19 června, 2020

KRTINEC č.464

205 komentářů:

  1. Noro, ani se neptám, kdo v tobě přebývá...

    Hezké letní nedělní ráno, krtkové :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tři lidé zemřeli a dva jsou v kritickém stavu v nemocnici po útoku nožem v anglickém Readingu. Policie na místě zadržela muže a útok vyšetřuje s podezřením na terorismus. Incident se stal na místě, kde v sobotu probíhala poklidná demonstrace proti rasismu a násilí.

    Skutečně se jednalo o incident? Mně ta korektnost vážně začíná mást. Incident, po kterém zůstaly tři oběti mrtvé a tři zraněné... Vážně???

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně prší, vytrvale. Zatím 98mm od středy do teď, z toho dnes už 16mm (včera 14). Za 5 dnů by mohlo něco vsáknout. Studna plná, dole hučí potok (jindy čůrček, ale prý před 50 lety pstruzi). Tráva už leží, traktor do ní nevjede. Udělám nedělní domek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak konečně, asi po třech letech, ne? Přeju vám to.

      Vymazat
    2. Od 2015 máme načítaný deficit 400mm. Když na jílovitou půdu naprší najednou, zatáhnou se praskliny a voda steče.

      Vymazat
  4. Krásně mi vše kvetlo,teď vše opršelé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U vás asi víc prší, tady mi růže kvetou normálně a včera jsem sebrala jahody, jsou chutné. Jen pár jich bylo ožraných od slimáka...

      Vymazat
    2. Tady byl dnes ráno privalovy déšť tak půl hodiny.Vše rozmočené a

      Vymazat
  5. Ano, vytrvalost se dešti upřít nedá ☺
    Jela jsem přes most přes Dyji, je tam nezvykle vody, ale k záplavám to snad stačit nebude. My jsme, stejně jako Gaia, na kopci, takže to máme dobré, ale těm s vodou v domě nezávidím.

    OdpovědětVymazat
  6. Včera jsme jeli přes Jeseníky; říčky a potoky z nich byly zvednuté, ale ani jedna voda nebyla kalná. Všechno teče z lesů, nic z polí. Na to množství spadlé vody nic moc průtoky. Na Biskupské kupě včera spadlo 90mm za cca 6 hodin.
    Tady v Beskydech spadlo za 2 dny 110mm a prší stále. Beskydy jsou jiné, než Jeseníky - v Beskydách voda okamžitě zmizí do potoků - třeba Ropičanka ve Smilovicích na jezu mívá normálně průtok 300 l/s, momentálně teče 9000 l/s. To určitě jsou na Ropici vodpády! Škoda, že mám termín.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem zpátky, měla jsem se báječně. Tíha a odpor k zlostným výpadům a urážkám anonyma se ale ihned vrací, jakmile otevřu Noru. Nebudu s ním bojovat a kazit sobě i ostatním náladu, omezím své psaní sem, aby neměl co zneužívat a na čem parazitovat.
    K Verdiho Síle osudu píšu v předchozím krtinci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neberte si to osobně, tchoři je totiž jedno kde zasmradí, hlavně že zasmradí.
      To je fakt tak těžké na něj nereagovat ?
      ---------------------------------------------------------------------
      Potvrzuji nazkalenou vodu v Osoblaze.
      Snad kolega v Arnultovicích nemá potíže.

      Harta v poho ještě 170 cm pod přelivem , Kružberk mírně nad, Moravice stálý průtok. Žermanice byly nad přelivem, ale průtok pod nima menší, zpočátku mi to nebylo jasné, ale zřejmě škrtí výtokovové potrubí ?

      Co by třeba v Africe za to dali, kdyby mohli kumulovat ty současné nadbytky (někde až desítky kubíků za sekundu !!!!). Když to tedy neumíme ani my, někde.
      Poláci těm je hej...zatím. Snad se s nima jednou domluvíme i co se týče vodohospodářství, když nám to tak náramně nejde se vzduchem (emise).

      Vymazat
    2. Stonávka má z normálního průtoku 1m3/s krásných 39m3/s (2.SPA) a začíná klesat.

      Vymazat
    3. marie -
      mi se Giacomini taky líbí, ale poslední 3 roky se pokazil. Nedává provize.

      Vymazat
    4. Na Osoblažsku 2 utonulí...

      Vymazat
    5. Takže rasistický výrok Marie nezasmradil, že. Zasmradili anonymní tchori.
      Normálního člověka jenom udivuje kolektivní egoizmus a omezenost vaší partičky zahrabane do nory.

      Vymazat
    6. "Skunk pruhovaný, nazývaný aj skunk smradľavý, je šelma, ktorá má vo svojich pachových žľazách doslova chemickú zbraň. Je to jediné zviera, pred ktorým ujde dokonca aj medveď grizly. V pachových žľazách neďaleko ritného otvoru má tento neveľký cicavec skunkové pižmo, ktoré pozostáva zo zmesi chemikálií, predovšetkým zlúčenín síry (tzv. thioly, pridávajú sa dokonca do zemného plynu, aby sme ho lepšie cítili v prípade úniku). Rovnako ako mnoho iných cicavcov skunky pomocou výlučkov svojich pachových žliaz označujú svoje teritórium. V prípade nebezpečenstva sa skunk otočí votrelcovi chrbtom a odporne zapáchajúci sekrét je schopný vystreknúť až do vzdialenosti 3,5 metra. V prípade, že skunka niekto chová ako domáceho miláčika, pachové žliazky sa mu u veterinára dajú odstrániť."
      Je to jasné.

      Vymazat
    7. Ládíku!!!
      Neklesejte na mysli.
      Tak si to prádlo vyperte.
      Nebo si skočte k veterináři.

      Vymazat
    8. Obojí. Já bych však něco tak odporného nechoval9.

      Vymazat
    9. Ládiku, jsem ráda, že se vám Giacomini tak zalíbil! :-)

      Vymazat
    10. Giacomini vždycky platil nebo dával stravenky po 500, teď nic. Snad bude hůř, krize je vždycky lepší, než konjunktura.

      Vymazat
  8. Bože bože
    zase útok nože
    tři lidi jsou zabiti
    dva životy na niti
    nebezpečí nehrozí.
    Jen ti lidi nebozí
    nějak ztrácí životy
    příště já a nebo ty..
    ale je to v plánu.
    Pro kvóty já planu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, zatím tu musejí demonstrovat cizinci, kdepak máme své africké a arabské nájezdníky, kteří nás mají potrestat za to, že jsme sice neměli kolonie, ale pili jsme kávu a prodávali korále! :-)

      Vymazat
    2. Čím to je, že nás náhle náš anonymní elf nevychovává! Žádné nožky líbám, pane Černoch, žádné pindy o latentním rasismu! Buď nemá službu, nebo zase ty noty, nebo je úplně out.

      Vymazat
    3. To bude asi tím, že dalšího rasistického výroku se už nikdo nedopustil. Je vidět, že si možná dáte říct.

      Vymazat
  9. Včera jsem stála tři hodiny u plotny, dnes taky. Dělala jsem kynuté jahodové knedlíky pro osm strávníků (tak dobře, sedm, ten jeden ještě oc nejí...). Zbylo mi hodně těsta, tak jsem zkusila upéci koláč, uvidíme, těsto asi bude trochu suché...
    TeĎ jdeme slavit narozeniny, pak ještě z otrhaných jahod udělám asi poslední džem. Zbylé už budou jen na jídlo.
    Ráno jsem sklidila kilo a půl, včera kilo, tak si myslím, že to bylo celkem kolem osmi kilo jahod. To je slušné, jsem ráda, že to vyšlo, že nezmrzly a že je déšť nerozmočil.
    A rybíz už se červená..., přemýšlím, že bych zkusila angreštový kompot, to jsem měla bždy ráda. Jen neznám správný poměr nálevu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://dobruchut.aktuality.sk/egresovy-kompot/

      https://www.zahrada.sk/magazine/egrese-liecivy-kompot-vynikajuci-dzem-preco-si-nazbierat-aj-listy

      Vymazat
  10. Marie, teď máme dva dny pauzu od oper... Domnívám se, že Phillipe Glass jim své opery neuvolnil k vysílání. Asi si to hlídá (nebo jeho právníci).
    Zítra je zase Traviata, doufám, že bude s jinou scénou, než byla ta s hodinami, květovaným kanapem a s Alfrédem v trenkách.
    Asi si to pustím jen tak nezávazně, Traviat jsem už dost nasycená.
    Adamse taky nedám, no uvidím... tak až Samsona a Dalilu.
    Zatím si pouštím pořád dokola Semiramis, moc se mi zalíbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady je to:
      Verdi- La Forza del Destino – Met-1984
      https://www.uschovna.cz/zasilka/ZN3CRIJGDXZFT6JV-P7X/

      Vymazat
    2. Mám staženo. Díky!

      Vymazat
    3. Phillipe Glass už "uvolnil."

      Vymazat
  11. Balt už má 14°C a já letos nic.

    OdpovědětVymazat
  12. Riaditel a majitel agentury Polis, ktora robi vyskumy (volebne a ine), jednej z najstarsich na Slovensku, si vylial dusu.

    Myslim, ze pritazlive citanie aj pre zeny.

    Uz sa tesim, ako splni svoje sluby zo zaveru.

    https://www.webnoviny.sk/ako-som-utrpel-slobodu-alebo-o-bohu-zivote-umierani-a-gauneroch-zodpovednost/

    OdpovědětVymazat
  13. Moje zahrada nejkrásnější v červnu,podobá se zmoklé slepici z toho nejhoršího chovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme se připravit na extrémní počasí, napořád. Tak buď budete mít zahradu poušť, nebo rybník. U nás je to akorát, vše se stačilo vsáknout a venku je velice příjemně. Jen komáři útočí, asi se budu jako rybářova žena balit do nějakých sítí.

      Vymazat
  14. Vaše přirovnání sedí i na moji zahradu. Asi před třemi hodinami přestalo pršet, všechny nádoby jsou plné, květináče vylévám, brambory, na něž jsem pěla ódy, ty leží, jen stromy jsou naprosto úžasné! Všechny jsou velmi sebevědomé! Mají na to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně shnily květy pivoněk přímo na rostlině o růžích nemluvě

      Vymazat
  15. Tužka napíše,...dala jsem mísy s pelargóniemi jen pod stromy, říkala jsem si, že to bude stačit, že neoprší,...jo,...květy zmokly a slepily se, zatím jsem to nevystřihávala, počkám, co dál.
    Jedna z mís byla obzvlášť povedená, devět květenství svítivě růžových, pravidelné stonky dokola,...no, devět květenství krásně nahnilých.

    Moje nevlastní prababička často říkala, když se nezadařilo,...v životě nemůžeš mít všechno,....radost i smutek, to všechno přejde,...a příjde nová radost, a nový smutek,...a tak pořád dokola, až jedno ráno nepříjde nic,...ááále, to ti bude už úplně jedno, to už půjdeš na věčnost.

    A tak si to, co říkala, a co mi radila do života, často připomenu,...jo, v mládí jsem to všechno prožívala bouřlivěji,...už se nermoutíš, neraduješ, neutíkáš, jdeš.
    Láska už není na obzoru rozsvícená věž,...atd....

    Letos jsem dala do mís a květináčů a všude kolem spousty afrikánů,...ty déšť nepoškodil, už oschly, a svítí svou žíhanou žlutí. Nejsou slimáci, tak snad vydrží,...i když, našla jsem po dešti několik hlemýžďů bouďáků, vždycky koukám, zda některý nemá opačně točenou ulitu, přírodovědecké fakulty mají o ně zájem,...zatím jsem nenašla, a už to sleduji od studií,....tisíce bouďáků mi prošlo pod rukou,...nic.

    Od Bělověžského pralesa, od Běloruska, od Polských jezer putuje k nám oblačnost,...ještě místy, víc asi na Moravě, tak ještě zaprší.
    Voda dělá vodu,....a voda přitahuje vodu.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi opačně točenými ulitami to bude asi takové, jak se jmelím na jehličnanech. Kudy jsem chodil, tudy jsem nic takového taky nikdy a nikde neviděl.
      Prý jde o prostředek proti rakovině (srovnej s tisem kanadským).

      Co je vlastně s webgardenem, žije ještě ?

      Vymazat
    2. Byl jsem u něj před lety doma, zahradu má úžasnou. Do Acz přestal psát už dost dávno. Na fejsu má fotku z 11.2.2018 https://www.facebook.com/Wbgarden-177239732630672

      Vymazat
  16. Dnes nula kroků, venku jsem byl jenom pro dřevo, 14°C, vítr a déšť. Volně stojící kýble do půlky plné. Pracovali všichni, mejlů přišlo cca 10.

    OdpovědětVymazat
  17. Bude pořád pršet až do července

    OdpovědětVymazat
  18. Podívala jsem se na operu Phillipa Glasse: Akhnaten.
    Představení mě docela ohromilo, zajímavě udělané. Hudba naléhavá, ale chtělo by to být v opeře, tam bych si to vychutnala ještě víc.
    Docela se těším na zítřek, čím nás pan Glass a Met překvapí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč asi obsadil autor faraonův part kontratenorem, zatímco jeho manželku kontraaltem? Jen aby zaujal výjimečností, neobvyklostí? Nebo to má nějakou náboženskou symboliku (žena v principu směřuje dolů, k Zemi, zatímco muž vzhůru, k Slunci)?

      Vymazat
    2. Asi ano. Vysoké stavby, vysoký hlas.... čím výše, tím blíže k bohu, zvlášť tomu slunečnímu.

      Vymazat
    3. Tam je samý kontráš, jako na vojně.

      Vymazat
    4. Kontráš a primáš, hudci.

      Vymazat
  19. Možná bude někoho zajímat :
    https://myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2020/Leden/Pastevecky-pes-Proc-jak-a-co-to-obnasi

    Webgarden totiž lozil po stromech, hledal tam ty tuším že čarověníky ? Možná by cosi víc věděl i o tom jmelí na jehličnanech.
    Facebook nemám. Respektive facebook nemá mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na posledním pohřebním karu (na zahradě pozůstalých) jsem viděl 2 středoasijské pastevecké psy - pes + fena, 70 +40kg. Krásní, ale šla z nich hrůza, nedovolili se ani přiblížit ke kleci. Plot kolem zahrady (cca 25-30 arů) byl z mořených roxorů, zapuštěných do země, rozteč 100mm, svařovaných vodorovnými pruty do ok 300x100mm. Normálně v ghettu, ale v krajní dispozici, u lesa. Ovce nikde.

      Vymazat
  20. Blog exministra Staňka se vždycky ráda přečtu:
    http://blog.aktualne.cz/blogy/antonin-stanek.php?itemid=37145

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občan z Bruntálu zasahuje22 června, 2020 10:30

      facebook.com/100000165938206/videos/3594786280536868/

      Vymazat
    2. Tohle je taky dobrý22 června, 2020 11:33

      Stát se omluvil exšéfovi Národní galerie Jiřímu Fajtovi za jeho odvolání
      5. května 2020 18:05,
      Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ministr-kultury-jiri-fajt-narodni-galerie-stanek.A200505_175046_domaci_lesa

      Vymazat
  21. Carl Nicholas Reeves : Achnaton.
    Spekulativní zdroje tvrdí, že tento zženštilý panovník vůbec neexistoval, že byl svou manželkou.

    file:///C:/Users/Karel/Downloads/VY_12_INOVACE_01.26_LI_Achnaton.pdf

    Někdy se tvrdí, že biblický žalm 104 je jen okopírovanou částí tohoto hymnu.
    Každopádně tkzv. sluneční konstanta je pro život na naší planetě mnohem důležitější jak Církev nebo Talmud.
    Je to zajímavý koncept náboženský. Škoda že se nestal univerzálním, katolickým.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sluneční záření dopadající na ČR dává 90 000 TWh ročně. Ploch použitelných pro fotovoltaické systémy je prý 50 200 000 m2, což potenciálně představuje asi 5,5 TWh ročně. Temelín vyrobí ročně 16 TWh. Dukovany 15.

      Vymazat
    2. Nechme fotovoltaiku fotovoltaikou. Ale bez Slunce by na Zemi nebyl život...

      Vymazat
    3. Fotovoltaika jde ruku v ruce se snižováním počtu lidí na planetě. Zkrátka příkon FV není dostatečný pro život tolika lidí, jako dnes obývá Zemi. Preferování pouze solárních zařízení je totéž, jako obhajování použití neutronové bomby.

      Vymazat
    4. Já jsem do toho pánům technikům materialistům nechtěla zasahovat :-)
      Taky si nejspíš podobně jako Vy myslím, že Glassovi šlo spíše o duchovní rozměr, než o výhřevnost sluneční energie. Ale to je jen druhá půlka věci, tu první ovšem i Ládik vystihl správně. :-)
      Vlastně bez toho vytápění a tepla by ani ten život nevznikl, všechno to souvisí. Jen bychom měli cítit vděk, že nám to slunce hřeje, při možnosti, že by tomu tak z něčí vůle také nemuselo být.

      Vymazat
    5. Babiš: Matka Země a otec Slunce nám poslaly vzkaz. Novým videem premiéra se baví tisíce lidí
      22. června 2020, 09:08 — Autor: Libor Novák / EuroZprávy.cz

      Vymazat
  22. Obec Přišimasy ... člověk ani neví, že takový název existuje a že tam lidi vůbec staví baráky.

    OdpovědětVymazat
  23. Marie, Alena
    Sluneční konstanta je zrovna taková velikost toku slunečního záření, že umožňuje fungování života zrovna takového, jaký je k dispozici na Zemi.
    Takže nejde jen tak o nějakou takovou výhřevnost energie....
    Někteří fyzici dokonce tvrdili, že je to onen " Bůh". Ono totiž od této hodnoty se odvíjí i možnost bytí a nebytí sepisovatelů Bible, farářů, papežů, lámů atd. apod. Nebýt zrovna takovéto hodnoty, tak by třeba takový arcibiskup bylo např. jen něčím růžovým, tekutým a málo pohyblivým.... možná by to ani nemluvilo, jen svítilo a bublalo.

    Nevím proč do toho pletete fotovoltaiku, i tu ale vytvořil život (povíceru život v Číně).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapletl jsem to proto, že sluneční konstanta je intenzita sluneční radiace. Mě třeba zajímá, kolik této shůry dopadající energie je možné teoreticky využít např. fotovoltaikou na ploše ČR, jestli nám vrchnost nevěší bulíky na nos. Samozřejmě, že věší.. a to jsme jen na primární straně, u panelů, kde přeměňujeme radiaci na elektřinu.

      Vymazat
    2. Taky jsem to jednou počítala a vyšlo mně,že je to blbost. Pak mi v NG potvrdili,že bychom museli mit někde vedle asi 5 dalších planet jen na solary.To číslo časem najdu a řeknu přesná čísla.

      Vymazat
  24. Solární minimum.
    https://naseveru.org/2020/06/21/krupobiti-petrohrad-solarni-minimum/

    OdpovědětVymazat
  25. Dnes je krásný den, neprší, je teplo, přitom slunce nepraží, fouká větřík, takže dobře schne prádlo... a dozrávají višně.
    Je mi skoro líto, že se musím navrátit do viroviště v Praze. Nevím, kdy tady budu v poklidu třebas 14 dní, pořád putuji sem a tam...
    Večer máme dalšího Glasse, včera jsem byla mile překvapená, četla jsem si na to kritiky a všechny byly pochvalné. Tak uvidíme, čím nás pan Glass překvapí dnes. Budu se dívat až večer v Praze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky peru a využiju,že mi to uschne. Jinak okolo od rána vrčí sekačky,pěkně to poporostlo.

      Vymazat
    2. U nás 16°C, mlha, vítr, prší slabě, všechno napité, zapnul jsem kotel, čekáme návštěvu z Čech.

      Vymazat
    3. Taky to už bylo pomalu na kotel,naštěstí dnes začalo svítit.

      Vymazat
    4. Já pořád věřím českému radaru a Českému hydrometeorologickému ústavu:
      http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/data_jsradview.html
      Jasně vidím, že u Ládika se mraky pořád motají a že prší, ale upřímně, vždyť vás déšť vynechával takovou dobu, tak si Beskydy chvíli zaslouží vytrvalý déšť.

      Vymazat
    5. U nás je taky krásně, léto začalo. Moje plány nic moc. Na týden na Slovensko, dcera slíbila postarat se tu o muže, který má ke všemu ještě zánět žil a téměř nechodí. Pak už jen dva krátké hudební kurzy, a konec.
      Přeju si tedy spíše deštivo a zataženo, hice nesnáším ani doma.

      Vymazat
  26. Jiří Kobza: Někdo by to už měl konečně říct nahlas
    https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jiri-kobza-nekdo-by-to-uz-mel-konecne-rict-nahlas/
    Vedení EU nejspíš už ví nebo tuší, že se i další země chystají odejít, a tak sama i prostřednictvím svých ochotných a všehoschopných nohsledů a jejich partají (u nás např.Piráti, ODS a demoblok) se všemožně snaží využít zbývající dobu k vytvoření takových podmínek, které jakékoliv odstředivé tendence vedoucí k Czexitu zcela znemožní. Jde především o prohloubení závazků ČR vůči EU.
    To se má dít těmito cestami:
    1. Zbavením možnosti využití bezprostřední náhrady „obchodování“ (podle mne jde spíše o drancování) místních firem s EU jejich náhradou rozsáhlými trhy mimo EU, což jsou především USA,Rusko, Čína, Indie, Írán atd. Proto jsou tolik podporovány veškeré aktivity, vedoucí k maximálnímu zničení jakýchkoliv politických vazeb a přátelských vztahů s těmito zeměmi. …
    2. Maximálním zadlužením ČR vůči EU a navíc jejím zavázáním se ručit za připravované eurobondy (evropské dluhopisy) se stanou finanční závazky ČR nesplatitelnými a občané budou mít před sebou volbu zůstat v područí EU anebo státní bankrot.
    3. Nezapomínejme v této souvislosti ani na hrozivý atak tzv. zeleného údělu, který také nesmyslně zdraží a značně omezí průmyslovou výrobu.
    4. Další vlna migrace a „přesídlování“ různých nevčlenitelných davů (viz dnešní Dijon, Duisburg atd.) z Německa do států střední Evropy.
    Ve sněmovních volbách na podzim 2021 půjde tedy opravdu o hodně. O budoucnost našich dětí a vnuků. O to, v jakém životě a v jakém prostředí je zde necháme žít. Tuto zodpovědnost z nás nikdo nesejme a musíme se sami sebe ptát, zda se chceme dožít toho, kdy nám naše děti vyčtou, že jsme nechali zašantročit jejich dědictví a odsoudili je k trvalé zadluženosti...

    OdpovědětVymazat
  27. Historik: Němci si na Češích léčí mindrák. Braňme se! Marx nás viděl zhruba jako Hitler. Rudá armáda nás neosvobodila, ,,pouze” nám zachránila život. Zde je pravda
    http://jdem.cz/fgns65
    "...Němci byli vždy ve svých dějinách silní. Ale nikdy ne dost. A hojivou náplastí na německý mindrák vůči Západu má být ovládání malých národů střední Evropy, Čechů na prvním místě. No a my tomu tisíc let úspěšně vzdorujeme. Nejen, že tu stále jsme, ale také odmítáme zapomenout, že za rozložitými německými rameny je ještě jiný, a v konkrétních aspektech dokonalejší svět, třeba antické tragédie, francouzská kuchyně, britský humor, ruská síla...
    ...žádný doklad, že by Václav odváděl nějaké voly a stříbro nemáme. Jde vlastně o německou propagandu, která úspěšně plní dvě funkce: Uráží před námi samými našeho národního patrona a zpochybňuje ho v našich očích a zároveň tvrdí, že naše podřízenost je odvěká. Ani jedno není pravda. Tahle lež nabyla za nacistické okupace kolosálních rozměrů. Už ji neživme. Svatý Václav, náš zázračný ochránce, si to nezaslouží..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď se snaží vnutit,že za Lidice si mohou Češi sami,udavali Židy,strachovali se,za nějakou Stepanku Mikešovou je stihl spravedlivý trest.Viz Wolner na Acz.

      Vymazat
    2. Ten Wollner, to je sudeťák, nebo v jejich žoldu, to snad je ještě horší. Fuj!

      Vymazat
    3. Marek Wollner odpovídá Lipovské: Kauza Lidice je uplácaná politikou
      Forum 24

      Vymazat
  28. Trochu zvolním, už je 1 Legendario a asi se vypnu.

    OdpovědětVymazat
  29. Srdečný pozdrav všem :-)
    Jsem ráda, že na Aktuálně přešly diskuse na Facebook, tam nikdy nepůjdu, ani na jiné sociální sítě. Já si užívám pohov od počítače, využívám ho jen k objednávání nákupů a chci v tom pokračovat až do září, pak zkusím zase zavést počítačové středy, kdy bych sem chodila na kus řeči.
    Koupila jsem si klávesy se stojanem a sluchátky (takže okolí neslyší moje "boje" o zahrání podle not, ty jsem se teď musela naučit) a knihu Klavírní škola pro začátečníky a denně si teď cvičím mozek - ja to fakt makačka na bednu, když se snažím hrát podle not oběma rukama, ale každou něco jiného. K té koupi jsem se rozhodla, když nám dcera řekla, že četla, že pro seniory je na procvičování mozku nejlepší učit se hrát na nějaký nástroj. Včera jsem ji rozesmála, když jsem jí líčila, jak strašně je to těžké a jak si sice pomáhám počítáním do taktu, ale tak, abych to oběma rukama zahrála správně, takže počítám třeba první, druhá, třetíííííííííííííííííííí, čtvrtá. I nejtěžší sudoku je ve srovnání s tím lehárko. Jsem sice pořád unavená, ale deprese to nebude, sudoku celkem zvládám a hodně teď čtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a těším se, že 2.9. napíšete, co všechno už hrajete i pro jiné. Můj obdiv na dálku, Anno, držte se.

      Vymazat
    2. Taky držím palce, Anno. Začátky jsou děsné, ale když vydržíte, postupně to půjde a za krátký čas budete hrát s chutí a třeba i bez not, to je pak teprve bezva.

      Vymazat
    3. Zdravím, Babo Jago, obdiv není na místě. Já jsem si klávesy koupila vysloveně na procvičování mozku, poslední dobou jsem už dost "blbla" - zapomínala jsem vypnout plotýnku, kde jsem dovařila, zapomínala jsem pustit pračku, když jsem do ní dala prádlo a prášek na praní... Dost mě to vyděsilo, díky bipolaritě mám problémy s pamětí a soustředěním, takže nakročeno k demenci - konzultovala jsem to s neuroložkou, doporučila mi brát Acutil a potvrdila, že na procvičování mozku bude dobré učit se hrát na klávesy. Nedokážu se soutředit dlouho, tak cvičím sice denně, ale musím víckrát maximálně 10 minut, je to velmi náročné, ale baví mě to.

      Přeji všem pohodové "prázdniny", nashle 2.9. :-)

      Vymazat
    4. Pokud jste naprostý začátečník, tak zkuste i podle sluchu, bez not. S pomocí zpěvu to jde - melodie pravá ruka, nějaký ten akord levá. Je to o moc radostnější, když se to povede (krom toho si i zaimprovizujete).
      Možná je na you tube i nějaký ear training, pokud by to hned nefungovalo. Jo, je tam. Třeba "Beginner Ear Training Exercise" atd.
      Určíte si toniku (to je to klidne misto, k čemu vše směřuje) a pak už to jde samo. :-D

      Vymazat
    5. Moje maminka, se za tímto účelem preventivně přihlásila do ZŠU, rovněž klávesy, v 62 letech a...vytrvala. Sice jsme první rok lehce trpěli, hlavně otec, ale posléze zvykli. Máme "obohacení" rodinných sešlostí, což někteří řeší zvýšenou spotřebou alkoholických nápojů - neboť - až na její osůbku máme amatérské hudební vzdělání, které nám ona dopřála.
      Začínala asi s " Hrajeme s Yamahou I", tuším Spáčil. Byl to děs.
      Takže, milá Anno,vydržte.

      Vymazat
    6. Jediný vhodně zahrany akord je desetkrát cennější než dlouhý rozbor opery.

      Vymazat
  30. Operu jsem vypla. Stačilo. Mám dnes za sebou dvě dlouhá jednání, možná je to únavou, ale vůbec mě to nezaujalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já se snažila, asi dvě hodiny, ale i na mne to bylo moc. Navíc, jak správně napsala paní Havlíková v operním kukátku:
      ".... Inspiračním zdrojem Glassových repetic bylo hlavně setkání s indickou hudbou, když měl při pobytu v Paříži převést do not hudbu indického hráče na sitar Ravi Shankara tak, aby ji mohli hrát západní hudebníci (pro film Chappaqua). Později Glass Indii navštívil. Problém ovšem je, že taková „kulturní transkripce“ do „not“ jiné civilizace už tak jednoduchá není a ve výsledku se mohou objevit i falešné „tóny“. „Stokrát opakovaná lež“ se nakonec stane pravdou, ale spolehnout se na toto pravidlo nelze. Kolikrát je třeba opakovat hudební motivy (s minimálními obměnami), aby se staly operou? Desetkrát, padesátkrát? Stojednakrát? Stalo by se něco, kdyby Satjágraha měla poloviční délku? Asi nic. I takové otázky se vkrádají – zcela oprávněně. ..
      ...Opery vázané na konkrétní jedince a jejich historické události v sobě nesou riziko, že se časem hodnocení dané osobnosti změní – když nějaký historik objeví, že bojovník za rovnoprávnost žen byl v manželství nesnesitelný despota. Nebo se ukáže, že některá neutrina se mohou pohybovat rychlostí vyšší, než doposud limitní rychlost světla. Obraz Gándího, který nám Glass v epizodách z života tohoto duchovního a politického vůdce během jeho působení v Jižní Africe s libretistkou Constancí de Jong předkládá, určitě není jediný možný a jejich barvotisková idealizace má ke skutečnosti rozhodně daleko; porozumět komplikovanému kastovnímu systému indické společnosti pro Evropana (natož Američana) není snadné a hodnotit roli Gándího v boji za „nezávislost Indie“, který vedl k největší krvavé lázni při dělení Indie a Pákistánu po druhé světové válce, už vůbec ne...."
      https://operaplus.cz/operni-panorama-heleny-havlikove-50-2/?pa=2
      Já s tím souhlasím, osobně jsem Ghándího nenásilí, které vedlo k ještě většímu násilí, nijak neobdivovala. Takže na rozdíl od včerejšího Akhnatena, který mě zaujal, se dnešní minimalistické vyprávění o mládí M. Ghándího se mnou míjí.
      Operu tedy opouštím ve dvou třetinách. Určitě pěkně zazpívané, zajímavá scéna, ale příliš dlouhé a pro mne nezajímavé.
      Tak zítra u Traviaty?

      Vymazat
    2. Vida, věci se obracejí k lepšímu.
      Ještě odvolat ty líné černochy se zájmem jenom o šukani a vrátíte se mezi normální lidi, paní učitelko.

      Vymazat
    3. Údajně mírně nadsvětelna rychlost některých neutrin je domněla.

      Vymazat
    4. Jste dobrá,za krvavou lázeň mohl Ghándí,to je jako za Lidice nějaká Doležalová

      Vymazat
    5. Možná. Některá opera překvapí, tato asi ne.

      Vymazat
    6. Gaio, to přece netvrdím. Ale nenásilí - to je umělý kostrukt, bohužel se nikdy nikde v praxi neosvědčil, není to lidská přirozenost.

      Vymazat
    7. pasivní rezistence občas přináší výsledky,např. s určitými typy matek se jinak jednat nedá

      Vymazat
  31. dneska západ
    https://imgur.com/mhXTAOJ

    OdpovědětVymazat
  32. Proč některé z vás píšete " Ghándí" ?
    To byl přece nick hovenův.

    Ještě udělejte násilnickou potvoru (feministky by jistě jen za Kreutzerovu sonátu nejraději strhly všecky jeho sochy) z Tolstého...a dílo dokonáno jest.
    Není nad moment překvapení. Laik žasne, odborník zvýšuje svůj zisk.

    Měděné rybářské háčky z Mohendžo -dara jako by z oka vypadly těm ocelovým co mi přišly asi před rokem z Číny. Věru překvápko, pro muže ze střední Evropy.

    Hezky se to z pohodlí svého sofa kritizuje - celé civilizace, kultury...už nestačí jen ta fantazie zvaná " opera".
    Schopenhauer tvrdil, že herci (Valdrová promine) jsou osobami, které jsou nejvíce náchylnými k tomu, aby u nich propuklo šílenství.
    Co však když by herci obsadili i nejvyšší vládní nebo parlamentní fleky, neřku-li vedení bank či monopolů...a propánaboha - co kdyby stanuli v čele armád, nadnárodních vojenských bloků (samozřejmě že obranných !!!) ?!!?
    Kam asi bude směřovat taková civilizace, taková kultura ?
    To teprvá bude pořádná opera , až ti herci (Valdrová etc etc.) zešílí docela !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umělce posuzuji podle platební morálky. Zatím mám zkušenost, že s vědomím si své vyjímečnosti si myslí, že nemusí platit za objednanou práci. Třeba Dita Pepe, nositelka magnesie litery.

      Vymazat
    2. To je ta umělkyně co jste dopodrobna popsal její byt a pak smazal?

      Vymazat
    3. Máte pravdu, s tím Ghándím jsem začala já, prostě jsem to v noci napsala chybně, a pak už jsem v tom pokračovala.
      Je to Gándhí, opíšu to za trest stokrát! :-) (ale ne tady...).

      Vymazat
    4. Teď dostanou miliardu

      Vymazat
  33. Objevují se první jahody https://imgur.com/tFUGIrT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkné!
      U nás už je po sklizni, u vás začíná.

      Vymazat
  34. "Předseda Senátu Miloš Vystrčil se v srpnu vydá na Tchaj-wan. K cestě ho přiměl hlavně nátlak čínské ambasády, která si cestu nepřála." (idnes)
    To je pádný důvod takhle utratit moje daně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. M.V. vysvětlení23 června, 2020 15:00

      "Neviděl jsem jinou možnost, jak uchovat suverenitu a čest Česka, než tak, že tam pojedu," řekl Vystrčil v Rozstřelu.
      video: iDNES.tvČlánky s tímto videem na iDNES.cz

      Vymazat
  35. Pro Gaiu rady, jak na klíšťata (v diskusi paní dává k dobru ještě olej z vlaštovičníku, to se mi zdá docela dobré a jednoduché).
    https://vaclavszocs.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=752603
    Pamatuji si, že vlaštovičník používala švagrová u dětí na bradavice a fungovalo to. Natírala jim je tím barevným mlékem, co vyprýští ze stonku rostliny. Má to jen jednu chybu, že to nejde aplikovat jindy, než v létě. :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Proč jsme my, Češi, tak pečliví a nutíme se (nebo i jeden druhého!) psát jména různých cizinců v různých cizích řečech naprosto správně a bez chyb?
    Učí se snad cizinci psát naše jména, a dodržují vždy správné psaní, také tak nedůtklivě přísně? Netřeba odpovídat, zažila jsem x-krát.
    Důležité snad je, jestli jmenovaný byl poznán. A jak je vidět, pan Chlor velice dobře reagoval, o koho se jedná - takže k čemu ten humbuk s indickým pravopisem?
    Nejlepší je psát pak vše foneticky. Jak se co správně píše, na to je google, ale proč na ověřování a zjištování pravopisu v cizích jazycích otrocky vždy trvat? To by si měl každý rozhodnout sám, zda mu za to stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvím samozřejmě o kecárnách tohoto typu, ne o novinářských nebo odborných článcích.

      Vymazat
    2. Marie, byli tu už větší poučovatelé..., někdo to tak prostě má.

      Vymazat
    3. Foneticky ? Jako v Rusku ?
      Třeba : " Ňujórk"...anebo : " Doktor Zemlvajs " ? , potažmo : " Bítls " ?
      Proč ne, zvýšila by se celospolečenská veselost. Určitě aspoň na nějaký čas.

      Vymazat
    4. Nemusíte ani do Ruska. To i u nás, a to jsme cizími jazyky hodně obdařováni. Ještě jsem se nesetkala, že by mi někdo, kdo neumí základy francouzštiny, nenapsal v mailu správně jména békod, matijé, aznavůr, dépardě, nebo degol, miterán, širak.... Macron má štěstí, dobře se pamatuje.
      Nebo onehdá mladá kolegyně, sotva ze školy, si krásně popletla slova kooperovat a komparovat - vůbec jí nedošlo, že jí jaksi nerozumíme.

      Vymazat
    5. Zase jsem to po sobě nepřečetla a nechala tam víc záporů :-)
      Jdu radši míchat angrešt.

      Vymazat
    6. Dneska je kontrola pravopisu,spíš to píše on nez kolegyně

      Vymazat
    7. Gaio, to je smutné, že ta "kontrola" tak blbne a dělá si, co chce, to vidíme u Vašich textů neustále. Toto byl mluvený projev, ne písemný.

      Vymazat
  37. Marie, dnes se povaluji doma, a tak jsem se podívala na operu dřív.
    No, jednak je to zase ta scéna s hodinami atd. Alfréda zpívá Michael Fabiano, pěkně, navíc nevypadá směšně ani v těch trenýrkách :-)
    Jen mi tam něco chybělo, chemie mezi hlavními protagonisty... Tak jsem zagůglila a je to jasné:
    http://jdem.cz/fgntw9
    Proto se mi v roli líbil spíš Polenzani...
    Paní Yoncheva zpívala také dobře, ale celkově mě inscenace nezaujala, ani s Hampsonem coby starým Germontem. Celé se mi to zdálo takové neosobní, chladné. Ale možná to tak vidím jen já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, ještě sem dám link na celou Traviatu v ruštině!
      https://www.youtube.com/watch?v=5e9NcsYoDos
      V roce 94 ji zpívala v Petrohradě mladičká (a hubeňoučká) Anna Netrebko.
      Zvuk není nic moc, ale je to zajímavé.Vzpomněla jsem si přitom, že vlastně všechny opery byly dřív zpívány v češtině. Mělo to svá pro i proti.

      Vymazat
    2. Já se podívám až večer, ani nevím, kdo zpívá, jen tu Jončevu vím.
      Natrhala jsem ráno plnou bandasku angreštu a josty, dokud není přezrálý je nejlepší na zpracování, že. Tak ho jdu čistit, odstopkovat a bude výborný džemík. - Večer dám vědět, jaká byla chemie! :-)

      Vymazat
    3. Proposlechla jsem se Traviatou (2017). Nejhezčí prvek představení je asi Jončeva, kritikám našim i americkým, ji opěvujícím, dávám za pravdu. Důstojná nástupkyně Netrebko, má i blízkou, ne-li tu samou pěveckou školu, řekla bych. Dobře se poslouchá, hraje s přirozenou opravdovostí.
      Pánové o poznání méně zaujali, M. Fabiano (Alfredo) působí plaše, což by mohlo souviset s orientací. Hlasově ale dobrý, zvlášť místy. Paradoxně nejvášnivější scénou mi vyšla 24: Ne rispondi d´un padre all´affetto - mezi otcem a synem (omylem je tam uveden M. Polenzani... vtipně). Violetta byla temperamentní a vášnivá na začátku, pak to celé zmírá až do konce, měla jsem pocit. Zbývá mi ještě konec, asi ho oželím.

      Vymazat
  38. Na Idnesu zase odcházejí bloggeři kvůli diskutérům (podle mne zbytečně). Někdo z lidí, kteří jejich odchodu litují, tam dal odkaz na diskuse před cca deseti, osmi lety. Kvůli těm tehdejším "smečkám", které uštvaly plno slušných bloggerů, stalkeřily a zasahovaly hrubě do soukromí lidí, musela redakce změnit přístup a vyžadovat, aby lidé diskutovali pod svým jménem (to by mi nevadílo) a poslat redakci kopii občanky (to jsem odmítla).
    Přečetla jsem si kousek diskuse z roku 2010 a ještě i teď mě mrazí. Já jsem stála v diskusi kolikrát sama proti všem, bylo to hrozné ("bojovala" jsem na straně slušných bloggerů). To takové věci začínaly, dnes se dočtete daleko větší hrůzy a admini to považují za normální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slušnosti, tvé jméno je Alena.
      Alena17 června, 2020 14:14
      Najděte si ženskou nebo si kupte nafukovací pannu a vysmahněte!

      Vymazat
    2. Na hrubý pytel chcete hedvábí?

      Vymazat
    3. O jakém hrubém pytli píšete?
      O marii?

      Vymazat
    4. O Marii? A proč ne o tomto:
      Vedení amerického města Seattle plánuje návrat policie do „autonomní zóny“ ve čtvrti Capitol Hill, v níž se v první půlce měsíce zabydleli účastníci protestů proti rasismu a policejnímu násilí. Starostka Jenny Durkanová v pondělí lidem vzkázala, že je načase jít domů poté, co se v okupované oblasti o víkendu dvakrát střílelo. Poukazovala při tom na dopady na místní obyvatele a firmy.

      Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spojene-staty-seattle-bezpolicejni-zona-konec-strelba.A200623_061121_zahranicni_chtl

      Vymazat
    5. Máte to v tom Seattle blbý.
      Hlavu vzhůru.
      Doníček to zařídí.

      Vymazat
    6. To jsou vaši soudruzi, vy jim věříte, jak to mají blbé. Nějak to máte pomotané, pane anonymní "no jo, liško"

      Vymazat
  39. A já dnes makala jako barevná :o))
    Zklrátka, posekala jsem zahradu, zlobí mě ale sekačka, potřebovala by lišáka nebo souseda Jožku, takže jsem se trochu potrápila. Pak jsem plela, byla nakoupit, pak upekla dort Pawlova, teď tam půjde chleba. Jsem v jednom kole, zítra máme slavnosti letnic, takový slunovrat, bude sv. Jána! Chystám průřez středomořskou kuchyní a doplním to kari s jasmínovou rýží. Musí být hodně pálivé, naši Angláni jsou za pálivé opravdu moc vděční.
    A taky vyrazím na sever, uzený losos a kaviárová pasta, to budou předkrmy z Baltu, tam teď tráví čas neteř, protože má 5 týdnů dovolené a ze Švédska nikam nemohou. Na ústavní žalobu by to bylo, kdyby měli Záhumenkáře ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste, liško, měla úspěšný den. Vaše vaření mě vždy "ničí" :-), děláte takové dobroty, ach jo.
      No, aby angličané neměli rádi pálivé - kolonie, Indie, indičtí kuchaři- pálivé karí a další věci, jsou na to zvyklí.
      Se sekačkou taky válčím, chybí muž...
      Až si koupím novou, bude mít elektrické zapalování, to startování šňůrou není pro mne, vždy mám na konci úplně vytahanou ruku z ramenního kloubu.

      Vymazat
  40. Já si udělala z nového brambory a čerstvé majoránky buřtguláš a byl též super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A taky je to fakt! Dobrý buřtguláš je nebeská mana (hlavně když je hlad...) :-)
      Před liškou se ovšem skláním v němém obdivu, ty Vaše dobroty ani všechny neznám.

      Vymazat
    2. Pro mě je vaření, co pro vás opera. Miluju operu, ale nemohla bych ji sledovat večer co večer. Ovšem vaření, to je fyzickýá i psychická radost, je to čas, který třeba rybáři na rybách označují jako čas, který se nepočítá do života ;o)

      Vymazat
    3. A ještě k hudbě, miluju klavírní koncerty nadevše. Rachmaninův 2. a Beethovenův 5. jsou pro mě naprosto nejvíc nejlepší ;))
      https://www.youtube.com/watch?v=DZTAXk2NOdc

      Vymazat
    4. Ono to kari je vlastně taky takový guláš.A kaviarová pasta paštika od Hamé akorát z něčeho jiného

      Vymazat
    5. No já nevím, liško... Já jsem do svých požehnaných let věku ani netušila, že bych takový maratón oper "dala"... to Alena ze mě vykřesala netušené možnosti! :-) Ještě že šlo jen o opery. :-) Vaření a jídlo je přece jen životní potřeba, tu nenahradíš. Akorát že mně stačí jednodušší jídla, dokonce musím, kvůli zdravotnímu stavu mohu vařit jen něco.

      Pro Vás je vaření potřeba i koníček, způsob seberealizace, to je moc hezké a ať Vám to nadšení dlouho vydrží.

      Vymazat
    6. Kari dělám s římským kmínem, zázvorem, kurkumou... moc tam podobnost s gulášem nevidím. Kaviárová pasta je z Dánska.

      Vymazat
    7. Klavír nenahradíš, je to svým způsobem král mezi nástroji. Kromě varhan má i největší tónový rozsah. A tedy i výrazové a technické možnosti... nedivím se, že máte, liško, tento nástroj a koncerty pro něj v oblibě. V podstatě je to takový malý orchestr.

      Orchestrion Jan Štycha
      https://www.youtube.com/watch?v=PKGpF_ESoKc

      Vymazat
    8. Kari to se taky podusí maso.A je to

      Vymazat
    9. Nechci se s Vámi přít, Gaio, ovšem ne vše, co se dusí, je guláš ;)
      Já to maso mám naložené, poté je opékám, pak přidávám ingredience, teprve s kokosovým mlékem dochází k dušení. Ale guláš je guláš, to přiznávám :))

      Vymazat
    10. Guláš se taky nejdřív opeče pak přidají ingredience a pak podleje.

      Vymazat
    11. Liško, no tohle. Dusíte = je to guláš! :-)
      Je to tzv. Gain zákon a platí pro celý svět, v Ásii, Americe, v Evropě to jen zatím nevědí... :-)

      Vymazat
  41. Čistím externí disky a nahrávám si na ně opery, které mám.
    Od jisté doby (kdy mi kleknul notebook a přišla jsem o vše) zálohuji, dokonce dvakrát. Vložila jsem do toho dost peněz, ale nelituji.

    OdpovědětVymazat
  42. Odpovědi
    1. Musí, na odvahu. Zítra mu koupí sako! A pak hurá do opery.....

      Vymazat
    2. Jen pitný režim... je to s kolou, v poměru 1:4, volume 35, slabé, jak tée.

      Vymazat
  43. Tužka napíše,...no,.... zatím nepíše,...jen si četla.....a taky pár řádků přidám.

    Kontroluji louku, chci nechat trávu víc sluncem odpařit,...připravila jsem stodolu na sušení. Každý rok znovu skláním se na vynalézavostí otce mojí nevlastní pratety, jak ve stodole připravil možnosti sestavit dvě patra z prken na sušení sena, když venku prší. Doplnila jsem to ještě závěsy ze starých volejbalových sítí, na ně narovnám papundekly z velkých krabic,...a seno je nevylouhované deštěm, jemné lístky nejsou spáleny do černa sluncem,....seno jak z bavlnky,...kozy a ovce to umí ocenit. Suším postupně ve stodole,...dá to práci,...ale, co nedá práci,...to co chceme mít dobře udělané, tak to dá vždycky práci a soustředění.

    Nakonec jsem přecijenom pekla kynutý koláč,....při cestách jsem si všimla sourozenců, jak prodávají borůvky,...kanadské ze zahrady. Misku jsem marnotratně koupila a upekla šachovnicový koláč. Tvaroh, borůvky.
    Vzala jsem ho na chalupu k sousedovi,...byl součástí poděkování, že hlídal chalupu při minulých slejvácích, kdyby něco,...no nic se nedělo,...mám to dobře ošetřené a voda se zadržuje na valech nad chalupou a spáduje do lesa,...no, ale jeho kontrola a informace mi dodávají klid.
    Celý koláč se vypařil během kávové svačiny,....měli návštěvu,...odcházela jsem s prázdným plechem a s ujištěním, že mohu stejný koláč přinést zas.

    JÓÓ,...z lesních borůvek si udělám žahour a k němu odpalované knedlíčky,....tak, jak to dělávala moje nevlastní prababička. A protože žila úplně na kraji lesa,...tak dobroty z borůvek, malin, ostružin a hub všeho druhu byly u ní každý den.

    Teď jde o to, zda mě v lese někdo nepředběhne a borůvky mi neothá,...už se mi to párkrát v minulosti stalo,...a u cesty je tabule,....vstupujete na soukromý pozemek,...cokoliv zde vzít je považováno za krádež,...no,...cedule je pro srandu zajícům, srnám, ptákům a dalším jedincům všeho druhu,...a ta cedule mě stála majland,...čekám, že mi ji někdo ukradne,...ále, je výš, a musel by šplhat na strom,...dnešní těžkotonážní jedinci to asi nedokáží,...tak tam cedule přetrvává,...no,...abych to nezakřikla,...zítra tam nemusí být.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás zatím platí právo vstupu na soukromý lesní pozemek , i např. za účelem sběru ledních plodů. Respektive průchod je volný (nemůžete si jen ani les zcela oplotit, musí tam být průchod).
      Stejně jako rybáři mohou vstupovat na soukromý pozemek např. za účelem lovu ryb (samozřejmě pokud je to voda z tkzv. revíru, soukromý rybník - to už je něco jiného ).
      Takže opatrně s tou krádeží.
      No a protože u nás platí rovnost ve vztahu k druhu vlastnického práva, tak také Vy máte právo volného průchodu lesy církevními či státními. Když tam třeba sbíráte borůvky, tak nikdo by na Vás neměl mávat nějakou cedulí, leda
      by les byl zneprůchodněn na základě speciálních zákonů.
      Proto když někdo tu Vaši ceduli ukradne, měla byste ho pochválit, chrání Vás před možným přestupkem, kdyby Vás někdo udal.

      Hezký ráno.

      Douška.
      Někdo by to mohl nazvat nějakým komoušským přežitkem, vězte ale že tkzv. občinové vlastnictví předcházelo jak Marxovi, tak Leninovi. A že opak by byl spíše přežitkem feudálním.

      Vymazat
    2. Na Ropici nebo ve Velkém kotli nahoře borůvky teprve kvetou; a budou!

      Vymazat
  44. Koření potlačuje autentickou chuť daného pokrmu , například masa.
    Mnozí lidé tak už ani vlastně nevědí jak chutná ryba, hovězí, vepřové....někdy jsou překvapeni.

    OdpovědětVymazat
  45. Nechali jsme chytrých keců a jde se spát, ráno je škola na 7:15.

    OdpovědětVymazat
  46. Už mám hotovo dost práce, návštěva spí, omladina je ve škole. Ráno hodinu silně lilo a chvíli i bouřilo, teď už je po dešti a voda se valí z napitých luk a lesů kolem baráku do odvodňovacíh stružek. Za tu hodinu to bylo cca 30mm ... včera jsem trochu pojezdil Dakrem za domem, ale nemělo to moc smysl v tom mokru. Tak hustá tráva nebyla hodně let. Nepokosenené louky leží, ubité deštěm a větrem, traktor do nich zatím nevjede, až za týden. Z extrému do extrému.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady už je hezky,sluníčko příjemnýmch 25.

      Vymazat
    2. U nás je jak po výbuchu
      boj komise proti suchu
      nese denně svoje plody.
      Máme všude hodně vody.
      V povodňové komisi
      neznají kompromisy
      kupují gumové lodě
      bo to je teď v módě.

      Vymazat
    3. Ještě že jste vykopal ty stružky, co odvádějí vodu od domu, byl jste předvídavý!

      Vymazat
  47. Ládik
    Pozor ale na cedule ! Na kterých je napsáno, že borůvky vlastně kradete. Naštěstí stále ještě povíceru v češtině. Zatím ještě ne " Achtung, achtung !...." nebo v církevních lesích v latině.

    Já solím. Představa, že bych jedl uzeného úhoře neslaného, mě děsí.
    Ale málo.
    A sladím medem, z Bergova, už se těším na ten černý, doufám že mšice letos budou hodně vyměšovat.
    Já byl před lety hodně překvapen, jak chutná vepřová kotleta, bez koření. A tak to povíceru praktikujeme u mnoha pokrmů (ne u guláše - už slovo " guláš" upomíná na to nacpat do tohoto pokrmu všecko možné) , konzumentské masy naopak jako by se předháněly v tom, kdo napatlá do pokrmu toho koření více, čím originálnější, tím je prý pokrm lepší. Je to nesmysl, základem je kvalitní surovina.
    Asiati prý vynikají v tom, jak podřadnou surovinu napatlat kořením tak, že se konzumentské masy málem můžou ve své touze po takovýchto krmích umlátit.....

    OdpovědětVymazat
  48. Tužka napíše,...dodatek k informaci.

    Pozemek s pramenem, i les dostal děd mé nevlastní pratety jako dar za celoživotní služby od hraběte. Jeho syn si tam postavil chalupu,...prateta se nevdala, její životní příběh jsem tu už psala, tak ta tam žila až do své smrti,...a vše mi prodala za dobré slovo a ujištění, že tam může dožít. A taky dožila a zemřela ve své chalupě.

    Nic není oplocené,...ale všechno, i pramen, je majetkem na mé jméno,...a nikdo to nezpochybnil.

    Zajímavost,....Hned druhý den po zabrání Němci území státu, přišli,...nevím co to bylo za organizaci, prateta mi to vyprávěla,...změřili výkon pramene a zabrali ho pro potřeby ŘÍše, vyjmuli z vlastnického práva.


    Po druhý světový se vše zrušilo,...takže tím pádem se pranen navrátil do soukromého vlastnictví, na to je doklad.
    Několikrát jsem si nechala dělat rozbor vody,...a za rozbor platím jako soukromá osoba a nikdo mi právo na vodu nezpochybnil. Kdyby to bylo obecní,...nebo kohokoliv jiného, tak ať se o to taky stará a udržuje to. To nikdo nedělá a já za všeho platím daně,...takže,...Ještě dodám,...když chtěl ČEZ projíždět technikou před lety přes les,....tak pěkně, slušně požádali o dovolení. Trochu to zplundrovali,...omluvili se a napsali, ať si zažádám o náhradu škody. Na to jsem se razdvatři,...za těch pár korun, co by mi ucmrndli mi to papírování nestálo,...Příroda s mou malou pomocí to zacelila....takže tak.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  49. Tož klidně si vlastněte i ten vzduch, který se nad těmi Vašimi mnohými držbami nemovitostí vznáší, o tom žádná.
    Řeč byla ale o kradených borůvkách, že Vám je lidé z vašeho lesa kradou, což je nesmysl, zákony této země Vás k ničemu takovému neopravňují, abyste takové lidi, kteří projdou Vašim lesem a natrhají si borůvky - nazývala zloději (tvrdíte, že se dopouštějí krádeže).
    Pak do toho začnete montovat hraběte, Říši, pramen vody, ČEZ...to už jsou ale jiné historky, románky ...Reagoval jsem jen na tu ceduli, která je prostě zmatečná.

    Hezký den.

    Douška.
    Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tedy snad Vás nikdy nepovedou v poutech z lesů státních, nebo z lesů církevních. Kvůli litru borůvek.
    Potažmo nečiň jinému to, co nechceš, aby on činil tobě (ono je to v originale trochu jinak,ale asi si rozumíme, ne ?).
    Tož tak to je, tak to chodí.

    No a škoda z těch borůvek by byla velká ? Neucmrdnutá ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pane CHlore, vám vyhovuje, když se paní Tužka stará o svůj majetek a plody z něj sklízejí jiní? Jakože mají právo?
      Mně by to tedy vadilo.

      Vymazat
    2. No a paní Aleno Vy na houby nebo na borůvky či na maliny nechodíte jinam, než do vlastního lesa ?
      Pokud Vám to vadí, tak oslovte svého poslance - ale pak si nestěžujte, když budete po změně zákona za zlodějku, ano ? Pokud tedy se prostě takřka tradičního to evropského práva nevzdáte ráda a se ctí.

      Vadí nevadí, taková hra - znáte ? Jistěže znáte...z dětství či z puberty.

      Je Ládík zlodějem ?
      Jsem zlodějem já....a miliony dalších lidí ?
      Zatím to nevadí ani Církvi, když si lidé natrhají v lesích církevních borůvky...a to je prosím mnnohem vyšší morální (minimálně tedy formálně) autorita jak Vy, to zase promiňte.

      Vymazat
  50. Wollner, místo aby zalezl do kouta a styděl se do konce života, si ještě dovolil obhajovat kauzu Lidice v ČT. Vše je znovu vyvráceno zde:
    http://jdem.cz/fgnuj8
    Že těm zrůdám - WOlner, Kyncl - není hanba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Kyncl je za to placený z Ameriky

      Vymazat
    2. A z Německa, kde studoval...

      Vymazat
    3. A v Torontu a rozhovor na DVTV dělal z New Yorku

      Vymazat
    4. marek wollner
      @MarekWollner
      Společný mejdan Reportéři ČT a 168 hodin, aneb večery na Slamníku. Slavíme i skvělou sledovanost Reportérů za včerejšek, přes 600 tisíc diváků, 7.nejsledovanější pořad ze všech TV. Na umíráček to tady tedy nevypadá.

      Vymazat
    5. Kdo mluví o umíráčku

      Vymazat
    6. Berkovec, Juchelka, Petr Žantovský, slečna Lipovská, Václav Klaus ml.,Okamura a další se mnoho snaží.

      Vymazat
  51. Příšla k nám taková malá přívalová voda, přinesla s sebou i kroupy, jsem si pochvalovala, že nám na kopci je hej! Inu, nechval den před večerem :)
    Mám mokré sedáky a do pěti neuschnou, nechala jsem je, aby se pěkně vyvětraly. Tak ony se i vypraly ;o)

    OdpovědětVymazat
  52. Tužka napíše,...protože prší a je nevlídno,...a nemohu sekat trávu na sušení, tak ještě napíšu pro pana Joseph Chlor.

    Pane,...je snad zákon, který mi zakazuje si na svém pozemku na svém stromě, na cestě, kterou jsem si vlastním lesem vlastnoručně vybudovala, a která není ani v těch nejpodrobnějších mapách,...tak si tam dám svou soukromou informační tabuli,...co je na tom tak nezákonného, ? že by to bylo na pouta a kriminál,?...teda pobavil jste,...něco Vás v mém příspěvku trošinku nadzvedlo ze židle,...vím asi co,....

    Po celé republice je informačních reklamních tabulí na soukromých plotech, pozemcích, domech, stromech,...mnohé ty tabule jsou za prachy, které dotyčný ani nezdaní,...jsou tam roky, mnohdy se jedná o klamavou reklamu, či informaci..

    Projeďte si 55,... uvidíte těch reklam na noční podniky..a nic,... nikoho nevodí každou noc v poutech za provoz nezákonné prostituce......no jak píšu, pobavil jste.

    Na borůvky a na houby, nemusíte tomu věřit, ale je to přesně tak,...tak chodím jen na dvě místa,...za chalupou do svého lesa,...a do lesa, který patřil mým pěstounům dokud jim ho bolševik nezabral,...oznámil jim to jen dopisem, že vyvlastnili a nedali za to ani korunu. Ten les a louky a pole byl jejich rodový majetek,....staré kroniky jsou toho důkazem,...a že se to někomu nelibí,....když se mu to nelíbí,...ať si něco políbí,....

    A borůvky si někdy koupím,...houby nikdy, to je oželím,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ješíšmarjá (Bože, promiň !)....vraťe se na začátek (tvrdila jste že lidé, kteří si nasbírají ve Vašem lese pár borůvek jsou zloději, což je prostě mimo právní rámec naší republiky, pokud s tím máte problém tak jděte za svým poslancem, ať zjedná nápravu).
      Takhle dojdete přes ta hrabata a Říši až k Ufounům, Rothschildovi ,matce Tereze či Leninovi, prostituci....
      Hle, už je tabule pouze informační - ne výstražná ?
      Zkouška ohněm - nějakého toho sběrače borůvek identifikujte a dejte ho k soudu - kvůli krádeži.

      Safraporte, klidně si tam postavte třeba i nějakého mluvícího robota (který ale umí aspoň rozeznat semafor od hydrantu) , ale proč by měl lidi kriminalizovat, proč by jim měl vyhrožovat ? Když se ničeho protizákonného nedopouštějí ? Co byste z toho měla ?
      No vidíte... prostě jen nezkrocená vášeň, nic jiného.

      Howgh.

      Vymazat
  53. Co je kultura ?
    Neustále očumování, konzumování sta a sta oper ? Aniž by to na daném individuu zanechalo nějakých kvalitativních změn - k lepšímu ?
    Kulturou je především pořádek v sobě samém, pak pořádek v sousedských vztazích, v širších mezilidských vztazích...
    Daleko hodnotnějším kulturním činem než představení opery je, když někdo uzná (a je o tom vnitřně přesvědčen !!) , že zaplavovat splašky sousedovi zahradu není dobré, že je to zlo. A učiní kroky k nápravě.
    Smutné je, když se to zlo děje ve velkém. Například v Třemešné, kde navíc je podzemní jezero s velmi kvalitní vodou.
    Je kulturní stát ten, který dá na řepku (a na opery atd.atd.) , ale nedá Třemešné na kanalizaci ?
    Já si myslím, že ne. Že je nekulturní, tedy odpovědní lidé ( stát je samozřejmě fikce, tedy pokud nejde o kapsu dotyčného individua státní správy) jsou nekulturní, byť jezdí fiakrem do opery.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kultura

      Význam:
      • souhrn hmotných a duchovních hodnot vytvořených lidstvem

      • soubor buněk, tkání, mikroorganizmů jedné mikrobiální populace vypěstované v umělém živném prostředí

      • způsob využívání pozemku, způsob zakládání a ošetřování porostu

      Vymazat
    2. Přišel jste sem nedávno a začínáte tu dělat "pořádek"?
      Tužka si ve svém lese bude dělat, co chce, a my s Marií budeme poslouchat opery, když se nám bude chtít. Nechápu souvislost mezi poslechem vážné hudby a budováním sousedských vztahů.
      Vy začněte s kulturním pořádkem v sobě samém u sebe a naše povídání o opeře klidně přeskočte.

      Vymazat
    3. Kdybychom si tu psali o nových knihách, které jsme přečetli, také by Vám to tolik vadilo? O vaření stále nových jídel? O sledovaných sportovních zápasech nebo nedej bože návštěvě kulturních zařízení, např. hradů a zámků?
      Máte, pane Chlore, vůbec nějaké koníčky?
      Chápete svoji demagogičnost, že každého milovníka opery jste tu nepřímo přiřadil k nekvalitním asociálním individuím?
      Nic proti Vašemu názoru, ale je poněkud zvláštní.

      Vymazat
  54. Tužka napíše,...ještě jednou, naposled,...pane, Joseph Chlor,...
    Tak znovu,...na ceduli je napsáno,..Vstupujete na soukromý pozemek, cokoliv zde vzít je považováno za krádež.

    A Vy 24.června 2020 00:28 s tím textem zacházíte jako skladník s manipulačním vozíčkem,...něco uberete, něco přidáte,...není tam nic o borůvkách,...to jste zmanipuloval.
    Taky jste tam přimontoval rybník a ryby,...?

    Co je psáno, to je dáno. C-O-K-O-L-I-V.
    Pod pojmem cokoliv si lze představit i ozdobnou kovanou závoru na stodole. Proto slovo cokoliv.

    Bavím se,...jak jste pro tak neutrální text ze mne udělal kriminálníka zralého na odvedení v poutech,..

    Bububu na mne neplatí,...musím se smát,...

    To přejde.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  55. "Americkou kritikou byla Adamsova opera Doctor Atomic převážně označována za přelomovou a velmi chválena. Adams je řazen mezi hudební „minimalisty“, ale pro jeho poslední operu Doctor Atomic je tato škatulka příliš úzká: Atomic je eklektická koláž, inspirovaná vývojovými fázemi evropské opery. Adams si i tentokrát pro zhudebnění vybral – do jisté míry módní – a svou závažností nezpochybnitelné společensko-politické téma: Projekt Manhattan, přípravu zkušebního výbuchu atomové bomby v mexické poušti v červenci 1945 pod vedením fyzika J. Roberta Oppenheimera."
    https://www.casopisharmonie.cz/recenze/john-adams-doctor-atomic.html

    Je to zvláštní a jaksi proti logice, ale čím se cítím unavenější, tím víc mi vadí minimalistické techniky. I když zde prý je to víc než minimalismus...
    Dnes po dlouhém dni se zkusím skladbou proposlouchat, aspoň orientačně. Komentářů se zase nejspíš zdržím... Ale ráda si rozšířím obzory o tento "zlomový mezník". I když do vnímání války a atomové hrozby americkými občany se těžko vžiju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se pokusila též. Scéna byla zajímavá, s průřezem kanceláří, s úvahami vědců, jejich soukromý život, do toho vojenská strategie, také předpovědi počasí hrály roli.
      Hezká milostná árie - 11. Long let me inhale... a 12. Your hair...
      Zaujala mě modlitba Oppenheimera na konci prvního dějství - 21. "Batter my heart.." na text Johna Donnea (Holy Sonnet XIV.)
      https://cs.wikipedia.org/wiki/John_Donne
      Zajímavou figurou byla rázovitá postava Pasquality (uklízečka v domácnosti Oppenheimerových - 26.). A paní Sasha Cook - takto manželka Oppenheimera, nejen pěkně zpívá, ale je i vzhledem krásná.
      34 - orchestrální Countdown (odpočet) - moc zajímavé, hudba vystihuje nejistotu, je plná napětí.., pak se přidávají hlavní aktéři; 39. též.
      Nakonec jsem se dodívala do konce, operu, která opravdu zachytila drama kolem vypuštění první atomové bomby, člověk nevidí každý den. Jisté je, že Země a lidstvo je od té doby v trvalém nebezpečí.
      Po pravdě, znovu vidět bych to nechtěla, protože je to tak drásavé...

      Vymazat
    2. Operu Nagano taky v Met nastudovali?

      Vymazat
    3. Ne, tu nastudovali v Národním a byla výborná, opravdu komická opera. Lidé se bavili. Vzala jsem na to i muže, dceru a jednou kamarádky, protože to dávali jen dvě sezóny.

      Vymazat
  56. Zítra si pohraju s novým ajfonem, musím najít jakési přístupové kódy a hesla, abych přenesl kraviny ze starého. Snad z něj půjde psát sem, je i trochu větší. Starý je plně funkční (7 let), ale prý už s ním dělám ostudu. Mezitím jsem rozdal 6 ajfonů, z toho 1 ukradli letos na Stodolní královně a jeden byl silně poničen skateboardem (N), ale fuguje. Vždycky vzpomínám na první velkou mmotorolu s anténou, to mi vyhovovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohrajte si, ať máte komunikátor.
      A co Asfalťák - toho spláchla potopa? Že tu po něm nezbylo ani - no víte co.

      Vymazat
  57. Podívala jsem se na základě diskuze na možnost vstupu a sběru lesních plodin a bohužel dává za pravdu panu Chlorovi. Najděte si. Odkaz bohužel nedám, ale jste šikovní. Mě uź nechce pustit ani Firefox ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohudík, ne bohužel.

      Vymazat
    2. Zákon 289/1995 Sb., o lesích)25 června, 2020 00:38

      Právo sbírat lesní plody pro vlastní potřebu má každý občan ze zákona (Zákon 289/1995 Sb., o lesích). Využití pro vlastní potřebu znamená především to, že nasbírané plody nesmí občan dále ekonomicky zhodnocovat – prodávat třetím osobám. Zákon přitom nedefinuje vlastní potřebu konkrétním množstvím. Při této činnosti se občan musí zdržet některých činností, které zákon zakazuje. Z hlediska sběru lesních plodů je nejdůležitějším ustanovením zákaz sběru lesních plodů způsobem, který poškozuje les.

      Dále je zakázáno vstupovat do míst, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví a vstupovat do míst oplocených či označených zákazem vstupu.

      Pro vstup do lesa není důležité, zda se jedná o les státní či soukromý – právo vstupu není druhem vlastnictví nijak dotčeno. Pokud se však nacházíte v oblasti se zvláštním režimem, je vstup mimo značené trasy upraven zákazem.

      Zvláštní režim platí zejména pro:

      I. zónu národního parku
      dočasně uzavřené plochy vyhlášené za účelem ochrany hnízdišť chráněných druhů ptáků
      oplocené plochy
      zákaz vstupu do lesa v případě požárního nebezpečí
      Dozorem nad dodržováním pravidel pro pobyt v lese (tedy i na sběr plodů) je pověřena lesní stráž, jejíž příslušníci mohou ukládat za zjištěné přestupky blokové pokuty.

      Vykricnik.gif Za porušení zákazu poškozování lesa při sběru lesních plodů hrozí pokuta až 5 000,- Kč

      Způsob sběru lesních plodů, který poškozuje les (§ 20, odst. 1 f) Zákona)
      Stručné vysvětlení: Zákon ani prováděcí vyhlášky nestanovuje výčet konkrétních činností při sběru lesních plodin, které poškozují les. Zcela jistě mezi ně patří například sběr borůvek pomocí hřebenů, které poškozují borůvkové keříky. Za způsob poškozující les lze považovat i systematické olamování větví při sběru hub, udupávání keřů a podobně.

      Vymazat
  58. Marie
    Vymýšlíte si a pak vymyšlené kritizujete, vůbec mi nevadí Vaše poznatky z oper.
    Alena
    Normální a rozumný člověk si nebude dělat ve svém lese co chce. Naštěstí ani nesmí.

    Chápu ale vás ženské - nádoby plné vášní. Nu, hlavně když ty opery nepřenášíte i do svého soukromého života. Pokud jen abstrahujete, je to v pořádku.

    Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste mě uklidnil, hlavně že je to v pořádku. Teď můžu jít klidně spát. ..

      Vymazat
    2. Do soukromého lesa bych ani nešel.

      Vymazat
    3. Poznatky získáváme jedině proto, abychom je pak, zpracované svým vědomím, mohli přenášet do reálného života. Jinak mi to nedává smysl. Co bychom s nimi asi tak jiného mohli dělat?
      I negativní poznatky mě obohatí a neznamená to, že je aplikuji do svého (třeba soukromého nebo i nesoukromého) života. Vidím-li v opeře vraždu, neznamená to, že ji budu provádět v soukromí.

      Vy jste z žen nějak vyděšený. Já znám hodně hysterických mužů. Ženy o svých emocích vědí a většinou se snaží s nimi pracovat, kdežto muži je skrývají a pak se v dospělosti chovají hůř než puberťáci. V mnoha případech.
      Být "nádobou vášní" je krásné, jsou-li vyváženy rozumem.

      Vymazat
    4. A některé dokonce25 června, 2020 10:47

      mohou být i nádoby prázdné
      „Žen, které muže povznášejí, je po čertech
      málo."
      František Drtikol

      Vymazat
    5. Fňukáte právem aneb potrefená husa.

      Vymazat
  59. Dneska byla Republica Božkov, jen 0,7l a mohu oznámit, že kam se hrabe Legendario nebo Kapitán Morgan. Doma je doma. Jen 38 volume, něco jako víno, člověk se ani neožere. Doporučuji Jáchymovi na žal a splíny.

    OdpovědětVymazat
  60. Dohodnuto, že Balt není odpískán. Naostro, na otočku, 1-2 noci pod stan, nechat se šplíchnout vlnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věděla, že vás Balt přitáhne. Není nad ledové vykoupání! :-)

      Vymazat
  61. Odhodlávám se k jízdě tramvají, bude první od konce února... Ale autem se do centra bojím, nemám to oježděné, kolem Masaryčky se to pořád mění, ještě uvidím, jak se rozhodnu.
    Mám v Paládiu objednanou knihu a musím ji dnes vyzvednout...
    Ach jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem jel autem v

      dpolední špičce skrz Prahu k vysílači na konci Strahovske ulice, odtud do Modřan a po naložení kláves do Letňan. Něco hrozného.

      Vymazat
    2. v odpolední

      Vymazat
  62. Tak mám aktivovaný nový ajfon (všechno šlape) a ani v něm se přes gůgl nejde přihlásit sem do Nory... není to tedy otázkou hw. Třeba bude nějaký upgrade webové stránky blogu.

    OdpovědětVymazat
  63. Ten střet zájmů, kde se to zastaví
    http://jdem.cz/fgnu37
    „…Ptát se musíme na to, jakou morální škodu způsobují naší republice žalobníčci, kteří se zapojili do boje proti Babišovi. Jejich chování je naprosto odporné, protože hází bláto na ČR. Oni by tak moc chtěli být čestní, ale nemohou. Babiš je k tomu nutí.. Bylo by zajímavé vědět kolik států na sebe žaluje u EU…“

    OdpovědětVymazat