02 prosince, 2020

KRTINEC č.496

205 komentářů:

  1. Zkusím první prosincový. Krásný advent všem a hlavně, buďme zdraví! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a připojuji se k Vašemu přání, liško. :-)
      Blíží se Vánoce, svátky klidu a míru, tak jsem opět přerušila mé prázdniny a napsala jsem úvahu, kterou jsem teď sem dala.

      Vymazat
  2. 24. Proč dvojí metr?
    Náměstí před ruským velvyslanectvím v pražské Bubenči bylo v únoru 2020 přejmenováno a nese jméno zavražděného ruského opozičního politika a aktivisty Borise Němcova. Magistrát také přejmenoval prostor promenády za velvyslanectvím podle novinářsky Anny Politkovské, kterou v Moskvě zavraždili v roce 2006. U amerického velvyslanectví nedošlo k přejmenování na "Milionu iráckých obětí nelegální a nelegitimní války v Iráku" (na USA nebyly uvaleny žádné sankce, přitom prezident George Bush a sedm dalších vysokých činitelů jeho administrativy učinili v prvních dvou letech po útocích z 11. září 2001 celkem 935 lživých prohlášení o Iráku a podle THE WALL STREET JOURNAL, Sept. 21, 2001: President Bush vowed on Sunday to "rid the world of evil-doers" then cautioned: "This crusade, this war on terrorism, is going to take a while.", "Afghanistan and Iraq -- they will target your own sacred symbols," says ...) a "Guantanamská".

    Po nelegální a se zpochybněnou legitimitou tzv. letecké války proti Srbsku v roce 1999 (operace Allied Force 1999) od 12.6.1999 bylo Kosovo na základě statusu chráněného rezolucí RB OSN č. 1244 spravováno OSN a Kosovu byla v rezoluci přiznána autonomie v rámci Srbska, fakticky ale Srbsko ztratilo nad Kosovem kontrolu, zdejší Albánci zde záhy vytvořili místní parlament, vládu, jakož i další nezávislé instituce. V březnu 2004 vojáci mírových sil KFOR čelili násilným útokům kosovských Albánců proti srbské menšině, zabraňovali dalšímu vypalování srbských obydlí a ničení srbských kulturních památek, evakuovali stovky kosovských Srbů z ohnisek nepokojů do bezpečí. Bez referenda Parlament autonomní oblasti vyhlásil dne 17.2.2008 nezávislost na Srbsku a prohlásil Kosovo za demokratický, světský a multietnický stát. 21.5.2008 ČR uznala nezávislost Kosova - „Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat, a uznat realitu, která se stala. Obzvlášť když máme v této oblasti přes 500 našich lidí,“ uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

    16.3.2014 se konalo referendum na Krymu, 17.3.2014 krymský parlament vyhlásil nezávislý svrchovaný stát, který ale okamžitě požádal o vstup do Ruské federace a tam byl poté přijat. Kvůli tomu byly na Rusko uvaleny sankce (spojení NDR a NSR bylo bez problému) a tím zahájena hybridní válka s Ruskem. Tehdejší minitr kultury Herman ve svém blogu na Aktuálně v srpnu 2016 napsal: "V současnosti se často používá pojem „hybridní“, třeba hybridní válka. Označuje to nový styl boje na několika frontách najednou, kdy se kromě zbraní používá ještě propaganda, psychologický nátlak, korupce, ekonomický tlak. Tuto fázi už tady máme, chybí jen zbraně, na které nakonec nemusí dojít."

    "Válka je kšeft" (WAR IS A RACKET - autor Smedley D. Butler) vždy platilo, platí a bude platit, stejně tak dvojí metr. Pro mocipány je důležité, aby byl vytvořen společný nepřítel a aby plebs se neřídil slovy písní OMNIA VINCIT AMOR, Válka je vůl a Píseň neznámého vojína.

    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/bush-a-irak-tisic-lzi-o-valce-behem-dvou-let/r~i:article:519428/
    https://www.lidovky.cz/svet/za-islamsky-stat-muze-absurdni-invaze-usa-do-iraku-tvrdi-britsti-experti.A150125_134543_ln_zahranici_mmu
    https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/zahynulo-pri-tazeni-zapadu-proti-teroru-1-3-milionu-lidi_337622.html
    https://www.vojenskerozhledy.cz/kategorie-clanku/ozbrojene-konflikty/legitimni-a-nelegitimni-valky-po-roce-1990
    https://www.mise.army.cz/historie-misi/kfor-ii---cesko-slovensky-prapor--od-2-2002--kosovo--2-400-prislusniku-3711/
    https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/ceska-republika-uznala-nezavislost-kosova-35465/
    https://www.youtube.com/watch?v=mZwI6K7YwXs
    https://www.youtube.com/watch?v=ZZ2BVnAX0cE
    https://www.youtube.com/watch?v=JYcDjz3MJ0E

    OdpovědětVymazat
  3. Od 11 hodin jsem byla s mladými a vnučkou. Bože, to je pohlazení po duši! Jak se ke mně rozběhla, co všecko mi za tu dobu povyprávěla svým vlastním jazykem, kolik jsme toho natancovaly, Marie, těšte se za rok, co to bude za úžasné zážitky!
    Tak kamaráda Vám přestěhovali, pane Ládiku, ale to určitě není naposledy, co jste se viděli. Co se týče toho sportování, ruku na srdce, sám víte nejlíp, co bylo špatně, já si moc dobře pamatuju, jak jste se zapřisáhal, že nechcete skončit jako Váš otec. Někdy se říká, že odříkaného chleba největší krajíc. Ale třeba se ještě všecko změní a Vy budete v pohodě běhat po lesích a kopcích, jen ne tak rychle a intenzivně, to Vám moc přeju!

    OdpovědětVymazat
  4. Nějak bylo nějak bude,řekla by moje babička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno má svůj čas.
      Kantorky by si mohly svoje kázání šetřit, až ten pravý čas přijde.

      Vymazat
    2. Zase se mi v Noře víc líbí.

      Vymazat
    3. Dočkej času jako husa klasu.
      Teta Kateřina.

      Vymazat
  5. Ještě že ten náš pan domácí nám včas udělá novou jamku a nám se to tak pěkně plní.

    OdpovědětVymazat
  6. Vpadla jsem sem, ani nepozdravila,
    nezeptala se, jestli zde mohu občas něco vyslovit,...
    Kdybych příliš žvanila či jinak rušila,
    stačí říci, odejdu.

    Tož jen zdravím, klidný advent přeji,
    krátké říkání přidávám a zas jdu dál:

    Perníčky jsou napečeny, nyní zrají,
    adventní strom i věnec na náměstí je rozsvícen.
    Zapaluji též svíčku, nechť se rozzáří její plamínek,
    proteplí místnost okolo, stíny světlem zažene.
    Trošku vůně dodá vonná tyčinka, nebo aromalampa,
    vše provoní i větvičky cedru, smrku, borovice,...
    Vytvořme si každý tak, jak nejlépe umíme, oázy,
    či chrámy klidu a míru v těchto dnech adventních,
    přivítejme návštěvy, pokud to jen trochu lze.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji všem za možnost přátelské komunikace v těžké chvilce. Cítím, že krize končí.

    OdpovědětVymazat
  8. Paní Marie, budu ještě chvíli datlovat své vědecky nepodložené názory, možná voloviny, které mě normálně lidsky baví ověřovat.
    Myslím si, že v bdělém stavu jde 100% vnějších vjemů do mozku 4 smysly. Z toho očima 80% ve dne. V noci se vliv zraku sníží na 5%, ale nyní se ze 20% stalo pro mozek 100%. V tom oči 5, hmat inovejtek 25 (nerovnosti, kamínky, tvrdost podkladu...) a 35+35 je sluch a čich. Neuvěříte, že rozeznáte vůni různých lip, trav, půd, listí... a někdy vycítíte lesní zvíře. A ten sluch!!!! Zkuste to. Indiáni ještě kvůli sluchovým vjemům otevírají ústa. Třeba ten můj běh je jen prostředkem k poznání takových věcí, co Vy víte, jaký jsem vůl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu, připodobnit někoho ke zvířeti je spíše pocta (i když já to myslela tak, jako většina lidí tímto slovem). Jejich smyslové vnímání jim můžeme závidět a jiné vlastnosti taky.
      Když všechno tak rád počítáte, nenapadlo Vás spočítat si, o kolik smyslových vjemů se ochuzujete při rychlém a udýchaném běhu, než kdybyste jen tak mírně klusal a občas se zastavil, vydýchal se a jen tak v klidném odevzdání se přírodě vnímal její zvuky, vůně, naciťoval kamínky a větvičky, kmeny? Možná byste se naučil i přijímat léčivou sílu stromů.

      Vymazat
    2. V terénu potmě nejde běžet na 100TFmax. Maximálně 70, za úplňku. 85 až po cestách, nejsem blázen. Přes den to je něco jiného, bo vidím. Jinak hospodařím s časem. Den není pro mě.

      Vymazat
    3. Cítím se, jako byste mě chtěla přešít k obrazu svému na kanavě. Jenže já jsem kožená podrážka, tak se Vám to nepovede.

      Vymazat
    4. Co bych z toho asi tak měla? Leda konkurenci... :-)
      Budete si muset poradit sám.

      Vymazat
  9. Řekové nazývali své nejkrásnější bohyně krajně obdivnou poklonou - "volooká", (možná by byl přesnější překlad "krávooká".)

    Prostě jsme ztratili smysl pro krásu.
    Dneska nemůžete vyznat ženě svých snů obdiv slovy Máš voči jako kráva...pokud zrovna nečte Homéra... a ani pak bych to raději nerisknul.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude jen jinou definicí normálnosti. Já si třeba myslím, že jsem normální a zároveň si to myslím, že si to myslí 9 z 10 lidí okolo. Ale třeba se mýlí všichni, protože to jsou lidi.

      Vymazat
    2. Volooká Héra, mužohubný Ares03 prosince, 2020 00:32

      Iliada , Odysseia
      Ve dvacátém století vznikly dva české překlady těchto eposů: první od klasického filologa Otmara Vaňorného (1921), který důsledně zachovává hexametr, někdy až na hranici srozumitelnosti. Druhý překlad vznikl na jiném principu, který zvolil Vladimír Šrámek. Ten místo hexametru použil volný verš, respektive hexametr rozvolnil, a tím umocnil dramatičnost a srozumitelnost eposu. Na rozdíl od Vaňorného nepožíval Šrámek homérovská kompozita (volooká Héra, mužohubný Ares) a nahradil je přirozenými obraty soudobé češtiny

      Vymazat
  10. Já taky nejraději chodím na procházky či se proběhnout v noci nebo alespoň po západu slunce.
    Zvuk se ( i fyzikálně objektivně) šíří jinak než ve dne , nejde jen o to, že je ticho.

    Co se týče vůní a pachů - dříve jsem poznával, kdo ze známých prošel místností přede mnou, komu patří ten či onen kabát či svetr.
    Byly mi vyloženě nepříjemné některé deodoranty, je to něco jako když má žena hezké šaty a k tomu pytel přes hlavu.

    Tahle schopnost se stářím silně zeslabuje.


    OdpovědětVymazat
  11. Mi se třeba líbí tento blbý text:

    “Hle, zde vidím svého otce.
    Hle, zde vidím svou matku, své bratry a setry.
    Hle, zde vidím zástup svého lidu, až k samému počátku!
    Oni mne volají a vyzývají mne, abych přijal své místo v sálech Valhally,

    kde stateční mohou žít věčně !”

    OdpovědětVymazat
  12. Týdenní přehled kroků:
    http://imgway.cz/s/1XOo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně že už zase začínáte trochu rozvážně myslet, Ládiku, ty vaše zkraty byly děsivé.
      Děkujte svému tělu, že si ještě (přes vaše špatné zacházení) dalo říci a zase nastartovalo. Bez krevních transfuzí byste pravděpodobně zemřel..
      Vaší čtvrtce bude taky za chvíli líp, vůbec se nedivím, že ji vaše "stonání" minulý týden nervově vyčerpalo.
      V nemocnici vidíte jiné těžké případy, neléčitelné nemoci, vaši spolupacienti tomu statečně čelí. Nemocnice je svět sám pro sebe, já sama jsem tam poznala tolik lidských osudů, člověk se neznámým lidem snáze otevře, je zjitřený a oslabený, víc vše prožívá. Taky získá odstup - vidí svůj běžný život z nadhledu, může si ujasnit, co dál.
      Vy máte naději, že se vše postupně vrátí do normálu, ale pokud si budete zase nakládat jako doposud, tak by to podruhé nemuselo vyjít.
      Zkuste se s tím nějak poprat.

      Vymazat
  13. Mně neberou Keltové Vikingové psi motorky a přitom tolik lidí po tom šílí

    OdpovědětVymazat
  14. Tužka napíše,...četla jsem si,...paní Gaio,...mně berou motorky i psi,...a jak. U pana Klána jsem před lety psala, jak jsem si, doslova skočila pro neznámého, topícího se psa, nikde nikdo, šero,...byl únor, první tání, rozvodněná řeka, ledy se hnuly,...odepla jsem psa, s kterým jsem byla na procházce u řeky, rychle svlékla jen boty a kabát, proud byl silný, rychlý, bylo třeba jednat bleskově, připnula se vodítkem k pásku riflí a druhý konec navlékla na větev u stromu u vody. Jaká náhoda a štěstí, že tam ten strom byl.

    Zachránila jsem ho,...odrostlé štěně,...už nikdy mě žádný pes, ani žádný člověk, tak oddaně nemiloval, jako tohle zvíře. Za ty roky té lásky to stálo,...ani jsem neměla rýmu, promočená na kost, psa pod kabátem jsem zahřívala, nohavice mi přimrzaly, do vody jsem musela až po ramena, bylo pod nulou,... pes byl podchlzen, toho jsem kurírovala víc jak týden.

    Někde u pana Klána to je podrobně popsané,..psala jsem to proto, že pan Honolulu mi poslal písničku, která se mu líbí,...a součástí té písničky bylo i krátké video,...a na tom videu byl přesně tenhle můj pes,... byl to pro mne nečekaný šok, video z Jižní Ameriky,...a na něm má Packa,...to jsou náhody, kterým se nechce věřit, ale udály se.
    Ten pes byl tak podobný mé Pacce, volala jsem na něj ve vodě, když jsem ho lovila,... dej pac,... aby se snažil ke mně trochu přiblížit,...i způsob běhu, výskoku, nejen vzhled. Ovšem ten můj už byl dávno ve věčných lovištích,...zvláštní náhoda.
    Pustila jsem si to video jen jednou,...ani teď už bych to neopakovala,....vzpomínám, to ano, ale když je to až příliš autentické,...tak mě to, přiznám,...někdy dokáže na pár chvil rozebrat na atomy,...a odebere mi to dost sil, se zase složit do původní podoby,...


    A to jsem měla v úmyslu psát o něčem úplně jiném,...tak v dalším vstupu,..

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl bych někdy napsat o svých králících, já vím.
      Králíci se od sebe vzájemně povahově liší snad víc než běžní lidé.

      S výjimkou obyvatel Nory. :-)

      Vymazat
    2. Já se za "králičí román" přimlouvám už dlouho, pane Jáchyme... :o).
      A ty básně, spáchané spolu s kamarády, už vyšly?

      Dobrou noc všem, panu Ládik!!!ovi zvlášť.

      Vymazat
  15. No Ládiku, k té normálnosti:
    Každá norma má nějaký střed a kolem určité pásmo na obě strany, tolerovanou odchylku, která je určená nepsanou nebo psanou dohodou (či diktátem).
    Nejnormálnější člověk by tedy měl být ten, který má všechny své myslitelné vlastnosti duševní i tělesné na přesném průměru.
    ---

    Znáte neutrální masku ? Používá se někdy v pantomimně.Má průměrný výraz - nevyjadřuje žádné představitelné duševní hnutí,je naprosto průměrná úplně ve všem...je prostě dokonale normální.

    Pokud se necháte nakreslit tužkou dobrým karikaturistou, vystihne jedním tahem vaše typické rysy a trochu je zvýrazní - tedy to, čím se lišíte od normálu. Každý váš dobrý známý vás v té jediné zakroucené čáře tužkou pozná.

    Karikaturista nakreslí kohokoliv. Co nedokáže, je nakreslit neutrální masku. To prostě nejde. Ta tvář je ÚPLNĚ A VE VŠEM NORMÁLNÍ.
    Na celé zeměkouli přitom neexistuje jediný člověk, který by takovouto průměrnou tvář měl.

    Podobně to bude se všemi dalšími tělesnými i duševními vlastnostmi.
    ----



    OdpovědětVymazat
  16. Tužka napíše,...chtěla jsem psát o pásovém oparu, taky zážitky.
    V některých učebnicích rehabilitace, je několik stránek věnováno pásovému oparu,...ono je to onemocnění, které se ve svých počátcích moc špatně identifikuje, a dokáže se hlásit i měsíc předem, různými bolestmi, které se podobají zcela jiným problémů,...hlavně problémům pohybového aparátu.

    Neuralgické bolesti pásáku jdou po nervech, ze začátku bez kožních projevů,...když vystřelují od páteře po mezižeberním nervu, zejména na levé straně, první, co se nabízí, je akutní problém se srdcem,...když na přední straně hrudníku, u prsní kosti, nabízí se problém embólie plic,...v kloubech, ve svalech, tam se začnou řešit ortopedické problémy,...dokud se nevysype vyrážka,...pak teprve se to víc vyjasní.

    Pásový opar je skutečně nevyzpytatelný,...tak, jak dokáže mít pomalý nástup, trvající třeba měsíc, tak se dokáže vysypat i za pouhé odpoledne.

    Nšco ze zkušenosti,...pracovala jsem jako sportovní masér v poměrně velkém klubu,...dorostenec, přišel po tréninku za mnou, že ho rozbolela pravá noha,..od pasu, až dolů,...s přáním rozmasírovat. Všimla jsem si, že má na zádech malý červený flíček, s červenou čárkou kolem páteře, jako by mu tam někdo namaloval nedozrálou třešinku,...a protože, mám opatrnost zakódovanou v genech, tak jsem ho na to upozornila, poslala za doktorem, žádná masáž nebyla,...to bych to bývala pohnojila,...až za čtrnáct dní se mu vysypal pásový opar od zad až na lýtko,...dorostenec, teorie praví, že mladí lidé téměř netrpí pásovým oparem, ti mají plané neštovice,...obojí způsobuje stejný vir.

    Taky se někdy dočtete, že po prodělání jste už na pásový opar imunní, už ho nedostanete,...tenhle mladý muž byl veliký nervák a cholerik, pásový opar měl opakovaně, někdy i čtyřikrát do roka,...stres, hádky, a do týdne pásový opar.

    Ještě jednu paní jsem znala, co měla několikrát pásový opar,...je to nepříjemné onemocnění, nepříjemné taky tím, že odchází velice pomalu a někdy na tom místě zanechává různé projevy bolesti počítáno na měsíce,...bez nadsázky mohu napsat, že jsem viděla určitě stovku pásových oparů,....které se ze začátku tvářily, jako problém s páteří,....lidi si prostě na záda nevidí, bolí je záda, jdou na masáž, a na zádech začíná pásový opar, jako tenký růžový ptoužek, nebo jen místo, které se dá zakrýt palcem,...a chtějí tu bolest rozmasírovat,... pásák je nenapadne.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, Tužko, pásový opar není nic příjemného. A důležité je, kde se vyrazí. Kolegyně v práci měla pruh oparu v obličeji, naštěstí to minulo oko, ale byla s tím dobře měsíc doma. Pamatuji si, že pak měla tvář dlouho citlivou, tak jako jinak.
      Až se Ládik vrátí z nemocnice, tak se budou se čtvrtkou vzájemně podporovat. Možná tam s nimi bude omladina, to jde hned všechno líp.

      Omlouvám se, že jsem sem níže vletěla s "románem" - měla jsem to asi hodinu rozepsané a neaktualizovala jsem stránku, tak jsem nevěděla, že tu zatím přibylo tolik zajímavého čtení.

      Vymazat
  17. Včera jsem byla na návštěvě, rozdávala jsem kamarádkám "Mikuláše" (své výrobky z léta - rybízo-angreštový džem, pomerančové želé, růžový sirup - v něm je zakleté léto).
    Dnes jsem byla na městském úřadě, asi hodinku v bance (neúspěšně), pak jsem hlídala vnuka - teď jsem na chatě a uvidím, jestli jsem něco někde nechytila...
    V bance to byla tragikomedie - sešli jsme se tam tři zástupci organizace, která má u nich účet, a chtěli jsme čtvrté osobě umožnit částečný přístup k ůčtu (jeden takový už máme sjednaný). Bankovní úředník se lopotil, telefonoval, pátral, po cca hodině nám řekl, že nenašel správnou "masku" pro tento případ, a že na jejich informacích dnes není paní, co tomu rozumí (jedná se asi o šestou největší banku u nás). Hlavně že si ofotil naše občanky atd., na to jsou rychlí... Dalo mi takovou práci sehnat nás čtyři dohromady... a budeme tam muset jít ještě jednou! :-(
    Banky vyházely staré pracovnice, zaměstnávají nové, mladé a perspektivní, ovšem ti kloudně nic neznají, vše dělají poprvé, je to hrůza.
    Dcera má home office, k tomu doma dítě s kašlem, ve dvě a ve tři hodiny měla videokonferenci se šéfem a kolegy, tak jsem se obětovala a hlídala jsem. No, uvidíme... Vnouček je roztomilý, rád se ke mně přitulí, nechá se hladit po hlavičce, člověk od něj načerpá pozitivní energii. K večeru jsme jeli společně na Lišku, kde leží rodiče. Dala jsem jim na hrob jmelí a zapálila jsem pár svíček. Na hřbitově nebyl nikdo.
    Na chatě jsem nechala dva dny wawky na jedničku a dnes bylo dole 18 a nahoře 15 stupňů. Takže, dokud to tu člověk nezazimuje a trvale neodjede, drží se tu pořád snesitelná teplota, dá se to za chvíli vytopit a není to prochladlé.
    Z matčina bytu jsem si přivezla vál, v ikeácké kuchyni pochopitelně není, tak ho dám do garáže a budu si ho brát jen na štrůdly a teď na cukroví. Je to muzejní kousek, máme ho v bytě od počátku (dům byl postaven v 50. letech a byl vybavený dřevěnou kuchyní - na svou dobu moderně), pamatuji si, jak na něm matka válela těsto, má na sobě plno "jizev", ráda si ho nechám.
    Gaia mě inspirovala, jen jsem neměla umleté ořechy, zítra začínám! :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Tužka napíše,...pane Ládíku, hojivá, teplá energie se dává do pohybu,...píšete, že se cítíte líp,....přeji Vám to, využíjte té dobré konstelace hvězd k maximálnímu zlepšení,...když tak ležíte na posteli, a nemusíte ťukat do mobilu, a Vaše prsty na rukou mají pausu,...tak si je složte následujícím způsobem,...

    Palec, prostředníček a prsteníček spojte k sobě, lehce napnuté, bříška udělají mercedesku-hvězdičku, ukazovák a malík narovnejte,...u obou ruk současně,..ruce si třeba volně položte podle těla...je to součást energetického cvičení z jógy, když si chceme urychlit odchod tělesných problémů všeho druhu. Jsou k tomu i další pozice těla, ty teď necháme nepovšimnuté,...stačí toto, udělejte to, kdykoliv Vás napadne,...pomáhá to srovnat proudění energii v těle...prsty nechte v přirozeném napětí, nenapínat silou.

    Ta pozice prstů, připomíná rohaté zvíře, nebo čerta,...tak ještě anděla a Mikuláše, a je to kompletní.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, už je tak dávám. Včera ve 23 jsem poprvé po týdnu použil normálně WC a sprchu, bylo to blaho, teď počkám na odběry.

      Vymazat
    2. Pro srovnání pokládám pravou ruku na srdeční čakru, levou na solar plexus a hezky pomalu dýchám.
      Případně obě ruce s propletenými prsty na srdeční čakru, bříšky prstů na tělo tak, aby nic z proudící energie neunikalo.
      Způsobů i různých muder je hodně :-)

      Vymazat
  19. Střídání směn, cvrkot, za dveřmi je dobrá nálada. Nemocný lid dosud necourá, plní se bažanti. Jsem v očekávání, kolem 10 je velká vizita. Primář mladý, pomalá rozvážná řeč, táhlé slabiky, přesný, ani slovo navíc, budí respekt před ostatními lékaři, mám z něj pocit jistoty.

    OdpovědětVymazat
  20. Sněží, vezu snachu k doktorovi, silnice nasolené, klouže to, napadlo zatím asi 5-6cm, což je kalamitě stačí, ale padá dál. Tak dobré ráno všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem proto jela na chatu raději za tmy, viděla jsem, že ráno má sněžit, mám celoroční gumy a na náledí to není nic moc.
      Tak ať vše, liško, dobře zvládnete.
      Tady je cca 4 cm sněhu, už dlouho jsem neviděla zahradu zasněženou, podzimní práce jsem stihla naknop.

      Vymazat
    2. Ráno bylo krušné, ale teď už je to dobré, je nad nulou, takže sníh nevydrží. Což je škoda, mohl být hezký Mikuláš. Můj Mr.Grey, to je takový šedomodrý kocourek, se z toho chudák osypal! Mňoukal, že co to tam venku je?!
      Koupila jsem květák a odvezla dětem, vnučka mě obdařila potokem slov ve své řeči, v sobotu zase za nimi zajdu, jinak jsem v práci, snad bude nějaký pohyb.

      Vymazat
  21. Předvizitní info - hemoglobin stoupl z původních 60 na 95, dolní hranice normy je prý 130cca. O odchodu dnes není řeč, zítřek je nejistý, rozhodne hematolog.

    OdpovědětVymazat
  22. Druhá bedna: http://imgway.cz/s/2nPC

    OdpovědětVymazat
  23. Najdi svou vnitřní rovnováhu,káže mi andělská karta

    OdpovědětVymazat
  24. Ládiku,
    snažte se, můžete-li, ve špitále ještě zůstat.
    Žijete díky miliardám malých brigádníků - darovaných červených krvinek.
    Jinak vaše extrémně oslabené tělo stále pracuje na odstrańování mnoha miliard mrtvých buněk, které nutně musely v minulých dnech zemřít nedostatkem kyslíku.

    Než se znovu namnoží a zalátají se díry po těch padlých, bude to trvat týdny a měsíce.
    Tohle chce přidávat zátěž po gramech.
    Další věc je, jak a kdy přijde k rozumu váš poblázněný imunitní systém.

    Mimo špitál máte mnohem menší šanci výkyvy jakž-takž kontrolovat.
    Ale chápu, že nemocnice je přetížená a rozhodně se vás nebudou snažit tam držet ani o den déle, než bude nezbytné.

    Jinak věřím i Tužce, že na dálku poradí, co to jde.

    Držím palce, i když ne nutně na to, aby vás do konce týdne pustili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tužka by měla radit taky sama sobě. Skákat v únoru do vody po ramena kvůli čoklovi je větší nerozum než v psím počasí vybíhat sjezdovku

      Vymazat
    2. Paní Tužka je těžší případ. Odpovědnost za dětský/mládežnický kolektiv, motorka, psí máma... koho má za sebou? Jen toho anděla. Ten bere šichtu za ni, když se jí (nedejbůh) něco stane.

      Vymazat
    3. Produkce erytrocytu trvá asi jeden týden.

      Vymazat
    4. Průměrná doba života erytrocytu je asi tři měsíce jestliže Ládik dostal transfúzi (směs "mladých čerstvě vylíhlých" erytrocytů a erytrocytů na konci doby jejich životnosti), lze očekávat, že střední doba životnosti erytrocytu obdrženého transfúzí je něco pod dva měsíce.

      Se zbytkem vlastních erytrocytů, které autoimunitní reakce nestačila zdecimovat má Ládik, pokud tomu správně rozumím, asi tak polovinu potřebného počtu erytrocytů.

      Netuším, za kolik týdnů se může (s přihlédnutím k oslabenému, "zmatenému" a poškozenému organismu) dostat krevní obraz na spodní hranici normálu. Netuším, s jakou spolehlivostí se to odhadnout dá.






      Vymazat
    5. Kdo ví,jestli mela Tužka zrovna podpatky?

      Vymazat
    6. Vám to nějak leží v hlavě, Gaio. Vy zase chcete vyprovokovat nějakou nekonečnou debatu s panem A.? To vás baví?
      Však Tužka nikde nepíše, že skákala za psem do řeky teď, bylo to před řadou let, když ještě byla mladá.
      A proč by nemohla nosit podpatky? Já mám taky i teď dvoje oblečení - ven ve městě sukni a nízké lodičky, na chatu kalhoty a mokasíny. A co?

      Vymazat
    7. Já měl ještě předloni taky na svých celoročních běžeckých goretexocých botách podpatky. Ale ušoupal jsem je tak, že mi do nich teče. Kromě toho mám teď špičky vejš než paty.

      Vymazat
  25. Ládiku, dejte co nnejdřív vědět, jak dopadla vizita.
    (Koneckonců můžete ten samý text poslat i rodině a přátelům a dát si pak posilujícího šlofíka u mobilu s vypnutým zvoněním.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Platí text 08:22. Přejdu pod peruť hematologa. Zde na interně udělali, co mohli. Tělesná vitalita v loji, mozková je zpět. Tak čekám zítra po obědě propouštěcí zprávu a odjezd. Určitě fahrplan, co dál. Léky na cestu a termín v jiné ordinaci.

      Vymazat
    2. Jo, dík.
      Interna je vlastně taková stanice první pomoci.
      Ale to, že jste se byl už včera, po tak neuvěřitelně krátké době, schopen jít se sám vysprchovat, je nadějné.

      Vymazat
    3. Hlavně se kroťte, po návratu domů budete mít nutkání začít zase postaru, všude na vás bude vykukovat nedodělaná práce, čtvrtka také bude potřebovat pomoc, nákupy a tak.
      Ale vy pro ně i pro sebe máte být co platný do budoucna, tak teď opatrně!!!

      Vymazat
  26. Sdílím, protože si myslím, že zdejší osazenstvo bude potěšeno ...

    Vánoční on-line zpívání pro celou rodinu s Jarkem Nohavicou
    Chybí vám společné zpívání na koncertech? Pojďte se sejít i s dětmi každou adventní neděli (6. 12., 13. 12., 20. 12. 2020) vždy od 19 hodin a společně s Jarkem si zazpívat vánoční písně a koledy.
    Na každý večer vám Jarek připravil vlastnoručně napsaný zpěvník, který bude vaším průvodcem při společném zpívání. A je už na vás, zda si ho vytisknete, nebo budete zpívat přímo z monitoru. Zpěvník na první adventní zpívání najdete zde:
    http://nohavica.cz/…pdf

    Jarek se na vás těší poprvé tuto neděli 6. 12. 2020 v 19 hodin na této stránce, kde živé vysílání spustíte:
    http://nohavica.cz/…htm

    OdpovědětVymazat
  27. Mám kolotoč. Jsem ve škole, kvečeru jedu rovnou autobusem za dcerou s miminkem, prosí mě o pomoc. Zítra dopoledne s mužem na dvě vyšetření, pak do školy a zase autobusem za dcerou. Tak nevím, kdy budu zase u PC a s náladou něco psát. Všem hodně zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se, marie, držte! Máte toho taky moc. Dcera určitě pomoc potřebuje, pamatuji si, jak jsem byla šťastná, když mi matka přinesla po porodu oběd! :-)
      Měla jsem takový hlad, ale nestíhala jsem uvařit si, ještě jsem neměla zorganizovaný režim, dcerka stále plakala, do toho pleny, kojení, posed v umyvadle s dubovou kůrou atd. Muž v práci. Jako by to bylo včera.
      Však jsem také jezdila k dceři i ke snaše s uvařeným jídlem, dokud mi neřekly, že už to stačí samy. jde tak o prvních 14 dní... A když jim člověk ještě povozí kočárek a ony si mohou trochu odpočinout, tak to taky trochu pomůže.
      Budete mít teď co dělat, ale vnučka je určitě úžasná a... holčičku vám přávidím! Byla jsem v sobotu u syna, oni hlídali sousedům dvě holčičky. To byla radost! Holky si stavěly domeček, hrály si s panenkou, kreslily - a naši kluci řvali, tahali se o věci, prali se - ach jo. :-)

      Vymazat
    2. Ale zas až budou větší,tak u kluků nemusíte mít strach,že vám je někdo zbouchne. Když kluci razí na tah,může matka v klidu spát a ráno jen kouknout,jestli už jsou doma. Ale mít holku,to uprostřed noci vstáváte a vozíte z různých plesů a večírků,neb máte strach,aby se něco nestalo,kdyby šla domu sama.

      Vymazat
    3. Však to mám taky za sebou, a netrvalo to jen chvilku.
      Jenže dnes abyste se bála i o kluka, jestli ho někde nezmlátí na cikánskou férovku, anebo mladší hošíčky někdo neznásilní na pánském záchodě, kam s nimi jít nemůžete...
      U nás přece je poslední dobou o pedofily pochopení, mají rádi děti a mají své potřeby, navíc jsou menšina... chodí s Piráty a zelenými do Pragie Pride, veřejně.

      Vymazat
    4. Těm mladým to nezavidim. Vůbec se rodí dětí dost do téhle doby,ten rozmnožovací pud je asi hodně silný.

      Vymazat
  28. Gaia patří v naší dávné fakultní terminologii mezi tzv. "nasrany".
    Mám pánembohem podobně duševně dyzajnovanou sousedku, také učitelka.

    Také odešla do předčasného důchodu.
    Měla přísného, ale spravedlivého ředitele, kuřáka, leč abstinenta, který nestrpěl na školní půdě ani sklenku alkoholu.
    Ovšem den poté, kdy kolegyně odešla, vyhlásil zkrácení páteční pracovní doby o dvě hodiny a přivezl do sborovny několik tašek vína a tvrdého alkoholu. Řekl, že každý má alespoň jednou v životě porušit vlastní zásady a tak vážný důvod k oslavě se najde jednou za život.
    Do pondělka všichni vystřízlivěli a s nově načerpanými silami se pustili do pedagogické práce.

    Gaia je jistě báječná ženská, ale minula se povoláním. Jako vězeńská dozorkyně, domovnice nebo revizorka MHD by byla jistě platnou a voňavou oporou naší kapitalistické společnosti. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K čemu děcka,která pořád řvali, tahali se o věci, prali se - ach jo.

      Vymazat
    2. Hlavně by měla vždy jasno! :-)

      Gaio, nehněvejte se, ale ty vaše kategorické soudy jsou občas ... ukvapené.
      A prosím, čtěte po sobě, co píšete, než to odkliknete - děti řvalY, mnemotechnickou pomůckou je _ oni, ony, ona.

      Vymazat
    3. To jsem zkopírovala od vás

      Vymazat
    4. Jenže já jsem psala: "kluci se prali", ne "děti se prali", děti se vždy pralY - o tom píšu, o gramatické chybě, která by se vám neměla stávat, a která vzniká tím, že si nepřečtete, co píšete, a příspěvěk odešlete s chybami.
      No, dělejte, jak chcete.

      Vymazat
    5. Děcka, která pořád řvala ... je správný tvar. Tak bych neopravovala ani raději ☺

      Vymazat
    6. A až tu budou v létě všichni tři, tak to si asi budu muset vzít školení u nějakého vysloužilého vojáka, jak na ně :-)

      Vymazat
    7. Naráz si je neberte. A liché číslo vůbec. To budou jen vytvářet komploty a koalice a vy se zbláznite

      Vymazat
  29. Trochu curyk - oběd mě zmohl, po 3 hodinách spaní jsem se teď probudil v tratolišti potu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Váš problém je samoregulace. Všeho s mírou.

      Vymazat
    2. Oběd bych si kllidně dala, vypadá dobře, jen přidat okurčičku :-)

      Vymazat
    3. Akorát ta sekaná stojí v nějaké divné mastné vodě a polívka z toho plastu by mě nelákala

      Vymazat
    4. Přesně, už to kuřecí stehno z minula bylo s kaší a zalité polívkou ☻

      Vymazat
    5. Redukční dieta.

      Vymazat
  30. Stromy před smrtí rozkvetou a naposledy plodí. Mi začaly podivně rychle růst nehty (nůžky..... jedu domů, napíšu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se jen víc pozorujete

      Vymazat
    2. No, nemám dojem, že by zrovna nehty byly vaším nejdůležitějším životním plodem.
      Spíš bych to interpretoval tak, že se organismus omlouvá, že se nechal tak vyprovokovat a zcvoknul. Takže ostentativně trénuje regeneraci - a nehty nespotřebujou moc materiálu a každý si jich hned všimne.

      Nebo je to výzva, prát s výzvami Osudu jinak než nohama, během do vršků.

      Vymazat
    3. Nehty a vlasy rostou až 2-3 dny po smrti.

      Vymazat
    4. To je obecně známé :-) Není důvod, proč by neměly.

      Vymazat
    5. Je, omezení až zastavení přísunu živin.

      Vymazat
  31. Tužka napíše,...náhodou, pro mne jsou příspěvky paní Gaii velice přínosné,...prostě, je dobré, když vám někdo servíruje jiný pohled na věc a obnaží vaše vlastní názory pěkně na dřeň věci.

    Proto ji odpovím, že je to už dávno, kdy jsem lovila psa ze zamrzlé řeky,...tak dávno, paní Gaio, a vysoké podpatky už nosím jen občas,...dost málo.

    Dnes napadl první sníh,...jo, byly doby, že mi zima a mráz opravdu nevadily,...bohužel, už to dost let neplatí, jsem docela zimouřivá,.. jo, jsem opravdu těžký případ pro svého Anděla Strážného,...ještě to nevzdal, díky, Anděli Strážný,...fakt jsi to neměl lehké,...teď má za úkol, uhlídat mě před koronavirem,....

    Na horách u chalupy taky padá,... třeba to vydá letos na běžky,...vyběhnout jen od chalupy, tak, jak to bývalo před více lety,...uvidíme.

    Už dávno události tak bouřlivě neprožívám,....ovšem, o některých vím, že kdyby přišly, tak by s mojí stabilitou pěkně zamávaly,...udržet mi rovnováhu, to by zas musel mocně zamávat Strážný Anděl křídly,...tak už těm událostem raději nejdu naproti,....bojová taktika, vyhnout se bitvám,...to taky funguje.

    Tak přeji všem,... vydržať i tu nepřízeň událostí,...To přejde.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si lebedím u kamen, venku je poprašek sněhu, co víc si přát...

      Vymazat
    2. Ale jó, Tužko, pro mne jsou Gaiiny příspěvky taky přínosem, ale my dva jsme mimořádně odolní a trénovaní jedinci ! :-)

      Vymazat
    3. Vy jste zřejmě masochista! :-)

      Vymazat
  32. Dneska mám Ghostly green

    OdpovědětVymazat
  33. Tužka napíše,...opět něco ze života,....nejprve vlastní zkušenost z letošního roku.

    Nehty,...na rukách jsem nikdy neměla dlouhé nehty, nikdy nalakované. Moje ruce musely pracovat a lak by se odlupoval do pokrmů zvířatům, do pokrmů lidem,...a pak, vyhazovat peníze za lak na nehty, když jsem počítala na haléře,...

    Letos, v době jarního koronaviru jsem si přestala udržovat nehty nakrátko, masáže nebyly, tak proto,...a co jsem zjstila, a opět si ověřila,....nehty na pravé ruce mi téměř nerostou, tak milimetr za dva měsíce,...očekávala jsem to, pravá ruka měla úrazy, dost, a loket je dost zchroumaný, ale rozcvičený, bolí, ale funguje. Brzdí tok energie rukou, nehty nerostou.
    Levá ruka úrazy neměla, nehty rostou, krátím každý týden.

    Od mládí znám tento problém na nohách,...levá noha měla úerazy, nehty rostou tak o polovinu času déle než na pravé noze.
    Jeden úraz na té levé noze byl teda parádní, roztržená holeň až na kost, dost centimetrů,..byla nepříznivá má soukromá konstelace hvězd, tak jsem si řekla, že si nohu a jiné části těla ošetřím sama. Nadělala jsem si leukoplastové štychy, aby se obvaz nepřilepil,tak jsem to namazala pleťovým krémem, a nechala pět dní v poklidu, ať se to hojí,...noha ani moc nebolela, neopuchla, nezačala otrava krve,...tak po pěti dnech rozdělat,...a co se pod obvazem událo, mimo to, že se to začalo hojit, celá přední strana nohy byla porostlá asi dvoucentimetrovými černými chlupy,...černými, ač na druhé noze byly chlupy jemnější, kratší a rezavé. neuvěřitelné,...tělo do nohy posílalo léčivou sílu a dostaly díl i poškozené cibulky chlupů, ty se probudily a daly úrodu.
    Jo, po pár týdnech černé chlupy vypadaly, noha se zahojila,...

    A ještě jedna zkušenost,...na masáže chodil pravidelně každých čtnáct dní jeden starší pán, vdovec. Pak pár týdnů nepřišel,...a když zase se objevil, tak když svlékl košili,všimla jsem si, že má jednu stranu trupu pěkně zarostlou chlupy, obešla jsem ho, abych se podívala na záda, tam taky chlupy na stejné půlce zad, ačkoliv dřív chlupy téměř neměl. Protože jsem měla už svou zkušenost s vlastní nohou, váhala jsem, zda bych neměla zavést rozhovor na dané téma, zda jeho tělo neřeší nějaký problém,....ale, začal s tím sám,...vám asi budou vadit ty chlupy, ale zničehonic mi narostly, asi jsem měl jít dřív k holiči si je nechat oholit,...ubezpečila jsem ho, že chlupy nevadí, jen přemýšlím, proč najednou narostly, ... a vyjste taky teď pár týdnů nechodil na masáže,... tak kde jste se zdržoval.
    Měl jednostranný zápal plic,...jistěže na té straně porostlé chlupy,...tak jsem mu vyprávěla, jak to bylo s mojí nohou, a že se i jeho tělo intenzivně léčilo,..ASI,...to je moje zkušeností ověřená teorie. I jemu časem chlupy vypadaly.

    Tak pan Ládík bude další v pořadí, že mi ověří léčebnou teorii proudění energetických sil,..proud energie a životní síly se zrychlily, a rychleji rostou i nehty.

    Odhadem bych si tipla, že květy na konci prstů nebudou, ale úroda z práce rukou se určitě dostaví,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tzv. proudění energetických sil ve výživě buněk těla nemá žádný význam.

      Vymazat
    2. Z.M.,
      věříte v reálné působení akupunktury? (mimo placeboefektu).

      Vymazat
    3. Vpichování jehel fyzikálně působit může, záleží mj. na lokalizaci. Ovšem zdůvodnění je z říše fantazie.

      Vymazat
    4. Jakým způsobem podle vašeho názoru může způsobit vpich tenké jehličky (či její následné rozvibrování) zásadní změnu průběhu nemoci, často výraznější než podání vyzkoušeného a evidentně účinného evropského léku? Zvláště když vpich jehličky nebo jehliček ovlivní funkci orgánů na druhém konci těla?

      - Stačilo by pro akceptaci použití jiných slov než "energie" a "dráha" - jejichž význam je už definičně obsazený fyzikou?

      Je přijatelné chápat vpich jehličky jako "příkaz", dráhu jako imaginární spojnici, celý trs chemických, elektrických či biochemických cest pro přenos signálu, reálně se odehrávající prostřednictvím transferu miliónů kapiček krví, lymfatickým aparátem, nervovými drahami, zahrnujícími i zpracování centra mozku...to mě jen tak teď napadá, reálně vše může fungovat zcela jinak.
      Slova "dráha" a "energie" chápu jen jako užitečné metafory, určené k vzájemnému dorozumění těch, kteří s akupunkturou pracují.
      "Je jedno, jestli je kočka bílá nebo černá, jen když chytá myši", řekl by Číňan.( A je jedno, jestli ty dva čínské znaky vyslovujete pomocí fonémů d-r-aa-h-a či enerdžije.

      O tom, kudy se trsy pokynů, realizovaných vpichem jehličky ve fyzikální realitě našeho (momentálně tuším šestnáctirozměrného) prostorčasu reálně prodírají,vím ale stejné hovno jako číňan, to uznávám.






      Vymazat
    5. Nevím o zásadní změně průběhu nemoci v důsledku akupunktura, podráždění nervových vláken v důsledku napichnutí ganglii s následným vyplavenim neurotransmiterů ovšem nějaké důsledky mít může. Patřičným ideovým balastem lze je zesílit, nicméně koneckonců na barvě kočky nezáleží, hlavně když bolest se ztiší anebo orgán na konci nervového vlákna se podráždí.

      Vymazat
  34. Ládika možná pustili domů?
    Fakt je, že dnes nemocnice propouštějí nedoléčené pacienty, dřív člověk byl v nemocnici třebas po slepáku týden, dnes jde pomalu druhý den domů, (to ne, ale třetí den jistě, když je to bez komplikací).

    OdpovědětVymazat
  35. Ad: Ladik!!!

    Pozdravujem Vas a tesim sa, ze vsetko speje k lepsiemu. Nielen Vase fyzicke zdravie, ale i Vase postoje k niektorym veciam.

    Ja som sem nazrel az predvcerom, no a to som "zíral". Tak som sa vratil dozadu k predchadzajucim jamkam, az kym som nezachytil zaciatok tejto, dufam a zo srdca prajem - konciacej sa dramy.

    My sme v rodine mali teraz skoro styri tyzdne mensiu dramu - moja vyse 90 rocna mama zacala mat taku krvavo-hlienovu hnacku, tak sme ju nakoniec vzali do nemocnice. No a tam, z jedneho oddelenia na druhe, z jedneho vysetrenia na ine, z jednej budovy do inej, po celom pavilone fakultnej nemocnice, no, asi to kazdy pozna. Ona pritom s dvoma barlami...Minuly tyzden ju prepustili domov, scvrknutu, vysusenu...aj ked nemozem povedat, ze sa o nu nestarali, no mala tvrdu dietu. Cca 10 dni sa viacmenej iba so starsou sestrou o nu starame doma, aj sme u nej nocovali, dokrmovali ju, "tlacili" do jedla, pomaly, postupne, hoc len po krajci chleba...
    Uz mi nadava, ako predtym, ze neverim jej slovam, co sa stalo, co nie (uz ma par rokov vselijake fantasmagorie, ze jej niekto premiestnuje veci, berie ich, nosi take, ktora ona nechce, nieco co chce jej skryva...a mysli pritom stale, ze to robi moja sestra a jej deti, aj ked nemaju od jej bytu kluc...:-))) licka sa jej zaokruhlili, pochoduje uz s barlami po dome a tvrdo sa snazi presadzovat svoje - takze uz je v poriadku:-))).

    Zelam Vam vsetko dobre, aby ste sa v ramci moznosti znova rozbehali, nielen doslovne, ale i v tom, co Vas bavi - praci, pisani...

    OdpovědětVymazat
  36. Seber odvahu ke změně

    OdpovědětVymazat
  37. Copak odvahu měnit, tu mám, ještě k tomu mít i odpovídající finance ��
    Copak je s naším pacientem??

    OdpovědětVymazat
  38. Snad nebylo Ládíkovo propuštění ze špitálu předčasné.
    Nám mají propouštět dcerku dnes, po 23 dnech. Tak snad bude dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ad. Gaia04 prosince, 2020 09:12
      Nikoliv Gaio, po covidu, 4. operacích, dvojím šití a několika převazům pod narkozou,...včera vyndali drén, dnes snad domů. Snad to bude dobré.

      Vymazat
    2. opravuji - 3. operacích, už su z toho mimo,...
      Už je doma, zrovna zavčas, dalšímu v domácnosti je nedobře....

      Vymazat
    3. Držím palce!
      (už mi začínají palce docházet.) Ale dcera a další tři příslušníci rodiny jsou pokovidoví, dcera se dokonce každý druhý den doplouží do práce )a další den prospí.

      No a čtvrtka dochází každý den k matce (90 +, Alzhaimer), nosí jí oběd a nakupuje.

      Vymazat
    4. Děkuji, už jsem s ní mluvila, chce doma uklízet, ... její syn a partner už jsou také pokovidoví, ale ta únava u dospělých je. V pondělí chce jít do práce, ale dobře mu není, asi se znova nachladil, nebo to doznívá.
      Nemají to mladí v této době jednoduché, i když se jim snažíme pomoci, co nám síly stačí. Taky držím palce, i Vám a Vašim blízkým,.

      Vymazat
  39. Dobrá zpráva:
    Ládikovi jsem poslal SMS, odpověděl, je doma, v rámci možností v pořádku, leží v posteli, zdá se, že kupodivu neblbne a respektuje svůj momentální zdravotní stav.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za dobrou zprávu!

      Vymazat
    2. Tož díky za povzbuzující zprávu, pozdravujte Ládíka, pokud mu budete volat,...

      Vymazat
    3. Klíčové bude hematologické vyšetření, ale to potrvá.

      Vymazat
  40. pro Ládika:

    Napsal uživatel Targus (neověřeno) dne Pá, 04. 12. 2020, 10:59

    In reply to Ládik!!! by Asfaltový holub (neověřeno)
    Trvalý odkaz
    Re: AH Že zasílám srdečný pozdrav z Gorolistánu.

    A samo, že i přání brzkého vklouznutí do normálu, či stavu někdejšímu normálu blízkému.


    Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)



    OdpovědětVymazat
  41. Lekce že čtení:
    Čína je největší nebezpečí pro demokracii.
    Čti: Čína je největší konkurent USA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidíte, Matyáši.
      to je ten (i Váš)věčný problém s nestejným chápáním obsahu termínů, vyjádřených týmž slovem:

      V to případě slovem "demokracie".
      I ukradené slovo "demokracie" se může stát v současném americkém pojetí slovem vulgárním.

      Dovolím si parafrázovat starý vtip z dob předchozí (tehdy ještě zaplaťpánbu neglobální) totality.:

      Jaký je rozdíl mezi demokracií a americkou demokracií?
      Jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou.

      Vymazat
  42. Jen opět přerušení mých prázdnin:

    25. Kdo nejvíc vydělává v době pandemie covidu-19?

    Vláda chce kvůli problémům způsobených pandemií covidu-19 stát ještě více zadlužit. Státní dluh se splácí z peněz daňových poplatníků. Ty v současnosti ničí covid-19, narůstají ekonomické problémy lidí i státu. Navíc zřejmě státní dluh každou chvílí narůstá. Od koho si stát takto vypůjčil? Ti, od koho si stát takto půjčil, "nezmrazili" státní zadlužování, nechávají státní dluh stále narůstat i v době pandemie covidu-19. Co je to za lidi, kteří "stojí" za takovýmto získáváním peněz?

    https://www.verejnydluh.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtělo by to znát aspoň základy ekonomie. Státní dluh se nesplácí z peněz daňových poplatníků, přinejmenším zdaleka ne zcela. Mezi nejzadluženější státy světa patří USA, aniž by to američtí občané nějak pocítili.

      Vymazat
  43. Odpovědi
    1. Tak to je můj šálek čaje.
      Přeji rychlé zlepšování Vašeho zdrav. stavu.

      Vymazat
    2. Dík, Ládiku!

      To potěší!

      Vymazat
    3. Měly 4+8 let, když to vyrobily. Věděly, kde mají oporu a dnes jsou úplně boží.

      Vymazat
    4. Myslela jsem si to, nesedělo mi to s mentalitou už velkých holek. Má babička krásnou vzpomínku, nejen ...
      Přeji Vám klidnou dobrou noc ;)

      Vymazat
    5. Dnes má starší stužkovák v roušce.

      Vymazat
    6. To jste byl čiperný,ještě ani nemáte důchodový věk a už takhle velká vnoučata. Já když se narodila,bylo oběma babičkám přes 60 a umřely ještě mi nebylo ani 10. A dědu jsem zažila jen jednoho asi do 5 let.

      Vymazat
    7. Já si také říkala, že by to dělaly slečny dnes? Jistě vás mají rády, ale dnes to dávají najevo jinak.
      Je to moc dojemné, obrázek plný lásky, té pravé.
      Máte radost.
      Tak se kurýrujte a buďte na sebe opatrný!!!

      Vymazat
    8. Já dneska myslel, že půjdu brzy spát, ale jako obvykle jsem se zasek.
      Nějak na mě lezou chmury, musím dolít šťávu.

      Vymazat
    9. Nejstarší “vnouče” má 40, čtvrtka je jeho teta a máma dělala 20 let kapitánku v Holiday on Ice. S tím sem psal úkoly od první třídy. Pak byl spartan, dnes 26. Přijel v noci, spí. Holky jsou poslední várka.

      Vymazat
  44. Dnes mám Tropical lemongrass.

    OdpovědětVymazat
  45. Tchán mé sestry se dnes vrátil z nemocnice, je mu 88 let, je slabý, unavený, ale evidentně šťastný a pohnutý, ani nečekal, že se ještě domů vrátí. Mám radost, jako má celá rodina, že vše dopadlo dobře. Samozřejmě vzhledem k věku to nebude lepší, ba naopak se vše bude jen postupně blížit k neodvratnému, ale je dobře, že to není s kovidem a teď. Nejhnusnější období pro rodiny pozůstalých. Jo, zapomněla jsem, že to je ze Slovenska. U nás by možná už nebyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když mi loni v listopadu zemřela matka, tak jsem to cítila přesně tak, zimní období, svátky, to je nejhorší čas. Však mě to také dostalo do kolen, to jsem nečekala.

      Vymazat
    2. Vždyť by vás ta matka bývala umořila. To se vám mělo ulevit.

      Vymazat
    3. Kdo toho dědulu bude mít na krku? To bude pravý hrdina.

      Vymazat
    4. Má vlastní bydlení, rodina to k němu má cca 400 metrů. Děda má elektrickou čtyřkolku a jezdí k nim na ní. Začal se zavodňovat a špatně se mu dýchalo, už to holt lepší nebude, ale zatím je v rámci možností samostatný. Obědy vaří sestra, zatím byl schopný nakoupit, zajet si na kávičku, zajímá jej dění kolem sebe.Co bude? Tak to se bude řešit, až to nastane.

      Vymazat
    5. Kardialni astma s tim může žít roky.

      Vymazat
    6. Jak kdo, nebezpečí plicního edému.

      Vymazat
  46. Z toho větru se asi zblázním.

    OdpovědětVymazat
  47. Tužka napíše,....pane Ládíku,...máte tak milé berušky,...proto, přískokem vpřed, + plížením ke stálemu zlepšování kondice,....vůle dokáže vytáhnout tělo i z velkého srabu...

    Dodám svou oblíbenou hlášku,...to přejde.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  48. Tužka napíše,...paní Gaio, kolik máte momentálně druhů voňavek,...a co obaly a lahvičky,...skladujete jako do musea,...časem budou mít svou retro cenu.

    Pár starých obalů mám,...ony stále vydávají vůni,...asi proto,...navíc, jsou opravdu zajímavé.

    Mám i vůni tabáku, v tenké lahvičce jako doutník, a vůni růží, v reliéfní lahvičce s růží ze skla,...z Bulharska....letitou už,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Voňavky mám jen 4,kupuji si jednu vždy k vánocům( ale jakou,to přemýšlím cely rok) a za ten rok to většinou vyplácám.Jsem chudá tak většinou jen 30 ml. A občas vzorky 5 ml

      Vymazat
  49. Tužka napíše,...paní Gaio,...peníze budou, my nebudem. Pravda je, že s dostatkem chechtáků je život veselajší, to ano,...ale, prozatím si nikdo za své prachy nekoupil vlastní tělesnou nesmrtelnost,...tak je třeba se starat, aby po nás něco kloudného zůstalo,...po mně jistojistě stromy,...dost,...pokud nepadnou dřív než já,...ale, chystám se zas a opět sázet nové,...zrovna minulý týden jsem objevila na zahradě dvě malé borovice, nevím jaký druh se tam dostal a vysemenil, tak malé, dvacet cenťáků, a už rostou v lese za chalupou, přesadila jsem je s pořádným balem, každá s velikostí kbelíku, v kbelíku,... když to dobře dopadne, rozhodně mne přežijí,...borovice jsou dlouhověké,...a to je dobře.

    U nás vitr zatím moc není,...trochu,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
  50. To byla noc.Vichřice nad hlavou buracela

    OdpovědětVymazat
  51. Odpovědi
    1. Myslím na to, nic neuspěchám...

      Vymazat
    2. Ládiku,
      kupte čtvrtce (a sobě!) k Vánocům I-robot Roomba.
      Mám ho několik let, jakož i tři domácnost v příbuzenstvu, nemůžu si ho vynachválit. Máme nejlevnější klasiku, bez ovládání mobilem, kamer a jiných vymyšleností, které jsou dobré, pokud fungují a člověka baví si s nimi hrát.
      Tohoto robota má i čtvrtčin syn, nejčastěji ho pouští kočka, která se pak na něm vozí. Před nedávnem jí vcucnul a namotal ocas, vyškubal z něj většinu chlupů a teprve pak se vypnul a zavolal pomoc (mluví několika jazyky). Po zpětném odmotání ocasu se zbytky srsti se kočka dva dny svému kamarádovi vysavačovi vyhýbala, ale už vysává a jezdí zas.
      Pokud doma nemáte vysávací kočku a připlatíte si asi tisícovku za méně zastaralý typ, může se vysavač pouštět sám. Nebo ho můžete pouštět z postele dálkovým ovladačem či mobilem.

      (Nebožtík králik Bilbo vysavač občas pouštěl taky, ale nejezdil na něm).
      Dalčí výhodou robotického vysavače je, že se nepotí a nemusíte ho tudíž převlékat.
      Osobně považuji to, že už teď chodíte za vysavačem místo ležení v posteli za pěknou blbost, oddalující rekonvalestenci, ale to si nechám pro sebe, abych Vás nepopudil.

      (Včera před devátou večer jsem vám poslal mail, mj. se dvěma radami, nic urgentního, ale nevím, jestli už maily čtete.)

      Hlavně se intenzivně učte lenošit,to teď potřebujete nejvíc.


      Vymazat
    3. Už jsem početl i odpověděl, zatím stručně... bo jsem současně odpálil 20 útočných mailů systémem Ervín. K tomu robotíkovi... mě lux baví, nepustím k tomu nikoho už od děcka.
      Teď tu voní oběd pro 6 osob, čtvrtku už jsem musel pomazat...

      Vymazat
    4. A kde má opar, na zádech?

      Vymazat
    5. Tak to není dobré...
      Promiňte, já to tu několikrát zmiňovala, netušila jsem, že vaše čtvrtka to má zrovna tam...

      Vymazat
  52. Carola Biedermannová se ve svých pracech domnívá, že muži rádi vykonávají jedinou domácí práci a tou je právě to luxovani klasickým vysavačem, neb monotónní pohyby hadice vpřed a vzad jim připomínají pohlavní styk. Vynález robotického vysavače je tudíž kontraproduktivní. Otázkou též zůstává, proč zrovna tuto práci Ládik zvolil jako první po návratu ze špitálu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ládiku,
      nenechte se odradit chronickou negativistkou Gaiou! Robotický vysavač působí mnohem sexuálně přitažlivějším dojmem než klasický, vytrvale trtká každý zasviněný kout a svou potencí je vysoce inspirativní.

      Vymazat
    2. Koupil jsem na půl obýváku tepich “dlouhý vlas”, tam by se robot zakudlil. Zatím je na púdě...

      Vymazat
    3. Taková blbost, jakou publikovala dobračka Biedermannová, může napadnout jenom ženskou.

      Vymazat
    4. Matyáši,
      musím se v tomto ohledu jednoho z mnoha desítek současných pohlaví, zvaného stále ještě "ženské" zastat:

      Mě napadají i nesrovnatelně větší blbosti!
      Většina žen (čest mnohým výjimkám!)bohužel není na vymýšlení dostatečně velkých blbostí patřičně kreativní.

      (Občas mě napadá, jestli jste nebyl ve svém minulém životě ženou :-)

      Vymazat
    5. Určitě nebyl, naopak jsem měl nadprodukci testosteronu. Přesto jsem nenáviděl vysávání a neznal jsem žádného chlapa, který by je měl v oblbě, natož ještě se sexuálním podtextem. Jo domovnice ručně umývající
      schody, to je jiná.

      Vymazat
    6. Z toho je vidět, že vysávání patří až mezi terciální pohlavní znaky.

      Po primárních a sekundárních, z nichž ty první byly odnepaměti oblíbeným tématem mladistvých výtvarných umělců, včetně těch pouličních a pisoárových.

      Vysavač je ale určitě genderovým rozlišovacím znakem budoucnosti. Mužské vysávání se určitě dříve či později stane trestným činem vakuového sexuálního harašení.

      Vymazat
    7. Nevim,jestli Carola byla dobracka,v každém případě získala punc první česká feministka.

      Vymazat
    8. Gaia: Zkuste si přeložit její příjmení z němčiny.

      Vymazat
    9. Jáchyme, zkusím alternativu: hoď ho do trubice (zapnutého vysavače). Potom budete mít pravdu.

      Vymazat
    10. V každém případě byla vtipná a u jejích románů se člověk pobavil

      Vymazat
    11. Erotické vysávání mi jako vtipné nepřipadá, ale proti gustu...

      Vymazat
  53. 30 lůžek, 1 hajzl
    každý třetí je chromajzl
    každý první leží
    vpředu sestra střeží.
    Sestři, sestři!!!
    Teďka se to zpestří.
    Před minutou dutá rána
    vyběhla i domobrana
    klapy klapy klap
    v krvi leží chlap,
    seknul sebou na vinylu
    už ho berou houbou v týlu.

    OdpovědětVymazat
  54. Soudcům se muselo přidat, aby byli "neúplatní". V praxi to vypadá takto:
    "Na Vrchním soudě zasahuje policie. Prohledává kancelář soudce"
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vrchni-soud-ncoz-zasah-korupce-soudce.A201205_112909_domaci_klf
    Dobré je i CV pana Sováka:
    1976–1979 Předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 6
    1980–1995 Soudce a následně předseda senátu, Vrchní soud v Praze (původně Nejvyšší soud České socialistické republiky, poté Nejvyšší soud ČR a poté Vrchní soud v Praze
    1995–2005 Soudce, později předseda senátu Nejvyššího soudu ČR
    2005–2020 Soudce, později předseda senátu Vrchního soudu v Praze

    K tomu v 2003 haveroval se 2 promilemi za volantem - vyvázl s pokutou :-)
    Dále byl obviněn z plagiátorství a krádeže cizích textů - mimosoudní vyrovnání.
    A celou dobu totáče v partaji, že, jen mu to nikdo nepřipomíná, jako jiným.
    Taková špína rozhoduje o životech a majetku jiných!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soudce Sovák držel ochrannou ruku nad bývalým soudcem Berkou, který před 13 léty zmanipuloval více konkurzů a až loni nastoupil do výkonu trestu 7 let. Nyní podal stížnost k Ústavnímu soudu.

      Vymazat
  55. Namibijec jménem Adolf Hitler Uunona dostal v místních volbách 85 procent hlasů, a zajistil si tak křeslo v místní radě regionu Oshana.

    Svět se v antilopí prdel obrací.

    OdpovědětVymazat
  56. Ještě jsem nenapsala dnešní andělský vzkaz

    Jsi svobodný

    OdpovědětVymazat
  57. Tak Brabec zkolaboval z Bečvy, vyvíjeli na něj tlak sebevraždou vedoucího ČOV. Tam ryby smrdí už dlouho a hlavní ryba začla smrdět nakonec. Proč s tím nesekne? Každý je nahraditelný. Babiš si může najmenovat, koho chce a Bečva bude mrtvá dál.

    OdpovědětVymazat
  58. Hezký podvečer, krtci.
    Ráda čtu, že se všeliké bolístky uzdravují a lidem se ulevuje.
    Já jsem poslední dva roky prožívala dost těžko, prolila litry slz. Teď se zdá, že konečně nacházím ztracenou rovnováhu, jsem ve svém středu a je to moc dobrý pocit. Číst zprávy ze světa a nebo diskuse na sítích, to je hned skok do chaosu, frustrací, zmatků... Chci si ještě udržet ten vnitřní klid, který bych přála všem.
    Nevím, co jinak psát - všechno hodnocení a rozebírání mi přijde o ničem. Tak zatím ahojte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Marie, máme asi z dnešního světa všichni podobný pocit, jen se s ním pokoušíme vyrovnávat každý trochu jinak. Jde to těžko tak i tak.


      Vymazat
    2. To je škoda,že nám nenapíšete žádné historky z Plzně.

      Vymazat
    3. Ale japonská firma tam konečně vyrábí kvalitní pivo.

      Vymazat
  59. Byla jsem u sousedky, pořídila si nejen novou kuchyň, ale také volwerk za cca 35 tisíc. No, nekoupila bych to ani za deset, ale každý máme nějaké potřeby a požadavky. Ale ani po zjištění svých požadavků ;o))
    Jinak hezký den, co říkáte? U nás trochu foukalo, ale dalo se to vydržet. Jo, a co se týče luxování, lišák to dělal rád a nemyslím si, že u toho myslel na sex. Ale do hlavy jsem mu neviděla, přísahat nemůžu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já u toho myslím na čistotu koberce.

      Vymazat
    2. Liško,
      znejistěl jsem u výrazu volwerk. Dal jsem to přechroustat gůglovu překladači s tím, aby rozpoznal jazyk. Byl úspěšný - je to afrikánština a volwerk znamená v afrikánštině "plný úvazek".Zkuste si to, že nekecám!

      Vymazat
    3. Volwerk je v hovorové němčině plno krámů.

      Vymazat
  60. Shodou okolností jsem právě doluxoval. Nešlo o inspiraci Ládikovým tématem ani o pokus o introspektivní výzkum vlastní sexuality. Odkládal jsem to už dva dny. Luxoval jsem pavučiny ze stěn a stropu na chodbě - a to dělám zásadně potmě a s čelovkou ! I jinak neviditelné pavučinky pak házejí na strop a stěnu ostré stíny (bodový zdroj!).
    Ale je mi nevalně,fouká, změny tlaku, aryrmie, schody dokončím ráno.
    ---------
    Svůj vztah k vysávání mám za posledních padesát let setrvalý. Je to kruté, ale ve vztahu k vysavačům i jejich hadicím jsem zženštilý či asexuální: Jediný cit, který ve mně dříme při vysávání, je naděje, že už to bude brzy hotové.

    Naproti tomu k robotickému vysavači pociťuji bratrskou lásku: Pokud si vzpomínáte, už před lety jsme navrhovali s Jáchymem svého robotického vysavače jako ideálního českého předsedu vlády či prezidenta. (To bylo pochopitelně dávno před Ládikovou prezidentskou kampaní!!!)

    Robotický vysavač má ve srovnání s Ládikem jednu jedinou výhodu - hovoří dvanácti jazyky. Bohužel jeho žblebty jsou bezmála tak stereotypní a hloupounké jako žvýky nejhloupějšího zdejšího anonyma. No a ke všemu teď víme, že robot ztratil vůči Ládikovi poslední komparativní výhodu - vysávat umí oba.

    Poslední naděje pro uplatnění vysavače v české vrcholové politice spočívá v jeho naprogramování na stahování králiků: Poté, co (viz výše) prokázal iniciativně schopnost navinout očesat kocourovi ocas, zůstává stále jeho kandidatura otevřena. Ale podmínkou je Ládik for president! (a já jako ministr kultůry, pochopitelně!)


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáchyme!! :-) :-)
      Oba budete mít můj hlas (a robotický stahovač králíků by se mi hodil do domácnosti :-)).

      Vymazat
  61. Máte to zašité v podvědomí a žádné představy ani mít nemusíte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ale máte utkvělou představu.

      Vymazat
    2. Gaia mě krutě podceňuje:
      Desítky let meditací způsobily, že volně přepínám mezi stavy Id, Ego a Superego. Ve svém podvědomí se pravidelně procházím - a, mimochodem, ne že by to byla vždycky procházka růžovým sadem. Ale umožňuje mi to být až trestuhodně, dalo by se říci až targusovsky tolerantní a slušný.

      Své představy mám většinou zcela pod kontrolou, protože si je cíleně vytvářím sám. Některé jsou mládeži nepřístupné - a 22 hodin bude až za pět minut.

      Vymazat
    3. Gaia má ráda Dobračku. Dobračka má pravdu. Gaia má pravdu.

      Vymazat
    4. Volné přepínání s meditací05 prosince, 2020 22:41

      Ale spíše to chce medikaci.
      Podle filozofa Slavoje Žižeka jsou všechny tři složky osobnosti zachyceny např. v Hitchcockově filmu Psycho jako patra domu hlavního hrdiny: v 1. patře, kde bydlí jeho matka, je jeho superego, v přízemí jeho ego a ve sklepě jeho id.

      Vymazat
    5. Žižek je chytrý postmoderní šoumen . Nesmíte mu všechno věřit, on si taky rád vymýšlí a zdaleka nevěří všemu, co říká. Alespoň doufám...

      Vymazat
    6. Dunning-Krugerův efekt: Proč hlupák zůstává hlupákem.
      Michel de Montaigne
      „Mít ve všem pravdu je znakem hlouposti.“

      Vymazat
  62. Evropa drbe si pihu:
    migranti neletí k jihu.
    Sychravo a vlhký mráz
    od Malty po Vitoraz
    od Malagy do Narviku
    přiletěli z ordoviku
    pořád tady sedí
    do korýtka hledí.
    Helmut sype granule
    sedí tady strnule
    hýbou jenom lžící.
    Divní sokolíci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holub to zkopíroval na Kydy.
      Je nepolepšitelný.

      Vymazat
    2. V týdnu pošlu v příloze audio...

      Vymazat
    3. 3 minuty z jednání na šachtě, 2006, Gdpr.

      Vymazat
  63. Jak jsem tu psala o zkorumpovaném vrchním soudci Sovákovi, tak z diskuse vyplynulo, že za 26 dní jde do důchodu. :-(
    Soudruh Sovák je zřejmě významný představitel nezávislé justice... :-)

    A kdy dojde na zločiny privatizace 90.let? Kdopak se tím bude zabývat? Který nezávislý soud? Na Slovensku to už je v plném proudu.

    OdpovědětVymazat
  64. http://imgway.cz/s/1XSq
    Nula kroků 11. den.

    OdpovědětVymazat
  65. Zpátky na stromy
    zpátky na chaty
    pozor na hromy
    schovej acháty.

    A hrdý buď, že máš widle
    že kobzol bude tvůj
    nemusí být ani židle
    hlídej ho a stůj.

    OdpovědětVymazat
  66. Zkusil jsem patro, chůzi se schodů - jde to, dole zadýchaný a počínající křeče v lýtkách. Šlapky masíruju imrvére, piju magnesku a sypu do sebe Mg..

    OdpovědětVymazat