19 ledna, 2019

KRTINEC č.371

201 komentářů:

  1. Teď poslouchám Kroniku Pickwickova klubu od Dickense, je to ohromný poslech, v 80. letech knihu načetl Milan Neděla.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Kronika_Pickwickova_klubu
    Na cestě domů jsem se smála jako blázen, ono je to místy fakt vtipné!

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. On je agent ruských pornodrůbežáren a mrazíren!

      Vymazat
  3. Nejen seriály živ jest člověk. Pouštím si cyklus To je opera, se sympatickým španělským průvodcem Ramonem Generem. V 1. dílu bylo o zrodu opery v Itálii, 2. díl vysvětluje, jak Händel přinesl do V. Británie operu a zpěv kastrátů, který se i tam stal doslova kultem.
    Z dnešního pohledu je neuvěřitelné, že jen z důvodů umění, krásného zpěvu, bylo každoročně v Itálii mrzačeno na 4 000 chlapců ve věku 8-12 let, ovšem většinou z chudých rodin. Postup při kastraci, prováděné tehdy většinou holičem a bez umrtvení, podobně jako při kastraci hřebců, předvádí na ořechu názorně autor pořadu. Někteří zpěváci, jako zde představený sopránový kontratenor Philippe Jaroussky, ale mají vysoký hlasový rozsah, rovnající se ženským sopránům, jen prostřednictvím pěvecké techniky, např. tento ve videu, dávám ho ještě zvlášť.

    Kastráti (nejslavnější byl Farinelli) prý byli výborní milenci a dokonce ženami zvláště vyhledávaní, protože nehrozilo, že by je přivedli do jiného stavu.

    https://www.ceskatelevize.cz/porady/12427125002-to-je-opera/218387756700002-handel-a-londyn/

    Philippe Jaroussky - Lascia ch'io pianga | Händel - Rinaldo [HD]
    https://www.youtube.com/watch?v=u-74WzKsFzI&list=RDu-74WzKsFzI&start_radio=1&t=215

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes se zase lidé mrzačí tetováním a piercingem

      Vymazat
    2. Přece jen je rozdíl. To druhé dělají z vlastního rozhodnutí, to první ne. Ty chlapce pevně spoutali, aby se nemohli hýbat... A to jen pro uspokojení zpovykaných paniček, aby se mohly v divadle dojímat.
      Já vím, každá doba má své krutosti, ta dnešní není lepší.

      Vymazat
    3. Já vám, Marie, nějak ty kontratenory nemusím, připadá mi to ujeté. Ten hlas je vždy takový slabý, jako kreslený tužkou, ne štětcem plným barvy, nemůžu si pomoci.
      Když zpívá soprán chlapec a je nadaný a dobře hlasově vedený, pak dokáže dát hlasu sílu, přitom je ale jasné, že ten hlas je chlapecký, zvonivý, je čistý právě tou dočasností - chlapectvím.
      Kdežto kontratenoři, to je takové nucené.
      Já se snažila, fakt, byla jsem na pár operách, kde zpíval sólový part kontratenor, dcera mi pouštěla Jarousskeho, ale nic.
      Teď jsem k tomu našla recenzi Věry Drápelové, vidí to podobně.
      http://jdem.cz/eq6q94

      Vymazat
    4. Aleno, díky za názor, já přece nepíšu, že bych je obdivovala. Ještě než si přečtu Drápelovou, tak jen poznamenám, že to vidím jako přírodní úkaz. V podstatě jsem jednoho slyšela u nás, bylo to vokální kvarteto, mužské, taky Francouzi. Těžko pochopím, že to jde, takhle zpívat bez nějaké operace nebo tak... Nevzrušuju se s kontratenorním zpěvem, jak říkám, to jen že v tom pořadu mě to zaujalo, tak jsem chtěla rozšířit obzory i vám ostatním. Chlapec tedy zpívá velmi čistě a je asi skvěle školený, ale podruhé bych to poslouchat nemusela, když totéž zazpívá, a přirozeným hlasem, ženská sopranistka. Tak asi tak.

      Vymazat
    5. No ale takový kastrát zas měl vystaráno,nemusel se dřít na poli,trpět hladem a zimou,byl pěkně v teple,mohl pořád jen krakat a ještě z toho zbohatnout, měl perspektivu,což jako třeba synek domkáře s 10 sourozenci nemohl ani snít.Tak něco vytrpěl a pak byl za vodou a rodiče ještě spokojeni,že to dovolili pro jeho dobro.

      Vymazat
    6. Tak Drápelová správně nadhodila otázku stylovosti. Má pravdu, že kontratenoři jsou obsazováni do barokních oper místo kastrátů, to bych právě brala: člověk si může prožít, jak to tehdy znělo, když ženy nesměly veřejně vystupovat a vše odzpívali muži, stejně jako v antickém divadle. Pro tenhle zážitek bych si to ráda poslechla, stejně jako barokní housle s jinou techniku hry, barokní trubky, atd. Tedy z historických důvodů.

      Když už ale někdo ovládá kontratenorní techniku, celkem chápu, že ji chce uplatnit i v jiných stylech, než je baroko, o tom tam píše kritička a s tím souhlasím, že ne vždy se tomuto druhu zpěvu v různých experimentech daří.
      Takže já bych opravdu zůstala pouze u toho baroka.

      Vymazat
    7. Gaia: ano, máte pravdu. :-)

      Vymazat
    8. Ale třeba Adam Levine nebo bratři Gibbove,ti zpívaji jako kastráti a ani k tomu žádnou operaci nepotřebují

      Vymazat
    9. Nemůžu posoudit, našla jsem si jen na YT nějakou písničku A. Levina. Zpívá normálním mužským hlasem, jen chvílemi přeskočí do jiného rejstříku, hlavovým tónem, jako ženská. Ale to umí občas někdo, nemusí to být ani kastrát, ani kontratenor, ale je to řídký zjev a je to jen v malém rozsahu a ne tak do výšek. Občas používají chlapi ještě rejstřík falzet, to bývá častější, ten zní velmi slabě, téměř žádá rezonance (alikvotní souznějící tóny).

      Vymazat
    10. Jo, nějak ty barokní opery taky nemusím. Šla jsem na pár vyhlášených, a docela jsem se nudila, protože pokud nemají dost peněz a neudělají představení barevné, plné hříček, kouzel, tak sama ta hudba a zpěv je trochu jako kolovrátek (když to trvá tři hodiny :-))

      Vymazat
    11. No jako boni pueri to nezní ale snaží se.

      Vymazat
    12. Já chodím na volňásky, tak můžu v půlce odejít... :-)

      Vymazat
    13. 3 hodiny je opravdu moc,ale v tom baroku měli víc času a v divadle byli třeba celé odpoledne a chodili,jedli a pili a bylo to rozkouskováno na celé odpoledne,tohle jsem se dozvěděla v zámeckém divadélku,kterých je dochovaných jen 7 v čele Evropě a jedno je zrovna na zámku nedaleko od nás.Byla jsem tam,ale bylo tam dost zima i v létě a prý se tam netopilo,takže už to muselo být hrozné,ale oni dřív asi byli otužilejší

      Vymazat
  4. Celý den jenom zahálím
    asi se taky popálím.
    Poleju hořlavou látkou
    před radnicí či chatkou;
    to mě náhodou napadlo
    že použiju křesadlo,
    z jiskry vyšlehne plamen
    a bude se mnou amen.
    Do riti, kde jsou hasiči?
    Já nechci umřít, do paroma!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně řádně vyškolte čtvrtku, jak dát 1. pomoc, protože než k vám doběhne nějaká slečna s kabelkou a mobilem, mohl byste docela ohořet.

      A taky si rozmyslete, jestli máte dost vysoké ty mravní ideály, aby za to stály.

      Vymazat
    2. On se opravdu chtěl dnes zapálit další člověk na Václaváku? To už snad není možný.

      Vymazat
    3. Je,tady je možné všechno.

      Vymazat
    4. Protože to do lidí troubí od začátku ledna horem dolem, jak je to hrdinský čin atd. A pár troubů si tak myslí, že se tím taky proslaví anebo na sebe upozorní.

      Vymazat
    5. V tom je to kontroverzní,dělat ze sebevraha hrdinu. Pak si to někdo špatně přebere.,Proto taky Palach myslím nikdy neměl celonárodní podporu a byl jen loutkou disidentů .

      Vymazat
    6. A všude svíčky,to by mohl být mezinárodní den pyromanů

      Vymazat
  5. No, tak čtvrtou sérii Grantchesteru podělali, první díl a už to jede, nalejvárna, jak do Británie začali přibývat černoši a jak to bylo správné. Jak doma trpěli útlakem, a tak museli do Británie, tam jim sice napřed také nepřáli, ale pak pochopili, že jsou si rovni a bylo to.
    Teď tam ještě v další sérii budou muset namontovat muslimy, to taky přijde. Hrdina je sice anglikánský kněz, ale on islám taky pochopí.
    Je to psina, totiž ty tři první série museli točit bez černochů a Arabů (tu a tam byli, ale koncem 50. let ne běžně na ulicích, Británie byla BÍLÁ). Takže to jim v současnosti dalo dost práce to filmovat, jen bílý kompars, všude jen běloši...
    To je stejně zábavné, jako když jsem se dívala na nějaký seriál o Švédsku a tam ve městě zabírali kamerou jen budovy a tak, protože běžnou ulici s chodci dnes nemohli točit - samá burka a partičky černých.

    OdpovědětVymazat
  6. Slimakova by chtěla,aby stát zrevidoval svůj přístup ohledně vychovy ke zdraví

    Tak nevím, že by nám zakázali cukr a nařizovali,co jíst?

    OdpovědětVymazat
  7. Na tohle si udělejte čas!

    https://www.kupredudominulosti.cz/host/petr-pelikan/

    Jsou toho tři díly, ale stojí to za to.

    OdpovědětVymazat
  8. To jsem dal mezi oblíbené už odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. Napsal uživatel Godot (neověřeno) dne So, 19. 01. 2019, 23:27

      In reply to Pelikán by Asfaltový holub (neověřeno)
      Trvalý odkaz
      Souhlas

      Ano, ten rozhovor je skvělý a toho Pelikána respektuji, muslim nemuslim.
      Už první otázka/odpověď.... až mi zaskočilo, to se hned tak nevidí.

      Vymazat
    2. Já si nejdřív dal Maxe.

      Vymazat
    3. "Myslíte si, že děláme chybu, myslím tím Západ, ve snaze implementovat demokracii, dokonce její liberální odnož, do arabského a islámského světa?

      Petr Pelikán: To děláme sakra chybu, ano."

      To ale nepotřebuji ani číst, protože to vím od svého přirození i bez nějakého pelikána nebo jakéhokoliv jiného ptáka. Už v dřevních dobách svých sprostot na Acz jsem psal, že nejde naroubovat jabloň na břízu. To dá rozum!!! A že syrský turčínec bude mít dvojí občanství a ukáže jen syrský pas, aby dostal v EU prebendy! Turecký pas bude mít pro jinou vhodnou příležitost.
      A že ta řídká EU-pohraniční námořní hlídka zachytí (a doveze) do EU jen zlomek invazistů, s jejichž počty potom operují "politici", to musí být jasné i naprosto blbému hovadu, ležícímu pod schody putyky.
      Nechci se hned po ránu nasrat, ale už se stalo. A k tomu vidím, že od werku jde plyn, to asi předvídači počasí vydají zítra varování.

      Vymazat
    4. A že Islámský stát, kdyby ho "neporazili", by volně splynul se Saúdskou Arábií, bo ta vznikla a existuje na stejných principech, to taky vím i bez pelikána. Že USA jsou jejich patronem, to nejen cvrlikají vrabci na střeše, ale to bučí všichni vembloudi a milky a smrdí to ze všech výfuků po celé usakouli.

      Vymazat
    5. Včera večer jsem toho Pelikána začala na Jáchymovo doporučení číst, ale zjistila jsem totéž, že tam není nic, co bych nevěděla sama od sebe a od zkušeností z posledních let, už dávno. Takže mi to nic nedává.
      Snad jen, že je dobré, že to někdo ještě smí psát.

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Úplněk a ještě velký.

      Vymazat
    2. Úplněk bude zítra ráno. Měsíc byl včera takový šišatý, ale v noci se zatáhlo. Mám venku prádlo, prala jsem dvě pračky, půjdu je sebrat a vyžehlím. Včera bylo fajn, hezký den to byl.

      Vymazat
  10. Čím to je,že se někdy člověk probudí takhle brzy a jindy pozdě,když večer chodí spát pořád stejne?. A když potřebuje dřív vstát,tak to by chrapal a ke vstanuti se musí nutit.Co tím ztrácí energie a jak si s námi organismus hraje a sám sobě dává kapky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by ten úplněk a fáze měsíce? Proč já radši spím,než jsem vzhůru? Že by nácvik na spánek věčný?Ale mám to od malá.

      Vymazat
    2. Organismus si řekne sám, co potřebuje. Není to stroj. Třeba má hodně vody nebo málo něčeho jiného nebo měl vzrušivý sen.

      Vymazat
  11. Pepa řepa alias deset malych cernoušků už je taky vzhůru a hned začal diskutovat, je to asi taková ticha zábava ještě do postele,při níž člověk nevzbudí partnera. Nemusí se ani zapnout lampička,což při čtení by se muselo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mi tam nejde psát, chlupáček se na mě zvysoka. Ale můžu pod komentáře a názory, to šlo vždycky. A teď 3 sny ve vidlákově.

      Vymazat
    2. A na echu kdo nezaplatí,tak se mu diskuse ani nezobrazí,nebo dělám něco špatně?

      Vymazat
    3. Tak to nevím, echo jsem hodil nadobro do kýble a nebudu se k němu vracet.

      Vymazat
  12. V noci byl opravdu parádní úplněk a nízko nad zemí.Svetlo jak ve dne.
    A diskuse na aktuálně opravdu upadají,nechali tam akorát blbce.taky pár příspěvků a je konec.kde jsou ty časy,když jsme zaplnili 3 stránky a u Natalky dokonce 5. Ona měla teď výročí.tez o ní psali.Lekarska věda udělala pokrok.dnes by možná Palacha též zachránili a mohl po letech sám uznat,jakou kravinu udělal. Všimněte si,že dnes dají každého popáleného do umělého spánku a na řízenou plicní ventilaci. To dřív nebylo a organismus se musel prát sám.

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to, že budu dělat v patře koupelnu a WC, dole jsou 2.
    https://imgur.com/a/cwz9hDR
    Kdyby tam třeba někdo někdy bydlel....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bydlet s mladými bych nikdy nechtěla

      Vymazat
    2. Taky mě napadlo udělat v podkroví 1 + kk, ale nic mě k tomu nenutí. A hlavně mi chybí jedny šikovné ruce, co by to udělaly. Sehnat řemeslníka je skoro nadlidský úkol...

      Vymazat
    3. Ve stáří do podkroví stejně stejne nedolezete a bydlet s mladými bych nechtěla a ani oni.

      Vymazat
    4. Mladí tam nikdy nebudou bydlet, to je jen takový sport, aby všechno bylo hotové, olištované, funkční. Tady je 12 regulérních spacích míst s lůžkovinami, 2 hajzlíky, 2 sprchami, vanou ... to myslím stačí. A ještě regulérní byt 2+1, který se 20 let neobývá, ale platí ... pro strýčka příhodu, kdyby se náhodou někomu něco v životě podělalo.

      Vymazat
    5. Akorát se vám tam budou množit pavouci.A kdo to bude,i když jen preventivně,uklízet.Ja jsem celý život jen uklízečka na vedlejší neplacený úvazek ,tak vím,o čem mluvím.A moje sestřenice,ta si hodila patro u tchýně na barák,v mladickem nadšení,jak budou všichni svorně žít a za 2 roky utekla i s dítětem a měla toho dost.Manzel odmítl svorně utéci s nimi,tak následoval rozvod a střídavá péče,kvůli které je odsouzena k drahým nájmům poblíž,aby dítě nemuselo aspoň měnit školu.a takových případů znám víc.Treba mojí sousedi, ti tak deptali přistěhovaného zetě,nutili ho mít vedlejsak a když nestíhal 2 práce,pomlouvali ho,že je líný. Též utekl a žil v zahradní kolonii v chatce jak bezdomovec,až mu ji vykradli a on málem umrzl,tak se vrátil ,ale s tchýni a tchánem nemluví a vyhýbá se jim.Z toho nemluvení úplně zpustl.ono je těžké jen chodit do práce a pak nemluvit.

      Vymazat
    6. Gaio, vy to vidíte jen černě, někde to vyjde a funguje to.
      Hlavně Ládik asi jen vylepšuje domek, když se tam sejde víc lidí, tak je lepší mít dvě WC, a především samostatné WC, ne v koupelně.
      Já vás obdivuji, Ládiku, jste jako můj muž, ten si věc promyslel, navrhl, koupil a ještě to celé udělal. Vaše čtvrtka je šťastná žena. Možná to ani neví, já jsem to moc neoceňovala, málo jsem muže chválila, dnes to vím.

      Vymazat
    7. Mě to baví, nic jiného bych za tím nehledal.

      Vymazat
    8. Hlavně,aby to bavilo i čtvrtku,když Ládík pořád něco kutí,co kutí v té době ona? Nebo taky staví a dělá přidavače?

      Vymazat
  14. Jestlipak to u nás bude taky takové, až dojde benzín? Budou se lidi rvát o každou kapku a navrtávat potrubí, aby si mohli nakrást? 70 mrtvých a 70 popálených, to je bilance.

    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pri-vybuchu-plynovodu-v-mexiku-uhorelo-dvacet-lidi-dalsich-p/r~5fc1b12e1bad11e99e300cc47ab5f122/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady lidi zmrznou už první zimu a bude klid, to v Mexiku ropu potřebují jen na ježdění a doma topit nemusí.

      Vymazat
    2. Já opět zjišťuju, jaký je rozdíl ve výhřevnosti dřeva. Jabloně jsem spálil v morsu celou nosičku, teď tam dávám nesuchý jasan, stačí polovina a musíme otvírat okna, to nejde uregulovat. Výhřevnost benzínu je důležitá pro upálení. Má 32MJ/litr - kdyby mi celý litr nasákl do kožené bundy, tak by mě to nepřivedlo ani k bodu varu (myslím v celém objemu těla) - kde je energie ke změně skupenství? Já bych se benzínem ani neupaloval, musel bych si pod koněm udělat hranici ze suchého smrkového dřeva, prolitého pryskyřicí a ještě na to hodit 2 kýble černého uhlí, aby byl ze mě škvarek, nebo aspoň opečené nohy. Možná bych se uudil a než bych se uudil, mohl bych na hranici zaplatit internetem všechny poplatky na příští měsíc.

      Vymazat
    3. Každý chalupník ví,že existuje měkké a tvrdé dřevo a tvrdé na lepší výhřevnost,ale měkké zas potřeba na zatapku.
      A bílkoviny koagulují už při teplotě pod sto stupňů nato nepotřebujete nějaký žár,abyste se popálil. A zničíte si hlavně dýchací cesty a na to zemřel i Palach.Niki Laudovi po uhoreni ve formuli museli transplantovat plíce a už má od té doby třetí.
      Na zuhelnatění je potřeba žár větší,třeba při kremaci to je pak pec na plyn.

      Vymazat
    4. Dřevo znám dobře, celý život ho připravuju na zimu a topím každý chladný den, každý rok. I knihovnu o dřevu mám, znám i tabulkovou výhřevnost a vlivy na ni ... ale není strom jako stom, roli hraje i jeho věk, kmen nebo větev, mechy, houby a plno jiných zajímavých věcí. Nejlépe se topí hoblovaným dřevem, bez rozdílu druhu - to vyčistí skla líp, než čpavek.

      Vymazat
  15. Nespavci, nezapomeňte se zítra kouknout, mě to jistě mine:
    https://www.astro.cz/na-obloze/mesic/zatmeni-mesice/zatmeni-mesice-v-letech-2011-2020/uplne-zatmeni-mesice-21-ledna-2019.html
    I včera byl vycházející měsíc řádně veliký - nepřiblížený v okýnku ale takřka nepostřehnutelný. S dvěma vodítky v ruce najednou (už jsme byli téměř na silnici)se nefotí moc dobře.
    https://www.jpeg.cz/obrazek/XU6NF
    Venku +1,5, půjdu slepicím natrhat trochu zeleného a vypustím je do ohrady.

    Já a později i s rodinou bydlela s rodiči celou dobu, všechno má své výhody a nevýhody. S domkem dcery sousedíme.
    A budou-li zimy jako nyní, tak nezmrzneme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho společného bydlení se z vás stal takový flegmatik,jak zde vidíme.Ale každý na to nemá a není nebo nechce.
      Ale jak rostou ceny bydlení, bude to nutnost a to bude legrace.

      Vymazat
    2. To: Gaia
      No jo, každý jsme nějaký, já ani sestra, co doma byla jen do 18, si na rodiče opravdu stěžovat nemůžeme. Ba ani můj jedinec - náš byt se dokončoval až po tom, co jsme se vzali.
      Umění dohodnout se zase není v rodinách tak vzácné, ani těch sobců i vůči svým nejbližším se v nich zase tolik nenalézá. Je sobectví dané výchovou - kdo to ví?
      Jen tak cvičně - kam se charakterem zatřiďujete Vy? (Za sobce Vás tedy v žádném případě nepovažuju, ba naopak.)
      No, vyrazím ještě za světla s Mišpulí (případně i s Andym) ven. Do včera mám denní lednový průměr 9395 kroků.

      Vymazat
    3. Já myslím, že to není jen výchova, z velké části za to může povaha lidí, s tou se už rodíme, dá se výchovou upravit, ale změnit ne.
      Taky jde o to, koho si dcera nebo syn vyberou jako partnera, když se dobře trefí a i nový člen rodiny mezi ně zapadne, tak rodiny spolu bydlet mohou, proč ne. Asi je nutné od začátku nastavit nějaká pravidla soužití.
      Znám několik manželů, co bydleli nebo bydlí s rodiči v domku, i v Praze (vila, řadová výstavba).
      A někde to zase nejde a vede to i k rodinným tragédiím.
      Ale to bývalo i dřív, vzpomeňme na výminky na vsi, někde staří dožili v klidu, jinde to bylo peklo.

      Vymazat
    4. Tak když už tak drbeme o životě, ono se fakt nedá nic zobecňovat, co se týká lidí a jejich soužití, a asi vztahů vůbec - to je přece známo. Co člověk, to osud a jiné vztahy.
      Přidám takový úsměvný drb z našeho třígeneračního soužití, dnes už se tomu máma může zasmát, ale pamatuju se, že jí kolikrát bylo ouvej, a ani jsem nevěděla, jak to bylo hořké, protože si aspoň před námi dětmi nestěžovala.

      Prostě jedna babi, která užívala větší kuchyň v přízemí jako svůj pokoj, sdílela tu kuchyň s druhou babi a dědou. A babičky se do sebe dost často pouštěly - vy to děláte takhle, to já to dělám jinak, a to je lepší, a kolikrát se pohádaly, že to musela máma smiřovat. Asi je to normální, má být jedna hospodyně u ohniště, když se motají dvě kolem sebe, ne vždy to dělá dobrotu. Je fakt, že ta jedna babi byla morous, ale zemřela jí dcera, moje teta, ve 40 letech na rak., nechala tu dva kluky 14 a 17, tak babi už zůstala zatrpklá a neveselá. Kdo by se divil... Přitom ale jsme obě babičky měli rádi, tak nějak po svém, to mě dnes blaží, že dostaly obě lásky vrchovatě.

      Vymazat
    5. vy to děláte takhle, to já to dělám jinak, a to je lepší,


      a v tom leží podstata toho mezigeneračního problemu, že staré báby mají patent na rozum a chtěly by,aby se domácnost vedla podle nich,což ovšem brání pokroku,neb by se muselo vše dělat postaru,nebo v jiné rodině vše dělali jinak a tak ten příchozí by nechápal,proč to dělat jinak a ne tak,jak to dělali u nich.A pak jsou konflikty.

      Teď o tom bylo v NG,jaký je problém v Indii, vaří tam na otevřených ohništích,což je neekologické, nebezpečné a zdraví škodlivé.Tam dokonce rozdávali do rodin kamna a sporáky.A nejhorší to bylo v rodinách s tchyni,ty nedovolily na tom vařit s argumentem,že ony take sporáky neměly a žily a že když necítí ten kouř v pokrmu,že to není dobré a jíst nebudou a všechny zdeptane snachy sporáky vyhodily,aby měly klid.Tam,kde zili sami si sporáky nechali a užívali si jejich výhod.

      Vymazat
    6. Je fakt, že člověk pořád mezi něčím balancuje. Někdy je to staré opravdu lepší, než to nové, někdy naopak, jenže kdo má rozhodnout - člověk se musí pořád rozhodovat, nebo rozhodne někdo jiný za něj. Je to o síle, vůli, a dalších věcech. Taky jsem si se svou tchýní užila, věděla všechno nejlíp.

      Vymazat
    7. Proto dnes mládí preferují žít sami, mohou si rozhodovat po svém,nemusí se s nikým handrkovat a nechat se ovlivňovat a lámat mají klid a bez konfliktů
      a staří zas bývají využívání a sami mají pak taky klid.

      Vymazat
    8. Neznám přesné statistiky, ale bytů je asi dost. Celkově, neříkám, že jsou dostupné pro mladé rodiny takové byty, jaké by potřebovali, ale... Nedávno jsem slyšela, že nadpoloviční většina bytů v Praze je obývána jedním obyvatelem. U nás to bude podobné. A i s domky. U nás v okolí pamatuju, že býval každý domek vícegenerační, často i troj. Dnes? Mladí odešli a v patrových domcích zůstává 1-2 důchodci. Několik domků už mladí prodali, mají byt, s domem je práce. A z domků se dělají firemní sídla, teď už ani ty nenajdou zájemce o pronájem. A tak jsou tu kolem prázdné nebo poloprázdné domy. A v tak pěkné lokalitě.

      Vymazat
  16. Každých třicet minut se někdo pokouší v Mexiku navrtat potrubí

    Jsou to pronárody a myslí si že když utečou do Evropy,že budou lepší,ale oni si to chování berou s sebou.

    OdpovědětVymazat
  17. A já neumím stavět koupelny, ale umím číst a baví mě číst takovéhle články, tak si sem na jeden, který se mi líbí, dám odkaz. Abych ho neztratila.
    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/589914/babis-zminil-sok-ze-svych-deti-v-indii-rekl-studentum-o-cesku-vrele-ho-vitali.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nevím, kde vzal pan Babiš 1,3 bilionů lidí v Indii, nebo to popletli novináři, ale někdo by se měl zamyslet.

      Vymazat
    2. On měl pravděpodobně projev v angličtině a novináři nevědí, že "billion" je miliarda.

      Vymazat
  18. Zajímavý rozhovor s Piťhou
    https://www.youtube.com/watch?v=YyinbfkoVKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomalu a jakoby těžko se vyjadřuje, ale co řekne, je trefa na střed terče.

      Vymazat
    2. Co totje? Je to černé a stojí to za dveřmi?
      Naše růžová budoucnost
      Radši to ani otvírat nebudu

      Vymazat
  19. 13800 běhacích kroků, -5° C, bezvětří, bílá záře. Díky stroji Frolova nejsou nohy z olova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Váma nemluvím. Prý:

      117 invazistů na nafukovačce....

      A já kvůli tomu nemohla usnout, že tu je zase 117 nových džihádistů. Máte pětku, za nedokončenou větu.

      Vymazat
    2. Pro slzy jsem to nedopsal.

      Vymazat
    3. Oni ani nemusí raftovat, stačá třeba tohle
      Albánský premiér Edi Rama dal znovu najevo, že jeho konečným cílem je spojit Albánii s Kosovem. Na začátku týdne prohlásil, že podporuje dosažení konečné dohody Prištiny s Bělehradem, kterou Srbsko uzná nezávislost Kosova, což umožní spojení Kosova s Albánií. Spojené státy a Evropská unie mají podle něj právo a závazek přimět strany ke konečné dohodě.
      Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/albanie-kosovo-srbsko-uzemi-valka-sjednoceni.A190117_145151_zahranicni_dtt

      Vymazat
  20. Měsíc je vysoko, je kolem něj halo, uvidím, jestli nad ránem stihnu to zatmění.
    Koukala jsem na Dívku s perlou, bylo to hezké koukání. Mám ráda Vermeerovy obrazy a tady to bylo jak v přímém přenosu.

    OdpovědětVymazat
  21. Tužka napíše,...tak zítra ráno úplněk a s ním velice mnoho energie mezi nebem a zemí,...zejména v oblasti rovníku,...tak doufám, že se to někde v příštích 48 hodinách nedá do pohybu,...v naší klidné kotlině bez zemětřesení a sopečné činnosti můžeme bez obav spát,...na zatmění jen mrknu,...na dívání se nebudu dřív vstávat,...halt, Měsíc se rozhodl se zatemnit, když se připravuji k plnění pracovních povinností,...přežiju to,bez té podívané,...ale je i velice dobrá konstelace hvězd pro jakoukoliv úpravu vlasů,...aby byly zdravé, pevné, lesklé,...tak je zítra umýt a zastřihnout,...radí staré čarodějné knihy.

    A v těch knihách starých čarodějnic jsou i rady, jak a kdy pracovat se dřevem,....připravím Vám, pane Ládíku, návody na různé práce s tímto materiálem podle starých čarodějných knih. Když se Vám bude chtít, budete moci vyzkoušet.
    Je tam třeba, kdy kácet dřevo, aby dobře hořelo v kamnech,...a taky naopak, kdy kácet dřevo na stavbu domu, aby odolávalo lépe ohni,...a další rady.

    Nemám taky ještě vypočítané dny Dračích Děr,...tak to vezmu pod jedno,...s tím dřívím to souvisí s fazemi Měsíce v různých ročních obdobích.

    Tak se na chvíli ještě pohroužím do zápisků ze starých čarodějných knih,...a jsem zvědavá, jestli ta pulsující energie v prostoru mi přinese krásné sny,...mám furtaimrvére samé pracovní sny,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  22. Jsem zvědavá, v kolik se ráno probudím.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak už jsem vzhůru, měsíc svítí jak rybí oko a už je růžek vyhryznutý od stínu, ale jde to pomalu,nevím jestli na to mám pul hodiny čumět, taky je ještě dost zima,topím až od 6

    OdpovědětVymazat
  24. Odpovědi
    1. Asi půjdu spát a ráno vyfotím námrazu. Tma jak v pytli.

      Vymazat
    2. Tady mlha není, je to krásně vidět, už je jen srpeček. Ale jinak mezi námi, žádný zázrak

      Vymazat
    3. Tak jsem na to vyzrála, posunula jsem si gauč a koukám na to z gauče.

      Vymazat
    4. Už je skoro zatmelý najednou zoranžověl

      Vymazat
    5. v triedru s desetinásobným zvětšením to vypadá docela výhružně , ale je trochu kouřmo.
      Jdu spát, třeba bude za dva roky jasněji a radostněji.

      Vymazat
    6. Protože jsem v noci nemohla kvůli úplňku spát, tak jsem se nevzbudila na zatmění. Ale všecky noviny mi to hned ukázaly, taky pan Ládik !!! dal fotky, takže to mám s celou parádou.

      Vymazat
    7. Úplněk ani zatmění mi nevadily, spala jsem po dvou horších nocích jako dřevo.

      Vymazat
    8. Tak tyrkysový jev se nekonal,tak můžu být spokojená,že jsem ještě usnula a nesledovala do konce

      Vymazat
    9. Tyrkys byl jenom chviličku, asi 10s:
      https://imgur.com/a/XxvzbgW

      Vymazat
    10. No úžasné, ale nazvala bych tohle spíš smaragd než tyrkys.

      Vymazat
  25. Něco bylo, expozice 10 s, ohnisko 270. https://imgur.com/a/Si2jVb0

    OdpovědětVymazat
  26. Ládik !!!20 ledna, 2019 07:38

    Mi tam nejde psát, chlupáček se na mě zvysoka. Ale můžu pod komentáře a názory, to šlo vždycky. A teď 3 sny ve vidlákově.
    ................
    Zkuste to takhle:
    Ťukněte na muj profil na blogách a pak u mojeho cancu "zobrazit v diskuzi" a napište něco. třeba to "spodem" projde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde ... ani pod "odpovědět", ani pod "zobrazit v diskusi". Jenom červené pole s nápisem
      "Nemůžeme zveřejnit váš komentář, protože jste byl zablokován Blogy Aktuálně.cz. Zjistit více. "

      Vymazat
    2. Já se takhle můžu dostat do diskuze na echu i když bych na ní neměl mít, jako neplatič, přístup.
      Ten blok asi.

      Vymazat
    3. Mi se na echu diskuse vůbec neotevře, pokud nezaplatím 149Kčs.

      Vymazat
    4. Otevře se ta modrá-diskusová.

      Vymazat
    5. Modrou tam vůbec nemám.

      Vymazat
  27. Taky Vám vadí vyhazování výrobků, třeba rychlovarných konvic, mobilů a mn.j., jakmile se poprvé porouchají? A bývá to cca 2-3 roky po zakoupení. Nějak tušíme, že je tendence užívat "kazítka" a programovat výrobcem výrobky na krátkou spotřební dobu, jen aby se vyhodily a zakupovaly další, nové.
    Tento trend konzumerismu vznikl na Západě, a tamodtud prý přichází i opačný směr - opravitelnost.
    Na RJ jsem poslouchala pořad (J. Charvát a jeho portál opravna.cz) o šikovných řemeslnících, kteří se dnes už živí opravováním k vyhození odsouzených výrobků, čímž jdou proti nadnárodnímu ekonomickému proudu. Prý není pravda, že za vše mohou zákazníci, kteří preferují kupování stále novějších věcí... 90 % zákazníků se zajímá, kde se výrobek případně dá opravit, kdo to dělá - ale opraváři nejsou a obchodníci nemají zájem. A tak se v této iniciativě - Opravme Česko - soustřeďují opraváři všeho možného a nabízejí své služby.
    Tak trend by to byl určitě dobrý. Ještě co na to globální řetězce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta oprava mnohdy stojí víc, než věc nová.

      Vymazat
    2. Oni to mají promyšlené - https://www.opravmecesko.cz/
      Je to víc opatření pohromadě.

      Vymazat
    3. Já presivam zipy.To je slabý článek u celkem ještě neobnoseneho oblečení a u zimních bund nosím ke svadlene ta ta 2 stovky zachrání bundu.Ale dřív to tak nebylo,mám na zahradu i 20 let staré hadry a s původním zipem. Takže kdyby se chtělo, tak by šlo, ale to by zas asi svadlene v Bangladéši neměli co žrát.

      Vymazat
    4. U akumulátorového nářadí stojí náhrední akumulátor více, než přístroj s originální baterií. Kdysi jsem takhle naivně koupil tyčový vysavač Hoover a vrtačku DeWalt, obojí je vyhazovací. Do Hooveru se už takové baterie nedělají a vrtačka i kufříkem a baterií je levnější, než nová baterka. Tak už vše jenom do zásuvky. Auta na tom budou podobně. 1000 nabití a kup si nový aku za 300tis., nebo tak nějak. Zlatý benzin a nafta.

      Vymazat
    5. U mobilů je prý zvykem každé 2 roky starý vyhodit a koupit nový, jinak nejste in. To samé s oblečením, mládež se naučila brát věci jako na jedno použití a vyhodit. My to s obnášením pár starších věcí nezachráníme. Ale že se tím dělá vlastně charita výrobcům v Asii aj. je fakt. Ale taky jejich majitelům v bohatých zemích, ti z toho mají nejvíc. Kterým koncem z toho ven? Výrobu dobrovolně neomezí.

      Vymazat
    6. Já vyhazuju ponožky. Nepotí se mi nohy, tak je vyhazuju, když mají na patách díry. Nemusím je prát, šetřím životní prostředí. Třeba dneska jsem vyhodil listopadové.

      Vymazat
  28. Jestli ti japončíci nemají na vlajce zatměný Měsíc.

    OdpovědětVymazat
  29. Já se poučila o akumulátorové baterii u té sekačky Ryobi (co mi ji cikán ukradl, ale nevšiml si, že krade jen plastový držák). Baterie držela na jedno nabití napřed Hodinu a čtvrt, pak hodinu, třičtvrtě... a dnes tak 10 minut! :-)
    No, mně i to stačí, dnes, když s ní vyžínám jen u plotu a mám jednu náhradní.
    Oni mi argumentovali reklamaci tak, že chyba je u mě, protože baterie potřebuje nabíjet pravidelně, a když v zimě nenabíjím, tak ..něco. No, to ale u vyžínačů trávy jde těžko splnit, že?
    Nakonec mi dali dvě nové, takže mám čtyři.
    Ale do dalších předmětů jako je akumulátorový lux apod. nepůjdu, vím své.
    Koupila bych si bývala vyžínač benzínový, ale ten je pro ženskou moc těžký.

    OdpovědětVymazat
  30. Díky za krásné fotky Měsíce, já to zaspala...

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrá procházka. Na nule, bezvětří, slunečno, šlo se pěkně. Ale dva kiláčky stačily, tím pondělním tempem, to je vždycky psí slečna po víkendu unavená (či spíš rozespalá, naši s ní chodí jen jednou denně). V úterý se rozběhá.

    Vychutnávám si Turka a zobu oříškovou směs a je mi blaze.

    OdpovědětVymazat
  32. Vidlákovy kydy mi zůstaly v záložkách, tak je čtu. Včera dobrý, dnes taky dobré čtení a názory. Pak ale jakýsi asfaltový holub vyvolal zlého ducha, a to neměl dělat. Od té doby zahnojeno haldou čehosi, už se to nedá číst.

    OdpovědětVymazat
  33. Šedé nebe
    ptáky zebe
    šedé stromy
    šedé domy
    šedá mlha
    líh tu šplhá
    k minus šesti
    musím vnésti
    dřevo do kamen.
    Hledět na plamen.
    Teplé jazýčky
    hřejí za sklíčky
    jsou sluníčka v kleci
    ponožky jdou svléci.

    OdpovědětVymazat
  34. řeky Evropy
    https://cestovani.idnes.cz/reky-evropy-ch5-/slepa-mapa.aspx?id=1006
    https://imgur.com/a/fCS9ziy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste dobrej, já měla 67% za 1:43. A to jsem asi měla i štěstí na řeky.

      Vymazat
    2. Máte mapu a názvy v oku, Ládiku!!! - já za trojnásobný čas trefila 1/3. Ony se tam řeky mění?
      Se nedivím, že jste i zdatný fotograf - ten zelený měsíc je rovněž přímo z Vašeho děla? Já se vzbudila před půl sedmou, za měsícem měsíc jsem se musela vypravit na náves, zapadal i rozednívalo se už svižně - jeden na větvi přidávám :
      https://www.jpeg.cz/obrazek/tisGv
      Olympus byl kupodivu od posledního focení 16.10. nevybitý, čas už na něm ani na zimní upravovat nebudu, ani nejmenší nastavené rozlišení.

      Včera a dnes u nás byl kapr na víně se sekanými ořechy - kupodivu se zdál dnes výraznější, jeden pokus nicméně stačil, příště opět jen na másle.

      Mějte se, jdu koukat na Rapla.

      Vymazat
    3. No, kdoví, s jakými výsledky by odcházeli dnešní mladí, ale šéf bisky se vyjádřil následovně:
      Bezpečnostní informační služba (BIS) podle svého ředitele Michala Koudelky nikdy neříkala, co se má nebo nemá učit na českých školách, ani nechtěla přepisovat osnovy či učebnice. Ve své veřejné výroční zprávě za rok 2017 jen upozornila, že mladí lidé by měli opouštět školu s mnohem širšími znalostmi moderních dějin, protože jen takový občan bude podle civilní kontrarozvědky schopen čelit informačnímu chaosu a zvládne rozlišit dezinformace od reality. Koudelka to uvedl v článku pro deník Právo, který zveřejnil na webu Bezpečnostní informační služby.

      Vymazat
    4. Zelená na mém Měsíci je z Windows.

      Vymazat
    5. Já 60 procent asi za 4 minuty. Je to zajímavé, řeky se tam mění, budu si tam hledat, alespoň se poučím. Díky za možnost.

      Vymazat
  35. Maskulinistka Šichtařová se odmítá holit žiletkama a méétůčet! Fuj!

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-spravnej-chlap-je-zenska-d2e-/p_zahranici.aspx?c=A190118_205257_p_zahranici_wag

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to má doma jen jednu holčičku a jinak 5 chlapů,z toho by hráblo.

      Vymazat
    2. Ale té Valdrove moc nerozumím, nemyslím si totiž,že kdyby se zrušil ženský rod,že by byla větší rovnoprávnost.

      Vymazat
    3. A něco z Monty Pythonů...
      https://www.youtube.com/watch?v=3ds7grbxlpI

      Vymazat
    4. A to děcko v reklamě,co 5 hodin denně brečí,to též není normální. Už To se musí řešit jinak,než 5 kapkami Lactobacillus reuteri DSM 17938 (L. reuteri Protectis®), slunečnicový olej,oxid křemičitý

      Vymazat
  36. Jediným zdrojem vědomostí je zkušenost.
    Řekl ajnštajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem se znovu po XXX letech dívala na film Zabil jsem Einsteina, pánové. A film začíná tím, jak se spolu líbají dvě ženské s plnovousy a kotletami - já si myslela, že pod název filmu někdo podstrčil nějakou pornografii:-) Ale tak film opravdu začínal, ony se snad nelíbaly, jen se tulily, ale prostě v budoucnu ženám rostly nečekaně vousy, vyrostly v okamžení.. oni s tím chtěli něco udělat, tak putovali do minulosti, protože vinu nesl vývoj fyziky, atomové bomby atd...tak chtěli zabít Einsteina, nakonec se to povedlo, vrátili se do současnosti a hle, teď tam zase chlapi neměli vousy a rostla jim ňadra - no prostě se to nějak nedařilo...
      Asi ten film už dnes nemůžou promítat, protože genderistky by řvaly.

      Vymazat
    2. Za vše,co je ve mně dobrého,vděčím knize,řekl prý spisovatel Gorkij,ale prý všechny ty citáty různých slavných lidí vymyslel někdo jiný a do úst jim vložil a oni to prý nikdy neřekli

      Vymazat
    3. A co Lidé bděte? Není to blbost?

      Vymazat
  37. Měsíc se vrátil
    ráno se ztratil
    už jsem ho oplakal
    kdo ho zas vylákal?
    Že by to byl odliv?
    To by měl můj obdiv.

    OdpovědětVymazat
  38. Árie měsíce
    https://www.youtube.com/watch?v=iOLG2Y0FMV8
    Desku mám schovanou.

    OdpovědětVymazat
  39. A pro ty,co si dali novoroční předsevzetí, že zhubnou:
    https://i.postimg.cc/5ttVN1Yd/dieta.jpg
    :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Asi za to brzké probouzení může opravdu úplněk a dny okolo,když začne svítit do jihozápadního okna,právě tam doputuje v tuto brzkou hodinu,mám tak okna a začne být v pokoji víc světlo .teď se měsíc objevil u levého futra toho okna,co mám pod ním pistel, uvidíme za týden.Tohle ještě vypozoruju,jestli koreluje a jestli se při novu spi líp

    OdpovědětVymazat
  41. Kdybych nebyl líný
    zapnul bysem stroj
    zkrátil bych termíny
    vyhrál bysem boj.

    OdpovědětVymazat
  42. Gája zase usla
    jenom vuřta kusla
    lokla si kofoly
    projela kastroly.

    OdpovědětVymazat
  43. Jaký jsi byl vzpurný!
    Teď jsi na dně urny.
    Jednou spadla klec
    zažehla se pec.
    Masokostní moučka
    rozptylová loučka
    tralala tralala
    prozpěvuje žížala.

    OdpovědětVymazat
  44. No to bude den
    musím z domu ven
    s papírama na poštu
    dám si játra na roštu
    a žádné okolky
    dám si dvoje hranolky.
    Vadí mi ta kosa
    štípe mě do nosa
    mám jen letní boty
    do té zimní sloty;
    univerzál bundu;
    nebo si dám cmundu.
    Musí to být teplé
    třeba i erteple
    proč mám furt ten hlad?
    Možná, že jsem mlád!

    OdpovědětVymazat
  45. Představa je mlhavá
    v Ostravě je výstava
    poslali mi vstupenky...
    budou tam mít pálenky
    vedle svého zboží,
    no to bude boží.
    Jak já se mám zachovat?
    není tam kde parkovat
    zase chytnu nerva
    pryč je moje verva.
    Jsou tam samí domkaři
    statkáři a chataři
    chtějí zdarma pecek
    mají plno děcek
    pořád chodí do práce
    bureš jim dá dotace.

    OdpovědětVymazat
  46. Jáchym píše, že chodí kanálama... ale měl by norou. Kanálama přece chodí jiní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchym to nepíše,já nic, to holub, já norou VŽDYCKY přinejmneším proběhnu!
      Vaš verše jsou návykové.

      Vymazat
    2. Jáchyme, nepotřebuju, a nepřeju si, abyste mě kopíroval na cizí weby. Ať už z jakýchkoli důvodů.

      Vymazat
  47. Запорозький марш
    https://www.youtube.com/watch?v=eesPXO49Wr0

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste bojovně naladěn? Ale krásní chlapi na krásných koních v krásné krajině s hudbou plnou energie jsou docela dobrý budíček :))

      Vymazat
    2. Jo, hned bych vzal koně na ramena!

      Vymazat
  48. Malé požární a pyrotechnické cvičení...

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tragedie-v-Kercskem-pruli…

    Trénovat je třeba!
    Včera to ale ještě nebylo pod mostem a je jen asi tucet mrtvých.

    OdpovědětVymazat
  49. Tak jsem ušila nový závěs na to okno a zítra uvidíme.Ale zase to zakreslí zkoumání souviskoti s úplňkem.
    A tady minus 3,to není tak zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jste dát gauč zpátky na své místo.

      Vymazat
    2. Mrknul jsem ze záchoda a tady taky pere slunkem, zatímco včera bylo šedo imrvére.
      https://imgur.com/a/I4outGV

      Vymazat
    3. Tady taky pere,škoda,že se neudržel ten sníh z minulého týdne a stačilo tak málo,jen o 2az3 stupně nižší teplota.Dnes by byl za humny běžkařský ráj,takhle akorát vyplajznu 90 korun do fitka.

      Vymazat
    4. Tak poběhejte, to je zadarmo. Žádné bláto, mouchy nebo dokonce vedro. Ideální konstalace.

      Vymazat
    5. Já se potřebuju spíš protáhnout.a je zajímavé,na lyžích běhat v lese sama mě baví,ale utíkat ne.

      Vymazat
    6. Je smutné, jak všichni ignorují steplery!
      Přitom stepler stojí jako docela malá flaštička parfému nebo jedna běžecká bota!!

      Připadám si tady jako steplerový misionář kázající na poušti!

      Vymazat
    7. To bych musel koupit alespoň 5 steplerů nebo vyšší lichý počet, abych je mohl dát do kruhu a přeskakovat z jednoho na další. A to by lezlo do peněz.

      Vymazat
    8. My chceme něco zabavneho

      Vymazat
    9. Tak to jedině trenažér na skok o tyči.

      Vymazat
    10. Kdybych měla za barákem more,chodila bych každý den plavat

      Vymazat
    11. Objednal jsem už moře na léto, naše pláž je na pravém okraji, úplně vzadu
      https://rowy-plaza.webcamera.pl/

      Vymazat
    12. Tam jste byl už vloni

      Vymazat
    13. hahahaha co je tam tak krásného?

      Vymazat
    14. Moře, vzduch, pláž a les. Po pláži mohu 2hodiny na boso běžet a nikoho nepotkám (ve dne), vzduch plný jódu, voňavý borový les (národní park) je totožný s tím švédským nebo finským na jihu. Lidi, které znám, ryby k jídlu. Projížděli jsme kdysi pobřeží od Darlowa k Helu, spali jsme všude, tohle zvítězilo. Na 2. místě je Rozewie.

      Vymazat
    15. Jo, a ten klid. Nechci vidět nějakou dobu lidi. Nic tam nemusím. A je to pár hodin jízdy autem, ani ne 1 nádrž. Švajc byl 2,5 nádrže po dálnici, všude skopčáci, v údolích zákaz zastavení, ustrojovací kázeň, ohledy na ostatní. V PLR to všechno padá, tam můžu vypnout na nulu.

      Vymazat
  50. zobou
    https://imgur.com/a/OfJHFBY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, zima a sníh!
      U nás ráno svítilo, ale už přestalo. Včera mě to hnalo na procházku, dnes aspoň zajdu do obchodu. Koupím tulipány a nějakou sladkost pro naši budoucí maminku. Možná budeme mít doma malinké stvoření někdy v srpnu...

      Vymazat
    2. Přeju Vám tu velkou radost, liško, tak ať vše zdárně probíhá.

      Vymazat
    3. Já si dnes koupila narcisy v květináči,jsou tam 4 cibulky a brzy pokvetou

      Vymazat
    4. A já vypsal nevypsané faktury za loňský rok a v dubnu z nich budu platit DPH jak blbec, pokud nevymyslím nějaké náklady. Bez toho lízinku je krušně.

      Vymazat
    5. Ono to je hezké,mít mimino,takové roztomilé,ale stejně to nakonec bude jen otrok systému,co se bude celý život jen pinožit a honit za práporem.A běda,když nebude splňovat očekávání a nevejde se do šablon. Takže nic.

      Vymazat
  51. Nůžky mezi bohatými a chudými se stále rozevírají, pár boháčů má majetek jako miliardy chudých dohromady. A 123 miliónů dětí nemá vzdělání. Nejhorší je, že kam se kdo narodí, k tomu je odsouzen. Narodit se do slumu, jakou máte šanci na lepší život? Jednu k miliónu.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nuzky-se-dal-rozeviraji-sestadvacet-ultrabohatych-lidi-ma-stejny-majetek-jako-38-miliardy-nejchudsich-64656

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale teď psali v NG,že kdyby všichni v rozvojových zemích měli stejnou úroveň,jak ti v rozvinutých zemích,mělo by to takový vliv na planetu,jako kdyby tady žilo 80 miliard lidí.Coz je nemožné.

      Vymazat
    2. No, takové fantasmagorie nemůžou napadnout nikoho reálně myslícího, ani ty, kdo sem ženou davy ekonomických uprchlíků. Ale znamená to, že tento systém je špatný, horší už být nemůže. A že se blíží doba, kdy vřed praskne.

      Vymazat
    3. Tak co ještě píší v tom NG
      do nedavna chudí lidé v rozvojových zemích nebyli žádnou hrozbou pro ty bohaté,neb ti chudi o jejich životě nic nevěděli a pokud ano,nemohli s tím nic dělat.To se změnilo dnes,kdy chudí mají možnost cestovat a do bohatých zemi se dostat.A tak rozdíly jsou neudržitelné. Lidé ,ač v jejich domovských zemích úroveň též vzrůstá,oni nechtějí čekat a chtějí vše hned. Je však dokázáno, že je nemožné kontrolovat dnešní vlnu migrace.Bohatstvi závisí na množství konzumace ropy,ta je ve vyspělých zemích 30x větší,než v rozvojových.Vsichni chtějí konzumovat stejně,jako Američané.Vsechny země by měly směřovat k výsledku na úroveň konzumace pod úrovní rozvinutych zemí.Ale Američané oponují,neobětujeme naší životní úroveň pro benefit chudých zemí.A minulý vicepresident USA Dick Cheney prohlásil. náš způsob života je nediskutovatelný.Ale světové zdroje ukazují,že americký způsob života se bude muset změnit,ať se nám to líbí nebo ne.To neoddiskutujeme.Ale přece se to možná nějak vyřeší,protože úroveň konzumu a wellbeing,ačkoli příbuzné,jsou přesto ne pevně spojené.Protoze v USA se hodně plýtvá,v Evropě jsou chudší,ale spokojenější,mají vyšší to wellbeing,protože je v Evropě bezpečněji,mají důchody,nižší novorozeneckou úmrtnost a vyšší věk dožití a delší dobu dovolené.Prispiva např ke kvalite života velikost auta? V Evropě jezdí v menších.Je jisté,že úroveň spotřeby v rozvinutých zemích ještě během našeho života bude klesat.V rozvojových zemích je neudržitelné,aby byla jen tricetina. Je otázka,zda tohoto cíle dosáhneme vlastní volbou nebo nepříjemnými metodami ne z naší vůle.Vytouzenym cílem jsou zavřené nůžky.Bude politická vůle? Budoucnost bude jako koňský závod mezi koni destrukce a koni naděje. Závod nebude normální,jako když běží 2 koně stálou rychlostí.Misto toho budou exponenciálně rychlost zvyšovat a oba koně poběží rychleji a rychleji.Behem několika desetiletí bychom už měli vědět,který kůň závod vyhrál.


      No řekněte, není ten NG boží čtení?

      Vymazat
    4. Dokonce si dovolí kritizovat am. způsob života... Co píšete, s tím bych souhlasila.

      Vymazat
  52. Ještě několik pietních vět:

    "Společnost Primeros v den výročí Palachova činu zveřejnila na Facebooku post: „Honza byl cool kid, veselej kluk a rváč. Shořel i za Tebe a Tvoje free statusy na fejsíčku? Zvedni zadek a pojď do kina. Jako bonus dostaneš Primeros tričko, když nám pošleš do PM fotku s lístkem.“ Za rozjuchaným a pro starší generace poněkud nesrozumitelným sdělením se skrývala pozvánka na film Jan Palach do kina. Majitel firmy později vysvětlil, že přemluvil majitele kina, aby film promítal, a chtěl tedy pomoci naplnit kapacitu kinosálu. "

    My staří a nevzdělaní holt těm dnešním mladým, vzdělaným a uvědomělým penisům nerozumíme!


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme,
      prosím, prosím, že je ten první odstavec jen plodem Vaší pověstné fantazie?
      Nechce se mi věřit, že někdo píše zcela vážně o "statusech na fejsíčku"... a ještě v těchto souvislostech. :o(

      Vymazat
    2. Tak už jsem si to našel... opravdu děs - jak forma tak obsah... :o(((

      Raději něco veselejšího - švédská jazzová multišikula!
      (Trochu mi tam chybí triangl, ale jinak pecka...)

      https://www.youtube.com/watch?v=xywNeumntoE&start_radio=1&list=RDxywNeumntoE

      Vymazat
    3. Zdeňkube,
      i když to tak mnohdy nevypadá, i já mám své limity!
      Jsem rád, že jste to našel.

      Na druhé straně - jakkoli celý život trénuji ironii, jakož i tvorbu absurních verbálních kravin, dneska se často dostávám do situace, že nedokážu sám rozlišit, kdy je ten či onen výrok myšlen upřímně, kdy je vysloven coby sžíravá ironie, parodie, sarkasmus, satira, hyperbola - s tím, že nikoho nenapadne brát jej doslovně - a kdy autor sice vědomě žvaní nesmysly, ale je přesvědčen, že mu to blbější, nesoustředěný či pouze neinformovaný čtenář zbaští.

      A konečně - kdy v podtextu říká: Žvaním, vím, že ty dobře víš, že žvaním, ale je tvým údělem se mnou navenek souhlasit a tím prokázat svou loajalitu Naší Věci!

      Palachův Primeros je sice krajně nechutný,ale ve srovnání třeba s nejnovějším jasánkovským komentářem

      http://blog.aktualne.cz/blogy/pavel-fischer-.php?itemid=33270
      mi přijde stejně nechutný.
      Pokud by ji vyplodila nějaká intelektově limitovaná pražská kavárenská svazačka, nevzrušilo by mě to.

      Jenže když si přečtu, čím se živil autor a jaký má nutně rozhled, tuhnou mi rysy.
      Na druhé straně - tvrdím, že pro politika, byť to byl pouhý kandidát na prezidenta třetí ligy, je lež stejně důležitým nástrojem jako pro fotbalistu nohy.
      Pravdomluvný politik je stejný protimluv jako beznohý fotbalista.
      A fčil mudruj....



      Vymazat
  53. Hodili na mě obchodní centrum, se picnu. Kdy se dostanu na běžky?

    OdpovědětVymazat
  54. Samková snad potopí janka kroupu.

    OdpovědětVymazat
  55. Tak si zahrajeme. Trochu sladké kytarové romantiky pro dnešní večer.

    Eric Clapton - Wonderful Tonight
    https://www.youtube.com/watch?v=KIzOxTCOc_0

    OdpovědětVymazat
  56. 14400 kroků, -11°C, zpocený jak uň... napustil jsem horkou vanu a v ní měl husí kůži, něco bylo špatně. Pak jsem vypil Hello, takové ostré, fuj. No a čtvrtka mě poučila, že se to ředí 1:8.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady minus 4.U vás je drsný kraj.
      Jsem zvědavá,v kolik se probudím a zda zafunguje nové zatemnění

      Vymazat
  57. Když se opije profesionál... :))

    akademický malíř je pod obraz,
    anesteziolog je v bezvědomí,
    básník je v limbu,
    boxer je ztřískaný,
    dermatolog je kožený,
    dopravák má špičku,
    dřevorubec je zrubaný,
    elektrikář je nadrátovaný,
    entomolog je na mol,
    funebrák je tuhý,
    hudebník je na moll,
    chmelař je jako žok,
    kanonýr je jako dělo,
    karbaník je zkárovaný,
    klempíř je na šrot,
    kněz je jako slovo boží,
    kominík je zčazený,
    kovář je zbušený,
    kuchař je na kaši,
    květinářka je nakropená,
    kynolog je jako doga,
    lakýrník je zlakovaný,
    letec je jako bomba,
    loutkoherec je zpumprlíkovaný,
    malíř pokojů je zmalovaný,
    metař je nametený,
    meteorolog je na mraky,
    myslivec je piclý,
    ocelář je zkalený,
    ortopéd je zlámaný,
    pedagog je vyškolený,
    písmo-malíř je zlinkovaný,
    pištec je zhvízdaný,
    pneu-servisman je gumový,
    poslanec je odhlasovaný,
    pumpař je natotál,
    pyrotechnik je jako puma,
    řezník je jako prase,
    řidič je zřízený,
    sedlák ji má jak vidle,
    selka je jak motyka,
    sklenář má okno,
    sládek je nachmelený,
    soudce je jak zákon káže,
    švadlena je na hadry,
    tramvaják je vykolejený,
    truhlář je jako prkno,
    uklízečka je na prach,
    veterinář je jako zvíře,
    výhybkář je namazaný,
    zahradník je zlitý,
    zaměstnanec autobazaru je jetý,
    zoolog má opici,
    zootechnik je jako dobytek,
    zpěvák je zhulákaný,
    a zákazník má nakoupíno..
    (No, není čeština úžasná?!)


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zrovna vinař (nebo co jste?) ani učitel tam nejsme, a přitom jsme docela konzumentské skupiny, ne? :-)
      Tak dobrou, neumrzněte nikdo.

      Vymazat
    2. "Pedagog je vyškolený", Marie.
      (Pedagog je cizozemské slovo, které znamenávávalo něco jako učitel).
      Chybí ovšem pedagožka...což je genderově nepřípustné.
      Zvláště proto, že pedagozi jsou na rozdíl od pedagožek vpodstatě vymřelý druh.

      Vymazat
    3. (Poznámka pro děti, které učitele nikdy neviděly: Učitel je sameček od učitelky)

      Vymazat
    4. Jen aby,na pajdak chodili vždy jen divní chlapi.

      Vymazat
  58. Jsem v šoku u článku,že nelze zjišťovat věk migrantů rentgenem,kvůli zdravotnímu dopadu. Tady zubaři rentgenuji každého při každé návštěvě,aby si splatili své přístroje a tvrdí,že jinak kaz nnepoznaji.
    A kouzelná je věta
    Dopad technologie ultrazvuku na lidské zdraví má prověřit nová studie.

    No to brzy,když v ČR je povinných 7! ultrazvuků za 9 měsíců těhotenství.
    Že by nás opravdu chtěl někdo prostřednictvím doktorů vyhladit?

    OdpovědětVymazat
  59. Jsem se rozčílila teď neusnu

    OdpovědětVymazat