16 června, 2019

KRTINEC č.404

205 komentářů:

  1. Aha, tak zpátky do Krtince 402... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ke gratulaci geniální paní.

      Vymazat
    2. Ježiš, tak se spletu, přiznám to a zasměju se sama sobě, ale prudilům to ještě nestačí.
      Ládiku, trefa! :-)

      Vymazat
  2. Přístavy v Evropě, náročná obtížnost:
    https://cestovani.idnes.cz/znate-vyznamne-pristavy-0xq-/slepa-mapa.aspx?id=1010
    mám 95%, čas 0:58, dal jsem Koper vedle, jsem blbej.

    OdpovědětVymazat
  3. Já se vrátila z města, musím říci, že poslední půlhodina v rozpálené tramvaji mi vzala rok života... K matce jsem se už nevydala, raději tam zajedu zítra autem, mám klimatizaci.
    V bytě mám příjemně, ložnici mám na sever a bydlím v patře, ale ne pod střechou, takže to jde.
    Plovárny nevyhledávám, vždy tam chytím nějakou infekci, pak s tím zápasím měsíce, pro každého to není. Koupu se ráda v řece nebo v rybnících, prostě v přírodní vodě a ne tam, kde se koupou desítky zpocených těl. A jen tak ležet mě nebaví. Ale Gaie se nevysmívám, má to ráda a vyhovuje jí to, tak proč ne.
    Právě tak já ráda dělám džemy a nebudu je dělat dnes, ale až budou rybízy zralé a nebude moc horký den. V zimě bude v lahvičkách zakleté léto! :-)
    Lišce přávidím, to bych také ráda slyšela a viděla, Koženou ve Vídni a z lóže. MK má své limity, ale ví o nich a drží se rozumně své parkety, tam je dokonalá. Experimentovala snad jen s rolí Carmen, jinak ne.
    Musel to být zážitek!!!
    V Praze je opera ND ve stávce, to to komunista Burian, co ho do funkce nacpal Herman, dopracoval. Činohra byla v háji léta, ale tou operou to dorazili. Já už tam poslední rok nechodím, nemám na to nervy.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se čím dál tím víc líbí ten článek, který doporučuje pořídit si (na půjčku!) dřevěnou podlahu na balkon jako opatření proti současným vedrům.

    Před chvílí jsem měřil teplotu dřevěné podlahy na svém balkóně, svítí tam teď slunce a dřevo má dvaasedmdesát stupňů.

    Pravda je, že chodit po sedmdesátistupňovém dřevě bos je asi méně náročné než chodit po stejně rozhicovaném betonu, ale doporučuji raději vrazit stejné prachy do mobilní klimatizace nebo do lavóru se studenou vodou.
    Když si pak necháte na nohou mokré bulíky, bude vás to příjemně chladit než uschnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příjemných 72 stupňů, jste nějaký přecitlivělý, Jáchyme! :-)
      Dala jsem si na Míráku zmrzlinu, nepomůže to, ale přece jen to chvilku chladí alespoň v puse. Ze současných nových příchutí mám nejraději slaný karamel!

      Vymazat
    2. Nevím nevím, to číslo 72... jestli Jáchym pomalu nekonvertuje k islámu. Tam je 72 panen v ráji (ne v říji!!).

      Vymazat
    3. Já ji mám taky nejradši, ale museli by mi ji dnes přivézt domů.
      Za každý metr čtvereční podlahy na balkóně bych býval měl DVACET mražených slaných karamelů!
      Člověk někdy investuje neuváženě.

      Vymazat
  5. Byla jsem od půl jedenácté v lomu, voda teplá, lidí málo, ale slunce žhne neskutečně. Ihned po výstupu z vody už mi tekly zase čůrky potu. Vydržela jsem tam 1 a 1/2 hodiny, na celý den nepřichází do úvahy. Zítra jdu do práce, kde mám cca 22°, teď tam bude jistě víc, ale je tam dobře. Všichni se mi tam chodí chladit. Se vlastně těším :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nesnáším čísla!
    Když jsem šlapala dopoledne na tramvaj, už bylo slunce vysoko a jistě pařák, ale šlo se mi celkem křepce. Dokud jsem si nevzpomněla na ty předpovědi a kolik že má být dnes stupňů, a úplně mě polilo horko tuplované.
    O čem člověk tak přesně neví, tím se až tolik nedeprimuje, jako když mu to někdo BULÍKUJE pod nos.
    Úplně jsem si dovedla představit, jak jsme kolikrát chodili v obrovských vedrech i dálku, a nikomu to tak nevadilo, jako když si UVĚDOMUJETE, kolik je tam stupňů a že dnes je ten rekord!!! Fujtajbl. Nečíst nic, neposlouchat, nerozumět, být boží prosťáček a být šťastný.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je nářez! Rozhovor s milionchvilkařem Rollem v ČRo:

    Odstoupení Benešové je dosažitelný cíl, s Babišem to bude složitější, říká Roll z Milionu chvilek
    http://jdem.cz/e9u824
    "...U ministryně spravedlnosti prý nejde o to, co udělala špatně ve funkci, stejně jako u premiéra nejde o to, jestli je, nebo není vinen ve svých kauzách…..Jde o to, co Benešová může. Může ze své pozice vyvíjet tlak na vyšetřování… taky dlouhodobě vyjadřuje svou podporu premiéra, a když to řekne šéf justice a vy jste soudce nebo státní zástupce, tak jste nutně pod tlakem. To se nám nelíbí a chceme ten tlak alespoň vyvážit podporou veřejnosti. Aby vyšetřování proběhlo nestranně a bez ovlivňování,“ vysvětluje.“
    ---
    Takže má odstoupit ne proto, že něco zvorala, ale pro to, co MŮŽE způsobit. A tohle stvoření studuje teologii jako Minář. Je gay a říká si křesťan...
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Roll

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se, že situace má jen dvě řešení: post ministra spravedlnosti zrušit, nebo na něj nominovat někoho, kdo Babišovi naprosto nedůvěřuje, nebo - ještě lépe - jej přímo nesnáší...

      Vymazat
  8. Právě jsem se vrátil z globusu
    čtrtka tam brala kus od kusu;
    u řezníka metr dlouhý uherák,
    bude dovolená, je to tak.
    Provedena změna kešáků
    ať nejsme jak parta pěšáků.
    Sbohem globuse, zas příští rok
    raději bych jel na kežmarok;
    samý bacil, blecha, ploštice.
    Ale co mě hnětlo nejvíce:
    38 stupňů na parkovišti
    bylo to jak někde na bojišti
    mezi tankama u Prochorovky;
    doma jsem se vyvalil do pohovky.

    OdpovědětVymazat
  9. Chléb náš vezdejší
    https://imgur.com/x40IB8e

    OdpovědětVymazat
  10. Venku ještě teď 32 uvnitř též ,nejde vetrat to na plovarne pod stromy v mokrých plavkách se dalo vydržet asi jsem ještě ani neměla chodit domu zavírají v 8

    OdpovědětVymazat
  11. Měla jsem dnes i hezký zážitek. Dvě třídy deváťáků mi v hudebně uspořádali rozloučení a bylo to moc pěkné. Určitě i pedagogicky povzbuzující. Mám radost, že se něco do těch srdíček podařilo zasít a že oceňují vzájemně dobré vztahy. A to prosím vědí, že jsem příznivec prez. Zemana, nedávno mi to mezi řečí uniklo a oni to prý tušili. To se mi zdá nejlepší, že umí tolerovat, i když možná nesouhlasí, to už nevím.
    Čekám na větší stín, vyrazím zalívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vám, Marie, přeju! To si zasloužíte.
      A teď si užívat léta! :-)

      Vymazat
    2. To jo,zkrotit ty zmrdy,to je umění

      Vymazat
    3. Drahé kolegyně, díky a od obou jsem "to" čekala! :-) A obě máte pravdu.

      Vymazat
  12. Dnes jsem si chtěla napustit sud vodou a zapomněla,když jsem si za 2 a půl hodiny vzpomněla,tak v zemi už byly 4 kubíky zbytečně 296 korun

    OdpovědětVymazat
  13. Tužka napíše,...jóó, horůčavy. Poprvé jsem na venkovním teploměru dva metry nad zemí a ve stínu, co mám u baráku, viděla 34°C. To tu ještě nebylo,...jednou třicettři,...takže rekord místa. Ale co dělá mikroklima. V mém jalovcovém tubusu s mokrým pískem na dně ukazoval teploměr, rovněž dva metry nad zemí, jen něco mezi dvacet devět a třicet,...a jak šlo slunce níž, záhy to sklouzlo na dvacetosm,...pravidelně je tam za slunečných letních dnů o čtyři stupně méně.
    Původně jsem si tubus vybudovala jako obzervatoř na sledování padajících hvězd, abych odclonila pouliční světlo. V době svátku Santa Kláry jsem si tam dala lehátko,dívala se na padající hvězdy a dělala plány do budoucnosti.

    Jalovce vyrostly, jsou krásně husté, hnízdí v nich spousty menších opeřenců, ani jim nevadíme, staví hnízda, vychovají potomstvo, vlčák to okupuje, toulavé kočky nemají šanci,...no, já taky ne, když se tam natáhne pes, tak už se tam s lehátkem nevejdu. Nejsou tam ani mouchy, ani komáři, jalovce je odpuzují.
    Chodím tam chladit psa, jak mě vidí, už si lehne na záda a natahuje paciny, na jejich bříška mu kapu studenou vodu, chladím čenich a uši.

    Včera jsem ho dovlekla do suterenní chodby k ostatním psům, říkala jsem si, ucítí ten rozdíl teploty, chládek dvaceti stupňů, třeba tam zůstane,...kdepák, sedl ke dveřím, opřel packu pod klikou a zíral na mne, kdy otevřu,...má trauma z uzavřených prostorů, musel prožít v minulosti opravdu něco moc zlého, že si to pamatuje a bojí se,...přitom do boudy si zaleze, v zimě až dozadu,...bouda mu nevadí,...na jízdu autem jsem ho taky naučila.

    Toho slunce už mám tak akorát,...tmavé květy muškátů mi to spálilo, přenesla jsem je do polostínu pod stromy,...asi tam už zůstanou, protože ztratí otužilost na záření.

    Vydržať,....co taky jiného zbývá,...Tužka.

    OdpovědětVymazat
  14. Ještě k Národnímu divadlu, dnes mluvil v Parlamentu ministr Staněk a výtah z jeho projevu je zde:
    http://jdem.cz/e9x7g8
    "...Silné výrazy pak použil u problematiky zákona o veřejných kulturních institucích (VKI). „VKI, no to je perlička, to je skvělé. Děkuji za tu nahrávku. Tak zákon o VKI už máme připravený. No jo, ale odboráři se nám na to podívali a říkají, pane ministře, vždyť je to tunel tisíciletí. No on to je dobrý nápad. Víte proč? No protože tři zřizovatelé, odsunout to od státu, dovést to do červených čísel a potom prodávat pozemky, já myslím, že to Národní divadlo má hodně pozemků tady takhle po Praze, které by se možná daly zajímavým způsobem zpeněžit a posílit rozpočet Národního divadla. Takže pokud bude VKI, tak jedině v situaci, kdy to bude naprosto čisté. A já si myslím, že ty připomínky Ministerstva financí, které k tomu byly, jsou naprosto věcné, naprosto jasné a odkrývají tady ten skrytý záměr lépe než by se to podařilo komukoliv jinému. Takže VKI, na to se mnou nehrejte,“ řekl důrazně...
    ---
    Proto byl v roce 2013 odvolán a zase instalován ředitel Burian - přitom kolovalo Prahou, že cílem sjednocení Státní opery a ND je hlavně rozprodej majetku ND. Divadlo má po Praze plno budov, např. na Orionce v Praze 3 má velikou starou budovu, s pozemkem, tam má kulisy, na Annenském náměstí má dům, kde je cvičebna baletu atd.
    No tak to utichlo, přece jen to bylo moc okaté, ale připravovali, že ND a další organizace se stanou tzv. Veřejnou kulturní institucí - a tím by se krádež za bílého dne posvětila legálně.
    No a Staněk jim to přišlápl. To je řevu!

    OdpovědětVymazat
  15. V těch vedrech (u nás včera 37-38) si člověk musí dávat pozor, aby se nespálil. Nejen od slunce přímo na kůži, ale i od všeho, co to slunce absorbuje. Jízda tramvají je mučivá záležitost, nejen pro nedýchatelnou výheň místo vzduchu, ale i proto, že znavené tělo se ani nemůže opřít o kovové rámy u sedadel a kolem oken, při žhavosti blížící se bodu varu.

    Pak ještě čekání na semaforech, kdy máte pocit, že už už zkolabujete, rovnou pod auta. A různé pěší přesuny, s hlavou třeštící od přímého slunečního záření - kde je probůh nějaký ozónový kryt??

    A tak mě napadla spásná myšlenka: sombréro! Stejně jsme tu už jako v Mexiku. Nebo aspoň decentní slamáček kdyby byl! Dámy, máte a nosíte tuhle zdravotní pomůcku, případně povýšenou na módní doplněk? Já o něm budu vážně uvažovat, i když nevím, co by tomu řekla bdělá módní policie. Aby mě ještě nepopotahovali v Blesku.... Ale po včerejšku jsem téměř přesvědčená, že k renesanci slamáků nebo plátěných klobouků, které si ostatní vozíme od moře, určitě dojde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si koupila v Řecku krásný modrý klobouk, následovaly mě i další účastnice zájezdu, jedna na popud své dcery, která viděla fotku s mou pokrývkou hlavy, syn a skoro snacha přišli s kloboučkem a bekovkou včera

      Vymazat
    2. Ségra čtvrtky bruslila 20 let v Holiday on Ice. Z Mexika přivezla originál sobréro. Červené, takové divně plstěné, ručně dělané, obrovské ... ale hlavně bylo těžké. Nešlo ho nosit bez úvazku pod krkem, to nedrželo. Dlouhou dobu bylo vystaveno na stěně, než jsme ho dali tlustému Pepovi, který si hrál ve 30 letech na kovboje.
      Nechali jsme si ručně malovaný obraz na stromové kůře, s výjevem z corridy. Mám ho nad postelí - je podobného stylu (2D), jako egyptské malby.

      Vymazat
    3. Tak jestli oni to sombréro nenosí proti dešti, větru, případně mrazu :-)
      Tak to by nebyl nejlepší nápad.

      Vymazat
    4. Bych řek, že čistě proti slunci. Aby měli ve stínu nejen oči, ale i krk. Teplo se tam stáší úplně jinak naž u nás - je to řece jen náhorní rovina, něco jako v JARu. Je tam horko, ale relativní vlhkost 10-20%. Pot se ihned odpaří, člověk není ulepený a večer má na bílé košili čistý límec, nějaké potní skvrny na košili v podpaží vůbec nehrozí. Večer nemá ani špinavé ruce, voda při mytí v umývadle je čistá. To u nás stačí 25°C při vlhkosti 70% a člověk je jak prase. U nás by bylo sombréro při 35°C mokré za 2 minuty, hlava zapařená a po uschnutí by byly na sombréru solné mapy.

      Vymazat
    5. No právě! Mně nejvíc vadí, že je člověk stále ulepený od potu, jinak by horko samo o sobě tak nevadilo. To je zajímavé, co píšete o těch horských podmínkách, no asi jo, má to logiku.

      S tou kvalitou vzduchu je to stejně zajímavé. Když jsem přijela do Rouen (SZ Fr.), oni se mě ptali, jak se mi dýchá. Že když tam přijede někdo od východu nebo vnitrozemí, tak se mu špatně dýchá kvůli velkému vlhku, na které není zvyklý. To já si naopak libovala, tak nevím. Možná je u nás relativně vlhko, nebo to mělo jiný důvod. U moře se mi vždycky dýchalo dobře. Jak bych snášela sucho v horách, to nevím. Chodila jsem v Rile a v rumunských Karpatech, dýchalo se normálně, jen do prudkých kopců to bylo namáhavé pro nohy. :-) Ty jsou asi nižší, oproti náhorním planinám v Jižní Americe.

      Vymazat
    6. Mně je v klobouku vedro a ničí to účes,ale nosím na plovce kšilty.to stačí. A teď byl v sobotní příloze Práva článek,že ta sombrera dováží do Jižní Ameriky,jiná do Peru, jiná do Mexika a ještě jiná do jiných států,firma Tonak z Nového Jičína 150 let stará.

      Vymazat
    7. Tatřri nosí kozesinove papachy cely rok,v zimě chrání před mrazem v lete mizoluji od horka.Jít však ven nyni v kozesinove čepici,to by vypadalo divně

      Vymazat
    8. Mě to sombrero napadlo jen proto, že má širokou krempu a pořádně zastíní :-) Pro dívky a dámy se ale možná začnou vyrábět nějaké lehoučké, třeba i síťovinové typy klobouků, fakt jsem si musela rukou tu hlavu zastiňovat, to už se nedalo. A teploty obecně dolů nepůjdou, tak co s tím. Slunce je jako zářič, hlava se z toho úplně točí.

      Vymazat
    9. pro Gaiu - k těm tatarům:

      Na vojně jsem využil příležitosti a zašil jsem se v ÚVN (ústř. voj. nemocnice) na 2 měsíce, i když mi nic nebylo. Nástup koncem března - ustrojovací kázeň v tu dobu hlásala ušanku a kabát (obojí se šedou kožešinou z umělého zvířete). Odchod byl koncem května - a já vylezl na Václavák v ušance a kabátě, když ostatní byli s krátkým rukávem. První lítačka mě sebrala a odvezla na nádraží... Ušanka v létě není opravdu v našich končinách běžná.

      Vymazat
  16. Paní Gaia trousí známky z vysvědčení...

    OdpovědětVymazat
  17. Vřele doporučuji klasickou tropickou helmu. Je z korku, má i pasivní větráček - lze doplnit i malý (počítačový) elektrický.
    Mám jednu ze zásob německých afrických zásob, co ji nestihli za druhé světové nasadit. Doufám, že ji Čtvrtá říše nebude chtít restituovat.

    Kvůli snížení přehřívání dopadajícím slunečním zářením doporučuji polepit Alobalem, odráží plné spektrum elektromagnetického záření od UV po IR (stínění před zářením mobilních oprátorů či mikrovlnných trub a troubů je bonus navíc.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborný nápad, Jáchyme! Četla jsem "hledáček" (to je z vedra) místo větráček, to by taky nebyl špatný nápad. Takový osvícený a sežehnutý člobrda může klidně bloudit či bloumat bůhvíkde.... a kdo ho pak má hledat.

      Vymazat
    2. Blog Pavla Pokorného byl o hledáčku, jak nějaký mlamloj vymyslel aplikaci do smartfounu pro seniory, ta má umět poznat pomocí umělé inteligence pád seniora a zavolat nějaké SOS o pomoc.
      https://pavelpokorny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=718065

      Bavím se jako autor. Nemluvím o mé matce, která zapomíná telefonovat vůbec,ale většina starých astarších lidí má tlačítkový mobil (já taky). Mám foťák, ten z mobilu používám jen v nouzi, jinak jen telefonuji a posílám SMS, potvrzuji internetové bankovnictví a tak.
      Když má starý člověk nakrásně smartphone, tak ten přístroj se někde válí, jak by ho asi nosili stále při sobě?

      Vymazat
    3. :-))
      To si autor všiml zcela správně, té nevhodnosti pro cílovou skupinu. Ale to je tak, když studenti musí stále něco vymýšlet, jen aby to bylo originální. Tohle by tedy ale napadlo leckoho, kdo se jen trochu stýká se seniory.
      Mojí mámě se trochu zhoršila nedoslýchavost, už si dala říci i s naslouchadlem, ale brácha jí ještě pro lepší komunikaci pořídil nějaký mobil s velkým zesílením zvuku. Teď i když mluvím tiše, tak velí, abych tolik nekřičela. :-) A navíc je tam hrozná plechová ozvěna, skoro se sama neslyším. Tak to je taky vynález. Možná mámě ale pomáhá, to zjistím, až tam budu příště.
      Já mám taky jen starou Nokii a volám minimálně, telefon i zapomínám doma, protože ho používám převážně jako budík. :-) Nefotím vůbec, mám tolik el. fotek od holek, žáků, spolužáků atd., že bych se tím ukládáním úplně zahltila. Ani nijak zvlášť necestuju, tak co fotit.

      Jo a ještě, k té signalizaci: můj muž kdysi učil psa, pro případ pádu venku, aby když se chytí za hlavu, pes začal štěkat, že jako někoho přivolá. Je docela humorné je sledovat při tréninku. :-)

      Vymazat
    4. To se ani nemůžete poškrabat na hlavě, aby pes nezačal hned štěkat, ne? :-)

      Vymazat
    5. :-)
      Na mě naštěstí nereaguje. Moje ruce sleduje bedlivě, ale jen jestli v nich nemám nějaký pamlsek.

      Anně to píšete dobře, jen mám dojem, že ona to všechno sepisování dělá vlastně pro sebe, aby se zaměstnala a plnila nějaký cíl, svou představu snažení se. Ale je to jen můj názor, je to vcelku její věc. I když je dobře, že jste ji na to upozornila.

      Vymazat
  18. Díky za krtince, pane domácí.
    Amalia Rodrigues - Coracao Independente cd1
    https://www.youtube.com/watch?v=_ygIUgPNGi4

    Ana Vidovic - Guitar Artistry In Concert DVD
    https://www.youtube.com/watch?v=O1UrY_tRADk

    Wabi Ryvola - Černá řeka
    https://www.youtube.com/watch?v=WcFGxh3WYzg

    Srdečný pozdrav všem :-)
    Jsem už zase rozjetá, přestože beru zvýšenou medikaci, jsem ráda, že muž přijede už dnes večer, tak ještě posílím večerní dávku léků, takže budu spát, když nebudu muset jít s fenkou večer kolem desáté a ráno jsem chodila v pět, to bylo celkem přijatelně, i když dnes tu v pět ráno bylo 21 stupňů. Vytočil mě blog Boučkové Čas ženy, neměla jsem to číst. Hrozně mě vytočilo to pojetí viny mužů a ve spojení s tím názvem jsem spustila svou - proti genderu a Istanbulské úmluvě, řádila jsem tam ještě i dnes ráno. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno, snad se brzy zklidníte, moc Vám to přeji. Našla jsem nového ruského skladatele, kterého jsem vůbec neznala,třeba Vám taky udělá radost jako mně
      https://www.youtube.com/watch?v=TVakXOkE2G4
      Letos zase přišlo léto hned v plné síle, začínají žloutnout meruňky, mám pozdní, tak mě to dnes překvapilo. Ta vedra nejsou snad pro nikoho, jen můj syn je miluje. U mě ve vinotéce se otřásl zimou ☺

      Vymazat
    2. Anno, vy to myslíte dobře, ale dáváte strašně dlouhé a nepřehledné odkazy. Já vždy, když čtu "cituji", tak už vím že pod tím bude následoval román, to lidi nebaví, takoví už jsme.
      Zkuste být víc stručná, napište, proč nesouhlasíte a že Istambulská smlouva má bod, ve kterém uvádí to či ono - krátce a zjednodušeně, jednou větou. A najděte si nějaký dobrý odkaz na tu smlouvu a dejte tam adresu v náznaku - bez www a teček mezi adresou odkazu. Kdo si to chce najít, tak si to najde.
      Přeji, ať se vše zklidní. Na Boučkovou kašlete, bohužel je to stejná blbka jako chvilkaři.

      Vymazat
    3. Liško, díky, neznala jsem a poslechla jsem si s chutí, dnes mi to "sedlo" a líbí se mi i ta fotka. :-)

      Aleno, díky za doporučení. Co se týká Istanbulské úmluvy, tak já už víc stručná být neumím, ani jasněji vyjádřit můj nesouhlas než tímto:
      V Úmluvě Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí (Istanbulská úmluva) je uvedeno:
      Článek 6 – Politika citlivá ku genderovým problémům
      Strany se zaváží, že při implementaci a vyhodnocování dopadu
      ustanovení této úmluvy budou zohledňovat genderové hledisko
      ---
      a je tam předepsaná politika, vzdělávání, financování, sběr dat,
      ohlašování a monitorování (což evokuje působení Velké sestry-gender zřejmě dvojčete Velkého bratra z Orwellovy knihy 1984).

      Doporučuji k zaměření pozornosti i:
      Článek 12 – Obecné závazky
      1 Strany podniknou nezbytná opatření pro podporu sociálních a kulturních vzorců chování žen a mužů s cílem vymýtit předsudky, zvyky, tradice a další praktiky, jež jsou založeny na předpokladu podřízenosti ženy anebo na stereotypním pojímání rolí žen a mužů.
      https://rm.coe.int/1680462471
      Neuváděla jsem odkaz, protože je jednoduché si to vygůglovat.

      Já už od začátku, co jsem se začala účastnit diskusí na Aktuálně (asi před 11 lety jako nick žena), jsem dávala velmi často citace s odkazy na něco, co jsem považovala za hodno pozornosti nebo k zamyšlení. Celou dobu vycházím z toho, že můj názor není pro ostatní důležitý, já jsem od mládí zvyklá vytvářet si názory sama, ráda vše posuzuju po svém, tak se snažím vždy "předložit" námět k přemýšlení ve formě citace s odkazem.
      Kdyby Boučkové blog neměl název "Čas ženy", tak bych ho ani nečetla, dávala jsem si pohov po boji pod Honzákovým "Zelená je tráva a fotbal to je hra", neměla jsem ho číst, protože už ten název mě "vybudil".
      Jdu si vzít prášky, muž už je doma, tak můžu klidně hned usnout.
      Tak na dobrou noc
      Cimrmani_Mala nočni hudba_Mě se libi pani nadlesni
      https://www.youtube.com/watch?v=uVVe21GubDc

      Vymazat
    4. Dnes odpoledne jsem spala,teď jsem ještě vzhůru, tak se vrátím k Istanbulské úmluvě - neumím jasněji napsat, proč by ČR neměla ratifikovat Istanbulskou úmluvu, než takto, jak jsem uvedla pod blogem "Čas ženy":
      V diskusi pod blogem pana Mnislava Zeleného "Tradiční Evropa jde do kytek. Levice vládne" jsem napsala:
      Monika jarmila • před 25 dny • edited

      Prosím, odpovězte na tyto mé otázky:
      1. Mají všichni - poslankyně a poslanci - ctít princip rovnosti ukotvený v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky?
      2. Princip rovnosti je ukotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, je při tom etické hlasovat pro ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí?
      3. Je odsouzeníhodné jakékoliv násilí vůči komukoliv bez ohledu na pohlaví, takže je správná prevence a potírání násilí vůči všem bez ohledu na pohlaví?
      4. Jak se má přistupovat k menšinám, má menšina právo na stejný přístup státu, jaký má k většině (oběti násilí žen vůči mužům jsou menšina, ale v ČR je výrazný nárůst násilí žen vůči mužům)?
      -----------------------------------
      Moje odpovědi na výše uvedené otázky:
      1. Všichni, a to úplně všichni, mají ctít princip rovnosti ukotvený v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky.

      2. Princip rovnosti je ukotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, takže je neetické hlasovat pro ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, protože tato úmluva zohledňuje pohlaví oběti i pachatele násilí a domácího násilí a je jen o prevenci a potírání násilí vůči ženám.

      3. Odsouzeníhodné je jakékoliv násilí vůči komukoliv bez ohledu na pohlaví, takže je správná prevence a potírání násilí vůči všem bez ohledu na pohlaví.

      4. Stát má přistupovat k menšinám stejně jako k většině, takže má k obětem násilí žen vůči mužům, násilí žen vůči ženám i násilí mužů vůči mužům přistupovat stejně, jako k obětem násilí mužů vůči ženám.

      Stát má vést prevenci a potírání násilí vůči všem bez ohledu na pohlaví oběti i pachatele.

      P.s.: Princip rovnosti je ukotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky.
      V tomto případě se rovností rozumí aplikace stejných možností, práv a povinností na všechny a rovnost člověka a státu před zákonem takovým způsobem, aby bylo uplatňováno právo bez jakéhokoliv popírání práv a diskriminace a nebylo rozlišováno mezi lidmi skrze jejich ekonomický či společenský status, věk, pohlaví, etnickou příslušnost a další diskriminační měřítka.

      Vymazat
    5. No jo, Anno, a o to jde. Kdybyste psala sama blog, tak tam můžete tak dlouhé citace dát, ale v reakci na blog je zapotřebí spíš věc shrnout a vyjádřit ji v pár větách. Je to jen názor, berte to s klidem.

      Vymazat
  19. Tak jsem se dnes povalovala doma a teď vyrážím na chatu. Zalít a spát.

    OdpovědětVymazat
  20. 3 piva u Edy a spát, zítra jedu celou noc...

    OdpovědětVymazat
  21. Tužka napíše,...četla jsem si,...dnes byl suchý vítr,...horko nebylo, ale vysušil mi zahradu,...něco jsem zalila, zbytek zítra.
    Byla jsem venku na slunci a na tom větru, tenhle pocit dvojího vysušení mi vadí.

    Panu Ládíkovi popřeji šťastnou cestu tam a zpět a spokojenost mezi tím,.....ostatním klídek,....teplo máme, tak už jen trochu vláhy od Svatého Petra,...ostatně, má svátek i s Pavlem, tak by se titi dva svatí mohli ukázat jako dobří nosiči vody,...alespoň to v minulosti často vykonali,....protože po svatojánských bouřích přicházel svatý Petr s Pavlem lehce pokropit záhony zahradnickou kropičkou.....psávalo se ve starých kalendářích,...kde ty časy jsou, kdy pranostiky byly s vysokým procentem splněny.

    Jóóo....pravím s dalším mudrcem,....všechno bude nakonec jinak,...jak?,...toť otázka budoucnosti.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I na ty burky dojde,ty budou primárně proti vysušování.

      Vymazat
  22. Paráda,venku jenom 16stupňů,to si vyvětrám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky 16, ale termoregulační aparatura mě stejně ještě potila.

      Vymazat
    2. U nás asi taky, teď je 17°
      Půjdu zalít a uvařím. Čeká mě pracovní víkend.

      Vymazat
  23. Eda má fajného kamaráda s tabatěrkou: https://imgur.com/Ob7ltg2

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už vám jde psát z mobilu,? Abychom nebyli ochuzeni o zážitky z dovolené.

      Vymazat
    2. Nejde, budu jen u Vidláka.

      Vymazat
  24. Trochu historickeho pohladu do hysterickeho...

    https://www.postoj.sk/44825/kalich-je-spaet-mariansky-stlp-na-obnovu-stale-caka

    OdpovědětVymazat
  25. Všechny po chladnější noci zdravím - vítr stále ještě svěží. Snad i jednání v Osace přinese svěží odzbrojovací názory.

    To: Ládik!!!
    Krásnou (bezmobilovou?) prázdninovou dovolenou bez jakýchkoliv komplikací přeju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Královna 2 dvojky a ředitelskou pochvalu, N samé a tu samou pochvalu za reprezentaci školy.
      Dovolená bude s mobilem... musím vytěžit data.

      Vymazat
  26. A tohle je zajímavé28 června, 2019 12:21

    Podivné obchody vicepremiéra Havlíčka
    image: https://reportermagazin.cz/img/580f415a9c40207da9a0c1dc/50/50?_sig=w2x1IGsapnDPznq6ipZQhbNgyTiBVhm8iTlEATKUYxY

    JIŘÍ ŠTICKÝ
    02 / 06 / 2019

    Read more at https://reportermagazin.cz/a/pEivy/insolvence-dotace-kmenove-bunky-podivne-obchody-vicepremiera-havlicka#uEkhkzFK1WiPXXk6.99

    OdpovědětVymazat
  27. Jak začnou prázdniny, nedostanu se na internet, připojení nestíhá - všechna mládež zapojí svá PC. Možná se sem už nedostanu, čekat hodinu, než odešlu, se mi nechce.

    Ládikovi gratulace k školním úspěchům "schovanek" a dobrou jízdu tam i zpátky, příjemný pobyt přeju.

    Mám radost, sehnala jsem síťovinovou plachtu na rozprostření pod švestku. Padá to děsně, i když zalívám. Vloni jsem si hnula se zády, od vyhrabávání švestiček z trávy, tak snad to plachta zachytí a předejde se růstu výmladků.

    OdpovědětVymazat
  28. Přijedeme k morzu kolem 6:00 a klíč bude v zámku, tak to se těším...

    OdpovědětVymazat
  29. To: Ládik!!!
    Tak data budete u Baltu (opět na jiném místě?)těžit... Očekáváte nudu?
    Naše terciánka se pochválit nepřišla, tak nejspíše nic moc. Ta starší má po maturitě a zdá se, že se rozhodla vylétnout z rodinného hnízda, i když se původně chystala ve vzdělávání pokračovat. Nevím, zda jsem se tu zmínila, že si státními testy a slohovkou kupodivu vylepšila své závěrečné hodnocení z rodného jazyka.

    Jdu dokončit kramlování obecního chodníku, když se nám tak přichladilo. Letos už po několikáté, tráva roste v mezerách neustále.

    OdpovědětVymazat
  30. Key Battery is low... a kde ji teď seženu. Mě picne.

    OdpovědětVymazat
  31. To tu bude pusto,marie bez připojení Ládik bez PC, to ja s Alenou,Jagou a občas Annou to nevytrhnem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Jáchym to taky fláká, ani já nejsem na značkách :))

      Vymazat
    2. Mně se sem už čtyřikrát po sobě nepodařilo připojit a zmizel mi příspěvek. Tak to zkusím teď znovu.

      Vymazat
    3. Třeba byste mi mohly hodit nějaké téma či slovo a já bych na něj zkusil napsat (duhořadou) báseň.
      Abychom po dobu Ládikovy nepřítomnosti poeticky úplně nezvlčili.

      Vymazat
    4. Dnes jsem uplavala 50 metrů za minutu 56 sekund světový rekord je necelých 30 sekund

      Vymazat
    5. Já plavu rychle, ale neměřila jsem se, ono to taky v lomu nejde měřit :))
      Kdysi jsem byla se syny v Luhačovicích, plavala jsem v bazénu a ptali se mě lidi, jestli jsem plavala závodně. Mého druhého syna lákali do plaveckého oddílu, má široká ramena a dlouhé ruce a nohy. Ale hrál v té době hokej a nechtěl dělat dva sporty souběžně a soutěžně :)

      Vymazat
    6. Jáchyme, pište, skládejte, budete nikoliv náhražkou, leč právoplatným poetou, věřte! ;o)

      Vymazat
    7. Je,na lištičku jsem zapomněla,to se omlouvám

      Vymazat
  32. Panu Ládikovi Bon voyage a hezkou dovolenou. Chladný Balt, ale ne moc, málo lidí a báječné ryby! Dala bych si čerstvou tresku, mňam

    OdpovědětVymazat
  33. Myslím si, že letos bude na Baltu prima. Je vedro, u moře bude příjemně a voda bude na Balt teplá.
    No, jen tak tipuji, Ládik nám pak poví sám, jaké to bylo.
    Mně dnes v 9.30 vzbudila dcera, přijela s vnukem, tak koukali, jak babička vyspává. Tady se spí dobře.
    K obědu jsem pekla pizzu, mám dobrý recept na těsto, dělám to už třicet let: 30-40 dkg hladké mouky, 1/4 l vody, špetka soli, droždí. Když těsto vykyne (kynu ho v mikrovlnce, přikryté, minutu či dvě na rozmrazování, pak tam chvilku nechám), tak to pokapu olejem, těsto se pak nelepí a dá se rozprostřít na plech. Natřu protlakem, který jsem smíchala s čerstvým oreganem a trochou jiného zeleného koření, na to šunku či angl. slaninu, plátky cukety (ty jsem zvlášť podusila na pánvi), peču a nakonec sypu sýrem a dopeču.
    Je to spíš koláč, quiche, ale je to dobré a je toho dost pro čtyři lidi.

    OdpovědětVymazat
  34. Ještě k receptům, jak jsem byla s kamarádkou v té cukrárně, měli tam také nápoj z růžového sirupu, takové nápoje (jakoby domácí) teď jsou v módě a v Praze stojí kolem 80 Kč.
    Tak jsem našla v knížce o růžích recept na růžový sirup za studena:
    Musíme mít skleněnou nádobu s uzávěrem. Do ní dáváme po vrstvách okvětní lístky červených, růžových či oranžových růží, dvě kolečka citronu, vrstvu vždy zasypeme hnědým cukrem (myslí asi třtinový nebo je to nerafinovaný cukr? To nevím, kde by se takový dal sehnat. Já dám třtinový.). Dáváme vrstvu za vrstvou, nakonec cukr. Nádobu zavřeme a necháme stát na slunci 3-4 týdny. Pak sirup slejeme, přecedíme, okvětní lístky vymačkáme. Dáme do lahviček a používáme jako sirup.

    A na tu pizzu se dá dát cokoliv, rajčata, žampiony, lilek, ale tu šunku nebo slaninku tam mít musím. :-) A sýr jen dobrý, teď jsem měla 50% Zlatou Prahu. Mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady něco takového taky prodávají,do karafy nalejí vodu z kohoutku,vloží třeba 2 plátky okurky a lístek máty, nebo 2 jahody či plátek citrónu a lidi to kupují za těch 8 pětek.

      Vymazat
    2. Teď zrovna čtu na Novinkách
      Květiny, do kterých se můžete zakousnout

      Je to taková móda,jist věci,u kterých by to drive člověka vůbec nenapadlo,z jedné strany zmlsanost,z druhé strany snaha o nahrazky jídla

      Vymazat
  35. Jsem v práci. Je tu 20°C, což je naprostá pohoda. Tady se dá vydržet těch osm hodin ☺

    OdpovědětVymazat
  36. Když ho miluješ, není co řešit29 června, 2019 11:58

    ŽIVĚ: Padne kvůli Zemanově vzdoru vláda? Erik Tabery a Jan Kysela ve speciálu DVTV
    28. 6. | Sledujte debatu s ústavním právníkem Janem Kyselou a šéfredaktorem Respektu Erikem Taberym.

    OdpovědětVymazat
  37. Byla jsem u sousedů. Všecko je v pořádku. Zítra o5 v práci, snad dá zprávu i pan Ládik !!!
    Tak hezkou noc, krtci!

    OdpovědětVymazat
  38. Krásný a slunečný den s celou rodinou.
    Dnes jsem k obědu podávala kuře na červeno, jednou tu o tom někdo psal, snad Anna. Kdysi za totáče vyšla taková malá čínská kuchařka, v kroužkové vazbě, dva díly, jeden se věnoval masu a rybám, druhý zelenině.
    http://jdem.cz/e99na3
    Jeden z receptů je kuře na červeno,dá se to najít na netu.
    Jídlo moc chutnalo starším vnoučkům, oba si přidali. A syn si přidal dvakrát. To pak mám radost.
    Dala jsem do pořádku jahody, květináčky s oplégry zalévám konví. Pleju a zalévám. Včera mě dcera přemlouvala, ať s nimi večer posedím venku, a něco mě pokousalo na noze. Dnes to bolí, mám na lýtku kousanec a kousek výš rudý pruh jak od šlehnutí bičem. Jsem z toho špatná, asi půjdu v pondělí na kožní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muchnička,to oteče a bolí

      Vymazat
    2. Kuře na červeno vypadá lákavě, určitě zkusím.
      Ať se Vám štípanec zahojí.

      Vymazat
  39. Tužka napíše,...pan Ládík píše u Vidláka,.....tak dojeli dobře, to je důležité,...s polskými kamioňáky nemám zrovna nejlepší zkušenosti,....dnes bylo bezoblačno,...Balt se bude dále prohřívat,....doufám a přeji příjemný pobyt.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  40. Pan Ladik dojel v pohodě, prý velké vlny a voda jako křen. A treska asi 40 cm.
    Já měla u sousedů česnekovou pomazánku a mám v puse jak v polepšovně. Po kávě si musím pořádně vyčistit zuby. Snad to přejde. Jdu ven zalít, dívala jsem se na Windy, myslím, že nás voda mine...

    OdpovědětVymazat
  41. Aha, už psala paní Tužka. Tak je to tu dvakrát ��

    OdpovědětVymazat
  42. Zdravím všechny v neděli, rychloplavkyně Lišku a Gaiu obzvláště. Tobogánů si užíváte taky, jsou-li k mání? Já jen v dobách, kdy byly holky malé. Gaia už dnes asi v pilné práci, naši blízcí svou návštěvu vzhledem k teploučku, co už venku je, odvolali – však prý ještě konec světa tak honem nebude.
    Tuhle jsem viděla na kafi a zmrzlinovém poháru u mladých film Zmenšování - nepřipadl mi jako komedie a znovu nemusím. Nicméně nápad „ zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety“ se nezdá marný, i o úspoře za parfémy a diamanty tam řeč byla. Nezmenšení ptáci prý raději než 10 cm lidičky zobou hmyz, ale žít trvala pod sítí?
    https://www.fdb.cz/film/zmensovani-downsizing/154245

    Tak jsem zauvažovala, kterou komedii bych znovu ráda viděla. Z českých asi z časů dávných Zlatou svatbu, ze zahraničních asi pořád ještě film Forrest Gump. Pokud si pro své rýmování pan Jáchym zatím nezvolil žádné téma, co zkusit spojit tyto dva názvy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes přijede návštěva a budeme žít Smetanovou Litomyšlí, v tomto vedru obejdeme chladné kostely a možná uvidíme Halíka v jednom mši sloužící odpoledne.Snad to prezijeme a když ne,smrt vše vyléčí, zpívali včera v Pučiniho triptychu. V jednom po smrti dítěte jeptiška snědla jed,v druhem po smrti dítěte manželka propadla depresi,našla si milence,kterého manžel zapíchl a ve třetím po nevhodné závěti vyměnili nebožtíka,domů jsem šla úplně down
      Však taky třetina hlediště zela prázdnotou,lidé se chtějí bavit a ne deptat.

      Vymazat
  43. No, Ladik!!! ma asi predsa len pravdu, co sa tyka lekarov na severovychode Moravy.

    http://www.tvnoviny.sk/zahranicne/1969839_tehotnu-cesku-bodol-hmyz-skoncilo-sa-to-obrovskou-dierou-v-nohe

    OdpovědětVymazat
  44. Jáchym s poštou:30 června, 2019 09:32


    Napsal uživatel Ládik!!! (neověřeno) dne Ne, 30. 06. 2019, 08:51


    Za zpěvu ranní mše

    žeru se stolu vše
    karbenátky kafe třešně
    nemusím vypadat fešně
    a až budu plný
    zajdu mezi vlny.
    Lopatku wehrmachtu beru
    a na ostatní xeru
    budu ji tupit ostří
    a potom řeknu Prostři
    stůl v jantarové komnatě
    už máme aji na gatě.
    Tady je bohatá země
    velmistře můžeš ke mně
    pozvu tě na ovesné vločky
    a dám ti pytel čočky.

    OdpovědětVymazat
  45. Zdravím krtky.
    Signál 100%, připojení špatné. Sousedi mají jiné operátory, a stejný problém. Někam se vůbec nedostanu, někam ano, ale na chvíli, hned to spadne. Stejně nemám co psát. Potomci jsou spolu od pátku na vodě, tak hlídám dva psy. Ten menší, pánského pohlaví, taky už psí dědek, ale je čiperný, rád a dobře běhá, tak bych se s ním ráda protáhla. Nebýt těch veder. Takhle se dá jít jen brzy ráno.
    Zaujal mě článek u Bavora:
    ttps://poznamkypanabavora.wordpress.com/2019/06/29/role-agrofertu-v-ceskem-zemedelstvi-detaily-ktere-je-treba-si-v-souvislosti-s-tlakem-na-premiera-babise-pripomenout/
    Moc smutné čtení. Ještě že se toho chaosu a rozvratu českého zemědělství nemusel účastnit táta, ten dělal v zemědělství do začátku 90. let a vím, jak se starali o organizaci prací, výroby a všeho s tím spojeného. A že se od Mináře nedozvíme vůbec nic ze souvislostí z té doby, i když jsou zásadní, překvapí to někoho?!
    Mějte se dobře, já se podle možností zase někdy ozvu.

    OdpovědětVymazat
  46. Říká mi můj chytrý telefon, že zítra ve městě Znojmě bude 34°C, což je o dva stupně méně než dnes. V práci bylo dobře, ale kytkám a vůbec všem (kromě mého syna) se to vůbec nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  47. Zalévám zbytkem vody, už by mohla zase nějaká spadnout. Jedu do Rakouska, snad se v tom vedru neuvařím. Cestou zpět se asi stavím v lomu na vykoupání. Závidím panu Ládikovi Balt. To by bylo osvěžení!

    OdpovědětVymazat
  48. Jáchym s poštou:01 července, 2019 13:41


    Napsal uživatel Ládik!!! (neověřeno) dne Po, 01. 07. 2019, 13:14

    Voda 16,

    vzduch 21, vlny 6, vítr 48, červená vlajka. Ideální koupání, jenom není slyšet vlastního slova.

    OdpovědětVymazat
  49. Tužka napíše,....óó, jak je krásně u Baltu,....tady,...tlak, teplota, rosný bod,....všechno na mrtvici, 34°C, bezvětří před bouří,...asi.

    Mám ze včerejška ojedinělý zážitek,....šla jsem se podívat do jalovcového tubusu na vlčáka jak tráví horké odpoledne,...zaslechl mě přicházet a já zaslechla jak se šůruje na písku,...rozhrnu větvičky jalovců, vlčák seděl se svým radostným úsměvem na otevřené tlamě,...vedle na mokrém písku ležela kosice s roztaženými křídly, na boku, hlavu položenou s otevřeným zobákem a zavřenýma očima. První moje myšlenka byla, že vlčák ulovil kosici,...ale,...kosice se nemotorně zvedla, složila křídla, postavila se, otřepala a odeběhla pod jalovec. Rychle jsem tam po ní sahla, stále jsem měla dojem, že byla ulovena,....jen pípla, protáhla se pod stromem a odletěla na jabloň, tam si začala probírat peří a protahovat jednu, pak i druhou nohu.
    Ona tam v bezpečí u psa spala, tvrdě spala zmožená vedrem,....nemají to ti černí ptáci jednoduché,...no a dnes jsem ji zase viděla vyletět z tubusu,...létá se tam ochladit.

    Pes byl pochválen, že nechává ptáčky napokoji, dostal piškoty a studenou vodu.

    Všech sedm ptačích pítek a koupališť je permanentně obsazených, voda se musí několikrát za den doplnit,...cákají při koupání.

    Letos přiletěl na jaře pár holubů doupňáků,....teda, to jejich vrkání se nese daleko,...snažili se zahnízdit na omorice,...ale mládě jsem neviděla, tak nevím,...i když, straky a sojky taky občas vidím, a to jsou lupičky vajec i holátek,...možná, že to dopadlo s mládětem špatně.
    Když doupňák kecne do pítka, tak je voda natošup pryč.

    Vydržať tu výheň,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  50. Jela jsem z Rakouska a v Chvalovicich bylo 41°C. Teď prošla bouřka, taková jemná, napršelo kolem 8-10mm, žádná vichřice, žádné blesky, jen hrom v dáli. Vzduch je naprosto úžasný, konečně se dá dýchat.

    OdpovědětVymazat
  51. U nás i poblýskalo a je zalito - 6 mm, naštěstí bez krup. Z 33 přišlo ochlazení na 18, teď už 21. Plus mínus stejně má být zítra maximum v Jeseníkách, kam se zítra (nezaspíme-li) chystáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se vrátila bouřka už potřetí, ale pořád je mírná a docela hezky prší.

      Vymazat
  52. Jáchym s poštou:01 července, 2019 19:46


    Napsal uživatel Ládik!!! (neověřeno) dne Po, 01. 07. 2019, 16:29

    In reply to Voda 16, by Ládik!!! (neověřeno)

    Do xichtu mě písek bodá z…

    Do xichtu mě písek bodá
    z pravé strany běsní voda
    na dunách se bory vlní
    v nebi ptáci povětrní -
    tady člověk nezakrní.
    Ni kdybych byl zcela nadrán
    nezamířil bych na Jadran
    kde je hlava na hlavě,
    vedro je tam, nezdravě.

    OdpovědětVymazat
  53. Tady to nežije. Jáchym s poštou a liška s počasím. No to jsme to dopracovali. Červenec je zřejmě okurkový.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško,
      máte oravdu.
      Právě jsem pokrájel okurku na kostičky a zamíchal do kuskusu.
      Což je dnešní sezónní okurkový oběd.

      Naproti tomu šťastný Ládik si nechává opískovat a vyhladit vrásky slaným pískem, neseným baltickým ledovým vichrem, pak se osprchuje třímetrovou vlnou a šťasten běží do baru rozmrazit se se trojitým grogem či lépe ostravskou vařonkou, kterou učí připravovat nevzdělané germány.

      Drobné připomínky čtvrtky a spol, kterým se zdá býti tento způsob léta poněkud nešťastným neslyší, byv ohlušen řvoucím uragámnem.

      Kdyby si s sebou býval vzal na dovolenou svůj výkonný kilowatový komp, mohl o dovolené plodně šestnáct hodin pracovat a ještě by mu komp vytopil pokoj na běžnou českomoravskou teplotu.

      A my si mohli číst jeho básničky psané všemi deseti na klávesnici, bez přetahování z Vidlákových kydů.

      Vymazat
    2. Já koupila dvě okurky cestou z Rakouska, udělám si tzatziky. Včera jsem udělala deset skleniček paštiky, protože ta Lídlová je sice francouzská, ale nic moc. Tak ji dnes ochutnám, jak to dopadlo, místo koňaku moje brandy a s mandlemi! Se můžou frantíci schovat.
      Ládik bude pěkně připravený na práškové lakování. To by mu mohlo vydržet i pár let. To by byl kšeft, místo faceliftingu permanentní laking :))

      Vymazat
  54. Internet pořád víc nejde, než jde. Zítra snad přijde technik.

    Paštiku, kterou liška tak dobře ovládá, jsem nikdy nedělala a vůbec mě to neláká - co neumím, to mě nebaví, většinou, hlavně když jsou ta úmorná vedra a člověk je umořen jen tím, že je. Dcera ji umí a dělá často, ale já už bych se do toho nepouštěla. Mám ráda bruselskou, s brusinkami, jednou za čas, to mi stačí. Domácí luxusní jsem jedla vloni na svatební hostině, budu i bez ní. Možná je to moje lenost, ale nejvíc mě teď potěší jednoduchá jídla. A klidně i okurka z Kauflandu, chutnají mi tamní skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, neovládá. Dělám většinou husí paštičku, co se peče ve vodní lázni, tohle je taková skoro zabijačková, kde si namelete maso, dochutíte, přidáte játra, která jsem si já lehce orestovala. Prostě na světě je paštik a paštiček, a to mě baví. Udělala bych z Vás gurmeta (nejen paštikového) za pár dní :))

      Vymazat
  55. Dnes bylo trochu méně teplo,tak jsem si to užila, vedra jsou umorna a hlavně vyvětrat umorne vedro z baráku jinak se nic neděje mimo toho,ze rostou rychle okurky.

    OdpovědětVymazat
  56. Liško, prosím, mohla byste mi dát recept na paštiku do skleniček, pokud to není nějaký rodinný klenot…?
    Ládik se má asi nejlíp, u Baltu musí být oproti loňsku nádherně.
    Jáchymovi děkuji za přenos poesie budoucího presidenta do Nory, jednou, až bude Ládik na Hradě, se vám to zúročí (anebo naopak :-)).
    Mně nějak pondění vedro neudělalo dobře, tak jsem s kousancem na noze šla až dneska. Nechala bych to být, ale flek se zvětšuje a nepřetržitě to bolí.
    https://i.postimg.cc/Y9PXD6F9/noha.jpg
    A když už jsem v těch fotkách, tak tady je růžový džem spolu s naší novou růží (má to být staroanglická odrůda, 380,-). Koupila jsem ještě jednu, co zas měla hodně vonět, ale není to nijak závratná vůně. To ta růže na Petříně, co se ji pokouším už třetí rok vypěstovat z větvičky, voní omamně.
    https://i.postimg.cc/nVR1VhjK/ruzovy-dzem.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta noha,to je hrůza.určitě muchnička,doporučuji járišův roztok ,možná dojde i na antibiotika

      Vymazat
    2. Připojuji se ke Gaie, nevypadá to dobře, poradit bohužel neumím, snad si lékař poradí.
      S těmi růžemi to je teď doba, všude, kudy chodím, je obdivuju na zahradách, kvetení vrcholí a oči přecházejí. Tolik druhů, velikostí, barev... Vůně na dálku moc nevnímám, ale pokud se mi vybavuje, tak nejvíc by měly vonět čajové růže, tedy ty do žluta, to potvrzuje i tenhle článek:
      https://www.ireceptar.cz/zahrada/nejvonavejsi-ruze-tipy-na-vonave-ruze-sadove-pnouci-botanicke-i-cajohybridy.html
      Ta Sutter´s Gold vypadá taky nádherně! Ale mně se stejně líbí všechny, když jsou pohromadě, na celém keři, je to vždycky krása.

      Tak ještě než mi spadne připojení, posílám Aleně proti bolesti jejího oblíbeného autora romantických písní, Schuberta, a Růžičku. Zpívávali jsme ji už jako děti, tak jsem obsahu rozuměla naivně lyricky. Tu Goetheho dramatičnost chápu až teď. :-)

      Barbara Bonney; "Heidenröslein"; Franz Schubert
      https://www.youtube.com/watch?v=PwTgezNQpeQ

      Vymazat
  57. Jáchym s poštou:02 července, 2019 22:11


    Napsal uživatel Ládik!!! (neověřeno) dne Út, 02. 07. 2019, 21:28


    Dnes večer pláž zmizla,

    je tam moře. Vichr rve bundu a bere dech. Fotek hafo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí byt hrůza

      Vymazat
    2. Aha, bouřka, to trvá tak den dva, pláž zmizí, ale potom tam Ládik najde třebas jantar! Pro děvčata! :-)

      Vymazat
  58. Tužka napíše,...dnes jsem si naplánovala chůzi po horách, že využiji ochlazení,....a taky jsem už toužila uvidět známé kopečky, kde jsem byla už nepočítaněkrát.
    Přivstala jsem si, bylo to krásné poránu,...pak se ale začal zvedat vítr, sílil až tak, že mi to začalo vadit,...vrátila jsem se do údolí, zkrátila jsem cestu, dala si pozdní oběd,....a protože mě ten vítr rozladil, že mi kazil plány,...vrátila jsem se domů, ale viditelnost byla značná,...odhadem, kam až bylo vidět tak 70-80 km.

    Zítřek je pracovní, pozítří rovněž,...a pak se uvidí co bude dál.

    Vítr se uklidnil, ochladilo se,....jóó, paštičky, Portos měl rád paštiky,...taky jsem měla období, že jsem je dělala, někde mám i pár předpisů,....poslední dobou jsou to pečená masa na tři dny a k nim chleba a zeleninové saláty a dohánění pracovních plánů,....vedra vykonala své,...mám skluz, a ne zrovna malý.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  59. Konečně dnes v noci i přes den přišlo ochlazení, jinak tu za celý týden nespadla ani kapka. V noci prý v Jizerkách mrzlo!
    V pondělí jsme měli v menší sestavě oficiální ukončení školního roku spojené s menší oslavou v restauraci. Původně jsme měli být ve venkovní krásně upravené zahradě, ale nakonec jsme se přesunuli kvůli dusnu dovnitř do klimatizovaného sálku. K obědu jsem si dala výborného lososa ve špenátovém lůžku, bez přílohy, byl i tak sytý. Pak zmrzlinový pohár s ovocem a kávu. Nejlepší byl přípitek, Bohemia sekt demi sec – dobře vychlazené, v tom parnu opravdu osvěžující.
    Ještě jdu do školy zítra dodělat nějakou administrativu, pak už konec. Zítra by měl přijít také opravář, problémy s připojením internetu byly na dálku diagnostikovány jako vada antény, tak doufejme, že se to spraví.

    OdpovědětVymazat
  60. Ochlazení i u nás, i včerejší "jesenická" předpověď byla správná. Fotečky z výletu jindy, když je právě jpeg nefunkční. Ba i více voňavou tmavší (šípkovou?) růžičku tam mám.
    K vaření nic nepřidám, mám to stejně jako Maruška. Dnes budou naše brambory s máslem a na stejném tuku ohřátou šunkou, možná jen s mlékem.

    To: Liška
    Čím konkrétně byste to tu nejraději oživila, Lištičko? Mně dnes padl do oka (leč nenadchl) tento model, možná bych si měla lépe vyčistit brýle či se nechat poučit, čím je okouzlující:
    https://www.super.cz/645899-nejlepsi-cesky-model-na-svatku-mody-v-parizi-je-tento-vlasaty-mladik-nesazi-pouze-na-svuj-vzhled.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ušaté torpédo :) Návrháři jsou vesměs jasní ve své sexuální orientaci, takže Miroslav se jim musí líbit.

      Vymazat
  61. Ještě tak kdyby Jáchym přinesl nějakou ne převzatou, ale vlastní básničku nebo písničku! Na nějaké letní téma, ať už žhavé či vlažnější, ono by ho něco napadlo....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dám Ládikovo blues.
      Letní téma tam je, a je to takové bezkonkurenčně procítěné ...



      Napsal uživatel Ládik!!! (neověřeno) dne St, 03. 07. 2019, 15:55

      Beru mě mory

      olšove bory
      zima a vitr
      žizeň na litr;
      do mořa na laně
      mělsem si vzit saně
      taka je tu kosa
      ufukne mi z nosa
      dalšiho holuba
      jenco se vykluba.
      Blbec enem v tričku
      jak si utřu sfičku
      k temu hole nohy;
      určitě mam rohy.

      Vymazat
    2. Tady je krásně,dnes příjemný den.teplo,ale žádné vedro,žádná zima,žádný vítr,žádná žízeň

      Vymazat
    3. A já myslela, že tam má Ládik havaj, vedro jako tady... no, snad alespoň pár dnů bylo dobrých.

      Vymazat
  62. Okurková sezóna,nikde nikdo, všichni pracují nebo výletují. Já dnes využila nižší teploty a nesla na plovoucí,vypraka jsem,zahradničila a měla depresi,jak vše rychle utíká,ubíhá a vše jde jen k horšímu.Zdraví síla výkonnost radost optimismus,to porad s časem ubývá,plus lidé,známo a přátelé,je jich méně a méně akorát víc na hřbitově.

    OdpovědětVymazat
  63. ještě něco od Ládika speciálně pro gurmámku Lišku.
    Ládik opovrhl kaviárem a dal se do vaření místních specialit!



    Napsal uživatel Ládik!!! (neověřeno) dne St, 03. 07. 2019, 18:25


    Dost už bylo kaviáru

    vrátím se zpět do sucharů
    koupil jsem si Vifon
    tím neucpu sifon.
    Potřebuji soubor éček
    syslil jsem je jako křeček
    do hrnku dám teplou vodu
    a můžu si zpívat Ódu
    na radost
    že mám dost.
    Hrníčkovou polívku
    tu mám doma ve chlívku
    to je moje mana,
    drží mě, jak lana

    OdpovědětVymazat
  64. Jáchym s poštou:03 července, 2019 20:43

    Kdybych tak moh na dvoře

    vlézt si do vln, do moře...
    nemusel bych koně hnát
    přes Bolkův a Lolkův stát.
    Nebál bych se radarů
    v kamionech tatarů
    anebo že urvu osu.
    Jako bych jel do Laosu.
    Škoda, že ten Přemysl
    v suché krůtě zakysl,
    moh jsem bydlet v Pomoří
    pozorovat z nádvoří
    jak po pláži lezou foki
    tresek by visely žoky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se mi to, nebo z těch veršů opravdu zaznívá lehký neklid? :-)
      Jáchyme, díky.

      Vymazat
  65. Dnes jsem vyrazila na parcelu, konečně jsem si tam přivezla opravenou sekačku.
    Počasí nahrávalo práci, občas mráček, teplota snesitelné, foukalo.
    Ale - za tři týdny tráva neuvěřitelně vyrostla, tedy tráva, spíš všechen plevel - šťovík, kopřivy, zeměžluč, třezalka, bodláky všeho druhu... tvrdé stonky vysoké přes metr.
    Tak jsem opět nenasadila na sekačku sběrný koš, zadní kryt sekačky jsem zvedla a přivázala důkladně provázkem k rukojetím - a dala se do toho.
    Jenže jak rozdrcená tráva střílela zadem sekačky ven, sypalo se vše na mne, proud drtě mi létal do obličeje,do očí, šlehal mě do nohou a do těla.
    Tak jsem si musela vzít ochranné brýle, zavázat šátek přes obličej, zapnout si košili ke krku, dělala jsem dlouhých kalhotách a v holinách, s rukavicemi, chodila jsem stranou sekačky, no, byl to děs. Sekala jsem asi čtyři hodiny, vypadala jsem takto: :-)
    https://i.postimg.cc/rpnsWnpS/kryt1.jpg
    Naštěstí mají všichni dovolenou, tak mě tam nikdo neviděl. :-)
    Doma jsem vysypala trávu ze spodního oblečení, tak umazaná jsem už dlouho nebyla, zelený nános se mi dostal i do bot.
    Zítra si koupím plastový ochranný kryt obličeje, jen pro případ....
    Tu fórovou sekačku jsem přivezla do Prahy a daruji ji známým. Tím snad kauza sekačka končí a můžu si zvednout zadní sedadla a vyčistit si auto, teď v něm mám pojízdný cirkus.
    Myslím si, že tam padaly v pondělí kroupy, protože předek boudy mám poďobaný jak od neštovic.
    Sklidila jsem tam cca 3 kg rybízu, jen z jednoho keře a stromku, keř je Jonkeer, a stromek je Karlštejnský červený, ten má nádherné, velké plody
    https://i.postimg.cc/y8gWcq5s/rybiz.jpg
    Hrst jich vezmu zítra matce a misku na zobání dám do sesterny. Zbytek vezmu na chatu a zdžemuju. Teď tu mlsám rybíz já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já letos nechám rybíz spadnout,marmeládu mám ještě z roku 2015.
      Trávu bych sbírala do koše a sypala někde do rohu a vytvořila si kompost.

      Vymazat
    2. :-))))
      Oceňuji apartní klobouček!

      Vymazat
    3. Že mi to seklo! :-)
      Možná v tom oblečení skočím zítra do města vyloupit nějakou banku nebo tak něco...

      Vymazat
    4. Gaio, 1100 m2, to by bylo tak devadesát košů, to by vás přešel humor, sekat a ještě to běhat vysypávat.

      Vymazat
    5. zadní kryt sekačky jsem zvedla a přivázala důkladně provázkem k rukojetím :)))

      Vymazat
    6. Anonyme, neotravujte. Běžte oxidovat jinam, třebas na A.cz, tam na vás Fendrych čeká.
      Asi jste toho moc sekačkou nenasekal... když dáte pryč koš, tak se tráva začne za krytem hromadit a sekačka se za moment zahltí.
      To jsem to měla začít sekat srpem? Anebo si někoho sjednat? Jo, to bych udělala, ale lidé dnes pracovat nechtějí.
      Kdybych tam bydlela, tak bych třebas vymyslela elegantnější řešení.
      Nevíte o mých peripetiích se sekačkou nic.
      Já jsem pyšná na to, že jsem si poradila a dokázala jsem to vyřešit. Vlastními silami.

      Vymazat
    7. Oslabte pružiny krytu a tráva nebude střílet, ale bude se jenom trousit.

      Vymazat
    8. 1100 metrů neni zas tak strašně a jestli to je na rovině.... Dala bych si poblíž kolečko a vysypávala v rohu až by bylo plné.
      Tohle improvizovani je jak Pat a Mat

      Vymazat
    9. No, výsledek je dobrý a improvizace je moje druhé jméno. :-)
      https://i.postimg.cc/ZR0Z9gHP/posekane.jpg

      Vymazat
  66. Už tu mám docela zimu

    Tajemství člověka je tajemstvím jeho odpovědnosti


    Rozumíte někdo tomuto citátu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo,pokud to pravil nějakej tajnej, tak to smysl dává.


      Já miluju citát Jana Wericha, větu, kterou napsal na naléhání matinky mladistvé obdivovatelce do památníčku:

      "Lev je králem zvířat, to ti přeje Mařena".

      No a v devatenácti letech jsem se intelektuálně vzepjal k citátu sebe samého:

      "Muži a ženy jsou největšími nepřáteli lidstva!"
      Bohužel mne nikdo jiný necituje, takže to zase musím oddřít sám.

      Vymazat
    2. Byla jsem na jazzovem koncertě a do hudby Taťána Medvecká trousila citáty Havla z toho to mám

      Vymazat
    3. Tajemství člověka je tajemstvím jeho odpovědnosti04 července, 2019 08:28

      ....Jinými slovy: jako schopnost nebo odhodlání nebo nazřená povinnost člověka za všech okolností, jednou provždy a totálně za sebe ručit (tedy jako jediná pravá tvůrkyně svobody) je lidská odpovědnost přesně tím, čím
      teprve se člověk vymezuje vzhledem k
      univerzu jako člověk, tedy jako onen zázrak bytí, kterým je: na jedné straně teprve tím
      ohraničuje a osmyslňuje svou závislost na světě, na druhé straně však – právě tím – sám
      sebe teprve definitivně ze světa vyděluje ve své suverenitě a nezávislosti; teprve tím se
      tak říkajíc staví na vlastní nohy. Řekl bych, že odpovědnost za sebe sama je nůž, kterým
      vyřezáváme svůj neopakovatelný obrys v panoramatu bytí; je to pero, jímž vpisujeme do
      historie bytí onen příběh nového stvoření světa, kterým lidská existence vždy znovu je
      (a kterým je ostatně tím zřetelněji, čím hlouběji a strukturovaněji je sama sebou a sama
      za sebe – jako za takovou, jakou je – ručí).
      Zkrátka a dobře: zdá se mi, že tak jako není hmoty bez prostoru a prostoru bez
      hmoty, není ani pomíjivé lidské existence bez horizontu nepomíjivosti, před nímž se
      rozvíjí a k němuž sama sebe – ať už o tom ví, nebo neví – trvale vztahuje. Přičemž stopa,
      kterou po sobě na tomto svém pozadí v každém okamžiku zanechává, činí posléze i ji v
      nějakém smyslu nepomíjivou – a to dokonce nejen jako mrtvý obraz života, ale jako to,
      čím vskutku je, totiž jeho subjekt. Ale to už by bylo, vidím, docela nové téma....
      Václav Havel- Dopisy Olze

      Vymazat
    4. Škoda že nenazřel aspoň tu povinnost Vodňanskou na potrat svého dítěte doprovodit. Chudák.

      Vymazat
    5. Též si myslím,že zrovna on žil docela neodpovedně.

      Vymazat
    6. Balast...
      http://www.rukojmi.cz/clanky/domaci-politika/2551-tomas-guttmann-moralka-vaclava-havla-a-jeho-rodiny-dolozena-fakta-o-jejich-zivote-jsou-malo-lichotiva

      Vymazat
  67. Čtvrtníček poslal čtyřiceti hercům z KV vzkaz:
    http://jdem.cz/faxky6
    "Tak hele, vy signatáři, kdybyste si náhodou místo toho svýho breku chtěli pořádně zapicat, tak v našem střeleckým klubu máte vždycky dveře otevřený,.."

    OdpovědětVymazat
  68. Včera byl úžasný den, celý den na zahradě, podvečer jsme grilovali. Letos poprvé. Taky mám posečeno,pohnojeno, meruňky začínají zrát, tak si musím nachystat hoboky na kvas, protože kromě pár knedlíků, jedné buchty a trošky džemu nebude pro ně jiného využití. Vlastně mě ty meruňky vždy stojí spousty peněz za vypálení.
    Pan Ládik si skutečně užívá. To jsou ti vikingové, co mají rádi zimu. Jen zdali se to líbí i zbytku relaxující čtvrtrodinky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bať, bať!
      Velmi zaumným způsobem zde svůj rozplizlý chomáč efemerních kontradikcí Venca Ruzyňský nanesl, řekli chlapí u nás v hospodě.

      Vymazat
    2. Kdoví,jestli ty dopisy ta Olga vůbec četla,když ji zrovna hobloval Dinstbír

      Vymazat
    3. Chtěl po ní 300 cigeret a vitamíny. Jestli se mohlo kouřit přímo na cele,tak chudáci spoluvězni nekuřáci

      Vymazat
  69. Zdravím všechny, snad se objeví i Anna, když je čtvrtek.
    Casablanca - As Time Goes By
    https://www.youtube.com/watch?v=c2GlVN2Gn3A

    Nepostřehla jsem, na jak dlouho letos Ládik!!! k Baltu vyjel. Nicméně si myslím, že každé počasí má všude něco do sebe a při jeho „těžení dat“ našel on či jeho společnice spoustu toho, co lze kolem pobřeží poznat.

    Venku modro, teplota příjemná. Česnek sklizený, dnes začneme s cibulí.
    Uvidíme, jak dnes dopadne státnická schůzka našich nejvyšších – překvapí?


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Babo Jago, to jsem už dlouho neslyšela. :-)
      Od 14.7. tu budeme mít starší vnoučata, tak si už opakuju Nohavicovu
      Ukolébavka pro Kubu a Lenku
      https://www.youtube.com/watch?v=vd5wKPCk5fo

      Mám ráda i
      Nezmaři - Ukolébavka
      https://www.youtube.com/watch?v=5syGE7DPzGY

      Mám obrovskou radost ze čtvrtého vnoučete, moje nervozita zmizela, tak už snad budu v pohodě.

      Vymazat
  70. Aha, česnek, musím také ty své dva řádečky sklidit. Z měkkých částí stonků květů dělám čínu, je to moc dobré. To bylo také v té knížce v kroužkové vazbě.
    Jinak Framykoin na kousance zabral, už to alespoň nebolí.

    Věřím, že Ládikovy holky byly někde u bazénu, když moře bouřilo. Možná je dnes moře zase klidné a na pláži jen mírně pofukuje...

    OdpovědětVymazat
  71. Tužka napíše,....neexistuje špatné počasí, je jen špatná příprava na jeho zvládnutí,....stěžejní myšlenka všech cestovatelů a lidí bez střechy nad hlavou.

    Pane Jáchyme,...dik za přeposílání, nemusím dohledávat na Vidlákově.

    Říkat si,... a psát,.... můžeme co chceme, důležité je, co uděláme, jedině to o nás vypovídá jací jsme.

    Pracovní den záhy bude pokračovat,....sláva, větší díl je zvládnut.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  72. Díky za krtince, pane domácí.
    Katie Melua - Wonderful Life
    https://www.youtube.com/watch?v=abGe6uM9Ias&list=PLb1t5KkGj-TmlgEdGX0__sY1y-x12t2tS

    Proč bychom se netěšili
    https://www.youtube.com/watch?v=Na6piObEzws

    BEDŘICH SMETANA - VLTAVA
    https://www.youtube.com/watch?v=uI8iTETiSqU

    Wabi Ryvola- Věřím
    https://www.youtube.com/watch?v=Vj1xLhlJ_3c

    Srdečný pozdrav všem :-)
    Už hodinu jsem šťastná babička čtvrtého vnoučete, druhého vnuka - kluk jak buk 4,27kg a 52cm. Vltavu dcera miluje od malinka, tak jsem muziku dnes pojala tímto směrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Převeliká gratulace, Anno - ať se malému a všem kolem něho vždy a všude vše daří a zdraví, radost i štěstí je neopouští.
      Jitka Zelenková - Když se narodíme (1982)
      https://www.youtube.com/watch?v=TpC5IVqKkiU

      Vymazat
    2. Moc děkuju, Babo Jago. Zeť byl u porodu (20měsíční vnučku hlídal muž, proto u nich doma i tento týden byl) a poslal nám fotku - dcera i vnouček na fotce mě uvedli k slzám radosti.

      Petr Novák - Přátelství na n-tou
      https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo
      https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo

      Vymazat
    3. Taky se připojuji ke gratulaci, opravdu kluk jako buk! Já jsem stále v očekávání, ale kdo si počká, prý se dočká ☺

      Vymazat
    4. Díky, liško. :-) Dceři doktor řekl na kontrole před předminulým víkendem, ať se připraví, že je možné, že bude o tom víkendu rodit, tak jsem byla celou tu dobu nervózní, minulý i tento týden byl můj muž u dcery, zeť byl u porodu i u teď 20měsíční naší vnučky.
      Určitě se dočkáte, liško, a připravte se na to, že s vnoučaty člověk omládne. :-)

      Vymazat
    5. Blahopřeji k vnoučkovi a přeju vše dobré!

      Vymazat
    6. Díky, Marie. Tak po všechny maličké na Zemi
      04. Jiří Pavlica & Hradišťan - Zpívanka
      https://www.youtube.com/watch?v=7p2wqd6QMKk&list=PLztyJWUZ0VOrczhVFaFIqZJABv9HsNkqo&index=5&t=0s

      A navážu na Gaina slova, až bude moje duše bez těla, mojí oblíbenou :-)
      06. Jiří Pavlica & Hradišťan - Až bude moje duše
      https://www.youtube.com/watch?v=RqHDv1G_-4w&list=PLztyJWUZ0VOrczhVFaFIqZJABv9HsNkqo&index=6

      Vymazat
  73. Z Vidláka
    Napsal uživatel Targus (neověřeno) dne Čt, 04. 07. 2019, 11:15 Trvalý odkaz
    Off topic o Asfalťákovi
    Asfaltový Holub mi závidí nikoli proto, že jsem zde na Vidlákovo hnojišti velmi populární, nýbrž proto, že jsem tak chytrý, tak mladý a tak krásný.
    A hlavně proto, že zjistil, že jeho živičná brka nelze řádně čechrat bez toho, aniž by se přilepil zobákem ke své vlastní prdeli. Dehet je totiž náramná svině.
    Proto má na na mě vzteka a zuří a závidí mi mé virtuální úspěchy u zdejších dam a tak všelijak podobně.

    OdpovědětVymazat
  74. Dnes bylo krásně,takový příjemný den,teplo ale ne pařák a slunce,ale ne ostré a spalující a práce mi šla od ruky. Červenec mám nejradši. Od dětství,ty sladké prázdniny,cesty k babičkám a čas se sestřenicemi,pak s našimi na dovolené většinou po vlastech českých nebo slovenských a mezi tim ta naše krásná plovárna,Škoda,ze tolik milých lidi z te doby už je v pánu. A tak si vypujcim jen tato slova

    Dávno, dávno již tomu, co jsem posledně se dívala do té milé mírné tváře, co jsem zulíbala to bledé líce, plné vrásků, nahlížela do modrého oka, v němž se jevilo tolik dobroty a lásky, dávno tomu, co mne posledně žehnaly staré její ruce! – Není více dobré stařenky! Dávno již odpočívá v chladné zemi!

    Mně ale neumřela! – Obraz její odtisknut v duši mé s veškerou svojí barvitostí, a dokud zdráva zůstane, dotud bude žít v ní! – Kdybych štětcem mistrně vládnout znala, oslavila bych tě, milá babičko, jinak; ale nástin tento, perem kreslený – nevím, nevím, jak se komu zalíbí!

    Ty jsi ale vždy říkala: „Není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem.“ Dost na tom, když se najde jen několik čtenářů, kteří o tobě s takovou oblibou čísti budou, s jakou já o tobě píšu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaia dnes sladkobolná - co to? Ale jo, taky mám moc ráda Babičku a Němcovou. I na to odcházení to sedí.

      Tak jsme měli spálenou anténu k internetu. A zavinila jsem to já - začala jsem na noc vypínat router, tím se to prý nejvíc opotřebuje. A v noci prý se načítají nějaké zprávy nebo aktualizace, které nejdou přes den, takže se nemá vůbec vypínat. Ušetří se 3 Kč a spálí se anténa... Jenže já to vypínala kvůli škodlivosti signálů, a ne kvůli úspoře. A zrovna mi přišel dopis od ajťáků z mnoha škol, že je prokázána škodlivost el.mag. záření a vln, je toho spousta v angličtině a v mnoha zemích se proti zavádění nové technologie 5G protestuje, docela masově. I kdyby v tom byla hrstka pravdy, je to škodlivé, o tom jsem přesvědčená.
      STOP 5G v České Republice a ve Vesmíru

      https://stop5g.cz/wifi-oxidacni-stres-a-rakovina/

      Vymazat
    2. Mně to tak snadno nevymluvíte. Za pohodlný život se vždycky platí.
      Že nám v důsledku všemožných modernizací blbnou a degenerují děti, to taky nezamluvíte. I když se o důsledcích pouze stále mluví, nikdo s tím nic neudělá, protože není vůle těch, kdo na tom vydělávají. Proč by jim mělo jít o zdraví pár miliard debilů, že jo. Nic jiného pro ně nejsme.

      Vymazat
    3. Tak sladkobolná,ale když si přejete k vnoučatům,tak mne logicky napadla babička.A záření se taky bojím, jsem přesvědčená,že můj Vodnář zemřel,protože ho před narozením 5x ultrazvukovali a já to dopustila.
      A ultrazvukují každého,proto tolik autistů a postižených

      Vymazat
    4. http://www.szu.cz/tema/pracovni-prostredi/elektromagneticke-pole

      Vymazat
    5. Informace? Které z nich jsou pravdivé? Zde máte jiné vědce a signatáře, v množství více než velikém.

      https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal

      P.S. Ke kampani proti 5G se nepřidávám, ale obavy mám.

      Vymazat
    6. Učitelky nemusí byt moc vzdělané,na prvním místě musí umět poroučet,neb škola bez kázně je jako mlýn bez vody,jak pravil Jan Ámos klasik.

      Vymazat
    7. Pan Anonym tu zase řádí! :-) Je to hrdina, na netu.
      Troufá si, když je Ládik na dovolené...

      Dnes jsem zase překřižovala Prahu autem, za matkou to trvalo skoro hodinu, přijedu tam a na zahradě matka na vozíku a u ní společnost - syn s rodinou. Starší vnuk šel se mnou něco odnést matce na pokoj, všechny zdravil, byl unešený z velkého výtahu (mají tam výtah na převoz postelí), já mu dovolila v něm běhat a skákat, to byl na vrcholu blaha (bydlí v nízkém činžáku bez výtahu), pak se bavil s babičkami a dědečky, ti na něj mávali a volali, bylo to dojemné. Stáří si nejvíc rozumí s malými dětmi. Ale matka nebyla spokojená, protože jsme se bavili také spolu a s vnukem, ona chce být středem pozornosti, celý život.
      Dcera mi kdysi řekla, že na něčí svatbě viděla babičku, co tam seděla a byla šťastná, že se děti i vnuci dobře baví, těšila se pohledem na ně. To my neznáme.
      Syn přivezl matce nakrájený meloun, já jsem jí dala na stolek hezký čínský karafiát v květináči, ten vydrží dva tři týdny kvést.
      Teď jsem na chatě, zalila jsem vše, už dobírám sudy, naštěstí máme plnou dešťovou nádrž, to vydrží tři až čtyři týdny, tak se sucha nebojím.
      Ale na parcele mi zase schne na jaře zasazený stromek, už druhým rokem se mi výsadba nedaří, protože sucho prostě stromek, který ještě není dobře zakořeněný, zahubí. Zálivka jednou za 14 dní nepomáhá. Mám tam půl sudu, pokud nezaprší, začnu zase jezdit s kanystry a to je tedy opruz.
      Anně gratuluji k vnoučeti!
      Gaio, chápu, že když člověk prožije osobní tragédii, hledá si nějaké vysvětlení. Ale uvažte, že my jako děti jsme ještě chodily na skutečný rentgen, pamatuji si, jak doktor Konopa stál před rentgenem v olověné zástěře a prohlížel mi plíce. To byly dardy! A za život, těch rentgenů, toho a tamtoho, to by musel mladý umřít z naší generace každý druhý.
      Myslím, že si vyčítáte hloupost, tím to není. Znáte nějaké dítě, kterému je dnes dvacet, třicet let a neprodělalo v těle matky ultrazvukové vyšetření? Kdyby to bylo škodlivé, tak se od toho upustí, tomu věřím.
      Je to těžké, chápu vás.

      Vymazat
    8. Však taky dnes najít zdravé dítě,to je unikát

      Vymazat
    9. To je spíš přehnanou hygienou. Čistota-půl zdraví, špína-celé (jak kdysi vtipkovali špindírové)), dnes víme, že děti se mají od mala promořovat, jinak je to samá alergie, už na všechno a napořád.

      Vymazat
  75. Tužka napíše pro paní Annu,....ukolébavku pro Vašeho dalšího vnoučka.

    UKOLÉBAVKA.

    Spinkej už broučku malý,
    spí poupě v lístečku,
    jen lež a buď tichý
    můj sladký kvítečku.

    Spinkej už broučku malý,
    usnul i měsíček,
    mráčkem se uzavřely
    i oči hvězdiček.

    Spinkej už broučku malý,
    i noční vánek ztich,
    ptáčkové křídla složí
    do hebkých hnízdek svých.

    Spinkej už broučku malý,
    i velký strom šel snít,
    sudičky povídaly,
    že budeš šťastně žít.

    Pohojtejte ho, až Vám ho půjčí, a zazpívejte mu ji,....noty si jistě lehce složíte.

    Přeji mu zdraví a štěstí,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo ví,co vám provede,až mu bude 20, tragédií je plný Blesk.

      Vymazat
    2. Gaio, člověk musí doufat, tragédie mladých i starých byly už i v biblických příbězích, nic nového pod sluncem!
      Ale proč vyhrnovat nohavice, když je brod daleko?
      Teď máme vnoučata malinká nebo sotva narozená a radujeme se z nich. Co bude za dvacet let? To už tu my třebas ani nebudeme...

      Vymazat
    3. Z většiny vyrostou blbci

      Vymazat
    4. Podle toho, kolikrát za den sama sebe hodnotím, že jsem blbec, máte bezpochyby pravdu! :-)

      Vymazat
  76. "Stalo se tradicí 5. července na svátek sv. Cyrila a Metoděje - hlavních patronů Moravy a patronů Evropy (od 1980 spolu se sv. Benediktem) - vyvěšovat moravskou vlajku", píše Koudelka na A.cz. Vlajku nevlastním, takže nevyvěsím, ale především Vám, zdejším Moravákům, přeju hezký svátek a na věrozvěsty vzpomenu též.

    https://www.youtube.com/watch?v=AuuPdVnTcCo

    OdpovědětVymazat
  77. Pokud to tu Ládik čte, tak srdečně zdravím. U nás ochlazení, tak mě napadlo, jaké asi je počasí tam kdesi na severu Polska..... a asi nic moc. Máte smůlu, jako by Vám to chtělo vynahradit deště, u vás doma chybějící. Ale možná se info o počasí mýlí, možná neumím hledat.

    https://www.travelportal.cz/pocasi/polsko/baltske-pobrezi

    OdpovědětVymazat
  78. Kechlibar - Uč se novému myšlení, profesore
    http://jdem.cz/faxvv2
    "Staroslavné vysoké učení v anglické Cambridgi jde s dobou. V rámci takzvaného „reverzního mentoringu“ dostanou služebně starší bílí učitelé a pracovníci administrativy přiřazeného černocha, Asiata nebo příslušníka jiné etnické menšiny jako mentora. Je to součást série opatření, které univerzitní oddělení pro rovnost a různorodost zavádí za účelem posílení různorodosti a boje s rasismem....
    ...No, přátelé, to není Oberlin, to je Cambridge, vlajková loď západního akademického světa. Máme skutečně vážný problém. Uctívání různorodosti (diversity) dosahuje na anglosaských vysokých školách stejné horečné intenzity, jako uctívání Alláha v pákistánských madrásách. A z anglosaského světa se to pomalu šíří do kontinentální Evropy. (Je fakt, že zrovna Cambridge měla problém s komunisty už za Stalina.)
    Zrovna tohle opatření, kdy starým profesorům jsou na nátlak studentů přiděleni „reverzní mentoři“, mi trochu připomíná Maovu kulturní revoluci, jejíž hlavní hnací silou byla také mládež sdružená do revolučních gard a která si také libovala v likvidaci všeho starého – od knih přes sochy až po písničky..."
    --

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anglická státní administrativa je důslednější než naše za totáče. U nás stačilo, aby se v odborných textech objevil citát z posledního sjezdu strany, a bylo vyhráno. Pche, ubohá formalita…. To Angláni na to jdou i osobním kontaktem, posílají „na pomoc“ bílým učitelům černocha, aby je osvěcoval (a hlídal). Nezávidím!

      Pokud vím, u nás je zatím situace jiná. Ve školství zcela převažují protiinkluzivní nálady a v pedagogických centrech potkávám učitele a lektory s velmi rozumnými názory. Jestli tu něco hrozí ze strany státních úředníků, tak ne „dekolonizace obsahu výuky“, ale výchova k evropanství, ale to je trochu něco jiného a děti to chápou po svém. Ovšem že se v odborných textech budou muset zase jako před desítkami let zmiňovat myšlenky doporučovaných, „trendy“ autorů, to se dá očekávat. Tenkrát jsme to brali s humorem, a ten, doufám, mladým autorům nedojde ani nyní.

      Vymazat
    2. https://video.aktualne.cz/ze-sveta/nezvladatelne-zachvaty-vteku-narusitel-systemu-je-emotivni-d/r~8f577a509d7011e9bb450cc47ab5f122/

      Takovým inkludum se dřív dalo na prdel a byli vyléčení,dnes se na ne posle hejno mentorů a nevyřeší nic.

      Vymazat
    3. To je zase novinařina. Řeší se jen, jak najít vhodnou představitelku na tak obtížnou roli...Jetlipak si paní režisérka zkusila taky roli učitelky takového dítěte? A podle ukázek, tady jde už o psychickou nebo psychosociální poruchu. Bohužel i takoví jsou v běžných třídách.

      Co se týče těch "intenzivních pobytů v přírodě", má to něco do sebe. Ale chtělo by to i jinou výchovu, ne je tam opečovávat.

      Vymazat
  79. Dnes byl příjemný den a jsem rada,že neni na plovarnu,když je to tam tak drahé,mam predplaceno 20 vstupů,to je se slevou a už jsem tam byla 20x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla v lomu, voda super, lidí málo. Pak jsem byla se synem a naší těhulí u řeky, my ležely na dece a četly, syn chytal ryby a všichni byli spokojení. Teď dělám večeři, bude anglický rostbíf s mladými bramborami, domácím dipem a salátem. K tomu růžové vínečko. Taková sváteční večeře, jsem odpočatá a vyrovnaná, navíc dávají Jesse Stona :)

      Vymazat
  80. Patláme se s touhle norou od 16.června. Asi rekord. Ale takový neradostný...
    Hněte s sebou, přátelé krtci. Noru je potřeba vyhrabat, ta se sama nevytvoří, že pane domácí!?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, liško, u mě naopak. Musím se odnaučit nadbytečnému kecání. Asi si povolím jen pět vstupů, však nemusíme našeho Zdenka tolik honit! my (některé) baby ukecané. Když kecají chlapi, je to něco jiného, ti musí... :-)
      Tak já jdu do sebe. A dobrou noc.

      Vymazat
    2. Nadbytečné kecání rozhodně nepodporuji, jste si jista, že to je Váš problém, Marie?

      Vymazat
  81. Kapitánka zažaluje Salviniho za urážku. Rozmazlené německé komunistky se nebojím, reagoval italský ministr
    Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/nemecka-kapitanka-racketeova-zazaluje-salviniho-za-urazku.A190705_194817_ln_zahranici_ele

    OdpovědětVymazat
  82. Česká nanodružice byla úspěšně vynesena do vesmíru z kosmodromu Vostočnyj
    http://jdem.cz/aaaa3
    Rusové dnes vyslali do vesmíru nosnou raketu typu Sojuz 2.1b - na ní vyvezli do vesmíru kromě jiného taky dvaatřicet malých družic z celkem jedenácti zemí včetně české nanodružice.
    ---
    Jak to ti Rusové v láptích, věčně opilí, dělají? :-)

    OdpovědětVymazat