14 ledna, 2021

KRTINEC č.509

214 komentářů:

  1. Hezké odpoledne. Nějak mě ty nové jamky přitahují... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím do Nory.
    Tady nasněžilo, v noci byla vichřice, skučelo to v komíně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já dnes poprvé odhrnovala sníh, hrablem. Ale bylo jen málo, tak 3 cm. Zato hodně fičí.

      Vymazat
    2. Tady tak 10 čísel, ale pod nohama to rozmrzalo a lepilo se to na dlažbu.
      Asi si koupím ještě škrabku na led, koukala jsem na ni před Vánoci v domácích potřebách...

      Vymazat
  3. marie, zdravím!
    Tak Rohlík přivezl, co měl. Včas.
    https://i.postimg.cc/g2m1MdCz/rohlik.jpg
    já jsem ale raději cestu od domu k bráně a kolem vrat odházela a budoucí zmrazky odmetla koštětem. Takže rozcvičku mám za sebou, zebou mě ruce i nohy.
    Pro Kašpárka, co tu včera dlouhosáhle pastoval odkazy na to, jak mnou objednaný čaj je takový či onaký (směšné, jak někdo může psát o něčem, co nikdy nekupoval a neměl v ruce) jsem nafotila nálepku z čaje.
    https://i.postimg.cc/brqvy4Gq/anglicky-caj.jpg
    Teď si zajedu do sousední vsi vyzvednout nový adaptér k noťasu, ten současný občas zlobí a bez notebooku bych tu byla jak bez ruky. Je to docela drahý špás-1400,-. Nedá se nic dělat.
    Včerejší Thais byla úžasná, tam se Fleming i Thompson převedli v nejlepší formě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne! Tak to je nádhera, takhle úhledně dodat zboží, už se těším na odbírání.
      Massenet má překrásná místa, jen zavřít oči a poslouchat... Je to jiná hudba, než italský verismus té doby, dotýká se už impresionismu -je zajímavé tam ty prvky sledovat... Oba hlavní představitelé zazářili, ano, bylo to moc pěkné představení.

      Vymazat
    2. "vypěstováno ve více zemích"... čili kdekoliv. Angličan by to vypěstoval i na skládce odpadu, aby si nahrabal na východoevropských otrocích.

      Vymazat
    3. Ládiku, a není to náhodou taky jinak - že ti z čajových plantáží by se mohli jít pást, kdyby svět neodebíral jejich produkci? Čím by se živili - snad výrobou automobilů?

      Vymazat
    4. Zbyněk Matyáš13 ledna, 2021 18:36
      Výrobce prý je v Michli, ženské to ale nepoberou. :)
      ----

      Já věděla, že to budu muset pro troubelíny přepsat:
      Vypěstováno ve více zemích. Smícháno a baleno v UK.
      Prodávající: Mark and Spencer, Jemnická...
      https://i.postimg.cc/brqvy4Gq/anglicky-caj.jpg
      Podle Všeználka asi každý, kdo něco prodává, či přeprodává, třebas v jiné zemi, to taky vyrobil...

      Vymazat
    5. Ty dovážky to bude pěkně neekologické tolik papírových pytlíků.
      A čaj prodávaných v UK a ten u nás,i když vyrobeno v UK je nebe a dudy,zjistila jsem u kamarádky,co tam byla na dovolené,čaj nakoupila a mně dala ochutnat.

      Vymazat
    6. Šmarja, Gaio,, ty krabičky čaje se zde jen přeprodávají, já už nevím, jak to napsat. Je to ten samý čaj, který jsem si vozila z UK, jen zde mají v Jemnické ulici v Praze centrálu pro prodejny M+S v České republice. A ty teď zavřou...
      Rohlík využívají k on-line obchodu, sami to tu nemají.
      Není to jako dánský lanšmít, který se dělá ve dvojí kvalitě, jeden do českých obchodů, a jeden pro Dány.

      Vymazat
    7. To bude jiné jeden pro sebe druhý na vývoz

      Vymazat
    8. Co se týče papírových tašek, Gaio, není to neekologické. V naší rodině kolují dlouho, předáváme si v nich všechno a vydrží hodně, víc než staré igelitky, které se často vyhazovaly. Když nakonec doslouží, jdou do tříděného odpadu, kde je recyklace papíru nenáročná. Stejně se ty tašky dělají z recyklátu. A možná už i ty celkové obaly od čajů se dělají z recyklovaného papíru, má to značku Fair Trade.

      Pokud jde o dvojí kvalitu výrobků, k nám dováženou horší, tak s tím byste stejně nic nenadělala. Hlavní je, jestli to odběrateli chutná, a taky lidi nejsou blbí a hodně cestují, šmejd by mnozí odhalili. A na skladě je tento čaj opravdu vyprodán, stejně jako další druhy od téže značky z Anglie, takže spíše to asi žádný odpad nebude...
      A stejně, kdoví, co škodí a co ne, a komu. Co jednomu prospívá, druhému může škodit. Moc silný čaj by mně dobře asi nedělal, raději "šizený" nebo druhořadý, s méně tříslovinami atd.
      Taky jsem od pátera Ferdy věděla, že se má pít pouze cejlonský, kvůli obsahu prospěšných látek. A dnes? Cejlonský bývá často nekvalitní... To byste nic jiného nedělala, než zkoumala, co který obsahuje. Pak zjistíte, že ten "nejlepší" vám nedělá dobře.... Všechno má člověk vyzkoušet a vybírat podle své reakce. Já chci hlavně, abych do sebe lila pokud možno převařenou vodu, protože nefiltruju. A teplou, v zimě na zahřátí. A pokud je něčím ovoněná, tak tím lépe. Zjara přejdu na zdejší kopřivy, kvalitu zkoumat nebudu.

      https://www.covybrat.cz/nejlepsi-caj/#cerne-caje

      Vymazat
    9. Co je anglické, to je pro mě snobské a podezřelé z nepoctivosti, navíc nekompatibilní (Whitworthovy závity, rozměry mimo sustavu SI, zkrátka šmejdy). Automaticky v tom je žrádlo a hadry .. to tady nemáme svoje?? Proč nám to tu cpou?

      Vymazat
    10. Oblečení - v česku se už skoro nevyrábí, vše nakupujeme (já, všichni známí a příbuzní) z e-shopů z ciziny (Německo, Francie, VB, aj.). Jídlo - nevím, ale zrovna hovězí tatarák - na každé druhé krabičce s masem čtu "Mladý býček z Irska", ovoce ze Špěnělska, zelenina z Itálie... Můžete klidně protestovat na Václaváku, nebo v Ostravě před radnicí.

      Vymazat
    11. Já si objednala k vánocům čelenku a rukavice Art of polo,prý firma z Anglie,na obrázku to bylo takové načechrané, festovni a přišel takový slabý úplet,určitě fotili jinou kvalitu než pak poslali na východ. Vracet nebudu 4 stovky,na zahradu dobrý,ale myslim si o dvojí kvalitě své zlatý Bonorix tam si na nic nehrajou a bylo by to za polovinu.

      Vymazat
    12. Maso z mladých býčků mně smrdí testosteronem, odmítám.

      Vymazat
    13. To je spíše trik obchodníků, že nafocené v katalogu vypadá ve skutečnosti mnohdy jinak, nic nového. Tuhle jsem si objednala tričko kvůli zářivé barvě, to, co přišlo, bylo na hony vzdálené, prý ale moderní odstín... už jsem je nevracela, bude pro doma.
      Kamarádka přijela z Německa a nechala v práci katalog od (německého) Avonu, z něj jsem si objednala baret v přírodní barvě, hezká kvalita, cena dost vysoká. Přišlo něco jako silnější kapesník... tak mi to leží ve skříni, ani na tu zahradu to není. Prostě obrázkům nevěřit, vždy je to risk, ať jste z Německa nebo Česka. Jenže jinak to nejde, obíhat obchody je ještě horší, tak se občasná ztráta musí oželet - jindy to zase vyjde.

      Vymazat
    14. Barvu beru,že to špatně vyfotí,ale když je na obrázku mohérová kvalita a přijde něco z tenkých nití...
      A obíhat obchody též nemusím,všude haldy hader ve velikosti XS, to ať si nechají,na všem nápisy a cingrlátka děs

      Vymazat
    15. Já jsem teď zahlédla v katalogu Euronova rozkládací stůl pro 8. Tak jsem si řekla, že si to objednám, nějak se mi nechce si stěhovat do bytu velký stůl jen pro to, že se u mně sejdeme na Vánoce.
      Ostatní oslavy odbudeme na chatě, tady je místa dost.
      No, jenže po důkladné prohlídce zjišťuji, že je to stůl pro 6, dlouhý je 122 cm, a to je málo.
      Tak nic, ještě štěstí, že jsem nebyla zbrklá, to by byl další krám.

      Vymazat
  4. Vskutku jsem netušil, že snaha některých sem publikujících žen dokázat neschopnost porozumět žertu, může být tak urputná. No, vlastně jenom jedné, ale ta vydá za celý panelák.
    :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je adresováno mně?
      Takže: vůbec netušíte, komu, co a proč sděluji, ale hlavně že do všeho strkáte svůj všetečný křivý nos! Jste mimoň, nejlépe je nechat Vás psát si co chcete a nereagovat. Pa, brouku!

      Vymazat
    2. Jste zbytečně vztahovačná, je přece jasné, která Alena nepochopila lehkost tvrzení o původu M S čaje v Michli. :))

      Vymazat
  5. Celkem dost aut je ve škarpě, mě to zatím nepotkalo. Těšín je prosolený, čvachtá při -1°C. Už ať jsme doma, tam je zimní idyla, nasypu do krmítka a šoupnu si nějaký domek.

    OdpovědětVymazat
  6. Tužka napíše,...taky jsem včera po dlouhé době koukla na TV,...taky na nějaké Thaj,...no, na TV2 Thajsko, kamera na cestách,...taky dobrý,...jen jak si debužírují na hmyzu,...a jaké mají veliké opečené šváby,....krásně naaranžované,...s květy.

    Květy, ... byly tam ukázky z největšího lotosového jezera,..s krásnými malinověrudými květy,...tak tam už se nepodívám,...mně bude stačit kvetoucí krpál na jaře u chalupy, když se dožiju a nepotkám koronáče,...nebo, když se mi vyhne.
    Jak ho potkám, to bude boj,...nemocnice je pro mne tabu,...dole v komoře jsou byliny,...tak souboj s jejich pomocí,...no, fuj, rači ani nemyslet.

    Do viroviště chodím,...a taky půjdu na běžky,...trochu to vlhne,...uvidíme,...

    Není všem dnům konec,...ani dnes ještě ne,.....Tužka. Vydržať a díky za další Noru,...to mělo být hned na úvod, ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kameru na cestách mám moc ráda, často se dívám na pořady z televizního archivu. Včera mě ale zaujal jiný pořad - Nádherné Španělsko: krásy vnitrozemí. Záběry z Andalusie, Katalánie a Aragonie, neskutečně nádherná krajina s malebnými vesnicemi a městy... A zejména pohledy na krajině vévodící hrady, kláštery a pevnosti. Tolik dávnověkých staveb, a vysoko na kopcích ... Jak to, že se obyvatelé nebáli blesků, cožpak znali hromosvod nebo ho něčím nahradili, tenkrát? To bych ráda věděla.

      Pořad je opravdu krásný, ve španělském vnitrozemí jsem nikdy nebyla, tak obdivuji!
      https://www.ceskatelevize.cz/porady/12100752822-nadherne-spanelsko/217382564780002-krasy-vnitrozemi/

      Vymazat
    2. Totéž v Itálii, vesnice na kopcích. Obyvatelé se báli víc lupičů než blesků. A také útoků pirátů z moře.

      Vymazat
    3. Taky jsem se dívala. Ten kaviár z mravenčích vajíček, ten musel být ☺
      Ale ty květy na jezeře byly nádherné! No taky se tam nepodívám. Ale zase že by mě to moc mrzelo, to ani ne, v tv to vypadá dobře a to stačí.

      Vymazat
    4. Taky si myslím,že v reálu to bude spíš humus, špína plivance a upocený ťamani

      Vymazat
    5. Ve Španělsku jedině severní pobřeží s útesy do Biskajského zálivu a Pyreneje, jinak nic.

      Vymazat
    6. Ale já Vás nikam nezvala! To bylo jen v televizi.

      Vymazat
    7. Repríza byla na čt2 dnes v 16:30. Máte pravdu, pěkný pořad.

      Vymazat
  7. Nejhorší pitomci jsou čoklaři. Šla jsem s běžkama na naší louku a jen jsme si udělali stopu,v hlubokém docela mokrém sněhu dost fuška,hned se na ni vrhli čoklaři a rozdupali,jednomu jsem rikala to je docela neomalenost rozdupat stopy a on s dominancí opravdového sobce odvětil,že si máme udělat jinou jinde. Chápete tu logiku,kdybychom tam neujezdili,tak by brodit se sněhem nechtělo a šel by po cestě .Jo čoklař to je diagnóza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle v Beskydech udělá každý, ani nemusí být psíčkař. V jeseníkách rozdupou stopu jen myslivci. Vždycky jsem měl s nimi spory. Proto jsem si vyjížděl stopy na otevřených pláních, kam se jim nechtělo. A v místech, kde nechodili jeleni. Beskydy jsou v tomhle marné, tam je moc lidí, Ostrava je příliš dostupná.

      Vymazat
    2. Stejně ja každá jiná stopa, než moje, blbá. Je obyčejně úzká, že se nejde odrazit, a zároveň křivá. Rozteč stopy má být na rozteč kyčelních kloubů. Lidi jsou obyčejně menší a ještě k tomu laici. "Běžkaři" jezdí ve strojně upravené stopě, to já ne, do toho bych nešel. Jedině volný terén nebo po své stopě.

      Vymazat
    3. Já mám zážitků,včera tam jeden debil rajtoval dokonce autem,i když tam vůbec žádná cesta nevede,chtěl si zařádit na sněhu,to jsem uvažovala,zda volat policajty,naštěstí to do dnes zachumelilo. Louka je velká,asi 6 km²,že bychom se tam mohli porovnat všichni,ale to by pro hodně lidi nesměla být ohleduplnost sprosté slovo.

      Vymazat
  8. Opět zde prudce milo, co?
    Krajina zdánlivě bez aut a živočichů:
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/6281533/254392003?secret=X2nxD7F2643pukpcMy4jL0MmL
    Na 13 pod nulou - byť v noci - se netěším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já zas jo,že to venku vydesinfikuje bacily

      Vymazat
    2. Ano, úchyl opět sprostě zaútočil v kydech na čtvrtku a přesunul se sem, zmrd.

      Vymazat
    3. Jaký má čtvrtka nick?

      Vymazat
    4. Žádný. Nepíše tam a nečte to, občas jí něco z toho přečtu já, ale málo. Tady taky nic. Tak nevím, proč se ten zmrd pořád otírá. Jednou ho najdu a to bude jeho konec.

      Vymazat
    5. To bude krajina Beňov - Prusy.

      Vymazat
    6. Ten lesík pod paprskem je zde 49.4246958N, 17.4919753E

      Vymazat
  9. Loprais,to bude taky IQ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeho tátovi jsem topil roubenku.

      Vymazat
    2. To jsem vyčetla na idnes, o 16 leté dceři svého kolegy mluvil,že by byla sjizdná a ze mu už 3x stálo péro,když šla kolem a dal to na síť.To je na žalobu,ale jak mírní jsou k němu v diskusi.

      Vymazat
    3. Brali to jako pochvalné uznání.
      No, mezi chlapy jsme si občas řekli všelico, ale takhle veřejně to je opravdu na žalobu.

      Vymazat
    4. Dost chlapů z puberty nevyroste.

      Vymazat
  10. Koukám na recepty na seznamu,do koprové omáčky bobkový list a česnek a k tomu osmazene brambory ve slupce a deci jablecneho octa,to mi hlava nebere

    OdpovědětVymazat
  11. Hned 1. února se zařadím do fronty na vakcinaci a v létě nebo na podzim si zaletím do New Yorku. Ten nouzový stav už mi leze na nervy.

    OdpovědětVymazat
  12. Tužka napíše,...zavzpomínám na letní koprové večeře.

    Uvařit vejce natvrdo, přinést horké brambory z pařáku pro zvířecí strávníky, nalít do kastrolu smetanu, sůl, když se blížila varu, promíchat lžíci hladké mouky,/naučila jsem se to záhy bez pucáků/,provařit a míchat, a mít připraveno hodně na jemno nakrájeného kopru, Toho kopru tolik, až to zahustil.
    Na talíř se dala oloupaná rozpůlená vejce, rozpůlené brambory, lžíce, zalilo letní koprovkou a byla večeře. ALE BACHA, KOPR PODPORUJE NEPLODNOST. Kdo chce být dobrý výkonný samec, vzdát se kopru, kdo chce být váchnivá milenka a rodit,...vzdát se kopru,...přejí na petržel.

    Dělám jinak, ze silného hovězího vývaru, sůl, pepř,...vedle peču prošpikovanou hovězí pečení, opět s pepřem a solí. Do omáčky je základ hovězí vývar, jen trochu smetany provařit s hledkou moukou, a opět hodně kopru, a to hovězí na plátky, hodně prošpikované slaninou,...jééé, dala bych si, kopr v mrazáku už není,...ale není nad právě donesený ze záhonu,...tak nic, bude totéž z rajského protlaku,..při pomyšlení, že budu u trouby hlídat pečení masa mě přešla chuť,...dám něco o hodně jednoduššího,...

    Chleba a brambory a jablka, jsou mé základní potraviny,...jo, před chvílí jsem si napekla Madame Veré, to nejsou jablka, hezky v silném, trochu oslazeném šípkovém čaji, tři hrstě namočených šípků,....a Madam konzumuji s kouskem namazaného chleba máslem,...taky častá zimní večeře z dětství, jak si ji pamatuji,...nemám po čem tloustnout.

    A před spaním mám pravidelně pocit, že jsem vytrávila a něco by to chtělo zakousnout,...ale nikdy si nic nedám,...jak se povolí otěže, tak to může začít haprovat,...je třeba dodržovat řád,...řád je řád, kdo ho nedodržuje je neřád,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte, Tužko, pravdu. Já jsem za poslední dva roky hrozně přibrala a bylo to především z nočního jídla - brambůrky, tyčinky. Měla jsem to jako náplast na bolístku, jela jsem od rodičů nebo z nějaké akce, neměla jsem doma nic, na zastávce jsem vlezla k Vietnamcům, koupila večeři a...brambůrky, vše jsem snědla, samozřejmě s pocitem provinění.
      Od Nového roku jím po večeři jen trochu ovoce a zeleniny, půl jablka, kus kedlubny, pár kuliček vína a tak.
      Teď jsem si dopřála, koupila jsem si kanadské borůvky, ale byly přezrálé, nepochutnala jsem si. Vše má svůj čas, i borůvky.
      Kopr miluji, dávám ho do kulajdy, do salátů, jen mi na zahradě zatím nikdy nevyrostl, musím ho kupovat. Nevím, kde dělám chybu, soused mi vždy dává kytici kopru a já mám pár oschlých stonků. :-)

      Vymazat
    2. Já jsem kopr doslova nenáviděla, několik let s ním bojovala - dostal se mezi jahody a nebyl ke zničení, pořád vysemeňoval... A proč byl nevítaný? Protože od prvních výhonků byl ihned obalen mšicemi, vajíčky i živými zelenými potvorami, doslova pod nimi nebyl vidět. Hrůza! Stříkat to nešlo.

      Vymazat
  13. Tužka napíše,...vidím, že se mi nedotiskuje ...t...Madame Verté,...přejít na petržel,...tu klávesnici mám pořád tu první,...to je let,...ale zas tak u toho nevysedávám, takže drží,...a nechce se mi opouštět věci, které ještě fungují,...mohla bych narazit na nové a poruchové, což se taky občas stává, jak zjišťuji u známých,...pak reklanmují, posílají, soptí,....nemohu soptit, když to slouží za limitem udržitelnosti pohromadě.

    Možná, že klávesnici pomlouvám,...dotýkám se jí jemně, není mým zvykem do čehokoliv bušit, tak to nedotiskuje,...i při podání na hřišti mi trenér říkával,...tak bouchni víc do toho balónu,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  14. Klaus na Hrad?
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/politika-vasek-zase-na-hrad.A210113_174903_p_politika_wag
    Dědek je nezmar a ctižádost a sebevědomí by mohl prodávat...

    OdpovědětVymazat
  15. Dnes se neozval Jáchym, ani tady, ani nebyl u Vidláka...
    Snad se mu to nezhoršilo?

    OdpovědětVymazat
  16. Jaká byla provize?

    “Portfolio v listopadu zahrnovalo až 405 milionů dodávek vakcíny od společnosti Curevac se sídlem v Tübigenu, 400 milionů dodávek od společnosti Asta-Zeneca a stejné množství od společnosti Johnson & Johnson a 300 milionů od Pfizeru/BioNTechu. Dalších 300 milionů od francouzské společnosti Sanofi-GSK a 150 milionů od americké společnosti Moderna. Evropská komise povolila v zemích EU očkovat vakcínou od Pfizeru/BioNTechu a Moderny.“

    OdpovědětVymazat
  17. Ještě skoro tajdn
    a už bude Bajdn
    sedět v bílém domě.
    Gomoře, Sodomě
    tisknout svoji vizi
    co ze světa zmizí
    a co bude nové,
    milí bohémové.
    Je to špatná zpráva.
    Útok zleva zprava
    zepředu i zezadu
    na váš Ostrov pokladú.

    OdpovědětVymazat
  18. Novinářská fronta národní
    celinu i úhor zúrodní
    z hovna uplete bič
    k budoucnosti má klíč.
    To budu hledět na drát
    na kulatý kvadrát
    na hranatou kouli
    kterou pirát koulí
    se starostou do důlku.
    Slyším jejich formulku:
    aláh akbar sousede
    kdo vás ještě podvede?

    OdpovědětVymazat
  19. Když nesplatím dluhy
    oblíknu si pruhy?
    Jako člověk ano.
    Probudím se ráno
    v cele chléb a voda
    svědomí mě hlodá
    že jsem asi kradl
    a takhle dopadl.
    Kdybych státy řídil
    mohl bych být větší břídil.
    Státy dluh prý neplatí
    lidé jsou tam buclatí
    úsměv, píseň na rtu
    poslouchají Martu
    že se všechno navrátí
    nikde se nic neztratí.

    OdpovědětVymazat
  20. Jde vydělat prachy vleže?
    Chlapče, ty jsi spadl z věže.
    To umí jen lehké děvy,
    nebo také člověk levý.
    U tebe to vidím bledě
    ty bys musel nejmíň vsedě.
    Nebo vstoje v potu tváře
    zapřáhnutý v těžké káře.
    Opásaný postrojem.
    Nebo někde za strojem.
    Strkat ruce do lisu,
    v sobotu déšť na Lysu.

    OdpovědětVymazat
  21. Co spojí Státy spojené?
    Jedině hnáty zkřížené
    na pruhovaném praporu
    zahnuté zuby nahoru...
    jedině nepřítel vnější,
    nejblbější, nejrudější.
    Je třeba vyrobit Gliwice
    ať se ta lúza z ulice
    pořádně vzpamatuje,
    ať jenom nefetuje
    ale připraví se do války
    když poslala ty obálky...

    OdpovědětVymazat
  22. Bydlel jsem kdysi v Bewerly
    chodíval jsem si bez berly
    jezdíval v novém ševroletu
    každý den na ruletu.
    Dneska tam bydlí černoši
    v mém baráku si lenoší
    zatímco já před nimi klečím
    a z blbosti se léčím.
    Mým idolem byl Pepek Bidet
    chtěl jsem to jednou vidět
    jak bude Amerika mládnout
    když bude Pepek vládnout.

    OdpovědětVymazat
  23. těžko v kleče
    blbost léčit
    natož se jí zbavit
    k idolům se upínat
    víru k ničemu
    v hlavě vytvářet
    čepicí se nechat utlouct
    na kobereček kleknout
    hlavu si omlátit,
    nebo o ni nožem přijít

    OdpovědětVymazat
  24. Dnes má 20.narozeniny Wikipedie.
    wiky = rychlý (havajsky)

    OdpovědětVymazat
  25. Tak už mam jen asi 15% vánoční výzdoby. Ještě že je venku pravá zimní pohádka a můžu koukat aspoň z okna

    OdpovědětVymazat
  26. Prý registrace kolabuje:

    "Lidé si už krátce po spuštění stěžovali, že systém pro očkování nereaguje a je zřejmě přetížený. Podle některých zpráv se se objevil i problém s validací rodných čísel. Aplikace údajně nepočítá s třemi číslovkami za lomítkem, které mají starší ročníky."

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ockovani-covid-19-registracni-system-seniori-80-let.A210114_162205_domaci_brzy

    Já mám za lomítkem 4 čísla, to jsem úplný mimoň... ostatní mají asi 2.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste ještě mlaďoch 3 čísla mají 80+

      Vymazat
    2. Že to ti programátoři nevěděli... asi malí profíci.

      Vymazat
    3. Starců jsou statisíce, systém je zřejmě zahlcený. Snad to přejde, zatím bude Rakušan frflat.

      Vymazat
    4. Zaregistrovalo se 78 000 starochů.

      Vymazat
    5. Je jich 418 700

      Vymazat
  27. Dámy,nezapomeňte přejít na zimní kosmetikubez obsahu vody.

    OdpovědětVymazat
  28. Marie, Gaia tím myslí, že se v mrazech mají používat na obličej mastné krémy, ne nějaké hydratační... Kůže, vystavená přímo mrazu má být promaštěná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víte, Aleno, ono je dost těžké tady žertovat, občas to zkusím (možná i další... ? :-)) a ne vždy je to pochopeno... Inu dobře, vím, že existují hydratační přípravky, ale chtěla jsem Gaiu poškádlit. Já to fakt moc nepoužívám, maximálně na noc - a to mám už 2 roky nějaké bambucké máslíčko plus další složky, od dcery, ta si to vyrábí sama a já se s tím občas trochu namáznu, po těle i na xichtu. Ráno se jen opláchnu a nemažu se ničím, maximálně jelení lůj na rty. Tak jsem si chtěla trochu zašpásovat... Ale nelhala jsem.
      Při 10minutové chůzi na tramvaj a do práce nepromrznu, ještě mrazy nebyly. Kdybych byla na horách, tak se máznu. Ale uznávám, že jsem výjimka.

      Vymazat
    2. Jo, a pokud bych se ven mazala, tak opravdu mám doporučené pouze ultralehké hydratační krémy, nic jiného, takže na mě to fakt neplatí. Když nemůžu na obličej hydratační, tak nic.

      Vymazat
    3. Ale to my, myslím, že můžu mluvit i za vás, víme, ne?
      Jsem zvyklá mazat si obličej, krk a dekolt denně ráno i večer. To mi v mládí poradila matka a fakt se mi to vyplatilo, mám pleť stále bez vrásek.
      Používala jsem vždy českou kosmetiku, ten L'Oreal či jiné zahraniční předražené obyčejné krémy s honosným názvem, které nyní obsadily oddělení kosmetiky v obchodních centrech, mě nechávají chladnou.
      Kupuji si už čtyřicet let krémy Ústavu kosmetiky, nejsou předražené a drží si svou kvalitu. Norkový výživný atd. Výborně se vstřebávají, nejsou převoněné. Už si na ně zvykla i dcera.
      https://pemi.cz/ustav-lekarske-kosmetiky/c/1206

      Vymazat
    4. Eskymáci používají tulení sádlo.

      Vymazat
    5. Já si sádlem mažu ruce až po předloktí, kdykoli s ním dělám v kuchyni, což je dost často. Vymazávám formy pouze sádlem, vždycky je přidávám k oleji na smažení, atd. Avšak není tulení...

      Vymazat
    6. Myslím, že každá z nás ví, co její pleti vyhovuje, však on ten hydratační krém taky není z vody, že? Jen se lépe vsákne, máte svou pravdu.
      A když už jsem tu včera rozpoutala debatu ohledně čaje, tak dám ještě fotku dalšího čaje, který jsem si koupila (také vypěstovaný leckde, smísený v UK, prodávaný v prodejnách M+S v ČR).
      https://i.postimg.cc/rwQq1XHP/anglicky-caj2.jpg
      Zatímco ten modrý je trojka (nejsilnější), toto je dvojka, tedy slabší, ale lahodný.
      Piju ho v tenkém porcelánu a do druhého šálku si kápnu mléko, tím se úplně změní chuť čaje, je to, jak napsala paní Smetanová v Ustláno na růžích a pod nebesy, jako když čaj zamícháte kubánským doutníkem. :-)

      Vymazat
    7. No mně se pleť mastila ještě po dvou dětech nadměrně, musela jsem chodit na léčebnou kosmetiku pravidelně na hluboké čištění, aby nevznikaly záněty. Krémy z drogerie vůbec, později právě jen na noc mírně zahydratovat po stranách obličeje (mimo T zónu). Takže se mnou mluvit o kosmetice je trochu mimo... to se omlouvám, ale ještě dnes prostě krémy nee... Nepřítomnost vrásek je prý bonus mé pleti, což je fakt.

      Vymazat
  29. Moje kosmetika na auto je Dodo Juice.

    OdpovědětVymazat
  30. Pre fanusikov umenia, ale i pre obycajnych ludi, ak by si chceli skraslit domov.


    https://www.facebook.com/watch/?v=103525648300181&notif_id=1610666350041721&notif_t=watch_follower_video&ref=notif



    P. S. Mozno ho u niektorych ludi odpisem uz len tym, ze je to moj synovec, od malicka polosirota (otec mu zomrel ako 37 rocny) a ja som sa stal tutorom 6 deti, ktore mojej sestre zostali vo veku od 1 do 14 rokov. Ale, sponzoroval som, co sa dalo, popri zabezpecenia svojej rodiny, samozrejme. Vsetci(ky) maju aspon jednu vysoku skolu (niektore aj tri) a aj stale zamestnanie. Akurat tentoho taha skor byt slobodny na volnej nohe (aj ked som v zlych casoch viacmenej dotlacil aj do vyucovania na vysokej, alebo strednej skole, no rad je nezavisly).

    Ak by ste mali zaujem, dajte mi vediet, rad pomozem v dnesnej zlej dobe jemu, ale i ludom, ktori maju radi umenie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkná práce; u nás visi obrazy od p. Rajského (majitel Rajské boudy v Malenovicích), všechno tématika Beskyd ... nebo rukodělky vnuček/ka.

      Vymazat
    2. Vystavoval uz asi vsade, okrem tych troch miest, co spomenul. Ma desiatky vystav po celom svete, robil i v Norsku, Svedsku (tam robil obrovske plochy v detskych centrach i v nakupnych centrach, kde su detske kutiky a pod.). V Polsku je mozno znamejsi, nez polski umelci. Jeho obrazy maju i taki, ako napr. Sisa Sklovska, herci a ini umelci, robil cely objekt znameho ceskoslovenskeho hokejistu v jeho restauracii na strednom Slovensku, atd. Toto som daval preto, lebo jeho obrazy dva v jednom (inak vyzeraju cez den a inak v noci) su naozaj unikatne. Mate dva obrazy za cenu jedneho...

      Vymazat
    3. Nedopovedal som. Takze ak navrhujete svoje technicke riesenia a mozno dotycni vlastnici by chceli aj umelecky dotvorit svoj dom, byt, tak vie spravit umelecku malbu celeho bytu, domu (velkoplosne cele steny), ale i dodat aj na objednavku samostatne obrazy podla predstav majitelov. Preto som to pisal, ze mozno by ste vedel popri svojej praci aj spomenut takuto moznost. Jemu by to ako umelcovi na volnej nohe urcite pomohlo.

      Vymazat
    4. P. S. Myslim ze by ste vedeli s tym mojim synovcom urcite aj dohodnut.

      Vymazat
    5. To je spíše otázka na architekta, který s klienty jedná o podobě budoucího bydlení. Vstupního jednání já se neúčastním ... jsem až profese někde na konci; dostanu zadání a dělám, pokud je zadání technicky OK. Když není, navrhnu svoje - ale architektovi, ne klientovi (k tomu profesmany nikdo nepustí, aby nepřišel o případné provize za něco..). Přímo k zákazníkovi se dostanu jen v případě, když poptá jenom topení, nebo přes montážní firmu, která poptá práci u mě.

      Vymazat
    6. Ved ja som to skor myslel takto, ze ak by ste mal moznost k tomu nieco povedat, ak by bola rec, aby ste vedel, ze je moznost. Nic ine som nemal na mysli, samozrejme.

      Vymazat
  31. Jdu se handrkovat s čoklařema o sníh. Mám připravených pár peprných bonmotů. Je zajímavé,že mě trefné odseknutí napadne vždy až s křížkem po funuse,třeba druhý den mam tzv. dlouhé vedení

    OdpovědětVymazat
  32. Strakapoud odradí všechny sýkorky http://imgway.cz/s/Jko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strakapoud a Gaia odradí všechny sýkorky.
      Gaia i psy.
      (Holuby, zvl. asfaltové, jen občas).

      Vymazat
    2. Jáchym OK, to jsem rád.

      Vymazat
    3. Já taky, už jsem se tu po vás, Jáchyme, včera pídila! :-)

      Vymazat
  33. Tady chumelí, to je krása, konečně je zima, jak se patří.

    OdpovědětVymazat
  34. Marie, nemohla byste mi poslat pár semínek vašeho snaživého kopru? Já se tu lopotím už řadu let, a kde nic, tu nic, a vám plevelí záhony! To je nespravedlivé! :-)
    Loni jsem nakonec kopr vysela mezi cukety, říkám si, ty denně zaléváme, tak to by bylo, aby nevyrostl. No a dcera za týden záhon vyplela..., prý tam vyrazilo plevele... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemohla! Jednak je to 30 let, a jednak to byl nálet od sousedů - u nás ho nikdy nikdo nesel. :-) Uchytilo se to na jahodové pyramidě, což byl tehdy takový experiment, který nakonec po pár letech skončil srovnáním se zemí, protože se prkna rozpadla a mravenci dílo dokonali. Ale semínka kopru se tam na těch 3 podlažích pyramidy zachytila dobře.

      Vymazat
  35. Aleno,
    u nás na zahradě kopr nikdo nikdy nesel, množil se jako plevel sám, babička ho část nechávala mezi mrkví, dalo se to žnout srpem.
    Dnes ani ťuk.

    druhý úporný plevel byly zahradní )šlechtěné) pomněnky. Částečně jsme je nechávali bujet kolem plotu, byly jich mraky.
    Sousedé a kolemjdoucí záviděli, rozdávali jsme sazenice a semínka - nikomu se neujalo.

    Pak během jedné sezóny poměnky zmizely. Pokusili jsme je zasít - neujaly se.
    Po šesti letech se samovolně nějaké zplanělé samy objevily, ale jen sporadicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S koprem už to mám tři roky stejně. Nikdy jsem jej nesela a měla jsem pro všechny okolo, teď i po výsevu naroste tak do výše 15cm a hotovo.

      Přidám pár kovidových i nekovidových ☺


      Američtí vědci zjistili, že muži s knírem jsou atraktivnější než ženy s knírem.

      Blíží se doba, kdy přežije ten, kdo má brambory, ne ten, kdo má Ferrrari.

      Víte jaký je rozdíl mezi Pražákem a Vietnamcem? Vietnamec mluví česky a je pracovitý.

      Mám takový pocit, že za pár dní nám počet pozitivně testovaných překročí počet obyvatel ČR.

      Chtěl jsem s Tebou bojovat rozumem, ale vidím, že nejsi ozbrojený.

      Dneska jsem přemluvil manželku, že si budeme hrát na doktora. Souhlasila a dala mi termín na červen.

      Dejte pozor na roušky, žerou lidi. Teď jsem jednu viděl na zemi a člověk nikde.

      Pane doktore, co má napsat jako příčinu smrti. Napište Covid-19. Ale on má 40 bodných ran? Tak napište Covid-19 a nečekané komplikace

      Ve tři ráno mě probudila, že se chce milovat. Povídám, ty bláho, koho já ti teď ve tři ráno budu shánět

      Proč nám Němci nevnucují jejich plat a jejich důchody tak, jako nám vnucují „jejich uprchlíky“? Nevíte to náhodou někdo?

      Koukám se na sebe do zrcadla, jaká jsem přitažlivá a krásná. Jako by mi bylo zase 20 let. V každém případě tohle víno si ještě koupím.

      Můj ex mě chtěl ztrapnit před svými kamarády. Řekl o mě, že jsem špatná v posteli. No měli jste vidět ten jeho výraz, když s ním ani jeden nesouhlasil.

      Miláčku jsem tlustá? Zlatíčko, ty nejsi tlustá, jsi prostě připravená na zimu.

      Mám otázku. Od pondělka ještě platí občanské průkazy nebo už jen certifikáty z testů?

      Vymazat
    2. Nám takhle rostou kopřivy, ale ty nezmizely nikdy.

      Vymazat
    3. liško, vtipy tak nějak aktuální, že? :-) Ale dobré, díky, zasmála jsem se.

      Vymazat
    4. No a nebo kopřivy!! Co jsem se jich navytrhávala jako plevelu, a teď, když bych se po nich utloukla, neb je chci na čaj, je nevypěstuju - vždycky chcípnou! A to jsem si kus oddenku přivezla až z rodiště, z louky. Asi musím zajít na rumiště, aby byly v podobných podmínkách, jako je naše zahrada - zem mizerná, na návozu, samý šutr.

      Vymazat
    5. Mně kopr roste,ale jsou na něm takoví minihlemýždi, některé odstraníme něco omylem sníme a když je toho moc tak to vyhodim

      Vymazat
    6. Já jsem loni na parcele na podzim likvidovala kopřivy, ale je to marný boj. Sekám je, dvakrát jsem cca 10 m dlouhý pruh u zdi plotu sousedů nastříkala Roundupem, ale kopřivy to spíš pohnojilo a povzbudilo k růstu.
      Poslední dva roky jsem se kvůli osobním starostem k tomu nedostala, tak loni koncem října jsem vytrhala dva 200 l pytle kořenů a odénků kopřiv, a to jsem zdaleka nezahlušila vše.
      Na chatě se také pokoušejí prorazit, ale tady jsou ostře sledované! :-)
      Ovšem, když na jaře chci trochu kopřivových listů do velikonoční hlavičky, tak nikde ani ťuk!

      Vymazat
    7. AD: Liska

      Tak toto nie je kovidovy. Tento je vseobecne platny!!!

      "Chtěl jsem s Tebou bojovat rozumem, ale vidím, že nejsi ozbrojený."

      Vymazat
  36. Tak dnes žádný čoklař jenom bába s nordic walking hůlkama sprdla jsem ji a ona začala drškovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte nosit baseballovou pálku.

      Vymazat
    2. Gaio, Vám by pomohlo zúčastnit se výcviku pejsků pro pomáhací účely, třeba jako vodicí psy slepců. Včera jsem pouštěla sednout nevidomou paní, doprovázela ji fenka bílého labradora. Poslušná, hned vzala místo u paniných nohou, bedlivě pozorovala okolí. Jediné, na co pak až do výstupu z tramvaje zírala, jsem byla já :-) Nebo to očumování bylo vzájemné? :-) Nemohla jsem z ní spustit oči, byla zlatá. - A pak kouknu, a naproti mně sedí pán s kotětem v přepravce, mňoukalo, asi jeli k doktoru. Veselá jízda to byla.

      Vymazat
    3. Jsem jak známo extrémně umírněný, patologicky mírumilovný a submisivní tvor.

      Ale pokud by někdy někdo nedjpánbu umlátil Gaiu mumifikovaným psem, založím pro něj účet za účelem nákupu špíčkového advokáta a dodám mu tlustý seznam argumentů pro jeho obhajobu.

      Věřím, že by dostal maximálně půl roku podmíněně (za nepovolenou mumifikaci toho psa).

      Vymazat
    4. "Gaia15 ledna, 2021 15:45
      Tak dnes žádný čoklař jenom bába s nordic walking hůlkama sprdla jsem ji a ona začala drškovat"

      Nechapem. Sprdla ste babu s "nordic walking hůlkama " za to, že nemala cokla?:-).

      Vymazat
    5. Náhodou, Gaia to dělá dobře! Ordinuje si psychohygienu a obejde se pak bez prášků na deprese (zato bába - no nevím...)

      Vymazat
    6. Baba asi rozšmatlávala běžeckou stopu.

      Vymazat
    7. Marie,
      máte přirozeně pravdu, ale
      dovolil bych si předpovědět, že si bába hned v pondělí pořídí za účelem psychohygieny zbrojní pas, bejsbolku a psa značně bojovného plemene.

      Vymazat
    8. ... čímž, Jáchyme, udělá Gaie obrovskou radost! Konečně to babča schytá, za sebe i za čokla. No, nechtěla bych se tam přichomýtnout....(zbrojní pak i s pistolí jí moc nepomůže, nestihne do pondělka potrénovat mušku)

      Vymazat
  37. Ládiku,
    asi máte pravdu.
    Nicméně ani šmatlostpé báby nejsou imunní vůči těžkokalibernímu výchovnému působení Gainy ráže.

    My všichni zde jsme extrémně trénovaní, očkovaní a odolní !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaia ale podle toho, co uvádí, bude lehká váha, po vánocích asi velterová. S tím bych si moc nevyskakoval.

      Vymazat
    2. Ládiku,
      Gaie narostlo o Vánocích 5kg břišního sebevědomí.

      Vymazat
    3. To má určitě viscerální tuk!

      Vymazat
  38. Ve Velkém kotli pod Vysokou holí zemřel pod lavinou skialpinista. V nejpřísnější přírodní rezervaci. A to je pouze 2. stupeň LN. Co tam ti lidi dělají? Proč je nikdo nepokutuje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ho dodatečně pokutují, když už ho vyhrabali, místo aby čekali na tání nebo na to, až se uvolní místo v covidových mrazácích.

      Řekl bych, že je pohřebáci nepochválí.

      Vymazat
  39. Gaio, vidíte to, jste nejsledovanější a nejopěvovanější osobnost v Noře! Tak na zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebezpečná Gaia ve stopě! :-) Já bch si nabrousila špičky hůlek a ...

      Vymazat
    2. Ba ne, my s Gaiou ten matriarchát prosadíme!!! Doufám, že se k nám přidáte!

      Vymazat
    3. Ale jo, přidáme, já jsem zakuklenej feminista!
      Jen co se odkuklím....

      Vymazat
  40. DPH.
    Účetní firmě jsem 16.12. oznámil, že od 1,1, chci být neplátcem DPH. Tak píšu faktury bez DPH (neodvádím od lidí DPH 21%) a ejhle, jedna zákaznická firma mi volá, že jsem v registru plátců DPH. Čili okrádám zkurvený stát o DPH , budu to muset doplatit a k tomu penále a v roce 22 nebudu mít nárok na paušál ani v důchodu. Proč? Zkurvený stát by přišel o zlaté vejce? Vždyť jsem parazit!!! Chce to jedině střílet a házet bomby. Svině zkurvené úřednické, pohrobci komunistů a zmrdi navždy.

    OdpovědětVymazat
  41. Proč se nesmím odhlásít od DPH?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtělo by to nastudovat zákon o DPH. V naší firmě jsem byl na DPH specialistou. Až vstanu, mrknu se na současné znění, pokud vím, záleží na výši dosaženého hrubého zisku za rok.
      Ještě si schrupnu.

      Vymazat
    2. To jste mě potěšil. Myslím, že jsem moc nedělal, hlavně konec roku byl úplně nulový.

      Vymazat
    3. Ládiku,
      asi účetní firma neučinila žádná opatření, abyste byl vyřazen ze seznamu plátců DPH.
      Třeba nepochopila, že ji o to žádáte.
      Nebo předpokládala, že jste potřebné administrativní úkony vykonal sám.
      Před lety jsme se potýkali s podobným problémem, ale tehdy to byl pro nás poměrně komplikovaný administrativní proces. Nevím, jak dnes vypadá a jak je složitý přechod od plátce DPH k neplátci DPH, ale těžko bude i dnes stačit DPH pouze přestat platit.

      Snad by pomohlo nejprve se znovu zeptat Vaší účetní firmy, kde se asi stala chyba a co lze v nastalé situaci dělat.

      Vymazat
    4. To se dá až v pondělí. Na tlf a mail nereagují.

      Vymazat
    5. https://businesscenter.podnikatel.cz/pravo/zakony/dph/cele-zneni/
      Dporučuji se podívat na Daňové subjekty § 5 Osoby povinné k dani;
      Plátci § 6 (nad 1000000 Kč obratu);

      Vypadá to, že asi nejste povinný plátce, Vaše účetní firma asi zaspala resp. neprovedla pokyn, přišla by o kšeft.

      Vymazat
    6. Pokud lze dokázat opomenutí účetní firmy, posléze můžete ji žádat o úhradu nákladů vzniklých jejich opomenutím. Stejně její služby už nebudete potřebovat, daňovou evidenci určitě zvládnete sám.

      Vymazat
    7. Pro informaci:
      § 101g Postup při nesplnění povinnosti související s kontrolním hlášením
      § 101h Následky za porušení povinnosti související s kontrolním hlášením
      § 106a Nespolehlivý plátce
      § 106b Zrušení registrace plátce na žádost
      § 106d Společná ustanovení o zrušení registrace na žádost
      § 108 Osoby povinné přiznat nebo zaplatit daň

      Vymazat
    8. Díky, plátce jsem byl z povinnosti někdy z roku 1992, kdy obrat překmitl limit, a pak jsem to nechal běžet (účetnictví není moje hobby), což je moje chyba.

      Vymazat
    9. Doporučuji obrátit se i na nick matka, má z účetnictví čerstvější zkušenosti.

      Vymazat
    10. Už jsem jim poslal mail, že je postřílím, když to nenapraví.

      Vymazat
    11. Dlouho jsem si nechával srát na hlavu, ale s tím je konec. Po zážitcích v nemocnici jsem se změnil. Mnoha lidem se to nelíbí, ale ať jdou tam, kam patří, ne za mnou. Ať si najdou jiného blbce.

      Vymazat
    12. Je fajn, že teď máte víc času, když už nechodíte tolik kroků. :)

      Vymazat
    13. Běžecké kroky měly kadenci průměr cca 160/min, to je 10tis./h (cca 8km/h) - po práci, tím jsem čas neztrácel, ale vyčistil si hlavu.

      Vymazat
  42. Vědci řeší, co s ekologicku zátěží od roušek a rukavic, 130 milard (130 000 000 000) ks měsíčně. Už se povalují na dně moří a rukavice si pletou želvy s medúzami. Které prase to pustí až do moře? Že by soudruzi z Afriky a Asie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je do moře posléze "pustí" každý, jehož kanalizace nemá před vstupem do řeky nějakou tu čističku.

      Nevím jak dnes, ale před lety byly pravidelné havárie nebo odstávky čističek, ucpaných pouhými prezervativy, spláchnutými do záchoda.

      Vymazat
    2. Horší bude, až budou v řekách plavat mrtvoly. Źraloci už se těší. A taky už to v historii bylo.
      Jinak hezkou sobotu, u nás slunce, nepřipadlo téměř nic.

      Vymazat
    3. Marie,
      nestrašte žraloky!
      Co když nejsou žraloci odolní proti covidu?

      Vymazat
    4. Nemusí! Slaná voda viry zničí.

      Vymazat
    5. Žraloky nikdo nenaučil kloktat, takže bych na to nespoléhal.

      Vymazat
    6. Soudíc podle sebe, když jsem se topila, tak mrtvoly budou dokonale prokloktané! Odpadními vodami. Spíš se obávám, aby to žralok strávil.

      Vymazat
  43. Sousedi lyžují ... nahoru za Kubotou BX: http://imgway.cz/s/19lE

    OdpovědětVymazat
  44. Ládiku, před zhruba padesáti lety se už používaly amatérské "vleky" - na kopci motor s navijákem (někdy jako doplněk vlastnoručně vyrobeného kutilského traktůrku).
    Po vytažení si lyžař připnul vzadu k pasu karabinku a stáhl lanko dolů (naviják měl volnoběh) a vytáhl se další lyžař - nebo dva až tři lyžaři, podle síly motoru a šňůry.
    Nahoře se střídali při obsluze motoru.
    Dnes by neměl být problém ani s bezdrátovým ovládáním modelářskou vysílačkou či mobilem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doba pokročila. Kubota je nafťák, ekologie vládne světu.

      Vymazat
    2. No tak na kopec holt na sáňkách vytáhnete baterku a elektromotor.
      (Může sáňky přes naviják vytáhnout i sama, pokud nahoře někdo ukotví konec lana)

      Poslední lyžař sjede s baterkou dolů a dá ji nabít.

      Nebo stačí předělat minivlek na dřevoplyn a topit ekokůrovcem.

      Vymazat
    3. https://www.provleky.cz/katalog/dily-a-prislusenstvi-pro-privesy/navijaky/elektricke-navijaky_264/produkt/elektricky-navijak-husarwinch-bst-5500lbs-2495-kg

      Vymazat
    4. Má to i dálkové ovládání.

      Vymazat
    5. Mám ve sklepě naviják na vagony, váží 90kg (motor 4kW, 3f - 380V) a 200m lana (10mm ocel), abych mohl tahat stromy zpoza potoka. Zatím jsem ho nepoužil.

      Vymazat
    6. Vida, máte možnost zřídit ESV = Ekologický soukromý vlek.

      Vymazat
  45. Královna právě na Lysé http://imgway.cz/s/Jl1

    OdpovědětVymazat
  46. Cesta na Podolánky http://imgway.cz/s/Jl2

    OdpovědětVymazat
  47. Pod jabloní se pase sedm kosáků na jalkách, co jsem jim na podzim nechala na zemi a některé i na jabloních. Někam zmizely sýkorky, ale lojové koule jsou trochu ozobané. A na loubí nad chodníkem sedí dvě hrdličky, každá na jiném. Mrzne, ale sněhu jen poprašek, Beskydy tu fakt nejsou.

    OdpovědětVymazat
  48. Odpovědi
    1. Nám zvadla jedle, ale nepadá.

      Vymazat
    2. Koupil jsem si pouzdro na foťák.

      Vymazat
    3. Na outdoorový mám měkčené na krk:
      http://imgway.cz/s/19mE

      Vymazat
    4. "Nemám být tak rychlá" prohlásila Jiřina Bohdalová po uklouznutí na chodníku.

      Vymazat
    5. https://www.datart.cz/Brasna-k-fotoaparatu-Vanguard-WIZZ-11.html?gclid=CjwKCAiAuoqABhAsEiwAdSkVVNFN_xvGvTqQsw2Yfw_AwJGxdGERv_qbZGeCler9smnDaMTVjP3JvRoC0p0QAvD_BwE

      Vymazat
    6. Loudím švýcarské hodinky s radioaktivním tritiem, co svítí samy 25 let - to bych měl do smrti. Poslední jsem kupoval před 25 lety, tak bych mohl mít nárok. Doba je zlá.

      Vymazat
    7. třeba tyhle https://www.youtube.com/watch?v=xaxs_wz9HE8

      Vymazat
    8. Pěkné.
      Anebo tyhle?
      https://search.visymo.com/ws?q=tritium%20hodinky&asid=vis_cz_2_gc2_3&mt=b&nw=g&de=c&ap=&ac=2013&cid=1785024187&aid=68960560683&kid=aud-648971701818:kwd-296203186939&locale=cs_CZ&gclid=CjwKCAiAuoqABhAsEiwAdSkVVJEbH-MEyDqJxgK6sXW2DpqzZr3bQyLa7fQToLYMydx29OVNzsC6LBoCS2wQAvD_BwE

      Vymazat
  49. Dnes jsem jela do Prahy za světla, protože to, co od rána rozmrzlo, zase začalo přimrzat. Lesem to nebylo nic moc, ale přece jen vše je rozježděné, tak to jde. A pak ku Praze už suchá vozovka, dobré místo na stání přímo před domem (lidé jezdí s dětmi na víkend ven, tak je tu volněji).
    Zítra budu zase u rodičů třídit, s oběma dětmi, tak s nimi dám řeč, co s bytem...
    Tady je teploučko, ústřední topení je holt ústřední topení.
    Syn nám zařídil netflix, tak se jdu dívat na Sabrinina děsivá dobrodružství, už je třetí série, ale napřed se kouknu od začátku, abych byla v obraze. Je to strašidelné, ale i zábavné, není to bezvýchodný thriller jako od Kinga nebo tak podobně.

    OdpovědětVymazat