých občanů do Polska, aby si tam alternativy tohoto léku koupili.

      Beran vysvětloval i mutace viru v reakci na obavu, že očkování bude pak neúčinné. Prohlásil, že vir nemá sklony měnit své antigeny, zvláště ve výběžku, který užívá k tomu, aby se připojil k buňce. Současné změny viru jsou dle něho minoritní, malé a nemají větší vliv. Vyvracel, že by se tajilo složení vakcíny a přítomnost „nebezpečných kovů“. Upozornil, že SÚKL poskytuje celou dokumentaci jak pro doktory, tak pro laiky.

      Vymazat
    2. https://www.orthodont-cz.cz/data/files/Isoprinosine-informace%20pro%20zdravotn%C3%ADky.pdf

      Vymazat
    3. Jáchyme, guru chřipečkářům rozšlapal bábovičky... :-)

      Vymazat
  18. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/polsko-cesko-varianta-koronavirus-mutace-ministr-zdravotnictvi.A210112_154922_zahranicni_jhr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četnost spontánní mutace pro jeden znak je 10-5 až 10-7, tzn. jednou za sto tisíc až deset miliónů generací. Při rychlém šíření covidu-19 je samozřejmě častější výskyt mutací.

      Vymazat
    2. Ja som to uviedol skor ako zaujimavost, ze sudruhovia zodpovedni Poliaci nenasli ziadnu anglicku mutaciu (co ju nasiel v EU uz kazdy a Poliakov je vo VB tolko, ze uz sa tam pomaly rozprava polsky, teda je jasne, ze ked tu mutaciu niekto roznasa, tak su to prave oni!), ale cesku nasli hned:-))).

      Teda Vas vedecky vstup ma v tomto kontexte vobec nezaujima, pokial chapete. Nemusite (neviem, ci sa to dokazete naucit, ci pochopit to) na kazdu vec reagovat akoze vedeckou argumentaciou. Casto (9 pripadov z 10) o vedeckost neide a ani nikoho nezaujima. Skuste sa nad tym zamysliet.

      P. S. Poliaci si posypovu sol na pecivo tiez nevsimli, mletie zhnitych zvierat do klobas detto a xyz dalsich polskych vychytavok, o ktorych vsetci vieme...

      Vymazat
    3. Vy sa skúste zamyslieť, pán Harčarik, prečo Vás príčina vzniku mutácií nezaujíma. Možno by ste mohli pochopiť nasledujúcu vetu z článku, na ktorý ste dal odkaz:
      "Je tedy možné, že k daným změnám, resp. mutacím, došlo v důsledku tzv. konvergentní evoluce a nikoliv v důsledku šíření viru cestováním."

      Vymazat
    4. Ináč ešte sa Vam ospravedlňujem, že som sa neprispôsobil Vašej úrovni.

      Vymazat
    5. Preco ma pricina vzniku mutacii nezaujima? Nuz, lebo ma nezaujima. Co sa da k tomu este dodat? Ze to mam na haku, co je pricinou vzniku mutacii? To by Vam stacilo?

      Z urovne niekoho nemajte taky stres, aby ste sa za neprisposobenie museli ospravedlnovat. Skuste sa prisposobit aspon priemeru urovne (teda skuste trochu pridat, ale nie je to nic nevyhnutne, chapeme Vas i tak:-)) a budete spokojnejsie zit:-).

      Vymazat
    6. Mutácie v Polsku nezaujímajú, takže ani nechápete nezmyseľ, aký ste stvorili.
      No nič, koniec osvety, vo Vašom prípade márnej. :)

      Vymazat
  19. ad. Ládik !!!13 ledna, 2021 14:48
    Buďte rád, že žijete. Jiní to štěstí při setkání s podobným dobytkem neměli
    :-((((((((

    https://mapy.cz/dopravni?x=16.4936388&y=48.9747267&z=17&pano=1&base=ophoto&source=coor&id=16.493638828396797%2C48.97468441499479&pid=47501562&yaw=0.866&fov=1.571&pitch=-0.140

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá paní nevybrala zatáčku...

      Vymazat
    2. Ŕozumím, v tom mém případě pán nevybral také zatáčku a zabil protijedoucího...nedal mu sebemenší šanci přežít....

      Vymazat
    3. Bohužel, ano. I s hroší kůží,....

      Vymazat
  20. Rakušáci zavírají 40 přechodů do ČR, zůstane 15, v zájmu ochrany germánského zdraví. Ale čeští pucfleci mohou stále jezdit obtírat germánské prdele do germánských starobinců, protože germám je přece vyšší rasa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, který hňup dal povel k připojení českých jederných elektráren (v pátek) k síti, když Rakousko svým energetickým přístupem "ohrožovalo" blackoutem celou Evropu. Já bych to nechal celé kleknout - hovoda zkurvená nechtějí Temelín a Dukovany, blokují hraniční přechody, dělají bordel - nechal bych je vymáchat si držky ve vlastní šťávě.

      Vymazat
    2. Suhlas. So Slovenskom zrusili akurat kompu a cyklomost. Ostatne prechody otvorene. Jasne, ze kvoli tzv. pendlerom, ktori sa staraju o tych Rakusanov, o ktorych by sa Rakusania nestarali za taku mzdu ako Slovaci ani nahodou.

      Vymazat
  21. V Říši to samé, už nás chtějí řešt....

    Paušál v Sasku pro pendlery od poloviny prosince činí 40 euro za noc, částka však mnoho lidí nemotivuje k tomu, aby místo dojíždění dočasně v Sasku bydleli.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-komentar-die-welt-koronavirus-cesko.A210113_150407_zahranicni_kha

    OdpovědětVymazat
  22. Četla jsem, že Mark and Spencer "dočasně" zavře v ČR i potraviny, tak jsem zbystřila. Kupuji na Václaváku v M+S už léta výborný čaj, tedy ne sypaný, ten je pro fajnšmekry, ale sáčkový extra silný.
    Kdysi jsem byli s manželem na poznávacím zájezdu na jihu Anglie a od té doby jsem toužila po anglickém silném čaji. Vozila jsem si ho po roce 2000 z dalších zájezdů (to jsem jezdila s jazykovkou anebo služebně), ale vždy časem došel...
    Když jsem objevila sekci potraviny u M+S, zajásala jsem a od té doby kupuji čaj výhradně tam. Tak co teď?
    Objevila jsem, že zboží z M+S se dá objednat on-line i v Rohlíku a ten mi to doveze i sem k nám, do vesnice. Tak čekám krabice čajů a octové brambůrky, když už je to z Anglie :-)
    https://www.rohlik.cz/c300112933-caj?productPopup=1329485-marks-spencer-porcovany-extra-silny-cerny-caj
    (Koukám, že je vyprodaný, asi víc lidí uvažovalo podobně).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádný čaj není anglický, všechno mají ze svých kolonií Ceylonu a Indie, lordi zasraní. Mohou i umlátit beztrestně člověka řetězem ve 21. století a jejich soudce vraha nechá na svobodě. Hovada. Čaj jedině ovocný domácí.

      Vymazat
    2. Mimochodem, na Václaváku měli ve druhém patře v M+S také malou restauraci, tam jsem si ráda poseděla, protože to bylo v centru města a přitom ne přeplněné. Člověk se tam mohl i celkem levně naobědvat, už jsem sem asi dávala fotku pečené obří brambory s máslem a zeleninovým salátem za cca 65,-, tak levně se v centru Prahy nenajíte ani teď.
      https://marksandspencerfood.cz/ms-kavarna/

      Vymazat
    3. Myslím, že se mýlíte, tento čaj je od nás. :)
      https://www.rohlik.cz/c300112933-caj?gclid=Cj0KCQiA0fr_BRDaARIsAABw4Et9U3zJyjjSqjMdhe6Senc25Jph4RKZzP4vGO4K2eTNtbsKXCV3sPwaAuFCEALw_wcB&productPopup=1337669-marks-spencer-sypany-anglicky-snidanovy-caj

      Výrobce

      Marks and Spencer Czech Republic a. s.
      Jemnická 1138/1
      140 00 Praha 4 - Michle
      Česká republika

      Vymazat
    4. Jednou jsem pozval čtvrtku (ještě s její maminkou) do Obecního domu na oběd, to je dávno, za komanče. Přinesli (nevím přesně už co) s přílohou zeleným hráškem, který ale smrděl na dálku tak, že že by i prase varovně chrochtalo. Nechal jsem to pinglovi očuchat a všechno jsem mu nechal na stole, zaplatil polívku. Žrát v prase mě neužije, mám tuhle zkušenost a jedna mi stačila. Stejně se vyhýbám, aby mi tam svinští policajti (nebo odtahovka) neukradli auto. Praha je vřed.

      Vymazat
    5. Kua tak nakonec ten čajovník poroste někde u Pikovic.

      Vymazat
    6. Čaj samozřejmě nepěstují v Anglii, my ho taky nepěstujeme. Dřív se vozil především gruzínský, pamatuji si ty krabičky
      https://www.pinterest.com/pin/450008187751325785/
      a taky indický, pak prodávali sáčkový, ale ze všeho byla spíš obarvená voda. V Tuzexu měli cejlonský sypaný, taky se dostal jasmínový (ten jsem měla ráda, byl to cejlon s usušenými květy jasmínu).
      ANo, Anglie čaj dováží z kolonií, ale nevím, proč bych si měla tímto faktem otravovat každý hrnek čaje.
      Čaj se dováží z Anglie, nevím, proč zde pan Googlovač angažuje. jestli ho zde M+S balí, je mi ukradené. Ach jo...

      Vymazat
    7. Už se mi dělá tatarák...

      Vymazat
    8. Vždyť tam v tom posledním odkazu máte:

      Vypěstováno ve více zemích. Smícháno a baleno v UK.

      A druhy to jsou: Černý čaj English Breakfast je čajovou směsí dvou černých čajů – Assam a Kenya. - Tak to u nás asi neroste.

      Vymazat
    9. marie, dřív jsem milovala Earl Grey s bergamotovou silicí. Ale pak mi to začalo dělat nějak nedobře, asi žlučník či co, tak jsem se pokorně navrátila k neochucenému černému. Ale ten jasmínový můžu, když se dá do konvice a naleje se do šálků, tak vám hubičkou vyjede s tekutinou i květ jasmínu, to je pěkné. Mám čajovou soupravu pro návštěvy a s tou mám jasmínový čaj spojený. Bílý porcelán, tmavozlatý čaj a průsvitný kvítek.

      Vymazat
    10. Co se týče čajů, netroufám si přijímat definitivní rozhodnutí! :-), ani za sebe, a vůbec ne obecně.
      Dřív jsem měla ráda ovocné, pak mi po některých začalo být špatně, jako překyselení... Tak jen některé a někdy.
      Černé taky musím opatrně - hlavně muž, ale někdy i já po nich zjišťujeme zácpu (on ještě v kombinaci s léky, kterých bere spousty). Přestala jsem je kupovat. Ten EG mi chutnal, teď už jsem ho déle neměla, ale s bergamotem jsem si dříve pošmákla moc, hlavně takový čaj s mlékem mi chutnal. Mívali ho v Albertu, ale teď jsem se po něm marně několikrát dívala - bergamotový zmizel.
      Jasmínový mi nechutná, nevím proč, každý si ho chválí, i dcery.
      A tak momentálně upřednostňuji zelené čaje, levné i dražší, s těmi jsem spokojená. Ale dělám si slabé, hodně vody.

      Vymazat
    11. Tak vidíte, máme odlišné čajové chutě, a přesto se nehádáme! :-)
      Dnes Met prodloužila zase o 14 dní, ale skoro vše jsme již viděly, i vícekrát...
      Ale poprvé dávají Wagnerova Bludného Holanďana, to jsem snad viděla někdy v mládí, anebo jsem jen četla libreto v Hostomské, tak to se tedy podívám ráda. navíc je to inscenace z roku 2020!

      Vymazat
    12. Výrobce prý je v Michli, ženské to ale nepoberou. :)

      Vymazat
    13. Já už mám dnes puštěného Masseneta, Thais, to je můj šálek čaje, skousnu i Flemingovou... Na Holanďana se také těším, nedávali ho zatím a je tam i slibné mezinárodní obsazení, včetně japonské mezzo. Než v březnu 2020 zavřeli Met veřejnosti, stačili natočit novou inscenaci jako kamerovou zkoušku... k radosti diváků on-line.
      Tak si jen říkám, jaké štěstí, že do témat a obsahového zpracování tolika světových oper, které vzbuzují obrovské nadšení všude po světě, nepromlouvají vědci z přírodovědných oborů! :-) To by byl konec operní kultury a umění vůbec. Co je jen v každém námětu nadpřirozených prvků...

      Vymazat
    14. Asi mi neuvěříte, paní učitelko, ale občas něco maličkého zkomponuji.
      Dokonce mám nehmotnou nevyslovitelnou představu každé skladby.
      A dokonce si umím někoho omotat okolo prstu.

      Vymazat
    15. "Mohl by o tom vyprávět i princ George Frederick z Walesu (pozdější britský král Jiří V.). K 11. červenci 1881 si do svého deníku poznamenává: „Ve čtyři hodiny ráno se před naší přídí objevil Bludný Holanďan. Z lodi vycházelo divné červené světlo. Stožáry byly jako v ohni, ráhnoví a plachty byly jasně vidět, přestože byla loď dvě stě yardů daleko..."

      Vymazat
    16. A jiní žvanilové... :-)
      No jo, Thais si také pustím, je to vzácnost a v polovině roku nám Met zavře kohoutek, asi.
      Mně dnes Youtube nabídla dva koncertní duety z Lovců perel, jeden s mladým Alagnou a Terfelem, druhý s Bocellim a Domingem. Zpěv nehodnotím, já osobně nijak nemiluji koncertní provedení árií, raději si to poslechnu naživo v opeře... ale tady jsem si všimla, jak jsou Alagna i Domingo vzrůstově maličcí, bylo to až komické.
      https://www.youtube.com/watch?v=4tLrPVkfCIQ&list=RD4tLrPVkfCIQ&index=1
      Alagna byl tehdy objev, to byl hlas!

      Vymazat
    17. Pane chemiku, komponovat umí téměř každý, jen to neumí zahrát nebo zapsat do not, pokud se to neučil. Představy jsou vždycky nehmotné, neboť je to psychická schopnost, mít je. Nevím tedy, za co máte být oceněn.
      Já jen připomněla Vaši absolutní nesmířlivost se vším, co nelze hmotně doložit a vysvětlit materialistickými vědeckými zákony - což je Váš přístup ke všemu.

      Vymazat
    18. Paní učitelko, pro Vaši informaci, nejsem chemik, nýbrž mikrobiolog.
      Představy jsou samozřejmě hmotné asi tak, jako počítačové programy, jsou integrálním produktem živých mozků lidí i zvířat.
      Nevím, proč bych měl být oceněn a proč o něčem takovém píšete. Prostě i přírodovědci mohou mít pozitivní přístup k hudbě. To bohužel neplatí o přístupu některých učitelek k vědcům přírodovědných oborů.
      Ono existuje něco, co lze doložit a vysvětlit idealistickými zákony?
      :))

      Vymazat
    19. Pane mikrobiologu, když jsou všechny představy nehmotné, tak nevím, proč to o sobě zdůrazňujete nebo vůbec píšete. Je to přece samozřejmé.
      O pozitivním přístupu k hudbě tady nebyla vůbec řeč! Nikdy bych ho nikomu, ani uklízečce nebo metaři, neupírala, na ten nemusí být člověk mikrobiologem ani přírodovědcem.
      Proč děláte nerozumícího tomu, co píšu? Že přírodní vědy neumí vysvětlit mnoho jevů z pohádek, mýtů, legend, ale ani z románů, tedy ze světa patřícího umění a jiným pohledům na realitu. Jak tedy vysvětlíte přízraky z Bludného Holanďana nebo Rusalčiny příhody? Kterými idealistickými zákony - pokud nějaké znáte?
      Tyto otázky jste sám nastolil, tak je tedy zodpovězte. Ráda se poučím.

      Vymazat
    20. Marie, dnes jsem na youtube objevila Donizettiho opery, které jsem do dneška neznala - Marii di Rohan a Lindu di Chamounix - plno krásné hudby.
      https://www.youtube.com/watch?v=WtG9g6yEl8Q
      https://www.youtube.com/watch?v=IACpLE4c25U
      Popíjím anglický čaj a libuji si jak děcko.
      Ten Rohlík mě překvapil, asi jezdí i v okolí velkých měst, myslím, že v Plzni taky. Plno lidí už ocenilo tuto možnost, především ti, co jsou v karanténě, anebo jsou nemocní. V Praze ještě funguje Dáme jídlo, dcera si to objednává, když nemá čas vařit - to my neznáme, co? Když byly děti malé, tak by se mi občas taky nějaké to Dáme jídlo hodilo, ale člověk si musel poradit sám... :-)

      Vymazat
    21. Už jsem je vysvětlil, asi budu muset víc po lopatě.
      Všechny představy jsou nehmotné asi tak, jako červenost rajčat.
      Prostě vlastnost je vždy vždy vlastnost hmoty, neexistuje červenost an sich.
      A také když nerozumíte hmotné podstatě jevů z pohádek...atd., neznamená to, že neexistuje.
      Vašim posledním slovům po zkušenostech s Vámi samozřejmě nevěřím.

      Vymazat
    22. To je moc dobře, že toho je na trubce tolik k nalezení, schovejte si odkazy, pak si je budeme vyměňovat, až kohoutek vyschne :-)
      Já musím dokončit pololetí, teď je finiš, už jsem tu dnes ztratila plno času a jdu psát povinnosti, pak doposlouchám operu a usnu jak zařezaná, spala bych teď i 9 hodin... únava.
      O rozhodnutí, že zkusím Rohlík a do budoucna od nich chci brát, jsem tu nedávno psala. Do Plzně jezdí stále několik dodávkových vozů, po objednání máte dodáno do 5 hodin, to je luxus. Dokonce jezdí i do vesnic v okolí, jsou akční. Minimum je asi 1200 cena nákupu, pak zdarma dovoz, a to já splním dobře. Firem je tu taky více, ale Rohlíky vídám často v naší ulici, tak bych se přidala k odběratelům. A mám na ně pouze dobré reference.

      Vymazat
    23. Tak ať vše stihnete a dobrou noc, marie.
      Já jdu také do postele a v klidu si doposlechnu operu.
      Zítra zase na netu na shledanou.

      Ještě k Rohlíku, zítra poreferuji jak to dodali, člověk si může zajednat i způsob platby, někde nutí platit kartou na internetu on-line, to se mi nechce. Tady můžu platit kartou (nebo hotovostí) dopravci, to je fajn, na čaj se těším a brambůrky dám dceři, ta je miluje (já taky, ale linie už trpěla moc, tak si musím něco odepřít :-)).

      Vymazat
  23. Jáchym zase něco četl a teď se prý nemůže zastavit, všechno živočišné uhlí už má v sobě. Jáchyme, pij! Držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za palce, Ládiku,průtočnost sice trvá,alehned se mi udělalo líp, musíme si vzájemně pomáhat...
      Piju čaj s Psylliem a vitaminem C, polykám minerály.

      Živočišné uhlí jsem zatím nenasadil, půjdu se podívat, jestli nějaké mám.
      Doma ani kapka léčivé slivovice či něčeho podobného, fernet jsem dopil v neděli.

      Přijde mi teď, že nic tak kór silného jsem zase nečetl.
      Snad nepřiměřená alergická reakce - nebo snad začínám po sedmdesátce předčasně stárnout.
      ----
      Dcera byla odpoledne oočkována proti Covidu, původně měli jít až za požárníky, ale lékaři ve špitále v první linii (až na primáře ARO) očkování odmítli a možná jim bylo líto očkovací látku vyhodit, nebo se změnila kritéria, nevím.
      Bezprostřední reakce žádné - ač je alergička. Prý zatím pocit jako při jakémkoli běžném předchozím očkování.

      Před týdnem byla v Norsku očkována moje bývalá žena, patřící do exrémně ohrožené skupiny. Zatím dobrý. .

      Vymazat
  24. Jáchyme, myslím, že vy víte, co a jak. Manželovi kdysi rychlá radila, když mě našel omdlelou v koupelně, aby mi podával oslazenou a osolenou vodu, měla jsem ji srkat brčkem, aby tělo postupně doplňovalo tekutiny, které druhou stranou odcházejí.
    Pít a vydržet, do nemocnice raději ne, Jáchyme! Pomáhá taky Kulíšek, i když už kojenci nejsme (aby to hned někdo neuváděl na pravou mírou)!
    http://jdem.cz/fgt838

    OdpovědětVymazat
  25. Čaj piju v naprosté většině zelený (dnes si ho mixnu s černým).
    Do snídaňových ovesných vloček leju zelený ochucený plus trochu olivového oleje.
    ---
    Zebou mě nohy a píská v uších.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, ach jo! kdybych vám mohla tak poslat trochu pohody, ale po netu to nejde. Tak jeden vtípek o čaji:
      "Uvařila jsem si čaj na hubnutí. No, to je pěknej hnus!!! Tak si do něho namáčím aspoň cukroví..." :-)

      Vymazat
    2. Posílám http://imgway.cz/s/19hT

      Vymazat
    3. Taky bych Jáchymovi popřála pohodu, ale vůbec netuším, oč tu jde. Na kydy nemám sílu chodit, málem jsem už zase z těch komentářů omdlela... :-) Nic mi to nedává, nýbrž spíše bere, tak nečtu.

      Vymazat
    4. Já tam občas nakouknu, ale nalezli tam Všeználkové a spousta "anonymů", to jednoho přestane bavit. A Targus s tou jeho lékárenskou paranoiou a Isoprinosinem z Polska,to je taky komik...
      Máte, marie, pravdu, spíš to člověka srazí, než mu to něco dá... to jen dnes jsem měla takový PC den...

      Vymazat
    5. Ale já kdybych víc sledovala politiku, Aleno, a zajímala se o ni, tak bych si tam nějaké komentáře a informace našla, ale takhle... nemám čas ani mě nebaví toto sledovat, stačí hlavní zprávy dne, abych věděla, co se děje, a víc nechci. Nikomu nechci rozmlouvat, co má číst, ale asi se musí vybírat a rolovat...

      Vymazat
    6. Njn, proti uřvané Aleně je všeználkem i Brouk Pytlík. :))

      Vymazat
    7. Ten tatarák,to umelete svickovou nebo z čeho

      Vymazat
    8. ZM
      nevíte o čem mluvite

      Vymazat
    9. Díky, Ládiku, ale jak není tatarák umletý z pravého píseckého soba, tak ho nedám!

      Vymazat
    10. To je tarák umletý v lídlu, pravá sobí svíčková!

      Vymazat
    11. ZM
      že jste jak ten Pavlovův pes,slyšíte Vseználek a hned útočíte. Nebo jste snad ten grafoman,co tam zapleveluje různými nicky,ale stejným stylem?

      Vymazat
    12. Gaio - podle mě to je styl J. Chlora (tencokida, maloměšťák a jiné) ... mmch, jeho informace nejsou nikdy mimo téma.

      Vymazat
    13. Gaia:
      Zbytečně plácáte, zaútočila jste Vy. Já tam nechodím.

      Vymazat
    14. Ládiku,
      souhlasím,
      Tencokyd, Maloměšťák, Biliónco..,rozhodně není blbej a léta jsem ho rád četl. Dokonce i dnes - v malých dávkách. Jen mě štve svou arogancí a občas nezřízenou agresivitou.

      -----
      K problematice Všeználka (viz výše)
      jsem si vzpomněl na píeeň - nevím, zda se jmenuje VŠEZNÁLEK nebo "Beru klíče od zahrady a jdu se nacpat senem" Ale mohla by.
      --------

      "S jedním rumem na kuráž jsem přepad' zahradníka

      pozval jsem ho na guláš do Podvodníka.

      Povídám:
      "Pochop, že svým karfiolem neokouzlíš dívky,

      ten si můžeš strčit maximálně do polívky.


      Však to, co já mám na zahradě pod okny své vily,

      nikdy tvoje kalné oči ještě nespatřily:

      sukulenty od El Pasa, z Konga banány,

      kokosy, že srdce jásá, třtina z Havany,

      borůvky až z Ontaria, jedna váží přes půl kila,

      z Bretaně mám révu a je mi do zpěvu.



      Z Caracasu ananas a palma z Guayany,

      sasanky a mořská řasa - vhodné do vany,

      pestík nebo blizna, kdopak se v tom vyzná,

      metalizovanou jedli oxidi mi včera snědli,

      že mám doma moruši, bourec vůbec netuší,
      C
      v ložnici mám pět lian, spouštím se z nich na divan,

      americké brambory, těch mám plné komory,

      z Hokkaidó sakuru, takovou mám náturu,

      bavlnu mám z Colorada, když se doma sehnat nedá,

      tabák z Portorika mám přes Pepka-námořníka

      a historickou jabloň až z Garden Paradise."


      Tupě hleděl do guláše, lezlo mi to na nervy,

      vypadal, jako když doma jedí z konzervy,

      povídám:"Zalov ve své paměti a střel nějaké jméno,

      a když to nemám na zahradě, tak sežeru seno,

      znáš-li navíc jeden strom, tak v momentě sem s ním,

      rád se něco přiučím, bude-li však čím."


      Povídá:"Že se něco doučíš, tak tomu, mladej, nevěř,

      hodně stromů sice znáš, ale všechny ani téměř,

      to by tě z tvé zahrady milenci rychle hnali,

      chybí ti tam kousek břízy, kde by se milovali,

      a zapomněl jsi na lípu, symbol naší vlasti,

      po jediném včelím mejdanu má včelař plné plásty,

      modřín je zas elegantní a, když se přelakuje,

      nevoják i pacifista před ním salutuje,

      smrček sice nepřispívá chutným ovocem,

      bez něj by však nebyly vůbec žádný Vánoce!


      Čapka se mi svezla z hlavy před jeho fenoménem,

      beru klíče od zahrady a jdu se nacpat senem....
      ---------------------------------------------------


      Jak vidno, pjosoňka působí dnes přehnaně optimisticka a ve zdejších reáliích téměř přízračně.

      V Noře by se podobná sebekritika rozhodně udát nemohla !

      Vymazat
    15. To je bobeš (podle vzoru bombaj).

      Vymazat
    16. Sebekritiku zvládnu levou zadní, jsem nacpaný tatarákem (100g na suché topince) - ale vypínám komp a z mobilu mi to v noci mnohdy nefunguje..

      Vymazat
  26. V sobotu uklidím světelné řetězy hrnicky a vánoční textil stromeček si nechám so Hromnic,mám to místo lampičky

    OdpovědětVymazat
  27. Šéfové Twitteru smazali Trumpa a teď bojují s cenzurou v Ugandě. Pokrytečtí klauni, píší lidé
    Twitter důrazně odsoudil blokování sociálních sítí a aplikací pro posílání zpráv v Ugandě, kde jsou zítra na programu volby. Cílené odstávky internetu a cenzura jsou prý nesmírně škodlivé a porušují základní lidská práva, uvedli šéfové sociální sítě a přidali hashtag „otevřený internet“. Nebylo by na tom vůbec nic zvláštního, kdyby představitelé Twitteru krátce předtím nepředvedli cenzuru, za niž by se nemuseli stydět ani pohlaváři Sovětského svazu. To když trvale zablokovali účet stále ještě amerického prezidenta Donalda Trumpa, který měl 88 milionů sledujících.
    Těžko říct, zda se sociální síť chtěla zalíbit, nebo má cenzurování amerického prezidenta politický podtext, Twitter si každopádně nijak nepolepšil. Během pondělka klesly akcie společnosti o dvanáct procent, podle analytiků se čeká také úbytek uživatelů a tržeb.

    OdpovědětVymazat
  28. Ládiku,
    na otázku "Jaké ty prasárny vezmou konec" se nejlépe medituje nad mou oblíbenou knihou Encyklopedie středověku.
    Matoucí název, kniha sama tvrdí, že žádný středověk neexistuje. A není to vlastně ani encyklopedie.

    Jednotlivá "hesla" jsou samostatné eseje, z osmdesáti procent nesmírně chytré a s přesahem do dneška.

    Doporučuji každému, kdo má postradatelnou tisícikorunu nebo si dokáže utrhnout od huby jinde.
    Je to geniální dílo a dá se otevřít kdekoliv a číst na přeskáčku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recenze.
      https://www.kosmas.cz/knihy/191607/encyklopedie-stredoveku/#pos=1047.199951171875

      Vymazat
    2. Se podívám .. tisícovku jsem nedávno dostal jako dýško.

      Vymazat
    3. 165x240 mm, 1,86kg ... by se dalo, ale nikam mi nevejde, až do půdní vestavby, tam bude knihovna (na nosných zdech do přízemí).

      Vymazat
    4. To od prvního vydání ještě deset deka přibrala.

      Doporučuji opatrně rozešít (doufám, že to i o čtvrtého vydání půjde, já mám starší vydání, prasecky vázané) a provizorně svázat či poslepovat do nejméně čtyř dílů.


      Ono je to ve skutečnosti asi tak deset- patnáct útlých knížek, úsporně vysázených a narvaných do jedné vazby.
      Když vám to spadne na zem, urvou se desky.
      Za tu tisícovku je to zadarmo.

      Vymazat
    5. Tady ji mají se slevou 25% https://www.megaknihy.cz
      Ještě zbyde i na nějakou dedektivku ;o)) https://www.megaknihy.cz/1503-dobrodruzne?p=1

      Vymazat
  29. V pohřebnictví pracuje 5000 lidí, celkem armáda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatímco my intelektuálové (včetně technických, např. ládika) tvoříme nadstavbu,
      pohřebnictví pracuje na podstavbě .

      Mezi nadstavbou a podstavbou oscilují kněží a patologové, z nichž největší je Koukolík.

      My důchodci tvoříme jejich společný spotřební materiál, zdroj zasloužených zisků, případně zaslouženého poučení.

      Vymazat
  30. Sněmovna reprezentantů schválila ústavní žalobu proti Trumpovi
    Dnes 22:33 – Washington

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško,
      teď už jen zbývá, aby Uganda vyhlásila proti USA globálně závazné hospodářské sankce, blokádu a zmrazení vkladů.

      Vymazat
    2. Deutsche Bank se chce odpoutat od Trumpa. Odchází osobní bankéřka, která mu půjčila stovky milionů dolarů.HN
      Je poškozena značka Trump, .......přijde i o kolotoč, bude muset ke kočkom.
      Vedení amerického města New York zruší smlouvy na provoz dvou kluzišť, kolotoče v Central parku a golfového hřiště s firmou prezidenta Donalda Trumpa The Trump Organization. Oznámil to starosta Bill de Blasio, který jako důvod uvedl útok prezidentových přívrženců na sídlo Kongresu z minulého týdne, při němž zemřelo pět lidí, napsala agentura Reuters.

      Vymazat
    3. Bidet je pochcaný maňásek.

      Vymazat
    4. Pomočený prezidentPomočený Zeman se šíří jako oheň, který nelze zastavit – G.czg.cz › pomoceny-zeman-se-siri-jako-ohen-ktery-nelze-...

      Vymazat
    5. Ale v odkazu 00:22 je i fotodokumentace.

      Vymazat
    6. Přitom stačilo fotku jen drobně vyretušovat, tak jako se to v osmdesátých letech dělalo Gorbačovovi, když grafici pečlivě retušovali jeho poskvrněné čelo.
      To se také stalo, ale co když naopak? Je snadnější skvrnu zretušovat než vyretušovat. Internetovému plátku se zvýšila návštěvnost.

      Vymazat
  31. marie 12 ledna, 2021 12:46

    "Tak nevím, jestli si nový krtinec zasloužíme."

    Určitě ano, i když - po pravdě netuším, co se tu v předchozích jamkách dělo.
    Nestíhám práci, nestíhám číst... Snad se tu příkladně "spojuje společnost". :o)
    (Na spojování společnosti začínám být alergický - kdo to první vytasí v příští presidentské volbě, má u mě utrum!).

    liška:

    Já věděl, proč si fejsíčky a instáče vůbec nepořizovat.
    Stejně by mě zablokovali. A mít trochu větší dosah, možná nás zruší i tady u Gůglů...
    Všeho do času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, a ne abyste se, Zdenku, prací přetrhl, kdo by nám tu kutal jamky!

      Vymazat
  32. Odpovědi
    1. V noci trochu, teď leze sluníčko. Bylo novoluní, tak spánek dnes byl nekvalitní a bylo jej málo, ale mám naspáno, tak to nějak vydržím.
      Pan domácí zmínil, že není připojen k žádným sociálním sítím, to ani já, ale nemám pocit zadostiučinění. Ale mám a snad ještě budu mít lepší pocit z klesajících akcií a výnosů jejich majitelů ;o)

      Vymazat
    2. 90 minut házení sněhu, za noc 14cm. http://imgway.cz/s/Jhb

      Vymazat
    3. Ale je to mokré od pohledu potřebovala by klesnout teplota koronák by dostal na frak země by se vydesinfikovala a já bych měla lyžařský ráj na louce za barákem, kde bohužel už v roce 2003 začnou stavět dálnici, sice prý na mostě, ale choďte si do přírody pod viadukt kde jede jedno auto za druhým

      Vymazat
    4. Při novu by se naopak melo spát dobře, když je tma

      Vymazat
  33. Tužka napíše,...četla jsem si,....dobrá zpráva z účinků koronaviru na planetě Zemi.

    Ozónová díra, se v posledních dnech nad severním pólem uzavřela. Poprvé od doby, co byla detekována.

    Nelétá se přes severní pól,...a další parametry šly k nulovým hodnotám,....stačil necelý rok,....

    Už je to na běžky, už není vidět tráva,...tak dobrý,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  34. Zrovna jsme vzpomínali, že někdy před cca 35 lety, když jsme stavěli barák, tu bylo v zimě -28 stupńů a zvládali jsme to, dnes je -4-5 stupňů a zdá se nám chladno. Totéž sníh, při 1-10 cm je kalamita, dřív nebyl problém půl i více metrů sněhu, lyžovalo se, sáňkovalo, dnes leda na horách,...

    OdpovědětVymazat
  35. U nás sníh nyní drží od 9.1. takto:
    http://imgway.cz/s/Jhc
    http://imgway.cz/s/Jhd
    http://imgway.cz/s/Jhe
    http://imgway.cz/s/Jhf
    http://imgway.cz/s/Jhg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady ještě v roce 2009 daly dělat kvádry; poslední 2 roky ne.
      http://imgway.cz/s/Jhk

      Vymazat
    2. Okraj Prahy:
      https://imgway.cz/s/Jhp
      https://imgway.cz/s/Jhq

      Vymazat
  36. Ředitel SZÚ rezignoval kvůli neoprávněné protekční vakcinaci příbuzných zaměstnanců.

    OdpovědětVymazat
  37. dnes jsme rádi, že bílý poprašek skryje špínu.
    Naše děti ještě mohly jako malé stavět iglů ... dnes není z čeho, ani na toho sněhuláka to nestačí.

    OdpovědětVymazat
  38. Vánoce vánoce odcházejí
    a já budu muset zas jít uklízet, prach napadal na vygruntováno dokonce i pavouček úřadoval

    OdpovědětVymazat
  39. Na váze o 5 víc než před vánoci a doma ještě tolik dobrot,kolekce kandované ovoce olivy s mandli buraky krabice cukroví a pracky a vanilkové rohlíčky po vánocích chutnají nejlépe

    OdpovědětVymazat