24 října, 2019

KRTINEC č.425

201 komentářů:

  1. Napsala jsem dlouhý koment dole, tak to sem přesunu.
    Zdravím do Nory!
    Tak jsem v postýlce na chatě, wawky zase hřejí... je dobře.
    Zítra nám v Praze kontrolují plynoměry a plyn až ke spotřebičům, nevěděla jsem, jak to mám zařídit, protože musím být tady.
    Já jak prakticky bývám od jara do podzimu doma jen dva tři dny a přitom pomalu likviduji věci od rodičů, na chatě, tak mám v bytě docela nepořádek, různé kopce věcí, pytle s oděvy do diakonie, bytem jen tak projíždím.
    Moje sousedka je hodná stará dáma s postiženým synem, už jsem tu o tom psala v souvislosti s tím, že dítě, které může obstát v životě (má jen fyzický hednikep) je lépe hodit do života, nechat ho založit si rodinu a tak.
    No, to neudělala, takže žijí spolu a paní se vyžívá v úklidu. Pořád luxuje, obrací matrace, nadzvedává koberce atd.
    Loni jsem jí dala klíče od bytu, aby mi týden zalévala kytky a ...ona mi umyla sprchový kout a dřez v kuchyni! Omlouvala se mi, že prý má takové nutkání, že si nemůže pomoci, ale mně to bylo docela trapné. Neměla jsem to tam nějak naleštěné, ale taky jsem to neměla nějak zanedbané nebo hnusné, a hlavně je to moje věc, a dost osobní! A pak mi řekla mezi řečí, co že užívám za léky na tlak, ty mám u postele v ložnici, takže mi šmejdila po bytě, já mám kytky v obýváku a v kuchyni, do ložnice jsem zavřela dveře, ale nechtěla jsem je zamykat, zdálo se mi to hloupé....
    Tak jsem si to promyslela a klíč jsem dala sousedům, co mají malé dítě, ti rozhodně nebudou mít potřebu nějak mi tam vizitýrovat nebo uklízet, ti mají svých starostí dost.
    Lidé jsou zvláštní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chování té sousedky je důsledek toho, že si vytváří domněnky (a usuzuje, že její "pomoc" uvítáte). Domnívá se, že všichni vidí úklid věcí jako ona - že nutně musí být uklizeno a vše ve stavu, jaký ona považuje za optimální. Možná má nějakou dobrou úklidovou metodu, prostředek, který si vypracovala a v opravdu dobré víře se o něj chce podělit s dalšími a pomoci... Ale neuvědomí si, že každý člověk má vlastní postoje a potřeby na životní prostředí, zvlášť ve svém soukromí, a že její činění je dokonce odporné.
      Můj táta taky často ostatním něco vnucoval - tohle jídlo je nejlepší, to všichni musíte, tamto se dělá takhle, protože to tak jde nejlíp - tak to dělejte taky tak, atd. V nejlepší víře pomáhat. Přesto to málokdy málokdo ocenil! :-)
      Člověk si z toho jen musí vzít poučení. Nikdy nevidíme očima toho druhého, a nevyžádané rady a pomoc mohou být i zcela kontraproduktivní. Paní ve svém věku už by to měla vědět.

      Vymazat
  2. Nová nora na sebe nechala pěkně dlouho čekat, květiny Aleně :-)
    Svítí, to je fajn, mám toho zase plno a energie ze sluníčka je neotřesitelná. Blíží se doba dušičková ...

    OdpovědětVymazat
  3. Zdá se, že Piráti mají problémy....

    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-komentare/623363/komentar-pirati-se-nici-v-primem-prenosu-pripominaji-sektu-ambicioznich-deti.html

    OdpovědětVymazat
  4. Pestrost prodejen v Těšíně: https://imgur.com/JPO17Fp
    příprava na wapkování: https://imgur.com/Dmu0GSz
    pohrabání po Dakru: https://imgur.com/3v1NU7h

    Právě teď je 22°C a silný JV vítr. I v tom suchu vyrostly nějaké žampiony.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám konečně odpočinkový den. U kadeřnice byl správný babinec s vášnivou drbárnou (mezigenerační problémy). Dala jsem si delší cestu domů s procházkou, v poledne už to pěkně svítilo a vyzkoušela jsem nový chodník v sousední ulici, dokončený konečně!! po dvou letech, až 3. firma jej byla schopná dodělat.
    Dívám se na 8. díl Dobrého doktora a je to fajn, takové pozitivní, neuměla bych si autistu-doktora představit. Dík Aleně za další koukací inspiraci.
    Prádlo venku hezky schne a já přemýšlím, jestli i letos zafunguje ta sublimace spadaného listí, které přes zimu prostě zmizí samo od sebe... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jste se, Marie, měla dnes dobře!
    Já jsem byla taky v úterý u kadeřnice a stala se mi podivná věc. Chodím k ní už dvacet let, známe své životní příběhy, bavíme se jako dobré známé.
    Ale poslední dobou pozoruji, že si ke mně dovoluje věci, které by si k cizím zákaznicím nedovolila. Nechává mě čekat (vždyť mám čas a přece to pochopím), lajdácky mě stříhá (ve střihu mám viditelné zuby), hrozně zdražila (za ostříhání platím 550,-) a v úterý mě už docela uzemnila!
    V létě jsem chtěla slabou trvalou, jen aby mi trochu zvedla vlasy. Vyšla jsem tehdy kudrnatá, s účesem Jágr, dlouhé vlasy na krku jsem si po týdnu poslepu ostříhala a kudrny mi odrůstaly pomalu. Tak v úterý měla přijít náprava. Natočila mě na největší natáčky, nalila trvalou, nechala mě sedět půl hodiny s hlavou v šátku, pak se koukla, jestli to vlnovatí, nechala ještě chvíli (přitom mi vykládala průběh nějakého soudu, který mají v rodině kvůli dědictví), pak natáčky vytočila, opláchla a umyla mi hlavu šampónem. Najednou povídá - Já ti tam nedala ustalovač! (trvalá se na konci musí "ustálit", aby to drželo). Tak mi horečně prolila hlavu ustalovačem, nechala mě ještě sedět s hlavou dozadu, pak to umyla a samozřejmě - po trvalé ani stopy! Seděla jsem tam dvě hodiny nadarmo.
    Omlouvala se mi, že prý se jí to ještě nikdy nestalo, trvalou jsem neplatila, ale - rozhodla jsem se, že si najdu nějakou jinou kadeřnici.
    Asi už nazrál čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych si určitě nenechala líbit, naštěstí "moje" kadeřnice, o 15 let mladší než já, je ještě ve formě a hlavně, vždycky byla opravdová profesionálka - nemůžu si v ničem stěžovat. Hledejte, jistě najdete, i když ne hned.
      Mně se upravená hlava (střih, foukaná - za 500, po dvojím zdražení) dneska hodí. Zítra jedu na jednání, aspoň se budu cítit dobře. Teď vařím objednaný bramborový guláš, aby tu něco bylo k obědu. My tam snad budeme mít na konec hostinu, tak to abych jela na lačno! :-)

      Vymazat
  7. Krásně jsem udala asi dvacet sazenic jahod, které mi zbyly po výsadbě. Ženské mi mohly ruce utrhat.
    Možná jich příští rok udělám zase víc, letos to vzniklo tak nějak spontánně, nevěděla jsem, kolik to suché léto vydrží a udělala jsem jich o dost víc. Dalo mi to dost práce, musela jsem je týdny zalévat zvláš´t, ne hadicí, ale konvičkou, aby nezaschly.
    Člověka potěší, když může druhým udělat radost.

    OdpovědětVymazat
  8. Je tu někde Gaia? Neemigrovala? Možná je někde za vodou.

    OdpovědětVymazat
  9. Tužka napíše,....občas kouknu na Akt.....Už dlouho jsem nečetla nic od Aaga,...přidala si jedno A...asi měla problém s admínem,...někdy to u ní byla pod blogem řežba,...tady byla cimprlich, tam do ní prali a ona taky místy pěkně zhrubla.

    A vůbec,...nicky se mění,...jak to čtu jen občas, přískokem vpřed,...tak už mnohé nepoznám.
    A pestrost je taky malá,...občas počítám,...tak kolem třicítky různých titulů,...to je málo na průřez názorů.

    Je nezvyklé teplo,...pamatuji si kolem 25.10. zaváté sněhem hroby,...a letos nejsou ani zaváté listím,....na obou hřbitovech jsou staré lípy,...a listí skoro všechno na stromech,....nebyl přímrazek, aby popadalo.

    Vozím s sebou hrábě a pomáhám hrabat cesty kolem hrobů,....ani jsem je nevyndala z auta,....bylo jen pár listejčků.

    Sešlo se dost úkolů na příští týden,...nevím, zda pojedu znovu těsně před Dušičkami,....je to magické,...když k večeru plápolají svíčky, všude kolem,...a je ticho,...ticho jako na hřbitově.

    Tužka....diky za novou Noru, pane zřizovaleli.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ATB až teď, do sicilského vína a 2 zlatých bažantů...

    OdpovědětVymazat
  11. Venku úplné mléko,to by se tam člověk ztratil,chudáci malé děti.To bude ve školách a skolkach chrchlů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady jasno modro, musím udělat jedno složitější schéma na velké tepelné čerpadlo a půjdu sekat kapsy do původního soklu.

      Vymazat
  12. ČR bude od roku 2040 závislé na dovozu elektřiny. To už budu mít 82 a musím sebou hodit, abych byl na státu elektricky nezávislý o hodně dříve.

    OdpovědětVymazat
  13. A už tu jsou mladá vína. Štve mě, že se předbíhá, že už to není tradice jen Svatomartinská, tedy otevírání mladých vín 11.11., ale zase za to mohou lidé, aby vína mohla být označena jakousi pečetí, musí vinař zaplatit nějaké komisi. Takže vinaři toto obcházejí označením "Mladé víno". A vycházejí s nimi na trh ještě před Martinem. Prostě něčí hamižnost zlikvidovala jednu z moc hezkých tradic. Letos dokonce přesunuli Martina na 8.11.! Ale i kdyby se potentočkovali, Martin je 11.11. a basta. Domlouvám se s přáteli, že si v pondělí na svatého Martina zase upečeme husy a budeme pít mladá i svatomartinská vína, protože to tak má být ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jižní Moravě se "organizovaně" pije svatomartinské víno odedávna, Lištičko?
      Den sem, den tam - svatohubertská pouť na Hostýně byla 19.10.. Bylo zrovna krásně, ale nezametli tam ty dlouhé schody (odposlechnuto od poutnic ve veřejném dopravním prostředku).
      Modrá krev v CT skončila včera. Docela by mě zajímalo, z kterého roku jsou fota z Lednice od 29:42 min., když se tam prý opravovalo nedávno. Z doby školního výletu v plus mínus roce foto nemám, ale když jsme se tam v době hodů dovolovali v r. 1985, byl interiér asi stejný, zvenku jedna část olešeňovaná a bílá a točili tam tuším Němci pohádku.(Jsou fotky někdy lepší než deník, i ty z alba Naše dítě.)

      Na koncertech ke vzniku republiky letos v našem kraji s olomouckou MF hraje Dvořákovu Romanci a Mazurek Julie Svěcená, krásně její housle zněly.

      Vymazat
    2. Ano, Jaguško, my organizovaně pijeme mladá vína. Je to lepší a velmi přátelské :-)

      Vymazat
  14. Jsem doma. 6 km po Praze pěšmo, všechno mé nové botky zvládly. Jinak jsem dokonale společensky unavená, myslím, že na nastávající prodl. víkend zalezu a nebudu chtít o nikom ani slyšet. :-)
    Přeju všem dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem dnes prožila poslední den ve starém uspořádání chaty, s dcerou a vnoučkem.
    Vyvezla jsem 5 zahradních vaků s ořechovými listy, roztloukla lísku letošní ořechů, které jsem přece jen v troubě kapku připekla (vnuk, co onemocněl "čudlikózou", mi otočil v nestřeženém momentě kolečko z 50 na 150 :-)). Tak jsem je dala stranou a teď roztlouskala, asi 25 ořechů bylo připeklých. Dobře to dopadlo. Teď už 14 dní neprší, takže ořechy suším normálně na lískách na verandě.
    Vnuk nám taky zavřel roháček přívodu vody na zahradu, děsila jsem se, že je zase něco rozbité...prostě čudlikóza.
    Dále jsem celý den snášela věci, o které nechci přijít, do svého pokoje. Protože zítra přijede syn a budeme balit a vyhazovat, takže pár věcí chci mít najisto ukrytých...
    Uklidila jsem sklep, který se mi podařilo konečně zase vysušit. Vyházela jsem zbytečné sklenice, vymetla vydrolený písek, nanosila jsem tam letošní džemy (jeden jahodový mi zase zplesnivěl, už přestanu dělat ten džem s kousky jahod, ony mi pak vždy vyplavou navrch a na nich zůstane pěna, tomu se nedá zabránit).
    Očistila jsem zaschlé cibulky mečíků a uložím je do pražského sklepa na zimní uschování, povezu taky dva pytle prosušených ořechů a pár džemů.
    Teď ještě peču štrůdl na zítra, večer jsem vydržela pracovat jen po směsi brufenu a energetického nápoje. :-) Stárnu.
    No, rychle jeden díl seriálu a spát...zítra to vypukne.

    OdpovědětVymazat
  16. Ráno do Čech - návrat ke kompu v neděli večer. 12000 pracovních kroků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a z Čech až a konec světa :-)

      Hlavním hrdinou a zároveň vypravěčem je vladyka Václav Šašek z Mezihoře, se kterým se setkáváme, když už je z něj starý dědeček. Když byl mladý, vstoupil do služby bohatého šlechtice Lva z Rožmitálu, s nímž žil většinou v Praze při královském dvoře anebo na blatenském hradě, který panu Lvu patřil. A právě s tímto šlechticem se Václav Šašek vydal na výpravu do cizích zemí... (databaze knih)

      Četl jste to někdo? Já ne.

      Vymazat
    2. Já jo. Je to moc zajímavé čtení.
      https://www.historickaslechta.cz/autor-pise/putovani-pana-lva-z-rozmitalu-a-z-blatne-z-cech-az-na-konec-sveta/

      Vymazat
  17. Ještě k Aktuálně, píše tam nějaká Valdrová, ona si vydělává v Rakousku i u nás přednáškami o genderu, asi to dost sype...
    Je to starší ženská, bude jí k šedesáti, ale je úplně posedlá po sexu, tedy doufám hlavně verbálně. Hledá zmínky o sexu, hlavně v nějaké "genderově závadné" podobě všude, připadá mi, jako když jsou děti v pubertě, cloumají s nimi hormony a ony vidí sex ve všem.
    Ve svém věku ovšem působí spíš jako Eulálie Čubíková ze Zvonokos (CHevallierův román asi všichni znáte, pokud ne, tak si ho přečtěte, jsou tam kromě jiného moc dobré úvahy o politice, nadčasové).
    Vzpomněla jsem si přitom taky na Muže ve zbrani Terryho Pratchetta:
    ....Kapitán Elánius se žení - Arcikáncléř Vzoromil Výsměšek, svrchovaný pán a vládce všech ankh-morporských mágů, kdykoliv mu byli ochotni naslouchat, zakýval vesele na pozdrav. „Dobré ráno, kapitáne! Musím říct, že dnes je na to obzvláště krásný den!“
    „Hahaha, je na TO krásný den!“ zasmál se pobaveně kvestor.
    „No nazdar,“ zabručel Výsměšek, „už je zase mimo sebe. Já tomu chlapovi nerozumím. Máte někdo pilulku ze sušených žab?“
    Děkan na Elánia nadšeně zamával. „Dali jsme speciálně k téhle příležitosti vyčistit náš nástroj,“ volal a ukazoval ke starodávným varhanům.
    „NÁSTROJ, hahaha!“ chechtal se kvestor. Výsměšek se odmlčel a pokynul několika mágům-studentům. „Odveďte kvestora a dohlédněte na to, aby si na hodinku lehl, ano?“ požádal. „Obávám se, že ho zase někdo nakrmil masem.“
    --
    Myslím si, že Valdrové by ani pilulky ze sušených žab nepomohly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. P. Valdrová mi připadá vše jiné než sexem posedlá. Můžu se mýlit, ale její hnací silou je nejspíš intelektuální puzení, jde po těch genderově nevyrovnaných věcech jako slepice po flusu, ať je to, co chce, hlavně že na to může ukázat prstem a napsat článek. A mnohdy jsou to i nesmysly, to jí nevadí, takže připomíná opravdu tu Eulálii.
      I když - určitá podoba se sexuálním blouzněním (na adresu prezidenta) by tu byla, s naším anonymem (nebo anonymkou).

      Vymazat
  18. Matka mi vždy říkala "Líný se strhal" - a je to pravda. Nechtělo se mi už jít do patra nadvakrát, tak jsem si nacpala vše možné do kapes, na schodech mi z kapsy vyklouzla bezdrátová myš, úderem se rozdělala a baterie a plastový uzávěr propadly do otevřeného sklepa pod schody...
    Takže jsem ještě jednou musela sejít dolů, slézt do sklepa a zase nahoru. Myš funguje!
    Naposledy ve starém sporáku:
    https://i.postimg.cc/C1npSvFF/a-strudl.jpg
    Rozinky na špičkách štrůdlů označují ty štrycle, ve kterých rozinky jsou. Syn je nejí, takže pro něj dělám jeden bez...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strůdl máte luxusní! Pěkně vypečený, s mandličkami...
      Včera jsem zrovna jeden domácí ochutnala, všichni se na něj vrhli - ze všech sladkostí právě na něj, prostě štrůdl nezklame, je šťavnatý a vždy přijde k chuti. Ale být jeho autorkou, tak kápnu na jablka trochu citronové šťávy, byla fádně sladká. A chyběla mi tam skořice. I tak, pochoutka.
      Vy se ale, Aleno, vůbec nehlídáte. Já když upeču - tj. rozválím těsto a nastrouhám vše a sbalím atd. - jsem většinou docela "hotová", dá to zabrat. A vy si celý den lítáte, makáte, a pak na práškách ještě pečete! Jste po operaci, šetřte se víc. (nevyžádaná rada, ale musím) :-)

      Vymazat
    2. To: Alena
      Vaši si určitě pochutnají. U nás se štrůdl dává na plech na dlouho a marně přemýšlím, z jakého těsta ho máte. Z taženého ani listového to nevypadá, spíše na závin z křehkého těsta. Či ještě jiného? - receptů přemnoho.
      No, já budu na pondělí k "sestersko-rodinnému" kafi péci chlebíček s jablky, ten je raz dva, nahoru čokoládový krém, když by naše maminka měla opět narozeniny - stoprvé. Staroměstské trubičky jsem "napekla" v cukrárně a nesmím zapomenout koupit veku na chlebíčky šunkové, co k jejím narozeninám také vždy patřily.

      Vymazat
  19. Zajímavé téma na DVTV o tom, že ztrácíme emoce a schopnost prožívat své vnitřní stavy, pomoci by nám mohla nenáboženská spiritualita.... ale poslouchat paní se dá jen těžko, mele strašně rychlým tempem, musela jsem vypnout, v zájmu zachování vnitřní integrity :-)

    https://video.aktualne.cz/dvtv/nemeckova-staly-se-z-nas-biologicke-stroje-neumime-prozivat/r~0e250b68f67c11e98d520cc47ab5f122/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trocha duchovna, na dobrou noc.

      Jaromir Nohavica Haleluja
      https://www.youtube.com/watch?v=WZ-Vzgq-fhc

      Vymazat
  20. BJ - štrůdl je z babického listového těsta.

    Dnešek jsem přežila, ještě jsem upekla pekáč lasagne (bude to na dva dny), naposledy ve sporáku. Děti se mi dost posmívaly, ale pár věcí se mi podařilo uhájit. Kuchyň je prázdná, časem dám fotku. Je to těžké.

    OdpovědětVymazat
  21. Sochaře Černého nepustili do letadla. Tvrdí, že pilot ho považoval za opilého
    http://jdem.cz/ffewn5
    Českého sochaře Davida Černého dnes nevpustili do letadla, kterým chtěl odjet do Bruselu na akci k připomínce sametové revoluce, na níž měl vystoupit. Při nástupu do letadla v Praze před polednem mu byl podle něj na přání pilota let zakázán, letenku mu personál roztrhal.

    K tomu pár komentů:
    - Pilot je zaostalý konzervativec a nepoznal umělecký happening.
    - Vidím v tom spiknutí aeroliek a nepřátelských tajných služeb!
    - Diskriminace! Černého nepustili do letadla!
    - Letěl z Letiště Václava Havla přednášet o Václavu Havlovi a oni ho nepustili do letadla? Tak to je nejmíň na vyšetřovací komisi v Parlamentu.
    - A nebyla to jen běžná performance? Pan Černý by měl chápat umění i v jeho nejroztodivnějších detailech. Chtít ho pilot přitlouct na čumák letadla jako talisman pro štěstí, to už by bylo moc. Ale takhle. A aspoň zbytečně nezanechal uhlíkovou stopu.
    - Chudák... jestli si přečte tuhle diskuzi, bude zase muset vymyslet nějaký hluboký umělecký dílo na téma česká povaha, závistivost a nepřejícnost :-) Hotový by mohlo bejt tak za rok a půl, do tý doby je potřeba na to sehnat pár dotací a grantů a nakydat na pár dalších lidí trochu špíny.
    - - Odpověď: Tady v diskusi mu ale nikdo nic nezávidí, ale podle toho, co zde čtu, mu to prakticky všichni z celého srdce opravdu přejí!
    - Sakra, a to ho čekala tak lukrativní zakázka na sochu osvoboditelům místo sochy Koněva..
    - nevpustili ho do letadla, kterým chtěl odjet...tak měl letět vlakem...

    A dva vážnější komentáře:
    Zkrátka se jedná o dalšího z tisíců angažovaných pseudoumělců, politických aktivistů či různých "expertů" v humanitních oborech, kteří žijí luxusní, bezpracný život z peněz daňových poplatníků. V tomto případě je ale drzost Černého už vyloženě zarážející, stát mu zaplatí de-facto dovolenou v Bruselu, kde má jedinou povinnost, a to pronést tam nějaký projev, přesto se už na letišti "sjede" tak, že ho ani nemůžou pustit do letadla. A místo toho aby měl alespoň nějakou slušnost a omluvil se, tak začne blábolit nesmysly, že ho do letadla nepustili snad z nějakých politických důvodů, přitom představa že by pilot a letušky vůbec věděli, o koho se jedná, proč letí do Bruselu, a z nějakého důvodu se rozhodli mu v letu zabránit, je zcela absurdní, ovšem liberální média tuto zcela směšnou verzi ještě v zásadě podporují. A to se dá ještě mluvit o štěstí, že alespoň neletěl s Aeroflotem. :-)
    Staci pozitivni ster na spektraku. A neletite. Spektralni analyzator. Tam davaji ty stery-papirky po oteru. A obsluha sama vidi jen kod alertu a nevi, co to je. Jestli droga, nebo vybusnina. Volaji pilotovi, jestli alert akceptuje. -On se diva do svych tabulek a rozhoduje se. Pusti Vas na palubu ci ne. Zkuste si sahnout pred odletem na kyselinu dusicnou. Nepoletite.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prohlížení těch jeho výtvorů pro blaho lidstva mi málem pokazilo dobrou snídani.
      Koukám, že je taky posedlý falickými a erotickými symboly, to si může s Valdrovou podat ruku. Zřejmě v tom vidí největší eso působivosti na lid.
      A že ho podporují takoví kámoši, jako Saša Vondra, tak k tomu není co dodat.
      Událost na letišti snad ani nekomentovat.

      Vymazat
    2. I na Novinkách si tohoto "umjelce" veřejnost povšimla:
      - Nechápu to, proč chtěl vůbec letět letadlem, pokrokoví umělci přece jezdí po Evropě na kole, maximálně použijí vlak, a celou dobu přitom zatajují dech, aby minimalizovali svoji uhlíkovou stopu a zmenšili počet tajfunů a zátop v Bangladéši.
      - Možná si jen spletli opilce s šílencem, ale pro dopravu jsou nebezpeční oba.:-)

      Vymazat
  22. Dneska si pospím o hodinu,to je krása.A už bych to nechala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky. Spala jsem do půl osmé. Venku je ještě stále krásně, jdu si vyzvednout vnučku a půjdeme na procházku. Dnes si užiju sladkého nicnenadělání :-)

      Vymazat
    2. Je opravdu krásně,rozkvetly jarní květiny.sasanky a hořce.

      Vymazat
  23. Věřili byste tomu?
    Celý život pomáhala, teď málem zemřela hlady
    Stařenka, která celý život jako lékařka pomáhala, málem zemřela hlady. Sama, v bytě, v Praze. Život jí zachránila sociální pracovnice, jež ji našla.

    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/z-novin-cely-zivot-pomahala-ted-malem-zemrela-hlady-40301382

    A takovýhle komentář není vůbec od věci: A zase dokola. Lidi žijící za totality šli do důchodu v 60 letech, pokud měli ženy děti, tak třeba v 55 letech. Moje máma má vyšší důchod, než budu mít já díky valorizacím. Peníze šetří neustále, aby dala ostatním a nikdo ji nezmění. Navíc tito lidé pracovali s mnohem menším nasazením a v menším stresu. V jídle měli mnohem míň chemikálií. Současná generace mladých, budou ve většině případů udření a do důchodu půjdou jako dementní trosky na pár let v 70 letech. Takže pokud se něco rychle nezmění ve způsobu života, tak tady bude hodně veselo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dementní bábu mají odvézt na LDnku nez pustí plyn nebo vytopí sousedy,ne citové vydírat a ještě nutit jiné,aby se na ni skládali.

      Vymazat
    2. Sobectví a bezohlednost okolí27 října, 2019 11:58

      Jiný stařeček za dva roky zhubl 20 kilogramů a trpí nechutenstvím. Lékaři u něho objevili známky dehydratace a poruchu výživy.

      Vymazat
    3. Jen se sarkasticky vysmívejte, vy dva...
      Mě tedy překvapuje, že si lékařka ze svého platu nenastřádala dostatek prostředků na stáří, když asi věděla, že zůstane sama. Nebo nepožádala o nějakou sociální pomoc - nevím o tom nic, ale snad by za ní občas zašla nějaká pracovnice a případně by řešili i státní příspěvek, kdyby došly prostředy na živobytí, ne? Mám dojem, že to až v dnešní době se lidi nechají takto na pospas osudu, nikdo se o ně nezajímá, to dřív nebylo.

      Co se týče charity, mám spoustu známých, kteří mají nastřádané milióny, a nepotřebují je - někomu takovému určitě není zatěžko konkrétnimu chudákovi přispět. Myslím, že článkem nikdo nikoho nenutí, je to obvyklá výzva, dnes normální, bohužel. Třeba i někdo z jejích bývalých (spokojených) pacientů by se ozval.

      Vymazat
    4. Babka je 40let v důchodu,co si asi mohla za normalizace nasetrit?

      Vymazat
    5. Právě dost, jako byste sama v totáči nežila? Nájem za hubičku, elektřina a plyn taktéž, jídlo levné, úrok v bance při dlouhodobém vkladu 4 %, tak jaképak nedalo.
      Ve skutečnosti - paní je 94 let, takže nemůže mít jako starodůchodce nižší důchod než 15000. Moje matka byla řadová úřednice celý život, středoškolačka, šla do důchodu v 56 letech a dnes má důchod cca 15 tisíc.
      Pokud nebydlíte v bytě s tržním nájmem (o tom článek nepíše), tak rozhodně zbývá na pečovatelku (cca 3000,-) a na donášku obědů (cca 2000). Pečovatelka i nakoupí a připraví studenou večeři, dohlédne na léky; lékařka chodí za seniory do bytu a nosí jim i léky.
      Pokud máte tržní nájem a nestačí vám důchod, stát na nájem připlácí tak, aby důchodce vyšel s penězi.
      LDN státní a obecní stojí cca 12000 měsíčně včetně ubytrování, stravy a péče.
      Na to vše paní peníze má.
      Proč by to měl platit nadační fond? Cožpak soudruh Čižinský nemá na Praze 7 sociální odbor?
      Má:
      https://www.praha7.cz/potrebuji-zaridit/socialni-oblast/pecovatelske-centrum/

      Článek je zřejmě reklamou na placenou péči. Lidé by měli přispívat Nadačnímu fondu. Ale o paní se má postarat městská část, kde paní žije.
      Zprvu jsem matce taky zařídila takovou tzv. lepší péči, stálo to 5 tisíc, paní chodila třikrát týdně a jen se s matkou bavila nebo s ní šla na procházku.

      Vymazat
    6. Z takových článků se toho moc nedozvíme, ani o případu, ani o pohnutkách zveřejnění. Proto jsem to sem dala, že možná ostatní mi k tomu něco dodáte, upřesníte - díky za info k té sociální podpoře atd.
      O demenci taky moc nevím, toto je pro mě zajímavé, o té lékařce, však to může být brzy aktuální. Stejně bych ale předpokládala, že právě ona "se vyzná" v možnostech, co v takovém stavu a situaci dělat.... je to vzdělaná a zkušená žena a demence ji snad nepřepadla náhle. Co by si na jejím místě asi počala obyčejná stará paní, osamělá, s ještě menším rozhledem v realitě... No nic, jen jsem si tak popřemýšlela.

      Vymazat
  24. Od rána je krásně, modro a slunečno, ale zřejmě ten stále sílící vítr až vichr mi nedělá dobře. Venku jsem na pálícím slunku nemohla vydržet, tak jen nejnutnější práce doma a jdu si lehnout, točí se mi hlava a buší srdce. Musím se pak podívat, jestli zase není novoluní, náhodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se dnes definitivně rozloučila s kuchyní, se sporákem...
      https://i.postimg.cc/x1HS1Zc5/a-kuchyn.jpg
      s poličkou s kořenkami, které jsem rodičům udělala (za totáče to bylo fakt náročné).
      https://i.postimg.cc/52pSL4Y2/a-korenky.jpg
      Matce zamilovaný truhlář (lázeňská známost) vyrobil poličku. Já jsem nasháněla vhodné velikosti skleniček, sehnala zátky, hezké nálepky (byly jako příloha v nějakoém časopise o koření), pak vlastní koření a dala jsem jim to k 30. výročí svatby.
      Nařízkovala jsem pelargonie a přivezla si domů na zimu čtyři truhlíky. Vše jsem fofrem natahala domů a jela za matkou.
      Ach jo, už zapomíná polykat, dnes vypila po velkém trápení jeden nutridrink a trochu čaje. Snad mě poznala, mluví nezřetelně, ale řekla, že je ráda. Hladím ji, mažu ji krémem, dávám jí pít, držím ji za ruku, víc nemůžu dělat. Vyprávěla jsem jí o otci, o známých z mládí, dělám, co můžu. Spěje to ke konci, nechci, aby ji převezli do nemocnice a tam ji nechali někde na chodbě umřít s infuzí v paži. Chci, aby odešla v klidu. Tělo už prostě nechce jíst a pít, to se nedá nutit.

      Vymazat
    2. Aleno, máte štěstí (no, to slovo brát s rezervou, ovšem), že máma umře nejspíš přirozenou smrtí a sešlostí věkem, tedy v přiměřeném stavu k svému věku a bez velkých bolestí. Dodnes se trápím, jak umíral táta - byl ještě plný sil, tak moc chtěl žít, ale rak byl neúprosný, nemohl jíst a slábl i na kapačkách... až se mu zastavilo srdíčko. Určitě celý ten poslední víkend čekal, že za ním ještě jednou přijedu, s holkama, tak moc je měl rád... ale bylo to daleko, nebylo jak se tam dostat (já vím, výmluvy...!). V neděli v noci vydechl naposledy, nedočkal se nás. Aspoň že tam byla máma a bratr, dávali mu pít brčkem a masírovali ruce. Tak moc by byl chtěl ještě žít... a brečím.

      Vymazat
    3. Marie, to vás lituji. Člověk si to pak nese sebou, i když třebas měl objektivní důvody. Vy jste si nemyslela, že tatínek odejde tak rychle, kdopak kromě lékařů a pečovatelů má zkušenosti se smrtí.
      Hlavně že nebyl sám.

      Vymazat
  25. Prší, drobné kapky, ale hustě. Tak dobrou.

    OdpovědětVymazat
  26. Tužka napíše,....zítra, 28.10....v době, kdy se budí Gaia, vrcholí nov. Černá Luna na obzoru,....ve strarých bylinářích se opakuje rada, že tento den se má nejlépe proležet a prospat,....neb utržené rány na těle a na duši se hojí podstatně pomaleji. A když neslezeme s/z/ postele, nebo s/z/ pece,...tak nehrozí úraz těla,...a když nikoho nepustíme do naší blízkosti,...tak neohrozí jedovatým slovem naší duši....a všechno ostatní už je jen a pouze na nás,...co si připustíme do našeho vědomí i podvědomí.

    Na zítra nemám naplánováno zhola nic,...den se bude ubírat jen vlastním časovým spádem,....co přinese, to bude,...tomu budu čelit,...nebo se vyhýbat,.....uvidíme,....Mrholí,...to vlhko padá z nebe,...mrholí, tak nějak divně jemi,...vláha padá na vlasy,...je uplakané počasí,....právě dnes, zrovna když,.?..ať je jak chce, je mi to šumafuk,...mám vlivem novoluní energetický útlum.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  27. Díky, Tužko, za zajímavé čtení a za připomínku milé písně.
    https://www.youtube.com/watch?v=4QTSyGMiDuA

    OdpovědětVymazat
  28. Od rána prší, dnes to na žádné vycházky není. Hlavně žádné deprese...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No,jsou dušičky,jedu na hroby,bacil doposud nevyhnán,to na nic jiného,nez depresi nevěští

      Vymazat
    2. Přes noc napršelo, je zalito, čerstvý vzduch. Chvílemi se zatáhne, pak jasno, střídá se to - tak uvidíme.
      Na hrob prý jedeme až v sobotu, tak dnes jen udělám výzdobu - dvě misky, pro tchána a tchýni. Hrob je velký, tak aby to bylo symetricky na obou stranách. Dcery něco malého přidají, jinak žádné další příbuzenstvo není.
      Dnes je mi líp, ty negativní vlny už odezněly.

      Vymazat
  29. Tak koukám na přehlídku na Vítkově,Zeman došel,to opravdu dnešní lékařská věda dokáže ohromně,udržet starou skoro mrtvolu na medikamentech a hadickach, pak jsou ale problémy s geronty a nervy,jak výše nastinila Alena s mariií

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio, to jsem rozhodně nenastíňovala. Problémy a nervy jsou zrovna tak s mladými, jako s "geronty". Možná to berete tak, jako že někteří jsou na obtíž... Tak to tedy není případ prezidenta, nebyl to případ K. Gotta, a nebyl to ani případ mého táty. Ani cizího bych nebrala jako "bylo by lepší, kdybys už šel", protože i já jednou budu na jeho místě. Každý má právo, ba povinnost, dožít své dny.
      A že při vzpomínce na zemřelé blízké pláču, to nejsou "nervy", ale radost, že ho pořád můžu cítit blízko. A že je mi dána možnost vybrečet se z pocitu, že jsem mu své city možná měla dávat víc najevo. Atd.

      Vymazat
    2. No lékařská věda zajistí to dožití až za hranici únosnosti a ztrátu důstojnosti,takhle jsem to myslela,vždyť slovy klasika,smrt neni zla,to jenom umírání a to doktoři prodlužují ad absurdum.Takhle jsem to myslela.

      Vymazat
    3. To je problém lékařů a jejich vědy, jestli na tohle mají právo. A jestli ctí hranice...

      Vymazat
    4. Žijeme v době vrcholného materialismu, tak co byste čekala i od lékařů :-) Zachraňování těl se jim vcelku daří, jsou-li dostatečně materiálně motivováni.

      Vymazat
    5. Vyrábět zombie v tom jsou dobří ze zdravých nemocné též, ale něco vyléčit, to už je horší

      Vymazat
    6. Inu, nejlepší je být sám sobě doktorem a tamtěm se vyhýbat obloukem, pokud to jde.
      Jestli je dnes největší zájem o plastickou chirurgii, tak holt bude těch zombie přibývat, proti poptávce nic nenaděláte.

      Vymazat
    7. A ještě k tomu: "Zeman došel." Víte, kdo nemá doma člověka s neuropatií dolních končetin, měl by být raději zticha, protože ví prd.

      Vymazat
    8. Gaio,
      Vás stadium zoombie určitě čeká, už se začíná projevovat asociálností.

      Vymazat
  30. Výzdoba je hotová, nakonec bylo celý den hezky, tak se to dobře dělalo. Všechno jsou přírodniny z naší zahrádky, prarodičům by se to mohlo líbit. :-)

    Zaslechla jsem v rádiu, že letos má Semafor 60. výročí. Budu se muset na nějaké pořady o nich zaměřit, abych si rozšířila obzor - je to ostuda, ale živě jsem v Sedmi malých formách nikdy nebyla.

    OdpovědětVymazat
  31. O lžičce a dezertu náhodou vím, tak mě nadpis článku zaujal. Kdysi jsem totiž dostala jako dárek od východní Němky, s níž jsem si dopisovala a několikrát jsme se setkaly, právě sadu dezertních vidliček - pro mě do té doby neznámých. A mám a užívám je dodnes, jsou po jedné straně ostré jako nožík na krájení a mají jen 3 zuby.
    Článek v Lidovkách by se hezky četl, ale autor mě odpuzuje patrnou povýšeností, jako by kvalita stolování byla nejdůležitějším rysem povahy.

    https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/cesi-neumi-stolovat-cajova-lzicka-k-dezertu-nepatri-rika-tomas-lzicar.A191014_095216_dobra-chut_ape

    OdpovědětVymazat
  32. Vypadá to, jako když chlapi sobě. Prostě nebudou s babana sdîlet blog, nebo co..

    OdpovědětVymazat
  33. Liško,
    není to pravda.

    - Já třeba teď objevil potěšující zprávu pro matematičku Tužku, která jistě potěší i vás a ostatní dámy.

    http://www.osel.cz/10757-stoparovo-reseni-planetarni-pocitac-vyresil-sumu-3-krychli-pro-cislo-42.html

    Stačí propojit pár set tisíc počítačů pomocí internetu a základní potázka Vesmíru a vůbec byla vyřešena.

    -Což mi připomíná, že jsem ještě nenapsal báseň o králikovi(pro Marii)

    -Jako znalkyni vína vás,Liško, jistě potěší, že mi začínají plesnivět šípky, plující na povrchu patnácti litrů šípkového vína. Doufám, že se jedná o plíseň ušlechtilou či alespoň léčivou.

    - I nečinnost může být ušlechtilá a být výsledkem mohutného volního vzepjetí!
    Já například už přinejmenším pětkrát ušlechtile držel hubu či alespoň klávesnici, když se mi prsty samy rozběhly, aby poslaly Gaiu někam.

    - Co se čajových a dezertních lžiček týče, strávil jsem několik bezesných nocí úvahami, zda mám snídaňový jogurt jíst čajovou žičkou (když k němu připíjím čaj) nebo dezertní lžičkou (když ho nekonzumuji coby dezert).
    Nakonec to řeším tím, že ho jím polévkovou lžící. Není to sice polévka, ale zjistil jsem, že snídaně pak trvá mnohem kratší dobu.

    Teď třídím a označuji čajové a kávové lžičky, aby se mi zase nepomíchaly.
    Dosud se mi nepodařilo sehnat odlišné lžičky na černý a zelený čaj.
    Češi jsou fakt barbaři, ale jen vlivem Teskomy, která tyto lžičky neodlišuje.

    Jinak jsem zjistil, že pivo si mnohem lépe vychutnám, když jej jím z talíře polévkovou lžící.
    (Jde to i jídelními hůlkami. ale musíte je podélně provrtat).

    Naproti tomu je zajímavým zážitkem servírovat nudlovou polévku do půllitrů.
    Nudle, které zbydou na dně, je možno považovat za druhé jídlo, případně do nich přimíchat najemno pokrájenou cibuli a trochu octa a dosrkat je silnějším bambusovým brčkem jako salát.

    Mimochodem, všimli jste si, že ani v královské rodině už nemají k rybímu příboru rybí lžíce na rybí polévku? A to byla Británie královnou moří a sardinek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na takovouto polévku je vhodné použít misku zvanou piál
      Stolování to je věda

      Vymazat
    2. Lžíce na rybí polévku chybí na královském stole? To je skandální! Vás je škoda jako výrobce šípkového vína :)

      Vymazat
    3. Na vojně byl "bagr" (lžíce, vidlička i nůž v jednom - z hliníku) a stačil na všechno, nosil se v levé náprsní kapse maskáče, nebo v létě v zadní kapse kalhot.

      Vymazat
  34. Pepíček Zíma dostane metál

    OdpovědětVymazat
  35. Tuneldědek dostal od Zemana metál to mě picni

    OdpovědětVymazat
  36. Metal pro Podmola za úspěšné lámání kostí

    OdpovědětVymazat
  37. Tužka napíše,....nechala jsem čas opravdu volně plynout, semotamo jsem se zapojila do jeho toku jednoduchou prací,...a když jsem zjistila, že dnes se západem slunce začíná teplota nápadně klesat, tak jsem uklidila, zatím provizorně, muškáty, aby je přímrazek nepopálil.

    Paní Aleno, vaše štrůdle mě inspirovaly, taky jsem pekla,...ale nebyla jsem připravená na náročnější práci při dělání domácího listového těsta,...tak jen rychlé jogurtové,...původně jsem chtěla dělat mrkvová kolečka,....protože letos se mrkev vyznamenala. Loni byla malá, tak jsem do řádků před setím nasypala koupenou obohacenou zeminu pro balkónové rostliny. Obohatila mrkev,...takovou jsem ještě nikdy neměla,....některé měří přes 50 ceťáků a mají přes půl kilo.Mrkvoví trifidi, jen chodit. Čekala jsem, zda nebude cítit chemií z obohacení,...ale ne, je dobrá,...polovinu ji zavezu na chalupu ovcím a kozám, je jí moc,...snad po ní neuhynou.

    Pane Jáchyme, zájem o vesmír se mi scvrkl už jen na Zodiak, ani ho neobohatím o třinácté znamení, ale zůstanu u klasiky,...óóvšem,...matematika zůstává stále mou láskou a každý nevyřešený příklad je výzvou,...teda, jen když mám dost volného času,....jo,...je předemnou našlapaný zkrácený pracovní týden,...tak vydržať.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  38. Po 4 dnech zapínám komp... samozřejmě si tady denně čtu, ale nejde mi z mobilu psát. Víkend byl v Čechách, návrat v pondělí nad ránem a sváteční pondělí nebylo modré.
    Dnes ráno, před snídaní, jsem zabudoval 6 koleček betonu: https://imgur.com/r5GICTL

    OdpovědětVymazat
  39. Něco politiky, od čučkařů z IDnes:
    Asadův režim mučí vězně 72 způsoby
    Uvádí to zpráva Syrské sítě pro lidská práva, podle které vláda Bašára Asada letos umučila nejméně 185 vězňů.
    http://jdem.cz/ffe733
    ---------
    SNHR? To bude asi nějaký taxikář z Marseille? Protože předtím celý svět informoval majitel sekáče v Coventry, Ramí Abdar Rahmán, vlastním jménem Usáma Sulajmán , co mluvil jménem Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).
    http://jdem.cz/ffe768
    Ale lidi už jim to nežerou, viz komenty:
    - A proč jen 72?... Není to málo?
    - A ti mučení byli členové umírněné opozice, která řezala hlavy dětem, a kteří nedávno znásilnili a ukamenovali kurdskou političku? Á pardon, vlastně, to jsou ti správní "bojovníci" podle idnesu...Těm fandíme, že :-(
    - No a proto tam chceme zavést vládu umírněné opozice? Čili Alkajda, ISIL a podobné chuťovky, proti kterým je Asadova vláda jako vlahý větřík humanity?
    - Sýrie za Asada byla relativní oázou klidu na středním východě. Náboženské svobody tam měli a mají zarucene jak křesťani, jezzidi i ostatní. Opravdu není těžké hádat, komu tento stav nevyhovuje...

    OdpovědětVymazat
  40. Pneumatika Myšelin: https://imgur.com/wyaNGTs

    OdpovědětVymazat
  41. Jak březovou kůru Seton
    tak jsem dneska hladil beton
    na hlavě modrou čepici
    páru od huby na líci ..
    zítra budou kostky ledu
    a ty míchat nedovedu.
    Zameškal jsem tolik hodin
    kárají mě Thor i Odin;
    roky mizí mezi prsty
    jako lipan hladkosrstý
    na hlavu si sypu popel
    tečou slzy, ba i snopel
    příště začnu dělat v dubnu
    dyť u toho dobře hubnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že se Vám krutě stýskalo po tvořivém výkonu, to je každému jasné! Však tu pauzu doženete. A jak bylo v Čechách? Stálo to za tu jízdu?

      Do lesa klidně choďte, ale když tu o tom budete zvěstovat, musíte počítat s reakcí našeho elfa, co naplat. O čempak by psal....

      Vymazat
    2. V Čechách se brzy stmívalo... slavily se 3 narozeniny, byly k dispozici láhve originálního bílého archivního vína ze sklepů v Prušánkách (teambuilding..). Já to vylepšoval rumem, ale ATB jsem zapil čistě vínem.
      Ráno rozcvičení během po dunovém lese https://imgur.com/2Dny8p5
      k rybníku Krejcárek https://imgur.com/UjlV9JJ - 8000 kroků, a bylo všecko v cajku.
      Po o jsme jeli ještě na 1 návštěvu přepadovku a vyjeli domů před 21h, 1x u pumpy a 1x v bufetu a ve 01:30 šťastně doma. Celkem 1120 km, zpět po D1.

      Vymazat
    3. dubovém... duny jsou v polsce

      Vymazat
    4. No... buď Vás to kombinování atb s alkoholem zabije, nebo posílí. Uvidíme :-)

      Vymazat
  42. Teď budu chodit do lesa
    nosit válcová tělesa
    asi dvoumetrové délky
    nebudu chytat lelky.
    Válce z jasanů a javorů
    jen abych nešel k doktoru
    kdyby mě fiklo ve hřbetě
    nechci ležet na lafetě
    nebo na smrtelném loži
    nebyl bych ve své koži.
    Přebrousím řetěz huskvarně
    bude tu jako v teplárně
    proč bych pálil ruský plyn
    to je jako vypít blín
    nebudu kopčit Sokrata
    zima buší na vrata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A všetci kradnú29 října, 2019 13:24

      I ten Ladik
      dřevo kradně
      peníze, cti,
      němá žadné
      Kradně vodu, kradně dřevo
      aby si moh nacpat střevo

      Vymazat
    2. Kradně babiš kradně kníža
      ať je výša lebo níža
      kradněm jako jeden muž
      kedy indy, když nie už.

      Vymazat
  43. Tak se trochu occhladilo a plné město lidí v péřovkách cepicich a šálách,co budou dělat v zimě?

    OdpovědětVymazat
  44. Včera večer byl tatarák
    to by sežral i Mubarak
    halál je maso hovězí
    to v tatarácích vítězí.
    Byl to tatarák z Lidlu
    ten je nejvíce k jídlu
    svíčkový je pro mě drahý
    ten jedí lidé z Prahy
    těm se tam žije blaze
    jak v lontu Babě Jaze.

    OdpovědětVymazat
  45. Ládiku, vynikající verše!!!!!

    Jsem ráda, že jste nás s Jáchymem neopustili, jinak by tu byl babinec :-)Já sedím od rána na verandě (moje jediné útočiště), v kuchyni řádí instalatér a plynař, po něm půjde zedník a malíř (pomatujete, jak jsem tu jednu zimu jaksi nechala puštěnou vodu a jeden roháček nebyl dotažený... tak dlaždice to vydržely a na zdi za koupelnou to odfouklo omítku...).
    Moje kuchyně teĎ vypadá takto:
    https://i.postimg.cc/44BgfXr1/a-kuchyn4.jpg
    ale pozitivní je, že si tam můžu sednout.:-)
    Byl tu taky kominík, stát utahuje šrouby, letos podle nějaké nové vyhlášky zapisují do revize i plynové spotřebiče - tedy kolik jich máme a jak výkonné jsou. Stojí to o 400,. víc. Ptala jsem se, jestli alespoň čidlem kontrolují funkčnost, to prý ne, jen vyústění, no, koukli se na fasádu, wawky tam mají kryt. Já se na to vykašlu!!!
    Jen do lesa a sbírat dříví, to snad ještě stát nekontroluje, kolik dříví spálíte, jsou to hajzlové!! Ti jsou zloději, ne my. Okrádají lidi vyhláškami, tu zdaní to, pak ono, pomalu přidávají, voda se jen hřeje, žáby se radují, ještě to jde, ještě se voda nevaří...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To dělali předstěnu ze sádroše?

      Vymazat
    2. To je stěna, kterou je spojená stará dřevěná původní chata se zděnou. Syn tam dal mezi sádroš silné trámy a vzpěry, na těch může být kuchyň zavěšená bezpečně.
      Ono co s tím, tam byly jen trámky a dřevotřísková deska, my jsme tehdy v podstatě obezdili starou chatku a rodiče tuto stěnu nechtěli měnit.

      Vymazat
    3. Klasičtí tupí elektrikáři... pod oknem tahají elektriku a ještě šikmo, aby ji tam budoucí topenář spolehlivě převrtal.

      Vymazat
    4. A dělají z půjčené židle ... ani fošnu a nízké kozy si nepřinesli. A vypínače nechali ty staré. Nějací dědiňoři.

      Vymazat
  46. Asfaltový holube, prosím, připomeňte Jáchymovi, že mi něco slíbil!!
    Já králíčky nejím,
    básničku si zasloužím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spartan v dalekých Čechách má králíka (asi 6 měsíců) pod jménem Conor. Bobkuje do pilin, nechá se hladit a celkem poslouchá. Je strašně malý a prý už neporoste. All Brown.

      Vymazat
  47. Tak jsem ještě posekala trávu,byla tak vysoká,ze to ani sekacka nebrala

    OdpovědětVymazat
  48. Zabudoval jsem poslední 3 kolečka betonu, umyl míchačku, vypustil vodu z plastového vodojemu a tma. Ještě 6 kýblů z lesa a už to bylo na čelovku. A je 17.23... budu muset něco večer dělat .. asi na kompu nebo dřív běhat. Ale teď jsem zatopil v MOrsu, tak nevim nevim.

    OdpovědětVymazat
  49. Já si dnes pouštím koncerty, co jsem na ČT nestihla. Doporučuji včerejší záznam z loňska, Dvořákův klavírní koncert mě potěšil moc:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/12339242266-lukas-vondracek-a-socr-v-rudolfinu/21854215060/
    U nedělního ze sv. Víta se ke zvuku nových varhan teprve dopracuji, neb jsem si náhodou všimla na ČT sport záznamu z Kanadské brusle, je tam i sestřih.

    To: Liška
    Co vnučka? Jantarové maminkovské korálky už má? Včera tu byla sestra s dcerou a pravnučkou – té sluší i ve třech letech. Módní to bylo možná v době jejího narození, ale odlišně poskládané už je má i její letošní sestřička. No, já dcerence nechala jen propíchnout uši.

    To: Alena
    Zdání mě hodně klame – Váš štrúdl mi připomínal tvarem štolu. Škoda, že jste pro inspiraci nepřidala i řez.

    Dobrou noc všem. Nebylo vlastně vloni tepleji? Asi ještě i v listopadu - kouknu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, víte, po pravdě jsem si nastrouhala moc jablek, a tak ta jedna šiška vypadala spíš jako štola, to máte pravdu :-)
      Řez byl plný, pěkný, protože já do jablek vmíchám pudinkový prášek a ono to pak pěkně drží tvar, nic z toho nepadá.
      Sporák už je pryč, to jsem zvědavá, jak to půjde v nové troubě.

      Vymazat
  50. BJ: Chválím poslechy koncertů, ale co se týče mě, v době kdy chodím do práce, tak jediné, po čem toužím, je ticho. Koncerty až o dovolené či svátcích.
    Píšu to jen jako omluvu, že nereaguji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některá hudba je právě jako balzám na duši a lepší nez ticho po náročném dni,ale taky se mně občas stalo,že jsem na takovém koncertě usnula

      Vymazat
    2. Ano, ale to je něco jiného. Já slyším hudbu 8 hodin denně, a pak je vám úplně jedno, jaká je. Prostě uši už nemůžou. Ani vnímání, prožívání, atd. Potřebuju procházku nebo seriál, knížku, něco dělat rukama, atd., cokoli jiného.

      Vymazat
  51. Tak jsem googlovala ty korálky pro děti a prý uleví od bolestí zoubků. Asi nějaká biomatka

    OdpovědětVymazat
  52. Zmáhá mě ten víkend.. zítra je taky den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, tady vás možná Větvička zaujme a inspiruje ke koupi kalendáře! Já si ho objednám.
      https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=733464

      Vymazat
    2. objednat to jde zde:
      http://retroostrava.cz/objednavka-knihy/

      Vymazat
    3. Kupovat krámy a zatěžovat planetu,to by vám šlo

      Vymazat
    4. Gaia: tak takhle si představuju člověka s depresemi. Ještě že jsou na to léky.

      Vymazat
    5. A zničit si játra,žejo

      Vymazat
    6. A k čemu vám jsou játra? Chcete být dlouhověká a prostěžovat se a prohekat se životem?
      Ničte si vesele zdraví, berte prášky na spaní, na deprese, kupujte si, co se vám líbí a nedělejste si starost se zítřkem. Ten se postará o sebe sám, to je psáno i v Bibli.

      Vymazat
    7. Dřisty z klepača nekupim, bo mi na stěně visi kalendař 2015 na lednove strance. A na nim visi dalši 2017, taky leden. Hřebik je kratky, 2020 tam už nepověsim.

      Vymazat
    8. Mně se ten kalendář moc líbí, ještě si to v klidu přečtu celé a možná objednám, i dva.

      Vymazat
  53. Též jsem zmožená a to i bez alkoholu a ATB

    OdpovědětVymazat
  54. To by bylo krásné,kdyby se všechny problémy světa daly vyřešit pooknutim pilulky.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náááhodou... objevil jsem růžovou pilulku s názvem ibalgin a ta řeší bolest. Používám ji cca 1x za 2 měsíce na hlavu, když už jsou oči vyčuměné a hlava nic nebere a ještě začne bolet.

      Vymazat
    2. No, upřímně - mít kolem sebe víc takových záporáků, tak jsem na prášky spíš já... Ibalgin na negativitu nepomůže.

      Vymazat
    3. Na negativitu je běh nebo (asi) jakákoliv vytrvalostní fyzická aktivita... manuální práce, turistika apod. Na 8 hodin duševní námahy přitom stačí kompenzace 1 hodinou souvislého běhu; co je navíc, to je bonus. Gaia má žluté boty určitě ještě nepoužité - jsou to krámy, zatěžující planetu.

      Vymazat
    4. Dobrý přístup k tomu kalendáři, nač něco jen viset a s plkama. Když kalendář tak záznamník a šlus

      Vymazat
    5. Já si ob rok kupuju nástěnný kalendář od známé - maluje krásné krajinky, vloni z Provence, to je hezké koukání, umí to. Dala jsem za něj několik stovek, ale nelituju. Využití mám - malujeme podle té inspirace s dětmi a hledáme k tomu vhodnou hudbu, nebo přímo hudbu skládají a hrají na lehkoovladatelné nástroje, k obrazu. Takže mně to ani Gaia nezoškliví.

      Vymazat
    6. Co je "lehkoovladatelný nástroj"?

      Vymazat
    7. orfovské nástroje, ne? Ládiku, vy byste nedokázal zahrát na nějaký "lehkoovladatelný nástroj? Třebas dvěma vhodnými kamínky ťukat o sebe do rytmu, chrastit kamínky v nádobce, tlouci o sebě dvěma zednickými lžícemi; ťukat kladivem do kovadliny... :-)

      Vymazat
    8. Jasně, Orff, různé etnické nebo léčivé nástroje... hrajete bez průpravy. Deštná hůl, tibetské mísy, různá chřestidla, zvonky, píšťaly.... Dá se hrát na vlastní klíče, mačkání pytlíků nebo novin, tlučením čímkoli do čehokoli atd., to by zvládl Ládik levou zadní, i ten triang.
      Zvuky se tvoří boucháním, foukáním, třením, drnkáním.

      Vymazat
    9. Já myslel, že existuje nějaká jednostrunná harfa nebo dvouklávesový klavír. To by byly nástroje. Ale lžíce, mísy ... to je spíš nářadí.

      Vymazat
    10. Tak to jste na přesném opaku! Na pouhých 3 strunách místo 4 uměl hrát pouze Paganini! čím míň strun, tím těžší je zahrát všechny tóny v různých polohách.
      Jde o zvuky a vibrace, je jedno, na co je vyloudíte, ale jak jsou vám příjemné nebo jak na ně držíte rytmus.

      Vymazat
    11. Paganini měl 3strunnou harfu? Držet rytmus bych svedl, třeba při řezání dřeva ruční pilou nebo při dýchání.

      Vymazat
    12. Ne! 4 struny mají housle, P. byl houslista. Měli ho za ďáblova zaprodance, protože hrál jako nikdo jiný, virtuózně, nejtěžší věci, co nikdo jiný nedokázal zahrát. A na koncertě mu praskla předposlední sruna, a on to zahrál na té sousední, hluboké, v neskutečně vysoké poloze, takže to nebylo ani poznat.

      Držet rytmus při řezání dřeva - to napadlo i L. Janáčka, když si vzal lidovou písničku Už ty pilky dořezaly a napsal k ní tanec Pilky (část z Lašských tanců). Děti při písničce napodobují rytmické tahání pilky při řezání dřeva. - S rytmickým dýcháním bych to nepřeháněla - dynamika těla se mění, násilným držením rytmu delší dobu si leda ublížíte.

      Vymazat
    13. S tou jednou strunou - ovšem přírodní národy vystačily s pár tónovými výškami, tak měli málotónové drnkací nástroje. Němci ve školách vezmou 2 židle, mezi ně natáhnou speciální gumu a na tu děti drnkají prstem. Vydává to 2 různě vysoké tóny. To by se Vám asi líbilo.

      Vymazat
    14. Mě by zajímala ta předposlední sruna.

      Vymazat
  55. Já to objednala i kvůli Větvičkovi a Nohavicovi. Člověk musí ten dnešní "disent" nějak podpořit, když už to nedělá Soros, ne? :-)

    OdpovědětVymazat
  56. Já mám kalendář vpravo dole pod hodinama na liště, když tam kliknu.

    OdpovědětVymazat
  57. Tak, přátelé, doba ledová se blíží ke konci, ještě prý zítra něco dokončí klempíř a budu topit! Tedy užila jsem si pěkně depkové období, ještě to bude tak do prosince trvat, spojení s výročím lišákova odchodu... ale pak už snad bude dobře.
    Naše malá princezna už začala opakovat taková ta ajaja, prý to vypadá, jako když říká ahoj, no bodejť, babiččina výchova musí být znát ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško, to vás lituji a přeji vám, že už si zatopíte. Asi jste měla nějaká elektrická kamínka nebo tak něco, ne?
      Holčička už začíná komunikovat zvuky! To je fajn.

      Vymazat
  58. A piráti se perou. Kdo by to byl řek'

    OdpovědětVymazat
  59. Ve 3 jsem byl v 3nci (návrh propanové stanice) a pak se už stmívalo, tak Dakr si už musel svítit https://imgur.com/fwKRaEz
    a vodu z vodojemu jsem dovypustil u čelovky https://imgur.com/gUvUXJl - zítra bečku sundám a dám ji níž, protože nohy se za 2 roky různě zabořily (jsou na 80cm pozinkovaných trnech).
    Pro pořádek jsem si ještě chvilku zaběhal a celkem dnes 9500. Pořádná kosa, ráno bude námraza. Morso už jede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta hodina je znát

      Vymazat
    2. Mít sekačku, která svítí! To bych nechtěla, to bych musela pracovat ještě za tmy! :-)

      Vymazat
  60. Ládiku,
    jednostrunná harfa skutečně existovala.
    Byla multifunkční, říkalo se jí luk a mimo hudební produkci ji bylo možno použít k lovu či boji.
    A pokud praskla struna, bylo s ní(m) možno vychovávat neposlušné děti tradičními a osvědčenými výchovnými prostředky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, neříkejte to Ládikovi, ale Tuaregové mají jednostrunné housle, podobné luku. Nesmí na ně ale hrát muži, stihla by je kletba!

      https://art.ihned.cz/hudba/c1-65156840-imzad-tuaregove-nastroj

      Vymazat
    2. To není harfa, nýbrž mandolína a hraje se na ni šmytcem. To je úplně něco jiného.

      Vymazat
    3. Není to ani mandolína, ale nějaká větší čutora s provázkem.

      Vymazat
    4. Jéžiš, vy jste vybíravej.... Harfa s jednou strunou být nemůže, protože by neuměla vydat jiný než stále ten jeden tón, na který by byla naladěná - na harfu se nemačká. A z toho stále stejného tónu by se každý zbláznil!!

      Vymazat
    5. Tonda Saly Jerry dostal z hudby podagru, a to z více tónů, ne z jednoho.

      Vymazat
    6. Marie,
      naši předkové nebyli tak labilní, ti vydrželi mnohem víc než koncert pro jednotónovou harfu a trianglový orchestr. Je vidět, že minimalismus vám nic neříká!

      Výhodou luku je skutečnost, že nemusíte chodit dlouhá léta do hudebky, abyste na něj drnkala stejně blbě jako virtuóz.

      Vymazat
    7. Tak já Vám, Jáchyme, uvěřím a ten minimalismus po Vašem skousnu, až Ládik napíše báseň z jednoho slova, a vy vydržíte celý týden mluvit taktéž jedním slovem. Ani o jedno víc!!!
      Jinak se těšte - pošlu na Vás předky, ti vám to vytmaví. Však žili tisíce let beze slov, že jo.

      Vymazat
    8. Jako rezonátor působí ústní dutina,jsem se dočetla. Takže se tim vyloudi kolik tónů chcete. Marie si musí doplnit vzdělání a je vidět,ze člověk se může učit porad,porad je něco nového.

      Vymazat
    9. Ústní harfa hudební luk se to jmenuje

      Vymazat
    10. https://youtu.be/BOuPrKUmM0o

      Vymazat
    11. Gaio, to jste mimo. Ústní harfa, to už si rovnou najděte grumle (brumle) - to je idiofon, nástroj, který vydává zvuky chvěním sebe sama, nikoliv chvěním membrány, struny nebo vzduchového sloupce.
      A my tu od první Ládikovy připomínky mluvíme o jednostrunné harfě.

      Vymazat
    12. Idiotfon? To by bylo něco pro mě!!!

      Vymazat
  61. Takového souseda bych chtěla mít - to "naši" garážníci nesekali už 30 let.

    Proč vlastně máte vodojem tak vysoko? Náš je zvednutý na výšku konve, aby se do ní dalo napouštět.

    Topíme asi týden - ráno 3/4 hodiny a večer hodinu, to úplně stačí. Zateplení funguje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych měl přetlak do wapky 0,2baru. Ale určitě pojede i s 1,5b.
      Nám topí Buderus ekvitermně, na 21,5°C. Kdy zapne a vypne, to je jeho věc, má na to svoji fuzzy logiku (to už jsme probírali). Morso zapnu podle potřeby (atmosféra otevřeného ohně), dotčené termostatikcké hlavice zavřou průtok konvektory a výkon kotle klesne na aktuální potřebu.

      Vymazat
    2. oprava ... 0,15b ... 1,5m v.sl.

      Vymazat
    3. Jo, pravda, už jste mi to vysvětloval - s tím tlakem vody i s topením. Každý to má jinak, jak potřebuje.

      Vymazat
  62. Zase ten Vranov n/D ... teď mi přišel Pension Oremba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je on https://imgur.com/CqPl7Ce

      Vymazat
    2. Orembovi měli hotel na Bítově, přišli o něj, teď mají myslím Rumburaka, ten jim šlape. Taková stará hospodská rodina. No stará asi ne, ale trochu provařená...

      Vymazat
    3. Tak špatně, Rumburak patří Pyskům, Orembovo je Vodnář

      Vymazat
  63. Nemůžu se zbavit toho bacila doktor má dovolenou,to asi z vyšší moci připomenutí,že doktorum se vyhýbat.Už bych vyměkla a dnes jsem tam volala, takže nic člověk nemá ustupovat ze svých zásad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slivovicú otruť chrobaka a nosit na krku šálu spartan.

      Vymazat
  64. V Kuchařovicích jsou 2°C. Tak to abych si vzala teplé spodní prádlo :))

    OdpovědětVymazat
  65. Včera jsem zažila fakt drsný den, kominíci, voda, plyn a malíř.
    do toho mi syn ještě udělal po telefonu hysterickou scénu, jaká že jsem to špatná babička, co nechodí za vnoučaty, a když přijedou na chatu za ní (v neděli), tak jim udělá pápá a odjede pryč... (jela jsem za matkou, abych tam měla trochu víc času, mohla ji nakrmit a trochu promluvit s personálem, jinak tam přicházím, když už mají zhasnuto a je mi to hloupé.
    Dost jsem si poplakala, když jsem si vzpomněla, kolik let života jsem mu jako dyslektikovi dala, každý den, rok za rokem, učení, povzbuzovat, podporovat záliby, rozvíjet....ale před řemeslníky jsem musela dělat, jako že nic.
    Nějak jsem to překonala a večer jela za matkou a zase zpět. Nerada řídím ve tmě, mám přes dioptrické brýle nasazené jasně žluté, ty mi trochu zlepšují vidění. Ale u přechodů jedu raději pomalu a dobře koukám.
    Topím nahoře v ložnici, a verandu, kde přes den hospodařím a kde mám jídelnu, kuchyň a obývák v jednom, mi vytápí přímotop.
    V obýváku běží wawky, protože zdi musí vysychat.
    Je to vše hodně neekonomické, ale musím to vydržet.
    Dnes jsem připravila nový záhon pro ostružiny (na místě těch původních, protože tam mám tyče a dráty na vedení šlahounů). Takže hlínu vyházet, udělat rigol cca 60 cm, na dno superfosfát, síran draselný a NPK, trochu hnoje, vyplnit kompostem a můžu vysazovat. Předtím jsem to před dvěma měsíci ještě vydesinfikovala dusíkatým vápnem, protože staré ostružiny už měly nějaké choroby.
    Koupila jsem novou beztrnnou ostružinu, jednu bílou ostružinu a jednu malinoostružinu. No co, vyzkouším to, a když to nebude dobré, tak to vykopu.
    Zítra budu dělat věnce, pak rigoly na vysazení vinné révy, to bude horší, tam býval živý plot z tůjí a je tam dost kořenů, tak to budu muset vzít i krumpáčem a sekerou. Jako ten Rumun, co pokácel jabloň sekerou, to jsem fakt obdivovala.
    A k večeru musím zase jet za matkou, honem do bytu zalít vysazené řízky pelargonií (snad mi nezaschly), vyzvednout něco na poště a ... pro změnu zase na chatu, protože nikdo jiný zde nemůže být a malíř to dokončí až v pátek.
    Mimochodem celou přestavbu kuchyně včetně řemeslníků platím.
    Takže na hroby pojedu v sobotu, to bude všude plno lidí, to jsem si zrovna neplánovala, ale co už.
    V Mallu jsem si objednala takovou vychytávku, uvidím, jak to bude fungovat. Má to být taková troubička :-) (malá trouba) pro jednoho - spíš asi malý stolní gril, na zapečení chleba, toustů, ohřátí porce pizzy a tak.
    https://www.mall.cz/mini-trouby-bez-varne-zony/tristar-ov-1431
    Měli jsme léta stolní malý gril z NDR, byl fajn, když jsme stavěli jednu z verzí chaty, tak jsme v něm dělali špízy, čtvrtky kuřete, tousty.
    https://i.postimg.cc/cJbwD0gw/gril-NDR.jpg
    Moje matka ho dokázala propálit a udělat ve víku díru! :-)
    To jsme jednou jeli na víkend a oni byli u nás s dětmi. Volám matce a ona - mně vybuchl gril! Jak jsi to proboha dokázala?
    No, ten gril měl vzadu zásuvku na el. šńůru, matka lajdák šňůru nechala ležet přes kraj víka, gril se rozpálil, propálil gumu šňůry, šlehlo to a vylétla taková jiskra, že propálila do víka díru. Naštěstí se nikomu nic nestalo, ale matka tím vyhodila proud v celém domě, museli přijet elektrikáři a nahodit hlavní jistič. Lidé vybíhali na chodbu, co se děje, běžel nějaký seriál... no, všichni ji měli moc rádi! :-)
    Ale teď už mě nebaví gril vyndavat, hledat k němu tu šňůru (to musí být speciální, používala se také k remosce), je to takový krám. Tak vyzkouším toto - možná nový krám, uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta trouba je nějak podezřelé levná

      Vymazat
    2. Black Friday! Z tisícovky...

      Vymazat
    3. Tolik nestojí ani matroš na troubu, já bych koupil nějaký nerez.

      Vymazat
  66. Mínus jeden. To ještě jde.
    Dnes je halloween, asi si nasadím masku kostlivce a vyrazím do práce. Večer přijede návštěva, zitra mě čeká akce, abych se z toho ... Jsem v jednom kole jak paní Alena, ale věnec jsem nevázala, nemám na to chvojí. Jdu si umýt hlavu, za půl hodiny by měl dorazit ten klempíř a já se musím pustit do vaření. Leze slunko, třeba bude dobrý den.

    OdpovědětVymazat
  67. Někde jsem našla možnou odpověď Grétě a mladým klimatickým demonstrantům:

    „Jste první generací, která požaduje klimatizaci do každé třídy ve škole; vaše školní úkoly děláte na počítači a televizi máte doma v každé místnosti. Celý den používáte elektronické přístroje, a místo abyste šli do školy pěšky tak se necháte vozit veřejnou dopravou, případně rodiči až ke škole.
    Jste generací s největší spotřebou zboží vůbec v celé lidské historii: neustále kupujete nové oblečení podle poslední módy abyste byli „in“. Vaše protesty jsou ohlašovány a organizovány přes počítače na sociálních sítích přes internet.
    Omladino, vypněte klimatizaci a počítače, jděte do školy pěkně po svých, nechte doma vaše telefony a raději si přečtěte knížku a místo kupovaní jídla ve fastfoodu si udělejte doma sami obložený chleba!
    Je jasné, že nic z toho se nestane: jste generací egoistů, nevychovanci, jste manipulováni lidmi, kteří vás zneužívají a tvrdí vám, že se jedná o vznešenou ideu a přitom si sami žijí v západním luxusu. Probuďte se a zavřete zobák! Především se napřed řádně informujte o realitě než začnete protestovat! Nebo jde jen o to ulejt se ze školy?“
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť to stejně všichni ví, že to tak je. A tím to taky končí, dál nic.

      Vymazat
    2. Na ty vědce bych být Gretou též nespolehala,byly Casy,kdy chofdily z okresu bumažky nezapomenout probírat Mičurina a Lepešinskou,uteklo 20 let a bumážky v opačném gardu,zákaz Mičurina a Lepešinské,ani se nezminit,jejich obrazy z kabinetu ( dodane temi samymi panaky,kteri tam dřepěli tech 20 let pořád stejní) vyhodit a zničit

      Vymazat
  68. Já mám dnes velkou poradu - setkání s novým vedením školy. Prý se máme na co těšit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budou nějací zobáci, 25-30 let, vnuci původních komunistů.

      Vymazat
    2. Ani ne, padesátník, dost velký náfuka. Víc mu jde teorie než praxe.

      Vymazat
    3. Padesátník je nejhorší, když má ještě nějaké ambice.

      Vymazat
    4. To ten původní musel hodně zlobit,když personální zemětřesení chvíli po začátku šk. roku.

      Vymazat
    5. Jasně, kdo umí, ten dělá, kdo neumí, učí. A kdo neumí ani učit, dělá ředitele ☺

      Vymazat
  69. Taky -1°C a slabá mlha ... včerejší práce dakru (v záři reflektoru) a šípky (asi je nesním). Mezi švestkoněmi byly 2leté výmladky a teď jsou na padrť, stroj ani nezmění otáčky motoru na takové prkotině. Měl jsem ho mít už dávno.
    https://imgur.com/9GkOCx5
    https://imgur.com/38Vejqm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To druhé je úplně umělecká fotka

      Vymazat
    2. To není, mobil 5s nemá takovou hloubku ostrosti, aby požral i popředí v takovém světle. Musím koupit 11Pro.

      Vymazat
  70. A ještě i IDnes o homeopatii (to se divím??):

    Nejoblíbenější homeopatikum je „kachna“. Proč lidé platí za 100% cukr?
    http://jdem.cz/fffps9
    „Nejpopulárnější homeopatický přípravek Oscillococcinum kupují lidé po celém světě. Mají pocit, že jim pomáhá v boji s chřipkou. Přitom obvykle netuší, jak se vyrábí a jakou roli v tom hrají kachní vnitřnosti. Podívejte se, proč jsou lidé ochotni kupovat „cukr s příběhem“.
    -----
    K tomu jeden čtenář dal recept na homeopatickou slepičí polévku:

    Zavěste slepici do okna tak, aby její stín dopadal na hrnec s 5 litry vody. Stín slepice potom vařte přibližně 4 hodiny. Postupně zavěste do okna k slepici i zeleninu a nechte 1 h povařit i její stín. Na závěr povařte ještě stín koření. Do hotové polévky potom můžete dát kapku magi. Polévku podávejte teplou.
    :-)

    OdpovědětVymazat
  71. Ani Svratka, ani rozrazil,
    dnes v noci jsem řídil Zil.
    Úzké okno, dlouhá kapota
    po městě žádná trampota,
    Zil se valil jako tank
    nedbal zrcátek ni šraňk,
    kola drtila toyoty
    a jiné japonské měkoty;
    micubiši a nissany
    zažily svoje Lipany.
    Hned poběžím do mototechny
    objedu je kolem všechny
    potřebuji koupit Zil
    abych slušně žil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.youtube.com/watch?v=WiYdO5VK7IM

      Vymazat
    2. Takovouhle paseku dokáží udělat v lese naší pěšáci též a v zimě ve sněhu,že naserou běžkaře

      Vymazat
  72. Mlha přede mnou, mlha za mnou
    vidím siluetu klamnou
    kdo nebo co to je
    nedá mi to pokoje
    je to člověk nebo peň
    býkovcem ho odežeň
    šmatle ti to po pozemku
    zařídím mu neschopenku
    hodím po něm klacek
    třeba je to nácek..
    Doprdele byl to stín
    to zas bude dneska splín.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ostražitost je nutná31 října, 2019 10:16

      To byl určitě migrant
      ten, co jich plný les máte.
      Nácek, to je váš přítel
      společně s Baldou
      jej znáte.


      Vymazat
  73. Ládiku, to bude chtít hlídacího psa, nebo radši dva.

    Kolumbijští důchodci chtějí taky bydlení na samotě v horách - jaképak asi procento si jich to může dovolit?
    Mně se ta černota moc nelíbí, jinak obrázky vypadají hezky, ale takhle na samotě bych se hrozně bála. A je to pro jednu babi příliš velké, nemyslíte?

    https://www.idnes.cz/bydleni/na-navsteve/trojuhelnikovy-dum-s-atriem-kolumbie.A191010_112008_dum_osobnosti_rez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás máme exteriér okolo, ne uvnitř. Stará škola.

      Vymazat
    2. Páč jí tam rostou bromélie, nemá jistě problém s topením, takže nic pro pana Ládika, a taky nedokáže ocenit , když konečně kotel sepne ☺

      Vymazat
  74. U sousedky Štěpánky na jmeninách ... medovina z 30leté malinovice, mňam.
    https://imgur.com/veWWJpe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde se tu vzal ten jinan? Prý Štěpánka, medovina....

      Vymazat
    2. Ten roste u sousedů vedle jezírka, náš opadal před měsícem.

      Vymazat
  75. Promrzlá městská chudina
    důchodcové i mimina
    stojí na letenské pláni
    přišli na zavolání
    že hoří koše koksu.
    Trocha juda a boxu
    a vzácné teplo sálá
    na těla nevyspalá.
    Až havíř uhlí dokutá
    bude praha jak Vorkuta
    tam také žijí lidi
    co po teple se pídí.

    OdpovědětVymazat
  76. Díky za krtince, pane domácí.
    Katie Melua Greatest Hits - Top 30 Best Songs Of Katie Melua
    https://www.youtube.com/watch?v=mEf-dG3NvyI

    Lester Young with the Oscar Peterson Trio (Full Album)
    https://www.youtube.com/watch?v=PNl63ARx0DM

    Radůza - Už břízy zlátnou
    https://www.youtube.com/watch?v=tcKlSxcTx6g

    Srdečný pozdrav všem :-)
    Muž před chvílí odvezl vnoučata, pookřála jsem s nimi, teď se chystám jít ven s psiskem, venku je krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Annu.
      Snad jste si pospíšila na ten výšlap - ve tři bylo ještě krásně, ale ve 4 už zataženo. Jako na sníh.

      Vymazat