18 prosince, 2020

KRTINEC č.500

201 komentářů:

  1. G´ Ládikovi!!! – soutěživý duch se mu šťastně vrátil (pokud ho vůbec kdy opustil), tak ať je stejně i u všeho ostatního.
    Poněkud mě překvapil výběr střední u Vaší mladší, Ládiku!!!. Ale třeba je ráda, když se jí velí, neb tomu se v pěkném milém Holešově i co začátečnice na jakémkoliv postavení asi nevyhne. Přijetí se svými jedničkami a fyzickým fondem má téměř jisté. Jak to bude za 4 roky s uplatněním v oboru není jisté nikde – když tam absolvovala nikoliv tolik „nadupaná“ vnučka sestry, byla policajtská místa dostupná pouze v Praze, časem ale zaměstnání mimo tuto sféru našla, vyvdala se a užívá si právě druhé mateřské.

    Peče se u nás méně než loni. Po dlouhé době si ale dcerenka smyslela retro „dětský“ vaječňák, když slepice právě nesou, tak nám hnedle nadbylo 8 bílků, 3 šly do kokosek (bez vaření) a 3 na makronky. Před prackami letos dostaly přednost kakaové věnečky. Přidám ještě jeden rychlo-recept, pokud ho někdo nezná:
    Ořechy: 25 dkg ořechů (nebo kokosu), 25 dkg ml. cukru, 12,5 dkg másla do formiček, pomalu péci (asi na 150, skočí, čas změřený nemám, děláme z vlašáků a kokosu napůl).
    A jednu další sezonní:
    Vlasta Horváth a Linda Horváthová - Chvíle vánoční
    https://www.youtube.com/watch?v=r7Hk5IqAKMU

    Pozdrav a klidnou veselou mysl při těšení se na Ježíška všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já přidám zase Václava Neckáře k té pětistovce a Vánocím ☺
      https://www.youtube.com/watch?v=MVIDLzosCwI

      Vymazat
  2. Prokrastinuju... úklid, oběd, siesta u TV, první klik na noru500, venku sluníčko,... jen komunikace s účetní nestačí mailem, musím změny do 2021 probrat osobně.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak sekyra 320mld je zákonem (po podpisu MZ). A až potom bude schvalován daňový balíček 100mld, který je mimo rozpočet ... a pro ten je celá opozice. To mi hlava nebere. Babiš se s fijalou musel dohodnout o budoucím rozdělení moci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. “Schválený rozpočet jsem sice připraven podepsat, ale předpokládám, že dojde k novelizaci tohoto zákona v případě schválení daňového balíčku, který do tohoto rozpočtu činí zásek 130 miliard korun,” uvedl v pátek dne 18. prosince 2020 prezident republiky Vlajka České republiky Miloš Zeman.

      Vymazat
  4. A ještě jedna "vánoční" https://www.youtube.com/watch?v=ePC5njBK2lw

    OdpovědětVymazat
  5. Tak pětistá Nora! Díky panu domácímu a gratulace Ládikovi!
    Já byla dnes konečně u kadeřnice, tady v obci, tak jsem jen ostříhaná, ale i tak je to fajn. Včera jsem už koupila rybu, v blízké obci jsou sádky, jela jsem kolem a chtěla jsem se zeptat, jak to bude příští týden. Když jsem viděla, že mají volné kapří hlavy a vnitřnosti, tak jsem to rovnou koupila. Na Štědrý den budu u dcery, tam kapra nechtějí, budeme mít lososa, pak všechny pozvu na chatu, budu podávat kachnu, tak co s velkou rybou? Koupila jsem jen jednu malou, vykostila ji (nahrubo), zmrazila si čtyři porce a vše ostatní jsem zmrazila i s hlavou navíc na polévku.
    Mám recept z kuchyřky M.D. Rettigové - "Rybí polévka s míšeninkou". Dělám ji třicet let, ovšem bez "míšeninky", namísto toho podávám opečené kostičky chleba. Ale letos mám čas a dost materiálu, tak udělám poprvé míšeninku - to jsou knedlíčky do polévky, jenže místo jater je v nich rybí maso. Vařené rybí maso propasíruji přes pasírovačku na zeleninu, tím vyřeším problém s kostmi.
    Kdyby někdo chtěl recept, tak to sem dám, mám ho ale doma, tak až příští týden.
    Dnes už jsem se zase vyhrabala z té chandry, co mě trápila od minulého týdne.
    Kdepak je Marie? Asi se zaobírá vnučkou, pomáhá dceři. Mě trápí, že s vnoučky jsem tak málo, ale je to těžké. V pondělí jsem měla vyzvednout vnuka ze školky a odvést ho na cvičení. Nakonec jsem se dceři vymluvila, byla naštvaná, ale... když pro něj šla do školky, už měl kašel, to se zhoršovalo a druhý den mi volala s prosbou, zda bych jí nevyzvedla dva recepty od dětské lékařky (dnes se i ordinuje po telefonu :-)) + hafo jiných léků, tak jsem jí nakonec vezla pytlík léků za cca1200,-).
    V lékárně u nás jsem stála napřed frontu venku, pak jsem u pultu předala magistře kód e-receptu, napsaný na papíře, ovšem to byl recept z listopadu! Dcera mi omylem poslala starý recept na migrénu! :-)..., paní za mnou už si zoufala, já se nemohla dceři dovolat (má vždy pouze tichí režim mobilu), tak jsem nakonec s omluvami vypadla...
    V druhé lékarně by lék museli připravit, tak jsem nakonec jela do lékárny v nemocnici, tam měli vše. Akce léky mi zabrala dobře hodinu a půl...
    Ani nevím, jestli se tu na Štěpána všichni sejdeme, snad jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady jede klasika = hrachová polévka + smažený kapr s bramborovým salátem. Nevím, kolik si můžu dopřát - asi moc ne... jen tu polévku a ostatní na chuť. Holky mají v tu dobu týden u matky, ta vánoce neuznává, minule vzala své děti na štědrý večer na jizdu vlakem někam k Olomouci a zpět ... bez stromečku, večeře, dárků.. těžko věřit. Pokusíme se holky přetáhnout k nám. Rády pečou cukroví (od mala), snad i ten kapr by do nich vjel; když ne, tak kuřízek určitě. Stromek jsem koupil letos malý, na komodu, ale světýlka na něj vejdou.

      Vymazat
  6. Tužka napíše,...jojó, s Vánoci je to někdy těžké,....když zemřeli moji pěstouni a já zůstala total opuštěná,...řekla jsem si ve chvíli, kdy se začaly výlohy plnit upozorněním, že budou Vánoce, bude Štědrý den, budou dárky, budou šťastné a veselé,...tak jsem si řekla, že tohle všechno kolem,.... mne nesmí dojmout a srazit na kolena,... že život nejsou jen ty tři sváteční dny,....a to mi zůstalo. Nenechám se vyděsit, že není něco jak by mělo být,...

    A v budoucnosti se mi to opouzdření mockrát vyplatilo,...

    Některé mé štědré večery byly příliš štědré na události, které s vánočními svátky neměly vůbec nic společného.

    Ano, ... připravuji Vánoce,...každý rok si dělám vánoční výzdobu,...připravuji si krásné vánoční svátky,...ale vím, že pokud se nezdaří, půjde to šejdrem,....nakonec mávnu rukou,...a s ironií mi vlastní si řeknu,....tak takový štědrý večer na padesáté rovnoběžce každý asi neprožil,...a taky vím, že nakonec nás bude dost, komu se ty Vánoce zrovna óóobr nevydařily. Zavřu vzpomínky do třinácté komnaty s nápisem :vánoční kolapsy,... ke svým vánočním démonům.

    Na Štěpána se vzbudím, upeču si štrůdl,....a podle okolností,...bude li sníh/asi u chalupy nebude/,...tak výjdu do lesa s plným báglem sena, jablek, slunečnic a doplním krmítka, která jsem už plnila po celou dobu adventu.

    Vydržať,....Tužka....život nejsou jenom Vánoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My chodíváme do revíru s krmením pro zvěř vždy 24.12. a 31.12. kolem 13 hod. I s dcerkou, která je zatím svobodná a bývá doma. Letos nevím, jak to dopadne, jestli by tu trasu manžel ušel.
      Dárků jsem se snažila vždy pořizovat celkem dost, ale nakonec jsem zjistila, že nejvíce si mé děti pohráli s peříčkem, které se dostalo z peřiny na koberec. Foukali do něj a soutěžili, komu doletí výš, dál,...
      Cukroví bylo také vždy dost, letos mi to nějak neodsýpá, ale perníčky již mám, kakaové koláčky také, ještě asi udělám linecké a medvědí tlapky a bude. Do vánoček se mi nějak nechce. Á, přijela dcerka, třeba mi pomůže s pečením,...

      Vymazat
    2. Vánoce v Jeseníkách byly vždy nejkrásnější, obyčejně na běžkách, jednou byl čerstvý sníh 80cm, prašan, do půli stehen (na zmrzlém podkladu) ... seno pro jeleny jsem vždy měl, vozil jsem ho v nůši na zádech ne do krmelců a oborohů, ale tam, kde jeleni vycházeli (převážně kraje lesů a pasek, kde bylo hodně letorostů a chutné kůry, zejména jeřabin)... pak jsem měl všechny jeleny obeznané, podle stop, celou zimu - až do března, kdy shazují parohy - shozů mám asi 20, něco u sebe, něco u ségry v Jeseníkách.. nemám je k ničemu, jen k potěše a vzpomínkám - až budu mít komplet hotové podkroví, půjdou vystavit.

      Vymazat
  7. Já mám nejradši advent,dokud je to pripravovani a těšení, ta vyzdoba a cervenozelene ubrusy,světýlka a tak,jak už jsou svátky,to už je pryč a zas na rok pokoj.Proto dělám vánoční úklid už v říjnu a peču v listopadu. A v prosinci procházkuju a nasavam tu atmosféru.Dřív jsem jezdila mezi svátky do Prahy za kulturou,ale to mě teď už neláká.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem ráda, že letos poprvé po létech odpadnou ty strašné silvestrovské "oslavy", především v Praze už to bylo za hranicí únosnosti.
    Po listopadu 89 jsme bývali u nás na sídlišti jediní!!!, přísámbohu, že je to pravda, kdo o půlnoci odpálil pár rachejtlí. Dělali jsme to kvůli dětem, vyšli jsme nad dům na pole nad Prahou, měli jsme dvě takové ty trubice, ze kterých létalo cca deset barevných světlic, pak jednu dražší, co udělala větší barevnou kouli a nakonec vždy stříbrnou fontánu (takový kužel, co se postavil do výšky a "tekl" z něj proud záře). Bylo to dost drahé, stála jsem na to frontu ve speciálním obchodě s pyrotechnikou pro veřejnost.
    Sousedi s dětmi vyšli s námi, byla to pro ně taky událost.
    Pak tak po 98, 99 už začalo venku dělat ohňostroj víc lidí, my jsme přestali, děti už dospívaly...
    Pak začaly pražské Silvestry v centru, sjížděli se sem cizinci ze všech západních zemí, kde to není povolené, a tady se ožírali a chovali se jako dobytek. A našinci za nimi nezůstávali pozadu. Já bych si už vůbec do města poslední roky netroufla jít, mlamlojové už od odpoledne odpalovali petardy lidem pod nohami a smáli se jim, jak uskakují a bojí se.
    Loni v noci po Silvestru město uklidilo z centra 35 tun odpadu.
    https://i.postimg.cc/vmCSn27g/binec1.jpg
    https://i.postimg.cc/nV4wskXr/binec2.jpg
    Ale samozřejmě to byla žeň pro všechny vykuky, ti prodávali s kufrů aut flašky šampusu za trojnásobek či víc, petardy atd., opilci na cenu nehleděli.
    Tak letos bude konečně klid, i za cenu zákazu vycházení. Já vím, kdepak zůstanou lidská práva a svoboda :-), ale snad nikoho neubude, projít Prahou se mohou večer 30. nebo na Nový rok.



    OdpovědětVymazat
  9. Americká ambasáda
    vyhrnula kalhoty
    potratila kamaráda
    byly s ním jen trampoty.
    Byl to notor první třídy
    žáhnul každý zbytek
    z morálního invalidy
    nyní roste kvítek.

    OdpovědětVymazat
  10. Tužka napíše,....párkrát jsem psala, jak nemám v oblibě silvestrovské veselí na povel data v kalendáři,...koukla jsem na rok 2015, NORA, TEDA KRTINEC 58, Tam prvního ledna popisuji, jak trávím silvestrovské veselí,...se psy v psí boudě,...psala jsem to i na Akt....no, letos bych nemusela, ale, ono to vůbec není nepříjemné, být obložená tím chlupatým živočišným teplem,...jo, asi si zase dám půlnoc ve psí boudě,....taky se těším na to ticho,...konec předváděček soukromých ohňostrojů,....město je přestalo pořádat už pár let zpět,...dřív na to vyčlenili vždycky 150 000, šílený prachy, za smrad a rámus,...na Nový rok vždycky nepřišel za celý den ke krmítkům ani jeden opeřenec, tak byli vyděšení a skrývali se bůhvikde,...tak snad toho budou letos ušetření,...bude to bez rámusu,...doufám,...i když, vsadila bych hodně, že nějaká ta petarda odpálena bude,...vždyť zákazy jsou proto, aby se porušovaly,...a vůbec, obzvlášť ve tmě, když mají pocit, že jsou neviditelní,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  11. Tužka, Alena, Gaia:

    Dámy, nechci Vám kazit radost, ale podle mě bude rachejtlí a petard letos stejně jako loni (možná o trochu méně, ale ne řádově). Řekl bych, že měšťáci ani státní policie juchající neuhlídají, navíc odpálení takové pyrotechniky bude bráno na všech novoročních fejsbůčcích jako ten správný protibabišovský odboj... Aby jich nakonec nebylo víc než obvykle!

    Ládik!!!

    To je slušný nekrolog...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslel jsem na vencu od rána... takové výročí a v TV žádný medailon, jenom rozpočet se zápletkou.

      Vymazat
    2. A o mrtvých jen dobře, tak jsem se positivně naladil.

      Vymazat
    3. Ale dávali ba dvojce občan Havel

      Vymazat
    4. A na idnes byl článek,který evokical,že náměstí a lavičky jsou málo Masaryk měl hned po smrti plno soch i Spinarova a Havel nic Sochy je nám třeba

      Vymazat
    5. Ty městem organizované ohňostroje nebudou. U nás za něj jednou vyhodili milion a byla mlha,nebylo nic vidět a po 30 sekundách střílení ten dým s tou mlhou udělali úplnou oponu,že nebylo vidět už vůbec nic a ten smrad,první alergici začali dostávat záchvaty a prchali pryč, to byl srumec,od te doby ohňostroje jen za 100 litrů.

      Vymazat
    6. Jasně, sochy pachatele ekonomických zločinů nám třeba.

      Vymazat
    7. Kamarád Kocáb by mohl budovat lavičky V.H. z 198 milionů, které dostal za prodej svého následně vytunelovaného fondu Trend.

      Vymazat
    8. Po Martinu Kratochvílovi se slehla zem. Pravda a láska zvítězila.

      Vymazat
    9. Aspoň se drže neobjevuje v TV jako ten Michael.

      Vymazat
    10. Jestli bude sníh, uplácám sněhuláka Václava.

      Vymazat
  12. Přimotal jsem se do noční smršti na kydech...

    Na Stodolní klid před bouří
    jak u řeky Svratky
    před Pavoukem cigan kouří
    nikde žádné zvratky.

    Kol kanálů lezou krysy
    pár je jich tam přejetých
    vypadá to jako kdysi;
    kdo nemá na hubě štych
    jak by ani nebyl,
    ten Hrůza byl debil.

    Dneska je to okno samé
    pohleď mezi žulu
    ve spárách je kečup Hamé
    cigan dělá lulu.

    OdpovědětVymazat
  13. Tmavě černá v temné noci
    bez dotyků dopomoci
    nešlo dojít v ono místo,
    za okny je černo, hmlisto.
    Ticho jako v hrobě
    v divné garderobě
    noha nohu mine
    jak by byly líné...
    Kde jsou rudé LEDky?
    Měl bych je za svědky
    že nám špatné spaní.
    Čaj popouzí ..aní.

    OdpovědětVymazat
  14. První bude Vystrčil
    už má nahé rameno
    potřebnější odstrčil
    chce tu být na semeno.

    Píchni mi tu americkou
    ať mám dlouhou imunitu
    od Fajcra, tu strategickou
    ještě nemám po zenitu.

    Já jsem přece taky Miloš
    můžu sedět na Hradě
    rtuťovitý, žádný zhniloš
    mám být skřetem v zahradě?

    OdpovědětVymazat
  15. Kovidový průkaz...
    už se povídá
    bude jako důkaz
    prost jsi kovida.

    Můžeš hrát a zpívat
    chrchlat kašlat kýchat
    prskat ba i plivat
    bez roušky si dýchat.

    Můžeš hřímat u pultu
    řvát do mikrofonu
    zpívat písně o kultu
    můžeš před oponu.

    Můžeš mezi lidi
    můžeš vydělávat
    zbylí androidi
    v koutě budou stávat.

    OdpovědětVymazat
  16. Nech se okouzlit zázraky života

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nemusím, to já už jsem... pohlédnu z okna kamkoliv a vidím přírodu, dnes třeba Slunce svítí z tak nízkého úhlu, že dosvítí tam, kam celý rok nemůže.

      Vymazat
  17. Jáchymovi se nadaří prorazit Noru, tak zatím jen pozdravuje..

    OdpovědětVymazat
  18. No, tak se mi podařilo vás konečně - na x-tý pokus- obohatit.
    Bohužel mi mj.zmizel krásný a podnětný článek, který jsem neuložil.
    Byl o hrachové poplévce s filozofickým přesahem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šipka nahoře a zkopirovat,pak promázat historii a nacist znova noru a je to

      Vymazat
  19. Tužka napíše,..dobré dopoledne, Noro,..správnou dávku politické poesie už jsem vstřebala,....tak jsem vobrazu,....a tak si půjdu protáhnout tělo nějakým tím cvičením s nářadíčkem na zahradě. Jeden smrk má nějak moc narostlé spodní větve,...trochu mu je pokrátím, aby v lednových vichřicích se moc nekymácel a nepad,...působí u nich, těch smrků, jako plachty,...má je husté, a i dole plné šišek,...daří se mu u mne dobře, roste až moc rychle,..asi se mu ten růst stane osudným,...ale prozatím si z toho, co pokrátím, udělám keltskou větev,...pořádnou, ještě nevím, kam ji pověsím,....ozdobím ji,...na vrata ji nedám,...tak před deseti lety mi ji kdosi ukradl,...tenkrát se mi povedla, sušené květy, jeřabiny, šípky, od truhláře špony ze dřeva, všelijak stočené do ozdob,...dalo mi to fůru práce,...jo, a za den byla pryč. To jsem se opravdu pár hodin notně vztekala,...udělala jsem si jinou,...menší, a málo ozdobenou,...ale byl to lék na uklidnění,....jinak,...tu čpáru bych mu asi s chutí zlomila,...

    Tak jdu na věc,...keltské větev k vítání zimního slunovratu bude,...se sluncem ze slámy,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smrk je téměř kužel a to je podle statiky nosník stejného napětí. Při rovnoměrném namáhání ohybem (větrem po celé výšce) má v každém průřezu kmene stejný tlak nebo tah v každém podélném vlákně. Když je zavětvený co nejníž, má napětí kupodivu nižší, než kdyby byl "očesaný". Pravdou ale je, že při zemi je rychlost větru nižší, než výše .. a určitě neroste v exponovaném místě.
      U nás se houfují srny do zimních stádeček. Teď vidím z okna 6ks.

      Vymazat
    2. Letos máme ve městě vánoční stromeček taky s šiškama. Úplně nahoře obsypaný

      Vymazat
  20. Důležitá zpráva ČT:
    Skauti rozvážejí světlo z Betléma, už je v Praze. Každý si může připálit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidala se i Prima, v Praze světlo rozváží historická tramvaj.

      Vymazat
    2. Rozváží i kovid

      Vymazat
    3. Určitě.
      Kde blb, tam nebezpečno. Proto je nebezpečný celý svět, my to nevytrhneme.

      Vymazat
  21. To mám nejradši, když ty vánoce jsou za dveřmi,ale ještě nejsou,ještě se můžu těšit

    OdpovědětVymazat
  22. Typické patro v psychiatrické léčebně s návrhem podlahovky, bez výpočtových podrobností, je nákres hydraulicky stabilního systému. Každý rozdělovač bude mít regulátor diferenčního tlaku a regulátor průtoku, nebo ventil se sdruženými těmito funkcemi. Barák pojede na 1 oběhové čerpadlo s výkonem max. 250W s řízenými otáčkami (230V/50Hz) s teplotou vody 37/29°C při -15°C.
    http://imgway.cz/s/187Q

    OdpovědětVymazat
  23. Tužka napíše,....řekla jsem si, že si vypočítám, co mne o Vánocích čeká, a co mne mine, nebo nemine podle středověkých hvězdopravců.

    Noro, seznámím tě se svými výpočty,...stěžejní je zimní slunovrat,...ten bude dvacátého prvního prosince, tak hodinu před polednem,...stěžejní datum, a v poledne, dobré datum.

    Co bude slunovratu předcházet,...zítra,...klidná planetární energie, pomalá a snivá, chladná se studeným zimním sluncem,...ovšem,...

    Už po pondělní půlnoci se její pohyb bude zrychlovat, účinek se soustředí na ty části těla živočichů a rostlin, které jsou v horní polovině organismu,...bude se podobat rychlým a ostrým vlnám, někdy až s bodavou bolestí.

    V předvečer Štědrého dne se energie začne zpomalovat, bude o něco teplejší, při přirovnání k vlnám na moři to budou stále mělké vlny s delším intervalem, a jejich největší energie bude kolem středu a v horní části organismů,...to bude po celé Vánoční svátky, kdy energie bude ztrácet na pravidelnosti, a po Vánocích se stane nepravidelnou, chaotickou, působící na všechny světové strany,...ale stále mírnou, vlahou.

    S blížícím se úplňkem začne planetární energie stupňovat svou sílu, Třicátého prosince bude její chaotický účinek vrcholit, nejvíce zatíží střední část organismů,...vzniklý chaos se odrazí v celkové nerovnováze, a psyché a soma si s tím bude muset nějak poradit,....nejlepší je ubrat jakékoliv zátěže, ubrat jídla, ubrat psychických věmů,...dát si řízený klid mysli i těla,...dál jsem to nesledovala.

    Můj odhad,...jak se ta energie soustředí na střed,...tak to by se měla pohotovost připravit na žlučníkové záchvaty ve větší frekvenci, a další problémy s trávením,...a sněhové závěje nebudou, ta energie má v sobě dostatek tepla,....

    No, nevím, jaké kritice by to podrobil mistr Tycho Brahe, nebo Jan Kepler,...no.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Njn, evropský středověk byl samá věda, astrologie, alchymie...

      Vymazat
    2. Nějak bylo nějak bude

      Vymazat
    3. Ještě nikdy nebylo, aby nějak nebylo.

      Vymazat
    4. Plná televize socek maj hladové děti mlátí je manžel matka chlastá babička zoufalá a zpívá jim Kocáb dekadence na pochodu žijeme si jak na zámku ať to trvá věčně.

      Vymazat
    5. Koukám na Hvězdnou bránu na Prima max. Předtím Hříšny tanec.

      Vymazat
  24. A božský Kája v chrámu Svatého Víta rok 2013 nádhera ty stromečky a nasvícení a já poprvé nemám stromeček doma až do stropu,jen blikací atrapu

    OdpovědětVymazat
  25. Tužka napíše,...paní Gaio,...nebudu mít doma vánoční stromeček,...stromečků jsou plné lesy, chodím se na ně dívat,...kam má paměť sahá,...a je mi líto, když krásné stromky řežou.

    Na stole budu mít traiční vánoční keříček, udělaný z odřezků větviček,...už jsem ho posypala malými zlatými hvězdičkami,....vypadá to docela dobře,....vedle lucerničku pro čajovou svíčku a na stole staré korálkové vánoční ozdoby, jen tak poházené,....

    Pro ty jsem se vloupala do našeho zabedněného statku,...sázela jsem na to, že ještě nenašli vchod z přípravny pokrmů pro zvířata, přes bramborový sklep do komory, a že na půdě něco věcí zůstalo. Tak jsem si před prvními sirotčími Vánoci nanosila něco drobností do skříňky v nádražní restauraci,...nikdo mi to tam neukradl a mám to dodnes,...chodila jsem do statku vždycky v noci, s baterkou, a modlila se k Panně Marii, aby zařídila, aby nenapadl sníh, a nebyly stopy,...nenapadl, zadařilo se,...moc jsem toho nést nemohla, kdybych někoho potkala, pak cesta na zastávku k vlaku,...tak jsem vždycky stála ve stínu a naskakovala do už rozjíždějícího se vlaku z druhé strany, aby mě výpravčí neviděl,...odnesla jsem si taky nevlastním dědečkem vykovaná vykrajovátka na pečivo a mám je dodnes,...jak s tím pracuji, vzpomínám, jsem šťastná, že jsem to riskla a že se mi to podařilo....a sentimentální.

    Jo,...Vánoce,...Tužka.

    OdpovědětVymazat
  26. Dnes má čtvrtka jmeniny a ségra narozeniny. Matka čtvrtky a můj otec měli narozeniny v 1 den. Moje matka a dcera čtvrtky taky v jeden den. Takhle datově máme provázané všechny rodiny, navíc jsou v tom i postupky, jako data 2.3., 3.4. a 4.5., 5.6... prozatímní partneři vnuků (4ks) do toho schématu opět zapadají. Jenom já nejsem kompatibilní, nejblíž je liška.
    Za ségrou dnes nepojedem, necháme to na inda. Ani společné vánoce s dcerou čtvrtky nebudou, dohodli jsme stromek na 1. máje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... doplněk: všechny členy rodiny...

      Vymazat
    2. Já taky ve všem hledám astrologii. Mam ráda sedmičky a dvojky.

      Vymazat
    3. Dnes má narozeniny synovec, na Hromnice je i lišákova dcera, 3.4. byl on a 5.6. neteř, co tu už není...
      Přeji všem klidnou adventní neděli!

      Vymazat
    4. Manželka *27.6., †27.2., syn *27.12., dcera *24.4., já *25.5.

      Vymazat
    5. Důležitá jsou také osobní čísla.Ja jsem 5

      Vymazat
  27. Poslouchám řeč těla a zjišťuju, že něco není v cajku. Klidovou TF mám 60 (hodiny teď tikají stejně). Když se pohnu nebo sedím, mám 80-85 a při lehké práci (úklid) ze zpotím, zadýchám a unavím, nehledě na pořád dobrou tělesnou schránku s váhou o 10kg lehčí, než před kolapsem. Asi to s tím okysličením krve a zásobováním orgánů nebude OK. Určitě se mi zmenšuje objem srdce (bez běhu měsíc) a ochabují dýchací svaly. Uvažuju, že rozjedu dýchání do odporu (Frolovův dýchač), ale mám obavu, abych tím nenarušil nějakou rovnováhu, když beru kortikoidy ... zeptám se doktora.
    Jeden zákazník (důchodec) mi říkal: v důchodu nic neplánujete. Nevěřím, že měl pravdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně se do důchodu netěšit. Na to já jsem poverčivá. Moje švagrová se tak hrozně těšila a brala ho jen 9x,z toho 4x už upoutaná na lůžko a sestra tchyně to samé a ani se ho nedožila.

      Vymazat
    2. Ládik!!!:
      Pozítří jdete na kontrolu, že. Potom se pokusíme to probrat.
      Jste na dlouhé cestě, asi doživotní.

      Vymazat
    3. První důchod jsem obdržel po jednom roku od vzniku nároku, předtím jsem žil z firmy manželky. V dalším průběhu činnost firmy se poznenáhlu utlumovala a manželka přestávala chodit, takže moje práce se měnila v pečovatelství běžné, posléze až totální. Potom prodej domu, likvidace desítky let vznikajícího bordelu, stěhování, takže skutečné pohody důchodce si užívám až poslední dva roky. Jenomže zase covid.

      Vymazat
    4. Vy dovedete potěšit

      Vymazat
    5. Pomalu se vyrovávám (nebudu mít problém, víte..), mě vždycky těšila práce a autovýlety. Kolem baráku je pořád, jen abych zvládl práci s Dakrem, má to 250kilo na 1 nápravě. Kutil jsem odmalička, dřevo, kov ... všecko mě baví, kámen, terénní úpravy, klidně bych kopal studnu, pokud to půjde. Kovid nekovid - v autě kovid není, Brdy jezdím na otočku (1000km) a ještě mám pocit z jízdy, ono těch 140kW je dobrý pocit bezpečí. Jenom vyměním pružiny, 20mm níž, proti Mazdě6 je Oktávka motokára.
      Zkrátil jsem adresáře přijatých zakázek, zůstali jen dlouholetí dodavatelé, kde nebyly problémy s prací a placením. Všechno veřejné jsem obvolal a zrušil, slušně se rozloučil.
      Teď mě napadlo, že ještě koupím novou pracovní stanici, tahle mi jede 4. rokem, nic jí není, ale do důchodu chci nový pc a plně upgadované sw (všechny mám koupené a nenainstalované)....
      Nevidím to tak vepřově, ale obavy v hloubi duše mám.

      Vymazat
    6. V tom bytě RPG si vás nedovedu představit

      Vymazat
    7. Široká vana, v pračce měkká voda z přehrady Morávka. Naštěstí je to cihlový byt v centru města, 2+1 v přízemí. Bydlel jsem v něm se čtvrtkou 10 let, teď už bych nešel zpátky. Držíme ho kvůli mlaďochům (kdy bylo potřeba) a teď i kvůli vodě.

      Vymazat
  28. Oddej se z celého srdce

    OdpovědětVymazat
  29. Tužka napíše,...něco mouder,..zhubnout rychle deset kilo, to už tělo pocítí,...a reaguje na to,...srdci a dýchací soustavě těch deset kilo chybí, byla na ně dlouhodobě naprogramovaná,...srovnávat se bude to v šestinedělí. Jo, a pokud do toho vstupují léky, které taky tělo nikdy nebralo, a nemá na ně zavedený program odbourávání reziduuií, tak někdy reaguje nepřiměřeně,...i tady jsou čekací doby různé, až si to tělo dorovná.

    Chce to pomalou zátěž,...takovou malou rozcvičku celého těla,...říkám tomu spartakiáda,...vzpažit, upažit, otočit v pase doleva, doprava, předklony, záklony, pochod na místě, výpony, dřepy,.....tak 5-7 minut, ráno, před obědem, před večeří,...a před spaním prodýchat třeba jen u otevřeného okna,...zhlubok dýýýchat, zhluboka dýýýchat, vypnout prsa, břicho zastrčit,....s každodenní chůzí je toto minimum pro dobrou kondici do sta let.

    Jo, a dávat nohy za hlavu, v leže, to srovnává a udržuje závěsy vnitřních orgánů,...velice důležité,....

    ...tak pár nevyžádaných, a několikrát už napsaných rad jsem tu opět dala,....tělo, žádné tělo, žádná psyché,...nejsou tabulkový,...neděsit se,...ta souhra čísel je zajímavá,...astrolog by napsal, že jste si souzeni ke společné cestě životem,...osudem vybráni,....dokonce ve středověku, a ve staré Číně se podle dat narození mnoho v životě řídilo,...a i v činnostech.

    Na astrologická data si potrpěl Karel IV....to se dá v historii dohledat.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  30. Srdečně všechny zdravím,
    mám dneska podivný den, tak sem radši nepíšu.
    Ale čtu si !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme, jsem na tom podobně. Včera jsem ani nevylezla z postele... deprese neskutečná a nekonečná, dnes se snažím...

      Vymazat
  31. Ládiku, musíte zotavování dát čas.Pokud to uspěcháte, může se vám kolaps vrátit a to by nebylo dobře.
    Víte, já celý život vidím věci reálně a okolí na to nerado slyší. Dcera mi říká: "mami, nemůžeš lidem říkat pravdu, když to nechtějí sami vědět". No, nedělám to tak, že bych každému říkala nepříjemné věci, jen se někdy nechám unést... :-)
    U vás, Ládiku, vidím jasně, že byste měl pro příští rok skončit se siláckými výkony, pak se uvidí.
    Bylo by dobré změnit strategii, může se stát, že plno věcí bude na vaší čtvrtce a na tu by to bylo moc, vidím to podle sebe.
    Nechte si přivést vodu z řadu, pokud ho máte poblíž, využijte i kanalizaci, jestli to půjde. Budete mít po starosti s vodou.
    Přitom si můžete nechat prohloubit a rozšířit studnu, studnaři snad ještě nevymřeli, pak budete brát vodu z řadu jen na pití, koupat se, splachovat WC a zalévat budete ze studniční vody.
    My to tak máme od připojení na řad, pereme, splachujeme atd. ze studny, zaléváme z velké nádrže dešťové vody. Z kupované vody vaříme, myjeme nádobí a využíváme též připojení na kanalizaci.
    A na sekání bych si, být vámi, koupila traktůrek. Na takovou rozlohu se to hodí. Dakr prodáte, o co jde?
    Soused má traktůrek i na zahradě menší rozlohy. Pěkně sedí, objíždí vše, kolem stromů a keřů to obsekává vyžínačem. Můžete mít benzínový nebo ten na baterii, ten je lehký a nemusí se za ním tahat šňůra, jako za elektrickým. Anebo se na vyžínání vykašlete, o co jde.
    Kamenné obklady dokončíte, až to půjde, nebo se pokusíte sehnat si někoho, kdo vám s tím pomůže, není to žádná hanba, požádat o pomoc.
    Nemůžete čekat, že po tak rozsáhlém selhání organismu vše hned naskočí a bude to jako předtím. Jděte na to pomalu, netrapte se, že ten či onen ůkon vás vysílil, příště to bude lepší, postupujte kruček po krůčku, neuspěchejte to.
    Podruhé jste se narodil, tak si to nepokažte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Traktůrek je mi naprd, jsem ve svahu a nemůžu šmrdlat trávu každý týden, nechám to podrůst a takové mezinápravové chrastítko s výkonem 25 koní a 4x4 se zadusí, i když stojí 160 000 Kč. Traktůrek jedině naftový s předním vývodem a předním žacím ústrojím, např Kubota řady B20 https://www.kubota.cz/univerzalni-traktory/rada-b2/Kubota-B2201D-B ... to už je půl mega, bude to stát a nemám to kam dát (nemám stodolu).

      Vymazat
    2. Soused si na to koupil montovanou boudu na nářadí, tu si člověk může dát na parcelu i bez povolení, jen na ohlášení (a na to jsem se taky vykašlala). Prodávají i kvalitní, ne takové papírály, co mám já. Můžete to mít za barákem, vypadá to hezky a když si tam dáte poplašné zařízení, tak vám to hned tak nikdo neukradne. A jsou i jiné cesty zabezpečení, v tom se nejlíp vyznáte sám.
      Prostě si nějak poradíte, vše jde, když se chce.
      Anebo - kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody....

      Vymazat
    3. Nebo hledejte v rodině. Spartan je chlap v plné síle, tak pro něj dvakrát, třikrát zajedete a poseká to tím dakrem on. Než se Vám vrátí fyzička, nebo budete nucen vyhledat nové řešení.

      Vymazat
    4. První sekání je v květnu, to budu fit.

      Vymazat
  32. Nedávno jsem poslouchala vzpomínkový pořad na slovenského herce Stano Dančiaka. Přitom jsem se dost nasmála, hlavně, když tam zařadili scénku ze skéčů, které začátkem 90. let nahráli s kolegou Marianem Zednikovičem. Tehdy byla svoboda slova, u nás televize dávala Českou sodu, tam kromě jiného pětiminutové příběhy "Lorda Nortona a jeho sluhy Jamese".
    Dám malou ochutnávku - James hlada duchov
    http://leteckaposta.cz/uploaded/725449926
    Příjemnou zábavu!

    OdpovědětVymazat
  33. V tunelu Blanka dnes v 10h havarovali policisti, přeevrácené auto, požár. Jeden z nich je náš vzdálený příbuzný, takže smutek, těžké zranění, před vánoci..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smutná událost, držím palce, ať se uzdraví. Snad tam ale byla zdravotní pomoc rychle... přímo v Praze.

      Vymazat
    2. Už jsou všichni 3 doma, řídil to ten náš.. náhlá indispozice.

      Vymazat
  34. Zdravím do Nory!
    Do nadcházejících dnů slunovratu přeji všem hodně sil. V novém roce pak dostatek štěstí, zdraví a osobní spokojenosti.

    Sdělovadla nečtu a neposlouchám, ale zahlédla jsem dnes v poledne kousek pořadu Možná přijde i kouzelník, se známými herci a zpěváky (Kaiser, Lábus, Korn, Čejka, tehdejší hvězdy pěvecké, aj.), z r. 1988. Už dlouho mě nic tak nepotěšilo a nerozesmálo, alespoň co se týče televize a filmů. Přemýšlím, čím to je, že tehdejší tvorba na mě tak působí... jasně, je to spojeno s vlastním mládím, ale je v tom i víc. Blbnutí herců a různé klauniády na jevišti bývaly opravdové, upřímnější a přesvědčivější než dnes. Kdy mám pocit, že herec milostivě odehraje, co má ve scénáři - "když už jste si zaplatili, tak vám to odehraju"... a je v tom přetvářka, ne herectví. Zkrátka jsem si užila, ještě si pustím celé. Viděla jsem jen kousek, od Čejky - slepičky (zde Černoška, 37. minuta).

    https://www.ceskatelevize.cz/porady/896861-mozna-prijde-i-kouzelnik/28832054254-kouzelnik-jeste-neprisel/

    OdpovědětVymazat
  35. Psychiatrická léčebna v mailu, termín splněn... zítra jedu pro prachy, kešovka s dokladem. Dobrý pocit, vypínám komp a mám volné odpoledne, dopřeju si jabko.

    OdpovědětVymazat
  36. Všichni už vyhlížejí Ježíška? Tak zatím jeden z dnešního zpívání pana Nohavici:
    https://www.youtube.com/watch?v=co5jRuxu8L4
    Večer na ARTu opět ČF - Vejvanovský, v Mendelssohnově Houslovém koncertu e moll pan Josef Špaček a Dvořákova "vánoční" Symfonie č. 6. Natěšená jsem moc.

    OdpovědětVymazat
  37. Dnes jsem si užívala adventní neděli a obešla všechny tři stromecky,které tu máme

    OdpovědětVymazat
  38. Jeden aktuální vánoční :-)
    https://i.postimg.cc/NGCJ03z6/v-noce.jpg

    OdpovědětVymazat
  39. Divím se energetické hodnotě chleba. Toho jsem mohl ráno 3-4 krajíce a myslel si, že to je jenom tak. A není. Stačí na celý den při nicnedělání. Kalorické tabulky v mobilu jsou sviňa.. jedu v zelených číslech. Další sekyrou jsou buráky nebo arašídové máslo, na cukr datle. Proto je nosí maratonci..

    OdpovědětVymazat
  40. Podívej se do pramenů
    smutky zahoď do plamenů
    je slunovrat
    natoč kolovrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za chvíli bude po vánocích zas na rok pokoj a zas ta prace na zahradě a válení se na plovce a pořád dokola. Než organismus řekne dost.Gott si v mém věku ještě pořídil miminka, možná kvůli tomu pocitu že je nějaká změna.

      Vymazat
    2. A konjunkce Jupitera se Saturnem.

      Vymazat
  41. Chtějí píchat horkou jehlou
    rameno či duši zkřehlou
    ať je zase růst,
    že byl dlouhý půst.
    Já bych ještě chvíli stál
    nebo seděl opodál
    užíval si ticha.
    Ať se jiný píchá.

    OdpovědětVymazat
  42. Sdílej své nadšení se světem

    OdpovědětVymazat
  43. Tak to měl být výjimečný slunovrat a já nepamatuji, kdy jsem viděla naposledy slunce a jasnou oblohu. Snad jednu sobotu v listopadu, ale kterou už nevím...
    Chci převléknout postele do vánočního povlečení a pověsit čisté záclony, ať to hezky voní. A koupit zítra čerstvé květy na aranže. Naštěstí budou mladí s vnučkou se mnou, tak to docela prožívám, dvoje Vánoce po lišákovi jsem neměla ani stromek.

    OdpovědětVymazat
  44. Srdečný pozdrav všem :-)
    Teprve před chvílí jsem si přečetla mail od Baby Jagy z 10.12., kde mi napsala, že po mé 28. úvaze jsem měla tady vzkazy, abych se tu zastavila. Já už se nechci účastnit žádných internetových diskusí kvůli zachování mé příčetnosti (rozrušení mi škodí, blázni to nemají snadné). Tak si nečtu ani zdejší diskuse, vtáhlo by mě to, tady jsem "doma".
    Každý mi může napsat své připomínky... na monika.taky@volny.cz, já pak k tomu napíšu úvahu. Letos už žádnou napsat nehodlám.

    Zdenkub, moc děkuji, že tu můžu zveřejňovat moje úvahy.

    Všem přeji hlavně zdraví, štěstí, pohodu v čase adventním, vánočním i v novém roce
    Renata

    Vánoce, Vánoce přicházejí (Veselé Vánoce)
    https://www.youtube.com/watch?v=y-2Gd9sS1Ao

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, I Vám krásné svátky a hodně zdraví, nejen toho fyzického. A Vaše úvahy ať najdou správné uši a oči ☺

      Vymazat
    2. Přidávám se k přání hezkých a klidných svátků !

      Vymazat
  45. Ludgeřovice http://imgway.cz/s/188H

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neznáte tam Karla Michalíka 77? Vojákoval jsem s ním v Janovicích nad Úhlavou.

      Vymazat
    2. Ne, tam jsou samí prajzáci. Jenom Edu Kučeru.

      Vymazat
    3. Karel prajzák nebyl, tělem připomínal Švejka. Na vojně měl pod palcem výstrojní sklady útvaru, což se mi hodilo, když jsem potřeboval rychle vyměnit kanady. Někdo "přemístil" moje povinně odložené na ošetřovně, musel jsem sebrat jiné a ty mi byly malé.

      Vymazat
  46. Ve městě už nervozita

    OdpovědětVymazat
  47. Koupit Tofifee nebo Ferero rocher mě nepřesvědčili.

    OdpovědětVymazat
  48. Musím napsat, dnešní sen mě docela rozhodil, a navíc je slunovrat!
    Zdálo se mi, že jdu do bytu rodičů, v pokoji je to jako obvykle, matka jde žehlit a já najednou uslyším zamňoukání. Říkám si, snad si naši proboha nepořídili kočku a ....za žehlicím prknem vidím na koberci ne jednu, ale přes dvacet koček! Tři kočičí mámy, každá má tak pět šest koťat. A ta už byla alespoň dvouměsíční, seděla u svých matek v zákrytu, byly to krásné kočky, šedé, stříbřité, huňaté, evidentně čistokrevné, nějaká vzácná rasa.
    Říkám, proboha, mami, proč je tu tolik koček? Kdo ti je dal?
    A matka se stydí, bojí se mi to říci.
    Nakonec z ní vyleze, že si je k ní odložila teta D. (odbočuji ze snu - matka měla sestřenici, a to byla bláznivá hysterka, zlá osoba, co škodila lidem, hodně poškodila i mě).
    No a ve snu matka povídá, že teta odcestovala a kočky u ní nechala... Já si začala zoufat, proč jsi mi to neřekla včas, ksyž byla koťata po narození? Dala bych je u veterináře uspat a kočkám nechala max. jedno... A ona že prý nevěděla, že myslela - já koukala na to nadělení, co budu teď dělat...
    A v tom jsem se probudila. To byla úleva!!!
    Možná že by mi Tužka pomohla sen rozluštit?

    Jinak jsem konečně dopsala vánoční pohledy a dopisy, jedu je hodit, snad dojdou. A teď už jen trochu uklidit a Vánoce mohou začít.
    Snad setkání s rodinou neproběhnou tak, jak je to v tom vtipu, který jsem sem dala už včera.
    https://i.postimg.cc/NGCJ03z6/v-noce.jpg

    OdpovědětVymazat
  49. https://www.youtube.com/watch?v=A3eWSytd8og&feature=share&fbclid=IwAR04m7yR3iItmK3smhwIny5iC3PcP5XpMgeY2gGqYysxbvQWgxwE5alQ8LE

    OdpovědětVymazat
  50. Konečně doma.
    Spartan + Conor na home office. Conor byl na pedikúře.
    http://imgway.cz/s/188R

    OdpovědětVymazat
  51. Kuchala jsem kapra a nenašla žlučník,to bude psina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém byl,že jsem koupila půl hřbetu zvlášť a tu hlavu a vnitřnosti mi dali do pytlíku. Tak se to nějak pomichalo,hledala jsem u jater pak radši vařila ve 3 hrncich a jeden jsem opravdu musela vylít. Škoda,to se mi za ty roky ještě nestalo.

      Vymazat
  52. Mám to tu jak v krematoriu. Jsem slunovratový kozoroh a už se mi tu sešly 3 pugéty. Horoskop na rok 21 jsem ani nedočetla,samá změna posun a tranzice,na to nejsem zvědavá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K Vašim narozeninám přidávám ještě čtvrtou virtuální kytku a těším se, jak tu s námi budete sdílet své nadšení a těšení se na cokoliv či zcela cokoliv, Gaio.
      Co posloucháte - veselé či nostalgické melodie?
      PS Jistě objevíte i horoskop, který Vám vyhoví lépe...

      Vymazat
    2. Taky přeji všecičko, co si jen přejete ;o)
      https://www.youtube.com/watch?v=SGzJlZQdkYY

      Vymazat
    3. Dávám virtuálního hobla!

      Vymazat
    4. https://www.youtube.com/watch?v=CJwzYPj5VDE
      https://www.youtube.com/watch?v=p_AJgfUTmJk

      Vymazat
    5. Přidám pugét, nechť se daří :-)
      http://bestpage.cz/img_profil/img_bestpage121.gif?fbclid=IwAR1ZkL4mVYlKH1qTmRECjzWwIgrs99_DPLEMHx-627oPrZt9cE4QyO7Etv4

      Vymazat
  53. http://imgway.cz/s/I81
    Dostali jsme chaloupku...

    OdpovědětVymazat
  54. “Jeden z agentů ruské Federální a bezpečnostní služby (FSB) Konstantin Kudrjancev se přiznal opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému, že se ho pokusil 21. srpna se svými kolegy otrávit.”
    To je dobře, že tajné služby takhle fungují. Jsem klidný.

    OdpovědětVymazat
  55. Vivat Ester!
    https://www.sport.cz/ostatni/lyzovani/clanek/1943951-triumf-zrozeny-v-slzach-rano-to-vypadalo-ze-ester-nepojede-priznal-kouc.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liberalne SME sa pokusilo titulkom članku podprahovo vyvolať nejake vasnive diskusie. Je jasne, ze Ledecka to myslela inak, nez to dali do titulku, to je jasne z priamej reci. Ale je mozne, ze za tym sa skryva nejaky znamy slovensky nacionalista a sovinista, ktory aj keď SME necita a nepodporuje, tak asi len taha za pomyselne nitky...:-))) Uz len aby aj taky DennikN nieco podobne vycapil...

      https://sport.sme.sk/c/22559362/ester-ledecka-petra-vlhova-mikaela-shiffrinova-zjazdove-lyzovanie.html?ref=njct

      Vymazat
    2. Tomáš Bank: "letos spolupracujeme s týmem Petry Vlhové, a to je super. Dřív jsme to pytlíkovali s Rusy, nebo kdo na nás zbyl, teď si zvládneme ty reporty z trati udělat sami."
      Ester Ledecká:
      „V závodním poli je celá řada vynikajících lyžařek. Třeba Federica Brignone, Dominique Gisin, Wendy Holdener, Corinne Suter, Sofia Goggia, Ilka Stuhec, Marta Bassino… Petru (Vlhovou) moc neznám. Blíž mám rozhodně k Mikaele (Shiffrinové). Obě navíc hájíme barvy stáje Atomic.“
      https://isport.blesk.cz/clanek/ostatni-zimni-sporty-lyzovani-alpske-lyzovani/388838/ledecka-a-jeji-velka-zpoved-jak-resim-imunitu-penize-covid-i-vareni.html

      Takže co má být??

      Vymazat
  56. https://www.youtube.com/watch?v=bWaQcYY7C5U

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji - rozšířila jste mi obzory, paní matko.

      Pěkně se poslouchá i dívá na zasněženou přírodu a ptactvo (běžícího savce jsem zahlédla jednoho):
      Instrumental Christmas Music: Piano & Traditional Christmas music "Christmas Sunrise" by Tim Janis: https://www.youtube.com/watch?v=wCKAXhT7nlQ
      Večer na ARTu další potěšení - Louskáček. Už ve 20 hod..
      Všem dobrou noc.

      Vymazat
    2. Velmi dobří zpěváci, jako je tento Radek Žalud nedostanou v médiích prostor. Tohoto jsem čirou náhodou našla na Šlágru, kde obvykle nic až tak dobrého slyšet není. Tento je vyjímkou.
      Další fascinující zpěvačku, o které však není slyšet, jsem našla také náhodou, stojí za poslech:
      https://www.youtube.com/watch?v=c2F6WesNWXg

      Mnozí tzv. zpěváci by zbledli, že něco takového nesvedou zazpívat za žádné peníze.....

      Instrumentální skladba doprovázená ptactvem je úžasná. Díky.

      Vymazat
  57. Děkuju všem za přání,je fajn mít virtuální partu.

    OdpovědětVymazat
  58. Odpovědi
    1. Zeleninu,dokonce na to mám koupenou takovou plastovou misku s dvojitým dnem do mikrovlnky ,nebo ohnuté knedlíky,to dělám na pařáku,jinak nic.

      Vymazat
    2. V mikrovlnce zeleninu ne... dám sítko do hrnce.

      Vymazat
    3. Na pare varim casto, prevazne zeleninu. Da sa vyuzit i ten taky kovovy vejarik na zohriatie narezaných knedlikov, ten doma urcite mate. Date do hrnca vodu, na spodok polozite roztiahnuty kovovy vejarik, prikryjete hrniec a varite. Sem tam poizijem taku malu kuchynsku ihlicu, aby som skusil, ci je vsetko uz dost makke.

      Vymazat
  59. Ještě zítra jeden krém a vyluxovat a na hrbitove rozsvitit svicku hotovo

    OdpovědětVymazat
  60. Tužka napíše,...četla jsem si,...blahopřeji všem, jak zvládáte předvánoční shon....blahopřeji k tomu i onomu.

    Pro paní Alenu,....sny se až tak nezabývám, to proto, že většina mých snů, kam má paměť sahá, jsou sny pracovní, jsou značně realstické,...občas mám sny varovné,...bylo jich několik, předpověď událostí,...opět raalistických, když jsem s tím snem dotyčné seznámila,...a ono se to pak vyplnilo,...tak mě od té doby obchází velkým obloukem,...ani nemám snář. V dětství mě moje nevlastní prababička hodně zeznámila s kartami TAROT,...vykládala je, chodili za ní s žádostí o radu, jak se v dané situaci k některým událostem postavit. Vždycky říkala,...tarotové karty nikdy nelžou,...nastíní, kam cesty vedou, ukážou křižovatky,...a na vás je, jak se rozhodnete, čemu se vyhnete, kterou možnost zvolíte.

    Karty vykládám jen sobě, až mě někdy zamrazí, jak vystihnou dopad daných událostí,...dopad do budoucna,...to když váhám, nad možnostmi volby,...kudy dál,....vždycky to dobře rozkryly.

    Pní Gaio, zimní slunovratový Kozoroh,...jde ještě o to, v kterém z kvadrantů byl postaven Měsíc,..zda ve vodním,...a jakém, studeném, teplém, temném,...totéž platí o kvadrantu ohnivém, zemním, a vzdušném.
    Obecně platí, že Kozoroh má principy zaměřené na podstatu. Oprošťuje se od všeho nedůležitého a neskutečného,...jak jsem už o Vás psala, že jdete na dřeň podstaty,...to je základní princip Kozoroha, ať ho ovlivňují i další silné aspekty. Své uspokojení čerpá z řádu věcí a splněných úkolů./A to jsem nevěděla, že jste Kozoroh/.

    Ještě Vám napíšu, které kameny patří k Vašemu znamení.
    Jaspis, podporuje realistické myšlenky.
    Odulár, rozpouští jeho smutky.
    Obsidíán, ochraňuje vnitřní světlo v jeho myšlenkách, přináší radost do reality Kozoroha.
    Černá perla, pomáhá mu smířit se s neúspěchy a bolestnými zkušenostmi jeho života.
    Zelený a černý turmalín dodává duchovní energii.
    Záhněda, pomáhá rozpouštět slupku opouzdření k okolnímu světu a nechává vstupovat radost do jeho života.
    Křišťál, zahání temné a smutné myšlenky.
    Diamant, pomáhá rozpoznat podstatné od nepodstatného v běhu života.

    Trochu jsem zahrabala ve svých esoterických starých truhlách,...no,... není to dogma,...je to nástin,...stínové divadlo,...tak asi.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj kámen je tygří oko. Proužky různých forem křemene odrážejí zbytky slunečních paprsků a prohřívají duši

      Vymazat
    2. Bych to chtěl taky umět, ale nemám vlohy a je pozdě.

      Vymazat
  61. Tož všichni opatrně, pomalu a při kraju, ...
    nám se to hromadí, snacha doma po dvou drobných operačních zákrocích během dvou dnů, ale pečuje o otce, který se sám nedostane ani na vozík, nenají se,..její manžel, teda můj syn si vrazil zalamovací nůž do nohy, tak 4 cm, zašito, už jezdí do práce, manžel už po pádu celkem chodí, dcerka včera na kontrole, dnes znova, její přítel s dutinama na ORL,...tak jdu hlídat vnuky,... ten covid je zrádnej v následcích,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děvče zlatý, to máte nadělení! Tak ani nevím, co popřát, snad rychlé uzdravení a pevné nervy, ono jak se to roztrhne, tak prý spadne i ten hajzlík.

      Vymazat
    2. Ono se to každou chvilku mění, zas toho přibylo, ale také se něco postupně lepší, na tom ORL to bylo bez zánětu, prý tu působí pořád následky covidu a mladýmu to už tzv. "leze na mozek", nemůže bez prášku usnout,.... Potřebuje to s někým probírat, ale vzhledem k situaci u určité izolaci lidí, nemá až tak s kým. Aspoň chvilku, co jsem byla u nich, jsme to trochu probrali.
      Sama to všechno nepobírám, jak se to všechno sesypalo, jako domeček z karet. Ale zatím se držíme, ti dva letošní zemřelí nebyli na, či s covidem (snad) a zatím nikoho dalšího s sebou sestáhli. Jsou na tom rodiny daleko hůř.
      Kdyby venku aspoň napadl sníh, nebo zasvítilo sluníčko, aby člověk mohl trochu ven, teď prší, je šedo a to není příjemné. Snad zabere ten slunovrat a půjde to rychleji k lepšímu. Naštěstí mám drobné dárky pro vnuky pod stromeček nachystané, mohla bych jim je jen nechat mezi dveřmi, aby měli radost, snad i jejich rodiče...
      Chtěla jsem děti s vnuky pozvat aspoň na oběd, ale uvidím, co se vyvrbí dál. Teda s láskou vzpomínám na zelenou kadibudku u mých rodičů. Ta by ublížila míň, než ty pevný betonový hajzlíky :-))))) A do tý zelený prý můj otec s jeho bratránkem dokázali prostrkovat peří ze slepic a lechtat sedící..... :-)))) Ta budka se srdíčkem byl rodinný fenomén ...

      Vymazat
  62. Odpovědi
    1. Po odběrech (4ampule) jsem vyřídil povinnosti v Ostravě a už zase čekám před ordinací na 9:00 na ortel.

      Vymazat
    2. Jedu dělat inventuru, to je uvolnění, po jakém jistě každý touží ;)
      Na ortel jsem zvědavá, držím pěsti!

      Vymazat
    3. Setřela jsem podkovu,ta sice nevyhrává (perníček) ale nosí štěstí.

      Vymazat
    4. ... třeba takhle? :-)
      https://www.youtube.com/watch?v=dxxfQsJ6RnI

      Gratulace k narozeninám.

      Vymazat
    5. Nemohu zapomenout zážitek, jak jednou kdosi ve vlaku se uvolnil a já musel vzápětí opustit vagon.

      Vymazat
  63. Včera, Marie, dávala Met opět Soumrak bohů s Jay Harrisem, to bylo něco pro mne :-)

    Jinak obecně: V Kapitolu ve Washingtonu včera odstranili sochu generála Leeho - byl to přece otrokář! :-) Sochu nahradí sochou černošky, co bojovala proti rasové segregaci.
    Pamatujete tu písničku s Michalem Tučným a Greenhorns:
    https://www.youtube.com/watch?v=NppbUfzPujU

    V diskusi k odstranění sochy na Seznamu někdo napsal: Měli by to nahradit dvousoším - jeden, jak nese přes rozbitou výlohu velkou televizi, a druhý několik krabic s teniskami...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, stavění a pak zase bourání soch - to by naší civilizaci šlo! :-)
      Jsem zvědavá, kam až to sebemrskačství amíků dojde. Ale když jim to dělá dobře...

      Vymazat
    2. Začalo to už ve starém Egyptě.

      Vymazat
  64. Globín porostl na 137, můžu zatěžovat rotoped a dýchat do odporu. Chcíplost je důsledkem kortikoidové léčby, která potrvá déle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď je unavený každý,to je tou tmou a Slunce daleko.

      Vymazat
    2. Teď je Země nejblíže Slunci, po slunovratu se začíná opět vzdalovat.

      Vymazat
  65. Astro poradna

    Hematit má regulační účinek na krevní tlak a regenerační vliv na ledviny, pomáhá při očních problémech, používá se i na zastavení krvácení a pomáhá při špatné srážlivosti krve a chudokrevnosti, při nervových poruchách a nespavosti. Podněcuje ukládání železa a tvorbu krvinek.

    OdpovědětVymazat
  66. Astro poradna
    Podporuje touhu žít a pomáhá při ztrátě motivace, podněcuje člověka aby šel za svými sny. Je to kámen hojnosti a nadšení. Udržuje pozitivní mysl a pomáhá stát si za svým, především během hádek. Léčebné účinky: Rubín léčí krev a nemoci, s ní spojené

    OdpovědětVymazat
  67. Pro ty, kteří si chtějí zpříjemnit předvánoční čas poslechem, nabízím ke stažení:
    Charles Dickens-Vánoční koleda
    Jaroslav Havlíček - Zázrak flamendrů
    Michna z Otradovic-pár kousků z Vánoční muziky
    https://www.uschovna.cz/zasilka/GD5A3VHPTF9K5UPN-6GV/4JPUZJDWH2

    OdpovědětVymazat
  68. Já jsem ještě ve škole a večer další on-line, zítra ráno schůzujeme... Stáhnu někdy později.
    Nechtěla jsem sem letos už vůbec psát, svátky mi lezou krkem a těším se na 2. leden, až bude po všem. Tady se to přetřásá, nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
  69. Záznam kroků za měsíc od Ropice po dnešek:
    http://imgway.cz/s/18bT
    Propad je do nuly, Babu Jagu už nedoženu. Tak budu mít rekord v minimálním počtu kroků a dobrý pocit, že mi zmizlo 10kg svalstva. Vyrobím nové na úkor tuku a bude se mi v létě lépe přemísťovat lešení nebo kopat rýhy pod zídky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si upozornit, že narostlé svalové buňky už z organizmu nemizí, nečinností či poklesem činnosti se pouze zmenšují, což ovšem platí i naopak.

      Vymazat
    2. Aha... tak je jenom oživím.

      Vymazat
    3. Hlavně se tak, Ládiku, nepozorujte, tedy resp. pozorujte jen pozvolný pokrok svého těla, neporovnávejte stále to, co je teď, s tím, co bylo doposud. Jako předtím to už nikdy nebude, a to je dobře! :-)
      Vám selhal organismus, protože jste na něj kladl nepřiměřené nároky a přeháněl jste vše, pohyb i jídlo. Ale dá se to napravit.
      Mám známého, toho v plné síle a asi ve vašem věku ranila mrtvice, doposud sportoval, šermoval, jezdil na rytířské turnaje, zpíval v kapele, teď se bez pomoci ani neposadí, má nehybnou ruku, nohu, nemluví - a je to dost nevratná věc.
      Vy se teď pomalu budete dostávat do formy, a máte docela dobrou prognózu, pokud zase nezačnete vyvádět. :-)
      Tak klid, vše bude jen lepší a lepší...

      Vymazat
    4. Pozoruju proto, že měním stravu. Potřebuju zpětnou vazbu.

      Vymazat
  70. Tužka napíše,...nelze všemu věřit.

    Hubnutí je úbytek tukové tkáně a ztráta svalové tkáně. Definici lze dohledat a ověřit.

    Záběry vyhublých jedinců z říše savců taky poslouží jako názorný důkaz. Tam, kde byl tuk a svalová vlákna zůstane jen kúže.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dohledejte a ověřte. :)
      Já učiním totéž.

      Vymazat
    2. Vím, jak vypadali šedesátníci na Spartan Race, síla a vytrvalost... přes překážku 2,2m jako mladý voják... šplh bez přírazu, všechno jde.

      Vymazat
    3. https://is.muni.cz/th/ngde8/SVRCEK_DP.pdf
      s.18
      Mnoţství motorických jednotek zůstává přibližně do šedesátého roku (Narici& Maffulli, 2010, s. 143-144), respektive do sedmdesátého roku (Doherty, 2003, s. 1722) konstantní. Na základě studia svalů a elektrofyziologických studií bylo však zjištěno, ţe mezi 60. a 80. rokem došlo k poklesu MJ i o 50 %. Campbell (in Narici & Maffulli, 2010) je jedním z těch, co tento trend potvrdili.

      https://is.muni.cz/th/luo4d/Faktory_ovlivnujici_sarkopenii_a_atrofii_svalstva.pdf

      Svalových motorických jednotek kosterního svalstva zůstává stejný počet přibližně do 60 let věku.

      Vymazat
    4. O stařecké atrofii vím; táta ale nosil klády z lesa na rameni do 80 let, hodit si 50kg pytel brambor nebo obilí na rameno musí umět každý chlap.

      Vymazat