19 června, 2020

KRTINEC č.465

202 komentářů:

  1. Začala jsem se dívat na detektivní seriál Endeavour.
    https://www.csfd.cz/film/342565-endeavour/prehled/
    Hned první díl je o operní zpěvačce, sám detektiv je milovníkem opery... :-)
    Myslím si, že pár sérií bylo nadabováno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Endevoura jsem už viděla celého před časem, je to moc pěkný seriál! Jen se divím, že jste ho ještě neviděla - mám dojem, že právě od Vás jsem na něj měla tip. Ale to je jedno. Zaznívají tam i moc pěkné melodie, někdy motivy z originálů, zpracováno Barrington Pheloungem, velice zdařile. Shaun Evans je kouzelný jako človíček i jako policista, je to velice dobře natočené - ostatně myslím že i ohlasy diváků jsou výborné. Hned bych brala další díly!

      Jinak - zdravím Jáchyma s holubem jistě na rameni, moc ráda ho zase čtu, i když při velkém stesku po Vás třech (i s Ládikem, případně teď i s dámami...) někdy zajdu i do Kydů.

      Také mám problém s Norou, všude mi připojení funguje, a sem mi to nenačítá. Snad je to přechodné.

      Vymazat
    2. Jo, asi jsem vám to doporučila, kdysi jsem to viděla a teď mě znovu nadchl první díl, o operní zpěvačce...

      Vymazat
    3. :-) Vzpomínám si, hezky to začalo. Je tam dojemná scéna se zpěvačkou.

      Vymazat
  2. Nevšiml jsem si, že čas a pan domácí oponou trhli, takže kopíruji.
    (ještě je v minulé noře jeden přípodotyk pro Ládika)
    -------------------
    JÁCHYM25 června, 2020 14:23

    Ládiku,
    dík za doporučení na božkovské třtinové víno.

    Ale jsem jihočeský nacionalista a tudíž musím hájit barvy slavného jindřichohradeckého rumu, který nám podlá EU přejmenovala na tuzemák. Plzeň-Božkov byl odedávna považován za hnízdo výrobců nevalného plagiátu jidřichohradeckého rumu s lodičkou.

    Dnes hradečáci prodávají lidový tuzemák osmatřicetiprocentní (zřejmě na export do méně vyvinutých krajů, např.příostravska) a pak kvalitní čtyřicetiprocentní, pro domácí okresní trh.
    Protože zde nemáme zavřené doly a tudíž ani propuštěné horníky, kteří v okolí Ostravy dřou pod bičem otrokáře na třtinových plantážích, vyrábí se náš rum z kvalitních vybraných brambor.

    Nicméně jste mi připomněl, že mi minulý týden došel, Což má za následek sníženou psychickou odolnost například vůči některým zvláště vysokotučným výrokům Čmouda. Ne že by mě to rozhodilo - ale připadám si jako bezplatný brigádník na pracovišti, které jsem opustil před bezmála třemi desítkami let.
    Tehdy jsem míval za pobyt pod jedním stropem s psychopaty (a romským etnikem)dokonce příplatek!

    Prostě - nějaký rum si koupit musím! Ony i mnohé výroky Gai jsou na panáka, ale tam ji omlouvám, že je to bývalá učitelka, která se krutě zmýlila při volbě povolání.
    Přitom se mohla plně realizovat jako dozorkyně v ženské věznici, vyhazovačka v erotickém gayklubu nebo exekutorka.
    Ale mám ji hořce rád, zvyšuje mi odolnost proti sousedce (taky učitelka).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaia se s tím nemaže... :-)
      Jsem ráda, že jste se zase objevil v Noře!

      Vymazat
    2. Už mám plachetnici nastudovanou, okoštuju. Ale teď už ne, návštěva odjede a sám asi flašku neotevřu. Mezi námi - všechny rumy byly 35-40%, taková voděnka, a ještě zapité něčím sladkým. Nic pro našince. Ale darovat se to dá, flašky jsou pěkné, z tlustého skla, mají rumové tvary a budí dojem solidnosti. Nahoře huj.. uvidíme tu plachetnici - abych nehaněl dopředu.

      Vymazat
    3. Co se pije kolem Bajgaru? Jaké flašky tam leží? V Jižních Čechách by mohla být i kaprovice s ocasem. Je to neprobádaný kraj - tam by se pionýr z Ostravy mohl dočkat mnoha překvapení.

      Vymazat
    4. Bajgar šéfoval (šéfuje ?) ostravské OSA.
      Chtěl na jeden koncert amaterských kapel (s vlastní tvorbou) - zadarmo. Vyhodili ho hned ze startu.

      Ládíku, i např. církevní lesy jsou soukromé.
      V Drakově udělali (loni to tak bylo) závory tak, že pěší se musí pěkně sehnout (ještě že nemusí po kolenou) , obejít lze ztěžka. A vozíčkáře asi musí vyložit a znovu naložit.

      Vymazat
  3. Z mnoha hudebních zpracování biblického námětu o Samsonovi si za několik staletí udržely životnost pouze Händelovo oratorium a Saint-Saënsova opera. Samson a Dalila (u nás dáván až po skladatelově smrti) nese podle Hostomské znaky velké francouzské lyrické opery s mohutnými ansámbly, a také wagnerovské hudebně dramatické principy (práce s motivem, orchestrální výstavba, způsob hlasového projevu po stránce deklamační). Při poslechu si tedy máme co ověřovat :-)

    Námět je režií údajně pojat jako „střet mezi silnou spiritualitou a potenciálně ničivou sexualitou“, což má korespondovat s dnešní dobou. Na mě představení ale působilo spíše málo zaujatě až chladně (navzdory kýčovitě vybarvené scéně), vřelý výraz dal své roli asi nejvíce francouzský tenorista R. Alagna, který mi ale hlasově připadal trochu rozkolísaný. Zato nasadil vysokou laťku francouzské deklamaci, a přiznám se, že sledování opery se u mě proměnilo především v pozorování zvládání tohoto jazyka u pěvců. Velmi se mi po všech stránkách líbili Laurent Naouri v roli velekněze a Elchin Azizov (filištínský král Abimelech). Také Dmitrij Beloselskij v roli hebrejského starce zněl velmi dobře. Mezzosopranistka Elina Garanča odzpívala bez úhony, ale také bez vášně a zaujetí – kdybych nesledovala titulky, vůbec bych netušila, v jakém citovém rozpoložení a o čem zrovna zpívá. Přitom na ní stála velká váha konfliktu.
    V hodnocení zhruba souzním s p. Drápelovou v iDnes: https://www.idnes.cz/kultura/hudba/metropolitni-opera-samson-a-dalila.A181021_122822_hudba_era

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě nakonec dnes opera minula.
      Měla jsem den-blbec s dobrým koncem.
      Napřed jsem zapomněla, že vnuk měl začátkem týdne svátek, nějak jsem si myslela, že až zítra, proto jsem přece dnes jela do viroviště pro dárek...
      Když jsem zjistila svůj omyl, volala jsem snaše a domluvila se, že k nim zajedu a dárky mu předám. Cestou k nim (přes celou Prahu) se mi začalo něco dít s autem, špatně se mi rozjíždělo a začala být cítit jakoby spálená guma, pořád víc. Naštěstí u nich byl před garáží soused automechanik, tak jsme otevřeli kapotu a - byla to spojka. Ptal se: "Jak jezdíš? Držíš nohu na spojce víc, než je nutno?"
      Já se musela přiznat, že ano.
      Je to zlozvyk a vznikl tím, že když jsem řídila s mužem jako spolujezdcem, často jsem na křižovatce špatně zařadila (trojku místo jedničky) a ono mi to chcíplo. Muž vždy zuřil, nebo se mi posmíval, já už z toho měla obavy, tak jsem si zvykla raději na křižovatce zařadit jedničku a držet spojku. A tak jezdím dodnes... Závěr: spojka vydrží, ale musím zlozvyk změnit.
      V tom telefon: "Kde jsi, všichni čekáme jen na tebe?"
      Ježišmarjá, měla jsem být dnes na návštěvě u dobrých známých, chystali rybí hostinu, a já jsem na to zapomněla... Tak do Billy, rychlý nákup i s kytkou jako omluva hostitelce... a na návštěvě do jedenácti. Špatný dojem jsem napravila svou historkou o vratech na parcele, cizím neštěstím se lidi nejvíc pobaví! :-)
      Byl to prima večer.
      Když jsem od nich vyjížděla, myslela jsem intenzivně na to, že na první křižovatce hned musím na červenou vyhodit rychlost, dát nohu na brzdu... a tak jsem se tam hrabala, když blikla zelená, a přitom jsem si neuvědomila, že když odbočuji vlevo, musím dát přednost protijedoucímu vozidlu, byl to autobus a minuli jsme se o fous.
      Tak jsem zastavila tam, kde šlo stát, a uklidnila se - dál jsem jela opatrně, abych neudělala v noci ještě nějaké neštěstí, dojela jsem na chatu, s baterkou jsem zalila :-) a teď jsem vlezla do postele. Takže o Samsona si napíšu pánovi a pokusím se ho ještě dodatečně shlédnout. Pokud to nevyjde, díky za vaše hodnocení, Marie.

      Vymazat
  4. A zase jsou 2 hodiny a musí se jít chrápat. Dnes byl Morgan s jablečnou šťávou. Příště bude plachetnice, ale ne zítra.

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě napíšu, že když jsem jela v tramvaji, každý měl roušku... na Klárově přistoupil chlápek s bílým vlasem i fousem, stál vedle mne, začal telefonovat, jeli jsme tak asi stanici, koukám na něj a on to byl kandidát na presidenta, komunista generál Pavel, a bez roušky. Tak jsem k němu promluvila: "Na vás se pravidlo v MHD s rouškou nevztahuje?" Bylo mu to trapné, hrabal se v aktovce a roušku si nasadil.
    Dál jsme mlčeli.
    Mimochodem, on je malé pivo, jestli má 175, tak je to moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řád zlatého lva26 června, 2020 07:40

      Alena zachránila tisíce mrtvých jako Babišova vláda.
      Díky Aleno, díky vládo,fuj generále.

      Vymazat
    2. Tenhle kus má velkou šanci sedět na hradě, ještě ho navlíknou do nažehlené uniformy, aby budil zdání autority. Zkrášlí stěny škol... táta komunistický špion.. on sám chodil na vojenský gympl s Topolánkem v Opavě a pak na VŠ do Vyškova - stal se komunistou. Pak obrátil korouhvičku, převlíkl sako... je to typ "par excellence" do dnešní doby. Křivák, zrádce, prospěchář.

      Vymazat
    3. Jezdím tramvají hodně, a kolikrát se mi stalo, že jsem si v roztržitosti zapomněla roušku nasadit (nebo zase venku stáhnout). U nás to řidiči hlídají. Ale jste odvážná, připomenutí bych ocenila. Snad poděkoval.
      Tuhle se za mnou ob sedadlo ozvalo trojí kýchnutí, hotový výbuch - a ovšem, pán měl roušku pod krkem. V té chvíli bych ho přerazila, i kdyby o žádnou pandemii vůbec nešlo.

      Vymazat
  6. Slavný režisér Kusturica drsně vystoupil v Moskvě: Sovětské vítěze války ukazují jako katy
    http://jdem.cz/fgnvh8
    „Slibovali nám, že budou ochráněny všechny kulturní rozdílnosti, a nakonec to dopadlo tak, že jsou chráněny pouze sexuální rozdílnosti. Co se týče přehlídek, poslední dobou jsou v centru pozornosti hlavně přehlídky hrdosti, proti kterým já nic nemám. Ale idea našeho přežití je spojena s něčím jiným, a to je přehlídka velkého vítězství,“ uvedl.
    Podle něho dnes dochází k paradoxu, kdy sovětští představitelé a jejich současní ruští následovníci nejsou zváni na velké oslavy konce druhé světové války, ale jsou označováni jako poražení a kati..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řád zlatého lva zatím ne26 června, 2020 07:50

      stačí vyznamenání Za zásluhy.
      Kdybych byl Čech, volil bych Zemana,“ říká Kusturica. Teď mu prezident dá vyznamenání./Hlídací pes/
      Na vyznamenání navrhl jeden z nejvíce uznávaných odborníků na kulturu/ hned po jáchymovi/ Foldyna.

      Vymazat
    2. ještě, že toho Foldynu máme.

      Vymazat
    3. V zemi, odkud všechny tyhle zvrácenosti pocházejí, začínají mít sami hodně velké problémy. Vítr se brzy obrátí. Jen nevím, jestli se další revoluce chci dožít, ty dosavadní mi stačily.

      Vymazat
    4. Mají trochu problémy26 června, 2020 14:04

      Sibiř stále hoří - vítr se obrátil, v Covid čestné třetí místo, katastrofou zasažený Norilsk atd.
      A čerstvě:
      Ruský rubl klesá proti USD na nové historické minimum. Kurz rublu poprvé překonal hranici 41 rublů za dolar.
      (Reuters)
      Dobrá zpráva
      Ruští poslanci schválili změnu ústavy. Umožňuje Putinovi znovu kandidovat.
      Putin nehodlá vládnout věčně, ale jen doživotně.

      Vymazat
  7. Leje jak z konve všechno bude plesnivé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou rozdíly... já jsem musela včera zalívat. Dnes zase jasno, nebe bez mráčku.

      Vymazat
    2. Fleming na plísni zbohatl. U nás se o to pokouší Člověk v plísni, musíte z deště též něco vytřískat. O víkendu bude horko na plovku.

      Vymazat
  8. Jáchyme,
    někde jste nedávno psal o Vašem přechodu z klasické jihočeské potrubní pošty na mobilní telefon. Mohu to opravdu, ale opravdu doporučit. Včera jsem přešel z dřevěného ajfonu LP 2013 na letošní model a cítím změnu. Myslel jsem, že znám realitu, ale nový ajfon má realitu rozšířenou. Do té jsem se zatím nesnažil proniknout, musím se nejdříve obrnit (brňáci mají náskok). Hlavně, že už nemusím vytáčet čísla tím kolečkem a učit se telefonní seznam zpaměti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku,
      té rozšířené reality se právě děsím.
      Mně naprosto stačí k těm nejčernějším myšlenkám i realita, zúžená mým limitovaným IQ.

      Vymazat
  9. Fajnová zakázka na víkend:
    Domov důchodců pro 86 lidí, personál na denní směnu 23 osob, na noční 4 lidi. Investor - soukromá osoba (jméno, příjmení). Nejspíš dobrý byznysplán.

    OdpovědětVymazat
  10. Ládiku,
    náš bohatý kraj, přetékající obyvatelstvem s technickou invencí byl průkopníkem mobilních telefonů už v době, když ostravaci na bańu klopali.
    Což mimochodem okopírovali od afrických připrchlíků, které omylem považovali za čerstvě vyfáravší horníky.
    Tito afričtí věrozvěstové s sebou přivezli tamtamy středního dosahu.

    My Jihočeši z okolí Kardašovořečicka jsme první používali mobilní telefony!
    Nepotřebovaly lithiové baterie ani nabíjení.
    Jednalo se o převratnou inovaci potrubního telefonu, kdy potrubí bylo nahrazeno hadičkami. Na zádech jsme nosili naviják s klikou a velký plechový trychtýř, potřebný k zesílení zvuku na úroveň propasírovatelnou tenkými hadičkami.

    Bohužel se naše ekologické mobilní telefony tehdy nerozšířily díky intrikám agentů firmy Nokia.
    Velký úspěch má naproti tomu produkce kapříků, na které stojí, resp. v současné chvíli padá, tuzemský podnikatelskopolitickoexekuční průmysl.

    Spiknutí plzněbožkovského rumovaru s jihoamerickými plantážníky, kteří jim dovážejí odpadní třtinovou melasu za účelem výroby Vámi oblíbeného psychotropního nápoje považuji sice za těžký úder, nicméně dříve nebo později zvítězí Darwinův přirozený výběr a pijáci jindřichohradeckého rumu z ušlechtilých brambor opět v populaci převládnou!


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen Jihočeši.
      Podle knihy Svět našimi smysly jsme si s kamarádkou sestrojily telefon. Dvě membrány a provázek, fungoval na vzdálenost našich obydlí, asi 80 m. Jen si už nejsem jistá, jestli šel zvuk po provázku, nebo jsme tak křičely... ale myslím, že to fungovalo.

      Vymazat
  11. Včera jsem (teď nekecám) pod vlivem Ládikovy rumové propagandy skutečně navštívil podnikovou prodejnu místní světově proslulé výrobny alkoholických nápojů, která se mj. zabývá i výměnným obchodem s jinými alkoholickými centry.
    Původně jsem čel zakoupit pouze 40% jindřichohradecký rum, prodávaný pod potupnou EUznačkou tuzemák.
    Nakonec jsem si odnesl nejen toto tradiční mléko starců, ale rozhodl jsem se provést srovnávací studii: Fruko nyní dováží i pravou skotskou whisky, kterou plní do vlastních půllitrových flašek.
    Dále dováží (i s flaškami) populární ukrajinskou značku vodky. Podle prodavačky a zákazníků je prý jemná, u mně se však umístila na posledním třetím místě. Pil jsem horší (např. chalupářskou), ale stejně ji budu používat jen s džusem či kolou.
    Jindřichohradecký rum je TÉMĚŘ v předkoronavirové kvlalitě, nicméně se i zde projevila uspěchanost ve výrobě - je méně uleželý, firma nyní zběsile vyráběla antikovidovou desinfekci a zřejmě do jihočeského národního nápoje vkládala méně lásky.

    Nicméně v JH stáčená 40% skotská má (s přihlédnutím k ceně 150 kaček za půllitr) překvapivě vysoký poměr cena/výkon.
    (Zvláště když ji člověk prokládá tím jindřichohradeckým rumem a ukrajinskou vodkou v přibližně stejných cenových kategoriích.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně když vás dnes nebolí hlava a obejdete se bez kyblíku :-)

      Vymazat
    2. Naše severní rumovary umí přistaršit výrobek ultrazvukem, až o 12 let. Klidně se dá takto udělat pálenka z roku 2012, koroňák nekoroňák.
      Pochybuju, že máte skockou visky. To bude určitě opět melasa s dubovou trestí, možná přímo s kůrou, vyluhovanou v hemoroidálních jihočeských vanách. Tak, jak kubánky šulají na stehně doutníky habana, tak je přece jihočesko známé hemoroidy rybničných rybářů, tlačících před vánoci sítě z ledové vody tak, že jim praskají žíly u konečníků.

      Vymazat
  12. Jedeme do viroviště poobědvat a rozloučíme se s návštěvou (ještě mají ráno..). Dám něco lehkého pod roušku (bryndák).

    OdpovědětVymazat
  13. Rum " X0" - nemá chybu, před rokem flaška někde kolem 1100 ,- (VO Bartida, u Stodolní ). Oficialni nazev Plantation Barbados XO 20th Anniversary 0,7l.

    Jinak jestli nevíte, tak " díky" andělské dani se samozřejmě musí do dlouho zrajících rumů další rum přidávat, takže ty " - náctileté" rumy třeba brát s rezervou.
    Takový 30 letý by se totiž jinak docela smrskl.
    Fakt dobrý, kdo zkusil, pochvaloval si.

    Před dvěma roky koupil známý rum za 35 000,- Jak dopadl - to nevím. Ale prý jsou ty limitované serie docela dobrou investicí.
    Štamprle za 5 hadrů, no neber to !
    Kdysi Škromach ve třech během hoďky utratili za rum tři tácy, nic moc.

    OdpovědětVymazat
  14. Rum jedině o prázdninách! A že už dnes mnohde začaly, tak jednu letní porťáckou, taky se Samsonem. Připlula ke mně náhodou a je dobrá.

    Samson, Redl, Janoušek - Sto barevných slov (Živé vystoupení) Porta Country & Folk festival
    https://www.youtube.com/watch?v=aS-IpFKN4Os

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já piju jen Cinzano,kdyby mě chtěl někdo pozvat.A o Vánocích vaječný koňak.Kdysi jsem si dělávala domácí a v tom bylo půl litru rumu na 8 žloutků, čtvrt litru šlehačky a 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka. Za tyden svátků 3 kila nahoře

      Vymazat
    2. Gaio, recept na domácí vaječňák mám už drahně let, ale při pohledu na kalorickou nálož ingrediencí na výrobu nikdy nedošlo. Když je hotový, tak to tak nevypadá... :-) .. a možná že ho ti výrobci i trochu šidí..... :-)

      Vymazat
    3. Ano,kupovaný má místo žloutků ečka a smetana tam podle norem EU ani nesmí být.A místo rumu trochu lihu.

      Vymazat
    4. To je jedno, do hrobu musím jít zhuntovaná, jinak by se mi tam ani nechtělo.

      Vymazat
    5. Gaiu bych na návštěvu pozvala hned, ona by byla levná, moc nejí, nepije...
      Já teda rumová pralinka nejsem, vaječný koňak bych nepozřela, ale v šampaňském bych se klidně koupala ☺

      Vymazat
    6. Šampaňské taky můžu,to jsem zapomněla

      Vymazat
  15. Pedagožka tmavé pleti z prestižní britské univerzity v Cambridgi čelí ostré kritice a výhrůžkám smrtí poté, co napsala na Twitter, že na životech bílých nezáleží s dovětkem, že nejde o bělošství. Twitter výrok akademičky Priyamvady Gopalové smazal, ta jej však napsala znovu. Dodala, že si za ním stojí. Univerzita v Cambridgi se za ženu postavila.

    aby v zápětí

    Při násilném incidentu ve skotském Glasgow podle serveru BBC zemřeli tři lidé. Zatím není jasné, co se na místě odehrálo. Pobodán byl údajně nejméně jeden policista. Policie ujistila veřejnost, že má situaci pod kontrolou a že jí momentálně nehrozí žádné nebezpečí.

    Jsou to divné časy...

    OdpovědětVymazat
  16. Tužka napíše,...a bude hůř,...je jich tu hodně,...a vítači nezahálí,....vítají a obohacují Evropu a další řezníky na lidské maso a amaterské průzkumníky po domácku vyrobené munice.

    A jakmile se ozvete, a dokonce byste chtěli bránit jejich vstupu do rodné země,...tak píší po internetu a řvou na mítincích,....jste rasistííí.

    Ať si tam za nimi do jejich zemí jedou,...chlapi budou mít pro ně cenu osla a ženská čtvrtiny velblouda,...nic jim nebrání, vítačům, aby si svůj život obohatili,....já o žádné obohacení nestojím,....a moje rozhodování se řídí tímto postulátem.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  17. Ultrazvuk a chlast:
    Ošetření ultrazvukem provádějí i zdejší palírny, ke kterým si sousedi vozí zákvas z jablek, hrušek či švestek.

    V malém jsem to vyzkoušel - a prokazatelně to funguje!

    vlastním ultrazvukovou čističku z Lidlu.
    Do ní naleju trochu vody a do vodní lázně postavil nádobku (v mém případě plastový kelímek)s chlastem.
    Tentýž chlast si odleju do štamprlete, abych mohl porovnat chuť.

    Postupně a opakovaně spouštím ultrazvukovou čističku (nesnese delší zátěž, nutno nechat vychladnout.)

    Opatrně po lžičkách ochutnávám - ovšem pozor! Šnaps se působením ultrazvuku mírně zahřeje, je třeba ho ochladit na teplotu kontrolního vzorku.

    Účinek je zřetelný.
    Zkoušel jsem to i u malých dávek vína.
    I zde se chuť mění. Nicméně občas i negativně - některé vůně či jemné chuťové tóny mizí nebo se posouvají jinam, takže by víno i vlastní Liška nepoznala. Což může být i pozitivní u vína nižších cenových kategorií.
    Rozhodně doporučuji zkusit zakoupit ultrazvukovou čističku z Lidlu a oddat se degustování.

    V případě neúspěchu si můžete v čističce alespoń vyleštit rodinné stříbro, sbírku snubních prstenů z minulých manželství či vypadané zlaté zuby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíte a tady ultrazvukují každou těhotnou ženskou 3x a povinně

      Vymazat
  18. K dnes asi nejvíce probranému – už jsem jednou dávala:
    Skety feat. Vojta Dyk - Alkoholická
    https://www.youtube.com/watch?v=cMLkqFOIsYk Můj jedinec tvrdí stále, že není rasista, ale barevného nic nemusí – víno ale máme oba rádi červené. Spotřeba opravdu minimální - jen u rodinných setkání. Na čokoládu nemá alkohol žádný.

    To: Ládik!!!
    K Baltu na 1 až 2 noci? Jste mnohem větší drobný hýřil než já.
    V deštivém týdnu jsem si prohlídla, kam se možná také vypravíte. Mě nikdy to těch končin netáhlo nic, tak případně přeju krásné počasí a těším se na fotky. Já bych šla takhle – pokud půjde celé osazenstvo Vašeho přibližovadla či se vypravíte sám, tak veřejná doprava funguje ve všední dny často, ba i ve volné dny by to šlo.
    https://mapy.cz/turisticka?planovani-trasy&x=19.3182792&y=49.1636231&z=14&rc=9s9M-xTcd59tASRik3b0lxTpOf&rs=osm&rs=osm&rs=osm&ri=1041784254&ri=1067268525&ri=1002737659&mrp=%7B%22c%22%3A132%7D&xc=%5B%5D&rut=1 Nás to zatím na víc dnů netáhne nikam – a to jsem si na Zoneramě pořádala 16x prázdniny s vnučkami (vždy od jejich 3 do 13 let a mimo V. Tatry jen jednou v Branné).

    To: Liška
    Ano, jsou to „divné časy“. Ale kdy nebyly? K hodnocení současných a srovnávání s minulými nemám dostatek hodnověrných vědomostí a informací.
    Jak si pořádáte fota Vaší princezny Vy, Lištičko? Čas utíká rychle - za rok už jich máte jistě plno. Moje milá sestra má mnoho papírových podrobně popsaných alb nejen s potomky, ale i z cest bez nich, k tomu já už se nedostanu.
    Jinak obdiv Vaší paměti , jak jste si vzpomněla i na jiný „kabát“ pana Chlora, když se při návratu sem připomněl jen jedním.

    Pozdrav všem – připrchlo nám dnes ve dvou vlnách mm 19, včera jsem na políčku opatrně okopala 7 pidi petrželí a dva kopry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic není jisté. Ve vzorové zemi koroňák vesele roste a já nemám ambice ho chytat někde v ojčyzně s americkou základnou.

      Vymazat
  19. Nieco na podvecer a vikend.

    https://www.youtube.com/watch?v=T647itX4nIg&list=RDT647itX4nIg&start_radio=1&t=93

    https://www.youtube.com/watch?v=-tgvidRPdj8&list=RDT647itX4nIg&index=2

    https://www.youtube.com/watch?v=MmxqAGmAttU

    https://www.youtube.com/watch?v=2AJ4i4S_fP8

    a trochu stavnatejsie prevedenie jednej z vyssie uvedenych:

    https://www.youtube.com/watch?v=6Vc-Ctt64uk

    OdpovědětVymazat
  20. Z netu:
    "Byli jsme obdarováni Lavičkami Václava Havla. K uctění odkazu Václava Havla žádáme ještě Lahvičky Václava Havla..." :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 6 skleniček vína a 3 panáky denně? Žádné extrémní pití, míní ministr zdravotnictví
      Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/politika/74869-6-sklenicek-vina-a-3-panaky-denne-zadne-extremni-piti-mini-ministr-zdravotnictvi/

      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcSMV_pW68A4p7SAnxtOK9EaXGiSNjdZBmtKEA&usqp=CAU

      Vymazat
  21. Ad: Jachym

    V minulom krtinci ste na konci spomenul p. gaiu. Myslim, ze sa za posledne roky, po ukonceni fungovania debat na ACZ pod Stejskalom a prechode (nechtiac ma pri tom napadlo nieco dvojzmyselne, zeny prepacia) do Nory pani gaia tak trochu zatrpkla, ci ako to povedat. Jej slovnik je drsnejsi, priamejsi, sem tam posobi ten slovnik az tak chlapsky. Kdeze su tie casy, ked "laškovala" o koralkach okolo tela (teda, pokial mi pamat sluzi, tak presnejsie okolo pasu)...:-)))

    OdpovědětVymazat
  22. Massenet, Manon. Met 2019. Stejná režie, jako jsme viděli s Netrebko a Beczalou nedávno. Hlavní představitelka – Lisette Oropesa – se mi líbila mnohem více než Netrebko, nejen hlasově, ale i herecky. Snad v tom hrál roli i věkový rozdíl, ale Oropesa pro mě byla mnohem spontánnější, přirozenější, v projevu byla lehkost (a ovšem i lehkomyslnost) mládí, později i půvabná mondénnost, bez ztráty citovosti. Krásný čistý hlas, perlivý ve výškách a koloraturách a světle sytý v celém rozsahu, pro mě posluchačský zážitek.
    Des Grieux Michaela Fabiano byl z mého pohledu méně výrazný hlasově i herecky, ale také velmi dobrý. Víc k opeře nenapíšu, několikrát jsem při ní usnula – projevilo se nevyspání z dnešní noci, dlouho jsem nemohla usnout.
    Tak dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla také moc spokojená a Massenetova Manon se mi líbí víc než Pucciniho. V prvním dějství je hudba taková hravá...
      Paní Oropesa je mladičká Manon s jiskřivým hlasem, panu Fabianu promíjím pleš a orientaci, zpívá pěkně a je mladý!:-) Jen je trochu toporný na scéně, ale to se obrousí.
      Ve skutečnosti vypadá Fabiano takto:
      https://www.youtube.com/watch?v=QmbeoO3LEY4
      Tak dobrou noc a zítra zase u opery!?! :-)
      Přidali nám týden... :-)
      Šmarjá, snad se nebudeme denně koukat na operu až do Vánoc? :-)

      Vymazat
    2. Já třetího odjíždím a pak dál to budu mít rozlítané, takže v červenci se určitě dívat nebudu. Nebo jen výjimečně.

      Vymazat
  23. Amíci budou odškodňovat černochy za 250 let. Tak to my cigány za 1000 let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to nemá cenu reagovat, říkám, že svět se zbláznil...

      Vymazat
    2. Cigani u nás otočili?

      Vymazat
    3. Tak nám to vysvětlete

      Vymazat
    4. Už se stalo před časem, ale marně. Cigany nikdo nikdy nikam nepřivezl, natož aby je někdo zotrocil. Měli byste se vrátit do školy k doplnění základních znalosl

      Vymazat
    5. znalostí.
      Zvláště Ladik s vykřičníky.

      Vymazat
    6. Oni nechtějí nic za vožení,ale za diskriminaci. K té se hlásí i cikáni.

      Vymazat
    7. Za otroctví. Nebýt toho, nikdy by se do Ameriky nedostali.
      Když je tam bílí navozili, jsou za černé historický zodpovědní, a ne je systemove diskriminovat.

      Vymazat
    8. Cigáni byli diskriminováni vždy, hlavně tím, že po nich někdo chtěl práci. Museli proto kočovat a teď zase nemohou kočovat, stát jim nedává povozy (nebo auta) a svobodu v počínání. To je nejen materiální újma, ale zejména omezování svobody. To je stejné, jako v USA. Nemohli se rozlétnout po kraji pro slepice a husy, pro šperky a koně a nevím, co ještě, nejsem cigánolog. Jenže USA = náš vzor a nemáme černochy na očkodňování, nejblíže jim podobní jsou cigáni. V severských zemích mají Saamy, ti mají alespoň výhradní právo na morušky.

      Vymazat
  24. Vnutili mi dalšího ruma, Malteco. Ten ale počká na konzumaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to asi k Vašim dnešním jmeninám nebylo, Ládiku!!!. Nejste-li už pravda malinko přejásaný, že. Co "zážitkový" a možná už i zažitý oběd?
      Co nejpříjemnější svátek s Vašimi blízkými milými lidmi přeju, hudbu si vyberte dle vlastního uvážení a můžete se s ní s námi třeba i podělit. Či i o léčivé ticho.

      Vymazat
    2. Jaguško, včera jsem na to myslela a ráno zapomněla! Taky přeji panu Ládikovi hezký sváteční den, jedno, zda s rumem nebo bez ;o)
      Byla jsem v lese, rostou babky, hledala jsem v habrovém kozáky, ale ještě nerostou. Nebo neumím hledat. Ale bylo horko, utekla jsem, ani na zahradě jsem dlouho nevydržela. Vařit nemám komu, tak koukám na pohádky. Ani psovi se venku nelíbí, je tam 33° ve stínu, otevřel si do chodby a leží na dlažbě.

      Vymazat
    3. A jak jsem psala, že nebudu vařit, tak krom spaření rýžových nudlí, jsem opravdu nevařila, ale použila jsem vařené hovězí maso a udělala thajský salát. Teď jej chladím a zítra bude úplně nejlepší! Zázvor, limetka, paprika, cibule, česnek,rybí omáčka, chili, nakrájená mrkev a kedlubna na nudličky žilien, pálivá omáčka..., to vše je naprosto osvěžující! Jestli bude i zítra jako dnes. Ale i kdyby nebylo ;o)

      Vymazat
    4. Ach, liško! Kdybych tak byla zlatou muškou, už bych nenápadně seděla na salátu a pochutnávala si (a dávala pozor, abyste mě neplácla :-)).

      Vymazat
  25. Jáchyme,
    u nás si štěbetají i konipasi na střeše, že dnes bude na Bajgaru vlnobití. Bouře nebývalé síly a přívaly z nebes i 50mm/hod, tak přivřete střešní okno, ať nezrezne stepler!

    OdpovědětVymazat
  26. Už začne svítat27 června, 2020 13:25

    Před sedmdesáti roky probíhalo v této zemi běsnění proti Miladě Horákové a spol.

    Už začne svítat
    Jdu hrdě s hlavou vztyčenou
    Petice lidu


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše uvědomnělost se dotýká nebe! To se nevidí, vážně. Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů!

      Vymazat
    2. Byla to statečná žena27 června, 2020 15:08

      " Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů!"

      Ta liška nebude z křemene
      Ta liška bude z kádrů

      “Krajský výbor KSČM Praha důrazně protestuje proti zkreslování a přepisování historické pravdy a proti rozdmýchávání antikomunistické nenávisti, která je opět vyvolávána v hlavním městě.”

      "Smrt Milady Horákové byla mimořádně krutá. Nebyl jí rychle zlomen vaz, jak to bylo u poprav oběšením běžné. Katův pomocník naopak pomalu tahal za lano přivázané za její nohy, a velmi zdlouhavě ji tak udusil. „Věznily ji dvě diktatury a ta z nich, u které by člověk jen pár let po strašné válce čekal větší respekt a snad i slitování, se zachovala ještě strašněji, proradněji a zbaběleji. Umučila ženu, které se bála jako čert kříže ne proto, že by byla krutější a bezohlednější, ale proto, že dokázala pozvednout hlas a popisovat věci tak, jak ve skutečnosti byly. A toho se komunisté bojí dosud. "

      Vymazat
    3. Sorry jako, kádrově jsem na tom byla velmi zle, soudruzi mě vyšetřovali, dokonce zavřeli na půl roku, já totiž proti nim vystupovala v době, kdy měli moc pevně v rukou, vy statečný, když už se třicet let může! Trapáku! Ostatně znáte moje jméno, tak si mě najděte! Jsem v archívech jako ta pro režim problémová , vy fízle jeden! Takoví, jako jste vy, tam nebudou, ty vymazali! Miladu Horákovou si neberte do úst!

      Vymazat
    4. Ptáci už se probouzejí – začíná svítat.27 června, 2020 15:49

      DOKUMENT: Poslední dopis Milady Horákové. Zdrcující text psaný tři hodiny před smrtí
      Forum24

      Vymazat
    5. "A nejhorší jsou trpaslíci! ty potvory vám vlezou všude a strašně rychle se množej"
      .....
      Kdyby Horáková vstala z mrtvých, první co by udělala by bylo, že by přišla zdejšímu trolíkovi natrhnout prdel od ucha k uchu.

      Pak by si odmotala špagát, pozvala pár brigádníků a šla znovu strhnout takzvaný mariánský sloup, stejně jako v roce 1918.

      "Protože vždy dokázala vždy popisovat věci tak, jak ve skutečnosti byly." A toho se kolaborantské tasemnice i jejich boubele a boubelové všech možných i nemožných politických barev bojí dosud.

      Vymazat
    6. ... bzučení mouchy v mých uších....Ale jde vám to pěkně, soudruzi. Bděte!
      Nic nového pod sluncem.
      V naší rodině byli voliči Československé strany národně socialistické,.
      27.6 bylo narození jednoho mého předka.
      Při této příležitosti se mluvilo i o M.H.
      Trochu piety k M.H. by Jáchymovi neuškodilo. Věk neomlouvá.


      Vymazat
    7. A jak se z vás stal ten fízl, vy nádobo dokonalosti, vychovateli náš jasný?

      Vymazat
    8. I vaše urážky..... bzučení mouchy v mých uších....Ale jde vám to také pěkně.

      Vymazat
    9. To nejsou urážky, to je fakt. Jste si toho sakra vědom!

      Vymazat
    10. Liško, nereagujte, nemá to cenu. Na to čeká a napíše další nesmysly... .

      Vymazat
    11. Odpovídám slovy Haremheba „Na zdi /vašeho/ paláce stříkám svou vodu"
      Máte utkvělé myšlenky
      Skočte si k Dr.Honzákovi. Víte proč.
      A slovo sakra "dáma" neříká.

      Vymazat
    12. A zase jste se prolátnul! Jasně, fízle, sakra se neříká ;o)

      Vymazat
    13. Liška ztrácí glanc,27 června, 2020 19:46

      který sice nikdy neměla, ale alespoň si na něco hrála.
      La farsa è finita .

      Vymazat
  27. Ládiku,
    protože vás považuji za topného a tím i potažmo klimatického experta,preventivně jsem opatřil čtyři z pěti svých střešních oken pojistnými protiuragánovými a protipřívalovými šńůrkami s karabinkou.

    (Páté okno je zároveň průlez pro kominíka, ten t.č. já ani kominík nepoužíváme.)

    Stepler nemá šanci zreznout, kromě toho, že je zvyklý na přívaly znoje je vzhledem k periodickému přehřátí džaulovým teplem rychleschnoucí.

    OdpovědětVymazat
  28. Snad to s Miladou Horákovou neskončí jako s Fučíkem
    https://josefhavranek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=753632
    "...případ mučednice - statečné protinacistické a protikomunistické odbojářky je veřejné známý minimálně už do Listopadu, tedy cca třicet let.
    Zatímco zmíněné roky, dokonce ještě loni , výročí odporné popravy proběhlo v naprosté tichosti – letos se s Miladou Horákovou roztrhl pytel...
    Najednou se probudili dokonce i bývalí komunisti!. Česko, mimo jiné, zaplavují jednotné, úředně schválené plakáty, transparenty a běda, když je snad nějaká instituce (FF UK) odmítne vyvěsit!" 8:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najednou se probudili dokonce i bývalí komunisti!27 června, 2020 17:15

      Probudili se i bývalí komunisté.
      I bývalý novinář z Halo novin
      I bývalý soudruh krycí jméno Bureš.
      Andrej Babiš
      @AndrejBabis
      ·
      ...Milada Horáková. Statečná žena. Každý musí obdivovat její neskutečnou odvahu a sílu. A každý musí odsoudit tohle totální zvěrstvo režimu. Vraždu nevinné ženy. Obdivuhodné ženy. Stalo se to před 70 lety a věřím, že si na to dnes všichni vzpomeneme....

      Pražský hrad - Kancelář prezidenta republiky
      @HradOfficial
      Věnec prezidenta republiky položili dnes k památníku obětem komunismu na pražském Újezdě zástupci KPR a Vojenské KPR.
      Jiří Ovčáček
      @PREZIDENTmluvci
      Babička vzpomíná na počátek června roku 1950:
      Proces jsme slyšeli s tatínkem v rozhlase.
      Měli takový zvláštní hlas...
      “Oni to snad mají naučené,” kroutil tatínek hlavou při poslechu rozhlasu.

      Vymazat
  29. V Glasgow útočil súdánský žadatel o azyl s psychickými problémy. Zabil tři lidi...
    Myslí-li si kdokoliv něco jiného, je odporný xenofob a rasista a měli by jej vyhodit z práce, vyloučit ze slušné společnosti, prostě zavřít a hotovo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu komenty z IDnes:
      http://jdem.cz/fgnvz5
      - Je to prosté. Kdyby Súdánec byl v Súdánu, nemohl by vraždit v Glasgow. A o tom to celé je.
      - Žádný terorismus. Pouze trochu emotivnější diskuze po africku. Dohnali ho k tomu zlí bílí, kteří ho málo krmili.
      - Súdánský žadatel o azyl se zřejmě doslechl, že kromě čtyřhvězdičkových hotelů, jako je Park Inn, existují i pětihvězdičkové, a oprávněně ho rozhořčilo, že ho do nějakého takového neumístili;
      - Hmm .. chtěl jsem si na mapě zapichovat špendlíky v místě podobných "družebních akcí", ale musím zřejmě sehnat rodinné balení.

      Vymazat
    2. Liško,
      jste nespravedlivá !
      Ten súsánský žadatel o azyl by - jak sám dobře věděl - nárok na azyl neměl.
      Z čehož OPRAVDU asi měl zákonitě psychické problémy - jako by měl v podobné situaci každý z nás.Dost možná, že byl ve své vlasti hledaným zločincem - ale to nevíme, a on to asi nemohl dokázat.Pak by mu totiž hrozilo po odmítnutí azylu určitě doma mnohaleté vězení, možná - pokud už vraždil i doma - i poprava. Takže - pokud by to snad byl prokazatelně vrah, určitě by ho domů z humanitárních důvodů nevrátili.
      Ale co si měl chudák počít, pokud chtěl zůstat a neměl důkaz ani o pronásledování, ani o tom, že spáchal trestný čin, za který by mu ve vlasti hrozil trest, obvyklý i v Evropě před několika málo lety ???

      To ho nutně muselo psychicky rozhodit.
      V rozrušení teď zabil tři lidi. takže nyní mu již deportace nehrozí, Doma by ho popravili za čerstvou několikanásobnou vraždu...psychiatrie ani humanita tam ještě nejsou na evropské úrovni.

      Takže nyní mu už vyhoštění zcela jistě nehrozí.
      Pokud se párkrát zdravě vyspí a pod dozorem psychiatra spolyká několik platíček pilulek, určitě bude za pár měsíců uklidněn uzdraven a nehrozí mu pak ani vězení, ani internace, ani vyhoštění. Držet ho pod zámkem by pak bylo nelidské

      Může pak třeba ...bojovat v Praze za ....nějakou vhodnou metropoli podle momentální globálněpolitické demokratické objednávky.




      Vymazat
    3. Jáchyme, že vy mu ten hotel (a nyní fešácký kriminál) v Glasgow nepřejete! :-)

      Vymazat
    4. Aleno, jaký fešácký kriminál?
      Není náhodou útočník z Glasgow po smrti?

      Vymazat
    5. Tak to musí střelce, hlavně pokud to byl policista (nedejbože bílý), okamžitě odsoudit! Takhle bychom tu rozmanitou společnost nevybudovali!

      Vymazat
  30. Nenáviděni svými dětmi. Senioři čelí týrání i v pečovatelských domech
    http://jdem.cz/fgnv24
    Tak to jsou dobré pohádky...
    Za prvé, málokdo jezdí do domova důchodců ve dnech braní penze, aby vytáhl z rodičů peníze, to by mohlo dělat leda tak pár dětí vojenských a policejních papalášů, co berou i výsluhu a mají důchod třicet tisíc.
    Jsou to jednoduché počty. Vezměte si průměrný důchod: 13-16 tisíc? Méně? No, to je jedno. Ale ve státním Domově důchodců, kde se tedy platí jen povinné minimum, stojí měsíčně pobyt asi 12 tisíc. Ze zákona. K tomu musí starému člověku zbýt 15 % důchodu, a to není na kafe, ale především na léky, které si důchodce dál hradí sám. A 300,- stojí jen, když si dá každý den z automatu jedno kafe.
    V soukromých DD se platí 20-30 tisíc měsíčně a to většinou naopak platí rodičům děti….
    Takže, co by kdo mohl stařečkům vzít? Ta pověst se traduje z totáče, kdy stát hradil pobyt v DD a lidem přitom šla penze.
    A za druhé, jak někdo správně podotkl v diskusi: Když je tatínkovi 92, tak dceři-synovi bude 65? 70? Takže ono to není o tom, jak sedmdesátiletého čerstvého důchodce utiskují čtyřicetileté děti, ale že o nemohoucího starce pečuje starý důchodce, co by mohl mít už sám nárok na péči druhých.
    K tomu dodám, že to se staráte vlastně o dítě, které ale přitom váží 80 kg a není fakt roztomilé. Ale je to svéprávný dospělý jedinec, takže všechno za něj musíte řešit s ověřenou plnou mocí atd.
    Když člověk nechce rodičům nic vzít, ale musí za ně zařizovat jejich věci, tak je to dnes martýrium.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A píší senior nad 60 let,to ještě dnes musí člověk ještě 3 roky dělat,tak jaký senior.Produktivní věk

      Vymazat
  31. Dnešní Donizettiho nápoj lásky z roku 1991?
    Co říci. Na naše poměry jistě vynikající pěvecké výkony, jenže už začínám být tak trochu přesycená a vybírám si! :-)
    Paní Battle zpívá nádherně a sama je tak roztomilá (i přes zvěsti ze zákulisí), ovšem je na scéně obklopená dvěma dědečky, nic ve zlém. Zatímco Pavarotti alespoň podává svůj standardní výkon, i když vypadá jako sud v lázních Libverda, pan Pons zpívá matně, nezaujal mě. Pan Dara jako Dulcimara zářil, má komediální talent (26..)
    Scéna je cukrkandlová, dost kýčovitá, ovšem proti té v Praze je zlatá (nezapomenu na pás na cukrovku a na moped :-)).
    Těším se na další nové věci - Šostakovičův Nos a na dalšího Rossiniho, možná bude pěkná i Kouzelná flétna, uvidíme a uslyšíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem se zapovídala u sousedů a na operu zbyla jen chvíle, psát se mi nechtělo. Jen bych potvrdila, co píšete Vy, Aleno.
      Kat. Battle mě okouzlila hlasem i výrazem a zjevem, je pro mě jednou z nejlepších sopranistek, jaké jsem kdy poznala. Její údajné "manýry primadony" jsou problémem jejím a jejích spolupracovníků, ty řešit nemusím. Včera jsem si ji dlouho pouštěla na YT, má krásné nahrávky spirituálů, i když operním hlasem stylizované, např. s Jessye Norman.
      Oba nápadníci, Pavarotti a Pons, vypadali opravdu nehezky, v případě Pavarottiho je třeba obdivovat, že se při své tloušťce ještě byl schopen pohybovat. Aspoň dobře zpíval, ale v roli nemotorného, rozpačitého Nemorina byl později mnohem přesvědčivější Polenzani.

      Vymazat
  32. Tužka napíše,...jo,...pochlubím se,..Nápoj lásky i Kouzelnou flétnu jsem viděla.

    Kouzelnou flétnu v krajském divadle,...už přesně nevím v kterém,...ale v době mého působení v Ústí n/L jsem hodně chodila do divadla,...můj známý hrál v orchestru,...a měl často přání, abych se trochu hudebně něco naučila a nebyla pořád ten venkovský balík, co mu čouhá sláma a seno z bot.
    A protože si stále šetřil prsty, aby se jim nic nestalo, neb ho živily,...tak na to to přátelství dojelo na konečnou.

    A ten Nápoj lásky,...to je úplně z jiného hudebního provedení.
    Občas jsem trávila pár dní na jedné trampské osadě,...tam měli vlastnoručně vybudovaný malý, soukromý, amfiteátr,... a snad každý den o prázdninách, kdy byla osada plně obsazená,...se tam konala představení všeho druhu,...a parta, co ráda zpívala, tak dokázala udělat i operní představení,...zda ten Nápoj lásky byl podle originálu, nebo jen variace na dané téma,...nemohu posoudit. Pamatuji si, že v hledišti se rovněž podával nápoj lásky,...ohnivá voda taky ve více variacích.
    Tam to bylo vždycky bezva,...jen jsem tam nemohla marnit moc času,....halt,...musela jsem si v nádražní restauraci vydělat na život,....chleba,oblečení, boty, sešity, skripta, poplatky,...ááale stejně to bylo druhé nejkrásnější období mého života,...hned za dětstvím.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tužko, taková opera je vždy nejlepší, je to spontánní, nezáleží na provedení, scéně, všichni jdou sebou a baví se. To jsou nezapomenutelné zážitky!

      Vymazat
  33. Dnes bylo typické červnové počasí. Teplo,ale ne spalující a vlhko dusno.

    OdpovědětVymazat
  34. Mnozí Češi mají od včerejška blokované platební karty. Důvodem je insolvence firmy Wirecard

    Kdo ví,kdo vydává karty Poštovní spořitelně. Nevíte,kde se to dá zjistit?
    V pátek karta nefungovala,musela jsem vracet plný košík,naštěstí mam v kapsičce u klíčů nějaké kovovky,takže chleba máslo mléko bylo plus mám plný mrazák. Volala jsem na informační linku,tam povídali nějaké pohádky,které jsem jim vyvrátila,tak mě prepnuli na kartovelé centrum,tam už pohádky byly sofistikovanější. Uvidím v pondělí.O Wirecardu se nezmínili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Místo " Uteč, kdo můžeš! "...." Zaplať, kdo můžeš ! "...????

      Včíra jsem shlédl kousek Kmotra III.
      Velice trefný byl výrok, že " Mafie a politici - to je to samé."
      Za dotace poslané z peněz také to i důchodců či lidí nuzných (nejvíc se u nás vybere na DPH) solárním či agrárním baronům (na zvýšení luxusu jejich už i tak poměrně luxusního života) , by se - dle mé maličkosti, dalo pořídit cca 1 000 000 malometrážních bytů, skutečně sociálních (protože nízkoenergetických, respektive ne s takovými nároky na energie jako všecky ty různé ratejny). Docela solidní hladová zeď, ne ? Místo nenažrané zdi solární (a dal., například nenažrané zdi řepkové) , co říkáte ?
      Víte co by ubylo keců ? Minimálně těch, že je třeba stavět sociální bydlení ? Už i to by byl velký přínos pro socdemácké lidstvo.

      Vymazat
    2. Bytů je všude hafo dokonce i neobydlených celých paneláků a co neobydlených baráčků třeba na Vysočině. Jenže každý chce nové a pokud možno v Praze nebo krajském městě a bez práce a údržby. To by neufinancovali žádní baroni

      Vymazat
    3. V Praze je mnoho prázdných bytůu.

      Vymazat
    4. https://www.mesec.cz/clanky/wirecard-je-bez-licence-dopada-to-ale-i-na-ceske-klienty-jejich-karty-nefunguji/

      Vymazat
  35. Na Rejvízu nula hub, krom mikroskopických.
    Ovšem cedulí arcibiskupských lesů přibylo, nemají ani výjimku pro vozičkáře, aby byli schopni si zaparkovat u lesa. Nebo maminky s kočárky.
    " Braňte postiženým a maličkým v tom, ať ke mně můžou přijít. Blahoslavení majitelé lesů, jim bude patřit Království nebeské".
    Řekl prý kdysi Satan, asi také pod vlivem syrské routy.

    Jedna místní mi pak sdělila, že je nejen problém najít houby, ale že začala mít problém najít lesy.
    Och, ten kůrovec ! Žere a žere - a vyměšuje kubíky vytěžené biomasy a hektary holin.
    Příští generace budou chodit plivat arcibiskupovi aj. na hrob. Povodeň tak bude hrozit i v listopadu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tu melete ??

      Vymazat
    2. Že nemůže do lesa

      Vymazat
    3. Na Rejvízu jsem hřiby moc nesbíral, jenom se na ně díval při túrách nebo z kola. Rejvízu nejbližší hřibové loviště mám nad Dykovkou.

      Vymazat
  36. Americká hymna je prolezlá násilím, nahraďme ji Imagine, žádají aktivisté
    http://jdem.cz/aaaa6
    K tomu pár komentů:
    - Zajímalo by mě, kdy přestanou aktivisté používat všechny věci které vynalezli a vyrábějí běloši. Ta bílá nadřazenost z těch výrobků přímo čiší.
    - ...A za měsíc zjistí, že Lennon byl vlastně běloch...
    - A vy jste se všichni báli, čím se budou absolventi gender studies a jiných ptákovin živit...
    - a tahle zem disponuje nukleárním arzenálem...
    - A takhle, milé děti, končí sny idealistů o multikulturním světě.
    - Tak to vypadá, že lidé s bílou pletí si za chvíli budou zpívat naší hymnu---Kde domov můj...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkaz nejde otevřít28 června, 2020 14:33

      Text napsal právník a amatérský básník Francis Scott Key, poté, co byl během Britsko-americké války v noci z 13. na 14. září 1814 svědkem, jak posádka americké pevnosti Fort McHenry v Baltimoru úspěšně vzdoruje těžkému ostřelování z moře.

      Keyova báseň The Defence of Fort McHenry (česky Obrana pevnosti McHenry) byla poprvé vytištěna 17. září a o tři dny později znovu, již pod nynějším titulem a jako píseň na melodii původně anglické pijácké anakreontské písně To Anacreon in Heaven[1] od Johna Stafforda Smitha. Hymnou Spojených států amerických se stala rozhodnutím Kongresu dne 3. března 1931.

      Jako hymna se obvykle hraje pouze první sloka.

      Vymazat
    2. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/hymna-usa-rasismus-the-star-spangled-banner-imagine-francis-scott-key.A200628_101759_zahranicni_jhr

      Vymazat
  37. Ládikovi dodatečně všechno nejlepší k svátku!
    Pořád si ta jubilea nepamatuju, i když tu straším (A.cz, jitrnice, zde) už téměř 7 let. Hrůza, ach jo. ...
    Na Popelku se podívám, i když bez Floréze a s kalhotkovou rolí prince (ač šikovná A. Coote), jako v Rossiniho Popelce, to asi nebude ono. Ale Joyce mám ráda. Tak to aspoň prolétnu, psát sem nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Massenetova Popelka byla jako šampaňské, zašuměla, chvíli opojila hudbou a... nic nezůstalo. Pěkné výkony, nákladné a vtipné kostýmy. Paní Blythe už může být obsazovaná jen do podobných rolí, pokud něco neudělá se svou tlouštkou.
      Třebas Deborah Voight byla pořádně silná, jenže tehdy se s tím nemazali a v roce 2002 ji přestali obsazovat. Dirigent Volti jí dal ultimatum.
      http://jdem.cz/fgnwf2
      V roce 2003 podstoupila podvázání žaludku a po dalších peripetiích se objevila znovu na scéně.
      Chápu, že zpěváci se obávají toho, že se jim změní i hlas, tak je asi lepší hledět si váhy průběžně a nenechat to dojít do tak hrůzných konců. Asi není spravedlivé, že u žen se na to hledí víc, než u mužů, ale prostě to tak je.

      Vymazat
  38. Děkuji všem za tichou vzpomínku svátku, který se nijak moc neslaví ... obyčejně jsem přál tátovi, ale ten už není, tak nic.

    Drsnil jsem sokl a přilepil jen 3 kameny, povrchová teplota byla 55°C, dobrá tak na úpal. Za hodinu jsem vypil litr vody a byl mokrý, jak z moře.
    Fotky jsou z nového mobilu, ze 12MB komprimované na 0,9MB.

    https://imgur.com/O2wxgJX
    https://imgur.com/yeIXhE4
    https://imgur.com/bgutV5k

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku,vy to letos v létě doděláte, že? Čistá, pěkná práce...
      To obdivuji.

      Vymazat
    2. Dodělám i to zateplení a roubení nad soklem a volně přejdu do vestavby podkroví (zatím hotová 1 místnost).

      Vymazat
  39. Zajímalo by mě, kam z pepíkárny směřuje dálnce D4. V cestě na Filipsrojt je Šumava a v trase samá plonkovní místa, jako např. Lety nebo Čimelice. Nedělá si to nějaký pampuň zkratku na chatu, jako u nás na Sev. Moravě Palas do Ludvíkova? (zkratka = dálnice do Opavy).

    OdpovědětVymazat
  40. Pan Žantovský, trefná přezdívka skútr...
    http://jdem.cz/fgnwd8
    "...Přezdívka skútr, kterou Žantovského počastoval prezident Miloš Zeman během své premiérské funkce, ve své době vzbudila silné vášně.
    Zeman tuto přezdívku k bývalému senátorovi pronesl, když se vedl spor o tom, zdali je Žantovský pro koupi amerických stíhaček. „Říká se mu Skútr a já jsem se pořád ptal, co to znamená. Není to karosovaný motocykl, je to zkratka, kterou ostře odsuzuji, a kterou ho oblažují jeho kolegové ze Senátu, a která zní Zkurvený trpaslík. Ale já v žádném případě nechci kritizovat pana Žantovského za jeho fyzický vzrůst, i když v jeho případě zhruba odpovídá jeho intelektuální potenci…“.
    -----
    Já dodám, že v mnoha diskusích je za slovo "skutr" ban! :-)
    Kdy přezdívka vznikla? Pamatuji si, že v roce 96, kdy byl velvyslancem v USA, rychle vstoupil do ODA a najednou na všech nárožích v Praze, kde kandidoval, visely plakáty s jeho obličejem a jak bude posilou Senátu.
    Tehdy ještě Senát nesloužil jen jako odkladiště a výkrmna pro politické pravdoláskařské losery a další členové ODA, které Žantovský drahou, nečekanou kampaní předběhl, se bouřili. Žanťák se do Senátu dostal. Přitom byl ještě rok velvyslancem... Proto mu dali přezdívku Zkutr, správně se píše se Z :-)
    Pan Nikdy Nemám Dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vojenské katedře VŠ (1979,80) jsme měli 2ks pplk., ti měli přezdívky Skutr a Pišed. Druhý byl, na rozdíl od prvního, šedivý.

      Vymazat
  41. Ládiku, nejste to Vy? Nebo Jáchym? S tím věkem samozřejmě kecají.

    https://www.garaz.cz/clanek/78lety-chlapik-si-koupil-supersportovni-mclaren-720s-spider-21004253

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ne, tak to může být jedině Jáchym. Mám jenom 190 koňů.

      Vymazat
    2. Někdo nechal čtyři koně na závodní dráze ve Slušovicích. Utracené.

      Vymazat
    3. Prý se to stává. Ale je to hrozné, škoda koní. Já bych na takový sport neměla.

      Vymazat
    4. Řezník v Andělské Hoře dělá skvělý koňský salám. Nejlepší je trošičku uleželý a nakrájený na teňoučké plátky.
      Někdo ho nemůže, kupodivu salámy z bravka, který se klidně vyválí i ve svých výkalech a sežere i chcíplého potkana ...ty pojídá s chutí.
      Ostatně úhoř také sežere kdejaký blivajz, včetně částí utopence (ne ten salámový, ten člověčí).

      Elf-mann má Okamuru, Putina a Zemana.
      Proč si teda pořizoval i partnerku či děti ?
      Nechápu.
      Aby mohl mlátit i v realu, nejen na netu ?

      Vymazat
    5. Tak to mi připadá, pane Chlore, že reagujete, jako by tu někdo z nás napsal - škoda těch koní, protože já koňské maso nejím, tak je to zbytečná smrt.
      Tak tedy za mě - táta vozil z Klatov koňský salám pokaždé, když tam jel, byl prý výborný. Mně moc nechutnal, jako holka jsem uzeniny nemusela, tak si to už reálně nepamatuju, tu chuť. Ale jistě bych ho bývala jedla, kdyby byl hlad a dostala jsem chuť na salám. S tímto zde psaným důvodem jste tedy vedle.

      Pokud jsem tu vyjádřila odpor, tak k tomu, že jsou krásná zdravá zvířata v nejlepší kondici hnána na boj o život, jen pro uznání, blbé medaile a prachy jejich páníčků a klubů. To je hnus. S koňským salámem mě souvislost věru nenapadla!

      Vymazat
  42. To je krása,když jsou ještě chladné noci a člověk si může to vedro vyvětrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večer bylo vedro - půl hodiny jsem kosil vysokou trávu..

      Vymazat
  43. Profesorka matematiky na Illinoiské univerzitě Rochelle Gutierrezová totiž přišla s tvrzením, že právě matematika podněcuje k rasové nenávisti, protože je doménou bílých a studenti původem z rasových menšin se z ní mají cítit méněcenní.
    „Školní matematické plány kladou důraz na pojmy jako Pythagorova věta nebo teorie o číslu pí, což do značné míry vyvolává dojem, že matematika byla vyvinuta Řeky a dalšími Evropany,“ píše kupříkladu ve své publikaci, kde se rasismu matematiky věnuje.
    Bílý kuchař vařící na videu pokrm z japonské kuchyně. I to může být podle některých projevem rasismu. Daná osoba tak totiž zatajuje kulturní původ receptu. Vlivné magazíny o vaření, americký Bon Appétit, britský Olive plus pořad BBC Good Food proto spustily audit, v rámci kterého chtějí tyto chyby napravit.

    A co my, holky operativní!? Zakážeme si poslouchat Mou vlast, rasistickou Novosvětskou, Lašské či Slovanské tance, škroupovo-tylovskou odrhovačku Kde domov můj??? Zatím to vypadá jako čtení z Dikobrazu, ale abychom se nedivili...
    Prosím profesora Jáchyma o doplnění ;o))

    OdpovědětVymazat
  44. Gutierrezová není profesorka matematiky, ale vzdělávání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačila by zmínka, že matematiku vyvinuli a přinesli do Evropy Arabové, což je ale asi mimo vědomosti lektorky hispánského původu.

      Vymazat
    2. Už zase chčije. Samý extrém

      Vymazat
    3. Anonymní
      Arabové jsou dle vás přeci běloši fuj bílá matika

      Vymazat
    4. No a? Tvrdím snad něco jiného?

      Vymazat
  45. U nás ještě nekáplo a to už mělo být všechno pod vodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už to neplatí, v 9:34 začlo konečně pršet. Zrovna mluvil Ken o okresech KA s FM jako o vyloučených lokalitách.

      Vymazat
  46. Arabové matematiku přejali, od Thaleta, Pythagora, Eukleida, Herona, Hypatie, /tu prý křesťané zaživa rozřezali - Hollywood pak reinkarnoval ve filmu " Agora"/ a dal., o Pythagorovi se traduje že ten zase studoval jednak v Egyptě, jednak v Babylonii (3,700 Year Old Babylonian Tablet Proves Pythagoras Did Not Invent Pythagorian Theorem ???) , prý i v Indii. No a tamní také asi nezačínali z ničeho, že.
    Překladateli ale byli údajně hlavně Židé, respektive Judaejci. S arabskou gramotností to totiž bylo všelijaké ještě v novověku, ještě i za Lawrence...

    Pythagorejci byli jednou z nejstarších " komunistických" komunit. Tvrdili, že pokud je přátelství velmi vzácným statkem, a je přitom sdíleno (není prodáváno nebo kupováno) ...tak je zjevně logické, že věci jako jsou hadry nebo kámen musejí být nutně také společné.
    Další viz Diogenes Laertios či Jamblich (Bor, Porfyrios...." Pythagoras ze Samu").

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Arabové přejali matematiku mezopotamskou a indickou, z řecké především geometrii. Arabové přejali z indické matematiky nulu a přivezli ji do Evropy; nulu používali již ve 4. století američtí Mayové a Olmékové.

      Vymazat
    2. Takže nic neměli ze sebe?

      Vymazat
    3. 331 příznivců Tomia Okamury odmítá arabská čísla.

      Vymazat
    4. Která jsou vlastně indická

      Vymazat
    5. Ta, kterým se říká arabská.

      Vymazat
    6. Gaia
      Proč ten extrém ?
      Jak vyplývá z mých vět, že nic neměli ze sebe ?
      I zdejší elf-mann má určitě něco málo sám ze sebe. Například přihlouplé invektivy.

      Vymazat
    7. Takže je přebírám od vás, že.

      Vymazat
    8. Halogen to míní podle sebe.

      Vymazat
    9. Ten příspěvek z 12:37 nemá chybu

      Vymazat
    10. Takže matika je od Indů a Mayů a tam,dle Danikena přistáli mimozemšťané

      Vymazat
    11. Já Danikena četla jako holka a pak se hádala s maminkou, že prostě žádný Bůh není. Asi to se mnou neměla lehké, ale já s ní také ne :o)

      Vymazat
    12. Já viděla jeho 2 filmy v kině Škoda,že to neopakují

      Vymazat
  47. Kuchaři vykrádají cizí kultury, tvrdí kritici. Recepty projdou kontrolou
    http://jdem.cz/fgnwr8
    Bílý kuchař vařící na videu pokrm z japonské kuchyně. I to může být podle některých projevem rasismu. Daná osoba tak totiž zatajuje kulturní původ receptu. Vlivné magazíny o vaření, americký Bon Appétit, britský Olive plus pořad BBC Good Food proto spustily audit, v rámci kterého chtějí tyto chyby napravit.
    "Kuchaři si mnohdy činili nárok na recept z kuchyně, která jejich kultuře nenáleží."

    K tomu pár komentů:
    -Možná by nebyl od věci nějaký centrální úřad, který by lidem vydával povolení vařit cizokrajná jídla, pakliže k nim přistupují s patřičným respektem a znalosti jejich historicko-kulturního pozadí.
    - Zpátky na stromy a VŠICHNI. Každý ať si sám přijde na to, jak se vyrábí sýr, vaří pivo... už žádné banány, brambory a jiné cizácké potraviny, ani výrobky v Evropě!
    - Kdyby ten polda, co ubral kyslík černýmu zfetovanýmu kriminálkovi, tušil, co způsobí, asi by ho raději pustil a dal mu sto dolarů na cestu.
    - Indové,Afričané, atd.: Okamžitě vrátit všechny evropské vynálezy, vytrhat železniční koleje a podmořské kabely a začít znova! S omluvou, samozřejmě. Přece také chcete byt lepši lidé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsem zakoupila ZTMAVUJÍCÍ krém na vlasové odrosty. Tak snad jsem v oukeji.

      https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/unilever-fair-lovely-zesvetlujici-belici-zakaz-plet-barva-kuze.A200626_120053_ekonomika_ven

      Co asi přijde po kampaních MeToo, LGBT, rasismus...? Možná problém chudí x bohatí. To bude fičák.

      Vymazat
    2. Nakonec možná svrhnou do vody Sochu Svobody (například z iniciativy hasičů, pardon - požárníků).
      Emma Lazarus se brala za zřízení židovského státu ještě před Herzlem.
      Na výše zmíněné turistické atrakci je její nápis (úryvek).

      Dej mi své ubohé, unavené,
      své schoulené masy toužící volně dýchat,
      ten žalostný nadbytek tvých přeplněných břehů.
      Pošli je sem, zmítané bouří a bez domova,
      pro ně já pozvedám pochodeň u zlatých dveří!

      Problém chudí a bohatí se obvykle řeší válkou. Fičák to je, ale opět povíceru jen pro ty chudé, ti bohatí si ještě více namastí kapsy.

      Vymazat
    3. Možná nadřazenost najedených nad hladovými. Teď jsem dokoukala Hříšný tanec ještě ani jeden černý nejezdil na dovolenou,ale nad bílými cisniky a obsluhou ohrnovali nos všichni a neukojené paničky je využívali místo robertků

      Vymazat
    4. ... namastí kapsy, to máte pravdu. Jenže proti tomu slyším i docela rozumně znějící názory, které by k zamíchání poměru sil (finančních i politických aj.) možná nakonec vést mohly.
      1. za chudé nebo nedoceněné nebo zneužívané systémem se dnes považují i střední vrstvy, které mají k technologiím na ovládání světa "klíče"
      2. informovanost a komunikace širokých vrstev obyvatelstva je nesrovnatelně vyšší než kdy dříve - díky IT, atd. A tedy je tu šance, že se nedají tak snadno opít rohlíkem. A nakonec najdou účinné cesty. Ovšem hrozba válek nejrůznějšího druhu tu je, velmi silná.

      Vymazat
    5. Vysoké Mýto čelí nebezpečí, že bude přejmenováno na Vysoké MeeTo.

      Vymazat
    6. Karvinsko a frýdeckomistecko bude možná uzavřeno od zbytku republiky,doly zavřené koroňák řádí

      Vymazat
    7. A chudí chudnou29 června, 2020 16:17

      Smartwings dosáhnou na miliardovou pomoc státu
      Dnes 13:19 – PrahaKlára Beranová, Novinky
      Smartwings, a.s. (IATA: QS, ICAO: TVS, dříve Travel Service) je letecká společnost. Jejími dvěma největšími akcionáři jsou česká společnost Unimex Group/spolumajitel Jiří Šimáně- český miliardář/ a čínský státní konglomerát CITIC Group. Dle vlastnické struktury se jedná o česko-čínsko-nizozemskou společnost.

      Vymazat
    8. A bude líp.
      Vláda pomůže kamarádovi Babiše Šimáněmu a Číňanům. Smartwings se může těšit až na dvě miliardy
      Forum24

      Vymazat
    9. Když nás zavřou, nebudu moci ani psát. Musím si zvykat věci si pamatovat, když mi vezmou komunikační nářadí.

      Vymazat
    10. Marie
      Mezinárodní mírové hnutí je prakticky nulové síly, snad nejslabší za uplynulých sto let.
      Opanuje to tady elf -mann anonymní a jeho kumpáni. Rozumní lidé se uzavřou do ulity nebo utečou (ale kam ???).
      Ládík by měl pamatovat na kulometné hnízdo, ale lepší je domobrana, sousedská, obecní. Rabovat by totiž mohla i policejní a armádní luza.

      Nu, snad nebude nedostatek, snad to naši zastupitelové (papaláše testují i když jsou bez příznaku, jak za komoušů) zvládnou. Snad ....
      (víra tvá tě zachrání ???). Ovšem lepší víry je nafajtovat si. Nebo ještě lépe - nafajtovat si i věřit.

      Hlavně umět rozpoznat semafor nebo přechod.

      Vymazat
    11. Mírové hnutí? Co to je? :-)
      Anonymové jsou tu dva - červenočerný chameleon-parazit "Elf", a pan Kopíček. Občas mám potíž je rozeznat, ten první klame tělem.
      A nedáme se, oni jen řvou, a jinak jsou k ničemu. Utíkat netřeba, jen je ignorovat stačí. Jak jste sám moudře radil!

      Vymazat
    12. Utíkat netřeba, jen ignorovat stačí.
      Paní učitelce stačí se vykřičet o šukajících černoších a je v pohodě.
      Každý máme jiný orgasmus.

      Vymazat
    13. Marie
      Bez náležitě silné promírové mazinárodní organizace budou zas Vaše a jiných děti a vnukové chcípat pod bombami , nově pod raketami (pokrok nezastavíš).
      V tom se nic nemění, v tom zůstavají lidé naprosto stejní, i kdyby hrálo tisíc oper .
      Logika je to dosti zřejmá - pokud existují velmi silné proválečné nadnárodní organizace a neexistují takřka žádné promírové mezinárodní organizace - dojde dřive či později opět k nadnárodním masakrům.
      Poté (možná už v průběhu) nastupují na scénu anonymové - Elf -manni, celí v černém.

      Maluju ale čerta na zeď, nicméně ocas už vystrkuje.
      Ten virus jako kdyby si objednal, v pravý čas, na pravém místě.

      Vymazat
  48. Meteorologové varovali před prudkými bouřkami, v místy dokonce zasáhla oblast "supercela".
    https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/kroupy-27.6.2020/
    Konečně jsem se tedy po letech dozvěděla, co to bylo za dvě příšerné bouřky, které jsem na chatě před řadou let zažila.
    Jednou, to jsme tam s mužem ještě randili, to vymlátilo doslova všem okna, urvalo pár lidem střechy,... a podruhé, v 80. letech vír doslova urval u země dvěma sousedům třicetileté smrky a očesal všem ovocné stromy. O oknech už ani nemluvím. Druhý den, bylo to v srpnu, jsme všichni hrabali listí jako v listopadu...
    Ve vedlejší vesnici přitom už jen pršelo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supercela v Moravském Krumlově na radaru:
      https://i.postimg.cc/Pf8pHFnd/radarov-sn-mek.png

      Vymazat
    2. Chvála bohu, u nás tak 10-12mm a naprostý klid. Přitom Krumlov je jen 30km od nás. Ale Vidlák to má vedle. Snad je to obešlo...

      Vymazat
  49. Pamatujete na kauzu Chobotnice (Blob) na Letné (Kaplický)? Tehdy se mělo jednat o novou budovu Národní knihovny. Tehdy se jednalo nejen o tunel na prachy, ale zbytnělé ego pana architekta chtělo „Oko“ uplacírovat kousek od Pražského hradu, tak, aby ho každý viděl.
    No, a dnes se začíná Národní knihovna zviditelňovat ještě víc.
    Chcete si vydělat za pár dní 35 milionů? Stačí být ve vedení firmy INOWIT anebo ve vedení NK. Mimochodem ředitel NK a jeho náměstek mají dobrou kvalifikaci (oba předtím působili ve Vězeňské službě).
    Dvě další firmy, které se o neobyčejnou zakázku ucházely, byly z výběrového řízení vyloučeny proto, že uvedly dobu provádění zakázky ve dnech, a ne v hodinách!
    http://jdem.cz/fgnwu8


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blob je na Lesné.
      https://www.novinky.cz/domaci/clanek/brno-ma-v-lesne-kaplickeho-chobotnici-z-letne-130230

      Vymazat
  50. Padají meruňky, ale už začínají mít barvu meruněk, takže do 14-20 dní budou zralé. Na jednom stromně bude pro rodinu a přátele, ale jinak nic moc. Broskve zase pro rodinu, jablek naseto! Tak prosím, už žádné kroupy, jinak sucho bychom asi přežili.
    Včera jsem nejela do lomu, že bude moc lidí, a dnes mě to mrzí. Ale snad si ještě slušně zaplavu. Letos zatím ani tempo, to vloni už to byly kilometry!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak mi tam skočilo "n", samozřejmě že stromě, já se picnu :D))

      Vymazat
  51. A u nás už svítí slunko! To je bezva! Tak všem také sluncem zalité odpoledne a hezký zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
  52. Trénink florbalistek před chvílí v 3nu. N = druhá zleva.
    https://imgur.com/iMT9LVL

    OdpovědětVymazat
  53. Šla jsem sbírat slimáky je jich plno pustili se do cukety. 3 druhy s chaloupkama jsem nechala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slimáci s chaloupkama jsou hlemýždi.

      Vymazat
  54. Mozartova Kouzelná flétna (v Met 2017) je mnohotvará a všechny hudební druhy obsahující opera. Byla psána nikoliv italsky, ale německy, pro lidové návštěvníky na vídeňském předměstí. Mozart v ní zachytil s chápavým humorem malý obzor Papagenův, s plnou vážností a hloubkou lidský svět Tamina a Paminy, svorně se rozhodujících pro světlou říši moudrého čaroděje Sarastra, temnou dramatičnost Královny noci a její družiny. Opera obsahuje spoustu zednářských symbolů a má složitý děj, plný zápletek.
    Když jsem nahlédla na ukázku inscenace z Met, pomyslela jsem si, že to bude divočina. Hotové pouťové atrakce, černé divadlo, čínské masky a obří loutky, oči přecházejí z barev a rekvizit… Nakonec musím uznat, že navzdory až kýčovité scéně (pohádkovost ji do značné míry vyžaduje, a zdá se, že NY obecenstvo též ☺) to bylo náramné představení: režie obsadila vynikající pěvce, všichni hlasově i herecky hvězdní – sólisté i malé ansámbly. Vlastně si neumím představit dokonalejší představení po hudební stránce. Ch. Castronovo jako princ Tamino (i když hned od prvních tónů mi připomínal spíše hrdinu z Wagnerových eposů, ale zde to bylo přijatelné – však hrál hrdinu, ještě tak trochu nezralého), G. Schultz jako Pamina, dále vynikající Papageno ptáčník – M. Werba a Sarastro – R. Pape. Výborná, mně neznámá Kathryn Lewek jako Královna noci (č. 32 !). Všichni vynikající, též i deklamačně, myslím, že němčina všech byla prvotřídní.

    Jestli jsem si ještě ráno říkala, že pokud z Mozarta něco vygumovat, tak jeho opery – tak už si to neříkám. Ta dnešní byla náramně zdařilá. Jen ta délka… přeskakovala jsem, přece jen už těch poslechů bylo nad míru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně moje psaní spadlo do propadliště, takže jste mě předběhla...:-)
      Vidím to stejně, většina Mozartových oper se mi začala líbit (i když Dona G. asi nebudu mít v oblibě nikdy).
      Takže moc dobré představení! Po všech stránkách, vynikající pěvecké výkony, zazářila Královna noci (Kathryn Lewek) a sklidila ohromný aplaus za árii: der Hölle Rache kocht in meinem Herzen
      https://www.youtube.com/watch?v=J8SfCHoytmo
      Prý ji Mozart psal pro známou zpěvačku, která zpívala v nejvyšších polohách sopránu zcela bravurně, ale neměla ráda dlouhé tóny :-)
      (Někdo v diskusi napsal, že zatímco ve světě na neposlušné děti berou pásek nebo vařečku, rakouské matky na ně štěkají vysokým sopránem... :-)).
      Neuvěřitelně samozřejmý pěvecký i pohybový projev měl představitel Papagena, pan Markus Werba.
      https://www.youtube.com/watch?v=AYTmKZDTs68
      A jeho dialogy, i mluvené, pěvecké či baletní kreace druhých byly občas fakt vtipné, docela jsem se zasmála a spontánně reagovalo i publikum.
      Také tři chlapečci, co zpívali a hráli Tři génie, byli moc roztomilí a zpívalo jim to parádně. Čisté chlapecké hlasy – musím na podzim zase někdy zajít na koncert Pueri gaudentes.
      Scéna, kostýmy, balet – vše luxusní, špičkové (původní premiéra v 2006). Možná Mozart potřebuje luxusní provedení, alespoň když jsem viděla Idomenea v Praze, tak jsem se nudila, a tady za Met bude v žebříčku nejlepších oper.
      Mimochodem, v jiných představeních zpíval Tamina nám milý pan Polenzani! :-)

      Vymazat
    2. Já jsem zažila taky nudné a smutně vážné inscenace - ono to je opravdu na režii, jak sladí detaily a celkově jak naladí atmosféru. Toto bylo opravdu o čisté radosti, a ze všech čišela. Tak by to asi i autor chtěl mít. - A kdo jiný, než Polenzani by se z dalších hodil... :-) Jenže to by ho utahali. A kdoví, jak to má s němčinou. Ale prý to dávali i anglicky, nebo ve zkrácených verzích.

      Vymazat
  55. V Minneapolis se obyvatelstvo vrací zpátky ke kořenům:
    https://twitter.com/rhobserver/status/1276240136028782593/video/1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou indiáni?

      Vymazat
    2. S dovolením to umístím do kydů, takové zasedání rady musí vidět hodně lidí.

      Vymazat
    3. Gaio, myslete! Oni mají v USA snad hnutí Indian lives matter?

      Vymazat
  56. Tužka napíše,...něco úplně přízemního,....začali vylézat plzáci. A hned na afrikány, pár jich okousali, a několik srovnali se zemí. Ty nekrásnější/afrikány/, jsem nasázela do velkých květináčů, zbytek jsou pastičky na další plzáky.

    Zafungovalo to,...už je ekologicky likviduji.
    A že krmím toulavé kočky, aby mi nechaly na zahradě ptáky alespoň trochu na pokoji, tak dnes byla miska s kočičími granulemi obsypaná rovněž těmi rezavými španěláky.
    Štve mě to,...doufala jsem, že letošek bude poklidný jako loni. Jenže vloni nepršelo,....letos je vlhko a plzáci se namnožili a lezou,...tak mám v podvečer o zábavu postaráno,....sbírám a likviduji.

    Děsný byl rok 2000 a 2001,...to byly každý večer plzáků stovky. Dokonce jsem na nich jednou večer po dešti v zatáčce dostala na moto smyk,...no, udržela jsem se na silnici na kolech,...ale nabrala jsem plzáky na boty, pár se jich přismahlo na vejfuk,...smradu,...a pak ta práce to vyčistit,...nezapomenutelný zážitek,...hlavně to čištění,...opatrně, opatrně seškrabovat dřevěnou stěrkou a předtím to bylo hodiny obalené mokrým hadrem.

    Podobně jsem jednou čistila u auta podběhy, když jsem v Maďarsku se dostala na silnici do míst, kde právě táhly ropuchy.
    Nejprve jsem asi tři hodiny čekala, zda to skončí. Noc, skoroúplněk, místní komunikace,...po celou dobu nikdo nejel,...že by to věděli, ? nebo náhoda,...pak už jsem musela jet,....byly doma povinnosti a mobily ještě nebyly, abych to odpískala,...tak do ropuchoviště,...taky jeden z nepříjemných zážitků, co si zapamatujete nafurt.

    Konec přízemních zpráv,...i když, i celosvětová politika je taky pěkně přízemní a značně pošahaná.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  57. Začíná krásný den, slunečno, 17°C, půda napitá vodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V noci, kolem 0,2:00, mě probudil srnec. Řval pod otevřeným oknem tak, jakoby měl rozměry nosorožce.

      Vymazat
    2. Srnčí taky troubějí jak na horách jeleni?

      Vymazat
    3. Srnci spíše štěkají (nebo se říká že " bekají", to ale většinou srny).
      Klidně i v Koblově, netřeba na hory.

      Vymazat
  58. Srnčí netroubí, ale hrdelně jakoby štěká (obě pohlaví). Teď je srnčí říje.

    Výměna oleje v babském autě a pozornost podniku za výměnu:
    https://imgur.com/g4XTGvG
    https://imgur.com/dvggKA0

    OdpovědětVymazat
  59. Jdu mulčovat a uvidím, jestli utopím Dakr.

    OdpovědětVymazat