24 prosince, 2020

KRTINEC č.503

273 komentářů:

  1. Včera jsem tu měla přátele, bylo to moc fajn, měsíc osvětlil oblohu, když odcházeli po osmé, aby byli v devět doma. Dnes je úplněk, ale je pod mrakem a mrholí, tak ten včerejší měsíční úkaz si nezopakuju. Měla jsem zase šest chodů, tak dnes dám asi jen pitný režim. Na Slovensku přibyl jeden obyvatel, neteř včera porodila malého Davida, máme radost. A ten malý adoptovaný synovcem je náramně šikovný, zrovna přišlo video, ten jeho bezprostřední úsměv je odzbrojující.
    To jsou krásy života...

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, u nás zataženo, bez náledí, tak sjedu do města po 10ti dnech nakoupit na kole :-)

    krásy života - vnuci k nám včera přišli pro dárky pod stromeček a usnuli s plyšovým kamenožroutem, ano, i to je krása života. Za to dík.


    ad. marie29 prosince, 2020 23:51
    ....Zkouším držet palce

    Vidíte, vidíte a já držím palce dvěma dcerám, vnukovi, jeho otci,... aby zvládli covid, i následky covidu a dalším držím palce při dalších potížích, úrazech, operacích nejnovější nemoci,...
    a sama mám nakonec na rozdíl od některých z nich glejt o negativitě.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní matko, pomůže, když budu Vašim dcerám a jejich rodinám také držet palce? Nevím, co bych jinak měla vidět... Přece jsem ani slůvkem nezlehčila utrpení nemocných a obavy o ně.
      Moje dcera s příbuzenstvem měli také covid, nepsala jsem sem o tom, každý má dost svých vlastních starostí.

      Vymazat
    2. Jestli se Vám zdá divné to "zkouším držet palce", tak vysvětlím: paní, o níž jsem se zmínila, je až z východního Slovenska a je silně věřící (katolička). Byla jsem vyzvána k řetězovým modlitbám každý den v určené hodiny, za její uzdravení. Zkusím se tedy na dálku modlit, moc to neumím, tak budu současně zkoušet i držet palce - ale to prý nepomáhá. Řídím se vůlí manžela a rodiny. Je to složité, vyhovět všem a v takových situacích.

      Vymazat
    3. ad. Marie
      Je třeba o tom mluvit i psát, protože se tím dají zmírnit obavy čtoucích.
      Že se modlíte? A že to neumíte? To není podstatné, důležitý je čin - aktivní modlitba, držení palců,...
      A že se řídíte vůlí manžela a rodiny? Nesmysl, o tom, že se modlíte (stačí i individuálně v duchu, nikoliv nahlas) přece nikdo nemusí vůbec vědět. Vaše přání a čin - modlitba, držení palců a pod. je Vaší niterní záležitostí a nejste otrok, abyste si to nechala vzít. Jinak byste mohla také ztratit vlastní osobnost, jak se to stalo mě a pak jsem ji složitě začala hledat.
      Nepochybujte o sobě.
      No a dnes praktikuji mnohé, modlitbu považuji za volání k Bohu - Otci, ale lze komunikovat i jinak. Ale bylo by to na dlouhé psaní,....

      Vymazat
    4. A já jsem přesvědčená, že se nemáme nikomu míchat do života a sesílat mu modlitbou či jinou magií to či ono. Co když ji má nemoc něco naučit, pomoci jí, aby něco pochopila? Pokud mě někdo přímo nepožádá, nikomu nic neposílám.
      Za paní se budu třeba modlit, nebo na ni myslet, ale v tom smyslu, aby našla sílu vyrovnat se se svým osudem a dojít tam, kam má.

      Vymazat
    5. ad. marie30 prosince, 2020 13:24
      Ano, pokud za někoho prosím, o pomoc pro něj, je to tím stylem, aby se stalo, co je pro něj nejlepší. Co se stát nemá, nestane se, i kdybych ronila krvavé slzy při prosbě.
      Někdy místo prosby poděkuji.
      Jenže proč se tedy vlastně snaží lékaři léčit? A nevzdávají boj za život, o život mnoha lidí? Kdo určí, co ano a co ne?

      Vymazat
    6. ... a učitelé se snaží učit, kdoví co a kdoví jak, a právníci hledat pravdu a zákon nebo kdoví co a kdoví jak... Jsme jen lidé, jsme součástí systému, a každý dělá v rámci toho systému, co umí, co chce a považuje za správné nebo prospěšné, nebo taky ne, podle svých schopností, možností, podle úrovně, na kterou se vyvinul. Jsme tedy pěkná směska :-)

      Asi nikdo z nás nic neurčí, je to o svobodné vůli - je na mém rozhodnutí, a je důsledkem mých myšlenek a činů, kam mě životní cesty dovedou a jak s příležitostmi naložím.
      Tak nějak to vidím.

      Vymazat
    7. jj.
      Je umění příležitosti využít a také unést.
      Někdo vidí i za roh :-))))

      Vymazat
    8. i v umělém spánku/sedaci a analgosedaci/.

      Vymazat
  3. Aleno,
    vím, že jste se jen přepsala, že je vám to jasné, nechci vypadat jako hnidopich, ale tady to čtou občas i lidé, kterým nemusí docvaknout rozdíl mezi imunitou a AUTOimunitou. A mohlo by jim napadnout, že AUTOIMUNITA je pozitivní jev, který je záhodno "nastartovat".
    Takže pro takovéhoto (možná hypotetického) jedince pro jistotu:

    Autoimunita rovná se ZVRHLÁ imunita, tj. případ, kdy přechodně či trvale zešílevší imunitní systém útočí na součást(i)vlastního organismu místo na vetřelce (např. bakterie či viry).
    Což má za následek - podle toho, jak intenzivně náš imunitní systém útočí - například chronické autoimunitní onemocnění nebo - v horším případě - i smrt.

    Jsem alergik, alergik byl i můj otec, mé obě dcery a všichni tři vnuci.
    U mladší dcery se alergie objevila až po čtyřicítce.
    U starší byla chybně diagnostikována (hodně atypický průběh, nikoli důsledek neschopnosti lékaře!).

    Starší dceři i mně se téměř úspěšně podařilo na alergii a následné zhroucení imunitního systému umřít. Hranice mezi alergií coby přemrštěně hysterickou a devastující reakcí imunitního systému na SKUTEČNOU, ale nepříliš vážnou hrozbu - a autoimunitní reakcí je velmi tenká.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před více než deseti lety málem umřela moje sousedka na autoimunitu, je v invalidním důchodu a má dny, kdy nemůže ani vstát z postele. Je o čtyři roky mladší, jí hrsti léků a nemá zuby, není to žádná paráda... Ladikovi držím pěsti, ale musí být na sebe opatrný, je to opravdu nebezpečná nemoc. Tohle nejde zlomit silou.

      Vymazat
    2. Piju jen acido, Mg a čajíčky.... hromadí se mi tu flašky. Nakonec vykopu švestkoně a budu se starat o kozy..

      Vymazat
    3. Jo, Jáchyme, to jsem se sekla, díky za upřesnění.
      Ládiku, vykácet takové krásné švestky by byl hřích. Však můžete dál pálit slivovici a klidně ji prodávat. O pravou slivovici bude čím dál , tím větší zájem. A ta vaše je jasně eko-bio! :-)
      Můžete si udělat viněty- Ládikova slivovice - půjde to na dračku.

      Vymazat
  4. Tak jsem ještě přinesla tašku pamlsků za 674 korun. Kdo potřeboval vozík,cekalve frontě půl hodiny. Já naštěstí jen košíček,tak to byli hned,akorát fronta u salámu. Do 4.ledna mne v krámu neuvidí

    OdpovědětVymazat
  5. Ňam ňam ňam, to si dám

    OdpovědětVymazat
  6. Tak vysoke teploty ma po vyse tyzdna opustili, teraz mam normal. Dnes prisiel i vysledok PCR testu - negativny. Takze ako vidno, clovek moze mat v kuse vysoke teploty i z inych dovodov, ako je Covid-19. Je pravda, ze ine sprievodne znaky som nemal (nechut, strata cuchu, chuti, bolest hrdla, kaslanie...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobře, hlavně nespěchejte a pořádně se vystonejte.

      Vymazat
    2. Nic neuspěchat.. radí mi to všichni.

      Vymazat
  7. Tak mému synovi přišla v rámci e-roušky hláška, že byl v kontaktu s nakaženou osobou. Je právě s rodinou a s přáteli na horách. To jsou všichni rádi! :-)
    A já taky... protože jsme 26. tady slavili, podávali si ruce, pusinkovali se atd. Tak se sleduji.
    Musela jsem dnes úřadovat v Praze, týkalo se to družstva, něco předáváme jiné firmě a musí to být k prvnímu lednu.
    Pražák z jedné čtvrti nemůže zdarma parkovat v jiné čtvrti, našla jsem si tedy povolené stání, zaplatila za dvě hodiny a ještě jsem si při krkolomném parkování v prudkém kopci (parkuje se tam napůl na silnici a napůl na dost vysokém chodníku) trochu škrábla lak.
    Ale už jsem zase na chatě, nakoupila jsem si na zítřek a na Nový rok, a jdu ven louskat ořechy .. Svítí tu slunce a je krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem měla taky několikrát pocit, že na mě cosi leze - nedobré pocity v krku. Zatím ale vždy pomohlo jednou nebo dvakrát si večer před spaním vykloktat slanou vodou (asi půl lžičky kuchyňské soli na půl sklenice vlažné vody, směrovat to hodně nahoru do nosohltanu). A zatím nebyla ani klasická rýma, to jindy už bych ji dávno prodělala touto dobou, ne-li vícekrát.
      Ať žije tedy sůl, náhražka moře! :-)
      A asi je to dobré i na zuby, tedy dásně, proti parodontóze.

      Vymazat
    2. Myslela jsem to s tou solí jako prevenci, kdyby přece jen začal nějaký ten prevít bujet... Docela věřím, že sůl je nad zlato a že má sílu i leccos potřít. :-)

      Vymazat
    3. Jo, marie, to doporučuje i jóga, kloktat slanou vodou a také ji natáhnout do nosu a nechat zase vytéci. Děláte dobře.
      Já si ještě letím povléci postel, ať jdu do nového roku v čistém. Tady a asi i u vás dnes svítilo slunce, možná tak bude i zítra, to mi prádlo venku krásně proschne.
      Dnes v Met dávají Toscu s Pavarottim, tuto nahrávku jsem ještě neviděla, tak se kouknu, přinejmenším na první a třetí část. Prostředek asi vynechám, na to dnes nemám sílu.

      Vymazat
    4. Tady od rána mrazivo a slunečno, modrá obloha. Ale zamrzla nám západka u vrat, nedalo se vyjet, tak jsme museli čekat až do 10 hod., až to povolilo. Jeli jsme doplnit zásoby po delší době do Kauflandu, a nebyl to dobrý nápad. Tam hlava na hlavě, kdepak nějaké rozestupy... sice tam hlídala ochranka, ale pouze otírali držadla vozíků...

      Úplně zdrchaná jsem pak nestála za nic celý den, až k večeru mě okouzlil na zahradě pohled na červánky a siluety města a lesa v dáli, krásné výhledy. Jen ty dráhy po letadlech na obloze po celý den mi kazily náladu, zase už letový provoz houstne.

      Vymazat
  8. Panorama podkroví ve stávajícím nepořádku
    http://imgway.cz/s/1YE6

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budete mít za leden hotové, ne? Materiál už jste nakoupil před týdnem, prakticky vám už nic není, tak co je na tom? :-)

      Vymazat
    2. To těžko, s OSB deskama tu teď nic nepřijede. Vyklízet, rektifikovat spodní vrstvu podlahy, desky, OSB, elektro, topení, izolace, palubky, komín, povrchové úpravy... do dubna, pak jdu ven.

      Vymazat
    3. Proč za týden? Vždyť je tam práce při několik lidí, Aleno, nemáte oko.
      Taky bych upravila podkroví, dělalo se tam před 26 lety, dnes jsou jiné postupy a hlavně možnosti. Taky bych to upravila včetně příslušenství, tedy spěchu, WC a tak. Ale cizímu dám moc peněz, to se mi nelíbí :(

      Vymazat
    4. Pro několik...
      Sprchového koutu, si dělá telefon, co chce

      Vymazat
    5. Liško, to byla ironie... Protože už vidím Ládika, jak se vrhá do práce namísto klidu a odpočinku.

      Vymazat
  9. Už jsem tu myslím psala, jednoho chlápka, šedesátníka, co žil naplno, zpíval, hrál v kapele, šermoval, účastnil se rytířských soubojů a přes léto jezdil s partou nadšenců po hradech a zámcích, zároveň geniálně načítal knihy pro lidi s potížemi zraku (zdarma), tak toho chlapíka ranila mrtvice. Rodina a kamarádi viděli, že hned z počátku potřebuje intenzivní rehabilitaci, ta je holt v soukromých zařízeních, tak se obrátili na pár společenství, kde pán rozdával radost, a zkusili pro něj vybrat 200 tisíc. A částka se vybrala za půl dne!
    peníze přibývaly, tak to zkusmo zvýšili na 500, to se vybralo během léta, a teď sbírka končí na 800 tisících!
    Pobyt v reh. zařízení stojí denně 2000,-, domů mu pořídili polohovací postel, vozík atd., atd. Sama vím, co stály tyto věci pro manžela, pro matku... peníze jen letí.
    Ale proč to píšu? To nebyla sbírka pro veřejnost, nepsalo se o tom v novinách, vybrali to pro něj jen lidé, co ho mají rádi a chtějí, aby tu ještě s námi byl a dostal se zase do formy. Tak je to povzbudivé, jsou mezi námi i dobří lidé ... :-)

    OdpovědětVymazat
  10. ad "Anonymní30 prosince, 2020 15:09
    i v umělém spánku/sedaci a analgosedaci/."
    Někdy mi přijde, že naše ohařka vidí i ve tmě za roh a to pak štěká, štěká, ...

    OdpovědětVymazat
  11. A co přidat wobenzym k těm různým lékům, vitamínům (D,C,B,K,E), prvkům (selen, zinek, Fe), solím, ... ? Beru jen C+D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, v lékárně mne na to, že by byl návykový, neupozornili. Prý je vhodný i pro děti.
      Zkusím to ještě dále pohledat, co a jak....

      Vymazat
    2. Mám to info od fotbalistú z Baníku.

      Vymazat
    3. Nezaznamenal jsem nikde info o nějakém návyku na wobenzym. Protože jde o enzymy, pochybuji, že nějaký návyk vzniká. Možná, že fotbalisti Baníka mají víc informací.

      Vymazat
    4. Je drahý a potřebuje odbyt.

      Vymazat
    5. Enzymy jsou vždy drahé, z principu by na ně neměl vznikat žádný návyk.

      Vymazat
    6. A zase mám rozkopnutou bábovičku.

      Vymazat
  12. Poslední úplněk 2020
    https://imgway.cz/s/1YEb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera mi vycházel na obzoru před čelním sklem u Olomouce, ale neměl jsem Pentax, tak jsem ho nechal utéct...

      Vymazat
    2. Nemám kameru, raději dobře vidím přes čisté okno..

      Vymazat
  13. Píšeme si s Targusem, máme i mobily... virtuální kamarádi se zhmotňují.

    OdpovědětVymazat
  14. Díval se někdo na Toscu (1978)? Alena jistě ano. Já jsem skončila u prvního dějství, dál nelze - příliš velký srdcerváč a já se nechci rozhodit. Docela stačilo Dammi i colori, Pavarotti je v tom božský, pouštím poněkolikáté.

    OdpovědětVymazat
  15. Tužka napíše,...byl krásný den,...slunce, bezvětří, pochodila jsem si po kopečcích až do slunce západu. Do báglu jsem dala do termolahve litr čaje s hodně citronové a pomerančové šťávy, chleba s tvarohovou pomazánkou, pro velkého psa vařené hovězí v misce a pulitr vody....malí psi zůstali doma, to bych je po pár hodinách musela nosit v báglu a to bych toho tolik nenachodila.

    Odčerpala jsem část lenošivé vánoční energie,....je úplněk,...to se vždycky tok energie zrychlí, tak jsem dnes nasadila tempo,...

    Energie se zítra soustředí svým pohybem na hlavu,...jo, s alkoholem, nikotinem, přemírou jídla, nouzovým stavem,...kdy se někteří jedinci nebudou moci jít vyřádit ven,....tak je to předzvěstí problémů,...psyché i soma může reagovat nepřiměřeně okolnostem,...domácích šavlovaček různého druhu může být dost,...a nejen domácích,....tak bacha,...

    Mám už svůj program,...jen pár záležitostí mi to může rozbořit,..no uvidíme,....je jisté, že časy jsou nejisté,...

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  16. Návykovost:

    Obecně záleží na tom, jak návykovost definujete.
    Většinou se návykovostí míní psychická závislost, vzniklá dlouhodobým užíváním.
    V tomto smyslu Wobenzym určitě návykový není.

    Stejně jako mnohé léky či potraviny si na něj po delší době (v řádu měsíců) může organismus přivyknout a snížit produkci vlastních enzymů. Pak by mohly nastat problémy při náhlém vysazení.

    Je docela možné, že by ti, Ládiku, mohl prospět, ale prozatím bych ho nebral.
    Co se týče názoru lékařů - někteří na něj nedají dopustit, další mi tvrdil, že jediné, čemu může ublížit, je moje peněženka, ale jestli mám z něj dobrý pocit a nemám lepší uplatnění pro své peníze, ať si ho klidně kupuji.

    Rozhodně snižuje např. krvácení dásní a urychlí o pár dní hojení po úrazech, zraněních a operacích. Proto ho berou sportovci a zubaři.

    Jinak k návykovosti:
    Je nesmysl, že přírodní bylinky nejsou návykové, zatímco léky s obsahem analogických látek ano.
    Například káva či čaj jsou jednoznačně návykové.
    Víno či slivovice podstatně víc.
    Nebo třeba takový meduňkový čaj, který koupíte za pár korun v každé samoobsluze.
    Čokoláda se svým theobrominem - jasná droga!
    -----------------
    Takové morfium a morfiny - škoda mluvit....ty jsou návykové a fungují v mozku proto, že je mozek "považuje" za látky, které jsou tělu vlastní - a které mají podobné účinky - VČETNĚ NÁVYKOVOSTI!
    Byly po svém objevu nazvány podle morfinů "vnitřní morfiny" tedy ENDORFINY.

    Zcela jasně jsou vyplavovány při běhu - takhle fetoval či fetuje (už jsem s ním léta nemluvil, takže nevím) můj bývalý kamarád Voloďa Špidla (možná si ho vybavíte, před časem byl zaměstnán jako premiér) a v ještě větších dávkách se dokáže zfetovat endorfiny, vyplavenými během do kopce nejmenovaný příostravský bard, reinkarnace Petra Bezruče.

    Silně návykový je sex, který se posléze ukáže dražší než běh, slivovice a heroin a wobenzym dohromady, zřejmě proto, že v kvalitnější aplikaci je zapotřebí dvou (ve Švédsku tří) jedinců. (Ve srovnání s během ovšem zase ušetříte za boty).

    Závěrem:
    Jako u všeho se dá říct, že mírná návykovost nemusí být na závadu a naopak vpodstatě COKOLIV, provozované pod heslem Překonej sám sebe (rozuměj: překonej varovné signály svého těla)může být fatální.

    Experti v překonávání sebe sama jsou Japonci. Tam například každým rokem kolem tamních Vánoc náhle zemře zhroucením organismu několik desítek mladých doručovatelů dárků z e-šopů. Prostě jsou mladí a ještě nemají dovyvinutý pud sebezáchovy.
    Pokud by se dožili šedesátky, jistě by se jim to nestalo.




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je návykové jídlo, těžko si odvykám.

      Vymazat
    2. Jsem na tom stejně jako Ládik: obejdu se měsíce bez kávy, čaje, čokolády, ale bez jídla a konkrétně sladké chuti - ne, na tom jsem závislák.
      Odvyknout by se asi dalo, ale aspoň ovoce bych si nechala.
      Těžkou závislost vnímám spíš opravdu na nějaké drogy, aby kvůli tomu třeba kradl, loupil, zabíjel. Absťák spojený se silnou fyzickou bolestí...

      U léků - měla jsem kdysi při alergii kortikoidové kapky do nosu, a bez nich jsem pak vůbec nemohla být. Návrat k normálnímu dýchání šel hrozně těžko... chodila jsem o ně žebrat, ale krčařka mi je už nechtěla dát, že návyk. To pak bylo utrpení, než si nos zase zvykl a tak nějak fungoval bez nich.

      Vymazat
    3. Představte si, že můj příbuzný měl potíže s páteří, vyvrcholilo to tzv. kořenovým syndromem" (hrůzné utrpení, také to znám), byl v nemocnici, dávali mu kapačky, v nich různá utišovadla, nic nepomohlo, tak mu dali morfinové náplasti! Měl je pár týdnů, pak to vysadil, ale prý to byla příšerná odvykačka!
      A v 19. století to byl úžasný objev medicíny, heroin, morfin, zklidnily vše :-), než se přišlo na návykovost (no, v Číně to věděli už pár set let...).
      No, jít to muselo, kde by ty náplasti chudý důchodce z vesnice někde sháněl pod rukou, že. Ale říkal mi, že asi týden to bylo strašné.
      Podle mne je to nezodpovědnost, tyto náplasti měl třebas manžel, mají se dávat jen tam, kde už není jiné řešení a neexistuje cesta zpátky.
      Já se těch náplastí bála, měla jsem jich doma po smrti muže ještě dost, ale hned jsem je vrátila doktorce.
      Když jsem v mládí po několika ztrátách konečně překlenula pátý měsíc těhotenství, dávali mi v Podolí denně 30g Diazepamu - čtyři měsíce! Tehdy to bylo zcela běžné, doktor tam měl vedle vyšetřovacího lehátka stříbrnou mísu s léky a na ní hromadu krabiček...
      Tak jsem se vlastně stala závislou a i dítě bylo závislé, po porodu mi to hned vysadili, a těch pár prvních týdnů mi bylo strašně, přikládala jsem to laktační psychóze, ale dnes vím, že to vlastnš byla odvykačka, i pro dceru, ta neustále plakala, chudáček.
      U syna už dávky snížili, a pak se už přišlo na to, že tudy asi v medicíně cesta nevede, to jen my jsme byly pokusné králičice...

      Vymazat
    4. Skutečná pravá návykovost je chemická, kdy cizorodá látka vytváří pevnější vazby než původní látka tělu vlastní fungující v systému činnosti organizmu. To je příklad např. opiátů a dalších podobných látek vytěsňujících právě ty původní endorfiny.

      Vymazat
    5. https://www.prevcentrum.cz/informace-o-drogach/benzodiazepiny/
      "...Závislost na benzodiazepinech vzniká snadno a je obtížně léčitelná, má jak fyzickou, tak psychickou složku. Benzodiazepiny by se měly vysadit po odeznění akutních potíží, užívání delší, než 4 až 6 týdnů, vede k rozvoji tolerance (postižený potřebuje stále vyšší dávky, aby dosáhl stejného efektu). Fyzická a psychická závislost vzniká už po několika měsících užívání..."

      Vymazat
    6. https://cs.wikipedia.org/wiki/Drogov%C3%A1_z%C3%A1vislost

      Vymazat
    7. Bylo to moc těžké období, být Američanka, tak bych je dnes žalovala! :-)

      Vymazat
    8. To jste škemrala,aby vám to udrželi ,myslíte,že zaříkáváním by to šlo?

      Vymazat
    9. Jestli je pro vás rizikové těhotenství škemráním, tak nevím, co dodat.
      Jo, škemrala jsem, podařilo se mi donosit dvě děti, ty jsme vychovali a dnes mám vnoučata.

      Vymazat
  17. Tužka napíše,...taky jsem včera pátrala po informacích o vakcínách a očkování proti koronaviru.

    Pokud informace se zakládaly na pravdě, tak ta vakcína, co je v tomto čase používaná u nás, je nejdražší, inzerují 314 Kč,...asi za očkovací dávku, to tam vysloveně napsáno nebylo,...žeby za tu ampuli, co chtěli výrobci, aby se ředila na pět dávek a zbytek se lil do odpadu,...o lití do odpadu skutečně jeden novinář napsal,....tak pokud je to pravda,...tak ta farmaceutická firma skutečně klesla až na úplné morální dno,...i ekologie jí je kdesi u konce zad,....prachy, a zase prachy, dělá všechno proto, aby z toho byl nesmírný profit,...nebo vesmírný,...

    Když k tomu přidáme cenu logistiky kolem vakcíny, nákup zvláštních chladících boxů, energie, spotřebu vody, všechny potřeby při očkování, platy účastníků vakcinace, likvidaci vzniklého odpadu,...

    V České republice je plán oočkovat víc jak pět miliónů obyvatel,...no, další vakcíny jsou v ceně inzerovány pod tři sta a skladování a manipulace s tím je taky jednodušší,...tak snad nebudou očkovat jen tou nejdražší,..no, a celoplanetárně, ve dvou dávkách s omezeným účinkem,...to bude sumička.

    Nikde jsem se nedopátrala, jaké jsou čisté výrobní náklady na vakcínu,...třeba časem to někdo lákne,...a zas budu mít podklad pro své statistické výpočty....Matematika , statistika, můj oblíbenec.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A už je to tady zase. Doporučuji se dovzdělat v typech injekčních stříkaček a možná i Vám dojde, že různé typy mají různý zbytkový hluchý objem nevyužitelné očkovací látky. Výrobce vakcín tuto skutečnost musí respektovat.

      Vymazat
    2. Ještě by se hodila ekonomie - zejména cenotvorba a nákladovost.

      Vymazat
  18. Targus píše, že bych měl mít při výšce 188 váhu pod 90 kg a max 8% tělesného tuku. To mi změří chytrá váha nebo nějaký šarlatán? Četl jsem, že muži (bez rozdîlu výšky) by měli mít kolem pasu pod 94cm, (resp. 90), to je průšvih, to bych musel běhat nebo aerobně jezdit na trenažéru, Čížkov zjevně není dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesný rozbor vám udělá nutriční poradce (terapeut). Jsou v každém městě. Snad by dokázal přihlédnout i ke zdravotnímu stavu.

      Vymazat
    2. Ládiku, na dietu si zvykbete a později budete moci zase pomalu něco přidávat, ale s mísou škvarků opatrně! :-)

      Vymazat
  19. Tužka napíše,...pane Jáchyme,...máte naprostou pravdu v tom, co píšete,....měla jsem období, kdy jsem si bez kávy nedokázala den představit,...pak jsem to jednou s tím kafem přepískla,...klepaly se mi ruce až po ramena,dost hodin,...a po třídenní pause na vyplavení kofeinu si od toho zážitku dávám maximálně jednu kávu.

    Čokoláda byl taky pár let problém,...jedla jsem jí dost a neměla hlad na pořádné potraviny,...nebyl problém tabulku hořké čokolády dopoledne, stejnou tabulku ještě odpoledne, výkon se dostavil, nemusela jsem si připravovat další jídlo,....mezi to bylo kilo jablek a nic víc,...dokonce mne opustila chuť na maso. I tady bylo třeba zakročit vůlí a udělat stravovací pořádek. Ale to je dost dávno, kdy můj život byl jeden velký, těžko organizovaný chaos,...chaos utvářený vnějšími okolnostmi.

    Jisté je, že záleží, jak jsme kdo utvářen,..co sneseme, někdo větší dávku, větší zatížení,...někdo jde dokolen dost záhy....no a s věkem se to taky mění.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kafe jsem téměř odboural. Hodně dávám ryby a zatím málo vločky. A samá voda, hrůza. Ve vánočním čase s rohlíčky a pracičkami. Ani tatarák -,topinka je tuk. Ani špek.
      Mám ze zásilkovny kilo mandlí a kilo para ořechů, též tuk, max 10ks denně, smůla.

      Vymazat
    2. Kafe ano, závislost na heroinu může odstranit jenom odborná léčba, a to zdaleka ne vždy.

      Vymazat
    3. topinka a tuk - záleží na použitém nádobí, dnes se to dá udělat i bez tuku, stejně jako dříve se mnohé dělalo na plotně, také bez tuku.
      Tak trochu je možné nahradit i chuť masa různými naloženými robi masy, nebo na cibulce osmahnout kvasnice,... ale jsou to opravdu jen náhražky a nevím, je-li pro vás robi maso vhodné. Asi je dobré, radit se s odborníky. Možná když jste byl v nemocnici, také Vám jídelníček schvalovala nějaká dietní sestra,...i tam by možná šlo získat co a jak je pro Vás vhodné.

      Vymazat
    4. Ve špitále jsem nejedl nic, jen čaj. Dávali mi to, co druhým. Domů žádné doporučení o výživě nebo pohybu.

      Vymazat
    5. No, oni sami totiž nevědí, co s tím. Na netu jste jistě našel řadu protichůdných názorů, chytají se toho všelijací šarlatáni.
      Ano, je to článek z Blesku a ano, je to Margit Slimáková, ale celkem s tím souzním:
      http://jdem.cz/fgtz94
      Však vy si poradíte.

      Vymazat
    6. Zajímavý článek, budu hledat další. Překvapuje mě tam vyloučení obilovin, luštěnin a vajec... chtěl jsem si koupit mlýnek na mouku KoMo a pekárnu. Chtěl jsem zvýšit podíl ovesných vloček kvůli vláknině.. maso a zeleninu můžu, sladkého jsem se zřekl snadno a alkoholu taky, to byly jen velmi řídké excesy. Pivař nejsem vůbec, birel ale můžu.

      Dnes 6h spánku po půlce Neurolu, s jednou přestávkou. To je dobré... 12.1. si řeknu o jiný oblbovák, nějaký ten “hypnoněco”, co je čistě pro spánek. Aby mě to nehodilo do nějaké škarpy, bo musím myslet i na zakázky. Zatím mám měsíc výpadek příjmu a necítím deficit, vydržel bych klidně rok, ale ztratil bych kontakt s realitou, to nemůžu. Tak trojku denně je potřeba udělat, pro klid duše, a jinak se věnovat zájmům.



      Vymazat
    7. Důchod na obzoru měl jste si vzít na rok neschopenku a prdět na všechno, ať čerstvě jí to táhnou dal

      Vymazat
  20. Jestli nakonec jsem to nepřepískl s tím moštem. Pít denně 2-3 litry (litr klidně na ex) po dobu cca 100 dní... to musely některé orgány dostat zabrat.. a do toho jiné úlety a žranice, to se těžko dalo “vyběhat”, a ještě se 106 kg, které neklesaly.
    Dneska už půjdu do aerobní zátěže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, myslím, že mošt má na tom svůj velký díl.
      Ale nemusíte na něj zanevřít, zase, klidně bych ho zavařoval a rozdávala či prodávala, mohly by se to ho ujmout třebas slečny, měly by přivýdělek. Můj švagr je chemik, s mužem pár let taky moštovali. Muž si sehnal velkou konev na mléko, kdysi se v nich vozilo mléko do obchodu, známý elektrikář mu tam zcela bezpečně zamontoval do dna el. spirálu. Mošt se scedil, pak ho nalili do té velké bandasky, zahřáli ho na cca 70 stupňů a plnili do lahví. Tak mošt uchovali celou zimu.
      Taky se může mošt zavařit ve velkých zavařovačkách s víčkem, nakonec člověk přijde leda o vitamín C, nic jiného se nestane.
      Anebo se může nechat mošt zkvasit a další postup znáte.
      To, že teď nemůžete pít alkohol, nebude navěky, jen prostě budete muset dodržovat staré české úsloví: Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta.

      Vymazat
  21. Srdečný pozdrav všem :-)

    Nejsem psychicky fit, jsem blízka toho, dostat se do blázince (navíc můj muž už ze mě taky) a ničí mě pocit, že na počítači jsem stále sledovaná. Tak KONČÍM s úvahami, v r. 2021 budu přes počítač jen nakupovat, nebudu si tam nic číst, psát ani pouštět. I sem přijdu až v r. 2022.
    Přeji všem v novém roce zdraví, štěstí a pohodu. Opatrujte se, přátelé.
    Renata

    Petr Novák - Přátelství na n-tou
    https://www.youtube.com/watch?v=M3ByQChXeHo

    Přátelství
    https://www.youtube.com/watch?v=ablIo_j_9W0

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Krásný nový rok.

      Vymazat
    2. Držte se, Anno Renato, přeji Vám i celé rodině hodně sil a vzájemného porozumění. Nemáte to jednoduché, je mi líto, že Vám nemohu pomoci, tak alespoň vězte, že Vám držím palce a myslím na Vás. Budu ráda, když se ozvete v časech dobrých.

      Vymazat
    3. Sbohem, a kdybychom se už neshledali,
      bylo to krásné a bylo toho dost.
      Pozdrav od Zorky.

      Vymazat
    4. Hlavně nepodléhejte strachu.
      Přeji dobrý nový rok!

      Vymazat
  22. To já dnes budu žrát, bifteky, kuřecí křídla humrový a vlašský salát 5 druhů sýra 3 druhy klobásy olivy papričky rajčata mandle pistácie tyčinky vejce a začnu hned teď rohlíky s valašský pršutem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio, jste na nějaké seznamce? :)

      Vymazat
    2. Já se nechci zhmotňovat,jsem s virtuálním světem Nory naprosto spokojená

      Vymazat
    3. Dík za odpověď.
      Až v létě zase pojedu přes Mejto, zastavím se na plovárně. :)

      Vymazat
  23. To zkoumání účinků jídla na organismus, s tím tak moc nesouhlasím, jednou se naperete a vše v pohodě a jindy zdravé jídlo žaludek moc nepovede. Záleží to na náhodě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nefunguje mi levý nárt nahoru, tak jsem zakopl o práh a přelítl do kuchyně na stůl... rozlito, rozbito, dojedeno. Možná pozůstatek Neurolu, už to nevezmu.

      Vymazat
    2. Neurol max. 3 tbl denně. Rodinná zkušenost.

      Vymazat
    3. Ještě jste si nezvykl na fakt, že nejste takový jura, co jste byl před dvěma měsíci. Musíte opatrně. Tak mi spadl lišák a rozbil skleněný stolek. Zkolaboval a skončil v nemocnici. Tam jej narvali tramalem, to byl začátek jeho konce. Vrátili mi trosku...

      Vymazat
    4. Že zamrzne noha na prahu,takhle začíná Parkinson. Nechci strašit. Neurol neberte,i když je po něm člověku dobře. Doktoři jsou svině a jednou vám ho ze dne na den začnou odmítat psát a vy budete v loji. Lepší si nezvyknout.

      Vymazat
    5. Levá je u automatu bez funkce.

      Vymazat
    6. Blbec jsem si nazul cukle... nehet mě brní ještě teď u lídlu (došlo acido). Všude lidí, jak by měsíc nežrali. Mlha, námraza.
      http://imgway.cz/s/1YEv

      Vymazat
    7. Ládiku, vy teď nevíte kudy kam, organismus vás "zradil" a nejste si jistý, jak vše bude dál. Zkoušíte fungovat jako obyčejně, ale někdy to tak úplně nejde.
      Nedělejte hned rychlé závěry a nehledejte vinu na tom či onom (zakopl jsem, necítím nohu, může za to Neurol, nebudu ho brát), to nic neřeší.
      Možná byste měl ráno začít cvičit, nic náročného, třebas v posteli, jen rozhýbat tělo. Pokud vám Neurol nesedí, zkuste třebas Hypnogen, nebo Stilnox, ale poraďte se s lékařem, který má vaši zprávu z nemocnice.
      Spíš než prášky vám ale pomůže určitý rituál, který se pokusíte nastavit v novém roce, až budete zase v běžném režimu. Jít si lehnout v určitou dobu, chvíli si před spaním číst, nebo poslouchat hudbu, vypít skleničku bylinkového čaje, pak třebas mazat tu tabuli, jak jsem už o tom zde psala.
      Taky můžete zkusit jóga nidru:
      https://www.jogavirtual.cz/video/joga-nidra-1/ to zklidnění, které se provozuje vždy na konci sestav. Ppřitom plno lidí usne (aniž by chtěli - tedy v tělocvičně není dobré chrápat nahlas :-)).
      Na druhou stranu, dělat si hlavu z toho, zda jste spal nebo nespal, to taky nikam nevede. Tělo to druhý či třetí den dospí, samo si řekne o spánek. No a když budete spát třebas během dne, komu to vadí?
      Prášek si vzít jen tehdy, když fakt potřebujete druhý den podávat výkon a musíte být na to vyspalý.
      Taky nezapomeňte, že po Neurolu či dalších lécích na spaní můžete být ráno trochu zmatený, nebudete mít správné reakce, což vadí při řízení auta!
      Ono se to upraví. Nezlobte se na své tělo, to vás nezradilo schválně, prostě jste ho přetížil. Ale postupně se vše dá zase do pořádku, dejte tomu čas. Nechtějte to uspěchat.

      Vymazat
    8. U nás byla jasná noc, měsíc skoro nad hlavou, Orion na jihozápadě, krásná námraza je po dotyku slunečními paprsky pryč, vypadá to odpolední procházku. I se psem, někteří střílejí od půl osmé ráno, je z toho zase celý rozhozený.

      Vymazat
  24. Tužka napíše,....bez ranního cvičení a pozdravu slunci si nedovedu své dny představit. Nepamatuji se, do svého dávnověku až do dětství, že bych ráno necvičila,...doporučoval to pan řídící, když jsem začala chodit do školy,..a od té doby cvičím,...i na metru čtverečným se dá jednoduché protažení všech svalů uskutečnit,...stačí 5-7 minut,...prověří se tím jejich funkce, prokrví se, objeví snížená funkce,...no a během dne si udělám dalších pár cviků,....co je chladné promasíruji, chlad je prevít, ten dokáže udělat paseku, stahne energetické přístupy a hned je problém.

    Dám sem ještě svojí specialitu,...výživovou,...už jsem taky na Akt, ji několikrát napsala. Sloužila mi ve dnech, kdy jsem věděla, že odskočit si na WC bude problém. S tím jsem přešla pár ledovců, vyšlápla pár holých kopců a hor, kde jsem předem věděla, že nebude možné se skrýt za nějaký keř. A nikdy jsem neměla pak jakékoliv nutkání,...někdy si to udělám v malém vydání, když chci mít dlouhou výdrž.

    Základem jsou ovesné vločky, namočené ve vodě alespoň dvanáct hodin.
    Na menší dávku.
    Tak asi 100g,....všechno odhaduji, nevážím,...namočím večer, do vody, NE DO MLÉKA. TO BY PODPOROVALO KVAŠENÍ, A CELÉ BY TO NESPLNILO POSLÁNÍ POMALÉHO A KLIDNÉHO TRÁVENÍ.
    Ráno přidám tak 100g mletých oříšků, 50 g rozinek, tak 100g rozmačkaného ovoce, nejčastěji strouhané jablko, šťávu z malého pomeranče.
    Třetinu na snídaní, třetina na oběd, třetina odpoledne.
    To se mi osvědčilo při závodech,..děláte organizátora, rozhodčího, čas je vaším pánem,...nemůžete opustit hřiště nebo tělocvičnu,...funguji s tím bez problémů,...nemám hlad, je v tom víc jak 30g bílkovin a vitamín C, který brzdí nástup únavy a vyčerpání,...cukry rovněž.

    V dětství mne naučili jíst a vařit jednoduchá jídla a dělám to tak stále. Exotické kuchyně mě míjí, pikantérie všeho druhu rovněž, neexperimentuji v ničem,... A nemám problémy.

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Tužko, můj otec to dělal sobě i matce třicet let na snídani, ještě tam dával nějaká seminka a víc druhů ořechů a semen, to vše měl umleté...

      Vymazat
  25. Tužka napíše,....poučit se z minulosti je základem pro rozhodování do budoucnosti.

    Přejdu až do minulosti, kdy skorolidský jedinec slezl se stromů a začal chodit po dvou a stavěl si jednoduché přístřešky na zemi,...co mu bylo jako potrava nejblíže,...trávy různých druhů,...na trávách a jejich semenech vyrůstaly tehdejší děti,...sbíraly je, sbíraly drobné ovoce, bylo to tak, jak to dodneška dělají primáti,....tak proč bychom vylučovali ze stravy obiloviny, vejce,... když jsou nedílnou součástí biologického vývoje člověka,...máme po statisíce let stejný skelet a stejné měkké tkáně uvnitř se stejnými funkcemi,....

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Připomínám jen civilizační choroby. Pěkné svinstvo, to by pračlověka skolilo hned.

      Vymazat
  26. To sem musím dát, oktávka v Těšíně:
    http://imgway.cz/s/1YEx

    OdpovědětVymazat
  27. Všem - nejen zdejším - si dovoluji popřát klidný rok 2021 bez závažnějších zádrhelů, zdraví jistě na prvním místě. (Trocha vlastní snahy ke splnění tohoto přání nezaškodí, ba může i pomoci.)
    https://www.zonerama.com/Bj10/Photo/6124144/252876826?secret=LB0aNUD2OO8Je6Y3LR5quhj5k

    OdpovědětVymazat
  28. Tak moje známá zemřela. Nechci zde kazit náladu, ale je to pro mě první setkání s tragickým důsledkem té hrozby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc rodinu lituji, to je konec roku... taková ztráta. Virus postihuje lidi různě, někdy zaútočí i na mladé, někdy i u starých proběhne v klidu.
      Tady to byla ta nejhorší varianta, bohužel.

      Vymazat
    2. Smuteční oznámení bych poslal Václavu Klausovi st.

      Vymazat
    3. tak to je mi líto :-(
      Osobně bych toho letos už víc neunesla.

      Vymazat
  29. Nový silikon kolem vany a umývadla, vánoční úklid koupelny. Pozdě, ale přece.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Namontování elektronického dveřního kukátka. Už mi nikdo nemůže vystřelit oko.

      Vymazat
    2. Chceš pochválit nebo vynadat?

      Vymazat
  30. Pepíci se vydali sáňkovat na uzavřené sjezdovky a zaneřádili hory odpadkama. Proč tak neprasí v Prase? Davy bez roušek, promořuje se fest a viníkem bude Bureš. Ještě by to chtělo demonstrace. Za veřejné zdraví.

    OdpovědětVymazat
  31. Proč tak neprasí v Prase? Protože jsou na horách.

    OdpovědětVymazat
  32. Také jsme šli s ohařkou ven, stačil nám nás nezasněžený kopec, bylo krásně, slunečno,...bez sněhu ovšem...

    OdpovědětVymazat
  33. Zdravím všechny vespolek a přeji všem, kdo budou slavit, aby měli Silvestra (skoro) podle vlastních (redukovaných)představ.

    Já budu "slavit" individuálně a doufám, že se mi dnes podaří co nejdřív usnout.

    Takže píšu radši hned, pro případ, že bych se náhodou překonal a usnul dřív.
    Je mi takňák nic moc.

    Což je důvod, proč se snažím nezamořovat zdejší noru realistickým optimismem, který nezasvěcenci označují za pesimismus.

    Možná ale ještě chytnu druhý dech, nadopuju se zeleným čajem a zaplavím to tu rozmarnými moudry.

    Zahanben Ládikem, jdu teď alespoň do koupelny dolepit těsnění střešního okna, páč tam táhne dolním rožkem a kondenzuje tam voda.




    OdpovědětVymazat
  34. Odpovědi
    1. To jsem použil dnešní slova Ervina z nemocnice, voláme si, není mu nejlíp.

      Vymazat
    2. Ládiku, moc dobré!
      Chci poprosit, mohla bych si to vypůjčit a poslat to dvěma kamarádkám? Napíšu samozřejmě, že to je od tvůrce z Beskyd!

      Vymazat
  35. Jo, hezký!

    (Možná by - po vzoru Haškovy Strany mírného pokroku v mezích zákona - šlo zažádat o registraci Strany mírného optimismu v mezích příčetnosti. Nejspíš bychom dostali 1%, dosáhli na minimální státní podporu, což by stačilo na sojové špekáčky, sojový volební guláš, nealkoholické pivo, nealkoholické víno a živočišné uhlí.
    Mohli bychom pořádat stranické sjezdy u nás na zahradě.)

    OdpovědětVymazat
  36. Tužka napíše,....pamatuji si, jak vypadaly staré pohlednice s přáním k novému roku. Jednou byla u nás v muzeu jejich výstava.
    Nejčastěji tam byl kominík, růžový čuník, čtyřlístek, andělíček s rohem hojnosti. A z toho rohu se sypaly růže, srdíčka, obálky, balíčky, auta, lodě, ptáčci,...asi to mělo připomínat to, co dělá lidi šťastnými a spokojenými.

    Taky popřeji do roku 2021 roh hojnosti pro každého, naplněný splněnými přáními,...setkáme se za rok v lepších časech,.?..toť otázka dne.

    Pane Ládíku,...to bude asi dnešní krajina kolem Vás,....nebo ne?

    Tužka.

    OdpovědětVymazat
  37. Zítra nejspíš povezeme covidové dcerce nějakou menáž, tak to jdu po špajzce, mrazácích, sklepě, ... najít, umýt, dát do krabice, abych to měla na ráno připravené....
    Chlebíčky už mám na večer hotové, ...á, nesmím zapomenout vzít cukroví,... :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Avokádové guacamole je pro mě novinka. Dobrá. Jednohubky s tvarůžkou, očka, papriky, ořechy, magnezka, acido, okurky, pomelo, jabka, mandarinky. V noci bude u Edy uzené, to jedině tak vyfotit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, podle mne si sousto můžete vzít, jen tak ovonět pusu, ne?

      Vymazat
  39. U Vidláka dal někdo link na video, co stojí za shlédnutí:
    Dan Vávra: Alternativní novoroční projev stínového Prezidenta České Republiky 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=8xLkLdzvoWE

    Ládik má konkurenta! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan Vávra nevěděl, že to kritickým okem shlédne Děd Vševěd, jinak by vůbec nevylezl před kameru...

      Vymazat
    2. Své adoranty našel, viz komentáře. :)
      Omlouvám se za odlišný názor, Váš jemnocit jsem urazit nechtěl.

      Vymazat
  40. Už jsem nacpaná. Rachejtle bouchají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gaio, vy máte kachní žaludek... tedy sníst tolik věcí, co jste sem vypsala včera nebo dnes ráno, tak týden jím jen suchý rohlík a rýži...:-)

      Vymazat
    2. Zítra ještě musím sníst svíčkovou a pak začne dieta

      Vymazat
  41. Tak ode mě taky jedno osobní.

    http://bestpage.cz/img_profil/img_bestpage5641.jpg

    Nebo tohle, ale to je neosobní a obyčejné.

    http://bestpage.cz/img_profil/img_bestpage5590.jpg

    Všem pěkného Silvestra! Já chroupu hrušku a tím končím. Mám trochu hlad, a tak je to správné! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, ať se v příštím roce zase podaří naživo hrát a zpívat nejen on-line a doma v obýváku! :-)

      A vám i ostatním krtkům také přeji vše dobré.
      Uvidíme se v roce 2021...

      Vymazat
  42. Vítání naděje 2021
    http://imgway.cz/s/1YIv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítání naděje
      nebudou kurděje;
      špion vypovídá:
      nebude už bída
      jen granty a dotace
      herce z štace do štace
      bude vozit Ferrari
      posypou se denáry
      karlovarský hezoun
      rozmotává běhoun...

      Vymazat
    2. Dováží se vakcína,
      očkovat se začíná,
      přejde rok celý,
      covid je v pr.eli.

      Vymazat
    3. Vstanou noví bojovníci

      Vymazat
  43. Veselého silvestra přeji :

    https://imgway.cz/s/2oJB

    a všechno nejlepší v novém roce 2021 :

    https://imgway.cz/v/1YIw.jpg

    + můj rodný kopec a pára z Dukovan :

    https://imgway.cz/s/1YIz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam někde jsou Jamolice...

      Vymazat
    2. Jak daleko jsou Jaroměřice nad Rokytnou?

      Vymazat
    3. Jamolice 20 km cca
      Jaroměřice 43 km cca

      Nefotila jsem to z nejvyššího místa u nás, ale něco málo vidět je :-)

      Vymazat
    4. V Jamolicích nás zocelovali v hořících zákopech, nízko nad námi lítaly SU-čka, celých 5 týdnů, ve stanu, se sapíkem. Réva nikde.

      Vymazat
    5. Bombastické. Mám deficit...

      Vymazat
    6. Dukovany
      http://imgway.cz/v/18H0.jpg
      Mohelenská step
      http://imgway.cz/v/18H2.jpg

      Vymazat
    7. Září 2016 - poslední výlet s manželkou.

      Vymazat
    8. A kousek odsud Kralice nad Oslavou, Bible kralická...

      Vymazat
    9. Znám, byl jsem tam jako dítě.

      Vymazat
  44. Abych pravdu řekla, nikdy jsem v Jamolicích nebyla, zřejmě jste tam byl na vojně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S vojenskou katedrou VŠB. Vojna byla v Ketkovicích u Rapotic..

      Vymazat
  45. Živijó živijó živijó

    OdpovědětVymazat
  46. Všem přeji šťastný a veselý! A hlavně normální :)

    OdpovědětVymazat
  47. Rok 2020 byl po.raný, do posledních vteřin.... v novém je mrznoucí mlha a bouchá to tam, k Edovi nejdu, palec je modrý a nateklý. Sežráno vše, dnes 200% podle ČSN. Zítra (dnes) to dorovnám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dřív se na to dával octan hlinitý, dnes se to maže ibalginem, já přidávám homeopatikum - arniku,... pokud tedy nejde o zlomeninu.
      V Brně prý od ohňostrojů jak ve dne, prý již od 7 hodin, u nás je mlha, klid.

      Vymazat
  48. Šťastný nový rok!
    http://imgway.cz/v/18H4.jpg

    OdpovědětVymazat
  49. Tak jo, šťastný a veselý, žádné Brusely a samé Seychely.

    OdpovědětVymazat
  50. Je prvního ledna
    vypnutá je bedna
    rok už dvacetjedna
    další nové datum
    další ultimátum.
    Letos asi důchod
    slyším srdce buchot
    jak ten život utek
    a kde je ten skutek?
    Leze na mě depka
    ať to není pepka
    ráno nechť je krásně
    může být i časně.

    OdpovědětVymazat
  51. Jsem já jaký alkoholik?
    deset flašek - nebo kolik
    po pokoji všude stojí;
    nepřijímám pod obojí,
    na schodišti demižony
    vypadaj jak ze skla zvony
    v každém jiná slivka
    dyť já nejsem z chlivka;
    ve sklepě je tuna kvasu
    pozůstatek ze zápasu
    se svou vlastní leností;
    asi blbec od kosti.

    OdpovědětVymazat
  52. Daň z přidané hodnoty?
    Ode dnes hovno! Ty.
    Ty český státe.
    Pořád mě mate
    co po mě žádáš
    rozpočty hádáš
    nasekáš dluhy
    první i druhý
    nosí ti daně
    myslíš, že na ně?
    Na hamáčky, gazdíky?
    či na břišní faldíky
    nadpočetných úředníků?
    Kde jsou jejich slova díků?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím všechny, kteří jsou už (nebo ještě)vzhůru.
      Ládiku, doufám, že jsi alespoń chvíli spal.

      Vymazat
    2. + ještě jednu. Venku jasno.

      Vymazat
    3. Tak to spíte dost. Ono je to nebezpečné, počítat si hodiny, kolik jich člověk naspal, to pak znervózníte a nastane kolotoč v hlavě.
      Tělo si samo řekne, nebojte.

      Vymazat
  53. Vzduchovè bubliny
    putují mědí
    ventil je rozbublá
    zvuky se dědí.

    Měl jsi je pustit ven
    měl jsi pást hady
    neměly rušit sen
    svými vodopády.

    Perličky vzduchu
    nepatří do vody
    proč tolik ruchu
    dopřej jim svobody.

    OdpovědětVymazat
  54. Venko světle bílo. Noční mlha se mění v malé bílé vločky a vytváří zimní idylku. Od páté do devíti samé dělobuchy a levná pyrotechnika z nájemních bytů, o půlnoci ohňostroje z milionářské čtvrti. Chudáci zvířata i my normální lidi, co tenhle způsob oslavy nemusíme. Po obědě vezmu bublinky a chlebíčky A zajdu k dětem. Třeba ještě trochu napadne a ta zimní scenérie chvíli vydrží. Tak ještě jednou všecko nejlepší a pokoj lidem dobré vůle!

    OdpovědětVymazat
  55. Pozdravujem vsetkych. Prajem v pokoji a zdravi prezity novy rok.

    P. S. Samozrejme, dal som na rady, aby som bol opatrny a dobre som urobil. Predpokladal som, ze pri tych vysokych teplotach sa mi spojili do jedneho v jednu dobu 3 prakticky stabilne dlhorocne problemy - zapaly dutin (jar, zima), ischias, reuma a dna. No a po dvoch dnoch bez teplot som mal dive vykyvy tlaku (85/40, tep 80), musel som prestat brat lieky, potom mi naskocili opat teploty cca 38, opuchli mi klby v zapasti...
    No, ale kurirujem sa a uz sa to dnes ako tak stabilizovalo. Este ocakavam, kedy sa mi ozvu dutiny (to vtedy mam hlavu ako balon a vyfukujem aj kusky hnisu...). Aj ked sediet v kuse doma a este pritom u nas je otrasne pocasie - za tri tyzdne bolo vidno slnko na chvilku asi 3x..., to nie je najprijemnejsie.

    OdpovědětVymazat
  56. V Praze byl prý klid. To já v půl třetí volala policajty, stejně tu nejspíš nebyli, nestíhali. Do devíti večer to šlo, ohňostroje v rámci normy. Pak klid do půlnoci a tou to začalo. Desítky odpalovačů v zahradách kolem, nejbližší magor si udělal odpalovací místo 30 m od našeho baráku, přímo u chodníku. A jel, snad bez přestávky. Ještě v pět ráno salva několika dělbuchů.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vás lituji, to je k nevydržení.
      Oni mají takové ty krabice, ze kterých to lítá dlouhou chvíli, ten blbeček u vás si jich asi nakoupil několik.
      Tady to také práskalo, naštěstí ne dělbuchy, to nenávidím ze všeho nejvíc. Ale sousedi, jeden po druhém, si dělali o půlnoci ohňostroje, asi i pro děti.
      Ani jsem si nevytáhla žaluzie, abych se podívala, nějak jsem toho už přesycená.
      Obec je rozumná, nehrotí to, vydala zákaz na celý rok, ale povolila čas na Silvestra od 21 do půlnoci, a pak do dvou do rána. tím si ohňostrojáři ulevili, a nadále snad bude klid.
      Lidé to měli stejně nakoupené a případného zákazu by nedbali, je to nějaké puzení či co.

      Vymazat
  57. Předseda Senátu přežvejkal projev s absencí jakékoliv kvalitní myšlenky.
    Následující projev předsedy Sněmovny mi vrátil důvěru aspoň v část politiků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vystrčil se vypovídal
      vystrčil se vysypal
      kaši z blínu asi jídal
      mnohý se z něj osypal.

      Máme věřit televizi
      jenom ta je pravdivá
      provede nás každou krizí ...
      ten to do mě nalívá.

      Že ti Pepku není hanba!
      měl jsi lampy v Telči zhášet
      jedovatý jsi jak mamba
      kdo tě má furt v TV snášet.

      Vymazat
    2. Trapný podrazák se lísal k veřejnosti a pomlouvalo vládu.

      Vymazat
  58. Byli jsme ve vírovišti za dcerkou, po prvé za 13 dnů, abychom ji viděli, něco málo si před barákem v rouškách řekli a ať má aspoň "oslazené" narozeniny chlebíčky, cukrovím,... cestou tam jsme potkali k městu maximálně 5 aut (jako bychom se dostali o 50 let zpět), ve městě padala jinovatka, až drobný snížek,...

    cestou zpět:
    http://imgway.cz/s/1YJ6

    http://imgway.cz/s/1YJ7

    http://imgway.cz/s/1YJ8

    Cestou domů byl větší provoz, max 100 aut, mlhavo, zataženo,
    http://imgway.cz/s/1YJ9

    Jeli jsme po staré:
    http://imgway.cz/s/1YJa

    Jeli jsme kolem rybičky dál a dál, k domovu:

    http://imgway.cz/s/1YJb

    Bylo tedy mlhavo, klid, celkem nikde nikdo, ale viděli jsme bažanty, srny, labutě, volavku,.... foťák starší, nekvalitní fotky jen pro atmosféru,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotek není nikdy dost; Stříbřenka:
      http://imgway.cz/s/1YJp

      Vymazat
    2. Jela jsem k dětem, šli jsme na procházku k řece, zatím co u nás bílo, ve městě ošklivě šedivo. Provoz malý, sem tam auto Já u řeky najela s kočárkem na psí exkrement, cestou domů jsem si vsadila...
      To šedivé město na fotkách matky je nevábné, padá z něj na mě chandra, to sliníčko u Ládika je o něčem jiném, to je optimismus a pohoda :)

      Vymazat
  59. Další parte. Dcera sestřenice, 44, dvě dospívající děti. S Covidem.
    Co přijde ještě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, také jsem mudrovala, zda to bylo rozumné, pozvat si sem děti s rodinami, ale už je to šest dní, to by se něco projevilo...
      Syn se snachou to už měli jistě na jaře, ale zeťák chodí do práce a vnuci do školky. Tak snad to bude v pořádku a nedopadnu jako Psice:
      "Jé, Covid! Ten jsem si vždycky přála!"
      https://upsice.blogspot.com/2020/12/je-covid-ten-jsem-si-vzdycky-prala.html

      Vymazat
  60. Přemístil jsem křesla z půdy na oheň a k tomu pomalých 5000 kroků.
    http://imgway.cz/s/1YLd

    OdpovědětVymazat
  61. Tohle je přání k Novému roku!
    Aby "Corona" bylo opět jen pivo.
    Aby slovo "pozitivní" znamenalo opět jen něco dobré.
    Aby se "testy" znovu dělaly hlavně ve školách.
    Aby se "izolace" dělala jen na starých domech.
    Aby se "maska" nosila opět jen na karnevalech.
    Abychom si odstup udržovali jen od zlého, nikoliv od sebe navzájem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je trefné.
      Faktem je, že kdyby nám někdo před rokem řekl, že se nebudeme moci stýkat s přáteli, že nebudeme moci chodit do společnosti, do divadla, na koncerty či festivaly... že si budeme pořád desinfikovat ruce a nosit roušku atd., tak bychom se mu vysmáli a mysleli bychom si, že žije v nějaké fantazii...

      Vymazat
    2. Za rok život bude zpět.
      To slibuje Děd Vševěd.

      Vymazat
  62. Marie, dnes je Ernani s Milnesem, Raimondim, Pavarottim a vynikající Leonou Mitchell, dívám se a poslouchám zase jako uhranutá.
    Met nám ještě nabídne Verdiho Maškarní ples s pavarottim, ten jsme neviděly.
    Jinak je tam program na dalších 14 dní, nenechám si ujít Cileovu Adrianu Lecouvreur...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celé odpoledne brečím. Měla jsem to děvče moc ráda.

      Vymazat
    2. Omlouvám se, byla jsem necitlivá...

      Vymazat
    3. Cítím s Vámi, Marie.
      -----

      Strávil jsem Vánoce u dcery, celá rodina prodělala covida, dcera-zdravotní sestra,která si skoro vydupala pouze částečný z loňského plného invalidního důchodu.... vždycky den pracuje (celý den v roušce, ruce rozleptané od dezinfekce( několik desítek aplikací denně - po každém pacientovi), na kartotéce a dokumentaci nechává fleky od své krve) ...a druhý den prospí vyčerpáním.

      A v ordinaci a čekárně zdvořile žádá kašlající pacienty s lehkými příznaky, aby si nasadili roušku - a oni hovoří o omezovaných lidských právech.

      Jel jsem tam po úvaze a s vědomím určitého rizika - ale já je nakazit nemohl a koneckonců je mi už přes sedmdesát...a třeba jsem je viděl naposledy jinak než přes monitor počítače.





      Vymazat