05 září, 2019

KRTINEC č.416

205 komentářů:

  1. Tak já trošku hrábnu, aby nora byla pořádně navršena ☺
    Dík, pane domácí!

    OdpovědětVymazat
  2. Stačí vám pouhé čtyři hodiny spánku? Možná jste nositeli vzácné genetické mutace

    OdpovědětVymazat
  3. Ne, že bych si myslela, že si tu někdo nedovede vyhledat potřebné sám – ale co kdyžněkteré rady odsud možná zaberou a už jste je zapomněli.
    TOP 10 Co dělat, když nemůžeme usnout.
    https://www.youtube.com/watch?v=9n5f8jLqdTg
    K tomu ukolébavku – i Charlottce se možná bude líbit : Dobrú noc, má milá https://www.youtube.com/watch?v=TQzIQX89YT4

    K rodinným vztahům bez komentáře. Včera jsme zahájili babí léto obvyklou trasou z Tesáku na Hostýn. Zeleno modro, žel i kůrovcově proschle hnědo a prokáceno.
    Jinak u nás plně vypukla jablková "spotřební" sezóna - žemlovek i kompotů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty Vaše proslulé žemlovky!!!
      Já jsem až do neděle v práci, na vycházky to teď pro mě není, ale za rok, za dva budu chodič roku!

      Vymazat
    2. Já jednou dělala žemlovku a stavil se známý a na manžela hned co provedl. Ze u nich žena vaří zemlovku za trest.To tak leda jablka v županu nebo strudl

      Vymazat
    3. Žemlovku jedině z hovězího, bez housky a s topinkou. Nebo bez.

      Vymazat
  4. Konečně doma, hřiby nebyly, nestihlo se..
    https://imgur.com/ZOQsPfy

    OdpovědětVymazat
  5. Tak mám za sebou první den s vnukem. Vstali jsme v 8 :-), posnídali jsme - on má rád moje tousty s medem, vždycky volá - babičko, budu s tebou s medem?
    Pak jsme šli na kolo (odrážedlo), sbírali jsme lískové oříšky, oběd a spát.
    Odpoledne vnuk - babičko, sekat! - a vyndal si plastovou sekačku! Tak jsem vzala benzínku a začala jsem sekat, že to budu dělat chvíli... a nakonec jsme posekali celou zahradu (cca 1000 m), on kolem mne lítal s plastovou sekačkou, nosil mi klacek na vyndavání uvízlé trávy v otvoru sekačky, dělali jsme to tři hodiny a on nepolevil! Byl veselý a šťastný.
    Jsem utahaná, to jsem nečekala! :-)
    Teď spí a já si v posteli lížu rány.:-) Ale nakonec jsem ráda, že jsme to udělali, má pršet a ochladit se.
    Před 14 dny tu měla dcera se zetěm dovolenou a já jsem jim hlídala vnuka, když někam šli. Kluk běhal s plastovou sekerkou (jeho oblíbená hračka), tak já - chceš vidět opravdovou sekeru? JO!! Šli jsme dozadu, já vyndala sekeru, odkryla špalek a ukázala jsem mu, jak se seká.
    A chceš vidět velikou sekeru? JO!!! Vyndala jsem velkou sekeru, našla si poleno a rozštípla jsem ho. Vnuk zářil. Povídám mu: tatínek umí dobře sekat sekerou (to je jedna z mála činností, ke které jsme ho přiměly - výroba třísek :-)), až přijde, tak ti to zítra ukáže...
    Druhý den to říkám zeťovi - mohl byste vzít do kolečka pár polen za chatou a naštípat je, potřebujeme se toho už zbavit, a kluk vás bude obdivovat!
    On: Víte, vy si myslíte, že chlapec bude pracovitý, ale nedělejte si iluze, já jsem jako malý taky pomáhal rád dědečkovi a vidíte, jaký jsem dnes! :O
    A nenasekal to!
    Ale já to nevzdám, myslím si, že když je někdo k práci, tak je dobré ho v tom podporovat. Jen mu bude chybět děda - všeuměl, táta neumí nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příklad a zájem je nejlepší.

      Vymazat
    2. Nevim,jestli lze pracovitost vychovat,mnohdy odrazuji příliš akční rodiče,kteří jsou porad vjednom kole.

      Vymazat
    3. Pracovitost asi naočkovat nelze, ale půjde ji podpořit.

      Vymazat
    4. Zdravím nespavce
      Někdo se unavený už narodí,třeba já

      Vymazat
    5. Nebo ta mediální výchova,nevim,jestli jde vychovat ktomyvyznat se v zaplave informací nebo jestli to děti vůbec zajímá vůbec bych nevěděla co tam cely rok vykládat

      Vymazat
  6. Odtud fouká vítr...:-(
    https://i.postimg.cc/HW52zBKy/vitr.jpg

    OdpovědětVymazat
  7. Včera jsem se u matky prakticky minula se synem. On je hodný, chodí za ní poctivě a přitom toho má naloženo...
    Povídal mi, že při jeho návštěvě přišel za tou druhou, ležící a prakticky nemluvící paní syn, taky přes padesát, a bavil se s ní (je to hodný člověk, vždy dá něco i mé matce - koláček, maliny, prostě, co přinesl své mamince. Já to dělám taky tak).
    No a matka začala na našeho kluka gestikulovat a jak je hluchá, tak křičela - A tohle tu mám každý den!
    Ona žárlí a chudákovi paní nepřeje, že za ní chodí syn. Přitom já u ní bývám i dvě hodiny a řvu jak na lesy, protože neslyší - a ta paní neřekne ani slovo.
    To člověku hlava nebere, matka je na konci života a ještě má elán druhé (i své) otravovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si zadate do googlu heslo matka je kráva,budete překvapená,kolikvam vyjede příspěvku a kolik lidí řeší jejich hnusné chování ke členům rodiny

      Vymazat
    2. Je to jen na Vás, jak hluboko do srdce si toto vše pustíte.
      Sousedce se můžete za chování matky omluvit, víc dělat nemůžete.

      Jak tak leccos čtu, myslím, že většina nenávisti i k matce plyne z toho, že lidi mají předsudek, že jsou k rodičům navždy připoutáni. Rodiče si myslí, že jim děti patří. Není to tak - dítě máme podporovat, živit, vychovávat jen do jeho plnoletosti, pak je třeba je "vystřelit jako šíp z luku", ať si jde žít svůj vlatní život. A už mu do něj nijak nezasahovat. Občasná pomoc, pokud o ni dítě požádá, to ano, i naopak, ale to je tak vše.

      Vymazat
    3. Jo, já už to dosloužím, nelze jinak.

      Vymazat
    4. To máte pravdu a jen doufat,ze v pristim zivote budete ta dcerenka a matka bude jen a jen pro radost a oporu.

      Vymazat
  8. Tak jsem spala od půl desáté do půl jedenácté pak od půl druhé do 4.doufám ze ještě něco naspím za rozbřesku,alejsem psychicky vyrizená

    OdpovědětVymazat
  9. Poštípal mi lokty, palce
    nacházím se v noční válce.
    Zmiz komáre, zmiz
    jsi obtížný hmyz.
    Za krk jsi se ke mě lísal
    přitom krve co jsi vysál
    už se žádné nedořežeš
    budeš mrtvý, tak nic neřeš.
    Ty jsi ten z té party
    co mi sedá na rty
    blbě lítáš, jak jsi těžký
    ty už jenom lezeš pěšky.
    Nedožiješ rána
    letí na tě rána.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě tohle řešit,to by mě zabilo.

      Vymazat
    2. Tuhle baladu o komárovi je bezva. Tu si někde uložím :)

      Vymazat
  10. https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2019/09/06/cr-je-nejsvobodnejsi-zemi-smi-se-u-nas-taborit-sbirat-houby-a-lesni-plody-opekat-burty-a-zpivat-u-taboraku/

    “Private property. No entry.“ (Soukromý majetek. Vstup zakázán). Bez povolení majitele tam vkročit nesmíte. Na některých cedulích jsou vyznačeny i lebky se zkříženými hnáty – vlastník vás upozorňuje: “Jestliže se objevíte na mém pozemku, zabiju vás!“ Vše tam připomíná “divoký západ“, i když poněkud naruby.

    Zvykli jsme si na tvrzení: v USA se praktikuje volný prodej zbrani a kuší. Nevěřte tomu. V některých státech USA se skutečně ke zbraním dostanete lehko. Ovšem v jiných platí například stejně přísné předpisy jako v Anglii a v Irsku. Jestli vás v Marylandu nebo v Massachusetts nachytají s loveckým nožem u pasu, hrozí vám až 48 hodin kriminálu.

    Nemyslete si, že to jde všude tak jako v Česku – vzít si ruksak, lovecký nůž, maskáče, vyrazit do lesa na houby a potom se někde vykoupat v rybníku…

    V SRN jsou kalhoty „maskáče“ považovány za uniformu a bez povolení ministerstva obrany SRN je nesmíte nosit. Jinak vám hrozí až 3 roky odnětí svobody.

    V Severním Irsku jsou všechny rybníky soukromé a pakliže se tam vykoupete, posuzuje se to coby “vloupání“ (Domestic burglary).

    V severní Itálii je sbírání hub zakázáno pod trestem vězení do jednoho roku a na zbytek Itálie potřebujete tzv. “houbařský pas“, který místní úřady jaksi velmi nerady vydávají.

    Ve Velké Británii je většina lesů v soukromých rukou a normální smrtelník se do nich nedostane.

    V Holandsku sice do lesa můžete, ale nejenže tam nesmíte sbírat houby, nýbrž tam nesmíte sbírat vůbec žádné plodiny. Běda, jestli u vás najdou šišku, ostružinu nebo křemenáče! Počítejte s tím, že si drahnou chvíli posedíte v “chládku“.

    Až opět někoho uslyšíte hlasitě nedávat, jak to u nás stojí za prd, sdělte mu, že má sice pravdu, ale jinde to může být ještě daleko horší a doporučte mu tuto reportáž, kterou jste si právě přečetli. Z naší planety Země není kam utéct. Na Marsu se žít nedá. Musíme si zdejší poměry zařídit tak, aby to trmácení se životem od kolébky do rakve bylo pokud možno co nejsnesitelnější. Víc od lidstva opravdu nelze očekávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto sedím doma a netáhne mě to už ani do oblíbeného Laponska, teď tm jsou lední černoši a to je konec romantiky. Stačí mi Beskydy a Jeseníky a běžecký akční radius 40km.

      Vymazat
    2. Soukromý majetek je už opět zrušen?06 září, 2019 10:20

      U nás.
      Co je moje, je i tvoje?
      Běžte se vykoupat do rybníčku pana kancléře Mynáře.

      Vymazat
    3. Proč? Vykoupu se pod splavem pod přehradou Morávka; pitná voda, studená, krásné prostředí, zadarmo, vedle hospoda, nikde žádný zákaz, parkoviště.

      Vymazat
    4. strejda napsal:
      6.9.2019 (01:38)

      Život v Česku sice zatím není ideální, ale jinde je to ještě mnohem horší…
      V ČR je pořád ještě krásně!!!
      To ještě platí, ale dnes to již zdaleka není, co to bývalo. Mimo kvérů jsme mohli mít všechno, i pít vodu z potůčků a studánek. Nebylo soukromých lesů a polí. Vše bylo všech a mimo vyhrazené prostory – hlavně těch vojenských bylo dost, ale ne příliš – byla pohoda. Jen se to chtělo chovat přiměřeně. Nosily jsme sekerky, ba někdy i mačety, jak se komu s tím chtělo tahat. Jenže to byla doba teroru a nesvobody a tak jsme si to nemohli užít podle svého.
      Dnes máme svobodu a volnost a tak se musí předělávat nebo rušit značené cesty atd. A nejhorší je, že se přibližujeme svým svobodným vzorům. Vždyť stát je ten nejhorší vlastník a je nutné mít vše soukromé. Každý si může koupit svůj les i rybník a na černo tam stavět. A také napíchat cedule se zákazy.

      Vymazat
  11. Dnes smutný Větva:
    Vědecke učeni Gretenyzmu - Jak to zrobit, aby se lidi mohli radostně vraždit
    https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=717352

    ..."Všimli ste si, že pokud chcete, aby totalitni hovadizmus měl šanci zvitězit, musi mět za sebu jakesik vědecke učeni? Je to ověřena věc, enem se o tym dneska nemluvi, bo byste mohli najit nechtěne suvislosti....
    ...dneska zme v přimem přenosu svědky nastupu třetiho celosvětoveho levicoveho hnuti - multykulturniho, neboli multynacionalniho socializmu. Jeho představitele su směšni. Nedužive postavy pornohercu a jinych polonahych zvrhliku pochoduju po ulicach světovych měst. Jejich ideologie je tež směšna. Ale každy den vas překvapi a překonavaju jeden nesmysl ještě většim nesmyslem. Kravy prdi, metan niči ozonovu vrstvu, člověk je ten sviňak, kery je za to zodpovědny, vyženeme auta z měst, zdanime uhlikovu stopu... každy den přinaši větši a větši zvrhlost....
    ...Ještě se smějete, ale smich vas přejde. Když je vědecke učeni připravene a jeho uctivači ho ve svatem nadšeni začnu prosazovat, už zbyva jen najit nepřitela."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 13:52
      Dosud pokračuje dlouhodobé drancování a ničení planety a hlupáci shazují každý pokus tutéž planetu trochu šetřit. Byť ty pokusy nejsou vždy úplně dokonalé. Ale aspoň těm lidem o něco jde. Vy umíte jen shazovat a posmívat se. Nikdy jsem si nevšiml, že byste něco motivujícího vymyslel. Jen živíte tu připodělanost a alibismus, kdy si váš čtenář s ulehčením řekne: "Zasmál jsem se a tak jsem splnil svou povinnost." Mně osobně je z vás špatně, když si uvědomím, že kvůli takovým lidem jako vy nemáme jako národ téměř žádnou úctu. Podle mne jste velmi hloupý člověk.

      Vymazat
    2. A další:
      "Co si to dovolujete! Vy odmítáte panikařit jako svatá Gréta? S takovými reakcionáři se musí zatočit pěkně po zeleňácku. Nejdřív půjdete do klimatického tábora, a když to nepomůže, tak z Vás udělají biopalivo a nalejou Vás do nádrže klimatické jachty. Na naši Grétu nám nešahejte, ona už je pošahaná dost! "
      :-)

      Vymazat
  12. Tohle mi nabídli seznam. Kdysi jsem něco podobného četla, že do anděla měla daleko

    https://nasregion.cz/matka-tereza-oficialne-svetice-ve-skutecnosti-nechavala-trpet-nemocne-pro-priblizeni-se-kristu-126585/
    a film o ní:
    https://www.youtube.com/watch?v=NJG-lgmPvYA&app=desktop

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, svatá Tereza jim nevyšla, tak teď zkoušejí svatou Grétu!

      Vymazat
    2. „Je to nenávistná žena s nenávistnou rétorikou"
      Jak ta Semelová.

      Vymazat
  13. A ten zdejší hlupáček anonym naskočí vždy hned na první dobrou! Jen tak dál!
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Je to nenávistná žena s nenávistnou rétorikou"
      Jak ta Semelová.

      Vymazat
  14. Ještě výtečný Prouza!
    Praha v čele uhlíkových stopařů, sdílené ekonomiky a #Me(tné)Too
    https://josefprouza.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=726803
    " Jako dobrovolník organizace ŠKODOFKA (ŠKOlení Důchodců Ovlivněných Fejky KAzisvětů) mám dnes perný den.Převzal jsem na hranici Prahy 30 dezinformovaných seniorů a vezu je elektrobusem k nám domů. Intenzivní kurz začíná. Těším se...
    ...Zvlášť, když se mě důchodkyně Kropáčková zeptala, proč nemám boty, když je říjen. „No nemám, sdílím svoje zimní boty se sousedem, a dneska je má on, vysvětlil jsem jí to. A já mám zas dneska jeho svetr, takže i když má boty, mrzne víc než já.“ Začal jsem jim pak líčit, jak jsme ve firmě ušetřili šest kanceláří, který sdílíme s dalšíma firmama. Šéf nám to objasnil, že odteďka budeme šérovat úplně všechno, s výjimkou jeho platu, samozřejmě. On říká šérovat místo sdílet, protože byl rok jako au pair v Británii, kde se naučil v Birminghamu skvěle persky, hindsky a pár slov i anglicky od jedné staré paní, co se odmítla vystěhovat ze čtvrti, kde bydlel."...
    :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Já nevím, proč se všechno musí politizovat. Źe je Země zamořená biliardami tun neorganického odpadu a rychle přibývá, že jsou ostrovy plastů ve všech mořích a oceánech, že je zplundrovaná zemědělská půda a vydrancované podzemní zdroje, to si snad nikdo nevymýšlí.
    Tak ať nechají být Grétu, mě vůbec nezajímá, ale ať to řeší někdo jiný a jinak. A zatím se to téma jen hnusně zaprodává příživníkům. Je mi z toho na blití.

    OdpovědětVymazat
  16. Mám dnes depku, všechno na mě padá.
    Přitom je tak hezky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, moc vám rozumím. Mě teď sice poslední týdny prozqtímně nabily elánem a dobrou náladou, ale bojím se jen pomyslet na zimu a na tmu od čtyř... :-(

      Vymazat
  17. Plastová lobby: http://www.terlicko.cz/registrace%2Dpopelove%2Dnadoby%2Dna%2Dtridene%2Dodpady/d-96204/p1=2475

    Každému u baráku svítí 4 obrovské plastové nádoby. Po obci jsou rozmístěny velkoobjemové kontejnery ... magistři a bakaláři z národního výboru kontrolují obsah nádob a stápe je na cestě vozidlo s naftovým pohonem, které objíždí obec podle harmonogramu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád lepší,06 září, 2019 15:00

      než vozit do lesa sklo a plast.

      Vymazat
    2. Stačí do kontejnerů, které jsou všude.

      Vymazat
    3. U nás stojí taky, mám modrou, žlutou, hnědou a černou. Zatím si pamatuju, do které co sypat, ale ... ☺

      Vymazat
    4. Odpad nejlepší vůbec nevyprodukovat a žít bezodpadove

      Vymazat
    5. Přestat vyměšovat.

      Vymazat
    6. To je bioto se muze

      Vymazat
  18. Na Hostýně právě modro, před kostelem i uvnitř prázdno. Pro možné zájemce trocha úterního modra – jsem docela zvědavá, jak lesy budou ještě prořídlejší vyhlížet za rok:
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/5583076/199120037?secret=3JHl3blq4Md9qK88otGO16K5H
    K tomu krátké „kázací“ naučení o mobilech apod. - druhá dopolední mše 4.9.2019 od 13:42 min., to já tedy marním čas dosti – včera třeba u seriálu Grantchester a dnes jsem si včerejší Modrou krev o šlechtě z Bubna a Lític pouštěla na internetu. Moc hezky se tam vyjadřují o svých předcích („ Ctíce předky ctíme sebe.“) a moderátor pan hrabě František Kinský má neodolatelné červené kalhoty a oranžové (?) ponožky s decentním vzorkem.
    Zítra na Hostýně 27. pouť muklů, vězňů totalitních režimů, mše sv. v 10:00, hlavní celebrant kardinál Dominik Duka.

    To: Marie
    Tak snad jste nového operátora zvolila šťastně. Já tu určitě už psala, že mám předplacenou kartu u T-Mobilu (je tam i rodina dcery a má sestra), teď už vlastně dvě, když jsem si do mobilu, co jsem dostala na jaře s náramkem, měřícím kroky, pořídila před Tatrami další s kreditem 200,-- a voláním na jejich čísla 4 týdny zdarma. Že jsem si tuhle výhodu opomněla zrušit, obnovili mi ji na další 4 týdny za 149 korunek, takže jsem si dobila další dvě stovky.
    Depka už Vás opouští? Platí na ni čokoláda!

    To: Ládik!!!
    Pod splavem pod přehradou Morávka se koupete často a byla už někdy i fotečka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám čas se koupat a výletovat už vůbec ne. Ale lidi tam chodí a leží na dekách.

      Vymazat
    2. BJ, fotky máte pěkné, přávidím vám krásné výlety.

      Vymazat
  19. Chtěli vidět, jak umírá. Mladíci u Baltu ubodali těhotnou dívku, dostali doživotí a pokoj na psychiatrii Novinky cz

    OdpovědětVymazat
  20. Díky za krtince, pane domácí.
    Amália Rodrigues - The Soul of Fado (DeLuxe) [Full Album]
    https://www.youtube.com/watch?v=PjTwOpakIZI

    Stanley Jordan + Chet Atkins (1991), FULL
    https://www.youtube.com/watch?v=H1okuO2wHhg

    Wabi a Miki Ryvola - Rezavý šporny
    https://www.youtube.com/watch?v=sCcgAlSuyJw

    Srdečný pozdrav všem :-)
    Měli jsme tu týden vnuka, snad už bude v pořádku, dnes už byl bez diety. Já od pondělí (zubařce se zákrok tentokrát nepovedl) beru ibuprofeny, v úterý jdu k zubařce znovu, tak doufám, že už to bude bez problémů. Včera vezl muž moji mámu na Homolku, tam jí doktor sdělil termín operace kolena - v červnu příští rok, tak už dnes jsem na matčinu žádost jí objednala crocsy, aby je měla s sebou do lázních po operaci :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Dařbuján je nová sonda
    poslal ji k Měsíci Tonda
    Tonda Tonda Tonda z Indie
    zařadil se mezi génie.
    Dosedne to až tam dolů
    kousek od jižního pólu
    a vyjede vuzek Krám
    pustí tam na vodu prám.
    Bude zkoumat atmosféru.
    Já už tohle nepoberu.

    OdpovědětVymazat
  22. Byl pohřeb. Myslím, že tohle si Jožka nezasloužil.. Ale co, byla jsem, rozloučila jsem se a o to šlo.
    Jinak zdravím Annu a vsecky krtky, ba i toho našeho krta. K tomu krtovi mě strejda učil sprostonárodní písničku :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co si nezasloužil?Ze to Mel ruchle?Co by za to jiný dal?

      Vymazat
  23. Odpovědi
    1. Do 5:20 zázrak,co se stalo? Asi ze jsem byla včera ve 4 hospodách na akci zapomenuté dvorky

      Vymazat
  24. Korán teng je tváří novy
    z jeho úst se mukl doví
    co má strýček za lubem
    a kdo stojí za dubem.
    Tvarůžka je primy tváří
    bílé kosti na mě září
    mám se dobře, pohoda,
    to je ale náhoda.
    V šotu na vůz, na lentilky
    vnímám krátké černé chvilky
    z repráků zní libé trylky -
    jsem snad v ráji? Ale kdeže!
    To mi rokefeler řeže
    ve špajzu kus uheráku
    v uniformě gestapáků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Tvarůžka je primy tváří"
      tady zase blbost září

      Vymazat
    2. Nečučím zas tak často do bedny, a je mi to jedno.

      Vymazat
  25. Nad ránem jsem lítal nad rozbouřeným pobřežím. Bylo to fajn.

    OdpovědětVymazat
  26. Dnes všichni ještě chrapou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem přijel od klienta, dělá si bydlení z vesnické školy, 400m2 pro 3 lidi... vzrostlá zahrada, budou 2 vrty, paráda. Jenom prachy to chce, někteří je mají a jsou v klidu.

      Vymazat
    2. Pak clovekbydli v jedné oblíbené místnosti a v ostatních se množí pavouci.

      Vymazat
    3. Ve 12 slavnostní oběd se sousedkou (80) a pak národopisnè slavnosti Dolní Lomná, práce až večer.

      Vymazat
  27. Bolí mě dáseň po zubařčině zákroku a asi od toho i hlava, jsem z toho rozmrzelá, tak jsem dnes poslala všem poslancům a poslankyním (s patřičným oslovením) mail. Dám sem kopii toho mailu po částech, je tu omezený počet znaků v příspěvku.

    Vážený pane poslanče,

    prosím, přečtěte si tento mail.
    V mém mailu ze dne 20.7. 2018 jsem položila čtyři otázky všem poslancům (kromě KDU-ČSL, SPD a V.Klausovi, ti mi na můj první mail odpověděli, že budou hlasovat proti ratifikaci Istanbulské úmluvy) a teď dávám moje odpovědi na ty otázky:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. Všichni, a to úplně všichni, mají ctít princip rovnosti ukotvený v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky.
      2. Princip rovnosti je ukotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, takže je neetické hlasovat pro ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, protože tato úmluva zohledňuje pohlaví oběti i pachatele násilí a domácího násilí a je jen o prevenci a potírání násilí vůči ženám.
      3. Odsouzeníhodné je jakékoliv násilí vůči komukoliv bez ohledu na pohlaví, takže je správná prevence a potírání násilí vůči všem bez ohledu na pohlaví.
      4. Stát má přistupovat k menšinám stejně jako k většině, takže má k obětem násilí žen vůči mužům, násilí žen vůči ženám i násilí mužů vůči mužům přistupovat stejně, jako k obětem násilí mužů vůči ženám.

      Stát má vést prevenci a potírání násilí vůči všem bez ohledu na pohlaví oběti i pachatele.

      Vymazat
    2. Princip rovnosti je ukotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky.

      V tomto případě se rovností rozumí aplikace stejných možností, práv a povinností na všechny a rovnost člověka a státu před zákonem takovým způsobem, aby bylo uplatňováno právo bez jakéhokoliv popírání práv a diskriminace a nebylo rozlišováno mezi lidmi skrze jejich ekonomický či společenský status, věk, pohlaví, etnickou příslušnost a další diskriminační měřítka.

      Připomínám - v Úmluvě Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí (Istanbulská úmluva) je uvedeno:
      Článek 6 – Politika citlivá ku genderovým problémům
      Strany se zaváží, že při implementaci a vyhodnocování dopadu ustanovení této úmluvy budou zohledňovat genderové hledisko
      ----------
      Článek 12 – Obecné závazky
      1 Strany podniknou nezbytná opatření pro podporu sociálních a kulturních vzorců chování žen a mužů s cílem vymýtit předsudky, zvyky, tradice a další praktiky, jež jsou založeny na předpokladu podřízenosti ženy anebo na stereotypním pojímání rolí žen a mužů.
      https://rm.coe.int/1680462471

      a je tam předepsaná politika, vzdělávání, financování, sběr dat, ohlašování a monitorování (což evokuje působení Velké sestry-gender zřejmě dvojčete Velkého bratra z Orwellovy knihy 1984).

      Vymazat
    3. Vřele doporučuji k přečtení:

      - Škola v Barceloně zakázala knihy o Karkulce či Růžence. Jsou moc sexistické
      https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cervena-karkulka-sipkova-ruzenka-sexismus-barcelona-knihovna-zakaz.A190412_060823_zahranicni_bur

      - Galerie skryla obraz s nymfami. Ukazuje prý ženu pouze jako objekt krásy
      https://www.idnes.cz/kultura/vytvarne-umeni/waterhouse-odstraneni-obrazu-manchester-hylas-and-the-nymphs.A180203_123704_vytvarne-umeni_ts

      - Minutová miss. Za slova o hidžábu a černoších vzali hned Američance korunku
      https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-miss-rasismus-islam-trump-hidzab-cernosi.A190723_114052_zahranicni_luka

      - MŠMT Kultura genderově vyváženého vyjadřování
      http://www.ceskaskola.cz/2010/01/msmt-kultura-genderove-vyvazeneho.html

      Cituji z této příručky:

      Lékař má lepší image než lékařka, kuchař je důstojnější název než kuchařka a učitel má v obecném povědomí vyšší status než učitelka. Že se s jazykovou diskriminaci setkávají již dívky v předškolním a školním věku, doloží příklady v našem textu.

      V roce 1990 uložila Evropská komise členským státům vypracovat a jazyková doporučení pro nesexistické vyjadřování a uvést je do praxe. Metodika, kterou právě čtete, je vůbec prvním českým počinem v této oblasti, určeným široké veřejnosti.
      --------------------------------------------------------------------

      Pod blogem spoluautorky této příručky genderové specialistky Jany Valdrové jsem navrhla, aby se nepoužívalo muž, žena a všechny profese a aby se místo toho používalo jen TODLECTO.

      Vymazat
    4. - Co také patří do výuky češtiny
      http://blog.aktualne.cz/blogy/jana-valdrova.php?itemid=33260

      Doporučuji k přečtení i diskusi pod tímto blogem genderové specialistky Jany Valdrové, která o sobě uvádí: "Ve své nejnovější knize Reprezentace ženství z perspektivy lingvistiky genderových a sexuálních identit usvědčuje celebrity i instituce z jazykové diskriminace žen."

      Já se pod blogy na Aktuálně účastním diskusí jako nick Monika a pod tímto blogem jsem napsala:

      "Ženy, držte se plotny. Všude jinde je vaše přítomnost nežádoucí. A souvisí to s tím, jak se o vás mluví a píše."
      autorka

      Nechápu Vaši logiku, paní Valdrová. O ženách se mluví podobně už celé roky, přesto máme vědkyně, brigádní generálku, vojákyně z povolání, europoslankyně, poslankyně, senátorky, velvyslankyně, hejtmanky, starostky, učitelky..., princip rovnosti je ukotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky.
      Sama píšete o ženách vědkyních, o řidičce Roučkové z rallye Dakar, o dívkách se zájmem o hokej, takže nám ženám nebrání dělat, co si vybereme, jak se o nás mluví a píše. Už za mých mladých let (jsem 57. ročník, od 80. let jsem pracovala v tenkrát převážně mužské profesi programátor analytik) si dívky a ženy vybíraly studium a zaměstnání podle svých zájmů a ne podle toho, jak se o ženách mluvilo a psalo.


      - Tři životy a sex až za hrob
      http://blog.aktualne.cz/blogy/jana-valdrova.php?itemid=31999

      Doporučuji k přečtení i diskusi pod tímto blogem genderové specialistky Jany Valdrové a upozorňuji na závěr tohoto blogu - cituji:

      Repríza pohádky o sexu až za hrob nám velmi citelně připomněla, že lidová tvořivost není národní poklad, který by se měl přijímat jako svatá hostie. Sexuální obtěžování a genderové stereotypy do moderních pohádek nepatří, i kdyby měly být „pouhou“ epizodou. Je jejich dnešní tolerance generačním problémem? Zaujmou příští režisérky a režiséři vůči nim nesmiřitelný postoj? Uvidíme, co přinese čas…

      Vymazat
    5. - Jak se porcuje žena
      http://blog.aktualne.cz/blogy/jana-valdrova.php?itemid=31799

      Cituji z tohoto blogu genderové specialistky Jany Valdrové:

      Výtvarnice a sociální kritička B. Lazroe upozorňuje na skutečnost, že některé vizualizace žen naplňují znaky „zločinu s jeho kriminálními nebo přinejmenším společensky zhoubnými účinky“. Lazroe navrhuje nazvat tento „nový druh zločinu“ termínem „vizuální útok“, jehož důsledkem je „překroucení, narušení, popření, ponížení a jiné způsoby opomíjení nároku na vlastní identitu“.

      K vizuálním útokům na ženy dochází všude na světě. Jen ta míra se liší.
      Některé ženy se na vlastním ponižování podílejí (motivují je peníze a obdiv), avšak naštěstí přibývá lidí, kteří si uvědomují odvrácenou stránku sexualizace a fragmentace žen. V diskusi pod výše zmíněnými úvahami o horňácích a dolňácích získala nejvíce hlasů poznámka „Tenhle server neuvěřitelně upadá“ – ženy a muži očividně chtějí žít v prostředí, v němž žena není bezduchý slepenec erotických míst, nýbrž individualita s mozkem, city, touhami a vlastní důstojností.
      --------------------------------------------------------------------

      V diskusi pod tímto blogem jsem napsala:

      Já, moje dcery a vnučky jsme, stejně jako všichni ostatní lidé, individuality s mozkem, city, touhami a vlastní důstojností, o kterou nás nemůžou v žádném případě připravit zmíněné reklamy, poznámky, vtipy, filmy...

      Vymazat
    6. - Co je svoboda slova a proč to tolik lidí nechápe
      http://blog.aktualne.cz/blogy/adam-lalak.php?itemid=29057

      Doporučuji k přečtení i diskusi pod tímto blogem a cituji z tohoto blogu Adama Laláka, který o sobě uvádí: "Studoval na univerzitě v Cambridge v Anglii, kde získal bakalářský titul z psychologie a magisterský titul z filozofie.":

      Fenomén umlčení popsala anglická filozofka Rae Langtonová v klasické eseji Řečové akty a nevyřknutelné akty.
      Umlčení znamená, že řečový akt jedné osoby zabrání úspěšnému provedení řečového aktu osoby druhé.

      Langtonová se ve své eseji zabývá především řečovým aktem odmítnutí.
      Muži často žertují o tom, že ženy tajně chtějí sex i ve chvílích, kdy to samy popírají. Tato domněnka je přítomna všude možně, od pornografických filmů až po Voltairův výrok, že „když dáma řekne ne, myslí tím ‚možná‘; když řekne možná, myslí ‚ano‘.”
      Langtonová považuje toto mužské žertéřství za jednu z hlavních příčin častého výskytu znásilnění. Tyto vtipy totiž ubírají ženám autoritu, kterou potřebují k tomu, aby mohly mužům říci „ne“. Znemožňují jim provést řečový akt odmítnutí, protože je nikdo nebere vážně. Tento řečový akt se pro ně stává nevyřknutelným.
      --------------------------------------------------------------------

      Toto "mužské žertéřství" jsem znala už v mládí, přesto jsem v životě mnohokrát řekla mužům "ne" a vždy to všichni respektovali.

      Vymazat
    7. - Co Evropané považují za sexuální obtěžování? Britkám vadí zírání do výstřihu, Francouzkám pomrkávání
      https://plus.rozhlas.cz/co-evropane-povazuji-za-sexualni-obtezovani-britkam-vadi-zirani-do-vystrihu-6505812
      Cituji z tohoto článku:

      Liší se názory na vtipy o sexu – zatímco Němci jsou v tomto směru relativně tolerantní a jen každý třetí považuje neslušné anekdoty za případ sexuálního obtěžování, téměř sedmdesát procent Britů sprosté poznámky obtěžují.

      Kromě toho se většina britských žen domnívá, že muž překračuje hranici, když zírá ženám do výstřihu. Také Francouzi, známí kulturou flirtování, se v průzkumu ukázali být poměrně striktní. Každý čtvrtý považuje pomrkávání za sexuální obtěžování a pro šestnáct procent je tabu i pozvání na rande.
      ------------------------------------

      Podle mě vůbec není dobré, že není uvedeno, jaké jednání je sexuální obtěžování, ale záleží na tom, co oběť považuje za sexuální obtěžování.

      A po ratifikaci Istanbulské úmluvy bude hůř, protože sexuální obtěžování bude i verbální, přičemž některé ženy považují za sexuální obtěžování i vtipy nebo pozvání na rande.


      - Sexuoložka Hanka Fifková: Smlouva chránící ženy míří proti mužům
      https://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/clanek/sexuolozka-hanka-fifkova-smlouva-chranici-zeny-miri-proti-muzum-40267512
      Cituji z tohoto článku:

      Istanbulská smlouva vzbudila debaty i vášně. Alarmující mi připadá, že ji kritizovala spousta právníků z různých zemí. Je to úmluva Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Nově definuje některé trestné činy.

      V textu smlouvy jsou diskutabilní pasáže
      4. Strany učiní nezbytná nebo i jiná opatření pro to, aby jakákoli forma nežádoucího verbálního, neverbálního a fyzického projevu sexuální povahy, jejímž cílem je porušit důstojnost druhé osoby, byla vystavena trestnímu či jinému právnímu postihu.

      Co je porušení důstojnosti dané osoby? Zase bude stačit to, aby žena ukázala prstem a řekla: „Me too. Porušil mou důstojnost tím, jak se na mě koukl!“

      Vymazat
    8. - Na internetu si ženy radí, jak obvinit manžely ze sexuálních útoků na děti
      https://www.novinky.cz/krimi/clanek/na-internetu-si-zeny-radi-jak-obvinit-manzely-ze-sexualnich-utoku-na-deti-40044664


      - Vyšetřovatelka: Proč jsou rozvádějící se otcové tak často obviňováni ze zneužívání dětí
      https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vysetrovatelka-proc-jsou-rozvadejici-se-otcove-tak-casto-obvinovani-ze-zneuzivani-deti-12108

      - Domácí násilí na mužích. Proč to ženy dělají a proč muži zůstávají?
      https://www.womanonly.cz/domaci-nasili-na-muzich-proc-to-zeny-delaji-a-proc-muzi-zustavaji/
      Cituji z tohoto článku:

      Věděli jste, že…Ve dvou z pěti případů domácího násilí jsou oběťmi muži.


      - Jak bude vypadat rodina za pár let? Jeden z tradičních členů v ní bude chybět
      https://www.denik.cz/rodina/jak-bude-vypadat-rodina-za-par-let-jeden-z-tradicnich-clenu-v-ni-bude-chybet-20181025.html
      Cituji z tohoto článku:

      26.2.2019
      Ta zpráva je šokující: podle průzkumu, který zahrnul přes 15 000 osob, polovina českých žen nepovažuje přítomnost otce v rodině za nezbytnou.
      Je fajn, když je, ale bez něj prý také není zle.
      Názor, že i neúplná rodina může dítěti bez problémů zajistit splnění všech potřeb, byl ještě nedávno považován za téměř kacířský. Dnes si každá druhá žena troufá dobře vychovat svého potomka sama.
      --------------------------------------------------------------------

      Přitom každé dítě má právo od narození znát své rodiče a na jejich péči (viz Úmluva o právech dítěte).

      Vymazat
    9. - Gender ve vzdělávání dětí a mládeže
      https://clanky.rvp.cz/clanek/s/Z/12857/GENDER-VE-VZDELAVANI-DETI-A-MLADEZE.html/

      Cituji z tohoto článku, který napsala genderová specialistka Lucie Zormanová a upozorňuje v něm na - cituji:
      "Také způsob, jímž jsou uspořádány školní činnosti, ovlivňuje představu dětí o genderu. Učitelé často při výuce používají různých forem separace podle pohlaví: nechávají například žáky nastupovat do dvojstupu nebo je rozdělují do dvou soutěžních týmů. Učitelé také přidělují žákům odlišné pracovní úkony: požádají například dívky, aby zalily květiny, a chlapce, aby přenesli lavice nebo obsloužili technické zařízení. Učitelé používají
      nejen fyzické, ale i verbální oddělováni, běžné oslovují žáky chlapci a děvčata. Žáci se však také sami separují do skupin podle pohlaví.

      Pokud jsou žáci společně na školním hřišti, chlapci zabírají při hře daleko více prostoru než dívky a častěji vnikají do dívčího prostoru a ruší činnosti v něm probíhající než naopak. Při společných hrách chlapci často určují podmínky hry. Podobně jako společná hra na školním hřišti dává i spolupráce v malých skupinkách chlapcům příležitost uplatnit se ve vedoucí roli a zvyšovat si tak sebevědomí. Dívky, které jsou mnohem pasivnější a nechtějí se hádat, se podřídí jejich vedení, což oslabuje jejich sebevědomí (Gilligan, 2001; Renzetti, Curran, 2005).

      Popsané skutečnosti mají tři vzájemně provázané důsledky. Odrazují dívky a chlapce od vzájemné spolupráce, děti si zvykají cítit se lépe v kolektivu stejného pohlaví a dochází k posilování genderových stereotypů (Gilligan, 2001).
      -----------------
      načež dále genderová specialistka Zormanová uvádí - cituji:

      Utváření pozitivnějšího vzdělávacího prostředí
      Školy segregované podle pohlaví

      Školy segregované podle pohlaví podle mnoha výzkumů provedených v ekonomicky vyspělých západních, hlavně anglicky mluvících zemích, kde se zakládají v dosti velkém množství, poskytují pozitivnější vzdělávací prostředí pro chlapce a dívky.
      -----------------

      Ještě cituji z tohoto článku:

      V dnešní společnosti se objevuje i názor, že dochází k tzv. genderové dekonstrukci, tj. rodové rozdíly mezi muži a ženami se budou prolínat a tím smazávat, až jednou zbudou pouze biologické rozdíly. Tento vývoj by v konečném důsledku mohl znamenat, že v budoucnosti jediným rozlišujícím prvkem mezi muži a ženami zůstanou jen pohlavní rozdíly biologické (Šmausová, 2003).

      Vymazat
    10. - Výbor pro sexuální menšiny pracuje na zavedení práva zvolit si pohlaví. I bez operace
      https://www.ceska-justice.cz/2016/06/vybor-pro-sexualni-mensiny-pracuje-na-zavedeni-prava-zvolit-si-pohlavi-i-bez-operace/

      Cituji z tohoto článku z 13.6.2016:

      Česká republika by v budoucnu mohla upustit od medicínské definice pohlaví a zavést právo vybrat si a změnit pohlaví pouhým úředním postupem podle toho, zda občan chce být mužem nebo ženou. „Totální dekadence postmoderní euroatlantické civilizace, kdy medicínská fakta jsou popírána, právo prosazováno lobbisty, a vědecký výzkum je kvůli politické korektnosti zakazován,“ říká sexuolog Jaroslav Zvěřina.

      Ten vývoj má podle jeho slov celou řadu fází a výstředních řešení. „Od švédských školek, které odmítají zájmena „ona“ a „on“ a prosazují jakési „to“ coby genderově neutrální. prý aby nenutili děti do toho či onoho pohlaví. Jakoby sexuální identita byla naučenou vlastností,“ podivuje se předseda české Sexuologické společnosti. „V posledních letech se v této oblasti silně uplatňuje lobby lesbiček, homosexuálů, transsexuálů plus různých ,queers´, kteří si zcela nelogicky vzali do své argumentace také jedince intersexuální – tedy narozené s ne zcela určitým pohlavím, jejichž výskyt je cca 1 : 100 000 porodů,“ dodává přední český lékař.


      - Cyril Höschl: Máme minimálně 63 pohlaví
      https://dvojka.rozhlas.cz/cyril-hoschl-mame-minimalne-63-pohlavi-7630382

      Vymazat
    11. - Zelená je tráva a fotbal to je hra
      http://blog.aktualne.cz/blogy/radkin-honzak.php?itemid=34260

      Doporučuji k přečtení i celou diskusi pod tímto blogem psychiatra Radkina Honzáka, tam jsem napsala:
      Monika Faire Fionwe • před 3 měsíci • edited

      Už po x-té: Dítě se musí nejdřív narodit, aby ho případně si mohl někdo osvojit.

      Dítě se vždy narodí svým rodičům, ženě a muži - matce a otci dítěte, každé dítě má právo od narození znát své rodiče a na jejich péči, otec a matka dítěte mají ze zákona vůči svému dítěti odpovědnost
      - cituji z Předpis č. 89/2012 Sb.
      Nový Občanský zákoník - Oddíl 3 - Rodiče a dítě
      § 858
      Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah
      rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.
      --------

      Podle LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky, Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona
      č.162/1998 Sb.
      Článek 32
      (1) RODIČOVSTVÍ A RODINA jsou pod ochranou zákona. Zvláštní OCHRANA DĚTÍ a mladistvých JE ZARUČENA.
      (viz psp tečka cz/docs/laws/listina tečka html )

      a podle zákona - cituji:
      Zákon č. 89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník
      ČÁST DRUHÁ
      RODINNÉ PRÁVO
      HLAVA I
      MANŽELSTVÍ
      Díl 1
      Všeobecné ustanovení
      § 655
      Manželství je trvalý svazek muže a ženy vzniklý způsobem, který stanoví tento zákon. Hlavním účelem manželství je ZALOŽENÍ RODINY, řádná výchova DĚTÍ a vzájemná podpora a pomoc.
      (viz zakonyprolidi tečka cz/cs/2012-89#cast2 )

      Úmluva o právech dítěte byla publikována ve Sbírce zákonů jako sdělení Federálního Ministerstva zahraničních věcí pod č. 104/1991 Sb. - z něhož cituji:
      Článek 7
      1. Každé dítě je registrováno ihned po narození a má od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost, a pokud to je možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči.
      (viz vlada tečka cz/cz/pracovni-a-poradni-organy-vlady/rlp/dokumenty/zpravy-plneni-mezin-umluv/umluva-o-pravech-ditete-42656/ )

      Dítě se NIKDY NEMŮŽE NARODIT stejnopohlavnímu páru, takže dítě nikdy nemůže mít 2 matky nebo 2 otce. Po umělém oplodnění se stávají při narození dítěte rodiči žena a muž, kterým bylo schváleno umělé oplodnění.

      Každá žena (bez ohledu na sexuální orientaci), která se rozhodla po porodu dítěte pečovat o ně bez otce dítěte, naprosto nehájí právo svého dítěte od narození znát své rodiče a na jejich péči.

      Kdo má hájit práva dítěte, když to nedělají jeho rodiče? CO JE TO ZA SPOLEČNOST, KTERÁ NEHÁJÍ PRÁVO KAŽDÉHO DÍTĚTE OD NAROZENÍ ZNÁT SVÉ RODIČE A NA JEJICH PÉČI?

      Vymazat
    12. Monika Faire Fionwe • před 3 měsíci

      Podle mě z faktu, že se před osvojením dítě musí někomu narodit vyplývá:
      - dítě se nikdy nemůže narodit stejnopohlavnímu páru, vždy se narodí svým rodičům, matce a otci - ženě a muži
      - matka a otec dítěte mají od narození dítěte rodičovskou odpovědnost, trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud
      - při narození dítěte se rodiči stávají otec a matka dítěte, každé dítě má od narození právo znát své rodiče, tedy otce a matku, a na jejich péči (viz Úmluva o právech dítěte)
      - žádná žena se nemůže stát otcem dítěte, žádný muž se nemůže stát matkou dítěte, rodiči při narození dítěte se stávají jeho otec a matka, takže i po osvojení by dítě mělo mít otce a matku.


      Monika Faire Fionwe • před 3 měsíci

      Napsal jste: "U těch našich dvou lesbiček nebude otec nikdy zapsán v rodném liste a fakticky nikdy rodičovskou odpovědnost z pohledu práva nenabude (stejně jako je tomu v mnoha jiných případech). Z právního pohledu to bude ok. Z pohledu zájmu dítěte také, protože (nakolik to jsme schopní zjistit) to dítě fakticky nebude nepřítomností otce za přítomností dvou matek trpět (viz studie výše)."
      ---

      Podle mě když matka neuvede do rodného listu otce svého dítěte, je to jasná svévole, od narození dítěte matka a otec dítěte mají rodičovskou odpovědnost a trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud (viz zákon z Předpis č. 89/2012 Sb. Nový Občanský zákoník - Oddíl 3 - Rodiče a dítě § 858) a ze strany té matky zásadní porušení práva dítěte od narození znát své rodiče (tedy matku a otce) a na jejich péči (viz Úmluva o právech dítěte) a svévolné porušení článku 32 Listiny základních práv a svobod: jako součásti ústavního pořádku České republiky, Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb. Článek 32
      (1) Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona. Zvláštní ochrana dětí a mladistvých je zaručena.
      -------------------------------------------------------------------

      Ústavní zákon, tedy i Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb. Článek 32, by měl být podle mě závazný pro všechny občany, takže když rodiče porušují právo dítěte od narození znát své rodiče a na jejich péči, tak by státní zástupce měl zakročit, CÍLEM snah ve společnosti by mělo být, aby DĚTI vyrůstaly V ÚPLNÝCH RODINÁCH, protože každé DÍTĚ
      MÁ PRÁVO od narození ZNÁT SVÉ RODIČE A NA JEJICH PÉČI (viz Úmluva o právech dítěte) a rodiče mají od narození dítěte rodičovskou odpovědnost, tedy ze zákona povinnost od narození dítěte o ně pečovat, a trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může měnit jen soud.


      Podle mě když žena neuvede do rodného listu otce dítěte, to lze považovat za únos dítěte, navíc jedná se o svévolné zrušení rodičovské odpovědnosti otce dítěte, kterou má jako rodič od narození dítěte, přitom trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.

      P.s.: Zdůrazňuji, že z Předpis č. 89/2012 Sb.
      Nový Občanský zákoník - Oddíl 3 - Rodiče a dítě
      § 858
      Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů

      Vymazat
    13. 9.6.2019 jsem poslala mail tiskovému mluvčímu Nejvyššího státního zastupitelství:
      Vážený pane Mgr. Malý,
      prosím Vás, přepošlete tento mail panu nejvyššímu státnímu zástupci. Děkuji.
      S pozdravem
      napsala jsem své jméno
      --------------------------------------------------------------------
      Vážený pane nejvyšší státní zástupce,
      nevím, kam se mám obrátit, proto Vás prosím, abyste postoupil nebo nějak řešil mnou zmíněný případ. Děkuji.
      Na Aktuálně se účastním diskusí jako nick Monika a včera jsem tam napsala pod blogem paní Valdrové "Politická korektnost jako staro-novodobý strašák?":
      Monika Monika • před 19 hodinami
      Přidávám můj příspěvek v diskusi pod blogem pana Kubra "K čemu jsou na světě genderistky?":
      Monika Gor Wynt • před 5 hodinami

      Podle mě je trestuhodné rozhodnutí soudce v případu - cituji z idnes z článku "První český pár gayů uspěl u Nejvyššího soudu, oba je uznal za rodiče" z 19. května 2018:
      Karolína je tak vůbec prvním dítětem českého páru, které bude mít v rodném listě uvedeny dva rodiče stejného pohlaví.
      ---------------------------------------------
      protože přestože podle LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky, Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb.:
      Článek 32
      (1) Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona. Zvláštní OCHRANA DĚTÍ a mladistvých JE ZARUČENA.
      ---
      soud tímto rozhodnutím nehájil právo každého dítěte od narození znát své rodiče a na jejich péči, oba muži v žádném případě nemohli být rodiči dítěte, soud měl dát příkaz k oznámení jména a údajů o matce dítěte a k testu DNA pro určení otcovství.

      Rodný list je matriční doklad, potvrzující narození člověka a základní údaje o něm. Obsahuje zpravidla jméno a příjmení dítěte, datum a místo jeho narození, popřípadě také osobní identifikační údaj (v ČR rodné číslo), a údaje o rodičích.

      Úmluva o právech dítěte byla publikována ve Sbírce zákonů jako sdělení Federálního Ministerstva zahraničních věcí pod č. 104/1991 Sb. - z něhož cituji:
      Článek 7
      1. Každé dítě je registrováno ihned po narození a má od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost, a pokud to je možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči.
      (viz vlada tečka cz/cz/pracovni-a-poradni-organy-vlady/rlp/dokumenty/zpravy-plneni-mezin-umluv/umluva-o-pravech-ditete-42656/ )
      http://blog.aktualne.cz/blogy/jana-valdrova.php?itemid=34165

      V článku "První český pár gayů uspěl u Nejvyššího soudu, oba je uznal za rodiče" z 19. května 2018 je uvedeno:
      „Rozhodnutí Nejvyššího soudu je důležité symbolicky v tom, že se jedná o první český stejnopohlavní pár, který byl uznán právoplatnými rodiči, ale hlavně tím potvrdil, že se bude držet judikatury Ústavního soudu a své předchozí judikatury z loňského roku a bude obdobně rozhodovat i do budoucna,“ říká advokát Petr Kalla, který se této problematice věnuje.
      Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/homosexualni-par-nejvyssi-soud-dva-otcove.A180507_133859_domaci_nub

      Už dlouhou dobu se v diskusích na Aktuálně ptám: CO JE TO ZA SPOLEČNOST, KTERÁ NEHÁJÍ PRÁVO KAŽDÉHO DÍTĚTE OD NAROZENÍ ZNÁT SVÉ RODIČE A NA JEJICH PÉČI? Kdo má hájit práva dítěte, když to nedělají rodiče?

      S pozdravem
      a napsala jsem mé jméno, datum narození a trvalé bydliště.

      Vymazat
    14. Ptám se i Vás: CO JE TO ZA SPOLEČNOST, KTERÁ NEHÁJÍ PRÁVO KAŽDÉHO DÍTĚTE OD NAROZENÍ ZNÁT SVÉ RODIČE A NA JEJICH PÉČI? Kdo má hájit práva dítěte, když to nedělají rodiče?


      Podle mě by se měly především řešit problémy dětí a výchovné problémy - spousta dětí vyrůstá v neúplných rodinách, přibývá dětí s psychickými problémy - na to poukazuje např. na Aktuálně blog psychoterapeutky Kroupové "Děti se nám řežou a mají deprese", přibývá násilí mezi dětmi, šikana, kyberšikana, závislost na mobilech, na počítačích, na návykových látkách, problémy dětí z vyloučených lokalit... Podle mě je pro dítě jednoznačně přínosná výchova oběma rodiči, tedy otcem a matkou.

      Ale momentálně se řeší "problém" homosexuálů, že můžou uzavírat jen registrované partnerství a nemůžou uzavírat manželství. Přitom cílem snah ve společnosti by mělo být, aby děti vyrůstaly v úplných rodinách, protože každé DÍTĚ má od narození PRÁVO ZNÁT SVÉ RODIČE A NA JEJICH PÉČI (viz Úmluva o právech dítěte) a rodiče, tedy MATKA a OTEC mají RODIČOVSKOU ODPOVĚDNOST ze zákona od narození dítěte, tedy právo a povinnost o dítě pečovat, trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může měnit jen soud.

      S pozdravem

      uvedla jsem mé jméno a údaje o mně a dodala jsem:
      a rozhodně nechci, aby moje vnoučata vyrůstala a žila ve společnosti, kde "vládne" gender (i díky Istanbulské úmluvě) a politická korektnost.

      Vymazat
  28. Pro příjemnější odpoledne

    Ella Fitzgerald and Louis Armstrong - Ella and Louis (1956)
    https://www.youtube.com/watch?v=VqOaQgD_2KA

    OdpovědětVymazat
  29. Máte už trička All Blacks, Springboks nebo Wallabies? Za měsíc to začne.

    OdpovědětVymazat
  30. Nevím, jestli toto fórum je správné místo pro zásadní diskuzi o vážné věci.

    OdpovědětVymazat
  31. Tužka napíše,...diskuze o vážných věcech vedu buď sama se sebou,...pokud potřebuji v důležité a zásadní zaležitosti jednoznačné rozhodnutí,...další diskuzi vedu jen s konkrétními jedinci, s takovými, s kterými mám už rámcové zkušenosti, a to opět z očí do očí,....virtuální diskuze je z mého úhlu pohledu problém,...protože nevidím neverbální reakce,...a neverbální reakce mnohdy napoví víc, než slova,....mám dost zkušeností,....takže tak.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  32. Tužka napíše,...mám dnes samé přízemní myšlenky i nápady,...pracovala jsem v minulých dnech opravdu při zemi,...pak jsem doplnila energii bramboráky pečenými na sádle venku na ohni na plátech,...a dorazila jsem se kusem pečené studené flákoty/, vepřová krkovice-má favoritka/,...k večeři jsem si dala už jen rajčata,....a to jsem psala proto, že mám zvědavou otázku,....co vařila Vaše paní sousedka,...přecijenom,...je tu určitá značná vzdálenost/km/, a když dva dělají totéž, nikdy to není totéž,....třeba se inspiruji,...nevím, co zítra uvařit,....flákotu jsem dojedla.

    Dík,...dodejte mi inspiraci,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělala trachtaci v hospodě, pro sousedy. Včera to tam měla pro rodinu a příští týden to bude mít pro spolufarníky. Byla stejk z kuřete pěti vůní, mačkané brambory, kuřecí nudlová polévka.
      Čtvrtka za ní ještě v pátek zašla, aby jsme nekoupili špatný dárek. Řekla, že chce peníze. Tak jsme koupili kytici a dali ji v obálce 2t. Jestli to tak udělali všichni, přišla si na pěkný peníz. Je mi to jedno, ale navenek jsou to zbožní lidé, zpívali ve sboru, evangelíci. Dodávku ale nemají.

      Vymazat
  33. Gaia bude za chvíli vstávat. Mě rozhodil vidlák svým textem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidlak je dost depresivní,to mit doma musí byt hrůza,obdivuji,že když se tak boji co bude,že do tohoto světa si pořídit ještě 4 děti a mistoaby se jim věnoval,tak blije na net.

      Vymazat
    2. Nebyl to Vidlák, byl to Sheldon.

      Vymazat
  34. Odpovědi
    1. Ale pěkně leje, zatím 19mm.

      Vymazat
    2. Tady ne,tady lilo včera

      Vymazat
    3. I u nás lilo včera, dnes už i vylezlo sluníčko. Spala jsem jak mimino, za to včera jen asi 3,5 hodiny. Byla jsem rozsekaná po tom pohřbu, zase mě vše dostihlo, lišák a vůbec...

      Vymazat
    4. Gaio, je to až komické, každý den skučíte, ale prášek si nevezmete, protože byste si poškodila zdraví a je to návykové.
      Tak holt musíte trpět, to je daleko víc zdravé budit se každý den ve tři a mít deprese.

      Vymazat
  35. Léto skončilo jako před dvěma lety, 31. 8. jsem se koupala na Vranově a 1.9. přišel podzim. Uvarila jsem si po Hanku k obědu a zase do práce. Včera se jel takový závod Kolo pro život, nebo tak nějak. Skončil totálně znerugulovanym terénem a asi pěti sty zablácenými účastníky, kteří se pak myli na myčkách

    OdpovědětVymazat
  36. Pohanka, ale vyprávějte technice...

    OdpovědětVymazat
  37. Pro zahnání trudných myšlenek jsem aktivovala kamarádku. Včera jsme vyrazily do kina (Tenkrát v Hollywoodu, vlastně jsem snad ještě neviděla B. Pitta ve filmu, tak konečně, a líbil se mi), dnes jdeme do divadla.

    OdpovědětVymazat
  38. Další aparát ... kulečníková herna v patře RD, v ní kuchyňská linka a posezení u ní pro 6 lidí ... pokoje, ložnice ... dole obývák se skleněným krbem, bazén, všechno ve skle. Kdo to bude uklízet? Asi četa. Bakalář, na horách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co je vám do toho ? Práskat na cizí lidí kteří vás platí.

      Vymazat
    2. Je mi do toho hodně, dělám tam teplo domova, musím se vcítit, jako bych to užíval. Vidíte tam jmého a místo? Vaše úvaha je silně debilní.

      Vymazat
    3. Anonym musí ukáknout, má takové nucení...

      Vymazat
    4. Vy se vciťujte jak chcete.Profesionál o svých zákaznících drží hubu.

      Vymazat
    5. Pane Kopíčku, neberte to jako zákazníka, berte to jako prostor zákazníka. Zákazník je mi jedno, nemáte tady ani místo, ani lokalitu, ani jméno, ani povolání, jen titul a polohu v krajině. Ani to, jak ke štěstí přišel.

      Vymazat
  39. Tak já ještě odpoledne a večer jsem volná!!!!
    Ty čtyři dny byly moc. ještě by to bývalo šlo, kdybychom tu byli sami, ale druhý den večer přijel syn s rodinou a začalo to.
    Oni stojí nad kluky jako drábi a pořád hlídají, zda ten dceřin dvouletý - třebas Tonda - nestrčí nebo nebouchne toho staršího tříletého - třebas Káju.
    Snacha kór, vždy se vztyčí jako bohyně pomsty a kříčí: Tondo, nebij ho! Tondo,nemlať ho...
    Přitom kluci se jen strkají o hračky - to je moje- ne, to je moje atd. Vždyť jsou malí.
    Já jim řekla, že si to musí vyjasnit spolu, ale se zlou jsem se potázala.
    Včera jsem byla s kluky na kole, pak jsem všem uvařila oběd, oni byli venku a zase: Tondo, nebij ho, omluv se! Tondo, neber mu to!
    Přitom on starší je takový podšívka, strčí ho třebas první, nenápadně, a pak srdceryvně brečí, když mu to mladší oplatí. Prostě děti, no.
    Tak jsem odpoledne vzala i v dešti mladšího ven, na různá hřiš´tata, a když jsme se na večeři vrátili, řekla jsem jim své. Dost jsme se pohádali, snacha na mě ječela, ale já držela svou - mám oba vnuky ráda (a to je pravda), ale nemohou jim pořád u všeho soudcovat a z každého štulce nebo šťouchutí dělat bití, mlácení atd.
    Nakonec se vzduch vyčistil, bylo dobře, že jsem o tom promluvila a vyjasnili jsme si pozice.
    Večer jsem upekla štrůdl. Dnes zase s kluky na kolo, oběd, teď můj svěřenec spinká a já už se moc těším na příjezd jeho maminky - předání - a hurá do Prahy! :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Tužka napíše pro pana Ládíka,...díky,...kuře je hned hotové,....občas si koupím prsíčka, anglickou slaninu, na to trochu pepře,...na pánev kousky, za dvacet minut je jídlo jedna báseň,...a mačkané brambory,...u nás říkáme šťouchané, rozdrtím, zaleju trochou přepuštěného dobrého másla,...a když mám vlastní brambory, dobré, červené rohlíčky,....tak je to královské jídlo jen tak samotné,...co zbude, tak na sádle opéct,...a je další lahůdka.

    Jo, ten náš Anonym by měl zajít za Britskou královnou, že jako je dokonalost sama, a že chce dělat službu v paláci,...ve smlouvě bude mít, že nesmí psát a mluvit na sociálních sítích, nesmí se stýkat s novináři, reportéty,...atakdále,...a pokud tu prestižní službu za málo financí dostane,....nebude moci lézt ani do Nory,...a držet hubu a krok je třeba do konce života,....no občas to někdo z bývalých slouhů nevydržel,...jen si vemte,...jak dodneška drbou o chudáku Dianě,...alespoň, že sní svůj věčný sen na jezerním ostrůvku v chráněné zahradě, alespoň tam má přírodní klid a zpěv slavíků a dalších ptáků, které jí tam vypouští jeden věčný urozený ctitel, co má permanentku k návštěvám hrobky.

    Mám taky i u chalupy dost ptáků,...letos i datlíka tříprstého,....totiž, ptákům roztloukám lískové oříšky na velkých plochých kamenech u lesa, a ptáci všeho druhu to přilétavají zobat,....sednu, nebo stojím opodál a dlouhé minuty sleduji,...to jsou mé seriály,...jedny z nejoblíbenějších.

    Oříšky už vypadávají,...seriály jdou jeden za druhým,....až do zimy,...pak bude jiné přikrmování,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  41. Včerejší Olomouc – tentokrát jsem prostory, ve kterých jsem mimo obřadní síň (brali jsem se tam)byla poprvé, poznávala sama, u map a průvodců v knihovně jsem tak ušetřila spoustu času, ale získala tip na vánoční dárek pro mého jedince – má vyjít kniha Na Jeseníky!. Možná v ní bude i o tom, jak méně zdatným turistům půjčovali osly.
    Fotečky bez slunce, blesku a s malým rozlišením věru nic moc:
    https://www.zonerama.com/Bj10/Album/5588263?secret=F1Dri7SCrCGlSEiXX0J1rGwQ4
    Dnešní Dvorky v okresním městečku jsme vynechali, neb se zdálo, že pršet nepřestane. Sice se stalo, ale pozdě - tak jdu se psy ven.
    Tady asi vše v zaběhlých kolejích, počtu si později.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela náhoda ... vrátil jsem se právě z nemocnice, leží tam na JIPce kamarád, kterému jsem v té obřadní síni fotil svatbu zezadu. Leží tam jseště druhý člověk v našich letech a našli jsme společné známé (ne jedny) a zábava se zvrhla v takovou srandu, že jsme se všichni na JIPce řehtali a sestra mě se čtvrtkou vyhodila.

      Vymazat
    2. Po náhradě kyčle, ten druhý měl nové koleno.

      Vymazat
    3. Taky jsem byla kdysi na svatbě v Olomouci na radnici,bylo to v roce 1979
      vůbec, teď už se lidi nějak neberou nebo mě nikdo nezve byla jsem na svatbě kamarádce před 2 lety,bylo jí 61 a vdávala se potřetí to už jsem nějak neměla motivaci a ani jsem nechápala, proč to dělá

      Vymazat
    4. Na svatbě se lidé chtějí bavit a ne poslouchat, že to špatně dopadne... i když je to třebas pravda. :-)

      Vymazat
    5. Emoce neskryjete

      Vymazat
    6. Já jsem vlastně ráda, že mě nikdo nezve svatba mi přijde jako ztracený den

      Vymazat
    7. No tak jsou spokojeni všichni - vy i svatebčané. :-)

      Vymazat
  42. Jiří Ovčáček ‏ @PREZIDENTmluvci Sledovat Sledovat uživatele @PREZIDENTmluvci Víc Požehnané odpoledne nedělní, kdy si připomínáme svátek Narození Panny Marie, přátelé!08 září, 2019 19:27

    KOMENTÁŘ: Sejde se fašista, stalinista, teroristka a mluvčí hradu…a nazvou starostu nacistou
    Jan Cemper
    AUTOR: JAN CEMPERPUBLIKOVÁNO: 8.9.2019

    OdpovědětVymazat
  43. Tak jsem si prevlekla zimní deku

    OdpovědětVymazat
  44. Spálil jsem v Morsu skořápky ořechů. Paráda.

    OdpovědětVymazat
  45. Tak uléhám a v kolik se vzbudím dam zas vědět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně si neberte prášek, mohla byste si na to zvyknout a pár let se dobře vyspat. Pak by nebylo na co si stěžovat...

      Vymazat
  46. Nechme Gaie její folklór - o čempak taky pořád psát, žejo? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, nedávno jste mě potěšila výkladem o stupnicích atd. Já se kolem hudby motám celý život, ale jsem laik, tak jsem se ráda poučila!

      Vymazat
    2. Až na to, že jsem Ládikův dotaz uchopila příliš obšírně. :-) Tak aspoň někomu to bylo užitečné.

      Vymazat
    3. Jsem za tu obšírnost rád, díky.

      Vymazat
  47. Ještě jsem se nezmínila, že v pátek, když jsme tam byli s "Tondou" sami, najednou koukám, na zahradě je alespoň sto ptáků! švitoří, sedí na trávě, ve větvích, ty se úplně hýbaly pod neustálým rejem. Skočila jsem pro foťák a vzala to přes sklo okna. Jak jsem vyšla ven, uletěli. šli jsme s vnukem za nimi, byla to nádhera, vždy najednou vzlétlo hejno, až bylo tmavo na obloze, pak se rozdělili, díl posedal tu a díl jinde, švitoření a volaní - příroda dovede ohromit! Kam asi poletí?
    https://ibb.co/F7Lq7Hf
    Myslím si, že to jsou drozdi, ale nevím, foto nemá hloubku a já sama jsem se k nim nikdy nepřiblížila tak, abych si je mohla prohlédnout.

    Psala jsem tu už, že poslouchám audioknihy, hlavně v autě a u záhonu, nebo v zimě, když jsem sama doma. Každý na to není a já nikomu poslech nevnucuji.
    ALe tentokrát mám poslech knihy, která vyšla v roce 77, a přesto je nadčasová, popisuje budoucnost lidstva dost černě, ale přitom je chytrá a zábavná. A dobře přeložená.
    Stanislaw Lem: Futurologický kongres. 1977. Svoboda. Přeložila Helena Stachová
    Do knihy se musíte zaposlouchat, třebas při delší cestě autem nebo při nějaké delší mechanické činnosti (nebo při noční :-)).
    ALe stojí to za to.
    Našla jsem to audio, v PDF i Rtf.
    https://www.uschovna.cz/zasilka/QF8RUESK7GBVWJND-VCW/
    Doporučuji Ládikovi i Jáchymovi, pokud to ještě neznají a dají tomu čas.


    OdpovědětVymazat
  48. Nevím, jestli to tu už nebylo, když tak zapomeňte... :-)
    Vtip na dobrou noc:

    „Absolvent přírodovědy se ptá: „Proč to funguje?“
    Absolvent techniky: „Jak to funguje?“
    Absolvent ekonomky: „Kolik to stojí?“
    Absolvent humanitních předmětů: „Chcete k tomu hranolky?“
    :-)

    OdpovědětVymazat
  49. 23:59 jen holku a půl, to je fakt málo, nashle příště

    OdpovědětVymazat
  50. Venku bouřka, déšť, tma jak o pěti, ach jo. Gaio, chce to meduňkový čaj, mám teď meduňku všude kolem, stačí utrhnout hrst a spařit, budete spát jako pan Ladik!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meduňku mam a vaříme a dokonce se v tom i koupu a nic

      Vymazat
  51. U nás vodní bouřka, okna zacákaná až nahoru, ani nezapínám komp. Wifi zatím jede.

    OdpovědětVymazat
  52. Mazda šoupne do aut elektromotor, poháněný Wankelem na cokoliv. A posune tím přiblblou Teslu na smetiště dějin...

    OdpovědětVymazat
  53. Tady v noci takybourka a liják,hrom mě probudil,ale hned jsem usnula,to když se probudím sama od sebe,to je horší. Venku lezavo,vytahují ponožky,to zas stoupne spotřeba praní prádla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si oblékla světlé kalhoty a žluté tričko, pak jsem kousla do rajčete a můžu taky prát. No, kdyby nás nic horšího nepotkalo... :)

      Vymazat
  54. Ponožky se neperou, donosí se a vyhodí.

    OdpovědětVymazat
  55. Ládik!!!
    Vůbec sem nepíšu, jenom občas nakouknu. Nepsal jsem ani tu připomínku k indiskreci, kterou mně připisujete, ostatně přes víkend jsem ani neměl možnost.
    Je vidět, že vaše tlachání o zákaznících vadí více lidem.
    Josef Kopíček

    OdpovědětVymazat
  56. Konec breku o vodu - včera 15mm, dnes zatím 22mm, minulý týden celkem 50mm (!!) - to stačí do zimy, kdy už není nouze. Teď jenom zdít, zdít a zdít, občas přibližovat a řezat dřevo a zajít na hřiby.

    OdpovědětVymazat
  57. Slovutní přírodovědci, nevíte, jak vypadá chemický pokus "faraónův had"?

    Ke konci srpna na příměstském táboře v Rokycanech na Plzeňsku došlo k nehodě při chemickém pokusu. Lékaři ošetřili tři děti včetně šestileté Natálky. Ta utrpěla vážné popáleniny, které na 20 procentech těla dosahují třetího stupně. Holčičku čeká dlouhodobá léčba a operace. Příbuzní se proto rozhodli vytvořit sbírku, která by mohla pomoci s náklady.

    V pátek 23. srpna měly instruktorky na příměstském táboře v Rokycanech na Plzeňsku ukazovat dětem chemický pokus, tzv. faraonova hada. Během toho došlo k popálení tří dětí. Dvě ošetřili lékaři na místě, šestiletou Natálku museli transportovat letecky do nemocnice. Holčička byla v umělém spánku.

    "Natálka utrpěla vážné popáleniny na 43 procentech těla, a to stupně II. B a na více jak 20 procentech těla tyto popálenin dosahují života ohrožujícího stupně III," informovali příbuzní holčičky na facebookové stránce "Pomáháme Natálce zpět do života". Dívka má velmi poškozenou kůži a rány jsou náchylné k infekci.
    https://tn.nova.cz/clanek/natalka-utrpela-na-tabore-vazne-popaleniny-rodina-prosi-o-pomoc.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.enviroexperiment.cz/chemie-2-stupen-zs/faraonuv-had

      Vymazat
    2. Tady je to i na videu. Jen není nikde zmíněno, že to může být nebezpečné. Asi platí - ano, může, skoro vše se může vymknout z rukou, při troše smůly nebo nepozornosti.

      https://www.youtube.com/watch?v=NUgd58UEyj4

      Vymazat
    3. Jak se něco pálí tak to může byt vzdy nebezpečné,jen nechápu,proc takové pokusy ukazují šestiletým dětem,co nemaj o chemii ani ponetí a nejsou proskoleny o bezpecnosti určitě se mackali někde kolem té misky a 20%, to jsou 4 dlaně to na takovém málem telicku je docela dost

      Vymazat
    4. Zábava.... ať to stojí, co to stojí.... Děti se musí bavit. A hloupé instruktorky, zřejmě, třeba se to naučily z videa. A bůhví čeho to byly instruktorky.

      Vymazat
  58. Zas noc na krku,co zas bude.

    OdpovědětVymazat
  59. Víte, Ládiku, já tu někdy špičkuji o vašem měření množství vody a Praze atd.
    Ale teď vám napíšu něco vážně, nic mi do vašeho života sice není, ale přišla jsem o manžela a vím, co to znamená.
    Zdá se mi totiž, že se sebou dost hazardujete. Tahání vody, běhy potmě s čelovkou pěšinami, kreslení a výpočty - práce od nevidím do nevidím?
    Měl byste být na sebe víc opatrný, protože uvažte, kolik ženských závisí na tom, že máte zdravé ruce a můžete pracovat, vydělávat svou odborností a znalostmi. Běhání ve tmě, tahání kýblů - stačí zlomená ruka a budete vyřazený z činnosti na měsíce.
    A to ostatní taky - Morso, fajn, ale kdopak by asi naštípal dříví a natahal to kolem baráku a do baráku na vaší samotě, kdybyste se zchromil, může se stát ledacos, a to nemyslím na nejhorší.
    Sekání trávy, péče o stromy, auta - to vše také zajiš´tujete
    Já žiju ve městě, chatu mám taky v civilizaci, zavedenou vodu, plyn, a stejně zápasím kolikrát s maličkostmi, natož se zásadními věcmi - rozbité čerpadlo, vadný komín, vlhký sklep, závady na autě... Kdyby tu byl muž, tak by to zařídil, udělal nebo to nějak zajistil.
    Nepíšu o vztahových věcech, jen o zdraví a chodu rodiny, kde žena se stará o rodinný "krb" a muž zajištuje jiné věci.
    Prostě trochu se nad tím zamyslete a víc se opatrujte, ať sám sobě i svým ženským dlouho vydržíte! :-)
    Omlouvám se, že jsem hodně osobní, už s tím končím, to mě nějak pobídla ta voda (syn se včera pokoušel vylepšit vodovodní něco, co vybudovali můj otec s mým manželem a co fungovalo čtyřicet let - rozbil to, a ty šikovné ruce, co to dělaly, už tu nejsou...).

    OdpovědětVymazat
  60. Jsem zatím stále jen na mobilu, notebook je k.o a já dnes skoro taky:)
    Zdravím pana Kopíčka a Alenu, jen bych byla ráda, kdyby se vůči němu přestala vyhrazovat, je to host... Jinak je vše ok a vnučka je prostě nádherná, dnes jsem jí zpívala ukolíbavku, měla takový oduševnělý výraz :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji.
      Alena je holt Alena. :)

      Josef Kopíček

      Vymazat
    2. Víte, Liško, už tady bylo kolem pana K. tolik komedií, scén, práskání dveřmi, že už sem Nikdy... tak snad mám právo se nad tím ušklíbnout.
      Ale mě, prosím, neviňte z nějaké zášti nebo, že se vůči panu K. "vyhrazuji". Já nejsem pan Domácí a nikomu nemám právo říkat, aby tu byl či nebyl, a taky to NEDĚLÁM.
      Jen se usmívám tomu, jak někdo, kdo sem vůbec nechodí, vyskočí hned, když se zde zmíní jeho jméno.
      Jako host? Co tím myslíte, liško?


      Vymazat

    3. Alena09 září, 2019 20:19
      Stále na stráži!:-)


      :)))

      Josef Kopíček

      Vymazat
    4. A obecně zde všem sděluji, že kvůli svému jménu jsem nucen a budu i v budoucnu monitorovat Noru.

      Josef Kopíček

      Vymazat
  61. Tam, kde se nebeské výšiny stýkají s tvrdou zemí. Rozhovor s Jarkem Nohavicou
    Kdo má náladu - trochu o brblajících Češích a Moravácích, o 89. i o vyznamenáních a soše (pro Jarka :-) )

    https://www.youtube.com/watch?v=yE2iurX_FrM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marie, já to viděla. Jarek je Jarek a my si budeme jeho písničky zpívat, učit je naše děti a na tom nic nezmění ani Hutka, ani Klus.
      Moje oblíbená je Kometa, slyšela jsem ji prvně na Portě v Plzni, tahle nahrávka s Čechomorem má skoro 7 milionů shlédnutí,
      https://www.youtube.com/watch?v=eIct9dw65cY
      A tato je nová, smutná - Řady
      https://www.youtube.com/watch?v=3LXFRoQH6KY

      Vymazat
    2. Jo jo, "stále titíž: proroci víry", je to smutné.
      Pro mě je moc dobrá zpráva, že ještě nebyl ročník dětí, které by jeho písničky neměly mezi nejoblíbenějšími. A tak každý týden zní už od těch nejnižších tříd - Vlaštovko, leť a Kometa. A později pak mnohé jiné.

      https://www.youtube.com/watch?v=OqzTtUQuvuI

      Vymazat
    3. Pod Nohavicou je výživná diskuse.

      Vymazat
  62. Starosta Prahy 6 pokračuje v protiruské a protinárodní agitaci, Ondřej Kolář jako nevoják kritizuje už dokonce i boje československých sborů na Dukle, děti ve školách by se prý měly učit pravdu, že Rudá armáda třeba v Praze už neměla co osvobozovat, protože v ní zůstávaly jen dvě německé divize SS v době, kdy sovětské tanky vjely do ulic hlavního města! Přesně takhle bude mluvit i nový premiér po volbách v roce 2021, pokud padne Andrej Babiš, Piráti již hledají své ministry!
    http://jdem.cz/aaaa8
    …“Nestačí vyhrát volby, abyste mohli něco změnit. Nestačí ani volby vyhrát s velkým náskokem, protože na základě druhého zákona mocenského tenzoru podléhá vítězná strana v rámci mocenského tenzoru systému soudělitelnosti. Tahový vektor vítězné strany nedokáže ovlivnit výslednici orientace celého systému vektorů politických sil ve společnosti, tedy mocenský tenzor. Jediné, co vítězství dokáže ovlivnit, je lehká změna kurzu mocenského tenzoru lehounce vlevo, nebo lehounce vpravo, ovšem orientace mocenského tenzoru se nemění. Proto si každý z vás už asi všiml, že bez ohledu na to, kdo vyhraje volby v ČR, jestli levice (ČSSD), nebo pravice (ODS), nebo globalistické středo-levo-pravé hnutí (ANO), tak mocenský tenzor řízení ČR se nezmění, pouze s lehkou korekcí kurzu trochu vlevo, nebo trochu vpravo, ale orientace tenzoru je zachována.
    To znamená, že ať vyhraje volby jakákoli strana, výsledné směřování české politiky bude pro-bruselské, pro-americké a pro-integrační a pro-evropské. Jediné, co volič může ovlivnit, je lehká kosmetická korekce těchto kurzů, typickým příkladem jsou kvóty na uprchlíky, které tedy země Střední Evropy odmítly, ale místo toho tyto země potichu nasunují migranty pomocí pobytových víz všech typů a dopravují si je k sobě pomocí letadel.

    Než začneme křičet, že by měl někdo odejít, musíme vědět, kdo přijde místo něho! Pokud to nevíme, dočkáme se Majdanu a Barevných revolucí z ulice.
    Piráti se chystají nahradit Andreje Babiše u moci po volbách v roce 2021 ve spolupráci s Demoblokem, Miroslavem Kalouskem a protiruskými kádry z okolí Aspenu. Je úplně jedno v této chvíli, jestli to bude vláda na ose Piráti + ODS + TOP 09, nebo nějaká jiná konstelace, protože pokud strany Demobloku spolu s Piráty půjdou do voleb s nějakým společným plánem, a pokud ČSSD i KSČM oslabí, včetně Hnutí ANO, opravdu se může stát, že Hnutí ANO skončí v opozici, protože Babišovi poslanci budou mít odpor proti koalici s Okamurovou SPD. Vláda Hnutí ANO, KSČM a ČSSD už nedá 101 hlasů ve sněmovně, ovšem Demoblok + Piráti + ČSSD tu 101 dohromady dají….

    OdpovědětVymazat
  63. Tak už se zase prevaluji, organismus jako hodinky

    OdpovědětVymazat
  64. Dvoje sousedi okolo svítí,ono ta nespavost bude asi epidemie

    OdpovědětVymazat
  65. Odpovědi
    1. Šťastný to muž
      Já od desítido necelých tří, tak 5 hodin jsem pak ospalá cely den sednout na delší dobu za volant to by nešlo

      Vymazat
    2. To je o vůli, chtít nebo muset přemoci biorytmy. Mi nedělá problém po celodenní práci sednout večer do auta a jet v kuse 14 hodin třeba do švajcu. Ale musím vědět, že na konci je postel a čas k dohnání spánkového deficitu.

      Vymazat
  66. Od večera voní bábovka
    u dveří opřená aktovka
    šero se proměňuje v den
    už to nic nechce, jen
    vystrčit nohu z postele
    začít se tvářit vesele
    uvařit vodu v konvici
    vyrazit v dobré kondici
    do víru všedního života
    jako ostatní pěchota.

    OdpovědětVymazat
  67. Zjistil jsem, že existuje celebrita Nikol Kydmen. To je někdo z Kydů?

    OdpovědětVymazat
  68. Už zas je rok v dupě
    čučím z okna tupě
    na obloze nízké mraky
    vítr žene k jihu ptáky;
    rosy plná tráva
    v dálce mrzne kráva
    k zemi čučí
    smutně bučí.

    OdpovědětVymazat
  69. Tady je zase nostalgie.... po spánku. Vzpomínám si, že jsem spala úplně bez problémů, usínala před 11. - dokud nezavedli letní čas. Pak se mi celý biorežim rozhodil a už nikdy nedal tak dobře dohromady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není nostalgie. Ten 1. řádek řekla čtvrtka a ten zbytek jsem volně navázal, hledě z okna.

      Vymazat
    2. Věda o bedlivém monitoringu pana Kopíčka, dal jsem si majzla na správný tvar přechodníku.

      Vymazat
    3. Ládiku, zkrátka a dobře, schroupnete inspiraci odkudkoli, a už to jede... :-) Hyperaktivní vědomí i tělo, máte. Ale hleďte relaxovat, v tom se přidávám k názoru výše. Energie se časem vyčerpá, s tím nic nenaděláte.

      Vymazat
    4. Zrovna mám rutinní práci, tak ji kompenzuji nějakými blbostmi. O hyperaktivitě bych pomlčel, posledních cca 8-9 dnů mám průměr 300 kroků - nedal jsem se do cajku po těch vedrech nebo po dietetickém excesu (tučný losos, houby, tatarák, cukry), klidový tep mi vyletěl ze 60 na 80 a vitalita byla pryč. Teprve dnes přicházím k sobě.

      Vymazat
  70. Většinou začínáme hodinu povídáním, kdo kde s čím měl za minulý týden nějaký pěkný kulturní zážitek. Občas padnou na přetřes i zážitky jiné. Naposledy se mě ptali, proč je u nás tolik sebevrahů - prý umírá vlastní rukou 5 lidí denně, za minulý rok hlásili snížení na 4.
    No, na nějaké rozbory není hudebka to pravé místo, tak musím stručně a jasně. Není to úplně snadné, diskutovat s nimi třeba o smyslu života. radši pak jdeme zpívat, ono to v písničkách všechno je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem se ráno poptal premiantky N, co jí říkají nejstarší mýty kmene Čechů. Nic. Tak jsem začal ... Praotec Čech, Libuše, Přemysl ... e ejhle, zábkesk: "Bivoj!" Tak mi povídej o Bivojovi. A nic.... bída, bída, bída... "A 1212! Zlatá bula sicilská!" A co doba husitská, aspoň 1 datum... "1415, Hus na sněmu v Kostnici... celkem se chytla "jeho popel vysypali do řeky". ... do které? "Rýn".
      No aspoň tak, mohlo být hůř.

      Vymazat
    2. Máme tu nejbližší husitskou bitvu (tedy aspoň nejznámější) tu u Domažlic 14. srpna 1431, kde husiti zahnali křižácká vojska na úprk a vypráví se, že sám kardinál Cesarini prchal na koni tak rychle, že ztratil svůj kardinálský klobouk. Ten je zpodobněn kamenný u Kouta na Šumavě, známé místo, jezdí tam děti na školu v přírodě (teď už asi taky ne, všemu odzvonilo). Tak tuto historickou událost znala většina dětí ještě před cca 30 lety spolehlivě. Před 10 už jen výjimky, a dnes o ní neví nikdo. Tak jim to vyprávím já, a zpíváme Ktož jsú boží.... atd., tak je to se vším. Ale za to dobře znají jůtůbery a aplikace.

      Vymazat