12 května, 2021

KRTINEC č.542

212 komentářů:

  1. 12. května 1884 zemřel v Praze Bedřich Smetana.

    První ročník se konal v roce 1946 pod záštitou prezidenta republiky Edvarda Beneše při příležitosti 50. výročí založení České filharmonie. Organizační výbor byl sestaven z významných osobnosti české hudby. Od roku 1952 je festival zahajován cyklem symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany a uzavírán 9. symfonií s ódou na radost od Ludwiga van Beethovena. Dnes už platí pouze zahájení Mou Vlastí.

    Zahajovací koncert Pražského jara obvykle probíhá tradičně vždy 12. května ve Smetanově síni pražského Obecního domu.
    --

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky.
      Smetanová síň... mám chutě na 40% smetanu.

      Vymazat
    2. Já měl chuť na 100%ního Smetanu, ale dneska hráli odstředěnou acidofilní kyšku.

      Vymazat
  2. Tak vnučka má dnes nastřelené modré náušničky, ladí s očima, a ještě k tomu jí dnes vylezl první zoubek (dřív jsem plašila zbytečně, to byly jen nateklé dásně). Teď jsem to všechno vyslechla do telefonu, to je radosti!

    Co Alena, nějak se neozývá, od té opery. Snad není nějaká zdravotní komplikace, myslím na ni, jak přežila očkování...

    OdpovědětVymazat
  3. To: Marie
    K prvenství velká voňavá kytka, Maruško.
    „Má vlast“ dnes u Vás bude z houpacího křesla? Nabídku na pohoupání bych nevyužila, byť jsem o něm kdysi dávno chvilku uvažovala, pak se mi zdálo, že bych raději ušák a nakonec jsem se obešla s obyčejnými křesly s menšími nároky na místo. To se mi ještě nejlépe odpočívávalo ve vlastní posteli, nyní užívané jen na spaní v noci.
    Na dnešní koncert se podívám zítra ze záznamu.

    To: ZdenekB
    Že i Vy až tak podporujete státní rozpočet by mě vůbec nenapadlo – pokud tedy nečtete jiná varování než jsem si představila já. Můj jedinec momentálně kouření malinko omezil, kéž mu to vydrží. Na Kentkách mi ukázal, že obsahují 70 škodlivých látek, nikoliv však obsah a druh tabáku.
    K Vašemu aktivnímu hraní moudro od pan Kroutila: „Rád říkám, že nejtěžších je prvních 10000 hodin, pak se to začíná zlepšovat,…“ Hraní jen tak pro radost určitě tolik času nevyžaduje a také netřeba hrát na dvou klávesnicích, že.
    Hello - Lionel Richie. Live from Agharta . Petr Kroutil Orchetra 2015
    https://www.youtube.com/watch?v=8dB_xaJPb8A

    To: Matka.Dea4
    Krásné a zajímavé Vaše šémy jsou, ať vám i golemovi slouží. BJ si takto nepomáhají.
    Pěkné kamínky si ale nosím domů taky - jen tak do květináčů pro radost. Dokud jsme nedali k pomníčku na hřbitově místo záhonu desku, skládali jsme mezi stálezelené rostlinstvo řadu z cest dovezených.

    To: Ládik!!!
    Nezmínil jste se kdysi právě Vy, že jste si kamenné vzpomínky vozil také? Pokud opravdu Vy, dával jste někdy fotečku?

    U nás dnes ještě počasí letní. Ukončilo slávu téměř všech našich narcisů, zato už ale včera večer začaly silně vonět naše bezy (šeříky), zahradní konvalinky se přidají brzy. A teď se už prší - však mělo od 17. Pozdrav všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Islandu nejvíc, hlavně opály.

      Vymazat
    2. Jaguško, děkuji za kvítí. Houpací křeslo, nebo polohovací, jsem si vysnila, když jsem při zápalu plic nedávno nemohla v leže dýchat. Tak příště už budu připravena lépe. A možná i na to polohovací křeslo ještě dojde, jestli mě přemůže rozmar a chtíč. Jedno vyhlídnuté bych měla.

      Vymazat
  4. Bouře, řeky vody z nebe i na zemi, kroupy, výpadek netu... děs. Už to končí.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevšiml jsem si, že už jste všichni tady, takže kopíruji dojem z dnešní Vlasti, co nebyla MÁ:

    JÁCHYM12 května, 2021 20:53

    Dámy,
    to jsem zvědavý, co tomuhle provedení jako hudební odbornice řeknete.
    Třeba se to ještě nějak vybere, ale v této chvíli(po třičtvrtě hodině soustředěného poslechu) mi to přijde jako velmi dobrý symfoňák okresní LŠU. Nejspíš zahráli každou notu napsanou v partituře.

    Na Pražské jaro bych měl jako laik podstatně vyšší nároky.

    Nejspíš ale řeknete, že jsem konzervativní barbar a budete mít pravdu.
    Vypnu to a pustím si do sluchátek nějaké jiné provedení ze záznamu.
    Tohle mě dneska fakt neba.
    -------

    Tak co vy na to ? Já to do konce nedoposlouchal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, Vašemu dojmu rozumím. Ze začátku mě taky překvapil jednak zvuk - střevové struny dělají své, to je velký rozdíl oproti kovovým, a jednak tempa a celkový výraz. Neměřila jsem časy a nakonec jsem viděla jen Vyšehrad, Vltavu, Šárku a Z českých luhů a hájů - zbylé básně nechám na zítra. Začala jsem totiž poslouchat se zpožděním a dodělávám ještě práci.
      Za sebe musím říci, že jsem se do toho neobvyklého provedení úplně ponořila. Připomnělo mi staré nahrávky, v lepší zvukové kvalitě. Mně tedy poslech vyloženě sedl, moc jsem si na tom pochutnala. Zklidnění, až hudební zvuková terapie, každý tón a každá fráze (mimochodem ty byly přímo precizně vymodelovány, v dynamice a agogice) vymazleny a podány s nejhlubším procítěním... Moc jsem si to vychutnala. Včetně skvělé práce dirigenta - byl jasně čitelný. Měla jsem dojem, že i hráči si hudbu užívali - nikdo je tentokrát nehonil do brutálních temp, ba naopak..
      Takže za mě nádhera, ponor do starších zvukových tradic, který mi ale zcela vyhovoval.

      P.S. Už národní hymna, to byl skvost v provedení - konečně z ní byla nádherná píseň, přednesená s citem, jak to nikdo v cizině neumí zahrát.

      Vymazat
  6. Tužka napíše pro paní Marii,....něco k opeřencům. Názory se různí.
    Ti, co jsou pro celoroční přikrmování, to odůvodňují tím, že ptáci, když mají dost potravy/ a nejen práci, to je biologický fakt/, tak mají početnější a kvalitnější další generaci.

    Odpírači celoročního přikrmování tvrdí, že populaci slábnou přirozené instinkty a někdy vzniká i poškození, že si zvyknou na jednostrannou potravu.

    Když rozmrzne půda končím s přirmováním,...dávám pítka a koupaliště na různých místech zahrady,....milují to, hlavně v horkých dnech.

    K tomu Vám napíšu jednu zkušenost ze života.
    Bydlela jsem jeden čas na privátě u manželů, kteří měli zahradu a slepice. Paní pracovala v závodní jídelně a slepicím nosila odložené zbytky,...tím se živily,...nic jiného jim nedávali,...občas, když odjeli k příbuzným, tak jsem slepice obstarávala,....v lednici byla nádoba se zbytky pro ně. Pak spočítat, dobře zavřít, aby je kuna neodnosila.

    Paní v práci klouzla, ošklivě si zlomila nohu, byla v nemocnici,...zbytky došly a nebyly. Pán koupil v ZENĚ pšenici, nasypal slepicím,...slepice na to zíraly a nic. Nezobaly,...druhý den se už motaly a padaly slabostí,...ptal se mne, co by měl udělat,....nechtěl svou ženu stresovat ještě s problémy...slepičky byly její oblíbenkyně,....ráda pekla dobré a krásné bábovky z jejich vajec.

    Slepicím jsem nadrobila housky do mléka, to zobaly,...byly zachráněny. Jenže přestaly snášt vejce,....mizerná výživa. Doporučila jsem pánovy, aby slepicím vařil polévku se šrotem a se zbytkovým masem, co se dalo v té době koupit u řezníka pro psy a kočky.

    Když se paní vrátila z nemocnice, a než zas začala pracovat, museli vařit slepicím i nadále,...nic jiného neuměly sezobnout.

    Nové slepičky si už tak nerozcapily, naučili je i na zrní,...ale zbytky byly zas hlavním krmivem.

    Ještě dodám,....tak velká, a s krásně oranžovým žloutkem vejce, jsem nikdy před tím, ani potom, neviděla,....a ani my jsme taková vejce neměli. U nás se pěstovali černé minorky,...kdežto oni měli největší a nejtěžší plemeno, brahmánky.

    Ve Francii a ve Švýcarsku jsem v parcích viděla mnoho různých a naplněných krmítek i v létě. A taky se při vstupu do zahrad daly koupit nařezané kroužky kokosu,....zavěsit na větev, ptáci bílou hnotu vyzobávali. Veveruše se na tom živily rovněž.

    Ve městech je přirozené potravy asi méně,...tak se přikrmuje.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z pokojových králiků se dají při troše nepozornosti vypěstovat ještě větší potravní specialisté než ze slepic.
      Bilbo rozlišoval banány z jižní Ameriky od jiných a odmítal je.

      Bubák rád chroupe nudle z vietnamských pytlíkových polévek, ale miluje pouze některé značky. Nad jinými se ofrňuje a sežere je jen tehdy, když se ujistí, že mu je ani po reklamaci nevyměním za jeho oblíbené. Já je chuťově nerozliším, on ano.

      Králici se dají neskutečně rozmazlit.

      Vymazat
    2. Paní Tužko, děkuji za informace - vidím to na kompromis. Ještě si pár dní užiju drobné ptáčky, kteří se sem teď naučili a jsou kouzelní jen tak na pozorování přes záclonu, nikdy jsem je tak zblízka neviděla...
      Pak skončím, což jsem už avizovala a nedodržela. Tentokrát doopravdy. :-)

      Povídání o slepicích mě zaujalo. Slepice chovali mí rodiče mnoho let, teď je má mladší dcera, ale čím hlavně krmí, to přesně nevím. Asi lecčím. Prý sezobou mimo jiné všechny zbytky a odřezky z kuchyně, k tomu ale něco ještě přidávají. Vejce mají také výborná.

      Vymazat
  7. Tužka napíše,...tak jsem si to po sobě přečetla,..no, těch chyb,....to mám zase den.

    Pane Jáchyme,...jednou mi kdosi při čtení nějakého mého elaborátu k němu napsal.....vypadá to, že dělat pravopisné chyby je vaše hobby. Tahle věta se mi zalíbila,...je to hobby.

    Měli jsme učitele českého jazyka na základce. Ten nás diktáty moc nestresoval,...byl milý, my ho za to vůbec nezlobili. Vždycky říkal,....děti, my bychom si měli napsat tento týden taky diktát, já vím, že to nemáte v oblibě, tak až někdy jindy. Za pololetí jeden, nebo dva diktáty,....lehko na cvičišti, pak to v boji za nic nestojí.

    K mému způsobu psaní měli ti, co to četli, občas výhrady,...a napište mi pro zajímavost, co Vám na něm,...řekněme zrovna nevyhovuje,....nééé, že bych to asi změnila,...to bych musela na sobě moc zapracovat, a furtaimrvére na to myslet. Tak to by těch chyb bylo ještě víc.

    Doufám, že se zdraví zlepšuje,...teď byla pár dní špatná konstelace hvězd na vylepšování kondice,...ještě tak dva dny, a už by se to zas mohlo posunout k lepšímu,...opatrně, opatrně,...přískokem vpřed....přeje Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tužko,
      mně váš způsob psaní naprosto vyhovuje, neměňte ho!
      Pouze mi zpočátku chvíli trvalo, než jsem si na něj zvykl.Chyba byla tedy "na straně přijímače" .
      Na můj styl psaní si naproti tomu spousta lidí nezvykla nikdy.
      -----
      Co se týče chyb, těch dělám sám čím dál tím víc.
      Dík za přání zdraví, zdá se, že se to opravdu zlepšuje.

      Vymazat
    2. Jednou na základce jsem v diktátu napsal všechno opačně (iy, sz...), abych dostal pětku. Stejně mi ji nedala.

      Vymazat
  8. Vytáhl jsem z auta plavky od moře a řetězy, naložím disky a jedu měnit pneu, i na discích - 8 vyvážení, 2 hodiny v háji.

    OdpovědětVymazat
  9. jaxi
    Mou vlast jsem zmeškala, pokusím se najít nahrávku, abych si ji poslechla byť uchem neodborným, ale vždycky ráda.
    Kdysi jsem měla nejraději Vltavu, mohla jsem ji poslouchat pořád, potom přišlo „Šárkové“ období, to trvá dodnes. Tábor a Blaník jsou na mne nějak těžší, marie by to jistě vysvětlila, já ne.
    Tož tak.
    Prší.

    OdpovědětVymazat
  10. ad. Baba Jaga12 května, 2021 18:47
    Jeden z oněch !šémů" mám na dvoře z záhonku spolu s dalšími kamínky, které mne něčím zaujaly. Druhý mám u jednoho z počítačů a jeho nález byl pro mne velmi důležitý, je jakýmsi symbolem, i když si říkám, že bych jej měla vrátit zpět potůčku, kde jsem jej vyzvedla, jenže již si přesně nepamatuji kde to vlastně bylo, jen vím, že na druhém konci republiky. Ale díky jeho kresbě nemohu zapomenout jeho význam. Mám i další kameny, postupně zapomínám, kde a proč jsem je vyzvedla, a pak mám i křišťály, růženíny, korund, alabastr, šungit,... apod. Kdysi jsem byla na semináři o kamenech a tak vím, že je s nimi třeba zacházet opatrně a porozumět jim, aby člověk neškodil, např. špatným otočením hrotu křišťálu (což může být také jistý druh šému).
    A ano, Bj šémy ve formě kamenů nepotřebují, jsou schopny pracovat jinak, bez těchto berliček :-) Ale radost pěkný kamínek přináší.
    Moje teta kdysi chtěla kamínek přímo z Vidlákova, tak jsme jí doporučili jakýsi slepenec vybagrovaný při stavbě vodárny. Chtěla si ho dát jednou na hřbitov. Tak snad jí ho tam dcerky na hřbitov, daleko v Rakousku, daly, jako připomínku na její dávný domov.
    To, co se v kamenech před mnoha eony vytvořilo, se neztrácí :-)

    OdpovědětVymazat
  11. ad. Pražské jaro, Bedřich Smetana, Jabkenice,....

    Kdysi jsem chodila řadu let do LŠU, poslechla jsem si občas pěknou hudbu,
    jenže manžel to nesnáší, takže v TV je to pro mne tabu, nevydržela bych s ním. Občas něco najdu na internetu, ale jak člověk odvykne, nemá již tu trpělivost. Strejček (dávný šéf nejen Pražského jara) se musí v hrobě obracet.
    A tak to nahrazuji mezi kytičkami, zpěvem zvonků, zvonohlíků, kosů, dnes jsem zahlédla strnada, hrdličky, slýchám kukačku, jak počítá roky,....
    a stromy (nebo jejich ochránci)- když chtějí s člověkem pohovořit, je to nádhera. To se pak člověk směje i pláče zároveň a odchází od takového stromu šťasten, ale i se smutkem, že ho třeba již nikdy nenajde a nespatří. Tak dostane před odchodem živý lístek, který se snesl tiše k zemi, na památku. Buky, javory, ba i ten jasan,....

    OdpovědětVymazat
  12. Prší. Část rajčat jsme včera k večeru vysadili ven, ve skleníku mám přesázeno, zalito, vynesla jsem z domu všechny kytky na déšť, na letní pobyt. Bude jim tam dobře, až si postupně zvyknou na sluneční svit. Jen musím květináčky obracet opatrně, aby se kytičkám "nezamotala hlava a nepoblinkaly se" tím věčným otáčením :-)
    Po prvé zkouším samozavlažovací květináče, tak uvidím, jak se mi na balkóně osvědčí.
    No, až naprší a uschne, nebudu mít na to čas, bude nutné okopat brambory, řepu, dýně, cukety, mrkev, petržel a další a další, ať je plevel nezahubí.

    OdpovědětVymazat
  13. Záznam MÁ VLAST:

    https://vltava.rozhlas.cz/smetanova-ma-vlast-v-podani-collegia-1704-zahajila-prazske-jaro-8488371

    Fakt budu moc vděčný, když o tomto provedení napíše co nejvíc lidí.
    Jsem prostý a vpodstatě nevzdělaný konzument, který jen desítky let poslouchá, často několik několik hodin denně, bez ladu a skladu klasickou hudbu a jazz, a to už desítky let.

    Rád bych slyšel zvláště názory, které na tomto provedení vidí a slyší (na rozdíl ode mne) klady. Pustil bych si to celé a snažil se je také nalézt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, není zcela od věci přečíst si názory posluchačů v chatu, vedle videa. Od našich i cizinců. (v 1. minutě nejde zvuk)

      https://www.youtube.com/watch?v=PDw_zXrJbgs

      Vymazat
  14. Odborně jako Maruška já hudbu posuzovat neumím, takže za mě stručně jako jindy – líbí se moc. Záznam (zatím?) na ČT bez omezení, jeho výhodu, kdy se při přerušení poslechu vracíte tam, kde jste poslouchat přestali, nutno využít vždy na stejném odkazu:
    76. mezinárodní hudební festival Pražské jaro 2021 - Má vlast 12.5.2021
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/14145018506-76-mezinarodni-hudebni-festival-prazske-jaro-2021/22154215066/
    nebo
    https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/14145018506-76-mezinarodni-hudebni-festival-prazske-jaro-2021/22154215066/

    Ještě odjinud (odpusťme videu reklamy). Zatím jsem včera před večerem jen projela. Rozhled z Královy holy, co ji znám jen zdáli, nemá chybu.
    Mimo jednorázových návštěv některých míst (např. koncových Dukla, Děvín) my kus obešli ještě s dcerenkou z a do Donoval. „Hore kopcem“ na Zvolen už jsem možná někdy vzpomněla u debaty o lanovkách.
    Cesta hrdinov SNP: 760km naprieč Slovenskom
    https://www.youtube.com/watch?v=4PpF-BXVm5I

    Přes noc po bouřce u nás mm 8, déšť chvílemi pokračuje - zahradnický nebo i s „panáčky“ na asfaltu.

    OdpovědětVymazat
  15. Pro jaxi a případně další, pokus o vysvětlení, proč jsou první 4 básně příjemnější na poslech.

    Symfonická báseň, která kvetla v době romantismu a v níž byl Smetana mistrem, znamená, že je zde prostředky symfonického orchestru, s nejbohatším zastoupením hudebních nástrojů, líčena báseň. Tedy mimohudební příběh vyprávěný hudbou. Spojení příběhu s hudbou je pro posluchače velmi dobře srozumitelné, jak pro dospělé, tak i pro děti. Vltavu a Šárku dokáží pochopit a prožít už děti ve 4. – 5. třídě. Smetana dal ke každé z básní vlastní popis, co se v ní odehrává, což také usnadňuje porozumění.
    Z hlediska jednotlivých skladeb cyklu, když to vezmeme jednoduchým pohledem: všechny první čtyři části mají velmi srozumitelné a posluchačsky přitažlivé, příjemně se poslouchající, téma. Vyšehrad – harfy věštců, vítězné bitvy a sláva Vyšehradu, Vltava – dva pramínky, nádherně zvukomalebně vykreslené, svatební scéna s polkou, tanec vil a divoženek při měsíčku, svatojánské proudy, protékání Vltavy Prahou, soutok s Labem. Šárka – příběh lásky a zrady: příjezd Ctiradovy družiny, nářek Šárčin (klarinetové sólo), milostná píseň, veselice mužské družiny a jejich spánek (fagoty znázorňují i chrápání osádky vínem zmožené), útok dívek a vítězný závěr. Děti tento příběh dívčí války přímo hltají  Z českých luhů a hájů – opět idylické scenérie krás přírody – slovy autora: „všeobecné kreslení citů při pohledu na českou zem. Ze všech stran tu zazní zpěv plný vroucnosti, jak veselý tak melancholický, z hájů a luhů. Lesní kraje v sólech hornistů – a vesele ourodné nížiny labské a jiné, vše se tu opěvuje. Každý může ze skladby té si vykreslit, co mu libo – básník má volnou cestu před sebou, arciť musí skladbu v jednotlivostech sledovat.“
    Naproti tomu Tábor a Blaník jsou tematicky ponurejší, závažnější, bojovnější. O Táboře autor napsal: „Motto: Kdož jste boží bojovníci! Z této velebné písně pozůstává celá stavba skladby. V sídle hlavním – v Táboře – zazněl tento zpěv zajisté nejmohutněji a nejčastěji. Skladba líčí též pevnou vůli, vítězné boje a vytrvalost, a tvrdošíjnou neústupnost, kterou skladba též také končí. Do detailu se nedá rozdrobit, nýbrž zahrne všeobecnou slávu a chválu husitských bojů a nezlomnost povahy husitův.“
    Blaník je pokračováním předešlé skladby: „Po přemožení reků husitských skryli se tito v Blaníku a čekají v těžkém spánku na okamžik, kde vlasti mají přijíti na pomoc. Tedy ty samé motivy jako v Táboře slouží v Blaníku za podklad stavby: 'Kdo jste boží bojovníci'. Na podkladě této melodie (tohoto husitského principu) se vyvine vzkříšení národa českého, budoucí štěstí a sláva! kterým vítězným hymnem, v podobě pochodu, skončí skladba a tak celá řada symf. básní „Má vlasť“. Co malé intermezzo zazní v této skladbě též kratinká idyla: kresba polohy Blaníku, malý pastucha si huláká a hraje a ozvěna mu odpovídá.“
    Idyličnosti prvních částí se tedy v posledních dvou nedočkáme, je to opravdu jiná nálada.
    Zajímavé však je, že podle slov vedoucího souboru Collegium 1704 Václava Lukse se právě na tyto dvě části, často označované jako problematické, můžeme těšit. Vidí v nich jak příbuznost s Wagnerem a jeho komponováním, čímž Smetana potvrdil svoji světovost při zachování plné národní autentičnosti, tak i hudební vyvrcholení celého cyklu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za reakci, zkusím si to v klidu poslechnout na pořádná sluchátka a s videosložkou - poslouchal jsem jen prvních třičtvrtě hodiny na relativně nedokonalé internetové rádio s nicmoc reproduktory. Třeba změním názor - nebo mě opravdu zbylé části chytnou víc než začátek..

      Možná jsem jen nebyl pozitivně naladěný na odlišnou interpretaci.
      Nebo jsem opravdu extrémně konzervativní hudební barbar.
      Dám kdyžtak vědět.



      Vymazat
    2. Rozhodně nejste barbar. Jste prostě jen zvyklý na určitý způsob provedení a kvalitu zvuku, která je zde jiná - není nižší, prostě je jiná. Počítá se s tím, že se tento "experiment" někomu líbit nebude, to je v pořádku.

      Vymazat
  16. Turini budou v létě. Pictoris v zimě. Taky dobrý koncert.
    http://imgway.cz/s/Nf2

    OdpovědětVymazat
  17. Cestička k domovu zezelenals.
    http://imgway.cz/s/Nf7

    OdpovědětVymazat
  18. Po třech dnech lijáků před hodinou přestalo pršet. To je všude zalito, příroda si lebedí... Vyrazila jsem do květinářství a koupila pět sazenic rajčat, každé jiný druh. A dvě netýkavky, mou oblíbenou růžovofialovou neměli dvojmo, tak k ní do páru na druhou stranu schodiště - bílou s žíháním při okraji. Taky experiment s barvami, ale už teď se mi líbí. :-)
    Petrklíče v mísách od začátku dubna stále na severní straně krásně kvetou a mají poupata, tak je ještě pár dní nechám, než je vyměním za impatiens. Ta tam pak vydrží nejspíš zase do Dušiček.

    OdpovědětVymazat
  19. Múzy mlčí
    srp umrlčí
    řeže jícny.
    Hoří svícny.

    OdpovědětVymazat
  20. Mně je taky neveselo.
    Můzy ani tak nemlčí, spíš se hádají a překřikují, takže jsem si dal radši přemýšlecí pauzu.

    Jdu se pokusit usnout, králik už spí.

    OdpovědětVymazat
  21. Neustálý déšť k veselosti nepřidá. Soused odnaproti už natáhl hadici s přepadem vody ze střechy, kterou jinak chytá na zalévání, do silnice ke kanálu. Má pršet celý další týden..

    OdpovědětVymazat
  22. Kapky vody na parapet jemně ťukají
    vlaštovky poletovat přestaly,
    jindy v letu mouchy hledají.
    Nebe se se zemí snoubí,
    mraky se dotýkají také Pálavy,
    vidět pro ně není.
    Voda múzy zalila
    45 mm sloupem vody,
    země a vše na ní se
    dosytosti napilo,...

    OdpovědětVymazat
  23. V zubařském křesle
    sedím sklesle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaxi
      Zubařské křeslo není sesle
      i zubař tam někdy sedí sklesle.

      Zubařská křesla začínají být nedostatkové zboží. A bude hůř.

      Vymazat
    2. Prodal už auto fosilní
      elektrické ho posilní
      v boji za lepší svět.
      Za komínem roste květ
      a za chladicí věží
      důchodce do kaufu běží
      pro dnešní akční zboží
      než se do hrobu složí.

      Vymazat
  24. Zdenkovi a dalším zájemcům by mohlo pozvednout náladu, že v současné škol(c)e by jako dítě měli šanci uplatnit svůj triangl, i sólově. :-)

    Orff
    https://www.youtube.com/watch?v=DOHip1C_jMU

    OdpovědětVymazat
  25. Mám obavu, že Alena se tím heroickým kutáním chodeb v zahradním trávníku odrovnala a něco se jí stalo. Držím palce, ať se z toho brzy dostane, ať je to co chce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rýčem hloubila jámu
      dělala pažení z trámů
      marně rukama lomila
      když se jí vzpěra zlomila
      došlo k náhlému sesuvu...
      jako Pompeje u Vesuvu.

      Vymazat
  26. O baletu se tu píše minimálně. Ale když přeprchá asi všude (však vody nám třeba), tak třeba někoho potěší:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/13220166581-bajadera/22038775957/
    Záznam na ČT asi tak do zítřejších 20.
    Klidný víkend všem.

    OdpovědětVymazat
  27. Na zubařském křesle
    moci tiše broukat
    Ódu na radost
    Odtančit uvolněně,
    jak Pierot
    Otočka, hop a skok
    usmívá se sólista,
    mim Pierot

    OdpovědětVymazat
  28. Bolí ruce, bolí záda
    už to není, co zamlada
    navečer už dech se krátí
    mládí nikdo nenavrátí.
    Řídké kosti, řídké vlasy
    na procházku hůlku tasí
    hledá čočky nebo brýle
    před úřadem ruce v týle.
    Stále stejné hadry, boty
    do pařáku i do sloty...

    OdpovědětVymazat
  29. Přestalo pršet, šla jsem vyžínat se srpem nedostupné rohy a obruby. Jak píše Ládik, tělo odmítá námahu a mnoho nevydrží. Tak jsem si k odpočinku s chutí pustila balet.

    BJ, díky za odkaz, ale dívat se déle než pár minut na kočičí pohyby a ladné vlnění chlapů baleťáků pro mě není, zvlášť když hudba mně neznámého skladatele a choreografa nestojí za nic.

    Naopak mě potěšila shodná, pochvalná recenze na zahajovací koncert Mé vlasti, souborem Collegium 1704.

    https://magazin.aktualne.cz/kultura/klasicka-hudba/recenze-zadna-falesna-romantika-collegium-1704-prazske-jaro/r~260deed8b3d211eba4560cc47ab5f122/

    OdpovědětVymazat
  30. Benešová měla tlaky
    Zemanovi lezly zraky
    (lezly oči z důlků),
    tak si vpálil kulku.
    Kulku jenom virtuální
    žádnou vraždu rituální
    aby ho to nebolelo,
    aby oko neslzelo.

    OdpovědětVymazat
  31. ad. Baba Jaga14 května, 2021 13:14
    Krása, díky. Přeposlala jsem i dcerce, která chodila do baletu, snad se stihne podívat.

    Nožky útlé
    botky jemné
    pohyb s hudbou sladěný,
    smutek, radost,
    setkávání, loučení.
    Skvělá hudba
    tanec provází.
    Také kulisy
    a výprava,
    spolu s osvětlením
    prožitek umocní.
    Noc a den
    život a sen
    pod hvězdnou oblohou.
    Již bez emocí tanečnice tančí,
    odchází.
    City, bolest srdce
    živým zanechá.

    OdpovědětVymazat
  32. Zapomeň na švestkobraní
    nebudeš si hrbit záda
    neobšťastníš berňák daní
    jedna práce letos padá.

    Květy nikde, jenom listí
    nezáří tu bílá alej
    loňská úroda to jistí
    opatrně lidem nalej.

    OdpovědětVymazat
  33. To: Marie
    Co už, proti gustu… Já i balety moc ráda – klasické i moderní. Jak moc mimo krácení pan Duato zasáhl do choreografie pana Petipy porovnávat nebudu, předpokládám, že nejdůležitější sóla (i „sbory“) maximálně přizpůsobil fyzickým možnostem jednotlivců. Neb na ty obecenstvo čeká stejně jako na operní árie či části koncertů.

    To: Matka.Dea4
    Do kin nejdou jen přímé přenosy z MET, ba i balety (ty ale v našem krajském městečku dlouhé trvání neměly). A tak já tuhle Bajadéru viděla poprvé v přímém přenosu z Moskvy.
    La Bayadere, Bolshoi Theater, 2013
    https://www.youtube.com/watch?v=vM3E_tURxAM
    Jinak na YT i mnoho různých provedení mnoha baletů, určitě si Vy i dcerka vyberete.
    Shodou okolností i náš poslední balet v olomouckém divadle byla Bajadéra.

    To: Ládik!!!
    Co že u Vás dnes tolik chmur? Takže pro Vás dnešní „růžový“ POKÁČ, ať si zafrfláte jinak. HOLKY TO OBJEKTIVNĚ LEHČÍ MAJ [official video]
    https://www.youtube.com/watch?v=38Nw031M19M
    Jasně, že to máme lehčí, když ani tu slivovičku tolik nevyhlížíme (alespoň já).
    Už neprší, kroků dnes budu mít tak 8 tisíc - špacír dlouhý nebyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smutek nad světem.
      ------
      Pořád to odkládám, ale snad zítra nebo o víkendu pár řádek napíšu.

      Vymazat
    2. Tak se hlavně nelitujte,nebo skončíte zapšklý jak kloboucký dědek.

      Vymazat
    3. Jáchyme, piš to do poznámek a pak to sem nakopíruj, ať text nepotratíš - už to tak dělám běžně.

      Vymazat
    4. Žádný strach, anonyme, nejsem ten typ.

      Vymazat
    5. Ještě 18 let před sebou. Nikdy neříkej nikdy.

      Vymazat
  34. Ke zpěvu: můj čtvrtkový zeť měl ve škole zakázáno zpívat. Prý by mohl zpívat jedině s husity a to by vítězili beze zbraní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako fór dobrý.
      Já si ale myslím, že kdyby husiti vyřvávali falešně, nepřítel by se akorát rozchechtal a šel by je dorazit, tuše, že jsou po opici.

      Vymazat
    2. To není fór. Bavíme se o tom zrovna teď, jedou s 5 psy na sraz do 7horek. Večer pošlu fotku.

      Vymazat
    3. Mužem hned: http://imgway.cz/s/1DjH

      Vymazat
    4. Já jen říkám, že učitelka byla asi katolička a nenáviděla husity, že to takhle řekla. V té době ostatně zpívali všichni a skvěle. Nezpěvák byl výjimka.

      Vymazat
  35. jaxi
    Jednou, už to ani není pravda, jsme na základní odmítli zpívat nějakou písničku, kterou jsme se učili do omrzení. Pan učitel každému napsal do žákovky: Nechce zpívat a 5.
    V pololetí všichni dostali dvojku ze zpěvu, jen jedna dívka, jménem Berta, která se zdržela hlasování a protestu, dostala jedničku. Ironií bylo, že neměla vůbec hudební sluch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za našeho mládí bylo všechno jinak. Teď si musíte dvojku z výchov rozmyslet - ředitelé to neradi vidí, aby neměli problémy s rodiči. Vysvědčení musí zářit pěknými známkami, jinak je zle.
      Nu ale zneužívat zpěvu k trestání dětí je hnusné. A nutit je zpívat, co se jim nelíbí, taky, však je na výběr dost songů. A nebo je má umět přesvědčit.

      Vymazat
  36. Hlavně si dávejte pozor,co píšete. Kloubouckýho dědka vždycky nejvíc rozparádilo,když mu někdo odpovídal kopírováním jeho vlastních replik, nepoznal to,ale řádil jak pominutý. .A na Annu to taky platilo 100%.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju hezký den :-)
      Já vím, četla jsem kydy. Hoďte to (ho) za hlavu.

      Vymazat
    2. To: Marie
      Takže už i Vy jste totožnost naší Anonymní zázračně odhalila? Kdo ví, zda jí vzteky občas i slzička ukápne - je mi jí líto, v hlavě si ale všechno musí srovnat každý sám. K Vidlákovi se podívám, zda a jak se tam opět o zdejším prostoru bůhvíproč píše.

      U nás modro, odpoledne zasadím jiřiny. I když by u dveřních záhonů pomněnky a sedmikrásy zdobily ještě dlouho.

      Vymazat
    3. Hledala chvíli, nenašla. Prolítla jsem jen dnešek, stačilo. Zaznamenala jsem z mého hlediska nechvályhodné noční bdění Ládika!!! a zjistila, že je tam pro mne nepřehledno pořád. Sibyla je ve "slepičárně" nová či snad jen nový kabát zdejší anonymní? No, všechno vědět nemusím.

      Vymazat
    4. Mně je zas líto vás. Nomen omen. Lidi si volí nicky podle svého podvědomí.A mnohé to napoví. Takže o mne se nestarejte a rolujte dle doporučení.

      Vymazat
    5. úlisná veška.

      Vymazat
    6. Proč se Gaia pořád ještě nepodepisuje?

      Vymazat
  37. jaxi
    Pro marii
    Dlužím poděkování za Mou vlast – pamatuji si, že jsme v 5. třídě (dnes pravěk), psali slohovou práci o Vltavě, takže naše paní učitelka asi věděla, jak na nás. Asi to byla jen nahrávka, sešit jsem měla dlouho schovaný.
    Jak píše Jáchym, jsem prostý konzument, „těžší“ skladby se mně lépe poslouchají, když o nich něco vím, nebo je poslouchám opakovaně.
    Na jednom koncertě se nám (+)Václav Snítil pokusil přiblížit Čtvero ročních období. Tak nějak jsem měla dojem, že skladbě víc rozumím.
    K Mé vlasti jsem se zatím nedostala, počkám na více času a „náladu“ a pokusím se najít krásu i v Táboru a Blaníku.
    Mimochodem – recenze o letošním provedení se velmi liší, na blogu iDNES píše jistý pan Jaroslav Bábel, že „letošní Má vlast byla ztraceným časem“. Strhal těch provedení ještě několik.
    Mám to jednodušší. Líbí-nelíbí, i když neumím říct proč.
    Hezký den všem a buďte zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odkaz na hodnocení blogera Bábela, nakonec jsem to našla mezi blogy.
      https://babel.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770648
      Pán je prý profesí zdravotní sestra...
      Já bych nikomu jeho názor nevyvracela, proč taky. Skoro celý život jsem hrála v orchestrech, a tak při sledování koncertu se vžívám do pozice hráčů, rozumím "řeči těla", jak vládnou nástrojem... asi jako řemeslník, když sleduje někoho jiného při práci. A já jsem z jejich výkonů a celkového výsledku prostě měla požitek.
      Můj názor vystihuje hned první diskutující pod blogem, p. Pavlík. Ale to je jedno, nač se dohadovat - stačí říci krátce svůj názor, válčit není nutno.

      Jaxi, já jsem na ty husitské básně taky ještě nenašla náladu, tak snad časem... :-)

      Vymazat
    2. To máte pravdu, Vivaldi psal taky "hudbu s příběhem", které je velice dobře rozumět. Když jsem začínala učit, byli jsme na exkurzi v SRN, v malé příhraniční škole. Viděla jsem tam ukázkovou hodinu Hv, kde s Jarem pracovali. Kdyby Vás to někoho zajímalo, popíšu, jak se děti učí rozumět hudbě skrze vlastní prožitek.

      Učitelka vyzvala děti (4. tř.), aby si položily hlavu na lavici (měly polštářky), že jim pustí skladbu, kterou její autor věnoval jaru a jarní náladě. A aby pak zkusily říci, co v hudbě připomíná jaro.
      Děti po krátké ukázce pojmenovaly radostnou náladu, hřející slunce, zpěv ptáčků, bublání potůčků, bouřku s blesky. Pak tyto symboly, střídající se s hlavním tématem "jarní slunce, radost přírody" seřadily na tabuli do časového proudu - 5x opakující se hlavní téma střídané čtyřmi epizodami. Krásně vše poznaly - to bylo už při druhém poslechu.
      Pak následoval tanec a třetí poslech skladby - učitelka přidělila závoje a šátky příslušné barvy k epizodám (ptáci - hnědá, potůčky - modrá, bouřka - tmavě fialová, stromy ve větru - zelená) a příslušná dvojice sólistů vždy zatančila svoji improvizaci k epizodě. Všichni ostatní chodili volným tempem po kruhu, poslouchali hudbu a sledovali sólisty.
      Moc jsme dětem tleskali, bylo to celé působivé, a velmi jsem tenkrát chtěla taky takto učit. :-) Snad se mi to trochu podařilo.

      Vivaldi tyto houslové koncerty skládal na sonety, zřejmě vlastní. Když máme zrovna jaro, dám sem překlad Jara. Hudba vypráví to, co je v básni.

      Přišlo jaro a slavně
      jej ptáci zdraví radostným zpěvem,
      zatímco potůčky čeřené Zefyrovým dechem
      plynou se sladkým zurčením.

      Obloha se zatáhne černými mračny,
      hromy a blesky zvěstují příchod jara.
      Když však utichnou, ptáčkové
      se znovu ozvou svým zvučným zpěvem.

      A na utěšené rozkvetlé louce
      za příjemného ševelení stromů a keřů
      usíná pastýř s věrným psem po boku.

      Za slavnostního zvuku pastýřských dud
      tančí nymfy a pastýř milostný tanec
      a ve tváři se jim zračí nádhera jara.

      https://mistri.muzikus.cz/baroko/antonio-vivaldi/la-quattro-stagioni

      Vymazat
  38. Zmulčováno: http://imgway.cz/s/Nip
    Opravil jsem defekt na Dakru a hodinu s ním pojezdil (foto); zabednil jsem nadpraží nad dveřmi a oknem a skočil do Obi pro cement, budu betonovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nic, jde bouřka, krápe - sklidil jsem cement a udělám domek.

      Vymazat
  39. Končím betonáž http://imgway.cz/s/Niy

    OdpovědětVymazat
  40. Ahoj Ládiku,
    už mě párkrát napadlo, jestli jsi někdy zkoušel překlad básně.(18:41)
    Teď znova, když sem Marie dala doslovný překlad (podstročnik) sonetu.

    Původně to nejspíš mělo strukturu rýmů:

    A-B-B-A
    A-B-B-A

    A-B-A
    A-B-A

    Takže osm vzájemně se rýmujících se slov(A) plus šest (B)

    To vše při zachování původního celkového smyslu básně (Je přípustné prohazovat či mísit v překladu obsah jednotlivých veršů originálu).

    Kdysi jsem napsal pár překladů anglických písňových textů, když nebylo zbytí. Což je něco podobného. Dnes bych se nejspíš i na tomhle hodně zapotil a trvalo by mi to dva dny...Je to něco jako křížovka, kterou člověk současně luští i sestavuje.

    Mám dojem, že bys to zvládl dřív a lépe.
    Nechceš to zkusit?
    Docela by mě to zajímalo.


    OdpovědětVymazat
  41. Odpovědi
    1. Obávám se, že jsem ho zklamal...Ale zeptal se sám a vyčítal mi, že jsem já sám aktivně nereagoval na jeho básně v próze.Jaha mi nevadí, pokud sem nevnáší své tisovské misionářství.

      Mně ale víc chybí třeba Liška a Anna.

      Vymazat
    2. Ano, Ládiku!!! ? Tak pozvěte stalkera Dagmara, můžete si povídat.

      Vymazat
    3. Zato bubák musel být kvůli "duši" chráněn...:-(

      Vymazat
    4. Myslím, že nastal čas se na to vysrat.

      Vymazat
    5. Ládik!!!

      Vyjádřil bych se mírněji, ale občas je asi třeba šrapnel. Souhlasím!

      Vymazat
    6. Já nesouhlasím s Alenou, že nahlas vytahuje bubáky, ale chápu ji. Nesouhlasím s tím šrapnelovat oběť! Válečná utrpení a ztráty ještě nepominuly.

      Po replice z 10:24 bylo jasné, že pokračovat v rozhovoru nemá smysl.

      Vymazat
    7. Pane zdenkub, sluší se Vám poděkovat za zřízení a správu tohoto prostoru, který mi mnohé dal a mnohému naučil. Děkuji.

      Vymazat
    8. Pane Ládik!!!u, už jste se naděkovali dost... :o).
      Ale co píšete je milé.

      Vymazat
  42. Čínský sputnik přistál na Marsu a v Gaze padají výškové domy. Pěkný rozptyl zpráv.

    OdpovědětVymazat
  43. Večer Body Battery 24%, po spací noci nárůst jen na 45%.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej dneska spací den!

      Vymazat
    2. Tak od zítřka přijímej polovinu zakázek!
      Na chleba s máslem, acidofilní kyšku a a topinky s tatarákem to postačí.

      Vymazat
  44. Vzdělávací okénko: Kunhuta se polsky řekne Kunegunda. To jsem jelen.

    OdpovědětVymazat
  45. Za 3 dny napršelo 72mm, teď prosvítá modrá obloha. Na zítřek a úterý je výstraha na povodeň.
    Dělám paní liškovou.. ale je Liszková, od Nového Jičína.

    OdpovědětVymazat
  46. Marie, díky za vaši starost o mne, měla jsem se ozvat dřív.
    Ale měla jsem osobní výročí a nějak jsem neměla náladu na psaní. Jen jsem spala, když pršelo, a hrabala se v hlíně, když přestalo.
    Stihla jsem za parna ještě posekat půl zahrady, pak sekačka chcípla. Soused, který mi pomáhá startovat, nebyl doma, tak jsem poprosila jiného, mladého souseda. Ten začal tahat za startovací lanko tak mocně, že něco vevnitř urval a teď se mi startovací lanko nezatahuje dovnitř.
    Zkusila jsem odšroubovat kryt, uvolnila jsem zarezlé matky něčím ve spreji, ale stejně jsem se k tomu neprokutala.
    Tak musím koupit novou sekačku.
    Vysadila jsem rajčata, kytky (cinie, astry, hledíky a hvozdík), všemu se dobře daří, když prší. Afrikány klíčí ze semen, ty první zmrzly.
    Tužka mě inspirovala, v úterý jsem si večer přečetla jeji poznámku o prvních jahodách a za tmy jsem vyběhla v noční košili, s baterkou a se štětečkem jako "včelka" opylovat květy jahod! :-) :-)
    Faktem je, že prvním plodům jahod se nic nevyrovná, bývají velké a lahodné, tak snad se brzy dočkáme.
    Taky jsem se jinde poučila, co dělat, když se chceme dočkat vyrovnané úrody rybízu. Je totiž pravda, že i když mi rybízy krásně kvetou, tak někde pak mají na stonku jen pár bobulek. V úterý jsem to sledovala, jabloně byly plné včet, po rybízu lezlo pár mušek.
    Radou je rozmíchat lžíci medu v litru vody a rozprašovačem postříkat stromek či keř, to přiláká více hmyzu. No, zkusit se to může.
    Přetekla mi nádrž na deštovou vodu a voda opět někudy vtekla do sklepa. Ale letos jsem to podchytila včas. Zase jsem namastila okapový svod, aby se mi na něm rukáv okapu nezasekl, až ho budu tahat zpět, a dešťovou vodu svádím na trávník. Jsem tu sama, tak mohu sklep větrat, už to pomalu vysychá. Ještě do rohů nastříkám preventivně Savo proti plísni a je to.
    Tak mám pořád co dělat.....
    K Mé vlasti - ráda jsem si přečetla nadšené hodnocení Marie a dojmy dalších krtků. Mě samotnou nějak taky provedení nenadchlo, ale možná to bylo špatným rozpoložením mé mysli a tady nedokonalým příjmem zvuku v notebooku.
    Co mne překvapilo, bylo mládí hráčů, první fagotista byl hošíček, tomu nemohlo být moc přes dvacet, ale jak hrál! Možná i pohled na mladé muzikanty mmne znejistil - normálně se nad svým věkem nezamýšlím, ale tohle mne vykolejilo....
    Marie nádherně popsala kvalitní výuku hudební výchovy, cestu, jak vést děti k poslechu a porozumění. Díky i za sonet, potěší duši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      Aleno, jsem rád, že jste se ozvala, právě jsem otevřel noťas a chtěl se zeptat, jestli o vás ostatní něco nevědí.

      Na ten soustředěný poslech Mé vlasti se chystám, dal jsem si to jako domácí úkol, pustím si to do kvalitních sluchátek, až budu mít lepší náladu. Což tedy zatím nemám.

      Jediné, z čeho jsem měl radost,byl dnešní videohovor s vnučkou, přivezla si bílou korelu, uměle krmenou od narození, takže je velice přátelská a přítulná k lidem.

      Vymazat
    2. Jáchym:

      Korela je dobrý kámoš na dlouhou dobu. Mně Filip (korela šedá) vydržel téměř třicet let... Přátelský a přítulný.
      Teď leží vedle táty, který mu vždycky nadával. Tak si to můžou dovyříkat...

      Dobrou noc všem.

      Vymazat
  47. Aleno, překvapila jste! tak to mám radost, že jste v oukeji.
    Čtu, co všechno může pracovitý a nadšený zahradník touto dobou ve svém rejdišti dělat :-) Můj případ to přímo není, tak aktivní jako Vy zdaleka nejsem. Ale včera u nás byli mladí s vnučkou a řekli - tady je to oáza klidu a přírody. Co si přát víc, jsem moc ráda, že to tak působí nejen na mě. Zvlášť ve městě je to třeba ocenit. Z terasy nevidím žádné domy, žádné lidi, jen samou zeleň. A tak si to chci zachovat - takže jen udržovat, jak to půjde. Bude-li trochu úrody, tím líp, ale cíl to není.
    Dnes jsem mýtila mahon na pěti místech. Jak je krásný, a zrovna odkvetl a nasadil světle zelené listy, tak je nežádoucí, když je ho příliš. Rozrůstá se všude, je to nezmar. Větvičky s listy na výzdobu na podzim jsou ale nenahraditelné.

    OdpovědětVymazat
  48. Z koncertu (byl jsem se proběhnout):
    http://imgway.cz/s/1DmG

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Housle
      http://imgway.cz/s/1DmH

      Vymazat
    2. Koncert původně znamená zápas (it. concertare = přít se, zápasit). Zápasil jste s přírodou, během ji dobyl.
      Housle - fantazii tedy máte...

      Vymazat
  49. Mokrá cesta: http://imgway.cz/s/Nl8

    OdpovědětVymazat
  50. Odpovědi
    1. Až tak vysoko jste od Vašeho doběhl, Ládiku!!!?
      U nás odpoledne modro, teplo. Se stařešinou Andym a Mišpulí po včerejšku dnes jen kratší okruh. Hodně kolařů, sem tam fógl a motýl.

      Vymazat
  51. Aspoň jednou.
    Aspoň jedinkrát vidím, že sociální sítě mohou přispět i k něčemu dobrému.

    https://kladensky.denik.cz/podnikani/tulipanova-lavina-na-statku-ve-stehelcevsi-zakaznici-zachranili-zahradniky-2021.html

    OdpovědětVymazat
  52. Dnes tu hezky volno, asi všem tak jako u nás neprší.

    To: Marie
    Která sociální síť tak chvályhodně pomáhá? - asi jsem v tulipánovém článku přehlídla. Možná všechny. A já na žádné takové nechodím a pak nic nevím.

    Zaujala mě výuka hudebky, o které jste tu psala. Zajímalo by mne, co by asi v hudbě děti slyšely, kdyby nebyly poučeny, že je o jaru. Možná každé něco jiného - i když názvy, které skladby od svých tvůrců dostávají, jsou jistým návodem. Ale posluchači využívají při poslechu - stejně jako třeba při pohledu na výtvarná díla - svou vlastní fantazii a představy, spojené s vjemy. Ale jsou to jen mé amatérské zkušenosti, aplikované na potomstvu.

    To: Ládik!!!
    Na Vašem měřiči jsem zaznamenala počet kroků - nadmořskou výšku neukazuje? Od Vašeho to asi přece jen nebylo - pokud nemám mylnou představu, že by to tak vysoko při tom počtu být nemohlo.

    OdpovědětVymazat
  53. BJ
    Poslouchat s dětmi hudbu a nechat je popsat svůj dojem, bez veškerého ovlivňování jejich představivosti, ovšem taky jde. Používá se spíše v psychoterapii, jde o jiné cíle. Ve škole máme aspoň do určité míry vést děti k uvědomělému poslechu, zejména (spíše pouze) u skladeb, kde to jejich autor jasně napsal - oč se v nich jedná.
    Jsou zase skladby typu "absolutní hudba", tj. bez literárního programu, příběhu. Do nich žádné příběhy ani řízené představy nemáme vnášet, hudba mluví svou vlastní krásou - melodií, rytmem, tempem, dynamikou, harmonií... Tam si každý může představovat, co je mu libé.

    Toto, co píšete, většinou učitelé dělají - že při poslechu dají dětem za úkol malovat si cokoli, co v nich hudba vyvolává. Toto dětem i vyhovuje - načmárají od princezen po sluníčka a zvířata úplně cokoli, bez ladu a skladu. Jenže o smyslu té skladby, který směřoval zcela jinam, nevědí nic.
    Takže, je-li to na místě (Smetana, Vivaldi, aj.), tak představivost zaměřit aspoń obecně daným směrem.

    V další (nebo předchozí) hodině si děti mohou řeku zkusit zhudebnit samy, nebo orffovskými nástroji vyjádřit svoji představu jara. Použijí k tomu šustící sáčky, klíče, přírodní předměty - kamínky, písek, láhev s vodou, atd. Pak mohou porovnat svůj výtvor řeky s tím autorovým.

    OdpovědětVymazat
  54. Tužka napíše,...zavítala jsem do Nory, čtu si,...pište,...mějte se fajn.

    Jeden mudrc napsal,...Nevšímáš li si problémů, které jsou ti vzdáleny, budeš mít s tím značný problém, až tě dostihnou.

    Stalo se.

    Řeším problémy jeden za druhým, čekají v zákrytu, zaclání moje malinkaté místečko na slunci,...až jich zase pár odstraním, zas si příjdu do Nory číst.

    Paní Aleno,...k tomu opylování květů,...odborník v zahrádkaření ing. Vlastimil Vaněk napsal v jedné své publikaci, jak na umělé opylování, když chceme nahradit včely a další hmyz.

    Pyl musí mít určitou teplotu a vlhkost,...jinak to nefunguje. Je to věda,...ale doporučoval zahrádkářům, aby opylování prováděli po zaschnutí rosy, její odpařování způsobuje větší vlhkost mikroklimatu,...tak po zaschnutí rosy, tak od devíti hodin do jedenícti středoevropského,...tedy letního maximálně do dvanácti, za slunečného dne, kdy teplota ovzduší nepřekročí 25°C. To je opylování nejúspěšnější,...lehce se v květu několikrát dotknout, aby se neporušil střed, štěteček nečistit, přenos je důležitý, až zas další den před opylováním.

    Tenkrát jsem si to vypsala,...už si to pamatuji,...jste velice pracovitá,...u mne agrotechnické lhůty pausírují,...není čas, jiné úkoly mají přednost.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  55. Díky, Tužko! Zase jsem chytřejší...A já si tedy dnes zahrála na včeličku dopoledne.
    Jinak jsem plela bršlici zpod ostružin, za 14 dní narostla neuvěřitelně. Lidé mohou bršlici chválit, libovat si, jak je léčivá, dělat z ní saláty, ale já ji nenávidím. Je to prakticky nezničitelný plevel. Na zahradu jsme si ji přenesli někdy v 60. letech se sazenicí ze zahrady mého nevlastního dědečka, a od té doby tu s ní válčím. Včera jsem vyplela 4 zahradnické vaky! A nemám to kam odvézt, sběrný dvůr je zavřený kvůli povodním.
    Další "záhon" bršlice na mne čeká pod višní, likviduji ji tam rok co rok, nemá to konce. Stačí zapomenout malý oddenek v zemi a za rok je tu zas.
    Ale abych si jen nestěžovala, všemu vysazenému ven se dobře daří, déšť je pro ně jako mana nebeská. Kvetou mi klasické narcisy, ty původní, co jsme mívali na zahradách dřív. Jednoduché, bílé, se žlutooranžovým středem.
    https://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Narcissus-po-ticus---narcis-bily
    Dostala jsem je od sousedky. Já jí zase dala zbytek sadby- astry a cinie, tak byla ráda.
    Tak to byl můj zahradnický koutek, vyrážím na nákup...

    OdpovědětVymazat
  56. Včera 27 mm - dnes po dešti:
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/6978796/264880995?secret=HwP1Ofk0WJn18cstaR7k1dC62

    OdpovědětVymazat
  57. Jak to zmoklé chmýří vypadá na obrázku půvabně, že by mu člověk i odpustil ty následky, když se rozroste po celém okolí... :-)
    Díky všem za fotky.
    Tradiční narcisky mám taky ráda, mám jich jeden kopec a krásně voní. Spolu s těmi žlutějšími se usídlily před desítkami let vedle kmene švestky, ta už je dávno podťatá a zbyl jen pařez, ale kopečky narcisů tam oba svorně vegetí a těší zraky dále. Odkvetly letos už dávno, jsou na jih.

    Bršlice nade mnou zvítězila, když jsme zateplovali dům a podél celé stěny, kde přiléhá skalka, bylo několik měsíců lešení. To stačilo, že bršlici nikdo neomezil v růstu, pak se vše zasypalo prachem a sajrajty, skoro nic se nezachránilo z krásných skalniček, ale - ovšem! - jediné, co na jaře vyrazilo s plnou vervou, byla bršlice. Od té doby ji nezvládám, je jí moc.
    Letos jsem v zoufalství vzala zbytek Roundupu a stříkala na každý list, který jsem viděla, stovky jich byly. Celkem úspěšně, většinou jsou nadzemní části spálené. Ovšem co to udělá s oddenky, bojím se pomyslet - spousta se jich zachová.

    Na pobyt ani práci venku to dnes není, pořád silně fouká a chodí přeháňky. Peču bublaninu z broskvového kompotu a přidaného červeného rybízu, mám mražený ještě z r. 2019 a je chuťově skvělý, do moučníků.

    OdpovědětVymazat
  58. Na dnešek jsem spala minimálně, dnes to snad doženu. Podívám se ještě na 6. díl Božích mlýnů, pro mě celkem dobrá oddychovka, snad i parodie. Nejvíc se mi líbí herec Myšička, ale i Navrátil a to děvče jsou celkem dobří.

    Jinak se mi líbí z YT nahrávka besedy na témata k současnosti, dobře se poslouchá, netradiční hudební vstupy.
    ZMĚNA PARADIGMATU – videozáznam besedy z 1.5.2021
    https://www.youtube.com/watch?v=gFwtcG7KaZk

    Přeju dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  59. Zdravím, tu spadlo cca 54 mm, už obeschlo, takže jsem uvařila gulášovku a jdu kopat zas brambory, pořád dokola. Pak řepu, cibuli už mám, až to bude hotovo, tak půjdu otáčet květináčky kytičkám,...

    OdpovědětVymazat
  60. Srdečně zdravím :-)

    Díky za krtince, Zdenkub, jsem v pohodě a jsem tu zpět, když budete rád, když se tu zase objevím.

    Katie Melua - I Will Be There
    https://www.youtube.com/watch?v=7IRIP-hSfJ0

    Břehy mé duše (Wabi Ryvola)
    https://www.youtube.com/watch?v=3jm1p_o43kE

    Přátelství
    https://www.youtube.com/watch?v=ablIo_j_9W0

    OdpovědětVymazat
  61. Jáchyme,
    díky za tip na Hybridní politiku, před týdnem mi ji pošta doručila, hned jsem ji přečetla a pak jsem napsala úvahu, která začíná:

    ČÍM ZAČÍT?

    V posledních týdnech jsem si přečetla knihy "Přelom" od Ilony Švihlíkové a "Hybridní politika" od Jana Kellera, podle mě obě rozhodně stojí za přečtení, protože vedou k zamyšlení o současném dění v západní společnosti. Závažných problémů je řada, tak jsem přemýšlela, čím začít, aby se začal prosazovat zdravý rozum. Došla jsem k závěru, že je třeba začít se brát za dodržování článků LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky, ústavní zákon č. 2/1993 Sb.:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pondělí jsem tento začátek změnila a poslala jsem mail Jak se piráti postaví k dodržování ústavního zákona č. 2/1993 Sb.? všem pirátským poslancům a poslankyním, který začíná:
      Dobrý den,

      blíží se volby do Poslanecké sněmovny, jistě nejen pro mě je zásadní dodržování článků LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky, ústavní zákon č. 2/1993 Sb., proto prosím o odpověď - stanovisko Pirátské strany k mnou uvedeným případům k článkům tohoto ústavního zákona a její zveřejnění v Pirátských listech. Předem děkuji.

      K dodržování článků LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky, ústavní zákon č. 2/1993 Sb.:

      Vymazat
    2. Ten mail pak pokračuje stejně, jako ta moje úvaha:

      Článek 1
      Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

      ---

      - - - Z toho vyplývá, že stát má vést prevenci a potírání násilí vůči všem bez ohledu na pohlaví oběti i pachatele, takže nemá být ratifikovaná Istanbulská úmluva, která je diskriminační a sexistická - za pachatele násilí jsou bráni jen muži. Navíc v Úmluvě Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí (Istanbulská úmluva) je uvedeno:
      Článek 6 – Politika citlivá ku genderovým problémům
      Strany se zaváží, že při implementaci a vyhodnocování dopadu ustanovení této úmluvy budou zohledňovat genderové hledisko
      ----------
      Článek 12 – Obecné závazky
      1 Strany podniknou nezbytná opatření pro podporu sociálních a kulturních vzorců chování žen a mužů s cílem vymýtit předsudky, zvyky, tradice a další praktiky, jež jsou založeny na předpokladu podřízenosti ženy anebo na stereotypním pojímání rolí žen a mužů.
      https://rm.coe.int/1680462471

      a je tam předepsaná politika, vzdělávání, financování, sběr dat, ohlašování a monitorování (což evokuje působení Velké sestry-gender zřejmě dvojčete Velkého bratra z Orwellovy knihy 1984).

      Vymazat
    3. Článek 3
      (1) Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

      ---

      - - - Z toho vyplývá (i z LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE - cituji: "Unie, vědoma si svého duchovního a morálního dědictví, se zakládá na nedělitelných a všeobecných hodnotách lidské důstojnosti, svobody, rovnosti a solidarity; spočívá na zásadách demokracie a právního státu."), že princip rovnosti by měl být zachovaný i v EU, takže by měla být zrušena Lisabonská smlouva a sepsaná nová smlouva (kde mj. už nebude Komise, věčné stěhování Brusel-Štrasburk), ve které budou mít všechny členské státy stejné podmínky, jaké má v současnosti Dánsko - cituji:

      Dánsko v EU

      Východiskem dánské politiky je tzv. národní kompromis Dánsko v Evropě, který po odmítnutí Maastrichtské smlouvy v referendu z června 1992 vymezil hranice dánské účasti v Evropské unii. Dánsko má čtyři výjimky z evropské integrace (opt-outs), které jsou zakotveny v dohodě z Edinburku z prosince 1992. Opt-outy jsou dobrovolné a Dánsko je může kdykoli odvolat. Musí však nejprve uspořádat referendum.

      Euro – Dánsko nemusí zavést jednotnou měnu. Je ale součástí Evropského mechanismu směnných kurzů II. a dánská koruna je pevně vázána na euro.
      Občanství EU – národní občanství nesmí nahradit občanství EU.
      Společná obrana – Dánsko nemusí vysílat jednotky do společných reakčních sil EU.
      Justice a vnitro – při přijímání Amsterodamské smlouvy Dánsko nesouhlasilo s přesunem některých oblastí z třetího do prvního pilíře (hraniční kontrola, azyl, imigrace a civilní právo). Soudní spolupráce se účastní pouze na mezivládní úrovni. Výjimku tvoří dánská účast na vízové spolupráci. Dánsko je členem Schengenu, ale účastní so ho pouze na mezivládní úrovni.

      Pro Dánsko je typická výrazná kontrola parlamentu nad jednáním vlády v evropských otázkách. Před všemi rozhodnutími týkajícími se EU musí vláda konzultovat evropský výbor parlamentu. Pokud Výbor návrh vlády odmítne, musí kabinet svoji pozici upravit.

      Zásadní evropské otázky se v Dánsku většinou schvalují v referendech.

      https://www.euroskop.cz/509/sekce/dansko/



      - - - Z toho vyplývá, že s tím je v rozporu Usnesení Evropského parlamentu ze dne 26. března 2019 o základních právech lidí afrického původu v Evropě (2018/2899(RSP))

      https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0239_CS.html

      ve kterém EP žádá členské státy, aby zajistily adekvátní bydlení pro lidi afrického původu, kteří se narodili nebo žijí v Evropě či jsou evropskými občany, navíc přestože všechny státy EU jsou zadlužené a ve všech je nezaměstnanost, tak v bodě - cituji:

      23. žádá Komisi a členské státy, aby s ohledem na stávající právní předpisy a postupy zajistily bezpečné a legální cesty pro přistěhovalce, uprchlíky a žadatele o azyl, kteří chtějí vstoupit do EU;

      Vymazat
    4. - - - Z toho vyplývá, že s tím je v rozporu Istanbulská úmluva, která je diskriminační a o které je na stránkách Council of Europe uvedeno:

      PRŮLOMOVÉ ASPEKTY ÚMLUVY

      Úmluva považuje násilí vůči ženám za porušení lidských práv a formu diskriminace. Znamená to, že státy se budou muset zodpovídat, pokud nebudou na toto násilí adekvátně reagovat.

      https://rm.coe.int/1680464e6f



      - - - Z toho vyplývá, že mají mít v ČR ve škole všichni studující stejná práva a povinnosti.

      V r. 2013 v ČR v klidném soužití s ostatními občany žilo asi necelých dvacet tisíc muslimů do chvíle, kdy mladá Somálka podala stížnost a poté žalobu na zdravotní školu, která měla ve školním řádu zákaz nošení pokryvky hlavy ve škole, že nesměla nosit šátek ve škole. Princip rovnosti neprosazovali tehdejší ombudsmanka Šabatová a předseda správní rady Sdružení pro integraci a migraci Jan Ruml, podporovali tu mladou muslimku, ombudsmanka Šabatová i požadavkem na změnu školních řádů a v médiích se člověk dozvídal, že Češi jsou xenofobní a uvedený zákaz je toho projevem...

      Přitom v r. 2005 Evropský soud pro lidská práva podpořil turecký zákaz nošení šátků ženami na univerzitách, potvrdil dřívější rozhodnutí v případě Leyly Sahinové, které říká, že turecké pojetí sekularismu je v souladu s hodnotami, které tvoří základ Evropské úmluvy o lidských právech.

      České pojetí sekularismu je zřejmě jiné - Nejvyšší soud se zastal té Somálky a ve svém rozhodnutí nadřadil právo na projev náboženského vyznání nad princip rovnosti, zřejmě neuznal, že ve škole mají mít všichni studující stejná práva a povinnosti (to připomíná Orwellovo ve Farmě zvířat - všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější) - CUI BONO?

      https://www.psp.cz/docs/laws/listina.html

      http://zakony.centrum.cz/skolsky-zakon/cast-1-paragraf-30

      https://zpravy.aktualne.cz/domaci/sabatova-kvuli-muslimskym-satkum-musime-zmenit-skolni-rad/r~52cbd612497911e480800025900fea04/

      http://blog.aktualne.cz/blogy/dalibor-spok.php?itemid=21583

      https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/satky-na-tureckych-skolach-zakazano/r~i:article:1480/

      http://nsoud.cz/Judikatura/ns_web.nsf/web/Proverejnostamedia~TiskovezpravyNejvyssihosoudu~Nejvyssi_soud_vyhovel_dovolani_zalobkyne_a_vraci_Obvodnimu_soudu_pro_Prahu_10

      Vymazat
    5. Článek 7
      (1) Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí je zaručena. Omezena může být jen v případech stanovených zákonem.

      ---

      - - - Z toho vyplývá, že s tím jsou v rozporu všechny na internetu využívané možnosti sledování činnosti včetně cookies..., takže všechny podobné činnosti mají být zákonem zakázány kvůli právu na soukromí.



      Článek 10
      (3) Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě.

      ---
      - - - Z toho vyplývá, že s tím jsou v rozporu všechny na internetu využívané možnosti sledování činnosti a shromažďování údajů o osobách včetně cookies..., , takže všechny podobné činnosti mají být zákonem zakázány kvůli právu na soukromí.





      Článek 15
      (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena. Každý má právo změnit své náboženství nebo víru anebo být bez náboženského vyznání.
      (2) Svoboda vědeckého bádání a umělecké tvorby je zaručena.

      ---

      - - - Z toho vyplývá, že s tím jsou v rozporu postupy v západní společnosti ohledně pohlaví, viz článek:

      Výbor pro sexuální menšiny pracuje na zavedení práva zvolit si pohlaví. I bez operace

      https://www.ceska-justice.cz/2016/06/vybor-pro-sexualni-mensiny-pracuje-na-zavedeni-prava-zvolit-si-pohlavi-i-bez-operace/

      Cituji z tohoto článku z 13.6.2016:

      Česká republika by v budoucnu mohla upustit od medicínské definice pohlaví a zavést právo vybrat si a změnit pohlaví pouhým úředním postupem podle toho, zda občan chce být mužem nebo ženou. „Totální dekadence postmoderní euroatlantické civilizace, kdy medicínská fakta jsou popírána, právo prosazováno lobbisty, a vědecký výzkum je kvůli politické korektnosti zakazován,“ říká sexuolog Jaroslav Zvěřina.

      Ten vývoj má podle jeho slov celou řadu fází a výstředních řešení. „Od švédských školek, které odmítají zájmena „ona“ a „on“ a prosazují jakési „to“ coby genderově neutrální. prý aby nenutili děti do toho či onoho pohlaví. Jakoby sexuální identita byla naučenou vlastností,“ podivuje se předseda české Sexuologické společnosti. „V posledních letech se v této oblasti silně uplatňuje lobby lesbiček, homosexuálů, transsexuálů plus různých ,queers´, kteří si zcela nelogicky vzali do své argumentace také jedince intersexuální – tedy narozené s ne zcela určitým pohlavím, jejichž výskyt je cca 1 : 100 000 porodů,“ dodává přední český lékař.

      Vymazat
    6. Článek 17
      (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
      (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
      (3) Cenzura je nepřípustná.

      ---

      - - - S tím je v rozporu blokování účtů na sociálních sítích - k tomu se vyjádřila JUDr. Klára Samková v článku z 1.10.2017

      https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Tak-se-k-Cechum-nechovejte-Zuckerbergu-Mame-za-sebou-nacisty-komunisty-nechame-se-pro-pravdu-upalit-Napsala-sefovi-Facebooku-Klara-Samkova-zablokovana-na-30-dni-506272

      z něhož cituji:

      Advokátka a aktivistka Klára Samková si nenechala líbit to, že byl na 30 dní zablokován její profil na sociální síti Facebook. Pro údajně xenofobní vyjádření. Napsala podrobný dopis zakladateli společnosti Facebook Marku Zuckerbergovi, mimořádně mladému a vlivnému miliardáři z USA. V dopise se nejen ohrazuje proti nařčení z rasismu, ale vyčítá Zuckerbergovi, jak se Facebook chová k tisícům českých občanů, kterým též blokuje jejich profily.

      Samková vznáší vůči Facebooku mimořádně vážná obvinění. ,,Vaše společnost faktickou cestou nahrazuje zákonodárnou roli státu, když si osobuje právo určovat zákony, tyto zákony vymáhat a jejich nedodržování trestat. Podle nejobecnějších zásad právní teorie takováto moc náleží pouze státu – to je jediný zákonodárný suverén. K přenesení této pravomoci může dojít pouze mezinárodní smlouvou; na příklad tak, jak učinily země Evropské Unie podpisem Lisabonské smlouvy. Není mi však nic známo o tom, že by Vaše společnost uzavřela mezinárodní pakt s Evropskou unií nebo Českou republikou, která by ji opravňovala k určování legislativy v naší zemi, v Evropské unii či v zemích Rady Evropy. Vaše společnost zcela protidemokraticky vytěsňuje a likviduje politický pluralismus. Osobujete si moc zákonodárnou a faktickou revizí rozsudků Evropského soudu pro lidská práva si osobujete moc soudní. Co Vás a Vaši korporaci opravňuje k takovémuto mocenskému přístupu, který je již svým základem totalitní?" píše.

      Vymazat
    7. K tomu upozorňuji na svérázný přístup některých mladých aktivistů k "odebírání platformy" podle nich "nevhodných" nebo "nekorektních" projevů, jak o tom napsal mladý psycholog a filozof Adam Lalák ve svém blogu Co je svoboda slova a proč to tolik lidí nechápe

      https://blog.aktualne.cz/blogy/adam-lalak.php?itemid=29057

      z něhož cituji:

      Fenomén umlčení popsala anglická filozofka Rae Langtonová v klasické eseji Řečové akty a nevyřknutelné akty. Umlčení znamená, že řečový akt jedné osoby zabrání úspěšnému provedení řečového aktu osoby druhé.

      Langtonová se ve své eseji zabývá především řečovým aktem odmítnutí. Muži často žertují o tom, že ženy tajně chtějí sex i ve chvílích, kdy to samy popírají. Tato domněnka je přítomna všude možně, od pornografických filmů až po Voltairův výrok, že „když dáma řekne ne, myslí tím ‚možná‘; když řekne možná, myslí ‚ano‘.” Langtonová považuje toto mužské žertéřství za jednu z hlavních příčin častého výskytu znásilnění. Tyto vtipy totiž ubírají ženám autoritu, kterou potřebují k tomu, aby mohly mužům říci „ne“. Znemožňují jim provést řečový akt odmítnutí, protože je nikdo nebere vážně. Tento řečový akt se pro ně stává nevyřknutelným.

      Kdykoliv Farage veřejně přednese svoje sexistické či rasistické názory, umenší schopnost žen či menšin jednat prostřednictvím slov. Kdykoliv se nějaký xenofob na Aktuálně.cz vyjádří pohrdlivě o Romech, Syřanech, Afričanech či jiných skupinách, znemožňuje jim se obhajovat, přesvědčovat, argumentovat, informovat, být slyšet. Proto také mladí aktivisté, kterým záleží na sociální rovnosti, občas považují odebrání platformy těmto řečníkům za žádoucí.

      Vymazat
    8. K tomu připomínám článek z 19.8.2019 "Chybné názory" už neznáme, vzkázalo centrum hybridních hrozeb čínské ambasádě

      https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chybne-nazory-uz-nezname-vzkazalo-centrum-hybridnich-hrozeb/r~21109990c29211e9be22ac1f6b220ee8/

      z něhož cituji:

      V Česku se termín "chybné názory'' od roku 1989 nepoužívá, reagovalo na víkendové vyjádření čínské ambasády v Praze Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které spadá pod ministerstvo vnitra. Číňané označili ve svém prohlášení za chybná vyjádření některých politiků a institucí o demonstracích v Hongkongu.

      Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) v pondělí na Twitteru sdílelo čínské prohlášení a přidalo komentář, že v Česku se od roku 1989 termín chybné názory nepoužívá. "Listina základních práv a svobod naopak v článku 17 zavedla používání termínu 'svoboda projevu'. V ČR používejte prosím výhradně českou ústavní terminologii a důsledně respektujte pravidla stanovená ústavou," vzkázalo centrum ambasádě.





      Článek 26
      (1) Každý má právo na svobodnou volbu povolání a přípravu k němu, jakož i právo podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost.
      (2) Zákon může stanovit podmínky a omezení pro výkon určitých povolání nebo činností.
      (3) Každý má právo získávat prostředky pro své životní potřeby prací. Občany, kteří toto právo nemohou bez své viny vykonávat, stát v přiměřeném rozsahu hmotně zajišťuje; podmínky stanoví zákon.

      ---

      - - - Z toho vyplývá, že místo toho, aby stát hmotně zajišťoval své zdravé občany v produktivním věku, kteří jsou bez práce, stát má vytvořit "garantovanou práci" - možnost (nikoliv povinnost) zaměstnání v minimální mzdě pro všechny lidi bez práce a sociální dávky, podpory, příspěvky dávat jen pracujícím, zdravotně postiženým a důchodcům (kdo by nepracoval a nebyl zdravotně postižený nebo důchodce, nedostával by od státu ani životní minimum) - "Každý má právo získávat prostředky pro své životní potřeby prací.".

      Vymazat
    9. Článek 32
      (1) Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona. Zvláštní ochrana dětí a mladistvých je zaručena.

      ---

      - - - Z toho vyplývá, že nemá být uzákoněno právo na uzavírání manželství pro stejnopohlavní páry. Rodina přirozeně vždy vzniká, když se ženě a muži narodí společné dítě (rodina je otec, matka a dítě, případně víc dětí). Dítě se nikdy nemůže narodit stejnopohlavnímu páru, vždy se narodí svým rodičům, matce a otci - ženě a muži.
      Matka a otec dítěte mají od narození dítěte rodičovskou odpovědnost, trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud (viz Předpis č. 89/2012 Sb., Nový Občanský zákoník - Oddíl 3 - Rodiče a dítě § 858).

      Při narození dítěte se rodiči stávají otec a matka dítěte, každé dítě má od narození právo znát své rodiče, tedy otce a matku, a na jejich péči (viz Úmluva o právech dítěte).
      Úmluva o právech dítěte byla publikována ve Sbírce zákonů jako sdělení Federálního Ministerstva zahraničních věcí pod č. 104/1991 Sb. - z něhož cituji:
      Článek 7
      1. Každé dítě je registrováno ihned po narození a má od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost, a pokud to je možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči.
      https://www.vlada.cz/cz/pracovni-a-poradni-organy-vlady/rlp/dokumenty/zpravy-plneni-mezin-umluv/umluva-o-pravech-ditete-42656/

      To je možné, pokud rodiče jsou živi, známi a soud je nezbavil rodičovské odpovědnosti.

      Vymazat
    10. Cituji z článku z 26.2.2019

      Jak bude vypadat rodina za pár let? Jeden z tradičních členů v ní bude chybět

      https://www.denik.cz/rodina/jak-bude-vypadat-rodina-za-par-let-jeden-z-tradicnich-clenu-v-ni-bude-chybet-20181025.html
      Ta zpráva je šokující: podle průzkumu, který zahrnul přes 15 000 osob, polovina českých žen nepovažuje přítomnost otce v rodině za nezbytnou.
      Je fajn, když je, ale bez něj prý také není zle.
      Názor, že i neúplná rodina může dítěti bez problémů zajistit splnění všech potřeb, byl ještě nedávno považován za téměř kacířský. Dnes si každá druhá žena troufá dobře vychovat svého potomka sama.
      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Přitom každé dítě má právo od narození znát své rodiče a na jejich péči (viz Úmluva o právech dítěte). Každá žena (bez ohledu na sexuální orientaci), která se rozhodla po porodu dítěte pečovat o ně bez otce dítěte, naprosto nehájí právo svého dítěte od narození znát své rodiče a na jejich PÉČI.

      Když žena neuvede do rodného listu otce dítěte, to lze považovat za únos dítěte, navíc jedná se o svévolné zrušení rodičovské odpovědnosti otce dítěte, kterou má jako rodič od narození dítěte, přitom trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.

      P.s.: Zdůrazňuji, že z Předpis č. 89/2012 Sb.
      Nový Občanský zákoník - Oddíl 3 - Rodiče a dítě
      § 858
      Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů

      Vymazat
    11. - - - Z toho vyplývá, že západní svět není v pořádku, když společnost nehájí právo každého dítětě od narození znát své rodiče a na jejich PÉČI, navíc v ČR byla kritizovaná básnička od Jiřího Žáčka Maminka, že buduje genderové stereotypy (přitom od počátku lidstva jen ženy rodí děti, v tom jsou nezastupitelné, bez života není život)

      https://zpravy.aktualne.cz/domaci/z-holek-maji-byt-maminky-stoji-v-citance-jste-genderove-dzih/r~edeb82ded9a811e6aa860025900fea04/

      a německá feministka napsala knihu „Kinderfrei statt kinderlos“ („Osvobození od dětí namísto bezdětnosti“).

      https://www.lidovky.cz/svet/dite-je-to-nejhorsi-co-muze-nekdo-provest-zivotnimu-prostredi-tvrdi-nemecka-autorka.A190306_143100_ln_zahranici_mha



      - - - Z toho vyplývá, že je trestuhodné rozhodnutí soudce v případu - cituji z idnes z článku "První český pár gayů uspěl u Nejvyššího soudu, oba je uznal za rodiče" z 19. května 2018:
      Karolína je tak vůbec prvním dítětem českého páru, které bude mít v rodném listě uvedeny dva rodiče stejného pohlaví.
      https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/homosexualni-par-nejvyssi-soud-dva-otcove.A180507_133859_domaci_nub
      protože přestože podle LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky, Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb.:
      Článek 32
      (1) Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona. Zvláštní OCHRANA DĚTÍ a mladistvých JE ZARUČENA.
      ---
      soud tímto rozhodnutím nehájil právo každého dítěte od narození znát své rodiče a na jejich PÉČI, oba muži v žádném případě nemohli být rodiči dítěte, soud měl dát příkaz k oznámení jména a údajů o matce dítěte a k testu DNA pro určení otcovství.

      Vymazat
    12. Článek 33
      (1) Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon.
      (2) Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.
      (3) Zřizovat jiné školy než státní a vyučovat na nich lze jen za podmínek stanovených zákonem; na takových školách se může vzdělání poskytovat za úplatu.

      ---

      - - - Placení školného je v rozporu s inkluzivním vzděláváním. Stát, který prosazuje inkluzivní vzdělávání (což ČR zřejmě je) nemá jakkoliv finančně podporovat separaci ve školách dětí bohatších rodičů - soukromé školy a separaci podle náboženského vyznání - církevní školy, příp. v budoucnu muslimské školy.



      Za šílený lze považovat požadavek:

      Zrušme povinnou školní docházku, je to vězení, žádá projekt Svoboda učení

      https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zrusme-povinnou-skolni-dochazku-at-o-sve-vyuce-rozhoduji-det/r~bfa67298482d11ea84c6ac1f6b220ee8/

      Vymazat
    13. Článek 35
      (1) Každý má právo na příznivé životní prostředí.

      ---

      - - - Pro všechny lidi je největší nepřítel nedostatek vody, sucho a nedostatek potravy, proto by měla být převedena značná část financí, které jdou na zbrojení, na zadržování vody v krajině, zavlažování, výrobu vody ze vzduchu (i z důvodu, že vodní pára je silný skleníkový plyn), zúrodňování dalších ploch půdy, vytváření remízků, vysazování stromů podél všech silnic a cest...

      Viz např. článek:

      Většina starých civilizací vyschla, varuje biolog Pokorný. Měli bychom se podívat na důvody

      https://www.lidovky.cz/domov/biolog-pokorny-vetsina-starych-civilizaci-vyschla-meli-bychom-se-podivat-na-to-proc.A190426_220457_ln_domov_vag



      Český patent umožní výrobu vody pomocí solární energie

      https://www.solarninovinky.cz/cesky-patent-umozni-vyrobu-vody-pomoci-solarni-energie/



      Vodní pára je nejsilnější skleníkový plyn

      https://skepticalscience.com/arg_vapor_cz.htm

      Vymazat
    14. V uvedeném mailu jsem pak změnila vždy jen politiky a poslala jsem mail STAN, SPOLU a ČSSD.
      Jsem zvědavá, na jejich stanoviska. :-)

      Vymazat
    15. To zas bude v álejích nablito

      Vymazat
    16. Nekonečný příběh...

      Vymazat
  62. Anna:

    Paní Anno, napsal jsem Vám, že budu rád, když se tu opět objevíte.
    Ale šetřete, prosím, s dlouhými příspěvky, zvlášť těmi opakovanými... Děkuji.

    Pokud Vám ale některý poslanec odpoví (zvláště z "pokrokového pirátstva"), dejte vědět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenkub, budu se tím řídit, slibuji.
      Tohle byla moje nová úvaha ze čtvrtka, takže jsem ji sem dala poprvé, přestože je dlouhá, je aktuální. Od pirátů už mi přišlo poděkování za podnět od dvou poslanců, oba mě odkázali na jejich kolegu Františka Navrkala, který je členem ústavně právního výboru, tomu jsem to poslala zároveň s ostatními, tak čekám... :-)
      Jako úvahu jsem to poslala i poslanci P. Nacherovi z ANO (psal blogy na Aktuálně), ten mi ihned poděkoval za analýzu.

      Vymazat
  63. Pane Ládik!!!

    Ako som si vsimol, pravdepodobne koncite. Uplne rozumiem. Aj ked, mozno by na zaciatok bola dobra nejaka prestavka, ako som si dal (a este asi dam, teraz pisem len preto, ze som si vsimol Vas prispevok zo vcera) ja. Myslim, ze je tu este dost ludi, kvoli ktorym ma zmysel sa tu pozriet a pristavit.

    Mozno, ze poniektore osoby dostanu konecne rozum a nebudu sa predvadzat, kto este okrem Matyasa prispieval k rozkopaniu krtinca.

    Ak by ste sa tu uz nemienili objavit, budem rad, ak sa mi ozvete, aby sme nestratili celkom kontakt. Svoju mailovu adresu som tu dal, trocha skor, nez som sa tiez docasne svojim rozsiahlejsim introduce vzdialil.

    A este citat, porozumiete mu:-).

    „Čo si pre ženu urobil, na to môže zabudnúť, ale nikdy nezabudne na to, čo si pre ňu neurobil.“

    André Maurois

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásnej citát. Jenže ženy spíš nezapomínají na to, co jste pro ně udělali.
      A jak vidím, i Vy melete to svý pořád dokola, kdo přispěl k....

      Vymazat
    2. "Ako som si vsimol, pravdepodobne koncite"
      troubo ...

      Vymazat
    3. JAHA:

      Aspoň jste zažili mou nechápavost online a v přímém přenosu.

      Já si slova pana Ládik!!!a vyložil jako výzvu, abychom se přestali osočovat.
      Ne jako loučení... pokud je tomu tak, velká škoda.

      Vymazat
    4. jaxi
      Ládík!!!
      Než začnete uvažovat o skončení, připomeňte si, prosím, začátek polské hymny.
      Děkuji.

      Vymazat
  64. Noru zabili duševně nemocní,klouboucký šmejd a přitroublá Anna Renata Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neuďte,Gaio, tak skromná! Vaše stříbrná medaile se třpytí jak pětikoruna na dně bazénu!

      Vymazat
    2. ad. Jáchym - Kdysi na mne nebyl na jiném fóru vůbec příjemnej "Gargamel". Když rovněž náhle zemřel, bylo mi to pro jeho dřívější milé komentáře líto. Ale "odbyla" jsem to pár větami, nevracela jsem se k tomu.
      Protože však adminka blogu před tím mazala a nebylo nakonec jasné, kdo je co zač, odešla jsem. A když se po snaze vrátit se, nic nezměnilo, jsem definitivně v exilu. Ať si virtuálně žijí dle svého gusta, spokojeně, beze mne, abych jim jejich, ani svou pohodu, neničila.
      Ale zklidnění je na velmi dlouhou dobu.
      Nicméně některá slova je dobré tesat do skály a zalít zlatem, jiná k užitku lidem nechat nezraňujícím vánkem volně proudit mezi lidmi. U Vás vane :-)

      Vymazat
    3. vane tak leda v palici

      Vymazat
    4. Gargamelové už jsou takoví. Nomen onen holub je naruby. Leda tak krade potravu.

      Vymazat
    5. Orel mouchy nelapá. Tož netuším, proč nás lapáte, a to pořád dokola.

      Vymazat
    6. Potřebujete zpětnou vazbu

      Vymazat
    7. vazbu? Proč ne, ale rytí mám na poli zahradě, zahrádce, skleníku až až. Na další rytí už nemám kapacitu, ani mozkové závity. Tak si co-by orel létejte, ale mouchy nechte být. Není Vás to hodno.

      Vymazat
    8. ad Anonymní19 května, 2021 22:55

      Noru zabili duševně nemocní,klouboucký šmejd a přitroublá Anna Renata Monika
      ----------------------------------------------------------------

      Gaio, ZM zemřel 19. dubna 2021, já jsem z Nory odešla 8.5.2021, včera jsem se do Nory vrátila po mailu od Zdenkab, kde mi napsal, že bude rád, když se opět objevím.

      Ještě Vám připomínám Vaše:
      Anonymní15 května, 2021 10:54

      Hlavně si dávejte pozor,co píšete. Kloubouckýho dědka vždycky nejvíc rozparádilo,když mu někdo odpovídal kopírováním jeho vlastních replik, nepoznal to,ale řádil jak pominutý. .A na Annu to taky platilo 100%.

      Vymazat
    9. Anno, vy si taky dávejte pozor, co a hlavně kolik toho píšete.

      Vymazat
  65. Tužka napíše,...četla jsem si,...něco jsem přeskočila, jak jinak,...a protože můj soukromý zápas se soukromými problémy ještě nekončí,...tak,...tak šetřím síly,...ale už jsem v druhém poločasu,...nic nevzdávám,...chtěla jsem taky udalat pár agrotechnických termínů,...ale, docela velká přeháňka mi to přerušila,...je důkladně zalito, až pořádně ulito, hlavně ty malé rostlinky,...no uvidíme,...tráva u chalupy ale dělá divy, ještě slunce, aby vyzrála,...tak se mějte májově,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  66. Dneska mě trochu potěšil vnuk - přišel výsledek z přijímaček, dostal se i na druhou střední školu, na gympl, takže si může vybrat.

    A včera mě prostřednictvím videopřenosu těšil vnuččin bílý papouch korela.
    Ačkoliv ho má pár dní a je mu teprve devět týdnů, je to pořádný macek (v kleci a na videu mi předtím chybělo měřítko). Volně už poletuje po bytě, na vyzvání si sedne na prst, ale přednost dává hlavě. na zapísknutí přeletuje od dcery k vnučce a užívá si, jaký je o něj zájem.
    Jediný problém s ním spočívá zatím v tom, že vnučka musela přestat nosit náušnice. Neustále se jí je snažil sice opatrně, ale důrazně "odmontovat". Jestli proto, že se mu líbily nebo naopak nelíbily fakt nevím.

    Preferuje vnučku, tj. paničku, což je vpořádku, dcera je dvojka, ale poslouchá ji. Zetě přehlíží jako mluvící nábytek, nekomunikuje s ním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávno mě pobavilo překvapení vnuka prvňáčka - chtěl mi něco ukázat na počítači, tak se mě zeptal, jestli ho může pustit. Souhlasila jsem a rozesmálo mě, jak vytřeštil překvapením oči a zeptal se: "Proč to mám udělat, babi?", když si přečetl na mém počítači po spuštění srandovní kombinaci angličtiny s češtinou:
      user
      Vítejte!

      Vymazat
    2. jaxi
      Syn našich známých měl alergii. Nezjistilo se přesně na co, ale nevzali ho kvůli tomu ani na vojnu.
      Když mu bylo asi pětadvacet, odešel jim do ptačího nebe letitý papoušek,
      A najednou bylo po alergii. Nikoho to nenapadlo, protože papouška měli už před jeho narozením.

      Vymazat
  67. Tužka napíše pro pana Jáchyma,....ptáci jsou úžasní,....můj nevlastní dědeček byl veliký ptáčník. Chytil každého ptáka, co se v dalekém širokém okolí vyskytoval. Věděl na co je naláká, z proutí dělal různé klícky a klece na lapání,...bez problémů lezl po stromech.

    Ptáky mi přinesl domů, abych si je prohlédla a většinu zas hned odnesl do míst, kde je lapil.
    Jen čížky, zvonky, stehlíky, kosa nechal více dní, oni i uvězněni přijímají potravu a nestresují se.

    Chytil i několikrát velice opatrnou sojku, ta pak vpuštěna doma do prohlídkové klece řádila. Hned identifikovala dvířka, vzala do zobáku a lomcovala, křičela,....křičela by celou noc,...ta musela být rychle vrácena zpět.

    Měla jsem ochočenou kavku, havrana, straku,....byli vybráni z hnízda jako odrostlejší mláďata.

    Někdy napíšu zážitky,...musím odjet,...řeším další problém,...díky,....napište zas, jak pokračuje soužití s pernatci. Jsou dlouhověcí,....když se zadaří jsou společníky na velkou část života, nemusíte řešit uspání jako u chlupáčů.

    Díky,...pracujte na vylepšování kondice,...je dobrá konstelace hvězd.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  68. Radůza: Čutora
    https://www.youtube.com/watch?v=IQZXu_gjXtU

    Wabi Ryvola - Slet divnejch ptáků
    https://www.youtube.com/watch?v=sdzWbUUWtPA

    Szidi Tobias - Na hotelu v Olomouci
    https://www.youtube.com/watch?v=6R5USQDC1aI

    Wardruna - Raido
    https://www.youtube.com/watch?v=3fnPwj1AMpo



    Pink Floyd - Wish You Were Here
    https://www.youtube.com/watch?v=IXdNnw99-Ic



    Přátelství
    https://www.youtube.com/watch?v=ablIo_j_9W0

    OdpovědětVymazat
  69. Podle mě je třeba činit opatření proti cenzuře, jako se snaží Poláci - cituji:

    Jak by se dalo legislativní cestou ošetřit, aby nebylo možné jen tak názory kohokoli cenzurovat?

    Jednu cestu ukazuje například polský návrh zákona z prosince loňského roku. Podle něj nebudou sociální sítě moci odstranit příspěvek nebo zablokovat profil, pokud obsah neporušuje polské právo. Poškozený uživatel bude moci podat podnět k rozhodnutí soudu, který musí rozhodnout do 7 dnů. Jestliže internetová služba nesjedná nápravu, může být pokutována až do výše 1.8 milionu eur.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Cizi-vlady-rozhodly-o-cenzure-v-CR-Cesky-expert-Plan-obrany-Jinak-konec-svobodnych-voleb-664403

    OdpovědětVymazat
  70. Nezmaři - Co je dobré
    https://www.youtube.com/watch?v=8JcA3V7EigQ

    Michal David: Pár přátel stačí mít
    https://www.youtube.com/watch?v=C65TN8j5OIE

    Klíč - Omnia vincit amor
    https://www.youtube.com/watch?v=xj_f8Soafrc

    OdpovědětVymazat
  71. Břehy mé duše (Wabi Ryvola)
    https://www.youtube.com/watch?v=3jm1p_o43kE

    Miluju vás
    https://www.youtube.com/watch?v=P-h9ZlCqi2k


    Pink Floyd - Wish You Were Here
    https://www.youtube.com/watch?v=IXdNnw99-Ic

    OdpovědětVymazat
  72. "No konečně!" - to ze mě radostně vyhrklo, když jsem četla

    Vodík jako příležitost pro české podniky? Musíme to vzít za správný konec

    https://blog.aktualne.cz/blogy/mikulas-peksa.php?itemid=39737

    OdpovědětVymazat
  73. Podle mě stojí za přečtení Nářez z EU: Místní v práci, cizinci na podpoře. Německo, Švédsko, Belgie... To jsou čísla
    20.05.2021
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Narez-z-EU-Mistni-v-praci-cizinci-na-podpore-Nemecko-Svedsko-Belgie-To-jsou-cisla-664593
    Cituji:
    Česko, jak sám Eurostat konstatuje, si může gratulovat. Obecně se řadí k premiantům, co se týče zaměstnanosti, pohybuje se nad hranicí 80 %. Náš stát má také největší míru zaměstnanosti lidí narozených mimo státy Evropské unie. Dokonce je statistickou anomálii, jako jediná země ze zobrazených má větší nezaměstnanost lidí narozených v Česku a v EU než těch, kteří do Česka přišli z nečlenských zemí. Ve všech ostatních zemích lidé z neunijních zemí v zaměstnanosti více či méně zaostávají.
    -------------------------------------------------------------------

    K tomu připomínám pořad ČT Tah dámou
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10315089302-tah-damou/212411058160022/
    Cituji:

    Problém, který nám přerostl přes hlavu: v romských ghettech dospívá generace, která nikdy neviděla své rodiče pracovat.

    Kde selhala většinová společnost? V čem selhávají sami Romové? A jak vykročit z kruhu?

    Diskutovat budou koordinátorka mezinárodní sítě ERGO network Gabriela Hrabaňová, romistka Jana Hejkrlíková a dokumentaristka Markéta Nešlehová.

    OdpovědětVymazat
  74. I pro mě nastal čas odejít, nebo dát si dlouhou pauzu. Děkuji, zdenku, za přístřeší.
    Před lety jsem sem dala adresu i telefon, věřím, že kdo chtěl, napsal si je.

    Paní Tužko, kdybyste tu přece jen zůstala sama, splním slib.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, paní marie,

      možná si všichni potřebujeme dát pauzu, odpočinout si (od sebe navzájem i internetu). Každopádně platí, co jsem psal dříve - na konci "jitrnice" bude vždy dost přístřeší pro případné vzkazy, kdyby se někomu začalo stýskat, nebo kdyby se "tam venku" dělo něco důležitého, co je třeba probrat (horší verze).
      Nebudu to tu třeba sledovat tak intenzivně, ale tohle pohlídám.

      Mějte se moc hezky.

      Paní Tužko, ještě nezhasínejte...!
      Třeba si přiťukneme k šestému výročí a pak zas na Vánoce. Podle situace.

      Vymazat
  75. Paní tužku tu nenechám samotnou.

    OdpovědětVymazat
  76. Mladou přijali na obě školy (praha i Holešov), královna přinesla samé jedničky na vysvědčení ze 4. ročníku. Srnčí se přebarvuje a strakapoudi hledají ořechy tam, kam jsem je dával. Deště za 7 dnů 90 mm.

    OdpovědětVymazat
  77. První hřiby: http://imgway.cz/s/23Ex
    roste i závojenka podtrnka.

    OdpovědětVymazat
  78. Tužka napíše,...pane zdenkub, pane Ládíku, díky, díky moc,...když nezhasnu já osobně,...tak to tady potáhnem jako silná trojka, v životě nic nevzdávám.

    S tím koroňákem jsem toho dost odložila,...dohnaly mne nesplněné sliby a termíny, propadly by mi dvě licence a pokud bych je chtěla, tak znovu, od začátku, dlouhá školení, poplatky, k specialistům na prohlídky,...takhle jsem to sfoukla s obvoďákem a několika znalostními testy.

    ÁÁále, ještě to není všechno,...ještě příští týden do krajského viroviště,...a pak něco napíšu ze života.

    Pane Ládíku, včera jsem nahlédla na Kydy, zda píšete, zda neřešíte nějaký zdravotní problém, zahlédla jsem i Asfaltového holuba,...třeba dáme silnou čtyřku. Je román, braková literatura...když táhne silná čtyřka,...už nevím o čem to bylo,...Rodokapsy,....děsný čtení, v nádražní restauraci jich byla celá bedna, ta dříve sloužila na uskladnění homolí cukru. U Vás je spokojenost,...omladina válí,...to je dobře,...blahopřeji jim.

    Mějte se všichni fajn,...neklesejte na mysli,...furt může být hůř,...ještě pro pana Ládika a pana Jáchyma,....Carpent tua poma nepotes...= Potomci sklidí tvé pldy. Vergilius, Zpěvy pastýřské.

    Prozatím funguju jako pastýř svých problémů,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  79. Nojo, díky, Zdeňku!
    ------
    Marie, uvidíme, stačí sem občas juknout, třeba se ještě rozjedem!
    --------------
    Ládiku, chtělo by to sem překopírovat nějakou básničku, nebo napsat novou. Když sem budeš psát,nějakou volovinu taky vymyslím.

    Já jsem teď pořád hrozná lemra, pořád se mi chce spát.

    Královnu obdivuji, současně bruslit na téhle úrovni a k tomu napůl dálkově studovat- ta se holka neztratí!
    -----
    Maximálně otrávení jsou všichni, Jan Keller po dvaceti letech nejspíš přestává psát pro Právo, oni se tam zřejmě začali bát jeho komentáře uveřejňovat. Mrzí mě to, ale asi víceméně realisticky zhodnotili rizika pro své redaktory. Jinak šlo právo v posledních měsících do háj, ale nějaké rozumné články a komentáře se tam daly pořád kupodivu najít.

    Ona dost pravděpodobně skončí většina blogů, čučkařská internacionála s e postará, že pamětníci budou s láskou vzpomínat na svobodná padesátá léta - mccarthismus v USA a stalinismus u nás.

    OdpovědětVymazat
  80. Tužko,
    co se týče kavek - měl jsem v dětství taky jednu, mám na ní hezké vzpomínky, ale tu poslední tragickou- dal jsem jí tvaroh. Strašně jí chutnal, ale pak se jí nudělalo zle a za pár hodin umřela. Dost mě to tehdy vzalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchym zabil kavku
      tvarohem, tvarohem
      nachystal jí dávku.
      Za rohem, za rohem

      spadlo tělo shůry
      bez duše, bez duše.
      Lezou na mě chmury
      v předtuše, v předtuše

      co zas Jáchym vymamlasí
      jakou to koninu;
      koupání ve Váranasí
      já se z něj pominu.

      Vymazat
    2. Přesně,vymamlasí koninu

      Vymazat
    3. Koniny jsou kořením života.

      Vymazat
  81. Ládiku, srdečný dík za básničku; před šedesáti lety, po oné tragické události, by mne rozesmutnila, ale už to přebolelo. Nicméně kdyby někdo znal adresu Ústředního výboru Svazu chovatelů kavek, poslal bych jim životně důležitou radu: TVAROH NE!!!

    Takže dneska už máš dva dobré skutky:

    - potěšil jsi mé smutné srdce kvalitní poezií

    - a uspokojil jsi Ganonymu!

    OdpovědětVymazat
  82. Vybaveni kovidpasem
    jen ať odjezd nepropasem!
    na Jadranu davy šílí
    paštiku dám za košili
    a hned večer, s prstem v nose
    vyrážím po vlastní ose
    na Hvar na Krk do Zadaru
    vyčurám se u Maďarů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což mi připomnělo jednu básničku Karla Kryla, kterou jsem kdysi jednou slyšel na Svobodné Evropě:

      U Šjófóku, pri potoku
      krade Láďa papriku.
      Adidas má na triku.

      Aby si to triko koupil
      týden takto stravu loupil.
      ------

      Kolik to může být let?
      A kdybych ji slyšel dneska, tak si ji nezapamatuju.

      Vymazat
  83. Leonard Cohen - Hallelujah (Live In London)
    https://www.youtube.com/watch?v=YrLk4vdY28Q

    Cimrmani_Mala nočni hudba_Mě se libi pani nadlesni
    https://www.youtube.com/watch?v=uVVe21GubDc

    Dobrou noc :-)

    OdpovědětVymazat
  84. To: Ládik!!!
    Jak "otrávený ze sebe"? Když už jen Vaše čtvrt-vnučky a čtvrt-vnuk musí být silný a stálý protijed. Mimo všech ostatních Vašich radostí a přírodních krás kolem.
    Mladší rodina "poradí" policajtskou Moravu či raději Prahu?

    U nás stále podstatného nového nic, jen těch klíšťat je letos opravdu přesmoc, takže jejich odchyt a prohlížení kožíšků i nás dvojnožců zabírá více času.
    K ptactvu domácímu jen to, že žádného živého opeřence jsme doma nikdy neměli. Neb pořizovat ho svobodomyslným lovcům - kocourům domácím by bylo hodně rozmařilé, i když nevylučuji, že by se teoreticky mohli i spřátelit, že. Ze stejného důvodu byl dcerence vymluven i křečík.

    A jako jindy - všem - včetně pauzírujích - dobrou noc s nepřerušovaným léčivým spánkem. Veselá mysl se pak dostaví sama.

    OdpovědětVymazat
  85. Bude to Holešov.

    Už i s jedním vpichem
    může sedět na zahrádce
    třeba dlaždič s mnichem
    nebo chalan z Čadce.

    Popůlnočním tichem
    nese se náměstím hlahol
    herec s vpadlým břichem
    sebou o zem šlahol.

    OdpovědětVymazat
  86. Tužka napíše pro paní Marii,...díky,...s Vaším slibem počítám jako s jistotou,...přískokem vpřed, překonáme nástrahy, ty současné, i ty co příjdou a budou chtít Noru pohřbít do propadliště času. Neunáhlit se, zvolnit frekvenci vstupů, odpočinout si,...často pak příjde nová invence.

    Zdraví Vás Tužka.

    OdpovědětVymazat
  87. Wabi Ryvola - Slet divnejch ptáků
    https://www.youtube.com/watch?v=sdzWbUUWtPA

    Vy české tajfuny
    https://www.youtube.com/watch?v=lsZXKTpAJOw

    Přátelství
    https://www.youtube.com/watch?v=ablIo_j_9W0


    Zdenkub, díky za krtince.
    Katie Melua - If You Were A Sailboat
    https://www.youtube.com/watch?v=8hOwLap5Je8


    Tužko, přeju Vám hodně sil k vyřešení těch problémů.

    Ládiku!!!, Vaše čtvrtvnučky mají můj obdiv a hluboce smekám před Vámi a Vaší čtvrtkou, vytvořili jste jim bytelné základy.

    Jáchyme, fakt Jan Keller byl po tolika let z Práva odejit? Vlastne to není překvápko. Vymknuta z kloubů doba šílí. Jo, kdyby jen doba. Bohové musejí být šílení.

    Babo Jago, nám rodiče nechtěli doma povolit žádné zvířectvo, tak když jsme se sestrou byly na 1. stupni ZDŠ, tak jsme si do krabice od bot nasbíraly šneky a doma je daly u nás v pokoji (nedávno vymalovaném) pod postel a aby mohli pořádně dýchat, tak jsme na tu krabici nedaly víko. Šneci se v noci vydali do jim nového světa po stěnách pokoje, takže tam vznikly ornamenty. Rodiče nám pak povolili aspoň rybičky. :-)

    OdpovědětVymazat
  88. ad. Anna.Monika.Re21 května, 2021 21:30
    Nic proti Cohenovi, ale bližší mi je toto provedení:
    https://www.youtube.com/watch?v=P_NpxTWbovE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jenže já jsem měla od mládí slabost pro Cohena a na stará kolena obzvlášť, když zpíval

      Leonard Cohen - I'm Your Man
      https://www.youtube.com/watch?v=YuCpTi0EtbU

      Leonard Cohen - Dance Me to the End of Love
      https://www.youtube.com/watch?v=NGorjBVag0I

      Vymazat
  89. S Janem Kellerem je to jen o chlup složitjší:
    Je možno se na to dívat i tak,že mu vpodstatě odmítli uveřejnit několik ironických komentářů - za které by v nejspíš v nastávajících podmínkách nastupujícího evropského neommccarthismu mohla později hrozit redaktorům ostrakizace - tj. nemožnost sehnat po (pravděpodobném) ekonomickém zániku Práva zaměstnání.

    No a slovo dalo slovo....
    Pokud někdo zná (jako "jeho" redaktor) Jana Kellera více než dvacet let, muselo mu být jasné, že za podmínek cenzury nebude Keller ochoten psát.
    Oni by ho tam nejspíš rádi měli..... akorát by musel psát v současné linii a nedělat si (například) srandu z oficiálních,to jest jediných, jedině nahlas beztrestně vyslovitelných závěrů "akce Vrbětice".

    No ale třeba tam teď začnou pravidelně psát Pehe, Mitoofanov, Janda nebo další velikáni a malikáni ducha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pak asi zbývají jako možnost, kam psát bez cenzury, PL nebo !Argument - díky Bohu za ně.

      Vymazat
  90. Přečetla jsem si článek
    Exporadce Topolánka poslouchal Richterovou: Když žena nechce, na kandidátku ji nedotlačíte ani genderem
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Exporadce-Topolanka-poslouchal-Richterovou-Kdyz-zena-nechce-na-kandidatku-ji-nedotlacite-ani-genderem-664612

    Podle mě vůbec není třeba, aby bylo v politice víc žen, protože obecně platí, že muž je hlava a žena krk, který hlavou otáčí.
    Podle mě je třeba, aby krk otočil hlavu na řešení:
    - zkrácení pracovní doby na 4hodinovou místo 8hodinové (tím by všichni pracující měli víc času věnovat se rodině a společenskému životu)
    - výrazné zvýšení finančního ohodnocení v odvětvích, kde převážně pracují ženy, tj. sociální služby, školství...
    - aby ženy dostávaly za stejnou práci stejně jako muži
    - aby stát zavedl možnost zaměstnání v minimální mzdě "péče o dítě" pro jednoho z rodičů až do 8 let dítěte (což by se započítavalo do odpracovaných let pro důchod).

    Vidím to stejně, jako se vyjádřila
    Bellová, Bianca
    Proč nejsem feministkou
    http://www.iliteratura.cz/Clanek/41307/bellova-bianca-proc-nejsem-feministkou

    OdpovědětVymazat
  91. To: Matka.Dea4
    Pěknými zátišími jste nám 543 zahájila, určitě Vám údržba zabere spoustu času. Pokud jsou ty ohraničující špalíky plastové, tak pro mne umělého dost. I když pravda jsou to materiály lehké a trvanlivé. Váš hafuška se tam prohánět může? A máte Vy vůbec kočku, co k vesnickému stavení také patří? A slepice?

    To: Renata-Anna
    Jste se sestrou také byly zdárná kvítka, co své rodiče dokázala překvapovat.
    K jakýmkoliv kandidátkám kamkoliv bez komentáře.

    To: Jáchym
    Čítám, že deník Právo proto, že tam pan prof. PhDr. Jan Keller, CSc. dál psát nebude, okamžitě co nejen papírové nezanikne. Neuvědomuji si, zda se stal odborníkem na všechno ještě před či teprve až při EU poslancováním, ale kdysi už jsem tady asi poznamenala k nějakému jeho komentáři asi k ekonomice, že se seknout umí také řádně. Má vůbec dle Vás přístup k jiným a hodnověrným informacím než my všichni?
    Nu, je to jen můj postřeh, když všelikých seniorských názorů je plný internet a já si raději než jeho přečtu či poslechnu třeba Kovyho.

    Dopoledne nám tu opět připrchlo - kolem dešťoměru jsem zatím nešla, ale právě teď vysvitlo ☼.
    Měla bych se zajít podívat, jak závlaha prospívá letos pozdě osázenému a osetému políčku a rozhodnout se, zda na kus volné plochy doseju už jen slunečnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám odkaz (Echo24 si tedy neplatím, takže celé si nepřečtu).
      "Znakem současné veřejné debaty je narcismus." - no, asi zdaleka ne u všech, ale dle mého dosti často.
      https://echo24.cz/a/SSHt9/posetile-utopie-deti-i-rodicu-znakem-soucasne-verejne-debaty-je-narcismus

      Vymazat
    2. Já si taky, BJ, nemyslím, že by deník právo zanikl jen proto, že do něj Keller přestane přispívat.
      No a taky si ani náhodou nemyslím, že by Keller měl pokaždé pravdu.Dokonce si myslím, že takový člověk na této planetě neexistuje,dokonce ani mimo ni. Nepostřehl jsem ani, že by měl JK prognostické ambice. Snad jen ve věcech,ve kterých je kompetentní - což je převážně sociologie a některé menší výseky společenských věd.
      (Nejsem si jistý, jestli si ho s někým nepletete.)
      Nicméně váš úhel pohledu je nesporně zajímavý. ;-)


      Vymazat
    3. Babo Jago, podle mě nejen seniorských názorů je plný internet, stačí zajít na sociální sítě, tam je i názorů mladistvých spousta.

      K tomu z odkazu z echo24 - podle mě znakem nejen současné veřejné debaty je spíš agresivita a k té výchově - spousta dětí vyrůstá v neúplných rodinách, přibývá dětí s psychickými problémy - na to poukazuje např. na Aktuálně blog psychoterapeutky Kroupové "Děti se nám řežou a mají deprese", přibývá násilí mezi dětmi, šikana, kyberšikana, závislost na mobilech, na počítačích, na návykových látkách, problémy dětí z vyloučených lokalit...

      Cituji:
      „Nepopiratelným faktem je, že za posledních deset let roste šikana, útoky dětí směrem k učitelům. Posouváme se ze slovních útoků k útokům fyzickým. Obdobné je to i mezi dětmi,“ sdělila Valachová k problematice a vzpomněla na případ, který řešila jako ministryně, kdy jedna z učitelek průmyslové škole zemřela. Důvodem byla šikana ze strany žáků. „Učitel je velmi náročné povolání, kdy jeden dospělý je mezi houfem dětí. A často se učitel musí spolehnout jen na sebe," dodala.
      https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Facka-uciteli-Inkluze-Deti-se-neboji-V-15-jsou-jako-samci-Doslo-i-k-vrazde-vylozil-karty-expert-582234

      Podle mě by se měly především řešit problémy dětí a výchovné problémy, ale momentálně se řeší "problém" homosexuálů, že můžou uzavírat jen registrované partnerství a nemůžou uzavírat manželství. Přitom cílem snah ve společnosti by mělo být, aby děti vyrůstaly v úplných rodinách, protože každé dítě má od narození právo znát své rodiče (otce a matku) a na jejich péči (viz Úmluva o právech dítěte) a rodiče mají od narození dítěte rodičovskou odpovědnost - právo a povinnost od narození dítěte o ně pečovat.

      Vymazat
  92. ad.
    Baba Jaga22 května, 2021 13:28
    Ano, špalíky jsou plastové, zvolila jsem je kvůli barvě. Dříve tam bylo něco jiného, jinde i betonové dlaždice. Ale ty potřebuji jinde. O dřevě jsem neuvažovala.
    Psa máme, ohařku, plyšáka. Ta má přednost všude, takže když vyhrabává krtka, zahrabává kost,... mám co spravovat, občas nějaké to kvítko vyhrabe,.... Exkrementy po ní uklízí manžel. Naštěstí se na rozdíl od krtka vyhýbá pařenišťátku, do skleníku nemůže,...
    Slépky, kačeny jsou za plotem a ve výběhu, králíci v králíkárnách, prasata v chlívě, brojlery - kuřata míváme ve spociální velké kleci. Holuby nakonec manžel nepořídil, i když vlet pro ně na půdu má.

    https://imgway.cz/s/2tFI

    Dole pod tarasem zahrada (jahody, česnek, okurky, zelenina, josta,... za tím oplocenka - výběh pro slepice a zvlášť pro kačeny.
    Vzadu za polnicí je pole, brambory už máme okopané, cibuli také, dýně proplečkované, zbývá dodělat kousíček řepy. No a po neděli bude potřeba posekat trávu, jetel na seno, zkontrolovat jinde na jiném poli obilí, aby v něm neřádili škůdci, či plevele,... totéž hlídat u brambor a dalších plodin.

    https://imgway.cz/s/1DE6
    Další zákoutí nahoře s pařenišťátkem před angreštem, je vidět i zlomek slépek.

    https://imgway.cz/s/1DE8
    No a další zákoutí na dvoře,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. odkladiště...

      Vymazat
    2. Přesně - odkladiště - letní byt pro mnohé rostliny. Na zimu přijdou do baráku.

      Vymazat
  93. Přemýšlím o procházce, trochu prší. V Mapy.cz to hodnotí na cca 4 hoďky, já bych to plánoval na 2 hoďky, když mám tu trombozu a jiná omezení - SNS (syndrom náhlé smrti).
    http://imgway.cz/s/23Fv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na tu vyznačenou trasu, po dešti mohlo být dost kluzko. Jak jste to zvládl?

      Vymazat