24 prosince, 2020

KRTINEC č.502

204 komentářů:

  1. mrazivé, konečně slunečný den :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tužka napíše,...civilizace se pomalu bude hroutit, rozkládat na jednotlivé enklávy, kde se vždycky najde někdo, spíše grupa dravých jedinců, kteří se ten chaos budou pokoušet organizovat ke svému prospěchu. Zřídit si vlastní diasporu.

    Až v zásuvkách nebue dostatek elektrického proudu, jeho tok bude vypadávat, přežijí jen to nejodolnější,...

    Udělám prognózu, že to bude v horských údolích, kde se ještě dá dýchat, kde naprší trochu obstojné vody k pití, kde si bude lze vypěstovat něco rostlinné stravy, a se slepicemi, ovcemi a divokými kozami budou přežívat.

    Bude to jako na začátku civilizace,...jen s tím rozdílem, že její kolébky tehdá byly v nedotčené přírodě, v teplých, žírných oblastech....příroda připravená dát to nejlepší ze svých zásob....čistý vzduch, vodu, kvalitní biologickou potravu.

    Rakve civilizace budou v horách, v trochu ucházejících zbytcích z totálně poškozeného životního prostředí,...a kruh se uzavře,...a...

    A,...hvězdný rozsévač, ze vzdálenosti X světelných let si poznamená do svého vesmírného deníčku. Pokus se vydařil podle mých zkušeností a předpokladů,...nechat vyvinout člověka, mebyl zrovna nejlepší nápad.

    Sláva,...je po Vánocích, mám ještě něco vánočního cukroví,...tak do nového roku ke kávě,...no,...no, a pak si upeču linecké sušenky, spojím si je s náplní oříšků, cukru a rumu,....a když mi nic nečekaného nevstoupí do života,....tak se to v poklidu bude rozjíždět do roku 2021. Fajn.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panika z vývoje v krizových časech zachvacuje lidi s nedostatečným celkovým rozhledem. Novodobí adamité.

      Vymazat
    2. Je typické, že ostatní má za hlupáky vždy ten nejhloupější.

      Vymazat
    3. Koho máte, anonyme, za hlupáky?

      Vymazat
  3. Tužka napíše,...střihnu si tady ještě další prognózu,...ta předcházející byla v řádech staletí,...tuhle zasadím do řádu jeden rok,...do roka a do dne.

    Čeho se dotknu svou prognózou,....vakcíny proti koronaviru.
    Je jisté, že majitelé farmaceutických gigantů nejsou žádní altristi. Kdyby ano, tak to na některých místech světa vypadá se zdravím lidí docela jinak,...to ale odbočuji,...tak zpět.

    Nejsou altruisti, a takový zlatý důl, jako vakcína proti koronaviru se musí rychle otevřít a rozšířit co nejvíc,...proto ten spěch na několika světových centrech.
    A ten zlatý důl musí vynášet dlouhodobě,...jedno píchnutí je málo,...co s tím uděláme,...tak kampak do vakcíny zabudovaly zkratový bod,....mají více možností,...koronavirů je dost,...koronaviry rádi dělají nové varianty,...tak na tomto poli je pro vývojáře tolik možností,...jak to zařídit, aby se musely stále dokola vyrábět nové druhy vakcíny,....a taky,...

    Taky jsou cesty, jak přinutit populaci, aby se zas a zas dala oočkovat,....třeba,...chceš vycestovat ?,...tak musíš být oočkován v nějakém časovém úseku,...chceš do letadla, na osobní loď,....možná, že nepustí bez očkování někde ani do metra,...tenhle nápad, to by byl platinový důl i s diamanty.... no uvidíme, jak se kde k problému vakcíny a očkování postaví, jak farmaceutická lobby zapracuje na partyzánských stezkách.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je velice obtížné reagovat na takové nelogické provokativní výplody a zůstat přitom slušným.
      Celý vesmír od počátku funguje na principu profitu, ale výrobci vakcín by měli být altruisté a měli by výrobu financovat sami (odkud? čím?).
      A tak provokatéři shánějí a vymýšlejí "argumenty", kde a jak se dá, "kratový bod vakcíny" (co to je?), "koronaviry rádi dělají nové varianty" - přitom na všechny působí jedna vakcína;
      Tužko, vyplodila jste bláboly, jinak se to nedá nazvat, a trošku Vás omlouvá jedině fakt, že jste v oboru diletant. Nicméně ti slušní bývají aspoň skromní, já např. neradím Ládikovi, jak má projektovat.

      Vymazat
  4. Kdybych se měla nechat očkovat jen proto, abych mohla do letadla, na loď, do metra - tak to ke svému životu vůbec nepotřebuji.
    Očkovat bych se nechala jedině proto, abych neohrožovala své blízké v případě své možné nákazy. Doufám přitom, že na každé dědině bude očkující doktor vědět, jestli to může píchnout tomu kterému alergikovi, či jinak oslabenému člověku,...Jiný zásadní problém bych v tom neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechám se očkovat pokud možno co nejdříve, abych byl stoprocentně odolný proti Covid-19. Toť vše.
      A protože o tom mám profesionální vědomosti, vím, že nejen nic neriskuji, ale naopak získávám bezpečnou ochranu a pandemie pro mne přestane existovat.

      Vymazat
    2. Budete stoprocentně odolný. Aha, takže lidé, co se nechali očkovat třeba proti chřipce, jsou stoprocentně odolní? Vážně??? Člověče, Vás snad někdo za tu agitaci platí. Klidně ze mě udělejte třeba labuť...

      Vymazat
  5. PRAHA Mafie se nejspíše pokusí dostat k vakcíně na covid-19 a profitovat z narušení její distribuce či z prodeje falešných vakcín, varovala ve středu mezinárodní policejní organizace Interpol.

    „Nemusí se v tom angažovat pouze velké mezinárodní sítě organizovaného zločinu, ale i řada lokálních kriminálních podnikavců. To se již částečně stalo i při kšeftování s rouškami a respirátory v době jejich nedostatku na jaře,“ uvedl odborník pro Lidovky.cz.

    OdpovědětVymazat
  6. Alergické reakce na vakcíny určitě nějaké budou. Ne vždy je lze předvídat i při znalosti anamnézy očkovaného.
    Pokaždé se jedná o porovnání velikosti rizika alergie proti riziku poškození zdraví či smrti v případě nákazy.

    To platí i u alergiků (patřím mezi ně).
    Jedná se o volbu mezi dvěma riziky, která jsou nestejně velká ....ale bohužel občas nemůžeme vědět, které je v okamžiku očkování vyšší.

    Konec konců - značná část těžkých průběhů či úmrtí pacientů na covid je způsobena rozběhnutím autoimunitní reakce, tedy kontraproduktivní přehnanou "hysterickou reakcí"vlastního imunitního systému.

    Pravděpodobně se očkovat nechám, pravděpodobně je podstatně riskantnější nebýt očkovaný. Ale i samotné očkování je určitým rizikem, byť menším než podstoupit nedobrovolné "promořování".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím to podobně.
      Zdravím, Jáchyme!

      Vymazat
    2. jj, Ta nejistota, jestli nás mladší pozitivní dcerka nakazila, není nic příjemného. Uvidím po zítřejších testech, zatím jsme osmý den bez příznaků, dcerce zůstává bolest hlavy, ztratila chuť i čich,...je bez horečky, tak snad se nedostaví nezvladatelná dušnost.

      Vymazat
    3. Máte zdroj, Jáchyme?
      Tato vakcína nevyvolává více alergických reakcí než vakcíny jiné.

      Vymazat
    4. V Anglii prý začali s vakcínami již 8.l2 a prý je to bez výraznějších reakcí, dle ČT 1 tuším.

      Vymazat
    5. Držím vám palce.
      Obecně podotýkám, že v této převratné době nejvíce je třeba zachovat si zdravý rozum.

      Vymazat
    6. ad. @ Zbyněk Matyáš27 prosince, 2020 17:55
      Dík :-)
      jj, proto jsme se pro jistotu izolovali, když člověk neví, co a jak. Příznaky mohou být od 5-8, ale i 14. dne od nakažení, což je od 18-20.12., protože dcerka neměla ani šajn, že je nakažená a přijela jako obvykle po 14.ti dnech domů z práce. Jistotu budu mít po testech a pak se uvidí,...

      Vymazat
    7. Ano.
      Vakcinace se blíží.
      Ministr Blatný to řekl pregnantně: Vakcinace je cestou k normálnímu životu.

      Vymazat
    8. Gaio, jste nenapravitelná pesimistka? Asi jo.
      Svým duševním zrakem přímo vidím Vaše brnění.

      Vymazat
  7. Včera jsem prožila náročný, ale krásný den se všemi svými blízkými. Když už za tmy odjížděli, cítila jsem uspokojení, jako bych já byla nějaký sloup, který tu stojí a drží všechny pohromadě, přes různost jejich povah a drobné rozpory.
    Po všech těch náročných přípravách jsem ale byla tak unavená, že jsem dnes spala do oběda.
    A mám postelový den, nic nemusím, nikam nespěchám, jídla dost...
    Ještě ke včerejšku - měli jsme tu druhého Ježíška, syn chtěl, abych své dárky nechala pod stromečkem na chatě, dcera sem také přinesla dárky pro ně, tak se po obědě rozbalovalo. A u dětí měl největší úspěch bílý plastový robot, který jsem koupila na poslední chvíli v Albertu za dvě stovky, jen tak, pro nejmenšího vnuka. Starší kluci si s ním hráli celé odpoledne, dceři jsem musela slíbit, že ho ještě seženu... :-) (těžko).
    Šampaňského, kterým jsme si připili před obědem, zbylo půl láhve a mladí ho tu zapomněli. Tak jsem zavolala sousedce (je vrstevnicí mé dcery), ta byla s rodinou u rodičů, při návratu na mne zazvonila. Podávám jí láhev a ona: "To je to, co právě potřebuji, hned to vypiju, sama, celý den řídím, poslouchám křik dětí, už toho mám dost". Byl to tedy nečekaný dárek a přišel vhod. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loni byla poslední možnost, kdy jsem mohla dvěma mladším vnukům darovat panenku, a tak ji dostali. Ostatní hosté jen kulili oči a kluci byli nadšení,... No letos na vánoce počátám, je poslední možnost dát jim pod stromek dřevěná auta (tak 30-40 cm. Tatím čekají u nás pod stromečkem, až se budeme moci všichni sejít,... :-)A to určitě bude i to domácí šáňo aspoň na přípitek :-)

      Vymazat
    2. A co vás nutká k tomu dávat klukům na Vánoce panenku? Mí vnuci tu mají panenku dokonce s kočárkem, po dceři, občas si s ní drsně pohrají (vyhodí ji z kočárku, svléknou a jdou od toho)...:-), ale že bych jim ji dávala jako dárek?

      Vymazat
    3. Sousední rodina ve vedlejším bytě má dvě dcerky cca 4 až 6 let, zavěsil jsem jim na kliku dva pytlíky s panenkami. Dnes jsem si přečetl na jejich dveřích děkovný lístek Ježíškovi , který mi způsobil největší radost z celých svátků.

      Vymazat
    4. ad. Alena27 prosince, 2020 17:57
      U nás měli chodičku a nechtěli si ji půjčovat, tak vzhledem ke své hlouposti si občas dovolím darovat nesmyslné dárky. A ten pohled nejen na kluky, ale i ostatní účastníky oné oslavy stál za to. I když vím, že klukům hračky dlouho nevydrží, vzhledem k tomu, že jsou to kluci. A taky to bylo naposledy, co u nějaké oslavy byl jejich druhý děda (občas si holt někdo hodí mašlu, že ano). Dobře jsem po první a naposledy s panenkama udělala.

      Vymazat
    5. No, matko, je to vaše rozhodnutí a vaše rodina, jen jsem byla zvědavá... Dík za vysvětlení. Vidíte ale sama, že experiment byl spíš hlavně pro vás. Kluci jsou kluci.

      Vymazat
    6. Cílem "experimentu" bylo přinést klukům i dalším lidem okolo radost.

      Vymazat
    7. Ale fakt je, že úspěch svými dárky, či dorty vždy "neslavím". Např. první dort s marcipánem se mi trochu sesunul, a bylo mi to vyčteno,.... no, nic jsem neříkala, jen jsem zaregistrovala rozzářené oči dotyčného, když ochutnal. Dnes na stejný dort všichni čekají :-) A tak peču, dokonce dva najednou, protože jedni vnuci slaví narozeniny v jeden den najednou.

      Vymazat
    8. Tak příští rok jim můžete dát třebas sukýnku, a hlavně, aby se hodně točila! :-)

      Vymazat
    9. ...aby Alena se měla na čem točit.

      Vymazat
    10. Nepsala jsem vám, tak to laskavě nekomentujte.

      Vymazat
  8. V Jihlavě za 2h z Havu... bude album PČR. Teď už Brdy.

    OdpovědětVymazat
  9. Zbyněk Matyáš27 prosince, 2020 18:02
    Jen velmi vyjimečně napíši jako ve Vašem případě: - Díky za to, že jste.-
    A také sousedé, že umí poděkovat Ježíškovi. Svět je ještě v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je - aspoň někde.
      Patřím k těm seniorům, na které přítomnost dětí působí pozitivně. Někde jsem četl o prosperujícím Domově seniorů v sousedství mateřinky, o jejich soužití.
      Tady je něco podobného:
      https://www.ms-ctyrlistek-trebic.cz/data_1/soubory/39.pdf

      Vymazat
    2. Vzpomněl jsem si na místo, kde je svět ještě v pořádku: je to nemovitost zdejší Tužky kdesi na venkově, která poskytla azyl v létě jedné pražské matce s potomkem, kdy bylo v Praze vysoké zamoření covidem.
      Myslím, že takových míst by se našlo mnoho.

      Vymazat
  10. Zaslechla jsem nové novoroční přání

    Buďte pozitivní,kovid negativní

    OdpovědětVymazat
  11. To: Gaia
    Neukápla Vám po tak procítěném přání pana Matyáše náhodou slzička? To mně po Vašem sdělení Ládikovi!!!, že jsem ho pohřbila, skoro ano - hlavně jsem ale nepochopila, co konkrétně Vás k tomu vedlo. Co už, své dlouhé vedení už nezkrátím, však i to, proč po nevím kolika letech navyšuje obytnou plochu možná zanedlouho jen pro dva, mi zůstává nejasné.
    Na jaro, Velikonoce a léto už jste se začala těšit dnes či máte nějaký jiný pevně stanovený termín?

    To: Zbyněk Matyáš
    Pěkný koncert jste tu doporučil. Filmová hudba pana Wiliamse mě ale skutečně obešla velkým obloukem - z uváděných titulů i seznamu na WIKI jsem viděla jen první díl H. Pottera, když jsem potřebovala vědět, jak se hraje fanfrpál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, soundtrack není klasika, jenom podtrhuje film, takže nešlo o klasický koncert. A právě to mne zajímalo, i když mnohé filmy jsem neviděl. Mne Harry Potter ani Hvězdné války neoslovily, a hudbu pro Hvězdnou bránu, jejíž reprízu sleduji, nesložil J. Williams.

      Vymazat
    2. BJ mi je zas nejasné,proč ladika odepisujete,že by si nemohl navýšit obytnou plochu.A že by měl v 60 všeho nechat a myslet na prodej baráku

      Vymazat
    3. Já taky rozumím tomu, proč se Ládik chystá zobytnit podkroví a udělat tam pokoje s koupelnou. Až za nimi budou jezdit vnučky s přáteli, tak si zaslouží pěkné ubytování.
      Jen jsem se snažila Ládika brzdit s tím, že na jaře, až mu bude líp, to bude vhodnější.
      Vylepšení není nikdy na škodu. To, že dřív lidé na venkově stavěli k baráku patro pro mladé, a ti šli bydlet do města, s tím nemá souvislost. Ba naopak, dnes se zase lidé začnou vracet ven. A na víkendy tím spíš.

      Vymazat
    4. To: Gaia
      Uvažujeme prostě každá jinak, ba i Ládik!!!, milá Gaio. Já ve svých včerejších slovech nic o jeho "odpisu" nevidím.
      Dobrou noc všem.

      Vymazat
    5. BJ - kroky za 12/2020
      http://imgway.cz/s/18sJ

      Vymazat
  12. Odpovědi
    1. Snad ne nuda v Brdech, že ďubete do mobilu, Ládiku!!!?
      Přišla jsem si napsat mých dnešních 7194 kroků, průměr za prosinec zatím 9195 - pokud ještě doma schováváte krokoměr SW, zkuste ním měřit "domácí" pohyb.
      Zdravím Vás a PC vypínám.

      Vymazat
    2. Nuda v Brdech není, ale na diskusi mrknu. Mám dost času.

      Vymazat
  13. A něco z Kavárny pro matku:
    Růženka dnes v 18.45: " Také má dnes narozeniny dávná návštěvnice Kavárničky- jinde ještě komentuje- matka- vzpomínáte? Nekulaté, je o dost mladší. Ať je také zdravá a spokojená!♥"
    ----
    Tak vidíte, že majitelka blogu váš odchod jistě nezpůsobila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně jí můžete jít vysvětlit, ať si nevymýšlí, dnes narozeniny nemám.

      Vymazat
    2. Stejně, jak bez mého dovolení opravila - překreslila - na svém blogu.cz mé obrázky, stejně neoprávněně opravila datum mého narození.
      A už s tím zde přestaňte otravovat, nikomu zde do toho nic není a těm v kavárně do mých narozenin také ne.

      Vymazat
    3. No, myslela jsem to v dobrém, ale vy zřejmě na "křivdy" nezapomínáe. Mimochodem, s Kavárnou jste začala při příchodu sem vy sama. Já vůbec nevím, že jste tam psala.

      Vymazat
    4. Ale no tož tak, zapomněla jsem natolik, že jsem se tam několikrát vrátila, vždy mi někdo nasypal zrní, dokonce zlatý zrní, že ano, zfalšoval obrázky, atd. atd.
      A myslím, že zde je většina lidí natolik inteligentní, že pochopili příklad, jak se kdo druhému dokáže plést do života. A díky těm zkušenostem nikomu nepřeji zažít, aby se mu to promítlo do skutečného života, jak se to stalo mě.
      Tvrdě jsem se v kavárně bránila, zde již nemíním.
      Takže tím s Vámi i zde v NOŔE končím.

      Vymazat
    5. Ježiš, o co vám jde? Já už se o tom jaktěživ nezmíním, myslela jsem jen, že budete ráda, že na vás Růženka přátelsky vzpomíná.
      Tak se nečertěte, téma uzavřeno navždy, nebojte.

      Vymazat
    6. @ Ládik !!!28 prosince, 2020 00:05
      Zavykala jsem paní Aleně, ostatní zde v Noře s tím nemají nic společného.
      Sice ji chápu, vím, že její život nebyl procházkou v růžové zahradě, jenže to neznamená, že převezmu její názor, který mým zkušenostem neodpovídá.
      A že su tak trochu "blázen" nemohu chodit někam, kde mne to až bolí, a tak někam již chodit nemohu, jiným lidem se mohu vyhnout, i v diskusích. Protože donekonečna se bránit, snažit se vysvětlovat, dokazovat něco,... to je kontraproduktivní. P.S. Vidlák mne zná, nemá můj "obrázek" jen podle toho. co píši. Nějak mne však přešla chuť psát krátký řádky - říkání.

      Vymazat
    7. Rozumím Vám víc, než myslíte.

      Vymazat
  14. Tužka napíše,..tak jsem se v 15:53 dozvěděla, že, že,....celý vesmír od počátku funguje na principu profitu...
    Do dneška jsem byla přesvědčená, že jsou to vesmírné zákony,...je jich opravdu hodně. No tohle,...

    Takže na principu profitu,..princip je definován jako obecný základní zákon,...a profit je zisk,výdělek, užitek, prospěch,...fyziko a matematiko, zabalto,...to je tvůj konec s výpočty ve vesmíru,..i když,... i v profitu se dělají kupecké počty.

    Ve svém vstupu jsem sice napsala,...zkratový bod,...ale, mně taky vypadávají písmenka, když se klávesnice dotknu zlehounka.

    Tak ten zkratový bod,...to bude to místo, kde se něco,...řečeno hezky česky,... podesere. Řekla bych, že to může být v dopravě vakcíny,...pak ta teplota mínus přes sedmdesát stupňů,...nějak se nezmiňují o záruční lhůtě,...době použitelnosti mimo těch mínus sedmdesát,...umím si představit i další úskalí téhle celoplanetární očkovací mašinérie,....

    Zádrhele budou,...pokud v nich nepůjde o zdraví lidí, ale jen o prachy,...a ty prachy ti farmaceutičtí giganti neztratí, o ty příjdou ti, co nakoupili,....tak halt bude třeba ty peníze oželet. No uvidíme, za pár měsíců, možná i týdnů,...

    Taktobychměla,....Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jen stručně:
      1) Důkazem profitu v evoluci vesmíru je jeho průběh od nejjednoduššího - singularity ke složitému až po současný stav s posloupností hvězd; vývoj hmoty od částic až po složitou živou hmotu...atd.;
      2) Něco jako "zkratový bod" existuje jenom ve Vaší fantazii (možná při vzpomínce na "kurvítka" jehličkových tiskáren);
      3) Vakcína byla vyvinuta pro likvidaci pandemie, což nešlo učinit bez finančního krytí. Ekonomii na triviální úrovni zde vyučovat nebudu, jenom zopakuji základní fakt - primární je epidemie, sekundární je vakcína.

      Vymazat
    2. Tady je veselo, nějaký Matyáš si plete profit s vývojem, evolucí. Bravo!!! :)))

      Vymazat
    3. Vývoj od jednoduššího ke složitějšímu bez zužitkování předchozího profitu je nemožné.
      Anonyme, tvoje intelektuální nedostatečnost ti zabraňuje pochopit poněkud sofistikovanější úvahy. Propásl jsi příležitost pomlčet.

      Vymazat
    4. Profit je z hlediska matky přírody pojem naprosto indiferentní.

      Vymazat
    5. Profit z obecného hlediska je pojem zcela konkrétizovatelný.

      Vymazat
    6. Srovnávat vejvar farma firem s jakýmsi profitem vesmíru, to musíte být dost na hlavu

      Vymazat
    7. Pro mnoho hlav to může být náročné, připouštím.

      Vymazat
  15. Dívám se zcela nevánočně na seriál Smallville, o tom, jak vyrůstal budoucí Superman u lidských rodičů :-)
    Ale hlavní představitel je tak krásný, škoda, že každý stárne, i on....
    https://i.postimg.cc/8zFsVN7Y/clark.jpg

    Pro Marii - tento týden budou opakovat Ernaniho s Pavarottim, Raimondim a Milnesem a koncem týdne Maškarní ples také v Pavarottiho provedení, ten jsme, myslím, ještě neviděly.

    OdpovědětVymazat
  16. Tužka napíše,...to bude nová teorie o vývoji vesmíru,...pokračujte, pokračujte,...profit v evoluci vesmíru,....tuhle genialitu ještě nikdo nevymyslel, nenapsal a nepublikoval ,....měla bych obdivně zatleskat,....kdyby to nebylo tak,....doplňte si co je libo....ztrapňovat se lze pořád dál.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozumíte, neexistuje to.
      Doporučuji Vám neřešit problematiku, na kteerou nestgačíte.

      Vymazat
  17. Ani v Brdech mi to nechrápe... 2 hodiny a konec. Domů po obědě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možné vedlejší účinky medikace, možný vliv počasí. Na Chrudimsku a Vysočině silný vítr, spadané stromy.

      Vymazat
  18. Vánočnímu lenošení odzvonilo - přišla mi práce. Ne do školy (Gaio! :-)), mám i jiné kšefty, které občas beru, protože mě to baví, abych nevyšla ze cviku a protože mi to nabízejí - asi nejsou lidi. PC mi ještě funguje...

    Čtu si v Noře, abych zapadla do kontextu témat, ale asi to nepůjde. Vánoční přání klidu a míru je jaksi v dáli a zapomenuto... Občas se ozvu, ale moc se mi sem nechce.

    Co mě o svátcích nejvíc potěšilo? Jak šestitýdenní miminko vnímá a reaguje! Uvědomuju si, co to je za zázrak, když "to" tak roste a vyvíjí se... Rytmické říkadlo, k tomu lehké rány na bubínek, pohyby rukou - a mimčo je nadšené, nesmím přestat, samo zapojuje ruce, nohy, hlavu otáčí za pohyby a zvuky, jen tancovat :-) Tak já si teď užívám. Ženské to znají.

    Aleno, děkuji za zprávu o programu, poslechnu si. I když, přiznávám, jsem stále oper přesycena. Pokud mi něco chybělo, tak spíše J. Fletcherová (moc ráda se dívám na její kostýmy, které jsou libým zážitkem snad ještě více než obdiv k jejímu analyzačnímu detektivnímu úsudku; takhle vkusné a krásné modely, co ona nosí a často střídá, já už nikdy mít nebudu, co nadělám; ani bych je nesehnala a šít takto neumím. Ale elegantní dámská móda 80. let byla velmi krásná, včetně broží, třpytivých náhrdelníků a výrazných náušnic).

    Jeden film mě velmi dojal. Hudba mého srdce, s M. Streepovou v roli učitelky houslí v jedné zapomenuté škole. Moc jsem si od toho neslibovala, ale M. S. zahrála entusiasmu plnou učitelku velmi dobře a přesvědčivě, líbila se mi, dokonce i hru na housle ovládá dobře. A výborný dabing M. Steinmaslové přispěl k moc pěknému dojmu z filmu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už budu hodný, dědečku.
      Teda nebojte.

      Vymazat
    2. Já včera propásla Nebožtíci přejí lásce a opakují je zítra odpoledne, kdy tu budu mít návštěvu. Na dvojce se dá občas něco vybrat. Fletcherovou mívám puštěnou jako kulisu, občas kouknu, ano, takové elegantní věci by se daly nosit, jen bych trochu zkrátila sukně ke kolenům ;o)
      Tak si Marie užívejte toho svého pokladu, já jsem denně překvapená co všecko takové dítě dokáže. Mám štěstí že ač babička z tatínkovy strany, jsem vnímána jako naprosto neodlučitelná součást jejího života. Neviděly jsme se skoro celý listopad a setkání bylo tak radostné a emotivní! Teď si to vynahrazujeme každý den.

      Vymazat
    3. matka - nějak nerozumím, to je název filmu?

      liška - Nebožtíci přejí lásce se dají on-line přehrát na https://filmy.najserialy.to/ .... do vyhledávače si na webu přímo zadáte název filmu, mají ho tam. Bez hesel a přihlašování, zdarma, jen se proklikat několika reklamami - vždy uzavírat křížky, až nezůstane nic a rozjede se film. Já tam sleduju seriály.

      Roli vůči malé mám zodpovědnou, jsem jediná žijící babička a druhý dědeček je nemocný v zahraničí. Člověk si vnouče opravdu užívá jinak, než celý vyplašený prožíval tenkrát vlastní děti... jsem moc vděčná, že mi to je dopřáno.
      U nás zatím bez virového ohrožení, takže se vidíme často. :-)

      Kdysi tu Alena psala o poštovním přání k Vánocům z Anglie, tak mně došly dvě od mých korespondenčních sester z Normandie. Bědují nad stavem společnosti, doslova že "Ve Francii jde pouze o protesty všeho druhu s demonstracemi a násilím. Je děsivé, co zanecháme budoucím generacím." A to je jistě mírně napsáno, na jinak idylickém svátečním přáníčku.

      Vymazat
    4. Díky za tip, Marie, ale ta podívaná není tak komfortní, tv má 50 palců, monitor nějakých 17...
      Ta slova o násilí a zanechání hrůz budoucím generacím, ta podepisuji

      Vymazat
    5. Marie, vnoučata jsou nabíjecím modulem pro nás, starší :-)
      A bude to pořád lepší, holčičku vám i lišce přávidím, ti moji vojáčci, ti už lítají s pistolemi, nosí pirátský hák na ručičce anebo se tlučou auty.
      S holčičkou můžete tancovat, až bude chodit, babička se mnou před chatou zpívala: Červený šátečku, kolem se toč.." a já se točila jak vlček...
      Teď zase zpíváme: Tluče, bubeníček.... :-)
      Já už jsem také operami nasycená, byla to tedy letos jízda, ře? :-)
      Zcela výjimečná možnost, na opeře plus jsem v diskusi četla, že lístek do kina na přenos stál 500,-

      Vymazat
    6. Tak tak, nabíječka... :-)
      Na ty klučíky odpovím jediné, že buďte rádi a počkejte trochu, však oni si (a vám) ta děvčata brzy přivedou :-) U nás to bylo zase naopak.
      A kdyby bylo nejhůř, tak pro jednoho nevěstu mám...

      Vymazat
    7. Jo, počítám s ní, bude tak akorát, o čtyři, tří či o dva roky mladší! :-)

      Vymazat
  19. Tož v Brdech opatrně, jestli tam nejsou kdesi v Jíncích schováni i se svými vojáky oni američtí zdravotníci, že o nich není slyšet, že by pomáhali našim,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jince už jsou volně přístupné, vojákoval jsem tam kdysi.

      Vymazat
    2. Tak to jste se možná znal s mým manželem, byl tam kdysi také, v kotelně, jakožto nespolehlivý živel :-)

      Vymazat
    3. Před 5 lety jsem byl na Jordánu na brusinky, červené moře. Chlap je dral hřebenem. A od Strašecího vloni na praváky. A předloni jsem ve vedru poběhal Padrťské rybníky

      Vymazat
    4. Matka.
      Byl jsem tam asi dřív, válel jsem se v borůvkách, kropenatá uniforma nevadila.

      Vymazat
    5. ad. Zbyněk Matyáš28 prosince, 2020 14:39
      Mluvím o době před cca 4 desítkami let :-), tuším, že tam byla mimo jiné i stavební nebo jaká ještě jednotka, kam dávali buď trochu nemocné, nebo jinak (nábožensky, politicky,...) nespolehlivé lidi. Byla tam i jednotka kluků z východního Slovenska, kteří neznali, než pást a krmit býky (bujaky), ale jíst příborem, natož psát, číst, počítat,....neuměli, tak je to tam, včetně hygieny, učili...

      Vymazat
    6. 1964? No, to bylo fakt trochu dříve :-)

      Vymazat
    7. Zažil jsem tehdy drobnou pikantní příhodu ve vesnici Podluhy. :)

      Vymazat
  20. Tak ve špajzu a mrazáku už zase volněji

    OdpovědětVymazat
  21. Po strastiplném vyplňování virtuálních dotazníků se mi podařilo získat a zaplatit rezidentské parkování!! Poslední etapou bude objednání termínu k vyzvednutí parkovací karty, mám na to čtvrt roku.
    Byrokracie je věčná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi dnes vysvětlovala dcerka, co se děje kolem zaplaceného antigenního testu. Dodnes, 6 dnů po pozitivním testu ji po nekontaktovala hygiena, její doktorka říká něco jiného, než zastupující doktorka,.... tak to dnes víc jak 2 hodiny obtelefonovávala přes 1212, doktorku, účetní,... proč není v systému, co a jak může a nemůže,....el. vystavení dokladů do systému přes datovou schránku od doktorky, na karanténu, neschopenku, papíry na léky,....
      Za antigenní testy si zaplatila, ale nedostala kompletní službu. A to je mladá a zvládne si to "ošéfovat". Což by starší člověk, který neumí s počítačem, nebo neví, kam volat,... vůbec neměl šanci zvládnout.

      Vymazat
  22. Pojedem domů až zítra po snídani. Láká mě to kolem Bajgaru, podat ruku... Jáchyme, dalo by se? Kafeterie jsou zavřené, tak jen tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě to můžete vzít okolo Třeboně, prý se tam pasou koně, potom už na Znojmo, co tam dávají lišky dobrou noc, Vidlákov a do Brna, tam je strejček Kudrna. Do večera jste doma. To, co je na obrázku nade mnou, mám v hovězí podobě, tak se stavte ;))

      Vymazat
    2. Měla jsem to samé,prošpikované sušenými švestkami a mandlemi

      Vymazat
    3. Snídaně byla anglická:
      http://imgway.cz/s/Isn

      Vymazat
    4. S Kudrnou jsem jel Island 1997, vedoucím byl Mojmír Vlašín (ČSOP) a účastníky osamělí exoti, jako ministr Dejmal, vedoucí důlního průzkumu OKD Jirka P. a taky já.

      Vymazat
    5. Já ráno ještě vánočkuju

      Vymazat
    6. Strejček Kudrna sice jel okolo Brna, ale byl z Viničných Šumic u Pozořic.

      Vymazat
    7. Vždycky Bajgar, bo Habana...

      Vymazat
    8. Pozořice - tepelné čerpadlo na faře.

      Vymazat

    9. Ten kostel je vidět široko daleko, až od Holubic

      Vymazat
  23. Tužka napíše,...opět něco vlastní teorie,...a sice.
    Kdybych byla pověřena vypracovat celostátní plán očkování proti koronaviru.

    První fáze,...oočkovat všechny politiky, parlament, senát, vedení politických stran,...a čekat na výsledek, měsíc.

    Druhá fáze,...všechny oočkované poslat do nemocnic, na koronavirová oddělení,...bez ochranných pomůcek,...střídali by a pomáhali unavenému zdravotnímu personálu. Taky měsíc. testovali by vakcínu.

    Třetí fáze,...vyhodnotit této zkušební skupině zdravotní stav a účinnost vakcíny.
    Pokud by se ukázalo, že vakcína nefunguje tak, jak je deklarováno, tak naše společnost by se na čas bez práce politiků obešla,...jeli bychom samospádem.
    Pokud by se ukázalo, že vakcína je dobře funkční, tak teprve začít s očkováním zdravotníků, záchranářů, hasičů a policie,....

    Takový postup proto, aby se náhodou, nevyřadily z provozu právě tyto složky, kdyby vakcína selhala,...bez nich by byl běh života složitý.

    Katastrofický scénář dělám vždy,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  24. Odpolední vycházka
    http://imgway.cz/s/18vJ

    OdpovědětVymazat
  25. Dodatek k "matka28 prosince, 2020 12:32
    Já už budu hodný, dědečku.
    Teda nebojte."

    Tím jsem chtěla říci, že již budu hodná, tedy pozitivní.

    Zklamu Vás, budu ještě nějakou tu chvilku negativní. A mám na to glejt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buďte si, jaká chcete, mně je to přece úplně jedno.

      Vymazat
    2. Kdybyste věděla, tak byste to přece nepsala. Nebo jste zvyklá slibovat lidem, že "už budete hodná"? To je přece hrozně infantilní... ale budiž, Vaše volba.
      Pokud jste třeba nemocná a pod prášky, tak se omlouvám za přímost.

      Vymazat
    3. ad. marie28 prosince, 2020 21:01
      Napsala jsem to tak, že rozumět nemůžete, tedy vím.
      A vlastně je to fajn.
      Až dostanete případně též glejt (či sms) na negativitu, pochopíte a budete šťastna. To mohu jen a jen přát každému, takovej glejt.

      Vymazat
  26. Ahoj Ládiku,
    před chvílí jsem vybalil noťas, zeť mě dovezl z Vimperka, kde jsem trávil Vánoce a doučoval vnuka fyziku.

    To setkání poblíž nedozírných vodních plání jihočeského mladšího bratříčka Bajkalu je velmi lákavé, škoda že není jaro a teplo.
    Ale v téhle situaci to budeme asi muset oželet... snad to vyjde, až budeš mít na jaře či v létě cestu přibližně naším směrem ! Mohli bychom i posedět na zahradě a upéct buřta, nebo zajít do restaurace. I skromný turistický nocleh u mne v baráku pro dva (až čtyři) lidi by nebyl problém, kdyby ses chtěl poohlédnout po městě a okolí.

    Zítra na to ale nejsou podmínky, což mě štve.
    ------------
    Za okny to teď vypadá, že se blíží zase nějaká vichřice, všude to mlátí a rumpluje.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, byl to jen momentální nápad, na minutu, pojedem na Nový Knín a D1, když je ten pes5. Je to tak spravne, tak to ma byt.

      Vymazat
    2. Letos jsem prakticky nevylezl z baráku.
      Takže ani písečného soba jsem nepotkal.

      Vymazat
  27. Nevim,co mam číst dřív. S National Geographic jsem 2 měsíce pozadu, teď knížka k vánocům od Wikbura Smithe plus pár příloh Práva,co jsem ve vánočním shonu nestihla plus články na netu....

    OdpovědětVymazat
  28. Dnes k večeři jen okurka s kefírem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cibule na sádle, chléb. Zbytek od oběda z pod masa.

      Vymazat
    2. Pozořický kostel je vidět i ze Žuráně, odkud Napoleon vedl bitvu 3 císařů u Slavkova v prosinci 1805.

      Vymazat
  29. Jemná hudba tiše zní
    srdce ozvěnou jí každou buňku prozáří
    rty se začínají usmívat,
    barva zelená srdce rozbušené uklidní

    OdpovědětVymazat
  30. Pokus o spánek. Bureš chce z 5 dávek udělat 6. Toť hospodář! Já bych udělal 10 a 5 prodal a máme to zadarmo!

    OdpovědětVymazat
  31. Stavím se v Dobříši u Shellky na dobrý benzin (100 okt.) a v Lidlu na celozrný chleba... vlákniny má průměrný Čech cca 50% potřeby, což už potvrzuji po 14 dnech sledování. Objednal jsem kilo mandlí a kilo paraořechů, tam vláknina je.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak spaní nic moc, spíše tedy nic.

    OdpovědětVymazat
  33. Naučil mě tenhle kapík
    v kaufu, lídlu tančit kvapík
    hodit na pás, co je nutné
    kašlat na to, co je chutné.

    V nebezpečném virovišti
    nákup žrádla jenom sviští
    přes hubu mám roušku nano
    co se na mě lepíš, Náno!

    Lihem myju vuzka madlo
    nikdy by mě nenapadlo
    že to budu dělat nafurt
    kupuje tak celý Frankfurt.

    OdpovědětVymazat
  34. Starý kmen je omámen
    nový už je oznámen
    je to chřipka ze Šanghaje
    žádný Wuchan, tahleta je!

    U téhleté rychlá sračka
    potřebná je parní pračka
    už ji dělá firma Miele
    plní takhle svoje cíle.

    Inkubace v řádu hodin
    to já si to asi hodím
    anebo si zvyknu opět
    na hajzl si půjdu popět.

    OdpovědětVymazat
  35. Tolik zbytných profesí!
    Jsou to celá procesí.
    Politici, pornoherci
    čelo tisknou ke koberci;
    politolog, geograf
    nevyplodí žádný graf
    s podobenstvím růstu
    jenom s vizí půstu.
    S vizí mála, hladu, bídy
    v dredech blechy vši a hnidy;
    tetování, holé skráně
    na provázku letní sáně;
    k čemu je jim vzácný um?
    Půjdou kutat lithium.

    OdpovědětVymazat
  36. Anděl Páně dvě tři čtyři
    zahnali ho netopýři
    nebo jiní luskouni,
    virus ulpěl na houni.

    Občan Havel čtyři pět
    Hamy volá curyk, zpět!
    Stavějme se čelem k masám
    k bílým rasám lásku hlásám.

    Sama doma osm, devět
    kam se poděl ruský medvěd
    kam jsem dala válenky
    nemáš litr pálenky?

    OdpovědětVymazat
  37. 2 noci v lázeňském domě u spartana, s výhledem do parku a na zámeckou věž s hodinama.
    http://imgway.cz/s/Ivl
    Ve společnosti králíka Conora
    http://imgway.cz/s/Ivm
    se zdravým životním stylem. .....
    Dopoledne výlet domů, práce volá.

    OdpovědětVymazat
  38. To já bych mohla se uložit k zimnimu spánku. Včera jsem dala poobědový šlovik cca 2 hodiny,myslela jsem,že nebudu spát a ejhlle, vstávám teď

    OdpovědětVymazat
  39. Tužka napíše,...králík je ukázkový,...divoký tříslový,....dokonalá kresba kolem očí a v uších, i pod čelistí,...jistě to pokračuje i dál v těle.

    Škoda, že králík není dlouhověký,...je dobrým tichým společníkem, a když se vydaří je i mazlivý a přítulný.

    Už jsem psala mockrát,....měla jsem českého strakáče,...dobře vypaseného macíčka. A v králíkarně byli Castorrexové. Oblíbenci mé nevlastní babičky,...jen pro potěšení,...u nás se králíci nechali dožít věkem a pak se zakopali v ovocné zahradě pod nějaký strom.

    Castorrex je náhodný šlechtěnec.
    V chovu francouzského rolníka se v hnízdě šedé králice objevilo drobné mládě, které nerostlo a dlouho zůstávalo holé.Až ve stáří několika měsíců obrostlo krátkými jemnými chloupky.
    V dalším vrhu se případ opakoval, druhé mládě bylo do páru s prvním.
    Obě mláďata si převzal místní farář Gillet. Vyšlechtit plemeno bylo velice obtížné,..mláďata se vracela v chovu k delší srsti.
    Castorrexi jsou ceněni pro velmi jemnou, hustou a krátkou srst v kožešnictví,...bohužel, není trvanlivá.

    Nejtrvanlivější jsou kůže horských koz z Pamiru,...na ní se dává záruka osmdesát let.

    Má kůže už má po záruční lhůtě,...bohužel.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  40. Kamarádka měla náročné svátky, snažila se, hostila syna i dceru s rodinami, nakonec na ní začal zeť řvát a práskl dveřmi, čekal na ženu a děti v autě, bylo to kvůli drobnosti...tak je nešťastná.
    Slíbila jsem jí, že tam zajdu na Silvestra, a tak se mi změnily všechny plány. Honem peru, abych to před odjezdem pověsila a na SIlvestra to sebrala včas, než začne Nový rok. Na tu pověru věřím (že pověšené prádlo přes půlnoc přinese smůlu). Můj muž si dva roky před smrtí nechal na Silvestra venku na šňůře košili a svetr (byly cítit kouřem), já si toho nevšimla...
    Vypadá to jako hloupost, jinak na moc pověr nedám, ale prádlo viset nenechávám.
    Zvířátka hodují na našem kompostu, vyházela jsem tam zbytky, na zahradě jsem uklidila zatoulané hračky (už mi volali, vnouček pláče, nemá pistolku...).
    Za chvíli vyrazím do viroviště, je to na zbláznění, platím ve dvou bytech v Praze topení, odpad a zimu trávím na chatě. :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Hodiny tikou, tik tak
    srdce bouchá, buch, buch
    vteřina za vteřinou
    i další časové úseky
    ubíhají dle známé pozemské fyziky
    lidské radosti, cestování, jídlo,
    víno, ženy, zpěv
    setkávání s přáteli,
    i mnohé další.

    blik, cvak,
    jako by se čas zastavil,
    Odevzdaně do dáli,
    ke špitálu mířím
    nastavuji dobrovolně obličej,
    dostanu od sestřičky i pochvalu,
    že se necukám a nekroutím.
    Jako by se čas zastavil
    tím nekonečným čekáním
    kdy dostanu svůj glejt?

    Navečer drnčí telefon
    SMS s verdiktem je zde.
    Otevřít, přečíst,
    nebo snad bez přečtení smazat,
    samomluvou trpím,
    brblu si: "zbabělče, čti!"

    Nádech, výdech
    sebechválou dávám svůj nos nahoru
    a říkám:
    Pozitivní člověk nemůže jinak,
    než být (dle Spadie lab) negativní

    A tak dnes jak na potvrzení glejtu
    slunce svítí celý den,
    děti pocovidové
    se nahlásily na návštěvu,
    třeba půjdeme i s Peggy - ohařkou ven, na kopec
    srny prohánět :-)

    OdpovědětVymazat
  42. Jela jsem si koupit předplatné - tramvajenku. Sice ji méně využívám a zřejmě neprojezdím, když je škola zavřená a celkově je leccos omezeno, ale zase ocením, že nemusím myslet na označování jízdenky, kterou bych ještě musela vždy mít... to už bych se asi nenaučila, odvykla jsem na to myslet.

    Ráno silný vítr, váhala jsem, jestli vyrazit na Dopravní podniky a riskovat venku dlouhou frontu. Nakonec jsem se přemohla, a bylo to dobře. Potkala jsem známou s manželem, dobře jsme popovídali - člověk je teď i za taková setkání rád, moc jich není. A kupodivu jeli tamtéž, co já, a žádná fronta nebyla, šlo to rychle. Mám na rok pokoj, doprava zajištěna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to znám, když jsem si jeden rok nekoupila celoroční trmvajenku (část roku jsem nebyla v Praze), pak jsem pořád zmatkovala s lístky (buď jsem si ho neoznačila, nebo nevzala...), nakonec jsem si ji raději koupila.
      Tak jste měla nečekaný příjemný zážitek ze setkání, to je dnes vzácné.

      Vymazat
    2. Jezdím v Praze a v okolí zdarma na OP.

      Vymazat
    3. Vzácné je i jít potěšit kamarádku, když je nešťastná... :-) Tak ať se Vám to podaří. Ke zkratům v chování dochází velmi snadno, hodně lidí je napružených a stačí málo. Jistě to ten zeť nemyslel moc zle, ostatně stalo se to i mně u našich, už ani nevím, oč šlo... muž práskl dveřmi a čekal na mě a děti v autě. Stále se, my lidé, učíme toleranci, trpělivosti, sebeovládání, a asi jich nikdy nebude dost. Vemte paní něco dobrého na zub.

      Vymazat
    4. Jo, beru a mám pro ni dvě audioknihy (Doktor na moři a Doktor v domě), to je taková příjemná oddechovka.
      Zahrajeme si u nich na Silvestra karty a za světla bych ještě chtěla být na chatě. Tam už mám připraveno na zátop v kamnech, wawky jedou na dvojku, v přízemí i nahoře, mám pootevřené dveře, takže chata nevychladne.
      Mimochodem, naučili mě karetní hru Zloděj. Tu mohou hrát i menší děti, když už rozpoznají čísla a symboly. Hraje se to s kanastovými kartami. Kdybyste někdo chtěl, tak to tu napíšu, je to jednodušší, než žolíky nebo kanasta, a kluky na tom budu učit vyhrát a prohrát, to je někdy náročné i pro dospělé. :-)

      Vymazat
    5. Čím jste ho vytočila?

      Vymazat
    6. Ta drobnost mne zajímá

      Vymazat
    7. Pokud se pamatuju, nešlo o mě, spor byl s mými rodiči.

      Karty bych si zahrála, ale neumím a ani je nemám. Naposledy jsem hrála s tátou, jako dítě.

      Vymazat
    8. Ta kamarádka, ta čím zetě vytočila, to by mě zajímalo.
      Já budu hrát karty letos na Silvestra. A únikovou hru.
      Budu mít jednohubky alá humr,chlebíčky s vlašáku, biftečky z panenky a 3 druhy klobás. Pak pražené mandle a sýrové tyčinky se sezamem. 610 korun jsem za to dnes dala.

      Vymazat
    9. Gaio, vy jste zvědavá..., nevím, nechtěla to rozebírat po telefonu. Je z toho moc smutná, pokazilo jí to celé Vánoce.

      Vymazat
    10. Aby se člověk dokázal poučit

      Vymazat
    11. Pokud se z toho chcete poučit, tak byste pro příště mohla napřed pořádně přečíst to, co druzí píšou, a pak teprve reagovat.
      Jinak k vám chodí na Vánoce zeť?

      Vymazat
    12. Ne,ale mohla bych to poradit zas někomu dalšímu

      Vymazat
    13. Gaio, to se vám povedlo! :-)

      Vymazat
  43. Příjezd za světla http://imgway.cz/s/18zH
    suchá cesta, ale občas vichr, místy se Stříbřenka rozjela na 200, prům. spotřeba 6,9.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.idnes.cz/usti/zpravy/vysetrovani-nehoda-obrnice-protihlukova-stena-ridicka-smrt-facebook-rychlost.A180618_105505_usti-zpravy_vac2

      Vymazat
    2. Takhle jezdí zakomplexovaní řidiči.

      Vymazat
    3. Ať si blázni hazardují. Já bych si s člověkem, který jede přes 140, nikdy nesedla, zvlášť ne se starším.

      Vymazat
    4. Ta dívka havarovala také bez nezávisle na provozu.
      Nejste stoprocentně fit.

      Vymazat
    5. Ládiku, je to nejen váš život, máte odpovědnost i za ty, které vezete. Co když vás postihne nevolnost?

      Vymazat
    6. V autoškole nás učili, že nejvyšší cestovní rychlost je cca 80% maximálky auta. Tak potom těch 200 sedí skoro přesně. V provozu na D1 jedu v levém, který má běžně 150.. když se někdo tlačí, uvolním cestu. Ale když je cesta přede mnou volná, není vidět žádná brána s kamerami, tak to pustím, proč by ne, když nikoho neomezuju. Od aut si dávám odstup, nepotřebuju se lepit nikomu na kufr, ze 100 na 200 to jde pod 10 vteřin. Na suché cestě. Na zimních gumách nad 200 bych nejel, to jenom na tvrdých letních.

      Vymazat
    7. Proč ne?
      Protože zákon se nemá překračovat.

      Vymazat
    8. S rychlostí se zužuje zorný úhel a tvrdne řízení, to je hodně poznat a uvědomuju si to. Rychlostí 230-240 nejde na našich cestách jet dlouho (v řádu desítek sekund), vždy jen pár sekund - to už je pocit z letadla a za chvíli už vpředu něco jede - tam nejde nalítnout velkým rozdílem rychlostí, to by nemuselo dopadnout. Rozdíl při předjíždění max. 30-40km/h, víc bych se bál.

      Vymazat
    9. Taky bych nejel tak rychle se starým autem, max. tak do 4-5 let. Pak už autu tolik nevěřím a kupuje se nové.

      Vymazat
    10. Točit v autě za jízdy je největší blbost. Točil jsem tátovi (z místa řidiče za jízdy) v Ostravě nový most a přehlédl jsem dopravní nehodu přede mnou. Přejel jsem výstražný trojúhelník!
      Zastavil jsem a říkám chlapovi, že mu dám svůj. Měl jsem nové auto a trojúhelník jsme nenašli. ... tak jsem mu ho chtěl zaplatit a měl jsem u sebe jen 140Kč. To byl trapas.

      Vymazat
    11. Tím si musí každý projít,že zkouší,kolik z auta dostane. Někdo se poučí,někdo vybourá a někdo z toho nevyroste nikdy.

      Vymazat
    12. Ruku na srdce,je tu z vás někdo,kdo něco takového nezkousel? Jistě nikdo. Už v Bibli je,kdo je bez viny ať hodí kamenem.

      Vymazat
    13. Občas už není nikdo, po kom hodit.

      Vymazat
    14. Ruku na srdce, je tu někdo nebo něco, komu nebo čemu šílenou jízdou prospěl? Akorát si přifoukl již tak zbytnělé ego. Někdo prostě musí, je to silnější než on.

      Vymazat
    15. To neni o egu,ale o fascinaci strojem,co se z neho dá vymáčknout. Ale někdy stroj člověka zklame. Mně jednou ve Škodě 105 už při rychlosti 130 se tak rozklepal v ruce volant,že jsem to nemohla udržet. Naštěstí nic nejelo a já nemusela na nic reagovat,jen jsem zoufale drzela ten klepajici volant a cekala,kdy se plecháč rozpadne mně pod zadkem ,po chvilce rychlost klesla,volant přestal vibrovat a já to už nikdy radši nezkoušela. Naštěstí v době mé mladosti byl provoz tak desetinový a byla větší pravděpodobnost,že když člověk udělá chybu,je na silnici sám a do nikoho nevrazí.

      Vymazat
    16. Tohle u elektroaut odpadne. Ty budou jezdit tiše to burácení motoru a ten adrenalin odpadne, taky to bude mit jen jeden pedál nebo jen čudlik a tak zkoušet nebude co,ten adrenalin plyn brzda spojka brzda toodpadne a člověk se bude způsobně posouvat.

      Vymazat
    17. Škodovky MB a následující řada 105 měly konstrukční vadu přední nápravy, při vyšší rychlosti se jim "rozklepala" přední náprava. Výrobce to "řešil" zabudováním tlumičů nápravy.

      Vymazat
    18. Gaio, nemáte pravdu. Fascinace strojem ano, ale pouze tím, který zvyšuje jeho osobní vlastnosti a schopnosti. Dělá právě jej rychlejším, výkonnějším. Ego hledá výhody proti dalším lidem - člověk se cítí nadřazený tím, že má něco, co jiní nemají, umí něco, co jiní neumějí, nebo zná něco, co jiní neznají.
      Částečně je ego žádoucí, ale dospělý člověk už by je měl ovládat.

      Vymazat
    19. Aby uspokojili člověka,tak se dělala pořád silnější auta s vykonejsimi motory, kvůli bezoecnostivetsi a bytelnější ,s tim je teď konec. Skončí i motosport,vsechby ty rallie a formule. To s elektroauty nepůjde

      Vymazat
    20. Vymyslí zase něco jiného - bude se závodit ve virtuálním světě :-)

      Vymazat
    21. Faktem je, že když jsem měla po mužovi oktávku kombi v benzínu a nebyla jsem vyježděná, tak jsem to taky mastila po dálnici 170 a přitom jsem neměla tuchu, co by se v takové rychlosti mohlo stát. Člověku se pak už ani nezdá, že jede nějak rychle, ovšem je to zrádné, například na té přerušované dálnici na jih od Prahy, tam pak najednou jedete obcí a padesátka vám připadá jako ploužení.
      Moje menší auto taky jede 160-170 v pohodě, ale i na dálnici to už dnes neženu a držím se stotřicítky, ono i tak to je dost.
      Zítra zase budu šoférovat po Praze, to je radosti :-(

      Vymazat
  44. Na silnici, kdesi u Prahy, staví plácaˇčkou kdysi dávno příslušníci řidiče.
    Couvá tedy cca 100 m zpět k příslušníkům.
    "Pane řidiči, víte, čeho jste se dopustil?"
    "No, jel jsem asi trochu rychleji".
    146 !!!! km/hod. Jste ochoten na místě zaplatit pokutu?"
    "Nooo, když to bude to 100,- Kč,...."
    "Zaplaťte 100,- a jeďte, ať už vás tu nevidím."
    ... některým lidem není ani rady, ani pomoci...

    OdpovědětVymazat
  45. Docela dobrý fór:
    https://i.postimg.cc/cJz388Lh/dvoj-ata.jpg
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-))

      Dokud je nebezpečí v bezpečné vzdálenosti, tak je nám do smíchu. Ale... píše mi kamarád, že se oba nakazili a žena leží v umělém spánku, nedávají jí velkou naději. Tak jsem v šoku, je mladší než já, vždy velice aktivní paní. Zkouším držet palce.

      Vymazat
  46. Spím už 6,5h, zpocený jak myš... převlek a dojedu to. Večer jsem vzal Neurol

    OdpovědětVymazat
  47. Fascinace strojem to bude. Motory jsem ve škole počítal, navrhoval. I převodovky. Jde i o zvuk a tech. informace za jízdy. Nechal jsem si vytunit infoteiment, mám na obrazovce teploty oleje i vody, otáčky, zařazené rychlosti (vždycky 2- je to automat v olejové lázni) a navíc blbiny jako náklon, směr, výšku a jízdní data. Řízení bez vůlí, tvrdý podvozek (není to Mazda), disky 18” a profil 45%. Na cestě nikoho nechci, potřebuju si to užít sám. Včera to šlo, od Olomouce do FM už byla volná cesta a úsek Rybí-rychaltice je zcela bez kamer, nový.
    Ale okreska je ještě lepší.. ročně najedu teď už jen 25000, dříve byli běžných 40000. To ty inernety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě mi ale stačí kolo a 80km/h s kopce. Na tom člověk pozná, co je adheze a brzdná dráha a v autě na to myslí. V mládí jsem dělal na kole 10-12000 km/rok, včetně zimy. A už se ke kolu vracím, jenže s přilbou a uvažuju i o páteřáku. Hydraulické brzdy nespasí, do žigula jsem už jedniu čelně napral.

      Vymazat
  48. Píšu si tu pocity a pak mi každý vidí až do břucha. ... no a co. Po spánku je mi božsky. Baví mě plánovat a dělat, dělat jiným i sobě radost. Pozorovat cvrkot i klid. Snad v tom hraje roli i ztráta hmotnosti o 11kg/měs.

    OdpovědětVymazat
  49. Člověk se nadchne pro to, co má... kdybych koupil Isuzu nebo Hilux, budu nadšený ze 130 a plavné jízdy s pomalou převodovkou... takhle mám motokáru s pádly pod volantem a na voliči režim sport. Pozkouším všecko a vyberu jízdní styl. Škoda, že není led a zima.. to se auto pozná nejlíp. V autě stráví člověk hodně života, možná i víc, než v posteli. Tak proč si to neužít a nechat se svazovat nějakými konvencemi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konvence? Zákon!
      Nechci nic přivolat, ale nežadonite o další krizi?

      Vymazat
  50. Nakonec mám 8 hodin spánku. Sice po Neurolu, ale díky Jáchymovi, který mi psal, ať se toho krátkodobě nebojím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přípravek Neurol je indikován k symptomatické léčbě:

      úzkosti,

      panických poruch s agorafobií nebo bez ní.

      Přípravek Neurol je indikován pouze v případech, kdy jsou symptomy závažné, omezující nebo způsobují pacientovi nesnesitelné utrpení.

      Užívání benzodiazepinů může vést k rozvoji fyzické a psychické závislosti na těchto přípravcích.

      Nebezpečí vzniku závislosti se zvyšuje s dávkou a délkou léčby; je také vyšší u pacientů

      s alkoholovou a lékovou závislostí v anamnéze. Léková závislost může vzniknout při terapeutických dávkách a/nebo u pacientů bez rizikových faktorů. Zvýšené riziko lékové závislosti je při kombinovaném užívání několika benzodiazepinů, bez ohledu na anxiolytickou či hypnotickou indikaci. Také byly hlášeny případy zneužívání.

      Vymazat
    2. Já jsem vám o Neurolu (Hypnogenu...), Ládiku, psala také, ještě před Jáchymem, ale vy to ode mne neberete, asi se na mne hněváte, protože vás tu peskuji.
      Jenže, kdyby tak jako vy vyváděl mladý člověk, řeknu si, nemá životní zkušenost a vše je pro něj nové, ale vy? S vaším rozumem, s vaším rozhledem? To mě fakt překvapilo.
      Tak snad se vše zase zklidní, vyspíte se, autoimunitní systém znovu nastartuje, vy to budete jen zlehka ladit, žádné zvedání metráků a noční běhy Ropicí na čas.:-)

      Vymazat