27 května, 2021

KRTINEC č.544

200 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Gratulace k prvenství, Ládiku!!!. Poděkoval jste doufám i za mne i ostatní.

      Včera jsem byla na políčku jen krátce, dosela slunečnici, začala s odplevováním a už zabila jednu mandelinku. Dnes dopoledne jsem na zbylý kousek záhonu nasadila brambory. Od včerejška povyrostlo všechno fest, další brouci zatím žádní. Zkontrolovat mě přišel zajíc.

      Večer u nás bylo včera neomylně zataženo – však měsíc svítil všechny noci předtím. Venku jsme se s Mišpulkou potkaly s krásným černým novofulanďákem a jeho paničkami, jmenuje se Drobek – měl velký nápis na obojku. Jinak už potom jen s hůlkami pochodující skupinu „Sněhurák s trpaslicemi“ – čněl nad všemi sedmi výrazně, řeč jsem s nimi neprohodila, když mě stařenku nepozdravili, jak je pořád ještě u turistů i pejskařů zvykem. Jak je to u Vás, Ládiku!!!?

      Vymazat
    2. Já zdravím každého, koho potkám. Na horách "ahoj", v civilizaci "dobrý den" a při běhu jen rukou, když nemám dech.

      Vymazat
  2. Doreguloval jsem 70 smyček do školky, ze 2 čerpadel .... konečně ... teď už jen rutinní práce, dostat to do půdorysů a pryč s tím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodělej tam ještě tam ještě zaslepenou přípojku pro tu budoucí síň evropských tradic!
      Budoucí generace absolventů školky ti budou blahořečit. Možná se dočkáš i pamětní desky (nebo dostaneš k devadesátým narozeninám pozlacený stepler s arabským věnováním).

      Vymazat
    2. Tam chybí víc věcí, třeba minaret. Architekt není pokrokový, zřejmě jde o starý kus.
      http://imgway.cz/s/2tRB

      Vymazat
    3. Na ten budoucí vytápěný minaret jsem zpočátku myslel....ale nechtěl jsem tě stresovat až zjistíš, že čerpadlo nemá potřebný výtlak budeš přes noc celý projekt předělávat.

      Vymazat
    4. Minaret bude podle ČSN EN 730540 zateplen na Umin = 0,16W/m2.K. Nahoře bude rekuperační jednotka, která bude teplo muezzina vracet do přízemí minaretu. Minaret je stavba s téměř nulovou spotřebou energie. Požadavky budou kladeny i na muezzina - bude muset umět střevní dýchání.

      Vymazat
    5. Umin není U minaretu, ale U minimální - aby nedošlo k informačnímu šumu.

      Vymazat
  3. Poslal jsem výkresy a vypínám to, chyby opravím ráno, už jsem celý zpuchlý.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím všechny, je tu dnes řádně volno. Kdo ví, zda si tu ještě někdy čte i paní Damúza, co jsem se s ní po dlouhé době potkala na Ozvěnách, když asi více píše na Konzervativní hodiny.
    V průjezdu nám lítá vlaštovčí pár, kdo ví, kde si postavil hnízdo - k vidění není. Takhle se mi letos asi mladé vyfotit nepodaří (asi už jsem tu dávala):
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/6281533/263718388?secret=X2nxD7F2643pukpcMy4jL0MmL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde je teď Damúza?
      Můžete dát link?
      Už jsem ji od zrušení diskuzí na Aktuálně mockrát neviděl. Párkrát se mihla u Vidláka .
      To je taky chytrá ženská.

      Vymazat
    2. To by se tu neuplatnila.

      Vymazat
    3. Nesmíte pořád soudit jen podle aktuálního IQ gaionymy, to je zcela nemístné generalizování!

      Vymazat
    4. O čem by mohla diskutovat třeba například s vámi? Napovím, o ničem

      Vymazat
    5. Nenapovídat! :-) Už se (na Aktuálně) stalo ...

      Ale hlavně ji rád čtu. Nemusím s každým hned souhlasit. Kdybych četl nebo poslouchal pouze lidi se kterými souhlasím a kteří mají ve všem stejný pohled na věc, mohl bych pak diskutovat sám se sebou.K čemu by bylo diskutovat se zrcadlem?

      Vymazat
  5. Já se s Damúzou potkala tady, pane Jáchyme, shodou okolností je tam bývalých zdejších více (a já z nich píšu s Disqusem nejméně):
    https://ozveny24.cz/2021/05/27/szft8/
    Její profil není soukromý, tak ji najdete i jinde. Přemýšlím, zda jsme si my dvě spolu mimo havrany a jiné opeřence někdy vysloveně notovaly – naposledy jsme se asi velmi rozešly v názorech na pana Křečka. Ano, chytrá je.

    To: Ládik!!!
    Dík za sdílení té krásy. Já neznalá prosím o informace – nejraději vždy u každé fotečky, když z těch mnoha údajů u ní nevyčtu nic. Dnešní Praděd (odkud?) a v Jeseníkách ještě sníh? I u nás dnes viditelnost docela dost, ale tak perfektní ne.

    OdpovědětVymazat
  6. Co si myslí sociolog Hampl o sexu

    https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-hampl-co-by-mely-mlade-damy-vedet-o-sexualnich-utocich/

    OdpovědětVymazat
  7. Těžce psychicky nemocný radikalizovaný nůž po propuštění z vězení pobodal policistku, sebral jí pistoli. Později byl zatčen, v důsledku čehož zemřel.
    Ministr vnitra se semknul.

    https://echo24.cz/a/SCGCN/hybridni-radikal-na-predmesti-nantes-pobodal-policistku-pri-zasahu-ho-policie-zastrelila

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím,
    venku přeprchalo, tak jsem jenom přesadila pár rajčat ze skleníku ven a pak jsem se pustila do líčení garáže. Mám hlad a to musí jít veškerý rozum pryč a žaludek něčím zaplnit....

    OdpovědětVymazat
  9. Zatímco tady řešíme prkotiny, v USA se řeší naprosto zásadní problém ducha doby:

    Americký disneyland upravil atrakci s tematikou Sněhurky. Mimo jiné na její konec přidal i polibek z filmu, kterým princ dívku probudí. To je ale trnem v očích aktivistů. Ti celý akt označují za sexuální napadení, protože Sněhurka k polibku nedala (a ani dát nemohla) svolení.

    Brány kalifornského Disneylandu se po pandemii znovu otevřely minulý týden. Společnost Disney nuceného uzavření využila k tomu, aby opravila a vylepšila některé stávající atrakce, včetně té okolo oblíbené Sněhurky.

    Když se návštěvníci dostanou na úplný konec atrakce, chrabrý princ probudí spící Sněhurku polibkem. To ale vadí aktivistům, podle kterých by upravená atrakce měla odrážet ducha doby. A tím rozhodně není vynucený polibek, ke kterému spící Sněhurka nemohla dát princi svolení.

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/kultura/nemravny-princ-zneuzil-snehurcina-bezvedomi-aktiviste-broji-proti-ikonickemu-polibku-z-pohadky.A210504_104810_ln_kultura_jto

    OdpovědětVymazat
  10. Já vím, Aleno, ale když já Sněhurku (platonicky!!!) miluju!
    Žárlil jsem kdysi na Vodňanského,protože mě svou Analýzou Sněhurky předběhl.
    Teď pociťuji statisfacky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JÁCHYM:

      Počkejte, až si aktivisté domyslí, co všechno proběhlo před polibkem...!

      Paní Damúza mi chybí taky, ale to bych se nedopočítal - těch přezdívek.
      Drzá zrzka (z diskusního pravěku), z Aktuálně Rejpal a otázkář, kočka šklíba, tenco (než zpřísněl), vico (než zešauerovatěl), nakonec i to embéčko... odsud pánové buldatra, vasja, Jakelin, Joachym Brezina... z poslední doby liška a marie.

      Virtuální ztráty.
      Snad se mají všichni dobře...

      Dobrou noc.

      Vymazat
  11. Ve Ferině zeje dýka
    bakchantka či Eurydika
    zatly mu ji do boku,
    už mu není do skoku.
    Vyšoupli ho ze strany
    běží celý uštvaný
    kdepak hlavu složí?
    Možná někde v hloží.

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za krtince, Zdenkub.
    Amália Rodrigues - Queen Of Fado ( Full Album)
    https://www.youtube.com/watch?v=W-TKWhqEtJw

    Miki & Wabi Ryvola- Země tří sluncí
    https://www.youtube.com/watch?v=Szq8o0tP2ms

    Melody Gardot - Baby I'm A Fool
    https://www.youtube.com/watch?v=_qphknagXqA

    Srdečně zdravím :-)
    Včera se mojí matce přitížilo, asi v reakci na druhou injekci očkování proti covidu, dnes už je jí naštěstí líp.


    Jáchyme, díky moc za tip na knihu Pozvání do sociologie, včera dopoledne mi ji pošta doručila, dnes ráno jsem ji dočetla a rovnou se tu k ní vyjádřím.

    OdpovědětVymazat
  13. Cituji z knihy "Pozvání do sociologie", Peter L. Berger, ISBN 978-80-7364-062-0:
    - ze str. 8
    Sociologický pohled má cenu pro každého, kdo chce ve společnosti nějak jednat.
    - ze str. 178
    Ještě pustošivější účinky měla ideologizace sociologie.
    Ideologové, kteří jsou v posledních třiceti letech v převaze, však vědu deformovali v nástroj agitace a propagandy (komunisté tomu říkali "agitprop" vždy ve prospěch levé strany ideologického spektra. Základní vědecká zásada objektivnosti se v praxi ignoruje a v teorii se popírá její oprávněnost.
    Ideologický amalgám, který nám servíruje tato propagandistická kampaň je obecně řečeno marxistické provenience. Vyznavačů marxismu v pravém slova smyslu však významně ubylo.
    Tato ideologie není ani tak marxistická jako marxizující - svým antagonismem ke kapitalismu a k buržoazní kultuře, popíráním vědecké objektivity, přesvědčením o bojové úloze intelektuálů a v neposlední řadě svým fanatismem. V posledních letech opakuje tato odrůda sociologie mantru "třída, rasa, gender".
    - ze str. 179
    "Rasa" a "gender" samozřejmě odkazují k pestré směsici kategorií k označení obětí diskriminace - k rasovým a etnickým menšinám, ženám, gayům a lesbičkám (v poslední době se k nim přidávají také transvestité a transsexuálové - člověku vrtá hlavou, je-li takových lidí vůbec dost na to, aby mohli tvořit věrohodnou skupinu obětí). Ideologický amalgám zde čerpá z teoretiků multikultularismu a feminismu.
    - ze str. 180
    Jak se naše doba liší od jiných dob?

    OdpovědětVymazat
  14. Na otázku "Jak se naše doba liší od jiných dob?" odpovídám:

    Podle mě v naší době má obrovský vliv globalismus, radikální feminismus, genderismus, politická korektnost a získává velký vliv cancel culture (kultura "rušení"), což je velmi, velmi, velmi špatně.

    Hrozně mě kvůli vnoučatům hrozně trápí, k jakým poměrům ve společnosti jsme to my dospělí dopracovali (většina nevšímavostí k dění ve společnosti, protože v každodenním koloběhu práce a rodina nezbývá moc času na jiné starosti). Závažných problémů je řada, tak jsem přemýšlela, čím začít, aby se začal prosazovat zdravý rozum. Došla jsem k závěru, že je třeba začít se brát za dodržování článků LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky, ústavní zákon č. 2/1993 Sb. - podrobně jsem to rozepsala v mé úvaze ČÍM ZAČÍT?, kterou jsem do Nory dala
    Anna.Monika.Re19 května, 2021 10:38
    v krtinci
    http://krtek-v-exilu.blogspot.com/2021/05/krtinec-c542.html

    Jak to vidíte VY?

    OdpovědětVymazat
  15. Babo Jago, díky moc za odkaz
    https://ozveny24.cz/2021/05/27/szft8/

    Teď jsem tam nakoukla a potěšilo mě, že je tam nejen Damůza, se kterou jsem ráda klábosila na Aktuálně, a je tam i Vasja1, petrph a to jsem nahlédla jen na začátek diskuse. Asi se tam taky zapojím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babo Jago, tak jsem se na Ozvěny24 zapojila do diskuse pod "Není náhodou Solženicynova výzva Nežít se lží zase aktuální?"(po zaregistrování jako Monika) a jsem zvědavá, jestli bude schválena moje reakce:

      Monika Maxi IV • před pár sekundami Váš komentář čeká na schválení Ozveny24.

      Vše, pravdu i lež vyjadřuje člověk, každý má svoji pravdu, pravda je relativní, záleží na znalostech člověka, jeho přístupu k informacím (i jejich kvalitě), na jeho schopnosti informace vyhodnotit, na čase, který může věnovat vyhodnocení nových informací, na jeho IQ, EQ, momentálním emocionálním rozpoložení (např. v rozčilení se člověk vyjadřuje jinak, než když je v klidu)...

      Vymazat
  16. Ozveny24 pěkné, zkusil jsem vložit komentář... váš komentář čeká na schválení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje první dva komentáře tam taky čekaly na schválení, byly schváleny, jsou tam už bez "váš komentář čeká na schválení".

      Vymazat
    2. Tam si spamerku nepustí a dobře dělají

      Vymazat
  17. Alej ke kostelu Svaté Anny:
    http://imgway.cz/s/23Tp

    OdpovědětVymazat
  18. Sprcha střídá sprchu
    padaj kýble zvrchu
    chvíli zlatý jas
    a hned chčije zas.
    Špaci tahaj žížaly
    jenom chvíli zíraly
    co je to za počasí
    a už trčí ocasy
    špakovi ze zobáku
    jako vuřty na háku.

    OdpovědětVymazat
  19. I u nás dnes přímo aprílově – slunce se střídá s deštěm témě v pravidelných intervalech, včera bylo na políčko i výletování počasí ideální.

    To: Ládik!!!
    Jaképak „bonzla“? Občas jsem se tu zmiňovala, že na Ozvěny24 chodím, když na Echo jsem se dostala právě za Violkou a na Ozvěny poté, co se na ACZ přešlo na FB. Docela nechápu, co některé zdejší a dokonce dnes i Vás má k tomu psát o zdejším dění na jiných webech. No, třeba se nám Viola – pokud sem něco napíše – svěří i s tím, proč Noru opustila, důvod pro totéž měli určitě i další naši virtuální známí.
    K Vidlákovi se dívám vždy, když je tu jeho blog zmíněn. Na školko-slepicový systém zazírám pokaždé znovu. Lze je někomu přidělovat třeba po čase i opakovaně? (Zkoušet nebudu.)

    Křížová cesta na Anenský vrch mě mírně udivila už včera – co nových jich je (a rozhleden ještě více). Výhled parádní. Byli jsme kdysi dávno z Karlovy Studánky pěšky jen nejkratší cestou ve Světlé Hoře – to tam už byl Železník v důchodu a dcerenka se povozila na poníkovi.
    Na Noci kostelů my včera nebyli, neb neočkovaní, netestovaní či po kovidu nemohou za zábavou dovnitř nikam, ba ani na kafe na předzahrádce. Takže nás to asi zajít na píchanec donutí, když už prudce nechtěně šetříme dlouho.

    To: Renata- Anna
    Ani na Ozvěnách nečtu zdaleka všechno a komentuji ještě méně. Však uvidíte sama, jak to tam chodí, pokud se Vám tam zalíbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Bonzla" nesmíte brát s negativními pocity, napsal jsem to proto, že to bylo z mobilu a tam píšu co nejkratší výrazy, bo mi psaní nejde.

      Ze Studánky na Anenský vrch jste to měli furt lesem, bez atrakcí. Měli jste aspoň tašku a udělali si odbočku na Vysokou? Tam je pod vrcholem zlato, zrovna v části Hláska, blízko žluté značky.

      Vymazat
    2. Alej je dost stará, pamatuji si ji stejnou už jako děcko. Ale ty křížky a výjevy na nich jsou dost ubohé, takové novodobé, narychlo zplácané, vybledlé, spíchnuté horou jehlou, levné.

      Vymazat
  20. Jednu kytku: http://imgway.cz/s/23Tw

    OdpovědětVymazat
  21. Ještě druhou http://imgway.cz/s/23Ty

    OdpovědětVymazat
  22. Zkusíme třetí http://imgway.cz/s/2tUC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poetické všechny tři.
      Na Anenském vrchu my tehdy ani jindy nebyli - šlo se ale také lesem. S místním průvodcem a dalšími dospělými a dětmi, chtivými koníků, nikoliv zlata, nejkratší cestou. I když takhle přímo pravda ne: https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=17.3581872&y=50.0530297&z=13&rm=97MMcxXrRk97-4cxXkJU
      Dcerence bylo 6 - po prázdninách šla do školy.
      Vody u nás dnes mm zatím 5, jen jsem si odpoledne malinko zarobotovala na obecním před domem a teď dumám, zda a kdy vyrazit s Mišpulkou.

      Vymazat
  23. Odletěli v Iljušinu
    oblíkli si kožešinu
    z činčily a norka,
    půda byla horká.
    Zamával jim soudruh Houba
    vedle křepčil další trouba
    co má hlavu medúzy,
    samí mladí soudruzi.

    OdpovědětVymazat
  24. Možná zaujme i někoho dalšího, já si o postavení a faktickém vlivu Dalajlámy na svět budu muset něco načíst.
    Kovy v rozhovoru s Dalajlámou: https://www.youtube.com/watch?v=3bJOHXByzRY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babo Jago, díky za odkaz na rozhovor s Dalajlámou, kterého já osobně beru jako velkou autoritu v buddhismu, před pár roky jsem si koupila jeho knihu "Jak šířit LÁSKU". V uvedeném rozhovoru mi přišlo úsměvné, že je dobré nemít za vlastní používání "můj národ" a pak zdůraznění tibetského přístupu... Většinu jeho myšlenek sdílím, velmi se však liším v očekávání od mladých lidí, protože i v současné době staří komunisté všude na světě byli mladí a současní mladí "progresivisté" nyní opakují praktiky starých komunistů.

      Vymazat
    2. Teď jsem si k tomu pustila Nohavicovu písničku
      Řady
      https://www.youtube.com/watch?v=3LXFRoQH6KY
      stále titíž: proroci víry
      z poddveří cítíš pach síry,
      stále stejní s cvikrem na oku
      světodějní úředníci pokroku - já vás znám
      sedíte tam
      sedíte jinde, čelem k ikonám!
      Já vás znám...
      příjmením i jménem,
      sedíte vždycky na místě vyvýšeném.

      Pořád, pořád, pořád,
      zatímco my: spořádaně stavíme se do řad.
      ----------------------------------------
      a jeho

      Řekni sýr
      https://www.youtube.com/watch?v=ahG9eudPCMU
      Od náměstí průvod lásky, pravdu mají za opasky
      Kdo neuhne bude smeten, je čas lásky, měsíc květen

      Vymazat
  25. Edvard Grieg: "Peer Gynt - Morning Mood"
    https://www.youtube.com/watch?v=-rh8gMvzPw0

    Radůza - Komu srdce tluče v synkopách
    https://www.youtube.com/watch?v=AxryRbC853g

    Vždy jsem ráda četla blogy Petra Klána, proto mě potěšilo, že včera přibyl jeho "Míjení Pythagora". Před časem jsme se s Petrem Klánem pod jedním jeho blogem shodli, že vztahy jsou zásadně důležité nejen v životě, ale i v matematice. Před pár dny jsem běsnila u blogu Libora Michálka "Zrušit CERMAT" kvůli zkouškám z matematiky. Matematiku považuji za velmi důležitý předmět na základních školách a zároveň za postradatelný na některých typech středních škol - např. uměleckých, sociální péče..., povinnou maturitu z matematiky na všech středních školách považuji za nesmysl - podle mě se naprosto míjí záměrem mít víc technicky vzdělaných lidí...

    OdpovědětVymazat
  26. "Maruno, i po 60 letech manželství říkáš starýmu miláčku a zlatíčko. To ho pořád tak miluješ?
    Ale hovno. Já před 10 lety zapomněla, jak se jmenuje a je mi trapný se ho zeptat."

    OdpovědětVymazat
  27. Kolouch ještě projde srně pod břichem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. slabé světlo http://imgway.cz/s/1DT8

      Vymazat
    2. Kolouch silně napitý
      chtěl by být jak wapiti;
      je šestý den od dělohy
      nechce se mu zvedat nohy
      sem tam trochu poskočí
      hned se ale otočí
      jestli je tu někde máma
      veliká jak dalajláma.

      Vymazat
  28. Feri visí na ráhně
    už po ničem neprahne
    jenom zůstat bez poskvrny.
    Příště bude opatrný.
    Sundají ho zaživa
    justice je snaživá.
    Z kmenového boje
    odchází se vstoje.

    OdpovědětVymazat
  29. Ten kolouch se ti povedl, přes zřejmě trochu ztížené podmínky.
    Čím je to focené a z jaké vzdálenosti?






    OdpovědětVymazat
  30. Anno,
    jsem rád, že se vám Bergerovo Pozvání do sociologie líbilo, že jste za něj nevyhodila peníze.

    Nicméně - vřele doporučuji číst knihu dvakrát, protože konec není možné plně vychutnat bez znalosti začátku knihy - ale ani začátek bez znalosti konce.
    Škoda, že se kniha jmenuje tak jak se jmenuje, protože není ani tak o socioLOGII jako o sociETÁCH, přesněji o tom, co mají společného, čím jsou definovány.

    A hlavně o tom, jakým způsobem TVOŘÍ nás všechny. měli by ji číst především všichni psychologové a neurovědci.
    Sociologie jako obor vymknuta z kloubů v současnosti šílí a stala se služkou, stejně jako politika. Tahle šest desítek let stará kniha zachycuje stádium, kdy to ještě bylo zcela zřetelné a když ještě sociologie měla ambice stát se skutečnou a nanejvýš užitečnou vědou.

    no a v neposlední řadě - konec knihy ( podle mne bohužel)víceméně přitakává filtracím sociologických poznatků s ohledem na jejich využití...cesta do pekel je často dlážděna dobrými úmysly.
    Kniha jako málokterá jiná pomáhá k pochopení toho, kam jsme se dnes dostali.
    je velmi čtivá, vtipná a mimořádně srozumitelná...což je ale trochu dvojsečné. Chce to za každou kapitolou se zastavit a pokusit se formulovat sám sobě, co z těchto myšlenek plyne pro každého z nás čtenářů.

    Mám podezření, že jste ji přečetla nepřiměřeně rychle.(Mně se napoprvé málem stalo to samé.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, souhlasím. Hodlám si ji přečíst pomalu, abych si ji mohla pořádně vychutnat.
      Ale podle mě je mimořádně těžký úkol Vaše: "Chce to za každou kapitolou se zastavit a pokusit se formulovat sám sobě, co z těchto myšlenek plyne pro každého z nás čtenářů.", protože pro každého ze čtenářů z toho může plynout něco jiného.

      Vymazat
  31. Furt chčije. Přehazuju věci ve sklepech, abych vylovil lešení. Něco bych vynesl ven, ale to toho bahna... 12°C. Už jsem vylovil fošny. Pod sekačkama, skelnou vatou, přepravky s věcmi z prodaných aut, akvárko, díly tramplolíny a plno jiných potřebností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás po celý den slunečno, i teď - až se nechce věřit, kolik je hodin.
      My máme k bytu tři sklepy, všechny úplně plné, v jednom máme ještě hodně nevybalených krabic ze stěhování před 17 roky. Posledních 7 let se stále chystáme, že si necháme přistavit valník a vynosíme na něj věci ze sklepů :-)

      Vymazat
  32. Mařinka vonná, asperula odorata a inovejtky u konce.

    http://imgway.cz/s/23Ub

    http://imgway.cz/s/23Uc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaxi
      Ještě se dá stihnout Májová bowle.

      Vymazat
    2. jaxi
      Třeba

      https://dadala.hyperlinx.cz/kvas/napojr0006.html

      Vymazat
    3. To je slabé. Ale jako zubrovku mařinku zkusím.

      Vymazat
  33. Tužka napíše,...ráno bylo jasné a slunečné, taky chladné,...ale,... jen se trochu oteplilo začali snad všichni v ulici sekat trávu. Mimo mne. Rachot a i smrady ze sekaček mne dohnaly ke změně programu,...vzdát to kolem baráku a odjet na chalupu.

    A k tomu telefon od poměrně mladé spolupracovnice,...hlásila slunečné ráno a všichni kolem v sídlišti na balkónech,...jo, chtěli si taky dát snídani na balkóně, ale sami, bez kulis rozhovorů kolem. Jedno z prvních trochu slušných rán, všichni vyrukovali ven...naší ulicí šly i houfy pejskařů.

    Měla jsem zase jednu ze svých slabých chvilek,... ačkoliv mé vnitřní a realistické druhé já mě varovalo,... nedělej hned poránu dobré skutky,...no pozvala jsem je na chalupu.

    Měla jsem navařenou jen svou oblíbenou bramboračku, jablkový kompot /už bude po jablkách, moučnatí, vadnou, tento týden skončí v povidlech/, jinak jen chleba a sýr,...takže jsem je informovala, že proviant si musí doplnit,bramboračku a jablka dostanou.

    Nakonec to docela dobře dopadlo, kluci si hráli s jehňaty a kůzlaty, co soused nechal žít, protože je prodá k chovu.
    Ten mladší mizerně čte, nechce se mu, škmouřil se na mámu, když měl číst,...tak jsem ho vzala k sobě, seděl venku u mne na stoličce,...pracovala jsem na pohotovostním záhonu,...mrkev, celer, petržel a kluk četl Broučky. Ty znám, tak jsem nemusela kontrolovat, jestli čte správně. Četl opakovaně první stránku, rodiče se šli trochu projít, aby si odfrkli od hlídacích povinností. Pak jsem nakvečerou jako vzala Broučky z police a řekla,...tak nám předveď, jak čteš,...zadařilo se mu, měl radost, rodiče taky,...jsem zvědavá, jestli doma prozradil jak to bylo se čtením,...nechám to na něm.

    Včera večer jsem si řekla, že se musím taky trochu obeznámit se současnou hudební scénou. Pevně jsem se rozhodla, já milovnice ticha a přírodních jemných zvuků, že budu sledovat celý přenos Ceny Anděl. No to bylo,...paní E.Farna mi připomínala parodii na ječící Makovou Panenku,...dokoukala jsem,...jedině ticho, to je pro mne vončo.

    No, zítra,... zítra to vypukne,...jsme rozvolnění,...to jsem na to zvědavá,....

    Novou Noru zdraví Tužka,....díky za ni, pane zdenkub.

    OdpovědětVymazat
  34. (CNN)

    "Vietnamské ministerstvo zdravotnictví zjistilo podezření na novou variantu koronaviru, která je podle něj hybridem dvou vysoce přenosných kmenů.
    "Ve Vietnamu byla poprvé zjištěna nová varianta koronaviru s charakteristickými rysy existujících indických a britských variant," uvedl v sobotu na národní tiskové konferenci vietnamský ministr zdravotnictví Nguyen Thanh Long.
    Země jihovýchodní Asie byla díky agresivní strategii včasné kontroly cestujících na letištích a přísnému karanténnímu a monitorovacímu programu dávána za vzor v boji proti viru.

    Od konce dubna však Vietnam hlásí prudký nárůst případů Covid-19. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse byla jen za poslední měsíc hlášena téměř polovina z 6 396 potvrzených případů nákazy.

    Není jasné, zda za náhlým nárůstem infekcí stojí podezření na novou variantu. Pokud ano, mohlo by to naznačovat, že je přenosnější.
    "Čtvrtá vlna Covid-19 ve Vietnamu zahrnovala infekce v průmyslových zónách, více zdrojů infekce a přítomnost různých variant koronavirů. Bude se šířit velmi rychle a bude velmi obtížné ho kontrolovat," uvedl ministr zdravotnictví.
    Světová zdravotnická organizace v sobotu uvedla, že její pracovní skupina pro vývoj virů spolupracuje s úředníky ve Vietnamu na potvrzení možné nové varianty koronaviru poté, co byla u čtyř osob potvrzena nákaza podezřelým novým kmenem. "

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Varovný stín olympiády

      "Japonská lékařská unie varuje, že olympijské hry by mohly vést k „tokijskému olympijskému" kmeni viru, protože se v oblasti Tokia se sejdou tělocviční lidé z celého koronavirového světa. Pořádání letních olympijských her v Tokiu by mohlo vést k vývoji nového „olympijského“ kmene koronaviru."..... :-(

      Vymazat
    2. Hned po olympiádě je paralympiáda.

      Vymazat
  35. Trocha lešení a okopu omítku.
    http://imgway.cz/s/23Ur

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahazovat omítku budete taky sám?

      Vymazat
    2. Omítka už nebude. Bude vata mezi roštem (připevněným do zdiva), vzduchová mezera a obložení z fošen.

      Vymazat
    3. No, tak to bude paráda. Jakou tloušťku vaty zvolíte? Se sousedem bydlícím v bytě nad námi si chceme nechat udělat zateplení naší části domu (tedy půlky domu) izolační vatou 15 cm.

      Vymazat
    4. Mi stačí 12cm (na cihle 45cm), protože dřevem topím zadarmo a plynem za 20tis. ročně.

      Vymazat
    5. My chceme zateplení především kvůli tomu, že se nám na stěnách (co jsou obvodové domu) v hlavně rozích dělá plíseň. Dům byl postavený v 70. letech z děrovaných cihel - je to bída...

      Vymazat
    6. Nevím, ale to spíš špatně větráte a v zimě málo topíte.

      Nedávno si v domě, který vedu, stěžovala partaj na plíseń, ta se jim tvořila na zdi u okna. Měli jsme tam majitele firmy, co nám dělala fasádu, ten vše prohlédl a řekl jim to samé. Tepelný most ve zdivu...
      + V pokoji spí čtyři lidé, matka s dětmi je tam i ve dne, suší tam prádlo...málo topí a nevětrají. V těch samých bytech pod nimi a nad nimi, kde bydlí dva staří, co pilně topí na maximum, je vše v pořádku.
      Kdo si myslí, že zateplením se zbaví plísně, tak bude zklamán. Tím se zeď uzavře a nebude tím spíš větrat.
      Je to můj laický názor, Ládik to jistě uvede na pravou míru.

      Vymazat
    7. Voda kondezuje v bytě při povrchové teplotě kolem 12°C. Zateplením 15cm se povrchová teplota zvedne na 18-19°C, pokud se topí na 22°C, potom kondenzace nenastane. Normová výměna vzduchu v obytné místnosti je 0,5/hod. 4 lidé vyprodukují při normálním užívání bytu cca 14 kg vody denně (vodní pára do ovzduší bytu) - ta musí větráním pryč; jinak jde do konstrukcí a odtamtud se odpařuje (tam, kde je menší nasycení vodní páry ve vzduchu ... třeba i ven, když je zateplovací konstrukce paropropustná).

      Vymazat
    8. Takže žádný polystyren...

      Vymazat
    9. I proto je dnes téměř povinností (u novostaveb) řízené větrání.

      Vymazat
  36. Ryvola - Hobo a pes
    https://www.youtube.com/watch?v=1JnJk-FCmNA&list=PLZJx2FNbntdGCv2DUe-Knivapk72giGlC&index=31

    Dnes jsem si užila s mladšími vnoučaty, byli jsme s mužem a fenkou u mladší dcery. Naše fenka hrozně nerada jezdí autem, nechtěla ani vyjít z bytu, když slyšela, jak muž přijel před dům. A když jsme se vrátili, tak upalovala domů a tam sebou šťastně plácla na gauč :-)

    OdpovědětVymazat
  37. Dnes jsme se srnou a kolouchem překvapili na 20m, na posečené trávě. Nehybně jsme po sobě zírali asi 20s, kolouchovi to bylo jedno. Srna potom neodskočila, ale pomalu se otočila a šla k nejbližšímu krytí, až zmizela z očí. Kolouch nic, ten stál a čuměl na mě. Pak šel pomaličku za mámou. Žádná plašanka, že by uskočila a dělala kolouchovi nervy.

    OdpovědětVymazat
  38. Držím palce, ať v Poslanecké sněmovně projde pozměňovací návrh paní poslankyně Aleny Gajdůškové, který ruší sloučení osobní asistence s pečovatelskou službou a stanoví parametry pro sloučení pobytových služeb.
    Mám pocit, že to není jediný případ, kdy
    Poslanci nevědí, co činí.
    https://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-krasa.php?itemid=40008

    OdpovědětVymazat
  39. To: Ládik:
    Kolouch je miloučký. U nás vídáváme pohromadě celou rodinku – on taťku nemá?

    To: Jaxi:
    Májovou bowli máte i ozkoušenou? Dovedu si představit, že bych jednou nabídnutou sklenicí zkusila, s jahodami (co ale v květnu na záhonu u nás nejsou) je určitě i to slazené víno lákavé.

    To: Renata-Anna
    U článku o Solženicina „Nežít se lží“ jsem se na rozdíl od Vás do obsáhlé diskuse necítila potřebu a zapojit. Na blogy na ACZ jsem jen nahlédla. Docela mě překvapil pan doktor Honzák - kolik jich v květnu má i čteností.

    Dnes jen jeden psí čtvernožec, dva první sólo vlčí máky a 1 polní maceška.
    Trocha vůně z naší džungle:
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/5570743/266661158?secret=97l4WDnEO7iFLTwSb1YDnyoy3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srnec se od nich drží 100-200m. Chodí sem myslivec - srnec o něm ví a neukazuje se.

      Vymazat
    2. Babo Jago, Radkin Honzák nepatří k mým oblíbencům, ale na ACZ vedle Petra Klána patří k mým největším oblíbencům Zdeněk Pelda.

      Petr Novák - Přátelství na n-tou
      https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo

      Vymazat
  40. Ládiku,
    jak teď máte vyřešený v baráku vodovod?
    Máte čerpadlo/domácí vodárnu ze staré kopané studny (kterou jste v období sucha "obléval" donášenou vodou, nebo máte nějakou větší nějakou nádrž na vodu - nebo máte či plánujete vrtanou studnu - nebo to máte zařízeno jinak?

    A kanalizaci máte do žumpy a trativodu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kopaná studna, nádrž na dešťovku 8m3, před septikem je čistička. V bytě ve městě je vodovod z Morávky a odpad do městské ČOV.

      Vymazat
  41. Idnes:
    Nebinární Alžbětko nedávno zaujalo veřejnost tím, že se přilepilo k silnici v Mladé Boleslavi.

    OdpovědětVymazat
  42. Radůza/06 Půjdu kam chci/..při mně stůj (2003)
    https://www.youtube.com/watch?v=GKJRIKw4Bwg


    Podle mě je děsné, co Evropská komise vymýšlí - doporučuji k přečtení

    Zločin z nenávisti? Tam se vejde cokoliv. Zdechovský proti návrhu EU
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zlocin-z-nenavisti-Tam-se-vejde-cokoliv-Zdechovsky-proti-navrhu-EU-665768

    OdpovědětVymazat
  43. To: Anna.Monika.Re
    Brouzdáte po více webech, mnohem více čtete, stále se vzděláváte a máte více "veřejných" zájmů než já, Renato.
    Já tedy blogy pana Honzáka neotevírala, jen si prohlédla květnový přehled. Kdysi s námi diskutovával - to jsem si se někdy i účastnila. Pan Klán asi svou matematickou poetikou tolik lidiček nepřitahuje, byť se do diskusí zapojoval také, stejně jako pan Pelda. Fotečky pana Peldy ovšem chybu neměly nikdy - i těch nejrůznějších hub, i když my nesbíráme žádné. Vy ano, Renato-Anno? - nejspíše jste se o tom už někdy zmínila, ale má paměť je předěravá.

    Pozdrav všem. Modro, ☼. Zajdu dnes na políčko okopávat a "pobojovat" s mátou - však tu jsem si tam kdysi nasela sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babo Jago, nechci Vám brát iluze, ale:
      - co se týká webů tak často chodím na PL, ACZ- blogy, občas na e15, vlkovobloguje (tam si už roky chodím jen číst), na osel a pak už jen když něco konkrétního vyhledávám. Diskutovat chodím jen sem a díky Vám teď i na Ozvěny24.
      - co se týká čtení, od dětství ráda čtu, díky bipolaritě si vážím každého času, kdy jsem schopná vnímat, co čtu - v depresi a mánii to schopná nejsem
      - poslední dobou se vzdělávám pouze v hraní na klávesy, abych procvičovala víc mozek, výsledky jsou žalostné
      - "veřejné" zájmy mám díky tomu, že většinu času proležím (když chvíli sedím, tak mě bolí v zádech) i během dne od počátku mé bipolarity, tj. od r. 2002 (kromě období, kdy jsem v mánii) a když nečtu, tak přemýšlím o životě...

      No, pan Honzák není můj oblíbenec ani jako autor blogů na ACZ, ani jako diskutující - jeho způsob diskutování mi přišel arogantní, často útočný (někdy až sprostě).

      Houby sbírám od dětství ráda, ráda je i jím, jen je nerada po přinešení z lesa zpracovávám, když je jich hodně - už roky je pak nakrájím na plátky, dám do velkého pekáče, přiklopím a v troubě dusím (když jich je míň, tak je v misce dám do mikrovlnky) a pak vychladlé po menších částech dávám do igeliťáků a do mrazáku. Díky tomu ještě teď můžu dělat kulajdu, "moje karboše" - do mletého masa přidávám podušená rajčata a houby, kmín, pepř, sůl, vejce, jen trošku strouhánky a lžící dělám karboše na plech s pečicím papírem a peču v troubě cca 30 minut.

      Dnešní odpoledne jsem strávila báječně relaxačně - 4 hodiny jsem ležela, dívala se do korun stromů a poslouchala štěbetání ptáků.

      Vymazat
  44. Flancek rajčat v Hornbachu za 119, u zelináře za 18.

    OdpovědětVymazat
  45. Ládiku,
    protože tuhle houbu (sušenou) kupuji a pojídám poměrně často, překvapilo mě, že pomáhá mj. i proti trpmbóze. Možná ji budeš chtít zkusit - pokud nepomůže, alespoň zachutná. Číňani jí věří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakou houbu???
      Konečně... http://imgway.cz/s/2tXz

      Vymazat
    2. Asi brzy uslyším šplouchání vln a křik papuchalků Bajgaru.

      Vymazat
    3. Jo, zapomněl jsem odkaz...jedná se o jidášovo ucho.

      Vymazat
    4. Ládiku,
      slušní příbargajští ostrované birel nepijí!

      Vymazat
    5. https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/bylinkova-abeceda-horcik-draslik-a-zelezo-jidasovo-ucho-je-pro-zdravi-prinosn.A210309_111657_dobra-chut_ape

      ---
      (Ale možná kdyby se sušené jidášovo ucho máčelo v birelu místo ve vodě, byl by poživatelný i ten birel....nebo by alespoń nepřestalo být poživatelné to ucho).

      Vymazat
    6. Ani šoféři? Na ucho mrknu.

      Vymazat
    7. Nicméně u nás ve městě teče docela slušná kohoutovka, takže kdybys zavítal, je co pít.
      Nicméně - i ten exotický birel se u nás prodává !

      Vymazat
  46. Zdravím,
    mrkla jsem na některé fotky, nestíhám vše.
    otáčíme posečenou trávu a jetel, za chvíli jdeme uklidit již suchou trávu na půdu.
    Znova okopávám cibuli, okurky, cukety, zeleninu, začala jsem jednotit řepu,....rozkvetlo mi pár kytiček za které jsem ráda, tváří se že pokvetou i hortenzie,....
    Hezké dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  47. 6x tornádo: http://imgway.cz/s/2tZN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se chodí v gumákách, denně prší.

      Vymazat
    2. Obdivoval jsem zvlášť to poslední tornádo...nežjsem si zvětšil obrázek a zjistil, že je to libeček.

      Vymazat
    3. V libečku si libuje srnec, ošetřuje ho parohama.

      Vymazat
  48. Večerní Dakr, 10000 kroků: http://imgway.cz/s/1DY1

    OdpovědětVymazat
  49. 11. Radůza - Madeleine
    https://www.youtube.com/watch?v=GdH6xl6YN6E

    Vřele doporučuji k přečtení
    Jsou lidská práva vymahatelná bombardováním?
    https://vlkovobloguje.wordpress.com/2021/06/01/jsou-lidska-prava-vymahatelna-bombardovanim/#more-972324

    OdpovědětVymazat
  50. Jmelí je hlavní plodina
    chval každý Hospodina
    chval každý protektora
    a kostelního orátora.
    Malý platz a velký bič
    ať jsem dobrý spotřebič
    ať mám pořád ruce zlaté,
    jak jsi krásný, malý plate.

    OdpovědětVymazat
  51. Za hodinu pomulčováno 30 arů.
    http://imgway.cz/s/2u1N

    OdpovědětVymazat
  52. To: Anna.Renata.Monika a Ládik!!!
    Asi už jste si dnes na Ozvěnách v úvodu červnové Kecárny přečetli:
    "Vítám nové a staronové tváře, které jsem tu zahlédl.
    Důležitá informace o systemu trestů: zkusíme progresi u mírných provinění zastavit na 1 týdnu. Za hrubé provinění bude progrese dále pokračovat na ban na měsíc, půl rok, rok a nafurt. Takže za marginálie to bude týden i opakovaně pokud k němu hříšník již dospěl (dostal ban na den)."
    Přeji hezké počasí a hodně zdraví."
    Zatím mě tam žádný postih nepotkal, tak ať to máte stejně, pokud tam zakotvíte.

    Dnes u nás až tak hezky a teplo, že jsem políčko po poledni vynechala. Ještě dnes musím na očkování s Mišpulkou. Klíšťata dnes na Garfieldovi zatím 2, když na další nástřik zatím čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kecárnu jsem ještě nezkoumal, není čas.

      Vymazat
    2. Babo Jago, díky za upozornění, toho jsem si na Ozvěnách nevšimla a až teď jsem si přečetla Pravidla. Budu se snažit je dodržovat. :-)

      Zítra k nám přijede moje sestřenice a teta, tak jsem už dnes uvařila svíčkovou (teta ji má ráda). Těším se s nimi na pokec, kvůli covidu jsme neměli příbuzenské "sleziny" (s dcerami a vnoučaty jsme se navštěvovali stále), tak si začínáme užívat :-)

      Vymazat
  53. Tak jsem si přečetl, jak křeček neuznává nebinární právo. Jako krtkovi se mi kolega křeček začíná líbit.

    https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/stanislav-krecek-nebinarni-pravo/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že se Stanislav Křeček stal ombudsmanem. Četla jsem jeho blogy na Aktuálně a obzvlášť v době, kdy byl zástupce ombudsmanky Šabatové se mi zdály jeho názory velmi rozumné.

      Vymazat
    2. Mi vadilo, že bydle v bytě s regulovaným nájemným.

      Vymazat
  54. Posekáno, uklizeno, 12000 kroků... ve vaně jsem hodil šlofíka. Teď ještě svoji denní dávku příjmů a zítra hurá na výlet.

    OdpovědětVymazat
  55. Takže už zítra je to šesté výročí, kdy sem pan domácí zadal TEST (a bylo sem už do dnes a snad ještě i dlouho bude napsáno hodně vět):

    "03 června, 2015
    TEST
    Testovací text. Textovací test.
    Text pro test. Text pro text. Protest.
    Vystavil zdenekb v 20:53"

    Takže mu pro jistotu (kdyby nám zítra nešel internet či PC) volám:
    "SLÁVA, SLÁVA, SLÁVA!!!".
    Dobu a tekutinu přípitku nechť si každý vybere dle svého, kdo se bude koukat na hokej, může s tím případně spojit i zalití radosti či smutku.
    Anna.Monika.Re či kdokoliv nechť přidá "fanfáru" - mě právě napadá jen Aida (když minimálně za sebe si netroufnu s Queeny tvrdit, že jsem šampion):
    https://www.youtube.com/watch?v=7nHGH3_niBc

    Těším se tu na další psanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, Babo Jago, já tu budu zítra až večer, tak se pro jistotu přidávám k Vašemu volání "SLÁVA, SLÁVA, SLÁVA!!!" a vyhledala jsem ne zrovna fanfáru, ale písničky k tomuto krásnému výročí:

      pro Zdenkab
      Lešek Semelka - Jsi prostě nejlepší
      https://www.youtube.com/watch?v=MzU3QFpLY-I

      pro Noru
      Marothova píseň pro Nory - všechno nejlepší!
      https://www.youtube.com/watch?v=CgZV1SmOXwQ

      pro krtky
      Buty - Krtek (videoclip)
      https://www.youtube.com/watch?v=KStcS_ZJWms

      Wabi Ryvola - Slet divnejch ptáků
      https://www.youtube.com/watch?v=sdzWbUUWtPA

      Jen tak dál (Live Is Life)
      https://www.youtube.com/watch?v=PEkvMOxnCRk


      Oslavila jsem to teď višněmi v čokoládě :-)

      Vymazat
  56. No žádná sláva už to tady není.

    OdpovědětVymazat
  57. Tužka napíše,...úvodní Nory jsem si četla, když to tady v půlce dubna procházelo těžkou krizí.

    Takhle to jde i v životě, jsou lepší i horší období. Jde o to, neudělat unáhlená, zkratkovitá a nevratná rozhodnutí, která se v průběhu času ukáží jako špatná.

    Jinak lze váhat, rozmýšlet se,...lze dělat opravná řešení, ale pro to všechno je třeba nechat volný prostor.

    Každá další Nora bude pouze a jedině taková, jakou ji uděláme my, co do ní píšeme.

    Votomtoje,...přátelé i nepřátelé tohoto prostoru v Noře.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  58. Teď si tu zpívám:
    NORA má narozeniny,
    pro krtky mám přání jediný
    štěstí, zdraví, štěstí, zdraví, hlavně to zdraví.

    A pro přátele sem píšící posílám:
    pro Zdenkab
    Sestry Steinovy | Štěstí
    https://www.youtube.com/watch?v=GPamO0cj_PA

    pro Babu Jagu
    Dvořák: Rusalka - "Květiny bílé po cestě"
    https://www.youtube.com/watch?v=2QlUMtJLhFk

    pro Tužku - vím, že máte ráda ticho a pohyb, tak snad se Vám bude líbit
    4K River Kayaking - Birds Singing - Water Sounds - Paddling a Canoe Relaxing Nature Video - NO LOOP
    https://www.youtube.com/watch?v=qZ0_aa6RxvQ

    pro matku - nevím, co ráda posloucháte, snad se Vám bude líbit
    Roman Dragoun - Zdroj
    https://www.youtube.com/watch?v=M3ju3JFr-I0

    pro Ládika!!!
    Břehy mé duše (Wabi Ryvola)
    https://www.youtube.com/watch?v=3jm1p_o43kE

    pro Jáchyma
    Cheek To Cheek - Ella Fitzgerald & Louis Armstrong
    https://www.youtube.com/watch?v=ZtiF01XhkPw

    pro JAHA
    Sima Martausová & Martin Harich - Spojiť sily
    https://www.youtube.com/watch?v=rcF5mML06vg

    pro všechny
    Přátelství
    https://www.youtube.com/watch?v=ablIo_j_9W0

    Přeju hezký den všem. Stavím se tu až večer :-)

    OdpovědětVymazat
  59. Na jílovém políčku
    zase hovno roste
    budeš mít hlad Smolíčku
    vždyť je to tak prosté.

    Každým rokem stejná píseň
    nezaryl jsem hnůj
    přijde houba nebo plíseň
    sádelníku stůj.

    Křivice a souchotiny
    nával v chudobinci
    v břichu kručí pokrutiny
    bída je i v Třinci.

    OdpovědětVymazat
  60. Moje duše stále lká a naříká
    nechápe lidské chování,
    zlobu, pomluvy,
    není duši dobře
    ve zdejším uřvaném prostředí,
    kdy není chvilka klidu
    pro posezení ve stínu meruňky,...
    snad se díky tomu
    též mrzutou až zlou stává,
    či rovnou hyne?

    Snad k večeru najde chviličku
    poslechnout si písničku o Zdroji,
    poslat droboučkou kytičku,
    pro potěchu duším hynoucím.
    Kytička opatrovaná jako oko v hlavě,
    aby též nehynula, ale prospívala.
    (rozvíjej se poupátko,....)

    OdpovědětVymazat
  61. Odpovědi
    1. nádhera.
      Srovnána
      mohu jít klidit seno :-)
      Sysly již zkontroval ráno manžel, jestli v obilí i jinde na poli neškodí.

      Vymazat
  62. JH jsme minuli v 16:45, teď jsou Brdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju hezký odpočinek u Vám milým a stejně pěkný den pro bezpečný návrat, Ládiku!!! V Telči hezky stále.
      Vy včera slavil jahodami - ty já si dám až naše, dnes raději s A.M.R višně v čokoládě - pokud jí ještě nějaké zbyly a s panem Jáchymem kohoutkovou vodu, i když u nás není pramenitá a tak asi ne tak dobrá jako v J.H..

      To: Jáchym
      Kolik by nás tu dle Vás pro další rozkvět Nory mělo minimálně být, aby to nebylo málo, zdejší moudrý nestore (když si u paní Tužky věk netroufnu odhadnout)?

      Vymazat
    2. BJ, nejde ani tak o samotný počet, spíše o to, kolik lidí má čas a chuť současně komunikovat a nakolik komu chutnají témata těch druhých. Co se toho týče - já jsem skoro tématický všežravec. Zájímá mě, co všechno lidi zajímá.

      Optimální počet "sladěných" a aktivních norníků je cca sedm. Plus pár náhradníků :-)

      Vymazat
  63. Ahoj Ládiku,
    dostal jsem se k počítači až teď, nevěděl jsem, že opravdu míříš do bajgarských končin, myslel jsem, že si děláš legraci.

    No ale stejně jste nejspíš Jh jen míjeli... Nicméně kdybys k nám měl opravdu cestu, dej určitě včas vědět, telefon máš. Dva-tři lidé by mohli i přespat.
    Na zahradě se dá posedět ve stínu stromů nebo něco opéct na ohništi.

    Dneska bylo krásně. Bylo mi docela dobře, dokonce jsem něco málo dělal v zanedbaném pralese na zpustlé předzahrádce, bojoval jsem s břečťanem, který už lezl na střechu, dokonce prorostl mezi rámem okna a stěnou do místnost, ulomil kousek keramického parapetu a jeho váha hrozila odrhnout polystyrénové zateplení. Nechal jsem ho růst tři roky bezzásahově, dokáže se pevně přichytit i na sklo.

    Pořád ještě ujdu tak maximálně dva kilometry, ale snad se dám do formy.



    OdpovědětVymazat
  64. No tak to jsme to blbě "vykomunikovali". Pokud to měl být dvoudenní výlet, mohli jste zrovna tak zůstat na noc v JH .

    OdpovědětVymazat
  65. Tužka napíše pro paní Annu-Moniku,....díky.

    Taky něco pro Noru...

    Bez názvu.Píseň.

    Vítejte v domě co podobá se Noře,
    kde stíny chodí skrs zdi sem a tam.
    Kde nikdo nebydlí tu nikdy sám.
    Zde nevíte, kdo je dole a kdo nahoře.
    Vítejte v domě, co podobá se Noře.

    Vítejte v domě bez klik, bez oken.
    Vzpomínky chytají tu pod krkem.
    Občas se někdo spasí úprkem.

    Za fortnou stojí láska, naděje a víra,
    srdce s kotvou křížem lehce kývá...
    a další tajemství pod schodištěm skrývá.

    Přicválat můžete třeba s poníkem.
    Dveře se jistí pouze kolíkem.
    Vítejte v domě, jsem tu dveřníkem.

    Tužka.....mnogaljeta, mnogaljeta, mnogaljeta, Noro.

    OdpovědětVymazat
  66. Tužka napíše pro pana Jáchyma,...potěšilo mne, že se cítíte lépe.

    Svěřím Vám tajemství své přípravy, když mě čeká náročný den,....dlouhá stání, celý den na nohou, desítky kilometrů.
    Dávám si do ponožek jitrocel.
    V zimě drcený, suchý, do míst, kde je chodidlo, Ponožky to ničí, ale, nohy dostanou nálož léčivé energie.

    V létě jsou dvě možnosti. Živý jitrocel,...buď rozdrceným natřít chodidla, i kotníky a šlachy a úpony. Nebo dát živý jitrocel do ponožek.

    Ponožky,...jedině čistokrevná bavlna, v zimě vlna,...barví to, tak vyhradit pár ponožek jen na toto.
    Díky jitroceli jsem mnohé dlouhé poutě zvládla bez puchýřů a bez bolavých nohou. Lze si natřít šťávou i kolena, a boky,...únava z přetížení kloubů se dostaví později nebo vůbec.

    Mám s tím moc dobré zkušenosti,...jitrocel má víc druhů, všechny jsou léčivé, vybrat ty ze slunečného místa. Při sušení rozložit po jednom lístku, sušit ve stínu, rád černá,...to se musí pak vyhodit.

    Mějte se fajn, trénujte, opatrně přidávejte zátěž,...nic neuspěchat, vícefázově za den přidávat metry.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  67. Zase přeorali firefox, od včerejška blbne a vypadává.---
    Díky, Tužko, za rady!

    OdpovědětVymazat
  68. Odpovědi
    1. To je jako vzdušnou čarou do Říma....
      Škoda, když jsi svištěl kolem Hradce, mohl jsem ti alespoň zamávat.

      Vymazat
    2. Dnes tachometr ukázal 202, rozjezd do kopce.

      Vymazat
    3. Nojo, tak to bys mě byl viděl dost rozmazanýho, kdybych ti v té tychlosti zamával.

      Vymazat
  69. Není to muž a není to žena
    na Prejtu chodil obnažená
    říkalo, že není binární
    třetí dveře jsou primární.
    Nepůjde trůnit na mísu dědy
    na matčině bylo naposledy
    potřebuje mít svoji toaletu
    třetí dveře vedou do rozletu.
    —-
    Záchod musí mít třetí dveře
    normálnost bude za soupeře.

    OdpovědětVymazat
  70. Radůza Ať není mi líto
    https://www.youtube.com/watch?v=TbhAdtpBp84

    V posledních dnech mě moje máma rozčiluje svým svérázným braním léků. Ve čtvrtek odpoledne měla tlak 205/102, přitom bere denně tři léky na snížení tlaku, denně celkem 14 různých léků, nedodržuje, co má předepsané od doktorů, odmítá k nim jezdit, trvá na tom, aby jí na telefonickou žádost předepsali přesně to, co jim nadiktuje, kupuje si k tomu léky... - dnes jsem kvůli tomu zase vypěnila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to stařecká demence, musíte se obrnit a jednat s ní jako s dítětem.
      Léky jí dávat do lékovníku a krabičky s léky si vzít k sobě. Lékovník kontrolovat.
      Domluvit se s obvodní lékařkou a požádat jí, aby recepty posílala vám.
      Je to těžké, protože v člověku je zakořeněný respekt k rodiči, autoritě, ale bohužel to v jejím zájmu musíte překonat.

      Vymazat
    2. Mám lékovník a podle něho poznám, který je den. Jenom přihrádky jsou malé - ranní dávku zdraví mám nasypanou i v obědovém krmelci.

      Vymazat
    3. Aleno, u mojí mámy je to její obvyklá zarputilá svéhlavost, kterou má od mládí. Léky si dává do lékovníku sama, léky má u sebe a nepadá v úvahu, že bych si je vzala k sobě - musíme tu spolužít v klidu a ten by tu pak rozhodně nebyl.
      Nedávno jsem těžce rozdýchávala, když mi řekla, že z ní děláme blázna, abychom ji mohli dát do blázince a to jen kvůli tomu, že jsem jí znovu řekla, že mobil, který je na baterii, bez ní nemůže zvonit - předtím se stalo toto: moje máma si opakovaně stěžovala, že ji budí mobil každé ráno ve 4 hodiny, přičemž budík na něm měla nastavený na 16:00, ale nebyl puštěný. Když jsem si ho vzala k sobě, tak ve 4:00 nezvonil, což mi máma nevěřila a tak jsem jí řekla, ať mobil vypne a zapne, že to přejde. Tak ho vypla, zapla a mobil jí údajně denně zvonil v 16:40, což ji mnohdy vzbudilo a vždy znervózňovalo. Moje sestra tedy mámě koupila nový mobil, můj muž před mojí mámou vyndal z původního mobilu kartu a baterii a máma si ho dala do krabičky do šuplíku. Tam jí další den údajně zvonil opět v 16:40, což jí rozčílilo. Tak jsem si k sobě do pokoje vzala ten původní mobil, ze kterého byla vyndaná baterie, a moje máma další den ke mně přišla už v 16:35, aby byla přítomna, až bude ten mobil zvonit v 16:40. Řekla jsem jí, že zvonit nebude, že v něm není baterie. Když v 16:40 nezazvonil, tak řekla, že jí to dělá naschvál. Tak jsem zopakovala, proč nezvonil a na to mi řekla, že z ní děláme blázna...

      Vymazat
    4. Když už jsem v tom líčení, tak ještě k posílání receptů: moje máma, když se k nám nastěhovala, přešla ke stejné obvodní lékařce v Praze, u které jsme zůstali já i můj muž. Máma u doktorky nejdřív uvedla číslo svého mobilu na zasílání receptů. Většinou jí je vyzvedával můj muž (vozí ji k doktorům do Prahy, já kvůli bipolaritě neřídím), mámě se nechtělo mu recepty přeposílat, tak změnila u doktorů na číslo mobilu mého muže. Když loni začal řádit covid, dcera nechtěla, abychom si vyzvedávali léky v lékárně, že nám všem třem je bude radši vyzvedávat sama a přiveze nám je vždy o víkendu (má chatu kousek od nás). Nevím, co moji mámu popadlo, ale zarputile trvala na tom, že nechce, aby jí vyzvedávala léky její vnučka, a domluvila se se svojí známou - seniorkou, která bydlí v menším městě, že jí bude ta známá jezdit autobusem vyzvedávat léky v Benu lékárně, protože moje máma má kartu z Benu (přitom ta známá pro sebe a svého manžela vyzvedávala léky v lékárně, kterou má nedaleko bydliště) a bude jí je posílat poštou - což dělala (teprve minulý měsíc máma jí sdělila, že nemusí jezdit do Benu, protože zjistila, že Benu není nijak výhodné). Navíc léky si máma objednává vždy na poslední chvíli, takže nebylo vyjímečné, že během 10 dnů bylo třeba 3x vyzvednout mámě léky (bere 14 různých léků a nedodržuje předepsané denní množství, takže nejsme schopní určit, kdy jí který lék dojde), proto někdy "směl" mé mámě vyzvednout můj muž (tomu musela ta známá přeposlat recept).
      Tento postup s léky byl zdrojem mých opakovaných bouřlivých dohadovaček s mámou (když jsem rozčilená, tak křičím) a je stále zdrojem stresu pro mě - máma před pár roky prodělala lehkou mrtvici, její máma 2 roky před svou smrtí prodělala těžkou mrtvici, po které úplně ochrnula, nemohla mluvit a domlouvala se jen očima, tak mám strach, aby máma taky neprodělala těžkou mrtvici (někdy jsem z těch dohadovaček s ní na mrtvici). Tak jsem si postěžovala, omlouvám se za délku.

      Vymazat
    5. Průvodním jevem mrtvice je změna povahy, lidé začnou být podezřívaví, hádaví, nevěří svému okolí.
      Člověk, jak už jsem napsala, jen těžko dokáže přestat rodiče poslouchat. Jenže budete muset, v zájmu vaší matky i ve vašem zájmu.
      Nemá cenu vypisovat co a jak si vaše matka zařizuje. Žije u vás, vy se o ní staráte, je na vás závislá, tak musí poslechnout. Měla jste si to tak zavést od počátku.

      Vymazat
    6. Aleno, k pohodovému soužití jsou třeba kompromisy, těch jsme s mámou od počátku rychle dosáhly, jediná "třecí" plocha je její braní léků a s tím nejsem schopná nic změnit.

      Ještě jednou se omlouvám za můj dlouhý "výlev" ze soukromí, nebudu v tom pokračovat.

      Vymazat
    7. Mamince zřejmě nestačí komandovat vás, musí úkolovat i známé, neboť proč to dělat jednoduše, když to jde dělat složitě, a být stále středem pozornosti je taky fajn.
      I příhoda s mobilem mi něco napovídá, ale je to pouze váš boj.

      Vymazat
  71. Panáček panička kretenek
    hajzlbába hledí do trenek
    a nebo do bombardérů..
    zamumlá.. já na to seru
    tohle jde do třetích dveří
    tomu doktor neuvěří
    co tohle je za pohlaví
    tohle snad přišlo z Malawi
    není to nějaké zvíře?
    Patří to k nějaké víře?

    OdpovědětVymazat
  72. Na zahrádce plno, cca 50. Werk pub 3nec.

    OdpovědětVymazat
  73. To: A.M.R.
    V trvalém soužití občas i soužení.
    Zvládáte péči o maminku báječně, Renato. Jak situaci vyřešit co nejlépe nevím – snad ji za pomoci dalších členů rodiny přivést k tomu, aby se „sama“ rozhodla přenechat Vám co zodpovědné dceři i starost o objednávání a užívání léků, když je u Vás jistě spokojená.

    To: Ládik!!!
    Sluší to královně i v brigádnickém dresu. A co že Vás tak daleko hnalo jen na otočku? Dopravní auťák?

    Máme tu skoro léto a mandelinky na našem políčku přece jen nezmizely. Dnes před polednem se jedna na bramborové nati vyhřívala, další se opalovat nepotřebovaly. Cvičně jsem prošla všechny řádky, namátkově sebrala dvě další, vajíčka zatím žádná. Je příroda opravdu velká čarodějka a každý rok jiná, zítra si pro další její mírné korigování přivstanu, když má být opět pro mne přeteploučko.

    Začínám dumat o protikovidovém píchanci, když bez něj nelze ani na výstavu, kde mimo jedné „dohlížitelky“ jinak ani noha a od včera už je naočkovaná co první z rodiny naše starší vnučka – pravda ve Švýcrlandu. Stihne tam na konci měsíce před návratem i druhé očkování). Mají to tam holt jinak. Z pojištění měsíčně každý fasuje 5 respirátorů. Když tu byla v květnu, musela si dle našich požadavků jeden test zaplatit u nich, druhý u nás – zpátky nic.

    Na dobrou noc:
    Bach - Cello Suite no. 1 in G major BWV 1007
    https://www.youtube.com/watch?v=cGnZHIY_hoQ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spartan má 27, jeli jsme mu popřát.

      Vymazat
    2. Tak to je jiná - i když ten absťák, co se mi záludně změnil v "auťák" v tom asi taky trochu byl. Vaše plechové přibližovadlo určitě potřebovalo pořádně projet.
      Právě jsem vyvenčila Mišpuli a kroků mám 11395, psina určitě více.

      Vymazat
    3. Babo Jago, máme celkem pohodové soužití, ono to soužení by bylo mnohem horší, kdyby mi moje máma přenechala dohled nad objednáváním a užíváním léků - zcela jistě bych podle ní pro ni neobjednávala, co opravdu potřebuje, takže co by užívala, by jí nezabíralo, a jistě by se zvýšila frekvence jejích stavů, kdy podle jejích slov její "tělo odmítá tolik léků" - pravidelně v 6 hodin (hodinu před snídaní) dáví, odmítá jíst většinu jídel... a vyřešil to vždy další lék - Neurol (máme kliku, že "naše" obvodní doktorka je opravdu výborná, moje máma od té doby, co je taky u ní, přestala dojíždět do Centra bolesti).

      Vymazat
    4. Jaká matka taká Katka

      Vymazat
    5. ad Alena04 června, 2021 22:04

      Mýlíte se, Aleno, není to můj boj, ale moje starost o moji mámu - "každej je nějakej" a nikdo není dokonalý - sama jste napsala:
      Alena04 června, 2021 20:17

      Průvodním jevem mrtvice je změna povahy, lidé začnou být podezřívaví, hádaví, nevěří svému okolí.

      Vymazat
    6. Není nad citaci, škoda, že jsem to napsala tak krátké.

      Vymazat
    7. https://ozveny24.cz/2021/06/05/svrpy/

      Vymazat
  74. Mezi Telčem (Telčí?) a JH je nejhezčí krajina z celé cesty, kromě Beskyd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V 90. letech jsme byli několikrát na Prázdninách v Telči, ale nevyšlo nám, takže jsme nebyli na
      Jaromír Nohavica a Hana Hegerová
      https://www.youtube.com/watch?v=Ss5DS9MoRlA

      Vymazat
  75. 01. Radůza - Marathon
    https://www.youtube.com/watch?v=zZr66tBNJ48

    V rámci čtení znovu všech knih, které máme v knihovně, právě čtu Sienkiewiczovu Potopu (vždy se mi dobře četla).

    OdpovědětVymazat
  76. Telč byla ještě v roce 2016 ženského rodu. Kdoví, jak to je dnes, může být i "to Telč", zkrátka moderní nebinární. Je v ňom levné parkoviště u rynku, 10Kč/h. Zas tam brzy pojedu, mám to jenom 3 hoďky.

    OdpovědětVymazat
  77. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. spravil jsem pravopis...

      Nabrusim si majzl
      zrobim novy hajzl
      v naši knajpě Na kopci
      u zastávky za obci.
      Dvoje dveře - to je malo
      to by to tam nešlapalo
      až nebinar pujde močit
      mohl by i zautočit
      když tam proňho neni ďura
      že nám knajpu bagr zbura
      bo ma brachu ve vladě,
      chce to jak na zapadě.

      Vymazat
    2. Zůstává mi rozum stát, že třetí pohlaví potřebuje zvláštní záchody, když na pánských i dámských jsou vždy i kabinky.

      Vymazat
    3. Ládiku,
      je vidět, že ti závan jihočeského ovzduší, obohacený závanem bajgarského ozónu dodal básnivé inspirace.

      Domnívám se, že by sis jako dvorní básník - propagandista některé lidsko-, džendro-, termo- či binárnoprávní organizace přišel na tisíce eur. Zkus požádat o grant!( Protože v komisi bude určitě sedět nejeden gay, neopomeň uvést jako kvalifikaci i svou praxi týkající se topení a tepla!

      Báseń je zase o stupínek výše než ty předchozí, zvláště po stránce ideové!
      Ač nerad, začínám docházet k přesvědčení, že na pouhého prezidenta malé evropské zemičky by tě byla škoda. Jako básník rozhodně přesahuješ hranice evropského regionu. Začal bych pomalu pracovat na Nobelově ceně za literaturu. Kdo dřív přijde, ten dřív nobeluje!

      Vymazat
    4. Zatím nebyl vynalezen tvar mušle pro nebinára.

      Vymazat
    5. Vy taky děláte ze všeho problém, přitom je to jednoduché.
      Mušle bude mít vepředu sedátko, před dosedem ale bude nezbytná kontrola - zda daná osoba je skutečně ONO, protože jinak by to nějaký chlap nebo ženská mohli klidně zneužívat... :-)
      Takže u každé bi-mušle bude služba, nejlépe transgenderová, aby se nikdo nestyděl.

      Vymazat
    6. Nakreslete tvar. Já myslel, že základní poloha bude vkleče a mušle bude kolem dokola.

      Vymazat
    7. Jo, vy myslíte bi-mušlivanu? No, to by taky šlo...
      A transgender by hlídal boty, protože v těch se do vany nesmí (ještě lépe by posloužil fetišista s ůchylkou na boty, vždyť ten má boty opravdu rád...).

      Vymazat
  78. Až já půjdu do hrobu
    na moderní chorobu
    vezmu si tam mobil
    bo co bych tam robil?
    Beru si tam nabíječku
    polštářek a malou dečku
    ať mám trochu pohodlí,
    v márnici to dohodli.
    Hlavně ať je rychlá wifi
    bo z jabka jdou zvuky hifi.
    Kua, je tam elektrika?
    Zajistím to u klerika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaromír NOHAVICA - Až to se mnu sekne
      https://www.youtube.com/watch?v=jYVNbSR1c1I

      Vymazat
  79. Kolem prahy jsou hrozné názvy obcí. Teď dělám Zápy... to je teda adresa. Nebo Dřísy, Chýně, Čím, Buš, Požáry, Pyšely, Soběhrdy...
    Naproti tomu v porybničím plató kolem Jindrova Hradce jsou milé názvy ... Krahulčí, Mrákotín, Zahrádky, Řásná, Blaženov, Horní Pěna, Rosička, Dvoreček...
    Čím to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K těm názvům kolem Prahy ještě přidávám: Prčice, Řitka. :-)

      Vymazat
  80. Hladová ryba.


    Je to v suchu
    řekla ryba
    vidím muchu.

    To je chyba!

    Já v tom vidím háček
    dívej, jak se třpytí!
    Zvoní umíráček
    a už je to v řiti.

    OdpovědětVymazat
  81. Co je nového.

    Třetí oko, třetí dveře
    Feri ostříhal kadeře;
    fotbalisti chytli latu;
    průvan v ruském konzulátu.
    Hokejisti na pláži
    s tetováním na paži
    dívají se na Finy,
    přikrmují delfíny.
    Přišlo letní vedro
    všichni jako Pedro
    povídají "maňána",
    zima už je zahnána.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Globální ceny bytů rostou nejrychleji od roku 2006. Česko je v TOP 15
      https://echo24.cz/a/SfqD6/globalni-ceny-bytu-rostou-nejrychleji-od-roku-2006-cesko-je-v-top-15

      Vymazat
  82. Čtyřicet let denně v práci.
    Investice se mi vrací?
    Zkušenosti nikdo nechce
    jenom to, co prodá lehce.
    Tak si státe trhni nohou,
    mladí taky volit mohou
    ať si zvolí bídu
    pro svou v dredech hnidu.
    Já si budu soběstačný
    druhý ať je toho lačný
    postavím mu hráz
    umím být i ras.

    OdpovědětVymazat
  83. Dnes byla v Gutech v novém kostelíku první mše, téměř 4 roky po jeho zničení současnou mládeží.

    OdpovědětVymazat
  84. V teple a prachu
    http://imgway.cz/s/Oam

    OdpovědětVymazat
  85. Kdo z nás dokáže prožít život takhle polodně a zachránit tolik lidských životů?

    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/krysa-obrovska-kambodza-naslapne-miny-nevybuchla-munice.A210606_092320_zahranicni_ajez#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zahranicni&utm_content=main

    OdpovědětVymazat