30 června, 2020

KRTINEC č.466

206 komentářů:

  1. Hypoteční smlouvy obsahují doložku, v případě výrazného poklesu cen nemovitosti může banka po dlužníkovi požadovat, aby zaplatil mimořádnou splátku. Pokud nemá peníze, může zastavit jinou nemovitost. Pokud nemá jinou nemovitost, může mít docela velký problém (mnoho záleží na pojistce , zda ji má dlužník dobře udělanou).
    Ovšem ze stávajících nabídek ne trhu není nějak zřejmé, že by ceny měly klesat. Je to asi jen bezbožné přání potenciálních kupců.

    OdpovědětVymazat
  2. Z dnešního dakrování, krásná obloha, 9000 kroků s rukojeťmi.
    https://imgur.com/YkxEpWg
    https://imgur.com/qALuvp1

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem se podívala na operu dřív- tedy ještě včera (dnes) v noci :-)
    Je to stejná scéna a nastudování, jaké jsme viděly v březnu, tehdy s paní Dessay a panem Florézem. To bylo tak veselé, rozmarné představení, že jsem si myslela, že se mu nic nevyrovná.
    Ale tenor Camarena, který mě uchvátil už v Semiramide, tady exceloval - obecenstvo si dokonce vynutilo opakování árie, to není běžné!
    18 – „A mes amis!“ a 19.!!! – „Pour mon ame, quel destin“ a opakoval ve 20. To byla přímo salva céček, jen tak, jakoby nic…
    Ve videu je to kolem 7.-8- minuty.
    https://www.youtube.com/watch?v=F7UF-q2QkvM
    Navíc je Camarena moc roztomilý. A v 34 – Pour me rapprocher zpívá dokonce D!
    A Pretty Yende zaujala nejen zpěvem (zpívá ve všech hlasových polohách tak samozřejmě), ale i svým herectvím – je to „divoká kočka“, a to se mužům líbí. Dessay byla křehčí, Yeunde má robustní kouzlo.
    27 – vtipné, zpívá falešně, to dá práci, Blythe brnká na klavír asi, jako bych hrála já (taky jistě umí hrát dobře)..
    Celé se jim to moc povedlo, jsem spokojená. Příjemný, překvapující a zábavný hudební zážitek.

    Jen pro zajímavost, Pavarotti touto árií exceloval v 70. letech a vypadalo to, že ho nikdo nepřekoná
    https://www.youtube.com/watch?v=ASXYB_TQjpc
    Ale Floréz to zazpíval taky krásně, podle mne nejlíp
    https://www.youtube.com/watch?v=iIv_0Kj9Gfw
    A pan Camarena je důstojný následovník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem dnes byla rozhodnutá, po náročném dni večerní kulturu přeskočit. Vy umíte agitovat! Podívám se, když je to tak pěkné, Camarenu si nenechám ujít. Ale navrch pak zasloužím díl seriálu a řez mrkvového dortu s jahodovou pěnou. Jinak by to nešlo. - ☺

      Vymazat
    2. A ještě Drápelová, celkem jí dávám za pravdu. Na dobrou inscenaci prach nesedá!
      https://www.idnes.cz/kultura/hudba/dcera-pluku-metropolitni-opera.A190303_112523_hudba_era

      Vymazat
    3. Já jsem, Marie, našla Dceru pluku ve stejných kulisách (scéna se asi používala v mnoha operních domech od roku 2006) z Vídeňské opery, s Dessay a Florézem, z roku 2007. Stahuji to a zítra vám pošlu obě věci (tu z youtube, s obsazením, které se nám tehdy v týdnu 1 tak líbilo + od pána tu dnešní). Budeme pak moci za zimních večerů porovnávat.

      Vymazat
    4. OK, stáhnu si to.
      Také máte k přehrání pod tou dnešní Dcerou pluku i tu první verzi, s Dessay a Florezem? Mně to jde přehrát, u You might also enjoy, tam 3 nabídky, tato je k vidění.

      Vymazat
    5. Tady se furt něco stahuje.

      Vymazat
    6. A nad Ládikovem se stahují mračna, těžká bouřková....

      Vymazat
    7. Nic tu není, výstrahu má jen Vysoké Meeto.

      Vymazat
    8. A gatě bílé stahuji Vám.

      Vymazat
  4. Dost bylo dneska práce, vypínám komp a trochu pochodím, na běh to pořád nevypadá.

    OdpovědětVymazat
  5. Marie, popište mi cestu, jak to můžete shlédnout, tu původní Dceru s Florézem. Na stránkách Met?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, už to vidím taky, to je úžasné, díky za tip!!!

      Vymazat
  6. Dnes je výborný Taras!
    https://taras2.wordpress.com/2020/06/30/obrazkova-ucebnice-patologie/
    Jestlipak poznáte, kdo vypadá jak "strýček Fester" z Adamsovy rodiny? :-)
    A Bartoš je taky perfektní! Ta podoba! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já viděla strýčka Festera naživo,byl u nás na přednášce o psychopatech,dokonce vstupné dobrovolné,tak jsem tam hned letěla,zadarmo přednáška to já můžu a byl to štramák,béžové kalhoty s puky,kterými by se dalo krájet,kožené boty,určitě ručně šité a elegantní pulovr.A kecal docela rozumně,ne jako na blozích.

      Vymazat
    2. Já se rozhodně nepovažuju za fotogenickou, na fotkách sama sebe nepoznávám, tak nemůžu nic říkat. Ale poznámky k těm zde vybraným záběrům jsou více než trefné. :-)))

      Vymazat
    3. se připojuji ke Gaie.
      Dr. Honzáka znám také "naživo". Vždy elegantně a vybraně oblečen, přednášky vyprodané. Společenský, vtipný, zábavný. Mladí jej milují. Kéž by takto vypadali a vystupovali i ostatní muži v jeho věku.

      Vymazat
    4. Honzáku, s tou sebechválou jsi to přehnal.

      Vymazat
    5. Věřím, že dr.Honzák je zábavný a místy vtipný... dokud mu nikdo neodporuje.

      Jeho diskusní vstupy na a.cz (když se ještě smělo) pro mě byly dost velkým zklamáním. Je hloupé citovat sám sebe, ale kdysi jsem podotkl, že "moudře blogující stařec se v diskusi pravidelně mění v hloupě prskajícího dědka". Neodpověděl. Ale aspoň mi vulgárně nenadával (jako ostatním). Obvykle pod jeho blogy na téma, jak bychom se měli spojit a mít se rádi.

      Zdravím krtky. Odpočatý, ale teď musím dohnat resty. A že jich je... :o(

      Vymazat
    6. Honzák mě na Acz sprostě napadl za postoj proti obohacení kotlinky muslimským regimentem. Pro mě to je podlý, netolerantní, arogantní a povýšenecký člověk, něčím šíleně zakomplexovaný. Křivák, jak vyšitý.

      Vymazat
    7. Na těch blozich mě též zklamal,možná je píše ožralý

      Vymazat
    8. https://pbs.twimg.com/media/Cr-9NQGWcAAPqTl?format=jpg&name=900x900

      Vymazat
    9. Jé, to mě nenapadlo, že jedním ze zdejších elfů je strýček Fester! :-)

      Vymazat
  7. Sedláci neposekli louky. Celý květen a úvod června nic nerostlo, tráva řídká a nízká, podivná skladba. Pak přišel déšť, dneškem trvá mokré období 3 týdny - tráva se vzpamatovala, zhoustl podrost, původní povyrostla do pasu, silný vítr při deštích ji povalil. Včera nepršelo, teplota až 25 a dnes má být úplně jasno. Louky jsou už přestárlé, stébla dřevnatí (hodně tupí ostří kosy) - nevím, jak to kravkám bude chutnat. Výhled na sušení sena není. V tuhle dobu už bylo vždy po senách.
    Třešně byly na jaře obsypány - neměli jsme ani jednu (jako vloni, kdy na květech úřadoval mráz -8°C), všechno ještě nazeleno zplesnivělo a shnilo. Shnily i lesní jahody, vydržely jen ty v epifytu, na ochutnání. Libeček zničil srnec, pokoušel se i o oskeruše. Višní zůstalo pár viset, už červenají - to spotřebují ptáci. Zemědělské úspěchy zatím nic moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, takže jedině - odstěhovat se do sídliště. Tam žádné starosti se suchem a trávou nebudou. Berte to.

      Vymazat
    2. Zrovna včera jsem to říkala,když bylo sucho,tak jsem si zalila co potřebovala a Slunce vše vytáhli.Koncem června jsem už měla vždy rajčátka. Letos začla plíseň. Květy růží ooršelé a schnou ještě před rozvitím a zahrada víc než smutná. Jsou samé extrémy

      Vymazat
    3. Do sídliště nikdy... i když se říká - nikdy neříkej nikdy. Dovedl bych si představit bytovku někde pod horama, s garáží.

      Vymazat
  8. Pan Honzák je skvělým popularizátorem svého oboru (nevím nakolik je fakticky v něm úspěšný, měřeno počtem uzdravených lidí v poměru k nákladům na jejich léčbu vynaložených - kdysi mi ale odpověděl, že za celou svou karieru vyléčil pouze 2 /slovy " dva" / dva lidi /léčil jich ale zřejmě stovky/).
    Ono asi bychom ale byli nemile překvapeni, kdybychom si nechali u T. G. Masaryka udělat psací stůl, nebo u pana Havla vypracovat studii o přechodu z byrokratického centrálního kapitalismu ke kapitalismu veksláckému. Tedy není pan Honzák žádnou výjimkou, co se týče neumětelství v jiných (politika, psaní absurdních dramat atd.) oborech lidské činnosti, než ve kterých údajně vyniká. V podstatě jde o fádní, tuctový jev.

    Bytovka nakonec čeká většinu lidí, doporučuji nejvrchnější (min. o jednoho potenciálního rušitele nočního klidu méně) patro domu s výtahem. Kdo na to má, tak celé patro, ať má pečovatel (já bych se od ženské převlíkat atd.apod. nechtěl nechat) taky nějaký ten komfort. Pokud možno tak nějaká ta klidná zahrádka, nechápu jak můžou zřizovat pečovatelská zařízení v těsné blízkosti velmi rušných ulic, to je zločin proti lidskosti.

    Garáž ? Nestačí uzamykatelný kamrlík , kam se vejde eventuálně jak vozík obyčejný, tak nějaký ten luxusní, nablýskaný - určený pro obzvláště výjimečné události?

    Douška.
    Bytovka naležato samozřejmě výtah nepotřebuje, ovšem perzonál je naštvaný, obzvláště za mlhy, sněhové vánice, tajfunu či monzunu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V bytovce by samozřejmě musela být místnost pro mytí kriplkáry.

      Vymazat
    2. Honzak se nijak neliší od pacientů s utkvelou zemanofobii. Má však klíče.

      Vymazat
    3. Naopak vystihl vás přesně.

      Vymazat
    4. Přesně jsi, Honzaku, nevystihl nikoho a nic kromě sobě podobných psychotiku.

      Vymazat
    5. Všichni žijem v blázinci - Radkin Honzák
      Knihu si právě prohlíží 35 zákazníků!
      Přidat do seznamu přání
      Autor: Radkin Honzák

      Vymazat
    6. Však to říkám, píše o sobě a svých lidech. Já v blázinci nežiji.

      Vymazat
    7. Nikdy neříkej nikdy03 července, 2020 11:21

      Co není, může být.

      Vymazat
  9. Srdečný pozdrav všem :-)
    Jdu si sem ulevit, od včerejška běsním nad počínáním šmejdů v Mafře, týden už si píšu s jejich pracovnicí z oddělení péče o zákazníky, včera jsem to přeposlala na ČOI a dnes s dotazem na Úřad pro ochranu osobních údajů, před chvílí jsem odeslala moji reakci na mail z Mafry a čekám na jejich odpověď na můj včerejší mail, kde jsem mj. napsala:
    Dne 24.6.2020 jsem si chtěla objednat roční předplatné (1249 Kč) časopisu Téma podle reklamy uvedené v č. 8/2020, ale zjistila jsem, že to přímo nelze, tak jsem zvolila půlroční předplatné - u toho je uvedeno "Předplatné sjednáváte pouze na 6 měsíců bez dalších závazků.", ale až po vyplnění povinných údajů jsem zjistila, že se jedná o dobu neurčitou navíc s obchodními podmínkami, se kterými nesouhlasím, tak jsem objednávku neodeslala, přesto jste mi poslali mail "Zřízení účtu předplatného TÉMA" a po údajném zrušení účtu (který jste mi vytvořili, i když jsem si nic u vás neobjednala a nechtěla jsem se u vás zaregistrovat) se zobrazují na vašich stránkách po najetí na Objednávka tištěného předplatného časopisu TÉMA, Dodací údaje moje osobní údaje (Jméno, Příjmení, Telefon, Narození), dodací adresa a E-mail, které jsem zadala 24.6.2020 při zmíněné objednávce, kterou jsem neodeslala. Považuji to za nekalé obchodní praktiky.

    Upozorňuji Vás, že tento mail přepošlu na ČOI.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno, to nic neznamená, to si jen systém "pamatuje". Když jste objednávku neodeslala, tak je to v pořádku.
      To se mi na počítači děje běžně, když něco objednávám tam, kde jsem ještě nikdy nebyla, a kliknu do kolonky "telefon" první číslo, objeví se celé číslo mého telefonu, jako kdybych tam už někdy byla a kolonku vyplnila. Systém má prostě paměť.
      Proto mám tři telefony a jeden z nich na prodej, nákup a takové věci.
      Uklidněte se, není to nic proti vám, ono to jen opakuje vaše údaje, kdybyste si přece jen chtěla objednat.

      Vymazat
    2. Aleno, já to vůbec neberu jako něco proti mně, ale za neoprávněné získání a držení osobních údajů. Vytvořili mi tam účet a Profil na základě údajů, které jsem vypsala do povinných údajů (včetně Narození) při objednávce, kterou jsem neodeslala, než jsem odešla ze stránek etema, tak jsem všechny mnou zapsané údaje vymazala. Přesto mi přišel mail, že mi vytvořili účet, tak jsem chtěla, aby ho zrušili (předpokládala jsem, že vymažou veškeré údaje, které o mně mají - navíc neoprávněně), včera jsem dostala mail se zprávou, že můj účet byl vymazán a mail upravený, což mě vedlo k tomu zajít na etema znovu a zjistila jsem, že tam mám vytvořený Profil a zobrazují se všechny moje údaje, takže je mají stále uchované. Hrozně mě štve takovýto přístup, podle mě to rozhodně není v pořádku. Jsem zvědavá, co mi napíšou z Úřadu pro ochranu osobních údajů na můj dotaz, jak mám postupovat.

      Vymazat
    3. Za počínání šmejdů považuju nejen neoprávněné získání osobních údajů a vytvoření účtu a Profilu, ale chtěla jsem si objednat roční předplatné (poslední 4 roky odebírám 3 časopisy s ročním předplatným na dobu určitou bez jakýchkoliv problémů, navíc nikde nebyl povinný údaj Narození) - tohle je kopie ze stránek etema pro objednání ročního předplatného:
      Předplatné + digi
      1 249 Kč
      ročně a k tomu digi verze zdarma

      Předplatné TÉMA: roční
      S předplatným získáváte bezplatný přístup do digitální verze časopisu. Předplatné sjednáváte na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou.
      626 Kč / půlrok
      počet kusů:
      626 Kč celkem

      Uvedená cena 626 Kč je za startovací balíček na 2 měsíce. Předplatné sjednáváte na dobu neurčitou. Zvolený způsob platby slouží pouze k úhradě předplatného za první období. Na další období obdržíte předpis předplatného dle zvoleného způsobu vyúčtování (mailem nebo poštou) a zvolené frekvence platby ve výši 0 Kč
      ---
      To mi přišlo přišlo nepochopitelné, tak jsem zvolila půlroční předplatné, u kterého na začátku je uvedeno "Předplatné sjednáváte pouze na 6 měsíců bez dalších závazků.", ale v závěru, že je to na dobu neurčitou, v obchodních podmínkách je, že "Výpověď i odstoupení je nutno provést písemně s podpisem oprávněné osoby" (přitom objednat to lze telefonicky), že při neplacení si budou účtovat penále a můžou to vymáhat. Tak jsem objednávku neodeslala, jsem zvyklá u časopisů na dobu určitou, takže se nic neděje, když na další rok nezaplatím - u tohoto bych se mohla lehko dostat do exekuce, kdybych to přestala platit bez písemného ukončení s podpisem měsíc předem.

      Vymazat
    4. Nevysilujte se, ono to zmizí, pokud Profil vymazali, tak vám to ukazuje jen váš počítač. Zkuste se přihlásit z jiného a uvidíte, zda to tam máte, myslím si, že ne.
      A pro příště je lepší osobní údaje dávat s rozmyslem, časopis lze objednat i telefonicky, ne?
      Já mám fiktivní adresu i jméno (a třetí telefon) pro věci, které lze objednat do Zásilkovny anebo podobně.

      Vymazat
    5. Na to bych se taky vykašlala.Já si kupují předplatné na rok oni mi pošlou slozenku. a když ho ji nezaplatím ,tak nemusím nic nahlašovat. Tohle mi přijde také složité.

      Vymazat
    6. Anno, kdysi mi začali posílat vzorky, pak mi zavolali, že jestli bych to třeba nechtěla jen s dodáním v určité dny. Tak já, že ano. Pak se objevil článek, že nějaký ostřelovač zabil tolik a tolik lidí, zkrátka oslavný článek na násilnou smrt. Tak jsem poslala mail, že to ne a že končím. Chtěli po mně výpověď vlastnoručně podepsanou, poslanou poštou. A já, že pokud jsem kývla na telefonní nabídku, bez mého podpisu, tak zrovna tak mohu ukončit a zase bez mého podpisu. Ukončili to bez dalších obstrukcí...

      Vymazat
  10. K dnešní opeře-na Valkýru z roku 89 se nebudu čtyři hodiny dívat, i když Jessye Norman zpívá božsky, tak jako Siegelinde se mi nezdála a vůbec to jepro mne celé zklamáním. Trochu jsem si to v noci proběhla.
    Ale díky vám, marie, jsem objevila dole Valkýru s Kaufmannem a tu si večer dám znovu, na to se opravdu těším, tu jsem toužila ještě jednou vidět,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám v plánu totéž, zkusím i tu starou verzi, uvidím. Možnost výběru je fajn, dřív byly spodní nabídky zamčené, odemkli to až někdy v poslední době.

      Vymazat
    2. Já budu zítra též kulturní.Na Artu se budu dívat na zahajovací koncert Smetanovy Litomyšle

      Vymazat
    3. Moc jste mě potěšila, splnil se můj sen, vidět tu, prakticky mou první operu z Met (Dceru pluku s Florézem a Dessay) a teď Valkýru. Já jsem si ji trochu postahovala z Youtube, ale tam jsou jen kousky...
      Dík!!!

      Vymazat
    4. Gaio, co dávají?
      Jo, můj předchozí příspěvek patřil Marii...

      Vymazat
    5. Pocta Smetanovi se to jmenuje.Výběr z díla.Zpívat bude Kateřina KněžínkováPavel Černoch Adam Plachetka hrát budou David Švec Ivo Kahánek Jan Simon Pavel Haas kvartet Veronika Jarůšková Marek ZweibelPavel Nikoli Peter Jarůšek

      Vymazat
    6. Gaio, v programu se lze dočíst, že budou dávat Vltavu a Z českých luhů a hájů ve skladatelově úpravě pro čtyřruční klavír - to si někdy poslechnu ze záznamu, nedává se to často. Možná karanténa vedla ke komorním provedením.

      Aleno, rádo se stalo.
      Poslouchala jsem část ze staré Valkýry. Hlasy krásné, ale jinak z mého pohledu také nic moc. Teď to porovnám s Kaufmannem a spol.

      Vymazat
    7. Já slyšela Vltavu i od cimbálové muziky.Přijelo z Maďarska 100 cikánů,měli 6 cimbálů.

      Vymazat
    8. Ještě k té Valkýře z roku 2011, na kterou se právě znovu dívám (a kterou si vychutnávám už na chatě...).
      Při přímém přenosu měla technická soustava z lamel, která znázorňovala les, skály, Rýn apod, poruchu, a diváci v opeře i v kinech museli skoro 50 minut čekat, než to opravili.
      https://operaplus.cz/met-bohove-i-divaci-v-kinech-museli-cekat/

      Vymazat
    9. Zrovna si říkám, jak působivé je to všeliké zařízení na scéně, přece jen to velice podpoří obrazotvornost posluchače. A jak výrazně v současnosti všichni pěvci i hrají své role, oproti stavu před 30 lety k neporovnání.
      A Kaufmann je Bůh! Ta role mu tak sedí, je úžasný! :-)
      Konečně rozumím do detailů, oč jde, děj je spletitý. Ale je to opravdu parádní dílo.

      Vymazat
    10. Krása! Wintersturme wichen dem Wonnemond...
      https://www.youtube.com/watch?v=uLPL1osxTBw
      Kaufmanna v té roli miluju! :-)

      Vymazat
    11. Lidé, kteří šli v roce 2011 v ČR na přímý přenos Valkýry z Met, měli představení zpožděné o 50 minut, co hraje svou roli, když to začíná v 18 a má to končit v 23 hodin - kolem dvanácté v noci toho už v menších městech moc nejede...
      ale navíc jim Valkýru nabídli s českými titulky pana Vymětala, napsanými asi v době vzniku opery, tedy před stopadesáti lety! :-)
      http://www.richardwagner.cz/files/libreta/Walkure.pdf
      To asi dost odvádělo pozornost... :-)

      "Z dálky, žeť, zdáš se sem brát;:
      byl bez oře, kdo z běd zde křál:
      ký pouti zálud potkal tě zlý?"

      Když jsem viděla Prsten v Národním, tak tam nám nabídli titulky v současné češtině...

      Vymazat
  11. Produkci remdesiviru na tři měsíce spolknou USA. Pro ostatní nezbyde

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/produkci-remdesiviru-na-tri-mesice-spolknou-usa-pro-ostatni-nezbyde-111263

    Lék remdesivir, který byl původně vyvinut k léčbě eboly, má patentovaný společnost Gilead Sciences, což znamená, že žádná jiná společnost jej nemůže vyrábět, uvádí server Guardian.

    Odborníci jsou jednostranným jednáním USA znepokojeni. Nejen z důvodu toho, že remdesivir díky předzásobení nebudou moci získat jiné země, ale také kvůli širším důsledkům podobného chování v případě, že by byla vyvinuta vakcína.
    Trumpova administrativa již ukázala, že je připravena přeplatit ostatní země a zajistit tak zdravotnické potřeby, které USA potřebují.

    OdpovědětVymazat
  12. V noci krásných 7mm, teď se dá i větrat.

    OdpovědětVymazat
  13. V Číně se šíří další virus chřipky. Podle vědců by mohl způsobit novou pandemii
    30.6.2020
    Vědci odhalili v Číně nový kmen chřipky, který by mohl způsobit celosvětovou pandemii. Virus se údajně zatím šíří pouze mezi prasaty, v několika případech však došlo i k přenosu na člověka. Podle vědců navíc lidé proti viru nejspíše nemají dostatečnou imunitu, píše BBC.

    OdpovědětVymazat
  14. Obří síť pedofilů v Německu zaskočila i ministra
    30. 6. 2020, 8:28 – Berlínaš, Novinky, ČTK
    Německá policie pátrá po 30 000 lidí podezřelých z držení a šíření dětské pornografie a zneužívání dětí. Zatím jich identifikovala 72. V pondělí o tom informovala o agentura DPA. Na podezřelé, kteří spolu komunikovali na internetu pod krycími jmény, narazili policisté při vyšetřování případu zneužívání dětí ve městě Bergisch Gladbach.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaskočila nejen ministra02 července, 2020 09:09

      Cesta vede až na pražský hrad.
      Dětské porno si Zeman pustil sám, uzavřela policie nechutnou kauzu z Hradu

      Zdroj: https://www.extra.cz/detske-porno-si-zeman-pustil-sam-uzavrela-policie-nechutnou-kauzu-z-hradu

      „Ischemicko-vaskulární demence bývá hovorově nazývána ‚nemoc sprostých dědečků‘.

      Vymazat
    2. To určitě, Česká policie je nejduveryhodnejsi českou institucí.

      Vymazat
    3. ví, jak si sám spustit podhozenou webstranku.

      Vymazat
    4. Dobrá zpráva: Prezident Zeman už nikoho nezajímá
      Johana Hovorková

      Vymazat
    5. Kromě Honzaka.

      Vymazat
  15. Marie, přidali nám týden! :-)
    Myslím si, že v té rubrice You can see - jsou volně jen opery v provedení, které tu už dávali. Ale to stačí, minulé dva dny byly plně uspokojivé :-)
    Pokud pojedete pryč a nebudete mít na opery tolik času, občas napište, kterou byste chtěla shlédnout a já to nějak zařídím...
    Dnes Šostakovičův Nos...
    Já taky začínám letní dovolenou - na chatě. Ale mám tu slušné připojení na internet, tak u oper vytrvám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten nezbedný nos se těším, jsem ráda, že ho dnes ještě uvidím.
      Upřímně - jsem ráda, že si orazím od oper, bylo jich hodně a chce to nechat uležet. Nakonec, na každé se najde něco jedinečného, pomalu si nevybavím žádnou, kterou bych vyloženě nemohla vidět. Kdyby člověk chodil jen na ty nej nej, tak by zvlčil. Vždy je lepší zažívat oba póly.
      Od Nory si taky ráda odpočinu, trollovy zblitky se nedají dýchat.

      Vymazat
    2. Marie, trollů je zde víc a já si s jejich psaním nešpiním zrak.
      Jak vidím "Anonymní", tak dál text prostě nečtu.

      Vymazat
  16. Pomalu se loučím s dalšími investory, někdy je to docela těžké (pro ně); někteří se tváří, že obchodní korektnost je snad osobní přátelství a mají proto nárok na neustálé zvýhodňování nízkou cenou a krátkým termínem. Zpovykal jsem jich celkem dost, je to mea maxima culpa. Nabízejí i osobní schůzky u obědů a podobně, vypadá to, že snad mám hlad. Nebyl jsem zvyklý něco odmítat nebo nevyhovět, ale život plyne pořád dál a nemůže jet pořád ve stejných kolejích. Teď končím takového zajímavého investora, který se osobně zná se Zemanem, desítky let je v zastupitelstvu(stvech), 15 let v důchodu, 80 na krku a pořád dělá v rozpočtovce za nemalou mzdu na přilepšenou, dědeček hříbeček, je celkem dotčený. Tomu neodpovím na jeho mil dnes, musím slušně a to chce čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to myslíte tím, že se loučíte... Už pro ně nebudete vypracovávat projekty? Omezujete činnost?
      Jinak my si v domě brali na všchny činnosti, kterým SVJ pochopitelně nemůže rozumět, poradce z řad takových dědečků - starých praktiků. Vždy se to vyplatilo.

      Vymazat
    2. Ano, někteří si musí najít za mě náhradu. V prvé řadě ti, kde se příliš zabývají administrativou, kde je na jednání více, než 3-4 lidi (to je ztracený čas), kde není parkování, kde jde ekonomika markantně do háje (pocitově, nijak ji nepočítám), kde jsou nepříjemní lidi.

      Vymazat
    3. A ještě platí fakturou převodem!

      Vymazat
    4. Mít takové uvažování, byl bych dement.

      Vymazat
  17. To: Gaia
    Tak dnes večer v Litomyšli s ČT na shledanou... Docela mě udivilo, že loňský koncert už v archívu přístupný není.

    To: Marie
    Krásné prázdniny přeju, Maruško. Vlastně úplně všem, ať už jsme či budeme kdekoliv.

    Na políčku se včera mimo mandelinek a jiného hmyzu producírovala na bramborové nati pidi housenka lišaje smrtihlava - tak 6 mm. Foťáček jsem neměla, tak jsem ji moudře nechala, kde byla. Na WIKI jsem se dočetla, že jsme před lety tu vykrmovanou předchozí asi hodně zmátli, když se ke kuklení neměla kam zavrtat.
    Jak jsem si tak rovnala prázdninování s vnučkami, dávala jsem si některé snímky zatím bez ladu a skladu do zvláštní složky - je tam i ona.
    https://www.zonerama.com/Bj10/Album/6281533?secret=X2nxD7F2643pukpcMy4jL0MmL

    V r. 2018 jsme se na Mladého papeže nedívali. Dnes jsem zkusila včerejší první díl na internetu, žádný další už nevynecháme.

    OdpovědětVymazat
  18. V Bocvaně umírají sloni po stovkách. V okolních státech ne. Podle novin je to koroňák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta zpráva o úmrtí slonů je dnes nejsmutnější, jsou to tak úžasná zvířata!

      Vymazat
    2. Beztak je otravili

      Vymazat
  19. Učte ve školách i romské dějiny, doporučuje Rada Evropy
    Dnes 15:29 – ŠtrasburkČTK

    Rada Evropy vyzvala své členské země, aby do školních osnov zahrnuly i dějiny a kulturu Romů. Osvěta v tomto směru podle ní pomůže v boji proti nenávisti, diskriminaci a předsudkům vůči této menšině. Zařazení dějin Romů do výuky by podle čtvrtečního vyjádření organizace zvýšilo povědomí o tom, že je tato menšina po staletí „integrální součástí společností národních i té evropské”.
    No jo, diskuze pod článkem je veskrze rasistická. Nebudu hodnotit, zda však náhodou též není pravdivou...

    OdpovědětVymazat
  20. Jde bouřka: https://imgur.com/HvHbVm4

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U vás už asi odešla, ale byly to pořádné mraky!
      U nás přešly dvě během odpoledne, naštěstí jen pořádně pršelo, kroupy apod. vytrousily jinde.
      Čístila jsem jahody, už skončily, mám asi třicet oplégrů..., to je zas budu rozdávat...

      Vymazat
  21. Tak dnes ušetřím 1150 korun za kulturu a ještě vidím baletky na zámku, což účastníci v sále nevidí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baletky se mi moc líbily, byla to vhodná vložka a zpestření.
      To je cena za vstupné, co píšete? To si přirážejí za prohlídku zámku, či co?
      Ale Vltavu jsem viděla, zahráno krásně, mají tam skvělé klavíry - a dva, to tedy všechna čest, zvukově.

      Vymazat
    2. Tahle Smetanova Litomyšl je dost snobská záležitost a vstupenky i dražší ale některé i za 3 stovky. Záleží kam a na co. Zámek je dražší něco je v jízdárně a kostele to je levnější

      Vymazat
    3. Smetanu si dávám 33% nebo 40%, 2 deci večer.

      Vymazat
  22. Aleno, co jste říkala Nosu? Šostakovič jej napsal v 21 letech podle Gogola. Je tam jeho humor, spíše satira, i vážnost. Asi nejobdivuhodnější je právě kontrast komického děje a vážné hudby symfonického typu. Je to dost avantgarda. Některé věci mi i vadily, něco se mi líbilo, ale nebudu se rozepisovat, zase by to tu někdo napadl. Jsem ráda, že jsem operu viděla. Pěvecké výkony výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se snažila, ano, je to Gogol, tragikomické, ale ruská mentalita je prostě jiná, a navíc oni od nevolnictví udělali skok přimo do socialismu, to už Gogol nezjistil...
      Opera je plná výkřiků, různých zpěvů, zvláštních výstupů... nevím,n nějak jsem nebyla naladěna na stejnou vlnu, jako mladý Šostakovič.
      Nezaujalo mě to.
      Tak vy mi dnes odjíždíte?!
      Přeji vám klidnou a pohodovou dovolenou, po letošním jaru a starostech s manželem si to zasloužíte.
      Na operu snad nezanevřete a až zase budete na příjmu, tak se operně zapojíte, alespoň občas?
      tak šťastnou cestu!

      Vymazat
  23. Tak jsem se zkurturnila bylo to hezké

    OdpovědětVymazat
  24. Za polojasné počasí jsem ráda. Zítřejšek mám vyhražený na Prahu, chci se projít k Vltavě a po Hradčanech. Jedeme pak nočním rychlíkem.
    BJ - díky za přání, a všem ode mě totéž.

    OdpovědětVymazat
  25. KABÁT: Spisovatelovo osudové tajemství
    http://jdem.cz/fgny73
    "Poprask okolo biografie Milana Kundery už možná trochu utichá, co by však nemělo zapadnout, je metoda, kterou doporučuje autor Jan Novák k prokázání pravd o spisovatelově životě. „Je to živá scéna jako blázen, takhle píše jen tehdy, když stejnou věc skutečně zažil,“ vylíčil Novák svůj dojem z četby románu Život je jinde v rozhovoru v Respektu....
    ... Kdo se chce o spisovateli dozvědět jeho nejstřeženější tajemství, nechť vezme do ruky dotyčnou knihu a hledá živou scénu jako blázen.
    Nalezne ji snadno hned zkraje: „Když ucítila poprvé synova bloudící ústa, jak se přisála k jejímu prsu, rozdoutnalo se jí sladké chvění uprostřed ňadra a vysílalo chvějivé paprsky do celého těla; podobalo se to milencovu laskání, jenomže něco tu bylo navíc: velké klidné štěstí, velký šťastný klid....
    Může snad takhle psát někdo, kdo to nezažil? Jistěže ne: Kundera zcela prokazatelně kojil. A kdo kojil, ten i rodil, to znamená, že někde patrně existuje i spisovatelovo utajené potomstvo! Je to celá větev pátrání, po níž je třeba se nyní pustit..."
    :-)


    OdpovědětVymazat
  26. Tužka napíše,...no,...k něčemu bych mohla cosi dodat,...áále, napíšu, co tu nebylo zmíněno,....jsou chrousti, včera večer bylo jejich velké rojení. Několik se mi jich zapletlo do vlasů, jeden blízko ucha, takže jsem se musela přesvědčit, ať ho nechám napokoji, že se vymotá sám. A taky jo. Jen ale vydržet ten dieselák za uchem,...

    Byla první tropická noc, na dnešek 20°C a malinko navíc. Chrousti to věděli, proto to rojení. Tropický den ještě teploměr neukázal,...zatím nejvíce 28°C. Ono to stačí. Dnes znovu lehce zalito,...prozatím se nevláčím s konvemi,...tak dobrý.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  27. Výklad tkzv. historie optikou Romů by mohl být zajímavý.
    Popisů má být takřka vždy více jak jeden, rozhodně co se týká tkzv. historie.
    Proto netřeba opovrhovat jak výklady marxistů, tak i konzervativců, jakožto i liberálů a v neposlední řadě i stoiků či empiriků. Snad jen takové výklady jako jsou nacistické či komoušské nebo bigotně-dogmaticky církevní...ty snad jen pro pobavení se, ale pokud nenavádějí k páchání násilí či k organizování se za účelem páchání násilí - tak zakazovat by neměli ani taková vyprávění.
    Poměrně vysoce hodnotím knihu Bertranda Russella : Svoboda a organizace. Níže citace :

    Na farmě mají problém jak usušit seno. Nemají zatím ani nůši - co bude dobytek v zimě žrát ?

    " ...Jako konkurent byl /Vanderbilt/ bezohledný; někdy zničil svoje soupeře tím, že srazil sazby dovozného, někdy vymáhal velké částky jako náhradu za to, že se zdržel soutěže. Například dvě paroblavní linie, které si zdánlivě konkurovaly (veřejnost vyžadovala zdání soutěže) , dostávaly dohromady 900 000 dolarů ročně za dopravu pošty z New Yorku do Kalifornie; z této částky však Vanderbilt pro sebe vynutil nejprve 480 000 dolarů a potom 612 000 dolarů za závazek, že on nebude se svými loďmi do Kalifornie jezdit. Není divu, že jeho majetek rostl, když provozování lodní dopravy bylo výnosné a neprovozování ještě výnosnější..."

    "...Finančníci, kteří ovládali železnici, měli různé prostředky , jak dostat peníze malých akcionářů do svých kapes. Jedním z oblíbených způsobů bylo utvořit stavební společnost pro skutečnou práci. Akcie stavební společnosti byly vesměs v rukou ředitelů železnic a jejich přátel.Jako ředitelé železniční společnosti uzavírali marnotratné smlouvy se stavební společností, která bohatla, zatímco dráha spěla k úpadku. Potom se obrátili na spolkovou vládu nebo na vlády jednotlivých států a vysvětlovali, že práce se ukázaly nákladnějšími, než bylo očekáváno; dychtivé obyvatelstvo jež žíznilo po železnici, jako lidé v poušti žízní po vodě, odhlasovalo další subvence, které spotřebovaly opět stavební společnosti. Když byla dráha konečně dostavěna, byla na pokraji úpadku. Nějaká finanční krize poskytla záminku, aby dráha byla dána pod nucenou správu, což mělo za následek, že se všechny úspory malých lidí odstěhovaly do kapes nějakého magnáta. Většina amerických železnic byla čas od času na mizině;, nebyl to však důkaz neschopného vedení, právě naopak...."

    OdpovědětVymazat
  28. Díra na trhu,buďte umělcem,1 dílo za 7 milionů náklady nulové,harampádí má doma každý
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/litomysl-skulptura-namesti-vrak-porsche-chochola.A200702_160338_pardubice-zpravy_skn/foto/SKN8471b5_124357_4555593.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle me by vetsim magnetem pro mladez a zevlouny bylo, kdyby strcili dotycne mafiany do klady, tak na mesic. Bylo by to take vychovne, kulturne hodnotne.

      " Politici a mafie - to je to same" , je jedna hlaska z filmu Kmotr III.

      Teorie nakladu obetovane prilezitosti , aplikovana na mafiany na tamni radnici, da za pravdu tem, kteri budou tvrdit ze pripadna zvysena ci neresena kriminalita, popripade nedostatek penez na reseni socialnich problemu, potazmo potizi ve zdravotnictvi , pujde za temito mafiany.
      Lide by si meli zjistit jejich jmnena.

      Vymazat
  29. Libušín před otevřením:
    https://imgur.com/M8tpvF5
    https://imgur.com/gW16gFk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy, to muselo stát peněz! Tak snad to chvíli před žháři vydrží... :-(

      Vymazat
    2. Stálo to něco přes 100 mega. Všechno je ruční práce, věrná replika. Stavbyvedoucí povolil jen obvodové trámy řezané katrem (nejsou tesané sekyrou), ani hřebíky nejsou válcované, ale ručně kované. Fošny ručně hoblované, i ty široké 50cm - nepoznáte jediný škrábaneček po hraně ostří hoblíku, jsou dokonale hladké. Smirek to nevidělo. Škoda to dřevo potom natřít - mnohem hezčí bylo přírodní.

      Proti požáru je následující opatření ... nedávno se dělal Blower Door Test - měření vzduchotěsnosti na 50 Pa přetlaku. Ovšem nešlo o vzduchotěsnost, ale dusíkotěsnost. Po indikaci vzniku požáru (čidla jsou různá) dojde k opuštění prostoru lidmi do 50 sekund a poté bude Libušín zafoukán dusíkem. Bez ohledu na to, jestli všichni utekli... kdo nestihl nebo nemohl, bude blbě dýchat. Dusíkotěsnost je zajištěna hliníkovou fólií mezi obvodovými venkovními trámy a vnitřním dřevěným obložením. Tím se stavba liší od původní. Počítal jsem kondenzaci vodní páry v konstrukci při venkovních -20°C a vnitřních +20°C, kupodivu to vyhovuje. Radiátory jsou Ariston Retro a topí tam zemní Vaillanti.
      https://imgur.com/dICWl0b

      Vymazat
    3. A jak pokračují v Gutech?

      Vymazat
    4. V Gutech je urovnaná spodní stavba, připravená pro pokládku trámů. Dřevo ale ne místě ještě není.

      Vymazat
  30. Žádný hotelový komplex. Havlová smí na Hrádečku postavit jen lavičku
    http://jdem.cz/aaaa9
    Bývalá první dáma chtěla u proslulé chaty Hrádeček vystavět hotelový komplex a lavičku Václava Havla. Avšak narazila, protože trutnovský úřad její stavbu zamítl. Pozemek totiž leží v evropsky chráněném území Natura 2000.

    K tomu trefný koment:
    Za socialismu se říkalo, že Gusta Fučíková je mimořádný upír, protože dokáže z jedné mrtvoly žít 30 let. A už je to tu zas... :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Tužka napíše,...když mám volný čas, marním ho koukáním na meteoportály.

    Dnes mají snímky z polárních družic pěkně jasné,...ale,...ale, zase jim ulítlo posazení kontur Evropy. Stovky kilometrů.
    V 10:36 UTC,...a ještě jeden předtím.

    Asi tak dva měsíce zpět, když tam měli po několik dní jednu chybu za druhou,...tak jsem si řekla, že zavolám a upozorním. Počítají si 30 kaček za minutu. Než spojí, tak obligátní hrátky s hudbou a informačními keci. No, makonec se zadařilo a mluvila jsem s tou, co je ručitelkou snímků z polárních družic. Měla jsem to přesně vypočítané,...chybný posun v kilometrech i úhlový posun snímků ve stupních,...dny,? kdy, ? přesné časy,....jo,...bylo slíbeno, že se na to podívá a dá odpověď.

    Odpověď přišla přesně za patnáct dní,...vzkaz vyřizoval nějaký její zástupce,....tentokrát to bylo zadarmiko,volali od nich,...tak jsem si s ním na dané téma popovídala,...měla jsem soupis dalších chyb.

    Při prvním mém volání to byly pěkný prachy,...a po hovoru SMS od O2, že příliš jednorázově čerpám z kreditu, a že budu příště přerušena, a že toto číslo nemám ve smluvním kreditu a že mi příjde složenka k úhradě,...no, přišla,...a moje snaha o nápravu šla do kopru. Chyby tam sekají jak Baťa cvičky.

    Já osobně bych se styděla pustit do éteru tak lajdácky odvedenou práci.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaké, Tužko, sledujete? Kde, podle vás, chybují?
      Já se pro zjištění okamžité situace dívám na radar CHMI:
      http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/data_jsradview.html
      a pro několikadenní předpovědi na německý radar:
      https://www.niederschlagsradar.de/niederschlagsprognose.aspx?type=1&continent=europa
      No, není to stoprocentní, ale rámcově mi to stačí.

      Vymazat
  32. Vaše chyba, jste perfekcionista. Proč raději nekomentujete opery?

    OdpovědětVymazat
  33. Opozici sebral Minář i to poslední, co měla, a to roli opozice
    http://jdem.cz/fgnzn5
    K tomu dva komenty:
    - Řehtám se, až se za břicho popadám. Pohádka o nedostudovaném flanďákovi se blíží k očekávanému konci!
    - Neziskový sektor placený ze zahraničí ovlivňuje politiku a tvorbu zákonů v ČR léta. Nyní nastává další fáze majdanizace naší země: neziskový sektor chce vládnout, chce moc, chce peníze, chce si zákony na míru psát rovnou sám. Užitečné idioty už nepotřebuje.

    OdpovědětVymazat
  34. Tak dnes opera poprvé bez Marie.
    Bizetova Carmen s donem José - Aleksandrs Antonenkem, to není pro mne. Takže jsem nedokoukala...

    OdpovědětVymazat
  35. Tužka napíše,...pokolikáté už,...pokus,....nezobrazuji se,...uvidíme,...

    OdpovědětVymazat
  36. Tužka napíše pro paní Alenu,...upřesním.

    Portál www.chnu.cz
    3.7.2020
    Zobrazí se Česká republika a pod tím čtyři sloupce nabídek. Ve třetím sloupci jsou snímky z polárních družic.
    MSG
    NOAA
    3.7.2020 EU 10:36 družice NOAA Když se pozorně zadíváte,...barvy,..tak zjistíte že zářez Biskajského zálivu je posunut až do Maroka, Londýn leží ve Španělsku,....neproměřovala jsem to dnes,...ale když chci přesně,...vezmu atlas, mapy, měřítka,...pravítkem a úhloměrem vypočítám posun třeba s přesností deset kilometrů.

    Jinak hledám portály o počasí u letišť a přístavů

    Další, celý svět zahrnující portál je
    www.freemeteo. cz

    Býval v minulosti lepší, lépe uspořádaný, podrobnější a přesnější i s leteckými snímky. Už to není to co to bývalo,...vypadá to, že šetří pracovní síly.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  37. Tužka napíše....oprava.

    www.chmu.cz

    OdpovědětVymazat
  38. Tužka napíše,...zase jsem se nezobrazovala,..ani chybu bezprostředně opravit v noci se nezadařilo,...tak jsem zvědavá, zda mi to pustí dva vstupy po sobě. V noci jsem musela určovat obrázky určitě desetkrát,...stále naskakovaly další. Pokoušela jsem se o vstup opakovaně mnohokrát,...ten první byl podrobnější,...ale ulít kamsi,...jo,....čímžetočím ?

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to taky, Tužko, nešlo, a protože sem nepřišel skoro nikdo, tipuji, že jsou na tom všichni stejně.
      Díky za upřesnění.
      Já tedy nejsem žádný odpobrník, tak mi stačí takové radarové zobrazení, jaké mi Český h. ústav nabídne.
      Teď by pár dní nemělo pršet, odpoledne půjdu s vnukem k vodě.
      Řeka čaruje...

      Vymazat
  39. Tužka napíše,...ááá, budu hnidopich,....v 8:35 UTC NOAA, dnes,...mají pěkný posun,...Itálie hluboko v Severni Africe,...kam zírají,...to neznají státy,....kdo tam u toho sedí, a na co myslí,....???

    Furt je to mnoho měsíců o tom samém,...a za takovou šuntpráci je platí.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože to dělají lidé, co vyšli z dnešních škol, ty vzdělávají v americkém stylu: "o ničem nic nevědět pořádně."

      Vymazat
  40. V Noře dnes prázdno...., tak dám něco večer pro zajímavost...

    Pořádkové síly na dav v Londýně nestačily, nechaly se zahnat na útěk
    http://jdem.cz/fgnz33
    "Výtržníci v části Londýna (White City) zaútočili na policisty cihlami a lahvemi. Stalo se tak poté, co se strážci pořádku pokusili rozpustit nelegální večírek. Údajně se jednalo o členy místních gangů. Zraněno bylo sedm policistů. Na místo musely být povolány další zásahové jednotky. Dav se podařilo rozehnat až zhruba po třech hodinách... "
    K tomu pár komentů:
    - Nezapomenu na hrůzu v očích Angličanů, když jsem o přestávce obchodně - pracovní schůzky coby divoký Slovan vytáhl na rozkrojení jablka svůl 5" kapesní nůž. Tvářili se, jako bych z kapsy vytáhl granát. Mají chudáci problém rozlišit, kdo a co je pro ně skutečným rizikem.
    - Hmmm, gangy... Co byste taky čekali od polských instalatérů?
    -Kdyby řádili "pravicoví extrémisté", během hodiny by je rozehnali obušky, slzným plynem, gumovými projektily a proudy vody. Polovinu by jich zatkli a - během pár dní odsoudili...
    Dřív policajt honil zloděje. S aktivisty přišla nová doba a zloděj honí policajta.
    - Prostě běžný večírek lidí, na jejichž životech poslední dobou záleží nejvíce ze všech. Já se policajtum nedivím, že radši utekli. Představte si ten průšvih, kdyby někomu z kasty vyvolených a nekritizovatelných ublížili.
    - Výtržníkům vadilo, že žijí ve čtvrti "White City", tak poklidně protestovali :D

    OdpovědětVymazat
  41. Před 33 lety bylo 4.července taky sobota. A já byla na boruvkach.A dnes taky

    OdpovědětVymazat
  42. Tužka napíše,...první červencovou neděli jsme každý rok s nevlastní babičkou jely k její spolužačce z mládí na pouť. Nejprve vlakem, pak dvě hodiny pěšo,...úvozová cesta,...dál lesem,...autobus tam v neděli nejezdil, jen v pracovní dny. Vždycky jsme ji vezly dvě vypraná ovčí rouna,...sama si je spředla a pletla z toho vesty. Moc pěkné,...uměla to.

    Vždycky jsem dostala peníze na prstýnek,....pouťový,....jednou jsem si místo prstýnku koupila svítícího pejska jako brož. Tak toho mám,...jen díky tomu, že jsem ho jednou zapomněla u kamarádky a ona mi ho vrátila až po mnoha letech, když ho objevila mezi pozůstalostí hraček z mládí, které likvidovala.
    Je to asi týden, jsem přebírala své pozůstalosti z dětství a pejska jsem nasvítila baterkou,....a on pořád ve tmě světélkuje, a jak krásně jasně. Jóó,...vzpomínky,...jsou pod povrchem, ... zadřené v paměti.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tužko, toho jsem měla taky. byl to takový bílý westík, ne?

      Vymazat
    2. https://www.fler.cz/zbozi/svitici-detska-broz-psik-fosforeskujici-plast-7617692

      Vymazat
    3. Já měla zase takové botičky,brož. Hrozně se mi to líbilo hrála jsem si s tim večer pod peřinou,svítilo to.

      Vymazat
  43. Dnešní opera...
    Myslela jsem, že Mozartova Dona Giovanniho přeskočím, ale inscenace z roku 2011 je tak výborně obsazená, že jsem se začala dívat, a nakonec mě Mozart v tomto provedení získal i pro tuto operu! :-)
    Ramón Vargas, Mariusz Kwiecien, Luca Pisaroni (výtečný a hezký! Leporello :-)) Štefan Kocán, dámy jsem neznala, ale zpívaly úžasně (Marina Rebeka, Barbara Frittoli, Mojca Erdmann), řídil spolehlivě Fabio Luisi.
    https://www.youtube.com/watch?v=LQxs8TYgakI
    Jen bylo trochu komické, že scénu s tzv. kukaněmi jsme již, jinak vyzdobenou, viděli v Doctoru Atomic a Peteru Grimesovi-asi se jeden režisér inspiruje od druhého :-)
    Tak zase zítra...

    OdpovědětVymazat
  44. Tužka napíše pro paní Alenu,...ano,...má modrý obojek, na něm červenou kuličku jako psí známku a vyplazený malý červený jazýček.
    Lovila jsem plzáky,...dnes si jich rovných osm pochutnávalo na zelí,...to se jim stalo osudné,....

    Dobrou noc,....Tužka....když se rychle odsunu z účtu a publikovat,...tak mám naději k přihlášení,...jak na tom šipkou zevluji, tak je šmitec,....asi to bude v nějakém kontaktu,...neboco,..jsem počítačový analfabet,...nedokážu posoudit.

    OdpovědětVymazat
  45. V Asii prý k práci zneužívají opice. Britské obchody stáhly sporné zboží
    4. července 2020 17:50
    "Několik britských obchodních řetězců stáhlo kokosový olej a další produkty, obsahující kokos. Vedly je k tomu informace sdružení na ochranu zvířat PETA, podle nichž v některých asijských státech jsou ke sběru kokosových ořechů využíváni cvičení makakové. Každý z nich je schopen denně sklidit až tisíc ořechů, zatímco člověk zhruba 80.
    Na Twitteru se pro zastavení prodeje takového zboží vyslovila v pátek snoubenka britského premiéra Carrie Symondsová, která patří k ochráncům přírody. Později se ještě obrátila na Tesco s výzvou, aby se připojilo také..."
    http://jdem.cz/fgnz68

    K tomu pár komentů:
    - Měli by okamžitě zarazit prodej medu. Slyšel jsem, že se při jeho výrobě zneužívají včely.
    - už je to tady... Makak Lives Mater! Teď před nima budem muset poklekat...
    - Takže pár britských obchodních řetězců neodebere kokosové produkty, které sklidily opice. Za tři týdny neodebere kokosové produkty, které sklidili "barevní", za další tři týdny neodebere kokosové produkty, které sklidily ženy. Před Vánocemi nebude nikde k dostání kokos, zatímco jeho pěstitelé budou v lednu plavat do Evropy.
    - Brzy už zakážou i orbu pomocí koní. A těm opičkám brzo přiznají i volební právo, to by bylo, aby demokrati ty volby nevyhráli.
    - Už hoří Zoologické zahrady a prodejny chovatelských potřeb?
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psí spřežení dotyčným ale možná nevadí.
      A zchlastat se při závodech takovýchto psích spřežení. Nebo po návštěvě cisrkusu.

      Ono je na tom asi pobuřující hlavně to, že jde o primáty, tedy mnohem bližší člověku živočišný druh než např. je kůň, vůl, slon nebo chrt či kohout. Představte si totiž, že by člověka někdo zotročil, nutil ho pracovat až 9 hodin denně (a to v režimu monotonní práce)...nemluvě o tom, že by ho někde , v nějakém ústavu, pro tyto otrocké úkony předem zacvičoval.
      Hrůza pak pomyslet na to, že by někdo člověka držel v nějakém lágru a tam na něm prováděl " lékařské" pokusy !!! Vykřikujíc však do eteru , že je to konáno v zájmu vědy a pokroku !!!
      Nebo že by lidé běhali po stadionu jak chrti, například za něčím koženým, jenom v trenclích a ve tričku , jen tak - žádný kokosový ořech by jim nebyl odměnou. Nic by nedostali , ani nažrat.

      Můj kolega kdysi prohlásil, že pro opice by by bylo katastrofou, kdyby se naučily mluvit. Musily by pak začít chodit do práce, tam vydělávat si na živobytí, na doktory, na právníky, na učitele, na bankéře, na exekutory, na rozvody, na důchod ....a v poslední řadě i na hrobaře a faráře.
      Opice schválně nechtějí se naučit mluvit.
      Nu - jak vidno na makacích, stejně je jim to prd platné.

      Umějí vůbec opice rozpoznat komín, přechod...anebo hydrant ?

      Vymazat
    2. Makakove určitě umějí, vy možná ne.
      Jako bližší člověku určitě by kokosy netrhali, kdyby se jim nechtělo.
      Zelené kecy fanatiků nenahradí racionalitu rozumných lidí.

      Vymazat
  46. Odpovědi
    1. Lidská blbost dosáhla hranice viditelného vesmíru.

      Vymazat
    2. Mnoha lidem vadí,že tam není to slovíčko too. Dokonalost se skládá z maličkostí,ale dokonalost není maličkost.

      Vymazat
  47. Prevzato
    Na lives hovno matter

    OdpovědětVymazat
  48. "Umějí vůbec opice rozpoznat komín, přechod...anebo hydrant ?"
    Halogene,

    Už před několika málo desítkami let byly konány pokusy se zaměstnáváním holubů.

    Měli třídit diapozitivy na ty, na kterých je alespoń jeden člověk a na kterých není nikdo.

    Ukázala se poměrně vysoká chybovost, ptáci sice bezpečně poznali diapozitivy, na kterých člověk byl, ale o některých se zatvrzele domnívali, že tam člověk JE, ačkoli tam zcela zřejmě nebyl nikdo.
    Až po několika týdnech se ukázalo, že na diapozitivech je třeba dlaň ruky ve vzdáleném okně budovy, jak stahuje roletu... a tak podobně.

    Posléze byli holubi trénováni k rozeznávání vadných kuliček do kuliočkových ložisek. Byli postupně schopni zjistit i nepatrné odchylky tvaru či velikosti, neustále se zlepšovali ... až jednoho dne začali vyřazovat skoro polovinu kuliček.
    Ukázalo se, že jako vadné vyřazují i ty, na kterých byl otisk prstu, viditelný pouze pod stereomikroskopem.

    Poté byl naštěstí pracovní nábor holubů ukončen - lidští kontroloři propadli komplexům méněcennosti.

    Pokud holubovi vysvětlíte co je hydrant a co komín, nabeton to zvládne.
    (Ani makaky nepodceňuji, přestože mnozí už vlivem člověka zblbli).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supr, tak Vy jim to teda vysvětlete a já to následně ověřím - jestli to pochopili minimálně tak dobře jak zdejší Elf-mann.
      Mnou podepsaný diplom ale dostanete pouze pokud zaškrtnete všecky přechody. Bez toho nejede vlak do Prahy , ani nepřilítne holub do huby.

      Takže holuby na vskutku pečlivou a bedlivou kontrolu ložisek a na policejní identifikaci podezřelých ....No a žáby na včasné doručování poštovních zásilek ?
      S lidmi je legrace, kam se na ně hrabou opice.

      Jednou naučíme makaky hrát Ligu Mistrů, víte co se ušetří peněz ? Jen takový Ronaldo bere tolik , že by se za to daly pořídit tucty tankerů po vrch naložených banány nebo ořechy.
      Pokud by pak makaky - fotbalové hvězdy nikdo nenaučil podvádět a sázet (ne stromky - tikety !!!) , stal by se ze sportovně-sázkařského byznysu opět sport. A to by byl velký skok vpřed pro celé lidstvo !!
      Od makaků se jednou mnohému znovu naučíme.

      Vymazat
    2. Přátelé, je vidět, že Cyril a Metoděj tu zanechali opravdu viditelnou stopu. Dnešní debata nemá chybu. A poslat ty dva víc na východ, film Planeta opic by byl realitou o))

      Vymazat
    3. V jedné africké vesnici naučili opici past kozy. Ráno vyvedla 20 koz na pastvu a k večeru přivedla do ohrádky. Jednou ráno opice se vrátila z pastvu rozčilena pro kozu, která kvůli poranění zůstala doma, a donutila ji dojít na pastvu. Opice uměla počítat určitě aspoň do dvaceti.

      Vymazat
    4. Vypadá to, že aspoň jeden makak trefil Halogena kokosem do hlavy.

      Vymazat
  49. Dnes Donizettiho Don Pasquale v postarším vydání.
    Nevadilo by, že záznam je z roku 1980, ale na pódiu se v tomto přímém přenose objevil klub padesátníků a šedesátníků, což tak nějak koliduje s představou o tom, že:
    „Starý mládenec don Pasquale si svému příteli doktoru Malatestovi stěžuje, že jeho synovec Ernesto odmítá bohatou nevěstu, kterou mu vybral, a místo toho si chce vzít mladou chudou vdovu Norinu.“
    Norině (Beverly Sills) je 56 let, Ernestovi (Alfredo Kraus) je 53 let, 6ediný mladík je představitel doktora Malatesta (Håkan Hagegård), tomu je 35 let.
    Což o to, zpívají výborně, pan Kraus do role zaskočil za jiného, nemocného zpěváka, a zpíval jímavě, jen ta věková umanutost Met mě štve.
    Jinak jsem byla zvědavá na paní Sills, doposud jsem ji znala jen z audio nahrávek, přečetla jsem si její životopis, byla to schopná žena, ve všech ohledech. Škoda, že v Met se prosadila až v pozdním věku. Norina byla její poslední role v Met.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Beverly_Sills
    Operu v tomto provedení jsem si ráda poslechla, ale na koukání to není, stačí audio záznam, ten je opravdu dobrý!
    Jinak operou provázel milý hlas Petera Allena, ten znám právě z audio nahrávek. Zajímavé snad je, že pan Allen zasvěceně provázel rozhlasové posluchače živými přenosy z Met 29!! let.

    OdpovědětVymazat
  50. Pondělí - svátek - výročí Mistra Jana Husa.
    V Noře nadále pusto.
    Že by krtky odradili anonymní blbečci, co tu hrdinně každého kritizují?
    Kašlete na ně, krtci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krtci nejsou žádná ořezávátka! Jen zřejmě mají každý svůj program. Já byla na Slovensku, dnes jsem zalévala a plela a tak vůbec, teprve se zamračilo a tak si můžu sednout a odpočívat.
      A víte, že upálili Jana Husa před šesti sty pěti lety?

      Vymazat
    2. On to i náš elf pěkně fláká, jeho oblíbené echo jej dezorientovalo články jako
      https://echo24.cz/a/StZJS/video-cernosska-milice-zada-zborit-nejvetsi-svatyni-bile-nadvlady
      https://echo24.cz/a/S7Lkt/evropska-komise-lituje-preslapu-sve-sefky
      https://echo24.cz/a/SrZE5/francii-sokoval-brutalni-utok-na-ridice-autobusu-ktery-odmitl-lidi-bez-rousky
      a on náhle neví, z které do které...

      Vymazat
    3. Jo, u toho řidiče fakt nejde uhodnout, kdo ho skoro zabil (nebo zabil).
      Vodítkem tak snad může být fakt, že:
      - vrazi neměli jízdenky;
      - útočili v přesile X na jednoho (u nás se tomu říká "cikánská férovka");
      - nerespektovali pravidla země, kde žijí;
      Ale před tím byli jistě slušní a nenápadní, zdravili sousedy a ...

      Vymazat
  51. Pan Pohanka má na Idnes dobrý blog:
    Vydržte, běloši! Už brzy budete v USA menšinou a čeká vás sladký život!
    https://michalpohanka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754021
    „Nic lepšího vás nemůže potkat, konečně nebudete muset dřít, abyste měli úspěch, ale budete se přednostně dostávat na školy i do zaměstnání a za rasistické kecy vás v práci povýší. A to všechno i víc možná už v příští dekádě!...“
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A černí policajti vám přišlapnou krky do zaduseni.

      Vymazat
  52. Jak v trenýrkovém království vařili HDP
    https://finmag.penize.cz/ekonomika/268167-jak-v-trenyrkovem-kralovstvi-varili-hdp

    OdpovědětVymazat
  53. Tužka napíše,...jak jsem psala, že jsme chodily první červencovou neděli na pouť,...tak součástí té poutě byla mše za Jana Husa. Ta mše byla vždycky odpoledne,...venku, pod lipami. Kněz v jednoduchém rouchu církve Husitské, stůl s černým ubrusem a aplikací rudého kalicha, začal obřad písní,....Hranice vzplála, tam na břehu Rýna a na ní umírá věrné vlasti syn,...vím, že v původním textu je ....dálné vlasti syn. Jenže tenkrát se zpívalo věrné,...kněz to i zdůraznil vždycky,...nějak slovy, že jsme věrni odkazu mistra Jana,...a vždycky přidal ten jeho citát o pravdě.

    Díky knězi a díky vyprávění podrobností z tohoto období,...tak znám celý příběh,...a i příběh stejně statečného následovníka. Ten byl upálen na stejném místě 30.5.1416.
    Jeroným Pražský odmitl dát katovi úplatek, aby mu po zažehnutí hranice zlámal vaz, a odmítl i zavázání očí,...slovy,...Kdybych se bál, tak bych Mistra Jana do Kostnice dobrovolně nenásledoval.
    I on obhajoval Husovo učení,...i on byl plameny umlčen,....pomník nemá. Věděl, co ho čeká, do Kostnice se odebral až po upálení Mistra Jana.

    A vy se ptáte,...kdo v těch plamenech,...toť Mistr Jan, toť nejvěrnější Čech.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  54. A já zase popíšu svůj noční zážitek s operou.
    Rossini, to je Bůh!! A jeho Jezerní panna mě doslova ohromila, doslova jsem propadla kouzlu koloratur, už minule mě uchvátila Semiramis a teď La Donna del lago...
    Navíc Floréz i další tenor (John OSborn) jsou prostě úžasní, DiDonato (Elen) zpívá jak anděl...
    Hned v úvodu Elen potká krále Jakuba, který zabloudil a vystupuje inkognito – zve ho, aby jel s ní v loďce do bezpečí, k její rodině (je to Walter Scott a Skotsko, samý kilt - :-)):
    Scendi nel piccol legno (v jiném podání)
    https://www.youtube.com/watch?v=tnn-weab4Y4
    A za chvíli pak zpívá Malcolm, kterého Elen miluje, svižnou árii „Oh, quante lacrime“:
    https://www.youtube.com/watch?v=ISRaMgjs-FY
    Malcolm je kalhotková role pro alt, ale zde opět vše vkusně uděláno.
    Otce Elen, známého povstalce a protivníka krále Jakuba, zpívá fakt fešák chlap, Oren Gradus, bas.
    Král Jakub (Floréz) Elen miluje, ale je to marné…
    „O fiamma soave“
    https://www.youtube.com/watch?v=CORDAVhi3vI
    Přichází další nápadník Rodrigo (Osborn), též touží marně, dva špičkoví tenoři zpívají s paní DiDonato tercet – neuvěřitelné výkony
    https://www.youtube.com/watch?v=W8_MNdIKflw
    Nakonec vše dobře dopadne. :-)
    Úžasný operní zážitek!!!
    Celý den jsem se na to těšila a teď si to ještě pouštím znovu – nádhera, blaho!
    Napíšu si o tuto operu pánovi a Marii to nabídnu, možná se koukne…

    OdpovědětVymazat
  55. Tužka napíše pro paní Alenu,....mockrát jsem četla, jak se lidé vyznávají z kouzelných okamžiků, které jim poskytuje hudba. A potkala jsem dost lidí, kteří si hráli a zpívali jen tak pro radost každý den.

    Na jednom privátu měla paní bratra, který byl rovněž milovníkem hudby. Kdykoliv byl u ní na návštěvě, tak hrál třeba několik hodin na piáno a zpíval,....všechny žánry,...od lidovek až po opery, i středověké chorály,...prostě, co ho asi napadlo,...nebo ho o to požádali,....nevím,....nikdy jsem u toho nebyla,...jen domem se rozléhala hudba a jeho zpěv,...zda to bylo bezchybné rovněž jsem nemohla hodnotit,...i když, když někdy někdo chytne falešný tón, tak to opět, jen někdy, poznám.

    Jednou na Velké Pardubické jedna nejmenovaná operní diva špatně nasadila státní hymnu,....no a pak jsem si druhý den v novinách přečetla mainkatou, trochu jedovatou poznámku, že se Velká Pardubická vydařila, až na tu hymnu. Měla jsem radost, že i moje uši hudebního totallaika zachytily tu chybu.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  56. Tři dny jsem nazapnul komp, ale četl jsem si tady. Tři dny bylo vedro a 3 dopoledne jsem v potu tváře šlechtil jižní stěnu:

    https://imgur.com/VC50qdh
    https://imgur.com/LiChvaW

    Nedělní odpoledne bylo beskydské, prubnul jsem koleno a šlo to, 20 000 kroků bez úhony:

    https://imgur.com/BZWJbI7
    https://imgur.com/7XzzoG1
    https://imgur.com/yo1ZHfe

    Partyzánští potomci drhli pomník na Travném, fotil jsem je s jejich svolením:
    https://imgur.com/52pL7ej
    Dole jsem se dověděl, že v řadách partyzánů byli i kriminálníci, kteří své kolegy vraždili:
    https://imgur.com/NUwwqAN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku, práce vám jde od ruky, je radost se podívat na vaše fotky.
      Kámen, ve kterém jsou rýhy, pak rozštípnete?
      Dobře, že vás už noha nebolí.

      Vymazat
    2. Rýhy se odseknou a vznikne rovná plocha. Godulský pískovec se neštípe po ortogonálních souřadnicích, kvádry nemají pravé úhly - musím jim někdy pomáhat neférovým způsobem, abych hodnotný velký kámen nepokazil.

      Vymazat
  57. Pěkně se ochladilo. Začínají zrát meruňky, alesdpoň to nebude moc rychlé. Stejně jich letos mám tak na přímý konzum, budou déle k použití. Taky rajčata, cukety a okurky začínám sklízet, oběd ze zahrádky je skvělá záležitost :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás včera odpoledne. Před kaufem 28,5°C, po kaufu 16,5°C. To byla paráda. K tomu 8mm deště. Začíná kvést lípa. Třešně shnily, jahod bylo asi 20, višní je cca 100 ks. Ale zelené švestky lámou větve.

      Vymazat
    2. A já minulý týden, když jsem přijížděla na chatu, nakoupila okurky a cuketu! :-)
      Pak jdu na záhon a koukám, rostou tam cukety a okurky! Dcera mi hubovala, ona je pyšná na své výpěstky... no, má pravdu, nějak jsem to nedomyslela. Teď už jíme své.
      Liška má pravdu, to je nejlepší čas, když jsou pochoutky ze zahrady na stole.
      Mám nový, výborný angrešt, nabízela jsem zeťovi na ochutnání, vnuk u nás stál a povídá: "Já angrešt nejím."
      Já na to: "Jak to, vždyť jsi ho ještě nikdy neochutnal?"
      Vzala jsem jeden velký plod a roztrhla ho v půli, ukázala se dužnina se semínky, vypadalo to jako malý fík...
      On se chudák rozplakal - svářela se v něm touha to ochutnat, a jeho tvrzení, že to nejí. Plakal zoufale, my se museli usmívat. Povídám mu: "Tak pojď a jen si lízni, uvidíš, jestli ti to bude chutnat nebo ne, jíst to nemusíš..."
      On si vzal dvě půlky do ruky, stčil do toho jazýček a za chvíli si to dal do pusy celé. A teď loudí každý den angrešt a rybízek.
      Připadlo mi to moc dojemné, proto o tom píšu...
      Já už druhý den sbírám šišky z borovice (mám jich plný ohromný zahradnický vak, kdyby mi tak rodily jabloně). A čistím části zahrady, kde jsem loni nechala vykopat živý plot a letos tam je takové "rumiště". je to plné plevelů, náletu, tak pleju a vysazuji trávu.
      Dcera dala do záhonu s kytkami semeínka "japonské zahrady", tak nám tam kvetou různé bylinky a kytičky.
      https://i.postimg.cc/MGjGPTyB/japonska-zahrada.jpg
      Ale do květinového záhonu se to nehodí, člověk nepozná, jestli to kvete plevel nebo bylina :-), asi jí udělám místo jednoho živého plotu záhon na příští rok - dáme tam zase "japonskou zahradu" a další veselou sadbu.
      Třebas Strakonickou louku:
      http://jdem.cz/fgn2z5
      Jo, a ještě sem dám fotku naší nové kuchyně:
      https://i.postimg.cc/QMg2dZDP/kuchyne1.jpg

      Vymazat
    3. Strakonickou louku vidím poprvé a musel jsem se podívat i podruhé.

      Vymazat
  58. Tak jsem vyrazila za kulturou,do té Litomyšle,je tam ten Smetanův festival a k tomu různě po městě 14 uměleckých del. Mezi nimi též solární klavír,na desce je panel a spoustu drátů a převodů,příručka říká Magický sluneční klavír hraje sám podle jakési neznámé minimalistické partitury v duchu Philipa Glasse. Prostřednictvím solarniho panelu je však oním robotickym hráčem samo slunce.
    Stála jsem u něj dost dlouho,slunce svítilo,ale klavír nevydal ani hlásku. Jestli ty soláry nejsou velký podvod.Nebo nevim,co je Philip Glass

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná měl klavír vypínač a někdo ho vypnul.

      Vymazat
    2. Gaia žije kulturně daleko víc, než já. Protože za kulturou vyráží!
      Určitě jste ztrávila v Litomyšli hezký den.

      Vymazat
  59. Dnes Pucciniho Bohéma s Michaelem Fabianim a Soňou Jončevou. Ta mě nějak irituje, nevím proč. A Bohéma mě nikdy nebavila, vím, že je to oblíbená opera, ale já si raději poslechnu pětkrát Pastorkyňu, než jednou Bohému.
    Jistě, je tam pár pěkných árií, třebas hned v prvním dějství: „Che gelida manina“:
    https://www.youtube.com/watch?v=--L3uqoQUV4
    A když už jsme u této árie, tak na youtube visí rarita – mladičký Pavarotti (štíhlý a bezvousý) zpívá tuto árii koncertně v roce 1965!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=mEptCT9rf-o
    Jinak dnes hlídám večer vnouče a ráno bude tedy brzy budíček, tak končím operní okénko. Včera jsem se dívala na Jezerní pannu dvakrát!, až do půl třetí v noci, to stačilo :-)

    OdpovědětVymazat
  60. Prázdninový blog, všichni jsou zaměstnáni létem! Měli jsme sraz z bývalého zaměstnání, sešlo se nás sedm a bylo to fajn. Já tam třeba byla od 1998 do 2013, tedy až na pár měsíců 15 let! Ovšem byla jsem OSVČ. Přesto jsem zde potkala spoustu zajímavých lidí a někteří jsou mými přáteli dodnes. Teď vařím na zítra, chci vyjet na houby. Vezmu psa a vyrážím. Třeba i něco najdu, ale není to podmínkou.

    OdpovědětVymazat
  61. Tužka napíše,....čtu si, prohlédla jsem všechny obrázky,....jste šikovní, máte to pěkné.

    Musím se taky pochválit,...i když, odměnou mi budou spokojeně přežvykující kozy a ovce.

    Většinu louky jsem postupně posekala a ve stodole na pokračování sušila,...ještě to není suché tak akorát, tak ještě se bude přehazovat.

    Soused má na prázdninách vnoučata,...jak přijela, hned přišla obhlídnout stodolu, zda si v ní budou moci hrát,...ještě ne, ještě musí seno dosychat, pak ho teprve složím do patra,...halt,...musí se zabavit jinak,...seno má přednost,...až se v zimě stádo koz a ovcí bude zajímat, jak jsme je zabezpečili,...

    ....jsi zodpovědný za to, cos k sobě připoutal,...řekla liška Malému Princi,....

    Zodpovědnost,....i votomtoje často v životě.....když vám nezodpovědný blbec zkříží životní cestu,..to je pak dílo se z toho vyhrabat,...pokud to vůbec je v možnostech,....

    Dnes mi uzrála první meruňka,....prubla jsem ji,...snad jich do neděle dozraje tolik aby bylo na koláč,....kynutý,...tvaroh, kousky meruněk navrch, a sypanka,....už se těším,....když jich bude zralých málo, doplním rybízem,...rybíz se sladkým tvarohem je rovněž výborná kombinace,....tak si to plánuji,...doufám, že mi do toho nic nevstoupí,....pfujpfujpfuj, abych to nezazdila. Tak.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  62. Tužka napíše,...u baráku na trávníku mám palouček,...uprostřed, jako kus louky, kterou skoro do podzimu nesekám...slouží jako lákadlo pro včely, čmeláky, hmyz na opylování hlavně jabloní. Na něm jsou jarní, letní i podzimní druhy planých kvetoucích rostlin. Teď krásně okatě kvete hvozdík kartouzek. K tomu rdesno, řepík, starček, kontryhel,...jistě i heřmánek a rmen, meduňka, dobromysl, tolice, druhy jetelů, sléz,....a trávy v mnoha druzích,...a včel je opravdu málo. Zato chrousti se činí,...to jsou specialisti na okusování poupat. Kvete mi i pár jedovatých bylin,...a pod nimi už několikrát leželi ráno omámení chrousti,...opět se jim to stalo osudným,...už obohatili kompost.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  63. Dnes se pěkně rozjely b-boxy v kydech.. z mobilu. Ale už končím, práce volá.

    OdpovědětVymazat
  64. Dnes má svátek Nora – tedy i všichni různě hluboce a často zanoření krtci, ať už všemi vítaní či právě nikoliv. Užijme si ho.
    Jak si tak na přeskáčku čtu loňské Vlasty, co dostávám co půl roku od sestry, došla jsem i k říjnu, kde byla v přehledu o životě o životě Karla Gotta v roce 2000 uvedena tato píseň:
    Abraxas - Karel drogy nebere
    https://www.youtube.com/watch?v=yT85_fVmxXw Znal ji tu někdo? – já tedy ne, ale drogy také neberu a už ani tu mariánu nezkusím.
    „Mám se dobře a dobře to snáším…“ – bylo na smutečním oznámení 86-letého pána co motto. On si to nenamlouval, žil tak. A v jiné Vlastě byl článek o paničce, co se živí mimo jiné numerologií. Není-li někdo se svým životem spokojen, může si možná nechat spočítat, jak si změnit jméno. No nekupte to.
    Jinak u nás nového nic – jen nám někdo „pomohl“ sklidit 5 m největších brambor, něco cibulí a 3 česneky.
    A naše staré i letošní slepice se bez větších problémů zesocializovaly.
    Mějme se, jak chceme - zdravím tímto všechny včetně Anny, i když si to asi nepřečte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi brambory česnekem a cibulí by mě to naštvalo.Plus že to asi udělal někdo,koho znáte a v sousedství žijete.

      Vymazat
    2. Máte tam fotopast? Když ho zveřejníte, budete stíhána.

      Vymazat
  65. Malinký výcuc z technické zprávy pro stavbu rodinného domku na Ostravsku:

    "....Na základě geomorfologického členění ČSR (T.Czudek a kol., 1972) se zájmováoblast nachází v provincii Západní Karpaty, soustavě Vněkarpatské sníženiny, podsoustavě. Západní Vněkarpatské sníženiny, celku Moravská brána, podcelku Oderská brána, okrsku Bartošovická pahorkatina. Jedná se o plochou pahorkatinu budovanou pleistocenními sedimenty kontinentálního zalednění a fluviálními a eolickými sedimenty. Pahorkatina má periglaciální reliéf tvořený plošinami, širokými rozvodními hřbety. Lokalita se nachází ve svahu nad nivou Odry. Nadmořská výška se pohybuje okolo 220 - 245 m.n.m.

    Geologické poměry - Kvartérní pokryv je reprezentován fluviálními štěrky hlavní terasy Odry, v jejich nadloží leží velmi mocná poloha glaciálních sedimentů sálského zalednění (písky a jíly), shora krytá polohou sprašových hlín. Místy se vyskytují proměnlivě mocné antropogenní navážky. Předkvartérní podloží reprezentuje neogén karpatské předhlubně. Konkrétně se jedná o miocénní (spodní baden) vápnité jíly s podružnými vložkami písků. Hluboké podloží (kóta cca -600 m) je tvořeno horninami produktivního karbonu, konkrétně spodními hrušovskými a petřkovickými vrstvami spodního ostravského souvrství....."

    Toho jsou 2 stránky A4. Kdo to čte? Nějaký úředník? K čemu mu to je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten svah nad nivou Odry,toho bych se trochu bála. Možná alibismus,až to ujede tak řekne ja vám to říkal

      Vymazat
    2. Přírodní podmínky jsou základními a určujícími podmínkami lokalizace obytných ploch.
      Vyplývá to z fyziologických nároků na bydlení, z možností realizace a provozu obytných
      celků.
      Jedná se o:
       geologické: zakládání, ev. sesuvy, výskyt surovin, seismicita,
       geomorfologické: svažitost, výškové členění, konfigurace terénu,
       hydrologické: podzemní a povrchové vody, jejich čistota, agresivita apod., záplavová
      území,
       klimatologické: teplotní proměny, srážkové proměny, inverze, větrné poměry,
       pedologické a biologické, tj. ekologické poměry a podmínky rostlinného krytu

      Vymazat
  66. Dnes má svátek Nora! Tak všem v naší noře všecko nej ;o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívám se, že Jaguška mě předběhla! Tak dobře, je rychlejší, já dokončila oběd a zkusím ten les.

      Vymazat
    2. To má svátek Nora Ibsenová, ne naše.

      Vymazat
    3. Nora je nora, jedno zda Ibsenova, či ta naše, vyslovuje se naprosto stejně.
      Jinak nerostou, ale pohyb dobrý, pak jsem ještě posekala zahradu, takže jsem docela unavená, ale spokojená. A okurky už sklízím, ale jen nakladačky, salátovka bude tak za 3-4 dny. A hokaido se jeví velmi slibně :)

      Vymazat
  67. Studuji po očku asfalt, abych pronikl do tajů holuba. Asfalt přirozený = smůla skalní.... To jsem z toho paf i pif. Skalní je orel nebo kuna - ale smůla? Holub smůloskalní potom zákonitě nosí smůlu, je přenašečem smůly. Ještě zjistím, co je to smůla a kruh se uzavře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkamenělá smůla je jantar. Jantar je hnědý. Jantarovou komnatu ukradl Hitler. Za chvíli je dopídím k jádru holuba.

      Vymazat
    2. Smůla též může být šlamastyka. Šlam bych věděl, to je uhelný prach proměněný v kal, nejlépe vyjetým olejem.

      Vymazat
    3. Jantar je jantarový,je to specifická barva

      Vymazat
  68. Kroměřížsko je nebezpečný kraj... BJ by mměla být obezřetná.

    Policisté na Kroměřížsku zastřelili jednoho ze dvou psů, kteří utekli ze špatně zajištěné zahrady a zaútočili na pošťačku a staršího muže. Druhého psa policisté postřelili. Napadený muž skončil v nemocnici.
    Majitelka měla obě tibetské dogy na svém oploceném pozemku u rodinného domku v policií blíže neupřesněné obci. V úterý dopoledne je vyvenčila, pak ale dobře nezajistila plechová vrata. Když nebyla doma, psi utekli na ulici.
    „Venku pak jeden z nich skočil na poštovní doručovatelku a následně oba zaútočili na šestasedmdesátiletého místního muže, kterého povalili na zem a kousali ho po celém těle,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby ten pán (76) byl správný muž, měl by u sebe nůž. Mě napadnout pes, tak se nerozpakuju. Nevím v 76, ale to budu ještě větší asociál.

      Vymazat
    2. Zase mi to sežralo příspěvek, už několikrát....
      Tady prší, vytrvale, nebudeme muset dnes rozhodně zalévat.
      Dcera přijela v poledne a prý: "mami, jeď do sousední vsi do sekáče, dnes tam je vše za dvacku!".
      Tak jsem se tam po obědě vypravila a nakoupila si plno oblečení na chatu (trička, kalhoty a tak, přes zimu jsem tak nějak přibrala...).
      Teď jsme dve hodiny courali v pláštěnkách venku, protože vnuk miluje projíždět kaluže na koloběěžce.
      Večer mám dnes operu, která se mi neomrzí nikdy - Verdiho Trubadúra.

      Vymazat
  69. Spisovatelé se ozvali proti „cancel culture“ – kultuře ničení, boření či přesněji řečeno „kultuře“ profesní a společenské likvidace.
    http://jdem.cz/fgn3v4
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/toto-neni-liberalni-spolecnost-volaji-americti-umelci-a-nejen-bili-muzi-111788
    Rowlingová sama je v palbě sociálních sítí za to, že si dovolila naznačit, že menstruují pouze ženy! Rozumíte tomu? Reagovala na twitteru na šetření, jaké slovo navrhnout pro „lidi, co menstruují (people who menstruate). Žertovala a komolila slovo „ženy“, jakože to ne a ne uhodnout., Transky, co se nenechaly přeoperovat, ale "cítí se být muži, se na ní vrhly a hrají hru na slepičí klobanou. Ovšem Rowlingovou nemůžou finančně zničit. Další ano.
    A já to speciálně Rowlingové přeju, ať si ochutná svou polívčičku. Nemůžu jí zapomenout, jak bez znalostí našich reálií a problematiky nás ostouzela ve světě za klecová lůžka. Zničila tím život desítkám či stovkám rodin a desítkám ústavů, co se mají dnes a denně potýkat se stokilovými blázny a autisty.
    Někdo k tomu napsal: „Vždyť jste s tím sami začínali a nastartovali to. Třeba ostouzením Česka za "klecová lůžka", bez znalosti kontextu, bez informací, na dálku. Chytrolínství se vymklo z kloubů a válcuje planetu. Každý, komu narostla na krku hlava, radí odborníkům a specialistům, jak mají co dělat..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A k tomu nabízí vynikající rozbor Marek Kechlibar v článku: Anatomie mazací kultury
      https://pravyprostor.cz/anatomie-mazaci-kultury/

      Vymazat
  70. Jak se pozná, že muslim je bisexuál?
    Bydlí společně s kozou i s ovcí. :-)

    OdpovědětVymazat
  71. Čtvrt července v tahu a já ještě nebyla na plovárně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio, dva roky vám šlo počasí na ruku, bylo tu jak ve Středomoří. Letos je návrat k normálu - chvíli hezky, chvíli leje.
      V pátek má být pařák, tak to využijte! :-)

      Vymazat
  72. Včerejší zadržení poradce generálního ředitele Roskosmosu Ivana Safronova a vznesené obvinění ze spolupráce s českými tajnými službami okomentoval na své facebookové stránce bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec. Podle něj jde o nečekané rozuzlení kauzy ricin a samozřejmě to podle něj nenechají bez povšimnutí čeští opoziční politici.
    Štefec ve svém příspěvku na Facebooku poukázal na přímé spojení bývalého zpravodaje ruských novin Kommersant a Vedomosti, který se specializoval na vojenskou a vesmírnou tématiku, Ivana Safronova a ruských diplomatických pracovníků, v červnu vyhoštěných z území Česka.
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=703571273547165&id=100016828963330

    Někdo k tomu píše: "...před časem jsem zde uvedl 5 variant, z nich druhá zněla "Ruská provokace s cílem odhalit zrádce ve vlastních řadách". Pokud se to povedlo, tak jsme se tedy vyznamenali. Elitní agent pryč. K této variantě jsem se klonil v případě novičoku, přiznám se, že v našem případě jsem ji nevěřil..."

    OdpovědětVymazat
  73. Teda jo, u Vidláka všeho znalých kydačů přibývá či se mi to tak jen zdá? Se mi z toho, co jsem přečetla, jeví, že dnes docela sjednocených. Ani já posoudit, co by se stalo s dětmi do nemocničních boxů umístěných, kdyby nebyly, opravdu neumím. Ani to, zda „nejde vypěstovat dobrou květinu“ bez těch správných genetických základů a výchovy, jak napsal pan Prpost. Je pravděpodobně mnoho výjimečných charakterních a schopných lidí, kterým jedno z toho či i oboje chybělo.

    To: Ládik!!!
    Vůči cizím psům jsem já obezřetná docela dost, ne tak naše Mišpule. Tuhle na jednoho baziliščího jezevčíka dokonce ani neštěkala a on ji – než jsem ji stačila zvednout, škrábl svými zuby do ocásku. Jeho páníček si asi myslel, že ho poslouchá, když ho nechal na volno. No, pamatovala si to celé dva dny, teď už opět řve přímo úměrně k velikosti psů na dálku.
    Fotopast či jinou, třeba vykopanou, na políčko pořizovat nebudeme. „Lidičci“ to tak většinou mají, že co není oplocené (či i tak), je všech a ještě to, co se jim nehodí, pošlapou a natě neuklidí. Utopit se proto nepůjdu, voda je studená – hlídat tam celé dny také ne. Snad to opět pomine, každoroční jev to při námi pěstovaném sortimentu není.

    To: Gaia
    Na plovku Vás to netáhne či proč? Sochy u Vás vystavované si prohlédnu znovu – u toho klavíru jste opravdu slyšela úplné ticho? Možná právě ono je ten správný (a můj oblíbený) minimalismus.

    To: Liška
    Když tedy slavíme s Norou pouze my dvě, tak na (ku) zdraví, Lištičko! Nejraději chůzi – i když dnes už na ni u nás s hafuškami nedošlo. Paseme se na dvorních malinách (Mišpule o ně na rozdíl od našeho prvního pudla zájem nemá), zda jsou na stromě stále ty dvě zelené meruňky zkontroluji zítra.

    Všem hezký večer a dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozkvétá mi orchidea, slavím s ní. A vůbec, tolik krásných věcí venku, natrhala jsem lišákovi tak krásnou luční kytku, že až přecházel zrak, ani v květinářství mi takovou neuvázali, a to jsem dala přitom 500!

      Vymazat
  74. Využívám snad každý den své houpací závěsné křeslo, sousedka i přátelé mi je "závidí" a každý by je chtěl. Jsem i hezky opálená, jak si je užívám. Byl to jeden z mých nejlepších nákupů!
    https://dreveny-zahradni-nabytek.eu/zavesne-houpaci-kreslo-z-ratanu-imperia-hnedy-polstr ... vypadá podobně, ale mé je šedé :)

    OdpovědětVymazat
  75. Paroubek zase trefně glosuje současnou politickou situaci:
    http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/babisova-vlada-covid-19-okd
    "... Část protivládních sdělovacích prostředků se snaží viníka udělat z vlády a konkrétně z premiéra Babiše. Je to nesoudné a také velmi nespravedlivé. Pokud někdo nechal horníky, kteří jezdí do práce dopravními prostředky, ve kterých byli těsně namačkáni na sebe, pokud je někdo nechal hromadně se převlékat bez potřebných odstupů od sebe ve společných šatnách. Anebo je po „šichtě“ nechal sprchovat ve společných umývárnách bez potřebných odstupů od sebe, nebyla to vláda ani premiér Babiš. Byl to management firmy, nejvyšší i střední, který o tom věděl a který proti tomu nic nedělal. Museli to přece vědět i okresní hygienici, kteří ovšem nad těmito skutečnostmi zavírali oči...
    ...A že proti tomu neprotestovali horníci? To je jednoduché, nechtěli přijít o práci. Jsou to většinou tátové od rodin a rodiny od nich čekají, že přinesou domů vydělané peníze. Nemohou si dovolit výpadek v příjmech..."

    OdpovědětVymazat
  76. Odpovědi
    1. My už začaly sklízet, no vždy tři čtyři okurky, žádná kila...

      Vymazat
  77. Dnešní opera - Verdi: Trubadúr. Starší nahrávka z roku 88 se známými zpěváky té doby: Pavarotti, Milnes, Marton a Zajick.
    Tedy upřímně, slyšela jsem lepší živé audionahrávky z 50. a 60. let z Itálie i odjinud...

    Dorota Zajick (asi Zajíčková..) se v první árii „Stride la vampa“ teprve rozezpívávala,
    O moc lépe zněla tato árie třebas v podání Fiorenzy Cossotto
    https://www.youtube.com/watch?v=k_r8rYqueLA
    A o MOC lépe ji zazpívala i naše Jana Sýkorová ve Státní opeře před pár lety! Plný, sytý hlas ve všech polohách, tajemný tón
    https://www.youtube.com/watch?v=ofnn8F0RHvo

    Zpěváci jsou zase spíš předdůchodového věku, než že by to byli dva synové hraběte Luny (jak nakonec v tragické opeře vyjde najevo) a mladá panna Leonora. No, ale přes to se operní posluchači dokážou přenést.
    Zatímco v duetech i tercetech prvních dvou dějství jim to občas zaskřípalo, jeden z posledních „Parlar non vuoi“ jim vyšel ohromně a skoro jsem slzela. Nádhera!
    https://www.youtube.com/watch?v=pWI02flkSiM
    A pak úžasný závěr „Prima che d'altri vivere“ (tady je to zachyceno i s děkovačkou)
    https://www.youtube.com/watch?v=6n04MdRUo3M
    Trubadúra považuji za jednu z nejlepších Verdiho oper. A je to i jedna z mých nejmilejších.
    Ovšem, v současnosti by se asi měl zakázat, protože je rasistický!
    Vezměte si, že hned v úvodu vypráví Fernando, velitel stráží o historii rodiny hraběte Luny:
    "Váš předchozí pán, hrabě Luna, byl požehnán dvěma syny. Chůva vždy spávala u kolébky mladšího syna. Jednou ráno, když se probudila, víte, koho viděla stát u kolébky?
    Cikánskou babiznu, co na sobě měla symboly čarodějnictví! Ta upřela na dítě zlé oči a chůva křičela, volala o pomoc. Přiběhli sloužící a stráže a hnali babiznu pryč. Baba se hájila, že prý chtěla dítěti věštit budoucnost! Lhářka!
    Brzy na to chlapec dostal horečku, slábl, chřadl, byl očarován! Čarodějnici potrestali a upálili, ale ona před smrtí poručila své dceři, aby ji pomstila! Mladší syn hraběte v té době tajemně zmizel a na místě, kde čarodějnice shořela, našli ohořelou dětskou kostřičku!.."

    Všichni pak volají proticikánská a protičarodějnická hesla!
    Takhle tu svobodu, pravdu a lásku neuchráníme, libtardi! Zakázat, povalit sochy Verdiho a slovo "trubadúr" vymazat ze slovníku! :-)


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílý kůň bývá většinou cigán - a tak to je v pořádku.

      Vymazat