21 prosince, 2018

KRTINEC č.364

205 komentářů:

  1. Pac a Pussu.
    Hezký advent.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podobne. I Vianoce, i rok 2019.

      Vymazat
    2. Pane JAHO.I Vám hezké, požehnané vánoce i rok 2019.

      Vymazat
  2. Tak na nákup a začnu slavit ten slunovrat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Berete přípravu opravdu velmi zodpovědně, Gaio. Ať se Vám slavení vydaří, já se spořádaně cournu po okolí. Kdyby náhodou nevyšlo něco přesně dle plánů, tak ať je to ještě lepší či Vám to rozhodně neuteče, však má příští rok opět celých 365 dnů.

      Vymazat
    2. Tak za pečivo a uzeniny pěkných 95 korun a za kapra půlku plus hlavu s mlčím na polévku 146. To jde,že

      Vymazat
  3. Koledy od londýnských filharmoniků a dík panu domácímu za vánoční noru ♥
    https://www.youtube.com/watch?v=6SlwnNKsidw

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Venku se valem stmívá.Dík za odkaz, Liško - jsem zvědavá, kolik koled z tohohle výběru poznám, podle názvů to zdaleka ani polovina nebude.

      Jsem si na pana domácího vzpomněla včera při Annině přání (Vánoce, Vánoce přicházejí) - děkuji jí za její připomenutí i za skladbu pro Evu. V době vzniku této skladby to ještě byly vánoce bez velkého V, nemýlím-li se - jó, časy se mění a i já se tak psát naučila a on se na svět někde teprve těšil. Ano, buďme rádi, že se tak stalo a že ho co velkorysého zakladatele a správce zdejšího většinou svobodomyslného a vstřícného prostoru máme.

      Na Echu24 přání pana Balšínka s pojednáním "Jak rozumět současnému světu" - jen 4 komentáře, Ládik!!! tam nikde. I na ACZ jsem zahlédla přání redakce, kouknu tam, zda neohlašují konec diskusí.

      Vymazat
  4. Dnes byl pojížděcí den. V Ostravě měli mnou vybraný koloped - poslední 1 kus v prodejně... další byl v Brně a Praze, ostatní prodejny měly křížek, že už není. Tak jsem ho zablokoval a vyrazil pro něj. Neprodali ho, protože prý je výstavní v prodejně. Tak jsem nepochopil, proč ho nabízeli na netu. Marná jízda.
    Stromek 690Kč, výška 2m, štíhlá hustá cizokrajná jedle s tlustým koncem.
    2 kapři = 800Kč. (omráčení a vykrvení 20Kč, jatka 70Kč, cena živé váhy 99 Kč/kg).

    Teď se rapidně stmívalo, tak rychle vymyslet a zrealizovat ukotvení stromku: 3 díry DN12, 3 trubky Cu 12x1 šikmo, 120°, osa stromku se dá rektifikovat zasouváním trubek. Hotovo za 5 minut i s úklidem.
    https://imgur.com/a/kZ4hkcq

    Echo později, prostuduju posez jezdce na kolopedu, někde u Movistaru nebo Sky nebo jinde v týmech TdF. Zítra dopoledne to asi přivezu, slíbili to, lumpové. Žádný stepler, pěkně budu sedět, má to rchloupínáky u měnitelných poloh sedla i řídítek, tak jen barevné rysky a můžou jezdit všichni. Prý je to pro trvalou zátěž i prasetem 130kg, domácí a hobby šmejdy jsem už zavrhnul.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, koloped bude fajn! Pak dáte vědět, jak to funguje, případně fotečku, taky bych měla se sebou něco začít dělat....
      Prosím, ten stromek budete mít venku? Anebo jak?

      Mimochodem, ta rekapča je teĎ otravná, samý semafor, nikdy nevím, co vlastně hledat, kolikrát to vyjde až na podesáté...

      Vymazat
    2. No , moc vkusně to nevypadá

      Vymazat
    3. Stromek mám český smrček přímo z lesa od lesáka za čokoládu a kapři taky zadarmo, byli doneseni z řeky, váha 7,5 kg a zabiti mým synem, mnou vyfiletováni. Půlku jsem dala kamarádce, jeden a půl je stejně dost. A dostala jsem krabici vín, tak je vše ok...

      Vymazat
  5. Já se dnes vrátila po převazu nohy, k matce šla pečovatelka a syn.
    Nakoupila jsem nejnutnější stravu na pět dní - telecí na dva další dny; vinnou klobásu na oběd, řízek + mleté na řízek pro matku na Štědrý večer (ona rybu nejí); kachní prsa na další svátky. Rybí polévku nevařím poprvé po čtyřiceti letech a kapra nebudu mít snad vůbec poprvé. No, všechno je jednou poprvé. :-)
    Vůbec nevím, jak to půjde, je to boj.

    Do Nory, aby nebylo jen smutno, dám k příjemnému poslechu kapitolu z knihy Schaeffera Muž ze srdcem kovboje. Je to vánoční kapitola a je moc pěkná, i pěkně načtená.
    Monty Wals, fiktivní hrdina knihy, je pravým chudým kovbojem z časů, kdy se hnávala po Státech stáda dobytka; Monty zažívá čas rozkvětu i úpadku profese. Kniha byla svého času moc oblíbená.
    Takže: Štědrý večer na ranči Diagonála Ypsilon
    http://www.uschovna.cz/zasilka/HZAM2XHC3LPDJ3FZ-PUL/
    Hezký poslech!
    (A pokud to nebudete poslouchat, tak mi to nesdělujte. Díky!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně že tu babku vám někdo pohlídá a na chvíli si odpočinete. Živý stromek já zrušila v roce 2014 a kapra kupuji jen půlku symbolicky ale brzy se vykašlu i na to a budu jíst obyčejné řízky

      Vymazat
    2. Aleno, nejde mi to otevřít, na několik pokusů. Prosím, zkuste to uložit znovu, jestli je to možné. Díky!

      Vymazat
    3. Tak ne, omlouvám se, už to jde. Chyba byla u mě, slabý signál.

      Vymazat
    4. Zrovna doposlechnuto. Moc hezké štědrovečerní vyprávění! :-)

      Vymazat
  6. Já už tu polévku z ryby baštím,měla jsem ji v poledne a teď ve 4 ke sváče. Když to tak vyšlo, že štědrý den v pondělí a vnitřnosti by se asi zkazily

    OdpovědětVymazat
  7. Zemřela Jana Štěpánková, 84 let, na embolii, po zápalu plic. Jak se dívám na fotogalerii, prý kouřila jako lokomotiva, to se pak taky může podepsat.

    https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/584962/zemrela-jana-stepankova-84-jeji-smrt-utajili.html

    Je mi líto, že odchází taková ikona. Sice jsem ji znala jen z filmů a seriálů, bohužel, ale všechny stály za to! A to se na plno jich už určitě nepamatuju.
    Taková normální rodinka, Nemocnice na kraji města, Synové a dcery Jakuba Skláře, Mistr Kampanus, Ranč U Zelené sedmy....

    OdpovědětVymazat
  8. A je tu konec pracovního roku, hurá!!!
    Svátky prospím.

    Přes poledne jsem měla velkou pauzu, tak jsme dojeli nakoupit potraviny na Vánoce. Nic moc extra nákup, ani suma v pokladně, a to mám 5 kilo masa, většinou drůbež. Uvařit bude holt nutné, to za mě nikdo neudělá. :-)

    Jak včera psala paní Tužka o klidu u nich v okresním městě, tak bohužel žiju v jiném místě. U nás i v poledne všude kolony aut, nákupní centrum narvané, nebylo kde zaparkovat, nebyly vozíky, mezi regály tlačenice. Totéž pak v tramvajích, téměř bez šance si sednout. A to tu od rána leje, všude stojí voda, kanály to už neberou. Tak si užívat, že má člověk střechu nad hlavou a teplo, je to jediné, co se dá dělat.
    Aleně díky za poslech, dnes nebo zítra se bude hodit. Taky jsem ráda, že nepíšete o dalších komplikacích s nohou, tak snad je to lepší. Ať je Vám líp!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně jsem si taky dopřála malý luxus - no, běžně si je nekupuji, aspoň ne v zimě: kanadské borůvky, krabička za 29,90. Dvě hrsti jsem dala do ovocného koláče, co se zrovna peče, a jednu hrst mám na zítra. Dělám si ráda ovesné vločky s jogurtem a trochou medu, s ovocem. Tak si je vychutnám. Myslela jsem podle názvu, že jsou z Kanady, ale to by asi byla jiná cena! :-) Zblízka čtu, že z Peru. No, taky dobrý. Jsou veliké a sladké, voní po opravdových borůvkách. Snad si někdy splním sen a naučím se je pěstovat, v nádobách. Třeba si to dám jako letošní novoroční přání a předsevzetí. Mívali jsme za mého mládí borůvek spoustu, teď abych si je kupovala o Vánocích, a z Peru.
      :-)

      Vymazat
    2. Měla jste v létě nasusit a ne provádět takovéhle ekologické zhůvěřilosti.

      Vymazat
    3. Jenže mě baví občas udělat zhůvěřilost! :-) Aspoň na stará kolena.

      Vymazat
  9. Tužka napíše,....místy to je tady jako v pohádce,....jahůdky v prosinci,...u nás měli červené, ale nevoněly,...jasně, to bylo z těch obrovitých skleníků co září za hranicemi. Slunce ničím nenahradíš.

    Dnes se kouknu po dlouhé době na televizi,...Někdo to rád horké,...viděla jsem to už víckrát,...taky na trajektu na sever, Půjčili nám, kdo chtěl, nějaká technická udělátka, jako půjčku za pár euro,...byly tam filmy,...vybrala jsem si právě to,...Někdo to rád horké. Museli jsme zůstat v té místnosti, jinde ta udělátka nešla zapojit,....poblíž seděl Bulhar,...a občas mrknul, na co se to dívám,...neznal to, optal se, co to je,...pak si to přehrával opakovaně a měl z toho radost,...no řekněme stylově,...Vánoce v létě. Je to jeden z mála filmů, které můžu opakovaně.

    Jo, ....nikdo nejsme dokonalý,....díky za krtinec,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle oddychovku už jsem taky viděla víckrát :-)
      S filmy a knížkami, duševní potravou, je to jako s jídlem obecně. Jednou máte chuť na sladké, jindy na hořké, kyselé..., a nikdo pořádně nevíme, proč. To samé s hudbou, pokaždé sedne něco jiného.
      Mně dnes padlo do oka franc. drama Julia. Francouzi umí komplikované postavy, psychologii... a tenhle příběh je o alkoholičce, která už přišla o všechno, i o práci. Aby získala peníze, zapojí se do únosu dítěte své sousedky... zatím je to dobré, asi to dokoukám do konce.
      Dnes si prostě potřebuju umazat nohy v blátě, a nejen nohy. A ta herečka to hraje hodně dobře, prožívám to s ní (Tilda Swinton).

      Vymazat
    2. Pořád na ten film myslím, měl velice silný závěr. A čekala jsem, že po tom celkově drsném ději musí přijít nějaké světlo.
      Drsná alkoholička, téměř neschopná nějakého lidského citu, jedná s uneseným chlapcem (provedla to kvůli 2 milionům výkupného) jako pistolnice, řve na něj a míří zbraní, 8letý kluk ji nenávidí. Postupně se ale v problémech při útěku v poušti sbližují, snad že oba jsou opuštěné bytosti bez lásky. Skutečný (mateřský) cit v sobě únoskyně najde, když chlapce ohrožují další grázlové a ona jim v mžiku a bez rozmýšlení hodí celou částku výkupného, aby malému zachránila život. Dlouho jsem nic působivějšího neviděla.

      Vymazat
  10. Taková Vendlová a Milion chvilek musejí blahem hýkat, když jejich akce podporují takováto individua
    https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/fetacka-katka-k-vanocum-bych-chtela-na-ubytovnu_507492.html

    Drogy ji viditelně poznamenaly, stále si ale udržuje alespoň částečný přehled o tom, co se ve společnosti děje. "Kdo je náš prezident, samozřejmě vím. Miloš Zeman. Vím, že se motá, když něco podepisuje, to jsou věci, které se profláknou hned," rozpovídala se Katka, která byla i na listopadové demonstraci na Václavském náměstí. "Vím, že byla stávka, že chtěli tu demisi, ale ani nevím, co je demise. Těch lidí tam bylo fakt hodně. Líbila se mi hláška, že Rusko není Česko. Protože těch Rusáků a Ukrajinců je tady fakt strašně moc. Když jdu na pracák a dívám se na ceduli, kontaktní osoba je Rus. Rus anebo nějaký Vietnamec," vypráví.

    OdpovědětVymazat
  11. Dnes sudé datum 4x dvojka dvě jedničky jsou také 2 a osmička je 4x2.
    Copak se nám přihodí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mně určitě mimořádného nic, jen se ještě musím vypravit (či až zítra)koupit kousek šunky v kuse do štědrovečerního salátu plus pár drobností a vykoupat Mišpuli. Pro máslové vánočky a kapra jsem vyslala mého jedince, snad se trefí do jeho celkové váhy tak 2,5 kila, jak vždy požadovala maminka a vyhovuje i mně, 24. smažím jen potřebné 3 porce, zbytek zamrazím a bude příležitostně pokmínovaný na másle.
      Večer na ARTu Nabucco - dokonce záznam z loňského ledna, ověřovala jsem si, že jsme na tomhle přenosu byli, pravda v jiném kině a spokojení:
      https://www.lidovky.cz/kultura/prilis-obradny-nabucco-z-met-operni-panorama-heleny-havlikove.A170110_111906_ln_kultura_jto
      Kdo ví, jak a s kým by si paní Havlíková dokonalou inscenaci tohoto díla představovala, já se - asi na rozdíl od ní - ráda podívám znovu. Na internetu asi nebude, dnes je tam do večera Oněgin z minulé soboty - doposlouchala jsem včera.

      Venku právě 7,4, kdo ví, kdo z nás ještě z domácího okna kouká na sníh.

      Vymazat
    2. Sněhu zbytky, deště 0,4mm.

      Vymazat
  12. V té hloubce je v 1kg uhlí stlačeno 20 litrů metanu.

    OdpovědětVymazat
  13. A pan Větvička vám vysvětlí, pročpak je tak špatný mobil Huawei:

    Pozadí hysterie proti Huawei – Američanům chybí zadní vrátka
    http://jdem.cz/eqbkh9
    Huawei totiž odmítla americké NSA poskytnout do svých mobilních zařízení utajené přístupy pro americké tajné služby v rámci amerického vládního programu PRISM, jak o tom nedávno hovořil Edward Snowden. Američané nemají zadní vrátka do integrovaných čipů v čínských telefonech, protože čínské firmy vyrábějící integrované obvody nikdy s americkou NSA nespolupracovaly. Ještě donedávna to nevadilo, protože čínské telefony se prodávaly jenom v Asii a v Indii, v menší míře v Evropě....
    ---
    Jo, odposlechy - jsou ty správné a pak ty špatné. Třebas když Američani léta odposlouchávali mobil Merkelové, to bylo spochopitelně správné! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. U nás 11°, ale takový vichr, že poryvy převrací popelnice. Převrhlo to kontejner s plasty a ty lítají všude kolem, běs. Od rána už dvakrát malé ledové krupky s vichrem, pršet přestalo až teď.
    Potřebuju, aby se to zklidnilo. Mám k večeru sraz s mladými, na náměstí na trzích.

    OdpovědětVymazat
  15. Jela jsem nakoupit, ještě mě to letos téměř nezasáhlo, tak jsem si to užila dnes. Děs! Koupila jsem hlavně květiny lišákovi a taky na vánoční vazbu, měli zajímavé gerbery a krásné lilie. Budu aranžovat až v pondělí, zřejmě ještě dokoupím růže. Lišák dostal fialové tulipány, vždycky mi je kupoval. Jsem zase pěkně načnutá.

    U nás od rána teplo, byla i duha, jak napršelo a byla mokrá země. Po sněhu ani památka. Kapra jsem hned ráno přestěhovala do lednice a peču marokánky. A namelu si strouhanku z rohlíku, suším je na topení dva dny. Vytiskla jsem lístek na Pohodu pro syna a zabalím ty čtyři dárky, co mám. Uklidím až zítra, vtrhla mi sem rychlá rota (moje zvířena), tak jsem rychle lehce vytřela, ale velký úklid by mi byl prtplatný. Pod meruňkou se mi procházejí tři hrdličky, na zemi je slunečnice a to, co ptáčci při krmení vyhrabou, tak tam hodují.

    OdpovědětVymazat
  16. Píší, že tady prší. Byl jsem venku, jsou to takové suché kapky. I na zemi je sucho.

    OdpovědětVymazat
  17. A já zase seriál Matka, 150. díl...
    Ráno jsem koukala, že mi z rány, kterou mi odsáli hematom, vyteklo moc něčeho a náplast už je vyboulená.
    Tak jsem se cestou k matce zastavila v lékárně, koupila si sterilní větší překrytí + Ajatin (doma jsem injekce a pod. desinfikovala kubánským rumem :-))
    Podotýkám, že včera byla u matky pečovatelka a k večeru syn - mami, nic nedělej, my se postaráme..
    Dnes v 11 hodin matka seděla na posteli, oblečená ze včera (neměla pyžamo), nevečeřela, nesnídala, nevyměnila si potřebnou pomůcku...
    Tak jsem ji dosoukala do koupelny, to nejdůležitější osprchovala prostě na zemi před vanou (pak jsem to vytřela), dovedla ji do kuchyně, převlékla, udělala jí bílé kafe + koláč, dala jí léky, namasírovala jí záda Aulinem, převlékla postel, dala prát prádlo a začala vařit oběd (pozdní...:-). Telecí na žampionech s rýží.
    Připravila jsem jí léky na týden, zalila kytky,nabila jí mobil, dala jí kafe na svačinu, misku s oloupaným a nakrájeným ovocem, do pokoje čaj a namazané toasty k večeři k posteli, noha mi zatím protekla i do větší náplasti, tak jsem se ještě znovu ošetřila a v půl šesté vyrazila tramvají domů. Půl cesty jsem stála, mohla jsem někomu říci, ale nějak jsem neměla sílu ani na to.
    Snědla jsem rohlík a ležím...
    Už prostě před sebou jenom ty dny hrnu.

    Tak Vánocům si zpívám s Jiřím Bulisem: Vánoce, já vás neznám, jste pro mě jen slovo, smutný pojem... (nebojte, v písničce to dobře dopadne :-) )
    https://www.youtube.com/watch?v=g2wh1eSMx34



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si s matkou taky užila a když jsem jednou už nezvládala a nechala ji chvilku samotnou,tak ona si zlomila obě ruce,to pak tedy byla mňamka 100x denně přepínat ovladač a tak.....

      Vymazat
  18. Naše 2 budou příští týden u m., vychází to jednou za 4 roky. Opět ve vlaku celý den i večer, návrat v noci. Bez stromku, ryby, cukroví, stolu. Ty oči...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nanic. Ale snad to už brzy skončí, vždyť té starší už bude 18, to je jediná naděje.
      Tak ať to děvčata i vy se čtvrtkou nějak zvládnete!
      https://www.youtube.com/watch?v=FKALc9gXtLs

      Vymazat
  19. Takže dobře jsem se dnes měla jen já.Byla jsem s těmi milými lidmi,co koukají z okna na rozhlednu,na výletě se předvánočně naladit.Byli jsme v Třebechovicích pod Orebem na výstavě betlémů, bylo jich tam snad sto plus ten největší a mechanický, Proboštov, nádhera. A pak večeře na té rozhledně, co na ní koukají z okna,panenka, brusinky a smetana hranolky a zmrzlinový pohár, úplná lahoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Vám to přeju, však jsem zažila taky plno hezkých Vánoc, prostě je to tak, jak to je.
      Děláte dobře, že chodíte mezi lidi, na výlety, dobrá večeře, prima!

      Vymazat
    2. Já byla zas kolikrát na Štědrý den na pohotovosti,jednou se zanicenym zubem,což jsem nejprve myslela,že hnisava angína, jak mi to zvetsilo uzliny a několikrát se synkem,když ho bralo v detstvi astma
      S tou nohou si nezahravejte,nebo budete mít bercák až do smrti.

      Vymazat
    3. Já trpím na Silvestra. Jednou jsem málem umrzla, když jsme jako děvčata šly na půlnoční výšlap na vrch Vavřinec, a byl ten obrovský pokles teploty v noci - my jen ve větrovce nebo svetrech. - Pak jsem si před půlnocí při výšlapu se štěnětem zlomila zápěstí na ledě, od té doby nemůžu hrát na housle, je to asi 9 let. A to prosím bez alkoholu, co bych si asi přivodila, jsouc opilá....

      Vymazat
  20. Dám do Nory zase jeden dárek, není to nic vánočního, ale je to primový kreslený seriál, starý dobře dvacet let. FUTURAMA!!!
    Myslím si, že by mohl bavit Jáchyma a možná taky Marii, Zdeňka, třebas i některé "zabukysty", tak se koukněte na první díl (ono se to nikde už jen tak nenajde), a pokud vás to chytí, občas dodám další díl. Je to schválně s titulky, protože je to senzačně namluvené a dabing by to pokazil.
    Takže Futurama S01E01 Space Pilot 3000
    http://www.uschovna.cz/zasilka/IBC2I678BK6VSLW4-WBI/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ráda stahuju.

      Vymazat
    2. To byl jen takový otvírák, tady je už pořádný "nářez" - jak byli na Měsíci
      http://www.uschovna.cz/zasilka/IB8C37RIN7AGDMVI-PA5/

      Vymazat
    3. Aha, tak na tohle já momentálně nejsem zrovna naladěná :-), snad později. Vlastně i ze Simpsonových jsem viděla jen pár dílů, moc mě to nebralo.

      Vymazat
    4. Já si myslela, že vás to možná bavit nebude. To nevadí, někdy dám zase něco jiného... :-)

      Vymazat
    5. Aleno, někdo to určitě ocení :-), možná i já časem. Momentálně mám ale rozkoukané Mad Men a Grimma, první spíše pro poučení, druhý mě hodně baví, u obou nejsem ani v polovině mnoha sérií.... takže mám ještě dlouho na co koukat. Sem tam si to proložím filmem podle nálady, a jsem úplně blažená. Leč moc děkuji za ochotu, cením si toho.

      Vymazat
  21. Ty mladé kebulky mě vždycky obšťastní. Zavzpomínalo se na leccos, vyplynula na jevo i nejedna brutalita, jak se k sobě ty dvě dcerunky chovaly, dokonce jedna druhé probodla nožem stehno, když byly samy doma... Nakonec se na to se smíchem vzpomíná. No manželé jen protáčeli oči a šeptali si něco o skrytém nebezpečí... :-)
    Na trzích nebylo k hnutí, lidi ani moc nekupují, spíš se tam jdou bavit, spousta dětí všude. Převzala jsem dárky, odevzdala svoje, a po kávě a pokecu jsme se rozloučili, starší je trochu marodná.
    Z tramvaje i pak pěšmo jsem obdivovala úplněk. Neskutečně září, na té do čista rozfoukané obloze. Tak ať přinese úlevu, hlavně vám, kdo máte nějaké stíny a bolístky. Bude líp.

    OdpovědětVymazat
  22. Tužka napíše,...i když to na první, druhý, třetí ,...pohled někoho z venčí, kdo vstoupil na území statku, nevypadalo, byla jsem ve své podstatě hýčkané dítě. Moji pěstouni nikdy na mne nevztáhli ruku, nikdy nekřikli,...vždycky jenom vyslovili zcela klidně, co bych měla dělat a udělat,...no a já jsem to udělala.
    Štědré dny tohoto období si byli velice podobné,....

    Ráno, ostatně jako každý den v roce, se pracovalo ve chlévech, zaopatřovala se zvířata a ručně dojilo,....vypomáhat chodila z vedlejší vesnice asi čtyřicetiletá paní, manželka závoráře a osožáka v jednom./ Bydleli v drážním domku u závor, které ručně obsluhovali a měli ještě za úkol každý den zkontrolovat úsek kolejí k dalším závorám, manželský rozpis služeb, někdy místo ní přišel její muž, někdy i jejich dva synové, kteří už byli v učení. Dodám, že platba byla vždy ten den, většinou v naturáliích, podle dohody, co zrovna potřebovali./
    Takže tak kolem sedmé ráno jsem si s plechovým hrnečkem přišla do chléva nadojit mléko a nesla si s sebou krajíc chleba /suchý/, ten jsem si vložila do úst a pomalu odjídala, aniž bych se ho dotkla. /Takhle snídám stále, chodím s krajícem chleba v ústech, neupadne mi ani drobek, rozhrnuji závěsy, jdu pustit psy se vyvenčit, obejdu dům, zahradu, dělám kontrolu,..../ Zpět do dětství,...Ve dnech volna bylo mým úkolem dojit kozy. V zimě už to bylo velice málo mléka, skoro nic, byla to jen masáž vemínek, kozy byly už většinou zabřezlé. Mléko jsem donesla do přípravny, bylo pro prasata. Nadojené mléko jsem dávala i kočkám a psům, těm se do toho sypalo rozdrcené obilí, nebo vařené brambory.Psi to bezproblémů zkonzumovali a nevím o tom, že by některý marodil.
    Když jsme ukončili práci, šli jsme s mým nevlastním dědečkem do našeho lesa pro vánoční smrček. Babička mu ve dveřích vždycky nakazovala,....nééé, abys dítěti uřízl nějakou ubohou vokřeš, přines krásný smrček, ať má vánoce.

    V lese to probíhalo tak, že dědeček se vždycky zastavil u krásně rostkých smrčků, hladil jejich větvičky a říkal,....z tebe vyroste krásný strom, ten nemůžeme uříznout. No, a hledal takový malý nepravidelný, a vždycky říkal, nařežem několik větviček, opravíme ho, zavrtám ty větvičky, neboj se, bude to stejně hezký vánoční stromeček, alespoň nám udělá radost, protože pořádný smrk by z něho nevyrostl.

    Nóó, nevlastní babička nás vyhlížela, a když spatřila smrček, který dědeček postavil u dveří,...spráskla ruce a řekla,...Panenko Mariá, ty to vidíš, zase vokřeš.

    Když jsem letos,...a i v minulých letech, viděla ty krásné vánoční stromky, letos jsem jen rychle prošla kolem,.....kavkazské jedle, hotový les stromků,....v obavách asi, aby to prodali, tak stromek, nádherný, velký jak já,...za šest stovek. Mé vnitřní dětské já se choulilo smutkem, tak krásné stromky, uříznuté, už mrtvé,....stále zjišťuji, celý život, že forma dětství, ve kterém jsem vyrůstala, mně duši i mysl a i city nezvratně natvarovala,....nic s tím nenadělám,....budu mít Štědrý večer s malinkatým smrčkem v květináčí a na jaře ho vysadím v zahradě.

    Hezký, předvánoční večer přeji,...kdo máte problémy s vánočním časem, opouzdřete se tam uvnitř, ať vás nedostanou do kolen,...já už jsem několik dní v tvrdé ulitě,....a bude li to nevyhnutelné, tak se i zavíčkuji,....a až po Vánocích se z ní vysoukám,....a taky můžu malinkato doufat, že budou krásné a šťastné,....ale jen opravdu malinkato,.....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  23. Testnul jsem koloped; kopec, 10 minut, sprcha. Jiné svaly. To bude maso.

    OdpovědětVymazat
  24. Pan Fischer by dal veřejnému prostoru červenou kartu. Není to ta open-karta?

    OdpovědětVymazat
  25. Malá šiška uheráku
    jsme jak smečka vlkodlaků
    zítra nutno koupit dlouhou
    to je u nás všech tří touhou.

    OdpovědětVymazat
  26. Tužka napíše,....a máte to ten opravdový, pravý uherák z oslího masa?
    Koupila jsem si ho v Maďarsku jen jednou,....jen jednou proto, že je tak aromatický, že ty vůně cítím i vydechovat ze své kůže. Když jsem si lehla a dala ruku pod hlavu, začala jsem cítit tu vůni uzeniny,...tak jsem se očuchávala,...a protože jsem málo vypolustrovaná vlastním sádlem, aby to pod kůží zachytilo, tak ze mne to aroma se vypařovalo docela fest.
    Hrozně mi to vadilo, jak mám dobré spaní, tak jsem nemohla usnout,....no a pravý uherák jsem na pracovišti nakrájela, zakoupila dalamánky a naporcovala je taky,...a dala na svačinový stůl v plen. Odpoledne byly talíře prázdné.
    Jsem nekuřák, tvrdý alkohol nepiju,...mimo rumu,...moc nekořením, nesolím,....mám dobrý až výborný čich/ už jsem o tom psala, jak jsem jeho pomocí několikrát cítila unikat plyn, na ulici i v budově a byla jsem zachránce velkého maléru,...plynaři mi osobně přijeli domů poděkovat./
    Píšu to proto, že při masáži poznám, co dotyčný/á/ před pár hodinami jedli,....tělo to vydechuje,...nejvíce jsou cítit fazole a hrách, cibule, česnek, pak kvasné výrobky, košťálová zelenina, zejména brokolice a květák, samozřejmě vejce, káva, čokoláda, pivo, alkohol, druhy koření, rozpoznám i druh masa, nejvýzaznější je vůně kachny,...uzeniny, ale i ovoce,...samozřejmě jim to neříkám,...to prostě je součást trávení,...tělo dýchá i kůží a esence z potravin jí procházejí.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme byli s rodiči v roce 68 v Jugoslávii (tehdy to šlo volně, to byl takový rok). O cestě a zážitcích dnes psát nebudu, ale. v jednom kempu dole u Dubrovníka jsme potkali jiné Čechy, se synem, a rodiče se dohodli, že budeme dál putovat spolu, dvě auta, dvě rodiny, bylo to fajn. Pán i paní dělali v řeznictví a měli sebou pravý UHERÁK! To bylo tehdy pro mne něco nedosažitelného, úžasného!
      Nechali nám jednu celou štangli, prožili jsme společně krásný týden, jim se pak porouchalo auto a vydali se domů sami My ještě cestovali a večer co večer jsme měli uherák - ono je to takové suché, a když to nemáte jak tence nakrájet, koušete tlustý plátek, neleze to do krku - no tehdy se mi uherák tak přejedl, že ho celý život nemusím a stačí jen, když ucítím ten mírně zasmrádlý pach a mám dost.
      Takže to je jiný pohled na uherák - neboli čeho je moc, toho je příliš. :-)
      Asi je lépe, když předměty touhy zůstanou vzácné.

      Vymazat
    2. Hlad ukojí nebo oběd nahradí už 10 deka. Kam se hrabe hospodská delikatesa nebo uho.

      Vymazat
  27. V síni voní stromek.
    Voní celý domek.
    Voní řízky, cukroví
    jsou i lidi takoví
    co věří na zlaté prase
    že přijede na klobáse;
    voní žloutek voní bílek
    voní řepa, mrkev ba i lilek
    voní špajzka, lednička
    jaká je teď maličká.
    Děti v Afru dmou se hladem
    pole jim tam leží ladem
    zrezivěla ruchadla
    máma znovu zapadla.
    Táta odjel do Nice
    nechtěl vidět opice
    rád by našel zlatou žílu
    myslel, že mu dají vilu.

    OdpovědětVymazat
  28. Jsem člun nafukovací.
    Vidím vesty plovací
    jak se blíží z Mali
    na hruď jim je dali.
    Pendluju tu z Tripolisu
    nesou si i tiramisu
    vyložím je v Napoli
    nebo někde na poli
    záchranářům z frontexu
    podle EU kodexu.

    OdpovědětVymazat
  29. Utíkají před prací
    reflex mají stříkací
    to se jim to naparuje
    když je němec adoruje
    maje reflex vítací.

    Budou dělat v mercedesu
    sklánět hlavy u výkresu
    vybírají barvy
    přitom jedí larvy
    tři paprsky na svém dresu.

    OdpovědětVymazat
  30. Cunami pronikla až 15-20 metrů do vnitrozemí. Dnes mezi Sumatrou a Jávou. 62 mrtvých.
    Kurňa, já bych raději odešel, než se utopil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píše to Echo, mě by to nenapadlo.

      Vymazat
    2. Už píše 168 mrtvých, tak do projelo možná 16-17 metrů.

      Vymazat
    3. To je hrozný, co udělá 1 m vysoká vlna. Když lidi nejsou připravený...

      Vymazat
    4. Tsunami nebyla vysoká, jen zhruba metr

      Z Výzkumného střediska tsunami v Indonésii přicházejí další podrobnosti o tsunami. „Skutečně nebyla veliká. Vlna měla asi jen metr,“ řekl agentuře AP Gegar Prasetya. „Potíž je, že lidé mají tendence stavět všechno příliš blízko pobřeží.“

      https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sopka-krakatoa-rozpoutala-tsunami-zranenych-jsou-stovky-mrtvych-desitky-63085

      Vymazat
  31. Budu muset vstát a napočítat Rusovi trojhalí. Ukrajinci prý dělají furt. Zbytek prý stačî po svátcích.

    OdpovědětVymazat
  32. Já pravý maďarský uherak vůbec nekupuju, nevím co na něm lidi mají. Mně na rozdíl od Aleny přijde moc mastný. A je též zbytečně drahý. Kupuji polický uherák, ten je z Police nad Metují a letos měli jen ty maličké štangle,40 dekové, asi aby se člověku neprotočily panenky kolik by stála velká. A ještě mám lovečak a pytláci kotlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedla jsem ho párkrát v životě, vždycky jsem si řekla, co na něm lidi mají. Salámy mi teď vůbec nechutnají, když vidím, co je v nich tuku a bůhvíčeho dalšího, viz různé analýzy.... jen jaký dobrý býval gothaj, dnes je to humus největší. Kupuju si vlastně jen šunky nejvyšší kvality, vepřovou, krůtí, kuřecí.
      Objevila jsem rybí salát s hříbky - v Kauflandu ho mají připravený velice chutně, asi to bude můj nejoblíbenější rybí výrobek. :-)

      Vymazat
  33. Pravý uherák, ty dlouhé štangle, mívají v globusu za pultem. Čtvrtku už tam znají. Stačí, když se přiblíží a už se na ni usmívají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady u nás fungovala síť maďarských prodejen se žrádlem a uzeniny nebyly nic moc,sice to tam krásně vonělo a vypadalo,ale na chuť nic moc kupovala jsem tam nudle,ty byly suprové

      Vymazat
    2. PS
      ty obchody už skončily, bylo tam dost draho a člověk si něco koupil tak jednou právě pro tu nic mocost

      Vymazat
    3. V Havířově byl taky jeden, kupoval jsem tam Tokaj.

      Vymazat
    4. Kupodivu tam měli i slovenské jídlo, kupovala jsem ovčí jogurty a sýry těch by mohlo být v obchodech víc.

      Vymazat
    5. Jo, byla tam žinčica ze Zázrivé.

      Vymazat
  34. Babica nedává do bramborového salátu sterilovaný hrášek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babica není kuchař, to je cerebrita z novy.

      Vymazat
    2. Ten hrášek tam je podle mého nejdůležitější

      Vymazat
    3. Já taky ne. Hrášek zbytečně nadýmá.

      Vymazat
  35. Herkules je taky dobrý salám nebo ten obalený v pepři

    OdpovědětVymazat
  36. Pravé české vánoce a koloped v dolní pozici:
    https://imgur.com/a/9BdOHhi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jste na ten stroj přišel? Nebudou na tom cvičit děvčata? Nějak mi to k Vám nesedí.

      Vymazat
    2. Kolik to stálo a jaký rozdíl mezi rotopedem?

      Vymazat
    3. Je to nastaveno na tu 12letou, jsou tam rychloupínáky, přestavba je za 10 sekund. Chtěl jsem to už dávno, rotoped je naprd, půjde do sběrného dvora. Tohle je profi, má to geometrii normálního závodního kola a matroš pro trvalou zátěž (ložiska SKF..., jenom kliky to má 170mm, já jsem zvyklý na 175mm, bo nejsem rychlostní, ale silový typ).
      Bylo to "v akci", sleva 9000Kč, po slevě za 16. Nemá to elektroniku!! Nevím na tom, kam jedu a jak rychle. Ale já stejně jedu na pocit, na tep.. a je to před televizí. Pustím na sebe ČT24 a přejedu je. Šoupnu na disk magnet, na vidlici bezdrátové čidlo, na řídítka ajfon a bude mě to počítat, kdybych potřeboval...

      Vymazat
    4. Ládiku,
      z téhle strany mi to přijde jako poctivá kovářská práce, nebýt toho plechu z valchy místo výpletu kola, jako by to bratrům Veverkovým z kovárny vypadlo, když po dokončení ruchadla neměli co dělat.
      Akorát ta madla měla být buková barva černá a sedlo kožené, ale to se dá dotvořit.

      Ale má to styl!
      To má mechanickou třecí brzdu?
      Chtělo by to malé pendlovky s kukačkou místo displeje a kuličkové počítadlo ujetých kilometrů z dřevěných korálků či vlašských oříšků na drátě.

      Mně se to líbí, závidím.
      Pošlete fotku, až to budete zasouvat pod postel.
      Já už bohužel palandu nemám.



      Vymazat
  37. Možná, že Krakatoa poslala jen předzvěst, varování. Třeba budeme mít delší dobu zataženo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás zatím slunečno. Podle Krakatoi nazval Čapek Krakatit. A to byla nějaká síla! No, nestrašme se před vánoci, stačil ten čtvrteční výbuch v dole, včera mě ty sirény úplně vykolejily...
      Tady máte v článku typy na louskáčky
      https://www.prozeny.cz/clanek/zjednoduste-si-louskani-orechu-vsadte-na-tyto-rady-a-skvele-pomocniky-8534

      Hezkou čtvrtou adventní neděli všem!
      https://www.youtube.com/watch?v=y3K5oLg-Fq4

      Vymazat
    2. Tyhle louskáčky jsem dávno prověřil, zničím. Svařím si svůj. Stejně dobrým louskáčkem jsou stavitelné instalatérské kleště Rothenberger, alespoň 250mm, to zničit nejde, ale je z nich binec.

      Vymazat
    3. To o tom Krakatitu jsem též chtěla napsat, ale liška mě předešla. Krakatoa vybuchla 27.8.1883,zvláštní datum z hlediska numerologie a zas ta 3 na konci.největší výbuch v 10:02 dopoledne a síla 100az150 megatunTNT.Výbuch byl slyšet až v dálce 4600 km,což je největší vzdálenost na kterou kdy byl zvuk zaslechnut
      Dnes je zbytek ostrova pokryt hustým zeleným lesem a nic nepřipomíná dávnou katastrofu,jen malý ostrov Anak Krakatau, který se po letech vynořil z hlubin občas zlovestne zabafá

      Vymazat
    4. Já všechny ořechy louskala na kusu prkna kladívkem - venku - pohoda, klid, skořápky do kýble, ten vysypat do pytle do sběrného dvora. Nádhera!

      Vymazat
  38. K téměř ježíškovému rodinnému přírůstku - Ládikovy!!! klouby si určitě budou lebedit a snad se na něj nebude časem jen usazovat prach či odkládat oblečení (tak by to dopadlo u nás, kdyby tu zabíral prostor) a i s nuceným pohybem doma zkušený Jáchym se se zastrčením pod postel mýlí. Kolik stálo kilo železa? Mě by měřič rychlosti a ujetých kilometrů na rozdíl od Ládika!!! nějaký čas motivoval. Jaký je vlastně rozdíl mezi tímhle kolopedem a rotopedem?

    To: Liška
    Jakou zkušenost máte s naturálními víny? Jsem si o nich četla ráno u kafe, asi ani zkusit nemusím. Místo adventního věnce máme opět jen jednu svíčku s 24 dílky, na kterou jsem si včera opět nevzpomněla - doženu dnes. Venku sem tam kousek modra a u slepic hned po ránu tři velká vejce.

    To: Gaia
    Jste se včera poměla, my už betlémy poobdivovali v předstihu ve Znojmě. Jeden echt český z Třebechovic máme někde nevystříhaný.
    Asi chystáte doma opět nějakou sešlost - soudím dle popisu nakoupených laskomin.

    To: Alena
    Tak mě napadlo, zda by nebylo jednodušší, kdybyste se s maminkou dočasně sestěhovaly - pokud nejsou obě obydlí jen garsonky či malé jednopokojáky. Nějakou jinou přesvědčovací metodu by to asi chtělo, aby chtěla do domova s celodenní péčí sama, je-li to trvale nad sílu jednoho, byť s občasnou pečovatelskou službou, přece jen ve městech dostupnější než třeba u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rotoped nemá stavitelnou geometrii, rozsahy zátěží, není pro tréninkovou zátěž - je pro domácí použití, maximálně hobby zátěž. Na tomhle můžu jít do stupaček a nepochoduje to, nekroutí se to, neprokluzuje... je to trenažér. Můžu si tam dát sedlo ze svého kola. Jediná chyba snad je, že nemá volnoběh. Ale můžu ihned povolit zátěž (je spojitá, žádné stupně). Asi dokoupím jiná řídítka, do kopců potřebuji širší úchop (rohy) kvůli hrudníku.

      Vymazat
    2. Tak někdo dorazí a hlavně na Silvestra,aby zbylo a nemusela už do marketu,i když teď v Albertu se sbírají body na malé lego.Na Silvestra zas pořádám akci,letos asi 7 lidí

      Vymazat
    3. To: Ládik!!!
      Hlavně, že nechybí nastavení pro jízdu s kopce (tak jsme s holkama nejraději jezdily při "kolocvičení" ve vodě).

      To: Gaia
      https://magazin.aktualne.cz/filantropove-dobrovolnici-dobri-lide/r~e16c76d4021511e982ca0cc47ab5f122/
      Kdo ví, zda se stejně pozorně a osobně tihle filantropové věnují i svým nejbližším, že.
      Pro mne jste vzory filantropů v rámci svých možností právě Vy i Ládik!!!.

      To: Jáchym
      Foto z Vašeho nového foťáku už tu vlastně nějaké bylo? Budu si muset nedbal prolítlé krtince prohlídnout znovu.

      Jó, krtince - že nám jich opět na domácí dvorní zahrádce přibylo, venku taky. Snad krtci nečekají velkou vodu.

      Vymazat
    4. Naturální vína? To jsou vína autentická, tedy vína, jak je dělali naši dědové. Já mám kamaráda Petra Nejedlíka a jeho vína můžu. Jeho Orange je naprosto skvostný, taky u mě stojí 750... a to jsem z levného kraje :)) Když jdu k němu do sklepa, tak otevře pár vzorků, to se ke mně rádi přidávají i jiní, protože má pro mě slabost a vybírá top vína. Ale je pravda, že ne každý by je ocenil, nemusí je ani můj švagr vinař.

      Vymazat
  39. Poslal jsem Rusovi na stavbu 3 haly, ať mají Ukrajinci přes svátky co dělat.

    OdpovědětVymazat
  40. Přátelé soukrtci, odjíždím na Moravu, minimálně na týden, a asi i první lednový týden budu u stroje jen sporadicky. Takže Vás předzásobím aspoň dvěma novými jamkami.

    Zároveň přeji všem příjemné prožití svátků, a v příštím roce hodně štěstí.
    (To kolikrát stačí... :o).

    Konec tohoto roku jsem měl opravdu náročný, tak se snad v roce 19 do Vašich hovorů vmísím častěji. Mějte se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenku, děkujeme za laskavost a přeju též vše dobré a hodně štěstí. V tu větší ukecanost doufám!

      Vymazat
    2. Také zdravím, děkuji za možnost pobýt v Noře, přeji panu domácímu pohodu a klid a---omlouvám se, že už jsem do jedné jamky vletěla...

      Vymazat
  41. Stalo se mi několikrát, že se se mnou dal starý člověk do řeči, a nebyl k zastavení, a nebyl.... říkám si: asi se nemá komu vypovídat.

    Teď jsem četla u Petráka, že "Podle údajů uveřejněných agenturou Reuters přibližně dvě stě tisíc starších lidí za poslední měsíc ani jednou nepromluvilo s někým z příbuzných či přátel."
    Pokud to tak je v Británii, zdá se logické vysvětlení, že důvody jsou mimo jiné vysoká životní úroveň a samostatnost obyvatel, individualismus, orientace na výkon během produktivního života, příbuzní rozptýlení po světě, atd. Stejně je to ale hrozná představa, takhle opuštěně žít ve stáří, to bych nikomu nepřála.
    A ministerstvo pro osamělost? ... :-) To bych tedy byla zvědavá, jak by věc řešilo a s jakým úspěchem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to obrácenou populační dynamikou, pyramida obrácená na špici.Dřív se dělaly stromy života, jeden pár, babička s dědečkem dole, třeba 3 potomci, tj. 3 větve, každá větev se rozdvojila nebo roztrojila, ve třetí generaci to už bylo 27 potomků, tak i kdyby jen jednou za rok si na prarodiče vzpomnli, tak jim někdo volá a s někým mluví co každý druhý týden. A dnes? Větve stromů života usychají, nově generace mají méně a méně až nulu dětí oproti prarodičům a najednou je na 27 starých třeba jen 5 mladých a ty to samozřejmě neutáhnou.

      Vymazat
    2. Jedním z důvodů to ubývání počtu potomků taky bude. Ale ne dnes, myslím. Dnešní 80níci mají děti 50-60tileté, vnuky 20-40tileté, těch se ještě rodilo dost.

      Vymazat
    3. Přes 3 šel málokdo i u těch 80 letech 50 a 60 letí již nešli přes 2 a 20 až 40 letí jsou zpola ještě bez dětí

      Vymazat
  42. Saláti hotovi, polévka uvařená, nakonec jsem ještě nakoulela pár rumových, a ty teda jsou! (neb jsem si nelokla jako paní Gaia:)) Ráno vezu do Reichu mladého, stavím se ještě po obchodech, protože ceny některých potravin byly i o 90% levnější, tak nekup to, že. Hlavně zelenina a ovoce, celer za 3,90, petržel jakbysmet, kapra měli za 49 Kč! Kouknu jen na věci zajímavé, pak za lišákem a nazdobit stromeček. Smažit budu až kolem šesté a krevety těsně před podáváním. Dnes půjdu spát brzy, tak dobrou všem!

    OdpovědětVymazat
  43. Já dělám salát až zítra ráno, neb co bych taky celý den jinak dělala, že jinak už všechno mám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Salát taky odložen na zítřek ráno, však proleží dost. Dnes jsem si trochu pohrála s chvojím a výzdobou na schodech před domem a v chodbě, konečně, na poslední chvíli.
      Tři dny jsem louskala po částech ořechy, na dvou kuchyňských prkénkách na sobě, abych nezrušila konferenční stolek. :-) Kladivem. Ten binec (kdo by to řekl, že kusy skořápek úderem odletí i několik metrů daleko) jsem pak hodinu luxovala. Příště fakt raději venku! :-)

      Abych Gaiu potěšila, mám stranou kameňáky, které nešly loupat, pro ptáčky. Ale dostanou je, až budou mrazy.

      Vymazat
    2. Doporučovali to i v zahrádkářském pořadu v TV

      Vymazat
  44. Tak jsem zase jako paní zbrklá vletěla do jamky 366, pustila jsem si počítač a radovala jsem se, že předběhnu toho blbečka anonyma... no nic.

    Já zase tradiční den - ráno do nemocnice s nohou, vytlačovali mi z ní to něco, co se tam v ráně pořád hromadí, vyplachovali mi to kysličníkem, vrazili tam dren a prý - "je to moc pěkné! Přijďte zítra zase ráno...".
    Tak jsem si na WC v nemocnici píchla injekci (tu na ředění krve, ale je trapné si to píchat na lavičce, že :-), a jela na svou obvyklou štaci - k matce.
    Sestěhování, BJ, by nevyřešilo nic. Matka nevidí, v bytě bydlí 70 let, u mě by se nezorientovala. A ve svém bytě obývá a jaksi i ... postele v obou místnostech, křesla též, sedám si tam jen na dřevěnou židli. Takže to se raději večer harcuji domů.
    Po Novém roce budu řešit ústav -domov se zvl péčí, teď prostě jsem v zápřahu a táhnu.
    Tak něco pro potěšení - jeden starší rozhlasový pořad: Na Vánoce dlouhý noce (Eliška Závodná):
    http://www.uschovna.cz/zasilka/ICYX69SJPNCDJ8IR-ISP/

    OdpovědětVymazat
  45. Dnes jen 15 minut na těžko, bolí zadek, chce to aspoň měsíc. Kdysi jsem byl v sedle i 8-10 hodin denně - a v pohodě. Je to zvyk. Kdybych měl čas, projel bych Meridu. Byla na všech beskydských tisícovkách, má zimní jesenickou hřebenovku a zamrzlý Rejvíz. To byly časy, 30 let, 3 vlasy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně bolí z kola ty sedací kosti, už po 10 kilometrech.

      Vymazat
  46. Zítra šoupnu úklid, okna, venky, světla.... stromek je tak krásný, že bych ho baňkama pokazil; dostane historická světýlka - muchomůrky - a špici a uvidí se. Rumové kuličky nemáme, to dělávala máma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Rusovi fakturu, sám si o ni řekl.

      Vymazat
    2. K tomu úklidu jsem slyšela hlášku
      Dnes chodí Ježíšek a ne kontrola z hygieny

      Vymazat
  47. Nejspíš končí ten adventure, když večer přijde s dárkama. Holky budou od rána ve vlaku se svou tou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mají štěstí, že nějaký vlak vůbec jede,dnes to je silně omezené

      Vymazat
  48. Tužka napíše,....čas vánoční přichází.

    Zem chladná choulí se pod sněhem,
    v jesličkách lásky je skrýš.
    Je to sen o štěstí, o víře, o lásce,
    osude, dobře to víš.
    Ledové krystaly na okně,
    malují hřeby a kříž.

    Glória....,pokoj lidem na výsosti, kdo s mírem přicházíš.

    Vánoční,...Glória,... i do Nory, všem přeje Tužka.

    OdpovědětVymazat
  49. Už je pomalu půlnoc a zítra Štědrý den, tak si dovolím popřát všem krtkům krásné Vánoce a pokud možno jen radostnou mysl, štěstí a spokojenost, půjde-li to.

    Přidávám textík, který se mi zalíbil.

    Štěstí a lásku, radost a něhu ať Tobě přinese vánoční sen. Přání mé najdeš ve vločce sněhu, zachyť ji na ruce v ten šťastný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky přeji všem do Nory, a i těm mimo Noru, klidný Štědrý večer a až Ježíšek zazvoní, jděte se kouknout! Určitě pod stromečem či pod zdobenou větví něco bude, i kdyby to bylo třebas jablíčko nebo ..dobré slovo.

      Vymazat
    2. Kdysi Ježíšek, nyní Babišek a před tím...24 prosince, 2018 09:51

      Ježíšek vyrostl a zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho děda Mráz. Nechodí již nahý a otrhaný, je pěkně oblečený v beranici a v kožichu,"
      "Děda Mráz přijíždí k nám od východu a na cestu mu září také hvězdy - nejen jediná betlémská. Celá řada rudých hvězd na našich šachtách, hutích, továrnách a stavbách...."
      Zdroj: https://www.lidovky.cz/video/zapotocky-detem-z-jeziska-se-stal-deda-mraz.A101220_100652_ln-video_mev

      Vymazat
    3. Vy to máte jako nějaké nucení, chudáku. Ale i vám popřeji klidné svátky a té ošklivosti v sobě se už zbavte! Možná to půjde rozchodit! :-)

      Vymazat
    4. Věřte, nebo ne, jednoho Ježíška už jsem dnes potkala.
      Byla jsem v krámku pro pár drobností, a náš milý Vietnamec za pokladnou se na mě při placení široce usmál, shýbl se někam a za chvíli mi podává láhev svatovavřineckého červeného, krásně zabalenou. A nic, jen ten úsměv. Ptám se - to je pro mě? Za co? a taky se směju. On jen vrtí hlavou. Tak jsem poděkovala a popřála, i když vím, že oni naše svátky neslaví. Zvláštní, přede mnou několik lidí, i jejich pravidelní zákazníci, ruce jim podávali atd., a jen já jsem dostala dárek. Inu - kdoví, jak je to s tím Ježíškem! :-)

      Vymazat
    5. Vzpomněla jsem si, že mu občas nechávám malé díško, aby nemusel vracet drobáky. Tak to bude za to.

      Vymazat
  50. Kdyby někdo měl tip na trochu slušný Domov pro seniory se zvláštní péčí, alespoň ve Středočeském kraji, protože já budu za matkou jezdit, tak abych půl dne nestrávila na cestách, napište. Já mám jeden s dobrými referencemi, ale uvítám víc možností. Až budu moci řídit, tak to v lednu , pokud nebude sněhová kalamita (a pokud matku ještě udržím alespoň takto), objedu. Chci to tam vidět na vlastní oči.
    Jediná výhoda špatné pohyblivosti je, že mi nikam nezdrhá :-) Dnes mi řekla: "večer jedu do ??? Rožnova pod Třemšínem, až zavolají, jsem za pět minut venku s taškou."
    "Tak jo, mami..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máte trápení ,ale já si taky užila, to asi k životu patří, akorát někdo má štěstí.

      Vymazat
  51. Konečně voda. Za noc 9,2 mm a prší, +2°C. Na horách sněží. Ježíšek přišel.

    OdpovědětVymazat
  52. Pěkné Vánoce všem nornicím a norníkům:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náš Vasja je ranní ptáče,
      na Štědrý den dál doskáče!
      a ještě přijde potěšit.

      Pěkné svátky i Vám, milý Vasjo :-)

      Vymazat
  53. Paprsek do našich vrat
    ohlašuje slunovrat.
    Tak krásné svátky
    uherák na plátky
    vanilkové rohlíčky
    a poslušné králíčky.

    OdpovědětVymazat
  54. Sněží krásně. Mám okna a lustry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás jako po potopě, všude plno vody. Obloha modrá, sluníčko jako zjara. Tak Vaší práci zdar!

      Vymazat
  55. Naše úplně malé Vánoce - na větvích jen andílci, hvězdy a koníci, na fotce vidím, že je nutné je ještě doupravit. A že jsem už docela zapomněla, že proti oknu jde fotit bleskem:
    https://www.jpeg.cz/album/HJCg

    Naježeno nám bylo milimetrů 10, venku lehce promodrává. Brambory na salát já vařím večer předem a salát je první, co ráno dělám, z roku na rok menší množství, polévku už mám hotovou.
    Všem krásný předštědrovečerní den, paní Aleně brzké najití přívětivého prostředí pro maminku. Podobné, jako je třeba v Olomouci - Chválkovicích, kde jsem navštěvovávala jednu svou milou známou.
    Čeká mě také ještě zajít "na imaginární vánoční pokec" za rodiči a prarodiči, smažení kapra a klidný večer - večeře ve dvou a potom nadělování s rodinou dcery u nás a posezení u ní. Na psanou zase zítra.

    OdpovědětVymazat
  56. Dnes v 8 ráno v nemocnici, šťoural se mi v tom, prý můžete přijít zítra? ale dřív?… já pojdu, na Štěpána budu vyrážet v šest z domu na mučení…
    Pořád se to nějak nechce uklidnit, furt to teče…
    Babo Jago, máte pěkný stromeček, připomněl mi mou dceru, ta taky jen slaměné ozdoby, řetězy, červené mašle….A ta hvězda...
    Cukroví máte úžasné. Taky biskupský chlebíček, mňam.

    Já si letos koupila malou umělou jedličku a pár ne moc vkusných ozdob, které ale potěšily vnoučka - KRTEK a ČERVENÉ AUTÍČKO! :-)
    https://i.postimg.cc/0yNXBjDD/stromek1.jpg
    A zároveň jsem tam pověsila jeden stařičký domeček s pávem:
    https://i.postimg.cc/WzLb5xyq/stromek3-domek.jpg
    a taky muchomůrku s nožkou v kovovém kolíčku (tyto ozdoby jsou přes 80 let staré):
    https://i.postimg.cc/hvBcLTJ9/stromek4-houba.jpg
    V půl sedmé večer jsem jela od matky domů tramvají a zamýšlela jsem se, kdopak to asi v tomto čase, kdy většina lidí sedí u večeře, rozbaluje dárky, zpívá koledy a tak, cestuje v MHD?
    No, v současnosti především turisté, pak dospívající děti (asi jedou od mámy k tátovi či naopak), a poutníčci, jako jsem já.
    Zítra po ranním trýznění dopeču kachnu, knedlík, zelí – a po obědě vše přichystám na Štěpána. A třetí vánoční den se chystám strávit s dětmi a s vnuky, babičku nechám s kastrůlky do mikrovlnky osudu. Buď si oběd ohřeje, nebo ne. Snad mi to vyjde.

    Nejstarší vnuk má hraček asi tak za třicet tisíc, jak jsem se koukala po hračkářstvích, ale přitom si nejvíc pohrajeme jen tak.
    Matka má takový starý rozkládací Betlém, je na něm Praha a Karlův most
    https://i.postimg.cc/Vv17wBZZ/betl-m.jpg
    tak jsem mu napřed povídala o Panence Marii, Ježíškovi, jak byl chudý, jak mu lidé nosili dárky... zpívala jsem mu pár koled... pak jsem vzala tři tužky, napřed jsem s nimi hrála a zpívala My tři králové jdeme k vám (tmavá tužka byla černý vzadu :-)). pak z tužek byly parníky a jezdily v Bétlémě pod mostem, volaly na vnoučka, ať jim pomůže proplout... no, hráli jsme si dobře hodinu a kluk byl nadšený. Stačily tři ořezané tužky a betlémek.
    Ach jo.
    Teď si musím procvičit skládání papírového parníku se dvěma komínky, jako děvče jsem to uměla.

    OdpovědětVymazat
  57. Já můžu jen poděkovat Babě Jaze i Aleně za zprostředkování obrázků vánoční výzdoby, máte to moc pěkné. I cukroví vypadá k nakousnutí, a jistě i je. U nás se taky nahromadilo ozdob, za celý život dětí - jak se měnil jejich vkus, pak přikupovaly samy i to, co zrovna bylo v módě... až jsem si řekla, že žádná škoda ozdob a frknu jich pár do těch aranžmá na schody před vchod. A zrovna lilo, a já to nevydržela a celé schovala na noc do chodby.
    My žádný stromeček nemáme, co jsou děti z domu, tak jen větev, letos ani to ne. Prý je z toho jen jehličí... A podržte se - na večeři vůbec nedošlo. Nějak jsme ochutnávali dobroty, darované dcerami, až nikdo nemá hlad. Rybí file se usmaží až zítra, k chuti přišla jen trocha samotného salátu. Tomu se říká býti přežrán...

    Moje zlaté holky mi darovaly plno věcí, i filtrovací konvici na vodu, o které jsem se jednou zmínila, a dva nádherné lehoučké šály, černý se zlatou ozdobou a tmavě modrý s vyšívanými květy, jen tak přes šaty nebo halenku. Teď ale abych to taky někam vynesla, tak prý musím na novoroční koncert, už mám i vstupenku, k tomu šálu :-)
    Dceřin tchán leží už rok v nemocnici a je po další operaci, domů nemůže. Tak aspoň pozvali ke štědrovečerní tabuli jeho kamaráda, a ještě jednoho kamaráda dceřina manžela z práce. Rozešel se s děvčetem, s rodiči je ve velmi problémovém vztahu a bydlí sám, tak jde k nim na večeři. Jsou to hodné duše, hřeje mě to. A že spolu holky drží.
    Všem přeju hezký zbytek večera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, potěšila jste mě, že se máte v rodině rádi, a že jste laskaví.
      Tak si užívejte, jde to bez stromečku, bez kapra, jen když je dobrá vůle.
      Dárky jste dostala krásné, myslely přitom na vás, to potěší nejvíc.

      Vymazat
  58. Ježíš byl zvyklý na chlív, tak proč jsem uklízel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak někdy se to udělat musí a vánoce jsou dobrá motivace

      Vymazat
  59. Já se nacpala a musela se jít natáhnout, ale už je to lepší, přeci jenom večeře byla už v 6 o půlnoci si dám ještě trochu salatu,ten byl výborný.

    OdpovědětVymazat
  60. U nás bohato jak v jídle, tak v dárcích, stromeček je krásný smrček se slamĚnými ozdobami a červenými mašlemi, na vĚtvích andělíčci a taky zlaté trumpetky. Dostala jsem dárků, že mi je až stydno. Tablet, kontaktní gril, poukaz na thajskou masáž, deku hamňavou, novou dopisní schránku a digi váhu, co mi to přes telefon spočítá :))
    Jinak mi teď píše sestřenka, že umřela teta, byla to otcova sestra, ale pohřeb bude jen v rodinném kruhu. Nakonec jí ten Bůh snad odpustil, když ji vzal na milost v takovém "svatém" čase. Říká se, že jdou hned do nebe, ale teta byla spíš kandidát tam dolů...

    OdpovědětVymazat
  61. Děda Mráz i Santa Claus mají smůlu. Vyhrává Ježíšek

    Před půlstoletím ustál nápor Dědy Mráze a na přelomu tisíciletí neustoupil ani útoku dalšího fousatého staříka – Santa Clause. V českých, moravských a slezských domácnostech jasně vítězí Ježíšek!

    https://www.novinky.cz/domaci/492432-deda-mraz-i-santa-claus-maji-smulu-vyhrava-jezisek.html

    A mě překvapuje jediné: že by o tom někdo pochyboval! :-)

    OdpovědětVymazat
  62. https://m.youtube.com/watch?v=-6Z7xJv9_Wk
    Myslím, že se hodí k dnešnímu dni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě hodí.

      A mně dneska zní v hlavě stará píseň, ze 17. st. a zřejmě ještě starší. V podání mladých hlásků, trochu starších hudebních nadšenců, a nakonec podle Hradišťanu, to už je opravdu hodně stará verze.

      Kampanela-Vánoční koncert 2016-Den přeslavný jest k nám přišel
      https://www.youtube.com/watch?v=qO05kNrvzCU

      Den přeslavný. Vánoční koncert v kostele Sv. Šimona a Judy, Praha 2008, společně se sbory Pražští andělé a Carmina Bohemica
      https://www.youtube.com/watch?v=xKaCOb1SD9I

      Vlasta Redl, AG Flek Hradišťan "Den přeslavný"
      https://www.youtube.com/watch?v=OV6j_A9mpSY

      Vymazat
  63. Tak jak se Vám líbí letošní program televizní? Asi různě. Já se na ni dívám jen chvílemi, mezi vařením. Asi jsem měla velké štěstí, že jsem letos viděla skoro celého Bajaju, včera Dařbujána a Pandrholu a pak dnes dopoledne starou pohádku (1959) O medvědu Ondřejovi. To tenkrát byly pohádky! Normální tempo, žádné akční urychlené překotné šílenosti, postavy věrohodné, dojímavě lidské, čisté, nepřeřvané a nepřehrávající... Jaký kontrast k hrozným výplodům dnešní televizní tvorby.

    A ejhle - kouknu se na odezvu diváků, a vůbec se nedivím.

    Sračka! Diváci se vztekle sesypali na ČT za včerejší hlavní pohádku. Paní Bohdalová, do čeho vás to navezli?
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sracka-Divaci-se-vztekle-sesypali-na-CT-za-vcerejsi-hlavni-pohadku-Pani-Bohdalova-do-ceho-vas-to-navezli-564596

    „Kouzelník Tráva. No, dalo se to čekat, to si soudruzi přiznejme. Splnili jsme plán, ale jen proto, že jsme si laťku položili zatraceně nízko... Představte si všechno, co je na novodobých pohádkách špatně. Přesně to samé najdete i zde. Dialogy strašné, herecké nevýkony k uzoufání, celek naprosto nevěrohodný. Hlavní postavák (nikoli hrdina) je nejasné sexuální orientace, všemu se vyhýbá, simuluje a podvádí, a to ani ne tak vtipně jako Švejk, přesto princeznu (jediné nepatrné světýlko tohoto díla) uhrane na první pohled. Za drzost je ‚velmi zlými‘ nadřízenými potrestán pouze tím, že ho odvezou domů. To panečku zasluhuje peklo. Věci se přihodí prostě proto, že to tak scénárista chce, kdo se na obrazovce objeví, je tou nejprimitivnější a nejotřepanější karikaturou své ‚profese‘ (zlý rádce, dobrá kořenářka...). Děj je vlastně jen slepenec několika epizodek násilně na sebe naroubovaných, tím pádem mu chybí spád, jediná snad myšlenka, tedy možnost zneužití moci v touze dělat spravedlnost, která se tam rýsovala, byla ihned zašlapána do země a pokusy o humor by rozplakaly i notorického cynika."

    OdpovědětVymazat
  64. Ještě že nemám televizi!
    Lidi, pamatuji si, že za totáče jsme povečeřeli, zazpívali si koledy, rozdali si dárky, udělalo se kafíčko a od osmi večer jsme se koukali na nějaký vánoční příběh.
    Nikdy nezapomenu na Počítání oveček (1981)
    https://www.csfd.cz/film/4967-pocitani-ovecek/prehled/
    Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977)
    https://www.csfd.cz/film/33317-jak-vytrhnout-velrybe-stolicku/prehled/

    Pohádky vysílali dopoledne a ty premiérové spíš odpoledne. Vím, jak jsem jednou obalovala ryby, matka už se trochu nalízla šampoaňským, pořád mě rušila a já se tak chtěla dívat - O sedmero krkavcích, Tři zlaté vlasy děda Vševěda... ach jo.
    Teď je začínám číst vnukům, než je pohltí tablety (tím nemyslím pilulky....).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jéje, nebo S tebou mě baví svět, Kráska a zvíře (s J. Šulcovou), Jáchyme, hoď ho do stroje, Dívka na koštěti, i chobotnice s Veškrnovou a Zedníčkem byly skvělé... a spousty dalších.
      A tehdejší herecké osobnosti, to byla úroveň.
      Jako malou (koupili jsme televizi, když mi bylo 10) mě úplně okouzlil František Smolík, v několika filmech, už ani nevím, v čem nejvíc. Ten hlas, a projev! Pak mnoho dalších, člověk jim věřil a vážil si jich i jako osobností...
      Jen si vezměme dnešní dva filmy: J. Marvan v roli krále (O medvědu Ondřejovi), pak hned v Andělovi na horách - prostě Pan herec. A takoví byli tehdy všichni známí, obsazovaní herci. Srovnejme s některými dnešními... i když hlavně je to vina scénářů a dalších věcí, které zjevně slouží všemu jinému, jen ne kvalitnímu diváckému zážitku.

      Vymazat
  65. Já dnes ráno vstávala už v šest, protože na Boží Hod MHD po ránu jezdí tak třikrát do hodiny, tak abych stihla přestup a byla v nemocnici v půl osmé.
    DOktor mi převčírem do rány nacpal dren, asi to byla chyba, včera ho tedy vyndal a dnes se mi v tom zase vrtal, jak když se mi chce dostat až skrz nohu. Vstala jsem a na podložce pode mnou krvavá louže. Na druhou stranu je dobře, že to nenechává zavřít, dokud se rána sama nevyčistí, to bychom se dostali tam, kde jsme už jednou byli...
    Na oběd jsem jsem koupila namísto kachny jen kachní prsa, a to je fakt dobrá věc. Pěkně jsem je pomalu upekla, je to jen čisté masíčko a kůžička, když se pilně polévá, tak maso není suché...
    Podávala jsem klasicky se zelím a knedlíkem..
    Matku jsem nahnala po čtrnácti dnech do sprchy, umyla jí a natočila hlavu, takže jsme zase trochu pokročili zpátky k snesitelnému stavu.
    Pro útěchu jsem teď poslouchala Austenovou: Pýcha a předsudek + Rozum a cit. Ale, dnes jsem si do přehrávače natáhla nějakou věc ze starého Egypta - Wilbur Smith: Řeka bohů. Poslouchala jsem prvních pár kapitol a ono je to celé o pederastii, o mučení; asi čtvrthodinový popis toho, jak z hrdiny knihy jeho pán nechává udělat eunucha (to jsem měla sluchátka v tramvaji na klíně, vždy jen přiložila ..pořád ještě kleští..tak nic). No, nakonec jsem to vypnula a letí to do koše. Zlatý Waltari a jeho Egypťan Sinuhet. To bylo normální, zajímavé, a tyto věci jen v náznacích, kdo chtěl, tak si domyslel. A kdo miluje pederastické sado-maso, tak musel hledat jinde a neříkalo se tomu LITERATURA, ale jen porno. Blé.
    Jdu se uklidnit a potěšit si srdce s Františkem Nepilem.
    Pokud ho máte rádi, tak tady jsou Vánoce s Františkem Nepilem:
    http://www.uschovna.cz/zasilka/IE6WZ53ADA2RM7IJ-UB8/
    Hezký poslech!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O těch kachních prsou jsem vůbec nevěděla, že se dají koupit. Musím se poptat, to by mě lákalo. Díky za tip.

      Vymazat
    2. Je to jednodušší, ovšem dražší, ale když si vezmete, co vám z kachny po upečení zbyde, tak to za to stojí.

      Díky, marie, za připomenutí starých koled: Dne přeslavný...
      My jsme taky zpívali Danielis prophetia
      https://www.youtube.com/watch?v=S8TjPrQMbVs

      A tady je krásné provedení Michny Českými madrigalisty:
      http://www.uschovna.cz/zasilka/IE3XUA2SF7XSSSHA-A9N/
      To se dnes jen tak nenajde...

      Vymazat
    3. Řeka bohů 1 se mně líbil,takové starověké scifi,ale další díly,2a3 to už se mně nelíbilo a odložila jsem to, ač je Wilbur Smith můj oblíbený autor a četla jsem od něj opravdu vše, letos pod stromkem jeho novinka Kořist,už se těším,až se začtu, zatím není čas, svátkuju.
      A Aleno,vy musíte mít skutečně nevyřešený vztah s tou matkou, když ještě dnes vás štve, jak vám kecala kdysi při pohádce.Dejte ji ji ústavu, choďte tam jednou za měsíc a začněte už konečně žít.

      Vymazat
    4. Já nerada mluvím jiným do života, ale mám taky podobný dojem. Že to tak nějak dostoupilo s tou mámou nějakého vrcholu, a že se Alena rozhodovala dlouho a asi to už jinak ani nejde. A nemusí to být pro mámu o nic horší, to bych jí přála, aby se v případném novém hnízdečku cítila dobře. To Vám budu fakt držet palce, aby to dobře dopadlo.

      Za obě nahrávky díky! taky jsme zpívali, je to velice milá vzpomínka vždycky. Ještě jednu oblíbenou:

      Čas radosti, veselosti - Cancioneta Praga a Musica Bohemica
      https://www.youtube.com/watch?v=847v-J7xZ78

      Člověk musí být na ty staré barokní venkovské kantory, kteří tyhle poklady mají většinou "na svědomí", nesmírně hrdý. Kterýpak národ má takové hudební kořeny...

      Vymazat
  66. Jdu péct štrůdl, už mi pár dní citelně chybí... :-)

    OdpovědětVymazat
  67. Vztah s matkou rámcově vyřešený mám. Odpustila jsem jí, ale nezapomněla.
    Teď je situace, jaká je, jsem jediná dcera a musím se o ni postarat. Dokud jí to myslelo a jakž takž, s mou velkou pomocí fungovala, tak jsem ji prostě nemohla sbalit a přesunout do ústavu. Teď to po Novém roce udělám. Počítám, že do února se to podaří.
    Tím uzavírám kapitolu matka.

    A teĎ Vánoce, ještě vám k poslechu dám (nevím, jestli jsem to nedávala už vloni) moc pěkně načtenou Vánoční koledu od Dickense. Je to dlouhé, vyjde vám to na pěkných pár vánočních večerů.
    http://www.uschovna.cz/zasilka/IEW9VYXBXMWHU3KH-WYC/

    a ještě Štědrý večer pana rady Vacátka
    http://www.uschovna.cz/zasilka/IEJNAVFVYMR3P96Y-NF8/

    A už sama poslouchám. :-)



    OdpovědětVymazat
  68. Půl litru kalvadosu 52%, návštěva. .. běžet? Neběžet? Toť dilema. Asi koloped. Bílo, 10cm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abyste na ten koloped trefil! :-)

      Vymazat
    2. A já si myslela, že jste s Jáchymem oba spolkli kost, že po vás není ani vidu, ani smradu...

      Vymazat
    3. Ládiku,
      určitě si přikupte ještě stepler!
      Nebolí z něj prdel a potrénujete převážnou část běžeckých svalů.
      A když ho po akci kopnete pod svůj koloped, ani si ho nevšimnete, ani postel nebudete muset coby jeho úkryt přikupovat.

      Vymazat
  69. Mně je taky těžko z přemíry jídla a pití,taky mi chybí pohyb,ale po tmě se bojím,že bych si zvrtla nohu, pozítří půjdu plavat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně je zatím dobře, možná proto, že den prokládám jablky, dvě denně. Jako by mi pomáhaly trávit. Spotřeba kalorií ovšem stoupla, na váhu nevlezu hodně dlouho, pro jistotu.

      Vymazat
  70. Na spotify je krásný playlist Michael Bublé at christmas


    OdpovědětVymazat
  71. Pinetop Perkins - Baby, what you want me to do
    https://www.youtube.com/watch?v=3Kb3s5QvKqI

    Bobby McFerrin - Don't Worry Be Happy
    https://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU

    Fešáci - Starý Muž s Kytarou
    https://www.youtube.com/watch?v=HKaAbA8PIeA

    Acker Bilk - Ramblin' Rose
    https://www.youtube.com/watch?v=aL_bK3B6owE

    Nezmaři - Růže
    https://www.youtube.com/watch?v=Dy5VmpouK_E

    The Rose - by Bette Midler
    https://www.youtube.com/watch?v=zxSTzSEiZ2c

    OdpovědětVymazat
  72. U nás dnes takřka celý den šedo s mírnými přeprškami, tak jedno vrstvení barev ze včerejší předštědrovečerní nedlouhé vycházky s psisky, byla jsem s nimi i dnes - trefila jsem shora suchou pauzu.
    https://www.jpeg.cz/obrazek/X2cNI
    Včerejší večer milý jako jindy, pohádku Žito jsme viděli (nikoliv úplně soustředěně, mladší vnučka nás třeba poučila, kde v čem už princeznu i Žita viděla,...), nezdála se mi horší než jiné, kterou bych si i z těch klasických co nejoblíbenější vybrala a chtěla ji vidět každý rok opravdu nevím. Neb pProč máí zajíc rozpolcený pysk asi nikdo nenatočil.
    Mezi dárky letos žádný neobvyklý, potěšilo mě doplnění mé kočičí sbírky, kde se praví: "Nejlepší lékař má 4 tlapky, 1 čumáček a obrovské srdce." - jak pravila starší, platí každého (jasně, že i dvounožce), kdo tohle zadání splňuje.
    Dnes večer na ARTu pan Šporcl, už od 20.
    Přidávám odkaz na včerejší dopolední koncert Pavla Nováka:
    https://www.youtube.com/watch?v=OnWHUpJZPl4
    Nechodili jsme nikdy ani na jeho tatínka, který s touto tradicí začal, jak jsem si ho projela, zakončil letos melodií, kterou jsem letos přidávala k přání. Moc si ho vážím za to, jak se věnuje dětem - od 26. minuty tam má 2 letošní vítěze, od 48,5 min. si tam pozpívali koledy,...
    Takže tak - přeju pěkný večer a dobré zažívání všem. Už jsem také bez nějaké újmy ochutnala všechny druhy cukroví, i když - na váhu si stoupnu opravdu jen výjimečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavel Novák dělal v 80.letech výchovné koncerty a objížděl školy,jeden takový koncert jsem navštívila u nás v tělocvičně,dokázal děti zaujmout a pozitivně rozblbnout, třeba řekl budu hrát na flétnu a vzal saxofon a děti z hlediště začaly spontánně volat ne,to není flétna, to je umění,navázat kontakt s posluchači,však taky on byl vystudovaný učitel,zeměpis tělocvik,ale učit nikdy nešel i když to byla asi škoda,že takoví lidé neučí,stejně jako Láďa Hruška, vystudovaný učitel biologie chemie, co ten toho s dětmi mohl vyrobit vychytávek,ale radši blbne na Nově.

      Vymazat
    2. U nás jsem tyhle Novákovic akce naživo nezažila, ale vím o nich, a mluví se o Novák Family Band, asi tam má syna...
      Kdo má možnost se uchytit a uživit u pop zpívání nebo hudebních pořadů, ten už půjde těžko učit. Pavel Novák je i autorem mnoha hezkých písní pro děti, jsou oblíbené:

      P. Novák: Mravenci
      https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/novak-pavel/mravenci-441281

      Vymazat
    3. Bylo to asi v 84. roce a pořad byla opravdová šou s mnoha nástroji a hudebními styly,zapůsobilo, jinak bych si nepamatovala

      Vymazat
  73. Marie,
    hlásím,že jsem nespolkl kost.

    Zásadně nejím ryby a pokud možno ani menši zviřítka, obdařená menšími kostmi uvnitř jedlých částí.
    Proto třeba nejím prsty jakéhokoli živočicha, je to nebezpečné, obsahují zřejmě malé polknutelné kůstky.

    Za nejnebezpečnější tedy považuji rybí prsty...prstní kůstky jsou nebezpečné samy o sobě, rybí kosti také.( Alespoń se to říká, od jedenácti let jsem žádnou rybu nepozřel.)
    Nebezpečnost rybích prstů je evidentně násobkem nebezpečnosti prstních kůstek a rybích kostí.

    Je zajímavé, že jsem nikdy neslyšel o konzumaci velrybích prstů.
    Nejspíš všechny sežerou Norové a Japonci. A ekologičtí aktivisté, kteří je od nich fasují jako úplatek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Vy náš velký malý filozofe... :-)
      A co teda vůbec jíte?

      Vymazat
    2. A abyste viděl, jak jsme (jistě všichni) rádi, že už tu zase jste, tak Vám posílám jako dárek jedno nástěnné svítidlo a jednu pohádku. Podle míry vynalézavosti, a také altruismu, to musí být buď Ládik nebo Vy, ten krtek v pohádce.

      Krtek o Vánocích
      https://www.youtube.com/watch?v=o5K1DLrpyYs

      Vymazat
    3. a ještě ta lampička
      https://www.svet-svitidel.cz/nastenne-svitidlo-krtek-v-auticku-html/?gclid=EAIaIQobChMIsbHB4dm73wIVk7B7Ch04rQbBEAEYASABEgKBQ_D_BwE

      Vymazat
  74. Jist 2 dny po sobě bramborový salát nebyl dobrý nápad musím si vařit pelyňkovy čaj a koukám, že špatně je asi i sousedům, dvoje ještě svítí v tuto noční dobu.
    On i ten kapr je dost tučný, člověk na to není zvyklý, hlavně ta polévka z jiker.

    OdpovědětVymazat
  75. Zajedu asi na chatu za mojim tatu.

    OdpovědětVymazat
  76. Zůstali jsme sami
    mezi pracičkami
    samá mísa žrádla
    všude stopa sádla
    či jakého tuku
    už nejez ty kluku
    bo dostaneš koliku
    dej si rybu v aspiku.
    Co bych si nabídl?
    Až otevřou lídl
    vyberu si suchý chleba
    mastné žrádlo už mě neba.
    Chtělo by to otruby
    nasypat si do huby
    na to čistou vodu
    a pak jedlou sodu.





    OdpovědětVymazat
  77. Co v Etiopii?
    Co jedí a pijí?
    Mají břicha kulatá
    to bude zem bohatá
    kolem beder mají roucho
    nesedej si na mě moucho
    bo jsi moucha tse tse
    nejsem blbý přece.

    OdpovědětVymazat
  78. Co ho za myšlenka migla?
    Prsty kapitána igla
    se jí jenom v televizi
    normálně bych neměl vizi
    strkat prsty do huby
    obrátil bych naruby
    obsah svého břicha;
    do nočního ticha
    skřeky by se nesly
    nešetřil bych hesly
    urva et urva
    to byla průrva.

    OdpovědětVymazat
  79. Když Marx ještě cupital
    napadl ho Kupitál.
    Strašidlo konzumismu.
    Prý Evropou prochází.
    Nebo jenom obchází?
    Lidé bděte!
    Napsal na to Julda Fulda.
    V životě je samá mulda
    zjistila zas Sudová.
    A pak vína sudová
    lejou lidem do petek
    do pecka dáš klapetek
    be ten život, to je věda
    to jednému chrápat nedá.

    OdpovědětVymazat
  80. Urvi et orvi
    o kost se porvi
    bo ju druhý zežere
    tak se ukaž frajere.
    No ty s tú mitru
    s tú hlavú chytrú.

    OdpovědětVymazat
  81. A co docent Putna?
    Zdalipak mu chutná?
    Ten letěl do Punta
    co byla ta chunta
    u kanálu teho Beagla
    tam su prsty teho igla
    tam plavu ty veleryby
    zatím su to celé ryby
    eště maju oba palce
    zítra budou na třezalce
    anebo na doromysli
    Jáchym s nima dobře myslí.

    OdpovědětVymazat
  82. Ani mnĚ se dnes nespalo kdovíjak, koukám, že i dalším...
    Dnes to musím rozpohybovat, takové válení a spousta jídla a pití není nic pro mě. Snad už nebude foukat vítr, šla bych do lesa. A pes taky, říkal:-)

    OdpovědětVymazat
  83. U nás spaní v normě, asi jsem se tu nezmínila o nachlazení mého jedince (po ránu v posteli i tak studeně omytého) - doufám, že ho rýma a kašel opravdu po 7 dnech (dnes 4.) opustí, když více než 4 Paraleny zatím nepozřel.
    Zdejší aktivní účastnice sborového zpěvu asi znají, já včera tuhle koledu v záznamu Šporclova koncertu slyšela poprvé - pravda s chlapeckým sborem:
    Žežulka z lesa vylétla: https://www.youtube.com/watch?v=umF39q2-s2o
    Pěkné to je, variace na Louskáčka (pokud jsem si dobře zapamatovala) pro dvoje housle pana Šporcla Alla Trepack jsem na YT neobjevila.

    Jdu pokračovat ve vaření rodinného oběda (na čas nenáročná klasika - hovězí polévka (se pomalu vaří), přírodní řízky s rýží, zeleninový salát a koupené zavařené broskve) - dcerenku jsem pozvala na pomoc až na přípravu stolu. Zítra k sestře jedu sama, bacily šířit netřeba a Mišpule tak bude mít domácí společnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ
      Nevím, neznám. Žežulka z lesa vylétla je dětská lidová píseň, zpívají ji dětičky v různých úpravách. Na Šporcla jsem se nedívala.

      Vymazat
    2. No, Marie, to je asi ta ze Sušila nebo Bartoše, zpívali jsme ji celá léta, je to má oblíbená! Babo Jago, děkuji!
      https://i.postimg.cc/9MSVH8VV/Zezulka-z-lesa-vyletla.jpg

      Vymazat
  84. A já spala spánkem spravedlivých celých 9 hodin!
    Ale to holt musí jeden makat. :-) Upekla štrůdl a uklohnila 4 skleničky mandarinkového džemu, to byl výkon! Jenom nevím, jestli jsem se neprohřešila, na Boží Hod se prý nemá nic dělat a jen světit svátek, hodovat. Ale to jsem taky dělala, však psaní a čtení v Noře, se všemi těmi krásnými poslechy, je hotové hodování, duševní. :-)
    Koledovat se dnes nechystám, to bývávalo, kdepak je tomu konec.

    OdpovědětVymazat
  85. Já měla krásné broskve na Štědrý den,kompot ze zdravé výživy ve skle,broskve velké jak tenisaky a krásně oranžové a prý přírodně bez jakýchkoli éček,prý z Řecka cena 65 korun opravdu vánoční jinak bych to nekoupila
    Pohyb bych už taky potřebovala

    OdpovědětVymazat
  86. V sobotu výbuch sopky Krakatoa, dnes se probudila Etna... nic radostného, kdoví čeho dalšího se dočkáme.

    OdpovědětVymazat
  87. A já letos poprvé po XXX letech nemám šupiny z kapra! Abychom měli příští rok peníze... tak bude finanční půst. :-)
    To je pověra, kterou dodržuji celý život, ale letos, no, co dodat. Uvidíme...
    Dnes k synovi přišel ještě jednou Ježíšek, sešli jsme se u nich i s rodinou dcery na oběd. Vnoučci ode mne dostali krásnou sbírku koled, těch pravých, od středověku, přes Erbena a SUšila až po některé ušlechtilé současné.
    + různé dárky...
    Já dostala od dětí třídenní pobyt v lázních, tam pojedu hned na jaře, jak se mi podaří matku někam umístit. A přestane mě zlobit noha, protože se chci máčet v koupelích!!! Perličková lázeň, tu jsem měla ráda už od mládí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O dostatek financí se nemusíte bát. Ještě přijde Nový rok a kdo má v ten den u sebe dostatečný obnos, toho se po celý rok budou peníze držet. Tak jen nezapomenout si to někam nastrkat :-)

      Lázně od dětí jsou skvělý dárek, pro Vás jako dělaný, jistě si je užijete. I koledy pro vnuky, bezva nápad.

      Já se dnes nutím něco dělat, probírám a vyhazuju nepotřebné papíry apod., abych nemyslela na jídlo, tedy oždibování těch laskomin, co tu pořád provokují. Teď začínám poslouchat Dickense.

      Vymazat
    2. To se potěšíte. nebojte se toho hlasu zkraje, on pan rétor umí krásně měnit hlas, až se projde se třetím andělem, tak pak už bude mít hlas veselý a plný chuti do života!

      Vymazat
    3. Já jsem pověrčivá na čočkovou polévku na Nový rok.Ta se prý kvůli penězům musí.Takze to můžete ještě zachránit

      Vymazat
    4. Kdepak, právě naopak, to skřehotání je nejlepší, bez toho by to nebylo ono. Mám jen dopal na sebe. Dřív jsem klidně vydržela číst i zdlouhavé popisy, dnes nemám trpělivost. Je to mistrně napsané i čtené, ale při těch detailních popisech a úvahách pořád odbíhám myšlenkami jinam, dá mi práci se soustředit. No ale hlavní linii sleduju. Je to pěkné, jen by jeden neřekl, jaké kritice pan Dickens podrobí tu západní kulturu, že? I mě napadlo, jestli on náhodou nebyl protizápadní troll, už tenkrát... :-)
      Poslední 3 díly mám schované na zítra.

      Vymazat
  88. Kdysi jako krtek (jednou..vzdycky :)26 prosince, 2018 18:03

    :-)
    Vite jake to je, prevadet balik naboju na nekoho?
    Jake to je, davat do uschovy vybrane klenoty za vsech okolnosti funkcnich zbrani?
    Ne?
    Pockejte, az budete vyhazovat (odevzdavat, registrovat) kuchynske noze, zaviraci noze, ..., s delkou, ostrim ci snad zakrivenim odporujici narizenim ropuchach na prameni.
    Pomodlit se teed, prdel vytrcit, celem bouchat o zem, novodobe pohlavim neurcene domovni duvernice na to dohlidnou!

    Vanoce? +kolik let?

    hehe


    PF 2019

    OdpovědětVymazat
  89. Krtci jasně vyrazili koledovat. Snad nedělali Noře ostudu s falešným zpíváním!? A zdali se rozdělí o koledu?

    OdpovědětVymazat
  90. To: Alena a Marie
    Zkuste třeba výjimečně na ČT krátce mrknout - pěkné podání (Boni pueri)Žežulky od 55:30, Alla Trepack pro dvoje housle těsně před touto koledou
    v 50:59:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/12106232224-pavel-sporcl-vanoce-na-modrych-houslich-generali-tour-2017/21754215124/

    Dnes u nás zkusíme další novou (česko-slovenskou pohádku), třeba bude mít pochvalnější recenze. Opakovaného Dona Giovanniho na ARTu vynechávám.

    Kdo ví, zda se pan domácí raduje na Moravě i na hokeji...

    OdpovědětVymazat
  91. A toho Nepila doporučuji také k poslechu. Je to milé, laskavé.

    OdpovědětVymazat
  92. Já Marii výše dala noty k Žežulce, ale myslím si, že jde jen o nedorozumění, že tu koledu určitě zná.
    Já si ji teď díky Vám, BJ, zpívám celý den, jen slova se mi už trochu vykouřila z hlavy, ale to Kuku a Cukrů si pamatuji pořád. Na ČT se tedy mimořádně kouknu, když to doporučujete.
    Proti Šporclovi nic nemám, jen by se neměl vyjadřovat lepšolidně k politice, ale měl by se držet houslí.

    OdpovědětVymazat