31 října, 2019

KRTINEC č.426

203 komentářů:

  1. Jiří Ovčáček
    ‏@PREZIDENTmluvci

    Krásný večer, přátelé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přátelé? Nebo náckové, Baldové? Nějak nevíte, čí jste.

      Vymazat
    2. Chudák má z toho druhé vánoce a vy mu to, marie, kazíte... :-)

      Vymazat
  2. Dnes dopoledne jsem umotala věnce na hroby, víte, kolik jich mám...
    Ale neměla jsem nic na ozdobení, tak je mám skoro stejné, jen ten pro manžela je větší.
    https://i.postimg.cc/G2FtJv3T/venec-vetsi.jpg
    https://i.postimg.cc/7L4pJzRW/venec-mensi.jpg
    A jeden maličký jsem udělala pro mého oblíbeného spisovatele a básníka.

    Trčím tu s malířem už třetí den, vlhko, vše zakryté, můžu pobývat jen na verandě a v ložnici. Dnes ráno už mrzlo, všude jinovatka, to se mi ve vyhřáté verandě pěkně pracovalo, ostříhané větve a zbytky jsem pak spálila v sudu. Přihodila jsem tam dvě hrsti listí z ořechu, ale rozdělala jsem pořádný oheň, takže to jen zasyčelo.
    Já listí vyvážím, jen z ořechu to bylo asi dvacet zahradnických vaků, ale teĎ těch pár zbytků se mi už nechce někde skladovat.
    Odpoledne jsem vyryla rigoly pro vinnou révu, byla to pořádná dřina. Jsem líná jet s kolečkem mockrát, tak si ho vždy naložím, a pak to nemůžu uvézt..
    Zítra to dodělám i pro sazenice, co mají teprve přijít.

    Malíři jsem řekla, že dnes potřebuji odjet ve čtyři, abych stihla jet do bytu, vyzvednout zásilku na poště a jet za matkou v rozumný čas.
    Ale na Jižní spojce byla taková kolona, že jsem k bytu přijela v půl šesté, sotva jsem stihla tu poštu. A zalít nařízkované pelargonie, to by se mělo dělat zpočátku denně, a já tam nebyla čtyři dny!
    Pak jsem vyjela k matce, ale skoro od domu fronta, vůbec se to nehýbalo, v půl sedmé jsem to vzdala a otočila to na chatu, protože přijet za ní pět minut před koncem návštěvních hodin je nanic. Ach jo.
    Malíř není s to práci dodělat, bude tu ještě zítra, to jsem chtěla jít na hřbitovy, tak nakonec je budu muset obcházet v sobotu, jako správný důchodce, co nemá v pracovním týdnu prostě čas. :-)
    Ale pojedu MHD, i když to bude výlet po celé Praze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě táhnout v MHD ty věnce,to bude masakr.
      A ve vašem věku kopat rygoly, máte to zapotřebí?

      Vymazat
    2. Gaio, Gaio, já ráda dělám na zahradě, hrabu se v hlíně, prostě mě to baví. To jsem si jen povzdechla, že jsem líná jet víckrát, i když vím, že to budu mít zase těžké.
      Vinná réva mě láká, budeme mít dvě odrůdy bez semen, pak ten Agat donskoj, ten jsme mívali kolem staré chaty, našim bylo líto cokoliv zastřihnout, takže nám v září visely hrozny před okny verandy, nakonec to taky nebylo špatné...
      Asi se ještě rychle snažím zrealizovat pár svých snů, protože dokud tu byli rodiče, nemohla jsem prakticky o ničem rozhodovat. Tak spěchám, mám třicet let zpoždění, tak honem, dokud ještě mám na to sílu, a pak to už nechám na mladých...

      Vymazat
    3. Věnečky jsou pěkné! Tůje jsou na to nejlepší, kombinaci s červenou mám taky ráda. Já je nedělám, protože máme široký náhrobek (muž tam musel nechat vyrýt všechny své předky, je to jako pamětní síň.... ) a není to kam přichytit. Tak jen svíčku do lucerničky a věci na položení, těžké, hodně tam fičí na kopci.

      To jste mi připomněla mámu, spadané listí má z ořešáku od obou sousedů, a ti holomci se ani neobtěžují jí pomoci s hrabáním. A že toho je! Tak jsem jí dost vyčinila, že se s tím stále hrabe a likviduje, slíbila, že příští rok se už na to vykašle. No a do dvou let si naplánovala umřít, protože už tu straší dlouho. :-) Kde ten svůj humor bere, se znamením Panny, to nevím! :-)

      Máte těch povinností hodně, tak se nenechte rozhodit a v klidu, ono to nějak dopadne se vším.

      Jo, s těmi muškáty jen rada, moje zkušenost: raději je množím až zjara, nějak mi ty mladé výhonky od matečných rostlin líp chytají (v únoru, březnu). Tak kdyby to nevyšlo s podzimními řízky, nezoufejte. Tedy v případě, že jste letošní odložila do chladu a stínu, zalívat jen minimálně.

      Vymazat
  3. Valdrová je v televizi

    OdpovědětVymazat
  4. Tužka napíše,...nová Nora, diky za ni.Jen si čtu a měla bych šetřít síly a jít spát.

    Už se začalo marodit, poslali mobilžádost o zástup,....chvíli jsem je nechala, zda budou lovit i jinde a příjde oznámení, že už netřeba, že uhnali někoho jiného,....jenže, školy mají prodloužená volna a někteří mají dovolenou kvůli dětem,....všechno se to pěkně komplikovalo,...změkla jsem, neprotestovala,... tak mě napsali ještě zástup za chrchlaly. Na dnešek jsem už zase měla pracovní sen,....zdálo se mi, že jsem ztratila ten cár papíru, na který si píšu,...kdy, kam, co a jak a s kým. Papír nebyl, a jak jsem tak bezradně stála na nádraží a nevěděla, kam mám jet, tak mi někdo ukradl kabelku, co jsem na okamžik položila na lavičku,...protože jsem po kapsách hledala ten papír. A v kapse jsem neměla ani korunu,...a šla jsem domů,....rozhodnutá, že zalezu do postele a budu spát a dělat mrtvého brouka. Místo toho jsem se probudila, měla jsem přeleželou ruku a chytala mě do ní křeč,...tak rychle posadit a rozmasírovat. Vstala jsem o půl hodiny dřív, než bylo třeba a čas marnila koukáním z okna.

    Ptáci už hledali něco k snědku,....nevydržela jsem se na to dívat,....nasypala jsem do krmítek slunečnice,....byly čtyři pod nulou,...u země jistě víc,...šedivec až doběla,...ptačí pítka promrzlá na dno,...ovšem, ta co byla položená na zemi, tak ta ne,...co dělá biologické teplo organismů v půdě,....ta na dlaždicích pod ledem.

    Svátek Všech svatých a Dušiček,....nelze se ubránit vzpomínkám....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě pod nulou nebylo,jen 0,2°C

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes ráno byla kosa (-4°C), ale krátký rukáv jsem ještě nechal.
    https://imgur.com/rSObW04
    https://imgur.com/TVH1Yn8
    https://imgur.com/7hSV6iH
    https://imgur.com/fL8dyUs
    V 9:45 je ragby - NZéland-Wales, to mi hatí všechny pracovní plány.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu starou jabloň na druhém obrázku o víkendu sejmu, jenom musím narovnat lištu na benzínovce, zatáčí mi. Dá teplo na 2 měsíce.

      Vymazat
  7. Jinovatku nezjišťuju - spím do osmi, to se zapne topení, pak jsem v teple až do odchodu za povinnostmi. Ale včera už jsem se ráda zabalila do baretu a šály, zatímco bylo možné vidět i pár hochů v kraťasech a tričku nebo dvě Vietnamky naboso v sandálkách.
    Dobré na mrazech je, že silničáři přestali dělat, takže po měsících hluku od rozbřesku je konečně božský klid.... ! Jen doufám, že dílo stačili dokončit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu muset přezout auto. To malé jsme nechali na zimních gumách celé léto, i když byly nové. Ale zítra má být zase 8-15°C, tak nic není jisté.

      Vymazat
    2. To je zajímavé, ta různorodost oblekaniv teto době,od letního po perovky do krutých mrazů,asi záleží,v kolik kdo vyrazil do ulic,teď už pere slunce,takže jen svetřík by se snesl,ale po 6 to muselobyt sadomaso

      Vymazat
    3. Jak kde, u nás mlhavo, sychravo, 1 nad nulou. Ve svetříku už bych nešla.

      Vymazat
    4. Já patřím k těm svetříkovým, pro mě by péřová bunda byla utrpení. A sluníčko je od rána, jen fouká vítr. Sestře ze Slovenska jsem pomohla ještě sebrat dva kbelíky ořechů, byla jsem naboso a bylo to fajn. Včera jsem poprvé topila, jak nejsem zvyklá, musela jsem vypnout kotel a otevřít okno.

      Vymazat
  8. A Gaie jsem chtěla napsat, k těm neustálým poznámkám negujícím aktivity druhých:

    tvořivými činnostmi se nabíjíme, pasivitou vybíjíme (přicházíme o energii). Tvořivost může být cokoli, co nás těší, baví, zajímá, máme pocit, že vytváříme něco nového, třeba jen z našeho hlediska. Nemusí to být jen malování obrazu, skládání hudby atd., ale i při vaření nebo výměně pneumatik - záleží, zda tu činnost děláme z donucení, že musíme, tedy jako rutinní povinnost, která nás otravuje, nebo s radostí, hravostí, novostí. Je to tedy hlavně o přístupu, tutéž činnost mohou dva lidi vykonávat úplně s jiným přístupem.
    Zkuste být tvořivá, a budete mít energii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaia by podle mne potřebovala kamarádku, někoho, s kým by se mohla vypovídat, probrat svá trápení a problémy, dočkat se útěchy.
      Já naštěstí pár dobrých přátel mám, skutečných, a pak ty virtuální - krtky! :-)

      Vymazat
    2. Co vy víte,co já potřebuju.

      Vymazat
    3. Kozorozi jsou dost samotáři, když na to přijde... :-)
      Gaia se ráda vypovídá tady, to taky jde.

      Vymazat
    4. Ale no tak - G. má všelijaké móresy, ale kdyby opravdu chtěla chlapa, jsem přesvědčená, že by ho měla. Možná že je ale vybíravá, to chápu.
      A omlouvám se Gaie, tam jsem až zajít nechtěla.

      Vymazat
    5. Bože,kopíček nás zase navštívil

      Vymazat
  9. Čekám na malíře, dnes jsem si přispala, ale už vyrážím něco dělat. Snaše ozdobím věnec na advent - jen zelení, ona si to dotvoří. Přitom sousedce zase ostříhám alespoň něco z té masy, co k nám leze a zbytky spálím v sudu. Prima!
    Pak vyhloubím ještě kus rigolu, pro jednu sazenici, zbytek nechám na jaro.
    Včera jsem si koupila jako hotovku mraženou pizzu, jenže jsem zapomněla, že to se vlastně musí dělat v troubě, z mikrovlnky to byl nechutný blemc. Ale snědla jsem to...
    Tak dnes mám polévku a kuskus, vše jen zalít vřelou vodou. Turistický oběd.
    Tady byla jinovatka včera, dnes je pod mrakem a 7 nad nulou.
    Čekám na déšť, jak zaprší, začnu se solnou kůrou, ale jen místy, postupně...každý rok něco.

    OdpovědětVymazat
  10. Já dnes zase mezi tóny - jen taková brigádička.
    V tramvaji jsem vyslechla rozhovor - paní povídá: "Já ani nemám komu jít na hrob. Nehodný bratr se měl starat o hrob rodičů v Praze, ale léta ho neplatil, tak nám ho zabavili a ostatky přesypali do společného hrobu. Dvakrát jsem tam byla položit kytičku, ale už tam nepojedu. - Švagrová má rodiče v urně pod postelí. Sestra je pohřbená v Itálii. Tak zaplať Pánbůh, ale taky je mi to trochu líto."
    Tak ono je to o zvyku a jak to máme s těmi hroby a pietou nastavené.

    OdpovědětVymazat
  11. A tohle je moc smutné01 listopadu, 2019 16:55

    Taková těžká studia
    Učitelské odbory chystají na středu stávku. Školy mají zůstat zavřené, je to ale dobrovolné
    ECHO24, ČTK55

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babiš ani Plaga to nechápou. Teď když se jim přidávalo co čtvrt roku

      Vymazat
    2. Studia? Myslíte ty 4 roky makačky, když v páťáku jste na praxi a píšete diplomku? Všem těm darmošlapům ve sněmovnách a na nejvyšších úřadech šla studia jistě velmi dobře, když to dotáhli tak daleko, a dnes mají platy, že se o nich jiným ani nezdá. A ještě dostanou horentně přidáno.
      Učitelům o platy, pokud s nimi mluvím, ani tak nejde, ale o otročinu, jakou musí snášet od rodičů i dětí, i od úřadu mšmt. Jděte si to zkusit, ti, co nám nadávají, by tam sami nevydrželi ani měsíc!

      Vymazat
    3. Hodné vstřícné děti a rozumné rodiče jde těžko vystávkovat

      Vymazat
    4. Stávky se nezastávám - píšu o "těžkých studiích".
      Stávkování je odezva na něco, co se děje špatně, ale není to řešení. Leč v této společnosti - kdo nestávkuje, nekřičí a nedemonstruje, jako by nebyl. Učitelé se to naučili jako úplně poslední ze všech - toho jste nevšimli???

      Vymazat
    5. Nechtějí si brát děti jako rukojmí. A mnohým je jasné,ze jinde by se neuzivili.Dětí ubývá,zvlášť na sídlištích,kde bývalý mamutí školy a učitelé se tam klepou o sesli.Nebo na vesnicích,kde byly školy plné husakovych dětí,dnes jsou rádi,ze mají 12 decek ve třídě a mohou učit na trictvrte úvazku.Protože kam jinam dojíždět

      Vymazat
    6. To máte taky pravdu, ale realita je bídná:

      V českých školách chybí stovky učitelů. Ministr Plaga plánuje řešení

      21. května 2019 21:36
      Ve školách chybí aktuálně přibližně 1 800 pedagogů. Zhruba devět procent výuky navíc zajišťují nekvalifikovaní učitelé nebo se zajišťuje díky přesčasům stávajících pedagogů, uvádí průzkum. Do pěti let by mohl celkový počet chybějících učitelů překonat 11 tisíc. Ministerstvo chce nedostatek učitelů řešit vpouštění lidí do školství bez pedagogického vzdělání.

      https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ceske-skolstvi-nedostatek-ucitelu-skola-ucitele-ministr-robert-plaga.A190521_160329_domaci_kuce

      ---
      A to ještě nepíšou o věkovém průměru - ten ani nechtějte vědět.

      Vymazat
    7. Tak někde v Praze nebo velkých městech,jinak je učitelů víc nez dost.Služební byty by udělaly dost,dřív každé škole byl byt pro ředitele a skolnika

      Vymazat
    8. S tím rukojmím to je legrační. Ono by najednou rodičům vadilo, kam dát na ten den děti - probůh, kdo je ohlídá, že?! :-) To je právě to, že dokud se stávka nebo protest nedotkne dospělých v bolavém místě - nemám, kam dát děti, - tak to nesplní vůbec žádný účel. Děti budou nadšené tak jako tak, že se ulejou.
      A zvykejte si - vážně se plánuje nechat jen 4denní docházku v týdnu. Výuka bude z domova, přes počítač. Šteffl už se na to těší.

      Vymazat
    9. Taky by se mohlo stát,že by se zjistilo,že ty učitele nikdo na nic nepotřebuje.

      Vymazat
  12. Dopoledne malíř nepřišel, vezl prý sousedku do porodnice, tam s ní čekal, oni ji vyšetřovali a... pak poslali domů. Takže dorazil až ve dvě.
    Já na věnce stříhám tůje sousedky, větve, co nám lezou na pozemek.
    Tedy, kdybych je chtěla ostříhat každý rok všechny, mohla bych na Dušičky prodávat desítky věnců...
    Dnes jsem se rozhodla ostříhat tůje, které nám lezou na střechu chaty, kvůli tomu jsem si musela koupit teleskopické nůžky na větve Fiskars:
    http://jdem.cz/fffzu6
    Za hodinu jsem nastříhala jen z vršků takovouto hromadu (leží na stole běžné velikosti a vedle je ještě plný zahradní 200 l vak).
    https://i.postimg.cc/jjjSc9q9/vetve2.jpg
    Naštěstí mám sud, takže jsem si malé snítky nastříhala do kýble a vše ostatní pěkně spálila dřív, než se sousedi vrátili z práce, protože to docela kouřilo...
    Pak jsem ještě dodělala rigol pro další sazenice vinné révy. A už se začalo stmívat, to je děsné, člověk ani nestačí něco dodělat a už je zase tma!
    Chci, aby už byl duben!!! :-)
    Věnec jsem uvila při světle lampičky a zítra ráno už vyrážím zpět do civilizace. Tady bych zvlčila, už jezdím nakupovat v teplákách a holinách! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, mnozí kutilové apod. nadávají na původní čas, že je brzy tma a venku nic neudělají... mí mladí taky, co mají zahrady. Ale za dva měsíce už se tma zase bude zkracovat.... :-)
      S tůjemi od sousedů mám úplně stejný problém. Ale celý živý plot bych nikdy sama neostříhala - naštěstí nakonec vždycky v září přijdou a i z naší strany to ostříhají a odvezou. To by bylo věnců!!

      A tytéž nůžky mám už několik let, jsou skvělé, dobrá koupě. Stříhám s nimi i spodní, chůzi překážející větve jehličnanů a jeřabin před domem a na chodníku, bez nich už ani ránu.
      Jsem po dnešku dost unavená, tak dobrou noc.

      Vymazat
    2. Já jsem rada,že bude chvíli od zahrady pokoj a brzy tma,tak si člověk může polebedit v klidu domova.

      Vymazat
    3. Ale Ládik má na sekačce světlo, tak nemá výmluvu! :-)

      Vymazat
    4. Ládik je mimozemšťan. (soudím dle jeho výkonů)

      Vymazat
  13. A zase dobrý Větvička. Pravda nakonec vždy vyleze, jen to někdy trvá:

    "A je to venku - posledni střipek do mozajky zločinu na Majdanu se našel"
    https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=733877
    ...A položi si kdosik otazku kdo to všecko vyvolal a financoval?https://www.e15.cz/zahranicni/od-majdanu-a-padu-janukovyce-uplynuly-tri-roky-usa-podporovaly-aktivisty-miliony-dolaru-1329261

    a k tomu ranní kávička Terezy Spencerové:
    http://jdem.cz/fffz85

    OdpovědětVymazat
  14. A na dobrou noc jeden Petr Kubáč - k zamyšlení:
    http://petr-kubac.blog.cz/1910/valka-penez
    "...Naše situace není tak odlišná od situace našich předků od Chlumce - desítkami let práce a placení daní jsme dokonale pro-finacovali stát, který se v případě opravdu špatné bezpečnostní situace v Česku i v Evropě postaví proti nám. Ba dokonce peníze vydělané naší rukou - budou financovat druhou stranu. Otázka je, jestli už dnes se dá budoucí civilizační konflikt takto předjímat a nějak se na něj připravovat..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že tahle civilizace (jako i všechny ty před ní) ničí a požírá sama sebe, to je asi každému jasné. Peníze jsou ve všem - financují se války, mír (vlastně období před další válkou), za peníze je všechno. Když s někým mluvím, dozvím se hned, za kolik co pořídil, co by se dalo pořídit za to a to; že nám peníze vládnou se učí dítě od plenek. Za peníze vztahy, láska, přátelství, životní prostředí.
      Pořád je tu velká část jedinců, kteří se musí poměřovat, vyhraňovat vůči druhým, soupeřit o něco a chtít to ukořistit, zvyšovat svoji prosperitu, do nekonečna. Někdy v zájmu rodu, národa, někdy jen pro sama sebe a své šílené potřeby. Jednotlivec, ani stát naší velikosti, nemůže dělat nic, ani se nijak připravit na konflikt. Můžu se snažit do poslední chvíle žít hodnotný život. Bunkr ani zásoba konzerv, pro případné přežití o chvilku déle, mě nezachrání.

      Vymazat
  15. V té tmě a sychravu venku nemám problém spát 9 hodin. A nejsem nijak přespaná.
    Tak příjemnou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  16. ´JÓ:::::::::::02 listopadu, 2019 09:59

    Anglie JAR!!!!

    OdpovědětVymazat
  17. Taky teď nějak lip spím,ze by atavismus zimního spánku?

    OdpovědětVymazat
  18. Včera večer výlet do Beskyd ... godulský pískovec v potoku, buky, past.
    https://imgur.com/uDO3hN0
    https://imgur.com/uZ8goux
    https://imgur.com/Ui7m6RO
    https://imgur.com/2UbWfX9

    dnes přezutí ... https://imgur.com/M7NsF6c
    a jedna královna ... https://imgur.com/FbUctUY

    A teď fandit JARu.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak já přijela domů o půl dvanácté a o půl desáté stojím zase na značkách. Mám tu mladé zákazníky, nechali si otevřít láhev, sedí a hledí do mobilů...

    OdpovědětVymazat
  20. O přestávce jsem sundal vodojem, nohy upravím a zkrátím. https://imgur.com/EAnYnwq

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravuji: žádný mimozemšťan. Pozemská bytost hmotnými zájmy prolezlá.
      Aspoň že je tvořivý.
      :-)

      Vymazat
  21. Polský instaltér02 listopadu, 2019 11:46

    Anglie, Anglie...pryč z Evropské unie.
    Ať žije svobodné Skotsko a Severní Irsko.

    OdpovědětVymazat
  22. Plzeňští kriminalisté řešili v minulých dnech až dvacet případů padělaných bankovek, především v hodnotě 200 korun. Pokud se lidem dostanou do ruky, měli by se obrátit na policii. Falešnou bankovku od skutečné poznáte například hmatem nebo podle ochranných prvků.

    OdpovědětVymazat
  23. V Jižní Koreji jsou odvykací tábory většinou zadarmo

    Ju bývala na střední škole průměrná studentka, ale postupně se propadla na spodek třídy. Zůstávala dlouho v noci vzhůru, procházela si vlákna na Facebooku, hrála si s jihokorejskou aplikací Snow a povídala si s kamarády prostřednictvím služby KakaoTalk. „Měla jsem pocit, že moje vnímání reality bledne,“ říká nyní. „I když jsem si užila báječný den s přáteli, připadalo mi to jako sen.“

    Její otec Ju Če-ho o ni měl čím dál tím větší starost. „V rodině jsme si moc nepovídali. Když jsem s ní začal mluvit o telefonu, strhla se hádka,“ řekl. Určil jí limit na používání telefonu dvě hodiny denně – ale dcera vždy našla nějaký způsob, jak ho obejít. Nakonec to ale byl její nápad, aby v červenci nastoupila do odvykacího tábora. U vchodu poprvé za celé roky odložila telefon a zahájila 12 dní dlouhý detox.

    OdpovědětVymazat
  24. A je po Dušičkách.
    Nešel mi internet.
    Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  25. Hned po práci jsme jeste měli předsraz že školy, domlouval se termín pro sraz. Takže k spánku jsem se ukládala zase kolem půlnoci. Bylo nás dvanáct jak apoštolů ��
    Tak se znovu chystám do práce, všem přeji pohodovou neděli a dobry oběd :)

    OdpovědětVymazat
  26. Včerejší zamračená Olomouc obarvená podzimem. Jaké že lísky tam po jedné straně aleje mají jsem zatím nezjistila. Obdiv majiteli atelieru-r za záchranu Šrotovy vily architekta Skřivánka i za to, že nás sídlem své firmy se svou kolegyní (10 jich je) provedl i po Dnu architektury, když se v říjnu na všechny zájemce nedostalo.
    https://www.zonerama.com/Bj10/Album/5738177?secret=0CJgCQG5TqUd0R8bmXXRm4MX6
    Jinak u nás stejně jako zde u krtků vše běží jako jindy. K "fofr" obědu u nás zbytek čočkové a právě vařené uzené s bramborovou kaší, broskvový kompot z řecké plechovky. Po včerejším ještě studeném větru vane teple, modro se proklubává zcela ojediněle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ: Co že zrovna Šrotovu vilu jste si vybrali, je to rarita, nebo je tam zajímavých vil více? Těch 10 kolegyň jste také viděli, aspoň na obrázcích, když o nich pan architekt mluvil?
      Díky za foto.
      U nás masozeleninový vývar s nudlemi a vejcem od včerejška a česneková omáčka, dědictví to (recept) po tchýni, s knedlíkem. Oběd je objednán až na 16. hodinu, pokud opět nedojde k odtažení auta. :-)

      Lišce - hezký pracovní den.

      Vymazat
    2. Marie, jak se dělá česneková omáčka? Nebo je to rodinné tajemství? Podává se to s masem?

      Vymazat
    3. To je tak příšerně jednoduché, že se musím i já (na omáčky k masu nejsem žádný expert, nebyly u nás žádané) smát. - Je to normální bešamel - dělám z trošky oleje a hladké mouky zápražku, pak zředím studenou vodou a míchám nebo šlehám do varu, aby nevznikly žmolky. Mezi tím přidám kousek masoxu (vývar na to malinké množství nevyrábím - dálám toho 1/4 l), rozetřený česnek dle chuti, majoránku, sůl, a nechám chvíli vařit, stále míchám. Muž si tam ještě přidá Maggi koření, toho on si leje vždy kvanta.
      Babi to dělávala k opečené sekané, já někdy i k domácím karbanátkům, ale jde to i na jiná masa, třeba kuřecí steak; česnek s majoránkou je výrazný a konzistenci si přizpůsobím podle chuti a zvyku...

      Vymazat
  27. Včera jsem ráno předala chatu synovi k další práci (srovnává podlahu pro položení PVC) a jela po hrobech. Což, u manžela to bylo snadné, tam jsem zajela autem, dvě tašky listí, omýt mramor, dát věnec a svíčky.
    Ale pak jsem vyrazila z bytu, v jedné tašce věnce, v druhé zahradnické nůžky a rukavice, košťátko, svíčky, sirky, igelitové tašky...
    Napřed na Lišce, tam nám mezi hroby vyráží strom, musím ho zlikvidovat, ale to chce vzít si sebou pilku, pákové nůžky a Touchdown. Takže jen dvě tašky listí, zamést kolem, věnec, svíčky a hurá na Olšana (naštěstí lze metrem).
    Před hlavním vchodem jsem potkala příbuzné, vlastníky hrobu. Pán mi oznámil, že se tam napracovali, ale že jsou potřební ještě další, co by přiložili ruku k dílu. To mě namíchlo, řekla jsem mu, že to dělám každý rok atd. Ale v duchu jsem si řekla, prima, ušetřili mi práci. Jo?
    Našla jsem toto:
    https://i.postimg.cc/pdy6RBJf/O3-krtek.jpg
    Po vyhrabání listí z břečťanu a vymetení cestiček kolem hrobu a před ním (4 velké igelitky do odpadu) to tam vypadalo kapku lépe (foceno mobilem, nic moc fotky):
    https://i.postimg.cc/VNDmH4LX/04-krtek.jpg
    Mimochodem, po Listopadu vykoupili hroby na hlavní třídě Olšanských hřbitovů světští, takže na Vánoce je to tam jako v Americe, a i teď opravdu bohatá výzdoba. Mauzoleum Kočky mladšího jsem nefotila, to fakt neodpovídá tomu, co provedl.
    https://i.postimg.cc/vTNZch6W/Olsana-hlavni-trida-svetsti1.jpg
    https://i.postimg.cc/QN1D5XG2/Olsana-svetsti2.jpg
    Pak jsem šla s věnečkem a svíčkou k panu spisovateli, tam na hrobku taky kašlou, takže rukavice, ostříhat břečťan, odhrabat nánosy hlíny kolem hrobky, umýt mramor, nakonec jsem mu dala malý věneček
    https://i.postimg.cc/RFh6PW9V/09-muj-venecek-na-omytem-mramoru.jpg
    a... šla na MHD a jela za matkou.
    Ta už skomírá, skoro nejí, ani nepije, tak jí držím za ruku a vykládám jí o světě.
    Přijela jsem domů v 8 večer a měla jsem toho fakt plné zuby.¨Takže dnes mám postelový den, jen jsem cvičila na klavír.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až k tomu MHD je to velice poutavé čtení! :-)
      Nějak se domýšlím, že "Liška" je název hřbitova? Na netu je nějaká Zelená liška, a pak zaniklý hřbitov líska, tak nevím... Ale to je jedno, že ty hřbitovy stejně neznám. Na Olšanech a na Vyšehradě jsem asi 1-2x byla, někdy na školní exkurzi, už si to nepamatuju.
      Jo, lidi jsou všelijací, a často nás překvapí.

      Vymazat
    2. Jo, je to Krčský hřbitov, a protože té části se říká Na Zelené lišce nebo Zelená liška, tak si to zkracujeme na hřbitov na Lišce a každý starší pražák ví, kde to asi tak je.

      Vymazat
  28. Jedu zase domů, dnes bylo méně práce, už se těším, jak si zalehnu do postele, měla jsem náročný týden.
    Většina krtků dnes asi odpočívá, nebo výletí, to je dobře, že se máte všichni dobře ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ne. Já luxovala celý barák a odmrazovala lednici, asi po roce i mrazák - to bylo snad 8 litrů ledu-vody, ještě že mám fén... a stejně to půl dne rozmrzalo. Pak úklid... voda všude po kuchyni... záda necítím. Ale jsem ráda, už mě to strašilo.

      Vymazat
    2. Vánoční úklid je též moje noční můra a lednice čeká na odmrazení též než ji začnu plnit zásobami

      Vymazat
    3. Na mě lednice čeká též, chtěla jsem to dělat dnes, ale postihla mě lenora...

      Vymazat
    4. Takhle hrozně zamrzlou jsem ji ještě neměla - šuplíky mrazáku skoro nešly otvírat... :-) Je vidět, že jsem čím dál línější.

      Vymazat
    5. Spíš vyměnit těsnění

      Vymazat
    6. Ba ne, myslím, že těsní dobře. Ale mám ji pořád plnou, a vypařuje se to... Musím dělat menší zásoby.

      Vymazat
  29. Já byla dnes u známých na chalupě,topili jsme v krbu a drželi černou hodinku a pili vajecny koňak,vytopili jsme to na 25,ale od podlahy bylo porad zima i když jsem mela vlněné bačkory nohy me studi ještě teď i když jsem už 2 hodiny doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás bylo teplo. Jsem za pohybu celý den zpocená, i bez topení. Ještě teď je venku 12.

      Vymazat
    2. tak jsem vlezla do vany a už je to dobré a z toho čtení o česneku jsem sr rozhodla udělat si k večeři topinky.
      Venku teplo bylo 15 stupňů ale tam byla zima od podlahy když oni tam topí jen o víkendu tak je to znát zima lezla ze zdí

      Vymazat
  30. Zítra ráno jdu na preventivní prohlídku na gyndu. Objednala jsem se elektronicky už na září, ale byla jsem odmítnuta - že pojišťovna hradí prevenci až po roce, nesmím dříve. I když vloni mě sami přeobjednali o hodně později, protože paní doktorka marodila. A ještě letos odešla do penze, tak musím k doktorovi. Snad to přežiju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jednou šla a ztratili mně výsledky a další ze proplatí až za rok.Tak jsem se dozvěděla jak na tom jsem až za 2 roky a od te doby na to prdim. Ted jsem tam nebyla 8 let a jsem na to hrdá.

      Vymazat
    2. Tam Vám ale dají doporučení na mamo, a tam radši chodím, máme v rodině úmrtí.

      Vymazat
    3. Mne odešel doktor do důchodu, nevím komu bych se svěřila do péče, tak tam taky nechodím. Tuším taky osm let, mám to jak Gaia.

      Vymazat
    4. Na mamo bych nesla ani povinně.tak na sono

      Vymazat
    5. Bylo to v pořádku. Doktor je profík. A dokonce mi naměřili tlak 115/75, tak jsem ráda.

      Vymazat
  31. Ládik se nejspíš zazdil zaživa.
    A Jáchymovi utekl králík, doufám, že o tom aspoň zaveršuje.
    Taky Zdenekb by nás mohl přijít pozdravit a říci nějaký drb...
    Jinak jsou tu nejčilejší páni anonymové. Ženy jsou na značkách, jak říká liška.

    OdpovědětVymazat
  32. Tužka napíše,....měla jsem ještě minulý týden krásné afrikány v mísách,....na přímrazky jsem je přistrčila k záhonu chryzantém, domnívala jsem se, že to bude stačit a trvalky je ochrání.
    Kdepák,...afrikány jsou lautr spálené a chryzantémy si krásně kvetou dál,....jsou to otužilé holky,....staré mohutné keře už byly na zahradě, když jsem ji začala vlastnit. Jen je každý rok přiživím dobrým kompostem na jaře,...jsou to převážně Šlapanické druhy, jak říkala paní, co je sázela. Některé jednoduché připomínají barevné kopretiny,... ty plné a plnější astry.

    Natrhat si je domů nemůžu,...jednou jsem to v minulosti udělala,...jenže, schovávají se v nich mšice na přezimování,...v teple se probudí, nakladou vajíčka, vyrojí se,...a tak jsem měla pár dní před Vánoci dům plný mšic, a exkluzivně podělaná okna.
    Tenkrát jsem chryzantémy nastříhala před změnou počasí a větším poklesem teplot. Byly jich všude plné vázy,.....vypadalo to moc pěkně v tom podzimním smutném období,...óóvšem, jen do chvíle, než jsem pak několik dní likvidovala nálet mšic všude.

    Už to do baráku nesmí,....zůstávají na záhonech na pospas výkyvům počasí,...zatím odolaly,....ve váze by vypadaly dobře,....ááále. musím odolat pokušení dát si jich třeba stovku do barevné kytice na stůl,....nerada opakuji chyby,...a spoléhat, že letos bylo sucho a málo mšic,...ono jich pak stačí pár,...jsou plodné,...jasně, hmyz.

    Přežila jsem další naštosovaný týden,...chtělo by to zítra leho,..no, nelze,...nějaká povinnost je i v pondělí,...a tak furtaimrvére dokola,...životní časotoč,.....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  33. K přírodní tématice paní Tužky přidám na dobrou noc odporúčanie na článok u Bavorů. Hezké povídání o příbuzných Slovincích a mimo jiné i o malinké, tam nalezené neandrtálské kostěné flétně, s nahrávkami.

    https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2019/11/03/najstarsia-flauta-ma-viac-ako-50-000-rokov/#comments

    OdpovědětVymazat
  34. Stát utrácí víc než roste ekonomika. Budeme platit nejvyšší daně za posledních 25 let
    LADISLAV ŠUSTR27 NOVÉ 4. LISTOPADU 2019
    Echo24

    OdpovědětVymazat
  35. Odpovědi
    1. To ne, já zrovna peru! Mám doma moc práce, nebyla jsem pět dni domečku téměř k dispozici, tak to musím nahnat.

      Vymazat
    2. Nosím furt a už mi moc nechybí k tomu, abych s plnýma vodorovně rozpažil.

      Vymazat
  36. V Gorolii satí stromy.
    https://www.gorolweb.cz/vysatba-stmeluje-lidi/

    OdpovědětVymazat
  37. Hřbitovy praskají ve švech.
    https://imgur.com/6vz8dLn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je divné.... hřbitovy by měly být kus za městem. Takový, za baráky, jsem nikdy neviděla.

      Vymazat
    2. Ochranné pásmo kolem pohřebišť je 100m.

      Vymazat
    3. Dělal jsem barák ve Vřesině 49.8213847N, 18.1319036E - ten nebyl ani 20m od hrobů. Majitelé hledali klidné místo pro stavbu RD a našli ho za hřbitovem... v dobré víře. Po dokončení jsem tam jednou byl kvůli regulace - říkali, že jim často hraje živá hudba...

      Vymazat
    4. Dnes už se nephřbívá do země a voda je z vodovodu,tak už hřbitovy nikomu nevadí,ale dřív,bydlet pod hřbitovem a brát vodu ze studny,to bylo o hubu,nez se vypozorovala ta souvislost s nemocemi.

      Vymazat
    5. Je to možné, že to někde jinak nejde.... O to víc se mi ale líbí ty, které znám a kam chodím. Svět sám pro sebe, mimo lidské hemžení, ticho a klid.

      Vymazat
    6. Proto taky existují rčení... "vypít mrtvému z ucha" aj.

      Vymazat
    7. Brr, to neznám :-) Co to znamená?

      Vymazat
  38. Já se kaju, že sem nikdy nedám žádnou hezkou nebo dokumentační fotku, neboť nefotím. Tak aspoň posíám Listopadovou pohlednici pro každou příležitost. Mé oči potěšia.

    http://www.obrazkovysvet.cz/index.asp

    OdpovědětVymazat
  39. Včera odpoledne u příbuzných... pán (70+) už má jízdenky na 16.11. tam i zpět, všechny vlaky plné. Prý tam bude méně lidí, než v létě a v sobotu je to proto, aby v pondělí nebyl problém v práci. Organizuje to zase Mio chvilek. Lidi jim posílají peníze (100, 200 Kč) na provoz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milion chvilek pro demokracii04 listopadu, 2019 13:09

      ...Čas vyjít ven a postavit se za demokracii znovu nastal!
      Čeho jsme byli svědky od Letné? Prezidentova pohrdání Ústavou. Premiérovy slabosti. Překvapivého zastavení kauzy Čapí hnízdo. Pochybnosti vzbuzujícího odůvodnění. Neschválení ústavní žaloby na prezidenta. A konečně prezidentova příslibu, že v případě potřeby udělí Andreji Babišovi abolici.

      Důvodů zaplnit největší veřejné prostranství v zemi máme dnes ještě více než v létě.
      Je čas opět se postavit za demokracii. Je čas ukázat mocným, že jsme tady a že jsou pod drobnohledem.
      Je třeba jasně formulovat, co chceme, a také se o to zasadit.
      Proto se v sobotu 16. listopadu ve 14:00 potkáme na Letenské pláni!
      Proto se v neděli 17. listopadu potkáme na náměstích a návsích po celé zemi!

      Hlaste se na událost a zvěte přátele!
      Číslo účtu: 20201117 / 2010
      Majitel účtu: Milion Chvilek, z. s.
      Název účtu: Milion Chvilek, z. s.
      Co hledáte?
      Stav k: 04.10.2019 Stav k: 04.11.2019 Suma příjmů Suma výdajů Suma celkem Běžný zůstatek
      5 349 536,93 CZK 5 221 015,70 CZK 208 960,07 CZK -337 481,30 CZK -128 521,23 CZK 5 221 015,70 CZK

      Vymazat
    2. Nejvíc demokracie bylo v Sodomě a Gomoře.

      Vymazat
    3. z.s. - co to je? Zasraný spolek?

      Vymazat
    4. Závisláci a samožerové. Vede je ten Michálek? Tuhle jsem ho chvíli poslouchala - ten je zralý na ústav psychopéče.

      Vymazat
    5. Nejvíce demokracie v současné době je v Ruské federaci a ČLR.

      Vymazat
    6. Ne paní marie, nevede je Michálek, vede je je Mynář.

      Vymazat
    7. To bude taky pěkný ptáček - jeden jako druhý, cvrlikat umí, nic víc. Ale sranda musí být, jen ať si chlapci hrají.

      Vymazat
    8. Milion chvilek a milion kaček04 listopadu, 2019 15:24

      Tak tento Mynář je pěkný ptáček.
      Podnikání hradního kancléře Vratislava Mynáře v domovských Osvětimanech, kde vlastní lyžařský areál a provozuje wellness penzion, vyvolává závažné pochybnosti. Už dříve Reportéři ČT zjistili, že Mynář načerno vybudoval asi hektarový rybník a z něj zasněžuje svou sjezdovku. V případě penzionu, který postavil díky milionům z veřejných peněz, pak vyvstává podezření na porušení dotačních podmínek či zamlčení důležitých informací. Hrozí tak vrácení minimálně části dotací

      Vymazat
    9. Tak vidíte, k čemu vede demokracie. Už by to chtělo změnu, třeba na království.

      Vymazat
    10. Elfové by měli anonyma nahlásit za šíření předsudečné nenávisti! :-)
      Kde je Kartous, Romancovová, Kučík, Michálek a další? Soudruzi elfové, vy snad spíte?

      Vymazat
  40. https://www.idnes.cz/usti/zpravy/usti-nad-labem-krematorium-policie-popel-maso.A191104_101756_usti-zpravy_pakr

    Hřbitov. Zastavil Opel.
    Vypadlo maso a popel.
    Policie prověří
    zda jsou to ostatky
    nebo maso k večeři.
    Dělá pořádky.

    OdpovědětVymazat
  41. Kobra pod flétnou.
    Mám jet na Letnou?
    Když mám hodně jedu
    cviknu listek, jedu.
    Jede plný šinkanzen
    kobry i se šimpanzem
    přes Studénku, Kolín
    na demošku smolím.
    V loji celé čtyři roky
    vysychají mi laloky
    rubíny mi uhly z retu
    potřebuju nabrat fetu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budete dělat křoví Minářovi? U nás vystoupi 15.12. Hutka. Koncert v Louckém klášteře. V sále pro cca 100 lidí...

      Vymazat
    2. Já bych do práglu nikdy nejel z vlastní vůle.

      Vymazat
  42. Na sviatok Vsetkych svatych ma pred hlavnym cintorinom v Presove odchytil stab televizie JOJ a nieco sa ma vypytoval. Ohladom mnozstva aut, a ci je zabezpecene parkovanie a co a ako na "Dusicky". Myslel som, ze to len tak, ale nakoniec ma upozornili znami, ze ma v telke videli. Tak som si to z archivu pustil. Celkom mi dali dost priestoru (robili relacie z krajskych miest Slovenska), ale cast, kde som kritizoval policiu, ze iba postavaju pri priechode pre chodcov a neriadia dopravu, tak to vynechali☺.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mohol by som. Napiste mi na mail jan.harcarik@centrum.cz svoj mail a tam Vam to poslem. Nerad by som to nejako sirsie prezentoval, lebo som velmi rychlo rozpoznatelny na sote z Presova☺

      Vymazat
    2. "Toto video není k dispozici ve vaší zemi z důvodu licenčních práv." - mám na každém videu... tak to asi není průchodné.

      Vymazat
    3. Moze byt. I ja niektore veci, napr z Vasej CT nemozem vidiet a pise mi, ze u nas nie je dostupne. No, ale svoj mail som Vam dal, tak sa rozhodnite sam:-).

      Vymazat
  43. Jak se gréta vrátí zpátky?
    Dolétaly špunty, zátky
    šampáňo šlo močí ven
    vybírá se smečka fen.
    Jukon, Nome, Čukotka
    sáně, gréta - pilotka
    Ojmjakon a Putorana
    polární noc, žádná rána.
    V únoru Severní Dvina
    to už bude téměř psina,
    Haparanda na obzoru,
    četa švédských revizorů.
    Proč ty gréto nejsi černá?
    S tebou bude práce perná
    příště jedeš do Luandy
    mezi naše doktorandy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusí být černá, hlavně že je menšina. Zatím.

      Vymazat
  44. To: Marie
    Zajímavých staveb z různých časů je v Olomouci dosti, Šrotovu vilu jsme navštívili proto, že bylo možné podívat se dovnitř – na ostatní prakticky jen z ulice. Zde je ještě před rekonstrukcí: http://slavnevily.cz/vily&okruh=1
    Pan architekt počet svých kolegů a kolegyň v r-atelieru zmínil po dotazu – na jejich webu je jich na fotečce včetně něho jen 9.
    Architekt Ladislav Skřivánek projektoval i pro Plzeň – budovu, kde nyní sídlí právnická fakulta a jeden činžák: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:U_Matky_Bozi_Plzen_01.JPG

    Dnes jsem se psy vyrazila dříve, dokonce i ☼, byť už "zubaté" (málo hřející), na nás ještě polovinu cesty svítilo.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BJ:
      Do Veleslavínky chodím, podívám se na činžák s Matkou Boží důkladně, díky za poučení o Skřivánovi.
      Já byla se psem netradičně až teď, protože jí dnes vyndavali stehy a má límec, což je hrůza, neb ona to vůbec nebere na vědomí a tříská s tím všude, do všeho a do všech kolemjdoucích :-) Máčím ránu v řepíku a těšíme se všichni, že snad ten svůj psí život ještě neprohrála. :-)

      Vymazat
  45. K tomu bydlení u hřbitova... to takhle začali novodobí ODS a spol. spodruzi horečně zastavovat Řeporyje (vesnička u Prahy, dnes součást Prahy, starostuje tam odporný úchyl Novotný, ale za toto nemůže).
    Nabízeli tam byty ve viladomech s krásným výhledem do zeleně, a on to byl hřbitov...., pod okny.
    No, někomu to nevadí, někomu jo.

    OdpovědětVymazat
  46. Ruský prezident Vladimir Putin udělil českému hudebnímu skladateli Vadimu Petrovovi Řád přátelství, který je nejvyšším ruským státním vyznamenáním pro cizince.
    Ambasáda upozornila, že Petrov je potomkem ruských emigrantů a pochází z ruského šlechtického rodu Repninů-Repninských. „Ve své tvorbě se Vadim Petrov často obracel k ruskému hudebnímu dědictví, vytvořil originální symfonická díla založená na ruských lidových písních a tvorbě ruských skladatelů: Ruské evangelium, Stříbrná serenáda, Obrázky staré Rusi, Ruské balady a romance,“ uvedlo velvyslanectví.
    „To zase bude mela,“ poznamenal manažer a syn Petrova Vadim Petrov mladší na svém facebookovém profilu.
    http://jdem.cz/ffgj47

    A pár komentů:

    - I jiní měli talent, ale nemohli. Kdyby Hutka nechlastal a nesomroval v Holandsku na ulici, tak by taky skládal takovou hudbu. Když on ale nemohl. On totiž nic neumí.
    - A co NATO Jan Rejžek? Ten je názoru, že si Petrov zadal s několika režimy, a že se Hutkovi symfonicky nevyrovná... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, díky za informaci, moc to vyznamenání p. Petrovovi přeju.
      Pro připomenutí trocha jeho hudby (já ho znám hlavně jako autora hudby k filmům). Na nahrávce je i nejznámější hudba ke Krkonošským pohádkám, od 11:15. Hraje se v mnoha úpravách...

      Hudební balady Vadima Petrova (koncert z 18.11.2014)
      https://www.youtube.com/watch?v=fEcwW7iIvRk

      https://www.youtube.com/watch?v=9P4Ii-h-1iY&list=RD9P4Ii-h-1iY&start_radio=1&t=90

      Vymazat
  47. Na Svobodném universu hovořil o historii, tradici i multikulturalismu historik a spisovatel Vlastimil Vondruška.
    "...měli bychom vědět a znát to, o čem naši předkové snili, proč bojovali a umírali. Vždyť oni ...chtěli lepší život pro sebe, a hlavně pro své potomky, což je v genech všech rodičů. A protože něco budovali a odkázali to svým potomkům, tedy nám, tak to je přeci náš obrovský závazek a my bychom to neměli škrtnutím pera zahodit a říct, že těch deset staletí byli všichni pitomci, kteří ctili hodnoty, jež už dneska vůbec neplatí, a my budeme moderně kráčet úplně jinam...
    ...jsme bytosti, které mají biologickou a sociální podstatu. Ať chceme, nebo nechceme, tak se v první řadě musíme postarat o rozmnožování svého rodu, o to, abychom se uživili a vychovali své potomky. To je kánon přírody....
    A dodal, že kulturní antropologie nezná pojem multikulturalismus. „Nenajdete jedinou teorii kulturní antropologie, která by objasňovala dlouhodobé soužití dvou nekompatibilních kulturních systémů vedle sebe jakožto mírové. Buď vedle sebe žijí izolacionisticky, nebo se vždy jedna z nich snaží ovládnout tu druhou,“ pravil..."
    http://jdem.cz/fffh65

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tomhle postoji se přece musí shodnout všichni, kromě bláznivých utopistů a neomarxistů, nebo jak se označují. I z hlediska duchovních zákonů, které by měly stát nad vším, je nejvyšší hodnotou život a jeho zachování. Nikdo si nesmí vzít svůj život ani život někomu druhému - to je největší prohřešek proti přírodnímu či vesmírnému zákonu.
      Co tihle nájezdníci? Jakmile někoho připraví poprvé o život z důvodu jiného než sebeobranného v přímém útoku, tak je jasno a rozhodnuto, co jsou zač. A co těch zavražděných už bylo! Není nic, co by je mohlo ospravedlnit. Jsou na primitivním vývojovém stupni, vyznávají zcela jiné hodnoty a vzorce chování než my, nelze je integrovat.

      Vymazat
  48. Jsem smutná.... tak poslouchám staré písničky, tahle tedy není z nejstarších, ale možná se bude vám bude líbit...
    https://www.youtube.com/watch?v=buUU7cKoDUo

    OdpovědětVymazat
  49. Marie, možná by se vám taky líbil seriál The Rookie. Běží už druhá série. Hlavní roli hraje už postarší, ale pořád hezký herec Nathan Fillion.
    https://www.csfd.cz/film/620005-zelenac/prehled/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím se mi líbilo až na tu jednu animovanou blbinu (pardon! :-) ) všechno, co jste Vy nebo dcera doporučily jako dobré, tak určitě bude i tohle. Dnes ale padám a čeká mě dlouhá šichta zítra, takže - pro dnešek dobrou, a díky!

      Vymazat
    2. A ještě mám 3 série Dobrého doktora, to mě pořád baví, takže do Vánoc mám i tak na co koukat :-)

      Vymazat
  50. Jediné potěšení mého dne byla hodina klavíru a...paní učitelka mě pochválila! :-)

    OdpovědětVymazat
  51. Tak dnes zahajuji vánoční úklid odmražením lednice.A začnu dělat zásoby ,masa na týden,neb tak ty svátky vycházejí,že mezi nimi moc nenakoupíte. Tudíž 25. nutno televize mýtu na řízky,26. bude panenka švestka, 27. se budou dojídat zbytky. 28a29 nějaké plátky a 30. asi bezmasa dietka,tudíž jen francouzské brambory nebo bramboraky nebo tak něco.A 31. hlavně naložit svíčkovou na Novy rok jinak v poledne asi jen trochu ovaru. A pak v lednu dieta,tudíž později to,co dodají z Bistra.
    Pak postupně uklidit špajz,koupelnu,umýt porcelán a pak před Vánoci dolní,jinak nepouzivany obyvak,zas se rýsuje Silvestr a návštěva asi 10 lidí,ale už jsem unavená jen na to pomyslím a nic se mi nechce.Uprchl tak asi 4 nebo max.5 druhů a dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy jste plánovač,to já jsem hektická. A hlavně nemám dva obýváky, chvála bohu, to už by bylo moc! Vařím a chystám na dnešek večer, nějak mě to zatím nebere, tak chystám oběd pro mě a děti, třeba mi to nabudí fantazii. Chci dělat mexickou kuchyni, chili con carne, dýni, grilovat masa, k tomu dipy z avokáda a ze smetany...

      Vymazat
  52. Ke včerejšímu běhu 13,5km:

    Na nebi půl měsíce
    pod nohama směsice
    pěšinek a cest;
    Měsíc svítil fest.
    Rozptýlené bílé světlo
    dobře by se při něm četlo.
    Srny jen na 20 metrů
    všechny v hnědém zimním svetru
    oči uši míří ke mě
    asi se tam chvěla země.
    Volný kotník, volná mysl
    jogurt v špajzu ještě kysl,
    pravidelný dech i krok
    ale mokrý, jako brok.
    Kape z uší, kape z nosu
    nevnímám tu slabou kosu
    endorfiny tryskají
    jako ropa v Dubaji.

    OdpovědětVymazat
  53. Hnůjdaj má volné pondělky
    70% výdělky
    nová auta nikdo nechce
    majitel se v Soulu řehce.
    To samé je v Nové huti
    partyja si doma kutí
    sáňky nebo piliňáky.
    Už nebudou masa fláky
    a v kohoutku teplá voda,
    pálit benzín bude škoda,
    kdo má kravku, bude rád
    ten nebude tence srát.

    OdpovědětVymazat
  54. Teď by na Ládikově mělo pršet, ne?

    OdpovědětVymazat
  55. Novinky.cz:
    „Policie uzavřela Wilsonovu ulici v centru Prahy, protože u Národního muzea zajišťuje neznámý kufr.“

    Už to prý pyrotechnik otevřel a nic v něm nebylo….
    Z komentářů: ...dneska vám v Praze ukradnou i bombu z kufru...:-)

    OdpovědětVymazat
  56. Kolegyně klavíristka našla ve zkušebně sboru po zkoušce včera odpoledne dívčí kalhotky. Novinkám to radši hlásit nebudeme :-)

    OdpovědětVymazat
  57. Kdo lže, do pekla se klouže05 listopadu, 2019 13:28

    Zeman lhal o radním ČT. Na jeho projevy nejsou pravidla, hájí prezidenta ministerstvo
    Jan Horák
    Aktuálně.cz

    OdpovědětVymazat
  58. Dnes mi developerka píchla poslední B12, ještě týden budu hltat ATB a pak se uvidí, co se změnilo. Sám jsem zvědav.

    OdpovědětVymazat
  59. Zítra nevezem N do školy, bo učitelé mají nějakou celodenní chlastačku.

    OdpovědětVymazat
  60. Tak hotovo,zítra budu pokračovat,umyji dveře. Teď se odmenim grilovanym kuřátkem.

    OdpovědětVymazat
  61. "Dvě z jeptišek náležejících k nejmenovaným řeholním řádům na Sicílii se vrátily ze svých misijních cest těhotné. Církev nyní vyšetřuje, jak k tomu došlo." (novinky)
    To jsem zvědav, jaký bude závěr.

    OdpovědětVymazat
  62. Korunované a prezidentské hlavy to nemají nikde lehké! Pořád někdo špekuluje a zírá, jestli nevypadají nemocně a slabě. I když je královně už 93 a nevzala si těžkou, ale jen lehčí korunu.... už jedou média na plné obrátky. Jako u nás!
    A následníkem tedy bude Charles, přece jen.

    https://www.denik.cz/ze_sveta/britska-kralovna-alzbeta-ii-rakovina-nemoc-spekulace-parlament-bulvar.html

    OdpovědětVymazat
  63. Kdy byste podle svého znamení měli chodit spát?

    https://www.zeny.cz/lifestyle/kdy-byste-meli-chodit-spat-podle-znameni-byci-v-deset-vecer-panny-jeste-driv-5893.html?kapitola=52674

    OdpovědětVymazat
  64. Sádlo od doktora Vajse
    bude určo pěkná šajße.
    Dokror Étker též je prase,
    doktor Rád už sedí v base
    doktor Barták snuje vraždu
    nejraděj by obtáh každú;
    doktor Max nám dává léky
    doktor Bém obráží treky,
    mudr Čermák vedl vnitro,
    Honzák přeje dobré jitro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší jsou - promovaní inženýři,
      sýnus, kosínus, deskryptíva.....
      :-)
      Dobrou. Zítra zase dlouhý den.

      Vymazat
    2. Za Dobšíka - ne.

      Vymazat
    3. " Aktuální akci školských odborů však nepovažujeme za šťastnou, čemuž podle nás odpovídá i relativně malá odezva stávky,“ řekl Polčák.

      Vymazat
    4. To říká kde kdo, i naše sousedka. A mnozí říkají opak. Kdo je Polčák?

      Vymazat
    5. Ambiciózní typ TOP09, t.č. v brusli.

      Vymazat
  65. Na Novinkách dnes píší:

    " Na konzervatoři studentům houslí učitelé slibovali, že jednoho dne budou hrát v koncertních sálech Beethovena. A všichni věděli, že to je lež.

    Desítky mladých houslistů zkoušely jeden koncert, který vznikl před dvě stě lety. Představte si, že by to podobně chodilo s výukou mladých lékařů a učili se operovat tak, jako tomu bylo zvykem v roce 1820. Všem by to připadalo směšné.

    V Americe je navíc nutné, aby byli sami hudebníci aktivní a podporovali umělecké hnutí, protože stát se v tomto ohledu neangažuje. Daně jdou do nákupu zbraní, nikoliv houslí. Je důležité, abychom si svůj umělecký svět zlepšovali sami."
    --
    Tak když si odmyslím chybný tvar číslovky ve sdělení, je tu nekalá věc s tím zbrojením. Zase to jeden Američan řekl nahlas, zbraně mají navrch. Nepřekvapí to nikoho, jen snad to, že se to přiznává veřejně.
    K tomu způsobu hraní hudby a operování. Je tolik nepochopitelné, že technika hry na hudební nástroje, které již v baroku existovaly, byla vypracována na nejvyšší stupeň dokonalosti, že lépe hrát již není možno? Taktéž zvukové možnosti nástrojů (viz housle) byly dovedeny do maxima, lépe už je později nikdo nevyvinul. Zatímco lékařské poznání a operační techniky, atd., šly nesrovnatelně nahoru. Prostě to tak je. Hudba a medicína (západní) jsou docela odlišné systémy, i když obě prý lidem pomáhají.

    https://www.novinky.cz/kultura/clanek/skladatel-michael-gordon-dane-jdou-do-nakupu-zbrani-nikoliv-housli-40302533?seq-no=4&dop-ab-variant=7&source=clanky-home

    OdpovědětVymazat
  66. Jáchym nepíše .. třeba se zotavuje v nemocnici, tak držím palce.

    Setnul jsem starou jabloň. Uvnitř bylo sršní hnízdo a slepičí vajíčko, to jsem rozřezal právě napůl. Dřevo se odstěhovalo domů.

    https://imgur.com/sXU2ThA
    https://imgur.com/I0rgcuz
    https://imgur.com/NJsEBMt
    https://imgur.com/sTP0IqG

    OdpovědětVymazat
  67. To mi bylo xx let, jela jsem v kánoi jen tak po řece a z modrého tranzistoráčku jsem poslouchala Karla Černocha a snila jsem o princi:
    https://www.youtube.com/watch?v=tYlhARVcc34

    Když jsem pak viděla Černocha v reálu, to bylo zklamání! I tehdy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v pubertě byla zamilovaná do Romana Skamene.Mela jsem jeho fotku nad postelí.Když ho vidím dnes....

      Vymazat
    2. Není ten Skamene takový pomenší?

      Vymazat
  68. Vzal jsem zakázku na zítra ráno ... tak jsem byl v lese se na to proběhnout. V té tmě jsem uslyšel jedoucí míchačku.. Eda omítá s baterkou v ruce.
    https://imgur.com/yXBtWiP

    OdpovědětVymazat
  69. Jaromír Nohavica - Být prezidentem v Česku
    https://www.youtube.com/watch?v=Of-ujqk53Is
    Do dalších presidentských voleb sice ještě daleko, ale možná by některému z možných kandidátů mohl pomoci i slib, že nebude prý našeho nejúspěšnějšího občana - podnikatele pouze obdivovat, ale přemluví ho k tomu, aby jeho firmy měly sídlo a platily všechny daně v naší zemi. No, možná v době konání tu budou i bohatější než pan Kellner, že.

    Rada pro pedagogy, když se nedovedou sjednotit a co vzdělaní VŠ se svými zaměstnavateli dohodnout: Jaromír Nohavica - Nejlíp se stávkuje zjara
    https://www.youtube.com/watch?v=_CVb-S1Cv9c&list=RDOf-ujqk53Is&index=3
    Hraběcí rada, aby stávka probíhala v době prázdnin žáků, také není jistě marná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dík Babo Jago, neznal jsem..

      Vymazat
    2. Ládik bere přípravu na funkci zodpovědně! Studuje i písničky.
      S těma letuškama a hérečkama abyste už začal, Ládiku, pokud zatím nic... !

      BJ: Stávka mě nebere. Když už, tak bych třeba stávkovala za lepší výchovu vlastních dětí rodiči, ale to bych to schytala.

      Vymazat
  70. Odpovědi
    1. Pokud si vzpomínám, tak Radůza se mi asi nejvíc líbila u těch prvních svých písniček, s akordeonem. Řev na plné pecky a harmonika, kdo s koho... Ty pozdější věci, kde se různě stylizuje, už jí, i když se snažím, nemůžu dost věřit. Přehání, aby zaujala, tak nějak.

      https://www.youtube.com/watch?v=xsF-26Fs5qw

      Vymazat
  71. Gaia https://www.youtube.com/watch?v=W9kJOuoeuS0&list=RD1wXV7MIxzp0&index=22

    OdpovědětVymazat
  72. Magie... tenkrát jako dnes. :-)

    Děti všeho věku milují Popelky, na živo s kytarou, to můžou pořád.
    https://www.youtube.com/watch?v=r2Z4QhIccpQ

    Já miluju i tuhle, s Dvorským.
    Peter Dvorský & Karel Černoch♪♥♪ Láska prý [Perhaps Love♪♥♪] 1988
    https://www.youtube.com/watch?v=JfPNsC1agMg

    OdpovědětVymazat
  73. Zdravím nornice a norníky, omlouvám se Marii za skluz ódy na králika, vpořádku nejsem, není mi do ejchuchu, ale žiju.
    Pokud se nebudu ozývat do cca pětadvacátého listopadu, nic to neznamená, pokud se neozvu později, je nějaký průser.
    Ze špitálu (pokud tam budu) nemohu psát, mám jen hloupej mobil, takže nebudu na internetu.
    Měl jsem být operován v půlce příštího týdne, ale jsou nějaké komplikace, takže se uvidí, jestli se nezmění termín.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím pěsti, pane Jáchyme a přeju brzké vyzdravení.

      Vymazat
    2. Jáchyme, držte se, budete Jura, jak jinak!
      A kdyby ódu na králíka nahradila óda na zdravotní sestřičku, taky to pochopím! :-)

      Vymazat
    3. Nebo na bratříčka ... všechno se v dobré obrátí.

      Vymazat
    4. Pane Jáchyme, přeji, ať vše dobře dopadne!
      Za ódu na zdravotní sestřičku bych se přimluvil... :o). I když ta na králíka by byla taky jistě skvělá - nebuďte troškař a dodejte obě. Nebo je spojte, to jistě nebude problém... :o).

      marie:

      Omlouvám se za absence, ale jako obvykle - spousta práce a problémy v rodině. Což - ve srovnání s problémy zdravotními - je sranda. Zkusím se tedy polepšit. Dobrou noc všem.

      Vymazat
    5. Zdenku, omlouvat se netřeba. Nemám ani třídní knihu, kam bych omluvy zapisovala. :-) Vaše slova nás tu vždy potěší, však to víte.
      Nechť se problémy vyřeší, to všichni známe - život je občas docela pes.
      Tak ať Vás ta spousta práce aspoň pořád baví!

      Jáchyme, budu tedy neskromná a preferovala bych básně obě zmíněné!
      Všem dobrý den.

      Vymazat
    6. Jáchyme, přeji hodně zdraví a brzké uzdravení, abyste nejen sepsal ódu na králíčka a zdravotní sestřičky, ale abyste se ujal vedení volební kampaně "Ládik na Hrad!" Nemyslím. že byste měl větší motivaci, která by Vás vrátila rychleji zpět z nemocničního lůžka ☺

      Vymazat
  74. Tužka napíše pro pana Jáchyma,...zkuste se v myšlenkách přenést až do času, kdy všechny problémy už budou překonány. Vím, je to těžké,...ale strach a obavy velice vyčerpávají síly, které pak chybí v boji s problémem. Myslete na dny,....dny po TOM,.....jak si vydechnete, že to už je překonáno.

    Šetřte síly,....zdolejte všechny problémy,...přeje Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže obavy jsou druh emoci a emoce je těžké ovládat.

      Vymazat
    2. Myslím, že pod narkózou jdou emoce stranou. A před narkózou stejně nic neudělám. A po ní už to mám za sebou.

      Vymazat
  75. Dneska je výročí revoluce
    z berlína přijde rezoluce
    že se vlastně nic nestalo
    na bezpečnost se nedbalo
    z Aurory střílel ožralec
    spadla mu sklínka na palec
    střelil a leh na kavalec.
    Útok na palác zimní -
    (dobře si toho všimni)
    bylo otevření lidlu
    něco levného k jídlu
    si právě přála divize
    tak proč se lidi diví, že
    běhali lidé s ručnicí
    a velitelé všelicí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes je slavný den07 listopadu, 2019 08:16

      Rudou barvou dneska září
      sedmička v mém kalendáři.
      Podívej se oknem: všude
      v ulicích je všechno rudé.

      Každé okno, každá střecha
      jako by dnes hořela.
      Tam, kde jindy tramvaj spěchá,
      kapela jde zvesela.

      Celá země -- i my děti
      velký svátek máme dnes.
      Rudý balonek můj letí,
      přímo k obloze se vznes'.

      Vymazat
    2. Kéž by už někdo začal revoluci, aby se lidi přestali rvát, hádat a soupeřit, a aby si přáli i dělali navzájem jen dobro.
      Jenže to by pro mnohé byla nuda, že?

      Vymazat
    3. Nuda, nuda, šed, šeď07 listopadu, 2019 10:21

      Tmy vláda je svržena,
      zář rudá zalila,
      povodeň dělnických mas,
      jen dál rudí námořníci,
      přiložte pušky k cíli
      ať tahřmí revoluce hlas
      ..................
      Čuchty, Čvachty pyškumré..
      Ať se pachtí světem dááál..
      Chrousty, Chrousty, Sakrbléé..
      Lev i prostý hovnivál..
      Proto prostě proto nééé..
      Nech brouka žít..

      Vymazat
    4. Moudří říkají, že revoluce tu probíhá už dva tisíce let, za probuzení člověka. Tak ještě jeden, dva tisíce, a třeba k tomu dojde.

      Vymazat
  76. Košíkáři v cincinety
    raketoplán u planety
    jak dnes hráli kojoti.
    Na gumácích exoti,
    hurikány v karybiku
    pádlování na rybníku,
    30 roků svobody
    zvýšili jsme odvody.
    Co anglická královna
    rusák šlápl do hovna
    s němci ticho po pěšině
    makrolon se páří v číně.

    OdpovědětVymazat
  77. Stávkokazů byly 2/3 stávkujících, to je dost dobrá akce.

    OdpovědětVymazat
  78. Zpráva z tisku:

    Od 14. ledna 2020 nebudou počítače s Windows 7 dostávat aktualizace zabezpečení.

    OdpovědětVymazat
  79. Ráno mrazivo, ale teď je u nás nádherně, pár beránků a samé sluníčko. Prošla jsem se ke kosmetičce, po půl roce, na svou hodinku relaxu :-) Ještě asi vyrazím koupit psici nový obojek. Ten starý, notně zašlý jsme ztratili, nebo spíš ona si ho někde stáhla, už jí plandal na krku. Musím vybrat nějaký veselý, zaslouží si ho.

    OdpovědětVymazat